Page 1

DANISH FASHION INSTITUTE ÅRSBERETNING 2011

Fremtidig erhvervsstrategi for dansk mode Copenhagen Fashion Week: Modeugens vigtigste nyheder, catwalkrapport, livet bag catwalken backstage Overblik: 2011’s vigtigste begivenheder i Danish Fashion Institute, Copenhagen Fashion Week og Modezonen Interview: Tre af Københavns borgmestre om mode, modeuge og Danish Fashion Institute Fra formand til formand: Henrik Fjordbak og Teis Bruun om udviklingen i Danish Fashion Institute DANISH FASHION INSTITUTE


3

INDHOLD

Feature

Noter

Faste sider

s.14 INTERVIEW Tre modebevidste borgmestre er sat i stævne på Københavns Rådhus til en snak.

s.06 DANISH FASHION INSTITUTE Få indblik i, hvad der skete i Danish Fashion Institute i 2011.

S.04 KOLOFON

s.22 ERHVERVSSTRATEGI Danish Fashion Institute kommer med sit indspark til en fremtidig erhvervsstrategi for dansk mode.

s.29 COPENHAGEN FASHION WEEK Nyt fra Copenhagen Fashion Week.

s.48 SAMTALE Teis Bruun har efter 5 år som formand givet stafetten videre til Henrik Fjordbak. Mød dem til en samtale om udviklingen af den danske modebranche.

s.52 MODEZONEN Modezonen beretter om aktiviteter og resultater i 2011.

Mode s.42 RUNWAYTENDENSER Mangfoldighed præger catwalkbilledet, når DAFI’s medlemmer viser deres seneste kollektioner under modeugen.

DANISH FASHION INSTITUTE

S.04 TAK TIL... Vi takker DAFI’s uvurderlige støtter. s.05 LEDER Adm. direktør Eva Kruse og formand Henrik

s.65 OFFICE LIFE Sæt ansigt på Danish Fashion Institute og Copenhagen Fashion Week. s.66 MEDLEMSKAB Bliv medlem i Danish Fashion Institute – læs om medlemsfordele & kontingentsatser. s.67 LÆSERSERVICE Kontaktinfo på medlemmer af Danish Fashion Institute.


KOLOFON

4

Tak Bestyrelsen, ledelsen og medarbejderne i Danish Fashion Institute og Copenhagen Fashion Week takker for støtten fra Københavns Kommune, Erhvervs- og Vækstministeriet, Erhvervsstyrelsen, Region Hovedstaden samt vores sponsorer og samarbejdspartnere på modeugen: Max Factor, Kopenhagen Fur, Wella, First Hotel Skt. Petri, Opel og Carlsberg. Vi takker for de frugtbare samarbejder, vi har med blandt andre Wonderful Copenhagen, Københavns Erhvervscenter, Københavns City Center, Design Museum Danmark, Dansk Design Center samt vores mange dygtige leverandører. Den største tak til alle medlemmer af Danish Fashion Institute. Uden den store opbakning fra modebranchen, var intet af dette muligt. EDITORIAL DIRECTION Eva Kruse (ansv.)

REDAKTIONSCHEF Ida Ellinor Suhr

CHEFREDAKTØR Moussa Mchangama

ART DIRECTION Homework COVER FOTOGRAFI

FOTOGRAF Noam Griegst

MODEL Gertrud Hegelund

FOTOGRAFER Casper Sejersen, Christian Friis, Emile Sadria, Flemming Leitorp, Frederik Kastrupsen, Helle Moos, Klaus Holsting, Sacha Maric BIDRAGYDERE Anne Christine Persson, Henrik Ralf Nielsen, Jonas Eder-Hansen, Julie Christine Kühne, Kristine Sele Reinhardt, Naja Helene Hertzum, Signe Gry Braad

TRYK One2One

ÅRSBERETNING


5

LEDER

KÆRE LÆSERE Mode- og beklædningsindustrien er globalt set en af verdens største industrier; i Danmark er industrien det fjerde største eksporterhverv. Der er således tale om et substantielt erhverv, der skaber mange arbejdspladser og som tæller blandt de kreative styrkepositioner, som Danmark kan komme til at leve af i fremtiden. I 2005 stiftede en væsentlig gruppe virksomheder i modebranchen netværksorganisationen Danish Fashion Institute. Formålet var, med mange forskellige greb, at styrke dansk modes konkurrenceevne organisationen sig i sit syvende år, og selv om der ikke hersker tvivl om den værdi DAFI har skabt med Copenhagen Fashion Week, Modezonen, FashionForum.dk, de store initiativer omkring bæredygtighed med NICE (Nordic Initiative Clean & Ethical) og Fashion Summit, og en lang række øvrige tiltag – står branchen forsat med en række udfordringer både på indre og ydre linjer. Modebranchen herhjemme er kendetegnet ved få store virksomheder, og mange små og mellemstore danske marked, men har fortsat ofte svært ved at skalere forretningen og for alvor internationalisere. Og der er behov for, at netop denne gruppe vækster og at deres potentiale udnyttes for, at dansk mode skal kunne erobre nye markedsandele. Derfor er adgang til viden, systemer og netværk væsentlige ingredienser for at kunne skabe yderligere vækst. DAFI bevæger sig som netværksorganisation indenfor en vidtstrakt agenda, der giver organisationen mulighed for at kunne operere på de forskellige niveauer, som har betydning for de værdiskabelser, der er allerede er opnået, og de områder der fortsat skal arbejdes i branchen: Det langsigtede visionære samfundsmæssige niveau, det branchemæssige klyngeskabende niveau og det helt konkrete kompetenceudviklende virksomhedsniveau. Den fortsatte udvikling af en stærk dansk modebranche er et af de mest effektfulde værktøjer til markedsføring og brandingen af Danmark, som kreativ nation og styrke Danmarks position til at tiltrække internationale kompetencer, personer, virksomheder og studerende indenfor kreative erhverv. Den vigtigste kimen til etableringen af en egentlig kompetence klynge i dansk mode er født med DAFI, og har med de seneste års initiativer bevist sit potentiale. Nu er det op til branchen og politikerne at skabe de fortsatte rammebetingelser og sikre fundamentet for DAFI’s fortsatte virke – som kan løfte dansk mode op i verdensklassen. På virksomhedsniveauet gør DAFI det muligt for den enkelte at kunne indgå i netværk med andre modevirksomheder og få tilført specialiseret viden, der netop har imødekommet de problemstillinger, der både præger branchen generelt og den enkelte virksomheds udfordringer. I artiklen ”Fremtidig erhversstrategi for dansk mode”, på side 22 i denne årsberetning kommer DAFI med sit indspark til en fremtidig erhvervsstrategi for dansk mode for Danmarks, branchens og den enkelte virksomheds udvikling og vækst.

status på DAFI’s indsatser og branchens situation, og tage nogle kig ud i fremtiden. God læselyst.

Henrik Fjordbak & Eva Kruse FORMAND

DIREKTØR

DANISH FASHION INSTITUTE


6

NOVOTEX WHOLESALE

NOTER / DANISH FASHION INSTITUTE

Dafi Kids I efteråret 2011 besluttede DAFIs bestyrelse at byde børnetøjsvirksomhederne indenfor. Gennem de seneste seks-syv år har DAFI arbejdet for at få dansk mode positioneret i såvel Danmark som internationalt og har udviklet en række initiativer og platforme, som har haft en positiv effekt på branchen. Denne effekt bør børnetøjsmærkerne også få glæde af mener Eva Kruse, adm direktør:

”En vigtig del af dansk modes identitet og nytænkning bæres af den voksende gruppe stærke børnemærker, som vi har set skyde frem over de seneste 10 år. Modeugen har også potentiale til at opbygge et solidt fodfæste omkring børnemoden.” DAFI inviterer danske børnemodemærker til at få

adgang til en netværksplatform og et organ, der kan modebranchen. Ved afslutning af dette magasin er fem børnetøjsmærker blevet medlemmer af DAFI.

Danish Fashion Institute FORMÅL Danish Fashion Institutes (DAFI) primære formål er at facilitere et omfattende netværk, som skal udvikle, fremme, markedsføre og drive dansk mode fremad. Samt at stimulere kendskabet og positioneringen af dansk modeinternationalt.

MODEZONEN DAFI stod bag initiativet og sekretariatet i Modezonen, det hidtil største natinalt kompetenceudviklingsprojekt i modebranchen, hvor mere end 400 virksomheder har deltaget i aktiviteter over en treårig periode.

ETABLERINGSÅR 2005, Danish Fashion Institute er en Erhvervsdrivende Fond, støttet af en medlemsforening. Fonden ejer og driver desuden datterselskabet Copenhagen Fashion Week ApS.

FASHIONFORUM.DK DAFI står også bag etableringen af www.FashionForum.dk

PROJEKTER Copenhagen Fashion Week DAFI har stået bag etableringen af Copenhagen Fashion Week – som en egentlig “fashion week” med shows, events, PR og international mediedækning. Fashion Week’en blev bygget oven på den eksisterende “market week” der i 2005 bestod af messerne CIFF i Bella Center og CPH Vision i Øksnehallen.

NICE DAFI er en af grundlæggerne af (og har formandskabet i) Nordic Fashion Association (NFA), et pan-nordisk samarbejde, som skal styrke modebrancherne i Norden. NFA’s største projekt til dato er NICE (Nordic Initiative Clean & Ethical) der har til formål at understøtte udviklingen og uddannelsen af en mere samfundsansvarlig modeindustri i Norden.

FASHION SUMMIT DAFI star desuden bag Copenhagen Fashion Summit, som er verdens MIN HISTORIE DAFI arrangerer løbende even- største topmøde for den internationale modeinduten MIN HISTORIE hvor etablerede designere stri omkring bæredygtighed og samfundsansvar. deler deres livs/virksomhedshistorier – op og nedture - med den nye generation.

ÅRSBERETNING

ETISK CHARTER DAFI står sammen med modelbureauer, brancherepræsentanter og Landsforeningen mod Spiseforstyrrelser og Selvskade, bag udviklingen af Modebranchens Etiske Charter, der omhandler modellernes sundhed og trivsel samt fokus på mere naturlige skønhedsidealer. DAFI SÆTTER DAGSORDENEN DAFI arbejder desuden løbende på at få mode på den politiske og samfundsmæssige agenda i Danmark, der arbejdes med erhvervets potentialer for vækst, med modedesignets uudnyttede kulturelle kapital, med tværfaglige samarbejder o.m.a. PROFILERING OG POSITIONERING dansk mode international tog styrke danske mærkers positionering globalt. Denne formålsparagraf gennemsyrer stort set alle projekter og optikken i opgaveløsninger. LÆS MERE WWW.DANISHFASHIONINSTITUTE.DK


7

NOTER / DANISH FASHION INSTITUTE

MIN HISTORIE Foredragsrækken MIN HISTORIE, hvor de stærke erfaringer, har nu eksisteret som fast begivenhed i Danish Fashion Institute i mere end fem år og er stadig lige populær hos både medlemmerne i Danish Fashion Institute og studerende ved designskolerne og CBS. I 2011 var det det danske herretøjsbrand Soulland fra København, der med Silas Adler og Jacob Kampp Berliner i spidsen fortalte om Soullands første spæde skridt og udvikling frem til i dag. DAFI inviterer også i 2012 til MIN HISTORIE

Tillykke – DAFI, seks år Den 1. november 2005 stiftede 60 modevirksomheder i Danmark netværksorganisationen Danish Fashion Institute. DAFI er gennem de sidste seks år vokset og tæller nu over 100 medlemmer, som spænder fra de største spillere på markedet som fx. IC Companys, Bestseller, Kopenhagen Fur, H&M og Ecco over de mellemstore og toneangivende fx. By Malene Birger, Mads Nørgaard, Day Birger et Mikkelsen og Rützou til den nye generation af designervirksomheder fx. Wackerhaus, Jean//

Mode på mærkerne

DAFIs 6-års-fødselsdag den 1. november 2011 blev fejret i den lille biograf Vester Vov Vov med morgenmad fra Granola, kager fra Serenity Cupcakes og visning af Hermès-dokumentaren ”Hearts & Crafts”, der i smukke billeder skildrer de dygtige håndværkere bag det luksuriøse modehus.

Post Danmark sendte i samarbejde med Danish Fashion Institute i sensommeren de første danske modefrimærker nogensinde på gaden. Det lille forædlede felt har gennem mange år været forbeholdt landets største kunstnere – og i august var det altså modeskabernes tur. De to udvalgte designere bag mærkerne repræsenterer hver deres del af modebranchen. Malene Birger er efterhånden et veletableret navn inden for damemode og Silas Adler bag brandet Soulland står for nyt, ungt herretøj. Det er første gang i dansk frimærkehistorie, at motivet leveres af modedesig-

frimærker. Resultatet blev forrygende: to små stykker mode- og kulturhistorie, der afspejler samtiden. Og både frimærker og de tilhørende produkter er blevet utrolig godt modtaget af vores kunder”, siger Lene Reipuert, chef for Post Danmark Frimærker, og understreger, at det har været et godt og udviklende samarbejde med begge designere og ikke Modefrimærkerne blev skabt for at afspejle den mindst med Danish Fashion Institute. markante fremgang, dansk mode har oplevet genFrimærkerne blev lanceret i forbindelse med nem de seneste år. “Gennem de senere år har Danmark markeret sig Copenhagen Fashion Week den 4. august 2011, og som et af de førende europæiske lande inden for under modeugen iklædte Soulland de københavnmodebranchen. Det ville vi gerne hylde ved at lade ske postbude røde udgaver af brandets signaturto danske modedesignere udfolde sig kunstnerisk på fedorahatte for at fejre frimærkerne.

