Moje pesmi, moje sanje - bilten OŠ Dramlje

Page 1

MOJE PESMI, MOJE SANJE

NAŠA ŠOLA, NAŠ PONOS


Spoštovani! Zgodba o ideji prenove naše šole je zelo dolga, polna življenjskih izkušenj, sklepanja dogovorov, prilagajanj, zato sem prepričana, da smo vsi, ki smo pri tem sodelovali, iz te zgodbe odšli za izkušnjo bogatejši .

Prav gotovo si lepo, novejšo, sodobnejšo in predvsem varčnejšo šolo zaslužijo naši učenci, ki jim je šola v prvi vrsti namenjena. Vsi smo imeli pri prenovi samo en cilj – dobro počutje naših učencev in seveda vseh zaposlenih. V zahvalo vsem so naši otroci zapisali svoje vtise, razmišljanja, pomisleke ob prenovi te mogočne stavbe. In pred vami je bilten, kjer smo te zapise tudi zbrali, in bo ostal kot trajen spomin na prelomno šolsko leto, leto 2013/2014. Seveda je pri celotnem projektu sodelovalo ogromno ljudi in dovolite mi, da se jim ob tej priložnosti zahvalim. V prvi vrsti bi rada pohvalila in se zahvalila celotnemu kolektivu OŠ Dramlje, ki je s svojo predanostjo, zavzetostjo, prilagodljivostjo in z vsem spoštovanja vrednim delom pomagal pri selitvi v nadomestne šolske prostore in nazaj v novo šolo. Verjemite, da so tu skriti dolgi dnevi in vikendi dela. Prav gotovo so odločilno vlogo odigrali tudi naši pridni učenci in njihovi starši. Hvala, ker ste nam po svojih najboljših močeh pomagali. Prenova šole pa ne bi bila možna, če ne bi uredili nadomestnih šolskih prostorov, za kar se je že delno dogovarjal moj predhodnik, gospod mag. Stanislav Karel Jančič, zato gre iskrena zahvala tudi njemu. Hvala seveda tudi vsem lastnikom teh prostorov, ki ste nam prijazno stopili nasproti in nam pomagali. Zagotavljam Vam, da smo se v nadomestnih prostorih odlično počutili in tako je lahko tudi učni proces nemoteno potekal. Ne nazadnje pa gre zahvala občini Šentjur in g.


županu, mag. Marku Diaciju, ter vsem njegovim sodelavcem, ki so si močno prizadevali, da bi Dramlje dobile res kakovostno, prijazno in sodobno šolo, ter tako uslišali marsikatero našo željo. Torej vsem še enkrat iskrena hvala za pomoč.

Tako, dragi učenci, učenke in vsi zaposleni na šoli, želim Vam, da bi se na šoli dobro počutili, iz nje odnesli čim več znanja in modrosti ter da bomo vsi skupaj zanjo lepo skrbeli, saj bodo le tako lahko naši dnevi tukaj še prijetnejši in bomo radi prihajali vanjo. Pa naj tale uvodni pozdrav zaključim z mislijo Victorja Huga, ki pravi takole: »Nič na svetu ni tako mogočno kot ideja, ko napoči čas.« Prepričana sem, da je nastopil NAŠ čas, zato ga izkoristimo in se imejmo lepo! Vsem hvala! Ravnateljica Nataša Sovinc


UVOD V GLASILO Pri pouku šolskega novinarstva smo se odločili, da ob otvoritvi naše nove šole izdamo tematsko glasilo ob otvoritvi in v njem povzamemo, kako je potekala prenova naše šole od samega začetka pa vse do slavnostne otvoritve. Naš namen je predstaviti zgodovino, ki sega v sam začetek, to je od podpisa pogodbe z izvajalci do končnega izgleda naše šole, vse pa skozi oči nas učencev, saj smo mi tisti, ki smo vodilo hrama učenosti.

V ta namen smo zbirali gradivo, ki govori o doživetjih in občutjih, ko smo izvedeli, da bo naša šola deležna prenove, naša doživljanja na rezervnih lokacijah, doživljanja ob selitvi iz stare šole ter končno doživetja in občutja ob selitvi v novo prenovljeno šolo. Zbrano gradivo smo oblikovali in ga objavili v GLASILU OB OTVORITVI ŠOLE – NAŠA ŠOLA, NAŠ PONOS. Učenci šolskega novinarstva z učiteljico Karlo Urleb

3


KAKO SE JE VSE ZAČELO?

