Page 1

15 anys oberts als nous talents i propostes innovadores de la creació audiovisual contemporània.

DOSSIER de Premsa


#electr貌nica #audiovisual #instal路lacions #projeccions #improvisaci贸 #art_sonor #interfer猫ncies


#índex #Directes David Machado i Hegel Pedroza (Directe / Instal·lació) Tuffo Veni Creator The Semiotics Sound Collective Fernando Lagreca Wunderkammer Tirsomati - caphretracker Miguel Parera Sonografías Pere Ginard & Riccardo Massari Spiritini Jorge Haro Bestialas Roskosmos aLive - Alberto Ramajo & Stretched Freeform Lanei D-Mode i Rip Da Puffin {Reves} Radios : David Soler+Rayo-60+Amsia Zeller! Live Ensemble Topogràfic

#Instal·lacions La Bèstia Hestia | Ana Parra i Nadia Velilla Alba Giménez Gil Yoliztli Villanueva Marañón Protopixel | Carles F. Julià, Daniel Gallardo, Sebastián Mealla i Mathieu Bosi Viscepatik | David Brey Vázquez i Ana Alonso Álvarez Alberto Bernal i Col·lectiu Alter Face DutcheAV | Gabriel Lora Gaitán HightechRupestre | Lucía Segurajáuregui Sánchez i Mónica Rikić Fusté Otrespaces Xavi Lloses #Tsonami Sonor Col·laboració amb el Festival Tsonami de Valparaíso amb intervencions sonores en podcast. #Xerrades i formacions Autodistribució: Llicències i Distribució. A càrrec de: Marc Pitarck (Kouloumek). Eines pràctiques per al finançament i producció de projectes i recursos per a la mobilitat artística. A càrrec de: Ana Urdaniz i Toni Subirà.

#VideoArt

Frontera: límit físic i les ressonàncies socials. A càrrec de: George Rivera i Jorge Eduardo Cañas López.

Col·laboració amb la 11a Bienal de Artes Mediales de Xile. Selecció de 10 obres del Concurs Internacional Juan Downey. Corporación Chilena de Video.

#Petits Creadors Sonors Dragonòfon: Treball dels infants del projecte SDIA del Convent de Sant Agusti amb Taller d’Escultura Sonora Bashet de la UB.


Waterdrops : Protopixel : Carles F. Julià | Daniel Gallardo | Sebastián Mealla |Mathieu Bosi Metamorfance : Viscepatik : David Brey Vázquez | Ana Alonso Álvarez Relectures : Alberto Bernal | Col·lectiu Alter Face

DIMECRES 3 DE JUNY Espai Capelles INAUGURACIÓ Instal·lacions Sonores i Interactives

DEL 3 AL 7 DE 18:00H A 21:00H

Original Soundtrack #OST_MEX : is3s : Gabriel Lora Gaitán CupCoder : HightechRupestre : Lucía Segurajáuregui Sánchez | Mónica Rikić Fusté Learning from Shelleystein : otrespaces : Amelia Vilaplana | Diego G. | Joana Rosa | Heura Posada Música aquàtica : Xavi Lloses

Mostra de VIDEOART de la Bienal de Artes Mediales de Chile Sala Calidoscopi 4

5 AL 7 DE JUNY DE 19.00H A 21.00H Obres més representatives de l’onzena edició de la Bienal de Artes Mediales (BAM) que representen tendències de la producció audiovisual d’avantguarda a Xile.

Passadís Calidoscopi Dragonòfon: Treball dels infants del projecte SDIA del Convent de Sant Agusti amb Taller d’Escultura Sonora Bashet de la UB.

DEL 5 AL 7 DE JUNY Projectes expositius interactius seleccionats i tutoritzats per MakerConvent amb la col·laboració de Daniel Gallardo (UPF)

DIJOUS 5 DE JUNY Passadís Calidoscopi #Tsonami Sonor

Logofonies : La Bèstia Hestia : Ana Parra | Nadia Velilla Oir el suelo : Alba Giménez Gil Los sonidos de las piedras : Yoliztli Villanueva Marañón en colaboració amb Hugo Corbí

Col·laboració amb el Festival Tsonami de Valparaíso amb intervencions sonores en podcast.

Espai Vestíbul De 19h a 21.30h La vuelta al piano de Thelonious Monk. Adivinaciones sobre un cuento del Sr. Denis Hegel Pedroza i David Machado


Espai Calidoscopi 1 17h - 19h Xerrada-Taller Autodistribució: Llicències i Distribució. A càrrec de: Marc Pitarck (Kouloumek) 19h - 20:30h Xerrada-Taller Eines pràctiques per al finançament i producció de projectes i recursos per a la mobilitat artística A càrrec de: Ana Urdaniz i Toni Subirà

cies socials - George Rivera i Jorge Eduardo Cañas López

21.15h Entretejiendo Sonidos con Lanei - Lanei

Sala Búnker

23.00h Midnight Cities - D-Mode i Rip Da Puffin

20.15h Caphretracker plays ‘El maestro de Osormort’ - Tirsomati

Sala Noble

23.00h nxAM - Miguel Parera

20.00h Long Forgotten Memories {Reves}

Sala Noble

21.00h ‘Radios’ - Rayo-60 + Amsia + David Soler

Sala Búnker

20.00h Sonografías - Miguel Aparicio

23.00 Zeller! Live

21.45h Noise análogo - Tuffo

Claustre

22.30h Veni Creator

20.45h Les ales del dimoni - Pere Ginard i Riccardo Massari Spiritini 22.45 a>v 2.0 - Jorge Haro

Sala Noble

Claustre

20.00h Petjades de mobilitat: registre, interculturalitat i caos - The Semiotic Sound Collective

21.15h Bestialas (Io Casino i Mireia Tejero)

21.00h Childhood is all we have Fernando Lagreca 22.00 Wunderkammer - Enrique Doza i Xavier Riembau DIVENDRES 6 de JUNY Espai Calidoscopi 1 18.00h Xerrada Frontera: límit físic i les ressonàn-

22.00h Run run - Roskosmos (Guillermo Mugular Trüg i Björt Rúnarsdóttir)

DISSABTE 7 DE JUNY Sala Búnker 20.00h aLive - Alberto Ramajo & Stretched Freeform

22.00h Ensemble Topogràfic (Carlos Martorell, Anna Hierro i Andreu Garcia)

ALTRES ESPAIS! DIMARTS 2 DE JUNY Vestíbul Pl. Universitat TMB 19h CupCoder : HightechRupestre : Lucía Segurajáuregui Sánchez | Mónica Rikić Fusté DiegoArmando Dj : sessió experimental


#electrònica #audiovisual #projeccions #improvisació #art_sonor #interferències #música


David Machado: antropòleg, compositor i cantant d’origen colombià. Amb una llarga experiència en la producció musical des de 1991 ofereix un viatge per diferents universos sonors que no deixa indiferent a l’espectador.

La vuelta al piano de Thelonious Monk. Adivinaciones sobre un cuento del Sr. Denis Hegel Pedroza i David Machado

La vuelta al piano de Thelonious Monk. Adivinaciones sobre un cuento del Sr. Denis Hegel Pedroza i David Machado

Any 2014, cent anys del natalici del poeta del Cronopi, Rayuela i de la Volta al dia en 80 mons. En un d’aquests mons, el viatger ens deixa llegir una crònica singular: El retorn al piano de Thelonious Monk, on Julio Cortázar fa ressonar tota la vitalitat del jazz. En aquest vers i en aquest piano, hi ha la poètica amb que volem traçar el radi que dóna la volta al paisatge sonor relatat. En el conte acústic, la presència de l’Ós, la música girant, el frenesí de Ginebra per una primavera que encara no esclata. Tot empès pel relat que el Sr. Denis ha bolcat com un plàcid discurs per l’amor a la música. És el moment d’un exuberant Blue Monk i les tres ombres com espigues, la nit en que cal viure per concloure que “...Hi ha Thelonious capità, hi ha rumb per una estona’. Volem fer del públic un heterònim de l’Ós; que donin la volta al piano i provin el vertigen d’una tecla

Año 2014, cien años del natalicio del poeta del cronopio, Rayuela y de la Vuelta al día en 80 mundos. En uno de estos mundos, el viajero nos deja leer una crónica singular: La vuelta al piano de Thelonious Monk, donde Julio Cortázar hace resonar toda la vitalidad del jazz. En este verso y en este piano, está la poética con que queremos trazar el radio que da la vuelta al paisaje sonoro relatado. En el cuento acústico, la presencia del Oso, la música girando, el frenesí de Ginebra para una primavera que aún no estalla. Todo empujado por el relato que el Sr. Denis ha volcado como un apacible discurso por el amor a la música. Es el momento de un exuberante Blue Monk y las tres sombras como espigas, la noche en que hay que vivir para concluir que “... Hay Thelonious capitán, hay rumbo por un rato ‘. Queremos hacer del público un heterónimo del Oso; que den la vuelta al piano y prueben el vértigo de una tecla.

Hegel Pedroza: compositor i guitarrista mexicà amb una llarga trajectòria com a música en diferents àmbits: orquestra, videodansa, etc ... Les seves últimes creacions giren entorn de l’art sonor. David Machado: antropólogo, compositor y cantante de orígen colombiano. Con una larga experiencia en la producción musical des de 1991 ofrece un viaje por distintos universos sonoros que no deja indiferente al espectador. Hegel Pedroza: compositor y guitarrista mexicano con una larga trayectoria como músico en distintos ámbitos: orquesta, videodanza, etc… Sus últimas creaciones giran entorno al arte sonoro.

hegelpedroza.com Video


Federico Monti (Argentina, 1973): artista sonor i audiovisual, amb seu a Barcelona treballa amb freqüències baixes, enregistraments de camp, l’experimentació amb sons digitals caracteritzats per un ambient musical i l’experimentació. Els seus treballs han estat publicats per Homophoni i Koyuki entre d’altres. Noise análogo-Tuffo Concert audiovisual de música experimental basat en oscil·ladors i efectes.

Noise análogo-Tuffo Concierto audio-visual de musica experimental basado en osciladores y efectos.

TUFFO és el nou projecte NOISE- ANALÒGIC del músic electrònic FEDERICO MONTI. Cansat del computer music, Monti ens presenta el seu projecte noise anàleg. Oscil·ladors, samplers, efectes i visuals, generen un caos controlat, d’improvisació, que condueix a una forta intensitat sonora.

TUFFO es el nuevo proyecto NOISE-ANALÓGICO del músico electrónico Federico Monti. Cansado del computer music, Monti nos presenta su propio proyecto análogo. Osciladores, samplers, efectos y visuales generan un caos controlado de improvisación, que conduce a una fuerte intensidad sonora.

Federico Monti (Argentina, 1973): artista sonoro y audiovisual, con sede en Barcelona trabaja con frecuencias bajas, grabaciones de campo, la experimentación con sonidos digitales caracterizados por un ambiente musical y la experimentación. Sus trabajos han sido publicados por Homophones y Koyuki entre otros.

www.tuffo.es


†Veni Creator† : després d’anys darrera de projectes electrònics com Rekord Your Fucking Name i SANTOSGONZALEZ, ara decideix donar un altre pas: †Veni Creator†.

Veni Creator Dark electrónica

Veni Creator Dark electrónica

Música i imatges s’enllacen per a transportar a l’espectador a ‘un estar amb si mateix’, a un altre costat de la realitat no sempre lluminosa, a una atmósfera densa, a vegades freda i espiritual.

Música e imágenes se enlazan para llevar al espectador a “un estar consigo mismo”, a otro lado de una realidad no siempre luminosa, a una atmosfera densa, a veces fria y espiritual.

†Veni Creator† : tras años en la música electrónica como miembro de REKORD YOUR FUCKING NAME Y SANTOSGONZALEZ, ahora decide dar otro paso, †Veni Creator†.

soundcloud.com/veni-creator


guitarrista i compositor de bandes de krautrock, spoken word i noise. PALOMA SÁNCHEZ artista visual la seva carrera artística es desenvolupa en la realització de peces videogràfiques, instal•lacions audiovisuals i directes.

