__MAIN_TEXT__

Page 1

NORGES K

RE

AT IV

SKOLEÅRET 2020/2021

E

M

LKEHØGSK O F OL IE D E E


w

INNHOLD Drømmer du om en kreativ jobb?…………………… 4 Livet på Danvik……………………………………………… 6 Drammen er byen…………………………………………… 8 Spilldesign og Grafikk…………………………………… 10 Foto og SoMe ……………………………………………… 12 YouTube og entreprenørskap………………………… 14 Radio Live & Podcast…………………………………… 16 Film……………………………………………………………… 18 TV-produksjon …………………………………………… 20 Manus- og skriveverksted…………………………… 22 Skuespill for scene og film …………………………… 24 Studieturer du aldri glemmer………………………… 26 2.-året…………………………………………………………… 30 Opplevelser på Danvik………………………………… 32 Seks om mediepraksisåret…………………………… 34 Kjente fjes om Danvik…………………………………… 35 Praktisk info………………………………………………… 36 Økonomi……………………………………………………… 38


Velkommen til Danvik Tenk å kunne velge skole helt ut fra egne interesser!

Velge akkurat det faget du vil og bruk mesteparten av skoleuka til å fordype deg i det! Sånn er det å velge Danvik! Ikke vet jeg om det er Radio eller TV du synes er mest spennende, eller kanskje du drømmer om å stå på scenen selv? Kanskje er det film som er din greie, eller foto, eller er du glad i å fortelle historier ved hjelp av ord? Tenk å ikke bare spille dataspill, men bruke et helt år på å lære å designe spill, lage det fra start av og kanskje det blir så bra at andre vil spille det?

Hege Norøm Rektor

“Folkehøgskole er skolen for livet”

Vi har alle drømmer og på Danvik ønsker vi å hjelpe deg til at du skal få realisert din, enten dette er første skritt på veien mot en profesjon i mediebransjen eller du har lyst på et «annerledesår» før du går videre i livet. Det er sagt om folkehøgskole at et folkehøgskoleår er et hvileår. Tja … et hvileår fra karakterer er det, og et hvileår fra fastlagte læreplaner og prøver. I stedet kan du utforske de fagene du er

interessert i, prøve nye ting uten å være så redd for at det skal påvirke en karakter eller at du ikke skulle klare det. Sammen med 150 andre ungdommer kan du være nysgjerrig på faglige utfordringer, jobbe sammen i kreative prosesser og ikke minst få god veiledning av faglig dyktige lærere som alle har «et bein innenfor bransjen» i tillegg til å jobbe på Danvik. Og med på kjøpet kan du få mange nye venner som liker akkurat det samme som deg. Bli kjent med folk fra hele landet, men kanskje aller mest bli enda bedre kjent med deg selv som ung voksen. Så jeg er ikke så sikker på om det er et hvileår, men et annerledes år er det. Og helt sikkert et år du vil huske resten av livet ditt. Det er derfor vi sier at «Folkehøgskole er skolen for livet»! Så velkommen til å sjekke ut studietilbudet på Danvik og velkommen som søker! 3


Drømmer du om en kreativ jobb? Vi lover deg profesjonell opplæring, relevant praksis, solid teoretisk innføring og ikke minst nyttige kontakter innenfor bransjen.

På Danvik Folkehøgskole kan du velge mellom fagene: Film, TV-produksjon, Foto og SoMe, Manus og skriveverksted, Radio Live og podcast, Skuespill for scene og film og Spilldesign og grafikk. Er du i tillegg sosial og glad i å jobbe sammen med andre, er Danvik stedet for deg. Livet på skolen er aktivt, både i skoletiden og på kveldene. Dersom du er klar for kreative og faglige utfordringer, kan året på Danvik bli det viktigste året i livet ditt.

ET LITE STYKKE MEDIE-NORGE På Danvik lever du i «et lite stykke Medie-Norge» med ulike spesialiserte fagområder. Vår læringsarena er en kreativ smeltedigel, hvor du jobber tett med relaterte fagområder. Når den skapende prosessen er i gang, kan du og dine medelever arbeide videre, også etter ordinær undervisningstid. Slik får du realistisk praksis og den teoretiske bakgrunnen som skal til for å møte bransjen. DYKTIGE LÆRERE Lærerne på Danvik har bred og ulik erfaring, kompetanse og bakgrunn. Sammen utgjør de en faglig tyngde vi er stolte av. Mange av lærerne er yrkesaktive i bransjen. De sørger for undervisning på et høyt nivå.

4


6


Livet på Danvik Danvik er med sine 150 elever en av Norges største folkehøgskoler. I tillegg har vi rundt 70 elever som tar et 2.-år ved skolen. De fleste av dem får prøve seg i sine framtidige drømmeyrker med en praksisplass i mediebransjen. I tillegg kan du etablere en studentbedrift og arbeide med spillutvikling eller være stipendiat og kombinere et folkehøgskoleår med praktisk ledertrening. ALLE DAGER BEGYNNER MED MORGENSAMLING KL 08:45 MANDAG, TIRSDAG, TORSDAG OG FREDAG Linjedager. Da arbeider du i klassen din det meste av dagen. ONSDAG Valgfag og fellesfag. LØRDAGSSEMINAR Danvik har, som alle andre folkehøgskoler, lørdagsundervisning. På disse lørdagsseminarene tar vi opp både medierelaterte og samfunnsfaglige emner, ofte presentert av spennende og profilerte foredragsholdere. Vanligvis har du lørdagsfri ca èn helg i måneden KVELDSAKTIVITETER På kveldene er aktivitetene mer elevstyrte. Men du får tilbud om spillkvelder, trening, filmklubb, torsdagstreff og underholdnings­ kvelder.

