Page 1

IANUARIE-FEBRUARIE 2012

Ai pe ce face click!

FOTOGRAFIA CARE A COPLEŞIT LUMEA DECLARATĂ CEA MAI BUNĂ DIN ANUL 2011

Dezvăluiri din experienţa lui Valeriu

Istrati, pag. 2

Decoperă rubrici noi: “Tips & Tricks“, “E bine să ştii...“ “Jurnalist pentru o zi“ etc. începând cu pagina 4


2

Profilul Tânărului de Succes

Valeriu Istrati: “Am o inepuizabilă dorinţă de a crea. Îmi iau energia din tot ce este frumos, din răsărit şi apus“ În Republica Moldova există oameni care cred în această țară, și care zilnic cotribuie la dezvoltarea ei. Unul dintre acești oameni este și Valeriu Istrati! Cel care a reușit să adune 100.000 de oameni la curățenie, care știe totul despre vin și care cucerește inimile multor domnițe! Mai multe despre Valeriu, aflați din interviul care urmează.

1. Într-o propoziție, cine este Valeriu Istrati?

”Sunt un suflet rebel, mereu în mișcare, implicat în ceva, îmi place să învăț și să iubesc.”

2. Unde îți faci studiile?

”Îmi fac studiile la Universitatea Agrară, specialitatea Viticultură și Vinificație.”

3. Știu că ai fost plecat în SUA, unde anume? Cum te-a marcat această experiență și ce ți-a placut cel mai mult acolo? ”În SUA am fost de trei ori, de fiece dată aveam foarte puține șanse să plec. De fiece dată am aplicat în ultima zi, în ultima oră și de fiece dată a fost o experiență extraordinară. Primul an am fost în Alaska, casa munților, zăpezii, urșilor, afinelor și sporturilor extreme. Apoi am fost în Washington, pe malul oceanului pacific, acolo m-am îndrăgostit de ocean, pădurile imense, munți și mure. Iar cel mai recent am fost în California, unde am avut o suberbă experință la o vinărie din preajma orașului San Francisco. Am trăit în toată splendoarea unui paradis al industriei viti-vinicole. Mergeam spre vinărie dimineață, prin livezi de olive, în miros de struguri fermentați, în timpul sezonului am făcut vinuri de cea mai bună calitate, nu aveam voie să fie altfel. Proprietarul multi-miliardar, ne trata regește, pentru o muncă bună. După toate acestea s-au schimbat multe în mine, am devenit mai bun şi mai deschis. Revenit în Chișinău, merg mai des pe jos. Acolo cel mai mult m-au fascinat oamenii. Am avut în cale oameni superbi cu care am descoperit multe lucruri frumoase și care au avut o mare influență asupra atitudinii mele de acum. Cea mai bună lecție a fost să încep a prețui Moldova pentru ceea ce avem, nu doar să ne plângem pentru ce nu avem și au alții.”

4. Crezi că ai putea să te muți definitiv într-o altă țară?

clipuleț au pus pe roate cel mai mare proiect socio-ecologic din țară. Mie mi-a reuşit a fi util, iar împreună am format o echipă de succes. Am avut multe de învățat din acest proiect și am lucrat alături de mulți alți voluntari și oameni geniali.”

6. Ce ai învățat despre concetățenii noștri în urma acestei experiențe?

”Avem nevoie de mai multă dragoste. Dragoste către toți din această țară. De aici am fi mai darnici, am avea mai multă încredere, am fi mai respectuoși și am lucra mai bine în echipă. Îmi place să privesc Hai, Moldova și ca pe un team-building național. De asta avem nevoie. O dată organizați, împreună putem face foarte multe, suntem un popor de oameni buni.”

7. În care alte mari proiecte ai fost implicat și de care ești mîndru?

Hai, Moldova este primul proiect de voluntariat în care m-am implicat. Înainte de facultate și Hai, Moldova am făcut Design de landșaft, am proiectat și realizat proiecte de înverzire, în Chișinău, în țară, cât și în Alaska și Washington. Îmi place să văd cum copăceii și arbuștii odată sădiți sunt deja arbori și contribuie la verdele orașului.

