Page 1

How to make a waste brand credo.creatie

creativity wins


Een naam wordt een begrip. Communicatie een geloof. Dankzij helder en onderscheidend werk. Gemaakt met veel plezier en voorzien van een duidelijk signatuur. Inhoud Voorwoord Ruud Sondag, CEO Van Gansewinkel Groep .. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .  3 The making of a waste brand Start van de herpositionering . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .  6 Hoe een huisstijl kan verbinden Interne uitrol van de positionering . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .  10 Afval bestaat niet‌ Hoe vertel ik het ze? . . . . . . . . . . . . .. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .  14 Cradle to Cradle 2e huid, 2e leven . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .  20 Jong geleerd, oud gedaan Nu zorgen voor later . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .  25 Online succes Webstrategie vanuit positioneringsstrategie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .  26 Europese erkenning Communication awards als kroon op het werk .. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .  32


3

Ruud Sondag - CEO Van Gansewinkel Groep

Een oude wijsheid: ‘Als u goed zorgt voor uw reputatie, zorgt uw reputatie goed voor u.’* Als afvaldienstverlener en grondstoffen- en energieleverancier investeren we al decennia lang in een goede reputatie. Zo onderscheiden we ons in de branche, los van onze diensten en producten. Zo’n vijf jaar geleden werden Van Gansewinkel en AVR samengevoegd. Een nieuw ketenbedrijf was geboren, de start van een transformatie een feit. Van traditionele afvaldienstverlener naar een duurzame grondstoffenen energieleverancier. Toen de nieuwe organisatie stond als een huis, was het tijd voor een herpositionering. Afval Bestaat Niet. Dat werd onze boodschap, onze nieuwe visie. Immers, wij geven afval een tweede leven als grondstoffen. Of we maken er energie van; warmte en elektriciteit. Maar hoe breng je deze visie tot leven? > * Bron: Van Gansewinkel Groep.


4


5

Dat is het moment geweest om credo.creatie langszij te halen. In eerste instantie om kleur te geven aan ons jaarverslag, waarin de nieuwe visie voor het eerst werd gepresenteerd. Later bij de ontwikkeling van een nieuwe huisstijl. Of – zoals we het liever noemen – de stijl van het huis. Een levend document met heldere kaders voor de organisatie, maar met ruimte voor de verschillende onderdelen en bedrijven binnen de Groep. Bepaald geen traditioneel handboek waarbij de handhaving van de regels in handen ligt van een huisstijlpolitie. Het was een intensief, creatief traject, waarin we echt opereerden als sparringpartners. Stap voor stap kwam de nieuwe stijl van het huis tot leven. Logo en kleur bleven hetzelfde, maar met een geheel nieuwe vormentaal gaven we onze visie Afval Bestaat Niet een gezicht. Het is een taal geworden die bij ons past, die geloofwaardig is. Een andere oude wijsheid: ‘De eerste indruk moet goed zijn.’ En die is goed, mede dankzij credo.creatie. Ze hebben onze herpositionering kleur gegeven, letterlijk en figuurlijk. En dat op een zeer creatieve, professionele, maar informele en prettige manier. Aan ons nu de taak om het bewijs achter de visie Afval Bestaat Niet te blijven leveren. Om concreet invulling te blijven geven aan onze marktpropositie. De samenwerking met credo.creatie heeft geleid tot pareltjes, waarvan we er ook in de toekomst nog veel hopen te kunnen leveren. We zijn partners geworden. Zoals de Van Dale het zegt: Part’ner (Eng.), m. (-s), deelgenoot, medespeler, maat (in allerlei spelen). Samen op weg van naam naar faam.

Ruud Sondag - CEO Van Gansewinkel Groep


6

The making of a waste brand

Stephan van de Kimmenade - Creatief Directeur - credo.creatie Frank Janssen - Corporate Communicatie Directeur - Van Gansewinkel Groep


7

Een colablikje dat verwerkt wordt in een vliegtuig of onderdelen van een koelkast die terechtkomen in een auto. Van Gansewinkel is al jaren koploper als het gaat om innovaties op het gebied van recycling en productie van grondstoffen. Tijd om de markt kennis te laten maken met een vernieuwde Van Gansewinkel Groep. Samen met credo.creatie is er hard gewerkt aan een herpositionering die staat als een huis.

Van afvalophaler naar grondstoffenleverancier

“Onze strategie is al een aantal jaren sterk geënt op Cradle to Cradle”, vertelt Frank Janssen, Corporate Communicatie Directeur bij Van Gansewinkel Groep. “We zijn inmiddels gegroeid naar een onderneming die niet alleen afval ophaalt, maar er vervolgens ook een tweede leven aan geeft. We zijn een afvalverwerker die ook grondstoffen en energie produceert en levert. Om de wereld beter te maken, maar vooral door het inzicht dat hier commercieel succes mee te behalen valt. Dat doen we al langer, we hadden er alleen nog geen expliciete woorden aan gegeven. Zo ontstond de visie ‘Afval bestaat niet’. Dat zijn we breed gaan communiceren. Daarin zag ik een kans.” >


8

Risico in crisistijd

De naam Van Gansewinkel Groep en de kleur blauw. Dat waren de enige elementen die vaststonden. Een heerlijke startpositie voor een herpositionering. Helaas zat het bedrijf wel midden in de economische crisis. Janssen: ”We moesten het anders aanpakken dan normaal. Er was geen ruimte voor analyses door dure merkenbureaus en geen tijd voor uitgebreide inspraak en discussie. Ik heb er daarom voor gekozen om één document te laten ontwikkelen dat onze visie krachtig naar buiten zou brengen. Een document dat Van Gansewinkel Groep zou herpositioneren in woord en beeld en waar alles samen kon komen: onze missie, visie en ambities. Het jaarverslag was hier het uitgelezen middel voor. Het was best een risico, maar de meesten waren op slag verliefd. Misschien een open deur, maar dankzij de crisis hebben we ontdekt dat een alternatieve aanpak heel verfrissend kan werken. Voor herhaling vatbaar zelfs.” “En dat maakt het ook zo inspirerend om voor Van Gansewinkel Groep te werken,” vertelt mededirecteur en strateeg bij credo.creatie Gerton Knipping. “In de crisistijd toch vasthouden aan wat je gelooft. Als missionarissen bijna je wereldverbeterende visie en missie verkondigen. Dat vergt een enorme dosis geloof en lef.”

Herpositionering

“It takes one, to know one”, aldus Janssen. “Ik heb vanaf het begin af aan geloof gehad in jullie kwaliteiten. Jullie waren hier voor een presentatie van een klantenmagazine. De combinatie van het beeldende, het journalistieke en het klantgericht denken in jullie werk gaf me de zekerheid van kwaliteit. ‘Die mannen, die begrijpen het’, dacht ik. Niet lang daarna heb ik credo.creatie gevraagd voor de verbeelding van de herpositionering. Ik heb de vrijheid gegeven om alles opnieuw te ontwerpen. De naam en de kleur blauw als enige vaste elementen.

Nauwe samenwerking

Stephan van de Kimmenade is mededirecteur van credo.creatie en tekende voor het ontwerp van de nieuwe huisstijl: “Voor ons was dat een bijzondere manier van werken. Een hele identity direct toepassen in een jaarverslag en daarna compleet uitrollen in tal van middelen die ook door anderen in te vullen zijn. Een project zo compleet oppakken doe je bijna nooit. Je moet heel scherp blijven. Het snappen. Hoe ziet een kennisinstituut eruit? Hoe maak je in de beeldentaal duidelijk dat Van Gansewinkel Groep van

Jaarverslag 2008: hét positioneringsdocument van Van Gansewinkel Groep

vuilnis grondstoffen of energie maakt? Het is een inspirerend en uitdagend onderwerp met enorm veel inhoud. We hebben heel nauw samengewerkt in een hele korte tijd; we zijn in januari begonnen en in april was het jaarverslag geïntroduceerd. Een half jaar daarna zijn alle middelen uitgerold. Om dit te kunnen bereiken moet je open zijn naar elkaar. Wat ik erg waardeer is dat er ondanks de tijdsdruk nergens genoegen is genomen met minder. Er werd constant kritisch gekeken naar functionaliteit en inhoud. De spanningsboog is nergens minder geworden.” Knipping: “Als je in zo’n korte tijd zoiets belangrijks creëert moet je erg op elkaar kunnen bouwen. De luiken moeten open en er mag geen detail achtergehouden worden. We moesten vertrouwen op elkaars hulp, maar vooral ook op elkaars kritiek. Er was nauwelijks ruimte om afstand te nemen en met een frisse blik naar je werk te kijken. Een bijzondere ervaring met als resultaat een eindproduct waar we allemaal enorm trots op zijn.”

Meer dan een logo

Janssen: “De kwaliteit van een huisstijl zit hem niet alleen in ‘mooi’ of een sterk logo, het moet ook functioneel zijn. Aan alle kanten kloppen en breed inzetbaar zijn. Dat hebben we nu. Het heeft ook een sterke commerciële waarde: je ziet meteen dat je met een professionele club te maken hebt. Het is mooi om het plezier te zien waarmee iedereen het jaarverslag weggeeft aan relaties. Ik durf voor iedereen te spreken als ik zeg dat we erg tevreden zijn. Er ligt een sterke basis waarin het verhaal het best tot zijn recht komt en die - binnen herkenbaarheid - vrijheid biedt aan alle onderdelen binnen de Groep.”


9

Interview voorzitter raad van bestuur

maakt maken

Wij

Het verslag en de resultaten

Over dit verslag van de Van Gansewinkel Groep

jaarbeeld 08

hier

De Van Gansewinkel Groep wil met dit verslag een helder en transparant beeld geven van haar activiteiten op het gebied van duurzaamheid over het kalenderjaar 2008 (01/01/2008 – 31/12/2008). Ook geven we inzicht in onze ambities voor de middellange termijn. Interviews: Van Gansewinkel Groep volgt bij het opstellen van Raad van bestuur het verslag de richtlijnen van het Global Reporting Raad van commissarissen Initiative.

De Van Gansewinkel Groep wil met dit verslag een helder en transparant beeld geven van haar activiteiten op het gebied van duurzaamheid over het kalenderjaar 2008 (01/01/2008 – 31/12/2008). Ook geven we inzicht in onze ambities voor de middellange termijn. Van Gansewinkel Groep volgt bij het opstellen van het verslag de richtlijnen van het Global Reporting Initiative.

Afvalstromen uitgelicht Dit rapport omvat de data en informatie van alle deelDuurzaamheidsverslag nemingen van de Van Gansewinkel Groep. Eenen lijst Cradleentodeelnemingen Cradle-partners van onze bedrijven, locaties is te vinden op onze website: www.vangansewinkel.com. Financiële resultaten Eerdere rapportage over duurzaamheidsgegevens vond plaats in 2007. en overzichten

Reikwijdte

Richtlijnen Global Reporting Initiative

Richtlijnen Global Reporting Initiative

Het verslag van de Van Gansewinkel Groep op het gebied van duurzaamheid is samengesteld op basis van het Global Reporting Initiative (GRI) versie G3. De G3 onderscheidt verschillende toepassingsniveaus. Op basis van een self assessment voldoet het verslag aan de voorwaarden van het B-niveau. De Van Gansewinkel Groep rapporteert over een groot gedeelte van de kernindicatoren van de GRI en is transparant over haar duurzaamheidsactiviteiten. PricewaterhouseCoopers Accountants N.V. heeft het verslag geverifieerd waardoor het verslag een B+-niveau krijgt. In de GRI-tabel (pagina 112) wordt expliciet aangegeven over welke indicatoren de Van Gansewinkel Groep rapporteert.

Inhoud

Interview voorzitter raad van bestuur

2-9

Interview voorzitter raad van bestuur

2-9

Afval bestaat niet Zo doen we dat!

10-11 12-13

Afval bestaat niet Zo doen we dat!

10-11 12-13

Raad van commissarissen Afvalstromen uitgelicht

14-16 17-19

interview

jaarbeeld 08

Raad van commissarissen Afvalstromen uitgelicht

14-16 17-19

Van scherf tot fles

20-23

Van scherf tot fles

20-23

24-25 26-29

Interview COO Frans van de Noort Van afval naar warmte

24-25 26-29

Interview COO Yves Luca Internationaal

30-31 32-55

Interview COO Yves Luca Internationaal

30-31 32-55

Interview COO Diederik Gijsbers

36-37

Interview COO Diederik Gijsbers

36-37

Van puin naar A2

38-41

Van puin naar A2

38-41

Duurzame ontwikkeling Onze visie, missie en kernwaarden

43-117 44-47

Duurzame ontwikkeling Onze visie, missie en kernwaarden

43-117 44-47

Ambities voor 2010

48-35

Ambities voor 2010

48-35

Van splinter naar dressoir

54-57

Van splinter naar dressoir

54-57

Het verslag van de Van Gansewinkel Groep op het gebied van duurzaamheid is samengesteld op basis van het Global Reporting Initiative (GRI) versie G3. De G3 onderscheidt verschillende toepassingsniveaus. Op basis van een self assessment voldoet het verslag aan de voorwaarden van het B-niveau. De Van Gansewinkel Groep rapporteert over een groot gedeelte van de kernindicatoren van de GRI en is transparant over haar duurzaamheidsactiviteiten. PricewaterhouseCoopers Accountants N.V. heeft het verslag geverifieerd waardoor het verslag een B+-niveau krijgt. In de GRI-tabel (pagina 112) wordt expliciet aangegeven over welke indicatoren de Van Gansewinkel Groep rapporteert.

Equity Veiligheid

58-81 58-64

Equity Veiligheid

58-81 58-64

Stakeholders

64-81

Stakeholders

64-81

Van roest naar glans Van oud naar nieuws

68-71 82-85

Van roest naar glans Van oud naar nieuws

68-71 82-85

Ecology

86-113

Ecology

86-113

Schonere vloot

86-89

Verificatie van dit verslag

Verificatie van dit verslag

ondersteund bij de verificatie van de duurzaamheidsdata. Het assurancerapport voor duurzaamheidsinformatie is te vinden op pagina 113. Het proces is voor ons van belang geweest om een extra verificatie uit te oefenen op de informatie in dit verslag om zo ook de betrouwbaarheid en volledigheid hiervan richting onze stakeholders te verhogen.

PricewaterhouseCoopers Accountants N.V. heeft ons ondersteund bij de verificatie van de duurzaamheidsdata. Het assurancerapport voor duurzaamheidsinformatie is te vinden op pagina 113. Het proces is voor ons van belang geweest om een extra verificatie uit te oefenen op de informatie in dit verslag om zo ook de betrouwbaarheid en volledigheid hiervan richting onze stakeholders te verhogen.

Dit rapport omvat de data en informatie van alle deelnemingen van de Van Gansewinkel Groep. Een lijst van onze bedrijven, locaties en deelnemingen is te vinden op onze website: www.vangansewinkel.com. Eerdere rapportage over duurzaamheidsgegevens vond plaats in 2007.

PricewaterhouseCoopers Accountants N.V. heeft ons moois

van?

Schonere vloot

86-89

Van afval naar energie Inkoop en ICT

90-92 93

Van accu naar batterij

94-97

Cradle to Cradle Interview Michael Braungart (EPEA)

98-111 99-101

Philips Sense and Simplicity Van Houtum Papier

102-103 104-105

Tapijtfabrikant Desso Ahrend kantoormeubilair

106-107 108-109

Tegelfabrikant Mosa

110-111

GRI-index Assurance-rapport

112 113

Van slippen naar scoren

114-117

Economy

118-135

Inhoudsopgave Corporate Governance

118 118

Risicobeheer Financiële resultaten en overzichten

119-122 122-133

Personalia

134-135

Colofon

135

maken

Wij

Afval wordt door de meeste mensen als ongewenst beschouwd. Als iets zonder waarde.

