Page 1

BelgiĂŤ - Belgique PB Antwerpen X 8/155

coStA - cultureel ontmoetingscentrum Sint-Andries

Programma naja ar 2013


Inhoud

3 5 7 35 43 55

voorwoord kalender programma vorming nieuws van de buren praktisch

Vanaf 2014 gaat coStA overstappen van een halfjaarlijkse brochure naar een driemaandelijks overzicht. De eerstvolgende verschijnt in december 2013. Wil je die brochure GRATIS thuis ontvangen? Bel dan naar 03 260 80 50 en geef je naam en adres door of mail naar cosintandries@stad.antwerpen.be

Wil je geen papieren brochure meer, dan kan je kiezen voor een DIGITALE versie. Laat het ons weten door te mailen naar cosintandries@stad.antwerpen.be.


Last but not least: een nieuw begin Een nieuw seizoen vraagt om een nieuwe brochure. Met alle nodige info om de komende maanden tot een goedgevulde agenda te komen.

We maken van deze mijlpaal dankbaar gebruik om onze communicatie opnieuw uit te vinden. Dit zal dan ook de laatste brochure zijn die je in deze vorm in handen krijgt. We gaan, net zoals de hele stad, optimaal digitaal. Maar geen nood, we werken momenteel aan een gedrukt alternatief voor dit boekje. Zo kunnen we korter op de bal communiceren en jullie een duidelijk en volledig beeld geven van wat er allemaal te beleven valt. Geen dubbel werk, wel beter. Kristof Wouters

coStA

In maart 1994 werd coStA boven het doopvont gehouden. 20 jaar later gaan we dat gepast vieren. Er staan in 2014 tal van verrassende projecten en festiviteiten op de agenda. Zie jij al een link tussen ‘Slongs’ en Lode Zielens? Wij wel! En wat dacht je van een MP3 wandeling vol weetjes en volkse verhalen? Hou zeker onze site in het oog om helemaal mee te zijn met de laatste ontwikkelingen. Zin om mee te helpen op een van de activiteiten? Laat het ons zeker weten.

Programma najaar 2013

Stilaan gaan we bakzeil: we lanceren enkele concepten die structureel in ons aanbod ingebed worden. Al ooit gehoord van een Naakte Aap? Concerten voor jongeren, theater voor kinderen, muziek voor iedereen. We breiden de cursussen uit met percussie, fotografie, sofrologie en veel meer. Naast de bestaande succesnummers zoeken we verder naar wat jou kan inspireren. Je vindt alle info in deze brochure. De laatste updates op onze site.

3


co Sint Andries is een toffe ontmoetingsplek in het hartje van de Antwerpse binnenstad.

coStA

Programma najaar 2013

Naast het diverse culturele aanbod dat voor jong en oud geschikt is, kan je in onze foyer elke dag een aantal kranten en tijdschriften lezen. Ook allerlei gezelschapspellen staan ter beschikking van ons publiek. Verder hebben we een computer met internetverbinding die je tijdens de openingsuren kan gebruiken.

4

Tot slot is er iedere vrijdag tussen 12 en 15 uur heerlijke, verse soep met brood voor â‚Ź 1. Deze wordt met veel liefde gemaakt door iemand uit onze vrijwilligersploeg. Openingsuren coStA Dinsdag tot vrijdag van 10 uur tot einde activiteiten Zaterdag van 9 uur tot einde activiteiten Zondag van 9 tot 18 uur Maandag gesloten

Camping coStA Š Sandra Geerts


Ticketverkoop start op dinsdag 25 juni

UUR

ACTIVITEIT

GENRE

PAGINA

zondag 25 augustus

11 uur

Camping coStA

cultuurmarkt

8

maandag 26 tot vrijdag 30 augustus

10 uur

coStA’s cool camp (6+)

familie

9

zondag 8 september

14 uur

Mare Nostrum - Nicolas Cleynaerts: Pastor de Amor

buurt

10

vrijdag 13 september

20 uur

Feestweekend Harmonie: concert Schuppe Zot

muziek

14

zaterdag 14 september

14 uur

Feestweekend Harmonie: muziekfestival voor amateurorkesten

muziek

15

zaterdag 14 september

19.30 uur

Slotfeest Biodroom met Guido Belcanto

muziek

17

zondag 15 september

14 uur

Feestweekend Harmonie: concert Big Band Lier

muziek

15

zaterdag 21 september

20 uur

Mare Nostrum in Sint-Andrieskerk

buurt

11

vrijdag 27 september

20 uur

Bar coStA

muziek

18

zaterdag 28 september

19 uur

Expo Mare Nostrum - De mens en de middellandse zee

expo

12

woensdag 2 oktober

20 uur

Naakte aap met Axel Peleman

muziek

19

zondag 6 oktober

15 uur

Mare Nostrum - Jokke Schreurs

matinee

12

vrijdag 11 oktober

18 uur

Opendeurdag en Filmvoorstelling Betonne Jeugd

buurt

20

zaterdag 12 oktober

9 uur

Op stap met coStA – Bergen op Zoom

buurt

22

zondag 20 oktober

vanaf 11 uur

Bus vol leugens – Het Paleis (4+)

familie

24

10 uur

coStA’s cool camp (6+)

familie

9

maandag 28 tot donderdag 31 oktober

Programma najaar 2013

DATUM

coStA

Okt

Sept

AUG

Kalender

5


6

Nov Dec

coStA

Programma najaar 2013

Ticketverkoop start op dinsdag 25 juni DATUM

UUR

ACTIVITEIT

GENRE

PAGINA

zondag 3 november

15 uur

De kikker die niet van zoenen hield – Max Verstappen(4+)

familie

25

zondag 10 november

15 uur

Vergeten geluk

matinee

26

woensdag 13 november

14 uur

Rapklap

buurt

27

vrijdag 15 november

20 uur

Steven Mahieu – Maniak (try-out)

humor

28

zaterdag 16 november

20 uur

Comedybenefiet ’t Hart voor Iedereen!

humor

29

zondag 17 november

15 uur

Nigel Williams

humor

29

vrijdag 22 november

20 uur

Bar coStA

muziek

18

zaterdag 23 november

20 uur

Duveltjeskermis

muziek

30

zondag 24 november

15 uur

Mare Nostrum - film: ‘Tous les matins du monde’

film

13

vrijdag 29 november

20 uur

Jelle Cleymans – Welk oog en hoeveel tranen?

muziek

31

zaterdag 30 november

14 uur

Sinterklaasfeest (3+)

familie

32

woensdag 4 december

20 uur

Naakte aap

muziek

19

zaterdag 7 december

20 uur

Slotevent Mare Nostrum

buurt

13

vrijdag 13 december

20 uur

William Boeva – Melomaan (try-out)

humor

33

zaterdag 14 december

9 uur

Op stap met coStA - Hasselt

buurt

22


ursula rucker Š Sandra Geerts coStA

Programma najaar 2013

PROGRAMMA

7


cultuurmarkt

Camping coStA zondag 25 augustus van 11 tot 18 uur

coStA

Programma najaar 2013

GRATIS | Sint Andriesplaats

8

De cultuurmarkt biedt jaarlijks 150.000 bezoekers de kans kennis te maken met het cultuuraanbod in Vlaanderen. Een ware mensenzee dus. Massa’s folders en flyers, aanklampende clowns, verdwaalde kinderen. Maar dat hoeft het niet te zijn. Voor het derde jaar op rij is er camping coStA: de oase van rust binnen de culturele chaos. De Antwerpse cultuurcentra, de bibliotheken en de cultuurantennes slaan andermaal de handen in elkaar om hun ‘ding’, het culturele aanbod van deze stad, aan de man te brengen. Een plein vol optredens, voorstellingen, workshops, animatie, ticketverkoop, A-kaartacties en veel meer. De SintAndriesplaats, het gezellige plein op amper 500 meter van de Groenplaats, wordt een plek waar je kan proeven en beleven, je laten onderdompelen in de cultuur in A.


familie

coStA’s Cool Camp (6+) maandag 26 tot vrijdag 30 augustus maandag 28 tot donderdag 31 oktober van 10 tot 16 uur

coStA

Tijdens de schoolvakanties bieden coStA en Buurtsport samen activiteiten aan voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Het concept is eenvoudig: Er zijn 2 leeftijdsgroepen die op maat sportinitiaties krijgen van gediplomeerde sportmonitoren. Daarnaast wordt er een cultureel aanbod voorzien. Dat aanbod varieert van workshops in een museum tot een cursus percussie. Alle kinderen schrijven per week in en zijn zeker van een unieke en zeer plezante tijd.

