Page 1

thuis I n f o r m a t i e

v a n

h e t

F l e v o z i e k e n h u i s

-

f e b r u a r i

2 0 1 3

Pagina 5 “Je doet elke operatie weer in een team”

Pagina 7 AMC-patiëntje snel geholpen in Almere

Pagina 11 Draagbare therapie bij huidkanker

Cardioloog Aukje van der Spank onderzoekt een patiënt.

Persoonlijke aandacht en topklinische zorg

Pagina 11 Handmassage: een onverwacht gebaar

Snelle en persoonlijke service combineren met topklinische, gespecialiseerde zorg: de afdeling Cardiologie van het Flevoziekenhuis staat voor optimale behandeling van hartpatiënten in Flevoland. Hartklachten vragen om snelheid Hartklachten vragen om snelle, betrouwbare en veilige zorg. De afdeling Cardiologie in het Flevoziekenhuis is ingericht om mensen met hartklachten snel te kunnen zien; er zijn geen wachttijden. Via de inlooppolikliniek weten zij nog dezelfde dag of de klachten van het hart afkomstig zijn, en of een behandeling moet worden gestart. En dat geeft zekerheid. Aanvullende onderzoeken kunnen vaak al tijdens het polikliniekbezoek worden gedaan.

‘Mijn’ cardioloog Sinds 1991 levert de afdeling Cardiologie deskundige zorg voor Almere en Flevoland.

Vanaf het begin onderscheidden de uit het AMC afkomstige cardiologen zich al door hun persoonlijke benadering waarbij de patiënt centraal staat. Sommige patiënten kennen hun cardioloog al meer dan 20 jaar. Inmiddels werken er meer dan 100 deskundige medewerkers op de afdeling Cardiologie. Dankzij hen kunnen nu zeven cardiologen alle onderzoeken en behandelingen snel, veilig en betrouwbaar uitvoeren. Ook voor acute zorg zijn de cardiologen 24 uur per dag bereikbaar.

Topzorg op maat

Flevoziekenhuis een gecertificeerd regionaal ICD- centrum, dat samen met het AMC en Tergooiziekenhuizen is opgericht. Patiënten met ernstige ritmestoornissen of verhoogde kans op overlijden, kunnen nu een ‘implanteerbare cardiale defibrillator’ (ICD) ingebracht krijgen. Dotterbehandeling van het hart wordt in nauwe samenwerking met de cardiologen van Tergooiziekenhuizen uitgevoerd. Ook is extra deskundigheid en zorg ontwikkeld op het gebied van acute hartklachten, hartfalen, ritmestoornissen en pacemakers, maar ook bij de preventie van hart- en vaatziekten.

De cardiologen branden nog steeds van ambitie om hun patiënten nog betere zorg te kunnen verlenen. Sinds 2011 heeft het

Lees verder op pagina 3

Pagina 13 Groene auto voor Dialysecentrum

Pagina 15 Handig om te weten

Volg ons op


Borstprothese Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Een borstoperatie is een ingrijpende gebeurtenis met vaak emotionele en lichamelijke gevolgen. Een borstprothese kan in vele gevallen helpen uw zelfvertrouwen terug te vinden. Lingerie Dronten werkt voornamelijk samen met Amoena en Anita Care. Beide leveranciers leveren een breed assortiment aan verschillende borstprotheses. Tevens bieden Amoena en Anita Care ook een ruim assortiment aan bijpassende lingerie en badmode. Lingerie Dronten heeft al meer dan 9 jaar ervaring in het adviseren en aanmeten van verschillende borstprotheses en bijpassende artikelen.

Verzekering en Vergoeding Vergoeding voor een borstprothese is inbegrepen in het basispakket van uw zorgverzekering. Wij hebben contracten met alle Nederlandse zorgverzekeraars. Buiten de kosten van een borstprothese vergoeden enkele verzekeraars ook uw bh’s of zwemkleding. De gebruiksduur en concrete vergoeding verschillen per verzekeraar, de exacte voorwaarden kunt u altijd opvragen bij uw zorgverzekeraar.

Lingerien Dronte

l OfďŹ ciee erd ce GecertiďŹ

Kop van het Ruim 7, 8251 KD Dronten, T. 0321 - 311 133 info@lingeriedronten.nl, www.lingeriedronten.nl

Lingerie Dronten is tevens gecertificeerd door SEMH (Stichting Erkenningsregeling Leveranciers Medische Hulpmiddelen). SEMH is een onafhankelijke stichting, die leveranciers in de gezondheid kwalificeert op basis van erkenningsregelingen. Wij worden periodiek getoetst met betrekking tot onze dienstverlening en de overige eisen gesteld door SEMH.

Coloriet

2


“ ” De cardiologen staan voor een persoonlijke benadering. Sommige patiënten kennen hun cardioloog al meer dan 20 jaar.

Patient centraal op vernieuwde verpleegafdeling Cardiologie

Het team van cardiologen, v.l.n.r.: Nick Bijsterveld, Ward Jansen, Aukje van der Spank, Arthur Sadée, Navin Bindraban, Hans Verheul en Mikael Kortz.

“ ”

Het Flevoziekenhuis hanteert de Planetree-filosofie; de best mogelijke mensgerichte zorg in een prettige omgeving. Dit is op de geheel vernieuwde verpleegafdeling Cardiologie duidelijk terug te vinden. Er is een sfeervol afdelingsrestaurant in het hart van de verpleegafdeling, waar patiënten ontbijt, lunch en diner geserveerd krijgen. Het restaurant heeft een gezellige koffiehoek, computertafel en loungegedeelte, waar ook het bezoek van harte welkom is.

Een ICD verricht wonderen bij mensen met ernstige hartritmestoornissen. Het kleine apparaatje wordt onder de huid van de borst geplaatst.

Vervolg van pagina 1

Extra aandacht voor bijzondere patiënten

Specifieke patiëntengroepen krijgen de noodzakelijk extra aandacht. Enkele jaren geleden werd het Hindoestanenspreekuur opgezet. In Almere woont een groot aantal mensen van Hindoestaanse afkomst, een groep met van nature een verhoogde kans op hart- en vaatziekten.

