UVT Newsletter - martie 2016

Page 1

martie 2016

O pledoarie pentru citit. Nicolae Manolescu a discutat cu timișorenii la Universitatea de Vest din Timișoara

„Diaspora și prietenii săi 2016”. Aproape 800 de cercetătoridin peste 30 de țări la Universitatea de Vest din Timișoara


CUPRINS:

EVENIMENTE „Diaspora și prietenii săi 2016”. Aproape 800 de cercetători din peste 30 de țări, la Timișoara / 4 UVT are un nou domeniu în top 500 mondial pe specializări. După Limbi moderne, intră în clasament și Informatica / 5 UVT accelerează transferul de expertiză către administrația locală și națională. Universitatea a lansat un Centru de Politici Publice / 6 Scrisoare deschisă adresată membrilor și Consiliului Director Ad Astra / 7 Soluție la problema eticii în instituțiile de învățământ românești. Școlile își pot forma consilieri de etică la UVT / 8 Doi ambasadori într-o singură lună. Se lucrează la crearea de noi conexiuni internaționale / 9 Premieră la Timișoara: Minds Hub. Primul hub educațional din România și-a deschis porțile la UVT / 10 Protocol de colaborare ASF-UVT. Proiecte și workshop-uri de educație financiară / 11

CONFERINȚE O pledoarie pentru citit. Nicolae Manolescu a discutat cu timișorenii la UVT / 12 „România într-o Uniune sub asediu”. Daniel Dăianu a conferențiat la UVT / 13 Dumitru Prunariu, în simpozion la UVT / 14 Specto 2016. „Probațiunea ca domeniu de studiu și cercetare: de la persoană la societate” / 14 Conferință privind tratarea trecutului comunist. O perspectivă de abordare a documentelor internaționale contemporane / 16 Reputat specialist în biochimia metalelor, la UVT. Prelegere pe tema implicării cromului în activitatea insulinei în procesul de adipogeneză / 16 Problemele sistemului medico-social românesc. Seminar internațional la UVT / 17

2


DIVERSE Erasmus+ 2016. Debut de an universitar propice internaționalizării / 18 Gala „Excelența prin geografie” la UVT. Un vis, o împlinire de succes... / 19 Dezvoltare emoțională online. Program gratuit oferit de UVT / 21 Drumul către Casa Albă trece pe la UVT. Prelegere despre procesul electoral în SUA / 21 Un nou record mondial. Antrenor de la UVT a zburat cu motoparapanta în subteran / 22 Experimente de microbiologie dedicate elevilor la „Centrul aplicativ de științe ale naturii” din Facultatea de Chimie, Biologie, Geografie / 23 Mini-curs despre procesele biochimice și chimice. Prof. Thanos Salifoglou de la Universitatea „Aristotel” din Salonic a predat masteranzilor și doctoranzilor / 23 „Corpul devine veșmânt de semnificații”. Expoziție de artă textilă la Galeria Pygmalion / 24 Transpuneri. Un exercițiu de înțelegere a maeștrilor / 25

CALENDAR EVENIMENTE Calendar evenimente facultăți UVT aprilie 2016 / 26

3


„DIASPORA ȘI PRIETENII SĂI 2016” APROAPE 800 DE CERCETĂTORI DIN PESTE 30 DE ȚĂRI, LA TIMIȘOARA

L

a sfârșitul lunii aprilie, Timișoara va fi gazda unui eveniment științific de mare anvergură. Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) împreună cu Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI), în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, organizează cea de-a IV-a ediție a conferinței „Diaspora în Cercetarea Științifică și Învățământul Superior din România - Diaspora și prietenii săi”. Conferința va avea loc în perioada 25 - 28 aprilie 2016, bucurându-se de Înaltul Patronaj al Președintelui României. Evenimentul este de o deosebită importanță în lumea academică, deoarece își propune să reunească cele mai efervescente minți românești din zona cercetării științifice și a învățământului superior din întreaga lume. Conferința va fi organizată sub forma a 21 de workshop-uri exploratorii (WE) care acoperă domenii extrem de diverse ale cunoașterii științifice, de la fizică și matematică, la științele inginerești și medicale până la științe sociale și umane. Interesul pentru conferință a fost unul extrem de ridicat, astfel că înscrierile s-au încheiat în acest moment pentru aproape toate workshop-urile exploratorii. Numărul de participanți pentru fiecare din cele 21 de WE a fost limitat la 30, dorindu-se astfel realizarea unui climat lucrativ constructiv, care să permită generarea de idei pentru viitorul cercetării românești. S-au înscris aproape 800 de cercetători de prim rang din peste 30 de țări. Participanții vin din Statele Unite ale Americii, Canada, Marea Britanie, Irlanda, Belgia, Olanda, Franța, Germania, Danemarca, Finlanda, Suedia, Spania, Italia, Elveția, Austria, Ungaria, Croația, Serbia, Polonia, Moldova, Belarus, Israel, Egipt, Kuweit, Singapore și, desigur, România. Prezentările lor și dezbaterile la care vor participa vor fi găzduite atât de către Universitatea de Vest din Timișoara, cât și de către Universitatea Politehnica din Timișoara, Universitatea de Medicină și Farmacie și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Timișoara, co-organizatori ai acestui eveniment. Dincolo de latura sa științifică, „Diaspora și Prietenii săi 2016” contribuie considerabil la creșterea vizibilității Timișoarei pe plan internațional și are capacitatea de a genera proiecte și parteneriate educaționale, sociale și economice pe termen lung. Detalii suplimentare sunt disponibile la adresa: http:// www.diaspora-stiintifica.ro

4

„Oferim o șansă deosebită universităților timișorene de a crea, cu sprijinul românilor de peste graniță, noi legături în mijlocul celor mai importante centre de cercetare din lume. Este pentru prima dată când evenimentul nu are loc în București și ne-am dorit să-l organizăm în Timișoara atât pentru prestigiul pe care îl are centrul nostru universitar, cât și pentru noile oportunități de care vom beneficia. Experiența noastră în acțiuni de mare anvergură ne-a recomandat, de asemenea, ca parteneri principali în organizarea Conferinței”, spune Rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Pirtea.


EVENIMENTE

UVT ARE UN NOU DOMENIU ÎN TOP 500 MONDIAL PE SPECIALIZĂRI. DUPĂ LIMBI MODERNE, INTRĂ ÎN CLASAMENT ȘI INFORMATICA

E

diția 2016 a clasamentului mondial al universităților în funcție de domeniu a fost lansată astăzi pe TopUniversities.com și include un record al specializărilor analizate, fiind astfel cel mai mare top de acest gen. Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) a reușit să își consolideze poziția în clasamentul mondial al celor 500 de universități realizat de QS Quacquarelli Symonds. Astfel, în tradiția ultimilor ani, domeniul Limbi moderne se menține pe poziții favorabile, UVT situându-se în categoria 151 – 200. De asemenea, pentru prima dată în topul celor 500 de universități, UVT este reprezentată și de domeniul Informatică, unde se poziționează în intervalul 401-500. De remarcat este faptul că în clasament sunt prezente doar patru universități românești: Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (1 domeniu), Universitatea Babeș-Bolyai (3 domenii), Universitatea din București (5 domenii), Universitatea de Vest din Timișoara (2 domenii), toate aceste universități fiind membre ale Consorțiului Universitaria la nivel național. În generarea clasamentului, compania QS Quacquarelli Symonds s-a bazat pe analiza reputației academice, a celei din rândul angajatorului și pe indicatori privind activitatea științifică: numărul de citații/articol și h-index. Clasamentul a presupus analiza specializată a 76.798 de membri ai comunității academice și 44.426 dintre angajatori din întreaga lume, precum și analizarea celor 28.5 milioane de lucrări de cercetare și peste 113 milioane de citări (prin Scopus/baza de date bibliometrică Elsevier). QS Quacquarelli Symonds oferă analize specializate asupra mediului academic universitar și de afaceri încă din anul 1990.

Clasamentele internaționale ale universităților (QS World University Rankings) sunt cele mai populare din lume (conform statisticilor Alexa și indicatorilor social media), oferind anual studenților, părinților, angajatorilor și universităților informații și analize asupra învățământului universitar la nivel mondial.

„Clasamentul este un bun indicator al nivelului nostru pe plan internațional, dar și național. Trebuie constatat că din cele 100 de universități românești, doar patru reușesc să se poziționeze în mod constant în rândul celor mai bune din lume și, foarte important, reușesc să și crească prin îmbunătățirea continuă a ofertelor educaționale. Important este că topul folosește indicatori indiscutabili care măsoară calitatea resursei umane, dar și a produsului final, fie că vorbim de lucrările științifice sau de absolvenții noștri”, spune Rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Pirtea.

5


UVT ACCELEREAZĂ TRANSFERUL DE EXPERTIZĂ CĂTRE ADMINISTRAȚIA LOCALĂ ȘI NAȚIONALĂ. UNIVERSITATEA A LANSAT UN CENTRU DE POLITICI PUBLICE.