DANISH FASHION INSTITUTE


NOTER / DANISH FASHION INSTITUTE

8

Sådan forbedrer DAFI modellernes forhold Mediedækningen under modeugen i februar 2011 havde igen stort fokus på modellernes størrelser, sundhed og alder og på, om modebranchen og modelbureauerne behandler modellerne ansvarligt. Dette resulterede i en ophedet politisk debat om, hvorvidt der bør indføres lovkrav om modellernes kropsmål (BMI-grænse). Danish Fashion Institute gik som følge heraf sammen med de ni største modelbureauer (1st Option, 2pm, Diva, Elite, Gossip, Le Management, Modelbureauet, Scoop og Unique Models) for at se på, hvordan branchen kunne bidrage til at ændre på forholdene for modellerne. Derfor blev der lanceret en række initiativer i forbindelse med Copenhagen Fashion Week i sommeren 2011:

HOUSE OF MONTAGUE

Modebranchens etiske charter

MODELLER SKAL VÆRE MINDST 16 ÅR En nedre aldersgrænse på 16 år blev fastsat for modeller på podiet ved Copenhagen Fashion Week. Den nye aldersgrænse trådte i kraft med modeugen i august 2011, og det var derfor ikke længere muligt at booke modeller under 16 år til modeshows – på nær selvfølgelig til børnetøjsshows! Jacqueline Friis-Mikkelsen, adm. direktør for Unique Models, har siden dialogen om en nedre aldersgrænse startede været stor fortaler for 16-årsaldersgrænsen: ”Unge på 14 og 15 år har en krop, som det er grundlæggende forkert at hige efter, hvis man er ældre. Derfor er det vigtigt, at vi i branchen sender et signal om, at skønhedsidealet ikke er de yngste og mest androgyne piger, men derimod piger med et mere naturligt og mere sundt

ÅRSBERETNING


NOTER / DANISH FASHION INSTITUTE

S’NOB DE NOBLESSE

JEAN PHILLIP

JULIE BRANDT

9

Sund mad bag kulissen Der stilles skærpede krav til showvirksomhederne om, at servere nærende og sund kost til modellerne backstage ved shows. At spise god og ernæringsmæssig sund kost er væsentlig for at have energi til at præstere og for at sikre modellernes gode helbred. Det er derfor vigtigt, at modellerne spiser den rette kost - også de dage hvor de skal gå modeshows. Ernæringsekspert og tidligere model Christian Bitz siger: ”Jeg ved, hvor vigtigt det er som model at få mad, der giver god energi, når man skal yde til shows en hel dag. Derfor er det vigtigt, at man har tiltro til, at det, der serveres, får det bedste frem, så man kan stråle på catwalken. Hvis man får serveret papmad og slik, spiser man enten for lidt eller forkert – og det påvirker fysisk og psykisk, så man ikke får en god følelse i kroppen. Derfor håber jeg meget, at der bliver

taget godt imod mine forslag til sundere backstage-mad. Det fører forhåbentligt til gladere og sundere modeller samt selvfølgelig endnu bedre shows.” Ernæringsekspert Christian Bitz blev bedt om at udarbejde en vejledning til anbefalet kost og forplejning til backstage – samt en vejledning til kost og snacks, som bør undgås. Vejledningen kan downloades på www.danishfashioninstitute.dk

DANISH FASHION INSTITUTE


FEM SKARPE

10

Margrethe Vestager , Økonomi- og indenrigsminister (Rad.) Fem skarpe

01 HVILKEN ØKONOMISK BETYDNING HAR MODEBRANCHEN FOR DANMARK? Branchen har stor økonomisk betydning. Både nationalt og som eksporterhverv - væksten i eksporten er meget lovende. Det er en branche som rummer både store spillere og et vækstlag.

05 HVORDAN OPLEVER DU DET ARBEJDE DAFI GØR FOR BRANCHEN OG FOR MODEUGEN? Kort og godt: Det gør en forskel. En positiv forskel. Mode er et spejl på, hvad der lige nu sker i vores samfund. Derfor følger jeg med i moden med stor interesse, år efter år.

02 HVORDAN BRUGER DU SELV MODEN? lem hverdagens funktionalitet, kunst/kultur, personligt udtryk og bæredygtighed (i trippel forstand - økonomisk, klima/miljø og snit). Udviklingen fra min barndom har sat mange ting fri - i dag kan alt lade sig gøre. Der er en mangfoldighed af megatrends, der

03 HVORDAN KAN VI FÅ MODEBRANCHEN TIL AT VÆKSTE ENDNU MERE? Ved i højere grad at samarbejde på kryds og tværs. Både op og ned i værdikæden og på tværs af den. Danmark er ikke større, end der er plads til mange danskere internationalt - og ’dansk’ skal helst være et element i brandet, der bidrager positivt. 04 HVAD KUNNE DU ØNSKE DIG MERE AF FRA MODEBRANCHEN? Jeg oplever det som meget positivt, at man rækker fra det meget kunstneriske til det helt kommercielle. Det er vigtigt at de nyuddannede får muligheder for at prøve sig af kommercielt - og at branchen inspireres fra udlandet og fra andre dagsordener, fx klima/arbejdsmiljø/miljø. Jeg oplever en mangfoldig branche som netop er forretning - og en del af et godt dansk omdømme.

ÅRSBERETNING


DAY BIRGER ET MIKKELSEN

BY MALENE BIRGER

BENEDIKTE UTZON

NOIR

11

DANISH FASHION INSTITUTE


NOTER / FASHIONFORUM.DK

12

FashionForum.dk krisetider

FashionForum.dk blev lanceret i februar 2010 som et forsøg på at lave en virtuel mødeplatform og et samlingssted for hele den danske modebranche. Både læsertal og en bugnende jobbørs viste hurtigt, at FashionForum opfyldte et behov i branchen, men

er afsindigt glade for og stolte af,” siger adm. direktør i Danish Fashion Institute Eva Kruse. Og her er FashionForum altså i dag. Med opbakning fra Kopenhagen Fur, Bestseller, Innovationsnetværket Livsstil – Bolig & Beklædning, TEKO og Danish Fashion Institute er overlevelsen sikret. Men ikke den begrænsede tidsperiode under Modezonens pro- kun i kulissen sker der nye ting; den del af sitet, der jektforløb, så da kalenderen skrev efterår 2011, og er synligt for brugerne, har allerede ændret sig – og Modezoneprojektet så småt skulle afvikles, var der meget på spil. Hverken DAFI eller modebranchen var nemlig parat til at sige farvel til FashionForum og al den viden, erfaring og kapacitet, projektet gennem Især jobbørsen er populær på FashionForum. to år havde genereret. dk. Alene i de første tre måneder af 2012 har vi formidlet mere end 150 jobannoncer, I sidste øjeblik – bogstaveligt talt! – kunne Fashionog det er da også billigere at annoncere på Forum (og dermed også de mange læsere og brugere) FashionForum.dk end hos konkurrenterne. drage et lettelsens suk. Med opbakning fra en række En jobannonce koster fra 2.000 kr.. Hvis du ønsker at benytte FashionForums jobbørs, kan delvist på plads, og dermed kan FashionForum fortdu læse mere på www.FashionForum.dk/job sat levere dugfriske nyheder og job til og fra modebranchen. ”Vi har bedt branchen om at støtte op om FashionForum.dk. Det har en række af de allerstørste spillere i dansk mode været villige til, hvilket vi selvfølgelig

ÅRSBERETNING

jobtype er jobbørsen ikke bare blevet mere effektiv – den viser også helt konkret, at dansk mode ikke er gået ganske bag om dansen. Selvom der stadig hersker krisestemning, er der nemlig alligevel brug for folk i branchen. Flere end 100.000 sidevisninger om måneden er også et bevis på, at der er mange kandidater til stillingerne. Holdet bag FashionForum består af chefredaktør Naja Helene Hertzum, der tidligere var businessredaktør, og redaktionschef Moussa Mchangama, der tidligere var journalist på sitet. Foruden de to fastansatte, bidrager en række freelancere, kronikører og selvfølgelig FashionForums dygtige praktikanter til driften og – ikke mindst – til indholdet.


13

NOTER / FASHIONFORUM.DK

”Så sent som i morges sendte jeg et link til Hong Kong fra et interview på FashionForum, der havde relevans for en virksomhed, der har sit hoved salgsvirke i den del af verden. Her til eftermiddag drøftede jeg et andet af FashionForums indlæg med min forretningspartner, der – lige som jeg – også havde ”Den danske modebranche er en dynamisk og letomstillelig læst dette indlæg organisme. Der sker hele tiden med interesse.”

noget nyt, og det er vigtigt at have et medie, der rapporterer om de mange nyheder og spændende historier, som branchen rummer. Vi ser FashionForum som det absolut mest kompetente medie til at gøre dette. Netop derfor støtter vi op om FashionForum! Branchen har brug for et

inkluderende medie til at bringe de ellers ikke bliver fortalt. Samtidig er FashionForums kritiske vinkler et vigtigt indlæg i debatten om dansk mode.”

HENRIK SPANDET-MØLLER, DIREKTØR, SPANDET PARTNERS

”VI BRUGER FASHIONFORUM TIL AT HOLDE OS AJOUR MED DE DANSKE MODEVIRKSOMHEDER OG DEN DANSKE MODEINDUSTRI. DERUDOVER HAR VORES AKTIVITETER VED FLERE LEJLIGHEDER VÆRET OMTALT PÅ FASHIONFORUM HVILKET HAR VIST SIG AT VÆRE UTROLIG VÆRDIFULD OMTALE. FASHIONFORUM LEVERER VELSKREVET FAGLIG INFORMATION SAMT NYHEDER OM DEN DANSKE MODEINDUSTRI. ALLE SPILLERE I IND- OG UDLAND INVOLVERET I DENNE INDUSTRI HAR STOR GAVN AF AT LÆSE INFORMATIONERNE PÅ SITET.”

SØREN JESPERSEN, PRESSECHEF, KOPENHAGEN FUR

DANISH FASHION INSTITUTE

METTE KNUDSEN, HANDELSKONSUL, SHANGHAI


INTERVIEW

14

Mode på den politiske dagsorden DAFI HAR SAT TRE MODEBEVIDSTE BORGMESTRE I STÆVNE PÅ KØBENHAVNS RÅDHUS TIL EN SNAK OM MODEUGEN, BRANCHENS BETYDNING FOR BYEN OG GLÆDEN VED AT OPLEVE ET SHOW PÅ FØRSTE RÆKKE. TEKST SIGNE GRY BRAAD

Københavns Rådhus er efterhånden blevet et fast holdepunkt under Copenhagen Fashion Week. De store døre bliver åbnet for både shows og andre moderelaterede begivenheder, og det er ikke usædvanligt at se den velkendte bygning i baggrunden på billeder af moderigtige mennesker på blogs og i diverse magasiner. Den udvikling er et resultat af et godt samarbejde mellem Danish Fashion Institute og politikerne i kommunen. Tre af de politikere er Pia Allerslev (V), som er kultur- og fritidsborgmester, Ayfer Baykal (SF), der er teknik- og miljøborgmester, og Anna Mee Allerslev (R), som er beskæftigelses- og integrationsborgmester. skellige politiske ståsteder, men som ikke har problemer med at blive enige om, at modebranchen og i særdeleshed Copenhagen Fashion Week er vigtig for København. ”Når der er modeuge to gange om året, så summer hele byen af liv, og her er fyldt med en masse fantastiske og kreative mennesker, som sætter et markant præg på byen. Her på rådhuset ser vi altid frem til de dage, fordi der hersker en helt unik stemning,” siger Pia Allerslev. Og netop den gode stemning i byen er borgmestrene sikre på, også smitter af på de mange udenlandske gæster, som også besøger byen i de dage. ”Mens modeugen kører i forgrunden, og der bliver taget masser af billeder, så lever københavnerne jo deres normale hverdagsliv i baggrunden. På den måde får vi også fortalt en god historie om vores by, og det er en af de væsentlige

grunde til, at vi støtter modeugen. Det er en mulighed for at vise, hvad København kan, og derfor er det vigtigt, at byen fremstår ren og lækker,” siger Ayfer Baykal. KØBENHAVNERBEGIVENHED Selvom rådhuset er åbent for alle nysgerrige borgere, så er det ikke enhver, som kan få lov til at holde store arrangementer som modeshows og prisudde-

”At Danish Fashion Institute så den mulighed, viser netop, hvad organisationen kan. De er gode til at se, hvordan man kan skabe endnu mere opmærksomhed om modeugen og på samme tid bringe branchen på den politiske dagsorden,” siger Pia Allerslev. Og så er modeugen efterhånden blevet en københavnerbegivenhed med masser af arrangementer, som er åbne for alle, hvilket i høj grad er med til at gøre rådhusets engagement naturligt. ”Før i tiden var det noget, som foregik ude i Bella Centeret, hvor almindelige mennesker ikke havde mulighed for at deltage, men i dag har københavnerne også fået en form for ejerskabsfornemmelse, som igen har øget modeugens popularitet,” siger Ayfer Baykal, som var med til at åbne modeugen i august 2011. For hende er det vigtigt at sende et signal både til de respektive designere, men også til branchen generelt om, at hun tager mode alvorligt. ”Vi viser vores støtte til designerne ved at være til stede til shows, og jeg har indtryk af, at det betyder rigtigt meget for branchen at se, at de har politisk opbakning fra rådhuset,” siger hun.

At Danish Fashion Institute så den mulighed, viser netop, hvad organisationen kan ikke meget betænkningstid, da Danish Fashion Institute kontaktede kommunen med henblik på at lukke modebranchen indenfor.

ÅRSBERETNING

VIGTIGT ERHVERV Men det er ikke kun under de to årlige modeuger, at modebranchen har betydning for København. Derfor er det afgørende for alle tre borgmestre, at fokus også bliver rettet mod den mere erhvervsmæssige side af sagen. Det handler eksempelvis om at sikre gode forhold for små iværksættervirksomheder, der udgør en stor del af branchen,


INTERVIEW

FOTOGRAFI SACHA MARIC

15

og om at sætte fokus på bæredygtighed og CSR. I marts var der bred enighed på rådhuset om at bevillige 15 millioner kroner ekstra til en kreativ vækstpakke, hvis formål er at sikre bedre forhold for byens kreative brancher. Et af målene med pengene er, at København skal bevare sin førerposition på modeområdet. ”De kreative erhverv er den branche, som rummer det største vækstpotentiale i hovedstaden, og samer modebranchen kernen i vores kreative vækststrategi,” siger Anna Mee Allerslev og fortsætter: ”Vores analyser viser, at København har et stort, uforløst potentiale inden for de kreative erhverv, og i min verden kan det kun gå for langsomt med at få det potentiale bragt i spil.” Hun håber, at modebranchen vil opleve, at politikerne på rådhuset mener det seriøst. ”Mit overordnede ønske er, at branchen mærker, at den har fået en engageret medspiller i stedet for en bureaukratisk black box.” Netop fordi modebranchen er så vigtig en del af København både på det kulturelle og erhvervsmæssige plan, er det afgørende at sikre en god dialog mellem Københavns Kommune og Danish Fashion

Institute. Også her er politikerne godt tilfredse. ”Vi ved, at vi har en stærk organisation i form af DAFI, som har styr på tingene, og vi ved, hvem det er, vi skal henvende os til, hvis vi har konkrete spørgsmål, vi skal have besvaret,” siger Pia Allerslev. Alle tre er enige om, at det netop er denne professionalisme, som også er med til at sikre en velfungerende modeuge, som byen kan være stolt af. ”Der er ingen tvivl om, at Copenhagen Fashion Week og Danish Fashion Institute er afgørende for visionen om, at København skal være en førende modemetropol,” tilføjer Anna Mee Allerslev. PERSONLIG INTERESSE Mode fylder dog også meget på det personlige plan hos de tre borgmestre. Alle er velklædte og bruger meget tid på at tænke over, hvilke signaler de sender gennem deres tøj. ”Min påklædning må ikke larme, så den skygger for mit politiske budskab, og så skal jeg føle mig godt tilpas. Når vi føler os godt klædt på, så ranker vi ryggen en ekstra gang, og det, tror jeg, er vigtigt i både hverdagen og i forhandlingssituationer,” siger Anna Mee Allerslev.

