Page 1

www.horvatorszag.hr

HORVÁTORSZÁG, ADRIA - AHOGY MI MINDIG IS SZERETTÜK

2011

KULTURÁLIS-

IDEGENFORGALMI

ESEMÉNYNAPTÁR


TARTALOM

KIEMELT ESEMÉNYEK HORVÁTORSZÁGBAN

ISZTRIA KVARNER

4. 5 - 15.

16 - 29.

LIKA - KARLOVAC

30 - 36.

DALMÁCIA - ZADARI RÉGIÓ

37 - 47.

DALMÁCIA - ŠIBENIKI RÉGIÓ

DALMÁCIA - SPLITI RÉGIÓ DALMÁCIA - DUBROVNIKI RÉGIÓ KÖZÉP-HORVÁTORSZÁG

48 - 54. 55 - 63.

64 - 72. 73 - 94.

SZLAVÓNIA

95 - 112.

ZÁGRÁB

113 - 121.

INFORMÁCIÓK

122 - 123.


Kedves vendégek, üdvözöljük Önöket Horvátországban!   Örülünk, hogy úgy döntöttek, ellátogatnak országunkba, s ezzel megismerik gazdag kulturális örökségünk egy részét.   Horvátország egész éven át bővelkedik a legkülönfélébb kulturális és turisztikai eseményekben, rendezvényekben és fesztiválokban. Ezek némelyike az egyes térségek hosszú időre visszanyúló hagyományain és értékein alapul, mások az ősi népszokásokat és ünnepségeket elevenítik fel, s vannak olyanok is, melyek korunk kulturális eseményeit kísérik. Számos esemény kísérőrendezvényei az ún. kreatív alkotóműhelyek, melyeken érdekes tapasztalatokat gyűjthetünk, új barátokat szerezhetünk, és jól szórakozhatunk.   Lévén Horvátország Európa „őslakója”, a tekintélyes külföldi előadóművészek egymás közötti kommunikációja és együttműködése, valamint az ő vendégszerepléseik széles körben elterjedtek.   Reméljük, hogy az események vidám és izgalmas hangulata gazdagítani fogja az Ön itt tartózkodását, s a horvát házigazdák vendégszeretete kellemesé és pihentetővé teszi az itt töltött időt. Isten hozta Horvátországban! Az Ön Horvát Idegenforgalmi Közössége


A MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA Január 28.

Archívum: Horvát Múzeumi Társaság

Horvátország több mint hetven városának száz múzeuma egyesíti erőit a Múzeumok éjszakája elnevezésű rendezvény alkalmával, amikor a múzeumok nem a szokványos időben zárják be kapuikat, hanem késő éjszakáig, egészen pontosan hajnali egyig tartanak nyitva. Íly módon a múzeumok az éjszakai kulturális kínálat részeseként az új irányvonalakhoz alkalmazkodnak, tevékenységüket modernizálják, és egyben népszerűsítik a múzeumlátogatást. Mindemellett - lévén a belépés ingyenes - a kiállítások könnyebben „hozzáférhetőek”. www.hrmud.hr

4

www.horvatorszag.hr

KIEMELT ESEMÉNYEK HORVÁTORSZÁGBAN


I S ZTRIA


KIS SZARDELLA HALÁSZAKADÉMIA

ASTROFEST Tičan-Višnjan Június 21 - 22.

Fažana, Április 30. szeptember 15.

Archívum: Isztria Megye Idegenforgalmi Közössége

Archívum: Isztria Megye Idegenforgalmi Közössége

A Fažanaban található szardella Akadémiára való beiratkozáshoz nem kell felvételeznie. Csupán jó étvágyra és az új gasztronómiai élmények iránti nyitottságra van szükség. Végigjárva a Szardella utat, megismerhetik majd Fažana éttermeiben és pincéiben ennek a kék halnak a százféle elkészitési módját. Májusban részt vehet a különleges fažanai Szardellasózó Iskolában is, melyen mindent megtudhat a hal konzervdobozban, olajban és fűszerekben történő tárolásáról. Mindezekkel az ismeretekkel szívesen látott vendége lesz a tengerpart bármely Szardelliádájának.

A nyári napforduló alkalmával, június 21én a csillagászat szerelmesei a világhírű višnjani obszervatórium melletti dombon adnak egymásnak randevút. Ezt a napot, amely az év legrövidebb éjszakáját adja, s melyhez a szájhagyomány számos mitikus hiedelmek köt, Višnjanban különleges módon ünneplik. Az egész éjjel tartó zenés-színdarabbal, amely alkonyatkor az utolsó napsugarak elbúcsúztatásával veszi kezdetét, s a Nap pirkadatkor előbukkanó első sugarainak hipnotikus dobolás kíséretében történő üdvözlésével zárul, az Astrofest egy olyan különleges esemény, mely egyaránt csábítja az égbolt, a csillagok és a New age zene kedvelőit.

www.istria-fazana.com

www.istria-visnjan.com

6

www.horvatorszag.hr

ISZTRIA


PULA SUPERIORUM

CASANOVAFEST

Pula Június 23 - 25.

Vrsar Június 23 - 25.

Archívum: Isztria Megye Idegenforgalmi Közössége

Fénykép: Amer Kapetanović

A pulaiak joggal büszkék nagyhírű római történelmükre. A jól megőrzött ókori épületek fenséges megjelenésükkel kápráztatják el a világ minden tájáról idelátogató vendéget. Pula különösképpen akkor attraktív, mikor utcáin a szemünk láttára elevenednek meg a régmúlt korok jelenetei. Pula utcái ugyan is néhány napra az ókori tragédiákat és komédiákat felvonultató látványos római színház színterévé lényegülnek át. Az Aréna újból átéli azokat a fenséges napokat, amikor kőfalain belül a bátor gladiátorok harcoltak egymás ellen. A szépséges hölgyek ókori frizurát és ruhákat viselnek, lépten-nyomon látványos történelmi hang- és fénybemutatók nyűgözik le a látogatót, míg a római kori lakomák és az eredeti isztriai különlegességek ízlelő bimbóikra hatnak felemelően. Júniusban minden út Pulába vezet.

A velencei nőcsábász, Giacomo Casanova két alkalommal, 1743-ban és 1744-ben is járt Vrsarban, amely már akkoriban is jó étkeiről, refoška nevű boráról és az itteni szép hölgyekről volt nevezetes. „Egy jóasszony ebédre olajon készült hallal és az ízletes refoška isztriai borral kínál bennünket...” A szerelem és erotika Casanovafest nevű fesztiválja a híres nőcsábász és Vrsar történelmi kötődését ünnepli. A legkülönfélébb művészeti megnyilvánulásokon - irodalmi estek, kiállítások és előadások, erotikus filmek vetítése, zenés programok - keresztül boncolgatják a szerelem örök kérdéseit, melyeket maga Casanova is intenzíven „tanulmányozott”, majd élvezetesen örökített meg emlékirataiban. www.casanovafest.com

www.pulasuperiorum.com

ISZTRIA

www.horvatorszag.hr

7


ZLATNA SOPELA MEDITERRÁN FOLKLÓRTALÁLKOZÓK Poreč, Június 26 - július 2.

LABIN ART REPUBLIKA Labin, Július 1 augusztus 15.

Archívum: Isztria Megye Idegenforgalmi Közössége

Archívum: Isztria Megye Idegenforgalmi Közössége

Poreč a nyár beköszöntével házigazdája a folklór együtteseknek, melyek nem csupán a Horvátországból, de más mediterrán, illetve egyéb országokból érkeznek. A város Trg slobode nevű főterén zajlik a rendezvény, mely sokszínűségével elkápráztatja a nézőket. A vidám hangulat és a hagyományos dallamok a világ ezen szegletének végtelen zenei birodalmába kalauzolja el a közönséget.

Júliustól augusztusig Labin egy valódi kis művészeti köztársasággá lényegül át. Kisszínháza, temploma, régi tere, utcái és lépcsői színpaddá változnak, melynek „deszkáin” különféle színházi társulatok és zenészek lépnek fel. A klapák, a komolyzenei és folklór együttesek, valamint jazz együttesek dallamait visszhangozzák a labini utcácskák. Augusztusban a zenészeket a Vizuális Színház Fesztiválján színészek váltják. Ne hagyja ki eme város atmoszféráját, amely a színháznak egy teljesen új vizuális identitást kölcsönöz.

www.musicistra.org

www.istria-rabac.com

8

www.horvatorszag.hr

ISZTRIA


HALÁSZHAGYOMÁNYOK ÉJSZAKÁJA

JÁTÉKFILM FESZTIVÁL

Rovinj, Július 8. és augusztus 19.

Pula Július 9 - július 23.

Fénykép: Dalibor Talajić

Archívum: Isztria Megye Idegenforgalmi Közössége

A rovinjiak két tematikus manifesztacióval emlekeznek meg őseik hagyományairól. Rovinjban ugyan is egykoron nem létezett élet a batana nevű bárka nélkül, melynek híre az egész világot bejárta. Batanával hajóztak ki a halászok a hajnali fogásra, majd este tértek vissza a zsákmánnyal, amellyel családjukat etették. A Halász Hagyományok Éjszakái egy olyan esemény, mellyel az egykori szokásokon felül a batana építés tudományát is felelevenítik, s a bárka vízre eresztésének alkalmával az egész város összesereglik. Legyen ön is tanúja eme csodálatos isztriai városka hagyományai megidézésének.

A Kaštel történelmi helyiségeiben és az ókori Arénában zajló filmvetítéseknek köszönhetően a Pulában megrendezésre kerülő Játékfilm Fesztivál a világ legvonzóbb szabadtéri filmes rendezvényei közé sorolható. Ugyan is kevés nemzetközi fesztivál büszkélkedhet azzal, hogy a filmeket több évszázados történelemmel áthatott helyszíneken vetítik. A hosszú évekre visszanyúló hagyományt folytatva a filmfesztivál a hetedik művészeti ág szerelmeseit idén is a nemzetközi és hazai mozi újdonságokat felvonultató változatos programmal, valamint kísérőrendezvényekkel várja. Különösképpen felhívjuk figyelmüket a Kaštel-i filmvetítésekre, melyek nyitányaként a nemzetközi program filmjeiből válogatnak, valamint a Nemzeti program vetítéseire, melynek során az Arénában az aktuális horvát produkciókból szemezgetnek.

www.istria-rovinj.com

www.pulafilmfestival.hr

ISZTRIA

www.horvatorszag.hr

9


TÁNC ÉS NEM VERBÁLIS SZÍNHÁZI FESZTIVÁL

MOTOVUNI FILMFESZTIVÁL

Svetvinčenat Július 22 - 26.

Motovun Július 25 - 29.

Archívum: Isztria Megye Idegenforgalmi Közössége

Archívum: Isztria Megye Idegenforgalmi Közössége

A Tánc és Nem Verbális Színházi Fesztivál a rendezvény kortárs táncból, fizikai színházból, pantomimből, cirkuszi produkciókból, utcai színházból, sőt oktató szemináriumokból és műhelyfoglalkozásokból álló nemzetközi programjára érkező táncos szakemberek és a táncművészet rajongóinak kedvelt gyülekezőhelye. A fesztivál fő programja tánc- és nem verbális produkciókból, illetve installációk kihelyezéséből, míg a kísérő program az oktató és bemutatkozó folyamatok legkülönfélébb formáiból áll. A programok helyszíne a Kaštel Grimaniban felállított nagy színpad, a művelődési központ színpada, valamint Közép-Isztria eme romantikus reneszánsz kisvárosának tere és más helyszínei.

Az utóbbi években meghonosodott szabály szerint minden, a magára valamit is adó filmrajongó, kötelező jelleggel ellátogat július végén Motovunba, mivel az isztriai kisváros ekkor lényegül át Horvátország filmes Mekkájává. A dombtetőn megtelepedett festői szépségű városka idilli helyszínéül szolgál a fesztiválnak, amely kitartóan kizárja a filmipar egyre gyakrabban hangsúlyozott kommersz jellegét, és pátyolgatja a független filmes produkciókat, azaz a mozi azon szegmensét, amely a művészi kifejezésmód innovatív színvonalát hivatott megemelni. Motovunban nyaranként - műfaji besorolástól függetlenül - az aktuális nemzetközi felhozatal szakmai válogatását mutatják be az érdeklődőknek. Az öt napon át tartó, egész napos vetítésekkel megtűzdelt mozimaraton a legigényesebb filmeseket is kielégíti, s ezen felül a Motovuni filmfesztivál azokban a percekben is csúcsélményt kínál, melyekben a nézők tekintete nem a filmvászon felé irányul.

www.svetvincenatfestival.com

www.motovunfilmfestival.com

10

www.horvatorszag.hr

ISZTRIA


STUDENA CROATIA OPEN Umag Július 25 - július 31.

LEGENDFEST Pićan Július 29 - július 31.

Archívum: Isztria Megye Idegenforgalmi Közössége

Archívum: Isztria Megye Idegenforgalmi Közössége

Rangos sportolók és izgalmas versenyek, tengerpart és a páratlan isztriai hangulat, válogatott esti program kíséretében - mind ez Önre vár Umagban, a rangos Croatia Open tenisztorna házigazda városában. A világ legjobb teniszezői adnak egymásnak randevút július végén Umagban, ahol hét napon át garantálnak első osztályú izgalmas sporteseményeket minden odalátogatónak. Umag városa már több alkalommal bizonyított az itteni tornával a nemzetközi porondon, s nem csupán a szervezésért járó Awards of Excellence többszörös kitüntetettjeként, hanem az évről évre egyre rangosabb teniszezők - Ivan Ljubičić, Nikolai Davidenko és Juan Carlos Ferrera - idecsábításával is. Umag azonban jóval többet kínál a sportnál, hiszen a délutáni mérkőzések befejeztével a vendégek a varázslatos mediterrán hangulatban a tengerben és a napsütésben tobzódhatnak. Esténként a városi tér színpadán fellépő zenészek és énekesek fokozzák a vidám hangulatot.

Pićan városka középkori utcái nem evilági hangulatot árasztanak magukból, olyan meséket és történeteket felidéző hangulatot, melyeknek sem szerzői, sem keletkezésük ideje nem ismert. Isztria bővelkedik az effajta, a festői szépségű isztriai erdőkben és hegyekben játszódó mesékben, legendákban és mítoszokban. A Legendfest kiváló alkalmat nyújt arra, hogy mindezen történeteket egy helyen csokorba gyűjtsék és előadjak. A pićani Legendfestre számos színházi társulat és színjátszó kör látogat el, melyek előadásaikkal Isztria irodalmi és népmesei világát tárják a nézők elé. A fesztivál ideje alatt az egész városkát régi isztriai szőttesekkel díszítik, s az utcákon óriások, boszorkányok, kalózok, tündérek és egyéb mesehősök járnak fel-alá. www.legendfest.hr

www.tenistra.com

ISZTRIA

www.horvatorszag.hr

11


ASTRO PARTY LUNASA

SEPOMAIA VIVA Umag Augusztus 1 - 3.

Novigrad, Július 31 augusztus 1.

Archívum: Isztria Megye Idegenforgalmi Közössége

Archívum: Isztria Megye Idegenforgalmi Közössége

Képzelje el, amint a városi harangtorony a szeme előtt tűnik el, s helyén a csillagos égbolt jelenik meg. Nagyjából így fog kinézni a novigradi harangtorony, amikor az Astro Party Lunasa alkalmával projektorok segítségével a végtelen csillagos égbolttá lényegítik át. A Lunas az ősi kelta neve a nyár első napjának, melyet a kelta kultúrában augusztus 1-én ünnepeltek. Az egyik novigradi parkban, szűrt fényben augusztus 1-ét pont úgy fogják megünnepelni, ahogy azt az ősi kelták is tennék. A misztikum és romantika kedvelőinek feltétlenül itt a helyük!

Umag közelében fekszik az ókori Sepomaia régészeti lelőhely, a Kr. e. 1. és 4. század között épült villa rustica maradványaival. Az ősi ókori romok látványa már magában elismerést vált ki az effajta kulturális örökség felbecsülhetetlen értéke előtt. Ezen érték tiszteletére rendezik meg Umagban évről évre a Sepomaia viva elnevezésű ókori fesztivált, melynek ideje alatt az idelátogatóknak alkalmuk nyílik átélni az elmúlt idők szellemiségét. Az ókori ruhákba öltözött vendégek élvezhetik az ókori ízeket, megismerkedhetnek a gladiátorokkal és a legionáriusokkal, ókori táncokat rophatnak és próbára tehetik magukat az ókori kézművesség és művészet ágaiban is. Látogasson el augusztusban Umagba és megígérhetjük, hogy három napra garantáltan meg fog feledkezni a 21. századról.

www.istria-novigrad.com

www.istria-umag.com

12

www.horvatorszag.hr

ISZTRIA


SZENT LOVRO ÉJSZAKÁJA Rovinj Augusztus 12.

POREČI DELFIN Poreč Szeptember 3.

Fénykép: Dalibor Talajić

Archívum: Isztria Megye Idegenforgalmi Közössége

Augusztus 12-e éjszakáján számos hullócsillag szántja az égboltot. Mivel ez a nap egyben Szent Lovro ünnepnapja, a hullócsillagokat a népi hiedelem Szent Lovro könnyeinek tartja. A hullócsillagokkal tarkított égboltban történő gyönyörködés különös élményét tapasztalhatja meg Rovinjban, ahol a tengerparti sétány lampionos „közvilágítását” lekapcsolják, hogy jobban érvényesüljön az égi tünemény. A rovinji vendéglősök is leoltják a lámpákat, s az így létrejött romantikus hangulat megtölti a lelket és mindnyájunkat ellazít.

Mindazoknak, akik jobban kedvelik a természeti környezetben űzött sportokat, ez az esemény bármely medencés úszóversenynél nagyobb élvezetet fog nyújtani. Porečben a tengerben úsznak, s ezért, a hőmérséklettől, a vízáramoktól illetve a hullámoktól függetlenül, a versenyzők azért jönnek el erre a tornára, hogy kiderüljön, melyikük is úszik olyan gyorsan, mint egy delfin. A Porečki delfin a tengeri úszófesztivál központi eseménye, és olyan amatőr úszókat vonz ide, akik több versenyszámban is összemérik erejüket. A Porečki delfin maratoni úszásban a következő 3 távon indulhatnak a versenyzők: 1500, 3000 és 5000 méter, de van itt még gyorsúszás, profi és amatőr vízilabda torna, vitorlás regatta és Horvát Jet-ski Bajnokság is. A porečiek ily módon ünneplik az életük forrásaként tisztelt tengerhez való kötődésüket, ezért jöjjön el Ön is és csatlakozzon hozzájuk.

www.istria-rovinj.com

www.poreckidelfin.com

ISZTRIA

www.horvatorszag.hr

13


GIOSTRA

SZARVASGOMBA NAPOK

Poreč Szeptember 9 - 11.

Szeptember 10 november 6.

Archívum: Isztria Megye Idegenforgalmi Közössége

Fénykép: Igor Zirojević

A Giostra történelmi fesztivál látogatóit tematikusan „repíti vissza” Poreč történelmébe, annak is 1672-es esztendejébe, amikor - a Poreština Helytörténeti Múzeum és a Pazini Állami Levéltár feljegyzései szerint – a poreči utcákon a Fiera franca triduana népünnepély tombolt. A vigadalom résztvevői íjászatban, különféle táncokban és népi játékokban mérték össze ügyességüket, a fő attrakció pedig a Giostra lóverseny volt. Poreči látogatásával változtassa át ezt a több száz éves időutazást saját élményévé.

A világon egyetlen gourmand sem nevezhetné magát annak, ha életében nem érzett késztetést arra, hogy megkóstolja a szarvasgombát, Isztria eme gasztronómiai ékkövét. A szarvasgomba, eme föld alatt termő gombafajta az Isztria védjegyének számít, s az isztriaiak oly módon fejezik ki iránta érzett hálájukat, hogy féltve őrzik a félszigetükön szokásos elkészítésének módjait. Ahhoz, hogy Ön is megismerkedjen a szarvasgombának a megannyi lehetséges ízkombinációban kiteljesedő gazdagságával, nyújtanak alkalmat az ősz folyamán megrendezésre kerülő Szarvasgomba Napok. Jöjjön el, és váljon Ön is szarvasgomba szakértővé.

www.giostra.info

www.istria-gourmet.com

14

www.horvatorszag.hr

ISZTRIA


SUBOTINA RÉGIESEN Buzet Szeptember 11.

OL ISTRIA MTB TARTUFI TOUR - PARENZANA CANNONDALE Szeptember 23 - 25.

Archívum: Isztria Megye Idegenforgalmi Közössége

Archívum: Isztria Megye Idegenforgalmi Közössége

Egy szeptember eleji látogatás Buzet városkába felér egy több száz évre vis�szarepítő időutazással, mivel már régóta rendezik meg itt szeptember elején a Subotina elnevezésű vigaszságot. A Buzet óvárosi utcácskáinak „felélesztését” célzó Subotina a mai napig eredeti formájában ünnepel, s sikeresen eleveníti fel azon régi időket és hangulatokat, melyekben Buzet őslakosai éltek és dolgoztak. A rendezvény napján a városka utcáin a hagyomány illatai és dallamai terjengenek, Buzet lakói pedig eredeti népviseletet és a 19. század végéről származó paraszti és nemesi gúnyákat öltenek magukra. Egyszóval az óváros egésze a szokások és hagyományos népi mesterségek, játékok, zenélés és régi ételek múzeumává lényegül át.

A Parenzana egykoron egy keskeny nyomtávú sínpár volt, amely az Isztriai-félsziget mélyébe behatolva, Porečtől egészen Triesztig 33 isztriai települést kötött ös�sze. Napjainkban az egykori útvonalon maratoni bicikliversenyt rendeznek, amely szépsége és látványossága okán a Nemzetközi Kerékpár Szövetség eseménynaptárjába 1-es besorolással került be. Lévén az ezen a versenyen történő részvétel a kerékpárosoknak nemzetközi pontokat hoz, a biciklisták nagyszámú részvételére számítanak, ami az Parenzana-t egy olyan csúcs sporteseménnyé avanzsálja, melyet a sport szerelmeseinek nem lenne szabad kihagyniuk.

www.istria-buzet.com

www.parenzana.com www.istria-bike.com

ISZTRIA

www.horvatorszag.hr

15


K VARNE R


RIJEKAI KARNEVÁL

BÉKÁK ÉJSZAKÁJA

Rijeka Január 17 - március 9.

Lokve Április 23 - 24.

Fénykép: St. Valter

Fénykép: Bojan Grgurić

A régmúltba visszanyúló tradícióra alapozva, amely során - a szájhagyomány szerint - az ún. grde maske, azaz a csúf állarcok viselői fergeteges mulatság közepette kergették el a gonosz szellemeket, Rijeka Horvátország karneváli fővárosává nőtte ki magát. Ezeken a napokon a város kapui kizárnak minden komolyságot, s csak a vidámság és gondtalan mulatozás előtt nyílnak ki. Így idén is, a város kulcsainak átadása után, az éppen a városban tartózkodók mindegyikét magával ragadja a karneváli vigaszság. Az álarcok, melyek mögé elbújva mindenki egy szempillantás alatt elfelejtheti a bánatát, végelláthatatlan sokasága napokig sugározza a jókedvet a város utcáin, míg a karnevál csúcspontja a záró nap, amikor a város utcáin végigvonul a pompás és nemzetközi hírű Nemzetközi karneváli felvonulás.

A környező települések lakosai a Gorski kotar hegységben fekvő kicsiny falu, amely egy olyan lápos területen fekszik, ahol sok a tócsa (lokva), lakosságát tréfából békázóknak nevezték el. Egykoron sok legény verekedett e gúnyos megnevezés miatt, ám idővel Lokve lakosai elfogadták ezt a ragadványnevet, melyből lassanként a falu jelképe lett. Éppen ezért a tavasz beköszöntével olyan ünnepségeket rendeznek, melyen nem csak a békákat ünneplik meg, hanem a helyi embereket is. A békából készült legkülönfélébb ételek mellett, az est fénypontja a mára már elhíresült békaugráltató verseny. A békatulajdonosok magukkal hozzák kedvenceiket és, a nézők nagy örömére arra biztatják őket, hogy ugorjanak minél hosszabbat. Egy valóban emlékezetes élmény.

www.ri-karneval.com.hr

www.tz-lokve.hr

KVARNER

www.horvatorszag.hr

17


APOXYOMENOS NAPJAI

NEMZETKÖZI STÚDIÓSZÍNHÁZI FESZTIVÁL

Mali Lošinj Április 24 - 27.

Rijeka, Május 3 - 11.

Fénykép: Sergio Gobbo

Fénykép: Petar Fabijan

A világon csupán hét, Apoxyomenos ógörög atlétát ábrázoló szobor maradt fenn, és ezekből egyiket pont Horvátországban találták, méghozzá 45 méter mélyen a tenger alatt. 1999-ben, Lošinj-sziget közelében találtak rá a két szikla közé beszorult bronzszoborra. A mint egy kétezer éves atléta szobrát kiemelték a tengerből, és alapos restaurálásnak vetették alá. Miután visszanyerte egykori fényét, Apoxyomenos szobra a Mali Lošinj-i Kvarner palotában kerül állandó kiállításra 2011 végén. Eme fontos régészeti feltárás alkalmából Lošinj lakói Apoxyomenos Napokat rendeznek, melyek ideje alatt a látogatók a legkülönfélébb Apoxyomenos témájú rendezvényen vehetnek reszt, úgy mint fényképkiállítások, kerámia- és ókori ékszer-kiállítás, régészeti merülés, ókori gasztronómia, ókori hajviseletek, görögrómai birkózótechnikák bemutatása, a legkülönfélébb szállodai kínálatok - római fürdő és masszázs, s íly módon tehetnek tanúbizonyságot arról, hogy milyen fontossággal is bír ez a lelet kulturális örökségünk számára.

Ez a rijekai fesztivál az egyik legkedveltebb gyülekező helye azoknak az európai színházcsinálóknak, akik a színpadi gondolkodáshoz való hagyománybontó hozzáállást ápolják. A nemzetközi porondon a fesztivál a provokatív és formabontó jegyet képviseli. Mivel a független színházi produkció már régóta egyre nagyobb teret nyer, s ezt a közönség is felismerte, nem csoda, hogy éppen a stúdiószínházak kreatív kezei közül kerülnek ki a leghatásosabb színházi előadások. A szomszédos országokon kívül Rijekába eddig Nagy-Britanniából, Svájcból, Belgiumból, Németországból és más európai országokból is érkeztek színházi társulatok. Az eddig itt vendégszerepelt művészek közül külön említést érdemel az olasz színház primadonnája, Emma Dante, valamint az új színházi valóságért járó európai díj birtokosa, Hermanis Alvis. Bizonyosak vagyunk abban, hogy vendégeinknek és a változatos előadásoknak köszönhetően az idei fesztiválon is kellemes meglepetések várnak ránk.

www.tz-malilosinj.hr

18

www.horvatorszag.hr

KVARNER

www.theatrefestival-rijeka.hr


HARTERA 7

FIUMANKA

Rijeka Május 9 - 11.

Rijeka Május 9 - 11.

Fénykép: Darko Vaupotić

Fénykép: Foto Flash

Ha új kalandokra, olyan új élményekre vágyik, melyek eltörlik a zene és a kaland közötti határokat, akkor a Hartera zenei fesztivál a megfelelő hely az Ön számára. Az egykori rijekai papírgyár, melyről a fesztivál a nevét kapta, folyosóin és csarnokaiban lézengve pont erre fog rátalálni: a gyár építészet misztikus hangulatába beleillő tánczenére, melyet kortárs művészek kreációival tupíroznak fel. S Ön körül mindenütt táncoló emberek mosolygós arcai. A Hartera szuverén módon alakítja imázsát az európai fesztiválok világában és szívélyesen vár minden, kellemes szórakozásra vágyó embert.

