Page 1

HĂŠt magazine over cloud computing en virtualisatie Jaargang 1 Editie 2

4

Nieuwe technische en commerciĂŤle trainingen cloud computing

8

Mobiliteit is de norm. De visie van Kaspersky op BYOD en veiligheid

10

Vernieuwingen 2tCloud platform

12

Praktijkcase: vernieuwing van een SBS-omgeving

13

Interview Bart Verberne, Business Consultant Copaco

2tCloud


GROWING YOUR BUSINESS IS YOUR PRIORITY. PROTECTING IT IS OURS.

When it comes to the unique needs of small and medium-sized businesses, McAfee gets it. We’re relentlessly focused on delivering security solutions that fit your business—so you can focus on growing it. You need full protection, without the complexity. You need security that’s flexible and easy to manage—without needing a dedicated IT staff. And you need it to fit today’s budget and your future growth. McAfee delivers relentless security that fits SMB.

©2012 McAfee, Inc. All rights reserved.

www.mcafee.com/uk/relentless


Voorwoord Bijna een jaar geleden introduceerden wij ons cloud services distributieplatform: 2tCloud. Het afgelopen jaar hebben wij grote inspanningen geleverd om het platform naar een volgende fase te brengen. We hebben de services recentelijk opnieuw gespecificeerd, de prijzen verlaagd en de marges verhoogd. Er zijn meer mogelijkheden gecreÍerd om u uw eigen waarde te laten toe­ voegen aan de door ons geleverde cloud services. Een nieuwe Graphical User Interface heeft bovendien het gebruiksgemak sterk verbeterd. We hebben gemerkt dat er in de markt vooral behoefte is aan ondersteuning om te veranderen van een transactie gebaseerd business model naar een abonnementen model. Daarom bieden wij een steeds completer pakket aan diensten waarmee we u maximaal kunnen faciliteren bij het opbouwen van uw cloud services kennis, activiteiten en omzet. Steeds meer resellers ervaren de voordelen van samenwerking met Copaco en het gemak van het 2tCloud platform. Terwijl ik dit voorwoord schrijf, is de ontwikkeling van de nieuwe microsite met webshop in een vergevorderd stadium. Deze mi-

crosite vormt de basis voor de volgende fase, waarover wij u hopelijk in de volgende uitgave van dit magazine kunnen informeren. In elk geval zullen binnen afzienbare tijd na het verschijnen van dit magazine de eerste 2tCloud partners van de nieuwe microsite gebruik kunnen maken. Ook in deze uitgave geven wij onze leveranciers, klanten en medewerkers de ruimte om hun visie en ervaringen met u te delen. Ik vertrouw erop dat we u weer voorzien van veel nuttige informatie middels deze uitgave. Iwan Kuijpers CEO Copaco

2tCloud


Waarom houdt uW klant van red hat enterprise virtualization (rhev)? • Open: Keuzevrijheid zonder vendor lock-in. • Cross-platform: Uitstekende performance voor Windows en Linux. • Enterprise-ready: Krachtige mix van enterprise features en uitgebreid partner-ecosysteem. • Betaalbaar: 50-70% goedkoper dan andere leveranciers. Lagere total cost of ownership en snellere ROI dan een vergelijkbare oplossing. • High-performance: Top virtualisatie benchmarks voor performance en schaalbaarheid. Uw klant kan erop vertrouwen dat zijn VM workloads optimaal worden ondersteund.

Voor meer informatie over RHEV server of RHEV desktop kunt u contact opnemen met het Red Hat team van Copaco Nederland T 040-2306365 E redhat@copaco.nl of kijk op www.copaco.nl/RHEV

Binnenkort: nieuwe technische en  commerciële 2tCloud trainingen Uit recent onderzoek naar cloud computing onder een groot aantal IT-resellers is gebleken dat er een enorme kennisbehoefte is aan alle aspecten rond het thema cloud computing. Zo is het niet voor iedereen duidelijk wat cloud computing precies is. Het bleek bijvoorbeeld dat een gedeelte van de ondervraagde resellers negatief antwoordde op de vraag “Verkoopt u al cloud diensten?”. Dezelfde resellers antwoorden echter positief op de vraag of ze diensten als webmail of online storage/back-up aanboden. Een tegenstrijdige uitkomst omdat webmail en online storage/back-up schoolvoorbeelden van cloud diensten zijn. Ook bleek er nog veel onduidelijkheid te bestaan over diensten als IAAS en PAAS. De conclusie is dat duidelijke informatievoorziening en kennisoverdracht belangrijk zijn voor resellers om cloud services succesvol te kunnen verkopen. Op grond van de uitkomst van het onderzoek heeft Copaco haar 2tCloud trainingen verder geoptimaliseerd. De huidige trainingen worden daarbij opgesplitst in een tweetal nieuwe trainingen.

Eén training staat daarbij in het teken van de technische aspecten rondom cloud computing en het gebruik van het 2tCloud platform. De andere training zal gericht zijn op de commerciële aspecten, waarbij de nadruk vooral ligt op het verkoopproces. Hierbij komen onder andere vergelijkingen tussen onpremises en cloud oplossingen, verkoopargumentaties en het verdienmodel aan de orde. Op de hoogte gehouden worden? De trainingsprogramma’s en data zullen binnenkort worden gepubli­ceerd op onze website. Indien u interesse heeft, dan kunt u nu al een mail te sturen naar 2tcloud@copaco.nl. Zodra de trainingsdata bekend zijn, wordt u benaderd.

Meer informatie Op www.2tcloud.com vindt u binnenkort verdere details over de trainingen. Houd deze website daarom goed in de gaten! Bent u geïnteresseerd in het volgen van één of beide trainingsprogramma’s of heeft u suggesties voor de trainingen? Neem dan gerust contact op met het 2tCloud team van Copaco Nederland (2tCloud@copaco.nl of 040 2 306 340).


