UVT Newsletter - martie 2014

Page 1

Departamentul de Comunicare, Identitate și Imagine Instituțională

ÎN ACEST NUMĂR:

Universitatea de Vest din Timișoara reintroduce examenul de admitere

EVENIMENTELE LUNI MARTIE Universitatea de Vest din Timișoara reintroduce examenul de admitere Premieră pentru România. Universitatea de Vest din Timișoara are protocol cu Direcția Generală Anticorupție Universitatea de Vest din Timișoara a inaugurat un restaurant studențesc Ministrul Culturii, la Universitatea de Vest din Timișoara Studenți ai Universității de Vest din Timișoara, printre primii 8 la nivel european Banatul îşi defineşte priorităţile de finanţare a investiţiilor cu sprijinul Catedrei Internaţionale Onorifice SUERD Universitatea de Vest din Timișoara, la RIUF 2013 Simpozion național de teologie “Mecanisme și filiere ale propagandei naziste în Banat” - seminar științific lunar al Departamentului de Științe Politice INTERCULTURALITATEA Victor NEUMANN

BANATULUI,

de

Conferinţa – pilot „Zilele Ştiinţelor Forensic” Use your senses/Reportajul şi simţurile Conferința ICSP

-

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) reintroduce examenul la admiterea din această vară pentru a face o selecție mai bună a viitorilor studenți. UVT, ca instituţie de prim rang în învăţământul universitar din România, s-a raliat unui set de valori promovate de Consorţiul Universitaria, alcătuit din cele mai renumite universităţi de tip comprehensiv din România (Universitatea din Bucureşti, Universitatea Babeş Bolyai din Cluj Napoca, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, Academia de Studii Economice din Bucureşti şi Universitatea de Vest din Timişoara) şi în acest context şi-a regândit sistemul de admitere în vederea consolidării instituţionale, dar și pentru a răspunde aspiraţiilor viitorilor studenţi.

Stagiu de pregătire pentru elevii olimpici Quality in Adult Learning- Professionalization of Adult Learning Staff Zilele Academice IBM pentru Universităţile din România în 2013. Soluţii IBM destinate universităţilor în perspectiva unei Planete mai Inteligente E-Infrastructură pentru sectorul public Concursul Europa Jurnaliștilor din Amfiteatre - prezentat studenților de la Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării CONFERINŢA „MEDIEREA ÎN CONTEXTUL NOILOR CODURI” Mihai V. Putz: Prima Abilitare, în domeniul fundamental Chimie, de la UVT Atelier de limbaj audio-vizual cu studenții jurnaliști de Ziua Mondială a Teatrului

EVENIMENTELE LUNII APRILIE

"Pe lângă probele deja cunoscute de la facultățile vocaționale, la restul se introduc probe de admitere noi. La Biologie, de exemplu, va fi introdus un eseu motivațional, ce așteptări are studentul, de ce dorește la acea facultate, iar, în continuare, 75% din media de admitere va fi reprezentată de media de la Bacalaureat", a adăugat Rectorul Universității de Vest din Timișoara, Prof. Univ. Dr. Marilen Pirtea.

Probele şi testele introduse au rolul de a mări încrederea candidaţilor în forţele proprii, de a le întări şi confirma faptul că au luat o decizie corectă alegând UVT ca universitatea în care se vor desăvârşi profesional.

Efervescențǎ sonorǎ la ȋnceput de primǎvarǎ

Premierea studenţilor FEAA în cadrul proiectului de practică POSDRU/90/2.1/ S/63442 ,,Acces real la piaţa muncii prin întreprinderea simulată” NOUTĂȚI LEGISLATIVE M.E.N.

vorba de introducerea unui interviu sau a unui eseu motivațional", a declarat Rectorul Universității de Vest din Timișoara, Prof. Univ. Dr. Marilen Pirtea. UVT își propune prin această măsură să își stabilească propriile ierarhizări, pentru a putea forma viitoarele elite ale comunității regionale, naționale și internaționale. Această masură îi va responsabiliza mai mult pe tinerii care doresc să acceadă în mediul universitar.

Probele de admitere la UVT, care diferă în funcţie de forma de învăţământ, de domeniul de studiu ales sau de specializare, nu presupun niciun efort suplimentar din partea candidaţilor. Singura lor grijă, ca şi pană acum, va fi aceea de a obține un rezultat cât mai bun la examenul de bacalaureat. Detalii despre probele de admitere, pentru fiecare facultate şi specializare în parte, pot fi accesate pe site-ul special dedicat admiterii, la adresa www.uvt.ro.

Triplă lansare de carte

Studenți implicați într-o cercetare internațională pentru identificarea beneficiilor învățării permanente

dci@dci.uvt.ro

Foto: Conferință de presă pe tema admiterii 2013

"La propunerea Consiliului de Administrație, toate facultățile nu vor mai face admitere doar pe bază de dosar, ci se introduc probe de admitere. La fiecare facultate, în principiu, este

LE URĂM “LA MULȚI ANI!”

www.uvt.ro

UVT s-a adaptat modului şi felului de viaţă al tinerilor care nu mai doresc să „tocească”, nu mai agreează examene scrise bazate pe memorare. Formele de admitere (interviu, eseu motivaţional, test cognitiv, etc.) reprezintă forme moderne de evaluare şi sunt adaptate la modul

pagina | 1


de viaţă dezinvolt al tinerilor. Totodată, prin aceste măsuri UVT doreşte să aducă o stare de normalitate în învăţământul universitar şi să ofere încredere în serviciile sale educaţionale nu numai viitorilor studenţi, ci şi părinţilor acestora. Astfel, UVT (prin cadrele sale didactice) doreşte să-şi cunoască personal viitorii studenţi încă din vara premergătoare începerii anului universitar, prin aceste forme de evaluare (în special a interviului şi a scrisorii motivaţionale). UVT, prin paleta foarte largă de domenii şi specializări – de la domenii vocaţionale (arte, muzică, teatru, sport), sociale (sociologie, psihologie, ştiinţe politice), economice, filologice, până la ştiinţe exacte (matematică, informatică, fizică, chimie) are porţile deschise pentru toţi elevii care vor fi declaraţi admişi la examenul de bacalaureat şi îi aşteaptă să contribuie la ridicarea calităţii actului educaţional în mediul universitar românesc. Urăm încă de acum succes tuturor elevilor la examenul de bacalaureat şi le dorim, cu anticipație, Bun venit la Universitatea de Vest din Timişoara!

Premieră pentru România. Universitatea de Vest din Timișoara are protocol cu Direcția Generală Anticorupție În premieră pentru învățământul superior din România, Universitatea de Vest din Timișoara a semnat un protocol de colaborare cu Direcția Generală Anticorupție.

Obiectivul principal al parteneriatului este acela de prevenire a posibilelor acte de corupție, precum și informarea personalului structurilor subordonate UVT cu privire la riscurile corupției în mediul universitar. ”Scopul este să le arătăm studenților și colaboratorilor că instituția noastră este cât se poate de transparentă. Mesajul pe care vrem să-l trasmitem este de zero toleranță pentru actele de corupție. Acțiunile vor viza atât actul educațional, cât și o cheltuire optimă a fondurilor publice”, a declarat Rectorul Universității de Vest din Timișoara, Prof. Univ. Dr. Marilen Pirtea. Inițiativa este unică și va avea ca scop principal conștientizarea, în rândul profesorilor și studenților, a faptului că actele de corupție îi pun în pericol. Se va realiza în comun un ghid anticorupție, dar și afișe pentru a promova numărul Telverde care va fi disponibil pentru sesizări. În scopul atingerii obiectivelor protocolului se pot organiza seminarii, întâlniri de lucru cu personalul celor două instituții având ca temă metodele și mijoloacele de prevenire a corupției.

Universitatea de Vest din Timișoara a inaugurat un restaurant studențesc Universitatea de Vest din Timișoara în colaborare cu Bianco Group, proprietara Brandului Papri, a inaugurat, în incinta Căminului Facultății de Drept din Complexul Studențesc, un modern restaurant studențesc. Restaurantul, cu o capacitate de 96 de locuri de servire a mesei și o zonă de lounge cafee va fi operat de brandul Papri și se adresează în primul rând studenților și cadrelor didactice din cadrul UVT, mai ales a celor care își desfășoară activitatea în incinta Facultății de Drept. Conceput ca un restaurant tip self service, cu expunerea tuturor preparatelor, locația beneficiază de cele mai noi și moderne tehnologii de preparare și expunere din industria alimentației publice. Reprezentând un restaurant studențesc, acesta vine zilnic în întâmpinarea studenților și cadrelor didactive cu prețuri speciale, de exemplu meniul zilei la 8,50 lei.

Foto: Rectorul Universității de Vest din Timișoara, Prof. Univ. Dr. Marilen Pirtea, alături de Prorectorul UVT, Prof. Univ. Dr. Viorel Negru și ofiţer în cadrul DGA Timiş, Laurenţiu Căluşeru. Sala CA

Mai mult decât atât, prin protocolul semnat de Universitatea de Vest din Timișoara și Bianco Group, Universitatea va beneficia, lunar, de un important volum de meniuri ce vor fi acordate cu titlu gratuit de pagina | 2

www.uvt.ro


Evenimentul a reunit câteva sute de participanți în Aula Magna “Ioan Curea” și a făcut parte din seria de conferințe Diplomacy, Culture, International Affairs.