Interview COO Frans van de Noort Van afval naar warmte

Reikwijdte

Van afval naar energie Inkoop en ICT Financiële overzichten Van accu naar batterij Geconsolideerde balans per 31 december Cradle to Cradle 2008 – Activa Interview Michael Braungart (EPEA) Philips Sense and Simplicity Geconsolideerde balans per 31 december Van Houtum Papier 2008 – Passiva Tapijtfabrikant Desso Ahrend kantoormeubilair Geconsolideerde winst- en verliesrekening Tegelfabrikant Mosa 2008 GRI-index Assurance-rapport Geconsolideerd kasstroomoverzicht 2008 Van slippen naar scoren

Ruud Sondag, CEO Van Gansewinkel Groep

hier

hier

Wij denken daar heel anders over. Want in het afval van vandaag groeit de kiem voor de producten en goederen van morgen. Wij maken er zelfs graag iets moois van. Wat? Dat laten we zien in het ‘jaarbeeld 2008’.

“Activiteit over de gehele keten maakt robuust en biedt kansen”

In dit jaarverslag komen onze financiële resultaten, strategie en visie op de markt uitgebreid aan bod. Maar we gaan een stapje verder. Samen met onze Cradle tot Cradle-partners tonen we aan dat afval eigenlijk niet bestaat.

Zoals voor de meeste bedrijven was 2008 voor de Van Gansewinkel Groep een

iets

ietsjaar met twee gezichten. Vóór de zomer een stevige groei, na de zomer de lijn

neerwaarts. De drie-eenheid van inzameling, recycling en verwerking maakt de Van Gansewinkel Groep beter bestand tegen de crisis, omdat zij een veel breder vangnet heeft om de klappen op te vangen. Een kwestie van spreiding van risico’s. Deze stabiliteit van de keten biedt tegelijkertijd voor de komende periode nieuwe kansen. CEO Ruud Sondag vat het samen:

90-92 93 94-97 98-111 123 99-101 102-103 104-105 124-125 106-107 108-109

Geconsolideerd overzicht van verwerkte Economy opbrengsten en kosten Inhoudsopgave Corporate Governance Toelichting op winst- en verliesrekening Risicobeheer Financiële resultaten en overzichten Medewerkers Personalia

118-135 128 118 118 129 119-122 122-133 129 134-135

Colofon Bezoldiging bestuurders

135 129

NL GAAP / IFRS

130-133

“In 2007 hebben we een speler van formaat neergezet op de Nederlandse en de Europese markt. Maar dat we na de vruchten van die fusie geplukt te hebben vervolgens volop in de crisis belandden, was niet verwacht. Niettemin zijn onze resultaten opmoois het niveau van 2007 gebleven. En de crisis biedt ook kansen, wat zal leiden tot consolidatie in de sector. Op Europese schaal, maar ook in Nederland. Bij die consolidatieslag gaan wij een rol van betekenis spelen, daarvan ben ik overtuigd.”

moois

110-111 126 112 113 127 114-117

van

1

VGW8002_jaarverslag 2008_270409_COMPLEET.indd 1

27-04-2009 16:07:20

van

3

2 / jaarbeeld 08

VGW8002_jaarverslag 2008_270409_COMPLEET.indd 2

27-04-2009 16:07:24

VGW8002_jaarverslag 2008_270409_COMPLEET.indd 3

27-04-2009 16:07:31

Duurzame ontwikkeling

Onze visie, missie en kernwaarden 2008

JAN

FEB

Onze visie

MRT

APR

MEI

JUN

JUL

AUG

SEP

OKT

NOV

DEC

CM

CERTIFIED

Van Gansewinkel Groep verbindt zich aan Cradle to Cradle (pagina 47)

cradletocradle

wij door het slimmer omgaan met grondstoffen onze bijdrage aan de reductie van CO2-emissies. Dat doen we bijvoorbeeld door energiereductie in onze afvalenergiecentrale, door efficiënte logistiek bij de inzameling. Maar dat is zelfs mogelijk bij onze recycleprocessen, zoals bij bijvoorbeeld glas.

Wij zijn ons ervan bewust dat we leven in een wereld waarin grondstoffen schaars zijn en waar we verstandig met grondstoffen om moeten gaan. Samen met onze klanten streven wij ernaar om zoveel mogelijk afvalstoffen geschikt te maken voor nuttig hergebruik. Dat doen we al meer dan 40 jaar. En hoewel het misschien tegenstrijdig klinkt, zien wij afval niet als een restproduct. Als afvaldienstverlener zien we in afval juist het waardevolle begin van een nieuwe cyclus. Afval als grondstof voor nieuwe producten en energie, dus.

De Van Gansewinkel Groep ruimt altijd het afval van anderen op. Zo werken we aan een ‘schonere’ wereld: • Door het aanhoudend besef dat de aard van onze activiteiten mogelijkheden biedt om een bijdrage aan een duurzamere samenleving te leveren en deze concreet te vertalen naar het terugdringen van afvalstromen en de proactieve ontwikkeling van efficiëntere en duurzamere inzamel-, bewerkings-, recycle- en verwerkingsprocessen. Afval bestaat niet, maar is de basis voor nieuwe grondstoffen en energie in materialencycli. • Door onze klanten als partners te zien, en ze met al onze kennis en mogelijkheden klantgerichte en gepaste innovatieve en duurzame oplossingen te bieden voor specifieke afval-, grondstof- en energievraagstukken. • Door als mensgerichte organisatie het unieke vakmanschap en de betrokkenheid van onze medewerkers te stimuleren. We willen ruimte bieden aan persoonlijke ontplooiing en aan de bijdrage die iedereen wil leveren aan de ontwikkeling van de onderneming. We zorgen voor een veilige, gezonde, respectvolle werkomgeving.

Een mijlpaal in 2008 was het sluiten van een samenwerkingsovereenkomst met Prof. Dr. Michael Braungart, de grondlegger van het C2C-concept en zijn organisatie Environmental Protection Encouragement Agency (EPEA). Cradle to Cradle is leidend voor onze aanpak. Die filosofie gaat uit van de mogelijkheden en niet van ‘schuld management’. Het is ook onze drijfveer om dagelijks invulling te geven aan duurzaamheid. Onze kennis van afval is van waarde voor onze partners. Juist bij en met hen kunnen we al in de ontwerpfase van hun producten een rol spelen, waarbij een winstgevende oplossing mogelijk is.

Equity, Ecology en Economy

Duurzame ontwikkeling

Cradle to Cradle gaat uit van de driehoek Ecology, Economy, Equity. Veel organisaties en bedrijven hebben de drie P’s (People, Planet, Profit) geadopteerd als richtlijn voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Omdat de Van Gansewinkel Groep de Cradle to Cradle-filosofie aanhangt, hebben wij nadrukkelijk voor de drie E-benadering gekozen omdat deze aanpak het dichtst bij Cradle to Cradle staat.

Afval bestaat niet. Dat is onze boodschap. Wij zien afval als basis voor grondstoffen en energie. We zien het als onze opdracht om cycli sluitend te maken. Het constant ontwikkelen van afval naar grondstoffen en energie, daarmee leveren we onze toegevoegde waarde. Zo hebben we ons als bedrijf de afgelopen jaren ontwikkeld van traditionele afvalophaler tot duurzame grondstoffen- en energieleverancier. Door de aard van onze dienstverlening kunnen wij samen met onze klanten een belangrijke rol spelen in het verduurzamen van de samenleving. Onze cyclus begint immers bij het opruimen van het afval van anderen. Maar duurzame ontwikkeling gaat niet over het milieu alleen. Het gaat ook over veiligheid, het ontwikkelen van mensen en sociaal beleid. Duurzame ontwikkeling betekent ook verantwoordelijkheid nemen voor de continuïteit van onze onderneming. Ook hier wordt in dit hoofdstuk op ingegaan. Op alle aspecten beschrijven we wat we in 2008 hebben gepresteerd en wat onze ambities op middellange termijn zijn.

27-04-2009 16:10:03

VGW8002_jaarverslag 2008_270409_COMPLEET.indd 43

Maltha krijgt per seconde ongeveer 10 kilogram glasafval binnen

Kernwaarden Duurzaam ondernemen wordt binnen de Van Gansewinkel Groep vertaald naar een vijftal principes:

De drie E’s moeten nadrukkelijk in balans zijn; in een holistische benadering waarbij de drie E’s constant ten opzichte van elkaar moeten worden afgewogen. Er is dus sprake van communicerende vaten waardoor de afweging en beslissing meer integraal wordt.

• veiligheid voor alles • klantgerichte samenwerking • innovatieve ontwikkeling • integriteit en verantwoordelijkheid • vakmanschap met passie

Wij zijn ervan overtuigd dat duurzaamheid alleen succesvol kan zijn als er een duidelijke balans is tussen de drie E’s: Ecology, Economy, Equity.

Zo bewaken we onze waarden en normen. Deze uitgangspunten garanderen helderheid over onze manier van werken. Voor onze medewerkers, voor onze klanten en leveranciers en voor de wereld om ons heen.

Het verminderen van primair, zelfs fossiele grondstoffen gebruik, zien wij als onze grootste bijdrage aan een meer duurzame samenleving. Daarvan afgeleid zien

43

42 / jaarbeeld 08

VGW8002_jaarverslag 2008_270409_COMPLEET.indd 42

27-04-2009 16:10:09

Certificering EcoSmart Waste Care Systems (ISO 9001 en 14001) (pagina 47)

Missie

Onze visie op grondstoffen, energie en afvalmanagement sluit goed aan op de Cradle to Cradle (C2C)filosofie. Dit concept gaat ervan uit dat producten zo samengesteld worden, dat ze na hun levenscyclus herbruikbaar zijn of afbreekbaar tot grondstoffen voor nieuwe, gelijkwaardige of hoogwaardige producten. Dit leidt tot oneindige kringlopen van producten zonder dat daarbij afval ontstaat in de betekenis van ‘nutteloos overblijfsel’.

45

44 / jaarbeeld 08

VGW8002_jaarverslag 2008_270409_COMPLEET.indd 44

27-04-2009 16:10:10

VGW8002_jaarverslag 2008_270409_COMPLEET.indd 45

27-04-2009 16:10:16

Philips Sense and Simplicity

Ambities voor 2010 2008

Ambities voor 2010 KPI

Prestatie 2008

Reductie CO2-emissie door

Onderzoeken mogelijkheden CO2-reductie op

inkoop extern transport

inkoop extern transport

JAN

FEB

MRT

APR

MEI

JUN

JUL

AUG

SEP

OKT

NOV

DEC

Philips Sense and Simplicity

Ambitie 2010 Het verder intensiveren van CO2-reductie op extern transport met ambitie om 5% te

Minister opent nieuwe kade Van Gansewinkel in Evergem (pagina 59)

besparen in 2010

ICT Thin Clients

Optimalisatie ritplanning en routeoptimalisatie

Ingevoerd bij 40% werkplekken

Invoeren bij 60% werkplekken hele groep.

Van Gansewinkel

Verminderen CO2-uitstoot

Landelijke compostdag: gratis compost als beloning voor scheiden GFT-afval (pagina 60)

Invoeren boordcomputer. Onderzoek naar mogelijkheden

Optimaliseren van inzamelroutes. Verminderen CO2-uitstoot Mogelijkheden verder invoeren in met name

Teleconferencing

Ingevoerd op aantal locaties met name in NL

buitenlandse vestigingen. Naast CO2-reductie

en BE

door bijvoorbeeld reistijdreductie, is betere

Bij Philips hebben acht projectteams zich laten inspireren door het Cradle to Cradle-concept. Het proces van in cirkels denken is een jaar geleden ingezet bij het elektronicaconcern en de eerste resultaten zijn al geboekt. “Het anders denken heeft onder andere geresulteerd in nieuwe, herbruikbare verpakkingsmaterialen. Dat gaat aanzienlijke besparingen opleveren”, vertelt Ingrid Zeegers, director Sustainable Business Development bij Philips Consumer Lifestyle. Philips en de Van Gansewinkel Groep raakten vorig jaar tijdens een Cradle to Cradle-bijeenkomst met elkaar in gesprek. “Sindsdien werken we samen”, zegt Zeegers. “Het is een warm samenwerkingsverband, dat we steeds verder willen uitbreiden. We delen onze kennis en durven na te denken over compleet nieuwe businessmodellen. Dat is nodig om uiteindelijk de transitie naar een circulaire economie te kunnen maken.”

balans werk – privé ook doelstelling Onderzoek gestart naar mogelijkheden

‘Het nieuwe werken’

Onderzoek afronden en pilot uitvoeren

Waste Management Hergebruik gevaarlijk afval

45% van het gevaarlijk afval hergebruikt

Nuttige toepassing afvalhout

Door nog intensievere scheiding en bewerking percentage hergebruik verhogen naar 50% Ambitie is om tot 100% nuttige toepassing te

en houtfractie

komen

Toepassing C2C-aanpak

Onderzoek naar realiseren ‘closed loop’ bij

Via C2C-aanpak meer ’closed loops’ creëren

bepaalde afvalstromen

zoals bij keramiek en tapijt

Het ontwikkelen van Cradle to Cradle-producten is volgens Zeegers een complex proces. “Je moet precies weten wat er allemaal in je producten zit en ze moeten zo worden ontworpen dat ze aan het einde van hun levensduur gemakkelijk uit elkaar te halen zijn. Vooral de materiaalkeuze is belangrijk. Het inzamel- en verwerkingsproces moet rendabel en milieuvriendelijk zijn en de geproduceerde componenten en materialen moeten opnieuw als grondstof kunnen worden ingezet, bij voorkeur voor eenzelfde toepassing. De kennis van de Van Gansewinkel Groep op het gebied van materialen, afvalstromen en recycling is hierbij essentieel.”

Ketenmodel inzameling, recycling, verwerking, Ketenmodel

Onderzoek naar uitbreiding met CO2-emissie-

als onderdeel van de ontwerp-productie-

component

consumptiecyclus, uitbreiden met een CO2emissiecomponent

Onze nieuwe Biomassa Energie Centrale (BEC) wordt gevoed met afvalhout en levert 100% groene energie op.

Transparantie Rapportage via GRI-richtlijnen

GRI: Van C+ naar B+

Handhaven GRI B+ status

Corporate Governance Verder invullen van onze verslaggeving over onze strategie, resultaten, risico’s en kansen

Coolrec De Van Gansewinkel Groep en in bijzonder haar dochter Coolrec hebben de afgelopen decennia veel kennis opgedaan met betrekking tot recycling en terugwinning van grondstoffen van huishoudelijke apparaten. “Onze rol in de keten is Cradle to Cradle mogelijk maken voor onze klanten”, zegt Florens Slob, manager Sustainable Solutions bij de Van Gansewinkel Groep. Slob refereert aan een bekende uitspraak van William McDonough: ‘Design is the first signal of intention’. “Om echt te veranderen moeten we niet pas in de ‘end of life-fase’ kijken wat we nog met een product kunnen, maar moeten we terug de keten in en beginnen bij de bron: de designfase. Samen met Philips hebben we een aantal standaard designregels opgesteld, waardoor producten nog beter recyclebaar kunnen worden. Daarnaast zijn we bezig met de ontwikkeling van intelligente inzamelsystemen, om de grondstoffen ook weer terug te krijgen. Op die manier maken wij het mogelijk om de cirkel echt rond te krijgen.”

Verder vormgeven van onze in control statements Toezicht op onderneming meer in geest commissie Frijns (Peters/België) inrichten Productinnovatie Minimaal vier nieuwe duurzame concepten op de markt brengen Onderzoek naar toepassing C2C

Vier C2C-projecten van concept naar geconcretiseerde toepassingen

Economy €272 miljoen

EBITDAE

Resp 15, 22 en 53% per onderdeel in de keten

LT; 2010 in functie hiervan

Efficiency: Be Prepared /

€10 miljoen structurele verbetering van het

Target 10

bedrijfsresultaat in het logistieke deel (run rate)

Philips heeft sinds kort een product op de markt dat is gebaseerd op de Cradle to Cradle-principes: de EnergyCare stofzuiger. “Op de lange termijn is Cradle to Cradle dé manier om innovatie op het gebied van materiaalgebruik te bewerkstelligen”, meent Zeegers. “Doing good, dat is de gedachte erachter.”

