Page 1

5E JAARGANG NO.5, SEPTEMBER 2012

WWW.CODEMAASTRICHT.NL ALLES OVER:

> GLAASJE GEZUI-

VERD REGENWATER > FESTIVAL

BRUIS > TE

SNEL KLAARKOMEN > FASHION-

BITCHES

> WINNEN MET

BREAKFEST


Medewerkers van dit nummer < >

Met een oplage van 4.000 is CODE Maastricht het grootste Maastricht. Het

MANIAC Een greep uit de collectie van Pippilotta

verschijnt zes keer per jaar en wordt gemaakt

Emmanuel Merkus illustratie | copy emmanuel@codemaastricht.nl

door en voor jongeren. De CODE wordt mede mogelijk gemaakt door

LET’S TALK ABOUT SEX | GGD-ZL Erectie, relatie of andere problemen op seksueel gebied?

5

Trevis Janssen fotografie trevis@codemaastricht.nl

jongerenblad van

4

6/7

UPCOMING | MODE Brian Geradts over zijn passie

Code 043, gemeente Maastricht en Tout

Sem Hartog columnist sem@codemaastricht.nl

Maastricht. CODE Maastricht Postbus 20

Sven Esser fotografie sven@codemaastricht.nl

6200 AA Maastricht T 043 358 19 25 info@codemaastricht.nl

8

UPCOMING | HIP HOP Jennifer Romen over haar magisch voetenwerk

9/10/11

EN ZO Verzameling van artikelen... leuk!

www.codemaastricht.nl Rick Alberigs fotografie rick@codemaastricht.nl

Productie/ art-direction KRACHT 12

Karlijn de Richemont copy | eindredactie karlijn@codemaastricht.nl

Verspreiding CODE Maastricht wordt via een controlled circulation verspreid uitgedeeld op het Centraal Station Maastricht

Nico Kars fotografie | copy nico@codemaastricht.nl

Taalcorrecties Isatranslations

INTERVIEW | DUURZAAM Albert Nuss, de groene cowboy op de duurzame prairy

14/15

UYT DEN OUDEN DOOSCH | 5 JAAR LATER Hoe zien ze er nu uit? Onze lezers 5 jaar later

Paul Cremers illustratie | vormgeving paul@codemaastricht.nl

onder de abonnees en

12/13

Maastricht

16

ART DE LA MEUSE Dé kunst van jong Maastricht

Robbert Smeets fotografie | copy robbert@codemaastricht.nl

Druk Drukkerij Hub Tonnaer Kelpen-Oler

Ingo Dassen talentscout ingo@codemaastricht.nl

Dana Pfennings vormgeving dana@codemaastricht.nl

Elvira Goblet-Johannes projectcoördinator elvira@codemaastricht.nl

PAPIER

FSC-label Het hout waar het papier van is gemaakt is afkomstig uit verantwoord bosbeheer en draagt het internationale Forest Stewardship Council (FSC)label. Er wordt dan op evenwichtige wijze rekening wordt gehouden met de sociale, ecologische en economische aspecten die bij bosbeheer horen.

Géén nietjes Er zijn geen metalen nietjes gebruikt om de CODE bij elkaar te houden. Deze nietjes moeten normaal gesproken bij de recycling van papier apart eruit gehaald worden. Een proces dat extra energie vergt.

Waterreductie Bij de productie van gerecycled papier wordt veel minder water gebruikt dan bij de productie van papier uit hout! Logisch gerecycled papier is met een beetje water alweer vloeibare pulp.

Inktgebruik beperkt Bij de opmaak van de CODE Maastricht houdt het jonge team van ontwerpers rekening met de inktbezetting. Dat wil zeggen geen volle vlakken in kleur, maar veel papierwit in het magazine.


VOORWOORD

Medailles door: Karlijn de Richemont | Hoofdredactie

De Olympische Spelen zijn inmiddels voorbij. Oranje heeft zich van haar beste kant laten zien. 20 medailles en nieuwe spirit voor de Spelen van 2016 in Rio de Janeiro. Nog beter, nog sneller, nog hoger, nog netter. De nieuwe CODE Maastricht wil de springplank zijn naar ieders Olympische Spelen. Upcoming talent kan zich laten zien. Of het nu een modetalent is zoals Brian Geradts, een fotografietalent zoals Rick Alberigs of een hiphoptalent zoals Jennifer Romen. Ze gaan allemaal voor goud. En in de aanloop naar die medailles kunnen wij ze alvast leren kennen, in de hoop dat wanneer ze echt op het podium staan… wij ze daarbij een beetje hebben geholpen.

P.S. denk je nu: ‘Ik wil ook!’. Laat het weten en wie weet mag jij ook op onze springplank ;-).

Minder CO2-uitstoot Recycling van papier voorkomt dat het papier op stortplaatsen of in afvalovens belandt, waarbij CO2 en methaan worden verspreid in de atmosfeer.

Geen chloor gebruikt Het gerecyclede papier is op een natuurlijk manier wit gemaakt, en niet gebleekt met chloorhoudende stoffen. 100% gerecycled Het papier is daarnaast ook nog eens 100% uit oud papier geproduceerd.

FOLIE GFT-afval De folie is voor 100% milieuvriendelijk en kan dus gewoon bij het GFT-afval. Het draag zelfs OK-compost logo, een certificaat van Vincotte International, een certificeringsinstituut op het gebied van milieu en kwaliteit.

100% plantaardig De glasheldere verzendfolie van de CODE is gemaakt uit volledig plantaardige materialen (suikers, mais, tarwe, aardappelen…).

> Zelfs de adresdrager van de CODE Maastricht is geprint op dit papier! <


LET’S TALK ABOUT SEKS | GGD-ZL

‘IK KOM TE SNEL KLAAR’ Ik ben een jongen van 19 jaar en zit al een tijdje met een probleem… Ik kom te snel klaar... soms al na 5 minuten. Hoe kan dit toch en wat kan ik eraan doen?

Seks vóór je 25ste!