Tijdens het Hindoestanenspreekuur is er extra aandacht voor de specifieke risicofactoren zoals diabetes en hypertensie, leefstijl en voeding. De onderzoeken zijn uitgebreider om een duidelijke diagnose te stellen en een betere behandeling te bieden. Ook is er een speciaal Vrouwenspreekuur. De cardiologen zijn zich ervan bewust dat hart- en vaatziekten voor vrouwen in Nederland inmiddels de belangrijkste

oorzaak is van overlijden. Hartproblemen zijn bij vrouwen echter vaak moeizamer vast te stellen omdat hartklachten zich vaak anders uiten. De resultaten van een hartfilmpje of inspanningstest kunnen minder specifiek zijn. Met het Vrouwenspreekuur kunnen hartproblemen bij vrouwen beter en sneller behandeld worden. De cardiologen hebben ook een inloop-

Het EPD, de vergissing? Wie wil er nu dat zijn dokter kan zien wat er in het verleden allemaal met hem of haar gebeurd is? Wie wil er dat een apotheek kijkt of een medicijn wel past in de uitgebreide lijst die je al hebt? Welke comateuze Groninger wil dat de spoedeisende hulp arts in Maastricht kan zien dat hij ernstig allergisch is voor penicilline? Wil niet iedereen bovenstaande? Regelmatig zitten er mensen tegenover mij in de spreekkamer, die hooglijk verbaasd zijn dat ik niet in mijn computer kan zien wat voor operaties zij hebben ondergaan, welke medicijnen zij gebruiken of waar zij allergisch voor zijn.

Waarom stroomt er toch zoveel negatief ‘EPD-bloed’ door Nederlandse aderen? Natuurlijk moeten we het veilig doen. En natuurlijk staat de patiënt centraal. Daar gaat het tenslotte om. Kunnen we het niet eens van de andere kant benaderen? Zorgen dat het er komt,

spreekuur voor mensen met Hartritmestoornissen opgestart. Boezemfibrilleren is de meest voorkomende hartritmestoornis, en komt bij ongeveer 10% van de oudere patiënt voor. De benodigde onderzoeken worden tijdens het eerste polikliniekbezoek gedaan. Met inzet van gespecialiseerde verpleegkundigen en een speciaal ontwikkeld programma krijgen patiënten een behandelplan op maat volgens de laatste kennis en inzichten.

C o l u m n en dan de rafelrandjes wegwerken in plaats van het kind met het badwater lozen? Het Flevoziekenhuis gaat begin volgend jaar haar eerste stapjes zetten. Kleintjes. Maar, zoals u uit ervaring weet, dan volgen er bij ons vanzelf meer. En uiteindelijk grotere. Zult u alstublieft een beetje trots zijn op uw dokter bij zijn eerste schreden in het digitale dossier? Zult u enig geduld hebben als wij aan het worstelen zijn met ons toetsenbord? Ons lief vragen om u ook eens aan te kijken en niet alleen ons scherm? U zult zien: géén landelijk EPD, dát is een vergissing.

Jan-Willem Bok, KNO-arts 3


Aan de start van onze zorgverlening gaat eerst een kennismaking vooraf. Indien de zorg te zwaar wordt om alleen te dragen, heeft men behoefte aan betrouwbare hulp die rust geeft aan client, partner of naaste. Privazorg Thuiszorg behoort tot de beste 10 thuiszorgen van Nederland. Een thuiszorg waar de clienten het meest tevreden zijn (Elsevier). U kunt namelijk zelf uw wensen met uw vaste zorgverlener(s) bespreken. De gediplomeerde zelfstandige zorgverleners waarmee Privazorg samenwerkt kunnen hun gevoel voor zorg volledig voor de client inzetten. CliĂŤnten ervaren dat er meer mogelijk is en voelen zich hierdoor thuis en vertrouwd bij PrivaZorg. Neem voor meer informatie contact op met: Privazorg West-Flevoland Aresstraat 21, 1363 VJ Almere marion@privazorgwestflevoland.nl Tel: 036 531 77 10

en, oment zorgm urszorg e t r o k u en 24 nacht, PGB Natura Zorg in uliere zorg tic en Par

lijsten wacht n e e g Er zijn

www.privazorgwestflevoland.nl

STB Kraamzorg

4


‘Je doet elke operatie weer in een team’ nazien. In een folder, op internet of door een informatiebijeenkomst. Wij zijn daar in het Flevoziekenhuis druk mee bezig, bijvoorbeeld via het orthoservice spreekuur. Wekelijks worden in deze bijeenkomst van een halve dag patiënten uitgebreid voorbereid op hun knie- of heupoperatie. We hebben al veel goed op orde, maar het kan altijd nog beter.”

In elke editie van THUIS stellen wij een specialist aan u voor. Deze keer orthopedisch chirurg Ariën Dijkstra, die sinds 2009 werkzaam is bij de vakgroep Orthopedie van het Flevoziekenhuis. Waarom heeft u voor het vakgebied Orthopedie gekozen?

Het vak Orthopedie

“Het is een heel praktisch vak, met een vaak direct zichtbaar resultaat. Bijvoorbeeld het ‘repareren’ van een gebroken bot of het plaatsen van een knie- of heupprothese. Dat laatste is een van de meest dankbare operaties die je kunt doen. Een nieuwe heup verbetert de kwaliteit van leven van een patiënt direct én enorm. Dat vond ik persoonlijk heel belangrijk. De kunst – en de uitdaging – van ons vak is het stellen van de juiste indicatie, wel of niet opereren. Het gaat om de juiste behandeling bij de juiste kwaal op het juiste moment. Tot slot komt mijn keus voor dit chirurgische vak voort uit de wens om te kunnen en mogen opereren.”

Wat is er zo mooi aan opereren? “Veel dingen. Natuurlijk het praktisch bezig zijn, maar ook het denken in oplossingen en het inzetten van nieuwe innovaties en technieken in de operatiekamer. Dat geeft elke keer weer een nieuwe uitdaging. Maar misschien belangrijker nog – en mooier – is het werken in teamverband. Dat is in een OK van cruciaal belang, vooral voor de veiligheid van de patiënt. Je doet elke operatie weer in een team, met een of meer OKassistenten, een anesthesioloog en een anesthesiemedewerker.”

Wat zijn belangrijke ontwikkelingen binnen uw vak? “Voor mij persoonlijk is de relatie met sport- en sportblessures een boeiende ontwikkeling. Ik ben zelf een fanatiek tennisser, wielrenner, schaatser en skiër. Allemaal behoorlijk blessuregevoelige sporten, en dat maakt dat ik extra geïnteresseerd ben in de blessures die daarbij horen. Denk aan gescheurde meniscus, problemen met de voorste kruisband en een schouder uit de kom. Vanuit het Flevoziekenhuis hebben wij het Centrum voor Bewegen opgezet, speciaal gericht op sportblessures. Wij werken hierin samen met de fysiotherapeuten van het Sport Medisch Centrum Amsterdam/Almere. Elke dinsdagavond houden wij een orthospreekuur voor sporters, die meestal in het weekend geblesseerd zijn geraakt.