5% autonoom onder normale economische

Organieke groei in logistiek

omstandigheden 2% autonoom; acquisitoire resp greenfield

Vasthouden van positie in W2E

Philips Electronics, Amsterdam/Eindhoven Producten: wereldwijd leider op het gebied van gezondheidszorg, verlichting en lifestyle

ambities reiken verder

Groei organisch en acquisities

25% groei/jaar in recycling in normale

in Recycling als invulling van

economische omstandigheden (zowel

Cradle to Cradle strategie.

autonoom, acquisitoir en greenfield)

51

VGW8002_jaarverslag 2008_270409_COMPLEET.indd 50

27-04-2009 16:10:26

VGW8002_jaarverslag 2008_270409_COMPLEET.indd 51

27-04-2009 16:10:30

Florens Slob,

Ingrid Zeegers,

Omzet: ¤ 26 miljard in 2008

Manager Sustainable Solutions

Director Sustainable Business Development

Medewerkers: ca. 116.000

50 / jaarbeeld 08

bij de Van Gansewinkel Groep

bij Philips Consumer Lifestyle

103

102 / jaarbeeld 08

VGW8002_jaarverslag 2008_270409_COMPLEET.indd 102

27-04-2009 16:13:59

VGW8002_jaarverslag 2008_270409_COMPLEET.indd 103

27-04-2009 16:14:05

Afvalstromen uitgelicht

Cradle to Cradle

Cradle to Cradle raakt de kern van onze activiteiten: voorkomen dat iets afval wordt. Dat start niet aan de achterkant met het ambachtelijk inzamelen van afval, maar al bij het ontwerp van een product of dienst. De kennis die wij op het gebied van reststromenmanagement en recycling hebben opgedaan en de specifieke ‘knowhow’ over slimme terugnamesystemen zijn een wezenlijk onderdeel in het succesvol implementeren van C2C in de Benelux.

Duurzaamheid KKR en CVC Capital hebben duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Uit maatschappelijk oogpunt, maar ook om economische redenen. Van Berckel: “Als aandeelhouder is het onze taak om rendement te realiseren, waarbij we planet en people niet uit het oog verliezen. Dat doen we door het verbeterpotentieel bij bedrijven zo goed mogelijk te benutten en we zien nog altijd veel potentieel bij de Van Gansewinkel Groep. Energie en grondstoffen worden steeds belangrijker in de wereld en de Van Gansewinkel Groep levert die producten. Het bedrijf vervult een belangrijke maatschappelijke rol. Kijk, primair kijken we als private equity-partijen naar rendement. Maar duurzaamheid verhoogt de waarde van een bedrijf, dus is duurzaamheid ook voor ons een erg belangrijk element. We zijn erg trots op de duurzame manier van werken van de Van Gansewinkel Groep.” “Daarnaast heeft de groep het afgelopen jaar enorme stappen voorwaarts gezet op het gebied van veiligheid en gezondheid”, weet Gorenflos. “Daarin onderscheiden we ons echt positief ten opzichte van de concurrentie. Ook deze onderwerpen horen bij duurzaam ondernemen.”

De samenwerking met onze klanten en EPEA stelt ons in staat om technische productkennis te koppelen aan kennis van materialen en van scheiding, recycling- en verwerkingstechnieken. We bieden onze klanten in alle gevallen maatgerichte oplossingen voor afvalstoffen die ontstaan tijdens het bedrijfsproces. We adviseren hoe die voorkomen kunnen worden en kunnen zelfs meedenken in de ontwikkeling van nieuwe producten die beter recyclebaar zijn. Wij halen er vandaag de dag al alles uit wat er inzit, dat levert ook economisch het meest op voor ons en onze klanten. Als we verder willen komen, moeten we terug in de keten naar onze klanten en hun toeleveranciers.

cradle to

De afvalstromen Afval bestaat niet. Dat is het credo van de Van Gansewinkel Groep. We zien afval niet als restproduct, maar als een waardevol begin van een nieuwe cyclus. Zo kan afval een volgend leven krijgen en worden benut voor nieuwe grondstoffen en zelfs energie. We hebben niet alleen verstand van het logistieke proces rond de verschillende afvalstromen, maar we hebben ook een brede materiaalkennis. We kennen elke schakel in het productieproces van onze klanten, waardoor we de gehele productieketen schoner, zuiniger en efficiënter kunnen maken.

Op 1 april 2009 zijn Peter Berdowski en Carel van den Driest als onafhankelijke leden toegetreden tot de raad van commissarissen. Peter Berdowski is sinds 2006 bestuursvoorzitter van het internationale beursgenoteerde dredging- en maritieme concern Boskalis Westminster en Carel van den Driest was tot 2006 bestuursvoorzitter van het beursgenoteerde tankopslagbedrijf Vopak.

We koesteren het afval dat uiteindelijk overblijft. Want in het afval van vandaag groeit de kiem voor de producten van morgen. In dit jaarverslag beschrijven we de verschillende afvalstromen. We laten zien hoe we de verschillende soorten afval bewerken tot grondstoffen en energie, zodat natuurlijke grondstoffen in het milieu kunnen blijven. Want afval bestaat niet.

Van Berckel: “Het bedrijf krijgt op termijn een andere eigenaar. Dan helpt het, zeker als het bedrijf een beursnotering zou krijgen, als er niet enkel aandeelhouders in de raad van commissarissen zitten. Dan is het goed als er onafhankelijke mensen met andere kennis en ervaring in de raad komen. De Van Gansewinkel Groep is door de fusie een groot, veel breder bedrijf geworden dat een grote maatschappelijk rol heeft te vervullen. Dan heb je ook een brede, goed gebalanceerde raad van commissarissen nodig.”

cradle

iets

Inhoud

Over dit verslag

Gorenflos is enthousiast over de komst van de twee nieuwe commissarissen: “We hebben met Peter Berdowski en Carel van den Driest twee zeer competente en ervaren bestuurders in huis gehaald. De onderneming gaat vast en zeker profiteren van deze nieuwe toezichthouders.”

Verdeling extern aangeleverd volume naar type afval

Brandbaar

30%

Bouw & Sloop Gevaarlijk

Corporate Governance

In het ontwerp ligt de basis van je intenties. Juist in de ontwerpfase is nog veel winst te behalen door daar echt rekening te houden met de end-of (first) life-fase. Het gaat er om dat producten op een economisch verantwoorde manier weer uit elkaar te halen zijn. De kennis van recycling en inzameling bundelen met het productontwerp van klanten is een essentiële schakel in het behouden van grondstoffen.

Glas W&B Hout

“Als het gaat om corporate governance proberen we onze rol zo zorgvuldig mogelijk te vervullen”, vertelt Gorenflos. “Het gaat over de wijze waarop wij als toezichthouders werken. In zijn algemeenheid denk ik dat private equity die rol wat beter kan vervullen, omdat we er dichter op zitten. We zijn nadrukkelijker aanwezig en hebben meer informatie dan toezichthouders zonder aandeel in het bedrijf. De lijnen tussen de raad van bestuur en raad van commissarissen zijn kort.”

Cradle to Cradle biedt een positieve agenda en combineert het ontwerp van producten zodat deze veilig, gezond en winstgevend zijn en daarnaast ook economische, ecologische en maatschappelijke waarde hebben. De Van Gansewinkel Groep heeft verschillende Cradle to Cradle-partners, waarmee we de kringloop van producten sluitend maken.

Volgens Van Berckel gaat corporate governance ook over transparantie. “In de verhouding tussen de raad van bestuur en ons als toezichthouders en aandeelhouders is er totale transparantie. En onze transparantie is weer optimaal naar onze achterliggende investeerders. Die houden we per kwartaal optimaal op de hoogte. Die hebben juist gekozen voor onze vorm van aandeelhouderschap, omdat ze weten dat wij erg dicht op de organisatie zitten. Overigens kijken we als private equity-partijen niet alleen naar het belang van onze aandeelhouders. We kijken naar het belang van alle stakeholders. De waarde van het bedrijf zit namelijk ook in de werknemers, in het klantenbestand, in de relaties met leveranciers.”

9% 13% 1% 6% 5%

Overig

21%

Extern aangeleverd volume per land NL

71%

BE

16%

FR

5%

CEE

6%

Overig

2%

De twee aandeelhouders complimenteren alle medewerkers van de groep: “De switch van groei naar focus op kosten is snel gemaakt en goed uitgevoerd. We moeten op de kosten letten en 99% van de daarbij gestelde doelen wordt gehaald. Daardoor doet de Van Gansewinkel Groep het gewoon erg goed. We bewonderen de inzet en de flexibiliteit van alle medewerkers. Als aandeelhouders zijn we ervan overtuigd dat we de crisis op een goede manier doorstaan en dat de Van Gansewinkel Groep een succesvolle toekomst tegemoet gaat.”

Prof. dr. Michael Braungart

CM

15%

Papier

CERTIFIED

cradletocradle 99

98 / jaarbeeld 08

VGW8002_jaarverslag 2008_270409_COMPLEET.indd 98

27-04-2009 16:13:48

VGW8002_jaarverslag 2008_270409_COMPLEET.indd 99

27-04-2009 16:13:50

17

16 / jaarbeeld 08 / Hoofdstuk 1

VGW8002_jaarverslag 2008_270409_COMPLEET.indd 16

27-04-2009 16:07:49

VGW8002_jaarverslag 2008_270409_COMPLEET.indd 17

27-04-2009 16:07:50

Financiële resultatenen overzichten

Van roest naar glans

Eigen vermogen

GECONSOLIDEERDE WINST- EN VERLIESREKENING 2006 EN 2007 (x € 1.000) De mutaties als gevolg van de toepassing van IFRS kunnen als volgt gespecificeerd worden:

De impact op het eigen vermogen als gevolg van de transitie van NL GAAP naar IFRS per 1 januari 2006, 31 december 2006 en 31 december 2007 is als volgt:

2006 NL GAAP

van

2007

Verschillen

IFRS

NL GAAP

Verschillen

1 januari 2006

IFRS

Voortgezette activiteiten

Omzet

520.417

Overige bedrijfsopbrengsten

roest naar glans

1.196.783

-

-

-

38.033-

9.862

28.171-

85.104-

Verwerkingskosten derden

36.441-

26.623-

63.064-

205.249-

7.788

Onderhoudskosten derden

38.287-

Personeelskosten

117.862-

Afschrijvingskosten immateriële vaste activa en materiële vaste activa

135.851-

Overige bedrijfskosten

30.499-

36.451-

118.009-

290.056-

14.765

121.086-

234.920-

102.570-

335.191-

147-

129.841-

27.271

Bedrijfsresultaat

24.102

35.168

Financiële baten en lasten

90.313-

Resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening voor belastingen

66.211-

Aandeel in resultaat niet-geconsolideerde deelnemingen

Resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening na belastingen uit voortgezette activiteiten

47.976 2.221

16.014-

948-

34.220 1.843-

59.270

9.812

91.261-

163.067-

31.991-

153.255-

46.133

-

2.221

32.377

16.363

28.094 5.792

119.369-

24.58613.793 28.0268.556 5.026-

1.172.197 -

301.450-

3.205 1.861-

43.476

-

31 december 2006 4.420 14.62532.377

8.715

22.172

31 december 2007 117.96714.66575.712

-

-

1.936 11955.103-

27.895-

33.741

42.132

14.625-

(moedermaatschappij IFRIC 11)

295.082186.438-

4.802-

23.340

Verschil in netto-resultaat

IFRS eigen vermogen

233.275-

48.482

46.934

NL GAAP eigen vermogen Reclassificatie van preferente aandelen naar verplichtingen

Verschil in aandeel van derden in groepsmaatschappijen

71.311-

56.746

167.869-

111.12331.299 3.931

75.893-

Beëindigde activiteiten

Resultaat boekjaar uit beëindigde

-

activiteiten

Netto-resultaat boekjaar

16.014-

-

-

32.377

16.363

-

119.369-

-

43.476

-

75.893-

Het effect van de transitie van NL GAAP naar IFRS op het netto-resultaat voor 2006 en 2007 is als volgt: 2006 NL GAAP netto-resultaat Verschillen in waardering van voorraad Verwerking van resultaat op financiële instrumenten Vervanging van vaste activa componenten Verschil in afschrijvingskosten materiële vaste activa Kosten participatieregeling Activering van financieringskosten investering in BEC Verwerking van huurvrije periode Pensioenlasten (IAS 19) Verandering in latente belastingen als gevolg van IFRS transitie Verschillen in afschrijvingskosten Goodwill Veranderingen in voorzieningen (van jaarlijkse dotatie naar contante waarde) IFRS netto-winst/ (verlies)

68 / jaarbeeld 08

VGW8002_jaarverslag 2008_270409_COMPLEET.indd 68

522.669

Grond- hulpstoffen en energie

Belastingen naar het resultaat

Elk jaar gooien we in Nederland ruim 114 miljoen kilo huishoudelijke apparaten weg, zoals koelkasten, tv’s, computers, koffiezetapparaten en wasmachines. Storten op de vuilnisbelt of verbranden is schadelijk voor het milieu, daarom moeten deze apparaten apart ingezameld en verwerkt worden. Coolrec, een 100% dochteronderneming van de Van Gansewinkel Groep, is hierin gespecialiseerd. Coolrecverwerkt oud wit- en bruingoed tot grondstoffen voor nieuwe apparaten. Zo leverden we in 2008 genoeg staal voor circa 50.000 nieuwe personenauto’s.

-

2.252

69

27-04-2009 16:11:31

VGW8002_jaarverslag 2008_270409_COMPLEET.indd 69

Pagina’s uit jaarverslag, basis corporate identity

27-04-2009 16:11:40

16.014-

2007 119.369-

14

233-

10.792

16.007-

7.788

8.556

10.577520 189-

31 1.9362.652 133-

147-

333

1.843-

3.205

26.288 26916.363

49.183 2.17575.893-

132 / jaarbeeld 08

VGW8002_jaarverslag 2008_270409_COMPLEET.indd 132

133

27-04-2009 16:15:56

VGW8002_jaarverslag 2008_270409_COMPLEET.indd 133

27-04-2009 16:15:57


10

Hoe een huisstijl kan verbinden Interne uitrol van de nieuwe positionering

Annelieke Verhagen – van de Vrande - Marketing Communicatie Specialist - Van Gansewinkel Groep Mariel de Jong - Senior Communicatie Adviseur - Van Gansewinkel Groep


11

Met dochterbedrijven Van Gansewinkel, Coolrec, Maltha en AVR en diverse regiokantoren en submerken is Van Gansewinkel Groep gerust omvangrijk te noemen. Elke regio en elk merk een eigen doelgroep, een eigen cultuur en een eigen stijl. De interne uitrol van de nieuwe huisstijl moest zorgen voor eenheid en verbondenheid. Senior communicatieadviseur Mariel de Jong en marketingcommunicatiespecialist Annelieke Verhagen vertellen over de aanpak. Hoe hebben jullie de interne introductie van de nieuwe huisstijl aangepakt? De Jong: “We hadden niet veel tijd en budget te besteden aan vooronderzoeken, en besloten om de nieuwe huisstijl te introduceren wanneer deze helemaal compleet was. Het jaarverslag is de eerste concrete uiting geweest die collega’s gezien hebben. Daarna kwam pas het huisstijlhandboek: ‘De stijl van het huis’. Er was in de organisatie duidelijk behoefte aan nieuwe uitingen waarmee we de ‘Afval bestaat niet’-boodschap konden uitdragen. Doordat er vraag naar was, verliep de introductie vlot. In kleine bijeenkomsten met onder andere managementassistenten en marketing hebben we in een cascade model de nieuwe stijl door de hele organisatie geloodst.” Verhagen vult aan: “Vrij snel daarna hebben we de nieuwe huisstijl op het intranet geïntroduceerd en alle reclame –en ontwerpbureaus waar we mee werken een cd overhandigd met de richtlijnen. Omdat credo.creatie alles ontworpen heeft, hebben zij hierin een docerende rol gehad.” Hoe werd er op gereageerd? De Jong: “Er had al een aantal veranderingen plaatsgevonden waarbij de dochterondernemingen hun merknaam zagen veranderen in Van Gansewinkel Groep. We waren druk bezig om samen één onderneming te vormen. Om dit proces te ondersteunen was een nieuwe huisstijl echt nodig. De introductie kwam daarom helemaal op tijd. Er lag meteen een complete lijn en dat >

De Stijl van het Huis; handboek met inspirerende producties. Visualisatie van de stijl- breedte en diepte.