Kétségtelenül lélegzetelállító látvány a fehér vitorlákkal tarkított rijekai öböl panorámája. A világ minden tájáról érkező vitorlázók egyszer egy évben itt találkoznak a Velika Fiumanka nevű vitorlás regattán, amely a Rijeka-Omišalj-Rijeka szakaszon kerül megrendezésre. Ezen a versenyen a legügyesebb vitorlázók is kiadják magukból erejük utolsó atomjait. Idén a nagy regatta keretein belül a Press Fiumanka médiaregatta is megrendezésre kerül. www.fiumanka.hr

www.hartera.com

KVARNER

www.horvatorszag.hr

19


KULTURÁLIS NYÁR

FUŽINEI NYÁR

Malinska Június - szeptember

Fužine Június 11 szeptember 17.

Fénykép: Sanjin Ilić

Fénykép: Marinko Jakovljević

A Krk-szigeti Malinska lenyűgöző, a nyaralást megnemesítő, azt értékesebbé és jelentősebbé tévő kulturális programmal várja vendégeit. Július, augusztus és szeptember folyamán ugyan is a Szent Mária Magdaléna kolostorból komolyzenei művek dallamfoszlányai szűrődnek ki. A legtehetségesebb horvát művészek választják Malinskát, hogy itt mutassák be zenei tehetségük teljes palettáját. Hasonlóképpen, a Szent Miklós Képtárban olyan kiváló művészek alkotásaiban gyönyörködhetünk, mint Sanja Ipšić Randić, Ivan Mareković vagy Beti Kranjčević. Ne hagyja, hogy a Malinskán töltött nyaralása anélkül múljon el, hogy lelkét ne balzsamozta volna be egy cseppnyi kultúrával.

A vonzó Bajer-tó partja nyaranként olyan szórakoztató esemény színterévé válik, mint például különféle koncertek és sportversenyek. Ezek azok a rendezvények, melyekkel Fužine lakói az ő káprázatos hegyvidékükre látogatók itt tartózkodását igyekeznek kellemesebbé tenni. S míg a hegyvidéki szombat esték kellemes langymelege simogatja bőrét, és a fellépő sztárok produkcióinak dallamai kényeztetik füleit, addig ízlelő bimbóiról a horvát hegyvidék különleges és titokzatos ételeiből álló helyi gasztro kínálat gondoskodik.

www.tz-malinska.hr

20

www.horvatorszag.hr

KVARNER

www.tz-fuzine.hr


NYÁR A LUJZA - ÉS KAROLINA-ÚTON Delnice, Június 12 szeptember 11.

NYÁR A GRADINÁN Rijeka Június 15 szeptember 15.

Fénykép: Ninoslav Pleše

Fénykép: St. Valter

A Gorski kotar hegységen keresztül egykoron fontos nemzetközi karavánutak haladtak át. A 18. század elején épült meg a Karolina út, ez a Károlyvárost Bakar városával összekötő fontos közlekedési útvonal. A kedvezőtlen terepviszonyok miatt azonban a 19. század elején egy újabb utat építettek, amely Napóleon felesége, Mária Lujza tiszteletére a Lujzijana nevet kapta. A Lujza-út korának egyik legkorszerűbb európai útja volt, jelentős előnyöket biztosítva ezzel a Gorski Kotar térségében élő lakosság számára. Ezek az utak mára már elveszítették egykori jelentőségüket, ám a fénykoruk előtt ezzel a nyári rendezvénnyel tisztelegnek. A Lujza- és a Karolina-utakon ilyenkor korhű ruhákba öltözött utazók karavánjai vonulnak végig, minden kanyarban muzsika hangja szól, s a házigazdák minden alkalmat megragadnak, hogy körbekínálják a házias ételeket és süteményeket. Csatlakozzon Ön is a nemesek, hercegek és pazar fogataik eme színpompás felvonulásához.

A három nyári hónap folyamán Rijeka látogatói részesei lehetnek azon változatos kulturális programsorozatnak, melyet az ókori római kilátótorony helyén épült, a törökök támadásait visszaverni hivatott Trsati várerődben rendeznek meg. Ezen történelmi építmény falain belül kerül megrendezésre az a kulturális – szórakoztató program, amely számos ismert hazai színművészt és esztrád művészt lát vendégül. Helyezze magát kényelembe, hűsítse le magát a nyári kánikulában a vár falai között és adja át magát az előadások és koncertek élvezetének. www.ljetonagradini.com

www.lujzijana.com

KVARNER

www.horvatorszag.hr

21


RIJEKAI NYÁRI ÉJSZAKÁK

VINODOLI NYÁRI ESTÉK Bribir, Grižane, Tribalj és Drivenik Július - augusztus

Rijeka, Június 28 július 23.

Fénykép: Dražen Šokčević

Fénykép: Dino Lovrić

A nyári hónapok folyamán Rijeka közterei, utcái és teraszai színházi pódiummá lényegülnek. A népszerű városi helyek, sőt az olyan lokációk is, melyekről maguk a rijekaiak is nehezen hinnék el, hogy színészek és színházi kellékek színterévé válhatnának, néhány hét erejéig a legkülönfélébb zenei- és színházi kifejezésformát művelő művészek kezébe kerülnek. A Fesztivál programja a klasszikus drámáktól, az új drámai szövegek ősbemutatójától és komolyzenei koncertektől egészen az utcai színházak és esztrád művészek koncertjeiig terjed. A Fesztivál elkerülhetetlen részét képezi az ipari építészet és a színház közötti korszerű kapcsolat kérdéseinek boncolgatása, s éppen ezért néhány színdarabnak a hajdani ipari üzemek helyiségei adnak otthont.

A Vinodoli Riviéra nyári vendégei készüljenek fel egy olyan nyaralásra, melyen a tenger és a napfény adta élvezeteken túl egy valódi zenei élményben is részük lehet. Nyaranként ugyan is a Novi Vinodolski környékén lévő történelmi lokációkon, mint például Bribir és Drvenik ősi Frangepán várromjai, hangversenyeket rendeznek, melyek változatosságukkal tágítják zenei horizontjainkat. A hold fényébe burkolózott ősi romfalak hangulatának megfelelően, a Vinodoli Nyári Esték komolyzenei művek színvonalas előadását nyújtják. Egyes esték a horvát népzene részére vannak fenntartva, amely kultúránk ősi gyökereit tárja fel. Ám ne lepődjenek meg, ha a zenészek helyett színészek lépnek fel. Az idei évtől ugyan is a vinodoliak számos színházi meglepetéssel készülnek, amivel csak tovább gazdagítják az Ön kultúrnyaralását.

www.rijeckeljetnenoci.com

www.tz-vinodol.hr

22

www.horvatorszag.hr

KVARNER


NEMZETKÖZI NYÁRI KARNEVÁL

LIBURNIA JAZZ FESZTIVÁL

Novi Vinodolski Július 1 - 2.

Opatija Július 1 - 3.

Fénykép: Ivan Balažević

Fénykép: David Kurti - Foto Luigi

A nyári hónapok folyamán egyes kvarneri városok utcáin álarcos felvonulók tűnnek fel. Ez alól Novi Vinodolski sem kivétel, így július az a hónap, amikor Novi megnyitja városi kapuit a maskarák előtt és ideiglenesen a Nyári Karneválnak adja át a hatalmat. Immáron hagyományosan, ilyenkor nincs helye a komor ábrázatoknak és a mogorva tekinteteknek, a mosoly járványszerűen terjed el az egész városban. Engedje el gondjait, bújjon egy álarc mögé és emlékeztessen mindenkit arra, hogy milyen szép is az élet.

Amennyiben Ön is szenvedélyes dzsesszrajongó, akkor nyáron Abbázia az igazi hely az Ön számára. Ha a dzsesszre nem összetett és zárt zenei formaként tekint, amely kizárólag zenészeknek, és nem a szélesebb közönségnek szól, akkor a Liburnia Jazz Fesztivál még inkább szól Önnek, mint a szenvedélyes dzsesszrajongóknak. A cél ugyan is nem más, mint közelebb hozni a jazz műfaját a szélesebb zenei közönséghez. Ezért e fesztivál keretein belül élvezheti a legtehetségesebb jazz előadók hangszeres virtuozitását, s egyben aktívan részt vehet a jazz műhelyekben, melyeken bizonyítást nyer, hogy a jazz egyike azon zenei stílusoknak, amely mindenki ízlését kielégíti. Jöjjön el Abbáziába és váljon a nemzetközi jazz közösség részesévé.

www.tz-novi-vinodolski.hr

www.liburniajazz.hr

KVARNER

www.horvatorszag.hr

23


KASTAVI KULTURÁLIS NYÁR

KAISERNACHT Opatija Július 15 - 17.

Kastav, Július 1 augusztus 26.

Fénykép: Darko Trbović

Fénykép: David Kurti - Foto Luigi

A Rijeka feletti dombon telepedett meg Kastav, a kultúra és a művelődés városkája. Hűen ezen hagyományhoz, Kastavban nyaranként sokszínű és színvonalas kulturális programokat szerveznek. Az idelátogatók a színházi, zenei és képzőművészeti rendezvények széles palettájából válogathatnak. Az előadások, a hazai és külföldi zenészek koncertjei valamint a különféle kiállítások sokasága ráerősít arra a romantikus hangulatra, mellyel a Kastavi Kulturális Nyár bűvöli el vendégeit.

Az Adria ékkövének lenyűgöző épületei és káprázatos parkjai elrepíthetik Önt egy másik világba, a mesék világába, melyben „a herceg fehér lovon” kéri meg a hercegnő kezet. Mind ez annak köszönhető, hogy Abbázia letéteményese az Osztrák-Magyar Monarchiának, s egyben a császári udvar legkedveltebb pihenőhelye volt. Ez a királyi üdülőhely mindig is számos királyt, császárt, herceget, grófot és bárónőt vonzott de az ihletet vágyó művészek is gyakori vendégei voltak. Mindannyiukkal találkozhatunk júliusban Abbázia utcáin, ugyan is felelevenítendő a hajdani hangulatot, a város lakói minden év júliusában, udvari kosztümöket öltenek magukra és részt vesznek azon a rendezvényen, amely a várost néhány évszázadnyira visszarepíti a múltba.

www.kkl.hr

www.opatija-tourism.hr

24

www.horvatorszag.hr

KVARNER


OSORI ZENEI ESTÉK

RABSKA FJERA

Osor Július 19 augusztus 28.

Rab Július 25 - 27.

Archívum: OGV

Fénykép: Goran Novotny

Mintha csak a világ legtermészetesebb dolga lenne, hogy Lošinj és Cres szigetek festői szépségű városainak utcáin sétálgatva a csukott zsaluk mögül kiszűrődik a zene. Osor városát melynek házai között egy ókori színház rejtőzik, különleges művészi hangulat lengi be. Ha egy pillanatra megáll az osori Mária Mennybemenetele reneszánsz templom előtt, hallani fogja a zenét, mely mintha pont erre a helyre és pillanatra íródott volna. Ez a muzsika azonban nem az Ön képzeletének szüleménye, a templom falai között ugyan is egy valódi koncert zajlik, s ez csak egyike az egész nyáron át tartó hangversenysorozat azon programjai közül, melyeken a leghíresebb hazai zeneművészek lépnek fel, akik az Osori Zenei Estek-en is szerepelnek.

Szt. Jakab, Szt. Antal és Szt. Kristóf az a három szent, kiknek neve napján Rab visszatér a középkorba. Az ősi lovagi torna versengéseit a Rabi Íjászok Tornáján idézik fel, melyen a vitézek a hagyományosan a Rab hercege által átadott díjért küzdenek. A hangulatot a muzsikusok és zászlóvivők fokozzák, s minden középkori jelmezes résztvevő csatlakozhat a város utcáin végighaladó nagy felvonuláshoz. A Rabska fjerával a rabiak városuk azon időkben volt kinézetét elevenítik fel, amikor szabadságát és független státusát - a municipiumot - ünnepelte. www.tzg-rab.hr

www.osorskeveceri.hr

KVARNER

www.horvatorszag.hr

25


LOVREČEVA KRKI VÁSÁR

VINODOL RÓZSÁJA Augusztus 13. Bribir Augusztus 18 - 20. Novi Vinodolski

Krk Augusztus 8 - 10.

Fénykép: Ivica Brusić - Brujo

Fénykép: Ivan Balažević

Nyaranta az adriai szigeteken tényleg kevés olyan dolog van, ami meglepetésként hatna. Mindenre készen állunk, ami csak kitelik a képzeletből. A krki lovagok és az ő udvarhölgyeik azonban legmerészebb várakozásainkat is felülmúlják. Épp egy ilyen nem hétköznapi látkép várja Önt Krk szigetén - a lovagok különféle vitézi játékokban versengenek, tengeri csata folyik a városi kikötőben, a kalózok a rég elveszett kincs után kutatnak. S Önnek nem hogy félnie nem kell attól, hogy bármelyikük is kárt tehet Önben, hanem mindezt nyugodtan, az eredeti krki konyha finomságaiban tobzódva szemlélheti. Ez tehát a Lovrečeva!

A szájhagyománynak köszönhetően Novi Vinodolski lakóinak körében a mai napig fennmaradt egy történet. A szüreten ugyan is, melyen minden évben részt vett a vidék összes fiatalja, árgus szemekkel figyelték, hogy melyik leány a legszorgalmasabb. A szüret befejeztével a szüretelő leányok közül megválasztották a legszebbet és a legszorgalmasabbat, kinek fejére került a szőlőkacsokból font korona. A sikeres szüretelés ünneplését éppen ennek a leánynak ajánlották. A vinodoliak a hagyomány felelevenítése és a vidék múltjának korszerű megidézése mellett döntöttek. Az ünnepségen részt vevő vendégek a tájjellegű vinodoli specialitásokban, biotermékekben, különböző népi táncokban és tambura zenében tobzódhatnak.

www.tz-krk.hr

www.tz-novi-vinodolski.hr

26

www.horvatorszag.hr

KVARNER


NAGYBOLDOG ASSZONY NAPI ZARÁNDOKLAT

LIBURNIA FILMFESZTIVÁL

Rijeka, Trsat Augusztus 15.

Ičići Augusztus 24 - 27.

Archívum: Primorsko-goranske Megye Idegenforgalmi Közössége

Fénykép: Dino

A régmúlt 1291-es esztendőben egyik reggel a trsati favágók előtt az erdőben egy olyan házikó tűnt fel, amely azelőtt nem volt ott. Első „felindulásukban” Jurjević plébánost keresték fel a csoda hírével, aki megnyugtatta őket és elmondta, hogy ő már tudja miről is van szó. Ez volt tehát Boldogságos Szűz Mária názáreti háza, melyet a török hódításoktól való félelmükben Trsatba helyeztek át az angyalok, ahol három évig és hét hónapig állt a házikó, majd ezután Loretóba, - az egyébként eredeti célállomásra - került. Frangepán Márton főúr, a trsatiakat megvigasztalandó, a házikó helyén ferences kolostort építtetett. Trsaton helyezkedik el tehát a Szűz Mária kegytemplom, melyhez rengeteg hívő zarándokol el, hogy kérése meghallgatást nyerjen, főként Nagyboldogasszony ünnepnapján.

Helyezze magát kényelembe és az Ičići felett elterülő csillagos égbolt alatt élvezze a kortárs horvát dokumentumfilm fesztivál vetítéseit. Mindezt a Liburnia Film Festival programja teszi lehetővé, amelyen egynéhány premier bemutatón kívül rendszeresen levetítik azokat a hazai dokumentumfilmet, melyek a megelőző évben díjat nyertek a hazai vagy nemzetközi filmfesztiválokon. Ezzel a válogatással a fesztivál a hazai dokumentumfilmek legjavát mutatja be a látogatóknak. A vetítések után ossza meg benyomásait a többiekkel is, érezze jól magát, s élvezze a Fesztiválon fellépő zenészek produkcióit. www.liburniafilmfestival.com

www.trsat-svetiste.com

KVARNER

www.horvatorszag.hr

27


KRK SZIGETI BORNAPOK

OLÍVA NAPOK Punat Október 1 - 10.

Vrbnik Augusztus 26 - 27.

Archívum: Vrbnik Járás Idegenforgalmi Közössége

Fénykép: Ernest Bonifačić

Azon borok közé, melyekre a horvát borászat gazdag hagyományát a világ elé tárva büszkék vagyunk, soroljuk a vrbniki szőlősgazdák borait is. A vrbniki borászok hatalmas üdvözléssel fogadják ezt a megtiszteltetést. Minden év augusztusában egybegyűjtik a bor minden szerelmesét: a termelőket és azokat, akik egyszerűen csak élvezetüket lelik a borcsepp vonzerejében. A vrbniki Bornapokon a vendégek egész napos bemutatókon és borkóstolókon vehetnek részt, lehetőségük nyílik arra, hogy az őstermelőktől első kézből vásárolják meg minőségi boraikat, s kóstolják meg a többi tájjellegű krki gasztronómiai specialitást. A kóstolgatás vidámsága és az ínyünket ért kényeztetésen túl azon kiállítások is lenyűgözőek, melyeken a krkiek a borászati és szőlészeti felszereléseiket mutatják be, valamint beavatnak minket a borkészítés azon rejtelmeibe, melyekkel garantáltan nem találkozhatunk a korszerű ipari borüzemekben.

Nehéz lenne úgy az Adriai tengerre gondolni, hogy fel ne idéznénk magunkban az olíva illatát és az olívaolaj ízét. Mivel az olíva a horvát konyhaművészet kedvelt eleme, nem csoda, hogy a Krk-szigeti Punatban Olíva napok elnevezéssel tartanak egy olyan rendezvényt, melyen az idelátogatóknak mutatják be eme gyógyhatású termény jellegzetességeit. Kiváló alkalom nyílik arra, hogy Ön is részt vegyen az olíva szüretelésében, s íly módon váljon részesévé a sziget mindennapjainak. Míg Ön szüretel, a házigazda, a sopilo nevű népi hangszer hangjainak kíséretében szolgálja fel a parasztreggelit. Nem lesz azonban nehéz kihúzni estig, amikor is bőséges lakoma vár Önre. Horvátország legjobb szakácsai vetekednek ugyan is az olívás ételek elkészítésében, amelyeket természetesen Önnek is lesz alkalma megkóstolni.

www.vrbnik.hr

28

www.horvatorszag.hr

KVARNER

www.tzpunat.hr


MARUNADA - A GESZTENYE ÜNNEPE

VÍZ ALATTI SZIGONYOS HALÁSZ ÚJÉVI KUPA

Lovran Október 14 - 30.

Mali Lošinj December 29 - 30.

Fénykép: Ana Slamek

Fénykép: Miro Andrić

A lovrani gesztenyét a világ legjobb minőségű gesztenyefajtái közé sorolják. Ez a Kvarner vidék jellegzetes endemikus fajta a lovrani tengerészek jóvoltából idekerült távol-keleti és hazai gesztenye fajták keresztezéséből született meg. A lovrániak nagyon büszkék saját gesztenyéjükre, ezért három hétvégét szenteltünk oktoberben a gesztenykészitésnek, az első hétvégén Lovránban, a másik két hétvégén a környező Lignju és Dobrec falvaiban rendezik meg a Marunada nevezetű népünnepélyt. A vigaszságon gesztenyéből, hagyományos sültgesztenyéből készült termékeket, illetve gesztenyével készült ételeket, valamint különféle édességeket, süteményeket és tortákat kínálnak a vendégeknek. A kínálatban azért találunk olyasmit is, amiben nincs gesztenye, mint például a házi mézes pálinka és a házi újbor.

A víz alatti szigonyos halásznak a város egyik terén felállított szobra is azt bizonyítja, hogy a lošinjiak milyen nagyra tartják ezt a sportágat. Az enyhe mediterrán éghajlatnak köszönhetően a lošinjiaknak évről évre alkalma nyílik a versenyzés felejthetetlen élményét nyújtani az új év beköszönte előtt. Az attraktív Városok Újévi Kupája minden egyes merülése lélegzetelállító, és lelkes szurkolásra készteti a közönséget. Itt az alkalom, hogy különlegesen bátor emberek társaságában, igazi sportos hangulatban köszöntse az új évet. www.udica.hr

www.tz-lovran.hr

KVARNER

www.horvatorszag.hr

29


LIK A - K ARLOVAC


URADALMI VÁSÁR

NOVALJAI KULTURÁLIS NYÁR

Dubovac Május 16 - június 3.

Novalja Június - szeptember

Fénykép: Igor Čepurkovski

Fénykép: Eugen Rebernišak

Dubovac az év két teljes hetére középkori városkává lényegül át. A város, amely már jóval azelőtt mozgalmas kereskedelmi életet élt, mielőtt Károlyvárost megalapították volna, hosszú és változatos történetét megünnepelendő a vidék lakói nagy vásárt rendeznek. Ezen vásár utcáin sétálgatva ismerkedjen meg a középkori szokásokkal, mesterségekkel, fegyverekkel, játékokkal és ételekkel. Jelmezes csepűrágók és muzsikusok szórakoztatják a népet, a kereskedők és kézművesek középkori bolondok módjára csábítják standjaikhoz a vevőket, míg a páncélos vitézek és a történelmi seregek katonái bátran küzdenek az Ön figyelméért. Ki tudja, talán Önre mosolyog a szerencse, s meglovagolhatja a fehér paripát, majd kiszabadíthatja a vártoronyban sínylődő szűzleányt.

A novaljaiak a városuk napját Szent Antal neve napján, június 13 -án megünnepelvén „indítják útjára” a különböző kulturális-művészeti és szórakoztató programokban gazdag hosszú forró nyarat. A Novaljai Kulturális Nyáron belül kerül megrendezésre többek között a Novaljski trijatar rendezvény is, amely az idén egy sor színi előadást, hazai és külföldi muzsikusok által adott komolyzenei koncertet, különféle képzőművészeti kiállítást, a pag szigeti juhokat és a pagi sajtot bemutató különleges kiállítást, valamint népi estet lát vendégül, mely utóbbi keretein belül kerül megrendezésre a Pag szigeti Festival pisme nakanat. Az ilyen programok mellett a nyár még tovább tart Novaljaban! www.tz-novalja.hr

www.karlovac-touristinfo.hr

LIKA - KARLOVAC

www.horvatorszag.hr

31


OGULINI MESEFESZTIVÁL

SZENT IVÁN ÉJI TŰZ Banija és Gaza a Kupa folyó partja Június 23.

Ogulin Június 10 - 12.

Fénykép: Ankica Puškarić

Fénykép: Vedran Skukan

Pusztán Ivana Brlić Mažuranić nevének említésére is felcsillan a gyerekek szeme. A név ugyan is eszükbe juttatja a horvát mesék hőseinek megannyi kalandját, Stribor erdejét, a csintalan Tintilinićeket, és az igazságot kutató kíváncsi Potjehot. Ivana Brlić Mažuranić a legnépszerűbb és egyben legtöbbször fordított horvát írónő, kinek meséi lenyűgözik a gyerekeket, s fantáziadús világuktól a felnőtteknek is eláll a lélegzetük. Az oguliniak éppen ezért egykori polgártársnőjük emlékére évről évre megrendezik a Fesztivált, amely városukat mesebeli világgá változtatja. Ogulinban színházi társulatok, írók és zenészek érkeznek, színházi előadásokat, rajzfilmvetítéseket és műhelyfoglalkozásokat tartanak, melyek serkentik a kreativitást és szárnyakat adnak a fantáziának. Néhány nap erejéig hagyja maga mögött a valóságot, és induljon el azon az úton, melyen nem csupán tündérek és manók, hanem gonosz boszorkányok is kíséretéül szegődnek.

A Keresztelő Szent János születésnapjának ünnepét megelőző éjszakán a Kupa-folyó partjain a fények varázslatos játékának lehetünk tanúi. Mintha csak abban versengenének, hogy kinek a tűzrakása lesz káprázatosabb, Banija és Gaza lakói, mindenki a folyó „saját” oldalán rak tüzet, melynek fénye beragyogja az éjszakai eget, s a jelenlévőket az Úr jelenlétének érzésével tölti meg. A nézők sorai közül elismerő morajlás hallik, míg a tűzrakásokból kipattanó szikrák a sötét éjszakába vesznek. www.karlovac-touristinfo.hr

www.ogfb.hr

32

www.horvatorszag.hr

LIKA - KARLOVAC


KARLSTADT FESTIVAL

SLUNJI NYÁR Slunj július-augusztus (hétvége)

Karlovac, Június 23 szeptember 4.

Archívum: Karlovác Megye Idegenforgalmi Közössége

Fénykép: Ivančica Cindrić

A Karlstadt festival magában foglalja a Karlovacban június-júliusban zajló összes kulturális programot. Július 13. azonban mégis csak különleges dátum, s éppen ezért ezt a napot jelölték ki a fesztivál központi napjává, hiszen ezen a napon ünneplik Karlovac születésnapját. Az idén a karlovaciak városuk 432. születésnapját ünneplik, melynek alkalmából egy hamisítatlan szülinapi ünnepséget szerveznek, a legkülönfélébb szórakoztató és gasztro programokkal. Jöjjön el ön is, és gratuláljon a városnak, amely négy folyón fekszik!

A hosszú nyári napokat Slunj lakosai szórakozással töltik. Július és augusztus folyamán Slunjban egy sor rekreációs- és sportrendezvényt szerveznek. A Slunji Nyár a hagyományos játékokkal veszi kezdetét a Korana-folyón, majd az elkövetkező hétvégeken a legkülönfélébb sportprogramok jönnek, úgy mint: labdarúgás, strandröplabda vagy tekézés, egészen a szokatlanabb sportokig, mint például a paintball, a súlyemelés vagy a régi sportok népszerű olimpiája, a brđanijada. A sporteseményeken túlmenően azonban Slunj lakói természetesen nagy hangsúlyt fektetnek a kultúrára is, s ezért egy sor kiállítással, fiatal zenekarok fellépésével, könyvbemutatókkal és képzőművészeti műhelyekkel tarkítják ezt az amúgy is változatos nyári programot. Jöjjön el, és érezze jól magát a Slunji Nyár programjain!

www.karlovac-touristinfo.hr

www.tz-slunj.hr

LIKA - KARLOVAC

www.horvatorszag.hr

33


USZKÓK NAPOK

KARLOBAGI NYÁR

Senj Július 1 - 3.

Karlobag Július 15 augusztus 31.

Fénykép: Dino Lovrić

Archívum: Karlobag Járás Idegenforgalmi Közössége

Az Észak-Velebit aljában megtelepedett tengerészváros, Senj dicső múltját az uszkó vitézek bátorsága fémjelzi. A senjiek történelmük legdicsőbb napjait az Uszkók napok - a megelevenedett történelem háromnapos rendezvényének idején idézik meg. Ezeken a napokon Senjben lovagi tornákat, felvonulásokat tartanak, s az egész város éjjel-nappal „ostrom” alatt áll. Ezen izgalmakat az idelátogatók a lovagi táborokban pihenhetik ki, ahol középkori ínyencségek készülnek, avagy átadhatják magukat a középkori komédiások, mókamesterek és reneszánsz zenészek nyújtotta bolondozásnak.

Ha nyári szabadságát nyugalomban, teljes tétlenségben kívánta volna eltölteni, még véletlenül se kacérkodjon Karlobaggal, mivel a karlobagiak a vendégeik számára programokkal és lehetőségekkel teli aktív nyarat „irányoztak” elő. Azon felül, hogy Karlobagban az ételek és italok tájjellegű ízeiben tobzódhatnak, régi Baska placa nevű főterén heti két estén rendeznek táncestet vagy halászvigaszságot, míg a valamelyest „komolyabb” szórakozásra vágyókat a Szt. József-templomból kiszűrődő komolyzenei dallamfoszlányok fogják elbűvölni. Minden másról pedig a napsütés és a tenger gondoskodik.

www.tz-senj.hr

www.tz-karlobag.hr

34

www.horvatorszag.hr

LIKA - KARLOVAC


ÖKO-ETNO GACKA

NEMZETKÖZI SENJI NYÁRI KARNEVÁL

Otočac Július 23.

Senj Augusztus 8 - 13.

