Spar Colruyt Group - KOOK september 2022

Page 1

Prijs € 2,00 (1 exemplaar gratis voor Spar klanten)

Eet goed, koop slim NR 9 SEPTEMBER 2022

sportief koken Passioneel product:

Belgische frietaardappel

d a a r r o vo t s a k e d t i u n e k Komineraalwaterbottelarij

één jaar vroeger dan gepland CO2-neutraal

De mineraalwaterbottelarij in Chaudfontaine is één jaar vroeger dan gepland volledig CO2-neutraal gecertifieerd volgens PAS 20601. De site schakelde over naar 100% hernieuwbare elektriciteit, verminderde het gebruik van fossiele brandstoffen en blijft verder investeren in duurzamere processen. “Het is een opsteker voor onze mensen dat we onze ambitie om onze site CO2-neutraal te maken nu bereiken, enkele maanden nadat de overstroming onze site zwaar trof ”, aldus directeur van de mineraalwaterbottelarij, Achmed Boumrah. De mineraalwaterbottelarij van Chaudfontaine had nog maar net haar plannen aangekondigd om in 2023 CO2-neutraal te worden, toen de site zwaar getroffen werd door de overstroming van juli vorig jaar. Het bedrijf kwam onder water te staan en de ravage was groot. “Wekenlang hebben we met ons team en vrijwilligers gewerkt om alles hier in Chaudfontaine te helpen schoon maken en onze site terug klaar te maken voor productie”, vertelt Achmed Boumrah. “Maar al snel zijn we gaan nadenken hoe we deze vreselijke situatie konden ombuigen tot iets positiefs. We behielden onze ambities en bij de heropbouw namen we duurzaamheid ook steeds mee in onze keuzes.” Amper enkele maanden na de overstromingen mag de site zich officieel ‘CO2-neutraal’ noemen – gecertificeerd volgens PAS 20601, de internationale standaard voor klimaatneutraliteit.

Het bedrijf zet al jaren in op CO2-reductie door meer hernieuwbare energiebronnen te gebruiken. “Onze aangekochte elektriciteit komt voor 100% uit hernieuwbare bronnen, maar met onze zonnepanelen wekken we ook zelf energie op. En dankzij een ingenieus systeem worden de gebouwen verwarmd via de natuurlijke warmte van de Chaudfontaine-bron”, legt de directeur van de mineraalwaterbottelarij uit.

Duurzaamheid zit in Chaudfontaine’s DNA De certificering is recent, maar de verbintenis om de site van Chaudfontaine zo duurzaam mogelijk te doen draaien, is dat niet. “Duurzaamheid zit verankerd in het DNA van Chaudfontaine”, vertelt Achmed. “Samen zetten we ons al jaren in om de unieke warmwaterbronnen en de omgeving te beschermen, wat ons sinds vorig jaar een platina Alliance for Water Stewardship-certificaat oplevert voor duurzaam watermanagement.” Achmed vervolgt: “Bovendien was Chaudfontaine het eerste merk in de Coca-Cola-portfolio dat in al zijn plastic flesjes uitsluitend gerecycleerd plastic gebruikt . En ook de secundaire verpakking rondom de flesjes is gemaakt uit 100% gerecycleerd plastic.” Achmed Boumrah, vertelt over de komende plannen: “We blijven in de toekomst ver- der

1 Uitgezonderd voor de dop en het label. © 2022 CHAUDFONTAINE is a registered trademark of MMJ. ER/VU – Coca-Cola Europacific Partners Belgium srl/bv - Chaussée de Mons 1424 Bergensesteenweg, 1070 Bruxelles/Brussel – RPM/RPR BE 0425071420.

inzetten op CO2-reductie, zoals de PAS 20601 certificatie vereist. Binnenkort zullen we onze heftrucks en compressoren op fossiele brandstoffen vervangen door duurzamere exemplaren. Daarnaast willen we ook diffuse emissies beperken en zullen we ook de CO2-uitstoot van onze leveranciers analyseren en bekijken hoe we die samen kunnen verminderen.” “De mineraalwaterbottelarij van Chaudfontaine is één van de eerste sites van Coca Cola Europacific Partners (CCEP) in Europa die het certificaat van klimaatneutraliteit behaalt”, vertelt An Vermeulen, VP & Country Director België-Luxemburg bij CCEP. “Het speelt hiermee een belangrijke rol in de plannen van CCEP om tussen 2019 en 2030 de absolute broeikasgassen in de hele waardeketen met 30% te verminderen en tegen 2040 volledig klimaatneutraal te zijn.”


K

oken uit de voorraadkast, hoe begin je eraan? In de special van dit nummer (p. 33) leer je alles over wat er zoal in de voorraadkast kan en wat je er allemaal mee klaarmaakt. Het is budgetvriendelijk, praktisch en altijd handig tijdens een drukke septembermaand! Met 5x sportief koken (p. 73) werd ook aan de sportievelingen gedacht. Je ontdekt er wat je best voor en na het sporten eet. Klinken doen we deze maand met Lillet (p. 97), heerlijke bergwijnen (p. 100) of de bieren van Spar bierplezier (p. 103) (tip: bij de deelnemende bieren krijg je deze maand een gratis zak Lay’s chips).

16

Veel plezier, Gert, Kristof, Bert en Erik van Spar Winksele, en alle andere Spar ondernemers

Doordeweeks 16 49 58 67 68 73

seizoentjes mijn keuken dubbelop: balletjes snel klaar: pita restjesdag: aardappelen 5x sportief koken

Lekker weekend 12 33 63 82 92 94

Spar vis special: koken uit de voorraadkast kinderkeuken: miniquiches de wereld rond: frietjes familiegeheim: kalkoengebraad bakplezier: appeltaartjes

29

Passioneel product:

aardappelen

33

Leesvoer 9 11 27 29 57 71 81 86 97 100 103 106 4

mijn vak, mijn passie bewust teler in de kijker passioneel product: aardappelen kaas: Entremont raclettekaas Spar charcuterie: Gentse kop Spar variété Spar ondernemer: Spar Winksele reportage: Lillet bergwijnen Spar bierplezier wedstrijd: Desperados

49

63


op het menu ONTBIJT 74 Açaï bowl met granola, gebakken bananenschijfjes en frambozen

Wij koken en bakken graag samen met:

HAPJE & DRANKJE 15 Pladijskroketjes met zeekraal en waterkersmayonaise 21 Loaded mashed potato bites 61 Vegetarische groenteballetjes met broccoli-kruidenkaasdip SOEP 22 Witte seldersoep met mosselen LUNCH 25 Warme aardappelsalade met pancetta, appel, vijgen en feta 36 Aardappelsalade met tonijn en gribichesaus 38 Provençaalse bietensalade met ansjovisdressing 40 Cacio e pepe met witte bonen 64 Muffinquiches voor in de brooddoos 67 Pita met falafel, yoghurtdip, granaatappel en rauwe venkel

68

BIJGERECHT 43 Gedroogde shiitakes 44 Huisgemaakte passata 45 Gelei van appel en granaatappel 46 Pikante Indiase wortelen 47 Zacuscă

73

82 94

104 Reportage:

Lillet

Ons vakmanschap drink je met verstand

HOOFDGERECHT 15 Zeetong met ricotta, zoete aardappel en champignons 17 Witlof in roquefortsaus met druiven, gebakken patatjes en hamburger 35 Curry met geroosterde aubergine, kikkererwten, kokos en biefstukreepjes 37 Spaghetti lentilaïse 39 Rougaille met ei en Weense worstjes 51 Granenrisotto met zuiderse groentjes en merguez 52 Tajine met kabeljauw, mosseltjes, venkel en gepekelde citroen 54 Pad thai met gamba’s en kip 61 Gehaktballetjes met penne en augurksaus 68 Chorizo potato hash 75 Chinese wok met kip, shiitake, oestersaus en gember 77 Bloemkoolpizza met ricotta, gerookte zalm, rode ui en kappertjes 79 Spaghetti met broccoli, champignons en filet pur 84 Steak tartaar met handgesneden frietjes 84 Masalafrietjes 85 ‘Kapsalon’ 88 Picanha met gegrilde groenten en krielaardappelen 93 Kalkoengebraad met festivalsaus en kroketten DESSERT 18 Plum dumpling 41 Kokoscake 55 Taartje met pralinépudding en gepocheerde peer 76 Rode bietenpannenkoekjes 90 Wortelcake 94 Appeltaartjes Bevat geen vlees of vis Filmpje op www.mijnspar.be

5


L aatst e k ans om t e

spare n

Bij Spar spaar je nog tot 7 september voor € 10 korting. Per aankoopschijf van € 30 krijg je een stempel op een spaarkaart. En met 12 stempels is je korting van € 10 al binnen. Vraag dus nog snel je spaarkaart aan de kassa! En vergeet je spaarkaart niet terug af te geven bij je Spar voor 21 september.

Kookboekeen van d maand

Wist je hoe … je plastic bewaardozen weer proper krijgt?

Pers een citroen uit in het bakje, wrijf het goed in met een grove spons en laat het een tijdje staan. Was het daarna af met afwasmiddel. Je kan de bewaardoos ook bovenaan in je vaatwasser steken. Zet hem op een lang programma en je doosje is zo goed als nieuw!

Eerbetoon aan de mossel

Hommage, Sergio Herman, Nijgh & Van Ditmar, ISBN 978 90 3881 142 0, € 32,50, verschijnt op 13 september

In het kookboek Hommage, van chef-kok Sergio Herman, vind je 50 toegankelijke mosselrecepten, niet te missen bijgerechten en sauzen. De recepten komen uit alle windstreken en zijn zowel klassiek als modern, maar bovenal typisch Sergio.

Op en top

Bakken als een pro

Masterclass bakken, Matthew Jones, Terra, ISBN 978 90 8989 914 9, € 29,99

6

Dit bakboek wil elke bakliefhebber in huis hebben. Met meer dan 90 onfeilbare, klassieke bakrecepten leer je bakken als de beste. Eenvoudige klassiekers gaan hand in hand met meer uitdagende recepten.

Tijdens de Spar bierweken van 8 t.e.m. 21 september krijg je een gratis zak Lay's Max Dubbel Crunch of Strong chips naar keuze bij aankoop van 6 flesjes van de deelnemende bieren. Welke 6 flesjes dat zijn, mag je helemaal zelf kiezen! Misschien kunnen de biertoppers op p. 103-105 je alvast verleiden.


Krijg een meeneembeker cadeau! Vaak onderweg? Dan kan een meeneembeker van pas komen! Van 22 september t.e.m. 5 oktober krijg je een gratis meeneem­beker bij aankoop vanaf € 50 en op vertoon van Xtra.

Neem makkelijk nootjes, salade of fruit mee!

DUO DEALS

zap & hap

25

%

33

%

50

%

GELDIG VAN 08/09/2022 T.E.M. 21/09/2022 BIJ AANKOOP VAN

2 PRODUCTEN NAAR KEUZE*

*1 meeneembeker per Xtra-app of -kaart.

Heeft gesmaakt?

Heb je een vraag of suggestie voor het team? Stuur een mailtje naar ann.standaert@retailpartnerscolruytgroup.be!

met je Xtra-app of -kaart * ONTDEK DE DEELNEMENDE GAMMA’S IN DE WINKEL.

mijnspar.be

 zoek op SPAR Colruyt Group

De kleine lettertjes: in de periode tussen de redactie van deze

en het verschijnen ervan, kunnen de prijzen van bepaalde producten aangepast zijn. Bovendien kan het voorkomen dat je een artikel dat in wordt voorgesteld, niet terugvindt in alle winkels. De uitgever is niet verantwoordelijk voor eventuele drukfouten. Deze is geldig van 1 tot en met 30 september 2022 bij alle Spar winkels (aangesloten bij Retail Partners Colruyt Group nv). Ons vakmanschap drink je met verstand. Met dank aan Brabantia. Alle prijzen waar een * bij staat, zijn ter indicatie en onderhevig aan wijzigingen. * Verantwoordelijke uitgever m.b.t. de opmaak van : Retail Partners Colruyt Group nv, De Regenboog 8 te 2800 Mechelen * Verantwoordelijke uitgever m.b.t. de verspreiding van : de zelfstandige winkelier voor de Spar winkels aangesloten bij Retail Partners Colruyt Group nv.

7


ABDIJBIER

PATER BLOND DUBBEL TRIPEL


mijn vak, mijn passie

Cindy, allround medewerker

Gepassioneerde medewerkers spelen een sleutelrol binnen Spar Colruyt Group. Dankzij hun knowhow en service kan jij rekenen op een uitstekende winkelervaring. Deze maand in de kijker: Cindy, allround mede­ werker van Spar Nassogne. De start?

“Op een dag deed ik gewoon mijn boodschappen, toen de vorige uitbater me vroeg of ik hier halftijds wou beginnen. Ik heb niet eens moeten solliciteren! Dat is ondertussen al 20 jaar geleden. Ik zou in geen andere winkel meer willen werken. Zelfs op vakantie is het leuk om een Spar te vinden, er te winkelen en er een foto te nemen (lacht).”

Een werkdag?

“De winkel is een jaar geleden verplaatst en vergroot. Sindsdien werk ik 2 namiddagen per week in de kaasafdeling. Op dinsdag, wanneer de vrachtwagen komt, begin ik om 8 uur ’s ochtends. Dan doe ik de prijskaartjes op de producten, vul ik de rekken aan en reken ik af. Een beetje van alles dus. Er is nooit een saai moment, dat is het fijne. Bovendien staan de collega’s altijd paraat om elkaar te helpen.”

“Ik ken het geluk en de tegenslagen van de klanten.” Het allerleukste?

“Dat is voor mij het contact met de klanten. Het sociale, gezellige en familiale aspect van dit beroep vind ik heel erg belangrijk. De klanten moeten zich welkom voelen. Of je nu de rekken aanvult, aan de kassa werkt of onder collega’s bent. Dat is o zo belangrijk in een buurtsupermarkt. Nassogne is altijd al mijn thuis geweest. Ik ken het geluk en de tegenslagen van de mensen. Er zijn zelfs klanten die verhuisd zijn en speciaal terugkomen om hallo te zeggen. Zo tof!”

Favorieten uit het assortiment?

“Onze heerlijke kazen. Ik ben voortdurend in de weer om ze aantrekkelijk te presenteren.”

Vereisten voor de job?

“Je moet ervoor zorgen dat de klanten graag terugkomen, door met hen te praten, mopjes te maken en te glimlachen. Daarnaast moet je hulpvaardig zijn en initiatief nemen om de winkel aangenaam te houden. Er is altijd wel iets te doen, gelukkig maar.”

Meer weten over de jobs bij Spar Colruyt Group? Stuur een e-mail naar servicecenterpeople@retailpartnerscolruytgroup.be! 9


WAT JIJ OOK DOET, WIJ ZORGEN VOOR JOUW ONTBIJT.

À GAGNER: DES CADEAUX

À PERSONNALISER

TE WINNEN: PERSONALISEERBARE

PRIJZEN

ONTDEK DE ACTIE HIER

WWW.KELLOGGS.COM/FEEDYOURIMAGINATION ▲

Geldig in BE, NL, LU en SE. Vanaf 18 jaar. Van 28-03-2022 t/m 28-09-2022. Volledige algemene voorwaarden: www.kelloggs.com/feedyourimagination/terms. Actiepak, registratie van een account en toegang tot internet zijn vereist. TM, ® KELLOGG Company, © 2022 Kellogg’s Benelux


bewust

Uitpakken met

e m a z r u du ve rpakking

Een goede verpakking beschermt producten, laat toe ze langer te bewaren en bevat vaak nuttige informatie. Daarom is de verpakkingsoplossing met de kleinste milieu-impact niet altijd wat je op het eerste gezicht denkt. Voor onze eigen merken – zoals Boni en Spar – gaan wij de uitdaging aan om per product de beste verpakking te kiezen voor het milieu.

