Page 1

s`n`tate, \ngrijire, frumuse]e mai 2010 gratuit

dosar de s~N~TATE:

Schimb`ri mici, \mpliniri mari

25 sfaturi pentru o via]` lung` [i s`n`toas`

vitaminele {i mineralele de la A la Z Farmacia naturii

Plantele \n slujba s`n`t`]ii


Nu rata...

pag. 12 Sfaturi pentru o via]` lung` [i s`n`toas`

pag. 18

Totul despre... autobronzante

Sărbătorile lunii mai Acesta nu va fi un articol elogios pentru 1 mai, Ziua internațională a muncii, și asta pentru că noi sărbătorim cu pasiune munca în fiecare zi (cu excepția weekendurilor, a vacanțelor și a sărbătorilor naționale). Luna aceasta avem mult mai multe prilejuri de bucurie și de petrecere și ți le vom dezvălui în cele ce urmează. Cine știe ce sărbătorim cu fast de ceva vreme încoace în data de 5 mai? Ziua internațională a bărbatului! Nu a celui frumos, sensibil, tandru, mereu atent și generos, acela care știe să asculte o femeie, să o țină în brațe, să-i gătească și să-i facă masaj, acela este Făt-Frumos și trăiește bine-merci în povești. Vorbim despre colegul, prietenul, iubitul, soțul, fratele sau fiul fiecărei doamne. Cei care știu să iubească femeile și care le mai supără uneori. Merită să-i celebrăm cel puțin o dată pe an! Mai ales că pe 25 mai urmează Ziua internațională a familiilor! Și pentru că este exact într-o sâmbătă, ar fi păcat să nu-ți iei familia și să petreceți împreună un sfârșit de săptămână departe de agitația orașului, unde să vă bucurați de vremea frumoasă. Pe 31 mai este Ziua internațională antitutun. Gândește-te numai cum ar arăta lumea fără fumători. Nu că i-am extermina, Doamne ferește! Ci pentru că toți se vor fi lăsat de acest viciu care distruge sănătatea lor și a celor din jur. Ce spui, sunt suficiente motive să decretăm luna mai ca cea mai festivă perioadă din an? La mai multe!

Sumar mai 2010 4 Alergiile sezoniere pot fi prevenite? 6 Ce [tim despre silimarin` 8 Artroza – o afec]iune cu inciden]` mare la seniori

pag. 26 Informa]ii utile pentru p`rin]i de la medicul specialist ORL

10 Consilier Sensiblu 16 Cât de multe [tii despre colesterol? 20 {i b`rba]ii au nevoie de \ngrijire... 22 Farmacia naturii 24 Spune stop fumatului!

25 Cum face fa]` examenelor? 28 Alfabetul s`n`t`]ii: de la vitamina A la zinc

29 Promo]ii Sensiblu 30 Fii p`rintele de care are nevoie copilul t`u la \nceput de drum

31 Promo]ii Sensiblu 32 Adresele farmaciilor Sensiblu 34 |n num`rul viitor...


Alergiile

?

sezoniere pot fi prevenite EXPERT Dr. Sorin Dan Cadar,

medic primar ORL, medic homeopat, Clinica Anima Titan B­dul Nicolae Grigorescu nr. 20, sector 3, tel.: 021/340.40.72 e­mail: titan@clinica­anima.ro

alergiilor respiratorii începe Sîn lunaezonul din luna aprilie și se continuă până iunie inclusiv. Simptomele sunt deosebit de supărătoare și prin ignorare pot evolua către forme grave. Să le enumerăm: nas înfundat sau care curge apos (rinoree), ochi iritați, roșii, care lăcrimează, strănut în salve (10-20 de episoade), tuse uscată, iritativă, uneori cu senzație de sufocare, mâncărime nazală și în cerul gurii (prurit), senzație de sufocare. În afara disconfortului major pe care acest tip de alergie îl produce din punct de vedere medical, pericolul vine de la posibilitatea de evoluție spre astm bronșic, crup laringian (sufocare brutală

= urgență majoră), bronșită cronică, pneumonie, emfizem pulmonar. De asemenea, pot apărea accidente grave: atac vascular cerebral, infarct miocardic sau pulmonar, pneumotorax spontan, hemoragii nazale și oculare (retiniene, conjunctivale).

adverse. Nu în ultimul rând, tratamentul homeopatic se poate administra în siguranță totală nou-născuților, sugarilor, femeilor însărcinate sau care alăptează și vârstnicilor care mai au și alte afecțiuni.

Investigațiile necesare sunt puține, dar foarte importante: hemoleucograma, imunoelectroforeza, spirometria și testele alergice. Consultul medical, la medicul de familie sau specialist, este foarte important. Modalitățile de tratament sunt numeroase. Fiecare metodă terapeutică oferă posibilități multiple. Totuși, terapia homeopatică și-a dovedit de-a lungul timpului eficiența. În plus, este deja cunoscut faptul că prin lipsa contraindicațiilor și a efectelor adverse, acest tip de terapie este de preferat, de multe ori, medicamentelor uzuale care au numeroase contraindicații și efecte

Dar această personalizare este în măsură să o realizeze numai medicul specialist homeopat. Îți urez în continuare o primavară frumoasă, fără alergii! ■

|n concluzie, putem afirma cu cer­ titudine c` alergia respiratorie de prim`var` nu este o problem` de neglijat.

Este evident faptul c` exist` mult mai multe medicamente capabile s` trateze alergia respiratorie, deoarece tratamentul homeopatic este \ntotdeauna un tratament personalizat pacientului.


A

rmurariul (Silybum marianum), folosit \n medicin` de peste 2000 de ani, este recomandat ca remediu \n afec]iunile ficatului [i al vezicii biliare. Silimarina se g`se[te \n semin]ele de armurariu [i este un complex de flavonoide, alc`tuit \n principal din silibin`, silidianin` [i silicristin`.

 Protectorul ficatului Silimarina, puternic antioxidant, stimuleaz` refacerea hepatocitului (celula hepatic`), apari]ia [i dezvoltarea de noi celule hepatice, favorizând sinteza proteinelor. Protejeaz` integritatea membranei celulare a hepatocitelor prin faptul c` \mpiedic` p`trunderea \n celulele

hepatice a unor substan]e hepatotoxice (alcool etilic, substan]e chimice toxice, medicamente cu risc hepato-toxic, toxine rezultate \n urma prelucr`rii alimentelor etc.). Totodat`, silimarina reduce riscul dezvolt`rii calculilor biliari [i favorizeaz` digestia, fluidificând [i eliminând bila. Cercet`rile arat` c` stimuleaz` func]ia anti-toxic` a ficatului. Exist` numeroase studii care au descoperit o leg`tur` \ntre administrarea de silimarin` [i capacitatea de protec]ie a ficatului \n cadrul diverselor afec]iuni (ciroz`, hepatite, alte boli hepatice). Alte studii de specialitate au relevat faptul c` suplimentele cu silimarin` scad rata decesului cu pân` la 10%.

Ce [tim despre

` n i r a m i l si Aceasta este un extract din armurariu, o plant` cunoscut` la noi sub numele de ciulinul laptelui.

 Suplimentarea cu similarin` Iat` care sunt situa]iile care indic` suplimentarea cu acest extract deosebit de benefic pentru organism: boli hepatice, afec]iuni ce implic` tratamente medicamentoase pe termen lung, alcoolism. Suplimentele cu silimarin` se dovedesc eficiente [i \n cazurile de intoxica]ii cu metale grele sau cu ciuperci otr`vitoare.

 Cum se administreaz` Sub form` de pulbere: semin]e proasp`t râ[nite (\ntrucât se oxideaz` foarte repede dup` râ[nire)

de 3-4 ori pe zi câte o linguri]` cu 30 minute \nainte de mese, se ]ine sub limb` 10 minute, apoi se \nghite cu un pahar de ap`. Se mai poate administra sub form` de ceai ne\ndulcit (din pulbere de semin]e de armurariu). Ca supliment nutritiv se recomand` administrarea unei tablete de una-dou` ori pe zi, numai la recomandarea medicului sau a farmacistului. Fiind un produs natural, silimarina este foarte bine tolerat` de organism [i nu are efecte adverse sau toxice. n


L’ERBOL ARIO Hidratante, emoliente, echilibrate: acestea sunt calit~]ile produselor din cea mai senzual~ gam~ de baie de la L’Erbolario. Extractul de nalb~, revigorant [i cu efect de catifelare, uleiuI de migdale dulci, cu propriet~]i elasticizante [i calmante, sunt ideale chiar [i pentru pielea uscat~ [i sensibil~. L’Erbolario te a[teapt~ în Sensiblu Promenada Mall cu idei de cadouri inedite înv~luite în aroma prim~v~ratic~ a iri[ilor. Încânt~­]i sim]urile, testeaz~ [i tu!

Dulce, luminoas`, delicat`. Atingerea irisului.

Produsele L’Erbolario se g`sesc numai \n farmaciile Sensiblu selec]ionate. www.sensiblu.com L’Erbolario ader` la standardul interna]ional „STOP TESTELOR PE ANIMALE!“. Toate produsele sale sunt controlate de ICEA (Institutul de Certificare Etic` Ambiental`) pentru LAV (Liga anti­vivisec]ie).


EXPERT

Dr. Octavia Mironescu, Medic specialist, Medicin` de familie, Clinica Anima Titan

Simptome [i diagnosticare În stadiul incipient durerea este de intensitate redusă și inconstantă, se accentuează la efort și la ridicarea de greutăți, ajungând ca în stadiile avansate ale bolii să fie continuă (în repaus și chiar noaptea). Redoarea articulară reprezintă durerea apărută la mobilizarea articulației după repausul nocturn sau imobilizarea articulației o anumită perioadă. Zgomote articulare se pot palpa sau auzi la mobilizarea articulației. Principala investigație de laborator recomandată este examenul radiologic, care, împreună cu manifestările clinice, pun diagnosticul.

METODE DE TRATAMENT:

ARTROZA –

o afec]iune cu inciden]` mare la seniori

edicul de familie se confruntă destul de frecvent cu M o patologie reumatică, majoritatea cazurilor fiind reprezentate de boala degenerativă articulară. Această boală afectează cu precădere persoanele cu vârsta de peste 50 de ani, 80% din persoanele cu vârsta cuprinsă între 55 și 64 de ani prezentând semne radiologice de artroză. Însă modificări radiologice de tip artrozic au fost observate și la persoane mai tinere. Factorii sistemici implicați în apariția fenomenului artrozic sunt: vârsta, obezitatea, sexul (femeile fiind afectate mai frecvent), modificările circulației venoase, diabetul zaharat, hipotiroidia, guta, dislipidemiile. Frigul și umiditatea crescută favorizează exacerbarea manifestărilor clinice, clima caldă și uscată având influență benefică. Dintre factorii locali amintim: suprasolicitările articulațiilor și alterările arhitecturii articulare ce pot fi congenitale (displazia congenitală de șold) sau dobândite (fracturi, luxații, poliartrita reumatoidă).