Programma najaar 2013

Inschrijven via buurtsport op 03 260 80 54 of joris.doossche@stad.antwerpen.be

9


buurt

Mare Nostrum

coStA

Programma najaar 2013

naar een idee van studio garcia lorca – regie Wim Loots – projectleider Lea Alvarez

10

De landen rond de Middellandse Zee zijn de bakermat van onze Europese cultuur. In de oude tijden en de Middeleeuwen bloeiden daar muziek en de cultuur. In Cordoba, Spanje leefden Christenen, Joden, en Arabieren vreedzaam samen en verrijkten elkaar. Godsdienstoorlogen, maakten een einde aan deze periode van culturele en intellectuele diversiteit. Het project "Mare Nostrum" wil de oude culturen uit deze landen rond de Middellandse zee in de schijnwerpers zetten, met een vette knipoog naar de culturele rijkheid en diversiteit van de stad Antwerpen. Daarmee geven we een boodschap van verscheidenheid en verdraagzaamheid, van culturele rijkheid, van wederzijds respect, van begrip en waardering van verschillen en van universele waarden, van vroeger en van nu, van daar en van hier. Culturen en landen die in dit project aan bod komen zijn Spanje, Frankrijk, Italië, Griekenland, Syrië en Marokko. Dit project vatten we samen in zes activiteiten.


zondag 8 september - 14 uur

zaterdag 21 september – 20 uur

Grote zaal van het prentenkabinet Plantin Moretus Museum, Vrijdagmarkt 22, 2000 Antwerpen € 5, plaatsen beperkt | reservatie via coStA

Sint Andrieskerk, Sint-Andriesstraat, 2000 Antwerpen VVK € 8 | Kassa € 10 | reservatie via coStA

Michel Gillain brengt een muzikale vertelling rond Nicolas Cleynaerts, een humanist, die na zijn kennismaking met de koran nog maar één doel voor ogen had: de diepe kloof tussen christenen en moslims op vreedzame wijze overbruggen. Hij stak van Spanje over naar Marokko om er onder de moslims te leven en te werken. De flamencostukken zijn speciaal gecomponeerd voor dit verhaal en zijn geënt op de emotionele sleutelpassage van Cleynaerts ’s levensloop. Tekst en muziek worden zondanig op elkaar betrokken dat ze elkaar tot meer expressieve kracht drijven.

Pastoor Rudi Mannaerts, historicus, geeft een inleiding over de kunstperiode 16e en 17e eeuw, de barokperiode rond de Middellandse zee. Muzikanten An Heynen, Roland Broux en Michel Gillain, brengen een concert met Sefardische muziek. Muziek die ontstond in het zuiden van Spanje, uit een kruisbestuiving tussen christenen, joden, en muzelmannen. Verder geniet je van dansen uitgevoerd op muziek van Jordi Savall en zang van Montserrat Figueras en brengt celliste Caroline Courtois een Italiaans baroknummer.

Programma najaar 2013

Mare Nostrum in Sint Andrieskerk

coStA

Nicolaes Cleynaerts: Pastor de Amor

11


Programma najaar 2013

Mare Nostrum – De mens en de Middellandse Zee expo van zaterdag 28 september tot en met vrijdag 25 oktober – coStA Feestelijke opening op zaterdag 28 september om 19 uur Nadien te bezichtigen alle dagen van 10 tot 18 uur, uitgezonderd op maandag GRATIS Aan de hand van fotografie, kalligrafie, beeldende kunst, grafische ontwerpen en maskers, tonen we de bevolking en hun cultuur van de landen rond de Middellandse Zee.

Matinee: Jokke Schreurs zondag 6 oktober - 15 uur - coStA

coStA

VVK € 8 | Kassa € 10 , koffie en versnapering inbegrepen

12

Een muzikale vertelling door Jokke Schreurs (gitaar) en Abdelkader Zahnoun (oed & zang), waarbij de muziek het bindmiddel vormt over de grenzen heen.

© Sandra Geerts


Mare Nostrum –film: Tous les matins du monde

zaterdag 7 december – 20 uur - coStA

zondag 24 november- 15 uur – coStA

VVK € 6 | Kassa € 8

Parijs, de tweede helft van de zeventiende eeuw. De sombere violist Monsieur de Sainte Colombe is een grootmeester van de viola da gamba. Na de dood van zijn vrouw leeft hij enkel nog voor zijn muziek. Ondanks het feit dat hij zich afsluit van de wereld, is zijn muziek bekend en zijn naam valt zelfs op het hof van Louis XIV. Maar de Sainte Colombe weigert om daar op te treden. Op een dag ontmoet hij Marin Marais, een jongeman die vioolles wil krijgen. Die ontpopt zich tot een bijzonder begaafde, maar ook ambitieuze muzikant. De confrontatie tussen de twee tegenpolen is bijzonder heftig. Deze film kadert in het project Mare Nostrum, een geschiedenis van verdraagzaamheid.

Een avond vol gedichten, muziek, dansen en beelden die je het verhaal rond het fenomeen Middellandse Zee steeds opnieuw vertellen.

Programma najaar 2013

Tous les matins du monde (Alle tijd van de wereld) is een Franse film uit 1991, met in de hoofdrol Gérard Depardieu. De prachtige soundtrack is geschreven door Jordi Savall.

Het afsluitende evenement is een reis rond de Mare Nostrum waarbij we bij een aantal landen halt houden. De reis vertrekt vanuit Spanje, gaat verder naar Marokko, Syrië, Griekenland, Italië, Frankrijk en aankomst terug in Spanje.

coStA

GRATIS

Slotevent Mare Nostrum

13


coStA

Programma najaar 2013 2013

muziek

14

Feestweekend Harmonie

vrijdag 13 september – 20 uur

We vieren dit jubileum met een groots feestweekend.

‘Schuppe Zot’ is een bende prettig gestoorde muzikanten. Ze brengen een mengeling aan muziekgenre’s, dit steeds in het echt “Antwaarps ” dialect waarbij humor en entertainment op de eerste plaats komen. Zo gaan ze van de Schotse Highlands , de Jazz clubs in LA, de Chicago blues naar het hart van Antwaarpe. Een avond absolute fun en meezingplezier.

De Harmonie Arbeid en Kunst Sint Andries is ontstaan in 1903. Uit dit orkest is de Alternatieve Muziekschool Sint Andries (AMSA) ontstaan. Arbeid en Kunst geeft gratis lessen aan de leerlingen van AMSA en de gelegenheid hun muzikaliteit te ontwikkelen in het leren samenspelen in harmonieverband. Dit jaar bestaat deze harmonie 110 jaar!

Schuppe Zot VVK € 6 | Kassa € 8


€6

Op dit muziekfestival voor amateurorkesten (harmonie en fanfare), treden verschillende korpsen op die zorgvuldig gekozen werden door het bestuur van de harmonie. Ze brengen allen een hulde aan het jubileum en zijn een echte aanrader voor liefhebbers van blaasmuziek.

Big Band Lier zijn geen onbekenden, ze traden geregeld op het Big band festival georganiseerd door de Harmonie op. Onder leiding van Han Flintrop brengt deze 28 koppige band een breed repertoire, gaande van de jaren 30 tot rock en Grunge. Ze staan garant voor boeiende concerten die veel succes garanderen. Een ideale afsluiter van het feestweekend.

Programma najaar 2013

zondag 15 september – 14 uur

zaterdag 14 september – 14 uur GRATIS

Concert Big Band Lier

coStA

Muziekfestival voor Amateurorkesten

15


16 coStA

Programma najaar 2013


muziek

Slotfeest Biodroom Guido Belcanto Zaterdag 14 september – 19.30 uur

Biodroom, Willem Gijsselsstraat, Linkeroever €5

Programma najaar 2013

De gemeenschapstuin Biodroom op Linkeroever opende opnieuw zijn deuren in de lente. Na een lange zomer tuinieren, workshops, culturele fijnproeverijen, en lekkers eten & drinken in ’t groen, sluiten we de Biodroom feestelijk af met de koning van het levenslied: Guido Belcanto. 25 jaar lang probeerde men Guido Belcanto te ‘categoriseren’ maar niemand is daar ooit in geslaagd. Belcanto is een stroming op zich. In zijn show speelt hij zijn nieuwe songs en onsterfelijke hits, begeleid door zijn vijf fabuleuze muzikanten. De Biodroom is een gezamenlijk initiatief van de Antwerpse cultuurcentra.

coStA

Meer info: www.dna.be/biodroom

© Mieke Versées

17


muziek

Bar coStA vrijdag 27 september en 22 november – 20 uur €6

coStA

Programma najaar 2013 2013

Twee BAR COSTA’S dit najaar, wederom gehost door de dames van ‘vzw I wonder u’.

18

Samen gaan we op zoek naar jong muzikaal geweld dat we met verenigde krachten een podium aanbieden. Volledige line-up en dj’s zijn terug te vinden op onze site: www.cosintandries.be


muziek

Naakte aap Een nieuw concept waarbij je de artiest op een andere, betere manier leert kennen. De artiest treedt solo en akoestisch op in een intieme en gezellige setting met tussendoor ruimte voor vragen en verzoeknummers. Een avond dat een gewoon optreden overstijgt.