STUDIETILBUD På Danvik er undervisningen delt mellom linjefag, fellesfag, valgfag og perioder med ulike fordypningsfag. Linjefagene fyller omtrent ¾ deler av undervisningen gjennom året. I fellesfagene møter du temaer som filmhistorie, medieetikk, budskapsanalyse, platebransjen, filmindustrien, den norske presse, markedsføring, internasjonal TV-kultur og mye mer. (Vi forbeholder oss retten til å endre enkelte fagtilbud.)

VALGFAG FORDYPNING skal gi deg et lite avbrekk og mulighet til å lære noe annet enn linjefaget. Her kan du også oppdage sammenhenger og likheter mellom flere medieyrker. Valgfagfordypningsemnet kan også være et støttefag til linjefaget. I tillegg til mediefag settes det også opp andre typer fordypningsfag, f.eks. innen musikk, kunst, trening m.m. I LINJEUKENE er det bare linjefaget som teller. Det er i disse periodene de større arbeidene blir gjort. Her kommer du til å jobbe med større prosjekter som filmer, TV- og radiosendinger, utstillinger, dramaoppsetninger eller større skriveprosjekter. VALGFAG De fleste ukene har du også valgfag. Hvert valgfag går over en kortere periode slik at du har mulighet til å prøve flere ulike typer fag i løpet av året. Valgfagene kan variere, men noen eksempler er trening, musikkproduksjon, klatring, volleyball, mørkeromsarbeid og annet.


Drammen er byen Danvik Folkehøgskole ligger ti minutter til fots fra Drammen sentrum og en drøy halvtime med bil eller tog fra Oslo. Vi er stolte av skolen vår, og vi er stolte av Drammen. SKOLENS MILJØ OG OMGIVELSER

Rundt oss er det frodig og grønt, og vi har fantastisk utsikt over byen. Danvik er nærmeste nabo til Drammenshallen, Godsets hjemmebane «Gamle gress» og Marienlyst – et av Norges mest komplette idrettsanlegg, med mulighet for fotball, skøyter, bandy, friidrett, håndball og tennis. Og om ikke det skulle være nok er det også et nytt, stort og flott badeanlegg. Et av byens mange treningssentre ligger kun et steinkast unna. Drammen har hele to alpinanlegg, og det er kort avstand til utmerkede turområder, både sommer og vinter. Så for deg som er sportsinteressert er det mange aktiviteter å være med på.

KULTURBYEN

En av de første turistattraksjonene i Drammen var «Spiralen». Det er en spektakulær svingete biltunnel inne i fjellet som fører deg til toppen av Bragernesåsen der du kan se utover hele byen og fjorden. I seinere tid har broen «Ypsilon» tatt mer over som byens varemerke. Men i det daglige er nok kulturtilbudet i Drammen mer betydningsfullt. Her finner du blant annet gamle ærverdige Drammen teater og det nye Brageteatret. KinoCity i Drammen er en topp moderne heldigital kino med 6 saler og plass til 925 gjester. Når du kommer til Drammen bør du også hygge deg på både Bragernes torg og Strømsø Torg. Vi vil også skryte av det nye Drammensbiblioteket, et rolig kult sted på Unionen brygge der du kan nyte caffelatte, gode bøker og nyte utsikten over Drammenselven og oppdatere deg. 8


For Drømmer deg som duelsker om ååskape ta steget og ønsker videre åinnen jobbefoto medog spillutvikling! levende bilder?

Drømmer du om å bli fotograf eller jobbe med film? Hvorfor velge mellom to goder? Nå kan du lære deg både å fotografere og å filme.


Spilldesign og Grafikk Drømmer du om å jobbe i spillbransjen og skape din egen spillsuksess? Her får du en innføring i alle delene av prosessen - fra idé til ferdig spill!

Et år på spillinjen gir deg nødvendig, grunnleggende kunnskap og erfaring til videre utdanning, eller som utgangspunkt for en spennende praksisplass i et norsk/ utenlandsk spillselskap. Du vil arbeide deg igjennom spillutviklingsprosessen fra idé til ferdig spill. Det blir lærerike besøk til spillstudioer og en rekke unike gjesteforelesninger med nøkkelpersoner fra bransjen. Tidligere har vi hatt forelesere fra Ravn Studio, Krillbite, Red Thread, Games og Blizzard.

Nils Anderssen Lærer i spillutvikling

“For deg som elsker å skape”

Et unikt tilbud ved skolen er også at du vil få veiledning i hvordan du ferdigstiller et spill og utgir det på nettbutikker som itch IO eller Google Play. På denne måten vil du få erfaring med hvordan markedet fungerer, hva som kreves av en profesjonell spillutvikler og kunne legge grunnlaget for en god portfolio.

Vi arbeider med egne spillprosjekter i små team og benytter oss av verktøy som er standard i bransjen, som Unity, 3D Studio Max og Substance Painter m.fl. Spillene vi lager blir gjort til PC, mobiltelefoner, VR eller Xbox. Alt med fokus på en potensiell vei videre i industrien. Finn din rolle, enten du liker å skrive, jobbe med det visuelle uttrykket eller programmere. For deg som elsker å skape og ønsker å jobbe med spillutvikling! Spill og Entreprenørskap Her skal du starte din egen profesjonelle spillbedrift og gjennom året lage et spill som for eksempel utgis på Steam eller utarbeide andre måter å tjene penger innen spillteknologi på. Her vil du få erfarne veiledere fra industrien og ha muligheten til å skape din fremtidige arbeidsplass. Dette er et tilbud for de som allerede har gått et år på spillutvikling ved en folkehøgskole. 11


Drømmer du om ü ta steget videre innen foto og levende bilder?