8. Cum reusesti sa fii atit de activ?

Am o inepuizabilă dorință de a crea. Îmi iau energia din tot ce e frumos, din răsărit și apus, din stropi de ploaie, adieri de vânt, din flori și frunze, din oameni dragi și zâmbete. Îmi place la nebunie viața și oamenii, iar tot ce fac mă aduce mai aproape de ambele, de aceea nu am nici un motiv de a fi pasiv.

9. Care este cea mai mare realizare a ta de pînă acum?

Cea mai mare realizare de până acum este... tratamentul contra tuberculozei din ultimele 18 luni. O poveste aparte din care am învățat să iubesc viața și mai mult și să savurez la maxim fiece zi. Să îi fac pe cei din jur fericiți și să ajut pe cei ce au nevoie. Cineva zicea„Ce nu te ucide, te face mai puternic.”– avea dreptate.

10. Ce planuri ai pentru anul 2012?

”Da. Fără nici o problemă. Însă nu am să fac asta. Iubesc Moldova și am revenit aici cu drag de fiecare dată. E mult mai ușor de trăit în alte țări, însă eu nu caut ușor. Moldova este o provocare, zi de zi caut și lucrez la noi moduri de a contribui la formarea unei țări de oameni sănătoți și fericiți.”

Sunt pus pe multe fapte. Hai, Moldova 2012 este cel mai important eveniment al acestui an. Pășesc acum într-o nouă carieră, în urma activității în Hai, Moldova am fost invitat să reprezint o companie IT în Sisteme Informaționale Geografice în domeniul agriculturii și mediului. O provocare de care sunt foarte inspirat.

”Eu am aflat despre Hai, Moldova în primele zile după ce am revenit din California în decembrie 2010. Atunci Hai, Moldova exista de 2-3 luni. Totul a început de la două persoane geniale, Daniela Cibotari și Nadejda Cebotari. Două fete pline de entuziasm, inspirate dintr-un

În 2011 la curățenia națională au participat peste 100,000 voluntari. Totul a pornit de la o idee. Dacă toate ideile ar fi realizate, am trăi într-o lume mai bună. Este senzațional ce poate face o persoană. De ce să nu fii acea persoană tu?

5. Cum a aparut ideea implementarii proiectului Hai Moldova in MD?

11.Și pentru final un mesaj pentru cititorii“Buletinul tău”


Retrospectiva CTJM

3

Centrul Tânărului Jurnalist din Moldova îţi prezintă galeria celor mai populare fotografii din anul 2011. Crezi că sunt bune? Lasă părerea ta în bara de comentariu.

“Mama Africa”, fotografia declarată ca cea mai emoţională, prezintă o femeie din Sudan sărutând mâna copilului său înfometat, întruchipând tragedia a mii de femei şi copii care mor de foame pe continentul african


“E bine să ştim ... “

4 Codul deontologic

Codul deontologic al jurnalistului prevede o secțiune aparte privind regimul surselor. De exemplu, jurnalistul trebuie să protejeze sursele, inclusiv în faţa instanţei de judecată, procurorilor şi poliţiştilor. Protecţia secretului profesional şi a confidenţialităţii surselor este în egală măsură un drept şi o obligaţie a jurnalistului.

Este de menționat faptul că protecţia surselor se acordă doar în acele cazuri când dezvăluirea identităţii acestora le pune în pericol viaţa, securitatea sau activitatea profesională. În ceea ce privește relaţiile pe care le menţine cu autorităţile publice, jurnalistul trebuie să evite orice raport care ar putea să-i afecteze independenţa şi imparţialitatea. La fel, este important să cunoaștem că jurnalistul nu plăteşte bani şi nu acordă alte beneficii în schimbul informaţiilor obţinute! Un alt segment al codului deontologic al jurnalistului din R. Moldova, se referă la protecția drepturilor omului. Așadar, jurnalistul este dator să respecte dreptul la viaţă privată şi demnitate al persoanelor. În acest sens, articolul 4.2 prevede expres că ”amestecul în viaţa privată este permis numai atunci când interesul public în dezvăluirea faptelor prevalează în faţa protecţiei imaginii persoanei”.

