Page 1

SELECTED WORKS DANNI LUO 2015-2018


QUID PRO QUO Academic Work|RMIT University Group work|Danni Luo & Michael Strack Contribution: Concept Design|3D Modelling|Rendering|Drawings Feb - Jun, 2018 Tutor: Carey Lyon, Adam Pustola, Nick Bourns Site: Melbourne City Award for Design Excellence 2018 for Master of Architecture, RMIT

This design proposes a law school of the global university that adopts an immersive ‘no campus‘ model where student social /education/resource and education spaces are placed alongside and within the existing city fabric and economy. In times past the theatre of the court played out in shifting and open streets, but as time went on the public began to be seen as a threat to the court, and so the court has become closed off from the world. Nowadays our only real connection to the court is through media and third-hand sources. For this law school, we propose an alternative model to this. We propose a return to an open legal tradition of theatre and oratory. We maintain that there is a confluence between the theatre of the street, and the theatre of the courtroom, and this project is, in a sense, a machine for connecting these two things.




SITE PLAN

In order to keep intimacy between institution and city, the project exists in two directions. Along the length of the project one may stay continuously within the institution, along the width, however, one may duck in and out at any point. For most people the law school forms a short and sharp interruption in the process of a normal walk, from North to South.

Rather than massing out a whole block as a university, our project seeks to bind city and university together, and use the difference in between to build the intensity and diversity. The nature of the strip ensure continual contact - the university and the city are different, but intertwined together.


I

II

PERSPECTIVES I: New White Hart Lane II: City Roottop


GROUND FLOOR PLAN Intersection of Laneways Intersection of University and the City

I: New White Hart Lane: the school forms a short and sharp

interruption in the process of a normal walk along the existing laneways, from North to South, to keep intimacy between institution and city. II: City Rooftop: it is where students and the public can find a moment of peace - a moment out of the city, a moment

out of the city, a moment spent in between greater objects. Ground Floor Plan: The school exists as a linear strip inserted through the existing city - not ever taking up a whole block, or even a whole street frontage, but rather existing by surprise in between greater parts of the city.


I

II

PERSPECTIVES I: Intersection: Moot Court II: Library


The CUT PLAN Intersection of Laneways Intersection of University and the City

Moot Court on Street: An additional court to the entry one with informal seating where the actors of the street and the court may begin to coexist. The ceiling of this space is joined to a fly tower used to serve the space above. The Library: A generous open space connected above

and below, with double helix stair providing circulation through. It is here that each scholar can find a temporary room of their own for the noble pursuit of legal study, writing and transcription.


THE EXPOSED Academic Work Jul - Oct, 2017|RMIT University Group work|Danni Luo, Zheyi Xue&Tian Xie Tutor: John Doyle Site: Medini, Malaysia

Looking into city skyscrapers, although they are the unignorable urban component, they are usually segregated from the urban environment. We wanted to transform the city tower into a new typology by extracting industrial elements and inserting those into a typical office building, which might move beyond the traditional formula of a seamless, glossy volume, and instead actively engages the city through openness. The moment space and industrial elements are exposed to add permeability to the building. Thus it can embrace the surrounding urban fabric rather than overpowering it. This project proposed a high-density tower featuring an LCD factory, the electric car process, a power plant as well as google campus office.


Power Station

LCD Factory

Typicall Office

Climbing

Site and programs

Expose the tower

PRODUCTION

Industrial elements

Tesla Parking Tower

OFFICE

RECREATION

Tesla Assembly Line

Landscape

Generation diagram

THE EXPOSING MOMENT: TESLA ASSEMBLY LINE

PODIUM

Car Exhibition


Office Space The electric car production ramp also stretches into office space and creates a special indoor office space.

The Moment and Tesla The outdoor terrace blurs the edge of the office with a stacked surface, and the car production ramp goes around the public space.


Sky Park A sky park is designed in the voids between the power plant and office which features a stunning overview of the city.

The Moment and LCD The scattered box space interacts with the vertical LCD process via sight conversation, providing outdoor public space.

Tesla Factory

Entrnce Plaza

The car ramp goes around the office with staircases inserted in between where people can access the production line.

The entrance plaza connects the city park with the tower, which opens up the bottom space of the building.


