Page 1

PROGRAM 2013 www.svalbardblues.com


2005

2004

2006

2007

2008 Dark Season

Oct obe r 26-2

9

2003

S E A S O N

Design by: D. Celius © Spitsbergen Film Production 2008

Design: Dan Celius © 2005 | Spitsbergen | Foto: John Karlsen

D A R K

October 27 - 30, 2005

S

Dark Season Blues t-skjorter (2003-2013)

T H E

2013

2009

2010

2011

2012

October 22 - 25 2009

Dark Season Blues 2013 Dark Season Blues 2010

Dark Season Blues 2011

Visste du at Lundblad er eneste grafiske totalleverandør i Tromsø som utfører alt i eget hus? -Design-digitale medier-trykkeri-ferdiggjøring-logistikk-

www.lundblad.no

2

P

I

W O R L D ` S

T

S

B

E

N O R T H E R N M O S T

R

G

B L U E S

E

N

F E S T I V A L


Velkommen til årets mørketidsfestival Det er med stor glede vi ønsker deg velkommen til den ellevte Dark Season Blues. Festivalen arrangeres av Longyearbyen Bluesklubb hvert år i slutten av oktober, og markerer inngangen til mørketiden når dagslyset og sola er i ferd med å forlate Svalbard for fire lange vintermåneder. Denne perioden gir en unik stemning og en flott ramme rundt festivalen. Vi startet som en liten intim festival i 2003, og har siden vokst hvert år. Dark Season Blues 2013 byr i løpet av fire dager på 15 band, 17 arrangementer fordelt på de fleste scener i Longyearbyen, totalt 33 konserter. I tillegg kan publikum få sjansen til å spille med sine helter under søndagens bluesjam. Styret i Longyearbyen bluesklubb jobber gjennom hele året for å arrangere Dark Season Blues, men vi hadde aldri kunnet gjennomført den uten hjelp fra de rundt 60 frivillige fra Longyearbyen og fastlandet som hvert år bidrar. Sammen ønsker vi at artister og du som gjest skal få den aller beste festivalopplevelsen. I tillegg til de frivillige har vi også sponsorer, samarbeidspartnere og andre støttespillere som gjør det mulig for oss å arrangere denne festivalen på 78 grader nord. Vi er stolte over at vi i over ti år har kunnet presentere et variert utvalg av artister, med stor bredde og høy kvalitet, og gjerne med rom for litt overraskelser. I år slår vi til med norske storheter som Knut Reiersrud og Reidar Larsen, i tillegg til å introdusere dere for solide internasjonale artister som ikke har spilt så mye i Norge. Det er med andre ord mye å glede seg til under årets festival og vi håper dere tar godt imot artistene. På vegne av Styret i Longyearbyen Bluesklubb og Dark Season Blues Arbeidsgruppe ønsker jeg dere en riktig god festival med mange gode musikalske opplevelser!

Espen Helgesen Leder Longyearbyen Bluesklubb

3


Reisa til den blå timen Mange meiner Svalbard og Longyearbyen er på sitt aller vakraste no som sola er i ferd med å forsvinne og vi dag for dag bevegar oss mot mørketid og vinter. Fargane er smått utrulege på denne årstida – og sjølve favorittfargen er blå. Musikken sitt svar på blå er sjølvsagt bluesen. Så kva passar då betre enn å ha ein bluesfestival på 78 grader nord i overgangen frå lyst til mørkt? Ingenting! Dark Season Blues blir arrangert for 11. år på rad og har for mange blitt ein sjølvsagt gjest – og ein kjærkomen ein. For fastbuande er det kjekt med liv når det elles er stille. For tilreisande er det ein eksotisk festival på ein særeigen stad. For alle er det ein musikkhappening av særs høg kvalitet og eit definitivt høgdepunkt i året. Arbeidet som ligg bak Dark Season Blues kan vi knapt fatte, vi som ikkje er med i dugnads­ gjengen. Men vi anar omfanget når vi ser det omfattande programmet, alle spelestadane og den imponerande artistlista. Det er smått fantastisk kva ein får til med engasjement, dedikasjon, vilje og ikkje minst kjærleik til musikken. Og, vil eg tru – gleda av å kunne gjere andre glade. Så eg trur eg uttalar meg på vegne av særs mange, både svalbardianerar og turistar, når eg dreg eit 3 x 3 gongar hurra for bluesklubben og ynskjer lukke til med årets festival. Nok ein gong kjem dei til å levere oss ein festival av ypparste kvalitet. So for you bluesgirls and –boys, we salute you!

Ronny Brunvoll Reiselivssjef Svalbard Reiseliv

Ett år går så altfor fort, og det er igjen tid for det man trygt kan kalle Europas mest spektakulære bluesfestival, Dark Season Blues. Undertegnede hadde ambisjoner om igjen å ta turen til den fantastiske opplevelsen det er å høre herlig bluesmusikk omkranset av fantastisk natur, og ikke minst besøke landets nordligste bluesfestival. Dessverre passet det ikke inn i kalenderen i år, men jeg vil få ønske dere alle; publikum, artister, frivillige, innbyggere og næringslivet, en fantastisk flott festival. Det dere har fått til er en helt spesiell opplevelse som mange flere bør unne seg å få oppleve minst én gang i livet. På vegne av oss i styret i NBU vil jeg ønske dere lykke til med årets festival!

Bitten Svendsen Styreleder Norsk Blues Union

4


We still got the blues!

Støtter Dark Season Blues www.snsk.no


er Artist

Fredag: Kroa Lørdag: Huset 2. etg

Southern Hospitality (US) Det er med stor glede vi ønsker Victor ­Wainwright tilbake til Svalbard, tre år etter hans suksessrike besøk på festivalen. Siden den gang har denne glimrende pianisten slått seg sammen med gitaristene JP Soars og Damon Fowler for å danne supergruppa Southern Hospitality.

Fowler (gitar / lap steel /dobro) sammenliknes gjerne med Jeff Beck, Johnny Winter og Duane Allman. Gitarist Soars vant International Blues Challenge i 2009 og har også vært nominert til flere andre priser. Wainwright vant i mai «Pinetop Perkins Piano Player Award» under Blues Music Awards i Memphis.

