Iskra 2018

Page 1


ISKRA

IMPRESSUM ISKRA, školski list Industrijsko-obrtničke škole Slavonski Brod Izdavač: Industrijsko-obrtnička škola, Slavonski Brod E. Kumičića 55, Slavonski Brod e-mail: industrijskoobrtnickaskola@optinet.hr web stranica škole: ss-industrijsko-obrtnicka-sb.skole.hr Za izdavača: ravnatelj Luka Mladinović, prof. el. Urednici: mr.sc. Gordana Potnar-Matković, prof. savjetnik Magdalena Zirdum, prof. Uredništvo: Snježana Birtić, prof. savjetnik Ivana Jandrić, prof. Lektor: Gordana Đeldum, prof. Fotografije: Marta Živatović, prof. mentor Učenici novinari: Gabriel Babić , Kristijan Bošnjak, Bernard Bulerić, David Dugandžija, Gabrijel Jagodić, Karlo Kovač, Vlatko Lukač , Domagoj Lukinić, Ivan Marić, Ivica Zubak Učenici fotografi: Ana Dikanović, Matea Metić, Marijana Opačak, Ivona Stojanović i Marina Zelenko Suradnici profesori: Željko Blavicki, Gordana Čarapović, Ivan Dadić, Antun Đurić, Vedran Džakula, Mato Jakus, Zrinoslav Janković, Franjo Jelčić, Jozo Jelinić, Davor Knežević, Maja Lozinjak Štefanac, Edita Margeta, Eva Markovinović, Suzana Mihelčić, Nives Romanjek, Josipa Samardžija, Mirela Šmital Koblašić, Dalibor Velički, Ivana Vladić, Marijana Zarožinski, Vicka Zečević Grafička priprema i obrada: Goran Adelsberger, prof. Foto naslovnice: 3.b Tisak: Best Naklada: 250 primjeraka

Zahvaljujemo se učenicima 3.b razreda na suradnji! 2

KAZALO


RIJEČ RAVNATELJA Poštovane čitateljice i čitatelji, pred vama je novi broj našeg školskog lista ISKRA. Istina, nije nas bilo jedno duže vrijeme, a razlog je opravdan. Naime, nakon iscrpnih priprema za našu prvu monografiju koja je objavljena 2016. godine povodom proslave 70. godišnjice naše Škole, dopustili smo si stanku za informiranje o našim aktivnostima putem tiskanih novina. Zadovoljavali smo se digitalnim informacijama putem naše Web stranice, Facebooka te vijestima na portalima, tiskovinama te na radiju i televiziji. Međutim, kako je školski list mjesto gdje se „na jednom mjestu“ nalaze sve informacije i analize događaja provedenih tijekom školske godine, prionuli smo objavljivanju našeg 16. broja koji obuhvaća školski život u razdoblju od 2016. godine do danas. Nakon uspješno organizirane proslave 70. godišnjice naše INDUSRTIJSKO-OBRTNIČKE ŠKOLE nastavili smo s uobičajenim redovnim nastavnim i izvannastavnim aktivnostima te provođenjem vlastitih i EU projekata. Uspješno smo organizirali međužupanijska natjecanja iz područja strojne obrade i automehatronike, a posebno smo pohvaljeni od Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO) za organizaciju Državnog natjecanja automehaničara i Smotre radova učenika s teškoćama u razvoju. Ponosimo se našim državnim prvakom, automehaničarom Ivanom Božanovićem, dobitnikom nagrade „ Faust Vrančić“ te nagrade župana Brodsko - posavske županije. Naravno, ovog uspjeha ne bi bilo bez vrijednih mentora ovog učenika: Željka Blavickog i Marka Žebčevića. Želim, također, naglasiti i dobre rezultate svih naših učenika i mentora koji su sudjelovali na ostalim državnim natjecanjima i smotrama. Nastavili smo raditi na EU projektima, a bili smo i domaćini provedbe projekata učenika, nastavnika i ostalih polaznika iz Španjolske, Francuske i Mađarske.

Osim ovih projekata posebno nas vesele, i na tome puno radimo, vlastiti projekti koje provodimo u našoj radionici s učenicima i njihovim mentorima. Riječ je o izradi pojedinih elemenata, sklopova i proizvoda naših: bravara, CNC operatera, instalatera, automehatroničara, autolimara, autoelektričara, autolakirera, elektroinstalatera, elektroničara-mehaničara, elektromehaničara, telekomunikacijskih montera, plinoinstalatera, instalatera grijanja i klimatizacije, vodoinstalatera, zavarivača, a sve to uz dežurni objektiv naših fotografa i transport naših vozača. Izradili smo tako košarkaške koševe za igrališta, nogometne golove, balkonske ograde, stubišne platforme,fotonaponske elektrane, solarne toplovodne sustave pa i robote. Kontinuirano radimo na unaprjeđenju našeg solarnog automobila. Svake godine sudjelujemo na utrci solarnih automobila u Sisku, a ove smo godine u utrci osvojili treće mjesto, ali i prvo mjesto u dizajnu i tehničkoj opremljenosti solarnog automobila. Sve ove aktivnosti potvrđuju moto naše Škole: „ UČIMO RADEĆI!“Nadam se da ćete čitajući stranice naše ISKRE osjetiti zadovoljstvo i simpatije prema nama i svim našim aktivnostima. Lijep pozdrav i uživajte! Ravnatelj: Luka Mladinović, prof. el.

3

RIJEČ RAVNATELJA

ISKRA


INFO ISKRICE

ISKRA

ISKRICE 3. veljače 2017. održana je svečana dodjela nagrade Ponos Hrvatske za 2016. godinu, a među dobitnicima se našao i učenik naše škole Domagoj Kereta koji je spriječio tragediju kada je sa svojom prijateljicom Leonardom Novaković priskočio u pomoć unesrećenom dječaku od strujnoga udara.

pozdravnih riječi našega ravnatelja Luke Mladinovića, više savjetnice Sandre Jukić, pročelnice Upravnog odjela županije za obrazovanje, šport i kulturu Anice Vukašinović i Mije Matoševića, ravnatelja IOŠ Nova Gradiška, našim gostima i sudionicima smotre predstavljen je svečani program. Našu školu predstavljali su učenici 3. l razreda Rafael Bošnjak te Stjepan i Antun Mihaljević pod mentorskim vodstvom profesora Joze Jelinića. Cilj ove smotre bio je pokazati potencijale djece s poteškoćama, kao i to da mogu i trebaju jednako aktivno sudjelovati u društvu, zajednici i na tržištu rada.

23. veljače 2017. u našoj Industrijsko–obrtničkoj školi uspješno je održano Međužupanijsko natjecanje učenika u zanimanju automehaničar i automehatroničar. Dobili smo i međužupanijskoga prvaka u automehanici – učenika Ivana Božanovića uz mentorstvo profesora Željka Blavickog i strukovnog učitelja Marka Žebčevića. Drugoplasirani je učenik također iz naše škole - Mateo Sekulić, a mentori su mu profesor Anto Jurić, Marko Žebčević i Franjo Jelčić. Čestitke!

10. i 11. travnja 2017. u našoj je školi održano Državno natjecanje učenika zanimanja automehaničar/automehatroničar. U jakoj konkurenciji među deset škola iz Republike Hrvatske naši su učenici izvrsnim rezultatima još jednom dokazali svoju kvalitetu obrazovanja kao i visoke profesionalne standarde ovoga zanimanja. Najbolji rezultat i 1. mjesto državnoga prvaka osvojio je učenik naše škole Ivan Božanović, pod mentorstvom profesora Željka Blavickog i strukovnoga učitelja Marka Žebčevića. Jako dobar rezultat i četvrto mjesto s osvojena 94,00 boda pripalo je također učeniku naše škole Mateu Sekuliću kojega je pripremao profesor Anto Jurić i strukovni učitelj Franjo Jelčić. više na str. 24.

FOTO MEJL 6. i 7. travnja 2017.

Od 7. do 9. svibnja 2017.

pripala nam je čast biti domaćinima 16. po redu Državne smotre radova učenika s teškoćama u razvoju. Sudjelovalo je 20-tak škola i 150 mentora i učenika s teškoćama iz cijele Hrvatske koji su izložili i prezentirali svoje radove na izložbenim štandovima. Nakon

4


održano je Državno prvenstvo školskih sportskih društava u Poreču, a našu Industrijsko-obrtničku školu predstavljali su učenici Marko Janus (stolni tenis), Stjepan Mihaljević (atletika – 80 m), Mateo Fogadić (atletika – 400 m i skok u dalj) pod stručnim vodstvom profesora Vedrana Džakule.

11. tjedan cjeloživotnoga učenja obilježen je predavanjima za nastavnike i stručne suradnike u organizaciji CISOK-a: “Prezentacijske vještine” i “Poslovna komunikacija, bonton i etika u školi”.

30. lipnja 2017.

5. listopada 2017.

5. listopada 2017.

održana je svečana promocija državnih prvaka u strukovnim disciplinama u hotelu Antunović u Zagrebu. Naš državni prvak, automehaničar Ivan Božanović, primio je nagradu Faust Vrančić.

11. tjedan cjeloživotnoga učenja učenici 2. m razreda obilježili su posjetom učilišta „Uljanik“ i „Moneo.“ Ravnateljica učilišta „Moneo“ Lidija Vukojević upoznala je učenike s mogućnostima cjeloživotnoga obrazovanja kroz program Erasmus +, a projekte strateških partnerstva Interactivweld i WeldChance, koji su izravno vezani za obrazovanje zavarivača, predstavio je Željko Habek, stručni voditelj Učilišta Uljanik. Primjere dobre prakse projekta MobTech (mobilnost učenika, Irska) predstavila je profesorica Mirta Szügyi.

6. listopada 2017. 13. srpnja 2017. dodijeljene su nagrade za najbolje Završne radove Matice hrvatske. Nagrađeno je 12 učenika koji su svojim izvrsnim radom i suradnjom s mentorima s područja strojarstva, elektrotehnike, fotografije i zavarivanja zaslužili priznanje najboljih.

organizirana je svečana proslava Dana škole. U prekrasno uređenoj školi i školskim praktikumima postavljene su izložbe koje su učenici i gosti mogli razgledati. Također su imali priliku sudjelovati u radu brojnih radionica.

5

INFO ISKRICE

ISKRA


INFO ISKRICE

ISKRA 7. listopada 2017.

26. listopada 2017.

u hotelu Sheraton u Zagrebu održan je sajam mobilnosti u organizaciji Agencije za mobilnost i programe EU, a na kojemu su sudjelovale i s uspjehom prezentirale našu školu profesorice Marijana Zarožinski, Suzana Mihelčić i Marta Živatović.

učenici 2. m razreda, zanimanja zavarivač, nazočili su 9. međunarodnom znastveno–stručnom savjetovanju SBZ 2017. „Strojarske tehnologije u izradi zavarenih konstrukcija i proizvoda, SBZ 2017.“ U sklopu ovoga skupa učenici su obišli izložbu opreme iz područja zavarivanja i zavarivanju srodnih tehnika .Voditeljica skupine učenika bila je profesorica Mirta Szügyi.

30. listopada 2017. učenici svih razreda pomoćnih bravara , u pratnji svojih nastavnika, uputili su se u obilazak našega grada: Korzom, Tvrđavom Brod i franjevačkim samostanom. Izlet je završen kupanjem na gradskim bazenima i rekreiranjem u teretani.

25. listopada 2017. osnovana je Zadruga učenika Industrijsko-obrtničke škole (ZUIŠ). Zadruga ima dvije sekcije - proizvodi i usluge školske radionice. Za prvu predsjednicu izabrana je profesorica Ines Delhusa. više na str. 20.

13. studenoga 2017.

26. listopada 2017. predstavljena je zbirka pjesama „Zrno pijeska“ autora Željka Krijana, strukovnoga učitelja naše škole. više na str. 34.

6

u našoj je školi obilježen Svjetski dan ljubaznosti. Učenici 3.e razreda, zajedno s razrednikom Daliborom Veličkim i psihologinjom Josipom Samardžija, izradili su staklenke za poticanje ljubaznosti ispunivši ih savjetima o ljubaznosti, empatiji i toleranciji. Poruke su ponudili učenicima i djelatnicima škole. više na str. 31.

24. studenoga 2017.


zbio se posjet učenika naše škole tvornici Rimac Automobili i najvećem gaming sajmu u regiji Infogamer by Reboot. Posjet je uključivao povijesni uvod, obilazak pogona gdje su se učenici upoznali s procesom izrade, lakirnicom i materijalima od kojih nastaje jedan od najbržih automobila na svijetu te upoznavanje s proizvodnim pogonom električnih bicikala Greyp. Automobil koji više pripada svijetu računalnih igara nego našoj stvarnosti služio je i kao zagrijavanje za ostatak dana koji su učenici proveli na Reboot InfoGamer sajmu, jednom od najvećih gaming sajmova i festivala u Europi.

1. prosinca 2017. Gradsko društvo Crvenoga križa organiziralo je Prezentaciju radova djece i mladih Crvenoga križa "Budi neovisan" na kojoj su sudjelovali i naši učenici."Priču o dva najbolja prijatelja" predstavili su učenici 2. k razreda: Mateo Grgić, Šimun Čipraković, Mladen Has i Viktor Dujmić. Cilj je priče bio prikazati današnji negativni utjecaj alkohola na mlade. Učenike su pripremali i vodili profesori Mato Jakus i Željko Blavicki, voditelji Mladeži Crvenoga križa IOŠ-a. više na str. 19.

23. i 24. studenoga 2017. povodom o bilježavanja Europskog tjedna vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju naša je škola organizirala Dane otvorenih vrata u sklopu kojih je promovirala učeničke vještine stečene u našoj školi. više na str. 21.

1. i 2. prosinca 2017. organizirana je radionica Imagine Europe za učenike i međunarodne sudionike na temu ljudskih prava i promocije solidarnosti. Organizator je bio Europski dom, mjesto održavanja Centar mladih, a na radionici je sudjelovalo pet učenika naše škole: R. Žutić, V. Lukač, G. Margeta, K. Alković i A. Jerković.

4. prosinca 2017.

26. studenoga 2017. na Katarinskom sajmu na štandu Industrijsko – obrtničke škole po prvi su put izloženi proizvodi školske radionice koje smo prezentirali pod pokroviteljstvom ZUIŠ-a, novoosnovane školske zadruge. Tijekom nekoliko dana bilo je naporno, ali i uzbudljivo biti dio ovoga sajma i pokazati što sve možemo.

u sklopu Mjeseca borbe protiv ovisnosti CISOK je organizirao radionicu za učenike "Opojna sredstva ka d a p re sta j e za b ava , a p o č i n j e p ro b l e m ? " . Na ovoj je radionici zajedno s razrednicima sudjelovalo 57 učenika iz 2.k, 1.f i 1.c razreda.

7. prosinca 2017. organizirana je Večer matematike koja je pokazala kako matematika može biti i zabavna i poučna. Organizirali su je profesori Matematike: Marijana Zarožinski, Vicka Zečević, Ines Delhusa i Igor Vidović. Učenici su se natjecali u rješavanju problemskih zadataka, mozgalica i zabavnih matematičkih problema.

7

INFO ISKRICE

ISKRA


INFO ISKRICE

ISKRA 11. prosinca 2017.

20. prosinca 2017.

u akciji Limeni ljubimac djelatnici su škole za simboličan novčani prilog mogli napraviti kompletan pregled vozila koji su obavili učenici na praktičnoj nastavi. Time su dokazali da se humanost može pokazati na razne načine jer su sva prikupljena sredstva donirana u humanitarnu svrhu. #humanostnadjelu

održan je već tradicionalni HO HO PARTY za djecu i unučad naših djelatnika. Djed Božićnjak posjetio je našu školu kako bi razveselio svu djecu. Bio je u društvu bake Mraz i bilo je jako zabavno.