Nou, als eerste is het goed om te weten dat je absoluut niet de enige bent die zich hier zorgen om maakt. En wat nog belangrijker is om te weten, is dat 5 minuten helemaal niet te snel is! Uit onderzoek is gebleken dat de meeste mannen tussen de 5 en 6 minuten klaarkomen. Met 5 minuten zit je dus op een prima gemiddelde. Stel niet te hoge eisen aan jezelf (dit geldt natuurlijk ook voor de dames!). Wil je langer van het lekkere gevoel genieten,

investeer dan bijvoorbeeld in een wat langer voorspel of wissel wat vaker van standje zodat je af en toe een kleine pauze kunt nemen. Mocht je nu nog altijd het gevoel hebben dat je te snel klaarkomt, dan is het goed om te onderzoeken waar dit door kan komen. Er kunnen namelijk verschillende oorzaken zijn. Daarvoor moeten we een aantal dingen uitvragen die te maken hebben met jouw seksuele opwinding.

De Seksverloop opwinding

Mate van seksuele opwinding

verlangen

plateau orgasme

ontspanning

‘als je je point of no return niet herkent’

Vorig jaar heeft er een

wanneer er meteen

landelijk onderzoek

over gepraat word;

plaatsgevonden, zo

>In Zuid-Limburg

ook in Zuid-Limburg.

verschillende lover-

Hieruit bleek:

boygroepen actief

>Zuid-Limburgse jon-

zijn;

geren op een jongere

>Veel jongeren sek-

leeftijd (16,1 jaar) sek-

sualiteitsproblemen

sueel actief zijn dan in

ervaren? Zo heeft

de rest van Nederland

1 op de 3 meisjes

(16,6 jaar);

problemen met niet

>Zuid-Limburgse jon-

kunnen klaarkomen

geren meer ervaring

en vinden 1 op de

hebben met andere

4 jongens dat zij te

vormen van seks, zoals

snel klaarkomen.

orale en anale seks;

Daarnaast geven

>Veel jongeren ervar-

meer dan 1 op de

ing hebben met seks

10 meisjes aan pijn

onder invloed van al-

te hebben tijdens de

cohol en hierna vaker

seks.

spijt hebben; >Zuid-Limburgse jongeren minder vaak een condoom gebruiken en hiermee meer risico op een soa lopen;

solo

interactie

solo

interactie

tijd

In bovenstaande figuur is heel algemeen te zien hoe seks vaak verloopt. Normaal gesproken doorloopt iedereen de genoemde fases tijdens de seks, alleen kan de tijd waarin iemand bepaalde fases doorloopt verschillen per persoon en is er ook veel verschil tussen mannen en vrouwen. De fases hebben allemaal hun eigen kenmerken. Zo is de fase van de opwinding bij mannen onder andere te herkennen aan de erectie (‘stijf worden van de penis’) en bij vrouwen aan het vochtig worden van de vagina. De plateaufase is de periode van hoge opwinding vlak voor het orgasme (het ‘klaarkomen’). In elke fase kunnen problemen optreden; over het algemeen doorlopen mannen de opwindingsfase sneller dan vrouwen. Dit hoeft geen probleem te zijn, maar het kan wel. Als je te opgewonden bent en je je ‘point of no return’ niet herkent, kun je deze problemen ervaren. Herken jij hier ook iets in? Neem dan contact met ons op! Veel problemen zijn goed te verbeteren bijvoorbeeld door middel van bepaalde oefeningen.

>Veel slachtoffers van seksueel geweld pas lang hierna erover durven te praten waardoor er vaak meer lichamelijke en psychische klachten ontstaan dan

Easy money Er is nu ook een mogelijkheid om in aanmerking te komen voor sexcounselling. Sexcounselling is een nieuwe behandeling voor jongeren die problemen hebben met seks en seksualiteit. De Universiteit Maastricht onderzoekt in samenwerking met de GGD of deze nieuwe behandeling goed werkt. What's in it for you? Ben je tussen de 18 en 25 jaar oud, woon je in Limburg? Hebben jij en/of je partner problemen met seks, en wil je hier graag over praten? Meld je dan nu aan voor dit onderzoek! Naast hulp voor je probleem ontvang je na afsluiting een klein geldbedrag. Voor meer informatie of direct aanmelden kun je een email sturen naar: sexcounselling@ggd.nl. Of kijk voor meer informatie op: www.sexcounselling.eu. Vanzelfsprekend gaan we vertrouwelijk om met je gegevens; huisarts en ouders ontvangen geen bericht van ons.

Vragen zijn beantwoord door het Centrum voor Seksuele Gezondheid, GGD Zuid Limburg. Je kunt bij ons terecht voor al je vragen over soa en seksualiteit. Je kunt een afspraak maken bij de GGD in Maastricht, Heerlen en Geleen. Telefoonnummer: 045 8506613, iedere werkdag van 8.45 tot 12.15 uur. Daarnaast hebben we iedere donderdagavond inloopspreekuur in het gemeentehuis in Maastricht van 16.30 tot 18.30 uur. Je kunt je vragen ook mailen naar letstalkaboutsex@ggdzl.nl Kijk voor meer informatie op www.sense.info

CODE Maastricht | 4


In de serie MANIAC, staan jonge mensen met een grote liefde voor mens, dier of ding centraal. Een hartstocht voor bijvoorbeeld koi-karpers, baseball caps, bananenlabels of sneakers. Je kunt het zo gek niet bedenken, maar heb je een passie, groot of klein, dan willen wij het weten: info@codemaastricht.nl

Erwin Olaf Een aantal favoriete foto’s van Lotta uit de serie ‘the keyhole’ van Erwin Olaf

> Pippilotta Yerna (17) < uit Gronsveld, bijt de spits af met haar passie voor fotografie. Ze verzamelt fotocamera’s. tekst | fotografie: Robbert Smeets