De nieuwe huisstijl moest flexibel zijn en makkelijk om mee te werken


12

werkte als een frisse wind en maakte de fusies concreet.” Verhagen: “Om ruimte te houden voor een eigen inbreng, hebben we in de briefing naar credo.creatie toch nog sterk rekening gehouden met de verschillende bedrijven en regio’s. Iedere dochteronderneming of regio heeft eigen doelgroepen en boodschappen. We vonden dat daar ruimte voor moest blijven. De nieuwe huisstijl moest flexibel zijn en makkelijk om mee te werken. En dat is gelukt: met behulp van vaste templates kan iedereen zijn eigen uitingen maken. Dat verklaart mede het succes van de introductie en de snelheid waarmee iedereen het zich eigen heeft gemaakt. Nu houden we toezicht, maar staan wel open.

Het principe De outline van het logo leent zich prima als leidend principe voor grafische vormgeving. Wij noemen het de “G-swing”. De compositie van de vlakverdeling wordt bepaald door een willekeurige uitsnede uit het logo. Elke gebruiker creëert hiermee zijn eigen verhouding tussen beeld en tekst, tussen beeld en witruimte of tussen twee beelden. Het principe is heel eenvoudig en voor iedereen hanteerbaar.

Er is geen strenge huisstijlpolitie. Wel gaan we de dialoog aan over wat wel en wat niet ‘des Van Gansewinkels’ is. En dat is prima. Zo wordt de huisstijl ‘onze huisstijl’ en blijft er ruimte voor aanpassingen. Om mensen nog zelfstandiger te maken, openen we tevens een webshop waar alle medewerkers digitale middelen kunnen krijgen, aangepast op hun afdeling of regio. Denk aan personeelsadvertenties, banners en mailings.”

210 103 6

45

4

5

5

15

5

20

60

D

Hoe bewijst de huisstijl zich in praktijk? De Jong: “Het werkt allemaal erg goed. We hebben bijvoorbeeld één voorbeeldontwerp voor een intern magazine opgenomen in de ‘Stijl van het huis’. Inmiddels zijn er intern zes regionale personeelsbladen ontwikkeld. Allemaal perfect in stijl. Een ander goed voorbeeld is de online communicatie. De restyling van de websites van de verschillende ondernemingen is ook helemaal intern opgepakt.” Verhagen: “Ik zie alleen maar enthousiaste collega’s. Ze zijn druk in de weer met allerlei uitingen. Dat bewijst dat de nieuwe huisstijl niet alleen esthetisch sterk is, maar ook erg toepasbaar. Die combinatie is goud waard.”

B

uw kenmerk

ons kenmerk

B

onderwerp

C

Onze nieuwe huisstijl

A

Beste Clemens,

T +31 40 751 40 00 F +31 40 751 40 01 E info@vangansewinkelgroep.com I www.vangansewinkelgroep.com ING bank nr. 66.31.00.917 K.v.K. Eindhoven nr. 24390763 B.T.W. nr. NL815387623 B01

datum

297

Een huisstijl komt niet alleen tot uitdrukking in de door de organisatie gebruikte naam, symbolen en logo’s, maar ook in het ontwerp van de communicatiemiddelen. Het geheel is van invloed op het imago dat de organisatie als bedrijf uitdraagt. Het ontwikkelen van een sterke huisstijl omvat ook een consistentie in het doen en laten van een organisatie, en in haar producten en merken. Vaak wordt in dit alles het mission statement weerspiegeld.

Waste to Energy

Een positieve huisstijl kan er verder voor zorgen dat er bij de medewerkers van de organisatie een gevoel van betrokkenheid wordt opgeroepen.

Certificaat

Met vriendelijke groet, Van Gansewinkel Groep bv

5

4

Annelieke van de Vrande Marketing Development Adviseur

Garanties van Oorsprong vormen het bewijs dat elektriciteit op duurzame en milieubewuste wijze is opgewekt. Met het WtE-certificaat van de Van Gansewinkel Groep toont onderstaande organisatie aan haar totale jaarlijkse elektriciteitsverbruik vergroend te hebben met haar afval, waaruit de Van Gansewinkel Groep duurzame elektriciteit heeft opgewekt.

2500 MWh

AFVALwijzer Restafval

Landal Greenparks, Nederland Hiertoe is een equivalent aan Garanties van Oosprong aan hen tenaamgesteld, onder toezicht van CertiQ. Met een jaarlijkse productie van meer dan 500.000 MWh duurzame elektriciteit is de Van Gansewinkel Groep één van de grootste producenten van duurzame energie in de Benelux.

Papier•Karton Dit certificaat is verleend op: Dit certificaat heeft betrekking op de periode: Referentienummer:

20 april 2009 1 januari 2008 t/m 31 december 2008 0000 - 00 00 0000

M.A. Timmerije Manager Energie & Reststoffen Van Gansewinkel Groep

R.T.M. Meulendijks Commercieel Directeur Van Gansewinkel Groep

Vertrouwelijk papier

040 294 44 44

Waste to Energy

Certificaat Garanties van Oorsprong vormen het bewijs dat elektriciteit op duurzame en milieubewuste wijze is opgewekt. Met het WtE-certificaat van de Van Gansewinkel Groep toont onderstaande organisatie aan haar totale jaarlijkse elektriciteitsverbruik vergroend te hebben met haar afval, waaruit de Van Gansewinkel Groep duurzame elektriciteit heeft opgewekt.

2500 MWh

Van Gansewinkel Groep is dankzij haar dochterbedrijven werkzaam in de hele afvalketen: Van Gansewinkel is gespecialiseerd in het inzamelen en bewerken van afval, Coolrec recyclet koel- en vriesapparatuur, televisies, kleine huishoudelijke apparaten en ICT-apparatuur, Maltha is gespecialiseerd in recycling van glas en AVR zet afval om in energie.

Polmann & Van de Dussen Clemens Polmann Flight Forum 240 5657 DH Eindhoven

Bedrijfscultuur, -waarden en -filosofie maken deel uit van de eigenschappen of persoonlijkheid die kenmerkend zijn voor een organisatie. Deze eigenschappen zijn bekend bij de medewerkers en worden uitgedragen aan degenen buiten de organisatie.

Ik kies mijn eigen vak. En jij?

Groot genoeg voor de hele afvalketen

A

Van Gansewinkel Groep bv Flight Forum 240 NL-5657 DH Eindhoven Postbus 8785 NL-5605 LT Eindhoven

Landal Greenparks, Nederland Hiertoe is een equivalent aan Garanties van Oosprong aan hen tenaamgesteld, onder toezicht van CertiQ. Met een jaarlijkse productie van meer dan 500.000 MWh duurzame elektriciteit is de Van Gansewinkel Groep één van de grootste producenten van duurzame energie in de Benelux.

Dit certificaat is verleend op: Dit certificaat heeft betrekking op de periode: Referentienummer:

20 april 2009 1 januari 2008 t/m 31 december 2008 0000 - 00 00 0000

M.A. Timmerije Manager Energie & Reststoffen Van Gansewinkel Groep

R.T.M. Meulendijks Commercieel Directeur Van Gansewinkel Groep

Afval- en milieubeheer dient efficiënt, verantwoord en op zeer klantgerichte wijze geregeld te worden. Daar staat Van Gansewinkel voor, al meer dan veertig jaar. Sinds kort maken wij deel uit van het integrale afval- en milieuconcern AVR - Van Gansewinkel. Wij hebben een verantwoordelijke taak en dat vereist de nodige deskundigheid van onze medewerkers. Bij ons heerst een open en prettige sfeer. Daarnaast hebben wij uitstekende arbeidsvoorwaarden. In de regio Zuidwest-Nederland met locaties in Rucphen, Breda, Moerdijk, Tilburg, Heerle, Vlissingen en Zierikzee, werken ruim 420 medewerkers.

Voor onze vestigingen zijn wij op zoek naar:

Gemotiveerde krachten m/v voor een interne opleiding tot machinist (shovel en kraan) Wil je werken in een leuk team, afwisselend werk verrichten maar wel een goed diploma halen? Van Gansewinkel zoekt gemotiveerde krachten (m/v) die een volledige opleiding tot machinist willen volgen. Van Gansewinkel verzorgt de opleiding intern in samenwerking met een erkend leerinstituut. Je leert het bedienen van een kraan en shovel. Verder leer je ook het 1e onderhoud aan de machines uit te voeren.

Oproep griepprik Binnenkort word je in de gelegenheid gesteld je te laten vaccineren tegen de normale seizoensgriep. Deze beschermt niet tegen de nieuwe Influenza A (Mexicaanse griep). De vaccinatie is gratis en wordt op de meeste locaties in november gegeven. Marco Truffino, Manager SU Arbozorg: “Vaccinatie gebeurt op vrijwillige basis, maar we vragen iedereen aan de oproep gehoor te geven. Zo voorkomen we dat mensen twee keer griep krijgen.” Aanmelden voor de prik kan bij je leidinggevende of de afdeling HrM van je vestiging. Mensen die jaarlijks de oproep voor de griepprik van de huisarts krijgen, moeten zich laten inenten door hun huisarts. Voor hen geldt de bedrijfsoproep niet.

Van Gansewinkel Groep deed mee aan de week van de alfabetisering. De containers met de woorden “Speel open kaart” erop zijn hier te zien bij het taalfeest in Utrecht.

informatie grieppandemie Meer informatie over de grieppandemie van de nieuwe Influenza A staat in een toolboxmeeting en een Safety Flash, die je terug kunt vinden op intranet en extranet. Voor dat laatste surf je naar onze internetsite www.vangansewinkelgroep.com. Klik op tabblad “Wie zijn wij?”. Ga dan naar het kopje “medewerkers” en log in. Gebruikersnaam is: medewerker, wachtwoord is: veiligheid.

in diT nUmmEr: Essent kiest opnieuw voor Biomassa Stroomlijn BHV-oefening in Rozenburg

Profiel Aanpakker die werken en leren wil combineren. Betrouwbaar. Teamplayer. Doorzettingsvermogen. Interesse? Ben jij de juiste persoon voor deze functie? Of wil je meer informatie? Bel dan naar Noortje Lips van de afdeling Personeel & Organisatie, telefoonnummer 0165 59 72 22 of surf naar www.vangansewinkel.com.

PErSonEElSblad voor allE mEdEwErkErS van dE van GanSEwinkEl GroEP SEPT - 2009 - nr. 2

Column Ruud Sondag: Investeren in mensen De eerste strip van Pim en Pa!

Blijvende aandacht voor laaggeletterdheid De Stichting Lezen & Schrijven organiseerde van 7 tot en met 13 september de week van de alfabetisering. Thema dit jaar was ‘Speel open kaart!’. Ons bedrijf steunt de stichting en een aantal van onze medewerkers heeft deelgenomen aan cursussen om (beter) te leren lezen, schrijven en rekenen. Medewerkers die dat willen, kunnen zich nog steeds aanmelden voor zo’n cursus. De opleiding wordt betaald en cursisten volgen de lessen buiten werktijd.

2

zich niet voorstellen dat er zoveel laaggeletterdheid is. Daarom is communicatie zo belangrijk. Zodra er over gepraat wordt, haal je mensen uit hun isolement.”

angst wegnemen bij collega’s

De Van Gansewinkel Groep werd op het bedrijvencongres vertegenwoordigd door Ed de Leeuw, regiodirecteur Van Gansewinkel Oost-Brabant. In een vraaggesprek met vertegenwoordigers van Philips, het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid In de week van de alfabetisering stonden afvalbakken van Van en de directeur van de Stichting Lezen & Schrijven, vertelde Ed Gansewinkel, voorzien van grote letterstickers, bij twee grote waarom wij laaggeletterdheid willen aanpakken. “Voor ons is het bijeenkomsten van de Stichting Lezen & Schrijven. De eerste was van belang om medewerkers te behouden voor ons bedrijf. Wanhet taalfeest in Utrecht, waar 900 basisschoolkinderen aanwe- neer de crisis voorbij gaat, kunnen wij weer een tekort krijgen aan zig waren. Het tweede evenebijvoorbeeld chauffeurs. Daarom ment was een bedrijvencongres “Er is lef voor nodig aan een cursus te beginnen. is het belangrijk om mensen op dat willen we aanmoedigen.” in het Evoluon in Eindhoven. De te blijven leiden en voor je bedrijf containers vormden samen de te behouden. Het is ook belangzin “speel open kaart”. Ook ons speciale inzamelvoertuig “Lezen rijk om de angst bij medewerkers weg te nemen. Sommigen den& Schrijven” is ingezet. Bij het bedrijvencongres in het Evoluon ken dat het hun baan kan kosten wanneer ze er voor uit komen vertelde Margreet de Vries, directeur van de Stichting Lezen & dat ze niet (goed) kunnen lezen en schrijven. Dat is niet zo. We Schrijven: “Kunnen lezen en schrijven is een basisvoorwaarde begrijpen dat er lef voor nodig is om aan een cursus te beginnen om mee te kunnen doen op de arbeidsmarkt en in de maaten dat willen we alleen maar aanmoedigen.” schappij. Anderhalf miljoen volwassenen hebben moeite met lezen, schrijven en rekenen. En van de kinderen die van de basisKen je een collega die moeite heeft met lezen, schrijven en/of school komen, heeft 25% een achterstand op het gebied van rekenen? Wijs hem of haar dan op de mogelijkheid om een cursus lezen en schrijven. In een land als nederland kunnen mensen te volgen. De hrm-medewerker van je vestiging kan verder helpen.


7

12

7,8% CO

2/ton

2/

GLAS 8,5%

an

Bespar

ing

Bespar

ing

va

n

va

n

31

1

1,5%

v

6

kg

SWILL g

3

5

rin

2

17

ton

“Je moet precies weten wat er allemaal in je producten zit en ze moeten zo worden ontworpen dat ze aan het einde van hun levensduur gemakkelijk uit elkaar te halen zijn. Ook de inzameling is belangrijk. De grondstoffen moeten uiteindelijk op een rendabele en milieuvriendelijke manier bij ons terugkomen. De kennis van de Van Gansewinkel Groep op het gebied van materialen, afvalstromen en recycling is hierbij essentieel.”

We blijven investeren in ‘groene’ projecten en in het verder concretiseren van de Cradle to Cradle-gedachte.

is gespecialiseerd in het omzetten van afval in energie.

VGW9003_Corporateboekje_TOTAAL_OMSLAG-METrug.indd 1

Lees onze visie, missie, kernwaarden en ambities op het gebied van duurzame ontwikkeling op www.vangansewinkelgroep.com

PAPIER/ KARTON

pa

De Van Gansewinkel Groep wil grondstoffen en energie zo duurzaam mogelijk leveren. Daar is onze groeistrategie op gericht. Daarom zetten we in op ‘renewables’ in de breedste zin van het woord. Renewables op het gebied van grondstoffen en op het gebied van energie.

is gespecialiseerd in de recycling van glas.

an

Bes

E info@vangansewinkelgroep.com I www.vangansewinkelgroep.com

Duurzaamheid zit diep verankerd in onze organisatie en we willen hier transparant verantwoording over afleggen. Het realiseren van de GRI B+ status is hiervan een bewijs. GRI is de internationale standaard voor transparante duurzaamheidsverslaggeving.