27. prosinca 2017. Nagrada „ Ivan Filipović“ za 2016. godinu za životno djelo u području strukovnog obrazovanja pripala je profesoru naše škole Jozi Jeliniću. Nagradu je primio od ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak. više na str. 18.

13. prosinca 2017. u našoj je školi održan sajam kolača, a prikupljena sredstva od prodaje kolača, koje su izradili naši učenici, roditelji učenika, nastavnici i stručne suradnice, donirana su u humanitarne svrhe. U slatkim su zalogajima uživali i učenici i djelatnici.

siječanj i veljača 2018.

20. prosinca 2017. učenici 1.l, 2.l i 3.l razreda pripremili su sa svojim nastavnicima zanimljive božićne ukrase koje su prodavali na "Malom božićnom sajamu". Također su organizirali i "Božićnu tombolu" za učenike i nastavnike naše škole.

8

U organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje u ovom su periodu na školskoj razini održana natjecanja u sljedećim predmetima: Hrvatskom jeziku, Engleskom jeziku, Njemačkom jeziku, Matematici, Informatici, Povijesti, Tjelesnoj i zdravstvenoj kulturi. U organizaciji Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih u istom su tom periodu organizirana i školska natjecanja iz strukovnih sadržaja: iz mjerenja pomičnim mjerilom, mjerenja mikrometrom i iz virtualnoga zavarivanja. Navedena natjecanja, kao i ona iz drugih strukovnih p o d r u č j a i za n i m a n j a , o ku p i l a s u v e l i k b ro j zainteresiranih učenika koji su se, vođeni svojim profesorima mentorima, okušavali u različitim područjima vlastitih interesa. Najbolje plasirani našli su svoje mjesto na višoj, županijskoj, međužupanijskoj i državnoj razini natjecanja.


22. siječnja 2018.

Od 21. do 23.veljače 2018. našu su školu posjetili studenti Ana Lebić i Tomislav Brdarić s Ekonomskoga fakulteta Sveučilišta J.J. Strossmayera iz Osijeka, ispred Udruge "Financijski impuls."Tijekom tri dana dali su svoj doprinos financijskom opismenjavanju učenika koji će u kratkom vremenu izaći na tržište rada. U edukaciji su sudjelovala 23 razredna odjela. 23. veljače 2018.

predstavljena je knjiga Marijana Gubine „260 dana.“ Predstavljanju su nazočili učenici prvih i drugih razreda te nekoliko nastavnika. Učenicima se obratio sam autor koji je na neobičan način progovorio o onome što mladi danas najviše trebaju: ljubavi, suosjećanju i humanosti. više na str. 35 .

održano je Međužupanijsko natjecanje instalatera grijanja i klimatizacije u Industrijsko – obrtničkoj školi Nova Gradiška pod vodstvom profesora Antuna Đurića. Stjepan Gazdović osvojio je 11., a Kristijan Pajić 15. mjesto što je, s obzirom na konkurenciju, vrlo solidan rezultat. 23. veljače 2018.

6. veljače 2018. za učenike naše škole organiziran je školski kviz "Poveži se i klikaj sigurno" koji su vodili profesori Davor Knežević i Darko Samardžija. Za sudjelovanje se prijavilo 36 učenika. Najuspješniji je bio Marko Lorenz iz 3.e razreda, a nagradu mu je uručio ravnatelj Luka Mladinović.

održano je Međužupanijsko natjecanje Dizajniranje računalom - Auto Cad u Tehničkoj školi Slavonski Brod. Na natjecanju je sudjelovao naš učenik Gabrijel Jagodić te zauzeo 8. mjesto uz mentorstvo profesorice Gordane Čarapović. 23. veljače 2018. u našoj je školi održano Međužupanijsko natjecanje automehaničara i automehatroničara koje je okupilo 28 učenika iz 14 škola i 7 županija. Naši su predstavnici ostvarili 1. i 3. mjesto uz vodstvo naših profesora i strukovnih učitelja: Ivana Dadića, Ante Jurića, Željka Blavickog, Stanislava Kloude, Franje Jelčića. Čestitamo svim učenicima koji su se natjecali i njihovim mentorima, a posebno našemu prvaku Josipu Benčeviću i njegovom mentoru, profesoru Ivanu Dadiću.

6. veljače 2018. povodom obilježavanja Dana sigurnijeg interneta u našoj je školi održana pedagoška radionica "Društvene mreže i sigurniji internet".U radionici su sudjelovali učenici 1.b i 3.b razrednog odjela sa svojim strukovnim učiteljima, a radionicu je vodila pedagoginja Snježana Birtić. Učenici su pokazali dovoljno znanja o društvenim mrežama, ali još uvijek treba produbljivati njihovu empatiju prema drugima i svijest o potrebi sigurnoga korištenja interneta.

15. veljače 2018. održano je Županijsko sportsko natjecanje iz badmintona, pod vodstvom profesora Vedrana Džakule, na kojemu su četiri učenika naše škole osvojila 4. mjesto.

28. veljače 2018. održan je kviz znanja o financijskoj pismenosti učenika. Sudjelovali su učenici Industrijsko-obrtničke škole, Srednje medicinske škole, Ekonomsko-birotehničke škole i Srednje škole M. A. Reljkovića. Najuspješniji je bio učenik naše škole Ivan Marić iz 1.i razreda koji je dobio i nagradu.

9

INFO ISKRICE

ISKRA


INFO ISKRICE

ISKRA 28. veljače 2018. naša se škola aktivno uključila u obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv vršnjačkoga nasilja. Sudjelovali su učenici 1.d, 1.e, 1.f, 2.c, 2.i, 3.e razreda i profeosri Magdalena Zirdum, Edita Margeta, Dalibor Vellički te stručne suradnice Maja Lozinjak i Josipa Samardžija. Zajedničkim snagama provedene su radionice za učenike, izrađeni plakati, organizirano je predavanje za učenike te fotografiranje uz poruke protiv nasilja. U učionici Hrvatskoga jezika učenike su na njihovim klupama dočekale poticajne poruke koje su im ostavili njihovi vršnjaci. #NasiljePrestajeOvdje #IOŠSB više na str. 30.

13. ožujka 2018. još je jedna skupina učenika uspješno ovladala tehnikom plivanja. Škola plivanja za naše je učenike trajala dva tjedna, a troškove korištenja bazena financirala je Škola te se ovom prilikom zahvaljujemo ravnatelju Luki Mladinoviću te profesoru Nenadu Živkoviću koji se volonterski prihvatio trenerskoga posla.

13. ožujka 2018. učenici naše škole slušali su predavanja na Ekonomskom fakultetu u Osijeku povodom Europskog tjedna novca. Udruga Financijski impuls pozvala ih je kao goste na predavanja o osobnim financijama i o pokretanju osobnog poslovanja s malo ulaganja. Učenike su pratile profesorice Marijana Zarožinski i Mirela Šmital Kobašlić.

13. ožujka 2018. sezonu proljetnih izleta učenika naše škole započeli su, u pratnji razrednika i socijalne pedagoginje, 2.l razred i pridruženi član iz 1. l razreda odlaskom u Osijek. Nakon obilaska najvažnijih gradskih znamenitosti uslijedila je duga šetnja do gradskog Zoološkog vrta. Učenici su bili prepuni dojmova pa će se osječka avantura ponavljati budući da je ostalo još puno toga što se nije stiglo vidjeti.

1. ožujka 2018. održano je natjecanje školskih ekipa iz futsala na gradskoj razini. Naša školska ekipa zauzela je visoko 2. mjesto pod vodstvom profesora Nenada Živkovića.

5. ožujka 2018. održano je Međužupanijsko natjecanje učenika elektromehaničara u Tehničkoj školi Ruđera Boškovića u Vinkovcima. Svi su učenici pokazali zavidnu razinu znanja i vještina, a prvo je mjesto osvojio učenik škole domaćina dok su naši učenici Domagoj Suratlić i Michael Žutić zauzeli 2. i 3. mjesto. Čestitke našim učenicima i njihovom voditelju profesoru Đuri Vinkoviću.

10. ožujka 2018. održano je gradsko natjecanje mladih Crvenoga križa u Tehničkoj školi Slavonski Brod. Iz naše je škole sudjelovalo 12 učenika pod vodstvom profesora Mate Jakusa i Željka Blavickog.

16. ožujka 2018. održan je Europski kviz o novcu, tj. natjecanje EUROPEAN MONEY QUIZ.EU na nacionalnoj razini. Za natjecanje se prijavilo 146 škola s ukupno 287 razreda ili timova za natjecanje. Naša je škola na natjecanje prijavila 10 timova, a najbolji je rezultat ostvario tim 2 koji je osvojio 66. mjesto na nacionalnoj razini. Tim su činili Tomislav Poljak i Jakov Benić iz 1.i razreda. Pohvaljujemo najbolji tim, ali i ostale učenike koji su sudjelovali na nacionalnom natjecanju. više na str. 29.

22. ožujka 2018. učenici naše škole sudjelovali su u Međunarodnom matematičkom natjecanju „Klokan bez granica“ u organizaciji profesorice Marijane Zarožinski i ostalih nastavnika Matematike iz naše škole. Na višoj, međunarodnoj razini iz naše je škole sudjelovalo 20 učenika.

23. ožujka 2018.

crveni križ ako treba

10

Industrijsko-obrtnička škola bila je domaćin Državnoga stručnoga skupa prometa i logistike. Nakon uvodnih pozdravnih riječi ravnatelja Luke Mladinovića i savjetnice Kristine Miklaužić slijedila su predavanja "Primjena digitalnih tahografa" djelatnika naše škole Davora Friščića i Vjekoslava Samardžića te "Strategija učenja i poučavanja strukovnih predmeta" koju su održale stručne suradnice.


INFO ISKRICE

ISKRA 12. travnja 2018. održano je natjecanje školskih ekipa iz odbojke na gradskoj razini. Naša školska ekipa brojila je devet učenika i zauzela 4. mjesto pod vodstvom profesora Vedrana Džakule.

12. i 13. travnja 2018. održana je 17. državna smotra radova učenika s teškoćama u razvoju u Obrtničkoj školi u Koprivnici. Svoje radove predstavili su učenici i mentori iz 28 hrvatskih škola, s više od 100 sudionika. Cilj je ovakvih smotri i promocija učeničkih kompetencija i strukovnoga obrazovanja učenika s teškoćama. Ovakvim smotrama promiču se i primjeri dobre prakse strukovnoga obrazovanja učenika s teškoćama u razvoju te mogućnost zapošljavanja osoba s teškoćama u razvoju na otvorenom tržištu rada. Našu školu predstavljali su Ante Cserenko i Šimo Galović, učenici 3. l razreda s mentorom profesorom Jozom Jelinićem. Učenici i mentori uredili su izložbene štandove na kojima su posjetitelji mogli vidjeti učenička postignuća tijekom školovanja. U sklopu programa smotre bilo je organizirano turističko razgledavanje grada te okrugli stol za mentore na temu Osuvremenjivanje strukovnih kurikuluma u pomoćnim zanimanjima.

13. travnja 2018. Zagreb autoshow, najposjećeniji i najatraktivniji sajam Zagrebačkog velesajma, posjetilo je 63 učenika naše škole. Ni ove godine nije nedostajalo uzbuđenja i oduševljenja novim modelima limenih jurilica na dva ili četiri kotača. Najbolju zabavu dečki su otkrili na adrenalinskom poligonu Brzi i žestoki. Nakon obilaska sajma neki su od njih prošetali i do Bundeka.

Od 15. do 20.travnja 2018. učenici fotografi Industrijsko-obrtničke škole sudjelovali su na foto-radionici manifestacije „U svijetu bajke Ivane Brlić Mažuranić“ pod vodstvom profesorica Antonije Buruš-Margeta i Marte Živatović.

18. travnja 2018. održano je Državno natjecanje automeha(tro)ničara u Elektrostrojarskoj obrtničkoj školi u Zagrebu. Naši učenici Leon Adrović i Josip Benčević, uz vodstvo profesora Ivana Dadića i strukovnoga učitelja Marka Žebčevića, zauzeli su 9. i 10. mjesto. 20. travnja 2018. održano je Državno natjecanje plinoinstalatera u Školi za montažu instalacija i metalnih konstrukcija Zagreb. U natjecanju su sudjelovali učenici Ivan Marković i Petar Ćorluka. Pojedinačno su ostvarili 12. i 13., a ekipno 5. mjesto uz mentore/voditelje profesora Tomislava Ćosića i strukovnoga učitelja Željka Krijana. 20. travnja 2018. Početkom travnja održan je u Zagrebu turnir Croatia Futsal Masters za igrače do 17 godina u kojemu su nastupile dvije brodske ekipe u kojima se našlo čak 6 naših učenika. Osim što su Brođani osvojili 1. i 4. mjesto na ovom jakom malonogometnom turniru, dva su se naša učenika posebno istaknula: Marijan Pilipović iz 2.a bio je najbolji strijelac, a Fabijan Lazarić iz 2.i najbolji golman turnira. 21. travnja 2018. održan je 35. kros Sportskih novosti, jedna od najmasovnijih sportskih priredbi u Hrvatskoj na kojoj je sudjelovalo oko 4000 učenika i studenata. Naša je ekipa osvojila dobre pojedinačne plasmane, a brojila je četiri učenika i jednu učenicu. Još je bolji bio ekipni plasman gdje su u konkurenciji od 11 ekipa ostvarili 2. mjesto. Čestitamo Petri Šakota, Tomislavu Glavačeviću, Marijanu Pilipoviću, Luki Juraju i Robertu Černeckom kao i njihovom voditelju, profesoru Goranu Adelsbergeru. 11


INFO ISKRICE

ISKRA 25. travnja 2018. održano je Državno natjecanje vozača motornog vozila u Šibeniku. Predstavnik naše škole bio je učenik Manuel Miljević koji je zauzeo solidno 9. mjesto. Voditelji su bili profesor Vjekoslav Samardžić i strukovni učitelj Davor Friščić.

26. travnja 2018. održano je Državno natjecanje CNC operatera (tokara) u Industrijsko – obrtničkoj školi Nova Gradiška. Naš je predstavnik, učenik Antonio Čeliković ostvario 10. mjesto uz vodstvo profesora Andrije Jelenića.

23. travnja 2018. održan je Sajam obrtničkih zanimanja u dvorani „Vijuš“gdje su predstavljena sva obrtnička zanimanja koja postoje u našoj školi, a predstavljeno je i novo: industrijski obrađivač lima. Naša je škola u suradnji s tvrtkom Đuro Đaković Montaža Izolak d.o.o. objavila natječaj za stipendiranje učenika tijekom školovanja kao značajnu pogodnost ovoga novoga trogodišnjega obrazovnog programa. Učenici su na štandovima pokazali svoje vještine i prezentirali proizvode i usluge naših školskih praktikuma. Velik broj učenika osmih razreda iz cijele županije vidjelo je strukovne programe naše škole, što je zasigurno pobudilo zanimanje za upis u Industrijsko-obrtničku školu..

28. svibnja 2018. učenici 1 i, 1. e i 2. i razreda, na koje smo izuzetno ponosni, sudjelovali su na Regionalnom natjecanju iz financijske pismenosti u organizaciji udruge Financijski impuls.

6. lipnja 2018. u Sisku je održana 6. utrka solarnih automobila Soela. Naša vozačica, učenica Maja Skeja, osvojila je treće mjesto, a cijela ekipa sastavljena od voditelja Željka Spajića , Stjepana Bašića, Marka Žebčevića, Franje Jelčića i ostalih strukovnih učitelja i učenika, osvojila je 1. mjesto za nabolji dizajn vozila.

24.travnja 2018. učenici Industrijsko-obrtničke škole Slavonski Brod sudjelovali su na Sajmu gradnje koji se sada već tradicionalno održava u Delta Coloru u Slavonskom Brodu. Uz niz izlagača i mnoštvo posjetitelja za naše su učenike organizirane prezentacije tehnologija i opreme za zanimanja vodoinstalater te instalater grijanja i klimatizacije. Učenike je vodio profesor Antun Đurić.