Opa Lotta’s vader fotografeert veel, en uiteraard zijn dochters een interessant onderwerp voor vaders (zonen overigens ook hoor!). ‘Maar dat is niet de reden dat ik begonnen ben met fotografie’, merkt Lotta op. ‘Het is eigenlijk begonnen toen mij opa is gestorven. Hij had veel camera’s. Mijn oma zei toen: Als je er iets mee kan doen Lotta, amuseer je ermee!’ Analoog boven digitaal Elke camera in haar verzameling heeft zijn eigen specialiteit. Ze spaart wél het liefst analoge camera’s. Daar fotografeert ze ook het liefst mee. Haar favoriete camera is de Zeiss Ikon: ‘Hij is ontiegelijk zwaar, dat is wel een nadeel. Maar ik gebruik hem veel voor detailopnames.’ In een tijd waar leeftijdsgenoten allemaal digitaal fotograferen, wel bijzonder... Lotta legt uit: ‘Bij analoge

‘OORLOGSFOTOGRAFIE IS

ECHT IETS VOOR MIJ’

fotografie denk je eerst goed na voordat je iets vastlegt. En je moet daarna even geduldig wachten op het resultaat. Die spanning vind ik geweldig!’ Den Bosch Lotta gaat komend schooljaar naar het Koning Willem I College in Den Bosch, en daar gaat ze, hoe kan het ook anders, de studie fotografie volgen. Het eerste half jaar reist ze op en neer, omdat ze nog geen 18 is. ‘Maar zo snel ik de mogelijkheid heb, vertrek ik naar Den Bosch’, zegt ze giechelend. Niet stilzitten Lotta’s ouders zijn kunstenaars, dan verwacht je dat haar interesse wel naar kunstfotografie zal gaan. Maar niets is minder waar. Lotta wil zich gaan toeleggen op oorlogsfotografie. ‘Ik wil niet alleen laten zien wat zich in Nederland

afspeelt, maar ook in de rest van de wereld. En hoe gigantisch de verschillen in de wereld zijn!’ De risico’s die het met zich meebrengt, wuift Lotta van zich af. ‘De spanning die het met zich meebrengt lijkt me geweldig. Ik kan nu al geen moment stilzitten. Nee, dit is echt iets voor mij.’ Lotta’s helden Haar voorbeelden in de fotografie zijn Horst Faas, de Duitse oorlogsfotograaf die onlangs is overleden, portretfotograaf Annie Leibovitz en Erwin Olaf. ‘Ze liggen alle drie heel ver uit elkaar qua interesses, maar ik denk dat mijn werk straks een combinatie van deze drie zal worden.’

Reacties aan Lotta kun je mailen naar: lotta@codemaastricht.nl 5 | CODE Maastricht


UPCOMING | MODE

‘ANDERS WAREN WE ALLEMAAL

F

> Brian Geradts (23) < is net afgestudeerd aan de Academy of Fine Arts in Maastricht, liep stage in Berlijn, showde zijn eindwerk op Fashionclash 2012, werd als beste afstudeerder van Maastricht naar Amsterdam gestuurd om zijn werk te showen op Lichting 2012 tijdens de Amsterdam Fashion Week. Hij vertrekt in september met FAB (Fashion Across Borders) naar Malta. Als we hem vragen wat hem juist talentvol maakt, zegt Brian:’Ik heb geen idee’. Een ontwerper met een eigen kijk op mode… tekst: Karlijn de Richemont | fotografie: Rick Alberigs

Kledingkeuze beperkt ‘Misschien is het de visie die ik heb op mannenmode? Ik wil daar graag verandering in brengen. Mijn ontwerpen zitten tussen mannelijk en vrouwelijkheid in. Mannen zijn beperkter dan vrouwen in hun kledingkeuze en dat vind ik oneerlijk. Ik wil dat mensen meer open staan voor vernieuwing. Universele mode is een van mijn doelen. Of misschien is het wel de visie op prints. Digitale prints gecombineerd met interessante materialen, is vernieuwend maar wél draagbaar. Dat is belangrijk! Niet dat je van die kostuums krijgt die je nooit op straat gaat dragen. Ik heb bijvoorbeeld geprint op fluweel, dat wordt nog niet echt gedaan… en dat voelt aan als een pyjama.’

Verveling Nu? ‘Nu woon ik tijdelijk bij m’n moeder in Duit sland tot ik een plan heb wat ik wil doen. Voor mij is er in ieder geval geen toekomst als modeontwerper in Maastricht. Ik wil graag werken in een bedrijf waar verschillende modeontwerpers werken aan een collectie en dat heb je hier niet. Ik zal wel terug blijven komen voor Fashionclash. Hopelijk kan ik volgend jaar mijn nieuwe collectie laten zien. Maastricht is een mooie en gezellige stad… voor twee weken. Ik verveel me hier. Echte uitgaansgelegenheden heb je weinig en ik zou ook niet weten waar ik mijn kleding moet kopen. Ik ben niet zo snel tevreden met een t-shirt van de H&M.’

Propedeuse ‘Ik heb voor de kunstacademie van Maastricht gekozen omdat zij een propedeuse hadden. Ik kon niet meteen kiezen tussen interieur, architectuur en mode. Uiteindelijk heeft het algemene eerste jaar mijn blikveld verruimd. Ik kon alles uitproberen en mode bleef over. Als ik dit vooraf had geweten, was ik liever naar AMFI (Amsterdam Fashion Institute) gegaan. Ze staan hoger aangeschreven, steken meer energie in de begeleiding van stagiaires en investeren in nieuwe technologieën.’

‘Maastricht is een mooie en gezellige stad… voor twee weken.’

Fashionclash ‘Mijn school had bijvoorbeeld géén platform waar je je kon presenteren aan het professionele werkveld. Dat was wel een teleurstelling. De eindexamenexpositie werd voor het eerst niet op een externe locatie gehouden, maar gewoon op school. Daardoor was het meer een open dag en kreeg het niet de aandacht die het voorheen wel had. Maar gelukkig is er Fashionclash, die dat gat probeert te vullen met een platform voor jong modetalent. Daar heb ik die kans wel gehad. Ik heb er twee keer mogen showen met school en dit jaar als ontwerper. Zij hebben me voor projecten altijd meegevraagd, gezorgd dat ik overal tot m’n recht kom. Als je pas met je eigen label begint, heb je het geld niet om een show te bekostigen. Een collectie kost toch al gauw 10.000 euro, en dat heb je niet zomaar liggen. Daarbij is het fijn dat je je ervaringen kan uitwisselen met anderen.’