video). Cu excepţia cazului în care persoanele se află într-un loc public, jurnalistul trebuie să respecte intimitatea persoanelor, solicitând permisiunea de a le fotografia sau filma. Totuși, imaginile trebuie să reprezinte realitatea cu acurateţe. Procesarea electronică nu trebuie folosită pentru a crea o impresie falsă asupra persoanelor şi evenimentelor reprezentate. De asemenea, jurnalistul respectă prezumţia de nevinovăţie şi consideră că orice persoană este nevinovată până la pronunţarea unei sentinţe definitive şi irevocabile împotriva sa. Important de știut că jurnalistul nu trebuie să dezvăluie identitatea victimelor accidentelor, calamităţilor, ale infracțiunilor, îndeosebi ale agresiunilor sexuale. Excepţie fac totuși cazurile în care există acordul acestora sau al familiei (când persoana nu este în măsură să-şi dea acordul) sau când prevalează interesul public. Jurnalistul protejează identitatea minorilor implicaţi în evenimente cu conotaţie negativă (accidente, infracţiuni, dispute familiale, sinucideri etc.) inclusiv ca martori. În acest sens, înregistrările video şi fotografiile trebuie modificate, pentru protejarea identităţii minorilor. Fac excepţie situaţiile în care interesul public cere ca minorii să fie identificaţi.

Jurnalistul trebuie să trateze echitabil toate persoanele cu care intră în contact în exerciţiul meseriei sale şi să nu facă discriminări pe criterii de gen, vârstă, etnie, religie, stare socială sau orientare sexuală. Jurnalistul menţionează apartenenţa etnică a unei persoane doar când acest lucru este relevant din punct de vedere editorial. Cum am menționat și în numărul precedent al Buletinului Tău, norJurnalistul nu trebuie să furnizeze publicului detaliile morbide ale crimelor, mele deontologice sunt niște norme etice, de conduită, obligativitatea cărora accidentelor şi catastrofelor naturale sau detaliile privind tehnicile suicidare. nu este expres specificată. Totuși, ținem să considerăm că anume aceste preveAceleaşi reguli trebuie să se aplice şi materialelor vizuale (fotografii, materiale deri sunt absolute utile în vederea exercitării corecte a profesiei de JURNALIST!

Ghidul oratorului: 5 pași pentru o prezentare de succes ! 1.

Înainte de a începe pregătirea este necesar să ne cunoaștem publicul. Pentru ca informația să fie actuală și potrivită

intereselor audienței trebuie să ținem cont de câteva aspecte, și anume: numărul, limba de comunicare, sexul, vârsta, ocupația,interesele, cultura, etc. 2.

Cea mai indicată structura a unei prezentări este de a repartiza cele 100 % din informație în felul următor: 20 % ii

revine introducerii, în care intrigăm publicul pentru a-i menține interesul pe tot parcursul prezentării, 60% ii revine cuprinsului, în care se descrie detaliat fiecare aspect al temei și 20% - încheierii, finisând pe o notă emoțională și originală . 3.

Introducerea ar putea să conțină: autoprezentarea, formula de salut, prezentarea temei, aflarea așteptărilor publicului,

o maximă sau o istorioară, care ar capta atenția și o problemă legată de tema pe care o prezentați, pentru ca în cuprins să veniți cu soluții concrete. 4.

Cuprinsul este baza prezentării în care includem informație concretă: date statistice și analitice, diagrame/ scheme (în

dependență de necesitate), putem face o paralelă cu anumite cazuri reale legate de subiectul abordat. 5.

În final putem include un scurt rezumat, concluzii/ test, o sesiune de întrebări sau feedback.

Sfârșitul încoronează opera! Pentru ca prezentarea să fie memorabilă, în încheiere, am putea include o glumă sau un îndemn pozitiv spre acțiune, pentru a transmite publicului o doză de emoții pozitive!

Baftă!


