Page 1

música teatre

el club de cultura

dansa i més... Nº30 març-abril 2011

Festival de Guitarra

Estrena mundial

Elvis al Tívoli 01_ok.indd 1

Truca un inspector

25/2/11 09:47:55


02-03_ok.indd 2

28/2/11 12:06:31


Sumari

CLUB TR3SC Director: Miquel Curanta Edició de Continguts: Elisenda Barceló Caps d’àrea Arts escèniques: Elisenda Lara Música: Vanessa Mingo Cinema: Olga Díaz Llibres, Espais, Museus i Galeries: Patrícia de Golferichs Coordinador territorial: Rubén Garcia Cap de Mitjans on-line i sistemes de venda: David Sabaté Mitjans on-line: Marta Bernabé Cap de serveis: Ester Pérez

Tel. 902 33 90 33 Correu electrònic: info@tresc.cat

Gent TR3SC

4

Viatge a Islàndia, a la descoberta de la natura en estat pur

Arts Escèniques

10

Greg Miller ensenya al món The King of Story… (Elvis y yo)

CulturaenGira

28

Teatre infantil i propostes per a tota la família

Música

36

Tots els gèneres possibles al Festival de Guitarra

Cinema

54

Anthony Hopkins protagonitza el thriller El Rito

EDITA EDICIONES REUNIDAS, SA - GRUPO ZETA Revistes Corporatives Barcelona Consell de Cent, 425, 5a planta 08009 Barcelona Fax 93 265 14 13 Gerent: Òscar Voltas Coordinació editorial: Nuria González Caps de redacció: Toni Sarrià, Olga Tarín Correcció lingüística: Ares Rubio Redacció: Marta Carrera Maquetació: Marina Frank, Mireia Vives, Xavier Julià i Cristina Vilaplana Disseny: Marina Frank Dipòsit legal: M-18318-2006 - ISSN 1886 – 3973

Espais, Museus i Galeries 66

El Museu del Modernisme Català renova la col·lecció

LlibresambAbacus

74

Presentacions de novetats abans de Sant Jordi

Entrevista

80

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, confia en els ciutadans

Fer-se soci del TR3SC

82

Apunta’t al club de cultura amb més propostes

36

54

AMB EL SUPORT DE:

10

02-03_ok.indd 3

66

74

28/2/11 12:07:03


una illa de somni

© Shutterstock

Gent TR3SC

Les joies d’Islàndia

Preu

NATURA EN ESTAT PUR

+ taxes (124 € aprox.)

VIATGE

Islàndia és un d’aquells racons d’Europa que s’ha de conèixer per la seva singularitat. En aquesta illa poblada antigament pels víkings, el gel i el foc s’uneixen per crear un paradís natural ple de contrastos: glaceres infinites que en realitat són volcans, fumejants guèisers que surten de l’interior de la terra, enormes cascades i meravelloses fonts d’aigua termal. El viatge, organitzat per Catai Tours, recorre els atractius principals. Arribant directament a Reykjavík, la capital, travessareu el túnel submarí de Hvalfjördu per visitar la zona termal Deildatunguhver i la cascada Hraunfossar. Continuareu el recorregut per majestuoses muntanyes fins a la capital del nord, Akureyri, a 100 quilòmetres del Cercle Polar Àrtic. Anireu a veure la impressionant cascada de Godafoss (cascada dels déus) on, segons la llegenda, Odín i Thor vetllen pel benestar del poble. Continuareu cap a Husavik per fer un safari d’observació de balenes. Visitareu també el salt d’aigua més alt d’Europa, Dettifoss, i el llac Myvatn, on viu una important colònia d’aus. Coneixereu els fiords del sud-est, on és la glacera Vatnajökull, la més gran d’Islàndia (8.100 km) on segur veureu foques. Altres meravelles que coneixereu són Seljalandsfoss i Skógafoss, el Parc Nacional de Skaftafell, el camp de lava més extens del món, i els banys termals de Geisyr.

a partir de 2.150 € + INFO EL PREU INCLOU:

• Vol regular directe des de Barcelona, amb la companyia Icelandair • Autobús per fer el recorregut • Guia local de parla castellana • Trasllats d’arribada i de sortida • Set nits en hotels categoria turista/ primera amb bany dins l’habitació • Règim de mitja pensió, segons l’itinerari, des del 2n fins al 6è dia • Règim d’allotjament i esmorzar a Reykjavík, la 1a i 7a nit • Visites, excursions, passeig en vaixell pels icebergs i observació de balenes • Entrada al Museu de Glaumbaer i al Museu de Minerals de Petra • Entrada i bany a Nature Baths • Bossa i assegurança de viatge

4 TR3SC EL CLUB DE CULTURA

04-05_ok.indd 4

28/2/11 11:12:38


04-05_ok.indd 5

28/2/11 11:12:49


Gent TR3SC

El 33, només per la cultura LA PROGRAMACIÓ ES RENOVA MITJANS Neix una nova sala de petit format a la capital.

Sala Àtrium NOU ESPAI A BARCELONA PETIT FORMAT

Una nova proposta s’incorpora al mapa de teatres de la capital catalana. Es tracta de la Sala Àtrium, un espai polivalent on conviuran estudi, creació, producció i exhibició d’espectacles de petit format de teatre, dansa, música i audiovisuals. La nova sala, que s’engloba en el projecte global Àtrium, acollirà una companyia i una productora pròpia i es convertirà en l’únic centre de perfeccionament a Barcelona que ofereix cursos per a postgraduats i de reciclatge per a professionals. L’aposta artística de la sala, que està ubicada en ple Eixample, es completarà amb espectacles familiars i música de cambra. Els preus de les entrades oscil·laran entre el 12 i els 18 euros.

Des del 6 de febrer, el canal 33 és un canal dedicat exclusivament a la cultura i a la divulgació. Gràcies a la creació del canal Esport 3, on es poden veure tots els programes i retransmissions esportives, el 33 ha guanyat espai per a la programació de cultura i documentals els caps de setmana, ha pogut reformular la franja de dia i fixar la programació nocturna de prime-time. A més a més, la renovació servirà per incorporar nous espais, reemetre sèries i pel·lícules en versió original i enfortir programes actuals com Ànima, Singulars, Millennium, Quèquicom o Karakia, per exemple. El 33 vol esdevenir un canal especialitzat en cultura, divulgació i coneixement, sempre amb una mirada curiosa sobre el nostre entorn i que convidi l’espectador a participar-hi.

La cultura i la divulgació, úniques protagonistes del nou 33.

+ INFO SALA ÀTRIUM (BARCELONA) Consell de Cent, 435. www.atrium.cat

+ INFO

Tot l’any

www.tv3.cat/canal/33/

6 TR3SC EL CLUB DE CULTURA

06-07_ok.indd 6

24/2/11 17:11:25


06-07_ok.indd 7

24/2/11 17:11:28


Gent TR3SC

12a Fira de Música al Escena Girona NOVES PROPOSTES CULTURALS Carrer de Vila-seca ESCALFANT MOTORS FESTIVAL

Mica en mica es perfila el cartell d’una de les manifestacions artístiques més concorregudes del Baix Camp, la Fira de Música al Carrer de Vila-seca, la FiM. Les xarxes socials i les noves eines de comunicació 2.0 modifiquen la promoció dels grups participants, ja que serà possible veure els concerts i accedir a pistes d’àudio i bibliografies a través del web. La FiM, que en la seva 12a edició es trasllada al segon cap de setmana de maig, segueix apostant pels grups emergents i els que arrisquen, sense renunciar a la qualitat. Hi haurà una quarantena de grups, com ara: Anarquia Acústica –amb Amanda Jayne–, Joan Colomo i Joanma Celorio, Litoral, Love of Lesbian Dj’s, Pau Vallvé, La Iaia, Cebo’s Enrique, Yacine & The Original Groove, Inspira i Very Pomelo, i properament se n’han de confirmar de nous. La FiM –a la qual el TR3SC dóna suport, i per tant els socis gaudiran d’avantatges– segueix fidel a les seves arrels amb la intenció de seguir enfortint l’espai musical dels Països Catalans.

