Page 1

Powered by

No

7 • 2 0 1 2 •

K E R S T N U M M E R

Johannes Passion

klinkt briljant op Hyperion

Kijk op pagina 4 In dit nummer: • BENJAMIN BRITTEN • ICONS • Jordi Savall • Het VERDI JAAR • SIMEON TEN HOLT

De toegang tot alle klassieke muziek


DE OUDE MUZIEK EN BAROK SERIE VAN CHANDOS

IN ONZE WEBWINKEL www.arkivmusic.eU NU DE COMPLETE SERIE MET

40% KORTING


Redactioneel HERDENKINGSJAAR Er is veel te herdenken dit jaar maar de belangrijkste “verjaardagen”zijn toch wel die van Benjamin Britten, Giuseppe Verdi en Richard Wagner. Uiteraard veel aandacht in deze catalogus voor deze componisten. De verschillende labels hebben hun uiterste best gedaan de componisten te eren met indrukwekkende edities. Wat dacht u van een complete Verdi-editie, met werkelijk alles wat Verdi geschreven heeft. Natuurlijk ook veel aandacht voor het Paasrepertoire, met een nieuwe uitgave op hyperion van de Johannes Passion. EMI completeerde de interessante ICON-serie met vijf nieuwe uitgaven. Caminada/Arkiv Music biedt de complete ICON-catalogus nu aan met 50 % korting. Een van de hoogtepunten in deze catalogus is zeker de dvd/bluray uitgave van de Nederlandse Opera met Gluck’s Iphégenie en Aulide en Iphégenie en Tauride. Inmiddels is het samengaan van Caminada en ArkivMusic al drie maanden een feit en ik wil graag van deze gelegenheid gebruik maken om iedereen te bedanken voor alle positieve reacties. Het is leuk om te zien hoe velen al een weg hebben weten te vinden in de Caminada/Arkiv webwinkel. Van onze kant blijven wij er alles aan doen om de webwinkel verder uit te bouwen en te verbeteren. Voor diegenen die liever niet via de webwinkel bestellen is er natuurlijk altijd nog het bestelformulier en de oude vertrouwde telefoon (070-3466277).

Eenvoudig bestellen in de webwinkel

Ik wens u veel plezier met het doornemen van de catalogus.

Kijk ook eens op www.caminada.nl en bezoek onze outlet afdeling, met uitverkoop cd’s voor spotprijzen.

Ga naar www.arkivmusic.eu. Wilt u een titel uit de catalogus bestellen? Typ dan in het zoekvenster, rechtsboven in het scherm, het bestelnummer in, klik, klik nog eens en bestel. De zoekfunctie: Stel u zoekt de 2e symfonie van Brahms. Het is dan het makkelijkst om in de linker colom op de homepage ‘componisten’ aan te klikken. U kiest nu uit de lijst van componisten Brahms of typt Brahms in het zoekvenster. Nu verschijnen alle Brahms opnamen. U klikt nu de mogelijkheid ‘compositie typen’ aan en kiest daarna voor ‘orchestral’. In de lijst die nu verschijnt, vindt u de 2e symfonie. U kunt daarna eventueel nog verder selecteren op b.v. dirigent of orkest.

Caminada Outlet

Harm Meijer

VERDER IN DIT NUMMER

Nieuwsbrief

4 Pasen 8 Orkestwerken 10 EMI/Virgin aanbieding 12 Kamerwerken 14 Instrumentaal 15 Benjamin Britten 16 EMI ICON 18 Vocaal 20 Nieuwe muziek 21 Oude muziek 22 Jordi Savall 24 DVD/Bluray 26 Briljant Classics 28 Verdi 29 Bestellijst 31 Mythe en muziek 32 Simeon Ten Holt

U kunt u op www.arkivmusic.nl opgeven voor de digitale nieuwsbrief. Twee maal per week ontvangt u dan de meest recente aanbiedingen en wetenswaardigheden in uw e-mail. Het gratis abonneren op deze digitale nieuwsbrief is een aanrader, want de kortingen kunnen oplopen tot soms wel 50%.

ArkivMusic klanten Deze catalogus is in een extra grote oplage ook naar alle ArkivMusic klanten gestuurd. Nu kan het natuurlijk zijn dat u geen prijs stelt op een papieren catalogus of dat u de catalogus dubbel krijgt. Misschien wilt u dat dan via een e-mail aan info@arkivmusic.eu aan ons laten weten.

C

L

A

S

S

I

C

S

C

A

T

A

L

O

G

U

S

3


De mooiste Paasalbums

BACH Johannes-Passion Ian Bostridge (tenor), Neal Davies (bas), Carolyn Sampson (sopraan), Istyn Davies (countertenor), Nicholas Mulroy (tenor), Roderick Williams (baritone), Polyphony, Orchestra of the Age of Enlightenment o.l.v. Stephen Layton

Hyperion CDA 67901 2 cd’s € 24,99

Op Goede Vrijdag is het traditie dat Stephen Layton in Londen een van de grote koorwerken van Bach uitvoert. Layton steekt niet onder stoelen of banken dat zijn voorkeur daarbij uitgaat naar de Johannes Passion, in zijn ogen Bach’s mooiste werk. Ook afgelopen jaar koos Layton voor de Johannespassie. Er werd ook een opname gemaakt met een glansrol voor Ian Bostridge als evangelist.

heeft bedoeld als een ‘enkelkorig’stuk met uitbreiding. Immers, koor 1 vertelt steeds het lijdensverhaal. De rol van koor 2 beperkt zich, naast de bijdrage aan de uitroepen van grote groepen mensen in het verhaal en aan de koralen, tot het geven van commentaar. Zo bezien lijkt het er sterk op dat er eerder sprake is van hiërarchie dan van symmetrie. In deze nieuwe opname is deze opvatting duidelijk hoorbaar: Koor 1 wordt gevormd door solisten die voor de koordelen worden ondersteund door koorzangers, koor 2 bestaat uit een solistisch bezette groep koorzangers. Over de concerten, waarvan deze cd-opname een registratie is, zegt Van Veldhoven: “Ik heb ervoor gekozen om een ruimtelijke opstelling te maken, waarbij de twee podia voor beide groepen musici ongeveer tien meter van elkaar verwijderd waren. Een deel van het publiek zat zelfs tussen de beide koren en kon op deze wijze de dialoog op een bijzondere manier ondergaan.” Uitgave in samenwerking met Museum Catharijneconvent Utrecht Een ander belangrijk aspect aan deze uitgave wordt gevormd door de bijbehorende gedrukte informatie. De CD wordt uitgebracht met een ruim 200 pagina’s tellend boekwerk met veel beeldmateriaal. De tekst van het lijdensverhaal wordt hierin gecombineerd met bijpassende afbeeldingen van topstukken uit de collectie van het Catharijneconvent, hét museum voor christelijke kunst en cultuur in Utrecht. De kunstwerken zijn illustratief bij Bach’s Matthäus-Passion.

BACH Matthäus-Passion Amaryllis Dieltiens (sopraan), Siri Karoline Thornhill ( sopraan), Tim Mead (countertenor), Matthew White (countertenor), Gerd Türk (tenor – Evangelist), Julian Podger (tenor), Charles Daniels (tenor), Peter Harvey (bas), Sebastian Noack ( bas). De Nederlandse Bachvereniging en Kampen Boys Choir o.l.v. Jos van Veldhoven.

Channel Classics SA 558931 3 cd’s € 39,99

Jos van Veldhoven, de dirigent van de Bachvereniging, past in deze uitvoering van de MatthäusPassion een bijzonder principe toe. De gangbare opvatting is dat Bachʼs dubbelkorige passie gelijk bezet moet zijn: koor 1 en koor 2 (inclusief solisten en instrumentalisten) zijn gelijkwaardig bezet. Van Veldhoven is echter van mening dat het heel goed mogelijk is dat Bach de Matthäus-Passion

4

No 1 • 2 0 1 3

Bachs vroegste versie van het werk (uit 1724) in een reconstructie van musicoloog Dr. Pieter Dirksen. Jos van Veldhoven voert de passie uit in kleine bezetting, met tien zangers en elf instrumentalisten, waarbij geen sprake meer is van onderscheid tussen koorzangers en solisten. Volgens de meest recente inzichten benadert deze bezetting dicht het ensemble waarmee Bach de eerste uitvoering van de Johannes Passion heeft gegeven.

BACH Matthäus-Passion La Petite Bande o.l.v. Sigiswald Kuijken.

Challenge Classics 455724 3 sacd’s € 27,99

Musicologisch onderzoek van de laatste twintig jaar heeft duidelijk gemaakt dat Bach nooit de intentie had zijn kerkmuziek te laten uitvoeren door een koor zoals we dat nu kennen. Bach had al moeite genoeg om een groep van slechts acht zangers te zijner beschikking te krijgen wanneer hij nieuwe stukken wilde uitvoeren. Zijn cantates werden dan ook uitgevoerd door slechts vier solozangers, die het volledige werk zongen: de aria’s, recitatieven, koralen en de koorgedeelten wanneer die er waren .Ditzelfde principe van een zanger per zangstem gebruikte Bach ook in zijn Matthäuspassion en het is op deze kleinschalige manier dat Sigiswald Kuijken het werk met zijn La Petite Bande uitvoert.

BACH Johannes Passion Gerd Türk, Stephan MacLeod, Caroline Stam, Peter de Groot, Charles Daniels, Bas Ramselaar, Nederlandse Bachvereniging, Jos van Veldhoven.

Channel Classics SA 311453 2 cd’s € 18,99

Zeer bijzondere uitvoering van Bachs Johannes Passion, inmiddels door de critici enthousiast ontvangen. De Nederlandse Bachvereniging heeft gekozen voor

BACH Matthäus-Passion Thomas Quasthoff, Maximilian Schmitt , Marie Claude Chappuis, Johannes Chumr, Hanno Muller Brachmann, Christina Landshamer, Thomanerchor Leipzig,

TolzerKnabenchor,Gewandhausorchester o.l.v. Riccardo Chailly.

Decca 392110 2 cd’s € 25,99

Voor wie een Matthäus-Passion zoekt zonder oude instrumenten en met een groot koor is enkele jaren geleden deze mooie versie van Riccardo Chailly verschenen.

BACH Matthäus-Passion Jörg Dürmüller, Ekkehard Abele, Cornelia Samuelis, Paul Agnew, Klaus Mertens, Bogna Bartosz, Amsterdam Baroque Orchestra & Choir, Ton Koopman

Challenge Classics 126957 2 cd´s € 23,99

BACH Paascantates Barbara Schlick & Johannette Zomer, Bogna Bartosz, Michael Chance, Bernard Landauer,Kai Wessel, Christoph Pregardien, Guy de Mey,Paul Agnew, Jorg Durmuller , Klaus Mertens, The Amsterdam Baroque Orchestra & Choir o.l.v. Ton Koopman.

Challenge Classics 712770 2 cd’s € 19,99

BACH Paasoratorium / Hemelvaartsoratorium Yukari Nonoshita, Patrick van Goethem, Jan Kobow, Chiyuki Urano, Bach Collegium Japan o.l.v. Masaaki Suzuki.

Bis Sa 126343 € 19,99


tegelijkertijd geschreven. Onbegrijpelijk en onterecht dat het eerste werk na 1800 volkomen vergeten is. De uit 66 delen bestaande passiemuziek van Carl Heinrich Graun munt uit in boeiende verscheidenheid van vorm en bezetting.

BACH Paasoratorium / Hemelvaartsoratorium Carolyn Sampson, Lestyn Davies, James Gilchrist , Peter Harvey , Retrospect Ensemble

tatie is bijzonder. ‘Der leidende, sterbende und begrabene Jesus’ is de ondertitel van Gebels Johannes Passion, die voor het eerst werd uitgevoerd in 1748 in het slot Heidecksburg te Rudolstadt. Het werk zou in de vergetelheid raken en pas zo’n 250 jaar later bij toeval worden herontdekt en onmiddellijk worden herkend als verloren schat.

GUBAIDULINA (*1931) Johannes-Passion Natalia Korneva, Viktor Lutsiuk, Fedor Mozhaev, Genady Bezzubenov, St. Petersburger Kammerchor, Chor & Orchester des marinnsky-Theaters St. Petersburg o.l.v. Valery Gergiev .

Linn 556017 € 19,99

Hanssler 13024 2 cd’s € 33,95

CPE BACH (1714-1788) Die Auferstehung und Himmelfahrt Jesu Uta Schwabe, Christoph Genz, Stephan Genz, La Petite Bande, Ex Tempore o.l.v. Sigiswald Kuijken

Hyperion 62134 € 19,99

FEO Passio sucundem Joannem Doron Schleifer (countertenor), Krystian Adam(tenor), Mirko Guadagnini(tenor), Barbara Schmidt-Gaden (mezzosopraan), Coro da Camera di varese, La Divina Armonia o.l.v. Lorenzo Ghielmi.

Pascaille 498000 € 19,99

De Johannespassie van Francesco Feo (1691-1761): een nieuw ontdekt meesterwerk uit de Italiaanse barok. Feo schreef zijn passie waarschijnlijk als vervanging van het zelfde werk van Allesandro Scarlatti. Hoewel de invloed van Scarlatti hoorbaar is gaat het werk tot meer in de richting van het werk van Pergolesi, met wie Feo bevriend was. De rol van de evangelist wordt gezongen door een countertenor, de rollen van Jezus en Pilatus door tenoren.

BUXTEHUDE Membra Jesu Nostri La Petite Band o.l.v. Sigiswald Kuijken Accent 731961 € 19,99

HAYDN Die sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuze Haydns ‘Die sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuze’ is een werk dat in verschillende versies bestaat. Oorspronkelijk is het een orkestwerk dat in 1787 in opdracht werd geschreven voor de liturgische dienst die elk jaar op Goede Vrijdag in een grot onder de Santa Rosario Kerk te Cádiz (Spanje) werd gehouden. De versie voor strijkkwartet werd in het zelfde jaar gepubliceerd maar er is onder musicologen nog altijd verschil van mening of deze versie werkelijk van de hand van Haydn is. De pianoversie is dat zeker niet maar daar is wel van bekend dat Haydn er zeer tevreden over was. De versie voor koor is een heel ander verhaal. Op doorreis in Passau hoorde Haydn een koorversie die gemaakt was door de plaatselijke Domkapellmeister, Foseph Friebert. Haydn vond het een goed idee maar dacht dat hij het zelf beter kon. Met als basis de versie van Joseph Friebert maakte hij er zijn eigen werk van.

Orkestversie Orkest van de 18e eeuw o.l.v. Frans Brüggen

Pianoversie Ronald Brautigam (pianoforte)

Strijkkwartetversie Rosamunde Quartet

Koorversie Lisa Milne, Ruxandra Donose, Andrew Kennedy, Christopher Maltman, London Philharmonic Orchestra & Choir o.l.v. Vladimir Jurowski

Glossa 213712 € 19,99

BISSA 83498 € 17,99

GEBEL Johannes Passion

CPO 72402 2 cd’s € 26,99

GRAUN (1703-1759) Große Passion: ‘Kommt her und schaut’ Veronika Winter, Hilke Andersen, Markus Schäfer, Ekkehard Abele, Rheinische Kantorei, Das Kleine Konzert o.l.v. Hermann Max

CPO 217225 2 cd’s € 35,99

Grauns Große Passion en Bachs Matthäus-Passion zijn ongeveer

Toen Bach in 1724 in Leipzig voor het eerst zijn eigen Johannes Passion uitvoerde, was Gebel veertien jaar. We weten niet of Gebel Bach’s passie indertijd zelf heeft gehoord. Gebel koos dezelfde passages uit het Johannes evangelie als Johann Sebastian Bach. Die recitatieven zijn bij Gebel soberder dan bij Bach maar de aria’s zijn heel feestelijk en de instrumen-

C

L

A

S

ECM 7717 € 19,99

LPO 541504 € 12,99

S

I

C

S

C

A

T

A

L

O

G

U

S

5


De mooiste Paasalbums

HANDEL Brockes-Passion Nele Gramss, Johanna Winkel, Markus Brutscher, Markus Flaig, Elvira Bill, Jan Thomer, James Oxley, Kolner Kammerchor, Collegium Cartusianum o.l.v. Peter Neumann.

Carus 392229 2 cd’s € 35,99

HOMILIUS ( 1714 - 1785 ) Johannes-Passion Jana Reiner, Katja Fischer (sopraan), Franz Vitzthum (alt), Jan Kobow, Stephan Keucher, Christian Lutz (tenor) & Tobias Berdt, Clemens Heidrich (bas),Dresdener Kreuzchor & Dresdener Barockorchester, Roderich Kreile.

Carus 151804 2 cd’s € 35,99

HOMILIUS ( 1714 - 1785 ) Passionskantate : Ein Lammlein geht und tragt die Schuld Monika Mauch, Borgna Bartosz, Markus Brutscher, Hans Christoph Begemann, Basler Madrigalisten, Neue Dusseldorfer Hofmusik.

Carus 522718 2 cd’s € 39,99

KEISER (1674-1739) Passions-Musik Eeva Tenkanen, Doerthe Maria Sandmann, Olivia Vermeulen, Knut Schoch, Julian Podger, Raimonds Spogis, Capella Orlandi Bremen, Thomas Ihlenfeldt

No 1 • 2 0 1 3

Hyperion 118248 € 19,99

Reinhard Keiser is bekend geworden als componist van maar liefst honderd opera’s. Uit wat daarvan bewaard bleef, kunnen we opmaken dat hij een voortreffelijk componist was. Naast opera’s componeerde Keiser ook kerkmuziek. Keisers kerkmuziek is moeilijker te beoordelen. Alle manuscripten liggen nog ongepubliceerd in bibliotheken, veelal in slechte toestand. Er zijn veel losse aria’s en ongedateerde fragmenten. Dirigent Thomas Ihlenfeldt heeft zich de moeite getroost om een selectie van passiemuziek te maken. Het meest bijzondere is de Lucaspassie. Het manuscript is maar gedeeltelijk overgeleverd. Toch is duidelijk dat Keiser zeer indringende muziek heeft gecomponeerd.

MACMILLAN (*1959) St. John Passion Christopher Maltman, London Symphony Chorus & Orchestra o.l.v. Sir Colin Davis.

LSO 212070 2 cd’s € 19,99

ROTHE (1653-1700) Matthäus-Passion Hans Jörg Mammel, Wolf Matthias Friedrich, Gudrun Sidonie Otto, Margaret Hunter, Christoph Dittmar, Beat Duddeck, Cantus Thuringia, Capella Thuringia, Bernhard Klapprott

CPO 481733 2 cd’s € 35,99

CPO 481760 € 19,99

De Eduard van Beinum Stichting, het Concertgebouworkest en het LSO zijn mede opdrachtgevers van deze partituur die op 27 april 2008 in Londen in première ging. Het publiek en de pers waren bijzonder enthousiast. Met name over de dramatische impact van dit imposante werk, waarin de componist een lange traditie van zowel katholieke als lutheraanse passiemuziek voor de Goede Vrijdag heeft gecombineerd.

6

MACMILLAN (*1959) Seven Last Words from the Cross Polyphony, Britten Sinfonia, James Vivian : orgel, o.l.v. Stephen Layton

PAISIELLO (1740-1816) La Passione di Gesu Cristo Roberta Invernizzi, Coro Svizzera, Barocchisti o.l.v. Diego Fasolis

CPO 168557 2 cd’s € 35,99

Paisiello was in zijn tijd beroemd, vooral als operacomponist. Hij was aan niet minder dan vier Europese hoven verbonden, die van Napels, Wenen, Petersburg en Parijs, waar hij maar liefst honderd opera’s componeerde. Catharina de Grote noemde hem in een brief een tovenaar die mensen kon laten lachen en huilen. Het oratorium op deze dubbel-cd, (libretto van de beroemde Metastasio), lijkt een simpele compositie. De noten zijn echter een effectief voertuig om de verschillende gemoedstoestanden van de hoofdrolspelers over het voetlicht te brengen. De recitatieven ruiken een beetje naar Mozart en Paisiello zal tijdens zijn rondreis langs al die hoofdsteden bijna zeker van zijn collega en tijdgenoot hebben gehoord. Ster van de cd is, naast het koor, natuurlijk Roberta Invernizzi. Zij vertolkt de rol van Petrus: schitterend is haar openingsrecitatief en (da capo) aria, waarin zij dramatisch de vertwijfeling en onwetendheid over het lot van Jezus uitzingt. I Barocchisti speelt soepel en gedisciplineerd onder de vaste hand van Fasolis.