Foto og SoMe Drømmer du om ta bilder og lage videoer som blir lagt merke til i sosiale medier? Vil du bli fotograf, fotojournalist eller styrke ditt talent på YouTube eller Instagram. På Foto og SoMe vil du lære foto, video og målrettet bruk av sosiale medier. Ønsker du å bli fotograf, er det lurt å ha flere ben å stå på, og å kunne bruke sosiale medier for å markedsføre deg selv. Her vil du få mulighet til bygge opp dine egne sosiale medier, ta fantastiske bilder til din Instagram-konto, lage spennende stories for Snapchat eller å utvikle din egen YouTubekanal.

Lene Sørøy Neverdal Lærer i Foto og SoMe

“Det gjelder å se det andre ikke ser”

Dette er linjen for deg som vil styrke din visuelle kompetanse. På Foto og SoMe fotograferer og filmer du med DSLR, lærer å klippe i Premiere Pro og redigere Photoshop og Lightroom. Vi vil gjennomgå de viktigste virkemidler for å fortelle historier – uavhengig om du forteller med stillbilder eller film. I starten av året vil du lære grunnleggende fototeknikk, du vil få kjennskap til lyssetting og studiofotografering og du vil få

kunnskap om de viktigste sosiale mediene. Du vil lære hva som skal til for å bygge opp en kanal eller en profil som kan nå ut til et større publikum. Etter hvert vil du få mulighet til å fordype deg i det området innen faget som interesserer deg mest. Eksempel på fordypning er fotojournalistikk, portrettfoto og studiofotografering, YouTube, Instagram, blogging, «Scrollytelling» eller dokumentar. Det forventes at du har eget kamera og laptop når du starter hos oss. Det er en fordel om du har kamerastativ, og mikrofon til kamera. Hvert år reiser vi til Paris der vi blant annet deltar på den største fotomessen i Europa, Paris Photo. Paris er en vakker by som er full av både fotomotiv og fotohistorie. Vi vil utnytte oss av dette og vil jobbe med gatefotografi i fotografiets vugge.

13


Drømmer du om å skape og utvikle en YouTube-kanal?


YouTube og Entreprenørskap Drømmer du om å skape og utvikle en YouTube-kanal? Hvis du ønsker å gjøre det bra på YouTube må du satse og jobbe hardt. Hos oss får du mulighet til å utvikle en kanal i fellesskap med andre, samt å utvikle din egen YouTube-kanal. I starten av skoleåret vil dere følge Foto og SoMe-linja for å lære grunnleggende teknikker for foto og video. Du vil lære å klippe i Premiere Pro og redigere bilder og lage thumbnails i Photoshop og Lightroom. Vi vil gjennomgå de viktigste virkemidlene for å fortelle historier. Du vil lære hvordan du bygger opp en YouTube-kanal og hva som skal til for å få følgere. Gjennom å drive med YouTube og entreprenørskap lærer man mye om å skape innhold rettet mot en spesifikk målgruppe. Man lærer å filme, klippe, formidle og generelt utvikle seg i kreativ retning. Videre lærer man å markedsføre seg selv og kanalen. Dette er nyttige kunnskaper og egenskaper å ta med seg videre i livet. Det å ha startet og å ha drevet en YouTube-kanal vil gjøre deg til

en meget aktuell kandidat i en mengde mediebedrifter. Linjen er knyttet opp mot Ungt Entreprenørskap sitt bedriftsopplegg for studenter, der man lærer hvordan oppstarten av en bedrift foregår og alt det praktiske rundt dette, så som idéutvikling, organisering, rollefordeling og drift. Det forventes at du har eget kamera og laptop når du starter hos oss. Det er en fordel om du har kamerastativ, og mikrofon til kamera. Hvert år reiser vi til Paris sammen med linjene Foto og SoMe og Manus og Skriveverksted. Vi besøker ulike turistattraksjoner og den store fotomessen Paris Photo. Du vil få mulighet til å lage videoer fra reisen eller vlogge til YouTube. 15


Radio Live og Podcast Drømmer du om å jobbe som programleder, reporter, jobbe bak spakene eller kanskje ha ditt eget radioshow på̊ NRJ, P4 eller P3? Danvik har egen konsesjon og sender 30 timer i uka!

Viktige elementer i undervisningen er reelle oppgaver i forbindelse med daglige sendinger på Kanal1. Her får du en unik sjanse til å være med på live-sendinger i beste sendetid, som programleder, reporter, produsent, tekniker og musikkprodusent. Ved siden av direktesendinger produserer vi også̊ podcaster, reportasjer, hørespill og radiodokumentarer. Gro Sivertsen Meinseth Lærer Radio Live og Podcast

“De beste bildene får du på radio”

For de som ønsker det, er det tilrettelagt for produksjon av jingler, vignetter og promoer. Og for å promotere radiokanalen vår, er vi også̊ opptatt av å lage godt innhold på sosiale medier, som for eksempel videoer fra sendingene våre.