Petjades de mobilitat: registre, interculturalitat i caos - The Semiotics Sound Collective George Rivera (DoKtor Tzonik), Jorge Eduardo Cañas López (Art-Mirall), Antonio Clavijo Victori (Primo Gabbiano), Paloma Sanchez Victori (Visual-Pal). Espectacle d’art sonor del soroll escoltat en la frontera juntament amb els sons dels immigrants, del límit físic i de les ressonàncies socials. Es tracta d’una actuació sobre la semiòtica de la frontera amb els sons realitzats per un grup d’artistes i acadèmics coneguts com EL COLECTIVO SEMIÓTICA DE SONIDO. El seu resultat presenta sorolls fronterers, reunits en enregistraments de camp de sons que s’escolten en rius, buits geogràfics i parets interiors que separen persones i societats, per així, construir un paisatge de la mobilitat. L’actuació consisteix en l’electrònica, vídeo, so i poètica que es troben en els seus tres països respectius (EUA, Espanya, Mèxic). Espectáculo de arte sonoro del ruido escuchado en la frontera junto con los sonidos de los inmigrantes, del límite físico y de las resonancias sociales. Se trata de una actuación sobre la semió-

tica de la frontera con los sonidos realizados por un grupo de artistas y académicos conocidos como THE SEMIOTICS SOUND COLLECTIVE. Su resultado presenta ruidos fronterizos, reunidos en grabaciones de campo de sonidos que se escuchan en ríos, lagunas geográficos y paredes interiores que separan personas y sociedades, para así construir un paisaje de la movilidad. La actuación consiste en la electrónica, vídeo, sonido y poética que se encuentran en sus tres respectivos países (EEUU, España, México). DR. RIVERA va obtenir el seu doctorat a la Universitat Estatal de Nova York, on va estudiar Sociologia de l’Art. Actualment és professor a la Universitat de Colorado a Boulder, on ensenya l’art sonor. JORGE EDUARDO CAÑAS es va graduar en arts visuals, Diploma Doctorat Estudis Avançats en Planificació Urbana i Regional (UPC) i és candidat a doctor en Antropologia Social i Cultural (UB). PRIMO GABIANO és Llicenciat en Història (UB), músic i artista visual. Ha estat el

El Dr. Rivera obtuvo su doctorado en la Universidad Estatal de Nueva York, donde estudió Sociología del Arte. Actualmente es profesoren la Universidad de Colorado en Boulder, donde enseña el arte sonoro. JORGE EDUARDO CAÑAS se graduó en artes visuales, Diploma Doctorado Estudios Avanzados en Planificación Urbana y Regional (UPC) y es candidato a doctor en Antropología Social y Cultural (UB). PRIMO GABBIANO es Licenciado en Historia (UB), músico y artista visual. Ha sido el guitarrista y compositor de bandas de krautrock, spoken word y noise. PALOMA SÁNCHEZ artista visual su carrera artística se desarrolla en la realización de piezas videográficas, instalaciones audiovisuales y directos como VJ.

+Info del Col·lectiu per escoltar: primogabbiano.bandcamp.com


Childhood is all we have - Fernando Lagreca Fernando Lagreca és un tipus sense adulterar, sincer, obert... la seva música també. Any rere any aquest uruguaià de cor que resideix en una ciutat urbanita com Barcelona -des de 2002- ha sabut plasmar disc a disc, el seu amor pels sons electrònics plens de naturalitat. El seu nou treball “Childhood Is All We Have”, que significa la seva posada de llarg amb el segell Irregular, no anava a ser menys, sinó més. Compon alhora que investiga. La seva paleta és tan àmplia com seductora. Es llepa jugant amb lluminositats sintètiques i fresques de neo-pop o retro-disc. Procura que cada cançó sigui un viatge de sensacions. Aquest disc està atapeït d’elles. És un consell de savi que et submergeixis durant el temps que necessitis en cançons com “Swimm Love Paradise”, “stood by the Gate at the Foot of a Garden” o “Dream and Go”. Costa despertar, estàs avisat. Sembla que a casiotones, sintes, amplis i guitarres com en la pel·lícula “El secret de la piràmide” (“Young Sherlock Holmes”, 1985) els creixen potetes, mans, orelles i somriures i es posen a tocar encantats. Ball ocasional en talls com “Driving Myself Alone”, synth wave adormida a “Wonkyvideo”

o IDM alquimista a “Introspective Space” són també ingredients d’aquest menú sense rebuig! No li importaria tenir a tots els seus trastos parpellejant, qualsevol dels instruments que posseeix i toca, són com una colla de petits amics que van amb ell a qualsevol lloc. Defensor a ultrança dels directes on no siguin únicament botons que palpi. Sí cordes, micros.

Fernando Lagreca es un tipo sin adulterar, sincero, abierto… su música también. Año tras año este uruguayo de corazón que reside en una ciudad urbanita como Barcelona –desde 2002- ha sabido plasmar disco a disco, su amor por los sonidos electrónicos llenos de naturalidad. Su nuevo trabajo “Childhood Is All We Have”, que significa su puesta de largo con el sello Irregular, no iba a ser menos, sino más. Compone a la vez que investiga. Su paleta es tan amplia como seductora. Se relame jugueteando con luminosidades sintéticas y frescas de neo-pop o retro-disco. Procura que cada canción sea un viaje

de sensaciones. Este disco está atiborrado de ellas. Es un consejo de sabio que te sumerjas durante el tiempo que necesites en canciones como “Swimm Love Paradise”, “Stood by the Gate at the Foot of a Garden” o “Dream and Go”. Cuesta despertarse, estás avisado. Parece que a casiotones, sintes, amplis y guitarras como en la película “El secreto de la pirámide” (“Young Sherlock Holmes”, 1985) les crecen patitas, manos, orejas y sonrisas y se ponen a tocar encantados. Baile ocasional en cortes como “Driving Myself Alone”, synth wave adormecida en “Wonkyvideo” o IDM alquimista en “Introspective Space” son también ingredientes de este menú sin desperdicio! A Fernando no le importaría tener a todos sus cacharritos con los ojos pestañeando, cualquiera de los instrumentos que posee y toca, son como una pandilla de pequeños amigos que van con él a cualquier parte. Defensor a ultranza de los directos donde no sean únicamente botones lo que se palpe. Sí cuerdas, micros.

fernandolagreca.com


Enrique Doza és artista gràfic,músic, activista, reponsable de Tienda Derecha, TD Papeles i TNT. Ha estat membre de bandes com Perro Roboto a la seva Veneçuela natal o Las Burning Ladillas ja afincat a Barcelona i que ara continua el seu projecte musical personal i intransferible sota el nom de Doza Electrorgan. Wunderkammer - Enrique Doza i Xavier Riembau

Wunderkammer - Enrique Doza y Xavier Riembau

Ja fa uns cinc anys van engegar sota el caliu del Gusto aka Switch unes improvisacions a pedals i discos on la fressa de l’electricitat del Rock & Roll es barrejava amb els ancestres de les músiques més primitives dels racons més insospitats del planeta terra i l’espai exterior. Una col.lisió de ritmes on l’abstracció i la repetició són el menú per trencar les barreres entre gèneres. Buscant tant la profunditat com la diversió!

Hace unos cinco años pusieron en marcha bajo el calor del Gusto aka Switch unas improvisaciones a pedales y discos donde el ruido de la electricidad del Rock & Roll se mezclaba con los ancestros de las músicas más primitivas de los rincones más insospechados del planeta tierra y el espacio exterior. Una colisión de ritmos donde la abstracción y la repetición son el menú para romper las barreras entre géneros. Buscando tanto la profundidad como la diversión!

Xavier Riembau és dj sota el nom de Diego Armando, una quarta part del segell Bankrobber, reponsable de les Bankrobber Dub Sessions i les 13th Floor Elevators i un grapat d’accions més vinculades a la música i els discos que l’han portat al Sónar i a gairebé totes les cabines de la Ciutat Comtal. Enrique Doza es artista gráfico, músico, activista, reponsable de Tienda Derecha, TD Papeles y TNT. Ha sido miembro de bandas como Perro Roboto a su Venezuela natal o Las Burning Ladillas ya afincado en Barcelona y que ahora continúa su proyecto musical personal e intransferible bajo el nombre de Mendoza Electrorgan. Xavier Riembau es dj bajo el nombre de Diego Armando, una cuarta parte del sello Bankrobber, reponsable de las Bankrobber Dub Sessions y 13th Floor Elevators y un puñado de acciones más vinculadas a la música y los discos que le han llevado al Sónar y en casi todas las cabinas de la Ciudad Condal.

dozaelectronicaengeneral.bandcamp.com www.mixcloud.com/DiegoArmando


Caphretracker plays ‘El maestro de Osormort’ - Tirsomati interactiu facetracking acció musical sinestesia. Tirso Trive Liarte + artista convidat

Caphretracker plays ‘El maestro de Osormort’ - Tirsomati interactivo facetracking acción musical sinestesia. Tirso Trive Liarte + artista invitado

El figurant Tirsomati, interessat en tècniques de realitat augmentada, voldria mostrar el seu app de facetracking que ha anat desenvolupat el 2014 en Mediaestruch de Sabadell. La idea és que el seu prototip ‘caphretracker’ es faci servir com a instrument visual que instiga i fa millorar el músic improvisador o performer que l’utilitza. Arribat a aquest punt, l’autor posa en dubte l’efectivitat de l’instrument. Caphretracker és un esquelet amb ànima, és un prototip de fum sense mercat, fill d’una bombolla, manufacturada en una fàbrica de creació i en la seva bellesa resideix el dilema de les flautes.

El figurante Tirsomati, interesado en técnicas de realidad aumentada, quisiera mostrar su app de facetracking que ha ido desarrollado en 2014 en Mediaestruch de Sabadell. La idea es que su prototipo ‘caphretracker’ se utilize como instrumento visual que instiga y hace mejorar al músico improvisador o performer que lo utiliza. Llegado a este punto, el autor pone en tela de juicio la efectividad del instrumento. Caphretracker es un esqueleto con alma es un prototipo de humo sin mercado, hijo de una burbuja, manufacturada en una fábrica de creación y en su belleza reside el dilema de las flautas.

Versió de caphretracker amb contingut visual basat en rostres de pintures romàniques de ‘El mestre d’Osormort’.

Tirso Orive Liarte, Barcelona 1974. Llicenciat en Belles Arts, el seu treball està vinculat a disciplines performàtiques, plàstiques i sonores en formacions com a màrtir i DuoCaphre. Ha participat en diversos programes de residència artística i en diversos festivals internacionals com LEM. A L’Estruch de Sabadell desenvolupa el prototip interactiu Caphretracker de formació inestable, que neix del somni de crear una música visual a temps real. Tirso Orive Liarte, Barcelona 1974. Licenciado en Bellas Artes, su trabajo está vinculado a disciplinas performáticas, plásticas y sonoras en formaciones como MarTir y DuoCaphre. Ha participado en diversos programas de residencia artística y en diversos festivales internacionales como LEM. En L’Estruch de Sabadell desarrolla el prototipo interactivo Caphretracker de formación inestable, que nace del sueño de crear una música visual a tiempo real.

Versión de caphretracker con contenido visual basado en rostros de pinturas románicas de ‘El maestro de Osormort’. www.duocaphre.com/astro soundcloud.com/duocaphre/pais-moderno


Miguel Parera: creador/ organitzador de sons i Psicòleg. Estèticament, el seu principal interès és l’exploració dels límits de l’ego: Fins a quin punt el compositor pot deixar la seva obra lliure, mitjançant procesos algorismics o aleatoris? nxAM - Miguel Parera De la Ràdio d’Amplitud Modulada al cos mitjançant la Psique.

nxAM - Miguel Parera De la Radio de Amplitud Modulada al Cuerpo mediante la Psique

La conciència crea patrons del caos. Ordena la realitat per poder viure. Els meus algorismes extreuen informació dels sorolls de les ones de ràdio AM i els transformen, creen patrons, melodies, figures de colors... Estructures que vaig model·lant, alterant el codi (livecoding), improvisant un viatge físic cap a la conciència.

