InWesterveld Magazine - Nr 4 - 2017

Page 1

M A G A Z I N E

InWESTERVELD over wonen, werken, leven en al het andere wat Westerveld zo mooi maakt

Liefde

in Westerveld Gezond leven TIPS voor een

trouwen inWesterveld

maak je tuin

winterklaar

Technologie als aanvulling op

zorg & welzijn Jaargang 2 | Nr 4 | 2017


Inhoud

inWesterveld

20

31

42

15 Liefde in Havelte

Colofon

November 2017

InWesterveld is een uitgave van Alanda! marketing en communicatie en Comm|Vorm communicatie & vormgeving en wordt twee keer per jaar huis-aan-huis verspreid in de gemeente Westerveld. Contact: info@inwesterveld.nl

Thema: Liefde InWesterveld Bezegel de liefde Het roer om Bloemen Trouwfotografie

Oplage 10.000

Bruidstaarten

Redactie Alanda de Boer en Sandra Bos-Booij

Bruidskapsels

Teksten Alanda de Boer (tenzij anders genoemd) Ontwerp en vormgeving Sandra Bos-Booij Fotografie Charlie Wessels, Alanda de Boer, Albert Henckel, Gretl de Jong, Foto & Jij, Alfred Schoenmaker Illustraties Vera Vos Met medewerking van Gea Bergman, Nick & Milou Bisschop, Roy van Dongen, Helga Duiven, Henk van Es, Koby Everts, Sietze Grave, Albert Henckel, Historische Vereniging Havelte e.o., JosĂŠe Janssen, Cor van der Laan, Willeke van Nieuwenhoven, Peter Pels, Jolanda Ransijn, Leroy Ribberink, Claudia Schipper, MariĂŤlle Starke, Afke Visser, Piet de Vries, Quinten Zantinge en anderen. Copyright Aan de inhoud van dit magazine kunnen geen rechten worden ontleend. Niets uit deze uitgave mag worden gereproduceerd en/ of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, film of op welke andere wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. InWesterveld is niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden in deze uitgave.

Trouwkaarten Column Ron Julia Root Trouwen in voormalige raadzaal Verschrikkelijk lekker eten Grensverleggend horecacomplex

4 5 6 12 13 14 14 15 15 16 16 17 18


38

13

24

6 20 22 23 24 28 29 30 31 32 33 34 35 36 38 39 40 42 46 48 49 50

Maak je tuin winterklaar Column Alanda Thema: Gezond leven InWesterveld Tips voor een gezond leven Sporten en ontspanning in balans Altijd bezig met gezondheid De mens staat centraal Leven is bewegen! Welkom aan de stamtafel Samenwerken voor een gezond leven Gezond Leven in Westerveld DSSW en Sterk Westerveld gaan samen Technologie als aanvulling Jong Talent Bedrijfsverzamelgebouw ’t Werkt Techniek & Technologie InWesterveld De mooiste plekjes InWesterveld ZZP’ers stellen zich voor

Van de makers Met een thema als Liefde wisten de makers van InWesterveld Magazine wel raad. Eindelijk zou de felbegeerde trouwreportage komen! Wat een bruidspaar in een jaar doet, deden wij in íets kortere termijn. We vonden een prachtlocatie en enthousiasmeerden Westerveldse ondernemers om mee te doen met dit leuke project. Op die woensdag kwam alles samen tot een betoverend resultaat. Het weer was prachtig, de locatie werd in de bloemen gezet en vrolijk aangekleed, de taart en de wijnen arriveerden, de visagiste en kapster toverden onze ‘bruid’ om tot een sprookjesprinses en ‘onze’ fotografe Charlie kon doen waar ze het beste in is: het bruidspaar vereeuwigen. En hoewel ze dat natuurlijk normaalgesproken wel doet, kwam er deze keer geen fotoalbum voor het bruidspaar. Nee, deze romantische beelden zijn voor de ogen van de inwoners van Westerveld die zich kunnen vergapen aan zoveel moois in eigen gemeente. Over veel moois gesproken, boswachter Albert Henckel ging weer voor ons op pad om in de drie natuurgebieden de mooiste plekjes aan te wijzen. Over de prachtige natuur in onze regio is genoeg te vertellen, maar we laten die mooie plekjes vooral graag aan jullie zien met prachtige foto’s. Het beste kun je trouwens gewoon zélf die natuur in gaan. Dat het gezond is om buiten te bewegen, daar zijn veel mensen het over eens. We spraken ondernemers die hun werk er van hebben gemaakt om mensen te ondersteunen en te motiveren om te bewegen, zowel binnen als buiten. Bijzonder om te zien met hoeveel passie zij werken aan de gezondheid van een ander. En niet in hun eentje, maar veelal in samenwerking met anderen. Samenwerken doen ze ook in Nijensleek, waar diverse organisaties die actief zijn op het gebied van scholing, arbeid en coaching onder één dak zich hebben gevestigd. Een ultieme basis voor goede samenwerking. Hierover en over nog veel meer kun je lezen in deze vierde uitgave van InWesterveld Magazine. Wij wensen je veel inspiratie.

Buitenkijken bij… Puzzel en win! In het volgende nummer

Sandra & Alanda InWesterveld Magazine 3


In het voormalige gemeentehuis van Havelte zijn in het verleden veel stellen getrouwd. De mensen van toen hebben zich nogmaals laten laten fotograferen voor een expositie in de voormalige burgemeesterskamer.

Fotografie: Charlie Wessels

Liefde in Havelte

rudy van der Meij Theo Peeters en T ord Frederikso

Arno B uczk iewicz

Eppe de Bruin en Roelien Schenkel

en Ina Bel

Nijeveen

Havelte

Jan Padding en Roelanda Klooster Beilen

Ron Vis en Willemien Oostveen

Harry de Vries en A

marenske Hartem ink

Darp

Havelte

Anita Honig-Deden Havelte

Jos van der Linden en

Bertan Oosting en Michel van Dulmen

Paula van de Berg

Wapse

Meppel De Historische Vereniging Havelte e.o. heeft haar onderkomen in het voorhuis van het voormalige gemeentehuis. De expositie is ingericht naar aanleiding van het opnieuw beschikbaar stellen van de monumentale locatie als sfeervolle trouwlocatie. De expositie van 'Trouwfoto’s toen en nu' is nog tot en met 19 november te zien.

Albert Jan Renkema en Marjan Rozema Nijensleek

4 InWesterveld Magazine

Jan en Lia de Vos Wapserveen

Openingstijden De Spikerhof Boskampsbrugweg 2 woensdag 9.00 - 12.00 uur zaterdag 13.00 - 17.00 uur Tijdens Havelte Buitengewoon op 18 en 19 november geopend van 11.00 tot 17.00 uur.


Liefde

InWesterveld

In Westerveld stappen jaarlijks ongeveer 70 stellen in het huwelijksbootje. Dat kan op het gemeentehuis in Diever, maar je kunt ook je eigen trouwlocatie kiezen. Als je daarvoor officieel toestemming vraagt tenminste. In deze mooie gemeente zijn er vele prachtige plekken waar je je huwelijk kunt laten voltrekken. Monumentale panden, panden waar je een band mee hebt, of gewoon in je eigen achtertuin. In Wilhelminaoord staat een prachtig wit kerkje, een unieke locatie voor deze mooiste dag van je leven. Dat vonden de makers van dit magazine ook. Kijk mee naar de prachtige reportage van een InWesterveld Magazine 5 droomhuwelijk op een droomlocatie.

Fotografie: Charlie Wessels

Liefde is universeel. Overal op de wereld wordt liefde gevierd en beschreven, bezongen en bedreven. De invulling van het thema Liefde in dit magazine focust zich vooral op het bezegelen van de liefde: trouwen.


Bezegel de liefde Liefde

inWesterveld

Een zonnige herfstdag in Wilhelminaoord. Rondom het sfeervolle witte koloniekerkje aan de doorlopende weg door het dorp zindert het van liefde. Want daar gaat het vandaag gebeuren. Vandaag gaat het jonge verliefde stel hun liefde bezegelen.

Het witte kerkje ziet er prachtig uit. De deur staat uitnodigend open. Binnen en buiten wordt alles klaargezet voor het officiële moment en het grote feest na afloop. José en Michiel Bekkema, de beheerders van de bijzondere locatie, hangen samen de laatste versieringen op in de tuin. De leuke vaasjes met losse bloemen hangend in de boom vormen een romantisch geheel met de in de boom vastgegroeide schommel versierd met bloemen, en daarachter de sfeervolle dromenvangers. ‘In de gesprekken die we met het bruidspaar hadden, gaven ze aan dat ze een bohemian, vintage en landelijke stijl wensten voor hun bruiloft, met lichtroze accenten. Een thema die uiteraard heel goed past bij deze locatie met monumentale kerk, landelijke schuur en sfeervolle tuin. Ik zie dat meteen voor me: Een bloemenkrans in het haar, decoratieve linten en dromenvangers, vintage vlaggetjes, oude koffers, kant en tule. En onze oude transportbakfiets past ook perfect in het plaatje,’ vertelt José. ‘Soms willen bruidsparen zelf de styling doen, soms laten ze mij de locatie versieren, of we doen het samen. Dat is aan het bruidspaar.’ ➺ (lees verder)

6 InWesterveld Magazine

Fotografie: Charlie Wessels | Illustraties: Vera Vos


Bezegel de liefde

op de mooiste dag van je leven

InWesterveld Magazine 7


Liefde

inWesterveld In de kerk decoreert bloemiste Steffi de stoelen met kleine vaasjes met frisse bloemen, het bruidsboeket ligt al klaar, net als een bloemenkrans voor in het haar van de bruid. ‘Bloemen zijn een onmisbaar item bij een bruiloft en zeker bij dit thema,’ zegt Steffi Heinrich, bloemiste bij De Bloemerij uit Havelte en Dwingeloo. ‘Ik heb het boeket er lekker losjes uit laten zien met de gewenste lichtroze accenten. Eigenlijk heel basic. Voor in het haar heb ik een natuurlijke krans gemaakt en voor de bruidegom een mooie corsage.’ Verderop zet José de wijnen en glazen klaar voor een eerste toost. De bruidstaart staat klaar om aangesneden te worden. Danielle Kreeftenberg van De Zoetige Taart in Havelte is gespecialiseerd in bruidstaarten en maakte voor het bruidspaar een prachtige stapeltaart met roze rozen van flowerpast. De onderste laag kreeg een bijzonder boomstameffect. ‘Het bruidspaar heeft bij mij haar wensen neergelegd en is komen proeven voor de vulling. De bovenste laag is is gevuld met Zwitserse room met vers fruit en compote en voor de onderste laag kozen ze bosvruchtenbavarois met bosvruchtencompote.’

8 InWesterveld Magazine


Deze bruiloft wordt zo veel mogelijk gerealiseerd met inbreng van ondernemers uit Westerveld. José: ‘Als je goed zoekt zijn er heel veel mogelijkheden in de eigen regio. Wij hebben veel contacten met leveranciers uit de omgeving. Bruidsparen die hier op gesprek komen, krijgen van ons altijd een leuke goodiebag mee met kaartjes en folders van collega-ondernemers.’ Zo tipte José het bruidspaar voor lokale wijn van Wijngoed Havelte. ‘Bijzonder, toch? Wijn uit de eigen gemeente!’ De kerk laten wij sfeervol verlichten door Shining Light uit Noordwolde. Nee, niet uit Westerveld, maar slechts drie kilometer bij ons vandaan,’ lacht José.

In de tuin wordt de bruid inmiddels van een mooie bruidsmake-up voorzien. Mariëlle Starke heeft een beautysalon in Wilhelminaoord en is door de bruid gevraagd voor een Bohemian look. ‘Om de juiste make-up samen te stellen breng ik altijd in een eerder stadium een proefmake-up aan. Ik kijk dan naar de stijl en kleur van de jurk, het bruidsboeket en de persoonlijkheid van de bruid. Deze prachtige dame wilde een Bohemian look. Dat is een vrouwelijke en hippie achtige stijl en dat bracht mij op de keuze voor aardetinten werkt. Ik heb de wenkbrauwen aangezet omdat de wenkbrauwen dan mooi uitkomen en dat is zeker belangrijk voor het geheel in de make up en voor meer uitstraling op de foto’s. Ik heb de ogen opgemaakt met een licht smokey eyes met bruine kleuren. Omdat het thema staat voor vrouwelijkheid heb ik de ogen meer uitlaten komen door te werken met kunstwimpers. Verder heb ik gewerkt met een highlighter op de jukbeenderen en een zachte kleur voor op haar lippen om de look af te maken.’ Nadat de bruid in haar jurk is geholpen, kan de kapster de look afmaken. Willeke van Nieuwenhoven van Kapsalon Doreen uit Nijensleek staat al een tijdje te popelen om te beginnen. ‘De nonchalante maar zeer romantische stijl vraagt om los haar. Ik heb het haar van de bruid gekruld en de bloemenkrans er in vastgezet. Later heb ik de krans vervangen door twee vlechten. Voor het volume van de vlechten heb ik het haar iets getoupeerd. Daarna heb ik de vlechten iets uit elkaar gehaald waardoor ze groter lijken en er gipskruidbloemetjes in verwerkt voor de finishing touch van de Bohemian look.’ ‘Voor bruiden en het bruidsgezelschap hebben we de kennis in huis voor een feestelijk kapsel. Dat kan op locatie, maar het liefste doen we dat in onze kapsalon waar we alle benodigdheden voorhanden hebben. Het is bovendien mogelijk om bij ons ook make-up en nagels te laten doen.’

➺ (lees verder)

InWesterveld Magazine 9


Liefde

inWesterveld

Inmiddels is ook de bruidegom in vintagestijl aangekleed en kan de bruidsfotografe het prachtige jonge paar vastleggen. Charlie Wessels, bruidsfotografe uit Havelte: ‘Liefde heeft de grootste en meest krachtige magie van alles. Liefde is een geschenk in mijn leven en daardoor realiseer ik me hoe belangrijk het is om de liefde te vieren. Dat is de reden dat ik in mijn fotografie het verhaal van jouw trouwdag vertel, van jouw liefde.’ Met veel enthousiasme legt Charlie de prachtige beelden vast. ‘Deze locatie, midden in de natuur, met op de achtergrond de mysterieuze bossen en alle ruimte om je heen is prachtig. Het kerkje, ik ben er

10 InWesterveld Magazine

helemaal weg van!’ De zachte bries zet de dromenvangers aan het werk en laat de herfstroodgekeurde bladeren een voor een uit de bomen waaien. Iedereen staat verwonderend te kijken naar deze prachtige samenkomst van het vele werk dat is verricht. In de kerk oefent het bruidspaar nog een keer de ceremonie. Niet lang daarna stroomt de kerk vol met familie, vrienden en geliefden en zal het ja-woord de liefde van deze prachtige jonge mensen bezegelen. En na het feest in de tuin en de boerenschuur viert het kersverse bruidspaar hun liefde tijdens hun huwelijksnacht in de naastgelegen bed & breakfast.


Ja!