Radiolinjens undervisning består av teoretisk og praktisk opplæring i kommersiell radiodrift og moderne radiojournalistikk. Vi har nær kontakt med flere store radiostasjoner som NRK, P4, NRJ og Metro, som klassen besøker og blir kjent med i løpet av året. Du får også̊ faglig påfyll gjennom dyktige og engasjerte gjesteforelesere fra bransjen. Målet med undervisningen er å skape journalistisk- og teknisk dyktige medieaktører med kunnskap og forståelse for radio som kommunikasjonsplattform. Danvik har eget profesjonelt radiostudio, redigeringssuiter og oppdatert teknisk utstyr.

17


Du fĂĽr utvikle deg innen manusarbeid, dramaturgi, regi og bildeforstĂĽelse.


Film Drømmer du om å lage film? Ønsker du å bli en del av den nye norske filmgenerasjonen og kanskje få filmen din nominert til Amandus?

På filmlinjen utvikler du din kreative visjon og fortellerstemme. For deg med et brennende ønske om å lage gode filmfortellinger tilbyr vi tett oppfølging og evalueringer med profesjonelle filmarbeidere. Undervisningen er praktisk relatert med fokus på teamarbeid i produksjon av korte fiksjonsfilmer.

Bjørn Erik Pihlmann Sørensen Lærer i film

“Her utvikler vi din kreative visjon”

På Danvik får du praktisk erfaring i å lage kortfilm hvor prosessen står i sentrum. Du blir utfordret på dine kreative evner og får et godt innblikk i filmens organisasjonsstruktur, produksjonsprosess og ledelse. Du får utvikle deg innen manusarbeid, dramaturgi, regi og bildeforståelse.

Vi har forelesninger samlet og i grupper, med workshops i lyssetting, filmfoto, klipp og lyddesign. Du får oppleve filmbransjen både gjennom gjesteforelesere og spennende ekskursjoner. Filmlinjen drar til Berlin internasjonale filmfestival. Her deltar du på mestermøter med norske og internasjonale filmskapere. Hvert år leverer filmlinjen et stort antall filmer til Amandusfestivalen på Lillehammer, og vi drar dit for å delta på et fyldig filmfaglig program.

19


Vil du utvikle TV-programmer eller lage dokumentar?


TV-produksjon Drømmer du om å jobbe i TV-bransjen og gjøre karriere enten foran eller bak kamera?

Tonje Grønning Lund Lærer i TV-produksjon

“Du må like å fortelle historier”

TV-produksjonslinjen er for deg som liker å fortelle historier gjennom levende bilder. Undervisningen er praktisk relatert med mye gruppearbeid.

Du får muligheten til å jobbe både foran og bak kamera i skolens eget flerkamerastudio, styre spakene i regikontrollen og jobbe med OB-produksjoner.

Et år på TV-produksjonslinjen gir deg erfaring og innblikk i de fleste områdene innenfor faget TV-produksjon. Flerkamera er linjens hovedfokus, men du jobber med mange og varierte produksjoner, som reportasje, humorinnslag, talkshow, dokumentar og TV-drama. Elevene bestemmer selv innholdet i produksjonene og utvikler idéer til ferdige programmer.

Du får innføring i blant annet kamerateknikk, AV-teknikk, redigering, lyd, lys, regi, journalistikk, programledelse, scenografi og prosjekt- og produksjonsledelse. På TV-linjen er det rom for alle, uansett interessefelt og erfaring. Vi benytter Adobe CC til etterarbeid og både skulder-, studio- og LET-kameraer til opptak.

21


Har du ambisjoner om ĂĽ skrive filmmanus eller en roman?


Manus- og skriveverksted Å skrive en bok er noe mange drømmer om, men hvordan kan man gjøre drømmen virkelig?

Inger Bråtveit Lærer på forfatterlinja

“Skrive, skrive, skrive...”

Et år på Manus- og skriveverkstedet er et år pakket med skriving i sjangre som novelle, teatertekst og barnebok. I løpet av året lærer du også å skrive filmmanus, og får muligheten til å presentere det for elevene på filmlinja. Kanskje velger de å gjøre akkurat ditt manus til film? Skuespillerelevene framfører teaterteksten din. I løpet av året arrangerer og deltar du på opplesninger hvor du leser din egen tekst for et større publikum. Klasseturen til Paris er en av årets mange høydepunkt. I Oslo besøker vi forlag, og til oss i Drammen kommer noen av landets beste forfattere på besøk.

Likevel er det hverdager det er flest av, og disse dagene arbeider du som elev på Manus- og skriveverkstedet med å skrive, og lese dine medelevers tekster. Årets store mål og oppgave er klassens felles bokutgivelse. I denne boka er det elevene som inntar alle rollene som er knyttet til en utgivelse. Klassen er forfattere, redaktører, omslagsdesignere, markedsførere osv., hele tiden under veiledning fra de to lærerne på linja, som er etablerte forfattere.

23


Drømmer du om å bli skuespiller? Vil du stå på en scene eller spille i film?


Skuespill for scene og film Har du ambisjoner om å videreutvikle skuespillertalentet ditt? Vi hjelper deg et skritt videre med å nå drømmen.

Stanislavskijs metode er grunnlaget for undervisningen på linja ved Danvik, og i løpet av året vil du få innblikk i begrepene og teknikkene som brukes i den vestlige skuespillerformen både i russisk og amerikansk tradisjon – De fysiske handlingers metode og såkalt Method Acting.

