Spar Colruyt Group - KOOK mei 2022

Page 1

Prijs € 2,00 (1 exemplaar gratis voor Spar klanten)

Eet goed, koop slim NR 5 MEI 2022

Passioneel product:

kropsla Ontdek onze

nieuwe rubrieken

5 x verse

kruiden

Kookatelier:

t e k r a m d fooVAN BIJ DE KAASBOER OP JE BORD

ONS RUIME ASSORTIMENT VERSE SPAR–PRODUCTEN, DA'S GOED VOOR ELKE DAG VERS OP JE BORD


I

k ben een fan van foodmarkets. Dat komt goed uit. In dit magazine word je namelijk getrakteerd op recepten om je eigen foodmarket te organiseren (p. 29), in eigen keuken en/of tuin. Dat is niet alles. Vanaf deze maand zit in een iets ander jasje. De aandachtige lezer merkt meteen het nieuwe papier en de verschillende nieuwe rubrieken op, zoals dubbelop (p. 54) of restjesdag (p. 66). Gevestigde waarden, als seizoentjes (p. 14) of 5x (p. 69), blijven natuurlijk bestaan. Klink gerust mee op deze vernieuwing! Wedden dat onze zomerdranken (p. 98) of frisse bieren van Spar bierplezier (p. 104) je kunnen bekoren?!

24

Veel plezier, Fabrice van Spar Herseaux, en alle andere Spar ondernemers

Passioneel product:

kropsla

Doordeweeks 14 45 63 66 69

seizoentjes mijn keuken snel klaar: pinsa restjesdag: citroen en gember 5x verse kruiden

Lekker weekend 29 54 59 64 82 96

special: kookatelier foodmarket dubbelop: steak kinderkeuken: bloemenkoekjes familiegeheim: Filipijnse scampi’s de wereld rond bakplezier: groentetaart

Leesvoer

9 10 23 24 53 77 81 86 88 96 98 101 102 103 104 4

bewust: Eco-Score tomaten bij Spar teler in de kijker passioneel product: kropsla kaas: Flandrienkaas Spar passioneel product: sushi charcuterie: Zwarte Woudham Spar variété: ijsjes voor de zomer Spar ondernemer: Spar Herseaux variété: chips en drank zomerdranken zomerkoffie schol wijn in de kijker Spar bierplezier

45

29 63


op het menu ONTBIJT 41 Molletes HAPJE & DRANKJE 15 ‘Hasselback tomato’ 30 Hawawshi uit Alexandrië 32 Fatteh COVERBEELD 32 Huisgemaakte granaatappellimonade 35 Garnalenkoekjes met crunchy pindasaus 40 Sangrita 42 Montadito met aubergine 43 Empanadas met varkensgebraad 43 Bocadillo de calamares 70 Griekse kruidenpannenbroodjes met tzatziki en granaatappel 73 Escargots à la Bourguignonne 90 Bruschetta met tomaat 101 Sweet Hawaiian iced coffee

Wij koken en bakken graag samen met:

66

LUNCH 16 Toast met witte asperges, erwtenspread en zacht eitje 63 Pinsa met ricotta, gegrilde courgette en prosciutto 94 Hartige groentetaart BIJGERECHT 66 Citroen-gembersiroop 66 Citroen-gembercurd

69 82

77

Passioneel product:

sushi

96

SOEP 36 Vietnamese, zoetzure maaltijdsoep met gehaktballetjes en ananas 47 Arabasi versie 2.0 71 Kruidenbouillon met ravioli HOOFDGERECHT 19 Wok met ananas, kokosrijst en kippenballetjes 33 Koshari 38 Geroosterde varkensspiesjes met rijstnoedelsalade 39 Cha Ca uit Hanoi 49 Turkse rijstschotel met saus van gele puntpaprika 51 Lahmacun met aubergine en cacik 57 Steak bordelaise 57 Bloemkoolsteak met bordelaisesaus 65 Scampi’s in gekruide kokosroom 72 Geroosterde venkel met kerstomaat, lente-ui en kruidenvinaigrette 75 Lamskotelet met muntpesto en parelcouscous DESSERT 20 Tiramisu met rabarber en vanille 40 Banaanbeignets met pinda-kaneelsuiker en chilichocoladesaus 48 Pecannotenrepen 61 Bloemenkoekjes 84 Donuts met boterkaramel 84 Loukoumades met honingsiroop en geroosterde sesamzaadjes 85 Boules de Berlin 92 Geroosterde ananas met vanille-ijs Bevat geen vlees of vis Filmpje op www.mijnspar.be

5


N ie u w Bellini is een bekende Italiaanse cocktail. Probeer hem nu uit met Martini Bellini (8%).

Bacardi coconut (32%) is de heerlijke combinatie van rum en kokosnoot. Op en top zomers!

Nieuw vanaf mei

Ons magazine zit in een nieuw jasje. Letterlijk dan, want we zijn overgeschakeld naar nieuw papier. Daarnaast introduceren we met plezier de nieuwe rubrieken:

6

Bewust p. 9

Dubbelop p. 54

Snel klaar p. 63

Restjesdag p. 66

De wereld rond p. 82

Variété p. 86 & 96

Ons vakmanschap drink je met verstand

Win een luxe espressomachine in jouw Spar!

Van 19 mei t.e.m. 15 juni maak je in elke Spar winkel, op vertoon van Xtra, kans op een luxe espressomachine van Delonghi ter waarde van € 1.299. Per aankoopschijf van € 25* en/of bij aankoop van deelnemende producten ontvang je een formulier met unieke code. Die gebruik je om op www.mijnspar.be deel te nemen aan de wedstrijd. Ontdek de actievoorwaarden vanaf 19 mei in jouw Spar winkel en op www.mijnspar.be. * Uitgezonderd bij aankoop van rookwaren, cadeaukaarten, herlaadkaarten, leeggoed, kranten, tijdschriften, gemeentelijke vuilniszakken en producten van de Nationale Loterij.

Nieuw Ons roggebrood met citroen al geprobeerd? Beleg het met een plakje gerookte zalm of kabeljauwsalade.


Wist je dat …

koffiegruis van pas komt in de moestuin?

Kookboeken van de maand

Verzamel het koffiegruis en verdeel het in de grond rondom de groente- of fruitplanten. Waarom? Om je planten te beschermen tegen bijvoorbeeld slakken die de blaadjes of vruchten opeten. Daarenboven is het een goede meststof.

De vega atlas, Isabel Boerdam, Carrera Culinair, ISBN: 978 90 4886 144 6, € 35,00

D a ’s le k k er va n b ij on s !

Win een seizoen lang verse groenten!

lokale seizoensgroe nten en -fruit

Surf naar www .mijnspar.be /wedstrijd-f & ontdek met landria een hoe je kan winnen!

Beirut Nights, Ghina Bazzi, Borgerhoff & Lamberigts, ISBN: 978 94 6393 619 4, € 34,99

per winnaar.

In mei maak je elke dag kans op een seizoen lang verse groenten*. Surf naar www.mijnspar.be/wedstrijd-flandria en ontdek hoe je kan winnen!

Verrassend vega(n)

Ontdek hoe divers de vega(n) keuken is. In dit kookboek leer je verrassende ingrediënten, kruiden en specerijen kennen van over de hele wereld. Je geniet dus van vega(n) gerechten uit de wereldkeuken, maar evengoed van klassiekers in een vega(n) jasje. Denk maar aan biet Wellington of een patatje stoofzwam, in plaats van stoofvlees.

Lekker Libanees

MAAK IN MEI EL KE DAG KANS OP EEN SEIZOEN LANG*

* 20 waardebon nen van 5 eur o

zap & hap

Heeft

In Beirut Nights gunt chef Ghina Bazzi ons een blik in de keuken van ‘haar’ Libanon. Zowel gerechten die al generaties lang meegaan als dagelijkse favorieten van Ghina komen aan bod. En ze streeft ernaar om de gerechten zo toegankelijk mogelijk te maken, zonder aan authenticiteit te verliezen. Gebruik het boek dus als leidraad voor een avondje Beirut op z’n best.

gesmaakt?

Heb je een vraag of suggestie voor het team? Stuur een mailtje naar ann.standaert@retailpartnerscolruytgroup.be!

*20 waardebonnen van 5 euro per winnaar.

mijnspar.be

 zoek op SPAR Colruyt Group

De kleine lettertjes: in de periode tussen de redactie van deze

en het verschijnen ervan, kunnen de prijzen van bepaalde producten aangepast zijn. Bovendien kan het voorkomen dat je een artikel dat in wordt voorgesteld, niet terugvindt in alle winkels. De uitgever is niet verantwoordelijk voor eventuele drukfouten. Deze is geldig van 1 tot en met 31 mei 2022 bij alle Spar winkels (aangesloten bij Retail Partners Colruyt Group nv). Ons vakmanschap drink je met verstand. Met dank aan Brabantia. Alle prijzen waar een * bij staat, zijn ter indicatie en onderhevig aan wijzigingen. * Verantwoordelijke uitgever m.b.t. de opmaak van : Retail Partners Colruyt Group nv, De Regenboog 8 te 2800 Mechelen * Verantwoordelijke uitgever m.b.t. de verspreiding van : de zelfstandige winkelier voor de Spar winkels aangesloten bij Retail Partners Colruyt Group nv.

7


VU : Nathalie Pfaff, General Manager, NV Danone SA, Werkhuizenkaai 160, 1000 Brussel (KBO: 0402.734.595) - D22-0136

Met wie deel jij een superluchtige mousse?


bewust

Met de Eco-Score

winkel je bewuster We proberen allemaal stap voor stap duurzamer en bewuster te leven en te eten. Als jij straks broodbeleg in je winkelwagentje legt, heb je graag dat het niet alleen lekker is, maar ook een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk heeft. Met de Eco-Score wordt milieubewust kiezen een heel stuk makkelijker. Voordat je eten op je bord komt, wordt het geproduceerd, verwerkt, verpakt, vervoerd, gekoeld … Daarvoor zijn veel energie en grondstoffen nodig. Onze voeding heeft zo een niet te onderschatten impact op het milieu. Het goede nieuws? We kunnen een verschil maken door milieubewuster te consumeren. Om dat te vereenvoudigen en te stimuleren, lanceerde Colruyt Group als eerste Belgische retailer de Eco-Score: een keuzewijzer die de milieuimpact van voedingsproducten weergeeft. De berekening van de Eco-Score houdt rekening met de hele weg die een voedingsproduct aflegt. Bij elke stap in die cyclus worden verschillende factoren geanalyseerd, zoals energiegebruik en luchtverontreiniging. Daarnaast kan een specifiek product ook extra plus- of minpunten krijgen op basis van onder meer de toegekende duurzaamheidslabels, de oorsprong van de ingrediënten en de recycleerbaarheid van de verpakking. Afhankelijk van de eindscore krijgt het product een letter- en kleurencode van A (groen, een lage ecologische impact) tot E (rood, een hoge impact). De lijst met producten met Eco-Score wordt steeds verder aangevuld, het kan dus gebeuren dat je momenteel op jouw product nog geen Eco-Score terugvindt.

Eco-Score raadplegen? Het is eenvoudig:

1 download de Xtra-app. 2 scan de barcode van je product. 3 ontdek de Eco-Score.

Benieuwd welke Eco-Score dit recept krijgt? Bekijk de video!

Doe jij net als Bartel & Vinz mee aan de Eco-Challenge? Bartel en Vinz gaan tijdens de Eco-Challenge, van 18 t.e.m. 31 mei, in hun keuken aan de slag om de lekkerste recepten op tafel te toveren met een goede Eco-Score. Zo maken ze voor Spar een waldorfrisotto met kip en graantjesmosterdvinaigrette.

Zo dragen we samen bij aan een beter milieu, stap voor stap.

stap voor stap 9


Pack grilltomaten

Voor elk moment een

tomaat WARM

Perfect voor warme bereidingen!

Heel het jaar door geniet je van verschillende soorten tomaten. Gelukkig maar! Want de tomaat is misschien wel onze meest veelzijdige compagnon in de keuken. Toch zijn ze nu en in de zomer op hun lekkerst. Geniet er dus optimaal van!

Pruimtomaten San Marzano 10


Spar tomaten

Honingtomaten

Bestomaten Kumato Coeur de boeuftomaten Toma’Chef-tomaten

KOUD

Smaken rauw, bijvoorbeeld in een salade, op hun best!

Gourmatotomaten

Toma’Dor-tomaten 11


Snoeptomaten los Trostomaten voorverpakt

D

ALLROUN Toma'Tastytomaten

Boni tapastomaten

12

Deze allrounders passen werkelijk bij alles, warm of koud.

bio Boni bio minipruimtomaten

Pruimtomaten Ruby Red


Spar tomaten

Spar tomaten voorverpakt

Spar trostomaten

Shaker Sollarino

bio Boni bio trostomaten SCAN & ONTDEK

Meer weten over de tomaten van Stoffels (Toma’Chef, Gourmato, Toma’Dor en Toma’Color)? Surf naar www.mijnspar.be!

Toma’Color-kerstomaten 13


IN SEIZOEN

Groot, rond en rood, de gourmato-tomaat is een alleskunner in de keuken. Daarenboven blinkt hij uit in smaak.

o t a Gourm t a a m o t x Grote tomaat x Friszoete, kruidige smaak x Vaste structuur Lekker … x rauw in bijvoorbeeld een salade x warm, dankzij zijn vaste structuur

14

De gourmato-tomaat is dé smaaktomaat bij Spar.


seizoentjes ‘Hasselback tomato’ 4 personen . 35 min 2 x 450 g gourmato-tomaat 2 bollen burrata 100 g Spar coppa 70 g Spar rucola balsamicocrème fleur de sel 4 ciabatta rustiek pesto: 1 bosje basilicum 1 teen look 75 g Spar pijnboompitten 75 g Parmezaanse kaas 1 citroen Boni Griekse olijfolie cayennepeper 1. Rooster de pijnboompitten goudbruin in een pan zonder vetstof. 2. Pesto: mix de basilicum met de look, pijnboompitten, Parmezaanse kaas en 75 ml olijfolie tot een smeuïge pesto. Voeg naar smaak citroensap, cayennepeper en zout toe. 3. Verwijder het kroontje van de gourmato-tomaat. Snij de tomaten aan de andere zijde 4 keer in tot 1 cm van de bodem. Steek afwisselend in elke insnijding een sneetje coppa en lepel er wat pesto in. Snij de burrata in 4. 4. Serveer 3 ‘hasselback tomato’s’ op een bord en druppel er wat olijfolie en balsamicocrème over. 5. Leg er wat rucola en 2 stukken burrata bij en kruid met zwarte peper en fleur de sel. 6. Serveer met ciabatta.