` Ca m`suri generale de tratament se recomand`: evitarea activit`]ilor fizice suprasolicitante, ridicarea greut`]ilor, mersul [i ortostatismul prelungit, corectarea posturilor vicioase, protejarea articula]iilor prin echipamente de protec]ie [i \nc`l­ ]`minte corespunz`toare, reducerea greut`]ii corporale. ` Se recomand` medica]ia analgetic` [i antiinflama­ toare. Acetaminofenul poate fi la fel de eficient [i mai pu]in toxic decât antiinflamatoarele nesteroidiene. Celor care nu prezint` amelior`ri sub tratament cu acetaminofen asociat cu m`surile nefarmacologice li se vor prescrie acid acetilsalicilic sau alte antiinflamatoare nesteroidiene (ibuprofen, ketoprofen, diclofenac, indometacin etc.). |n timpul puseurilor inflama­ torii se pot recomanda infiltra]iile intraarticulare cu produse cortizonice retard, dar numai \n urgen]e medicale, infiltra]iile repetate compromi]ând articula]ia. Medica]ia cu ac]iune pro­ tectiv` sau trofic` presupune tratament cu glucozaminosulfat. ` Terapia de recuperare prin fizioterapie ac]ioneaz` asupra durerii, contracturii musculare, hipotoniei musculare [i mobilit`]ii articulare. ` Când articula]ia [oldului sau a genunchiului este grav afec­ tat`, cu \ngreunarea mersului [i persisten]a continu` a durerii, protezarea total` amelioreaz` simptomele [i red` func]io­ nalitatea. Invaliditatea nu este atât de sever` \n cazul artrozei comparativ cu poliartrita reumatoid`, \ns` simptomatologia poate fi destul de accen­ tuat` [i limiteaz` mult activitatea. Necesitatea unor programe de exerci]iu fizic sub supraveghere medical`, dietele pentru reducerea greut`]ii corporale, concediile medicale, medica]ia, terapia de recuperare [i \n ultim` instan]` tratamentul chirurgical fac din aceast` afec]iune o boal` costisitoare pe termen lung. ■


Sfaturi s§n§toase de la Sensiblu

EXPERT Farmacist Alice David, Senior

Pharma Brand Manager Sensiblu

m 26 de ani și încă am acnee: A puncte negre în zona T și periodic coșuri. Să merg la cosmeticiană pentru

extragerea acestora? Și dacă da, ce produse îmi recomandați pentru prelungirea efectului tratamentului cosmetic? (Miruna David, Deva)

|]i recomand s` mergi la un cabinet cosmetic pentru un tratament cosmetic corect. Men]ine pielea curat` pe durata tratamentului: spal`­te pe fa]` de dou` ori pe zi, dar cu un s`pun blând [i mi[c`ri lente. Evit` cur`]area excesiv` – aceasta poate cauza irita]ii [i agravarea acneei. Excesul de ap` [i de s`pun, precum [i mi[c`rile prea vigu­ roase pot usca [i irita pielea. Nu folosi exfoliante [i lo]iuni pe baz` de alcool. Ai grij` s` respec]i o diet` echilibrat` [i bogat` \n cereale, legume, fructe [i pe[te [i s` consumi o cantitate suficient` de lichide – apa ajut` la eliminarea toxinelor [i men]ine umiditatea pielii \n limite adecvate. |n timpul verii, protejeaz`­]i pielea \mpotriva radia]iilor solare. Folose[te produse cosmetice testate dermatologic care au men]ionat pe etichet`: necomedogenic sau neacneigenic (nu \ncarc` [i nu blocheaz` porii). Po]i folosi din gama Walmark Acneon tablete, un supliment nutritiv special creat pentru \ngrijirea natural` a pielii. Acneon activeaz` mecanismul natural de ap`rare a pielii, contribuind la ob]i­nerea unui ten curat [i frumos, f`r` co[uri. Acneon con]ine substan]a activ` Praventin™, o protein` extras` din lapte care se ob]ine printr­o procedur` special` [i care ajut` la \ncetinirea dezvolt`rii bacteriilor ce determin` instalarea acneei. Produsul reduce \nro[irea pielii [i \mbun`t`]e[te s`n`tatea [i aspectul ei. Doza recoman­ dat` este de o tablet` pe zi. Pentru efecte scontate, se recomand` administrarea pe o perioad` de minim opt s`pt`mâni.

ziua, aș dori să aflu dacă există vreun tratament Bună pentru estomparea cearcănelor. Vă mulțumesc! (Clara Ionescu)

|]i recomand Oenobiol Regard ce este un supliment nutritiv special creat pentru frumuse]ea ochilor. Con]ine vitamina C (60 mg) [i bioflavonoizi din fructe (extracte din struguri [i afine) ce au efect de detoxifiere [i drenare. Ac]ioneaz` asupra conturului ochilor reducând re]inerea apei [i decolorarea cearc`nelor. Oenobiol Regard \mbun`t`]e[te oxigenarea [i cre[te fluxul sanguin la nivelul ]esuturilor cu efect de tonifiere. Pentru cearc`ne se administreaz` dou` tablete pe zi timp de o lun` cu recomandarea de a se repeta tratamentul.

Scrie­ne [i te premiem! Farmaci[tii Sensiblu sunt la dispozi]ia ta [i prin intermediul revistei Blu! Trimite \ntreb`rile tale pe adresa: Str. Ciobanului nr. 133, Mogo[oaia, jude]ul Ilfov 07715 sau pe e­mail, la adresa: cristina.iordan@adpharma.ro (cu specifica]ia pentru consilierul Sensiblu). Cele mai interesante \ntreb`ri vor fi publicate \n edi]ia Blu din iunie [i una dintre ele va fi premiat` cu un CADOU de la L’Erbolario – o crem` pentru protec]ie solar` [i un gel dup` expunerea la soare.

ă rog ajutați-mă cu un sfat: în ultima perioadă am luat în greutate, nu mănânc atât de mult ziua V când sunt la muncă, dar seara când vin acasă și stau la televizor, mănânc și de câte două ori. Ce pot să iau?

(Cătălina Șutaru, București) Este important s` respec]i mesele principale ale zilei [i s` \ncerci s` evi]i gust`rile dintre mese sau m`car s` \nlocuie[ti gust`rile (sendvi[uri, sticksuri, s`r`]ele etc.) cu fructe [i legume. XL­S Calorie Reducer este un supliment alimentar [i con]ine 750 mg chitosan (extract din crustaceu marin). Fibrele naturale de chitosan con]inute de gel se combin` cu gr`simile alimentare [i colesterolul, formând un complex fiziologic insolubil care trece prin sistemul digestiv f`r` a fi digerat. O tablet` are capacitatea de a absorbi 74 g gr`sime, ce se elimin` apoi din organism pe cale natural`. Prin acest proces absorb]ia de colesterol [i gr`simi \n organism este redus`. Mai mult, fibrele de chitosan expandate produc o u[oar` senza]ie de sa]ietate. Pentru reducerea greut`]ii se iau una sau dou` tablete de dou` ori pe zi, \naintea unei mese principale. ■


1

NU S~RI PESTE MICUL­DEJUN Indiferent cât de tare te-ai grăbi dimineața, nu pleca de acasă fără să fi mâncat ceva: cereale cu lapte sau iaurt, fructe proaspete, un sendviș, orice. Astfel, vei avea mai multă energie întreaga zi!

2

BEA CEAI VERDE ZILNIC Datorită polifenolilor pe care îi conține (substanțe antioxidante) acesta contribuie la reducerea riscului de cancer și boli de inimă, scăderea colesterolului, prevenirea diabetului zaharat și a accidentului vascular cerebral. Consumul regulat de ceai verde (trei-patru cești) te ajută să arzi mai repede grăsimile.

Sfaturi pentru ...{i au tr`it ferici]i pân` la adânci b`trâne]i... Dac` \]i dore[ti s` tr`ie[ti ca­n pove[ti, respect` sugestiile noastre pentru o via]` s`n`toas`. Sunt schimb`ri mici care­]i vor aduce \mpliniri mari.

o via]§ lung§ [i s§n§toas§


5

3

HIDRATEAZ~­TE Degeaba încerci să ai un stil de viață sănătos dacă nu consumi suficiente lichide. Obișnuiește-te să bei puțină apă la fiecare jumătate de oră și vei simți ce beneficii va avea această schimbare asupra frumuseții și sănătății tale!

4 COENZIMA Q10 – SECRETUL TINERE}II

Coenzima Q10 este o substanță naturală, produsă în organism. Coenzima Q10 este prezentă în fiecare celulă a organismului, dar în special în cele cu activitate foarte intensă precum ficatul, inima sau creierul. Producerea de către organism a coenzimei Q10 începe să scadă după vârsta de 30 de ani, iar după vârsta mijlocie carențele de coenzima Q10 sunt deja unele serioase. Pentru a se păstra cantitatea necesară de Q10 în organism este necesară utilizarea suplimentelor alimentare care, în plus față de sporirea nivelului de Q10 din sânge, stimulează producția proprie de Q10 a organismului.

CE ESTE CU ADEV~RAT IMPORTANT Vitamina C este esen]ial` pentru men]inerea s`n`t`]ii [i tinere]ii. Consum` cât mai multe fructe [i legume ce abund` \n aceast` vitamin`­minune!

6

SOMNUL DE FRUMUSE}E Probabil că ești o persoană activă care doarme maxim șase ore pe noapte. S-ar putea să reziști în ritmul acesta, dar dacă vrei să fii de cursă lungă, e cazul să reconsideri intervalul de timp acordat odihnei... Acesta trebuie să fie de opt ore pe noapte. Foarte important este și felul în care dormim: camera trebuie aerisită înainte de culcare, patul și așternuturile să fie potrivite, în cameră să fie întuneric și liniște. Nu te culca prea târziu în noapte, oricât de târziu te-ai trezi dimineața, nu vei fi proaspăt și revigorat după somn.

7

O VIA}~ DULCE CA MIEREA

Consum­o zilnic! Aceasta neutralizeaz` toxinele, contribuie la vindecarea ulce­ rului de stomac, combate toxiinfec]iile alimentare, infec]iile cu Escherichia coli [i Salmonella. Mierea este energizant` [i contribuie la s`n`tatea muscular`.

8

GINSENGUL – R~D~CINA VIE}II Folosită din cele mai străvechi timpuri, rădăcina de ginseng alungă oboseala și fortifică organismul. Conține saponine, bogate în antioxidanți ce ajută la încetinirea procesului de îmbătrânire și la întărirea sistemului imunitar. Ginsengul este un bun afrodisiac, prevenind disfuncțiile sexuale atât ale bărbaților, cât și ale femeilor, și un bun tonic cerebral.

9

NUCILE – ALIMENTE MINUNE Acestea sunt bogate în acizi grași esențiali, potasiu și fibre. Conțin vitaminele C, E și betacaroten, încetinind procesul de îmbătrânire al organismului și scăzând riscul apariției bolilor cardiovasculare.

10

|NOTUL – UN SPORT GRA}IOS Dacă te dor încheieturile și spatele și vrei să faci mișcare, încearcă înotul! Apa te susține și preia din presiunea asupra articulațiilor. Nu vei lucra decât împotriva greutății tale și a apei. Este un sport plăcut, relaxant și eficient, fără pericol de accidentare.


11

|NCEARC~ HOMEOPATIA Printre avantajele homeopatiei putem enumera faptul că poate fi aplicată tuturor categoriilor de vârstă, de la copilul nou născut până la vârste foarte înaintate, dar și faptul că folosește ca materie primă numai substanțe 100% naturale, în diluții foarte mici. Astfel, nu există pericolul unui răspuns negativ al organismului, de tipul alergiilor sau intoleranțelor – nu are contraindicații, efecte adverse sau efecte secundare.

14 SAVUREAZ~ PREZENTUL Nu lăsa viața să treacă în timp ce-ți planifici viitorul! Nu-ți trăi viața visând, fii mai prezent în clipă! Gândește-te la ce faci astăzi, cum te organizezi pentru a-ți trăi cît mai frumos viața. Nu lăsa să treacă nicio zi din viața ta fără să-ți fi îndeplinit o mică plăcere. Lasă loc spontaneității și vei avea o viață colorată, veselă, imprevizibilă!

15

MAI U{OR CU ALCOOLUL Uneori, după două-trei pahare de alcool viața ni se pare mai ușoară, mai lipsită de griji. Nu lăsa ca acest lucru să devină un obicei! Alcoolul este un drog care în cantități mai mari îți poate distruge sănătatea. Vinul roșu poate fi consumat regulat, dar cu moderație, el fiind bogat în flavonoide, substanțe antioxidante ce încetinesc procesul de îmbătrânire.

12

GIMNASTICA MIN}II Un studiu publicat de New England Journal of Medicine a descoperit că participarea la activități de relaxare (rebusuri, jocuri de masă, lectură) reduce riscul apariției bolii Alzheimer cu aproape o treime.

13

P~STREAZ~ O ATITUDINE POZITIV~ Fii extrovertit și plin de energie, fericirea este molipsitoare! Iartă greșelile altora – renunțarea la sentimentele dușmănoase reduce stresul. Întărește-ți încrederea în tine, amintește-ți de realizările pe care le-ai avut și asumă-ți greșelile, nimeni nu este perfect.

16

ATEN}IE LA TENSIUNEA ARTERIAL~! Odată cu înaintarea în vârstă trebuie să previi apariția tensiunii arteriale crescute printr-un regim alimentar echilibrat, exerciții fizice regulate, reducerea excesului de greutate.

17

M~NÂNC~ PU}IN~ CIOCOLAT~

Studiile arat` c` ciocolata neagr` (cea cu 70% cacao) ajut` la preve­ nirea bolilor inflamatorii [i a celor cardiovasculare, precum [i la \ncetinirea \mb`trânirii.