Bandet oppsto som et spennende samarbeids­ prosjekt etter en jam i 2011, og mikser soul, blues, americana og rock. Tidligere i år kom albumdebuten «Easy Livin’».

Bandnavnet har sitt utspring i sørstatene og henspeiler på den varmen og gjestfriheten denne delen av USA er kjent for. Det bærer også musikken preg av.

Longyearbyen Renhold - Catering - Vaskeri Eiendom - Vaktmestertjenester

Tlf. 79 02 35 55 - Fax. 79 02 35 90 Longyearbyen Longyearbyen Lagersalg Renhold - Catering - Vaskeriav byggematerialer man - fre d - CateringEiendom - Vaskeri - Vaktmestertjenester 12. - 14.

m - 6Vaktmestertjenester


Artiste

r

Fredag: Barentz Pub Lørdag: Huset 2. etg

Junior Watson (US) Vestkystens bluesgitarvirtuos Michael «Junior» Watson har med sine 40 års erfaring oppnådd kultstatus. Merittlista er lang og imponerende. Etter å ha begynt karrieren som gitarist i The Gary Smith Blues Band tidlig på 70-tallet, var han med på å grunnlegge The Mighty Flyers sammen med Rod Piazza. Han jobbet med dem i 11 år. Deretter spilte han med Canned Heat i ti år, for seinere å turnere med sangeren og munnspilleren Lynwood Slim. Underveis har han turnert og deltatt på innspillinger med artister som Big Mama Thornton, George «Harmonica» Smith, Jimmy Rogers, Charlie Musselwhite og Kim Wilson.

Junior Watson har vært en svært ettertraktet «sideman» gjennom det meste av karrieren, men siden beynnelsen av tusenårskiftet, har han primært vært soloartist. Han har skapt sin egen unike gitarsound gjennom inspirasjon fra klassiske bluesmestre, «west coast swing» og jazz. I fjor kom albumet «Jumpin’ Wit Junior», hans fjerde utgivelse siden debuten på Black Top i 1994 med «Long Overdue». I ryggen har han Billy T Band, så her ligger det an til en aldri så liten «super session».

7


er Artist

Fredag: Kroa Søndag: Svalbard kirke

Knut Reiersrud & Hallvard T. Bjørgum Gitarist og vokalist Knut Reiersrud begynte å spille blues som 12-åring, og kan i år feire 40-årsjubileum som artist. Det ble markert med utgivelsen av soloalbumet «Aftonblues» tidligere i høst. På albumet spiller han noen av de første blueslåtene han hørte - og lærte seg å spille. Helt siden Hartvik & The Heartbreakers og Four Roosters har Reiersrud vært med på å prege norsk blues, enten aleine, i tospann med blant andre Iver Kleive eller med band. Han har gått «i lære» hos storheter som Buddy Guy og Dr. John, og etter hvert har

(NO)

han også gjort seg bemerket med prosjekter innenfor world music. Reiersrud spilte på den første Dark Season Blues i 2003, og han var tilbake i 2010. I år har han med seg felespilleren Hallvard T. Bjørgum, en av de fremste tradisjonsbærerne innenfor hardingfelemusikken i Norge. Verdensmusikeren fra Setesdal har spilt med amerikanske musikere som Eric Andersen og Garth Hudson, og gjør med dette sin konsertdebut på Svalbard.

Lørdag: Huset 2. etg

78˚ TAXFREE 8

AS

Knut Reiersrud & Sven Zetterberg For første gang på en årrekke vil Reiersrud også bli gjenforent med Sven Zetterberg, som han spilte sammen med i Four Roosters på 80-tallet. Gå ikke glipp av denne unike «reunionkonserten» på Huset lørdag kveld.


Artiste

r

Torsdag: Kroa

Sven Zetterberg Bluesband (SE) Svenske Sven Zetterberg (61) regnes som en av Nordens aller største bluesartister. 41 år med intens turnering har gjort ham til en publikumsfavoritt. I fjor ble han innlemmet i The Blues Hall Of Fame i New York som «Master Blues Artist from Sweden»! Zetterberg startet som munnspiller, inspirert av Mick Jagger og Sonny Boy Williamson, og plukket ikke opp gitaren for alvor før han var 24. Han platedebuterte med bandet Telge Blues i 1975, og siden er det blitt en rekke album. I 1985 sluttet

han som sjåfør for posten for å spille på heltid. Hans foreløpig siste utgivelse er «Mileage» (2012). Zetterberg har skapt en personlig stil der han blander blues og soul, inspirert av folk som Bobby «Blue» Bland, Otis Rush, B.B. King og Big Walter Horton, krydret med en fantastisk sangstemme. Sven har helt siden 80-tallet samarbeidet med vår egen Knut Reiersrud, og under Dark Season Blues 2013 spiller de sammen igjen for første gang på mange år.

Four Roosters, 1982 Fra v. Carsten Loly, Jan Erik Salater, Sven Zetterberg og Knut Reiersrud

9


er Artist

Torsdag: Kroa Fredag: Funken Lørdag: Huset 2. etg

Reidar Larsen & The Storytellers (NO) Reidar Larsen er selveste «Mr. Blues» i Norge, og gjester Dark Season Blues for første gang siden 2005. Han har satt sitt preg på norsk blues helt siden han ga ut sitt første album «I’m a Bluesman» i 1982, og har nå et tosifret antall utgivelser bak seg. I 1995 spilte han inn to livealbum med gospelstjerna Anne Sinclair og hennes The Spirit Of Love Singers i selveste Cotton Club i New York. De har også turnert sammen i Skandinavia.

med sitt energiske pianospill. I 2009 ga han ut det norskspråklige albumet «Kom inn te oss», som viste en ny side av den folkekjære artisten. Det ga ham en Spellemannpris i bluesklassen. Larsen kommer med sitt faste band siden 1997, The Storytellers. Under Dark Season Blues 2013 er det også mulig å oppleve ham og gitarist Arne R. Skage jr. som duo, under bluesmiddagen på Funktionærmessen.