InWesterveld Magazine 11


Liefde

inWesterveld

Fotografie: Charlie Wessels | Illustratie: Vera Vos

Het roer om Wij worden beheerder van een kerkje

De droom van José en Michiel Bekkema was ooit samen te werken en te wonen op één plek en daarbij een gastvrij thuis te bieden aan anderen. Die droom werd opeens werkelijkheid toen ze in 2015 in Wilhelminaoord de kans kregen om beheerder te worden van het koloniekerkje en de naastgelegen pastorie. Het kerkje van de Maatschappij van Weldadigheid is net grondig verbouwd en voorzien van vele moderne gemakken. In de pastorie is het woonhuis met op de bovenverdieping kamers voor een Bed & Breakfast. Tussen het huis en de kerk en het bos erachter ligt een grote tuin met een splinternieuwe schuur. José en Michiel gingen het avontuur aan. Ze gaven al snel hun banen buiten de deur op om deze plek hun volledige aandacht te geven. En nu, een paar jaar later, zitten ze helemaal op hun plek. Bed & Breakfastgasten weten de historische locatie al veelvuldig te vinden, er zijn regelmatig concerten en lezingen in de kerk, er worden uitvaarten georganiseerd en ook bruidsparen die een stijlvolle trouwlocatie willen, hebben het monumentale koloniekerkje herontdekt. Droomlocatie ‘Het is een droomlocatie,’ zegt Michiel die net een houtblok in de houtkachel in de schuur legt. 'Helemaal in is een festivalbruiloft buiten, maar je kunt hier ook heel mooi een klassieke

bruiloft vieren. De schuur hebben we onlangs verbouwd tot een gezellige ruimte. Een ideale slechtweeraccommodatie bij een buitenbruiloft in onze tuin, maar ook geschikt voor workshops en bijeenkomsten.' Elk feest wordt een uniek feest De creatieve José en Michiel hebben geen standaard aanbod. ‘We vullen iedere bruiloft op maat in en denken graag buiten de gebaande paden. Geïnteresseerde stellen leiden we rond en we bespreken alle mogelijkheden afhankelijk van de wensen van het aanstaande bruidspaar.’ ‘We kunnen hier een totaalpakket bieden, van ceremonie en diner tot feest en overnachting. Maar je kunt natuurlijk ook alleen komen voor de trouwplechtigheid in de kerk. Je kunt de ceremonie en/of het feest buiten organiseren of binnen. We kunnen de aankleding helemaal toepassen op jouw eigen stijl, maar je mag het ook zelf decoreren. Er is van alles

mogelijk. We denken met de bruidsparen mee. We hebben contacten met diverse leveranciers die we kunnen inschakelen of waarnaar we verwijzen.’ Wij genieten als iedereen geniet Geen moment spijt hebben ze van hun totale metamorfose van hun leven. ‘Het is erg hard werken. Een startende onderneming is een hele uitdaging, maar we genieten ervan dat er steeds meer bijzondere dingen plaatsvinden op deze plek. Het samen werken bevalt heel goed, we vullen elkaar prima aan. En we leren steeds beter om werk en privé te verdelen. We genieten er intens van om deze sfeervolle plek te mogen delen met onze gasten. Gasten die ons dierbaar zijn, want je bouwt toch een band op met je gasten na een intensieve periode van overleggen en uitwerken. Ik realiseer me hoe bijzonder dit werk is, elke keer als ik na een prachtige ceremonie bovenin die kerk aan dat touw sta te trekken om de bel in de toren te luiden.’

Bed & Breakfast Hierboven

Het Koloniekerkje

Koningin Wilhelminalaan 51 Wilhelminaoord Tel. 0521 - 850 646 www.hierboven.nl

Koningin Wilhelminalaan 53 Wilhelminaoord Tel. 0521 - 850 646 www.koloniekerkje.nl


Zaterdagavond,

gezellig op de bank met een glaasje wijn en een mooie bos bloemen op tafel Meer dan dertig jaar verdient hij met bloemen zijn inkomen. In 1995 opende Ben Huisman zijn eerste bloemenwinkel, in Havelte. Later kwamen daar de winkels in Ruinerwold en Dwingeloo bij, ook in Steenwijk had Ben een bloemenwinkel, maar die deed hij weer van de hand. Op 17-jarige leeftijd had hij al een creatieve ondernemersgeest. In een hoek van de hobbywinkel van zijn ouders in Dwingeloo begon Ben een bloemenhoek. Hij regelde zelf de inkoop en verkoop van de bloemen en maakte mooie bloemstukken en boeketten. Met het runnen van drie winkels en bloemen in de COOP supermarkt komt Ben er niet meer zelf aan toe om boeketten te maken. ‘Ik vind dat niet erg, ik heb acht zeer creatieve en gedreven dames in de winkels staan die dat met veel plezier doen.’ Twee of drie keer per week is Ben op zijn vaste plek op de tribune van de veiling in Eelde te vinden om terug te komen met de mooiste bloemen en planten voor zijn drie winkels. Op de veiling kent hij in al die jaren inmiddels zijn pappenheimers. Hij weet van welke kwekers hij kwaliteit kan verwachten voor een goede prijs.

Twee jaar geleden ging de winkel in Dwingeloo op de schop. De winkel werd lichter en ruimer opgezet. Momenteel wordt de bloemenzaak in Havelte vernieuwd en daarna is de winkel in Ruinerwold aan de beurt. De vraag naar bloemen en planten neemt over het algemeen weer meer toe. ‘Bloemen zijn luxe artikelen. Maar mensen hebben weer meer te besteden en willen ook weer meer aan zichzelf besteden. Bovendien mag het weer wat meer kosten. Zeker nu de dagen weer korter zijn en we weer een meer sombere tijd tegemoet gaan, kopen mensen graag bloemen om het gezellig te maken in huis of om weg te geven als cadeau.’ Ook het bloemwerk voor bruiloften, geboortes en uitvaarten is aan veranderende trends onderhevig. ‘Zo uitgebreid als vroeger is het bruidswerk niet meer. Feesten zoals

Fotografie: Charlie Wessels

De klanten weten zijn bloemenkeuze te waarderen. In alle drie vestigingen hebben hij en zijn medewerkers een betrouwbare klantenkring opgebouwd. ‘Je moet voortdurend blijven verrassen,’ zegt Ben. Hij houdt de trends in bloemenland en op het gebied van interieurstyling dan ook nauwgezet in de

gaten. ‘Na de wat meer sombere landelijke kleuren, gaat het nu langzaam weer naar de lichtere kleuren toe. Kamerplanten komen weer helemaal terug. De vraag neemt al toe als gevolg van de interieur- en stylingprogramma’s op televisie.’

bruiloften, maar ook huwelijksjubilea, worden minder uitgebreid en steeds vaker in de eigen omgeving gevierd. Als er dan bloemen aan te pas komen, worden deze vaak in de winkel gehaald en doen mensen de decoratie zelf. Mensen weten tegenwoordig goed wat ze willen, laten zich inspireren door de bladen. We vinden het mooie onderdelen van ons werk om voor deze speciale momenten iets moois in bloemwerk te mogen maken.'

In de winkel in Dwingeloo worden regelmatig seizoensworkshops georganiseerd. Kijk op de Facebookpagina voor de data.

www.debloemerij.com Bloemerij Havelte Egginklaan 2-6, Havelte Tel. 0521 - 343 168

Bloemerij Dwingeloo Heuvelenweg 6a, Dwingeloo Tel. 0521 - 593 254

Bloemerij Ruinerwold InWesterveld Magazine 13 Havelterweg 5-7, Ruinerwold Tel. 0522 - 482 346


Liefde

inWesterveld

Taarten

en smakelijke verrassingen

Het verhaal van de liefde

vastgelegd als gelukkige herinnering Charlie Wessels uit Havelte is trouwfotografe. Naast het vastleggen van de beelden van een bijzondere dag in iemands leven, legt ze vooral het verhaal van het bruidspaar en hun trouwdag vast. ‘Tijdens een eerste afspraak leg ik uit hoe wij de fotografie van de trouwdag samen plannen rondom wat belangrijk is voor het bruidspaar. Het is belangrijk dat er een klik is tussen het bruidspaar en de fotograaf, dat ga je terugzien op de foto’s. Een paar weken voor de trouwdag ontmoeten we elkaar weer en bespreken we de fotografie van de trouwdag tot in detail. Alle belangrijke momenten en speciale wensen nemen we door. Met een optimale voorbereiding kan het bruidspaar op de trouwdag zelf gewoon relaxen en van de dag genieten.’ 'Na de bruiloft schrijf ik hun verhaal in een blog op mijn website om met de familie, vrienden en toekomstige bruidsparen te delen. Hoe ze elkaar hebben ontmoet, hoe ze hun trouwdag hebben ervaren... Dit blog, verwerk ik in een ‘storybook’ dat elk bruidspaar van mij cadeau krijgt als herinnering van deze speciale dag.' 'Iedereen heeft een verhaal te vertellen en ik zorg er voor dat ze hun verhaal kunnen delen met hun familie en vrienden. Dat het bewaard blijft als een gelukkige herinnering waarnaar ze later kunnen terug te kijken.'

Charlie Wessels Fotografie

Daniëlle Kreeftenberg is de trotse eigenaresse van De Zoetige Taart. De Zoetige Taart maakt prachtige taarten voor elke gelegenheid. Of het nu een bruiloft is, een kinderfeestje, een jubileum of een verjaardag, voor elke gebeurtenis maakt Daniëlle een unieke en ambachtelijke taart. Wat in 2010 begon als hobby is uitgegroeid tot Daniëlles grote passie. Steeds meer bruidsparen, jarigen, bedrijven en anderen ontdekten haar talent. ‘Sinds vorig jaar september beschik ik over een professionele keuken aan huis die aan alle eisen voldoet. Een grote droom die voor mij werkelijkheid werd. Sindsdien heb ik het steeds drukker gekregen. Vele bruidstaarten zijn afgelopen jaar in mijn nieuwe keuken gemaakt. Maar ook andere zoetigheden rollen uit mijn handen.’ ‘Wat mij drijft? De enthousiaste reacties van de mensen en vooral de kinderen, als ze de taart zien. Omdat ik de taart naar wens van de klant maak, is iedere taart uniek. Zowel het uiterlijk als de toegepaste smaken worden op de klant afgestemd.' 'Er is momenteel veel vraag naar bruidstaarten, cupcakes en Sweet Tables. Dat laatste bestaat uit kleine gebakjes en allerlei lekkere zoetigheden zoals cupcakes en petit fours, sfeervol aangekleed met decoraties. Wat ik zelf erg mooi vind om te doen is het maken van bloemen op de bruidstaarten. Deze zijn van suiker en zien er als echt uit.’

De Zoetige Taart Korhoenweg 18, Havelte, Tel. 06 - 5583 4676 www.dezoetigetaart.nl

Fotografie: Alanda de Boer + Foto & Jij

Pinksterbloemweg 18, Havelte Tel: 06 - 2787 9168 www.charliewessels.nl

In één woord: GEWELDIG! hoe je rond rende en alle details wist vast te leggen. Niets was je te gek. Hoe je omgaat met mensen en onze kinderen. Onze gasten spreken ook niets meer dan lof over jou! En je accent, super! - Arnout & Gerrita

14 InWesterveld Magazine

In het weekend van Havelte Buitengewoon op 18 en 19 november presenteert Danielle haar taarten en ander lekkers voor de verkoop bij restaurant de Rand van Havelte.


T rouwkaart

Jouw persoonlijke

Van bruidskapsels

tot kleuradvies

In een sfeervol pand bij de ingang van camping Moesberg in Nijensleek opende Doreen Bakker in het voorjaar van 2014 haar kapsalon. Na een tijdje gesloten te zijn geweest, heeft ze dit voorjaar haar salon opnieuw geopend. Doreen runt al 23 jaar een kapsalon in Oldemarkt. Vijf jaar geleden kwam ze in Nijensleek wonen vanwege haar relatie met Marinus Baas. ‘Het leek ons een leuke aanvulling om ook in Nijensleek een kapsalon te openen. Inwoners uit de omgeving van Nijensleek weten ons inmiddels weer te vinden en ook campinggasten maken graag gebruik van de mogelijkheid zich even door ons te laten verwennen.' Doreen kent de kneepjes van het vak. Samen met Willeke van Nieuwenhoven, Dewi Rozendal en Majell Boelens maakt zij het de klanten in zowel Oldemarkt als Nijensleek naar hun zin. Vooral Doreen en Willeke zijn regelmatig in de sfeervol ingerichte salon in Nijensleek te vinden. ‘We nemen dan ook echt de tijd voor onze klanten en voorzien ze van goed advies. Om bij te blijven volgen we regelmatig cursussen en trainingen op het gebied van knippen en kleuren.’ Gespecialiseerd in kleuradviezen ‘We hebben ons gespecialiseerd in het geven van kleuradviezen. Welke kleur past bij de persoon, bij de gewenste uitstraling en het seizoen? Daarover kunnen wij onze klanten adviseren. Willeke is zeer bedreven in de ballayagetechniek, waarbij uit de losse pols subtiele highlights worden ingezet. Zeer in trek bij de jongere dames.’ ‘We gebruiken producten van Artistique. Zowel wij als onze klanten zijn daarover zeer enthousiast, want de producten zijn zeer prettig voor de hoofdhuid.’

Kapsalon Doreen

Jouw trouwdag wordt een van de mooiste dagen van je leven. En dat wil je delen met vrienden en familie. Nodig ze uit met een unieke trouwkaart in de stijl die bij jullie en jullie bruiloft past. Vormgeefster Sandra Bos-Booij (een van de makers van InWesterveld Magazine) ontwerpt de mooiste trouwkaarten. ‘Samen stemmen we af welke stijl de uitnodiging moet krijgen. Welke uitstraling moet de kaart krijgen, welke kleuren vind je leuk? Welke tekst komt er op en in welk lettertype? Wil je een foto erbij of niet? Ook kijken we naar de mogelijke papiersoorten en enveloppen. Aan de hand van dit gesprek maak ik een ontwerp voor een persoonlijke en unieke trouwkaart.’ ‘Het is superleuk om iets te mogen ontwerpen dat past bij de wensen van een bruidspaar. Ik vind het belangrijk dat de kaart aansluit bij de uitstraling van de huwelijksdag. Je kunt met de juiste combinatie van papier, kleur en lettertype iets maken dat perfect past bij het geheel. Dat vind ik elke keer weer een leuke uitdaging!’ Behalve de uitnodigingskaarten, maakt Sandra ook bijpassende producten in dezelfde stijl. 'Je kunt bijvoorbeeld vooraankondigingen versturen en voor het diner kan je de tafelschikking op kaartjes laten drukken die bij het geheel passen. En hoe leuk is een mooi welkomstbord of een creatie waarop de genodigden een berichtje kunnen schrijven en wat na afloop een prachtige herinnering aan de dag geeft. Maar ook bedrukte enveloppen, sluitzegels of bedankkaarten kan ik voor je maken. Eigenlijk is er heel veel mogelijk en maak ik in overleg een mooi ontwerp voor de mooiste dag van je leven.’ Naast trouwkaarten ontwerpt Sandra ook andere kaarten en uitnodigingen, zoals geboortekaartjes en uitnodigingen voor feesten, recepties en jubilea. En ook de zakelijke markt kan bij haar terecht voor het ontwerpen van een mooi logo, een pakkende flyer, folder of brochure of het ontwerpen van een website.

Comm|Vorm communicatie en vormgeving Patrijsweg 21, Havelte Tel. 06 - 2882 0553 www.commvorm.nl

Hoofdweg 12, Nijensleek Tel. 0521 - 851 769 www.kapsalondoreen.nl n Berg & Mathijs van de Ilona Waelbers

Kapsalon Doreen

Wij willen u graag

Hoofdweg 12, Nijensleek Tel. 0521 - 851 769 www.kapsalondoreen.nl

‘Bij Kapsalon Doreen komt het gewoon goed. Ik ging er zelfs voor naar Oldemarkt in de periode dat ze hier gesloten was.’

de gehele dag u

30 mei la Wilt u ons vóór E-mail: m

n Wij willen same oud worden!

‘Ik vind het heel prettig dat je online je afspraken kunt inplannen.’

2011 word Woensdag 8 juni trekking zal De huwelijksvol izensalon van land in de Tweenijenhu het huw Aansluitend zal wi in Eetcafe Belter vanaf 20.00 uur

oniemeester:

Cerem

Theo van den berg

| T 06 - 111 297

e Ons adres: Venew 51

InWesterveld Magazine 15


Liefde

inWesterveld

Liefde Verliefd, zo’n heerlijk gevoel en alles gaat vanzelf. Verliefde mensen gaan helemaal in elkaar op, willen alles voor elkaar doen, vinden niets raar aan elkaar, poetsen met dezelfde tandenborstel, klitten aan elkaar en willen bij elkaar blijven tot in eeuwigheid. Verstand op nul, heerlijk. Als je verliefd bent, zet je vaak bestaande vriendschappen (tijdelijk) op een laag pitje, hobby’s, werk of studie lijken minder belangrijk. Je leven is vol zoete beloften. Na verloop van tijd gaat het soms moeilijker dan toen de relatie begon. Dan blijkt de partnerrelatie veel kwetsbaarder dan familierelaties, omdat je in tegenstelling tot familie voor de partnerrelatie kiest. Iedereen weet dat je moet blijven praten met elkaar, dat je in elkaar moet investeren, maar

col

u

mn

toch... Als de verliefdheid minder wordt sta je voor de vraag: wat verbindt ons nu echt? Gelukkig gaat verliefdheid vaak over in een oprecht houden van, in liefhebben. Echte interesse in elkaar. Een gevoel van verbondenheid vanuit respect voor elkaar, je gunt elkaar het beste en wil daar veel voor doen zonder je eigen belangen uit het oog te verliezen. Het is een manier van in verbinding zijn die geborgenheid geeft, de basis waarop je samenleeft in vreugde en verdriet, in goede en in slechte tijden. Als je verliefd bent neem je samen essentiële beslissingen zoals samenwonen, trouwen, kinderen krijgen, verhuizen, banen, studies. Soms pakt het samenleven heel anders uit dan je had gehoopt of verwacht. Dan is het belangrijk samen de verantwoordelijkheid te nemen om - met of zonder hulp - te

onderzoeken of de verbinding er nog is of weer hersteld kan worden. En hoewel de liefde soms heel ver weg lijkt, en soms ook echt weg is, ben ik bij de begeleiding van partners vaak verrast hoe snel de liefde toch weer de kop op steekt. Op de liefde!