DANISH FASHION INSTITUTE

Hun har en forkærlighed for sort men prøver at give sin stil et lille råt twist, så hun ikke går i ét med tapetet, som hun selv siger. ”Jeg synes, Camilla Skovgaard laver nogle fantastiske sko, der er klassiske, mens de på samme tid har kant. Det samme gælder Veronica B. Vallenes og Rick Owens, som jeg også er stor fan af,” siger hun. udtryk i sin stil. ”Jeg har fundet ud af, at folk i den grad lægger mærke til, hvad man har på i mit erhverv, og derfor kan jeg vise, at jeg sætter pris på de københavnske designeres arbejde via mit tøjvalg,” siger Pia holder fast i. Og de mange modeshows er også en vigtig kilde til inspiration.

og det var fantastisk. Det greb mig på en helt anden måde, da jeg så de smukke modeller iført hans fantastiske festkjoler så tæt på. Jeg elsker at se, hvordan mode bliver skabt for øjnene af mig, og jeg bliver altid meget inspireret af det kunstneriske element, som mode i den grad også besidder,” siger Ayfer Baykal.


MARIA BLACK

DENNIS LYNGSØE

LISE DIGE

STORM & MARIE

BACKSTAGE


FEMME REGIONALE

ANGULUS

ALEKSANDR MANAMIS

DAVID ANDERSEN

BAUM UND PFERDGARTEN

COTTONFIELD

MATINIQUE

17

DANISH FASHION INSTITUTE


ECCO

STINE GOYA

H&M

GEORG JENSEN

HANNE BLOCH

18

ÅRSBERETNING


GESTUZ

DAFI er med til at højne standarden for dansk mode. De yder et imponerende stykke arbejde, som alle — store som små — har stor gavn af. DAFI er med til at promovere dansk mode internationalt og har skabt en modeuge i København, som mange udenlandske indkøbere frekventerer jævnligt. Vi er stolte over og taknemlige for, at vi har en organisation som DAFI, der altid støtter og opmuntre os. Tak for det. RIKKE BAUMGARTEN, DESIGNER

DANISH FASHION INSTITUTE

JULIE FAGERHOLT HEARTMADE MARC LAUGE

MARGIT BRANDT

HOFMANN

19


BANG BANG COPENHAGEN

RACHEL KOLLERUP

COPENHAGEN KASBAH

JACKPOT

ÅRSBERETNING

ØRGREEN

JEWLSCPH

20


ERFURT LUXURY ACCESSORIES

WHIITE

DESIGNERS REMIX

WACKERHAUS

21

DANISH FASHION INSTITUTE


22

STÆRK

FEATURE / ERHVERSSTRATEGI

PART TWO

SAND

Hvorfor er en styrkelse af modebranchen vigtig for Danmark og dansk erhvervsliv? Hvorfor er det vigtigt for industrien at fortsætte udviklingen af en kompetenceklynge? Hvordan vil en intensiveret indsats komme virksomhederne til gavn? Danish Fashion Institute gør status på modebranchens udfordringer og kommer med et indspark til en fremtidig erhvervsstrategi for dansk mode.

ÅRSBERETNING


ROSEMUNDE

23

FEATURE / ERHVERSSTRATEGI

Fremtidig erhvervsstrategi for dansk mode

Danmark har en unik mulighed for at positionere sig selv som et af verdens førende kraftcentre for mode. Alt peger på, at hvis vi som nation fortsat kan dygtiggøre os inden for dette fag, hvis vi formår at forbedre betingelserne for vækst og hvis vi udnytter de muligheder der ligger forude på den rigtige måde, at vi kan være med blandt de førende i verden og dermed skabe vækst og innovation i branchen. Men disse muligheder bliver ikke ved med at være der: der skal handles hurtigt, ellers vil vi med stor sandsynlighed opleve en meget hårdere konkurrence de kommende par år, som kan medføre en decideret nedgang i branchen.

Formålet med modebranchen er ultimativt, at der er mulighed for at arbejdspladser og herigennem styrke dansk økonomi

Den danske mode og beklædningsindustri har gennem de sidste par år været genstand for en stigende opmærksomhed, både nationalt og internationalt. Opmærksomheden skyldes, at den danske modebranche er en branche med et stort vækstpotentiale; der er udsprunget et større antal modevirksomheder og designere med et markant kreativt potentiale. Desuden har den københavnske modeuge fået etableret sig som en af Nordeuropas største. Mode og tekstilindustrien har dermed stor betydning for dansk eksport og beskæftigelse, som Danmarks fjerdestørste eksport erhverv. Modebranchen præsterede tilmed en vækst i omsætning på knap 12% i 2011, og eksportvækst på 13,4%. En fortsat styrkelse af modebranchen vil medføre generel vækst. Som et eksportområde af høj værdi er den danske modebranche en del af sva-

ret på, hvad Danmark skal leve af i fremtiden. Der er altså tale om en branche med kritisk masse, som rummer et et stort kreativt og indtjeningsmæssigt potentiale. For fremtidigt at udnytte dette potentiale, øge eksportandele og væksten af dansk mode, er det essentielt at det offentlige fortsat investerer i at styrke modebranchen i Danmark. Gennem de seneste fem-seks år er den danske modebranche blevet modnet betydeligt bl.a. i kraft af udviklingen af modeugen og af initiativer som Modezonen. Branchen er nu parat til den udvikling og profesionalisering, som er helt afgørende for at kunne konkurrere internationalt. Formålet med at styrke modebranchen er ultima-

DANISH FASHION INSTITUTE

tivt, at der er mulighed for at skabe endstyrke dansk økonomi. Det er ikke kun konkrete jobs i modebranchen, der er tale om – modevirksomheder interagerer og samarbejder med mange andre erhverv - heriblandt detail, medier og turisme. En styrkelse af modebranchen vil derfor også styrke andre brancher og erhverv. KRISETID OG KULTUREL KAPITAL

nansielle krise siden 2008 sat dybe spor i modebranchen, mange har måttet afskedige medarbejdere og skære ned på aktiviteterne. Opbremsningen i detailhandlen skaber fortsat bekymring for de kommende år. I krisetider sker der ofte to ting: 1) At mange af de små vækstlagsdesignere bukker under. Disse små virksomheder er meget vigtige for udviklingen af branchen. Det er oftest hos de nye mindre virksomheder, at den største udvikling af modedesignet sker, og der de modigste sted. Derfor virker vækstlaget tit som inspirator for den mere etablerede del af branchen og medvirker til at sikre, at modebranchen ikke mister sit værdigrundlag og at den kontinuerlige talentudvikling nalisering og omsætning. 2) At mange etablerede virksomheder strammer op på kollektionerne, for at imødekomme mere kommercielle kravsæt og billigere prispunkter. Disse opstramninger er indi-


24

Efter min mening gør DAFI en vedholdende og essentiel indsats for dansk mode. Jeg bliver gang på gang imponeret af deres evne til at sætte ambitiøse mål og nå dem. ANDERS CLEEMANN, VICE-PRESIDENT IC COMPANYS

ÅRSBERETNING

GANNI

BITTE KAI RAND

DYRBERG/KERN

FEATURE / ERHVERSSTRATEGI


FEATURE / ERHVERSSTRATEGI

KOPENHAGEN FUR

25

A QUESTION OF

Berlin, har medført at Copenhagen Fashion Week oplevede et fald i antallet af internationale indkøbere under modeugerne de seneste år. Danske modevirksomheder er opmærksomme på konkurrencen og -

relaterede erhverv, turisme, hoteller og detailhandel og samtidig er den væsentlig for at positionere dansk mode med sin egen stærke hjemmebane. Den københavnske modeuge er fortsat en af de mellem på bekostning af designmæssig nytænkning største i Nordeuropa, men forsætter tendensen med og mere grænsesøgende formgivninger. i udlandet. faldende internationale besøgende vil det få en betyMode er meget mere end omsætning, forbrug, delig effekt på eksporten. Dette, sammenholdt med Modebranchen er, hvad den amerikanske profes- brugsgenstande og eksport. Moden afspejler både modeugens og modebranchens store markedsføsor Richard Florida kalder for kulturens kapital. I samfundets sociologiske og kulturelle udvikling og ringsmæssige potentialer for Danmark, er baggrunFloridas perspektiv vil en styrkelse af kulturel kapi- bidrager med løsninger og udfordringer af det men- den for at Danish Fashion Institute vil opfordre til tale rum i hos den enkelte og i samfundet. at det offentlige også vil gå aktivt ind sammen med på sigt vil medføre en øget tiltrækning af både virk- Dermed er modebranchen også et af de vigtigste branchen for at skabe det nødvendige løft, der skal somheder og kapital. En styrkelse af modebranchen karaktertræk i vor tid - og bør derfor indsamles og til for at styrke Copenhagen Fashion Weeks position vil derfor også styrke andre brancher og bidrage til kultiveres som kulturhistorie. i den globale konkurrence situation. brandingen af Danmark som kreativ nation. Danish Fashion Institute anbefaler, at der arbejdes At modebranchen også bevarer sit kreative, kunst- fokuseret med mode og design som en kunstform, HVORFOR ER DET VIGTIGT FOR INDUSTRIneriske og grænsesøgende fokus er uhyre vigtigt i i kraft af udstillinger, udgivelser og i sammenhæng EN AT FORTSÆTTE UDVIKLINGEN AF EN - med andre kunst og kultur-arter. Der bør være mere KOMPETENCEKLYNGE? mer den æstetiske, kunstneriske tilgang til modens fokus på designtalentet – enerne – også i en kulturel Undersøgelser1 viser, at virksomheder tilknyttet omdrejningspunkt, at den husker at sikre plads til sammenhæng. Når moden har krydset klinger med stærke netværk eller kompetenceklynger har en den fortsatte udvikling af det kreative talent og at kunsten og kulturens traditionelle discipliner har større chance for at skabe vækst end virksomheder, den bevarer fokus på modens betydning i det kultu- det medvirket til at styrke modens udtryks mulighe- der står udenfor. Kompetenceudviklingen indenfor en branche er ligeledes essentiel for, at den kan relle billede, såvel som det økonomiske. Flere storbyer har med succes fokuseret på de krea- samt synlighed gennem en udvidelse af branchens vækste. Et professionaliseret organiseret netværk og - samarbejde på tværs af branchen, som inkluderer tive aspekter af modebranchen ved at promovere uddannelsesmiljøerne, har vist sig at kunne skabe modens kunstneriske potentiale blandt andet gen- nomi. nem udstillinger og gennem fokus på det kunst1 FORA rapporten ”Brugerdreven Innovation – Danmark neriske i uddannelserne af designerne. Fremtidens VIGTIGHEDEN AF EN STÆRK som 5. Modeklynge” (2005) og Rambøll Management for Hovedstadens Udviklingsråd (2005): Oplevelsesøkonomi i vækst forudsætter et styrket samarbejde mellem HJEMMEBANE erhverv og kunstnerisk kreativitet for at sikre de- Hovedstadsregionen – perspektiver og forslag fra seks kreative brancher. sign- og produktionskvalitet, kvalitet i uddannel- kurrence fra modeugerne i Stockholm og særligt

DANISH FASHION INSTITUTE


26

ELISE GUG

FEATURE / ERHVERSSTRATEGI

værdi, ikke alene for danske modevirksomheder, men også give en samfundsmæssig værdi.

Der er fortsat et stort potentiale for at skabe mere vækst i den danske modebranche

Stiftelsen af Danish Fashion Institute var begyndelsen og de tre års indsatser under Modezonen tog de første egentlige dybe spadestik. Men arbejdet er kun lige begyndt, og klyngeeksperter mener, at det tager otte-ti år at skabe en egentlig kompetenceklynge. Derfor er det nødvendigt at fortsætte den offentlige investering i udviklingen af vidensplatforme og kompetenceudvikling.

lingen af en samfundsansvarlig modeindustri, og er medvirkende til at sikre, at virksomhederne får adgang til information, viden og netværk gennem uddannelse og kompetenceudvikling.

Med Modezonens ophør ved udgangen af 2011, stopper også en betydelig del af Danish Fashion Institutes muligheder for at vedligeholde og udvikle virksomme platforme for branchen – og det sker på et tidspunkt hvor branchen står mere samlet end nogensinde før, og hvor den er modnet og parat til at tage skridtet videre til etableringen af en egentlig kompetenceklynge i dansk mode.

Paris, London og Milano) har alle skabt kompetencecentre, der understøtter virksomhederne gennem netværk og viden. De har brandet deres modebrancher samlet omkring én identitet – i Paris er man high fashion, i Italien er det craftmanship etc. Danmark har også brug for at blive brandet samlet for at stå stærkere. Hverken London, Paris, New Danish Fashion Institute peger derfor på vigtighe- York eller Milano har magtet opgaven at blive det den af at det offentlige understøtter driften af en vi- foretrukne sted for bæredygtig mode. Ved hjælp af sionær netværksarkitekt, som kan drive en agenda internationale mega-events, messer og kompetender arbejder på både samfunds-, branche- og virk- ceudvikling med fokus på bæredygtig mode kan somhedsniveau og som kan arbejde med langsig- Danmark opnå en unik niche og kommerciel suctede strategiske indsatser og samle hele den danske ces gennem positionering som verdens centrum for modebranche. bæredygtig mode. EN SAMFUNDSANSVARLIG MODEBRANCHE Modebranchen er globalt set en af verdens mest forurenende industrier. Dens enorme energiforbrug, brug af kemikalier, vandforbrug og forbrug af lavtsted uden for Danmarks grænser, men udviklingen af bæredygtige erhverv, der påtager sig et samfundsansvar og har viden om og modet til at gøre en forskel, er uhyre vigtigt også på den nationale bane og i fortællingen om os danskere, som et ansvarligt samfund. I landskabet af danske modevirksomheder, der primært består af mange små og mellemstore virksomheder, kræver det en stor indsats at ændre på designprocessen, forsyningskæden og implementere CSR-strategiske forretningsmetoder. Det er ikke en opgave, den enkelte virksomhed kan magte

Samfundsansvar er på dagsordenen, og verden har brug for aktører og drivere, som kan lede udviklingen i retning af mere bæredygtig virksomheder. Dansk modeindustri har potentiale til at blive en sådan driver, der arbejder proaktivt for at løse kritiske miljømæssige, sociale og etiske udfordringer på globalt plan. Gennem Modezonen er udviklet begyndelsen til en bevægelse i branchen, hvor Danmark tager førertrøjen på omkring udvikling af en samfundsansvarlig og bæredygtig modebranche. Gennem uddannelse og markedsføring kan dette udvikle sig til en markant og anderledes identitet for branchen, som vil kunne positionere dansk designet mode og modeugerne i København i global konkurrence.