“ ” Ariën Dijkstra: “Het plaatsen van een knieof heupprothese is een van de meest dankbare operaties die je als orthopeed kunt doen.”

Ons belangrijkste doel is dat zij zo snel mogelijk weer kunnen sporten.

Orthopedie is het specialisme dat zich bezighoudt met aandoeningen aan het steun- en bewegingsapparaat (gewrichten, botten, spieren en banden). De behandeling is gericht op herstel van functies en verbeteren van kwaliteit van leven. De behandeling kan ‘conservatief’ zijn (advies, brace, fysiotherapie, medicijnen) of operatief, zoals bij slijtage van heup of knie waarbij een kunstgewricht (‘endoprothese’) geplaatst kan worden. Naast de algemene orthopedie is de vakgroep Orthopedie van het Flevoziekenhuis gespecialiseerd in de volgende aandachtsgebieden: • prothesiologie van de knie, heup en schouder • kijkoperaties van de knie, enkel, schouder en elleboog • sporttraumatologie, zoals kruisbandchirurgie en schouderstabilisaties • voet- en enkelchirurgie • hand- en polschirurgie Kijk voor meer informatie op www.flevoziekenhuis.nl/orthopedie of scan de qr-code.

voeren. Dat is natuurlijk best lastig, en daarom is het des te belangrijker dat patiënten de informatie goed kunnen

Waar let u als arts in uw vak vooral op?

“Ik hou allereerst mijn kennis en vaardigheden up-to-date door regelmatig congressen en bijscholingscursussen te volgen. De tendens is daarnaast dat artsen zich superspecialiseren. Als ik naar mezelf en ons team kijk, betekent dat bijvoorbeeld dat ik mij vrijwel uitsluitend richt op knie- en schouderproblemen en dus ook de andere onderwerpen overlaat aan mijn collega’s en vice versa. Zo kan ik steeds meer ingrepen en operaties aan knieën en schouders uitvoeren, waardoor de kwaliteit steeds beter wordt. Daar ben ik van overtuigd.” “Heel belangrijk is ook onze informatie voor patiënten. Wij moeten in een tijdsbestek van ongeveer 10 minuten heel veel aan hen vertellen: over de diagnose, de behandeling, de risico’s en de mogelijke afwegingen om wel of geen operatie uit te

Flevoziekenhuis in top 4 Opinieblad Elsevier geeft het Flevoziekenhuis, samen met drie andere ziekenhuizen, een plaats in de landelijke ‘top 4’ van het onderzoek ‘De beste ziekenhuizen’. Het Flevoziekenhuis scoort hoog op veiligheid, dienstverlening en korte wachttijden. Elsevier beoordeelt een goed ziekenhuis als: ‘veilig voor de patiënt, nauwgezet en up-to-date in de medische zorg, betrouwbaar als organisatie, optimaal als voorlichter en begeleider van de patiënt’. Elsevier heeft de gegevens vergeleken die ziekenhuizen aanleveren bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg en het programma ‘Zichtbare Zorg’. Dit jaar zijn voor het eerst ook ervaringen van patiënten in het onderzoek meegenomen. Het Flevoziekenhuis kreeg in 2012 van zorgverzekeraar Menzis het TopZorg predicaat 2013-2014 voor de behandeling van dikkedarmkanker. Het ziekenhuis ontving vorig jaar ook het Vaatkeurmerk van patiëntenvereniging Hart&Vaatgroep en het ‘lintje’ van de Borstkankervereniging Nederland. Het laboratorium kreeg het CCKL-certificaat, dé kwaliteitsnorm voor medische laboratoria. In de AD Ziekenhuis Top 100 scoorde het Flevoziekenhuis in 2012 in de middenmoot.

5


ills lingerie Sneek en Bussum Een borstprothese is een emotioneel beladen hulpmiddel, die een belangrijke rol kan spelen in het herwinnen van zelfvertrouwen. Wij vinden het dan ook van groot belang om u persoonlijk te begeleiden en aandacht te geven. Samen met u nemen wij er ruim de tijd voor, om de meest optimale prothese voor u aan te meten. U kunt altijd vrijblijvend bij ons binnen komen voor advies of een aanmeting. Het kan gebeuren dat u dan onder het genot van een kopje koffie of thee even moet wachten. Als u een afspraak maakt, bent u er zeker van dat u op tijd geholpen wordt, door een opgeleide mammacaredeskundige. Ills lingerie is erkend zorgverlener voor alle zorgverzekeraars. Een borstprothese zit in het basispakket en wordt 100% vergoed.

Wij zijn SEMH gecertificeerd en lid van de BVBL. Dit zijn organisaties die garant staan voor professionele borstprothese leverancies. Wij staan onder regelmatige controle, om de kwaliteit voor u als cliënte te waarborgen.

ills lingerie Sneek Oosterdijk 52 8604 BV Sneek Tel: 0515 412830

ills lingerie Bussum Huizerweg 27A 1401 GG Bussum Tel: 035 6912848

Website: www.borst-prothese.nl en www.ills-lingerie.nl Email:info@ills.nl

Nieuw in Almere

Uw gebit is onze zorg Onze praktijk levert optimale tandheelkundige zorg op een vriendelijke, professionele manier zodat u kunt genieten van een stralend en gezond gebit. Onze filosofie is dat goede tandheelkundige zorg meer omvat dan alleen het behandelen van tanden en kiezen. Wij geloven in een brede aanpak waarin mondhygiëne, herstel van functie en esthetiek van het gebit en persoonlijke aandacht centraal staan. Voor meer informatie en/of een afspraak kunt u ons bellen van 8.30 - 17.00 uur.