Studenți ai Universității de Vest din Timișoara, printre primii 8 la nivel european O echipă a Universităţii de Vest din Timişoara formată din studenți ai Facultății de Drept și Științe Administrative s-a situat pe locul 8 în clasamentul general al „Campionatului european studenţesc de drepturile omului”, European Human Rights Moot Court Competition, devansând, prin acest rezultat, echipe ale unor universităţi de prestigiu din Europa. În perioada 25–27 februarie 2013 s-a desfăşurat la Strasbourg (Franţa) faza finală a European Human Rights Moot Court Competition, prestigios concurs studenţesc organizat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de Consiliul Europei şi ELSA – European Law Students’ Association. Foto: Rectorul Universității de Vest din Timișoara, Prof. Univ. Dr. Marilen Pirtea, alături de Prorectorul UVT, Prof. Univ. Dr. Petru Ștefea și Decanul Facultății de Drept și Științe Administrative, Conf. Univ. Dr. Lucian Bercea.

operator pentru evenimentele acțiunile pe care Universitatea le organizează. În plus, se intenționează a se demara un program de fidelizare a personalului din cadrul Universității prin emiterea unui card de discount de care să beneficieze angajații UVT.

Ministrul Culturii, la Universitatea de Vest din Timișoara În baza strategiei sale de a dezvolta relații strânse de colaborare cu personalități de prim rang ale mediului socio-cultural, Universitatea de Vest din Timișoara, prin Departamentul de Relații Internaționale, a organizat, la jumătatea lunii martie, conferința cu tema Cultura politică și cultura politicii: pentru o estetică a spațiului public susținută de domnul Prof. Univ. Dr. Daniel Barbu, Ministrul Culturii.

Foto: Ministrul Culturii, Daniel Barbu, vorbind audienței din Aula Magna “Ioan Curea”

La faza finală a competiţiei au participat cele mai bune 16 echipe din întreaga Europă, selectate din cele 120 de universităţi înscrise în concurs. România a fost reprezentată de echipa Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara, formată din Alexandra Bioc şi Corin Şuta, studenţi în anul IV. Foto: Alexandra Bioc şi Corin Şuta (centru),

Echipa Facultăţii a fost alături de adversariii de la Universitatea Essex pregătită de Conf. Univ. Dr. Valentin Constantin şi Lect. Univ. Dr. Lucian Bojin. ―Universitatea de Vest din Timișoara își respectă blazonul și își confirmă, încă o dată, poziția sa printre cele mai bune Universități din Europa și din lume. Reușita studenților de la Facultatea de Drept și Științe Administrative este lăudabilă și vine în completarea altor numeroase reușite pe plan internațional ale studenților noștri”, a declarat Rectorul Universității de Vest din Timișoara, Prof. Univ. Dr. Marilen Pirtea. Rezultatul se înscrie în seria performanţelor studenţilor Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara la concursurile internaţionale şi europene de drepturile omului şi drept internaţional public. Reamintim, în acest sens, faptul că la sfârşitul anului 2012 o echipă a Facultăţii s-a situat pe primul loc în clasamentul regiunii

pagina | 3

www.uvt.ro


Europa Centrală şi de Est, obţinând, de asemenea, locul 9 în clasamentul general al World Human Rights Moot Court Competition, desfăşurat la Pretoria (Africa de Sud). La ediţia 2011 a aceluiaşi concurs, echipa facultăţii a câștigat, de asemenea, grupa regională Europa Centrală şi de Est şi a obţinut locul 4 în clasamentul individual general al pledanţilor.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Dl Marian VASILE, Directorul Agenţiei de Dezvoltare Social-Economică Timiş, Dl Sergiu BĂLAŞA, reprezentantul Ministrului Delegat pentru Turism, Mediul de Afaceri şi IMM, Dl Cosmin TRIF, Directorul Oficiului Teritorial pentru I.M.M. şi Cooperaţie Timişoara, Dl Adrian PĂŞCUŢĂ, Directorul Regional al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, Dl Mirel BOLDICI, Decanul Facultăţii de Economie şi de Administrare a Afacerilor, Conf. Univ. Dr. Ovidiu MEGAN.

Banatul îşi defineşte priorităţile de finanţare a investiţiilor cu sprijinul Catedrei Internaţionale Onorifice SUERD

În partea a doua, cei 35 de participanţi la Sesiunea de Formare Practică, provenind din sectorul public, academic, de afaceri şi ONG, în special din judeţele Timiş şi Caraş-Severin, au fost implicaţi în mod pro-activ în realizarea unei analize situaţionale privind valorificarea superioară a potenţialului social-cultural al sub-regiunii şi propunerea unui plan de acţiuni concrete privind elaborarea şi susţinerea publică a cel puţin două proiecte de interes major care să se încadreze în mod adecvat în SUERD: reabilitarea cu caracter transfrontalier a canalului navigabil de pe râul Bega şi amenajarea zonei portuare din oraşul Moldova Nouă (judeţul Caraş-Severin). Totodată, a fost demarată întărirea cooperării instituţională între Catedra Internaţională Onorifică în sprijinul Strategiei UE pentru Regiunea Dunării (CIO-SUERD) şi Universitatea de Vest din Timişoara, pe de-o parte, şi ADETIM, pe de altă parte, mizându -se pe realizarea unei susţineri pentru co-finanţare la nivel european şi naţional a proiectelor majore din zona Banat, în scopul relansării economice prin inovare permanentă, precum şi lansarea acestora în cadrul Forumului Inovare Dunăre-Marea Neagră, ce va fi organizat sub Patronajul Onorific al Preşedinţiei UE, cu sprijinul Comisiei Europene, Academiei Române şi Institutului Bancar Român, la Bnucureşti, în perioada 23-24 mai 2013. Pentru informaţii suplimentare şi înscrieri, cei interesaţi pot consulta siteul: http://www.houseofeurope.ro/BlackSea-Danube .

~ Sinteza rezultatelor reuniunii UVT, 28-29 martie 2013 ~

Simultan cu desfăşurarea Forumului naţional SUERD la nivel ministerial de la Bucureşti, în sprijinul unei mai bune înţelegeri şi implementări a programului transformaţional SUERD în Regiunea de Vest, Catedra Internaţională Onorifică în sprijinul Strategiei UE pentru Regiunea Dunării - CIO-SUERD a organizat la sediul Facultății de Economie și de Administrarea a Afacerilor din Timişoara un Colocviu tematic asupra conexiunii dintre procesul de regionalizare administrativă şi acela de conectare la grupurile economice regionale UE şi la cooperarea în cadrul macro-regiunii Dunării. Reuniunea a fost onorată de cele mai importante instituţii şi personalităţi din judeţul gazdă, precum: Rectorul Universităţii de Vest, Prof. Univ. Dr. Marilen PIRTEA, Primarul Municipiului Timişoara, Prof. Univ. Dr. Nicolae ROBU,

Reuniunea s-a desfăşurat în parteneriat cu Facultatea de Economie şi de Administrare a Afacerilor din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara, JCI International Timişoara şi cu amabilul sprijin al următoarelor instituţii: Consiliul Judeţean Timiş, Primăria Municipiului Timişoara, Ministerul Afacerilor Externe - Biroul Coordonatorului Naţional SUERD, Centrul de Studii şi Cercetări de Biodiversitate Agrosilvică „Acad. David Davidescu”, Asociaţia Profesională a Formării în Administraţia Publică Locală (CINAQ). Foto: De la stânga la dreapta: Reprezentantul Ministrului Delegat pentru Turism, Mediul de Afaceri şi IMM, Cosmin TRIF; Decan FEAA, Lect. Univ. Dr. Ovidiu Megan; Prodecan FEAA, Conf. Univ. Dr. Nicoleta Sîrghi; Primarul Municipiului Timișoara, Prof. Dr. Ing. Nicolae Robu; Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Marian Vasile; Liderul Grupului de Acțiune “DunăreMarea Neagră”, Sever Avram.

Partener Media Asociat: Agenţia Naţionala de Presă - Agerpres. Parteneri Media Permanenţi: Finantare.ro, CalendarEvenimente.ro, CaleaEuropeana.ro, Comunicatii Mobile, SmartFinancial.ro, NewsChannel.ro, Tribuna Economica, Economie si Administratie Locala, Euroconsultanta-Ghidul Firmei, pagina | 4

www.uvt.ro


ClubAfaceri.ro, BrandInfo.ro, GhiseulBancar.ro, PRwave.ro, ComunicateMedia.ro, Early Warning Support - "EU-RO Clearing Funds". Pentru conformitate,

numărul de telefon, precum şi un scurt abstract (150-200 de cuvinte). Aceste propuneri trebuie trimise pe adresa dlemeni@yahoo.com până la data de 03.05.2013, iar panelul va fi notificat nu mai târziu de 10. 05. 2013. Totodată, în vederea unei organizări adecvate a simpozionului, rugăm confirmarea prezenței dvs. (de principiu) la această manifestare științifică până la data de 25.02.2013. Lucrările simpozionului vor fi publicate într-un volum consacrat Bizanţului timpuriu la o editură acreditată CNCSIS.

EUROLINK-Casa Europei

Universitatea de Vest din Timișoara, la RIUF 2013 Universitatea de Vest din Timișoara a participat în calitate de expozant, cât și de partener, la Romanian International University Fair, RIUF2013.

“Mecanisme și filiere ale propagandei naziste în Banat” seminar științific lunar al Departamentului de Științe Politice

Foto: Stand UVT. RIUF 2013 Câteva mii de elevi din zona de vest a țării au vizitat, în data de 19 martie, standul Universității de Vest din Timișoara din cadrul RIUF, eveniment desfășurat la Centrul Regional de Afaceri din Timișoara. UVT a venit în sprijinul elevilor prezenți la eveniment și a pus la dispoziție un serviciu de transport gratuit pentru cei interesați să viziteze Universitatea, în ziua târgului, în cadrul unui program de porți deschise.

Ediția din acest an reunit la Timișoara un număr de peste 50 de universități din străinătate și de pe plan local, Universitatea de Vest din Timișoara făcând, ca în fiecare an, concurență cu oferta sa educațională și de cercetare avansată.

