Page 1

PROEF HET PURE MEDITERRANE LEVEN


INHOUD BIJZONDERE EVENEMENTEN IN KROATIË ISTRIË

4. 5. - 15.

KVARNER

16. - 28.

LIKA - KARLOVAC

29. - 34.

DALMATIË - REGIO ZADAR

35. - 45.

DALMATIË - REGIO ŠIBENIK

46. - 52.

DALMATIË - REGIO SPLIT

53. - 63.

DALMATIË - REGIO DUBROVNIK

64. - 72.

MIDDEN-KROATIË

73. - 94.

SLAVONIË

95. - 112.

ZAGREB

113. - 121.

INFORMATIE

122. - 123.


Geachte gasten, welkom in Kroatië! Wij zijn blij dat u besloten heeft ons land te bezoeken en zo een deel van ons rijke culturele erfgoed te leren kennen. Gedurende het hele jaar is er een overvloedig aanbod aan cultureel-toeristische evenementen en festivals in Kroatië. Sommige daarvan komen voort uit lange tradities en de unieke eigenschappen van de verschillende streken andere zijn ontstaan uit de wens om oude gewoontes en feestdagen nieuw leven in te blazen, en weer andere vinden hun basis in moderne culturele evenementen. Meestal worden er bij dergelijke evenementen ook creatieve workshops gehouden waaraan u kunt deelnemen. U kunt daar niet alleen een bijzondere ervaring opdoen, maar ook andere mensen leren kennen en gewoon plezier maken. Dat Kroatië al lang deel uitmaakt van Europa is te zien aan de vele bekende buitenlandse artiesten die hier regelmatig optreden en op bezoek komen. Wij hopen dat de vrolijke en opwindende sfeer van de verschillende evenementen uw verblijf in Kroatië zal verrijken en dat de gastvrijheid van de Kroaten ervoor zal zorgen dat u zich thuis voelt en lekker kan ontspannen. Welkom in Kroatië!

Het Kroatisch Verkeersbureau


RABSKA FJERA (STADSFEEST VAN RAB) Rab, 25/07 - 27/07

Foto: Goran Novotny

Op de naamdagen van de drie heiligen St. Jacob, St. Anne en St. Christofoor keert Rab terug naar zijn verleden, tot diep in de middeleeuwen. Er worden ridderspelen gehouden onder de naam Het toernooi van de kruisboogschieters van Rab, waarbij de ridders strijden om de overwinning en de winnaar gelauwerd wordt door de vorst van Rab. Musici en vendelzwaaiers dragen bij aan de sfeer, en alle deelnemers, gekleed in middeleeuwse kostuums, kunnen meedoen aan de grote parade door de straten van het stadje. Met de Rabska fjera brengen de inwoners van Rab de oude glorie van hun stadje opnieuw tot leven. www.tzg-rab.hr

4

www.croatia.hr

BIJZONDERE EVENEMENTEN IN KROATIĂ‹


IS T RIË


KLEINE VISSERSACADEMIE “SARDELA”

WERELDWIJNDAG - OPEN WIJNKELDERS IN ISTRIË

Fažana, 31/04 - 15/09

Poreč, 27/05

Archief: VVV provincie Istrië

Foto: Goran Šeblić

Voor een inschrijving aan de Sardineacademie (Akademija sardela) in Fažana hoef je geen toelatingsexamen af te leggen. Je moet alleen lekkere trek hebben en openstaan voor nieuwe culinaire belevingen. Als je door de Sardinestraat (Cesta sardela) loopt, en de restaurants en eetcafés van Fažana bezoekt, maak je kennis met meer dan honderd verschillende bereidingswijzen van sardine. In mei kun je ook meedoen aan de Škola soljenja sardele (cursus sardine zouten) en alles leren over het inblikken van vis en het gebruik van olie en kruiden om vis te bewaren. Met al die kennis op zak zul je op iedere Srdelijada (sardinefeest) langs de Adriatische kust een geliefde gast zijn.

Iedere laatste zondag van de maand mei worden de Wereldwijndagen gehouden. Sinds 1999 doen ook de wijnbouwers van Istrië mee. Als je die dag bij een van de Istrische wijnkelders langsgaat, vind je er niet alleen een goed glas wijn en een aardige gastheer, maar misschien zelfs een goed bewaard gebleven fles, die je mee kunt nemen voor speciale gelegenheden…

www.istria-fazana.com

6

www.croatia.hr

ISTRIË

www.istra.hr www.istra.com


PULA SUPERIORUM

ASTROFEST

Pula 07/06 - 09/06

Tičan-Višnjan 21/06

Archief: VVV provincie Istrië

Archief: VVV provincie Istrië

Pula is met recht trots op haar beroemde Romeinse verleden. De goed bewaard gebleven imposante antieke bouwwerken brengen gasten uit alle delen van de wereld in verrukking. Maar een bezoek aan Pula is extra de moeite waard in de periode dat er op straat, voor onze ogen, toneelstukken worden opgevoerd over het verre, verre verleden. De straten van Pula veranderen dan voor een paar dagen in een podium van schilderachtig Romeins theater, het centrum van antieke tragedie en komedie. De Arena herbeleeft haar hoogtijdagen, toen er daar, tussen haar stenen muren, moedige gladiatoren elkaar bestreden. Mooie dames dragen antieke kapsels en jurken, op iedere hoek is er een historisch spektakel van geluid en licht dat je ademloos achterlaat, en de gigantische Romeinse feestmalen en de Istrische traditionele specialiteiten zorgen goed voor de inwendige mens. In juni leiden alle wegen naar Pula.

Op 21 juni, de dag van de zomerzonnewende, verzamelen astronomieliefhebbers zich op de heuvel bij de bekende sterrenwacht van Višnjan. Die dag staat bekend vanwege de kortste nacht van het jaar, waar weer allerlei mystieke overtuigingen mee samenhangen die van generatie op generatie mondeling worden doorgeven. In Višnjan wordt die nacht speciaal gevierd met een nachtvullend programma met muziek en andere optredens, dat begint met het afscheid nemen van de laatste zonnestralen ‘s avonds en eindigt met de begroeting van de eerste zonnestralen ‘s ochtends onder het hypnotiserende ritme van drums. Astrofest is een unieke gebeurtenis die de aandacht trekt van alle liefhebbers van hemel, sterren en spirituele New Age muziek. www.astrofestival.com

www.pulasuperiorum.com

ISTRIË

www.croatia.hr

7


LABIN ART REPUBLIKA

STUDENA CROATIA OPEN

Labin 01/07 - 15/08

Umag 05/07 - 15/07

Archief: VVV provincie Istrië

Archief: Bureau voor Toerisme Istrië

Van juli tot augustus verandert Labin in een echte kleine kunstenaarsrepubliek. Het Kleine Theater, de kerk, het oude plein, de straatjes en de steegjes worden gebruikt als podium waar allerlei toneelgroepen en muzikanten optreden. Het geluid van klape (zanggroepjes), klassieke muziek, folkloremuziek en jazzbands klinkt dan door de straatjes van Labin. Tijdens het Festival van het visuele theater (Festival vizualnog kazališta) in augustus worden de muzikanten afgewisseld door acteurs. Mis de unieke sfeer van dit stadje niet. Hier krijgt theater een geheel nieuwe visuele identiteit!

ATP Studena Croatia Open Umag is de belangrijkste sportmanifestatie in Kroatië met een traditie van al 22 jaar. Het is ook een van de POPULAIRSTE manifestaties in de zomer. Toppers als Ivan Ljubičić, Nikolaj Davidenko en Juan Carlos Ferrero bezorgden dit toernooi een hoge status. De ideale mix van topsport, culinaire hoogstandjes en amusement van de bovenste plank dragen de lifestyle van Istrië perfect uit. Ook dit jaar is er in Umag weer toptennis te bewonderen. In het voetspoor van de strijd tussen de tennisgiganten worden een gourmetfestival, concerten en allerlei party’s gehouden met vele artiesten uit binnen- en buitenland.

www.istria-rabac.com www.tenistra.com

8

www.croatia.hr

ISTRIË


AVONDEN VAN DE VISSERSTRADITIES Rovinj 06/07 - 07/07 en 31/08

23. FILMFESTIVAL Pula 14/07 - 28/07

Foto: Dalibor Talajić

Archief: VVV provincie Istrië

Met drie thematische evenementen gedenken de inwoners van Rovinj de tradities van vorige generaties. Het leven in dit havenstadje was vroeger namelijk ondenkbaar zonder de batana, een boot die wereldfaam veroverde. Voor zonsopgang kozen de vissers met de batana het ruime sop en ‘s avonds keerden ze terug met de vangst waarmee ze hun families voedden. Op de Avonden van de visserstradities worden niet alleen oude tradities herdacht, je kunt er ook zien hoe de batana gebouwd wordt en bij het spektakel van de tewaterlating is meestal de hele stad aanwezig. Beleef zelf hoe de tradities van de mensen uit dit prachtige Istrische stadje nieuw leven wordt ingeblazen.

Omdat de films vertoond worden in de historische ruimtes van het Kasteel (Kaštel) en de antieke Arena, wordt het Filmfestival (Festival igranog filma) in Pula gerekend tot de meest aantrekkelijke openlucht filmfestivals ter wereld. Weinig festivals ter wereld kunnen zich beroemen op een filmvertoning in een sfeer die zo vol is van eeuwenoude geschiedenis als dit festival. Het staat in een jarenlange traditie en ook dit jaar biedt het de liefhebbers van “de zevende kunst” een zeer gevarieerd programma met nieuwe internationale films en films van eigen bodem in enkele programma’s. Noemenswaardig zijn de films die, als inleiding op het Festival, in het Kasteel worden vertoond uit het internationale en nationale aanbod, waaronder ook de nieuwste Kroatische films die in de Arena zullen draaien. Natuurlijk zal Pula ook dit jaar weer een reeks attractieve filmhits vertonen.

www.istria-rovinj.com

www.pulafilmfestival.hr

ISTRIË

www.croatia.hr

9


FESTIVAL VAN DANS EN NON-VERBAAL THEATER Svetvinčenat, 20/07 - 24/07

MOTOVUN FILMFESTIVAL Motovun 23/07 - 27/07

Archief: VVV provincie Istrië

Archief: VVV provincie Istrië

Het festival van dans en non-verbaal theater is een unieke en favoriete verzamelplaats voor danskenners en liefhebbers van de danskunst die er komen voor het internationale programma van het festival, samengesteld uit moderne dans, fysiek theater, mime, circuskunst, straattheater, maar ook educatieve lezingen en workshops. Het hoofdprogramma van het festival bevat dansuitvoeringen en non-verbale voorstellingen, site specific art en uitvoeringen en opzetten van installaties. Het begeleidende programma brengt verschillende vormen van educatie en presentaties. Het programma wordt gehouden op het grote podium in Grimani-kasteel, op podia in het Cultuurcentrum, op het plein en op andere specifieke locaties in dit romantische renaissancestadje in Midden-Istrië.

De laatste jaren geldt de regel: iedere zichzelf respecterende filmliefhebber moet eind juli naar Motovun, want dan transformeert dit Istrische stadje zich in het Kroatische Film-mekka. Het pittoreske stadje op de top van een steile berg vormt een idyllische omgeving voor het festival, dat voorbijgaat aan het steeds sterker benadrukte commerciële karakter van de cinematografie en zorg draagt voor onafhankelijke filmproductie, d.w.z. een cinematografie die het niveau van vernieuwing van artistieke uitingen verhoogt. In Motovun kunt u in de zomer een zorgvuldig geselecteerde keuze aan films bekijken uit de huidige mondiale productie; alle genres zijn aanwezig. De vijfdaagse marathon met voorstellingen gedurende de hele dag zullen zelfs de grootste filmliefhebbers tevreden stellen. En bovendien biedt het Motovun filmfestival ook topamusement wanneer uw blik niet is gericht op het filmdoek.

www.svetvincenatfestival.com

www.motovunfilmfestival.com

10

www.croatia.hr

ISTRIË


LEGENDFEST

SEPOMAIA VIVA

Pićan 27/07 - 29/07

Umag 30/07 - 01/08

Archief: VVV provincie Istrië

Archief: VVV provincie Istrië

De middeleeuwse straten van het stadje Pićan ademen een atmosfeer die doet denken aan een sprookje, waarvan noch de auteur noch het tijdstip waarop het is ontstaan bekend is. Istrië zit vol van dat soort verhalen, legendes en mythes, die zich afspelen in de schilderachtige bossen en bergen daar. Legendfest is een kans om al die verhalen te verzamelen en op één plaats te vertellen. In Pićan komen op het Legendfest vele toneelgroepen en andere verenigingen bijeen die met hun voorstellingen de wereld van de literaire en volksverhalen van Istrië onthullen. Tijdens het Festival wordt het hele stadje versierd met traditionele Istrische stoffen, en door de straten trekken reuzen, piraten, heksen, feeën en andere sprookjeshelden.

In de buurt van Umag ligt de antieke archeologische vindplaats Sepomaje met resten van een villa rustica uit de periode van de eerste tot de vierde eeuw na Christus. Slechts één blik op de overblijfselen uit de antieke tijd wekt in iedereen ontzag voor de onschatbare waarde van dergelijk cultureel erfgoed. Om die waarde te vieren organiseert Umag ieder jaar de Sepomaia viva, het festival van de Oudheid waar alle gasten direct de sfeer van het verre verleden kunnen beleven. Net zo gekleed als in de Oudheid kunnen gasten de smaken van die tijd proeven, gladiatoren en legionairs leren kennen en antieke dansen dansen en antieke ambachten uitproberen. Kom in augustus naar Umag en wij beloven dat u in drie dagen de 21ste eeuw volledig zult vergeten.

www.legendfest.hr www.istria-umag.com

ISTRIË

www.croatia.hr

11


ASTRO PARTY LUNASA

NACHT VAN ST. LAURENS

Novigrad 31/07 - 01/08

Rovinj 10/08 - 11/08

Archief: VVV provincie Istrië

Foto: Dalibor Talajić

Stel je voor dat de klokkentoren van de stad voor je ogen verdwijnt en dat er daarvoor in de plaats een sterrenhemel tevoorschijn komt. Zo zal de klokkentoren van Novigrad er ongeveer uit zien als er ter ere van de Astro Party Lunasa een eindeloze sterrenhemel op zal worden geprojecteerd. Lunas is de oude Keltische naam voor de eerste dag van de zomer, die in de Keltische cultuur werd gevierd op 1 augustus. Op die dag worden in één van de parken van Novigrad de lichten gedoofd en wordt 1 augustus net zo gevierd als de Kelten dat gedaan zouden hebben. Voor alle liefhebbers van mystiek en romantiek vormt dit een niet te missen gebeurtenis!

In de nacht van 12 augustus wordt de hemel opgelicht door vele kometen. Die dag is tegelijkertijd de dag van St. Laurens en daarom is het volk gewoon de hemellichten de ‘tranen van St. Laurens’ te noemen. In Rovinj kan je extra genieten van de ‘vallende sterren’, omdat daar de verlichting langs de boulevard wordt gedoofd om deze prachtige hemelse lichtshow nog beter tot zijn recht te laten komen. Ook de horeca in het havenstadje dooft de lichten, waardoor er in de cafés en restaurants een romantische sfeer wordt gecreëerd die ieders hart verwarmt en zorgt voor heerlijke ontspanning.

www.istria-novigrad.com

12

www.croatia.hr

ISTRIË

www.istria-rovinj.com


DOLFIJN VAN POREČ (POREČKI DELFIN) Poreč 01/09 - 02/09

GIOSTRA Poreč 07/09 - 09/09

Archief: VVV provincie Istrië

Archief: VVV provincie Istrië

Iedereen die van sportwedstrijden in de natuur houdt zou dit evenement meer moeten waarderen dan welke zwemwedstrijd in een zwembad dan ook. In Poreč wordt er in de zee gezwommen en de deelnemers trotseren de watertemperatuur, de stroming en de golven om te zien wie er van hen sneller is dan een dolfijn. Porečki delfin is het middelpunt van een zwemfestival op zee en brengt zwemliefhebbers bijeen die zich met elkaar meten in een aantal disciplines; de marathon Porečki delfin wordt gezwommen over 1500, 3000 en 5000 meter, maar er zijn ook sprintwedstrijden, een waterpolotoernooi (professioneel en recreatief), een zeilregatta en het jetski-kampioenschap van Kroatië. De inwoners van Poreč vieren op deze manier hun band met de zee, hun bron van leven, en u kunt het meevieren.

Het historische festival Giostra voert zijn gasten terug naar het verre verleden van het stadje Poreč. Of eigenlijk naar het jaar 1672, toen, volgens de archieven van het Streekmuseum van Poreč en het Staatsarchief in Pazin, in de straten van Poreč het volksfeest Fiera franca triduana werd gehouden. De toenmalige deelnemers wedijverden in handboogschieten, diverse dansen en volksspelen en de hoofdattractie was de paardenrace. Tover je bezoek aan Poreč om in een reis door de tijd. www.giostra.info

www.poreckidelfin.com

ISTRIË

www.croatia.hr

13


DAGEN VAN DE TRUFFEL VAN ISTRIË 08/09 - 04/11

SUBOTINA, HET BUZET VAN OOIT (SUBOTINA PO STARINSKI) Buzet, 09/09

Foto: Igor Zirojević

Archief: VVV provincie Istrië

Niemand op deze wereld verdient de titel “lekkerbek” als hij niet tenminste één keer in zijn leven de truffel geproefd heeft, de culinaire parel van Istrië. De truffel is een paddenstoel die onder de grond groeit en het symbool van het schiereiland Istrië, waar hij wordt bereid volgens strikt toegepaste recepten. U heeft de kans de rijkdom van de truffel te leren kennen in al zijn smaakcombinaties tijdens de Dagen van de Truffel, die in het najaar worden gehouden. Kom maar proeven en oordeel zelf.

Met een bezoek aan Buzet kunt u honderd jaar terug in de tijd reizen. In Buzet wordt al tijden in september het festival Subotina gehouden. Om de oude straten van Buzet weer tot leven te roepen, tovert Subotina ons ook vandaag de dag nog met succes in de tijd en de sfeer van aloude dagen terug. Op de dag van het festival verspreiden de geuren en geluiden van traditie zich door de straten en dragen de inwoners van Buzet hun klederdracht uit het einde van de 19e eeuw. Kortom, de hele oude stad wordt een museum van oude gewoontes en ambachten, spellen, muzikanten en oude gerechten.

www.istria-gourmet.com

www.istria-buzet.com

14

www.croatia.hr

ISTRIË


OL ISTRIË MTB TOUR “PARENZANA CANNONDALE” 21/09 - 23/09

Archief: VVV provincie Istrië

Parenzana was eens een smal spoor dat van Poreč dwars door Istrië naar Triëst liep waarbij het 33 Istrische plaatsen verbond. Nu wordt er over de route van het toenmalige spoor een wielerwedstrijd gehouden die vanwege de prachtige omgeving waarin hij gehouden wordt, op de Internationale Wielerkalender een plaatsje in de eerste categorie heeft gekregen. Aangezien er punten voor het wereldbekerklassement te verdienen zijn, is het de verwachting dat de beste rijders ter wereld er hun opwachting zullen maken. De Parenzana is echt een topevenement op sportgebied dat geen sportliefhebber mag missen. www.parenzana.com www.istria-bike.com

ISTRIË

www.croatia.hr

15


K VA R NE R


CARNAVAL VAN RIJEKA

HET KEUKENFEEST VAN LOŠINJ

Rijeka 17/01 - 22/02

Mali Lošinj 16/04 - 28/04

Foto: St. Valter

Foto: Dalibor Cvitković

Vanwege een oude traditie, waarbij met zogenaamde grde maske (afschrikwekkende maskers) en uitbundige vrolijkheid de kwade krachten werden verjaagd, werd Rijeka de carnavalshoofdstad van Kroatië. Tijdens het carnaval worden de stadspoorten gesloten voor iedere vorm van ernst, maar staan wijd open voor bonte, zorgeloze vrolijkheid. Zo zal ook dit jaar, nadat de overdracht van de stadssleutels is verricht, de carnavalsgekte de hele stad doortrekken. Een onoverzienbare hoeveelheid maskers, waaronder iedereen voor het moment zijn verdriet en zorgen zal vergeten, zal dagenlang een opgetogen stemming verspreiden door de straten van de stad. Het toppunt van het carnaval is de afsluiting met de grote, wereldberoemde internationale carnavalsoptocht (Međunarodna karnevalska povorka) door de stad.

Op het Keukenfeest van Lošinj wordt promotie gemaakt voor de oorspronkelijke, autochtone eilandkeuken met presentaties van de traditionele “kapiteinsgerechten” onder de naam Met de zeilen van Lošinj de wereld rond. Samen met de Geurige Gerechten vormen ze een vast onderdeel op de menukaart van de plaatselijke restaurants. Er doen maar liefst 20 horecagelegenheden op het eiland mee. Ze bieden tijdens het festival twee eigen specialiteiten aan binnen het genoemde thema. Daarnaast zijn er extra publiekstrekkers, zoals een seminar over de Geurige Keuken, een wandeling met als thema ‘eten en drinken’, wijnpresentaties, cursussen etc. De eindmanifestatie zal de meeste aandacht trekken, als op het stadsplein van Mali Lošinj alle specialiteiten worden gepresenteerd en kunnen worden geproefd. Ook is er een uitverkiezing van het beste gerecht en kunnen bezoekers genieten van allerlei vormen van amusement.

www.ri-karneval.com.hr

www.tz-malilosinj.hr

KVARNER

www.croatia.hr

17


21. CULTUURZOMER VAN KASTAV Kastav 01/05 - 31/08

INTERNATIONAAL FESTIVAL VAN KAMERTONEEL Rijeka, 03/05 - 11/05

Foto: Darko Trbović

Foto: Petar Fabijan

Op een heuvel boven Rijeka ligt het plaatsje Kastav, een stad van cultuur en onderwijs. Kastav speelt met haar rijke en kwalitatieve cultuurprogramma in op die traditie. Bezoekers kunnen er een breed scala aan toneel, muziek en beeldende kunst vinden. Er zijn talloze voorstellingen, concerten van binnenen buitenlandse artiesten en diverse exposities die zorgen voor de romantische sfeer van het stadje waarmee de Cultuurzomer van Kastav haar bezoekers verleidt.

Dit festival in Rijeka is een van de meest geliefde verzamelplekken van Europese toneelmakers die houden van een onconventionele toneelopzet. Het staat internationaal bekend als provocatief en experimenteel. De onafhankelijke theaterproductie is al een reeks jaren op stoom en dat heeft ook het publiek inmiddels door. Juist van de kleinere theatergezelschappen komen vandaag de dag enkele van de meest indrukwekkende toneelvoorstellingen. Behalve uit alle buurlanden hebben er tot nu toe in Rijeka ook toneelgezelschappen uit Groot-Brittannië, Zwitserland, België, Duitsland en andere Europese landen opgetreden. Onder de beroemde namen die hier hebben opgetreden zijn in ieder geval de primadonna van het Italiaanse theater, Emma Dante, en de winnares van de Europese Prijs voor Theatervernieuwing, Alvis Hermanis. Wij geloven dat het festival ook dit jaar weer aangenaam zal verrassen met zijn gasten en diverse voorstellingen.

www.kkl.hr

www.theatrefestival-rijeka.hr

18

www.croatia.hr

KVARNER


ZOMER OP DE LUJZIJANA EN KAROLINA Ravna Gora, Lokve, Fužine, Delnice-Crni lug, 05/05 - 01/09

FIUMANKA Rijeka 07/06 - 10/06

Foto: Ninoslav Pleše

Foto: Foto Flash

Door het gebergte Gorski Kotar liepen ooit belangrijke internationale handelswegen. Begin 18e eeuw werd de Karolinska Cesta aangelegd, een belangrijke verkeersweg die Karlovac verbond met Bakar. Omdat echter het gebied waar het doorheen liep erg onherbergzaam was, werd er begin 19e eeuw een nieuwe verkeersweg aangelegd, de Lujzijana (Louisiana) vernoemd naar Napoleons echtgenote Marie-Louise. De Lujzijana was in die tijd een van de modernste verkeerswegen van Europa en leverde een aanzienlijke bijdrage aan de welvaart van de bewoners van het berggebied. Tegenwoordig hebben deze twee doorgangswegen niet meer het belang dat ze vroeger hadden, maar de herinnering aan hun gouden tijd wordt met deze zomermanifestatie in ere gehouden. Over de Lujzijana en de Karolina van die dagen trekken nu karavanen van reizigers gekleed in de kostuums van die tijd, uit iedere bocht klinkt er muziek en er zijn overal traditionele gerechten en gebak te krijgen. Doe mee aan de optocht van edelen, vorsten en hun weelderige koetsen.

Een blik op de Golf van Rijeka met haar veelheid aan witte zeilen laat niemand onverschillig. Zeilers uit alle delen van de wereld verzamelen zich eenmaal per jaar op de zeilregatta Velika Fiumanka, die wordt gehouden op de route RijekaOmišalj en terug. Zelfs de meest kundige zeilers moeten hier tot het uiterste gaan. Dit jaar zal er tijdens de grote regatta ook een regatta voor de media worden gehouden onder de naam Press Fiumanka. Een evenement dat je als liefhebber van sportieve spanning niet mag missen. www.fiumanka.hr

www.lujzijana.com

KVARNER

www.croatia.hr

19


CULTUURZOMER

MORAM U MORE

Malinska 09/06 - 15/09

Mali Lošinj 18/06 - 30/06

Foto: Sanjin Ilić

Foto: Marko Todorov

Malinska op Krk biedt zijn gasten een indrukwekkend cultureel programma, waardoor de zomervakantie nog interessanter wordt. In juni, juli, augustus en september klinken de klanken van klassieke instrumenten op uit het klooster Sv. Marija Magdalena. Sommige van de meest getalenteerde musici kiezen Malinska uit als de plaats om hun talent te demonstreren. In galerie “Sv. Nikola” kunt u genieten van de beeldende kunst van erkende artiesten als Sanja Ipšić Randić, Ivana Marekovića, of Beti Kranjčević. Als u op vakantie bent in Malinska, vergeet dan niet ook wat van de cultuur op te snuiven.