Tomaat burrata! 15


Toast met witte asperges, erwtenspread en zacht eitje 4 personen

. 40 min

4 sneden Spar zuurdesembrood 400 g witte asperges 250 g Boni diepvrieserwtjes 70 g Boni zure room citroensap ¼ bosje bieslook

2 Spar eieren ½ bakje tuinkers ½ bosje waterkers fleur de sel Boni Griekse olijfolie

1. Blancheer de erwtjes 2 min in gezouten water. Giet af en spoel onder koud water. Mix de erwtjes met de zure room tot puree. Snipper de bieslook fijn en roer erdoor. Kruid met zwarte peper, zout en breng op smaak met citroensap. 2. Schil de asperges en verwijder het houterige uiteinde. 3. Kook de eieren 4 min in kokend water en giet af. 4. Smeer de asperges in met olijfolie en gril aan beide zijden in een grillpan tot ze gaar zijn. Kruid met zwarte peper en zout. 5. Smeer de sneden zuur­ desembrood in met olijf­ olie en rooster goudbruin aan beide zijden onder de grill van de oven of in een toaster. 6. Pel de eieren en halveer ze. Smeer elke toast in met erwtenspread. Beleg met de gehalveerde gegrilde asperges. Leg op elke toast een halfzachtgekookt ei en werk af met water- en tuinkers. Besprenkel met olijfolie en kruid met wat extra zwarte peper en fleur de sel.

OHH! Poitou Haut-Poitou, Loire, Frankrijk • frisse sauvignon • expressieve aroma’s • aangename fruittoetsen

16

Ons vakmanschap drink je met verstand


seizoentjes

Smaak:

zacht en fijn

Van april tot juni koop je bij Spar asperges van Belgische bodem. Die koopt Spar dagelijks vers aan op de groenteveiling.

Asperges ei, gekookte ham, grijze garnalen

Rijk aan …

vezels en zijn een goede bron van vitamine C.

Bewaren: x in een natte handdoek x

IN SEIZOEN

Witte s e g r e p as Witte asperges groeien onder een laagje aarde, zo blijven ze mooi wit.

in de koelkast. Zo blijven ze ongeveer drie dagen goed. blancheren en invriezen. Zo kan je ze tot negen maanden bewaren.

Lekker … x gekookt x gegrild in de pan of op de BBQ x geroosterd in de oven Wist je dat …

het Belgische asperge­ seizoen altijd eindigt op 24 juni? Het is dan Sint-Jan, een christelijk mid­zomerfeest. Vanaf dan laten de boeren de aspergeplanten rusten. Zo kunnen ze genoeg energie opdoen om het jaar nadien weer heerlijke asperges te produceren.

SCAN & ONTDEK

Benieuwd hoe asperges geteeld worden? Surf naar www.mijnspar.be!

17


Ananas

IN SEIZOEN

kip

s a n a n A

Een verse, rijpe ananas heeft een aangename geur en voelt veerkrachtig aan rond de steelaanzet. Een te sterke geur, donkere knobbels en ver­­geelde kroon­blaadjes? Symptomen van een overrijp exemplaar.

18

Wist je dat …

ananas de spijsvertering bevordert? Het fruit bevat immers veel vezels en bevat het enzym bromelaïne. Dat breekt proteïnes af en zorgt voor een prikkelend gevoel op de tong.

De brixwaarde?

Het geeft de hoeveelheid suiker aan in het sap van de ananas. Het wordt gemeten tijdens het oogsten en bij de levering van de ananassen. Zo ben je zeker dat je bij Spar altijd een lekker zoete ananas vindt.


seizoentjes

Wok met ananas, kokosrijst en kippenballetjes 4 personen

. 1u

1 ananas 600 g Spar kippengehakt 50 g Spar cashewnoten (gezouten en geroosterd) 1 teen look 1 el sweet chilisaus 20 g maïzena 2 x 300 g Spar wokmix met paprika’s en babyspinazie 3 el Boni sojasaus 1 kl currypoeder 200 g Boni bio basmatirijst 200 ml Boni kokosmelk 1 bosje koriander arachideolie

Bekijk de video!

Rijk aan vitamine C.

1. Snij de ananas in de lengte open en snij het vruchtvlees eruit. Verwijder de kern en snij 200 g van het vruchtvlees in blokjes. Lepel de restjes uit de ananas tot 2 cm van de rand en bodem en mix met het overschot aan stukjes tot puree. 2. Pel de look en pers fijn. Hak de cashewnoten fijn. Roer de look, 30 g cashewnoten en de sweet chilisaus door het kippengehakt en rol balletjes ter grootte van een pingpongbal. 3. Verhit wat arachideolie in een wok. Bak de wokgroenten beetgaar en schep uit de wok. 4. Verhit wat extra arachideolie in de wok. Wentel de kippenballetjes door de maïzena en roerbak goudbruin. Bestrooi met currypoeder en blus met de sojasaus en ananaspuree. Laat 10 min rustig garen onder deksel. Roer de wokgroenten en ananasstukjes erdoor. Kruid met zout. 5. Breng de kokosmelk met 200 ml water en wat zout aan de kook. Voeg de rijst toe en laat 10 min onder deksel op een zacht vuur garen. 6. Serveer de kokosrijst in de ananas en vul aan met de wokgroenten en kippenballetjes. Werk af met wat koriander en cashewnoten.

19


Tiramisu met rabarber en vanille 4 personen

. 40 min + koelen: 2 u

400 g rabarber 2 el rietsuiker 1 vanillestok 100 g Boni mascarpone 50 g roomkaas

40 g suiker 2 Spar eieren 8 lange vingers enkele blaadjes munt Spar boter

1. Snij een stukje van de onderzijde van elke rabarberstengel (maar snij niet volledig door) en trek daarmee de overtollige draden mee weg. Snij elke stengel in stukjes. Smelt 1 el boter in een kookpot. Voeg de rabarberstukjes en het merg van de vanillestok toe en bestrooi met de rietsuiker. Laat 3 min sudderen met 150 ml water. Giet de rabarber door een zeef en laat het vocht inkoken tot stroop. Laat beide afkoelen. 2. Klop het eigeel schuimig met de suiker. Roer de mascarpone en roomkaas erdoor. Klop het eiwit tot schuim en spatel onder het mascarponemengsel. 3. Breek de lange vingers in 2 stukken. 4. Leg 2 stukjes lange vinger op de bodem van elk dessertglaasje, verdeel de rabarberstukjes erover en schep wat mascarpone erop. Herhaal dit nogmaals. 5. Laat minstens 2 u opstijven in de koelkast. 6. Werk voor het serveren af met de rabarberstroop en blaadjes munt.

Somersby Appel (4,5%) • fris en sprankelende cider • smaak van appel met toetsen van bloemen • fruitig, licht zurig en heerlijk zoet

20

Ons vakmanschap drink je met verstand


seizoentjes

Rabarber is een typische lentegroente die je van april tot juni kan kopen. De stengels in je Spar winkel komen van Belgische of Nederlandse bodem.

IN SEIZO EN

r e b r a b Ra

Lekker … x in compote x bij kruidige vis- of vlees­ gerechten x in desserts Bereiden:

de stengels hoef je niet te schillen. Doe je dat toch, dan verliezen ze hun mooie roze kleur. Het oxaalzuur in rabarber zorgt voor de specifieke, zure smaak. Door goed wat suiker toe te voegen aan je bereiding verzacht je de intense smaak.

Hoe roder de stengel, hoe zoeter de smaak.

Wist je dat …

rabarber een groente is? Het wordt vaak in desserts gebruikt, waardoor het wel eens – verkeerdelijk – tot fruit wordt gerekend. 21


confituur met zonder suikers tagatesse zoetmiddel 4 Ingrediënten: 1kg aardbeien 1 zakje suikervrije pectine 250 g zonder suikers Tagatesse

Tip: Confituur met zure vruchten? Voeg meer Tagatesse toe!

45’ +

moeilijkheid:

Bereiding: Meng het zakje pectine met het fruit en breng het geheel aan de kook. Voeg 250 g tagatesse toe en laat het geheel gedurende 1 minuut goed doorkoken. Schep het weinige schuim eraf. Vul onmiddelijk de voorziene potjes en dek ze goed af. Laat de confituur minimum 12 uur afkoelen. Deze en vele andere recepten kan je terugvinden op www.damhert.com

Ontdek ons compleet gamma in het dieetschap bij uw favoriete Spar winkel. Meer productinfo? www.damhert.com


teler in de kijker

s r e l e : t t h Uitgelic

s o J n e e i m e n n A Jos

Annemie en Jos startten in 1984 met het telen van sla en witlof in volle grond. Als bijteelt kozen ze voor broccoli. Het telen van koolrabi begon bij toeval vertelt Jos. “De plantenteler leverde elke week onze broccoliplantjes. Op een keer waren de plantjes heel klein en hadden ze een ander soort blad dan dat van broccoliplantjes. We waren benieuwd en plantten ze toch. Na enkele weken vormden zich, laag bij de grond, kleine knolletjes: onze eerste koolrabi’s.”

Annemie

Koolrabi bevat calcium, kalium, magnesium en voedingsvezels en is rijk aan vitamine C.

SCAN & ONTDEK

Meer weten over het telen van koolrabi? Lees het op www.mijnspar.be!

Annemie Geerts en Jos Moens telen in Leest koolrabi. De teelt begon als een toeval, maar al snel werden ze er heel bedreven in. Nu werken ze samen met een Duitse teler in Straelen, die over de perfecte koolrabivelden beschikt.

Leest

“Tot 15 jaar geleden teelden we onze koolrabi’s in België,” licht Annemie toe. “Maar onze koolrabivelden waren beperkt van omvang en hazen, konijnen en bosduiven zijn verlekkerd op de knollen. Door de strengere wildwet mochten we die niet langer verjagen. In het begin van het groeiproces kan je de koolrabi’s nog afdekken met doeken, maar daardoor stoppen ze met groeien. Veel van onze knollen werden dus opgegeten. Via via zijn we in contact gekomen met Michaël Linzen, een Duitse teler van koolrabi. Michaël heeft veel meer en grotere percelen om koolrabi te telen. Hier kan het minder kwaad dat er enkele knollen worden opgegeten door wilde dieren. Jos en ik huren grond van Michaël en samen kopen we koolrabiplantjes aan. Die worden geplant, opgekweekt en geoogst door Michaël.”

Kies je voor seizoensgroenten en -fruit, dan kies je voor de meeste smaak en vitamines. Zo dragen we samen bij aan een betere gezondheid, stap voor stap.

stap voor stap

23


Paul

“Met zijn krokante bladeren en zachte hart is kropsla een terechte klassieker in onze keuken.”

Sint-KatelijneWaver

24


passioneel product

, a l s p o r K h krokant botermals & toc

Krop- of botersla is een van de populairste slasoorten, en nog moeilijk weg te denken uit ons menu. Dat hoeft gelukkig niet. Want de botermalse kroppen vind je het hele jaar door in je Spar winkel. bezocht teler Paul Ceulemans in Sint-Katelijne-Waver. Hij neemt het grootste deel van de Belgische teelt van kropsla voor zijn rekening. Gloednieuwe serres

Paul toont ons fier zijn nieuwe serres. “In 2019 werden de bestaande serres afgebroken om in 2020 gebruik te kunnen maken van 4,32 ha aan nieuwe serres met een mobiel gootsysteem. De vernuftige installatie werkt met goten die uit elkaar gaan wanneer de slakroppen groeien. Dankzij dit gotensysteem kunnen we per jaar 200 stuks per m² oogsten.”

“Tijdens het groeiproces van de sla controleren we de wortels regelmatig. Zo kunnen we zien of de sla het goed doet. Licht is heel belangrijk voor de groei van de sla. Daarom verlichten we de serres tijdens de donkere maanden. En wanneer de zon te veel schijnt, dekken we de serres bovenaan af met doeken. Want te fel zonlicht kan de kroppen beschadigen.”

“Alles begint bij de plantenkweker, die de sla zaait. Na twee dagen levert hij ons de slaplantjes. Die komen bij ons eerst in de opkweekzone terecht, waar de kiemblaadjes verder groeien tot kleine plantjes. Eenmaal groot genoeg, verplanten we ze manueel naar witte bakken en vervolgens zet een robot ze in de goten. Nu kan de sla, gedurende 6 à 8 weken in de winter en 4 à 5 weken in de zomer, uitgroeien tot volwaardige kroppen. Door de goten loopt regenwater aangevuld met basisvoedingsstoffen en meststoffen. Dat regenwater hergebruiken we steeds. Op die manier wordt er zo min mogelijk verspild.”

25


Wanneer de plantjes groot genoeg zijn, worden ze manueel verplant naar witte bakken.

De goten verschuiven wanneer de sla groeit.

Een robot plaatst de slaplantjes in de goten.

Oogsten

“Wanneer de sla klaar is om geoogst te worden, schuiven de goten naar het einde van de serre. We halen de kroppen uit de goten, waarna de goten worden gespoeld en automatisch weer naar het begin van de ‘ketting’ schuiven om gevuld te worden met nieuwe plantjes. Nadat we de kroppen geoogst hebben, snijden we de wortels ervan en verpakken we ze in plastic zakken of leggen we ze los in grote bakken. De sla gaat de koelcel in en wordt daarna naar de groenteveiling gebracht, waar de Spar aankoper de sla koopt. De aangekochte sla vertrekt naar het Spar distributiecentrum en tot slot naar de verschillende Spar winkels.”

Het hele jaar door sla

Paul teelt ook sla in volle grond. “Mijn vader is eind jaren '60 begonnen met het telen van sla in volle grond. In de winter teelde hij sla

26

en in de zomer tomaten, komkommer en meloenen. Sinds 1985 telen we het hele jaar door kropsla. We planten en oogsten elke dag. De sla in volle grond levert zo’n 65 kroppen per m² per jaar op. Om het hele jaar door sla van topkwaliteit te oogsten, telen we 3 à 4 verschillende rassen kropsla.”

Paul: “Dankzij het gotensysteem kunnen we jaarlijks meer en efficiënter sla telen.”


passioneel product

Kropslarapport

Ve e lzijdig! Rijk aan

Is de sla klaar om geoogst te worden dan verschuiven de goten naar het einde van de serre.

vitamines A en K Bevat veel

kalium en vezels

Wist je dat…

verse sla voor

95%

uit water bestaat?

2.500 jaar geleden aten de Egyptenaren al kropsla. Later werd de groente ook populair bij de Grieken en Romeinen. Bij ons werd kropsla in de 16de eeuw geliefd.

Je herkent kropsla aan zijn dichte krop van grote, brede bladeren. De sappige bladeren omsluiten een zacht hart.

27kookatelier

Foodmarket e n tuin in eig

Othello

Camilla

Erik Michaëla

Fien

Stephanie

Nathalie

Liese

Een foodmarket is de ideale plek om van de wereldkeuken te proeven. atelier verlegden hun culinaire grenzen in De deelnemers van ons Egypte, Vietnam, Mexico en Spanje. En als er iemand gebeten is door streetfood, dan is het onze chef Michaëla wel.

