Page 1

Α Ρ Χ Ι Τ Ε Κ Τ Ο Ν Α Σ : ΑΝ∆ΡΕΑΣ ΒΑΡ∆ΑΣ

Παρατηρητήριο της φύσης ΜΕ ΘΕΑ ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΜΕ ΤΑ ΠΕΥΚΟΦΥΤΑ ∆ΑΣΗ, Η ΕΞΟΧΙΚΗ AYTH ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΙΣ ΚΑΤΩ ΠΛΑΤΡΕΣ ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΙ ΕΝΑ ∆ΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΚΤΙΣΜΑΤΑ TOY XΩΡIOY ΚΑΙ ΧΑΡΙΖΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΝΟΙΚΟΥΣ ΤΗ ∆ΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΗ ΦΥΣΗ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΟΥΣ ΤΙΣ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ. Της Μαρίας Παναγιώτου Φωτο: Μαρία Ευθυµίου www.creativephotoroom.com

88

Σ Υ Ν Θ Ε Σ Ε Ι Σ

Ι Α Ν Ο Υ Α Ρ Ι Ο Σ ’14

Σ Υ Ν Θ Ε Σ Ε Ι Σ

89

ο Από πέτρα και ξύλο, η κατοικία εντάσσεται αρµονικά στο φυσικό της περιβάλλον. Το ισόγειο, επενδυµένο µε πέτρα Τροόδους, φιλοξενεί το καθιστικό, την τραπεζαρία, την κουζίνα και ένα υπνοδωµάτιο. Ο πάνω όροφος, σαν ένα ξύλινο σπιτάκι που κάθεται πάνω στο ισόγειο, φιλοξενεί άλλα δύο υπνοδωµάτια και το χώρο υποδοχής.


ο Καθιστικό, τραπεζαρία και κουζίνα, στον ίδιο χώρο, στο ισόγειο, σε άµεση επικοινωνία µε τη βεράντα, απολαµβάνουν τη θέα προς το περιβόλι µε τις µηλιές και τα βουνά µε τα πεύκα. Ο καναπές “Bretagne” είναι της Poltrona Frau, η πολυθρόνα “Maggiolina” µε το στουλ και οι καρέκλες “Lia” στην τραπεζαρία της Zanotta, όλα από το κατάστηµα El Greco, όπως και η κουζίνα Mesons. Η πέτρα που χρησιµοποιήθηκε στο εξωτερικό επενδύει και κάποια στοιχεία στο χώρο αυτό, χαρίζοντάς του µια ζεστή νότα.

90

Σ Υ Ν Θ Ε Σ Ε Ι Σ

Ι Α Ν Ο Υ Α Ρ Ι Ο Σ ’14

Σ Υ Ν Θ Ε Σ Ε Ι Σ

91


ο Ο χώρος του καθιστικού, άνετος και φωτεινός, διατηρεί ολόκληρο το ύψος των δύο ορόφων. Οι σκάλες είναι ένα ενδιαφέρον στοιχείο του χώρου και αποκαλύπτουν την καθοδική πορεία που ακολουθεί κάποιος από την είσοδο µέχρι το πιο χαµηλό επίπεδο. Αριστερά: Μια πόρταφυσερό, ολόκληρη από ξύλο, κλείνει ερµητικά το µεγάλο άνοιγµα στο ισόγειο για λόγους ασφάλειας, ενώ ταυτόχρονα βοηθά στη θερµοµόνωση της κατοικίας το χειµώνα. Κάτω, ο στεγασµένος χώρος µπροστά στην είσοδο, σαν ένα παρατηρητήριο, χρησιµοποιείται και σαν γκαράζ.

Π

ώς εντάσσεις µια σύγχρονη κατοικία σ’ ένα χωριό µε πετρόκτιστα σπίτια και σ’ ένα περιβάλλον µοναδικής φυσικής οµορφιάς, µε πεύκα, µηλιές και κερασιές; Ο αρχιτέκτονας Ανδρέας Βάρδας αντιµετώπισε ως πρόκληση το σχεδιασµό του εξοχικού µιας τριµελούς οικογένειας στις Κάτω Πλάτρες. «Ήθελα το σπίτι να αναπτύσσει ένα διάλογο µε τα άλλα χτίσµατα και το φυσικό τοπίο, και παράλληλα να δηλώνει την εποχή του», µας είπε. Μελετώντας τις κατοικίες της περιοχής, παρατήρησε ότι δεν βρίσκονται σε άµεση επαφή µε την πλαγιά του βουνού, ώστε να προστατεύονται από την υγρασία. Το ίδιο έκανε κι αυτός. Η πρόσβαση στο σπίτι γίνεται από το πιο ψηλό επίπεδο. Μια γέφυρα από µπετόν σε οδηγεί από το δρόµο σε ένα στεγασµένο χώρο, ο οποίος µοιάζει µε παρατηρητήριο. Από το σηµείο αυτό η µατιά σου απλώνεται σε όλο το χωριό και στα δάση µε τα πεύκα στα γύρω βουνά. Σ’ αυτόν το χώρο, που χρησιµοποιείται και ως γκαράζ, βρίσκεται και η είσοδος της κατοικίας. Μπαίνοντας, βρίσκεσαι στο χώρο υποδοχής - στο τρίτο και πιο ψηλό επίπεδο του σπιτιού - ο οποίος στην πραγµατικότητα είναι ένας διάδροµος που πλαισιώνεται µε πανέλα από γυαλί. Από εκεί κατεβαίνεις στα πιο χαµηλά επίπεδα. Στο µεσαίο βρίσκονται τα δυο υπνοδωµάτια και στο πιο χαµηλό, το ισόγειο, ένα τρίτο υπνοδωµάτιο και ένας ενιαίος χώρος µε την κουζίνα, την τραπεζαρία και το καθιστικό. Μικρά και µεγάλα ανοίγµατα σε διάφορα