V mesecu juniju 2013 je bila podpisana pogodba za energetsko sanacijo OŠ Dramlje. Pred samim zaključkom šolskega leta smo se učenci in učitelji odločili, da organiziramo dobrodelno prireditev Moje pesmi, moje sanje, s katero bi zbrali nekaj dodatnih sredstev za nakup sodobnejših učnih sredstev in pripomočkov. V naslednjih tednih je potekala selitev na začasne lokacije, pri čemer smo sodelovali vsi učenci, starši in učitelji. Začasne lokacije so nam prijazno odstopili krajani Dramelj. Pouk je štiri mesece potekal pri Čatrovih, v gasilskem domu, župnišču, veroučni učilnici, Slomškovem domu ter pri Sitarjevih. Na tem mestu bi se radi vsem iskreno zahvalili.

Sandra Vranjek, šolsko novinarstvo

4


5


Štiri mesece smo imeli pouk na začasnih lokacijah, kjer smo doživeli veliko zanimivih dogodivščin, ki nam bodo še dolgo ostale v lepem spominu. Ponosni smo, da smo lahko doživeli to izkušnjo, saj smo verjetno edina generacija učencev osnovne šole Dramlje, ki smo imeli priložnost, da izkusimo, kako poteka pouk izven šole. V nadaljevanju smo zbrali nekaj trenutkov, ki so jih zapisali učenci v obliki kratkih spisov.

ŽIVLJENJE V GASILSKEM DOMU

Bil je konec počitnic. Zopet sem si na ramena natrpal šolsko torbo in se odpravil proti šoli. Naša učilnica je bila v gasilskem domu. Tam se je začel moj prvi dan pouka v petem razredu. Za vse je bilo to nekaj novega in zanimivega. Čez čas smo že vsi zelo pogrešali našo prostorno šolo, ki je bila ta čas v popravilu. Pouk je potekal drugače, kot smo ga bili vajeni. Med poukom v gasilskem domu smo zelo sodelovali in si pomagali. Zanimivo je bilo igranje družabnih iger v času športne vzgoje, če je zunaj deževalo. Prav lepo se je bilo tudi vsak dan sprehoditi do okrepčevalnice Čater, kjer nam je kuhar Boris pripravil slastno kosilo. Tako je potekal naš pester urnik vsak dan štiri mesece skupaj. In končno je napočil čas, ko smo izvedeli, da se drugega januarja selimo v našo prenovljeno šolo. »Jupi!« Tukaj smo se vsi skupaj srečali, poklepetali in bili navdušeni nad našo novo preobleko šole. Resnično je bilo lepo in nepozabno v gasilskem domu, le da nam je pa zdaj v naši šoli še lepše.

Marcel Kovač, 5. razred

6


Prvošolci v veroučni učilnici

Učilnica 7. razreda v Čatrovi hiši 7


...POUK V GASILSKEM DOMU Prvi dan, ko smo prišli v šolo oziroma v gasilski dom, nisem vedela, kam moram odložiti čevlje in oblačila.

Ko so nas učiteljice spustile v učilnico, smo najprej vstopili v učilnico četrtega razreda. Skozi druga vrata pa smo prišli v našo. Ko sem med prvim odmorom šla na stranišče, sem šele takrat opazila, da vse stopnice niso enako visoke. Vrnila sem se v naš razred in sedla v klop. To so bile lesene mize, prevelike za marsikaterega učenca, stoli pa so bili plastični. Ko je minil prvi dan, sem komaj čakala, da pridem domov, saj je bil ta dan kar naporen. Dnevi pouka v novih »začasnih« učilnicah so minevali, jaz pa sem sčasoma navadila novih prostorov in se v njih počutila zelo prijetno, vse do takrat, ko je učiteljica povedala, da pišemo test. Takrat sem postala zelo »živčna«, saj sem vedela, da gre zdaj za res.