12

27. lipnja 2018. svečanom podjelom završnih svjedodžbi ispratili smo još jednu generaciju maturanata naše škole. 250 mladih ljudi kreću u samostalan život i njihova im škola zajedno sa svim profesorima i djelatnicima želi puno sreće i u s p j e h a . Č e st i ta m o m at u ra nt i m a ge n e ra c i j e 2017./2018.


11. srpnja 2018. u našoj je školi održan Međužupanijski stručni skup s područja preventivnih programa za razrednike pod nazivom „Uloga razrednika u provođenju preventivnih programa.“ Ovaj stručni skup prvi je ovakav skup za razrednike kao ciljanu skupinu čime su dobili smjernice, poticaj i motivaciju za svoj budući kompetentniji rad u aktivnostima školskih preventivnih programa.

28. lipnja 2018.

naša Industrijsko-obrtnička škola predstavila je u hotelu Art glavne rezultate projekta WeldChance s posebnim naglaskom na Europski kurikulum za REL postupak zavarivanja i Novu metodologiju u obrazovanju zavarivača. Prezentaciji su osim djelatnika Škole nazočili i predstavnici zavarivačkih tvrtki iz Slavonskog Broda kao i gosti iz raznih dijelova B i H s područja zavarivanja i obrazovanja zavarivača.

17. srpnja 2018. održana je u prostorima Državnog arhiva tradicionalna, 25. dodjela nagrada i priznanja Matice hrvatske, Ogranka Slavonski Brod u kojoj je naših 16 učenika i njihovih deset mentora ostvarilo zapažen uspjeh i nagrade: Andrea Marić (fotograf) – mentorica Marta Živatović; Filip Štrk (fotograf) – mentorica Marta Živatović; David Kereković (autolakirer) – mentorica Marta Živatović; Marin Jurilj (autolimar) – mentor Jozo Jelinić; Domagoj Stanković (autolimar) – mentor Jozo Jelinić; Bernard Bukvić (automehaničar) – mentor Željko Blavicki; Josip Benčević (automehatroničar) – mentori Ivan Dadić i Stanislav Klouda; Kristijan Pajić (instalater grijanja i klimatizacije) – mentor Antun Đurić; Ivan Martić (zavarivač) – mentorica Mirta Szügyi; Andrej Stojanović (zavarivač) – mentorica Mirta Szügyi; Stjepan Marijić (CNC operater) – mentorica Gordana Čarapović; Gabrijel Jagodić (tehnički crtač) – mentorica Gordana Čarapović; Domagoj Lukinić (tehnički crtač) – mentorica Sanja Marušić; Matej Deanović (plinoinstalater) – mentor Tomislav Ćosić; Antonio Alagić (elektromonter) – mentor Ozren Romanjek; Branimir Karlović (elektromonter) – mentor Ozren Romanjek.

13

INFO ISKRICE

ISKRA


IOŠ PROJEKTI

ISKRA BUDI DIO NAŠEG TIMA

Active, Attractive And Interactive eU Mathematics Skupina profesora Matematike, Engleskoga jezika, Fizike i tehničke struke iz desetak europskih zemalja našla se na eTwinning portalu u zajedničkom problemu: manjak motivacije učenika da ulažu vrijeme i trud u matematiku te manjak motivacije nastavnika da se „nose“ s nastavom u 2 1 . sto l j e ć u , o d n o s n o s i nfo r m a c i j s ko komunikacijskom tehnologijom (IKT). Profesorica Matematike Marijana Zarožinski iz Industrijskoobrtničke škole Slavonski Brod prepoznala je problem prisutan svugdje pa tako i u Slavonskom Brodu te je uključila svoju školu kao partnera u ovaj projekt.

U kolovozu 2015. godine projekt je odobren od strane Bugarske nacionalne agencije. Projekt je osmišljen u sklopu programa Erasmus +, KA2-Strateška partnerstva. U njemu sudjeluje 8 škola, što osnovnih, što srednjih iz 8 europskih zemalja: Španjolske, Portugala, Italije, Njemačke, Estonije, Litve, Hrvatske i Bugarske. Osmišljavanjem projekta partneri su usmjerili svoje napore u ispunjenje nekih prioriteta i zahtjeva Europske komisije kao što su: poticanje inovativnih pristupa nastavi korištenjem informacijsko-komunikacijskih tehnologija s posebnim naglaskom na matematiku, podupiranje razvoja i dostupnosti otvorenih obrazovnih izvora, povećanje kvalitete u učenju kroz digitalnu integraciju, promicanje najbolje prakse te korist od treninga i učenja aktivnosti na europskoj razini.Cilj je projekta razviti i implementirati poučavanje i učenje matematike prilagođeno sposobnostima i potrebama naših učenika putem suradnje i razmjene dobre prakse tijekom životnog ciklusa našeg partnerstva u osam partnerskih škola. Glavni je rezultat projekta digitalna platforma s materijalima izrađenim pomoću IKT-a, a koju će stvarati 30-tak nastavnika Matematike iz ovih 8 škola. Četiri profesora Matematike iz Industrijsko-obrtničke škole Slavonski Brod sudjelovala su na takozvanom „teacher trainningu“ u glavnom gradu Estonije Tallinu, na kojem su razmjenjivali iskustva te se motivirali za buduće naraštaje tijekom 6 dana: Marijana Zarožinski,

14

Igor Vidović (koji su držali predavanja i radionice kao primjere dobre prakse) te Ines Delhusa i Vicka Zečević. Početkom srpnja 2016., kada su sve školske obaveze privedene kraju, predstavili smo projekt kolegama iz naše okoline putem Županijskog stručnog vijeća nastavnika Matematike te kroz radionice podijelili nova iskustva. Izrađeni su i digitalni materijali kao i metodički vodič za nastavu Matematike koji je, zapravo, skup ideja i scenarija u obliku priprema za izvođenje nastave Matematike za učenike dobi od 13 do 19 godina.

Vodič, kao i svi digitalni materijali, mogu se pronaći na M o o d l e p l a t f o r m i p r o j e k t a h t t p : / / w w w. e mathematics.eu/, a sve aktivnosti projekta zabilježene su na You Tube kanalu, Facebook stranici kao i na web stranici projekta. Ponosni smo što je naša škola bila dio ove velike matematičke priče te se nadamo u budućnosti sličnom iskustvu.U 2018. godini koordinator je projekta primio posebno priznanje od Europske komisije za ovaj projekt, takozvanu oznaku „success story“, kojom se posebno ponosimo. M.Z.

„Zavarivanje je tvoja šansa“ „Welding is your chance“ je Erasmus+ KA2 projekt strateških partnerstava u području obrazovanja i osposobljavanja u trajanju od 2 godine u kojem sudjeluje 6 partnera iz 5 europskih zemalja. Koordinator je projekta Učilište Uljanik, Ustanova za obrazovanje odraslih iz Pule, a uz Industrijsko-obrtničku školu Slavonski Brod partneri u projektu su Europska zavarivačka federacija EWF iz Portugala, CESOL španjolsko društvo za zavarivanje iz Madrida, IIS Progress


BUDI DIO NAŠEG TIMA tvrtka članica IIS Grupe Instituta za zavarivanje iz Genove, Italija te tvrtka Končar Metalne konstrukcije iz Zagreba. Veliki doprinos rezultatima projekta daju i pridruženi partneri - Švicarsko društvo za tehniku zavarivanja SVS iz Basela, Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja i Hrvatsko društvo za tehniku zavarivanja iz Zagreba. Projektna se ideja zasniva na premisama da je zavarivač prema svim pokazateljima deficitarno zanimanje na globalnoj razini te da se mladi ljudi teško odlučuju za to zanimanje smatrajući ga „prljavim”, ali i poslom za koji je sustav obrazovanja zastario i zaostao u nekim prošlim vremenima. Ujedno su mladi ljudi mišljenja da status zavarivača u tvrtkama i društvu nije na razini aktivnosti i rezultata koji se očekuju od njih i njihovog posla. Važna je činjenica i da obrazovanje zavarivača na nacionalnim razinama nije usklađeno s međunarodnim preporukama te se često događa da obrazovani zavarivači ne udovoljavaju zahtjevima tržišta rada kako na nacionalnoj tako i na međunarodnoj razini. Stoga su glavni ciljevi projekta privući mlade ljude u svijet zavarivanja, potaknuti javne vlasti na nacionalnoj razini u Europi da prilagode nacionalne kvalifikacije u zavarivanju međunarodnim kvalifikacijama koje priznaje tržište rada te omogućiti zavarivačkoj zajednici u Europi resurse za međusobnu komunikaciju, razmjenu mišljenja i alate za samoučenje i samoprovjeru znanja i vještina.

novu metodologiju poučavanja i treninga zavarivača primjenom virtualnih trening sustava ( VWTS ). Projektni se tim nada da će ne samo hrvatska nego i europska zavarivačka zajednica prepoznati inovativne rezultate ovog projekta i iskoristiti njihov potencijal za osposobljavanje učenika i polaznika kompetencijama potrebnim na tržištu rada te da će javne vlasti konačno uvidjeti da je zavarivač perspektivno zanimanje u koje se isplati ulagati. E.M.

3D4VET U novom projektu pod nazivom „Boosting innovation in welding t r a i n i n g “ ( We l d o n e ) partneri iz Belgije, Portugala, Mađarske, Rumunjske, Grčke i Hrvatske u naredne dvije godine bavit će se podizanjem razine znanja profesora, nastavnika i učitelja praktične nastave u suvremenom vođenju nastavnoga procesa. Ovo je dvogodišnji projekt iz programa Erasmus +, KA2. Nositelj je projekta BIOAVAN SL , privatni laboratorij u Sevilli, Španjolska.

Imajući na umu sve gore navedeno, partneri su razvili sljedeće projektne rezultate: 6 europskih okvirnih kurikuluma za 6 postupaka zavarivanja ( REL, MIG, MAG, TIG, FCAW i MCAW ) i 3 vrste osnovnih materijala, 8 kvalifikacija razine 2 Europskog kvalifikacijskog okvira, 11 kvalifikacija razine 3 Europskog kvalifikacijskog okvira, zav rš n o va n j s ko v re d n ova n j e i s h o d a u č e n j a , izjednačavanje kompetencija na europskoj razini, mrežnu stranicu za sve zavarivače www.weldchance.eu i

15

IOŠ PROJEKTI

ISKRA


IOŠ PROJEKTI

BUDI DIO NAŠEG TIMA Projekti...novo...projekti...novo...projekti..novo...projekti...novo...projekti...

novo...projekti...novo...projekti..novo...projekti...novo...projekti...novo...

Vrijednost je projekta 267 000 eura. Partneri : CEP Sevilla (edukacijski centar za profesore), INCOMA (posrednička agencija iz Seville), IFOA (neprofitni obrazovni centar, od 1999. nacionalni centar za strukovno obrazovanje sa 10 lokacija po cijeloj Italiji), FORCOOP (centar za obuku i obrazovanje u Veneciji, Italija), INOVA (konzultantska tvrtka iz Sheffielda, UK), IOŠ SB. Cilj je ovog projekta uključiti 3D printanje u strukovno obrazovanje. Prvi je korak stvoriti skupinu zajedničkih ishoda, kompetencija i vještina specifičnih za našu instituciju, a zadnji testirati navedeno na nekim našim zanimanjima.Projekt uključuje i dvije obuke naših profesora u trajanju od tjedan dana. Jedna će se održati u Veneciji u veljači 2019. g., a druga u Sevilli u ožujku iste godine. S.M.

INTERREG projekt "Inovativnim umom do pametnih škola“ Naša je škola sudjelovala u projektu kao jedna od natjecateljica u dvije kategorije. Prva je bila uštede energije i vode, bez ikakvih dodatnih investicija, samo promjenom ponašanja korisnika objekata, a druga regionalno natjecanje inovatora - učenika srednjih i osnovnih škola pod nazivom „Inovativnim umom do pametne energije“ gdje je našu Školu predstavljao učenik Michael Žutić.

AUTOMOBILI ZA BUDUĆNOST (prof. Živatović/Mihelčić/Zarožinski) Trajanje: 1. 9. 2018. - 31. 8. 2019. ERASMUS+ projekt mobilnosti 17 učenika u pratnji dvaju nastavnika, koji se obrazuju u zanimanjima vezanim uz automobilsku industriju u Torinu (Italija) i mobilnost triju nastavnika i strukovnih učitelja u partnersku školu s istim programima u Španjolskoj.

EFFECTIVE E-LEARNING SYSTEM BASED ON DIGITAL COMPETENCES (prof. Martina Sertić) Trajanje: 1. 9. 2018. - 31. 8. 2020. Partneri u dvogodišnjem projektu strateških partnerstva u kojem će sudjelovati nastavnici STEM područja, a glavni je cilj projekta razmjena dobre prakse vezanim uz učenje na daljinu.

BOOSTING INNOVATION IN WELDING TRAINING (WELDONE) (prof. Edita Margeta, Mirta Szügyi) Trajanje: 1. 9. 2018. - 31. 8. 2020. Partneri u projektu uz partnere iz Belgije, Portugala, Mađarske, Rumunjske, Grčke, a nositelj je Učilište „Uljanik“ iz Pule. U dvije godine bavit će se podizanjem razine znanja profesora, nastavnika i učitelja praktične nastave u suvremenom vođenju nastavnog procesa, što će se ostvariti kroz tri prioritetne aktivnosti: razvoj relevantnih visokokvalitetnih vještina i kompetencija, uvođenje sistematičnih pristupa i mogućnosti za početni i daljnji profesionalni razvoj strukovnih nastavnika, trenera/instruktora i mentora u školama i u radnom okruženju, daljnje jačanje ključnih kompetencija u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju.

3D4VET Osim natjecanja, kojem smo bili domaćini, sudjelovali smo i u projektu za 40 polaznika pod nazivom „Pametne škole" koje je Brodsko-posavska županija provodila s partnerima Centrom za razvoj i podršku (CRP) iz Tuzle, Vladom Tuzlanskog kantona, udrugom „Zelena akcija „ iz Zagreba i Brodskim ekološkim društvom (BED). Vrijednost je projekta 1,6 milijuna eura, a financira se iz INTERREG IPA CBC programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020. U tom dijelu projekta predstavljao nas je djelatnik škole Franjo Jelčić koji je nakon položenoga tečaja dobio certifikat za zvanje energetski menadžer. F.J.

16

(profesorica Suzana Mihelčić) Trajanje: 1. 12. 2017. - 30. 11. 2019. Partneri u Erasumus + KA2 projektu čiji je nositelj BIOAVAN iz Seville s još 4 druge ustanove iz Italije, Španjolske i UK. Cilj je ovog projekta uključiti 3D printanje u strukovno obrazovanje. Jedan je od rezultata projekta digitalna platforma za trenere: mjesto za razmjenu znanja, iskustava i materijala; na engleskom i na hrvatskom jeziku. Projekt uključuje i dvije obuke naših profesora u trajanju od tjedan dana u Veneciji i Sevilli. Sudjeluje direktno 15 nastavnika, a neposredno koristi imaju svi nastavnici strojarske skupine predmeta.


ŠKOLSKA RADIONICA Posljednje dvije godine školska radionica radila je na nizu projekata, tj. proizvoda koji su realizirani u suradnji nastavničkoga osoblja zaduženog za teorijsku i praktičnu nastavu. Korištenje softver-a za izradu konstruktivne dokumentacije i same izrade različitih pozicija na CNC tokarilici, CNC obradnom centru, CNC savijačici, CNC rezačici i raznim konvencionalnim strojevima osigurava nam kvalitetniju izobrazbu učenika i njihovo uvođenje u realan sektor proizvodnje. Neki od projekata izdvojeni su kao vrlo zanimljivi i prilično složeni s gledišta konstrukcije i izrade.