Met dank aan: Alix - Table & Jardin d’Amis - Gent www.alixtablejardin.be

29


e t p y g E

Hawawshi uit Alexandrië 4 personen

Othello: “Ik kook graag. Dus het is superhandig dat ik op kot zit boven een Spar winkel.”

. 1 u 30 min

12 g gedroogde gist 20 g fijne suiker 7 g zout 100 ml Boni olijfolie 500 à 600 g tarwebloem 300 ml Boni lauwwarme melk of water 100 g Boni lauwe yoghurt 5 g bakpoeder sesamzaadjes geklaarde boter vulling: 1 kg américain natuur 300 g uien 1. Doe de lauwe melk met de gist en suiker in een kom en roer. Dek af met plasticfolie en laat de gist werken. Voeg na 10 min het bakpoeder en de yoghurt toe. 2. Doe de bloem in de kneedkom van de keukenrobot, maak een put in het midden en giet het gistmengsel erin. Strooi het zout op de rand van de bloem. Voeg ½ van de olie toe en start het kneden tot een soepel deeg. 3. Dek af en laat 30 min rijzen, druk de lucht eruit, verdeel het deeg in stukken van ± 100 g en vorm tot ballen. Bestrijk ze met olie en laat nog 30 min rijzen. 4. Vulling: verwijder de steelaanzet en zaadlijsten van de

1 rode en groene chilipeper 4 tenen look 1 bosje bladpeterselie 2 kl zout 1 kl lookpoeder 1 kl gemalen koriander ½ kl nootmuskaat ½ kl zwarte peper, paprika, komijn, cayennepeper, kardemom mespunt gemalen kaneel en kruidnagel afwerking: Spar slamix

5. 6.

7.

8.

pepers. Pel de uien en look en doe in een hakmolentje samen met de chilipepers. Hak de peterselieblaadjes fijn en schep met de gehakte groenten en specerijen door het vlees. Verwarm de oven voor op 200°C. Rol twee bolletjes deeg uit. Bedek met vlees en bedek met het andere stuk deeg. Druk de randen stevig tegen elkaar. Prik gaatjes met een vork, zodat de stoom kan ontsnappen. Herhaal tot alle ingrediënten op zijn. Bestrijk de hawawshi’s met geklaarde boter en bestrooi met sesamzaadjes. Bak goudbruin en gaar in 20 min. Serveer met een groene salade.

Gouden Carolus Tripel (9%) • met Belgische hop • kruidig en verfrissend • volmondig en dorstlessend

30

Ons vakmanschap drink je met verstand


kookatelier Erik: “Vooral op reis eet ik veel streetfood. Ik schuim ook graag de lokale marktjes af, benieuwd naar de plaatselijke groenten, fruit en kruiden. Vietnam, gekend voor zijn streetfood, staat nog hoog op mijn verlanglijstje om te bezoeken.”

Othello: “Ik ben al in Spanje, Vietnam en Egypte geweest. In Vietnam heb ik bizarre soorten vis gegeten, en in Egypte dromedaris. De wereldkeuken is volledig mijn ding!”

Michaëla: “Hawawshi is een maaltijd om te delen!” 31


Fatteh 4 personen

. 30 min

3 Spar pitabroodjes 800 g kikkererwten (uit blik) 60 g Spar pijnboompitten 250 ml Boni Griekse yoghurt 3 tenen look 1 kl gemalen komijn 2 el tahin

3 el citroensap 1 bosje munt, koriander of peterselie chiliolie: 3 el Boni Griekse olijfolie ½ kl pilipili ½ kl paprikapoeder

1. Verwarm de oven voor op 180°C. 2. Chiliolie: verwarm de olijfolie op een matig vuur met de pilipili, voeg paprikapoeder toe en haal van het vuur. Kruid met peper en zout. 3. Snij de pitabroodjes in stukjes en rooster ze goudbruin in de voorverwarmde oven. 4. Rooster de pijnboompitten in de oven. Snipper de verse kruiden fijn tot je 3 el bekomt. 5. Pel en pers de look en schep samen met de tahin, komijn en het citroensap door de yoghurt. Voeg wat ijskoud water toe wanneer het mengsel te dik is. Kruid met peper en zout. 6. Spoel de kikkererwten en doe ze in een kookpot, voeg 250 ml water toe en breng aan de kook. Schep om en laat doorwarmen. Giet af en laat uitlekken. Stort de kikkererwten in een schaal en schep het yoghurtmengsel erover. Druppel de chiliolie erover en bestrooi met pijnboompitten en verse kruiden. 7. Serveer met de pitachips.

Huisgemaakte granaatappellimonade ± 330 ml

. 15 min

2 grote granaatappels sap van ½ citroen 300 ml water 1 kl suiker enkele druppels rozenwater

32

Perfect bij het aperitief !

1. Haal de pitjes zonder de witte vliesjes uit de granaatappel en doe ze samen met de rest van de ingrediënten in de blender. 2. Mix fijn en druk daarna door een zeef. 3. Serveer gekoeld.


kookatelier Koshari 4 personen 1 nacht

. 1 u + weken:

6 grote uien 3 el bloem zonnebloemolie 100 g kikkererwten natriumbicarbonaat 100 g groene linzen 150 g rijst 1 klontje Spar roomboter

100 g macaroni 800 g gepelde tomaten 2 tenen look 2 el gemalen komijn 1 kl pilipili 2 el citroensap fleur de sel za’atar

1. Zet de kikkererwten onder ruim water en laat 1 nacht weken. 2. ’s Anderendaags: giet de kikkererwten af en kook ze in ruim water met een snuif natriumbicarbonaat in 30 min gaar. 3. Pel de uien en snij ze in fijne ringen, spreid van de uienringen open op een schotel en bestrooi met bloem en een mespunt zout. Schep door elkaar zodat ze met bloem bedekt zijn. Bak ze goudbruin en krokant in hete zonnebloemolie en laat uitlekken op keukenpapier. Bestrooi met zout. 4. Verhit een scheutje olie in een kookpot en bak de rest van de uienringen glazig. Voeg de gepelde tomaten toe en kruid met zout. Laat op een laag vuur 30 min inkoken tot een dikke saus. 5. Pel en pers de look boven de vijzel, voeg komijn, citroensap, pilipili en wat fleur de sel toe en stamp het mengsel door elkaar. Doe in een kom en schep een pollepel tomatensaus erdoor. 6. Rooster de macaroni in een hete, droge koekenpan in 3 min goudbruin. Laat afkoelen. 7. Doe de rijst met de linzen in een kookpot en voeg zoveel water toe tot de rijst 1 cm onder staat. Voeg boter en zout toe en breng aan de kook. Roer door elkaar en laat onder deksel op een laag vuur 20 min garen. Voeg 8 min voor het einde de macaroni toe en indien nodig nog wat kokend water. Haal het deksel van de pan en draai het vuur uit, laat even uitdampen en schep door elkaar. 8. Giet de kikkererwten af en schep door het rijstmengsel. Verdeel de gefrituurde uienringen erover en bestrooi met za’atar. 9. Serveer de koshari met de pittige en zoete tomatensaus.

Prosecco Pasqua Italië • ruikt en smaakt naar zoete appels • toets van citrusfruit

Ons vakmanschap drink je met verstand

33


m a n t Vie Stephanie: “Ik ben een grote fan van de Aziatische keuken. Dus ik ben blij dat ik iets uit Vietnam mocht bereiden. Foodmarkets bezoek ik vooral in het buitenland en roepen bij mij een echt vakantiegevoel op.”

34


kookatelier Garnalenkoekjes met crunchy pindasaus 20 à 25 stuks

. 45 min

800 g rauwe, gepelde scampi’s 2 el blonde kandijsuiker 4 cm gember 1 bosje koriander 2 sjalotjes 1 Boni rode chilipeper zeste van 2 limoenen 1 el vissaus arachideolie

little gem pindasaus: 100 g fijne suiker 100 ml rijstazijn 2 Boni rode chilipepers 2 el Spar geroosterde pinda’s 1 klein sjalotje 1 el vissaus koriander

1. Pindasaus: breng de suiker met de rijstazijn aan de kook en laat inkoken tot een lopende siroop. Laat afkoelen. 2. Pel de sjalot en snipper fijn. Snij de pepers in kleine stukjes en hak de pinda’s fijn. Snipper de koriander fijn tot je 1 el hebt. Roer sjalot, vissaus, pepertjes, pinda’s en koriander door de afgekoelde siroop. 3. Garnalenkoekjes: meng de geschilde gember en sjalot, de rest van alle koriander en de in stukjes gesneden chilipeper in een hakmolentje heel fijn. Voeg vissaus, limoenzeste en scampi’s toe en pulseer tot het een samenhangend geheel vormt. Er mogen nog stukjes scampi’s zichtbaar zijn. Kruid met versgemalen peper. Vorm 20 à 25 platte koekjes met natte handen. Zet in de koelkast. 4. Meng in een steelpannetje de kandijsuiker met 1 el water en breng aan de kook. Zet het vuur uit. 5. Verwarm de ovengrill voor. 6. Bestrijk de garnalenkoekjes met olie en schik ze op een bakplaat. 7. Gril 1 min, lak ze af met kandijsuiker en bak goudbruin en gaar. Ze moeten stevig aanvoelen. 8. Serveer in little gem-slablaadjes met de crunchy pindasaus.

Nathalie: “Een foodmarket is de ideale plek om nieuwe dingen te leren kennen. Dit kookatelier ook trouwens. Ik heb weer heel wat inspiratie opgedaan!”

Bekijk de video!

Jacques Cartier Méthode Traditionnelle, demi-sec, Frankrijk • delicate neus van gist en florale tonen • evenwichtige, halfdroge smaak

Ons vakmanschap drink je met verstand

35


Vietnamese, zoetzure maaltijdsoep met gehaktballetjes en ananas 4 personen

. 1u

4 stengels citroengras 4 tenen look 3 cm gember 2 el citroensap 50 ml vissaus 1 el blonde kandijsuiker 400 g kerstomaatjes 1 l gevogeltefond 200 g verse ananas 1 rode chilipeper arachideolie 1 bosje dille, koriander en basilicum 1 limoen 250 g jasmijnrijst balletjes: 300 g varkensgehakt 1 el sojasaus 1 lente-ui 1 el maïzena 3 cm gember

36

1. Kneus de stengels citroengras en verwijder de buitenste bladeren. Snij in 3 stukken. Schil de gember en snij in fijne julienne. 2. Snij de tomaatjes middendoor en verwijder de pitjes. Snij de ananas in blokjes. 3. Snij de chilipeper en verse kruiden fijn. Snij de limoen in partjes. 4. Balletjes: snij de lente-ui fijn. Schil en rasp de gember. Kneed gember, sojasaus, maïzena en lente-ui door het gehakt en rol, met vochtige handen, kleine balletjes. 5. Kook de rijst gaar. 6. Pel de look en snij in fijne plakjes. Leg ze in een koude kookpot met een scheut olie en verwarm. Bak zachtjes tot krokante plakjes. Laat uitlekken op keukenpapier. 7. Stoof nu het citroengras zacht, voeg de gemberstaafjes toe en laat even sudderen. Besprenkel met citroensap en vissaus en laat de suiker erin smelten. Voeg gehaktballetjes, fond en tomaatjes toe en laat 10 min stoven. 8. Schep de ananasblokjes, chilipeper en verse kruiden vlak voor het serveren door de soep. 9. Serveer met krokante lookplakjes, limoenpartjes en witte rijst.


kookatelier

Camilla: “De wereldkeuken spreekt mij doorgaans meer aan dan de Belgische keuken. De geuren, kleuren en texturen zijn toch allemaal net iets anders.”

Fien: “Ik vind het fijn om naar foodmarkets te gaan. Je vindt er altijd wel iets dat je lekker vindt, en voor elk budget. Ben je in groep dan kan iedereen iets anders eten, maar toch samen aan tafel zitten.”

37


Geroosterde varkensspiesjes met rijstnoedelsalade 4 personen

. 30 min + marineren: 1 nacht

500 g varkensspiering marinade: 2 el blonde kandijsuiker 4 el vissaus 1 el Boni vloeibare honing 1 kl versgemalen zwarte peper

5 lente-uitjes 2 tenen look arachideolie salade: 250 g rijstnoedels bosje munt 4 snackkomkommers

50 g sojascheuten 4 el Spar geroosterde pindanoten 4 el gefrituurde uitjes groen van lente-ui nuoc mam cham: 3 el vissaus

3 el natuurazijn 2 el blonde kandijsuiker 2 tenen look 2 el limoensap 1 rode chilipeper extra: houten spiesjes 1.

Château Lafont Saint-Martin Bordeaux, Frankrijk • neus van typische bordeauxaroma’s zoals rood fruit en paprika • elegant en evenwichtig in de mond

38

Ons vakmanschap drink je met verstand

Snij het vlees in fijne plakjes van 3 mm. 2. Marinade: snij het witte gedeelte van de lente-uitjes in stukken en stamp tot puree in de vijzel. Pel en pers de look. Meng de vissaus, suiker, honing en peper in een ruime kom tot de suiker is opgelost. Voeg look, lente-ui en vleesplakjes toe en schep door elkaar. Giet 2 el olie erbovenop, dek af en zet 1 nacht in de koelkast. 3. Nuoc mam cham: verwarm de vissaus, azijn en suiker samen met 125 ml water al roerend op een matig vuur tot het net niet kookt. Haal van het vuur en laat afkoelen. 4. Pel de look en snipper fijn. Snij de chilipeper fijn. Voeg look, chili en limoensap bij de afgekoelde saus. 5. Salade: bereid de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. 6. Snipper 10 muntblaadjes fijn en snij de komkommers in fijne plakjes. Snij het groene gedeelte van de lente-ui in fijne ringetjes. 7. Verdeel de noedels over kommen en bestrooi met de verse kruiden, komkommer en sojascheuten. 8. Hak de pindanoten grof. 9. Rijg het vlees aan spiesjes en rooster gaar aan elke kant in 2 min. Schik op de noedels. Schep er wat nuoc mam cham over en werk af met gehakte pindanoten, gefrituurde uitjes en lente-ui. 10. Serveer met de rest van de saus.


kookatelier

Mic haë la: een “Als ik dan toc h favorie t e k e uk e n at moe t k ieze n, is d de Vie tname se.”

Cha Ca uit Hanoi 4 personen . 30 min + marineren: 20 min 600 g zeewolffilet of zeeduivelfilet 200 g brede rijstnoedels 6 lente-uitjes 25 g verse dille marinade: 3 tenen look 5 cm gember 3 kl kurkuma 4 el vissaus 4 el rijstolie chilisaus: 100 ml vers limoensap 60 ml vissaus 3 el blonde kandijsuiker 2 mini pepers serveren: geroosterde pinda’s limoen 1. 2. 3.

4.