Ron Julia Root

Psycholoog en psychosociaal therapeut Relatietherapie en -begeleiding

Praktijk voor Coaching en Psychosociale Hulpverlening Mw. drs. A.J. Root Vroonhoeve 20, Diever Tel. 06 - 1360 4362 www.praktijkajroot.nl

Trouwen

in een monumentaal pand Toen het karakteristieke pand aan de Brink in Dwingeloo nog de functie had van gemeentehuis, zijn er vele paren getrouwd. Na de gemeentelijke herindeling verloor het de functie van gemeentehuis en vestigde tandarts Yvonne Heimink zich er. De begane grond biedt ruimte aan haar tandartspraktijk, maar op de eerste verdieping van dit rijksmonument bevindt zich nog de volledig gerestaureerde raadzaal, waar nog steeds huwelijksceremonies worden voltrokken. Trouwen in de voormalige raadzaal is mogelijk op vrijdag en zaterdag.

Ook de klassieke burgemeesterskamer staat open voor het bruidspaar om, indien gewenst, van een glaasje champagne te genieten. De raadzaal en burgemeesterskamer wordt opgesierd met boeketten naar keuze. Als een champagnetoost na afloop gewenst is of als er andere wensen zijn, werken wij daar graag aan mee.

16 InWesterveld Magazine

Brink 1, Dwingeloo Tel. 0521 - 592 360 www.raadzaaldwingeloo.nl

Eigen foto's

Raadzaal Dwingeloo


Verschrikkelijk lekker eten

Fotografie: Charlie Wessels

in een comfortabele boerenschuur

Het geheim van een lekkere pannenkoek? Daar doet Erik niet moeilijk over. Hij verklapt zijn succesvolle recept gewoon op de menukaart!

Een verschrikkelijke pannenkoek staat op de menukaart van pannenkoekenboerderij De Zaagkoele. Wie ‘m eens heeft geproefd zal het beamen: hij is verschrikkelijk lekker! Maar ook liefhebbers van minder verschrikkelijke ingrediënten komen er graag terug voor hun favoriete pannenkoek. De pannenkoekenboerderij aan de kleine Brink in Dwingeloo floreert als nooit tevoren. Velen hebben het restaurant (her)ontdekt sinds de heropening anderhalf jaar geleden. Erik en Femmy Wesseling zwaaien er de scepter en genieten met volle teugen. ‘We zijn zeer tevreden over het restaurant en de manier waarop we de traditionele pannenkoekenboerderij een nieuwe twist hebben gegeven, samen met eigenaar Sent Waninge,’ zegt Femmy. ‘En nog mooier is dat onze gasten ook tevreden zijn. Want daar doen we het natuurlijk voor. We horen positieve geluiden over het assortiment, over de kwaliteit én over de sfeervolle ambiance. Wie hier voor het eerst binnenkomt, spreekt vaak verbazing uit over de bijzondere entourage van het monumentale pand in combinatie met het moderne comfort.’

Lekker én makkelijk: afhalen Wie lekker bij de eigen kachel wil eten, maar geen zin heeft om te koken, kan ook bij de Zaagkoele een lekkere pannenkoek of spareribs met patat en salade bestellen om af te halen. Lekker en makkelijk!

Meer dan pannenkoeken De bewuste keuze om naast een breed scala aan pannenkoekvarianten ook grillspecialiteiten aan te bieden bleek een juiste te zijn. ‘Niet iedereen houdt van pannenkoeken en bovendien komen de gasten vaker terug om ook een ander gerecht uit te proberen, zoals de kogelbiefstuk van de lavagrill, spareribs of kabeljauwfilet uit de oven.’Met een maandmenu en een bijzondere maandpannenkoek weet Erik zijn gasten bovendien op een leuke manier te verrassen voor een aantrekkelijke prijs. Je eigen feestje in De Zaagkoele De boerderij blijkt ook een geschikte locatie voor feestjes, partijen en groepsdiners. ‘Het is niet te groot, waardoor het snel gezellig is. De zichtbare traditionele gebintconstructie en de achterwand met hooischuuruitstraling dragen het boerenschuurgevoel uit. Maar dan met comfort,’ zegt Femmy. Het is reden voor echtparen om de locatie te kiezen voor hun huwelijksjubileum of voor bedrijven voor een receptie of informele borrel met het personeel. Met een warm of koud buffet naar keuze. ‘We kunnen een heerlijk pannenkoekenbuffet verzorgen, maar ook andere buffetten zijn mogelijk.’

In de winterperiode organiseren Erik en Femmy iedere twee weken een gezellige vrijdagavond met live muziek of een bijzondere actie als een stamppotbuffet of onbeperkt spareribs eten. Tijdens de live muziekavonden trakteert muzikant Geert Jan Brader op vrolijke klanken met leuke interactie met de gasten.

Restaurant De Zaagkoele Brink 36, Dwingeloo Tel. 0521 - 591 952 www.dezaagkoele.nl


Grensverleggend

Harrie de Jong is een avontuurlijke ondernemer die graag over grenzen heen kijkt. Maar het vliegtuig hoef je niet te pakken, want zijn ambitieuze horeca-project Het Meer verrijst in hartje Vledder, middenin Drenthe. Ga je mee?

Restaurant en bowling Sinds de familie De Jong het bekende hotel in 1984 overnam is het snel gegaan. Harrie de Jong bouwde Brinkzicht uit tot een grensoverschrijdende mix van hotel, arrangementen en reisspecialist. Deze formule krijgt nu zijn bekroning. Harrie: ‘We ontwikkelen een compleet nieuw horecacomplex met een à la carte restaurant en een hypermoderne, misschien wel de coolste bowling van het land. De plannen komen voort uit ons doel om in de horecamarkt koploper van Drenthe te worden en wie weet van heel Noord-Nederland’. Ambitieus, maar als deze ondernemende duizendpoot íets uitstraalt is het wel ambitie en enthousiasme. Voormalig meer Een medewerkster komt aanlopen: ‘Harrie, ik heb iemand aan de lijn over de levering van het nieuwe meubilair voor de Vredebrink zaal, wat moet ik zeggen? O ja, de architect wil ook even iets overleggen.’‘Ik bel zo wel terug,’ zegt Harrie en verontschuldigt zich: ‘Door alle drukte moet je soms op drie plaatsen tegelijk zijn. Wist je dat op deze plek ooit Het Meer lag, een ven waar vroeger veel inwoners van Vledder leerden schaatsen?

18 InWesterveld Magazine

De bodem van het ven leek ons een geweldige plek voor de bowling. Die combineren we met een volledig nieuw opgetrokken à la carte restaurant, waar je gezellig en in stijl terecht kunt voor lunch, diner of om tussendoor iets te drinken. En onze hotelgasten kunnen er ontbijten.’ Knalgele truck Een enorme, knalgele truck draait achteruit het erf op, we doen snel een stapje opzij. Harrie: ‘Na de zomer zijn we aan de tweede bouwfase begonnen, de hotelreceptie wordt aangepakt en de lobby wordt omgetoverd in een ontmoetingsruimte met open haard en luxe fauteuils.’ De hotelkamers krijgen een totale restyling, de meeste zijn al in het voorjaar gedaan. Veel kamers zijn totaal nieuw. Je ziet ook dat het complete voorpand en de hotelgevel al helemaal vernieuwd en uitgebreid zijn. ‘Mag ik even dit berichtje beantwoorden? Gaat over de nieuwe weekendarrangementen die we aan het bedenken zijn.’ Tekst: Erik Ros | Artist impressions: Hans Kuijten | Fotografie: Gretl de Jong

Het Meer komt er aan Al bijna een jaar is de Brink in Vledder het toneel van opvallende bedrijvigheid. Het bekende hotel Brinkzicht gaat er compleet op de schop. Tegelijk verrijst hier Restaurant en Bowling Het Meer. Op het erf, in de hectiek van bouwers en bouwmaterieel, proberen we de man achter het project te traceren: de gedreven horecaondernemer Harrie de Jong. We vinden hem achter een stapel bouwmaterialen, met een bouwtekening voor zich druk overleggend met twee mannen in overall. Of hij even tijd voor ons heeft? ‘Ik moet eigenlijk een groep gasten ontvangen maar die komen later, je hebt geluk!’


horecacomplex Primeur ‘Deze herfst starten we met fase drie en krijgt Het Meer vorm,’ gaat Harrie verder. ‘Eerst plaatsen we de damwanden die het grondwater tegenhouden en de leemlaag op z’n plek houden, daarna volgt de rest. Wist je dat we heel duurzaam en innovatief bouwen, met bijvoorbeeld vloerverwarming, warmteterugwinning en een dak van gras? De bowling is geschikt voor professionele wedstrijden. De banen hebben wedstrijdformaat en een spectaculaire LED-lichtshow met steeds andere kleuren. Je vindt er straks de laatste snufjes zoals een sound- en beamershow, lasers en zelfs luchtdruktechnologie, een primeur voor Nederland!’

Van alles voor iedereen Met Het Meer mikt Harrie de Jong op hoge kwaliteit met een lage drempel. ‘We bieden een hoogwaardige mix van entertainment en tiptop gastvrijheid, maar ons horecacomplex blijft toegankelijk voor iedere gast. Onze slogan zegt het: ‘Het Meer is van iedereen’. Je kunt bij ons terecht voor een scala van activiteiten en arrangementen, van bridge tot bingo en van bruiloft tot zakelijke meetings. Denk ook aan kinderfeestjes met bowlen, iets te drinken, een (gezonde) snack en frites. We gaan een brede doelgroep bedienen die een onvergetelijk dagje, weekendje of weekje weg wil. Met z’n tweetjes gezellig dineren of een party met je vrienden, vereniging of sportclub, vrijwel alles kan en anders regelen we het.’

Vooral voor de regio Terwijl het geluid van bouwers en machines het terrein vult, krijgen we koffie aangereikt. Harrie moet z’n stem verheffen om zich verstaanbaar te kunnen maken: ‘De gastvrijheid gaat hier altijd door, ook al staat nu even alles op z’n kop, dat zit in ons DNA. Met restaurant en bowling Het Meer richten we in eerste instantie op Westerveld en de omliggende plaatsen. Vanuit de nieuwe formule willen we een sterke binding ontwikkelen met de dorpsgemeenschap en de regio. Ook hebben we serieuze plannen voor de organisatie van festivals die passen bij het landelijke karakter van Westerveld.’

Het Meer is maatwerk Er moet nog veel werk worden verzet dit jaar. Harrie: ‘We zijn nu druk met de keuze van materialen en de stoffering voor het interieur, de opzet van de tuinen rondom het complex en een verlichtingsplan. Het meubilair laten we speciaal ontwerpen, zodat het bij het karakter van Het Meer past. Alles is maatwerk. Wanneer we open gaan? Het zou prachtig zijn als burgemeester Rikus Jager op 5 januari 2018 de officiële openingshandeling kan verrichten.’ Kennismakingdeals Het Meer doet nu al van zich spreken. Harrie: ‘Vanaf nu zijn we elke maand in de media te vinden met updates over de bouw. En ook over de lancering van de website, waar we straks onze aantrekkelijke kennismakingsdeals bekend gaan maken. We laten van ons horen!’

Opening

januari 2018 Het Meer Brink 14, Vledder

InWesterveld Magazine 19


Maak je tuin winterklaar Tuintips van Martin en Wilco

Het najaar en de winter: de tuin is uitgebloeid, de bomen worden kaal. De bloempotten staan leeg op het terras en aan de pergola hangen manden met uitgebloeide eenjarigen. Laat maar hangen, we gaan nu lekker naar binnen, in het voorjaar pakken we die tuin wel weer op. Niet doen, zeggen Martin Frieszo en Wilco Beugeling van groencentrum Harrie Boerhof. Er zijn namelijk nog best veel mogelijkheden om ook in de winter een visueel mooie tuin te hebben.

Voor de hangmanden hebben we een leuke Cool Wave serie winterviolen gekweekt. Deze winterharde planten zijn de oplossing om ook in de winter fleurige hangpotten te hebben. Ze gaan namelijk prachtig over de rand hangen.

20 InWESTERVELD

Martin Frieszo en Wilco Beugeling runnen samen het Groencentrum Harrie Boerhof in Dwingeloo bij Wittelterbrug. Beide mannen hebben hun sporen verdiend als kweker en dragen met veel plezier hun passie uit in Dwingeloo. Speciaal voor de lezers van InWesterveld Magazine geven zij ieder seizoen nuttige tuintips.

Plant rozen, heggen, bomen, vaste planten Het najaar is de ideale periode om planten in de volle grond te zetten. De bodem is nog warm en daardoor heel geschikt om te planten of verplanten. De planten gaan energie stoppen in het maken van wortels in de grond. Plant je in het voorjaar, dan willen ze meteen groeien en vormen ze minder wortel. Najaarsmest voor je grasmat In het najaar maak je je grasmat klaar voor de winter met kalk en najaarsmest. Anders dan in gewone mest zit er in najaarsmest minder stikstof. Deze mest is niet gericht op groei maar op het vitaal houden van het gras. Het hardt het gras af zodat het sterker de winter in gaat. Strooi ook kalk voor het verbeteren van de zuurgraad.

Fotografie: Charlie Wessels + Groencentrum Harrie Boerhof

Denk aan de kerstroos (Helleborus) die prachtig in bloei staat in de winter. Er zijn zelfs verschillende kleuren. Of fleur je tuin op met winterheide of winterviolen. Vul je potten met skimmia of Gaultheria, zodat je terras er ook in de winter mooi bij staat.

Wie zijn Martin en Wilco?


Kleintje Boerhof In de winkel maken Martin en Wilco in het najaar het groencentrum een stukje kleiner, zodat alles mooi compact bij elkaar en veelal onderdak staat. Leuk en sfeervol overdekt winkelen!

Tip van WILCO Snoei siergrassen niet voor de winter. Als je dat wel doet, gaan de holle stengels vollopen met water en verrotten de planten. En bovendien: ook in de winter zijn de siergrassen prachtig met mooie herfstkleuren. Met rijp en vorst vormen ze een prachtig plaatje in je wintertuin.

Siergrassen hebben een slecht imago omdat ze kunnen woekeren in je tuin. Ook bamboe kan dat effect hebben. Toch zijn er ook soorten die zich niet ongewenst uitbreiden, maar een mooie stevige pol blijven vormen. Wij adviseren de mensen in ons groencentrum hierin. Bladeren weghalen of juist laten liggen? Haal de gevallen bladeren van je gazon om gele vlekken te voorkomen. In de border kun je ze gerust laten liggen. De bladeren zorgen voor een mooie humuslaag in de grond en beschermen je vaste planten. Bovendien vormen ze een beschutte plek voor egels om hun winterslaap in te doen.

Grote bomen van de kwekerij Het najaar is ook een goed moment om hagen en bomen te planten. ‘We hebben een groot assortiment bomen, geen kleine sprietjes, maar flinke exemplaren. Hiermee realiseer je in je tuin meteen het effect dat je voor ogen had. Overweeg bij je keuze ook de soorten die in het najaar en winter een grote sierwaarde hebben. Zoals de Japanse Esdoorn, de Acer Palmatum Sango Kaku, met zijn felrode takken en prachtige herfstkleuren.

Tip van Martin Snoei je vlinderstruik een derde terug. Om te voorkomen dat in de winter je vlinderstruik of lavatera uit elkaar waait, knip je de takken voor een derde af. Na de winter kan je de rest snoeien.