Archívum: Otočac város Idegenforgalmi Közössége

Fénykép: Dino Lovrić

A Gacka völgye egy igazi természetes gyógyhely. A tiszta hegyi levegő, a kristálytiszta víz és az út mentén virágzó gyógyfüvek gazdagsága azok a kincsek, melyeket a helyi lakosság már évszázadok óta odaadóan ápol. Ezen vidékre tett minden látogatás főnyeremény testnek és léleknek egyaránt, míg az Otočacban megrendezendő hagyományos vásáron arra is alkalom nyílik, hogy ezen kincsek egyikétmásikát hazavigye innen magával. Ugyan is a legjobban a helyi emberek által ismert receptek alapján számos mézből és gyógynövényből készült terméket, különféle lekvárokat és pálinkákat, gyapjúból és fából készült termékeket készítenek, s a gackai vásár egy olyan rendezvény, amely mindezeket egy helyen kínálja.

Meglehet a senjieknek a nyári karnevál az év legfontosabb eseménye. A karneváli hangulat már jóval az esemény kezdete előtt áthatja és felpezsdíti a városka legeldugottabb szegleteit is. Amikor pedig kezdetét veszi, a karneváli vigaszság megszakítás nélkül egy egész hétig is kitart - jelmezes csoportok karneváli játékokban történő versengése, jelmezes motoros felvonulás, táncprodukciók, utcai performanszok, aszfaltfestés és egyebek. Ezzel együtt az a tény, hogy nyáron kerül megrendezésre, különös bájt kölcsönöz a rendezvénynek. Az összes kísérő program mellett a karnevál csúcspontja kétségtelenül a nagy karneváli felvonulás, melyen mint egy háromezer jelmezes vesz részt.

www.tz-otocac.hr

www.tz-senj.hr

LIKA - KARLOVAC

www.horvatorszag.hr

35


LIKAI ŐSZ Gospić Október 1 - 2.

Fénykép: Mario Romulić

A likai hegyek szépsége arra sarkalhat minket, hogy elfelejtsük honnan jöttünk és merre tartunk, s meseszerűségével gyakran repít minket vissza más időkbe. Ezt az élményt azonban a Likai Ősz néven Gospićban megrendezésre kerülő esemény is megadhatja nekünk. Központi rendezvénye egy kiállítás, melyen a látogatók megismerkedhetnek a likai kisgazdaságok és vállalkozások lehetőségeivel. A kiállítás ugyanakkor bemutatja a térség hagyományos jegyeit, úgy mint: étkezési-, használati- és dísztárgyaik, melyeket a likaiak emberemlékezet óta készítenek. A kiállítást jól kiegészítik a kulturális-művészeti együttesek, melyek zenéjükkel hamisítatlan likai hangulatot teremtenek. www.licko-senjska.hr www.lsz-lira.hr

36

www.horvatorszag.hr

LIKA - KARLOVAC


DALMÁCIA Z ADARI RÉGIÓ


VIRÁGNAPOK

WINNETOU NYOMÁBAN

Sv.Filip i Jakov Április 22 - 24.

Starigrad-Paklenica Április 16 - 24.

Archívum: Sv.Filip i Jakov Járás Idegenforgalmi Közössége

Fénykép: Dinko Denona

Sv. Filip i Jakovban az április immáron zsinórban a tizenegyedik éve a virágok jegyében telik el. Engedje át magát három napra a virágos rétek bódító illatának és gyönyörködjön a színek pompázatos kollázsában. Vegyen egy mély lélegzetet és hagyja, hogy magával ragadja a természet ember kreálta szerénytelen szépsége. A Zadar Megye Virágfesztiválja alkalmat kínál, hogy ön is részt vegyen az öko-műhelyek munkájában, a prezentációkon, a tanácsadásokon és előadásokon, a virágkötők vetélkedésén, a kiállításokon és divatbemutatókon. A virág mindig is a lélek legkedvesebb ajándéka volt, és az is marad.

Winnetou, a bátor törzsfőnök természetesen a mi nemzeti parkjaikban - Paklenica, Krka és a Plitvicei - tavak - is végiglovagolt, legalább is a filmvásznon. Ezen nemzeti parkok természeti szépségeit használták fel ugyan is a mint egy negyven évvel ezelőtt a Karl May híres regényei alapján forgatott filmeknél. Napjainkban ezen rendezvénynek köszönhetően élőben is megtapasztalhatják a film forgatási helyszíneit, gyönyörködhetnek Szép Hazánk szépségeiben, próbálhatják ki magukat a lovaglásban vagy az íjászatban, majd alkonyatkor a tábortűz mellé telepedve különféle ételeket kóstolgathatnak és country zenére romantikázhatnak. S mindezt Winnetou nyomdokain!

www.sv-filipjakov.hr

38

www.horvatorszag.hr

www.rivijera-paklenica.hr

DALMÁCIA - ZADARI RÉGIÓ


ZARÁNDOKLAT A ZEČEVÓI NAGYBOLDOGASSZONY NAPJÁN

EREDETI ÉTELEK, ITALOK, EREDETI SZUVENÍREK ÉS A FOLKLÓR FESZTIVÁLJA

Nin, Május 5. és 30., Augusztus 5.

Biograd n/m, Június 3 - 5.

Fénykép: Marija Dejanović

Archívum: Biograd város Idegenforgalmi Közössége

A régmúlt 1516-os esztendőben a Boldogságos Szűzanya megjelent egy pásztorlánynak a nini püspökség szívéhez tartozó Zečevo szigetén. Ezen jelenésről tett számos tanúbizonyság késztette arra Juraj Divnic püspököt, hogy a jelenés napját, május 5-ödikét a Zečevói Nagyboldogasszony ünnepnapjává nyilvánítsa, melyet Nin környékén ezen napok óta megünnepelnek. A hívők az elmúlt ötszáz év bizonyítottan csodaszámba menő eseményei miatt érkeznek ide a különböző tájakról, és zarándokolnak el a Boldogságos Szűzanyához, augusztus 5-én pedig a Szűzanya szobrát kis csónakokon viszik át a jelenés helyszínére. Legyen az Ön életének is a része a zarándoklat adta felemelő élmény!

Egy hatszáz méter hosszú asztal? Kissé hihetetlennek tűnik, ám Biogradban valóban létezik ilyen asztal. Immáron hagyománnyá vált megterítése, s hogy mi minden van rajta, elképzelni is nehéz: mindenekelőtt ételek és italok ameddig a szem ellát, s mindezek eredeti receptek alapján készült helyi termékek, melyeket a Zadar megyei vendéglátósok készítenek az idelátogatóknak, ezen felül szuvenírek, melyek Horvátország legkülönfélébb tájairól, illetve Szlovéniából, Magyarországról és Olaszország származnak. Összesen nem kevesebb, mint 232 kiállító egy asztalnál! Ezt a látványt nem szabad kihagyni! www.bigradnamoru.hr

www.nin.hr

DALMÁCIA - ZADARI RÉGIÓ

www.horvatorszag.hr

39


KIRÁLYI VÁROSOK FESZTIVÁLJA

ZADARI SZÍNHÁZI NYÁR

Biograd Június 24 - 25.

Zadar, Június 30 augusztus 4.

Archívum: Biograd város Idegenforgalmi Közössége

Fénykép: Nenad Marčev

Biograd 2007-ben nyerte el a tekintélyes Európa ezüst virága díjat, mellyel sikeresen mutatkozott be a vén kontinens egyik legvonzóbb turisztikai célpontjaként. A pályázatra Biograd nyári fesztiváljával nevezett be, melynek helyszínéül Biograd elbűvölő óvárosának utcái szolgálnak. A Királyi városok fesztiválja ugyan is a fenntartható fejlődés manifesztációja. A résztvevők bemutatják az ősi kézműves mesterségeket, a biotermékeket és emléktárgyakat, míg az eseményt a Virág és Tájrendezési kiállításon kiállított virágköltemények ékítik.

Zadar történelmi építményeinek, melyek szépsége már évszázadok óta csábítja az adriai partvidék vendégeit, díszletei között kerül megrendezésre az a program, amely az Ön nyaralásának is különleges kulturális karaktert fog kölcsönözni. Ez a program általánosságban a színházi produkciók jegyében zajlik, ami azt jelenti, hogy a közönség egyik este feszülten kísérheti figyelemmel a drámai fordulatokat a színpadon, s már másnap tánckoreográfiákat csodálhat meg. A Zadari Színházi Nyár ugyan ennyire nyitott a zene felé is, s így biztos lehet benne, hogy lesz alkalma a horvát és a külföldi előadóművészek remekbeszabott produkcióit is megcsodálni.

www.biogradnamoru.hr

www.hnk-zadar.hr

40

www.horvatorszag.hr

DALMÁCIA - ZADARI RÉGIÓ


KULTURÁLIS NYÁR UGLJAN SZIGETÉN

ZENÉS ESTÉK A SZENT DONÁTBAN

Preko, Ugljan, Kali, Kukljica Július 1 - augusztus 31.

Zadar, Július 7 augusztus 10.

Fénykép: Ante Brižić

Fénykép: Vladimir Ivanov

Ha Ön úgy dönt, hogy nyaralását Ugljan szigetén tölti el, akkor egy dologban biztos lehet - aktívan fogja azt tölteni. Minden településen vannak különféle programok, melyek minden nap egy újabb hely felkeresését teszik lehetővé. A Brižić-palotában költészeti esteket tartanak, Ugljanban rendezik meg a vitorlás regattát, a Čeprdljeni halászéjszakát és a bárkák felvonulását illetve a régiségek vásárát, míg a brudet hallevest és a vidék további halas specialitásait a Kaliban megrendezésre kerülő Kualji halászéjszakákon kóstolhatja meg. Kukljicában tartják meg a Havas Boldogasszony fiesztát, melynek hagyományos hajósfelvonulásán rendszerint mint egy száz kishajó vesz részt, míg a Prekoban megrendezésre kerülő Priješka legrica vigaszság jó híréről már a Zadarból induló kompon értesülhet. Azon szórakozási lehetőségek kísértései, melyekbe Ugljan szigete viszi bele az óvatlan turistát, nem javasoltak azoknak, akik remetei pihenésre vágynak, ám paradicsomiak a házigazdák kultúrájával megismerkedni vágyóknak.

A Szent Donát templom a legjellegzetesebb zadari kulturális műemlék. Lenyűgöző méreteinek és fenséges akusztikájának köszönhetően ad otthont a komolyzenei fesztiválnak. A Zenés Esték keretein belül ugyan is a Szent Donát templomban középkori, reneszánsz és korai barokk zenei koncerteket tartanak. Íly módon ezen esték képesek a közönségben feléleszteni azon értékek iránti érzéket, melyeket ez a muzsika képvisel. Az ilyen szakrális hangulatban megtartott koncertek egyben lelki tapasztalást is nyújtanak a nézőknek. A melódiák a lelkek mélyéig hatolnak, s a felcsendülő harmóniák egy másmilyen világot tárnak fel. Hunyja le a szemét, sóhajtson egy nagyot és engedje át magát a zenének, s nyugtató erejének. www.donat-festival.com

www.preko.hr www.ugljan.hr www.kali.hr www.kukljica.hr DALMÁCIA - ZADARI RÉGIÓ

www.horvatorszag.hr

41


NINI ŠOKOLIJADA

KALELARGART - UTCAI MŰVÉSZET FESZTIVÁLJA

Nin Július 17.

Zadar, Július 27 - 28.

Fénykép: Marija Dejanović

Archívum: RMC

A šokol nevű szárított húsból készülő étel előállításának hagyománya a nini vidéken a régmúlt 17. sz.-ig nyúlik vissza. A mai napig úgy tartják, hogy minden család titokban tartja eme sertéstarjából készült ízletes csemege elkészítésének saját bejáratú receptjét. Háztól házig különbözik a šokol, s éppen ezen hagyomány szolgáltat jó okot arra, hogy Ninben évente egyszer megrendezzék ezt az eseményt, melynek gerincét a šokol készítő verseny adja. A versenyre való felkészülés minden évben már januárban kezdetet veszi, amikor a versenyzők hozzákezdenek a hús feldolgozásához. Magát a versenyt a legnagyobb sporteseményeket jellemző felforrósodott hangulat jellemzi, s az „Év šokol készitője” cím kihirdetésében és az elkészített ételek kóstolásában kulminálódik. A külvilágtól szigorúan őrzött Šokolijada egyedülálló alkalom arra, hogy Ön is megkóstolja ezt a tájjellegű ételt.

A városi utcák a szabadság és a korlátlan megnyilvánulások színterei. Éppen ezért mindig kellemes dolog művészeket és kreatív alkotókat látni rajtuk, főképpen, ha olyan régi óvárosokban vannak, mint a zadari Kalelarga. Az akrobaták, zsonglőrök, tűznyelők, bűvészek, kötéltáncosok, performerek, művészek, tervezők és grafittisek sokasága három nap erejéig a zadari félszigetet a valóság határán egyensúlyozó világgá lényegítik át. Az utcai kultúra lazasága bizonyára senkit sem kerühet el, ezért jutalmazza azt őszinte tapssal. www.057info.hr

www.nin.hr

42

www.horvatorszag.hr

DALMÁCIA - ZADARI RÉGIÓ


FOLKLÓR ÉS RÉGI SZOKÁSOK ESTJE „HOGYAN ÉLTEK ÉS DOLGOZTAK ELEINK” Sv. Filip i Jakov, Július 29.

PAGI NYÁRI KARNEVÁL Pag Július 29 - 30.

Fénykép: Klara Eškinja Glavan

Fénykép: Josip Fabijanić

A Sveti Filip i Jakov területén működő kultúr-művészeti csoportok tánccal és zenével mutatják be az idelátogatóknak a filipjani emberek életét es szokásait. Garantált élményt nyújtanak a községi kultúrművészeti csoportok fellépései, úgy mint: Sv. Roko Sv. Filip i Jakovból, Sv. Ivan Glavosijeka Raštan Donjibol, vagy a Maslina Turanjból, a Cantus férfi klapa Sv. Filip i Jakovból és a Karmel női klapa Turanjból. A filipjeni fiatalabb generációk tehetségét a Đardin nevű diákcsoport tagjai fogják bemutatni, s a rendezvény egészét a hajdanán szokásban volt ételek és ínyencségek ízesítik meg.

Fontos megjegyezni, hogy a Pag-szigeti Nyári karnevál az Adria legrégebbi karneválja. Már maga a hagyomány is garancia arra, hogy az idelátogatóknak nem mindennapi élményben lesz részük. A kétnapos karnevál első napján indul az ünnepi felvonulás, a leglátványosabb álarcok pedig ajándékokban részesülnek. A mulatság forró hangulatáról a kultúrművészeti csoportok és gyermekkórusok gondoskodnak, s a karneváli hangulattól megrészegült vendégek csatlakozhatnak a hagyományos Paško kolo-hoz, melyhez városi rezesbanda szolgáltatja a zenét. A Karnevál zárójelenete egyben a rendezvény leglátványosabb része. Természetesen, a Marko mesopust bábu elégetéséről van szó a városi köztéren, mellyel, a népi hiedelem szerint, elkergetik a gonosz szellemeket az elkövetkező évre.

www.sv-filipjakov.hr

www.pag-tourism.hr

DALMÁCIA - ZADARI RÉGIÓ

www.horvatorszag.hr

43


PAGI KULTURÁLIS NYÁR (PAG ART FESTIVAL) Pag Augusztus 2 - 14.

BIOGRADI ÉJSZAKA Biograd Augusztus 4.

Fénykép: Josip Fabijanić

Archívum: Biograd város Idegenforgalmi közössége

Pag reneszánsz városkája augusztus folyamán a házigazdája a világhírű horvát zongoraművész, Lovro Pogorelić vezette Komolyzenei Fesztivál-nak. Azon ötlet által vezérelve, hogy minél színvonalasabb programmal gazdagítsa és nemesítse a helyiek életét és az ideérkező vendégek itt tartózkodását, indította útjára Pogorelić a fesztivált, mellyel rangos művészeket csábít Pagba, s így idén is hasonló élményeket tartogat nekünk. Már most beharangozták az amerikai Julliard Kvartett, Kajana Packo gordonkaművésznő, a moszkvai Brahms Trió, és a Capella Istropolitana zenekar vendégszereplését.

Legyenek bárhol is, a tengerparti nyári fesztiválok olyan események, melyeket nem szabad kihagyni. A népi vigaszságokon uralkodó fergeteges hangulat a világon sehol másutt nem tapasztalható meg, s a Biográdi fešta minderre jó bizonyíték. Jöjjön el Biogradba és ropja hajnalig arra a zenére, melyet a kultúr-művészeti társaságok, klapák és bendek szolgáltatnak. Közben kóstolja végig a különféle felkínált ételkülönlegességeket, melyek közelebb hozzák önhöz a dalmát konyha eredeti ízeit és illatait. A Biográdi fešta bizonyosan kellemes kikapcsolódást, jó falatokat és gondtalan szórakozást nyújt.

www.pag-tourism.hr

www.biogradnamoru.hr

44

www.horvatorszag.hr

DALMÁCIA - ZADARI RÉGIÓ


SALJSKE UŽANCE Sali, Dugi otok Augusztus 12 - 14.

A TELIHOLD ÉJSZAKÁJA Zadar Augusztus 13.

Fénykép: German Grbin

Archívum: Zadar városának Idegenforgalmi Közössége

A sali-i hajók zadari kikötőbe történő megérkezése, s fedélzetükről az öszvér zene (tovareća mužika) mókás hangjainak a felhangzása jelzi, hogy kezdetét vette az Adrián oly annyira népszerű Sali-i fieszta. A zadari utcákon csínytevésekbe bonyolódó öszvér zenészek mindenkit háromnapos vigadozásra és felhőtlen szórakozásra hívnak. Ízlelőbimbóit már az elkövetkező estén megrendezésre kerülő Halászéjszakákon (Ribarske noći) terjengő illatok felizgatják. Ebből a töménytelen mennyiségű csemegéből, különféle hallevesből, szardellából és tonhalból készült ételből nehéz lesz kiválasztani, melyiket is kóstoljuk meg, s a balzsamos dalmát éjszakát a klapak nótázása teszi még romantikusabbá. Azon sportos lelkületű vendégek, akik szívesen kipróbálnák magukat valamely szokatlan sportágban, a fieszta harmadik napján, azon a napon tudnak majd kiteljesedni, amely a népszerű Sali-i éjszakával és esztrád csillagok fellépésével zárul. A fieszta vasárnap ér véget a hagyományos Trka tovarov látványos szamárfuttató versennyel, amely minden alkalommal garantáltan jó szórakozást nyújt.

A telihold éjszakáján a zadari tengerparti sétányon a szigetlakók és a parti térségben elő emberek kultúráinak sikeres egymás mellett élését ünneplik meg. A két kultúra harmonikus egymás mellett élése olyas valami, amire a zadari térség lakói meglehetősen büszkék. A városi és a szigeti népek ugyan is évszázadokon keresztül éltek boldog és kölcsönös szimbiózisban, egyik is, másik is az egymás között zajló kereskedésből tartva fenn magát. Napjainkban ezen ünnepséggel kívánják bemutatni az idelátogatóknak, hogy hogyan is éltek egykoron errefelé. A parti sétányon lekapcsolják a közvilágítást, viharlámpákat és gyertyákat gyújtanak, az emberek a telihold fényében állnak le beszélgetni egymással és élvezik a helyi ételkülönlegességek és a finom borok ellenállhatatlan ízeit. Az árnyékok titokzatos játéka egy olyan élmény, melyet soha nem fog elfeledni. www.tzzadar.hr

www.dugiotok.hr

DALMÁCIA - ZADARI RÉGIÓ

www.horvatorszag.hr

45


ZARÁNDOKLA NAGYBOLDOG ASSZONY NAPJÁN Starigrad-Paklenica Augusztus 15.

VRANAI VITÉZEK NAPJAI Vrana Augusztus 26 - 28.

Archívum: Starigrad város Idegenforgalmi Közössége

Fénykép: Jakov Đinđić

A Velebit fenséges környezete és a természettel történő közvetlen érintkezés a zarándoklaton résztvevő minden hívőnek olyan lelki élményt nyújt, amit a későbbiekben nehéz megosztani másokkal. Nagyboldog Asszony napján a hívők a kicsiny Szűzanya-templomba, a Velebitalja népeinek és a hegymászók fogadalmi kegyhelyéhez zarándokolnak. A civilizáció bármely megnyilvánulásától megnyugtató távolságra lévő Szűzanya-templom a Velebit Veliki Rujan nevű legnagyobb fennsíkján helyezkedik el. A zarándoklatról visszatérő hívőket Starigradban a hagyományosan a fő tengerparti sétányon megrendezésre kerülő fieszta várja. A szellemi feltöltekezés után kiváló alkalmat nyújtva ahhoz, hogy a házias ételek ízeivel és a reggelig tartó tánccal a test is feltöltekezzen.

A VRANAI VITÉZEK NAPJAI rendezvény Pakoštane község hátországának viharos múltját felelevenítő történelmi produkció. Középkori sátortáborok, vitézi tornák, régi mesterségek, középkori étkek, csepűrágók, vitézek, lovasok, solymászok, kéregetők, zsonglőrök... - a résztvevők látványos módon idézik meg az ideérkező turistáknak a terület történelmi eseményeit. www.pakostane.hr

www.rivijera-paklenica.hr

46

www.horvatorszag.hr

DALMÁCIA - ZADARI RÉGIÓ


ZADAR TENGER

BIOGRAD BOAT AND CHARTER SHOW

Zadar Október

Biograd Október 20 - 23.

Fénykép: Adam Vidas

Archívum: Biograd város Idegenforgalmi Közössége

Milyen lehet a tenger mellett, az ár-apály ciklusaiban élni, és a szél irányának állandó változásaitól függeni? Hangozzék bár hálátlanul, de azok az emberek, akik a tenger mellett élnek, nem is vágynak ennél többre. A tenger az életük, a legnagyobb szerelmük és egyben a legjobb barátjuk. Mindezt igyekszik nekünk bemutatni ez a rendezvény, mellyel a tenger melletti élet hagyományát ünneplik, mégpedig a következőkkel: képpel - régi hajók makettjeit bemutató kiállításokkal; verssel és zenével - költői és klapa estekkel. Mindezek mellett illatokkal és ízekkel - halas ételkülönlegességeknek a város főterén történő elkészítésével, valamint a régi mesterségek és tudományok bemutatásával, úgy mint hajókátrányozás, hálókötés, mozsárkészítés és csomózás. És természetesen a tenger végtelenjének a meghódításával, aminek ön is a részese lehet, ha csatlakozik a Zadarska koka regattához, melyen minden bátor embert szívesen látnak.

A biogradi őszi hajózási kiállítás és vásár az a hely, melyen egy csomó, a hajózáshoz kapcsolódó jelentős információt tudhat meg, jó és jövedelmező üzleti szerződést köthet, s egyben jól is szórakozhat. A vásári események ugyan is úgy kerültek kialakításra, hogy a munkára és a szórakozásra is jusson elegendő idő. Napközben a kiállítás a szakmai gyűlésekre és a hajós egyesületek találkozóira összpontosít, ám amint a kiállítók bezárják sátraikat, a város minden hasznos területén koncertek és hasonló szórakoztató események veszik kezdetüket, melyek biztosítják, hogy egy effajta komoly üzleti napot követően a látogatók ellazuljanak. www.marinakornati.com

www.tzzadar.hr

DALMÁCIA - ZADARI RÉGIÓ

www.horvatorszag.hr

47


DALMÁCIA ŠIBENIKI RÉGI Ó


ÖKO-ETNO VÁSÁR Skradin Május 1 - 2.

NEMZETKÖZI GYERMEKFESZTIVÁL Šibenik Június 18 - július 2.

Fénykép: Duško Jaramaz

Fénykép: Ante Baranić

Ott, ahol a Krka folyó beletorkollik az Adriai tengerbe, telepedett meg Skradin, ez a különleges hangulatú, romantikus kisváros, melyet barátságos és nyitott emberek laknak. Vendégszeretetükről ön is megbizonyosodhat, ha ellátogat a Skradini ökoetno Vásárra, melyen mindent megtudhat a térség kultúrájáról és történelméről. A vásáron felvonulnak a skradini hagyományos mesterségek, az ékszer- és népviselet, valamint kézműves termékek és bio -élelmiszerek készítői.

Június és július folyamán Šibenik a gyermekek városává lényegül át, amely a gyermekek képzelőerejét és kreativitását hivatott megünnepelni. Az idén is a világ gyermekeinek házigazdája lesz, mégpedig zsinórban az 51ik alkalommal, utcáit pedig átengedi a gyermeki alkotóerőnek, és az elmúlt négy évtized alkalmaihoz hasonlóan minden idelátogatót emlékeztet majd arra, hogy mily becses is a gyermeki játék, vidámság és jóság világa. A város gazdag hagyományai mellett ugyan is Šibenik jelképeivé váltak a gyermekek is, csak úgy mint a mára már hagyományosnak számító Nemzetközi Gyermekfesztivál, ez a nemzetközi hírű, különlegességszámba menő kulturális rendezvény, melynek ideje alatt a város tereit átengedik a gyerekek alkotóerejének, és a gyermeki kreativitás művészi formáinak fejlesztésének ajánlják őket. A fesztivál három fő programcsoportból áll: hazai és nemzetközi gyermek együttesek seregszemléje, műhelymunka, mellyel a gyermekeket közvetlenül és implicite bevezetik az alkotás folyamatába, valamint az oktatást érintő tevékenységek, melyen szimpóziumok formájában vitatják meg az olyan kérdéseket, mint például a gyerekek esztétikai érzékének fejlesztése. Mindazoknak, akik nem feledkeznek meg a gyermeki, játékos énjükről, s még inkább azoknak, akik már régen megfeledkeztek erről, Šibenik ezen két héten át elkerülhetetlen célpontja kell, hogy legyen.

www.skradin.hr

www.mdf-si.org DALMÁCIA - ŠIBENIKI RÉGIÓ www.horvatorszag.hr 49 DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr 49


JAZZ FESZTIVÁL Vodice Július 29 -30.

HAGYOMÁNYOS SZAMÁRVERSENY Tribunj Augusztus 1.

Fénykép: Šime Strikoman

Fénykép: Šime Strikoman

Vodice messze földön híres pezsgő éjszakai életéről. A fergeteges szórakozásra és mulatozásra vágyó vendégek éppen ezért egyre gyakrabban választják Vodicét nyaralásuk helyszínéül. Vodice azonban a valamelyest komolyabb kínálatra vágyó vendégeknek is ugyanilyen érdekes programokat kínál. Ezek egyike a vodicei Jazz Fesztivál, melynek keretein belül neves horvát és külföldi dzsessz zenészek lépnek fel. Stílusát illetően a fesztivál a swing és a dixiland klasszikus ritmusaitól egészen az olyan modernebb irányzatokig terjed, mint a fusion és a free dzsessz. Az effajta stílusbeli sokszínűségnek és a neves fellépőknek köszönhető, hogy a vodicei fesztiválra a dzsessz zene egyre több rajongója látogat el.

Minden helynek megvan a maga ünnepe. S minden ünnepnek megvan a maga különlegessége, valami, amitől településeink mindegyike különleges. Tribunj lakóinak és vendégeiknek ez a szamárverseny, az általános jókedv és mókázás forrása. Éppenséggel ez a csacsi felvonulás az, ami augusztus első napján ilyen nagy számban vonzza a vendégeket Tribunjba. A feladat nem tűnik nehéznek, hiszen elsőként kell szamárháton célba érni. Kezdetnek azonban igencsak nehéz rávenni a szamarat arra, hogy egyáltalán elinduljon, s a célhoz vezető út minden látogató részére felér egy valódi fergeteges komédiával. www.tz-tribunj.hr

www.vodice.hr

50 www.horvatorszag.hr DALMÁCIA - ŠIBENIKI RÉGIÓ 50 www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR


VODICEI NÉPÜNNEPÉLY

PRIMOŠTENI VIGADALOM

Vodice Augusztus 4.

Primošten Augusztus 5 - 7.

Fénykép: Šime Strikoman

Fénykép: Josip Matošin

A vodicei fieszta olyan mint a hab a tortán. Amikor azt gondolja, hogy most aztán úgy mulat, mint még soha életében, szóval pont amikor a habhoz ér, akkor jön rá, hogy csak most kezdődik az igazi mulatság. Más szóval nehéz felülmúlni mindazt, amit Vodice éjszakai élete kínál a nyári hónapok folyamán, ám a vodicei fieszta még erre is képes. Augusztus negyedik éjszakája a nyár legőrültebb éjszakája. Minden téren és a tengerparti sétányon is dübörög a zene, minden kávézóból nótaszó hallatszik, az éjszakai égboltot a tűzijáték fényei világítják meg. Kevés olyan rendezvény van, amely ehhez lenne fogható.