PROJECTE

Neix Escena Girona, un projecte que uneix les programacions culturals de les dues sales municipals de la ciutat, el Teatre Municipal i el Centre Cultural la Mercè. El projecte –que compta amb el suport del TR3SC, raó per la qual els socis tindran avantatges– posa l’accent en la captació de nous públics, convertint-se en una nova plataforma de comunicació. La seva programació conjunta, amb la participació de diversos agents culturals de la ciutat, pretén crear un valor afegit en la programació d’activitats complementàries sota el nom de +enllà de l’escena. Així, la ciutat pretén mantenir l’àmplia oferta escènica que, juntament amb Temporada Alta, configuren un caràcter de contrastada tradició d’arts escèniques i manifestacions artístiques.

+ INFO

+ INFO

WEB DEL TR3SC

TEATRE MUNICIPAL I CENTRE CULTURAL LA MERCÈ (GIRONA)

www.tresc.cat

www.girona.cat/escenagirona

Del 6 al 8 de maig

Tot l’any

8 TR3SC EL CLUB DE CULTURA

08-09_ok.indd 8

25/2/11 13:47:03


Nou museu miBa BUSCA INSPIRAR ELS VISITANTS INAUGURACIÓ

El nou centre d’Osona neix per convertir-se en un referent nacional.

Teatre L’Atlàntida NOU ESCENARI PER A LA DIVULGACIÓ COMPLEX CULTURAL

La ciutat de Vic, que al llarg dels anys ha desenvolupat una de les programacions d’arts escèniques i musicals més importants i diversificades, està d’enhorabona amb la construcció d’un nou complex cultural que substitueix l’antic Teatre Atlàntida. El nou centre d’arts escèniques s’ubica en un edifici avantguardista i trencador amb tres espais principals que oferiran al llarg de la temporada una àmplia selecció d’espectacles de música, teatre i dansa, sense oblidar altres formats més minoritaris com la poesia, el circ o la màgia. El centre també acull l’EMVIC, l’escola de música i conservatori de la ciutat amb capacitat per a mil alumnes. Més enllà del seu important paper com a dinamitzador local, neix amb la vocació de ser un referent per a tot Catalunya.

El Museu d’Idees i Invents de Barcelona (miBa) –el primer espai permanent centrat en el món de les idees, la invenció i la creativitat– obrirà les seves portes el proper 23 de març. Ubicat en ple cor de Barcelona, neix de la mà del reconegut inventor Pep Torres i amb la voluntat d’inspirar i motivar els seus visitants per posar en marxa les seves idees o, simplement, obrir la seva ment cap a altres de noves. El museu ofereix una visita a un dels corrents de la invenció contemporània més hilarant i empàtica pel gran públic: els invents inútils i absurds. Aquesta cara divertida de la invenció conviu amb la miBa Collection, on el visitant podrà gaudir de la singularitat d’invents d’arreu del món. Idees brillants, senzilles, imaginatives, pràctiques però que, sobretot, busquen la reflexió de l’espectador. Aquest fons es complementa amb exposicions temporals que, a més de convidar a la reflexió, provoquen l’espectador a participar-hi creativament. El nou museu miBa despertarà la creativitat de tots els visitants.

+ INFO + INFO

MIBA (BARCELONA)

TEATRE L’ATLÀNTIDA (VIC)

Ciutat, 7. Tel. 93 332 79 30

Francesc Maria Masferrer, 4. www.latlantidavic.cat

www.mibamuseum.com

EL CLUB DE CULTURA TR3SC 9

08-09_ok.indd 9

25/2/11 13:47:09


Arts Escèniques

Elvis Presley GREG MILLER, CONSIDERAT EL MILLOR ELVIS DE TOTS ELS TEMPS, ESTRENA EN PRIMÍCIA MUNDIAL L’ESPECTACLE ‘THE KING OF STORY (ELVIS Y…YO)’, ON CANTA EN DIRECTE MATERIAL INÈDIT SOBRE EL REI DEL ROCK

10 TR3SC EL CLUB DE CULTURA

10-11_ok.indd 10

24/2/11 16:47:38


Estrena mundial

MUSICAL

D

’imitacions d’Elvis Presley n’hi ha moltes, però crítica i públic coincideixen en què Greg Miller, l’actor format als teatres de Nova York, és la millor reencarnació que hi ha hagut mai del rei del rock. La seva magnífica presència i una veu personal i profunda el va alçar com “la millor veu jove dels Estats Units” al concurs de l’NBC. El premi el va catapultar a la fama ja que poc després va ser contractat pel famós músic Roy Orbison. Després d’uns quants concerts i acabat de tornar del Japó d’actuar amb la seva orquestra, Miller aterra a Barcelona per estrenar en primícia mundial el seu nou espectacle musical The King of Story (Elvis y… Yo), en què repassa la peculiar relació que va establir amb Elvis quatre anys abans de la seva mort i interpreta material inèdit dels dos. El muntatge ha estat produït a Las Vegas i s’estrena a nivell internacional al Teatre Tívoli. Música en directe, més de 30 persones a escena, audiovisuals realizats per David Berry i una conversa íntima que Presley i Miller van establir poc abans de la desaparició del cantant són alguns dels reclams que fan d’aquest impressionant espectacle un èxit sense precedents.

Descompte TR3SC

20% ServiCaixa

El millor rei del rock desembarca a Barcelona per cantar les seves balades.

Cinema, televisió i gales Miller és un actor molt conegut als Estats Units. Format a Las Vegas, ha fet d’Elvis a cinc pel·lícules, La més famosa és Leaving Las Vegas, amb Nicolas Cage. És un habitual de la televisió americana i de les gales dels grans casinos.

+ INFO TEATRE TÍVOLI (BARCELONA). Casp, 12. Tel. 93 412 20 63

A partir del 12 d’abril EL CLUB DE CULTURA TR3SC 11

10-11_ok.indd 11

24/2/11 16:47:43


© David Ruano / TNC

Arts Escèniques

Un clàssic modern

Un mes al camp

Sílvia Bel és Natàlia, la protagonista absoluta d’aquesta obra del rus Turguénev.

Precursora de Txèkhov Comèdia

Escrita per Ivan Turguénev al segle XIX, aquest clàssic del teatre rus crida l’atenció per la seva modernitat. Autèntic precursor de Txèkhov, Turguénev va escriure Un mes al camp 40 anys abans de l’estrena de L’oncle Vània o Les tres germanes. Es tracta d’un retrat de la Rússia aristocràtica rural, que pendola entre l’opulència i la decadència, en què una família conviu amb servents i convidats. Natàlia viu dividida entre la fidelitat al seu marit i el desig que sent per l’amic d’ell. Dirigida per Josep Maria Mestres i amb música original de Lluís Llach, actúen Oriol Agell, Míriam Alamany, Sílvia Bel, Xavier Boada, Josep Manel Casany, Tilda Espluga, Robert González, Max Jiménez, Carles Martínez, Joan Raja, Hans Richter, Carme Sansa, David Segú, Diana Torné. Al TNC també podreu veure altres obres, com Gang Bang i Copenhaguen.