La conciencia crea patrones del caos. Ordenar la realidad para poder vivir. Mis algoritmos extraen información de los ruidos de las ondas de radio AM y los transforman, crean patrones, melodías, figuras de colores ... Estructuras que modelo instalando, alterando el código (livecoding), improvisando un viaje físico hacia la conciencia.

Ell creu en el so com a mitjà per a trascendir l’experiència. Explora la relació entre composició/programació i improvisació mitjançant livecoding. Miguel Parera: creador / organizador de sonidos y Psicólogo. Estéticamente, su principal interés es la exploración de los límites del ego: ¿Hasta qué punto el compositor puede dejar su obra libre, mediante procesos algorítmicos o aleatorios? Él cree en el sonido como medio para trascender la experiencia. Explora la relación entre composición / programación e improvisación mediante livecoding.

www.musicnumbers.es


Sonografias Miguel Aparicio

Sonografías Miguel Aparicio

Les accions d’escriptura i dibuix amb pintura conductiva de grafit són els disparadors dels objectes sonors creats per a aquest fi. Ja que la pintura és resistiva al llarg de la longitud del traç és possible escalar els senyals que es generen en les accions d’escriure i dibuixar i relacionar els sons amb aquesta escriptura i aquest dibuix com una relació del so amb elements no sonors.

Las acciones de escritura y dibujo con pintura conductiva de grafito son los disparadores de los objetos sonoros creados para ese fin. Ya que la pintura es resistiva a lo largo de la longitud del trazo es posible escalar las señales que se generan en las acciones de escribir y dibujar y relacionar los sonidos con esa escritura y ese dibujo como una relación del sonido con elementos no sonoros.

Mitjançant arduino i pure data les accions d’escriure i dibuixar es transformen en sons. La posada en escena consisteix en una taula de treball en què s’escriu, dibuixa o s’activen discos giratoris, una càmera de vídeo que recull la taula des d’un punt de vista elevat i un projector de vídeo que permetrà al públic veure el que passa sobre la taula de treball.

Miguel Aparicio: artista de gran trajectòria en el camp audiovisual i en el cinema experimental. Els seus treballs s’han exposat al Musac de Leon, Artium, Arteleku, Festival de Cinema de Sitges, Festival de Cinema espanyol de Màlaga, Premi Arts Audiovisuals Injuve, Museu Carmen Thyssen Màlaga, Canal +, entre d’altres. Des de fa temps experimenta amb el grafit com a material constructiu en aquesta proposta de so experimental. Miguel Aparicio: artista de gran trayectoria en el campo audiovisual y en el cine experimental. Sus trabajos se han expuesto en el Musac de Leon, Artium, Arteleku, Festival de Cinema de Sitges, Festival de Cine español de Málaga, Premio Artes Audiovisuales Injuve, Museo Carmen Thyssen Málaga, Canal+, entre otros. Desde hace tiempo experimenta con el grafito como material constructivo en esta propuesta de sonido experimental.

A través de arduino y pure data las acciones de escribir y dibujar se transforman en sonidos. La puesta en escena consiste en una mesa de trabajo en la que se escribe, dibuja o se activan discos giratorios, una cámara de video que recoge la mesa desde un punto de vista elevado y un proyector de video que permitirá al público ver lo que ocurre sobre la mesa de trabajo.

Video del projecte


ampli recorregut li ha permès construir una àmplia gamma de composicions, tant acústiques com electròniques, que exploren des de l’Ambient fins al Clàssic, passant per la cançó pop i el so-scape.

Les ales del dimoni Pere Ginard i Riccardo Massari Fastamagoria, Cinema Impressionista, Simfonia Mística Les Ales del Dimoni vol ser una reflexió sobre la vida, la mort, la resurrecció i els seus accidents. L’acció genèrica que fa avançar conceptualment la peça és la metamorfosi d’una papallona, mostrada aquesta de forma lenta, alterada i subjectiva. També abstracta. Però també bella i al·lucinada. Les Ales del Dimoni serà una fantasmagoria. Serà un film impressionista. Serà una simfonia mística. O no serà res.

mente la pieza es la metamorfosis de una mariposa, mostrada esta de forma lenta, alterada y subjetiva. También abstracta. Pero también bella y alucinada. Las Alas del Demonio será una fantasmagoría. Será un film impresionista. Será una sinfonía mística. O no será nada. Pere Ginard és il·lustrador, cineasta i cofundador de la microfactoria creativa Laboratorium.

Les ales del dimoni Pere Ginard i Riccardo Massari Fastamagoría, Cine Impresionista, Sinfonía Mística

El seu treball es basa en l’exploració del moviment perpetu i la creació melancòlica de fantasmagories mudes amb autòmats, així com de coses de vegades inacabades que giren cap al sol. Des de fa alguns anys desenvolupa una intensa activitat docent que l’ha portat a centres com La Casa Encendida, Arteleku, CCCB o el National Film Institute de Nigèria.

Las Alas del Demonio quiere ser una reflexión sobre la vida, la muerte, la resurrección y sus accidentes. La acción genérica que hace avanzar conceptual-

Riccardo Massari Spiritini és músic, compositor, productor, poeta i curador. Té una extensa formació artística a Itàlia i Holanda, on es llicencia en Música i Sonologia. El seu

Pere Ginard es ilustrador, cineasta y cofundador de la microfactoría creativa Laboratorium. Su trabajo se basa en la exploración del movimiento perpetuo y la creación melancólica de fantasmagorías mudas con autómatas, así como de cosas a veces inacabadas que giran hacia el sol. Desde hace algunos años desarrolla una intensa actividad docente que le ha llevado a centros como La Casa Encendida, Arteleku, CCCB o el National Film Institute de Nigeria. Riccardo Massari Spiritini es músico, compositor, productor, poeta y curador. Tiene una extensa formación artística en Italia y Holanda, donde se licencia en Música y Sonología. Su amplio recorrido le ha permitido construir una amplia gama de composiciones, tanto acústicas como electrónicas, que exploran desde el Ambient hasta el Clásico, pasando por la canción pop y el pasaje sonoro.

www.pereginard.com www.laboratorium.cat


y centros culturales de Argentina, Uruguay, Chile, Colombia, México, España, Alemania, Holanda, Polonia, República Checa y Finlandia.

a>v 2.0 Jorge Haro

a>v 2.0

a>v 2.0, en el seu format concert audiovisual, és una obra que integra so i imatge des d’una perspectiva sinestèsica. Les peces d’àudio- electrònica experimental produïda amb peces de maquinari, diferent tipus de programari i llenguatges de programació formen part de dues edicions discogràfiques, a>v ( 2012 ) ja a>v 2.0 | online ep ( 2014 ), publicades pel segell Epsa Music i disponibles en iTunes, Amazon, Spotify, etc. Les imatges, produïdes per ordinador en temps real, s’integren a l’àudio a partir de la idea d’escolta expandida, la visualització del so, i els processos de transformació de dades. Des del punt de vista estètic es destaca la geometria, la utilització de sistemes de partícules i l’alternança de composicions en 2 i 3D. a>v 2.0 té una posta de llums basada en la utilització d’un sistema de leds en sincronia amb la imatge i el so. Aquesta obra, en procés de transformació permanent, ha estat presentada, en les seves diferents versions, des de l’any 2009 en sales, museus, festivals i centres culturals d’Argentina, Uruguai, Xile, Colòmbia, Mèxic, Espanya, Alemanya, Holanda, Polònia, República Txeca i Finlàndia.

a>v 2.0, en su formato concierto audiovisual, es una obra que integra sonido e imagen desde una perspectiva sinestésica. Las piezas de audio -electrónica experimental producida con piezas de hardware, distinto tipo de software y lenguajes de programación- forman parte de dos ediciones discográficas, a>v (2012) y a>v 2.0 | online ep (2014), publicadas por el sello Epsa Music y disponibles en iTunes, Amazon, Spotify, etc. Las imágenes, producidas por ordenador en tiempo real, se integran al audio a partir de la idea de escucha expandida, la visualización del sonido y los procesos de transformación de datos. Desde el punto de vista estético se destaca la geometría, la utilización de sistemas de partículas y la alternancia de composiciones en 2 y 3D. a>v 2.0 tiene una puesta de luces basada en la utilización de un sistema de leds en sincronía con la imagen y el sonido. Esta obra, en proceso de transformación permanente, ha sido presentada, en sus distintas versiones, desde el año 2009 en salas, museos, festivales

Jorge Haro

Jorge Haro: artista sonor i audiovisual. Investiga en el camp de la música experimental, peces audiovisuals, instal·lacions i exposicions. Treballa els aspectes estètics i científics del so i les vibracions, amb particular interès en l’escolta expandida, la visualització del so, les relacions audiovisuals i els processos de transformació de dades.

Jorge Haro : artista sonoro y audiovisual. Investiga en el campo de la música experimental, piezas audiovisuales, instalaciones y exposiciones. Trabaja los aspectos estéticos y científicos del sonido y las vibraciones, con particular interés en la escucha expandida, la visualización del sonido, las relaciones audiovisuales y los procesos de transformación de datos.

jorgeharo.com.ar


sa, Itàlia, Còrsega, Sardenya, Argentina, Portugal, EUA i l’Índia.

Bestialas (Io Casino i Mireia Tejero) Loop Music , Improvisació, DONES!, Electrònica. “Bestialas” és el projecte sonor d’improvisació lliure, creadora de paisatges plens de cromatisme harmònic i sense cap mena de prejudicis vers als gèneres musicals. Bestials, enèrgiques i sorprenents. Les Bestialas presenten un show a duo amb sorpreses sorprenents. Electrònica amb saxo i veu. Cada experiència és única! Bestialas (Io Casino y Mireia Tejero) Loop Music, Improvisación, MUJERES!, Electrónica. “Bestialas” es el proyecto sonoro de: Improvisación libre, creadora de paisajes llenos de cromatismo armónico y sin ningún tipo de prejuicios hacia los géneros musicales.

Bestiales, enérgicas y sorprendentes. Las Bestialas presentan un show a dúo con sorpresas sorprendentes. Electrónica con saxo y voz. ¡Cada experiencia es única!

Mireia Tejero, saxofonista, compositora i performer, és impulsora de diferents formacions multidisciplinars que emfatitzen el paper creatiu de la dona. Compositora habitual de la companyia de dansa Sol Picó. Creadora de la companyia de música-espectacle Les Reines. Ha liderat bandes de dones com Las Gambas o La Orquesta de Tacón i Alius, aquest últim un referent nacional de la música de culte. Io Casino, experimentadora del so, creadora visual i autora de text. Aquesta dona dels Pirineus des de finals dels 80 ha desenvolupat un llarg treball d’experimentació creativa, visual i sonora. Ha publicat 13 àlbums en solitari, 2 amb DEDO, diverses compilacions en viu i internacionals. Tota la seva obra és autogestionada. Els darrers 21 anys ha interpretat la seva música a França, Polònia, Alemanya, Hongria, Suïs-

Mireia Tejero, saxofonista, compositora y performer, es impulsora de diferentes formaciones multidisciplinares que enfatizan el papel creativo de la mujer. Compositora habitual de la compañía de danza Sol Picó. Creadora de la compañía de música-espectáculo Las Reinas. Ha liderado bandas de mujeres como Las Gambas o La Orquesta de Tacón y Alius, este último un referente nacional de la música de culto. Io Casino, experimentadora del sonido, creadora visual y autora de texto. Esta mujer de los Pirineos desde finales de los 80 ha desarrollado un largo trabajo de experimentación creativa, visual y sonora. Ha publicado 13 álbumes en solitario, 2 con DEDO, varias compilaciones en vivo e internacionales. Toda su obra es autogestionada. Los últimos 21 años ha interpretado su música en Francia, Polonia, Alemania, Hungría, Suiza, Italia, Córcega, Cerdeña, Argentina, Portugal, EEUU y la India.

www.mireiatejero.com iocasino.net www.facebook.com/bestialas


Gum: ha participat en grups de música com ACUM, YUXTAPOSE, AUDIODASPOLY, GUM, DUB Corao, STA, overdrive Odissey amb els quals ha gravat diversos discos per a segells internacionals i desenvolupat diversos projectes.