VVK € 8 | Kassa € 10 Axl Peleman heeft op zijn eentje al een hele muziekencyclopedie bij elkaar geschreven door zijn opgemerkte aanwezigheid in Ashbury Faith, Angelico, The Paranoiacs en Camden. Op dit ogenblik heeft hij in zijn moedertaal, het Antwerps, al twee parels van albums geschreven: ‘Dagget Wet’ (gouden plaat!) en ‘In’t Gezicht’. Volgende ‘naakte aap’ op woensdag 4 december Check onze site om te weten te komen welke artiest zich bloot geeft die avond.

coStA

woensdag 2 oktober – 20 uur

Programma najaar 2013

met Axl Peleman

19


buurt

Betonne Jeugd

Opendeurdag + filmvoorstelling ‘De wereld rondom A’ vrijdag 11 oktober – 18 uur

coStA

Programma najaar 2013

GRATIS

20

Betonne Jeugd richt zich tot Antwerpse jongeren die geen aansluiting vinden bij het bestaande jeugdwerkaanbod. Het gaat veelal om jongeren die in armoede leven. Met laagdrempelige activiteiten willen ze ook hen een plek geven. Betonne Jeugd bestaat 10 jaar, om dit te vieren zetten ze hun deuren voor iedereen open. Bovendien stellen ze die avond ook hun documentaire voor aan het publiek. In de documentaire ‘De wereld rondom A’ worden 3 jonge twintigers gevolgd in hun dagelijks leven. Wat ze gemeen hebben, is dat ze sinds enkele jaren hun toevlucht vinden bij Betonne Jeugd, een organisatie voor en door jongeren in armoede.


Betonne Jeugd beschrijven ze als hun thuis, een familie die ze nooit echt hebben gehad.

Meer info over betonne jeugd, kijk bij ‘nieuws van de buren’ op pg. 48

coStA

De documentaire werd geregisseerd door Joke Nyssen. Ze werd hierin bijgestaan door de jongeren zelf. Ze stonden in voor de geluidsopnames en Flow Family schreef de muziek. Flow Family werd opgericht door enkele jongeren van Betonne Jeugd. De band combineert verschillende stijlen – van hiphop over reggaeton tot dubstep – en laat zich voor zijn teksten inspireren door hun eigen leven en ervaringen.

Programma najaar 2013

Reeds op jonge leeftijd werden, en worden ze nog steeds, geconfronteerd met heel wat moeilijkheden. Toch houden ze het hoofd recht en steunen ze elkaar om alzo stappen vooruit te zetten in het leven.

21


buurt

Op stap met coStA zaterdag 12 oktober – Bergen op Zoom zaterdag 14 december - Hasselt

coStA

Programma najaar 2013

9 uur stipt | Sint-Andriesplaats | â‚Ź 6 | plaatsen beperkt

22

De Brabantse Wal ligt op de grens van Brabant en Zeeland, in dit landschap is het echte boerenleven overal terug te vinden. In oktober bezoeken we er Geitenboerderij Costa Kabrita waar sinds 1994 geiten gehouden worden. Tijdens een rondleiding krijgen we alles te horen over de geitenhouderij en worden we verwend met een heerlijk geitenijsje en een proeverij van geitenmelk en -kaas. We rijden door naar het midden van de Brabantse Wal waar de oude markiezenstad Bergen op Zoom ligt. Smalle straatjes, oude pleintjes en eigenzinnige monumenten vertellen het verhaal van een rijk en bewogen verleden, dat al meer dan achthonderd jaar terug gaat. De historische binnenstad vormt een uniek decor voor leuke winkeltjes, cafeetjes en sfeervolle restaurants.


Programma najaar 2013 coStA

In december worden we op ludieke wijze ingewijd in de geheimen van het bier brouwen en in de geschiedenis van kasteelbrouwerij De Dool in Helchteren. Na consumptie van een Limburgs abdijbier, zetten we onze uitstap verder naar Hasselt die in deze wintermaand omgetoverd wordt tot een sfeervolle kerststad met de grootste mobiele schaatsbaan van BelgiĂŤ, een kersttreintje, een ouderwetse draaimolen en een 60 meter hoog reuzenrad. Naast de vele attracties en activiteiten vindt je er een geweldige sfeer op de grote kerstmarkt. Ook de Kerstman heeft een knus huisje, geĂŻnspireerd op de huizen in Lapland, op dit winterland. Vergeet dus niet je verlanglijstje mee te nemen.

23


familie

Bus vol leugens – Het Paleis (4+) zondag 20 oktober – vanaf 11 uur VVK € 4 | Kassa € 6 plaatsen beperkt, enkel kinderen toegelaten op de bus

Programma najaar 2013

Michiel Van Cauwelaert tovert de bus om tot een walvis. De kinderen komen terecht in de zachte, warme en veilige buik van de walvis waar ze al dobberend het hoofdpersonage Mark ontmoeten. Mark is de bangste bangerik van de hele wereld. Hij is voor alles bang, maar vooral voor zwemmen. Samen met de hulp van het (jonge) publiek en allerlei bizarre figuren maakt hij de sprong in het diepe. Zal zijn droom uitkomen? In de Bus vol leugens is alles mogelijk.

coStA

concept en scenografie: Michiel Van Cauwelaert tekst: Wim Helsen en Sarah Moens

24 © Kurt Van der Elst


familie

De kikker die niet van zoenen hield – Max Verstappen (4+) zondag 3 november – 15 uur

Max Verstappen is een Nederlandse poppenspeler/maker en televisie- en theaterproducent.

coStA

Een luidruchtige kikker die van zoenen houdt en een moderne prinses spelen normaal de hoofdrol in een beroemd sprookje. Maar wat blijkt, de kikker wil helemaal geen betoverende zoen van de eenzame prinses. Laat staan dat hij wil veranderen in een knappe prins. Trouwens, hij houdt niet eens van zoenen. Liever blijft hij gewoon een kikker. Als hij al iets moet worden, dan maar popster.

Programma najaar 2013

VVK € 4 | Kassa € 6

25


matinee

Vergeten geluk – Hans & Hannelore Primusz zondag 10 november - 15 uur

coStA

Programma najaar 2013

VVK € 8 | Kassa € 10 , koffie en versnapering inbegrepen

26

'Vergeten geluk' is een muziekprogramma vol chansons uit de tijd van toen. Broer en zus Hans en Hannelore Primusz halen Nederlandstalige pareltjes van onder het stof en herstellen ze in hun glorie van weleer. Een Bingo-spel bepaalt het ritme van de voorstelling, en omdat geluksformules steeds wisselen is gelukkig geen enkel optreden hetzelfde. Elke melodie die weerklinkt is minstens 50 jaar oud en van Vlaamse of Nederlandse oorsprong, het resultaat van een zoektocht doorheen heel wat zolders en rommelmarkten. Een band die ook nog eens close harmony zingt, zorgt voor een geraffineerd geheel. Noem het pure nostalgie of pure retro, in elk geval een niet te missen voorstelling. Mét Primusz-pit!


buurt

Rapklap woensdag 13 november - 14 uur

coStA

Antwerpen, een stad in verandering. Meer kinderen, meer kleuren, meer grijs en zilver. En in al die drukte vergeet je soms wel eens dat het ook heel rustig en gezellig kan zijn. Dat je met generatiegenoten kan kletsen over vroeger en nu. Zomaar. Onbezonnen. Bij een goei jat koffie. Daarom is er Rapklap. Voor alle 60-plussers die van een gezellige babbel houden, die nieuwe mensen willen leren kennen, die niet gewoon thuis willen zitten. Rapklap is er 1 keer per maand (op verschillende locaties), is volledig gratis en je hoeft je niet in te schrijven. Gewoon komen, dat is alles.