U

niversitatea de Vest din Timișoara anunță lansarea Centrului de Politici Publice, organism prin care își propune să canalizeze competența din mediul universitar înspre solicitări explicite sau nevoi identificate la nivelul administrației publice și a partenerilor din mediul socio-economic. Prin acest centru, Universitatea intenționează să fundamenteze și să popularizeze o serie de teme majore, care să constituie baza unei dezbateri ample privind opțiunile de politici și instrumentele asociate acestora. Viziunea este una în care în Timișoara și în regiunea vestică a României, principalii actori politici, economici și sociali reușesc să se pună de acord în privința sprijinirii unor proiecte majore. Una dintre convingerile care au stat la baza înființării Centrului de Politici Publice este convingerea că limbajul științei, pus în slujba societății, poate constitui un liant între poziții diferite, la o primă vedere chiar conflictuale. Abordarea Centrului va fi una specifică discursului științific: fundamentată empiric și justificată teoretic, dar în același timp accesibilă și relevantă pentru public, păstrând distanța față de doctrine, militantism și angajament politic.

Foto: Lansarea Centrului de Politici Publice

6

„Universitatea de Vest din Timișoara a conștientizat că rolul politicilor publice este foarte important în societate. Dincolo de misiunea instituției în sectorul educației și cercetării și evenimentele culturale și sociale pe care noi le realizăm, ne dorim mai mult. O universitate trebuie să fie parte a societății, iar ea se poate dezvolta doar într-o societate puternică”, a declarat Rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Pirtea.


EVENIMENTE

SCRISOARE DESCHISĂ ADRESATĂ MEMBRILOR ȘI CONSILIULUI DIRECTOR AD ASTRA Stimați colegi, Vă lansez invitația de a explora împreună posibilități de colaborare în vederea concretizării unora dintre ideile generoase privind cercetarea, dezvoltarea și inovarea românească, exprimate în strategii, planuri naționale de acțiune, comunicate de presă și alte documente discutate în spațiul public românesc. Apreciez faptul că Asociația Ad Astra a fost și este unul dintre actorii vocali din spațiul academic românesc. Prin activitățile dumneavoastră, unele recente, altele din anii anteriori, ați adus în atenția opiniei publice subiecte importante și uneori incomode pentru cei care conduc cercetarea și învățământul superior românesc. Menționez în acest sens Cartea Albă a Cercetării Științifice din România sau Topul Universităților din România, precum și multe luări de poziție punctuale. Consider că Ad Astra s-a consacrat drept o voce de referință în aspecte ce țin de standardele academice de calitate, transparență și performanța universităților. Universitatea de Vest din Timișoara s-a angajat în ultimii ani într-un proces de profilare instituțională, bazat pe integritate, dinamism și viziune academică. Multe dintre dezideratele noastre sunt convergente cu activitățile Ad Astra, mijloacele în schimb sunt uneori diferite, adaptate specificului instituțional. Universitatea de Vest din Timișoara este printre puținele universități care au implementat fără concesii unele prevederi ale Legii Educației Naționale la care s-au opus numeroși universitari conservatori. Știm că nu suntem singurii care ne-am angajat într-un proiect de poziționare după valori cu caracter internațional, actuale pentru universități din toată lumea, determinate de considerente legate de particularitățile creării și diseminării cunoașterii. Credem că putem produce un impact mai mare prin colaborări cu cei care sunt angajați în demersuri similare cu ale noastre. De aceea vă lansez invitația la un dialog exploratoriu și vă propun și o serie de posibilități de colaborare concrete. În perioada 25 - 28 aprilie 2016, la Timișoara va avea loc Conferința „Diaspora în cercetarea științifică și învățământul superior din România 2016”, sub înaltul patronaj al Președintelui României, Domnul Klaus Werner Iohannis, sub egida Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice, organizată de Universitatea de Vest din Timișoara și Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI). Conferința, organizată în mod tradițional bianual sub semnătura UEFISCDI, a reunit, de la o ediție la alta, un număr considerabil de participanți, ajungând în 2012 la peste 1000 de persoane. Această ediție a Conferinței Diaspora va marca o premieră, în sensul în care centrul universitar din Timișoara, sub coordonarea Universității de Vest din Timișoara, va găzdui toate lucrările conferinței (sesiuni plenare și workshop-uri exploratorii, atât în zone de deschidere în care există potențial și expertiză românească, cât și pe subiecte de interes legate de inovare și competitivitate ale României). În acest context, calitatea de partener a AD ASTRA la această conferință ar fi benefică pentru deschiderea unei discuții pragmatice despre posibile mecanisme de încurajare proactivă a reîntoarcerii în țară a unor colegi din diaspora științifică românească, valorificând o resursă prea puțin utilizată în prezent. Tot în ideea creșterii capacității de cercetare, Universitatea de Vest din Timișoara a demarat un proces de reorganizare a centrelor de cercetare proprii. Acestea vor fi evaluate și restructurate în cadrul a trei institute care înglobează toate domeniile de studiu și cercetare din UVT. Vă invităm în calitate de colaboratori în cadrul acestor institute, în vederea atragerii de resurse cheie pentru cercetare: finanțări competitive și cercetătorii talentați. Vă lansăm această invitație în contextul în care Asociația Ad Astra reprezintă un spațiu de interacțiune și relaționare pentru cercetători din România și din „diaspora științifică”. Nu în ultimul rând, vă invităm să vă alăturați Universității de Vest din Timișoara în eforturile de a aduce comunitatea științifică mai aproape de societate. Credem într-o comunitate academică implicată în problemele societății și ne-am angajat să canalizăm expertiza colegilor noștri din Universitatea de Vest din Timișoara în această direcție. Ne dorim ca universitarii să devină referințe în spațiul public al ideilor, în domeniile lor de expertiză, iar politicienii să nu își permită să ignore soluțiile propuse de aceștia. În funcție de resursele disponibile, ne-am propus să contribuim la fundamentarea politicilor publice la nivel regional, precum și o prezență activă în dezbaterile naționale, în unele domenii în care universitarii noștri au deja realizări notabile. Ne dorim un dialog angajant, cu identificarea unor soluții concrete și implementabile în viitorul apropiat. De asemenea, ne manifestăm deschiderea pentru propunerile venite din partea Asociației Ad Astra și a membrilor ei. Cu prețuire, Prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea Rectorul Universității de Vest din Timișoara

7


SOLUȚIE LA PROBLEMA ETICII ÎN INSTITUȚIILE DE ÎNVĂȚĂMÂNT ROMÂNEȘTI ȘCOLILE ÎȘI POT FORMA CONSILIERI DE ETICĂ LA UNIVERSITATEA DE VEST DIN TIMIȘOARA

Î

n contextul în care tot mai multe scandaluri pătează imaginea școlilor românești și într-un moment în care Ministrul Educației, Adrian Curaj, vorbea despre nevoia elaborării unui cod de etică, Universitatea de Vest din Timișoara vine cu o soluție la problema eticii în unitățile de învățământ. Astfel, instituția anunță crearea unui program postuniversitar pentru consilierea etică în școli. Abordarea programului este interdisciplinară și răspunde nevoilor legislative, dar mai ales realității complexe din mediul preuniversitar românesc. Inițiativa se pliază pe strategia UVT de a se implica în problemele reale ale comunității, în vederea consolidării unei culturi a integrității și a eticii în școală. Consilierii de etică formați vor fi capabili să utilizeze cunoștințele de specialitate pentru identificarea și interpretarea unor situații, probleme etice în context școlar, să argumenteze alegerea unor strategii de proiectare a intervențiilor la nivelul instituției școlare și să aplice în contexte specifice metode tehnice și proceduri de monitorizare, diagnoză și intervenție. Grupul țintă îl reprezintă persoanele cu studii superioare care doresc să se formeze în vederea îndeplinirii atribuțiilor de consilieri de etică din școli. Într-o primă etapă, cursul se adresează profesorilor și directorilor din învățământul preuniversitar, fără a exclude înscrierea persoanelor interesate care lucrează în alte domenii. În perspectivă, cursul postuniversitar poate fi adaptat și pentru formarea consilierilor și avertizorilor de integritate din alte instituții publice. Programul va funcționa cu o grupă formată din cel puțin 16 persoane, absolvenți ai nivelului licență. Admiterea se face pe bază de cerere și dosar de înscriere, iar durata standard a studiilor va fi de un semestru. Cursul postuniversitar a fost aprobat de Consiliul Facultății de Sociologie și Psihologie și trimis spre aprobare Senatului UVT. 8

Foto: Participanții la cursul postuniversitar vor putea să identifice problemele de etică la nivelul școlilor

„Necesitatea unui asemenea program este confirmată și de cele mai recente situații neplăcute din școli, când mai multe cadre didactice au dat dovadă de lipsă de etică. Din păcate, astfel de situații au loc în școli de mai mult timp și este nevoie de o schimbare. Soluția identificată de noi este tocmai acest curs postuniversitar, prin care ne dorim instruirea personalului din unitățile de învățământ. Lucrăm de mai mult timp la el, astfel că în următoarele zile va putea primi și ultimele aprobări necesare”, spune Rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Pirtea.