Het refuse-reduce-reuse-principe

Doelstelling

2025

Tegen 2025 willen we dat alle verpakkingen van onze eigen merken 100% herbruikbaar, recycleerbaar, composteerbaar of biodegradeerbaar zijn.

R e fu s e Als het kan, laten we de verpakking gewoon weg. Heel wat groenten en fruit kan je daarom in bulk aankopen.

R e duc e Soms is een verpakking noodzakelijk om een product langer vers te houden. De milieuimpact van voedselverspilling is immers vaak groter dan die van de verpakking. In dat geval proberen we een deel van de verpakking te vervangen, verdunnen of verkleinen zodat we minder materialen moeten gebruiken. Het plastic deksel van de verpakkingen van onze noten vervingen we bijvoorbeeld door een hersluitbare folie.

R e us e Verpakking vermijden, kan ook door het te hergebruiken. Met de herbruikbare zakjes voor groenten en fruit besparen we jaarlijks maar liefst 150 miljoen plastic zakjes.

Maximale recyclage en duurzame materialen

Onze verpakkingen zijn gemaakt met het oog op vlotte recyclage na gebruik. Want hoe meer we recycleren, hoe minder nieuwe grondstoffen we aanwenden en dus hoe beter voor het milieu. Bovendien kiezen we zelf voor verpakkingen gemaakt met gerecycleerde of hernieuwbare materialen, zoals schaaltjes van gerecycleerd papier en karton, en verpakkingen uit gerecycleerd plastic.

Ademende verpakking

Een goede verpakking houdt verse producten, zoals groenten en fruit, langer vers en knapperig. Daarom kiezen we voor sommige producten voor een ademende verpakking met microperforaties. Die laat minder zuurstof naar binnen en minder vocht naar buiten. Heb je die verpakking al gespot bij onze Spar sla?

Zo dragen we samen bij aan een beter milieu, stap voor stap.

stap voor stap 11


... s i v Als een

op je bord!

drol *** *** Hoof

Tongfilet

Save t he dat e! 12

Van 26 september tot en met 2 oktober is het bewuste visweek. Door overbevissing, bijvangst, vervuiling, schadelijke vistechnieken en klimaatverandering staan de oceanen wereldwijd onder druk. En ook het kweken van vis kan een verregaande impact hebben op het milieu. Redenen genoeg om duurzaam gekweekte of gevangen vis te kopen bij Spar. Je herkent ze respectievelijk aan het ASC- en MSC-logo.


Spar vis

Zeetong, pladijs en noordzeegarnalen zijn nu in seizoen!

*** Sterren ** *

Pladijsfilet verse noordz & eegarnalen

13


Kom aan

BOORD

Fish Sticks & Gepaneerde Vis Heerlijk bereid in de oven of airfryer

&


Spar vis

Zeetong met ricotta, zoete aardappel en champignons 4 personen

waterkers

. 45 min

8 Spar zeetongfilets 200 g zoete aardappelen 1 bakje kastanjechampignons 1 teen look 150 g ricotta 8 sneetjes Spar ontbijtspek 1. 2.

Pladijs

2 dl visfond 2 dl Boni room 2 sjalotten 1 dl witte wijn ½ bosje platte peterselie Spar boter Boni olijfolie

Verwarm de oven voor op 190°C. Schil de zoete aardappelen, snij in kleine stukjes en meng er olijfolie onder. Schik de stukjes zoete aardappel op een vel aluminiumfolie, plooi dicht en gaar de ‘papillot’ ± 25 min in de oven. 3. Haal de stukjes zoete aardappel uit de papillot, mix glad met een klontje boter en kruid met peper en zout. 4. Schik het ontbijtspek op een bakplaat en bak ± 10 min krokant in de oven. Haal het krokante spek uit de oven en dep droog met keukenpapier. 5. Saus: pel de sjalotten en snipper fijn. Zet de sjalotten met de witte wijn op het vuur en verkruimel ½ van het spek hierin. Laat volledig inkoken. Voeg de visfond toe. Kook tot ½ in en voeg de room toe, kook opnieuw tot ½ in en giet door een zeef. Kruid de saus met peper en zout. 6. Verwarm de oven voor op 170°C. 7. Pel de look en snipper fijn. Borstel de champignons schoon en hou 4 stuks apart voor de afwerking. Snij de rest fijn. 8. Verhit boter in een pan en bak de champignons bruin. Voeg de look toe en kruid met peper en zout. 9. Pluk de platte peterselie, spoel en snij fijn. 10. Meng de gebakken champignons en peterselie met de ricotta en verkruimel de andere helft van het spek eronder. 11. Leg een stuk bakpapier op een bakplaat en schik daarop 4 tongfilets. Smeer de ricotta op de filets en schik daarop de 4 andere tongfilets. Besprenkel rijkelijk met olijfolie en gaar de vis 10 min in de voorverwarmde oven. 12. Doe de zoete aardappelpuree in een spuitzak en spuit 5 toefjes op het bord. Snij de rauwe champignons in plakjes en schik tussen de toefjes. Haal de gebakken vis van de bakplaat en schik op het bord naast de zoete aardappelpuree. Werk af met de saus en enkele plukjes platte peterselie.

Pladijskroketjes met zeekraal en waterkers­mayonaise 12 stuks

. 45 min

400 g Spar bloemige aardappelen ½ dl witte wijn ½ dl visfond 400 g Spar pladijsfilet 1 dl Boni culinaire room 2 sjalotten 1 teen look paneermeel 100 g Spar zeekraal

1 bosje waterkers 2 eiwitten 1 eidooier 1 kl Boni mosterd 2 el ciderazijn 3 dl neutrale olie Spar boter Boni bloem ¼ bosje bieslook

1. Schil de aardappelen, snij in kleine stukken en spoel. 2. Pel de sjalotten en look en snipper alles fijn. Stoof de sjalot en look in een klontje boter, tot ze glazig zijn. 3. Voeg de aardappelen toe, bevochtig met de witte wijn en visfond. Schik de pladijsfilets op de aardappelen en laat 15 min garen onder deksel. Voeg de room toe en laat nog 10 min koken zonder deksel. Plet alles samen tot een puree. Kruid met peper en zout. Snipper de bieslook fijn en voeg toe aan de puree. 4. Kook de zeekraal kort op in kokend water, giet af en verfris in koud water. Snij de zeekraal fijn en voeg toe aan de puree. 5. Laat de puree hard worden in de frigo. 6. Klop het eiwit met een scheutje olie los. Vorm de koude puree tot kroketjes. Haal de kroketjes eerst door de bloem, daarna door het losgeklopt eiwit en als laatste door het paneermeel. 7. Pluk de waterkers en was. Verwarm de neutrale olie 1 min in de microgolf. Mix de waterkers glad in de lauwwarme olie. 8. Mayonaise: klop de mosterd los met de eidooier en kruid met peper en zout. Voeg eerst de azijn toe en daarna geleidelijk aan de groene waterkersolie. Blijf mixen tot je een mayonaise bekomt. 9. Serveer de pladijskroketjes met de waterkersmayonaise.

15


Witte druiven met pit komen bij Spar voornamelijk uit Zuid-Italië, dankzij de bodemsamenstelling en de weersomstandigheden hét paradijs voor deze vruchten.

IN SEIZOEN

Witte

druiven

Ambachtelijke teelt en oogst

Tijdens de groei worden de kleinste druiven uit de trossen gehaald, zodat de grotere opti­ male groeikansen krijgen. Zo worden de trossen ook niet té groot en barsten ze niet tijdens het transport. Bij de oogst wordt elke tros met de hand afgeknipt en voorzichtig in een kist gelegd.

Geel of goudbruin?

Dan zijn ze zeker niet overrijp, maar net heerlijk zoet dankzij hun natuurlijke suikers.

16

Wist je dat ... je druivenpitten het best opeet? Ze zijn namelijk rijk aan essentiële vetzuren en antioxidanten, wat cel­beschadiging voorkomt. Supergezond dus!


seizoentjes

Witlof in roquefortsaus met druiven, gebakken patatjes en hamburger 4 personen . 1 u 1 kg Spar vastkokende aardappelen 1 ui 800 g Spar witlof 200 g witte druiven 4 Spar hamburgers 40 g vloeiende bloem 400 ml Boni volle melk 180 g roquefort nootmuskaat Spar boter ¼ bosje bieslook 100 ml water 1. Schil de aardappelen en halveer de grotere exemplaren. Kook gaar in licht gezouten water, giet af en laat afkoelen. 2. Snipper de bieslook fijn. 3. Pel de ui en snij in halve ringen. 4. Halveer de stronkjes witlof in de lengte. Verhit 50 g boter in een braadpan. Bak het witlof op het snijvlak lichtbruin. Kruid met zwarte peper, zout en nootmuskaat. Draai alle stukken om en voeg de druiven en het water toe. Laat onder deksel op een zacht vuur garen tot het witlof gaar is. 5. Giet het sap van het witlof en leng het aan met melk tot 500 ml. Hou het witlof met de druiven warm. 6. Verhit wat boter in een pan. Voeg de hamburgers en uienringen toe. Bak de burgers op een matig vuur goudbruin aan beide zijden. Kruid met zwarte peper en zout. Haal de burgers uit de pan en hou warm. 7. Smelt 30 g boter in de vleespan. Roer de bloem erdoor. Blus lang­ zaam met de melk. Blijf roeren met een klopper tot het geheel kookt en de saus gaat dikken. Roer de roque­ fort er van het vuur door. Kruid met zwarte peper, zout en nootmuskaat.

8. Verhit boter in een antikleefpan. Bak de aardappelen goudbruin. Kruid met zwarte peper en zout. 9. Serveer de gebakken patatjes met de hamburger. Verdeel er wat uien­ ringen over. Schik het witlof erbij en schep er wat kaassaus over. Werk af met de druiven en wat bieslook.

Le Galion Côtes de Bergerac, Frankrijk, moelleux • aroma van acaciabloesem • toetsen van peer en ananas • zachte afdronk

Ons vakmanschap drink je met verstand

17


Plum dumpling 8 stuks . 50 min 500 g Spar Belgische frietaardappelen 15 g Spar boter 130 g suiker 1 Spar ei 150 g bloem (+ wat extra) 8 pruimen 8 klontjes ruwe rietsuiker 125 g paneermeel 1 kl kaneel

Bekijk de video!

bio Cava Corazon Spanje • mooie pareling • fruitige smaak van boomgaardfruit en citrus

18

Ons vakmanschap drink je met verstand

1. Kook de aardappelen gaar in de schil. Giet de aardappelen af, pel ze en plet fijn met een pureestamper. Roer de boter, 30 g suiker, het ei, de bloem en een snuifje zout erdoor. 2. Rooster het paneermeel al roerend goudbruin in een pan op matig vuur. Meng met 100 g suiker en kaneel. 3. Snij de pruimen door en verwijder de pit. Vul elke pruim op met een klontje ruwe rietsuiker. 4. Breng licht gezouten water aan de kook. 5. Bestrooi het werkopper­ vlak met wat bloem. Neem 75 g aardappeldeeg en duw tot een platte cirkel op het bebloemd werkoppervlak. Leg een gevulde pruim in het midden van het deeg en boetseer het deeg rond de pruim. 6. Kook de deegbollen 5 min in zacht kokend water tot ze boven komen drijven. 7. Schep uit het water en paneer met het gesuikerde paneermeel. 8. Werk af met wat extra gesuikerd paneermeel.


seizoentjes

IN SEIZOEN

Blauwe

De blauwe pruimen van Spar komen uit Frankrijk, Portugal of Spanje. In augustus en september zijn ze op hun best. Ze bewaren langer dan de iets zoetere gele en groene pruimen die je ook bij Spar vindt.

n e m i u r p

Bewaren:

op een koele plaats, maar niet in de koelkast. Zo blijven ze nog zes dagen goed.

Maak er confituur van en geniet het hele jaar door!

Rijk aan … x antioxidanten x vitamine K x vezels Rijp?

Rijpe pruimen zijn stevig, maar geven een beetje mee wanneer je erop duwt.

19


IN SEIZOEN

Belgische

l e p p a d r frietaa

Deze (h)eerlijke aardappelen zijn het resultaat van een hecht partnership tussen Colruyt Group en 17 Belgische telers. Dankzij die samenwerking kan Spar aardappelen met een nog stabielere kwaliteit aanbieden, en krijgen de aardappeltelers een eerlijke, vaste prijs voor hun aardappelen en vakmanschap. Lees er alles over vanaf p. 29! 20

Lekker in … x frietjes x puree x kroketjes Zachtkokend?

Zachtkokende of bloemige aardappelen bevatten meer zetmeel en hebben daardoor zachter en meliger vruchtvlees dan vastkokende aardappelen. Daarom vallen ze een beetje uiteen bij het koken.


seizoentjes

Loaded mashed potato bites 16 stuks . 45 min 500 g Spar Belgische frietaardappelen 100 g Spar gerookte spekblokjes 50 g Parmezaanse kaas 100 g cheddar smeltkaas 10 schijfjes jalapeño 1 kl country potatoes-kruiden nootmuskaat 50 g bloem 2 Spar eieren 100 g paneermeel ½ bosje bieslook Spar boter 1. Schil de aardappelen en snij in kleinere stukken. Kook gaar in licht gezouten water. Giet af en laat drogen. Stamp tot puree. 2. Bak de spekblokjes gaar in een pan in wat boter. 3. Rasp de Parmezaanse kaas fijn. 4. Snipper de schijfjes jalapeño fijn. Snipper de bieslook fijn. 5. Leg de sneetjes cheddar op el­ kaar en snij er blokjes (2 x 2 cm) van. 6. Roer de spekblokjes, Parme­ zaanse kaas, jalapeño en ½ van de bieslook door de aardappelpuree. Kruid met de country potatoes-kruiden en nootmuskaat. Rol 16 balletjes van 30 g ter grootte van een pingpongbal. Duw met de duim een kuiltje in elke bal en vul op met een blokje cheddarkaas. Rol terug tot een bal. 7. Paneer de aardappel­balletjes. Rol door de bloem, het losgeklopt ei en het paneermeel. 8. Frituur de balletjes goudbruin op 180°C in een voorverwarm­ de friteuse. Laat uitlekken op keukenpapier en kruid met zout. 9. Werk af met de overige bies­ look.

Ideaal om een voorraadje van aan te leggen in de vriezer.

Bertinchamps tripel (8%) • lichtjes troebel blond bier • zachtfruitig met een licht kruidige toets • bittertje en karameltoetsen in de afdronk

Ons vakmanschap drink je met verstand

21


SCAN & ONTDEK

Benieuwd welke groenten en fruit nog in seizoen zijn? Surf naar www.mijnspar.be!

Witte seldersoep met mosselen 4 personen . 40 min 1 kg Spar mosselen 1 ui ½ witte selder (375 g) 100 g Spar Belgische frietaardappel 2 blokjes groentebouillon Spar boter ½ bakje tuinkers 60 g garlic & herb salad topper 1. Spoel de mosselen overvloedig in koud water. 2. Pel de ui en snij in halve ringen. Snij 1 tak selder in fijne stukjes. 3. Verhit wat boter in een mosselpot. Bak de selder en ½ van de ui glazig op een matig vuur. Kruid met zwarte peper en weinig zout. Voeg de mosselen toe en verhoog het vuur. Laat 3 à 5 min garen onder deksel. Schud halfweg op. Haal van het vuur wanneer alle mosselen open zijn. Giet door een zeef. Bewaar de groentegarnituur en het mosselvocht. Haal de mosselen uit de schelp. 4. Snij de rest van de selder in grove stukken. Schil de aardappel en snij in stukken. 5. Verhit wat boter in een kookpot. 6. Bak de overige ui en selder glazig. Roer de aardappel erdoor. Blus met het mosselvocht en de groentebouillon. Laat 20 min sudderen onder deksel. Kruid met zwarte peper en zout. 7. Mix de soep fijn en zeef. 8. Verdeel de mosselen en de garnituur over de borden. Schep de soep erover. Werk af met tuinkers en de salad topper.