HVORDAN VIL EN INTENSIVERET INDSATS KOMME VIRKSOMHEDERNE TIL GAVN? miljøet og ansvarligheden ofte til fordel for andre Der herskede indtil stiftelsen af Danish Fashion kortsigtede overlevelsesstrategier. Derfor foreslår Institute ringe tradition i modebranchen for viDanish Fashion Institute, at det offentlige går aktivt dendeling, videntilførelse og videreuddannelse.

ÅRSBERETNING

Branchen var præget af mange ’enlige øer’ og relativt autodikakt ledelse, samt en noget ringe evne til at benytte viden fra andre brancher eller udlandet, ligesom at antallet af internationale kompetencer i branchen er relativt få. Derfor har det haft betydelig værdi, at der er blevet arbejdet kontinuerligt med levering af specialiseret viden, platforme og arrangementer af høj kvalitet og dermed vakt en søgning efter ny viden og tilførelse af kompetencer. Alene det forhold, at branchen siden stiftelsen af Danish Fashion Institute er begyndt at opfatte sig som en sammenhængende branche – som en klynge – der deler vilkår og udfordringer og rammebetingelser, er i sig selv skelsættende. Åbenheden for samarbejder, og for fællesfølelse i forhold til ansvar for, ikke bare det enkelte brands position, men Københavns modeuge, dansk modes position internationalt og talentudviklingen er forandret, og den kan blive medvirkende til at skabe det løft, der kan føre branchen og Danmark videre. Der er fortsat et stort potentiale for at skabe mere vækst i den danske modebranche, men for at denne vækst kan frembringes, skal der fokuseres også på branchens overvægt af mindre og mellemstore vækstvirksomheder, der rummer stort kreativt potentiale men har nogle generelle udfordringer i rammebetingelserne for deres virksomheder. Manglende økonomisk råderum og fokus er medvirkende årsag til, at de nødvendige spidskompetencer alle virksomheder har brug for, savnes i mange modevirksomheder. Der er ikke råd til en HR-medarbejder, en økonomimedarbejder, en lagerbestyrer for blot at nævne nogle få. Ydermere er hvert indkøb af ydelser dyrere, når der handles med små oplag/antal; alt fra sourcing og produktion til administrative funktioner og økonomistyring – og helt ned til transport og distribution fungerer mindre effektivt og fordyrende for de mindste virksomheder. Det betyder bl.a. at mange virksomheder, der ledes af kreative kræfter, bruger uhensigtsmæssigt meget tid på dele af forretningen, fordi kompetencerne mangler. Som løsningsforslag til ovenstående problemstilling foreslår Danish Fashion Institute udvikling af en forretningsplatform bestående af shared services til SMV’erne, der fungerer som andelsbevægelse og giver mindre virksomheder stordriftsfordele som ellers kun er forbeholdt branchens største spiller.


MADS NØRGAARD

HOFF BY HOFF COPENHAGEN

SELECTED

BARUND CPH

27

TIDEN ER INDE… Der er taget mange væsentlige skridt på vejen til, at Danmark kan blive et af de markante kompetencecentre inden for modebranchen globalt. Gennem initiativer som Danish Fashion Institute er rammerne allerede skabt for den netværksplatform, der kan samle branchen og stimulere det samarbejde og den udvikling, som er centralt for den danske modebranches fremtidige succes. Modebranchen er parat og har brug for indsatsen. Der er kort sagt det rette fundament for at understøtte den udviklingen af en egentlig kompetenceklynge nu – men der skal tænkes stor, visionært og internationalt. Og handling skal ske nu.

DANISH FASHION INSTITUTE


NOTER / FEM SKARPE

28

Ole Sohn , Erhvervs- og Vækstminister (SF) 01 HVILKEN BETYDNING HAR MODEBRANCHEN FOR DANMARK? Modebranchen er en af vores erhvervsmæssige styrker og har stor betydning. Det er vigtigt, at vi fastholder og udbygger den position. Jeg har netop nedsat et vækstteam for kreative erhverv og design, som skal komme med anbefalinger til styrket vækst og beskæftigelse i de kreative erhverv. Jeg ser frem til at modtage vækstteamets anbefalinger, som vil danne grundlag for regeringens videre indsats for at styrke væksten på det kreative erhvervsområde. 02 HVORDAN OPLEVER DU DAFIS ARBEJDE FOR BRANCHEN OG MODEUGEN? arbejde. Når modeugen tiltrækker mere end 50.000 internationale gæster og indkøbere, taler det vel næsten for sig selv.

04 HVAD KUNNE DU ØNSKE DIG MERE AF FRA MODEBRANCHEN? Flere af de virksomheder, jeg talte med under modeugen, var meget opmærksomme på deres sociale ansvar og bevidste om, hvordan dette ansvar kan anvendes aktivt i forretningsudviklingen. Det er vigtigt, at modebranchen på den måde tager ansvar for nogle af de store samintentionen i den handlingsplan for virksomheders samfundsansvar, regeringen har lanceret her i marts.

FOTOGRAFI HELLE MOOS

Fire skarpe

03 DU VAR PÅ MESSE UNDER MODEUGEN I FEBRUAR – HVAD ER DIT INDTRYK AF COPENHAGEN FASHION WEEK? Det var imponerende at besøge og opleve modeugen. De virksomheder, jeg talte med, var professionelle og internationalt orienterede. Jeg synes, at modeugen er et godt eksempel på, at branchen tænker internationalt og formår at samarbejde om at skabe nye forretningsmuligheder og positiv opmærksomhed om dansk mode.

Frank Jensen , Overborgmester i København (S) FOTOGRAFI FLEMMING LEITORP

Fem skarpe

01 HVAD BETYDER MODEUGEN FOR KØBENHAVN SOM BY? Afholdelse af modeugen to gange om året er en central begivenhed for København. Hvert år besøger ca. 100.000 deltagere modeugerne, og det skaber en omsætning i byen på ca. 1 mia. kr. årligt. Det giver vækst, og det betyder arbejdspladser til københavnerne. Modeugen spiller derudover en helt central rolle for den internationale branding af København, og det gør det lettere at tiltrække turister, studerende, arbejdskraft, virksomheder og investeringer.

02 HVAD BETYDER MODEBRANCHEN FOR DANMARK? Modebranchen er Danmarks fjerdestørste eksporterhverv med godt 1.000 virksomheder. Branchen er derfor meget betydningsfuld for dansk økonomi. Ikke mindst derfor glæder det mig, at modebranchen er kommet stærkt igen efter krisen med en stigning i omsætningen i 2011 på 12 pct. 03 HVORDAN OPLEVER DU DET ARBEJDE, DAFI GØR FOR BRANCHEN OG MODEUGEN? Danish Fashion Institutes arbejde er helt afgørende for branchens succes. Danish Fashion Institute er en samlende kraft for hele modeverdenen i København, og I er med til at drive udviklingen fremad i hele branchen. Gennem modeugen har I formået at skabe en international udstillings- og salgsplatform for dansk mode, en platform som kan måle sig med de største i verden.

ÅRSBERETNING

04 HVILKEN BETYDNING HAR MODE I DIT EGET LIV? ste mennesker, og mode har da også betydning i mit liv. Moden har betydning for den måde, vi opfatter hinanden på, og for den måde vi kommunikerer med hinanden. Hvis jeg skal være ærlig, er det ikke mode, som jeg bruger størstedelen af min hverdag på, men moden – og hvordan moden skifter – er med til at inspirere den måde, jeg tænker på. 05 HVAD KUNNE DU ØNSKE DIG MERE AF FRA BRANCHEN? En af de udfordringer, vi ser hos mange iværksættere inden for mode og design, er, at de mangler forretningskompetencer. Vi tilbyder i Københavns Kommunens Erhvervsservice iværksætterkurser og andre kompetenceforløb, men der er fortsat en udfordring. Jeg kunne derfor ønske mig, at der blev etableret et meget tættere samarbejde mellem de etablerede modevirksomheder, videns- og uddannelsesinstitutionerne og iværksætterne, så branchen i fællesskab kunne bidrage til udvikling af nye bæredygtige modevirksomheder, hvor både det kreative talent og forretningskompetencer kommer i spil.


29

DANSK Daily DANSK Daily er modeugens egen nyhedsavis og blev etableret i august 2007 ud fra den betragtning, at dagspressen ikke dækkede modeugen og modebranchen fyldigt nok. Det har heldigvis ændret sig siden, for i dag fylder Copenhagen Fashion Week godt i medierne. Men initiativtagerne bag DANSK Daily – Copenhagen Fashion Week og DANSK Magazine – fortsætter med at udgive avisen og giver således alle de internationale besøgende samme overblik - avisen er nemlig på engelsk. DANSK Daily distribueres to gange årligt under Copenhagen Fashion Week i 20.000 eksemplarer til messer, shows, butikker, hoteller og cafeer - og håndomdeles på gaden. DANSK Daily dækker alle aspekter af Copenhagen Fashion Week med daglige nyheder fra shows og events. Det seneste år har DANSK Daily endvidere samarbejdet med FashionForum.dk om dækningen. I hver eneste udgave af DANSK Daily bringer FashionForum derfor en lang række nyheder fra og om modebranchen.

Guide to Copenhagen Fashion Week Guiden to Copenhagen Fashion Week er vejviser til alle modeevents. Guiden fungerer som et hurtigt opslagsværk med addresser, tidspunkter og sider til egne notater. Den lille lommeguide indeholder information om Københavns bedste steder at spise, hvilke services, der tilbydes under modeugen, og kalendre over shows, events, messer mm. I forbindelse med hver eneste modeuge uddeles i alt 18.000 Guide to Copenhagen Fashion Week. Forud for modeugen distribueres 2000 guides til den internationale presse. DANISH FASHION INSTITUTE

NOTER / COPENHAGEN FASHION WEEK


NOTER / COPENHAGEN FASHION WEEK

30

Max Factor gør modeugen smukkere

Max Factor, verdens førende makeupbrand, samarbejder for tredje år i træk med Copenhagen Fashion Week. Samarbejdet har ikke kun været med til at højne niveauet af showene, men også bidraget til at professionalisere modeugen yderligere. Samarbejdet har bl.a skabt den eftertragtede Max Factor New Talent Award, der præmierer up-and-coming designere med et modeshow til en værdi af 150.000 kr. under Copenhagen Fashion Week. Foruden Max Factor New Talent Award sætter Max Factors ledende makeupartist Mina Ingerslev sit personlige og professionelle præg på modeugen og skaber det perfekte look i samarbejde med designerne. Max Factor leverer hver sæson et komplet makeup-look til 10-12 shows.

ÅRSBERETNING


31

NOTER / COPENHAGEN FASHION WEEK

Tradition og fornyelse – helt ud i hårspidserne Wella er som en af verdens ældste og fortsat markedsledende professionelle producenter af hårprodukter og -looks en naturlig partner for Copenhagen Fashion Week – for hvad nytte er smukt tøj og perfekt makeup til, hvis ikke også toppen er i top? Wella har samarbejdet med modeugen i to år, og deres ledende hårstylist Marta Spizewska har i tæt partnerskab med Max Factor bidraget til at skabe det fuldendte look Fashion Week og dermed løftet udtrykket til internationale højder.

Pia Olsen Dyhr, Handels- og Investeringsminister (SF)

03 DU ÅBNEDE MODEUGEN I FEBRUAR – HVAD ER DIT INDTRYK AF COPENHAGEN FASHION WEEK? Modeugen er en af de største internationale begivenheder i København set hen over året, og den er med til at understrege modebranchens og netop fordi modevirksomheder interagerer med position som et af Danmarks vigtige eksporterhverv. mange andre erhverv, heriblandt turisme, medier og Så det betød meget for mig at få lov til at åbne modetailsektoren, styrker det også dansk økonomi gene- deugen og dermed være en del af den. Modeugen er relt. Gennem de seneste fem år er den danske mode- med til at sætte Danmark på verdenskortet som en branche modnet betydeligt, og især de mellemstore kreativ nation. Netop ved at tiltrække internationale virksomheder er nu parate til for alvor at konkur- indkøbere og andre beslutningstagere til modeugen, rere internationalt. Vores vigtigste eksportmarkeder opnår vi en højere grad af eksponering og kendskab for dansk mode er stadig de nordeuropæiske, men til danske mærker. Og vi har virkelig en masse godt vækstmarkederne får stigende betydning fremover. design i Danmark. Det er helt sikkert vejen til et større salg til både eksisterende og nye markeder. 02 HVORDAN OPLEVER DU DAFIS ARBEJDE FOR BRANCHEN OG MODEUGEN? Danish Fa- 04 HVAD KUNNE DU ØNSKE DIG MERE AF shion Institute leverer mange konkrete og gode resul- FRA MODEBRANCHEN? Jeg ser gerne et fortsat tater for modebranchen på en række områder lige fra fokus på CSR og bæredygtighed som et stærkt kontalentudvikling til CSR, og det er godt, at Danish Fa- kurrenceparameter for dansk mode. Et andet vigtigt shion Institute og Eksportrådet har et tæt samarbejde område er en større satsning på nye vækstmarkeder for med fokus på internationalisering og eksport. Danish at fastholde den høje eksportandel i branchen. Også Fashion Institutes arbejde med Modezonen har med- selvom det kan betyde mulige kollektionstilpasninvirket til at samle og modne branchen. Selvom der ger af snit, farve og smag. Og så skal modebranchen er hård konkurrence fra andre modemetropoler, har Danish Fashion Institute formået at udvikle mode- indkøbere, modejournalister og bloggere til modeugen til en af Nordeuropas vigtigste, og det har selv ugen i København. Det vil jeg gerne medvirke til. 01 HVILKEN BETYDNING HAR MODEBRANCHEN FOR DANMARK? Modebranchen er meget vigtig for Danmark. Modeeksporten for 2011 slog alle rekorder, og det vil jeg gerne kvittere for.