ŽARDINJERE (OŠ KRUŠEVICA) Strukovni učitelji Ivan Ciselski i Josip Ciselski, kao mladi zaposlenici našega kolektiva, realizirali su ovaj projekt sa svojim učenicima.

SOLARNO DRVO Bitno je naglasiti da je kompletna konstrukcija i realizacija projekta obavljena u školskoj radionici zajedničkim zalaganjem elektro i strojarskog odjela. Voditelji su bili Stjepan Bašić (elektro dio) te Željko Spajić (strojarski dio) uz pomoć učenika školske radionice. Konstrukcija je rađena od raspoloživog materijala tako da se vrlo malo kupovalo čelika, izuzev elektro-opreme, panela i sl.

KONTEJNER (OTVORENI) Kompletnu dokumentaciju razradila je profesorica Gordana Čarapović sa svojim učenicima, a kontejner su izradili učenici strukovnoga učitelja Željka Oreča.

STEGE (ŠKRIPCI) ŠKOLSKO IGRALIŠTE (OŠ KRUŠEVICA) Izrađena je oprema za školsko igralište: 4 košarkaška koša i 2 rukometna gola. Za konstrukciju je bio zadužen profesor Antun Đurić, a kompletna je izrada obavljena u školskim radionicama s našim učenicima.

Za potrebe školske radionice izrađeno je 18 komada stega. Konstruktivnu dokumentaciju izradio je profesor Antun Đurić. Strojna obrada pozicija obavljena je u školskoj radionici s našim učenicima koje su vodili strukovni učitelji Jozo Vidak i Igor Aračić. Montažu stega obavili su učenici sa strukovnim učiteljem Željkom Krijanom. Voditelj školske radionice: Zrinoslav Janković, dipl.ing.

17

ŠKOLSKA RADIONICA

ISKRA


ŠKOLSKA PRIZNANJA

ISKRA

PROFESOR No.1 JOZO JELINIĆ... DOBITNIK NAGRADE ZA ŽIVOTNO DJELO "IVAN FILIPOVIĆ" „ N a g ra d e I va n F i l i p o v i ć “ za značajna ostvarenja u odgojnoobrazovnoj djelatnosti svečano se dodijeljuju u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, a u 2017. godini dobilo ih je dvadeset i dvoje istaknutih pojedinaca u dvije kategorije i pet područja rada. Nagrada za životno djelo Ivan Filipović na području srednjeg strukovnog školstva dodijeljena je profesoru Jozi Jeliniću, profesoru naše Industrijsko-obrtničke škole u Slavonskom Brodu što je izuzetno priznanje, kako za našeg kolegu, našu Industrijsko-obrtničku školu, tako i za strukovno obrazovanje u gradu Slavonskom Brodu, Brodskoposavskoj županiji te Republici Hrvatskoj. Dodjeljujući nagrade, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak kazala je kako su prepoznati izvrsni među učiteljima i nastavnicima, sa životopisima koje je zadovoljstvo pročitati. U skraćenom Obrazloženju podsjetit ćemo se najbitnijih podataka o ovom iznimnom čovjeku i profesoru: „ Profesor savjetnik Jozo Jelinić svoj dugogodišnji profesionalni pedagoški rad posvetio je radu s učenicima u strojarskom području obrazovanja kao profesor mehanike i mehaničke tehnologije u Industrijskoobrtničkoj školi Slavonski Brod. Pedagoškim radom i predanošću struci obrazovao je i odgojio naraštaje učenika i uočavao važnost suvremenih metoda i oblika rada. Novim metodičkim rješenjima naglašavao je važnost škole u kojoj je učenik u središtu pozornosti. Takav način rada doveo ga je do stvaranja novih udžbenika i priručnika kao osnovnih nastavnih sredstava. Autor je nekoliko strukovnih udžbenika. Povezivanjem teorijskoga i praktičnoga znanja i vještina učenika, profesor Jelinić povezuje svoju školu s lokalnom zajednicom, obrtnicima i poduzećima gdje učenici obavljaju praktičnu nastavu... ... Za svoju svestranost i predanost profesor savjetnik Jozo Jelinić nagrađen je mnogim priznanjima, zahvalnicama i nagradama. Gradsko vijeće grada Slavonskoga Broda uručilo je prof. Jeliniću 2005. javno priznanje i godišnju nagradu 'Štit Berislavića' za područje odgoja i obrazovanja, za postignuća u ostvarenju kvalitetne nastave te doprinos ugledu škole i grada Slavonskoga Broda. Svojim dugogodišnjim radom u

18

odgojno-obrazovnome sustavu, posebice strukovnom obrazovanju kao njegovu važnom segmentu, profesor Jelinić svojim je bogatim stručnim i pedagoškim radom ostavio duboki trag u unapređenju profesionalnoga razvoja učenika i njihovih nastavnika.“ K.Kovač

NAPREDOVANJA Tijekom posljednje dvije školske godine 2016./2017. i 2017./2018.Rješenja o napredovanju /ponovnom izboru u zvanje profesora mentora isavjetnika u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje i Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih dobilo je 12 profesora naše škole. Promovirani su u mentore i savjetnike: -Snježana Birtić u zvanje stručni suradnik savjetnik. -Tomislav Ćosić u zvanje profesora savjetnika -Ivan Dadić u zvanje profesora savjetnika -Ines Delhusa u zvanje profesora mentora -Davor Friščić u zvanje profesora mentora -Gordana Potnar-Matković u zvanje profesora savjetnika -Suzana Mihelčić u zvanje profesora mentora -josipa Samardžija u zvanje stručni suradnik mentor -Martina Sertić u zvanje profesora mentora -Dalibor Velički u zvanje profesora mentora -Marijana Zarožinski u zvanje profesora mentora -Nenad Živković u zvanje profesora savjetnika.


BRAVARI KONSTRUIRAJU! U sklopu predmeta Elementi strojeva i konstruiranje, uz vodstvo profesorice Ivane Vladić, naši su bravari pokazali da hoće i mogu savladati crtanje i konstruiranje u programu kao što je AutoCAD. Tijekom ove školske godine, u tridesetak sati uloženog truda, učenici su naučili koristiti alate za 2D crtanje, alate za modificiranje objekata te alate za 3D crtanje. Zahvaljujući dobrom povezivanju teorije i prakse, učenici su u školskoj radionici izradili neke od metalnih konstrukcija koje su nacrtali u AutoCad-u. Pojedini učenici 2.j razreda sudjelovali su i u dodatnoj nastavi iz predmeta Elementi strojeva i konstruiranje te su u programu SOLIDWORKS naučili kako konstruirati pojedine Part-ove i na kraju izraditi sklopni 3D model. I.V.

U našoj školi ima puno kreativnih učenika i nastavnika. Jedna takva ekipa (učenici 1.g, 2.i, 1.i te 1.d razreda s profesorima Davorom Kneževićem i Darkom Samardžijom) od starih je cd-ova izradila osvijetljeni božićni vijenac, koji je pronašao svoje mjesto u hodniku škole, te vrlo zanimljiv cd sat koji se nalazi u računalnoj učionici. Druga je ekipa (učenici 1.f razreda i profesorica Martina Sertić) korištenjem micro:bitova izradila nekoliko simpatičnih sadržaja: digitalni termometar, brojač koraka te led display natpise Sretan Božić, Advent. Čestitamo učenicima i njihovim profesorima na trudu i kreativnosti. D.K.

Na danima Otvorenih vrata IOŠ-a 23. i 24. studenoga 2017. predstavljeno je zanimanje Tehnički crtač. Predstavljanje je vodio učenik 3.e razreda Gabrijel Jagodić uz mentorstvo prof. Gordane Čarapović koja je pratila predstavljanje još jednog zanimanja - CNC operatera. Predstavljanje CNC operatera vodio je učenik Gabrijel Mitrović koji je s učenikom Andrejem Jerkovićem sudjelovao i na Sajmu zanimanja 23. travnja 2018. predstavljajući rad na programima SolidWorks i CAMWorks. Rad u programu Sinutrain demonstrirali su učenici Stjepan Marijić i Marin Mikić pod mentorstvom prof. Andrije Jelenića. G.Č.

MLADEŽ CRVENOG KRIŽA

Obilježavajući Mjesec borbe protiv ovisnosti (15. studenog – 15. prosinca), aktivno smo se uključili sudjelujući na Prezentaciji radova djece i mladih Crvenog križa „Budi neovisan“. Prezentacija učeničkih radova održana je 1. prosinca 2017. godine u restoranu „Brod“, a organiziralo ju je Gradsko društvo Crvenog križa Slavonski Brod. Voditelji Mladeži Crvenog križa iz naše škole, profesori Željko Blavicki i Mato Jakus pripremili su učenike 2. k razreda Matea Grgića, Šimuna Čiprakovića, Mladena Hasa i Viktora Dujmića za sudjelovanje na ovoj manifestaciji. Ove godine pripremili su zajedno s učenicima poučnu priču nazvanu Priča o dva najbolja prijatelja koju je pratila zanimljiva prezentacija s glazbenom podlogom.U mjesecu borbe protiv ovisnosti poseban se naglasak stavio na borbu protiv alkohola iz razloga što je to najgora ovisnost i ovisnost koja lako odnosi mlade živote. Cilj je priče bio prikazati negativan utjecaj alkohola na mlade. Najvažnije je bilo prikazati kako donijeti pravu odluku i ne postati ovisnik o alkoholu. Iz priče se, nažalost, vidi da ovisnost o alkoholu sve češće dovodi i do smrti nesretnim slučajem. Ovo je ipak samo priča, ali često smo i sami svjedoci prometnih nesreća u kojima mladi izgube život i to većim dijelom zbog alkohola u krvi. Tko pročita priču, možda razmisli hoće li postati ovisan o alkoholu ili bar postane svjestan koliko je opasno voziti pod njegovim utjecajem. M.J.

19

ŠKOLSKE DODATNE AKTIVNOSTI

ISKRA


VIJESTI... OSNOVALI SMO

ISKRA

ZUIŠ?? ZADRUGA UČENIKA INDUSTRIJSKO-OBRTNIČKE ŠKOLE Kako smo osnovali Zadrugu učenika Industrijsko-obrtničke škole? Već nekoliko godina u glavama svih zaposlenih u našoj školi, ali i naših učenika, smišlja se način kako možemo prezentirati i prodati proizvode koje stvaramo u školskoj radionici. Na poticaj profesorice Ivane Jandrić prikupili smo sve dokumente koji su potrebni za osnivanje jedne male, ali vrijedne udruge koja djeluje unutar naše škole.Na sjednici Nastavničkoga vijeća 25. listopada 2017. donesena je odluka o osnivanju Zadruge te su profesori Marta Živatović, Mirela Šmital - Kobašlić i Zrinoslav Janković izabrani u privremeni zadružni odbor. Tijekom studenog i prosinca proveli smo anketu među učenicima i svim zaposlenicima o idejama za ime naše zadruge te je većinom glasova odlučeno da se zadruga zove ZUIŠ (kratica od „Zadruga učenika Industrijsko-obrtničke škole“). U prosincu smo hrabro krenuli na „Katarinski sajam“ u dvorani „Vijuš“ gdje smo prvi put pokazali što radimo i prodali svoje proizvode. Ciljevi su naše zadruge primjerenim metodičkim postupcima, pod vodstvom učitelja mentora, omogućiti učenicima razvoj sklonosti, interesa i sposobnosti te stjecanje, produbljivanje i primjenu bioloških, tehničkih, gospodarskih, društvenih i srodnih znanja iz područja važnih za cjelokupan proizvodni proces od njegova planiranja do tržišnog i drugog vrednovanja rezultata rada. Namjena je učeničke

20

zadruge:razvijati i njegovati radne n av i ke , ra d n e v r i j e d n o st i i stvaralaštvo, odgovornost, inovativnost, poduzetnost, snošljivost i potrebu za suradnjom; omogućiti stjecanje, produbljivanje, proširivanje i primjenu znanja te razvoj sposobnosti bitnih za gospodarstvo i organizaciju rada; razvijati svijest o načinima i potrebi očuvanja prirode kao i njegovanje baštine i pučkoga stvaralaštva; p ro fe s i o n a l n o i nfo r m i ra n j e i usmjeravanje učenika te stvaranje preduvjeta za prijenos i praktičnu primjenu znanja u životu i lokalnoj sredini.Dana 9. svibnja 2018. održana je Osnivačka skupština Zadruge na koju su bili pozvani učenici, nastavnici, predstavnici lokalne zajednice, stručne službe i ravnatelj. Na toj je sjednici odlučeno da će zadruga ZUIŠ djelovati u dvije sekcije: proizvodi školske radionice (voditelj Zrinoslav Janković) i usluge školskih radionica (voditeljica (Marta Živatović). Izabrano je vodstvo zadruge te je većinom glasova izabrana predsjednica zadruge (Ines Delhusa), tajnik (Antun Đurić) i cijeli Zadružni odbor u koji su imenovani i učenici Ivan Marić iz 1.i te Kristijan Šimunović iz 1.c razreda.Grb zadruge osmislio je učenik Gabrijel Jagodić, dok ga je na računalu preuredio učenik Domagoj Lukinić. U svakoj školskoj godini Zadruga će upisivati nove članove i stvarati nove proizvode u našoj školskoj radionici te joj želimo uspješan rad u budućnosti. I. Marić


Europski tjedan vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju -

DANI OTVORENIH VRATA IOŠ-a 23. i 24. studenog 2017. U sklopu obilježavanja drugog Europskog tjedna vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju naša je škola odlučila otvoriti svoja vrata učenicima osmih razreda iz 12 osnovnih škola s područja Brodsko-posavske županije te predstaviti strukovne vještine naših učenika. Ciljevi su bili promocija vještina stečenih u strukovnom obrazovanju, predstavljanje zanimanja naše škole učenicima osmih razreda, prezentacija mogućnosti nastavka obrazovanja i osposobljavanja odraslih u IOŠ-u. U sklopu Dana otvorenih vrata maturanti naše škole, u suradnji sa svojim mentorima i strukovnim učiteljima, prezentirali su stečene vještine u Industrijsko-obrtničkoj školi. Osmaši su mogli vidjeti kako izgleda školska radionica te zanimljivu prezentaciju svakog pojedinog zanimanja naše škole. Sva pitanja mogli su postaviti našim maturantima i njihovim mentorima. Osim učeničkih vještina osmaši su vidjeli video o životu škole te p reze nta c i j u p ro j e kata u s k l o p u ko j i h s u u č e n i c i ra d i l i st r u č n u p ra ks u u i n oze m st v u . I.Marić

21

OBILJEŽILI SMO

ISKRA


ISKRA

OBILJEŽILI SMO

PROSLAVILI SMO... kao što su ograde, kontejneri i sl. Tehnički crtači izložili su svoje završne radove izrađene u AutoCADu.

U petak, 6. listopada 2017. obilježili smo Dan škole. Svečano jutro započelo je u prekrasno uređenoj školi, ukrašenoj plodovima jeseni te postavljanjem izložbi u školi i školskim praktikumima, a zatim su učenici i svi gosti imali priliku sudjelovati u radu brojnih radionica. Bile su tu vježbe pružanja prve pomoći, fotografiranje portreta, mozgalice i IQ pitalice u kojima su najbolji bili Luka Juraj i Karlo Marić iz 2.k razreda. Mogle su se zaigrati društvene igre poput „Čovječe, ne korumpiraj se“, a veliku pozornost učenika privukao je i šahovski turnir u kojemu su pobijedili Lovro Crnogatić iz 3.h i Josip Lozinjak iz 3.b. razreda.