+ info Teatre Nacional de Catalunya (Barcelona) Pl. de les Arts, 1. Tel. 93 306 57 00

Fins al 10 d’abril

Descompte tr3sc

15% Tel·Entrada

12 TR3SC el club de cultura

12-13_ok.indd 12

24/2/11 17:00:15


© David Ruano

El Teatre Goya recupera aquesta obra fonamental, absent durant 60 anys als escenaris de Barcelona.

Descompte tr3sc

25% Tel·Entrada

Truca un inspector

+ info

Més enllà de la trama policial

Joaquim Costa, 68. Tel. 93 343 53 23

Teatre Goya (Barcelona)

Comèdia

Josep Maria Pou dirigeix i protagonitza aquesta intrigant comèdia policíaca que compta amb actors de la talla de Carles Canut, Victòria Pagès, Ruben Ametllé, Paula Blanco i David Marcé. A partir del text del britànic John Boynton Priestley, Pou aconsegueix transmetre el rerefons d’una història on res és el que sembla. Ambientada a l’Anglaterra burgesa de principis del segle XX, el peculiar inspector Goole interromp el sopar que estava celebrant la família Birling amb motiu del futur casament de la seva filla per esbrinar la implicació dels assistents en el suïcidi d’una noia. La peça desplega una trama de suspens, amb una construcció formal perfecta, que no eclipsa el missatge de l’autor: tots formem part del mateix sistema i som responsables d’allò que li succeeix a la resta.

Suspens fins al final

el club de cultura TR3SC 13

12-13_ok.indd 13

24/2/11 17:00:20


Arts Escèniques

Blake: no vengas solo Més enllà de la imaginació Mentalisme

Blake torna a Barcelona per provocar la por als espectadors del seu darrer show.

Torna un dels mentalistes més controvertits del moment, Anthony Blake, i ho fa amb una producció on el misteri, juntament amb el teatre, són els protagonistes absoluts. Després de l’èxit recollit gràcies a muntatges d’il·lusionisme de gran format com Lo saben todo de ti, Espíritu i Más cerca, el lector de ments asturià torna de nou a Barcelona per fer viure als espectadors situacions úniques que de ben segur mai no oblidaran. Telepatia, premonició, suggestió i visions extrasensorials formen part del recorregut per les diferents facetes del mentalisme per part d’aquest mestre. No recomenat a menors de 14 anys ni a persones amb un alt nivell de sensibilitat i que pateixin problemes de salut. Tots aquells que vinguin a veure aquesta nova producció de Blake descobriran molt més enllà del que mai no han imaginat. L’entorn juga un paper fonamental en aquest muntatge dirigit per Manu Berástegui, on tothom es converteix en sospitós. Fins i tot, l’escenari. I tu, a què li tens por?

+ info Arteria Paral·lel (Barcelona) Avda. Paral·lel, 62. Tel. 93 324 80 14

Apte per a valents

Del 2 de març al 3 d’abril

Descompte tr3sc

25% dimecres ServiCaixa

14 TR3SC el club de cultura

14-15_ok.indd 14

24/2/11 17:44:49


Un moment de l’assaig de l’obra.

Les tres germanes desesPeRanÇa Vital

Descompte tr3sc

20% consulteu el web www.tresc.cat

dRaMa

+ info

Després de la darrera vegada que es va estrenar a Barcelona ara fa tres anys, Les tres germanes d’Anton Txèkhov tornen a la ciutat comtal, en aquesta ocasió, sota la direcció de Carlota Subirós, artista resident del Teatre Lliure. Escrita l’any 1901, es tracta d’una història amb papers femenins de gran responsabilitat. L’afany per aconseguir una vida millor empeny la família Prosórov de l’esperança a la desil·lusió per un món en decadència i transformació on retornar al passat ja és impossible. Irina, Olga i Maixa –Mia Esteve, Roser Camí i Alba Pujol– són dones joves i cultes amb aspiracions, esperances i somnis que, mica en mica, van esvaïnt-se. Personatges lligats a les seves il·lusions que no són capaços d’avançar al món real. Txèkhov en estat pur. L’espectacle, amb una posada en escena potent, és recomanat pel Servei Educatiu del Teatre Lliure i hi ha programades actuacions adaptades per a gent amb deficiències visuals i auditives. La resta del repartiment està configurat per Pepo Blasco, Jordi Collet, Víctor Pi, Bernat Quintana, Ana Sahun i Ernest Vilegas.

teAtre lliUre De MontJUÏc (BArcelonA). Plaça Margarida Xirgu, 1. tel. 93 228 97 47

Del 9 de març al 3 d’abril

txèkhov en estat pur

el club de cultura tr3sc 15

14-15_ok.indd 15

24/2/11 17:44:57


16-17_ok.indd 16

28/2/11 11:13:53


Visca els nuvis UN REPÀS A LA HISTÒRIA COMUNA COMÈDIA

Ambientada a la Barcelona de principis de segle XX, Visca els nuvis és l’adaptació a la catalana de l’obra més coneguda de l’holandès Jan de Hartog on els protagonistes, Maria i Ramon, repassen alguns dels episodis més importants del seu matrimoni, amb els seus moments de crisi i reconciliació, posant èmfasi a les preocupacions tant de la dona com de l’home. La seva història matrimonial transcorre paral·lela al relat, des del punt de vista de la parella, de moments cabdals de la història del país, com la Setmana Tràgica, la Segona República o la Guerra Civil. Una comèdia carregada d’humor i tendresa, interpretada per Joan Pera i Amparo Moreno, plena de situacions quotidianes que els espectadors identifiquen en tot moment. Gran part de l’obra se situa en un llit de quatre columnes, símbol del compromís nascut després de dècades d’amor i de conflicte.

© David Ruano

Una comèdia feta a mida dels carismàtics Joan Pera i Amparo Moreno.

Per a parelles ben avingudes + INFO TEATRE CONDAL (BARCELONA) Av. Paral·lel, 91. Tel. 93 442 31 32

Descompte TR3SC

25% Tel·Entrada

EL CLUB DE CULTURA TR3SC 17

16-17_ok.indd 17

28/2/11 11:14:02


Arts Escèniques

Eyes in the Colors of the Rain, al festival DANSAT.

És considerada la comèdia més graciosa mai escrita.

Pel davant i pel darrera Continuen els riures

DANSAT Coreografies trencadores Dansa

Va ser l’espectacle més vist la temporada passada i torna després d’un merescut descans. Aquesta hilarant comèdia dirigida per Alexander Herold, a la qual les misèries humanes freguen el ridícul, es va estrenar a Londres el 1985, i l’han vista milions d’espectadors.

Vuitena edició del festival DANSAT amb una programació completa i noves activitats. Es podran veure grups de fora de Catalunya, com els grecs RootlessRoot, LaMov o Da.te Danza; coreògrafs emergents, com Paloma Muñoz i Sau-Ching Wong o Christine Cloux; tallers de dansa per a joves, etcètera. D’altra banda, a la mateixa sala, Reugenio estrena nou espectacle, Hablamos, de l’1 al 10 d’abril.