I

II

PERSPECTIVES I: Office and LCD Process II: Entrance Square


III

IV

PERSPECTIVES III: Tesla Factory IV: The Moment: LCD Process


FLOOR PLAN


SECTION


WAITING Academic Work Feb - Jun, 2017|RMIT University Individual work Tutor: Amy Muir Site: Melbourne City

WAITING is about the health clinic in Melbourne CBD which forms the in-between condition between aliments, sickness and the hospital, investigating its role within society as a community construct. This project proposed to deinstitutionalize the clinic and maximize the potential of being engaged with the public. Instead of an enclosed, segregated waiting area, the waiting space itself can be part of the healing factor. Referring to the precedent Amsterdam Orphanage, the clinic is designed out of two modules, a smaller one for consultation space and a larger one for community space. With the units of programs laid out on an orthogonal grid, the waiting space forms a fluid connection between different programs.


DESIGN INTERATIONS


I

II

ELEVATION I: East Elevation II: South Elevation


III

IV

PERSPECTIVES III: From Entrance IV: From Treasury Garden


SCENIC EXHIBITS South China Folk Museum Design Academic work Individual work Sep - Oct 2013|SCUT Tutor: Jun Miu Site: Guangzhou, China

This museum design project considers scenic views and courtyards as part of exhibits, integrating the typical museum circulation with the circulation of traditional Chinese courtyards. This project proposed two specific circulations. The normal one connects all the exhibits, while the other one lets visitors experience all the courtyards and views outside. These two interacted circulations are sometimes separated and sometimes coincident, which gives visitors various choices to have different space experience. Referring to traditional Chinese courtyards, the scenarios, and views changes while visitors wandering in the museum, constituting a sequential spatial experience based on the dimension of time.


Courtyard

Different levels for different views of the scenery outside.

Exhibition Vertical

Courtyard, landscape platform, corridor and tea house beside the exhibits.

Multi-storey courtyard for sightseeing and rest, bringing inside greens and lights.

Central courtyard surrounded by exhibition rooms with framed views.

CIRCULATION

COURTTARD AND EXHIBITION

A1

B1

B2

C1

C2

F1

F1

D2

G1

G2

K1

L1

L2

L3

M1

SCENARIOS


2

4 2 1

1 1

1

5

1 1

1

3

N

Ground Floor Plan 1. Exhibition room 2. Souvenir shop 3. Tea house 4. Lecture hall 5. Office

2

1

1 1 1

6

6

6 1

1

Second Floor Plan 1. Exhibition room 6. Courtyard

02 5

FLOOR PLAN

SECTION 1

10

20

40


PERSPECTIVE

SECTION 2


BEYOND RENEWAL Academic work Jul - Oct, 2018|RMIT University Individual Work Tutor: Brent Allpress Site: Footscray, Melbourne

Having welcomed wave after wave of immigrants, Footscray is made up of a collection of vibrant multicultural communities, which enables the city to become a hybrid complex of diverse practices. This narrative is being eroded by the urban renewal projects that discount the fine grain nature and produce exclusionary, homogenous urban places. This proposal is against the typical gentrification, negotiating between suburban intensification and local multicultural nature. The result is a mixed-typology block that is experienced and understood as a multi-layered combination of elements, not as a singular entity. Diverse programs are mixed up and interact with each other in terms of scales, types, void connections and material conditions, thus writing new narratives that talk to the context.


Taking the market laneway as the catalyst of integrating different programs, a ray of passages running across the site are suggested, which breaks up the scales of buildings to respond to the local fine grain nature, creating an accessible block where intensity is built upon difference.

A canopy condition along the middle walkway is proposed, to create kinda transition space of the in and out, that blurs the distinction between different programs.

A HYBRID BLOCK WITH MULTI-LAYERED ELEMENTS

ENTRANCE OF LOCAL MARKET


COMBINATION OF VARIED ELEMENTS

COMMUNITY ACTIVITIES

THE LANEWAY

THE CANOPY CONDITION


GROUND FLOOR PLAN

UNIT A

UNIT B

SECTION

UNIT C


ECO-INTERPENETRATION Academic Work|SCUT Group work of 4 Contribution: Concept Design|3D Modelling|Rendering|Diagrams|Competition presentation in NUS Feb - Jun, 2015 Tutor: Yiqiang Xiao Site: Xinxing Harbor Village, Hainan, China "Aoyi" Architectural Scholarship 2nd Prize, 2015 Finalist and Recognition of Participation of DRIA international competition, 2015

The wetland ecosystem in China has been severely damaged in the past several decades, especially the coastal wetlands, which caused severe environmental and economic problems to coastal fishing villages including Xinxing Harbor Village. Our design is based on the resilience of ecosystem and recover the coastal wetland ecosystem to its original natural state and let it interpenetrated with the community, which would endow the community natural resilience in light of natural disasters. We establish a complete community system based on the two borders between the village and nature—the “Sea Border” and the “Farmland Border”—to let nature interpenetrated with the community. We grow mangroves along the “Sea Border” which becomes a natural barrier resistant to disaster, and also helps improve the coastal environment and increase biodiversity.