Vsakič, ko je bil čas za kosilo, nas je prišel iskat učitelj ali učiteljica, ki nas je pospremil/a k Čatru. Tam smo imeli zelo majhno jedilnico. Po kosilu so nekateri učenci odšli v gasilski dom ali pa na igrišče.

Ko smo se navadili že čisto vsega, pa smo naredili tudi kakšno norčijo. Skoraj vsako jutro sem bila prva v šoli. Če še ni bilo učiteljev, sem počakala pred vrati, da je kdo prišel in je odklenil. Spet smo se povzpeli na »Triglav« - po stopnicah navzgor. Fantje višjih razredov so nam velikokrat v čevlje stlačili kakšne olupke. Tako smo dočakali tisti dan, ko so se začele novoletne počitnice. Ko so minile, smo začeli pouk v naši prenovljeni šoli. Mija Lorber, 5. razred

8


Devetošolci v Čatrovi hiši

2. razred v Slomškovem domu

Tudi šestošolci smo imeli svoj prostor v Čatrovi hiši 9


DA NE BO PREVEČ BESED, SMO SESTAVILI ŠE ZGODBO O PRENOVI NAŠE ŠOLE V SLIKI:

Zače naših tek s ob pe anj smi!

Zdaj gre pa zares!

10


Šola že dobiva novo podobo!

Medtem mi uživamo na začasnih lokacijah! 11


Juhu! Selimo se v novo šolo!

12


Naša šola, naš ponos!

13


PRENOVLJENA ŠOLA

Konec meseca decembra, pred novoletnimi počitnicami, smo izvedeli, da se bomo končno preselili v novo šolo. Polni pričakovanja smo odšli na počitnice, še prej pa smo vsi učenci z veseljem pomagali pri selitvi.

14


15


SELITEV V NOVO ŠOLO

V četrtek, 19.12. 2013, smo imeli tehniški dan, ki je bil namenjen selitvi. Selili smo pohištvo iz začasnih lokacij v novo šolo. Razdelili smo se v tri skupine. Ena skupina je pomagala pri selitvi in prevozu klopi, druga skupina je pomagala pri čiščenju in tretja je razporejala pohištvo po razredih. Bili smo zelo dobro organizirani, saj je delo potekalo hitro in usklajeno.

V soboto, 21. 12. 2013, so nam pri selitvi pomagali tudi starši. Imeli smo se zelo lepo. Tudi ostale dni smo selili in urejali našo novo šolo. Ta selitev nam bo dolgo ostala v spominu, saj smo vsi ponosni, da smo lahko tako soustvarjali podobo naše nove šole.

Učenci šolskega novinarstva

16


NAŠA ŠOLA, NAŠ PONOS

V četrtek, 2. januarja 2014, smo vsi učenci prišli v šolo veseli in polni pričakovanj. To je bil zelo pomemben dan, saj smo pričeli pouk v novi šoli. 17


Ta dan smo vsi nestrpno pričakovali, saj smo komaj čakali, da raziščemo nove učilnice, vidimo nove garderobe, novo telovadnico …

Dan smo začeli s prireditvijo v telovadnici. Najprej smo vsi učenci pod vodstvom učiteljice Marije Klančar zapeli Kekčevo pesem ob spremljavi kitare. Po pesmi je ravnateljica Nataša Sovinc spregovorila nekaj besed o prenovljeni šoli in nam zaželela veliko prijetnih trenutkov. Besedo je nato prevzel župan mag. Marko Diaci, ki nam je zaželel uspešno šolsko leto in nas spodbudil k pridnemu učenju in odgovornemu odnosu do nove šole. V nadaljevanju nam je zapel še četrti razred. Veliko presenečenje so bili naši »prvčki«, ki so pogumno deklamirali deklamacijo in nam zapeli kratko pesmico. Prireditev je bila s tem nastopom končana. Učenci smo z razredniki odšli v razrede, kjer smo se pogovorili o hišnem redu in šolskih pravilih. Nato je potekal pouk po urniku.

Učenci šolskega novinarstva

18


UČENCI SO SVOJE NAVDUŠENJE NAD ŠOLO IZRAZILI S PESMIJO… V Dramljah šola lepa je, velika, polna znanja, dobrega navdiha. Vsi otroci radi tja zahajamo, ker nam je zelo lepo. Da pa vemo, kdaj je šolske ure konec, se nam šolski zvonec oglasi. Kot metulji domov odletimo in novega jutra se že veselimo, da nazaj v šolo spet priletimo.