+ info

+ info

Teatre Borràs (Barcelona)

SAT! (Barcelona)

Pl. Urquinaona, 9. Tel. 93 412 15 82

Neopàtria, 54. Tel. 93 345 79 30

A partir del 16 de març

Abril

Comèdia

Descompte tr3sc

20% ServiCaixa

Descompte tr3sc

25% Tel·Entrada

18 TR3SC el club de cultura

18-19_ok.indd 18

25/2/11 09:54:23


La apoteosis necia

Garrick

amB Berto romero

torna el triCiCle

Comèdia/monÒleg

Comèdia

L’Alexandra Teatre continua amb la seva nova faceta com a sala d’espectacles de teatre i d’humor amb un dels grans monologuistes del panorama nacional: Berto Romero. Amb un títol com La apoteosis necia no podem esperar res de coherent i sí molt d’absurd. Acompanyat de la guitarra d’Iván El Lagarto, Berto intentarà explicar les raons que l’han portat a dedicar-se a explicar sobre un escenari les raons que l’han portat a dedicar-se a explicar sobre un escenari... Tot un bucle de ximpleries enginyoses per riure sense parar. L’espectacle és de la companyia El Cansancio.

En la seva gira nacional, Joan Gràcia, Carles Sans i Paco Mir tornen a Barcelona amb el seu espectacle, Garrick, titulat així en honor a David Garrick, el primer còmic que va ser conscient del seu poder com a risoterapeuta i a qui, en el segle XVIII, els metges enviaven els seus pacients perquè recuperessin les ganes de viure. En aquesta ocasió, el Tricicle es vesteix amb bata blanca per receptar un munt de riures mitjançant un espectacle amb recursos dramàtics inèdits que té com objectiu aconseguir que el públic experimenti els beneficis d’aquesta teràpia.

+ iNfo

+ iNfo

AleXAnDrA TeATre (BArcelonA)

TeATre PolIorAMA (BArcelonA)

rambla de catalunya, 90. Tel. 93 285 37 12

la rambla, 115. Tel. 93 317 75 99

De març a juny

A partir del 27 d’abril L’humorista Berto Romero protagonitza un monòleg a l’Alexandra Teatre.

Descompte Tr3Sc

25% consulteu www.tresc.cat

El Tricicle sap que el millor medicament és riure.

Descompte Tr3Sc

15% dimecres i dijous

el club de cultura Tr3Sc 19

18-19_ok.indd 19

25/2/11 09:54:36


arts escèniques

© Manolo Trullás

Música de gran inspiració i bellesa tímbrica.

L’obra és un relat de l’agonia dels tripulants de l’Odessa.

El caçador furtiu

Gusev

llUiTa eNTre el bÉ i el mal

UN DesTí seNse fiNal

ÒPera

Drama

La Sala Principal del Liceu acull aquesta òpera en tres actes amb música de Carl Maria von Weber, extreta del llibret de Johann Friedrich Kind i estrenada l’any 1821 a Berlín. Un tradicional singspiel basat en una llegenda popular, amb elements fàustics, que narra l’intent del dimoni de comprar l’ànima d’un pobre guardabosc. Els socis del TR3SC també tenen descompte per a la sessió del 8 de març de Parsifal.

La companyia barcelonina Octubre Teatral porta Txèkhov al Brossa sota la direcció de Jaume Villanueva. Gusev narra l’agonia de dos soldats i un moribund que s’embarquen a bord de l’Odessa, un cuirassat condemnat a navegar sense rumb a causa d’una epidèmia. Orestes Gas, Marc Torrents i Boi Pera són els protagonistes, que no arribaran mai a destinació.

+ info

+ info

Gran teatre del liceu (Barcelona)

Brossa esPai escÈnic (Barcelona)

la rambla, 51-59. tel. 93 485 99 00

allada Vermell, 13. tel. 93 310 13 64

12 de maig

Del 16 de març al 10 d’abril

descompte tr3sc

30% servicaixa

descompte tr3sc

25% tel·entrada

20 tr3sc el club de cultura

20-21_ok.indd 20

24/2/11 17:03:39


La presa

Els antiquaris

Tothom amaga misteris

Embolics de família

Drama

Comèdia

Conor McPherson, un dels millors dramaturgs irlandesos del moment, signa aquesta peça d’intriga dirigida per Ferran Utzet que s’ubica a un pub. Una nit comencen a explicar històries de fantasmes per impressionar una nova clienta que acaba d’instal·lar-se a la zona. Montse Germán, Ramon Vila i Jordi Coromina encapçalen el repartiment.

Sílvia Aranda, Abel Coll, Karme Màlaga, Josep Minguell, Gal Soler i Sergi Vallès són les dues branques rivals de la família Caspelino, l’una de Barcelona i l’altra de Madrid. El seu negoci d’antiquaris és la tapadora per dur a terme altres negocis més rentables. Una comèdia d’embolics dirigida per Ever Blanchet i escrita per Gerard Vàzquez.

+ info

+ info

Biblioteca de Catalunya (Barcelona)

Teatre Gaudí Barcelona (Barcelona)

Hospital, 59. Tel. 93 270 23 00

Sant Antoni Maria Claret, 120. Tel. 93 603 51 52

Del 24 de març al 17 d’ab0ril

Fins al 10 d’abril

Descompte tr3sc

25% Tel·Entrada

L’actriu Montse Germán és Valerie.

Descompte tr3sc

25% ServiCaixa

Les misèries dels Caspelino regalen grans dosis d’humor a Els antiquaris.

el club de cultura TR3SC 21

20-21_ok.indd 21

24/2/11 17:03:41


arts escèniques

Martí Doy escriu i dirigeix aquest espectacle de titelles.

El conte dels germans Grimm al Guash Teatre.

Randemar

Joan sense por

HistÒries al Voltant del mar

Un nen molt Valent

Familiar/Per a tots els Públics

Familiar/Per a tots els Públics

La iaia Tudis porta els més menuts a un poble de dues cases a la vora del mar, on hi ha pescadors i turistes, gavines i sardines, i també, l’home del far i l’home-peix. Quatre petites històries que giren al voltant del mar on els putxinel·lis són els protagonistes. Un joc còmplice on tot pot succeir. Del 2 d’abril al 1 de maig, es podrà veure una altra obra infantil, Pinotxo.

En Joan no té por de res. Tots l’admiren, també els seus germans. Un bon dia decideix anar pel món a conèixer què és la por. Voleu saber què descobrirà? Els germans Guash interpreten aquest conte clàssic on no falten les cançons, la participació del públic ni un rerefons on els petits veuran que tenir una mica de por no és dolent perquè et fa estar a l’aguait.

+ info

+ info

tantarantana (BarceLona)

GuasH teatre (BarceLona)

carrer de les flors, 22. tel. 93 441 70 22

aragó, 140. tel. 93 451 34 62

Del 5 al 27 de març

Del 5 al 27 de març

Descompte tr3sc

25% tel·entrada i taquilla

Descompte tr3sc

25% tel·entrada i taquilla

22 tr3sc el club de cultura

22-23_ok.indd 22

24/2/11 17:14:11


Univers Un musical a 360° Familiar/Per a tots els públics

Univers és un espectacle musical per a tota la família a partir de 5 anys que barreja tecnologia, comèdia i música, i que gira al voltant de la il·lusió i de les grans aventures que a tots ens agradaria viure. Un pare de família s’obsessiona a construir un coet interestel·lar amb la intenció de conquerir l’univers. Dos peculiars personatges l’ajudaran a aconseguir el seu somni.