Ook in de tijd voor Bach werden de evangeliën op muziek gezet. De oudst bekende passie uit het Midden-Duitse Thüringen is die van Johann Christoph Rothe In 1697 schreef deze componist, violist en zanger een Matthäus-Passion die nu in de serie ‘Musikerbe Thüringen’ op cd is verschenen. De dirigent Bernhard Klapprott heeft samen met Cantus Thuringia, Capella Thuringia en een aantal vooraanstaande solisten, onder wie Hans Jörg Mammel als Evangelist, een formidabele opname gerealiseerd van een vroege passie waarin de tekst centraal staat. Het muzikale scala reikt van eenvoudige aria’s tot weelderige gezangen.

PERGOLESI Septem verba a Christo in cruce Sophie Karthäuser, Christophe Dumaux, Julien Behr, Konstantin Wolff, Akademie für Alte Musik Berlin, Rene Jacobs Harmonia Mundi van € 19,99 voor € 14,99 René Jacobs met de wereldpremière van Pergolesi’s versie van de “Zeven laatste woorden van Christus aan het kruis”. Recent musicologisch onderzoekheeft bevestigd dat de gevonden partituur van de hand van Pergolesi is. Een bijzondere ontdekking dit oratorium, dat een plaats verdient naast het beroemde Stabat Mater.


Telemann-Kammerorchester Michaelstein, Ludger Remy

CPO 1118 € 8,99

STAINER (1840-1901) The Crucifixion Andrew Kennedy (tenor), Neal Davies (bas), Darius Battiwalla (orgel), Huddersfield Choral Society o.l.v. Joseph Cullen

Signum 365616 € 19,99

Telemann had de plicht de vijf hoofdkerken van Hamburg het hele kerkelijke jaar van passende kerkmuziek te voorzien. En heeft dan ook een enorm ouevre aan religieuse werken nagelaten. In `Der Tod Jesu`staat het negende uur van Goede Vrijdag centraal . Er is geen Evangelie of evangalist. Het lijdensverhaal concentreert zich op twee intense momenten: Jezus’ eenzaamheid in de Hof van Gethsemane en op de plaats waar Hij wordt gekruisigd, Golgotha.

De sensatie van het Holland Festival in 2008, deze Lukas Passie van de in Nederland wonende Griekse componiste Calliope Tsoupaki. Opgegroeid met de Grieksorthodoxe muziek schreef zij haar Passie, geïnspireerd op de icoon dat op het doosje staat afgebeeld. Tsoupaki schrijft enkele oosterse instrumenten voor, die voor haar minder exotisch klinken dan misschien voor ons. Het zijn de instrumenten die zij kent van haar jeugd in Griekenland.

St. Victor); Cruci Domini / Crux, forma.../Portare (Paris, 13.Jh.); Crux, de te volo conqueri (Philip the Chancellor); Stbat iuxta Christi crucem (Burgos, 14.Jh.); Vineam meam plantavi (Paris, 13.Jh.); Adam novus (Fleury, 13.Jh.); Surgit Christus cum tropheo (Prag, 14.Jh.); Victime paschal laudes (Burgos, 14.Jh.); Nota; Resurgentis Domini (Burgos, 14.Jh.); Mors vite propitia (Paris, 13.Jh.)

John Stainer’s “Crucifixion” behoort in Groot Brittanië tot de meest geliefde koorwerken en wordt hier schitteren uitgevoerd door de Huddersfield Choral Society.

TELEMANN Der Tod Jesu Dorothee Mields, Britta Schwarz, Jan Kobow, Klaus Mertens, Magdeburger Kammerchor,

TSOUPAKI (*1963) St. Luke Passion Marcel Beekman (tenor), Ioannis Arvanitis (Byzantijns zang), Raneen Hanna (Oosters zang), Leden van het Egidius Kwartet, Leden van het Ioannis Arvanitis Byzantine Choir, harris labrakis (ney), Neva Özgen (kemence), Bassem Alkhouri (qanun), Nieuw Ensemble o.l.v. Ed Spanjaard

Etcetera 76569 € 19,99

CRUX – PAASMUZIEK UIT PARIJS IN DE 13e EN 14e EEUW Ensemble Peregrinao.l.v. Agnieszka Budzinska-Bennett

Glossa 551099 € 19,99

Breves dies hominis (Paris, 13.Jh.); Estampies I & II; Quis tibi Christe meritas (Paris, 13.Jh.); Homo vide, que pro te patior (Philip the Chancellor); Clavus pungens acumine (Philip the Chancellor); A sinu Patris mittitur (Paris, 13.Jh.); Planctus ante nescia (Geoffrey of

Otto Klemperer BEETHOVEN The Orchestral Recordings Philharmonia Orchestra & New Philharmonia Orchestra, Otto Klemperer

ROMANTIC SYMPHONIES AND OVERTURES Philharmonia Orchestra & New Philharmonia Orchestra, Otto Klemperer

Symfonieën, Ouvertures.

Berlioz: Symphonie fantastique op. 14,Dvorak: Symphonie Nr. 9,Franck: Symphonie in d, Mendelssohn: Symfonieën nr. 3 & 4; Hebriden-Ouvertüre op. 26; Ein Sommernachtstraum op. 61, Schubert: Symfonieën. 5, 8,9, Schumann: Symphonien Nr. 1-4; Szenen aus Goethes Faust; Genoveva-Ouvertüre; Manfred-Ouvertüre, J. Strauss II: FledermausOuvertüre; Wiener Blut; KaiserWalzer,Tchaikovsky; Symfonieën 4-6, Weber: Freischütz-Ouvetüre; Euryanthe-Ouvertüre; OberonOuvertüre

EMI 813430 10 cd’s € 31,99

BRUCKNER Symfonieën 4-9 Philharmonia Orchestra & New Philharmonia Orchestra, Otto Klemperer

EMI 813429 6 cd’s € 18,99

EMI 813431 10 cd’s € 31,99

PASSION & RESURRECTION Stile Antico

Harmonia Mundi 816564 € 19,99

Teksten geïnspireerd door de Goede Week en Pasen, op muziek gezet door Renaissance componist William Cornysh (1465-1523) en John McCabe (*1939), die zijn compositie speciaal voor Stile Antico schreef. Een opmerkelijke luisterervaring.

Symfonieën 25, 29, 31, 33-36, 3841; Serenades 6, 10-13; Ouvertures Cosi van tutte, Zauberflöte, Don Giovanni, Entführung aus dem Serail, Clemenza di Tito; Maurerische Trauermusik KV 477; Adagio & Fuge KV 546

BRAHMS Orchestral Music & Deutsches Requiem Dietrich Fischer-Dieskau, Ralph Downes, Elisabeth Schwarzkopf, Christa Ludwig, Philharmonia Orchestra & Chorus

EMI 826366 4 cd’s € 12,99

Symfonieën 1-4, Haydn variaties, Akademische Festouvertüre, Tragische Ouvertüre, Alt Rhapsodie, Deutsches Requiem

CONCERTOS Daniel Barenboim, Annie Fischer, David Oistrach, Yehudi Menuhin, Alan Civil, John Alldis Choir, Philharmonia Orchestra, New Philharmonia Orchestra

EMI 826368 6 cd’s € 18,99

MOZART Symfonieën, Ouvertures & Serenades London Wind Quintet & Ensemble, New Philharmonic Wind Ensemble, Philharmonia Orchestra, New Philharmonia Orchestra

EMI 826364 8 cd’s € 25,99

Mozart: Hoornconcerten 1-4; Pianoconcert 25, Liszt: Pianoconcert 1, Beethoven: Vioolconcert, Pianoconcerten 1-5, Chorfantasie op. 80, Schumann: Pianoconcert, Brahms: Vioolconcert


Nieuwe & Bijzondere uitgaven Orkestwerken

ANDRIESSEN (1892-1981) Symphonic Works Vol. 1 Nederlands Symphonic Orchestrao.l.v. David Porcelijn

Lisa Batiashvili speelt het vioolconcert van Brahms op het instrument dat ooit toebehoorde aan Joseph Joachim, de violist voor wie Brahms die compositie schreef, en koppelt het concert aan Drie romances voor viool en piano van Clara Schumann, de vrouw van Robert Schumann. De Volkskrant beoordeelde de cd met een vijf sterren recensie: “Verslavend mooi”.

BRAHMS / CLARA SCHUMANN Vioolconcert / Romances op. 22 voor viool en piano Lisa Batiashvili (viool), Alice Sara Ott (piano), Staatskapelle Dresden o.l.v. Christian Thielemann

DG 822937 € 19,99 8

No 1 • 2 0 1 3

LYAPUNOV (1859-1924) Orchestral Works State Academic Symphony Orchestra of the USSR o.l.v. Evgeny Svetlanov, The Orchestra of the Academic Bolshoi Theatre o.l.v. Algis Ziuraitis

Melodiya 3 cd’s € 30,99

CPO 824912 € 19,99

Dat Hendrik Andriessen een buitengewoon getalenteerd musicus is, blijkt wanneer hij op tienjarige leeftijd zijn vader als organist van de Sint Josephkerk in Haarlem vervangt. Hij volgt zijn opleiding vanaf 1914 aan het Amsterdams Conservatorium, waar hij orgel studeert bij Jean Baptiste de Pauw en compositie bij Bernard Zweers. Daarmee is hij een generatiegenoot van Anton van der Horst, die in die jaren ook les heeft van De Pauw en Zweers. De door Franse muziek beïnvloede Andriessen is op veel gebieden actief in het Nederlandse muziekleven. David Porcelijn maakt hier een start met de eerste van zijn vier symfonieën. Dat Hendrik Andriessen een buitengewoon getalenteerd musicus is, blijkt wanneer hij op tienjarige leeftijd zijn vader als organist van de Sint Josephkerk in Haarlem vervangt. Hij volgt zijn opleiding vanaf 1914 aan het Amsterdams Conservatorium, waar hij orgel studeert bij Jean Baptiste de Pauw en compositie bij Bernard Zweers. Daarmee is hij een generatiegenoot van Anton van der Horst, die in die jaren ook les heeft van De Pauw en Zweers. De door Franse muziek beïnvloede Andriessen is op veel gebieden actief in het Nederlandse muziekleven. David Porcelijn maakt hier een start met de eerste van zijn vier symfonieën.

waardering ontvangen. Gergiev en het LSO toerden er mee door Europa, de Verenigde Staten en het Verre Oosten. De cd’s kwamen uit tussen 2008 en 2011 en zijn nu gebundeld.

BRUCKNER Symfonie nr. 3 Netherlands Radio Philharmonic Orchestra o.l.v. Jaap van Zweden

Challenge Classics 842606 € 19,99

Vervolg van de complete Brucknercyclus die Jaap van Zweden opneemt met het Radio Philharmonisch Orkest.

Symfonieën 1 & 2, Solenn Overture on Russian Themes op. 7, Polonaise op. 16, Zelazowa Wola op. 37, Hashish op. 53 Sergei Lyapunov studeerde aan het concervatorium van Moskou en was een leerling van o.a. Taneyes. Na zijn studie raakte hij bevriend met Balakirev en wird sterk door hem beïnvloed. Behalve componist was Lyapunov een succesvol pianist en dirigent.

MAHLER Symfonie nr. 9 Los Angeles Philharmonic o.l.v. Gustavo Dudamel ELGAR /CARTER Celloconcerten Alisa Weilerstein, Staatskapelle Berlin o.l.v. Daniel Barenboim

Decca 810158 van € 19,99 voor € 15,95

Als je als dirigent het celloconcert van Elgar in een van de meest legendarische uitvoeringen hebt gedirigeerd leg je de lat hoog. Daniël Barenboim dirigeerde het concert nooit meer na de dood van zijn vrouw Jacqueline Du Pré. Nu, zoveel jaar later vond hij in de Amerikaanse celliste Alisa Weilerstein een nieuwe soliste. De recensies na een uitvoering in Londen waren ongekend lovend.

DG 824834 2 cd’s € 19,99

Gustavo Dudamel’s eerste cd met de Los Angeles Philharmonic, live opgenomen in de Disney Concert Hall tijdens het daar lopenpe Mahler project in 2012. Een jaar eerder maakte het orkest onder leiding van Dudamel een uiterst succesvolle tournee door Europa met hetzelfde werk. “a refinement and expressivity that touched the sublime”. (Guardian)

MAHLER Complete symfonieën London Symphony Orchestra o.l.v. Valery Gergiev

LSO 816571 10 sacd’s € 49,99

Valery Gergiev’s uitvoeringen en opnamen van de Mahler symfonieën hebben internationaal veel

WEINGARTNER (1863-1942) Symfonie nr. 7 Maria Boog (sopraan), Franziska Gottwald (alt), Rolf Romei (tenor), Christopher Bolduc (bariton), Tschechischer Phil. Chor Brünn, Sinfonieorchester Basel o.l.v. Marko Letonja

CPO 859314 SA € 19,99

De Oostenrijkse componist Felix Weingartner was naast componist ook nog concertpianist en dirigent. Hij was de eerste dirigent die een volledige opname maakte van alle negen symfonieën van Beethoven. Oorspronkelijk zou Weingartner filosofie studeren, maar raakte in de ban van muziek en schreef zich in op de muziekacademie van Leipzig. Hij was leerling van Franz Liszt in Weimar. Weingartner, schreef als componist twee opera’s, zeven symfonieën, een sinfonietta, vioolconcerto, celloconcerto, orkestrale werken, minstens vijf strijkkwartetten, kwintetten voor strijkers en voor piano met klarinet en nog een groot aantal liederen voor stem en piano. Zijn muziekstijl is duidelijk gebaseerd op Schubertiaanse melodielijnen maar sterk gecentreerd rondom de laatromantische muzikale mode met zijn brede grootschalige symfonische werken zoals we die ook kennen van Mahler, Bruckner en vele anderen.

MISCHA MAISKY 65 Mischa Maisky, Martha Argerich, Pavel Gililov, London SO, Berlin PO. Philharmonia Orchestra, Orpheus Chamber Orchestra, Giuseppe Sinopoli, Michael Tilson Thomas

DG 11 cd’s € 49,99

CD 1 & 2: Bach: Cellosuites BWV 1007-1012 CD 3: „Meditation“ – Werken voor cello en piano van Bach / Gounod, Händel, Lully, Gluck,


Mendelssohn, Chopin, Schubert, Schumann, Brahms, Falla, Faure, Massenet, Saint-Saens, Ravel, Tchaikovsky, Rachmaninoff, Kreisler CD 4: Elgar: Celloconcer, Tchaikovsky: Rokoko-Variaties CD 5: Schostakovitch: Celloconcerten 1 & 2 CD 6: Saint-Saens: Celloconcert Nr. 1; Cellosonate Nr. 1; Der Schwan; Allegro appassionato op. 43; Romance op. 36; Suite op. 16 voor cello en orkest CD 7: Schumann: Cellokconcert op. 129; Adagio & Allegro op. 70; 3 Fantasiestücke op. 73; Romanze op. 94 Nr. 1; 5 Stücke im Volkston op. 102; Märchenbild op. 113 Nr. 1 CD 8: „Apres un reve“ – Werken voor cello en piano van Faure, Bizet, Ravel, Massenet, Debussy, Chausson, Hahn, Poulenc CD 9: Mendelssohn: Cellosonates 1 & 2; Variations concertantes op. 17; Lieder ohne Worte op. 34 Nr. 2 & op. 62 Nr. 1 & 6; Schilflied; Suleika; Die Liebende schreibt CD 10: Dvorak: Celloconcert; Strauss: Don Quixote op. 35 CD 11: „Vocalise“ – Russische romances van Glinka, Tchaikovsky, Dargomyshky, Mussorgsky, Rubinstein, Rimsky-Korssakoff, Arensky, Cui, Glasunow, Rachmaninoff, Gurilyov

WIENER PHILHARMONIKER SYMPHONY EDITION Jessye Norman, Cheryl Studer, Waltraud Meier, Gwyneth Jones, Hanna Schwarz, Margaret Price, Agnes Baltsa, Rene Kollo, Kurt Moll, Konzertvereinigung Wiener Staatsopernchor, Arnold Schoenberg Chor, Wien PO, James Levine, Pierre Boulez, Karl Böhm, Leoanard Bernstein, Claudio Abbado, Carlos Kleiber, John Eliot Gardiner, Carlo Maria Giulini, Herbert von Karajan, MyungWhun Chung, Lorin Maazel

DG 857407 50 cd’s € 99,99

Mozart: Symfonieën 1, 4-25-36, 38-41; Symfonie KV Anh. 221 “Alte Lambacher” & KV Anh. 223, Haydn: Symfonieën 88-92; Sinfonia concertante B-Dur , Beethoven: Symfonieën 1-9, Schubert: Symfonieën 3, 5,8, 9; Gesang der Geister über den Wassern D. 714 voor mannenkoor en strijkers, Mendelssohn: Symfonieën 1, 2,4, 5 (Nr. 4 in 2 versies), Schumann: Symfonieën 1-4 , Brahms: Symfonieën 1-4; Akademische Festouvertüre op. 80, Bruckner: Symfonieën 1, 4,5, 7-9,Tchaikovsky: Symfonieën 4-6, Dvorak: Symfonieën

6-9, Mahler: Symfonieën 2-6, 8,9, 10 (Adagio), Sibelius: Symfonieën 1, 2,5, 7, Schostakovitch: Symfonieën 6 & 9. Opnamen 1971-1999

BEETHOVEN Masterworks Martha Argerich, Anne-Sophie Mutter, Krystian Zimerman, Maurizio Pollini, Mstislav Rostropovich, Emerson Quartet, Hagen Quartett, Berlin PO, Wien PO, Leonard Bernstein, Herbert von Karajan, Claudio Abbado, John Eliot Gardiner, Carlos Kleiber e.v.a.