Run run - Roskosmos (Guillermo Mugular Trüg i Björt Rúnarsdóttir)

Run run - Roskosmos (Guillermo Mugular Trüg y Björt Rúnarsdóttir)

Concert presentació del primer disc del grup.

Concierto presentación del primer disco del grupo.

Roskosmos és un duet format a Barcelona a finals de l’any 2012 per Gum en màquines de ritme i sintetitzadors i Björt en violoncel, el seu so es caracteritza per la barreja de textures electroacústiques del violoncel amb ritmes de base electrònica i sintetitzadors, creant una atmosfera hipnòtica i espacial de vegades amb un cert groove.

Roskosmos es un dúo formado en Barcelona a finales del año 2012 por Gum en máquinas de ritmo y sintetizadores y Björt en cello, su sonido se caracteriza por la mezcla de texturas electroacústicas del cello con ritmos de base electrónica y sintetizadores, creando una atmósfera hipnótica y espacial a veces con cierto groove.

Bjort: ha participat i col·laborat en projectes electroacústics, improvisació, música experimental, dansa i teatre que l’ha portat a tocar per tota Espanya, França, Alemanya, Bulgària, Xina i Tunísia entre d’altres. Des de l’any 2008 és col·laboradora habitual del músic Miguel Marín en el seu projecte electroacústic “Arbre”. Gum: ha participado en grupos de música como ACUM, YUXTAPOSE, AUDIODASPOLY, GUM, DUB CORAO, STA, OVERDRIVE ODISSEY con los cuales ha grabado varios discos para sellos internacionales y desarrollado varios proyectos. Bjort: ha participado en proyectos electroacústicos, improvisación, música experimental, danza y teatro que le ha llevado a tocar por toda España, Francia, Alemania, Búlgaria, China y Túnez entre otros. Desde el año 2008 es colaboradora habitual del músico Miguel Marín en su proyecto electroacústico “Arbol”.

soundcloud.com/roskosmos


aLive Alberto Ramajo & Stretched Freeform Paisatge sonor, pintura lumínica. Els rastres visuals i sonors, l’arquitectura, deixalles, olors i sorolls; el ritme, els habitants i els seus entramats socials, els seus desplaçaments i els seus cercles de deriva a les ciutats, són característiques condicionades directament per la situació geogràfica, economia i història de les urbs. Prenent aquesta reflexió com a línia conceptual del treball i utilitzant el peculiar desenvolupament audiovisual que treballem, proposem: una experiència audiovisual que reflecteix un entorn i les seves singularitats a través dels efectes visuals i sonors que de manera casualnatural succeeixen al nostre voltant constantment. Un recorregut que comença a l’ombra i acaba a la llum, que travessa formes, arquitectures, colors, moviments i paisatges visuals i sonors extrets d’un lloc donat. Un recorregut cap a l’abstracció de les formes que ens envolten i que, en el seu desenvolu-

pament, ens porta més enllà del purament formal per traslladar-nos cap altre univers simbòlic, sostenint un diàleg entre el visible, l’ocult i el lluminós. El principal interès d’aquest projecte és el de descontextualitzar i estimular la imaginació i els sentits de l’espectador per transportar-lo, bé a llocs imaginaris, bé a aquells altres que es troben en la mateixa memòria i han quedat congelats en el temps. Tot el conjunt pretén crear una atmosfera hipnòtica i subtil que ens porti a una/es reflexió/ns en què el contingut sigui la interacció amb l’entorn i els seus habitants. aLive Alberto Ramajo & Stretched Freeform Paisaje sonoro, pintura lumínica. Los rastros visuales y sonoros, la arquitectura, desechos, olores y ruidos; el ritmo, los habitantes y sus entramados sociales, sus desplazamientos y sus círculos de deriva en las ciudades, son características condicionadas directa-

mente por la situación geográfica, economía e historia de las urbes. Tomando esta reflexión como línea conceptual del trabajo y utilizando el peculiar desarrollo audiovisual que trabajamos, proponemos: una experiencia audiovisual que refleja un entorno y sus singularidades a través de los efectos visuales y sonoros que de manera casual-natural suceden a nuestro alrededor constantemente. Un recorrido que comienza en la sombra y termina en la luz, que atraviesa formas, arquitecturas, colores, movimientos y paisajes visuales y sonoros extraídos de un lugar dado. Un recorrido hacia la abstracción de las formas que nos rodean y que, en su desarrollo, nos lleva más allá de lo puramente formal para trasladarnos hacia otro universo simbólico, sosteniendo un diálogo entre lo visible, lo oculto y lo luminoso. El principal interés de este proyecto es el de descontextualizar y estimular la imaginación y los sentidos del espectador para transportarlo, bien a lugares imaginarios, bien a aquellos otros que se encuentran en la propia memoria y han quedado congelados en el tiempo. Todo el conjunto pretende crear una atmósfera hipnótica y sutil que nos lleve a una/s reflexión/es en la que el contenido sea la interacción del entorno y sus habitantes.

cargocollective.com/albertoramajo/aLive


Entretejiendo Sonidos con Lanei Lanei Improvisació, simplicitat i DIY

Entretejiendo Sonidos con Lanei Lanei Improvisació, simplicitat i DIY

Lanei és la col·laboració entre els solistes Sustainer i Ghost and Tape, també coneguts com Àlex Alarcon y Heine Christensen. Els dos es van connectar la tardor del 2012, compartint la seva passió pels pedals d’efectes exòtics, i aquest va ser el punt de partida de les seves sessions. El so de Lanei comença amb la trobada de dos guitarristes amb ments afins, que exploren melodies tonals i textures sonores. Improvisant amb loopers, efectes, objectes amplificats i grabacions de camp, es creen paisatges sonors de caràcter electroacústic i ambiental, rics en capes, sense l’utilització de l’ordinador.

Lanei es la colaboración entre los solistas Sustainer y Ghost and Tape, también conocidos como Alex Alarcon y Heine Christensen. Los dos se conectaron en otoño de 2012, compartiendo su pasión por pedales de efectos exóticos, y ese fue el punto de partida de sus sesiones. El sonido de Lanei comienza con el encuentro de dos guitarristas con mentes afines, que exploran melodías tonales y texturas sonoras. Improvisando con loopers, efectos, objetos amplificados y grabaciones de campo, se crean paisajes sonoros de carácter electroacústico y ambiental, ricos en capas, sin la utilización del ordenador.

soundcloud.com/lanei-music lanei.wordpress.com


ambientación pseudofigurativa con cierto glitch. Un ritmo evolucionado del pop visual oscuro a un minimalismo no tradicional. Se proyectarán imágenes capturadas de películas como Blade Runner o Metropolis con su propio toque personal.

Midnight Cities D-Mode i Rip Da Puffin Live set d´electrònica personal i underground. idm, electro, sons analògics i atmosfèrics. Edgar Boada sota el pseudònim D-Mode, el seu projecte més personal i underground, tancarà el dissabte de la 9ª Mostra Sonora amb la presentació del seu àlbum debut “Dark Cities”. Serà un set basat en la combinació de melodies fosques i futuristes on progressivament s’aniran afegint ritmes densos i complexos carregats de sons analògics i efectes. L’àlbum Dark Cities és un treball inspirat en les grans ciutats amb la seva la decadència i bellesa estructural. Música electrònica motivada pels paisatges artificials que ha creat l’ésser humà i que forma part de la nostra memòria visual. Eloi Costilludo amb pseudònim Rip Da Puffin s’encarregarà dels visuals, els quals es caracteritzen per ser d’una ambientació pseudofigurativa amb cert

glitch. Un ritme evolucionat del pop visual obscur a un minimalisme no tradicional. Es projectaran imatges capturades de pel·lícules com Blade Runner o Metropolis amb el seu propi toc personal.

Edgar Boada bajo el seudónimo DMode, su proyecto más personal y underground, cerrará el sábado de la 9 ª Muestra Sonora con la presentación de su álbum debut “Dark Cities”. Será un set basado en la combinación de melodías oscuras y futuristas donde progresivamente irán añadiendo ritmos densos y complejos cargados de sonidos analógicos y efectos. El álbum Dark Cities es un trabajo inspirado en las grandes ciudades con su decadencia y belleza estructural. Música electrónica motivada por los paisajes artificiales que ha creado el ser humano y que forma parte de nuestra memoria visual. Eloi Costilludo con seudónimo Rip Da Puffin se encargará de los visuales, los cuales se caracterizan por ser de una

soundcloud.com/d-mode_sounds www.ripdapuffin.com


Long Forgotten Memories {Reves}

Long Forgotten Memories {Reves}

Reves és el so que precedeix a la imatge: una proposta cinemàtica i poètica amb un material improvisat a partir dels sons que es troben als balcons i a les places de Barcelona, on conviuen cançons acústiques tractades des de l’electrònica i les capes de sons generades al moment, que s’entrellacen per a crear composicions espontànies de gran bellesa i frescura.

Reves es el sonido que precede a la imagen: una propuesta cinemática y poética con un material improvisado a partir de los sonidos que se flotan en los balcones y en las plazas de Barcelona, donde conviven canciones acústicas tratadas desde la electrónica y las capas de sonidos generados el momento, que se entrelazan para crear composiciones espontáneas de gran belleza y frescura.

Reves és la suma del treball de Ghost and Tape (Heine Christensen) músic danès que viu a Barcelona i amb una extensa discografia al voltant del gènere Ambient electrònica, té dos cds editats al segell japonès Schole i diferents compilacions entre ells Futuresequence (UK). Ciro Berenguer és un músic argentí resident també a Barcelona amb un primer cd editat al voltant de World Music i l’ambient electrònic, la seva música ha sigut destacada a Àustria, Itàlia i Espanya, i a la revista Mondo Sonoro entre d’altres. Reves es la suma del trabajo de Ghost and Tape (Heine Christensen) músico danés que vive en Barcelona y con una extensa discografía alrededor del genero Ambiente electrónica, tiene dos cds editados en el sello japonés Schole y diferentes compilaciones, entre ellos Futuresequence (UK). Ciro Berenguer es un músico argentino residente también en Barcelona con un primer cd editado alrededor de World Music y el ambiente electrónico, su música ha sido destacada en Austria, Italia y España, y en la revista Mondo Sonoro entre otros.

soundcloud.com/reves-music ghostandtape.com ciroberenguer.bandcamp.com


Dj Amsia no és un dj. No toca cap instrument, els esculpeix. No utilitza un plat on no hi hagi menjat abans. David Soler toca la guitarra, el pedal steel i compon música. Sent predilecció pels pedals i artefactes que alteren el timbre de la guitarra. ‘Radios’ Rayo-60 + Amsia + David Soler

‘Radios’ Rayo-60 + Amsia + David Soler

Performance / Improvisació, experiència participativa, emissions radiofòniques a la deriva, transmissions encriptades

Performance/Improvisación, experiencia participativa, emisiones radiofónicas a la deriva, transmisiones encriptadas

“Ràdios” és una aproximació al costat més salvatge de la telecomunicació. Una lluita al vaixell del caos, on les emissions radiofòniques es desvirtuen per acabar en una deriva atemporal, fent de l’absurditat una experiència recreativa i participativa. Maldestres abordatges a illes desertes, propagació de l’inútil com a gran tresor.

“Radios” es una aproximación al lado más salvaje de la telecomunicación. Una lucha en el barco del caos, donde las emisiones radiofónicas se desvirtúan para acabar en una deriva atemporal, haciendo del sinsentido una experiencia recreativa y participativa. Torpes abordajes a islas desiertas, propagación de lo inútil como gran tesoro.

Grans batalles entre ones hertzianes, llenguatges radiofònics inintel·ligibles, confusos i frustrants. Una experiència indicada per a persones amants de les transmissions encriptades.

Grandes batallas entre ondas hertzianas, lenguajes radiofónicos ininteligibles, confusos y frustrantes. Una experiencia indicada para personas amantes de las transmisiones encriptadas.