De hele wereld rond ‘Maastricht biedt voor mij geen voordeel om met mode bezig te zijn. Het maakt niet uit waar Fashionclash is gevestigd. Het gaat er om dat er een netwerk is om mensen naar hier te halen. Voor de stad Maastricht heeft het wel een voordeel: het talent wordt natuurlijk hier geboren! Het hoort bij mode om de wereld rond te gaan voordat je je gaat vestigen. Je bent pas gebonden aan een stad als je eigen winkels hebt. Op dit moment zijn Londen, Parijs, Milaan en New York de steden die aantrekkelijk zijn voor mode-ontwerpers. Maar voor je zo groot bent dat je dat kan betalen? Modestraatbeeld Tenslotte Brian’s mening over het modestraatbeeld van Maastricht in het kort: ‘kan beter, méér durven!’ Maar vergeleken met Duitsers ziet de gemiddelde Nederlander er minder belachelijk uit’, zegt hij glimlachend. ‘En ik mag dat zeggen als halve Duitser. Niet slecht maar allemaal gewoon. Misschien ook maar goed, anders waren we allemaal fashionbitches. Het best geklede volk vind ik de Scandinaviërs.’ Tip van Brian: Laat je eens inspireren door een scandinavische blog www.thesartorialist.com

CODE Maastricht | 6

had g

buite

alle c

was d

moet RICK OVER BRIAN

Het is

‘Ik herken me wel in Brian. Wij

nu via

hadden ook geen eindwerk-

platfo

expositie. Je studeert af,

het d

maar niemand weet dat. Als

talen

je via school nog een kans

talen


L

FASHIONBITCHESâ&#x20AC;&#x2122;

had gekregen jezelf aan de buitenwereld te laten zien, met alle contacten die school heeft, was dat wel beter geweest. Nu moet je alles zelf doen.â&#x20AC;&#x2122; Het is goed dat jong talent

Wij

nu via CODE Maastricht dat

k-

platform kan vinden. Ik vind

s

het daarom erg leuk dat ik als talent de ruimte krijg om ander talent in beeld te brengen. Fotografie: Rick Alberigs

Fotografie: Peter Stigter

7 | CODE Maastricht


UPCOMING | HIP HOP

‘KIDS GAAN JE KOPIËREN,

DAT VIND IK WEL SCHATTIG.’ > Jennifer Romen (16) < Halve finale ‘Move like Michael Jackson’, finale ‘Holland’s Got Talent’, goud op Dutch Open, goud op het EK… een greep uit haar prijzenkast die alsmaar voller wordt. Waarom deze Maastrichtse juist zo goed is? ‘Ik denk mijn voetenwerk, dat is in ieder geval wat ik wel vaker hoor.’ tekst: Karlijn de Richemont | fotografie: Rick Alberigs

RICK OVER JENNIFER

‘Leuk om bij Jennifer te zien dat ze op deze leeftijd al zo hard werkt en daar ook succes mee boekt. Ik heb haar vorig jaar al eens gefotografeerd omdat ze in de finale stond van Holland’s Got Talent. Nu weer na goud op het EK. Ben benieuw wat volgend jaar haar succes is wanneer ik haar ga fotograferen ;-).’

Improvisatie ‘Bij wedstrijden krijg je elke ronde nieuwe muziek. Veel hiphoppers verzinnen een dans die op al die liedjes te dansen is, steeds hetzelfde. Ik improviseer. Als ik de muziek hoor, dan gaat alles vanzelf. Soms zie ik de videobeelden terug en dan snap ik niet hoe ik bepaalde moves gedaan heb.’

Nu vs. later ‘Nu ben ik hard aan het trainen voor het WK in oktober. Ik ben extra nerveus want danslanden zoals Rusland en Amerika zijn er nu ook bij. Over een jaar ben ik klaar met de middelbare school. Dan wil ik een vervolgopleiding dans gaan doen. De Urban Dance Academy in Ohio lijkt me wel wat, maar dat is met mijn leeftijd misschien wat onrealistisch.’

Tijd tekort ‘Ik heb geen trainer, doe het graag zelf. Daarbij is het moeilijk om op dit niveau in Maastricht een docent te vinden. In het begin heb ik veel workshops gevolgd, in Amsterdam bijvoorbeeld. Nu heb ik daar geen tijd meer voor. Ik volg de Opleiding Dans op het Bonnefantencollege, waar ik hard voor moet werken. Ik geef dansles en de rest van de tijd train ik zelf.’

‘Ohio is met mijn leeftijd misschien wat onrealistisch.’

Nieuwe dingen ‘Ik merk dat door school mijn dansstijl wel is veranderd. Ik gebruik bijvoorbeeld mijn lenigheid in hiphop. Dat is één van de dingen die mijn stijl anders maakt. Ik zie veel nieuwe dingen, klassiek ballet bijvoorbeeld. Ik kan het wel, maar oefen me ook suf. Ik heb een hoop basis moeten missen omdat ik pas in het einde van het derde jaar ben ingestroomd, wat eigenlijk ongebruikelijk is.’

Choreograaf ‘Later zou ik graag professioneel willen dansen in een dansgezelschap of choreograaf worden. Ik merk dat mijn choreografieën opgemerkt worden en in de smaak vallen. Mijn eigen optredens, maar ook die van een hiphopteam dat ik train. Ze zijn zelfs Nederlands Kampioen geworden! Ik vind het leuk als ik mensen kan inspireren. Zeker die kids zien je als grote voorbeeld en gaan je dan kopiëren. Dat vind ik wel schattig.’

Jennifer in actie! Benieuwd naar haar moves tijdens Holland’s Got Talent?

www.youtube.com

CODE Maastricht | 8


EN ZO

‘ZE HANGEN ER AL EEN TIJDJE’ Van wie zijn deze ontzettend vette kicks? Een tip, ze hangen er al een tijdje en ze gaan pas uit na een behoorlijk gaaf feest... Altijd al als een Italiaan(se) door Maastricht willen cruisen? Dat kan dan nu als je weet waar deze foto is genomen. Je maakt namelijk kans op een Vesparide van ‘Vespa Lifestyle Rental op de kommel ter waarde van €45,-!