DG 827709 51 cd’s € 119,99

Orkestwerken: Symfonieën 1-9; Die Geschöpfe des Prometheus op. 43; König Stephan op. 117; Die Ruinen von Athen-Ouvertüre op. 113; Die Weihe des Hauses-Ouvertüre op. 124; Namensfeier-Ouvertüre op. 115; Coriolan-Ouvertüre op. 62; Egmont-Schauspielmusik & Ouvertüre op. 84; Fidelio-Ouvertüre op. 72b; Leonore-Ouvertüren Nr. 1-3; Wellingtons Sieg op. 91; Militärmusik WoO. 18-22, 24, 29 Concerten: Pianoconcerten Nr. 1-5; Tripleconcertop. 56; Vioolconcert op. 61;Romanzen Nr. 1 & 2 für Violine & Orchester Kamermuziek: Strijkkwartetten Nr. 1-16; Große Fuge op. 133 voor strijkkwartet; Pianotrio‘s Nr. 1-7; Strijktrio‘s Nr. 1-5; Bläsersextett op. 71; Trio WoO. 37 für Klavier, Flöte, Fagott; Serenade op. 25 für Flöte, Violine, Viola; Sextett op. 8 für 2 Hörner & Streichquartett;Hornsonatteop. 17; Oktett op. 103; Quintett op. 16 für Klavier & Bläser; Septett op. 20; Cellosonates Nr. 1-5; Variationen für Cello & Klavier op. 66 & WoO. 45 & 46; Violinsonaten Nr. 1-10; Rondo für Violine & Klavier WoO. 41 Pianowerken: PianosonatesNr. 1-32; Bagatelle WoO. 59 “Für Elise”; Rondo a capriccio op. 129 “Die Wut über den verlorenen Groschen”; Diabelli-Variationen op. 120; Variationen op. 34; Variationen WoO. 63-65, 68, 70; Rondos op. 51 Nr. 1 & 2; Rondos WoO. 48 & 49; 6 Menuette WoO. 10Andante favori WoO. 57; Bagellen op. 119 & WoO. 52 & 56; Polonaise op. 89 Vocale werken: An die ferne Geliebte op. 98; Adelaide op. 46; Lieder & Gesänge Koorwerken: Missa solemnis op. 123; Messe op. 86; Ah perfido op. 65; Meeresstille & glückliche Fahrt op. 112; Trauerkantate auf den Tod Kaiser Josephs II WoO. 87; Kantate auf die Erhebung Leopolds II zur C

L

A

S

Chailly), Martinů: Les fresques de Piero della Francesca (Leonard Slatkin), Bartok: Altvioolconcert (Tabea Zimmermann, altviool, Hans Vonk), Ravel: Daphnis et Chloé, 2e suite (Mariss Jansons) CD 4: Dutilleux: Tout un monde lointain (Yan-Pascal Tortelier), Sibelius:Pohjola’s daughter (Colin Davis), Sibelius: Symfonie nr.5 (Paavo Berglund) CD 5: Haydn: Symfonie nr. 97 (Nikolaus Harnoncourt), Berio:Rendering (Heinz Holliger), Hindemith: Konzertmusik für Streicher und Blechbläser (Kurt Masur) CD 6: Verbey: Lied (Markus Stenz, Jörgen van Rijen, trombone), Lutoslawski: Pianoconcert (Lars Vogt, piano,Daniel Harding), Dvořák: Vioolconcert (Vesko Eschkenazy, viool, Colin Davis) CD 7: Rihm: Marsyas (George Benjamin), Bruckner: Symfonie nr. 8 delen 1-2-3(zubin Metha) CD 8: Bruckner: Symfonie nr. 8 deel 4 (zubin Metha), Escher: Musique pour l’esprit en deuil (Bernard Haitink), Maijke Nas: No reason to panic (David Robertson), Adès: Asyla (Daniel Harding) CD 9: Webern: Sechs Stücke Für Orchester, op. 6 (Pierre Boulez), Beethoven: Symfonie nr.9 (Mariss Jansons) CD 10: Schumann: Symfonie nr.2 (Kurt Masur), Brahms: Symfonie nr.4 (Herbert Blomstedt) CD 11: Shostakovich: Symfonie nr.13 (Kurt Masur), Britten: Sinfonia da Requiem (Stefan Asbury) CD 12: Messiaen: Les offrandes oubliées (George Benjamin), Zuidam: Adam-Interludes (Ingo Metzmacher), Debussy: La Mer (Bernard Haitink), van Keulen: Fünf tragische Lieder (Detlef Roth, bariton, Lothar Zagrosek) CD 13: Mozart: Symfonie nr.41 (Iván Fischer),Schubert: symfonie nr.3 (Iván Fischer), Strauss: Suite uit Der Rosenkavalier (Mariss Jansons) CD 14: Busoni: Berceuse élégiaque, op. 42 (Ed Spanjaard), Prokofjev: Osenneje op.8 (David Robertson), Mahler: Das Lied von der Erde (Anna Larsson, alt- Dean Robert Smith, tenor , Fabio Luisi).

Kaiserwürde WoO. 88; Kantate op. 136 “Der glorreiche Augenblick” für 4 Solostimmen, Chor & Orchester;Chorfantasie op. 80,Fidelio op. 72,25 Schottische Lieder op108.

EMI EMINENCE The Collection Nigel Kennedy, Tasmin Little, Barry Tuckwell, Stephen Kovacevich, Felicity Lott, London Philharmonic Orchestra, Orchestra of the Age of Enlightenment, Royal Liverpool Philharmonic Orchestra, Franz Welser-Möst, Charles Mackerras, Vernon Handley e.v.a.

EMI 869820 50 cd’s € 94,99

In de tijd dat nieuwe opnamen in de hoge prijscategorie warden verkocht en goedkopere cd’s altijd heruitgaven waren startte EMI de serie “Eminence”, met nieuwe opnamen voor een lage prijs. De serie heeft vele grote namen voortgebracht. Zo maakten violisten als Nigel Kennedy en Tasman Little hun eerste opnamen op “Eminence”. Dirigenten als Frans WelserMöst en Sir Charles Mackeras stonde garant voor de kwaliteit van de uitvoeringen. EMI verzamelde 50 zeer succesvolle cd’s uit de “Eminence-serie” in deze luxe cassette. Het repertoire bevat zo’n grote verscheidenheid aan composities van Renaissancecomponisten als Byrd en Tallis, de grote componisten als Bach, Beethoven, Mozart, Schubert, Vivaldi e.v.a. tot moderne componisten als Arvo Pärt, dat hier zeker gesproken kan worden van een mooi overzicht van de muziekgeschiedenis.

ANTHOLOGY KONINKLIJK CONCERTGEBOUWORKEST VOL. 7 2000-2010

RCO 861013 14 cd’s 66.65 € 99,99 CD 1: Janáek: Jealousy, Taras Bulba (Mark Elder),Strauss: Symphonia Domestica (Lorin Maazel) CD 2: Diepenbrock: Suite Elektra (Claus Peter Flor),Stravinsky: Oedipus Rex (Riccardo Chailly) CD 3: Stravinsky: Vioolconcert (Alexander Kerr, viool, Riccardo S

I

C

S

C

A

T

A

L

O

G

U

S

9


25 TOPTITELS VAN EMI / VIGIN CLASSICS

VOOR DE HELFT VAN DE PRIJS 25 bijzondere 2- en 3-cdsets van EMI CLASSICS en VIRGIN CLASSICS met een korting van maar liefst 50 %. Het gaat hier om louter toptitels van niet alleen bekende werken zoals de Nocturnes van Chopin of de Messiah van Handel maar ook wat minder bekend repertoire, zoals Handels Ariodante, Faramondo en Fernando, Re di Casstiglia, of Gluck’s Ezio en Ercole van Vivaldi. Hieronder vindt u vijf voorbeelden maar kijk eens in de webwinkel, daar staan ze allemaal bij elkaar.

ADES The Tempest Ian Bostridge, Kate Royal, Simon Keenlyside, Toby Spence, Covent Garden Orchestra & Chorus, Thomas Ades EMI 216368 2 cd’s van € 30,99 voor € 15,50

BACH Complete fluitsonates Emmanuel Pahud (fluit),Silvia Careddu (fluit), Trevor Pinnock (klavecimbel),Jonathan Manson (cello) EMI 207035 2 cd’s van € 30,99 voor € 15,50

THE BERLIN RECITAL Gidon Kremer (viool), Martha Argerich (piano) EMI c 2 cd’s van € 30,99 voor € 15,50 Schumann: Vioolsonate op. 121; Kinderszenen op. 15, Bartok: Sonate voor solo viool; Vioolsonate nr. 1, Kreisler: Liebesleid; Schön Rosmarin

BARTOK Strijkkwartetten 1 – 6 Belcea Quartet EMI 185088 2 cd’s van € 30,99 voor € 15,50

BERLIOZ Benvenuto Cellini Ciofi, Kunde, Donato, Lapointe, Naouri, Orchestre National de France, Nelson Virgin 93649 3 cd’s van € 39,99 voor € 20,00

BRAHMS Complete symfonieën Berliner Philharmoniker o.l.v. Simon Rattle EMI 230772 3 cd’s van € 39.99 voor € 20,00

BRITTEN Billy Budd Ian Bostridge, Jonathan Lemalu, Nathan Gunn, Neal Davies, London SO, Daniel Harding Virgin 205894 3 cd’s van € 39,99 voor € 20,00

VIVALDI Il Farnace Max Emanuel Cencic, Ann Hallenberg, Karin Gauvin, Daniel Behle, Il Barocchisti, Diego Fasolis Virgin 642558 3 cd’s van € 39,99 voor € 20,00

CONTI David Marijana Mijanovic, Simone Kermes, Birgit Christensen, Sonia Prina, Furio Zanasi, Vito Priante, Il Complesso Barocco, Alan Curtis Virgin 174697 2 cd’s van € 30,99 voor € 15,50 (1681-1732) oratorium

GLUCK Ezio Max-Emanuel Cencic, Topi Lehtipuu, Sonia Prina, Ann Hallenberg, Julian Pregardien, Mayuko Karasava, Il Complesso Barocco, Alan Curtis Virgin 616481 2 cd’s van € 30,99 voor € 15,50

HANDEL Ariodante Joyce DiDonato, Karina Gauvin, Topi Lehtipuu, Marie-Nicole Lemieux, Il Complesso Barocco, Alan Curtis Virgin 559298 3 cd’s van € 39,99 voor € 20,00

HANDEL Faramondo Max Emanuel Cencic, Philippe Jaroussky, Sophie Karthäuser, Radio-Suisse Choeur, I Barocchisti, Diego Fasolis Virgin 213272 3 cd’s van € 39,99 voor € 20,00


HAYDN Symfonieën 88 – 92 Berliner Philharmoniker o.l.v. Simon Rattle EMI 174700 2 cd’s van € 30,99 voor € 15,50

CHOPIN Nocturnes Yundi Li EMI 390876 2 cd’s van € 30,99 voor € 15,50

HANDEL Fernando, Re di Castiglia Lawrence Zazzo, Veronica Cangemi, Marianna Pizzolato, Max Emmanuel Cencic, Il Complesso Barocco, Alan Curtis Virgin 150163 2 cd’s van € 30,99 voor € 15,50

HANDEL Il Trionfo del Tempo e del Disinganno Natalie Dessay, Ann Hellenberg, Sonia Prina, Pavol Breslik, Le Concert d‘Astree, Emmanuelle Haim Virgin 167463 2 cd’s van € 30,99 voor € 15,50

HANDEL La Resurrezione Camilla Tilling, Kate Royal, Sonja Prina, Toby Spence, Le Concert d‘Astree, Emmanuelle Haim Virgin 282689 2 cd’s van € 30,99 voor € 15,50

HANDEL Messiah Ailish Tynan, Alice Coote, Allan Clayton, Matthew Rose, King‘s College Choir Cambridge, Academy of Ancient Music, Stephen Cleobury EMI 216325 2 cd’s van € 30,99 voor € 15,50

VIVALDI Ercole sul Termodonte Philippe Jaroussky, Rolando Villazon, Diana Damrau, Joyce DiDonato, Vivica Genaux, Patricia Ciofi, Europa Galante, Fabio Biondi Virgin 282693 2 cd’s van € 30,99 voor € 15,50

MOZART Pianotrio’s, Kegelstatt Trio Daniel Barenboim (piano),Nikolaj Znaider (viool), Lyril Zlotnikov (cello),Matthias Glander (klarinet), Felix Schwartz (altviool) EMI 128268 2 cd’s van € 30,99 voor € 15,50

MUSSORGSKY / SCHUMANN Picures at an exhibition / Kinderszenen Leif Ove Andsnes (piano) EMI 308532 cd + dvd van € 30,99 voor € 15,50 DVD uitvoering „Pictures Reframed“.

PUCCINI Madama Butterfly Jonas Kaufmann, Angela Gheorghiu, Enkelejda Shkosa, Accademia Nazionale di Santa Cecilia Orchestra Roma, Antonio Pappano EMI 211818 2 cd’s van € 30,99 voor € 15,50

ROSSINI William Tell Gerald Finley, John Osborn, MarieNicole Lemieux, Malin Bystrom, Santa Cecilia Orchestra, Antonio Pappano EMI 595924 3 cd’s van € 39.99 voor € 20,00 Franse versie

SCHUBERT Strijkkwartetten 14 en 15, Strijkkwintet D956 Belcea Quartet, Valentin Erben 2e cello EMI 310133 2 cd’s van € 30,99 voor € 15,50

VERDI Requiem Anja Harteros, Rolando Villazon, Rene Pape, Sonia Ganassi, Santa Cecilia Orchestra & Chorus, Antonio Pappano EMI 230773 2 cd’s van € 30,99 voor € 15,50


Nieuwe & Bijzondere uitgaven Kamerwerken de eerste uitvoering tot diens meest populaire werken. Dvorak begon in 1872 aan een pianokwintet. Hij was er nooit tevreden over en toe hij het vijf jaar later wilde reviseren besloot hij een geheel nieuw wer te schrijven, hetgeen resulteerde in zijn beroemde opus 81.

FRANS BRÜGGEN EDITIE

Teldec 817099 12 cd’s € 34,99

Frans Brüggen kennen we zo goed als gepassioneerd dirigent van The Orchestra of the 18th Century, dat we bijna zouden vergeten dat hij eerder bekend was als wereldberoemd blokfluitist. De werken die hij indertijd opnam voor Das Alte Werk zijn nu gebundeld in een 12 cd-set. Brüggen wordt begeleid door ondermeer Gustav Leonhardt, Anner Bylsma, Lucy van Dael en Bob van Asperen.

BRAHMS Complete Piano Trios Smetana Trio/Vojta/Peterkova

SCHUBERT Strijkkwartetten 13 (D804) & 14 (D810) Doric String Quartet

Supraphon 821812 € 34,99

Chandos 810947 € 19,99

De vijfde cd van het Doric String Quartet voor Chandos met de populaire kawartetten “Rosamunde” en“Der Tod und das Mädchen”

DUSSEK (1760-1812) Duos for Harp and Piano Forte Masumi Nagasawa , Richard Egarr

Etcetera 810424 € 19,99

Ter gelegenheid van het 200ste sterfjaar van Jan Ladislav Dussek’s brengt Etcetera deze cd uit met diens werken voor harp en pianoforte. De bijzondere verwantschap tussen harp en pianoforte is duidelijk te horen. Een bijzondere cd.

BREVAL (1752-1823) 6 Sonatas op.12 for cello/violin & basso continuo Amosov/Kurbatov

GOUVY (1818-1899) Pianotrio’s 2,3 & 4 Voces Intimae (Riccardo Cecchetti (fortepiano), Luigi De Filippi (viool) & Sandro Meo (cello))

Challenge Classics 2 cd’s € 23,99 Na hun international geroemde opname van de pianotrio’s van Hummel werden de musici van Voce Intimae opmerkzaam gemaakt op de pianotrio’s van de Duits-Franse componist Louis Théodore Gouvy. Ze hadden nog nooit van Gouvy gehoord, maar na het bestuderen van de muziek zagen ze al snel dat de composities van Gouvy van hoogstaande kwaliteit zijn en dat het hier, zoals zo vaak, om een ten onrechte vergeten componist gaat.

SCHUMANN Chamber Works Gringolts, Ilya/Laul, Peter/Gringolts Quartet

ONYX 822830 5 cd’s € 38,99

Sonates voor viool en piano 1-3, Pianotrio’s 1-3, Strijkkwartetten 1-3, Pianokwintet op.44

Centaur 755555 € 18,99

Jean-Baptiste-Sébastien Bréval was een Franse cellist en componist. Hij schreef concertante symfonieën, strijkkwartetten een opera en weken voor cello. Hij was docent aan het conservatorium en schreef zijn eigen leermethode “Traité du violoncelle’.

DVORAK Cypresses (Original version) Marcus Ullmann (tenor, Martin Bruns (bariton), Andreas Frese (piano), Bennewitz Quartet

Haenssler 799279 2 cd’s € 35,99

Cypressen in de originele versie als liedcyclus voor tenor, bariton en piano en in Dvoraks eigen bewerking voor strijkkwartet.

BRAHMS Chamber Works Nash Ensemble

ONYX 822829 4 cd’s € 27,99 Strijksextetten 1 & 2, Pianokwartetten 1-3, Strijkkwintetten 1 & 2, Klarinettrio op. 114

DVORAK/SCHUMANN Pianokwintet Op.81/Pianokwintet Op.44 Jonathan Biss, Elias Quartet

ONYX 809437 € 19,99

Schumann’s pianokwintet, gecomponeerd in 1842, was een van de eerste combinaties van piano met een strijkkwartet en behoort vanaf

12

No 1 • 2 0 1 3

MENDELSSOHN “Felix & Fanny” String Quartets Quatuor Ebene

Virgin 827721 van € 19,99 voor € 15,95 Twee strijkkwartetten van Felix Mendelssohn en een van zijn oudere zus Fanny. Het strijkkwartet op. 13 schreef Mendelssohn op 18 jarige leeftijd. De compositie is sterk beïnvloed door Beethoven. Fanny Mendelssohn heeft meer dan 400 werken gecomponeerd maar slechts één strijkkwartet. In 1847 schreef Felix zijn laatste strijkkwartet, een indrukwekkend, emotioneel werk, waarin zijn verdriet over de dood van Fanny duidelijk merkbaar is. Het zou zijn laatste grote werk zijn, in november van hetzelfde jaar overleed Mendelssohn op 38 jarige leeftijd.

VANHAL (1739-1813) 3 Late String Quartets (A-Dur & F-Dur op. 33 Nr. 2 & 3. Es-Dur “Hoffmeister-Quartett” Nr. 2) Camesina quartet

Avi 804008 € 19,99

Met zijn strijkkwartetten opus 33 introduceerde Haydn een vernieuwing in de strijkkwartetcompositie. Mozart ging in dezelfde lijn verder met zijn “Haydn-kwartetten”en ook Johann Baptist Vanhal raakte er door beïnvloed, zoals duidelijk te horen is in deze drie late kwartetten.

Voor vragen belt u met 070 3466277


grote publiek wisten te vinden. Met de eerste cd van wat hopelijk een lange serie wordt brengt cellist Paul Watkins, begeleid door zijn broer Huw hier verandering in.

WEBER (1786-1826) Sonates voor viool en piano, Pianokwartet Isabelle Faust (viool), Alexander Melnikov (piano), Boris Faust (altviool), Wolfgang Emanuel Schmidt (cello)

Harmonia Mundi 826345 € 19,99

Door het succes van der Freischütz, de eerste echte Duitse opera, is veel ander werk van Carl Maria von Weber onderbelicht gebleven. Onterecht! Zowel de vioolsonates als het pianokwartet zijn van hoge kwaliteit. De vioolsonates waren oorspronkelijk voor amateurs bedoeld maar het is duidelijk dat von Weber zich niet aan zijn opdracht heeft gehouden met deze volwaardige composities.

ZAREBSKI/ZELENSKI Pianokwintet / Pianokwartet Jonathan Plowright (piano),Szymanowski Quartet

Hyperion 822822 € 19,99

Twee totaal vergeten composities die van wezenlijk belang zijn voor de Poolse muziekgeschiedenis. Het pianokwartet van Wladislaw Zelenski (1837-1921) en het pianokwintet van Juliusz Zarebski (1854-1885) zijn in kwaliteit vergelijkbaar met werken van Dvorak en Brahms.