Terje Halsvik Lærer i skuespillerteknikk

“Her må vi tørre å feile, for så å tørre å prøve igjen”

Vi jobber med improvisasjon, forestillingsevne, sanseminne, gitte omstendigheter og karakter- og tekstanalyse. En skuespiller må bruke sin egen kropp som instrument, derfor jobber vi i tillegg med stemmebruk, bevegelse og avspenningsteknikker. Som skuespillerelev vil du få muligheten til å jobbe individuelt, i grupper og sammen med hele klassen. Skuespill er en kollektiv kunstform som setter store krav til samarbeidsevner.

Vi jobber fram flere teaterproduksjoner og du får rikelig med muligheter til å gjøre skuespill foran kamera. Både gjennom film­ klassens mange kortfilmer, i fler­ kameraprosjekt med TV-klassen, og i skuespillerklassens eget filmprosjekt får du nyttig erfaring med arbeid både foran og bak kamera. Vi har ulike spennende workshops ledet av profesjonelle aktører i bransjen, deriblant Method Acting, scenekamp, Casting- og auditiontrening. Skuespillerlinjen har et godt samarbeid med Brageteateret i Drammen, og drar også flere ganger til Oslo for å ta pulsen på hva som rører seg i bransjen. Har du et ønske om å søke deg videre på skuespillerskoler i inn- eller utland, legger vi til rette på best mulig måte for at du skal kunne nå målene dine! 25


Studieturer du aldri glemmer Møt en internasjonal medieverden få andre får oppleve. Kom bak kulissene i Hollywood, og treff mennesker som har skapt seg et fascinerende liv i den utfordrende bransjen.

USA

I april går turen til USA. I filmhovedstaden Los Angeles bor vi på et flott hotell fem minutters gangavstand fra «Walk of Fame». Privilegerte som vi er, får vi se sider av Hollywood andre bare kan drømme om. Skolens brede kontaktnett gjør at vi får møte mange spennende personligheter fra ulike bransjer i Hollywood. De deler sin historie om veien til å bli profesjonelle aktører og om livet i sin bransje «over there». Du kan snakke med dem, stille spørsmål og du får høre spennende historier om opp- og nedturer på veien til profesjonell aktør. Deres motivasjon for disse møtene er den inspirasjonen et møte med dedikerte ungdommer gir tilbake.

26

På tidligere turer har vi bl.a. møtt komponisten til Spiderman-filmene, produsenten av American idol og coachen til Beyoncè, Will Smith m.fl. Hvert år legger vi turen innom Warner Bros., Universal Studios og Venice Beach.


Et folkehøgskoleür er fylt med opplevelser!


I tillegg til den årlige USA-turen, arrangerer vi også linjeturer til Berlin og Paris. Danvik har i år også et solidaritetsprosjekt hvor elevene reiser til India. India turen satte virkelig ting i perspektiv for meg. India forandret meg som menneske, og jeg håper arbeidet vårt bidrar til å endre India litt også.

Nikita Boger

INDIA Har du lyst til å gjøre en forskjell i verden? Synes du det ville ha vært spennende å besøke et landsbyliv helt forskjellig fra din hverdag? På Danvik har vi et solidaritetsarbeid hvor vi støtter et skoleprosjekt i byen Dumka i India. Gjennom hele året har vi aksjoner og innsamlinger til bygging av skoler og skoledrift i regi av den lokale organisasjonen ESAF og som støttes av ACTA, Normisjon i Norge. I oktober/november arrangerer vi skoletur hvor vi besøker prosjektet, er på skolebesøk og møter en helt annen måte å leve på. Har du lyst til å bli med?

BERLIN Berlinalen er en årlig begivenhet for filmelevene på Danvik. Festivalen er en av verdens største og toneangivende bransjebegivenheter. Den arrangeres hvert år og du får oppleve en uke med tettpakket program. Her deltar du på mestermøter med norske og internasjonale filmskapere. Dessuten vil du få se mange filmer du ellers ikke ville fått se!

PARIS

I november reiser linjene Foto og YouTube og Manus & Skriveverksted til Paris. De besøker Paris Photo, en stor fotomesse hvor 136 gallerier, fotobokforlag og utstillere fra hele verden samles. Manuslinjen vil skrive tekst i møte med storbyen, men også besøke hjemmet til Victor Hugo og Café de Flore der JeanPaul Sartre og Simone de Beauvoir var stamgjester. I tillegg besøker vi selvsagt Triumfbuen, Eiffeltårnet og Louvre. Sammen lager linjene felles program når de kommer tilbake, der samspill mellom tekster og bilder er hovedproduktet. 28


2.-året: Mediepraksis, Spill & Entreprenørskap eller Ledertrening Etter et år på Danvik har du kanskje lyst til å prøve deg ute i den virkelige medieverden? Samarbeidsnettverket til Danvik med radio-, film-, TV-selskaper og andre multimediehus gir deg en unik sjanse til innsikt og tidlig karriere gjennom mediepraksisordningen. Bredden av selskaper, og arbeidsoppgavene bedriftene ønsker at praktikantene skal utføre, er kanskje akkurat innenfor det fagområdet du ønsker å jobbe med? Mediepraksisåret veksler mellom praksis og teori, men med en klar hovedvekt på praktisk arbeid. Påbygningsåret er for elever som har gått et år på Danvik. Utover mediepraksisordningen har du også anledning til å gå linjen Spill & Entreprenørskap (se side 11) og søke som «stipendiat» som ditt andreår. STIPENDIAT Som stipendiat (vi kaller det å være en «stipp») er du elev ved en av skolens linjer samtidig som du får både teoretisk og praktisk ledertrening gjennom å bygge et godt elevmiljø og være ansvarlig for en rekke arrangementer ved skolen. Alle elever som går 2.-året på Danvik, enten gjennom linjen Spill & Entreprenørskap, mediepraksisordningen eller som stipendiat, er kvalifisert for støtte fra Statens Lånekasse. Søknadsprosedyrene for disse tilbudene starter alltid etter nyttår. I løpet av førsteåret får du grundig informasjon om disse ordningene.

