Page 1

3rB CURS 20122013


Quina tipologia gegantera hi ha? De gegants n´hi ha varius tipus:

El gegants tradicional: representen una persona de grans dimensions.

El gegantó: representa una persona, però és més baix que el tradicional.

El gegantet:és un gegant de la mateixa alçada que un adult que el porten els nens/es.

El gegants de motxilla:és un gegant que per portar-lo es fa com si fos una motxilla.

El gegants manotes: no te braços rígids, són de roba i quan gira reparteix mastegots a la gent. Alba Rodriguez,Ziara Abreu 3 B els geganters


Com es fa una gegantera ? Quant pesa i mesuren? els geganters els fan artesans que s贸n les persones que es dediquen a fer ninots i altres elements festius. Antigament es feien de cartr贸 pedra per貌 ara es fan d'altres materials com la fibra de vidre que pesen meyns .Tamb茅 poden ser de guixo... els gegants mesuren. quatre metres i pesen uns 60 quilos

Aroa Villalba Daniel Mujal 3B Els geganters.


Qui són els gegants de Barcelona? Els històrics gegants de Barcelona representen Jaume I el conqueridor i Violant d'Hongria. Després es van canviar els noms per Ferran i Isabel( els Reis catòl·lics). Al llarg del temps els han anat renovat els vestits. Tenen un vall propi. A Barcelona hi ha més de 300 gegants i gegantons. Podem destacar els gegants del Pi i Ramon de Penyafort.

Oriol Navarro,Adria Fernandez,Sandra Turegano.

3B Els geganters

.


Qui forma una colla gegantera? Com es vesteixen? Cada colla gegantera tĂŠ un uniforme propi , fins i tot n'hi ha que tenen un segon de gala. L'uniforme esta format per la camisa o samarreta que porta l'escut de l'entitat, uns pantalons, un mocador de la colla, unes espardenyes o sabates esportives i una faixa per protegir els ronyons.

Paula Gordillo i Ă’scar Malaret. 3B Els geganters.


Quins tipus de geganters hi han? Hi han diversos tipus de geganters: Els portadors: són els que desfilen els gegants durant un cerravila. Els balladors: els que sabien fer ballar els gegants. Els músics: són els que toquen la música: flaviol , la gralla, sac de gemecs o percusicó. Caps de colla: dirigeixen els gegants durant les trobades. Constructors: els que fan i reparen els gegants. Meritxell C i Pedro Pérez. 3B Els Geganters.


Quines son les parts d'un gegant i com es transporta? Els gegants estan fets amb moltes peces. Els geganters que carreguen amb els gegants fan canvis cada una o dues cançons que toquen els músics. El gegant normalment es divideix en aquestes parts:el cap, el cos, les mans, els braços, el cavallet, els complements i la roba. Això s'ha ideat així per que puguin ser desmuntables i els transportin fàcilment i no ocasionin danys a la figura. Meritxell M, Alessandro M.

Els geganters 3b.


Qui forma una colla gegantera? Una colla gegantera la forma entre 20-40 persones. Tenen funcions diferents: Cap de colla:persona encarregada de cordinar i dirigir els gegants. La junta:organitzaci贸 administrativa. Geganters :s贸n els portadors els gegants. Tamb茅 estan els que organitzen trobades , els nens que porten capgrossos o gegantons, els pares del nens , les persones que fan suport els geganters i a la colla(donant aigua , fan fotos...) Jan Anguiano i Juliette Silva 3B Els Geganters


Quin és el seu origen? Durant la baixa edat mitja en les festes cortesanes de diferents països de Europa occidental es comença adoptar el costum d'incorporar ninos fets de fusta i cartró de gras dimensions dissenyats per amagar un home al seu interior que subjectant-los per l'armadura o cavallets de fusta ela feia ballar. Als països catalans la tradició va aparèixer l'any 1424 a Barcelona en la processo del corpus. Durant el franquisme es va perdre i es va tornar l'any 1980 .L'any 1984 es creà l'agrupació de les colles geganteres de Catalunya. Berta Figueras, Daniella Zambrano

Els geganters 3rb


Com es fa una gegantera ? Quant pesa i mesuren? els geganters els fan artesans que s贸n les persones que es dediquen a fer ninots i altres elements festius. Antigament es feien de cartr贸 pedra per貌 ara es fan d'altres materials com la fibra de vidre que pesen meyns .Tamb茅 poden ser de guixo... els gegants mesuren.

quatre metres i pesen uns 60 quilos

Aroa Villalba Daniel Mujal 3B Els geganters.


Qui son els geganters? i gent voluntària que porta els gegants sense ànim de lucre. També es consideren geganters les altres persones de la colla:músics, embre d´una colla gegantera ua Arnau Cuscó i Nika Andrango. 3B Els Geganters.


T e importància la música en les colles geganteres? Dins l'activitat gegantera la música i el balls son tant importants com ho pugin ser les pròpies figures. Sense música no poden ballar els geganters. De músics hi han diferents :els grallers (els mes estesos) ,els flabiolaires,els timbalers...toquen música tradicional com ara el”gegant del pi”.

Héctor i Armand. 3B els geganters.


Què són els gegants? Els gegants son uns ninots de grans dimensions que surten per les festes i els acompanyen els capgrossos . Representen majoritàriament reis , nobles o personatges amb roba tradicional . Es aguantat per una estructura interna i que és porta per una o vàries persones , que ballaven al ritme de la música Anna Gadea i Kaiwen Zheng 3B Els geganters. .

geganters 2012-2013  

el nom de les aules