Simpozion național de teologie În zilele de 17-18 mai se va desfăşura Simpozionul Naţional de Teologie cu tema ―Sf. Constantin cel Mare şi Imperiul creştin: teologie, politică şi hagiografie în Bizanţul timpuriu‖ la Mănăstirea TimişeniŞag. Scopul general al simpozionului organizat de Facultatea Litere, Istorie și Teologie este acela de-a explora originile şi semnificaţiile teologice ale tradiţiei bizantine. Având în vedere caracterul interdisciplinar al simpozionului, lucrările vor aborda Bizanţul timpuriu din perspective diferite, cum ar fi istorice, teologice, spirituale, politice şi hagiografice. De asemenea, evenimentele, persoanele sau scrierile legate în mod direct sau indirect de spiritualitatea Bizanţului timpuriu sunt binevenite. Propunerile de lucrări trebuie să conţină numele şi prenumele autorului, titlul academic, afilierea instituţională (dacă este cazul),

Departamentul de Științe Politice din cadrul Facultății de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării a reluat seria seminariilor științifice interne dedicate împărtățirii preocupărilor de cercetare ale membrilor Departamentului. În data de 29 martie 2013, Asist. Dr. Mihai Panu și-a prezentat teza de doctorat susținută la începutul acestui an la Universitatea Babeș-Bolyai, cu titlul “Mecanisme și filiere ale propagandei naziste în Banat”. Originalitatea tezei, așa cum a fost prezentată de autor, constă în sursele solide de documentare, facilitate de reușita accesului la arhivele Arhiescopiei Romano-Catolice Timisoara și la arhivele unor instituții de cercetare și documentare din România (CNSAS) și Germania. S-a vorbit despre debutul naționalismului în Banat, despre arianizare versus românizare, despre istoria șvabilor bănățeni și despre ipostaze ale naționalismului interbelic românesc la nivelul discursului științific.

INTERCULTURALITATEA BANATULUI, de Victor NEUMANN În luna martie a avut loc lansarea cărții Interculturalitatea Banatului de Victor Neumann, Editura Institutului European – ArtPress, în cadrul Bookfest, la Centrul Regional de Afaceri Timișoara (CRAFT). Interculturalitatea Banatului urmărește să actualizeze mai vechile dezbateri ale temei, să provoace interpretări alternative ale istoriei și ale fenomenelor social-culturale locale și regionale, să profite de

www.uvt.ro

pagina | 5


acumulările autorului îndatorate preocupărilor de istorie conceptuală din ultimul deceniu. Acest studiu redă în chip fragmentar unul dintre cele mai reușite experimente regionale ale Europei Centrale, e vorba de cel ce își are punctul de pornire în zestrea de convergențe generate de locuitorii unei regiuni transfrontaliere. În discuția despre istoria Banatului și despre codul său cultural ar trebui să înțelegem cum a fost posibil și ce anume a rămas din melanjul de limbi și de culturi. Ideea de minoritate sau de minorități nu a avut impactul scontat de adepții ideologiei diferențelor accentuate. Banatul a evoluat mai cu seamă printr-un cod civic și intercultural și nu prin acela etnonațional ce trimite la unicitățile limbii, religiei, originii, istoriei, rasei etc. Acestea din urmă sunt mai degrabă imaginare, definirile pe criterii etnoculturale și etnonaționale doar arareori reprezentând o dogmă în mediile sociale și intelectuale bănățene. Spațiul Banatului atrage atenția în primul rând prin reușitul experiment produs de politicile secolelor precedente, unul singular la scara Europei Centrale, anume acela al coabitării fecunde al mai multor culturi și religii.

Română, Bucureşti, 2009; Istoria României prin concepte (în colab. cu Armin Heinen), Polirom, Iași, 2010; Key Concepts of Romanian History (în colab. cu Armin Heinen), trad. de Dana Mihăilescu, Central European University Press, Budapest-New-York, 2013. Flavia Bembea Școala Doctorală Internațională de Istorie Conceptuală ‖Reinhart Koselleck‖ Centrul de Studii Avansate în Istorie Universitatea de Vest din Timișoara

Conferinţa – pilot „Zilele Ştiinţelor Forensic” Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara, în colaborare cu Serviciul crimina-listic al Inspectoratului de Poliţie al judeţului Timiş, au organizat în perioada 5-7 martie Conferinţa -pilot „Zilele ştiinţelor forensic‖.

Din cuprins: Scurtă istorie a populațiilor din Banat · Trăsăturile melting pot-ului bănățean · Timişoara interbelică: între <etnicitatea fictivă> şi societatea deschisă · Plurilingvism și interculturalitatea Banatului contemporan · Schimbările politice din 1989 · Importanța cunoaşterii istoriei interculturale a Banatului · Anexe documentare · Lista ilustrațiilor · Ilustrații. Victor Neumann este profesor la Universitatea de Vest din Timișoara; Directorul Centrului de Studii Avansate în Istorie al Universităţii de Vest, membru al Academiei Germano-Române din Mainz; al Academiei de Ştiinţe ale Educaţiei din Belgrad; al Uniunii Scriitorilor din România. Domenii de expertiză: istoria intelectuală, istoria conceptuală, teoria istoriei. De același autor: Tentaţia lui Homo Europaeus. Geneza ideilor moderne în Europa Centrală şi de Sud-Est, ed. I, Ştiinţifică, Bucureşti, 1991 (premiul A.D. Xenopol al Academiei Române); ed. a II-a, All, Buc., 1997; ed. III, Polirom, Iaşi, 2006; The Temptation of Homo Europaeus, trad. Dana Miu, Columbia University Press, New York, 1993; Iskušenja Homo Europaeusa, trad. Dr. Milisav Firulović, Pešic i Sinovi, Belgrad, 2011; Istoria evreilor din România. Studii..., Amarcord, Timişoara, 1996; Between Words and Reality, trad. Simona Neumann, Council for Research in Culture and Values, CUA, Washington, D.C., 2001, Neam, Popor sau Naţiune?, Curtea Veche, Bucureşti, ed.I, 2003, ed. II, 2005. Este editor al volumelor: Identitate şi Cultură. Studii privind Istoria Banatului, Academia

Au contribuit la această manifestare experţi şi specialişti criminalişti care îşi desfăşoară activitatea în cadrul poliţiei (Claudia Moşoarcă şi Silviu Foto: Decanul Facultății de Drept și Științe Administrative, Conf. Univ. Dr. Lucian Bercea Predescu, care au avut iniţiativa conferinţei, Remus Scrob, Adrian Surdea-Hernea, Mihaela Dăboveanu, Silviu Colareza, Lucian Sârbescu, Adriana Sturzu şi Alexandru Stolojescu), precum şi cadre didactice ale Facultăţii (Prof. Univ. Dr. Tiberiu Medeanu, titularul cursului de Criminalistică, şi expertul criminalist dr. Cristian Neghină). La eveniment au participat nu numai studenţii şi masteranzii Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Administrative, ci şi studenţi ai altor facultăţi din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara, care au asistat la prezentări practice ilustrate cu numeroase imagini, accentuând diferenţierea ficţiunii de realitatea investigaţiei criminalistice. Colaborarea dintre cele două instituţii va continua, prin iniţierea unor proiecte similare. pagina | 6

www.uvt.ro


Use your senses/Reportajul şi simţurile - Conferința ICSP Conferințele Institutului de Cercetări Social Politice al Facultăţii de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării au continuat luna aceasta cu prelegerea cu titlul Use your senses/Reportajul şi simţurile, susţinută de Dr. Ştefana Ciortea-Neamţiu.

Foto: Lansare volume. Amfiteatrul A11

Principalele aspecte prezentate au fost legate de folosirea simțurilor (vizual, auditiv, olfactiv, gustativ și tactil), în realizarea reportajului. Prelegerea a deschis o serie de întrebări și discuții despre gusturi și simțuri greu a fi obiectivate, spre deosebire de văz. A mai fost pusă în discuție și absența reportajului în paginile ziarelor. El mai apare doar acolo unde există instrumentele necesare și jurnaliștii adevărați, cum ar fi Allgemeine Zeitung sau BBC. Amintim tuturor celor interesaţi că următoarea Conferinţă a ICSP va avea loc în 16 aprilie, de la ora 18.00, în sala 206. Prelegerea Partea și întregul. Filosofie sau știință? va fi susținută de Prof. Dr. Ioan Biriș.

Triplă lansare de carte Universitatea de Vest din Timișoara, prin Facultatea de Litere, Istorie și Teologie a organizat o triplă lansare de carte. Evenimentul a avut loc în 26 martie și a presupus lansare volumelor: Florica Dimitrescu (coord.), Dicționar de cuvinte recente (DCR),ediția a III-a, Ed. Logos, București 2013; Alexandru Ciolan, Misterele cuvintelor, ediția a II-a, Ed. Logos, București 2013; Quaestiones Romanicae, JATEPress, Szeged, 2012.