Wij laten u weer stralen

Haarwerkspecialist

Passend advies, een vertrouwd gevoel

IN BALANS

51 61 1 9 6 5 Bel: 03 ken direct ma en we spraak f a n e e

• Persoonlijk en vrijblijvend advies op maat • Ruim 300 modellen op voorraad • Eigen atelier, showroom en discrete pasruimte • Bezoek aan huis of ziekenhuis mogelijk • Dealer Hairconcept • Leverancier Thuiszorg • Levering via alle zorgverzekeraars

H u i z erweg 2 7 • 1401 GG Bussum • www.haarw e rk sp e c i a l i st - i n - b a l a n s. n l 6


Oorproblemen: “Geen enkel kind ontkomt eraan” en/of oorpijn met koorts. Geen enkel kind ontkomt eraan”, vertelt

trommelvlies. Of juist veelvuldig last hebben van oorontstekingen (oorpijn met koorts). Hierdoor kan het kind een achterstand oplopen in spraak- en taalontwikkeling of een terugval hebben in schoolprestaties.”

KNO-arts Brechtje de Beer. “En eigenlijk gaat het bijna altijd

Verhaal van ouders

vanzelf over.”

Aan het plaatsen van trommelvliesbuisjes gaat een uitgebreide anamnese vooraf waarbij het verhaal van de ouders het allerbelangrijkste is. “Natuurlijk onderzoeken wij het kind, maar het verhaal van ouders is voor ons de belangrijkste informatiebron. Hoe ervaren zij de problemen? Zijn ze herhaaldelijk nachten wakker met een kind met oorpijn en hoge koorts? Hoe is de spraakontwikkeling? Bij iets oudere kinderen vragen we ook naar schoolprestaties en of het kind op zwemles zit”, aldus Brechtje de Beer. Daarna bespreken de KNO-arts en ouders de verschillende behandelmogelijkheden en komen zij samen tot een bewuste

De afdeling KNO van het Flevoziekenhuis ziet heel veel kinderen met oor- en gehoorproblemen. “Alle kinderen onder de 4 jaar krijgen minstens één keer last van vocht achter het trommelvlies

Toch is het plaatsen van trommelvliesbuisjes in Nederland zo ongeveer de meest voorkomende operatie bij kinderen. Hoe zit dat? “Oorproblemen komen bij jonge kinderen heel veel voor”, legt De Beer uit. “In het Flevoziekenhuis behandelen wij de kinderen volgens de bestaande richtlijn. Wij besteden uitgebreid aandacht aan het uitzoeken of een kind baat heeft bij trommelvliesbuisjes of niet. Sommigen noemen dat misschien behoudend, wij proberen het vooral zo zorgvuldig mogelijk te doen.”

Langdurig last Uit eigen promotieonderzoek, dat Brechtje de Beer in Nijmegen uitvoerde, bleek dat kinderen die op jonge leeftijd trommelvliesbuisjes krijgen een iets slechter gehoor hebben dan kinderen met dezelfde problemen die geen buisjes hebben gekregen. Volgens de KNO-arts opereren zij en haar collega’s in het Flevoziekenhuis de kinderen in principe alleen als de problemen te groot worden. “Je praat dan over kinderen die langdurig last hebben van gehoorverlies door vocht achter het

AMC-patiëntje snel geholpen in Almere

keuze. Dat kan dus het operatief plaatsen van trommelvliesbuisjes zijn. “De kinderen worden door onze pedagogische medewerkers heel goed voorbereid op deze ingreep. Ouders zijn hier altijd heel tevreden over”, sluit De Beer af.

Een moment van herinnering In de hectiek van het ziekenhuis lukt het niet altijd om goed afscheid te nemen. Dat is de ervaring van geestelijk verzorger Rianne Veenstra. Zij nam het initiatief voor een herinneringsdag, die voor het eerst plaatsvond op 20 november jl. Medewerkers en nabestaanden van overleden patiënten hebben hun dierbaren herdacht door hun naam op een herinneringstegel te schrijven en een steentje uit te zoeken. Een kunstenaar heeft er een mozaïek van gemaakt. De Almeerse Marja Buhrer Tavenier herdacht, samen met haar twee zussen, haar man Marjo. “Mijn man heeft hier langere tijd gelegen. Op een gegeven moment voelde het als ons thuis. Hij is

op 6 juli overleden. Ik wilde dit moment graag bijwonen. Bijzonder om de verpleegkundigen die mijn man hebben verzorgd hier weer te mogen ontmoeten.” Anneke van den Broek herdacht een goede vriend. “Hij heeft hier een jaar lang heel veel gelegen. Eind april is hij overleden. Jammer genoeg in een groot ziekenhuis, waar we de warmte van het Flevoziekenhuis misten. Mijn vriend ging hier elke zondag naar de oecumenische viering. Ik ben dat blijven doen. Ik steek regelmatig een kaarsje voor hem aan in het Stiltecentrum. We hebben hier veel meegemaakt, en het is fijn om hier terug te komen. Mooi dat er nu ook een gezamenlijk moment is van herdenken.”

Matouschka Smit: “Mijn dochter Selena had al heel lang last van verkoudheid, keelinfecties en oorontstekingen. Uiteindelijk is besloten dat haar keel- en neusamandelen geknipt moesten worden. We kregen in het AMC de keus om over een paar maanden in het AMC geholpen te worden of binnen enkele weken bij het Flevoziekenhuis. Wij kozen voor het laatste en daar ben ik heel blij om. Binnen 1,5 week waren we zelfs al klaar. Selena voelt zich super, en ik heb haar nog nooit zo vrolijk gezien. Wij werden in het Flevoziekenhuis behandeld als

“ ”“ ” prinses en koningin, precies zoals je behandeld zou willen

worden. Wij zijn overal heel goed naartoe begeleid, van de

kinderafdeling naar de OK, van de OK naar de uitslaapruimte en weer terug naar de kinderafdeling. Alles werd rustig en uitgebreid uitgelegd, heel prettig.”

Oncologieverpleegkundige Lonneke Drubbel steekt een kaars aan tijdens de herinneringsdag voor overledenen.

7


8


Heeft vochtig winterweer invloed op reuma? Deze vraag legden we voor aan reumatoloog Marion Kortekaas: “Bij vochtig weer zeggen vrijwel al mijn patiënten dat zij meer last hebben van pijn of stijfheid in hun gewrichten en spieren.” Kortekaas vertelt verder: “Er is overduidelijk een samenhang tussen het weer en hoe reumapatiënten zich voelen. Het geldt echter niet voor iedereen, want weergevoeligheid is erg persoonlijk. Er is geen wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaak van dit fenomeen gedaan. Het is in ieder geval niet zo dat vochtig weer een risicofactor of oorzaak is voor bijvoorbeeld artrose. Want ook in warme gebieden zoals Curaçao komt artrose voor.”