Programma najaar 2013

GRATIS

27


Steven Mahieu – Maniak (try-out)

humor

vrijdag 15 november – 20 uur

COMEDYWEEKEND

VVK € 14 | Kassa €16 Combiticket met zaterdag: VVK € 22 | Kassa € 24 (niet online te boeken) Een initiatief van buurtbewoonster Sarah Buys-Devillé ten voordele van het Dickey Weeshuis in Tibet www.dickeyorphanage.org

coStA

Programma najaar 2013

“Ik wíl de beste zijn, ik ga niet ontgoochelen, ik verwaarloos alles wat ik heb, geen idee of ik het nog ben, misschien word ik gek van de druk die ik mezelf opleg, maar geen probleem, we zijn allemaal zot aan het worden, de hele wereld zit aan de pillen maar de koopkracht blijft gelijk. Leve Prozac!” “Maniak” is de tweede avondvullende voorstelling van comedian Steven Mahieu. Eerder tourde hij met ‘Mahieustueus’, zijn debuutshow. © Filip Naudts

28

© Sandra Geerts

© Benny De Grove


Nigel Williams

zaterdag 16 november – 20 uur

€ 10 - Voorstelling in het Engels

VVK € 14 | Kassa €16 Combiticket met vrijdag: VVK € 22 | Kassa € 24 (niet online te boeken)

In typische Angelsaksische stijl raast hij van het ene onderwerp naar het andere, laat hij geen spaander heel van alles wat zijn pad kruist en pakt hij op een onweerstaanbare grappige wijze heilige huisjes aan. Nigel brengt maatschappelijk relevante stand-up geënt op de actualiteit met messcherpe observaties. Zware thema’s vaak maar na al die jaren op de planken heeft hij genoeg flair om zijn observaties en commentaren te verpakken in een wervelende conférence, zonder ze te zwaar te laten doorwegen.

Niet zomaar geld doneren maar zorgen dat het geld naar mensen en projecten gaat die impact hebben. Die de doelgroep erbij betrekken en groei teweeg brengen in het leven van deze personen. Dat is de instelling van 't (h)ART voor iedereen vzw, de dynamische organisatie die zich op creatieve wijze inzet voor diegenen die dit het hardst nodig hebben in onze maatschappij. ‘t (h)ART zet zich dan ook in om dakloosheid en armoede in België te helpen bestrijden. www.thartvooriedereen.be Dit jaar op de affiche: Lies Lefever & Ralf Jennes. Bas Birker loodst je als MC door de avond. De volledige line-up vind je terug op onze site.

"Belgium’s ‘No punches held, no holds barred’ comedian. If you like your comedy a bit rough around the edges, you’ll love Nigel Williams. Nigel’s act is full of energy and healthy misanthropic rage, with improvisation and audience participation guaranteed. Nigel’s act has been described as “A long distance sprint of laughs with no final destination”. Nigel has performed in Holland, England, Scotland, Denmark, Sweden, Estonia, Finland and Germany and is best known for the political and social bent of his humor. This show is a fundraiser for Dickey Orphanage in Tibet and the 't(h)ART project to support the homeless and poor in Belgium.

Programma najaar 2013

zondag 17 november – 15 uur

coStA

Comedybenefiet ’t (H)art voor iedereen!

29


muziek

ESME BOS stelt voor :

Duveltjeskermis (try-out)

nieuw programma zaterdag 23 november – 20 uur

coStA

Programma najaar 2013

VVK € 12 | Kassa € 14 Duveltjes kermis met liedjes uit de jaren '40 en '50, liedjes uit de tijd van Doris Day, Peggy Lee, Marlène Dietrich, de Ramblers, Edith Piaf, Ella Fitzgerald en Louis Armstrong Op de bühne: een zangeres aan een micro 4 muzikanten in pak a bunch of good songs and there we go! Zangeres Esmé Bos vertelt verhalen over de jeugdjaren van haar ouders, de jaren '40 en '50. Er is iets speciaals met deze periode, maar zeker ook met de liedjes ervan: deze liedjes blijven kleven, deze liedjes raken je aan, ze laten je even wegdromen, ze zijn grappig, ze ontroeren. Samen met haar muzikale kompanen brengt Esmé Bos op haar geheel eigen manier deze liedjes weer tot leven. 'Duveltjeskermis', dat is als het regent en de zon toch schijnt! 30


muziek

Jelle Cleymans - Welk oog en hoeveel tranen? vrijdag 29 november - 20 uur

coStA

De mooiste verhalen zijn diegene die zweven tussen waarheid en fictie; die door het enthousiasme van hun vertellers zo werden aangedikt, dat niemand de oorspronkelijke versie nog kent. Verhalen die hun leven leiden zoals een boekhouder dat in een tarzanvel zou doen. Toen de regisseur aan Ann Petersen vroeg te huilen in de volgende scène, repliceerde zij droog; Welk oog en hoeveel tranen had ge gewild? Na zijn debuutalbum “Naakt doe ik de afwas” heeft Jelle Cleymans knoestig gezwoegd aan een waardige opvolger. Zijn nieuwe oogappel heet Welk oog en hoeveel tranen? en is zijn ode aan de onvolmaakte liefde geworden. Oprecht geboeid door de meest schrijnende liefdesverhalen, zocht hij gewillig hun tragikomische kant op.

Programma najaar 2013

VVK € 10 | Kassa € 12

Jelle Cleymans live met 2 muzikanten. 31


familie

Sinterklaasfeest (3+)

zaterdag 30 november – 14 uur € 4 per persoon | inschrijven verplicht Het is een traditie dat de Sint de wijk van zijn collega Andries komt bezoeken. En dit jaar is dat niet anders. Hij komt de kinderen verblijden met een spel en shownamiddag, waar er naar hartenlust gezongen, gelachen en gespeeld kan worden. Programma najaar 2013

We nodigen alle kinderen van 3 tot 10 jaar uit. Uiteraard zijn de ouders ook welkom, maar het is wel de bedoeling dat er meer kinderen dan ouders zijn.

coStA

Ism EKMEK vzw

32 © ekmek


humor

William Boeva Melomaan (try-out) vrijdag 13 december - 20 uur

coStA

William Boeva schrijft en speelt comedy vanuit z’n eigen leefwereld en die is groter dan de man zelf lijkt. Van Little Britain tot Family Guy, van Jackass tot zelfs Susan Boyle… it’s all in him! Het komt onverbloemd uit een mond groter dan ‘s mans schaduw. Dat hij Antwerpenaar is, is louter toeval. Sinds hij 123 Comedy Award 2010 wegkaapte, Humo’s Comedy Cup 2012 won en naarstig aan zijn eerste avondvullende show aan het werken is onder het toeziend oog van niemand minder dan Han Coucke (o.a. regisseur van Philippe Geubels), beschouwt de comedywereld hem als zeer beloftevol. Boeva zelf vindt zich meer een man van kleine stapjes. De pers kijkt alvast niet over hem heen: “Hij heeft de flair en het zelfvertrouwen van de ware standup comedian en vooral een soort onverschrokken brutaliteit.” (De Standaard)

Programma najaar 2013

VVK € 8 | Kassa € 10

Voorprogramma: Ralf Jennes 33


Programma najaar 2013 coStA 34 Albertijn/Campaert/Coomans Trio Š Sandra Geerts


coStA

Programma najaar 2013

VORMING de shauw Š Sandra Geerts 35


Hoe inschrijven? 1. Vorming - coStA •

Programma najaar 2013

• •

coStA

36

cursussen van coStA herken je aan het logo hiernaast inschrijven is verplicht voor alle cursussen. neem contact op met coStA, Sint-Andriesplaats 24, 2000 Antwerpen, 03 260 80 50, cosintandries@stad.antwerpen.be en vermeld voor welke cursus je wil inschrijven je bent ingeschreven zodra het geld gestort is op rekeningnummer 733- 0261593-14 met vermelding van cursus en de van ons gekregen gestructureerde mededeling. Indien de cursus plaatsvindt twee weken voor je reservatie, kan je niet meer met overschrijving betalen! na ontvangst van betaling worden de tickets opgestuurd het inschrijvingsgeld wordt niet terugbe-

• •

taald, tenzij een cursus geannuleerd wordt via de site van coStA (www.cosintandries.be) vind je nog meer inhoudelijke informatie over de cursus of het materiaal dat je moet meebrengen of nodig zal hebben de kassa zal geopend zijn een uur voor aanvang van de eerste cursusles, nadien kan er NIET meer betaald worden voor de lopende cursus gelieve niet te storten zonder voorafgaande reservatie er wordt niet rechtstreeks betaald aan de lesgever


2. Vorming - Buurtsport • • • •

cursussen van Buurtsport herken je aan het logo hiernaast vooraf inschrijven is niet verplicht betalen ter plaatste op de dag van de activiteit aan lesgever meer info kan je krijgen bij Joris Doossche op buurtsport.antwerpencentrum@stad.antwerpen.be of 03 260 80 54

• • • • •

cursussen van Antwerpen Sportstad herken je aan het logo hiernaast inschrijven kan vanaf maandag 15 juli om 9 uur via de website: www.antwerpen.be/sportmee of met het inschrijvingsformulier achteraan in de brochure van Sport mee meer info kan je krijgen via 03 292 84 77 of sportenbeweegmee@stad.antwerpen.be

Programma najaar 2013

3. Vorming - Antwerpen Sportstad

van donderdag 11 juli t.e.m maandag 12 augustus donderdag 15 augustus vrijdag 1 november maandag 11 november zaterdag 21 december tot en met maandag 6 januari 2014

coStA

Er zijn geen cursussen tijdens de sluitingsdagen: • • • • •

37


muziek

Leren trommelen met samenspel

lichaam en geest

expressie

Tai Chi

Betonnen Jungle

vanaf 6 september

vanaf 7 september

vanaf 4 september Antwerpse Stadstrommelaars

beginners en gevorderden

voor iedereen die gevoel heeft voor ritme en wil leren trommelen

vrijdag beginners van 19 tot 20 uur, gevorderden van 20 tot 21 uur

www. antwerpsestadstrommelaars.be

data: 6/09 – 13/09 – 20/09 – 27/09 – 4/10 – 11/10 – 18/10 – 25/10 – 15/11 – 22/11 € 90 voor 10 lessen

GRATIS

zaterdag van 12.45 tot 15 uur GRATIS lesgever: Leona Maes, Pierre Vereecken

lesgever: Si Ging Cong lesgever: Julien Van Noten

MUZIEK coStA

Programma najaar 2013

woensdag van 18.30 tot 20.30 uur

toneel spelen. Geen ervaring vereist. dit seizoen houden ze het thema “Imago” onder de loep.