Snij de visfilets in stukken van 2 op 2 cm. Marinade: pel en pers de look. Schil de gember en snipper fijn. Meng de look, gember, kurkuma, vissaus en 2 el rijstolie in een ruime kom en schep de stukjes vis erdoor. Laat 20 min marineren. Chilisaus: snij de pepertjes in fijne ringetjes, doe in een kommetje en schep de rest van de ingrediënten erdoor. Roer tot de suiker is opgelost.

5.

6. 7. 8.

Snij de lente-uitjes in ringetjes, pluk de pluimpjes dille los en snipper de steeltjes fijn. Gaar de noedels zoals aangegeven op de verpakking. Hak de pindanoten grof en snij de limoen in partjes. Verwarm de rest van de olie in een koekenpan met antiaanbaklaag op een middelhoog vuur en bak de dillesteeltjes en ¾ van de lente-ui ± 1 min. Voeg de vis toe en bak aan beide kanten tot net gaar.

9.

Verdeel de noedels over de borden, schik de vis erop, bestrooi met de rest van de dille en lente-ui en werk af met pinda’s. 10. Serveer met partjes limoen en chilisaus.

Martha Sexy Blond (8%) • toetsen van wit, gedroogd fruit en kruidnagel • zoete aanzet, volle smaak en licht bittere afdronk

Ons vakmanschap drink je met verstand

39


o c i x e M

Banaanbeignets met pinda-kaneelsuiker en chilichocoladesaus 6 stuks

. 30 min

6 rijpe, stevige medium bananen beslag: 70 g tarwebloem 1 kl bakpoeder 50 ml kokosmelk 100 ml Coronabier zeste van 1 limoen chocoladesaus: 100 ml kokosmelk

Barramundi Chardonnay Australië • toetsen van romige citroenboter, nectarines en ananas

1. Pinda-kaneelsuiker: doe de pinda’s met de suiker en kaneelpoeder in een hakmolentje en mix fijn tot pinda-kaneelsuiker. 2. Beslag: doe alle ingrediënten voor het beslag in de blender en mix. Indien te vast, voeg wat extra bier toe. Het beslag moet dik maar toch nog vloeibaar zijn. 3. Giet het beslag in een schaal. Pel de bananen en wentel ze door het beslag. 4. Verwarm de friteuse op 180°C. 5. Chocoladesaus: breng de kokosmelk aan de kook, haal van het vuur en laat de chocolade erin smelten. Breng op smaak met kaneel, cayennepeper en enkele druppels vanille-extract. 6. Frituur de bananen in porties in 3 min goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier. 7. Schik op voorverwarmde borden en giet de chocoladesaus erover. Bestrooi met pinda-kaneelsuiker en serveer.

Sangrita 550 ml

. 15 min

250 ml Spar vers sinaasappelsap 250 ml Boni tomatensap sap van 2 limoenen 1 kleine ui 1 el worcestersaus plakjes komkommer cayennepeper tequila

40

1. Pel de ui en snipper fijn tot je 2 el bekomt. 2. Doe de uisnippers in de blender, samen met het sinaasappelsap, tomatensap, limoensap en de worcestersaus. Kruid met cayennepeper en zout en mix heel fijn. 3. Zet koel en duw indien nodig door een zeef. 4. Serveer in kleine glaasjes gegarneerd met een plakje komkommer en een shotje tequila erbij.

Ons vakmanschap drink je met verstand

150 g pure chocoladecallets kaneelpoeder cayennepeper vanille-extract pinda-kaneelsuiker: 50 g Spar geroosterde pinda’s 25 g suiker 1 kl kaneelpoeder extra: friteuse


kookatelier Liese: “Ik ga soms naar een streetfoodfestival. Je kan er verschillende keukens ineens proeven. Supertof! De Mexicaanse en Vietnamese keuken zou ik graag nog beter leren kennen.”

Molletes 2 stuks

. 30 min + rusten: 30 min

2 grote piccolobroodjes 1 ui 2 tenen look ½ kl komijnpoeder 1 klein en 1 groot blik Boni rode bonen ½ kl chilipoeder ½ limoen gemalen mozzarella 2 el Spar roomboter

maïsolie pico de gallo: 1 kleine rode ui 2 San Marzanotomaten 1 rode chilipeper 1 kl fijne suiker 1 bosje koriander sap van 1 limoen 2 el Coronabier

1. Pico de gallo: snij de tomaten in kwartjes, verwijder de pitjes en snij het vruchtvlees in kleine blokjes. Snij de korianderblaadjes en -steeltjes fijn. Snij de chilipeper in de lengte middendoor, verwijder indien gewenst de zaadjes en snij het vruchtvlees in fijne stukjes. Snipper de ui fijn. Meng alle ingrediënten voor de pico de gallo en zet minstens 30 min in de koelkast zodat de smaken zich kunnen vermengen. 2. Pel en snipper de ui en look fijn en laat fruiten in olie. Voeg komijn, chilipoeder en zout toe en roerbak. Laat enkele min stoven en blus met 100 ml water. Stort de uitgelekte bonen erin en dek de pot af. Laat 10 min pruttelen op een laag vuur. Stamp de bonen grof met een pureestamper tot de gewenste consistentie. Haal van het vuur en breng op smaak met zout en limoensap. 3. Verwarm de ovengrill voor. 4. Smelt de boter. 5. Snij een kapje van de piccolo’s en haal het broodkruim eruit. Bestrijk met gesmolten boter en gril in enkele min goudbruin en krokant. Vul met de gebakken bonenpuree en dek af met gemalen mozzarella. Laat de kaas smelten onder de grill. 6. Serveer met de pico de gallo.

Brugse Zot Blond (6%) • unieke smaak met vier moutsoorten en twee hopvariëteiten • licht bitter en toets van citrus

Ons vakmanschap drink je met verstand

41


e j n a p S chef Michaëla: “Op reis doe ik heel wat kookinspiratie op. Ik bezoek er marktjes, proef er van streetfood en volg er regelmatig een kookworkshop. Die invloeden probeerde ik te verwerken in de gerechten van dit kookatelier.”

Montadito met aubergine 16 stuks

. 30 min

2 stevige aubergines 200 g manchego Boni olijfolie 2 tenen look 2 el verse tijmnaaldjes 1 rustiek stokbrood 1. Verwarm de oven voor op 200°C. 2. Snij elke aubergine in fijne plakken en schik ze op een ovenplaat bekleed met bakpapier. 3. Pel de look, hak fijn en roer samen met de tijmnaaldjes door wat olijfolie. Bestrijk de plakken aubergine met de olie, kruid met peper en zout en zet 15 min in de oven tot ze zacht zijn.

42

4. Snij het brood in plakjes en rooster aan beide kanten krokant in de oven. 5. Bedek met plakjes aubergine en rasp de manchego erover. 6. Zet terug in de oven tot de kaas gaat smelten en serveer. Domaine des Blanquettes Grenache Noir, Frankrijk • in de neus zwarte braambes en myrtille • in de mond kersenfruit met een volle, uitbundige finale

Ons vakmanschap drink je met verstand


kookatelier Empanadas met varkensgebraad 18 stuks

Ingrediënten in promo? Dat ontdek je in onze folder van 19-05 t.e.m. 1-06!

. 1u

3 verpakkingen Spar bladerdeeg 1 kleine ui 2 tenen look ½ rode, groene en gele paprika 100 g fijne sneetjes varkensgebraad

50 g Spar sneetjes chorizo Boni olijfolie espelettepeper bladpeterselie oregano paprikapoeder

1. Verwarm de oven voor op 200°C. 2. Pel de ui en look en snipper fijn. Verwijder de steelaanzet van de paprika’s, snij in stukken en verwijder de zaadlijsten. Snij het vruchtvlees van de paprika’s in blokjes. 3. Snij het varkensgebraad en de chorizo in kleine stukjes. 4. Verwarm een scheut olijfolie in een pan en roerbak de ui, look en paprikastukjes hierin zacht. Kruid met espelettepeper, zout, oregano en paprikapoeder. Voeg chorizo toe en roerbak tot het geheel droog is. Laat afkoelen.

Snipper de peterselie fijn tot je 2 el bekomt en meng samen met de stukjes varkensgebraad door het mengsel. 5. Steek 6 cirkels uit elk vel bladerdeeg. Leg 1 el vulling op de onderste helft van een cirkel en vouw de cirkel dicht. Druk met een vork de randen aan. 6. Schik de empanadas op een met bakpapier beklede bakplaat en prik met een vork gaatjes in het deeg zodat de stoom kan ontsnappen. 7. Bak goudbruin en gaar in 18 à 20 min.

Bocadillo de calamares 1 broodje

. 15 min

7 calamares à la romana (diepvries) 2 el verse tartaarsaus (koeling) 1 kl sriracha slablaadjes 1 plakje citroen 1 grote pistolet platte peterselie extra: friteuse 1. Snij de pistolet doormidden. Bestrijk de onderkant van het broodje met tartaarsaus. Snij de slablaadjes in reepjes en druk in de tartaarsaus. 2. Meng de overige tartaarsaus met sriracha. 3. Frituur de inktvisringen knapperig goudbruin, dep droog met keukenpapier en schik op het broodje. 4. Werk af met wat pittige tartaarsaus, een plakje citroen en platte peterselie. 5. Serveer onmiddellijk.

43mijn keuken

“De maaltijd is een moment van samenzijn.”

Sufyan & Buket getrouwd, 2 kinderen In ‘Mijn keuken’ vragen we een klant of klanten uit over kook-, drink- en team maakt eetgewoonten. Het vier gerechten op zijn en/of haar maat.

Bereiden meestal Turkse gerechten.

Proberen gezond te eten, met veel groenten.

Koken graag en genieten van elke maaltijd.

Zoeken gerechten voor na het sporten.

45


Sufyans keuken Hoe ziet jullie kookweek eruit?

“We koken veel, meestal Turkse gerechten. We gebruiken dus veel rijst en ook broodgebakjes met groenten en vlees staan geregeld op het menu. We proberen gezond te koken door altijd een goede portie groenten te voorzien. In het weekend zijn de maaltijden ook meestal wat uitgebreider dan in de week. Dan ontbijten we bijvoorbeeld met Turks brood, fetakaas, een omelet met ui en tomaat, ...”

Hoe lunch je?

“Meestal bestaat mijn lunch uit soep, een salade of een stukje vlees of vis met verschillende groenten.”

Wat zijn je lievelingsgerechten?

“Op één staat sowieso een rijstgerecht, gevolgd door aubergines gevuld met gehakt. En een lekkere soep mag ook niet in mijn top 3 ontbreken. Al behoort lahmacun, Turkse pizza, toch ook tot mijn favorieten.”

Wat was jouw grootste keukenblunder?

“Ik heb eens een zelfgemaakte verjaardagstaart laten vallen op de grond. Wat een domper op de feestvreugde!”

Welke maaltijd draagt een specifieke herinnering met zich mee? “Dan kies ik voor arabasi, een typische Turkse soep met tomaat en kip. Deze soep is vooral in de winter populair. De hele familie komt dan gezellig bijeen om bij te praten. De soep wordt geserveerd op een groot dienblad waar iedereen bij kan.”

Wat kies je? Koud of warm? Zoet of hartig? Zuur of bitter? Zacht of pikant?

46

Pasta, aardappelen of rijst? Vlees of vis? Snel of traag?


mijn keuken Arabasi versie 2.0 4 personen

Nostalgie

Buket: “Arabasi is een echte Turkse klassieker. We eten het vooral in de winter. Het is leuk om eens een andere versie uit te proberen. Het ziet er alvast even hartverwarmend uit.”

Ingrediënten in promo? Dat ontdek je in onze folder van 5-05 t.e.m. 18-05!

. 2u

4 kippenbillen 1 rode en gele paprika 1 grote ui 2 tenen look 250 g Spar champignons 2 blikken Boni gepelde tomaten 3 kippenbouillonblokjes ras el hanout 200 g Boni linzen 2 tomaten handvol peterselie handvol koriander 2 el Boni graantjesmosterd Spar boter Boni bloem Boni olijfolie 1. Borstel de champignons en snij in 4. Was de paprika’s, verwijder de zaadlijsten en de steel en snij in gelijke stukken. Pel de ui en tenen look. Snij alles fijn. 2. Bak de champignons, paprika’s en ui aan in hete boter. Voeg daarna de look toe. Haal alles uit de kookpot en hou apart. 3. Verwijder het vel van de kippenbillen. Bestrooi de kip met bloem en kruid met peper, zout en ras el hanout. Kleur de kippenbillen aan in hete boter in dezelfde kookpot. Giet de gepelde tomaten erbij en voeg de kippenbouillonblokjes toe. 4. Laat ± 20 min zacht sudderen onder deksel. Voeg de gestoofde groentjes toe en laat nog eens kort opkoken. Kruid bij met peper en zout. Werk af met versnipperde peterselie. 5. Kook de linzen in 20 min gaar in een ruime kookpot met water. 6. Snij de tomaten in 4, verwijder de zaadjes en snij in kleine blokjes. Versnipper wat peterselie en koriander. 7. Giet de linzen af en bevochtig met olijfolie. Meng de graantjesmosterd, tomatenblokjes en kruiden eronder. 8. Serveer de kippenbillen met de lauwe linzensalade.

Deze soep is een volwaardige maaltijd, zeker met de linzensalade erbij. 47


Pecannotenrepen 10 stuks

. 30 min

150 g Spar pecannoten 1 Spar ei 1 eidooier 80 g bruine cassonadesuiker 20 g Spar boter

Onweerstaanbaar

Buket: “We zijn sowieso fan van noten. Ik twijfel er niet aan dat de repen, naast heerlijk zoet, ook voedzaam zijn. Dat wordt genieten!”

48

50 g ahornsiroop 30 g bloem extra: rechthoekige bakvorm

1. Hak de noten fijn. 2. Klop de boter met de suiker en ahornsiroop los. Voeg eerst de eieren, daarna de bloem en als laatste de gehakte noten toe. 3. Stort uit op bakpapier in een bakvorm en zorg dat het deeg 1 à 2 cm hoog is. 4. Verwarm de oven voor op 170°C. 5. Bak ± 20 min in de voorverwarmde oven. 6. Laat afkoelen en snij in repen.


mijn keuken

Turkse rijstschotel met saus van gele puntpaprika 4 personen

. 45 min

200 g Boni Griekse pasta 125 g Boni basmatirijst 2 gepekelde citroenen 250 g Spar jonge spinazie 2 el Spar pijnboompitten 2 el Spar zwarte olijven 2 gele puntpaprika’s 2 el Boni Griekse yoghurt 1 el Boni vloeibare honing cayennepeper 4 Spar eieren Turks broodje 1. Pof de puntpaprika’s ± 15 min in een oven van 160°C tot ze zacht zijn. Haal uit de oven, draai in aluminiumfolie en laat 10 min rusten. Haal de puntpaprika’s uit de folie en verwijder het vel en de pitjes. Mix het paprikavlees met de yoghurt en honing. Kruid met cayennepeper en zout. Serveer lauw of koud. 2. Was de spinazie en snij in fijne reepjes. 3. Snij de schil van de gepekelde citroen in fijne brunoise. Vind je geen gepekelde citroen? Rasp dan de schil van 2 citroenen op het einde door de rijst. 4. Kook de Griekse pasta in 15 min gaar. Strooi na 3 min de basmatirijst erbij en laat samen gaar koken. Giet af. 5. Stoof de spinazie in dezelfde kookpot aan. Snij de olijven in schijfjes. Voeg de olijven, pijnboompitten en citroen toe en meng de rijst en pasta eronder. Doe de warme rijstmengeling in een kom en draai om op een bord. 6. Werk af met enkele spiegeleitjes. Serveer met de puntpaprikasaus en een Turks broodje.

rediënt

Lievelingsing

Sufyan: “In de Turkse keuken eten we veel rijst. Met een rijstschotel scoor je dus gegarandeerd. Aangezien we een goede portie groenten belangrijk vinden, is deze vegetarische versie perfect voor ons.” 49


Lahmacun cacik

Favoriet gerecht

Sufyan: “Aan lahmacun, of Turkse pizza, kan ik nooit weerstaan. En waarom zou ik? Deze pizza met aubergine en cacik, een soort van Turkse tzatziki, is weer wat anders.”