Het festival Moram u more (Ik moet de zee in) is gewijd aan de zee en het leven van de eilandbewoners die altijd van en voor de zee geleefd hebben. Er wordt binnen dit thema van alles georganiseerd: tentoonstellingen, presentaties langs de boulevard (over oude vissersgebruiken, het boeten van netten, zeemansknopen, zeilen etc.), allerlei activiteiten (duiken, surfen, waterskiën, vissen), er zijn zwemwedstrijden en allerlei concerten en muziek vanaf de schepen in de stadshaven. Op de laatste festivaldag worden de winnaars van de fotowedstrijd uitgeroepen. Aan die wedstrijd nemen meer dan 50 fotografen deel, met meer dan 250 foto’s van de zee, de zeebodem, stranden, kusten, vissers, watersporten etc.

www.tz-malinska.hr

www.tz-malilosinj.hr

20

www.croatia.hr

KVARNER


ZOMERNACHTEN VAN RIJEKA

ZOMER OP DE STADSWAL GRADINA

Rijeka 19/06 - 14/07

Rijeka 21/06 - 10/09

Foto: Dražen Šokčević

Foto: St. Valter

Gedurende de zomermaanden veranderen de pleinen, straten en terrassen van Rijeka in toneelpodia. Op de populaire locaties, maar ook op plekken waar de inwoners van Rijeka zelf nooit theater of andere optredens zouden verwachten, nemen gedurende enkele weken kunstenaars het heft in handen met allerlei muzikale en theateroptredens. Het festivalprogramma omvat een breed scala aan optredens, van de uitvoering van klassieke drama’s en klassieke concerten tot de première van nieuwe drama’s, straattheater en concerten van bekende popsterren. Vast onderdeel van het festival is de zoektocht naar de verhouding tussen industriële architectuur en theater. Daarom zullen enkele voorstellingen zich afspelen in voormalige industriële complexen.

Gedurende de drie zomermaanden kunnen bezoekers aan Rijeka deelnemen aan een gevarieerd cultureel programma, dat zich afspeelt in het kasteel van Trsat, gebouwd als verdedigingswerk tegen de Turken op de plaats waar ooit een oude Romeinse wachttoren stond. Binnen de muren van dit historische gebouw is er een programma boordevol cultuur en amusement, waarin vele bekende zangers en acteurs optreden. Vind een aangename plek in de luwte van de zomerhitte tussen de stadsmuren en geniet van de voorstellingen en concerten. www.ljetonagradini.com

www.rijeckeljetnenoci.com

KVARNER

www.croatia.hr

21


INTERNATIONAAL ZOMERCARNAVAL

ZOMERAVONDEN VAN VINODOL

Novi Vinodolski 29/06 - 30/06

Bribir, Grižane, Tribalj en Drivenik, juli - augustus

Foto: Ivan Balažević

Foto: Dino Lovrić

Gedurende de zomermaanden trekken er door sommige steden in Kvarner gemaskerde optochten. Novi Vinodolski doet hier ook aan mee en draagt in de maand juli het bestuur tijdelijk over aan de gemaskerden van het Zomercarnaval. In die dagen is er geen plaats voor ernstige gezichten en droevige blikken. Een glimlach trekt door alle straten van de stad. Laat je zorgen los, verberg je achter een masker en zie hoe mooi het leven is.

Zomergasten van de Vinodolska rivièra kunnen zich voorbereiden op een vakantie die niet alleen zon en andere Adriatische weldaden biedt, maar ook zorgt voor een muzikale ervaring. ‘s Zomers worden er namelijk op historische locaties in de omgeving van Novi Vinodolski, zoals de Frankopaner vestingen Bribir en Drivenik, concerten gehouden die in hun diversiteit grensverleggend zijn. De Zomeravonden van Vinodol bieden klassieke concerten van de hoogste kwaliteit, in een passende sfeer van maneschijn over de oude gebouwen. Sommige avonden zijn gereserveerd voor Kroatische etnomuziek, die iets van de wortels van de Kroatische cultuur laat zien. Maar er kunnen in plaats van musici ook plotseling acteurs voor uw neus staan; vanaf dit jaar worden er namelijk ook toneelstukken opgevoerd. Daarmee wordt uw culturele vakantie helemaal compleet.

www.tz-novi-vinodolski.hr

www.tz-vinodol.hr

22

www.croatia.hr

KVARNER


LIBURNIA JAZZ FESTIVAL Opatija 06/07 - 08/07

HARTERA 8 Rijeka 12/07 - 15/07

Foto: David Kurti – Foto Luigi

Foto: Darko Vaupotić

Als je een gepassioneerde jazzliefhebber bent, moet je in de zomer in Opatija zijn. Als je jazz ziet als een complexe en ontoegankelijke muziekvorm, die alleen bedoeld is voor musici en niet voor breed publiek, is het Liburnia jazz festival zelfs meer voor u dan voor de jazzfanaten. Het idee is namelijk om jazz bekender en geliefder te maken bij het grote publiek. U kunt op het festival genieten van optredens van de meest getalenteerde jazzvirtuozen, maar ook actief deelnemen aan jazzworkshops die u laten zien dat jazz een muziekstijl is die open staat voor allerlei muzikale voorkeuren. Kom naar Opatija en maak deel uit van de internationale jazzgemeenschap.

Als je op zoek bent naar nieuwe ervaringen en belevenissen die de grenzen tussen muziek en avontuur doen vervagen, dan is het muziekfestival Hartera de juiste plaats voor jou. En dat is precies wat je hier vindt, dwalend door de gangen en hallen van de oude papierfabriek van Rijeka, waaraan het festival tijn naam te danken heeft - dansmuziek geïntegreerd in de mystieke omgeving van de industriële architectuur, getooid met het werk van moderne kunstenaars. En overal om je heen lachende, vrolijke gezichten van dansende mensen. Hartera is op de goede weg om haar plaats tussen de Europese festivals in te nemen en verwelkomt allen die goed vermaak zoeken.

www.liburniajazz.hr

www.hartera.com

KVARNER

www.croatia.hr

23


KAISERNACHT

MUZIEKAVONDEN VAN OSOR

Opatija 13/07 - 15/07

Osor 20/07 - 26/08

Foto: David Kurti - Foto Luigi

Foto: OGV

De grandioze architectuur en prachtige parken van de Parel van het Middellandse Zeegebied voeren u naar een andere wereld, een sprookjeswereld waarin prinsen op witte paarden nog altijd op hun knieën gaan voor hun prinsessen. De reden van dit onwerkelijke sprookjesgevoel ligt in het feit dat Opatija erfgoed is van de OostenrijksHongaarse monarchie en aan het hof het meest geliefde vakantieoord was. Er kwamen koningen, tsaren, prinsen, graven en baronessen, maar ook vaak kunstenaars op zoek naar inspiratie. Je kunt ze allemaal ontmoeten in de maand juli op de straten van Opatija. Om de oude atmosfeer weer tot leven te brengen, verkleden de bewoners van Opatija zich elk jaar in juli in hun hofkostuums en nemen ze deel aan een manifestatie die de hele stad enkele eeuwen terugplaatst in de tijd.

Alsof het de meest natuurlijke zaak van de wereld is kun je, lopend door de straatjes van de pittoreske stadjes van de eilanden Lošinj en Cres, muziek horen die vanachter de gesloten luiken opklinkt. Het stadje Osor, waar zich tussen de huisjes ook een antiek theater bevindt, ademt een speciale artistieke sfeer. Als je even halt houdt bij de renaissancekerk Maria Hemelvaart, kun je muziek horen die speciaal voor die plaats en dat moment lijkt te zijn gecomponeerd. Maar die muziek klinkt niet alleen in uw fantasie, in de kerk wordt ook echt een concert gehouden. Het is er één in een hele serie zomerconcerten van topinstrumentalisten, die deelnemen aan de Muziekavonden in Osor.

www.opatija-tourism.hr

24

www.croatia.hr

KVARNER

www.osorskeveceri.hr


KRK BEURS LOVREČEVA Krk 08/08 - 10/08

HET ROOSJE VAN VINODOL Bribir 11/08, Novi Vinodolski 16/08 - 18/08

Foto: Ivica Brusić - Brujo

Foto: Ivan Balažević

In de zomer kan ons op de Adriatische eilanden bijna niets meer verrassen. We zijn klaar voor alles wat onze verbeeldingskracht ons toelaat. Maar de ridders van Krk en hun dames overtreffen zelfs de stoutste verwachtingen. Juist deze niet-allerdaagse taferelen vind je op Krk: diverse ridderwedstrijden, zeeslagen in de stadshaven, piraten op zoek naar lang verloren schatten. En jij kunt dat alles, zonder enige angst, rustig aanschouwen en tegelijkertijd genieten van het authentieke gastronomische aanbod van het eiland Krk. Juist, dat is Lovrečeva!

Een van de verhalen die de inwoners van Novi Vinodolski elkaar tot op de dag van vandaag vertellen speelt zich af tijdens de druivenoogst. Daar waren vanouds veel jongens uit de streek aanwezig, die erop letten welk meisje het ijverigst was. Na de oogst kozen zij het mooiste en ijverigste meisje en kroonden haar met een wijnrank. Het hele oogstfeest draaide vervolgens om haar. De bewoners van Vinodolski hebben besloten die traditie nieuw leven in te blazen en op een moderne manier het verleden te gedenken. Dit keer staat de gast in het middelpunt, die kan genieten van autochtone delicatessen, ecologische producten, allerlei volksspelen en folkloremuziek.

www.tz-krk.hr

www.tz-novi-vinodolski.hr

KVARNER

www.croatia.hr

25


BEDEVAART OP MARIA HEMELVAART Rijeka, Trsat 15/08

WIJNDAGEN VAN HET EILAND KRK VRBNIK 2012 Vrbnik, 24/08 - 25/08

Archief: VVV provincie Primorje-Gorje

Archief: Bureau voor Toerisme Vrbnik

Op een ochtend, lang geleden, in 1291, zagen houthakkers uit Trsat een huisje in het bos, dat ze daar niet eerder hadden gezien. Verbaasd, maar ook een beetje bang berichtten ze pastoor Jurjević daarover. Die bracht ze tot rust en zei dat hij wist waar het om ging. Het was het huisje van Nazareth van de Heilige Maagd Maria, dat de engelen uit angst voor de Turkse veroveraars naar Trsat hadden overgebracht. Het bleef daar drie jaar en zeven maanden staan. Na die tijd ging het huisje verder naar Lorreto, wat ook de oorspronkelijke eindbestemming was. Om de bewoners van Trsat te troosten, liet vorst Martin Frankopan op de plek waar het huisje stond een franciscanenklooster bouwen. Tegenwoordig staat er in Trsat een Mariaheiligdom dat bekend is vanwege de vele gebedsverhoringen en het grote aantal bedevaartgangers dat het bezoekt, vooral op 15 augustus, de dag van Maria Hemelvaart.

Tot de wijnen die KroatiĂŤ met trots aan de wereld presenteert, behoren ook zeker de wijnen uit Vrbnik. De wijnbouwers uit dit plaatsje op het eiland Krk vinden het een eer u hun wijnen te mogen presenteren. Ieder jaar in augustus komen producenten en wijnliefhebbers bijeen op de Wijndagen in Vrbnik. De hele dag door worden er presentaties en wijnproeverijen gehouden en je kunt uit de eerste hand kwaliteitswijnen kopen en autochtone lekkernijen van het eiland Krk proeven. Een feest voor de smaakpapillen! Daarnaast zijn er lezingen van deskundigen en een expositie van wijnbouwgereedschappen.

www.trsat-svetiste.com

26

www.croatia.hr

KVARNER

www.vrbnik.hr


LIBURNIA FILMFESTIVAL

DAGEN VAN DE OLIJF

Ičići 05/09 - 08/09

Punat 01/10 - 09/10

Foto: Dino

Foto: Ernest Bonifačić

Ga er eens lekker voor zitten, onder de heldere sterrenhemel van Ičići, en geniet van de nieuwste Kroatische documentaires. Het Liburnia Filmfestival heeft premières, maar ook alle documentaires die het afgelopen jaar in binnen- en buitenland prijzen hebben gewonnen. Met een dergelijke keuze garandeert het filmfestival dat alleen de allerbeste documentaires worden vertoond. Na de filmvertoning is er gelegenheid uw indrukken te delen met de andere gasten en te genieten van optredens van topartiesten.

Het is moeilijk je de Adriatische Zee voor te stellen zonder de geur van olijven en de smaak van olijfolie. Olijven worden in de Adriatische keuken zeer gewaardeerd en het is daarom ook niet vreemd dat in Punat op het eiland Krk de Dagen van de Olijf worden gehouden. Tijdens dit evenement worden alle kwaliteiten van deze geneeskrachtige vrucht gepresenteerd. Het is een unieke kans mee te doen aan de olijvenoogst en je een deel te voelen van het alledaagse leven op het eiland. Terwijl je plukt worden er tussendoortjes bereid en muziek gemaakt maar je hoeft niet bang te zijn dat je tekort komt; ‘s avonds volgt er een weelderige dis. De beste koks uit het hele land komen daar om maaltijden met olijven te bereiden, die ook u kunt proeven.

www.liburniafilmfestival.com

www.tzpunat.hr

KVARNER

www.croatia.hr

27


MARUNADA

OUD EN NIEUW IN DE OPEN LUCHT

Lovran 12/10 - 14/10 Dobreć 20/10 - 21/10 Liganj 27/10 - 28/10

Fužine 31/12

Foto: Ana Slamek

Foto: Marinko Jakovljević

De maruni van Lovran behoren tot de meest kwalitatieve kastanjes ter wereld. De soort is endemisch in Kvarner. Hij ontstond door de kruising van kastanjes uit het Verre Oosten, die meegenomen waren door de plaatselijke zeevaarders, en de aanwezige autochtone soorten. De bewoners van Lovran zijn uiterst trots op hun kastanjes en hebben er drie weekenden in oktober aan gewijd. Het eerste weekend van de Marunada vindt plaats in Lovran, de andere twee in de omliggende dorpen Liganj en Dobreć. Op het feest worden allerlei producten gemaakt van kastanjes aangeboden, zoals de traditionele gebakken kastanje, diverse andere kastanjegerechten en allerlei soorten zoetigheden. Maar niet alle delicatessen zijn gemaakt van kastanjes: de bezoekers kunnen ook genieten van kruidenbitters en rakija op basis van honing en jonge wijn uit de streek.

Een origineel en aantrekkelijk oudejaarsevenement in het centrum van Fužine dat al begint om twaalf uur ‘s middags. Met glühwein, worst, plaatselijke orkestjes en een groot vuurwerk. Onvergetelijk voor alle gasten! De internationale media kunnen niet om deze nieuwjaarsviering heen. Er worden zo’n 5.000 gasten verwacht.

www.tz-lovran.hr

28

www.croatia.hr

KVARNER

www.tz-fuzine.hr


LIK A - K A R L O VA C


DAG VAN DE ADEL

CULTURELE ZOMER VAN NOVALJA

Dubovac 16/05 - 03/06

Novalja juni - september

Foto: Igor Čepurkovski

Foto: Eugen Rebernišak

Twee weken per jaar verandert Dubovac in een middeleeuws stadje. Het viert dan de lange, bonte geschiedenis van de stad, met zijn rumoerige handelswezen. Al lang voordat Karlovac bestond organiseerden de bewoners van deze streek de “grote markt” (veliki sajam). Als je over die markt loopt maak je kennis met de middeleeuwse tradities, ambachten, spelen, gerechten en wapens. Verklede acteurs en muzikanten vermaken je, en handelaren en ambachtslieden lokken je als middeleeuwse narren naar hun kraam, terwijl ridders in harnas en soldaten in oude gevechtsformaties moedig strijden om je aandacht. Wie weet heb je geluk en galoppeer je op een schimmel naar de hoge toren om daar je prinses te bevrijden!

Nadat op 13 juni de Dag van de stad Novalja gevierd wordt, beginnen haar inwoners aan een lange, warme zomer verrijkt door verschillende culturele, kunstzinnige en vermakelijke evenementen. De culturele zomer van Novalja is onder andere samengesteld door: het Novaljski trijatar-evenement dat dit jaar een reeks van drama-voorstellingen laat zien, concerten van klassieke muziek vertolkt door Kroatische musici en gastvertolkers uit het buitenland, vele tentoonstellingen van beeldende kunst, een tentoonstelling over schapen en kaas afkomstig van het eiland Pag, alsook etno-avonden met o.a. het Festival pisme nakanat van het eiland Pag. Met deze evenementen duurt de zomer in Novalja nog langer! www.tz-novalja.hr

www.karlovac-touristinfo.hr

30

www.croatia.hr

LIKA - KARLOVAC


HET SPROOKJESFESTIVAL VAN OGULIN

KARLSTADT FESTIVAL

Ogulin 10/06 - 12/06

Karlovac 23/06 - 04/09

Foto: Ankica Puškarić

Archief: VVV provincie Karlovac

Alleen al het noemen van de naam Ivana Brlić Mažuranić doet het hart van kinderen sneller kloppen. Haar naam is verbonden met talloze avontuurlijke figuren uit Kroatische sprookjes. Stribors woud, de ongehoorzame Tintilinić en de nieuwsgierige Potjeh op zoek naar de waarheid etc. Ivana Brlić Mažuranić is Kroatisch populairste en meest vertaalde schrijfster. Haar verhalen brengen kinderen in verrukking en doen volwassenen zich verbazen over haar onuitputtelijke fantasie. De bewoners van Ogulin eren hun beroemde stadsgenote met het Festival dat de stad omtovert in een sprookjeswereld. Er komen allerlei toneelgroepen naar Ogulin en schrijvers en muzikanten, er worden voorstellingen gehouden, tekenfilms vertoond en workshops voor kinderen gehouden om de creativiteit te stimuleren en vleugels te geven aan de fantasie. Vergeet de realiteit voor een paar dagen en ga een weg waar u vergezeld zult worden door feeën, kabouters, elven en heksen.

Het Karlstadt festival verenigt alle culturele activiteiten die er zich in Karlovac afspelen in juni en juli. Maar 13 juli is toch wel heel speciaal en daarom vormt die dag ook het hart van het festival. Op die dag wordt namelijk de verjaardag van de stad gevierd. Karlovac bestaat dit jaar precies 432 jaar en voor die gelegenheid zal een waar verjaarsfeest vol amusement en culinaire verrassingen worden georganiseerd. Kom en feliciteer de stad aan de vier rivieren met haar verjaardag! www.karlovac-touristinfo.hr

www.ogfb.hr

LIKA - KARLOVAC

www.croatia.hr

31


ZOMER IN SLUNJ

DAGEN VAN USKOCI

Slunj juli - augustus (weekeinden)

Senj 06/07 - 08/07

Foto: Ivančica Cindrić

Foto: Dino Lovrić

De bewoners van Slunj brengen de lange zomerdagen door met veel vermaak. In juli en augustus zijn er een reeks sportieve en recreatieve evenementen. Zomer in Slunj begint met de traditionele spelen aan de rivier de Korana en gaan in het volgende weekend door met allerlei andere sporten, van gewone sporten als voetbal, beachvolleybal en kegelen tot minder bekende sporten als paintball, gewichtheffen, of de brđanijada, de populaire Olympische Spelen van oude sporten. Maar daarnaast zet Slunj ook cultuur op het programma met een reeks tentoonstellingen, avonden met jonge muziekgroepen, boekpromoties en een kunstenaarskolonie. Geniet van de Zomer van Slunj!

De glorierijke geschiedenis van Senj, stad aan de Adriatische kust en aan de voet van het Velebit gebergte, is getekend door de dappere uskociridders. De meest glorieuze tijden van de geschiedenis van Senj worden op de Dagen van Uskoci (Uskočki dani), een driedaags evenement van herleefde geschiedenis, herdacht. Op deze dagen worden in Senj ridderstoernooien en defilés gehouden en de hele stad is dag en nacht onder belegering. Na al dit spannends kunnen de bezoekers vertier zoeken in riddertenten waar middeleeuwse specialiteiten opgedient worden of ze kunnen zich overgeven aan voordrachten van middeleeuwse hofnarren, entertainers en renaissance muzikanten.

www.tz-slunj.hr www.tz-senj.hr

32

www.croatia.hr

LIKA - KARLOVAC


ZOMER VAN KARLOBAG

ECO-ETNO GACKA Otočac 28/07

Karlobag 15/07 - 01/09

Archief: Bureau voor Toerisme Karlobag

Archief: Bureau voor Toerisme Otočac

Karlobag werd vroeger De plaats van het goede leven (Vegium) genoemd. Iedere zomer wordt er een reeks evenementen georganiseerd voor de bewoners en voor iedereen die zich er thuis voelt. Er is voor elk wat wils, concerten met klassieke muziek, vissersfeesten, toneelopvoeringen en nog veel meer, een hele week door. Er strijkt ook dit jaar weer een Internationale kunstenaarskolonie neer, met een heuse kinderkunstenaarskolonie. We verheugen ons er nu al op!

Op het Eco-etno-evenement in Gacka worden de autochtone streekproducten uit Gacka, Lika en andere delen van Kroatië gepresenteerd. Er is een expositie- en verkoopbeurs en daarnaast zijn er wedstrijden “koken in de jagersketel”, spelletjes voor de kinderen en optredens van culturele gezelschappen en andere artiesten. Er is ieder jaar een internationaal vrijwilligerskamp dat educatieve workshops en spelletjes voor de kinderen organiseert. Het evenement wordt buitengewoon goed bezocht en krijgt steeds meer een internationaal karakter.

www.tz-karlobag.hr

www.tz-otocac.hr

LIKA - KARLOVAC

www.croatia.hr

33


INTERNATIONAAL ZOMERCARNAVAL VAN SENJ

HERFST IN LIKA Gospić 06/10 - 07/10

Senj, 06/08 - 11/08

Foto: Dino Lovrić

Foto: Mario Romulić

De bewoners van Senj leven zo’n beetje voor hun carnaval. Maanden van tevoren beginnen de voorbereidingen voor de grote optocht door het centrum van het stadje. En als het eenmaal begint, duurt deze carnavalsvreugde ononderbroken de hele week door met: wedstrijden in carnavalspelen tussenverschillende carnavalsgroepen, carnaval moto-alka (rijdend op een motor een ring steken), dansvoorstellingen, straattheater, straatschilderingen, enz. Het enige dat van belang is, is dat het een zo bont en vrolijk mogelijke stoet wordt. De dagen voor het carnaval of “het bal”, zoals de mensen het hier noemen, wachten de bewoners van Senj gespannen op het moment van de opening, wanneer die spanning zich zal ontladen als vuurwerk in de lucht.

De schoonheid van het gebergte van Lika doet ons vergeten waar we vandaan komen en waar we naartoe gingen. De sprookjesachtige sfeer doet je terugkeren naar andere tijden. Die belevenis biedt ons ook de manifestatie Herfst in Lika, die gehouden wordt in Gospić. De centrale gebeurtenis is de expositie waar bezoekers zich een beeld kunnen vormen van het potentieel van de kleine bedrijven en ondernemers van Lika. De expositie laat ook de traditionele kenmerken van de streek zien, zoals de voedingswaren, de gebruiksvoorwerpen en de decoraties die de bewoners van Lika sinds mensenheugenis maken. Muziekverenigingen maken de expositie compleet met muziek die de oorspronkelijke sfeer van Lika oproept.

www.tz-senj.hr

www.lsz-lira.hr www.licko-senjska.hr

34

www.croatia.hr

LIKA - KARLOVAC


DALM AT I Ë RE GIO Z A D A R


DAGEN VAN DE BLOEMEN

BEDEVAART OP DE FEESTDAG VAN ONZE-LIEVEVROUW VAN ZEČEVO

Sv. Filip i Jakov 27/04 - 29/04

Nin, 05/05 en 05/08

Archief: VVV Sv.Filip i Jakov

Foto: Marija Dejanović

Al elf jaar lang staat de maand april in het plaatsje Sv. Filip i Jakov in het teken van bloemen. Je kunt er drie dagen lang opgaan in de bedwelmende geuren van bloemen en versteld staan van weelderige kleurencollages. Adem diep in en laat je vervoeren door de uitgesproken schoonheid van de natuur die door mensenhanden is geordend. Op het Bloemenfestival van de regio Zadar kan je meedoen aan ecoworkshops, presentaties en bloemschikwedstrijden, er is verder ruimte voor het inwinnen van adviezen en mogelijkheid tot het bezoeken van tentoonstellingen, lezingen of modeshows. De bloem is altijd al het mooiste geschenk geweest en zal dat ook altijd blijven.

In het verre 1516 verscheen de Heilige Maagd Maria aan een schapenhoedster op het eilandje Zečevo, in het hart van het bisdom van Nin. De vele getuigenissen van deze verschijning hebben bisschop Juraj Divinić bewogen om de datum van haar verschijning, 5 mei, tot feestdag ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Zečevo uit te roepen. Deze feestdag wordt tot op heden in de omgeving van Nin gevierd. Gelovigen komen uit alle windstreken en houden een bedevaart voor de Gezegende Maagd Maria, vanwege de wonderen die in de afgelopen 500 jaar plaats hebben gevonden en bevestigd zijn. Op 5 augustus wordt het beeld van de Heilige Maagd op een boot naar de verschijningsplaats vervoerd. Laat de spirituele ervaring van deze bedevaart ook een deel van uw leven worden!

www.sv-filipjakov.hr

www.nin.hr

36

www.croatia.hr

DALMATIË - REGIO ZADAR


FESTIVAL VAN AUTHENTIEKE GERECHTEN, DRANKEN, SOUVENIERS EN FOLKLORE

IN DE VOETSPOREN VAN WINNETOU

Biograd n/m, 01/06 - 03/06

Starigrad - Paklenica 05/06 - 09/06

Archief: VVV Biograd n/m

Foto: Dinko Denona

Een tafel die 600 meter lang is? Het klinkt onwerkelijk maar in Biograd na Moru bestaat zo’n tafel. Hij wordt traditioneel gedekt met een onvoorstelbaar grote keuze: eten en drinken tot waar het oog reikt, vooral authentieke producten die, voor de bezoekers, volgens de originele recepten door horecaondernemers uit de provincie Zadar bereid zijn. Er zijn hier souvenirs te vinden uit heel Kroatië, maar ook uit aangrenzende landen als Slovenië, Hongarije en Italië. In totaal wel 232 exposanten samen aan dezelfde tafel! Een niet te missen tafereel!