Hoe duurzaam is uw onderneming?

column

Het verleden heeft aangetoond dat bedrijven die zichzelf telkens opnieuw weten uit te vinden, de beste overlevingskansen hebben. Ook in onze industrie zijn daarvan legio voorbeelden. Zo ligt de oorsprong van HP in de ontwikkeling en productie van meet- en regelapparatuur. In de loop van haar bestaan maakte HP via calculators de overstap naar PC’s. En wat te denken van Nokia, dat ooit begon in de bosbouw, vervolgens overstapte naar de productie van papierpulp, autobanden, TV’s en PC’s, maar uiteindelijk vooral naam heeft gemaakt als producent van mobiele telefoons? En natuurlijk niet in de laatste plaats Apple, dat verder geen toelichting behoeft, lijkt me.

De reden dat bedrijven zich opnieuw moeten uitvinden, zijn veranderende marktomstandigheden die de continuïteit van het bedrijf op lange termijn bedreigen. Bedrijven zijn het aan hun klanten, medewerkers en aandeelhouders verplicht om deze continuïteit te borgen door op de juiste manier in te spelen op deze veranderingen. Nu is het natuurlijk niet zo dat elke veranderende marktomstandigheid direct een bedreiging is voor de continuïteit. Maar wat nu als je je vergist en een verkeerde inschatting maakt van de lange termijn gevolgen? Dit doet me vooral denken aan het scenario waarvan ze bij Nokia waarschijnlijk nog slapeloze nachten hebben. Nokia liet ruimte ontstaan voor een nieuwkomer als Apple en zag vervolgens haar marktaandeel teruglopen. Zo zijn er nog legio voorbeelden van bedrijven die zich lieten leiden door resultaten uit het verleden en overtuigd waren van hun eigen visie. Bedrijven die de noodzaak niet zagen om te veranderen, ogen sloten voor technologische ontwikkelingen en geen gevaar zagen in nieuwe technologieën of concurrentie van startende bedrijven. Iedereen kent hier wel voorbeelden van. Grote namen, marktleiders uit de fotografie-, muziek-, boeken-, tijdschriften en telefonie-industrie die rampscenario’s hebben doorgemaakt en inmiddels behoren tot een verloren en zelfs bijna vergeten generatie. Weg, failliet of verworden tot slechts nog houders van intellectuele eigendommen in het voordeel van bedrijven als onder andere Apple en Amazon. En nu…….cloud computing Ook cloud computing is zo’n ontwikkeling die bedrijven in de ICT-industrie haast verplicht om zichzelf opnieuw te gaan uitvinden. Ik bezoek regelmatig resellers om ook onze visie en strategie te delen. Vaak komt het voor dat ik beland in een discussie waarvan ik geen deelgenoot wil zijn. Discussies die ontstaan doordat iedereen een persoonlijke visie heeft, maar ook doordat men vooral zijn persoonlijke belangen behartigt. Velen zullen moeite hebben met de veranderingen die hiermee gepaard gaan. Veranderingen met een onzekere uitkomst zijn immers nooit leuk. Zie daar de kansen voor startende bedrijven die juist niet gehinderd worden door interne discussies of persoonlijke belangen. Zij hoeven niet te veranderen en zijn al doordrongen van de cloud gedachte. En zo ontstaat er ruimte voor een nieuwe generatie resellers die kan groeien omdat er ruimte wordt gelaten door de generatie die moeite heeft met veranderingen. Ik ben er van overtuigd dat samenwerking noodzakelijk is om sneller op veranderingen te kunnen inspelen. En daar kan een distributeur een belangrijke rol in spelen. Dus als we u kunnen helpen om uw bedrijf opnieuw uit te vinden, dan horen wij dat graag!

Harold Bax Director Business Development Copaco Nederland


Min.

Max.

Protection

Min.

Max. Policy Policy Enforcement Enforcement

Min.

Max.

Performance

MAX CONTROL

Applicaties. Apparaten. Web. Eén beheerconsole. Behoud de controle. Bepaal het zelf. De toename van steeds complexere malware, het gebruik van potentieel bedreigende applicaties en medewerkers die hun eigen apparaten mee naar het werk nemen. Hoe behoud je de controle als het steeds moeilijker wordt om alle IT-bedreigingen binnen het bedrijf te managen? Met Kaspersky Lab houdt uw klant het overzicht en is zijn bedrijf beschermd. Uw klant bepaalt zelf de regels, heeft controle over de applicaties, het web en de apparaten. Eén dashboard om de gehele IT-infrastructuur te beheren, ongeacht het apparaat of de locatie. Kaspersky Enpoint Security.

Be Ready for What’s Next kaspersky.nl/beready

Kaspersky Endpoint Security 8 biedt de eindgebruiker: Uitgebreide Malware Detectie Application Control met Whitelisting Device Control Web Content Filtering Gemakkelijk in gebruik Handig dashboard voor overzichtelijk Security Management


RedHat

De visie van Red Hat op

open source virtualisatie

Virtualisatie wordt steeds vaker ingezet. Men kan daarvoor gebruik maken van proprietary systemen of open source oplossingen. Op het gebied van open source is Red Hat een van de bekendste aanbieders van virtualisatie-oplossingen. Met een jaaromzet van meer dan 1 miljard dollar neemt Red Hat naast Citrix, Microsoft en VMware een serieuze marktpositie in.