Wat is artrose? “Artrose, ofwel gewrichtsslijtage, is de meest voorkomende vorm van reuma. Kraakbeen tussen gewrichten is dan versleten of verhard en gewrichten gaan extra bot aanmaken. Dit kan leiden tot pijn, stijfheid en verminderde bewegelijkheid van de gewrichten. Door artrose te behandelen, kan verergering van klachten voorkomen worden.”

Wat kunnen we hieraan doen? “Artrose is niet te genezen. Om erger te voorkomen is het goed om in beweging te blijven en overbelasting te vermijden. Eventueel kun je een pijnstiller gebruiken. Spier- en botklachten kunnen ook te maken hebben met een tekort aan vitamine D. Vitamine D-tekort komt vooral voor in het najaar en in de winter. De zon is dan niet erg krachtig, en zon heb je nodig voor voldoende aanmaak van vitamine D. Het is daarom aan te raden om voldoende vitamine D te eten (bijvoorbeeld margarine en vette vis) of te slikken (druppels) of voldoende in de zon te zitten. Dit geldt vooral voor vrouwen, mensen met een donkere huid en kinderen.”

“ ” Chirurg-opleider Paul Verbeek met Femke Lutgendorff, de eerste arts in opleiding bij Chirurgie.

Leren van elkaar in een opleidingsziekenhuis

Het Flevoziekenhuis is een opleidingsziekenhuis. Onze medisch

specialisten leiden hun misschien wel toekomstige collega’s in het Flevoziekenhuis op.

“ ” Reumatoloog Marion Kortekaas: “Spier- en botklachten kunnen ook te maken hebben met een tekort aan vitamine D.”

Zes vakgroepen hebben inmiddels een opleidingserkenning, waaronder Dermatologie. Marije Kroon is een van de artsen in opleiding (‘aio’) bij Dermatologie. “Ik vind dermatologie een geweldig vak. Je kunt zien wat er aan de hand is en veel kleine ingrepen zelf doen. Ik vind het heerlijk om tijdens de spreekuren veel mensen te zien, van 0 tot 100 jaar. We zijn met drie aiossen op Dermatologie. Elke dag heeft een andere dermatoloog/ opleider supervisie, je weet bij wie je terecht kunt. De artsen zijn heel toegankelijk, je kunt elke vraag stellen. Alle patiënten die voor het eerst komen, zie ik samen met de dermatoloog/opleider. Iedereen die vaker komt, zie ik alleen. Als ik er niet uitkom, vraag ik de opleider erbij.

Opleiden is een wisselwerking. Wij leren van de bergen aan ervaring die onze opleiders meebrengen, zij zijn benieuwd naar wat wij te vertellen hebben na een dag onderwijs.”

Nu ook bij Chirurgie Chirurgie kreeg in februari 2012 de officiële erkenning voor het opleiden van arts-assistenten tot chirurg. De eerste aio is 1 december gestart. Chirurg en opleider Paul Verbeek: “Wij zijn heel blij met deze eerste aios. Het laat zien dat wij ons werk goed voor elkaar hebben en dat artsassistenten hier graag hun opleiding komen doen.” In januari en februari beginnen nog twee aiossen hun opleiding bij Chirurgie.

Flevoziekenhuis: een Planetree ziekenhuis De best mogelijke zorg, goede informatie en persoonlijke

aandacht. En dat alles in een prettige, gastvrije omgeving. Al onze medewerkers zetten zich hier elke dag voor in. Door te

Hippocrates (de grondlegger van de geneeskunde) zijn leerlingen les gaf. Het Flevoziekenhuis verkreeg in 2010, als eerste Europese ziekenhuis, het internationale Planetree-label.

luisteren en met u mee te denken. Of iets extra’s voor u te regelen, gewoon omdat dat prettig is. U wordt zoveel mogelijk betrokken bij uw behandeling en familie en mantelzorgers zijn van harte welkom. Dit is de kern van Planetree, het internationale concept voor mensgerichte zorg dat het Flevoziekenhuis heeft

omarmd. De naam ‘Planetree’ is het Engelse woord voor ‘plataan’, de boom op het Griekse eiland Kos, waaronder

• Ruimte voor uw persoonlijke levensovertuiging • Aandacht voor lichaam en geest Meer informatie: www.flevoziekenhuis/ organisatie/planetree

Wat mag u van een Planetree-ziekenhuis nog meer verwachten? • Ruimte voor familie om bij de patiënt te zijn (bezoektijd tot 21.00 uur ’s avonds, max. 2 personen tegelijk) • Inzage in uw medisch dossier, als u dat wilt • Veel aandacht voor eten en drinken

9


10


Draagbare therapie bij huidkanker

Handmassage: een onverwacht gebaar

Patiënten met kleine oppervlakkige basaalcelcarcinomen – de meest voorkomende vorm van huidkanker – kunnen gebruik maken van een draagbare therapie Ambulight PDT®.

“ ” Zij krijgen dan een pleister met een klein verlichtingskastje om 6 uur te dragen, en kunnen hun dagelijkse werkzaamheden gewoon blijven doen. Vóór de komst van deze draagbare therapie moesten zij een halve dag in het ziekenhuis blijven. Uit onderzoek blijkt dat patiënten door deze vorm van behandelen minder pijn ervaren door de langere, maar minder sterke belichting. Ook hebben zij minder kans op bijvoorbeeld ontsteking van het aangetaste weefsel. Het Flevoziekenhuis heeft als eerste ziekenhuis in de regio deze therapievorm geïntroduceerd.

De handmassages op de verpleegafdelingen Short Stay/ Orthopedie, MDL/longziekten en Dagbehandeling worden door patiënten enorm gewaardeerd. Er is zelfs meer vraag dan de medewerkers kunnen bieden. Daarom zijn deze afdelingen gestart met handmassages door vrijwilligers. Een oproep heeft tientallen reacties van Almeerders opgeleverd. De vrijwilligers hebben een workshop ‘handenmassage’ van Ingrid van der Voort, de complementaire zorgconsulente van het Flevoziekenhuis gevolgd. Patiënten zijn blij met het onverwachte gebaar en genieten van het momentje van rust en ontspanning. De vrijwilligers voelen de waardering. Inmiddels geven vrijwilligers ook handmassages op de afdeling Chirurgie.

“We vergeten te knipperen”

en wimpers schoon te maken met warme kompressen, bijvoorbeeld een nat, warm washandje.