22


seizoentjes

Wit vs. groen?

Bron van vezels Snijden en schoonmaken:

Groene selder lijkt erg op witte selder, maar heeft minder stelen. Bovendien heeft het een pittigere smaak. Witte selder (of bleekselder) scoort heel goed in Aziatische gerechten, gekookt, gestoomd of gewokt. Groene selder is zowel rauw met dipsaus als verwerkt in soepen, fonds en bouillons een echte smaakmaker.

1. Spoel de selder grondig in ruim water. 2. Snij een plakje van de voet en verwijder de bladeren. Houd de bladeren bij om er achteraf bouillon van te maken. 3. Verwijder eventueel de taaie buitenste vezels met een dunschiller. 4. Snij de stengels in de gewenste vorm.

IN SEIZOEN

e n e o r g & e t Wit

Het hele jaar door bij Spar!

selder

23


IN SEIZOEN

n e g j i v Verse Vijgen kan je met schil en al opeten.

Lekker in ... x vleesgerechten x salades x desserts Rijk aan …

vezels en de grootste hoeveelheid mineralen van alle vruchten.

Bewaren:

in de koelkast blijven ze nog een week goed. 24

Voor verse en zoete vijgen met veel vruchtvlees moet je in september bij Spar zijn. Daar koop je deze Turkse exemplaren gewoon per stuk.


seizoentjes

Warme aardappelsalade met pancetta, appel, vijgen en feta 4 personen . 35 min + oven: 30 min 600 g Spar minikrieltjes 2 jonagoldappelen 110 g Spar pancetta zonnebloemolie 4 vijgen 100 g feta 50 g Spar gepelde pistachenoten dressing: 2 rode uien 1 el Boni honing 30 ml dragonazijn 1 el Boni graantjesmosterd 100 g Boni zure room ¼ bosje bieslook ½ bosje krulpeterselie 1. Verwarm de oven voor op 200°C. 2. Halveer de krieltjes en verdeel over een ovenplaat met bak­ papier. Besprenkel met zonne­ bloemolie en kruid met zwarte peper en zout. Zet 30 min in de voorverwarmde oven. 3. Schil de appels, snij in 4 en verwij­ der het klokhuis. Snij elk stuk nog eens in 2, zo bekom je 8 partjes. Voeg de appel en de pancetta de laatste 10 min toe aan de krieltjes in de oven. 4. Dressing: pel de rode uien en snij in ringen. Snipper de bieslook en peterselie fijn. 5. Bak de rode uien glazig in een pan in zonnebloemolie. Voeg de ho­ ning toe en laat 2 min al roerend opwarmen. Blus met de dragon-­ azijn en graantjesmosterd. Roer de zure room, bieslook en peter­ selie erdoor. Kruid met zwarte peper en zout.

Vijgen feta

6. Schep de geroosterde aardappe­ len, appeltjes en pancetta in een kom. Breek de pancetta wat in stukjes. 7. Schep de warme dressing erop. Verkruimel de feta erover en werk af met in kwartjes gesneden vijgen en grof gehakte pistache­ noten.

Chinon ‘Les Tuffeaux’ Loire, Frankrijk • geuren van cassis en lichtjes peperig • krachtige, ronde en rijke smaak • pittige structuur en lichte houttoets

Ons vakmanschap drink je met verstand

25


Oven & Airfryer MMMixpack MMMixpack met 6 overheerlijke maaltijdsnacks voor in de Oven of Airfryer: 2 x Kipkorn® 60g 2 x Carrero® 100g 2 x Frikandel 70g en zoals altijd Mmm van Mora! 440g

Nu verkrijgbaar in uw vertrouwde Spar winkel.


teler in de kijker

Marc Kris

Kimco is een familie­ bedrijf dat wortelen verwerkt en verpakt. Marc De Kimpe leidt de zaak en zijn broer Kris staat in voor de productie. Het bedrijf, met vestigingen in Dendermonde, SintKatelijne-Waver en Fernelmont, is een van de grootste verwerkers van wortelen in Europa. Broers met ‘oranje’ vingers

Dendermonde Sint-KatelijneWaver

Uitgelicht:

Fernelmont

o c m i teler K

Kimco zit al meer dan 50 jaar in de wortelteelt. Elk jaar verwerken ze maar liefst 50 miljoen kilo wortelen. Uitblinken doen ze onder andere door een strenge keuze van percelen en zaadgoed, een hoogtechnologisch en geautomatiseerd verwerkingsproces en autodetectie van de wortelkwaliteit. Ook hun assortiment is indrukwekkend: van losse wortelen, wortelen in bussel en biologische wortelen tot paarse en gele exemplaren. Naast wortelen is Kimco nog thuis in de ui-, look- en sjalotteelt.

Kimco zet in op duurzaamheid met: x x x

een eigen waterzuivering milieuvriendelijke afvalverwerking zonnepanelen voor hernieuwbare energie

27passioneel product

(H)eerlijke

aardappelen Een gezamenlijke passie

Of het nu puree, frietjes of kroketjes zijn, aardappelen smaken altijd. En om jaarlijks zo lang mogelijk Belgische aardappelen te kunnen eten, werkt Colruyt Group sinds 2018 samen met verschillende aardappeltelers over heel België. Want geef nu toe, wat smaakt beter trok in het najaar van 2021 dan verse aardappeltjes van bij ons? naar aardappeltelers Philippe en Jean-Charles in Waals-Brabant, waar ze net aardappelen aan het rooien waren. 29


Samenwerking

Ze zijn ondertussen met 17, de Belgische aardappeltelers die een aantal ha grond ter beschikking stelden voor het aardappelproject van Colruyt Group. Samen selecteerden ze de variëteiten die het best aangepast zijn aan de lokale bodemsoorten en maakten ze kwaliteitsafspraken. Dankzij die samenwerking slaagden ze erin om het seizoen van de Belgische aardappel met een maand te verlengen.

De rooimachine en tractor met vulbak rijden naast elkaar.

Ook voor de telers is zo’n samenwerking voordelig: Colruyt Group betaalt hen een vaste prijs voor de oogst en hun werk. De aardappeltelers zijn dus minder afhankelijk van de sterk schommelende prijzen in de sector. De beste percelen worden geselecteerd om zo de meest kwalitatieve aardappelen te telen.

De telers krijgen steeds een vaste prijs voor hun oogst. Van poten tot oogsten

Aardappelen zijn geen makkelijke groente om te telen. Ze zijn erg afhankelijk van goede weersomstandigheden. Daarom volgt een gespecialiseerde teeltbegeleider de teelt steeds op. De vroege aardappelen worden tussen maart en mei gepoot in zand- en zandleemgronden in Oost- en West-Vlaanderen. De late

30

variëteiten worden in zandleem- en leemgronden gepoot in Wallonië. Eens volgroeid, kan de teler zijn aard­ appelen rooien. Dat gebeurt met een speciale aardappelrooimachine. De rooimachine, die 8 km/u rijdt, haalt de aardappelen uit de grond en zuivert ze van stenen, aarde, loof en onkruid en werpt ze in de opslagruimte van de tractor die naast de machine rijdt.

Bij een volle opslagruimte rijdt de tractor terug naar het bedrijf. Daar worden de aardappelen geschud zodat de meeste aarde eraf valt en vervolgens volgens grootte verdeeld en in palloxen (grote houten kisten) bewaard. Plaatst Colruyt Group een bestelling, dan zet de teler de gevraagde hoeveelheid in vrachtwagens over. Daarna worden de aardappelen nog eens gereinigd en nadien verpakt.


passioneel product

De samenwerking tussen telers en Colruyt Group garandeert aardappelen van de beste kwaliteit! De aardappelen worden geschud zodat de meeste aarde eraf valt.

Lekker ... x in gratin x in puree x als frietjes x ...

Door de Spar friet- en pureeaardappelen te kopen steun je lokale telers. Dat is duurzaam en goed voor de economie. En jij kan langer genieten van kwalitatieve en smaakvolle Belgische aardappelen die recht van het veld in je Spar winkel belanden! Zo dragen we samen bij aan een beter milieu en een betere samenleving, stap voor stap. 31


Penne met gerookte zalm en doperwtjes en:

Ingre

person 3 r o o v n e diënt

ate enne rig P y r b u So • 375 g le ogde dil • Gedro om • 2 dl ro e • Olijfoli en zout ries) • Peper s (diepv je t w r e p s) do in reepje ( • 100 g lm a z e gerookt • 100 g je (vis) lonblok il u o b 1 • erd) ersnipp v ( i u e • 1 klein pt het rece Ontdek ne ook onli

Bereiding -  15 min: ➀ Breng een pot met licht gezouten water aan

de kook en kook de doperwtjes 3 minuten. ➁ Giet de doperwtjes af en verfris onder koud stromend water. ➂ Bak de versnipperde ui glazig in olijfolie. ➃ Voeg de room, zalm en doperwtjes toe. ➄ Verkruimel de visbouillon erover. ➅ Kruid met dille en peper van de molen. ➆ Laat heel even opkoken. ➇ Kook de pasta al dente zoals aangewezen op de verpakking. Giet de pasta af, doe terug in dezelfde kookpot en roer er de saus onderdoor.

 TIP: Kan ook bereid worden met Soubry Spelt Penne


special

n e k Kouitrdaead

voor kast

Je voorraadkast: wat moet erin zitten om kookcrisissen te overleven en hoe tover je er een geslaagde maaltijd uit? Het team gaat aan de slag met zeven originele recepten en geeft tips om je voorraadkast aan te vullen met vijf zelfgemaakte essentials.

33


ideale

De t s a k d a a r r o vo

4

tips

1 Verdeel je etensware n in categorieë n (kruiden , ontbijt, conserven , pasta, ...) 2 Zet de prod ucten die je va a k gebruikt v ooraan 3 First in = fi rst out, zet nieuwe aankopen achter de o ude 4 Je voorraa dkast is be st droog, koe l en donke r

Conserven

x tonijn x kikkererwten x kokosmelk x mais x tomatenpuree Droogwaren

x kruiden x bonen x rijst x afbakbroodjes x pasta

Bokalen

x kersen x erwten x worsten x rode kool x kappertjes 34


special Curry met geroosterde aubergine, kikkererwten, kokos en biefstukreepjes 4 personen . 1 u 1 aubergine 1 rode paprika 1 ui 2 tenen look 2 kl garam masala 1 kl kurkuma ½ kl pilipili 1 blik kikkererwten (200 g) 1 blik tomatenstukjes (400 g) 1 blik kokosmelk (400 ml) 1 kl suiker 400 g biefstuk Boni olijfolie arachideolie sojasaus 1 plantje koriander 1. Verwarm de oven voor op 200°C. 2. Snij de aubergine en het vruchtvlees van de paprika in hapklare stukken. 3. Schik op een ovenschaal, bespren­ kel met olijfolie en kruid met peper en zout. Bak goudbruin en gaar in 20 min. 4. Pluk de korianderblaadjes en snij de steeltjes fijn. 5. Pel de ui en tenen look en snipper fijn. 6. Verhit een scheut olijfolie in een pot en roerbak de ui- en looksnippers. Bestrooi met garam masala, pilipili en kurkuma en laat meebakken. Blus met tomatenstukjes en kokosmelk. Voeg de koriandersteeltjes, aubergines, paprika, kikkererwten en suiker toe. Kruid met peper en zout. Laat 10 min pruttelen. 7. Snij het vlees in plakjes en kruid met peper en zout. Verhit een scheut ara­ chideolie in de wok en bak het vlees kort aan beide kanten. Besprenkel met sojasaus. 8. Werk de curry af met korianderblaad­ jes en serveer.

Uit daeadkast: voorr erwten x kikker x tomatenstukjes x kokosmelk Terres d’Orb Rosé Cave de Roquebrun, Frankrijk • prachtige fuchsiakleur met cassis en frambozen in de neus • pittige en karaktervolle smaak

Ons vakmanschap drink je met verstand

35


Uit de dkast: voorraa x tonijn in blik x kappertjes x augurken

Gribichesaus is een soort Franse mayonaise die koud wordt geserveerd.

Aardappelsalade met tonijn en gribichesaus

Bekijk de video!

4 personen . 40 min 1 kg Spar vastkokende aardappelen 1 groot blik Boni tonijn 1 bos waterkers saus: 2 Spar eieren 4 el witte wijnazijn 2 kl Boni dijonmosterd 2 el Boni kappertjes 2 el Boni fijne augurkjes 1 el Spar fijngehakte peterselie ¼ plantje kervel enkele takjes dragon 150 ml Boni arachideolie 1. Boen de aardappelen schoon en kook ze gaar in de schil. Kook de eieren hard. 2. Pel de aardappelen en snij in grove stukken. 3. Saus: pel de eieren en scheid de dooiers van het eiwit. Wrijf de dooiers fijn tot een gladde zalf, gebruik eerst een vork en dan de zijkant van een koksmes of druk ze door een fijne zeef. Doe in een kom en klop de mosterd en azijn erdoor. 4. Klop de olie met een garde eerst druppelsgewijs en dan in een straaltje door de geprakte eidooi­ ers tot een homogeen mengsel. Als het schift, voeg dan wat warm water toe en roer met de garde stevig door. 5. Hak het eiwit fijn.

36

6. Pluk de dragonblaadjes en snipper fijn tot je 1 el bekomt. Snipper de kervel en peterselie fijn. 7. Hak de kappertjes en augurkjes grof. Schep de augurkjes, de kap­ pertjes, het eiwit en de groene kruiden door de saus. Kruid met peper en zout. 8. Laat de tonijn uitlekken en schep door de aardappelen. Schep de waterkers erdoor en werk af met lepeltjes gribichesaus.

Ons vakmanschap drink je met verstand

Thalassa Sauvignon Vin de Pays de l’Atlantique, Frankrijk • aangename Sauvignon • licht en fijn


special

Spaghetti lentilaïse 4 personen . 1 u 25 min 250 g groene linzen 100 g Spar pancetta 1 wortel 1 ui

2 selderstengels 1 teen look 150 ml droge witte wijn 70 g tomatenpuree (blikje)

1. Doe de linzen in een kom en over­ giet met lauw water. 2. Hak de pancetta grof. Verwarm een scheut olijfolie in een pot met dikke bodem en stoof de pancetta al roerend aan. 3. Pel de ui en look en hak fijn. Snij de wortel in kleine blokjes en de selder in fijne plakjes. Voeg bij de pancetta en laat zachtjes stoven. Laat de ansjovisjes erbij smelten en kruid met peper en zout. 4. Meng de tomatenpuree erdoor en roerbak tot die donkerrood kleurt. Blus met de witte wijn, voeg de gepelde tomaten, ½ blik water en salieblaadjes toe en breng aan de kook. Laat 1 u zachtjes pruttelen op een laag vuur. 5. Voeg de uitgelekte linzen toe en laat nog 15 à 20 min pruttelen tot de linzen gaar zijn. Kruid met peper en zout. 6. Kook de pasta beetgaar in licht ge­ zouten water, voeg wat kookwater bij de saus, laat de pasta uitlekken en stort in de saus. Meng alles en werk af met de verse salie. 7. Serveer onmiddellijk.