Rayo-60 és el nou projecte musical de Ander Agudo, explorador de sons establert a Barcelona. Dj Amsia no es un dj. No toca ningún instrumento, los esculpe. No utiliza un plato donde no haya comido antes. David Soler toca la guitarra, el pedal steel y compone música. Siente predilección por los pedales y artefactos que alteran el timbre de la guitarra. Rayo-60 es el nuevo proyecto musical de Ander Agudo, explorador de sonidos afincado en Barcelona.

rayo-60.bandcamp.com amsia.org davidsoler.net


Zeller: una barreja eclèctica de beatworks durs i industrials, synthlines amenaçadors, complexitats glitchy, i un aparador sòlid d’arranjaments de so brut i complexos, això és Zeller. Apocalíptica i ominosa, les noves concepcions maniàtiques de Zeller abracen un enfocament poc comú i amb visió de futur. Zeller! Live

Zeller! Live

Remolí de ritmes industrials ajustats. Paisatges sonors caòtics.

Torbellino de ritmos industriales ajustados. Paisajes sonoros caóticos

Show en directe del prestigiós productor francès JB aka Zeller on desplega un ventall sonor demolidor, un assaig magistral de control espectral generant un ambient esgarrifós i profund.

Show en directo del prestigioso productor francés JB a.k.a. Zeller donde despliega un abanico sonoro demoledor, un ensayo magistral de control espectral generando un ambiente estremecedor y profundo.

Zeller: una mezcla ecléctica de beatworks duros e industriales, synthlines amenazantes, complejidades glitchy, y un escaparate sólido de arreglos de sonido sucio y complejos, eso es Zeller. Apocalíptica y ominosa, las nuevas concepciones maniáticas de Zeller abrazan un enfoque poco común y con visión de futuro.

soundcloud.com/zeller-1


Ensemble Topogràfic (Carlos Martorell Pla, Anna Hierro Estorach i Andreu Garcia Serra)

Ensemble Topogràfic (Carlos Martorell Pla, Anna Hierro Estorach i Andreu Garcia Serra)

Dansa, música electrònica, guitarres, sensors de moviment.

Danza, música electrónica, guitarras, sensores de movimiento.

Experimentem amb una paleta amplia de sons acustics i electronics, i amb sensors. Establim un diàleg plegats d’extensió i regressió entre la música i el moviment, que acaba per confrontar-se per l’hegemonia o supervivència entre ells. L’essència es troba en el directe, en un treball que mai sona igual dos cops. El discurs sonor es genera des d’aquesta dicotomia, creant una narracií abstracta amb un fort contrapunt visual que prové de la fisicalitat d’Anna Hierro, la ballarina, sense afany de descripció ni representació. El concepte es clar: l’accident, el xoc i la superposició d’energies.

Experimentamos con una paleta amplia de sonidos acústicos y electrónicos, y con sensores. Establecemos juntos un diálogo de extensión y regresión entre la música y el movimiento, que acaban confrontándose por la hegemonía o supervivencia entre ellos. La esencia se encuentra en el directo, en un trabajo que nunca suena igual dos veces. El discurso sonoro se genera desde esta dicotomía, creando una narración abstracta con un fuerte contrapunto visual que proviene de la fisicalidad de Anna Hierro, la bailarina, sin ánimo de descripcion ni representación. El concepto es claro: el accidente, el choque y la superposición de energías.

fotografia de Xavier Casanova

Ensemble Topogràfic sorgim l’agost de 2013 al Delta de l’Ebre. Ens agrupem tres persones amb formacions i camins diferents, amb l’objectiu comú d’experimentar en el camp del so i el moviment, amb un punt de partida: la música provoca dansa, i la dansa provoca música. Els tres intèrprets som tres focus de creació constants, fugint de partitures o coreografies. Mai la peça sona igual dues vegades. Ensemble Topogràfic surgimos agosto de 2013 en el Delta de l’Ebre. Nos agrupamos tres personas con formaciones y caminos diferentes, con el objetivo común de experimentar en el campo del sonido y el movimiento, con un punto de partida: la música provoca danza, y la danza provoca música. Los tres intérpretes somos tres focos de creación constantes, huyendo de partituras o coreografías. Nunca la pieza suena igual dos veces.

www.ensembletopografic.cat


#instal路lacions #audiovisual #projeccions #interactiu #experi猫ncia


Nadia Velilla Comino és artista i gestora cultural. Des de gener de 2014, forma part de l’equip curatorial de la última exposició, “Ni es crea Ni es destrueix. En residència s’exposa”, del projecte educatiu “Creadors En residencia” dirigit per l’Institut de Cultura de Barcelona.

Logofonies Ana Parra | Nadia Velilla La Bèstia Hestia

Logofonies Ana Parra | Nadia Velilla La Bèstia Hestia

Instal·lació multimèdia Interactiva Instrument anòmal “Error” com a creació Poesia

Instalación multimedia interactiva instrumento anómalo “Error “ como creación poesía

“Logofonies” és un concert creat a partir de la rehabilitació d’una anomalia física centrada en la disfonia i afonia, símptomes que es manifesten com un canvi a la veu provocant lesions a les cordes vocals. S’utilitzen exercicis logopèdics reproduïts en loops, ja que la insistència per la correcció és l’element de joc per crear una composició sonora provinent de l’incorrecte, tant per l’element físic malmès com per la narrativa compositiva que no es regeix de manera comuna.

“Logofonía” es un concierto creado a partir de la rehabilitación de una anomalía física centrada en la disfonía y afonía, síntomas que se manifiestan como un cambio en la voz provocando lesiones en las cuerdas vocales. Se utilizan ejercicios logopédicos reproducidos en loops, ya que la insistencia por la corrección es el elemento de juego para crear una composición sonora proveniente del incorrecto, tanto por el elemento físico dañado como para la narrativa compositiva que no se rige de manera común.

Ana Parra Villalba, exerceix l’ofici d’orfebre i ha realitzat exposicions d’orfebreria d’autor des del 2005 fins a l’actualitat a Polònia, Alemanya, Xina i Espanya. Com artista multidisciplinària, en les seves instal·lacions incorpora vídeo, fotografia, so, llum i performances. Nadia Velilla Comino es artista y gestora cultural. Desde enero de 2014, forma parte del equipo curatorial de la última exposición, “Ni se crea Ni se destruye. En residencia expone“, del proyecto educativo “Creadores En residencia” dirigido por el Instituto de Cultura de Barcelona. Ana Parra Villalba, ejerce el oficio de orfebre y ha realizado exposiciones de orfebrería de autor desde 2005 hasta la actualidad en Polonia, Alemania, China y España. Como artista multidisciplinar, en sus instalaciones incorpora vídeo, fotografía, sonido, luz y performances.

nadiavelilla.wix.com/paisajesentrelazados anaparravillalba.wordpress.com Video


Oir el suelo Alba Giménez Gil

Oir el suelo Alba Giménez Gil

Instal·lació Art Interactiu Site-specific

Instalación Arte Interactivo Site -specific

“Oir el suelo” consisteix en una sèrie de panells de fusta disposats horitzontalment sobre el terra. Als marges d’aquestes planxes s’hi col·loquen una sèrie de micròfons de contacte connectats a altaveus que amplifiquen les passes dels espectadors. D’aquesta manera, es genera un recorregut sonor en que les coordenades i les línies de direccionalitat venen donades per les derives, més o menys conscients, del propi públic.

“Oír el suelo” consiste en una serie de paneles de madera dispuestos horizontalmente sobre el suelo. En los márgenes de estas planchas se colocan una serie de micrófonos de contacto conectados a altavoces que amplifican los pasos de los espectadores. De esta manera, se genera un recorrido sonoro en el que las coordenadas y las líneas de direccionalidad vienen dadas por las derivas, más o menos conscientes, del propio público.

Alba Giménez: la seva producció artística de caràcter interdisciplinar ha participat en diverses mostres i exposicions: “Mostra de creacions intermèdia”, a l’Escola d’Arts i Oficis de Barcelona (Juny de 2009), “Un tast d’art” al Centre d’Art Can Castells de Sant Boi de Llobregat (Juliol de 2009), “Stripart” al Centre Cívic Guinardó (Juliol de 2013), “S/T” a la Facultat de Belles Arts (Setembre de 2013) i “Perspectives: Art, Inflamation and Me” a Bella Center de Copenhague (Febrer de 2014), entre d’altres. Alba Giménez: su producción artística de carácter interdisciplinar ha participado en diversas muestras y exposiciones: “Muestra de creaciones intermedia“, en la Escuela de Artes y Oficios de Barcelona (Junio ​​de 2009), “Una cata de arte“ en el Centre d’Art Can Castells de Sant Boi (Julio de 2009), “Stripart“ en el Centre Cívic Guinardó (Julio de 2013), “S/T“ en la Facultad de Bellas Artes (Septiembre de 2013) y “Perspectivas: Arte, Inflamation and Me “en Bella Center de Copenhague (Febrero de 2014), entre otros.

laplateavacia.wordpress.com


Los sonidos de las piedras Yoliztli Villanueva Marañón (en col·laboració amb Hugo Corbí)

Los sonidos de las piedras Yoliztli Villanueva Marañón (en colaboración con Hugo Corbí)

instal·lació interactiva so element primordial percussió “sons matèrics”

Instalación interactiva sonido elemento primordial percusión “sonidos matéricos”

El so pot considerar-se l’element primordial d’una escultura en pedra de manera que s’erigeix com a guia per a l’elecció del material apte per a la talla, tècnica que emet constantment un material efímer sonor. L’experimentació de formes i tipus de pedra permet explorar l’escultura des de la perspectiva de l’art sonor. Tot el projecte queda englobat dins del concepte “Sons matèrics” que és considerat el fragment resultat de la percussió: l’escultura és reflex del so i al seu torn el so és reverberació del material escultòric.

El sonido puede considerarse el elemento primordial de una escultura en piedra de modo que se erige como guía para la elección del material apto para la talla, técnica que emite constantemente un material efímero sonoro. La experimentación de formas y tipos de piedra permite explorar la escultura desde la perspectiva del arte sonoro. Todo el proyecto queda englobado dentro del concepto “Sonidos matéricos” que es considerado el fragmento resultado de la percusión: la escultura es reflejo del sonido y a su vez el sonido es reverberación del material escultórico.

Yoliztli Villanueva. Doctora de la Facultat d’Arts i Disseny de la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic porta quatre anys treballant en l’àmbit de l’Escultura Sonora. En l’actualitat desenvolupa part del seu treball en col·laboració amb Hugo Corbí, Dr. en Geociències de la Universitat d’Alacant, com el taller “Cicles i Sons de la Terra” i el projecte “Dreamscope Of Deep Time - La llorona : Arena Sonora” Yoliztli Villanueva. Doctora de la Facultad de Artes y Diseño de la Universidad Nacional Autónoma de México lleva cuatro años trabajando en el ámbito de la Escultura Sonora. En la actualidad desarrolla parte de su trabajo en colaboración con Hugo Corbí, Dr. en Geociencias de la Universidad de Alicante, como el taller ”Ciclos y Sonidos de la Tierra” y el proyecto “Dreamscope Of Deep Time – La llorona: Arena Sonora”

Blog de Projecte soundcloud.com/yoliztlim/sets/sonido-delas-piedras


Waterdrops Protopixel (Carles F. Julià, Daniel Gallardo, Sebastián Mealla, Mathieu Bosi)

Waterdrops Protopixel (Carles F. Julià, Daniel Gallardo, Sebastián Mealla, Mathieu Bosi)

Experiènca interactiva Instal.lació lumínica i visual Experiència sonora i musical Experiència col·laborativa i didàctica

Experiencias interactivas Instalación lumínica y visual Experiencia sonora y musical Experiencia colaborativa y didácticas.

Waterdrops reflexiona sobre el control del foc i de l’aigua el seu poder dual a la vegada constructor, destructor i seductor. Waterdrops és un trencaclosques visual i sonor interactiu desenvolupat amb l’objectiu de reflexionar sobre l’aigua com a recurs natural renovable però finit. A través d’una taula circular interactiva situada en l’espai públic, els participants podran controlar, mitjançant objectes físics, diversos raigs d’aigua virtuals.