+ info Teatre Poliorama (Barcelona) La Rambla, 115. Tel. 93 317 75 99

La història de Li o Malic a La Xina Espectacle d’ombres xineses Familiar/Per a tots els públics

A l’antiga Xina els dracs rescaten les criatures òrfenes. Una d’elles és Li, que, gràcies a l’educació del màgic i poderós drac de la raça dels Bons, es converteix en la noia més formosa de tot l’Orient. Aconseguir alliberar la princesa és una feina molt complicada que només en Malic, l’aventurer ibèric, pot resoldre. Es tracta d’una simpàtica obra d’ombres xineses signada per Toni Rumbau, el disseny de les quals és de Jordina Salvany. Del 4 al 13 de març també podreu veure La rateta que...

Del 13 de març al 10 d’abril

Descompte tr3sc

20% Servicaixa

Univers s’emmarca dins la 7a edició de Viu el Teatre.

+ info La Puntual (Barcelona) Allada Vermell, 15. Tel. 669 21 47 13

25, 26 i 27 de març

Descompte tr3sc

-2 € Taquilla

El disseny d’ombres va a càrrec de Jordina Salvany.

el club de cultura TR3SC 23

22-23_ok.indd 23

24/2/11 17:14:13


Arts Escèniques

Les danses medievals d’Ausberg ens traslladen a èpoques passades.

© Jaume Solé

El Mag Lari sorprèn amb el seus trucs i el seu enginy a Secrets.

Secrets

Ausberg

Il·lusionisme i humor

Balls medievals

Diversos gèneres

Diversos gèneres

El popular Mag Lari ofereix l’última oportunitat de veure el seu espectacle Secrets (19 de març), ja que tanca una gira en què ha revifat, amb do especial, els trucs més clàssics del gènere. Per la seva banda, la Coral Càntiga canta les lletres profanes de Carmina Burana (20 de març). També es pot veure Ma, me, mi, mozart (12 de març) i Giselle de David Campos (30 d’abril).

La companyia Gata Titània evoca amb dansa una Edat Mitjana ruda i cruel a l’escenari de la Sala Trono de Tarragona (10 de març). Altres propostes de teatre, dansa i música tenen lloc al març, com No me hables de Felipe V (4 i 5), Simone (11 i 12), Buenos Aires (18 i 19), Reencuentro (24), l’estrena de l’espectacle Per art de Música (25 i 26) i el concert de Hendrik Roever (27).

+ info

+ info

Atrium de Viladecans (Viladecans)

Sala Trono (Tarragona)

Av. Josep Tarradelles, s/n. Tel. 93 659 41 60

Misser Sitges, 10. Tel. 977 22 20 14

Març i abril

Març

Descompte tr3sc

20-50% Consulteu el web del TR3SC, www.tresc.cat

Preu tr3sc

10 € Taquilla

24 TR3SC el club de cultura

24-25_ok.indd 24

24/2/11 17:16:34


U, due, três

Plecs

Una guerra sense enemic

Escenaris de paper

Diversos gèneres

Diversos gèneres

Premi Especial del Jurat de la 15a Mostra de Teatre de Barcelona, el muntatge de la companyia Jogigo, on un català, un italià i un portuguès lluiten contra ningú, és el plat fort de la programació de primavera de La Planeta de Girona (8 d’abril). Destaquen El senyor de les mosques 2.0 (25 i 26 de març), Show (5 i 6 de març) i Molt soroll per no res (10 d’abril), entre d’altres.

Quatre personatges es troben i es destroben a Plecs (3 d’abril) sobre un escenari de paper que conforma un espectacle de circ, teatre, música i papiroflèxia que va rebre el premi FAD 2010. D’altra banda, l’adaptació de Pedra de tartera, de Maria Barbal, deixa el TNC per actuar a Lleida (26 i 27 de març) i commoure els espectadors amb la força d’una dona d’una generació passada.

+ info

+ info

Sala La Planeta (Girona)

Teatre Municipal de l’Escorxador (Lleida)

Passeig Canalejas, 3. Tel. 972 20 77 54

Lluís Companys, 20. Tel. 973 27 93 56

Març i abril

Març i abril

Descompte tr3sc

20% ServiCaixa

A U, due, três, la guerra es converteix en un joc i el joc, en una guerra.

Descompte tr3sc

2x1 (‘Plecs’) - 15% resta de programació Consulteu el web del TR3SC, www.tresc.cat - ServiCaixa

La papiroflèxia pren una forma especial a Plecs.

el club de cultura TR3SC 25

24-25_ok.indd 25

24/2/11 17:16:37


Arts Escèniques Teatre Apolo 20% ServiCaixa

Sala Àtrium 25% Tel·Entrada

Club Capitol 20% ServiCaixa

Antic Teatre 6€ Consulteu el web del TR3SC www.tresc.cat

Jove Teatre Regina 25% Tel·Entrada i taquilles

Teatre goya 25% de descompte Tel·Entrada

La Villarroel 25% Tel·Entrada

Teatre Coliseum 20% ServiCaixa

Llantiol 20% Taquilles

Teatre Romea 25% Tel·Entrada

Mercat de les Flors 20% www.mercatflors.org

Teatre Tívoli 20% Servicaixa

Porta 4 50% Consulteu el web del TR3SC www.tresc.cat

Teatreneu 25% Taquilles

26 TR3SC el club de cultura

26-27_ok.indd 26

28/2/11 11:18:53


Teatre Principal de Sabadell 20% El Corte Inglés

Teatre Cal Bolet de Vilafranca del Penedès 20% Tel·Entrada

Teatre Principal de Lleida 20% Tel·Entrada

Teatre Joventut de L’Hospitalet de Llobregat 20% Tel·Entrada

Centre Cultural La Mercè 15% ServiCaixa

Teatre de Blanes 15% ServiCaixa Aquestes només

Teatre Ateneu de Tàrrega 20% Tel·Entrada

CAER (Teatre Fortuny i Teatre Batrina) 10% ServiCaixa

Teatre Auditori Felip Pedrell de Tortosa 10% Tel·Entrada

Teatre Sagarra de Santa Coloma de Gramenet 25% Tel·Entrada

són algunes de les propostes

Teatre de Bescanó 50% Taquilles

que trobarEU a www.tresc.cat

Teatre Auditori de Granollers Consulteu el web del TR3SC www.tresc.cat

Teatre l’Amistat de Mollerussa 20% Consulteu el web del TR3SC www.tresc.cat

Teatre Auditori de Sant Cugat 10% www.tresc.cat

el club de cultura TR3SC 27

26-27_ok.indd 27

28/2/11 11:18:58


Espectacles familiars EL VENTALL DE PROPOSTES PER AL PÚBLIC INFANTIL I JUVENIL ÉS CADA COP MÉS GRAN GRÀCIES A LA CONSCIENCIACIÓ D’ARTISTES I DE PROMOTORS.