De winter is voor Martin en Wilco het moment om de plannen voor 2018 uit te werken. Welke planten ze gaan kweken en welke acties ze gaan voeren. Heb je wensen of tips? Die zijn altijd welkom!

Groencentrum Harrie Boerhof Honingvlaken 10, Dwingeloo Tel. 0521 - 598 381 InWesterveld Magazine 21 www.harrieboerhof.nl


col

u

mn

Biologische klok De winter komt er weer aan. Niet mijn favoriete seizoen, ik hou niet van kou en donker. Het ergste vind ik denk ik het ’s ochtends moeten opstaan terwijl het nog donker is. Dat is zo tegennatuurlijk! Ik begrijp niet wie het heeft bedacht dat de mensheid in het donker naar zijn werk moet. Nu ben ik eigen baas en kan veelal mijn eigen werktijden bepalen, maar ik heb wel een paar kinderen die ook in de donkere wintermaanden voor dag en dauw op moeten staan om naar school te fietsen. Met interesse zag ik dat de Nobelprijs voor Geneeskunde en Fysiologie dit jaar is toegekend aan drie Amerikanen voor hun ontdekkingen rond het moleculaire mechanisme dat de biologische klok van mens en dier controleert. Dankzij de biologische klok zijn de biologische processen in het lichaam afgestemd op het ritme van dag en nacht in de natuur. De Nobelprijswinnaars konden na jarenlang onderzoek het belang van de biologische klok voor onze gezondheid aantonen. Hoe het precies zit met de gevonden genen en eiwitten gaat iets boven mijn pet. Maar voor mij van belang is de conclusie dat je een jetlag voelt als je lichaamsklok niet klopt met je omgeving. Ah, dus dát is wat ik iedere ochtend voel. En ik lees dat dat op lange termijn schadelijk kan zijn voor de gezondheid... Amerikaanse onderzoekers van de University of Colorado bevestigden met onderzoek mijn persoonlijke ervaringen. De onderzoekers lieten mensen een weekje kamperen zonder horloge en zaklampen. Zowel in de winter als in de zomer. Het onderzoek toonde aan dat de biologische klok mensen in de winter langer laat slapen dan in de zomer. Ons biologische ritme past zich aan aan het dag- en nachtritme van de aarde. Ik denk dat we hiermee een heel goede onderlegger hebben om het functioneren van de maatschappij af te stemmen op de opkomende zon. Als ik in de politiek zou zitten, zou ik dit zeker in mijn partijprogramma laten opnemen. Eh, ja, de óndergaande zon zou dan ook een rol moeten spelen misschien, maar om nou in de winter om 16.30 uur al met z’n allen naar bed te gaan... Hm... toch nog maar eens een nachtje over slapen. Morgen is het zondag en mag ik uitslapen. Tot de zon opkomt.

Alanda Alanda de Boer is een van de makers van InWesterveld Magazine, heeft haar eigen communicatiebureau en schrijft teksten. www.alanda.nl Foto: Shutterstock

22 InWesterveld Magazine


Gezond leven

InWesterveld

Als je geboren bent in de gemeente Westerveld is je levensverwachting 1,3 jaar langer dan de gemiddelde Nederlander. Volgens het gemeentelijk gezondheidsprofiel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu is de levensverachting bij geboorte 82,3 jaar. Westerveldse vrouwen leven bijna vier jaar langer dan de mannen met een levensverwachting van respectievelijk 84,2 en 80,3 jaar. Het zal door de natuurlijke omgeving komen, denk je, door de frisse buitenlucht die we hier hebben. Toch laten de provinciale cijfers anders zien. Ten opzichte van onze mede-Drenthen leven we in Westerveld gemiddeld 1,5 jaar langer.

Foto: Shutterstock

Een Groningse epidemiologe onderzocht het verschil in de gezondheid van plattelandsbewoners en stedelingen. Aangenomen werd dat stedelingen ongezonder leven door luchtvervuiling en geluidsoverlast. Uit haar onderzoek bleek dat plattelanders een grotere kans hebben op diabetes en hart- en vaatziekten. Volgens de onderzoekster kan dat liggen aan het feit dat mensen op Magazine 23 het platteland minder bewegen, omdat ze bijvoorbeeld vakerInWesterveld de auto pakken.


Gezond Leven

Tips voor een gezond

inWesterveld

leven

Helga Duiven Over eerder hulp zoeken Vele kilo’s aardappelen gaan er wekelijks door haar handen om te schillen. Een heerlijke maaltijd voor de klanten van haar cateringbedrijf An Taofel als gevolg. Maar voor haar eigen gezondheid hadden de eentonige schilbewegingen minder positieve gevolgen. Helga kreeg last van schouderklachten.

Meteen een afspraak maken

Therapie ‘Ik ga met mijn klachten naar therapeute Monique Jongmans in Dwingeloo. Om mijn schouderklachten te verhelpen past ze triggerpointtherapie toe met dryneedling en medical taping. Eigenlijk weet ik niet precies wát ze doet, wel weet ik dat het meteen verlicht.’

Tips om klachten te voorkomen ‘Ik moet na afloop veel water drinken, maar kan meteen weer door met mijn werkzaamheden. Ook geeft ze me tips om de klachten in de toekomst te voorkomen. Zo kan ik beter staand de aardappelen schillen dan zittend.’

Fotografie: Charlie Wessels

‘Mijn advies aan anderen is: blijf niet te lang met klachten lopen. In het verleden dacht ik bij dergelijke klachten: ach, het gaat wel weer over. Maar vaak was dat niet het geval en bleef ik er lang last van houden. Soms werden de klachten zelfs erger. Ik maak nu meteen een afspraak met mijn therapeut en na 2 à 3 behandelingen ben ik er weer vanaf.’

24 InWesterveld Magazine


Josée Janssen en Sietze Grave Over gezond leven op elke leeftijd Josée Janssen en Sietze Grave zijn beiden al hun hele leven met sport bezig. Gezond leven is een onderwerp waar ze bewust mee bezig zijn. Voldoende bewegen, gezonde voeding, zo veel mogelijk uit eigen moestuin en minder koolhydraten en suikers.

Fotografie: Charlie Wessels + Shutterstock | Illustraties: Vera Vos

Josée

Sietze

'Mijn hele leven heb ik veel gefietst. Ik deed vroeger mee aan lange toertochten op de racefiets en de mountainbike. Tegenwoordig ga ik naast het buiten fietsen ook naar de groepslessen RPM in de sportschool.'

Fysiotherapie

'Minstens twee keer in de week ga ik naar de sportschool. Ik doe daar mee aan de groepslessen RPM (Fietsen op muziek) en Yin Yoga. Daarnaast fiets ik zo veel mogelijk buiten en tennis ik regelmatig. Iedere ochtend begint voor mij met een wandeling in het bos met de hond. Weer of geen weer, daar heb ik iedere morgen weer zin in.'

'Op aanraden van Jeroen Bakker, fysiotherapeut en eigenaar van Wellnesscenter Havelte, heb ik Yin Yoga opgepakt. Ik kreeg tijdens het fietsen last van mijn nek en schouders en in plaats van fysiotherapie raadde Jeroen mij aan om aan Yin Yoga te gaan doen. Hij had het bij het rechte eind, want mijn klachten zijn grotendeels weg en ik ben veel soepeler geworden. In zo’n les gebeurt er echt wat met je.'

Sporten helpt, zowel fysiek als mentaal

Yoga voor mannen

'Ik heb een periode gehad waardoor ik door omstandigheden misschien minder zou kunnen sporten. Gelukkig hebben de vertrouwde sfeer van Wellnesscenter Havelte en mijn tennismaatjes eraan bijgedragen dat ik met alles gewoon door kon gaan. Sporten leverde voor mij zowel fysiek als mentaal een positieve bijdrage.'

'Gelukkig zien steeds meer mannen in dat Yin Yoga goed voor je is. Was ik in het begin vaak de enige man in een grote groep vrouwen; tegenwoordig komt dat steeds minder vaak voor. Het is best pittig, maar je hebt er veel baat bij en ik raad dan ook alle mannen aan om mee te doen.'

Zorgkosten besparen 'Voor ons is het een uitgemaakte zaak dat je door meer bewegen en gezonde voeding jezelf veel fitter voelt. Wij zijn er dan ook van overtuigd dat er veel aan medische kosten bespaard kan worden, als mensen meer gaan bewegen en bewuster gaan eten.’

InWesterveld Magazine 25


Gezond Leven

inWesterveld

Positieve gezondheid zoveel mogelijk eigen regie voeren

Machteld Huber introduceerde in 2012 het concept positieve gezondheid in Nederland. In dit concept wordt gezondheid niet meer gezien als de af- of aanwezigheid van ziekte, maar als het vermogen van mensen om met de fysieke, emotionele en sociale levensuitdagingen om te gaan en zoveel mogelijk eigen regie te voeren. Het concept vormt voor vele organisaties en bedrijven een leidraad in de manier waarop ze met hun patiĂŤnten, cliĂŤnten en klanten omgaan.

Hartstichting

KWF Kankerbestrijding

Gezond leven verkleint de kans op harten vaatziekten. Een gezond leefpatroon, de juiste voeding en voldoende beweging houden u en uw hart gezond.

De kans op het krijgen van kanker wordt beĂŻnvloed door genetische aanleg, maar ook door een gezonde of minder gezonde leefstijl. Naar schatting 30% van de nieuwe kankergevallen in Nederland wordt veroorzaakt door een minder gezonde levensstijl, en zou daarmee in principe voorkomen kunnen worden. Niet roken is hierin het belangrijkste advies maar ook gezonde voeding en voldoende bewegen helpen om het risico te verlagen.

Gezondheidsraad Veel gezondheidswinst te behalen door meer te bewegen. Uit onderzoek blijkt dat de gunstige effecten toenemen met de hoeveelheid beweging: een beetje bewegen is beter dan niets en meer bewegen is nog beter.

Longfonds

Diabetesfonds Dagelijkse lichaamsbeweging verkleint de kans op diabetes type 2. En als je diabetes hebt, verkleint het de kans op lichamelijke gevolgen van diabetes.

Nieuwe beweegrichtlijnen Was het eerder nog voldoende om iedere dag een halfuur te bewegen, volgens het nieuwe advies van de Gezondheidsraad moeten we erop letten dat we minder zitten. Volgens

26 InWesterveld Magazine

de nieuwe beweegrichtlijnen zouden volwassenen wekelijks ten minste twee en een half uur matig intensief moeten bewegen en kinderen dagelijks minstens een uur. Ook worden voor beide groepen

spier- en botversterkende activiteiten aanbevolen. Dit alles verlaagt het risico op chronische ziekten als diabetes en, hart- en vaatziekten, en depressieve symptomen en, bij ouderen, botbreuken.

Bron: Stichting Institute for Positive Health

Bewegen met COPD? Misschien moet u er niet aan denken. Wanneer u start met sporten bent u in het begin benauwder. Daarom voelt sporten voor u niet natuurlijk. Toch levert bewegen op de lange termijn veel op. U krijgt een betere conditie en u bent minder vatbaar voor een longaanval. Makkelijk is het zeker niet, maar het loont wel.


Beweeg!

Vijf dagen in de week een half uurtje matig intensief bewegen (zwemmen, wandelen, fitness bijvoorbeeld) is goed voor de gezondheid. Mensen die 30 tot 60 minuten per dag in beweging zijn, hebben 46% minder ziektedagen per jaar dan inactieve mensen. Bewegen is goed voor het hart en de bloedvaten, maar het heeft nog meer gezondheidsvoordelen. Bewegen verbetert de spijsvertering, gaat botontkalking tegen en heeft een gunstig effect op diabetes (suikerziekte).

Het voorkomen van ziektes is beter dan het genezen ervan Een gezonde leefstijl is de beste preventie voor het voorkomen van ziektes, lichamelijke of psychische klachten. Het tijdig signaleren en het aanpassen van je leefstijl kan het risico verminderen op een chronische ziekte, zoals diabetes, artrose of hart- en vaatziekten.

De zorg in ons land staat, vergeleken met die in bijna 200 andere landen, op de negende plek op het gebied van toegankelijkheid en kwaliteit.

Bewegen geeft je een goed gevoel

Levensverwachting De levensverwachting van Nederlandse mannen is 79 jaar en behoort daarmee tot de hoogste van de Europese Unie. Vrouwen worden gemiddeld 83 jaar.

Vaccinaties Ook voor landen die maar een paar uur vliegen van Nederland liggen, zoals Turkije, KroatiĂŤ, Marokko en Egypte worden vaccinaties aanbevolen.

Dementie is de meest voorkomende doodsoorzaak in Nederland. Bewegen lijkt de kans op dementie te verminderen.

Zoek de natuur op Tweederde van de Nederlandse vrouwen en meer dan de helft van de mannen wordt minder depressief door de natuur op te zoeken.

Bewegen is goed voor de bloedcirculatie, ademhaling, spieren, gewrichten en botten Fotografie: Shutterstock Tips zijn afkomstig van de huisartsen en fysiotherapeuten van Medisch Centrum Dwingeloo

InWesterveld Magazine 27


Gezond Leven

inWesterveld

Sporten en ontspanning in balans

Jezelf zijn vanuit wie je bent

‘Dik, dun, jong, oud, lang of kort, het maakt niet uit hoe je er uit ziet, als je maar tevreden bent met je lijf.’ Een veelzeggende uitspraak van Jeroen Bakker van Wellnesscenter Havelte en Praktijk voor Fysiotherapie Het Huis.

‘Ontspanning is zeker zo belangrijk als sporten. Natuurlijk kun je hier ‘gewoon’ sporten, maar er is vooral veel aandacht voor jou als mens,’ legt Wies uit. ‘We hebben geen standaard programma’s, maar maken voor iedere individu een programma op maat. Bij iedereen die hier binnenkomt kijken we naar wat voor mens je bent en wat er bij je past. We kijken altijd naar de vraag achter de vraag, want daar zit de kern van het probleem. En de doelstelling die we samen bepalen is altijd realistisch en gericht op je goed voelen in je lijf.’

Fysiotherapie en Haptonomie Het centrum biedt een mix van beweeglessen. Actieve én rustige lessen. Als aanvulling op het sportgedeelte biedt Jeroen sinds een jaar ook fysiotherapie aan en vult Wies de dienstverlening aan met haptonomie. ‘Het voordeel dat we dit binnenshuis kunnen aanbieden is dat we bij een blessure een proces niet hoeven stoppen. Wies traint bijvoorbeeld een mevrouw die door haar rug is gegaan. Na een personal training kan de mevrouw meteen bij Jeroen binnenlopen voor een fysiotherapiebehandeling. Processen kunnen doorgaan en gaan naadloos in elkaar over. Ook doordat wij goed op elkaar ingespeeld zijn en dezelfde werkwijze hanteren.’ ‘Wij bekijken de klachten op een holistische wijze; we zien de klacht als een deel van het geheel. De mens bestaat uit vele aspecten die elkaar onderling beïnvloeden. Een (pijn) klacht geeft meestal aan dat de balans tussen deze aspecten verstoord is.’

‘Haptonomie houdt zich bezig met de ontwikkeling van het gevoel, het gevoelsleven en het belang van contact en verbondenheid tussen mensen. Met bewustwordings- en ontspanningsoefeningen brengen we het lichaam weer in balans, zodat je kan ervaren wat het lichaam je vertelt. Dit kan op de behandeltafel of in de fitnesszaal.’ Ontspannende massages Daarnaast biedt Wies ontspanning met massages. ‘De Hawaïaanse Lomi Lomi Massage is een energetische massage waarin lange vloeiende bewegingen het lichaam weer ontspant en in balans brengt. Het zorgt dat je dingen beter los kan laten en weer zin hebt om te bewegen. Ook bieden we geleide meditatie gericht op ontspanning van lichaam en geest.’

Wellnesscenter Havelte 28 InWesterveld Magazine

Meenteweg 1, Havelte Tel. 0521 - 340 088 www.wellnesscenterhavelte.nl

Fotografie: Charlie Wessels

De naam Wellnesscenter is dan ook niet voor niets gekozen voor het bedrijf dat twaalf jaar geleden haar deuren opende. De huidige bedrijfsleiders Jeroen Bakker en Wies Greving dragen hun gezamenlijke visie met passie uit. En ondanks dat de zaal waar je binnenkomt er uit ziet als een sportschool, is de filosofie erachter anders. ‘Wellnesscenter Havelte is een behandel-, beweeg- en ontspanningscentrum gericht op het bewust voelen en herstellen van het lichaam en de geest met als doel je eigen vitaliteit en gezondheid te ervaren.’