EVENIMENTE

DOI AMBASADORI ÎNTR-O SINGURĂ LUNĂ SE LUCREAZĂ LA CREAREA DE NOI CONEXIUNI INTERNAȚIONALE

U

niversitatea de Vest din Timișoara a primit vizita E.S. Dna. Joanne Lemay, Ambasador al Canadei în România, Bulgaria și Republica Moldova, Președinte GADIF - Grupul Ambasadelor, Delegațiilor și Instituțiilor Francofone din România. Discuțiile purtate între conducerea Universității și Excelența Sa au vizat posibilitatea demarării unui program prin care studenți canadieni să poată studia la UVT. De asemenea, Excelența Sa a participat și la deschiderea celei de-a XII-a ediții a „Conferinței Internaționale de Studii Francofone” și aniversarea a 50 de ani de la înființarea Catedrei de franceză și a Lectoratului francez de la UVT. Evenimentul a reunit, de asemenea, participanți din Franța, Canada, Tunisia, Algeria, Belgia și România. De menționat este că Universitatea de Vest din Timișoara înregistrează în acest an universitar cel mai

Foto: E.S. Dna. Joanne Lemay, Ambasador al Canadei în România, Bulgaria și Republica Moldova

„Vizita de astăzi nu este una singulară. Zilele trecute, l-am avut în rândurile noastre pe Excelența Sa dl. Diar Nurbintoro, Ambasador al Republicii Indonezia în România și Republica Moldova. Cu această ocazie, diplomatul a susținut și o conferință adresată comunității universitare. De asemenea, în februarie, la UVT s-a aflat și Ambasadorul Austriei în România, Excelența Sa dl. Gerhard Reiweger, cu scopul creării de noi

Foto: Ambasadorul Republicii Indonezia în România și Republica Moldova, Excelența Sa dl. Diar Nurbintoro

punți de legătură. Pentru anul 2016, am pregătit numeroase noi conexiuni cu lumea socio-culturală națională

mare număr de studenți Erasmus+ Incoming din istoria sa, 150 de tineri. În același timp, în perioada 2013-2015 s-a reușit triplarea numărului de studenți din state terțe UE. Universitatea are nouă lectorate internaționale: spaniol, francez, italian, german, austriac, portughez, chinez, sârb, american și se află în diferite parteneriate cu peste 400 de universități din întreaga lume. În acest an, la UVT sunt înmatriculați 660 de studenți străini.

și internațională. De exemplu, finalul de lună îi va aduce în conferință la Universitatea pe Mircea Cărtărescu și Nicolae Manolescu”, a spus Rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Pirtea. 9


PREMIERĂ LA TIMIȘOARA: MINDS HUB PRIMUL HUB EDUCAȚIONAL DIN ROMÂNIA ȘI-A DESCHIS PORȚILE LA UVT

C

u o investiție de 85.000 de euro, un grup de studenți timișoreni, cu sprijinul Universității de Vest din Timișoara și al mai multor companii partenere, au inaugurat primul hub educațional din România. Spațiul cu o suprafață de 200 mp, situat în cadrul Facultății de Economie și de Administrare a Afacerilor din Timișoara, este deschis studenților și companiilor asigurând o platformă activă de educație colaborativă pe axa angajator - viitor angajat - formator.

un laborator IT. Platforma WeLearn oferă cursuri online create și susținute de profesioniști din mediul de business, pe care studenții le pot accesa, sunt testați și pot beneficia de oportunități de practică în companii și chiar pot obține joburi reale. Minds Hub este o inițiativă studențească bazată pe voluntariat, posibilă cu sprijinul Universității de Vest din Timișoara și al Universității Politehnica Timișoara, al companiilor fondatoare, Atos, BCR, Bosch, Continental, Elster, HELLA, IHM Total Consult, KPMG, OMV Petrom, Valeo, al companiilor sponsor Accenture, Arabesque, Ascendro, Autonom, Eltrex, Foldo, Frontier Silicon, Lipoplast, MACTIM, Rigips, SSI Schafer, Toshiba și al partenerilor speciali Ascendis, EBIG, Imobiliare.ro, Tink. Hub-ul va deveni un loc de întâlnire al studenților din Timișoara dornici de activități extra-curriculare. Minds Hub va găzdui o serie de training-uri, workshop-uri, cluburi de carte, programe de mentorat, programe de startup-uri, prezentări și conferințe. Participanții la activitățile din hub vor fi studenți, profesori, profesioniști din business și reprezentanți ai organizațiilor non-profit.

„O universitate înseamnă mai mult Minds Hub este un nou concept educațional, inovativ, bazat pe colaborarea dintre companii și mediul academic, care permite dezvoltarea de oportunități și proiecte între studenți, angajatori, profesori și ONG-uri. Inițiatorii proiectului estimează un număr de minim 15-20 proiecte noi în fiecare an, peste 300 de evenimente, cu implicarea și participarea a peste 4.000 de persoane și își propun să reducă durata medie de inserție pe piața muncii a studenților cu până la 30%, iar companiile partenere pot avea reduceri de costuri financiare asociate programelor de induction de minim 15-20% anual. Minds Hub introduce și dezvoltă trei axe: consiliul educației colaborative, spațiul creativ (hub-ul propriu-zis) și platforma WeLearn. Consiliul educației colaborative este format din președinții a 7 organizații studențești, profesori ambasadori din 8 facultăți și reprezentanți ai companiilor locale. Spațiul creativ are o suprafață de 200 mp și cuprinde un lounge cu bibliotecă frântă pe tavan, o sală de lucru cu cuburi de sticlă și scaune mountain rousse, o sală de ședințe cu o masă suspendată și perete de beton 3D și

10

decât activitatea în sala de curs. Ca Rector al Universității, nu pot să fiu decât mândru că tinerii pe care îi reprezint au inițiativă și reușesc să creeze lucruri importante atât pentru ei, cât și pentru colegii lor. Astfel, am siguranța că Minds Hub va oferi o șansă în plus studenților noștri de a-și pune în practică ideile și de a se conecta mai rapid la piața muncii și la cerințele angajatorilor”, declară prof. univ. dr. Marilen Pirtea, Rectorul UVT.


EVENIMENTE

PROTOCOL DE COLABORARE ASF - UVT PROIECTE ȘI WORKSHOP-URI DE EDUCAȚIE FINANCIARĂ

S

eria parteneriatelor strategice continuă la Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) prin semnarea unui protocol de colaborare cu Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), în scopul îmbunătățirii calității învățământului universitar specific pieței financiare nebancare, desfășurarea de proiecte comune, organizarea de evenimente științifice și recrutarea de absolvenți pentru a lucra în cadrul ASF. Scopul protocolului este derularea unor programe/ proiecte, prin intermediul cărora studenții vor afla despre importanța educației financiare, despre drepturile și obligațiile lor în raport cu diferite produse și servicii financiare, mecanismele de funcționare ale piețelor financiare nebancare, caracteristicile diferitelor instrumente și produse financiare, avantajele și riscul aferent acestora și necesitatea construirii unui plan financiar. În detaliu, protocolul de colaborare îl reprezintă realizarea unei colaborări pentru organizarea unor sesiuni de tipul workshop-urilor pe tematici de piață financiară nebancară, interactive, cu participarea profesioniștilor și a unor personalități reprezentative De asemenea, se are în vedere implicarea studenților din anii terminali și a masteranzilor în diferite programe de educație financiară ale ASF. Ei pot fi implicați în activitatea de predare aferentă programului de educație financiară aplicabil populației sau învățământului preuniversitar, organizat de ASF. Scopul acestui program este de a facilita studenților obținerea de aptitudini specifice lectorilor. În plus, se vor organiza concursuri cu teme conexe pieței financiare nebancare, prin care studenții să perfecționeze cunoștințe și abilități practice specifice. „Parteneriatul oferă un cadru de colaborare între cele două instituții în folosul și în beneficiul studenților. Este

Foto: Semnarea protocolului ASF - UVT

o oportunitate pentru ei de a cunoaște efectiv ceea ce se întâmplă în domeniul financiar, în domeniul asigurărilor, în domeniu fondurilor de pensii, dincolo de partea teoretică”, a declarat Rectorul Universității de Vest din Timișoara, prof. univ. dr. Marilen Pirtea.

„Am ales să facem un parteneriat în cadrul unui proiect al Autorității de Supraveghere Financiară cu privire la educația financiară. Pe noi ne interesează să colaborăm cu UVT atât în programele de pregătire universitară, dar mai ales în lucrări de cercetare dezvoltate de studenți, doctoranzi și profesori ai universității”, a spus Mișu Negrițoiu, președintele ASF.

11


O PLEDOARIE PENTRU CITIT NICOLAE MANOLESCU A DISCUTAT CU TIMIȘORENII LA UVT

„Eu am făcut, de fapt, prin intermediul istoriei literaturii, o pledoarie pentru citit și cititul cărților în sensul cel mai complet și mai profund al cuvântului și am explicat că istoria literaturii permite o dimensiune temporală, care ne pune față în față cu opere diverse din epoci diverse, despre care s-au exprimat opinii diverse. Fără asta, literatura e săracă dacă citim carte cu carte, există familii de opere, deci trebuie să vedem în întregul ei și am spus asta cu atât mai mult cu cât e într-un oarecare discredit ideea de istorie literară în ziua de astăzi. Eu știu, e greu, am lucrat 25 de ani la Foto: Nicolae Manolescu