“Jurnalist pentru o zi”

5

Facebook-ul ne poate afecta la propriu cariera Dependendenţa de internet şi socializarea online a devenit unul dintre cele mai discutate, dar şi inepuizabile subiecte ale agendei media globale. Referindu-ne la facebook, cifrele vorbesc de la sine. Astfel, potrivit unui studiu publicat pe site-ul onlineschools.org, unul din 13 oameni de pe planetă are un cont activ pe acest site, iar zilnic, o persoană din 26 este logată. De asemenea, 2,7 milioane de fotografii sunt încărcate la fiecare 20 de minute pe facebook şi numai în weekend-ul de Anul Nou au fost încărcate peste 750 de milioane de imagini. Conform unimedia.md, în Republica Moldova peste 230.000 de persoane au cont pe facebook, numărul acestora fiind în continuă creştere. Nu are rost să dezbatem dacă e bine sau e rău să socializăm pe facebook, căci vom putem găsi avantaje şi dezavantaje la nesfârşit. Pornind de la ideea că cei care sunt departe pot comunica mult mai frecvent şi ajungând la date statistice potrivit cărora 57% dintre persoanele între 18-35 ani comunică cu alţi oameni mai mult online decât faţă în faţă. Totuşi, există un aspect la care probabil nu mulţi s-au gândit, dar care priveşte majoritatea tinerilor care au aspiraţia unei cariere de succes: angajatorii pot şi chiar obişnuiesc să verifice şi profilurile virtuale ale a angajaţilor sau ale potenţialilor angajaţi. Potrivit unui studiu al cotidianului britanic „The daily telegraph” - patru din zece studenţi sunt preocupaţi de faptul că detaliile legate de viaţa lor personală, pe care le postează de obicei pe site-urile de socializare, le pot micşora şansele de angajare. În Franţa, angajatorul are dreptul de a-l sancţiona pe angajat pentru informaţiile postate în social media, deoarece acestea pot afecta imaginea companiei. De asemenea, în Marea Britanie au fost înregistrate deja cazuri în care postările de pe internet au avut consecinţe grave. Un bărbat, bolnav de cancer şi tată a trei copii, a fost demis în luna august de firma Argos, după ce s-a plâns pe facebook de condiţiile de lucru, conform adevărul.ro. Motivele pentru care angajatorii recurg la asemenea măsuri sunt lesne de înţeles: în Codul Muncii se specifică faptul că la interviul de angajare se pot discuta numai aspecte ce ţin de viaţa profesională, iar atunci când vrei sa afli care sunt obiceiurile, pasiunile, modul de viaţă al persoanei pe care intenţionezi să o angajezi, este mult mai simplu şi comod să îi verifici contul de facebook. În plus, este foarte important să ştim că, odată postate pe facebook, orice informaţie, poză devine proprietatea site-ului şi poate fi oricând utilizată în alte scopuri, chiar dacă a fost deja ştearsă de utilizator. Acest aspect este unul important şi a ajuns chiar subiect de discuţii la nivelul UE. Conform Wall-street, în prezent este dezbătut un proiect de lege care ar prevede eliminarea, după o anumită perioada de timp, a informaţiilor despre anumite persoane de pe internet, pentru ca să se prevină riscurile legate de socializarea online. Recent, Serviciul Consultativ de Conciliere şi Arbitraj din Marea Britanie (ACAS) a publicat un ghid prin care-i îndemna pe angajatori să nu fie atât de duri şi să nu-şi penalizeze angajaţii pentru comentariile neprofesioniste pe care le fac pe site-uri. ACAS i-a atenţionat pe manageri cu privire la riscul pe care îl presupune documentarea pe internet cu privire la informaţiile personale ale potenţialilor angajaţi, precum convingerile religioase sau politice. Totuşi, John Tyler, directorul ACAS face referire şi la angajaţi, spunând că aceştia trebuie să-şi asume faptul că orice postează pe internet poate fi făcut public şi că ar trebui să fie consecvenţi, astfel încât „conduita lor online să fie aceeaşi cu cea offline“, conform adevărul.ro Concluzia la care ajungem este simplă: trebuie să avem grijă cu ceea ce postăm pe reţelele de socializare, cu pozele pe care le încărcăm, cu „like-urile” pe care le dăm atât de generos şi chiar cu formulările lingvistice mai mult sau mai puţin corecte la care apelăm. Dacă vrem să facem o impresie bună şi să ne creştem şansele de angajare şi evoluţie profesională, trebuie să ţinem cont de toate aspectele. Profilul de facebook sau orice altă reţea de socializare a devenit o parte (foarte vizibilă!) din imaginea pe care ne-o creăm. Indiferent dacă considerăm moral sau nu verificarea din partea angajatorilor a vieţii personale, pe platforme de socializare unde vrem şi avem dreptul să ne exprimăm liber şi deschis, totuşi aceasta este realitatea la care am contribuit cu toţii să ajungem şi pe care trebuie să o acceptăm. Putem face ca acesta „parte din imagine” să lucreze în favoarea sau împotriva noastră, să ne etaleze calităţile sau să scoată la suprafaţă lucruri care nu ar trebuie spuse tuturor şi care, adesea fiind exagerate, ne pot afecta negativ. Şi să nu uităm că o „greşeală din tinereţe” ne poate costa mult, eclipsând până şi cel mai strălucitor CV. Adriana Solovei, studentă facultatea Jurnalism, Cluj, România