Med utrettelig turnering land og strand rundt har Larsen bygd opp en trofast fanskare

jobbe for vs jobbe med Med mer enn 120 advokater er Haavind et av Norges største advokatfirmaer. Vi dekker alle forretningsjuridiske og offentligrettslige områder. Haavind har i mange år vært engasjert i forvaltningen og næringsvirksomheten på Svalbard, og har siden 2001 hatt kontor i Longyearbyen. Vår erfaring er at de aller beste løsningene kommer når kundene selv er tett involvert i arbeidet. Løsninger finnes

10

Advokatfirmaet Haavind AS • Avd. Svalbard/Longyearbyen • Næringsbygget, rom 114 • T: (+47) 22 43 30 00

www.haavind.no


Artiste

r

Fredag: Barentz Pub Lørdag: Huset 1. etg

Teresa James (US) Teresa James var åtte år gammel da hun sammen med sin far deltok i en talentkonkurranse hjemme i Houston – begge spilte gitar og hun sang. De vant den lokale runden, og ungjenta bestemte seg der og da for at det var dette hun ville drive med.

James er også blitt omtalt som den kvinnelige Delbert McClinton. Hun har delt scene med en rekke legendariske artister gjennom åra, og har gitt ut åtte plater siden debuten i 2003. I fjor kom «Come On Home» med Teresa James and the Rhythm Tramps.

Nå er hun bosatt i Los Angeles. og hun sammenliknes gjerne med store sangere som Janis Joplin, Etta James og Bonnie Raitt.

På Svalbard backes hun av Billy T Band. Det er bare å glede seg til Teresas kraftfulle stemme og en herlig blanding av soul, Texas-blues, country og rock.

Regnskapsførsel fra a-å, likningsoppgjør, årsregnskap, lønn,fakturering, remittering og økonomisk rådgivning. Tlf. 79 02 10 24 • post@svalbardregnskap.no 11


er Artist

Lørdag: Blueslunsj Lørdag: Huset 1. etg

Billy T Band (US/NO) Billy T Band har gjestet Svalbard og Dark Season Blues utallige ganger tidligere, både som eget band og som backingband. De er nå å regne som bluesklubbens husband, og blir å se på flere scener under festivalen.

Bandet vokste ut av husbandet på nå nedlagte Muddy Waters i Oslo tidlig på 2000-tallet. Deres to siste album, «L.O.V.E. – Just a Silly Notion» (2010) og «Mo-Billy-T» (2012) er begge hedret med Spellemannpriser.

Billy T. Band frontes av den amerikanske bassisten og vokalisten William Troiani, som spilte med blant andre Tom Russell og Eddie Kirkland før han flyttet til Norge for 15 år siden.

Med et knippe låter inspirert av amerikansk soul, blues, R&B, funk og sumprock, fortsetter «Mo-Billy-T» der det forrige slapp. Men - denne gangen er hovedfokus på eget materiale, og albumet omtales som bandets mest helhetlige så langt.

FJELLSTØTT FRA POL TIL POL

Tlf. 79 02 49 50 Fax 79 02 49 51 firmapostlnss@lns.no 12

Anleggsarbeid, transport, feltarbeid, boring/peling, mekanisk verksted og bunkring av båter.

Verdiskapende samspill Veidekke Entreprenør AS www.veidekke.no


Artiste

r

Fredag: Svalbar Lørdag: Huset 2. etg

Mike Andersen (DK) Danmarks største bluesnavn i dag er Mike Andersen. Han kommer endelig tilbake til Svalbard, etter at han gjorde stor suksess her under Dark Season Blues 2011. Denne flotte gitaristen, låtskriveren og sangeren opplever en eventyrlig suksess i Danmark om dagen. Med sitt siste, selvtitulerte album viste han mange nye sider av seg selv og høstet med det stor jubel hos dansk musikkpresse. Albumet gikk høyt opp på salgslistene i Danmark og er blitt mye spilt på dansk radio.

I kjølvannet av all oppmerksomheten rundt albumet opplever Andersen nå en enorm tilstrømmng til sine konserter. Suksessen i hjemlandet har ført ham til velrenommerte konsertsaler, større pop- og rock-klubber og til stadig flere radio og tv-opptredener. Mike Andersen spiller aldeles herlig moderne blues og soul, godt fundamentert i tradisjonen etter forbilder som «O.V.» Wright, Bobby «Blue» Bland og B.B. King. Mike Andersen leder også den populære søndagsjammen.

VI STØTTER DARK SEASON BLUES

13


er Artist

Torsdag: Svalbar Lørdag: Huset 2. etg

High Red (US/NO) High Red har faktisk gjestet Svalbard og Dark Season Blues tidligere, men da under et annet navn. I 2009 var de her oppe sammen med Kirk Fletcher, og i 2011 som The Douglas Group. Med medlemmer fra både USA og Norge, tar High Red oss med på en musikalsk reise fra blues, via gospel til soul og funk. Bandet ga i forrige måned ut debutalbumet «High Red», produsert av amerikaneren Calvin Turner.

14

Hver for seg er disse musikerne briljante, samtidig som de gjør hverandre enda bedre gjennom godt samspill og en felles glede og lidenskap for musikken: Iver Olav Erstad på Hammond B3, Hohner Clavinet og Rhodes, Jon Reidar Furulund på bass, Per Øystein Erstad på trommer og Adam Douglas’ sjelfulle stemme og delikate gitarspill.


Artiste

r

Fredag: Svalbar Lørdag: Huset 1. etg

Stina Stenerud & her Soul Replacement (NO) Stina Stenerud er for tida «Rising Star No. 1» blant norske blues- og soulinspirerte artister. Hennes andre album, «Coming Home», har fått supre omtaler og mye radiospilling. Det har ført til at Stenerud nå opplever sin travleste periode som artist, med spilling på klubber og festivaler både nasjonalt og internasjonalt.