Danviks praksisplasser skoleåret 2019-2020

DANVIKS PRAKSISPLASSER SKOLEÅRET 2019/2020

30


1

2

3

1

2.-årselev Marte Ramos Omland (t.h.) hadde praksisplass hos Nordisk Film TV. Bildet er tatt under innspillingen av «Sønner av Norge» i Santa Cruz, California.

2

2.-årselev Syver Olesen jobbet på Farmen skoleåret 2016/17.

3

På Nordkapplatået under innspillingen av «71° nord».


Seks om mediepraksisåret I P4 fekk eg i eit år oppnådd mine aller største draumar i ein alder av 20 år, og allereie i løpet av dei første vekene var eg på lufta. I Noregs største kommersielle radiokanal får du jobbe med radiolegender med vanvittige ferdigheiter, vere ein del av eit miljø som ikkje kan samanliknast med noko anna og du får ei læring som er heilt spesiell. Hanna Kolås Radio og lydproduksjon 2011/12

2.-året på Danvik fikk meg inn i P4. Året ga meg sjukt mange utfordringer og jeg fikk masse erfaring. Takket være dette året har jeg i dag journalistutdannelse fra Hioa, er fast ansatt i NRK, og programleder for mP3morgen med Martin på Norges største hitradio, NRK mP3! Takk, Danvik : ) Martin Holmen Radio og lydproduksjon 2012/13

Hos Strix Televisjon fikk jeg verdifull erfaring og kontakter, og videre har jeg jobbet på hver eneste sesong av Farmen, både som caster og regi. 2.-året har virkelig betydd alt for karrieren min og er det beste valget jeg noen gang har tatt. Marius Hagen TV-produksjon 2012/13 32

2.-året hos FremantleMedia ga meg en helt unik vei inn i mediebransjen. Etter et år som evig ja-menneske, med hunger for ny kunnskap og spennende prosjekter, endte jeg året med tilbud om jobb videre. Ole-Jacob Steen-Hansen Skuespillerteknikk 2014/15

2.-året eg hadde hos Catapult Film ga meg gode utfordringer og bratt læringskurve. Med sterkt fokus på eiga utvikling, sitt eg igjen med eit veldig godt grunnlag for å kunne møte framtida i filmbransjen. Etter 2.-året fekk eg 100% stilling hos Catapult, og lev no av det eg likar å gjøre best, nemleg å lage film! Dovydas Miliauskas Film 2013/14

Danvik var det perfekte springbrettet inn til min drømmekarriere. Jeg fikk lov til å dyrke og jobbe med radio, ved siden av at jeg fullførte noen studier. Gjennom Danviks fantastiske 2. -år fikk jeg jobben som videre førte meg inn i NRK. Nå sender jeg daglig på P3 i beste sendetid. Niklas Baarli Radio og lydproduksjon 2006/07


Kjente fjes

Noen kaller Danvik talentfabrikken, andre kaller skolen døråpneren inn til det kreative og skapende medienorge. Mange har fått realisert drømmene sine på Danvik og gjort karriere innen kreative og medierelaterte fag.

Danvikåret er det året som har betydd mest for min karriere. Jeg kunne ingenting da jeg startet og kun ett år etter får jeg jobb som programleder på tv, og hovedrolle på Det Norske Teateret.

Jeg hadde praksis i NRK supernytt. Startet som en usikker praktikant, etter ett år, fikk jeg videre jobb som programleder og koser meg skikkelig med det. Andreåret er en helt unik mulighet!

Karrieremessig har Danvik betydd alt for meg. Uten Danvik hadde jeg ikke hatt jobben jeg har i dag, så enkelt er det.

Kash King Skuespiller, vokalist, programleder NRK TV

Selma Ibrahim Karlsen Skuespiller og programleder

Ida Fladen Programleder

Året på Danvik var skikkelig spennende, og skolens teateroppsetning inspirerte meg så absolutt til videre jobbing på scenen.

«Jeg har, som mange andre mediefolk, utdannelsen min fra talentfabrikken Danvik. Etter Danviks 2. år i TV Buskerud, ble jeg ansatt, og nå er jeg altså i TV2.»

«Jeg hadde et minnerikt år på Danvik, og husker at jeg egentlig følte at jeg lærte mer der enn jeg gjorde første året på Journalisthøgskolen.»

Jon Øigarden Skuespiller Nationaltheatret og filmskuespiller

Jon Hartvig Børrestad TV2

Lisa Marie Gamlem Filmregissør Kaptein Sabeltan og skatten i Lama Rama, Mormor og de åtte ungene.