92

Σ Υ Ν Θ Ε Σ Ε Ι Σ

Ι Α Ν Ο Υ Α Ρ Ι Ο Σ '14

Σ Υ Ν Θ Ε Σ Ε Ι Σ

93


Το σ π ί τ ι γ ί ν ε τ α ι έ ν α µ ε τ η φ ύ σ η , α ρ µ ο ν ι κ ά ενταγµένο µέσα στο πανέµορφο τοπίο της περιοχής.

σηµεία της κατοικίας λούζουν µε φως το εσωτερικό και καδράρουν το µαγευτικό τοπίο που περιβάλλει το σπίτι. Το σκηνικό µε τις εικόνες από τη φύση είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό το χειµώνα, που τα γύρω βουνά είναι χιονισµένα. Στο ισόγειο, ένα µεγάλο άνοιγµα επιτρέπει τη θέα στο περιβόλι µε τις µηλιές και συνδέει το εσωτερικό µε τη βεράντα. Μια πόρτα-φυσερό, ολόκληρη από ξύλο, κλείνει εντελώς το άνοιγµα για λόγους ασφάλειας, όταν οι ένοικοι απουσιάζουν. Με στόχο να εντάξει αρµονικά το κτίσµα στο φυσικό περιβάλλον, ο αρχιτέκτονας χρησιµοποίησε υλικά στην αυθεντική τους µορφή, όπως η πέτρα του Τροόδους, το ξύλο ιρόκο, το ανεπίχριστο µπετόν και το γυαλί. Το ισόγειο και ο όροφος χτίστηκαν µε φυσική πέτρα του Τροόδους, ενώ το πιο ψηλό επίπεδο είναι µια σύγχρονη κατασκευή από ξύλο ιρόκο µε κεκλιµένη στέγη. Είναι ίσως η µοναδική στέγη στην περιοχή που αποτελείται εξ ολοκλήρου από ξύλο και δίνει στην κατοικία µια ξεχωριστή ταυτότητα. Όπως µας εξήγησε ο αρχιτέκτονας, η κλίση της είναι τέτοια, ώστε να µην κρατά καθόλου το χιόνι. Το ξύλο ιρόκο χρησιµοποιήθηκε και στα παντζούρια των παραθύρων. Σ’ αυτό το ζεστό και φιλικό καταφύγιο, οι ένοικοι απολαµβάνουν τον καθαρό αέρα, το κελάηδηµα των αηδονιών, την ηρεµία και τη γαλήνη του πανέµορφου τοπίου των Κάτω Πλατρών. 94

Σ Υ Ν Θ Ε Σ Ε Ι Σ

IANOYAΡΙΟΣ’14

Από το δρόµο, αυτό που βλέπεις είναι το πιο ψηλό επίπεδο της κατοικίας, όπου φτάνει κανείς µέσα από µια γέφυρα. Το σπίτι σ’ αυτό το επίπεδο είναι επενδυµένο µε ξύλο ιρόκο της εταιρείας Kofteros και η στέγη είναι κεκλιµένη, ώστε να µην κρατά καθόλου το χιόνι. Μπαίνοντας από την είσοδο, ακολουθεί κάποιος µια καθοδική πορεία προς τους άλλους χώρους, η οποία είναι ορατή από τον ενιαίο χώρο στο ισόγειο, µε το γυαλί στις σκάλες και τους διαδρόµους να ενισχύουν τη διαφάνεια. Το ισόγειο βγάζει στο πίσω µέρος της κατοικίας. Εδώ βρίσκεται ένα περιβόλι µε µηλιές, όπου µπορεί κανείς να κατέβει και να βρεθεί αµέσως µέσα στη φύση. Σ Υ Ν Θ Ε Σ Ε Ι Σ

95

Syntheseis Issue 207 January 2014 - Holiday House in Platres by VARDAstudio architects + designers  

Syntheseis Issue 207 January 2014 - Holiday House in Platres by VARDAstudio architects + designers

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you