Organizirano je natjecanje u pravopisno točnom brzom tipkanju SMS poruka u kojemu su najbolji bili Luka Baričević iz 1.c i Andrija Brkić iz 1.g razreda. Učenici su mogli posjetiti i školsko kino te uz kokice pogledati film po izboru. Na originalnim modlicama s logom naše škole ispečeni su tradicionalni paprenjaci koji su ponuđeni učenicima i gostima. Najviše se, ipak, posjetitelja okupilo na Palačinka partyju, humanitarnoj akciji u sklopu dodatne nastave iz Vjeronauka, gdje su učenici i profesori zajedno pekli palačinke i posluživali voćnu salatu. Dobrovoljni prilozi skupljeni u akciji donirani su učenicima slabijeg imovinskog statusa. Svečano je bilo i u našim radionicama gdje su učenici, uz pratnju svojih učitelja, pokazali što znaju raditi. Tako su mladi inovatori pokazali svoja umijeća s mikrobitovima te izradili moderne skulpture od reciklirane elektronike. Naši CNC operateri vrijedno su tokarili kugle od drveta i prezentirali programiranje i rad na svojim strojevima. Zavarivači su bacali iskre varenjem i oduševljavali radom na stroju za virtualno zavarivanje. Bravari, monteri i pomoćni bravari demonstrirali su svoje gotove uratke

22

Velik broj nastavnika objedinio je svoj rad u teoriji i praksi. Zanimljiva je bila i maketa škole s minijaturnim likovima svih nastavnika i strukovnih učitelja. Pozornost je plijenila i likovna izložba talentiranih učenika u crtanju. Predstavljeni su i naši EU projekti na brojnim plakatima. Zbog lošeg smo vremena morali otkazati većinu planiranih sportskih događanja, ali održana je već tradicionalna nogometna utakmica između nastavnika Industrijsko-obrtničke škole iz Nove Gradiške i naših nastavnika. Utakmica je do kraja bila napeta i neizvjesna, a naši su nastavnici pobijedili Novogradiščane rezultatom 3:2. Svečanu sjednicu započeli smo kratkim programom koji su vodili učenici Luka Baričević, Matej Pacher i Kristijan Šimunović iz 1.c razreda, a sve nas je nasmijao David Dugandžija iz 3. k koji je ispričao anegdotu na sičanskom, arhaičnom šokačkom govoru. Svečanom događaju nazočili su brojni uzvanici: pročelnica županijskog Ureda za obrazovanje Anica Vukašinović, ravnatelji srednjih škola, predstavnici Obrtničke komore, Turističke zajednice, a najviše su nas obradovali naši dragi umirovljenici. Ravnatelj i predsjednik Školskog odbora Tomislav Ćosić uručili su zahvalnice djelatnicima koji su ove godine stekli uvjete za jubilarnu nagradu. Proslavu smo završili svečanim ručkom, a za dobru atmosferu pobrinuo se naš tamburaški orkestar pod vodstvom profesora Ivana Matoševića. I. Zubak


OBILJEŽILI SMO

ISKRA

DAN ŠKOLE!

23


ZVIJEZDE IOŠ-a

ISKRA

IMAMO DRŽAVNOG PRVAKA NAJBOLJI AUTOMEHATRONIČAR 2017. godine u Hrvatskoj

IVAN BOŽANOVIĆ Naša je škola bila domaćin Državnog natjecanja učenika automehaničar/automehatroničar 10. i 11. travnja 2017. godine. Sudjelovalo je deset škola koje su bile jaka konkurencija. Naši su učenici izvrsnim rezultatima, osvojivši prvo i četvrto mjesto, još jednom dokazali svoju kvalitetu obrazovanja kao i visoke profesionalne standarde ovoga zanimanja. Prvo mjesto zauzeo je učenik Ivan Božanović s osvojenih 99,50 bodova, pod mentorstvom profesora Željka Blavickog i strukovnog učitelja Marka Žebčevića, a četvrto mjesto, s osvojenih 94,00 boda, zauzeo je Mateo Sekulić kojega su pripremali profesor Anto Jurić i strukovni učitelj Franjo Jelčić.

Čestitke našim kandidatima i njihovim mentorima, a posebno našem Ivanu – najboljem automehatroničaru 2017.g. u Republici Hrvatskoj koji nastavlja tradiciju državnih prvaka koju su u posljednjem desetljeću nosila čak petorica učenika naše Industrijsko-obrtničke škole iz svih školskih

24

strukovnih sektora. Naš državni prvak, automehaničar Ivan Božanović, primio je nagradu Faust Vrančić. 3 0 . lipnja 2017. održana je u hotelu Antunović u Zagrebu svečana promocija državnih prvaka u strukovnim disciplinama i osvajača jednog od prva tri mjesta na međunarodnim natjecanjima. Državnim prvacima uručena je nagrada - statua Faust Vrančić. Ivan Božanović i njegov mentor profesor Željko Blavicki bili su pozvani i na prijem koji su organizirali župan Danijel Marušić i zamjenik za društvene djelatnosti Damir Mirković. Riječ je o Prijemu za najuspješnije učenike osnovnih i srednjih škola koji su tijekom protekle školske godine osvojili jedno od prva tri mjesta na državnoj ili međunarodnoj razini natjecanja. Nagrađeno je 48 učenika, kao i njihovih mentora međunarodnim natjecanjima. I. Zubak


BRONČANO ZLATO IOŠ-a Vozačici bronca, automobilu zlato Na 6. utrci solarnih automobila naša je ekipa, na čelu sa vozačicom Majom Skeja, osvojila brončanu medalju, a naš je automobil proglašen kao najbolje dizajniran, tehnički opremljen i funkcionalan od predstavljenih 22 solarna automobila. Čestitamo Maji i svim članovima naše ekipe na čelu s mentorom Željkom Spajićem. „NISAM DOŠLA KOČIT' NEGO SE TRKAT'!“ U Sisku je od 7. do 9. lipnja 2018., u sklopu projekta SOLEA, održana 6. utrka solarnih automobila. Ukupno je sudjelovalo 24 ekipe iz različitih dijelova Republike Hrvatske, a sudjelovale su i ekipe iz Slovenije i Bosne i Hercegovine. Glavni je cilj projekta SOLEA izrada solarnih automobila u okviru praktične nastave i sudjelovanje u utrci solarnih vozila kao jedinstvenoj utrci u ovom dijelu Europske unije. Industrijsko – obrtnička škola Slavonski Brod, kao škola koja prati trendove i ide ukorak s novim tehnologijama, izradila je solarni automobil i već niz godina na utrkama postiže zavidne rezultate, a ove je godine osvojila 1. mjesto za dizajn (tehničke karakteristike, ugrađena oprema, funkcionalnost, inovativnost, izgled) i 3. mjesto u utrci. Maja Skeja i Tomislav Benčević, učenici Industrijsko – obrtničke škole , vrijedno su se sa svojim mentorima Željkom Spajićem i Davorom Friščićem pripremali za ovu manifestaciju. Osim što se odlikuju marljivošću i spretnošću, Maja i Tomislav istinski su zaljubljenici u automobilske utrke. Prema riječima mentora, sve je to bio preduvjet da baš njih dvoje predstavljaju svoju školu. Mentori su vjerovali u njih i nisu pogriješili. Maja je bila jedina djevojka na natjecanju. Mirnoćom i staloženošću iznenadila je svoje muške kolege jer Maja je na stazi sve suprotno od toga. Vođena adrenalinom i silinom energije, uz škripu guma koja je iznenadila i same mentore, osvojila je 3. mjesto. Nakon primjedbe mentora Spajića da je trebala malo usporiti, odgovorila je: „Nisam došla kočit' nego se trkat'!“ Simpatična Maja, inače odlična učenica sve tri godine školovanja, po povratku u Slavonski Brod izjavila je: „Na natjecanju je bilo zanimljivo i bilo mi je zadovoljstvo što sam mogla sudjelovati u utrci. Bila sam uzbuđena i pod adrenalinom jer nisam znala što me čeka. Ponosna sam na osvojeno 3. mjesto i zahvalna na velikoj podršci ostatku moje ekipe koji su me pripremali i vjerovali u mene.“ Majina je ekipa još jednom dokazala da se učenici Industrijsko – obrtničke škole Slavonski Brod, pod budnim okom svojih mentora i profesora, mogu mjeriti s najboljima u državi. G.Đ.

25

ZVIJEZDE IOŠ-a

ISKRA


IN MEMORIAM

ISKRA

Oprostili smo se...

14.11.2017. Prestalo je kucati srce naše drage kolegice i prijateljice, profesorice Jasne Posavec... Svi smo bili zatečeni tako naglim rastankom jer smo duboko vjerovali da će se naša Jasna oporaviti i vratiti nam se. Hodnici naše škole bili su ispunjeni tišinom i sućuti naših učenika, a u zbornici tuga i nevjerica. Prisjećali smo se naših susreta, razgovora, putovanja. Prisjećali smo se naše nasmijane Jasne, velikog borca velikog srca, brižne i požrtvovne majke svojoj Teni i Vedranu, odane kćerke i prijateljice, humane i pravedne profesorice svojim učenicima kojima je prenosila svoje znanje i životnu mudrost. Oprostili smo se od zajedničkih odlazaka u kazalište, kreativnih radionica i putovanja, ali i od lijepih sjećanja na zajedničke trenutke. Ne uspomene nisu počinule… Svakoga dana vraćaju nas tebi. U našim si mislima, razgovorima, smijehu ... Tu si s nama iako nam nedostaješ... 26

7. 2. 2018. Oprostili smo se od naše drage prijateljice, profesorice Ljubice Mašić... Obuzela nas je tuga i nevjerica jer nema naše školske dobre vile koja je ispunjavala cijelu školu svojom toplinom, smirenošću, prisebnošću i inteligencijom. Ljubica je bila organizatorica, vrijedna mentorica svojim prvacima, uzorna nastavnica, temeljita stručnjakinja. Bila je tu uvijek kada je trebalo, ponosna majka, dobra supruga, najbolja prijateljica. Uvijek bi znala što treba učiniti, reći, tješila je tugujuće, pjevala i smijala se u veselim prigodama, mirila sukobljene.Jako nam nedostaješ, željni smo tvoga glasa, smijeha i blagog pogleda. Vrijeme prolazi, a mi se vraćamo u zajedničku prošlost i lijepe trenutke ... čujemo tvoj glas i sve je opet dobro, upravo onako kako bi ti to željela.Bila si i ostaješ naš dobri anđeo, a mi smo u mislima i molitvama s tobom.


U našoj su

školi sudje

HUMANITARNE AKCIJE IOŠ-a

ISKRA

lovali svi ra

zredni odje li.

i su zreda ukrasil ra .e 1 i ic n e č U

U akciji su s

udjelovali u

šibe koje su

čenici 2.c i

3.c razreda .

!

27


UČIMO O NOVCU

ISKRA

FINANCIJSKO OPISMENJAVANJE UČENIKA SLAVONIJE I BARANJE Na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku djeluje Udruga studenata ekonomije „Financijski impuls“. Ciljevi su ove vrijedne skupine studenata mnogi, no za ovu prigodu ističemo namjeru Udruge da provede financijsko opismenjavanje za što više učenika završnih razreda srednjih škola Slavonije i Baranje. Školske godine 2016./2017. Udruga se javila našoj školi (profesorici Matematike Marijani Zarožinski) sa željom da im omogućimo provođenje n j i h o v i h p r o j e k t n i h a k t i v n o s t i f i n a n c i j s ko g opismenjavanja naših učenika. Iste školske godine 5 je razrednih odjela poslušalo predavanje te odradilo radionicu, dok je iduće školske godine projekt poprimio puno veće razmjere: 23 razredna odjela sudjelovala su u projektu financijskog opismenjavanja. Ističu se Bruno Martić iz tadašnjeg 1.b razreda za školsku godinu 2016./2017. te Ivan Marić iz 1.i za 2017./2018.

Škola je rado sudjelovala u projektu financijskog opismenjavanja Udruge „Financijski impuls“ i, na obostrano zadovoljstvo, učenici su uz pratnju profesorica pozvani gostovati na Ekonomskom fakultetu u sklopu Europskog tjedna novca. Udruga je organizirala razna predavanja za učenike završnih razreda kao i ostalih razreda na temu raspolaganja novcem. Naravno, uslijedio je obilazak i razgledavanje grada.

Krajem svibnja ove godine u Osijeku je održano regionalno natjecanje u financijskoj pismenosti. Udruga „Financijski implus“ odlučila je za završnicu ovogodišnjeg projekta provesti natjecanje najboljih iz Slavonije i Baranje. Iz Industrijsko-obrtničke škole Slavonski Brod na natjecanju su sudjelovala 4 najbolja učenika: Ivan Marić iz 1.i, Marin Aračić i Luka Knežević iz 2.i te Marko Petričević iz 1.e razreda.

Škola, kao i profesorica Marijana Zarožinski, dobila je zahvalnicu od Udruge „Financijski implus“...

Škola zahvaljuje Udruzi „Financijski impuls“ na suradnji te se nada još boljoj u narednim školskim godinama. M.Z.

28


EUROPEAN MONEY QUIZ.EU Ove je godine naša škola prvi put sudjelovala u kvizu „ Europski kviz o novcu“ (eng. European Money Quiz) koji je organizirala Hrvatska udruga banaka u suradnji s Institutom za financijsku pismenost Štedopis i uz podršku Agencije za odgoj i obrazovanje Republike Hrvatske uoči Europskog tjedna novca. „ Europski kviz o novcu“ (eng. European Money Quiz) online je natjecanje za timove učenika od 13 do 15 godina. Kviz u našoj školi organizirali su profesori Mirela Šmital-Kobašlić, Siniša Ivandić i Davor Knežević.Kviz se održavao preko platforme KAHOOT-a. Prednatjecanje za European Money Quiz održalo se 2. 3. 2018. g. s početkom u 13.00 u učionici 9V. Na prednatjecanje se prijavilo 77 učenika koji su podijeljeni u 19 timova. Od prijavljenih 19 timova (77učenika) prednatjecanju se odazvalo 12 timova (29 učenika). Timovi i učenici koji se nisu pojavili za posljedicu su imali direktnu eliminaciju. Deset timova koji su postigli po bodovima najbolje rezultate prijavljeni su na natjecanje na nacionalnoj razini 16. 3. 2018. Kao priprema za nacionalno natjecanje na Internet stranici HUB-a (Hrvatske udruge banaka) postojali su kvizovi za vježbu. 16. 3. 2018. održano je natjecanje EUROPEAN MONEY QUIZ.EU na nacionalnoj razini. Za natjecanje se prijavilo 146 škola s ukupno 287 razreda ili timova za natjecanje. Naša je škola na natjecanje prijavila 10 timova od kojih se njih 7 odazvalo na natjecanje. Najbolji rezultat ostvario je Tim 2 koji je osvojio 66. mjesto na nacionalnoj razini. Tim 2 činili su Tomislav Poljak i Jakov Benić, učenici 1.i razreda. Pohvaljujemo najbolji tim, ali i ostale učenike koji su sudjelovali na nacionalnom natjecanju. M.Š.

29

UČIMO O NOVCU

ISKRA


OBILJEŽILI SMO

ISKRA

Dan ružičastih majica, poznatiji kao Pink Shirt Day, program je prevencije vršnjačkog nasilja, a obilježava se zadnje srijede u mjesecu veljači. Sa 107 glasova ZA Hrvatski je sabor 17.2.2017. godine izglasao Dan ružičastih majica kao Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja. Ovaj dan obilježava se od 2007. godine kada je dječak u Kanadi bio izložen vršnjačkom nasilju zbog dolaska u ružičastoj majici. Ispostavilo se da je majica bila simbol podrške dječaka njegovoj majci koja je bolovala od karcinoma dojke. Školske kolege zgrozile su se zbog takve činjenice i odlučili su dignuti svoj glas protiv nasilnika. Učenici su se solidarizirali sa zlostavljanim dječakom tako što su se sutradan u školi pojavili u ružičastim majicama. Ružičaste majice postale su prepoznatljiv simbol inicijative i, kasnije, međunarodno prepoznate obljetnice.