Hennes forkjærlighet for amerikansk old school soul, blues og jazz formidles med intens råhet, og Steneruds stemme brenner seg inn i ryggraden. Hun turnerte med JT Lauritsen & the Buckshot Hunters fra 2002, men siden 2008 har Stenerud hatt følge av sitt eget, faste band, Soul Replacement. I 2009 kom debutalbumet «Kissing Fools».

Vi rydder fra fortiden og bygger for fremtiden. Telefon: 22 89 11 00 Hjemmeside: http://www.afgruppen.no

15


er Artist

Torsdag: Barents Pub Fredag: Barnehageskonsert Lørdag: Gruve 3 Lørdag: Huset 1. etg

Daniel Eriksen feat. Stig Sjøstrøm (NO) Daniel Eriksen har, gjennom omfattende turnering og knallhardt arbeid opparbeidet seg et rykte som en fremragende slidegitarist. Han har turnert på flere kontinenter, og overbeviser med sin blanding av svingende deltablues og dampende New Orleans-rytmer enten det er på klubbturné gjennom Mississippi, på norske bluesklubber eller på europeiske blues- og jazzfestivaler.

Radio Ung og flere femmere fra avisene. Oppfølgeren «Muddy Days» kom i 2010 og mottok tilsvarende gode kritikker. Eriksen opptrer, i god Mississippi-tradisjon, sammen med sin faste trommeslager Stig Sjøstrøm. Etter ti år med tett samarbeid og heftig turnéliste, er duoen blitt utrolig samspilte og skaper et fullt sound som har forbløffet mange.

I 2006 slapp Eriksen debutalbumet «Ya Ya» til strålende kritikker, terningkast seks fra

Foto: © Spitsbergen Travel /Hanne Feyling

Velkommen til blueslunsj & bluesbuffet

16

Blueslunsj i Barentz Pub fredag og lørdag kl. 12.00. Bluesbuffet i Restaurant Nansen fredag og søndag kl. 18.00 og lørdag kl. 17.00. Pris kr 325 pp. Bestill på tlf. 90 71 61 98.


DAGSPROGRAM

Southern Hospitality (US)  Junior Watson (US) Knut Reiersrud & Hallvard T. Bjørgum (NO) Reidar Larsen & The Storytellers (NO) Teresa James (US)  Sven Zetterberg Bluesband (SE) Billy T Band (US/NO) Mike Andersen (DK)  High Red (US/NO) Stina Stenerud & her Soul Replacement (NO) Daniel Eriksen feat. Stig Sjøstrøm (NO) Håkon Høye (NO)  Yngve & his Boogie Legs (NO) Rolling Thunder (NO)  Thor Lønning & Knut Hem (NO)


Torsdag: Skolekonsert

Fortsettelse fredag…

Kun for elever

| 11.30

Yngve & his Boogie Legs Kulturhuset | 18.00 | Gratis

Barentz Pub | 21.00 | 200,– Teresa James Junior Watson

Med noen av artistene fra festivalprogrammet.

Svalbar | 21.00 | 200,– Stina Stenerud & her Soul Replacement Mike Andersen

Barentz Pub | 21.00 | 200,– Daniel Eriksen feat. Stig Sjøstrøm Yngve & his Boogie Legs

Kroa | 21.00 | 200,– Knut Reiersrud & Hallvard T. Bjørgum Southern Hospitality

Svalbar | 21.00 | 200,– Rolling Thunder High Red

Lørdag:

Offisiell åpning av Dark Season Blues 2013.

Kroa | 21.00 | 200,– Reidar Larsen & The Storytellers Sven Zetterberg Bluesband

Barentz Pub: Blueslunsj | 12.00 | Gratis Billy T Band Håkon Høye Artistintervju v/Øyvind Rønning Gruve 3: Gruveblues | 15.00 | 150,–

Fredag: Barnehagekonsert Kun for barnehagene | 10.30 Daniel Eriksen Barentz Pub: Blueslunsj | 12.00 | Gratis Thor Lønning & Knut Hem Spitsbergen Hotel | 17.30 | 990,– Festivalpass gjelder ikke her

Stemningsfull og intim bluesmiddag i Funktionærmessen Restaurant med Reidar Larsen & Arne Skage.

Festivalpass gjelder ikke her

Daniel Eriksen feat. Stig Sjøstrøm Buss fra MIX Isbjørnbutikken kl. 14.30 inkludert.

Karlsberger Pub | 15.00 | 100,– Festivalpass gjelder ikke her

Thor Lønning & Knut Hem


Fortsettelse lørdag…

Huset | 19.00 | 600,– 1. etg: Daniel Eriksen feat. Stig Sjøstrøm Billy T Band Teresa James Yngve & his Boogie Legs Rolling Thunder Stina Stenerud & her Soul Replacement 2. etg: High Red Reidar Larsen & The Storytellers Southern Hospitality Knut Reiersrud & Sven Zetterberg Bluesband Junior Watson Mike Andersen Gratis buss for publikum fra Karlsberger Pub til Huset kl. 18.40.

Søndag: Svalbard kirke | 18.00 | 100,– / 50,– Festivalpass gjelder ikke her

Knut Reiersrud & Hallvard T. Bjørgum. Restaurant Nansen: Jamsession | 21.00 | Gratis Jamvert: Mike Andersen.

© Spitsbergen Travel/Arne Nævra

Uforglemmelige opplevelser Reiser du til Svalbard med oss kan du bli med på båttur, fottur, skitur, hundekjøring, scootertur eller fossiljakt i den vakre naturen. Etter en dag ute kan du nyte en bedre middag i en av våre restauranter. Vi sikrer deg en fantastisk opplevelse, uansett årstid. Kontakt oss på tlf. 79 02 61 00 eller se spitsbergentravel.no


Generell informasjon Alle klokkeslett i programmet viser til når første band går på scenen.