18

RENUN}~ LA FUMAT Mai este nevoie să-ți amintim ce ravagii fac țigările în organism? Hai să ne concentrăm pe aspectele pozitive ale renunțării la fumat. S-a demonstrat că reducerea nivelului de monoxid de carbon din sânge are loc la 12 ore de la ultima țigară fumată. Îmbunătățirea circulației sanguine și a funcției respiratorii se petrece în două săptămâni de la renunțare. După o lună dispar primele efecte ale fumatului, iar dupa cinci ani și acela de risc de accident vascular și cancer.


19

MASAJUL CEL T~M~DUITOR Pe lângă reducerea stresului, terapia prin masaj a fost folosită de-a lungul timpului pentru ameliorarea simptomelor unor boli variate, precum migrenele, durerile de spate, de gât etc. Unii experți speculează faptul că masajul ar putea chiar activa sistemul imunitar al organismului.

20

ENERGIE DE LA NATUR~ Nimic nu este mai relaxant și mai energizant decât o plimbare în mijlocul naturii. Încarcă-te cu energia copacilor, pământului, râurilor de munte! Un weekend la aer curat alungă stresul acumulat în timpul săptămânii.

21

DESCHIDE­}I SUFLETUL Una dintre cele mai bune modalități de reducere a stresului este să vorbești despre propriile sentimente cu o persoană în care ai încredere, fie că este un partener de viață, un prieten sau chiar un psiholog, acest lucru te poate ajuta să te detașezi de probleme și să detensionezi o situație stresantă care-ți poate afecta sănătatea pe termen lung.

22

NU NEGLIJA ASPECTELE EREDITARE Fiecare dintre noi este dotat cu o moștenire genetică pe care trebuie s-o cunoaștem pentru a ne putea feri de apariția anumitor afecțiuni la care suntem predispuși. Dacă în familia ta au fost cazuri de cancer de sân, fă-ți o mamografie în fiecare an.

23

EFECTELE BENEFICE ALE GINKGO BILOBA Extractul din acest arbore milenar ajută la îmbunătățirea memoriei, a circulației, în special către creier, dar și a circulației periferice, previne atacul de cord și accidentul vascular cerebral, ajută la recuperarea după infarcte și accidente vasculare cerebrale, ginkgo fiind recomandat, în special, seniorilor.

24

MEN}INE­}I GREUTATEA Kilogramele în plus nu sunt numai o problemă de ordin estetic, dar îți pot afecta sănătatea! Dacă ești supraponderală, riscul de a suferi de boli cardiovasculare crește. Fertilitatea este și ea amenințată, nu mai vorbim de problemele încheieturilor și ale spatelui (care suportă o presiune mult mai mare datorată excesului de greutate). Așadar, cântărește-te săptămânal și ia măsuri ori de cîte ori apare un kilogram nedorit...

25

|NVA}~ S~ SPUI NU Multora dintre noi le este greu să spună acest cuvânt. Totuși, atunci când îl folosim eficient, ne putem diminua nivelul de stres, ne facem mai mult timp pentru lucrurile plăcute, ne facem viața mai frumoasă (și mai lungă). Acceptarea de a face multe favoruri pentru cei din jurul nostru ne poate priva de timp, această constantă din ce în ce mai prețioasă din viața noastră. Începe prin a refuza unele favoruri. La început s-ar putea să te simți puțin vinovat, dar apoi, bucurându-te de timpul acordat lucrurilor cu adevărat importante te vei simți mai fericit. ■


EXPERT Dr. Octavia Mironescu, Medic specialist, Medicin` de familie, Clinica Anima Titan

Cât de multe [tii despre

?

colesterol

Colesterol r`u, trigliceride, ce \nseamn` toate acestea? Iat` un articol care te va l`muri [i te va ajuta s` r`mâi s`n`tos.

Evaluarea riscului cardiovascular presupune efectuarea unui set de analize pentru determinarea profilului lipidic. Pentru aceasta este necesară măsurarea colesterolemiei totale, a fracțiilor: LDL colesterol („colesterolul rău“), HDL colesterol („colesterolul bun“) și trigliceridelor. Pentru adulți, menținerea unui nivel de colesterol total mai mic de 200 mg/dl este de dorit. Concentrația LDL colesterolului trebuie menținută sub 100 mg/ dl pentru minimalizarea riscului asociat. În același scop trebuie încercată menținerea HDL colesterolului la un nivel cât mai mare (ideal peste 60 mg/dl).

Tratamentul presupune modificarea stilului de via]`

C

oncentrația sanguină de colesterol este un indicator al riscului de boală cardiovasculară. Factorii de risc pentru hipercolesterolemie sunt: fumatul, obezitatea, dieta bogată în grăsimi saturate, sedentarismul, hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, istoricul familial de boli cardiovasculare, consumul de alcool. Hipercolesterolemia nu are manifestări clinice în stadiile incipiente. Valorile constant crescute ale colesterolului predispun la ateroscleroză (depunerea de grăsimi la nivelul arterelor, cu evoluție progresivă de la îngustarea vasului până la ocluzia completă). Afectarea inimii determină cardiopatia ischemică, cu manifestări începând de la oboseală până la eforturi mici, însoțită uneori de durere în piept, până la infarct miocardic acut. La nivel cerebral, manifestările sunt absente sau discrete, dar severitatea afectării nu este corelată cu absența simptomelor, de multe ori un accident vascular cerebral se declanșează la persoane aparent sănătoase.

` Scap` de kilogramele \n plus! ` M`nânc` s`n`tos: • O diet` bogat` \n fibre [i mân­ c`ruri slabe \n gr`simi pot ajuta la fel de bine ca [i medica]ia cu statine pentru anumite persoane. • Consum` gr`simi s`n`toase (ulei de m`sline, alune, migdale, nuci). • Limiteaz` consumul de colesterol. Cantit`]i mari de colesterol se g`sesc \n organe, g`lbenu[uri de ou [i produse din lapte integral. • Consum` cereale integrale: pâine [i paste din cereale integrale, fulgi de ov`z, t`râ]e de grâu. Consum` cât mai multe fructe [i legume. • M`nânc` pe[te. Codul [i tonul con]in pu]ine gr`simi saturate [i colesterol, somonul [i heringul sunt boga]i \n acizi omega­3.

` Evit` consumul de alcool. ` F` sport regulat – mers pe biciclet`, \not, fitness etc. ` Renun]` la fumat! Dac` dup` ce ai luat aceste m`suri, nivelul colesterolului ([i \n special al frac]iunii LDL) r`mâne ridicat, se reco­ mand` un tratament medicamentos. Medicamentele cel mai des folosite sunt: statinele (simvastatin, ator­ vastatin, fluvastatin), colestiramina, ezetimib sau combina]ii (ezetimib + simvastatin). Pentru pacien]ii ce prezint` asociat hipertrigliceridemie, medicul poate prescrie: fibra]i (fenofi­ brat, gemfibrozil), niacin [i combina­ ]ii ( niacin + statina). Bolile cardiovas­ culare pot fi prevenite prin efectuarea periodic` a unor analize uzuale [i printr­un regim de via]` s`n`tos. ■


Totul despre...

autobronzante Cu un deceniu \n urm`, autobronzantele l`sau mult de dorit. |ntre timp, industria cosmetic` a evoluat [i formulele produselor s­au \mbun`t`]it.

A

m amintiri teribil de amuzante despre prima experien]` cu autobronzantele. Mi­a trebuit mult curaj [i mult` camuflare s` ies din cas` dup` ce am aplicat o lo]iune autobronzant` pe \ntreg corpul, in­ clusiv pe fa]`. Ar`tam de­a dreptul \nfrico[`tor, aveam o culoare porto­ calie [i eram br`zdat` de dungi. Am \ncercat toate exfoliantele, sucurile de l`mâie [i bure]ii de baie pentru a „smulge“ bronzul de pe mine. |ntr­un final, doar timpul a rezolvat acest lucru. Ast`zi putem spune c` autobronzantele au evoluat mult [i sunt alternative s`n`toase [i estetice ale bronzului natural. Ingredientul activ din produsele au­ tobronzante este DHA (dihidroxiace­ tona), un zaharid care reac]ioneaz` cu aminoacizii de la nivelul stratului

extern al tegumentului [i determin` colorarea pielii, asem`n`toare bronzului natural. Cu cât mai mult DHA se afl` \n crema bronzant`, cu atâtea nuan]e mai \nchise se va bronza [i piela ta. Primele efecte dup` aplicarea auto­ bronzantului se v`d \n scurt timp, \n unele cazuri dup` 45 de minute, o or` \n cazul altor produse. Autobronzantele nu includ ingre­ diente cu propriet`]i de protec]ie solar`. A[adar, dac` folose[ti auto­ bronzantele, nu uita s` aplici [i produsele de protec]ie solar`.

Folosirea autobronzantelor este sigur` deoarece nu necesit` expunerea la ultraviolete. Previne \mb`trânirea prematur` [i apari]ia cancerelor de piele.

PRIMUL PAS: exfoliere + hidratare |nainte de aplicarea unui autobronzant este bine s` faci un gomaj pentru a \ndep`rta celulele moarte de pe suprafa]a pielii. Astfel, aplicarea autobronzantu­ lui va fi mult mai uniform`. Nu uita s` hidratezi bine pielea \nainte. Insist` pe zonele mai uscate (coate, genunchi) deoarece dac` nu sunt hidratate acestea vor absorbi o cantitate mai mare de autobronzant [i vor fi mai bronzate f`]` de restul corpului.

AL DOILEA PAS: aplicare |ncepe aplicarea dinspre picioare [i continu` de jos \n sus, având grij` s` masezi bine pentru ca lo]iunea s` intre \n piele (s` nu r`mân` zone \n care crema n­a fost \ntins`). Nu uita s` speli cu grij` excesul de crem` de pe mâini, \n special dintre degete, pentru a nu r`mâne cu mâinile p`tate. Nu te \mbr`ca ime­ diat dup` aplicare, ri[ti s`­]i p`tezi hainele. A[teapt` circa 15 minute! Po]i repeta aplicarea ori de câte ori dore[ti, pân` la ob]inerea nuan]ei dorite. Apoi, pen­ tru a \ntre]ine respectiva culoare e nevoie s` repe]i aplicarea o dat` la patru zile. Din când \n când s` mai faci un gomaj pentru reunificarea culorii pielii.

AVANTAJELE autobronzantelor Mai este nevoie s` spun c` aceste produse nu sunt nocive precum razele solare? Ob]ii o culoare fru­ moas` [i uniform` f`r` riscul apari]iei cancerului de piele, al \mb`trânirii pielii sau al arsurilor solare. Ce zici, nu sunt motive excelente s` le \ncerci [i tu? ■


Crampele musculare sunt contrac]ii bru[te ale unuia sau mai multor mu[chi. Popular se mai numesc [i cârcei [i pot fi teribil de durero[i, nu mai spunem c` nu mai po]i folosi mu[chii afecta]i pân` nu cedeaz` durerea...

Crampele

musculare

C

ârceii pot apărea în orice zonă, dar cei mai frecvenți sunt la nivelul picioarelor. Scapă de ei întinzând mușchiul contractat. Masează și încordează mușchiul pentru a dispersa tensiunea rămasă. În cazul crampelor la nivelul gambelor, susține greutatea pe piciorul afectat și îndoaie ușor genunchiul sau trage degetele de la picior spre tibie.

` Cum se manifest`? Simptomele crampelor musculare includ: durere musculară acută și ascuțită care deseori apare la picior, o formațiune dură de țesut muscular care poate fi simțită sau este vizibilă sub piele. Crampele musculare nu sunt o afecțiune în sine, în schimb pot fi simptomele altor afecțiuni, nervoase, tiroidiene sau ale unor dezechilibre hormonale. Totodată, ele pot fi și un semn al hipoglicemiei, hipocalcemiei sau al anemiei.

` Cauzele apari]iei Factorii care favorizează crampele sunt inflamațiile, infecțiile, circulația deficitară, frigul, sarcina, iritația mușchilor sau a nervilor, prea mult sau prea puțin exercițiu fizic, rănirea unui mușchi, alergia sau microembolia, deshidratarea, loviturile, întinderile musculare. Simpla menținere într-o poziție o peri-

Cum le po]i preveni?

oadă mai mare de timp poate determina apariția crampelor musculare. Cea mai frecventă cauză de apariție a crampelor musculare la atleți este reprezentată de suprasolicitare și deshidratare în timpul activității fizice desfășurate într-un mediu supraîncălzit. Cantități prea mici de potasiu, calciu, magneziu în dietă pot contribui la apariția crampelor la gambe; unele medicamente diuretice prescrise pentru tratarea hipertensiunii arteriale provoacă pierderi de potasiu.