Naša se škola aktivno uključila u obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Sudjelovali su učenici 1.d, 1.e, 1.f, 2.c, 2.i te 3.e razreda. Svi koji su taj dan odjenuli ružičaste majice fotografirali su se uz poruke: STOP NASILJU U ŠKOLAMA! MOJ GLAS PROTIV NASILJA! NASILJE PRESTAJE OVDJE! STOP OGOVARANJU I RUGANJU! STOP NASILJU U VEZAMA MLADIH!

Učenici 1. d razreda svojom su kreativnošću ukrasili hodnik škole, a uz pomoć razrednice Magdalene Zirdum osmislili poruke koje su u učionicama dijelili drugim učenicima. Poruke su izazvale lavinu emocija i podsjetile na važnost međusobnog razumijevanja i tolerancije. Svojim obojanim dlanovima ukrasili su ružičaste majice i time pokazali važnost borbe protiv vršnjačkog nasilja koje je sve prisutnije među mladima. Stručne suradnice Maja Lozinjak Štefanac i Josipa Samardžija provele su radionice za učenike "NE nasilju" i "Nenasilno rješavanje sukoba", a učenici su izradili plakat s porukom STOP NASILJU. G. Jagodić

KAKO (NE)REAGIRATI NA NASILJE Nasilje je svugdje oko nas i ne smije ga se ignorirati. Postoje dvije glavne vrste nasilja: fizičko i psihičko, a iz njih su se razvila mnoga druga. U današnje vrijeme nasilje je svuda oko nas, baš zbog svijeta u kojem živimo i odrastamo. Današnja djeca jako osuđuju druge ako nisu jednaka kao oni. Nisu svi u školi dobroga financijskoga stanja te si neka djeca ne mogu priuštiti najnoviji model patika ili mobitela. Najčešće baš ta djeca budu i podvrgnuta nasilju. Oblik nasilja koji se provodi nad njima najčešće je psihičko, na razini vrijeđanja, omalovažavanja i izbacivanja iz društva. Nakon što ta djeca prođu takav oblik nasilja, povuku se u sebe i imaju strah od komunikacije s drugim ljudima jer misle da će biti izloženi ponovnom omalovažavanju i vrijeđanju. S djecom koja omalovažavaju druge treba razgovarati, a također i s njihovim roditeljima. Učenici mlađe dobi još nisu svjesni što je zapravo financijska situacija i o čemu ona ovisi. Treba znati da su i djeca zlostavljači ponekad žrtve i da je potrebno i s njima raditi, a ne ih grubo kažnjavati. Nasilje je ozbiljan problem i nikada, kada imamo problem, ne smijemo se zatvoriti u sebe. Ova tema za mene je vrlo korisna jer, dok pišem o tome, razmišljam kako pomoći osobama koje su izložene nasilju. Tema nasilja često se izbjegava, posebno kada se priča o djeci koja su to prošla. Niti jedan problem nije nerješiv, samo se treba otvoriti na vrijeme, a ne zatvoriti se u sebe u nadi da će proći. A. Mijić, 1. e

30


KAKO (NE) REAGIRATI NA NASILJE? Živimo u vremenu u kojem su sukobi sve prisutniji u našem životu. Postoje različite vrste nasilja i teško se nositi sa svim tim, a ne poduzimati ništa. U verbalnom sukobu često uzvraćamo istom mjerom, a onda to prelazi katkad u fizičko nasilje. Što učiniti kada nas netko napadne? Teško je okrenuti se i otići, ali upravo bismo to trebali učiniti: zahvaliti za uvrede i okrenuti leđa kao da ništa nismo čuli. Zapravo, lako je odlučivati za sebe. Ali, što ako smo svjedoci nekog nasilja? Zar bismo se trebali samo okrenuti i otići? Podrugljivo se smijati? Praviti se da ništa ne čujemo i ne vidimo? Ne! Trebamo reći STOP nasilju. Sve se može riješiti normalnim razgovorom. Treba slušati obje strane i pokušati pronaći mirno rješenje. Sami smo nemoćni u toj teškoj borbi, ali zato imamo svoje nastavnike, psihologe, osobe od povjerenja. Oni će za svaku situaciju znati pronaći pravo rješenje i pomoći jednima i drugima. Zato je važno na nasilje reagirati nenasiljem. Zato je važno o nasilju govoriti i ne ignorirati ga. Dobriša Cesarić se u svojoj pjesmi Slap zapitao što znači njegova mala kap. Nama se isto može učiniti da malo toga možemo promijeniti, ali ne zaboravimo da ovaj svijet „i naša kaplja pomaže ga tkati“. Učinimo ga ljepšim mjestom za življenje i odlučno recimo Đ. Sarić, 1.B NE nasilju!

SVJETSKI DAN LJUBAZNOSTI Učenici 3. e razreda Industrijsko - obrtničke škole u Slavonskome Brodu, zanimanja elektromonter i tehnički crtač/crtačica, obilježili su Svjetski dan ljubaznosti na način da su izrađivali poruke s citatima o ljubaznosti te savjetima kako biti ljubazan. Poruke su dijelili za vrijeme izvođenja nastave u raznim odjeljenjima, a učenici i predmetni nastavnici birali su poruku te je dijelili drugima. Ovaj je projekt i kod učenika i kod nastavnika izazvao vrlo pozitivne reakcije te unio atmosferu ljubaznosti u našoj školi. Ovim se projektom željelo razmisliti o dosadašnjim postupcima postavljajući se iznad kulturoloških ili religijskih granica te shvatiti da smo dio ljudske obitelji jer nismo ni bolji ni gori od pripadnika drugih kultura, rasa ili religija. Ljubaznost je, nažalost, danas sve rjeđa, a dovoljna je da nam vrati osmijeh D. Lukinić na lice.

VEČER MATEMATIKE 7. prosinca 2017.

Od 17 do 19 sati u našoj školi svu su pažnju odvlačili zvukovi koji su dopirali iz učionice broj 9m. Tamo se i prošle godine već tradicionalno održavala Večer matematike u kojoj je aktivno sudjelovalo 80-ak učenika. Nastavnici Matematike Industrijsko-obrtničke škole

priključuju se tom nacionalnom projektu s ciljem popularizacije matematike među učenicima svih smjerova. Pored raznovrsnih mozgalica, integrama, zagonetki i kvizova koji su učenicima bili ponuđeni kao na švedskom stolu, uvjerljivo najpopularnija radionica među učenicima bio je problem Hanojskih tornjeva pod vodstvom organizatorice projekta, profesorice Marijane Zarožinski. Uz nju su sudjelovali još i voditelji navedenih interaktivnih radionica: Ines Delhusa, Igor Vidović i Vicka Zečević. Sve je to popraćeno fotografijama naših učenica koje nisu micale pogled s objektiva, pod vodstvom profesorice Marte Živatović. Na ovako zabavnim susretima stvaraju se nove ideje o tome što to matematika jest i kako ju, bez da smo svjesni svog talenta, svakodnevno upotrebljavamo pri rješavanju problema. Vidimo se i ove godine! V.Z.

31

OBILJEŽILI SMO

ISKRA


PROČITALI SMO ZA VAS

ISKRA

Preporuke za čitanje Gabrijel Jagodić jedan je od najčitatelja naše IOŠ knjižnice, završeni tehnički crtač koji je trenutno i učenik četvrtog razreda naše škole, zanimanja računalni tehničar. O izboru Veliki sam ljubitelj knjiga, a moja bi preporuka za čitanje bila knjiga Arthura Goldena Sjećanja jedne gejše. Budući da me jako zanima sve vezano uz Japan (povijest, kultura, pismo) logičan je i ovakav moj izbor jer me ova knjiga doista oduševila.

gubi pravo na školovanje za gejšu te postaje obična služavka. Jednoga dana, dok je uplakana stajala na mostu, primjećuje ju uglađeni predsjednik jedne kompanije, u pratnji gejše. On joj uz riječi ohrabrenja poklanja maramicu i nešto novca te ona od tog trenutka odlučuje dati sve od sebe da i sama postane gejša kako bi mu se jednoga dana približila. Ubrzo se u njenom životu pojavljuje Mameha, jedna od najpopularnijih gejši u Kyotu i Hatsumomina najveća suparnica, sa željom da joj bude starija sestra (zadatak je starije sestre učenicu za gejšu uvesti u društvo). Nagodivši se s vlasnicom Nita okije, Mameha preuzima brigu nad njenim obrazovanjem i Chiyo mijenja ime u Sayuri. Popularnost joj postupno raste, a njena želja da se približi predsjedniku sve više jača.

10 NAJVRJEDNIJIH KORISNIKA ŠKOLSKE KNJIŽNICE Radi boljeg razumijevanja teksta potrebno je protumačiti termin gejša iz naslova. Gejša (japanski gei predstava, sha osoba) posebno je izobražena plesačica i pjevačica, u čajanama i zabavištima posjetitelje zabavlja na slobodan, ali pristojan način. (Proleksis enciklopedija). Ukratko iz sadržaja Malenu Chiyo Sakamoto zajedno sa sestrom Satsu otkupe od njihovih roditelja i odvedu iz rodnog sela u Kyoto kako bi se usavršavale i postale gejše. Po dolasku u Gion razdvoje ju od sestre i pošalju u Nita okiju, gdje će isprva raditi kao pomoćnica, a zatim započeti s obukom za gejšu. Razdvojenost od obitelji i tortura gejše Hatsumomo teško joj padaju pa stoga odlučuje potražiti sestru kako bi skupa pobjegle kući. Nesretni splet okolnosti osujećuje joj planove i zbog prekršenih pravila

32

2017./2018. 1.Antonio Matanović (2.e) 2.Antonio Opačak (1.i) 3.Josip Šafranjević (2.i) 4.Gabrijel Jagodić (3.e) 5.Mihael Ferderber (1.b) 6.Petra Šakota (1e) 7.Dominik Tomić (1.i) 8.Antonio Benošić (2.a) 9.Nikola Sulić (2.a) 10.Marin Sejdić (2.c)


Preporuke za čitanje 10 NAJPOSUĐIVANIJIH KNJIGA U ŠKOLSKOJ KNJIŽNICI (IZVAN POPISA OBVEZNE LEKTIRE) 2017./2018. 1. Metro 2033. (Dmitry Glukhovsky) 2. Sjećanja jedne gejše (Arthur Golden) 3. Zrno pijeska (Željko Krijan) 4. Kardinal Alojzije Stepinac (M. Landercy) 5. Programiranje CNC strojeva (Mladen Bošnjaković; Antun Stoić) 6. Tehnika motornih vozila 7. Hobit (J. R. R. Tolkien) 8. Hrvatske legende (Hrvoje Hitrec) 9. Krautov strojarski priručnik 10. Potraga za znanjem: životinjski svijet

„Većina zemalja, kad bolje pogledate, ima u prošlosti krupne stvari koje su duboko zakopane.“

S trip je

danas priznat kao deveta umjetnost. Ideje crpi i iz drugih umjetničkih formi, a često je međusobno prožimanje stripa i filma. Tako je danas film nezamisliv bez strip junaka i antijunaka koji su se proslavili na filmskom platnu. Superman, Spider-Man, Dick Tracy, Batman, Sin City ... neki su naslovi koji su uspješno ekranizirani. Strip kao i svaka umjetnost ima svoje posebnosti, a na nama je upoznati ih... Zato, čitajte stripove!

Kazuo Ishiguro

„Ako želite voditi donekle normalan život, morate znati tko ste i što vas očekuje.“ Kazuo Ishiguro: Nikad me ne ostavljaj «Ideje koje su mi promijenile život dobila sam čitajući.» Bell Hooks

„Iza svake lijepe stvari, neka je vrsta boli.“ Bob Dylan

Dobitnici Nobelove nagrade za književnost zadnjih 5 godina 2013. Alice Munro (Kanada) 2014. Patrick Modiano (Francuska) 2015. Svetlana Aleksijevič (Bjelorusija) 2016. Robert Allen Zimmerman /Bob Dylan/ (SAD) 2017. Kazuo Ishiguro (Velika Britanija) – roden u Japanu

33

PROČITALI SMO ZA VAS

ISKRA


PREDSTAVLJAMO VAM

ISKRA

Željko Krijan - Zrno pijeska

Pjesnici su čuđenje u svijetu Oni idu zemljom i njihove oči Velike i nijeme rastu pored stvari Naslonivši uho Na ćutanje što ih okružuje i muči. Pjesnici su vječno treptanje u svijetu. Upravo ovim stihovima Antuna Branka Šimića moglo bi se najbolje opisati pjesnika Željka Krijana koji je učenicima i djelatnicima Industrijsko – obrtničke škole 15. ožujka 2017. godine predstavio svoju zbirku pjesama Zrno pijeska. Promocijom upravo u našoj školi Željko je htio pokazati da u životu ne moramo biti samo ono što nas profesionalno određuje – cnc operater, vozač, instalater... Možemo biti što god želimo, darove koje u sebi imamo, ne trebamo skrivati nego pokazati svijetu. Željko je upravo to i učinio. Otkrio se najprije nama u školi, a potom i 24. listopada 2017. u čitaonici Gradske knjižnice u Slavonskom Brodu. Broj posjetitelja iznenadio je ne samo autora nego i domaćine – djelatnike brodske knjižnice. Tražila se stolica više za sve one koji su Željku htjeli dati podršku. Bili su tu prije svega njegovi učenici, kolege, rodbina, susjedi, brojni njegovi prijatelji. Svi su željeli poslušati ono što im Željko ima reći.

34

Pod vodstvom profesorice Hrvatskoga jezika Gordane Đeldum čitali su se stihovi iz zbirke, a i saznalo ponešto o njegovom životu. Ivana Jandrić, profesorica i Željkova radna kolegica predstavila nam ga je kao nastavnika, g l a z b e n i ka , č l a n a KU D - a „ Z r i n s k i F r a n k o p a n “, samozatajnoga slikara te svestranog autora i pjesnika. Ružica Junačko, koja je pisala predgovor njegovoj zbirci (čije je tiskanje u rujnu 2018. omogućila Industrijskoobrtnička škola), također je dala svoje viđenje ovoga osebujnog čovjeka za kojega je, osim stihova i članstva u KUD-u, najviše veže prijateljstvo. Željkove su pjesme uz glazbenu pratnju Ivana Matoševića recitirali i interpretirali Ivana Jandrić, Ivana Raič Pilipović, Nives Romanjek, Ines Delhusa, Marina Krijan, Dalibor Velički i Josip Skoko. Željko piše o svemu što nas okružuje, prožima, izaziva osjećaje. Posebno su emotivne njegove pjesme o domovini, o različitim predjelima Lijepe Naše, ponajviše o mjestima gdje je rođen i proveo svoje djetinjstvo. To su pjesme Naša zemlja, Sovsko jezero, Franjo, Suza za Hrvatsku, Kroz naše selo, Ruščica... Osim o domovini autor progovara i o onom najsvetijem što imamo, našoj obitelji. Iz toga se tematskoga kruga ističu pjesme Ocu, Majci, Mati, Ujaku, Tata… Progovorio je o svim onim osjećajima koje čovjeka prate kroz život – o sreći, o žalosti, o ljubavi, o bolu, zaljubljenosti. Pronalazimo ih u naslovima Sreća, Riječi bole, Ljubav, Prva ljubav, Ti, Zaljubljenost, Odsedlaj ljubav, Oblačić, Žalost... Biti pjesnik, a ne promišljati o vremenu koje nas okružuje, vremenu koje teče i prolazi, o ljudskom životu


koji ima svoj početak i ide svojemu kraju – gotovo je nemoguće. Tako je i Željko napisao pjesme koje nas osvješćuju o prolaznosti života: Vrijeme, Mijene, Apokalipsa, Tanka crta, Smrt, Trag života, Na grobu, Vrijeme je, Snivah raj, Zrno pijeska, Užitak…Kada nije u svom plavom mantilu, kada napusti radionicu, učenike i prostore ove škole, Željko putuje...putuje u stvarnosti i putuje u mislima, druži se s prirodom i njenu ljepotu pretače u stihove. Tako su nastale pjesme Vino, Klupa u parku, Dok ležim na žalu, Zlatno zelenilo u plavom , Magla, Sava... Kaže se da tko ne voli životinje, ne voli ni ljude, što se za našega neobičnoga pjesnika ne može reći. O tome svjedoče naslovi Mačkica, Dva mačića, Zeko u snijegu, Lastavica... Sve su pjesme lijepe i posebne na svoj način, ali neke od njih Željka čine uvelike velikim pjesnikom. To su one pjesme koje govore o čovjeku, o

onom što čovjeka čini, o njegovim dobrim i manje dobrim stranama. Dovoljno je poslušati samo naslove i znati da je on uspio proniknuti u samu bit čovjekova postojanja: Čovjek, Bez boje, Bez veze, Život vrati, Oprostiti, Poslušaj srce, Samo ljubav, Maske, Jal, Kao dijete, Korak, Tvoje srce, Pljusak i pljuska, Glupost ljudska… Ravnatelj Industrijsko-obrtničke škole Luka Mladinović naglasio je kako je Željko Krijan svojim pjesmama pokazao da umjetnost ide i uz strukovne škole koje pohađaju zavarivači, strojobravari i da stihove mogu razumjeti svi ljudi velikoga srca bez obzira na zanimanje. Istaknuo je da je Željko ovom zbirkom obogatio i istaknuo općeobrazovnu, humanističko-kulturnu stranu škole u kojoj predaje. Sam autor, koji se ne voli promovirati i gurati u prvi plan, za nas ima samo jednu poruku: da slušamo srce. Poslušajmo ga! G.Đ.