Het dappere Indiaanse opperhoofd Winnetou reed te paard door ons nationale park Paklenica (evenals langs de Krkarivier en de Plitvice-meren), maar wel alleen in de film. Het natuurschoon van deze parken is gebruikt voor de productie van de film die meer dan veertig jaar geleden opgenomen is, naar de beroemde boeken van Karl May. Nu kun je, dankzij die gebeurtenis, de locaties bezoeken waar de film opgenomen is, genieten van het natuurschoon van ons mooie land, paardrijden en handboogschieten en ‘s avonds bij het kampvuur zitten, verschillende specialiteiten proeven en genieten van country-muziek. En dit alles in de voetsporen van Winnetou!

www.biogradnamoru.hr

www.rivijera-paklenica.hr

DALMATIË - REGIO ZADAR

www.croatia.hr

37


FESTIVAL VAN KONINKLIJKE STEDEN

THEATERZOMER VAN ZADAR

Biograd 24/06 - 25/06

Zadar 29/06 - 03/08

Archief: VVV Biograd n/m

Foto: Nenad Marčev

Biograd won vorig jaar de prestigieuze prijs “Srebrni cvijet Europe” (Zilveren Bloem van Europa), waarmee het zich presenteert als een van de meest aantrekkelijke toeristische bestemmingen op het “Oude continent”. Biograd streed mee met zijn zomerfestival, dat wordt gehouden op de straten van het oude stadscentrum. Dit Festival van de koninklijke steden is een unieke presentatie van duurzame ontwikkeling. Deelnemers presenteren oude ambachten, ecologische producten en souvenirs en het evenement wordt met prachtige bloemenarrangementen gedecoreerd op een speciale tentoonstelling van bloemen en landschapsinrichting.

In de ambiance van oude Zadarse bouwwerken die bezoekers van de Adriatische kust al eeuwenlang in verrukking brengen, vindt een programma plaats dat uw vakantie tijdens de zomermaanden een speciaal cultureel karakter zal geven. Het programma is gewijd aan theater in het algemeen, wat betekent dat u bijvoorbeeld de ene avond van een toneelvoorstelling kunt genieten en de volgende dag van een danschoreografie. Maar de Theaterzomer van Zadar staat net zo goed open voor muziek, waardoor u er zeker van kunt zijn dat er topmuzikanten uit binnen- en buitenland hun opwachting zullen maken.

www.biogradnamoru.hr

www.hnk-zadar.hr

38

www.croatia.hr

DALMATIË - REGIO ZADAR


CULTUURZOMER VAN HET EILAND UGLJAN

DE MUZIEKAVONDEN IN ST. DONATUS

Preko, Ugljan, Kali, Kukljica 01/07 - 31/08

Zadar 05/07 - 15/08

Foto: Ante Brižić

Foto: Vladimir Ivanov

Als u beslist uw vakantie door te brengen op het eiland Ugljan, is er één ding zeker: het wordt niet saai. In alle plaatsen worden evenementen georganiseerd, waardoor u iedere dag een ander plaatsje kunt bezoeken. Zo kunt u in Brižićev dvor poëzieavonden bezoeken en worden er in Ugljan een zeilregatta, de nacht van de visserslampen (Čeprdljenska noć ribarskih ferala), een bootjesdefilé en een antiekbeurs gehouden. Alle mogelijke visspecialiteiten van de streek kunnen geproefd worden tijdens de Vissersnachten van Kali (Kualjske ribarske noći). In Kukljica wordt het Feest van onze lieve Vrouwe van de Sneeuw gehouden, waaraan wel honderd scheepjes in een traditionele processie deelnemen, en de lovende commentaren op het feest Priješka legrica in Preko kunnen al op de veerboot uit Zadar gehoord worden. De evenementen die op het eiland Ugljan worden georganiseerd zijn niet echt voor de avontuurlijke vakantiegangers onder ons, maar vormen wel een paradijs voor hen die nieuwsgierig zijn naar de cultuur van het eiland dat hun gastvrijheid verleent.

De kerk van St. Donatus is het bekendste monument van Zadar. Haar grootsheid en imposante akoestiek zijn de redenen dat er juist hier een klassiek muziekfestival wordt gehouden. In het kader van de Muzikale avonden in de kerk van St. Donatus zullen er concerten worden gehouden met muziek uit de middeleeuwen, renaissance en vroege barok. Op die manier geeft het festival zijn gasten gevoel voor de waarde die deze muziek heeft. Concerten in een dergelijke sacrale sfeer bieden de luisteraars bovendien ook een spirituele ervaring. De melodieën dringen diep door in geest en hun harmonie zorgt voor contact met een andere wereld. Sluit je ogen, adem diep in en geef je over aan de muziek en haar krachtige,ontspannende werking. www.donat-festival.com

www.preko.hr www.ugljan.hr www.kali.hr www.kukljica.hr

DALMATIË - REGIO ZADAR

www.croatia.hr

39


KOOKWEDSTRIJD “NINSKA ŠOKOLIJADA” Nin 15/07

HOE LEEFDEN EN WERKTEN ONZE VOOROUDERS Sv. Filip i Jakov, 27/07

Foto: Marija Dejanović

Foto: Klara Eškinja Glavan

De traditie van het bereiden van šokol (een gerecht met droog vlees) in de gebieden rondom Nin dateert nog uit de 17e eeuw. Ook vandaag de dag bewaart ieder gezin nog zorgvuldig zijn geheime recept voor de bereiding van die heerlijke gerechten met varkensvlees. De gerechten verschillen van huis tot huis en juist die traditie vormt de aanleiding voor het jaarlijkse evenement in Nin, waarbij de kookwedstrijd centraal staat. De voorbereidingen beginnen al in januari met de bewerking van het vlees. Op de wedstrijd zelf hangt een vrolijke sfeer, die doet denken aan een heuse sportwedstrijd en die culmineert in het uitroepen van de winnaar en het proeven van de bereide gerechten. Omdat het recept strikt geheim is, is deze Šokolijada de enige kans voor de buitenwereld om dit unieke traditionele gerecht te proeven.

De cultuurverenigingen die actief zijn in de streek rond Sveti Filip i Jakov, laten het leven en de gewoontes van de mensen uit deze streek zien door middel van dans en zang. De plaatselijke cultuurverenigingen, zoals Sv. Roko uit Sv. Filip i Jakov, Sv. Ivan Glavosijek uit Raštane Donje en Maslina uit Turanj, het mannenkoor Cantus uit Sv. Filip i Jakov en het vrouwenkoor Karmel uit Turanj, bieden een unieke culturele belevenis. De leden van leerlingenvereniging Đardin laten het talent van de jongere generatie zien, en het hele evenement wordt verrijkt met op traditionele wijze bereide gerechten en delicatessen. www.sv-filipjakov.hr

www.nin.hr

40

www.croatia.hr

DALMATIË - REGIO ZADAR


HET ZOMERCARNAVAL VAN PAG Pag 27/07 - 28/07

CULTUURZOMER VAN PAG (PAG ART FESTIVAL) Pag, 01/08 - 14/08

Foto: Josip Fabijanić

Foto: Josip Fabijanić

Het is de moeite van het vermelden waard dat het zomercarnaval op het eiland Pag het oudste carnaval van het Adriatisch gebied is. Alleen die traditie al vormt een garantie dat de bezoekers hier iets onalledaags zullen beleven. Het carnaval duurt drie dagen. Op de eerste dag vindt de feestelijke optocht plaats en op de laatste dag, worden er grote prijzen uitgereikt voor de mooiste maskers. De sfeer blijft de hele tijd goed door optredens van kinderkoren en muziekverenigingen en de liefhebbers kunnen meedoen aan de traditionele reidans, de Paško kolo, begeleid door het koperblaasorkest van de stad. Het einde van het carnaval is meteen ook het meest interessante deel ervan: de verbranding van mesopust (carnavalspop) Marko op het stadsplein, waarmee, zo gelooft het volk, het kwaad voor het hele volgende jaar wordt weggejaagd.

Het renaissancestadje Pag is in augustus gastheer van het Festival van de Klassieke Muziek (Festival ozbiljne glazbe) onder leiding van de wereldberoemde Kroatische pianist Lovro Pogorelić. Hij streeft naar een kwalitatief hoogstaand festival om het leven van de inwoners van Pag en hun gasten te verrijken. Pogorelić haalde daarom al vele topmusici naar het festival op Pag en zal dat dit jaar weer doen. De komst van het Julliard Quartet uit de Verenigde Staten is al aangekondigd, evenals de komst van celliste Kajana Pačko, het Moskous Brahms Trio en het ensemble Capella Istropolitana. www.pag-tourism.hr

www.tzgpag.hr

DALMATIË - REGIO ZADAR

www.croatia.hr

41


NACHT VAN DE VOLLE MAAN

TRADITIES VAN SALI (SALJSKE UŽANCE)

Zadar 02/08

Sali, Dugi otok 10/08 - 12/08

Archief: VVV Zadar

Foto: German Grbin

Tijdens de Nacht van de volle maan wordt op de boulevard van Zadar het vreedzaam samenleven van eilandbewoners en bewoners van het vaste land gevierd. Bewoners van deze streek zijn trots op het harmonisch samenleven van de twee culturen. Ze leven al eeuwenlang tot wederzijdse tevredenheid in symbiose, profiterend van elkaars handel. Met dit feest worden alle bezoekers opgeroepen te voelen hoe dit leven eens was. Op de boulevard gaan de lichten uit, lampionnen en kaarsjes worden ontstoken en de mensen ontmoeten elkaar bij volle maan. Er wordt gepraat en genoten van de onweerstaanbare lokale specialiteiten en kwaliteitswijnen. Het prachtige schaduwspel dat hierbij ontstaat, zorgt voor een sfeer die niet snel zal worden vergeten.

Als de schepen van Sali de haven van Zadar binnenvaren en er van het dek vrolijke muziek van Tovareća mužika (boerengezelschap “Ezelsorkest”) klinkt, is dat het teken dat het Feest van Sali is begonnen, een feest dat bekend is langs de gehele Adriatische kust. In vrolijke sfeer wordt iedereen in de straten van Zadar opgeroepen mee te doen met drie dagen feest en ontspanning. De volgende avond al wekken de geuren van de Vissersnacht een onweerstaanbare eetlust op. Er zijn zoveel visspecialiteiten dat je niet weet waar je moet beginnen. De milde atmosfeer van de Dalmatische nachten wordt opgeluisterd door muziek van traditionele zangkoortjes. Sportliefhebbers kunnen onalledaagse sporten uitproberen, die op de derde dag van het Feest aan de beurt komen. Het evenement eindigt met de populaire Nacht van Sali met optredens van bekende artiesten. Als toegift zal op zondag de traditionele Ezelsrace plaatsvinden, een spectaculaire race met ezels, die gegarandeerd onvergetelijk amusement biedt.

www.tzzadar.hr

www.dugiotok.hr

42

www.croatia.hr

DALMATIË - REGIO ZADAR


BEDEVAART OP MARIA HEMELVAART

DE DAGEN VAN DE RIDDERS VAN VRANA

Starigrad-Paklenica 15/08

Vrana 16/08 - 19/08

Archief: VVV Starigrad

Foto: Jakov Đinđić

De grootse ambiance van het Velebitgebergte en het onmiddellijke contact met de natuur vormen voor gelovigen op deze bedevaart een spirituele ervaring die later maar moeilijk na te vertellen is. Op de dag van Maria Hemelvaart, 15 augustus, trekken gelovigen op bedevaart naar het kerkje van de Moeder Gods (crkvica Majke Božje), een heiligdom voor de bevolking aan de voet van de Velebit en voor bergbeklimmers. Het kerkje ligt op veilige afstand van de beschaving op de grootste hoogvlakte van Velebit, Veliki Rujan. Bij terugkeer van de bedevaart wacht de pelgrims in Starigrad een feest op de promenade. Na de spirituele beleving is dit een ideale gelegenheid om ook aan het lichaam te denken met het voedsel van de streek, en te dansen tot de ochtendstond.

Het evenement “DE DAGEN VAN DE RIDDERS VAN VRANA” is een historisch spektakel die het rijke en woelige verleden van het achterland van de gemeente Pakoštane nieuw leven inblaast. Middeleeuwse kampementen, riddertoernooien, oude ambachten, de middeleeuwse keuken, voorstellingen, ridders, ruiters, valkeniers, bedelaars, jongleurs... ze zorgen er allemaal voor dat de toeristen prachtige beelden vanuit een verleden voorgeschoteld krijgen. www.pakostane.hr

www.rivijera-paklenica.hr

DALMATIË - REGIO ZADAR

www.croatia.hr

43


FESTIVAL VAN HET OUDE KROATISCHE GLAGOLITISCH SCHRIFT VOOR KINDEREN,

FILM FORUM Zadar 21/08 - 28/08

Sv.Filip i Jakov - Turanj, 14/09 - 15/09

Archief: Bureau voor Toerisme Zadar

Foto: Klara Eškinja Glavan

Film Forum Zadar, een internationaal filmfestival met de focus op Europese coproducties, werd voor het eerst gehouden in 2010 in Zadar. De stad werd al bezocht door talloze internationale sterren, zoals souldiva Natalie Cole, Seal, Lenny Kravitz, Jose Carreras, Paco de Lucia en anderen, maar staat nu definitief op de wereldcultuurkaart met het Film Forum Zadar en de daarbij behorende beroemdheden uit de filmwereld. Het werd trouwens ook eens tijd dat de stad met volgens Alfred Hitchcock “de mooiste zonsondergang ter wereld” zelf ook in de filmwereld beroemd werd! De oprichter en artistiek directeur van het festival is regisseur en producent Sergej Stanojkovski. Naast een programma waarin topfilms worden vertoond, brengt het festival de filmwereld bijeen en probeert het de mogelijkheden die Zadar en omgeving bieden, in te zetten om de film- en creatieve industrie sterker te maken. Het publiek stroomt massaal toe om de films in de openlucht te bekijken op de verschillende locaties in het hartje van het centrum van Zadar.

Het glagolitisch is het oud-Kroatische schrift dat al enkele jaren met succes aan toeristen wordt gepresenteerd dankzij de succesvolle samenwerking van het Bureau voor Toerisme van Sveti Filip i Jakov en de Kleine Glagoljica-school van de basisschool van Sveti Filip i Jakov. Voor het derde jaar op rij zal er in het tweede weekend van september het Glagoljica-festival worden gehouden. Dat zal gebeuren in de abdij van Rogovo naast de 11de-eeuwse St. Rochuskerk en aan de kust bij Turanj en Sveti Filip i Jakov. In het voormalige klooster, dat nog door de middeleeuwse koning Krešimir IV aan de benedictijnen is geschonken, komen kenners uit het hele land bijeen die het glagolitisch aan de toeristen presenteren. Naast het gezang, dat verbonden is aan de liturgie in het glagolitisch zijn er diverse presentaties, een rondetafelgesprek, workshops, exposities, kraampjes met originele souvenirs, presentaties, toneelopvoeringen en concerten. De deelnemers lopen uiteen van kleine kinderen tot academici. Organisatoren van het evenement zijn het Bureau voor Toerisme van Sv. Filip i Jakov, de Kleine Glagoljica-school en het Streekmuseum van Biograd na Moru.

www.filmforumzadar.com

www.sv-filipjakov.hr 44

www.croatia.hr

DALMATIË - REGIO ZADAR


ZADAR MORE

BIOGRAD BOAT AND CHARTER SHOW

Zadar oktober

Biograd 25/10 - 28/10

Foto: Adam Vidas

Archief: VVV Biograd n/m

Hoe is het om te leven aan zee, met de cycli van eb en vloed en afhankelijk te zijn van de windrichting? Misschien klinkt het een beetje vreemd, maar de mensen die aan zee wonen, willen niet anders. De zee is hun leven, hun grootste liefde en hun beste vriend. Dit alles wil deze manifestatie laten zien. Hier wordt de traditie van het leven aan zee gevierd met maquettes van schepen, met poĂŤzie en muziek op de dichtersen kooravonden. Ze wordt ook gevierd in geur en smaak met de bereiding van visspecialiteiten op het centrale plein en met oude ambachten en vergeten vaardigheden als kalfaten, het knopen van vissersnetten, touwslaan en het leggen van knopen. Natuurlijk wordt er ook gestreden om de dominantie op zee met de regatta Zadarska koka, waaraan iedereen die moedig genoeg is mag meedoen.

De Nautische Herfstbeurs van Biograd is de aangewezen plaats om alle mogelijke informatie te verzamelen die te maken heeft met de recreatieve zeevaart. Je kunt er contracten sluiten, maar je kan je ook gewoon goed vermaken. Het rooster van de Beurs is zo opgesteld dat er tijd voor werk is, maar ook voor plezier. Overdag biedt de Beurs seminars voor experts en bijeenkomsten van allerlei zeevaartclubs. Maar als al het serieuze werk gedaan is, beginnen overal in de stad de concerten en andere evenementen, waardoor iedere bezoeker na een dag vol serieuze zaken volledig tot ontspanning kan komen. www.marinakornati.com

www.tzzadar.hr

DALMATIĂ‹ - REGIO ZADAR

www.croatia.hr

45


DALMATIË RE G I O Š I B EN I K


ECO-ETNO BEURS Skradin 01/05 - 02/05

INTERNATIONAAL KINDERFESTIVAL Šibenik 18/06 - 02/07

Foto: Duško Jaramaz

Foto: Ante Baranić

Op de plaats waar de rivier de Krka in de Adriatische Zee stroomt, ligt het stadje Skradin, een romantisch en bijzonder Dalmatisch stadje, waar de mensen open en gastvrij zijn. Dat kunt u zelf meemaken op de eco-etno beurs, waar je alles te weten kunt komen over de cultuur en de geschiedenis van de streek. Op de beurs worden traditionele ambachten, sieraden, klederdracht, handwerk en ecologische voedingswaren gepresenteerd.

In juni en juli wordt Šibenik een kinderstad, waar kinderlijke fantasie en creativiteit het voor het zeggen hebben. Ook dit jaar is de stad weer de gastheer van de ”kinderwereld” en dat voor de vijftigste keer op rij; de straten zijn voor de kinderen en de bezoekers zullen worden herinnerd aan de waarde van kinderspel, vrolijkheid en goedheid. Naast alle oude tradities waar Šibenik om bekend staat, is ook het Internationale Kinderfestival een unieke culturele manifestatie van wereldformaat, waarbij de stadspleinen aan de creativiteit van kinderen worden overgelaten en in het teken staan van alle soorten van kinderkunst. Het Festival rust op drie peilers: shows van binnen- en buitenlandse kindergroepen, allerlei workshops waarin kinderen hun creativiteit kunnen uiten en ten slotte een educatief deel met debatten over vraagstukken als de esthetische opvoeding van kinderen. Šibenik zou gedurende deze twee weken een niet te missen reisdoel moeten zijn voor iedereen die zijn kinderlijke kant nog niet vergeten is, en misschien nog wel meer voor diegenen die hun speelse kindertijd wel vergeten zijn.

www.skradin.hr

www.mdf-sibenik.com

DALMATIË - REGIO ŠIBENIK www.croatia.hr DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr

47 47


JAZZFESTIVAL Vodice 29/07 - 30/07

TRADITIONELE EZELSRACE Tribunj 01/08

Foto: Šime Strikoman

Foto: Šime Strikoman

Vodice is beroemd om haar bruisende nachtleven. Vakantiegangers die uitbundig vermaak en vertier zoeken kiezen steeds vaker Vodice als hun bestemming. Maar Vodice biedt ook interessante programma’s voor de meer serieuze vakantiegast. Zo’n programma is het Vodice Jazzfestival waar bekende Kroatische en internationale musici optreden. Het programma van het festival biedt verschillende muziekstijlen, van klassieke swing en dixieland tot modernere fusion en free jazz. De verscheidenheid aan stijlen en optredens van gevestigde muzikanten zijn de reden dat het Vodice Jazz Festival steeds meer jazzliefhebbers trekt.

Iedere plaats heeft z’n eigen feest. En ieder feest heeft z’n eigen sfeer. Voor Tribunj en z’n gasten is dat de ezelsrace, een bron van uitbundige vrolijkheid en plezier. De race, die begin augustus plaatsvindt, trekt veel publiek. Het lijkt op het eerste gezicht niet zo moeilijk: wie het eerst op zijn ezel over de streep komt, wint. Maar het is al een hele opgave om de ezel überhaupt in beweging te krijgen en de weg naar de finish is altijd een hilarische komedie voor alle bezoekers. www.adriatica.biz

www.vodice.hr

48 48

www.croatia.hr DALMATIË - REGIO ŠIBENIK www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR


VODICE FEEST

VOLKSFEEST VAN PRIMOŠTEN

Vodice 04/08

Primošten 05/08 - 07/08

Foto: Šime Strikoman

Foto: Josip Matošin

Het Vodice Feest is als de slagroom op de taart. Terwijl je je al uitstekend vermaakt besef je dat het echte feest pas begint. Met andere woorden, het is moeilijk om het nachtleven van Vodice tijdens de zomermaanden te overtreffen, maar het Vodice Feest slaagt hierin. De vierde nacht van augustus is de gekste nacht van de zomer. De muziek weerklinkt op alle pleinen en in de haven, uit alle cafés komt muziek, terwijl de zomernacht door vuurwerk verlicht wordt. Niet veel evenementen kunnen dit evenaren.

In het midden van het toeristische seizoen, wanneer alle hotels en stranden gevuld zijn, laten de inwoners van Primošten hun gasten de gebruiken en het leven van vroeger zien. Primoštenske užance, een beroemd feest, is een traditioneel volksfeest waar oud etno-erfgoed van Primošten in ere wordt gehouden. Zo kunnen de bezoekers genieten van de voorstelling van een Primoštense huwelijksinzegening, jeu-de-boule wedstrijden, ezelraces, zeilwedstrijden en van lekkernijen die een vissersavond zo leuk maken: vis en topwijnen. Je hebt geluk wanneer je juist rond deze tijd in de omgeving van Primošten bent.

www.vodice.hr

www.tz-primosten.hr

DALMATIË - REGIO ŠIBENIK www.croatia.hr DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr

49 49


FESTIVAL VAN DE PLATTELANDSCULTUUR

AVONDEN VAN DE DALMATISCHE CHANSONS

Knin, Rape 16/08 - 18/08

Šibenik 16/08 - 18/08

Foto: Damir Mijakovac

Foto: Jozica Krnić

Dit festival is ideaal voor iedereen die genoeg heeft van de stad en die in een natuurlijke omgeving de traditionele dorpscultuur wilt beleven. Het festival is volledig open en het accent ligt op een leven zonder stress en knellende tijdsschema’s. Je leert wat voor werk er allemaal in een dorp te doen is, je leert de vruchten kennen waarmee de natuur de menselijke arbeid beloont, je kunt meedoen aan workshops en bijvoorbeeld traditionele muziek, zang en dans leren, of meedoen met de alledaagse activiteiten van de inwoners van Rape. Maar als je wilt kan je ook lekker uitrusten onder een oude eik of lange wandelingen maken over de weidse bloemenvelden. Het enige wat telt is dat de natuur je raakt en tot rust brengt.

Nergens anders op de wereld kun je muziek horen die ook maar een beetje lijkt op de Dalmatische liederen. Dat is één van de redenen waarom ze zo worden gewaardeerd, niet alleen door musici, maar ook door andere muziekliefhebbers. De Dalmatische melodieën zijn kenmerkend voor het Adriatische gebied. Ze doen denken aan golven die op de rotsen slaan, de zon die op de huid brandt en krekels die onvermoeibaar hun symfonie tsjirpen. Het Dalmatische lied symboliseert het leven, geschiedenis en traditie. De muziek van de zangkoren is het lied van hun alledaagse leven. Maar de Dalmatiërs deinzen er ook niet voor terug hun liederen om te bouwen tot moderne popsongs. Hoe ze dat doen kun je horen op de Avonden van de Dalmatische chanson, die in Šibenik zijn ontstaan ter ere van het 700-jarig bestaan van het bisdom Šibenik en het verkrijgen van stadsrechten.

www.eu-krka-knin.hr

www.sansona-sibenik.com

50 50

www.croatia.hr DALMATIË - REGIO ŠIBENIK www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR


ADRIATIC BOAT SHOW

INTERNATIONALE BRADERIE IN HET MIDDELEEUWSE ŠIBENIK

Šibenik 15/09 - 18/09

Šibenik 16/09 - 18/09

Foto: Ante Baranić

Foto: Ante Baranić

Als je de Adriatische Zee op zijn mooist wilt meemaken dan heb je een bootje (barka) nodig. Boten zijn hier heel belangrijk omdat men alleen met een boot de vele verborgen baaien en kustgebieden kan ontdekken, die men niet te voet of met een ander vervoersmiddel kan bereiken. Alles betreffende de scheepsbouw en de zeevaart kunt u hier sinds kort op één plaats vinden: de Šibenik Boat Show, die steeds meer bootliefhebbers trekt en een nieuwe impuls aan ons zeevaarttoerisme geeft.

Opnieuw knallen de beroemde kanonnen op de boulevard van Šibenik, opnieuw zal er rook opstijgen, maar dit keer niet om de stad te verdedigen tegen een vijand op zee, maar als onderdeel van het evenement Braderie in het middeleeuwse Šibenik, waarin het cultuurhistorische erfgoed van de stad op de straten en de pleinen van het oude centrum wordt getoond in haar volle middeleeuwse glorie. Met het programma toont de beurs het leven, werk en de culinaire hoogtepunten uit de tijd dat Šibenik de grootste Kroatische stad was. Speciale aandacht gaat uit naar oude ambachten en andere kenmerken van de traditionele cultuur. Er vinden toneelopvoeringen plaats op basis van verhalen over het middeleeuwse Šibenik; traditionele zangkoortjes en dansgroepen begeleiden in traditionele kostuums de wandelaars. Jongleurs, clowns, fanfares, boogschutters en ridders verhogen de feestvreugde op deze middeleeuwse straatbeurs.

www.adriaticboatshow.com

www.sibenik.hr

DALMATIË - REGIO ŠIBENIK www.croatia.hr DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr

51 51


BIG GAME FISHING Jezera 18/09 - 25/09

REGATTA LATINSKO IDRO Murter 24/09 - 02/10

Foto: Mladen Šćerbe

Foto: Boris Kragić

Op het Big Game Fishing komen ‘grote jongens’ grote vissen vangen. Dit is geen spel meer maar een serieuze zaak, en het aanschouwen van dit spel is onvergetelijk. De beste vissers van de hele wereld komen naar Jezera om te sportvissen op grote vissen. Het vissen duurt een hele week en alles staat in het teken van de vissport. Natuurlijk wordt alles wat gevangen wordt, ook ter plekke bereid.