Servervirtualisatie is inmiddels breed geaccepteerd, de inzet van desktopvirtualisatie neemt echter ook toe. Het gebeurt steeds vaker dat kritische applicaties virtueel aangeboden worden. Bedrijven nemen daarbij in toenemende mate een open source oplossing mee in hun selectieprocedure. Om een werkelijke keuze te hebben, voeren steeds meer organisaties een ‘dual-vendor’ policy in. Dit is te merken bij Red Hat; het aantal en de omvang van de orders stijgt, het aantal evaluatietests dat wordt gedownload neemt toe en er is een groeiende belangstelling bij events. In deze economisch lastige tijden zoeken organisaties naar manieren om maximaal rendement uit hun IT-budget te halen. Red Hat biedt 80 procent van de features aan tegen 30 tot 40 procent van de kosten. De ervaring leert dat bedrijven ruimschoots voldoende hebben aan 80 procent van de features om te kunnen functioneren. Besparen op IT-kosten Het realiseren van besparingen op IT-kosten op de korte termijn met open source oplossingen, krijgt een steeds structureler karakter. Waar de op Linux gebaseerde Red Hat oplossingen in het verleden moesten afrekenen met onbekendheid en vooroordelen als ‘moeilijk’, zie je tegenwoordig steeds meer bedrijven en organisaties kiezen voor een dual-vendor policy. Dit gebeurt met name in de financiële wereld, teleco-

mindustrie, de zorgsector, het onderwijs en de overheid. Bijkomend voordeel is dat alles wat op het Red Hat Enterprise Linux (RHEL) platform draait, automatisch ook voor RHEV (Red Hat Enterprise Virtualization) gecertificeerd is. Daarnaast is RHEV ook gecertificeerd voor Microsoft Windows Server 2003/2008R2. Dit maakt het probleemloos inzetbaar in hybride omgevingen. De groei van Red Hat is mede gebaseerd op de permanente ontwikkelingen vanuit de wereldwijde open source gemeenschap, waaraan tienduizenden mensen bijdragen. Die worden geprofessionaliseerd en ondersteund door bedrijven als Red Hat, maar ook partijen als IBM, HP, Intel en NetApp hebben zich aangesloten bij de Open Virtualisation Alliance. Dit initiatief heeft als doel om de aanpassing van de Kernel-based Virtual Machine (KVM) als een open source alternatief te bevorderen. Daarnaast wordt er gestreefd naar een verhoging van de algemene aandacht, het bewustzijn en verhoging van het begrip van KVM. Gebruikers kunnen zich daarmee onttrekken aan de ‘vendor lockin’ waar ze bij proprietary systemen tegenaan kunnen lopen. CloudForms Met de recente introductie van Red Hat CloudForms is de volgende stap gezet in het bieden van open hybride cloudoplossingen.

Dit artikel is geschreven door Martijn Möllmann, Channel Sales Manager bij Redhat.

Het Red Hat assortiment, bestaande uit RHEL, RHEV, JBoss Enterprise Middleware, Red Hat Storage en duizenden gecertificeerde ISV-applicaties, is recentelijk uitgebreid met CloudForms: een open hybride cloudmanagement laaS-platform. In tegenstelling tot concurrerende oplossingen kunnen organisaties met CloudForms eindgebruikers voorzien van self-service faciliteiten, een open hybride cloud ontwikkelen en beheren en applicaties toepassen binnen meerdere virtualisatie-technologieën. Hierin speelt Copaco voor ons een belangrijke rol. Copaco (Distributor of the Year 2010, EMEA) helpt met het uitbreiden van klanten op het gebeid van implementatie en migratie en ze weten het begrip schaalbaarheid optimaal te vertalen naar de resellers.


Kaspersky

Mobiliteit is de norm Dankzij mobiele gegevens en connectiviteit kunnen medewerkers perfect functioneren buiten de vier muren van een organisatie. Ook op het gebied van hardware is het evenwicht verschoven. De afgelopen jaren is het gebruik van smartphones en tablets enorm toegenomen. Laptops, in plaats van desktops, zijn nu standaard. Daarbij komt nog de verwachting om voortdurend verbonden te zijn, waardoor het logisch is dat mobiliteit een grote uitdaging vormt op het gebied van beveiliging van een ICT-infrastructuur.

Bring Your Own Device = nieuwe bedreigingen Het is begrijpelijk dat mobiele medewerkers over de beste devices willen beschikken. Apparaten worden vaak aangeschaft zonder dat het bedrijf daar zeggenschap over heeft. Dit leidt tot een soort van consumentisme. Een bedrijf moet nu rekening houden met ‘elk apparaat, overal’, waardoor de kans op bedreigingen groter wordt. In een mobiele infrastructuur is er bovendien niet vaak sprake van standaard builds of zelfs maar van een standaard besturingssysteem. Er kan naar worden gestreefd om te standaardiseren op Android, maar het is even eenvoudig voor medewerkers om hun eigen iPhone te gebruiken of iets anders aan te schaffen. Het is begrijpelijk dat mobiele medewerkers over de allerbeste hulpmiddelen willen beschikken. Ze zijn gewend geraakt aan het hoge gebruiksgemak en de uitgebreide functionaliteit van op de markt verkrijgbare apparaten. Daardoor worden apparaten vaak aangeschaft zonder dat de werkgever daar weet van heeft. Wanneer mobiele apparaten buiten het netwerk zijn, krijgen IT-beheerders het gevoel dat ze de mogelijke bedreigingen niet kunnen controleren. Endpointbeveiliging omvat vaak geen mobiele apparaten Ondanks de toename van het gebruik van mobiele apparaten, biedt meer dan de helft van de organisaties hiervoor geen bescherming. Een van de belangrijkste redenen is dat iOS niet kan worden beveiligd. Omdat Apple niet op laag niveau toegang tot het besturingssysteem biedt, kan geen enkele beveiligingsleverancier antivirusbescherming voor het platform ontwikkelen. Tot dusverre hebben we behalve bij ‘jailbroken’ apparaten nog geen risico’s voor iOS waargenomen. Hackers zijn echter altijd op zoek naar lucratieve mogelijkheden, zodat het essentieel is om voortdurend rekening met de beveiliging te houden. Enige belangrijke voorzorgsmaatregelen zijn: • • • •

geen apparaten ‘rooten’ of ‘jailbreaken’; altijd updates installeren zodra deze beschikbaar zijn; een complex en uniek wachtwoord gebruiken; geen vertrouwelijke gegevens invoeren, tenzij de Wi-Fi-verbinding betrouwbaar en veilig is.