A turistaszezon kellős közepén, amikor minden strand tömve van és a szállodákban teltház van, a primošteniek kihasználják az alkalmat, hogy bemutassák az idelátogatóknak, hogyan is éltek és mihez is kötődtek őseik. A Primoštenske užance nevű messzeföldön híres vigadalom egy a Primošten őshonos népművészeti örökségének megőrzését és ápolását célzó hagyományos népünnepély. Az idelátogatók ily módon élvezhetik a primošteni lakodalom felelevenítését, a tekeversenyeket, az öszvérek versenyét, a vitorlásversenyeket és végezetül a halászest kínálta összes ínyencséget; a helyi halat és a minőségi bort. Legyen olyan szerencséje, hogy ezekben a napokban pont valahol Primošten környékén tartózkodik!

www.vodice.hr

www.tz-primosten.hr

DALMÁCIA - ŠIBENIKI RÉGIÓ www.horvatorszag.hr 51 DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr 51


FALUSI KULTURFESZTIVÁL

DALMÁT SANZON ESTEK

Knin, Rape Augusztus 19 - 20.

Šibenik Augusztus 19 - 20.

Fénykép: Damir Mijakovac

Fénykép: Jozica Krnić

Ez a fesztivál mindazoknak ideális, akik torkig vannak a városi életstílussal, akik szeretik a természetes környezetet és nagyra tartják a hagyományos vidéki kultúrát. A fesztivál teljesen nyitott mindenki előtt, a stressz-mentes és merev időbeosztás nélküli élet szószólója. Megismerkedhet a paraszti munkákkal és annak, a természet által az emberi szorgalmat díjazó gyümölcseivel, részt vehet a különféle műhelyfoglalkozásokon és megtanulhatja a népi énekeket, zenéket és táncokat, vagy csatlakozhat a rapei földművesek mindennapi falusi munkáihoz is. Ha azonban ön másfajta pihenésre vágyik, egész nap hűsölhet egy öreg tölgyfa alatt, vagy a végtelen virágos mezőkön sétálgathat. Az a lényeg, hogy a természet megérintse és megnyugtassa a lelkét.

A világon sehol másutt nem hallani a dalmát énekhez még megközelítően sem hasonlatos zenét. Éppen ez az egyik oka annak, hogy ez a dallamvilág ilyen nagy tiszteletnek örvend, s nem csak a zeneművészek világában, hanem azon is túl. A Melodije Dalmacije az Adria egyik jól hangzó márkaneve. A tenger sziklákhoz csapódó hullámaira, a Nap bőrünket perzselő sugaraira, és a szimfóniájukat fáradhatatlanul ciripelő kabócákra emlékeztet minket. A dalmátok számára a dal jelképezi az életet, a hagyományokat és a történelmet. A klapák nótázása betölti mindennapjaikat, ám a dalmátok azt sem veszik rossz néven, ha ezeket a dallamokat modern popszámokban hallják vissza. Hogy hogyan is csinálják ezt, meghallgathatják a Dalmát sanzonestek nevű eseményen, melyet a šibeniki püspökség fennállásának 700. évfordulója, valamint Šibenik várossá válásának tiszteletére rendeznek meg.

www.eu-krka-knin.hr

www.sansona-sibenik.hr

52 www.horvatorszag.hr DALMÁCIA - ŠIBENIKI RÉGIÓ 52 www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR


ADRIATIC BOAT SHOW

NEMZETKÖZI VÁSÁR A KÖZÉPKORI ŠIBENIKBEN

Šibenik Szeptember 15 - 18.

Šibenik Szeptember 16 - 18.

Fénykép: Ante Baranić

Fénykép: Ante Baranić

Mindazon szépségeket, melyeket az Adriai-tenger rejteget, csak egy bárka segítségével tudjuk felfedezni. Csak a bárka fogja felfedni rejtett öbleit, azon részeit, melyek gyalogosan vagy szárazföldi közlekedési eszközzel megközelíthetetlenek, éppen ezért a kis hajók gyártása kiemelkedő jelentőséggel bír. Mindazt, ami a hajógyártást és a hajózást illeti nemrég óta egy helyen megtalálhatja- a šibeniki hajókiállításon, amely a hajózás egyre több szerelmesét vonzza és új lendületet ad hajózási turizmusunknak.

Ismét lőnek a Šibenik tengerparti sétányán lévő nevezetes agyúkból, csöveikből megint füst tör elő, ám ezúttal nem azért, hogy a várost a mór hódítóktól védelmezzék, hanem a Vásár a középkori Šibenikben elnevezésű rendezvény látványelemeként, mellyel a šibenikiek az óváros utcáin és terein kívánják bemutatni az idelátogatóknak városuk kultúrtörténeti örökségének megannyi kincsét. A vásár programjával azon idők mindennapjaiba, munkájába és gasztronómiai eredményeibe nyerhetünk bepillantást, amikor Šibenik volt a legnagyobb horvát város. Éppen ezért különleges figyelmet szentelnek a hagyományos šibeniki kultúra jellegzetességeire és a kézműves ipar termékeire. Számos helyi és vendég színész színpadi produkciójával regél a középkori Šibenik történeteiről; a klapák és táncegyüttesek dallal és tánccal kísérik a hagyományos viseletekbe és egyenruhákba öltözött járókelőket, míg a zsonglőrök, bohócok, harsonások, íjászok és lovagok mókázással idézik meg a régmúlt idők vásári hangulatát.

www.adriaticboatshow.com

www.sibenik.hr

DALMÁCIA - ŠIBENIKI RÉGIÓ www.horvatorszag.hr 53 DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr 53


BIG GAME FISHING Jezera Szeptember 18 - 24.

LATINSKO IDRO VITORLÁS-VERSENY Murter, Szeptember 26 október 2.

Fénykép: Mladen Šćerbe

Fénykép: Boris Kragić

A Big Game Fishing-re„nagy fiúk“ érkeznek nagy halakat kifogni. Ez mar nem játék, itt a dolgok komolyra fordulnak, a verseny nyomon követése pedig feledhetetlen. A világ legjobb horgászai gyűlnek össze Jezerában, hogy összemérjék erejüket a nagy hal sporthorgászatban. A verseny egy hétig tart, amely idő alatt természetesen minden a halak jegyében zajlik, amit meg kifognak, az az asztalra kerül.

A latin vitorla, a vitorla, amely amely a murteri vidéken évszázadokon át használatban volt, a murterieknek a mai napig a védjegye maradt. Vitorlájuk (idro) iránti hálájuk jeléül a murteriek a murteri plébánia védőszentje, Szent Mihály nevenapján a leut, gajeta és kaić hagyományos hajók versenyét szervezik meg. A verseny útvonala az ősi murteri parasztemberek útjait követi, akik hajdanán napi rendszerességgel hajóztak a Kornati szigeteken lévő „tengeren túli” földjeikre. Az nyilt tengeren újra felhúzott vitorlák látványa megdobogtatja az idelátogatók szívét, míg magát a versenyt különféle programok kísérik, úgy mint hajózási szakmai fogások műhelye, előadások, kiállítások, valamint a sült szardellából álló hagyományos marenda.

www.summernet.hr/jezera

www.latinskoidro.hr

54 www.horvatorszag.hr DALMÁCIA - ŠIBENIKI RÉGIÓ 54 www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR


DALMÁCIA S PLITI RÉGIÓ


CROATIA BOAT SHOW

HÚSVÉTI KÖRMENET „A FESZÜLET NYOMÁBAN”

Split Április 12 - 17.

Jelsa Április 21.

Fénykép: Robert Matić

Fénykép: Paulo Bunčuga

Mindazok számára, kiknek a hajó a kedvenc közlekedési eszközük, a hajózás pedig a nem titkolt szenvedélyük, a Croatia Boat Show elkerülhetetlen esemény. Évről évre idevonz minden hazai és külföldi céget és hajóépítőt, akik itt állítják ki termékeiket a legkülönfélébb fajtájú és nagyságú hajókat és hajózási felszereléseket. A vásáron, azon felül, hogy a hajókhoz és a hajózáshoz kötődő minden részlettel megismerkedhet, a hajós-turisztikai jellegű utakat és kínálatot is feltérképezheti. A remények szerint ez lesz a Mediterráneum legérdekesebb hajós eseménye.

Ha Ön úgy dönt, hogy a Hvar szigetén kívánja megünnepelni a húsvétot, akkor megünneplésének egy olyan módján fog részt venni, melynek dramaturgiája már ötszáz éve ugyan az. A nagycsütörtöki és nagypénteki a Feszület nyomában nevű körmenet, melyhez a sziget belsejében fekvő települések lakói minden évben csatlakoznak, valóban már mint egy 500 éve kerül megrendezésre. Ez a nagy hagyományú vallási szokás minden hozzá csatlakozót leírhatatlan lelki munícióval ajándékoz meg. Így aztán nem csoda, hogy a Jelsa, Pitva, Vrisnik, Svirče, Vrbanj és Vrboska lakói által megtett körmenet jó híre messze földre eljutott, és a hívők sokaságát vonzza. A körmenetek egy időben indulnak a sziget hat településéről, s lévén nem csak egy időben, de egy irányba is tartanak, soha nem találkoznak össze. A körmenetek egyikéhez csatlakozva egy pillanatra sem fogja látni, hogy egy jóval népesebb egység részét képezi, ám szívében minden bizonnyal át fogja érezni.

www.croatiaboatshow.com

www.tzjelsa.hr

56 www.horvatorszag.hr DALMÁCIA - SPLITI RÉGIÓ 56 www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR


VIS-SZIGETI FESZTIVÁL

A HVARI SZÍNHÁZ NAPJAI

Vis, Április 23.

Hvar Május 6 - 8.

Fénykép: Fjodor Matoković

Fénykép: Ivan Lepen - Lupino

Vis szigetét különleges mediterrán kisugárzás jellemzi. Az Adriai-tenger közepén, sajátos elhelyezkedésének köszönhetően ez a sziget érdekes történelmet és hagyományokat mondhat magáénak. Az Adria egyik legtávolabb fekvő szigeteként Vis számos történelmi csata színteréül szolgált. Jó stratégiai elhelyezkedése miatt sok háborúban játszott fontos szerepet. Gazdag történelme mellett egy sajátos kultúrát is magáénak mondhat, amely az érintetlen természet és a kristálytiszta tenger mellett plusz vonzerőt jelent korunk turistáinak. A Visi Kulturális Nyár mindezek - a zene, a színház, a történelem és az építészet – ötvözete. Olyan attraktív helyszíneken zajlik, mint: Kut, Baterija, Szent Miklós templom… Az évszázados kultúrával átitatott szigeti hangulat valóban különleges pihenést biztosít.

A horvát irodalomnak Hvar szigete az egyik oázisa. Ugyan is Hvar városában kerül megrendezésre minden évben a Hvari Színház Napjai elnevezésű rendezvény, amely kizárólag a horvát írott szó előtt tiszteleg. Ebben a néhány napban Hvar átadja magát az életet jelentő deszkáknak. A régi hvari teátrum színpadán, s a város több más pontján is számos színdarabot adnak elő, melyek közös jellemzője, hogy mindegyik horvát írók tollából született szövegek színházi adaptációja. Sőt, a Hvari Színház Napjai művészeti jellegén túl tudományos karakterrel is bír, mivel éppenséggel a honi irodalom kérdéseit boncolgató tudományos ülés a rendezvény egészének a központi eseménye. Ezen ülés összefoglalóját a későbbiekben egy külön kiadványban jelentetik meg, míg a fórumon számos külföldi szakember vesz részt. A napfény és az enyhe klíma további motivációul szolgál ahhoz, hogy többet megtudjon annak a nemzetnek az irodalmáról, amelynek van miről írnia.

www.tz-vis.hr

www.tzhvar.hr

DALMÁCIA - SPLITI RÉGIÓ www.horvatorszag.hr 57 DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr 57


HVARI NYÁRI RENDEZVÉNYEK

TROGIRI KULTURÁLIS NYÁR

Hvar, Május 15 október 15.

Trogir, Június 21 szeptember 3.

Fénykép: Marin Kukić

Fénykép: Nina Mišić

Hvar városa büszke a művészeti örökségére. Az évezredes történelmű és gazdag kultúrájú szigeti városka festői környezete különleges varázserővel bír, melytől minden művész szívesen elcsábul. Ez az oka annak, hogy Hvar a nyári hónapokban számos, Horvátországból és külföldről érkező színházi társulatot, zeneművészt és néptánc együttest lát vendégül. A Hvari Nyári Rendezvények sokszínű kulturális programjaival számos hvari vendégnek édesíti meg a napsütötte sziget derűs ege alatt eltöltött napjait.

Egész nyáron át dübörögnek Trogir utcái a kulturális események sokaságától. Trogir minden vendége talál neki tetsző programot. A komoly művészetek kedvelői örömüket lelhetik a klasszikus és kamarazenekarok előadásaiban, a kiállításokban, és a színpadi produkciókban, melyeket az óváros szivében adnak elő. A szórakoztató programokra vágyókat egész nyáron át szórakoztatják majd a hazai és külföldi esztrád csillagai, míg a jó hangulat felelősei azok a népi vigaszságok, mint a Halászéjszakák, amikor a város utcáin halspecialitásokat készítenek vagy a Trogir Napja nevű vigadalom.

www.tzhvar.hr

www.tztrogir.hr www.trogir.hr

58 www.horvatorszag.hr DALMÁCIA - SPLITI RÉGIÓ 58 www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR


KAŠTELI KULTURÁLISSZÓRAKOZTATÓ NYÁR

DALMÁT KLAPÁK FESZTIVÁLJA

Kaštela, Július 1 augusztus 31.

Omiš Július 3 - 26.

Fénykép: Ana Perdić

Fénykép: Vlado Zemunik

Nyári kínálatával Kaštela városa mindenféle kulturális ízlés előtt nyitva áll. Akik a komolyzenét kedvelik, a Vitturi-kastélyban egész nyáron át látogathatják a komolyzenei koncerteket és kiállításokat, a hagyományos dalmát kultúra szerelmesei az óvárosokban és a Dalmát Ének Estjei-n felhangzó klapadallamokban találják meg a számításukat, míg a végtelen szórakozás híveit Kaštela július és augusztus folyamán a horvát popvilág legnagyobb neveivel várja. Mindenkinek jut valami!

A klapa-ének az utóbbi években valódi reneszánszát éli. Az autochton dalmát zenét ápoló fesztiválok sokaságának köszönhetően népszerűsége Dalmácia határain túl is egyre növekszik. A rendezvények közül nagyban hozzájárult ehhez az omiši Dalmát Klapák Fesztiválja, amely már három évtizede ápolja tengerpartunk és szigeteink énekeinek hagyományát. Omišban minden évben a legjobb klapa együttesek adnak egymásnak randevút, azon szándékkal, hogy megőrizzék és népszerűsítsék a dalmát népdalokat, s ugyanakkor hogy modernizálják is őket, hiszen a klapa-nóták egyre több olyan fiatal tehetséges énekest vonzanak, aki friss és fiatalos energiával töltik meg.

www.kastela-info.hr

www.fdk.hr

DALMÁCIA - SPLITI RÉGIÓ www.horvatorszag.hr 59 DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr 59


OMIŠI KULTURÁLIS NYÁR Omiš, Július 10 augusztus 28.

SPLITI NYÁR Split Július 14 augusztus 14.

Fénykép: Vlado Zemunik

Fénykép: Matko Biljko

Omiš nyaranta bővelkedik kulturális rendezvényekben. A komolyabb programoktól, úgy mint: koncertek és szavalóestek az omiši templomokban és a ferences kolostor kerengőjében, színházi előadások a város terein, különféle kiállítások és irodalmi estek, egészen a népi vigaszságokig és szórakoztató előadásokig, úgy mint: Kalózok éjszakája, Őrült ugrások, úszómaraton, karnevál és a Munka nemzetközi ünnepe, Omiš vendégeinek nyaranta valóban széles skáláját kínálja az érdekes eseményeknek, melyek közül a leghíresebb mégis csak a Dalmát Klapák Fesztiválja. A klapák omiši seregszemléje a tengerpart egész hosszában nagy tiszteletnek örvend, s az itt díjazottak rendszerint szép karriert csinálnak Horvátország határain túl is. Ha szeretné látni és hallani a klapák legjobbjait, akkor erre az omiši fesztivál a legjobb alkalom.

Split nyaranként a színház művészetek városává lényegül át. Immáron hagyományosan, a Spliti Nyár elsősorban az operaelőadásokra összpontosít, a spliti közönségnek bemutatva a világ minden tájáról érkező válogatott társulatok prominens operaelőadásait. A híres énekesek a közönség elé Split óvárosának ókori hangulatától megihletődve állnak ki, míg a Diocletianus-palota utcái mindehhez tökéletes akusztikai hátteret biztosítanak. Az operaelőadásokon kívül a Spliti Nyár látogatóinak számos színdarabot, balettet és kiállítást kínál, míg az utóbbi években a szervezők a kortárs művészetek egyes ágainak népszerűsítése felé fordultak, úgy mint. jazzkoncertek, filmvetítések valamint utcai színházak és performanszok. Ideális választás mindazok számára, akik egyaránt élvezik a tengert és a színvonalas művészetet.

www.tz-omis.hr

www.splitsko-ljeto.hr

60 www.horvatorszag.hr DALMÁCIA - SPLITI RÉGIÓ 60 www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR


NYÁRI KARNEVÁL

SINJI ALKA

Makarska Július 30.

Sinj Augusztus 7.

Fénykép: Joško Lopar

Archívum: Sinj város Idegenforgalmi Közössége

A Makarskai Riviéra mindazok számára tengerpartunk elkerülhetetlen része, akik teljes egészében szeretnék átélni bájait. Azonban nem csupán elragadó strandokkal és kristálytiszta tengerrel várják a makarskaiak vendégeiket. Makarskai pihenését töltse aktívan, élvezvén a helyi kulturális programokat, engedje el magát és mulasson az olyan makarskai fieszták egyikén, mint a makarskai nyári karnevál. Minden bizonnyal ez városunk leghosszabb hagyománnyal rendelkező fiesztája és egyben eseménye. Mindazok, akik eddig részt vettek programjain, el voltak ragadtatva annak hangulatától és programjaitól, s ismét visszatérnek majd a karneválra.

A sinji alkárok hagyományos vitézi versenyeként a Sinji alka egy élő emlékmű, mellyel Sinj lakosai már 1715-óta állítanak emléket a Cetinai Krajina vidék népének a törökök felett aratott győzelmének. A sinjiek ugyan is történelmük ezen hőstette előtt tisztelegve találták ki a tornát, melyen minden évben a győzelem évfordulóján azok a vitézek versengtek, akik maguk is részt vettek az ütközetben. Később az Alkán leszármazottaik és a hősiességet megöröklők vettek részt, s ez az ünnep a mai napig fennmaradt. Az autentikus helyszíneken - az ősi sinji Grad erőd, a Kamičak erődszárny, az Alkarski dvori és az Alkarsko trkalište – az alkárok és segédalkáraik büszkén folytatják a három évszázados hagyományt, mely a hősiességet és a szabadság iránti vágyat jelképezi. A háromnapos ünnep csúcspontja a vitézek versengése az alkáért. A vitézek természetesen nem egymás ellen küzdenek, hanem lóháton vágtatva igyekeznek dárdájukkal beletalálni az alka közepébe. Aki a legtöbb pontot gyűjti össze, az a győztes, s őt illeti a hős elődök megbecsülése. A horvát történelem egyik legnemesebb mozzanatára való mementóként a Sinji alka kiemelt helyet foglal el kulturális kínálatunkban is.

www.makarska-info.hr

www.alka.hr DALMÁCIA - SPLITI RÉGIÓ www.horvatorszag.hr 61 DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr 61


NAGYBOLDOGASSZONY NAPJA Sinj, Augusztus 15.

KALÓZCSATA Omiš Augusztus 18.

Archívum: Sinj város Idegenforgalmi Közössége

Fénykép: Boris Kragić

Több százezer hívő gyülekezik minden évben Nagyboldog asszony ünnepnapján Sinjben, ahol a legnagyobb Szűzanya kegyhely található, a Sinji Szűzanya kegyhelye. Ez a zarándokhely Dalmácia összes hívőjének központi gyülekező helye lett, akik hosszú órákon át gyalogolnak otthonaikból Sinjig, a városig, mely történelmünk törökök ellen vívott harcának fejezetét jegyzi. Csatlakozzon ön is hozzájuk a reggelig tartó virrasztás, a reggeli mise és a Sinj utcáin végighaladó magasztos körmenet alkalmával. Hallgassa meg velük együtt a Szentmisét és vigye magával azt a lelki gazdagságot, amely már három évszázada a hely sajátja.

Az omiši kalózok történelmük egy részében uralták az Adriai-tengert. Támadásaiktól minden flotta rettegett. Különösképpen „kedvelték” a velencei hajókat, melyeket gyakran támadtak meg azok kereskedelmi célállomásuk felé vezető útján. Velence világuralmi törekvéseinek csupán Omiš állt az útjában. A feljegyzések azt mutatják, hogy az omiši kalózok olyan hajókat építettek, melyek hajóépítészeti technikájukat illetően még napjainkban is egyedülállónak számítanak. Az omišiak különösképpen büszkék ezekre a hajókra, így aztán ezzel az előadással, melyen a korčulai Szent Cecilia „Moreška” társulat és a klisi „Uskoci” is vendégszerepel, tisztelegnek saját történelmük előtt, s kápráztatják el a jelenlevők mindegyikékét.

www.gospa-sinjska.hr

www.tz-omis.hr

62 www.horvatorszag.hr DALMÁCIA - SPLITI RÉGIÓ 62 www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR


DIOCLETIANUS NAPOK

FAROS ÚSZÓMARATON

Split Augusztus 19 - 22.

Stari Grad Augusztus 27.

Fénykép: Ante Verzotti

Archívum: Stari Grad város Idegenforgalmi Közössége

Noha a Diocletianus-palota a dicső spliti történelem jelképe, a splitiek ezzel a nagyszabású rendezvénnyel még nyomatékosabban kívánják ráirányítani vendégeik figyelmét városuk 1700 éves múltjára - a saját ókori múltjukba történő visszatéréssel. Az egykori palota utcáin tógába és tunikába burkolt járókelők sétálgatnak, a tengerparti sétányon régimódi lovasfogatok vonulnak fel, melyek Diocletianus császárt és udvartartását a Peristilhez szállítják, ahol, csakúgy mint egykoron, a császár a néphez intézi szavait. A sikátorokban a délszaki konyha fogásainak ínycsiklandó illata terjeng, mintha soha nem is járt volna a 21.-ik században.

A világ összes maratoni úszójának ismerősen cseng a mi Stari Grad-unk neve. A tizenhat kilométer távú Faros Úszómaraton ugyan is a starigradi öbölben kerül megrendezésre, világraszóló hírnevének köszönhetően már évek óta vonzza a világ legjobb úszóit. Számos oka van annak, hogy ezek a rangos sportolók ellátogatnak Stari Gradba - a pálya szépsége és a káprázatos természet, mely körbeöleli a várost, illetve a házigazdák részéről megnyilvánuló szívélyesség, kiknek vendégszeretete semmihez sem fogható. Idelátogatásuknak egyik nyomós oka bizonyára az odaadó szurkolói tábor, amely minden alkalommal igen népes, és fergetegesen buzdítja az összes versenyzőt, ily módon fokozva a nagyszerű verseny hangulatát.

www.visitsplit.com

www.hsdp.hr www.farosmaraton.hr

DALMÁCIA - SPLITI RÉGIÓ www.horvatorszag.hr 63 DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr 63


DALMÁCIA DUBROVNIKI RÉGI Ó


SZENT BALÁZS ÜNNEPE Dubrovnik Február 3.

FOLKLÓR SZEMLE „NA NERETVU MISEČINA PALA” Metković, Május 19 - 22.

Archívum: Dubrovnik város Idegenforgalmi Közössége

Fénykép: Ivica Puljan

A dubrovnikiak már több mint ezer éve ünneplik a város védőszentjét, Szent Balázst, kinek nevenapján az óváros kapuit szélesre tárják. Sveti Vlaho (Szent Vlaho) és Dubrovnik Város Napja alkalmából számos koncert, kulturális, szorakoztató, és sportesemény kerül megrendezésre. A város ilyenkor különösen ünnepélyesen van feldíszitve és kivilágítva, a környék lakosai látogatják meg a várost és felhivják magukra az emberek figyelmét eredeti népviseletük gazdagságával. A fehér galambok röpte az égi magasságok felé vonzza tekintetünket, és a szabadság értékeire emlékeztet minket. A nagy napon szentmisét tartanak a Szent Balázs templomban, ahonnan a város utcáin elindul a körmenet. Dubrovnik patrónusának ünnepnapja, az a nap, amely arra emlékeztet, hogy a Dubrovnikot a tenyerén tartó szent mindörökké őrködni fog a város szabadsága felett, 2009-ben felkerült az UNESCO szellemi örökségi listájára.

Amikor a hold fénye megvilágítja a Neretva-folyó torkolatát, a derült ég alatt lejátszódó fény-árnyék játéka még a legcsodálatosabb színpadi látványt is felülmúlja. A természet mintha csak az érzéseinkkel játszadozna, azt bizonyítva be, hogy milyen kevés is elég a tökéletes összhanghoz és harmóniához. Ezt a vidék lakói tudják a legjobban, akik a természetes megvilágítást vették alapul a Fesztiválhoz, amely a horvát természeti környezet szépségét a horvát zene szépségével gazdagítja. Metkovićban adnak egymásnak randevút ugyanis a Horvátország minden tájegységéből és a külföldről érkező folklór együttesek, melyek a szeretett Neretvájuk felett ragyogó Holdhoz dalokból és táncokból komponálnak ódát. www.metkovic.hr www.neretva.info

www.dubrovnik.hr

DALMÁCIA - DUBROVNIKI RÉGIÓ www.horvatorszag.hr 65 DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr 65


A VITÉZI JÁTÉKOK HAGYOMÁNYA

LIBERTAS FILMFESZTIVÁL

Korčula Június - október

Dubrovnik Július 2 - 6.

Fénykép: Sergio Gobbo

Fénykép: Ozren Drobnjak

A korčulaiak már négy évszázada tartják a vitézi táncok hagyományát. Ezek egyike a Moreška, egy harcos kardtánc, mely valaha az egész Mediterrán térségben nagy divat volt, ám mára már csupán egy helyen őrzik, és adják elő rendszeresen a világon: Korčula városában. Ezen oknál fogva a Moreška Korčula legjellegzetesebb védjegye külföldön. A korčulai utcák középkori hangulatával megdobott tánc visszarepít minket a híres lovagkori mesék idejébe. A Moreška azonban nem az egyetlen lovagi torna, melynek hagyományát megőrizték a szigeten. Korčula más településein is, úgy mint Vela Luka, Smokvica, Čara, Pupnat, Žrnovo vagy Blato, részt vehetnek hasonlóan attraktív táncelőadásokonKumpanija és Moštra -, melyek arra emlékeztetnek, hogy egykoron a becsületesség és a bátorság voltak a mindenek felett álló erények.

Dubrovnik kulturális kínálata különlegesen változatos. Palettáján a filmművészet is helyet kapott Libertas filmfesztivál néven, amely a dubrovniki közönségnek és vendégeinek a független produkcióban készült legizgalmasabb filmalkotás néhány darabját mutatja be. A filmek megtekintése alkalmával előhívott humanitárius eszméhez hozzájárul Dubrovnik városfalainak hangulata is, hiszen minden filmvetítést szabadtéren rendeznek, míg a vetítések közötti ihletett társasági életet kezdheti egy beszélgetéssel is a fesztivál tekintélyes vendégeinek, például a filmes szakemberekkel egyikével, akik rendszeresen eleget tesznek Dubrovnik meghívásának. www.libertasfilmfestival.com

www.korcula.net

66 www.horvatorszag.hr DALMÁCIA - DUBROVNIKI RÉGIÓ 66 www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR


„ZENE ÉS SZÓ” FESZTIVÁL Konavle Június 18 - július 3.