Het Latijnzeil - een zeil dat in de omgeving van Murter eeuwenlang gebruikt werd - is nog steeds het symbool van Murter. Ter ere van ‘idro’ (het zeil) wordt op de Dag van St. Mihovil, beschermheilige van Murter, een regatta van verschillende traditionele boten zoals de Leut, Gajet en Kaić georganiseerd. Deze regatta leidt via de oude vaarroutes waarlangs de inwoners van Murter dagelijks voeren naar hun landbouwgronden op de Kornati-eilanden. De aanblik van de volle ‘idra’ (zeilen) op de open zee verblijdt elke bezoeker, en de regatta zelf kent, natuurlijk, vele evenementen zoals: de zeevaartworkshops, lezingen, tentoonstellingen en een traditionele lunch van gebakken sardientjes.

www.summernet.hr/jezera

www.latinskoidro.hr

52 52

www.croatia.hr DALMATIË - REGIO ŠIBENIK www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR


DALM AT I Ë RE GIO S P L I T


PROCESSIE “HET KRUIS VOLGEN” Jelsa 05/04

SUDAMJA 2012 LAAT DE KADE IN BLOEMEN BADEN Split, 25/04 - 15/05

Foto: Paulo Bunčuga

Archief: Bureau voor Toerisme Split

Als u Pasen wilt vieren op het eiland Hvar, kunt u deelnemen aan een paasviering zoals die al vijf eeuwen wordt gehouden. De processie op Witte Donderdag en Goede Vrijdag met de naam Het kruis volgen, waar de inwoners van het eiland elk jaar op afkomen, wordt al 500 jaar gehouden en vervult iedereen die eraan meedoet met een onbeschrijfelijke spirituele ervaring. Daarom hoeft het niet te verwonderen dat de processie behalve de traditionele deelnemers, de bewoners van Jelsa, Pitva, Krisnik, Svirče, Vrbanj en Vrboska, ook gelovigen van heinde en verre aantrekt. De processie begint in alle zes de plaatsjes op het eiland tegelijkertijd en gaat in dezelfde richting, zodat de processies elkaar nooit tegen komen. Op geen enkel moment zie je dat je eigenlijk deel uitmaakt van een veel groter geheel, maar in je hart voel je dat onmiskenbaar.

Met het festival Sudamja wordt al jaren de dag van de stad en haar beschermheilige, St. Duje, gevierd (07/05). De stad Split organiseert 20 dagen lang op 5 podia een hele reeks evenementen, uiteenlopend van sport tot cultuur. Een daarvan is het evenement “Laat de kade in bloemen baden”, dat al voor de 12de keer wordt gehouden. Meer dan 2200 kinderen begroeten in een optocht hun stad en de beschermheilige. Alle kinderen krijgen van het Toeristisch Bureau van Split een plantje, waarmee de stad zal worden opgesierd en leren daarbij over het belang van een mooie natuurlijke omgeving. Op deze manier groeien ze op als verantwoordelijke burgers die de stad op een juiste manier weten te vertegenwoordigen. Het motto en de boodschap van dit evenement is dat we jonge mensen niet van a tot z kunnen opvoeden, maar dat we wel kunnen zorgen voor een bewustwordingsproces. Het steeds groeiende aantal deelnemertjes laat zien dat scholen zich graag aansluiten bij dit evenement dat steeds meer aan populariteit wint.

www.tzjelsa.hr

www.visitsplit.com

54 54

www.croatia.hr DALMATIË - REGIO SPLIT www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR


DAGEN VAN HET THEATER OP HVAR

ZOMERVOORSTELLINGEN OP HVAR

Hvar 03/05 - 07/05

Hvar 15/05 - 15/10

Foto: Ivan Lepen - Lupino

Foto: Marin Kukić

De Kroatische literatuur heeft mede onderdak gevonden op het eiland Hvar. In het gelijknamige stadje Hvar worden namelijk jaarlijks de Dagen van het Kroatische Theater gehouden, die uitsluitend aan het geschreven woord zijn gewijd. In enkele dagen laat Hvar op de planken zien wat het leven betekent. Tal van toneelstukken worden gespeeld in het oude stadstheater, maar ook op andere locaties in de stad. Ze hebben gemeen dat het in alle gevallen om bewerkingen van Kroatische literaire teksten gaat. De Dagen van het Kroatisch Theater op Hvar zijn niet alleen van artistiek, maar ook van wetenschappelijk belang, want de centrale gebeurtenis van het evenement is het wetenschappelijk congres waar literaire thema’s worden besproken. De bevindingen van het congres worden later in een speciale bundel gepresenteerd. Aan de debatten nemen deskundigen uit de hele wereld deel. De zon en het milde klimaat vormen nog een extra stimulans om meer te leren over de literatuur van dit volk dat genoeg heeft om over te schrijven.

De stad Hvar is trots op haar artistieke erfgoed. De schilderachtige sfeer van dit eilandstadje, met een duizenden jaren oude geschiedenis en een rijke cultuur, zorgen voor een speciale charme die voor vele kunstenaars onweerstaanbaar is. Dit is de reden dat Hvar in de zomermaanden vele toneelgroepen, muzikanten en folkloregroepen uit binnen- en buitenland ontvangt Het gevarieerde culturele programma Zomervoorstellingen op Hvar verrijkt de vele gasten van het zonne-eiland met cultuur onder een strakblauwe hemel. www.tzhvar.hr

www.tzhvar.hr

DALMATIË - REGIO SPLIT www.croatia.hr DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr

55 55


MAFEST 2012. Makarska 21/05 - 27/05

FESTIVAL VAN STRAATARTIESTEN Split 15/06 - 30/06

Foto: Davor Ðurinić

Archief: Bureau voor Toerisme Split

Het internationale stripfestival Mafest in Makarska wordt sinds 2006 gehouden. Het begon als weekendevenement, maar zal dit jaar een hele week duren! Het is het belangrijkste culturele evenement in de stad, dat zo langzamerhand Europese proporties heeft aangenomen. De grootste striptekenaars en striptekstschrijvers ter wereld zijn te gast en Mafest organiseert talloze workshops voor kinderen en volwassenen, exposities, tribunes, een stripbeurs, concerten, een veiling van originele werken waarvan de opbrengst naar een goed doel gaat, een signeeractie door auteurs etc. Hoofdsponsors van het festival zijn de gemeente Makarska, het ministerie van Cultuur en de president van Kroatië.

Het internationale Festival van straatartiesten duurt 15 dagen en omvat drie avondvoorstellingen en drie performances en wordt voor de zevende keer gehouden. Kunstenaars, straatartiesten en performers uit 16 landen vermaken de gasten en burgers op informele wijze. Op zes locaties (op pleinen en op straten) brengen ze de stad tot leven met geluiden uit hun vreemde muziekinstrumenten, hun acrobatiek die grenst aan het bovennatuurlijke en met hun grappen waarvan je niet meer bijkomt... Er is vaak direct contact tussen de artiesten en hun publiek, sterker nog, toeschouwers doen soms direct mee aan de programma’s van de uitvoerders. Het is het streven van de stad Split om met dit festival mensen met elkaar te verbinden en kennis te laten maken met andere culturen en mede daarom komen de artiesten uit heel Europa en zelfs daarbuiten.

www.mastripfest.com

www.visitsplit.com

56 56

www.croatia.hr DALMATIË - REGIO SPLIT www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR


LAVENDELFESTIVAL Hvar 23/06 - 24/06

FESTIVAL VAN HET EILAND VIS 2012. Vis 25/06 - 08/09

Foto: Nela Zaninović

Foto: Fjodor Matoković

Een flesje etherische olie en een zakje geurige lavendel vormen al decennialang het bekende souvenir van het eiland Hvar. Zo word je door die heerlijke geuren blijvend herinnerd aan het prachtige, zonovergoten landschap van Hvar. Het verhaal van de lavendel van Hvar begon in Vele Grablje, een prachtig dorpje dicht bij het stadje Hvar. De oude bouwstijl is in het dorp goed bewaard gebleven en draagt bij aan de bijzondere sfeer. In het dorp wordt al jarenlang eind juni het Lavendelfestival gehouden. Het is een feest voor de ziel, je loopt door de levende traditie, door de tijd, door kleuren en geuren... Verder kan je er allerlei lavendelproducten uitproberen, een presentatie bijwonen over het traditioneel destilleren van lavendel en genieten van streekgerechten, exposities, workshops, concerten en nog veel meer. De gastheren zullen ervoor zorgen dat uw bezoek aan het Lavendelfestival een onvergetelijke gebeurtenis wordt.

Met dit eilandfestival willen wij het speciale karakter van het eiland Vis onder de aandacht brengen, evenals de relatie tussen het eiland en de omliggende cultuur en natuur. Eeuwen doorlopende culturele invloeden worden voor het voetlicht gebracht en op het eilandfestival komen allerlei facetten van de traditionele volkscultuur, de toneel- en muziekcultuur en de architectuur aan bod. De organisatoren willen het eiland Vis presenteren als samenstel van een bonte hoeveelheid elementen die te maken hebben met het eiland (geschiedenis, cultuur, natuur), maar willen ook iets laten zien van de band met de buitenwereld en de invloed daarvan op het eiland. Het festival wordt sinds 1995 gehouden. Op de meest aantrekkelijke locaties op het eiland (het plaatsje Kut, Baterija, de St. Nicolaaskerk) worden er o.a. concerten met klassieke muziek, orgelmuziek, jazz en traditionele zanggroepen gehouden, maar ook toneelopvoeringen en nog veel meer.

www.pjover.com

www.tz-vis.hr

DALMATIË - REGIO SPLIT www.croatia.hr DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr

57 57


KLEDERDRACHTEN EN AMBACHTEN “NOSTALGIJA” Kaštela, 29/06 - 30/06

ZOMERFESTIVAL STARIGRAD Stari Grad 01/07 - 31/08

Foto: Mirjana Jurić

Foto: Pawel Jakoszewski

Nostalgija is een evenement waarbij traditionele klederdrachten en ambachten worden gepresenteerd. Dit tweedaagse evenement wordt voor de derde keer gehouden. Op de eerste avond wordt de traditionele klederdracht getoond. De bijzondere stukken zijn in eigendom van instituten en culturele verenigingen, maar ook wel van privépersonen. Op de tweede avond is er een show met unieke modecreaties, die traditie met de wereld van de haute couture verbindt. Hieraan doen bekende modeontwerpers mee en de modellen komen het podium op begeleid door dansen van culturele gezelschappen en het gezang van zanggroepen. Tegelijkertijd vindt er een beurs plaats waar je kennis kunt maken met traditionele ambachten, handgemaakte producten, traditionele Dalmatische gerechten, wijn, olijfolie etc. Het project is in het leven geroepen om het toeristische seizoen te verlengen, de traditionele klederdracht en wijze van leven te promoten (vooral die van Kaštel, Zagora, Trogir en Solin) en ook de mensen in het zonnetje te zetten die deze traditionele kledingstukken vervaardigen, net als degenen die moderne kleding met traditionele motieven maken, want dat is nu een absolute hit!

Stari Grad heette in de Klassiek Griekse tijd Faros. Samen met het Starogradsko Polje staat het op de UNESCO-lijst van werelderfgoed. Van 1 juli tot en met 31 augustus wordt er het Zomerfestival gehouden, met o.a. het stadsorkest dat 140 geleden is opgericht, Faroskekantadure, toneelgroep Pikolo teatar, culturele vereniging Petar Hektorović, het Festival Mali grad Faros, de zwemwedstrijd Faros maraton, het St. Rochusfeest op 16 augustus en verder optredens van vele andere toneelgroepen, muziek- en folklore-ensembles. De opvoeringen vinden plaats op authentieke locaties, zoals oude stadspleintjes, in hofjes en steegjes, bij de Petar Hektorović-vijver en in de tuin van het Binakini-paleis. www.stari-grad.hr www.stari-grad-faros.hr

www.kastela-info.hr

58 58

www.croatia.hr DALMATIË - REGIO SPLIT www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR


ZOMERFESTIVAL KAŠTELA

CULTUURZOMER VAN TROGIR

Kaštela 01/07 - 31/08

Trogir 01/07 - 01/09

Foto: Mirjana Jurić

Foto: Nina Mišić

De cultuurzomer van Kaštela is er voor alle smaken en voorkeuren. Voor de liefhebbers van klassieke muziek zijn er de hele zomer door concerten en exposities in het slot Vitturi, en wie van de traditionele Dalmatische cultuur houdt, kan terecht in het oude stadscentrum en bij de volksfeesten. Op de Avonden van het Dalmatische Lied kun je luisteren naar traditionele Dalmatische zanggroepen. Voor wie er geen genoeg van kan krijgen, zullen de grootste Kroatische sterren in juli en augustus komen optreden. Voor elk wat wils!

De hele zomer door barsten de straten van Trogir van de culturele activiteiten. Alle bezoekers van Trogir kunnen iets vinden wat ze bevalt. Zo zijn er voor de liefhebbers van wat serieuzere kunst klassieke concerten, uitvoeringen van kamerorkesten, tentoonstellingen en toneeluitvoeringen op diverse locaties in het oude stadscentrum. Maar er is ook voor de liefhebbers van entertainment genoeg te doen gedurende de hele zomer met optredens van binnen- en buitenlandse sterren. Een echt volksfeest zet de puntjes op de i. Denk aan de Vissersnachten, waar visspecialiteiten op de straten worden bereid, en het feest van de Dag van Trogir.

www.kastela-info.hr

www.tztrogir.hr www.trogir.hr

DALMATIË - REGIO SPLIT www.croatia.hr DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr

59 59


46. FESTIVAL VAN DE DALMATISCHE ZANGGROEPEN (KLAPE) Omiš, 04/07 - 30/07

CULTUURZOMER VAN OMIŠ Omiš 10/07 - 28/08

Foto: Vlado Zemunik

Foto: Vlado Zemunik

Klapa-liederen hebben de laatste jaren een ware renaissance beleefd. Dankzij de vele festivals voor traditionele Dalmatische muziek is haar populariteit tot ver buiten Dalmatische proporties gegroeid. Een van de manifestaties die daaraan hebben bijgedragen is het Festival van de Dalmatische Zanggroepen (Festival dalmatinskih klapa) in Omiš, dat al dertig jaar lang haar liefde betuigt voor het traditionele geluid van de eilanden en de kust. Omiš verzamelt ieder jaar de beste zanggroepen, niet alleen om de Dalmatische zang te koesteren en te promoveren, maar ook om het te moderniseren. Deze muziekstijl trekt namelijk steeds meer jonge getalenteerde muzikanten aan, die er hun verfrissende, jeugdige energie in leggen.

Omiš barst in de zomer van de culturele evenementen. Van serieuzere programma’s, zoals concerten en recitals in de kerken van Omiš en het franciscanenklooster, toneelopvoeringen op de stadspleinen en verschillende exposities en literaire avonden tot aan volksfeesten en amusementsprogramma’s zoals de Piratenavonden (Gusarske večeri), Idiote sprongen (Ludi skokovi), een zwemmarathon, carnaval en de Internationale Dag van de Arbeid - Omiš biedt werkelijk een breed scala aan interessante evenementen. Maar het bekendst en meest geliefd is misschien toch het Festival van de Dalmatische Klapa’s (zanggroepen), dat langs de hele Dalmatische kust een geweldige reputatie heeft. Het winnen van het festival is voor veel artiesten een opstap naar een topcarrière in binnen- en buitenland. Als u de crème de la crème van de klapa-muziek wilt zien en horen, is het festival van Omiš de juiste plaats voor u.

www.fdk.hr

www.tz-omis.hr

60 60

www.croatia.hr DALMATIË - REGIO SPLIT www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR


ZOMER VAN SPLIT

ZOMERCARNAVAL

Split 14/07 - 14/08

Makarska 04/08

Foto: Matko Biljko

Foto: Joško Lopar

Split verandert ‘s zomers in een stad van theaterkunst. Traditioneel concentreert de Zomer van Split zich zich op opera. Een selectief gezelschap van operagroepen uit de hele wereld voert de prominentste opera’s op. Beroemde vocalisten vinden extra inspiratie in de antieke ambiance van het oude stadscentrum, waar de straten van het paleis van Diocletianus de perfecte akoestische setting verzorgen. Naast opera valt er op de Zomer van Split ook veel te genieten op het gebied van toneelvoorstellingen, ballet en exposities. De laatste jaren doen de organisatoren ook steeds meer aan promotie van moderne kunstvormen als jazzconcerten, filmvertoningen, straattheater en performances. De ideale keuze voor iedereen die net zoveel geniet van de zee als van topkunst.

De rivièra van Makarska is een deel van de Kroatische kust dat niet mag worden overgeslagen door iemand die de betovering van de kust volkomen wil beleven. Die betovering wordt niet alleen veroorzaakt door de prachtige stranden en de heldere zee. Vakantie in Makarska betekent actief genieten van culturele programma’s. Ontspan en geniet op een van de vele festivals van Makarska zoals het Zomercarnaval. Dit is zonder twijfel het grootste festival van de stad en een evenement met al een lange traditie. Iedereen die heeft meegedaan is enthousiast over de sfeer en het programma dat wordt aangeboden en komt ook weer terug voor dit carnaval. www.makarska-info.hr

www.splitsko-ljeto.hr

DALMATIË - REGIO SPLIT www.croatia.hr DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr

61 61


DE ALKA VAN SINJ Sinj 05/08

MARIA HEMELVAART Sinj 15/08

Archief: VVV Sinj

Archief: VVV Sinj

Het traditionele ridderspel Sinjska alka is een levend monument, dat al in 1715 werd gehouden om de overwinning van de bevolking van het gebied rondom de river de Cetina op het Turkse leger te gedenken. De bevolking van Sinj eerde toentertijd de heldendaden met een spel, waarin de ridders die zelf ook aan de strijd hadden deelgenomen met elkaar wedijverden. Later namen aan de “Alka” hun nakomelingen deel, de erfgenamen van de heldendaden, en die traditie loopt door tot op de dag van vandaag. Op authentieke locaties, zoals de vesting Grad, het fort Kamičak, het Alka-kasteel en de Alka-renbaan wordt door de huidige bevolking een driehonderd jaar oude traditie in stand gehouden, die symbool staat voor heldendom en vrijheidsdrang. De driedaagse manifestatie culmineert in de bekende strijd van de ridders om de alka (de ring). De ridders nemen het natuurlijk niet letterlijk tegen elkaar op, maar doen mee in een competitie ringsteken vanaf een paard in galop. Wie de meeste punten verzamelt is de winnaar en krijgt alle eer van zijn heldhaftige voorvaders. Als herinnering aan een van de meest bekende momenten in de Kroatische geschiedenis, neemt de Alka van Sinj in het culturele aanbod een speciale plaats in.

Honderdduizenden gelovigen verzamelen zich ieder jaar op 15 augustus, de gedenkdag Maria Hemelvaart, in Sinj waar het grootste Mariaheiligdom staat, het heiligdom van de Heilige Maagd van Sinj. Dit heiligdom is het centrum geworden voor alle gelovigen in Dalmatië, die vanuit hun woonplaats urenlang lopen naar Sinj, de stad die geschiedenis schreef in haar verdediging tegen de Turken. Ook u kunt meedoen aan de nachtwake, de ochtendmis en de massale processie door de straten van Sinj. Luister samen naar de Heilige Mis en neem de spirituele rijkdom mee die hier al drie eeuwen in ere wordt gehouden. www.gospa-sinjska.hr

www.alka.hr

62 62

www.croatia.hr DALMATIË - REGIO SPLIT www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR


PIRATENSTRIJD

DAGEN VAN DIOCLETIANUS

Omiš 18/08

Split 17/08 - 23/08

Foto: Boris Kragić

Foto: Ante Verzotti

De piraten van Omiš heersten eens over de hele Adriatische Zee. Iedere vloot vreesde hun aanvallen. Vooral Venetiaanse schepen waren een geliefd doelwit en troffen de piraten vaak op hun handelsreizen. Omiš was een lastige sta-in-de-weg voor de door Venetië gewenste mondiale dominantie. Historische documenten laten zien dat de piraten van Omiš schepen bouwden die ook vandaag de dag nog uniek zijn in de scheepsbouw. Omiš is daarop bijzonder trots. Met deze voorstelling waaraan ook de verenigingen Sv. Cecilija „Moreška” uit Korčula en „Uskoci” uit Klis meedoen, bewijzen ze eer aan hun geschiedenis en doen dat op adembenemende wijze.

Het paleis van de Romeinse keizer Diocletianus is een majestueuze rest uit het verleden van Split. Met het evenement Dagen van Diocletianus wil de stad 1700 jaar teruggaan in de tijd, naar haar antieke verleden. Door de straten van de toenmalige paleisstad paraderen voorbijgangers in toga en tuniek, over de boulevard gaat een reeks oude koetsen, waarmee keizer Diocletianus en zijn gevolg zich naar Peristil lieten rijden, waar de keizer, net als toen, de burgers toespreekt. Door de steegjes verspreidt zich de geur van de oude mediterrane keuken, alsof we nog niet de 21ste eeuw zijn binnengestapt. Tegelijk zijn er bij kleurige kraampjes (op de Obala hrv. narodnog preporoda) delicatessen, handwerk en producten uit heden en verleden te krijgen.

www.tz-omis.hr

www.visitsplit.com

DALMATIË - REGIO SPLIT www.croatia.hr DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr

63 63


DALMATIË RE GIO D U B R O VNI K


FEEST VAN ST. BLASIUS (SV. VLAHO)

LIBERTAS FILMFESTIVAL

Dubrovnik 02/02 - 03/02

Dubrovnik 10/04 - 14/04

Foto: Grga Jelavić

Foto: Tina Remiz

De heilige Blasius (Vlaho) is schutspatroon van de stad Dubrovnik. Ter ere van heilige Blasius en op de Dag van Dubrovnik worden vele culturele, amusement-, muziek- en sportevenementen georganiseerd. De stad is voor deze gelegenheid feestelijk verlicht en versierd en inwoners van de omliggende dorpen bezoeken Dubrovnik, gekleed in de rijke lokale volksklederdracht. Op zijn feestdag organiseren de bewoners van Dubrovnik al meer dan duizend jaar een groot feest door alle straten van de stad. De poorten van Dubrovnik gaan wijd open en iedereen wordt uitgenodigd om mee te doen. De nacht ervoor komt men al bijeen op de dag van Gospa Kandelora (Maria-Lichtmis), als er onder gebed witte duiven worden losgelaten. In de ochtend volgt dan de Heilige Mis in de St.Blasius kerk, waarna er een processie door de straten trekt. De vele concerten en culinaire specialiteiten zijn nog een extra reden waarom het Feest van Dubrovnik niet zou mogen worden overgeslagen. Kom en proef de vrolijke sfeer die zich verspreidt binnen de stadsmuren van Dubrovnik!

Het culturele programma van Dubrovnik is uitermate gevarieerd, wat ook wel nodig is voor een stad van dit kaliber! Zo heeft ook het Libertas filmfestival hier zijn plaats gevonden. Al voor het achtste jaar worden de interessantste onafhankelijke filmproducties uit de hele wereld vertoond. Sinds vorig jaar komen daar de beste Oscarproducties nog bij. Naast deze filmvertoningen organiseert Libertas al enkele jaren workshops, lezingen en paneldiscussies via het eigen Centrum voor Filmeducatie. Verder kunnen alle filmliefhebbers elkaar tussen de vertoningen door ontmoeten en gesprekken aangaan met de uitgenodigde festivalgasten, filmkenners en acteurs. www.libertasfilmfestival.com

www.dubrovnik.hr

DALMATIĂ‹ - REGIO DUBROVNIK www.croatia.hr DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr

65 65


FOLKLORE-OPTREDENS “MANESCHIJN OP DE NERETVA”

LUŠKO LITO Vela Luka juni - augustus

Metković, 17/05 - 20/05

Foto: Ivica Puljan

Archief: Bureau voor Toerisme Vela Luka

Als de maneschijn de delta van de rivier de Neretva belicht, ontwikkelt er zich onder de heldere hemel een spel van licht en schaduw dat geen vergelijking kent, zelfs niet met het meest verbazingwekkende toneeldecor. Het is alsof de natuur met onze gevoelens speelt en laat zien hoe weinig er nodig is voor een perfecte harmonie. De inwoners van de streek weten dat zelf het best. Zij hebben die natuurlijke verlichting genomen als uitgangspunt van het Festival, die de schoonheid van de natuur nog mooier laat uitkomen door de schoonheid van de muziek. In Metković verzamelen zich namelijk folkloregroepen uit binnen- en buitenland die met zang en dans een ode brengen aan de maan boven de geliefde Neretva.

Dit zomerfestival omvat meer dan 50 avonden met cultuur en amusement. Een greep daaruit: op dinsdagen zijn er optredens van folkloregroep Kumpanija, die oude liedjes uit Vela Luka en ridderspelen opvoeren, op woensdagen zijn er in het Atrij Centar optredens van zgn. ‘klape’ (traditionele Dalmatische zanggroepen) en klassieke muziek, op donderdagen zijn er vissersavonden in het centrum en in het weekend zijn er exposities van gerenommeerde kunstenaars, toneelavonden en concerten van bekende Kroatische popartiesten. www.tzvelaluka.hr

www.metkovic.hr

66 66

www.croatia.hr DALMATIË - REGIO DUBROVNIK www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR


TRADITIONELE RIDDERDANSEN

FESTIVAL “MUZIEK EN WOORD” KONAVLE

Korčula juni - augustus

Konavle, 22/06 - 04/07

Foto: Sergio Gobbo

Archief: Bureau voor Toerisme

Het riddergenootschap van Korčula geeft regelmatig demonstraties van de zwaarddansen, die op Korčula al 400 jaar worden gehouden. Sommige dansen zijn strijddansen, waarmee de intentie wordt uitgedrukt om het eiland te verdedigen. Een bekende dans is ook de Moreška; in zeven dynamische bedrijven wordt de strijd verbeeld tussen goed en kwaad, tussen de legers van de witte en de rode koning om het meisje, dat de verloofde van de witte koning is.

Het festival Muziek en Woord loopt al sinds 2007 en wordt georganiseerd door de stichting Konavle - Art. Het festival biedt muziek, toneel, dans en nog veel meer, op sfeervolle podia in allerlei plaatsjes in de Konavle, de omgeving van het Zuid-Dalmatische plaatsje Cavtat. Met al deze artistieke opvoeringen worden inmiddels bijna vergeten locaties weer tot leven gebracht. Alle opvoeringen zijn gratis toegankelijk voor het publiek. www.konavle-art.hr

www.korcula.net

DALMATIË - REGIO DUBROVNIK www.croatia.hr DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr

67 67


ZOMERFESTIVAL VAN CAVTAT Cavtat 23/06 - 09/09

ZOMER IN STON Ston 23/06 - 19/09

Archief: Bureau voor Toerisme Konavle

Archief: Bureau voor Toerisme Ston

Het prachtige Konavle leunt aan tegen het magische Dubrovnik. Hier kun je de geest van vervlogen tijden en de tradities van de Kroatische voorvaderen nog voelen kloppen. In Cavtat ben je zeker van een volmaakte vakantie, want je kunt er vinden wat je wilt: de stilte van een afgelegen baai en lange wandelingen langs de zee, of juist een actieve vakantie vol sport, recreatie, dagtrips, cultuur en vermaak. Op het Zomerfestival van Cavtat is er voor elk wat wils: concerten met klassieke muziek, jazz, Dalmatische zanggroepen en optredens van dans- en folklore-ensembles. In de laatste week van juli wordt het Zomercarnaval van Cavtat gehouden, waarbij straatartiesten, performers en jongleurs de straten overspoelen. De afsluiting van het festival is altijd in handen van de zanggroepen, die in het eerste weekend van september uit de hele regio en de rest van het land land samenkomen bij een evenement onder de naam Na me pogled tvoj obrati (Richt je blik op mij). Alle opvoeringen worden gehouden op de zomerpodia van Cavtat en zijn gratis toegankelijk voor de bezoekers.