F` exerci]ii fizice moderate \n fiecare zi. Este bine s` consumi lichide \nainte de exerci]iile fizice, \n timpul activit`]ii fizice [i dup` terminarea acestora, pentru a preveni pierderile de lichide. F` o baie cald` \nainte de a adormi. M`nânc` legume proaspete (creson, p`trunjel), fructe, cereale integrale [i produse lactate cu un con]inut sc`zut de gr`sime pentru a furniza mu[chilor calciu, fier, magneziu, potasiu [i zinc, de care au nevoie pentru a func]iona corect. Bea multe lichide. Medicul poate recomanda exerci]ii de \ntindere care vor reduce riscul apari]iei crampelor musculare. ■


{i b`rba]ii

au nevoie de \ngrijire... Un b`rbat care are grij` de tenul s`u [i de aspectul fizic, \n general, nu trebuie privit cu suspiciune. Ba dimpotriv`, trebuie consiliat [i \ncurajat s` arate impecabil!

Obrazul sub]ire... cu grij` se \ntre]ine Din când \n când poate fi sexy ca un b`rbat s` poarte barb` de­o zi [i s` aib` un aer u[or neglijent. Dar la serviciu trebuie s` arate altfel. De aceea este important s`­[i rad` barba \n fiecare zi. De multe ori, din aceast` cauz`, pielea fe]ei se irit` [i sub ac]iunea prafului pot ap`rea mici bubi]e la nivelul b`rbii (foliculita). Ce este de f`cut? Evit` folosirea \n comun a prosoapelor, spal`­te zilnic pe fa]` cu un s`pun antibacterian, evit` s` scarpini zona, spal`­te des pe mâini, mai ales dac` pui mâna pe fa]`, evit` folosirea aparatului de ras pe zonele afectate sau, dac` acest lucru nu este posibil, schimb` lama dup` fiecare utilizare.

Talcul lichid Corteccia, de la L’ERBOLARIO, las` pielea perfect uscat` [i o \nv`luie \n aroma verde, cu iz de p`dure. Spuma de ras [i Gelul dup` ras din gama Periplo, tot de la L’Erbolario, cu extract de cimbri[or alb [i dafin asigur` un b`rbierit u[or [i o piele hidratat` [i proasp`t` dup` ras.


Ritualul zilnic de \ngrijire Faptul c` b`rba]ii nu au pielea la fel de fin` ca a femeilor nu \nseamn` c` ei n­ar trebui s` aib` grij` de tenul lor. {i ei sufer` uneori de acnee, puncte negre, ten deshidratat sau gras, riduri [i alte probleme estetice. |n fiecare zi ar trebui s` foloseasc` un produs de cur`]are a tenului, sub form` de lo]iune sau de gel, apoi o lo]iune tonic` [i, \n final, o crem` care s` hidrateze bine pielea. Din când \n când este indicat` folosirea anumitor scruburi care s` \ndep`rteze pielea uscat` [i s` redea aspectul proasp`t al tenului.

De la BOOTS \]i recomand`m gama Botanics Men (\n special Gelul de cur`]are [i Crema hidratant` cu SPF 12, ambele pentru tenul normal) [i gama Expert Men. Din aceast` gam`, produsele­vedet` sunt: Exfoliantul pentru fa]` (\nainte de ras), Crema hidra­ tant` SPF15 (cu aloe vera [i vitamina E) – ofer` hidra­ tare 24 ore – [i Gelul de cur`]are pentru fa]` (cu aloe [i pro­vitamina B5) care hr`ne[te pielea.

Tratamente cosmetice recomandate M`[tile cosmetice pot fi [i ele de ajutor, mai ales \n cazul tenului obosit sau necorespunz`tor hidratat. Ele se folosesc cel pu]in o dat` pe s`pt`mân`. Exist` numeroase game de \ngrijire a tenului pentru b`rba]i bogate \n ingrediente cu extracte naturale (ginkgo biloba, aloe vera, alge marine) [i vitamine (C [i E, provitamina B5) care pot face minuni pentru tenul t`u. ■


ROSTOPASC~ (Chelidonium majus L.)

E

ste denumită popular și iarba negilor sau negelariță. Rostopasca este un remediu natural în tratarea și vindecarea: afecțiunilor renale, reumatismului, hemoroizilor, cancerului de piele, negilor, bătăturilor, hepatitei cronice, tusei. Rostopasca echilibrează metabolismul. Prin efectele sale tonice și de drenaj stimulează regenerarea celulei hepatice.

Mai \ntâi a fost natura... A[adar, apeleaz` cu \ncredere la ea [i folose[te puterea plantelor medi­ cinale \n slujba s`n`t`]ii tale [i a familiei!

F

lorile de soc nu sunt numai decorative și parfumate, dar au deosebit de multe calități, fiind folosite cu succes atât în medicină, fitoterapie, cât și în industria alimentară sau cosmetică. Fructele de soc (acele bobițe negre) conțin cele mai multe principii active: acizi organici, glicozizi, alcaloizi, antociani, caroten, taninuri, vitaminele A, B şi C (ultima în cantitate apreciabilă, mai mare decît cea găsită în citrice). Socul oferă medicinei, mai ales celei naturiste, beneficiile florilor şi fructelor sale.

Speciali[tii recomand` rostopasca \n bolile hepato­biliare astfel: infuzie de rostopasc`, 1/2 linguri]` la o can` cu ap`. Se bea o can` pe zi, \n mai multe reprize, timp de [apte zile. Dup` aceea se face pauz` o s`pt`mân`. Sucul de rostopasc` se recomand` \n tratarea m`tre]ii, constipa]iei, abceselor pe pleoape, iar vinul de rostopasc` \n vindecarea afec]iunilor hepatice. |ntrucât con]ine o gam` larg` de alca­ loizi izochinolinici, la doze mari planta poate fi toxic`. Aceast` plant` nu se

administreaz` copiilor sub 12 ani, femeilor gravide sau care al`pteaz`.

SOC (Sambucus nigra) Din extracte din flori de soc se ob]in medicamente cu efecte benefice \n urm`toarele afec]iuni: renale, vezicale [i genitale, stimulând activitatea rinichilor. Aceast` plant` ac]ioneaz` rapid [i \n cazurile de r`ceal`, guturai, insuficien]e respiratorii, bron[ite, crize de astm bron[ic, st`ri febrile. Inflo­ rescen]ele se folosesc \n cosmetic` la ob]inerea parfumurilor, a [ampoa­ nelor [i odorizantelor.

Ceaiul de soc este util \n curele de sl`bire, ajutând la eliminarea apei \n exces din organism, \nlesnind digestia [i dizolvând celulele grase.


N

umele latinesc al plantei provine de la cel al legendarului Ahile despre care se spune că o folosea atunci când pansa războinicii răniți. Iliada povestește că Ahile l-a oblojit pe prietenul său, Patrocle, rănit la o coapsă de o săgeată.

COADA­{ORICELULUI (Achillea millefolium) Coada­[oricelului (vârfurile \nflorite, de fapt) se recolteaz` \n perioada de \nflorire (iunie­septembrie). Este excelent` \n cazurile de dureri de stomac – se beau zilnic dou`­trei ce[ti de infuzie u[oar` (trei linguri la un litru de ap` plat`). Aceast` plant` este bun` pentru circula]ie [i pentru toate tulbur`rile venoase. De asemenea, regleaz` ciclul menstrual [i ac]ioneaz` cu succes \mpotriva simptomelor nepl`cute provocate de menopauz`.

C~TIN~ (Hippophae rhamnoides)

E

fectele benefice ale cătinei sunt cunoscute încă din Antichitate. În China, medicina tradițională o recomandă în tratamentul bolilor digestive. De la această plantă se folosesc aproape toate părțile: frunzele, scoarța, fructele, mugurii. Fructul de cătină conţine de două ori mai mult vitamina C decât măceșul şi de zece ori mai mult decât citricele. În fructele coapte conţinutul depăşeşte 400-800 mg la 100 g suc proaspăt. Alte vitamine prezente în fruct sunt A, B1, B2, B6, B9, E, K, P, F. Mai regăsim celuloză, betacaroten (într-un procent superior celui din morcov), microelemente ca fosfor, calciu, magneziu, potasiu, fier și sodiu, uleiuri complexe, etc. Fructele de cătină se recoltează din august până la sfârșitul lui octombrie.

Coada­[oricelului degajeaz` bronhiile, fiind util` \n cazuri de r`ceal` [i grip`. |n cazul guturaiului sau astmului, o inhala]ie cu ceai din flori de coada­ [oricelului te poate ajuta. Pentru uz extern se fac b`i \n care se adaug` decoct de coada­[oricelului (trei pumni de flori la trei litri de ap`), \ntr­o cad` cu ap` la 37 de grade Celsius. |mpo­ triva hemoroizilor se aplic` comprese cu acest decoct. Dac` suferi de eczeme, coada­[oricelului are propriet`]i cica­ trizante (aplic` comprese cu decoct din aceast` plant`). Hipocrate, p`rintele medicinei, recomanda coada­[oricelului \n tratarea ulcerului.

C`tina este [i un bun antiinflamator [i inhib` pofta de mâncare \n cazul unor tratamente ale obezit`]ii.

Uleiul de c`tin` este utilizat \n tratamentul unor afec]iuni precum: ulcerul gastric [i duodenal, alergiile, diareea, urticaria, reumatismul, afec­ ]iunile endocrinologice, circulatorii, hepatice. Are o ac]iune reconfor­ tant`, cu efecte u[or narcotice.

De asemenea, se mai folose[te \n alcoolism, anemii, astenie [i stres. Cu c`tin` se trateaz` afec]iunile oftalmologice, coronariene, hiper­ tensiunea arterial` [i gingivitele. ■


SPUNE Te­ai gândit vreodat` c` acest obicei nociv \i afecteaz` [i pe cei dragi, nu numai pe tine? {tim c` nu e[ti egoist, a[a \ncât este momentul s` renun]i la tutun spre binele tuturor!

D

eși îți face rău, nu te poți opri. Fumatul te liniștește, este una dintre puținele plăceri ale vieții... Iată cum te amăgești singur... Statisticile spun că un fumător încearcă să se lase de fumat de patru ori înainte de a reuși. Ce-ar fi să renunți din prima? Dacă o vei face, în 12 ore nivelul de monoxid de carbon și de nicotină din organism se diminuează, după 24 de ore scade și riscul de infarct, după numai 48 de ore plămânii vor funcționa mai bine, iar după trei luni circulația și respirația se îmbunătățesc.

FUMATULUI! Este timpul s` iei atitudine: alege via]a!

Când copiii sunt afecta]i... S­au realizat studii care au ar`tat c` micu]ii care locuiesc \ntr­o cas` unde exist` un fum`tor sunt mult mai susceptibili s` fac` astm, infec]ii ale urechilor [i nasului. De asemenea, nou­n`scu]ii au un risc crescut de a suferi de sindromul de moarte subit` infan­ til`. Fumatul poate fi periculos [i pentru copiii nen`scu]i, afla]i \n pântece. Mamele fum`toare sunt mult mai predispuse la avorturi, iar bebelu[ii lor vor avea o greutate sc`zut` la na[tere [i se pot na[te prematur. Rata mortalit`]ii, la fetu[ii sau copiii care au mame fum`toare este mai mare cu 25­30% decât la ceilal]i copii.