Voorlichting, voorlichting, voorlichting – het mantra voor IT-professionals Het is belangrijk dat uw klant de risico’s van mobiel werken begrijpt. Voorlichting is essentieel, evenals goed gedefinieerde (en goed geïmplementeerde) beleidsregels en procedures om de volgende drie onderwerpen aan te pakken:

1. BYOD

Het consumentisme van technologie kan tot een hogere productiviteit leiden, maar veroorzaakt tegelijkertijd een risicotoename.

2. Social media

Tegenwoordig een vast onderdeel van bedrijfsactiviteiten en -communicatie dat kan leiden tot ‘promiscue netwerkgebruik’. Hierbij gaat het om openheid en delen. Dit is echter exact het tegengestelde van de kernpunten van IT-beveiliging. De potentiële risico’s zijn groot; gehackte accounts komen veel voor en kunnen merkschade veroorzaken of persoonlijke gegevens in gevaar brengen.

3. Wachtwoordbeheer

Mensen zijn altijd de zwakste schakel, maar een even grote bron van zorgen is een ontbrekend of slecht IT-beleid, dat vaak ook niet op de juiste wijze wordt uitgevoerd.

Conclusie Door de hoge complexiteit van de hedendaagse IT-omgeving, de activiteiten van medewerkers en het type bedreigingen, is het steeds moeilijker om zorg te dragen voor de IT-beveiliging. Met het oog daarop is inzicht op toepassingen, apparaten, webgebruik en virtueel/fysiek/mobiel het grootste probleem. Veel zaken dienen nauwlettend in de gaten te worden gehouden, omdat er bijna dagelijks nieuwe platformen en apparaten verschijnen. Het zou ideaal zijn om op één plaats informatie te kunnen centraliseren en over één consistente aanpak voor alles te beschikken – ‘één dashboard om de gehele infrastructuur te beheren, ongeacht het apparaat of de locatie’.

Dit artikel is geschreven door Kaspersky. De benadering van Kaspersky voor endpointbeveiliging en – belangrijker – beveiligingsbeheer is bedoeld om organisaties te helpen omgaan met deze steeds complexere omgeving en ‘Ready for What’s Next’ te zijn.


verslag

Microsoft Worldwide Partner Conference Toronto

Arend Bijlhouwer, Account Manager Microsoft bij Copaco Nederland heeft namens Copaco een bezoek gebracht aan het Worldwide Partner Conference van Microsoft en brengt verslag uit.

vooravond van een belangrijk jaar, de grootste lancering ooit is namelijk aangekondigd. De komende 12 maanden zullen alle Microsoft producten een update krijgen en er zullen nieuwe producten gelanceerd worden. Denk daarbij aan: Windows 8 (leverbaar in oktober 2012), Windows Server 2012 (leverbaar vanaf september), Windows Phone 8 en Office 365.

Microsoft organiseert jaarlijks een wereldwijde partnerconventie. Dit jaar werd dit evenement gehouden in Toronto (Canada). Van 8 tot en met 12 juli stond Toronto volledig in het teken van Microsoft. Zo’n 16.000 mensen uit de hele wereld kwamen hierop af. Omdat Copaco een belangrijke partner is van Microsoft, waren wij uitgenodigd om een keynote te verzorgen.

Windows Server 2012 is het meest uitgebreide, meest schaalbare en elastische web- en applicatieplatform ooit, dat de flexibiliteit biedt om applicaties in huis, in de cloud en in een hybride omgeving te bouwen en in gebruik te nemen. Daarbij is duidelijk geworden dat cloud en virtualisatie een steeds belangrijkere rol gaan spelen.

Op 8 juli werd er een open podium georganiseerd voor Nederlandse Microsoft partners. In het prachtige Hart House, dat deel uitmaakt van de universiteit van Toronto, bestond de mogelijkheid om jezelf kenbaar te maken en meer te vertellen over je bedrijf en de link met Microsoft. Zelf heb ik namens Copaco tweemaal een presentatie gegeven met als onderwerp: Management en beheer in het MKB. In mijn presentaties kwam naar voren wat Copaco doet en hoe de samenwerking met Microsoft en het VADschap (Value Added Distributor) tot stand gekomen is. Als betrokken distribiteur heeft Copaco in samenwerking met Microsoft gekeken naar mogelijke profielen in het MKB, om zo ICT-bedrijven te helpen om een gedegen advies te formuleren naar hun eindgebruikers. Om de profielen te vormen, is gekeken naar de grootte van een eindgebruiker (aantal servers en aantal werkplekken) en welke producten het beste aansluiten op het gebied van client, server management en security. Denk hierbij aan: Windows Intune, SystemCenter Essentiels, System Center 2012 en Hyper-V. Vanaf maandag 9 juli was er elke ochtend een keynote waarbij onder anderen Steve Ballmer, Jon Roskill en Kevin Turner een korte terugblik gaven en hun verwachtingen voor het nieuwe jaar uitspraken. Uiteraard kwamen er ook nieuwe producten voorbij. Tijdens de keynotes is er een duidelijke boodschap overgebracht. Microsoft staat aan de

Ook Office365 passeerde de revue. Microsoft heeft met Office365 een online suite in handen die ze steeds verder in de markt wil gaan zetten. Om dit te doen heeft Microsoft in Toronto aangekondigd dat het mogelijk gaat worden voor resellers om Office365 zelf te factureren. Dit werd met luid applaus begroet door de aanwezigen. Partners dienen wel hun business model totaal om te gooien om succesvol in deze markt te kunnen opereren. Microsoft gaat niet direct naar de eindgebruikers om te verkopen, maar verwacht van haar partners dat ze hier een succes van maken. Verder werden er trainingssessies gehouden, waarin zoveel mogelijk kennis werd overgedragen. Daarnaast was er veel tijd om ervaringen te delen en vragen te stellen. Ook was er een groot expocenter waar je de mogelijkheid had om een “hands-on” meer van een bepaald product te weten te komen. Op stands stonden diverse specialisten om te vertellen over de producten en om vragen te beantwoorden. Ik heb een onvergetelijke ervaring overgehouden aan het WPC. Alles was super geregeld en iedereen was toegankelijk en behulpzaam. Ik kijk dan ook uit naar een super jaar! Mocht u vragen en of verdere opmerkingen hebben, dan kunt u contact opnemen met het Microsoft team van Copaco Nederland via microsoft@copaco.nl of met Arend Bijlhouwer (arend.bijlhouwer@copaco.nl).


nieuws

Belangrijke wijzigingen

2tCloud platform Onlangs hebben we enkele belangrijke technische en commerciële wijzigingen op ons 2tCloud platform doorgevoerd. Hierbij de belangrijkste veranderingen op een rij.