Maar liefst 70% van alle mensen heeft er in meer of mindere

En wat kunnen jullie er in het ziekenhuis aan doen?

mate last van: natte of droge ogen. Hoe komt dat? En wat is er aan te doen? Wij vroegen het aan oogarts Christine Eenhorst. Waarom hebben zoveel mensen last van hun ogen? “Dat komt bijvoorbeeld door de vaak onvoldoende luchtkwaliteit in kantoren en gebouwen. De airco zorgt ervoor dat je tranen verdampen. Daarnaast werken we steeds meer met computers en kijken we meer naar de tv. Dat betekent dat we lang en geconcentreerd naar een beeldscherm turen. Daarbij vergeten we te knipperen met onze ogen. En juist knipperen is heel belangrijk om voldoende goede tranen te produceren.”

Wat kun je er zelf aan doen? “Gelukkig veel. Het belangrijkste is dat je vaak met je ogen knippert en regelmatig

een korte pauze neemt in het werken met de computer. Rust voor je ogen dus. Zorg ook voor een goede luchtkwaliteit, door een raam open te zetten in plaats van de airco aan. Of door vochtbakjes aan de verwarming te hangen. Je kunt ook zogeheten kunsttranen, vochtdruppels of gel gebruiken. Deze zijn gewoon te koop bij een drogist.”

En wat als dat niet helpt? “Hou je toch klachten zoals veel tranen en irritatie in combinatie met korreltjes in je ogen en een branderig gevoel, dan kan het zijn dat de kliertjes die voor een mooie traanfilm zorgen niet goed werken. Dit kun je zelf op gang brengen door je ogen

academisch ziekenhuis, maar wij hebben de kennis en expertise voor deze operatie gelukkig ook in huis.”

“Helpen de kompressen ook niet, dan is er misschien iets anders aan de hand, bijvoorbeeld een verstopping van je traanbuis. Een bezoekje aan de huisarts kan je verder helpen, hij of zij kan je zo nodig verwijzen naar de oogarts. Wij hebben meerdere mogelijkheden voor behandeling. Allereerst kunnen wij je helpen met het goed leren schoonmaken van je ogen en wimpers. Wij kunnen onderzoeken welke oogdruppel het beste bij je past. Ook kunnen wij de afvoerbuis van tranen doorspuiten of via een operatie een nieuwe afvoerbuis naar de neus maken. Meestal gebeurt dat laatste alleen in een

“ ” Oogarts Christine Eenhorst: “Wij kunnen onderzoeken welke oogdruppel het beste bij je past.”

11


COMBI ADVERTENTIE Flexibele Opvang Amberrosia, Sunny-Garden, De Mix, Aquayara, BSO Amberrosia, Suzuki Muziekschool ALmere, Ledkado en Dansschool Zumba Latino

12


‘Groene’ auto voor Dialysecentrum Het Dialysecentrum van het Flevoziekenhuis heeft sinds kort een ‘groene’, elektrische auto. Bij het Dialysecentrum is ook een laadpaal geplaatst. “We werken steeds meer regionaal, om de zorg zo dichtbij mogelijk bij de patiënt te brengen. Daarom zochten we voor onze medewerkers een veilige en duurzame manier van vervoer”, aldus Peter Janneman, bedrijfsleider van het Dialysecentrum.

Twee locaties Het Dialysecentrum van het Flevoziekenhuis werkt op 2 locaties in Almere en Lelystad, die 7 dagen per week operationeel

zijn. De nefrologen van het Flevoziekenhuis hebben spreekuren in Almere, Lelystad en Emmeloord. Daarbij werken zij nauw samen met de internisten van MC|Zuiderzee. Vanwege gezondheidsproblemen die ook buiten kantooruren kunnen optreden, garandeert het Dialysecentrum Flevoziekenhuis 24 uur per dag, 7 dagen per week 'high care' dialysediensten en bereikbaarheid. Peter Janneman: “Daarbij komt deze auto heel goed van pas.”

Goede opvang dichtbij

Uw veiligheid voorop Het Flevoziekenhuis biedt veilige patiëntenzorg. Wij doen er alles

Kinderopvang binnen de muren van het ziekenhuis? Dat kan!

aan om uw behandeling en verblijf zo veilig mogelijk te laten

Sinds 1 november biedt het Flevoziekenhuis samen met kinder-

verlopen. Maar ook ú kunt hieraan meehelpen! Als u met ons

dagverblijf De Regenboog ‘Flevo-opvang’ aan.

meekijkt en tijdig over uw eigen, misschien veranderde situatie vertelt, kunnen we mogelijke vergissingen voorkomen.

Kinderen in de leeftijd van 0 - 4 jaar van patiënten, bezoekers en medewerkers kunnen er terecht voor professionele opvang. Deze service kan uitkomst bieden als iemand een patiënt in het ziekenhuis bezoekt en even met hem of haar alleen wil zijn. Of als iemand een afspraak heeft bij een arts in het ziekenhuis waar zijn of haar kind niet bij kan zijn. Ook patiënten die regelmatig een dagbehandeling in het ziekenhuis ondergaan, bijvoorbeeld voor nierdialyse of zwangerschapscontrole, kunnen hun kind hier in de tussentijd een prettige en veilige plek bieden. Medewerkers van het ziekenhuis kunnen ook gebruik maken van Flevo-opvang. Bijvoorbeeld als zij op hun vrije dag bij een team- of werkoverleg willen of moeten zijn. De Regenboog is een professioneel kinderdagverblijf en een vertrouwde partner van het Flevoziekenhuis. Kinderen worden hier goed opgevangen en doen mee met het ritme van de groep. Ze spelen mee, eten mee, slapen mee en doen mee aan diverse leuke activiteiten.

Wat kunt u doen? 1. Bereid uw afspraken in het ziekenhuis goed voor en zet uw vragen op papier. 2. Neem iemand mee naar uw afspraak. 3. Geef uw zorgverlener alle informatie over uw gezondheidstoestand, ook over medicatie en allergieën. 4. Bespreek vooraf het verloop van uw ingreep of onderzoek, zodat u weet wat u kunt verwachten. 5. Zeg het als u iets niet begrijpt en vraag door naar wat het voor u betekent. 6. Volg instructies en adviezen goed op voor een voorspoedig herstel. 7. Zorg dat u voldoende blijft eten, drinken en bewegen. 8. Weet wie u kunt bellen met dringende vragen.

Colofon Thuis is de informatiekrant van het Flevoziekenhuis Almere. De krant wordt tweemaal per jaar verspreid in Almere, Lelystad, Zeewolde en een deel van ’t Gooi. Hoewel de inhoud met zorg is geschreven, kunt u hieraan geen rechten ontlenen.