A

Catalunya, la majoria de programacions professionals d’arts escèniques i música compten amb un apartat diferenciat d’espectacle familiar que inclou activitats de tota mena: concerts, teatre, dansa, circ... Aquesta franja de les programacions, adreçada a un ventall ampli de públic –dels més menuts als adolescents–, gaudeix d’una molt bona acollida i d’uns notables índexs de públic. Els artistes i creadors catalans tenen molt en compte aquests públics i, cada vegada amb més força, produeixen espectacles de notable qualitat i interès. Una comissió específica del programa Cultura en Gira –composta per programadors i experts d’espectacles familiars– fa una selecció semestral dels espectacles que els artistes i les companyies tenen disponibles i els posa a l’abast dels teatres i auditoris de Catalunya amb un preu subvencionat. Aquesta franja d’espectacles es treballa tenint en compte l’activitat de la Xarxa de Teatre Infantil i Juvenil i el moviment Rialles, que també tenen el suport del Departament de Cultura, per tal de complementar la seva activitat a les poblacions on tenen implantació. La col·laboració entre creadors, companyies, programadors i Cultura en Gira posa a l’abast de tothom la força dels espectacles familiars. Els socis del club TR3SC, a més a més, es beneficiaran de les millors condicions per assistir-hi i gaudir en directe de les propostes artístiques per a tots els públics. 28 TR3SC EL CLUB DE CULTURA

28-29_ok.indd 28

28/2/11 10:45:01


La fira de teatre infantil i juvenil

22a La Mostra d’Igualada CINC DIES PLENS D’ESPECTACLES

Actuació al carrer de Fadunito.com en una edició anterior de La Mostra.

TEATRE/PER A TOTS ELS PÚBLICS

La Mostra d’Igualada, la fira del teatre infantil i juvenil celebra la 22a edició. Amb especial atenció a la difusió de les obres fetes en territori de parla catalana, La Mostra també és una oportunitat única per conèixer companyies d’arreu de l’Estat i d’Europa, esdevenint un punt de trobada per a professionals i públic. En aquesta ocasió, la gran festa de les arts escèniques comptarà amb la participació de 54 companyies que representaran 36 espectacles de sala i 12 de carrer, i que oferiran 6 tallers. La selecció s’ha fet seguint criteris de qualitat, nivell artístic, innovació, novetat, connexió amb públics diversos, originalitat i risc. En aquest sentit, destaquen la companyia de comediants La Badulfa, amb El príncep feliç, un muntatge modern i amb un fort compromís social; els Markeliñe, amb La isla desconocida; les titelles de Pa Sucat a El Polzet; i Daraomai, amb la guardonada 1, 2, 3, poma! D’entre les estrenes programades, destaquen les de Teatre Nu, Sopa de Pedres; Zum Zum Teatre, La camisa de l’home feliç; Marcel Gros, Minuts.

+ INFO DIVERSOS ESPAIS D’IGUALADA www.lamostraigualada.cat

Del 6 al 10 d’abril

Per saber quin descompte teniu per ser socis TR3SC, consulteu www.tresc.cat

EL CLUB DE CULTURA TR3SC 29

28-29_ok.indd 29

28/2/11 10:45:06


22a Fira de Teatre de Titelles de Lleida LA CAPITAL MUNDIAL DELS TITELLES FAMILIAR/PER A TOTS ELS PÚBLICS

La Fira Internacional de Teatre de Titelles que se celebra cada any a Lleida omple els espais i els racons més emblemàtics de la ciutat de muntatges de titelles per a públics de totes les edats. Una vintena de companyies catalanes, espanyoles i d’arreu del món ofereixen un complet programa amb 85 exhibicions durant tres jornades, amb actuacions gratuïtes o a preus populars. Aquesta fira, que cada any aplega més de 25.000 espectadors, també proposa altres activitats paral·leles, com ara les exposicions d’espectacles al Centre de Titelles de Lleida, que enguany celebra el seu 25è aniversari, la Fira del Llibre de les Arts Escèniques, la Fira d’Artesans de titelles, tallers, premis i jornades tècniques, entre altres propostes.

+ INFO DIVERSOS ESPAIS DE LLEIDA

Del 29 d’abril a l’1 de maig

Descompte TR3SC

25% Consulteu el web del TR3SC www.tresc.cat Els titelles envaeixen la primavera lleidatana.

30 TR3SC EL CLUB DE CULTURA

30-31_ok.indd 30

24/2/11 15:58:17

+ INFO

XXXXXXX

xxxxxx


© Eduardo García González

+ INFO

Un espectacle de dansa contemporània per a tots els públics.

Nubes

XXXXXXXXXXXXXX

xxxxxx

EL MÓN ONÍRIC DE RENÉ MAGRITTE DANSA/PER A TOTS ELS PÚBLICS

Després de la peça Pequeños paraísos en què la companyia madrilenya Aracaladanza jugava amb el famós quadre El jardí de les delícies, d’El Bosco, ara és el pintor surrealista René Magritte de qui pren la inspiració el coreògraf Enrique Cabrera i la seva companyia. Nubes, que ha obtingut el premi al millor espectacle Fetén 2010, és un muntatge per a tots els públics a partir dels 5 anys on se succeeixen escenes màgiques, oníriques i plenes de fantasia. Els intèrprets es valen dels objectes quotidians de l’univers dels quadres del belga Magritte per impregnar-se del seu surrealisme oníric: paraigües, pomes, els famosos barrets rodons, etcètera. La trilogia d’Aracaladanza, que s’endinsa en el mons creatius de pintors rellevants, clourà amb una obra a partir de les creacions de Joan Miró. La companyia, nascuda a Madrid el 1994, destaca per la seva intenció d’apropar la dansa contemporània als públics infantils i familiars i per haver rebut nombrosos premis internacionals. Cal afegir que els seus darrers espectacles han estat coproduïts pel prestigiós teatre londinenc Sadler’s Wells.

+ INFO MERCAT DE LES FLORS DE BARCELONA

26 i 27 de març, Sala Ovidi Montllor SALA MIGUEL HERNÁNDEZ DE SABADELL

15 de maig, Teatre Principal de Sabadell

Per saber quin descompte teniu per ser socis TR3SC, consulteu www.tresc.cat

EL CLUB DE CULTURA TR3SC 31

30-31_ok.indd 31

24/2/11 15:58:20


La vida observada des de la innocència.

TapArpègics és un muntatge multidisciplinari.

Per saber quin descompte teniu per ser socis TR3SC, consulteu www.tresc.cat

Iaios

TapArpègics

UNA MIRADA INFANTIL

APROFUNDEIX EN EL CLAQUÉ

COMÈDIA

DANSA

Dirigida per Pau Pons i Joan Miquel Reig, Iaios és una entranyable obra de teatre on dos nens descobreixen el món estrany dels seus avis i juguen a interpretar la seva vida. A través dels objectes que han anat deixant al llarg dels anys (unes sabates velles, unes maletes gastades, una flor guardada entre les pàgines d’un llibre…), els menuts aniran aventurant-se en els records de la vida dels seus iaios tot aprenent a valorar-ne el sentit. A través de la mirada dels dos nens, interpretats per Joan Miquel Reig i Albert Giner, descobrireu la història d’una família que és com qualsevol altra.

La unió entre l’elegància del claqué i la música dóna com a resultat l’espectacle TapArpègics, una peça veritablement original que gira al voltant d’un innovador i estrambòtic instrument musical, sobre el qual es balla, i que emet notes musicals, convertint els ballarins en músics. Estem davant d’un muntatge multidisciplinari de la companyia Clac&Roll dirigit i creat per Basilio González que fusiona videoart, música electrònica i el virtuosisme i la tècnica del claqué per aconseguir crear una posada en escena d’allò més moderna. 60 minuts de ritme, melodia, plasticitat i una posada en escena.