© Marleen Segers 38


vanaf 8 september volksdans voor kinderen

expressie en dans

Alternatieve Muziekschool Sint-Andries (AMSA) vanaf 10 september

zondag van 10.30 tot 10.50 uur – peuters met ouders van 18 maanden tot 3 jaar

notenleer, instrumentenleer: klarinet, saxofoon, koperblazers, percussie en groot samenspel

zondag van 11 tot 12.15 uur – kinderen van 3 tot 9 jaar

meer info over de data en aanvangsuren vind je op onze website of neem contact op met coStA

GRATIS

GRATIS

Hedendaagse dans vanaf 12 september

een vloeiende, vrije en expressievolle dans donderdag van 10 tot 12 uur – Hedendaagse dans techniek data reeks 1: 12/09 – 19/09 – 26/09 – 3/10 – 10/10 – 17/10 – 24/10 data reeks 2: 7/11 – 14/11 – 21/11 – 28/11 – 5/12 – 12/12 – 19/12 vrijdag van 10 tot 12 uur – Hedendaagse dans improvisatie data reeks 1: 13/09 – 20/09 – 27/09 – 4/10 – 11/10 – 18/10 – 25/10 data reeks 2: 8/11 – 15/11 – 22/11 – 29/11 – 6/12 – 13/12 – 20/12

lesgever: Lutje Visterin

€ 60 voor 7 lessen of € 9 per les lesgever: Louise Chardon

Programma najaar 2013

Dansend en zingend volkje

muziek

coStA

expressie en dans

© Sandra Geerts 39


lichaam en geest

expressie

Sofrologie

Fotografie (16+)

vanaf 12 september

vanaf 12 september

vrije tijd en ontspanning

Antwerpse Handjeswerker

MUZIEK coStA

Programma najaar 2013

vanaf 13 september

40

“preventie van stressklachten”, een workshop bewustwording. Eenvoudige technieken om positiever en sterker in het leven te staan.

individuele praktische en theoretische begeleiding voor alle hobby-fotografen met als afsluiter een kleine expositie. Geen ervaring vereist.

donderdag van 19.30 tot 21 uur

donderdag van 19 - 22 uur

data reeks 1: 12/09 – 19/09 – 26/09 – 3/10 – 10/10 data reeks 2: 14/11 – 21/11 – 28/11 – 5/12 – 12/12 € 50 voor 5 lessen

data : 12/09 - 19/09 - 26/09 3/10 - 10/10 - 17/10 - 24/10 expo op zaterdag 26/10 € 99 voor 7 lessen lesgever: Matthijs Uivel

voor iedereen die van naaien, haken en breien in gezelschap houdt vrijdag – van 19.30 tot 23 uur data: 13/09 – 20/09 – 11/10 – 25/10 – 8/11 – 22/11 – 6/12 – 20/12 € 30 voor gans het jaar


muzieK

Percussie voor kleuters/kinderen

vrije tijd en ontspanning

lichaam en geest

Wandelen

Pilates

vanaf 18 september

vanaf 20 september

vanaf 17 september

data: 17/09 – 24/09 – 8/10 – 15/10 – 22/10 – 5/11 – 12/11 – 19/11 – 26/11 – 3/12 € 70 voor 10 lessen, € 80 voor 10 lessen (8+)

woensdag om de 14 dagen vertrek in de coStA om 13.00 uur € 1 per keer

een training voor heel je lichaam. Je oefent al je spieren met deze evenwichtige work-out. vrijdag - van 13 tot 14uur data: 20/09 – 27/09 – 4/10 – 11/10 – 18/10 – 25/10 – 8/11 – 15/11 – 22/11 – 29/11 – 6/12 – 13/12 € 42 voor 12 lessen

vrije tijd en ontspanning

Tafeltennis vanaf 19 september

lesgever: Roel Aerts

pingpongen met buurtbewoners

www.clacpercussie.be Toonmoment op dinsdag 10 december om 18u30

donderdag – van 20 tot 22 uur vrijdag – van 10 tot 12 uur € 1 per keer- huur materiaal inbegrepen

Programma najaar 2013

dinsdag van 16.30 – 17.15 uur (4+), van 17.15 – 18 uur (6+), van 18.30 – 19.30 uur (8+)

een geleide wandeling door de stad of nabijgelegen natuurgebied. In samenwerking met De Ridder en De Steenhouwer

coStA

i.s.m. Clac spelenderwijs op verkenning door percussieland. Muzikale beleving en creativiteit staan centraal. Geen ervaring vereist.

41


expressie en dans

Flamenco en Sevillanas op zondag vanaf 29 september (proefles)

MUZIEK coStA

Programma najaar 2013

Lea Alvarez en docenten met haar eeuwige passie voor flamenco

42

zondag van 11 tot 12 uur Meisjes (12+) van 12 tot 13 uur Volwassenen (middengroep) van 13 tot 14 uur Volwassenen Beginners van 14 tot 15 uur Volwassenen Sevillañas data: 6/10 – 13/10 – 20/10 – 27/10 – 3/11 – 10/11 – 17/11 – 24/11 – 1/12 – 8/12 – 15/12 € 83 voor 11 lessen Proefles 29 september vanaf 11 uur lesgever: Lea Alvarez en assistenten

expressie en dans

Flamenco op dinsdag

expressie en dans

Oriëntaalse dans vanaf 3 oktober

vanaf 1 oktober flamenco danslessen: basis en sevillana's dinsdag van 18.30 tot 19.30 uur – lesgever Rocio del Valle flamenco danslessen: halfgevorderden dinsdag tussen 19.30 en 21 uur – lesgever Daisy De belder data: 1/10 – 8/10 – 15/10 – 22/10 – 29/10 – 5/11 – 12/11- 19/11 – 26/11 – 3/12 – 10/12 – 17/12 € 108 voor 12 lessen van 1 uur, € 120 voor 11 lessen van 1,5 uur

buikdansen voor jong en oud donderdag van 19 tot 20 uur data: 3/10 – 10/10 – 17/10 – 24/10 – 7/11 – 14/11 – 21/11 – 28/11 – 5/12 – 12/12 – 19/12 € 44 voor 11 lessen


Toontje Hoger Š Sandra Geerts 43

coStA

Programma najaar 2013

BUREN

NIEUWS VAN DE


Programma najaar 2013 MUZIEK coStA 44

In coStA hebben we een aantal partners die naast onze programmatie, dikwijls eigen activiteiten aanbieden die ook in dit huis doorgaan. Buurtsport, buurtregie en de cultuurantenne zijn van die vaste partners. Ook buurtsecretariaat kan je in coStA vinden. Samen organiseren we activiteiten en ondersteunen elkaars werking. Dit geldt eveneens voor onze buren van de bibliotheek van Sint-Andries en Betonne Jeugd. Verder ondersteunen we lokale initiatieven als ‘De markt van morgen’ en maken we graag promotie voor onze collega’s cc Berchem die meter van ons centrum zijn en van ontmoetingscentrum Nova, cc Link en cc Luchtbal die net als wij in het district Antwerpen gevestigd zijn. We hebben ook vaste partners te gast waaronder ‘Open School’ die al meer dan 15 jaar in coStA zit en elk jaar les geeft aan meer dan 6000 volwassenen.