Fumul de ]igar` con]ine peste 4000 de substan]e chimice, inclusiv cantit`]i mici de otr`vuri cunoscute, precum DDT, arsenic [i aldehid` formic`. Fumatul m`re[te riscul de cancer [i boli cardiace [i ne \mb`trâne[te prematur.

|ntr­un an de la renun]area la tutun riscul apari]iei bolilor cardiace este de dou` ori mai mic decât la un fum`tor! {i fumatul pasiv este nociv Poate ți se va părea șocant, dar fumatul pasiv, adică inhalarea fumului de țigară este deosebit de periculoasă. Se pare că fumul pe care îl scot țigările este de două ori mai toxic decât cel pe care îl inhalează fumătorii. Se pare că nefumătorii (atât adulții, cât și copiii) expuși fumului de țigară în mod constant sunt mult mai sus-

Metode de a renun]a... Cea mai bun` metod` de a reu[i este renun]a­ rea brusc` la fumat. Stabile[te­]i o zi \n care s` te opre[ti din fumat: ea poate fi chiar 31 mai, Ziua interna]ional` \mpotriva Fumatului. Evi­ dent, po]i apela la o serie \ntreag` de produse care te vor ajuta s` treci peste momentele grele: plasturi sau gume cu nicotin`. F`­]i o list` cu motivele pentru care renun]i la acest obicei [i pune]i­o la vedere, pe frigider. Evit` o perioad` factorii declan[atori: \ntâlnirile cu prietenii fum`tori, de exemplu. |nlocuie[te ]ig`rile cu gust`ri s`n`toase: fructe, morcovi etc.

ceptibili să sufere de boli respiratorii (astm bronșic, bronșite cronice). De asemenea, capacitatea lor fizică este semnificativ diminuată, ei se vor simți vlăguiți fără a putea găsi un motiv anume. Fumând, nu numai că-ți vei distruge sănătatea, dar le vei face mult rău celor din jur și mai ales celor dragi ție: familiei, prietenilor, copiilor. Nu este acesta un motiv suficient de puternic să nu mai fumezi? ■


2 c m e=

Cum face fa]§

examenelor? Sportul este benefic [i pentru minte Mișcarea fizică regulată reduce anxietatea și consumă adrenalina sau alți hormoni stimulatori care sunt produși în momentele de stres. Așadar, îndrumă-l să facă sport (orice îi place lui) de cel puțin trei ori pe săptămână.

D

in păcate copilăria nu mai este demult lipsită de griji și este presărată, în mod constant, de sarcini de îndeplinit. Mai ales odată cu începerea școlii, cel mic descoperă pe propria piele că viața este un șir lung de probleme pe care trebuie să le rezolve. Este foarte importantă pregătirea psihică a celor mici. Ei trebuie ajutați să înțeleagă că fiecare test sau examen nu este un lucru negativ, menit să le strice dispoziția și să le răpească din timpul de joacă. Acestea sunt provocări pe care trebuie să le depășească și să fie învingători (în cazul de față să obțină calificative cât mai bune). Explică-i ce rol au aceste teste și de ce este bine pentru el să aibă rezultate cât mai bune. Copiii (și nu numai) se tem de necunoscut, odată ce vor înțelege de ce trebuie să treacă prin asta, vor fi mai rezonabili și mai cooperanți în ceea ce le ceri să îndeplinească.

|nva]`­l s`­[i st`pâneasc` emo]iile! Dacă vrei să aibă o atitudine relaxată în fața examenelor, învață-l încă de mic ce înseamnă competiția. Jucați-vă împreună, faceți concursuri, încurajează-l să fie cât mai bun (nu neapărat cel mai

bun, astfel va fi foarte afectat în cazul vreunui eșec). De asemenea, încurajează-l să se înscrie la toate cercurile și olimpiadele pentru a se obișnui cu emoțiile și cu disciplina ce caracterizează aceste teste.

Trebuie respectate orele de odihn` [i relaxare Pentru a avea performanțe la învățătură și a face față cu brio examenelor, cel mic trebuie să se odihnească suficient. Nu trebuie să stea treaz mai târziu de ora 22.30 și trebuie să doarmă, în medie, zece ore pe noapte. Înainte de culcare îi poți da gustări ușoare ce îl ajută să aibă un somn liniștit. Este vorba despre alimentele bogate în carbohidrați, vitamina B, calciu, magneziu, acizi grași esențiali (lapte cald cu biscuiți, sendvișuri cu pâine neagră, banane etc.). Dacă nu se odihnește suficient, cel mic poate avea pierderi de atenție și de concentrare la școală, pierderea memoriei de scurtă durată, performanțe școlare scăzute. De asemenea, oricât de încărcat ar fi programul micuțului tău cu tot felul de activități, de la cercurile de matematică până la lecțiile de pian și de karate, asigură-te că-și petrece cel puțin două ore pe zi afară, în aer liber.

Sfaturi pentru o mai bun` \nv`]are Lipsa de concentrare, dificult`]ile la \n­ v`]at, precum [i problemele de aten]ie pot fi cauzate de un aport insuficient de acizi gra[i Omega­3 din alimenta­ ]ie. Suplimentarea cu Omega­3 [i vita­ mine (A, C, D [i E) contribuie la dezvol­ tarea sistemului nervos al copiilor [i la \mbun`t`]irea memoriei [i capacit`]ii de aten]ie. Pentru adolescen]i se reco­ mand` suplimentele pe baz` de leci­ tin` care cresc capacitatea de memo­ rare [i stimuleaz` func]iile cerebrale. ■


EXPERT Dr. Vlad Postelnicu,

(Continuare din num`rul trecut)

Medic specialist O.R.L. Doctor \n {tiin]e Medicale Hyperclinica Medlife Favoritt www.medlife.ro

` Otita medie acut` supu­ cauza potenţialului mare de evoluţie rat` este reprezentată de supracătre complicaţii. În majoritatea infecţia lichidului din spatele timpanului din cadrul unei otite seroase acute şi are ca simptome dominante durerea, febra mare şi hipoacuzia. Copilul poate acuza curgerea/prezenţa unui lichid în ureche – lucru care se întâmplă atunci când are loc perforaţia spontană a timpanului şi procesul supurativ se drenează în conductul auditiv – moment în care durerea puternică şi starea generală se ameliorează brusc, dar parţial. În cazul otitei medii acute supurate se impune instituirea rapidă a tratamentului din

cazurilor tratamentul rapid instituit şi o supraveghere strictă duc la ameliorarea simptomatologiei şi vindecare. În cazurile în care nu se ameliorează simptomele sau colecţia lichidiană retrotimpanică persistă mai mult de trei săptămâni se impune drenarea colecţiei prin timpanotomie. Examinarea endoscopică otică este o metodă netraumatizantă pentru copil, ce conferă informaţii utile în precizarea diagnosticului, stabilirea tratamentului şi urmărirea evoluţiei locale a bolii.

Informa]ii utile pentru p`rin]i de la

medicul specialist ORL (II)

` Amigdalita acut` pultacee reprezintă infecţia acută a amigdalelor palatine. Ca simptome dominante descriem dureea acută, dificultate la înghiţit cu imposibilitatea alimentării, febră, stare generală proastă. Recomand prezentarea la consultul ORL, pediatrie sau boli infecţioase cât mai curând posibil pentru tratament adecvat precum şi repausul la domiciliu, întrucât amigdalita acută pultacee este o boală infecto-contagioasă. Tratamentul antibiotic instituit prompt reduce durata simptomelor, contagiozitatea şi riscul apariţiei complicaţiilor.

` R`gu[eala la copil, precedată sau nu de tuse, în cadrul infecţiilor acute sau cronice ale căilor aeriene superioare are ca mecanism principal de apariţie stagnarea secreţiilor în faringe şi laringe – mai accentuată în timpul nopţii datorită

prezenţei sindromului de obstrucţie nazală şi a respiraţiei orale. Examinarea fibroscopică laringiană este o metodă accesibilă care poate preciza în cazul prezenţei insuficienţei respiratorii acute localizarea exactă şi gravitatea procesului inflamator/obstructiv laringian.

` Corpii str`ini nazali reprezintă o urgenţă majoră din cauza potenţialului de aspirare la nivel laringian şi sufocare. Recomand părinţilor prezentarea de urgenţă la medicul ORL-ist şi să nu încerce să scoată singuri obiectul străin din nas. Acesta se poate rupe sau poate fi împins în profunzime şi copilul poate deveni agitat, crescând riscul de aspiraţie. Copilului i se vor da jucării adecvate vârstei şi va fi supravegheat în timp ce mănâncă deoarece nu rare sunt cazurile de corpi străini nazali alimentari (sâmburi, boabe de fasole etc.).

Recomand controlul regu­

lat \n primii ani de via]` \n ser­ viciile de pediatrie ORL precum [i oftalmologie pentru a putea preveni, depista [i trata la timp poten]ialele afec]iuni frecvente la aceste vârste. Recomand screeningul auditiv la na[tere (otoemisiuni acustice – OAE – metod` neinvaziv` de screening). Este de dorit ca p`rintele s` aduc` copilul la specialistul ORL­ist cât mai curând posibil ori de câte ori i se pare c` acesta nu aude bine, este pu]in ame]it dup` o r`ceal` (a nu se \ntârzia con­ sultul!), sfor`ie noaptea, lim­ bajul \ntârzie sau nu pronun]` corect cuvintele etc. ■


Puritate [i prospe]ime cu

Imacul’eau

|]i prezent`m o marc` de igien` intim` dezvoltat` de Sensiblu cu ajutorul speciali[tilor din Europa: Imacul’eau! Când vine vorba despre \ngrijire, mai ales cea intim`, femeile caut` produse cu ingrediente cât mai naturale, f`r` substan]e chimice care irit` pielea. Acum solu]ia este la \ndemâna tuturor [i se g`se[te \n farmaciile Sensiblu. Gama dermocosmetic` de igien` intim` \ngrije[te zona intim` \n cel mai sigur mod, l`sând o senza]ie de prospe]ime ce dureaz`. Formulele sale au fost brevetate de farmaci[ti [i chimi[ti. Produsele sunt sigure – hipoalergenice, testate dermatologic, au pH fiziologic [i nu con]in parabeni.

Produsele de \ngrijire intim` Imacul’eau con]in urm`toarele ingrediente active:  Extract de orhidee – ofer` o senza]ie pl`cut` de calmare [i hr`nire a pielii; Aloe vera – calmeaz` irita]iile, hidrateaz` [i catifeleaz` pielea;  Extract de mu[e]el – cu efect hidratant [i calmant; Biecolia® – un agent protector ce previne colonizarea bacteriilor, p`strând zona intim` curat`; Acid lactic – men]ine echilibrul pH­ului \n zona intim`; Ap` de izvor din Islanda – este folosit` a[a cum este extras`, \n cea mai pur` form`.


Alfabetul s`n`t`]ii: de la vitamina A la zinc V itaminele și mineralele sunt esențiale pentru funcționarea armonioasă a organismului. Fiecare dintre ele are rolul și atribuțiile sale specifice în procesele metabolice. Majoritatea vitaminelor nu sunt produse de către organism, de aceea ele trebuie obținute din alimentație, și uneori cu ajutorul suplimentelor nutritive. Trebuie precizat că administarea lor se va face numai la recomandarea medicului – evitându-se hipervitaminozele care pot avea consecințe grave. Încă de la naștere, copilul are nevoie de vitamine și astfel le obține din laptele matern sau din formulele de lapte care conțin suficiente vitamine. Treptat, odată cu diversificarea, necesarul de vitamine este asigurat de o nutriție adecvată.

Denumirea de vitamine provine de la cuvântul latin vita, ceea ce \nseamn` via]`. Vitamina A.

Laptele [i laptele praf sunt surse foarte bune de vitamina A. Este o vitamin` liposolubil` care poate fi \ndep`rtat` prin degresare (adunarea smântânii de deasupra). Legumele care con]in cantit`]i importante de vitamina A: morcovul, sfecla, ro[iile.

Vitamina B [i acidul folic. Importante \n preve­

Vitamina D. Este tot o vitamin` liposolu­

bil`, a c`rei lips` poate provoca rahitism. Apare cel mai des la copiii hr`ni]i la sân. Suplimenteaz` cu vitamina D numai \n lunile cu „r“; \n rest ie[i zilnic cu micu]ul la soare, minim zece minute.

Fierul con]inut de laptele matern este suficient pentru a acoperi nevoile sugarilor, pân` la varsta de 3 luni; dup` aceast` vârst`, este necesar un aport suplimentar.

nirea anemiilor [i dezvoltarea armonioas` a sistemului nervos. Se g`sesc \n pe[te, doza zilnic` recomandat` de vitamina C ficat, ou, maz`re \n alimenta]ia copiilor lor, cu scopul de a Calciul este responsabil de uscat`, spanac. ]ine la distan]` gripele [i r`celile. Totu[i, s`n`tatea oaselor. Este foarte nu exist` studii care s` arate clar leg`tura important \n alimenta]ia unui dintre vitamina C [i r`celi. Prea pu]in` vitamina copil pentru c` f`r` el, oasele lui C poate provoca scorbut, o boal` \ntâlnit` mai nu se pot dezvolta \ndeajuns ales la copiii sub un an care sunt hr`ni]i numai \ncât el s` creasc` armonios. cu lapte de vac`. Fructele, \n special citricele, sunt o surs` excelent` de vitamina C.