De Van Gansewinkel Groep doet er alles aan om ervoor te zorgen dat het afval een volgend leven krijgt, als grondstof of product. Wij vinden in de Cradle to Cradle-filosofie dan ook een her- en erkenning van onze activiteiten.

Coolrec

‘Ik maak hier iets moois van!’

TOTAAL AFVAL 100%

Zeven toiletrollen

CO

is gespecialiseerd in het inzamelen en bewerken van afval.

is gespecialiseerd in de recycling van koel- en vriesapparatuur, televisies, kleine huishoudelijke apparaten en ICT-apparatuur.

Onze kernwaarden • Veiligheid voor alles • Klantgerichte samenwerking • Innovatieve ontwikkeling • Vertrouwde verantwoordelijkheid • Vakmanschap met passie

T +31 40 751 40 00 F +31 40 751 40 01

Bij Philips zijn negen teams samengesteld die zich bezighouden met Cradle to Cradle. “Het anders denken heeft geresulteerd in nieuwe, herbruikbare verpakkingsmaterialen. Dat levert echt aanzienlijke besparingen op”, vertelt Ingrid Zeegers, director Sustainable Business Development. Philips en de Van Gansewinkel Groep raakten tijdens een Cradle to Cradle-bijeenkomst met elkaar in gesprek. “Sindsdien werken we samen en delen onze kennis.” Het ontwikkelen van Cradle to Cradle-producten is volgens Ingrid een complex proces.

kg

De Van Gansewinkel Groep houdt vast aan fundamentele principes. Zo bewaken we onze waarden en normen, want deze uitgangspunten garanderen een manier van werken die voor ons van levensbelang is. Voor ons bedrijf, voor onze medewerkers, voor onze klanten en de wereld om ons heen.

Hoofdkantoor Eindhoven Flight Forum 240 5657 DH Eindhoven

Negen C2C-teams

Wij streven altijd naar de meest duurzame oplossing in de afvalstromen van onze klanten. Het thema duurzaamheid en het streven daarnaar wordt bij de Van Gansewinkel Groep breed ervaren als een vanzelfsprekendheid. Duurzaam werken? We kunnen niet anders! Want duurzaamheid is wat we leveren.

35

5k g

CO

2/ton

on

Met onze dochterbedrijven Van Gansewinkel, Coolrec, Maltha en AVR zijn we actief in de hele afvalketen.

AFVALBAROMETER Landal GreenParks

NAAR GRONDSTOF

BOUW- & SLOOPAFVAL

13

2 /t

Maar duurzame ontwikkeling gaat niet over het milieu alleen. Het gaat ook over veiligheid, het ontwikkelen van mensen en sociaal beleid. Duurzame ontwikkeling betekent ook verantwoordelijkheid nemen voor de continuïteit van onze onderneming.

Jaarlijks krijgen we ruim 11 miljoen ton afval in onze handen. Ruim driekwart hiervan weten we een tweede leven te geven in de vorm van grondstoffen, de rest wordt omgezet in energie. De Van Gansewinkel Groep streeft naar de duurzaamste oplossing voor haar afvalstromen. Daarom past de Cradle to Cradlefilosofie zo goed bij ons bedrijf. Cradle to Cradle raakt de kern van onze activiteiten: voorkomen dat iets afval wordt.

VAN

De Van Gansewinkel groep werkt met een aantal grote bedrijven samen op het gebied van Cradle to Cradle (C2C). Wat hebben we tot nu toe bereikt, welke verwachtingen zijn gewekt en hoe ziet de toekomst eruit? We laten klanten en eigen medewerkers aan het woord. Eén ding staat vast: het C2C-virus heeft velen positief beïnvloed!

Directeur Henk van Houtum van Van Houtum Papier: “Klanten vroegen ons of we hun oud papier niet terug konden nemen. Zelf beheersen we dat logistieke proces niet, dus zijn we op zoek gegaan naar een partner. We kwamen eigenlijk als vanzelfsprekend bij de Van Gansewinkel Groep uit. We hebben al een lange relatie met Van Gansewinkel. Twintig jaar geleden zamelden zij al ons afval in. Samen maken we nu de kringloop van papier sluitend.” Diane van Dijk-Loois, nationaal sales manager bij de Van Gansewinkel Groep: “Wij leveren oud papier aan Van Houtum Papier en zij maken daar weer toiletrollen en tissuepapier van. Wist je dat één kilo papier goed is voor zeven toiletrollen?” Enthousiast komt Diane met een concreet voorbeeld. “Wij halen het vertrouwelijk papier op bij een bank en versnipperen het. Vervolgens brengen we het vernietigde papier in balen naar Van Houtum Papier. Zij maken er dan weer toiletrollen van, die weer naar de bank gaan. Zo is de cirkel rond.”

Zo hebben we ons als bedrijf de afgelopen jaren ontwikkeld van traditionele afvalinzamelaar tot duurzame grondstoffenen energieleverancier. Door de aard van onze dienstverlening kunnen wij samen met onze klanten een belangrijke rol spelen in het verduurzamen van onze samenleving. Onze cyclus begint vaak bij het opruimen van het afval van anderen.

De Van Gansewinkel Groep is zowel afvaldienstverlener als grondstoffen- en energieleverancier. We zamelen afval in en bewerken of verwerken afval tot grondstoffen en energie. De Benelux is onze thuismarkt, maar we zijn ook actief in Tsjechië, Polen, Frankrijk, Hongarije en Portugal. Zo’n 6000 medewerkers realiseren een jaaromzet van circa 1,2 miljard euro.

dit zijn we, dit doen we

Onze Cradle to Cradle partners...

Afval bestaat niet. Dat is onze boodschap. Wij zien afval als basis voor grondstoffen en energie. We zien het als onze opdracht om cycli sluitend te maken. Het constant ontwikkelen van afval naar grondstoffen en energie, daar leveren we onze toegevoegde waarde.

Afval wordt door de meeste mensen als ongewenst beschouwd. Als iets zonder waarde. Wij denken daar heel anders over. Want in het afval van vandaag groeit de kiem voor de producten en goederen van morgen. Wij maken er zelfs graag iets moois van. Voor ons bestaat afval niet.

CO

Duurzaamheid

Dit zijn wij!

kg

AfvAl bestAAt niet

v

2,0%

25

9

28-08-2009 14:49:33

100%

Jaar 2009

van

AfvAl bestAAt niet

Grondstof

puin tot A15

van

scherf fles

tot

R LAND AL GREEN

PARKS

30%

Gerealiseerde milieubesparingen door het scheiden van afval:

232 ton vermeden CO2 18% Grijze Energie

METE

31%

BARO

16% meer behoud van GRONDSTOFFEN

Groene Energie

Afval

AFVAL

Percentage 97,15%

AFVALPROFIEL 2009

Totaal afval 5.117 ton

80,2%

2009

21%

NIET RECYCLEBAAR (REST)AFVAL

0%

21%

Duurzaam in Rijnmond Jaarlijks zamelen we in Rijnmond zo’n 19 kiloton glas in dat we over water vervoeren naar onze Maltha locatie in Fijnaart/ Heijningen. Simpel gezegd maken we van deze vuile glasscherven schone glasscherven, waarmee weer nieuwe flessen, potten en ruiten worden gemaakt. Zo blijven ruwe grondstoffen als zand, soda en dolomiet in het milieu. Glas is de perfecte grondstof voor nieuw glas: het is eeuwig voor 100% recyclebaar, zonder kwaliteitsverlies

Maltha Maltha Glasrecycling werd in 1921 opgericht door Johan Bernard Maltha. Een kleine vervoerder die in jeneverstad Schiedam voornamelijk flessen vervoerde van en naar de distilleerderijen en glasfabrieken. Met het opkopen van de scherven die waren ontstaan bij het afvulproces en de verkoop ervan aan de glasfabrieken, legde hij de basis voor het Maltha van nu: Europa’s grootste recyclelaar van hol- en vlakglas.

De bouwsector is verantwoordelijk voor ongeveer een kwart van de Nederlandse afvalberg. De Van Gansewinkel Groep zamelt jaarlijks ruim 91 kiloton bouw- en sloopafval in. In Vlaardingen beschikt de Van Gansewinkel Groep over een scheidingsinstallatie voor bouw- en sloopafval. In deze installatie scheiden we het afval in de stromen: puin, zand, hout metaal, papier en plastic. Deze grondstoffen gaan naar verschillende eindverwerkers. Van puin bijvoorbeeld maken we nieuw funderingsmateriaal voor de wegen- en utiliteitsbouw. Zo kan de fundering van bijvoorbeeld de A15 op basis van afval worden gemaakt, waardoor natuurlijke grondstoffen in het milieu kunnen blijven. Schoon hout vindt zijn weg naar de hout- en spaanplaatindustrie. Het overige hout wordt grotendeels gebruikt als brandstof om energie op te wekken in de afvalenergiecentrales.

Duurzaam bouwen in Rotterdam A&G, onderdeel van de Van Gansewinkel Groep, produceert een unieke bouwstof uit Rotterdamse reststoffen, zoals bodemassen die na de verbranding van afval overblijven. De bouwstof, FORZ, is CO2-neutraal en kan als beton, granulaat of bindmiddel duurzaam worden ingezet als funderingsmateriaal en constructiemateriaal. Deskundigen van de Gemeente Rotterdam hebben berekend dat de inzet van FORZ leidt tot een substantiële reductie van het gebruik van primaire materialen, CO2 en fijnstofemissie. De gemeente Rotterdam heeft de intentie uitgesproken om onder andere bij de realisatie van de Tweede Maasvlakte gebruik te maken van de bouwstof.

6

30%

31% 7

18% 0%

1. Waarom Cradle to Cradle? Met onze dochterbedrijven Van Gansewinkel, Coolrec, Maltha en AVR zijn we actief in de hele afvalketen.

is gespecialiseerd in het inzamelen en bewerken van afval.

Cradle to Cradle

Natuurlijke grondstoffen zijn schaars en raken op als we er niet op een andere manier mee omgaan. We kunnen niet langer onbeperkt grondstoffen uit de aarde ontrekken, er producten van maken, die producten gebruiken, soms recyclen en ze uiteindelijk weggooien.

®

10 dingen die het weten waard zijn.

Coolrec is gespecialiseerd in de recycling van koel- en

is gespecialiseerd in de recycling van glas.

Cradle to Cradle® is een geregistreerd merk van McDonough Braungart Design Chemistry.

op de grond valt, waar de pit ontkiemt, zodat een nieuwe kersenboom kan gaan groeien. De kersenboom produceert uitbundig, zelfs overdadig. Toch zal niemand het verspilling noemen. Waarom niet? Omdat ook de ‘niet-nuttige’ producten van de boom hun functie hebben. Bloesemblaadjes vallen op de grond, waar ze verteren en de bodem voeden, kersen worden gegeten door dieren en mensen. Een kersenboom produceert geen afval, maar verrijkt zijn hele omgeving, creëert waarde. Zo vind je nergens in de natuur afval, behalve het afval van de mens….

3. Cradle to Cradle neemt de natuur als voorbeeld

Het Cradle to Cradle-principe voor het herontwerpen van producten

Cradle to Cradle gaat er van uit dat producten zo samengesteld worden, dat ze na hun levenscyclus herbruikbaar zijn of afbreekbaar tot grondstoffen voor nieuwe, gelijkwaardige of hoogwaardigere producten. Dit leidt tot oneindige kringlopen van producten zonder dat daarbij afval ontstaat in de betekenis van ‘nutteloos overblijfsel’. Afval vormt immers de grondstof voor nieuwe processen: ‘afval is voedsel’.

Intelligent gebruik van materialen

6. Cradle to Cradle begint bij ontwerp

De filosofie achter Cradle to Cradle

Afval bestaat niet. Dat is het credo van Van Gansewinkel Groep. We zien afval niet als eindproduct, maar als een waardevol begin van een nieuwe cyclus. Zo kunnen gebruikte materialen een tweede leven krijgen en worden benut voor nieuwe grondstoffen en energie. Onze visie op grondstoffen, energie en afvalmanagement sluit goed aan op de Cradle to Cradle-filosofie.

2. Cradle to Cradle is: de goede dingen doen in plaats van dingen minder slecht doen

Als de mens erin zou slagen om, net als de natuur, geen afval te produceren, dan zou het onzin zijn om te hameren op minder, zuiniger, efficiënter. Minder slecht is immers niet hetzelfde als goed. Cradle to Cradle richt zich dan ook

In dit boekje beschrijven we 10 dingen die het weten waard zijn over het Cradle to Cradle-concept. Waarom is het nodig, wat houdt het in en waarom past Cradle to Cradle zo goed bij Van Gansewinkel Groep?

22-09-2010 13:27:31

Cradle to Cradle ontwerpt producten en diensten en neemt de natuur daarbij als voorbeeld. Neem bijvoorbeeld een kersenboom. Die produceert elk jaar talloze bloesems en kersen, met maar één enkel doel: dat een van die kersen

Cradle to Cradle gaat over kwaliteit. Kwaliteit van producten, met als basis de kwaliteit van grondstoffen. Grondstoffen die bewust worden gekozen en samengesteld, zodat ze opnieuw voor hetzelfde doel of functie kunnen worden gebruikt. Dat vraagt om een slim en innovatief ontwerp. Cradle to Cradle en innovatie zijn dan ook nauw met elkaar verbonden en aansprekend voor heel veel mensen. Immers, het gaat over de toekomst en daar wil iedereen deel van uitmaken. Innovatie vraagt om samenwerking. Cradle to Cradle ook.

Cradle to Cradle in de praktijk bij Van Gansewinkel Groep

7. Cradle to Cradle is: elke dag een stap in de goede richting

5. Cradle to Cradle: Afval is voedsel

4. Cradle to Cradle is:

Afval neemt daardoor toe en de schadelijke effecten op het milieu ook. En nog belangrijker: waardevolle materialen worden op die manier weggegooid. Wat als we deze materialen slimmer kunnen gebruiken en ze weer als grondstof kunnen dienen voor dezelfde of andere producten en dat keer op keer opnieuw?

vriesapparatuur, televisies, kleine huishoudelijke apparaten en ICT-apparatuur.

is gespecialiseerd in het omzetten van afval in energie.

niet op het beperken van de schadelijke gevolgen van de productie, maar op het verbeteren van de productie zelf, op effectiviteit in plaats van efficiency. Cradle to Cradle houdt bij het productontwerp al rekening met wat er met een product gebeurt wanneer het niet meer gebruikt wordt. Cradle to Cradle gaat uit van kansen en niet van ‘schuld management’.

Grondstoffen worden bij de Cradle to Cradle-gedachte gezien als voedingsstoffen, bouwstenen. Cradle to Cradle onderscheidt twee kringlopen waarin grondstoffen dankzij het bewuste Cradle to Cradle-ontwerp telkens opnieuw kunnen worden gebruikt: de biologische en de technische kringloop.

Biologische kringloop: Meerdere toepassingen en uiteindelijk composteren Uit producten in de biologische kringloop kunnen na hun werkzame leven nog andere voedingsstoffen, vezels, polymeren of brandstoffen worden gehaald. Als laatste stap kunnen deze stoffen weer veilig terugkeren in het milieu waar ze uiteindelijk composteren. Op deze wijze geven ze weer voeding aan nieuwe organische grondstoffen. Ontwerpen voor de biologische kringloop betekent: grondstoffen in het productieproces niet vervuilen met schadelijke (onnatuurlijke) chemicaliën. Alleen volledig organische grondstoffen kunnen veilig worden ingezet en uiteindelijk worden gecomposteerd. Op deze wijze geven we de grondstoffen, die we onttrekken aan de bodem, ook weer terug. Technische kringloop: Opnieuw gebruiken In de technische kringloop wordt gewerkt met materialen, zoals metalen, kunststoffen en minerale en keramische producten. Producten in de technische kringloop kunnen, nadat ze zijn afgedankt, uit elkaar worden gehaald. Onderdelen kunnen worden gerecycled en opnieuw gebruikt in andere producten. Ontwerpen voor de technische kringloop houdt in: ervoor zorgen dat materialen herkenbaar zijn, eenvoudig zijn te scheiden en opnieuw zijn in te zetten. Alleen dan kunnen ze op hoog niveau worden hergebruikt.