Vormgeving Redactie en fotografie

Hoe werkt het? Kinderen kunnen voor Flevo-opvang worden aangemeld met een aanvraagformulier, te verkrijgen bij mijnInfopunt in de centrale hal en via de websites van het Flevoziekenhuis en van Montris kinderopvang, waar De Regenboog deel van uitmaakt (www.montris.nl). Als de opvang een week (5 werkdagen) van tevoren wordt aangevraagd, is er zeker plaats.

Hannique de Jong

“ ” Afdeling Communicatie Flevoziekenhuis Almere T (036) 868 9897 E communicatie@flevoziekenhuis.nl

Druk

Dijkman Offset Diemen

Uitgeverij en advertentieverkoop

Flevoziekenhuis

BC Uitgevers BV T (0515) 429429 E advertenties@bcuitgevers.nl

Hospitaalweg 1 1315 RA Almere T (036) 868 8888

13


DeKinderkliniek: complete gezondheidszorg voor 0-18 jaar Uw kind wordt ziek. Dan wilt u de allerbeste zorg die er is. Niet morgen, maar meteen. En terecht. Want spanningen rondom een ziekte zijn vaak groot. U wilt dus niets liever dan zo snel mogelijk weten wat er aan de hand is. En wat de behandeling gaat inhouden. Die poliklinische zorg en dagbehandeling krijgt u in DeKinderkliniek in Almere. Op doorverwijzing van uw huisarts of specialist. Voor kinderen en jongeren van 0 -18 jaar.

Snelle, flexibele totaalzorg onder één dak DeKinderkliniek staat voor totaalzorg. Dat is niet alleen medische zorg, maar ook sociale en psychische. En al die zorg is bij DeKinderkliniek onder één dak. Daardoor kan DeKinderkliniek snel en flexibel werken, waardoor de wachttijden zeer kort zijn en u snel terecht kunt voor onderzoek, inclusief een helder behandelplan. En omdat de DeKinderkliniek graag zorg van de hoogst mogelijke kwaliteit levert, werkt DeKinderkliniek ook samen met specialistische zorgverleners van het AMC, WKZ, de Trappenberg, epilepsiecentrum Sein en andere zorgspecialisten voor kinderen. En natuurlijk werken we nauw samen met het Flevoziekenhuis. Maar de zorg in DeKinderkliniek gaat verder. Omdat uw kind méér is dan zijn ziekte. Kinderen willen graag beter

worden. En wij willen daarbij zo goed mogelijk helpen. Hoe? Bijvoorbeeld door ze zich veilig te laten voelen en vooral heel goed naar de kinderen te luisteren.

Beter worden doe je thuis! ‘Beter worden doe je thuis!’ Die uitspraak hoort bij DeKinderkliniek. DeKinderkliniek gelooft namelijk in de kracht van een veilige en vertrouwde thuisomgeving. Dus is het belangrijk om opname in een ziekenhuis zoveel mogelijk te voorkomen. En dat kan! Want het aantal ziekenhuisopnames is fors gedaald op de terreinen waarop DeKinderkliniek actief is. Goed nieuws, want wat is er fijner om uw kind gewoon thuis te hebben. Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk dat kinderen en jongeren bij DeKinderkliniek écht centraal staan. Niet alleen in woord, maar ook in daden! Ervaar zelf het verschil…

“ ” DeKinderkliniek Almere is op werkdagen telefonisch bereikbaar van 8.15 tot 17.00 uur. U maakt een afspraak op telefoonnummer 036 - 76 300 30. Maar u kunt ook het afspraakformulier invullen op www.dekinderkliniek.nl.

CENTRUM VOOR EETSTOORNISSEN IN ALMERE WERKT SAMEN MET U AAN EEN GEZONDE LEEFSTIJL Accare, Almere biedt diagnostiek en behandeling voor eetstoornissen zoals Anorexia en Boulimia, voor overgewicht en obesitas en bijkomende psychiatrische/psychische problemen.

DE JONGERE CENTRAAL Voor onze behandelaren staat de vraag van de jongere en hun ouders centraal. Vanuit deze vraag willen we samen met hen werken aan het bereiken van een gezonde leefstijl en helpen bij het veranderen van gedrag en emoties die ongezond eetgedrag in stand houden. Onze behandeling is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Om die reden vormt cognitieve gedragstherapie (CGT) de basis van onze behandeling van eetstoornissen en overgewicht. CGT richt zich op het veranderen van gedrag en de negatieve gedachten en emoties, die de problemen in stand houden/verergeren. Natuurlijk in samenwerking met de ouders/verzorgers. Samen met de jongere en zijn of haar ouders werkt ons gespecialiseerde en multidisciplinaire team op verschillende niveaus tegelijk om deze doelen te bereiken. De behandeling richt zich op gezonde voeding, een gezond bewegingspatroon, lichamelijke gezondheid, psychisch welbevinden en het functioneren van het gezin. Uiteraard richten we ons ook op de wisselwerking die hiertussen bestaat. Behandeling kan zowel individueel als in een groep worden aangeboden.

fysiotherapeut sporten de jongeren daar in een groep, gedurende 18 weken 2 maal per week. Een keer per week is gericht op conditietraining en vetverbranding en de tweede keer bestaat veelal uit het beoefenen van- of het kennismaken met- een buitensport, onder begeleiding van een instructeur van “Talent in Opleiding”.

PREVENTIE Voorkomen is beter dan genezen. Daarom richten wij ons ook op preventie. In samenwerking met Ixta Noa, een ervaringsdeskundige organisatie, verzorgen wij gastlessen en voorlichting op middelbare scholen aan zowel leerlingen als docenten. In Almere Stedenwijk werkt het Echnaton (onderdeel van bredeschool ‘het Samenspel’) aan de titel ‘gezondste school in de gezondste wijk’, hierin bieden wij de psychologische ondersteuning aan de jongeren die nodig is om een blijvend gezond gewicht te bereiken.

i www.accare.nl en www.99gram.nl Volg Accare op twitter: @AccareKJP

SAMEN STAAN WE STERK! Wij werken in de behandeling van jongeren met een eetstoornis of overgewicht altijd nauw samen met een kinderarts. De jongeren die uit Almere komen, staan onder controle bij de Kinderkliniek. Jongeren met overgewicht of obesitas kunnen zich opgeven voor het sportprogramma van het Orthopedisch Centrum Almere om zo meer plezier in bewegen te krijgen. Onder leiding van een

14

Accare Eetstoornissen Almere Randstad 20-27a, 1314 BC Almere Telefoon 0367430110

Welzorg


Handig om te weten Online afspraak maken: www.mijnFlevoziekenhuis.nl Via www.mijnFlevoziekenhuis.nl kunt u altijd en overal afspraken maken, wijzigen of annuleren bij vrijwel alle poliklinieken van het Flevoziekenhuis. U kunt vooraf een vragenlijst invullen en informatie inzien over uw afspraak. Zo regelt u uw zorg voor een belangrijk deel zelf. Altijd en overal!