Stuur een mail naar info@codemaastricht.nl met de plaats waar de schoenen in de boom hangen en misschien win jij? tekst: Karlijn de Richemont | fotografie: Nico Kars

Raad de plaats

UPCOMING | FOTOGRAFIE

‘IK VERTEL GRAAG VERHALEN, HET LIEFST VIA BEELD’ > Rick Alberigs (22) < is net klaar met de foto-opleiding van het Arcus, start in september aan de foto-academie in Eindhoven en maakte de foto’s van zijn collega-talenten in deze CODE. Zijn droom: zijn fascinatie voor Sardinië overbrengen. tekst: Karlijn de Richemont | fotografie: Rick Alberigs

Documentaires Op school kwam ik erachter wat ik precies wilde en dat is journalistiek en specifiek documentaires maken. Daarvoor zal ik waarschijnlijk moeten verhuizen. In de Randstad gebeurt gewoon meer. Als ik na een dag terug kom in Maastricht, ben ik wel trots dat ik in zo’n mooie stad woon. ‘t Is wel een plek die me inspireert.

geheimzinnige geschiedenis, de onafhankelijkheid en de verbinding met Italië, maar ook de mix van het moderne leven en het traditionele leven.

Benieuwd naar meer werk van Rick? Check zijn portfolio! www.rickalberigs.com

Sardinië Ik vertel graag verhalen, het liefst via beeld. Ik ben inmiddels 11 keer in Sardinië geweest. Het is zo’n mooi eiland, maar veel toeristen kennen het alleen van de prachtige stranden. Het binnenland is veel onbekender en ook moeilijk te bereiken met openbaar vervoer. Ik wil graag de diversiteit van het eiland in beeld brengen. De landschappen, de prachtige en 9 | CODE Maastricht


EN ZO

RUBY SPARKS

nu te zien in Lumière

KLIMACTIE Het outdoor klimpark van SnowWorld in

Landgraaf is het grootste van Europa.

C

ODE Maastricht fixte gratis kaarten. Stuur een mailtje naar info@codemaastricht.nl met je motivatie en wie weet krijg jij 2 van de 20 vrijkaarten.

MAASTRICHTSE NIEUWE

O

nze nieuwe jongerenraad is compleet en springt ook dit jaar in de bres voor Jong Mestreech. Je kan met Pol, Claudia, Danique, Charel, Emmanuel, Kristel, Jill, Hannah, Linda of Nenah contact opnemen via de website.

OUTDOOR

www.jrmaastricht.nl

Fantasie die een eigen leven gaat leiden, krijgt een heel nieuwe betekenis in de verrassende komedie RUBY SPARKS die vanaf nu in Lumière te zien is.

D

e verlegen schrijver Calvin schreef op z’n negentiende een literair meesterwerk, maar tien jaar later lijdt hij aan writer’s block en ook zijn liefdesleven zit in het slop. Op advies van zijn psychiater gooit Calvin het schrijven eens over een andere boeg en creëert hij het personage Ruby Sparks. Zij inspireert hem niet alleen, maar hij wordt ook stiekem verliefd op haar. Dan wandelt ze op een dag zo van het papier zijn keuken in en zet zijn leven op z’n kop. Al snel ontdekt hij dat zijn gedachten Ruby’s bevel zijn, maar hij belooft daar geen misbruik van te maken. Of hij dat volhoudt... RUBY SPARKS is een romantische komedie, maar volgens een origineel concept. Dat kan ook haast niet anders, de regisseurs waren eerder al verantwoordelijk voor de sprankelende film LITTLE MISS SUNSHINE!

KRIJG! Wil jij gratis kaartjes voor deze film? Stuur dan een e-mailtje naar info@codemaastricht.nl en vertel ons welk fictief personage uit een boek / strip / film enz. jij wel eens van vlees en bloed zou willen zien of worden, en waarom.

YILA

FLIKT ‘T WEER foto: Lotte van den Acker

Yila, hoe ben jij programmeur van de URBAN area 2012 op Bruis geworden?

I

n de zomer van 2011 werd ik benaderd door de organisatie van Bruis met de vraag; kun jij ons ondersteunen bij het organiseren van een Urban (Hiphop) Area op Bruis, hoe zou jij dat aanpakken? We hebben toen een paar besprekingen gehad om alles uit te werken en zo rolde ik erin. Ze wisten dat ik een bekende was in de (Zuid) Limburgse Hiphop en dus veel acts kon benaderen. Dit jaar zijn we weer een stapje verder gegaan. Als je het vergelijkt met vorig jaar, dan hebben we er zeker een schepje bovenop gedaan. Alle faciliteiten zijn verbeterd en er staan ook een paar grote namen op de line-up. Het is een zeer divers programma met voor ieder wat wils. Wat is je volgende uitdaging? Het organiseren van een evenement met een nationale hoofdact.

Op wie ben je echt trots in Maastricht en waarom? Trots ben ik eigenlijk op iedereen in mijn omgeving. Vooral op mijn broer Julio, m’n broeders Davor, Ea en BMB en mijn moeder en zusje. Zaterdag 8 en zondag 9 september op BRUIS Alle acts die op de Bruis Urban Area optreden maken dikke Hiphop. Ik raad iedereen aan om zelf te komen kijken en hun eigen oordeel te vormen. Het is een gratis festival dus het kost je niks om een kijkje te komen nemen! Zaterdag 8 sept HEF YILA & DAVOR BMB & PIEKE AMALGAMATIE DANCE LEAGUE GN2 MOCCAH.

Zondag 9 sept.