Festivalåpning Den offisielle åpningen finner sted i Longyearbyen kulturhus torsdag kl. 18.00

Festivalpass Priser, festivalpass: Torsdag til søndag kr 1200,– Fredag til søndag kr 1000,–

Begrensninger for festivalpass Festivalpass gjelder alle konserter, utenom spesifiserte steder som er beskrevet i programmet, såfremt det ikke er fullt. Festivalpassene er personlige. Festivalpassene gjelder ikke ved følgende arrangementer: Funktionærmessen, Gruve 3, Karslberger Pub og Svalbard kirke

Billettsalg MIX Isbjørnbutikken: Forhåndssalg av billetter fra mandag 21. oktober. Salg og henting av forhåndsbestilte festivalpass fra tordag 24. oktober. Billetter selges også i dørene ved hvert arrangementssted, med forbehold om at det kan være utsolgt. Billetter til bluesmiddag i Funktionærmessen Restaurant bestilles på telefon 79 02 62 00.

Salg av festival-T-skjorter Årets festival-T-skjorter fås kjøpt på MIX Isbjørnbutikken.

Aldersgrenser Åpningen i Kulturhuset og konserten i Svalbard kirke har fri aldersgrense. Konserten på Longyearbyen skole er bare for skoleelever. Arrangementet i Kullungen barnehage er bare for barnehagebarn. Arrangementet i Gruve 3 har 18 års aldersgrense. Karlsberger Pub og kveldsarrangementene på Svalbar, Kroa, Barentz Pub, Huset og Restaurant Nansen har 20 års aldersgrense.

Foto og video Det er bare akkreditert presse som kan medbringe profesjonelt foto- eller videoutstyr inn på spillestedene under festivalen.

Internett For oppdatert informasjon om festivalen, sjekk Dark Season Blues’ hjemmeside: ­ www.svalbardblues.com Følg oss også på Facebook, www.fb.com/DarkSeasonBlues

Billedkunstner Tone Larsen har utstilling på Radisson Blu Polar Hotell Spitsbergen under hele festivalen.


Artiste

r

Lørdag: Blueslunsj

Håkon Høye (NO) Håkon Høye er en av Norges fremste bluesgitarister, og har spilt på klubber og festivaler i inn- og utland siden 1990-tallet. Han er kanskje mest kjent som gitarist, låtskriver og produsent for Billy T Band, men har også et soloprosjekt, og 8. november slipper han sitt første soloalbum. «About Time»

gjenspeiler hans ulike inspirasjonskilder, fra Lightnin’ Hopkins til garage-rock. Under Dark Season Blues presenterer han sine egne favorittlåter samt egenkomponert materiale, en musikalsk gumbo med elementer av blues, klassisk R&B, soul, New Orleans-funk, 60-talls garage og sumprock.

ISBJØRNBUTIKKEN Kiosk - suvenirer - Rikstoto

Tlf 79 02 11 10

Tlf. 79 02 49 30 • post@svalbardauto.no 21


er Artist

Torsdag: Skolekonsert Torsdag: Barentz Pub Lørdag: Huset 1. etg

Yngve & his Boogie Legs (NO) Yngve & his Boogie Legs er et ungt band fra Voss. Siden starten har bandet fokusert mer på egenkomponerte låter med jump blues, rockabilly og klassisk rock’n’roll, ved siden av nytolkninger av artister som T-Bone Walker, Mose Allison og Muddy Waters. Yngve & his Boogie Legs kan love høy stemning både for dem som velger å trampe

22

takten i hjørnet bakerst i lokalet og de som liker å danse til svingende rytmer fra fem dresskledde menn tidlig i 20-åra. I 2012 var bandet på omfattende norgesturné som unionsband i regi av Norsk Blues Union. De gjestet da Svalbard under Midnattsolbluesen, og vi ser fram til et gjensyn med disse unge, lovende musikerne.


Artiste

r

Torsdag: Svalbar Lørdag: Huset 1.etg

Rolling Thunder (NO) Rolling Thunder har alt å takke His Bobness for, de spiller utelukkende Dylan-låter! Det begynte med Bob Dylans 70-årsdag. «Skal ikke denne dagen markeres på skikkelig vis?», var det noen av bandmedlemmene som spurte. Og sånn ble det. Med utgangspunkt i rockebandet The Blackbirds, har Rolling Thunder fått en utvidet besetning.

Stilmessig befinner de seg der Bob Dylan befant seg under den legendariske Rolling Thunder Revue-turneen som besøkte øst- og vestkysten av USA i 1975 og 1976. Rolling Thunder liker at Bob Dylan skal være «rocka», men henter låter fra så godt som hele hans katalog og spiller disse på sin måte. Rolling Thunder er et ambisiøst navn, men de yter navnet rettferdighet på alle måter!

TOTALANSVAR FOR KOMPLEKSE PROSJEKTER

Elvesletta Nord 9171 Longyearbyen Telefon 917 97 943 E-post: svalbard@multiconsult.no www.multiconsult.no

Kings Bay AS ønsker lykke til med den ellevte Dark Season Blues festivalen!

Join us on Svalbard, for an adventure in snow and ice

Telefon: +47 79 02 55 50

www.svalbard.net 23


lager

er Artist

Arbeids-/profiltøy

Arbeidsplass

Fallsikring

Sko/såler

Personlig verneutstyr

Hydraulikk/slanger

Thor Lønning og Knut Hem er begge dyktige musikere med årelang erfaring fra musikklivet i Norge. maskiner

Industrikomp.

Verktøy/ Lønning Sveis har tidligere spilt i rockebandet The Blackbirds, men har etter hvert konsentrert seg mer om bluegrass og country - blant annet i bandet Deadwood. Han spiller også gitar i Rolling Thunder.

Hem regnes for å være en av Norges beste på Lim/fug Lagerløsninger t Skru dobro, et/bol instrument han trakterer i Øystein Sundes band Meget i sløyd og med Gitarkameratene. Han

Førstehjelp

Elektromotorer

Kurs

Vi er den komplette leverandør av utstyr og forbruksvarer til små og store bedrifter innen industri, bygg/anlegg, offshore og offentlig sektor.

– vi gjør det mulig!