Marijan Gubina - 260 dana Marijan Gubina, autor knjige 260 dana, dvaput je posjetio učenike Industrijsko – obrtničke škole. 8. prosinca 2017. godine predstavljena je njegova knjiga kojoj su nazočili učenici 3. b razreda te nekoliko nastavnika. Zbog velikoga interesa dogovoren je i drugi susret 22. siječnja 2018. Učenici svih razreda i zainteresirani nastavnici Industrijskoobrtničke škole dočekali su ga i primili u velikom amfiteatru obližnje Tehničke škole, a prigodnim ga je riječima u ime nazočnih pozdravila i predstavila nastavnica Hrvatskog jezika, Gordana Đeldum. Učenici naše Škole čitali su ulomke iz knjige, a nakon svakoga čitanja uslijedio je piščev osvrt. Poruke koje je iznosio ostavile su snažan dojam na slušatelje. Iako je kao desetogodišnji dječak početkom Domovinskoga rata bio zarobljen u četničkome logoru 260 dana, proživio užase, a nekoliko puta bio jako blizu smrti, nije dopustio da ga svladaju malodušnost, očaj i mržnja nego je u zlu pronašao dobro i to dobro širi diljem naše Domovine. Poziva mlade ljude da ne budu emocionalni invalidi, da prepoznaju potrebe svojih najbližih i stavlja naglasak na obitelj od koje sve počinje. Sam autor kaže: „ Sve vas pozivam da, prije što nekoga osudite, prije nego nekome učinite nešto loše, pročitate moje iskustvo i ne uvedete sebe u napast da činite loše, niti zbog nacionalizma, niti zbog rasizma, vjerskih opredjeljenja, niti čega drugoga. Ja, Marijan Gubina, ne osuđujem, ne mrzim. NEMOJTE NI VI!“ Našoj je Školi ostavio svoje knjige čijom su kupnjom po simboličnoj cijeni od 20 kn naši učenici pripomogli onima koji su u potrebi budući da sav prihod ide u humanitarne svrhe. G.Đ.

35

PREDSTAVLJAMO VAM

ISKRA


PIŠEMO O SEBI...

ISKRA

Riječi spajaju ljude kao mostovi... Krajolik uz koji me vežu sjećanja na djetinjstvo Krajolik uz koji me vežu sjećanja na djetinjstvo vrlo je lijep, prepun radosti i veselja. Odrastao sam u malenom selu pored Slavonskog Broda, u selu prirodnih, svježih mirisa i beskrajne ljepote. Mislima mi lete slike iz djetinjstva… Rano jutro i buđenje uz krik pijetla . Druženje s prijateljima po cijele dane. Trk djece sretnih lica. Igranje u velikom dvorištu: okolo jurim s mačem u ruci i borim se protiv zamišljenih neprijatelja. Čekanje pokretne trgovine u rana svježa jutra. Druženje s bakom dok hekla. Nedjeljno jutro i pravljenje kolača i ručka s majkom… Bio sam vrlo razigrano dijete. Zanesen igrom, gazio sam po bakinom procvalom cvijeću. Bio sam sretno i bezbrižno dijete okruženo ljubavlju mame, tate, bake. Na sunčanim obalama rijeke Save milovale su me vrela ljeta i jeseni, cvjetna proljeća i hladne, snježne zime. Godišnja su se doba mijenjala brzinom vjetra, a ja sam polako rastao iz godine u godinu. Sjećam se trka preko zelenog pašnjaka, rosne djeteline i blistavog žitnog polja. Sjećam se otkosa svježe pokošene trave. Bio sam stričev mezimac i svugdje sam išao s njim, a on me učio raznim stvarima. U duši sam ostao dijete koje se rado sjeća svog djetinjstva, tog slatkog doba zašećerenog mlijeka, punog sreće, ljubavi, radosti i veselja. D. Baboselac 2.c

Jedna bezimena Zašto živjeti? Zašto se nadati? Zašto kad tebe ne mogu sanjati? Kome se radovati? Kome biti rame tuge? Kome kad tebe ne vidim na kraju duge? Za koga živjeti? Za koga suze liti? Za koga kad bez tebe to nije isto? M.Pacher, 2.c

Kako mostovi spajaju ljude Mostovi nisu obične građevine od kamena, betona ili željeza kojima se prelazi neka rijeka. Oni su ruke koje spajaju obale i ljude. Predstavljaju simbol života, ljubavi i prijateljstva. Svi mostovi na svijetu različiti su. Neki su dugački i visoki sa širokim stubama i prelijepim lukovima, a neki su ravni i ne tako lijepi. Svima im je zajedničko da spajaju dvije suprotne strane i ljude koji na njima žive . Izgraditi most, znači pružiti ruku prijateljstva i spojiti ono što priroda sama nije mogla spojiti. Mostovi ruše sve prepreke, brišu sve granice, lijevu i desnu obalu rijeke, jedna nasuprot drugoj, bez mosta koji ih povezuje, tako su daleke i strme. Njihovim povezivanjem stvara se zlatna nit koja čvrsto spaja ljude. Neki su mostovi kao ptice raširenih krila koje ponosno stoje iznad rijeke i još uvijek preko svojih snažnih leđa prebacuju ljude s jedne strane obale na drugu. Neki nisu izdržali ... raskomadali su se i porušili, a neke su srušili ljudi sa željom da se odvoje i udalje od drugih ljudi. Od svega što je čovjek do sada izgradio, ništa nije vrjednije od mostova. Osim što spajaju obale i ljude, oni stvaraju tajna prijateljstva i ljubav među ljudima, povjerenje i želju da svi žive zajedno. P. Miščančuk 2.e

36


Riječi spajaju ljude kao mostovi...

M.Krleža

Tišina... Ljudi traže suvišne riječi i rečenice za pjesme, život, bezvezne razgovore i važne govore. A što kada sve umukne? Kada tišina postane prodorna, kada nas omami i ogluši? Ona s nama živi, skrivena, ali prisutna. Jednima patnja, drugima blagoslov... Držimo je kriomice svatko za sebe, a oni oko nas je ne čuju... Ipak, to je samo naša tišina! V. Lukač

Tuga je ... ...kada osobu koju volite pronalazite u svakoj pjesmi koju čujete. ... kada vam je jedna jedina osoba stalno na pameti, a vi tu ne možete ništa! ... kada osjetite povjetarac na licu i sjetite se njenog dodira. ... kada ne vidite izlaz. Svaka svaka tuga ima svoj kraj, ali, nažalost, i početak i trajanje koje je čak teže od svega... Međutim, kada tuga nestane... javi se i radost i sretniji ste nego ikad prije! B. Bukvić

Što za mene znači ljubav Simbol za sreću, uspjeh, za ispunjenost, neusamljenost i sigurnost. Ne traži puno, a katkad uzme previše. I slijepa i luda. Ne treba je objašnjavati, treba je doživjeti. Ne može se pomirisati, ali se da nanjušiti, ne može se dodirnuti, ali se može osjetiti, ne može se uhvatiti, ali se može zagrliti. Ljubav. U svim oblicima, u svim stanjima, u svim preprekama. I život i smrt i rođenje i umiranje. I sve su slične i sve su različite, posebne, jedinstvene, neponovljive. O, kako tužnih ljubavi ima, a koliko tek tragičnih, a onih nesuđenih, a onih neodsanjanih, a onih dalekih pa i onih zaboravljenih. Ljubav je prvi uzdah i prvi šapat, i prvi stihovi, i prve riječi, i prvi koraci, i prvi pogled, i prvi san, i prva suza i prvo peckanje srca. I brži otkucaji i otežano disanje, i drhtavica, i leptirići u stomaku, nesanica. Ljubav je susret, pogled i riječ, ritam, glazba, iščekivanja tvog dolaska. Ljubav su tvoje oči i smijeh, moje svjetlo na kraju tunela. A. Matanović

37

PIŠEMO O VAMA...

ISKRA


VOLONTIRAMO

ISKRA

NAŠI ANĐELI BEZ KRILA Volonterska skupina „Anđeli“ „Anđeli čuvari postoje. Nitko kroz život ne putuje sam i nitko ne smije misliti da je sam.“ Papa Franjo

Volonterska skupina Industrijsko – obrtničke škole „Anđeli“ djeluje već desetak godina pod vodstvom pedagoginje profesorice Snježane Birtić. To nije nikakva novost, ali smatramo da je ovo pravi trenutak za predah kako bismo stali i osvrnuli se na naš rad i uspjehe i, što je još važnije, kako bismo se prisjetili lijepih trenutaka i dragih ljudi od kojih mnogi nisu više u našoj školi, ali ih nosimo u lijepim uspomenama. Kroz sve ove godine okupljali smo desetke članova koji su svojim predanim radom, izvrsnim idejama i velikim srcem usrećili mnoge potrebite materijalnim dobrima, ali i ljubavlju i pažnjom. Činili smo male stvari, pomagali prikupljanjem novčanih sredstava, igračaka, odjeće, organizirajući pomoć pri učenju… Sve je počelo obilježavanjem djeci najmilijega blagdana Svetoga Nikole kada je naš bivši učenik Gianstefano Ingardia velikodušno oblačio kostim svetoga Nikole, obilazio razrede i prikupljao sredstva za djecu u Domu. Najljepši su trenuci bili kada smo posjećivali tu djecu noseći im poklone i veselje. Oni su nama darovali zahvalnost, svoje osmijehe i radost. Neprocjenjivo!

prodaju u akciji “Jedna svijeća za svjetlo u obitelji“. Tu su i redovite aktivnosti suradnje s Crvenim križem za koji smo velikodušno skupljali hranu, igračke, knjige i higijenske potrepštine, ali i novac. Mislili smo i na djecu Afrike skupljajući plastične boce, bilo ih je toliko da smo u pomoć pozvali i naše učenike vozače sa školskim kamionom.

U svim ovim aktivnostima jako su se isticali učenici Ivan Karlović, Nenad Stanković, Karlo Danda i mnogi drugi.Zasigurno možemo reći da je naš najaktivniji član svih vremena bio naš dragi Ivan Karlović čija su nas dobrota i nesebičnost sve nadahnjivali. Prodavali smo i kolače i tu nam je idejama i izradom jako pomogla naša Marija Duspara, ali sudjelovali su i njeni prijatelji Luka Lukić i Lucija Pišpek te brojni drugi učenici, nastavnici pa i roditelji. Ovo je pravi trenutak da svima zahvalimo, a posebno našim stručnim suradnicama Josipi Samardžija i Maji Lozinjak Štefanac koje su nas uvijek podupirale. Hvala svim članovima i svima koji su se odazvali akcijama na pomoći, strpljenju, ljubavi i suosjećanju. Život je često težak, ali zato je dobro imati svoje „Anđele“. S.B.

U ovim su se aktivnostima isticali Ivana Babić, Kristijan Drinković, Dalibor Mamić, ali i mnogi drugi. Nastavili smo s adventskim akcijama i u Kući od sretnih ciglica gdje smo susretali neke naše učenike koji su nam rado pokazivali kao tu zajedno uče i žive. Djevojke su velikodušno ukrašavale šibe i izrađivale „Cipelice svetoga Nikole“ pa se tu sjećamo Ivone Dubravčić, Ivone Čuma, Ane Katinić… Surađivali smo i s nekim drugim institucijama kao što je Bračno i obiteljsko savjetovalište kada smo izrađivali i ukrašavali svijeće za Uskrsnu humanitarnu

38


Kajak kanu majstor Gabriel Babić 14. travnja 2018. učenik 3.j razreda naše škole, Gabriel Babić, nastupio je na Državnom prvenstvu u maratonu u kajaku i kanuu na mirnim vodama u Sisku gdje je osvojio broncu u utrci kanua jednokleka. U slobodno vrijeme niže uspjehe na maratonima u kanuu. Gabriel je član Kajak kanu kluba Marsonia od 2013. godine s mnogobrojnim uspjesima u Hrvatskoj i inozemstvu. Tako je 2016. godine nastupio na međunarodnom natjecanju olimpijskih nada u Mađarskoj (Szeged) gdje je ušao u polufinale na 500 m i osvojio 8. mjesto. Na državnome je natjecanju u kanuu vice prvak u dvokleku s partnerom Darkom Ercegom na 1000, 500 i 200 m, a pojedinačno u navedenim kategorijama osvojio je 3. mjesto. B. Bukvić

Žičani vezovi Kristijana Bošnjaka Žičani vezovi za budućnost Kristijan Bošnjak, učenik Industrijsko-obrtničke škole, svojim interesom i vještim izrađivanjem različitih uporabnih predmeta od metalnih alkica i lančića, potaknuo je pokretanje projekta pod nazivom „Žičani vezovi za budućnost“. Učenik se obrazuje za zanimanje monter i obrađivač rezanjem i deformacijom u kojem se, također, obrađuje metal. Svoju vještinu usavršio je kao samouki majstor gledanjem video isječaka o uporabi metala na kreativan način te je svoje umijeće pokazao na dodatnoj nastavi. Potporu su mu dali strukovni učitelji te je na Danu škole i Danima otvorenih vrata IOŠ prezentirao svoje proizvode i tehniku rada. U svom radu koristi čeličnu šipku, kliješta za rezanje žice, kombinirke i žicu. Vješto izrađuje različite vrste verižastih vezova od metalnih alkica, lančića te ih spaja u gotove proizvode, npr. aluminijske mesarske rukavice, vitešku košulju od žice, metalnu vitešku kapu, ovratnik, ronilačke zaštite, nakit itd. Rado se odaziva na mnogobrojne sajmove i nastoji zainteresirati druge kako bi se okušali u takvom poslu. Svoj hobi jednog dana želi pretvoriti u privatni posao i naći svoje mjesto na tržištu. D. Biondić

39

PREDSTAVLJAMO IZNIMNE UČENIKE

ISKRA


PUTUJEMO I IUPOZNAJEMO...