NOIZBOIZ HET VERZET RED RIBBON SUPREME & PIRATE DJAMEL DE RIJMFEE KUNSTSTOF LADY PRECIOUS & LIL YZZY FONKY NINJA

BRUIS Urban Area is powered by: Tout Maastricht en Code043

CODE Maastricht | 10


EN ZO

Z

aterdag 22 september is het weer zover, de vijfde editie van Breakfest. Dit eendaags jongerenfestival met muziek, straatsport, dans, creatieve workshops en games zal plaatsvinden op evenemententerrein Megaland in Landgraaf.

Dancetent met o.a. DJ Mursk, Striner & Mike Mago | Ibarra beatbox | As enemies arise | Silent disco | Limburgs Kampioenschap Stoelendans | Antillectual | Kunstbende | The Dirty Denims | En heel veel meer, kijk op breakfest.nl voor het complete programma!

Propvol programma met onder andere:

KRAANTJE PAPPIE | BREAK-

Tickets in de voorverkoop kosten € 10,00 (excl. servicekosten) en zijn verkrijgbaar via www.breakfest.nl Voorverkoop ook via: Chez Rico Maastricht, Music Machine Sittard, Buro Pinkpop Geleen, VVV Landgraaf en Satisfaction Heerlen.

DANCE BATTLE | DOPE D.O.D | ROLLERDERBY | SKATEBOARD DEMO’S | ANGELA MOYRA | RABOBANK WIPE OUT PARCOUR | GRAFFITI DOOR DOES , YEAH DESIGN E.A. | DESTINE | DANSWORKSHOP DOOR JUVAT (SYTYCD) | SKATE-BMX-INLINEPARK | DJ GILT | JUST DANCE COMPETITIE | NAIL & HAIRSTYLING | HOFBUSKERS | NERF | WORKSHOP SIERADEN MAKEN | MAJOR TOM

Winactie Breakfest: Wil jij gratis naar Breakfest? CODE geeft kaarten weg! Mail naar info@codemaastricht.nl en de eerste 5 die reageren, krijgen ieder 2 kaarten.

woord talent...

tekst: Sem Hartog | fotografie: Paul Cremers

CONSUMPTIEBONNEN

WINNEN OP BRUIS!

De eerste vijf lezers die zich op zaterdag 8 en zondag 9 september melden bij de infostand van code 043 op BRUIS met de adresdrager van deze CODE Maastricht, krijgen gratis consumptiebonnen!

M

aastricht wil Culturele Hoofdstad 2018 worden, dat klinkt als een leuk streven... Voor de campagne worden onder andere posters gedrukt met talenten vanuit Maastricht. Maar slaan we hier niet een beetje in door? Ik ben aan het wachten op de poster van Jelle, 12 jaar, die met zijn snot belletjes kan blazen, en ze daarna kan opvangen met zijn mond. Ik wil niet ontkennen dat Maastricht bruist van het talent, maar sommige ‘talenten’ worden beter gemaakt dan ze daadwerkelijk zijn. Dit baart mij niet eens de grootste zorg, maar meer het geld wat hier in omgaat. Het geld om het bid daadwerkelijk om te zetten in de overwinning. We hebben het ook gezien met het binnenhalen van het EK, het bid kost in eerste instantie al bijna meer geld dan het gaat opleveren. Tuurlijk, er zijn altijd mooie verhalen dat zo’n dergelijk evenement veel oplevert voor de stad. In werkelijkheid valt het altijd vies tegen. Zie de spelen van Londen. Het heeft de stad zijn bruto binnenlands product met 0,3% verhoogd voor dit kwartaal. Nou niet bepaald de beloofde Bergen. Zeker in deze tijden waarop van alles bezuinigd wordt, kan het niet verantwoord geacht worden dat er belastingcenten in dergelijke projecten gestopt wordt. Laat staan, dat als we daadwerkelijk de

culturele hoofdstad worden, wat voor geld er dan nog geïnvesteerd moet worden om onze stad ‘klaar’ te maken. Het is bijna van de zotte te noemen dat er bijvoorbeeld de intentie is om bakken met geld terug te halen uit het speciale onderwijs, waardoor deze kinderen hun talenten niet kunnen tonen en niet meer juist begeleid kunnen worden om dit talent daadwerkelijk te benutten. Want ook deze scholen zitten vol met talent. Van precieze schilders, tot meesterdichters in wording. Als Maastricht echt zou willen investeren in de stad, zou men zich beter eerst kunnen richten op de mensen die de begeleiding nodig hebben om hun talent te uiten. Hetzelfde potje zouden ze moeten opentrekken als voor de culturele hoofdstad gedaan is, en bijvoorbeeld investeren in het talent van deze kinderen die speciale begeleiding nodig hebben.

column

We slaan door met het

Sem Hartog (18) is columnist en jonge ondernemer. Hij bracht zijn eigen eenmalige magazine 'Maaszine' uit en werkt nu aan zijn volgende project: een website voor jonge journalisten. Wil jij ook je teksten of beelden kwijt? Check de website www.intercolumn.nl

Het bruto binnenlands product zou dan misschien wel 0,4% lager uitvallen als met het culturele hoofdstad schap, maar deze mensen hebben dan wel nog de kans om hun talent te uiten en een plekje te vinden in deze lastige maatschappij.

11 | CODE Maastricht


INTERVIEW | DUURZAAM

LEZEN ONDER EEN SPAARLAMP MET EEN GLAASJE GEZUIVERD REGENWATER? En daar sta je dan; midden in het meest duurzame huis van Maastricht. Dit architectonische wonder is compleet zelfvoorzienend. Maaswater en zonneenergie worden door het huis omgezet tot drinkwater en elektriciteit. Zo nu en dan wordt deze duurzame droom door elkaar geschud door een flinke golf en word je eraan herinnerd dat de hele boel ook nog eens drijft! Hier hebben we een gesprek met de Abert Nuss, wethouder en duurzaamheidminister van Maastricht.