Opplevelser på Danvik Utenom skoletid er det også mye som skjer! Det er sjelden det er en kveld hvor det ikke arrangeres noe. Både skolen og elevene inviterer til filmkvelder, quiz, «chill» i peisestua eller ballspill. Det spilles biljard og bordtennis, mye god prat, latter og hygge. Liker du å sette i gang ting? Danse? Synge eller spille? På Danvik settes kreativiteten i sving og du kan være med å arrangere de morsomste ting om du har lyst! Ofte er det også litt større arrangement: STORPRODUKSJONER: Gjennom hele året lages det større og mindre produksjoner. Noen med utgangspunkt i linjearbeid, andre på tvers av linjene. Noen ganger er det du som viser fram, andre ganger er du publikum og heier de andre fram. Mye av dette skjer på skolen, men innimellom tar vi i bruk andre scener og steder rundt om i Drammen. KANAL 1 Danvik ønsker å være en aktiv og synlig medieaktør i Drammen. Tenk – skolen har egen radiokonsesjon og sender direkte 30 timer radio hver uke. Skolens radiostasjon heter Kanal 1 og har 100 000 potensielle lyttere. DANVIKKVELD Gjennom hele skoleåret har vi ulike elevkvelder hvor linjene, elevrådet eller de ansatte er vertskap. Danvikkveldene er uhøytidelig moro og et sikkert høydepunkt i skolehverdagen. 34

TORSDAGSTREFF Annenhver torsdag fylles peisestua og det gjøres klart for «Torsdagstreff» og «Min tro». Gjennom intervju og dialog utforsker vi hverandres tro. Uansett egen tro eller ikke tro er dette for mange et roligere pustehull i en ellers travel skolehverdag Ellers er det gjennom hele året mange hyggelige samlinger. De varierer litt fra år til år, men kan være alt fra å feire Valentins dag, feire alles bursdag i en egen stor fest, juleverksted og mye mer. Du bør glede deg!


Danvik Arena er skolens nye storstue hvor alle samles til ulike fellesarrangementer, konserter og undervisning. Salen fungerer også som skolens egen kino, med topp bildekvalitet, kjempelerret og surround-anlegg.

“Vi er stolte av vårt kjøkken og kan gi dere et år med variert kost og god mat”

Ørnulf Mathiesen Kjøkkensjef og mesterkokk


Praktisk info Danvik Folkehøgskole har som mål å være Norges ledende kreative mediafaglige folkehøgskole. Gjennom både det faglige og sosiale skal eleven lære seg selv å kjenne, bli trygg på seg selv og sine verdier, og utvikle solidaritet og omsorg for sin neste.

VÅRE VERDIER Danvik FHS som kreativ mediefolkehøgskole har en visjon om å realisere drømmer og utvikle mennesker sosialt, faglig og åndelig.

Opplevelse av tillit, trivsel og trygghet er en forutsetning for at elevene skal få utviklingsmuligheter gjennom undervisning, sosialpedagogiske aktiviteter og fritid.

Grunnleggende verdier i skoledriften er: • Fellesskap som skaper tilhørighet og verdi. • Mestring som skaper vekst og modning. • Respekt som skaper læring og myndiggjøring. • Begeistring som skaper engasjement og kreativitet.

Skolen er en stiftelse opprettet av kretsene: Vestfold/Telemark og Buskerud KFUK/KFUM og region Vestfold/Buskerud av Normisjon. Stiftelsen har som formål å tilby kristne fellesskap preget av likeverdige møter og åpenhet.

INTERNATET På internatet bor du på dobbeltrom der vi har fokus på samhold og bofellesskap. Det er toalett og bad på de fleste rom. Internatene har også felles kjøkken og stuer. Elevene har selv ansvar for orden og renhold på internatet. Skolen har også noen enkeltrom med bad. Du krysser av for romønske på søknadsskjemaet. PERSONALE På Danvik jobber det mer enn 30 personer. Mange er lærere. I tillegg finner du kokker, vaktmester, renholdsarbeidere og en administrasjon. Alle jobber vi med ett mål for øye: Sammen med deg skal vi lage det beste folkehøgskoleåret!

KJØKKEN Vi er stolte av vårt kjøkken, og kan gi dere et år med variert kost og god mat. Dere kommer til å tilbringe mye tid i spisesalen, hvor dere spiser et godt måltid og har den gode samtalen rundt bordet. Her serveres tradisjonell norsk kost med innslag av retter fra inn og utland. Forøvrig tilbys spesialkost og dietter for de som trenger det, mot pristillegg. Velkommen, maten er snart servert! VIKTIGE KJERNEREGLER Internatet kalles ofte for «folkehøgskolens viktigste fag». Dette sier noe om hvor viktig det er å jobbe sammen og ta hensyn til hverandre. Alle ønsker å få maksimalt utbytte av skoleåret. Derfor må skolens få, men viktige kjerneregler følges. Vi har et rus- og alkoholfritt miljø med tydelige regler for ro og orden på internatet. På Danvik må alle – enten vi er elever eller ansatte – ta ansvar for å skape et positivt skolemiljø. 37