Nieuws van de buren

CC Luchtbal Geletterde Mensen Josse De Pauw & Corrie van Binsbergen donderdag 28 november 2013 20.30uur Schouwburg Luchtbal, columbiastraat 8A

Š Greetje van Buggenhout

Acteur Josse De Pauw plant in het najaar 2013 de opvolger van zijn boeken Werk en Nog, voldoende reden om deze Geletterde Mens op tournee te sturen met de Nederlandse gitariste en componiste Corrie van Binsbergen waar hij in 2010 de opera Over de bergen mee maakte. Info en Tickets: Columbiastraat 110, 2030 Antwerpen (Luchtbal) 03 543 90 30 www.ccluchtbal.be

45


Nieuws van de buren

NOVA (ontmoetingscentrum Kiel) De Snoek van Sjestov (try out) – MartHatentatief! woensdag 20 november 20.15 uur Een jaar geleden stierf een vriend aan kanker. In het jaar dat daarop volgde, werd duidelijk dat daarover een verhaal verteld moest worden. Niet binnen twee jaar, maar nu. En dit om verschillende redenen. Omdat Johan Petit voelde dat het tijd is om opnieuw, vijf jaar na 'Klein Jowanneke gaat dood', de staat van zijn leven op te maken. Omdat hij de nood voelt om te schrijven. Omdat zijn hart overloopt van dit verhaal. Info en Tickets: Schijfstraat 105, 2020 Antwerpen (Kiel) 03 259 04 20 www.nova-kiel.be

46


Nieuws van de buren

CC Berchem Rood - NTGent woensdag 13 en donderdag 14 november 20.30 uur Rood telt twee personages: de beroemde Amerikaanse schilder Mark Rothko en zijn nieuwe assistent Ken. Met dit gelauwerde toneelstuk biedt auteur John Logan een inkijk in de vaak complexe relatie tussen een kunstenaar en zijn productie. Het is een prikkelende, bijwijlen zelfs onstuimige dialoog over kunst en het leven tout court. Een kolfje naar de hand van Wim Opbrouck (als Mark Rothko) en ServĂŠ Hermans (als Ken).

Š Dimitri Van Zeebroeck

Info en Tickets: Driekoningenstraat 126, 2600 Berchem 03 286 88 20 www.ccberchem.be

47


Nieuws van de buren

Betonne Jeugd Betonne Jeugd richt zich tot Antwerpse, kansarme jongeren die geen aansluiting vinden bij het bestaande jeugdwerkaanbod. Met laagdrempelige activiteiten willen ze hen een plek geven. Dit doen ze al 10 jaar lang, eerst zonder eigen locatie, later met een oude lijnbus als clublokaal en sinds september 2012 met als vaste werkplek, de gebouwen onder de hangar van coStA. Iedere vrijdagavond staat hun deur open voor jongeren vanaf 16 jaar. Op zaterdag is er kinderwerking van 13.30 tot 16.30 uur voor alle 5 tot 12 jarigen. Info en Tickets: Betonne Jeugd vzw Sint-Andriesplaats 25 2000 Antwerpen Thomas Neefs en Kristof Daems 0484/11.34.79 thomasneefs75@hotmail.com & kristof_daems@hotmail.com Opendeurdag en film op vrijdag 11 oktober zie pg. 20

48


Nieuws van de buren

Cultuurantenne district Antwerpen Culturele activiteiten en evenementen kleuren uw district. De cultuurantenne steekt hierbij een handje toe. Ze brengt lokale verenigingen, kunstenaars en buurtbewoners samen. In het district Antwerpen kan iedereen deelnemen aan een bruisend en gevarieerd cultureel leven. U vindt in uw buurt feestelijke evenementen, verrassende artistieke initiatieven en gezellige ontmoetingsmomenten. De cultuurantenne laat u graag kennis maken met dit rijke cultuuraanbod en biedt ook ondersteuning voor nieuwe projecten. De cultuurantenne geeft gratis advies en maakt u wegwijs in het culturele leven in uw district. Hebt u hulp of subsidies nodig bij de organisatie van een culturele activiteit? Of wilt u gewoon een overzicht van het culturele aanbod? Zou u graag samenwerken met plaatselijke kunstenaars of culturele verenigingen? Hebt u tijd en goesting om u vrijwillig in te zetten tijdens een evenement of voor een vereniging? De cultuurantenne helpt u graag verder. Neem voor meer informatie of een afspraak contact op met de cultuurantenne van uw district. Info en Tickets: Krien Mohr, Lange Gasthuisstraat 21, 2000 Antwerpen, 03 338 35 13, krien.mohr@stad.antwerpen.be

49


Nieuws van de buren

Markt van Morgen Kledij, interieur en juwelen in de Kloosterstraat zondag 11 augustus, 8 september, 22 september telkens van 12 tot 18 uur www.marktvanmorgen.be Beginnende ontwerpers van mode, juweel, grafisch ontwerp en interieur presenteren en verkopen hun werk in alle gezelligheid. Ontdek de nieuwe Walter van Beirendonck, tik een uniek salontafeltje op de kop of vind een origineel cadeau voor de koters in je familie. Ondertussen kan je genieten van een drankje aan de bar en van verrassende live-optredens. Met de steun van coStA

50

Š Ellie van den Brande


Nieuws van de buren

Het buurtsecretariaat Het buurtsecretariaat ondersteunt bewonersgroepen en verenigingen die stadsbewoners betrekken bij de samenleving in al haar diversiteit. Zowel ondersteuning op logistiek vlak (computers met internet, kopieertoestel, lamineerapparaat, snijmachine….) als vorming en advies worden in het buurtsecretariaat voorzien. Het buurtsecretariaat is ook de ideale plaats om andere verenigingen te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen. Nieuwe leden zijn steeds welkom! Inschrijvingsformulieren kan je vinden: • aan de receptie in coStA • op de website van stad Antwerpen (algemeen > vrije tijd > zelf organiseren > buurtsecretariaat > hoe lid worden > aanvraagformulier) • je kan ook gewoon eens langskomen tijdens een van de permanenties in het buurtsecretariaat. Dit is op dinsdag- en donderdagnamiddag van 13.30 uur tot 16.30 uur of op andere momenten na afspraak. Contact: coStA, Sint-Andriesplaats 24, 2000 Antwerpen Wil je een aanvraag indienen of meer informatie verkrijgen, neem dan contact op met: Linda Ceulemans, tel. 03 338 71 19 en 0475 55 61 45. Of stuur een e-mail naar buurtsecretariaat@stad.antwerpen.be • 03 286 88 20 • www.ccberchem.be 51


Nieuws van de buren

Open School • •

Nederlands opfrissen Nederlands lezen en schrijven

Je wil beter leren lezen en schrijven? Je wil je Nederlands opfrissen uit interesse voor je werk of een examen? Dat kan. Je krijgt les in een kleine groep en je leert op je eigen tempo. Je kan op elk moment met de lessen starten. De lessen zijn GRATIS. Je betaalt wel een klein bedrag voor materiaal. Lessen in coStA (Nederlands) dinsdag en donderdag – 9 tot 12 uur - 13 tot 16.30 uur – 18.30 tot 21 uur woensdag – 18.30 tot 21 uur Lessen op andere plaatsen in Antwerpen rekenen, rijbewijs, computer, … Info en inschrijven: Open School • Secretariaat Antwerpen Vredestraat 93 – 2600 Berchem – 03 230 22 33 52


Nieuws van de buren

Buurtsport Antwerpen Centrum Buurtsport is ook actief in de regio Sint-Andries / Schipperskwartier. Samen met de bewoners hopen wij beide wijken op sportief gebied op de kaart te kunnen zetten! Want wat is er leuker dan in je eigen buurt aan sport te kunnen doen? Fietslessen, sportkampen, activiteiten op de pleintjes, yoga voor senioren,… alles kan! Heeft u een interessant, sportief idee? Laat het ons gerust weten! Je kan ook bij buurtsport terecht voor: • het ontlenen van sportmateriaal (ballen, fietsen, badmintonracketjes,…) • het huren van sportinfrastructuur • een startsubsidie voor beginnende sportclubs • ondersteuning van sportactiviteiten, naschoolse sport, sportprojecten, … • het geven van sportles (leren fietsen, looptraining,…) Info: Buurtsport Antwerpen Centrum, Joris Doossche Sint-Andriesplaats 24, 2000 Antwerpen • tel. 03 260 80 54 • joris.doossche@stad.antwerpen.be 53


Nieuws van de buren

Bibliotheek Sint-Andries De bib. Zo verrassend, zo veelzijdig. Laat u verrassen door het veelzijdige aanbod van bibliotheek Sint - Andries. De uitgebreide collectie Nederlandstalige leesboeken wordt wekelijks aangevuld. Bib Andries heeft ook een mooi aanbod reisgidsen, kookboeken en informatieve boeken over de geschiedenis van Antwerpen. Voor de jonge lezers zijn er prentenboeken, strips, (voor)leesboeken en informatieve boeken. Ook voor tijdschriften is bib Andries de ideale plek: Knack, Humo, Libelle, Ouders van nu, Plus magazine,…. De oudere nummers kunt u bovendien ook ontlenen. Openingsuren: woensdag van 10 tot 18 uur - donderdag van 14 tot 18 uur - maandag, dinsdag, vrijdag en zaterdag: open na afspraak (enkel voor scholen, verenigingen en groepen)