S

«Istoria critică», dar cred că trebuie făcută”, a declarat Nicolae Manolescu

eria conferințelor UVT a adus în luna martie, în fața comunității academice, dar și a timișorenilor iubitori de cultură, pe Nicole Manolescu, membru titular al Academiei Române, profesor universitar, critic, istoric și cronicar literar. Acesta a susținut, în Aula Magna „Ioan Curea” a UVT, conferința „Cum să scrii o istorie a literaturii și să scapi teafăr”. Moderatorul conferinței a fost Mircea Mihăieș, care a pus accentul pe importanța vizitei domnului Manolescu în Timișoara și în Universitate. „A fost vorba de o pledoarie pentru frumos, pentru lectură, pentru normalitate, pentru frumusețea limbii, pentru subtilitate, adică lucruri care în acest moment în societatea românească și nu numai, tind să fie excepția și nu regula. Ne bucurăm, evident, când o personalitate de talia domnului Nicolae Manolescu descinde în orașul nostru, e și motivul pentru care am insistat să vină să interacționeze cu studenții noștri, cu oameni din zona culturii, cu toți cei care au fost doritori să participe la acest eveniment cultural. Genul acesta de întâlniri cred că sunt din ce în ce mai importante pentru că aproape fiecare dintre noi avem tendința de a ne închide în propriul univers mic, stăm în fața unui ecran, avem impresia că suntem în comunicare cu universul, dar de fapt nu suntem. Rămânem într-o singurătate din ce în ce mai apăsătoare. Ori din acest cerc apăsător putem ieși tocmai prin acest gen de întâlniri. Iar atunci când ai un vorbitor cu farmecul și erudiția lui Nicolae Manolescu, lucrurile sunt mai mult decât o simplă întâlnire, ci chiar o sărbătoare”, a subliniat prof. univ. dr. Mircea Mihăieș, la finalul conferinței. 12


CONFERINȚE

„ROMÂNIA ÎNTR-O UNIUNE SUB ASEDIU” DANIEL DĂIANU A CONFERENȚIAT LA UVT

U

niversitatea de Vest din Timișoara, prin Facultatea de Economie și de Administrare a Afacerilor și centrul de cercetare East-European Center for Research in Economics and Business (ECREB), a desfășurat un nou eveniment de excepție susținut de către acad. Daniel Dăianu: conferința „România într-o Uniune sub asediu”. Urmărind impasul semnificativ în care se află Uniunea Europeană, ca urmare a consecințelor recentei crize

Administrație al Băncii Naționale a României. De asemenea, profesorul Dăianu a fost europarlamentar în legislatura 2007 – 2009, Ministru de Finanțe, între anii 1997 – 1998, și economist-șef al Băncii Naționale a României, în perioada 1992 – 1997. Sub semnătura lui Daniel Dăianu au apărut, de-a lungul timpului, numeroase volume în domeniul științelor economice, în limba română și engleză. Astfel, amintim pe

” Foto: Daniel Dăianu, în conferință la UVT

economice și financiare, precum și a diverselor momente de tensiune geopolitică, România se confruntă, la rândul său, cu o serie de provocări care decurg atât din statutul său de stat membru, cât și din specificul contextului național. Ca atare, profesorul Dăianu a încercat să trateze complexitatea temei propuse în stilul său dinamic, didactic și analitic, abordând aspecte dintre cele mai variate. Moderatorul dezbaterilor a fost prof. dr. Silviu Cerna. Actualmente, Daniel Dăianu este profesor la Școala Națională de Studii Politice și Administrative din București, membru al Academiei Române și membru în Consiliul de

tema situației economice și politice a României, câteva cărți relevante: „Marele impas în Europa. Ce poate face România?” (2015, Polirom), „Când finanța subminează economia și corodează democrația” (2012, Polirom), „Capitalismul încotro? Criza economică, mersul ideilor, instituții” (2009, Polirom), „Frontiere etice ale capitalismului” (coord., în colab. cu Radu Vrânceanu, 2006, Polirom) și „Ce vom fi în Uniune. Pariul modernizării României” (2006, Polirom). 13


DUMITRU PRUNARIU, ÎN SIMPOZION LA UVT

P

rimul cosmonaut român, Dumitru Prunariu, s-a aflat la UVT în cadrul unui simpozion dedicat lui Traian Vuia, cu ocazia împlinirii a 110 ani de la primul zbor al său. Acesta a susținut în Aula Magna „Ioan Curea” a UVT alocuțiunea „Zbor mecanic în epoca lui Traian Vuia”. De asemenea, în cadrul simpozionului au mai avut loc alocuțiuni pe teme precum „Traian Vuia - de la militarism la conexiuni spirituale - Un zbor pe ariile păcii” și „Pledoarie pentru monumentul Traian Vuia”.

SPECTO 2016. „PROBAȚIUNEA CA DOMENIU DE STUDIU ȘI CERCETARE: DE LA PERSOANĂ LA SOCIETATE”

Î

n perioada 31 martie - 01 aprilie 2016, Universitatea de Vest din Timișoara, prin Facultatea de Sociologie și Psihologie și Facultatea de Drept, a organizat cea de a V-a ediție a „Conferinței Internaționale SPECTO 2016 - Perspective multidisciplinare în tratamentul quasi-coercitiv al infractorilor. Probațiunea ca domeniu de studiu și cercetare: De la persoană la societate”. Această ediție s-a desfășurat sub auspiciile Confederației Europene de Probațiune (Confederation of European Probation - CEP), Universitatea de Vest din Timișoara fiind din anul 2015 singura universitate din România membră a acestei organizații. CEP este organizația europeană dedicată probațiunii, care promovează reabilitarea și incluziunea socială a infractorilor, prin sancțiunile și măsurile puse în aplicare în comunitate. Această organizație este acreditată să reprezinte probațiunea în Europa și dezvoltă relații internaționale cu guvernele din întreaga lume, în beneficiul membrilor săi. SPECTO 2016 a avut ca parteneri Direcția Națională de Probațiune, Administrația Națională a Penitenciarelor și Grupul editorial Universul Juridic.

14

Foto: Fotografie de grup cu participanții SPECTO


CONFERINȚE

„A fost o onoare și o plăcere deosebită să prezidez lucrările conferinței, iar întrebările și discuțiile provocate de titlul acestei ediții sunt extrem de actuale și se află pe agenda de dezbateri la nivel European și internațional”, a declarat președintele comitetului științific al SPECTO 2016, profesor Ioan Durnescu de la Universitatea din București.

Foto: Ceremonia DHC

Inițiată de Departamentul de Asistență Socială al Facultății de Sociologie și Psihologie în anul 2009, sub coordonarea d-nei conferențiar Mihaela Tomiță, conferința a adus cu fiecare ediție în parte, o prestigioasă recunoaștere națională și internațională, în domeniu. SPECTO 2016 a avut ca obiectiv general reunirea practicienilor, teoreticienilor, cercetătorilor, din România și din afara țării, a căror activitate profesională s-a centrat pe promovarea alternativelor și creșterea eficienței sistemului de justiție penală, cu accent pe recuperarea și reintegrarea socială a infractorilor și reprezintă o provocare interdisciplinară, punând accent pe cele mai recente evoluții științifice în domeniul probațiunii și a sancțiunilor alternative în ansamblul lor. Dimensiunea și importanța deosebită a evenimentului, susținută de faptul că acesta a devenit o manifestare științifică de tradiție a universității noastre, s-a bucurat la cea de a cincea ediție de participarea a peste 130 de profesioniști. Conferința a beneficiat de participarea profesorului Ulrich Sieber, director al „Institutului Max Plank pentru Drept Penal Străin și Internațional” (Max Planck Institute for Foreign and International Criminal Law) Freiburg, Germania, căruia Universitatea de Vest din Timișoara i-a decernat în 30 martie a.c., în preconferința SPECTO 2016, titlul de Doctor Honoris Causa Legum Scientiae. La lucrările conferinței a participat și Excelența sa, José Miguel Viñals, Consulul Onorific al Spaniei la Timișoara. În seara primei zile a conferinței, a avut loc un dineu la Casa Artelor, oferit de Rectorul Universității de Vest din Timișoara, prof. univ. dr. Marilen Pirtea. Cu această ocazie, cei prezenți au luat parte la vernisajul expoziției „Mă așteptam să fie greu …”. Expoziția a prezentat cele mai importante preocupări, îngrijorări și obstacole cu care se întâlnesc cei care s-au liberat după executarea unei pedepse cu închisoarea. Din fotografiile realizate de către foștii deținuți, rezultă că temele cele mai frecvente sunt legate de familie, loc de muncă, pierdere, regret, identitate, continuitate, bucurie, vise, dar și cazier, stigmă, rușine ș.a.m.d. Expoziția a făcut parte din proiectul de cercetare etnografică „The ethnography of the prisoner’s transitions”, derulat de Universitatea din București, în parteneriat cu University of Oslo. Cea de a doua zi a conferinței a debutat cu semnarea acordului de colaborare dintre Universitatea de Vest din Timișoara și Max Planck Institute for Foreign and International Criminal Law) Freiburg, Germania. În cadrul concluziilor conferinței, secretarul general al Confederației Europene de Probațiune a subliniat faptul că organizația pe care o reprezintă este onorată de colaborarea cu Universitatea de Vest din Timișoara, iar SPECTO 2016 a reprezentat o manifestație științifică de referință în domeniu, fiind sigur că aceasta este doar începutul unui șir de asemenea evenimente. În semn de prețuire, Domnia sa a purtat cravata cu însemnele UVT, primită din partea domnului rector, cu ocazia primei vizite la universitatea noastră. Conf. univ. dr. Mihaela Tomiță

15


CONFERINȚĂ PRIVIND TRATAREA TRECUTULUI COMUNIST O PERSPECTIVĂ DE ABORDARE A DOCUMENTELOR INTERNAȚIONALE CONTEMPORANE

F

acultatea de Drept a organizat conferința cu tema „Jurisprudența Curții de la Strasbourg privind tratarea trecutului comunist”. Speakeri au fost prof. dr. Gabriel Andreescu (SNSPA), lect. dr. Diana Botău (Facultatea de Drept a UBB Cluj) și prof. dr. Valentin Constantin (Facultatea de Drept a UVT). Conferința a avut loc joi, 24 martie 2016, de la orele 16:00 în Amfiteatrul A01 al Universității de Vest din Timișoara (Bd. V. Pârvan nr. 4). Profesorul Gabriel Andreescu este unul dintre cei mai cunoscuți disidenți anticomuniști dinainte de 1989. După Revoluție, a activat ca publicist dar, mai ales, ca specialist în științe politice și a militat pentru respectarea drepturilor omului. Este directorul Noii Reviste de Drepturile Omului, continuatoarea Revistei Române de Drepturile Omului. Împreună cu Diana Botău și Valentin Constantin, profesorul Andreescu a vorbit despre tratamentul juridic pe care sistemele contemporane îl aplică faptelor din perioada regimurilor comuniste susceptibile de a fi considerate încălcări ale drepturilor omului, precum și persoanelor responsabile pentru acestea. Perspectiva de abordare este aceea a experiențelor și documentelor internaționale contemporane, dintre care în primul rând jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului. Conferința a fost urmată de lansarea volumului „Doctrina internațională a tratării trecutului comunist”, apărut în 2016 la Editura C.H. Beck, sub coordonarea lui Gabriel Andreescu, a Dianei Botău și a Măriucăi Constantin.