LUKAI NYÁR Vela Luka Június 24 augusztus 31.

Archívum: Konavle Járás Idegenforgalmi Közössége

Archívum: Vela Luka Járás Idegenforgalmi Közössége

A hosszú és viharos történelem ezernyi történet lenyomatát hagyja a városok és városkák utcáin, olyan lenyomatokat, melyeknek csupán egy kis ihlet kell, hogy újjá éledjenek és új életet kezdjenek. Éppen ezt teszi a Konavle - Art művészeti egyesület Zene es szó fesztiváljával. A zenés, színházi és tánc előadásokat Konavle legkülönfélébb hangulatú falvaiba, úgy mint Močići, Čilipi, Molunat, Pridvorje és Gruda történő elhelyezésével ez a fesztivál életre kelt némely rég elfeledett színpadot és a helyszíneknek egy új tartalmat ad a művészet céljából.

Vela Luka dalokat ihletett és filmeket forgattak róla, s mindenki, aki idelátogat, könnyedén meggyőződhet arról, hogy miért is van ez így. Vela Luka egyszerűen lenyűgöz minket érintetlen mediterrán szellemével. S mintha ez magában nem lenne elég, a Vela Lukában eltöltött nyaralás vendégeinek a kulturális események végelláthatatlan kalandjának tűnhet. Kezdve Szent János nevenapjával és az evezőscsónakok felújított versenyével, a Lukai nyár nem kevesebb, mint negyven kultúrestet kínál - a vela lukai táncokat és a vitézi tornákat, a klapa esteket, komolyzenei koncerteket, halász vigaszságokat, kiállításokat, színházi előadásokat és kön�nyűzenei koncerteket. Aktív pihenés a mediterrán földi paradicsom kellős közepén.

www.konavle-art.hr

www.tzvelaluka.hr

DALMÁCIA - DUBROVNIKI RÉGIÓ www.horvatorszag.hr 67 DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr 67


STONI NYÁR

CAVTATI NYÁR

Ston Június 23 szeptember 19.

Cavtat Június 25 szeptember 4.

Archívum: Ston Járás Idegenforgalmi Közössége

Archívum: Konavle Járás Idegenforgalmi Közössége

A Stoni püspökség a legrégebbi horvát püspökség. Éppen ezért a Ston városába tett minden egyes látogatás közvetlen kapcsolatot jelent a régmúlt időkkel és eseményekkel. A gyönyörű Pelješacfélszigeten, amely gyakori célpontja volt a hódítóknak, fekvő Ston városfalaival magán viseli az autochton kultúráért vívott több százéves harc nyomait, melynek eredményei a Stoni Nyár rendezvénysorozat alkalmával a legszembeötlőbbek. A nyári hónapok folyamán Ston utcáin klapák lépnek fel, koncerteket és divatbemutatókat rendeznek. A kagylótermesztés és a só gyártás hagyományára való tekintettel kiváló alkalom nyílik a stoni éttermek és konobák felkeresésére, melyekben megkóstolhatja a horvát Adria egzotikus ételeit is.

A rejtett öblök nyugalmának élvezete, hosszú séták a tenger partján, az évszázados történelem adta élmény - mindez nyugodttá, majdhogy nem meditatívvá teszi a pihenést Cavtatban. Azonban abban a pillanatban, amikor úgy érzi, hogy a befelé fordulással lelke elegendő táplálékhoz jutott, itt az ideje, hogy kultúrával is táplálja. Szabadon választhat - komolyzenei vagy jazz koncert, a klapák éneke vagy néptáncegyüttesek tánca. Június végén Cavtatban kerül megrendezésre a nyári karnevál, amikor a varosba utcai szórakoztató művészek, zsonglőrök és performerek érkeznek, míg a hosszú forró nyár Cavtatban immáron hagyományosan a klapák Na me pogled svoj obrati találkozójával zárul, melyen Horvátország klapáinak legjobbjai lépnek fel.

www.ston.hr

www.tzcavtat-konavle.hr

68 www.horvatorszag.hr DALMÁCIA - DUBROVNIKI RÉGIÓ 68 www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR


LASTOVÓI KULTURÁLIS NYÁR

MLJETI KULTURÁLIS NYÁR

Lastovo, Július 1 augusztus 31.

Mljet sziget, Július 8 augusztus 16.

Fénykép: Andrija Carli

Fénykép: Đelo Jusić jr.

Lastovo a legfiatalabb horvát természetpark, az Adria még mindig fel nem fedezett gyöngyszeme. Gyönyörű természeti környezetének és gazdag gasztronómiájának élvezetén túl az idelátogatóknak gazdag kuturális-szórakoztató programot is kínál a nyári hónapok folyamán. A Lastovói Kulturális Nyár idején az idelátogatók különféle kiállításokon, komolyzenei hangversenyeken, halászestéken és a Lastovoi éj nevű programon vehetnek részt.

Mljetet nemzeti parkja miatt sorolják a legszebb adriai szigetek közé. Természeti szépségein felül azonban az idelátogatók a Mljeti Kulturális Nyár programjait is élvezhetik. A turistaszezon kellős közepén ez a 40 napig tartó program népszerű előadóművészek vendégszereplésével, akadémiai művészek kiállításaival, színházi előadásokkal és folklór együttesek fellépésével gazdagítja a szigeten történő tartózkodást, s humanitárius szempontból is sikeresnek mutatkozik. Ugyan is a programokból befolyt összes bevételt a Szent Mária Alapítványnak adományozzák, a null-kategóriás műemléket képviselő Szent Mária nevét viselő ősi bencés kolostor fenntartásának javára, amely a Mljet szigeti Nagy tavon fekszik. Így hát, a rendezvények bármelyikén történő részvétellel ön közvetlenül támogatja kulturális örökségünk megőrzését.

www.lastovo.hr

www.mklj.net

DALMÁCIA - DUBROVNIKI RÉGIÓ www.horvatorszag.hr 69 DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr 69


DUBROVNIKI NYÁRI JÁTÉKOK Dubrovnik Július 10 - augusztus 25.

Fénykép: Damil Kalogjera

A Dubrovniki Nyári Játékok a legrégebbi és legtekintélyesebb horvát fesztivál, amely már 1956 óta folyamatosan növeli saját karizmáját, s a tekintélyes Európai Fesztiválok Szövetségének közvetítésével az európai integrációnak is a részese. Képzelje el, hogy a komolyzene legszebb műveiben és nagyszerű drámai előadásokban gyönyörködik, kényelmesen elhelyezkedve az ősi városi falak között. Pont ezt az élményt nyújtja önnek Dubrovnik nyaranta. A Dubrovniki Nyári Játékok keretein belül ugyan is a klasszikus színdarabok és balett előadások eme büszke reneszánszbarokk város utcáin és közterein kerülnek bemutatásra. Csak az emelkedett művészet képes koncentrálni a kőből és fényből emelt város ezernyi szépségét. S ebben a művészetben színészek, táncművészek és zenészek sokasága inspirálja önmagát és a közönséget egész nyáron át. A Dubrovniki Nyári Játékok évről évre a zeneszerzők, szólisták, zenekarok nemzetközi élvonalának legjobbjait látják vendégül, s az óváros remek akusztikájú épületeiben, mint például a Knežev dvor átriuma, történő előadás varázslatos hangulatot kölcsönöz a játékoknak. Dubrovnik természetesen az idén is az emelkedett művészetek városává lényegül át, melynek falai egy hónapon át visszhangozzák majd hosszú

és érdekfeszítő történelmének hangjait. Az idén is, a sorozatban 62. Dubrovniki Nyári Játékokon, melyet 2011. július 10. és augusztus 25. között rendeznek meg a világ egyik kétségtelenül legszebb városában, ismételten a nemzetközi művészvilág legnagyobb neveivel találkozhatunk. Dubrovnik utcáinak, tereinek, parkjainak, palotáinak, szigeteinek és középkori erődjeinek páratlan szépsége ismételten a legnagyobb nemzetközi művészek büszke és egyenrangú szerzőtársává válik. www.dubrovnik-festival.hr

70 www.horvatorszag.hr DALMÁCIA - DUBROVNIKI RÉGIÓ 70 www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR


LADIKMARATON Metković Augusztus 13.

JULIAN RACHLIN & FRIENDS FESZTIVÁL Dubrovnik Augusztus 27 - szeptember 8.

Fénykép: Ivica Puljan

Fénykép: Željko Tutnjević

A neretvai ladik az a vízieszköz, amely történelem során kulcsfontosságú közlekedési és gazdasági szereppel bírt a helyi lakosság számára. Évszázadokon keresztül volt fő közlekedési eszközük, s éppen ezért minden évben megrendezik a hagyományos ladikok, amatőr versenyét. A résztvevők hajóikkal Metkovićból, a városi hídtól startolva, egészen Pločéig, a tőle 22,5 kilométernyi távolságra fekvő célpontig versenyeznek a Neretva folyásán. A versenyben több csapat, mint egy háromszáz evezőssel vesz részt, akik mindent beleadnak. Ebben a versenyben azonban – noha presztízskérdést csinálnak belőle – nem a győzelem a legfontosabb. A legfontosabb a bátorság és a hagyomány megőrzése iránti elkötelezettség, az eleink életére és erőfeszítéseire való megemlékezés.

El tudják képzelni, hogy milyen nagy megtiszteltetésben részesítette a dubrovnikiakat Julian Rachlin, a világhírű hegedűművész, midőn a 2000-es Dubrovniki Nyári Játékokon történt vendégszereplése alkalmával azzal az ötlettel állt elő, hogy pont az ő városukban szeretné megvalósítani a kamarazenei fesztivált? S mindez túlnőtt az ötlet szintjén. Azóta Rachlin mester számos zeneművész barátját is idehozta, néhányat a legkiválóbb komolyzenei nevek közül úgy mint Mischa Maiski gordonkaművész, Janina Jansen hegedűművész, Itamaro Golan zongoraművész vagy Radovan Vlatković kürtművész. A történelmi óváros, a lehető legszebb zenés színpad atmoszférájától megigézett Rachlin és barátai évről évre fellépnek a dubrovniki közönség előtt, íly módon megvalósítva egy olyan Fesztivált, amely a kellemes hangulat mellett fenséges zenei élményt nyújt a vendégeknek, s melyet aligha lehetne összehasonlítani a világ bármely más zenei eseményével.

www.metkovic.hr www.maraton-ladja.hr www.neretva.info

www.rachlinandfriends.com

DALMÁCIA - DUBROVNIKI RÉGIÓ www.horvatorszag.hr 71 DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr 71


EPIDAURUS FESZTIVÁL Cavtat, Augusztus 28 szeptember 10.

Archívum: Epidaurus Fesztivál

Szeptember folyamán, a világ minden tájáról érkező zenészek Cavtatban gyűlnek össze, hogy részt vegyenek az Epidaurus Fesztivalon-a zene és a művészetek nemzetközi fesztiválján. A fesztivál különféle művészeti programokat kínál: komolyzenei koncertek, jazz koncertek, tanfolyam fiatal művészeknek, kiállítások, színházi darabok, előadások. A nagynevű zenészek koncertjein felül az Epidaurus a fiatal, még nem befutott zenészeknek is jó sanszot biztosít, akik éppen itt tartják meg első önálló koncertjeiket, s tudásukat azokon a tanfolyamokon tökéletesítik, melyeket Scuola Epidaurus néven öregebb és tapasztaltabb kollegáik tartanak. Midőn a perzselő augusztusi napfény veszít erejéből, Cavtat a muzsika földi paradicsomává válik. www.epidaurusfestival.com

72 www.horvatorszag.hr DALMÁCIA - DUBROVNIKI RÉGIÓ 72 www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR


KÖZÉPH ORVÁTORSZ ÁG


ÜTŐS ZENEKAROK NEMZETKÖZI HETE Bjelovar Január 10 - 16.

VINCEKOVO Muraközi borút Január 22.

Archívum: Belovár-bilogorske Megye Idegenforgalmi Közössége

Fénykép: Rudi Grula

A ritmus képezi minden zene alapját. Ennek megfelelően az ütősök a leggyakrabban használatosak, mint a hangszerek azon csoportja, amely a szólistáknak ritmikus kíséretet biztosít, ám néha önmagukban teremtik meg a mű egészét. Az ütős zenekarok különösképpen attraktívak és dinamikusak, éppen ezért nem meglepő, hogy egyre gyakoribbak és népszerűbbek az ütősök seregszemléi. Ezek egyike a bjelovari Ütős zenekarok Nemzetközi Hete, amely a nemzetközi ütőhangszeres zene legjobb neveit látja vendégül Horvátországból és külföldről. A ritmus legrangosabb művészeinek segítségével fedezze fel ön is a zene velejét – a ritmust magát.

A muraközieknek is megvannak a maguk szokásai és ceremóniái, melyek szorosan kötődnek a szőlőtermesztéshez, s néhány ezek közül a kereszténység előtti időkig nyúlik vissza. Ezek közé tartozik a Vincekovo (Vince Nap), melyet január végén, az év azon szakában ünnepelnek, amely Muraközben a szőlőtermesztési év kezdetét jelöli. A hagyomány szerint az emberek abbéli meggyőződésükből ünneplik a Vincekovo-t, hogy íly módon biztosítva lesz az elkövetkező év gazdag szőlőtermése, noha ez a rendezvénnyel napjainkban már igyekeznek az idelátogató vendégek, a bor és a természet szerelmeseinek kedvében járni. A hó borította muraközi dombok idilli hangulatot teremtenek az egész napos sétához, melynek során a vendégeket előszeretettel traktálják válogatott borokkal és hagyományos muraközi finomságokkal, míg a mindig hangos és vidám helyi zenészek szórakoztatják.

www.tzbbz.hr

www.tic-strigova.hr

74 www.horvatorszag.hr KÖZÉP-HORVÁTORSZÁG 74 www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR


A PARASZTLÁZADÁS ÉVFORDULÓJA Gornja Stubica Január 28. és február 13.

SAMOBORI KARNEVÁL Samobor Február 26 - március 8.

Fénykép: Sven Šams

Fénykép: Goran Ternjej

A régmúlt 1573-es esztendőben a horvát Zagorje vidékének parasztjai, élükön a hősies Gubec Mátéval fellázadtak a földesurak elnyomása ellen. Tekintettel arra, hogy jelentőségénél fogva eme vidék egyik legfontosabb történelmi eseményeként tartják számon, napjainkban is számos rendezvénnyel emlékeznek meg róla. Ezek egyike az 1756-ban épült Oršić kastély termeiben székelő Horvát Zagorje Múzeumában kerül megrendezésre. Lévén a teret áthatja a régmúlt idők szelleme, ideális hely a híres felkelés színpadon történő felelevenítéséhez. A közönség örömét lelheti az eredeti viseletekben, műhelyekben és játszószobákban, s egyben részt vehet az akkoriban használatos fegyverek, a buzogány és az íj bemutatóján is.

Samoborban a legáhítottabb esemény a fašnik nevű látványos helyi karnevál, mellyel az emberek az elmúlt év rossz szellemeit kívánják elűzni, elbúcsúztatják a telet és megnyitják szívüket és reményeiket az elkövetkező tavasznak. Samobor már 1885 óta Horvátország karneváli fővárosa. A rendezvény tíz napja alatt a város utcáit a fergeteges mulatozás és gondtalan öröm uralja, ezernyi álarc mögé rejtőzik a kacagás és a vidám ének, s tánccal várják az új életet. Ugyanakkor nem megy minden ilyen simán, hiszen a bizonytalanság egészen a Fašnik feletti ítélkezésig, a karnevál központi eseményéig tart. A város főterén játszódik le ugyan is az a szertartásos előadás, melyen ítéletet mondanak Fašnik, az elmúlt évben történt minden rossz okozója felett. Rajta töltik ki felgyülemlett mérgüket, bánatukat és boldogtalanságukat. A Fašnik bábut látványosan elégetik, a karnevál keddjén és ezzel, az ősi hiedelem szerint, az elkövetkező évben minden negatív behatástól megszabadulunk. Miután Fašnik elnyerte méltó büntetését, kezdetét veszi az össznépi ünneplés, amely az elkövetkező évre is rá kell, hogy nyomja bélyegét.

www.mhz.hr www.druzba-vitezova.hr

www.samoborski-fasnik.com www.tz-samobor.hr KÖZÉP-HORVÁTORSZÁG www.horvatorszag.hr 75 DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr 75


KAPTOLTÓL KAPTOLIG

A VILÁG KÖZEPÉNEK NAPJA

Zagreb - Čazma Március 20.

Ludbreg Április 1.

Fénykép: Davor Kirin

Fénykép: Darko Gorenak

Az első tavaszi vasárnap jöjjön ki a Napra, és szurkoljon azon fáradhatatlan futóknak, akik futóversenyükkel kötik össze a két székesegyházat. A zágrábi Kaptol székesegyház elől startolva ugyan is ezen nemzetközi atlétikai maratonon kitartásukat teszik próbára a 61 kilométer hosszú távon. A legkitartóbbak célpontja a čazmai székesegyház előtti sík terület. Hosszúsága miatt ez a verseny rendkívüli erőnlétet igényel, s így a nézőknek kiváló lehetőséget nyújt arra, hogy saját szemükkel győződjenek meg a legjobb sportolók által elért eredményekről. Biztassa a versenyzőket, és gyönyörködjön a Zágrábot Čazmával összekötő utat szegélyező szép tájban.

Amikor kiterítik az asztalra a világ térképét, mit gondolnak, melyik város fekszik legközelebb a középpontjához? Nem, ez nem április elsejei tréfa! Ludbregben ősidők óta úgy vélekednek, hogy éppen ettől a horvát várostól kiindulva határozták meg az ősi földköröket, melyek szegélyein aztán megtelepedtek az európai nagyvárosok. Szintén eme hiedelem szerint, a földgömb ellenkező pontján helyezkedik el Ludbreg antipódusa, az Antipodes nevű dél-afrikai sziget, amely nem más, mint az ősi Antipodravina fennmaradt darabkája. Ezen történet szellemében a ludbregiek minden évben elhelyeznek a város főterén egy táblát, melyen egy-egy világváros neve van feltüntetve. Ez a szokás azon a napon állandósult, amikor Ludbreg születésnapját ünneplik, a Város napján, s azok kapnak az ünnepi tortából, akik ugyan ezen a napon születtek, s a finom házi drávamenti bort a városi szökőkútból mérik. Mindazok, akik kozmopolitának nevezik magukat, el kell, hogy látogassanak a világ közepére.

www.cazma.hr www.tzbbz.hr

www.tz-ludbreg.hr

76 www.horvatorszag.hr KÖZÉP-HORVÁTORSZÁG 76 www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR


A HORGÁSZOK AZ Ő VÁROSUKNAK

TUROPOLJEI GYÖRGY-NAP

Koprivnica Április 16 - 17.

Velika Gorica Április 23.

Archívum: Mario Borštnar

Fénykép: Drago Kolarec

Az édesvízi hal egy valódi ínyencség, és a folyami pecázáshoz még romantikus hangulat is társul. A kényelmes pozitúrában történő üldögélés a folyó partján és a várakozás arra a pillanatra, amikor a hal ráharap - nos ez a Koprivnica - Križevac Megye számos lakójának kedvenc szabadidős és szórakozási tevékenysége. Ezért olyan finomak az ő fogásaikból elkészített ételek, s önnek a legjobbak legjobbikának megkóstolásának lehetőségét a Horgászok Az Ő Városuknak elnevezésű rendezvény kínálja, melyen 600 liternyi hagyományos halpaprikás rotyog a hatalmas bográcsokban. A legügyesebb szakácsok versengenek, hogy melyikük halpaprikása lesz a legfinomabb, és főzőtudományuk eredményét ön is megkóstolhatja. De azért ne csak abból egyen, amit mások kifogtak, hanem ragadjon meg ön is egy pecabotot, és fogja ki a halas medencéből a saját vacsoráját.

Sokan úgy tartják, hogy Szent György, a föld, a vetés, a zöld és a házi állatok védőszentjének napján veszi kezdetét az igazi tavasz. Horvátország kontinentális részén április 23-én mindenfelé szerveznek ősi népi szokásokon alapuló ünnepélyeket. Különösen látványosak a hagyományos György-napi tüzek, azok a hatalmas máglyák, melyek fényei bevilágítják az éjszakai égboltot a hegyek és völgyek felett. A tűz körül összegyűlnek a fiatalok. A lányok és a legények táncolnak, és ideillő dalokat énekelnek, míg a legbátrabbak csatlakoznak a tűzugrókhoz. Érezze meg ön is a tavasz kezdetének örömét. www.tzvg.hr

www.koprivnicatourism.com

KÖZÉP-HORVÁTORSZÁG www.horvatorszag.hr 77 DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr 77


A SAMOBORI KRÉMES NAPJAI Samobor Május

SZENT ILONA NEMZETKÖZI LOVAGI TORNA Sveti Ivan Zelina, Május 16 - 17.

Fénykép: Petra Zrinka, Foto Juranček

Fénykép: Mario Dukarić

A Fašnikon felül Samobor az édességet kedvelők körében is jól ismert, méghozzá házi krémeseiről, eme habos krémmel készülő süteményéről. A samobori krémesek abban is különlegesek, hogy az általánosságban lehűtve felszolgált „társaikkal” ellentétben az itteni krémest melegében fogyasztják. A Krémes napjai megünneplésének alkalmából Samobor legnépszerűbb cukrászdáiban ezt a süteményt fogják felszolgálni, melyről azt tartják a helyiek, hogy előtte minden ajtó kitárul. Ha valamilyen problémája vagy vitája adódik, ajándékozzon krémest, tartják a samoboriak, és biztos lehet abban, hogy minden félreértés elsimul. Éppen ezért Samobor kapui tárva-nyitva várják önöket. Jöjjön el, kóstolja meg a krémest, s érezze jól magát a kulturális-szórakoztató programokon, melyek a város főterén kerülnek megrendezésre.

Bátor lovagok küzdenek az ön kegyeiért. Az ő küzdelmük csupán a lovagi torna részét képezi, így nem kell attól tartani, hogy bármelyikük is megsérülne. Már így is elég sikeresen elevenítik fel a középkori lovagi tornák hangulatát. Szikrákat hánynak a viaskodó kardok, míg a hölgyeknek, a pajzshordozóknak és az apródoknak minden egyes kardsuhintásnál elakad a lélegzetük. A vitézi táborokban szemrevételezheti a középkori fegyverek, a tarka pajzsok és bádog páncélzatok teljes arzenálját. Ha megéhezik, felüdíti önt a rég elfeledett búzafajtákból készült forró kása vagy a középkori receptek szerint elkészített, mézzel fűszerezett lúd. Szeme láttára fog lejátszódni a város ostroma, röpdösnek a parittyákból kilőtt kövek, a faltörő kosok pedig megpróbálják áttörni a város erős kapuját. A Szent Ilona Nemzetközi Lovagi Tornán azonban nem kell beérnie a néző szerepével, csatlakozzon ön is a vitézi játékokhoz, próbálja ki magát az íjászatban, kocsikázzon vagy lovagoljon egyet.

www.samoborske-kremsnite.com www.tz-samobor.hr

www.tz-zelina.hr www.vitezovi-zelingradski.hr

78 www.horvatorszag.hr KÖZÉP-HORVÁTORSZÁG 78 www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR


PERUNIKA ÜNNEP

URBANOVO - BORNAPOK A ZRÍNYIEK MEGYÉJÉBEN

Donja Stubica Május 21.

Muraközi borút Május 27 - június 5.

Fénykép: Nikola Sinković

Fénykép: Denis Perčić

A perunika, azaz az írisz már az ókori népeket is elbűvölte szépségével. A hozzá fűződő mítoszokat már az ógörögök is kultiválták, de évszázadokon keresztül a mi vidékeinken is számos mese fűződött felbukkanásához. Horvátországban a perunikát nemzeti virágként tisztelik, s a Perunika ünnep, amely a Horvát Perunikakertben kerül megrendezésre, jó példája annak, hogy mennyire ragaszkodunk természeti kincseinkhez. Élvezze e csodálatos virág a különféle fajtáit minden elképzelhető színben, melyekkel megajándékoz minket, s a varázslatos illatokat, melyekkel elcsábít. Ezt a virágkedvelők által szívesen látogatott szórakoztató rendezvényt komolyzenei koncertek, romantikus virágtánc, hagyományos ételek és természetes gyümölcslevek teszik színesebbé.

Az Urbanovo elnevezésű hagyományos nemzetközi rendezvényen minőségi borok és tradicionális muraközi ételkülönlegességek kíséretében népszerűsíti a borivás kultúráját, s teszik midezt a karakteres Muraközi Borúton és annak borkóstoldáiban. A tíznapos rendezvény ideje alatt kirakodóvásár, a Pušipela nevű fesztivál, borjátékok, és a Nyitott pince napok programjain vehetünk részt. www.tic-strigova.hr

www.tzdonjastubica.hr

KÖZÉP-HORVÁTORSZÁG www.horvatorszag.hr 79 DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr 79


LOVRAK KULTURÁLIS NAPOK Veliki Grđevac Május 29 - június 5.

TEREZIJANA Bjelovar Június 10 - 12.

Archívum: Belovár-bilogorske Megye Idegenforgalmi Közössége

Archívum: Belovár-bilogorske Megye Idegenforgalmi Közössége

Közkedvelt horvát gyermekíróként, kinek meséin a legfiatalabb horvát olvasók több nemzedéke nőtt fel, Mate Lovrak megérdemelte ezt a rendezvényt. Ezzel az ajándékkal Veliki Grđevac lakói lepték meg, akik az ő tiszteletére kulturális programot rendeznek városukban. Ezt a rendezvényt érthető módon főként a gyerekeknek szánták, így Veliki Grđevac néhány napra a gyermekek városává lényegül át, akik abban a Lovrak központban adnak egymásnak randevút, melyet az író műveiből származó jellegzetességek alapján alakítottak ki. A Kukavica központban általános iskolások mérik össze sporttudásokat, itt osztják ki a Szeretem Horvátországot pályázaton elismerésben részesült diákoknak a díjakat, s itt működnek azok az alkotóműhelyek is, ahol hagyományos emléktárgyakat, vagy a Lovrak meséi által inspirált tárgyakat lehet elkészíteni. Jöjjön el és hozza magával gyermekeit, hadd ismerjék meg a közkedvelt horvát gyermekíró történeteit.

A Terezijana egy többnapos kulturális rendezvény, amely a régmúlt 18. század azon időszakát idézi meg, amikor a horvát földön a Habsburgok uralkodtak. Mária Terézia, az Osztrák-Magyar Monarchia császárnője élete során számos jelentős változtatást és reformot kezdeményezett. Betiltotta a boszorkányüldözést, bevezette a kötelező iskoláztatást, s 1756-ban kelt határozatával megalapította Bjelovart. A város megalapítását a bjelováriak több napig tartó ünnepségsorozattal ünneplik, amely a városka utcáin zenészeket, színészeket és sportolókat vonultat fel. A legizgalmasabb esemény a Terezijana keretein belül kétségtelenül a császárnő városba történő bevonulásának megidézése. Ez a jelenet a térség történelmének azon szakaszának állít emléket, amikor Horvátországban Európa legnagyobb királyi családjai uralkodtak. www.tzbbz.hr

www.tzbbz.hr

80 www.horvatorszag.hr KÖZÉP-HORVÁTORSZÁG 80 www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR


LOVAGI TORNA - KÖZÉPKOR A HRVATSKO ZAGORJÉBEN Gornja Stubica, Június 11.

VINODAR - BORKIÁLLÍTÁS Daruvar Június 13 - 19

Fénykép: Miljenko Hegedić

Fénykép: Ivica Ives

A középkorban a lovagi tornán való részvétel becsület kérdése volt. Csak a legbátrabb és a legügyesebb lovagok állhattak ki vetélytársaik ellen, és csak a legmerészebbek tudták győztesként befejezni a tornát. Ezek az idők persze már rég feledésbe merültek, de a stubicai lovagi torna mintha újraébresztené az évszázadokon keresztül alvó lovagi becsületet. A mai tornák eredménye talán már nem olyan bizonytalan kimenetelű mint, régen, de izgalmakban biztos nincs hiány. Látogassák meg a Gornja Stubica-i Parasztfelkelések Múzeumát és tanuljanak meg többet a hősi középkorról.