Waterdrop reflexiona sobre el control del fuego y del agua su poder dual a la vez constructor, destructor y seductor. Waterdrop es un rompecabezas visual y sonoro interactivo desarrollado con el objetivo de reflexionar sobre el agua como recurso natural renovable pero finito. A través de una mesa circular interactiva situada en el espacio público, los participantes podrán controlar, mediante objetos físicos, varios chorros de agua virtuales.

Protopixel. Som un grup de persones inquietes localitzades a Barcelona, apassionades per la concepció, disseny i realització d’experiències interactives i contingut digital. El nostre backgroud multidisciplinari ens permet d’afrontar una gran varietat de projectes, des de la construcció d’instal. lacions i taules interactives a concebre obres dels nous mèdia, passant per l’organització de tallers o el comissariat d’esdeveniments de media art. Protopixel. Somos un grupo de personas inquietas localizadas en Barcelona, apasionadas por la concepción, diseño y realización de experiencias interactivas y contenido digital. Nuestro background multidisciplinar nos permite afrontar una gran variedad de proyectos, desde la construcción de instalaciones. Instalaciones y mesas interactivas a concebir obras de los nuevos media, pasando por la organización de talleres o la curaduría de eventos de media art.

protopixel.net


Viscepatik, DoctorToy (La Corunya, 1985) i Ana Unga (Pontevedra, 1987). Lliurats des dels seus primers records al món del color i al musical, es submergeixen en diferents camps artístics desenvolupant un diàleg entre múltiples disciplines. Ara centren el seu treball en la investigació sobre noves tecnologies unides al treball manual. Metamorfance David Brey Vázquez, Ana Alonso Álvarez Viscepatik

Metamorfance David Brey Vázquez, Ana Alonso Álvarez Viscepatik

Instrument interactiu Audiovisual Ergonomia Accessibilitat

Instrumento interactivo Audiovisual Ergonomía Accesibilidad

Instrument dissenyat a partir de dos vessants, gràfic i sonor, convergents en una mateixa estructura. S’estableix un diàleg directe entre la màquina i els espectadors, que es converteixen en els intèrprets i actors de l’instrument. A través de la interacció sensorial dels usuaris es crea segons el seu comportament, un ambient audiovisual intuïtiu construït a mida. L’instrument músic-gràfic es basa en una instal·lació-escena amb diferents unitats interactives, o “tecles”, a través de les quals s’estableix un diàleg entre el codi digital i els comportaments dels diferents participants, i entre ells mateixos simultàniament.

Instrumento diseñado a partir de dos vertientes, gráfica y sonora, convergentes en una misma estructura. Se establece un diálogo directo entre la máquina y los espectadores, que se convierten en los intérpretes y actores del instrumento. A través de la interacción sensorial de los usuarios se crea según su comportamiento un ambiente audiovisual intuitivo construido a su medida. El instrumento músico-gráfico se basa en una instalación-escena con diferentes unidades interactivas, o “teclas”, a través de las que se establece un diálogo entre el código digital y los comportamientos de los diferentes participantes, y entre ellos mismos simultáneamente.

Viscepatik, DoctorToy (A Coruña, 1985) y Ana Unga ( Pontevedra, 1987). Entregados desde sus primeros recuerdos al mundo del color y al musical, se sumergen en diferentes campos artísticos desarrollando un diálogo entre múltiples disciplinas. Ahora centran su trabajo en la investigación sobre nuevas tecnologías unidas al trabajo manual.

viscepatik.blogspot.com.es


Alberto Bernal. Compositor i artista sonor de procedència clàssica i amb diverses influències, amb treballs emmarcats prop del punt d’inflexió entre situacions de concert i d’altres disciplines com la instal.lació, la performance o el videoart.

Relectures Alberto Bernal i Col·lectiu Alter Face

Relecturas Alberto Bernal y Colectivo Alter Face

Instal·lació audiovisual interactiva mutació sonora entre pianos pregravats.

Instalación audiovisual interactiva mutación sonora entre pianos pregrabados.

Relectures és una instal·lació audiovisual interactiva que planteja la confrontació d’una obra musical del repertori clàssic per a piano amb una recreació contemporània creada pel compositor. Un recorregut bidireccional de l’obra amb la seva relectura del passat a la contemporaneïtat. La instal·lació parteix d’un concepte explorat en altres instal·lacions d’Alberto Bernal: la presència immòbil (resistència passiva) com a catalitzador del canvi, fent servir la interactivitat de manera inversa a l’habitual, en lloc de detectar el moviment per provocar canvis, la instal·lació detecta la presència immòbil i continuada de l’espectador. Quan el visitant es col·loca davant de la instal·lació, la seva permanència anirà dibuixant a poc a poc el recorregut des del so de l’obra original cap als sons de la seva relectura.

Relecturas es una instalación audiovisual interactiva que plantea la confrontación de una obra musical del repertorio clásico para piano con una recreación contemporánea creada por el compositor. Un recorrido bidireccional de la obra con su relectura del pasado en la contemporaneidad. La instalación parte de un concepto explorado en otras instalaciones de Alberto Bernal: la presencia inmóvil (resistencia pasiva) como catalizador del cambio, utilizando la interactividad de forma inversa a la habitual, en lugar de detectar el movimiento para provocar cambios, la instalación detecta la presencia inmóvil y continuada del espectador. Cuando el visitante se coloca delante de la instalación, su permanencia irá dibujando poco a poco el recorrido desde el sonido de la obra original hacia los sonidos de su relectura.

Alter Face (AF - Lluïsa Espigolé, Daniel Buendía, Tomeu Moll) va néixer a finals de 2011 amb el propòsit d’impulsar nou repertori per a tecla dins dels renovats conceptes interpretatius de la música del nostre segle. AF pretén doncs, recontextualitzar l’instrument d’acord amb les exigències estètiques d’avantguarda. Alberto Bernal. Compositor y artista sonoro de procedencia clásica y con diversas influencias, con trabajos enmarcados cerca del punto de inflexión entre situaciones de concierto y de otras disciplinas como la instalación, la performance o el videoarte. Alter Face (AF - Luisa Espigolé, Daniel Buendía, Tomeu Moll) nació a finales de 2011 con el propósito de impulsar nuevo repertorio para tecla dentro de los renovados conceptos interpretativos de la música de nuestro siglo. AF pretende pues, recontextualizar el instrumento de acuerdo con las exigencias estéticas de vanguardia.


Gabriel Lora Gaytán [aka] Dutche. Llicenciat en Comunicació per part de la FESAcatlán (UNAM - Mex) compta amb estudis d’especialitat en Filosofia, Arquitectura Experimental i Art Generatiu, així com estudis bàsics de Musicologia al Conservatori Nacional de Música (Mex) i una carrera en aquesta àrea de més de deu anys com a intèrpret i compositor en múltiples gèneres musicals. Original Soundtrack #OST_MEX Gabriel Lora Gaitán - is3s

Original Soundtrack #OST_MEX Gabriel Lora Gaitán - is3s

Ciutat Medi ambient Musicar Xarxes socials Comunitat

Ciudad Medio ambiente Musicalizar Redes sociales Comunidad

Saps com sonaria Buenos Aires, Barcelona, la Ciutat de Mèxic, Berlín o Saõ Paulo en aquest moment? #OST és un projecte de buscar a partir de recol·lectar dades del medi ambient en temps real i generats per persones com tu i jo (usant la plataforma Smart Citizen), musicar diferents ciutats al voltant del món. La intensitat de la llum, la temperatura, la humitat i altres factors, determinaran a partir d’una llista de cançons prèviament seleccionades pels habitants d’aquesta ciutat, la música ideal per a aquest moment en específic. La selecció, es compartirà a través de xarxes socials utilitzant el hashtag #OST + el postfix de la ciutat, en aquest cas, Mèxic (#OST_MEX).

¿Sabes cómo sonaría Buenos Aires, Barcelona, la Ciudad de México, Berlín o Saõ Paulo en este momento? #OST es un proyecto que buscar a partir de recolectar datos del medio ambiente en tiempo real y generados por personas como tu y yo (usando la plataforma Smart Citizen), musicalizar diferentes ciudades alrededor del mundo. La intensidad de la luz, la temperatura, la humedad y otros factores, determinarán a partir de una lista de canciones previamente seleccionadas por los habitantes de dicha ciudad, la música ideal para ese momento en específico. La selección, se compartirá por medio de redes sociales usando el hashtag #OST + el postfijo de la ciudad, en este caso, México (#OST_MEX).

Gabriel Lora Gaytán [aka] Dutche. Licenciado en Comunicación por parte de la FES-Acatlán (UNAM - Mex) cuenta con estudios de especialidad en Filosofía, Arquitectura Experimental y Arte Generativo, así como estudios básicos de Musicología en el Conservatorio Nacional de Música (Mex) y una carrera en esta área de más de diez años como intérprete y compositor en múltiples géneros musicales.

www.is3s.com/ost (en construcció) video


CupCoder Lucía Segurajáuregui Sánchez, Mónica Rikić Fusté HightechRupestre

CupCoder Lucía Segurajáuregui Sánchez, Mónica Rikic Fusté HightechRupestre

Instal·lació sonora Vocoder Hightech-lowtech Joc

Instalación sonora Vocoder Hightech-lowtech Juego

Cup Coder és un codificador de veu basat en el telèfon de gots. El sistema és senzill: funciona mitjançant un Arduino, un sensor de flexió, un micròfon i una bateria. La interfície es basa en uns gots de plàstic connectats mitjançant una corda gruixuda. Aquesta corda que connecta els dos recipients conté un sensor de flexió. Quan es desplega la corda, els paràmetres del sensor que controlen el canvi de to canvien, llavors la veu d’entrada es modifica en temps real. El to pot ser alterat a ser molt greu o molt agut.

Cup Coder es un codificador de voz basado en el teléfono de vasos. El sistema es sencillo: funciona mediante un Arduino, un sensor de flexión, un micrófono y una batería. La interfaz se basa en unos vasos de plástico conectados mediante una cuerda gruesa. Esta cuerda que conecta los dos recipientes contiene un sensor de flexión. Cuando se dobla la cuerda, los parámetros del sensor que controlan el cambio de tono cambian, entonces la voz de entrada se modifica en tiempo real. El tono puede ser alterado a ser muy grave o muy agudo.

Hightech Rupestre, Mónica i Lucía, produïm diferents projectes artístics de baixa tecnologia, gadgets i altres ocurrències. Ambdues hem estudiat Belles Arts a la Universitat de Barcelona i hem fet el Màster d’Arts Digitals a la UPF. Mònica ha participat en nombroses exposicions internacionals, conferències i festivals d’art i música com SonarKids a Barcelona, FILE Sao Paulo 2012 i FILE Games Rio 2013, TEI’13 Conference, a Barcelona o Ars Electronica, a Linz. Lucía és dissenyadora i artista multidisciplinar. Hightech Rupestre, Mónica y Lucía, producimos diferentes proyectos artísticos de baja tecnología, gadgets y otras ocurrencias. Ambas estudiamos Bellas Artes en la Universidad de Barcelona y cursamos el Master de Artes Digitales en la UPF. Mónica ha participado en numerosas exposiciones internacionales, conferencias y festivales de arte y música como SonarKids en Barcelona, FILE Sao Paulo 2012 y FILE Games Rio 2013, TEI’13 Conference, en Barcelona o Ars Electronica, en Linz. Lucía es diseñadora y artista multidisciplinar.

hightechrupestre.com Video


otrespaces. Amelia Vilaplana, Diego G., Joana Rosa, Heura Posada. Grup multidisciplinari format durant el Programa d’Estudis Indepedents del MACBA (PEI 2012-13) i arrel de la col·laboració realitzada al museu oral de la revolució impulsat per Beatriz Preciado. Learning from Shelleystein otrespaces Amelia Vilaplana, Diego G., Joana Rosa, Heura Posada

Learning from Shelleystein otrespaces Amelia Vilaplana, Diego G., Joana Rosa, Hiedra Posada

Monstruositat Crítica social Interacció i ludicitat urbana Vídeo Instal·lació

Monstruosidad Crítica social Interacción y ludicitat urbana Vídeo Instalación

La ciutat monstre apareix marcada per costures, és pell suturada, un paisatge ple de fronteres en un mapa incomplet. Les seves sutures delicades uneixen dolorosament els múltiples monstres que conformen un cos grotesc on el que és visible amaga capes i trossos de subjectes i comunitats invisibilitzades. La ciutat es revela com un cos que excedeix el model orgànic amb el que s’ha estudiat fins al segle XX i apareix com un cos Frankenstein, post-orgànic. Shelleystein va recollint les confessions dels desitjos perillosos que es superposen als plans urbanístics, aquells que porten a construccions urbanes no legitimades, no naturals.