50


mijn keuken Leg de geraspte komkommer in een handdoek en wring uit. Zo wordt de cacik niet te waterig.

Lahmacun met aubergine en cacik 3 pizza’s

. 30 min + rusten: 1 nacht

200 g lamsgehakt ½ ui 1 chilipeper 1 teen look ras el hanout 2 el worcestersaus 1 el ketchup ½ blik gepelde tomaten 1 aubergine Boni olijfolie 1.

2.

3. 4. 5.

pizzadeeg: 550 g bloem 20 g verse gist 10 g zout 5 g suiker 50 ml zonnebloemolie 5 dl karnemelk

Cacik: was de komkommer en rasp fijn. Was de peterselie en munt en hak fijn. Meng onder de yoghurt. Kruid met peper, zout en komijn. Rasp ½ teen look door de yoghurt. Pizzadeeg: los de gist op in de karnemelk. Meng de bloem, het zout en de suiker door elkaar en voeg de gistmelk toe. Laat ± 5 min kneden op de laagste stand van de keukenrobot of kneed manueel. Voeg de zonnebloemolie toe en laat nog ± 5 min kneden, 1 stand sneller. Laat het deeg minstens 1 u rusten of idealiter 1 nachtje in de koelkast. ’s Anderendaags: rol het deeg zo fijn mogelijk uit tot een ovale vorm. Pel de ui en look en versnipper beide zo fijn mogelijk. Hak een chilipeper met zaadjes fijn.

cacik: 200 g Boni Griekse yoghurt ½ komkommer handvol peterselie handvol munt ½ teen look komijnpoeder

6.

Bak het lamsgehakt bruin, voeg de ui, look en chilipeper toe en laat meebakken tot het meeste vocht is verdwenen. Giet de worcestersaus en ketchup erbij en blus met ½ blik gepelde tomaten. Laat inkoken en kruid met peper, zout en ras el hanout. 7. Besmeer de ovale bodems met de saus. 8. Verwarm de oven voor op 200°C. 9. Snij de aubergine in fijne plakjes en kruid met zout. Laat ± 10 min liggen. Dep de aubergineplakjes droog en gril met wat olie. Schik op de pizza. 10. Bak de pizza’s 15 min in de voorverwarmde oven. 11. Werk de pizza af met dotjes cacik en wat peterselie.

mag niet t k a h e g id u Gekr echte n e e p o n e k ontbre an al v t s f e li , a z Turkse piz toets. e t n a ik p n e met e

51Goud op de boterham

Spar

kaas

Gemaakt in Wervik, op de grens van de Leiestreek en de Westhoek.

Flandrien jonge Gouda is een Belgische harde kaas gemaakt van gepasteuriseerde koemelk. De karaktervolle kaas rijpt minstens zes weken op houten planken. Zo krijgt hij een zachte en romige smaak.

Flandrien jonge Gouda draagt het UNIZO-label ‘Handmade in Belgium’, omdat Flandrienkaas authentiek, Belgisch en handgemaakt is.

53


Steak

&

Frietjes

Vlees- vs. groentesteak Steak met bordelaisesaus is een klassieker. De saus op basis van rode wijn is vernoemd naar de Franse Bordeauxregio, beroemd om zijn wijn. En dat het sausje niet enkel bij vlees past, ontdek je wanneer je de bloemkoolsteak bereidt. Dus of je nu een vleeseter, flexitariër of vegetariër bent, er is voor ieder wat wils! 54


dubbelop

Goed weer? Zowel de steak als bloemkoolsteak kan je op de BBQ bereiden.

Bloemkoolsteak &

Zoete aardapp elfrietjes

Ontdek de recepten op p. 57.

››

55


More than just a new bottle? Probably.

Scan de QRcode om meer “Betterment Stories” te ontdekken! Want hoe meer u over Carlsberg weet, hoe beter een Carlsberg smaakt!

Sharing. In our nature. Since 1883.

This beer gives back.

Brewing in pursuit of better.

Toen we in 1883 in het Onderzoekslaboratorium van Carlsberg ontdekten hoe we gist konden zuiveren om beter bier te brouwen, besloot onze oprichter J.C. Jacobsen spontaan die doorbraak met andere brouwers te delen.

Wij verbinden ons ertoe 30% van onze winst terug te geven aan de maatschappij via de Carlsberg Foundation, die meer dan 150 jaar geleden werd opgericht en die kunst, wetenschap en de verkenning van de ruimte steunt.

Bij Carlsberg zit het streven naar beter bier in ons DNA. Meer dan 100 jaar nadat onze stichter J.C. Jacobsen de kunst van het brouwen onder de knie kreeg, zijn we nog steeds op zoek naar manieren om ons bier te verbeteren.

Wat betekent dat?

Wat betekent dat?

Wat betekent dat?

Elk goed bier in de wereld heeft waarschijnlijk een beetje van onze know-how in zich.

Elke Carlsberg die verkocht en geconsumeerd wordt, draagt bij tot een betere toekomst.

We ontwikkelden een nog beter bier, 100% mout zonder enige toevoeging van maïs, rijst of glucosesiroop.


dubbelop

Steak bordelaise 4 personen

. 1u

4 Spar steaks 4 dl rode wijn 3 sjalotten 1 el rode confituur (of Luikse stroop of balsamicocrème) 200 ml kalfsfond maïzena gemengde krulsalade Spar verse frietjes Spar boter 1. Pel de sjalot en snij fijn. Stoof de sjalot kort glazig in een klontje boter, zonder dat hij bruin wordt. Giet de rode wijn bij de sjalot en laat inkoken tot ½. 2. Voeg, terwijl de wijn inkookt, de confituur of een andere zoetstof toe om het zure van de wijn te compenseren. 3. Voeg, wanneer de wijn is ingekookt, de kalfsfond toe. Laat inkoken tot sausdikte en bind indien nodig wat bij met maïzena. Kruid met peper en zout. 4. Bak de steak goudbruin in hete boter. Kruid met peper en zout. 5. Serveer met wat krulsla en verse frietjes.

Dep de steak goed droog voor het bakken, zo krijg je een mooi korstje.

Bloemkoolsteak met bordelaisesaus 4 personen

. 1 u + bouillon: 3 u

2 bloemkolen 4 dl rode wijn 3 sjalotten 1 el rode confituur (of Luikse stroop of balsamicocrème) maïzena gemengde krulsalade Spar boter zoete aardappelfrietjes groentebouillon: 1 grote ui 2 stengels selder 3 wortels 1 preistengel restjes van de bloemkool 1 dl sojasaus 2 stengels citroengras tijm laurier peterselie Boni olijfolie

1. Groentebouillon: snij de ui, selder, wortels, prei en restjes bloemkool (van het snijden van de bloemkoolsteaks) in kleinere stukken. Spoel goed en meng er wat olie onder. Schik de groenten in een braadslede en rooster de groenten in een oven van 200°C tot ze donkerbruin zijn. Schep alle groenten uit de oven in een grote kookpot, kook de aanbaksels van de braadslede los met water en voeg toe aan de groenten. Snij het citroengras in de lengte in 2 en voeg toe aan de groenten. Zet de groenten net onder water en voeg de sojasaus, tijm, laurier en peterselie toe. Laat inkoken tot een donkere groentebouillon gedurende ± 3 u. 2. Giet de bouillon door een zeef en hou de bouillon bij. De groenten mogen weg, alle vitaminen zijn eruit. 3. Pel de sjalotten en snij fijn. Stoof de sjalotten kort glazig zonder dat ze bruin worden. Giet de rode wijn bij de sjalotten en laat tot ½ inkoken. 4. Voeg, terwijl de wijn inkookt, de confituur of een andere zoetstof toe om het zure van de wijn te compenseren. 5. Voeg, wanneer de wijn is ingekookt, 5 dl groentebouillon toe. Laat inkoken tot sausdikte en bind indien nodig met maïzena. Kruid met peper en zout. 6. Snij de bloemkool in dikke plakken (= steaks) en bak goudbruin in hete boter. 7. Serveer met wat krulsla en zoete aardappelfrietjes.

57


ook voor u ...

Bron van

CALCIUM

www.purnatur.eu

Rijk TEN aan EIWIT


kinderkeuken

! r a a m n e k Bak Güne y

Broers Güney (12 jaar) en Eymen (8 jaar), de kinderen van Sufyan en Buket (p. 45), hebben de liefde voor koken van hun ouders geërfd. Met plezier bakken ze bloemenkoekjes. Al genieten ze minstens evenveel van het verorberen van de koekjes.

E yme n

59


Eymen: “Om te bakken heb je bijna altijd eitjes nodig.”

Güney: “Naast bloemsuiker mag er ook wat vanillesuiker in.”

60


kinderkeuken

Güney: “Gelukkig is de boter op kamertemperatuur. Zo is het makkelijk kneden.”

Bloemenkoekjes 8 à 10 stuks . 30 min + oven: 15 min 125 g Spar boter (op kamertemperatuur) 60 g bloemsuiker 50 g rijstgriesmeel 1 Spar ei 1 zakje vanillesuiker ½ kl bakpoeder 220 g Boni bloem 20 g cacaopoeder 1. Verwarm de oven voor op 210°C. 2. Klop de bloemsuiker, het rijstgriesmeel, het ei, de vanillesuiker en het bakpoeder door de boter. 3. Zeef de bloem erbij en kneed met de handen tot een egaal deeg. 4. Verdeel het deeg in 2 en meng het cacaopoeder onder 1 van de 2 delen. 5. Rol bolletjes van 1,5 cm breed. 6. Vorm bloemetjes op een ovenplaat met bakpapier. 7. Bak 5 min op 210°C. Verlaag de oventemperatuur naar 180°C en laat nog 10 min verder bakken.

Eymen: “Voila, het eindresultaat! Mooie en lekkere bloemenkoekjes!”

61snel klaar

Met een kant-en-klare deegbodem bespaar je tijd in de keuken. En ook de topping hoeft niet ingewikkeld te zijn om toch heel lekker te smaken.

2

Ge en pizza, a maar pins 0 mi n

Nieuw De Italiaanse pinsa is een kruising tussen een pizza en een focaccia. Het deeg wordt met de hand gekneed en mag lang rijzen. Het resultaat is een knapperige en luchtige deegbodem die je hartig of zoet kan beleggen.

Pinsa met ricotta, gegrilde courgette en prosciutto 1 stuk

. 20 min

1 pinsa ½ courgette 150 g Boni passata 1 teen look 125 g ricotta 50 g Spar prosciutto ½ bosje basilicum Boni Griekse olijfolie 1. Snij de courgette in de lengte in dunne plakjes. Smeer in met olijfolie en kruid met zwarte peper en zout. 2. Verwarm de oven voor op 240°C. 3. Pel de look en pers fijn. Roer door de ricotta. 4. Beleg de pinsa met de passata. Verdeel de ricotta erover. Kruid met zwarte peper en zout. Leg de pinsa op een rooster. 5. Bak 6 à 8 min in de voorverwarmde oven. 6. Gril de courgette aan beide zijden gaar in een grillpan. 7. Werk de pinsa na baktijd af met de gegrilde courgette, prosciutto en basilicumblaadjes.

63


m i e h e g

64


familiegeheim

Joy kookt Filipijns We kennen allemaal wel van die familiegerechten waarvan de heerlijke geur ons meteen terugbrengt naar onze kindertijd. Voor Joy (37 jaar) zijn dat scampi’s in gekruide kokosroom, een Filipijnse klassieker. Waar komt het familierecept vandaan?

Wat is het geheim?

“Mijn grootvader was een landbouwer. Hij teelde kokosnoot, cacao en mango. Soms ruilde hij een deel van zijn oogst voor verse vis, inktvis of garnalen. Daar bereidde mijn oma telkens een lekker gerecht mee, boordevol typische Filipijnse smaken, zoals citroengras, gember, kurkuma en chili. Mijn oudste broer kreeg het recept voor deze scampi’s en gaf het aan mij door.”

“De originele versie maken we met zelfgemaakte bouillon en met nog meer echte Filipijnse ingrediënten, zoals krabbenvet. Dat maakt het geheel nog voller van smaak. Al is het gerecht ook zonder die speciale ingrediënten enorm lekker. Belangrijk bij de bereiding is dat je de scampi’s niet te lang bakt. Anders worden ze taai.”

Scampi’s in gekruide kokosroom 4 personen

. 1u

400 g ongepelde scampi’s 1 el plantaardige olie 2 el Spar boter 1 grote ui 2,5 cm gember 5 tenen look ½ kl kurkumapoeder ½ kl paprikapoeder 1 el currypoeder 1 grote chilipeper (groen of rood) 1 stengel citroengras 1 l garnalenbouillon 200 ml kokosroom

Wat betekent de Filipijnse keuken voor jou?

“Heel veel! Ik heb er mijn missie – en ook mijn job – van gemaakt om zoveel mogelijk mensen de Filipijnse keuken te leren kennen. Ik richtte daarvoor Filipino Bites op. Deze maand kan iedereen in regio Mechelen en Leuven de scampi’s in gekruide kokosroom bij ons bestellen.”

Joy: “De Filipijn uit he e l ve e l eeiln be staan Vis, schaal- e n ande n. sc staan dus gehreelpdie re n op he t me nu!” ge ld

1. Pel de ui en snipper fijn. Bak in hete olie en kruid met kurkuma, paprika en currypoeder. Pel de look, plet en voeg toe aan de ui. Rasp de gember, snij de peper fijn en voeg ook toe aan de ui. Snij het citroengras in de lengte in 2 en doe bij de ui. 2. Bevochtig met de garnalenbouillon en laat inkoken tot ½. Giet de kokosroom erbij en laat inkoken tot sausdikte. 3. Pel de scampi’s, bestrooi met bloem en kruid met zout, peper, paprika- en currypoeder.