REPUTAT SPECIALIST ÎN BIOCHIMIA METALELOR, LA UVT PRELEGERE PE TEMA IMPLICĂRII CROMULUI ÎN ACTIVITATEA INSULINEI ÎN PROCESUL DE ADIPOGENEZĂ

P

rofesorul Thanos Salifoglou este un reputat specialist în biochimia metalelor, având multe studii, realizate împreună cu studenții săi, în care prezintă implicarea ionilor metalici în principalele căi metabolice, în diverse boli grave, cum ar fi cancerul, diabetul zaharat, infarctul miocardic, Alzheimer, Parkinson și altele. Începând din 2002 încoace, Prof. Salifoglou vizitează anual Departamentul de Biologie – Chimie și prezintă cadrelor didactice, masteranzilor și doctoranzilor departamentului cele mai noi rezultate obținute de grupul său de cercetare. În prelegerea din acest an, organizată în cadrul Laboratoarelor de Cercetări Avansate de Mediu, Prof. Salifoglou a conferențiat despre implicarea cromului trivalent în activitatea insulinei. Rezultatele grupului său de cercetare indică faptul că cromul trivalent este un activator sau potențiator al activității insulinei, în special în procesul de adipogeneză. Pe lângă discuțiile strict științifice purtate între Prof. Salifoglou și participanții la prelegere, au fost abordare și unele aspecte de actualitate în Universitatea de Vest din Timișoara, cum ar fi testarea lucrărilor de diplomă cu software specializat pentru depistarea plagiatului, cerințe pentru susținerea tezelor, aspecte legate de finanțarea cercetării Foto: Prof. Thanos Salifoglou

16


CONFERINȚE

PROBLEMELE SISTEMULUI MEDICO-SOCIAL ROMÂNESC SEMINAR INTERNAȚIONAL LA UVT

D

epartamentul de Geografie, prin Centrul pentru Dezvoltare Regională (CDR-START) al Universității de Vest din Timișoara, împreună cu Departamentul de Geografie al Universității din Angers și Centre Ligérien d’Etudes Roumains – CLER (Franța) au organizat în data de 24 martie 2016 Seminarul internațional „Emergența și structurarea sectorului medico-social în România. Rolul și locul economiei sociale și solidare”. Seminarul a reunit cadre didactice de la Departamentul de Geografie și de la Departamentul de Sociologie din UVT, ale Departamentului de Geografie al Universității din Angers, cercetători ai CDR-START și ai CLER, respectiv reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică a județului Timiș, ai Universității de Medicină și Farmacie din Timișoara, ai unor ONG-uri active în domeniul medicosocial din Timișoara, precum și doctoranzi ai UVT. Dezbaterile, moderate de prof. dr. Nicolae Popa din partea UVT și de conf. dr. Emmanuel Bioteau din partea franceză, s-au structurat pornind de la patru comunicări științifice, câte două pentru cele două secțiuni succesive desfășurate în cursul întregii după amieze a zilei de 24 martie. Prima secțiune a vizat contextualizarea sectorului medico-social în emergență și al economiei sociale din România și s-a bazat pe comunicările susținute de conf. dr. E. Bioteau (Sistemul de sănătate din România sub efectul reformelor / Le système de santé de Roumanie sous l’effet des reformes) și de dr. A. Dragan (Economia socială și solidară în sectorul medico-social din România / L’ESS dans le secteur médico-social en Roumanie). Cea de a doua secțiune a dezbătut probleme specifice ale sistemului medico-social și ale economiei sociale, pornind de la comunicările susținute de conf. dr. S. Delepine (Condiții de viață și medicalizare la populația Roma / Conditions de vie et médicalisation des populations Roma) și prof. dr. N. Popa (Opțiunea pentru emigrare a studenților la medicină și problemele sistemului de sănătate din România / L’option d’émigrer des étudiants en médecine et les problèmes du système de santé en Roumanie). Dezbaterile au relevat faptul că transformarea rapidă a sistemului medical românesc, prin deschiderea sa către economia de piață, a fost însoțită de o serie de inconsecvențe și slăbiciuni, care au indus eficiență limitată, risipă de resurse, inclusiv de resurse umane, blocaje și insuficientă adecvare la nevoile populației, neîncredere în sistem, creându-se o atmosferă de nemulțumire generală. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică au evidențiat dificultățile induse de organizarea defectuoasă a finanțării, insuficient descentralizate și adecvate principiului

subsidiarității. Reprezentanți ai ONG-urilor implicate în sectorul medico-social au accentuat asupra dificultăților de desfășurare a activității lor, ca urmare a dependenței de finanțarea din străinătate, autoritățile publice din țară fiind reticente, iar mediul socio-economic privat și populația prea puțin obișnuite să susțină domeniul, prin acte de caritate și activități de voluntariat. Dezbateri aplicate au vizat și tema perspectivelor sistemului medical românesc în cadrul celui european, pornind de la o anchetă socială realizată de prof. dr. N. Popa și lect. dr. D. Lucheș în rândul studenților de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Timișoara. Prin aceasta, s-a urmărit cunoașterea scopurilor profesionale ale studenților mediciniști și a orizontorilor spațiale în care aceștia speră să își exercite meseria, după absolvirea studiilor. S-a constatat că 90-95% din studenții la medicină aspiră să se realizeze în afara granițelor țării, ceea ce este absolut descurajant pentru viitorul resurselor umane din sistemul medical românesc. De asemenea, gradul de acceptanță pentru a lucra în mediul rural și în mediile urbane precare din România este cu 2030 de procente mai redus față de mediile corespunzătoare din țările de posibilă destinație după absolvire, în principal Germania, Marea Britanie și Franța. Comunicările și dezbaterile desfășurate în cadrul seminarului organizat la Departamentul de Geografie al Universității de Vest din Timișoara și-au atins scopul inițial, acela de a produce: (1) o tipologie a diferitelor situații și o analiză aplicată a acestor situații; (2) înțelegerea efectelor cadrului normativ și reglementărilor publice cu caracter social asupra teritoriului, a locuitorilor și asupra așezămintelor lor de profil; (3) analiza rațiunilor de non recurs la anumite servicii și (4) formalizarea modalităților (necesitatea lor reală?, aplicabilitatea lor?) unui transfer de practici între străinătate și România (și invers), atât în termeni de formare, cât și pentru acțiunea publică și/sau civilă locală. În urma seminarului, se așteaptă concretizarea unui anumit număr de publicații sub formă de articole științifice (trimise spre evaluare la Revue Francophone Santé et Territoire, revistă a CNRS din Franța, sau la revista Geographica Timisiensis, a Departamentului de Geografie al UVT, indexată în BDI). Este gândită, de asemenea, și o finalitate prin construcția unei rețele europene de cercetare asupra acestor tematici, prin intermediul Centre Ligerien d’Etudes Roumains (Centrului Ligerian de Studii Românești), asociație de cercetare cu baza în orașul Angers (Franța) și al Centrului pentru Dezvoltare Regională (CDRSTART) al UVT. 17