Aegiceras corniculatum

2015 Seawall

Barren Tidal Flat

Garbage

Fish died

Avicennia marina

2017 Eco levee with rock

Ponds

Planting Mangrove seedling

2024 Wetland ecosystem

Microbes and plankton

Aquaculture

Fish come back

2028 Boardwalks in mangroves

Mangrove wetland

Aquaculture

Fishing

Ostrea and crabs

COASTAL STRATEGY

2030

Mangroves

Knitting net and drink tea

Experience fishing

Aquaculture

Sightseeing

Birds

Fishing pier

Bird Offshore fishing Experience fishing

Experience fishing Sightseeing

Knitting nets nets and and chat chat Knitting Mangroves

Aquaculture

Shrim

Mangrove litter

Oyster

phytoplankton phytoplankton

Fish Plankton Organic detritus Nereis

Microbes Microbes

Ecological Embankment Embankment Ecological


URBAN SYSTEM

URBAN SYSTEM

Based on the mangrove strategy, we proposed a new system based on the two bor-

onthe thecommunity mangroveand strategy, we proposed a problems. new system on the ders Based between the nature to solve the Webased grow mantwo between thewith community and the nature to solvewetland the problems grove beltborders along the coastline boardwalks and build constructed with We growalong mangrove belt along coastline broadwalks and new above. drainage system the farmland in light the of disaster andwith pollution.

build constructed wetland with new drainage system along the farmland in light of disaster and pollution.

River flow delta

Mangrove Mangrove Belt

Belt

The belt shapebelt is isformed by nature A Mangrove grown along the coastline with river boardwalks pro-is such as the flow to and tect the coastline from disaster and variable as time goes by. pollution.

Constructed Wetland

Constructed Wetland The wetland is for treating sewage The wetland is for treating sewage andand is built along the other border of is built along the other border village to protect from of village to protectmangrove mangrove from being polluted. being polluted.

Drainage System

Drainage System

We direcWechanged changedthe the discharging discharging directionofofdrainage drainage to ensure tion ensuresewage sewage being discharging. beingtreated treatedbefore before discharging.

Road System

Road Network

new road in the east is for conA Anew road in the east is for convevenience of transportation and niece of transportation sightsightseeing, which is alsoand raised in seeing, light of which flood. is also raised in light of flood.

New Buildings New Residence Plan New residences are planned New residences are planned based on the special “comb-like” urban based on the special “comb-like” fabric for shadow and ventilation site plan for shadow and ventilation


N

SITE PLAN

1:5000


On Mangroves

This section of the village shows the how community and nature are interacted, as well as various people's activities.

Sightseeing Aquaculture Maintaining mangroves Fishing Pier

Boardwalks on mangroves provide places for visitor's sightseeing as well as aquaculture, both of which would give villagers new income.

Coastline Drying fish and nets Drinking tea Mending nets Chatting Tourists sightseeing


Inside Village

New Road

Rebuilding houses Drinking tea Chatting Taking a walk Children playing

Heaping crops Watering plants Sightseeing

Raised Road Wetland

Bridge

Canal

Spetic Grille well tank Vegetation Clay Sand Rubble Pebble Cinder

Wetland Construction

Section


LOW-TECH CONSTRUCTION

SECTION

A child care community building is proposed for the village, which not only provides shelter for unattended children but also the shelter for the homeless during flooding. The building is designed based on low-tech construction method which and allows villagers to construct it by

themselves. Environmentally friendly materials including bamboo and construction waste are used for a lower cost. The elevated platform provides activity space during peacetime and ensures safety during a disaster.


I

II

III

MULTI-FUNCTION

Multi-functional transition space is designed for various activities: I Daytime Kindergarten II Recreation III Shelter for Homeless


Portfolio Danni Luo  
Portfolio Danni Luo  
Advertisement