DANISH FASHION INSTITUTE

FOTOGRAFI UDENRIGSMINISTERIET

Fem skarpe

05 HVILKEN BETYDNING HAR MODE I DIT EGET LIV? har på, og hvordan man tager sig ud. Og jeg synes også, det er sjovt at følge med i for eksempel modeugen. Men jeg er ikke den første til at rive catwalkens ”sidste nye skrig” ned fra indkøbshylden, så snart en smart model har iklædt sig en mærkelig pelshat eller pastelfarvede jeans. Der er nok andre end mig, der er bedre egnede til at være trendsættere for dansk mode.


NOTER / COPENHAGEN FASHION WEEK

32

Stor succes med modeuge på mobilen Mobilapplikationen er en af Copenhagen Fashion Weeks mest benyttede services, som både de professionelle deltagere og borgerne, som udnytter Copenhagen Fashion Festivals muligheder, bruger til at guide sig gennem modeugens mange aktiviteter. Mobilapplikationen kan også mellem modeugerne servicere modesultne brugere, gennem streaming af showvideoer og fotos fra modeugen. Applikationen, som blev lanceret af Copenhagen Fashion Week i samarbejde med Wonderful Copenhagen, indeholder praktiske informationer om showog eventkalenderen, showrooms, messer, designere samt en cityguide til København. showvideoer fra modeugen. Applikationen i modeugens og byens mange tilbud, og er derudover lanceret på samtlige mobilplatforme, så den kan benyttes af alle Smartphones, Android telefoner og iPhones. HVOR KAN DU SE CFW TV STORSKÆRME PÅ RÅDHUSPLADSEN OG HØJBRO PLADS DR K UNDER HELE MODEUGEN TV.COPENHAGENFASHIONWEEK.COM VIA MOBILAPPLIKATION - DOWNLOAD FRA WWW.COPENHAGENFASHIONWEEK.COM

Copenhagen Fashion Week – TV

Fjernsyn til folket Den veletablerede platform Copenhagen Fashion Week TV gør Copenhagen Fashion Week til en be- streamet under modeugerne i København. Cogivenhed, der rækker langt ud over eksklusive events penhagen Fashion Week TV bliver distribueret til for et snævert publikum. Alle nysgerrige bliver invi- tv.copenhagenfashionweek.com, podcasts og til press.copenhagenfashionweek.com, hvor pressen kan downloade videoer i høj opløsning. Copenhagen rundt omkring i København samt distribueret ud i Fashion Week TV har siden 2010 samarbejdet med verden online. kulturkanalen DR K, som med over 150.000 seere Copenhagen Fashion Week TV sørger fortsat for, sørger for, at modeugen når ud til folket. at både modeshows og interviews fra den røde

ÅRSBERETNING


33

Vinderen er.. Spon Diogo Max Factor New Talent Award

Max Factor New Talent Award kårede for tredje gang en vinder af den prestigefyldte pris. Den gik i 2012 til Spon Diogo, som således kunne præsentere deres Rådhus, takket være et præmiesponsorat fra Max Factor på 150.000 kr. til et show. Max Factor New Talent Award er den største monetære pris af sin art i Danmark, og derudover er prisen med til at støtte udviklingen af designtalenter i modebranchen. Designerne bag Spon Diogo, Rui Andersen Rodrigues Diogo og Mia Spon, løb med sejren, og ifølge juryen var det især Spon Diogos stærke brand samt minimalistiske og skarpe stil, der førte brandet til en førsteplads. Udover den kompetente jury bestående af fageksperter har alle nysgerrige også kunnet afgive deres stemme på de nominerede brands på www.newtalentaward.dk. Mere end 100.000 havde stemt på costume.dk

DANISH FASHION INSTITUTE

NOTER / COPENHAGEN FASHION WEEK


FOTOGRAFI SACHA MARIC

NOTER / COPENHAGEN FASHION WEEK

34

Copenhagen Fashion Week?

Hvad kan

ANNE CHRISTINE PERSSON, UDVIKLINGSDIREKTØR, COPENHAGEN FASHION WEEK

HVORDAN HAR MODEUGEN UDVIKLET SIG DE SENESTE PAR ÅR? Copenhagen Fashion Week er over de sidste mange år blevet større, mere professionel og mere international, men har samtidig formået at beholde den gode stemning, som den er kendt for. København og borgerne er blevet inddraget mere i modeugen, og byen er iklædt mode og summer af liv to gange om året. Det er ret unikt, når man kigger på nogle af de andre modebyer, hvor det på gadeplan ikke kan mærkes, at der er modeuge.

Kopenhagen Fur For tredje gang blev modeugen i februar 2012 skudt i gang med et spektakulært åbningsshow af verdens største pelsauktionshus og førende producent af minkskind, Kopenhagen Fur. I februar 2012 havde Kopenhagen Fur inviteret en bred vifte af internationale designere til at præsentere pelsens mangfoldige muligheder i alt fra streetwear til haute couture på catwalken. Bag showet stod syv talenter fra nogle af de mest anerkendte designskoler i verden, og showet understregede dermed, at pels som materiale kan inspirere på tværs af kulturer og nationer med sin uforudsigelige skønhed og anvendelse.

ÅRSBERETNING

HVAD ER MODEUGENS STØRSTE UDFORDRING PT? Vi skal sikre, at Copenhagen Fashion indkøbere og den internationale presse, hvilket er svært i en tid med meget konkurrence fra andre modeuger og med mere og mere fokus på online salg. HVAD ER DIT DRØMMESCENARIE FOR MODEUGEN? Vi har hele tiden arbejdet hen imod, at Copenhagen Fashion Week bliver den ultimative skandinaviske platform, hvor vi samler alle de gode skandinaviske mærker på både runwayen og messerne. Det er den eneste løsning, hvis vi fortsat skal holde det internationale fokus på Skandinavien.


Copenhagen Fashion Week Copenhagen Fashion Week blev etableret fra Danish Fashion Institute ud fra ønsket om at bygge en egentlig “Fashion Week” med modeshows, events og PR-aktivitet oven på den eksisterende “Market Week” (messeuge) i København. I begyndelsen var Copenhagen Fashion Week det største projekt under DAFI, men voksede sig snart så stort, at det blev udskilt som datterselskab under DAFI. Copenhagen Fashion Week ApS fungerer som en paraplyorganisation har til formål at samle, understøtte og facilitere shows, events og andre lignende aktiviteter under modeugen samt at markedsføre og kommunikere disse gennem

en række medier og kommunikationsplatforme. Samtidigt er det Copenhagen Fashion Weeks opgave at udbyde en række services og ydelser, der skal højne niveauet og gøre ugen mere tilgængelig for de professionelle. Herudover er det Copenhagen Fashion Weeks formål at markedsføre ugen internationalt som en vigtig modedestination samt tiltrække spændende designvirksomheder, indkøbere og medier til byen - og ikke mindst positionere Copenhagen Fashion Week som “Fashion Capital of Scandinavia”. Copenhagen Fashion Week står også bag Copenhagen Fashion Festival.

Copenhagen Fashion Week TV Det professionelle ”Copenhagen Fashion Week TV” team

Efter mange års godt samarbejde med Stage 7, som har etableret, udviklet og opbygget Copenhagen Fashion Week TV, blev 2010 shows samt red carpet- og backstageinterviews under også tidspunktet, hvor ydelsen kom i udbud. Fra 2011 har CFW samtlige modeuger. Fashion Week TV er gennem årene blevet valgt at samarbejde med Proshop Europe, som skal varetage distribueret til kæmpe LED-storskærme på Rådhuspladsen Copenhagen Fashion Week TV. Proshop Europe er branchens og Højbro Plads, til copenhagenfashionweek.tv, podcast og til eneste totalleverandør inden for AV-udstyr, lyd og lys og har stor copenhagenfashionweek.tv/press, hvor pressen kan downloade erfaring inden for video-, tv- og liveproduktioner. videoer i høj opløsning, samt til en 24-timers inhouse TV kanal på udvalgte hoteller. Som noget nyt kunne Fashion Week TV i 2010 også opleves på Copenhagen Fashion Weeks mobilapplikation.

HVEM STÅR BAG PARABLYORGANISATIONEN Copenhagen Fashion Week ApS er ejet af Den Erhvervsdrivende Fond Danish Fashion Institute Hertil kommer, at modeugen totalt set består af en række aktører, herunder særligt messerne: CIFF/CIFF Kids, CPH Kids, CPH Vision, Terminal 2 og Gallery. COPENHAGENFASHIONWEEK.COM TV.COPENHAGENFASHIONWEEK.COM

FACTS Der er mellem 35-45 modeshows i kalenderen hver modeuge I februar 2011 var besøgstallet på messerne 67.740 og i august 2011 var dette tal 57.970 - af disse var 40 % internationale besøgende Copenhagen Fashion Week dækkes hver gang af op mod 500 medier Under modeugen i februar 2011 blev der streamet mere end 150.000 showvideoer fra tv.copenhagenfashionweek.com. DRK, hotel-tv og storskærmene transmitterede shows ugen igennem Der blev omdelt 20.000 DANSK Daily aviser dagligt i modeugen og 18.000 Guides til Copenhagen Fashion Week

DANISH FASHION INSTITUTE


NOTER / COPENHAGEN FASHION WEEK

36

Optimer din

modeuge

MODEUGE MED MULIGHEDER – COPENHAGEN FASHION WEEK GØR DET NEMT FOR DIG AT FÅ DET OPTIMALE UD AF DIN MODEUGE. LÆS MERE OM VORES FORSKELLIGE SERVICES OG BLIV KLOG PÅ MODEUGENS MANGE MULIGHEDER. LIGE I (KLÆDE)SKABET MODEUGEN I AUGUST BYDER VANEN TRO PÅ EN OFFICIEL SHOWVENUE, HVOR ET HOLD PROFESSIONELLE FAGFOLK SØRGER FOR DE HELT PERFEKTE FORHOLD FOR BÅDE LYS, LYD, BACKSTAGEOMRÅDE OG SCENE. SÅ BEHØVER DIN VIRKSOMHED IKKE BEKYMRE SIG OM DE PRAKTISKE DETALJER, FOR VED AT BENYTTE DEN OFFICIELLE SHOWVENUE SIKRER DU DIN VIRKSOMHED EN SHOWPRODUKTION, DER ER LIGE I (KLÆDE)SKABET.

02

FASHION WEEK TV - LIGHTS…CAMERA…ACTION!

i København, CFW podcast, CFW-mobilapplikation, på tv.copenhagenfashionweek. com og til download for pressen i højeste kvalitet på press.copenhagenfashionweek.com. Copenhagen Fashion Week TV viser i samarbejde med DR også samtlige shows på DR K og når ad den kanal ud til mere end 150.000 seere.

03 Imponerende hurtig fotoservice Copenhagen Fashion Weeks erfarne showfotograf Sacha Maric fotograferer samtlige shows under modeugen. Billederne benyttes af DANSK Daily og bliver efterfølgende uploadet løbende på copenhagenfashionweek.com og kan desuden downloades af pressen i high res på Copenhagen Fashion Weeks pressesite.

04

ANKOM MED MANÉR Pressebussen er et af Copenhagen Fashion Weeks mest populære initiativer. Bussen sørger for at transportere journalister mellem forskellige showlokationer, så den stramme tidsplan bliver overholdt så godt som muligt. Med forplejning til journalisterne undervejs på ruten sørger Copenhagen Fashion Week for, at det er en glad og veloplagt presse, som rapporterer fra de forskellige shows.

ÅRSBERETNING

Modeuge lige i lommen Download Copenhagen Fashion Weeks mobilapplikation til din smartphone og få et nemt og lettilgængeligt overblik over alt fra showkalender til events, showrooms og messer, mens du er på farten.


37

NOTER / COPENHAGEN FASHION WEEK

06 DANSK Daily er modeugens avis.

Med et oplag på 20.000 eksemplarer og en bred gade-distribution torsdag, fredag og lørdag under modeugen er avisen et fælles referencepunkt for brancheprofessionelle og andre modeinteresserede. DANSK Daily sørger for at holde dig opdateret med showanmeldelser, nyheder, gossip og meget mere. Indryk en annonce i DANSK Daily og bliv uomgængelig under modeugen. COPENHAGEN FASHION WEEK I TASKEFORMAT Trods et væld af elektroniske medier og services er den lille trykte lomme-guide stadig i høj kurs. Guide to Copenhagen Fashion Week distribueres i 18.000 eksemplarer og giver de besøgende under modeugen informationer om shows, locations, designere, pressekontakter, events, showrooms og alt, hvad man behøver under de travle dage. Indryk en annonce i Guide to Copenhagen Fashion Week og styrk dit brands eksponering. Distribution til messer og til shows sikrer din virksomhed den rigtige opmærksomhed på det rigtige tidspunkt.

MELD DIN ANKOMST DIREKTE FRA SOFAEN Online presseakkreditering er en fordel for både presse og showvirksomheder. Pressen kan på nem og overskuelig vis ansøge om invitationer til shows under modeugen, mens showvirksomhederne får et samlet overblik over ansøgere til deres shows. Alt sammen via én portal. Online akkreditering sker via copenhagenfashionweek.com.

09Flere modeller på kortere tid hver sæson showvirksomhederne mulighed for at blive præsenteret for de nye ansigter fra modelbureauerne, når modellernes go-sees bliver samlet på én dag.

10

MODEUGEN GÅR – NÆSTEN – I LUFTEN hvor servicemindede værtinder er behjælpelige med informationer omkring modeugen. Her kan man checke ind på messerne, få guide og messekatalog og få besvaret spørgsmål omkring Copenhagen Fashion Week og byens tilbud.

DANISH FASHION INSTITUTE


NOTER / COPENHAGEN FASHION FESTIVAL

38

Copenhagen Fashion Festival Festivalen er en unik platform, der sætter fokus på moden for et bredere publikum og genererer stor interesse fra mediernes side, fordi der ikke er tale om ”en lukket fest for branchen Parallelt med modeugen for de professionelle foregår også Copenhagen Fashion Festival. Festivalen, der byder på arrangementer for hele befolkningen og ikke kun de modeprofessionelle, blev iværksat i 2008 af Copenhagen Fashion Week i samarbejde med Wonderful Copenhagen og Københavns City Center. Festivalen tilbyder et væld af aktiviteter for borgerne i København og medvirker til at skabe en

by, der summer af liv og et stort udbud af mulighe- gader og butikker og på byens museer – bl.a. shopder - også for de tilrejsende indkøbere og presse som pingevents, særudstillinger, koncerter, modeshows gæster byen i forbindelse med modeugen. og fester. Festivalen har sine egne kommunikationskanaler, herunder magasin, website, mobilapplikation, sociale medier og outdoormarkedsføring, og inviterer alle med til mere end 200 åbne aktiviteter i Københavns

ÅRSBERETNING

Festivalen er en unik platform, der sætter fokus på moden for et bredere publikum og genererer stor interesse fra mediernes side, fordi der ikke er tale om ”en lukket fest for branchen”.