Altijd bezig met gezondheid Ik volg mijn hart en passie

Ze is gepassioneerd Manueel Praktizijn®, Myofasciaal therapeut®, Dorn therapeut & Leraar Dorn therapie, Oerslank behandelaar (A) en Gezondheidscoach. Afhankelijk van de klacht van de persoon die bij haar komt, past Monique Jongmans uit Dwingeloo een passende behandeling toe. ‘Ik kijk op een andere manier naar klachten. Ik bekijk mensen als een geheel en ga op zoek naar oorzaken in plaats van de symptomen te behandelen.’

De correctiemethode waarbij haar wervels in beweging kunnen worden gestuurd, was voor Monique een groot succes. Ze leerde zelfhulpoefeningen en kon zichzelf behandelen. Ook modderde Monique al jaren met haar gewicht. ‘Ik had al van alles geprobeerd om gewicht te verliezen, alle diëten gedaan, sportscholen bezocht. Niets zorgde voor een blijvend resultaat.’ De eeuwwisseling was voor Monique het moment om een andere invulling te geven aan haar leven. Ze verhuisde met haar gezin vanuit de Randstad naar Dwingeloo en ging opleidingen volgen tot therapeut. Ook ontdekte ze de shakes en voedingssupplementen van

Herbalife. ‘Ik viel 26 kilo af en ben sindsdien op gewicht gebleven. Het heeft van mij een vitaal energiek mens gemaakt die ’s morgens fit opstaat en ‘s avonds fit weer naar bed gaat.’ Dat er voor haar problemen een oplossing was en dat je er zélf iets aan kunt doen motiveerde Monique zich ook voor anderen in te zetten. ‘Mijn praktijk bestaat uit drie onderdelen. Ik verhelp lichamelijke pijn, masseer om stress te verminderen en geef adviezen zodat je fitter en vitaler door het leven kunt.’

Fotografie: Charlie Wessels

Haar gedrevenheid voor een gezond leven komt voort uit een intrinsieke motivatie gevoed door haar jeugd. 'Ik heb in mijn jeugd de ziekte van Scheuermann gehad waardoor er een Scoliose en vergroeiingen aan mijn rug en wervelkolom zijn ontstaan. Ik heb als jong meisje verschrikkelijk veel pijn gehad en het hele circus aan therapieën meegemaakt, met wisselend succes. Tot ik tijdens een vakantie in aanraking kwam met Dorntherapie. Ik werd ter plekke behandeld. Het was onwijs pijnlijk, maar voor het eerst in mijn leven dacht ik “Wow, wat is hier gebeurd?”.’

In haar werk begeleidt Monique mensen met uiteenlopende hulpvragen. ‘Door mijn kennis en ervaring met anderen te delen zorg ik dat ze zelf inzichten creëren. Dat ze zich vitaler gaan voelen.’ ‘Er kwam eens een meneer in mijn praktijk. Vanwege enorme tandpijn waren inmiddels al zijn tanden en kiezen aan de bovenkant getrokken, maar hij bleef pijn houden. Hij stond op de wachtlijst voor een zenuwblokkade en kwam bij toeval bij mij terecht. Ik ontdekte dat de pijn niet werd veroorzaakt door zenuwpijn maar door triggerpoints. Ik behandelde hem met Dry needling waardoor de pijn verdween en de zenuwblokkade niet meer nodig was. De operatie heeft hij afgezegd, maar zijn tanden kreeg hij er niet mee terug...’

Ik ben dagelijks dankbaar dat ik kan bijdragen aan iemands levensvreugde door iemand helpen vitaler te worden. Vroeger werd mij als meisje verteld dat ik nooit zwaar werk zou kunnen doen. Ik weet en ervaar nu dat het wél mogelijk is. Ik doe dagelijks werk waar ik blij van word, werk waarin ik mijn passie en mijn hart volg.’

Monique Jongmans De Steegde 1, Dwingeloo Tel. 06 24137014 www.moniquejongmans.nl

InWesterveld Magazine 29


Gezond Leven

inWesterveld Fotografie: Charlie Wessels

De mens staat centraal niet de ziekte

Het huisartsenvak is niet meer wat het vroeger was. Waar decennia geleden de huisarts met zijn vrouw als assistente zijn praktijk runde, is de moderne huisartsenpraktijk een veelzijdig bedrijf met meerdere artsen, assistenten en ondersteuners. Bovendien staat samenwerking met diverse zorg- en welzijnsprofessionals binnen en buiten de medische centra hoog in het vaandel. ‘In Dwingeloo en Diever hebben we moderne, apotheekhoudende plattelandspraktijken die beschikking hebben over vele faciliteiten. Zo wordt gebruik gemaakt van onder andere ECGen longfunctieapparatuur, kan vaatonderzoek plaatvinden en worden sterilisaties bij mannen verricht. Hiervoor hoef je dus niet naar het ziekenhuis,’ legt huisarts Steven Huizinga uit Dwingeloo uit. ‘Het vak is veelzijdiger geworden: assistentes hebben eigen spreekuren en steeds meer ziekenhuiszorg wordt verplaatst naar de huisarts. We hebben een goed samenwerkingsverband met diverse disciplines binnen en buiten onze medische centra. Door korte lijnen met elkaar overleggen we vaak en kunnen we optimale zorg leveren. In de avond, nacht en weekenden werken we kleinschalig met de collega’s in heel Westerveld.’ Begeleiding chronische zieken Er is uitgebreide zorg voor mensen met diabetes, astma en COPD. De praktijkondersteuners in Dwingeloo en Diever controleren, begeleiden en behandelen deze categorie patiënten. Praktijkondersteuners Renée Haartsen en Bertha Kersten: ‘We geven de mensen handvatten voor een kwalitatief goed leven, ondanks hun chronische ziekte. Wij leveren zorg op maat. Bij de een helpt aanpassing van medicatie, bij de ander een

aanpassing in de leefgewoonten zoals meer bewegen, anders eten of stoppen met roken. Indien nodig schakelen we hierbij hulp in van bijvoorbeeld fysiotherapeut of diëtist.’ Daarnaast zijn er aparte spreekuren voor het opsporen en behandelen van risicofactoren voor het krijgen van hart- en vaatziekten. Het gaat daarbij niet alleen om het behandelen van hoge bloeddruk of een verhoogd cholesterol, maar ook om het geven van leefstijladvies over bijvoorbeeld gezonde voeding en voldoende bewegen. Voor mensen met psychische klachten is er een aparte praktijkondersteuner-GGZ werkzaam. Apotheek Door de combinatie van huisartsenpraktijk en apotheek zijn de huisartsen in staat medicatiegebruik optimaal te begeleiden en te bewaken. Apothekersassistentes verlenen steeds meer service aan de balie. ‘De zorg is enorm in ontwikkeling, waaronder ook de farmaceutische zorg,’ vertelt Sandra Bloemerts, apothekersassistente. ‘Als iemand meerdere medicijnen gebruikt, is het soms lastig om het overzicht te houden. Daarom leveren we op verzoek nu ook medicijnen afgepast in zakjes op een rol. Een handig en veiliger middel om de juiste medicijnen op het juiste moment in te nemen.’

Reisadvies. Goed voorbereid op reis De huisartsenpraktijk in Dwingeloo is officieel gecertificeerd voor het geven van reizigersadvies en -vaccinaties. ‘Dit advies en de benodigde vaccinatie(s) verschillen per persoon, afhankelijk van bestemming, leeftijd, persoonlijke gezondheid en reis- en verblijfsomstandigheden.’ ‘Wist je dat ook voor landen als Turkije en Kroatië vaccinaties raadzaam zijn? Ook in deze landen kunnen geelzucht, difterie of Hepatitis A de vakantiepret verstoren. Met een goede voorbereiding is veel ellende te voorkomen.’

Huisartsenpraktijk Dwingeloo Entingheweg 18a, Dwingeloo Tel. 0521 - 591 229 www.hapdwingeloo.nl

Huisartsenpraktijk Diever 30 InWesterveld Magazine

Raadhuislaan, 4 Diever Tel. 0521 - 592 575 www.huisartsdiever.nl


Fotografie: Charlie Wessels

Bekijk ook de bedrijfsfilm van Fysiotherapie Dwingeloo op www.fysiotherapiedwingeloo.nl

Leven is bewegen! Samen bereik je meer

Bewegen is een belangrijke voorwaarde voor een gezond leven. Bij Fysiotherapie Dwingeloo weten ze alles over bewegen en de positieve gevolgen van bewegen voor je gezondheid. Met drie deskundigen op het gebied van dagelijks bewegen heeft de fysiotherapiepraktijk alle kennis in huis van het functioneren van het bewegingsapparaat. Laura Nijsingh is naast fysiotherapeute als manueel therapeut gespecialiseerd in rug-, nek- en schouderklachten. Tineke Agterbosch is tevens haptonome, begeleidt ook de ouderen binnen de praktijk en in woonservicecentrum De Weyert en doet valpreventie. Rianne Hoogeveen neemt veelal de sportrevalidatie voor haar rekening en is leefstijladviseur waarmee ze mensen begeleidt naar een gezonde en actieve leefstijl.

Go4it kunnen we onze cliënten optimaal begeleiden tot een actieve/ gezonde leefstijl.'

Al meer dan 25 jaar kunnen mensen terecht bij Fysiotherapie Dwingeloo, dat sinds 2008 is gevestigd in Medisch Centrum Dwingeloo. Al is in de loop van de jaren de praktijkvoering veranderd. Laura: ‘Werd aanvankelijk de klacht lokaal behandeld, nu zoeken we naar de totale samenhang waarin klachten ontstaan.’

Tineke vertelt over de begeleiding van een mevrouw van 70 jaar. ‘Mevrouw heeft sinds een jaar hartfalen. Na acht weken trainen onder onze begeleiding merkt ze dat haar conditie toeneemt en ze zo beter een dag oppassen op de kleinkinderen kan volhouden. In de begeleiding van deze mevrouw is er een nauwe samenwerking met de praktijkondersteuner van de huisartsen binnen het Medisch Centrum.’ Laura vertelt over een cliënt van 26 jaar, werkzaam in de zorg. ‘Ze is na de behandeling van haar rug door gaan sporten bij sportcentrum GO4IT en daardoor lichamelijk en sociaal veel belastbaarder geworden. Hierdoor is de kans op nieuwe rugklachten verminderd.’

‘Bij cliënten met een chronische ziekte of een lichamelijke beperking kijken we samen wat nog wél kan en proberen we dit uit te bouwen binnen ieders mogelijkheden, altijd gericht op iemands eigen doelen. Doordat we intensief samenwerken met de verschillende disciplines binnen het Medisch Centrum in Dwingeloo, binnen woonservicecentrum De Weyert en de medewerkers van sportcentrum

‘We werken in onze eigen oefenzaal in het medisch centrum, maar zijn ook in sportschool Go4it en in De Weyert werkzaam.’ ‘En we zijn aanwezig op de sportvelden en sportzalen waar we sporters begeleiden,’ vult Rianne aan. ‘We begeleiden sporters met een sportblessure tot op het veld om herhaling te voorkomen. Ook werken we preventief, we geven adviezen aan sporters om blessures te voorkomen.’

‘Als Fysiotherapie Dwingeloo vinden we dat we ook een sociaal maatschappelijke rol hebben om bewoners uit Dwingeloo en omgeving te stimuleren tot het bereiken en behouden van een actieve leefstijl. Zo organiseren we elk jaar in oktober de MCD-run, een laagdrempelig hardloopevenement van 5 en 10 km. Ook geven we drie keer per week Samen Bewegen in de Beweegtuin bij De Weyert en begeleiden we de loopgroepen van Dwingeloo in Actie. Bij al deze activiteiten vinden we het sociale aspect ook heel belangrijk, want samen bereik je meer.’

Fysiotherapie Dwingeloo Entingheweg 18B, Dwingeloo Tel. 0521 - 592 190 www.fysiotherapiedwingeloo.nl

InWesterveld Magazine 31


Gezond Leven

inWesterveld

Welkom aan de stamtafel na een uurtje lekker sporten Aan een grote tafel zit dames en heren van verschillende leeftijden gezellig na te praten na hun sportuurtje. Sportschooleigenaren Ruud en Anita schenken koffie en thee. ‘Dit is waar het bij ons vooral om gaat,’ zegt Ruud. ‘Dat mensen zich welkom voelen bij ons.’

‘Samen met ons team richten wij ons bewust op een brede doelgroep. Van jong tot oud. In het dorp zijn al veel sportmogelijkheden. Toch hebben veel inwoners de weg gevonden naar ons sportcentrum.’ Ruud, Anita en collega’s halen er veel voldoening uit om mensen aan het bewegen te krijgen. ‘Tijdens de Open Bedrijven Dag twee jaar

32

geleden in het gemeentehuis spraken we bijvoorbeeld een aantal ouderen die de drempel naar een sportschool veel te hoog vonden. Tijdens de beurs haalden we ze over het eens te proberen. Nu, twee jaar later, hebben ze de smaak helemaal te pakken en zien we ze hier zelfs drie keer in de week. Ze zijn fitter, hebben meer zin in de dagelijkse bezigheden en weer energie om er vaker op uit te gaan.’ Ook mensen met een (chronische) ziekte of blessure kunnen bij Go4it (blijven) sporten. Er is een nauwe samenwerking met Fysiotherapie Dwingeloo. Zij zijn enkele dagen per week op de sportschool aanwezig voor adviezen of begeleiding. ‘Ook werken we met andere professionals samen, zoals met de praktijkondersteuner van de huisartsenpraktijk of een diëtist. Het fijne van samenwerken met meerdere disciplines is dat men een compleet team van professionals om zich heen heeft voor optimale begeleiding. Het geeft onze klanten een veilig gevoel om terug te kunnen vallen op deze professionals als dat nodig is.’ Ook met scholen en sportverenigingen in de regio hebben Ruud en Anita een goede samenwerking. ‘Om kinderen te prikkelen is

Ruud bindt de skiks onder om ze te laten zien. InWesterveld Magazine Tijdens het skikken is het dragen van een helm verplicht.

het leuk af en toe iets nieuws te doen tijdens de gymles of volleybaltraining. We komen in de sportzaal voor een leuke les met dans of bootcamp, of we halen ze een keer naar de sportschool. Maar het liefste gaan we met ze naar buiten voor een verrassend parcourtje met verschillende onderdelen.’ Enthousiast vertelt Ruud over zijn nieuwe plannen om naast de huidige bootcamps meer buitensporten te kunnen aanbieden. ‘We zijn een samenwerking aangegaan met een bedrijf dat gespecialiseerd is in outdoorsporten. Zo gaan we bijvoorbeeld skikken, sportief wandelen in groepsverband en ander outdoor activiteiten aanbieden. Skikken is vergelijkbaar met langlaufen, maar dan op wielen. Het is een leuke manier om eens op een andere manier te bewegen. En je kunt er heerlijk mee de bossen in gaan.’

GO4IT Dwingeloo Nijverheidsweg 17d, Dwingeloo Tel. 0521 - 592 561 www.go4itdwingeloo.nl

Fotografie: Charlie Wessels

Hij heeft een professionele uitstraling, is sportief gekleed en fit, net als zijn vrouw Anita. ‘Dat is logisch, gezien het aantal uren dat we draaien in de sportschool. Maar het is ook noodzakelijk dat we fit zijn, anders houden we dit werk niet vol. ‘Wij zijn geen sportschool gericht op strak, snel en jong. Iedereen moet zich hier welkom voelen, ongeacht leeftijd, lichamelijke gesteldheid of uiterlijk. Bij binnenkomst van de klant altijd begroeten met een glimlach en ook bij vertrek ‘Tot ziens’, dat zijn de Golden Rules voor ons en personeel.’


Samenwerken voor een gezond leven

De zorg- en welzijnprofessionals in Dwingeloo werken nauw samen. En dat gaat verder dan mensen naar elkaar doorverwijzen. Veel verder.