MARTHA ARGERICH Lugano Concertos 2002 -2010 Martha Argerich, Paul Gulda, Gabriela Montero, Alexander Mogilevsky, Alexander Gurning, Karin Merle, Susan Roberts, Helene Schneiderman, Lugano Percussion Group, Svizzera Italiana Orchestra, Charles Dutoit, Ion Marin, Alexandre Rhabinovitch, Diego Fasolis

DG 798727 4 cd’s 19.60 € 31,99

Sinds 2002 organiseert de in Brussel residerende pianiste, Martha Argerich jaarlijks een festival voor het goede doel in Lugano, Zwitserland. Deze luxe 4 CD box verzamelt de hoogtepunten uit deze concerten en bevat een groot aantal totaal nieuwe opnamen van Argerich, premières en nieuwe werken in haar al ruime catalogus voor DG. Bartok: Pianoconcert nr. 3, Beethoven: Pianoconcerten. 1 & 2, Liszt: Pianoconcert. 1,Mozart: Concert voor 3 piano‘s; Andante & Variationen voor piano 4-händig KV 501,Poulenc: Concert voor 2 piano’s,Prokofiev: Pianoconcerten 1 & 3,Schumann: Pianoconcert, Schubert: Divertissement a la hongroise D. 818, Brahms: Liebeslieder-Walzer, Stravinsky: Les Noces, Milhaud: Scaramouche

DUO Sol Gabetta (cello), Helene Grimaud (piano)

AFFETTUOSO ioolsonates Emilio Percan (barokviool), Orio Aymat Fuste (barokcello), Luca Quintavalle (klavecimbel)

DG 808173 € 19,99

Twee van de meest gepassioneerde en inspirerende muzikanten van het moment, combineren hun kunnen op dit album. Het is allereerste keer dat elk van beiden zich laat verleiden tot een samenwerking met een andere artiest en er hangt duidelijk magie in de lucht. Beide dames eisen elk een hoofdrol op tijdens de opnames en werpen zo een nieuw licht op bekende meesterwerken. Schumann: Fantasiestücke, Debussy: Sonate voor cello en piano, Brahms: Sonate voor cello en piano nr.1, Shostakovich: sonate voor cello en piano

ONYX 723059 € 19,99

Piani: Sonates op. 1 nr. 2, 4, 8, 10, Geminiani: Sonates op. 1 nr. 7 & 8, Händel: Violinsonate op. 1 nr. 13. Giovanni Antonio Piani (1678– 1760) was een van de belangrijkste violisten uit de Barok. Op zijn 12 sonates opus 1 na, zijn al zijn composities verloren gegaan. De sonates van Piani worden nog altijd gebruikt als belangrijk studiemateriaal voor barokviolisten. Vier van deze sonates verschijnen nu voor het eerst op cd, gecombineerd met meesterwerken van Handel en Geminiani.

LIEUX RETROUVÉS Steven Isserlis (cello),Thomas Adès (piano)

STRINGS ATTACHED Brahms /Schumann Arno Piters (klarinet) & en leden van het Koninklijk Concertgebouworkest

Hyperion 809432 € 19,99

Liszt: Romance oubliee; Die Zelle in Nonnenwerth; La lugubre gondola, Janacek: Pohadka, Faure: Cellosonate Nr. 2, Kurtak: For Steven - In memoriam Pauline Mara;Pilinskzy Janos Gerard de Naval;Schatten;György Kroo in memoriam, Ades: Lieux retrouves

Challenge Classics € 19,99

De sonates 1 & 2 voor klarinet en piano en Schumann’s Fantasistücke zijn door Geert van Keulen bewerkt voor klarinet en strijkers en worden uitgevoerd door klarinettist Arno Piters en zijn collega’s uit het Koninklijk Concertgebouworkest.

UNA FOLLIA DI NAPOLI (ANNO 1725)

Leo, Sarri, Barbella, Fiorenza, Mancini Maurice Steger BRITISH CELLO SONATAS, VOL.1 Paul Watkins, Huw Watkins

Chandos 808023 € 19,99

Bantock: Hamabdil, Delius: Cellosonate, Foulds: Sonate voor cello en piano op.6, Parry: Cellosonate. In de late negentiende- en de twintigste eeuw schreven vele Britse componisten schitterende werken voor cello en piano, waarvan er maar weinigen hun weg naar het

Harmonia Mundi 809404 van € 19,99 voor € 14,99 In 1725 bezocht de grootste fluitist van die tijd, Joachim Quantz Napels. De werken die hij toen speelde zijn in een collectie bijeen gebleven en worden nu gespeeld door Maurice Steger.

AMERICAN FLUTE QUINTETS Carol Wincenc, Green Mountain Chamber Music Festiv

Bridge 755611 € 19,99

Beach: Theme and Variations for flute & string quartet op.80, Foote: Nocturne and Scherzo, Tower: Rising for Flute and String Quartet

C

L

A

S

S

I

C

S

C

A

T

A

L

O

G

U

S

13


Nieuwe & Bijzondere uitgaven Instrumentaal

BACH Partita nr. 2 BWV 826, Partita nr. 6 BWV 830, Toccata BWV 911 David Fray (piano)

Virgin 822875 € 19,99

David Fray wordt alom genoemd als de meest geïnspireerde en originele Bach vertolker van zijn generatie. Dit is alweer zijn derde Bach opname sinds zijn debuut vijf jaar geleden.

LIPATTI (1917-1950) Piano Music of Dinu Lipatti Luiza Borac, Academy of St. Martin in the Fields o.l.v. Jaimie Martin Martin, J.

Avie 820507 2 cd’s € 24,99

Lipatti: Concertino en style classique, Op. 3, Sonatine for the left hand, Piano Sonata in D minor, Nocturne in F sharp minor, Op. 6, Albéniz/Lipatti: Navarra, Bach/Lipatti: Pastorale BWV 590, Cantate BWV208 ‘Was mir behagt, ist nur die muntre Jagd!’

MOZART Keyboard Music vol.4 Kristian Bezuidenhout (fortepiano)

Harmonia Mundi 823571 € 19,99 Pianosonates. 5 & 9;Fantasien KV 397 (2 Versies);Präludium & Fuge KV 394; 12 Variationen über “Je suis Lindor” KV 354 Vier sterren recensie in de Telegraaf: „Kristian Bezuidenhout speelt de fantasie of hij de noten zelf heeft geschreven“.

virtuosic playing’ en haar ‘unique sensibility’ op het album met werken van Franz Liszt. Voor dat album ontving ze ook al een Choc van het Franse blad Le Monde de la Musique. Op deze nieuwe uitgave legt ze een link tussen Rachmaninov (Piano Sonata No.2), Medtner (Forgotten Melodies Cycle 1) en de uit de Oekraine afkomstige componist Mischa Levitzki (Valse Amour en Arabesque Valsante).

ALFRED CORTOT Complete EMI Recordings Alfred Cortot, Jacques Thibaut, Pablo Casals, Charles Panzera, Maggie Teyte, International String Quartet, London SO, London PO, Conservatoire Orchestra, Orchestre de l’Ecole Normale de Musique de Paris, Landon Ronald, John Barbirolli, Charles Munch, Alfred Cortot

EMI 817326 40 cd’s € 87,99 BRAHMS Handelvariaties, Pianosonate nr. 3 Jonathan Plowright

BIS 829204 SA € 19,99

Het debuut op BIS van de Britse pianist Jonathan Plowright die onlangs door Gramophone “one of the finest living pianists”werd genoemd. Na zijn derde pianosonate schreef Brahms geen sonates meer maar concentreerde zich op het schrijven van variaties waarvan de Handelvariaties het meest bekend zijn. We horen hier Brahms op de top van zijn kunnen.

DEBUSSY Complete Works for Piano, Vols. 1 - 5 Jean-Efflam Bavouzet,

Chandos 808025 5 cd’s € 47,99

Jean-Efflam Bavouzets levendige en persoonlijke interpretaties van Debussy’s complete werken voor piano zijn nu beschikbaar in een aantrekkelijk geprijsde vijf-cdset. Het zijn uitvoeringen die Bavouzet definitief op de kaart hebben gezet als dé pianist voor het Franse repertoire.

14

No 1 • 2 0 1 3

SCHUBERT Pianosonates 16 (D845) & 21(D960) Maria João Pires LISZT Via crusis (pianoversie) Reinbert de Leeuw

Etcetera 842571 € 16,99 De Via Crusis is oorspronkelijk een werk voor gemengd koor, solisten en orgel (harmonium) of piano. Het werk is gewijd aan de veertien kruiswegstaties. Het is een van de laatste werken van Liszt. Liszt was zijn tijd met de Via Crucis zo’n dertig, veertig jaar vooruit. Zijn uitgever weigerde het stuk uit te geven en stuurde het terug. Het stuk paste ook niet bij Liszt’s imago. Hij stond bekend als een overdadige, overdonderende man, die de mensen graag met zijn muziek bedwelmde. De Via Crucis is juist karig. De noten zijn van alle uiterlijkheden en franje ontdaan. Wat er niet toe doet, is weggehaald. Later maakte Liszt nog een versie van de Via Crusis voor solo piano. Dat is de versie die Reinbert de Leeuw, die al jaren gefascineerd is door het stuk, hier ten gehore brengt. De tekstuele houvast ontbreekt bij deze uitvoering op de piano maar Reinbert de Leeuw slaagt er in de muziek voor zich te laten spreken.

DG 857330 € 19,99

Schubert behoort al sinds het prille begin van haar carrière tot de favoriete componisten van de wereldberoemde Portugese pianiste. Voor haar meest recente album kiest ze dan ook voor sonate 16 en 21, de allerlaatste pianosonate van Franz Schubert.

Solowerken van Albeniz, Debussy, Chopin, Liszt, Schubert, Bach, Purcell, Saint-Saens, Faure, Scriabin, Mendelssohn, Weber, Ravel, Schumann. Brahms / Cortot, Händel. Franck Werken voor piano en orkest vn Schumann, Chopin, Franck, SaintSaens, Ravel en Kamerwerken met piano van Haydn, Beethoven, Schubert, Mendelssohn, Schumann, Franck, Faure, Chausson. Alfred Cortot dirigeert: Couperin / Cortot: Concert dans le gout theatral Nr. 8; Bach: Brandenburgische Konzerte Nr. 1-6 Alfred Cortot als liedbegeleider – Liederen van Schumann & Debussy+Alfred Cortot preekt een memoriam voor Dinu Lipatti. Opnamen 1919 - 1953

FORGOTTEN MELODIES Polina Leschenko

AVANTI 804004 € 19,99

De Russische pianiste Polina Leschenko werd al geprezen vanwege haar ‘extraordinarily powerful and

Meer titels vindt u gemakkelijk op

De toegang tot alle klassieke muziek


Benjamin Britten 1913-1976

Documentaire (zwart-wit) van Tony Palmer uit 1967 over de plaatopname van The Burning Fiery Furnace onder leiding van Benjamin Britten.

LES ILLUMINATIONS Les Illuminations op.18 Variations on a theme of Frank Bridge op. 10; Serenade op. 31; Now Sleeps the Crimson Petal. Barbara Hannigan, James Gilchrist, Jasper de Waal, Amsterdam Sinfonietta, Candida Tompson

Dit jaar herdenken we het honderdste geboorte jaar van een van de belangrijkste Engelse componisten van de vorige eeuw: Benjamin Britten. Dit jaar herdenken we het honderdste geboorte jaar van een van de belangrijkste Engelse componisten van de vorige eeuw: Benjamin Britten.

BENJAMIN BRITTEN & HIS FESTIVAL Benjamin Britten, Peter Pears, Imogen Holst, John Culshaw, Sviatoslav Richter, Julian Bream, Margaret Price, Henry Moore, Colin Graham, James Bowman, Owen Brannigan, Robert Tear, Heather Harper, Sir William Walton, Joyce Grenfell, E. M. Forster & Osian Ellis, The Vienna Boys Choir & The English Chamber Orchestra.

Channel Classics 861016 € 19,99

Vier sterren in de Telegraaf voor deze cd: “een voltreffer… de luisteraar waant zich aanwezig bij een geslaagd concert”.

Tony Palmer dvd € 24,99

ORCHESTRAL WORKS Leif Ove Andsnes, Ida Haendel, Steven Isserlis, Truls Mörk, Peter Donohoe, Royal Liverpool Philharmonic Orchestra, City of Birmingham Symphony Orchestra, Bournemouth Symphony Orchestra, Royal Philharmonic Orchestra, Norwegian Chamber Orchestra, Libor Pesek, Simon Rattle, Paavo Berglund, Paavo Järvi, Neville Marriner.

EMI 859922 8 cd’s € 25,99

Sinfonia da Requiem, Op. 20, Four Sea Interludes and Passacaglia from Peter Grimes, Op. 33, The Young Person’s Guide to the Orchestra, Op. 34, Violin Concerto in D minor Op. 15, Piano Concerto, Op. 13, Young Apollo, Op. 16, Canadian Carnival Overture, Op. 19, Scottish Ballad, Op. 26, Diversions for piano (left hand) and orchestra, Op. 21, Occasional Overture, Op. 38, The Building of the House Overture, An American Overture, Simple Symphony, Op. 4, Variations on a theme of Frank Bridge, Op. 10, Prelude & Fugue for 18 strings, Op. 29, Lachrymae for viola & strings, Op. 48a, Gloriana - Symphonic Suite Op. 53a, Men of Goodwill (Variations on a Christmas Carol for orchestra), Symphony for Cello and Orchestra, Op. 68, Russian Funeral, Matinées musicales (after Rossini), Op. 24, Soirées musicales (after Rossini), Op. 9, Sinfonietta, Op. 1, Suite on English Folk Tunes ‘A Time there was’, Op. 90, The Tocher (Rossini Suite), The Prince of the Pagodas, Op. 57.

THE VERY BEST OF BENJAMIN BRITTEN Ian Bostridge, Truls Mork, Leif Ove Andsnes, Angelika Kirchschlager, City of Birmingham Symphony Orchestra, Royal Philharmonic Orchestra, Simon Rattle, Libor Pesek, Daniel Harding

Virgin 859073 cd’s € 12,99

The Young People‘s Guide to the Orchestra; Simple Symphony; Variations on a Theme by Frank Bridge + delen uit Cello Symphony, Sea Interludes, War Requiem, Les Illuminations, Peter Grimes, Pianoconcert e.a.

Ook uit 1967 stamt deze film die on seen kijkje geeft achter de schermen van Britten’s Aldeburgh Festival.

THE RAPE OF LUCRETIA Ian Bostridge, Angelika Kirchschlager, Susan Gritton, Christopher Purves, Benjamin Russell, Peter Coleman-Wright, Hilary Summers Bianca, Claire Booth, Aldeburgh Festival Ensemble o.l.v. Oliver Knussen

Virgin 826390 2 cd’s € 30,99

DEATH IN VENICE Robert Gard (Aschenbach), John ShirleyQuirk (baritone roles), James Bowman (Apollo), English Chamber Orchestra o.l.v. Steuart Bedford.

Live opname van het Aldeburgh Festival in 2011 van Brittens kameropera “The Rape of Lucretia” die in 1948 in première ging met Kathleen Ferrier in de hoofdrol. Over de uitvoering uit 2011 was de pers jubelend: “Everything, without exception, was right on the money, ... a dazzling success.” ((The Guardian)

Tony Palmer dvd € 24,99

Kort na Britten’s dood filmde Tony Palmer op initiatief van Britten’s levenspartner Peter Pears, Death in Venice op locatie in Venetië.

CELLO SYMPHONY Alban Gerhardt (cello), Steven Osborne (piano), BBC Scottish SO o.l.v. Andrew Manze

Hyperion 826312 2 cd’s € 29,99

Symphony for Cello and Orchestra, Op. 68, Sonata for cello and piano in C major, Op. 65, Suite No. 1 for cello solo, Op. 72, Suite No. 2 for cello solo, Op. 80 Suite No. 3 for cello solo, Op. 87 Temas ‘Sacher’.

WAR REQUIEM Erin Wall, Mark Padmore, Hanno MüllerBrachmann, Birmingham SO & Chorus, Andriss Nelsons

THE BURNING FIERY FURNACE Richard Adeney (flute), Neill Sanders (horn), Roger Brenner (trombone), Cecil Aronowitz (viola), Keith Marjoram (double bass), Osian Ellis (harp), James Blades (percussion) & Philip Ledger (organ) Benjamin Britten & Viola Tunnard (musical direction)

Arthaus dvd 807896 € 36,99 Arthaus bluray 807908 € 39,99

Opname vanuit Covntry Cathedral, vijftig jaar na de première van het werk.

Tony Palmer dvd € 24,99 C

L

A

S

S

I

C

S

C

A

T

A

L

O

G

U

S

15


EMI ICON NU MET 50% KORTING

BORIS CHRISTOF 859921 11 cd’s van € 45,99 voor € 23,00

ELLY AMELING 708905 8 cd’s van € 33,99 voor € 17,00

DENNIS BRAIN 192401 4 cd’s van € 16,99 voor € 8,49

COLIN DAVIS 804643 6 cd’s van € 24,99 voor € 12,50

MIRELLA FRENI 192403 4 cd’s van € 16,99 voor € 8,49

TITO GOBBI 390873 5 cd’s van € 19,99 voor € 9,99

BRIGITTE FASSBAENDER 859920 8 cd’s van € 33,99 voor € 17,00

VICTORIA DE LOS ANGELES 206932 7 cd’s van € 28,99 voor € 14,50

MONTSERRAT CABALLE 214864 4 cd’s van € 16,99 voor € 8,49

EDWIN FISCHER 489359 12 cd’s van € 49,99 voor € 25,00

NICOLAI GEDDA 390870 11 cd’s van € 45,99 voor € 23,00

VERNON HANDLEY 642561 5 cd’s van € 19,99 voor € 9,99

JOHN MCCORMACK 859919 4 cd’s van € 16,99 voor € 8,49

CLAUDIO ARRAU 550074 12 cd’s van € 49,99 voor € 25,00

MARIA CALLAS 804652 6 cd’s van € 24,99 voor € 12,50

KIRSTEN FLAGSTAD 390869 5 cd’s van € 19,99 voor € 9,99

WALTER GIESEKING 214865 8 cd’s van € 33,99 voor € 17,00

JASCHA HEIFETZ 206927 6 cd’s van € 24,99 voor € 12,50

CONSTANTIN SILVESTRI 859904 15 cd’s van € 47,99 voor € 24,00

JANET BAKER 201603 5 cd’s van € 19,99 voor € 9,99

GUIDO CANTELLI 708906 9 cd’s van € 36,99 voor € 18,50

PIERRE FOURNIER 489361 7 cd’s van € 28,99 voor € 14,50

BENIAMINIO GIGLI 390871 7 cd’s van € 28,99 voor € 14,50

HANS HOTTER 214866 6 cd’s van € 24,99 voor € 12,50

ARTURO TOSCANINI 859910 6 cd’s van € 24,99 voor € 12,50

JUSSI BJÖRLING 206926 5 cd’s van € 19,99 voor € 9,99

FRANCO CORELLI 214863 4 cd’s van € 16,99 voor € 8,49

SAMSON FRANCOIS 392048 10 cd’s van € 41,99 voor € 21,00

EMIL GILELS 489349 9 cd’s van € 36,99 voor € 18,50

EUGEN JOCHUM 804644 20 cd’s van € 82,99 voor € 41,50


De ICON serie van EMI is opgezet als eerbetoon aan de artiesten die EMI Classics door de jaren heen groot gemaakt hebben. Iedere cdset geeft een representatief beeld van de beteffende musicus. De opnamen zijn soms historisch maar altijd van hoogstaande artistieke waarde. De serie omvat inmiddels ruim 50 uitgaven met namen als Janet Baker, Dennis Brain, Mirella Freni, Sviatoslav Richter, Franco Corelli, Arthur Rubinstein, Walter Gieseking, Elly Ameling, Yehudi Menuhin, Hans Hotter, Lucia Popp e.v.a.