Florica Dimitrescu (coord.), Alexandru Ciolan, Coman Lupu, Dicţionar de cuvinte recente, Bucureşti, Editura Logos, 2013, ediţia a III-a, este primul dicţionar datat al cuvintelor noi şi însumează 50 de ani muncă ai doamnei Prof. Univ. Dr. Florica Dimitrescu, membru de onoare al Academiei Române. Se distinge de alte dicţionare de neologisme, fiind bazat pe presă, alegere motivată astfel de autoare în Cuvânt înainte: „lexicul folosit în presă este, într-un fel, cel mai apropiat şi, deci, cel mai accesibil marilor mase şi, în plus, presa, făcând să circule o serie de cuvinte noi, are posibilitatea de a le impune cu mai mare rapiditate decât operele beletristice, ştiinţifice etc., mai greu aflate la îndemâna celor mulţi.‖ Îndeplinind un deziderat al autoarei, DCR şi ideile din prefaţă au reprezentat şi continuă să reprezinte o sursă pentru alte lucrări (articole, cărţi, teze de doctorat). Reţinem din precizările autoarei: „Un dicţionar de neologisme precum DCR este totdeauna un bun seismograf pentru a înregistra «mişcările» limbii la un anumit moment dat al istoriei sale lexicale. Astfel, cantitativ, cele trei ediţii ale DCR-ului sunt martore ale unei evoluţii rapide. O simplă comparaţie între ediţiile succesive ale DCR este edificatoare: în ediţia a doua s-au adăugat 1885 de noi cuvinte faţă de cele 3743 de cuvinte conţinute în prima ediţie. Ediţia a treia cuprinde 9875 de cuvinte-titlu, dintre care 4853 (peste 49%) sunt cuvinte noi. Evident, la aceste cifre trebuie adăugate şi noile semnificaţii dobândite de cuvinte mai de mult cunoscute, de pildă la substantivul impact am întâlnit 6 accepţii, iar la verbul a realiza nu mai puţin de 10 sensuri etc. Prezenta ediţie a DCR cuprinde 12777 de sensuri ori construcţii, dintre care 7036 (peste 55%) sunt sensuri ori construcţii noi. Să mai adăugăm, în acest paragraf statistic, şi cele 1658 de trimiteri interne (de tipul: burka v. burqa sau carbonatat v. apă (carbonatată) ori şerif v. femeie-şerif etc.).‖ pagina | 7

www.uvt.ro


Alexandru Ciolan, Misterele cuvintelor, Bucureşti, editura Logos, 2013, ediţia a doua, adăugită (prima ediţie a fost publicată în 2012 de Editura Universităţii din Bucureşti). Volumul reuneşte articole apărute, majoritatea, în rubrica omonimă găzduită de Ziarul de duminică, din al cărui număr din 1 martie 2013 spicuim, refereitor la titlul şi conţinutul volumului: „De ce Mistere? Pentru că misterele au fost asociate, în limitele lipsite de pretenţii ale foiletonului, şi cu Parisul, şi cu Londra, şi cu Bucureştiul. Şi pentru că stilul sprinţar al Misterelor este pe gustul de azi, de ieri şi dintotdeauna al cititorului cu timpul drămuit. Bucuria şi veselia nu exclud temeinicia. Dacă vreţi să aflaţi, în câteva minute, povestea jocului numit scrabble, sau a bandei adezive numite scotch, sau a adunăturii de prăvălii numite mall, sau a îndrumătorului în ale băutului numit somelier, sau a materialului de blugi numit denim, sau multe şi minunate alte poveşti ale cuvintelor şi ale lucrurilor pe care ele le desemnează aceasta este cartea de care aveţi nevoie. Veţi învăţa distrându-vă sau, dacă ştiaţi deja, vă veţi amuza pur şi simplu.‖ Qvaestiones Romanicae, Lucrările Colocviului Internaţional Comunicare şi cultură în Romania europeană (ediţia I / 15-16 iunie 2012, Universitatea de Vest din Timişoara), Jatepress – Szeged, 2012, 568 p., ISBN 978-963-315-112-9, reuneşte, datorită temei generice din titlu, dialogul dintre discipline ce au ca domeniu de cercetare comun sau complementar romanistica: limbile şi literaturile română, franceză, italiană, latină, spaniolă, istorie şi teologie. Dorinţa editorilor de a crea o punte între limbi şi discipline are ca temei latinitatea culturală şi lingvistică ce caracterizează o bună parte a Europei. Conf. Univ. Dr. Luminița Vleja Departamentul de limbi și literaturi moderne Colectivul de limbi romanice

Stagiu de pregătire pentru elevii olimpici În virtutea parteneriatului existent între Universitatea de Vest din Timişoara şi Inspectoratele Şcolare Județene din județele limitrofe, Departamentul de Biologie – Chimie al Facultății de Chimie, Bilogie, Geografie a organizat un stagiu de pregătire ce s-a adresat loturilor județene calificate la Olimpiada Națională de Chimie a Elevilor aprilie 2013. Stagiul de pregătire a acoperit tematicile şi programele aferente claselor VIII – XII atât din punct de vedere teoretic, cât şi aplicativ şi practic. Acest Stagiu de pregătire s-a desfăşurat sub

directa coordonare a cadrelor didactice din Departament, dar şi, în premieră, cu aportul studenților din Departament, studenți ce au fost la rândul lor Olimpici. Departamentul Biologie – Chimie are o lungă şi prestigioasă tradiție de colaborare cu învățământul preuniversitar, furnizând de-a lungul timpului un mentor al Lotului Național de Chimie (Prof. Univ. Dr. Adrian Chiriac), vicepreşedinți ai Comisiei Naționale (Prof. Univ. Dr. V. Chiriac, Prof. Univ. Dr. C. Radovan, Prof. Univ. Dr. V. Ostafe). În momentul de față, Departamentul de Biologie - Chimie este implicat în performanța din domeniul preuniversitar prin activitatea de „Vectorul Chimie” organizată şi coordonată de domnul Conf. Univ. Dr Constantin Bolcu şi de domnul Conf. Dr. Vlad Chiriac – vicepreşedinte al Comisiei Naționale a Olimpiadei de Chimie a Elevilor.

Quality in Adult Learning- Professionalization of Adult Learning Staff În perioada 10-11 Aprilie, Universitatea de Vest din Timișoara găzduiește Peer leaning activity (PLA) al Comisiei Europene cu titlul Quality in Adult Learning- Professionalization of Adult Learning Staff. PLA sunt evenimente organizate de Comisia Europeană pentru a sprijini schimbul de bune practici și învățarea mutuală, experți din majoritatea statelor member ale UE aflându-se la Timișoara pentru a învăța din expertiza românească în domeniu. Este prima acțiune de acest gen organizată în România, iar faptul că a fost aleasă Timișoara ca locație se datorează expertizei Institutului Roman de Educație a Adulților(IREA) al Universității de Vest din Timișoara (UVT), cercetărilor și dezvoltărilor realizate de-a lungul anilor în domeniul profesionalizării practicienilor din educația adulților. Profesioniștii bine pregătiți sunt considerați precondiție obligatorie pentru asigurarea calității ofertelor de formare, iar acest fapt este valabil pentru toate nivelurile de educație și pregătire, de-a lungul întregii vieți. Experiența românească este considerată una avansată și în domeniul formării continue a cadrelor didactice din învățământul preuniversitar, colegi de la nivel național împartășind-o reprezentanților guvernamentali și experților din statele membre. Timp de două zile, experții vor face schimb de experiență și vor reflecta împreuna cum se poate îmbunătăți real nivelul de competență al practicienilor din

www.uvt.ro

pagina | 8


educație și formare, cum putem avea profesioniști bine pregătiți. Mai multe detalii despre eveniment și agenda preliminară a acestuia pot fi gasite la www.irea.ro

inovării. Astfel, pentru cercetări în domeniul calcului de înaltă performanţă cu aplicaţii în rezolvarea problemelor complexe, Universitatea de Vest din Timişoara dispune de un supercalculator

Zilele Academice IBM pentru Universităţile din România în 2013. Soluţii IBM destinate universităţilor în perspectiva unei Planete mai Inteligente IBM România a organizat în zilele de 21 şi 22 martie, la Universitatea de Vest din Timişoara, cea de-a noua ediţie a forumului naţional “Zilele Academice IBM pentru Universităţile din România”, dedicată unor prezentări şi dezbateri pe tema: Soluţii de calcul de înaltă performanţă pentru aplicaţii cu volume mari de date şi proiecte complexe de cercetare ştiinţifică. Această temă reprezintă un subiect important pentru mediul academic, care implică atât modernizarea infrastructurii de calcul în instituţiile de învăţământ superior, cât şi deschiderea de noi linii de cercetare ştiinţifică în contextul realizării unei Planete mai Inteligente, ce trebuie să fie asumate de corpul profesoral şi de studenţi. Dezbaterile ediţiei din acest an ale manifestării IBM Academic Days au abordat subiecte de interes atât pentru mediul academic, cât şi pentru întreaga comunitate ştiinţifică din România. Discuţiile purtate pe durata celor două zile ale acestui forum au vizat:

Rolul universitãţilor în perspectiva unei Planete mai Inteligente;

Prezentarea noilor programe şi resurse alocate de IBM procesului de formare a specialiştilor IT;

Foto: Press briefing. Zilele Academice IBM

IBM BlueGene P care permite dezvoltarea de noi paradigme de programare, prelucrarea multi-criterială a volumelor mari de date şi analiza lor după modele bazate pe context. Aceasta deschide noi oportunităţi pentru inovaţie, pentru realizarea unor cercetări de vârf în domeniul monitorizării condiţiilor de mediu, a resurselor naturale şi al gestiunii rapide a datelor din sistemele economice, financiare, de sănătate şi de administraţie. Nu în ultimul rând, colaborarea cu IBM permite îmbunătăţirea şi diversificarea ofertei curriculare pentru toate cele trei cicluri de studii (licenţă, master şi doctorat) şi în consecinţă creşterea nivelului de pregătire al absolvenţilor conform cu cerinţele pieţei”, a menţionat Prof. Univ. Dr. Viorel Negru, Prorector pentru cercetare ştiinţifică al Universităţii de Vest din Timişoara.

