Page 1

Romanus periodicus Bàndols al Amfiteatre Flavi Han entrat uns bàndols i han destruït una part del monument.

Han construït una nou arc que es diu Arco de

Constantino.

La gran ciutat de Roma i els seus habitants.

Pàgina 1


BÀNDOLS AL AMFITEATRE FLAVI El passat Veneris dies van ferhi unes eleccions votant la construcció de l’Amfiteatre Flavi. Van guanyar-hi amb molta diferencia a construir-lo. Llavor quan han acabat de construirlo uns bàndols van destruir les finestres i van matar a molts animals que hi havia dins.

EL TEMPS Lunae dies Possibles pluges entre 26º i 14º Martis diesParcialment cobert entre 24º i 15º Mercuri dies Enlairat entre 22º i 13º LLovies dies Enlairat entre 22º i 13º Veneris diesXàfecs entre 23º i 13º Saturni diesPluja ocasional entre 21º i 14º Solis dies Pluja ocasional entre 22º i 15º

La gran ciutat de Roma i els seus habitants.

Pàgina 2


L’ESPORT A ROMA XIII MARATON DE CARRERA EN LA CIUDAD DE ROMA “ACEAELECTRABEL TROPHY” El pròxim Saturni dies 29 de Aprilis Es una carrera romana de 42 quilometres i 195 metre.

Com ja saben molts Romans a conjunt a la marató de Roma, comença a difundir-se la "Stracittadina Fun Run", on poden participar tots perquè no es trata de una carrera competitiva. La Marató es una manera diferent per viure la ciutat, al aire llibre en una atmosfera de festa, distant de la rutina de sempre.

Comença al Forum Imperial. Es una gran competició deportiva que ens ofereix un cami especial als seus participants, així poden veure molts monuments historics romans durant la carrera pasen per el Circo Massimo i per la Basilica di San Pietro.

En l’imaginari popular la “befana” que es una bruja molt vella amb un nas molt llarg y una giba molt gran; ella pasa tot l’any preparant juguines per als nens que s’ha portat bé y carbó per als que s’han portat malament. La gran ciutat de Roma i els seus habitants.

Pàgina 3


CRILAJUT! LA NOVA MODA Indutus (roba exterior) han tret una nova moda de portar túniques, a vegades es porten túniques interiors, anomenades subúcula; i arrapades al cos amb un cíngulum o cintus, tancat amb un fermall o fíbula. Els nens portaran una toga adornada amb tires de púrpura. Els conquistadors a la seva entrada triomfal vestien la toga amb bordats de palmes d’or. El boxeig (pugilat) va assolir una gran difusió i va gosar d’una gran popularitat que concorrien la influencia grega y etrusca, evolucionant a unes trobades cada vegada mes durs. Empraven cuir molt dur e instruccions en els punys per protegir-se, i que els cops fossin cada vegada mes eficaços. Els combats nomes podies ser presenciats per els homes degut a la gran brutalitat de aquestes practiques.

La gran ciutat de Roma i els seus habitants.

Pàgina 4


ARCO DE CONSTANTINO Ha sigut construït aquests arc en honor del emperador Constantino després de la batalla contra Maxentius. A la part damunt podem veure, con es pot llegir, “ Constantino ganó a sus enemigos según la voluntad divina” Esta construit amb materials de altres monuments que pertanyen a l’imperi Antesedent dedicats ha Traiana i Adriano.

Contactis Treballus Es necessita un/a Camareri Amb estudis i con a mínim 2 anys d’experiència. C/ Viale Vaticano Telf:06 162659869 Es necessita un/a Pelequere Ciclo medio en Perruqueria C/Piazza del Campinoglino Telf: 06 69883333 Es necessita un/a Fotografus Amb carrera fotografica, no fa falta experiencia. C/Via Palestro, 63 Telf:06 4453672

La gran ciutat de Roma i els seus habitants.