39

NOTER / COPENHAGEN FASHION FESTIVAL

Derudover bød august 2011 på nye og iøjenfaldende tiltag i byrummet, hvor man for første gang nogensinde kunne se Fashion TV på Kongens Nytorv Metrostation, spotte postbude iklædt røde Soulland Fedora-hatte, købe modefrimærker designet af designerne Malene Birger og Silas Adler, møde Wackerhaus’ modeelefant og opleve et storstilet 100-meterstiletløb på Amagertorv. Det gik ikke stille for sig. Eva Kruse og miljøminister Karen Ellemann (V) gik endvidere ”The Green Walk” for at sætte fokus på, hvor i København man kan købe bæredygtig mode. ”The Green Walk” er et miljøvenligt initiativ i forbindelse med Copenhagen Fashion Festival og guider forbrugerne rundt til mere end 30 forskellige bæredygtige butikker.

I 2011

Copenhagen Fashion Festival giver modevirksomheder og detailled en unik lejlighed til at få ekstra eksponering på forbrugerniveau under modeugen. Alle virksomheder er mere end velkomne til at tilmelde et event til festivalkalenderen - alt fra en konkurrence til en fest, butiksåbning, shopping event, revoksede festivalen igen og bød på mere end 200 ception mm. Alle events listes i onlinekalenderen på events til glæde for alle i byen. Der var succesfulde copenhagenfashionfestival.com, og udvalgte events gengangere som gadefester, modeudstillinger, mode- bliver highlightet i det trykte Copenhagen Fashion shows med aktuelle kollektioner samt makroner fra Festival program, der i februar 2012 blev distribueret La Glace i samarbejde med damerne fra strikkekol- i København og Malmø i ugerne op til modeugen i lektivet Kaffeslabberas. 50.000 eksemplarer.

Wondercool Copenhagen I februar 2011 var Copenhagen Fashion Festival en del af Wondercool, en ny festival sat i værk af Wonderful Copenhagen for at skabe liv i København og tiltrække turister i februar, som traditionelt set er mørk, kold og temmelig stille i byen. Wondercoolprogrammet indeholder, udover Copenhagen Fashion Festival, Copenhagen Jazz Festival, Copenhagen Art Festival, Dansk Design Center, Dansk Arkitektur Center, Copenhagen Cooking og rockfestivalen FROST, der sammen med Wonderful Copenhagen skaber den tilbagevendende kulturfestival. Der er investeret store midler i projektet til især international markedsføring, så både københavnerne lokkes ud af lejlighederne og turisterne til byen. I februar 2011 bidrog Copenhagen Fashion Festival i samarbejde med Copenhagen Cooking bl.a. med et

event for de hjemløse med suppekøkken og uddeling 2012 bød Copenhagen Fashion Festival på en række events i forbindelse med Wondercool, heriblandt CHANEL udstiling på Designmuseum Danmark, fashionable makroner af Designers Remix i hele februar, jazztrio i Rützou butikken, fashion-talk med Mads Greenfort fra A Question Of på Dansk Design Center, wellness aften i Complete Me mm.

DANISH FASHION INSTITUTE


NOTER / COPENHAGEN FASHION FESTIVAL

40

Stiletter på Amagertorv Flade, udtrådte løbesko hører ikke til under modeugen - og derfor kunne man i august 2011 for første gang opleve disciplinen 100-meterstilet-løb på Amagertorv arrangeret af Copenhagen Fashion Festival i samarbejde med Veet. Sangerinderne Szhirley og Karen bød velkommen – naturligvis iført tårnhøje hæle – til de mange hundrede fremmødte tilskuere og deltagere, der kæmpede om at blive dagens hurtigste i stiletter. Costumes assisterende moderedaktører Anne Mønsted og Thora Valdimarsdottir viste, hvordan det skulle gøres i første heat, og både nyhedsstationer, dagspresse og modemagasiner. Vinderen blev Emma Line med en tid på 13:73 sek.

Modeelefant af Trine Wackerhausen I august 2011 var København prydet af udsmykkede skulpturer af babyelefanter for at redde den asiatiske elefants overlevelse og Copenhagen Fashion Week var med. Copenhagen Fashion Week præsenterede en pink modeelefant designet af Trine Wackerhausen. Elefanten var klædt på i bedste Wackerhaus-stil borgere, turister, indkøbere og presse, inden den blev bortauktioneret.

Copenhagen Fashion Festival FORMÅL At åbne modeugen op for offentligheden og skabe designerkager i samarbejde med La Glace, Peter liv i byen for de professionelle gæster. Jensen-udstilling på Designmuseum Danmark, udstilling af den Gyldne Pelsnål i Illums Bolighus, ETABLERINGSÅR Februar 2008

af programmet i ugerne op til festivalen. Copenhagen Fashion Festival har mere end 13.000 ”likes” på Facebook – og antallet stiger støt for hver sæson.

Copenhagenfashionfestival.com har mere end I februar 2012 blev oplaget på det trykte program 550.000 hits i ugerne op til og under festivalen, og øget fra 35.000 eksemplarer til 50.000 eksempla- i februar 2012 var der 30.000 unikke besøgende. rer. Programmet bliver distribueret i København og Malmø. Mere end 240 events i online-kalenderen i februar 2012. ARRANGEMENTER Mere end 100 frivillige er aktiveret i forbindelse I 2011 var det bl.a. Veet Stiletløb 2011 på Amager- med afviklingen af Copenhagen Fashion Festival torv, afterski og havegadefest i Kronprinsensgade, & Copenhagen Fashion Week. Frivillige fra CPH LÆS MERE PÅ skattejagt i Grønnegadekvarteret, trendshow foran Volunteers hjælper til i stor stil med distributionen COPENHAGENFASHIONFESTIVAL.COM HVEM STÅR BAG Copenhagen Fashion Week med støtte fra Wonderful Copenhagen & København City Center Antal events: 200-250

ÅRSBERETNING


NOTER / COPENHAGEN FASHION FESTIVAL

Sammen med Danish Fashion Institute har vi gennem et langt og værdifuldt samarbejde udviklet en festival, der er med til at placere København som Nordeuropas modecentrum. Designere og indkøbere, fashionistaer og shoppere kommer fra hele verden til modefestivalen i København. Copenhagen Fashion Festival er en begivenhed der møder københavnere og turister i øjenhøjde, samtidig med at der bliver skrevet om den i al verdens livsstilsmagasiner og aviser. Godt gået! MARTIN BENDER, EVENT- OG KONGRESDIREKTØR, WONDERFUL COPENHAGEN

DANISH FASHION INSTITUTE

HUMMEL

SAMSØE SAMSØE

41


RUNWAY

Benedikte Utzon

42

Bruuns Bazaar

Inwear

ÅRSBERETNING

Wackerhaus


43

RUNWAY

FOTOGRAFI SASHA MARIC

Designers Remix

Sand

Day Birger et Mikkelsen

DANISH FASHION INSTITUTE

Elise Gug


RUNWAY

44

Max Jenny

Munthe plus Simonsen

Danmarks Designskole

ÅRSBERETNING

Dennis Lyngsø


45

RUNWAY

FOTOGRAFI SASHA MARIC

Teko

R端tzou

Baum und Pferdgarten

DANISH FASHION INSTITUTE

Jean Phillip


RUNWAY

by Malene Birger

46

Ecco

Designskolen Kolding

Ă…RSBERETNING

Karen by Simonsen


47

RUNWAY

FOTOGRAFI SASHA MARIC

David Andersen

Snob de Noblesse

DANISH FASHION INSTITUTE

Gestuz

Margit Brandt


FOTOGRAFI CHRISTIAN FRIIS

48

©POLFOTO

INTERVIEW / HENRIK FJORDBAK & TEIS BRUUN

ÅRSBERETNING


49

INTERVIEW / HENRIK FJORDBAK & TEIS BRUUN

Succeser og nye udfordringer DER HAR VÆRET SKIFTEDAG I DANISH FASHION INSTITUTES BESTYRELSE. EFTER FEM ÅR SOM FORMAND ER TEIS BRUUN, ADM. DIREKTØR I BRUUNS BAZAAR, TRÅDT ET SKRIDT TIL SIDE OG ER BLEVET NÆSTFORMAND, MENS ADM. DIREKTØR I MUNTHE PLUS SIMONSEN HENRIK FJORDBAK ER NY FORMAND. TEKST SIGNE GRY BRAAD

Bestyrelsen i Danish Fashion Institute består af otte personer, hvis vigtigste opgave det er at sikre, at man hele tiden fokuserer på at leve op til organisationens formål, udvikle visionen og overse, at der er styr på økonomien.

dere til Munthe Plus Simonsens Henrik Fjordbak, mens han selv bliver som næstformand. Henrik Fjordbak har allerede stiftet bekendtskab med bestyrelsesarbejdet, da han har været næstformand siden sommeren 2011. Han ved, hvad han går ind til og ser frem til at fortsætte, hvor Teis Bruun De seneste fem år har Teis Bruun været formand for slap. ”Jeg synes, at DAFI har gjort et utroligt godt bestyrelsen. I løbet af de fem år er medlemstallet stykke arbejde, og som bestyrelsesformand bliver vokset, modeugen er blevet professionaliseret og or- jeg medansvarlig for, at det også fortsætter på den ganisationen har opnået bredt kendskab blandt både lange bane, så branchen kan få endnu bedre vilkår,” politikere og den modeinteresserede offentlighed. siger han. På det personlige plan var det målsætningen om at skabe en netværksorganisation, hvor medlemmerne STORE PROJEKTER kunne dele deres viden med andre i branchen og på Arbejdet med Modezone-projektet har været på den måde opnå fordele, som tiltalte ham. dagsordenen på bestyrelsens møder i løbet af de sidste tre år. Generelt er Henrik Fjordbak og Teis ”Jeg ville gerne være med til at arbejde for at få en Bruun enige om, at projektet har ført en masse gode stærk hjemmebaneplatform for den danske mode- ting med sig, men ét tiltag gør dem særligt glade: branche, og jeg kunne se, at der var et kommercielt Fashion Forum. ”Fashion Forum har udviklet sig til potentiale i at arbejde for at gøre modeugen større et super værktøj for branchen, og det har gjort det og bedre,” fortæller Teis Bruun om grunden til, at han gik ind i bestyrelsesarbejdet. på samme tid holder sig orienteret om, hvad der sker På trods af det tydelige engagement, som skinner i branchen,” siger Henrik Fjordbak. igennem, når han taler om Danish Fashion Institue, så valgte Teis Bruun i februar at give stafetten vi-

DANISH FASHION INSTITUTE

OGSÅ TEIS BRUUN ER MERE END TILFREDS. ”Jeg er meget glad for, at Fashion Forum fortsætter, og jeg synes i al beskedenhed, at det er et fantastisk medie, som hele branchen har gavn af, og som vi kan være stolte af langt ind i fremtiden,” siger han. Et andet projekt, som har en særlig plads i hjertet hos Teis Bruun er NICE projektet (Nordic Initiative Clean & Ethical) og Copenhagen Fashion Summit, der er den internationale modebranches største konsted i København i maj 2012. ”Jeg synes, Fashion Summit er et fantastisk tiltag, og det er præcist den slags opgaver, som DAFI kan løfte. Emnet er utroligt relevant, fordi det tager nogle af branchens helt store udfordringer op, men på samme tid stemmer det også godt overens med det brand, som København og Danmark gerne vil associeres med,” siger han. Copenhagen Fashion Summit har også fået et stort kryds i kalenderen hos Henrik Fjordbak, og han ternationale talere og deltagere, og jeg er sikker på, at det bliver en af de helt store modebegivenheder i 2012,” siger han.


50

BRUUNS BAZAAR

INTERVIEW / HENRIK FJORDBAK & TEIS BRUUN

branchen. ÅRSBERETNING

MUNTHE PLUS SIMONSEN

Lige nu vokser modeugen i Berlin sig stærkere og stærkere, og Stockholm venter også i kulissen. Derfor er det afgørendet, at vi bliver bedre til at arbejde sammen om at holde fast i den københavnske modeuge som et tilbagevendende


INTERVIEW / HENRIK FJORDBAK & TEIS BRUUN

Fashion Forum har udviklet sig til et super værktøj for branchen

HUBERT

TUSNELDA BLOCH

51

DEN VIGTIGE MODEUGE Både den afgående og den nye formand er dog enige om, at meget af arbejdet i DAFI handler om at sikre Copenhagen Fashion Weeks position og fortsætte den professionalisering, som modeugen har gennemgået i løbet af de sidste 10 år. En udvikling som de begge mener, er tydelig for alle. ”I mange år var der kun to eller tre shows, men i dag er vi oppe på omkring 40. Det genererer en hel anden interesse, og det er meget mere spændende for udenlandske gæster at komme til København, end det var tidligere,” siger Teis Bruun. Henrik Fjordbak giver ham ret. ”Rent praktisk er modeugen også blevet meget bedre organiseret, end den tidligere har været. Der er kommet en stand i lufthavnen, som tager hånd om udenlandske gæster, der er en pressebus, showvenue på Rådhuset og showtiderne er bedre koordineret. Alle sammen tiltag, som er med til at efterlade et positivt indtryk hos de mange journalister, indkøbere og agenter, som deltager,” siger han. Men alt er ikke rosenrødt, og der er stadig udfordringer, som skal løses. Selvom Danmark er et lille land, så er der mange forskellige spillere på den dan-

ske modescene, og det spænder indimellem ben for samarbejdet. Hos Teis Bruun bliver arbejdsiveren tydelig, når snakken bevæger sig ind på de problemer, som han mener modeugen risikerer at få, hvis branchen ikke handler. ”Lige nu vokser modeugen i Berlin sig stærkere og stærkere, og Stockholm venter også i kulissen. Derfor er det afgørende, at vi bliver bedre til at arbejde sammen om at holde fast i den københavnske modeuge som et tilbageendnu ikke løftet, men alt går i den rigtige retning, så jeg tror, det vil lykkes,” siger han. Det brede samarbejde er netop et af de områder, som Henrik Fjordbak vil prioritere som bestyrelsesformand. For ham er det også et stort ønske at stå stærkere samlet og på den måde styrke den danske modebranches position. ”Dem, som evner at stå sammen, står altid stærkere, og jeg håber, at vi i fremtiden bliver endnu bedre til at samarbejde med de øvrige aktører omkring modeugen,” siger han og tilføjer, ”hvis Copenhagen Fashion Week ikke er stærk, så står alle i den danske modebranche med et slag meget dårligere, og det er der ingen, som er interesserede i.”