+ INFO TEATRE CAN PALOTS DE CANOVELLES (27 de març),

+ INFO

TEATRE SAGARRA DE STA. COLOMA DE GRAMENET (1 de maig),

GRAN TEATRE DE LA PASSIÓ DE CERVERA (12 de març),

CAL NINYO, SANT BOI DE LLOBREGAT (29 de maig)

TEATRE-AUDITORI DE RIPOLLET (13 de març)

32 TR3SC EL CLUB DE CULTURA

32-33_ok.indd 32

24/2/11 17:42:30


Zing-Zing

Residual Gurus

LA MÀGIA D’IMAGINAR SONS

CONCERT DE RECICLATGE

FAMILIAR/PER A TOTS ELS PÚBLICS

EXPERIMENTAL

Dirigit a infants a partir de quatre anys, Zing-Zing, mot onomatopeic sinònim de sonall, és una successió de seqüències en què es combina coreografia, dansa, música, teatralitat, llum, colors i animació a través del vídeo i de l’ordinador per crear un món de somni ple de situacions i personatges ficticis, com ara flors amb espines que no punxen, gats equilibristes, marietes presumides que es pentinen sense mirall o sargantanes bessones molt xerrameques. La companyia Roberto G. Alonso vol motivar l’imaginari dels espectadors, sobretot el dels més menuts, com si d’un joc es tractés.

Cinc gurus amb pinta d’executius han escollit la música per fer arribar el seu missatge al món. Mestres de la transformació material i espiritual, la companyia Karam ha creat l’espectacle Residual Gurus on toquen a ritme de comparsa. Cadències orientals, sonoritat electrònica, improvisació i riure es conjuguen en un ritual que transforma el carrer en un santuari estimulant i imprevisible. Els instruments són una de les grans aportacions del muntatge. Fabricats a partir de materials de rebuig, són peces úniques dissenyades per a l’ocasió a partir de les investigacions de Ramon Rodríguez i construïdes amb llaunes, bidons i tubs, i un rayong, un instrument semblant a un gamelan d’Indonèsia.

+ INFO TEATRE DE BLANES (13 de març), TEATRE CAN PALOTS DE CANOVELLES (17 d’abril), TEATRE AUDITORI DE SANT CUGAT

+ INFO

(1 de maig), CASAL CULTURAL D’ALBATÀRREC (15 de maig)

TEATRE CAN PALOTS DE CANOVELLES (29 d’abril)

Per saber quin descompte teniu per ser socis TR3SC, consulteu www.tresc.cat

Sons onomatopeics i móns imaginaris que estimulen la ment.

Un concert còmic-musical itinerant i sense text.

EL CLUB DE CULTURA TR3SC 33

32-33_ok.indd 33

24/2/11 17:42:34


La titella fa reflexionar grans i petits sobre la importància de fer les paus.

Un circ d’allò més original ple d’humor i acrobàcies.

Per saber quin descompte teniu per ser socis TR3SC, consulteu www.tresc.cat

La maleta de l’Agustí Katakrak LES FERIDES COSTEN DE TANCAR

ACROBÀCIES D’HUMOR

FAMILIAR/PER A TOTS ELS PÚBLICS

FAMILIAR/PER A TOTS ELS PÚBLICS

L’Agustí Centelles va ser un fotoperiodista que va haver de guardar a una maleta més de 4.000 fotografies de la Guerra Civil espanyola perquè les tropes franquistes no les destruissin. Esperant que arribessin temps millors, la maleta va romandre de manera clandestina a França. L’espera fins que la va recuperar és el punt de partida d’aquest espectacle de titelles sobre la dificultat de resoldre els conflictes, tant si és una guerra o un malentès amb un amic. L’André, un nen de 10 anys, descobreix a les golfes una maleta plena d’enigmes que els seus pares no li deixen obrir.

La companyia Kd Circk presenta un espectacle pluridisciplinari sense text protagonitzat per dos personatges insòlits. Ell és un pallasso maldestre, acròbata i equilibrista que farà riure tots els assistents amb el seu desequilibri. Ella és una il·lusionista molt simpàtica amant de desafiar la gravetat amb el cèrcol aeri, la corda volant i altres instruments. Katakrak és una peça de circ autèntica i original plena d’humor i màgia, entrelligada amb un fil teatral i musical que satisfarà tots els públics. Una hora d’acrobàcies, equilibris, malabars i clown d’allò més singular.

+ INFO TEATRE DE BLANES (27 de març), SALA-TEATRE

+ INFO

DEL CASAL CATALÀ DELS HOSTALETS DE PIEROLA (2 d’abril),

CASAL CULTURAL D’ALBATÀRREC (13 de març),

TEATRE DE BESCANÓ (3 d’abril)

TEATRE LA SOCIETAT DE MAÇANET DE LA SELVA (10 d’abril)

34 TR3SC EL CLUB DE CULTURA

34-35_ok.indd 34

25/2/11 13:52:48


Capsa de curculles

L’Impossibilista

UN CONTE MUSICAT

LA MÀGIA MÉS PROPERA

FAMILIAR/PER A TOTS ELS PÚBLICS

FAMILIAR/PER A TOTS ELS PÚBLICS

Dirigit a nens i nenes de 3 a 8 anys, aquest conte està protagonitzat per la petita Sakura, una nena que viu prop del mar. La mestra de música ha encarregat als alumnes que portin els instruments que tenen a casa, però la Sakura no en troba cap. Passejant per la platja, descobreix els objectes que les onades han deixat a la sorra i els anirà guardant en una capsa per convertir-los en instruments. Armada amb ells, la Sakura resoldrà un enigma sorgit d’una antiga llegenda japonesa.

Sergi Buka és l’Impossibilista, un personatge màgic que convida a participar d’un viatge per explorar els límits entre la il·lusió i la realitat, en un món d’imaginari i de desitjos. És arran d’aquest espectacle que es pot descobrir la màgia més propera. Una situació que permetrà a tota la família gaudir d’una manera privilegiada d’una de les arts més impactants. Viure l’emoció de ser sorprès a curta distància, on l’observador és el primer protagonista i l’essència el principal ingredient d’aquesta màgia tan especial. Existeix un espai, un instant, un sospir on la quotidianitat es transgredeix i el temps s’atura. Es tracta d’un espectacle d’il·lusionisme on tot allò que sembla impossible es fa possible gràcies a Buka.

+ INFO CRIPTA DE L’ERMITA DE CAMBRILS (6 de març), TEATRE-CINEMA MUNICIPAL DE CALDES DE MALAVELLA

(23 d’abril), TEATRE DE BESCANÓ (28 d’abril),

+ INFO

TEATRE AUDITORI DE RIPOLLET (1 de maig)

TEATRE CIRVIÀNUM DE TORELLÓ (13 de març)

Per saber quin descompte teniu per ser socis TR3SC, consulteu www.tresc.cat

El temps s’atura en aquest espectacle màgic.

Un conte per a infants ambientat a la vora del mar.