– vi gjør det mulig! Bodø 75 50 44 90 · Glomfjord 75 75 21 38 Mo i Rana 75 12 66 00 · Mosjøen 75 17 86 00 Sandnessjøen 97 41 28 43

Bodø tlf. 75 50 44 90 · Glomfjord tlf. 75 75 21 38 Mo i Rana tlf. 75 12 66 00 · Mosjøen tlf. 75 17 86 00 Sandnessjøen tlf. 97 41 28 43

24

Fredag: Blueslunsj Lørdag: Karlsberger Pub

Thor Lønning & Knut Hem (NO) er dessuten trommeslager i bandet til Reidar Larsen, The Storytellers. Hem ga i fjor ut soloalbumet «Almost On My Own» og var også med på å starte hobbybandet The Respatexans. På Dark Season Blues 2013 stiller de for første gang som duo, med Lønning på vokal og akustisk gitar og Hem på dobro.


telenor pĂĽ Svalbard siden 1911

Telenor Svalbard as

Telefon 79 02 27 00

Norbjørn A/S

en del av konsernet

25


Festivalkunstner

Tone Larsen

www.larsens-streker.no

Tone Larsen er glad i musikk, og gjennom bildene hennes får musikkinteressen utløp. Hun er utdannet til og har jobbet innen interiør- og byggebransjen, og her er det snakk om rette linjer og korrekte vinkler. I hennes bilder er det derimot lite vinkler og rette linjer, her dominerer skjeve hus, humor og underfundige betraktninger. Musikk er ofte tema. Et av Tones siste prosjekter har vært å undersøke hvorfor skandinavene er så opptatt av blues. Hun funderte lenge, men ved å sette sammen brokker av kjente nordiske viser og bluestekster fant hun plutselig nøkkelen, noe som resulterte i bildene «Millom bakkar og berg», «Svantes lykkelige dag» og «Somliga går i trasiga sko». En annen serie er inspirert av gjenbruk. Det er velkjent innen musikken, men ikke like mye brukt og anerkjent innen billedkunsten. Tone arvet en del lerreter som allerede var malt på. Hun tenkte på hva hun kunne bruke de til, og valgte å male portretter av musikere på dem, inspirert av en bok med bluesfotografier. Her malte Tone med akryl, noe som var en ny teknikk for henne. Det viste seg at det som tidligere hadde blitt malt på

26

lerretene nå ble med i de nye bildene. Plutselig dukket det opp en vorte på haka til John Lee Hooker og striper på ei skjorte. Tone har vært festivalkunstner under Blues in Hell, Åmål, og Dark Season Blues. Hun har hatt mange utstillinger, både på egen hånd og sammen med andre. Hun har også designet festivalmotivet for Dark Season Blues 2013. Tone Larsen om festivalmotivet: Ideen til dette motivet har bodd i meg lenge. Hva kunne passe bedre enn å bruke det på akkurat denne festivalen. Min tanke er å synliggjøre hvilken prestasjon det er å lykkes i å trekke folk opp til ei lita øygruppe lengst nord i havet akkurat når mørketida setter inn. For å høre blues. Mens nordlyset spiller over himmelen som en stor kontrabass (for det er den lyden jeg tror nordlyset har). Bildene til Tone blir å se på Radisson Blu under festivalen. Vi anbefaler å ta en titt inn i Tones underfundige, humoristiske og musikalske univers.


Foto: Mari Tefre

Kultur- og fritidsforetaket utvikler og arrangerer gjennom • Longyearbyen folkebibliotek • Longyearbyen ungdomsklubb • Selvstyrt ungdomshus • Ung i Longyearbyen • Camp Svalbard og UKM • Svalbardhallen • Nærmiljøanlegget • Galleri Svalbard • Longyearbyen kunst- og håndverkssenter • Longyearbyen kino • Longyearbyen kulturhus • Lyd-, lys- og sceneløsninger Kultur og frivillighet gjør samfunnet bedre!

Vi ønsker artister og publikum velkommen til Longyearbyen, og ønsker Longyearbyen Bluesklubb lykke til med Dark Season Blues-festivalen. 27


r stede

Spille

Longyearbyen kulturhus

1

Den offisielle åpningen av Dark Season Blues 2013 holdes i Longyearbyen kulturhus. Her blir det taler fra samarbeids­ partnere, sponsorer og andre støttespillere. Det blir også smakebiter fra noen av artistene fra festivalprogrammet. Konferansier er Øyvind Rønning.

Torsdag kl. 18:00 (Arrangementet har fri aldersgrense)

Longyearbyen skole

2

Under Dark Season Blues 2013 spiller årets ungdomsband, Yngve & his Boogie Legs, konsert for elevene ved Longyearbyen skole. Longyearbyen skole er en grunnskole med en avdeling for videre­gående opplæring, og med skolefritids­ordning. Skolen har ca. 270 elever.

Torsdag kl. 11.30 (Kun for skoleelever)

Kullungen barnehage

3

I Kullungen barnehage samles barna fra alle de tre barnehagene i Longyearbyen til konsert med Daniel Eriksen under Dark Season Blues 2013.

Fredag kl. 10:30 (Kun for barnehagene)

Spitsbergen Hotel / Funken

4

I Funktionærmessen Restaurant blir det stemningsfull og intim bluesmiddag med artistene Reidar Larsen og Arne Skage. Inkludert er aperitif, treretters middag med vinpakke og kaffe avec. MENY

Fredag kl. 17:30: Reidar Larsen og Arne Skage

28

Kongekrabbesymfoni Marinert pepperkongekrabbe, gratinert urtekonge­ krabbe og kongekrabbeshot. Blomkålpuré og gressløk Indrefilet av okse Bakte grønnsaker, rødvinssaus og urtepoteter Nemesis sjokoladekake Bringebærsorbet, friske bær og bringebærcoulis


Spille

stede r

Barentz Pub

5

Under Dark Season Blues blir det konserter i Barentz Pub torsdag og fredag. I tillegg blir det blueslunsj med livemusikk fredag og lørdag formiddag. Under blueslunsjen lørdag blir det også artistintervju fra s­ cenen med Øyvind Rønning som vert. Torsdag kl. 21:00: Daniel Eriksen feat. Stig Sjøstrøm, Yngve & his Boogie Legs Fredag kl. 12:00: Blueslunsj: Thor Lønning & Knut Hem Fredag kl. 21:00: Teresa James, Junior Watson Lørdag kl. 12:00: Blueslunsj: Billy T Band, Håkon Høye, artistintervju v/Øyvind Rønning

Svalbar

6

Svalbar er en allsidig uteplass som ligger i ­sentrum av Longyearbyen. Her finner du du god mat og drikke samt en urban café som er åpen på dagtid.