DANISH FASHION INSTITUTE

FOKUS PÅ EKSPORT I løbet af 2011 har Danish Fashion Institute gjort en masse ting for at styrke medlemmernes gennemslagskraft på eksportmarkederne. Der har både været speedating med tyske agenter og matchmaking med producenter i Baltikum. ”DAFI kan hjælpe medlemmerne med eksporttiltag på en fræk og anderledes måde, og jeg synes, der har har haft det fokus,” siger Teis Bruun. Og det er er også en af de opgaver, som DAFI skal fokusere på i fremtiden, mener Henrik Fjordbak. ”Forbruget er faldet på hjemmemarkedet på grund af konjunkturudviklingen. Derfor er det nødvendigt, at medlemmerne fokuserer mere på eksportmulighederne, og på det punkt kan DAFI hjælpe med at skaffe kontakt til de rette personer, som man ellers ikke ville have haft adgang til,” siger han. ”Og hvem skal gøre det, hvis ikke Danish Fashion Institute gør det,” spørger Teis Bruun.


SOAKED IN LUXURY

MODEZONEN

52

Vi har med Modezonen skabt større politisk bevågenhed til hele branchen, faciliteret rammer så virksomhedsrelationer designtraditioner og størrelse er blevet styrket og hele tiden haft fokus på at tilbyde redskaber til øget professio-nalisering og internationalisering af virksomhederne

ÅRSBERETNING


53

MODEZONEN

Modezonen gør status — og ser frem

Da DAFI blev stiftet, blev ambitionerne og en lang række ideer og projektinitiativer nedfældet. Men organisationen kunne hverken tidsmæssigt eller bemandingsmæssigt løfte alle initaitiverne med den økonomi organisationen havde tilgængelig. I 2008 besluttede Erhvervsministeriet og levelsesøkonomi – og mode var et af de prioriterede erhverv. DAFI bød derfor ind med en ansøgning til et 3-årigt kompetence- og videndelingsprojekt under navnet Modezonen. En lang række af projektinitativerne var baseret på de oprindelige ideer og visioner med DAFI. Modezonen blev til med opbakning fra et konsortium bestående af Dansk Erhverv,

virksomhederne ikke hver for sig har kunnet løfte opgaven. Modezonen har bevæget sig indenfor en vidtstrakt agenda, og har både opereret på det langsigtede, visionære samfundsmæssige niveau, det branchemæssige klyngeskabende niveau og det helt konkrete kompetenceudviklende virksomhedsmæssige niveau. Denne bevægelsesfrihed har haft en uhyre stor betydning for de værdiskabelser, der er skabt med Modezonens initiativer.

”Vi har med Modezonen skabt større politisk bevågenhed til hele branchen, faciliteret rammer så virktioner og størrelse er blevet styrket og hele tiden haft fokus på at tilbyde redskaber til øget professionalisering og internationalisering af virksomhederne,” Woco. De nævnte organisationer har også udgjort lyder det fra Henrik Ralf Nielsen og Kristine Sele styregruppen bag Modezonen, som blev etableret Reinhard, der i hele 2011 var ansat i DAFI som prosom den første oplevelseszone, og som derfor også jektledere for Modezonen. er den første, der kommer til en ende.. Modezonen har gennem 3 år fokuseret på at ska- Modezonen blev startet i september 2008, netop be størst mulig værdi for modevirksomhederne i Danmark ved at sætte ind med en indsats der, hvor branchens behov for støtte og ny viden blev skærpet

og villigheden til at samarbejde på tværs af virksomheder voksede, men også at virksomhederne blev spændt hårdt for og havde mindre tid. ”DAFI har med Modezonen bevist, at det faktisk er interessen for netværks- og vidensøgning – gennem kontinuerlige indsatser båret af høj kvalitet og specialiseret viden,” siger Henrik Ralf Nielsen og Kristine Sele Reinhard. Modezonens sekretariat og styregruppe har fra begyndelsen haft en bevidst tilgang til, hvordan tilbuddene til branchen skulle stykkes sammen så de vakte interesse og skabte mest mulig værdi for modevirksomhederne. Tiltagene har været skræddersyede og meget præcist tilpasset netop modebranchen. Denne tilgang har skabt resultater. Rådgivningsinterviews af de virksomheder, som har deltaget i Modezonens aktiviteter.

Modezonen har eksisteret siden 2008 og blev skabt af Erhvervs- og Byggestyrelsen. Bag Modezonen stod et konsortie bestående af Dansk Erhverv, Eksportrådet, Wonderful Copenhagen, Dansk Design Center, Copenhagen Business School, Kunstakademiets Designskole, Designskolen Kolding, TEKO og KEA samt DAFI, der fungerede som projektholder og sekretariat for Modezonen. Modezonens midler løb til slutningen af 2011, de øvrige tre oplevelseszoner løber året ud. Zonerne evalueres pt af Deloitte.

DANISH FASHION INSTITUTE


MODEZONEN

54

Vi har på mange måder nået de mål, der var sat op for Modezonen — For disse virksomheder er der ingen tvivl om, at Modezonen har bevist sit værd i kraft af sine succesfulde aktiviteter som fx FashionForum.dk, speed-dating med agenter og producenter og store internationale konferencer. ”Vi har på mange måder nået de mål, der var sat op hederne været brancheskabende, skabt merværdi på bundlinjerne og åbnet branchens øjne for værdien af netværk og videntilførsel. Det er alle resultater, vi er meget stolte over,” afslutter de to projektledere.

SOFT GALLERY

Opgaven med at styrke modebranchen er i gang, men sådanne brancheskabende initiativer tager tid, let mange succesfulde aktiviteter, så er der stadig en række udfordringer, der skal løses, hvis den danske modebranche skal indfri sit fulde potentiale. Gennem initiativer som Danish Fashion Institute og nu Modezonen er rammerne allerede skabt for den netværksplatform, der i samarbejde med brancheorganisationerne kan samle branchen og stimulere det samarbejde og den udvikling, der er central for dansk modes fremtidige succes. Modebranchen er parat og har brug for indsatsen. Der er kort sagt det rette fundament for at understøtte udvikling af en egentlig kompetenceklynge nu – men der skal tænkes stort, visionært og internationalt. Og der skal handles nu.

ÅRSBERETNING


55

Showvenue

tilbyder dig de perfekte omgivelser til at skabe dit helt eget univers. — Professionel lyd og det bedste lys set-up under Copenhagen Fashion Week — To backstageområder med forfriskninger, kaffebar og loungeområde — Et erfarent team af dygtige teknikere — Plug-and-play løsning FOR MERE INFORMATION KONTAKT ANNE CHRISTINE PERSSON, UDVIKLINGSDIREKTØR, COPENHAGEN FASHION WEEK ANNE@COPENHAGENFASHIONWEEK.COM

DANISH FASHION INSTITUTE


NOTER / MODEZONEN

56

Tre skarpe

Naja Helene Hertzum, chefredaktør på FashionForum.dk 01 FASHIONFORUM.DK HAR OVERLEVET. HVAD BETYDER DET FOR MODEBRANCHEN? Det betyder, at den danske modebranche fortsat har et sted at samles og dele al den vigtige viden, der ellers risikerer at gå tabt. Og så er det jo også et tegn på, at vi på redaktionen - hvis man må rose sig selv et øjeblik - faktisk har gjort det så godt, at branchen har stået sammen om at føre os videre - hvilket vel netop er et udtryk for den samlende funktion, FashionForum.dk meget gerne skulle have?

Henrik Ralf Nielsen , Projektleder på Modezonen,

Tre skarpe

i dag projektleder hos Danish Fashion Institute 01 HVAD HAR VÆRET DEN STØRSTE SUCCES MED MODEZONEN? Jeg synes, vi har arbejdet på så mange forskellige projekter, formater og initiativer, at det er svært at trække

03 HVAD HAR VÆRET DEN STØRSTE OPLEVELSE? Den største oplevelse har uden sidestykke været at møde så mange dedikerede og hårdtarbejdende modefolk, der hver dag kæmper i en branche, hvor der ikke er plads til mange samling i branchen er FashionForum.dk oplagt at fejltrin. fremhæve. De høje daglige læsertal og det faktum, at sitet er fortsat efter Modezonens ophør, er utroligt tilfredsstillende. 02 HVAD SKAL DER BYGGES VIDERE PÅ? og derfor er det vigtigt, at vi fortsætter med at udfordre måden, hvorpå udenlandske agenter, indkøbere, presse, producenter, etc. kan kobles med danske brands.

ÅRSBERETNING

02 HVAD ER DIN STØRSTE SUCCESOPLEVELSE? Det var, da vi kom i mål med den nye struktur - takket være vores partnere, TEKO, Innovationsnetværket Livsstil, Bestseller og Kopenhagen Fur, og selvfølgelig branchen, der har bakket op og benyttet sig af jobbørsen. At gå på arbejde den 2. januar og vide, at vi havde overlevet - det var altså stort! 03 HVAD ER DET BEDSTE VED AT LAVE FASHIONFORUM.DK? Må man sige noget så banalt, som at det er at stå op hver dag og møde på arbejde hos DAFI på byens bedste kontor? Jeg er tosset med mine kolleger - både dem, jeg sparrer med hver eneste dag, og de branchekolleger, jeg har den enorme glæde at møde til interviews, arrangementer og foredrag. Jeg tror helt alvorligt, jeg har verdens bedste job.


57

NOTER / MODEZONEN

Speeddating med producenter Det succesfulde format ”Speed-dating med agenter” (korte skræddersyede og målrettede businessmøder) blev i 2011 afprøvet i forhold til at skabe bedre samarbejdsmuligheder med potentielle udenlandske producenter. I oktober afholdt Modezonen et speed-dating arrangement med fokus på producenter i Baltikum, eftersom området dækker mange af de behov en del danske mærker har i forbindelse med produktion.

STELLA NOVA

Speed-dating arrangementet blev afholdt hos Dansk Erhverv i Børssalen, og der blev gennemført ikke mindre end 137 forretningsmøder mellem danske modevirksomheder og producenter.

I 2012 er det, som opfølgning på speeddating arrangementet, planlagt, at 11 danske modevirksomheder tager til Balitikum og besøger udvalgte producenter med henblik på egentlige aftaler. Producent-datingen var en lige så stor succes som tidligere speed-dating arrangementer med agenter. Den samlede tilbagemelding på speed dating arrangementerne har været overvældende positiv:

93,8%

af alle deltagende danske virksomheder var enten begejstrede eller meget begejstrede. 87,5% af de deltagende virksomheder var, da spørgeskemaet blev returneret, enten i forhandlinger producenter eller havde allerede indgået samarbejdsaftale.

På speed-dating med Storbritannien I marts 2011 åbnede Modezonen endnu engang dørene for speed-dating med udenlandske agenter. Denne gang med det britiske marked i fokus. På dagen deltog otte britiske agenturer, og ikke færre end 42 danske forsøge at få en aftale i hus. Arrangementet blev afholdt i samarbejde med Dansk Mode & Textil og Dansk Erhverv, hvor sidstnævnte lagde hus til arrangementet, så den udenlandske agenter, der var meget imponerede over stedet. Speed-dating konceptet med såvel agenter som producenter har vist sig så effektivt og værdiskabende, at det for fremtiden lever videre som et tilbud til Danish Fashion Institutes medlemmer. DANISH FASHION INSTITUTE


NOTER / MODEZONEN

58

Re- og e-tail 11.11.11 – Gratis seminar for fulde huse

På den magiske dato 11.11.11 afholdt Modezonen en stor konference om retail og e-tail. Konferencen bød på intet mindre end 28 talere, der alle på den ene eller anden måde var specialister indenfor re- og/eller etail. Programmet bød på talere fra bl.a. WGSN og YOOX. WGSN er det ultimative videncenter indenfor modetrends og YOOX en af de største online modevirksomheder i verden, med en omsætning på over € 250 mio. Begge talere gav deres indsigt i en teknologi-tung udvikling indenfor mode, hvor kunder i større grad forventer at have sig selv i centrum og forventer oplevelser, når der shoppes.

ERFA-gruppe for uddannelserne Det er meget glædeligt, at skolerne via deres arbejde i Modezonens styregruppe også efter Modezonens ophør stadig vil dele viden og styrke deres respektive uddannelsesinstitutioner. Danish Fashion Institute kan som netværksorganisation meget passende fortsat varetage den slags faciliterende rolle, som Modezoneprojektet har haft.

De mere end 300 deltagere på konferencen kunne efter plenum indenfor et tema, de selv havde valgt. Multichanneling, M-Commerce, Succes med Etailing samt Søgemaskiner & en stor positiv evaluering fra deltagerne. Danish Fashion Institute agter fortsat at beskæftige sig med emnerne både indenfor etail og retail efter medlemmernes ønsker.