A hétnapos rendezvény első fele a szőlőtőke termesztésére, illetve a bor előállítására és tárolására vonatkozó különféle szakmai előadásokból, szakmai borértékelésekből és kerekasztal beszélgetésekből áll. A rendezvény utolsó három napján (péntek, szombat és vasárnap) a város főtere vásári helyszínné lényegül át, amely az idelátogatókat - többek között - gazdag gasztronómiai kínálattal és a régi mesterségek kirakodóvásárával várja. A Horvátország minden részéből érkező folklórcsoportok, aeropiknik, élő tamburazene, a „csíptetős ponty” ételkülönlegesség, illetve neves horvát zenészek ingyenes koncertjei várják a látogatókat.

www.viteski-turnir.com www.mhz.hr

www.daruvar.hr

KÖZÉP-HORVÁTORSZÁG www.horvatorszag.hr 81 DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr 81


KRIŽEVACI NAGY SPRAVIŠĆE

SISAKI LOVAGI TORNA

Križevci Június 17 - 19.

Sisak Június 19.

Fénykép: Zdenko Balog

Fénykép: Željko Rakarić

A régmúlt 1242-es esztendőben IV. Béla király a tatárjárás elől menekülve seregeivel együtt a Kalnik hegy lejtőin fekvő város falai mögött lelt menedékre. A tatár hordák a várfalak bevételét és a király seregeinek megsemmisítését célzó kitartó ostromát a kalniki parasztok akadályozták meg, akik a bátor katonákat házi szilvával etették. Ez a kiadós gyümölcs adott erőt a katonáknak, hogy a végsőkig kitartsanak és hogy vis�szaverjék a tatárok támadásait. Ezért IV. Béla minden parasztnak, aki segített neki, nemesi címet adományozott. Mindez igen csak felbőszítette a križevaci polgárokat, kiknek haragja mindaddig kitartott, míg nem egy kalniki szilvatermelő el nem vett feleségül egy városi polgárlányt. Az ő esküvőjük kulcsszerepet játszott a megbékülésben. Ennek tiszteletére mutatják be ezen a napon Križevacba az említett esemény színpadi előadását. Az előadás előtt a város kulcsait átadják a városi bírónak, és ezzel kezdetét veszi a három napos dínom-dánom.

A sisakiak gyakran felidézik az egészen az i.e. 4. századig, a kelta-illír törzsek ezen vidéken történő letelepüléséig visszanyúló történelmük eseményeit. Azonban a régi sisaki erőd lábainál megrendezett lovagi tornával Sisak történelmének csupán egy, kétségtelenül kulcsfontosságú pillanatát ünneplik. Azt a pillanatot, amikor a bátor sisaki vitézek feltartóztatták a Nyugat felé vonuló, túlerőben lévő török sereget. A modern lovagok most a közönség szeme láttára küzdenek a kiválasztott leányzók kegyeiért, s mindehhez a régi várfalak kölcsönöznek hamisítatlan középkori környezetet. A váron belül található átjárókban reneszánsz énekesek szórakoztatják a közönséget, a legfiatalabb harcosokat pedig várja a gyermek vitézi torna. Felejtse el ön is a modern világunk összes előnyét, és csatlakozzon hozzánk egy olyan világban, ahol a lovagiasság és a becsület voltak a legértékesebb erények. www.sisakturist.com

www.krizevci.net

82 www.horvatorszag.hr KÖZÉP-HORVÁTORSZÁG 82 www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR


PICOKIJADA

AZ EURÓPAI GÓLYAFALU NAPJA

Đurđevac Június 24 - 26.

Čigoć Június 26.

Fénykép: Siniša Milašinović

Fénykép: Edvard Bogović

Ulama bég seregének abbéli kudarca után, hogy egyetlen támadással bevegye a Đurđevaci erődöt, a hadvezér a város türelmes ostromának stratégiai terve mellett döntött, hogy a lakosság kiéheztetésével vegye rá őket arra, hogy megadják magukat. Azokban a pillanatokban, amikor a vár falai között - egy kakas kivételével – semmi ehető nem maradt, Đurđevac lakói kétségbeesett tervet eszelnek ki. Megmaradt utolsó „élelmüket” ágyúból lövik ki a török seregre. Ulama bég pedig bedől a trükknek, s abbéli meggyőződésében, hogy lévén kakasokat lődöznek ki az ágyúból, a đurđeváciaknak még bőven van mit enniük, visszavonulót fúj. A visszavonulás során megátkozta a đurđeváciakat picokoknak nevezve őket. Egy különleges szabadtéri színdarabbal a đurđeváciak június végén ünneplik meg ezt a legendát. Az előadás a hiteles helyszínen játszódik le, azon a helyen ahol a legenda valóban megtörtént, s statiszták, kultúrakedvelő amatőrszínészek, lovasok százai és hivatásos színészek szerepelnek benne. Ezt a rendezvényt Horvátország szellemi kulturális kincsévé nyilvánítottak.

Hihetetlenül hangzik, de igaz: a Čigoć nevű falucskának több a szárnyas lakója, mint az emberi. Čigoćban ugyanis 120 lélek s további 200 gólya él, akik a település állandó lakosainak számítanak. Harmonikus együttélésükre tekintettel, Čigoć-ot választották az első európai gólyafaluvá. Az ennek tiszteletére megrendezésre kerülő programon az idelátogatók sétahajókázhatnak vagy lovaskocsikázhatnak, részt vehetnek a kerékpárversenyen, vagy kirándulhatnak a Lonja mezőre. Akik nem vágynak effajta aktív időtöltésre, koncertekben és a tájjellegű autochton ételek gasztronómiai kínálatában lelhetik örömüket. Élje meg ön is ezt a falut, melyet a gólyák otthonukul választottak. www.pp-lonjsko-polje.hr

www.tz-djurdjevac.hr

KÖZÉP-HORVÁTORSZÁG www.horvatorszag.hr 83 DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr 83


NYÁR A ZRÍNYIEK VÁROSÁBAN

NYÁR MÁRIABESZTERCÉN

Csáktornya Június 25 - augusztus 2.

Mária Beszterce, Június 25 - augusztus 5.

Fénykép: Rudi Grula

Archívum: Marija Bistrica Járás Idegenforgalmi Közössége

A csáktornyaiak hálásak a Zrínyieknek, kiknek uralkodása erős gazdasági és kulturális fellendülést eredményezett a térségében. Éppen ezért a helyi nyári kulturális programot a Zrínyi családnak ajánlják. Az idelátogatókat csábító számos előadáson, koncerten és kiállításon túl a legattraktívabb esemény kétségtelenül a Zrínyi gárda őrségváltása, melyre szombatonként kerül sor a Zrínyi Miklósnak állított, sast ábrázoló szobor előtt. Az egész nyárra kiterjedő gazdag kulturális programot lezárásaként a csáktornyai kulturális nyarat az Angyali Szűzmária – azaz Porcijunkula –, a čakoveci búcsú napján fejezik be, amikor összegyűlnek az emberek és önfeledten szórakoznak a koncerteken, az ősi mesterségek bemutatóin, a képzőművészeti kolóniákon vagy a lovas-íjász versenyeken.

A hagyományosan a Besztercei Szűzmária ünnepnapjához kötődően mint egy húsz éve megrendezre kerülő eseményen bisztricai kultúr- és egyházi csoportok valamint a helyi fafaragó műhely művészei mutatkoznak be, illetve különféle színi előadásokra, kiállítások megnyitóira, és kirakodóvásári napokra kerül sor. Ezeken felül itt van még a „Régi szokások nyomában” hagyományőrző program, a „Besztercei éj” szórakoztató est, valamint a messzeföldön híres éjszakai gyertyás körmenet. A „Nyár” folyamán kultúrcsoportok, illetve túrázók, valamint több sportegyesület tagjai adnak egymásnak randevút, illetve biciklisversenyt, tűzoltó bemutatót, gyermek műhelyfoglalkozásokat, gyermek színi előadásokat, valamint szórakoztató esteket rendeznek.

www.tourism-cakovec.hr

www.info-marija-bistrica.hr

84 www.horvatorszag.hr KÖZÉP-HORVÁTORSZÁG 84 www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR


DRÁVAMENTI MOTÍVUMOK

MURAI CSÓNAKOK NEMZETKÖZI VERSENYE

Koprivnica Július 1 - 3.

Sv. Martin na Muri Július 7 - 9.

Fénykép: Marijan Sušenj

Fénykép: Rudi Grula

A Naiv festészet autochton horvát védjegy, amely motívumait a természettel összhangban lévő falusi életből és annak szépségeiből meríti. Ez a Dráva menti falvak, végtelen mezők, erdők és szántóföldek élete. Ez az oka annak, hogy július első hétvégéjén Koprivnica egy hatalmas kiállítási térré változik, melyet kizárólag a naiv művészeteknek szentelnek. Százegynéhány kiváló festőművész a derűs drávamenti ég alatt állítja ki alkotásait, s a helyszínen készíti új műveit, ily módon tisztelegve a hlebinai festőiskola gazdagsága, és művészeti eredményei előtt.

Július elején ötven, fából készült hagyományos csónak indul útnak az ausztiai Bad Radkersburg, melyek Szlovénián át egészen a Sveti Martin na Muri nevű helyig csorognak le. Ez a háromnapos ökológiai, rekreációs és turisztikai esemény igazi látványosság mindazoknak, akik az adrenalin, a megóvott természet és a hagyományos kultúra rajongói. A megannyi szórakoztató programon felül arra is lehetőségünk nyílik, hogy a Mura-folyót egy különleges nézőpontból, a gazdag növény- és állatvilág kivételes formálójaként és teremtőjeként ismerjük meg. www.svetimartin.hr

www.koprivnicatourism.com

KÖZÉP-HORVÁTORSZÁG www.horvatorszag.hr 85 DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr 85


RENDELETEK A HÁRSFA ALATT

NYÁR A KRAPINAI ŐSEMBERNÉL

Čazma/Miklouš Július 8 - 10.

Krapina, Augusztus 7 - 28. (minden vasárnap)

Fénykép: Davor Kirin, Franjo Jagatić

Fénykép: Željko Kovačić, Jakov Radovčić

Július az a hónap, amikor Miklouš és a környező falvak lakosai megünneplik ősi szokásaikat és kulturális hagyományaikat. Előszedik a gondosan őrzött régi tárgyakat és öltözékeket, hagyományos díszekkel ékítik fel a házakat és utcáikat, és örömmel várják az egész napos programra a faluba érkező vendégeket. A férfiak bemutatják, hogyan is kell használni a régi szerszámokat, az asszonyok pedig gibanicát és más sós vagy édes süteményeket kínálgatnak. Ünnepi felvonulással mennek el az évszázados hársfa alá, ahol a falu öregje olvassa fel a tréfás parancsokat. Mókás megjegyzéseket fűz az éppen aktuális problémákhoz, ám de hagyományos módon, ezzel is kihangsúlyozva, hogy miként is közelítettek hétköznapi gondjaikhoz hajdanán az emberek. A parancs mindig a fiataloknak szóló felhívással ér véget, mely szerint, örvendjenek, és dallal meg tánccal űzzék el a sötét gondolatokat. Ez a hangulat járványként terjed tova az ünnepség résztvevői között.

Krapina egyik legjelentősebb szimbóluma kétségtelenül a krapinai ősember, a gazdag és ősi krapinai történelem tanúbizonysága és dicsősége. A krapinai látogatás éppen ezért több, mint egy szokványos városlátogatás, hiszen ez a térség leghíresebb régészeti lelőhelye, az emberiség egyik bölcsője. Krapina utcáin a Nyár a Krapinai Ősembernél elnevezésű programmal ünneplik augusztus folyamán a város e felbecsülhetetlen értékét. Zágrábból erre az alkalomra külön kirándulóvonatokat indítanak Krapinába a rendezvény összes látogatója számára. Megérkezvén Krapinába, már várja őket az idegenvezető egy krapinai városnézésre, a Trški vrh-on megrendezendő búcsúba, vagy egy kirándulásra a közeli Strahinjčica dombra. Továbbá, augusztus mind az öt vasárnapján tematikus programok kerülnek megrendezése a Hušnjakovon, úgy mint: Polgárvasárnap, Egykor és most, A krapinai ősember vasárnapja, Etno vasárnap és a Fesztiváli vasárnap.

www.tzbbz.hr www.cazma.hr

www.tzg-krapina.hr

86 www.horvatorszag.hr KÖZÉP-HORVÁTORSZÁG 86 www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR


A NEMESSÉG NAPJAI

ŠPANCIRFEST

Gornja Rijeka Augusztus 13 - 14.

Varaždin Augusztus 19 - 28.

Archívum: Kalnikaljai nemesi egyesület

Fénykép: Siniša Sović

A nemesség, a hajdan legfelsőbb társadalmi réteg, fogalmához, mindig is az udvariasság és a kifinomult ízlés társult. A Gornja Rijeka-i nemesek és úrhölgyek életét az emelkedettség jellemezte, tekintélyüket pedig a szépség és az igazság iránti kifinomult érzés kísérte. Jöjjön és győződjön meg erről ön is, látogassa meg a Kalnik hegy oldalában fekvő Gornja Rijekat, mely még most is nemesi fényében tündököl. Pompás báli ruhák suhannak tova a keringő dallamára a bálterem parkettjén, a fiatal hölgyek és urak csak úgy vonzzák a tekinteteket az elegáns megjelenésükkel, mivel a gornjorijekai várkastélyban ítélik oda a legnemesebb úr és a legnemesebb hölgy címet. Érezze meg ön is a hajdani udvarok varázsát, húzza ki magát és élje át azon idők hangulatát, amikor a „kékvérűek” előtt minden ajtó kitárult.

Évről évre egyre több vendég csatlakozik a varasdiak ünnepléséhez, ami nem más, mint a számukra hagyományosan az egyik legkedveltebb szabadidős tevékenység: a laza sétálgatás a város utcáin, vagy ahogy ezt maguk a varasdiak hívják španciranje. Tíz napra Varasd tarka utcai szórakozóhel�lyé, a kacagás és a jókedv városává lényegül át. A város utcáira számos előadóművész, énekes, színész és tréfamester vonul ki, s az egész város a horvát hagyományok bemutatására alkalmas köztérré változik. A standokat ellepik a hagyományos kézműves tárgyak, a képzőművészek műalkotásai, a hagyományos módon készült ételek, italok valamint a különféle emléktárgyak. A Špancirfest ideje alatt könnyen eltévedhetünk Varasd utcáin. A képzelet végtelen tengerén hajózva lépten-nyomon egy újabb esemény vonja el a figyelmét, így észre sem veszi, hogy milyen gyorsan múlik az idő. Egész napokat sétálgathat el az utcákon, és a nap végén már csak azt kérdi, hogy miért is szállt le az éj, és miért is jött el ilyen hamar az alvás ideje.

www.plemenitasi.hr

www.spancirfest.com

KÖZÉP-HORVÁTORSZÁG www.horvatorszag.hr 87 DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr 87


MIT ETTEK ELEINK Vrbovec Augusztus 26 - 28.

RENESZÁNSZ FESZTIVÁL Koprivnica Szeptember 3 - 5.

Fénykép: Dražen Breitenfeld

Fénykép: Marijan Sušenj

Horvátország kontinentális része gazdag konyhaművészetéről híres. Minden településnek meg vannak a saját hagyományos receptjei és az egyes ételek különleges elkészítésének módozatai. A vrboveciek augusztus végén szokták bemutatni gasztronómiai kínálatukat, a Mit Ettek Eleink esemény keretein belül. Ezeken a napokon az egész várost belengi a régies ételek illata, melyek sok szeretettel készülnek, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy ízeik örökre beívódjanak a vendégek emlékezetébe. Sőt mi több, a vrboveciek egymás között is versenyeznek a hagyományos ételek elkészítésében, s az egész lakomát természetesen különböző sportversenyek és zenés programok színesítik.

Koprivnica óvárosának falai között szeptemberben egy valódi történelmi látványosság kerül megrendezésre. A vitézi sátorok alatt lovagok élesítik a kardjaikat, hogy a párbajban ők nyerjék el valamelyik hajadon kegyeit, a levegőben vadászsólymok köröznek gazdáik parancsait teljesítve, a kereskedők és a kézművesek torkaszakadtukból csalogatják a vásárlókat standjaikhoz, melyek roskadásig vannak a kézműves termékekkel és a régi időkre jellemző portékákkal. Az utcákat belengi a reneszánsz ételek, illetve az egykori egzotikus alapanyagok illata. A Reneszánsz fesztivál ideje alatt csak egyetlen szabály érvényes: semmi sem utalhat arra, hogy valójában a 21. században vagyunk.

www.vrbovec.hr

www.koprivnicatourism.com

88 www.horvatorszag.hr KÖZÉP-HORVÁTORSZÁG 88 www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR


KELTA ÉJSZAKA

A KAJKAV KULTÚRA HETE

Sisak Szeptember 4.

Krapina Szeptember 4 - 11.

Fénykép: Igor Palotay

Fénykép: Željko Frankol

Midőn a szeptemberi égbolton feltűnik az újhold, és Sisakra rátelepedik az éj, a gyanútlan látogatónak az ismeretlen események közepette olybá tűnhetne, hogy egy időutazás során, több évszázadnyit repült vissza a múltba. A régmúltba, amikor a Kupa-folyón tutajok úsztak, Sisak utcáin pedig lovagok és tündérek jártak. No de nem kell megijedni, ez csak egy előadás. A sisakiak ugyanis ezzel az egyórás színjátékkal, melynek színpadául a Kupa-folyó szolgál, városuk hajdani kinézetét idézik meg. A folyón öt uszályból, húsz kupai csónakból és háromszáznyi úszó fáklyából álló menet úszik. A vízi alkalmatosságokon a nézők szeme előtt játszódnak le különböző jelenetek a kelta és római nép életéből. Minden úszó alkalmatosságot gazdagon díszítenek fáklyákkal és hasonló díszekkel, a nézőknek a jeleneteket hangosbeszélőből kommentálják, a folyó partjáról, onnan, ahol valaha a kelták éltek.

Ez alatt a hét nap alatt Krapina látogatói meggyőződhetnek arról, hogy a kajkáv kultúra mind a mai napig él, és igencsak aktuális. Mind erről meggyőződhetnek mind azok, akik ellátogatnak a Kaj u riječi, slici, pjesmi i plesu és a Kaj najmlajši je najslajši kiállításokra. Ezek a kiállítások élő példái annak, hogy a kajkáv tájszólás a horvát irodalmi kultúra, a képszerű költészet és a számtalan tanmese igen csak fontos részét képviseli. Ezekben a napokban Krapina a Gde se još to kupiti more kiállítás házigazdája, az ünnepi hangulatot pedig zenéjével a 20 novih kajkavskih popevki című koncert emeli. De ez csupán egy töredéke a rendezvénynek, melynek helyszínei: a Ljudevit Gaj tér, a Krapina város Galériája, a Hušnjakovo Evolúciós Múzeum, valamint a fesztiválterem. Ugyanakkor, a városka utcáin megtett séta is elég ahhoz, hogy megérezze a közismert zagorjei vendégszeretetet.

www.sisakturist.com

www.tzg-krapina.hr

KÖZÉP-HORVÁTORSZÁG www.horvatorszag.hr 89 DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr 89


VOLODERI ŐSZ Popovača Szeptember 11 - 12.

NEMZETKÖZI CSIPKEFESZTIVÁL Lepoglava Szeptember 22 - 25.

Fénykép: Zdenko Cvetko

Fénykép: B. Težak

Amikor a voloderi szőlőskertekben levágják az első fürt szőlőt, kezdetét veheti a Voloderi Ősz. Sisak-Moszlavina Megye lakói ugyanis már zsinórban 41 éve ünneplik saját térségükben a szüret kezdetét. Az idén is gazdag bor- és mustvásár kíséretében, számos folklór együttes lép fel Horvátország minden vidékéről, lesz festménykiállítás, szüreti szerszámok és eszközök, valamint különféle kézműves tárgyak, népviseletek és hagyományos mesterségek bemutatója. Az esti órákban a fiatalok találhatnak maguknak számos szórakozási lehetőséget, hiszen több esztrád művész ad koncertet, az ünnepet pedig egy fergeteges tűzijátékkal zárják. Minden igazi borkedvelőnek melegen ajánljuk, hogy szeptember közepén látogasson el Voloderbe, és vegyen részt az ízlelő bimbók valódi ünnepén.

Úgy tartják, hogy a csipkét már több száz évvel ezelőtt hozták a horvát területekre a fehér barátok, azaz a pálosok. Felismervén szépséget, a vidéki emberek a csipkét saját hagyományukként fogadták be, melyet a mai napig ápolnak. A csipkekészítés művészetét különösképpen a csipkeverés hagyományáról híres Lepoglava lakói ápolják. A csipkekészítő tudományukra, illetve arra meg különösképppen büszke lepoglavaiak, hogy az UNESCO a lepoglavai csipkét a világ szellemi örökségévé nyilvánította, szeptemberben rendezik meg a Nemzetközi Csipkefesztivált, melyen saját népműveszeti kincsükként sikeresen népszerűsitik a csipkét. Noha a fesztiválon más európai országokból - Magyarország, Szlovénia, Belgium, Észtország, Spanyolország - származó csipkék is megtekinthetők, a látogatókat leginkább mégiscsak a hazai kézimunkák vonzzák, melyek olyan ősi csipkekészítő központokból származnak, mint maga Lepoglava, Pag, Sv Marija vagy Hvar.

www.popovaca.hr

www.lepoglava-info.hr

90 www.horvatorszag.hr KÖZÉP-HORVÁTORSZÁG 90 www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR


VARASDI BAROKK ESTÉK

JELAČIĆ NAPOK Zaprešić Október 2 - 17.

Varasd, Szeptember 23 október 3.

Fénykép: Helena Huet

Fénykép: Dražen Breitenfeld

A Varasdi Barokk Esték keretein belül megrendezett hangversenyek több száz évre repítik önt vissza a múltba, azokba az időkbe, amikor a muzsika még magasan esztétizált művészet volt. A koncertek sokasága, melyeken a tekintélyes hazai és külföldi zenekarok bemutatják a barokk zeneművek kortárs interpretációit, a barokk város romantikus hangulatát teremtik meg. Ezek az esték a zenetudományi aspektusból is komoly üzenetet képviselnek, hiszen a repertoárban gyakran szerepelnek újonnan felfedezett, vagy eddig még nem játszott művek is, melyek valódi értékére éppen itt derül fény. Bemutatva ezen műveket és az ismert szerzemények modernizált változatát a Barokk Esték irigylésre méltó eredményeket mutathat fel a barokk zenéhez való professzionális megközelítést illetően. Engedje, hogy a hegedű és a gordonka húrjai elringassák önt ezen a hosszú zenés utazáson.

Josip Jelačić horvát bán neve szimbolizálja a horvát nép önállóság és a császári hatalomtól való függetlenség iránti vágyát. A horvát nemzeti érdekek megvalósításának szentelt viharos élet végeztével 1859-ben a zaprešići Szent József kápolnában helyezték örök nyugalomra. Városuk napján a zaprešićiek a horvát történelem eme jeles alakjának életét és tetteit is megünneplik. A rendezvény keretein belül, mellyel májusban halálának, októberben pedig születésének évfordulójáról emlékeznek meg, egy sor kulturális, sport és szórakoztató program, illetve a hagyományos gazdasági vásár és kiállítás kerül megrendezésre. Az idelátogatók megtekinthetik a Novi dvori Jelačić kastélyt, a gondosan megőrzött kulturális - történelmi örökség jó példáját. www.zapresic.hr

www.vbv.hr

KÖZÉP-HORVÁTORSZÁG www.horvatorszag.hr 91 DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr 91


KESTENIJADA GESZTENYE NAPOK Hrvatska Kostajnica Október 8 - 10.

ASSITEJ Csáktornya Október 10 - 14.

Fénykép: Antun Pavičić

Fénykép: Mario Jakšić

Nem létezik olyan gesztenyés finomság, melyet ne találna meg a Kostajnicai Gesztenye Napokon. Azon kívül, hogy megkóstolhatja a sült és a főtt gesztenyéből készült ételeket, vagy a finom gesztenyepüréket, minden látogatót meginvitálnak gesztenyét szüretelni. Kiváló alkalom arra, hogy hosszú sétákat tegyen a gesztenyés erdőben, közben barátkozzon, élvezze a zenét, és mindent, ami önben jó hangulatot kelt.

Évente egyszer Csáktornya látja vendégül azokat a színészeket, akik hivatásukat a leghálásabb, de egyben a legigényesebb közönségnek: a gyerekeknek szentelik. A legtehetségesebb gyermekszínészeink által előadott színműre koncentrálva a lurkók egy-két órára teljesen megfeledkeznek azon mindennapi gondjaikról, melyeken egyébként buksijukat törik. Éppen ezért ezen a kizárólag nekik szentelt öt napon Csáktornyán igazi vidám hangulat uralkodik, tele gyerekkacajjal és játékossággal, amely gyakran a felnőttekre is átragad. Hozza magával a srácokat, hadd élvezzék a kiváló színházi eseményeket együtt a muraközi gyerkőcök sokaságával.

www.hrvatska-kostajnica.hr

www.assitej.hr www.czk-cakovec.hr

92 www.horvatorszag.hr KÖZÉP-HORVÁTORSZÁG 92 www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR


GOMBÁSZKODÁS STUBIČKE TOPLICÉBEN

MÁRTON NAP ZÁGRÁB MEGYÉBEN

Stubičke Toplice Október 15.

Dugo Selo, Samobor, Sv. Ivan Zelina, V. Gorica, Jastrebarsko, November 11.

Fénykép: Zrinka Košić

Fénykép: Nada Kozić

A gombászok mára már hagyományossá vált találkozója, a Stubaki Gljivarijada a horvát gombaszedők elkerülhetetlen gyülekezőhelye. A látogatóknak garantált a szórakozás és a laza pihenés a természetben, a friss levegőn. A Pilában gyülekező kirándulókat különjáratú turistavonat szállítja ide, ahonnan vidám hangulatban indulnak neki a gombaszedésnek. Az egész napos szüret terméseit estefelé adják át bevizsgálásra. A rendezvény Mladen Strižak szakember előadásával, s az azt követő vidám mulatsággal és a bográcsos gombaételek kóstolásával zárul.

Novemberben, Szent Márton napján válik a must borrá. A népszerű Martinje, azaz a Márton nap a bor ünnepe, egy olyan hagyomány, mely Horvátország észak-nyugati térségeiben mély gyökereket eresztett, ezért a mai napig megemlékeznek róla. Zágráb megye számos településén ünneplik a Márton-napot, melyek közül hagyományaikkal és a programok gazdagságával a következő helyek tűnnek ki: Dugo Selo, melynek Szent Márton egyben a védőszentje, Samobor, Sveti Ivan Zelina, Velika Gorica és Jastrebarsko.

www.stubicketoplice.hr

www.tz-samobor.hr www.tzvg.hr www.dugoselo.hr www.tz-zelina.hr www.tzgj.hr

KÖZÉP-HORVÁTORSZÁG www.horvatorszag.hr 93 DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr 93


IVANECI BÁNYÁSZNAPOK

KARÁCSONYI MESE ČAZMÁBAN

Ivanec December 2 - 4.

Grabovnica, 2011. december 19 - 2012. január 15.

Fénykép: Branko Težak

Archívum: Belovár-bilogorske Megye Idegenforgalmi Közössége

Az Ivaneci Bányásznapok programjaival rámutat a társadalmi és kulturális élet hagyományos formáira való emlékezés megőrzésének, valamint a fiatal nemzedékek az Ivanec kulturális- történelmi örökségével történő megismertetésének fontosságára. Ebben a megvilágításban minden látogatónak különleges alkalma lesz megtekinteni a régi bányászati eszközöket felvonultató kiállítást, és általa megtapasztalni, hogy milyen nehéz életet is éltek őseink. A kiállítást kiegészítik a bányász témával kapcsolatos gyermekrajzok és szobrok. A rendezvény legizgalmasabb része azonban a felsorakozott Ivaneci bányászcsapat történelmi felvonulása lesz, az ő feladatuk egyébként a vendégek szívélyes fogadása és a házigazdai teendők ellátása.