Torsdag kl. 21:00: Rolling Thunder, High Red Fredag kl. 21:00: Stina Stenerud & her Soul Replacement, Mike Andersen

Kroa

7

Kroa er innredet ut ifra en idé om å kunne vise frem litt av Svalbards historie. Det er benyttet gammelt drivtømmer og andre materialer som bærer preg av å ha vært ute i den barske svalbardnaturen til interiøret.

Torsdag kl. 21:00: Reidar Larsen & The Storytellers, Sven Zetterberg Bluesband Fredag kl. 20:00: Knut Reiersrud & Hallvard T. Bjørgum, Southern Hospitality

Karlsberger Pub

8

Under Dark Season Blues lørdag ettermiddag blir det akustisk konsert med Thor Lønning & Knut Hem i dette intime lokalet på Lompensenteret.

Lørdag kl. 15:00: Thor Lønning & Knut Hem

29


r stede

Spille

Gruve 3

9

Lørdag kl. 15.00 blir det konsert med Daniel Eriksen og Stig Sjøstrøm, i en av Longyearbyens nedlagte gruver. Det går buss fra sentrum en halv time før konsertstart.

Lørdag kl. 15:00: Daniel Eriksen feat. Stig Sjøstrøm

Huset

10

Hovedarrangementet under festivalen er en over seks timers musikk­maraton med non-stop konserter i to etasjer på Huset. Det går gratis buss for publikum fra Karlsberger Pub til Huset kl 18.40. Lørdag kl. 19:00: 1. etg: Daniel Eriksen feat. Stig Sjøstrøm, Billy T Band, Teresa James, Yngve & his Boogie Legs, Rolling Thunder, Stina Stenerud & her Soul Replacement / 2. etg: High Red, Reidar Larsen & The Storytellers, Southern Hospitality, Knut Reiersrud & Sven Zetterberg Bluesband, Junior Watson, Mike Andersen

Svalbard kirke

11

Tradisjonen tro blir det også i år avholdt konsert i ­Svalbard kirke søndag ettermiddag. Konserten regnes som et av høydepunktene for mange under festivalen, og passer for hele familien.

Søndag kl. 18:00: Knut Reiersrud & Hallvard T. Bjørgum

Restaurant Nansen Årets jam blir avholdt på Radisson Blu, Restaurant Nansen. Jamvert i år er Mike Andersen. Ta med eget instrument, for her får du mulighet til å spille sammen med årets artister.

Søndag kl. 21:00: Bluesjam

30

12


Adventfjorden

s Sjø

kr

en

ten VE 7 VEIEN” VEI 400 “GRU

VE I 23 8

S jø o m

rådet

6 V E I 23

VEI

4 VE I 23

500 VEI 200 “HILMAR REKSTENSVEI”

VEI 306 10 KM

Bjørndalen VEI

3,5 KM 3,5 KM

300

VEI 309

E I E N ” GA N G V E I T I L F LY P L A S S E N / FO OT PAT H TO A I R P V E I 3 0 5 “ B U R M AV ORT VE

I3

07 VE

Skjæringa

I5

03

VEI ME

LKE

VEIE

Lo ng ye ar el

VE I 30 0

VE I 30 3

2

Longyearbyen skole

3

Kullungen barnehage

I5

VE

I2

VE

Svalbard kirke

12

Restaurant Nansen

13

Mix Isbjørnbutikken Her selges billetter og t-skjorter

14

N”

11

EN SV EIE

Huset “D RA MM VE I 10 0

10

14

VEI 210

Gruve 3

I2

13

9

VE

I2

Karlsberger Pub

20

VE

8

I

6 21

102

Kroa

VEI

7

2

I2

18

215

Svalbar

I 22

VE

VEI

6

24

VE

VE I 30 0

Barentz Pub

I2

01

Spitsbergen Hotel / Funken

5

Lia

228

6 VEI 22

VE

VE

VEI 100

4

VEI 500

va

Longyearbyen kulturhus

VEI

VEI 302

Gamle Longyearbyen

230

N

Kart 1

2 VE I 23

VE I 10 6

Radisson Blu Festivalhotellet

Annet Spillesteder

Sverdrupbyen

Grafisk bearbeidelse: Svalbard Reiseliv AS i samarbeid med Lundblad Media AS, Tromsø. Kartgrunnlag Longyearbyen lokalstyre

Bykaia / Port of Longyear


www.gjestehuset102.no www.wildlife.no

Tidligere Spitsbergen VVS AS www.imtech.com * Tlf: 79 02 35 09

Vi er stolt sponsor av Dark Season Blues og vi ønsker lykke til med ürets bluesfestival.