4. Bak de scampi’s goudgeel en voeg toe aan de saus. 5. Werk af met een blaadje koriander.

Lekker met gele rijst (met kurkuma, steranijs en kruidnagel) of eiernoedels. 65


n e o r cietn ember? g Overschotje

Citroen-gembersiroop 4 personen

Een halve citroen of enkele centimeters gember over, het gebeurt snel. Gelukkig zijn er recepten genoeg om die restjes in te verwerken.

Optimaal n be ware Vooraleer je de restjes inzet, moet je ze eerst zo goed mogelijk bewaren. Hoe dan? Citroen: dek het snijvlak af met huishoudfolie of leg de citroen met het snijvlak op een bordje en bewaar in de koelkast. Gember: wikkel in keukenpapier en bewaar in een afgesloten doosje in de koelkast.

SCAN & ONTDEK

Alles opgebruiken: rasp de zeste van je restje (gewaste) citroen en bewaar in de diepvries. 66

Benieuwd wat je nog maakt met citroen en gember? Surf naar www.mijnspar.be!

. 10 min + koken: 30 min

100 g gember 400 ml water 350 g suiker 5 citroenen 1. Schil de gember en mix of rasp fijn. Meng met het water. Pers de citroenen en voeg bij het gemberwater. 2. Breng aan de kook met de suiker. Laat 30 min op een zacht vuur sudderen zonder deksel. 3. Giet in gesteriliseerde flesjes en draai dicht met een dop. Bewaar in de koelkast tot gebruik.

Citroen-gembercurd 4 personen

. 20 min

80 g gember 50 ml citroensap 75 g Spar eieren (1 à 2 stuks) 70 g suiker 100 g Spar boter 1. Snij de boter in blokjes. 2. Schil de gember en rasp fijn. 3. Klop de eieren met de suiker, de gember en het citroensap los en breng, al roerend met de klopper, aan de kook op een matig vuur. Laat even opkoken en haal van het vuur. Laat 10 min afkoelen. 4. Mix de blokjes boter erdoor met een staafmixer.


restjesdag

Meng met spuitwater en je krijgt een verfrissende limonade.

Siroop

Curd

L e k k e r me t e e n bolle t je! vanille ·ijs

675x verse kruiden

n i u t n e d i u Kr

peulvruchten, gegrild vlees, champignons

tomaat, kip, gehakt

Tijm

Oregano

Rozemarijn Krulpeterselie

lamsvlees, bonen, aardappelen

Munt

Basilicum

aardbeien, mango, erwten, couscous, chocolade

De verse, biologische kruiden bij Spar komen van familiebedrijf Vegobel in Duffel. Je kan er het hele jaar door van genieten. Gelukkig maar, want verse kruiden zijn niet meer weg te denken uit de keuken!

vis, aardappelen, eieren

tomaat & mozzarella, look, aubergine, courgette

69


Bekijk de video!

Oregano, bieslook en peterselie geven lekker veel smaak aan de broodjes.

Griekse kruidenpannenbroodjes met tzatziki en granaatappel 12 stuks

. 30 min + rusten: 20 min

1 bosje oregano ½ bosje bieslook 1 bosje platte peterselie 200 g Boni bio tarwebloem 2 el ouzo 100 g Spar granaatappelpitten 200 g Spar tzatziki Boni Griekse olijfolie fleur de sel extra: uitsteekring (Ø 7 à 8 cm) 1. Snipper de bieslook, ½ bosje platte peterselie en ½ bosje oregano fijn. Meng met de bloem, ouzo, ½ kl zout, 2 el Griekse olijfolie en 100 ml water tot een egaal brooddeeg. Kneed tot een bol en laat ingepakt met plasticfolie 20 min rusten op kamertemperatuur. 2. Rol uit tot een dikte van 0,5 cm. Steek er cirkels uit. Kneed de rest van het deeg telkens opnieuw en rol weer uit om al het deeg op te werken. 3. Verhit wat olijfolie in een antikleefpan. Bak de deegschijfjes op een matig tot zacht vuur tot ze bruine vlekken krijgen. Draai om en laat ook bruinen aan de andere zijde. Haal uit de pan en bestrooi met fleur de sel. 4. Serveer lauwwarm afgewerkt met granaatappelpitten, tzatziki en de overige kruiden.

70

Ons vakmanschap drink je met verstand

St. Bernardus Tripel (8%) • abdijbier van hoge gisting • bloemig en fruitig, met een perfect evenwicht van bitter en zoet • uitgebalanceerde zachte en lange nasmaak


5x verse kruiden

Kruidenbouillon met ravioli 4 personen . 30 min + koken: 2 u ½ bosje basilicum ½ bosje krulpeterselie 1 bosje oregano 2 takken rozemarijn 3 takken tijm 1 ui 1 bol look 1 venkel 150 g Spar spaghettigroenten 1 el venkelzaad 1 el 5 bessenpeper 2 kruidnagels 2 x 250 g ravioli (girasoli funghi porcini e champignon) 100 g Parmezaanse kaas 1. Verwarm de oven voor op 220°C. 2. Snij de bol look en de ui met pel middendoor. Rooster 20 min in de voorverwarmde oven. 3. Snij de venkel met stelen in grove stukken. 4. Breng 2 l water aan de kook met de look, de ui, de venkel, de spaghettigroenten, het venkelzaad, de 5 bessenpeper, de kruidnagels en optioneel de korst van een blok Parmezaanse kaas. 5. Pluk de blaadjes van de basilicum, krulpeterselie en oregano. Snipper de blaadjes fijn en voeg de stelen toe aan de bouillon, samen met de takken rozemarijn en tijm. Laat de bouillon 2 u trekken op een zacht vuur. Giet door een zeef en kruid met zwarte peper en zout. 6. Gaar de ravioli in gezouten water zoals aangegeven op de verpakking. 7. Serveer de ravioli in borden en overgiet met de warme bouillon. Werk af met de gesnipperde kruiden en geschaafde Parmezaanse kaas.

Verz orgt ip

1

Verse kruid e graa g zel n slorpen f wat Voor er op zie o . bode n mpje deraan e e w n ater, van h in pl et aats giete op de aa rd n. Zo wort kunn e te els ze e lf aan n de Je ka n ze d e sla n altijd atuurlijk g. o verp otten ok .

71


Geroosterde venkel met kerstomaat, lente-ui en kruidenvinaigrette 4 personen

. 40 min

½ bosje platte peterselie ½ bosje oregano 1 bosje dragon 1 grote venkel 350 g kerstomaten in tros 1 bosje lente-ui 1 kl suiker ½ kl pilipili 1 teen look 1 kl Boni mosterd 40 ml dragonazijn 1 el Boni kappertjes 150 g feta fleur de sel Boni olijfolie 1. Verwarm de oven voor op 200°C. 2. Snij de stelen van de venkel. Bewaar het venkelkruid. Snij de venkel in schijven van 1 cm breed. Leg de venkelschijven in een ovenschotel en besprenkel met olijfolie. Gaar 20 min in de voorverwarmde oven. 3. Verwijder de wortels van de lenteuitjes en snij in stukken van 5 cm. Knip de kerstomaten in trosjes van 3 à 4. Meng met de lente-uitjes. Besprenkel met olijfolie, suiker en pilipili. Kruid met zout. 4. Voeg bij de venkel in de oven en laat 5 min verder garen. 5. Snipper de platte peterselie, oreganoblaadjes en dragonblaadjes fijn. Pel de look en pers fijn. Meng met de mosterd, dragonazijn, fijngesnipperde kruiden, uitgelekte kappertjes en 60 ml olijfolie. Kruid met zwarte peper en zout. 6. Besprenkel de gegrilde groenten met 2 el van de vinaigrette. Werk af met verkruimelde feta en venkelkruid. Kruid met fleur de sel en serveer met de rest van de vinaigrette.

72

Verzo rgtip

2

Zet je kruide n op een pl aats m et genoe g licht met e en en con stante tempe ratuur . Hard kruide e rozem n zoals arijn e n tijm kunne n ook buiten overle ven.


5x verse kruiden tip Verzorg

3

iden van Knip kru d bij, zo tijd tot tij es de plantj kunnen le a bij optim n dighede omstan n. ie e o r g opnieuw je in e z Of plant in. moestu

Escargots à la Bourguignonne 4 personen

. 30 min

1 bosje platte peterselie ½ bosje bieslook 1 blik Boni escargots 100 g gezouten Spar boter (op kamertemperatuur) 1 sjalot 2 tenen look 1 kl pastis 30 g Spar amandelschilfers Spar stokbrood 1. Verwarm de oven voor op 200°C. 2. Snipper de peterselie en bieslook fijn. Pel de look en sjalot en snipper alles fijn. Mix de peterselie, bieslook, look, pastis en ½ van de amandelschilfers door de zachte boter. Roer de sjalot erdoor. Kruid met zwarte peper. 3. Verdeel de escargots over 2 vuurvaste schoteltjes. Verdeel de boter erover. Werk af met de overige amandelschilfers. 4. Zet 7 à 10 min in de voorverwarmde oven. 5. Serveer met brood.

St-Feuillien Quadrupel (11%) • lichte hopgeur • lange smaak met krachtige body • aanwezige bitterheid met een gemoute structuur

Ons vakmanschap drink je met verstand

73


Zet nu je tanden in Lay’s MAX: krakend krokante ribbelchips met maximale smaak. Beleef de heftigste crunch met de nieuwe Lay’s MAX Double Crunch. Of ga je voor de maximaal spicy Lay’s MAX Strong? Dan schreeuwen je smaakpapillen nog maar om één ding: een ijskoud drankje.


5x verse kruiden Lamskotelet met muntpesto en parelcouscous 4 personen

. 1u

12 Spar lamskoteletjes 300 g parelcouscous 35 g tomatenpuree 1 groentebouillonblokje 1 gele en rode paprika 1 courgette 2 kl gedroogde oregano pesto: ½ bosje munt 30 g Spar rucola 2 tenen look 50 g Spar pijnboompitten 75 g Parmezaanse kaas 1 citroen cayennepeper Boni olijfolie 1. Pesto: pel en pers de look. Pluk de blaadjes van ½ bosje munt. Rooster de pijnboompitten goudbruin in een pan zonder vetstof. Mix de muntblaadjes met de rucola, ½ van de look, de pijnboompitten, de Parmezaanse kaas en 100 ml olijfolie tot een smeuïge pesto. Voeg naar smaak citroensap, cayennepeper en zout toe. 2. Verwarm de oven voor op 200°C. 3. Verwijder de steelaanzet en zaadjes van de paprika’s en snij in repen. Snij de courgette in schijfjes van 1 cm breed. Meng de courgette en paprika met de oregano, wat olijfolie, cayennepeper en zout op een ovenplaat met bakpapier. Gaar 15 à 20 min in de voorverwarmde oven. 4. Verhit wat olijfolie in een kookpot. Roerbak de tomatenpuree met de rest van de look. Roer de parelcouscous erdoor tot deze bedekt is met de tomatenpuree. Blus met 600 ml water en voeg het groentebouillonblokje toe. Breng aan de kook en laat op een zacht vuur onder deksel 10 min garen. Meng de geroosterde groenten onder de parelcouscous. 5. Smeer de lamskoteletten in met olijfolie en gril 2 min aan elke kant in een grillpan. Kruid met zwarte peper en zout. 6. Serveer de lamskoteletten met de parelcouscous met geroosterde groenten. Verdeel de muntpesto erover.

bio La Bête à Bon Dieu Plan de Dieu, Côtes du Rhône, Frankrijk • aroma van intense kruiden, met een toets van cassis • 60% grenache aangevuld met carignan en syrah • volle aanzet met rood fruit, kers en zwarte bes en heerlijke tannines

Ons vakmanschap drink je met verstand

75


PROEF ZE,

. N E S S O L E T P O IE R E T S Y M T OM HE

SCAN VOOR HINTS


passioneel product

Alison Elliot

Medezaakvoerder Sushi and more

e s r e v r e p Su shi

su

Zelf sushi maken is wel wat rolwerk. Gelukkig vind je bij Spar kanten-klare sushi die supervers en -smaakvol is. We bezochten onze Luxemburgse sushileverancier en we ontdekten dat de sushi die ze maken dezelfde dag nog naar het Spar distributiecentrum vertrekt en de dag erna al in de Spar winkels ligt.

77


Gestoomde rijst.

Zo goed als alle handelingen verlopen manueel. Da's een van de geheimen van goede sushi.

Gespoelde rijst wordt gestoomd.

Van rijst tot sushi

“Zo goed als alles gebeurt hier manueel”, vertelt Elliot. “Sushi heeft rijst als basis. Die spoelen we grondig, totdat het water helder is. Vervolgens stomen we de rijst gaar en mengen we hem met rijstazijn. Daarna mag de rijst afkoelen.” Alison neemt ons mee naar de volgende bedrijvige ruimte. “Hier worden de verschillende sushi’s gemaakt. De afgekoelde rijst komt als een tapijtje uit de machine. We leggen er een norivel op en drukken goed aan. Daarna komt er een streepje saus overheen en werken we de sushi verder af met vis, schaaldieren, kip of groenten. Met een sushimatje rollen we de sushi op, waarna hij nog in een bakje met gekruide sesamzaadjes komt. Of het kan ook omgekeerd, waarbij we eerst het norivel klaarleggen en vervolgens de rijst en de vis of iets anders toevoegen. Deze versie wordt door een machine dichtgerold. We bewaren de sushirollen in de koeling om later te versnijden.”

78

Eerst het vel aandrukken, dan een streepje saus en daarna pas beleggen.

We vragen Elliot hoeveel sushi’s er zo gerold worden. “We rollen tussen de 80 en 100 sushi’s per uur. Per dag versnijden we zo’n 200 kg verse zalm uit Noorwegen of Schotland. De zalm perfect versnijden is bijna een kunst. We maken hier 70 verschillende soorten sushi en 45 verschillende sushischotels, voorzien van zakjes sojasaus en wasabi. Daarnaast stellen we nog poké bowls en donburi samen, een soort van rijstbowls.”


passioneel product

De makirollen worden net voor het samenstellen van de schotels versneden.

De zalm perfect versnijden is bijna een kunst.

De poké bowl is nieuw in het Spar assortiment en bestaat uit rijst, komkommer, wortel, maïs, rode kool, rauwe zalm en sojasaus.

De eerste sushi

Sushi vindt zijn oorsprong in Zuidoost-Azië, waar ze in het begin van onze jaartelling vis conserveerden door het te laten fermenteren met rijst. De methode verspreidde zich over de rest van Azië, waaronder ook Japan. Begin 1600 at men de rijst, terwijl de vis nog niet volledig gefermenteerd was. Hierdoor kreeg de rijst een lichtzure smaak. De Japanners wilden de vis rauw eten en voegden rijstazijn toe aan de rijst om toch dezelfde smaakbeleving te krijgen. Daarna kwamen er andere ingrediënten bij zoals zeewier, groenten, … Ondertussen bestaan er verschillende varianten. Sashimi is een plakje rauwe vis, nigiri is een langwerpig bolletje sushirijst met een dun plakje rauwe vis of een ander ingrediënt en maki is rijst met minstens één ander ingrediënt opgerold in een norivel.