cart t er lb nA va oon

Nu

ss

Verwaarloosd kindje Voor alle pennen paraat zijn, steekt wethouder Nuss al van wal. Eerst een anekdote over zijn benoeming tot wethouder van Mobiliteit, Kenniseconomie en (op de laatste plaats) Duurzaamheid. Nu is duurzaamheid altijd het veelbesproken, maar verwaarloosde kindje geweest binnen nationale, provinciale en regionale politiek. En in Maastricht was dat niet veel anders. ‘Ik ben begonnen met het aanpassen van mijn visitekaartje, het woord ‘duurzaamheid’ staat nu voorop.’ Nu moet er nog een heleboel gebeuren, maar een duurzaam Maastricht begint dus bij… jezelf! Albert zelf Iedereen kan dus zijn steentje bijdragen. Maar wat doe je zelf eigenlijk voor een duurzamere wereld? Ga je deze CODE Maastricht lezen onder een spaarlamp met een glaasje gezuiverd regenwater? Lachend antwoord Albert: ‘Zo ver gaat het nog net niet bij mij! Het opvangen van regenwater levert nog niet zo heel veel op, maar ik heb wel al zonnepanelen en leg zoveel mogelijk afstanden met de fiets af.’

tekst/illustratie: Emmanuel Merkus | fotografie: Trevis Janssen

CODE Maastricht | 12


IDEEËN ZIJN WELKOM

DUURZAAMHEID IN EEN NOTENDOP

Hoe ziet jouw duur-

Letterlijk is duurzaam

zaam Maastricht er

de eigenschap van

over 30 jaar uit? Stuur

‘het lang mee gaan’.

je idee naar

Duurzaam Maastricht

info@codemaastricht.nl

is dus het streven naar een leefbaar Maastricht in de toekomst, zodat ‘us Mestreech’ ook nog over 100 jaar bewoonbaar is!

Doseerlicht ‘Grote bedrijven hoef je niks meer te vertellen over duurzaamheid, die zijn allang bewust van de noodzaak en financiële voordelen. Dus vooral bij de gemeente, de MKB-bedrijven en de burgers, daar is nog wat winst te behalen’. In vogelvlucht volgen nog een aantal veranderingen binnen de gemeente; zo staat duurzaamheid nu op de agenda van menig vergadering, is er een heus kenniscentrum uit de grond gestampt voor alle vragen over duurzaamheid en is er de nodige wet- en regelgeving aangepast. ‘Of dacht je echt nog steeds dat het toeval was dat je met je auto voor zo’n doseerlicht staat, terwijl je als fietser er zo voorbij rijdt?’ Actie! Intern lijkt er binnen de gemeente Maastricht heel wat te gebeuren, maar de oplettende lezer zal ongetwijfeld denken: praatjes vullen geen (ozon)gaatjes. Er moet wat gedaan worden! Terwijl de meesten wellicht nog vraagtekens zetten bij zonnepanelen, vegetatiedaken, elektrische fietsen en 101 andere oplossingen, gaat Nuss gaat nog een stapje verder: ‘MKB bedrijven konden nog wel een steuntje in de

rug gebruiken, omdat ze net niet groot genoeg zijn voor veel bestaande subsidies en toch hele goede ideeën hebben.’ Voor die bedrijven is de duurzaamheidimpuls bestemd, een presentatieronde waarbij de beste ideeën tot maximaal 10.000 euro krijgen voor de realisatie van hun project. Lachend vervolgd hij: ‘Ik heb behoorlijk moeten strijden om dat geld los te krijgen, want het budget duurzaamheid bestaat uit nul, zero euro, een enthousiaste wethouder en een paar enthousiaste ambtenaren.’ Tijd voor creativiteit ‘Je moet per definitie blijven opletten. We zijn in Maastricht goed bezig, maar we streven altijd naar verbetering. Net zoals CODE Maastricht dat doet!’ Een duurzaam Maastricht is niet iets wat van de ene op de andere dag gerealiseerd is. Daarvoor zijn heel wat slimme koppen nodig en geen oude mannen met sandalen en geitenwollen sokken! Dat bewijzen Platform Cool en the Green Office maar weer eens. Deze twee groepen van verschillende disciplines, specialisten en leeftijden, hebben als doel een duurzaam Maastricht. Want vooral jongeren

lijken te snappen wat duurzaamheid voor hen kan doen. Op lange én op korte termijn. Want naast een toekomst, financieel voordeel vanwege stijgende brandstofprijzen en werkgelegenheid, levert het ook nog dope gadgets en vervoersmiddelen op. En het mooie van dit hele verhaal is dat wij, de jongeren van Maastricht, er niks voor hoeven te doen… behalve dan onszelf zijn; pittige vragen stellen, geniale ideeën bedenken. Glazen bol Nuss toekomstvoorspelling op gebied van duurzaamheid: ‘Als je over dertig jaar kijkt, weet ik zeker dat Maastricht helemaal zelfvoorzienend is. Ieder huis heeft dan een eigen, duurzame energiecentrale. Dan rijden er geen auto’s meer op fossiele brandstoffen op de A2, wel elektrische auto’s. Want je ziet dat die technologie en innovatie steeds meer opkomt. Door de duurzaamheidseisen wordt nu ook steeds aantrekkelijker om innovaties op de markt te brengen. En dat is dan ook weer duurzamer.’ Er is dus nog hoop, mits we de Maya kalender overleven (21 december 2012)... ;-) 13 | CODE Maastricht


Vreuger...

toen mèt

‘IK STOND OP DE COVER…’ > Wendy Meertens (24) <

2007: Stond ik op de cover van de tweede

editie. Een grappige ervaring met de nodige reacties van bekenden. Het was voor het goede doel zullen we maar zeggen, haha. Maastricht was groener en rustiger. Met de A2ondertunneling is het wat rommelig hier. En ze blijven maar bouwen…

2012: Mijn bachelor-opleiding Law is

inmiddels bijna afgerond, ik heb mijn eigen woning (in Maastricht natuurlijk), auto, fijn werk en mijn dierbare vrienden en familie aan mijn zijde. Huisje, boompje… Het enige wat nog mist is een beestje (man) en kinderen haha maar dat komt nog wel.

Wat Maastricht mist? Een goede discotheek of club is nog altijd ver te zoeken voor een stad zoals Maastricht helaas… 2017: Ben ik volop aan het genieten van wat het leven te bieden heeft en heb ik een mooie baan als jurist. En Maastricht? Op naar Maastricht Culturele Hoofdstad 2018!