‘We kijken naar een totaalbeeld van de cliënt, niet alleen naar een bepaalde klacht of ziekte,’ legt huisarts Steven Huizinga uit. ‘We kijken naar de leefstijl en waar winst te behalen is, in samenwerking met andere disciplines zoals een diëtiste, fysiotherapeut, thuiszorg of welzijnsmedewerker.’ Die samenwerking heeft vele vormen: formeel, informeel, structureel en incidenteel. Op individueel niveau of binnen groepen. Er worden themabijeenkomsten georganiseerd waarin de professionals van de verschillende disciplines elkaar informeren, er zijn patiënten cliëntbesprekingen, er zijn werkgroepen, informatiebijeenkomsten en spreekuren.

Een voorbeeld van een optimale samenwerking Een gezette vrouw, begin dertig, werkt in de zorg. Ze is bedeesd, erg in zichzelf gekeerd. Met rugklachten komt ze bij de huisarts, die de fysiotherapie en een diëtiste inschakelt. Ook wordt een gesprek met een psycholoog ingepland. Na enkele behandelingen door de fysiotherapeut gaat mevrouw verder trainen in de sportschool om toekomstige problemen te voorkomen. Met de begeleiding van de diëtiste in combinatie met het sporten raakt mevrouw enkele kilo’s kwijt. Haar rugklachten zijn verholpen en ze kan haar werk in de zorg weer aan. Maar boven alles is haar zelfvertrouwen enorm toegenomen. Niet alleen zijn de klachten verdwenen, mevrouw is compleet getransformeerd. Ze loopt anders, is zowel fysiek als mentaal sterker geworden. Ze straalt weer.

Medisch Centrum Dwingeloo Het Medisch Centrum Dwingeloo vormt een goede basis voor intensief samenwerken. Met een huisartsenpraktijk, apotheek, verloskundigenpraktijk, maatschappelijk werk, diëtistenpraktijk, de buitenpoli van het ziekenhuis, logopedie, fysiotherapie, kinderfysiotherapie, thuiszorg, psychologenpraktijk, podotherapie en ergotherapie onder een dak zijn de lijnen letterlijk en figuurlijk kort. Maar ook met organisaties buiten het medisch centrum, zoals de sportschool, de sportverenigingen, het woonservicecentrum en welzijnorganisaties zijn nauwe contacten.

Zorg voor kwetsbare ouderen In deze regio woont een groot aantal ouderen in de leeftijd boven de 75 jaar en velen wonen nog zelfstandig. Een nauwe samenwerking tussen onder andere huisartsen, thuiszorgorganisaties, welzijnsorganisaties, fysio- en ergotherapeuten en ouderengeneeskundigen maakt het mogelijk in een vroegtijdig stadium risico’s op te sporen waardoor mensen langer thuis kunnen blijven wonen. Ook wordt er samengewerkt op het gebied van geheugenstoornissen. Door dit al in een vroeg stadium op te sporen en regelmatig overleg met de betrokken hulpverleners rondom de cliënt, kun je mensen beter begeleiden waardoor er voor zowel de cliënt als de omgeving rust en duidelijkheid ontstaat. Bovendien voorkom je onnodige bezoeken aan het ziekenhuis.

Dwingeloo in Actie

Fotografie: Charlie Wessels

Om meer mensen aan het bewegen te krijgen vormt een aantal professionals de werkgroep Dwingeloo in Actie.

Tineke Agterbosch, fysiotherapeute bij Fysiotherapie Dwingeloo: ‘Ik zou niet in een solopraktijk willen werken. De complexe zorg die we een cliënt in samenwerking kunnen geven heeft zo’n enorme meerwaarde. Met elkaar krijg je een beter beeld van je cliënt waardoor je veel gerichter en aanvullend op elkaar kunt werken.’

De werkgroep is onderdeel van het project Westerveld in Actie van de gemeente Westerveld die een gezonde leefstijl onder alle inwoners stimuleert. De wandel- en fietsgroepen die door de werkgroep zijn opgezet bleken dan ook een groot succes.

InWesterveld Magazine 33


Gezond Leven

inWesterveld

De Uelenspieghel voor een gezonde levensstijl

Veganistisch eten Elke eerste dinsdag van de maand verzorgen Jana en Alim een duurzame en gezonde maaltijd voor 15 euro. Zij maken daarbij gebruik van lokale producten, het liefst van de Uelenspieghel zelf. Laat je aangenaam verassen! Thaise Yoga Massage Sofie brengt de kunst van Thaise Yoga Massage naar Drenthe. Deze helende vorm van lichaamswerk werkt diep door en brengt lichaam en geest weer in balans. Na een sessie stap je als herboren weer het leven in. Ontspan, geniet en ontdek de heilzame kracht van Bodhiworks. Contact: info@bodhiworks.nl

De Uelenspieghel Winkelsteeg 5, Uffelte Tel. 0521 - 351 331 www.uelenspieghel.nl

Innerlijke rust door Mindfulness trainingen Soms heb je perioden waarin je erg druk bent, je je gespannen voelt, vaak piekert, slecht slaapt. Mindfulness training (letterlijk aandachttraining) kan jou dan erg goed helpen om meer innerlijke rust te vinden. Ook als je andere stressklachten hebt, je je uitgeblust en somber voelt. Mindfulness oefeningen zijn eenvoudige oefeningen die je vooral zittend of liggend doet. Je hoeft er absoluut niet lenig voor te zijn. Door mindfulness oefeningen een plaats in je leven te geven: • ga je meer genieten van het leven van alledag en laat je je niet meer zo opjagen; • g a je beter om met stressvolle situaties en ingrijpende gebeurtenissen; • z ak je niet meer zo gemakkelijk weg in negatieve gedachten en gevoelens; • ga je minder piekeren, kun je je beter ontspannen en slapen! Ron Julia Root verzorgt per jaar Mindfulness basistrainingen van vijf sessies van ongeveer twee uur in een kleine groep. In een ontspannen en veilige sfeer met persoonlijke aandacht.

34 InWesterveld Magazine

Sportief wandelen Norbert Baas is Sportief wandelinstructeur van de Koninklijke Wandelbond en organiseert sportieve wandelingen onder begeleiding. ‘Sportief wandelen is voor iedereen die aan fitheid wil werken de ideale activiteit. Sportief wandelen betekent stevig doorwandelen in een tempo rond de 5-7 kilometer per uur. Er moet nog adem overblijven om een gesprek te voeren. Er zitten gemiddeld tussen de 10 en 16 personen in een groep en het trainen met elkaar is de extra stimulans om je op weg te helpen naar een betere conditie. De trainingen duren een uur en bevatten een warming-up, een stuk stevig doorwandelen, oefeningen zoals balansoefeningen en tempowisselingen, een stuk uitlopen en een cooling down met rekoefeningen.'

Sportbegeleiding Norbert Baas Weverslaan 21, Dwingeloo Tel. 06 - 5114 2847 www.norbertbaas-sportbegeleiding.com

vier maal

Praktijk voor Coaching en Psychosociale Hulpverlening Mw. drs. A.J. Root Vroonhoeve 20, Diever Tel. 06 - 1360 4362 www.praktijkajroot.nl

Eigen foto's

Chigong Chigong is een oeroude Chinese bewegingsleer met oefeningen gericht op vitaler, gezonder en evenwichtiger worden. Op dinsdagochtend kun je Chigongen bij de Uelenspieghel in Uffelte onder leiding van Prema.


Foto: Charlie Wessels + Alfred Schoenmaker

DSSW en Sterk Westerveld gaan samen voor een gezond leefklimaat

Gezondheid is een groot goed en daarom moet de politiek zorgen voor een goed leefklimaat in Westerveld. De politieke partijen DSSW en Sterk Westerveld konden elkaar daarin altijd al goed vinden. De komende gemeenteraadsverkiezingen bundelen zij hun krachten onder de naam DSSW/Sterk Westerveld. Goede en sportieve voorzieningen vinden zij belangrijk voor Westerveld. ‘Sportverenigingen, dorpshuizen, scholen, bibliotheken en zwembaden zijn het hart van de samenleving. We merken dat door bijvoorbeeld terugloop van het aantal kinderen er verschuivingen zijn in accommodaties. Kinderopvang en bibliotheken verhuizen op veel plaatsen van dorpshuizen naar leegstaande klaslokalen, waardoor de inkomsten van dorpshuizen dalen. Daarnaast kan asbestsanering de komende jaren een grote financiële last zijn. We willen daarom financiële ruimte om dit soort problemen op te lossen,’ stelt Roelof Martens namens de twee samengaande partijen. Ruimte voor sport en verenigingen Huidig raadslid Geke Kiers geeft aan dat beide partijen hebben gevochten om bestaande voorzieningen in de benen te houden. ‘Dat gaan we de komende periode dubbel zo hard doen. Westerveld moet ook op sociaal gebied aantrekkelijk blijven. Voor inwoners is genieten van hun woonomgeving belangrijk. Wij zetten ons in voor een gezonde maatschappij, waarin sport en verenigingsleven een belangrijke rol speelt. Dat geldt ook voor de zwembaden. Bewegen en ontmoeten is goed voor de gezondheid en voor de binding tussen mensen.’

Luisteren naar inwoners Raadslid Wil Kreike heeft zich de afgelopen periode sterk gemaakt om burgers beter te betrekken. ‘Hoe meer wij als politiek onze inwoners serieus nemen, hoe groter hun betrokkenheid wordt. Zo kom je tot mooie oplossingen. De gemeente zou wat ons betreft nog veel beter naar zijn inwoners kunnen luisteren en ook minder de touwtjes in handen moeten houden. De gemeenteraad moet inwoners opzoeken, zoals we dat bijvoorbeeld ook deden op de Ondernemersfair van Westerveld.’ Geke Kiers merkt op dat contact met inwoners al begint bij kinderen, in de vorm van de Kinderen Jeugdraad, waarvoor DSSW en Sterk Westerveld zich de afgelopen jaren hebben ingezet. ‘Raadsleden moeten vooral ook met beide benen in de maatschappij staan en zich laten zien op evenementen. Zo weten ze wat er speelt, maar kunnen ze ook aangesproken worden. Wij vinden dat belangrijk.’ Lelieteelt Een gezonde leefomgeving betekent ook dat verder gewerkt moet worden aan afspraken tussen lelietelers en omwonenden. Raadslid Henk Doeven: ‘Veel mensen maken zich zorgen over hun gezondheid als er met

gewasbestrijdingsmiddelen gespoten wordt. We hebben ons de afgelopen periode persoonlijk - met behoud van goede verstandhouding - sterk gemaakt voor afspraken en dat blijven we doen. Wat ons betreft heeft het prioriteit om hiermee door te gaan.’ Het samengaan van DSSW en Sterk Westerveld past helemaal in de nieuwe democratie. ‘Verschillen tussen politieke partijen zijn niet van deze tijd, het draait niet om ons, maar om de inwoners en wat zij nodig hebben. Daar moeten we samen uitkomen.’

Fotografie: Charlie Wessels

DSSW / Sterk Westerveld Roelof Martens 0521-351639

InWesterveld Magazine 35


Gezond Leven

inWesterveld

Technologie

als aanvulling op persoonlijke zorg en welzijn

Technologie als hulpmiddel voor (ouderen)zorg en welzijn. Het is de toekomst, zeggen Janneke Schieving en Werner Hoff. Janneke is adviseur informele zorg en welzijn bij ZZWD, Werner Sociaal werker bij Welzijn MensenWerk. Samen werken ze aan een innovatief beeldschermproject ‘Jaapie Verbindt!’ voor ouderen die nog zelfstandig thuis wonen. Piet de Vries (87) en Afke Visser (83) leerden elkaar kennen toen ze bij elkaar om de hoek woonden in Vledder. Inmiddels heeft Afke haar te grote huis in Vledder omgeruild voor een appartement in Havelte en kunnen ze elkaar niet meer zo makkelijk zien. ‘Maar iedere avond zeggen we elkaar welterusten via Facetime, dus zo zijn we toch een beetje bij elkaar,’ zegt Afke. Afke is zeer bij de tijd. Ze gebruikt internet en kan prima omgaan met de tablet. ‘Alleen de smartphone, daar begrijp ik niet zo veel van.’ Piet gaat het allemaal wat minder makkelijk af. ‘Gisteren probeerde ik te Facetimen, maar het lukte even niet. Had ik zeker weer op een verkeerd knopje gedrukt.’

Het project ‘Jaapie Verbindt!’ is een samenwerking tussen ZZWD, Welzijn MensenWerk, Mizo-Woonondersteuning en De ZorgCentrale en wordt financieel mede mogelijk gemaakt door FNO als onderdeel van het landelijke programma Meer Veerkracht, Langer Thuis.

36 InWesterveld Magazine

Janneke en Werner leggen aan Piet en Afke uit wat beeldscherm Jaapie voor hen kan betekenen. Piet en Afke zijn erg enthousiast over de mogelijkheden die het systeem biedt. Toch vinden ze het voor zichzelf nog niet nodig, want ze redden zich nog prima zo. ‘Piet en Afke zijn een goed voorbeeld van ouderen die nog graag zelfstandig thuis willen wonen. Inzet van technologische middelen kan er voor hen in de toekomst toe bijdragen dat ze dat nog lang kunnen blijven doen,’ zegt Werner. ‘De reactie van deze mensen is heel bekend. Vergelijk het met de stap naar een rollator.

Dat proberen mensen zo lang mogelijk uit te stellen, want ze kunnen nog best zonder. Maar als ze eenmaal toch een rollator aanschaffen, zien ze hoe het hun leven verrijkt en wensen ze dat ze het eerder hadden gedaan,’ legt Janneke uit.

Fysiotherapeuten Laura Nijsingh en Tineke Agterbosch uit Dwingeloo zijn zeer enthousiast over het beeldschermproject. ‘Wij zien er vanuit onze professie zeker mogelijkheden in om ouderen laagdrempelig te bereiken. Bijvoorbeeld door het verstrekken van filmpjes van oefeningen op maat of een algemeen beweegprogramma.’


beeldbellen met de kleinkinderen

kaartspelletje spelen

luisteren naar een kerkdienst via radio

weergave van dag, datum en tijd

gordijnen open/dicht wie staat er bij de voordeur?

welke activiteiten staan op de agenda?

maaltijdservice maaltijden bestellen

oefeningen van de fysiotherapeut

bloeddruk opmeten of contact met thuiszorg

ZZWD Weverslaan 1a, Dwingeloo Tel. 088 - 968 40 01 www.zzwd.nl

Welzijn MensenWerk Veldkamp 77, Havelte Tel. 085 - 273 14 26 www.welzijnmw.nl

Werner: ‘Met dit initiatief vormen we een netwerk van contacten en diensten vanuit inwoners, mantelzorgers, welzijn, zorg, dorpsvoorzieningen en lokale ondernemers. Hiermee werken we samen in een open netwerk om met hulp van Jaapie een domoticaoplossing te vinden voor alledaagse kwesties voor mensen in kwetsbare situatie. Dit om het leven een beetje makkelijker te maken.’ Domotica integreert technologie met diensten die het leefcomfort verbeteren. Niet alleen binnen het huis, maar vooral ook van buiten naar binnen de woning.

Wie geïnteresseerd is in Jaapie kan contact opnemen met Janneke of Werner. Janneke Schieving: j.schieving@zzwd.nl | 06 - 5190 2154 Werner Hoff: w.hoff@welzijnmw.nl | 06 - 1053 7628

InWesterveld Magazine 37

Fotografie: Charlie Wessels

In Dwingeloo is een testruimte ingericht waar de komende tijd zowel ouderen en/ of mantelzorgers als professionals van harte welkom zijn om het systeem te kunnen ervaren en hun wensen en behoeften te kunnen uitleggen. Janneke: ‘De mogelijkheden met het systeem zijn oneindig. We gaan nu onderzoeken waar de wensen liggen en wat haalbaar is.’


Jong Talent

Quinten Zantinge

Quinten Zantinge is 17 jaar oud en woont doordeweeks in Arnhem op Papendal en in het weekend in Havelte. Hij zit op dit moment in 4 havo op het Beekdal Lyceum in Arnhem. Quinten speelt basketbal in het Nederlands Rolstoelbasketbalteam.

Je bent door het sporten in een rolstoel beland. Wat heeft sporten met je gedaan om daar bovenop te komen? Mijn skiongeluk was domme pech, dat had iedereen kunnen overkomen. Daardoor ben ik er ook nooit echt boos over geweest. Sporten is voor mij nu een uitlaatklep om even nergens aan te hoeven denken. Op het veld ben je allemaal hetzelfde.