Tips & Tricks: Dress-code / Lecţii în foto jurnalism

6

Tips & Tricks: Ţinuta de fiecare zi pulover sau o bluză, costum taior; pantofi cu tocuri nu prea înalte, mănuși asortate, coafură simplă, bijuterii discrete, pantalon cu o croiala clasică având, eventual, la palton guler de blană, geantă din piele, mijlocie sau mare.

Trăim într-o lume invadată de modele care își pot expune publicului până și cele mai personalizate momente din viața lor. Doar că ar fi o greșeală să credem că acestea rămân mereu la fel de speciale și în circumstanțele neformale, cum ar fi în cazul mersului la cumpărături. Pentru aceasta e bine să știm unele lucruri despre ținutele de zi cu zi. Pentru femei: Se recomandă ținuta sport sau elegantă – fustă ori pantalon, cu un

Pentru bărbați: costum, pantaloni cu pulover ori sacou în culori discrete, încălțăminte neagră sau maro, palton cu o croială sport; trencicot sau jachetă trei sferturi; mănuși din piele asortate, uneori pălarie. Tricourile “polo” mereu sunt binevenite în sezonul cald, atunci când sunt de culori neutre (gri, negru, albastru închis, verde pastelat). Câteva reguli de bază: un costum uni cere fie o cămașă uni și o cravată cu model discret, fie o cămaşă cu dungi care cere la rândul ei o cravată uni. Nu se pune o cravata sport (în carouri)

la un costum de oraș sau la o haină încheiata la două rânduri. Seara se poartă costum gri închis, albastru închis sau negru. Cămaşa albă se potrivește cu toate costumele. Pentru ținuta de oraș se poate recurge și la un sacou de lână cu o croială modernă, la care se asortează un pantalon. În ținuta de oraș nu au ce căuta hanoracul și scurtele de tip pufoaică, bocancii

sau apreschiurile. La noi, din cauza condițiilor materiale instabile, a te duce astfel îmbrăcat la serviciu (într-o ținută potrivită pentru munte) a devenit o obișnuință. Oricât de non conformiști ar fi occindentalii, veți produce senzație, apărând astfel “echipaţi” într-o mare capitală vest-europeană. Un bărbat trebuie să aibă întotdeauna la el o batistă (şerveţele).

“Nu faci o fotografie, o creezi!” Ansel Adams Pentru a face o fotografie reuşită, nu este nevoie de a avea ultimul model de aparat de fotografiat sau una din cele mai importante branduri, însă e necesar să urmăm câteva reguli care ne vor ajuta să creăm o fotografie deosebită. 1. Dacă ai ales subiectul pe care vrei să-l imortalizezi, cercetează zona din jurul lui. În cazul în care ai decis să fotografiezi ceva din natură, este în avantajul rezultatului pe care ti-l doreşti, să ai un fundal cât mai puţin aglomerat, deoarece acesta poate provoca “pierderea” subiectului şi împiedicarea scoaterii acestuia în evidenţă. 2. Blitzul aparatului de fotografiat îl poţi folosi şi ziua. Este util să-l utilizezi atunci când zilele sunt mai noroase, şi tu ai nevoie să luminezi subiectul pe care ţi-l doreşti să-l fotografiezi. Fotografiile făcute la lumina soarelui puternic, provoacă nişte umbre inestetice pe subiectul ales, iar în astfel de situaţii, este binevenit să foloseşti blitzul. 3. Focusează-te pe un obiect anume când vrei să faci o poză, păstrând fundalul uşor neclar, fie focusaţi fundalul şi primplanul îl păstraţi blurat. Aparatele de fotografiat au diferite moduri de setare care v-ar permite să obţineţi efectul blur. Mult succes!