Nieuwe gebruikersinterface van de Control Panels De belangrijkste verbetering is de nieuwe grafische gebruikersinterface (GUI). Deze nieuwe GUI zal het gebruik van de control panels aanzienlijk verbeteren. Het wordt nu nog makkelijker om cloud services te activeren en te beheren. Nieuwe services, betere prijzen De manier waarop de services zijn samengesteld, is gewijzigd. Nieuwe service templates bieden u meer flexibiliteit om zelf combinaties te maken en daarmee meer up-sell mogelijkheden te creëren. Daarnaast zijn de prijzen van veel services verlaagd en is de reseller marge in veel gevallen nog verder verhoogd. U kunt de nieuwe prijslijst vinden op www.2tcloud.com onder ‘Prijslijst’. Uw eigen service templates Voor u als reseller bestaat de mogelijkheid om uw eigen service templates te laten aanmaken. Zo kan het 2tCloud platform worden gebruikt voor de facturatie van uw eigen diensten, in combinatie met services uit de 2tCloud services catalogus.

2tCloud

Consequenties Het overschrijven van de prijzen heeft geen gevolgen voor lopende abonnementen. Deze worden gedurende de looptijd van het abonnement tegen de oude (overeengekomen) prijzen gefactureerd. Het is echter niet meer mogelijk om bestaande abonnementen uit te breiden of te verlengen. Als u lopende abonnementen wilt migreren naar de nieuwe abonnementen, dan dient u een support ticket aan te maken via het 2tCloud Supportsysteem. Onze supportmedewerkers nemen zo spoedig mogelijk contact met u op voor de verdere planning en procedures.

Bent u benieuwd naar het complete overzicht van de wijzigingen? Kijk dan op www.copaco.com onder nieuwsberichten of neem contact op met het 2tCloud team van Copaco Nederland via 2tCloud@copaco.nl of telefoonnummer: 040 2 306 340.

Wilt u weten hoe u in de nieuwe GUI gebruik kunt maken van het 2tCloud platform? Kijk dan op www.2tCloud.com onder ‘How to’. U kunt ook contact opnemen met het 2tCloud team via 2tCloud@copaco.nl of bel naar 040 2 306 340.


uitgelicht

BackupAgent:

 etrouwbaar, B beschikbaar en betaalbaar Nieuws De eerste uitdaging bij het maken van backups is het samenbrengen van data van uiteenlopende bronnen, om deze centraal te kunnen beheren. De BackupAgent cliënt-software kan eenvoudig worden geïnstalleerd op deze verschillende bronnen, zodat alle gewenste data over het internet gecentraliseerd wordt opgeslagen. De belangrijkste besturingssystemen Windows, Mac OS X, Linux en Solaris worden ondersteund en ook verschillende servers (MS SQL, MS Exchange, MySQL) worden probleemloos veiliggesteld. Eenmaal ingesteld, wordt de data automatisch en incrementeel gebackupt. Zogeheten Retention Policies zorgen voor een efficiënt versiebeheer. Als de initiële backup vele gigabytes omvat, is het fysiek overbrengen van deze backup – met behulp van een externe harde schijf – naar het datacenter een snelle en slimme optie. Het enige wat u nog hoeft te doen, is het monitoren van de processen via een beheerconsole. Dit is zeer eenvoudig. Vanzelfsprekend worden zowel u als uw klant regelmatig per e-mail op de hoogte gesteld van de backup-status. In het geval van dataverlies, betreft het vaak enkele bestanden. Via de cliënt-software kan verloren gewaande data in

Het veiligstellen van de bedrijfskritieke data van zijn klanten is voor een reseller van levensbelang. Waar de meerderheid van de resellers nog steeds conventionele backup-oplossingen aanbiedt, is de beweging richting cloud ook hier ingezet. Zeker voor het MKB biedt online backup grote voordelen met betrekking tot betrouwbaarheid, beschikbaarheid en betaalbaarheid. 2tCloud biedt met BackupAgent een complete online backup-oplossing. een paar klikken worden geselecteerd en hersteld naar elke gewenste locatie. Met hetzelfde gemak worden volledige bestandsstructuren en databases hersteld. Ook het fysiek terugbrengen van de bestanden uit het datacenter is een optie, vooral wanneer het om een grote hoeveelheid data gaat die snel teruggehaald moet worden. Infrastructuur & veiligheid De software van BackupAgent is voorzien van krachtige beveiligingstechnologie, waaronder 256-bits AES-encryptie, SOAP Message Signing en een SSL-connectie. Zo kunnen uw klanten erop vertrouwen dat hun data optimaal is beveiligd. Centraal beheer U kunt via het 2tCloud platform verschillende backup-abonnementen afsluiten. U krijgt een aparte beheerconsole, waarmee u de backups van uw klanten centraal beheert. Dit stelt u in staat backup-processen te monitoren en waar nodig, proactief te handelen. Een enorme toegevoegde waarde voor uw klanten!