Caminada/ArkivMusic biedt de ICON serie nu aan met 50 % korting

RUDOLF KEMPE 489363 11 cd’s van € 45,99 voor € 23,00

MELOS ENSEMBLE 550075 11 cd’s van € 45,99 voor € 23,00

HERMANN PREY 550071 10 cd’s van € 41,99 voor € 21,00

ELISABETH SCHUMANN 550073 6 cd’s van € 24,99 voor € 12,50

GIUSEPPE DI STEFANO 192402 3 cd’s van € 11,99 voor € 6,00

ALEXIS WEISSENBERG 708908 10 cd’s van € 41,99 voor € 21,00

FRITZ KREISLER 214862 10 cd’s van € 41,99 voor € 21,00

MENUHIN/GRAPELLI 250737 4 cd’s van € 16,99 voor € 8,49

MICHAEL RABIN 666866 6 cd’s van € 24,99 voor € 12,50

CARL SCHURICHT 804651 8 cd’s van € 33,99 voor € 17,00

WILLIAM STEINBERG 642555 20cd’s van € 82,99 voor € 41,50

FRITZ WUNDERLICH 489360 6 cd’s van € 24,99 voor € 12,50

ALICIA DE LARROCHA 489354 8 cd’s van € 33,99 voor € 17,00

ARTURO BENEDETTI MICHELANGELI 192404 4 cd’s van € 16,99 voor € 8,49

SVIATOSLAV RICHTER 206931 14 cd’s van € 57,99 voor € 29,00

ELISABETH SCHWARZKOPF 550072 10 cd’s van € 41,99 voor € 21,00

LEOPOLD STOKOWSKI 250732 10 cd’s van € 41,99 voor € 21,00

SOLOMON 192405 7 cd’s van € 28,99 voor € 14,50

DINU LIPATTI 201115 7 cd’s van € 28,99 voor € 14,50

JOHN OGDON 804653 17 cd’s van € 64,99 voor € 34,99

ARTHUR RUBINSTEIN 390872 5 cd’s van € 19,99 voor € 9,99

ANDRES SEGOVIA 202063 3 cd’s van € 11,99 voor € 6,00

RICHARD TAUBER 250731 5 cd’s van € 19,99 voor € 9,99

BRUNO WALTER 708907 9 cd’s van € 36,99 voor € 18,50

CHARLES MACKERRAS 642560 5 cd’s van € 19,99 voor € 9,99

LUCIA POPP 250734 7 cd’s van € 28,99 voor € 14,50

ARTUR SCHNABEL 214860 8 cd’s van € 33,99 voor € 17,00


Nieuwe & Bijzondere uitgaven Vocaal

ELLY AMELING 80 JAAR 5CD BOX - Ter gelegenheid van haar 80e verjaardag verschijnt deze prachtige 5CD box met exclusieve live concertopnamen uit de archieven van Nederlandse Omroep 1967 - 1990.

885903 5 cd’s € 29,99

De sopraan Elly Ameling wordt wereldwijd bewonderd om haar schitterende en expressieve stem en haar fascinerend vakmanschap. Haar afscheidstournee in 1995/1996 markeerde een mijlpaal in een opvallend artistieke carrière. Na een intensieve zangstudie won Elly Ameling in 1956 de eerste prijs cum laude op het Internationaal Vocalisten Concours te ’sHertogenbosch. In 1958 verwierf zij de eerste prijs op het Concours International d’Exécution Musicale te Genève. Haar concertreizen voerden haar vervolgens naar alle werelddelen. Zij zong met de grote orkesten van Europa, Noord- en Zuid-Amerika, Canada, Japan en Australië met dirigenten als Ernest Ansermet, Carlo Maria Giulini, Benjamin Britten, Rafael Kubelik, Seiji Ozawa, André Previn, Wolfgang Sawallisch, Kurt Masur, Eduard Flipse, Anton Kersjes, Bernard Haitink, Hans Vonk, Edo de Waart en Ed Spanjaard. In haar recitals werkte zij samen met de pianisten

Herman Uhlhorn, Felix de Nobel, Joerg Demus, Irwin Gage, Dalton Baldwin, Graham Johnson, Roger Vignoles en Rudolf Jansen. Zij toont aan toekomstige generaties de indrukwekkende waarden van het Duitse Lied en de Franse Mélodie. Haar toewijding aan deze hoogst individuele kunstvorm resulteerde in talloze opnamen van platen en cd’s, die regelmatig worden heruitgegeven. Viermaal werden haar opnamen met een Edison bekroond, terwijl een vijfde Edison Biografie Elly Ameling werd toegekend voor haar gehele oeuvre. Driemaal ontving zij de Grand Prix du Disque en in Duitsland eerde men haar met de Preis der Deutschen Schallplatten-Kritik. Elly Ameling ontving vier eredoctoraten: van de University of British Columbia in Vancouver, Canada (1981), van het Westminser Choir College te Princeton, New Jersey, USA (1985), van het Cleveland Institute of Music (1987) en tenslotte van de Shenandoa University in Washington DC, USA (1988). In 1971 werd de zangeres door H.M. Koningin Juliana benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau en ter gelegenheid van haar 75ste verjaardag bevorderde H.M. Koningin Beatrix Elly Ameling tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Thans geeft zij cursussen voor zangers en hun pianisten in Europa, Amerika en Japan, waarbij haar raad aan jonge zangers is en blijft: “Laten we proberen te beseffen, dat wij er zijn voor de muziek en niet andersom”.

D. 328;Am See D. 746;Alinde D. 904;Widerschein D. 949;Die Forelle D. 550;Der Fluss D. 693;Abendröte D. 690;Klage D. 415;Der Strom D. 565;Fischerweise D. 881;Auf der Bruck D. 853

SCHUBERT Erlkönig Matthias Goerne (bariton), Andreas Haefliger (piano)

Harmonia Mundi 861021 € 19,99

Op het zevende deel van zijn Schubert Edition bevestigt Matthias Goerne dat niemand andrrs dan hij de opvolger van Dietrich Fischer-Dieskau is in het Schubert repertoire. Im Abendrot D. 799;Der Wanderer D. 493;Nachtviolen D. 752;Im Walde D. 834;Normanns Gesang D. 846;Der Geistertanz D. 116;Schatzgräbers Begehr D. 761;An den Mond D. 259;Erlkönig

18

No 1 • 2 0 1 3

BARBER An American Romantic Conspirare

Harmonia Mundi 743590 € 19,99 Conspirare o.l.v. Craig Hella Johnson heeft een album opgenomen met een selectie van Samuel Barber’s mooiste koorwerken. Naast het geliefde Agnus Dei, twee wereldpremières: een versie

voor kamerkoor en orkest van The Lovers, op een gedicht van Pablo Neruda en een nieuwe versie van Easter Chorale.

BACH Motetten Kammerchor Stuttgart o.l.v. Frieder Bernius

CARUS SA 812993 € 19,99 HANDEL Bass Arias Christopher Purves, Arcangelo o.l.v. Jonathan Cohen

Hyperion 822821 € 19,99

Aria’s uit Rinaldo; Acis and Galatea; Aci, Galatea e Polifemo; L’Allegro, il Penseroso ed il Moderato; Deborah;Belshazzar; Orlando; Theodora; Muzio Scevola; Agrippina; Riccardo Primo; Apollo e Dafne; Alexander’s Feast; Semele.

LEGENDEN DER OPERETTE Fritz Wunderlich, Rudolf Schock, Anneliese Rothenberger, Elisabeth Schwarzkopf, Erika Köth, Nicolai Gedda, Eberhard Waechter, Rita Streich, Philharmonia Orchestra, Berlin SO, Graunke SO, Otto Ackermann, Herbert von Karajan, Werner Schmidt-Boelcke e.a.

EMI 822876 10 cd’s € 31,99

WAGNER Wagner Arias Jonas Kaufmann, Orchester der Deutschen Oper Berlin o.l.v. Donald Runnicles

Aria’s en scènes uit operettes van J. Strauss II, Lehar, Suppe, Millöcker, Fall, Künneke, Neuendorff, Heins, Kalman, Offenbach, Benatzky, Straus, Kattnigg, Berte, Lincke, Niessen, Jessel, Raymond, Grothe, Heuberger

Decca 822150 € 19,99

Wesendonck-Lieder, Aria’s uit Walküre, Siegfried, Meistersinger, Tannhäuser, Lohengrin De bijdrage van Jonas Kaufmann aan het Wagner-jaar is deze cd vol heldentenor aria’s gekoppeld met de, zelder door tenor gezongen, Wesendonck-Lieder.

VENEZIA Opera arias of the Serenissima Max Emanuel Cencic (countertenor),Il Pomo d’oro o.l.v. Riccardo Minasi

Virgin 859914 € 19,99

“La Serenissima”is een benaming voor de republiek Venetië. Op deze cd zingt Max Emanuel Cencic aria’s van Vivaldi, Albinoni, Caldara, Brescianello, Gasparini, Giacomelli en Porta uit het Venetië van de 18e eeuw.

HAPPY NEW YEAR 2013 Die Operettengala Aus Dresden Ingeborg Schöpf, Pjotr Beczala, Sächsischer Staatsopernchor, Staatskapelle Dresden o.l.v. Christian Thielemann DG 2 cd’s + een bonus dvd 824828 € 28,99 Kalman: Aria’s uit Gräfin Mariza, Csardasfürstin, Zirkusprinzessin, Kaiserin Josephine, Herzogin von Chicago, Das Veilchen vom Montmartre, Zigeunerprimas, Stolz: Ob blond, ob braun, ich liebe alle Frau’n, J. Strauss II: An der Elbe op. 477 Bonus dvd : “The Lehar Gala from Dresden” , het complete oudejaaarsavondgala van 2011 met werken van Lehar. Happy New Year 2013 is ook verkrijgbaar op dvd en blu-ray (zie rubriek dvd/ bluu-ray)


DE COMPLETE WAGNER EDITIE VERVOLGD ...

W U E NI

RICHARD WAGNER, Tannhäuser Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, Marek Janowski Pentatone 3 cd’s € 43,99

REEDS VERSCHENEN:

Pentatone 808118 3 cd’s € 43,99

Pentatone 733570 3 cd’s € 43,99

Pentatone 654204 4 cd’s € 46,99

Pentatone 652153 4 cd’s € 46,99

Pentatone 594731 2 cd’s € 43,99


Nieuwe & Bijzondere uitgaven Nieuwe Muziek

BOB CHILCOTT (*1955) The Seed of Stars Wroclaw Philharmonic Choir o.l.v. Bob Chilcott

Signum 812607 € 19,99

The Sheperds sing; Nova! Nova!; The Heart-in-Waiting; Pilgrim Jesus; The Rose in the Middle of Winter; Lulajze, Jezuniu; The Dove and Olive Leaf; Remember me; Simple Pictures of Tomorrow; Happy the Man; Furusato; Our Father; The Seeds of Stars.

HENRI DUTILLEUX (*1916) Correspondence Barbara Hannigan (sopraan), Orchestre Philh. Radio France o.l.v. Esa-Pekka Salonen

DG 824825 €19,99

Op 22 januari van dit jaar werd de Franse componist, Henri Dutilleux 97 jaar. Zijn carrière omspant 7 decennia. Bij wijze van eerbetoon aan de invloedrijke componist, verschijnt op DG zijn “Correspondances” alsook “Tout un monde lointain” en “The shadows of time” opgenomen door het “Orchestre Philharmonique de Radio France”, aangevuld met sopraan Barbara Hannigan en cellist Anssi Kartunen olv. Esa-Pekka Salonen, De invloed van Dutilleux op het werk van Salonen is onmiskenbaar. Deze laatste omschrijft de Fransman zelf als één van de invloedrijkste componisten van de afgelopen eeuw.

OTTO KETTING (1935-2012) Kammersymphonie / Symphony No. 6 Asko / Schönberg Ensemble / Radio Philharmonisch Orkest o.l.v. James Gaffigan

Attacca € 19,99

13 december voring jaar overleed de Haagse componist Otto Ketting. In December van hetzelfde jaar ging zijn zesde symfonie in première: “Ik was buitengewoon positief over de uitvoering door het Radio Filharmonisch Orkest. Ze speelden met net zoveel inzet als wanneer het een stuk van Beethoven of Stravinsky was geweest. Ook de jonge dirigent James Gaffigan deed het uitstekend. Het kwam aan bij het publiek, er volgde kolossaal applaus. Tevoren vraag je je af of een compositie van drie kwartier goed in elkaar zit qua lengte en opbouw. Het bleek te werken zoals ik had gehoopt” aldus de componist

POUL RUDERS (*1949) Offred Suite, Symphony No. 3 Susanna Philips (sopraan), Odense Symphony Orchestra o.l.v. Scott Yoo

KO KU-ZEITGEN. Japanse- en Chinese muziek voor blokfluit en percussie Rosa, Gudula / Fujii, Haruka

Op deze cd twee première opnamen van twee grote orkestwerken. Offred Suite is een suite van de vijf grote aria’s uit Ruders de grootste internationale succes, de opera The Handmaid’s Tale. Ruders derde symfonie ‘Dream Catcher’ is een 30 minuten lang werk dat uit twee onderling verbonden delen bestaat.

Cage/Miyoshi/Ishii/Chan/ Matsunaga

BRIDGE 775565 € 19,99

POWERPLANT-24 LIES PER SECOND Joby Burgess, Percussion & Elektronic

Signum 821609 € 19,99

MIKLOS ROZSA (1907-1995) Orchestral Works Jennifer Pike (viool), BBC Philharmonic o.l.v. Rumon Gamba

MN Records 816582 € 17,99 Pianotrio’s 1992 - 2010

Derde deel uit de complete orkestwerken van Miklos Rosza. Vioolconcert op. 24;, Concert voor strijkorkest op. 17, Thema, Variaties & Finale op. 13

GYÖRGY LIGETI (1923-2006) 1948-2001: A Ligeti Odyssey Fredrik Ullen, Nobuko Imai, Hans-Ola Ericsson, Bläserquintett der Berliner Philharmoniker, Schola Heidelberg, Walter Nussbaum

STRING LINES Margery Smith (Saxophone, basklarinet),Elektra String Quartet

BIS 826384 € 19,99

Invention für Klavier; 6 Bagatellen für Bläserquintett; Volumina für Orgel; Lux Aeterna für Chor a cappella; 10 Stücke für Bläserquintett; Sonate for Viola solo; Etudes pour Piano (Ausz.)

MICHAEL NYMAN (*1948) Chamber Music Vol.2 Balanescu Quartet

MN Records 816583 € 17,99 Strijkkwartetten 1-3

20

No 1 • 2 0 1 3

Fitkin: Chain of Command, Fariclouh: The boom and the Bap, Wardener: 24 Lies per Second; Im Dorfe; White Ribbon; Until my Blood is pure, Nancarrow: Piece for Tape, Murcott: Armed Response Unit, Reich: My Name is.

Chandos CHAN 808020 € 19,99

ABC 809388 € 13,99

PETER JAN WAGEMANS (*1952) Legende Caroline Cartens, Marieke Steenhoek, Radio Philharmonisch Orkest o.l.v. Reinbert de Leeuw

Etcetera 2 cd’s € 27,99

MICHAEL NYMAN (*1948) Chamber Music Vol.1/ Fidelio Trio

Dreyer Gaido 759383 € 19,99

Peter Jan Wageman’s Nederlandstalige opera Legende beleefde zijn première in 2007 in concertante vorm. In 2011 werd de opera zeven maal uitgevoerd door de Nederlandse Opera.

Westlake: High Tension Wires, Edwards: Choral & Estatic Dance, Stanhope: PhoSpherics, Hindson: Technologic 135, Crivici: Mantra.


Nieuwe & Bijzondere uitgaven Oude Muziek Giovanni Battista Fontana (ca 1571-ca 1630) en Giovanni Battista Buonamente (ca. 1595-1642) behoren tot de belangrijkste vertegenwoordigers van vroege autonome instrumentale muziek. Buonamente: Sinfonia Nr. 6; Gaillarda; Corrente;Sonaten Nr. 1, 4,9; Brando Nr. 3, Fontana: SonatesNr. 1-4, 7,9, 12, 14, 17

THE ETON CHOIR BOOK Huelgas Ensemble o.l.v. Paul Van Nevel

THOMASKANTOREN VOR JOHANN SEBASTIAN BACH Kammerchor Josquin-des-Prez Leipzig/ Böhme

Glossa 829167 € 19,99

DHM 826363 € 19,99

Het Eton Choir Book is een verzameling manuscripten van Engelse geestelijke muziek gecomponeerd in de late vijftiende eeuw. Het bevatte oorspronkelijk muziek van 24 verschillende componisten; veel van de stukken zijn echter beschadigd of onvolledig. In het origineel waren er in totaal 93 afzonderlijke composities waarvan er 64 geheel of gedeeltelijk bewaard zijn gebleven. Het Huelgas Ensemble, bekend om hun prachtige interpretaties, selecteerde vijf schitterende werken die nooit opgenomen zijn. Johannes Sutton: Salve Regina à 7,William Horewud: Magnificat à 5, Edmundus Sturton: Gaude Virgo Mater Christi à 6, Johannes Browne: Stabat Mater à 6, Robertus Wylkynson: Salve Regina à 9

GESUALDO (1550-1613) Sesto Libro di Madrigali 1611 Compagnia del Madrigale De Compagnia del Madrigale brengt met deze uitgave van het zesde madrigalenboek een waardig eerbetoon aan Carlo Gesualdo da Venosa wiens vierhonderdste sterfjaar dit jaar herdacht wordt.

CARUS 812994 € 19,99

Het Kammerchor Josquin des Préz met dirigent Ludwig Böhme brengt met dit album een hommage aan een ander koor: het Leipziger Thomanenchor. Dat koor bestaat al ruim 800 jaar en heeft in zijn geschiedenis een veelheid aan leiders gehad: schoolmeesters (of Augustiner-Chorherren) en steeds meer externe kantors, die ook als docent werkzaam waren. Dit album focust op de periode vlak voor Bach, met componisten als Calvisius, Schein, Kuhnau en Knüpfer. Uiteraard ontbreekt Bach zelf niet, die in 1723 als Thomaskantor bij het koor aantrad.

SCHUTZ Complete recordings Vol.5: Cantiones Sacrae Dresdner Kammerchor Rademann, H.-C.

CARUS 824990 2 cd’s € 39,99

Enkele jaren terug constateerde Clytus Gottwald, een belangrijk figuur binnen de hedendaagse koormuziek, dat de 20e eeuwse kerkmuziek zijn voorbeeld nam aan de Geistliche Chormusik uit 1648 en ‘jammer genoeg’ niet aan de expressionistische Cantiones sacrae. Deze opmerking kreeg heel wat bijval, met als gevolg dat deze laatste werken nu hier op cd verschijnen en veel aan belang gewonnen hebben. Dit album is het alweer vijfde deel uit de complete Schütz editie op het label Carus, met het Dresdner Kammerchor o.l.v. Hans-Christoph Rademann.

FINGER (1660-1730) Complete werken voor viola da gamba Petr Wagner, Ensemble Tourbillon

CIACCONAS, CANZONAS & SONATAS Das Partiturbuch Ludwig 1662 Florian Deuter, Harmonie Universelle

Accent 811593 € 19,99

Ter gelegenheid van de verjaardag van zijn werkgever hertog August von Wolfenbüttel stelde musicus Jacob Ludwig een uitgebreide verzameling instrumentale muziek samen die bekend staat onder de naam „Das Partiturbuch Ludwig”. Uit de selectie blijkt dat de nieuwe muziek uit Zuid Duitsland en Italië snel de weg naar Noord Duitsland heeft gevonden. Werken van Nicolai, Bertali, Schmelzer en anonieme componisten.

CODEX TARASCONI DIMINUITO Ensemble I Fedeli

Passacaille 842643 € 19,99

Werken van Palestrina, Striggio, Willaert, Lasso, Nanino, Rore, Merulo, Monte, Anonymus. De Tarasconi Codex is een uniek manuscript uit de 16e eeuw, dat in het bezit is van de Biblioteca del Conservatorio di Musica Giuseppe Verdi in Milaan. De Codex bevat meer dan 200 polyfone werken vant de bekendste componisten van Italië en Europa uit deze periode.

Accent 821580 € 19,99

De Moravische componist Gottfried Finger was een van de grootste viola da gamba virtuozen van zijn tijd en speelde in bijna alle grote muzikale centra van Europa. Zijn muziek geldt als technisch zeer veeleisend en behoort to de top van wat er in zijn tijd voor viola da gamba geschreven werd.