Ston heeft het oudste bisdom van Kroatië. Ieder bezoek aan dit stadje betekent een direct contact met oeroude tijden en gebeurtenissen. Het Zuid-Dalmatische plaatsje ligt op het schitterende schiereiland Pelješac, waarop vreemde mogendheden het vaak op voorzien hadden. Daarom werd er een 5,5 km lange verdedigingswal gebouwd, vooral ter bescherming van de zoutwinnerij. De verdedigingswal geeft uitdrukking aan de eeuwenlange strijd voor het behoud van de eigen cultuur. Wat die cultuur betekende, kun je zien op de Zomer van Ston. Gedurende de zomer worden er concerten en modeshows gehouden en treden er frequent zanggroepen op. Vanwege de traditionele oesterkweek en de zoutwinning is het ook een buitenkansje om de plaatselijke restaurants en wijnkelders te bezoeken. Daar kun je ook smullen van de andere exotische gerechten uit de het Adriatisch gebied van Kroatië. www.ston.hr

www.tzcavtat-konavle.hr 68 68

www.croatia.hr DALMATIË - REGIO DUBROVNIK www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR


CULTUURZOMER VAN MLJET

DE CULTUURZOMER VAN LASTOVO

eiland Mljet juli - augustus

Lastovo juli - augustus

Foto: Đelo Jusić jr.

Foto: Andrija Carli

Het Nationaal Park van het eiland Mljet is de reden dat dit eiland een van de mooiste van het hele Adriatische gebied is. Maar behalve van de schoonheid van de natuur kan er ook worden genoten van de Cultuurzomer van Mljet. Gedurende veertig dagen in het hoogseizoen vormt dit evenement een verrijking van het verblijf op het eiland. Er komen talrijke musici, er zijn exposities, toneelopvoeringen en folklore-optredens. De gehele opbrengst van het programma gaat naar de Stichting Sv. Marija voor het onderhoud van het benedictijnenklooster Sv. Marija. Dit klooster is een monument dat aan het Veliko jezero (Grote meer) ligt. op het eiland Mljet. Met een bezoek aan een van de evenementen steunt u dus ook nog eens het onderhoud van ons cultureel erfgoed.

Lastovo is een nog altijd onontdekte parel in het Adriatisch gebied. Het eiland is het jongste beschermde natuurlandschap in Kroatië. In de zomermaanden kun je er niet alleen genieten van de prachtige natuur en de heerlijke eilandkeuken, maar ook van een overvloed aan cultuur en amusement. Tijdens de Cultuurzomer van Lastovo kun je allerlei exposities, klassieke-muziekconcerten en vissersavonden bezoeken, maar ook naar de Nachten van Lastovo gaan. Voor de tweede keer wordt in het gelijknamige eilandplaatsje (Lastovo) voor de St. Kuzma en Damiaankerk het Festival van Nieuwe Composities georganiseerd dat plaatsvindt op 27 en 28 juli. Na een beoordeling door een jury, het publiek en de musici zelf krijgen de beste musici een prijs uitgereikt. Tussen 23 en 26 augustus zullen er enkele duizenden bezoekers toestromen, die deze alternatieve urban music willen beluisteren in het natuurpark Lastovsko otočje. Dit is het hoogtepunt voor iedereen die gek is op gratis concerten, avontuur en adrenalinetoerisme. Tegelijkertijd zal alle vier dagen het evenement Lastovo muziekeiland plaatsvinden in de Mihajla-baai.

www.mljet.hr

www.lastovo.hr www.lmi.hr DALMATIË - REGIO DUBROVNIK www.croatia.hr DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr

69 69


DE ZOMERSPELEN VAN DUBROVNIK Dubrovnik 10/07 - 25/08

Foto: Damil Kalogjera

De Zomerspelen van Dubrovnik voren het oudste en meest gereputeerde festival in Kroatië. Al vanaf 1956 bouwt het festival aan aantrekkingskracht en doordat het lid is van de prestigieuze Europese Festivalvereniging, vormt het ook een onderdeel van de Kroatische integratie in Europa. Stel je voor dat je kan genieten van de mooiste klassieke muziek en het beste toneel, opgevoerd tussen oude stadsmuren. Dat is precies wat Dubrovnik biedt. Tijdens de Zomerspelen van Dubrovnik wordt er op de straten en pleinen van deze trotse renaissance-barokstad klassiek drama en ballet uitgevoerd. Alleen de beste kunst verbleekt niet bij schoonheid van de stad zelf, de stad zelf, die is gebouwd uit steen en licht. Hierin vinden ‘s zomers talloze acteurs, dansers en musici hun inspiratie en zij inspireren op hun beurt weer het publiek. Jaar in jaar uit komt de mondiale crème de la crème naar de Zomerspelen van Dubrovnik: componisten, solisten en orkesten. De uitvoeringen in de oude gebouwen met hun geweldige akoestiek, zoals het Atrium van het Regeringspaleis (Atrij Kneževa dvora), geven extra allure aan deze spelen. Natuurlijk zullen ook dit jaar de muren van Du70 70

brovnik weerklinken van de klanken uit haar roemruchte verleden.Het festival wordt voor de 63ste keer gehouden in wat zonder twijfel een van de mooiste steden ter wereld is. Van 10 juli tot 25 augustus 2012 komt hier de elite van de mondiale kunstwereld bijeen en zullen de prachtige straatjes, pleinen, parken, paleizen, eilandjes en kastelen van Dubrovnik wederom een podium vormen voor de grootste kunstenaars ter wereld. www.dubrovnik-festival.hr

www.croatia.hr DALMATIË - REGIO DUBROVNIK www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR


MARATHONRACE MET KLEINE BOOTJES Metković 11/08

EPIDAURUSFESTIVAL Cavtat 31/08 - 22/09

Foto: Ivica Puljan

Archief: Epidaurusfestival

De “Neretljanska lađa” (het rivierbootje van Neretva) was een vaartuig dat vroeger een sleutelrol had in het handelsverkeer van de bewoners van deze streek. Eeuwenlang was het het belangrijkste vervoermiddel. Daarom wordt er nu ieder jaar een race gehouden met deze traditionele bootjes. De deelnemers wedijveren met elkaar op de rivier de Neretva over een afstand van 22,5 kilometer, van de start bij de stadsbrug tot de finish in Ploče. Er doen in totaal driehonderd roeiers verdeeld over meerdere teams mee, die alles geven wat ze in zich hebben. Hoewel het prestige belangrijk is, is er bij deze race toch iets belangrijkers dan winnen: het gaat om moed, de wens de oude tradities nieuw leven in te blazen en voor een moment het leven en de inspanningen van onze voorouders herdenken.

Het Epidaurusfestival is een internationaal festival met muziek en kunst, onder leiding van de oprichtster van het festival, de jonge pianiste Ivana Marija Vidović, die uit de streek afkomstig is. Het festival heeft van alles in petto: klassieke muziek, jazz, cursussen voor jonge kunstenaars, exposities, toneelopvoeringen en lezingen. Naast optredens van internationaal gevestigde namen uit binnen- en buitenland geeft het festival jonge kunstenaars de kans om zelfstandig op te treden. Ook kunnen zij deelnemen aan masterclasses onder de naam Scuola Epidaurus, waar gerenommeerde artiesten hun kennis delen. Het Epidaurusfestival is een reden te meer om Cavtat in september te bezoeken. www.epidaurusfestival.com

www.metkovic.hr www.maraton-ladja.hr

DALMATIË - REGIO DUBROVNIK www.croatia.hr DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr

71 71


FESTIVAL JULIAN RACHLIN & FRIENDS Dubrovnik 06/09 - 22/09

Foto: Željko Tutnjević

Het internationale kamermuziekfestival Julian Rachlin & Friends is een evenement, dat door de zorgvuldige selectie aan deelnemende kunstenaars en het zeer goed uitgedachte repertoire, een kwalitatief hoogstaand onderdeel is geworden van de Cultuurzomer van Dubrovnik. Vanaf 2001, toen vioolvirtuoos Julian Rachlin voor het eerst in contact kwam met de stad, is het festival een herkenbaar cultuurmerk met een unieke mix van kunst (muziek en toneel) en toerisme, de twee pijlers waarop Dubrovniks reputatie als excellente bestemming van wereldklasse rust. Het festival wordt dit jaar gehouden van 6 tot 22 september. Daarmee maakt het het toeristische seizoen langer en kan het zich in een prachtig herfstzonnetje presenteren aan alle liefhebbers van klassieke muziek. www.rachlinandfriends.com

72 72

www.croatia.hr DALMATIË - REGIO DUBROVNIK www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR


MID D E N -K R O A T I Ë


DE INTERNATIONALE DRUMWEEK Bjelovar 19/01 - 21/01

VINCEKOVO De wijnroute van Međimurje 21/01

Archief: VVV provincie Bjelovar-Bilogora

Foto: Rudi Grula

Ritme is de basis van alle muziek. Slaginstrumenten geven de solist ritmisch houvast, maar soms treden ze ook zelfstandig op. Slagwerkensembles zijn uiterst aantrekkelijk en dynamisch en daarom hoeft het niet te verbazen dat er steeds meer slagwerkshows komen die ook steeds beter worden bezocht. Een daarvan is de Internationale Drumweek in Bjelovar, waar de bekendste slagwerkers uit binnen- en buitenland optreden. Met hulp van de beste ritmekunstenaars wordt ook u tot het hart van de muziek, het ritme, toegelaten.

Ook de streek Međimurje heeft zijn gewoontes en ceremonieën die betrekking hebben op de wijncultuur. Sommige daarvan gaan terug tot voorchristelijke tijden, zoals Vincekovo dat plaatsvindt in de periode dat het nieuwe wijnjaar in Međimurje begint, eind januari. Traditioneel wordt Vincekovo door het volk gevierd omdat het geloofde dat het feest een goede vruchtbaarheid van de wijnranken in het komende jaar bewerkstelligde. Nu is de manifestatie Vincekovo er vooral voor de talrijke bezoekers, liefhebbers van wijn en natuur. De met sneeuw bedekte heuvels van Međimurje scheppen een idyllische sfeer voor een lange wandeling waar u van alle kanten uigelezen wijnen en traditionele gerechten van de streek worden aangeboden om te proeven, dit alles omgeven door altijd vrolijke en luidruchtige muzikanten.

www.tzbbz.hr www.ipewfestival.com

www.tic-strigova.hr

74 74

www.croatia.hr MIDDEN-KROATIË www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR


BOERENOPSTAND DE SLAG BIJ STUBICA

SAMOBORSCARNAVAL “FAŠNIK”

Gornja Stubica 11/02

Samobor 11/02 - 21/02

Foto: Sven Šams

Foto: Goran Ternjej

Het evenement volgt de gebeurtenissen rond de boerenopstand die Matija Gubec in 1537 organiseerde. De laatste slag wordt nagespeeld met het leger van de landheren met kanonnen, geweren en boogschutters en daartegenover het legendarische leger van horigen. Er doen 150 verenigingsleden en nog eens 100 figuranten aan mee. Alles zit erin: een prachtige enscenering van de gevechten, de mislukte onderhandelingen en de tragische finale waarin de boeren verslagen worden en de boerenleider Matija Gubec wordt gepakt en weggevoerd naar Zagreb. Er worden interessante workshops gehouden waaraan zowel ouders als kinderen kunnen meedoen, die dan verkleed als opstandeling of juist als landheer deel kunnen uitmaken van het evenement.

De gebeurtenis waar Samobor het hele jaar op wacht is de zogenaamde fašnik, het weelderige carnaval waarmee de bewoners van Samobor de kwade krachten van het vorige jaar wegjagen, afscheid nemen van de winter en hun hart openen voor de komende lente. Samobor is sinds 1885 het belangrijkste carnavalscentrum in dit deel van Kroatië. Gedurende die 10 dagen heerst er op de straat een zorgeloze vrolijkheid en de duizenden deelnemers verbergen een lach onder hun maskers, terwijl met vrolijke liedjes en dans het begin van nieuw leven wordt aangekondigd. Maar zo makkelijk gaat dat nu ook weer niet. De onzekerheid duurt tot het einde van het festival, als de veroordeling van Fašnik plaatsvindt, op het centrale plein, en hij als schuldige wordt aangewezen voor alles wat vorig jaar fout ging. Op hem richt zich alle woede en verdriet van het publiek. De pop wordt spectaculair in brand gestoken op carnavalsdinsdag, waarmee volgens het oude bijgeloof alle negatieve invloeden van het vorige jaar worden uitgebannen. Nadat Fašnik is gestraft, begint de algemene vrolijkheid, die het hele jaar moet duren.

www.tzdonjastubica.hr www.druzba-vitezova.hr

www.fasnik.com www.tz-samobor.hr MIDDEN-KROATIË www.croatia.hr DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr

75 75


PICOKIJADA Đurđevac 22/02 - 24/06

HENGELAARS OVER HUN STAD Koprivnica 31/03 - 01/04

Foto: Siniša Milašinović

Foto: Mario Borštnar

Na een mislukte poging van de Turkse vorst (Ulam-beg) om het fort van Đurđevac in een keer in te nemen, begon hij een uitputtende belegering, om de bewoners uit te hongeren en zo tot overgave te dwingen. Toen er binnen de stadsmuren niets meer te eten was behalve een enkele haan, kwamen de bewoners met een wanhoopsplan. Ze stopten deze laatste hap eten in een kanon en schoten hem af naar het Turkse leger. De Ulam-beg trapte er in en geloofde dat Đurđevac meer dan genoeg te eten had, als ze zo verkwistend omsprongen met hun eten. Hij trok zijn leger terug en vervloekte de inwoners van de stad die hij ‘haantjes’ noemde. In een unieke toneelopvoering in de open lucht wordt deze beroemde legende eind juni nagespeeld. Het speelt zich op de historische locatie af, waar de legende zich ook afspeelt. Er doen honderden amateurtoneelspelers mee, en verder een equipe ruiters en professionele acteurs. Dit evenement heeft de status van niet-materieel cultureel erfgoed van Kroatië verworven.

Zoetwatervis is een puur culinair genot. Daarnaast hangen er altijd romantische verhalen rondom de visvangst op de rivier. Het is heerlijk om aan de oever te zitten en te wachten op het moment dat er gebeten wordt. Veel mensen uit de streek rond Koprivnica en Križevac houden van deze vorm van ontspanning. Daarom zijn de gerechten die bereid worden van hun vangst extra lekker. Je krijgt de kans het lekkerste van het lekkerste te proeven op de manifestatie Vissers over hun stad. Er wordt namelijk zo’n 600 liter fiš-paprikaš (soort vispot) gemaakt in enorme ketels. Alle koks proberen de beste fiš-paprikaš te bereiden en het resultaat van hun kunsten kan door u worden geproefd. Maar eet niet alleen wat anderen hebben gevangen, pak ook zelf een hengel en vang in een speciaal bassin uw eigen diner. www.koprivnicatourism.com

www.tz-djurdjevac.hr

76 76

www.croatia.hr MIDDEN-KROATIË www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR


DAG VAN HET CENTRUM VAN DE WERELD Ludbreg 01/04

INTERNATIONAAL RIDDERTOERNOOI ST. HELENA Sveti Ivan Zelina, 18/05 - 20/05

Foto: Darko Gorenak

Foto: Branko Houška

Als je de kaart van de wereld op tafel openvouwd, welke stad is dan het centrum van de wereld? Nee, het is geen 1-aprilgrap! In Ludbreg in de streek Podravina geloven ze al sinds lang vervlogen tijden dat juist vanuit dit Kroatische stadje de concentrische cirkels om de wereld worden getrokken waarop daarna alle grote steden van de wereld zijn gebouwd. Ook geloven ze dat precies aan de andere kant van de wereld zich de tegenpool van Ludbreg bevindt – een eilandje in de zuidelijke Stille Oceaan met de naam Antipodes, een overblijfsel van het oude Antipodravina. Als deel van deze folklore plaatsen de bewoners van Ludbreg ieder jaar een tegeltje op het centrale plein met daarop de naam van een wereldstad. Dat gebeurt ieder jaar als de verjaardag van Ludbreg, de Dag van de stad, wordt gevierd. De verjaardagstaart wordt aan alle bezoekers uitgedeeld en de streekwijn wordt direct uit de stadsfontein geschonken. Iedereen die zich kosmopoliet noemt, kan niet om een bezoek aan het centrum van de wereld heen.

Moedige ridders strijden om uw aandacht. Maar hun strijd is slechts een deel van de ridderspelen en niemand hoeft bang te zijn gewond te raken. Toch slagen ze er ook zo in de middeleeuwse sfeer van riddertoernooien op te roepen. De vonken van de zwaardslagen vliegen in het rond en de dames volgen iedere slag zedig, maar met ingehouden adem. In de ridderkampen kunt u hun hele arsenaal aan middeleeuwse wapens, bonte schilden en harnassen bewonderen. De honger wordt gestild met hete pap, gemaakt van vergeten graansoorten of gans met honing, bereid naar middeleeuws recept. Voor uw ogen speelt zich de belegering van een stad af, de rotsstenen vliegen uit de katapulten en dan volgt er opnieuw een aanval, waarin gepoogd wordt de stadspoort te slechten. In het riddertoernooi St. Helena (viteški turniri Sveta Helena) hoeft u niet alleen toeschouwer te zijn, u kunt ook meedoen en gaan boogschieten, paardrijden of rondrijden in een koets.

www.ludbreg.hr

www.tz-zelina.hr www.vitezovi-zelingradski.hr

MIDDEN-KROATIË www.croatia.hr DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr

77 77


HET FEEST VAN DE IRIS

CULTUURDAGEN VAN LOVRAK

Donja Stubica 19/05

Veliki Grđevac 25/05 en 01/06 - 02/06

Foto: Nikola Sinković

Archief: VVV provincie Bjelovar-Bilogora

De iris bracht al in de antieke tijd door haar schoonheid de mensen in verrukking. De mythes waarin ze voorkomt werden al door de oude Grieken verteld, maar ook in Kroatië komt ze veel voor in sprookjes en volksverhalen. In Kroatië is de iris zelfs de nationale plant en het Feest van de Iris geeft aan hoeveel de Kroaten geven om de rijkdom van de natuur. Bewonder de verschillende soorten van deze plant, bewonder al haar verschillende kleuren en natuurlijk haar betoverende geur. Deze manifestatie, een trekpleister voor alle bloemenliefhebbers, wordt verder opgeluisterd door klassieke concerten, romantische bloemendansen, traditionele gerechten en natuurlijke vruchtensappen.

Met de verhalen van de geliefde Kroatische kinderschrijver Mato Lovrak zijn hele generaties kleintjes opgegroeid. Daarom verdient deze schrijver zijn eigen evenement. Een dergelijk geschenk gunnen de bewoners van Veliki Grđevac hem en daarom hebben zij in hun stadje een cultureel programma samengesteld. Het evenement is natuurlijk vooral op kinderen gericht en daarom wordt Veliki Grđevac een paar dagen een heuse kinderstad, die wordt ingericht naar de tekeningen uit de boeken van de schrijver. In het centrum Kukavica worden sportwedstrijden voor basisschoolkinderen gehouden en prijzen uitgedeeld in het kader van de actie Ik houd van mijn land (Volim Hrvatsku); er zijn creatieve workshops voor het maken van traditionele souvenirs en voorwerpen die in Lovraks verhalen voorkomen. Kom met de kleintjes en laat ze kennis maken met de verhalen van deze geliefde kinderboekenschrijver.

www.tzdonjastubica.hr

www.turizam-bilogorabjelovar.com.hr www.tzbbz.hr

78 78

www.croatia.hr MIDDEN-KROATIË www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR


URBANOVO DE WIJNDAGEN IN DE OUDE ZRINSKI PROVINCIE De wijnroute van Međimurje 25/05 - 03/06

LOREKO Beursruimte Gudovac 26/05 - 27/05

Foto: Denis Perčić

Archief: Bureau voor Toerisme van de regio Bjelovar-Bilogorje

Urbanovo is een traditioneel internationaal evenement ter promotie van wijnconsumptie. Doorvoor worden erkende topwijnen en traditionele culinaire specialiteiten uit de omgeving van Međimurje ingezet. De activiteiten spelen zich af langs de overbekende wijnroutes van Međimurje en in de wijnproeverijen die daaraan liggen. Gedurende de tien dagen dat het evenement duurt, kunt u genieten van een beurs, het Pušipelfestival, de Wijnspelen, de Open-wijnkelderdagen etc.

Loreko, een beurs voor jacht, visserij, ecologie en plattelandstoerisme heeft een hele reeks aantrekkelijke evenementen rond deze thema’s opgebouwd. Er wordt van alles tentoongesteld, van levend wild tot paarden en ruiteruitrusting. De beurs wordt sinds 2009 gehouden in de beursruimte van het bedrijf Bjelovarksi sajam in Gudovac en er nemen betrokkenen uit de toeristische sector en talloze reisbureaus uit binnen- en buitenland aan deel.

www.tic-strigova.hr

www.bj-sajam.hr www.tzbbz.hr

MIDDEN-KROATIË www.croatia.hr DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr

79 79


ONS GELIEFDE “KAJ” Sveta Nedelja Orešje-meer 27/05

VINODAR WIJNTENTOONSTELLING Daruvar 27/05 - 03/06

Foto: Edi Kirschenheuter¨

Foto: Ivica Ives

In dit oude kerkdorp wordt een gastro/ etno- en muziekmanifestatie gehouden, die het oorspronkelijke, al bijna vergeten dorpsleven in al haar schoonheid laat zien. Het vindt plaats op een paar geïmproviseerde oude boerenhofjes, op een paar honderd vierkante meter in een mooie natuurlijke omgeving. Hier wordt speciale aandacht geschonken aan het dialect van de streek (kajkavisch), maar je kunt ook zelf met een wasbord kleding wassen, hout hakken, klavervelden maaien, de tuin verzorgen en het vee voeren. Je kunt leren werken met oude gereedschappen (aan een weefgetouw werken, een zeis slijpen, geplukte veren gebruiksklaar maken), traditionele gerechten en drankjes bereiden (brandewijn stoken, witte kool treden, druiven persen, brood bakken, varken aan het spit braden etc.). Daarnaast kun je ook bij allerlei gelegenheden zingen en dansen zoals de mensen dat vroeger deden. Dit voor de regio unieke evenement wordt afgesloten met het Kaj-muziekfestival.

Dit evenement duurt zeven dagen en het eerste deel van de week is gevuld met verschillende lezingen van wijnkenners, deskundige beoordeling van wijnen en rondetafelgesprekken gewijd aan druiventeelt, wijnmaken en het bewaren van wijn. De laatste drie dagen van het evenement (vrijdag, zaterdag en zondag) verandert het centrale plein van de stad van stadcentrum in een beurscentrum, waar bezoekers ondermeer kunnen genieten van een rijk aanbod aan eten en drinken en een beurs voor oude ambachten. Folkloristische groepen uit alle hoeken van Kroatië, aero-picknick, live tamburica-muziek, karpers van het spit, gratis concerten van bekende Kroatische musici... al die dingen garanderen een waar feest in het centrum van de stad. www.daruvar.hr www.tzbbz.hr

www.radiosvn.com www.svetanedelja.hr

80 80

www.croatia.hr MIDDEN-KROATIË www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR


RIDDERTOERNOOI DE MIDDELEEUWEN IN KROATISCH ZAGORJE

KELTISCHE NACHT Sisak juni

Gornja Stubica, 11/06

Foto: Igor Palotay

Foto: Miljenko Hegedić

Als de septembermaan aan zijn nieuwe cyclus begint en de nacht over Sisak valt, zou een toevallige bezoeker kunnen denken dat hij in een gat in de tijd is gevallen, vele eeuwen terug. Het verre verleden waarin vlotten over de rivier Kupa voeren en ridders en feeën door de straatjes van Sisak trokken. Wees niet bang, het is slechts een voorstelling. De rivier vormt het podium voor een één uur durende voorstelling, waarin Sisak zijn verleden weer tot leven brengt. Over de Kupa vaart een vloot van vijf vlotten, twintig bootjes en driehonderd drijvende fakkels. Vanaf de vaartuigen worden beelden uit het leven van de Kelten en de Romeinen getoond. Alle vaartuigen zijn versierd met fakkels en andere decoraties en de kijker wordt door de voorstelling geleid door een stem uit een speaker die staat opgesteld op de oever van de Kupa, waar ooit de Kelten leefden.

Meedoen aan een riddertoernooi was in de middeleeuwen een bijzondere erezaak. Alleen de dapperste en bekwaamste ridders konden hun rivalen uitdagen, en alleen de meest heldhaftige onder hen konden als winnaars het toernooi verlaten. Natuurlijk, die tijden zijn al lang vervlogen, maar het lijkt alsof dit riddertoernooi de ridderlijke eer uit haar eeuwenlange slaap gewekt heeft. De uitkomst van huidige ridderwedstrijden is misschien minder onzeker dan vroeger, maar het toernooi blijft even spannend. Bezoek het Museum van de Boerenopstand in Gornja Stubica en vergroot je kennis over de heroïsche middeleeuwen. www.viteski-turnir.com www.mhz.hr

www.sisakturist.com

MIDDEN-KROATIË www.croatia.hr DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr

81 81


GROTE DAG VAN KRIŽEVCI Križevci 15/06 - 17/06

TEREZIJANA Bjelovar 15/06 - 17/06

Foto: Dalibor Brlek

Archief: VVV provincie Bjelovar-Bilogora

Lang geleden, in 1242, verborg koning Bela IV zich met zijn leger voor de Tartaarse veroveraars binnen de stadsmuren van Kalnik, een stad gelegen op de hellingen van de berg Kalnik. De boeren in de omgeving voelden mee met de moedige soldaten, die onder zware druk van de Tartaren stonden en zij voedden ze met pruimen. De frisse vruchten gaven de koninklijke soldaten zoveel kracht dat zij de voortdurende druk konden weerstaan en de Tartaarse aanval uiteindelijk afslaan. Daarom verleende Bela IV alle boeren die hem geholpen hadden een adellijke titel. Dat besluit maakte de burgerij van het nabijgelegen Križevci woedend en die woede duurde jarenlang, tot er een bruiloft plaatsvond tussen een van de pruimenboeren en een inwoonster van Križevci. Hun bruiloft was het beslissende moment: de vrede werd gesloten. De bewoners van Križevci voeren ook vandaag nog een toneeluitvoering op van die gebeurtenissen. Met het overhandigen van de sleutels van de stad aan de dorpsrechter begint een drie dagen durend feest.