BackupAgent was één van de eerste vendoren op het 2tCloud platform en levert cloud backup software.


praktijkcase

Praktijkcase: uitbreiding van een verouderde SBS-omgeving Ons 2tCloud team krijgt vaak vragen van klanten in de trant van: “Mijn klant heeft een verouderde SBS-omgeving (een Small Business Server van Microsoft die zorgt voor mailen file sharing en applicatieserver) die aan vervanging toe is. Daarnaast heeft hij ook nog een tweede server voor terminal services. Welke cloud oplossing is hiervoor het meest geschikt?” In deze praktijkcase beschrijven we welke rol 2tCloud in een dergelijke situatie kan spelen, we belichten de voordelen voor u en uw klant en we bekijken of er nog verbeterpunten zijn.

Welke oplossing op het gebied van cloud computing biedt hier uitkomst? De ouderwetse oplossing zou zijn: alles vervangen wat er staat. Echter is dit een hoge eenmalige investering in nieuwe hard- en software, die helemaal niet nodig hoeft te zijn. Als partner op het 2tCloud platform kunt u namelijk voor een vergelijkbare, veel goedkopere oplossing kiezen. Dit kan op twee manieren. Ofwel u schaft nieuwe fat clients aan, waarop lokaal geïnstalleerde software komt te staan, of u vervangt de fat clients door thin clients. Hierbij is het niet noodzakelijk om de fat clients te vernieuwen. U kunt deze ook inrichten als thin client.

De basis is een Virtual Dedicated Server (VDS) voor file sharing, een applicatieserver en eventueel terminal services. Bij de thin client oplossing wordt naast de VDS ook gekozen voor virtuele desktops. Deze virtuele desktop voorziet in de Email Exchange omgeving. Bij de fat client oplossing, zal men echter nog Hosted Exchange aan moeten schaffen om de mailfunctionaliteit in te kunnen vullen. Positieve gevolgen voor u en uw klant De implementatie gaat erg snel, omdat de centrale infrastructuur binnen enkele minuten beschikbaar is. Dit betekent dat uw klant vaak dezelfde dag nog kan starten met zijn nieuwe IT-omgeving. Ook zijn alle diensten volledig redundant uitgevoerd én wordt van alle data een backup ge-

maakt. De down time wordt hiermee geminimaliseerd en de continuïteit van het bedrijf gewaarborgd. Een ander voordeel is dat alle diensten vanuit één platform gemanaged kunnen worden. Uiteindelijk biedt u uw klant hiermee een flexibele oplossing, waarbij u zich geen zorgen hoeft te maken over zijn infrastructuur. U hoeft alleen maar te letten op de bedrijfskritische applicaties. Hierdoor kunt u zich nog beter focussen op het verlenen van service en op uw andere kernactiviteiten. De eindgebruiker Positieve gevolgen voor uw klant zijn, dat hij vooraf geen grote investering hoeft te doen in nieuwe hard- en software en implementatie. Ook kan hij meteen aan de slag met de nieuwe omgeving. Daarnaast hoeft hij zich geen zorgen te maken over backups

en andere infrastructurele aspecten. Argumenten voor de eingebruiker om te kiezen voor een cloud oplossing, zijn dat hij zijn investering gespreid laat plaatsvinden en dat er meer flexibiliteit mogelijk is. Bovendien koopt hij alles in bij één vertrouwde leverancier van wie hij periodiek maar één rekening krijgt. Service Het 2tCloud team streeft ernaar haar services steeds te blijven verbeteren. Zo werken we eraan nog specifieker na te kunnen gaan of de software van de eindgebruiker compatible is met virtuele omgevingen. Hierdoor kunnen we nog beter adviseren of het verstandig is om een bepaalde applicatie naar de cloud te gaan brengen. Kortom; met ons hoofd in de wolken, maar met de voeten op de vloer!


interview

Interview met Bart Verberne Business Consultant Copaco Mijn officiële titel bij Copaco is Business Consultant, maar praktisch gezien ben ik Solution Architect. Dit houdt in dat ik Copaco resellers ondersteun bij het ontwerpen en aanbieden van datacenter-oplossingen. In mijn vrije tijd houd ik me bezig met motorrijden, fotografie, computers en ben ik actief als zendamateur. Dat laatste houdt in dat ik zendapparatuur en antennes bouw en daar wereldwijde verbindingen mee maak. Wat is jouw visie op cloud computing? Ik ben ervan overtuigd dat cloud computing veel zaken zal veranderen. De acceptatie van cloud computing door consumenten via smartphones en tablets met het ‘app’-model voor software, zal het professionele werken in die richting duwen. In de bedrijfsmatige sfeer begint die acceptatie er langzaam te komen, maar je ziet nog wel dat veel bedrijven het eng vinden om data en applicaties in de cloud te plaatsen. Je ziet veelal een hybride vorm van cloud computing, omdat geboden SLA’s vaak niet voldoen. Vooral op dat gebied verandert er veel en ik verwacht hier dan ook een snel stijgende acceptatiecurve. Is de beveiliging van de data hierbij een issue? In mijn ogen wel. Niet alleen de toegang tot die data, maar ook de vraag wat er wel of niet mee mag of moet gezien de wetgeving. De acceptatie van de zakelijke cloud hangt hier sterk mee samen. Op grootzakelijk gebied wordt er veel aandacht besteed aan beveiliging en kiest men vaak voor een afgeschermde private cloud. In het MKB is de beveiliging echter vaak slecht geregeld. Hier hoor ik vaak : “Het staat in mijn eigen pand, dus het is veilig”. Als wetgeving de eisen aanscherpt, zoals bijvoorbeeld in de VS, dan zullen veel kleine bedrijven om economische redenen data in de cloud moeten onderbrengen.