Securitate cibernetică;

Resurse şi soluţii informatice pentru studenţi şi profesori;

E-Infrastructură pentru sectorul public

Eficientizarea tehnologiilor educaţionale;

În perioada 21-23 Martie 2013 a avut loc un al doilea workshop organizat în contextul proiectului FP7 HOST (FP7-REGPOT-CT2011-284595-HOST), dedicat e-Infrastructurii pentru sectorul public. Cu o sesiune inițială organizată în contextul zilelor Academice IBM (21-22 Martie 2013), evenimentul a adunat un număr mare de participanți, reprezentând sectorul public sau ofertanți și beneficiari de e-Infrastructuri, împreună cu reprezentați ai autorității naționale pentru cercetarea științifică (ANCS) și ai agenției pentru dezvoltare regională - regiunea vest (ADR Vest). Prin prezentările și masa rotundă organizată, evenimentul a oferit un activ forum de discuții pentru identificarea facilităților existente și a problemelor asociate

Sisteme de învățare dinamice și autonome. Pentru a răspunde provocărilor de astăzi sunt necesari specialişti cu o bună pregătire profesională. IBM a anunţat la sfârşitul anului 2012 lansarea unei serii de programe pentru a susţine pregătirea studenţilor din domeniul IT pentru piaţa muncii viitorului şi reducerea deficienţelor ce se manifestă în prezent în crearea competenţelor IT. „Parteneriatul strategic, de durată, cu IBM România se bazează pe cooperarea excelentă, cu prioritate, în domeniile cercetării şi

www.uvt.ro

pagina | 9


decide ce anume reprezintă un subiect de interes pentru cetăţeni în domeniul comunicării pe teme europene şi de a realiza materiale jurnalistice (audio, video şi pentru presa on-line), care ulterior pot fi înscrise în concursul organizat de Reprezentanța Comisiei Europene. Materialele trebuie înscrise în concurs până în luna mai 2013, iar câștigătorii vor beneficia de o vizită de studiu la Bruxelles în septembrie 2013. Temele de actualitate pentru materialele jurnalistice ale Concursului de anul acesta sunt: promovarea relansării economice, guvernanța economică și ocuparea forței de muncă, negocierile privind noul

Foto: Workshop în desfășurare

e-Infrastructurilor pentru sectorul public, cu o deosebită atenție asupra infrastructurii de cercetare dezvoltată și pusă la dispoziția cercetătorilor prin intermediul proiectului HOST (High Performance Computing Service Center). În acest sens, prezentările cercetătorilor care utilizează infrastructura existentă în cadrul UVT, prin larga diversitate a domeniilor de cercetare acoperite, au pus în evidență atât interesul deosebit pentru astfel de mijloace de realizare a cercetării, cât și importanța acestora pentru accelerarea procesului de cercetare. http://host.hpc.uvt.ro/events/workshop-of-e-infrastructure-for-publicsector/

Concursul Europa Jurnaliștilor din Amfiteatre - prezentat studenților de la Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării Concursul ―Europa Jurnaliștilor din Amfiteatre‖, organizat de Reprezentanța Comisiei Europene în România, ajuns la cea de a 4-a ediție, a ajuns și în Timișoara. Joi, 28 martie, Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării a organizat un eveniment de prezentare a concursului, în prezența organizatorilor, adresat studenţilor și masteranzilor înscrişi la facultățile de profil. Gazda evenimentului a fost Prof. Dr. Lucian Ionică, acestuia alăturându-ise jurnalistul Lect. Dr. Lucian Szabo. Scopul programului „Europa jurnaliştilor din amfiteatre‖ este acela de a oferi studenţilor posibilitatea de a se familiariza cu tematica europeană de actualitate, de a

Buget al UE pentru 2014-2020, rolul UE în lume, reforma politicii agricole comune și de dezvoltare rurală, 2013 - Anul european al cetățenilor.

CONFERINŢA „MEDIEREA ÎN CONTEXTUL NOILOR CODURI” Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara, în colaborare cu Asociaţia „O şansă pentru viitor‖, au organizat, în data de 28 martie, la sediul Facultăţii, Conferinţa „Medierea în contextul noilor Coduri”. Au participat la această manifestare membri ai Parlamentului României, reprezentanţi ai autorităţilor şi instituţiilor publice, cadre didactice universitare, mediatori, avocaţi, reprezentanţi ai organizaţiilor nonguvernamentale de profil, studenţi. În cadrul conferinţei au susţinut intervenţii Conf. Univ. Dr. Lucian Bercea – decanul Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Administrative din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara, Alina Gorghiu – deputat, autor al mai multor iniţiative legislative în domeniul medierii, Ben–Oni Ardelean – senator, Liliana Oneţ – subprefect al Judeţului Timiş, Ion Dedu – mediator, membru al Consiliului de Mediere, Bogdan Stănescu – consilier al vice-guvernatorului Băncii Naţionale a României, Prof. pagina | 10

www.uvt.ro


Univ. Dr. Claudia Roşu – cadru didactic la Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara, Prof. Univ. Dr. Constantin Dragoş Popa – cadru didactic la Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara, precum şi alţi intervenienţi.

studenţii, acompaniaţi la pian de lect. univ. dr. Roxana Ardeleanu au tălmăcit lucrări importante din repertoriul de gen.. Un fragment din Trio-ul pentru vioară, violoncel şi pian de F. Mendelssohn-Bartholdy a fost difuzat de Radio Timişoara, în cadrul emisiunii Cultura la doi paşi, din data de 8 martie 2013.

Conferinţa a avut loc în contextul recentei intrări în vigoare a noului Cod de procedură civilă şi a analizat problema eficienţei medierii ca alternativă la justiţia clasică.

O tuşă timbrală distinctă în peisajul sonor al Festivalului muzicii de cameră a fost adusă de protagoniştii celui de-al treilea recital cameral, susţinut în data de 11 martie 2013, de studenţii claselor de muzică de cameră ale lect. univ. dr. Ortensia Miclea (Director Artistic al Festivalului Muzicii de cameră) şi asist. univ. drd. Cristian Miclea. Extrem de concis dar şi de inspirat, recitalul ne-a propus lucrări din creaţia lui Mozart, Schumann, Brahms, Dutilleux şi Arutiunian.

Efervescențǎ sonorǎ la ȋnceput de primǎvarǎ Luna martie marchează debutul celui de-al doilea semestru al anului universitar, fiind pentru studenţii şi cadrele didactice ale Facultăţii de Muzică din Timişoara o perioadă fecundă din punct de vedere artistic. Numărul concertelor şi al manifestărilor muzicale sau ştiinţifice, dar şi calitatea acestora au adus, cu siguranţă, o varietate şi o bogăţie de culoare, în cotidianul publicului meloman. Evenimentul central al lui „Mărţişor” l-a constituit cea de-a zecea ediţie a Festivalului Muzicii de cameră, desfăşurat în perioada 4 – 12 martie 2013. Sub semnul muzicii de cameră, s-au reunit, prin prestaţiile din cadrul celor patru recitaluri organizate, 40 de studenţi ai Facultăţii de Muzică. Primul dintre aceste recitaluri camerale, intitulat “Mozart și Schubert”, a avut loc în seara zilei de 6 martie 2013, fiind susţinut de studenţii de la clasele de muzică de cameră ale prof. univ. dr. Ştefana-Graţiela Negruţiu (Director al Festivalului Muzicii de cameră) şi asist. univ. dr. Cristina Constantin. Nota originalǎ a acestui recital a fost data de alternarea muzicii instrumentale cu cea vocalǎ. Pe lângǎ formațiile de studenți, şi-au dat concursul la realizarea acestui recital, soprana Valentina Verlan și basul Marius Manyov. Liedurile, acompaniate la pian de lect. univ. dr. Aida Marc, au pregǎtit intervențiile formațiilor instrumentale. De un public numeros şi o primire deosebit de entuziastă s-a bucurat şi cel de-al doilea recital din cadrul Festivalului Muzicii de cameră, susţinut pe 7 martie 2013, de studenţii de la clasele de vioară şi muzică de cameră conduse de conf. univ. dr. Ioan Fernbach. Prin calitatea excepţională a interpretărilor şi prin măiestria tehnică,

Festivalul Muzicii de cameră s-a încheiat cu recitalul susţinut pe data de 12 martie 2013, de studenţi de la clasele de muzică de cameră conduse de doi pianişti binecunoscuţi publicului timişoarean – Manuela şi Dragoş Mihailescu – şi de ansamblul „Percutissimo”, îndrumat de c.d.a Doru Roman. Din punct de vedere repertorial, acest recital ne-a propus o incursiune în universul creaţiei lui Mozart, Şerban Marcu, M. de Falla, Beck, Poser, Metianu, Dinescu. Semnalăm, de asemenea, masterclass-ul şi Recitalul de clarinet, susţinute, pe data de 4, respectiv 5 martie 2013, tot în cadrul Festivalului Muzicii de cameră, de către clarinetistul italian Lelio di Tullio. Un alt evenimentul cu o deosebită semnificaţie l-a constituit Congresul de Imnologie cu participare internațională, desfăşurat în perioada 3-5 martie 2013, la Facultatea de Muzică din Timişoara. Aflat la cea de a 11-a ediție, întâlnirea a prilejuit dezbaterea unei teme interesante și actuale: Compozitori, aranjori, poeți și traducători de imnuri. Printre participanții ce au prezentat lucrări interesante, amintim: Preot conf. dr. Mihai Brie, Universitatea din Oradea; drd. Réka Miklós, Universitatea din Graz, Austria; prof. dr. Felician Roșca, Universitatea de Vest din Timișoara; lect. dr. Dobre Sorin, Unversitatea din Sibiu; lect. dr. Tudor Ciupeiu, Universitatea din Oradea; conf. dr. Țârc Mirela, Universitatea din Oradea; lect. dr. Rafaela Carabenciov, Universitatea din Timișoara și Artur Funk, Filarmonica Banatul Timișoara; conf. dr. Dana Sorina Chifu, Universitatea de Vest din Timișoara; asist. dr. Ionuț Ardereanu, Universitatea de Vest din Timișoara; Prof. univ. dr. Csanadi Laszlo, Universitatea din Szeged, Ungaria. În seara zilei de 4 martie 2013, asezonat tematicii congresului, a avut loc un concert de muzică sacră, susținut de asist. univ. drd. Ioana Mia Iuga, de la Facultatea de Muzică din Timişoara, Monica Slahotka de la Filarmonica Banatul din Timișoara, studenta Andreea Constantineanu (clasa de vioară a conf. univ. dr. Ioan Fernbach), eleva Bianca Mihăilescu de pagina | 11