ERASMUS+ 2016 DEBUT DE AN UNIVERSITAR PROPICE INTERNAȚIONALIZĂRII

D

ebutul semestrului al doilea al anului universitar 2015-2016 s-a dovedit a fi propice internaționalizării în UVT prin programul Erasmus+. Poate mai mult ca în orice an, Departamentul de Relații Internaționale al UVT, prin Biroul Erasmus+, a desfășurat și încă desfășoară, în paralel, o multitudine de activități în vederea promovării și implementării programului și a principiilor sale de bază în europenizarea învățământului superior și deconstruirea granițelor educaționale și culturale. Astfel, prima săptămână a noului semestru a reprezentat ocazia de a primi în Universitatea de Vest din Timișoara cel mai mare aflux de studenți Erasmus+ Incoming din istoria UVT (150 de studenți), cu toții participând la evenimentul Welcome Day organizat de Biroul Erasmus+ al Departamentului de Relații Internaționale în data de 29 februarie. Erasmus Student Network (ESN) Timișoara s-a ocupat și de această dată de inițierea studenților Erasmus+ Incoming în obiceiurile tradiționale românești prilejuite de începutul lunii martie, realizând mărțișoare handmade, puse spre vânzare în 1 Martie în holul UVT în scopuri caritabile. Acest lucru le-a permis noilor studenți să „guste” cultura românească în același timp în care se acomodau la Universitatea de Vest din Timișoara. Mai mult, colaborarea dintre UVT, prin Biroul Erasmus+, și Erasmus Student Network Timișoara, s-a materializat sâmbătă, 13 martie, într-o colaborare care anul trecut a adus la UVT premiul I la prima ediție europeană a International Erasmus Games (finala având loc în Polonia). Astfel, UVT a găzduit sâmbătă faza locală a competițiilor sportive de futsal, baschet și volei în cadrul evenimentului International Erasmus Games, organizat de ESN Timișoara, în vederea calificării pentru participarea echipelor sportive formate din studenți Erasmus+ Incoming din Timișoara la faza națională a competiției și, sperăm, la cea internațională, ce va avea loc anul acesta la Milano. Cu sprijinul deosebit al Facultății de Educație Fizică și Sport, studenții Erasmus+ ai UVT speră ca și anul acesta să reediteze succesul de anul trecut într-o competiție care îmbină educația, internaționalizarea și sportul, cele 18

trei

componente majore ale programului Erasmus+. De altfel, Biroul Erasmus+ al UVT face eforturi constante pentru a crește, la fel ca până acum, calitatea și varietatea serviciilor oferite potențialilor beneficiari de granturi Erasmus+. Un alt obiectiv, la fel de important, îl reprezintă accesul unui număr cât mai mare de studenți și cadre didactice la oportunitățile de dezvoltare personală și profesională oferite de programul Erasmus+. Astfel, în luna februarie, s-au depus aplicații pentru proiecte de mobilități Erasmus+, atât cu Programme Countries (zona europeană), cât și cu Partner Countries (Africa de Sud, Statele Unite ale Americii, Serbia sau Republica Populară Chineză sunt doar câteva exemple) în valoare de peste un milion și jumătate de euro. În paralel, la Universitatea de Vest din Timișoara continuă panta ascendentă în ceea ce privește accesarea de fonduri Erasmus+ prin alte tipuri de proiecte decât cele de mobilități. Astfel, Biroul Erasmus+ oferă și a oferit în mod constant suport administrativ tuturor celor care au depus sau urmează a depune proiecte pentru finanțare sub umbrela Erasmus+ la UVT (sub-programele Jean Monnet, Parteneriate Strategice, Sport, etc). Aceste tipuri de proiecte oferă un cadru propice colaborării internaționale dintre UVT și partenerii săi strategici în contextul unor activități educaționale dintre cele mai interesante (de la colaborări cu mediul de afaceri, la școli de vară, etc). Un plus în acest sens îl va constitui și cea de-a treia ediție a Erasmus Staff Training Week, găzduit de UVT anul acesta în perioada 18-22 aprilie, unde sunt deja înscriși 40 de potențiali participanți. La acest eveniment sunt invitați să participe membrii ai universităților partenere UVT, din mediul academic și administrativ, în vederea schimbului de experiență, dezvoltării relațiilor de colaborare, precum și a promovării instituției în rândul acestora. Pentru a susține organizarea acestui eveniment, dar și celelalte activități ale Biroului Erasmus+, ca în fiecare an, Departamentul de Relații Internaționale a deschis selecția pentru identificarea candidatului potrivit în vederea desfășurării unui internship de 3 luni, adresat tuturor studenților UVT (inclusiv internaționali). În urma aplicațiilor multiple primite, comisia de selecție a decis să aleagă trei viitori colaboratori, care vor realiza activități prin rotație în cadrul departamentului (Eunice din România, Carolina din Republica Moldova și Michael din Nigeria). Acești studenți sunt fie dintre cei familiarizați deja cu „experiența Erasmus+”, fie dintre cei care au această


DIVERSE experiență drept obiectiv; tocmai pentru că la Universitatea de Vest din Timișoara principiul de bază în implementarea programului Erasmus+ este “Once Erasmus, Always Erasmus”. În acest sens, amintim că în perioada 22-27 februarie, holul central al UVT a găzduit un vernisaj de artă vizuală, realizat cu sprijinul Biroului Erasmus+, ca rezultat al unei mobilități Erasmus+ Outgoing de studii în Portugalia a unui student din cadrul Facultății de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării (specializarea Publicitate). Astfel, UVT a continuat tradiția de susținere a studenților mobili inclusiv după finalizarea stagiului în străinătate, pentru a maximiza beneficiile participării lor la programul Erasmus+. Expoziția a făcut parte din campania anuală de promovare a mobilităților Erasmus+ pentru studenți (studiu și practică), deschizând selecția pentru acest tip de mobilități, a avut loc la Universitatea de Vest din Timișoara pe parcursul lunii martie. Alte activități din cadrul campaniei de promovare și selecție includ: sesiuni de informare organizate la

nivel central (prin alinierea la evenimentul Erasmus Open Doors organizat la nivel național), precum și în fiecare din cele 11 facultăți ale universității; organizarea standului Erasmus+ de informare în holul central UVT și oferirea de suport administrativ tuturor studenților UVT interesați să participe la program prin discuții și consultări individuale. Desigur, sperăm să continuăm creșterea anuală înregistrată în ultimii ani universitari, de aproximativ 20%, în ceea ce privește numărul mobilităților Erasmus+ ale studenților UVT la instituții partenere din Europa și din întreaga lume. Beneficiarii acestor mobilități vor fi, în cele din urmă, cei mai importanți ambasadori ai UVT, ca centru de excelență în educație și cercetare.

GALA „EXCELENȚA PRIN GEOGRAFIE” LA UVT UN VIS, O ÎMPLINIRE DE SUCCES...

A

sociația Studenților Geografi din Timișoara „Geotim” a organizat în seara de 28 martie 2016, în Aula Magna „Ioan Curea” a Universității de Vest din Timișoara Gala „Excelență prin Geografie”, eveniment care a debutat și prin prima ediție a premiilor excelenței prin geografie. Asociația Studenților Geografi din Timișoara „Geotim” a fost fondată în anul 1991 la inițiativa a 21 de studenți geografi (printre care și actuali profesori ai Departamentului de Geografie al Universității de Vest din Timișoara) coordonați de către cadrele didactice ale Catedrei de Geografie din acea perioadă. Pasiunea pentru Geografie, dorința de cunoaștere și dezvoltare, spiritul de echipă și nu în ultimul rând perseverența a sute de studenți geografi au fost pilonii a 25 de ani de existență în voluntariatul geografic timișorean. Au fost 25 de ani plini de evenimente, de suspans, de prietenii strânse, de familie geografică, 25 de ani de voluntariat la superlativ. Rafinamentul, eleganța dar și seriozitatea și-au pus amprenta pe ceea ce a însemnat seara de 28 martie 2016 pentru comunitatea geografilor de la Timişoara. Chiar dacă

emoțiile nu au întârziat să apară, acestea au fost constructive și de bun augur în depănarea amintirilor și în creionarea proiectelor de viitor. În cei 25 de ani de reprezentare studențească, Asociația „Geotim” a demonstrat cu adevărat că excelența se realizează cu multă trudă, multă pasiune și nu în ultimul rând cu mult devotament. În seara de 28 martie, în Aula Magna cele 25 de generații de geografi formați la Timișoara au fost dovada muncii și perseverenței depuse de către și prin ajutorul Asociației „Geotim”. După un scurt istoric al asociației, a urmat momentul cel mai important al serii și anume decernarea premiilor. Primii care au fost invitați pe scenă pentru a-și ridica premiul de excelență în formarea și instruirea studenților geografi, dar și pentru ajutorul acordat Asociației „Geotim”, au fost chiar profesorii Departamentului de Geografie. Cu bucurie și emoție, domniile lor au mulțumit pentru premiul oferit și au urat un călduros „La mulți ani!” asociației. Au fost urmați îndeaproape de cei fără de care asociația nu ar fi existat de-a lungul atâtor ani, și anume cei 15 președinți ai „Geotim”. Laureații au fost, în ordine cronologica, următorii: d-na 19


La mulți ani Geotim! Foto: Conf. univ. dr. Ancuța Cătălina

Conf. univ. dr. Ancuța Cătălina, d-nul prof. Gureanu Dorel, d-nul lect. univ. dr. Pavel Sorin, d-nul Brujan Lucian, d-nul prof. Berceanu Iancu, d-nul Urda Alexandru, d-nul Molar Andrei, d-nul Bold Lovin, d-na prof. Puțan Roxana, d-nul Drăgan Alexandru, d-nul Mareș Laurențiu, d-nul Vidac Marius, d-nul Kiszel Patrick și d-nul Blaga Alexandru. Nimic nu ar fi fost posibil fără acțiunea inițială, fără ajutorul și sprijinul membrilor fondatori, d-na conf. univ. dr. Cătălina Ancuța – în prezent, Decan al Facultății de Chimie, Biologie, Geografie – , dl. prof. univ. dr. habil. Voiculescu Mircea și dl. conf. univ. dr. habil. Drăguț Lucian – membri ai Departamentului de Geografie. Un merit deosebit îl au și voluntarii celor 25 de ani de Excelență prin Geografie și prin voluntariat. Au urcat pe scena Aulei Magna voluntarii cei mai activi ai Asociației Geotim. S-a acordat premiul de excelență: d-lui Dorel Gureanu, d-lui Cristian Velcota, d-nei Martina Iursitza, d-lui Laurențiu Mareş, d-nei Vancea Ioana, d-lui Maximilian Goşa, d-lui Andrei Slusarciuc, d-lui Ovidiu Copaceanu, d-lui Sebastian Cojoariu și d-nei Alina Roșoiu.