VENETIAN ART 1600 Le Concert Brisé o.l.v. William Dongois

MOUTON (1459-1522) Missa Dictes moy toutes voz pensées The Tallis Scholars o.l.v. Peter Phillips

Gimell 809402 € 19,99

De dirigent Peter Philips streeft er naar aandacht te vragen voor renaissancecomponisten die ten onrechte in de vergetelheid zijn geraakt. Jean Mouton behoort zeker tot die ‘vergeten’ categorie. Hij schreef een groot aantal missen en motetten en duidelijk hoorbaar is de invloed door zijn oudere tijdgenoot Josquin. Mouton stond in zijn tijd og aanzien en was leraar van o.a. Adrian Willaert.

WHERE LATE THE SWEET BIRDS SANG Magnificat o.l.v. Philip Cave

Linn 812989 € 19,99

Byrd: Christe qui Lux; Domine Quis Habitat; Quomodo cantabimus; De lamentatione, Parsons: Ave Maria; Domine, quis habitabit, White: Christe qui lux es et dies IV; Lamentations

Voor vragen belt u met 070 3466277

Accent 821579 € 19,99

C

L

A

S

S

I

C

S

C

A

T

A

L

O

G

U

S

21


Jordi Savall Jordi Savall heeft de laatste jaren faam gemaakt met zijn uiterst gedegen studies van periodes in de geschiedenis en de muziek die daar bij past. De uitgaven gaan vergezeld van prachtig geïllustreerde boekwerken. Zijn nieuwste uitgave is gewijd aan Erasmus. ERASMUS AliaVox 860845 6 cd’s € 39,99 Het boek van Jordi Savall: ‘Erasmus – Praise of Folly’ is geheel gewijd aan Erasmus van Rotterdam (ca. 1467-1536). Jordi Savall, die Erasmus persoonlijk beschouwt als een toonbeeld van wijsheid en tolerantie, komt met dit nieuwe project als een eerbetoon aan deze bekende Nederlandse humanist. Een hoofdrol is daarin weggelegd voor diens ‘Lof der Zotheid’ dat de eerste van de 6 SACD’s beslaat. De 3 eerste cd’s bevatten teksten afgewisseld met muziek. De muziek is ook zonder de teksten te beluisteren op cd’s 4, 5 en 6. Het boek bevat daarnaast 620 pagina’s aan tekst in 7 verschillende talen, waaronder in het Nederlands.

THE ROUTE OF THE ORIENT AliaVox 185584 2 cd’s € 36,99 Het onderwerp van dit derde boek van Jordi Savall is de 16e eeuwse missionaris Francisco Javier, ofwel St. Xavier. Hij was een van de stichters van de Jesuïten en reisde veel in het Oosten tot aan Japan en de Chinese eilanden, waar hij stierf. Savall is op zoek gegaan naar de historische plekken van betekenis voor het leven van Javier, vanaf zijn geboorte. Net als bij eerdere projecten werkt Savall hier samen met zijn ensemble Hesperion XXI en wordt bovendien bijgestaan door Japanse musici die het leven van Javier illustreren met prachtige muziek uit de tijd van deze missionaris. Ca. 300 pagina’s tekst in verschillende talen en twee SACD’s

DON QUIJOTE DE LA MANCHA AliaVox 125883 2 cd’s € 36,99 Dit project was het eerste van zijn soort dat Jordi Savall in 2005 uitgaf – een speciale luxe cd-editie met twee SACD’s en tekst in meerdere talen in boekvorm gegoten. Inmiddels zijn deze edities wereldberoemd en is heeft Savall al 10 van dergelijke producties op zijn naam staan. Dit eerste boek heeft als onderwerp het misschien wel belangrijkste werk uit de Spaanstalige literatuur. In 1605 publiceerde Juan de la Cuesta het eerste deel van Miguel de Cervantes’ ‘El Ingenioso Hidalgo Don Quixote de la Mancha’: een satire op het populaire genre van de ridderroman, en indirect op de rooms-katholieke kerk, de Spaanse politiek, en wat men er in de afgelopen eeuwen nog meer in heeft gelezen. Een roman met humor en briljante karaktertekeningen die zich kemerkt door de vele toespelingen op muziek en die verraden dat Cervantes een groot liefhebber en kenner was. Een goed idee dus van Jordi Savall om deze passages samen met de muziek waarnaar zij impliciet of expliciet verwijzen op cd samen te brengen. Het resultaat is een verzameling Romances, Canciones en instrumentale dansen die een muzikale omlijsting vormen van een hoogtepunt uit de wereldliteratuur, en tevens een beeld schetsen van een land en tijdperk. Op sommige plekken horen we een verteller spreken. Het boek bevat bijna 300 pagina’s aan tekst en twee SACD’s.

JERUSALEM AliaVox 210875 2 cd’s € 41,99 Met dit prachtig uitgegeven project brengt Jordi Savall een ode aan Jeruzalem en aan de drie godsdiensten die nauw verbonden zijn met deze symbolische stad, die ook wel de stad van de hemelse en aardse vrede genoemd wordt. Het boek is een reis door de muziek van deze godsdiensten via een boek met ruim 400 pagina’s in diverse talen en twee SACD’s. Jordi Savall omringde zich zoals gebruikelijk met musici, dichters, onderzoekers, schrijvers en historici uit 14 landen om dit prestigieuze project te realiseren. In het jaar dat dit project verscheen werden Jordi Savall en zijn vrouw Montserrat Figueras benoemd tot ‘artiesten voor de Vrede’ door UNESCO.

CHRISTOPHER COLUMBUS AliaVox 151312 2 cd’s € 36,99 Jordi Savall heeft in zijn tweede ‘boek’ een compilatie gemaakt van vooral 15de-eeuwse teksten en muziek, waarin hij laat zien dat Christendom, Islam en Jodendom in vrede naast elkaar bestonden tot de komst van Columbus naar het ‘Paradijs’. Savall laat bovendien zien hoe actueel dit probleem nog steeds is. Het boek is een combinatie van teksten die deze gebeurtenis belichten met een prachtige muzikale omlijsting van muziek uit deze tijd. Hespèrion XXI en Jordi Savall voeren dit schitterend en expressief uit. Het fraaie begeleidende boek bestaat uit bijna 300 pagina’s in 8 verschillende talen met veel achtergrondinformatie en met de muziek op twee SACD’s

THE FORGOTTEN KINGDOM AliaVox 460797 3 cd’s € 41,99 ‘Het Vergeten Koninkrijk’ is opnieuw een zeer uitgebreid boek met ruim 550 pagina’s in meerdere talen en drie SACD’s waarin Jordi Savall en Hespèrion XX I de geschiedenis van de Katharen onder de loep nemen. Het gedachtegoed van de Katharen ontstond rond 950 en kwam vooral in de 12e en 13e eeuw tot bloei. Zoals gebruikelijk heeft Jordi Savall allerlei musici en geleerden van andere disciplines geraadpleegd om een zo accuraat beeld te krijgen van deze religieuze groepering en van deze periode. Ook wordt deze geschiedenis zoals gebruikelijk omkleed met muziek uit deze periode, zodat Savall de luisteraar zoals altijd in zijn projecten meeneemt op een muzikale reis door een belangrijke gebeurtenis uit de Europese geschiedenis.


THE BORGIA DYNASTY AliaVox 511617 3 cd’s € 41,99 Ter gelegenheid van het vijfhonderdste geboortejaar van de heilige Francesco Borgia bracht Jordi Savall deze luxe cd-box uit met de familie als thema, getiteld ‘Dinastia Borgia’. De Borgias, welhaast de mafia van de Renaissance te noemen, stamden af van het adellijke geslacht van de Borja’s uit het Spaanse Valencia. Ze vestigden zich in Italië en bereikten het hoogtepunt van hun macht in de 15e en 16e eeuw. Ze leverden twee pausen en ook nog andere kerkelijke en politieke leiders. Dit project is net zoals de andere cd-boeken van Alia Vox ingedeeld in historische tijdvakken, met ieder eigen muziekreferenties. Het begint met Arabische muziek en loopt door via Guillaume Dufay en Josquin Desprez naar Cristóbal de Morales; op sommige plekken horen we een verteller. Savall gebruikte voor deze uitgave voornamelijk materiaal van eerdere cd’s en plaatste dat in deze nieuwe context. Het boek bevat bijna 400 pagina’s tekst en 3 SACD’s. Als bonus is er ook nog een dvd. MARE NOSTRUM AliaVox 654767 2 cd’s € 41,99 Jordi Savall en Hespèrion XXI brengen in deze uitgave de westerse, Arabische en joodse wereld bijeen en Savall laat daarmee horen dat er in de mediterrane muziek geen conflicten bestaan. Savall reisde langs de landen van de Middellandse Zee en bracht melodieën bij elkaar die aantonen dat dit gebied ooit een multiculturele smeltkroes was. Net als in andere projecten van Savall neemt hij ook hier weer de rol op zich van de grote verzoener: Savall laat ons zien dat er eigenlijk niet zoveel verschil is tussen de mediterrane culturen en dat de muziek daarin de verbindende factor is. Het prachtige boekwerk bevat meer dan 400 pagina’s tekst en 2 SACD’s met bijna 160 minuten aan muziek. JEANNE D’ARC AliaVox 775922 2 cd’s € 41,99 Jordi Savall besteed op deze cd-boekuitgave opnieuw aandacht aan een belangrijke persoon uit de geschiedenis van Europa: Jeanne d’Arc. Het boerenmeisje dat met God communiceerde, gaf de Honderdjarige oorlog in haar eentje een cruciale wending. Ze werd een nationaal symbool van Frankrijk – op dit moment geadopteerd door het Front National – en werd in 1920 heilig verklaard. De complexe staatkundige verhoudingen in de vijftiende eeuw worden uit de doeken gedaan, er wordt geciteerd uit de integraal bewaard gebleven processtukken, maar ook de manier waarop tijdgenoten en latere generaties over Jeanne d’Arc dachten krijgt aandacht. De muziek die we horen is van onder anderen Josquin Desprez en Guillaume Dufay. In een aantal oudere opnamen die ook op deze cd staan is Montserrat Figueras ook nog te horen. Opnieuw presenteert Savall zijn onderwerp in muziek, gesproken tekst en uitgebreide toelichtingen in boekvorm: bijna 500 pagina’s tekst en twee SACD’s.

BACH IN CONTEXT VOL.II BACH & LUTHER Musica Amphion/Gesualdo Consort o.l.v. Jan Pieter Belder Etcetera 810186 cd + boek € 21,99 Een unicum, zoals we niet eerder in klassieke muziekuitgaven hebben gezien, is Bach in Context. Musica Amphion en het Gesualdo Consort Amsterdam hebben de handen ineengeslagen voor dit project, dat opgebouwd is rondom de tekst van een enkele kantate van J.S. Bach. Voor dit nieuwe samenwerkingsproject zijn vijftien thematische programma’s samengesteld waarin Bachs cantaterepertoire in een context wordt geplaatst door het te combineren met muzikzaal-liturgisch verwante werken. Op deze tweede uitgave staat het thema Bach & Luther centraal. Ook het eerste deel, rondom “Jesu, meine Freude” is weer leverbaar. Het geheel is schitterend uitgevoerd met een uitgebreid boek.

BACH IN CONTEXT VOL. I JESU, MEINE FREUDE Musica Amphion/Gesualdo Consort o.l.v. Jan Pieter Belder Etcetera 687811 cd + boek € 21,99

23


Nieuwe & Bijzondere uitgaven DVD Bluray

HAPPY NEW YEAR 2013 Die Operettengala Aus Dresden Diana Damrau, Pjotr Beczala, Staatskapelle Dresden, Christian Thielemann

DG dvd 859275 € 23,99 DG bluray 859276 € 31,99

Kalman: Aria’s uit Gräfin Mariza, Csardasfürstin, Zirkusprinzessin, Kaiserin Josephine, Herzogin von Chicago, Das Veilchen vom Montmartre, Zigeunerprimas, Stolz: Ob blond, ob braun, ich liebe alle Frau’n, J. Strauss II: An der Elbe op. 477

PERGOLESI La Salustia Vittorio Prato, Serena Malfi, Laura Polverelli, Florin Cezar Ouatu, Giacinta Nicotra, Accademia Barocca De I Virtuosi Italiani, Corrado Rovaris

Arthaus dvd 824855 € 46,99 Arthaus bluray 824869 € 39,99

We kennen hem natuurlijk het meest van zijn Stabat Mater, dat tot de grootste meesterwerken uit de muziekgeschiedenis behoort maar Giovanni Battista Pergolesi, die maar 26 jaar oud werd, heeft ook een aantal meer- of minder succesvolle opera’s op zijn naam staan. De opera La Salustia, die hij in 1731 in opdracht schreef werd wel goed ontvangen maar is toch in de vergetelheid geraakt.

Opname van de Zweedse opera uit 2011

PUCCINI Turandot Susan Foster, Rosario La Spina, Hyeseoung Kwon, Jud Arthur, Shane Lowrencev, Benjamin Rasheed, Australian Opera en Koor o.l.v. Andrea Licata

Opera Australia dvd 859435 € 29,99 Opera Australia bluray 859436 € 36,99

PERGOLESI Il Flaminio Juan Francisco Gatell, Laura Polverelli, Marina di Liso, Sonia Yoncheva, Accademia Bizantina, Ottavio Dantone

Arthaus dvd 824856 € 46,99 Arthaus bluray 824870 € 39,99

Er is vaak gezegd dat de slechte ontvangst van zijn opera L’Olimpiade in januari 1735, Pergolesi’s gezondheid geknakt heeft, wat leidde tot zijn vroegtijdige dood een jaar later. Toch schreef hij in 1735 nog een opera: “Il Flaminio”, een komische opera die in september van dat jaar een groot succes was in Napels.

24

No 1 • 2 0 1 3

De tiende opera van Verdi werd voor het eerst opgevoerd in maart 1847 in Florence. In 1865 werd het herschreven en deze versie bijna altijd uitgevoerd. Opname 2006

ROSSINI Mosè in Egitto Alex Esposito, Olga Senderskaya, Dmitry Korchak, Enea Scala, Teatro Comunale di Bologna Orchestra o.l.v. Roberto Abbado

VERDI I Masnadieri Giacomo Prestia, Aquiles Machado, Artur Rucinsky, Lucrecia Garcia, Orkest en Koor Teatro di San Carlo o.l.v. Nicola Luisotti

Opus Arte dvd 825030 € 37,99 Opus Arte bluray 825031 € 37,99

Puccini’s laatste en onvoltooide opera handelt over Turandot, de wrede dochter van de Chinese keizer, die eist dat haar vrijers drie raadsels juist beantwoorden. Als ze falen worden ze onthoofd. Turandot doet dit ter nagedachtenis aan een vrouwelijke voorouder, die brutaal werd verkracht en vermoord door een plunderende prins. Velen hebben gefaald voor haar test. Calaf, zoon van de koning van Tartarije, is bij het zien van Turandot gefascineerd door haar schoonheid en hij neemt de uitdaging aan. Met Rosario La Spina gegoten als Calaf, Susan Foster als de ijzige prinses en Hyeseoung Kwon als de trouwe slavin Liu. De zang is overweldigend. De choreografie en de regie van Graeme Murphy is visionair, voeg daarbij de decor- en kostuumontwerpen

C-Major dvd 824904 € 36,99 C-Major bluray 824905 € 39,99

De elfde opera van Verdi werd voor het eerst opgevoerd in 1847 in Londen. Gebaseerd op het drama “De Rovers” van Schiller.

VERDI Alzira Francesco Facini,Thomas Gazheli, Joshus Lindsay, Ferdinand von Bothmer, Cristiana Cremonini, Orkest - Haydn di Bolzano e Trento o.l.v. Gustav Kuhn

JANACEK Jenufa Ingrid Tobiasson, Gitta-Maria Sjöberg, Erika Sunnegärdh, Daniel Frank, Malmö Opera Chorus, Malmö Opera Orchestra, Marko Ivanovic

Arthaus dvd 824858 € 36,99

van Kristian Fredrikson en de verlichting van John Drummond Montgomery en deze productie is glorieus in haar schoonheid. Opname 2012

C-Major dvd 824898 € 36,99 C-Major bluray 824899 € 39,99

De achtste opera van Verdi werd voor het eerst opgevoerd in Napels in 1845 . Deze opera is in concertvorm geregistreerd. Deze DVD maakt deel uit van het project Tutto Verdi. Ter gelegenheid van zijn 200st verjaardag in 2013 worden binnen het kader van dit project al zijn 26 opera’s uitgebracht door C-Major op DVD en Blu-Ray. Volgens de Frankfurter Algemeine: Zo moet een Verdi gespeeld worden!

VERDI Macbeth Leo Nucci, Enrico Iori, Sylvie Valayre, Tiziana Tramonti, Cristiana Cremonini, Orkest en Koor - Teatro Regio Di Parma o.l.v. Bruno Bartoletti

C-Major dvd 824902 € 36,99 C-Major bluray 824903 € 39,99

KREMERATA BALTICA Gidon Kremer, Marta Sudraba, Kremerata Baltica

Euroarts 807912 3 dvd’s € 39,99

Bach: Partiten für Violine solo BWV 1002, 1004, 1006, Mozart: Sinfonia concertante;Serenade Nr. 6 “Notturna”, Pärt: Mozart-Adagio, Schnittke: Moz-Art a la Haydn, Bor: McMozart’s Eine kleine bricht Moonlicht , Schubert / Kremer: Streichquartett (versie voor strijkorkest), Piazzolla: Oblivion, Schnittke: Stille Musik für Violine & Cello, Rozsa: Tema & Variazioni voor viool, cello en orkest, Raskatov: 5 Minuten aus dem Leben von W. A.M. voor viool, strijkers en slagwerk.