Otroci smo in radi se u radi v novo šolo pri čimo, hitimo.

V novi šoli je res lep o, prijetno se zabavam o. S prijatelji se družim o in dobro se imamo.

Učitelji prijazni so in z nami sodelujejo , ter znanje nam pre dajajo.

Amadej Štrajhar, 4. razred

Naša šola je velika, metulj na steni nam mežika in nas vabi. Otroci pridite, da se naučimo vseg a, kar si želimo. Da bo naše življenje lepo, z veseljem prežeto. Eva Lavbič, 4. razred

Maja Aužner, 4. razr ed

tova, Naša šola je go veseli. in mi smo srečni in plešemo. o Zdaj pa pojem leščina, ng Matematika, a m lahka zdi, na slovenščina se ovi šoli vsi. n ker smo zdaj v

. razred

Leon Motoh, 4

19


lika, Naša šola je ve t se šika. ko rumene barve rek sto, p Nas učencev je . zelo vsi veseli smo , Radi se učimo obimo. rid da si znanje p ki zvonec, ls Ko zvoni naš šo sem mudi, v se domov nam imo vsi. d da nalogo nare t, 4. razred Monika Lenar

Konec leta, konec sa nj, zdaj smo v šoli spet naz tu bo igra, tu bo sm aj, eh, to bo iskrica v očeh .

Kot metulji smo vese li, da v nove klopi sed emo. Zdaj nas čaka le še to, da pridno v šolo hod imo.

In veseli zdaj smo m i, ker smo zopet zdru žen V novi šoli brez skrb i. i in z novimi močmi.

ŠOLA JE ZLATA. ŠOLA JE BOGATA. V ŠOLI SE ZABAVAM. NOVA VRATA, NOVA OMARA, POVSOD JE ZABAVA. V ŠOLI VSAKDO LAHKO POSTANE UČENJAK. ŠOLA JE FAJNA. V ŠOLI POJEMO IN ŠOLA JE ZLATA. KONEC.

Učenci in vsi učitelji bomo na novo šolo pazi Zato povemo zdaj va li. m da tukaj srečni smo mi, zdaj vsi.

Žan Bračun, 4. razr ed

Jakob Mihevc, 2.razred

20


…SVOJE NAVDUŠENJE IZRAZILI TAKO, DA SO NAPISALI HIMNO ŠOLI…

HIMNA ŠOLA JE POUČNA. JE ZELO LEPA. IMA LEPA OKNA, LEPA VRATA, ZELO LEPE TABLE, ZELO LEPE UČILNICE, LEPO TELOVADNICO, PREKRASNE OMARICE, ZELO LEPO KNJIŽNICO IN ZELO LEPO ZBORNICO. IZ KUHINJE LEPO DIŠI. Špela Vnuk, 2. razred

21


… ALI PA ZAPISALI SVOJE MNENJE…

Prenovljena šola mi je zelo všeč. Všeč so mi predvsem barve sten in omarice, pa seveda tudi novo pohištvo ter telovadnica. V začasnih prostorih je bilo zelo tesno in imeli smo slab zrak, zato smo morali odpirati okna. Zato sem vesela, da imamo prezračevanje in boljši zrak. Upam, da bo šola ostala tako lepa in da bodo učenci nanjo pazili. Tina Ulbing, 7.razred Nova prenovljena šola se mi zdi zelo lepa in zanimiva. Ponosen sem, da jo obiskujem. Najbolj všeč mi je telovadnica in nove garderobne omarice. Zelo sem vesel, da so jo prenovili. Žan Cmok, 7. razred Šola mi je všeč. V njej se dobro počutim. Nad prenovo sem navdušena, saj je sedaj šola lepa in precej barvita ter zato bolj prijetna. Najbolj sem se razveselila garderobnih omaric, saj lahko sedaj shranimo na varno svoje osebne stvari. Niso mi pa všeč velike cevi na stropih. Eva Tkalec, 8. razred Nova šola mi je všeč. Zakaj? Všeč mi je nova oprema in garderobne omarice. Najbolj všeč mi je prezračevalni sistem. Zelo sem navdušena nad prenovljeno telovadnico, saj so v njej nov parket in nova okna. Mojca Mastnak, 8. razred Šola mi je dokaj všeč. Najbolj všeč mi je telovadnica, ker so v njej nova okna, tla, plezalna stena in koši. Všeč so mi tudi nove bele table v učilnici, ker smo 22