20

Seara s-a încheiat printr-un moment artistic pregătit de către Daniel Robu, student al Facultății de Muzică și Arte Plastice, UVT și dna lect. Univ. dr. Roxana Ardeleanu, Facultatea de Muzică și Arte Plastice, cărora le aducem mulțumirile noastre. Un ultim popas al invitaților a fost chiar holul Aulei Magna, unde cu multe emoții și bucurie s-au depănat amintiri ale celor 25 de ani de „Geotim”. Acest eveniment nu ar fi fost posibil fără sprijinul și ajutorul atât moral cat și financiar al Departamentului de Geografie și al cadrelor didactice ale acestuia. Asociația Studenților Geografie din Timișoara „Geotim” mulțumește tuturor invitaților și promite cel puțin încă 25 de ani de Excelență prin Geografie și voluntariat. Studentă Alina Roșoiu, Coordonatorul proiectului „Excelență prin Geografie”


DIVERSE

DEZVOLTARE EMOȚIONALĂ ONLINE PROGRAM GRATUIT OFERIT DE UVT

U

niversitatea de Vest din Timișoara, prin Departamentul de Psihologie, a lansat programul „Dezvoltare Emoțională Online” (DEO). Acesta se adresează persoanelor sănătoase interesate de dezvoltare emoțională. Scopul acestuia este de a facilita o mai bună înțelegere a emoțiilor și de a oferi câteva sugestii privind gestionarea emoțiilor intense (ex: teama, tristețea etc.) și reducerea stresului. Sub aspect conceptual, Programul DEO se bazează pe principiile consilierii de tip cognitiv - comportamental care au fost aplicate situațiilor obișnuite cu care se confruntă oamenii în viața cotidiană. Cei șapte psihologi care fac parte din Echipa DEO sunt responsabili de buna desfășurare a acestui program. Livrarea acestuia se va face exclusiv online și are o durată de două săptămâni. Programul DEO poate fi accesat de către orice persoană care cunoaște limba română și are o conexiune la internet. Informații suplimentare despre Programul DEO și despre modalitatea de înscriere pot fi găsite pe pagina de web a proiectului (http://e-cbt.ro/program/deo).

Persoana de contact: Lector univ. dr. psiholog Bogdan Tudor Tulbure, Director program, Email: bogdan.tulbure@e-uvt.ro sau bogdan. tulbure@e-cbt.ro

DRUMUL CĂTRE CASA ALBĂ TRECE PE LA UVT PRELEGERE DESPRE PROCESUL ELECTORAL ÎN S.U.A.

D

Foto: Ron Hawkins, Consilier pentru presă și cultură al Ambasadei SUA la București

l. Ron Hawkins, Consilier pentru presă și cultură al Ambasadei SUA la București, a vizitat Universitatea de Vest din Timișoara și a susținut o prelegere pe tema „Procesul electoral în S.U.A. Drumul către Casa Alba”. Înainte de a lucra la Ambasada SUA la București, dl. Ron Hawkins a lucrat în Algeria, Islanda, Bosnia-Herțegovina, Sudan și la Washington, D.C. A absolvit American University din Washington, D.C., obținând atât o diplomă de licență, cât și una de masterat în relații internaționale. A studiat limbile franceză, bosniacă și română, și are cunoștințe de latină, germană și islandeză. A făcut o scurtă vizită în România cu câțiva ani în urmă și și-a dorit să se întoarcă pentru a petrece o perioadă mai lungă în țară, în cadrul Ambasadei S.U.A. Este originar din statul Maryland, din apropierea capitalei Annapolis, situată la gura de vărsare a râului Severn în frumosul golf Chesapeake. Îi place istoria și este încântat să se afle într-o țară atât de plină de vestigii și atât de frumoasă.

21


UN NOU RECORD MONDIAL ANTRENOR DE LA UVT A ZBURAT CU MOTOPARAPANTA ÎN SUBTERAN

„Ne-am dorit să oferim cât mai multe opțiuni de practicare a sportului de performanță. Astfel, pe lângă parteneriatele cu diverse echipe, dovedite deja ca fiind eficiente, am adus aproape de Universitate profesioniști, sub umbrela Clubului Sportiv, pentru Foto: Interviu pentru o televiziune locală acordat la finalul zborului Foto: Imagine din zborul celor doi

a genera rezultate remarcabile. Dovadă stă și reușita colegului nostru, Ionuț Riteș. Îl felicit și îi doresc ca studenții să-i calce pe urme”, a spus Rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Pirtea.

P

erformanță remarcabilă în domeniul zborului stabilită de timișoreanul Ionuț Riteș, antrenor al Secției de Motoparapantă a CS Universitatea de Vest din Timișoara. Ionuț Riteș și Adrian Buzan (Asociația Sportivă Phoenix Club 89) și-au doborât propriul record mondial cu motoparapanta stabilit în 2009, în Salina Slănic Prahova, Sala Mihai, când au zburat la o adâncime de 140m. De această dată, cei doi au evoluat în aceeași salină, dar în Sala Unirea, la o adâncime de 208m, cu o distanță de zbor neîntrerupt de aproximativ 4 km, ocazie cu care cei doi piloți au zburat simultan. Aceasta este a doua reușită de zbor a celor doi piloți în spațiu închis, unică în lume, durata zborului fiind de aproximativ 12 minute. Precedentul record mondial al celor doi a fost înscris în Cartea Recordurilor „World Record Academy” din

22

Statele Unite ale Americii, urmând, se speră, o reomologare. (http://www.worldrecordacademy.com/sports/deepest_ paramotoring_flight-Adi_Buzan_and_Ionut_Rites_sets_ world_record_90322.htm) Vă reamintim că UVT a înființat în 2014 un club sportiv sub umbrela căruia tinerii își pot desfășura activitatea pe mai multe ramuri, dintre care menționăm: gimnastică, handbal, karate, arte marțiale, natație, rugby, volei, tir sportiv, șah, badminton, aeronautică. Performanța a fost stabilită în cadrul acțiunii „Zbor în adâncuri” organizată de către Asociația „Învață să Înveți” și „Centrul de Strategii Aplicate”, în parteneriat cu SC Salrom SA.


DIVERSE

EXPERIMENTE DE MICROBIOLOGIE DEDICATE ELEVILOR LA „CENTRUL APLICATIV DE ȘTIINȚE ALE NATURII” DIN FACULTATEA DE CHIMIE, BIOLOGIE, GEOGRAFIE

Î

n cadrul proiectului POSDRU/161/2.1/G/133468 intitulat „Dezvoltarea creativității și a capacității de inovare prin abordări interdisciplinare și facilitarea inserției absolvenților pe piața muncii”, la Departamentul de Biologie-Chimie din Facultatea de Chimie, Biologie, Geografie din UVT a fost creat un „Centru aplicativ de științe ale naturii”, având ca scop realizarea de activități privind orientarea în carieră a elevilor și studenților atrași de studiul de științelor naturii. În data de 23.03.2016, în sala „Conf. dr. Aurel Faur“ din cadrul acestui centru, elevi din clasele IX-XI de la Colegiul Silvic „Casa Verde” din

Timișoara au participat la experimente de microbiologie. Tema prezentată elevilor a fost „Microorganismele din sol și rolul lor în degradarea pesticidelor”. În cadrul laboratorului, elevilor le-au fost prezentate principalele grupe de microorganisme din sol și rolul acestora. Elevii au examinat coloniile de bacteria și mucegaiuri care s-au dezvoltat în probele de sol analizate, probe de sol tratat cu erbicide. Tematica aleasă, în acord cu profilul școlii de unde au provenit tinerii noștri vizitatori, sperăm să contribuie la completarea cunoștințelor lor profesionale și orientarea traiectului personal către studiul universitar.

MINI-CURS DESPRE PROCESELE BIOCHIMICE ȘI CHIMICE PROF. THANOS SALIFOGLOU DE LA UNIVERSITATEA „ARISTOTEL” DIN SALONIC A PREDAT MASTERANZILOR ȘI DOCTORANZILOR

C

a în fiecare an din 2002 încoace, în luna martie, masteranzii și doctoranzii Departamentului de Biologie-Chimie au putut audia cursul Prof. Dr. Thanos Salifoglou de la Universitatea „Aristotel” din Salonic (Grecia). Prof. Salifoglou vizitează Departamentul Biologie-Chimie în cadrul programului Erasmus și predă masteranzilor și doctoranzilor chimiști și biologi un minicurs despre procesele biochimice și chimice, în care metalele pot afecta sănătatea și mediul înconjurător. În acest an, mini-seria de lecții s-a desfășurat în perioada 28 martie – 1 aprilie. Cursul se finalizează cu un examen și studenții beneficiază de diplome de absolvire cu antetul Universității „Aristotel” din Salonic. Printre cei 25 de cursanți din acest an, s-au numărat și câțiva studenți la programul de licență, dornici să audieze un curs în limba engleză, predat de un profesor din străinătate. Așa cum s-a întâmplat în fiecare an, feedback-ul din partea studenților a fost unul pozitiv, participanții fiind mulțumiți că au participat la un curs predat într-o manieră puțin diferită decât cea folosită în mod curent la cursurile obișnuite și au fost informați despre cele mai noi descoperiri

Foto: Curs Prof. Thanos Salifoglou

în domeniul biochimiei metalelor și despre nivelul cercetării științifice din alte universități europene. Deși efortul studenților a fost mult mai mare decât în cazul altor cursuri, pentru că lecțiile au fost predate în fiecare zi și examenul s-a desfășurat a doua zi după încheierea cursurilor, studenții au considerat participarea lor la acest modul ca o provocare de care, în final, sunt mândri că au învins-o.