ISRAEL HHILHARMONIC ORCHESTRA 75 JAAR Anniversary Box Israel Philharmonic Orchestra Arthur Rubinstein, Isaac Stern, Pinchas


Zukerman, Itzhak Perlman, Daniel Barenboim, Julian Rachlin, Evgeny Kissin, Vadim Repin,Israel PO, Berlin PO, Zubin Mehta, Leonard Bernstein, Daniel Barenboim

Wa g n e r

Euroarts 807913 7 dvd’s € 99,99

DVD 1 - Arthur Rubinstein plays Chopin / 1968. DVD 2 - Bernstein conducts Brahms / 1973. VD 3 Joint Concert in Tel Aviv / 1990 (Werken van Haim, Saint-Saens, Weber, Ravel, Beethoven) DVD 4 - 60th Anniversary Concert / 1996 (Werken van Weber, Bach, Vivaldi, Mozart, Halvorsen, Brahms). DVD 5 - 70th Anniversary Concert / 2006 (Werken van Bruch, Ravel, Brahms). DVD 6 - 75th Anniversary Concert / 2011 (Werken van Saint-Saens, Bach, Chopin, Chausson, Beethoven) DVD 7 - Coming Home - The Israel Philharmonic Orchestra (Documentaire van Janos Darvas)

E d i t i E

1813-1883

DVD 1 DER FLIEGENDE HOLLÄNDER Juha Uusitalo (Dutchman) Catherine Naglestad (Senta) · Robert Lloyd (Daland) Netherlands Philharmonic Orchestra Hartmut Haenchen (conductor) · Martin Kušej

RICHARD WAG N E R

DVD 2-3 TANNHÄUSER Stig Andersen (Tannhäuser) · Tina Kiberg (Elisabeth) Tommi Hakala (Wolfram von Eschenbach) Susanne Resmark (Venus) Royal Danish Opera Chorus and Orchestra Friedemann Layer (conductor) · Kasper Holten DVD 4-6 LOHENGRIN Klaus Florian Vogt (Lohengrin) Solveig Kringelborn (Elsa von Brabant) Waltraud Meier (Ortrud) · Tom Fox (Friedrich von Telramund) EuropaChorAkademie Mainz Chorus of the Opéra national de Lyon Deutsches Symphonie-Orchester Berlin Kent Nagano (conductor) · Nikolaus Lehnhoff DVD 7-17 DER RING DES NIBELUNGEN Das Rheingold · Die Walküre · Siegfried · Götterdämmerung Falk Struckmann (Wotan, Gunther) Lioba Braun (Fricka) · Günter von Kannen (Alberich) Eric Halfvarson (Fafner, Hunding), Deborah Polaski (Brünnhilde) Andrea Bönig (Erda) · Linda Watson (Sieglinde) Richard Berkeley-Steele (Siegmund) John Treleaven (Siegfried) · Matti Salminen (Hagen) Elisabete Matos (Gutrune) Symphony Orchestra and Chorus of the Gran Teatre del Liceu Bertrand de Billy · Harry Kupfer

75 YEARS ANNIVERSARY CONCERT / COMING HOME Israel Philharmonic Orchestra o.l.v. Zubin Mehta, Julian Rachlin, Evgeny Kissin, Vadim Repin

DVD 18-20 TRISTAN UND ISOLDE Robert Gambill (Tristan) · Nina Stemme (Isolde) Katarina Karnéus (Brangäne) · René Pape (King Marke) The Glyndebourne Chorus · London Philharmonic Orchestra Jirˇí Beˇlohlávek (conductor) · Nikolaus Lehnhoff

Euroarts 799229 2 dvd’s € 31,99 Euroarts 799228 2 bluray’s € 41,99

Saint-Saens: Introduction & Rondo Capriccioso op. 28, Bach: Sarabande uit Partita Nr. 2 BWV 1004, Chopin: Pianoconcert n. 1; Scherzo Nr. 2, Chausson: Poeme, Beethoven: Symfonie n. 8 +Documentaire “Coming Home” van Janos Darvas

DVD 21-22 DIE MEISTERSINGER VON NÜRNBERG Gerald Finley (Hans Sachs) Johannes Martin Kränzle (Sixtus Beckmesser) Marco Jentzsch (Walther von Stolzing) Topi Lehtipuu (David) · Anna Gabler (Eva) The Glyndebourne Chorus · London Philharmonic Orchestra Vladimir Jurowski (conductor) · David McVicar

Opus Arte 813056

DVD 23-25 PARSIFAL Matti Salminen (Gurnemanz) · Waltraud Meier (Kundry) Thomas Hampson (Amfortas) · Christopher Ventris (Parsifal) Festspielchor Baden-Baden Deutsches Symphonie-Orchester Berlin Kent Nagano (conductor) · Nikolaus Lehnhoff

BEETHOVEN Tripleconcert, Symfonie nr. 6 Navah Perlman, Zuill Bailey, Giora Schmidt, Israel Philharmonic Orchestra o.l.v. Itzhak Perlman

In 2013 wordt herdacht dat Richard Wagner 200 jaar geleden geboren is. Aanleiding voor De Nederlandse opera om nogmaals Der Ring des Nibelungen in de enscenering van Pierre Audi uit te voeren. Ook ditmaal wordt de Ring gedirigeerd door Hartmut Haenchen. Maar u kunt nu ook thuis genieten van deze spectaculaire voorstelling.

Euroarts dvd 799225 € 31,99 Euroarts bluray 799224 € 41,99

WAGNER Der Ring des Nibelungen De Nederlandse Opera, Hartmut Hänchen

OpusArte 26015 (caminada.nl) 11 dvd’s € 69,99 C

L

A

S

S

I

C

S

C

A

T

A

L

O

G

U

S

25


BACH

BRAHMS

COUPERIN (1668-1733)

KAPSBERGER (1580-1651)

Complete geestelijke cantates

Lieder

Concerts Royeux

Libro d’intavolatura di Lauto

Ruth Holton, Marjon Strijk, Bas

Lenneke Ruiten (sopraan), Hans Adolfsen

Musica Ad Rhenum o.l.v. Jed Wentz

Yavor Genov (luit)

Ramselaar, Sytse Buwalda, Marcel

(piano)

Beekman, Nico van der Meel, Knut Schoch, Robert Getchell, Martinus Leusink, Holland Boys’ Choir, Netherlands Bach Collegium o.l.v. Pieter Jan Leusink Brilliant 822794 50 cd’s € 94,99

Brilliant 3 cd’s 859534 € 10,99 Brilliant 822806 € 6,99

Concerts Royaux, Les Goûts-Réunis

Brilliant 822801 € 6,99 First Book of Tablature for Lute, 1611:

Frühlingslied, Serenade, Es schauen

Toccata 1 - 8, Galiarda 1 - 12, Corrente

die Blumen, Regenlied, Nachklang,

1 - 12

Liebesklage des Mädchens, Gold überwiegt die Liebe, Ein Sonett, Ständchen, Sehnsucht, Bitteres zu sagen denkst du, Frühlingstrost, Erinnerung, Junge Lieder II, Heimweh I, Nachtigall, Dort in den Weiden, Trennung, Spanisches Lied, Juchhe!, Nachtigallen schwingen lustig, Am Sonntag Morgen, Das Mädchen, Beim Abschied.

GLASS (*1937) Solo Piano Music Jeroen van Veen Brilliant 822799 3 cd’s € 10,99 Glassworks – opening, Metamorphosis (Nos. 1–5), Mad Rush, Wichitia Vortex

BÖHM (1661-1733)

Sutra, The Hours

Complete klavecimbel- en orgelwerken

‘Truman Sleeps’, Olympian, Modern

Simone Stella

Love Waltz, How Now, ‘Trilogy’ Sonata.

Brilliant 822807 4 cd’s € 13,99 Praeludiums , Capriccio in D, Menuet in G, Praeludium, Fugue and Postludium in g, Chaconne in G, Suites I-XI, Partita über die Arie “Jesu du bist allzu schöne”, Div. Choral Vorspiele

Symfonieën 1-3, In the Steppes of Central Asia Symphony Orchestra of the Bolshoi Theatre o.l.v. Mark Ermler, Armenian Philharmonic Orchestra o.l.v. Loris Tjeknavorian Brilliant 822802 2 cd’s € 8,99

Solo pianomuziek vol. I-V Jeroen van Veen Brilliant 854428 5 cd’s € 16,99 Canto Ostinato ,Natalon in E, Aforisme

Dives malus, Vanitas vanitatum I, Vir

II, Solo Devil’s Dances I, II, III &

frugi et pater familias, Balthazar, Mar-

IV,Eadem Sed Aliter

of Solomon, Abraham and Isaac, Dicite nobis, David and Jonathan, Lamentatio damnatorium, Sub umbra noctis, Anima etAngelus, Felicitas beatorum, Sponsa canticorum, Tolle sponsa, Domine quis habitabit, Oratorio della Santissima Vergine, Oratorio di Daniele profeta.

Brilliant 824960 3 cd’s € 10,99

TEN HOLT (1923-2012)

eretur David, The Pilgrims of Emmaus,

tyres, Vanitas vanitatum II, The Judgment

Aperta o.l.v. Filippo Farinelli

toi – Va librement!, Prelude Op.209 No.5.

Colusso

BORODIN (1833-1887)

Atem Saxophone Quartet, Orchestra Città

instruments à vent, La vie s’ouvre devant

Ensemble Seicentonovecento o.l.v. Flavio

Dominus, Qui non renuntiat, Cum revert-

Caroli fluit

Epitaphe de Jean Harlow, Septuor pour

Francesco Sclaverano , Aurio Tomicich,

Quo tam laetus, Quis est hic, Suscitavit

Farinelli piano, Duo Disecheis, Mario

15 Etudes Op.188, 7 Pièces Op.180,

Nunzia Santodirocco, Sara Allegretta,

Last Judgement, Audite sancti, Salve Jesu,

David Brutti saxophones, Filippo

repos de Tityre Op.216, 24 Duos Op.186,

Oratorios

Brilliant 822804 9 cd’s € 29,99

Complete Music for Saxophone

Sonatine Nos. 1 & 2, Monodie Op.213, Le

CARISSIMI (1605-1674)

Jonas, Jephtha, Job, The Flood, Cain, The

KOECHLIN (1867-1950)

LISZT Complete Verdi & Wagner Transcriptions Michele Campanella (piano) Brilliant 859867 3 cd’s € 10,99


Brilliant Classics, de mooiste nieuwe titels

Nie uw eo pn

LLOBET (1878-1938)

ROYER (1705-1755)

Complete gitaarwerken

Complete klavecimbelwerken

Giulio Tampalini

Yago Mahugo

Brilliant 822800 € 6,99

am

e!

Brilliant 859533 € 6,99

3 CD’S € 10,99

MEYERBEER (1791-1864) Robert le Diable

Bryan Hymel, Matial Defontaine, Carmen Giannattasio, Patrizia Ciofi, Alastair Miles, Carlo Striuli, Angelo Nardinocchi, Francesco Pittari, Paolo Gloriante, Elena Memoli, Coro del Teatro dell’Opera di Salerno, Orchestra Filarmonica Salernitana PURCELL (1659-1695)

‘Giuseppe Verdi’ o.l.v. Daniel Oren. Brilliant 822808.

Purcell Collection

SCHUBERT

Musica Amphion, Pieter-Jan Belder,

The Last Years

Florilegium, Baroque Brass of London,

Pianotrio Amsterdam, Brandis Quartet,

Choir of Clare College, Cambridge, Tim-

Berlin Philharmonic Octet.

othy Brown, Gabrieli Consort & Players, Paul McCreesh, The English Concert & Choir, Trevor Pinnock e.a. Brilliant 859527 16 cd’s € 47,99

Brilliant 824967 6 cd’s € 19,99 Pianotrio’s 1 & 2, D898 & D929, Notturno D897, Strijkkwartetten: D804 ‘ Rosamunde’, D810 ‘Der Tod und das

King Arthur, The Fairy Queen, Dido and

Mädchen’, D887, Quartettsatz D703,

Aeneas, Hail! bright Cecilia, Funeral

String Quintet in C D956, Octet in F D803

Sentences for the death of Queen Mary II, Sacred music, Songs, Instrumentale werken

FLAVOURS

VIOLA D’AMORE SOLO

Werken voor cello en piano

Valerio Losito

Amber Docters van Leeuwen (cello), Taisiya Pushkar (piano) Brilliant 822798 € 6,99

SHOSTAKOVICH (1906-1975) RODRIGO (1902-1999) Rodrigo Edition Robert Cohen, Alfonso Moreno, Marta Zabaleta, Jorge Federico Osorio, Enrique Batíz, Carlos Pérez, Albert Guinovart, Ignacio Rodes, Agustín León Ar, Carles

Pianoconcerten , Three Fantastic Dances

Scordatura in e, Angelo Morigi: Capric-

Schnittke: Sonate nr. 1 voor cello en

cio and Minuet in A, Christian Petzold:

piano, Beethoven: Sonate nr. 5 voor cello

Partita in F; Partita in A , Pedro Lopes

en piano, van Breen: Flavours

Nogueira: Gaita de folle, Anonymous: Partita in D, Nitida stella, Ave Maris Stel-

Cristina Ortiz (piano), Bournemouth Sym-

la, Suite in D minor

phony Orchestra o.l.v. Paavo Berglund Brilliant 822797 € 6,99 Heruitgave van de beroemde EMI opname uit de jaren 70.

e.v.a. Brilliant 859526 21 cd’s € 59,99 go met orkestwerken en concerten, pianowerken, gitaarwerken en vocale werken.

Scordatura, (Ciacona); Scordatura in A;

Debussy: Sonate in d voor cello en piano,

Trepat, Marco Socías, Eugène de Canck

Bijna complete werken van Jaoquin Rodri-

Brilliant 824966 € 6,99 Giuseppe Colombi: Scoradatura in G;

NARDINI (1722-1793) Complete strijkkwartetten 1-6 Quartetto Eleusi Briljant 859530 € 6,99


THE COMPLETE WORKS Decca 824835 75 cd’s € 174,99

Voor de allereerste keer is het volledige oeuvre van Verdi verzameld in één enkele box: 30 opera’s, kamer en piano stukken, liederen, werken voor ballet en koor plus heel wat minder bekende rariteiten en zeldzame te ontdekken stukken. Dit alles in een prachtige genummerde en gelimiteerde 75 CD box.

THE GREAT OPERAS EMI 826369 35 cd’s € 54,99

Nabucco – Muti. Manuguerra/Luchetti/Ghiaurov/Scotto/Obraztsova Ernani – Muti. Domingo/Freni/Bruson/Ghiaurov

Giovanna d’Arco – Levine. Caballé/Domingo/Milnes Attila – Muti. Ramey/Shicoff/Zancanaro

Macbeth – Muti. Milnes/Cossotto/Carreras/Raimondi Rigoletto – Serafin. Callas/Gobbi/Di Stefano

Il Trovatore – Pappano. Alagna/Gheorghiu/Hampson/Diadkova/D’Arcangelo La Traviata – Muti. Scotto/Kraus/Bruson

I Vespri Siciliani – Muti. Studer/Merritt/Zancanaro

Simon Boccanegra – Santini. Gobbi/De Los Angeles/Christoff/Campora

Un Ballo in Maschera – Muti. Arroyo/Domingo/Cappuccilli/Cossotto/Grist

La Forza del Destino – Muti. Domingo/Freni/Zancanaro/Plishka/Bruscantini/Surian/ Zajic

Don Carlo – Giulini. Domingo/Caballé/Raimondi/Verrett/Milnes/Foiani/Estes Aida – Mehta. Nilsson/Corelli/Bumbry/Sereni Otello – Karajan. Vickers/Freni/Glossop

Falstaff – Karajan. Gobbi/Schwarzkopf/Merriman/Panerai/Barbieri/Moffo/Alva

OPERA HIGHLIGHTS

Renata Scotto, Placido Domingo, Jose Carreras, Roberto Alagna, Angela Gheorghiu, Maria Callas, Tito Gobbi, Mirella Freni, Fedora Barbieri, Montserrat Caballé, Renato Bruson, Nicolai Ghiaurov, Grace Bumbry, La Scala Orchestra, London SO, New PO, Opera Orchestra Rome, Covent Garden Orchestra, Berlin PO, Riccardo Muti, Tullio Serafin, Zubin Mehta, James Levine, Antonio Pappano, Herbert von Karajan EMI 826365 2 cd’s € 11,99 Aria’s en scenes uit Nabucco, Rigoletto, Il Trovatore, Nabucco, Macbeth, Un Ballo in Maschera, La Forza del Destino, Aida, Otello en Falstaff.

OUVERTURES, BALLETMUZIEK & KOREN

La Scala Chorus & Orchestra, Covent Garden Chorus & Orchestra, New PO, Riccardo Muti, Lamberto Gardelli

EMI 826367 2 cd’s € 11,99 Ouvertures, balletmuziek en koren uit Nabucco, I Lombardi, Ernani, Attila, Macbeth, Rigoletto, Il Trovatore, La Forza del Destino, Aida, Macbeth, La Battaglia di Legnano, Luisa Miller, I Vespri siciliani en het Requiem.

MARIA CALLAS Four Legendary Live Performances EMI 826396 8 cd’s € 25,99

AIDA: met Mario del Monaco (Radamès), Oralia Dominguez (Amneris),Giuseppe Taddei (Amonasro), Orquesta y Coro del Palacio de Bellas Artes, Mexico City o.l.v. Oliviero de Fabritiis

MACBETH: met Enzo Mascherini (Macbeth), Italo Tajo (Banco), Gino Penno (Macduff), Coro e Orchestra del Teatro alla Scala di Milano o.l.v. Victor de Sabata

LA TRAVIATA: met Giuseppe di Stefano (Alfredo Germont), Ettore Bastianini (Giorgio Germont), Coro e Orchestra del Teatro alla Scala di Milano o.l.v. Carlo Maria Giulini

UN BALLO IN MASCHERA; met Giuseppe di Stefano (Riccardo), Ettore Bastianini (Renato), Coro e Orchestra del Teatro alla Scala di Milano o.l.v. Gianandrea Gavazzeni


Bestelformulier Catalogus 1 -2013 INVULLEN IN BLOKLETTERS S.V.P. Naam: dhr/mw . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Adres: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Postcode: . . . . . . . . . . . . . . . . . Woonplaats: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Datum: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Telefoon: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Handtekening: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . E-mail adres: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . VERZENDKOSTEN: Verzenden: € 1,95 Bestelling vanaf € 75,00 en nalevering portvrij. Verzending naar het buitenland tegen kostprijs.

Naam: dhr/mw . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Adres: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Postcode: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Woonplaats: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Datum: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Telefoon: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

€ 24,99 € 19,99 € 39,99 € 27,99 € 25,99 € 23,99 € 19,99 € 19,99 € 19,99 € 19,99 € 19,99 € 19,99 € 26,99 € 35,99 € 33,95 € 35,99 € 19,99 € 19,99 € 17,99 € 12,99 € 35,99 € 39,99 € 19,99 € 19,99 € 19,99 € 35,99 € 14,99 € 35,99 € 19,99 € 8,99 € 19,99 € 19,99 € 19,99

Orkestwerken ….. Andriessen Sym. works 824912 ….. Brahms/Clara Schumann 822937 ….. Bruckner Sym. 3 v. Zweden 842606 ….. Elgar/Carter Celloconcerten 810158 ….. Lyapunov Orkestwerken ….. Mahler Sym. 9 Dudamel 824834 ….. Mahler Compl. Sym. Gergiev 816571 ….. Weingartner Sym. 7 859314 ….. Mischa Maisky 65

€ 19,99 € 19,99 € 19,99 € 15,95 € 30,99 € 19,99 € 49,99 € 19,99 € 49,99

….. Wiener Philharmoniker ….. Beethoven Masterworks ….. EMI Eminence ….. Anth. 7 Concertgebouw ….. Klemperer Beethoven ….. Klemperer Bruckner ….. Klemperer Romantic ….. Klemperer Brahms ….. Klemperer Mozart ….. Klemperer Concertos

857407 827709 869820 861013 813430 813429 813431 826366 826364 826368

€ 99,99 €119,99 € 94,99 € 99,99 € 31,99 € 18,99 € 31,99 € 12,99 € 25,99 € 18,99

216368 207035 215802 185088 93649 230772 205894 390876 174697 616481 559298 213272 150163 167463 282689 216325 174700 128268 308532 211818 595924 310133 230773 282693 642558

€ 15,50 € 15,50 € 15,50 € 15,50 € 20,00 € 20,00 € 20,00 € 15,50 € 15,50 € 15,50 € 20,00 € 20,00 € 15,50 € 15,50 € 15,50 € 15,50 € 15,50 € 15,50 € 15,50 € 15,50 € 20,00 € 15,50 € 15,50 € 15,50 € 20,00

817099 755555 822829 821812

€ 34,99 € 18,99 € 27,99 € 34,99

EMI/Virgin aanbieding ….. Ades The Tempest ….. Bach Fluitsonates ….. Berlin Recital ….. Bartok Strijkkwartetten ….. Berlioz Benvenuto Cellini ….. Brahms Symfonieën ….. Britten Billy Budd ….. Chopin Nocturnes ….. Conti David ….. Gluck Ezio ….. Handel Ariodante ….. Handel Faramondo ….. Handel Fernando ….. Handel Il Trionfo ….. Handel La Resurrezione ….. Handel Messiah ….. Haydn Sym. 88-92 ….. Mozart Pianotrio’s ….. Mussorgsky Pictures ….. Puccini Madama Butterfly ….. Rossini William Tell ….. Schubert Strijkkwartetten ….. Verdi Requiem ….. Vivaldi Ercole ….. Vivaldi Il Farnace Kamerwerken ….. Frans Brüggen Editie ….. Breval Sonates ….. Brahms Chamber Works ….. Brahms Pianotrio’s C

L

A

S

S

I

C

S

BESTELLINGEN UIT HET BUITENLAND ALLEEN PER CREDITCARD |

EURO MASTER*

Nr: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

krijgt thuisgestuurd.