www.uvt.ro


la Colegiul Național de Artă „Ion Vidu” din Timișoara și studenții organiști: Cristina Struța, Minodora Luca, Alma Bompa, Denis Moldovan, Klaudia Szeidert. Concertul s-a bucurat de prezenţa şi aprecierile unui public numeros și generos în aplauze. Pe linia preocupărilor ştiinţifice, la confluenţă cu arta interpretativă s-a înscris şi conferinţa cu aplicaţii practice, susţinută de unul dintre membrii Corului „Madrigal” – Emanuel Pecingine, în data de 06.03.2013. C.d.a dr. Maria Gyuriş a moderat întâlnirea muzicianului cu studenţii Facultăţii de Muzică din Timişoara. Şi-au dat concursul Corul studenţilor de la ciclul de studii masterale al Facultăţii de Muzică, condus de c.d.a dr. Maria Gyuriş şi corul „Cantemus”, condus de asist. univ. drd. Cezar Verlan. În seria concertelor tematice pentru orgă ,,De la începuturi la Johann Sebastian Bach” a avut loc, în seara zilei de 27 martie 2013, încă un concert – conferință dedicat bijuteriilor muzicale pentru orgă din perioada Barocă, de până la marele cantor de la Leipzig, Johann Sebastian Bach. Solistul concertului a fost organistul prof. univ. dr. Felician Roșca, de la Facultatea de Muzică din Timişoara. Din seria concertelor susţinute de către cadrele didactice ale Facultăţii de Muzică din Timişoara, reţinem în mod deosebit Concertul Nr. 4 în Sol major de L. van Beethoven, interpretat, în data de 8 martie 2013, în sala „Capitol” a Filarmonicii timişorene, de pianistul Dragoş Mihăilescu şi Orchestra Filarmonicii Banatul din Timişoara, dirijor Gheorghe Costin. În perioada 4 – 9 martie 2013, fundaţia Interart Triade din Timişoara a găzduit un masterclass de interpretare vocală, condus de soprana Simina Ivan (Opera de Stat din Viena), la care au participat două dintre cadrele didactice ale Facultăţii de Muzică – asist. univ. drd. Ioana Mia Iuga şi lect. univ. dr. Simona Negru. În cadrul Galei de concert de la finele acestui curs de măiestrie vocală, a cântat asist. univ. drd. Ioana Mia Iuga. Facultatea de Muzică din Timişoara a oferit, în luna martie, două concerte caritabile, bătrânilor de la Casa Harmonia, pe data de 11.03.2013 şi celor de la Casa Adam Müller Guttenbrunn, pe data de 17.03.2013, ambele organizate de către conf. univ. dr. Ioan Fernbach şi susţinute de studenţii, respectiv elevii de la clasa de vioară a domniei sale. 19 martie 2013 ne-a adus un concert aniversar, în sala Barocă a Muzeului de Artă din Piaţa Unirii, concert la realizarea căruia şi-au dat concursul studenţi şi absolvenţi ai clasei de canto a conf. univ. dr. Ana Stan-Slusar. În 23 martie 2013, în cadrul recitalului intitulat Laureați ai concursurilor naţionale şi internaţionale, organizat de conf. univ. dr. Manuela Mihăilescu, studenta Evelin Belcea (anul II) a interpretat piese de W. A. Mozart, M. Ravel, S. Prokofiev şi Fr. Liszt. Un adevărat regal muzical au oferit publicului, studentele clasei de pian a prof. univ. dr.

Felicia Stancovici, în seara zilei de 25 martie 2013, interpretând cu multă măiestrie, lucrări de referinţă, dar şi de maximă dificultate din repertoriul pianistic universal. Selecţiuni din acest recital, precum şi interviul cu studentele şi maestra lor, realizat de Simona Stoiţa, au fost difuzate la Radio Timişoara, în cadrul emisiunii „Sub semnul muzicii”, în data de 29.03.2013. În data de 28 martie 2013, prof. univ. dr. Felician Rosca în colaborare cu lect. univ. dr. Rafaela Ani Carabenciov a prezentat un concert cu comentariu muzicologic pentru studenții facultății, având tema: Johann Sebastian Bach – simbolistică şi repere interpretative (II). Printre evenimentele lunii martie, trebuie să amintim seria de concerte susţinute de asist. univ. dr. Cosmin Hărşian în colaborare cu Horia Brenciu şi HB Orchestra, în Bucureşti, la Sala Palatului (27, 28, 29 şi 30 martie 2013) şi în ţară (Piteşti – 4 martie 2013, Ploieşti, 5 martie 2013). Aşa cum este şi firesc, activităţile acestei luni pline de emulaţie artistică au culminat cu un concert de muzică sacră, în cadrul liturghiei pascale din Duminica Paştelui Catolic, 31 martie 2013, la Domul Romano-catolic din Piaţa Unirii, susţinut de solişti, Chorus şi Capella Cathedralis, concert-maestru, conf. univ. dr. Ioan Fernbach, la orgă, lect. univ. dr. Silviana-Ana Cîrdu, dirijor, prof. univ. dr. Walter Kindl. Lect. Univ. Dr. Simona Negru.

Mihai V. Putz: Prima Abilitare, în domeniul fundamental Chimie, de la UVT Recent, la 20 Martie 2013, Mihai V. Putz, conferențiar doctor la Departamentul Biologie-Chimie de la Universitatea de Vest din Timișoara, a realizat prima finalizare cu succes a procesului de Abilitare dintre titularii UVT, și una dintre primele din țară - dacă nu chiar prima - în domeniul fundamental Chimie, prin susținerea publică de la Facultata de Chimie și Inginerie Chimică a Universității Babeș-Bolyai din Cluj a Tezei de Abilitare intitulată Chemical Orthogonal Spaces of Atoms and Molecules (http://doctorat.ubbcluj.ro/sustinerea_publica/sustineri_teze_abilitare.php).

Teza contribuie “la trunchiul de bază al Chimiei, prin conceptele noi avansate și aplicate”, precum remarcat de Prof. Dr. Ion Grosu, directorul școlii doctorale în Chimie de la UBB, în rol de secretar al Comisiei de Abilitare la suținerea Tezei. Într-adevar, Teza răspunde nevoii mondiale actuale și viitoare de a înlocui pe cât de mult posibil

pagina | 12

www.uvt.ro


experimentele in vivo (costisitoare ca subiecți) cât și pe cele in vitro (costisitoare ca echipament) cu modelările in cerebro (conceptuale) și in silico (computaționale); astfel, Teza avansează metode fundamentale de modelare a atomilor și moleculelor în spații ortogonale specifice, conceptul de ortogonalitate fiind aici prezentat în manieră non-reductivă la spațiile fizice consacrate, prin formularea a cinci paradigme sau forme de “acoperire” a spațiului chimic, și anume: (i) Spațiul ortogonal al reactivității chimice; (ii) Spațiul ortogonal al funcției de localizare electronică; (iii) Spațiul ortogonal al condensării bondonice (bosonice) în legătura chimică; (iv) Spațiul ortogonal al probabilității de legare enzimă-substrat; (v) Spațiul ortogonal al corelărilor structură chimică-activitate biologică. Pentru fiecare dintre aceste tipuri identificate de ortogonalități ale spațiului chimic s-au dezvoltat metode specifice care să ofere ecuațiile și cadrul analitic care să asigure interpretabilitatea și predictivitatea necesare modelării și respectiv controlării interacțiilor învederate. Aceste studii și modele de ortogonalitate sunt completate și continuate cu direcții fertile de dezvoltare pentru fiecare în parte, dar și combinat: modelarea periodicității atomice cu caracter universal prin rația de aur și mecanica Bohmiană sau prin factorul de tărie elemental al condensării Bose-Einstein, modelarea atomilor-în-moleculă prin indicele de putere chimică, “colorarea” topologiei moleculare cu reactivitatea chimică cu regulile TimișoaraParma; reformularea localizării electronice și a aromaticității prin variațiile densităților orbitale; folosirea conceptului bondonic pentru studiul tranzițiilor de fază în nanosisteme și sisteme moleculare extinse (cu prime aplicații la grafene); tratarea cineticii enzimatice ca fenomen de tunelare și interacție la distanță, în relație cu funcționala densitate a acțiunii chimice; generalizarea corelărilor de tip structură chimică-activitate biologică (QSAR) prin funcții neliniare în general, și cu polinoamele Thom de tip catastrofic în special, cu verificarea principiilor de reactivitate chimică. Teza sintetizează ultimii zece ani de cercetare intensivă și avangardistă a conf. dr. Mihai V. Putz în domeniul chimiei multidisciplinare, chimie-fizică, structurală, cuantică, teoretică, matematică și computațională, însumând la zi peste 50 de articole cu factor de impact ISI publicate și acceptate, cu un factor total ISI de peste 90 puncte ISI, și individual de peste 50 puncte ISI, alături de un factor Hirsch la zi h=12, unul din cele mai ridicate din UVT, toate acestea, i-au permis realizarea multiplă (în medie între de două și de trei ori) a criteriilor minimale de Abilitare în Chimie, până la finalizarea suținerii Abilitării într-un context inter-universitar și internațional de referare a Tezei de Abilitare. Aceste performanțe au fost pe deplin recunoscute de Comisia Tezei de Abilitare, formată din prof. dr. Mihaela Hillebrand (Universitatea din București), prof. dr. Titus Beu (Universitatea Babeș-Bolyai) și prof. dr. Giorgio Benedek (L'Università di Milano-

Bicocca) care, la capătul procesului de Abilitare al conf. Dr. Mihai V. Putz, început prin depunerea Tezei la Ministerul Educației Naționale în 2 Mai 2012 și până la susținerea publică din 20 Martie 2013, au consemnat în raportul Comisei de Abilitare doar puncte tari, și anume: i) Originalitatea ridicată a cercetării efectuate și introducerea de noi concepte; ii) Numărul mare de publicații de foarte bună calitate; iii) Capacitatea ridicată de a transmite conținuturi științifice; iv) O cultură științifică foarte bogată; v) Conexiuni inovative între structura electronică și teoria grafurilor. Prin succesul internațional al cercetărilor fundamentale întreprinse în chimia multidisciplinară, sistematizate în Teza sa de Abilitare ce marchează și direcțiile de portofoliu în conducerea de doctorat, conf. dr. Mihai V. Putz se înscrie în “noul val” al cercetătorilor români tineri, realizați și consacrați “acasă”, într-o universitate din România, determinați în formarea “nucleului” cu reprezentare internațională și contribuții de prestigiu în cercetarea științifică fundamentală a corpului profesorilor universitari din România primei jumătăți a secolului XXI.