23


„CORPUL DEVINE VEȘMÂNT PURTĂTOR DE SEMNIFICAȚII” EXPOZIȚIE DE ARTĂ TEXTILĂ LA GALERIA PYGMALION

I

ubitorii de artă, în special pasionații de arte textile și sculptură ușoară, toți cei care în perioada 10 - 22 martie a.c. au trecut pragul Galeriei Pygmalion din Timișoara, au avut plăcerea de a vizita expoziția personală a doamnei lect. univ. dr. Valentina Ștefănescu, EFEMER. Dedicate omului, toate seriile de lucrări prezentate în expoziție sunt descrise cel mai potrivit chiar de artistă însăși, în rândurile de mai jos.

„Fragilitatea umană este comparabilă cu perenitatea frunzei. Corpul devine veșmânt purtător de semnificații, iar în expoziția cu tematica Efemer-ului uneori prin el străbate inima, plămânii, coloana vertebrală, interiorul acestui corp transformându-se în grafism sau volumetrie ce afișază în exterior sau transformă interiorul. Există un dialog constant între materialele folosite, forma corpului și semnificația fiecărui element asociat, respectiv a inimii, coloanei sau a creierului. Totul este un amalgam bine dozat unde spre exemplu inima devine decorație dar și avertisment, coloana susține dar are o slăbiciune iar plămânii se transformă în reliefuri azurii care revendică locul pe veșmânt încercând să fie în ton cu culoarea acestuia. Efemer este o expoziție în care artele textile sunt experimentate în diferite moduri iar veșmântul capătă altă materialitate”, a declarat lect. univ. dr. Valentina Ștefănescu.

Foto: Expoziția EFEMER

24


DIVERSE

TRANSPUNERI. UN EXERCIȚIU DE ÎNȚELEGERE A MAEȘTRILOR

E

chipa specializării Conservare - Restaurare din cadrul Departamentului de Arte Vizuale al Facultății de Arte și Design, Universitatea de Vest din Timișoara, prin Centrul de Creație al Artelor Vizuale Contemporane și Centrul Regional de Cercetare și Expertiză în Restaurare - Conservare a organizat în luna martie expoziția „Transpuneri. Un exercițiu de înțelegere a maeștrilor” în spațiul expozițional al Aulei Bibliotecii Centrale Universitare „Eugen Todoran”. Cuvântul în deschidere a aparţinut d-lui lect. univ. dr. Gabriel Kelemen. Organizatori: prof. univ. dr. Doina Mihăilescu, lect. univ. dr. habil. Hedy M-Kiss, lect. univ. dr. Silvia Trion și asist. univ. dr. Filip Petcu. Coordonator proiect: prof. univ. dr. Daniela Constantin. Au expus studenții: Raluca Sida, Marian Rafa, Andrei Roșca, Cristina Balatchi, Corina Tudor, Victoria Nitescu, Sabina Ordace, Oana Molcuti, Alexandru Socaciu, Nicoleta Neag, Mihaela Mangu, Ioana Coman, Cristian Țighir, Diana Culda, Denis Balaj, Roxana Alexa, Cosmin Budris, Mariana Bejinaru, Samuel Lacatus, Claudiu Vladu, Mircea Dragomir, Ioana Terhes, Bogdan Sandu.

Foto: Afișul expoziției „Transpuneri. Un exercițiu de înțelegere a maeștrilor”

Foto: Lucrări în cadrul expoziția „Transpuneri. Un exercițiu de înțelegere a maeștrilor”

25


CALENDAR EVENIMENTE FACULTĂȚI UVT APRILIE 2016

DATA (Cronologic)

DENUMIREA EVENIMENTULUI

31.03–01.04

Conferința Internațională SPECTO 2016 - a V-a ediție - Perspective multidisciplinare în tratamentul quasi-coercitiv al infractorilor. Probațiunea ca domeniu de studiu și cercetare: De la persoană la societate.

02.04

Concursul „Geomondis” pentru elevii de liceu (faza regională)

04.04-23.04

Expoziția Forma. Întrebări și răspunsuri II - Departamentul de Sculptură al UNARTE București -

05.04

Drosophila melanogaster, obiect de cercetare în genetică. Identificarea și recunoașterea liniilor mutante -experimente pentru elevi în cadrul Centrului Științific Aplicativ de Știinte ale Naturii

4.04-10.04

Schimb studențesc de experiență cu studenții chimiști de la Universitatea București

07.04

Lansarea Colecției ACADEMIS

08.04

Lansarea programului postuniversitar „Integrarea pe piața muncii a grupurilor vulnerabile”

09-10.04

V for Vintage – pavilion expozițional studenți FAD, specializarea Modă

10.04-17.04

Vizită la Facultatea de Chimie din Universitatea București în cadrul schimbului studențesc de experiență al studenților chimiști din UVT și al celor din Universitatea București

11.04

Duncan Light: Place distinctiveness and tourism planning

14.04

Duncan Light: Romania’s dilemma with Dracula

15.04

Proiect Artă și patrimoniu pentru liceeni

18.04

Expoziție studenți FAD, specializarea Conservare - Restaurare

26


CALENDAR EVENIMENTE

FACULTATEA

LOCUL DE DESFĂȘURARE

FSP

UVT

FCBG

Departamentul de Geografie, A.1.3

ORA

10.00-16.00

Arte și Design

Galeria Mansarda FAD

Facultatea de Chimie, Biologie, Geografie Departamentul de Biologie-Chimie

Centrul Științific Aplicativ de Știinte ale Naturii, Sala „Conf. Dr. Aurel FAUR” str. Pestalozzi nr. 16

Facultatea de Chimie, Biologie, Geografie Departamentul de Biologie-Chimie

Sediul CBG, str. Pestalozzi nr. 16 și Laboratoarele de Cercetări Avnsate de Mediu, Str. Oituz nr 4

Arte și Design

Aula BCUT

17.00

FSP

601

16.00

15.00

Arte și Design

Casa Universitarilor, București

Facultatea de Chimie, Biologie, Geografie Departamentul de Biologie-Chimie

Facultatea de Chimie, Universitatea București

Geografie

A13

13.00-14.40

Geografie

A13

16.20-18.00

Arte și Design

Galeria Mansarda FAD

11.00

Arte și Design

Galeria Primăriei Timișoara

27


DATA (Cronologic)

DENUMIREA EVENIMENTULUI

18.04

Duncan Light: Is there such a thing as dark tourism?

18.04-22.04

Zilele porților deschise la Departamentul Biologie-Chimie

18.04-22.04

Săptămâna Școala Altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun!

18.04-04.05

Expoziție Laborator Modă 2016

18.04-18.05

Expoziție Costum istoric

20.04

Ronan Paddison: Power and urban form and urban regeneration

20.04

Ronan Paddison: Determinants of social segregation and the repolarising of cities

20.04-27.04

Expoziție CerAmica- studenți FAD, specializarea Ceramică

21.04

Zilele carierei la Departamentul de Biologie-Chimie

25.04

Ronan Paddison: Ethnicity, diversity, public space and the city

25.04-20.05

Bienala Internaţională de Artă Miniaturală

26.04-27.04

Conferinţa Diaspora în Cercetarea Ştiinţifică şi Învăţământul Superior din România - Diaspora şi prietenii săi

28


CALENDAR EVENIMENTE

FACULTATEA

LOCUL DE DESFĂȘURARE

ORA

Geografie

A13

13.00-14.40

Facultatea de Chimie, Biologie, Geografie Departamentul de Biologie-Chimie

Sediul CBG, str. Pestalozzi nr 16, și Laboratoarele de Cercetări Avnsate de Mediu, Str. Oituz nr 4

9.00-14.00

Facultatea de Chimie, Biologie, Geografie Departamentul de Biologie-Chimie

Departamentul de Geografie

Zilnic, conform programării pe site-ul DG

Arte și Design

Teatrul de Artă, Deva

Arte și Design

Muzeul Civilizației Dacice și Romane, Deva

Geografie

A13

11.20-12.50

Geografie

A13

13.00-14.40

Arte și Design

Casa Artelor, Galeria Subterană

Vernisaj 20.04

Facultatea de Chimie, Biologie, Geografie Departamentul de Biologie-Chimie

Sediul CBG, str. Pestalozzi nr. 16

Geografie

A13

16.00 13.00-14.40

Arte și Design

Galeria Mansarda FAD

Vernisaj 25.04, ora 14.00

Arte și Design

Galeria Mansarda FAD

10.00 – 17.00 9.00 – 17.00

29


30


31


si prietenii sai

2016

CONFERINȚA DIASPORA ÎN CERCETAREA ȘTIINȚIFICĂ ȘI ÎNVĂȚĂMÂNTUL SUPERIOR DIN ROMÂNIA Eveniment aflat sub înaltul patronaj al Președintelui României

TIMIȘOARA 32

25 - 28 APRILIE 2016 w w w.diaspora-stiintifica.ro


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.