Welke tendens heerst er rondom cloud computing? In het MKB zie ik de adoptie langzaam groeien. Als er in hardware geïnvesteerd wordt, is het altijd op basis van virtualisatie. Men denkt nu na over beschikbaarheid, over het belang van automatisering in het bedrijfsproces, dat men een omgeving heeft die flexibel aan te passen is aan de veranderingen in de onderneming. Virtualisatie faciliteert dat in het eigen datacenter. Het maakt isolatie van programma’s en processen in aparte virtuele machines mogelijk voor meer flexibiliteit en beheersbaarheid. De volgende stap om een proces naar de cloud te brengen en een hybride cloud model te realiseren, is dan veel eenvoudiger.  Er treedt nu al een verschuiving op, maar in de toekomst zullen steeds minder bedrijven een eigen serverpark bezitten, omdat het makkelijker is servers en applicaties ergens anders onder te brengen. De beschikbaarheid van snelle redundante verbindingen zal een heel belangrijk punt worden in de keuze van een bedrijfslocatie.   Waarom zouden mensen volgens jou moeten starten met cloud computing? Communicatie en flexibiliteit vormen de kern van zakendoen tegenwoordig. Dit is een tendens die al jaren aan de gang is. De verwachtingen van de klant worden

steeds hoger en de snelheid van zakendoen is enorm toegenomen. Je moet dus sneller kunnen inspelen op de markt en een oplossing of proces binnen zeer korte tijd kunnen inzetten. De klassieke manier van zakendoen, waar het maanden (of langer) kon duren voordat een oplossing of proces was gerealiseerd, voldoet niet meer. Veel automatiseringsprojecten staan onder onrealistische tijdsdruk en falen door hun complexiteit. Cloud speelt hierop in. Je kunt oplossingen voor een korte periode huren, en als meer resources nodig zijn eenvoudig opschalen. Het investeringspatroon wijzigt drastisch, omdat men alleen gaat betalen voor wat men gebruikt, en niet voor wat men in de toekomst denkt nodig te hebben. ‘Wie bij wil blijven, moet veranderen’. Cloud maakt het mogelijk die veranderingen te volgen, ook als ze elkaar in snel tempo opvolgen. Wilt u ook bij de tijd blijven en overweegt u over te stappen op cloud computing? Dan kunt u bij Copaco terecht voor een datacenter oplossing op maat! 


Reseller aan het woord

Acuity ICT over

IBM Smart Cloud Enterprise Je kan de radio niet aanzetten, of je hoort reclamespotjes over werken in de cloud. Hetzelfde geldt voor IT-gerelateerde blogs of websites. Het is cloud, cloud en cloud dat de klok slaat. Is het een hype of is het meer dan dat? Feit is dat de meeste artikelen over cloud computing afkomstig zijn uit de hoek van belanghebbenden. Eindgebruikers met lovende nisch Ronald Dekkers is tech woorden over de cloud zijn directeur bij Acuity vooralsnog schaars. Ook uit gesprekken met Copaco blijkt dat resellers nog wat onbekend zijn met de mogelijkheden van de cloud in combinatie met hun eigen software. Vaak wordt daarom gekozen voor de aanschaf van nieuwe hardware. Dat is jammer. De cloud heeft enorm veel te bieden. De voordelen van de cloud zijn bij de softwareleveranciers over het algemeen wel bekend. Schaalbaarheid, flexibiliteit en kostenreductie worden het meest genoemd. Toch wegen deze voordelen voor velen nog niet tegen allerlei onduidelijkheden op: “onze klanten zijn er niet aan toe”, “waar staat mijn data?”, “is het wel veilig daar in die cloud?”. Als buitenstaander kan ik natuurlijk niet over klanten van anderen oordelen, maar over het antwoord op de andere twee kan ik duidelijk zijn: met IBM Smart Cloud Enterprise, afgekort IBM SCE hoeft geen enkel bedrijf zich zorgen te maken over veiligheid van data, of de geografische lokatie waar de software wordt geïnstalleerd. IBM heeft 6 datacenters verspreid over de hele wereld ingericht en de klant heeft zelf zeggenschap over de lokatie waar de data wordt opgeslagen. In Europa bevindt het datacenter zich in Ehningen, Duitsland. IBM SmartCloud Enterprise IBM SCE is een flexibele oplossing voor cloud computing. Het is speciaal ontworpen om snel toegang te verlenen tot een goed beveiligde virtuele serveromgeving. IBM SCE is niet alleen geschikt voor productie-omgevingen, maar ook

geschikt voor ontwikkel- en testactiviteiten of dynamische workloads. De IBM SCE levert naast de standaard Windows en Linux servers (32 bit of 64 bit), ook software-oplossingen van IBM (b.v. Cognos, Rational of Collaboration Solutions) of van andere leveranciers (b.v. Servoy, SugarCRM of CohesiveFT). De software-oplossingen zijn binnen een uur geïnstalleerd en geactiveerd. Er is geen technische kennis van de betreffende oplossing benodigd om er succesvol mee aan de slag te kunnen gaan. Lage kosten Het gebruik van de IBM SCE is gebaseerd op een ‘pay per use’ model. Dit betekent dat de kosten afhankelijk zijn van het gebruik van de omgeving. Moet er een oplossing getest worden? Binnen 15 minuten staat er een Windows server klaar om de betreffende software op te installeren. Na afloop van de test kan de server meteen worden gedeactiveerd en stopt de teller, waardoor de kosten laag blijven. Acuity ICT besloot IBM SmartCloud Enterprise te gaan gebruiken om drie belangrijke redenen: flexibiliteit, kostenreductie en het gemak waarmee Proof of Concepts klaargezet kunnen zetten. Flexibiliteit: met IBM SmartCloud Enterprise kunnen klanten elke mogelijke cloud server kiezen. Flexibiliteit wordt ook geboden bij het gebruik van verschillende software-oplossingen. IBM zorgt standaard voor de beschikbaarheid van de laatste versies, die dan worden ondersteund op meerdere operating systemen. Kostenreductie: zowel onze kosten, als de tijd die we nodig hebben voor het beheer van onze omgeving zijn drastisch verlaagd. Proof of Concepts: sinds de introductie van IBM Smartcloud Enterprise zijn we in staat om binnen een uur een compleet ingerichte IBM Social business oplossing klaar te zetten voor prospects. Wilt u hier meer over weten? Acuity en Copaco staan klaar om u te ondersteunen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met ibmsoftware@ copaco.nl.