Vitamina C. Mul]i p`rin]i dep`[esc

Fluorul.

EXPERT Dr. Doina Mihai,

Medic specialist, Medicin` de familie, Clinica Anima Titan B­dul Nicolae Grigorescu nr. 20, sector 3, tel.: 021/340.40.72 e­mail: titan@clinica­anima.ro

Copiii au nevoie de acest mineral dup` vârsta de [ase luni, pentru c` le protejeaz` din]ii [i previne apari]ia cariilor. Discut` cu pediatrul \nainte de a da copilului suplimente de fluor pen­ tru c` excesul poate duce la decolorarea permanent` a din]ilor.

Zincul este con]inut de carne,

fructe de mare, cereale integrale, nuci, fasole boabe. Caren]a de zinc poate duce la \ntârzierea cre[terii, c`derea p`rului, pierderea sim]ului gustativ, sc`derea apetitului sau a imunit`]ii. Sugarii au nevoie de 3­5 mg \n fiecare zi, iar adolescen]ii de 10­15 mg. ■


La achizi]ionarea oric`rui produs anticelulitic sau de fermitate prime[ti

30% reducere pentru al doilea produs L'Erbolario la alegere.

Produsele L’Erbolario pentru îngrijirea corpului sunt alia]i deosebit de eficien]i în combaterea celulitei [i a vergeturilor, datorit` substan]elor active de origine vegetal`. Acestea au o ac]iune puternic astringent` [i un efect tonifiant, redând fermitatea [i elasticitatea pielii.

L’ERBOLARIO Produsele L’Erbolario se g`sesc numai în farmaciile Sensiblu selec]ionate. www.sensiblu.com L’Erbolario ader` la standardul interna]ional „STOP TESTELOR PE ANIMALE!“. Toate produsele sale sunt controlate de ICEA (Institutul de Certificare Etic` Ambiental`) pentru LAV (Liga anti−vivisec]ie).

OXYANCE Cumpără oricare 2 produse Oxyance și pe unul dintre ele îl primești CADOU*

HERBOSOPHY Y Cumpără oricare 2 produse Herbosophy șampon și/sau balsam și primești CADOU o mască de păr *Produsul oferit cadou este cel cu valoarea cea mai mică dintre produsele achiziţionate. Promoţiile sunt valabile în perioada 1-31 mai 2010 în limita stocului disponibil.


O zi \nsorit` [i cald`, de \nceput de prim`var`, \n a doua parte a dimine]ii... Un spa]iu informal, primitor [i relaxant ce \ndeamn` la apropiere [i deschidere. Sosesc participan]ii, unul câte unul, se schimb` priviri curioase [i prietenoase. Iat`­ne aici pentru a porni \mpreun` la drum, \ntr­o c`l`torie a cunoa[terii de sine, a cunoa[terii celorlal]i, a \nv`]`rii [i a experiment`rii.

Fii p`rintele de care are nevoie copilul t`u la \nceput de drum A

ceast` prim` \ntâlnire a fost dedicat` cunoa[terii reciproce a participan]ilor \n ipostaza de p`rinte [i nu numai. Prin exerci]ii simple, au fost provoca]i s` se deschid`, s` se exprime pe sine, s` se lase cunoscu]i [i, de asemenea, au fost \ncuraja]i s` se opreasc` cu aten]ie [i curiozitate asupra celorlal]i. Experien]ele similare tr`ite ca p`rin]i i­au ajutat pe participan]i s` se destind`, s` realizeze c` vorbim aceea[i limb`, \n care se \mplete[te dorin]a de a fi un bun p`rinte, preocuparea de a construi o rela]ie s`n`toas` cu copilul, dar [i nelini[tea [i teama c` ar putea gre[i, oboseala [i lipsa de timp pentru a mai face ceva [i pentru ei \n[i[i... |n a doua parte, cursan]ii au realizat câte un colaj despre propriile tr`iri, gânduri, preocup`ri [i dorin]e ca p`rinte. Noutatea situa]iei, \n care introspec]ia s­a \mbinat cu ludicul [i creativitatea, au scos la iveal` aspecte neb`nuite despre sine, pe care participan]ii nu le con[tientizaser` pân` atunci. Fiecare a plecat binedispus [i incitat \n acela[i timp, cu gândul la \ntâlnirile viitoare [i la noile descoperiri pe care le vor face despre sine, despre copiii lor, despre ceilal]i.

Incuvcoitpilual tăţu, săie-l ajuţi să se dezvolte cât mneai

ţelegi mai bi Vrei să comunici ca persoană, să-i în şi ci c, zi fi ar do nu ei să afli cum va armonios, e să-ţi vorbească? Vr at po nu că da r ia artenerul ta/tău? nevoile, ch pil şi de partenera/p rilor de educaţie co de i ur ăt al ta a arăta viaţ drul cursu aceste întrebări în ca ți Află răspunsurile la Sensiblu. Până pe 16 mai 2010, te po iei nii aţ lu a nd e Fu at e ăt al m ă parental a doua ju în pe ce în ce , g in nt c pare și jumătate şi are lo înscrie la grupul de sesiuni, a câte 2 ore , 10 3A în C . tă bl ns 4, co . l nr su mai. Cur egru Vodă N a ee Al , şti re cu Bu din rii). Costul este de 50 la sediul Fundaţiei 3 (zona Piaţa Uni r to 6, persec , 43 . ap 3, sc. 3, et. ri la 021-311.46.3 rie sc în şi ii aţ rm fo In ne. lu.ro. lei/persoană/sesiu www.fundatiasensib pe şi e, la ico N la ue an soana de contact M

Beneficii pentru participan]i: p`rin]i la ` Discount 10% dac` se \nscriu ambii nile! toate sesiu gice [i ` Discount 10% la serviciile stomatolo Clinic! cal Medi Gold de e oferit ite gratu consulta]ii l profi de e ` Discount 25% pentru c`r]il achizi]ionate de la Editura Corint!

Te a[tept la sesiunile urm`toare ale grupului de parenting „Fii p`rintele de care are nevoie copilul t`u”. |mpreun` vom aprofunda cunoa[terea felului \n care fiecare \[i tr`ie[te rolul de p`rinte. ■


ALli** 60 mg, 84 capsule

Oxygen plus Nebulizator pentru copii

Pre} special lei

NOU! 655 lei

220

AErin*, 12 buc`]i, Alon Solution

Omron Tensiometru de bra] M2

1+1 cadou

Pre} special , lei

264 90 FErvex** pentru adul]i, 8 plicuri

NOU! 16,40 lei

Pre} special

SÉdatif PC**, 40 comprimate, Boiron

12 lei

Olinth HA** 0,1%, 10 ml Pre} special , lei

redermyl 7, unguent 30 g

NOU! 19 lei

12 99

Promo]iile sunt valabile \n perioada 1-31 mai 2010, \n limita stocului disponibil. *Aceste produse sunt suplimente alimentare [i nu trebuie s` \nlocuiasc` o diet` variat`, echilibrat` [i un stil de via]` s`n`tos. **Aceste medicamente se pot elibera f`r` prescrip]ie medical`. Se recomand` citirea cu aten]ie a prospectului sau a informa]iilor de pe ambalaj. Dac` apar manifest`ri nepl`cute, adresa]i-v` medicului sau farmacistului.