Design Incubator – tænd op under designerne Sommeren 2011 blev startskuddet for et pilotforløb på det hidtil mest ambitiøse kompetence udviklingsforløb for en gruppe mindre danske modevirksomheder, under navent Design Incubator. Et eksternt board udvalgte fem virksomheder blandt ansøgerne til deltagelse i programmet; Soulland, Barbara I Gongini, YDE, Stine Goya og Jewlscph. De fem virksomheder blev hver især parret med en mentor med stor erfaring fra branchen, som i løbet af et halvt år arbejdede tæt og indgående med den enkelte virksomheds ledelse omkring netop deres udfordringer.

dezonen i december 2011, og selvom et halvt år af bestyrelsen har skiftet logo, er i gang med et omfattende imageløft og har engageret sin mentor bundlinien hos de deltagende virksomheder, stod som professionelt bestyrelsesmedlem. det klart ved afslutningen, at de fem deltagende virksomheder havde undergået en væsentlig ud- Forløbet har fra start til slut været præget af positiv vikling siden begyndelsen. energi fra virksomheder, mentorer og projektholdere. Forløbet har været meget intensivt og kunne Den 15. december 2011 sad der nemlig fem væ- i fremtiden med fordel forlænges, så ny viden forsentlig mere bevidste og professionelle virksom- ankres undervejs, og virksomhederne derved ophedsledere hos Dansk Erhverv, virksomhedsledere når det maksimale udbytte af tilbuddene. DAFI vil der alle var i stand til præcist at fortælle, hvad virksomhedens næste tre mål var. kunne tilbyde lignende forløb til medlemmerne i Derudover har den virksomhed, der valgte at sætte fremtiden. Desuden bød forløbet på et ”klippe-kort” på eks- fokus på organisering fået formuleret arbejds- og pertviden, som virksomheden og dens mentor kommunikationsgange og ydermere ansat en ny ”Vi har været yderst tilfredse. Særligt med incubasammen valgte hvordan skulle sammensættes. medarbejder. De virksomheder, der havde fokus torforløbet, som er en af hovedfaktorerne, der kan Ydermere var virksomhederne på studierejse til på forretningsplaner og kapitalrejsning, har alle gøre, at vi overgår til at være en virksomhed, der udlandet med besøg hos større og mere erfarne tjener penge.” Jacob Kampp Berliner, adm. direkvirksomheder inden for relevante områder. Design med potentielle investorer, og virksomheden, der tør i Soulland Incubator-pilotforløbet blev afsluttet med Mo- fokuserede på branding og professionalisering ÅRSBERETNING


VERO MODA

UNDERPROTECTION

VENUS DE MILO

59

DANISH FASHION INSTITUTE


VILA

60

VIBE JOHANSON

”DAFI og den passionerede personkreds bag er en vigtig platform for den danske modebranche. En grundhjørnesten, som målrettet og kværnende under os virksomheder, står for initiativer, der har været medvirkende til verdenskortet. Fashion Summit, som DAFI er dybt involveret i og initiativtager til, er et lysende eksempel herpå. Et event som er alt andet en generisk og ”me too”, men som derimod positionerer dansk og nordisk mode på en unik relevant og differentieret vis.” RÜTZOU

CHRISTIAN STADIL, EJER AF THORNICO HERUNDER HUMMEL, BESTYRELSESFORMAND

ÅRSBERETNING


61

Fem skarpe

FEM SKARPE

Uffe Elbæk, Kulturminister (Rad.)

FOTOGRAFI KLAUS HOLSTING

”Moden er et spejl på, hvad der lige nu sker i vores samfund”

01 HVILKEN KULTUREL BETYDNING HAR MODEBRANCHEN I DAN- 03 HVORDAN OPLEVER DU DET ARBEJDE, DANISH FASHION MARK? Modebranchen er vigtig både som erhverv og som frontløber inden for INSTITUTE GØR FOR BRANCHEN OG FOR MODEUGEN? den kreative industri. Men mode er langt mere end blot business. Det er også DAFI har en stor del af ansvaret og dermed æren for, at den danske modebranche kulturel identitet. Noget, man forbinder med Danmark på lige fod med design og arkitektur. 04 HVAD KUNNE DU ØNSKE DIG MERE AF FRA MODEBRANCHEN? 02 DU HAR VÆRET MED TIL MANGE MODEUGER. HVAD ER DIN OPFATTELSE AF COPENHAGEN FASHION WEEK? Copenhagen Fashion Week er en vigtig kulturel markør to gange om året. Det er 05 HVILKEN BETYDNING HAR MODE I DIT EGET LIV? en platform for at fortælle den gode historie om vores samfund og hvilke værdier, Mode er et spejl på, hvad der lige nu sker i vores samfund. Derfor følger jeg med vi står på. Den kulturelle platform er kun blevet stærkere i takt med, at den danske i moden med stor interesse, år efter år. modebranche har taget miljøførertrøjen på. Godt gået!

DANISH FASHION INSTITUTE


AYMARA

62

NICE

Nordic Initiative, Clean and Ethical is a joint commitment from the Nordic fashion industry to take a lead on social and environmental issues.

KAREN BY SIMONSEN

NICE

Ă…RSBERETNING


NICE

FOTOGRAFI CASPER SEJERSEN

63

NICE står for Nordic Initiative Clean & Ethical og er et samarbejdsprojekt mellem modebrancherne i de fem nordiske lande, med det mål at støtte nordiske modevirksomheder til at tage større socialt og miljømæssigt ansvar. Samarbejdet er organiseret i netværket Nordic Fashion Association, som DAFI har formandskabet i, og er en af stifterne bag. Ultimativt er det målet for Nordic Fashion Association, at Norden skal blive den førende region for modevirksomheder med samfundsansvar – en position som brancherne også kan drage store markedsfordele af på sigt. UDDANNELSESFORLØB: DESIGN & SUSTAINABLE PERFORMANCE ESSENTIALS Gennem det store nordiske samarbejdsprojekt NICE er afsøgt og undersøgt en lang række uddannelsestilbud som kan støtte modevirksomhederne i at blive dygtigere til at arbejde med CSR (Corporate Social Responsibility) som strategisk værktøj. Den bedste udbyder på markedet er Sustainable Fashion Academy i Stockholm, som NICE-projektet har dannet partnerskab med. Således blev det muligt at tilbyde et pilotforløb på uddannelsesprogrammet for en række danske modevirksomheder i efteråret 2011. Deltagende virksomheder inkluderede blandt andet Only, Fnubbu, David Andersen, Tusnelda Bloch, Henrik Vibskov og InWear. Uddannelsesinitiativet blev båret af Modezonen og Danish Fashion Institute i stærkt samarbejde med Dansk Erhverv. Uddannelsesforløbet er skræddersyet de udfordringer, man som modevirksomhed kan stå overfor i arbejdet med implementeringen efteråret 2011. De deltagende virksomheder blev indsigt i den seneste forskning på området, hvilke konsekvenser ens produktion har for miljø og mennesker, og hvordan man præsenterer sin bæredygtige business case bedst muligt – gennemgået af en række international eksperter. DAFI vil i samarbejde med Sustainable Fashion Academy allerede i 2012 tilbyde det næste uddannelsesforløb til medlemmerne. NY RAPPORT OM SIKRE TEKSTILER DAFI har deltaget i den arbejdsgruppe, der blev nedsat af Miljøministeriet og Dansk Erhverv som opfølgning på sommerens sager om kemikalierester i bekædningsgenstande. Arbejdsgruppen havde til formål at udvikle en vejledning til sikre tekstiler, og resultatet blev udgivet i december 2011 med titlen ”Vejledning om kemiske stoffer i tekstiler til virksomheder i tekstilbranchen”. Formålet med vejledningen var at beskrive, hvilke krav gældende lovgivning stiller til anvendelse af kemikalier og produktsikkerhed og at give en række anbefalinger, virksomheder kan følge for at være i stand til at levere sikre tekstiler.

VIL FORBRUGERNE HAVE BÆREDYGTIG MODE? I forbindelse med NICE-projektet har Danish Fashion Institute indgået partnerskab med BSR, verdens førende netværk for bæredygtig forretning, om at skabe et såkaldt ’framework for engaging consumers on the sustainable consumption of fashion’, der foreligges det danske EU-formandsskab i maj 2012. Forbrugerne spiller en væsentlig rolle i forhold til modebranchens udvikling i retning af mere bæredygtige forretningsmodeller, men på nuværende tidspunkt er vidensniveauet for lavt, den politiske opbakning manglende og forbrugernes tillid vaklende. Gennem høringer, web-seminarer og forskning vil NICE Consumer skabe grobund for større forbrugerengagement og frem-

DANISH FASHION INSTITUTE


NICE

64

lægge en vision for yderligere uddannelse og politisk opmærksomhed. Projektet blev startet i november 2011 og kulminerer den 2. maj 2012 med en workshop for branchens nøglespillere, der skal udfærdige de endelige anbefalinger om bæredygtigt modeforbrug, der skal overrækkes til det danske EU formandskab – den 3. maj 2012 på den store Copenhagen Fashion Summit i Operaen. DAFI LAVER FN’S NYE CODE OF CONDUCT TIL DEN GLOBALE MODEBRANCHE I samarbejde med FN har Danish Fashion Institute udviklet det første globale værktøj til fremme af bæredygtighed og etisk ansvarlighed i modebranchen. Det er første gang, FN indgår i et branchesåledes med FN’s Global Compact-program om udviklingen af det første verdensomspændende mod modebranchen. Det danskproducerede Code of Conduct bliver et vigtigt værktøj for den globale modebranche i arbejdet med at indarbejde samfundsansvarlige forretningsprincipper. Den medvirker til at sikre gennemslagskraft og ensretning i branchens initiativer. Samarbejdet positionerer endnu engang Danmark som førende nation inden for grøn vækst og innovation. FN’s etiske retningslinjer for modebranchen bliver præsenteret på Copenhagen Fashion Summit den 3. maj 2012 og promoveres ligeledes under Rio+20forhandlingerne i midt juni 2012.

COPENHAGEN FASHION SUMMIT 2012 Copenhagen Fashion Summit 2012 er verdens største begivenhed for bæredygtighed i modebranchen. DAFI stod bag den første Fashion Summit som blev afholdt i København i 2009 under COP15, og topmødet blev i internationale medier udråbt som det vigtigste branchetiltag nogensinde med deltagelse af mere end 650 nøglepersoner fra den globale modebranche. Den 3. maj 2012 samles godt 1000 af de mest betydningsfulde beslutningstagere, designere og branchefolk i Operaen på Holmen for at diskutere branchens fremtidige samfundsansvar. Temaet for Copenhagen Fashion Summit 2012 vil være forbrugeradfærd inden for bæredygtig mode. HKH Copenhagen Fashion Summit. Det er målet at Copenhagen Fashion Summit skal afholdes hvert andet år i København, således næste gang i 2014.

Jonas EderHansen , Udviklingsdirektør i Danish Fashion Institute Tre skarpe

01 HVORDAN HAR DET SIDSTE ÅR MED NICE VÆRET? Hektisk! Sam- 03 HVAD BLIVER DE STORE PROJEKTER DET NÆSTE ÅR? Global imtidig med at planlægge Copenhagen Fashion Summit - verdens største topmøde plementering af en ny fælles Code of Conduct i samarbejde med FN. At indgå partnere, og sat nye, høje ambitioner frem mod 2014. ringsagenturer og en fortsættelse af NICE Consumer projektet. Derudover en undersøgelse af udvikling, efterspørgsel, holdninger og status på nordiske mode02 HVAD HAR VÆRET DET STØRSTE HØJDEPUNKT? Partnerskabet med virksomheders engagement i bæredygtighed og en udvidelse af Nordic Fashion FN om en ny fælles Code of Conduct, NICE Consumer processen med BSR og Association, samt politisk og økonomisk opbakning fra Nordisk Ministerråd. ansættelsen af en af Danish Fashion Institute’s nye nøglemedarbejdere; Johan Arnø Kryger som projektleder på NICE-projektet.

ÅRSBERETNING


65

OFFICE LIFE

03 04

02 01

05

09

08

06

07

13

10

12

11 14

15

17

16

19

20 18

01 Anne Christine Persson, Udviklingsdirektør, CFW — 02 Cathrine Møss, Projektkoordinator, CFW — 03 Cecilie Thorsmark, PA & Projektleder, DAFI & CFW (på barsel) — 04 Didder Rønlund, Journalist, CFW & Eva Kruse, CEO, DAFI & CFW — 05 Heidi Hardgrove, Projektleder, CFW — 06 Gabriele Grikstaite, Projektassistent, CFW — 07 Moussa McHangama, Redaktionschef, Fashionforum.dk — 08 Louise Bjerring Bondesen, Regnskabschef, DAFI (på barsel) — 09 Ida Ellinor Suhr, PA & Projektleder, DAFI & CFW — 10 Julie Christine Kühne, Projektkoordinator, CFW — 11 Kerstin Gormsen, Regnskabschef, DAFI — 12 Henrik Ralf Nielsen, Projektleder, DAFI — 13 Johan Arnø Kryger, Projektleder, DAFI — 14 Maria Kvorning, Projektassistent, DAFI — 15 Mette Rolighed, Projektassistent, CFW — 16 Olivia Thejll, Projektkoordinator, DAFI — 17 Sidsel Welden, redaktionel assistant, Fashionforum.dk — 18 Jonas Eder-Hansen, Udviklingsdirektør, DAFI — 19 Naja Helene Hertzum, Chefredaktør, Fashionforum.dk — 20 Martha Elias, Bogholder, DAFI DANISH FASHION INSTITUTE


MEDLEMSKAB

66

Medlemskab i Danish Fashion Institute Danish Fashion Institute (DAFI) blev stiftet ud fra visionen om at skabe en organisation, der kunne samle branchen, branchen og uddannelserne samt tilføre branchen ny viden og facilitere networking, hvor det ville få betydning for industrien og for Danmarks position på det globale modeverdenskort. Danish Fashion Institute er åben for alle virksomheder med relation til eller interesse for modebranchen i Danmark.

BLIV MEDLEM Bliv medlem i Danish Fashion Institute og vær med til at understøtte visonen om at få dansk mode positioneret internationalt samt at styrke branchen på hjemmebane. Som medlem får du også tilbud om deltagelse i en række events, netværk og aktiviteter og en række kontante fordele: 01. Gratis adgang til seminarer, gå-hjem møder, workshops og mindre konferencer 02. Rabat på større konferencer og topmøder 03. Rabat på annoncering under Copenhagen Fashion Week 04. Rabatter og særpriser på mere end 20 spændende leverandører til modebranchen KONTINGENT Kontingentsatsen for DAFI medlemskab pr. år afhænger af, hvilken kategori virksomheden tilhører: A: Omsætning på over 100 mio. DKK pr. år .................................................................... 20.000 DKK B: Omsætning ml. 20 og 100 mio. DKK pr. år ............................................................... 15.000 DKK C: Omsætning på under 20 mio. DKK pr. år .................................................................... 10.000 DKK ”Andre” virksomheder, som hverken producerer mode, sko, smykker eller andre accessories = 7.500 DKK E: Dispensation = Virksomheder med en omsætning på under 3 mio. kr. kan søge om dispensation. Det drejer sig om et trappetrin over 4 år, hvor man første og andet år betaler 2.000, på tredje år 5.000 og fjerde år betales 7.500 kr. dvs. at på femte år, bliver man fuldt betalende medlem svarende til det trin virksomheden omsætter på. For mere information om medlemskab på www.danishfashioninstitute.dk

ÅRSBERETNING


67

Medlemsvirksomheder

DANISH DANISHFASHION FASHIONINSTITUTE INSTITUTE

LÆSERSERVICE


ÅRSBERETNING

Årsberetning Danish Fashion Institute 2011  
Årsberetning Danish Fashion Institute 2011  

Årsberetning for Danish Fashion Institute 2011

Advertisement