“Jurnalist pentru o zi”

7

Ioana Pancu: “Sunt tânăr şi pot aduce schimbarea!“

Suntem cu toții obișnuiți să trăim într-o lume care depinde întotdeauna de ALTCINEVA sau de ALTCEVA. Și toată lumea are idei, toată lumea știe că vrea ceva de la viață, dar nimeni nu face nimic. Toți ne lăsăm conduși mai mult sau mai puțin. Ne este frică să luăm atitudine. Oare de ce?! Ce-ar fi să ne hotărâm, într-o zi (și de ce într-o zi și nu chiar azi?) să trăim pentru noi, să facem și pentru noi ceva. Chiar și un lucru aparent neînsemnat, dar care să fie important pentru sufletul nostru. Eu cred că și asta, printre altele, înseamnă spiritul „Adolescentul”. Noi suntem cei care putem schimba ceva. Noi suntem la vârsta la care încă mai avem curajul să ne exprimăm. Noi putem fi altfel. Noi putem reprezenta ceva. Mulți văd tinerețea, dragostea, frumusețea vieții prin ochii noștri, atunci să fim noi mesagerii acestor idealuri! Trebuie să avem curajul necesar. Trebuie să fim noi înșine, și atît. Haideți să fim așa cum vîrsta noastra ne îndeamnă să fim: nebuni, dacă vreți… romantici, ambițioși sau melancolici. Puși pe șotii și în același timp, sufletul societății în care trăim. Viața este minunată, trebuie doar să vezi lucrurile bune din ea. Unii și-ar dori să mai fie ca noi, haideți să profităm cât mai putem savura din această vârstă. Una din prioritățile prezentului ar trebui să fie situația tinerilor și măsurile ce se impun pentru rezolvarea problemelor tinerilor. O națiune nu se poate preocupa de viitorul ei fără să își educe tânăra generaţie, care de fapt sunt însuşi viitorul. Tinerii din ziua de azi au preocupări din ce în ce mai variate. Unii dintre ei practică sportul, alții tineri sunt preocupaţi cu cititul, cu excursiile sau pur și simplu ascultă muzică. Alții practică voluntariatul care pentru fiecare este un motiv de a se promova, de a înțelege problemele comunității în care trăiește. În ciuda situaţiilor foarte diferite, tinerii împărtăşesc valori şi dificultăţi asemănătoare, şi deseori vorbesc într-o singură voce, ei îşi doresc visele şi aşteptările împlinite. Un viitor prosper este imposibil fără participarea tinerilor la procesul de luare a deciziilor. Tinerii trebuie să antreneze modalităţile necesare de a participa real la făurirea propriului lor viitor. Ei trebuie să se implice mai mult şi să utilizeze toate oportunităţile posibile, doar astfel tinerii vor face schimbarea!

Rubrica „Jurnalist pentru o zi” are drept scop să promoveze şi să încurajeze tinerii jurnalişti, prin oferirea spaţiului pentru un articol personal în „Buletinul Tău”. Oricare tânăr care este interesat de publicarea propriului material în publicaţia noastră, ne poate expedia articolul pe