Donburi is een rijstbowl, hier afgewerkt met kip, prei, gefrituurde ui en teriyakisaus. 79


V.U.: K. Bouwen, Mondelez Belgium bv, Stationsstraat 100, 2800 Mechelen.

een goede start van je dag met

&


Spar

charcuterie

ham

e h c s i t Aroma

Zwarte Woudham barst van de smaak. Hoe dat komt? Door de ham te kruiden, roken en rijpen. Dat gaat als volgt: 1 De ham wordt gedurende 2 weken gepekeld met zout, look, koriander, peper en jeneverbessen. Na 2 weken wordt de zoutkorst verwijderd en rust de ham 2 weken.

2 De aromatische smaak van de ham wordt extra in de verf gezet door ze te roken boven dennen- en sparrentakken in een speciale rookkamer op een temperatuur van 25°C.

3 Na het roken rijpt de ham

Door de ham te roken krijgt ze een karakteristieke, zwartbruine zwoerd.

3 weken aan de lucht. Daarna is ze klaar om te serveren.

81


Zoet & rond

Loukoumades

3x

Geniet van drie varianten die ontsproten zijn uit eenzelfde idee: een zoete deegbol frituren. Wat een fenomenaal lekkere ingeving! Elk land bedacht trouwens een extra troef om mee uit te pakken. Kan jij ze raden?

82


de wereld rond

Boules de Berlin Donuts

Ontdek de recepten op p. 84-85

››

83


Bekijk de video!

Keuken:

Amerikaans Het gaatje in het midden zou er gekomen zijn om het geheel luchtiger en minder vettig te maken.

Keuken:

Grieks

Troef:

Donuts met boterkaramel 10 à 15 donuts

. 45 min + rusten: 2 u + rijzen: 30 min

400 g bloem 4 g zout 1 dl Boni melk 25 g verse gist 30 g suiker 1 Spar ei 25 g Spar boter (op kamertemperatuur) karamel: 150 g suiker 2 el water 125 g Boni room 115 g Spar boter afwerking: kokosrasp hagelslag nootjes extra: uitsteekring Ø 8 cm en Ø 4 cm

84

topping om duimen en vingers af te likken

1. Karamel: zet de suiker met het water op het vuur en laat karamelliseren. 2. Kook de room op met de boter en voeg toe aan de suiker wanneer deze de juiste goudgele kleur heeft. Roer glad en voeg eventueel wat grof zout toe. Bewaar in een plat potje. 3. Donuts: meng de bloem, de suiker en het zout. 4. Meng de gist met de lauwe melk op kamertemperatuur. Voeg toe aan de bloem en kneed tot een soepel deeg. Meng het ei en de malse boter eronder en kneed verder tot een soepel deeg. Laat 1 tot 2 u rusten. 5. Rol het deeg uit tot ± 1 cm. Steek er rondjes uit met de grootste uitsteekring en daarna, in het midden, met de kleine uitsteekring. Leg op een bakplaat met bakpapier en laat 30 min rijzen. 6. Bak in de friteuse op 180°C en draai halverwege om. Laat wat afkoelen. 7. Dip de halfafgekoelde donut in de boterkaramel. Werk af met kokosrasp, hagelslag, nootjes, … naar keuze.

De hapklare en luchtige oliebolletjes serveren Grieken het hele jaar door.

Loukoumades met honingsiroop en geroosterde sesamzaadjes ± 30 stuks

Troef:

hongingzoete en crunchy topping

. 40 min + rijzen: 1 u

12 g instant gist 225 g bloem 50 g suiker ¼ kl zout 2 el Boni Griekse olijfolie 240 ml lauwwarm water 2 el sesamzaad

honingsiroop: 125 ml water 150 g Boni vloeibare honing 100 g suiker

1. Rooster het sesamzaad goudgeel en hou apart. 2. Doe de gist, bloem, suiker en het zout in een grote kom en voeg de olijfolie en het water toe. Meng het geheel tot een klontvrij beslag. Laat 1 u rijzen onder plasticfolie. 3. Schep met behulp van een kleine ijsschepper of bolle lepel bolletjes in een friteuse van 180°C. Frituur 5 min tot ze goudgeel zijn. 4. Honingsiroop: kook de honing met de suiker en laat kleuren tot karamel. Blus met het water en laat samen koken gedurende 10 min, zodat de stroop wat dikker wordt. 5. Giet over de loukoumades en bestrooi met het geroosterde sesamzaad.


de wereld rond

Geen Berlijnse bol zonder een laagje bloemsuiker.

Boules de Berlin ± 25 kleine boules + rijzen: 2 u

. 45 min

vanillepudding: 5 dl Boni melk 5 eidooiers merg van 1 vanillestok 100 g bloemsuiker 35 g bloem boules: 500 g bloem 2 dl Boni melk 40 g verse gist 4 eidooiers 1 Spar ei 7 g zout 50 g suiker 65 g Spar boter (op kamertemperatuur) bloemsuiker extra: spuitzak 1. Vanillepudding: kook de melk op met het merg van de vanillestok. Klop de eidooiers met de bloemsuiker luchtig. Voeg daarna de bloem toe en klop los. Giet de kokende melk op de dooiers, roer los en kook daarna goed door zodat je een mooie pudding krijgt. Laat afkoelen onder plasticfolie, zodat er geen velletje op de pudding komt. 2. Boules: verwarm de melk tot lauw en laat de gist oplossen in de melk. 3. Meng de bloem, het zout en de suiker met de K-klopper in de keukenrobot. Voeg de gistmelk hieraan toe. Giet de dooiers en het ei erbij en laat kneden tot een glad deeg. Voeg op het einde de malse boter toe. Kneed het deeg met de hand door tot het niet meer plakt. Voeg eventueel nog een klein beetje bloem toe. 4. Laat 10 min rijzen en kneed op­ nieuw. Laat 20 min rijzen onder een droge, propere handdoek.

5. Weeg stukjes deeg af (gewone boule = 60 g en kleine boule = 40 g). Bol de stukjes op en leg op bakpapier, dek af met een handdoek en laat verdubbelen in grootte. Duw net voor het bakken een beetje plat met je handpalm. 6. Bak in een friteuse op 170°C en draai halverwege om. Laat uitlekken op keukenpapier. 7. Klop de pudding los wanneer hij is afgekoeld. Doe in een spuitzak. Snij de afgekoelde boules in 2. Vul op met pudding en werk af met bloemsuiker.

Keuken:

Duits Berlijnse bollen krijgen ook soms een vulling van confituur. Ook eens het proberen waard.

Troef:

vulling van vanillepudding

85


Tijd voor

ijs

Boni Fruity Pops mango-passievrucht, bosvruchten of aardbei-framboos komen in zomerse kleuren en smaken. Perfect voor een verwenmomentje!

86

Met Côte d’Or ijs chocolade en amandelen karamel, pistache of vanille krijg je ijs op een stokje, omhuld met een heerlijk laagje chocolade met amandelen.

Ola Toy Story Buzz Lightyear popping rockets zijn heerlijke waterijsjes. Wedden dat de kinderen ervan zullen smullen?


variété De smaak van een cocktail in een sorbet? Waarom niet?! Häagen-Dazs lime mojito sorbet is een combinatie van limoensap, muntsorbet en een vleugje rum.

Ice Crime strawberry & raspberry is heerlijk fruitijs met 74% minder suiker; gezoet met stevia. Dat is zorgeloos genieten!

Met Ola Cornetto soft chocolatey krijg je zacht vanillesoftijs met een lekkere chocoladesaus in een iconisch ijshoorntje.

Een bolletje vanilleijs omhuld met een laagje chocolade met hazelnoten, dat is Côte d’Or ijs chocolade en hazelnoten vanille.

Geniet van Mars, Snickers of Twix ice cream, de gekende chocoladerepen in ijsvorm.

Nestlé extrême cookie cône vanille-karamel is een krokant koekjeshoorntje gevuld met chocolade-ijs en karamel en versierd met stukjes chocoladekoekjes.

Ontdek het volledige ijsassortiment in je Spar winkel! Ola party mix, met flutschfinger, minitwister en x-pop, biedt voor ieder wat wils!

87


Fabrice

Fabrice: “Het leukste aan mijn job vind ik het contact met de klanten.”

Herseaux

M IJN SPA R IN CIJFER Spoorarbeidersstraat

450 m2

S

14, 7712 Herseau x

7

groot

medewerkers

2

Heropend

kassa’s

in mei 2021

7/7 open 19u30

maandag van 13u tot 8u tot 19u30 dinsdag tot zaterdag van 13u tot zondag van 8u

88


Spar ondernemer SPAR HERSEAUX

Versheid en kwaliteit boven alles In Herseaux, nabij Moeskroen en aan de Franse grens, baat Fabrice de Spar Compact uit. Het zit duidelijk in de genen, want zijn grootvader opende een van de eerste Spar winkels in Frankrijk. Kennis van zaken

Fabrice: “Een jaar geleden nam ik Spar Herseaux over. Daarnaast baat ik nog twee groente- en fruitwinkels uit in het nabijgelegen Moeskroen. En daarvoor werkte ik in de Franse retailsector. Ik heb dus wel al wat ervaring. Voor de heropening van Spar Herseaux werd de winkel grondig gerenoveerd volgens de nieuwste winkelformule. Duurzaamheid was een belangrijke pijler tijdens de verbouwing. Zo draait de koeling op CO2 en niet langer op het schadelijke freon.”

Klanten verwennen

Fabrice: “Versheid en kwaliteit staan bij ons voorop. En waar mogelijk kiezen we voor lokale producten. Zo komen de aardbeien tijdens het seizoen van een lokale teler. Daarnaast bieden we lokale

droge worsten aan en een uitgebreid assortiment lokale bieren.” “We verwennen onze klanten graag. Dat doen we met een ruime groente- en fruitafdeling, maar ook met smaakvol Belgisch vlees en een gevarieerd aanbod in de bakkerijafdeling. Verschillende van onze broden en broodjes bakken we zelf af. En onze traiteurgerechten stellen we ter plaatse samen. Iedereen die van lekker eten houdt, vindt hier zijn ding. En wie houdt er nu niet van lekker eten?” “Ook met een uitstekende service verwen je je klanten. Onze medewerkers komen uit de buurt en staan steeds klaar om onze klanten te helpen en te adviseren. Geen tijd om langs te komen? Dan leveren we je boodschappen wel thuis.”

In het winkelmandje van ... Christine Dermaux: “Ik kom twee à drie keer per week winkelen. Het is dichtbij en ik vind alles wat ik nodig heb. Ik vind het heel makkelijk om te voet te komen met mijn boodschappentrolley. Vanavond maak ik pasta bolognaise klaar.”

89


MIJN TOP 5

1

De gerookte, droge worsten zijn superlokaal.

2 3

De Spar Gouda gaat hier vlotjes over de toog.

De jonagold­ appelen zijn een geslaagde snack, het hele jaar door.

Bruschetta met tomaat

4 5 90

4 personen De traiteur­gerechten zijn stuk voor stuk een schot in de roos.

Ik ben fan van de bordeauxwijn Les Cinq Pattes.

Ons vakmanschap drink je met verstand

. 20 min

1 brood pavé rustiek (ongesneden) 3 tomaten

Boni olijfolie grof zeezout lookpoeder

1. Snij het brood in sneden van 1,5 à 2 cm dik. 2. Giet olijfolie in een platte kom en dompel elke snede in de olijfolie. Leg op een grill met aluminiumfolie. 3. Verwarm de oven voor op 150°C. 4. Bestrooi elke snede brood met lookpoeder en goed wat grof zeezout. Steek de sneden brood in de voorverwarmde oven gedurende 5 tot 10 min, tot het brood krokant is.

5. Spoel de tomaten, verwijder het kroontje, snij eerst in sneetjes en daarna in stukjes. 6. Haal de gebakken brood­sneden uit de oven en leg op een scho­t­el. Bedek rijkelijk met de tomatenstukjes. 7. Werk af met een streepje olijfolie en wat extra grof zeezout.


Spar ondernemer

Mijn lievelingshapje Fabrice: “Voor mij mag een gerecht best simpel zijn. Als de smaak maar goed zit. Bruschetta is een terechte klassieker die je snel op tafel zet.”

Fabrice: “Je kan eventueel nog afwerken met wat feta.”

91


Mijn lievelingsdessert

Geroosterde ananas met vanille-ijs

Fabrice: “Dit dessert is al lekker zomers. En als het weer het toelaat, kan je de ananas perfect op de barbecue grillen.”

4 personen

. 30 min

1 ananas 50 g Spar boter 60 g suiker 10 cl Boni sinaasappelsap 5 cl donkere rum Boni vanille-ijs 1. Schil de ananas. Snij in sneden van 1,5 cm dik en verwijder het hart. 2. Smelt een klontje boter in een pan en bedek de bodem met een laagje suiker. Laat karamelliseren. Voeg nog wat boter toe en laat smelten. Leg de ananasplakken in de pan en bak op middelmatig vuur langs beide kanten tot het begint te kleuren. 3. Bestrooi met nog wat suiker en draai nogmaals om. Laat de ananas verder bakken tot hij gaar is. 4. Giet het sinaasappelsap erbij om het karamelliseren te stoppen. Giet de rum erbij en draai de ananas nog 1 keer om. 5. Schik 1 ananasplak in het midden van een bord. Schep een mooie bol vanille-ijs en leg in het midden van de ananas. 6. Werk af met wat saus en serveer onmiddellijk.

92

Ons vakmanschap drink je met verstand


Spar ondernemer

Fabrice: “Rum en ananas passen perfect bij elkaar.”

93


t r a a t Lente Groen is dé kleur van de lente. Het spreekt dus voor zich dat groene groenten niet mogen ontbreken op een lentetaart. Naast hun mooie kleur voorzien ze je trouwens van broodnodige vitaminen. Een extra pluspunt!