Atelier de limbaj audio-vizual cu studenții jurnaliști de Ziua Mondială a Teatrului De Ziua Mondială a Teatrului, 27 martie, actorii Aszalos Géza şi Kocsárdi Levente, de la Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely din Timişoara, au susţinut un atelier cu studenţii de la specializarea Jurnalism, a Facultății Foto: Studenți de la Jurnalism, în cadrul atelierului de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării. Atelierul s-a derulat în cadrul cursului de Limbaj audiovizual, titular Conf. Univ. Dr. Lucian Ionică. Întâlnirea i-a captivat pe viitorii jurnalişti.

PRIMUL PRODUS TURISTIC conceput de către studenții ECTS pentru studenții FEAA Studenții specializării Economia Comerțului Turismului și Serviciilor, anul III, din cadrul Facultății de Economie și de Administrare a Afacerilor, au desfășurat, cu ocazia mărțișorului, în perioada 01.03.2013 – 03.03.2013, un proiect aplicativ de pagina | 13

www.uvt.ro


concepere și comercializare a unui pachet turistic sub forma unui Circuit turistic pe traseul Timișoara – Deva – Alba Iulia – salina Turda - Arieșeni.

Lista actelor normative relevante pentru învățământul superior publicate în Monitorul Oficial al României în martie 2013

Acest pachet turistic s-a adresat atât studenților de la specializarea ECTS licenţă, masteranzilor de la ADITS și MMKT, cât și studenților şi masteranzilor de la celelalte specializări ale FEAA, și deopotrivă, cadrelor didactice. Promovarea a fost făcută pe pagina de facebook a FEAA. În final, au participat 45 de studenți și 7 cadre didactice.

Hotărâre privind modificarea şi completarea anexelor nr. 1-3 la Hotărârea Guvernului nr. 707/2012 pentru aprobarea Nomenclatorului domeniilor şi al specializărilor/programelor de studii universitare, a structurii instituţiilor de învăţământ superior, a domeniilor şi programelor de studii universitare acreditate sau autorizate să funcţioneze provizoriu, a locaţiilor geografice de desfăşurare, a numărului de credite de studii transferabile pentru fiecare program de studii universitare, formă de învăţământ şi limbă de predare, precum şi a numărului maxim de studenţi care pot fi şcolarizaţi în anul universitar 2012-2013 Actul nr. 69 din 27 Februarie 2013 Emitent: Guvernul României Monitorul Oficial nr. 0135 din 2013

Cunoștințele ce au stat la baza elaborării circuitului turistic au fost dobândite la disciplina Tehnici operaționale în turism – înființarea și funcționarea unei agenții de turism. Printre activitățile avute în vedere în elaborarea pachetului turistic se regăsesc: închirierea autocarului, cazarea la Cabana Vârtop, elaborarea bugetului (stabilirea tarifului pachetului turistic per persoană), asigurarea asistenței ghid pe tot parcursul traseului (mai ales în Cetatea Alba Iulia), vizitarea Salinei de la Turda (cu petrecerea unor activități recreative în salină), plimbatul cu sania trasă de cai, schiatul, cunoașterea produselor locale (culinare şi de artizanat), a infrastructurii de schi și a bazei tehnico-materiale aferente unităților de cazare existente. Pe această cale, mulțumim cadrelor didactice care au participat: Prof. Univ. Dr. Gheorghe Goje, Conf. Univ. Dr. Carmen Băbăiță, Conf. Univ. Dr. Lucia Negruț, Conf. Univ. Dr. Mihai Părean, Asist. Dr. Ispas Andreia, Asist. Dr. Răzvan Burz, Drd. Nagy Andrea.

Studenți implicați într-o cercetare internațională pentru identificarea beneficiilor învățării permanente Studentii de anul al doilea de la Științele educației din cadrul Universității de Vest din Timișoara sunt implicați, în cadrul cursului de Metodologia cercetării, într-o cercetare internațională de mare anvergură pentru identificarea beneficiilor învățării permanente. Cu sprijin logistic de la IREA, fiind plătiți pentru aplicarea chestionarelor, au reusit în timp record să aplice sute de chestionare - eșantionul pentru România fiind de 1000 de subiecți. Au mers la diverse instituții fiind exercitiu foarte util pentru ei luând contact cu realitatea din instituțiile de educație non-formală, liberală din Timisoara. http://www.irea.ro https://elomake.uef.fi/lomakkeet/4575/lomake.html

Ordonanţă de urgenţă privind modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011 Actul nr. 14 din 06 Martie 2013 Emitent: Guvernul României Monitorul Oficial nr. 0133 din 2013 Lege privind instituirea Zilei Limbii Române Actul nr. 53 din 14 Martie 2013 Emitent: Parlamentul României Monitorul Oficial nr. 0145 din 2013 Ordin privind modificarea Metodologiei pentru primirea la studii şi şcolarizarea cetăţenilor străini din state terţe UE în învăţământul de stat şi particular acreditat din România, aprobat prin Ordinul ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului nr. 6.000/2012 Actul nr. 3359MD din 11 Martie 2013 Emitent: Ministerul Educației Naționale Monitorul Oficial nr. 0147 din 2013 Lege pentru modificarea art. 12 din Legea nr. 288/2004 privind organizarea studiilor universitare Actul nr. 49 din 14 Martie 2013 Emitent: Parlamentul României Monitorul Oficial nr. 0154 din 2013 Notă: Aceste acte normative pot fi citite/descărcate/vizualizate de pe site-ul Monitorului Oficial, www.monitoruloficial.ro, de pe site-ul Ministerului Educației Naționale, www.edu.ro, la secretariatele facultăților accesând programul legislativ disponibil gratuit Lege4 sau la Compartimentul juridic al Universității, Bd. Vasile Pârvan, nr.4, et.I, sala 159. Consilier juridic Florentina Radu pagina | 14

www.uvt.ro


Premierea studenţilor FEAA în cadrul proiectului de practică POSDRU/90/2.1/S/63442 ,,Acces real la piaţa muncii prin întreprinderea simulată” Facultatea de Economie și de Administrare a Afacerilor susține performața în pregătirea practică a studenților și masteranzilor. În luna martie 2013 s-a organizat în sala P02 a Facultății de Economie și de Administrare a Afacerilor ceremonia de premiere în cadrul proiectului de practică POSDRU/90/2.1/S/63442 ,,Acces real la piaţa muncii prin întreprinderea simulată”. Cu acest prilej au fost acordate adeverințele de practică și diplomele de participare care atestă finalizarea cu succes a stagiului de practică (Modul 4) pentru 240 de studenți și 24 de masteranzi ai FEAA. Foto: Studenți participanți în cadrul proiectului

Universitatea „Ovidius” Constanţa, în calitate de Beneficiar, anunță finalizarea Modului 4 al stagiului de practică în cadrul proiectului POSDRU/90/2.1/S/63442 ,,Acces real la piaţa muncii prin întreprinderea simulată”. În cadrul Facultății de Economie

Foto: Prodecan FEAA, Conf. Univ. Dr. Valentin Munteanu; Conf. Univ. Dr. Renata Nițu; Prodecan FEAA, Conf. Univ. Dr. Nicoleta Sîrghi

Rezultatele evaluării finale a studenţilor și masteranzilor au fost comunicate în cadrul concursului intitulat “Profilul meu pe piaţa muncii”. În urma jurizării au fost acordate un număr de 33 de premii de excelență în valoare de 1.400 RON fiecare (valoare totală a premiilor fiind de 46.200 RON) ce confirmă susținerea performaței în pregătirea practică a studenților și masteranzilor FEAA. Toţi studenţii şi masteranzii, selectați pe 3 specializări de simulare a afacerilor (Banking, Comerț-afaceri-internaționale și Turism) au fost coordonați de tutorii formatori, angajaţi ai unor întreprinderi reale de top din Timișoara (BCR, PASMATEX și Hotel Best Western Ambassador Hotel).

și de Administrare a Afacerilor, Modulul 4 de practică al proiectului POSDRU/90/2.1/S/63442 ,,Acces real la piaţa muncii prin întreprinderea simulată” s-a implementat în perioada 15.10.2012 -20.01.2013, pe durata a 12 săptămâni de practică.

Universitatea de Vest din Timișoara, Facultatea de Economie și de Administrare a Afacerilor în calitate de Partener (P3) alături de

Conf. Univ. Dr. Nicoleta Sîrghi Coordonator local de proiect Facultatea de Economie și de Administrare a Afacerilor

pagina | 15

www.uvt.ro


02 apr 03 apr 04 apr 06 apr 08 apr

CALENDARUL EVENIMENTELOR LUNII APRILIE 2013 „Searǎ de muzicǎ și poezie armeanǎ” – Recital de muzicǎ de camerǎ, susținut de clarinetistul Cristian Miclea (asist.univ.), violonista Ortensia Miclea (Lect. Univ.) și pianista Adriana Dogariu (Lect. Univ.); recitǎ actorul Silviu Vǎcǎrescu (Prep. Univ.) - Facultatea de Muzică; Locație: Sala Capitol a Filarmonicii „Banatul” din Timișoara; Ora: 19 00. Zilele porților deschise la UVT - Facultatea de Matematică și Informatică; Perioada: 03.04.2013—05.04.2013 Aprilie; Locație: 045C, Planetariul UVT; Ora: 9 00 - 14 00. Zilele porților deschise la FEAA - FEAA; Perioada: 03.04.2013—05.04.2013 Aprilie; Locație: P02, P03; Ora: 9 00 - 16 00. În fața drogurilor nu suntem diferiți! - Facultatea de Sociologie și Psihologie; Locație: Piața Operei; Ora: 13 00. Alege! E dreptul tau! - Facultatea de Sociologie și Psihologie; Locație: Iulius Mall; Ora: 15 00. FEAA Alumni Business Club - FEAA; Locație: Opera Română; Ora: 18 00. Masa rotundă cu tema Regionalizare, euroregiune și integrare europeană: Strategiile Timișoarei în perioada 2014-2025 - Centrul de Studii Avansate în Istorie; Locație: Centrul de Studii Avansate în Istorie, UVT, cabinet 156; Ora: 17 00.