8

Dragoste ca-n filme! Februarie este luna dragostei. Din această cauză, am selectat pentru voi replici memorabile din filme cu sau despre dragoste. Dacă încă nu i-aţi spus persoanei dragi, cât de mult ţineţi la ea, vă puteţi inspira de mai jos: „Singurul lucru cu adevărat special pentru mine eşti tu” /Great expectations, 1998 „Dragostea noastră seamănă cu vântul…nu-l văd…dar îl simt!” / A walk to remember, 2002 „Dragostea este pasiune, obsesie, cineva fără de care nu poţi să trăieşti. Dacă nu încerci asta, cu ce te vei alege? Îndrăgosteşte-te până peste cap. Găseşte pe cineva pe care să îl poţi iubi nebuneşte şi care te va iubi, la rândul său, la fel. Şi cum îl găseşti? Uită de raţiune şi ascultă-ţi inima. Asumă-ţi riscul, dacă vei fi rănită, te vei întoarce. Adevărul e că viaţa nu are sens fără asta. Dacă treci prin viaţă şi nu te îndrăgosteşti profund, înseamnă că nu ai trăit de loc”/ Meet Joe Black „Shrek: Ştii, întotdeauna am crezut că eu te-am salvat din turn. Fiona: Chiar ai făcut-o! Shrek: Nu, eu am fost slavat de către tine” / Shrek Forever After, 2010 „Rose: Te iubesc, Jack! Jack: Nu face asta, nu-ţi mai lua adio de la mine, nu încă! M-ai auzit? Că am câştigat biletul de la vapor este cel mai bun lucru care mi s-a întâmplat în viaţă, fiindcă m-a adus la tine. Şi sunt recunoscător pentru asta, Rose.” / Titanic Tom: Ce se întâmplă dacă te îndrăgosteşti? Summer: Păi...nu-ţi vine să crezi, nu-i aşa? Tom: E dragoste. Nu e Moş Crăciun” / 500 days of Summer „Tu eşti ceea ce nu am ştiut niciodată că mi-am dorit întotdeuna.”/ Fools Rush In „ Ce este o întâlnire, dacă nu un interviu de angajare? Singura diferenţă este că nu la multe interviuri ţi se oferă şansa să sfârşeşti dezbrăcat.”/ Friends „Nu m-am întors ca să-ţi spun că nu pot trăi fără tine. Pot trăi fără tine. Dar nu vreau.” / Rumor has it… „Viaţa e frumoasă! Viaţa e dragoste!” / La vitta e Bella „ Nu ai întâlnit niciodată o femeie care să te inspire să iubeşti? Până fiecare simţ este plin de ea? O respiri. O guşti. Îţi vezi copilul nenăscut în ochii ei şi ştii că, în sfârşit, inima ta şi-a găsit casa. Viaţa ta începe cu ea şi fără ea, cu siguranţă, s-ar sfârşi.”/ Don Juan DeMarco Mă întreb cum ar fi, dacă am începe să vorbim aşa? Am fi ridicoli sau am avea success? Cu certitudine, am face oamenii să zâmbească mai mult. Exprimă-ţi dragostea. Spune ce simţi. Astfel, vei face cel mai frumos cadou persoanelor dragi. Şi nu uita, nu e niciodată prea târziu pentru a zice, sincer, “Te iubesc”. “Oamenii trebuie să fie iubiţi, asta-I esenţa!” /Moulin Ruge

Ciocolata de weekend Centrul Tânărului Jurnalist din Moldova CTJM este fondat la 25 septembrie 2002 de către un grup de 11 tineri jurnalişti, care activau în cadrul ziarelor şcolare din diferite zone geografice ale Republicii Moldova, cu sprijinul Centrului Independent de Jurnalism şi a Reprezentanţei UNICEF în Moldova. La 22 noiembrie 2002, CTJM a fost înregistrat la Ministerul Justiţiei din RM.

BULETINUL TĂU Publicaţie ce apare lunar, realizată de către echipa Centrului Tânărului Jurnalist din Moldova.

Produs de:

Colegiul redacțional

Olga Cheptene redactor- șef Daniel Vodă redactor-coordonator Andrei Preguza redactor-editor Reporteri: Alina Codreanu Alina Gâlca Anastasia Doagă Cătălina Dumbrăveanu Josh Bossevain Ion Andruşceac Adresa redacției: Centrul Tînărului Jurnalist din Moldova (CTJM), Casa Presei, str. Puskin 22, of. 520, Chişinău, Republica Moldova, MD – 2012, tel: (022) 92 30 81, e-mail: ctjmoldova@gmail.com, web: www.ctj.md


9

Mesaj special Consiliului NaĹŁional al Tineretului din Moldova

Buletinul tău, Ianuarie-Februarie  

Ediţie periodică a Centrului Tânărului Jurnalist din Moldova

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you