Allt om Osby, Göinge, Älmhult & Mitt Hässleholm nr. 12, 2020

Page 42

• LOKALT HÄSSLEHOLM • LOKALT HÄSSLEHOLM • LOKALT HÄSSLEHOLM • LOKALT HÄSSLEHOLM • LOKALT HÄSSLEHOLM • LOKALT HÄSSLEHOLM •

KONSTEN ATT SKAPA EN MÖTESPLATS MED VI-KÄNSLA. ULLA STRANDBERG, SAMUEL EK OCH SUSANNE NYMÖLLER HAR STARTAT SÖSDALA ART & DESIGN ROOM.

kan vara lika viktigt som att beundra möbler och tavlor. – Ja, vi vill visa att det inte är så märkvärdigt att gå in på ett galleri, säger Ulla Strandberg. Ulla är en av initiativtagarna till Sösdala Art & Design Room. Hon har alltid sysslat med konst och äger företaget KonstMappen med digitalt utställningsrum och konstförmedling. – Men jag ville synas i ett verkligt rum också. För att göra detta möjligt behövde jag kollegor och det fick jag här i Sösdala, berättar hon. Samuel Ek var i en liknande situation. Han driver företaget Sösdala Design med försäljning i egen webbutik. Han har hållit på med möbler så länge han kan komma ihåg, numera med både inom- och utomhusmöbler. – Jag hade tillbringat tio år i New York och när jag skulle återvända till Sverige valde jag min gamla hembygd. Det fanns de som tyckte att jag var tokig, men det var det bästa jag kunde göra, intygar han. Sista pusselbiten föll på plats genom grannen Returskafferiet Prima Prima. Där finns Susanne Nymöller med loppis och fik och en grundmurad övertygelse om vikten av att skapa mötesplatser i samhället. Susannes arbete vänder sig främst till långtidssjuka och arbetslösa. – Att vara en trevlig plats där människor kan träffas och växa, där alla är välkomna, är mitt sätt att tänka, förklarar hon.

Sösdala Art & Design Room ”ETT SAMARBETE OCH EN MÖTESPLATS MED STORA MÖJLIGHETER ATT UTVECKLAS” KONST. – Vi tror att det finns ett slumrande behov av det vi just nu gör. Att skapa en mötesplats där många olika saker händer, något gemensamt som ger lite stolthet och vi-känsla i lokalsamhället. Den entusiastiska trion bakom satsningen på Sösdala Art & Design Room är överens. Och de har massor av idéer inför framtiden.

42

Inte mycket skvallrar om att detta en gång var en banklokal. Förutom att det numera hänger tavlor på väggarna i bankvalvet. Ljusinsläppet från de stora fönsterna mot torget är magnifikt. Precis som namnet antyder finns det konst, konsthantverk och spännande möbeldesign vart ögat än vänder sig. Vi tar en fika med trion bakom denna speciella satsning i lilla Sösdala. Jodå, man kan fika här också och att träffas

Den entusiastiska trion var som bäst igång med idéarbetet runt sin nya lokal när ett elakt virus fick det mesta att stanna upp i tillvaron. Man hann inviga galleriet den 4 april. Folk slöt upp på lämpligt avstånd och det var musik och fest och cider i glasen. De första utställningarna är på plats. Bland andra med Malmökonstnären Michael Mårtensson. Ulla har en del egna verk i kassavalvet och Samuel har en del av sin möbeldesign på plats. Det är väldigt roligt att gå runt i de luftiga rummen och titta på riktigt intressanta saker.

Ulla Strandbergs egna alster hittar man i kassavalvet.

NR 12 - 11 JULI 2020


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.