32


Grafisk produksjon: Lundblad Media AS Opplag: 2000 T-skjorter (s.2): 2003–2009: Dan Celius Produktion 2010-2013: Lundblad Media AS Illustrasjon DSB2013: Tone Larsen Fotokrediteringer: S. 4 (bilde 1): Ronny Brunvoll / S.4 (bilde 2), S.9 (bilde 2): Rune Endal / S. 26: Tone Larsen / S. 28 (bilde 1): Mari Tefre / S. 28 (bilde 3): Lokalstyret / S. 28 (bilde 4): Spitsbergen Travel / S. 29 (bilde 2): Idar Brendmo / S. 29 (bilde 3): Sveinung Lervåg / S. 29 (bilde 4): Karlsberger Pub / S. 30 (bilde 4): Roald Jungård / S.35 (bilde 2): Kyrre Fledsberg / Bakgrunn: Bjørn Anders Nymoen Andre foto er pressefoto eller bluesklubbens egne foto. Takk til alle som har bidratt.

www.huset.com

Overnatting | Aktiviteter | Bespisning | Utleie

www.svalbardbooking.com / Tel: +47 79 02 46 60 33


Longyearbyen Bluesklubb Longyearbyen Bluesklubb er verdens nordligste bluesklubb. Klubben er en frivillig forening med formål å fremme interessen for musikk­ sjangeren blues og beslektede sjangere, samle bluesinteresserte og arbeide for et generelt rikt kulturtilbud på Svalbard. Klubben ble vedtatt stiftet under Bjørn Berge-konserten på Huset 2. august 2000, og det ble holdt stiftelsesmøte 30. august samme år. Longyearbyen Bluesklubb er tilsluttet Norsk Blues Union og Norsk Rockforbund. Første arrangement i regi av bluesklubben ble avviklet i mai 2002 i Longyearbyen med et band fra fastlandet. De fastboende ga mange positive tilbakemeldinger og ønsket flere arrangementer. Høsten 2002 var Norsk Bluesunion i Longyearbyen og holdt kurs i klubbdrift. Dette bidro til å øke bevisstheten om nødvendigheten av en fungerende organisasjon som konsertarrangør. Etterhvert kom det i gang jamsessions, og det ble også arrangert flere mindre konserter. I oktober 2003 ble den første Dark Season Blues arrangert. Festivalen ble en suksess, med dyktige musikere, mye publikum og høy stemning. Dette ga krefter og pågangsmot til å satse på Dark Season Blues som et stort årlig arrangement. Bluesklubben arrangerer festivalen hvert år helgen nærmest 26. oktober, som er den offisielle starten på mørketiden i Longyearbyen. Fra 2012 ble det satset på å konsentrere konsertene i regi av bluesklubben rundt følgende arrangement: Vinterblues i februar, Midnattsolblues i juni, festivalen Dark Season Blues i oktober og Adventsblues i desember. I 2013 har det også blitt arrangert et par konserthelger utenom ann_darkseason_1 24.sep..13 14.48 Side 1 disse sesongarrangementene.

Hele Norges bluesmagasin!

B B

L

U

E

S

N

E

W

ROYAL SOUTHERN BROTHERHOOD

S

NEVILLE • ALLMAN • ZITO WOOTON • SCOTT

KR. 75 NR. 81 • SEPTEMBER 2013 • LØSSALG

Kan du tenke deg dette flotte 100 siders magasinet rett i postkassa fem ganger årlig?

CHRIS THOMAS KING JONNY LANG T-BEAR & THE DUKES JT LAURITSEN KNUT REIERSRUD 30 SIDER FESTIVAL

FEST ★ NOTODDEN BLUESFESTIVAL ★ ÅMÅL’S BLUES AL ★ CHICAGO BLUES FESTIVAL ★ SKÅNEVIK BLUESFESTIV LAS VEGAS ★ SEMENTBLUES ★ TRANDALBLUES ★ VIVA

100 SIDER BLUES I DANMARK SKEIVE SKIVER • HOT ROCK EUROBLUES • BLUES I SVERIGE BLUESKLUBBSTOFF BANDSIDER

39

Det får du ved å melde deg inn i en av Norsk Bluesunions klubber!

RETURUKE 48

CD-OMTALER

Jonny Lang Buddy Guy • • Seasick Steve Cyril Neville d • Duke Robillar Omar Dykes Andrew Dukes • Little T-Bear & The • JT Lauritsen Roomful of Blues white Charlie Mussel Watermelon Slim m.fl.

NR 81 • SEPTEMBER 2013

BL UE SN EW S se lge s og så i MI X Isb jør n- bu tik ke n

Meld deg inn i Longyearbyen Bluesklubb på www.svalbardblues.com 34

Følg med på www.bluesnews.no


Norsk Blues Union 55 norske bluesklubber og festivaler over hele landet er organisert i Norsk Blues Union. NBU ble stiftet av 23 bluesklubber våren 1997. Fram til 2012 var NBU administrativt og økonomisk en del av Norsk Rockforbund og hadde også i perioder en egen stilling i Norsk Rockforbunds administrasjon. Fra 2012 er Norsk Blues Union etablert som en frittstående organisasjon og har mottatt økonomiske midler til å drifte en deltidsstilling. Bluesnews er Norsk Blues Unions medlemsorgan og også den viktigste informasjonskanalen for bluesmusikk i Norge. Alle medlemmer av klubber og festivaler tilsluttet bluesunionen får magasinet i posten til spesialpris som en del av sitt medlemskap. Norsk Blues Union samarbeider med Norsk Rockforbund, som er konsertarrangørenes ­interesseorganisasjon og politisk talerør. Gjennom Norsk Rockforbund får klubbene medlems­ fordeler som gratis arrangørkurs, TONO-avtale, billig juridisk bistand, fagseminarer, rabatt på arrangørrelevante produkter m.m.

Union Blues Cup – et tilbud til unge, uetablerte bluesband Norsk Blues Union arrangerer hvert år bandkonkurransen Union Blues Cup i samarbeid med Notodden Blues Festival, Bluesnews og andre samarbeidspartnere. Turnéprosjektet Union Blues Band har som mål å hjelpe unge, uetablerte bluesband og ­samtidig styrke den allerede vitale norske bluesscenen. Vinneren av Union Blues Cup blir kåret til Union Blues Band og får det påfølgende året tilrettelagt landsomfattende turné på norske bluesklubber og festivaler. Til Svalbard booker Longyearbyen Bluesklubb Unionsbandet til et av arrangementene utenom DSB.

Union Bluesband 2012, Yngve & His Boogie Legs. Bluescruise til Barentsburg, under Midnattsolbluesen på Svalbard

Union Bluesband 2013, Malvin Nøsen & the Company. Konsert på Barentz Pub i Longyearbyen.


Tidligere Spitsbergen VVS AS

Dark Season Blues 2013 - Program  

Program/magazine for the 11th Dark Season Blues festival.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you