La ciudad monstruo aparece marcada por costuras, es piel suturada, un paisaje lleno de fronteras en un mapa incompleto. Sus suturas delicadas unen dolorosamente los múltiples monstruos que conforman un cuerpo grotesco donde lo visible esconde capas y pedazos de sujetos y comunidades invisibilizadas. La ciudad se revela como un cuerpo que excede el modelo orgánico con el que se ha estudiado hasta el siglo XX y aparece como un cuerpo Frankenstein, post-orgánico. Shelleystein va recogiendo las confesiones de los deseos peligrosos que se superponen a los planes urbanísticos, aquellos que llevan a construcciones urbanas no legitimadas, no naturales.

otrespaces. Amelia Vilaplana, Diego G., Joana Rosa, Hiedra Posada. Grupo multidisciplinar formado durante el Programa de Estudios Indepedents del MACBA (PEI 2012-13) y a raíz de la colaboración realizada en el museo oral de la revolución impulsado por Beatriz Preciado.

learningfromshelleystein.wordpress.com www.morpei.org


Xavi Lloses, compositor i antipianista, artista multidimensional que desenvolupa la seva activitat per tots els camins que li brinda l’art. Xavi Lloses, compositor y antipianista, artista multidimensional que desarrolla su actividad por todos los caminos que le brinda el arte. Música aquàtica Xavi Lloses

Música acuática Xavi Lloses

Bombolles Arduino Aigua Hidròfons Neó

Burbujas Arduino Agua Hidrófonos Neón

Instal·lació sonora amb recipients de vidre plens d´aigua, als quals s’envia aire al fons amb compressors controlats per un circuit arduino regit des d’un programa que els engega i apaga aleatòriament dins uns paràmetres de temps preestablerts, creant ritmes i melodies sempre diferents. L´altura i el timbre del so està condicionat pel volum d´aigua i la forma del recipient. Mitjançant micròfons de contacte i hidròfons la seva música és amplificada.

Instalación sonora con recipientes de vidrio llenos de agua, a los que se envía aire al fondo con compresores controlados por un circuito Arduino regido desde un programa que los pone en marcha y apaga aleatoriamente dentro de unos parámetros de tiempo preestablecidos, creando ritmos y melodías siempre diferentes. La altura y el timbre del sonido está condicionado por el volumen de agua y la forma del recipiente. Mediante micrófonos de contacto y hidrófonos su música es amplificada.

Video


visibles que donen forma a això que creiem tocar i veure... però que finalment són només zeros i uns...“

Col·laboració amb el Festival Tsonami Festival d’Art Sonor de Valparaíso. Aquestes peces sonores van ser encarregades a cinc artistes per a ser part de la transmissió radial del VII Festival d’Art Sonor Tsonami que es realitza a la ciutat de Valparaíso, Xile. Els autors van ser convidats a compondre obres de cinquanta minuts de durada, que responguessin a la temàtica de l’any: lloc, Escolta i Registre. La invitació va consistir a utilitzar creativament aquests conceptes i en experimentar amb el format radiofònic, la qual cosa va resultar en treballs molt diversos però majoritàriament basats en registres del paisatge. TRANSMISSIÓ RADIOFÒNICA Cants del Riu Uruguai | Marc Colasso (Uruguai) Emès el Dilluns 2 de desembre 22:00 a 23:00 hrs | Ràdio | Valentin Letelier 97.3 FM - 94 AM | via streaming en http://www.uv.cl/radio/ Obra realitzada per encàrrec per a aquesta edició del Festival. Cants del Riu Uruguai està basada en registres sonors que conviden a explorar el potencial de la nostra ima-

ginació i la creativitat de les nostres ments. L’obra recorre el riu Uruguai de nord a sud a través dels seus sons , revelant la vida que envolta aquest magnífic i oblidat riu. Bogong ELECTRIC ràdio | tarab (Austràlia) Emès el Dimarts 3 de desembre 22:00-23:00 h | Ràdio | Valentin Letelier 97.3 FM - 94 AM | via streaming en http://www.uv.cl/radio/ Obra realitzada per encàrrec per a aquesta edició del Festival. Bogong és una vila australiana creada per allotjar els treballadors i famílies dels que van construir la planta hidroelèctrica del Riu Kiewa, entre el llac Guy i la represa Junction, la qual encara hi ha una central elèctrica en funcionament. La peça ha estat creada barrejat una composició anterior amb gravacions realitzades en aquesta vila i la central hidroelèctrica descrita. Limbo | Camilo Cantor (Colòmbia) Emès el Dimecres 4 de desembre 22:00-23:00 h | Ràdio | Valentin Letelier 97.3 FM - 94 AM | via streaming a http:// www.uv.cl/radio/ Obra realitzada per encàrrec per a aquesta edició del Festival, Limbo està estructurada com “40 Minuts de sorolls estranys, sons in-

Fragilitat | Miguel Isaza (Colòmbia) Emès el Dijous 5 de desembre 22:00-23:00 h | Ràdio | Valentin Letelier 97.3 FM - 94 AM | via streaming en http://www.uv.cl/radio/ Obra realitzada per encàrrec per a aquesta edició del Festival. La peça està basada en una exploració de textures, objectes i paisatges capturats en diversos llocs de Medellín, per analitzar-los i sotmetre’ls a processos de transformació, combinació i reorganització. Motivat per un interès en el temps i les subtileses, l’autor modela aquesta matèria sonora capaç, no només de contenir, sinó també d’expandir les apreciacions del territori. Quin és el so de la memòria ? | Julie Rousse (França) Emès el Divendres 6 de desembre 22:00-23:00 h | Ràdio | Valentin Letelier 97.3 FM - 94 AM | via streaming en http://www.uv.cl/radio/ Obra realitzada per encàrrec per a aquesta edició del Festival. Composició basada en registres sonors de Valparaíso on l’autora busca possibles respostes a preguntes com: Què crea la naturalesa d’un lloc i la cultura de les persones? Com interactuen entre si? Existeix tal cosa com un flux temporal? Podem capturar l’essència d’una ciutat?


Colaboración con el Festival Tsonami Festival de Arte Sonor de Valparaíso Estas piezas sonoras fueron encargadas a cinco artistas para ser parte de la transmisión radial del VII Festival de Arte Sonoro Tsonami que se realiza en la ciudad de Valparaíso, Chile. Los autores fueron invitados a componer obras de cincuenta minutos de duración, que respondieran a la temática del año: Lugar, Escucha y Registro. La invitación consistió en utilizar creatívamente estos conceptos y en experimentar con el formato radiofónico, lo cual resultó en trabajos muy diversos pero en su mayoría basados en registros del paisaje. TRANSMISIÓN RADIOFÓNICA Cantos del Río Uruguay | Marco Colasso (Uruguay) Emitido el Lunes 2 de diciembre 22:00 a 23:00 hrs | Radio | Valentin Letelier 97.3 FM – 94 AM | vía streaming en http://www.uv.cl/radio/ Obra realizada por encargo para esta versión del Festival. Cantos del Río Uruguay está basada en registros sonoros que invitan a explorar el potencial de nuestra imaginación y la creatividad de nuestras mentes. La obra recorre el río Uruguay de norte a sur a través de sus sonidos, revelando la vida que rodea a este magnífico y olvidado río.

Bogong ELECTRIC radio | tarab (Australia) Emitido el Martes 3 de diciembre 22:00 a 23:00 hrs | Radio | Valentin Letelier 97.3 FM – 94 AM | vía streaming en http://www.uv.cl/radio/ Obra realizada por encargo para esta versión del Festival. Bogong es una villa australiana creada para alojar a los trabajadores y familias de quienes construyeron la planta hidroeléctrica del Río Kiewa, entre el lago Guy y la represa Junction, la cual aún alberga una central eléctrica en funcionamiento. La pieza ha sido creada mezclado una composición anterior con grabaciones realizadas en esta villa y la central hidroeléctrica descrita. Limbo | Camilo Cantor (Colombia) Emitido el Miercoles 4 de diciembre 22:00 a 23:00 hrs | Radio | Valentin Letelier 97.3 FM – 94 AM | vía streaming en http://www.uv.cl/radio/ Obra realizada por encargo para esta versión del Festival, Limbo está estructurada como “40 Minutos de ruidos extraños, sonidos invisibles que dan forma a eso que creemos tocar y ver…. pero que finalmente son sólo ceros y unos…”

Obra realizada por encargo para esta versión del Festival. La pieza esta basada en una exploración de texturas, objetos y paisajes capturados en diversos lugares de Medellín, para analizarlos y someterlos a procesos de transformación, combinación y reorganización. Motivado por un interés en el tiempo y las sutilezas, el autor modela esta materia sonora capaz, no solo de contener, sino también de expandir las apreciaciones del territorio. ¿Cuál es el sonido de la memoria? | Julie Rousse (Francia) Emitido el Viernes 6 de diciembre 22:00 a 23:00 hrs | Radio | Valentin Letelier 97.3 FM – 94 AM | vía streaming en http://www.uv.cl/radio/ Obra realizada por encargo para esta versión del Festival. Composición basada en registros sonoros de Valparaíso donde la autora busca posibles respuestas a preguntas como: ¿Qué crea la naturaleza de un lugar y la cultura de las personas? ¿Cómo interactúan entre sí? ¿Existe tal cosa como un flujo temporal? ¿Podemos capturar la esencia de una ciudad?

Fragilidad | Miguel Isaza (Colombia) Emitido el Jueves 5 de diciembre 22:00 a 23:00 hrs | Radio | Valentin Letelier 97.3 FM – 94 AM | vía streaming en http://www.uv.cl/radio/ www.tsonami.cl


natges i situacions reals són recontextualitzades, reciclades i tractades plàsticament , com si pertanyessin a un univers paral·lel.

#VideoArt Col·laboració amb la 11a Bienal de Artes Mediales de Xile. Presentació de la selecció de les 10 obres del Concurs Internacional Juan Downey. 1 - “L’existència“ Carlos Vivanco, 11’45” Xile, 2013 2 - “Quatre maneres de ser republicà a la distància” Claudio Corretja Vassallo, 3’ Xile, 2013 Aquesta obra barreja les apropiacions que han fet d’aquest himne, 4 partits polítics a Iberoamèrica. El vídeo apel·la a una violència soterrada, mitjançant una sèrie d’instruments musicals de cera que posseeixen el germen de la seva autodestrucció, una metxa incendiària. 3 - “Herois“ Javier Di Benedictis, 4’50” Argentina, 2013 Herois és un pilot de programa de TV online post apocalíptic. Atraccions publicitats són portades a l’ extrem del sense sentit. Perso-

4 - “Existeix” Mario Z, 6” Xile , 2013 “Existeix” és un exercici dialèctic produït per elements visuals i sonors enfrontats en una contraposició discursiva en format vídeo. Per mitjà de l’àudio es desenvolupa un diàleg provocat per la intertextualitat del discurs estètic. 5 - “Context“ Pau Mansilla, 10’58” Xile, 2013 Només podem definir la nostra llibertat en relació a les diferències que detectem en l’altre com a part del context en què ens movem. Finalment només podem definir la nostra identitat i límits en relació al que ens fa diferent dels altres. 6 - “Amb i sense Closca“ Lionel Cruet, 7’ Puerto Rico, 2012 El vídeo mostra el cos humà i com s’assembla a l’espècie en perill d’extinció tortuga llaüt. Seguint la morfologia i moviments d’aquesta tortuga en particular i representant amb el cos humà. El vídeo mostra la narrativa del succés quan la tortuga llaüt arriba a la vora de les illes del Carib per posar els seus ous per a la següent generació i procés d’incubació.