Pasen

Caminada Classics Postbus 96831 2509 JE Den Haag

VISA

Wellicht kent u iemand die ook belangstelling heeft voor onze catalogus of verzendservice. Als u zijn of haar naam hieronder opgeeft kunnen wij zorgen dat hij of zij onze catalogus kosteloos

Aanbiedingen geldig tot 31 MAART 2013 (tenzij eerder uitverkocht) BESTELLIJST

….. Bach Joh. Pas. Layton ….. Bach Joh. Pas. v. Veldhoven 311453 ….. Bach Matth. Pas. v. Veldhoven 558931 ….. Bach Matth. Pas. Kuijken 455724 ….. Bach Matth. Pas. Chailly 392110 ….. Bach Matth. Pas. Koopman 126957 ….. Bach Paascantates Koopman 712770 ….. Bach Paasoratorium Suzuki 126343 ….. Bach Paasoratorium Retrospect 556017 ….. CPE Bach Auferstehung 62134 ….. Buxtehude Membra Jesu 731961 ….. Feo Passio Secundem 498000 ….. Gebel Johannes Passion 72402 ….. Graun Grosse Passion 217225 ….. Gubaidulina Joh. Passion 13024 ….. Handel Brockes Passion 392229 ….. Haydn 7 letzte W. (orkest) 213712 ….. Haydn 7 letzte W.(kwartet) 7717 ….. Haydn 7 letzte W. (piano) 83498 ….. Haydn 7 letzte W. (koor) 541504 ….. Homilius Johannes Passion 151804 ….. Homilius Passionskantate 522718 ….. Keiser Passions-Musik 481760 ….. MacMillan Johannes Pas. 212070 ….. MacMillan Seven Last Words 118248 ….. Paisiello Passione Gesu Cristo 168557 ….. Pergolesi Septem Verba ….. Rothe Matthäus-Passion 481733 ….. Stainer Crucifixion 365616 ….. Teleman Der Tod Jesu 1118 ….. Tsoupaki St. Luke Passion 76569 ….. Crux 551099 ….. Passion & Resurrection 816564

BESTELLEN U kunt op verschillende manieren een bestelling bij ons plaatsen: telefonisch: 070 3466277, per e-mail: info@caminada.nl, via onze webwinkel: www.caminada.nl of schriftelijk: Caminada Classics, Antwoordnummer 10615, 2501 WB Den Haag. Ook bestellingen “buiten onze catalogus om” zijn welkom. VERZENDKOSTEN De bijdrage in de verzendkosten bedraagt € 1,95. Naleveringen en bestellingen boven € 75,00 worden portovrij verstuurd. Bij verzendingen naar het buitenland worden de actuele verzendkosten in rekening gebracht. BETALING U hoeft pas te betalen nadat u uw bestelling heeft ontvangen. U kunt het bedrag overmaken aan Codaex Nederland, rekeningnummer 1560.25.973 (Rabobank). Als uw bestelling niet compleet is uitgeleverd volgt het restant portovrij. Als u vanuit het buitenland bestelt vragen wij u om te betalen met creditcard. RUILEN Het kan voorkomen dat een cd een persfout heeft. Als dit het geval is krijgt u een vervangend exemplaar en een voorgedrukte verpakking toegestuurd. Daarmee kunt u de cd zonder kosten aan ons retourneren. LEVERINGSVOORWAARDEN De leveringsvoorwaarden staan in onze webwinkel: www.caminada.nl VORMGEVING Roman E. Jans, www.romanontwerp.nl Drukkerij Drukkerij Vanwing, Herk de Stad, België

Vervaldatum: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Verificatie code: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . *)doorhalen wat niet van toepassing is

….. Dussek Duo’s 810424 ….. Dvorak Cypresses 799279 ….. Dvorak/Schumann Kwintet 809437 ….. Gouvy Pianotrio’s ….. Felix & Fanny Mendelssohn 827721 ….. Schubert Tod und das Mädchen 810947 ….. Schumann Chamber Works 822830 ….. Vanhal Strijkkwartetten 804008 ….. Weber Vioolsonates 826345 ….. Zarebski/Zelenski 822822 ….. British Cello Sonatas 808023 ….. Affettuoso 723059 ….. Martha Argerich Lugano 798727 ….. Una Follia di Napoli 809404 ….. Lieux Retrouvés 809432 ….. American Flute Quintets 755611 ….. Duo Gabella/Grimaud 808173 ….. Strings Attached

€ 19,99 € 35,99 € 19,99 € 23,99 € 15,95 € 19,99 € 38,99 € 19,99 € 19,99 € 19,99 € 19,99 € 19,99 € 31,99 € 19,99 € 19,99 € 19,99 € 19,99 € 19,99

Instrumentaal ….. Bach David Fray ….. Brahms Handelvariaties ….. Debussy Piano Bavouzet ….. Lipatti Piano Music ….. Liszt Via Crusis ….. Mozart Vol.4 Bezuidenhout ….. Schubert Sonates Pires ….. Forgotten Melodies ….. Alfred Cortot

822875 829204 808025 820507 842571 823571 857330 804004 817326

€ 19,99 € 19,99 € 47,99 € 24,99 € 16,99 € 19,99 € 19,99 € 19,99 € 87,99

….. Orchestral Works 859922 ….. Very best 859073 ….. Cello Symphony 826312 ….. Les Illuminations 861016 ….. The Rape of Lucretia 826390 ….. dvd Burning Fiery Furnace ….. dvd Britten & his Festival ….. dvd Death in Venice ….. dvd War Requiem 807896 ….. bluray War Requiem 807908

€ 25,99 € 12,99 € 29,99 € 19,99 € 30,99 € 24,99 € 24,99 € 24,99 € 36,99 € 39,99

Benjamin Britten

C

A

T

A

L

O

G

U

S

29


EMI ICON ….. Boris Christof ….. Brigitte Fassbaender ….. John McCormack ….. Constantin Silvestri ….. Arturo Toscanini ….. Elly Ameling ….. Victoria de Los Angeles ….. Claudio Arrau ….. Janet Baker ….. Jussi Björling ….. Dennis Brain ….. Montserrat Caballé ….. Maria Callas ….. Guido Cantelli ….. Franco Corelli ….. Colin Davis ….. Edwin Fischer ….. Kirsten Flagstad ….. Pierre Fournier ….. Samson Francois ….. Mirella Freni ….. Nicolai Gedda ….. Walter Gieseking ….. Beniaminio Gigli ….. Emil Gilels ….. Tito Gobbi ….. Vernon Handley ….. Jascha Heifetz ….. Hans Hotter ….. Eugen Jochum ….. Rudolf Kempe ….. Fritz Kreisler ….. Alicia De Larrocha ….. Dinu Lipatti ….. Charles Mackerras ….. Melos Ensemble ….. Menuhin/Grapelli ….. Arturo B. Michelangeli ….. John Ogdon ….. Lucia Popp ….. Hermann Prey ….. Michael Rabin ….. Sviatoslav Richter ….. Arthur Rubinstein ….. Artur Schnabel ….. Elisabeth Schumann ….. Carl Schuricht ….. Elisabeth Schwarzkopf ….. Andres Segovia ….. Solomon ….. Giuseppe Di stefano ….. William Steinberg ….. Leopold Stokowski ….. Richard Tauber ….. Bruno Walter ….. Alexis Weissenberg ….. Fritz Wunderlich

859921 859920 859919 859904 859610 708905 206932 550074 201603 206926 192401 214864 804652 708906 214863 804643 489359 380869 489361 392048 192403 390870 214865 390871 489349 390873 642561 206927 214866 804644 489363 214862 489354 201115 642560 550075 250737 192404 804653 250734 550071 666866 206931 390872 214860 550073 804651 550072 202063 192405 192402 642555 250732 250731 708907 708908 489360

€ 23,00 € 17,00 € 8,50 € 24,00 € 12,50 € 17,00 € 14,50 € 25,00 € 9,99 € 9,99 € 8,49 € 8,49 € 12,50 € 18,50 € 8,49 € 12,50 € 25,00 € 9,99 € 14,50 € 21,00 € 8,49 € 23,00 € 17,00 € 14,50 € 18,50 € 9,99 € 9,99 € 12,50 € 12,50 € 41,50 € 23,00 € 21,00 € 17,00 € 14,50 € 9,99 € 23,00 € 8,49 € 8,49 € 34,99 € 14,50 € 21,00 € 12,50 € 29,00 € 9,99 € 17,00 € 12,50 € 17,00 € 21,00 € 6,00 € 14,50 € 6,00 € 41,50 € 21,00 € 9,99 € 18,50 € 21,00 € 12,50

Vocaal ….. Elly Ameling 885903 € 29,99 ….. Bach Motetten 812993 € 19,99 ….. Barber American Romantic 743590 € 19,99 ….. Handel Bass Arias 822821 € 19,99 ….. Schubert Erlkönig 861021 € 19,99 ….. Wagner J. Kaufmann 822150 € 19,99 ….. Venezia 859914 € 19,99 ….. Legenden der Operette 822876 € 31,99 ….. Happy New Year 824828 € 28,99 ….. Tannhäuser € 43,99 ….. Tristan und Isolde 808118 € 43,99 ….. Lohengrin 733570 € 43,99 ….. Parsifal 652153 € 46,99

30

No 1 • 2 0 1 3

….. Der Meistersinger ….. Der fliegende Holländer

654204 594731

€ 46,99 € 43,99

….. Bob Chilcott 812607 ….. Dutilleux 824825 ….. Otto Ketting ….. György Ligeti 826384 ….. Nymann Chamber vol.1 816582 ….. Nymann Chamber vol.2 816583 ….. Poul Ruders 775565 ….. Miklos Rozsa 808020 ….. Wagemans Legende ….. Ko Ku-Zeitgen 759383 ….. 24 Lies per Second 821609 ….. String Lines 809388

€ 19,99 € 19,99 € 19,99 € 19,99 € 17,99 € 17,99 € 19,99 € 19,99 € 27,99 € 19,99 € 19,99 € 13,99

Nieuwe Muziek

Oude muziek ….. The Eton Choir Book ….. Finger Viola da gamba ….. Gesualdo Madrigalen ….. Mouton Missa ….. Schütz Vol. 5 ….. Thomaskantoren ….. La Bellina ….. Venetian Art 1600 ….. Ciacconas, Canzonas ….. Where late the sweet bird ….. Codex Tarasconi

826363 821580 829167 809402 824990 812994 759355 821579 811593 812989 842643

€ 19,99 € 19,99 € 19,99 € 19,99 € 39,99 € 19,99 € 15,99 € 19,99 € 19,99 € 19,99 € 19,99

Jordi Savall ….. Erasmus ….. Don Quijote ….. Columbus ….. Route of the Orient ….. Jerusalem ….. Forgotten Kingdom ….. Borgia Dynasty ….. Mare Nostrum ….. Jeanne D’Arc ….. Bach in Context Vol. I ….. Bach in Context Vol. II

Brlliant Classics ….. Bach Cantates ….. Böhm Klavecimbel/Orgel ….. Borodin Symfonieën ….. Brahms Lieder ….. Carissimi Oratorios ….. Couperin Concerts Royeux ….. Glass Solo Piano ….. Ten Holt Solo Piano I-V ….. Kapsberger Luit ….. Koechlin Saxophone ….. Liszt Transcripties ….. Llobet Gitaar ….. Meyerbeer Robert le Diable ….. Nardini Strijkkwartetten ….. Purcell Collection ….. Rodrigo Edition ….. Royer Klavecimbel ….. Schubert Last Years ….. Shostakovich Pianoconcerten ….. Amber Docters van Leeuwen ….. Viola d’Amore Solo

822794 822807 822802 822806 822804 859534 822799 854428 822801 824960 859867 822800 822808 859530 859527 859526 859533 824967 822797 822798 824966

€ 94,99 € 13,99 € 8,99 € 6,99 € 29,99 € 10,99 € 10,99 € 16,99 € 6,99 € 10,99 € 10,99 € 6,99 € 10,99 € 6,99 € 47,99 € 59,99 € 6,99 € 19,99 € 6,99 € 6,99 € 6,99

824835 826369 826365 826367 826396

€ 174,99 € 54,99 € 11,99 € 11,99 € 25,99

871619 871620

€ 35,99 € 35,99

KTC 1467 278778 134317 308314

€ 15,99 € 13,99 € 19,99 € 13,99

Verdi ….. Complete Works ….. Great Operas ….. Opera Highlights ….. Ouvertures e.a. ….. Maria Callas Gluck

860845 125883 151312 185584 210875 460797 511617 654767 775922 687811 810186

€ 39,99 € 36,99 € 36,99 € 36,99 € 41,99 € 41,99 € 41,99 € 41,99 € 41,99 € 21,99 € 21,99

….. dvd Happy New Year 859275 ….. bluray Happy New Year 859276 ….. dvd Jenufa 824858 ….. dvd La Salustia 824855 ….. bluray La Salustia 824869 ….. dvd Il Flaminio 824856 ….. bluray Il Flaminio 824870 ….. dvd Turandot 859435 ….. bluray Turandot 859436 ….. dvd Mosè in Egitto 825030 ….. bluray Mosè in Egitto 825031 ….. dvd Alzira 824898 ….. bluray Alzira 824899 ….. dvd Macbeth 824902 ….. bluray Macbeth 824903 ….. dvd I Masnadieri 824904 ….. bluray I Masnadieri 824905 ….. dvd Wagner Ring ….. dvd Wagner Edition 813056 ….. dvd Kremerata Baltica 807912 ….. dvd Israël Ph.o. 75 jaar 807913 ….. dvd Anniversary Concert 799229 ….. bluray Anniversary Concert 799228 ….. dvd Beethoven Tripleconcert 799225 ….. bluray Beethoven Tripleconcert 799224

€ 23,99 € 31,99 € 36,99 € 46,99 € 39,99 € 46,99 € 39,99 € 29,99 € 36,99 € 37,99 € 37,99 € 36,99 € 39,99 € 36,99 € 39,99 € 36,99 € 39,99 € 64,99 € 119,99 € 39,99 € 99,99 € 31,99 € 41,99 € 31,99 € 41,99

DVD / Blu-ray

….. dvd Iphigénie ….. bluray Iphigénie Ten Holt ….. Hommage ….. Canto Ostinato 2 piano’s ….. Canto Ostinato 4 piano’s ….. Canto Ostinato harp


MYTHE EN MUZIEK

IPHEGENEIA DE MYTHE: Aan de vooravond van de Trojaanse Oorlog ligt de vloot van de Grieken onder aanvoering van koning Agamemnon in de haven van Aulos klaar om uit te varen naar Troje. Een sterke oostenwind belet de vloot uit te varen. Agamemnon raadpleegt de ziener Kalchas en wat blijkt: Agamemnon heeft het lievelings hert van de Godin Artemis gedood en daarbij ook geroepen dat Artemis hem het schot niet verbeterd zou hebben. De toorn van de Godin was groot en zij zou de wind pas doen ophouden als Agamemnon zijn lievelingsdochter Iphegeneia zou offeren. Agamemnon was diep bedroefd maar realiseerde zich dat als hij zijn opperbevel zou neerleggen, dat dit als zwakheid gezien zou worden en de gevolgen voor de Grieken niet te overzien zouden zijn. Hij besluit zijn vrouw Klytaimnestra, Iphegeneai naar Aulos te brengen en houdt haar voor dat zij zal trouwen met de held Achilleus. Eenmaal in Aulos aangekomen wordt de waarheid al snel duidelijk. Klytaimnestra is woedend, Iphegeneai diep bedroefd en Achilleus is verontwaardigd dat hij voor de list van Agamemnon gebruikt is en besluit de mooie prinses te redden. Iphegeneai echter beseft dat haar dood de Grieken zal redden en besluit zich op te offeren. Op het moment dat de priester haar wil doden verschijnt Artemis, neemt Iphegeneai mee en laat een hinde achter op het altaar. Het verhaal vervolgt zich jaren later, na de Trojaanse Oorlog als Orestes de zoon van Agamemnon van Apollo de opdracht krijgt naar het barbaarse Tauris aan de Zwarte Zee te gaan en een beeld van Artemis naar Hellas te brengen. Orestes komt met zijn vriend Pylades in Tauris aan en beiden worden direct gevangen genomen. Het blijkt dat het in Tauris gewoonte is iedere Griek die aan land komt aan Artemis te offeren. De priesteres in Tauris is niemand minder dan Iphegeneai, die daar door Artemis is heen gebracht. Iphegeneai volbrengt haar taak met diepe droefenis en als zij hoort dat een van de Grieken uit Mykainai komt, waar haar vader koning was, hoort zij ze uit. Als het uiteindelijk blijkt dat een van de Grieken haar broer Orestes is besluit ze de Taurische koning Thoas te misleiden en weet met Orestes, Pylades en het beeld van Artemis te vluchten. Thoas die de vluchtelingen wil achtervolgen wordt tegengehouden door Pallas Athena, die hem vertelt dat alles is gebeurd op bevel van Apollo en dat het beeld van Artemis voortaan in Hellas zal worden vereerd maar zonder verdere mensenoffers. DE MUZIEK: Wie aan Christoph Willibald von Gluck (1714-1787) denkt, denk waarschijnlijk het eerst aan zijn meesterwerk Orfeo ed Euredice. Toch heeft Gluck met zijn twee opera’s over Iphegeneia minstens zo veel roem geoogst. Iphégenie en Aulide ontstond in 1774 in Parijs, waar Gluck zoon succes had gehad met zijn Franse versie van orfeo. Het libretto werd geschreven naar het toneelstuk uit 1674 van Racine en houdt zich redelijk aan de oorspronkelijke mythe, al wordt de rol van Achilles wel uitvergroot. De opera was een enorm succes aan het Franse hof. Vijf jaar later volgde Iphégenie en Tauride en dit maal werd het libretto gebaseerd op de tragedie van Euripides (ca 480-406 vChr.). Het werd Gluck’s voorlaatste opera en was misschien wel zijn grootste triomf. C

L

A

S

GLUCK Iphégenie en Aulide – Iphégenie en Tauride Aulide: Iphigénie: Véronique Gens Diane: Salomé Haller Agamemnon: Nicolas Testé Clytemnestre: Anne Sofie von Otter Tauride: Iphigénie: Mireille Delunsch Thoas: Laurent Alvaro Oreste: Jean-François Lapointe Pylade: Yann Beuron Diane: Salomé Haller Les Musiciens du Louvre Grenoble, Koor van de Nederlandse Opera o.l.v. Marc Minkowski

OPUS ARTE 871619 2 dvd’s € 35,99 OPUS ARTE 871620 bluray € 35,99

DE NEDERLANDSE OPERA: In 2011 voerde de Nederlandse Opera beide opera’s in een enscenering van Pierre Audi met groot succes uit, niet in de laatste plaats door de sterbezetting en de muzikale leiding van Marc Minkowsky. Beide opera’s zijn nu uitgebracht op dvd en bluray (voor Tauride de eerste opname). De dvd’s/bluray zijn Nederlands ondertiteld.

S

I

C

S

C

A

T

A

L

O

G

U

S

31


Het had een cadeau moeten worden voor zijn negentigste verjaardag: een uitgave met pianowerken gespeeld door de componist zelf, vergezeld van een boekje met felicitaties van musici die hem na aan het hart liggen. Zijn negentigste verjaardag mocht Simeon Ten Holt niet halen maar de cd komt er toch, aangepast als een hommage aan de man die met zijn Canto Ostinato wereldberoemd werd.

NIEUW Hommage Simeon Ten Holt plays Simeon Ten Holt Bagatellen Etcetera KTC 1467 € 15,99

Canto Ostinato Versie voor 2 piano’s Kees Wieringa, Polo de Haas Etcetera 278778 van € 19,99 voor € 13,99

Canto Ostinato Versie voor 4 piano’s Gerard Bouwhuis, Gene Cart, Arielle Vernède,Cees van Zeeland. Etcetera 134317 3 cd’s van € 29,99 voor € 19,99

Canto Ostinato Versie voor harp Assia Cunego Etcetera 308314 van € 19,99 voor € 13,99

Caminada Arkiv catalogue  

New releases on cd, dvd, bluray in classical music

Caminada Arkiv catalogue  

New releases on cd, dvd, bluray in classical music

Advertisement