400 g gepelde tomaten 4 ansjovisreepjes uit blik 5 blaadjes verse salie Boni olijfolie

Uit de voorraadkas t: x groene linzen

x gepelde tomaten x ansjovisreepjes

Pasqua Valpolicella Veneto, Italië • zacht, fruitig en charmant • niet complex, maar wel met voldoende karakter

Ons vakmanschap drink je met verstand

37


Provençaalse bietensalade met ansjovisdressing 4 personen . 30 min ½ kg gekookte rode bietjes (koeling) 300 g Spar vastkokende aardappelen 2 Spar eieren ½ bosje bladpeterselie dressing: 2 uien 1 blikje ansjovis op olie 2 kl rode wijnazijn ½ kl Boni dijonmosterd Boni olijfolie 1. Boen de aardappelen schoon en kook ze gaar in de schil. 2. Kook de eieren hard, giet af en pel ze. Prak ze fijn met een vork. 3. Snij de peterselieblaadjes fijn. 4. Pel de uien en snipper fijn, stoof ze zacht onder deksel in 1 el olijfolie. Laat afkoelen en doe met de mosterd, rode wijnazijn, ansjovis en olie uit het blikje en 3 el olijfolie in een hakmolentje en mix fijn. Proef en kruid met peper en zout. 5. Pel de afgekoelde aardappelen en snij ze in halve plakjes. Snij de bietjes in plakjes. Schik alles op een serveerschaal. Overgiet gelijkmatig met de dressing. 6. Meng de eieren met 1 el ge­ hakte peterselie en strooi over de schotel. Werk af met de rest van de peterselie.

Uit de voorraadkast:

x aardappelen x ansjovis x rode wijnazijn

38

Ons vakmanschap drink je met verstand

Cellier du Pont d’Arc Côtes du Rhône, Frankrijk • fruitige, droge rosé • fris en gemakkelijk te drinken • expressief, zonder restsuiker


special

de kast: Uit a ad voorratenstukjes x tom x Weense wonrscetenntraat x tomatenco

Rougaille met ei en Weense worstjes 4 personen . 30 min 2 uien 4 tenen look 400 g tomatenstukjes in blik 4 Spar eieren 1 blik Weense worsten 70 g tomatenconcentraat 1 el tijmnaaldjes Boni olijfolie 30 g verse koriander 2 takjes bladpeterselie blaadje laurier 2 groene chilipepers sap van ½ citroen 1. Snij de groene pepers in fijne, schuine plakjes en bestrooi met zout, besprenkel met citroensap en laat rusten. 2. Kook de eieren hard, pel ze en snij doormidden. Snij de worsten in grote stukken. 3. Pel de ui en look en snipper fijn. Pluk de blaadjes van de peterselie en snij in reepjes. 4. Verhit een scheut olijfolie in een pot met dikke bodem en fruit de ui- en looksnippers. Kruid met peper en zout en roerbak, schep ½ van het uilookmengsel uit de pot en zet opzij. 5. Voeg het tomatenconcentraat toe aan de rest van het uimengsel en laat even bakken. Blus met toma­ tenstukjes, voeg tijm en laurier toe en laat sudderen.

6. Pluk de korianderblaadjes en snij de steeltjes fijn. Voeg de koriander­ steeltjes bij de tomaten en schep de plakjes worst en eieren erdoor. Laat sudderen zodat de smaken zich kun­ nen vermengen. 7. Haal van het vuur en schep het res­ terende uimengsel met de korian­ derblaadjes, fijngesneden bladpe­ terselie en ½ van de gemarineerde pepertjes erdoor. 8. Serveer met de rest van de peper­ tjes ‘on the side’.

Rougaille staat in Mauritius op elke kaar t. Château de la Vieille Tour Bordeaux Supérieur, Frankrijk • introverte neus, impressies van karamel en gekookt fruit • flink wat tannines

Ons vakmanschap drink je met verstand

39


Cacio e pepe is een Italiaanse klassieker bestaande uit pasta, kaas, zwarte peper en olijfolie. Hier wisselden we de pasta in voor witte bonen.

Cacio e pepe met witte bonen 4 personen . 2 u 300 g gedroogde witte bonen natriumbicarbonaat Boni olijfolie 8 tenen look 100 g Parmezaanse kaas 2 korsten van Parmezaanse kaas 2 rode chilipepers zeste van citroen 2 el citroensap 1 bosje basilicum 100 g Spar ongezouten boter 1.

2. 3. 4.

5.

6.

7. 8. 9.

40

Week de bonen 1 nacht in ruim water met 1 kl natriumbicarbo­ naat. Of spoel de witte bonen, zet op in ruim water en breng langzaam aan de kook. Laat even goed doorkoken. Zet het deksel op de pan en draai het vuur uit. Laat 2 u rusten. Giet de bonen af en laat uitlekken. Verwarm de oven voor op 160°C. Pel de look en snipper fijn. Verwarm een scheut olie in een gietijzeren pot en bak de look kort. Voeg de bonen toe en zet onder water tot 2 à 3 cm boven de bonen. Steek de korsten Parmezaanse kaas ertussen en kruid royaal met grof gemalen zwarte peper. Breng aan de kook, schuim af en zet het deksel op de pot. Zet de gietijzeren pot in de oven. Laat 1 à 2 u garen, afhankelijk van hoe oud de bonen zijn. Voeg halverwege ½ kl zout toe. Snij de chilipepers in fijne ringetjes, bestrooi met zout en besprenkel met citroensap. Rasp de Parmezaanse kaas en snij de boter in blokjes. Haal de bonen uit de oven en verwijder de kaaskorsten. Schep de geraspte Parmezaanse

Uit de voorraadkast: x gedroogde witte bonen x natriumbicarbonaat x olijfollie kaas en boterblokjes in kleine porties door de warme bonen en roer tot alles mooi opgenomen is voor je de volgende portie toe­ voegt. Kruid verder met versge­ malen zwarte peper. Scheur de basilicumblaadjes los en schep door de bonen. 10. Serveer met de gemarineerde chilipepers en wat citroenzeste.

Ons vakmanschap drink je met verstand

bio Change Chardonnay IGP Bio Pays d'Oc, Frankrijk • complexe aroma’s van bloemen, boter en exotische vruchten • zacht, romig en fruitig, met toetsen van honing en vanille


Kokoscake 8 à 10 personen . 45 min 225 g suiker 225 g Spar boter (op kamertemperatuur) 225 g zelfrijzende bloem 4 grote Spar eieren 1 kl bakpoeder 20 ml oranjebloesemwater 1 buisje vanille-extract 50 ml Boni melk topping: 20 ml oranjebloesemwater 200 g Boni abrikozenconfituur geraspte kokos extra: bakvorm 20 x 30 cm

Luchtdicht verpakt geniet je nog een kleine week van deze zachte cake.

special

Uit de voorraadkast: x zelfrijzende bloem x abrikozenconfituur x geraspte kokos

1. Verwarm de oven voor op 180°C. 2. Klop de boter met de suiker romig en klop de eieren er vervolgens stuk per stuk door. 3. Zeef de bloem en het bakpoe­ der. Spatel met een snuifje zout, de melk, het oranjebloe­ semwater en het vanilleextract door het beslag. 4. Bekleed de bakvorm met bakpapier en giet het beslag erin. 5. Bak goudbruin en gaar in 30 min. 6. Topping: verwarm de confi­ tuur met het oranjebloesem­ water. 7. Bestrijk de cake gelijkmatig met confituur wanneer die net uit de oven komt en laat intrekken. Bestrooi met geraspte kokos.

Oranjebloesem­ water maakt de cake extra smeuïg en lekker fris. 41Ga z e lf ! g a l s e d n aa

Vul je voorraadkast aan met huisbereide kookessentials, goed voor talloze recepten.

special

k k e r ... e L x als smaak ma ker voor sauzen

x in soep x in salades x met pasta

e i g r E ne nde lijk vrie

Gedroogde shiitakes 3 à 5 dagen 1. Leg de shiitakes op keukenpapier zonder dat ze elkaar raken en laat drogen in de zon. 2. Leg je shiitakes in de winter op de verwarming of in een warme ruimte tot ze helemaal droog zijn. 3. Keer ze in beide gevallen regel­ matig eens om. 4. Bewaar ze, eenmaal gedroogd, in een glazen bokaal.

Chateau Clare Graves, Frankrijk • intense kersenaroma’s • volle, evenwichtige smaak • lange finale

Ons vakmanschap drink je met verstand

43


Bewaar je de passata op een koele en donkere plek? Dan blijft ze nog drie maanden goed.

Huisgemaakte passata 5 l . 1 u 30 min 5 kg rijpe tomaten 1 bosje basilicum extra: flessen met brede hals en schroefdeksel bokalen met schroefdeksel 1. Reinig de flessen, bokalen en deksels met kokend water en zet omgekeerd op een schone doek. 2. Was de tomaten en snij het kroontje eruit. Snij de tomaten middendoor en doe ze in een ruime pot. 3. Voeg een bodempje water toe en breng aan de kook, laat 20 min sudderen tot het velle­ tje loskomt en draai alles door een roerzeef. Draai de pulp nog een keer door de roerzeef indien nodig. Voeg een beetje zout toe. 4. Schik een takje basilicum in de flessen en bokalen en giet de passata erover. 5. Sluit de potten stevig en schik ze met handdoeken tussen in een ruime kookpot. Giet er water over en steriliseer de bo­ kalen 40 min in kokend water. 6. Laat een dag afkoelen in de pot met water.

Ke n jij he t ve rsc hil? 44

Passata Passata is een dikke saus die dankzij haar zoete en romige textuur gebruikt wordt als basis voor soepen en traditionele sauzen.

Tomatenpuree Dé geconcentreerde smaakmaker. Je bakt tomatenpuree best kort aan om zijn krachtige smaak naar boven te halen. Je hebt maar een kleine hoeveelheid nodig om een gerecht smaak te geven.

Tomatensaus Tomatensaus is kant en klaar voor gebruik. Deze sauzen zijn al gekruid en hoef je alleen nog maar op te warmen.


special Gelei van appel en granaatappel ± 4 bokalen van 275 ml . 50 min + uitlekken: enkele uren 850 g appelen 100 ml grenadine sap van 2 granaatappels (± 250 ml) 2 citroenen geleisuiker 1:2 (1 kg fruit = 500 g geleisuiker) 600 ml water

extra: neteldoek bokalen met schroefdeksel

Het granaatappelsap zorgt voor een extra frisse smaak én antioxidanten.

1. Was de appelen, verwijder enkel het steeltje en snij de rest in stuk­ ken. Doe in een ruime kookpot en overgiet met het water en de grenadine. Rasp er zeste van de citroenen over. Pers het sap uit de citroenen en voeg toe. 2. Breng 15 min onder deksel aan de kook. Laat dan nog 15 min onafge­ dekt koken. Voeg het granaatap­ pelsap toe en laat 3 min meekoken. 3. Leg een neteldoek in een vergiet, zet op een pot en giet het mengsel erin. Laat enkele uren uitlekken. Wring het sap eruit en meet af. 4. Voeg 60 g geleisuiker toe per 100 ml sap en breng aan de kook. 5. Laat 3 min doorkoken en schuim af. 6. Reinig de potten en deksels met kokend water en zet omgekeerd op een schone doek. 7. Draai de potten om en zet ze op de vochtige doek. Vul ze tot de rand, schroef het deksel erop en draai ze om. Laat afkoelen en draai ze dan pas terug om. 8. Bewaar op een donkere, koele plaats.

Wist je dat ... je gevulde confituurpotten best omgedraaid laat afkoelen? Daarmee dood je eventuele bacteriën in het dekseltje of de bokaal. Daarnaast sluit je zo de pot vacuüm af en blijft je gelei dus langer goed.

45


Pikante Indiase wortelen 2 bokalen van 500 ml . 1 u 1 kg wortels 1 l water 150 ml dragon- of witte wijnazijn 1,5 el zout 1 el kardemompeulen 1 el komijnzaad 500 ml zonnebloemolie 1 kl kurkuma 2 kl gemberpoeder 1 kl pilipili extra: bokalen met schroefdeksel 1. Schil de wortels en snij ze schuin in plakken van 1 cm dik. 2. Breng het water met het zout en de azijn aan de kook en voeg de wortelplakken toe. Kook 15 min, giet af en laat uitlekken. Dep droog met keukenpapier. 3. Kneus de kardemompeulen en het komijnzaad licht. 4. Verhit de olie in een pan tot 100°C. Doe de specerijen erbij en laat alles even intrekken. 5. Reinig de bokalen en deksels met kokend water en zet om­ gekeerd op een schone doek. 6. Vul de bokalen met de droog­ gedepte wortelplakken en giet de hete olie erop. Sluit met schroefdeksel en laat omgekeerd afkoelen. Bewaar 2 à 3 weken op een donkere, koele plaats. 7. Schud de bokalen iedere dag zodat de aroma’s zich goed kunnen vermengen.

Vergeet niet om de bokalen achteraf iedere dag eens te schudden. 46

... r kke Le x in een cur ry

x in een pittige salade x als afwerking in een soep

Hiermee heb je een fris zuurtje met een knapperige bite altijd binnen handbereik.


special

Zacusc 3 bokalen van 500 ml . 4 u 1,5 kg aubergine 750 g rode paprika 250 g rode uien 250 ml zonnebloemolie 500 ml huisgemaakte tomatenpassata 1 el zout ½ el gemalen peper 2 laurierblaadjes

Z ie p. 44

1. Verwarm de oven voor op 200°C. 2. Was de aubergines en prik ze in met een vork. Schik op een bakplaat en rooster 45 min in de oven tot ze zacht zijn. Schep het vruchtvlees uit de schil. 3. Leg de paprika’s in de oven en blaker aan alle zijden zwart, doe in een afgesloten plastic doos en laat afkoelen. Verwijder de zaadlijsten en pel het vrucht­ vlees. 4. Hak het vruchtvlees van de aubergine en paprika fijn en zet opzij. 5. Pel de uien en hak fijn. 6. Verwarm de olie in een pot en stoof de uisnippers aan zonder te laten kleuren. Voeg de auber­ gine, paprika en huisgemaakte tomatenpassata toe. Kruid met peper en zout en voeg laurier­ blaadjes toe. 7. Laat op een zacht vuur stoven en roer af en toe. Zet nog 2 u afgedekt in de oven op 180°C tot de olie komt bovendrijven. 8. Reinig de potten en deksels met kokend water en zet omgekeerd op een schone doek. 9. Vul de potten tot de rand sluit af met een schroefdeksel en laat ze omgekeerd afkoelen.

Deze verrassende groentepasta komt overgewaaid uit Roemenië en Moldavië.

. . . r e k k Le x op toast x als dip x als basis voor pastasaus

Bière des Amis (5,8%) • blond bier van hoge gisting met nagisting op fles • 100% Belgische ingrediënten • lekker en dorstlessend

Ons vakmanschap drink je met verstand

47


*De 24mg vitamine C in een glas van 200 ml per dag draagt bij tot de bescherming van cellen tegen oxidatieve stress en aan de normale werking van het immuunsysteem, als onderdeel van een gevarieerd en uitgebalanceerd dieet en een gezonde levensstijl.

Everyday

n d e o s o s g je

Ondersteun

w e e rst

PROEF HET GOEDE GEVOEL VAN OCEAN SPRAY® CRANBERRY. ELKE DAG! OCEAN SPRAY® CRANBERRY IS RIJK AAN ANTIOXIDANT VITAMINE C EN ONDERSTEUNT HIERMEE JE IMMUUMSYSTEEM* KIJK VOOR MEER INFORMATIE OP WWW.OCEANSPRAY.BE

*

d an

0%

PROBEER OOK EENS: SUIKER TOEGEVOEGD


mijn keuken

“Afwisseling doet eten!”

Karen 33 jaar, getrouwd, 2 kinderen In ‘Mijn keuken’ vragen we een klant uit over team kook-, drink- en eetgewoonten. Het maakt vier gerechten op zijn en/of haar maat.

Fan van de Aziatische keuken.

Probeert gevarieerd te eten, met genoeg groenten.

Verkiest een spaghetti bolognaise boven alles.

Wou altijd al eens risotto, pad thai en tajine maken.

49


Karens keuken Hoe ziet jullie kookweek eruit?