Minden karácsonyi mese romantikus és tanulságos, különösképpen, ha ön a Szalai család vendége Grabovnicában. A Szalai család ugyanis a karácsonyi ünnepekre egy különleges csemegével készül mindazok számára, akik kedvelik az igazi ünnepi hangulatot. Ilyenkor az udvarukat több százezer tarka izzóval díszítik fel, melyek káprázatos fényhatással és idilli hangulattal hatnak minden látogatóra. A karácsonyi istállóban feldíszített jászlat rendeznek be, amely a tarka karácsonyi díszekkel kivilágított udvarral együtt azt az érzést kelti, mintha egy mély álomból felébredvén egy mesevilágban találnánk magunkat, a valódi horvát karácsonyi mese világában.

www.ivanec-turizam.hr

www.tzbbz.hr www.cazma.hr www.salaj.net

94 www.horvatorszag.hr KÖZÉP-HORVÁTORSZÁG 94 www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR


S ZL AVÓNIA


SOKÁC SOKADALOM Županja 25.2. - 8.3.

DORF - DOKUMENTARISTA ROCKFILMEK FESZTIVÁLJA Vinkovci, 4. - 7.3.

Fénykép: Franjo Andrašević

Archívum: Vukovár-Szerémség Megye Idegenforgalmi Közössége

Županja lakóinak az irányú törekvése, hogy megőrizzék a sokác népcsoport felbecsülhetetlen értékeket képviselő kulturális tradícióit szemmel látható ezen az ünnepségsorozaton, amely a szlavóniai hagyományok gazdagságán és pompázatosságán alapul. A város utcáin ilyenkor muzeális értéknek tűnő, pompásan feldíszített lovaskocsik gurulnak végig, melyeken a legszebb szlavón népviseletekbe öltözött, büszke kocsisok ülnek. A farsangi felvonulást, amely a vendég „származási helyétől” függetlenül minden látogatót lenyűgöz, az olyan kötelező szertatások kísérik, mint a pálinkafőzés és a szlavón disznótor. Az idén ezt a színes kavalkádot Horvátország más tájairól és külföldről érkező folklór együttesek tucatjainak vendégszereplése teszi még érdekesebbé.

Ha a zenei dokumentumfilmek ideális módon kapcsolják össze a képet és a hangot, akkor a DORF határozottan a legnagyszerűbben hozza össze a filmek és a zene szerelmeseit. Vinkovci városának inspiratív atmoszférájában élvezze a formabontó Dokumentarista Rockfilmek Fesztiválja horvát és más országokból érkezett szös�szeneteit. A legkülönbözőbb, innovatív filmes történetek a zenei ikonokról nem csak a dokumentumfilmek kedvelőit fogják lenyűgözni, hanem a hozzá nem értő közönséget is, amelyik az idén is számos workshopon, kiállításon, könyvbemutatón, és természetesen koncerten vehet részt. www.dorf-vk.com

www.tz-zupanja.hr

96 www.horvatorszag.hr SZLAVÓNIA 96 www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR


IVANA BRLIĆ MAŽURANIĆ MESEVILÁGÁBAN

TRENK PANDÚRJAINAK ÚTJÁN

Slavonski Brod , Április 18 - 24.

Kutjevo Május

Fénykép: Josip Perčević

Fénykép: Zlatko Burivoda

Ivana Brlić Mažuranić, a legszebb gyermekmesék némelyikének horvát szerzője, életének egy részét Slavonski Brodban töltötte. Éppen ezért brodiak minden évben megemlékeznek születésének napjáról, és átadják magukat a képzelet világának. A rendezvény egy hete alatt a város egésze a gyermekek találkahelyévé lényegül át, illetve különböző irodalmi, színházi, festészeti és fotó műhelyek színterévé válik. Ezek a gyermektalálkák egy előadással kezdődnek, melyet az Ivana téren az írónő háza előtt mutatnak be. A rendezvény záró ünnepségén a város kulcsait visszaadják a polgármesternek, majd egy színielőadás következik az Ivana Brlić Mažuranić általános iskolában, amely Horvátország szerte tarka iskolaként ismert, mivel kívül-belül az írónő mesealakjaival dekorálták.

A kutjevóiak nem hagyják ki a lehetőséget, hogy vendégeiket szórakoztathassák. Ilyen apropóból ünneplik meg Mária Terézia látogatását is, aki 1741-ben tartózkodott Kutjevoban. A Kutjevót ért eme nagy megtiszteltetést nem felejtették el a város lakói, s egy nagy előadással emlékeznek meg róla, amely könnyedén elcsábít és három évszázaddal ezelőttre repít minket vissza. A város utcáin ősi katonai alakulatok, rezesbandák és egyéb együttesek vonulnak fel, a Kutjevo kastély előtt pedig színházi előadást szerveznek, mely jól szemlélteti az elmúlt időket. www.tz-kutjevo.com

www.slavonski-brod.hr

SZLAVÓNIA www.horvatorszag.hr 97 DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr 97


A KIRÁLYNŐ AVAGY LELJA ÉVES TAVASZI FELVONULÁSA Gorjani, Május 23.

EGYPERCES FILMEK HORVÁT FESZTIVÁLJA Požega Május 28 - 29.

Archívum: Eszék-Baranyai Megye Idegenforgalmi Közössége

Fénykép: D. Mirković

A ljelja, amely Gorjaniban Pünkösd napján kerül megrendezésre, szokása a múlt század elejéről ered. A falusi lányok királyi és királynői jelmezbe öltözött csoportja a szentmisén gyűlik össze, melynek befejeztével a templom előtt tambura zene kiséretében ropják a kólót. Ezt követően a templom udvarából indulnak a falun át vezető menetükre és mindazon falubeliek otthonát felkeresik, akik kifejezték ebbéli óhajukat. A ljeljek faluszerte vidám hangulatot, mosolyt és nótázást fakasztanak. Általában egy zenész - a dudás, valamint az adományokat begyűjtő két férfi kíséri őket. A mai ljeljakat a 20. század elejeről származó fényképeken szereplőkkel ös�szehasonlítva szembetűnő, hogy a szokás mai „kiadása” nem tér el jelentősen a kezdetiektől.

A filmesek körében különleges kihívást jelent az egyperces filmes formátum. Ez a formátum ugyanis is az ötlet kitalálását és megvalósítását illetően kompromis�szumkészséget igényel. Mindössze egy percben tartalmazhatja a film a megadott cselekmény összes elemeit, a bevezetést, a bonyodalmat és a megoldást. Az egyperces filmek gyakran vonzzák az amatőr filmeseket is, akiknek nincs lehetőségük nagy projectek megvalósítására, ami természetesen nem jelenti azt, hogy nem rendelkeznek a megfelelő képességekkel. A legkülönfélébb műfajú, témájú, és üzenettel készült filmek gyűjteményét, melynek egyetlen közös vonása az egyperces időtartam, megtekintheti a požegai Egyperces filmek fesztiválján, melynek tekintélye az utóbbi időben világszerte megnőtt.

www.tzosbarzup.hr

www.crominute.hr

98 www.horvatorszag.hr SZLAVÓNIA 98 www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR


BRODSKO KOLO

ORAHOVACI TAVASZ

Slavonski Brod Május 28 - június 12.

Orahovica Május 30 - június 5.

Fénykép: Darko Janković

Fénykép: Kristijan Toplak

Slavonski Brod közismert a hagyományos ünnepi rendezvényeiről, melyek közül a leghíresebb a Brodsko kolo. Régen, Szent István napján a brodiak összegyűltek a város főterén és ropták a nagy Brodsko kolót, a körtáncot, mely gyakran több száz kipiperézett sokác legény és leány összefonódott kezéből „állt össze”. A város napjainkban is az él-hal ezért a kólóért, ám az ez alkalomra szervezett program egy kicsit más. A vendégek megtekinthetik a néprajzi- és a képzőművészeti múzeumot, részt vehetnek a gyermek seregszemléken, a süteményes vásáron, a fogatos parádén, a díjugrató- és ügetőversenyen. Szinte az egész város visszhangzik a folklór együttesek és népzenei seregszemlék zenéjétől, de a legizgalmasabb mégis a legszebb horvát népviseletbe öltözött lány megválasztása. Lazítson, nyújtsa ki a kezét, szorosan fogja meg a másikét, és ne engedje, hogy a Brodsko kolo megszakadjon.

Az Orahovaci tavasz többnapos rendezvénnyel Orahovica városa megnyitja kapuit a világ összes tájáról ideutazó látogatók előtt. Ezzel a rendezvénnyel hivatalosan is megnyitják az orahovaci nyári turista szezont. A program nagyon sokszínű, és mindenki számára tartogat valamit. A sport szerelmeseit biztosan feldobják a kispályás labdarúgó mérkőzések, vagy a bocsázás, míg azok a vendégek, akik kulturális programokra vágynak, a színházi előadások egyikét fogják választani. A zenekedvelők a számos néptánc együttes és hazai pop-rock csillag koncertjein találnak majd szórakozási lehetőséget. www.orahovica.hr

www.brodsko-kolo.com

SZLAVÓNIA www.horvatorszag.hr 99 DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr 99


GRAND PRIX KUTJEVO Kutjevo Június

BARANYAI BETYÁRNAPOK Draž Június 5 - 6.

Fénykép: Zlatko Burivoda

Fénykép: Antonio Sobol

A Grand Prix Kutjevo egy nemzetközi díjugrató lovas torna. A fajtiszta lovak tenyésztésének többéves hagyományának és a kiváló zsokéknak köszönhetően lett ez a torna ennyire népszerű és különlegesen látogatott esemény. A kutjevoi tornát különösképpen kedvelik az osztrák, magyar, szlovák, szlovén és német zsokék, és ezért vesznek részt rajta olyan gyakran. Éppen ezért a hazai versenyzők mellett mások is igyekeznek elnyerni a bírák és a közönség szimpátiáját, és ez által kiérdemelni a díjugrató verseny nagydíját. A lovak és a lovasok közötti harmónia és a kecses mozdulatok látványa már a művészet határait súrolja, a kutjevoi Grand Prix pedig jó alkalom arra, hogy e felől ön is megbizonyosodjon.

A baranyaiak arról híresek, hogy minden összejövetelüket fergeteges hangulat uralja. Nincs olyan ünnep Baranyában, melyen unatkozni lehetne. Ezt támasztja alá a Dražban rendezett Baranjski bećarac is. A folklór együttesek sokaságának fellépései, a népi kóló-tánc és az ételekben-italokban gazdag lakoma mellett Dražban kiválaszthatja a legszebb leányt és menyecskét, részt vehet a népviseletek divatbemutatóján, valamint a kézimunkák, a régi bútorok, szerszámok és titokzatos tárgyak kiállításán, melyek nagy része a nagymama ládájából került elő. Ha érdekli Baranya térségének izgalmas hagyománya, akkor ez is, s természetesen a vidám szórakozás is telitalálat az ön számára.

www.tz-kutjevo.com

www.draz.hr

100 www.horvatorszag.hr SZLAVÓNIA 100 www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR


SLATINAI KULTURÁLIS NYÁR

PAKRACI NYÁR

Slatina, Június 5 - től augusztus 28-ig (minden vasárnap)

Pakrac Június 14 - július 1.

Fénykép: Robert Turkalj

Archívum: Pakrac város Idegenforgalmi Közössége

Akik nyáron ellátogatnak Slatinába, azokat kellemesen meglepi a színes kulturális események bősége, melyek nyár folyamán Slatinát valódi kulturális kincsestárrá változtatják át. A város utcáin és parkjaiban számos program kerül megrendezésre, ezek teljesen új arculatot kölcsönöznek neki, a résztvevőket pedig egy új, a kultúra és a művészet iránti fogékonysággal ajándékozza meg. Egy ilyen siker kulcsa a sokszínűség, pontosabban ezeken a napokon Slatinában megtalálja azt a kulturális kifejezésformát, amely a legjobban illik önhöz – legyen az színházi előadás, hangverseny, mozi, kiállítás, régi kézműves mesterségek vagy kulináris különlegességek bemutatója, mindenhová elkíséri önt a napokban megjelent kulturális - idegenforgalmi kalauz.

A pakraciak saját középkori örökségüket a Pakraci nyár nevű multimédiás tartalmú és karakterű rendezvénnyel ünnepelik. A különféle műfajú színházi előadásokon és koncerteken felül ugyan is a látogatók számos sporteseményt is figyelemmel kísérhetnek, úgy mint: kerékpáros versenyek, teremfoci torna, hegyi-biciklis maraton, vagy a küzdősportok szemináriuma. Mindezen események a középkor jegyében zajlanak, azokra az időkre emlékeztetve minket, amikor Pakracot a templomosok és az iváncosok uralták, a város pedig fontos gazdasági szerepet játszott, mivel akkoriban itt működött Horvátország első és egyetlen pénzverdéje. www.pakrac.hr www.tz-pakrac.hr

www.slatina.hr

SZLAVÓNIA www.horvatorszag.hr 101 DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr 101


„PJESME PODRAVINE I PODRAVLJA” ZENEI FESZTIVÁL

ĐAKOVÓI HÍMZÉSEK Đakovo Június 18 - július 3.

Pitomača, Június 17 - 18.

Fénykép: Kristijan Toplak

Fénykép: Željko Brzica

A káprázatos drávamenti tájak és a helyi emberek hazaszeretete gyakori témái az ottani költők verseinek. Sőt, legszebb népdalaink nagy részét éppen a drávamenti szerzők hagyták ránk örökül. Ezért jelent ez a zenei fesztivál kiváló alkalmat arra, hogy megismerje a drávamenti térség gazdag zenei és költészeti hagyatékát. Júniusban két napon, Pitomača színpadján a régió legkiválóbb zenei tehetségei állnak ki a közönség elé. Első este élvezheti a kevésbé ismert előadók műveit, ám a második napon, mostanra már bejáródott sorrendben, a vendégeket olyan együttesek és szólisták szórakoztatják, akik már kiemelkedő karriert tudhatnak magukénak.

Đakovo nyaranta nagy múltú és gazdag hagyományait ünnepli, hiszen Đakovoban a szlavón kulturális hagyomány három különböző szelete mutatkozik be az egységes júliusi rendezvénybe sűrítve: a folklórműsor keretein belül számos zenés programmal szórakoztatják a látogatókat; a különféle gasztronómiai kínálatban elsősorban a halpaprikás, a čobanac és a đakovoi kulen jeleskedik; a lótenyésztés tradícióját pedig a đakovoi ügetőpályán megrendezett versenyek pazar bemutatója alkalmával ismerhetjük meg. Az idén is a szlavón és baranyai kulturális örökség tisztelői élvezhetik azt a több ezer népviseletet, zenét, táncot és szokást, melyekre eme térség emberei igazán büszkék lehetnek. Ők is mindannyian részt vesznek a színes és vidám ünnepi felvonulásban.

www.pitomacafestival.hr

www.tz-djakovo.hr

102 www.horvatorszag.hr SZLAVÓNIA 102 www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR


VALPOVÓI NYÁR

ESZÉKI NYÁRI ÉJSZAKÁK

Valpovo Június 19 - 25.

Eszék, Június 25., július 30. és augusztus 27.

Fénykép: Predrag Matijanić

Archívum: Eszék város Idegenforgalmi Közössége

Nyaranta egész Szlavóniát magával ragadja a vidámság és az ünnepi hangulat. Ez alól június utolsó hetében Valpovo sem maradhat ki. Ugyanis júniusban hét napon át megszakítás nélkül immáron 42 éve Valpovó ad otthont az amatőr művészegyütteseknek. Így az idén is a város utcáin tartják meg az eredeti lovas fogatok, dalárdák és amatőrénekesek folklór szemléjét. Ugyanakkor a szlavón ünnep nem lenne teljes, ha a valpovóiak nem gondoskodnának a hagyományos ételek és italok gazdag kínálatáról. Ez így együtt fergeteges hangulatot garantál minden olyan vendég számára, aki ezeken a napokon nyitott lélekkel látogat el Valpovoba, hogy szórakozhasson és élvezhesse a gazdag valpovoi hagyományokat.

A nyári hónapok Eszéken a minden korosztályt és ízlést kielégítő vigadalommal érnek véget. Városszerte számos színházi és zenei produkcióval kedveskednek a gyermekeknek és felnőtteknek. A vendéglátóhelyeken a messzeföldön híres szlavón ételeket készítik, s különleges élmény ezeken a napokon végigsétálni a Dráva partján. Látogasson el Eszékre és tapasztalja meg személyesen is a szlavón vendégszeretetet, melyről annyit mesélnek! www.tzosijek.hr

www.valpovo.hr www.tz-valpovo.com

SZLAVÓNIA www.horvatorszag.hr 103 DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr 103


ESZÉKI KULTURÁLIS NYÁR

ARATÁS ÉS CSÉPLÉS A MÚLTBAN

Eszék Június 29 - július 21.

Županja Július

Fénykép: Marin Franov

Fénykép: Zvonimir Tanocki

Az Eszéki Erőd, a hajdani viharos történelmi események színtere nyáron kiváló művészprogramok színpadjává változik át, ugyanis az Eszéki kulturális nyár keretein belül megrendezett programok éppen a város utcáin és közterein játszódnak le. Így ezt a barokkos hangulatot számos színházi előadás, művészi performansz, kiállítás, hangverseny, valamint irodalmi est és filmelőadás tarkítja. Természetesen különösen nagy hangsúlyt fektetnek a hazai, eszéki művészek bemutatására is, de az ország más tájairól és külföldről is szép számban jelentkeznek be a vendégszereplő művészek.

Az éves aratáshoz fűződő munkák oly an�nyira beleivódtak a szlavón emberek társadalmi és kulturális életébe, hogy idővel már nem csak megélhetési szükségletté, hanem az ottani emberek szorgalmának szimbólumává is váltak. Ezért is olyan izgalmas minden alkalommal részt venni azokon a rendezvényeken, melyek a nehéz munka mellett a szép aratási szokásokat is bemutatják. Így például, júliusban Županja látogatói élvezhetik azon népviseletek látványát, melyek kizárólag az e fajta munkákhoz készültek, valamint megkóstolhatják az erre az évszakra jellemző ételeket és italokat is. A népi szokások mellett, melyek az aratás természetes „velejárói”, a rendezvényen megtekinthetők lesznek a különböző kézimunkák, a bosnyák slingelésektől a dísztökig, a vendégeket pedig lovaskocsikon szállítják a város utcáin. Látogasson el Županjaba, és hagyja, hogy magával ragadja önt az itteni szorgos emberek lelkülete.

http://ljetokulture.osijek.hr/

www.tz-zupanja.hr

104 www.horvatorszag.hr SZLAVÓNIA 104 www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR


HALÁSZLÉFŐZŐ VERSENY

MIHOLJACI SOKADALOM

Slavonski Brod Július 1.

Donji Miholjac Július 9 - 12.

Fénykép: Danko Dorić

Fénykép: Melia Vidaković

A pikáns halleves, a fiš, Szlavónia egyik gasztronómiai védjegye. Egyike azon ételeknek, melyet egy Szlavóniában tett látogatás alkalmával egyszerűen meg kell kóstolni. Amennyiben Ön pont július elején járna Slavonski Brodban, akkor nem fogja tudni elkerülni azokat az illatokat, melyek a Száva folyó partján terjengenek. És higgyek el, nem is fog tudni nekik ellenállni, mivel a halászléfőzés kitűnő mesterei azért gyűlnek össze, hogy a helyszínen bizonyítsák be, kinek a fiš receptje a legjobb. A bródi halászléfőző versenyen minden évben mint egy 150 versenyző gyűlik össze, míg baráti - kulináris versengésük természetesen a leginkabb a látogatók malmára hajtja a vizet. A jó hangulatot tovább emeli a szlavóniai bor és a tamburások vidám éneke.

Donji Miholjac négy napon keresztül a tradicionális szlavóniai folklórszemle színtere. Miholjac utcáin gyülekeznek a szlavóniai, de a más régiókból is ideérkező kultúrművészeti társaságok. Ritkaságszámba menő alkalom ez arra, hogy egy helyen gyűljön össze ilyen sok különböző folklór együttes. A kultúr-művészeti társaságok felvonulása és fellépése mulatsággal, zenével és tánccal vonzza ide látogatóit, a festmény- és néprajzi kiállítások bemutatják a hajdani mindennapok szépségeit, a levegőben terjengő ínycsiklandó illatok pedig arra csábítják a vendégeket, hogy megkóstolják Szlavónia híres gasztronómiai különlegességeit. www.tz-donjimiholjac.hr

www.tzgsb.hr

SZLAVÓNIA www.horvatorszag.hr 105 DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr 105


POŽEGAI KULTURÁLIS NYÁR Požega, Július 15 augusztus 15.

RÓKUS NAP Virovitica Augusztus 5 - 16.

Fénykép: D. Mirković

Fénykép: Boris Kozjak

A Stari grad sétánya a požegai lakosok kedvenc sétálóhelye. Főleg július és augusztus folyamán, amikor a sétálóövezetek számos kulturális eseményt, hangversenyt és színházi előadást kínálnak. Séta közben élvezheti a komolyzene dallamait, részt vehet a hazai pop előadók koncertjein, megtekintheti valamelyik kiállítást, vagy akár ellátogathat valamely színházi előadásra is. A Požegai kulturális nyár csúcspontját a kortárs horvát irodalmi fesztivál képviseli, melyen tíz kiemelt hazai író mutatja be műveit. Ez alkalommal az alkotásokból készül egy gyűjtemény, és ennek összeállításában a közönség is aktívan részt vehet.

Szent Rókus Virovitica város védőszentje. Ezért nem csoda, hogy a viroviticai lakosok éppen Szent Rókus napján, augusztus 16-án ünneplik városuk napját is, azaz Rokovót, mely a több napos rendezvény központi eseménye. Virovitica lakói szerint a Rókus napi ünnepségek iránt évről évre nagyobb az érdeklődés. Valaha ez az ünnep csupán egy szerény vásár volt, ma viszont a programok tekintetében egy igazi maratoni ünneppé nőtte ki magát. Ezeken a napokon egész Virovitica az általános ünneplés jegyében él, és a kulturális programok, valamint az izgalmas sportesemények a legjobban igazolják vissza ezt a felfokozott hangulatot. A Rókus nap ünnepe az új és a régi hagyományok sikeres egyesítése. Ismerje meg a viroviticai hagyományok gazdagságát, az esztrád csillagok előadásaihoz pedig jó szórakozást kívánunk.

www.pozega-tz.hr

www.virovitica.hr

106 www.horvatorszag.hr SZLAVÓNIA 106 www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR


ZARÁNDOKLAT NAGYBOLDOGASSZONY NAPJÁN Aljmaš, Augusztus 14 - 15.

VUKOVÁRI FILMFESZTIVÁL Vukovar Augusztus 25 - 29.

Fénykép: Antonio Sobol

Archívum: Vukovári filmfesztivál

Ezrével zarándokolnak a hívők Nagyboldogasszony napján az almási kegyhelyre, Eszék-Baranya megye leghíresebb búcsújáró helyére. Az utóbbi néhány évben a kegyhely a négy évszázadnyi fennállásának legfényesebb pillanatait éli, ugyanis az új Menedéket Nyújtó Szűzanya templom, mely a régi helyén épült, sok hívő szerint még fenségesebb, mint amilyen a hajdani volt. Ezért hát ne hagyja ki ezt a felejthetetlen szellemi megtapasztalást, melyet a kegyhely nyújthat önnek.

A filmfolyam ismét közeleg! A Duna szimbolikusan köti össze azokat az országokat, melyeken keresztülfolyik, vagy amelyekre közelsége okán hatással van. Így a Vukovári Filmfesztivál is befolyásos bemutatása a világ egyik legvitálisabb filmgyártásának - a dunamenti országok filmjeinek. A folyó partján, vagy a Nobeldíjas Ružićka házának termében történő filmvetítések, a házigazdák a kellemes atmoszféra szellemében fogant vendégszeretete, és a tájjellegű ételkülönlegességek kellemes időtöltést ígérnek, és egyben azt sejtetik, hogy Vukovar és a Duna rendelkeznek azzal a plusszal, amit nem lehet szavakkal leírni. Csak átélni lehet.

www.svetiste-aljmas.hr

www.vukovarfilmfestival.com

SZLAVÓNIA www.horvatorszag.hr 107 DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr 107


DENEVÉREK NEMZETKÖZI ÉJSZAKÁJA

ŐSI SPORTOK OLIMPIÁJA

Papuk Augusztus 27.

Brođanci Augusztus 30.

Fénykép: Vlatka Dumbović

Fénykép: Marin Janković

A denevérek azok a repülő emlősök, melyek élelem után kutatva köröznek a fejünk felett, számos horror történet főszereplői, másrészt ezen állatoknak jelentős ökológiai szerepük is van, ugyanis ők a környezetünk tisztaságának legmegbízhatóbb jelzői. Tekintettel arra, hogy az Európában létező 45 faj közül Horvátországban 35 meghonosodott faj található, ez egyértelműen utal arra a tényre, hogy a horvátországi levegő még mindig a legtisztábbak közé sorolható Európában. Különösen sok példány telepedett meg a Papuk hegység Természetvédelmi parkjában, ahol minden évben megünnepelik a denevérek éjszakáját. Látogasson el ön is Papukra, győződjön meg valódi szépségéről, közben hallgassa meg valamelyik hazai szaktekintélyünk előadását, és tudjon meg többet az indokolatlanul rossz hírben álló denevér állatvilágáról.

Milyen sportokban mérték őssze erejüket és ügyességüket őseink? Ezek olyan adatok, melyeket a történelemkönyvek nem említenek meg. Ahhoz, hogy ezt felfedezzük, kénytelenek leszünk meghallgatni nagyapáink és nagyanyáink meséit, vagy meglátogatni az Ősi sportok olimpiáját. Brođanciban ugyanis ilyenkor rendezik meg a különböző ősi sportok versenyét, melyekkel a juhászok szórakoztak, mialatt őrizték a nyájat, a földművesek, amíg lazítottak egy kicsit, vagy a gyerekek játszás közben. Ezek olyan tornák, melyekkel a hajdani legények igyekeztek meghódítani a kiszemelt hajadont, vagy melyek által a szomszédos falu legényeivel mérték össze erejüket. Manapság viszont olyan versenyszámoknak, mint pl. a kötélhúzás, kőlökés vállról, patkódobás vagy zsákfutás, nincs komoly versenyjellege, de pompás szórakozási lehetőséget nyújt minden résztvevő és szurkoló számára egyaránt.

www.pp-papuk.hr

www.tzobizovac.hr

108 www.horvatorszag.hr SZLAVÓNIA 108 www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR


BARANYAI ŐSZ

„SZLAVÓNIA ARANY HÚRJAI” FESZTIVÁL

Beli Manastir Szeptember

Požega Szeptember 1 - 4.

Fénykép: Ivica Bela

Fénykép: Foto Knajs

Ősszel Baranya az őszi termények színkreációiban pompázik. Bármerre is fordítjuk tekintetünket, a tájkép összemosódik a vörös, sárga és barna árnyalataival. Ez egy olyan időszak, amikor a baranyai kéményekből a konyhákból előtörő mámorító illat terjeng, főzik a pálinkát és befőzik a télirevalót. Az összes tradicionális baranyai finomság ilyenkor egy helyen megtalálható - Beli Manastirban. És amíg ön azon töpreng, hogy kinek a fazekába kóstoljon először bele, látogassa meg valamelyik standot, ahol ősi kézműves mesterségeket mutatnak be a házigazdák. A kellemes hangulatot számos folklór együttes fellépése egészíti ki, autentikus baranyai népdalokkal tarkítva.