Je zit in het Nederlands Rolstoelbasketbalteam. Kan je vertellen hoe je zover bent gekomen? Ik ben met basketbal begonnen in het revalidatiecentrum en vond dat zo leuk dat ik me bij de club DeVeDo heb aangesloten in Ermelo, dat was destijds het dichtste bij. Vanuit daar ben ik gevraagd om mee te gaan trainen met U18. Natuurlijk heb ik dat gedaan en daarna is het hard werken en doorzetten. Uiteindelijk doorgestroomd naar U23. Ik ben in juni 2015 gevraagd voor het Nederlands herenteam, die waren destijds in voorbereiding op het EK in Engeland. Op dat EK konden de Heren zich plaatsen voor de Paralympics in Rio. In die voorbereiding op het EK ben ik toen meegenomen en ook mee geweest naar het EK. Waar ik ook mijn Nederlands team debuut heb gemaakt tegen Israël en zelfs nog een duit in het zakje heb kunnen doen door te scoren. Uiteindelijk heb ik om hier te komen heel veel trainingsuren en wedstrijden gehad en veel verschillende coaches. Allemaal om beter te worden.

Welke sporten heb je nog meer gedaan en waarom heb je uiteindelijk voor basketbal gekozen? Ik heb in het begin ook nog geskied en getennist. Waarvan het skiën ook op hoog niveau was. Uiteindelijk een keuze moeten maken tussen basketbal en skiën, omdat beide op hoog niveau niet meer te combineren waren. Mijn keuze is op basketbal uitgekomen omdat het een teamsport is en je altijd als team bezig bent. Ook kan je bij skiën, als je een fout maakt, na 30 seconden klaar zijn. Daar tegenover heb je bij basketbal 40 minuten de tijd om er een goede wedstrijd van te maken en tijd dus om een gemaakte fout te herstellen.

Je hebt vorig jaar meegedaan met de Paralympics, hoe heb je dat ervaren? Het is ten eerste een hele eer om uit te mogen komen voor TeamNL en ten tweede ontzettend gaaf om het dan op de Paralympische spelen te mogen doen. Het hoogte punt in Rio was toch wel mijn driepunter tegen Spanje. Ook waren mijn trouwste supporters, mijn ouders, er ook bij in Rio, wat het dus nog specialer maakte.

Hoeveel tijd ben je met sporten bezig? Op dit moment train ik 18,5 uur per week plus een wedstrijd met RSC Osnabrück.

Hoe combineer je het sporten met school? Ik ben twee jaar geleden naar Papendal verhuisd om sport met school te kunnen combineren. Het Beekdal Lyceum in Arnhem heeft een contract met het Papendal, zodat zij sporters speciale roosters kunnen aanbieden. Ook door mijn A-status hoef ik alleen de examenvakken te volgens en heb daardoor vrijstelling van bijvoorbeeld CKV en maatschappijleer. Hierdoor kan ik dus die 18,5 uur trainen per week maar ook 17 uur naar school per week.

Zie je een rol voor basketballen in de toekomst? Zeker, ik heb deze zomer besloten om een nieuw hoofdstuk in te gaan in Osnabrück. Zij spelen in de 2e Bundesliga, dat is het op een na hoogste niveau in Duitsland. Wij hopen dit seizoen te promoveren naar de 1e Bundesliga. Het hoogste niveau in Duitsland.

Meld je dan aan via info@inwesterveld.nl en wie weet sta jij in de volgende editie!

38 InWesterveld Magazine

Eigen foto's

Ben jij ook een Jong Talent InWesterveld? Of ken je iemand met talent voor tekenen, muziek, dansen, zingen, sporten of iets wat we allemaal nog niet kennen?


Bedrijfsverzamelgebouw 't Werkt ’t Werkt is de naam van het volledige verbouwde bedrijfsverzamelgebouw aan de Hoofdweg in Nijensleek. ‘Deze naam doet eer aan alle activiteiten die hier vanaf nu plaatsvinden én aan de onderlinge samenwerking,’ vertelt beheerder Sasja Visser. ‘Daarnaast verhuren we een mooie vergaderruimte geschikt voor presentaties, trainingen en andere bijeenkomsten.’

Bats en Stichting JEF werken ook al langere tijd samen. ‘We willen iedereen aan werk helpen. Of dat nou jongeren, ouderen of mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zijn. Stichting JEF richt zich op de regio en gaat bij het zoeken naar werk uit van de talenten en passie van de deelnemers: wie ben je, wat kun je en wat wil je? Bij Bats vinden we het ook belangrijk dat onze

medewerkers die intrinsieke motivatie hebben om aan het werk te gaan. Door samenwerking, het delen van kennis en kunde en het bieden van opleidings- en beroepsmogelijkheden kun je mensen in beweging krijgen en hen weer in hun kracht zetten.’ In het pand zit ook een upcycling winkeltje waar spullen worden verkocht die door een toevoeging er weer mooier en hipper uitzien. Deze spullen worden gemaakt door werkzoekenden van JEF in samenwerking met kunstenaars uit de regio. De opbrengsten gaan in een pot en worden weer gebruikt voor mensen die bijvoorbeeld een bijscholingscursus EHBO of een vorkheftruckcursus willen volgen. Ook Lilar Jurist & Mediator, Sesan Mediation Training & Consultancy en Humanitas nemen hier hun intrek. ‘Met name de verbinding en samenwerking met de andere organisaties binnen ’t Werkt spreken me enorm aan,’ vertelt Simone Hornstra van Lilar. ‘Als jurist en mediator ondersteun ik bedrijven en particulieren met juridisch advies. Ik richt me primair op arbeidszaken, agrarische bedrijven en overheid, daar ligt gelijk de verbinding met Bats. Maar ook voor werkzoekenden van JEF kan ik een juridisch vangnetwerk vormen.’

Edith Fernands van JEF: ‘Bij sommigen is er veel gebeurd en is de rek eruit. Dan is het fijn dat iemand het even van je kan overnemen. Je kunt niet alles weten en dat hoeft ook niet, als je dan maar weet waar je die expertise wel kan vinden. Iemand binnen je netwerk - en onder één dak die je bijvoorbeeld juridisch kan ondersteunen. Zo kun je elkaar versterken!’ Natasja Luijmes van Sesan beaamt dit: ‘Onze gemeenschappelijke deler is ‘de mens’. We brengen allemaal een breed netwerk mee, waaruit we kunnen putten, feitelijk vormen we samen een multidisciplinair team. Mijn expertise ligt bij mediation bij echtscheidingen en arbeidsmediation, vooral in commerciële bedrijven.

Meer informatie op www.twerkt.org

Bedrijfsverzamelgebouw 't Werkt Hoofdweg 22, Nijensleek Tel. 06 - 2651 6383 InWesterveld Magazine 39 www.twerkt.org

Tekst: Marieke van Raalte | Eigen foto's

In het gebouw zijn diverse organisaties actief op het gebied van scholing, arbeid en coaching, waaronder Bats Uitzendburo. 'We zijn een uitzendbureau met vacatures binnen de agrarische sector, de groenvoorziening en GWW,’ legt eigenaar Ronald Visser uit. ‘Ons werkgebied ligt primair in Zuidwest-Drenthe en NoordwestOverijssel. Het lokale karakter, de persoonlijke werkwijze en flexibiliteit is onze kracht.’ Michel Schreuder van Matsch Bouw, die voor Bats de verloning van alle medewerkers in de bouw verzorgt, heeft een flexplek in het kantoor van Bats. Mirjam Veurman koos met haar groeiende zorgorganisatie (verpleging, verzorging, begeleiding) voor de nieuwe locatie ’t Werkt, omdat het in een gebied ligt met veel ouderen en dicht bij Steenwijkerland. ‘Uit gesprekken met Ronald ervaar ik dezelfde ideeën qua ondernemerschap en menszijn. Daarnaast voel ik me verbonden met het gedachtengoed van de Maatschappij van Weldadigheid en werk ik graag samen met andere partijen, omdat ik geloof dat samenwerking versterkt.’


Techniek & Technologie

inWesterveld

Dwingeler High Tech de hele wereld over Als je langs het industrieterrein van Dwingeloo rijdt heb je je vast wel eens afgevraagd ‘Welke instrumenten maken ze bij Klay Instruments eigenlijk?' Klay Instruments produceert elektronische instrumenten voor het meten van druk, niveau en temperatuur. Deze instrumenten worden gebruikt voor het automatiseren van industriële processen in diverse bedrijfstakken, zoals de voedingsmiddelenindustrie, scheepvaart en chemische industrie.

Klay Instruments Nijverheidsweg 5, Dwingeloo Tel. 0521 - 591 550 www.klay.nl

De kans is groot dat je in een zuivelfabriek of in de machinekamer van een schip een instrument van Klay tegenkomt. Kenmerkend voor de robuuste instrumenten van Klay is dat ze volledig van roestvaststaal zijn gemaakt. De producten van dit Dwingeler High Tech bedrijf worden geëxporteerd over de hele wereld. Klay Instruments is opgericht in 1978 en is sinds 1993 gevestigd in Dwingeloo. De volgende keer als je er langs rijdt denk je vast hoe bijzonder het is dat deze technisch hoogstaande producten 'gewoon' in Dwingeloo worden geproduceerd.

Schilderwerken de Kruyf verhuist van Dieverbrug naar Dwingeloo

Schilderwerken de Kruyf Nijverheidsweg 35, Dwingeloo Tel. 0521 - 591 990 www.schilderwerkendekruyf.nl

‘Steeds vaker merk ik dat we klanten krijgen door positieve mond-tot-mondreclame. Dan ben ik ontzettend trots op m’n werknemers,' zegt Bobby de Kruyf, eigenaar van Schilderwerken de Kruyf uit Dieverbrug. In twaalf jaar tijd bouwden hij en z’n vrouw Ina een goedlopend schilders- en glaszetbedrijf op dat nu toe is aan een ruimer jasje. In december verhuizen ze naar een nieuw pand aan de Nijverheidsweg 35 in Dwingeloo. Hun team van twintig vakmensen telt naast schilders ook timmermannen en een kleuradviseuse. ‘Totaalonderhoud’ prijkt toepasselijk op de nieuwe gevel. Van woningstichting tot particulier; iedere klant wordt met waardering ontvangen.

40 InWesterveld Magazine

Eigen foto's | Illustraties: Vera Vos

Het nieuwe pand biedt plek aan een moderne timmer- en glaswerkplaats, een groter magazijn en een verf- en behangwinkel waar klanten advies op maat kunnen krijgen. Ina vertelt enthousiast: ‘De officiële opening vindt plaats in het voorjaar, maar vanaf half december is iedereen welkom in Dwingeloo. Het wordt echt supermooi!’


Ecologisch, aardbevingsbestendig en zelfvoorzienend bouwen Wapserveen.com is een bedrijf waar technische en duurzame innovaties samenkomen. Het milieubewuste en innovatieve bedrijf in Wapserveen is in 2004 opgericht door Angelique Schipper en Jan Blok en richt zich op ecologisch, aardbevingsbestendig en zelfvoorzienend bouwen. ‘Innovatie en techniek zijn belangrijke aanjagers van de Nederlandse economie. Anticiperen op veranderingen in de wereld is een vak apart. Het vinden van nieuwe oplossingen voor grote en kleine problemen vereist een toenemend professionalisme. Innovatie is van cruciaal belang op nationaal en regionaal niveau, het managen van innovatie en techniek vereist leiderschap, visie, creativiteit, ondernemerschap, kennis en ervaring. Nieuwe omstandigheden vragen om nieuwe oplossingen en actie om ze gezamenlijk te realiseren. Men kan zijn voordeel doen met ecologische zelfvoorzienende huizen en gebouwen. Winst ten aanzien van het milieu, innovatie en veiligheid voor alle betrokken partijen.’

Wapserveen.com Schipslootweg 5b, Wapserveen Tel. 0521 - 320 188 www.wapserveen.com

Kinderen ervaren techniek tijdens Autotechniek Jeugdmiddagen Autobedrijf Stolk in Dieverbrug laat basisschoolkinderen proeven aan (auto) techniek tijdens speciale Autotechniek Jeugdmiddagen. Emiel Stolk: ‘Ik wil kinderen kennis laten maken met autotechniek. Niet teveel kijken en rondleiden maar echt doen en ervaren. Vieze handen krijgen dus ook!’ In groepjes maken de kinderen kennis met het vak. Zo krijgen ze uitleg dat een auto van staal in elkaar gefabriceerd wordt, mogen ze een wiel wisselen en bandenspanning controleren.

Ook mogen de kinderen een wiel balanceren op het balanceerapparaat en zelf voelen hoe een schokdemper dient te werken en hoe een versleten schokdemper aanvoelt. Handige handjes sluiten vervolgens een achterlicht aan, verwisselen een halogeenlamp in de koplamp en controleren het lichtbeeld van en koplamp met een afstelapparaat. De speciale Jeugdtechniekauto van Autobedrijf Stolk toont aan de ene zijde een normale auto, aan de andere kant is de bekleding en dergelijke weggehaald om te laten zien wat erachter verscholen zit. ‘Geïnteresseerde scholen zijn altijd welkom,’ zegt Emiel. ‘Ze kunnen bij ons kosteloos in de werkplaats terecht, maar we kunnen ook invulling geven aan het onderwerp techniek op school. De Jeugdtechniekauto is mobiel en kan ook op locatie worden neergezet voor demonstratie en uitleg en echte Techniek ‘Doe’ Ervaringen.'

Stolk Autoservice De Wringen 14, Dieverbrug Tel. 0521-345844 www.stolkautoservice.nl

InWesterveld Magazine 41


De mooiste plekjes

inWesterveld

De

mooiste

plekjes

InWesterveld

42 InWesterveld Magazine


Holtingerveld Bijzondere monumenten Het Holtingerveld is een bijzonder gebied. Waar zie je sporen uit de ijstijd en bewoners uit een ver verleden zo duidelijk als hier. Een verhoging in het landschap, vele grafheuvels en twee hunebedden. Hunebedden zijn overblijfselen van steengraven en zijn de oudste monumenten van ons land. Ze zijn omstreeks 5000 jaar oud en zijn daarmee ouder dan piramides. In Nederland zijn er nog 54 te vinden waarvan maar twee buiten Drenthe. In het Holtingerveld liggen zelfs twee van deze monumenten op nog geen 200 meter van elkaar. Hunebedden hebben altijd al een grote aantrekkingskracht op mensen gehad. Nu komen er jaarlijks duizenden mensen om ze te bewonderen. Maar het mooiste zijn ze als je er alleen bent en er even rustig bij stil kunt staan. Je realiseert je dan hoe lang ze hier al liggen en wat voor een bijzondere plek dit in de prehistorie is geweest en nu nog steeds is.

Boswachter Albert Henckel is al veertig jaar werkzaam bij Staatsbosbeheer in Zuidwest-Drenthe. Een gebied met geschiedenis en een prachtige natuur waar veel inwoners en bezoekers van genieten. Hij laat ons zien wat zijn mooiste plekjes zijn in het najaar.

InWesterveld Magazine 43

Tekst & Fotografie: Albert Henckel | Illustraties: Vera Vos

De stenen van hunebedden herbergen ook bijzondere mossen en korstmossen. Sommige soorten vinden hier een geschikte plek om te groeien. Ze worden dan ook onderzocht om de gevolgen van klimaatverandering en luchtvervuiling te kunnen volgen.


De mooiste plekjes

inWesterveld

Dwingelderveld Vergezichten Het mooie van open landschappen als het Dwingelderveld zijn de vergezichten. Telkens weer word je verrast door de vele variaties. Strak blauwe luchten, dan weer schapenwolken en regenbuien kun je al van verre zien aankomen. Buienradar is dan haast overbodig. Maar sprookjesachtig wordt het als de zon opkomt of ondergaat. De ene kleur rood nog mooier dan de ander. Als bij windstil weer water al dat moois weerspiegelt is het tijd om nog een poos te genieten. In november gaat de zon al vroeg onder waardoor je dit prachtig schouwspel al aan de eind van de middag kunt waarnemen. Mooie plekken om de ondergaande zon te bewonderen zijn bij het Holtveen, vanaf het Commissaris Cramerpad, of het fietspad langs de KraloĂŤrweg. Vergezichten verdwijnen bij mist. Planten, struiken en bomen worden ingepakt door kleine waterdruppels en spinnenwebben, die je anders nauwelijks ziet, vallen nu juist extra op. Zo kan ik elke keer weer genieten van het Dwingelderveld.