Zet de innovaties van uw klant kracht bij met innovaties van Dell en Intel Geef uw klanten de kracht om meer te doen met de nieuwe 12e generatie Dell™ PowerEdge™ servers met Intel® Xeon® processoren. Help hen meer te bereiken, efficiëntie te maximaliseren en voor bedrijfscontinuïteit te zorgen. Dell PowerEdge™ servers zijn gemaakt om het werk van IT-organisaties te ondersteunen. De servers zijn ontwikkeld voor de zwaarste zakelijke toepassingen en zijn uitgerust met specifieke functies om beter opgewassen te zijn tegen de werklasten van bijvoorbeeld HPC, samenwerking, databases, ERP, bedrijfsinformatieverwerking en datawarehousing. Onze nieuwste generatie PowerEdge™ servers op basis van de Intel® Xeon® E5 processorreeks biedt vernieuwingen om meerwaarde te leveren, met technologie die voorheen voor de meeste klanten ontoegankelijk was. Zo krijgen klanten nu de kracht om meer te doen en tegelijk te besparen op geld en resources. Zie wat innovatie voor hen kan doen:

Innovaties Multicore Intel® Xeon® E5-2600 processoren Veelzijdige processoren vormen de kern van het flexibele, efficiënte datacenter van bedrijven.

Krachtige computerprestaties Profiteer van ongeëvenaarde prestaties voor servertoepassingen en krijg 80% betere prestaties dan met vorige generaties*.

iDRAC7 met Lifecycle Controller 2.0 Biedt zonder gebruik van agents altijd en overal extern beheer, met directe toegang tot hardwarestatus, inventaris en configuratie, zelfs wanneer het besturingssysteem niet beschikbaar is of niet is geïnstalleerd.

Krachtig systeembeheer Uniforme levenscyclusprocessen om implementatie, updates, bewaking en onderhoud van servers eenvoudiger te maken, wat zorgt voor een betere algemene efficiëntie.

Geïntegreerde, voor PCIe Gen3 geschikte uitbreidingssleuven Geeft tweemaal zoveel verbindingsbandbreedte (8 Gbps) als PCIe 2.0.

Indrukwekkende I/O-mogelijkheden Om effectievere PCIe-datacenteroplossingen mogelijk te maken, zoals versnelling van GPU-verwerking, netwerken en energiebeheer.

PowerEdge Express Flash SSD Voor rechtstreekse aansluiting van Solid State-harde schijven op de PCI Gen 3-bus.

Snellere interactie Ongelooflijk snelle gegevenstoegang en aanzienlijk betere prestaties van toepassingen.

Dell OpenManage™ Power Center en het Dell Fresh Air programma waarmee servers op hogere temperaturen1 of zelfs zonder airco kunnen draaien.

Energie-efficiëntie en energiebeheer Profiteer van enorme besparingen op operationele kosten.

PowerEdge Select Network Adapter De unieke geïntegreerde Dell NIC-technologie in 1GbE- of 10GbE-snelheid zonder gebruik van een PCIe-sleuf.

Flexibele en schaalbare netwerken Met meer geheugen, betere storage en schaalbare I/O waarbij eindgebruikers meer werklasten en meer virtuele machines kunnen uitvoeren.

Functies voor betrouwbaarheid, beschikbaarheid en onderhoudbaarheid

Hogere productiviteit en grotere betrouwbaarheid Zorg voor maximale uptime, gegevensbeveiliging en onderhoud met weinig risico’s.

zoals hot-swappable schijven, ventilatoren en voedingen. 1/

Voordelen voor de klant

Alle Dell 12G servers kunnen werken bij 45°C voor excursies.


Fujitsu recommends Windows® 7.

Perform with style

Fujitsu LIFEBOOK U772 Ultrabook™ Attractive design meets business performance De Fujitsu LIFEBOOK U772 is perfect voor kenniswerkers op zakenreis en op kantoor. Deze stijlvolle en complete notebook biedt een unieke combinatie van een compacte behuizing met een randloos beeldscherm en weegt slechts 1,4 kg. De langere batterijduur en geavanceerde beveiligingsfuncties bieden u de mobiliteit die u nodig hebt. En het is een echte blikvanger.

Met de 3e generatie Intel® Core™ i7 vPro™-processor – Enriches your life. ■ Intel® Core™ i7 vPro™ processor ■ Windows® 7 Professional 64-bit ■  Geavanceerde diefstalbeveiliging (ATP), Finger Print Sensor, Full Disk Encryption (FDE)

1.499 €

■ Ultieme connectiviteit met geintegreerde WLAN, Bluetooth en optionele 4G/LTE of 3G/UMTS ■  Ergonomisch werken met het antiglare scherm, HDMI interface, HD webcam en optionele port replicator.

Koop nu een Windows 7 PC en krijg Windows 8 Pro voor € 14,99. Aanbod geldig van 2 juni 2012 tot 31 januari 2013, ga voor meer details naar http://windowsupgradeoffer.com

ex. BTW Ordercode: U7720MXP22NL

lifebook.ts.fujitsu.com Intel, the Intel Logo, Intel Inside, Intel Core, Ultrabook, and Core Inside are trademarks of Intel Corporation in the U.S. and/or other countries.

Copaco Nederland BV Hoevenweg 21, 5652 AW Eindhoven T 040 - 2 306 306 Locatie Nijmegen Bijsterhuizen 12-19, 6546 AV Nijmegen T 024 - 3 722 800 www.copaco.com / www.licentieweb.com / www.preconfig.com / info@copaco.nl

About Cloud & Virtualization nr. 2  

Hét magazine over cloud computing en virtualisatie.

About Cloud & Virtualization nr. 2  

Hét magazine over cloud computing en virtualisatie.

Advertisement