Ontwerp- en productieprocessen zijn niet van de ene op de andere dag te veranderen. Cradle to Cradle is daarom niet iets wat vandaag op morgen overal toepasbaar is, maar iets wat een langetermijnvisie nodig heeft. Het is een proces wat stap voor stap bijdraagt aan de verbetering van de kwaliteit van producten en slimmer grondstofverbruik. Cradle to Cradle onderscheidt daarin verschillende stappen waaronder: vervang schadelijke stoffen of materialen. Stel een ‘positieve lijst’ met stoffen en materialen op waarvan zeker is dat ze onschadelijk en veilig in het gebruik zijn. Gebruik alleen producten en stoffen van die positieve lijst en ontwikkel een stappenplan.

VGWG0067_C2C_Boekje_NL.indd 2

22-09-2010 13:27:34

Laat uw chemisch afval nu gratis ophalen!*

Drie maanden een gratis

accu-

Merry Christmas Joyeuses Fêtes Veselé Vánoce Boas Festas Wesołych wi t Kellemes ünnepeket Fijne Kerstdagen

proefabonnement

Happy New Year Bonne Année Št’astný nový rok Feliz Ano Novo Szcz liwego Nowego Roku Boldog Újévet Gelukkig Nieuwjaar

Gevaarlijk afval ontstaat veelal in kleine hoeveelheden. Na verloop van tijd heeft u het een en ander verzameld, variërend van tl-buizen, verfresten, oplossingsmiddelen, printerlinten etc. U wilt hier gemakkelijk, snel en veilig vanaf tegen een scherp tarief? Van Gansewinkel regelt het voor u.

Met een vergoeding van 350 EURO per ton!

Wat kost mij dit? • U betaalt geen abonnementskosten. • U betaalt geen transportkosten*. • U betaalt enkel de verwerkingstarieven! Hoe laat ik mijn gevaarlijk afval opruimen? • Geef per fax, e-mail of telefoon aan ons door dat u interesse heeft in een opruiming. • Een adviseur maakt voor u een scherpe offerte. • We maken een afhaalafspraak. • U zet uw afval klaar op een centrale veilige plek. • Wij halen het op.

Cum duip ea feugait lute magna alit lutatio nsenismod exero ex et elendre tat num niatum in

Cum duip ea feugait lute magna alit lutatio nsenismod exero ex et elendre tat num niatum in henis accum iriusci tisis num velenim zzrit nummy nummod del utet dolortie commy nonum adip etue modolobore conse min veraesedIgnis nibh eummodio od dolendre dio dolumm

henis accum iriusci tisis num velenim zzrit nummy num

Wat mag er mee? • Vrijwel al het gevaarlijk afval kan mee. Neem contact op als u een vraag heeft over uw soort afval.

mod del utet dolortie commy nonum adip etue modolobore

Cum duip ea feugait lute magna alit lutatio nsenismod exero ex et elendre tat num niatum in henis accum iriusci tisis num velenim zzrit nummy nummod del utet dolortie commy nonum adip etue modolobore cons.

conse min veraesedIgnis nibh eummodio od dolendre

Cum duip ea feugait lute magna alit lutatio nsenismod exero ex et elendre tat num niatum in henis accum iriusci tisis num velenim zzrit nummy nummod del utet dolortie commy nonum adip etue modolobore conse min veraesedIgnis nibh eummodio od dolendre dio dolumm

Wat gebeurt er met dit gevaarlijk afval? • Het afval wordt zorgvuldig verpakt en vervoert naar onze erkende recycling- en verwerkingsbedrijven. • U ontvangt een bevestiging van het opgehaalde afval, waarmee u 100% zekerheid heeft dat het volgens de wet- en regelgeving gebeurt.

Tel. 040 294 44 44

Cum duip ea feugait lute magna alit lutatio nsenismod exero ex et elendre tat num niatum in henis accum iriusci tisis num velenim zzrit nummy nummod del utet dolortie commy adip etue modolobore cons.

Ruud Sondag, CEO Van Gansewinkel Groep

Contact Bel, e-mail of fax ons voor meer informatie en de scherpe verwerkingstarieven. U ontvangt een offerte op maat zodat uw kosten transparant zijn. Tel. 070 – 22 31 00 Fax. 070 – 22 31 01 E-mail: Info_centrumoost@vangansewinkel.com

Zo simpel en transparant kan het dus zijn!

The Young Focus Foundation makes something beautiful out of every day. By offering education to children living and working in and around the waste-belt on Smokey Mountain in the Philippines. We support Young Focus and help to ensure that even more children can go to school in 2011. Want to know more? Visit www.youngfocus.nl

* Van Gansewinkel haalt het chemisch afval tot 2010 gratis op, u betaalt geen vervoerskosten. U betaalt enkel de verwerkingskosten, de scherpe actietarieven voor verwerking vraagt u telefonisch of via e-mail op.

Met onze dochterbedrijven Van Gansewinkel, Coolrec, Maltha en AVR zijn we actief in de hele afvalketen.

is gespecialiseerd in het inzamelen

1. Wat is CO2? Wat is Global Warming?

CO2 en afval in een notendop

CO2, ook wel carbon dioxide, koolstofdioxide of koolzuurgas genoemd, is essentieel voor leven op aarde. CO2 staat centraal in de fotosynthese, waarbij bomen en planten CO2 benutten en omzetten in onder meer zuurstof. De aanwezigheid van CO2 zorgt er ook voor dat de warmte van de zon in de atmosfeer van de aarde wordt vastgehouden. Hierdoor bedraagt de gemiddelde temperatuur 15 graden boven nul, in plaats van 18 graden onder nul.

10 dingen die het weten waard zijn.

en bewerken van afval.

Coolrec is gespecialiseerd in de recycling van koel- en vriesapparatuur, televisies, kleine huishoudelijke apparaten en ICT-apparatuur.

Global Warming wordt niet alleen veroorzaakt door de uitstoot van CO2. Ook de uitstoot van methaan (CH4), lachgas (N2O) en een aantal fluorgassen (waaronder freon) draagt hieraan bij. Het effect van deze gassen wordt het Global Warming Potential genoemd en wordt uitgedrukt in CO2-equivalenten. Wanneer in de context van Global Warming gesproken wordt over CO2, worden deze CO2-equivalenten bedoeld.

4. Carbon Footprint en CO2- compensatie

3. Klimaatdoelen en CO2- handel

is gespecialiseerd in de recycling van glas.

is gespecialiseerd in het omzetten van afval in energie.

bedrijven verplicht zijn om hun CO2-uitstoot te compenseren met even zoveel CO2-rechten. Het spel van overschot en tekort in deze CO2-rechten zorgt voor een snel groeiende handel. Er gaan nu al miljarden om in deze CO2-economie. De kracht van dit instrument is dat de klimaatproblemen van de toekomst reeds vandaag de dag in de portemonnee worden gevoeld. CO2 wordt zo een belangrijk onderdeel van de bedrijfsvoering van de door het ETS verplichte bedrijven en instellingen.

2. CO2- equivalenten

Onder meer door de toenemende inzet van fossiele brandstoffen voor het opwekken van energie (sinds de Industriële Revolutie), is de uitstoot van CO2 sterk toegenomen. Anderzijds zorgt ontbossing voor een verminderende opnamecapaciteit van CO2 door planten en bomen. Gevolg is een sterk groeiende CO2-concentratie in de atmosfeer, die ertoe bijdraagt dat er meer warmte op de aarde wordt vastgehouden. Dat resulteert in het broeikaseffect, ook wel Global Warming genoemd. Die opwarming leidt tot klimatologische veranderingen, die verstrekkende gevolgen kunnen hebben, zoals een stijgende zeespiegel, extreme droogte en verandering van bestaande ecosystemen.

Afval bestaat niet. Dat is het credo van de Van Gansewinkel Groep. We zien afval niet als restproduct, maar als een waardevol begin van een nieuwe cyclus. Cradle to Cradle is daarbij onze leidraad. Maar recycling van afval draagt ook bij aan een ander thema dat ons allemaal raakt: de reductie van ongewenste CO2-emissie. In dit boekje daarom 10 dingen die het weten waard zijn over CO2. Wat is CO2? Waarom is reductie nodig? Hoe kan afvalmanagement daaraan bijdragen? En welke rol speelt de Van Gansewinkel Groep hierin?

Wereldwijd is er overeenstemming dat verdere opwarming van de aarde voorkomen moet worden. Doel is om de wereldwijde CO2-emisssie binnen 10 jaar te stabiliseren en binnen 40 jaar te halveren, zodat de verdere opwarming van de aarde niet meer dan twee graden bedraagt. Hiermee worden de ergste gevolgen van Global Warming voorkomen. Vanuit de politiek zijn allerlei instrumenten ontwikkeld om gestelde klimaatdoelen te bereiken. Het EU Emission Trade Scheme (ETS) is daarvan een voorbeeld. Het ETS betreft de CO2-handel binnen de EU, waarbij

AFVALwijzer

Aan de basis van CO2-handel en andere reductie-initiatieven staat de bepaling van de Carbon Footprint. De Carbon Footprint geeft aan hoeveel CO2 een organisatie met haar activiteiten uitstoot en kan daarmee gezien worden als een soort van vervuilingsindex. Het is een optelsom van de door een bedrijf of instelling zelf verbruikte (niet groene) energie, waaronder gas, elektriciteit en diesel. Vaak worden daar ook extern gebruikte brandstoffen bij opgeteld, zoals reizen met openbaar vervoer en vliegreizen. Voor het berekenen van een Carbon Footprint wordt veelal verwezen naar het Green House Gas Protocol en ISO14064. Organisaties buiten het ETS hebben de mogelijkheid om vrijwillig hun CO2-uitstoot te compenseren (afkopen) met

AFVALwijzer

Restafval

Restafval

In principe al het afval dat niet geschikt is voor recycling en waarvoor geen hergebruikverplichting is vastgesteld.

In principe al het afval dat niet geschikt is voor recycling en waarvoor geen hergebruikverplichting is vastgesteld.

Hout, zand, puin, vloeibaar- en gevaarlijk afval en stofoverlast veroorzakende afvalstoffen.

Hout, zand, puin, vloeibaar- en gevaarlijk afval en stofoverlast veroorzakende afvalstoffen.

Papier • Karton

Papier Karton

Alle soorten papier, dagbladen, tijdschriften, reclamedrukwerk, boeken, omslagen, papieren zakken, fotokopieerpapier, dossiers, overige verpakkingen die uit papier en karton bestaan.

Vervuild, verontreinigd of geplastificeerd papier, cellofaan-, carbon-, behangen afplakpapier, papieren handdoeken, tafellakens, zakdoeken, servetten, drankkartons en overige niet papieren afvalstromen.

Vertrouwelijk papier

Vertrouwelijk papier

Kantoorpapier, dossiers, enveloppen, zeer kleine hoeveelheden kranten, tijdschriften en karton, nietjes, paperclips en binders.

Kantoorpapier, dossiers, enveloppen, zeer kleine hoeveelheden kranten, tijdschriften en karton, nietjes, paperclips en binders.

5. CO2- initiatieven Van Gansewinkel Groep Het verminderen van haar Carbon Footprint staat ook bij de Van Gansewinkel Groep hoog in het vaandel. Er zijn dan ook uiteenlopende initiatieven ontplooid om die CO2-reductie te realiseren, zoals: • Het gebruik van uitsluitend groene (zelf opgewekte) stroom op alle locaties van de Van Gansewinkel Groep in de Benelux. • Het inzetten van zuinige dieselmotoren (EURO5/EEV-motoren), elektrische voertuigen en voertuigen op biogassen ten behoeve van de afvallogistiek. • De toenemende inzet van relatief zuinig transport over water en per spoor.

Het vooraf scheiden van afvalstromen maakt recycling mogelijk. Het recyclen van materialen vereist in nagenoeg alle gevallen minder energie dan het verbranden van materialen en het opnieuw winnen en opwerken ervan. Het scheiden van afval draagt zo significant bij aan de reductie van CO2. De Van Gansewinkel Groep faciliteert in optimale scheiding van waardevolle afvalstromen wat recycling mogelijk maakt, onder meer bij dochterbedrijven Coolrec en Maltha.

De Van Gansewinkel Groep kan direct bijdragen aan de reductie van de Carbon Footprint van haar klanten. Met een productie van circa 500.000 MWh groene stroom per jaar behoort Van Gansewinkel Groep tot de grootste producenten van duurzame elektriciteit in de Benelux. Hiervoor ontvangt zij van beheerinstantie CertiQ Garanties van Oorsprong (voorheen groencertificaten). Met deze Garanties van Oorsprong kan de Van Gansewinkel Groep het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van klanten verduurzamen en zorgen voor een directe reductie van de Carbon Footprint van klanten.

Een organisatie kan ook kijken of haar activiteiten en keuzes elders in de keten een C02-reductie opleveren. Een voorbeeld is het scheiden van afval.

nieuws

Benieuwd hoeveel CO2 u bespaart door afval gescheiden in te zamelen? Vul de MKB/KMO Afvalbarometer in op onze website www.vangansewinkelgroep.com

Afval inzameling? Wij maken er iets moois van!

alert

Waardecheque ter waarde van

€ 25.000,– Cliniclowns

Het BE-LOW inzamelconcept is van oorsprong afkomstig uit Zweden en is door Van Gansewinkel en de fabrikant doorontwikkeld en aangepast naar de Nederlands normen en behoeften.

uitgereikt aan

De BE-LOW is leverbaar voor:

Verontreinigd, rottend, verschimmeld en geplastificeerd papier, grote hoeveelheden kranten, karton, hangmappen, overige afvalstromen, gevaarlijk afval, ordners, pergamijn en carbonpapier, etiketten, vispapier.

• Papier & Karton • Glas • Restafval

Klein Gevaarlijk Afval

Zien is geloven! We nodigen u dan ook graag uit om dit inzamel- concept te komen bekijken op een locatie bij u in de buurt.

Toner, printerlinten, tippex, stiften etc., verf-, inkt, lijmrestanten. Tl-buizen en spaarlampen, batterijen, schoonmaakmiddelen, oplosmiddelen (bv. terpentine, thinner) en oliën, spuitbussen, fotochemicaliën.

Toner, printerlinten, tippex, stiften etc., verf-, inkt, lijmrestanten. Tl-buizen en spaarlampen, batterijen, schoonmaakmiddelen, oplosmiddelen (bv. terpentine, thinner) en oliën, spuitbussen, fotochemicaliën.

Overige afvalstromen zonder herkenbaar KGA-logo.

Overige afvalstromen zonder herkenbaar KGA-logo.

Glas

Glas

30 september 2009 Lum dolestrud minim ero ecilisl del ute molor aliscillaore magna facidunt luptat. Rox nem prorsulere, nonsultusum re coensis eo, sus. Ver hus, quit, erit ipiorei scepsen iusqui perum, nim public te et? Nihilic vehem cles cum, nons prio, ces horario, nonloc, audepse adhucere, consupio, senihin pricatu invem, viverfecit.Ihillesciem telus iam inem lica; hae Los rei prorbiste, comnim strictum pota pul vo, cus serbeffreti pore tercerei pro ur publica pesimprox nonscer racchil

De 5 redenen om te kiezen voor de BE-LOW: • Representatief • Gebruiksvriendelijk • Veilig • Onderhoudsvriendelijk • Duurzaam

M.A. Timmerije Manager Energie & Reststoffen Van Gansewinkel Groep

R.T.M. Meulendijks Commercieel Directeur Van Gansewinkel Groep

Andere directe voordelen voor u: • Ruimte besparing (ondergrondse opslag) • Capaciteit (3m3 of 5m3) • Hygiënisch en geen stankoverlast • Minder kans op ongedierte

Verpakkingsglas: flessen en potten in alle kleuren. Steen, keramiek, porseleinachtige materialen, ruiten en spiegels.