“Wanneer de kinderen van school komen, hebben ze meestal grote honger. Dus in de week moet het koken snel gaan. Op woensdag en donderdag eten onze zonen soms bij de grootouders. Dan kook ik voor mijn man en mezelf gerechten die misschien iets minder toegankelijk zijn voor kinderen. Op zaterdag en zondag is er meer tijd om te koken, en dan staat ook mijn man al eens achter de kookpotten. Al gaan we in het weekend ook af en toe uit eten of bestellen we iets via take away.” “We proberen sowieso genoeg af te wisselen tussen rijst, aardappelen, pasta en noedels. Ook een goede portie groenten vind ik belangrijk. Een keer per week eten we spaghetti bolognaise. Dat is een vaste waarde in het weekmenu. In onze diepvriezer hebben we dus steeds een batch bolognaisesaus zitten.”

Hoe ontbijt en lunch je?

“’s Morgens kies ik voor yoghurt met granola en fruit. ’s Middags probeer ik altijd iets van rauwe groenten te eten, met wat brood en een tas soep.”

Wat zijn jouw lievelingsgerechten?

“Ik zou altijd spaghetti bolognaise kunnen eten (lacht). Ook mosselen natuur, stoofvlees met frietjes en rode curry met groenten en scampi’s behoren tot mijn lievelingskost.”

Wat zijn jouw ‘signature dishes’?

“Witlof met ham en kaassaus in de oven en varkenswangetjes in de oven. Ik maak sowieso graag ovenschotels, zeker in de herfst en winter.”

Wat kies je? Koud of warm? Zoet of hartig? Zuur of bitter? Zacht of pikant?

50

Pasta, aardappelen of rijst? Vlees of vis? Snel of traag?

Risottorijst krijgt hier compagnie van Ebly en bulgur.


mijn keuken

Karen: “Ik wou altijd al eens risotto maken. Deze versie met rijst en granen had ik nooit zelf kunnen bedenken. Het belooft een echte smaakbom te zijn!”

Eerste keer

Granenrisotto met zuiderse groentjes en merguez 4 personen

. 1 u 30 min

80 g bulgur 80 g Ebly 100 g risottorijst 2 sjalotten 2 el Boni olijfolie 1 dl witte wijn 6 dl kippenbouillon

1 rode en gele paprika 1 courgette 2 merguezworsten 3 el Boni zure room Spar boter 2 el geraspte Parmezaanse kaas

1. Snij de merguezworsten in kleinere stukken. Kleur kort aan in hete boter, haal uit de pan en hou apart. Bewaar de vetstof en de pan. 2. Verwarm de kippenbouillon. 3. Pel de sjalotten en snipper fijn. Bak glazig in de pan van de worsten. Voeg de Ebly en risottorijst toe en laat kort meestoven. Voeg de witte wijn toe en laat volledig uitdampen. Meng de bulgur onder de rest. 4. Voeg de warme kippenbouillon in 4 keer toe aan de granen­ risotto. Wacht telkens tot alle vorige bouillon is opgenomen alvorens opnieuw bouillon toe te voegen. 5. Was de paprika’s en courgette. Verwijder de steelaanzet en zaadlijsten van de paprika’s. Snij de groenten in kleine dobbelsteentjes. Voeg halverwege de bereiding de groenten toe aan de granenrisotto. 6. Voeg bijna op het einde de gebakken merguezworsten toe. 7. Werk de granenrisotto af met 3 el zure room, Parmezaanse kaas en kruid met peper en zout.

bio Jardin de Dueba Organic Spanje • aangename smaak van rood fruit • toegankelijk en makkelijk inzetbaar

Ons vakmanschap drink je met verstand

51


Kabeljauw en mosselen gepekelde citroen

Tajine met kabeljauw, mosseltjes, venkel en gepekelde citroen 4 personen

. 45 min

500 g Spar kabeljauwfilet 1 kg Spar mosselen 100 g Spar amandelen 1 el Spar boter 2 el bloem 2 venkels 1 ui dille 1 dl visfond 3 dl amandeldrink 1 gepekelde citroen 16 Spar vastkokende aardappelen

Fan van vis 52

Ons vakmanschap drink je met verstand

Karen: “Ik verkies vis boven vlees. Een tajine met kabeljauw en mosselen is dus echt iets voor mij!”

1. Was de mosselen. Verwijder de kapotte schelpen. 2. Schil de aardappelen en snij in stukken. Snij de gepekelde citroen in 4. Snij de partjes citroen daarna in 4 gelijke stukken. 3. Pel de ui en snipper fijn. Snij de venkels in lange repen. Stoof de ui en venkel aan in een klont boter en kruid met peper en zout. Voeg de amandelen en gepekelde ci­ troen toe. Voeg 2 el bloem toe en laat kort drogen. Giet de visfond en amandeldrink erbij en laat ± 5 min zachtjes koken. 4. Schik de kabeljauw, aardappe­ len en mosselen op de groen­ ten en laat ± 15 min zachtjes garen onder een deksel. 5. Werk af met dille en serveer.

OHH! Poitou Haut-Poitou, Loire, Frankrijk • 100% sauvignondruif • expressieve aroma’s en aangename fruittoetsen


mijn keuken

Surf turf: deze pad thai combineert kip met gamba’s.

Karen: “Rode curry met scampi’s is een van mijn favoriete gerechten. Maar ik wil er heel graag eens een variant op maken. Een pad thai met gamba’s en kip is zeker het proberen waard!”

Ontdek het recept op p. 54.

›› 53


Pad thai met gamba’s en kip 4 personen

. 30 min

200 g glasnoedels 1 rode ui 1 teen look 2 cm verse gember 1 rode chilipeper 1 bosje lente-ui 150 g sojascheuten 2 Spar eieren 200 g kipfilet ½ doos gamba’s 1 el vissaus 3 el ketjap 1 limoen 1 el Spar pindanoten 1 el gebakken uitjes arachideolie cayennepeper

1. Doe de glasnoedels in een kom en overgiet met kokend water. Wacht tot ze zacht worden en giet het vocht weg. 2. Pel de rode ui en look en snipper alles fijn. Snij de lente-ui fijn, hak de pindanoten grof en hou beide apart. Snij de chilipeper in schijfjes (met of zonder zaadjes). Schil de gember en rasp fijn. 3. Snij de kip in fijne reepjes en kruid met cayennepeper, peper en zout. Pel de gamba’s, laat de kop eraan, verwijder het darmkanaal en kruid met dezelfde kruidenmengeling als de kip. 4. Klop de eieren los, kruid met peper en zout en zet ze binnen handbereik. 5. Verhit een wokpan met arachideolie, kleur de gamba’s daarin, haal ze uit de pan en hou apart. Bak de stukjes kip en hou apart. 6. Verhit opnieuw 3 el olie in de wokpan. Roerbak de rode ui, chilipeper en look. Voeg de glasnoedels toe en blijf voortdurend roeren. Voeg de vissaus en ketjap al roerend toe. Meng de sojascheuten en stukjes kip onder de noedels. 7. Duw alles aan 1 kant van de wokpan en giet de losgeklopte eieren in het vrijgekomen deel. Laat stollen en roer alles door elkaar. 8. Neem de wokpan van het vuur en verfris de pad thai met limoensap. Schik de gamba’s op de pad thai zodat ze mooi warm worden. 9. Werk af met de versnipperde lente-ui, gehakte pindanoten en gebakken uitjes. Serveer direct.

Terreo Rosé Comte Tolosan, Frankrijk • complexe geur van framboos, mango en acaciabloem • frisse, soepele aanzet • fruitig, met levendige zuren

54

Ons vakmanschap drink je met verstand

Deze keer geen peren in rode wijn, wel in witte wijn, met suiker, kaneel en vanille.


mijn keuken

Karen: “Ik ben verzot op peren. Deze maand zijn ze in seizoen, dus ik ga er zeker van profiteren in dit heerlijke dessert.”

Perenseizoen

Taartje met pralinépudding en gepocheerde peer 6 personen

. 1u

6 vellen brickdeeg 35 g vanillepuddingpoeder 5 dl Boni melk 4 eidooiers 100 g pralinépasta 20 g suiker 6 conferenceperen pralinénootjes

suikersiroop: 1 vanillestok 1 kaneelstok 200 g suiker 2 dl witte wijn extra: 12 tartelettevormen (Ø 8 cm) parisiennelepel

1. Suikersiroop: kook de witte wijn en suiker met de kaneelstok en vanillestok op. 2. Schil de conferenceperen, snij telkens de lange hals af en hou apart. Draai met een parisiennelepel bolletjes uit de buik van de peer. 3. Gaar het bovenste deel en de bolletjes beetgaar in de suikersiroop en laat ze daarin afkoelen. 4. Verwarm de oven voor op 170°C. 5. Schik het brickdeeg tussen 2 tartelettevormpjes en bak goudbruin in de oven. Haal uit de oven en laat afkoelen. 6. Kook de melk en pralinépasta samen op. 7. Klop de eidooiers glad met de suiker en voeg het vanillepuddingpoeder toe. Giet de kokende melk op het dooier­ mengsel en roer alles los. Kook dit mengsel ± 2 min al roerend op. 8. Laat afkoelen, roer los en verdeel over de gebakken brickkoekjes. 9. Schik de gepocheerde peer op de pralinécrème en werk af met pralinénootjes.

Tre Stelle Moscato Basilicata IGP, Italië • fruitig aroma en hints van peer, perzik en mango • harmonieuze, volle, frisse, intense en zoete wijn • lichte pareling

Ons vakmanschap drink je met verstand

55


WHAT IS YOUR STYLE?


Smelt r voo...

Spar

kaas

Raclettefeestje voor de boeg? Dan mag de karaktervolle Entremont Raclette Saveur d’Antan zeker niet ontbreken. Het recept op basis van volle melk levert raclettekaas op met superveel smaak en een smeuïge textuur. Leg hem nu in je pannetje!

De kaas mag 8 weken rijpen op planken van sparrenhout.

SCAN & ONTDEK

Rijk aan proteïnen en calcium.

Wat nog maken met raclettekaas? Bekijk de recepten op www.mijnspar.be!

57


Me t groe nt e n

Scoren met ...

gehakt- vs. groenteballetjes Staan gehaktballetjes voor jou gelijk aan het ultieme comfortfood? Probeer ze dan eens met een verrassende augurksaus. Daarnaast leveren we het bewijs dat vegetarische balletjes minstens even smaakvol en origineel zijn. Kortom, twee recepten waarmee je de bal zeker niet misslaat! 58


dubbelop

Wedden dat de romige augurksaus in de smaak valt?!

Me t vle e s

Ontdek de recepten op p. 61.

››

59


HEERLIJKE SUPERFOOD BOWL

VEGAN

1

LACTOSEVRIJ

INGREDIËNTEN

BEREIDING

— 150 g

Natuur Plantaardig Alternatief voor Yoghurt

1. Giet de bevroren Smoothie Bowl Drops en Alpro

— 100 g

Smoothie Bowl (Pink Tropical of Super Berry)

— 35 g granola

ME

TD

E

ERB POW

ES AÇAI

Natuur Plantaardig alternatief voor Yoghurt in een kom.

2. Dek af en zet een nacht in de koelkast of plaats het kommetje even in de microgolf op ontdooistand.

3. Eens gesmolten, meng goed door elkaar en werk af met granola.


dubbelop

Vegetarische groenteballetjes met broccoli-kruidenkaasdip 20 stuks

. 1 u + rusten: 1 nacht

100 g bulgur 2,5 dl water 1 groentebouillonblokje 3 jonge wortelen 150 g diepvrieserwtjes 1 blikje kikkererwten (150 g) 1 teen look 2 el Boni olijfolie 2 sjalotten

1 schaaltje tuinkers 1 eidooier 1 el paneermeel 1 broccoli Boursin met kruiden citroensap Spar boter arachideolie

1.

Kook de bulgur 10 min in water met het groentebouillonblokje. 2. Ontdooi de diepvrieserwtjes in heet water. 3. Schil de jonge wortels en snij in kleine dobbelsteentjes. 4. Pel de sjalotten en look en snipper alles fijn. Stoof de sjalotten, look en wortelstukjes beetgaar in hete olijfolie. Laat alles afkoelen. 5. Laat de kikkererwten en diepvrieserwten uitlekken. 6. Mix de kikkererwten, 2 el gekookte bulgur en diepvrieserwten met de olijfolie en de tuinkers glad. 7. Meng de puree van erwten onder de rest van de gekookte bulgur, gestoofde groentjes, eidooier en het paneermeel. Kruid met peper en zout. 8. Vorm quenelles van de mengeling en laat een nachtje rusten in de koelkast. 9. Kook de broccoli beetgaar in kokend, gezouten water en laat afkoelen. Mix de broccoli glad met de kruidenkaas, kruid met peper en zout en verfris met citroensap. 10. Bak de balletjes goudbruin in een ruime hoeveelheid olie met een klontje boter en serveer direct. Serveer met de koude broccolikruidenkaasdip. Selección de Fincas - Barrel Fermented Rioja, Spanje • gefermenteerd op nieuwe eiken vaten • zachte start • finale met een fijn tanninegevoel

Gehaktballetjes met penne en augurksaus 4 personen

. 30 min + rusten: 30 min

500 g gehakt 2 el paneermeel 1 kl Boni mosterd 3 eigelen 1 l kippenbouillon ½ bosje dille 12 zoetzure augurken

1 ui 2 stengels selder 3 el bloem 3 el Spar boter 2 potjes Boni zure room 300 g Boni penne Spar boter

1. Meng het gehakt met de mosterd, het paneermeel en de eigelen en kruid met peper en zout. Draai balletjes van het gehakt en bewaar ze minstens 30 min in de koelkast. 2. Kook de kippenbouillon en gaar de balletjes ± 10 min erin. Haal de balletjes uit de bouillon, hou ze apart en bewaar de bouillon. 3. Pel de ui en snipper fijn. Snij de selder in kleine dobbelsteentjes. Stoof de ui en selder samen glazig in hete boter. Bevochtig met de bouillon, laat enkele min koken en voeg de zure room toe. 4. Snij de augurken in kleine stukjes. 5. Kook de penne gaar zoals aangegeven op de verpakking. 6. Voeg de balletjes en augurkstukjes toe aan de bouillon. 7. Meng de malse boter met de bloem en dik de saus hiermee. Werk het gerecht af met de versnipperde dille. 8. Verdeel de gekookte penne en gehaktballetjes met saus over de borden.

Pinot Gris - Premier Cru Luxemburg • delicaat fruitig • toets van honing en noten • sappig en rond met lange afdronk

Ons vakmanschap drink je met verstand

61


MELK VOOR DE GROEI, DE NESQUIK SMAAK VOOR

EEN BR H C A EDE GLIM L MELK °1 INGREDIËNT N

IN DE

VERSAFDELING


kinderkeuken Ook zus Jana en broer Jens (10 jaar) gaan terug naar school. ’s Middags hebben ze liefst een feestje in hun brooddoos. Met deze muffinquiches komt dat helemaal goed. Bovendien zijn ze makkelijk te delen met klasgenootjes.

! s e h c i u q i n Mi Jana

Je ns

63


Voor in de brooddoos

Jana: “Oppasse n voor de vinge rs!”

Muffinquiches 8 quiches

. 40 min

1 pak Spar bladerdeeg 3 Spar eieren 150 ml Spar volle room 150 g Boni bio kastanjechampignons ½ verpakking Spar jonge spinazieblaadjes

1. 2. 3.

4. 5. 6.

7.