ADRESELE FARMACIILOR SENSIBLU DIN BUCURE{TI Farmacia

Adresa

Telefon

L- V

1 DECEMBRIE

B-dul 1 Decembrie 1918 nr. 31-33, sect. 3

021/345.23.97

8-22

1 MAI

B-dul Ion Mihalache nr. 92, sect. 1

021/224.18.68

8-22

1 MAI TURDA

B-dul Ion Mihalache nr. 106, sect. 1

021/665.62.90

8-24

S

D

Farmacia

9-21

9-14

KAUFLAND 1

{os. Colentina nr. 6, sect. 2

021/242.60.74

9-21

KAUFLAND 2

Str. Barbu Vac`rescu nr. 120-144, sect. 2

021/236.80.82

9-21

KAUFLAND 4 VULCAN

Str. Sebastian nr. 88, sect. 5

021/410.20.09

9-22

KOG~LNICEANU

B-dul Regina Elisabeta nr. 39, sect. 5

021/312.75.23

9-21

L’OCCITANE 1 MAI

B-dul Ion Mihalache nr. 92-94, sect. 1

021/224.51.12

L- V 9-22

S

D

9-21

9-19

9-21

9-19 9-18

{os. Alexandriei nr. 78, sect. 5

021/404.80.03

8-22

AMZEI 1

Str. Pia]a Amzei nr. 10-22, sect. 1

021/303.85.79

8-22

9-21

AMZEI 2

Str. Pia]a Amzei nr. 15, sect. 1

021/312.91.57

8-22

9-21

L’OCCITANE FEERIA

Carrefour Feeria B`neasa

BANU MANTA

B-dul Ion Mihalache nr. 35-37, sect. 1

021/222.00.53

8-22

9-21

L’OCCITANE VICTORIEI

Calea Victoriei nr. 118, sect. 3

BERZEI

Str. Berzei nr. 50 bis, sect. 1

021/316.11.33

8-21

LACUL TEI

B-dul Lacul Tei nr. 113, bl. 6, sect. 2

021/242.04.11

8-22

BRÂNCOVEANU

B-dul Constantin Brâncoveanu nr. 114, bl. M1, sect. 4

021/460.30.59

8-24

LAHOVARI

Str. George Enescu nr. 36-40, sect. 1

021/316.33.88

8-22

MAGHERU

B-dul Nicolae B`lcescu nr. 7, sect 1

021/305.73.14

8-24

MEDICOVER 1

Str. Grigore Alexandrescu nr. 16-20, sect. 1

021/310.15.71

8-21

MIHAI BRAVU

{os. Mihai Bravu nr. 288, sect. 3

021/320.98.75

8-22

MILITARI 1

B-dul Iuliu Maniu nr. 67, sect. 6

021/434.34.45

MILITARI 2

B-dul Iuliu Maniu nr. 14, sect. 6

021/430.34.52

8-22

9-21

9-14

MILITARI 3

B-dul Iuliu Maniu nr. 55 , sect. 6

021/430.27.44

8-22

9-21

9-14

MO{ILOR 1

Calea Mo[ilor nr. 286, bl. 30A, sect. 2

021/211.74.11

8-22

9-21

9-14

OBREGIA

B-dul Alexandru Obregia nr. 6, bl. M1, sect. 4

021/460.30.72

8-22

9-21

PANTELIMON

{os. Pantelimon nr. 243, bl. 52, sect. 2

021/255.65.70

8-22

BR~TIANU

B-dul Br`tianu nr.10, sect. 3

021/312.44.67

{os. Mihai Bravu nr. 2, sect. 2

021/252,68,99

CALEA VICTORIEI

Calea Victoriei nr. 12A, sect. 3

021/315.31.60

CARREFOUR 1

Autostrada Bucure[ti-Pite[ti, km 11-12

021/318.90.58

CARREFOUR 2 CARREFOUR 3 FEERIA

{os. Colentina nr. 426-426A, sect. 2

021/655.57.75

9-14

Telefon

ALEXANDRIEI

BUCUR OBOR

9-21

Adresa

9-21

\nchis 9-21

9-14 9-21 10-22 9-21

9-15 9-17 9-21

9-14 10-22

9-21 8-22

9-21

8-22

9-21

9-22

021/319.42.57

CETATEA HISTRIA

Str. Pa[cani nr. 8, sect. 6

021/440.11.18

8-20

COLENTINA 2

{os. Colentina nr. 76, bl. 111, parter, sect. 2

021/240.22.82

8-22

\nchis 9-21

9-14

9-2130

Carrefour Feeria B`neasa, {os. Bucuresti-Ploie[ti nr. 44A, sect. 1

9-15

9-14 non-stop

8-22 10-22 \nchis 9-21

9-14

COTROCENI

B-dul Vasile Milea nr. 4, sect. 6

021/448.17.20

10-24

11-24

CRÂNGA{I 1

Calea Crânga[i nr. 24, bl. 47 sect. 6

021/223.95.24

8-22

9-21

PIA}A 1 MAI

B-dul Ion Mihalache nr. 60, sect. 1

021/222.14.13

8-22

PIA}A IANCULUI

{os. Mihai Bravu nr. 107-119, sect. 2

021/250.46.92

8-22

9-14 9-21

8-20

8-13 9-17

CRÂNGA{I 2

Calea Crânga[i nr. 87, sect. 6

021/220.70.75

8-22

8-17

8-13

PIA}A ROMAN~

B-dul Dacia nr. 26, sect. 2

021/310.77.81

8-22

DELFINULUI

B-dul Chi[in`u nr. 1, sect. 2

021/255.19.92

8-22

8-20

8-13

PIA}A UNIRII

Unirea Shopping Center, parter, sect. 3

021/303.02.67

8-22

DOAMNA GHICA

Str. Doamna Ghica nr. 8, bl.2, sect. 2

021/242.52.48

8-22

9-21

9-14

PLAZA ROMANIA

B-dul Timi[oara nr. 26, sect 2

021/316.11.88

DOROBAN}I 1

Calea Doroban]i nr. 65, sect. 1

021/211.11.27

8-22

9-21

9-14

S-PARC

Str. Tipografilor nr. 11-15

021/315.05.30

9-17

\nchis

DOROBAN}I 2

Str. Radu Beller nr. 6, sect. 1

021/233.89.61

SF. IOAN

Str. Vitan Bârze[ti nr.13

021/334.30.70

8-20

\nchis

SUN PLAZA

Calea V`c`re[ti 391, intersec]ie cu Olteni]ei 83C

021/780.70.87

{TEFAN 1

{os. {tefan cel Mare nr. 26, bl. 24A, sect. 2

021/212.31.11

8-22

non-stop

DRISTOR

{os. Mihai Bravu nr. 311-313, bl. SB1, sect. 3

021/346.46.50

8-22

DRUMUL TABEREI 1

Drumul Taberei nr. 80-82, sect. 6

021/408.63.56

8-24

DRUMUL TABEREI 2

Drumul Taberei nr. 96, bl. 521, sect. 6

021/777.32.84

8-22

9-21

9-14 9-22

9-21

9-14 10-22

10-22

10-22 9-21

9-14

9-21

9-14

{TEFAN 2

{os. {tefan cel Mare nr. 48, bl. 35A, sect. 2

021/211.32.83

8-24

9-21

FAVORIT

Drumul Taberei nr. 24, sect. 6

021/745.51.62

10-18

TEIUL DOAMNEI

Str. Colentina nr. 27A, sect. 2

021/243.00.50

8-24

9-21

FERDINAND

{os. Mihai Bravu nr. 33, bl. P12, sect. 2

021/252.86.47

8-22

9-21

\nchis

TITAN 1

B-dul Theodor Pallady nr. 61, bl. 26, sect. 3

021/348.62.07

8-22

9-21

GARA NORD

Str. G`rii de Nord nr. 2, sect. 1

021/316.22.88

8-22

9-21

9-14

TITAN 2

B-dul Nicolae Grigorescu nr. 31A, bl. N21, sect. 3

021/340.13.45

8-22

GHENCEA

Str. Constantin Titel Petrescu nr. 2, bl. C62, sect. 6

021/413.10.22

8-22

9-21

9-14

TITAN 3

B-dul Nicolae Grigorescu nr. 20, bl. CA14, sect. 3

021/340.21.02

GIURGIULUI

{os. Giurgiului nr. 118-120, sect. 4

021/450.62.13

8-22

9-21

9-14

TITULESCU

B-dul Titulescu nr. 39-49, sect. 1

021/310.10.14

8-22

9-21

9-14

IRIDE

Str. Dimitrie Pompei nr. 9-9A, sect, 2, complex Iride cl`direa 20

VITAN 1

Calea Vitan nr. 233, bl. 1A, sect. 3

021/346.06.06

8-22

9-21

9-14

L- V

S

D

021/242.01.60

9-21

9-17

\nchis

9-21 non-stop

ADRESELE FARMACIILOR SENSIBLU DIN }AR~ Farmacia

Adresa

Telefon

ALBA IULIA 1

B-dul Revolu]iei nr.15

0258/835.472

ALBA IULIA 2 Kaufland

Calea Mo]ilor, complex Kaufland

0258/830.551

L- V

S

8-22 9-21

9-19

ALEXANDRIA 1

Str. Libert`]ii nr. 246, complex Crinu

0247/316.804

9-22

ARAD 1

B-dul Revolu]iei nr. 43-43A

0257/254.527

8-22

ARAD 2

B-dul Revolu]iei nr. 93

0257/214.955

930-1830

ARAD 4 Kaufland

Str. Banu M`r`cine, complex Kaufland

0257/338.253

BAC~U 1

Str. M`r`[e[ti nr. 9

0234/517.188

8-20

9-17

BAC~U 2

Str. Mihai Viteazu nr. 2

0234/585.879

8-20

9-17

BAC~U 4 Kaufland

Str. Nicu Enea nr. 1, complex Kaufland

0234/545.351

BAIA MARE 1

B-dul Traian nr. 2

0262/225.239

BAIA MARE 2 Kaufland

Str. George Co[buc nr. 38, complex Kaufland

0262/276.680

9-14

8-20

P-]a Victoriei nr. 5, bl. C2

0235/410.001

8-20

Str. Gr`nicerilor nr.1

0263/215.246

8-22

BISTRI}A 2 Kaufland

Str. Independen]ei nr. 97-99, complex Kaufland

0263/237.224

BR~ILA 1

Str. 1 Decembrie 1918 nr. 110

0239/612.098

BR~ILA 2 Kaufland

Complex Kaufland, str. Mecanizatorilor nr. 4

0239/680.940

9-17

9-21

9-21

0239/652.666

BRA{OV 1

Str. Republicii nr. 58

0268/474.439

8-22 8-22

9-21 1030-1830

Str. N. B`lcescu nr. 69

0268/474.304 0268/318.565

\nchis

BRA{OV 6

Str. A.I. Cuza nr.19

0268/470.321

8-20

9-19

BRA{OV 7

Str. Republicii nr. 15

0268/411.248

830-2030

9-15

BRA{OV 8

Calea Bucure[ti nr. 19

0268/331.654

8-21

9-14

BRA{OV 9

Str. Lung` nr. 8

0268/418.527

8-20

8-15

\nchis

9-19

BRA{OV 10

Str. 13 Decembrie nr. 115

0268/421.580

8-20

8-14

\nchis

BRA{OV 11 Kaufland

Calea Bucure[ti nr. 112, complex Kaufland

0268/318.028

9-19

BOTO{ANI 1

Str. Marchian nr. 4

0231/512.162

9-17

9-13

8-13

BUZ~U 1

P-]a Daciei nr. 1, complex Winmarkt

0238/727.941

8-20

9-18

9-14

BUZ~U 2

Str. Ostrovului, bl. B, Centru-Sud

0238/724.052

8-20

9-17

9-14

BUZ~U 3

Str. Unirii, Centru-Sud, bl. D, parter

0238/713.789

8-22* 9-21 *(\n fiecare joi deschis non-stop)

9-19 9-17

Telefon

Sat V`rs`tura, com. Chi[cani, DN 21, complex Carrefour

Complex Carrefour, Calea Bucure[ti nr. 107

9-21

8-21

Adresa

BR~ILA 3 Carrefour

BRA{OV 2

8-16 9-21

Farmacia

BRA{OV 3 Carrefour

\nchis 9-21

9-21

BÂRLAD 1

pute]i beneficia de sfatul cosmeticienelor

9-16

9-21

BISTRI}A 1

|n farmaciile marcate cu simbolul

D 9-21

10-18 830-2130

830-2030

8-15

\nchis 10-18 9-17

9-21 8-20

10-20

\nchis BUZ~U 4

B-dul Unirii, bl. B16, parter

0238/724.380

8-20

9-14

BUZ~U 5 Kaufland

Str. Fr`sinetului, complex Kaufland

0238/711.767

9-21

9-19

9-19


ADRESELE FARMACIILOR SENSIBLU DIN }AR~ Farmacia

Adresa

Telefon

S

D

Farmacia

Adresa

Telefon

CÂMPINA 1

B-dul Carol 1 nr. 18, bl. 2B

0244/333.551

L- V 8-21

9-21

8-15

PIATRA NEAM} 1

Str. Decebal nr. 1, complex Petrodava

0233/225.896

9-20

CLUJ 1

Str. Samuil Micu nr. 1

0264/591.166

8-21

9-19

\nchis

PIATRA NEAM} 2

B-dul Traian, bl. S1, parter

0233/232.866

8-20

CLUJ 3

Str. Clinicilor nr. 8 (fosta Micro 16)