Sluitingsperiode en feestdagen waarop alle vestigingen gesloten zijn: Gesloten tijdens de kerstvakantie en van 15 juli tot 15 augustus. Feestdagen: 21 juli, 15 augustus, 1 en 11 november, 25 en 26 december Bib aan huis Kunt u door ziekte of handicap niet zelf naar de bibliotheek komen, dan brengen onze “Bib aan Huis”vrijwilligers u graag maandelijks uw favoriete boeken, films of cd’s. Voor meer informatie - Klantendienst - 0800 992 93 -bib.klantendienst@stad.antwerpen.be Contact: Openbare bibliotheek Sint-Andries - Sint-Andriesplaats 22 - 2000 Antwerpen • 0800 992 93

Leeslekker voorleessessies – vrijwilligers lezen voor Elke tweede woensdag van de maand vanaf 14.30 uur in het vertelzaaltje van de bibliotheek 54


Programma najaar 2013 coStA

PRAKTISCH

Nieuws van de buren

55 55 Lejo Š Sandra Geerts


coStA Sint-Andriesplaats 24 2000 Antwerpen tel 03 260 80 50 www.cosintandries.be cosintandries@stad.antwerpen.be

coStA

Programma najaar 2013

Het onthaal is geopend: dinsdag tot vrijdag van 10 tot 16 uur, donderdag tot 18 uur

56

Sluitingperiode en feestdagen najaar: • van donderdag 11 juli t.e.m maandag 12 augustus • donderdag 15 augustus • vrijdag 1 november • maandag 11 november • zaterdag 21 december tot en met maandag 6 januari 2014

Tickets Start ticketverkoop najaar 2013 op dinsdag 25 juni om 10 uur Reserveren kan aan de balie, telefonisch, per mail en via onze site Betalen •

Moet gebeuren binnen de twee weken na reservatie, anders vervalt je reservatie.

aan de balie kan enkel contant. Met cultuurcheques van Accor en Sodexho of met cultuurcheques voor studenten. Meer info over de studentencheques vind je op http://student.antwerpen.be. We geven geen geld terug op deze cheques.

wanneer je telefonisch of per mail reserveert, betaal je via een overschrijving op rekeningnummer 733-0261593-14. Je vermeldt de voorstelling en de gestructureerde mededeling die je van ons kreeg. Na ontvangst van betaling sturen wij de tickets op.


Extra •

Reserveren van tickets is noodzakelijk, ook bij GRATIS voorstellingen.

Je kan bij coStA genieten van voorverkooptarief als je tickets minstens 1 dag vóór de activiteit betaald zijn.

De balie opent een uur voor de voorstelling.

Niet afgehaalde, gereserveerde tickets worden 15 minuten voor aanvang van de voorstelling verwijderd en doorverkocht.

Uitverkochte voorstellingen worden aangegeven op de website.

Tickets worden niet geruild, vervangen of terugbetaald, tenzij een voorstelling wordt afgelast.

• gelieve niet te storten zonder voorafgaande reservatie! •

Bij een online reservatie betaal je met Visa of Mastercard. Na ontvangst van betaling sturen wij de tickets op. Als je reserveert binnen de 7 werkdagen voor de voorstelling, liggen je tickets klaar aan de avondkassa. Gelieve een kwartier voor het begin van de voorstelling je tickets af te halen

Programma najaar 2013

• als de voorstelling plaatsvindt twee weken voor je reservatie, kan je niet meer via overschrijving betalen.

coStA

LET OP:

57


A-kaart

MUZIEK coStA

Programma najaar 2013

Goesting in ’t stad? Dan is de A-kaart helemaal uw ding. De A-kaart is de voordeelkaart én spaarkaart voor iedereen die van Antwerpen houdt. Ook in uw favoriete cultuurcentrum spaart u punten die u kan omruilen voor een voordeel.

58

U steekt uw gloednieuwe A-kaart al op zak voor 3 euro. Een slimme investering die u meteen terugverdient dankzij een pak startvoordelen waaronder een gratis filmvoorstelling in uw cultuurcentrum. Antwerpenaren die het recht op OMNIOstatuut aantonen met een attest van de mutualiteit betalen 2 euro. Met het OMNIO-statuut op uw A-kaart kost een ticket voor een voorstelling bij de cultuurcentra trouwens ook maar 2 euro. Punten sparen is kinderspel. Telkens wanneer u uw A-kaart voor de speciale ‘spaarzuilen’ houdt, spaart u één punt. Zodra u tien punten heeft gespaard, kan u ze omzetten in een voordeel. In het cultuurcentrum krijgt u zo 2 euro ticketkorting cadeau.

Vraag uw A-kaart aan de balie van het cultuurcentrum. U kan er ook meteen al uw persoonlijke voordelen (leraar, student, OMNIO-statuut, 65+ …) laten opzetten. Zo hebt u voortaan maar één kaart nodig. Op www.antwerpen.be/a-kaart vindt u alle informatie over de voordelen en de plaatsen waar u punten kunt sparen. Let op: voordelen kunnen enkel opgenomen worden tijdens de kantooruren aan het onthaal


Adresgegevens

Openingsuren:

Bij een reservering worden je persoonlijke gegevens opgenomen in het klantenbestand van de Antwerpse cultuurcentra. Conform de bepalingen van de wet van 8 december 1992 worden deze niet doorgegeven aan derden. Je hebt uiteraard het recht om je persoonlijke gegevens op te vragen, eventuele fouten te laten verbeteren of je gegevens te laten schrappen. Deze brochure wordt gratis toegezonden op eenvoudig verzoek en verspreid op vaste verdeelpunten. Graag een seintje indien je onze brochure niet langer wenst te ontvangen.

van di tot vrij van 10 tot 17.45 uur zat van 12 tot 17 uur zon- en maandag gesloten 24u/24u online ticketverkoop: www.infocultuur.be

Programma najaar 2013

Wisselstraat 12 (hoek Grote Markt) 2000 Antwerpen, 03 338 95 85

coStA

Je kan ook tickets kopen bij Info Cultuur:

Je betaalt hier een administratiekost van 1 euro.

59


Bereikbaarheid en toegankelijkheid Te voet: Vertrek op de Groenplaats. Volg de Nationalestraat. Neem de zevende straat (= Lange Vlierstraat) naar rechts tot op de Sint-Andriesplaats.

coStA

Programma najaar 2013

Met het openbaar vervoer: Tram 4 of Bussen 22, 25 en 26

60

Met de auto: Neem op de ring van Antwerpen afrit Antwerpen Zuid/Hoboken. Volg richting Hoboken, maar sorteer links richting Antwerpen. Sla aan de lichten linksaf. Rij tot aan T-splitsing en sla dan rechtsaf. Je bent nu op de Antwerpse kaaien, waar je GRATIS parkeerplaats hebt. Dit is op vijf minuten loopafstand van het centrum. Op coStA zelf is GEEN parkeerplaats.


Voor baby’s zijn er kinderstoelen en een verzorgingskussen aanwezig. co Sint-Andries is toegankelijk voor rolstoelgebruikers en personen met een handicap. Gelieve bij je reservering te melden dat je rolstoelgebruiker bent, zodat wij een gepaste plaats kunnen voorzien.

Vraag meer informatie over de ringleiding en hoe je er gebruik van kan maken aan het onthaal.

coStA

Alle Antwerpse cultuurcentra beschikken over een ringleiding. Hierdoor kunnen mensen met een slecht gehoor toch van onze activiteiten genieten. Een ringleiding versterkt namelijk het geluid op het podium zonder storende omgevingsgeluiden, voor dragers van een speciaal hoorapparaat. Personen die niet over zo’n hoorapparaat beschikken kunnen een hoofdtelefoon reserveren. Hiervoor neem je best vooraf contact op met het cultuurcentrum. De ringleiding is beschikbaar op aanvraag.

Programma najaar 2013

Ringleiding :

61


coStA

Programma najaar 2013

Zaalverhuur

62

grote zaal maximum 130 personen zittend)

kleine zaal maximum 80 personen zittend)

VERGADERZAAL A maximum 15 personen

zaal duplex met spiegelwand maximum 20 personen

VERGADERZAAL A maximum 15 personen


Voorwaarden en afspraken

Meer informatie:

Vul een aanvraagformulier in. Dit formulier kan je krijgen op het secretariaat van coStA of online via www.cosintandries.be

tel. 03 260 80 50

De grote en kleine zaal, vergader- en cursuslokalen moet je minstens 6 weken vooraf reserveren.

Het volledige reglement vind je op:

Voor vergader- en cursuslokalen is het sluitingsuur 23 uur.