44 InWesterveld Magazine


Drents-Friese Wold Ruimte voor wildere natuur

Tekst & Fotografie: Albert Henckel | Illustraties: Vera Vos

Het Drents-Friese Wold is natuurlijk meer dan alleen maar bos. Het gebied kent veel variatie in natuur en landschappen. Heidevelden, vennen en veentjes, graslanden, beekdalen en levend stuifzand kom je er tegen tijdens een fiets- of wandeltocht. Maar het overgrote deel bestaat uit bos. Hier ook wel Wold genoemd. Dat bos is er niet zomaar gekomen. Voor 1900 was het gebied open en bestond hoofdzakelijk uit heide en zandverstuivingen. Gebrek aan hout en het stuifzand waren de redenen om hier grootschalig bos aan te planten. Nu kijken we anders tegen dat geplante bos aan. Staatsbosbeheer wil in dat bos naar meer variatie en natuurlijkheid. Het monotone productiebos wordt omgevormd naar een natuurbos waar natuurlijke processen een hoofdrol krijgen en het aantrekkelijker voor planten en dieren wordt. Open plekken zullen weer dichtgroeien met diverse soorten bomen en struiken. Zo zullen oude en jonge bomen het nieuwe bos gaan vormen waar de beheerders dan de natuur zijn gang laat gaan.

InWesterveld Magazine 45


ZZP'ers stellen zich voor... Marc Huiberts coach en trainer

Marc Huiberts woont in Uffelte, vanwaar hij werkt als zelfstandig coach en trainer. Daarvoor werkte hij bij gerenommeerde bureaus als trainer, coach en manager. Organisaties vragen hem als mensen zijn vastgelopen in hun werk of zich verder willen ontwikkelen. Hij traint managers en medewerkers, individueel of als groep. Daarnaast neemt hij assessments af. Marc coacht in de natuur en is een van de grondleggers van wandelcoaching. ‘Je geeft alleen het beste van jezelf als je in balans bent, zowel in werk als privé. Dus ga ik op zoek naar jouw drijfveren, naar de positieve energie die in jou of in de groep zit. Ik werk vanuit de Positieve Psychologie,

een jonge wetenschap waarbij je kijkt naar wat mensen écht drijft. Het is altijd mooi om te zien als iemand zijn hart volgt. Als coach stel ik je vragen waar je zelf nog niet bij stilgestaan hebt of die niemand je ooit zo gesteld heeft en die je doen nadenken. Mijn klanten vinden mij goed in het analyseren van gedrag, het slaan van bruggen en vinden mijn stijl van werken inspirerend en verfrissend. Door mijn enthousiasme weet ik mensen in beweging te krijgen door - afhankelijk van de situatie - te spiegelen, te confronteren maar ook te stimuleren.’ Marc heeft erkende opleidingen in onder andere coaching doorlopen ‘want het is een beroep en absoluut geen hobby’. Daarnaast heeft hij internationale coachingserkenning en is hij lid van verenigingen voor professionals waarvan hij de gedragscodes na leeft.

BS360° Westeinde 8, Uffelte Tel. 06 - 5462 5523 of 085 - 876 96 24 www.bs360.nl

Eigen foto's + Shutterstock

‘Het mooie vind ik dat een coachingsgesprek nooit van tevoren vast staat. Tijdens de coachingsgesprekken laat ik veel aan vrije associatie over. Op die manier krijgt een gesprek iets spontaans en verrassends. En zeg nu zelf; verrassingen zijn toch vaak het leukst?’

Zelfstandig ondernemer Zp’er, zzp’er, freelancer

Freelancer of zzp’er

Een persoon die voor eigen rekening of risico arbeid verricht in een eigen bedrijf of praktijk (zelfstandig ondernemer) of als directeurgrootaandeelhouder (dga) en die geen personeel in dienst heeft.

Freelancer en een zzp’er zijn benamingen voor dezelfde vorm van ondernemerschap. Het verschilt per bedrijfstak waar welke term het meest wordt gebruikt. De term zzp’er wordt steeds meer gebruikt in de bouw, metaal en de zakelijke dienstverlening. De term freelancer wordt vooral gebruikt in de journalistiek, communicatie of vormgeving.

wat is dat nu eigenlijk?

46 InWesterveld Magazine

De zp’er,

Zelfstandig Professional Tegenwoordig kom je ook steeds vaker de term zp’er tegen. Zp staat voor Zelfstandig Professional, een nieuwe verzamelnaam voor zelfstandige ondernemers.

Zzp versus eenmanszaak Een eenmanszaak is een rechtsvorm waarin je kunt ondernemen als zzp'er. Maar je kunt net zo goed zzp'er zijn in een coöperatie, besloten vennootschap, vennootschap onder firma of maatschap. De term zzp geeft alleen aan dat je geen personeel hebt.


Hanneke Palma-Wouda Motiverende en deskundige trainingen voor non-profitorganisaties. Dat is waar Wouda Training & Coaching voor staat. Met haar achtergrond in de zorg en het onderwijs kent Hanneke Palma-Wouda uit Dwingeloo de praktijk. In 2009 startte ze haar eigen coachingen trainingsbureau voor teamtrainingen en het coachen van medewerkers. ‘Deelnemers waarderen mijn enthousiasme, concrete aanpak én het feit dat wat ze hebben geleerd, direct kunnen gebruiken in hun werk.’ Voor bedrijven en non-profitorganisaties, zoals gemeenten en zorginstellingen, verzorgt Hanneke communicatietrainingen. Bijvoorbeeld voor medewerkers die in teamverband werken of veel klantcontact hebben. ‘Alles staat of valt met communicatie. Als we niet goed communiceren ontstaan misverstanden. We interpreteren, vullen in voor een ander en oordelen er vrolijk op los. Mijn trainingen richten zich op een beter contact met de klant en een betere sfeer en samenwerking in het team.’ Daarvoor biedt Hanneke diverse trainingen aan. Zoals klantvriendelijk communiceren, gespreksvaardigheden, feedback geven én krijgen en omgaan met agressie. Met de trainingen investeren werkgevers in gezondheid, scholing en betrokkenheid, wat

bijdraagt aan duurzame inzetbaarheid van hun medewerkers. Ook voor persoonlijke coaching ben je bij Hanneke aan het juiste adres. ‘Soms heb je een duwtje in de goede richting nodig. Coaching kan daarbij heel goed helpen.’ Tot slot geeft Hanneke open trainingen waarvoor iedereen zich kan inschrijven. Deze zijn te vinden op haar website.

Wouda Training & Coaching ‘In mijn trainingen geef ik mensen inzicht in hun eigen manier van communiceren en die van een ander. Ik weet snel tot de kern te komen: “wat speelt er nu écht bij deze medewerker of in dit team?” Mijn kracht is dat ik de kwaliteiten van mensen zie. Deelnemers krijgen handvatten om hun kwaliteiten in het dagelijks werk optimaal in te zetten. Zo blijf je trouw aan jezelf en krijg je nog meer plezier in je werk. En dat is niet alleen goed voor de medewerker, maar ook voor de organisatie en vooral: voor de klant.’

Valderseweg 49, Dwingeloo Tel. 06 - 2110 8843 www.woudatraining.nl

Eigen foto's

training en coaching

1 miljoen zelfstandigen zonder personeel Nederland telt ruim 1 miljoen zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) en dat worden er steeds meer. En dat zijn alleen degenen die als zzp’er in hun hoofdbaan werken. Worden ook degenen meegeteld die als zzp’er bijverdienen, dan ligt dit aantal nog hoger.

1300 ZZP'ers

in Westerveld

Het aantal zelfstandigen zonder personeel in de Gemeente Westerveld bedraagt 1300 mensen. Zestig procent daarvan is man, veertig procent vrouw.

De meeste zelfstandigen in Westerveld werken in de landbouw: 22 procent. Andere bedrijfstakken zijn handel, vervoer en horeca (15 procent), zakelijke dienstverlening (14 procent), bouwnijverheid (10 procent), overheid en zorg (9 procent) en cultuur en recreatie (8 procent).

Bijna tweederde van de zzp’ers in Westerveld zit in de leeftijd van 45 tot 65 jaar, een derde is 25 tot 45 jaar.

Bijna een derde van de zelfstandigen verdient een inkomen van minder dan 10.000 euro per jaar. 16 procent van de Westerveldse zelfstandigen verdient per jaar 50.000 euro of meer.

zp'er, zzp'er of freelancer?

InWesterveld Magazine 47

Cijfers: CBS 2013

www.landelijkvergaderen.nl


Buitenkijken bij...

inWesterveld

Buitenkijken bij...

een landschappelijke tuin in Diever

Henk en Jolanda komen uit Noord-Holland. Nadat ze beiden stopten met werken verkozen ze Diever als nieuwe woonplaats. ‘Mijn ouders hadden altijd een plek op de camping in Havelte, dus ik kende de omgeving. En hoewel ik vroeger altijd dacht: in Drenthe ga ik nooit wonen, ging ik daar toen ik ouder werd anders over denken. De relaxte sfeer hier, het ontbreken van de Westerse gemaakte gejaagdheid, dat trok ons naar Drenthe. En vanuit deze plek in Diever kun je zo het bos in wandelen.’ Ze lieten tegen de rand van de nieuwbouwwijk tegen het natuurgebied rondom de visvijver een vrijstaand huis bouwen. ‘Volgens mij heeft hier vroeger een stroompje gelopen, vandaar dat het zo nat was. Harrie Boerhof van het gelijknamige hoveniersbedrijf in Wittelte, zorgde er met een goed drainagesysteem voor dat we daar nu geen last meer van hebben.’ Met de bewerking van de grond, de drainage en later de bestrating werd al begonnen toen het huis nog in aanbouw was. Toen het huis in april werd opgeleverd, was de aanleg van de tuin ook al een eind gevorderd. ‘En dat is fijn, want dan stap je ook netjes en schoon je nieuwe huis in.’

48 InWesterveld Magazine

Fotografie: Charlie Wessels

Natte blubber, daaruit bestond de tuin van Henk van Es en Jolanda Ransijn die in de wijk Kalterbroeken in Diever hun nieuwbouwhuis lieten bouwen. ‘Je stond bijna tot je knieën in de modder,’ zegt Jolanda. Reden te meer om een professional in de arm te nemen voor de aanleg van de tuin. Harrie bedacht een tuin passend bij de natuurlijke omgeving. Een tuin die overloopt, van binnen naar buiten, van tuin naar natuur. De tuinontwerper werkte de ideeën uit. ‘In 3D waardoor we een heel goed beeld konden krijgen hoe het er uit zou komen te zien. We droegen zelf elementen aan die we graag in de tuin terug wilden laten komen, zoals een vijver en een vlonder. Het werkte als een prettig samenspel.’ Hoewel Jolanda zelf kennis en ervaring met tuinieren heeft, zag ze de meerwaarde van het inhuren van een vakman al snel in. ‘Het is een grote oppervlakte, ik merkte dat ik te detaillistisch dacht. Ook werd er goed nagedacht over kleuren en compositie en kwamen ze met verrassende oplossingen, zoals de stapstenen door de vijver.’ Voor de plantenkeuze kregen Jolanda en Henk advies van Martin Frieszo van het groencentrum van Harrie Boerhof. ‘Ik had een lijstje met planten die ik mooi vind en Martin droeg planten aan die in onze landschappelijke tuin passen en het goed doen op deze grond. Ook konden we er bomen uit eigen kwekerij uitzoeken.’

‘Het is een en al genieten hier. Deze zomer hebben we, ondanks dat de tuin net aangelegd is, al veel vlinders en bijen gehad, de vijver wordt bevolkt door kikkers, salamanders, libellen en waterjuffers. Het huis voelt als een - misschien iets te groot vakantiehuis. Ik heb in mijn leven veel gereisd, maar dit is een topbestemming.’


Bij Wiecher & Rolf

Puzzel en win!

Heuvelenweg 34e, Dwingeloo Rolf: 06 - 3400 2325 / Wiecher: 06 - 2903 0874 www.bijwiecherenrolf.nl

Een mooie, stoere cadeauset

Oplossing van de vorige Puzzel en win! Eigen foto's

De oplossing van de puzzel in het vorige magazine is Gezond Boerenverstand. De meststoffen van Viano bij Groencentrum Harrie Boerhof zijn gewonnen door Ben Warnaar uit Vledder.

Creatief en stijlvol maatwerk Dit voorjaar opende in Dwingeloo de winkel Bij Wiecher & Rolf aan de Heuvelenweg. De buitenkant van het pand verraadt het al: stoer hout en zelfgemaakte artikelen zijn enkele kenmerken van wat de winkel te bieden heeft.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Op welk niveau gaat Quinten spelen? Wat staat er bij de huisartsen centraal? Hoe heet het fietsen op muziek dat Josée en Sietze doen? Waarin is Charlie gespecialiseerd? Hoe heet de nieuwe sport die Ruud Lambeck gaat aanbieden? Hoe heet de technologie die in woonhuizen het wooncomfort verbetert? Wat doet Tineke Agterbosch onder andere? Waarmee is de blubber in Diever verholpen? Hoe heet de techniek waarin Willeke zeer bedreven is? Waarvoor kun je ook in het koloniekerkje terecht? Wat is de Latijnse naam voor kerstroos? Waarmee laat Mariëlle de ogen beter uitkomen?

De gezichten achter de winkel zijn van - hoe kan het ook anders - Wiecher en Rolf. Wiecher is Wiecher ter Bork. Met veel plezier runt hij sinds 2008 samen met zijn vrouw Anna Zorgwinkel Handvaardig in Dwingeloo. Rolf staat voor Rolf Alberts die in 2015 zijn eigen onderneming RA-design opstartte. De twee leerden elkaar kennen en wat begon met een gezamenlijk klusje hier en een projectje daar, groeide uit tot een mooi samenwerkingsverband. Om hun producten en projecten te etaleren werd de winkel Bij Wiecher & Rolf geopend. Bij Wiecher & Rolf vind je originele cadeaus, leuke woonaccessoires, originele verlichting, bijzondere kerstpakketten en relatiegeschenken. De deelnemers van de dagbesteding draaien de winkel en maken leuke producten voor in de winkel. Naast de kleine cadeaus en accessoires zijn de twee ook goed in het grotere werk. Van robuuste boomstamtafels, tv-meubels en andere industriële en/of stoere objecten, tot complete keukens en winkelinrichting, voor creatief en stijlvol maatwerk draaien de heren hun hand niet om.

Wil je kans maken op een mooie prijs? Stuur dan de oplossing van deze puzzel, voorzien van je naam en telefoonnummer uiterlijk 1 januari 2018 naar info@inwesterveld.nl of per post naar Patrijsweg 21, 7971 DM Havelte. De winnaar van deze puzzel krijgt een legerkistje met tapasplankje en verschillende decoratieartikelen ter waarde van 35 euro uit de winkel Bij Wiecher & Rolf. De winnaar ontvangt binnen drie weken na afloop van de actie bericht.


Volgende keer

inWesterveld

Tot de

volgende keer! Dieren

JOUW v e r h a a l in

?

g in contac t De makers komen graa mooi verhaal met inwoners die een te vertellen hebben.

Ac t iv it ei t en & e v en em en t en

Heb jij een bijzondere band met jouw dier? En wil je daarover vertellen in het magazine? Stuur dan een mail met een foto van jou en je (huis)dier naar de makers.

cursussen & workshops

Organiseer jij een activiteit of evenement of geef je een cursus of een workshop? Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Neem contact op met de redactie via

info@InWesterveld.nl 50 InWesterveld Magazine


Ken jij een Westervelder in het buitenland of ben jij een buitenlander in Westerveld?

Vertel dan jouw verhaal!

5

Ben jij een Westervelder en heb je een vakantiehuis in het buitenland die je ook verhuurt?

Presenteer dan jouw huis als vakantietip.

Over de grens

Foto's: Albert Henckel + RGBstock | Illustraties: Vera Vos

va k a n t ie in westerveld

InWesterveld Magazine 51


Alanda! marketing en communicatie Lheebroekerweg 15 | Dwingeloo Tel: 06 - 5026 5085 www.alanda.nl

52 InWesterveld Magazine

Comm|Vorm communicatie & vormgeving Patrijsweg 21 | Havelte Tel: 06 - 2882 0553 www.commvorm.nl

Coverfoto: Charlie Wessels

InWesterveld Magazine is een uitgave van:


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.