0264/439.087

8-22

9-19

PIATRA NEAM} 3 Kaufland

Str. Obor, complex Kaufland

0233/233.293

CLUJ 4

B-dul 21 Decembrie nr. 135

0264/413.976

8-22

9-19

PITE{TI 1

Str. Victoriei nr. 13

0248/216.558

CLUJ 5

P-]a Mihai Viteazul nr. 14-20

0264/484.747

8-22

9-19

PITE{TI 2

Str. George {tef`nescu nr. 12

0248/280.310

CLUJ 6

Calea Flore[ti nr. 77

0264/456.920

8-22

9-20

PITE{TI 3

Str. Schitului nr. M3, parter

0248/288.078

8-20

CLUJ 7 Kaufland

Str. Câmpului, nr. 9-19, complex Kaufland

0264/486.353

9-19

PITE{TI 4

Str. Exerci]iu, bl. A7, parter

0248/218.322

8-22

CLUJ 8

P-]a Cipariu nr. 9

0264/450.029

8-22

9-19

\nchis

PITE{TI 6 Kaufland

Str. Exerci]iului nr. 216, complex Kaufland

0248/250.011

CLUJ 9

Str. Bucegi nr. 13-15, complex Union, ap. 10

0264/423.706

8-22

9-19

\nchis

PLOIE{TI 1

P-]a Unirii nr. 2

0244/516.062

8-23

9-21

L- V

S

D

10-18

10-16

9-18

9-14

9-21

9-19

8-22

9-21 8-20

\nchis 9-18

9-16

9-21

9-14

9-21

9-19 9-22

CLUJ 11 Kaufland

Str. Fabricii nr. 12, complex Kaufland

0264/410.668

PLOIE{TI 2

{os. Nordului nr. 1, Complex Nord

0244/598.709

8-19

9-16

CLUJ 12 Polus

Str. Avram Iancu nr. 492-500, loc. Flore[ti

0372/708.883

10-22

PLOIE{TI 3

Str. Grivi]ei nr. 2, bl. H, parter

0244/518.130

8-20

8-15

CLUJ L’OCCITANE POLUS

Str. Avram Iancu nr. 492-500, loc. Flore[ti

0372/708.882

10-22

PLOIE{TI 4

B-dul Republicii nr. 15, Magazin Omnia

0244/517.761

CONSTAN}A 1

B-dul 1 Decembrie 1918 nr. 42, bl. L24

0241/515.959

CONSTAN}A 2

B-dul Tomis nr. 146, bl. TD3A, parter

0241/513.128

8-22

CONSTAN}A 3

Str. Stefan Mih`ileanu nr. 10 bis

0241/661.905

8-22

CONSTAN}A 4

Str. Soveja nr. 25, P-ta Agroalimentar`, Tomis

0241/510.155

8-22

9-21

9-19

8-22 8-20

9-19 8-20

8-19

9-14

830-2130

CONSTAN}A 5 Kaufland

B-dul 1 Decembrie 1918 nr. 21, complex Kaufland

0241/613.415

CONSTANTA L’OCCITANE

Str. {tefan cel Mare nr. 36-40

0241/615.908

CRAIOVA 1

P-]a Unirii nr. 2, bl. M1, parter

0251/411.051

8-22

CRAIOVA 2

Calea Bucure[ti, bl. 31B, parter

0251/418.888

CRAIOVA 3

Calea Unirii nr. 18, bl. 24ABC

9-1930

\nchis 8-13

9-2130

10-1830

PLOIE{TI 5 Carrefour

Carrefour Ploie[ti, com. Blejoi

0244/568.301

PLOIE{TI 6

{os. Vestului, Pia]a Aurora

0244/582.484

8-22

PLOIE{TI 7 Kaufland

{os. Vestului nr. 9, complex Kaufland

0244/584.554

PLOIE{TI 8

P-]a Unirii nr. 4

0244/522.860

8-21

9-19

9-15

8-20

9-15 9-21

9-19

PLOIE{TI 9

B-dul Republicii nr. 114, bl. 14B1, parter

0244/599.271

8-20

9-15

9-12

PLOIE{TI 10

P-]a Victoriei nr. 7 bl. A EST

0244/511.854

8-20

9-17

9-15

9-21

PLOIE{TI 11

Str. Nordului nr. 1, complex Nord

0244/560.025

8-20

8-16

9-14

8-22

9-21

REGHIN 1 Kaufland

Str. G`rii nr. 23-25

0265/511.176

0251/413.744

8-22

9-21

RE{I}A 2 Kaufland

B-dul Muncii nr. 21

0255/222.113

8-22

9-14

RM VÂLCEA 1

Calea lui Traian nr. 114, bl. L, parter

9-19

RM VÂLCEA 2 Kaufland

Str. Gib Mih`escu nr. 30, complex Kaufland

CRAIOVA 4

Str. Oltenia nr. 45, bl. 64A, sc. 1

0251/483.022

CRAIOVA 5 Kaufland

Calea Bucure[ti nr. 142, complex Kaufland

0251/542.320

10-22

9-17 9-21 9-21

9-19

9-21 9-17

0250/736.774

8-22

9-19

0250/734.974

8-21

CRAIOVA 6 Kaufland

Str. Tineretului nr. 6-6A, complex Kaufland

0251/481.007

DEVA

Str. Victoriei nr. 1

0254/222.380

8-22

ROMAN 1 Kaufland

Str. Sucedava, artera ocolitoare, complex Kaufland

0233/741.142

SATU MARE 1

P-]a Libert`]ii nr. 14

0261/711.705

F~LTICENI 1

B-dul Revolu]iei nr. 1, complex Nada Florilor, parter

0230/540.200

8-20

9-16

FOC{ANI 1

B-dul Unirii nr. 18, complex Mara 1

0237/210.459

8-22

9-21

9-14

SATU MARE 3 Kaufland

Drumul Careiului nr.1-3, complex Kaufland

0261/726.500

9-14

SF. GHEORGHE 1

Str. 1 Decembrie 1918 nr. 29, Sf. Gheorghe

0267/310.219

8-22

8-20

9-15

9-14

SIBIU 1

9-19

SIBIU 3 Kaufland

Str. Nicolae B`lcescu nr. 33

0269/215.259

8-20

Complex Kaufland, com. {elimb`r

0269/233.979

SINAIA 1

B-dul Carol 1 nr. 8, Hotel Sinaia, parter

0244/312.525

8-22 8-22

9-21

FOC{ANI 2

Str. Republicii nr. 41

0237/233.060

FOC{ANI 3 Kaufland

Str. Br`ilei nr. 102, complex Kaufland

0237/212.329

FOC{ANI 4 Carrefour

Calea Moldovei, DN2/E85, nr. T49

0237/232.295

GALA}I 1

Str. Saturn, Complex }iglina I

0236/472.442

8-21

9-21

9-14

SLATINA 1

Str. A.I. Cuza nr. 13, bl. cam 2, parter

0249/415.047

GALA}I 2

Str. Aleea Comer]ului, complex Micro 19

0236/432.558

8-20

9-17

9-14

SLATINA 2 Kaufland

Str. Nicolae Titulescu nr. 29, complex Kaufland

0249/420.052

GALA}I 3

Str. Domneasc` nr. 13

0236/498.135

8-22

9-21

9-14

SUCEAVA 1

Str. Ana Ip`tescu nr. 4A

0230/523.840

9-21 9-21

8-21

0236/310.730

9-21

9-14

SUCEAVA 2 Kaufland

Str. Universit`]ii nr. 15-19, complex Kaufland

0230/520.552

9-21

9-19

SUCEAVA 3

Str. Nicolae Balcescu nr. 2, parter

0230/531.273

8-21

GALA}I 8

Str. Brându[ei nr. 3, complex comercial Siretul

0236/450.028

8-20

GIURGIU

{os. Bucure[ti, bl. 7/300

0246/214.036

8-20

GIURGIU Kaufland

{os. Bucure[ti nr. FN

0246/210.080

HUNEDOARA 1

B-dul Corvin nr. 10

0254/714.992

HUNEDOARA 2 Kaufland

Str. Avram Iancu nr. 9A, complex Kaufland

0254/712.507

IA{I 1

Str. Costache Negri nr. 62, bl. C2

0232/237.257

8-20

9-18

IA{I 2

Str. Sf. Laz`r nr. 49-51, bl. A1-A3

0232/240.011

8-22

9-20

IA{I 3

Str. Cuza Vod` nr. 1A

0232/219.848

8-22

IA{I 4

B-dul Alexandru cel Bun nr. 21, bl. B2, sc. A, parter

0232/271.807

8-20

9-18

IA{I 5

Str. Vasile Lupu nr. 83

0232/233.133

8-22

9-18

IA{I 6 Moldova Mall

Str. Palat nr. 1, \n incinta Moldova Mall, parter

0232/266.066

10-21

IA{I 7

Str. G`rii, bl. L20-L22

0232/224.109

8-20

IA{I 9 Kaufland

{os. P`curari nr. 92

0232/275.375

MANGALIA 1

{os. Constan]ei nr. 6, bl. M, parter

0241/754.848

MEDIA{ 1 Kaufland

Str. Calea Sibiului FN, complex Kaufland

0269/833.565

MIERCUREA-CIUC 1

Str. Kossuth Lajos nr. 26

0266/317.020

MIERCUREA-CIUC 2

Str. Lunca Mare, complex Kaufland

0266/372.822

9-21 9-21

MIOVENI Kaufland

Tarla 18, Punct La Moar`

0248/260.034

ODORHEI 2 Kaufland

Str. Bethlen Gabor nr 73, complex Kaufland

0266/218.118

9-21

9-19

9-21

9-19 9-18

8-22

9-19

9-18

8-21

8-15

8-14

9-19

TÂRGOVI{TE 3 Kaufland

Str. Lt. Stancu Ion nr. 2C, complex Kaufland

0245/212.423

\nchis

TÂRGU JIU 1

Str. Victoriei nr. 44, complex Parâng

0253/213.686

9-19

TÂRGU JIU 3 Kaufland

Str. Luncilor, complex Kaufland

0253/210.045

\nchis

TÂRGU MURE{ 1

P-]a Trandafirilor nr. 36-38

0265/264.206

8-22 8-22

9-21 8-21

9-19 830-17

9-14

9-20

10-18

9-21

9-19

TÂRGU MURE{ 2

B-dul 1 Decembrie 1918 nr. 219

0265/244.311

TÂRGU MURE{ 4 Kaufland

Str. Ghe. Doja nr. 64-66, complex Kaufland

0265/264.425

\nchis

TÂRGU MURE{ 5

Str. 22 Decembrie 1989, nr. 15

0265/214.091

9-22

9-15

\nchis

10-18

TIMI{OARA 1

P-]a Victoriei nr. 7

0256/201.217

8-22

9-20

9-19

9-20 9-21

9-19

TIMI{OARA 2

Piatra Craiului nr. 3

0256/241.648

8-22

9-20

9-19

9-14

TIMI{OARA 3

B-dul Regele Carol I nr. 24

0256/491.808

8-22

9-17

9-13

830-20

TIMI{OARA 4

B-dul Dâmbovi]a nr. 49

0256/274.376

8-22

9-20

9-19

TIMI{OARA 5

Str. Emanoil Gojdu nr. 2

0256/496.443

8-22

9-16

9-14

TIMI{OARA 6

Calea Aradului nr. 46

0256/281.384

8-22

9-20

9-16

TIMI{OARA 7

B-dul Gen. Dragalina nr. 45

0256/490.292

9-17

9-14

\nchis

9-20

TIMI{OARA 8 Iulius Mall

Str. Demetriade nr. 1

0256/247.604

9-19

TIMI{OARA 9 Kaufland

Str. Gh. Laz`r nr. 26, complex Kaufland 1

0256/227.784

TIMI{OARA 10

Str. Aleea Hotinului nr. 2

0256/293.110 0256/200.623

ONE{TI 1

B-dul Oituz nr. 25

0234/310.811

8-21

9-20

TIMI{OARA 11 Kaufland

Str. Damaschim Bojinca nr. 2-4, complex Kaufland 2

ONE{TI 2

Str. Victor Babe[ nr. 5, complex Kaufland

0234/310.145

9-21

9-19

TIMI{OARA L’OCCITANE

Str. V.V. de la Marina nr. 1

ORADEA 1

Str. Nuf`rului nr. 30, complex Lotus Market

0259/410.666

9-22

ORADEA 2

Str. Republicii nr. 8, ap.10

0259/419.606

8-22

ORADEA 3

Str. Republicii nr. 5

0259/437.992

8-22

ORADEA 4

Str. C. Coposu nr. 33

0259/413.552

8-22

ORADEA 5

B-dul Decebal nr. 86, parter

0259/418.224

8-22

ORADEA 6 Carrefour

Calea Aradului nr. 62, Era Shopping Park

0259/474.767

PA{CANI 1

Str. Nicolae Iorga, bl. V8, parter

0232/767.578

10-22 9-21 8-22 9-21

Str. Isaccei, bl. Pelican, parter

0240/514780

Calea Victoriei, complex Kaufland

0264/317.122

9-21

9-20

TURNU SEVERIN 1

Str. Horia nr. 12

0252/323.513

10-18

9-20

VASLUI 1

Str. {tefan cel Mare nr. 89

0235/360.519

8-22

9-20

ZAL~U 1

Str. Iuliu Maniu nr. 25

0260/610.567

8-20

ZAL~U Kaufland 2

Str. Sf. Vineri, complex Kaufland

0260/612.030

10-22 9-13

9-14 9-19

9-21

TURDA 2 Kaufland

9-16

9-19 9-16

TULCEA 1

10-22

9-17

9-14

0245/ 213.860

9-20

8-20

9-18

0245/216.135

8-16

9-19

9-17

B-dul Independen]ei bl. J3, parter

9-20

8-20

9-19

9-19

B-dul Independen]ei nr. 9

8-20 9-21

9-14

TÂRGOVI{TE 2

10-20

8-21

9-21

TÂRGOVI{TE 1

9-16

830-22

\nchis

9-14

9-20

9-16

7-17

9-21

0236/474.161

10-17

9-19 10-18

9-21

Str. Siderurgi[tilor, bl. SD3B, parter

8-20

9-19 9-15

9-21

Str. O]elarilor, complex Kaufland

9-21

9-17 9-19

9-21

GALA}I 6 Kaufland

8-14

\nchis

8-20

GALA}I 4

9-18

9-20

12-20

8-22

9-20

9-21

9-15 9-19 \nchis

9-19

9-14

9-17

9-14 9-19


În ediția din luna iunie a revistei Blu poţi citi: Albinele, miracol al naturii

Mierea, propolisul, polenul, lăptișorul de matcă prezintă o mulțime de beneficii pentru sănătate.

Jurnal de sarcin` Marea aventură a celor 40 de săptămâni de sarcină: ce analize și investigații medicale trebuie să faci, cum te hrănești și cum te pregătești pentru întâlnirea cu bebelușul tău.

Codițele de cireșe sunt benefice în colici renale, afecțiuni cardiace sau ale căilor urinare etc. Mugurii de brad te vindecă de bronșite și anemii.

Farmacia naturii ii }ine­l departe de carii! „Zâna măseluță“ îl învață

pe cel mic cum să aibă grijă de dințișori pentru ca zâmbetul său să fie absolut fermecător!

BLU este o revist` realizat` de

Manager Comunicare: Dan Nicolescu Senior Pharma Brand Manager: Alice David Coordonator Comunicare: Cristina Iordan Concept grafic: U First Advertising&Communication Tip`rit la Radin Print, prin reprezentantul pentru România 4 Colours, www.4colours.ro Redistribuirea revistei, reproducerea textelor sau imaginilor din aceast` revist` sunt posibile numai cu acordul Sensiblu. Pentru opinii sau sugestii suna]i la telefonul gratuit Sensiblu: 0800.080.234 sau trimite]i un mesaj pe adresa de e­mail: cristina.iordan@adpharma.ro


Revista Blu mai 2010  

...Si au trait fericiti pana la adanci batraneti... Daca iti doresti sa traiesti ca in povesti, respecta sugestiile noastre pentru o viata s...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you