12 apr

Recital de pian susţinut de Conf. Univ. Dr. Manuela Mihăilescu - Facultatea de Muzică; Locație: Vrsac (Serbia) – Sala Millenium; Ora: 18 00.

16 apr 18 apr 20 apr

Conferința ICSP - PFC; Locație: UVT, sala 206; Ora: 18 00. Concert conferinţă pentru studenții facultăţii. Johann Sebastian Bach – repere interpretative (II). Prezintă Prof. Dr. Felician Roşca în colaborare cu Lect. Dr. Rafaela Ani Carabenciov - Facultatea de Muzică; Locație: Sala Orpheum a Facultăţii de Muzică; Ora: 19 00. Concert și conferinţă De la începuturi la Johann Sebastian Bach (partea III-a) Prezintă Prof. Dr. Felician Roşca - Facultatea de Muzică; Locație: Biserica din str. Independenţei nr. 19; Ora: 19 00. Concertul Orchestrei studenților Facultǎții de Muzicǎ – Program – W. A. Mozart; Dirijor Sabin Pautza; Soliști studenții: Iulia Ioanǎș, Laura Roman – vioarǎ, Anca Negruț - flaut - Facultatea de Muzică; Locație: Colegiul Național de Artǎ „Ion Vidu” - Timișoara; Ora: 19 00. Simpozionul național studențesc de geografie - CBG; Perioada: 20.04.2013—21.04.2013 Aprilie; Locație: Departamentul de Geografie, Bd Vasile Pârvan, A 1.3 - Timisoara; Ora: 10 00-16 00.

21 apr

Concertul Orchestrei studenților Facultǎții de Muzicǎ – Program – W. A. Mozart; Dirijor Sabin Pautza; Soliști studenții: Iulia Ioanǎș, Laura Roman – vioarǎ, Anca Negruț - flaut - Facultatea de Muzică; Locație: Liceul de Artǎ „Sabin Pautza” - Reșița; Ora: 17 00.

24 apr

Recital de pian susţinut de studenţii clasei Prof. Univ. Dr. Felicia Stancovici - Facultatea de Muzică; Locație: Sala Orpheum a Facultăţii de Muzică; Ora: 19 00. Curs festiv FEAA - FEAA; Locație: Aula Magna UVT; Ora: 09 00-18 00. The Fourth International Conference Social Work Perspectives on Quasi Coercive Treatment of Offenders – 4th Edition - Sociologie și Psihologie; Perioada: 24.04.2013—25.04.2013 Aprilie; Locație: Hotel Timișoara; Ora: 09 00-18 00.

25 apr

Recital de vioară susţinut de elevii şi studenţii clasei conf. univ. dr. Ioan Fernbach - Facultatea de Muzică; Locație: Sala Orpheum a Facultăţii de Muzică; Ora: 19 00.

26 apr

Concert cu orchestra Filarmonicii Banatul din Timisoara – Concertul în re minor pentru pian și orch. de W. A. Mozart. Solistă: Conf. Univ. Dr. Manuela Mihăilescu Facultatea de Muzică; Locație: Sala Capitol a Filarmonicii „Banatul” din Timișoara; Ora: 19 00. Recital de canto susţinut de studenţii clasei Lect. Univ. Dr. Simona Negru - Facultatea de Muzică; Locație: Sala Orpheum a Facultăţii de Muzică; Ora: 19 00. Seminar lunar de cercetare al Departamentului de Știinte Politice - PFC; Locație: BCUT; Ora: 18 00. Cercul studențesc “Cercul Principiilor” - CBG; Locație: Departamentul Biologie-Chimie, Str. Pestalozzi 16; Ora: 12 00.

27 apr

Concursul de chimie generală şi anorganică - CBG; Locație: Departamentul Biologie-Chimie, Str. Pestalozzi 16; Ora: 9 00.

28 apr

Concert de Muzică Sacră susţinut de solişti, Chorus & Capella Cathedralis, concert-maestru, conf. univ. dr. Ioan Fernbach, la orgă: Lect. Univ. Dr. Silviana-Ana Cîrdu, dirijor: Prof. Univ. Dr. Walter Kindl. În program: Magnificat de Carl Philipp Emanuel Bach - Facultatea de Muzicǎ; Locație: Domul Romano-catolic din Piaţa Unirii; Ora: 20 00.

Consursul de Geografie Geomondis ediția a IV-a, etapa regională - CBG; Locație: Departamentul de Geografie, B-dul Vasile Pârvan, 4, A.1.3; Ora: 10 00-16 00.

www.uvt.ro

pagina | 16


Le urăm “LA MULȚI ANI!” celor născuți în luna APRILIE Lector Vlasceanu Mihaela Facultatea de Litere, Istorie și Teologie

02

Lector Gravina Gloria Facultatea de Litere, Istorie și Teologie

10

Preparator Trion Silvia Facultatea de Arte și Design Conferențiar Lucica Silvia Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic

03

11

Asistent Toma Claudiu Adrian Facultatea de Arte și Design

06

Lector Niculescu Maria Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic

13

08 09

Lector Sida Cristian Daniel Facultatea de Arte și Design Lector Barbu Banes Adela Oana Facultatea de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării

14

Asistent Balazs Ilona Facultatea de Litere, Istorie și Teologie

Lector Chirila Adina Facultatea de Litere, Istorie și Teologie

16

Lector Nachescu Miruna Lucia Facultatea de Economie și de Administrare a Afacerilor

17

Conferențiar Pantea Marius Ioan Facultatea de Economie și de Administrare a Afacerilor

Lector Kaslik Eva Facultatea de Matematică și Informatică

Conferențiar Chifu Dana Sorina Facultatea de Muzică

Conferențiar Hetes Gavra Iosif Facultatea de Economie și de Administrare a Afacerilor

Conferențiar Dragan Mircea Florin Decan - Facultatea de Matematică și Informatică

Lector Stanciu Mariana Carmen Facultatea de Sociologie și Psihologie

18

Profesor Donath Liliana Prodecan - Facultatea de Economie și de Administrare a Afacerilor Lector Szucs Eniko Erzsebet Facultatea de Arte și Design

Profesor Vizman Daniel Facultatea de Fizică Asistent Lazar Cristina Daniela Facultatea de Arte și Design

19

Profesor Dumitru Ion Facultatea de Sociologie și Psihologie Conferențiar Virga Delia Mihaela Facultatea de Sociologie și Psihologie

Conferențiar Mihet Dorel Facultatea de Matematică și Informatică Lector Mihaescu Camil George Facultatea de Arte și Design

22

Asistent Malancioiu Gabriel Facultatea de Muzică Asistent Ioan Roxana Facultatea de Economie și de Administrare a Afacerilor Preparator Ispas Andreia Cristina Facultatea de Economie și de Administrare a Afacerilor

Lector Knjizar Ivan Facultatea de Litere, Istorie și Teologie Profesor Jebelean Petru Facultatea de Matematică și Informatică

Asistent Sandor Mihaela Facultatea de Litere, Istorie și Teologie

Asistent Preda Sinziana Facultatea de Sociologie și Psihologie

Conferențiar Voiculescu Mircea Facultatea de Chimie, Biologie, Geografie

Lector Stefu Nicoleta Adina Facultatea de Fizică

Asistent Biris Larisa Elena Facultatea de Matematică și Informatică

21

Conferențiar Vlad Silvia Facultatea de Economie și de Administrare a Afacerilor

Asistent Jumanca Romanita Adina Delia Facultatea de Litere, Istorie și Teologie

07

Conferențiar Silberberg Gheorghe Facultatea de Matematică și Informatică

Profesor Florea Avram Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic

Profesor Buzarnescu Stefan Facultatea de Sociologie și Psihologie

Asistent Benczo Eniko Facultatea de Muzică

Lector Adam Simona Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic Conferențiar Kun Paul Facultatea de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării

20

Lector Filimon Marioara Nicoleta Facultatea de Chimie, Biologie, Geografie

Asistent Budac Florin Alexandru Facultatea de Litere, Istorie și Teologie

04

Lector Parean Mihai Olimpiu Facultatea de Economie și de Administrare a Afacerilor Profesor Petrescu Poesis Director - Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic

Conferențiar Ringler Pascu Eleonora Facultatea de Muzică

Profesor Cazan Emil Facultatea de Economie și de Administrare a Afacerilor

Lector Dumitrescu Aurora Facultatea de Sociologie și Psihologie

23 24 25 26 30

Conferențiar Dogariu Sorin Vasile Gheorghe Facultatea de Muzică Conferențiar Pirjol Florentina Facultatea de Economie și de Administrare a Afacerilor Asistent Gaspar Matei Facultatea de Arte și Design Conferențiar Chermeleu Adia Mihaela Facultatea de Sociologie și Psihologie Preparator Birneanu Andreea Georgiana Facultatea de Sociologie și Psihologie Asistent Petrov Gheorghe Facultatea de Matematică și Informatică Lector Frincu Marc Eduard Facultatea de Matematică și Informatică Lector Popa Andreescu Horia Emil Facultatea de Matematică și Informatică Asistent Ivan Mihai Facultatea de Sociologie și Psihologie

Lector Rasadean Marcel Florentin Facultatea de Educație Fizică și Sport

Material realizat de către Departamentul de Comunicare, Identitate și Imagine Instituțională - U.V.T. www.uvt.ro

pagina | 17


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.