De Terezijana is een meerdaagse culturele manifestatie over oude tijden, of preciezer, over de achttiende eeuw, toen de Habsburgse monarchie heerste over de Kroatische gebieden. De keizerin van de Habsburgse monarchie, Maria Theresia, heeft in haar leven vele belangrijke veranderingen en hervormingen doorgevoerd. Ze verbood de heksenjacht, voerde de leerplicht in en legde per decreet in 1756 de fundamenten voor de stad Bjelovar. Dat viert Bjelovar met een meerdaagse manifestatie, met op straat tal van muzikale, toneel- en sportattracties. Maar het bijzonderste deel van de Terezijana is toch de uitbeelding van de binnenkomst van de keizerin in de stad. Dit spel toont de geschiedenis van Kroatië in de tijd dat het onder het bewind stond van de grootste koninklijke familie van Europa. www.turizam-bilogorabjelovar.com.hr www.tzbbz.hr

www.krizevci.hr www.spravisce.com 82 82

www.croatia.hr MIDDEN-KROATIË www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR


ZOMER IN DE STAD VAN DE FAMILIE ZRINSKI

ZOMER IN MARIJA BISTRICA

Čakovec 25/06 - 02/08

Marija Bistrica 25/06 - 04/08

Foto: Rudi Grula

Archief: VVV Marija Bistrica

Het stadje Čakovec is de adellijke familie Zrinski dankbaar, omdat hun bewind in deze streken een aanzienlijke economische en culturele bloei inhield. Daarom wordt in Čakovec een cultureel zomerprogramma gehouden ter ere van de familie Zrinski. Behalve concerten, toneelvoorstellingen en exposities die in de zomer kunnen worden bezocht, is misschien wel de grootste publiekstrekker de wisseling van de wacht van de Zrinski garde, die zich iedere zaterdag afspeelt voor de “adelaar”, een standbeeld van Nikola Zrinski. De cultuurzomer eindigt op de feestdag van de Maagd van de Engelen, ofwel Porcijunkula, de belangrijkste kermis van de streek, wanneer het volk samenkomt voor concerten, presentaties van oude ambachten, kunstenaarskolonies, wedstrijden boogschieten en paardenrennen.

Deze al twintig jaar ononderbroken traditie staat in direct verband met de feestdag van Maria van Bistrica, wanneer er concerten worden gehouden door culturele en kerkelijke muziekverenigingen uit Bistrica, er houtbewerkers aanwezig zijn en er allerlei optredens worden gehouden en tentoonstellingen worden geopend. Op hetzelfde moment worden ook de beursdagen gehouden en zijn er evenementen zoals de presentatie van oude gebruiken “Sporen van oude gebruiken” (Tragom starih običaja), de feestavond “De nacht van Bistrica” (Bistrička noć) en de wijd en zijd bekende nachtelijke processie met kaarsen. Gedurende de “Zomer” zijn er samenkomsten van culturele verenigingen, samenkomsten van bergwandelaars en wordt er van alles georganiseerd: een wandeling langs de bergwandelroute, competities tussen allerlei sportverenigingen, een fietstocht, brandoefeningen, workshops en theatervoorstellingen voor kinderen en feestavonden.

www.tourism-cakovec.hr

www.info-marija-bistrica.hr

MIDDEN-KROATIË www.croatia.hr DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr

83 83


DAG VAN HET EUROPESE OOIEVAARSDORP

DE MOTIEVEN VAN PODRAVINA

Čigoć 26/06

Koprivnica 29/06 - 01/07

Foto: Edvard Bogović

Foto: Marijan Sušenj

Misschien is het moeilijk te geloven, maar het gehucht Čigoć telt meer gevleugelde inwoners dan mensen. Er wonen namelijk slechts ongeveer 120 mensen en wel tweehonderd ooievaars, die beschouwd worden als mede-inwoners. Vanwege dit harmonische samenleven is Čigoć uitgeroepen tot het Eerste Europese Ooievaarsdorp. Ter ere daarvan wordt er een evenement georganiseerd, waar bezoekers met een rondvaartboot of paardenkoets worden rondgeleid. Er is ook een fietstocht uitgezet en je kunt het unieke moerasgebied Lonjsko polje bekijken. Voor diegenen die niet zoveel activiteit willen, zijn er ook concerten en is er een uitgelezen menu met streekgerechten. Leef mee met het dorp dat de ooievaars hebben uitverkoren als hun thuis.

De naïeve schilderkunst is een oorspronkelijke Kroatische stijl, die zich bezig houdt met motieven uit het dorpsleven en al zijn schoonheid. Dat is het leven in de dorpen van Podravina met zijn wijdse velden, bossen en akkers. Vanwege dit alles verandert Koprivnica in het eerste weekend van juli in een enorm grote expositieruimte, die geheel aan de naïeve kunst gewijd is. Honderd bekende schilders zullen in de openlucht schilderijen maken en zo wat van de schoonheid en het artistieke bereik laten zien waar deze schilderstroming bekend staat. www.koprivnicatourism.com

www.pp-lonjsko-polje.hr

84 84

www.croatia.hr MIDDEN-KROATIË www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR


INTERNATIONALE BOOTTOCHT MET BOTEN UIT HET MURAGEBIED

BEVELEN ONDER DE LINDE Čazma/Miklouš 08/07

Sv. Martin na Muri 07/07 - 08/07

Foto: Rudi Grula

Foto: Davor Kirin, Franjo Jagatić

Begin juli vertrekken er ongeveer vijftig traditionele houten boten vanuit Bad Rad4ersburg in Oostenrijk. Ze varen vervolgens door door Slovenië richting Sv. Martin na Muri. Deze driedaagse ecologische en toeristische manifestatie is een ware attractie voor iedereen die wel een beetje van adrenaline, beschermde natuur en traditionele cultuur houdt. Door een veelheid aan entertainmentprogramma’s kunt u de Mura op een unieke manier beleven als vormer en schepper van een weelderige flora en fauna met bedreigde en zelfs uitgestorven soorten.

In juli vieren de inwoners van het plaatsje Miklouš en omgeving hun culturele tradities en oude gewoontes. Ze halen hun zorgvuldig bewaarde oude voorwerpen en klederdracht tevoorschijn, versieren de huizen en straten met traditionele versieringen en ontvangen hun gasten in een vrolijke stemming. De mannen tonen hun handigheid in de omgang met oude gereedschappen en de vrouwen bieden stroedels en ander gebak aan. Een feestelijke optocht voert iedereen naar de eeuwenoude linde, waaronder de dorpsoudste grappige bevelen uitdeelt. Die bevelen vormen vaak een commentaar op actuele gebeurtenissen, maar op een traditionele manier, om te laten zien hoe de mensen vroeger met hun problemen omgingen. Het bevel eindigt altijd met de oproep aan de jongeren om vrolijk te zijn en met zang en dans donkere gedachten te verjagen. De vrolijke stemming werkt aanstekelijk en doortrekt alle aanwezigen op die feestelijke dag.

www.svetimartin.hr

www.turizam-cazmamoslavina.com.hr www.cazma.hr www.tzbbz.hr

MIDDEN-KROATIË www.croatia.hr DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr

85 85


ZOMER BIJ DE PREHISTORISCHE MENS VAN KRAPINA Krapina, augustus (elke zondag)

13de DAGEN VAN DE ADEL Gornja Rijeka 13/08 - 15/08

Foto: Željko Kovačić, Jakov Radovčić

Archief: Vereniging van de Adel van Potkalnik

Een van de meest indrukwekkende symbolen van het stadje Krapina is de prehistorische mens die hier is gevonden. Het is de trots van het stadje omdat het een bewijs vormt van de oude en rijke geschiedenis van de streek. Een bezoek aan Krapina is daarom tegelijk een bezoek aan een beroemde archeologische vindplaats, de wieg van de mensheid in deze regio. In augustus vindt op de straten van Krapina een gevarieerd programma plaats onder de naam Zomer bij de prehistorische mens van Krapina. Voor alle bezoekers is er vervoer met het populaire treintje vanuit Zagreb. Als ze in Krapina aankomen kunnen de gasten onder leiding van een gids de stad bekijken, op bedevaart gaan naar Trški vrh of een dagtrip maken naar de berg Strahinjčica. Op de vijf zondagen in augustus worden op de vindplaats Hušnjakovo thematische programma’s georganiseerd: Purgerska nedelja (Burgerzondag), Negda i denes (toen en nu), Nedelja krapinskog pračovjeka (Zondag van de prehistorische Krapina-mens), Etno nedelja (Etnozondag) en Festivalska nedelja (Festivalszondag).

Het weekend vóór Maria Hemelvaart (15 augustus) wordt in Gornja Rijeka het evenement Dagen van de Adel gehouden. Al voor de dertiende keer op rij wordt er in de buurt van het slot van de eerste Kroatische prima donna, de gravin Sidonija Rubido Erdody, in Gornja Rijeka, een uitverkiezing georganiseerd van de “adelijkste dame en heer” en van een prins en prinses, onder begeleiding van een programma vol cultuur en amusement. Het evenement duurt drie dagen en zit boordevol cultuur, sport en amusement, maar heeft ook een geestelijke en een economisch component. Het evenement wordt traditioneel buitengewoon goed bezocht door gasten uit het hele land. www.plemenitasi.hr

www.tzg-krapina.hr 86 86

www.croatia.hr MIDDEN-KROATIË www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR


WAT ATEN ONZE VOOROUDERS (KAJ SU JELI NAŠI STARI)

ŠPANCIRFEST Varaždin 19/08 - 28/08

Vrbovec, 24/08 - 26/08

Foto: Siniša Sović

Foto: Dražen Breitenfeld

Ieder jaar komen er meer gasten naar Varaždin om daar met de bewoners op een “traditionele” manier hun vrije tijd te besteden: nonchalant slenteren door de straten van de stad, wat de bewoners van Varaždin španciranje noemen. Gedurende tien dagen verandert het stadje in een bont straatfeest, een stad vol lach en vrolijkheid. Op straat wemelt het van de musici, performers, acteurs en andere entertainers. Verder staat de hele stad in het teken van Kroatische tradities. Er zijn kramen vol producten van traditionele ambachten, toegepaste kunst, voedsel en drank gemaakt naar traditionele recepten en allerlei souvenirs. Tijdens het Špancirfest kun je in Varaždin makkelijk verdwalen. Je aandacht wordt in deze zee van creativiteit en fantasie steeds weer door iets anders getrokken en de tijd verstrijkt zonder dat je het door hebt. Je kunt de hele dag slenteren en er ineens achter komen dat het al avond is en dat je alweer naar bed moet.

Het binnenland van Kroatië staat bekend om zijn keuken. Ieder stadje heeft zijn eigen traditionele recepten en speciale bereidingswijzen. Het stadje Vrbovec presenteert eind augustus zijn traditionele culinaire aanbod in het kader van het evenement Wat aten onze voorouders. De hele stad ruikt die dag naar traditionele gerechten die met liefde zijn bereid en die de bezoeker voor altijd zullen bijblijven. De bewoners van Vrbovec wedijveren onderling in het bereiden van de beste traditionele maaltijd. Een en ander wordt natuurlijk opgeluisterd met sportwedstrijden en een muzikaal programma. www.vrbovec.hr

www.spancirfest.com

MIDDEN-KROATIË www.croatia.hr DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr

87 87


RENAISSANCEFESTIVAL Koprivnica 30/08 - 03/09

DE WIJNDAGEN VAN JASTREBARSKO Jastrebarsko september

Foto: Ivan Brkić

Archief: Bureau voor Toerisme Jastrebarsko

Aan de stadsmuren van het oude stadje Koprivnica speelt zich in september een waar historisch spektakel af. Ridders slijpen hun zwaarden in hun tenten en strijden om de hand van een maagd, jagersvalken doorkruisen het luchtruim en voeren de bevelen van de valkenier uit, handelaars en ambachtslieden prijzen uit volle borst hun waar aan die bestaat uit allerlei handwerk en voorwerpen die typisch zijn voor het verre verleden. Door de straten trekken de onweerstaanbare geuren van de renaissancekeuken, exotische specerijen die eens werden genuttigd. De enige regel die geldt op dit Renaissancefestival, is dat niets mag verraden dat we ons eigenlijk in de 21ste eeuw bevinden.

Dit wijnfeest in de herfst wordt al voor de 16de keer gehouden en geldt als het belangrijkste evenement in Jaska en omgeving. In september worden de wijnen en wijnbouwers van de streek in het zonnetje gezet en wordt de nieuwe oogst ingeluid. Het evenement begint met een optocht van het Strossmayerplein naar de tent, waar een deel van het evenement plaatsvindt. Daar wordt dan een groot vuurwerk afgestoken. Overdag is er een programma boordevol kunst en cultuur, kan er wijn worden geproefd en gekocht en is er te eten en te drinken. ‘s Avonds is er in de grote tent amusement dat je niet mag missen! Verder zijn er exposities rond het thema ‘wijn’, een paardrijd- en fietsmarathon langs de Wijnroute van Plešivica, een tennistoernooi, een wijnwandeltocht en nog veel meer. De Wijndagen van Jastrebarsko is ook het evenement waar zich traditioneel de kandidaten voor de titel ‘Wijnkoningin van de regio Zagreb’ presenteren.

www.koprivnicatourism.hr

www.jastrebarsko.hr

88 88

www.croatia.hr MIDDEN-KROATIË www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR


WEEK VAN DE KAJKAVISCHE CULTUUR

HERFST VAN VOLODER Popovača september

Krapina, 02/09 - 09/09

Foto: Zdenko Cvetko

Foto: Željko Frankol

Als de eerste druiventrossen worden geoogst in de wijngaarden, begint de Herfst van Voloder. Al 41 jaar lang viert men hier het begin van de druivenoogst op dezelfde manier. Ook dit jaar is er een wijnbeurs, waar folkloregroepen uit heel Kroatië optreden. Er wordt een expositie ingericht met foto’s, gereedschappen voor wijnbouw en fruitteelt, klederdracht en allerlei handgemaakte producten. In het avondprogramma is ook gedacht aan de jeugd. Er zullen populaire sterren optreden en een groot vuurwerk markeert het einde van het evenement. Wij bevelen alle ware wijnliefhebbers een bezoek aan Voloder van harte aan. Kom in september en doe mee aan de viering van de geneugten van de wijn.

Gedurende deze zeven dagen kunnen bezoekers van Krapina zelf nagaan hoe levend en actueel de cultuur van het kajkavische dialect vandaag de dag nog is. Je kunt een exposities bezoeken met de naam Kaj u riječi,slici, pjesmi i plesu (Kajkavisch in woord, beeld, zang en dans)en Kaj najmlajši je najslajši (Het jongst Kajkavisch is het best). De exposities laten zien dat de kajkavische cultuur een wezenlijk onderdeel is van de geschreven cultuur van Kroatië, van beeldende poëzie en talloze verhalen. Krapina zal die dagen ook gastheer zijn van de beurs Gde se još to kupiti more (Waar je dat nog kan kopen), en de sfeer zal worden opgeluisterd door een concert met twintig nieuwe kajkavische liederen. Dit is slechts een klein deel van het programma dat zal worden gehouden op het plein Trg Ljudevita Gaja, in de stadsgalerie van Krapina, in het evolutiemuseum Hušnjakovo en in de festivalzalen. Maar alleen al een wandeling door de stad dompelt je onder in de bekende gastvrijheid van Zagorje.

www.popovaca.hr

www.tzg-krapina.hr

MIDDEN-KROATIË www.croatia.hr DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr

89 89


BLAGDAN SV. MARKA KRIŽEVČANINA Križevci, 07/09

INTERNATIONAAL KANTFESTIVAL Lepoglava 22/09 - 25/09

Archief: Bureau voor Toerisme Križevci

Foto: B. Težak

De derde Kroaat die ooit heilig werd verklaard komt uit Križevci. Hij heette Marko Krizin, werd priester, studeerde theologie in Wenen en Graz en verbleef in Rome. Tijdens de Dertigjarige oorlog (1618-1648) verbleef hij in Košice, waar hij met Melchior Grodziecki en Istvan Pongraczo werd gemarteld en uiteindelijk op 7 september 1619 de dood vond. Vanaf 1904 wordt hij als de Zalige Marko van Križevci geëerd en in 1995 is hij in Košice heilig verklaard. Er is tussen 28 augustus en 15 septebmer een mooi spiritueel programma opgezet rondom de Dagen van de Heilige Marko van Križevci, beschermheilige van deze stad, van de regio Koprivnica-Križevci en van het bisdom Bjelovar-Križevci.

Men neemt aan dat de Paulinisten, de witte broeders, enkele eeuwen geleden het kant naar de Kroatische gebieden brachten. De inwoners van de dorpen herkenden de kwaliteit en schoonheid van deze stof meteen en begonnen met kant te werken. Daarmee startten ze een traditie die tot op de dag van vandaag voortduurt. Ze zijn trots op hun vaardigheden met kant en op het feit dat het door UNESCO op de lijst van immaterieel wereldcultuurerfgoed is gezet, en willen dat tonen op het Internationaal Kantfestival, dat in september wordt gehouden. Op dit festival wordt de etnografische waarde van kant belicht. Hoewel de bezoekers kant uit heel Europa kunnen bewonderen, bijvoorbeeld uit Hongarije, Slovenië, België, Estland en Spanje, blijken de oorspronkelijk Kroatische producten, zoals het kant uit Lepoglava en van Pag, Sv. Marija en Hvar, extra in de smaak te vallen.

www.svanakrizevci.info

www.lepoglava-info.hr

90 90

www.croatia.hr MIDDEN-KROATIË www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR


BAROKAVONDEN VAN VARAŽDIN

DAGEN VAN JELAČIĆ

Varaždin 23/09 - 03/10

Zaprešić 29/09 - 14/10

Foto: Helena Huet

Foto: Dražen Breitenfeld

De concerten in het kader van de Barokavonden van Varaždin nemen ons mee naar een verleden van enkele eeuwen terug, toen deze muziek een zeer esthetische kunstvorm was. De vele concerten van gerenommeerde binnen- en buitenlandse ensembles brengen een moderne interpretatie van barokmuziek ten gehore en geven een romantische sfeer aan deze barokstad. De avonden hebben ook een belangwekkend karakter vanuit musicologisch perspectief; er wordt vaak een recent ontdekt werk gespeeld of een stuk dat niet eerder is uitgevoerd, waarvan de ware glans nu pas ontdekt wordt. De Barokavonden hebben door de moderne interpretatie van reeds bekende werken een solide reputatie opgebouwd in de wereld van de barokmuziek. Wanneer de snaren van de viool en de cello worden beroerd door de strijkstok, wordt de fantasie elke keer weer geprikkeld en begint er een lange muzikale reis.

Josip Jelačić was een Kroatische ban (onderkoning) wiens naam symbool staat voor het Kroatische verlangen naar vrijheid en onafhankelijkheid van de imperialistische veroveraars. Na een turbulent leven, gewijd aan de landsbelangen, werd hij na zijn dood in 1859 opgebaard in de kapel Sv. Josip in Zaprešić. Daarom viert Zaprešić op de Dag van de Stad het leven en werk van deze gigant. Als onderdeel van de manifestatie gedenkt men in mei zijn sterfdag en in oktober zijn geboortedag. Er worden dan een reeks culturele en sportieve evenementen gehouden, naast ander amusement en de traditionele ondernemersbeurs. Bezoekers kunnen ook het Nieuwe Hof van Jelačić (Novi dvori Jelačićevi) bezoeken, een goed voorbeeld van de manier waarop cultureel erfgoed kan worden gerestaureerd. www.zapresic.hr

www.vbv.hr

MIDDEN-KROATIË www.croatia.hr DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr

91 91


KASTANJEFEEST “KESTENIJADA” Hrvatska Kostajnica oktober

ASSITEJ Čakovec 15/10 - 19/10

Foto: Antun Pavičić

Foto: Mario Jakšić

Er is geen kastanjegerecht dat ontbreekt op het kastanjefeest kostajnička kestenijada. Maar behalve dat je er van alles kunt proeven, zoals gebakken en gekookte kastanjes of toetjes van kastanjepuree, kun je ook meedoen aan het kastanjerapen. Hier kun je samen met anderen door kastanjebossen lopen onder gezang; alles wat bijdraagt aan een goede stemming is aanwezig.

Eens per jaar is het stadje Čakovec de gastheer van toneelspelers die hun leven hebben gewijd aan het meest dankbare, maar ook meest veeleisende publiek: kinderen. Kinderen vergeten alles wat hun hoofdjes vermoeit voor een uur of twee wanneer de beste ‘kinderacteurs’ een voorstelling uitvoeren. In de vijf dagen die alleen voor hen bedoeld zijn, heerst in Čakovec een uiterst vrolijke sfeer vol speelsheid en gelach, die ook aanstekelijk werkt op de volwassenen. Neem de kinderen mee uit en geniet van toptheater samen met de vele kinderen van Međimurje.

www.hrvatska-kostajnica.hr

www.assitej.hr www.czk-cakovec.hr

92 92

www.croatia.hr MIDDEN-KROATIË www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR


AMBACHTEN- EN BEDRIJVENBEURS VAN DE REGIO KOPRIVNICAKRIŽEVCI

ST. MAARTENS WIJNFEEST REGIO ZAGREB Dugo Selo, Samobor, Sv. Ivan Zelina, V. Gorica, Jastrebarsko 11/11

Križevci, begin november

Archief: Bureau voor Toerisme Križevci

Foto: Nada Kozić

Deze beurs voor ambachten en bedrijven begon in 1996. Toen presenteerden 30 producenten uit de regio Križevci voor het eerst hun producten. Door gezamenlijke inspanningen is de beurs sinds die tijd blijven doorgroeien, waardoor het nu het grootste economische evenement van de regio is. In 2008 mocht de beurs zich ook officieel ‘Regionaal’ noemen en kwam zo op de kalender met de belangrijkste beurzen van het land. Omdat de beurs in de wijnmaand wordt gehouden, wordt er ook het traditionele St. Maartenfeestgehouden waarbij de most tijdens een carnavaleske ceremonie wordt “gedoopt” tot wijn. De beurs vormt een geslaagde mix van economie en toerisme. Onderdeel van het programma zijn een modeshow, een presentatie van de nieuwste kapsels, sportwedstrijden, educatieve workshops en een pretpark voor kinderen, een proeverij van eten en drinken van de streek etc.

In november verandert op St. Maarten de most in wijn. De populaire Martinje is de feestdag van de wijn. Het is een gewoonte die diep geworteld is in de tradities van het noordwestelijke deel van Kroatië en die ook vandaag de dag nog op speciale wijze wordt gevierd. In de regio Zagreb viert men Martinje in veel van de dorpen en steden. Onder hen onderscheiden zich vooral Dugo Selo, waarvan St. Maarten de schutspatroon is, Samobor, Sveti Ivan Zelina, Velika Gorica en Jastrebarsko. www.tz-samobor.hr www.tzvg.hr www.tzds.hr www.tz-zelina.hr www.tzgj.hr

www.kpc.hr

MIDDEN-KROATIË www.croatia.hr DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr

93 93


MIJNWERKERSDAGEN VAN IVANEC

KERSTVERHAAL IN ČAZMA

Ivanec 02/12 - 04/12

Grabovnica 19/12/2012 - 15/01/2013

Foto: Branko Težak

Archief: VVV provincie Bjelovar-Bilogora

De Mijnwerkersdagen van Ivanec wijzen met hun programma op het belang van het bewaren van het culturele erfgoed van Ivanec en de educatie van jongere generaties daarin. De tentoonstelling waar oude mijnwerkersvoorwerpen worden getoond biedt daarvoor een mooie kans. Zo kan iedereen zich ervan overtuigen dat onze voorouders een zwaar leven hadden. De tentoonstelling wordt aangevuld met werken van kinderen over het thema mijnwerkers en met mijnwerkersbeelden. Toch is het aantrekkelijkste deel van het evenement de optocht van de historische legereenheid het Mijnwerkersbataljon van Ivanec, dat de gasten onthaalt en ervoor zorgt dat iedereen plezier heeft.

Alle kerstverhalen zijn romantisch en leerzaam, vooral als je gast bent van de familie Salaj in Grabovnica. De familie Salaj bereidt namelijk in de kersttijd een speciale lekkernij voor alle liefhebbers van de echte kerstsfeer! In die tijd is hun erf verlicht met honderdduizenden veelkleurige lichtjes, die met elkaar een fantastische kleurenspel vormen voor iedere bezoeker. De kerststal, de kribbe en de kerstverlichting over het hele erf bieden u ‘s nachts het onvergetelijke gevoel in een sprookjeswereld te zijn beland, de wereld van een echt Kroatisch kerstverhaal.

www.ivanec-turizam.hr

94 94

www.tzbbz.hr www.cazma.hr www.salaj.net www.turizam-cazmamoslavina.com.hr

www.croatia.hr MIDDEN-KROATIË www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR


SL AV O N I Ë


ŠOKAČKO SIJELO Županja 25/02 - 08/03

FESTIVAL VAN DE DOCUMENTAIRE ROCKFILM „DORF” Vinkovci, 04/03 - 07/03

Foto: Franjo Andrašević

Archief: VVV provincie Vukovar-Srijem

Alle inspanningen van het stadje Županja om het onschatbare culturele erfgoed van de Šokci (inheemse bevolking) te behouden, staan centraal tijdens dit evenement, gebaseerd op de rijkdom en weelde van de Slavonische traditie. Op straat vindt je prachtig gedecoreerde koetsen, alsof ze zo uit het museum zijn gestolen. Trotse koetsiers, gekleed in de mooiste Slavonische klederdracht, mennen de paarden. De speciale optocht, die altijd een attractie is voor de gasten, waar ze ook vandaan komen, houdt zich nauwkeurig aan de passende tradities en gewoonten. Er is rakija (brandewijn) en Slavoons varkensvlees. Folkloregroepen uit binnen- en buitenland vullen het bonte programma aan tot een geheel dat niemand wil missen.