Ha szeretné megismerni az igazi szlavóniai lakomát, akkor ez a Fesztivál lesz az ön kutatásának célpontja, ugyanis a Szlavónia arany húrjai az a fesztivál, mely kizárólag a végtelen mezők dallamait ápolja, a tambura hangjait és a lírai verseket a családról, szerelemről és a hazáról. A fesztivál felejthetetlen utazásra viszi önt Szlavónia hos�szú zenei hagyományán keresztül, egyben alkalma lesz megismerkedni a modern zenével is, azon szerzeményekkel, melyek nem igen kerülnek le a rádiók zenés műsorainak toplistáiról. A Szlavónia arany húrjai a hagyományos és az esztrád műsorok sikeres egyesítése, és ez által minden látogató számára jó szórakozást biztosít.

www.tzbaranje.hr

www.pozeskifestival.hr

SZLAVÓNIA www.horvatorszag.hr 109 DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr 109


SELYMES NAPOK

ILOKI SZÜRET

Podvinje Szeptember 3.

Ilok Szeptember 9 - 11.

Fénykép: Josip Perčević

Fénykép: Sergio Gobbo

A podvinji selyemgyártás a 19. században élte fénykorát. Az akkori selyemszövés hagyományának emlékére, melyhez még ma is kötődnek a podvinjiak, népi ünnepet tartanak, ilyenkor a látogatók megnézhetik, hogyan készült valaha a selyem. Az asszonyok selyemruhákba öltöznek, a fejüket káprázatosan szép kendőkkel kötik be, aki pedig kimarad a körtáncból, melyhez Podvinje apraja-nagyja csatlakozik, akkor elszalaszthatja az alkalmat, hogy átérezze a térségben élő emberek őszinte örömét. A selymen kívül más olyan hagyomány előtt is tiszteleg ez a rendezvény, amely megszépíti Podvinje lakosságának életét. Az óriásüstből folyamatosan csapolják a frissen főzött szilvapálinkát, azok számára pedig akik valamivel meg szeretnék édesíteni életüket, ősi receptek szerint készítenek házi lekvárokat. A podvinjiak igazán tudják, miként lehet a szórakozást az egészséges életmóddal párosítani.

A Horvátország legkeletebbi részében lévő Ilok (Újlak) városában már 1962. óta kerül hagyományosan megrendezésre az Iloki szüret nevű rendezvény. A szőlőszüret kezdetekor a népek jó szerémségi szokás szerint a szőlőtőkék őrzésének (pudarina), a szüreti munkálatok előkészítésének és a jó szőlőtermő év megünneplésének, illetve a szüretkor szokásosan megélénkülő közösségi együttlét céljából gyűlnek össze. A rendezvényre a külön erre az alkalomra megalkotott „Traminac express” elnevezésű kirándulóprogram keretén belül is eljuthatunk, s jól mulathatunk a főként az óvárosi erődben megrendezésre kerülő olyan napközbeni és esti kulturális-szórakoztató programokon, mint a szőlők hagyományos őrzése, a szakmai és szórakoztató műhelyfoglalkozások és bemutatók, a kiállítások és sportrendezvények, a folklór és koncert programok, s természetesen gazdag gasztronómiai-bor kínálatban is tobzódhatunk.

www.tzgsb.hr

www.turizamilok.hr

110 www.horvatorszag.hr SZLAVÓNIA 110 www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR


VINKOVACI ŐSZ

LÁTOGATÁS A RÉGI IDŐKBE

Vinkovci Szeptember 17 - 19.

Otrovanec Szeptember 25.

Fénykép: Darko Puharić

Fénykép: Kristijan Toplak

A vinkovaciak gyakran mondják, hogy aki egyszer megtapasztalta a Vinkovaci ősz hangulatát, az nehezen tudja elképzelni, hogy vissza ne térjen ide újra! Így igaz, nehéz ellenállni a csábításoknak, melyekkel 10 őszi napon át a fáradhatatlan vinkovaci házigazdák minden tekintetben kitesznek magukért. Az egész város a zene és a tánc társaságában él a vendégeivel együtt, ugyanis a Vinkovaci ősz egy olyan folklór szemle, ahol nem csak a szlavón hagyományokat ápolják, hanem az ország minden tájára jellemző régi szokásokat is megidézik, azzal a céllal, hogy megünnepeljék azt az évszakot, amikor a természet megajándékoz minket egészéves munkánkért. Minél harsányabb a dal és hangosabb a nevetés, annál nagyobb a vinkovaciak hálája a sikeres termésért, ezért csatlakozzon ön is hozzájuk, és élje át ma a múlt idők hangulatát.

Bármennyire is az ősi kézművességeket és szokásokat ünneplik a drávamenti emberek, ezzel a rendezvénnyel ezt mégis nagyon korszerű elvárásoknak megfelelően teszik, ugyanis a Látogatás a régi időkbe olyan rendezvény, mellyel ugyan az itteni lakosok folyamatosan ápolják saját drávamenti hagyományaikat, mégis egy szabadtéri, interaktív múzeumra hasonlít. A látogatók előtt régi hagyományos történetek játszódnak le, és ezekben ők is aktívan részt vehetnek. Mindenki kipróbálhatja a régi jó kenyér készítését, begyújthatja a kemencét, vagy zúzhatja a tökmagokat egy régi mozsárban. A drávamenti naiv festők a helyszínen készítik üvegen a tájfestményeket, fiákerek köröznek és csalogatják a járókelőket egy kocsikázásra, a tamburák és cimbalmok csak arra várnak, hogy magukkal ragadják önt a szédítő körtáncba. Ezen kívül lesznek még méhészek, patkolókovácsok, fazekasok - de nem áruljuk el, hogy mi minden vár önre, ha meglátogatja Pitomačat. Inkább jöjjön, és győződjön meg erről személyesen.

www.vk-jeseni.hr

www.pitomaca.hr

SZLAVÓNIA www.horvatorszag.hr 111 DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr 111


ROMBERG ZENÉS ESTÉI Belišće November 5, 12, 19, 26 és december 3

Fénykép: Darko Jančikić

Sigmund Romberg a 20. század jelentősebb zeneszerzőinek egyike. Amerikai tartózkodása alatt számos operettet és filmzenét komponált, ezek közül néhány, mint pl. a Fehér orgonák, kivételesen nagy népszerűségnek örvend világszerte. Zenei munkatársai között George Gershwin neve is szerepelt. Gyermekkora egy részét Romberg Belišćeben töltötte, ezért a város lakosai még ma is örömmel emlékeznek meg leghíresebb polgártársukról. Jöjjön, és győződjön meg róla ön is, hogyan készülnek erre a rendezvényre, vegyen részt a Romberg zenés estéken, melyeket az amatőr színházak támogatásának szentelnek. www.belisce.net

112 www.horvatorszag.hr SZLAVÓNIA 112 www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR


Z ÁGR ÁB


„VIP SNOW QUEEN TROPHY” FIS AUDI VILÁGKUPA Zágráb, Január 4. és január 6.

ZÁGRÁBI IDŐUTAZÁS Zágráb Április 23 szeptember 24.

Fénykép: Studio Hrg

Fénykép: Ivan Vinković

A világkupa síelői és síelőnői gyakran emlegetik a zágrábi versenyeket, mint a számukra legkedvesebbeket, részben a sljemei pályák jó minősége, s részben a feledhetetlen hangulat miatt. Ebben a pár napban ugyanis egész Zágráb a síelésért él. A többnapos szórakoztató események, melyeket a Jelačić Bán téren, valamint a város más pontjain rendeznek meg, teszik a Nemzetközi Síkupát izgalmassá és érdekessé. A figyelem azonban mégis csak magára a versenyre koncentrálódik, melyeken a szívélyesség és a sportos lelkület valódi párharcait vívják.

Amint az áprilisi napfény átsüt a téli felhők közül, a zágrábi utcákon egy sor olyan esemény tűnik fel, amely az ismételt őszi lehűlésig a város múltjába repít vissza. A Felsőváros utcácskáiban olyan alakokkal futhat össze, melyekről Zágráb ismert - a régivárosi dalokat előadó énekesnők, bohémek, a sesztinai kofák, míg a zrinjeváci zenepavilonban ismét a valcer és a tangó dallamai csendülnek fel. Épp ahogy a régi filmeken és a szentimentális fényképeken! www.zagreb-touristinfo.hr myspace.com/zagrebackivremeplov

www.vipsnowqueentrophy.com

114 www.horvatorszag.hr ZÁGRÁB 114 www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR


SZENT MÁRK FESZTIVÁL

A GRIČ TITKAI Zágráb, Május - június augusztus - szeptember

Zágráb, Április 25 május 20.

Fénykép: Luka Gusić

Fénykép: Nina Đurđević

A Zágrábi Gornji grad, az óváros szíve és az ország politikai és közigazgatási központja, valamint a Donji grad, mely a főváros tágabb központját képviseli, bővelkednek olyan több évszázados lokációkban, melyek vénájában pezsgő kulturális élet lüktet. Rengeteg olyan létesítmény található itt, melyek mintha csak azzal a céllal épültek volna, hogy kiváló művészi előadásoknak, főként zenés programoknak, adjanak otthont. Ezt a tényt figyelembe véve, a Szent Márk fesztivál szervezői minden hangversenyre alkalmas termet és templomot felhasználtak, hogy ily módon a zágrábiaknak és vendégeiknek néhány virtuóz zenés napot biztosítsanak. Így erre az évre is több hazai és külföldi szólista és együttes szereplését jelentették be, kiknek fellépései ez alkalommal is lenyűgözik majd a közönséget.

Zágráb város idegenforgalmi közösségének kínálata egy a Felsővárosba vezető érdekes éjszakai túrával bővült. A Felsőváros kései órákon történő bejárását Zágráb mindazon látogatójának és lakójának ajánlják, akik a főváros történelmi és titokzatos oldalát is szeretnék megismerni. A látogatók aktívan részt vehetenek a zágrábi múlt hol félelmetes, hol pedig szívderítő eseményeinek játékos megidézésében. A Marija Jurić Zagorka regényének helyszínein játszódó történelmi eseményeken, valamint a közismert városi legendákon alapuló túra késő esti időpontja, valamint azon kosztümös idegenvezetők és alakok miatt különleges, akik érzékletesen és interaktív módon jelenítik meg a zágrábi múlt eseményeit.

www.festivalsvmarka.hr

www.katapult.hr www.zagreb-touristinfo.hr

ZÁGRÁB www.horvatorszag.hr 115 DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr 115


ZSIDÓ FILM FESZTIVÁL

NYÁR A STROSSON

Zágráb Május 22 - 28.

Zágráb Május 25 szeptember 5.

Fotó: JFF arhívuma

Fénykép: Proglas

Zágráb a házigazdája a világ azon egyedülálló filmfesztiváljának, amely gazdag programjával és filmvetítésein, zenei eseményein, a világhírű rendezőkkel, producerekkel, színészekkel folytatott eszmecseréin keresztül népszerűsíti a zsidó kultúrát és a nemzetek közötti párbeszédet. A fesztiválnak a régió egyik legszebb és legrégebbi művész mozijának tartott Europa ad otthont. A zsidó filmek és kultúra rajongói egy egész héten élvezhetik a legjobb filmalkotásokat, illetve esténként a legkülönfélébb zenei csemegékben lehet részük. A nézőket mint egy 40, kiemelkedő művészeti értékkel bíró alkotás várja a rövid-, dokumentum- és játékfilmek kategóriájában. A mozik mindegyike angol fordítással kerül bemutatásra, így a külföldi látogatók figyelmére is számítanak. A Zsidó Film Fesztivál tiszteletbeli elnöke Branko Lustig úr, a „Schindler listája“ és a „Gladiátor“ című filmekért kétszer is Oscar díjban részesített producer.

A zágrábi Felsőváros egyik legromantikusabb helyének számító Strossmayer sétányon kerül megrendezésre az a rendezvénysorozat, melynek keretein belül a látogatókat minden nap ingyenes népzenei-, dzsessz-, szoul-, rock- és más műfajú koncertek, valamint képzőművészeti programok és más érdekességek várják. A Nyár a Strosson alkalmával az esztendő felének elteltét is megünneplik, mégpedig tűzijáték kíséretében, illetve keverékkutya szépségversenyt, valamint a zágrábi Textil és Dizájn Középiskola tanulói által megálmodott ruhakölteményeket felvonultató divatbemutatót is tartanak. www.ljetonastrosu.com

www.jff-zagreb.hr

116 www.horvatorszag.hr ZÁGRÁB 116 www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR


FLORAART

CEST IS D’BEST

Zágráb Május 31 - június 5.

Zágráb Június 2 - 12.

Archívum: Floraart

Fénykép: Proglas

A Száva folyó déli partján húzódik a főváros azon része, melyet a zágrábiak Új Zágrábnak neveznek. Új Zágráb nagy részét zöld oázisok tarkítják. Egy ilyen oázis a Bundek tó is, körülötte sétányok és rendezett gyerekjátszóterek találhatók. Szépsége miatt a Bundek egy tökéletes helyszín a FloraArt nemzetközi virágkiállítás megrendezésére. Ez egy olyan virágkiállítás, ahol számtalan színkombináció látható és melynek alkalmából a különféle virágköltemények bódító illata belengi az egész várost.

Nincs egyetlen olyan négyzetméter szabad terület sem a főváros centrumában, melyet ne tudnának kihasználni az utcai tréfamesterek, ezek a vidám és csodálatos emberek, akik minden alkalmat megragadnak, hogy felvidítsák azokat a járókelőket, akik folytonos rohanásban vannak. Álljon meg egy pillanatra, engedje, hogy a sziporkázó bohóc a könnyekig megnevettesse, ön pedig nevetésével ajándékozza meg azt az embert, aki egész életét a pozitív energiák terjesztésének szentelte, hunyja le a szemét, és élvezze az utcai muzsikusok zenéjét, vagy engedje, hogy az akrobata bebizonyítsa önnek, hogy az emberi test jóval rugalmasabb, mint ezt valaha is gondolta volna. Hagyja, hogy az utcai zsonglőrök és tűznyelők hipnotizálják látványos mutatványaikkal, hogy a pantomimesek és varázslók kibővítsék a fantázia határait, önnek pedig ne essen nehezére díjazni őket őszinte tapssal és néhány pénzérmével a kalapjukba, hiszen ők mindannyian jelen lesznek a Cest is d’best fesztivál ideje alatt, mely 10 napon át Zágráb utcáit vidám cirkuszi világgá és utcai színpaddá változtatja át. Egy város soha sem lehet színesebb és vidámabb, mint amikor utcáin bohócok és tréfamesterek járkálnak, nekünk pedig elhihetik, ezek a művészek a világ legtávolabbi szegleteiből érkeznek a zágrábi fesztiválra.

www.floraart.net

www.cestisdbest.com ZÁGRÁB www.horvatorszag.hr 117 DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr 117


EUROKAZ FESZTIVÁL Zágráb Június 15 - 25.

T-MOBILE INMUSIC FESZTIVÁL Zágráb Június 20 - 22.

Fénykép: Aglae Bory

Archívum: T-Mobile INmusic Festival

Már évek óta a világ összes tájáról érkeznek Zágrábba színházi társulatok, hogy részt vehessenek az új színházak fesztiválján, a népszerű Eurokazon. Ez a fesztivál lehetőséget ad Zágráb vendégeinek betekinteni a modern színházi művészetek recens világába. A pazar produkciók, a kiváló előadások és a nemzetközi kooprodukciók csupán egynéhány azon tényező közül, amely ezt a fesztivált nemzetközileg is jelentős eseménnyé avatta. Ám ne gondolkozzon sokat azon, hogy melyik előadást nézi meg, mert nincs sok ideje a válogatáshoz. Az Eurokaz programján rendszerint túl nagy a kereslet minden előadás iránt.

A horvát ifjúságnak a zágrábi Jarun tavon lévő szigete az elmúlt években beigazolta hírnevét. Ezen a három júniusi napon fiatalok tömegei özönlenek a szigetre, akik fergeteges bulizásra és színvonalas zenére vágynak, s mindezt a T-mobile InMusic Festival biztosítja is nekik. Az utóbbi öt évben ugyan is a jaruni fesztival felverekedte magát a kulcsfontosságú európai nyári fesztiválok listájára, ami egyrészt a globális zenei világban is nagyra tartott fellépőknek, másrészt pedig a kitűnő hangulatnak köszönhető. www.inmusicfestival.com

www.eurokaz.hr

118 www.horvatorszag.hr ZÁGRÁB 118 www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR


ZÁGRÁBI NYÁRI ESTÉK

NEMZETKÖZI FOLKLÓR SEREGSZEMLE

Zágráb Július 1 - 30.

Zágráb Július 20 - 24.

Archívum: Koncert Igazgatóság, Zágráb

Fénykép: Davor Šiftar

A klasszikus zenétől a jazzen át egészen a folklórig - a komoly zenei műfajok kedvelői nyaranta jól szórakozhatnak Zágrábban. A Felső- és Alsó város utcáin sétálgatva, lépten-nyomon muzsika hangjaiba „botlunk”. Az Estek mint egy negyed század hosszú hagyományában nem csupán a befutott zenészek fellépéseire büszkék, hanem a fiatal, mindig lelkes zenészek bemutatására is, akik frissességükkel hozzájárulnak ahhoz, hogy a program aktualizált legyen.

Zágráb is rendelkezik saját folklór szemlével, hagyományőrző kulturális rendezvénnyel, melynek értékeit nagyra becsülik Horvátországban, és nemzedékről nemzedékre adják át egymásnak. A múlt század harmincas éveinek hasonló rendezvényeitől megihletve, a zágrábi folklór szemle is tudatosan tematikus. Pontosabban, itt olyan egyedi tradíciókat ismerhet meg, melyek konkrét dátumokhoz és szokásokhoz fűződnek, mint pl. az esküvők, farsangok és aratóünnepségek, valamint olyan hagyományokat is, melyek kizárólag Horvátország egyes térségeire jellemzők. Így Zágráb vendégei sokat megtudhatnak az ország más térségeire is jellemző, értékes népi hagyományokról.

www.kdz.hr

www.msf.hr

ZÁGRÁB www.horvatorszag.hr 119 DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr 119


I.A.A.F. - NEMZETKÖZI ATLÉTIKAI TALÁLKOZÓ

KÖZÉPKORI NAPOK MEDVEDNICÁN

Zágráb 13. szeptember

Medvednica Természetpark Szeptember 24 - 25.

Archívum: Zágráb város Idegenforgalmi Közössége

Archívum: JUPP Medvednica

Zágrábba az idén is számos menő atléta - olimpikonok, világbajnokok és rekordok megdöntői - látogat el. A Zágrábi találkozó több mint félévszázados múlttal rendelkezik és az atlétika világában nagy elismerésnek örvend. Ezek csupán plusz érvek, amiért a sportversenyek kedvelői nem szabad, hogy elszalasszák. A többi érvet maguk a versenyzők szolgáltatják, lelkükkel és ügyességükkel.

A bányászok életét gyakran a nehéz, gyötrelmes, lemondásokkal teli élet metaforájaként emlegetik. Ezért meglátogatni egy régi bányát többet jelent, mint csupán leereszkedni a sötét mélységbe. Ez egyben tisztelgést is jelent az olyan emberek előtt, kiknek munkája és szorgalma a legmagasztosabb és legodaadóbb emberi erőfeszítések közé tartozik. A középkorban, Medvednicán, 830 méterre a tengerszint felett működött egy ólom-cink ércbánya. A bánya maradványait sikeresen megóvták, és látványos turisztikai helyszínné változtatták. Látogasson el a régi bányába, érezze át, hogyan éltek itt régen az emberek, utána pedig lazítson egyet és élvezze a Medvednica természeti szépségeit, valamint a Grafičar menedékház konyhájának finomságait.

www.zagreb-meeting.com

www.pp-medvednica.hr

120 www.horvatorszag.hr ZÁGRÁB 120 www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR


ZÁGRÁBI FILMFESZTIVÁL

ÁDVENT ZÁGRÁB SZÍVÉBEN

Zágráb Október 16 - 22.

Zágráb, November 27 december 18.

Archívum: Zágrábi Filmfestivál

Archívum: Koncert menedzsment Zágráb

A Zágrábi filmfesztivál egy olyan alkalom, melyen nem csupán a mozi kedvelők, hanem egyéb látogatók is szívesen gyülekeznek, hiszen a fesztivál új perspektívákat tár fel a filmművészet területén. A fesztivál programján nem csupán kommersz filmek szerepelnek, hanem olyanok is, melyek inkább a művészet irányába hajlanak. A Zágrábi filmfesztiválon bemutatott filmek rendszerint csak később érnek össze a gazdag fesztiváli élettel és válnak népszerűvé a komoly filmeket kedvelő közönség körében. Tekintettel arra, hogy gyakran olyan filmekről van szó, melyek nem kerülnek be a hétköznapi forgalmazásba, ez a fesztivál szintén egyedülálló alkalom arra, hogy ezeket a filmeket egyáltalán megnézhessék. A vetítéseket kiváló hangversenyek kísérik, úgy hogy önnek a filmismeret bővítésén kívül a jelen fesztivál kellemes szórakozást is biztosít.

Az Ádvent Zágráb szívében a karácsonyi ünnepeket megelőzően hagyományosan Zágráb főtérén megrendezésre kerülő program, amely gazdag zenei és művészeti kínálatával Zágráb város lakóinak és látogatóinak az ádventi és karácsonyi hangulatot idézi meg. Az érdeklődő helyiek, városunk látogatói, csakúgy mint a véletlenszerűen erre járók számos kulturális-művészeti csoport, gyermekkórus, színházi csoport, táncegyüttes, bűvész, ének- és hangszeres együttes produkciójában gyönyörködhetnek, s tehetik mindezt az ilyenkor természetesen kihagyhatatlan Mikulás jelenlétében. www.adventzagreb.com

www.zagrebfilmfestival.com

ZÁGRÁB www.horvatorszag.hr 121 DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr 121


HORVÁT IDEGENFORGALMI KÖZÖSSÉG KÜLKÉPVISELETEI ÉS KIRENDELTSÉGEI

Kroatische Zentrale für Tourismus, 1010 Wien, Am Hof 13, Österreich, tel.: +43 1 585 38 84 fax: +43 1 585 38 84 20 e-mail: office@kroatien.at Kroatische Zentrale für Tourismus, 60313 Frankfurt/M, Hochstrasse 43, Deutschland tel.: +49 69 23 85 350 fax: +49 69 23 85 35 20 e-mail: info@visitkroatien.de Kroatische Zentrale für Tourismus, 80469 München, Rumfordstrasse 7, Deutschland tel.: +49 89 22 33 44 fax: +49 89 22 33 77 e-mail: kroatien-tourismus@t-online.de Ente Nazionale Croato per il Turismo, 20122 Milano, Piazzetta Pattari 1/3, Italia tel.: +39 02 86 45 44 97 fax: +39 02 86 45 45 74 e-mail: info@enteturismocroato.it Ente Nazionale Croato per il Turismo, 00186 Roma, Via dell’ Oca 48, Italia tel.: +39 06 32 11 0396 fax: +39 06 32 11 1462 e-mail: officeroma@enteturismocroato.it Chorvatské turistické sdružení, 110 00 Praha 1, Krakovská 25, Česká Republika tel.: +420 2 2221 1812 fax: +420 2 2221 0793 e-mail: infohtz@iol.cz, info@htz.cz Chorvátske turistické združenie, 821 09 Bratislava, Trenčianska 5, Slovenská Republika, tel.: +421 2 55 562 054, +421 2 55 415 415 fax: +421 2 55 422 619 e-mail: infohtz@chello.sk

Office National Croate de Tourisme, 75116 Paris, 48, avenue Victor Hugo, France tel.: +33 1 45 00 99 55, +33 1 45 00 99 57 fax: +33 1 45 00 99 56 e-mail: infos.croatie@wanadoo.fr

Хорватское туристическое сообщество, 123610 Moscow, Krasnopresnenskaya nab. 12, office 1502, Russia tel.: +7 495 258 15 07 fax: +7 495 258 15 07 e-mail: HTZ@wtt.ru

Croatian National Tourist Office, London W6 9ER, 2 Lanchesters, 162-164 Fulham Palace Road, United Kingdom tel.: +44 208 563 79 79 fax: +44 208 563 26 16 e-mail: info@croatia-london.co.uk

Hrvaška turistična skupnost, 1000 Ljubljana, Gosposvetska 2, Slovenija tel.: 386 1 23 07 400 fax: 386 1 23 07 404 e-mail: hrinfo@siol.net

Croatian National Tourist Office, New York 10118, 350 Fifth Avenue, Suite 4003, U.S.A. tel.: +1 212 279 8672 fax: + 1 212 279 8683 e-mail: cntony@earthlink.net

Kroatische Zentrale für Tourismus, 8004 Zürich, Badenerstr. 332, Switzerland tel.: +41 43 336 2030 fax: +41 43 336 2039, e-mail: info@kroatien-tourismus.ch

Narodowy Ośrodek Informacji Turystycznej Republiki Chorwacji, 00-675 Warszawa, IPC Business Center, ul. Koszykowa 54, Polska tel.: +48 22 828 51 93 fax: +48 22 828 51 90 e-mail: info@chorwacja.home.pl Kroatiska turistbyrån, 11135 Stockholm, Kungsgatan 24, Sverige tel.: +46 8 53 482 080 fax: +46 8 20 24 60 e-mail: croinfo@telia.com Kroatisch Nationaal Bureau voor Toerisme, 1081 GG Amsterdam, Nijenburg 2F, Nederland tel.: +31 20 661 64 22 fax: +31 20 661 64 27 e-mail: kroatie-info@planet.nl Office National Croate du Tourisme, 1000 Bruxelles, Vieille Halle aux Blés 38, Belgique tel.: +32 2 55 018 88 fax: +32 2 51 381 60 e-mail: info-croatia@scarlet.be

Horvát Idegenforgalmi Közösség, 1054 Budapest, Akademia u. 1, Magyarország tel.: +36 1 267 55 88 fax: +36 1 267 55 99 e-mail: info@htz.hu

122 www.horvatorszag.hr INFORMÁCIÓK 122 www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR

Oficina de Turismo de Croacia, 28001 Madrid, Calle Claudio Coello 22, esc.B,1°C, España tel.: +3491 781 5514 fax: +3491 431 8443 e-mail: info@visitacroacia.es Kroatiens Turistkontor, Bjørnholms Allé 20; 8260 Viby J; Danmark tel.: +45 70 266 860 fax: +45 70 239 500 e-mail: info@altomkroatien.dk クロアチア政府観光局 Ark Hills Executive Tower N613, Akasaka 1-14-5, Minato-ku, Tokyo 107-0052 tel.: +81 03 6234 0711 fax: +81 03 6234 0712 e-mail: info@visitcroatia.jp


KIADJA: Horvát Idegenforgalmi Közösség A KIADÁSÉRT FELEL: Niko Bulić, igazgató SZERKESZTŐK: Milo Sršen, Mihaela Kadija PROJECT TANÁCS: Stipe Maleš, Slavija Jačan-Obratov ÖTLET ÉS SZÖVEG: K&K Promotion FORDÍTÁS: Horváth Mira LEKTORÁLÁS-KORREKTÚRA: Horváth Mira FÉNYKÉPEK: Köszönet minden kulturális és idegenforgalmi intézménynek, valamint a Horvát Idegenforgalmi Közösségnek az együttműködésért, valamint a fotók rendelkezésünkre bocsátásáért. TERVEZÉS ÉS GRAFIKAI ELŐKÉSZÍTÉS: K&K Promotion NYOMTA: Tiskara Velika Gorica KIADÁS ÉVE: 2011. A kiadó nem szavatolja az itt megjelenített információk abszolút pontosságát, az esetleges pontatlanságokért vagy az információk megváltoztatásáért nem vállal felelősséget. Ez a kiadvány ingyenes.

INFORMÁCIÓK

www.horvatorszag.hr

123


GRATIS

Horvát Idegenforgalmi Közösség Iblerov trg 10/4, 10000 Zagreb Horvátország tel.: +385 1 4699 333 fax: +385 1 4557 827 e-mail: info@htz.hr www.horvatorszag.hr

/Kulturalisidegenforgalmi-esemenynaptar-2011  

http://business.croatia.hr/Documents/1280/Kulturalisidegenforgalmi-esemenynaptar-2011.pdf

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you