Voor grote activiteiten is het sluitingsuur 24 uur. Er kan nog maximum 1 uur extra voorzien worden om op te ruimen voor een meerprijs van € 75.

Zondagen kan je tot 18 uur huren.

Je kan maximum gedurende 11 uur doorlopend een ruimte huren.

Dieren zijn niet toegestaan in de zalen

Erediensten, privé- en familiefeesten, bruiloften, religieuze activiteiten en openbare verkopen zijn niet toegelaten.

Op maandag verhuren we geen zalen.

Dit reglement geldt voor alle Antwerpse cultuurcentra. Programma najaar 2013

www.cosintandries.be

coStA

verhuur.ccandries@stad.antwerpen.be

63


Medewerkers coStA Kristof Wouters Algemene leiding en programmatie kristof.wouters@stad.antwerpen.be Mourad Bekkour Stafmedewerker / programmatie mourad.bekkour@stad.antwerpen.be Christel Matthys Boekhouding / zaalverhuur / onthaal / ticketing christel.matthys@stad.antwerpen.be An Maes Communicatie / vrijwilligers- en buurtwerking an.maes@stad.antwerpen.be

coStA

Programma najaar 2013

Greet Lemmens Administratie / onthaal / ticketing / personeel greet.lemmens@stad.antwerpen.be

64

Gloussia Kayumova Administratie / onthaal / ticketing gloussia.kayumova@stad.antwerpen.be Jerry San-A-Jong

Techniek / logistiek jerry.sanajong@stad.antwerpen.be

Mia Massart Techniek / logistiek maria.massart@stad.antwerpen.be Juan Van Hoydonck

Techniek / logistiek juan.vanhoydonck@stad.antwerpen.be

Victor Hidalgo

Techniek / logistiek victor.hidalgo@stad.antwerpen.be

Lander Slaets

Techniek / logistiek lander.slaets@stad.antwerpen.be

Diane van Dael Techniek / logistiek diane.vandael@stad.antwerpen.be


Vrijetijdscentrum De Schelde

Kapelstraat 64, 2660 Hoboken Tel. 03 292 65 30 uithuishoboken@stad.antwerpen.be www.uithuishoboken.be

Antwerpsebaan 140, 2040 Berendrecht Tel. 03 298 27 30 vrijetijdscentrumDeSchelde@stad.antwerpen.be www.vrijetijdscentrumDeSchelde.be

coStA

Cultuurcentrum Deurne

Sint-Andriesplaats 24, 2000 Antwerpen Tel. 03 260 80 50 cosintandries@stad.antwerpen.be www.cosintandries.be

Frans Messingstraat 36, 2100 Deurne Tel. 03 360 85 50 ccdeurne@stad.antwerpen.be www.ccdeurne.be

Cultuurcentrum Berchem

Cultuurcentrum Ekeren

Driekoningenstraat 126, 2600 Berchem Tel. 03 286 88 20 ccberchem@stad.antwerpen.be www.ccberchem.be

Kloosterstraat 4, 2180 Ekeren Tel. 03 292 67 30 ccekeren@stad.antwerpen.be www.ccekeren.be

Cultuurcentrum De Kern

Cultuurcentrum Link

Kern 18, 2610 Wilrijk Tel. 03 821 01 20 kern@stad.antwerpen.be www.ccdekern.be

Willem Elsschotstraat 5, 2050 Antwerpen (Linkeroever) Tel. 03 543 90 30 cclink@stad.antwerpen.be www.cclink.be

coStA

Casa Louisa

Programma najaar 2013

De Antwerpse Cultuurcentra

65


Programma najaar 2013 CULTUURCENTRA MUZIEK coStA 66

Cultuurcentrum Luchtbal

Nova

Columbiastraat 110, 2030 Antwerpen (Luchtbal) Tel. 03 543 90 30 ccluchtbal@stad.antwerpen.be www.ccluchtbal.be

Schijfstraat 105, 2020 Antwerpen (Kiel) Tel. 03 259 04 20 nova@stad.antwerpen.be www.nova-kiel.be

Cultuurcentrum Merksem

Permeke (bibliotheek)

Nieuwdreef 135, 2170 Merksem Tel. 03 641 62 10 ccmerksem@stad.antwerpen.be www.ccmerksem.be

De Coninckplein 25-26, 2060 Antwerpen Tel. 03 338 38 00 permeke@stad.antwerpen.be www.permeke.org

De Roma

Atlas

Turnhoutsebaan 286, 2140 Borgerhout Tel. 03 292 97 40 info@deroma.be www.deroma.be

Carnotstraat 110, 2060 Antwerpen Tel. 03 338 70 11 atlas@stad.antwerpen.be www.atlas-antwerpen.be

’t Werkhuys

Het Oude Badhuis

Zegelstraat 13, 2140 Borgerhout Tel. 03 289 72 97 info@werkhuys.be www.werkhuys.be

Stuivenbergplein 38, 2060 Antwerpen Tel. 03 292 60 00 het.oudebadhuis@stad.antwerpen.be www.oudebadhuis.be


Merksemdok Emiel Lemineurstraat 72-74, 2170 Merksem Tel. 03 292 95 80 merksemdok@stad.antwerpen.be www.merksemdok.be

Top Hat Dwarslaan 9, 2050 Antwerpen Tel. 03 250 11 00 tophat@stad.antwerpen.be www.top-hat.be

Nieuwsbrief Blijf op de hoogte van al het schoons dat de Antwerpse centra je te bieden hebben. Schrijf je in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief op www.cosintandries.be

Programma najaar 2013

Keistraat 5-7, 2000 Antwerpen Tel. 03 292 63 80 het.stadsmagazijn@stad.antwerpen.be www.stadsmagazijn.be

coStA

Het Stadsmagazijn

67


Maak mee reclame voor coStA? Word ambassadeur! Goesting om m

coStA? ee te helpen in

kom samen er in coStA en Word vrijwillig meehelpen ousiaste ploeg th en ze on et m artiesten, bak aak eten voor m , og to de er acht ngen, voorzie milievoorstelli fa j bi en ek ko n, help pannen wat meer groe n va r ye fo en , maak onze koer flyer in de wijk of en ng di en mee bij verz jij kiest wat je Er is veel werk, . ag ijd vr op soep 56 of mail l naar 03 260 80 Be . et do te fs het lie . .antwerpen.be an.maes@stad . nd ha op voor Alvast bedankt

Woon of werk je in 2000 Antwerpen en wil je ons helpen onze activiteiten bekend te maken? Dat kan door onze affiche thuis aan je raam te hangen, of op een zichtbare plek op je werk of bij je vereniging. Bel naar 03 260 80 50 of mail je naam, adres en telefoonnummer door aan cosintandries@stad.antwerpen.be Elke 2 maanden sturen wij een affiche naar je op. Om onze ambassadeurs te bedanken, krijgen jullie twee keer per jaar een duo-ticket voor een voorstelling uit onze selectie. Dit najaar kan je kiezen uit 1. Naakte aap met Axl Peleman zie pg. 19 woensdag 2 oktober – 20 uur 2. De kikker die niet van zoenen hield (4+) zie pg. 25 zondag 3 november – 15 uur 3. William Boeva – Melomaan (try-out) zie pg. 33 vrijdag 13 december – 20 uur

Bovendien wordt je geregeld uitgenodigd voor speciale events.


op stap zierikzee © Sandra Geerts

digital primitives © Sandra Geerts

Unforgettable © Sandra Geerts

Steve Swell © Sandra Geerts

Hijaz © Sandra Geerts

expo scheldekaaien


Nota’s ...................................................................... ...................................................................... ...................................................................... ...................................................................... ...................................................................... Programma najaar 2013

...................................................................... ...................................................................... ...................................................................... ...................................................................... ...................................................................... ......................................................................

coStA

...................................................................... ...................................................................... ...................................................................... ...................................................................... 70


Verantwoordelijke uitgever: Kristof Wouters, Sint-Andriesplaats 24, 2000 Antwerpen Zeer veel dank aan: • onze vrijwilligers: Lydia, Liliane, Kee, Relinde, Riche, Sandra, Els, Ilse, Thomas, Timmy, Elke, Walter, Marlies, Pascale • de ambassadeurs die tweemaandelijks promotie maken voor ons aanbod • alle verenigingen, lesgevers en partners waarmee we samenwerken Lay-out en druk: Grafisch centrum stad Antwerpen Wettelijk depotnummer: D/2013/0306/74 Verschenen in 4000 exemplaren


cultureel ontmoetingscentrum Sint-Andries (coStA) Sint-Andriesplaats 24, 2000 Antwerpen, 03 260 80 50 cosintandries@stad.antwerpen.be www.cosintandries.be

www.cosintandries.be Info en tickets: 03 260 80 50

coStA's Najaarsbrochure 2013  

programma van augustus tot december 2013 van coStA

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you