TIPS DO Centre Céramique

6 september

JONGERENDEBAT Drop jij je idee bij de koningin? Svenja (ex-voorzitter van de Jongerenraad) en Job Cohen leiden deze avond. In samenwerking met Sphinx Maastricht en Jongerenraad Maastricht. 19:00u tot 22:00u.

http://bit.ly/JRdebat

CODE Maastricht | 14

VR/ZA/ZO 7/8/9 september Ursulinenkapel

ZA/ZO Bruis

ROES Een explosieve cocktail van cantusrituelen, Hollywood en Griekse tragedie in de Ursulinenkapel (Grote Gracht 74). Gratis entree.

MAASTRICHT DANCE LEAGUES Doe mee met dansworkshops en vul zo je MaS in. Too good to be true? Geef jezelf op tijdens BRUIS.

http://bit.ly/roes2012

8/9 september

http://bit.lyQZ9weF

ZA/ZO 8/9 september Bruis Campfire-stage

ZA Pitboel Theater

WIL JIJ OP BRUIS? Wil jij optreden op BRUIS? Kom dan naar de Campfire-stage en schrijf je in voor jouw 15 minutes of fame. Check de site voor alle laatste nieuwtjes.

DIDIER LECLAIRE Didier Leclaire is een Maastrichtse singer-songwriter en treedt op in het Pitboel Theater in Sittard. Check z’n site voor meer info!

http://bruismaastricht.nl

15 september

http://didierleclaire.com


UYT DEN OUDEN DOOSCH | 5 JAAR LATER

Hoes d’nne brak woord gemeind. > Amir Zare Assadi (25) <

2007: Showde ik mijn kledingstijl in de Hip

& ik van september. Het was super leuk om mee te doen. Maastricht was toen nog niet zo toeristisch… en er waren geen leuke winkels. 2012: Ik ben gezond en super blij dat ik nog in Maastricht ben met mijn familie. 2017: In 2017 hoop ik dat ik een leuke baan heb en dat Maastricht er nog leuker gaat uit zien. Nog gezelliger, heel veel winkels en een echte dansclub/disco waar ik mijn moves kan laten zien :).

‘EEN DANSCLUB WAAR IK MIJN MOVES KAN LATEN ZIEN.’ > Andreea Grigore (20) < 2008: Stond ik in de Hip & ik van de

februari editie. Was weer eens iets anders, haha. Maastricht was toen groener. Met al die wegwerkzaamheden worden veel bomen gekapt. Het station is wel veel mooier dan toen. Maar of we er nu op vooruit of achteruit gaan, durf ik niet te zeggen. 2012: Nu doe ik een MBO-opleiding en ik probeer natuurlijk zoveel mogelijk plezier te hebben. Ik woon nog steeds in Maastricht, maar vind wel dat er dingen ontbreken om te doen. 2017: Hoop ik bijna klaar te zijn met mijn doel… de HBO-opleiding tot psychiater. En natuurlijk een eigen huisje en dat soort dingen. Ik hoop dat Maastricht dan nog beter is. Dat je met trots kunt zeggen: ‘Ik woon in Maastricht.’

‘DAT JE MET TROTS KUNT ZEGGEN: IK WOON IN VR/ZA/ZO 21/22/23 september Kloppenbergweg

ZA Megaland

PISART Het Pisart Festival in Eijsden verzorgt ook dit jaar een gevarieerd programma voor jong en oud. Enkele namen: De Dijk, Go Back To The Zoo en Guus Meeuwis.

BREAKFEST 2012 Voor de vijfde keer alweer op evenemententerrein Megaland (het Pinkpopterrein) in Landgraaf. Voorverkoop €10,- Dagkassa €13,-

EUREGIO-SLAM Jongeren uit de Euregio-Maas-Rijn strijden in een taal- en poëzie-arena om eeuwige roem als EuregioSlamdichter! Deze taalwedstrijd komt tot zijn poëtisch hoogtepunt tijdens de finale op woensdag in de Muziekgieterij in Maastricht.

IDEATION PRE-PARTY Het was hard op weg om de vapor-party van 2011 te worden. Maar Ideation is alive!!! Check de site voor de laatste updates.

http://www.breakfest.nl/

http://bit.ly/euregioslam2012

http://code043.nl

http://pisartfestival.nl

22 september

MAASTRICHT.’

WO Muziekgieterij

26 september

ZO De Griend

21 oktober

15 | CODE Maastricht


Via Art de la Meuse kunnen jonge mensen hun werk exposeren. Kopen, zelf meedoen of weet jij nog iemand? info@codemaastricht.nl

Art de la Meuse d é

k u n s t

v a n

j o n g

M a a s t r i c h t

SOPHIE SMEETS (18) ‘Balletdanseres’ Olieverf op doek SIMONE SCHUFFELEN (18)

Formaat: 30,5 x 40 cm

‘Zelfportret’

sophie@codemaastricht.nl

Metale ketting en profiel Formaat: 53 x 7,5 cm simone@codemaastricht.nl

€80,-

,-

€40 LYNN HENDERIKS (24) ‘Hypno insanity’ Foto op hoogglans papier Formaat: 30 x 42 cm

COCO VAN LOEVEZIJN (17)

lynn@codemaastricht.nl

‘Breakdancer’ Acryl op doek Formaat: 50 x 40 cm coco@codemaastricht.nl

€35,-

-

0,

€5

VERONIQUE DE JONG (27) ‘142day: 16/07/2012’ Digitale tekening op mat papier Formaat: 30 x 21 cm veronique@codemaastricht.nl

€45,-

SANNE KICKKEN (24) CAS DRIESSEN (19) Zitelement van slagroomcapsules Formaat: 15 x 10 x 20 cm

Geelgouden hanger met rookkwarts Formaat: 3,8 cm sanne@codemaastricht.nl

cas@codemaastricht.nl

0,-

€3 CODE Maastricht | 16

€3 35 ,-

Nr 31-sep-CODE Maastricht-2012  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you