Hartige groentetaart 4 personen

. 20 min + bakken: 20 min + rusten: 30 min

deeg: 250 g Boni bio bloem 80 ml Boni Griekse olijfolie 100 ml lauw water vulling: 100 g Boni zure room 100 g verse geitenkaas 100 g roomkaas 1 el Boursin cuisine met look afwerking: 1 verpakking aspergetips 1 lente-uitje 50 g erwtjes verse tijm ½ kleine ui enkele blaadjes jonge sla extra: vierkante bakvorm (21 x 21 cm) bakparels

94

1. Deeg: meng de bloem met de olijfolie en het lauwe water in een keukenrobot. Kruid met peper en zout. Laat kneden tot een glad deeg. Wikkel in wat plasticfolie en leg 30 min in de koelkast. 2. Vulling: mix de zure room met de geitenkaas, roomkaas en Boursin. Proef en kruid met peper en zout. 3. Rol het deeg uit tot ½ cm en leg in de bakvorm. Druk goed aan en rol het overtollige deeg van de vorm eraf met de deegrol. Leg er een vel bakpapier over en bedek met bakparels. 4. Verwarm de oven voor op 180°C en

bak de taart gedurende 15 à 20 min. 5. Haal uit de oven en laat afkoelen. 6. Verdeel de vulling over de afgekoelde bodem. 7. Afwerking: blancheer de aspergetips en erwtjes gedurende enkele min en laat schrikken onder koud water. Leg op een propere handdoek. Snij het lente-uitje fijn. Pel de ui en snij in ringen. 8. Schik de asperges op de vulling. Verdeel de erwtjes erover en schik de uienringen en lente-ui erover. Werk af met enkele blaadjes jonge sla en wat tijm.


bakplezier

Bekijk de video!

Wist je dat groene asperges meer vitaminen bevatten dan hun witte broertjes? 95


Ve rwe nmome nt

Met Pringles flame medium sweet chilli of spicy chorizo geniet je enerzijds van een pittige, lichtzoete smaak en anderzijds van een vlammend-pikante ervaring.

Chips komen in verschillende vormen en smaken. En naast de klassiekers poppen er regelmatig nieuwe variaties op die je smaakpapillen weten te verrassen.

In Lay’s family mix zit voor ieder wat wils, namelijk 4x bugles, 4x grills, 3x wokkels en 4x cheetos.

Lay’s bugles naturel zijn knapperige hoorntjes gemaakt van maïs. Perfect om te dippen!

Croky samouraï is lekker pittig. Niet verwonderlijk, want samouraï wordt o.a. gemaakt van sambal.

Zeeuwse garnalenkroepoek wordt gemaakt met enkel natuurlijke ingrediënten, zoals garnalen uit de Noordzee.

Rough & Real spicy cajun of picante fuerte proeven allebei lekker kruidig. In spicy cajun proef je paprika, peper, komijn, look en tijm. Picante fuerte is pikant, met een toets van vurige chipotle.

Twee smaken die je beslist eens moet proeven? Kettle chips iberico ham & thyme en honey barbecue.

Z ome rse ve r frissing Met drankjes die parelen en verfrissen voel je de zomer in aantocht. 96

Fever-Tree raspberry & rhubarb tonic water combineert rabarber en frambozen in een verkwikkende, fruitige tonic.

Ons vakmanschap drink je met verstand

Bundaberg Ginger beer is een heerlijk verfrissend gemberbier met een licht pittige afdronk.

Brouwerij Achouffe viert hun 40-jarig bestaan met de nieuwe blonde Chouffe 40 jaar (5,6%). Vier mee!


variété

Sanpellegrino Momenti clementine en perzik, granaatappel en zwarte bes of citroen en framboos zijn sprankelende limonades met de lekkerste fruitcombinaties.

Spa fruit citron of grapefruit raspberry combineren een fruitige smaak met puur mineraalwater van Spa.

Bloedsinaasappelen geven Orangina rouge zijn mooie kleur en lekkere smaak.

Schweppes virgin mojito is een heerlijk frisse mocktail. Nood aan extra energie? Reign lemon HDZ of melon mania bevatten onder andere natuurlijke cafeïne. Perfect voor een extra boost!

Pauwel Kwak blond (7,4%) is een zacht bier, met een delicate bitterheid en subtiele toetsen van aromatische hopsoorten.

Ontdek het volledige assortiment chips en zomerdranken in je Spar winkel! Ons vakmanschap drink je met verstand

97


Alcoholvrij of met alcohol, het aperitief is zo geserveerd! Schenk de dranken puur, gemixt of kies voor een ‘perfect serve’ met tonic, limonade of een ander verfrissend drankje. Santé!

Aperitieftijd!

Alcoholvrij

NONA spritz en june (70 cl)

zijn twee Belgische, alcoholvrije dranken. De spritz wordt gemaakt van bloedsinaasappel en sinaasappelzeste, met een subtiele toets van gentiaanwortel. NONA june is een alcoholvrij alternatief voor gin.

98

Belgisch, alcoholvrij en vegan? Met Gutss botanical dry, cuban spiced en Italian bittersweet (70 cl) zit je goed. De botanical dry heeft een volle, kruidige smaak afkomstig van negen ‘botanicals’. De cuban spiced is de perfecte basis voor een alcoholvrije mojito, dark & stormy of cuba libre. En de Italian bittersweet verrast met de bitterzoete smaken van sinaasappel en rabarber.

Ginzero strawberry

(70 cl) is een Belgisch alcoholvrij alternatief voor een pink gin met een zomerse toets van aardbei en framboos.


zomerdranken

Met alcohol Mag het wat zoeter en exotischer? Met

Gemixt of puur, maar fris geserveerd,

(70 cl) krijg je als het ware het zonnetje in een fles. In de zachte, frisse rum proef je een onmiskenbare toets van kokosnoot.

(70 cl) combineert de typische ‘Irish cream’ met zomerse toetsen van kokosnoot en ananas.

Malibu original

Absolut watermelon of vanilia (1 l) schenkt

je een vodka met de zoete smaak van watermeloen of vanille. Perfect voor een verfrissende cocktail met zomerse toets.

Geïnspireerd op de zeelucht van de Schotse kust, pakt Hendrick’s uit met Hendrick’s

Baileys colada

neptunia gin

(75 cl). De lokale ‘botanicals’ geven de gin een uniek smakenpallet.

Ons vakmanschap drink je met verstand

99


® Registered trademark of a company of the Melitta Group 8604

Elastisch... en de zak glijdt niet in de emmer

Vind de passende Swirl® zak

www.swirl.be


zomerkoffie

Koffie uit

Hawaï

Drink je koffie eens koud en voeg er smaakmakers aan toe, zoals kokos en kaneel. Ogen toe en … denk aan een Hawaiiaans strand.

Sweet Hawaiian iced coffee 4 personen . 10 min + diepvries: 1 nacht 2 espressokoffies 6 dl kokosmelk 2 el bruine cassonadesuiker 2 kaneelstokjes 1 dl melk (om op te schuimen) kokosrasp of kaneelpoeder 1. Giet de koffie in ijsblokvormpjes en laat een nacht hard worden in de diepvries. 2. Kook de kokosmelk met de kaneelstokjes en bruine suiker. 3. Warm de melk een klein beetje op (niet te veel) en mix tot schuim met een staafmixer. 4. Verdeel de koffieblokjes in de glazen en giet de lauwwarme kokosmelk erover. 5. Werk de Hawaiian iced coffee af met melkschuim en wat geroosterde kokosrasp, kaneelpoeder of een kaneelstokje.

Win!

Z ie p. 6 !

Van 19 mei t.e.m. 15 juni kan je een luxe espressomachine ter waarde van € 1.299 winnen in jouw Spar!

101


schol

e t p j i r e g g n La lambiek

Oude Geuze Boon Black Label Edition N°6 is een combinatie van 1, 2 en 3 jaar op eiken vaten gerijpte lambiek. Het bier werd gebotteld op 26 augustus 2020. Sindsdien mocht het rijpen in de kelders van de brouwerij. Geduld wordt beloond, want deze Oude Geuze heeft een uiterst unieke smaak.

Lekker uniek x aangename sprankeling x volmondige smaak x zachtzurige ondertoon x frisse citrustoets x lichte, wijnachtige eikenhouttoets x typische, lange en droge afdronk

Past perfect bij ... het aperitief en bij visschotels, denk maar aan oesters, zalm of mosselen.

102

Ons vakmanschap drink je met verstand


, s r e d An subliem

wijn in de kijker

maar

bio

bio

De naam ‘Change’ duidt op een verandering in de manier waarop wijn wordt geproduceerd. Bij het maken van deze wijnen houdt men onder andere rekening met het behoud van de biodiversiteit. Daar klinken we op!

bio

Change Chardonnay IGP D'Oc

Change Grenache rosé IGP D'Oc

Change Cabernet Sauvignon

Languedoc, Frankrijk

Languedoc, Frankrijk

Languedoc, Frankrijk

12-13°

Oogt helder, met een mooie, goudgele kleur. De neus is complex met aroma's van bloemen en exotische vruchten. Het is een gebalanceerde wijn, die zacht en romig is met toetsen van exotisch fruit en hints van honing en vanille.

12-13°

Deze wijn heeft een glanzende, zalmroze kleur. In de neus zijn er aroma's van rood fruit, zoals framboos, kers en aardbei. De wijn kenmerkt zich als fris en dorstlessend, met noties van witte bloemen en rood fruit, zoals aalbessen.

Prijzenpakker

16-18°

In je glas krijg je mooie, lichtpaarse reflecties. Je ontwaart fruitige aroma’s van zwarte bessen, bosbessen en pruimen. De wijn heeft een goede lengte in de mond met terugkerende aroma's van rood fruit.

Gérard Bertrand, specialist op het vlak van biologische wijnen in het zuiden van Frankrijk, is in 2020 verkozen tot ‘Green personality of the year’. Daarnaast kreeg hij van de jury een speciale vermelding in de categorie ‘Beste biologische initiatief’. Het is een beloning voor zijn inzet om goed te zijn voor de natuur.

Ons vakmanschap drink je met verstand

103


Laat je verleiden met Spar

Welke van deze toppers kunnen je verleiden? Extra aanlokkelijk: koop je van 5 t.e.m. 18 mei 6 flesjes van de deelnemende bieren, dan trakteert Spar je op een zak Lay’s max double crunch (140 g) of strong chips (150 g) naar keuze.

Met mij geniet je van een stukje geschiedenis, maar bovenal van een heerlijk bier!

In 2020 werd ik verkozen tot de beste Belgian-Style Blond ter wereld. Proef mij!

Affligem Blond

La Cambre Blond

Blond speciaalbier met een zachte en rijke smaak en een stevige schuimkraag. Zijn milde, bittere toets ondersteunt zijn zachte fruitigheid.

Heerlijk blond abdijbier met een verfrissende en aromatische nasmaak. Het bier gist in het vat en een tweede keer in de fles.

6,7%

6,3%

Eerst was ik een gelimiteerd speciaalbier, maar nu kan je permanent van mij genieten.

Ik verleid met mijn verfrissende citrustoetsen en kruidige smaak bierliefhebbers van over de hele wereld.

Duvel Tripel Hop Cashmere Cashmere is de derde hopsoort in deze Duvel Tripel Hop. Die verrijkt het typische Duvelsmaakpalet met toetsen van citroengras, citrus, perzik, meloen en kokosnoot.

La Chouffe Blond Krachtig bier van hoge gisting, met toetsen van citrus en koriander en een lekker bittertje in de afdronk. 8%

104

9,5%

Hoppig Ons vakmanschap drink je met verstand

Floraal

Fruitbier

Kruidig

Abdijbier


Spar bierplezier Fans van fruitbier komen met mij zeker aan hun trekken! Liefmans Fruitesse Fruitbier met toetsen van aardbei, framboos, bosbes, kers en vlierbes. Serveer het ‘on the rocks’ voor een extra verfrissend resultaat. 3,8%

Mijn openingszin? Alle wegen leiden naar OMER.

Ik ben het perfecte evenwicht tussen zacht en zuur. Rodenbach Dit roodbruine bier herken je vooral aan zijn zurige en fruitige karakter, ontstaan door de gemengde gisting. 5,2%

Mijn uniek karakter leer je wel nog kennen!

OMER. Traditional Blond

La Chouffe Cherry

Bier van hoge gisting met nagisting op de fles, gebrouwen volgens een traditioneel recept. Vol en fruitig, met een subtiele bittere afdronk.

Je proeft krieken, met toetsen van aardbei, amandel, specerijen en zoete portwijn. Vol van smaak, zoet en delicaat, met een energieke, subtiel bittere nasmaak.

8%

8%

Verdrink in mijn blauwe ogen en krachtige aroma’s.

Ik breng je gegarandeerd in hogere sferen.

Chimay Blauw

Delirium Tremens Complexe, lichte hopsmaak en verrassend moutachtig. Veel body, een rijk mondgevoel en een lange, zoete en fruitige afdronk.

Dit authentieke trappistenbier heeft een krachtig aroma en een complexe smaak. De geur van fijne kruiden begeleidt je tijdens de relatief droge afdronk met een toets van karamel.

8,5%

Mijn levenservaring is mijn grootste charme. Tripel Karmeliet Uniek speciaalbier met drie granen. De ‘echte biersmaak’ komt van het gerstemout. Haver zorgt voor een vol en romig mondgevoel, tarwe voor een verfrissende fluwelen toets. 8,4%

9%

Mijn smaak zou je kunnen omschrijven als wulps. Grosse Bertha Duitse gist geeft aroma’s af van banaan en kruidnagel. Gebrouwd met een mix van moutgerst en tarwe. 7%

Ons vakmanschap drink je met verstand

105


Spar bierplezier

Vlaamse verleiders

Parels uit Wallonië

Ja, ik ben complex. Maar ik heb ook mijn zoete momenten.

Ik ben goddelijk lekker, al zeg ik het zelf.

St. Bernardus Abt 12

Val-Dieu Blond

Zachte, volmondige smaak onder een volle, ivoorkleurige schuimkraag. Zeer complex en fruitig met een lange, bitterzoete afdronk.

Fris en licht bier, met een sterk karakter. Niet droog, met een aangename bitterheid.

10%

6%

Net als de befaamde kuitenbijter in de Vlaamse Ardennen ben ik karaktervol en pittig. Kwaremont Blond Zachte, volle smaak met een lichte, aangename bitterheid en een kruidige toets. Hoppig karakter. 6,6%

Uitpakken doe ik met mijn sterke body. Rochefort Tripel Extra Zacht trappistenbier met een kruidige geur en sterke body met toetsen van citrus. 8,1%

Ik ben goed zot, en zot lekker! Brugse Zot Blond Evenwichtig en karaktervol, met een unieke smaak afkomstig van vier moutsoorten en twee aromatische hopvariëteiten. Naast een bittertje ontdek je ook citrusachtige toetsen. 6%

106

Ons vakmanschap drink je met verstand

bio

Ik ben beestig lekker!

Lupulus Organicus Florale aroma’s met een lichte geur van gist. Fruitige en kruidachtige smaak met een aangename bitterheid op het einde. 8,5%


SMAAKVOL KOKEN. Ontdek ons ruime assortiment keukenhulpjes

Te koop bij jouw Spar


een luxe espressomachine t.w.v. € 1299

Ontvang vanaf 19/5 één deelnemingsformulier per aankoopschijf van 25 euro in jouw Spar.

*Op vertoon van Xtra. Uitgezonderd rookwaren, cadeaukaarten, herlaadkaarten, leeggoed, kranten, tijdschriften, gemeentelijke vuilniszakken en producten van de Nationale Loterij. Actie geldig van 19/5 t.e.m. 15/6/2022.


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.