Contact

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken voor een vrijblijvend gesprek? Neem contact met ons op.

040 294 44 44

6. Garanties van Oorsprong

OPLEGGER

Verontreinigd, rottend, verschimmeld en geplastificeerd papier, grote hoeveelheden kranten, karton, hangmappen, overige afvalstromen, gevaarlijk afval, ordners, pergamijn en carbonpapier, etiketten, vispapier.

Verpakkingsglas: flessen en potten in alle kleuren.

7. CO2 -reductie door afvalscheiding

• Het continu verbeteren van het rendement van onze afvalenergiecentrales (R1-status), onder andere door het nuttig toepassen van de vrijkomende restwarmte.

Klein Gevaarlijk Afval

Steen, keramiek, porseleinachtige materialen, ruiten en spiegels.

Naast de voorbeelden van deze directe reducties, zijn er ook initiatieven te noemen die CO2-winst elders in de keten opleveren. Denk bijvoorbeeld aan de vermeden uitstoot van CFK’s door de verwerking van jaarlijks circa 1 miljoen koelkasten door dochteronderneming Coolrec, maar ook aan het leveren van secundaire brandstoffen, waarmee fossiel brandstofverbruik wordt vermeden.

Uw complex en uw terrein zijn uw visitekaartje, daar hoort ook een representatieve manier van afvalinzameling bij. De BE-LOW, een semi-ondergrondse container is hier een passende oplossing voor.

Alle soorten papier, dagbladen, tijdschriften, reclamedrukwerk, boeken, omslagen, papieren zakken, fotokopieerpapier, dossiers, overige verpakkingen die uit papier en karton bestaan.

Vervuild, verontreinigd of geplastificeerd papier, cellofaan-, carbon-, behangen afplakpapier, papieren handdoeken, tafellakens, zakdoeken, servetten, drankkartons en overige niet papieren afvalstromen.

CO2-credits. De gelden die uit deze compensatie voortkomen worden geïnvesteerd in duurzame projecten in veelal ontwikkelingslanden. Wanneer een organisatie haar totale Carbon Footprint op deze wijze compenseert, mag deze zich klimaatneutraal noemen.

040 294 44 44

We komen graag bij uw bedrijf langs om uw bedrijfsproces te leren kennen en de mogelijkheden van de BE-LOW oplossing voor uw bedrijf samen met u te bekijken.

VGW9091_DM Actie_A4_BE-LOW.indd 1

Kijk op www.be-low.nl en vul het contact-formulier in, bel gratis naar een van onze Van Gansewinkel vestigingen via tel. 0800-0130 of e-mail ons via info@vangansewinkel.com.

03-11-2009 14:34:52

GPM3

Een nieuwe

look

- Uitnodigingen - Certificaten - Recruitement advertenties - Corporate advertising - Afvalwijzers - Directmarketing - Intern magazine - Klantenmagazine - Signing - Wagenpark - Informatieve brochures - Beursstands en wanden - Huisstijl - Pictogrammen - Afvalbarometer

BAKWAGEN met thema-campagne

VERtROUWELIJKE VERNIEtIGING

op afval inzameling

schaal 1 :10

Destra data

Archief vernietiging

Mailing

schaal 1 :10

Win prachtige prijzen...

17 juni het startschot voor een

???

rond- en eductie van ptimale ecycling oolrec –

Senior Adviseur Communicatie

M +31 6 10 89 96 24 E mariel.de.jong@vangansewinkel.com

g

ende reduceren, astende et entrales.

T +31 40 751 40 00 F +31 40 751 40 01 I www.vangansewinkelgroep.com

rin

o Cradle én eleid.

e hoog ngen, hun uitstoot ge basis d nastreven.

Mariel de Jong

NL-5605 LT Eindhoven

pa

huishoudelijke roducten.

Flight Forum 240 NL-5657 DH Eindhoven Postbus 8785

Bes

kt samen jecten?

13

DESTRADATA

uw restolie is geld waard

...met het

atad artseD

gnigiteinrev feihcrA

Em dolesecte molor ate facip et, quatie del utet, vel eu faccum quat, vero core feuis nisl dolenit luptat. Ut esenim ing ero dit lametummolum dunt at. Ut wiscip enibh ex eros at.

knallende actie!

Accu-Prijzen-Festival

SPYKSTAAL

???

Mailing


14

Hoe vertel je je opdrachtgevers dat afval niet bestaat?


15

Rob Meulendijks - Marketing & Sales Director - Van Gansewinkel Florens Slob - Manager Marketing - Van Gansewinkel

De herpositionering van Van Gansewinkel Groep betekende ook een hele omslag voor opdrachtgevers. Omarmen dat een vuilnisophaler zich ontwikkeld heeft naar kenniscentrum voor afvalverwerking en grondstoffenleverancier. Dat vraagt om vertrouwen en een transparante benadering.

Het is nogal wat om als afvalverwerker te zeggen dat afval niet bestaat. Hoe reageren jullie opdrachtgevers hierop? Marketingmanager Florens Slob: ‘Afval bestaat niet’ deed meteen veel stof opwaaien. Intern, maar natuurlijk ook extern. Het staat ook groot op onze visitekaartjes, een fantastische ingang voor een goed gesprek. Commercieel directeur Rob Meulendijks beaamt de kracht van de claim: “We worden uitgedaagd om ons ‘te bewijzen’. >


16

Heerlijk vind ik dat. Het is een positief verhaal dat we echt kunnen onderbouwen. Inspirerend ook. Prospects en klanten zijn erg enthousiast. In de afgelopen drie jaar heb ik maar één klant meegemaakt die het echt niet kon begrijpen.”

“We zijn erg enthousiast over onze kennis en ons verhaal, maar we willen de snackbar op de hoek ook nog blijven bedienen met het ophalen van afval.” Prettig om een claim te hebben die er meteen inhakt, maar er is ook bewijslast nodig om deze overeind te houden. Welke middelen zetten jullie in? “Je hebt inderdaad een groot verhaal te vertellen. Cradle to Cradle is voor veel mensen een te breed begrip. Daarom hebben we onze interpretatie ervan vertaald in het ‘Tweede huid, tweede leven’ principe. Het koppelt Cradle to Cradle aan de belevingswereld van Van Gansewinkel en haar opdrachtgevers.“ “En naast het ‘Tweede huid, tweede levenverhaal’ bieden het jaarverslag, het boekje ‘Iets moois’, en de afvalbarometer meer concrete bewijslast”, vult Slob aan. “Het jaarverslag 2009 is de eerste uiting geweest waarin we ons opnieuw positioneerden. Het is echt een beetje onze duurzaamheidsbijbel geworden. Ook het boekje ‘Iets moois’ vindt gretig aftrek. Het geeft een concreet beeld van wat wij precies doen met afval. De afvalbarometer, die we met hulp van TNO ontwikkeld hebben, is nog meer toegespitst op de situatie van de klant: hierop staat precies aangegeven hoeveel afval er is en waar we kunnen besparen.” Meulendijks: “Een andere goede binnenkomer is ons zelf geproduceerde, honderd procent Cradle to Cradle papier. Een simpel product en daardoor voor iedereen duidelijk. We maken het papier uit afval, komen het oud papier ophalen en verwerken het weer tot verse vellen C2C papier. We zitten meteen in de keten van de afnemer.”

Slob: ”We zijn natuurlijk niet van de ene op de andere dag veranderd. Van Gansewinkel Groep haalt al jaren zoveel mogelijk grondstoffen en energie uit afval. De samenwerkingsovereenkomst met het Duitse EPEA van Michael Braungart, medeauteur van het boek Cradle to Cradle was in 2008 een logische vervolgstap. We hebben de afgelopen jaren heel hard gewerkt om tot dit punt te komen. De aanpak is dus niet nieuw, maar we vertelden er tot nu toe te weinig over. Maar mensen vinden het mooi om ons verhaal te horen. Nu dragen we onze passie uit. Met de nieuwe positionering en bijbehorende middelen kunnen we deze zo transparant mogelijk presenteren.” Rob Meulendijks: “We moeten bewijzen dat we sparringpartner kunnen zijn van een plantmanager bij Shell, maar tegelijkertijd de processen bij een groentewinkel begrijpen. Dat vraagt om een gesegmenteerde en klantgerichte aanpak.”

Tweede huid, tweede leven volgens Van Gansewinkel: Van Gansewinkel Groep ziet afval niet als restproduct, maar als waardevol begin van een nieuwe cyclus. Wij geven afval een tweede leven in de vorm van grondstoffen en energie. Dit tweede leven kan afval krijgen door onze typische Van Gansewinkelaanpak, die begint met een gedegen kennis van grondstoffen, materialen en logistieke processen. Vervolgens vangen wij alle mogelijke afval zo vroeg mogelijk af, door ons uitvoerig te verdiepen in de productontwikkeling, bedrijfsvoering en het productieproces van onze klanten. Wij doen dit transparant, uw afval is in betrouwbare handen.

“Onze nieuwe uitstraling is professioneel, maar toegankelijk. Eigentijds, maar niet trendy. Begrijpelijk, maar niet belerend.” Rob Meulendijks, commercieel directeur

“Daar ligt wel een uitdaging, vervolgt Meulendijks. “We zijn erg enthousiast over onze kennis en ons verhaal, maar we willen de snackbar op de hoek ook nog blijven bedienen met het ophalen van zijn afval. Die kun je niet meteen bombarderen met de Cradle to Cradle filosofie. Een goede inleving in de behoeften en werkwijze van onze klanten, dat is nog steeds erg belangrijk. De communicatiemiddelen zijn ondersteunend, maar uiteindelijk moeten we het hebben van onze mensenkennis en ons vermogen om onze passie over te brengen.”

Van Gansewinkel Groep

Alleen door elke schakel te kennen kan de hele productie- en consumptiecirkel schoner, zuiniger en effectiever worden gemaakt. Dat is de juiste integrale oplossing.

jaarbeeld 09

Eindhoven Flight Forum 240 NL-5657 DH Eindhoven Postbus 8785 NL-5605 LT Eindhoven Tel +31 40 751 40 00 Email info@vangansewinkel.com www.vangansewinkelgroep.com

De vennootschap is ingeschreven bij het Handelsregister in Rotterdam onder dossiernummer 24390763.

Van Gansewinkel heeft nogal een transitie doorgemaakt: van bij de achterdeur de vuilcontainers ophalen naar het meedenken in het ontwerpproces. Hoe zorg je ervoor dat iedere klant mee kan in het verhaal?

tweede

huid tweede leven

Op die manier leggen wij een tweede huid rondom het productieproces van onze klanten. En wordt het opvangen en scheiden van afval zo geruisloos mogelijk en met minimale hinder voor de bedrijfsvoering ingezet.


17

We blijven uniek en eigenzinnig binnen het grote geheel

Van Gansewinkel Industrial Services Van Gansewinkel Industrial Services biedt u een uniek scala aan efficiënte diensten, in industriële centra door heel Nederland. Door jarenlange ervaring, hoogwaardige kennis, geavanceerde technieken en duurzame processen garanderen we u minimale productieonderbrekingen en maximale veiligheid. Waar dan ook, wanneer dan ook. Van Gansewinkel Industrial Services is onderdeel van de Van Gansewinkel Groep, de afvaldienstverlener, grondstoffen- en energieleverancier. Ons maatwerk gaat daardoor verder dan industriële reiniging: we verzorgen voor u de hele afvalketen – van afval tot grondstof. Zo voorkomen we verspilling en recyclen we waar mogelijk en verkleinen we onze én uw ecologische voetafdruk.

eigen identity binnen Van gansewinkel groep

Het zijn de mensen die het doen bij Van Gansewinkel Industrial Services.

Betrokken, betrouwbare vakmensen, die zich met hoogwaardige kennis, jarenlange ervaring en de laatste innovatieve technieken ontfermen over uw specifieke vraag of opdracht. Vanzelfsprekend gecertificeerd volgens de actuele veiligheids-, milieu- en kwaliteitsnormen. De flexibele specialisten van Van Gansewinkel Industrial Services denken niet in standaard oplossingen, maar zoeken naar de juiste aanpak met het beste economische en ecologische resultaat. Voor én met u.

Van Gansewinkel Industrial Services Vestiging Rotterdam Quebecstraat 1 (Havennr. 4510) 3197 KL BOTLEK-ROTTERDAM

T 0181 – 27 34 11 (24/7 bereikbaar) Vestiging Duiven Roelofshoeveweg 9 6921 RH DUIVEN

T 026 – 750 31 70 (24/7 bereikbaar)

Industrial Services Uw innovatieve en duurzame partner voor industriële reiniging

Vestiging Amsterdam Petroleumhavenweg 48 (Havennr. 2195) 1041 AC AMSTERDAM T 020 – 614 56 79 (24/7 bereikbaar) Vestiging Moerdijk Graanweg 6a (Havennr. 0 - 400) 4782 PP MOERDIJK T 0168 – 35 65 10 (24/7 bereikbaar)

I www.vangansewinkel-is.nl

Industrial Services is een onderdeel van Van Gansewinkel


18


19

Pictogrammen; grafische beeldtaal voor alle dienstverlening en thema’s


20

Het afval van vandaag is de branden grondstof van morgen Cradle to Cradle volgens Van Gansewinkel Groep

Frans Beckers Director Materials, Concepts and Infrastructure Van Gansewinkel Groep


Wolfraam 21

Uranium Titanium

Tin

Thallium

Tantalium

Stikstof

Steen Soda

Silicium Selenium Rubber Rhodium Kwik Platina

Nikkel Natrium

Zorgen dat afval een tweede leven krijgt is geen loze marketingkreet, maar al jaren dagelijkse werkelijkheid bij Van Gansewinkel Groep. Hoe wordt de Cradle to Cradle filosofie vertaald naar de praktijk en waarom is dit nodig? Director Materials, Concepts and Infrastructure Frans Beckers, legt uit.

Kop Molybdeen

Schaarste aan grondstoffen

Termen als maatschappelijk verantwoord ondernemen, duurzaamheid en Cradle to Cradle zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Voor de één blijven het vage termen, andere bedrijven doen er wat mee om de kritische consument tevreden te stellen en het imago te verbeteren en steeds meer ondernemingen zien de mogelijkheden van een businesscase. Zo ook Van Gansewinkel Groep. Frans Beckers: “We zijn al jaren bezig om te kijken hoe we afval het slimst mogelijk kunnen verwerken en vertalen in iets nieuws. Vijftien jaar geleden hebben we zelfs al bij een aantal van onze klanten voorgesteld om de producten zodanig in elkaar te zetten, dat er aan het einde van de rit zoveel mogelijk gerecycled kon worden. De markt was er toen nog niet klaar voor. Nu begint het te komen. En dat is maar goed ook, want de schaarste aan grondstoffen is een feit. Zeker nu de economieën in landen met de meeste grondstoffen als China en India explosief

Magnesium Lood Mangaan

Lithium

groeien. Dat zal binnen afzienbare tijd tot een nog grotere schaarste leiden, als zij de grondstoffen niet willen exporteren, maar liever zelf gebruiken.”

“Bij Van Gansewinkel Groep geloven we in actief ondernemen. Niet twintig jaar gaan studeren om te ontdekken welke grondstoffen echt schaars worden, maar het probleem stap voor stap aanpakken.”