ISKRA

Posjet tvornici Rimac Automobili (24.11.2017) Tv r t k a R i m a c A u t o m o b i l i d . o . o . b a v i s e projektiranjem, razvojem i proizvodnjom električnih vozila, pogonskih sustava i sustava baterija. Osnivač tvrtke mladi je inovator Mate Rimac. Rimac Automobili razvio je i predstavio svjetskoj javnosti svoj prvi automobilski koncept električnog automobila Concept_One 2011. godine na najvećoj svjetskoj izložbi automobila u Frankfurtu. 2016. godine u Ženevi je predstavio Concept S – moćniju verziju Concepta One koji je jedan od najbržih električnih automobila današnjice. Budući da ova mlada i vrlo uspješna tvrtka nudi mogućnost organiziranih obilazaka proizvodnog pogona, odlučili smo i mi otići i vidjeti kako izgleda najbrži električni auto na svijetu kao i pogoni u kojima se proizvodi. Obilazak uključuje povijesni uvod, obilazak pogona gdje smo se upoznali s procesom izrade, lakirnicom i materijalima od kojih nastaje jedan od najbržih automobila na svijetu te upoznavanje s proizvodnim pogonom električnih bicikla Greyp. Automobil koji više pripada svijetu računalnih igara nego našoj stvarnosti, služio je i kao zagrijavanje za ostatak dana koji su učenici proveli na Reboot InfoGamer sajmu, jednom od najvećih gaming sajmova i festivala u Europi. S.M.

UZVRATNI POSJET FRANCUSKIH UČENIKA U sklopu Erasmus+ projekta „Bravarska EU priča“ profesor Antun Đurić s 10 učenika bravara posjetio je 2015. Francusku, točnije mjesto Colomier kod Toulousea. Domaćin posjeta bila je srednja škola Eugene Montel iz Colomiera. Uspješna je suradnja dviju škola nastavljena te su u proljeće 2017. učenici iz Colomiera bili u gostima Industrijsko-obrtničkoj školi Slavonski Brod. Od 1.3. do 17.3.2017. učenici iz Francuske odrađivali su stručnu praksu u školskoj radionici, kao i u industrijskim i obrtničkim radionicama u Slavonskom Brodu. Ujedno su upoznali kulturu i običaje ovoga kraja kao i svu ljepotu Slavonije i Hrvatske. Učenici i nastavnici Industrijskoobrtničke škole priredili su im dobrodošlicu te su se potrudili da im boravak u Slavonskom Brodu ostane u nezaboravnom sjećanju.

A.Đ.

40


UČENIČKA EKSKURZIJA U GARDALAND Kada je 15. lipnja 2018. zvono označilo kraj još jedne školske godine, neki su učenici imali razlog više za veselje. Te iste večeri 70 se učenika u pratnji 5 profesora uputilo na dvodnevnu ekskurziju u Veronu i Gardaland. Nakon noćne vožnje kroz Hrvatsku i Sloveniju dočekala nas je divna i suncem okupana Verona čijim središtem dominira rimski amfiteatar. Ova je Arena jedna od najbolje očuvanih antičkih građevina te vrste te je poznata po velikim opernim predstavama. U trenutku našeg dolaska u tijeku su bile pripreme za izvedbu Verdijeve Aide pa su se svuda oko rimske građevine mogli vidjeti egipatski rekviziti za scenografiju poznate opere. Šetnja gradom dovela nas je do Julijine kuće na čijim se zidovima mogu naći ljubavne poruke iz cijelog svijeta, kao i red za fotografiranje ispod njenog balkona i uz kip Julije koji, ako ga dodirnete, navodno ispunjava ljubavne želje. Nakon razgleda Verone uputili smo se u hotel kako bismo skupili snagu za sutrašnji dan, a i stvorili mali navijački kutak za gledanje prve utakmice naše nogometne reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Rusiji.Nedjelja je bila rezervirana za atrakcije zabavnog parka Gardaland. Magic mountain, Blue Tornado, Raptor, Atlantida i mnoge druge ispunile se dan adrenalinom, vriskom i osmijesima. Tek kada je park najavio skoro zatvaranje za taj dan, krenuli smo i mi prema autobusu koji nas je sretno dovezao kućama. D. Lukinić

41

PUTUJEMO I IUPOZNAJEMO...

ISKRA


PUTUJEMO I IUPOZNAJEMO...

ISKRA

Biseri srednje Europe MATURALNO PUTOVANJE 3. – 7. travnja 2018. U kasnim večernjim satima pedeset tri učenika Industrijsko-obrtničke škole krenulo je na svoje maturalno putovanje. Ugodnom noćnom vožnjom kroz Hrvatsku, Sloveniju i Austriju u jutarnjim satima stigli smo na svoje prvo odredište – Beč, glavni grad Austrije. U pratnji vodiča obišli smo neke od najvećih znamenitosti Beča: Stephansdom - katedralu sv. Stjepana, Kraljevsku palaču Hofburg, Gradsku vijećnicu (Rathaus), Austrijski Parlament, Kaertnerstrasse ... U poslijepodnevnim satima zaputili smo se prema Prateru, najstarijem zabavnom parku na svijetu kojeg godišnje posjeti 4,2 milijuna ljudi. Nakon nezaboravne zabave krenuli smo do jednog od mnogih gradskih restorana u kojem smo imali tipičnu bečku večeru. Hotelskim doručkom započeo je naš drugi dan maturalnog putovanja. Odjavom iz hotela krenuli smo u posjet bečkom Tehničkom muzeju. Nakon muzeja krenuli smo prema našoj posljednjoj bečkoj znamenitosti dvorcu Schönbrunn. Osupnuti količinom raskoši Habsburgovaca odlazimo prema Dvorcu Belvedere kompleksu baroknih palača podignutih za austrijskog princa Eugena Savojskog. Ostavili smo austrijsku metropolu iza sebe i zaputili se prema Pragu, prijestolnici Češke Republike. Dolaskom u Prag smjestili smo se u hotel, večerali i pripremili za noćni izlazak u jedan od mnogobrojnih disko klubova. Treći dan maturalnog putovanja bio je rezerviran za razgledavanje Praga. Posjetili smo: Hradčani - Praški dvorac (Pražský hrad), Guinnessova knjiga rekorda navodi ga kao najveći dvorac na svijetu, površine preko 70000 m²; Katedralu sv. Vida koja se nalazi unutar kompleksa dvorca, a građena je u gotičkom stilu od 14. do 20. st. - u njoj se čuvaju posmrtni ostaci sv. Ivana Nepomuka. U daljnjem razgledavanju posjetili smo: Malu stranu, Zlatnu ulicu, Vaclavske namesti ... Ostatak poslijepodneva imali smo slobodno za vlastito razgledavanje i uživanje u mnogobrojnim ponudama

Praga.Četvrtog dana našeg putovanja krenuli smo prema gradu Mlada Boleslav, poznatom po tvornici Škoda automobila. Posjetili smo i Muzej Škode u kojem se nalazi povijesni pregled razvoja Škodinih proizvoda – bicikla, motocikla, automobila... Nakon posjeta Škodinoj tvornici i muzeju, vratili smo se u Prag kako bismo vidjeli preostale znamenitosti Zlatnog grada. Razgledali smo Karlov most čija je izgradanja započela u 14. st. Most preko rijeke Vltave povezuje Stari grad s Malom stranom. Preko mosta zaputili smo se na Staro mesto s poznatim Starim trgom na kojem se nalazi poznati Astronomski sat (Orloj). Turističko razgledavanje Praga nastavili smo sa židovskom četvrti Josefov sa sinagogom iz 1270. godine i židovskim grobljem.Posljednji dana maturalnog putovanja napuštamo Prag i Češku i idemo prema Bratislavi, glavom gradu Slovačke.

U Bratislavi smo vidjeli Bratislavský hrad, dvorac koji se nalazi 100 metara iznad Dunava, a svoj današnji izgled dobio je u 15. st. Vidjeli smo i Katedralu svetoga Martina koja potječe iz 14. st. i najistaknutija je gotička građevina u Bratislavi. To je crkva u kojoj je okrunjeno najmanje devet mađarskih kraljeva i osam kraljica, uključujući i Mariju Tereziju. Za spomenuti je, također, Hlavné námestie (Glavni trg), Stara vijećnica (Stará radnica), izgrađena je 1421. godine... Nakon kratkog slobodnog vremena zaputili smo se preko Mađarske prema Hrvatskoj. D.V.

42


Dvorci Bavarske U srijedu, 30. svibnja 2018. u 22.30 krenuli smo prema najbogatijoj njemačkoj pokrajini, Bavarskoj. Prvi dvorac koji smo obišli bio je Herrenchiemsee koji je izgrađen na, takozvanom, Bavarskom moru. Dvorac ima predivno ulazno stubište s brojnim kipovima kako bi se gosti impresionirali, prekrasnu kraljevsku spavaonicu u kojoj Ludvig nikada nije spavao, a najraskošnija je prostorija Dvorana zrcala, duga 98 metara. Vrlo nam je neobična bila blagovaonica s obzirom da ima stol koji se diže i spušta poput lifta te je morala biti izgrađena posebna prostorija s dizalom. Ludvig je za taj stol dobio ideju iz bajki braće Grimm.

Nakon ručka uputili smo se prema Munchenu i našem hotelu. Marienplatz, glavni munchenski trg, okružen je dvjema vijećnicama čijim središtem dominira Marijin stup koji je izgrađen 1638. u čast Majke Božje i kao zahvala za zaštitu grada tijekom Tridesetogodišnjeg rata. Prošetali smo središtem i obišli katedralu. Drugi dan obišli smo tri dvorca. Prvi je Linderhof, najmanji i jedini dovršeni dvoracLudviga II. koji je sagradio njegov otac Maksimilijan za potrebe lova. U sklopu dvorca sagrađena je i spilja po uzoru na Wagnerovu operu. Drugi je bio Hohenschwangau, Ludvigova rezidencija iz djetinjstva. Spustili smo se iz dvorca, a na još višem brdu čekao nas je najljepši i najbajkovitiji dvorac Neuschwanstein do kojega je trebalo hodati dva kilometra uzbrdo pa smo se odlučili za vožnju kočijom. Neuschwanstein nije dovršen i u njemu je Ludvig uhićen i proglašen mentalno bolesnim. Dvije su najatraktivnije prostorije - Prijestolna dvorana, koja je rađena po uzoru na Aja Sofiju i Dvorana pjevača, a očarava i Ludvigova spavaonica nakon koje se ulazi u spilju u kojoj su održavani koncerti. Neuswanstein je u Drugom svjetskom ratu nacistima služio kao skrovište za

blago koje su pokrali diljem Europe, a Waltu Disneyu poslužio je kao inspiracija za crtane filmove,a Trnoružica je usnula baš u njemu. Stigli smo u Munchen, ponovo prošetali središtem do pivnice u kojoj smo imali večeru (Augustiner am Dom Munchen), poznatu pod nazivom Hitlerova pivnica, iako je on u njoj bio samo jednom. Sljedeći je dan bio za obilazak Munchena. S vodičem smo prošli glavni trg, središte, tržnicu te minhensku katedralu u kojoj je stopa vraga. Zatim smo otišli u najveći Tehnički muzej u Europi. Muzej ima šest katova i u njemu se može ostati cijeli dan. Odlučili smo posjetiti Engleski vrt koji nas je oduševio. Površinom od 3,75 kvadratna kilometra veći je i od Central parka u New Yorku te slovi za najveći urbani park na svijetu. Kako je bio vikend, bio je pun posjetitelja koji su uživali ležeći na livadama. Na povrtaku kući posjetili smo Salzburg, četvrti grad po veličini u Austriji, a naziv bi grada u prijevodu značio „tvrđava od soli“. Iznad grada dominira tvrđava Hohensalzburg iz 11. stoljeća koja je i simbol grada. Obišli smo Mozartovu rodnu kuću, salzburšku katedralu, most zaljubljenih te palaču Mirabell s predivnim cvjetnim vrtovima koju je 1606. godine izgradio nadbiskup Wolf Dietrich von Raitenau za svoju voljenu ljubavnicu Salome Alt koja mu je rodila petnaestoro djece, od kojih je desetero preživjelo. Tu je sniman film „Moje pjesme, moji snovi” u kojmu Maria s djecom obitelji Trapp pjeva pjesmu Do-Re-Mi. U okolici Salzburga napisana je i najljepša božićna pjesma „Tiha noć“. Napisao ju je svećenik iz malog sela Oberndorf Josef Franz Mohr 1816. godine. Prvi je put izvedena na Badnjak 1818. u kapelici u Oberndorfu. Popili smo kavu u vrtu palače Mirabell, još malo samostalno prošetali po Salzburgu, ali, s obzirom da smo bili jako umorni, jedva smo dočekali polazak kući.

I.J.

43

PUTUJEMO I IUPOZNAJEMO...

ISKRA


NORIJADA 2018.

ISKRA

NORIJA DA 201 8.

44


NORIJADA 2018. ZABAVA

ISKRA

A N L A MATUR A V A B A Z 2018.

Maturalna zabava 10.3.2018. Naši su maturanti uz zabavu i ples proslavili završetak svog srednjoškolskog obrazovanja. Naša škola zadnjih 6 godina njeguje tradiciju maturalne zabave na kojoj se uz maturante vesele njihovi razrednici i profesori. Maturalna je zabava jedan on onih trenutaka kada je prelazak u svijet odraslih najviše vidljiv. Tu su svečane haljine i odijela, osmijesi i pjesma na usnama, stvaranje uspomena za život i veselje do sitnih sati. Velik je broj fotografija osvanuo na društvenim mrežama u noći zabave i nakon nje, ali uspomene koje su ponijeli kući, trajat će vječno. Ponosni profesori zaplesali su s učenicima koje su tri godine usmjeravali na putovima obrazovanja. Rasplesani su učenici pokazali da više nisu djevojčice i dječaci koji su u jesen 2015. godine zakoračili u hodnike naše škole. Sretno, maturanti! G. Babić

45


MISLIMO I RJEŠAVAMO

ISKRA Što o novcu misle ...

učenici 2.i razreda ... Novac mi je jako bitan i lako dostupan. Moj tata kaže da novac ne cijenim jer ga nisam osobno zaradio već je to učinio on i nije mu jasno kako mogu biti toliko nemaran kada je novac u pitanju. Vjerojatno je u pravu pa ponekad pokušam manje trošiti, ali mi baš i ne ide. A. Matanović Mislim da je novac dosta važan i trebamo biti vrijedni kako bi nam bilo lakše u životu, ali još je nešto važnije od njega, a to je zdravlje jer ono se ipak ne može vratiti niti kupiti novcem. S. Krpan Nekada novci stvarno pokvare ljude. Novac treba umjereno koristiti i ne pretjerivati. Treba pametno raspolagati njime te ga davati onima kojima je to jako potrebno. L. Šolčić Ako imaš puno novca, nemoj ga koristiti na bezvrijedne stvari, već pomozi drugima kako bi i oni bili sretni. S. Crnjac

Poznata je tvrdnja: „ Koliko posjedujem, toliko vrijedim.“ Ipak, u stvarnosti nije tako. Čovjek ne može ništa posjedovati, jer je zemlja ta koja posjeduje njega. I, premda je ljudsko društvo zasnovano na vlasništvu, a korištenje novca smatra se civilizacijskim napretkom, možda bismo ipak trebali biti oprezniji i ne dopustiti novcu da upravlja našim najvećim dragocjenostima, našim životima. K. Kovač

Sarkastično se zabavljam!

“Ako se složim s tobom, oboje ćemo biti u krivu.” “Želiš li da te prihvatim takvog kakav jesi ili da lažem sebi?” “Imaš kompleks manje vrijednosti i u potpunosti je opravdan.” “Oprostite, ali vjerojatno ste me zamijenili s nekim koga je briga.” “Tko se zadnji smije, razmišlja sporo.” “Mislim, dakle nemamo ništa zajedničko.” “Ne brini što ljudi misle, svakako i ne misle previše često.” “Neki ljudi donose sreću gdje god idu, a neki kad god odu.”

46


FOTO ISKRICE

ISKRA

47