64

2 tenen look Spar boter 8 minimozzarellabolletjes 50 g Boni geraspte mozzarella espelettepeper

Pel de look en snipper fijn. Borstel de champignons schoon en snij in plakjes. Smelt een klontje boter in een pan en stoof de looksnippers samen met de champignons aan. Kruid met peper en zout. Roer de spinazie erdoor en laat slinken. Verwarm de oven voor op 180°C. Bestrijk de holtes van een muffinblik met boter. Rol het bladerdeeg open, steek er met een uitsteekring 8 rondjes uit en leg in de muffinvorm. Strooi een beetje geraspte mozzarella op de bodem en schep de champignon-

rauwe groenten: kerstomaatjes wortel komkommer rode puntpaprika extra: uitsteekring (Ø 8 cm)

spinaziemengeling erin. Leg er een mozzarellabolletje bovenop. 8. Klop de eieren los met de room. Kruid royaal met peper, zout en espelette­peper. Giet over de champignonmengeling tot het deegbakje mooi gevuld is. Strooi er nog wat geraspte mozzarella over. 9. Bak goudbruin en gaar 20 à 25 min in de voorverwarmde oven. 10. Was de groenten en snij de komkommer, paprika en wortel in hapklare staafjes. 11. Haal de muffins uit de vorm en laat afkoelen op een rooster. 12. Verdeel de muffins en groenten over de brooddozen.


kinderkeuken

Jens: “Deze mini­ mozzarella­bolletjes zijn perfect voor in miniquiches.”

65


ook voor u ...

www.purnatur.eu


m 15 in

Goed om in de voorraadkast te hebben, die falafelmix!

Pita met falafel, yoghurtdip, granaatappel en rauwe venkel 4 à 6 personen

snel klaar

. 15 min

200 g falafelmix 220 ml water 6 el Boni Griekse yoghurt ½ bosje platte peterselie ½ doosje granaatappelpitjes 1 snuifje komijnpoeder 1 venkel Boni vloeibare honing sap van 1 citroen 6 Spar pitabroodjes extra: bamboestokjes 1. Snij de venkel zo fijn mogelijk in reepjes. Meng de venkel met wat honing en citroensap. Kruid met peper en zout. 2. Meng de inhoud van het pakje falafel met het water en kruid met peper en zout. Laat 30 min rusten. 3. Pluk de platte peterselie en hak fijn. Meng met de yoghurt en granaatappelpitjes. Kruid met komijnpoeder, peper en zout. 4. Vorm de falafel in kleine lang­ werpige balletjes langs een bam­ boestokje (köfte). Bak de köfte in hete olie. 5. Rooster de pitabroodjes kort tussen een grill of in de brood­ rooster. Vul de broodjes op met de venkel en köfte. Werk af met de yoghurtdip.

a t i P Sne l op tafe l!

Snelle gerechten zijn soms een must tijdens de drukke septembermaand. Deze vegetarische pita, met zelfgemaakte falafel, zet je zo op tafel.

67


? n e l e p p a aard Restje

Waren je ogen groter dan je maag bij het schillen en koken van de aardappelen? Geen paniek, een overschotje aardappelen is nooit verloren. Klaar voor een aardappelgerecht boordevol smaak?

Van een restje gekookte aardappelen maak je in een hand­omdraai gebakken aardappelen. Een makkelijker bij­gerecht bestaat er niet!

68

Optimaal n be ware Gooi een restje gekookte aardappelen niet weg. Je kan het tot drie dagen in een gesloten potje in de koelkast bewaren. En in de tussentijd opgebruiken natuurlijk! De vriezer is niet zo ideaal voor gekookte aardappelen. Ze verliezen door het vocht veel van hun smaak.

SCAN & ONTDEK

Benieuwd wat je nog maakt met aard­ appelen? Surf naar www.mijnspar.be!

Chorizo potato hash 4 personen

. 30 min

300 g gekookte vastkokende aardappelen (restje) 1 ui 1 teen look 1 rode puntpaprika 200 g Spar licht pikante chorizo 1 mespunt gerookt paprikapoeder 1 mespunt pilipili 1 avocado ½ bosje platte peterselie Boni olijfolie 1. Snij de gekookte aardappelen in blokjes van ± 2 x 2 cm. 2. Pel de ui en snipper fijn. Pel de look en pers fijn. 3. Verwijder de zaadjes en steelaanzet van de puntpaprika en snipper het vruchtvlees in fijne stukken. 4. Snij de chorizo in schijfjes van 1 cm. 5. Verhit wat olijfolie in een antikleef­ pan. Bak de ui, look en paprika beet­gaar. Voeg de chorizo toe en laat lichtjes bakken, tot deze vet begint te lossen. Roer de aardappelen erdoor en laat krokant bakken. Kruid met ge­ rookt paprikapoeder, pilipili en zout. 6. Pel de avocado en snij in fijne blokjes. 7. Snipper de peterselie fijn en roer met de avocado door het gerecht.


restjesdag

Aardappe len chorizo!

69


natuurlijk uw n e g a l r e v l o r e t cho les cept: zonder palmolie nieuw re

100% plantaardig

Bevat actieve

Bewezen door meer dan 50 klinische studies

PLANTENSTEROLEN

Zonder bewaarmiddelen

het enige palmolievrije alternatief om te smeren op de Belgische markt dat cholesterolverlagend werkt. Bevat vitamine D & E

Zonder lactose en geschikt voor vegetarische en veganistische diëten


e s t n e G

Spar

charcuterie

kop Een oerklassieker!

Preskop, hoofdvlees, kipkap, Gentse kop … Het zijn allemaal namen van hetzelfde stukje charcuterie vol karakter. Een pittige kruidenmengeling brengt de samenstelling van gaargekookt kopvlees en varkenstongen helemaal op smaak.

Heerlijk op je boterham of als aperitiefhapje met een likje mosterd of Lyonnaisesaus.

SCAN & ONTDEK

Koken met Gentse kop? Bekijk de recepten op www.mijnspar.be!

71


PROTEÏNERIJKE KWARK EN PUDDING

10% PROTEÏNE

SUIKER ARM

VET ARM


s s e n Fit in de

5x sportief koken

n e k u ke

Ben je deze zomer volop in de apero’s en ijsjes gevlogen? En liggen je sportschoenen onder een berg stof? Tijd om de draad weer op te pikken! Weet dat voedzame maaltijden, voor én na het sporten, minstens zo belangrijk zijn als je work-out zelf.

73


Voor he t spor te n

Fruit zit bomvol fructose, een vorm van suiker die ons lichaam omzet in glucose. Goed voor een flinke oppepper!

Sporten op een nuchtere maag? Geen goed idee! Een lichte maaltijd met fruit of volkoren granen geeft je de nodige energie om elke uitdaging aan te gaan.

Açaï bowl met granola, gebakken bananenschijfjes en frambozen 1 portie . 20 min + ontdooien: 1 nacht 250 g Holy Berry smoothie bowl super berry 200 g Alpro natuur yoghurt 1 banaan (mag nog wat groen zijn) 3 el Boni vloeibare honing 1 snuifje kaneel 2 el zonnebloemolie 50 g La Favo bio granola met quinoa en bessen 125 g frambozen

74

1. Laat de açaï berries 1 nacht in de koelkast ontdooien. 2. ’s Anderendaags: mix met de Alpro natuur yoghurt tot een smeuïge massa. 3. Snij de banaan in schijfjes. Verhit wat zonnebloem­ olie in een antikleefpan. Bak de bananenschijfjes kort aan beide zijden. Blus met de honing en kruid met wat kaneel. Laat karamelliseren. 4. Schep de açaïyoghurt in een kom. 5. Werk af met de granola, gebakken banaan en framboosjes.


5x sportief koken

Voor he t spor te n Chinese wok met kip, shiitake, oestersaus en gember 4 personen

Plan deze maaltijd enkele uren vooraf, zodat je lichaam genoeg tijd krijgt om de rijst te verteren.

. 1u

800 g Spar kippenkotelet 2 el maïzena 50 g gember 3 tenen look ½ bosje lente-ui 200 g shiitake 2 takken witte selder 2 wortels

150 ml kippenbouillon 50 ml rijstazijn of zoete sherry 3 el oestersaus 1 el Boni sojasaus 2 kl suiker 1 bosje koriander Boni sesamolie 200 g zilvervliesrijst

1.

Verwijder het bot uit de kippenkotelet­ ten en snij het vlees in blokjes. Kruid met zwarte peper en zout en roer de maïzena erdoor. 2. Schil de gember en snij in fijne plakken. Pel de look en pers fijn. Snipper het groen van de lente-ui fijn en snij het wit in stukken van 3 cm. 3. Snij de shiitake in 4. 4. Snij de selder in stukken van 4 cm. Schil de wortels en snij in schuine, fijne plakjes. 5. Bereid de rijst zoals aangegeven op de verpakking. 6. Verhit wat sesamolie in een wok. 7. Roerbak de gember 1 min met de shii­ take. Voeg het wit van de lente-ui, sel­ der en wortel toe en roerbak nog even stevig door. Blus met de kippenbouillon en laat 3 min onder deksel garen. Schep uit de wok en bewaar apart. 8. Verhit nog wat sesamolie in de wok. Roerbak de kip met de look goudbruin. Blus met de rijstazijn of zoete sherry. Voeg de oestersaus, sojasaus en suiker toe en laat wat indikken. 9. Roer de groenten met vocht erdoor en laat goed doorwarmen. 10. Serveer met de rijst. Werk af met het groen van de lente-ui en wat koriander.

Zilvervliesrijst bevat, net als volkoren brood en pasta, complexe koolhydraten. Die geven je langdurig veel energie. 75


Voor he t spor te n Rode bieten­ pannenkoekjes Bekijk de video!

20 stuks

. 35 min

300 g gekookte rode bieten 100 ml Boni haverdrink (ongezoet) 180 g zelfrijzende bloem 20 g Boni honing 3 Spar eieren 250 g aardbeien 4 el Spar amandelschilfers 100 g frambozencoulis (diepvries) Spar boter

Wist je dat ... rode biet je uithoudingsvermogen verbetert? Het hoge nitraatgehalte zorgt ervoor dat je minder zuurstof nodig hebt om inspanningen te leveren, waardoor je het sporten langer volhoudt.

76

1. Rooster de amandelschilfers goudbruin in een pan zonder vetstof. 2. Splits de eieren. Klop de eiwitten stijf. 3. Mix de rode bieten met de haverdrink, eidooiers en honing. Voeg de zelfrijzende bloem toe en mix tot een glad beslag. Spatel de eiwit­ ten eronder. 4. Vet een antikleefpan in met wat boter. Schep telkens 1,5 el van het beslag in de pan naast elkaar, maar laat wat plaats tussen de pan­ nenkoeken. Laat bakken tot de pannenkoek gedroogd is aan de bovenzijde en draai om. Laat ook de andere zijde nog even bakken. 5. Verwijder de kroontjes van de aardbeien en snij in 4. 6. Leg de pannenkoeken op een stapel. Serveer de aardbeien en geroosterde amandel­ schilfers erbij. Giet wat frambozencoulis erover.


5x sportief koken Bloemkoolpizza met ricotta, gerookte zalm, rode ui en kappertjes 4 personen

. 30 min + oven: 11 min

4 Magioni bloemkool­ bodems voor pizza 250 g ricotta 1 teen look 1 rode ui 125 g kerstomaten 280 g Spar gerookte zalm 4 el Boni kappertjes bosje basilicum 70 g Spar rucola enkele blaadjes oregano

1. Verwarm de oven voor op 220°C. Bak de bloemkool­bodems 3 min voor in de voorverwarmde oven. 2. Pel de look en pers fijn. Snipper de basilicum fijn. Roer door de ricotta en kruid met zwarte peper en zout. Verdeel over de bloemkoolbodems. 3. Pel de rode ui en snipper in halve ringen. Halveer de kerstomaten. 4. Verdeel de rode ui en kerstomaten over de ricotta samen met de uitgelekte kappertjes. 5. Zet 8 min in de voorverwarmde oven. 6. Werk de pizza af met gerookte zalm, rucola en oregano.

Tjokvol eiwitten

Na he t spor te n Zit de work-out erop? Gieren de endorfines door je lijf? Dan zijn maaltijden met een combinatie van koolhydraten en eiwitten ideaal om je lichaam te herstellen.

Bron van koolhydraten

77


Alles waar je van houdt …en vegan!

Sans PRODUIT LAITIER

LACTOSE - SOJA - GLUTEN NOIX - CONSERVATEUR


5x sportief koken

Na het sporten Spaghetti met broccoli, champignons en filet pur 4 personen

Koolhydraten vullen de glycogeenvoorraad in je spieren aan. Zo kan je er weer tegenaan!

. 35 min

600 g Spar filet pur 400 g Boni spaghetti 2 tenen look 300 g broccoli 400 g champignonmix ‘bosverhalen’ 100 g Boni zure room ½ bosje basilicum Boni olijfolie 1. Pel de look en snipper fijn. 2. Snij de broccoli in roosjes en snij de roosjes in plakjes. 3. Verhit wat olijfolie in een antikleefpan. Bak de filet pur 3 à 4 min aan elke kant. Schep uit de pan en laat rusten. 4. Verhit wat olijfolie in een ruime pan. Voeg de broccoli, champignons en look toe en roerbak gaar. Kruid met zwarte peper en een snuifje zout. 5. Breng gezouten water aan de kook. Kook de spaghetti beetgaar volgens de tijd op de verpakking. 6. Schep de spaghetti bij de broccoli en neem hierbij wat kookvocht mee. Laat nog even goed doorwarmen. 7. Serveer met een lepel zure room en de filet pur. Kruid deze met zwarte peper en zout. Werk af met basilicum.

Eiwitten ondersteunen het snelle herstel van je spieren na het sporten. 79variété

Nieuw!

! p u t i Mix

Bevat wortelen, erwten, champignons, rode paprika's, maïs en zilveruitjes.

el, witte kool, rt wo at ev B Het beste uit Azië wok je met de Boni groente­ erwten, prei, bloemkool, mengeling op Aziatische champignon, bamboe, wijze in een handomdraai bij elkaar. sojascheuten, rode paprika en suikererwten.

Kanje rs

uit de zee

Deze romige en boterzachte gerookte palingfilet is afkomstig uit een duurzaam beheerd bestand, zoals het ESF-logo laat zien.

Gerookte haring is dankzij zijn robuuste smaak en hoge vetgehalte een publieksfavoriet. De vis wordt gerookt op beukenhout, zoals dat al gebeurde in de tijd van de Zuiderzee.

Met de Boni groente­ mengeling op Franse wijze tover je zo een kleurrijke groenteschotel of een snelle ratatouille op tafel.

Bevat bonen, rode paprika, kidneybonen, ui, gele paprika en maïskolven. Boni groente­ mengeling op Mexicaanse wijze in je diepvriezer? Laat je fiesta mexicana beginnen!

Pak op jouw borrel uit met een assortiment lekkernijen uit de zee: vis tapas van zalm, makreel en paling.

Op zoek naar een goede smaakmaker bij rijst, pasta’s of in salades? Dan stellen gemarineerde Surimi in garnalenvorm met look zeker niet teleur.

Gerookte makreel heel

Makreel is een heerlijke vis, boordevol vitamine D en omega 3-vetzuren.

Gerookte makreel haasje naturel of met kruiden

81


s e j t Frieeschoteld 3x

Rechtstreeks uit Kenia

voorg

Als je dacht dat frietjes iets typisch Belgisch zijn ... heb je gelijk. Maar ... ondertussen hebben ook andere landen hun klassiekers met onze favoriete aardappelbereiding. Verwen je smaakpapillen met frietjes op Belgische, Keniaanse en Nederlandse wijze.

Op z’n Belgisch 82


de wereld rond

Bekijk de video!

Nederlandse klassieker

Ontdek de recepten op p. 84-85.

››

83


Geen steak tartaar zonder een rauwe eidooier!