Økonomi SKOLEPENGER Skolepengene avhenger både av hvordan du ønsker å bo (romtype) og hvilken linje du velger. Hoveddelen av det du betaler er for kost og losji, i tillegg til noen linjeutgifter knyttet til bl.a. utstyr og lisenser. I tillegg inkluderer prisene en linjetur (utenom måltider). Pris for hele skoleåret i dobbeltrom med eget bad/toalett: Filmlinja: inkludert både en tur Amandusfestivalen på Lillehammer og en uke i Berlin hvor vi besøker filmfestivalen «Berlinalen». Kr 117 000,Spilldesign og grafikk: inkludert en tur til Bergen hvor vi deltar på Konsoll: Kr 117 000. Manus – og skriveverksted: inkludert en tur til Paris: Kr 113 000,TV-produksjon: inkludert dagstur til Lillehammer for å besøke Høgskolen og en utenlandstur vi planlegger sammen: Kr 117 000,Radio live & podcast: Inkludert en utenlandstur som bestemmes i løpet av året: Kr 117 000,Foto & SoMe: inkludert en tur til Paris for å besøke Paris Photo: Kr 111 000,Skuespill for scene og film: inkludert en utenlandstur vi bestemmer i løpet av skoleåret: Kr 115 000,Prisene inkluderer det meste når det gjelder kost og losji. Inkludert er også tilgang til vaskemaskiner og tørketrommel. Kost på skoleturer er bare delvis inkludert. Vi har noen enkeltrom. For å bo der betaler du et enkeltromstillegg på kr 8000,- for hele skoleåret I tillegg kan man søke skolen selv om man ikke ønsker å bo på Danvik. Prisen for et skoleår uten kost/losji er kr 47 800,Inkludert i prisen er lunsj mens du er på skolen. Det er ikke anledning til å bo på skolen i skoleferiene. Skulle du av en eller annen grunn ikke ønske å gjennomføre skoletur, tar vi en prat om det. Skoleprisen blir ikke nødvendigvis avkortet, men det lages egne avtaler i hvert tilfelle. Dietter: Har du behov for diettkost, tilrettelegger vi gjerne. For dietter betaler du litt ekstra ut fra oversikten under: Glutenfri diett: kr 650,- ekstra pr måned Laktosefri diett: kr 400,- ekstra pr måned 38

Vegetardiett: kr 400,- ekstra pr måned Har du andre behov, ta kontakt slik at vi evnt kan gjøre en egen avtale INNMELDINGSAVGIFT: Innmeldingsavgift betales som en bekreftelse på at du tar imot tilbudet om å være elev ved Danvik Folkehøgskole. For skoleåret 2020/2021 er innmeldingsavgiften satt til kr 2500,-. Dette er ikke et depositum og betales ikke tilbake dersom du trekker deg fra skoleplassen, med mindre det er kortere enn 14 dager siden du takket ja til plass. FELLESTURER: I tillegg til linjeturene arrangerer skolen to fellesturer til India og USA. Disse turene er frivillige. Prisen for disse turene er: India ca kr 16.000,- (inkluderer alle måltider) USA ca kr 25.000,- (inkluderer frokost og en grillfest) LÅN OG STIPEND: Lånekassen gir støtte til elever på folkehøgskole gjennom studielån og stipend. Ved godkjent skoleår omgjøres 40% av studielånet til stipend. Den viktigste faktoren for å få et skoleår godkjent er fravær under fraværsgrensen på 10%. Legeattestert fravær kan godkjennes ut over det etter nærmere regler. For skoleåret 2019/2020 utgjorde maksimal støtte kr 110200, herav stipend på kr 44080. Med forventet økning i tråd med prisstigning vil årets lån og stipend utgjøre ca. 112150 kr totalt, hvorav 44860 kr utgjør stipend. Endelige tall vil legges på hjemmesiden når disse er klare. Se også www.lanekassen.no

Slik søker du OPPTAKSGRUNNLAG Det eneste formelle opptakskravet for å begynne på Danvik Folkehøgskole er at du må fylle 18 år innen utgangen av 2020. I en kort personlig søknad forteller du litt om deg selv, interessene dine og hvorfor du ønsker et skoleår ved Danvik. I tillegg laster du opp tidligere vitnemål om du har. Elevenes gjennomsnittsalder skoleåret 2019/2020 var 19,6 år Skoleåret starter 16.08.2020 og avsluttes 08.05.2021 Søknadsskjema finner du på www.folkehogskole.no/danvik eller via danvikfhs.no


Danvik er der det skjer!

STJERNEKAMP I vinter var mange Danvik-elever med som publikum på Stjernekamp. Her er det Ole Børud som gjør ett av sine stjernenummer. Danvik har et langt og historisk samarbeid med mediebransjen i Oslo, og vi blir ofte invitert til store arrangement. Danvik-publikumet er godt beryktet for å sette den rette stemningen og bidra sterkt. I vinter har vi også vært med på P3-gull, julekonserten «Håp i ei gryte» for Tv2, og mange har vært statister på ulike film- og TV-produksjoner. Vi er med der det skjer!


SPILLDESIGN OG GRAFIKK YOUTUBE OG ENTREPRENØRSKAP RADIO LIVE & PODCAST FILM TV-PRODUKSJON MANUS- OG SKRIVEVERKSTED SKUESPILL FOR SCENE OG FILM

Fagerlibakken 1 3046 Drammen Tlf.: 32 26 76 00 www.danvikfhs.no facebook.com/danvikfhs E-post: info@danvikfhs.no

Rektor: Hege Norøm Ta gjerne kontakt for å avtale et besøk når det passer. Vi har ÅPEN DAG lørdag 18. januar Stiftelsen Danvik Folkehøgskole er opprettet av kretsene: Vestfold/Telemark og Buskerud av KFUK/KFUM og region Vestfold/Buskerud av Normisjon.

Design & Layout: DEON.NO • Foto: Peter Mydske, Nicolai Solbakk Willumsen, Dovydas Miliauskas, Emilie Bråten og Lene Sørøy Neverdal • Drammensbilder: Tom Atle Bordevik

FOTO OG SOME

Profile for Studierektor Olav Øygard

Danvik skolekatalog skoleåret 2020-2021  

Danvik folkehøgskole sin offisielle skolekatalog for skoleåret 2020-20121

Danvik skolekatalog skoleåret 2020-2021  

Danvik folkehøgskole sin offisielle skolekatalog for skoleåret 2020-20121

Advertisement