Het Flevoziekenhuis is een Planetree-ziekenhuis; wij streven met en voor onze patiënten naar de best mogelijke zorg, goede informatie en persoonlijke aandacht. Dat alles in een prettige, gastvrije omgeving. In onze centrale hal treft u daarom: mijnInfopunt: voor vragen, klachten/suggesties, een kopje koffie of wachten op uw taxi. Open: ma. t/m vrij: 9.00 - 17.00 uur. (Dienst)apotheek De Brug: dagelijks geopend: 8.00 - 22.00 uur (22.00 - 8.00 uur via loket van de Spoedpost).

Bezoektijden

Parkeren

Partner en directe familie zijn de hele dag welkom met maximaal 2 bezoekers tegelijk. Overige bezoekers zijn welkom tussen 14.00 en 21.00 uur (ook maximaal 2). Voor de IC, Hartbewaking, Kinderafdeling en Neurologie gelden speciale bezoektijden.

Het Flevoziekenhuis staat in het centrum van Almere. U kunt betaald parkeren bij de gemeentelijke Hospitaalgarage. Voor bezoek aan de Spoedpost of DeKinderkliniek verwijzen wij u naar de gemeentelijke parkeerplaats Hennepveld. Een routebeschrijving naar het ziekenhuis en plattegronden vindt u op onze website.

Flevoziekenhuis, Hospitaalweg 1, 1315 RA Almere, T (036) 868 8888

Bloedafname: bloedprikken of urine/ontlasting inleveren van ma. t/m vrij: 7.30 - 16.30 uur. Receptie & gastvrouwen: Wilt u weten waar een patiënt ligt of hoe u uw polikliniek kunt vinden? De medewerkers van de receptie of een van de gastvrouwen helpen u graag. Inschrijfbalie: voor inschrijving of voor wijziging van uw persoonlijke gegevens, kunt u zich met uw legitimatiebewijs en uw verzekeringspapieren melden bij het Inschrijfbureau. Open: ma. t/m do: 7.30 - 21.00 uur en vrijdag: 7.30 - 17.00 uur.

www.flevoziekenhuis.nl voor meer informatie

Ook vindt u in onze centrale hal de Agis zorgwinkel en restaurant/winkel Vermaat.

• de

Voor Spoedeisende hulp en spoedrecepten kunt u dag en nacht terecht bij Spoedpost Almere, een initiatief van Zorggroep Almere, het Flevoziekenhuis en vrijgevestigde huisartsen. Bel voor spoedeisende hulp altijd eerst naar T 0900-203 0 203 (€ 0,10 p/m) of T (036) 545 4380 (lokaal tarief). De volgorde waarin u bij de Spoedpost wordt geholpen is afhankelijk van uw medische situatie.

uitgebreide agenda met informatiebijeenkomsten • informatie over uw veiligheid • folders en informatie van poliklinieken of (dag)opname • een link naar betrouwbare bron.nl voor algemene informatie over ziektebeelden en behandelingen

“ ” • informatie

over toegangstijden en

• vacatures.

Van onze volgers

Het Flevoziekenhuis heeft inmiddels bijna 2500 volgers op Twitter. Dat aantal groeit nog iedere dag. Via Twitter gaan er dagelijks berichtjes uit en komen dagelijks berichtjes binnen. Een greep uit de tweets:

Patiëntenbijeenkomsten februari, maart en april 14 februari Inloopspreekuur Niet aangeboren hersenletsel (2-wekelijks) 19 februari Longpunt: thema Wmo (maandelijks, wisselend thema) 27 februari Parkhuys aanwezig (iedere woensdag) 4 maart Informatieavond voor zwangeren (maandelijks) 7 maart Lotgenotencontact Verlies van uw baby (4x per jaar) 11-14 maart Glaucoomweek: inloopspreekuur oogdrukmeting 12 maart Informatieavond Spataderen 20 maart Bijeenkomst voor mammacare patiënten (4x per jaar) 22 maart Inloopspreekuur Bartiméus (maandelijks) 28 maart Informatieavond Apneu 6 april 8 april 22 april

Informatiedag Darmkanker Look good, feel better (5x per jaar) Informatieavond Coeliakie (5x per jaar)

Meer informatie: www.flevoziekenhuis.nl of (036) 868 8521 Flevoziekenhuis Almere Hospitaalweg 1 1315 RA Almere

Alice Sprangers @AliceS71 <http://twitter.com/AliceS71> Ik ben de IC @Flevoziekenhuis zeer dankbaar dat zij in korte tijd de overplaatsing hebben kunnen regelen #DikkePluim #PapaNuFijnDichtbijHuis Letty @Lettyletty Baby en ik weer goedgekeurd @Flevoziekenhuis. Altijd fijn. Jammer van dat extra bloed prikken. Daar had ik me niet op ingesteld ;-) Kimberly’s Dollhouse @femmalicious @Flevoziekenhuis in de top 4 van de beste ziekenhuis. Ik kom graag en vaak, wordt altijd goed geholpen. Bij mij staan jullie op 1! Lex Wind© @LexWind @Flevoziekenhuis :)

Toch fijn dat het niet naar ziekenhuis stinkt in het

Yko van der Goot @ykovandergoot 'Ik wil jou niet vergeten...' Bijzonder mooie momenten ter herinnering aan overleden patiënten en medewerkers #flevoziekenhuis Byonda @Byonda1971 @Flevoziekenhuis ik zou graag vrijwilligerswerk willen verrichten voor het flevozks. Hoe kan ik daarvoor in aanmerking komen? #dtv YvankaPetersSBK @YvankaPetersSBK Collega @TanjaSleddens is klaar voor presentatie met @Flevoziekenhuis over opleiding tot voedingsassistent! Mooi concept #hospitality #zorg 15


THUIS  
THUIS  

Informatie van het Flevoziekenhuis - januari 2013

Advertisement