Keuken:

Steak tartaar met handgesneden frietjes 4 personen

. 25 min

6 Spar bloemige aardappelen 500 g rundgehakt 2 el Boni kappertjes 5 eidooiers ¼ bosje peterselie 1 el Boni mosterd 1 zakje gemengde salade Boni mayonaise extra: uitsteekring (Ø 8 cm) 1. Was de peterselie, dep droog, pluk de blaadjes en hak fijn. 2. Meng het rundgehakt met de kappertjes, peterselie, 1 eidooier en een kl mosterd. Kruid met peper en zout. Zet opzij. 3. Was de salade en hou apart. 4. Schil de aardappelen. Snij de frietjes volgens de gewenste dikte en spoel grondig in koud water. Dep de frietjes droog en bak ze voor in een frituur van 140°C.

84

Keniaans

Keuken:

Belgisch Bij steak tartaar horen nu eenmaal verse frietjes. Waarom? Omdat goudbruine, knapperige frietjes perfect passen bij het smeuïge en frisse van de tartaar.

5. Koel de frietjes volledig af alvorens ze volledig te bakken op 180°C. 6. Bestrooi met wat zout en serveer onmiddellijk. 7. Duw de tartaar in een ring en zet op het bord. Verwijder de ring en schik een eidooier op de tartaar. 8. Serveer de steak tartaar met de versgebakken frietjes, gemengde sla en wat mayonaise.

Geen frietjes zonder saus zullen ze in Kenia gedacht hebben. Want in dit gerecht is elk frietje omwenteld met een kruidige tomatenpasta.

Masalafrietjes 4 à 6 personen

. 30 min

400 g ovenfrietjes 1 el Spar boter 2 cm gember 2 tenen look 1 sjalot 1 el tandoori masalakruiden snuifje suiker ½ kl koriander ½ kl komijnpoeder 1 kl chilipoeder ½ kl paprikapoeder 1 citroen 100 g tomatenblokjes 4 el Boni yoghurt ½ bosje koriander


de wereld rond

Frietjes shoarma

Frietjes in een kruidige tomatenpasta? Lekker! 1. Verwarm de oven voor op 180°C. 2. Verdeel de ovenfrietjes op een bakplaat en bak ze in 20 min goudgeel. 3. Pel de sjalot en look en snipper alles fijn. Schil de gember en rasp fijn. 4. Verhit de boter in een pan en roerbak de sjalot, look en gember ± 4 min op een matig vuur. Voeg de droge kruiden (koriander-, komijn-, chili- en paprikapoeder en tandoori masalakruiden) en een snuifje suiker toe en laat kort meebakken. Blus met het citroensap en voeg de tomatenblokjes toe. Kruid met peper en zout. Laat indikken tot een dikke tomatenpasta. 5. Haal de frietjes uit de oven en meng ze warm onder de tomatenpasta. 6. Serveer onmiddellijk. Werk af met wat yoghurt en verse koriander.

Keuken:

Nederlands Bekijk de video!

‘Kapsalon’ 2 personen

De legende vertelt dat een kapper deze schotel samenstelde bij zijn favoriete pitazaak. Het gerecht veroverde meer en meer harten en nu is het een echte klassieker.

. 45 min

300 g diepvriesfrietjes 300 g shoarmareepjes 100 g Spar gemalen kaas ½ komkommer 1 San Marzanotomaat ¼ ijsbergsla ½ zakje Spar rucola 1 el Boni vloeibare honing 2 el Boni mayonaise 2 el Boni yoghurt 1 teen look ½ bosje platte peterselie 1 geel pepertje arachideolie

1. Verhit olie in een pan en bak de shoarmareepjes krokant. 2. Snij het gele pepertje in kleine ringen, giet er kokend water op, laat enkele min staan, giet af en verfris met koud water. 3. Pel de look en plet fijn in de yoghurt. 4. Was de platte peterselie, dep droog, pluk de blaadjes en hak fijn. Meng de lookyoghurt met de mayonaise, peterselie en honing. Kruid met peper en zout. 5. Was de tomaat en komkommer en snij alles in kleine dobbelsteentjes. Snij de ijsbergsla in fijne repen. 6. Frituur de frietjes krokant op 180°C. 7. Schik de frietjes in een schotel. Schik het shoarmavlees erop. Verdeel de gemalen kaas over het vlees en zet kort onder de grill. 8. Werk af met rucola, ijsbergsla, gele peper, komkommer en tomaat. Besprenkel de saus over alles.

85


Bert Kristof Gert

S ONZE SPA R IN CIJFER TERM ER ESTR AAT 19,

534 m2

3020 WI NKSEL E

13

groot

vaste medewerkers

4

11 jaar jong

kassa’s

Winksele

7/7 open

19u maandag van 12u30 tot 8u15 tot 19u dinsdag tot vrijdag van 18u zaterdag van 8u15 tot 0 u3 zondag van 8u tot 12

86

Ons vakmanschap drink je met verstand


Spar ondernemer

SPAR WINKSELE

Een goed geoliede buurtwinkel Bij de Spar in Winksele, een deelgemeente van Herent, vul je je winkelkarretje met heerlijke lokale producten en uitstekende vleeswaren. Daar zorgen niet minder dan vier Spar ondernemers voor. De 100% artisanale beenhouwerij is hun grote troef. Van kop tot staart

Gert: “De beenhouwerij is het speerpunt van de winkel. Hier wordt alles verwerkt, versneden en verpakt. Ik doe dat met twee andere slagers, Dauwe en Kenny, en de dames van de charcuterie, Mady en Jolien.” “Het vlees arriveert hier in halve karkassen en wordt ter plaatse uitgebeend en verwerkt. Het kalfsvlees komt van een lokale teler en we verkopen kwaliteitsvol varkensvlees. Die zorgen voor mooi dooraderd vlees met een volle smaak. Ook heel wat charcuterie is huisbereid, zoals filet d’anvers, filet de saxe, droge worstjes, kippenham, crèmepaté …”

Lokaal en vers

Bert: “Aardappelen, vlees, roomijs, bier … Liefhebbers van regionale producten komen hier zeker aan hun trekken. In de bakkerij vind je pistolets en stokbroden die ter plaatse rijzen van een klein deegballetje tot een volwaardig product. Ook zowat alle traiteursgerechten worden hier met veel liefde en toewijding bereid. Bovendien kan je van thuis uit je bestellingen plaatsen op de website van de winkel: groenten, vlees, vis en brood, maar ook alles voor een geslaagde BBQ of apero.”

Één grote familie

Erik: “Onze Spar heeft vier zaakvoerders. Kristof en ik hebben de winkel zo’n 11 jaar geleden opgericht. Gert begon in 2013 in de zaak en mijn zoon Bert kwam in 2015 aan boord. Intussen werk ik vooral op de achtergrond, aan de facturatie bijvoorbeeld. Ze doen dat goed (lacht).” Kristof: “We vullen elkaar goed aan, als een goed geoliede machine. Verder vinden we het fijn om een meerwaarde te kunnen bieden aan de inwoners van Winksele. Niet alleen door onze producten, maar ook door lokale jobs te creëren. Soms krijgen we van onze klanten zelfs zelfgemaakte cadeautjes bij de geboorte van een kindje, onze vorige buurvrouw Annie schonk Bert bijvoorbeeld een geborduurde handdoek. Dat wordt erg gewaardeerd.” Bert: “Hoewel ik best graag kook, doe ik het zelden. Het is een uitdagende job en ik ben vaak laat thuis. Ik kies ’s avonds liever een traiteurschoteltje uit de winkel. Dan weet ik zeker dat het lekker is. Ik zal straks uit mijn pijp moeten komen!”

In het winkelmandje van ... Johan Geleyns: “Ik kom hier graag. Het is dichtbij en de beenhouwerij is top. Zowel mijn vrouw, mijn zoon die kok is als ikzelf zijn de chefs thuis.”

87


Ons lievelings­ gerecht

Picanha met gegrilde groenten en krielaardappelen

Bert: “Een BBQ in september? Waarom niet! Laat die nazomer maar komen!”

4 à 6 personen

. 1 u + roken: 1 à 2 u

1 picanha (= staartstuk van het rund) van 1,3 kg* BBQ-rub of andere kruiden 1 verpakking groene aspergepunten 1 verpakking Toma’dor kerstomaatjes 2 aubergines 1 kg Spar kriel­ aardappelen

2 courgettes marinade voor de groenten: 4 tenen look 1 rode ui 200 à 250 ml Boni zonne­ bloemolie enkele takjes tijm en rozemarijn extra: thermometer voor vlees

1.

Gert: ”Alles begint natuurlijk met Spar vlees, dat van uitstekende kwaliteit is.”

88

Wrijf het vlees in met een BBQ-rub of andere kruiden. Leg het op de BBQ en laat gedurende 1 tot 2 u koud roken**. 2. Stook de BBQ goed warm en schroei het vlees dicht aan alle zijden. Laat het vlees verder garen op 80°C tot de gewenste kerntemperatuur (bleu = 40°C, doorbakken = 65°C). Steek hiervoor een thermometer in het vlees. Check de tempera­ tuur van het vlees regelmatig. 3. Verwarm de oven voor op 180°C. 4. Marinade: pel de ui en tenen look. Spoel de kruiden en rits de blaadjes van de takjes. Snij al­ les heel fijn. Doe in een kommetje en giet de olie erbij. Kruid met peper en zout. Meng goed. 5. Doe de krielaardappelen in een ovenschotel en verdeel een deel van de marinade erover. Meng goed onder de aardappelen. Zet in de voorver­ warmde oven en laat minstens 30 min garen. 6. Snij de aubergines in plakken en bestrooi rijkelijk met grof zeezout. Spoel na 15 min het zout van de aubergine en wrijf goed droog. 7. Snij de courgettes in plakken. 8. Leg de aubergines, courgettes en groene asperge­punten op een schotel en besprenkel met de marinade. 9. Leg de kerstomaatjes in een aluminiumbakje. Besprenkel ook met de marinade. Zet op de warme BBQ en laat wat opwarmen. 10. Gril de groenten op de hete BBQ en wrijf tijdens het grillen nogmaals in met de marinade. 11. Haal het vlees van de BBQ als het gaar is en laat even rusten. 12. Snij het vlees in fijne plakken. Serveer met de ge­ grilde groenten, tomaatjes en krielaardappelen. * Je kan dit ook vervangen door rosbief. ** Het roken geeft een lekkere smaak aan het vlees, maar je kan het ook – zonder te roken – direct op de BBQ leggen.


Spar ondernemer

Bert: “Ook de groenten kunnen gewoon de BBQ op!”

89


ONZE TOP 5

Wortelcake 6 à 8 personen

1

250 g zelfrijzende bloem 250 g suiker 1 zakje vanillesuiker ½ kl bakpoeder ½ kl bicarbonaat ½ kl zout

Spar Turks brood, heerlijk gevuld met groentjes en pitavlees.

2 3

5 90

De gebraden rosbief is 100% huisgemaakt. Een topper!

Het lokale kalfsvlees van Hoeve Ten Halve is subliem.

4

. 1u

Met onze cru stokbroden maak je de beste smoskes.

Adept bier is een heerlijk fris en blond bier, gebrouwen op een halve kilometer van Winksele.

Ons vakmanschap drink je met verstand

½ kl kaneel 400 g geraspte wortelen 4 Spar eieren 1,5 dl Boni zonnebloemolie extra: langwerpige bakvorm

1. Verwarm de oven voor op 180°C. bakvorm. Giet het deeg erin en 2. Meng de bloem met de suiker, verdeel over de hele vorm. de vanillesuiker, het bakpoeder, 6. Zet in de voorverwarmde oven het bicarbonaat, het zout, de en bak gedurende 50 à 60 min. kaneel, de zonnebloemolie en de De cake blijft nog een beetje volledige eieren. vochtig. 3. Meng alles goed. 7. Haal uit de oven en laat even 4. Voeg de wortelen toe en meng afkoelen op een grill. kort. 8. Snij in plakjes. 5. Leg een bakpapier in de


Spar ondernemer Ons lievelings­ dessert Gert: “Een wortelcake gaat er bij ons thuis altijd vlotjes in! Mooi meegenomen: de kinderen krijgen meteen een extra portie groenten binnen.”

Kristof: “Het recept van deze cake komt van de oma van Gert.”

Lekker met een js, bolletje vanille-i e wanneer de cak nog lauw is.

91


m i e h e g

92


familiegeheim

Christel maakt kalkoengebraad We kennen allemaal wel van die gerechten waarvan de heerlijke geur ons meteen terugbrengt naar tal van gezellige familiemomenten. Voor Christel (54 jaar) is dat kalkoengebraad met festivalsaus en kroketjes. Waar komt het familierecept vandaan?

Wanneer komt het op tafel?

“Ik at het voor het eerst bij de kennismaking van mijn schoonfamilie in 1986. Nadat ik getrouwd was, vroeg ik mijn schoonmoeder naar het recept. Sindsdien is het ook in ons gezin een klassieker. Ik heb mijn dochter geleerd hoe ze het moet klaarmaken, dus het voortbestaan van het gerecht is alvast verzekerd.”

“Bij zowat elke verjaardag. De kinderen mogen elk jaar op hun verjaardag kiezen welk gerecht er op tafel komt. Hun keuze gaat altijd uit naar dit heerlijk kalkoengebraad. Ook bij andere gelegenheden als Pasen of Kerstmis maken we het klaar. Het is een echte voltreffer bij jong en oud!”

Kalkoengebraad met festivalsaus en kroketten 8 personen

Wat is het geheim?

“Je moet het sap van de druifjes goed in de saus verwerken. Daarnaast bak je de spekjes best zo krokant mogelijk, zo zijn ze het lekkerst! Heb je veel tijd? Dan kan je ook de kroketten volledig zelf maken. Gebruik dan zo min mogelijk vocht zodat ze tijdens het bakken niet barsten.”

C hriste l: “Goe d voor elk familiefee st!”

. 40 min + koken: 1 u + oven: 50 min

1,2 kg Spar kalkoengebraad 8 sneden Spar ongezouten spek 5 sneden Spar gekookte hesp 1 l Boni culinaire room 2 blikken druiven (2 x 425 g) 1 groentebouillonblokje 3 el Boni ketchup 3 el Grand Marnier 20 g Boni bloem Spar boter 2 kg Spar kroketten ½ bosje krulpeterselie

1. Snij het spek en de hesp in reepjes van 1 cm. Verhit wat boter in een stoofpot. Bak het spek aan in de boter. Voeg de hesp toe en laat 1 u op een matig vuur bakken. Roer regelmatig. 2. Verwarm de oven voor op 180°C. 3. Bak het kalkoengebraad aan alle zijden goudbruin in wat boter. Kruid met zwarte peper en zout. Zet 50 min in de oven. 4. Giet het vet van het spek en de hesp af. Voeg de room en druiven met sap toe. Breng aan de kook met het bouillonblokje. Laat op een matig vuur wat inkoken. Breng de saus op smaak met de ketchup, Grand Marnier en wat zout.

5. Meng 20 g zachte boter en 20 g bloem met een vork. Roer in stukjes door de saus en laat nog even sudderen tot de gewenste dikte. 6. Snij het gebraad in mooie sneetjes. Serveer met de festivalsaus en kroketten. 7. Werk af met wat krulpeterselie.

93


s e j t r a a t l e p p A voor iedereen! September, da’s dé appelmaand want dan ligt de nieuwe oogst in de winkels. En wat smaakt nu beter dan versgebakken appeltaartjes? Laat je verrassen door deze originele versie, waarbij je mag weven met deeg.