Net zoals muzikale documentaires beeld en geluid op een ideale manier verbinden, verbindt DORF de liefhebbers van film en van muziek. In de inspirerende setting van het stadje Vinkovci vindt het onconventionele Festival van de documentaire rockfilm plaats. Er zijn films uit binnen- en buitenland en een bonte verzameling van genres en innovatieve films over muzikale idolen, die niet alleen de kenners, maar ook gewone liefhebbers in verrukking zullen brengen. Er zijn ook dit jaar weer tal van workshops, exposities, boekpromoties en natuurlijk concerten. www.dorf-vk.com

www.tz-zupanja.hr

96 96

www.croatia.hr SLAVONIË www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR


IN DE SPROOKJESWERELD VAN IVANA BRLIĆ MAŽURANIĆ

IN DE VOETSPOREN VAN DE PANDOEREN VAN VON DER TRENCK

Slavonski Brod, 15/04 - 20/04

Kutjevo, mei

Foto: Josip Perčević

Foto: Zlatko Burivoda

Ivana Brlić Mažuranić, Kroatisch schrijfster van de prachtigste kindersprookjes, woonde een deel van haar leven in Slavonski Brod. Daarom viert men hier ieder jaar haar geboortedag in een feest van speelse fantasie. Een week lang, zolang als het evenement duurt, is de hele stad het brandpunt van de kinderwereld en workshops op het gebied van literatuur, beeldende kunst en fotografie. Dit kinderevenement begint met een voorstelling op het Plein van Ivana (Ivanin trg), voor het huis waar de schrijfster woonde. Het eindigt met het teruggeven van de sleutels van de stad aan de burgemeester en een toneelopvoering in basisschool Ivana Brlić Mažuranić, de school die door het hele land bekend is als de bonte school, want zowel op de binnenmuren als de buitenmuren zijn er personages uit Ivana’s sprookjes geschilderd.

De bewoners van het stadje Kutjevo laten geen kans onbenut om te feesten met hun gasten. In dat licht dient ook de herdenking van het bezoek van keizerin Maria Theresia in 1741 te worden gezien. De eer die zij daarmee aan het stadje gaf zijn de bewoners nog niet vergeten en ze herdenken dat met een grote voorstelling die ons drie eeuwen in de tijd mee terug neemt. Er gaat een feestelijke optocht van historische bataljons door het stadje, begeleid door een blaasorkest en met deelname van allerlei culturele verenigingen. Voor het kasteel wordt een toneelspel opgevoerd dat een nog betere kijk geeft op hoe het er in die tijd toeging. www.tz-kutjevo.hr

www.slavonski-brod.hr www.usvijetubajki.org

SLAVONIË www.croatia.hr DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr

97 97


FESTIVAL VAN DE GEESTELIJKE MUZIEK BONOFEST

DE JAARLIJKSE LENTEPROCESSIE „KRALJICE” (LJELJE)

Vukovar, 11/05 - 12/05

Gorjani, 23/05

Foto: Design Studio D

Archief: VVV provincie Osijek-Baranja

Op de twee avonden van het festival van de geestelijke muziek Bonofest in Vukovar, worden niet alleen bekende namen uit de wereld van de muziek gepresenteerd, maar ook werken van minder bekende jongere componisten. Doel van het festival is de schoonheid van geestelijke muziek te laten horen, maar ook librettisten en componisten te stimuleren nieuwe spirituele composities te schrijven, waarin de boodschap van de schoonheid van het geloof en de menselijke behoefte daaraan wordt overgedragen. Het is symbolisch dat deze vernieuwing op spiritueel en muzikaal vlak juist plaatsvindt in Vukovar, dat na de zware oorlogsschade die het leed, ook zelf door een spiritueel vernieuwingsproces moest gaan.

De traditie van ljelje, dat in Gorjani op Pinksteren gehouden wordt, dateert al van het begin van de vorige eeuw. Een gezelschap van dorpsmeisjes verkleed in kostuums van koningen en koninginnen gaan naar de de heilige mis, waarna ze voor de kerk de kolo-dans onder begeleiding van tambura-spelers opvoeren. Van de kerk gaan ze in optocht door het dorp en bezoeken de huizen waar ze uitgenodigd worden. De Ljelje verspreiden een goed humeur, gelach en gezang door het dorp. Gewoonlijk worden ze begeleid door een muzikant, een doedelzakspeler, en twee mannelijke “bedelaars”. Als we de hedendaagse ljelje vergelijken met die uit het begin van de 20ste eeuw, is er geen noemenswaardig verschil te bemerken.

www.filipjakov-vu.com www.tzosbarzup.hr

98 98

www.croatia.hr SLAVONIË www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR


LENTE VAN ORAHOVAC

KROATISCH FESTIVAL VAN DE EENMINUUTSFILM Požega 28/05 - 29/05

Orahovica 27/05 - 03/06

Foto: Josip Nemec

Foto: D. Mirković

Op het meerdaagse evenement Lente van Orahovac opent het stadje Orahovac zijn deuren voor bezoekers uit de hele wereld. Deze gelegenheid markeert het begin van het toeristische seizoen in Orahovac. Het programma is divers, er is voor elk wat wils. Sportliefhebbers kunnen zich verheugen op een zaalvoetbaltoernooi en een kegeltoernooi. Cultuurliefhebbers kunnen hun plekje vinden bij een van de toneelvoorstellingen. Publiek dat voor de muziek komt kan terecht bij optredens van folkloregroepen en concerten van Kroatische pop- en rocksterren.

Een speciale uitdaging voor filmmakers is het formaat eenminuutsfilm. Een dergelijk formaat vereist een aanzienlijke inspanning in het uitdenken en de uitvoering van een idee. In niet meer dan een minuut moet een film alle elementen hebben die een verhaal kenmerken: een plot, een climax en een ontknoping. Ook amateurs die niet de middelen hebben een grotere film te maken, maar misschien wel het talent daarvoor, voelen zich vaak aangetrokken tot de eenminuutsfilm. Een verzameling films van alle soorten genres, thematieken en boodschappen, die slechts gemeen hebben dat ze een minuut duren, kunt u bekijken in Požega op het Festival van de eenminuutsfilm, een festival dat de laatste jaren buitengewone waardering in de rest van de wereld heeft verkregen.

www.orahovica.hr

www.crominute.hr

SLAVONIË www.croatia.hr DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr

99 99


GRAND PRIX KUTJEVO

CULTUURZOMER VAN SLATINA

Kutjevo juni

Slatina juni - augustus

Foto: Zlatko Burivoda

Foto: Robert Turkalj

De Grand Prix Kutjevo is een internationaal springtoernooi. De lange traditie in het fokken van raspaarden, gevoegd bij de topruiters die aantreden, maken dit toernooi uiterst populair en zeer goed bezocht. Ruiters uit Hongarije, Oostenrijk, Slowakije, Slovenië en Duitsland zeggen dat ze zich altijd speciaal verheugen op hun komst naar het toernooi in Kutjevo. Daarom proberen ook de buitenlandse deelnemers de gunst van de jury en het publiek te veroveren en de hoogste waarderingscijfers te krijgen. Wegens de gracieuze bewegingen en de harmonie tussen paard en ruiter grenst deze tak van paardensport aan kunst en de Grand Prix van Kutjevo vormt een ideale gelegenheid om dat zelf eens te komen bekijken!

De zomergasten van het stadje Slatina zullen versteld staan van de diversiteit van de culturele evenementen, die Slatina gedurende de zomer veranderen in een ware schatkist van cultuur. Op de straten en in de parken spelen zich programma’s af, die de stad een nieuw uiterlijk verschaffen en iedereen die het bijwoont zal een nieuw gevoel krijgen voor de verhouding tussen kunst en cultuur. Het geheim van dit succes is diversiteit. Slatina biedt voor elk wat wils: er zijn toneelvoorstellingen, concerten, filmvertoningen, exposities, demonstraties van oude ambachten en culinaire specialiteiten. De onlangs gepubliceerde cultuurtoeristische gids maakt je wegwijs in al deze activiteiten.

www.tz-kutjevo.hr

www.tz-slatina.hr

100 100

www.croatia.hr SLAVONIË www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR


REIDANS VAN SLAVONSKI BROD (BRODSKO KOLO)

MEEZINGER VAN BARANJA (BARANJSKI BEĆARAC)

Slavonski Brod, 02/06 - 17/06

Draž, 05/06 - 06/06

Foto: Darko Janković

Foto: Antonio Sobol

Slavonski Brod staat bekend om zijn tradities, waaronder de bekendste zeker de Brodsko kolo is. Vroeger werd tijdens de Dag van de heilige Stipan Brođan op het centrale plein de grote Brodsko kolo gedanst, een reidans die niet zelden werd gevormd door honderden met elkaar verbonden handen van prachtig geklede jongens en meisjes. Ook vandaag de dag leeft de stad voor deze kolo, maar het programma dat naar aanleiding van deze traditie is opgesteld, is een beetje anders. Bezoekers kunnen diverse etnografische en kunsttentoonstellingen, kindershows, een taart- en gebakbeurs, een koetsenschouw bezoeken en/of de paardenrennen bekijken. Door de hele stad klinkt muziek van de diverse podia waar koren en folkloregroepen optreden. Een echte publiekstrekker is de verkiezing van de Miss Kroatië in Klederdracht. Bied een ander je hand, houd stevig vast en laat niet toe dat de Brodsko kolo wordt doorbroken.

De mensen uit de streek Baranja staan erom bekend dat elke bijeenkomst bij hen een feest is. Geen enkel feest in Baranja is saai. Een bewijs daarvoor is de Baranjski bećarac in het plaatsje Draž. Naast optredens van talrijke folkloregroepen, de gezamenlijke uitvoering van een volksdans en een overvloedige dis vol voedsel en drank, worden in Draž ook Miss- en Misterverkiezingen gehouden en kun je modeshows bijwonen of exposities bezoeken met handgemaakte producten, antiek meubilair, oude gereedschappen en raadselachtige voorwerpen van grootmoeders zolder. Een pure voltreffer als je je interesseert voor de tradities van de streek Baranja. Maar ook een groot feest natuurlijk! www.draz.hr

www.brodsko-kolo.com www.fa-broda.hr

SLAVONIË www.croatia.hr DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr

101 101


ZOMER VAN PAKRAC Pakrac 14/06 - 01/07

DE LIEDEREN VAN PODRAVINA EN PODRAVLJE Pitomača, 15/06 - 16/06

Archief: VVV Pakrac

Foto: Marijan Begović

Pakrac viert zijn middeleeuwse erfgoed met de multimediale manifestatie Zomer in Pakrac. Behalve toneelvoorstellingen en allerlei soorten concerten zijn er sportevenementen, zoals fietstochten, zaalvoetbalwedstrijden, een mountainbikemarathon door de bergen of een seminar in de vechtsporten. Het staat allemaal in het teken van de middeleeuwen, toen in Pakrac de tempeliers en de Johannieten verbleven. De stad heeft ook een belangrijke economische rol vervuld, omdat het als eerste en enige in het Kroatië van die tijd munten mocht slaan.

De streek van rond de rivier de Drava wordt weerspiegeld in de muziek van de omgeving, uiteenlopend van de brede melodieuze waaier van de elegieën van het vlakke land tot de rustieke speelsheid van volksdansen, traditionele gelegenheidsliedjes en volkshumor. Het jaarlijkse muziekfestival Liederen van Podravina en Podravlje is gewijd aan de moderne volksliedcultuur, ingebed in de zangtradities en poëzie van de streek langs de rivier de Drava. Er treden bekende musici op uit de wereld van de traditionele muziek. De eerste avond, vrijdag, is gewijd aan liederen uit Podravina en op zaterdag is Podravlje aan de beurt (dus het gebied waaronder ook het grootste deel van Slavonië en Baranja vallen), waarbij ook vele mandolineorkestjes en mandolinesolisten optreden.

www.pakrac.hr www.tz-pakrac.hr

www.pitomacafestival.hr

102 102

www.croatia.hr SLAVONIË www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR


FESTIVAL “ĐAKOVAČKI VEZOVI” (BORDUURWERK VAN ĐAKOVO) Đakovo, 15/06 - 08/07

ZOMER VAN VALPOVO Valpovo 19/06 - 25/06

Foto: Željko Brzica

Foto: Predrag Matijanić

Đakovo viert ‘s zomers een lange en rijke traditie. Tijdens de unieke julimanifestatie worden in Đakovo drie verschillende soorten culturele traditie van Slavonië gepresenteerd. Ten eerste folklore, waar bezoekers kunnen genieten van vele muzikale programma’s. Ten tweede gastronomie, waar de hoogtepunten worden gevormd door de beroemde fiš-paprikaš (een soort vispot) en de heerlijke Slavonische vleesgerechten čobanac (vleespot) en đakovački kulen (pittige worst). En ten derde de paardenfoktraditie, die in alle pracht wordt gepresenteerd op de paardenrenbaan van Đakovo. Ook dit jaar zullen de liefhebbers van de cultuur en historie van Slavonië en Baranja met duizenden tegelijkertijd kunnen genieten van de klederdracht, muziek, dans en tradities waar men in deze streek bijzonder trots op is. En iedereen kan meedoen aan de bonte en feestelijke optocht.

In de zomer barst heel Slavonië van het plezier en van de feesten. In de laatste week van juni doet ook Valpovo hier volop aan mee. Gedurende deze zeven dagen biedt Valpovo al 42 jaar lang een podium aan verschillende verenigingen van amateurkunstenaars. Zo zal er door de straten een schouw van folkloristische paardenkoetsen worden gehouden en zullen er zangkoren en amateur-zangers optreden. Maar een feest is geen feest in Slavonië als er geen overvloedig banket is met traditionele gerechten en drankjes. Dit alles garandeert een euforische stemming bij alle bezoekers die met een open hart naar Valpovo komen om er te genieten van de rijke tradities van dit bijzondere stadje. www.valpovo.hr

www.tz-djakovo.hr

SLAVONIË www.croatia.hr DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr

103 103


CULTUURZOMER VAN OSIJEK

DE ZOMERNACHTEN VAN OSIJEK

Osijek 29/06 - 21/07

Osijek 29/06; 27/07 en 31/08

Foto: Marin Franov

Foto: VVV Osijek

Het Fort van Osijek, dat eens het toneel vormde van roerige historische gebeurtenissen, verandert deze zomer in een podium met een kwalitatief hoogstaand artistiek programma. De manifestatie Cultuurzomer van Osijek speelt zich af op de straten en de pleinen. Zo zal de barokke stad opgeluisterd worden door talloze toneelvoorstellingen, performances, tentoonstellingen, concerten en film- en literatuuravonden. Natuurlijk wordt er een speciaal accent gelegd op het voorstellen van kunstenaars uit Osijek zelf. Maar er zijn ook optredens aangekondigd van gasten uit binnenen buitenland.

De Zomernachten van Osijek eindigen met een feest voor alle leeftijden en smaken. Door de hele stad zijn er tal van opvoeringen, van muziek tot toneel, voor zowel jong als oud. In de restaurants worden de bekende Slavonische gerechten bereid. Vergeet ook vooral niet om een heerlijke wandeling langs de rivier de Drava te maken. Kom langs en overtuig je ervan dat de spreekwoordelijke Slavonische gastvrijheid ook vandaag de dag nog bestaat! www.tzosijek.hr

http://ljetokulture.osijek.hr/

104 104

www.croatia.hr SLAVONIĂ‹ www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR


OOGST EN DORSEN IN HET VERLEDEN

FEEST VAN DE VIS

Županja juli

Slavonski Brod 06/07

Foto: Zvonimir Tanocki

Foto: Danko Dorić

De oogst en alles wat daarmee samenhangt greep altijd al diep in in het culturele leven van Slavonië. Zo diep, dat het zelfs een symbool is geworden voor het werkende leven van de mensen van deze streek. Daarom is het altijd mooi evenementen bij te wonen die niet alleen het zware leven benadrukken, maar ook de schoonheid van de oogsttradities. Zo kunnen bezoekers van Županja in juli de klederdracht bewonderen die voor dat werk bedoeld is en het voedsel en de drank proeven die bij die tijd van het jaar horen. Naast een presentatie van de oogsttradities, worden er tijdens het evenement allerlei soorten handwerk tentoongesteld, afkomstig uit verschillende regio’s. Bezoekers kunnen zich ook laten rondrijden met paard en wagen. Bezoek Županja en laat je inspireren door de geest van deze hardwerkende mensen.

De Fiš, een pikante vissoep, is één van de gastronomische symbolen van Slavonië. Het is één van die gerechten je tijdens een bezoek aan Slavonië gewoon moet hebben geproefd. Indien je juist begin juli in Slavonski Brod bent, kun je de geuren langs de ooevers van de rivier de Sava opsnuiven. Deze onweerstaanbare geuren leiden naar de plaats waar de grootste meesters in het maken van de Fiš bij elkaar komen om ter plekke te bewijzen wiens Fiš-recept beter is. Op de Fišijada van Slavonski Brod verzamelen zich tot wel 150 deelnemers, maar de bezoekers genieten eigenlijk nog het meest van deze vriendelijke culinaire wedstrijd. De sfeer wordt verder vervolmaakt door de wijn uit Slavonië en vrolijke tamburamuziek. www.tzgsb.hr

www.tz-zupanja.hr

SLAVONIË www.croatia.hr DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr

105 105


HET DORP MILHOLJAC

CULTUURZOMER VAN POŽEGA

Donji Miholjac 09/07 - 12/07

Požega 15/07 - 15/08

Foto: Melia Vidaković

Foto: D. Mirković

Donji Miholjac is gedurende vier dagen de thuishaven van de traditionele Schouw van de Slavonische Folklore. Op de straten van dit stadje verzamelen zich culturele verenigingen uit Slavonië en andere delen van het land. Het is een zeldzame kans om zoveel verschillende folkloregroepen bijeen te zien. De optocht en de optredens van deze verenigingen lokken u met hun vrolijkheid, plezier, zang en dans en exposities van schilderijen en etno-tentoonstellingen. En dat alles om wat te laten zien van het eenvoudige en mooie leven zoals dat eens was. En natuurlijk ontbreken ook de bekende culinaire lekkernijen niet waar Slavonië bekend om staat.

De promenade van de Oude Stad is zeer geliefd bij de wandelaars van het stadje. Vooral in juli en augustus, wanneer deze zone een veelheid aan culturele evenementen biedt, zoals concerten en toneeluitvoeringen. Tijdens de wandeling kun je genieten van de geluiden van de klassieke muziek, even bij een popconcert blijven hangen, een tentoonstelling bezoeken of een toneeluitvoering bekijken. De climax van de Cultuurzomer van Požega is het Festival van de moderne Kroatische literatuur, waarbij een tiental gerenommeerde auteurs hun werk presenteren en een bloemlezing maken met behulp van het publiek.

www.tz-donjimiholjac.hr

www.pozega-tz.hr

106 106

www.croatia.hr SLAVONIË www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR


BEDEVAART OP DE DAG VAN MARIA HEMELVAART

ROKOVO Virovitica 05/08 - 16/08

Aljmaš, 14/08 - 15/08

Foto: Dario Vranek

Foto: Antonio Sobol

De heilige Rochus (Sveti Rok) is schutspatroon van de stad Virovitica. Daarom hoeft het niet te verwonderen dat dit stadje op zijn naamdag, 16 augustus, de Dag van de Stad viert en die dag als het middelpunt van een meerdaagse manifestatie viert, die ze Rokovo noemen. De bewoners van Virovitica zeggen dat Rokovo van jaar tot jaar groeit. Eens was het evenement niet meer dan een bescheiden beurs, vandaag de dag is het programma uitgegroeid in een waar marathonfeest. Hier heerst die dagen puur plezier en het culturele programma en de sportwedstrijden rechtvaardigen die atmosfeer volkomen. Rokovo verenigt op een aanstekelijke manier oud en nieuw. Maak kennis met de rijkdom van de tradities van Virovitica, maar vergeet ook de lol niet en vermaak je bij de optredens van de popsterren.

Duizenden en duizenden gelovigen gaan op 15 augustus, de feestdag van Maria Hemelvaart, op bedevaart naar Aljmaš, het bekendste Mariaheiligdom in de provincie Osijek-Baranja. De laatste jaren beleeft het de mooiste momenten in de vier eeuwen lange geschiedenis. De nieuwe kerk van MariaVisitatie (crkva Pohođenja Marijina), met het beeld van de Moeder Gods, die is gebouwd op de plaats waar eens de oude kerk stond, is, zo zeggen vele gelovigen, nog mooier dan de oude. Loop de onbeschrijfelijke spirituele ervaring niet mis die dit heiligdom biedt. www.svetiste-aljmas.hr

www.rokovo.com

SLAVONIË www.croatia.hr DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr

107 107


DE MUZIEKZOMER VAN NOVA GRADIŠKA

VUKOVAR FILMFESTIVAL

Nova Gradiška 18/08 - 19/08

Vukovar 25/08 - 29/08

Foto: Željka Idžotić

Archief: Vukovar filmfestival

Dit muziek- en cultuurfestival wordt in de open lucht gehouden, op straten en pleinen, waar je een overvloed aan culturele evenementen kunt bezoeken, zoals exposities en concerten met klassieke muziek, rock, pop en folk. Ook de grootste Kroatische popsterren treden er op. De manifestatie wordt alweer voor de 16e keer gehouden.

Er komt opnieuw een rivier van films aanstromen! De Donau verbindt op een symbolische manier alle landen waardoor zij stroomt en waarop zij invloed heeft. Het Vukovar filmfestival vertoont werken van een van de meest vitale filmculturen ter wereld, die van de landen aan de Donau. De films worden vertoond aan de oever van de Donau, of in de tuin van het huis van Nobelprijswinnaar Ružička. De aangename sfeer, de traditionele culinaire lekkernijen en de gastvrijheid van de gastheren nodigen uit tot vriendschap. Ze laten zien dat Vukovar en de Donau ‘iets’ hebben wat niet kan worden uitgedrukt in woorden. Het kan alleen worden beleefd.

www.ngljeto.hr

www.vukovarfilmfestival.com

108 108

www.croatia.hr SLAVONIË www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR


INTERNATIONALE NACHT VAN DE VLEERMUIS

OLYMPIADE VAN OUDE SPORTEN

Papuk 27/08

Brođanci 30/08

Foto: Vlatka Dumbović

Foto: Marin Janković

Vleermuizen, zoogdieren die ‘s nachts boven onze hoofden cirkelen op zoek naar voedsel, zijn ook de hoofdrolspelers in veel horrorverhalen. We vergeten daarbij echter vaak dat ze ook ecologisch van groot belang zijn. Ze zijn namelijk een belangrijke indicator van hoe schoon het milieu is. In Kroatië leven er maar liefst 35 van de in totaal 45 in Europa voorkomende soorten, wat erop wijst dat de Kroatische lucht nog altijd tot de schoonste van Europa behoort. Een bijzonder groot aantal vleermuizen leeft in het natuurgebied Papuk waar ook de Internationale nacht van de vleermuis wordt gevierd. Bezoek Papuk, raak overtuigd van zijn schoonheid en bezoek een van de lezingen van de beste vleermuisdeskundigen over het intrigerende leven van de vleermuis.

Met welke sporten maten onze voorouders hun krachten? Dat staat niet in de geschiedenisboeken. Daarvoor moet je luisteren naar de verhalen van opa en oma. Of je bezoekt de Olympiade van Oude Sporten. De bewoners van Brođanci houden namelijk wedstrijden in allerlei sporten, die de herders beoefenden als ze op hun kudde moesten passen, of landbouwers in hun pauzes, of kinderen in hun spel. Het zijn sporten waarmee de jongens hun liefje probeerden te imponeren en de jongens uit het buurdorp probeerden af te troeven. Touwtrekken, steengooien vanuit de schouder, hoefijzerwerpen en zaklopen mogen vandaag de dag dan geen serieus karakter meer hebben, ze garanderen nog altijd een overvloed aan lol bij zowel deelnemers als toeschouwers.

www.pp-papuk.hr

www.opcina-bizovac.hr

SLAVONIË www.croatia.hr DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr

109 109


HERFST IN BARANJA

OP BEZOEK BIJ DE OUDE TIJDEN

Beli Manastir september

Otrovanec september

Foto: Ivica Bela

Foto: Josip Mikolčić

Baranja is in de herfst getooid in bonte herfstkleuren. Waar je ook naar toe gaat, rode, gele en bruine nuances beheersen het beeld. Dit is ook de tijd dat er zich uit de schoorstenen van de huizen in Baranja een verrukkelijk bedwelmende lucht verspreidt die uit de keuken komt. Er wordt ambachtelijke rakija (brandewijn) gestookt en de wintervoorraad wordt gebakken, gekookt en geconserveerd. Maar de volle weelde van de traditionele gerechten van Baranja kun je slechts op een plaats vinden – in Beli Manastir. Bekijk de kramen waar oude ambachten worden gepresenteerd en kies de ketel waaruit je wilt proeven. De aangename sfeer wordt vervolmaakt door tal van folkloregroepen die authentieke muziek van de streek ten gehore brengen.

Dit evenement kan worden beschreven als een bezoek aan een landgoed waar kennis kan worden gemaakt met heel veel etnologische details van de streek Podravina. Je kunt er zien hoe onze overgrootvaders en -moeders leefden via demonstraties van oude ambachten, zoals het maken van houten schalen, weven, smeden en tonnen maken, brandewijn stoken, koken met pompoenolie. Verder is er een presentatie van oude gewoontes, folklore, klederdrachten en de traditionele kunst van het schilderen met olieverf op glas. Dit deel van de streek Podravina onderscheidt zich verder door de volksmuziek op cimbalom (traditioneel snaarinstrument) en viool en ook dat wordt hier ten gehore gebracht. Als we over oude tijden hebben, in het bijzonder over het landgoed “Zlatni klas” (Gouden aar), mogen we de paarden niet buiten beschouwing laten. Deze paarden vormen daarom ook op deze manifestatie een niet te missen deel van het verhaal. Je kunt de paarden zelf berijden of op een ritje met de koets meegaan.

www.tzbaranje.hr

www.pitomaca.hr

110 110

www.croatia.hr SLAVONIË www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR


FESTIVAL “DE GOUDEN SNAREN VAN SLAVONIË”

DRUIVENPLUK IN ILOK Ilok 09/09 - 11/09

Požega, 01/09 - 04/09

Foto: Foto Knajs

Foto: Sergio Gobbo

Als u de ware Slavonische muziek wilt leren kennen, is dit festival het einddoel van uw zoektocht. De Gouden Snaren van Slavonië is namelijk een festival dat al zijn aandacht besteedt aan de muziek van de onafzienbare vlaktes, het geluid van tambura’s (soort tokkelinstrumenten) en liederen over geliefden, familie en vaderland. Met het festivalprogramma maak je een onvergetelijke reis door de lange muzikale traditie van Slavonië. Maar je komt ook in contact met de moderne muziek, die niet weg is te denken uit de hitlijsten op de radio. De Gouden Snaren van Slavonië combineert traditie en populaire muziek op een succesvolle manier en garandeert zo dat iedereen aan zijn trekken komt.