7 - “Anal - isis Guia de carrers“ Pau Molina, 9” Xile, 2012 Dos llocs diferents: Valparaíso i Aysén, distanciats només per un any. El valor de la rebel·lió. Deconstrucció de filmar la violència sigui policial o ciudadana. 8 - “Llum Estructurada“ Sebastià Melo, 5’35” Xile, 2013 I un punt de partida en la performance de Bruce Nauman “Walking in an Exaggerated Manner Around the Perimeter of a Square” per explorar el moviment a través de l’espai d’un estudi, gravant simultàniament amb una càmera de vídeo i una càmera-sensor de profunditat (Kinect). 9 - “Màrqueting“ Young Poor Artist, 2’35” Lituània, 2012 Una vídeo performance en què els joves pobres Artistes, utilitzant l’estratègia de vendes de Telemàrqueting, tracten de vendre una obra d’art. La venda és l’acció intencional i deliberada convertint en performance. 10 - “Seeds“ Shahar Marcus, 5’03” Israel, 2012 “Llavors“ es refereix a les mines que encara estan enterrades a terra després que la guerra hagi acabat. Des d’una presa zenital, la càmera segueix a tres recollidors de mines professionals.


#VideoArte Colaboración con la 11a Bienal de Artes Mediales de Chile. Presentación de la selección de las 10 obras del Concurso Internacional Juan Downey. 1 - “La existencia” Carlos Vivanco, 11’45’’ Chile, 2013 2 - “Cuatro formas de ser republicano a la distancia” Claudio Correa Vassallo, 3’ Chile, 2013 Esta obra mezcla las apropiaciones que han hecho de este himno, 4 partidos políticos en Iberoamérica. El video apela a una violencia soterrada, mediante una serie de instrumentos musicales de cera que poseen el germen de su autodestrucción, una mecha incendiaria. 3 - “Héroes” Javier Di Benedictis, 4’50” Argentina, 2013 Héroes es un piloto de programa de TV on-line post apocalíptico. Atracciones publicidades son llevadas al extremo del sin sentido. Personajes y situaciones reales son recontextualizadas, recicladas y tratadas plásticamente, como si pertenecieran a un universo paralelo. 4 - “Existe” Mario Z, 6’ Chile, 2013 “Existe” es un ejercicio dialéctico producido por elementos visuales y sonoros enfrentados en una contraposición

discursiva en formato video. Por medio del audio se desarrolla un diálogo provocado por la intertextualidad del discurso estético. 5 - “Contexto” Pablo Mansilla, 10’58” Chile, 2013 Solo podemos definir nuestra libertad en relación a las diferencias que detectamos en el otro como parte del contexto en el que nos desenvolvemos. Finalmente solo podemos definir nuestra identidad y límites en relación a lo que nos hace distinto a los otros. 6 - “Con y sin Caparazón” Lionel Cruet, 7’ Puerto Rico, 2012 El video muestra el cuerpo humano y cómo se asemeja a la especie en peligro de extinción tortuga laúd. Siguiendo la morfología y movimientos de esta tortuga en particular y  representándola con el cuerpo humano. El video muestra la narrativa del suceso cuando la tortuga laúd llega a la orilla de las islas del Caribe para poner sus huevos para la siguiente generación y proceso de incubación. 7 - “Anál – isis Callejero” Pablo Molina, 9’ Chile, 2012 Dos lugares diferentes: Valparaíso y Aysén, distanciados sólo por un año. El valor de la rebelión. Deconstrucción de filmar la violencia sea policial o ciudadana.

8 “Luz Estructurada” Sebastián Melo, 5’35” Chile, 2013 Luz-Estructura toma como punto de partida la performance de Bruce Nauman ‘Walking in an Exaggerated Manner Around the Perimeter of a Square” para explorar el movimiento a través del espacio de un estudio, grabando simultáneamente con una cámara de video y una camara-sensor de profundidad (Kinect). 9 - “Marketing” Young Poor Artist, 2’35” Lituania, 2012 Un vídeo performance en el que los jóvenes pobres Artistas, utilizando la estrategia de ventas de telemercadeo, tratan de vender una obra de arte. La venta es la acción intencional y deliberada convirtiendola en performance. 10 - “Seeds” Shahar Marcus, 5´03” Israel, 2012 “Semillas” se refiere a las minas que aún están enterradas en el suelo después de que la guerra había terminado. Desde una toma cenital hermosa, la cámara sigue a tres removedores de minas profesionales.

bienaldeartesmediales.cl/


#xerrades #presentacions #tallers #experiències #intercanvi


Dijous 5 de juny a les 17h Autodistribució: Llicències i Distribució A càrrec de: Marc Pitarck (Kouloumek)

Jueves 5 junio a las 17h Autodistribución: Licencias y Distribución A cargo de: Marco Pitarck (Kouloumek)

La primera part de la sessió es dedica a parlar de llicències (quines hi ha, el seu origen, característiques i com executarles). La segona meitat de sessió es tracten les formes de distribució. Sempre acabem amb un bon torn de preguntes / debat (segons els participants)

La primera parte de la sesión se dedica a hablar de licencias (qué hay, su origen, características y cómo ejecutarlas). La segunda mitad de sesión se tratan las formas de distribución. Siempre acabamos con un buen turno de preguntas / debate (según los participantes)

Marc Pitarch (tcc Koulomek) és músic i psicòleg, membre de Telenoika (associació cultural afincada a Barcelona, recentment galardonada amb el Premi Ciutat de Barcelona a la Creació i la Innovació) i de Hamsterloco (petit segell independent dedicat a la experimentació sonora), on té publicats la majoria dels seus treballs musicals. També ha publicat amb el segell Discontinu Records (Girona) i amb el netlabel Flumo (Sevilla). Tota la seva obra està registrada en Creative Commons i la majoria es pot descarregar gratuitament per la xarxa. Marc Pitarch (tcc Koulomek) es músico y psicólogo, miembro de Telenoika (asociación cultural con sede en Barcelona, recientemente galardonada con el Premio Ciudad de Barcelona a la Creación y la Innovación) y de Hamsterloco (pequeño sello independiente dedicado a la experimentación sonora), donde tiene publicados la mayoría de sus trabajos musicales. También ha publicado con el sello discontinuo Records (Girona) y con el netlabel Flumo (Sevilla). Toda su obra está registrada en Creative Commons y la mayoría se puede descargar gratuitamente por la red.

www.koulomek.net


Dijous 5 de juny a les 19h Eines pràctiques per al finançament i producció de projectes i recursos per a la mobilitat artística. A càrrec de: Ana Urdaniz i Toni Subirà. Aquesta xerrada és una introducció al taller que es farà properament a CC Sant Agustí. El taller està dirigit a artistes que estan començant a moure el seu treball en públic. Institucions tant públiques com privades, centres d’art i residències ofereixen possibilitats molt diverses per exhibir o ajudar econòmicament a nous projectes artístics. El taller oferirà pautes a tenir en compte a l’hora de presentar projectes i sol·licitar recursos: per on començo? convocatòries de subvencions, diferents tipus de suport institucionals, espais de residència artística, experiències, criteris, eines, ajudes, etc. Jueves 5 de junio a las 19h Herramientas prácticas para la Financiación y producción de proyectos y recursos para la Movilidad artística A cargo de: Ana Urdaniz y Toni Subirà Esta charla es una introducción al taller

que se hará próximamente en CC Sant Agustí. El taller está dirigido a artistas que están empezando a mover su trabajo en público. Instituciones tanto públicas como privadas, centros de arte y residencias ofrecen posibilidades muy diversas para exhibir o ayudar económicamente a nuevos proyectos artísticos. El taller ofrecerá pautas a tener en cuenta a la hora de presentar proyectos y solicitar recursos: ¿por dónde empiezo? convocatorias de subvenciones, diferentes tipos de apoyo institucionales, espacios de residencia artística, experiencias, criterios, herramientas, ayudas, etc.

Toni Subirà és llicenciat en Belles Arts. Durant la seva trajectòria artística va obtenir una beca per EUA de mobilitat per a artistes del Ministeri d’Afers Exteriors. Ha treballat per a diverses entitats culturals en gestió. El 2011,va desenvolupar una beca Erasmus per a joves emprenedors en l’organització TransArtists, amb seu a Amsterdam. Ana Urdaniz és llicenciada en Història de l’ Art i màster en Gestió Cultural. Va

començar com a freelance en el comissariat d’art emergent per a diverses institucions i ha treballat per a associacions culturals com a gestora. També ha estat assessora per a Art Motile. Actualment treballa a l’Institut de Cultura de Barcelona, en subvencions per a entitats culturals. Eines pràctiques per al finançament i producció de projectes i recursos per a la mobilitat artística. Toni Subirà es licenciado en Bellas Artes. Durante su trayectoria artística obtuvo una beca para EEUU de movilidad para artistas del Ministerio de Asuntos Exteriores. Ha trabajado para diversas entidades culturales en gestión. En 2011, desarrolló una beca Erasmus para jóvenes emprendedores en la organización TransArtists, con sede en Amsterdam. Ana Urdániz es licenciada en Historia del Arte y máster en Gestión Cultural. Empezó como freelance en el comisariado de arte emergente para diversas instituciones y ha trabajado para asociaciones culturales como gestora. También ha sido asesora para Art Motile. Actualmente trabaja en el Institut de Cultura de Barcelona, en subvenciones para entidades culturales.Herramientas prácticas para la financiación y producción de proyectos y recursos para la movilidad artística. Membres del Col·lectiu Mediateletipos www.mediateletipos.net


El Dr. Rivera va obtenir el seu doctorat a la Universitat Estatal de Nova York, on va estudiar Sociologia de l’Art. Actualment és professor a la Universitat de Colorado a Boulder, on ensenya l’art sonor.

Divendres 6 de juny a les 18h Conferència: Frontera: límit físic i les ressonàncies socials A càrrec de: George Rivera (DoKtor Tzonik) Jorge Eduardo Cañas López (Art-Mirall)

Viernes 6 de junio a las 18h Conferencia: Frontera: límite físico y las resonancias sociales A cargo de: George Rivera (Doktor Tzonik) Jorge Eduardo Cañas López (Art-Espejo)

Discussió sobre el soroll escoltat en la frontera (significació àmplia d’aquest concepte, diverses representacions i diferents casos d’estudi), juntament amb els sons dels immigrants, del límit físic i de les ressonàncies socials. Es tracta d’exposar “la semiòtica de la frontera”.

Discusión sobre el ruido escuchado en la frontera (significación amplia de este concepto, varias representaciones y diferentes casos de estudio), junto con los sonidos de los inmigrantes, del límite físico y de las resonancias sociales. Se trata de exponer “la semiótica de la frontera”.

JORGE EDUARDO CAÑAS es va graduar en arts visuals, Diploma Doctorat Estudis Avançats en Planificació Urbana i Regional (UPC) i és candidat a doctor en Antropologia Social i Cultural (UB). El Dr. Rivera obtuvo su doctorado en la Universidad Estatal de Nueva York , donde estudió Sociología del Arte. Actualmente es profesoren la Universidad de Colorado en Boulder, donde enseña el arte sonoro. JORGE EDUARDO CAÑAS se graduó en artes visuales, Diploma Doctorado Estudios Avanzados en Planificación Urbana y Regional (UPC) y es candidato a doctor en Antropología Social y Cultural (UB).

+Info


IX MOSTRA SONORA I VISUAL al CONVENT DE SANT AGUSTI 3 al 7 de juny de 2014

www.conventagusti.com/Mostra Carrer Comerรง 36 932565000 produccioconvent@transit.es

Dossier IX Mostra Sonora i Visual : 2014 (Cat - Cast)  

La Mostra Sonora i Visual és un reflex de les noves tecnologies en l’àmbit de la imatge i el so. De periodicitat biennal, té per objectiu do...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you