Pàgina 5


PASETIEMPUS V

III

VI

VII I

IX

V

IX VII

VI

VIII

VI

IV

VIII

VII

III III

I

II

VI II

VI IV

I VIII

IX

V VII

La gran ciutat de Roma i els seus habitants.

IX

Pàgina 6


25È TROBADA D’ESCASC

Com cada any, desde ja fa 25 anys, al palau del Laterà es celebra la trobada d’escacs respectiva a aquest any. Hi participen gent de tota Roma: .estudiants .jubilats.joves .i tot tipus d’edats cadascun amb les seves respectives edats. Apunteu-vos a el full de la plaça on posa: TOTS SEGUIM COM FA 25 AYNS!:)

S’han trobat un cos al fons de un riu. Es sap que es una dona pel seu físic, encara que podria ser una menor. Estan intentant descobrir qui es o buscar alguna pista. Encara que saben que van desaparèixer una dona la setmana passada. Avui li faran l’autòpsia, perquè no saben si ha mort de un cop, ofegament o una altra causa.

jhsdfjshjfsjfsdaffffffffaaaaaaaaa La gran ciutat de Roma i els seus habitants.

Pàgina 7


DESGUSTIN DE MEJERE Farem un degustin de mejere per elegir el que posarem a un nou restaurant que pensem construir el pròxim estiu a la Via Alessandro Fleming. Això pensem fer-ho cada dos anys si surt ve per primera vegada. Recordem que no han de pagar res, l’únic requisit que es posa es que cadascun porti de la seva llar les begudes (perquè aquestes begudes son molt cares i només las podran provar el alts càrrecs) Carta:

Bar Toretti En primer lloc, el ientaculum Pà untat amb all o sal o sense untar ambdós acompanyats de una mica de formatge. En segon lloc el prandium Pà, carn frda, verdures y fruita aompanyada amb vi. En tercer lloc la cena, (VIII en l’hivern, las 12.44 hora solar; IX a l’estiu, las 14.31 hora solar), A la cena hi hauran tres partes: gustus o gustatio: ous, oli, enciam, xicoira, alls, ostres, bolets o peix a salmorra. Tomarem mulsum (vi amb mel). cena tomarem quasi sempre: carn i peix de diversos tipus. Beurem majoritàriament vi. secundae mensae (postres): formatges, bolls, fruita, fruits secs.

La gran ciutat de Roma i els seus habitants.

Pàgina 8


LA CRÒNICA SOCIAL DE LA VIDA D’UN DELS HOMES MÉS PODEROSOS DE ROMA. Com ja sabem César Augusto és el més gran emperador romà. quan va complir 23 anys, es va casar amb Escribonia. Un any desprès va néixer la seva única filla anomenada Júlia. Aquest any Augusto s’ha divorciat de la seva esposa i avui s’ha casat amb amb Livia(que era esposa de Tiberio Claudio Nerón i tenien un fill anomenat Tiberio). Tota la gent esta molt alterada perquè no es sap amb exactitud si Livia esta embarassada d’un altre Home. Envia una carta a LIBRASIMPLIUS i podràs guanyar 300 lliures.

La gran ciutat de Roma i els seus habitants.

Pàgina 9


NOU ESTIL DE PORTAR LA TOGA Els rics portaran una llana molt fina i blanca (per que es molt cara) i els pobres de llana burda i fosca ( que es mes assequible). Els cònsols, pastors y triomfadors les usaven amb ratlles de colors diversos i bordats d’or. Ara es porta la toga tota enrotllada i s’agafa a l’espatlla amb una estrella platejada, a la part de sota porta con un bordat també platejat. Però la toga mai podrà porta res de color verd, perquè significa que estàs en contra de Déu. Estan preparant un sorteig que te de quatre premis:

Una vaixella familiar Copa de Plata

Estàtua de Plata

Patera de Villa do Obispo

La gran ciutat de Roma i els seus habitants.

Pàgina 10

Romanus Periodicus  
Romanus Periodicus  

El periodic de l'antiga roma

Advertisement