In het meest oostelijke deel van de Republiek Kroatië, het stadje Ilok, wordt vanaf 1962 traditioneel de Druivenpluk van Ilok gehouden, voortkomend uit het oude provinciale gebruik dat de boeren zich aan het begin van de oogst verzamelen om de wijngaard te bewaken (pudarina), het werk en de viering van een goed jaar en een goede oogst voor te bereiden en natuurlijk de onvermijdelijke samenkomsten in de wijngaarden te houden. Je kan naar het evenement reizen met een speciaal excursieprogramma “Traminac express” en genieten van culturele evenementen en entertainment, zowel overdag als ‘s avonds. Er zijn allerlei activiteiten, van oude gebruiken in de wijngaard, workshops met deskundigen, entertainment en promotie, tentoonstellingen en sportevenementen, tot folkloristische muziek en concertpodia; dit alles natuurlijk met bijbehorend eet- en wijnaanbod. De activiteiten spelen zich voor het grootste deel af in de oude stadskern en het kasteel.

www.pozeskifestival.hr

www.turizamilok.hr

SLAVONIË www.croatia.hr DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr

111 111


HERFST IN VINKOVCI

ROMBERGS MUZIKALE AVONDEN

Vinkovci 17/09 - 19/09

Belišće, 05/11; 12/11; 19/11 en 26/11; 03/12

Foto: Darko Puharić

Foto: Darko Jančikić

De bewoners van Vinkovci zeggen vaak: Wie eens de sfeer heeft geproefd van de Herfst van Vinkovci zal zeker weer terugkeren! En zo is het. Je kunt je moeilijk ontworstelen aan de sfeer van dit tiendaagse festival in Vinkovci. De hele stad viert feest met haar bezoekers en is ondergedompeld in zang en dans. De Herfst in Vinkovci is een presentatie van folklore, die niet alleen de Slavonische tradities koestert, maar ook de gewoontes en gebruiken van de andere delen van Kroatië. Zo wordt het gevierd dat de natuur ons in dit seizoen beloont voor het werk van een heel jaar. Hoe doordringender de lach en hoe luider het lied, des te groter is de dankbaarheid voor een geslaagde oogst. U kunt meedoen en de sfeer van het verleden in het heden beleven.

Sigmund Romberg is een van de belangrijkste componisten van het begin van de twintigste eeuw. Tijdens zijn verblijf in Amerika componeerde hij vele operettes en filmmuziek. Sommige daarvan werden mondiaal populair, zoals de film Witte sering (Bijeli jorgovan). Een van zijn muzikale medewerkers was George Gershwin. Een deel van zijn jeugd bracht Romberg door in Belišće en dat herdenken zijn medeburgers graag. Hoe ze hem eren kun je te weten komen door het evenement Rombergs muzikale avonden, dat geheel gewijd is aan de promotie van amateurtheater, te bezoeken. www.belisce.net

www.vk-jeseni.hr

112 112

www.croatia.hr SLAVONIË www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR


ZAGRE B


WISSELING VAN DE WACHT VAN HET KRAVATTENREGIMENT

AUDI FIS WORLD SKI CUP “VIP SNOW QUEEN TROPHY” 2012.

Zagreb, januari - december

Zagreb, 03/01 en 05/01

Foto: Academia Cravatica, Vladimir Superina

Foto: Studio Hrg

Het kravattenregiment is een Kroatische cavalerie-eenheid, die in de 17de eeuw grote reputatie verwierf. Dat was niet alleen door hun heldhaftige optreden, maar ook vanwege de kleurige sjaaltjes, die de soldaten rond hun nek droegen. Die sjaaltjes werden genoemd naar de nationaliteit van deze soldaten (Kroaten). Het sjaaltje werd al snel een internationaal modeartikel, waarbij de naam bleef verwijzen naar de Kroaten (in Duitsland Krobatten, in Frankrijk Cravates). In 1664 werd binnen het Franse Koninklijke leger de Kroatische divisie ‘Royal Cravattes’ opgericht, waarmee de uniciteit van de “kravata” (in veel landen het woord voor stropdas) nog eens onderstreept werd. Nog veel meer interessante verhalen liggen op je te wachten als je twintig minuten voor twaalf in de bovenstad bent, voor de wisseling van de wacht. Iedere wisseling van de wacht begint namelijk met een bijzondere ceremonie waarin de wacht wordt voorbereid en de wapens geïnspecteerd. Aan de ceremonie neemt een divisie van 12 soldaten en cavaliers deel. Zij positioneren zich daarna op verschillende plekken: het St. Marcusplein (de zijingang van de kerk), het Jelačić-plein en bij het beeld van Onze Lieve Vrouwe op Kaptol en worden vergezeld van wapensmeden, trompetters, trommelaars, vaandeldragers en de bevelhebber. Het programma geeft de toerist inzicht in de vergeten tradities van het glorieuze verleden van deze soldaten.

Bij volgende editie van de professionele skiwedstrijd Audi FIS World Cup Vip Snow Queen Trophy wordt de nachtelijke slalom voor de dames gehouden op dinsdag 3 januari 2012 en de nachtelijke slalom voor heren op donderdag 5 januari 2012. Aan de wedstrijd nemen ongeveer 75 mannen en 75 vrouwen deel uit ongeveer 28 landen van wel vier verschillende continenten en daarnaast zijn er meer dan 400 equipe-leden en officials aanwezig. Bij Vip Snow Queen Trophy wordt ook het stadscentrum van Zagreb betrokken. Op het hoofdplein wordt namelijk op 2 en 4 januari geloot voor startvolgorde voor de races en worden er concerten gehouden. Daarnaast wordt er een feest gegeven voor de sponsors en de VIP-gasten in de Schrijversclub en voor de teams, journalisten, sponsors en gasten in de Hemingwaybar. Door dit alles wordt het hele evenement sterk geprofileerd op het gebied van sport en amusement. Promotie voor de wedstrijd gebeurt ook via een wekelijkse nieuwsbrief in december en via Facebook, Twitter en YouTube. Deze sociale media werden vorig jaar voor het eerst ingezet voor promotionele doeleinden.

www.academia-cravatica.hr www.zagreb-touristinfo.hr

114 114

www.vipsnowqueentrophy.com

www.croatia.hr ZAGREB www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR


REIS DOOR DE TIJD IN ZAGREB

FESTIVAL VAN ST. MARCUS

Zagreb 14/04 - 29/09

Zagreb 25/04 - 16/05

Foto: VVV Zagreb

Foto: Luka Gusić

Zodra het aprilzonnetje door de laatste winterwolken breekt, begint er op de straten van Zagreb een reeks festivals, waarin je tot aan de herfst kennis kan maken met het verleden van de stad. In de straatjes van de bovenstad ontmoet je personages waardoor Zagreb beroemd is geworden – zangers van oude stadsliedjes, bohémiens, marktvrouwtjes uit de omgeving en vanaf het Zrinjevac-paviljoen klinken opnieuw de wals en de tango. Net zoals in oude films en foto’s uit de goede oude tijd!

De bovenstad van Zagreb vormt het politieke en administratieve centrum van het land. Er zijn daar, net als in het stadscentrum beneden, veel eeuwenoude locaties, die de hartslag van het culturele leven vormen. Talloos zijn de ruimten die bestemd zijn voor de hoge kunsten, vooral voor de muziek. Daarom hebben de organisatoren van het Festival van St. Marcus (Sveti Marko) besloten niet alleen al die concertruimten, maar ook de kerken te gebruiken om Zagreb en zijn gasten enkele dagen gevuld met virtuoze muziek te bieden. Zo zijn er ook voor dit jaar optredens aangekondigd van binnen- en buitenlandse solisten en ensembles, wiens uitvoeringen u ademloos zullen laten toehoren.

www.zagreb-touristinfo.hr facebook.com/zagrebackivremeplov

www.festivalsvmarka.hr

ZAGREB www.croatia.hr DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr

115 115


ZOMER OP DE STROSS Zagreb 25/05 - 02/09

FLORAART Zagreb 30/05 - 03/06

Foto: Proglas

Foto: Floraart

In een van de meest romantische delen van de Bovenstad van Zagreb, de Strossmayerpromenade (Strossmayerovo šetalište), wordt een evenement gehouden in het kader waarvan de bezoekers elke dag gratis concerten van etno, jazz, soul, rock en andere muziekstijlen krijgen aangeboden en van harte welkom zijn in een comfortabele ruimte waarin zich een kunstenaarskolonie en andere bezienswaardigheden bevinden. Verder worden er in het kader van de Zomer op de Stross ook een aantal inmiddels traditionele activiteiten georganiseerd, zoals de viering van de halfjaarwisseling met vuurwerk, de Verkiezing van de mooiste bastaardhond en een modeshow door leerlingen van de Zagrebse school voor textiel en design.

Langs de zuidoever van de rivier de Sava strekt zich een deel van Zagreb uit dat Novi (Nieuw) Zagreb wordt genoemd. Hele delen van Novi Zagreb worden verrijkt met zogenoemde “groene oases”. Een van die oases is Bundek, een meer omgeven door wandelpaden en een speeltuin voor de kinderen. Vanwege haar schoonheid is Bundek de perfecte locatie voor de internationale bloemententoonstelling FloraArt, waar een bonte verzameling aan kleuren en bedwelmende geuren is te vinden en een grote keuze aan sierbloemen te zien is. www.floraart.net

www.ljetonastrosu.com

116 116

www.croatia.hr ZAGREB www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR


CEST IS D’BEST

MARS FESTIVAL

Zagreb 31/05 - 10/06

Zagreb laatste weekend mei of eerste weekend juni

Foto: Proglas

Foto: Dinko Bažulić

Er is geen meter stadscentrum te vinden die niet gebruikt kan worden door straatartiesten. Deze vrolijke, prachtige mensen grijpen iedere gelegenheid om de voorbijgangers op te vrolijken. Sta even stil en lach je de tranen in de ogen om die maffe clown. Beloon hem met een v hij wijdt zijn leven aan het verspreiden van vrolijkheid. Of sluit je ogen en geniet van de muziek van straatmuzikanten. Of sta versteld van de buigzaamheid van het menselijke lichaam waarmee de acrobaat je overrompelt. Laat de jongleurs en vuurspuwers je met hun spektakels hypnotiseren of laat mimespelers en goochelaars de grenzen van je fantasie verplaatsen en wees niet karig met een oprecht applaus, en werp een muntje in de hoed. Al die straatartiesten zijn bij elkaar op Cest is d’best, het festival dat het centrum van Zagreb tien dagen lang omtovert in een vrolijke wereld van circus en straattheater. Nooit is de stad bonter en nooit hangt er een vrolijker sfeer dan wanneer de clowns en hun metgezellen uit alle delen van de wereld het bewind voeren over de straten.

Het Mars Festival is het eerste Twinfestival in Kroatië, naar het voorbeeld van legendarische festivals als Reading/Leeds en Rock Am Ring/ Rock im Park. Het is de bedoeling dat er met de jaren een groot meerdaags openluchtfestival ontstaat, dat in het weekend tegelijkertijd in Zagreb en Ljubljana zal plaatsvinden. In de toekomst zou dit fenomeen zich kunnen uitbreiden richting andere steden in de regio, zoals Sarajevo en Belgrado. Zagreb is de hoofdstad van dit festival, waar ook het grootste deel van de concerten plaatsvindt. Ook de vierde editie zal worden gehouden op de Trnjanskidijk, maar dit keer met een tweedaags programma met een dagelijkse capaciteit van maar liefst 4500 mensen. Het Mars Festival is nog niet begonnen met de onderhandelingen met de artiesten die in 2012 zouden moeten optreden, maar de intentie is om in dezelfde kring van internationaal bekende artiesten te blijven. Op het Mars Festival van 2011 werd opgetreden door 30 Seconds To Mars (USA), Dredg (USA), Električni Orgazam (Servië) en door Kroatische bands als Vatra, Nina Romić en Diskurz. Op het festival in Ljubljana traden Moby(GB), Darkwood Dub (Servië) en TBF (Kroatië) op.

www.cestisdbest.com

www.marsfestival.net

ZAGREB www.croatia.hr DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr

117 117


DE GEHEIMEN VAN GRIČ Zagreb, juni - augustus

INMUSIC FESTIVAL Zagreb 21/06 - 22/06

(vrijdag - zaterdag)

Foto: Nina Đurđević

Foto: Vanja Bertalan

Het toeristisch aanbod in de stad Zagreb is verrijkt met een interessante nachtelijke tour door de Bovenstad Grič. De rondgang door de Bovenstad, die laat in de avond gehouden wordt, is bedoeld voor zowel bezoekers als inwoners van de stad Zagreb die de historische en mysterieuze kant van de hoofdstad van Kroatië willen leren kennen. De bezoekers doen actief mee aan verschillende toneelstukjes waarin gebeurtenissen uit het de geschiedenis van Zagreb worden nagespeeld. Sommige daarvan zullen de bezoekers kippenvel bezorgen en andere zullen de harten doen smelten. De tour is gebaseerd op historische gebeurtenissen, op gedeeltes uit romans van Marija Jurić Zagroka en op bekende stadslegendes. Het late tijdstip, de gekostumeerde gidsen en de acteurs die op een beeldende en interactieve manier gebeurtenissen uit het verleden van Zagreb toegankelijk maken, zorgen ervoor dat dit een heel speciale rondgang is.

Het INmusic Festival is het grootste openluchtfestival in Kroatië. Het wordt jaarlijks gehouden op het Jongereneiland Jarun in Zagreb. In de zes jaar van het bestaan is het festival uitgegroeid tot een evenement van topniveau, dat niet meer weg te denken is van de kaart van de Europese openluchtfestivals. The Times plaatste het op de lijst van 20 beste zomerfestivals in Europa in 2008 en 2009 en het werd genomineerd voor „The European Festival Awards”. Het INmusic Festival organiseert naast een excellent muziekprogramma en kampeerplaatsen op het terrein ook dagtrips naar allerlei aantrekkelijke locaties in Kroatië. Verder is er een uitgebreid culinair aanbod, zijn er allerlei educatieve mogelijkheden en kunnen NGO’s zich presenteren. Bekende artiesten die tot nu toe op het festival hebben opgetreden zijn: Jamiroquai, Massive Attack, Kraftwerk, Nick Cave and The Bad Seeds, Moby, The Prodigy, Franz Ferdinand, Morrissey, Billy Idol, Iggy & the Stooges, The Flaming Lips, Morcheeba, Lily Allen en vele anderen.

www.katapult.hr www.zagreb-touristinfo.hr

www.inmusicfestival.com

118 118

www.croatia.hr ZAGREB www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR


ZOMERAVONDEN VAN ZAGREB

INTERNATIONAAL FOLKLOREFESTIVAL

Zagreb 01/07 - 30/07

Zagreb 18/07 - 22/07

Archief: Concert Management

Foto: Davor Šiftar

Van klassieke muziek en jazz tot folklore; liefhebbers van de serieuzere muziekgenres komen in de zomer in Zagreb volop aan hun trekken. Wandelend door de straten van de bovenstad en de benedenstad word je op iedere hoek verrast door romantische klanken. De Zomeravonden van Zagreb bestaan al 25 jaar en in die tijd hebben er tal van bekende artiesten opgetreden en zijn er vele jonge enthousiaste talenten geïntroduceerd die met hun frisse invalhoek bijdragen aan de actualiteit van het programma.

Het 46ste Internationale Folklorefestival heeft als thema dit jaar ‘kinderen en folklore’. Kinderen zullen dus een belangrijke rol spelen bij de presentaties. Maar daarnaast zullen folkloregroepen van volwassenen uit binnen- en buitenland bijeen komen met daaronder ook enkele folkloregroepen van Kroatische immigranten. Zoals altijd tot nu toe zal ook dit festival worden aangevuld met een expositie (dit keer binnen het thema ‘kinderen’), concerten met traditionele kerkmuziek, etnomuziek en muziekworkshops. De programma’s vinden plaats op twee podia (Gradec en het Jelačić-plein) en de deelnemers zullen ook in andere steden en op de TV te gast zijn.

www.kdz.hr

www.msf.hr

ZAGREB www.croatia.hr DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr

119 119


I.A.A.F. - WORLD CHALLENGE ZAGREB - HANŽEKOVIĆEV MEMORIJAL Zagreb, 04/09

PARTY UNITED ZAGREB Zagreb oktober

Foto: Renato Branđolica

Foto: Vedran Metelko

Dit is de oudste internationale sportwedstrijd van Kroatië. Het is een atletiekwedstrijd waar de beste Kroatische atleten, zoals Blanka Vlašić en Sandra Perković zich meten met de besten ter wereld. Deze memorial, een wedstrijd hordelopen over 110 meter, draagt al vanaf het begin de naam van de vooroorlogse atleet Boris Hanžeković uit Zagreb. In de zes decennia van dat deze atletiekwedstrijd wordt gehouden, heeft Zagreb al honderden Olympische, wereld- en Europese kampioenen en vele wereldrecordhouders te gast gehad.

Onder de slogan ‘De nacht is van jullie’ komen in een nacht de grote namen uit de wereld van de elektronische muziek en van de clubbings brands uit de hele wereld bijeen. Dat worden interessante concerten! De beste en bestbezochte clubs doen mee aan het project. Met een kaartje kan je onbeperkt alle clubs in en het kaartje is ook geldig voor de shuttlebus, die je tot de vroege ochtenduurtjes rijdt van de ene club naar de andere. Als je een liefhebber bent van kwalitatieve elektronische muziek, gepresenteerd door de beste DJ’s of liefhebber van de beste underground, dan heeft Party United alles wat je je maar kunt wensen. Dit is een party die je niet mag missen, want alleen bij Party United danst de hele stad!

www.zagreb-meeting.com

www.partyunited-zagreb.com

120 120

www.croatia.hr ZAGREB www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR


ZAGREB FILMFESTIVAL

ADVENT IN ZAGREB

Zagreb 14/10 - 21/10

Zagreb 03/12 - 24/12

Archief: Zagreb Filmfestival

Foto: Unex grupa d.o.o.

Het Zagreb Filmfestival is de plaats waar alle filmliefhebbers zich verzamelen die openstaan voor nieuwe perspectieven op de moderne filmkunst. Tijdens het festivalprogramma kun je films zien die misschien niet het meest commercieel zijn, maar artistiek des te interessanter. De films die op het Zagreb Filmfestival worden getoond, komen later vaak terug op andere filmfestivals en worden op die manier populair bij het serieuzere filmpubliek. Deze films gaan meestal niet om in de reguliere distributiekanalen. Daarom is dit festival vaak de enige kans om deze films überhaupt een keer te kunnen zien. Rondom de filmvoorstellingen zijn er uitstekende concerten, zodat je niet alleen een bijzondere filmervaring opdoet, maar ook kan genieten van topamusement.

Advent in het hart van Zagreb omvat een hele reeks evenementen op de pleinen van Zagreb in de weken voor kerst. Met hun rijke muzikale en artistieke programma’s dragen ze bij aan de sfeer van advent en kerst in de stad. Geïnteresseerde burgers, toevallige voorbijgangers en gasten kunnen tijdens de advent genieten van gevarieerde programma’s met kinderkoren, toneelensembles, dansgroepen en muziek in alle mogelijke stijlen en kraampjes waar je allerlei passende kerstcadeaus kunt kopen. www.kdz.hr www.adventzagreb.com

www.zagrebfilmfestival.com

ZAGREB www.croatia.hr DALMACIJA - ZADAR www.hrvatska.hr

121 121


FILIALEN VAN HET KROATISCH VERKEERSBUREAU IN HET BUITENLAND

Kroatische Zentrale für Tourismus, Liechtensteinstraße 22 a, 1/1/7 A- 1090 Wien, Österreich, Telefoon: +43 1 585 38 84 Fax: +43 1 585 38 84 20 E-mail: office@kroatien.at

Horvát Idegenforgalmi Közösség, 1054 Budapest, Akademia u. 1, Magyarország Telefoon: +36 1 267 55 88 Fax: +36 1 267 55 99 E-mail: info@htz.hu

Kroatisch Nationaal Bureau voor Toerisme, 1081 GG Amsterdam, Nijenburg 2F, Nederland Telefoon: +31 20 661 64 22 Fax: +31 20 661 64 27 E-mail: kroatie-info@planet.nl

Kroatische Zentrale für Tourismus, 60313 Frankfurt/M, Hochstrasse 43, Deutschland Telefoon: +49 69 23 85 350 Fax: +49 69 23 85 35 20 E-mail: info@visitkroatien.de

Office National Croate de Tourisme, 75116 Paris, 48, avenue Victor Hugo, France Telefoon: +33 1 45 00 99 55, +33 1 45 00 99 57 Fax: +33 1 45 00 99 56 E-mail: croatie.ot@wanadoo.fr

Office National Croate du Tourisme, 1000 Bruxelles, Vieille Halle aux Blés 38, Belgique Telefoon: +32 2 55 018 88 Telefaks: +32 2 51 381 60 E-mail: info@visitcroatia.be

Kroatische Zentrale für Tourismus, 80469 München, Rumfordstrasse 7, Deutschland Telefoon: +49 89 22 33 44 Fax: +49 89 22 33 77 E-mail: kroatien-tourismus@tonline.de

Croatian National Tourist Office, London W6 9ER, 2 Lanchesters, 162-164 Fulham Palace Road, United Kingdom Telefoon: +44 208 563 79 79 Fax: +44 208 563 26 16 E-mail: info@croatia-london.co.uk

Ente Nazionale Croato per il Turismo, 20122 Milano, Piazzetta Pattari 1/3, Italia Telefoon: +39 02 86 45 44 97 Fax: +39 02 86 45 45 74 E-mail: info@enteturismocroato.it

Croatian National Tourist Office, New York 10118, 350 Fifth Avenue, Suite 4003, U.S.A. Telefoon: +1 212 279 8672 +1 212 279 8674 toll-free: 800 829 4416 Ente Nazionale Croato per il Turismo, Fax: + 1 212 279 8683 E-mail: cntony@earthlink.net Via Lucullo 3, 00187 Roma, Italia Telefoon: +39 06 32 11 0396 Narodowy Ośrodek Informacji Fax: +39 06 32 11 1462 E-mail: officeroma@enteturismocro- Turystycznej Republiki Chorwacji, 00-675 Warszawa, IPC Business ato.it Center, ul. Koszykowa 54, Polska Telefoon: +48 22 828 51 93 Chorvatské Turistické Sdružení, Fax: +48 22 828 51 90 110 00 Praha 1, Krakovská 25, E-mail: info@chorwacja.home.pl Česká Republika Telefoon: +420 2 2221 1812 Kroatiska turistbyrån, Fax: +420 2 2221 0793 11135 Stockholm, Kungsgatan 24, E-mail: infohtz@iol.cz, info@htz.cz Sverige Web: cz.croatia.hr Telefoon: +46 8 53 482 080 +46 8 5348 2081 Chorvátske Turistické Združenie, Fax: +46 8 20 24 60 821 09 Bratislava, Trenčianska 5, E-mail: croinfo@telia.com Slovenská Republika, Telefoon: +421 2 55 562 054, +421 2 55 415 415 Fax: +421 2 55 422 619 E-mail: infohtz@chello.sk

122 122

www.croatia.hr INFORMATIE www.hrvatska.hr DALMACIJA - ZADAR

Хорватскоетуристическоесообщество,, 123610 Moscow, Krasnopresnenskaya nab. 12, office 1502, Russia Telefon: +7 495 258 15 07 Fax: +7 495 258 15 93 E-mail: htzmoskva@mail.ru Hrvaška turistična skupnost, 1000 Ljubljana, Gosposvetska 2, Slovenija Telefoon: 386 1 23 07 400 Fax: 386 1 23 07 404 E-mail: hrinfo@siol.net Kroatische Zentrale für Tourismus, 8004 Zürich, Badenerstr. 332, Switzerland Telefoon: +41 43 336 2030 +41 43 336 2031 +41 43 336 2032 +41 43 336 2034 Fax: +41 43 336 2039, E-mail: info@visitkroatien.ch Oficina Nacional de Turismo de Croacia, 28001 Madrid, Calle Claudio Coello 22, esc.B,1°C, España Telefoon: +3491 781 5514 Fax: +3491 431 8443 E-mail: info@visitacroacia.es クロアチア政府観光局 Ark Hills Executive Tower N613, Akasaka 1-14-5, Minato-ku, Tokyo 107-0052 Telefoon: +81 03 6234 0711 Fax: +81 03 6234 0712 E-mail: info@visitcroatia.jp


UITGEVER: Kroatisch Nationaal Bureau voor Toerisme VOOR DE UITGEVER: mr. sc. Niko Bulić, directeur REDACTEUREN: Milo Sršen, Inot Bauman PROJECTADVISEURS: Slavija Jačan-Obratov CONCEPT EN TEKST: K&K Promotion, Kroatisch Nationaal Bureau voor Toerisme VERTALING: Abis, Lutz Taalbeheersing, Kroatisch Nationaal Bureau voor Toerisme CORRECTIE: Lutz Taalbeheersing PROEFLEZEN: Lutz Taalbeheersing FOTO’S: Wij danken alle culturele en toeristische instituten alsmede het Kroatisch nationaal Bureau voor Toerisme voor de samenwerking en het afstaan van fotomateriaal. DESIGN EN GRAFISCH ONTWERP: K&K Promotion DRUK: Kerschoffset Zagreb d.o.o. JAAR: 2012. De uitgever kan niet met absolute zekerheid instaan voor de hier gepubliceerde informatie en draagt geen verantwoordelijkheid voor eventuele fouten of veranderingen van de gegevens. Deze publicatie wordt gratis gedistribueerd.

INFORMATIE

www.croatia.hr

123


Kroatisch Nationaal Bureau voor Toerisme Iblerov trg 10/4, 10000 Zagreb KroatiĂŤ Telefoon: +385 1 4699 333 Fax: +385 1 4557 827 E-mail: info@htz.hr www.croatia.hr

GRATIS

www.facebook.com/croatia.hr www.youtube.com/croatia issuu.com/croatia.hr

/Cultureel-Toeristische-Evenementenkalendar-2012  

http://business.croatia.hr/Documents/2076/Cultureel-Toeristische-Evenementenkalendar-2012.pdf

/Cultureel-Toeristische-Evenementenkalendar-2012  

http://business.croatia.hr/Documents/2076/Cultureel-Toeristische-Evenementenkalendar-2012.pdf

Advertisement