Discussie

“Gelukkig zien steeds meer industrieën in dat anders omgaan met grondstoffen noodzakelijk is, al blijft er discussie. Sommigen zijn van mening dat we wel substituten >


22

vinden, anderen denken dat het heropenen van mijnen de oplossing kan zijn, maar de mijnen zelf denken dat dit maar tijdelijk volstaat en er weer tekorten zullen ontstaan. Bij Van Gansewinkel Groep geloven we in actief ondernemen. Niet twintig jaar gaan studeren om te ontdekken welke grondstoffen echt schaars worden, maar het probleem stap voor stap aanpakken. Anders is het straks te laat.”

Urban mining

Volgens Beckers vraagt dit om een andere manier van ‘afvaldenken’: “De primaire reactie van veel mensen is om efficiënter om te gaan met grondstoffen. Zuiniger. Maar je kunt beter effectief omgaan met grondstoffen. Het goud in mobiele telefoons bijvoorbeeld niet dusdanig verdunnen dat het er niet meer uit te halen valt, maar zo gebruiken dat het te hergebruiken is. Deze methode wordt ‘urban mining’ of ‘secondary sourcing’ genoemd; het herwinnen van zeldzame of kostbare materialen uit afgedankte apparaten. Grondstoffen zoals koper, lood, nikkel, zink, zilver, goud, of platina komen allemaal in verschillende combinaties en hoeveelheden voor in alledaagse voorwerpen. Van computer tot telefoon en van auto tot koelkast. ‘Urban mining’ of ‘secondary sourcing’ past perfect in het Cradle to Cradle principe van hergebruik, het is een oplossing om niet aan de slinkende voorraden te komen en ook financieel steeds interessanter dankzij de oplopende grondstoffenprijzen.”

rijke rol als logistieke dienstverlener en de partij die door recycling zorgdraagt voor het terugwinnen van waardevolle grondstoffen uit producten in de end-of-life fase. Deze grondstoffen vormen vervolgens weer de bron voor nieuwe producten. Zo wordt de cirkel sluitend gemaakt en ontstaat er geen afval. “Waar we voorheen passief afval ontvingen om vervolgens te bedenken wat we ermee gingen doen, kijken we nu ook al in de ontwerpfase naar de materialen waar onze klanten mee werken. Zo kunnen we niet alleen een goede afvalverwerker zijn, maar ook voldoen aan de vraag naar grondstoffen aan de andere kant van de keten.”

Wat is Cradle to Cradle? Het Cradle to Cradle concept is een nieuwe kijk op duurzaam ontwerpen. De kern van het Cradle to Cradle principe ligt in het concept; afval is voedsel. Alle gebruikte materialen zouden na hun leven in het ene product, nuttig kunnen worden ingezet in een ander product. Hierbij zou geen kwaliteitsverlies mogen zijn en alle restproducten moeten hergebruikt kunnen worden of milieuneutraal zijn.

Philips

Hoe pakt Van Gansewinkel Groep dat aan? Door te voorkomen dat iets afval wordt, pakt Van GanseGrondstof winkel Groep de grondstoffen schaarste én het CO279% probleem aan. Recycling van restproducten tot nieuwe Groene Energie 8% grondstoffen leidt in praktisch alle gevallen tot CO2 reductie. In totaal gaf Van Gansewinkel Groep in 2010 8% Grijze Energie 77% van het afval een tweede leven als grondstof of een nuttige toepassing als groene energie. Afval Door 56,7% 5% van het afval een tweede leven te geven als grondstof, is de uitstoot van 1,2 miljoen ton CO2 voorkomen.

“De primaire reactie van veel mensen is om efficiënter om te gaan met grondstoffen. Zuiniger. Maar je kunt beter effectief omgaan met grondstoffen.” Desso

Het begint bij het ontwerpproces

“Om zo goed mogelijk actief te recyclen moet je al in het ontwerpproces gaan kijken hoe je bepaalde materialen gaat terugwinnen met een kwaliteit minstens op hetzelfde niveau als wanneer het voor het eerst werd gebruikt. In deze fase wordt het verschil gemaakt, door te kiezen voor de juiste grondstoffen en materialen.” Van Gansewinkel Groep levert hier al een bijdrage, door haar kennis van materialen en recycletechnieken. Vervolgens speelt het bedrijf een belang-

Mosa Film over Cradle to Cradle


23

Meten is weten! Grondstof

79%

Groene Energie 8% Grijze Energie 8% Afval

VAN

AFVALBAROMETER Landal GreenParks

NAAR GRONDSTOF

TOTAAL AFVAL 100%

Bes

PAPIER/ KARTON

pa

rin v

an

17

5

kg

7,8% CO

2/ton

ton

g

2/

GLAS kg

CO

8,5%

Bes

Bespar

ing

Bespar

ing

va

n

va

n

31

1

pa

SWILL 1,5%

rin

g

v

an

on

2/ton

kg

CO

2 /t

BOUW- & SLOOPAFVAL 2,0%

25

9

100%

Grondstof

PARKS

30%

L GREEN

AFVALPROFIEL 2009

16% meer behoud van GRONDSTOFFEN

31%

232 ton vermeden CO2 18% Groene Energie

Grijze Energie

Afval

LANDA

Gerealiseerde milieubesparingen door het scheiden van afval:

ETER

80,2%

2009

21%

NIET RECYCLEBAAR (REST)AFVAL

BAROM

CO

AFVAL

5k g

Percentage 97,15%

35

Totaal afval 5.117 ton

Door een bewuste keuze van eindverwerking, maar ook door het beïnvloeden van de samenstelling van een product in de ontwerpfase, is het streven om de grondstoffractie (groen) verder te doen toenemen en de afvalfractie (rood) te minimaliseren. Het goed scheiden van afvalstromen vormt daarbij de basis.

de afvalbarometer Van gansewinkel groep

Jaar 2009

De Afvalbarometer De Afvalbarometer van de Van Gansewinkel Groep maakt in één oogopslag duidelijk wat verschillende afvalstromen weer opleveren in termen van grondstoffen, (duurzame) energie en afval.

5%

0%


24


25

Nu zorgen voor later De maatschappelijke betrokkenheid van Van Gansewinkel Groep

Afval bestaat niet. Afval niet zien als restproduct, maar als een waardevol begin van een nieuwe cyclus. Als grondstoffen- en energieleverancier een belangrijke bijdrage leveren aan het tegengaan van de grondstoffenschaarste en de opwarming van de aarde. Door te recyclen en samen met klanten te voorkomen dat iets afval wordt. Van Gansewinkel Groep neemt haar maatschappelijke verantwoordelijkheid en draagt de boodschap ‘Afval bestaat niet’ uit via verschillende communicatiemiddelen; voorlichtingsfilms, (afval)games, C2Cen CO2 -folders en casecards, deelname met informatiestands aan congressen, lesmateriaal, expositie etc.

Experience / activation meubel

“Wij vinden afval mooi”

Afvalstromen in beeld

“Wat kun je hier van maken?”

Afvalgames/film over Cradle to Cradle

“Cradle to Cradle”


26

Opmerkelijk online succes Het sterker online positioneren van het merk Van Gansewinkel betekent ook meer aandacht. En dat is te merken. Na de restyling van de websites is er meer online traffic dan ooit. Een aantal opmerkelijke feiten op een rij: Aantal bezoekers op vangansewinkelgroep. com en vangansewinkel.com samen ligt 30% hoger dan 3 jaar geleden. Jaarlijks komen er 100.000 meer bezoekers naar de site dan in 2009.

Veel bezoekers komen op productniveau binnen en zijn steeds meer geïnteresseerd in Van Gansewinkel op corporate niveau: van de 22.000 maandelijkse bezoekers op vangansewinkel.com nemen er 6000 ook een kijkje op gansewinkelgroep.com. Vroeger was ongeveer de helft van de bezoekers op vangansewinkelgroep.com binnen een paar seconden weer weg. Dat aantal is gedaald naar 29%. Waar vroeger bezoekers uitkwamen bij van Gansewinkel na het zoeken op termen als ‘afvalcontainer’ en ‘vuilnisophaaldienst’ wordt Van Gansewinkel nu ook steeds meer gevonden via zoektermen die met recycling en duurzaamheid te maken hebben. Naast de homepage vooral veel hits op Vacatures en Over Van Gansewinkel. Gemiddeld bekijken bezoekers 5 pagina’s op vangansewinkelgroep.com. De pagina ‘Wie zijn we’ is 30.000 keer bekeken in de periode januari t/m april 2011.

Vincent de Pooter CRM & E-Business Manager Van Gansewinkel Groep

De online strategie

“Je kunt het het beste vergelijken met het bouwen van een appartementencomplex.” Van Gansewinkel Groep heeft bij elkaar zo’n dertig merken- en productsites. Hoofd marketing support, Vincent de Pooter was medeverantwoordelijk voor het ombouwen en restylen ervan: “We hebben één gebouw, één uitstraling en daarbinnen meerdere appartementen met ieder een eigen ingang ofwel de verschillende merken en producten. Hierbij kun je de site van Van Gansewinkel Groep zien als het hoofdappartement, daarna komen de belangrijkste merken en de overige websites zijn de kleinere appartementen. Als eerste hebben we de site van Van Gansewinkel Groep gerestyled. Daarna volgden de andere sites in dezelfde stijl. Alles staat op zichzelf, maar heeft een duidelijke Van Gansewinkel uitstraling. Op elke site is er ruimte om

onze corporate filosofie te communiceren. En doordat onze pay-off zo ongelofelijk krachtig is, hoeven we hier ook niet te veel woorden voor te gebruiken. De restyling hebben we bij verschillende partijen neergelegd en dat werkte dankzij de duidelijke

richtlijnen erg goed. Er ligt een duidelijke lijn, maar er blijft genoeg ruimte over voor eigen inbreng van de ontwerper.” >


27

Cradle to Cradle Cradle to Cradle raakt de kern van onze activiteiten: voorkomen dat iets afval wordt. Het Cradle to Cradle-concept gaat ervan uit dat producten zo samengesteld worden, dat ze na hun levenscyclus herbruikbaar zijn of afbreekbaar tot grondstoffen voor nieuwe, gelijkwaardige of hoogwaardigere producten. Dit leidt tot oneindige kringlopen van producten, zonder dat daarbij afval ontstaat in de betekenis van ‘nutteloos overblijfsel.’


28

Branding portal

De online wereld verandert razendsnel. Een gegeven waar ze zich bij Van Gansewinkel Groep terdege van bewust zijn: “We zijn nu aan het bekijken hoe we online nog meer verhalen en ervaringen kunnen presenteren. We hebben hard gewerkt aan een uniforme uitstraling en een prachtige, zakelijke corporate site en nu is het tijd voor de merkbeleving. Ons werk is zo breed en inspirerend, we willen onze verhalen nog meer delen. We zijn een soort branding portal aan het ontwikkelen waarmee we een merkbeleving creëren met bijvoorbeeld films, een blog, games, wedstrijden voor scholieren, een perscentrum en goede koppelingen naar de social media. Zo zetten we Van Gansewinkel Groep nog meer als autoriteit op het gebied van afvalverwerking en grondstoffenleverancier in de markt.”

Jaarverslag 2010 We creëerden ook in 2010 een breed inzetbaar communicatie- en marketingdocument, inspirerend voor alle stakeholders. Een transparant, geïntegreerd financieel- en duurzaamheidsverslag, waarmee we onze visie ‘Afval bestaat niet’ onderbouwen. Letterlijk en figuurlijk. Door een themabijlage over grondstoffenschaarste in het hart van het verslag te plaatsen, raken we een actueel maatschappelijk en politiek Europees thema aan en laten we zien hoe we operationeel invulling geven aan de visie van Van Gansewinkel Groep. Het jaarverslag 2010 vormt zelf ook een onderbouwing van de visie ‘Afval bestaat niet’. Want kan dat nog wel, een papieren jaarverslag? Ja. Want de duurzame inkt is gedrukt op ons eigen, 100% gerecyclede Cradle to Cradle-papier: ons eerste uit afval gemaakte product. En we hebben een terugnamesysteem ontwikkeld, zodat het papieren jaarverslag als grondstof kan dienen voor ons eigen kantoorpapier of voor ons volgende jaarverslag. Een voorbeeld van practice what you preach, voor een geloofwaardige communicatie. Aan het terugnamesysteem is een marketingactie gekoppeld, waarmee het jaarverslag ook een marketinginstrument is geworden. Om zoveel mogelijk stakeholders te bereiken en optimaal te bedienen is het jaarverslag multimediaal gedistribueerd. Zo is het verslag ook online, op een iPad of met een mobiele telefoon te bekijken en is het via social media onder de aandacht gebracht.


29

Niet alleen mooi; vooral functioneel

FORZ速: gecertificeerde, duurzame bouwstoffen De jarenlange kennis van en ervaring met het reinigen en immobiliseren van (verontreinigde) grond en minerale reststoffen is de basis geweest voor het ontwikkelen van duurzame grond- en bouwstoffen uit reststoffen. Deze producten met de naam FORZ速 zijn duurzame, betaalbare en volwaardige vervangers van schaarse en dure primaire bindmiddelen en bouwstoffen zoals grind en funderingsmaterialen. De inzet van FORZ速 bouwstoffen kan in belangrijke mate bijdragen aan het voldoen aan de milieucriteria voor bouwstoffen.

eigen identity binnen Van gansewinkel groep


???

30

VERtROUWELIJKE VERNIEtIGING

Destra data

Archief vernietiging

DESTRADATA

SPYKSTAAL

GPM3

???

atad artseD

gnigiteinrev feihcrA


31

OPLEGGER

Bezoek onze online shop. Voor alle soorten afval een offerte op maat!

BAKWAGEN KORT

BAKWAGEN KORT met thema-campagne

BAKWAGEN met thema-campagne

Bezoek onze online shop. Voor alle soorten afval een offerte op maat!

schaal 1 :10

schaal 1 :10


32

Erkenning van kwaliteit Winnaar Scenter jaarverslagprijs 2011 Jaarverslag 2010 2e prijs Scenter jaarverslagprijs 2010 Jaarverslag 2009 Nominatie Financieel Dagblad Henri Sijthoff-Prijs 2010 Jaarverslag 2009 Finalist European Excellence Award 2010 Jaarverslag 2009 Finalist European Excellence Award 2009 Positionering, jaarverslag 2008 en corporate identity 3e plaats ISWA Communication Award 2010 Jaarverslag 2009


Introductiefilm jaarverslag 2009


34

De overge誰nformeerde consument versimpelt, vergelijkt en bekritiseert. Wie ben je als merk zonder alle toeters en bellen? Waar geloof je in? Wat is de kern van je aanbod? Wat heb je te bieden en is dat wel genoeg in onzekere tijden? Pittige vragen, maar het juiste moment om ze te stellen. Want merken blijven ontstaan, maar alleen die merken die zich helemaal laten zien, blijven bestaan. Bewijzen dat je je publiek serieus neemt. Open zijn over je bedoelingen. Niet schreeuwen, maar op gepaste afstand bewegen in de wereld van je doelgroep. Jezelf laten zien zoals je bent. in de corporate.soul geven we aan het historische corporate image (je gezicht, je herkenbare uiterlijk) en de corporate identity (je persoonlijkheid, je gedrag) een relevant vervolg: corporate.soul ( je bezieling, de reden waarom je er bent).


Dit is een co-productie van credo.creatie en Van Gansewinkel Groep. ‘How to make a waste brand’ belicht de chemie tussen opdrachtgever en bureau. Schetst het traject van succesvolle acceptatie, implementatie en resultaat. Blauwe draad is creativiteit, trots, respect en oprechte interesse in elkaars kwaliteiten. Van Gansewinkel Groep en credo.creatie zijn voortdurend in beweging.

Bezoek www.credocreatie.com en www.vangansewinkelgroep.com

de Stadspoort 20 | 5611 GZ Eindhoven | 040 - 264 99 00 | www.credocreatie.com

How to make a Waste Brand  
How to make a Waste Brand  

credo.creatie special Van Gansewinkel Groep herpositionering 'van afvalophaler naar grondstoffenleverancier'.

Advertisement