ena izmed redkih šol, ki ima takšne table. Vesela sem, da so prenovljena tudi stranišča. So pa tudi stvari, ki mi niso všeč. To so cevi po šoli in hišni red. Hišni red mi ni všeč, saj določa, da smo ves prosti čas v jedilnici, in da ne smemo uporabljati mobilnih telefonov. Nastja Ilič, 8. razred Šola mi je zelo všeč, ker je prebarvana z novimi barvami in ima prenovljeno telovadnico. Zanimivo v njej je tudi to, da imamo nekaj novih učilnic in novo zbornico. Zelo sem ponosen na našo prenovljeno šolo. Dobili smo nove garderobne omarice. Moti me pa to, da ne smemo odpirati oken, na kar pa se bomo tudi hitro navadili. Uroš Kukovič, 7. razred Šola je zabavna in zelo poučna. V šolo radi hodimo, se tam s prijatelji družimo. Od učiteljev pa znanje pridobivamo. Teja Gorjup, 2. razred Naša šola je poučna. Šola je zabavna. Šola je najboljša. V šoli se igramo. Vid Bobnar, 2. razred Šola je zlata. Naš metulj nas pozdravlja in dobro nam zaželi. Filip Jager, 2. razred 23


…ALI Z RISBICAMI…

24


25


Našim najmlajšim učencem smo zastavili vprašanje:

KAJ TI JE VŠEČ V NOVI ŠOLI? Nina: Všeč mi je, da smo skoraj vsak dan v telovadnici. Všeč mi je metuljček na novi šoli. Christina: Nova šola je fajna in zelo lepa. Anja T.: Meni je všeč vse.

Jaka: Všeč mi je telovadnica. Všeč so mi risanke na beli tabli.

Benjamin: Meni so všeč mize in nova okna. Všeč so mi kamere na šoli.

Hana: Tam smo imeli v garderobi obešalnike, tu pa jih še nimamo.

Sara: Všeč mi je igralni kotiček in poličke.

Aljaž: Všeč mi je telovadnica.

Žan Z.: Všeč mi je telovadnica.

Žan L.: Všeč mi je telovadnica in nova okna.

Patricija: Všeč so mi nova okna in da imamo tu več prostora.

Žana: Všeč sta mi obe tabli, omare, igralni kotiček, mize.

Leon: Meni je v novi šoli najbolj všeč kotiček in bela tabla. Zdaj imamo tudi 2 pipi.

Iva: Všeč so mi barve v šoli.

Gal: Všeč mi je telovadnica.

Kaja: Všeč mi je šolski zvonec in igralni kotiček s štedilnikom.

Nika: Všeč mi je telovadnica in igralni kotiček. Niso pa mi všeč cevi.

Daša: Všeč so mi okna, bela tabla, poličke, mize, stoli, šolski zvonec.

26

Ana Marie: Všeč so mi nove omare in bela tabla.

Žan V.: Všeč mi je telovadnica,igralni kotiček in lego kocke. všeč mi je, da imamo tu več stranišč.


Neža: Všeč mi je učenje. Aneja: Všeč mi je šolski zvonec, lučka v igralnem kotičku, umivalnik, knjižnica.

Žan B.: Všeč mi je igralni kotiček in omare.

Mai: Všeč so mi nove omare, bela tabla, igralni kotiček in telovadnica.

27


GLASILO OSNOVNE ŠOLE DRAMLJE Ravnateljica: Nataša Sovinc Naklada: 100 izvodov Tisk: Prijatelj & Prijatelj d.o.o. Oblikovanje: Mitja Jager Fotografije: Darko Petelinšek Zbrali in uredili: učenci šolskega novinarstva z učiteljico Karlo Urleb Jezikovni pregled: Karla Urleb, Barbara Krajnc

28


OŠ DRAMLJE


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.