Appeltaartjes 8 personen

. 30 min + rusten: 15 min + oven: 25 min

deeg: 260 g patisserie­bloem 43 g amandel­poeder 50 g bloemsuiker snuifje zout 120 g Spar boter (koud) 1 Spar ei vulling: 1 appel sap van ½ limoen 12 g rietsuiker 15 g Spar boter ½ kl kaneelpoeder 1 eigeel extra: uitsteekvorm appel

94

1. Deeg: doe de patisseriebloem, het amandelpoeder, de bloemsuiker en het snuifje zout met klontjes koude boter in de keuken­ robot. Laat draaien tot het een deeg vormt. Voeg het ei toe aan het deeg en laat draaien tot je een deegbal bekomt. Druk het deeg wat plat, rol in vershoudfolie en leg 15 min in de koelkast. 2. Vulling: schil de appel en snij in kleine blokjes. Smelt de boter en voeg de appelblokjes met de rietsuiker, het limoensap en het kaneel­poeder toe. Laat garen tot de appelblokjes wat zacht zijn. Haal van het vuur en laat afkoelen. 3. Haal het deeg uit de koelkast, verwijder de vershoudfolie en leg tussen 2 bakpapieren. Rol uit tot papierdikte. Snij 8 miniappeltaartjes uit met de uitsteekvorm. 4. Leg op elk minitaartje een el appelcompote. 5. Snij dunne strookjes deeg en vorm een rooster door de strookjes te weven tot een patroon. Snij met de uitsteekvorm 8 bovenkanten uit. 6. Klop het eigeel los en borstel het op de rand van de miniappel­ taartjes. Leg de geweven bovenkant erop en druk goed aan. Strijk de bovenkant in met eigeel. 7. Verwarm de oven voor op 200°C. Verlaag de oven daarna tot 160°C. 8. Zet de taartjes in de voorverwarmde oven en laat 20 à 25 min bakken tot ze goudgeel zijn.


bakplezier

Bekijk de video!

Appel amandel en kaneel

95op bezoek bij Lillet

Hoera!

r a a j 150

Lillet!

Lille t Bla

nc

n bloemig Lillet Blanc heef t ee rfijnde parfum met een ve jte sinaas­ smaak van gekonfi enhars en appel, honing, denn n. exotische vruchte

Lillet, de (na)zomerse aperitiefwijn, blaast dit jaar 150 kaarsjes uit. Reden genoeg voor onze Spar aankoper sterke drank, Wouter Roelant, om een bezoekje te brengen aan de productiesite van Lillet. Daarvoor trok hij naar Podensac, een klein, Frans dorpje in de omgeving van Bordeaux.

k 1 deel Perfect serve: schen len tonic Lillet Blanc met 2 de n schijfje en werk af met ee munt, sinaasappel, takje mkommer aardbei of plakje ko en ijsblokjes. Ons vakmanschap drink je met verstand

97


Wouter Roelant, Spar aankoper sterke drank, proeft Lillet Rosé.

Lillet werd gecreëerd en wordt nog steeds gemaakt in Podensac.

150 jaar geleden …

Sinds de 19e eeuw, 1872 om precies te zijn, wordt Lillet op dezelfde locatie gemaakt. Raymond en Paul Lillet richtten toen Lillet Frères op dat zich toespitste op likeuren, infusies en confituren. Ze mengden verschillende wijnen met zelfgemaakte fruitlikeuren en voegden er kina aan toe. Dat is afkomstig van de kinaplant en geeft een licht bittere toets. Zo ontstond de eerste Lillet Blanc. Technisch gezien is Lillet een gearomatiseerde en versterkte wijn. Lillet bestaat voor 85% uit wijn en voor 15% uit vruchtenlikeur en een geheime infusie. Lillet werd al snel graag gedronken. In de jaren 30 was het drankje zelfs hét aperitief bij uitstek op tal van belangrijke gelegenheden. Vanaf de jaren 50 en 60 werd het uitgevoerd naar de

98

Verenigde Staten en wist het ook daar harten te winnen, zelfs op het witte doek. Zo drinkt James Bond in Casino Royale een cocktail genaamd Vesper, bestaande uit gin, vodka en Lillet. Het drankje leent zich tot verschillende toepassingen: on the rocks, in een cocktail, met tonic, spuitwater of bubbels … In 2008 wordt Lillet onderdeel van de groep Pernod-Ricard en in 2011 pakken ze uit met de lancering van Lillet Rosé.

Ons vakmanschap drink je met verstand

De blends voor Lillet rusten twee tot vier maanden in vaten.


op bezoek bij Lillet

Een nazomers aperitief? Kies dan voor Lillet Blanc of Rosé. Allebei verkrijgbaar bij Spar.

Lille t Rosé Lillet Rosé bevat delicate aroma’s van oranjebloesem, wilde bessen en pompelmoes, gevolgd door een sprankelende smaak van rozenblaadjes. Het sluit af met een mooie bitterheid die naar het zurige neigt. Perfect serve: neem 1 deel Lillet Rosé met 2 delen tonic, ijsblokjes, een half partje pompelmoes en een takje tijm.

De kunst van het mengen

De droge witte wijnen, die de basis vormen voor Lillet, komen uit de regio rond Bordeaux. Ze worden zorgvuldig geselecteerd door de wijnmakers van Lillet. Om Lillet te maken, worden de wijnen gemengd met verschillende fruitlikeuren, gemaakt volgens een eigen – geheim – recept, en met de schil van sinaasappelen. De schillen en vruchten worden koud geïnfuseerd in alcohol. Daar komt tot slot nog kina bij. Door alles te mengen, krijgt Lillet genoeg body en komen er complexe aroma’s vrij.

Dagelijks proeven de wijnmakers van de wijnen, zodat ze exact weten wanneer ze de wijnen en likeuren moeten mengen. Daarna rusten de blends twee tot vier maanden in houten vaten. Afhankelijk van de grootte en ouderdom van het vat zal de blend anders evolueren. Dus ook hier is de kennis van de wijn­makers uiterst belangrijk. Het is namelijk de bedoeling dat Lillet steeds hetzelfde smaakt. Daarvoor gaan ze verschillende blends met elkaar mengen. Uiteindelijk wordt het drankje gebotteld en vertrekt het naar de winkels. Ons vakmanschap drink je met verstand

99


n e n ij W bergen die

Ande sge be rg t e

Ande sge be rg t e

Bicicleta Cono Sur

Serbal Malbec

Chardonnay Chili

Atamisque, Uco valley Argentinië

6-8°

Een intense combinatie van citrus, ananas, witte perzik en meloen. Mooie concentratie en levendigheid in de mond met mineralen.

Aan de westkant van het Andesgebergte, in Chili, irrigeert het smeltwater van de Andes talrijke wijngaarden. Hoewel er in de korte wintermaanden in de meeste regio’s behoorlijk wat regen valt, is die irrigatie toch van levensbelang. Er wordt daarbij zelfs hier en daar nog gebruik gemaakt van kanalen die door de Inca’s zijn aangelegd, vanuit de Andes naar de zee.

100

Ons vakmanschap drink je met verstand

14-16°

Deze hoog geconcentreerde wijn heeft een stevige structuur en een fruitige, zijdeachtige smaak. Zowel qua kleur, aroma, als tannines ondersteunt de malbec het gegrilde vlees uitstekend.

Ook aan de andere kant van het gebergte is het smeltwater van de Andes verantwoordelijk voor de bevloeiing van Argentijnse wijngaarden. Bovendien houdt deze langgerekte bergketen er de regenwolken uit het westen tegen. Daar ontstaan wijnen die je al snel naar hogere sferen brengen. Dankjewel, Andes!


bergwijnen

verzetten

Wijnboeren beslissen niet zomaar om hun druiven op bergen en heuvels te telen. De hellingsgraad, de oriëntatie en de hoogte van een wijngaard spelen allemaal mee in de heerlijke aroma’s en de ultieme balans tussen suikers en zuren.

Dolomie t e n

Voge z e n

Alpe n

Pinot Gris

Pasqua Valpolicella

Tradition Cellier de la Weiss, Elzas Frankrijk

Veneto Italië

7-9°

Aroma’s van abrikozen en gedroogd fruit. Rond en lekker met een lange afdronk.

De Elzas scheert als wijnregio hoge toppen in vergelijking met andere regio’s op dezelfde breedtegraad. De verklaring vinden we bij de Vogezen, de bergketen die het wijnbouwgebied beschermt tegen de koude en de regen uit het westen. Het klimaat is continentaal met droge zomers, weinig neerslag, een lange herfst en koude winters.

12-14°

Zachte, fruitige en charmerende wijn zonder veel complexen, maar met toch voldoende karakter. Heerlijk bij pasta of risotto!

Kristalhelder water, 300 zonnige dagen per jaar, frisse lucht en een bodem vol mineralen: we zijn aangekomen in NoordoostItalië. De Alpen en de Dolomieten vormen hier een barrière tegen het koele Atlantische klimaat. Warme, mediterrane lucht stroomt de dalen binnen in de zomer en in de herfst. Het mag duidelijk zijn: de lat ligt hier hoog. Ons vakmanschap drink je met verstand

101Spar bierplezier

Laat je verleiden met Spar

Drinken als een keizer, doe je zo ...

Ommegang Keizer Karel Voeg een fris hoparoma toe aan lichte toetsen van citrus en mout en je krijgt Ommegang Keizer Karel. Het blonde bier van hoge gisting heeft een bloemige en kruidige smaak. 8%

Achter mijn ruige looks, zit een zacht karakter.

Welke van deze toppers kunnen je verleiden? Extra aanlokkelijk: koop je van 8 t.e.m. 21 september zes flesjes van de deelnemende bieren, dan trakteert Spar je op een zak Lay’s Max chips naar keuze.

Ja, ik ben complex. Maar ik heb ook mijn bitterzoete momenten.

St. Bernardus Abt 12 Het paradepaardje van brouwerij Sint-Bernardus heeft een zachte, volmondige smaak onder een volle, ivoorkleurige schuimkraag. 10%

Hoe karaktervol en krachtig ik ook ben: voor jou heb ik een zwak. Chimay Blauw

Tripel d’Anvers Voor een sterk bier is de Tripel d’Anvers erg zacht, dankzij zijn lichtzoete en kruidige smaak. Geniet van een volmondige afdronk. 8%

Dit authentieke trappistenbier heeft een krachtig aroma en een complexe smaak. De geur van fijne kruiden begeleidt je tijdens de relatief droge afdronk met een toets van karamel. 9%

Ons vakmanschap drink je met verstand

103


Voor je ’t weet ben je bezeten door mijn zachte smaak. Duvel Blond 6.66 Het zonnige, gele etiket verraadt het al: dit bier is zacht, expressief en loopt vlot naar binnen. Aan de basis liggen dezelfde hopsoorten als bij de klassieke Duvel. 6,66%

Niet twee, maar drie soorten hop. Da’s pas echt duivels. Duvel Tripel Hop Citra De Citra werd verkozen tot beste Tripel Hop van de zeven tijdelijke variëteiten. Laat je verrassen door een hoppige smaak met toetsen van pompelmoes en tropisch fruit. 9,5%

Zo’n straf blondje als ik ben je vast nog niet tegengekomen.

Onder mijn stevige schuimkraag schuilt mijn ware, zoete aard. Kasteelbier Rood Deze unieke blend van Kasteel Donker en gemacereerde kersen resulteert in een speciaalbier met een evenwichtige smaak en subtiele toetsen van kersen. 8%

Met passie gebrouwen, dat proef je. Affligem Blond Blond speciaalbier met een zachte en rijke smaak en een stevige schuimkraag. Zijn milde, bittere toets ondersteunt zijn zachte fruitigheid. 6,7%

Ik neem je mee op een hoppige reis. La Cambre IPA

Victoria Blond Complexe, lichte hopsmaak en verrassend moutachtig. Veel body, een rijk mondgevoel en een lange, zoete en fruitige afdronk. 8,5%

Ik breng het zoete in jou naar boven. Lindemans Kriek Lindemans Kriek is heerlijk fruitig, fris en zuurzoet. Hij weet het juiste evenwicht te vinden tussen de zoetheid van het fruit en het zacht zurige karakter van lambiek. 3,5%

104 Ons vakmanschap drink je met verstand

Geniet van een stukje geschiedenis, maar bovenal van verfrissend bier met een bittere, fruitige smaak, sterke toetsen van hop en een droge afdronk. 6,3%

Op zoek naar zachte bitterheid met een intense finale? Martha Brown Eyes Martha Brown Eyes is een sterk, donker bier met licht kruidige toetsen. De tonen van gedroogd fruit vloeien samen met accenten van karamel, koffie en chocolade. 12%


Spar bierplezier

Vlaamse verleiders

Parels uit Wallonië Een sterke body én een zacht karakter. Wat wil je nog meer?

Ik ben het bewijs dat ook Nederlanders bier kunnen brouwen. La Trappe Tripel

Rochefort Triple Extra

Deze goudblonde tripel is een klassiek trappistenbier met een krachtige, volle smaak. Daarnaast heeft het bier een kandijzoet en lichtmoutig karakter met een bittere en licht droge afdronk.

Na 100 jaar besloot Rochefort in 2020 een nieuw blond bier te ontwikkelen. Deze goudblonde kanjer heeft naast citrustonen ook een heerlijke, kruidige geur. 8,1%

8%

Kan je niet kiezen? Bij mij krijg je het allemaal. Bier én whisky.

Met mij win je gegarandeerd het grote lot.

Gouden Carolus Whisky infused

St-Feuillien Grand Cru

Gouden Carolus Cuvée van Keizer Imperial Dark verrijkt met een infusie van Gouden Carolus Single Malt whisky. Dit robijnrode bier kent subtiele toetsen van vanille, eikenhout en chocolade.

De St-Feuillien is een blond degustatiebier met een zuivere hoptoets en subtiele gistingsaroma’s. Als Erkend Belgisch Abdijbier won hij ook medailles op internationaal niveau.

11,7%

9,5%

Na de inspanning, de ontspanning. En dan kom je heel snel bij mij terecht.

Drink mij op een warme, nazomerse dag. Bush Pêche Mel Deze combinatie van Bush Caractère en perzikbier zorgt voor de nodige verfrissing op een warme dag. Een amberkleurig fruitbier van hoge gisting mét karakter.

Kwaremont Blond Net als de befaamde kuitenbijter uit de Vlaamse Ardennen is Kwaremont Blond karaktervol en pittig. De perfecte beloning na een stevige inspanning.

8,5%

6,6%

Hoppig

Kruidig

Floraal

Fruitbier

Mouten

Abdijbier

Ons vakmanschap drink je met verstand

105


wedstrijd

5 e d n a v Win 1

! s r e k spea WEDSTRIJDVRAAG

Zin om 1 van de 5 Bluetooth speakers gepimpt door Desperados te winnen? Doe mee aan de wedstrijd!

Desperados is nu beschikbaar in een alcoholvrije versie! Hoe heet deze nieuwigheid?

1

2

3

Desperados Red

Desperados Virgin

Desperados Mojito

Schiftingsvraag Hoeveel mensen hebben tegen 30 september 2022 deelgenomen aan deze wedstrijd? Stuur het antwoord op beide vragen voor 30 september 2022 via www.mijnspar.be/wedstrijd of per post naar: Retail Partners Colruyt Group nv, De Regenboog 8, 2800 Mechelen. Vergeet je volledige naam, adres en telefoonnummer niet te vermelden, want de winnaars worden persoonlijk op de hoogte gebracht. Slechts één deelname mogelijk per e-mailadres en naam. Voor actievoorwaarden en wedstrijdreglement zie: www.mijnspar.be.

106


Liever Rijstpap?

le van il n a v n e lk e m Volle bineerd m o c e g r a k s a g Mada me met een langza ing... id e r e b e t s r e e en beh rijstpap e z n o n a a t a w Dat is . zachtheid geeft

e d a l o c o h c of mousse? pure Chocolade met eid cacaoboter ber ische door onze Belg latiers, o c o h c r e t s e e m oment voor een echt m van plezier!


r e k e b m e meene

Bij aankoop vanaf € 50* en op vertoon van

.

Actie geldig van 22/9 t.e.m. 5/10/2022. * 1 Spar-meeneembeker per Xtra, zolang de voorraad strekt. Geldig op het volledige assortiment, behalve rookwaren, cadeaukaarten, herlaadkaarten, kranten, tijdschriften, postzegels, vuilniszakken en producten van de Nationale Loterij.

mijnspar.be