EL CLUB DE CULTURA TR3SC 35

34-35_ok.indd 35

25/2/11 13:52:52


Música

22è Festival de Guitarra LA PRIMAVERA MUSICAL DE BARCELONA S’OBRE AMB AQUEST FESTIVAL, TOT UN IMPRESCINDIBLE DEL CIRCUIT EUROPEU, ON NOMBROSOS ARTISTES DE RENOM FAN VIBRAR LA CIUTAT AMB ELS SEUS ACORDS

Els barcelonins Standstill, juntament amb Bonaparte Ensemble, enceten el cartell del 22è Festival de Guitarra.

36 TR3SC EL CLUB DE CULTURA

36-37_ok.indd 36

24/2/11 16:00:19


FESTIVAL

F

Acords de tots els estils

a més de dues dècades que el Festival de Guitarra presenta programes ambiciosos i eclèctics. Al llarg d’aquests anys han estat molts els artistes que han ofert al públic una manera pròpia i particular d’expressar-se a través d’aquest fabulós instrument, ja sigui mitjançant el flamenc, els acords clàssics, el jazz, el rock i el blues. En la seva 22a edició, el festival torna a reunir alguns dels millors artistes del panorama nacional i internacional perquè l’inici de la primavera musical barcelonina sigui ben sonada. La programació arrencarà el divendres 1 d’abril al Palau de la Música amb un concert doble d’Standstill i Autumn Comets, on la banda barcelonina presentarà el seu treball Adelante Bonaparte. La nova sensació del folk català El Petit de Carl Eril recalarà a la Sala Bikini (2 d’abril). Altres artistes confirmats són Iván Ferreiro (8 d’abril), Ariel Rot (30 d’abril), Rafa Pons (30 d’abril) i Lax’n’Busto (15 d’abril), que debutarà al Liceu, Rulo y la Contrabanda (15 d’abril). El mestre del rock urbà Rosendo (7 de maig, Palau de la Música) és un dels plats forts.

Unes xifres que continuen creixent

Descompte TR3SC

15% i Regal Club ServiCaixa i Tel·Entrada Consulteu el web del TR3SC per a descomptes puntuals

El Festival de Guitarra ha esdevingut un clàssic del circuit europeu i un dels més multitudinaris de la ciutat amb més de 20.000 espectadors de mitjana. Des de la primera edició, resta fidel a la seva filosofia de ser un festival de festivals reunint en una mateixa programació, d’altra banda cada cop més àmplia, diferents gèneres musicals.

+ INFO DIVERSOS ESPAIS DE BARCELONA

De l’1 d’abril al 21 de maig EL CLUB DE CULTURA TR3SC 37

36-37_ok.indd 37

24/2/11 16:00:24


© Rob Marinissen

Música

L’Auditori Clàssic

El virtuós quintet Calefax ens apropa a la complexa polifonia de les Variacions Goldberg l’11 d’abril.

XXXIV FESTIVAL DE MÚSICA ANTIGA DE BARCELONA CLÀSSICA

Un complet repertori amb peces del compositor J. S. Bach centra aquesta edició del Festival de Música Antiga que té lloc de l’1 al 12 d’abril a L’Auditori. El cicle l’obre l’organista Leon Berben, amb un concert gratuït a la Basílica de Santa Maria del Mar. El 3 d’abril, el conjunt anglès Trinity Baroque ens oferirà un concert amb motets de Bach. L’excels pianista Alexandre Tharaud (5 d’abril) porta les Variacions Goldberg, una de les obres cabdals del repertori, mentre Benjamin Alard les interpretarà al clavicèmbal en un impressionant recital uns dies més tard (7 d’abril). A més a més, el virtuosisme del llaütista Éric Bellocq compartirà escenari amb els malabarismes de Vincent de Lavenère a l’espectacle trencador Bach en Balles (8 d’abril) del qual el 9 d’abril ens oferiran una sessió familiar. Al corpus cambrístic de Bach destaquen també les seves tres sonates per a viola de gamba (9 d’abril), les suites per a violoncel (10 d’abril) i el trencador plantejament de la seva música del jove conjunt canadenc Masques (12 d’abril).

+ INFO L’AUDITORI (BARCELONA) Lepant, 150. Tel. 93 247 93 00

De l’1 al 12 d’abril

Descompte TR3SC

20% ServiCaixa

Entrades disponibles com a Regal Club

38 TR3SC EL CLUB DE CULTURA

38-39_ok.indd 38

25/2/11 15:31:54


Treu-ne partit

Concerts TR3SC

Descompte TR3SC

CENT PER CENT CATALÀ

www.tresc.cat

Entrada gratuïta i exclusiva

DIVERSOS GÈNERES

Enceta el cicle de concerts exclusius per a socis Joan Masdéu que, després d’una fructífera carrera al capdavant de Whiskins, inicia etapa en solitari amb Casa Murada, cançons d’aparença senzilla acompanyades d’una guitarra acústica (9 de març). El segueix la banda 4t 1a que va començar a cantar a viva veu i a baixar el so dels instruments per aconseguir un ambient íntim que ha marcat tota la seva producció (17 de març). El cantautor Canimas presenta el seu darrer treball Sagrat Cor, on explica què és l’amor (24 de març). El folk català ve de la mà de Pol Cruells i el seu disc Passeu, passeu..., que rep influències de country nord-americà (30 de març). El dia de la barbota, el projecte de Roger Gascón, porta les lletres quotidianes i fresques d’Això no porta enlloc (7 d’abril). De la seva banda, les melodies fantasioses de Le Croupier centren el següent concert (14 d’abril). Tancarà el cicle la veu d’Ivette Nadal, que actua a un espai intimista amb el seu A l’esquena d’un elefant (19 d’abril).

+ INFO GALERIA TRAMA (BARCELONA) Petritxol, 8. Tel. 93 317 48 77 www.galeriatrama.com SALA B LUZ DE GAS (BARCELONA) Muntaner, 244. Tel. 93 209 77 11 www.luzdegas.com MAYORAL GALERIA D’ART (BARCELONA) Consell de Cent, 286. Tel. 93 488 02 83 www.galeriamayoral.com

EL CLUB DE CULTURA TR3SC 39

38-39_ok.indd 39

25/2/11 15:32:00


Música

Concerts de primavera

Sala Razzmatazz

El pop arriscat dels britànics The Go! Team es podrà escoltar en directe a Razzmatazz.

LA REVOLUCIÓ DEL SO POP/INDIE

La sala barcelonina comença a escalfar la primavera amb actuacions ben potents. Els londinencs The Chemistry Set presenten el proper 11 de març el seu darrer disc, This Day Will Never Happen Again, amb el suport en directe del Gato Team, projecte de Dj Gato, resident de RazzClub. A PopBar, no perdeu l’ocasió d’escoltar French Horn Rebellion el 12 de març. Amb només dos singles, ha cridat l’atenció de bíblies musicals com Time Out, The Guardian o Les Inrockuptibles. El seu nou LP, The Infinite Music of French Horn Rebellion, s’acaba d’editar. D’altra banda, a RazzClub estaran els barcelonins Dorian, 18 de març; així com també la cançó melòdica i el tecno-pop de Joe Crepúsculo, 25 de març; i les màquines de samplejar dels britànics The Go! Team, que us faran ballar l’1 d’abril amb el seu pop vitamínic i addictiu per a melòmans i dansaires del segle XXI.

+ INFO SALA RAZZMATAZZ (BARCELONA) Pamplona, 88. Tel. 93 320 82 00

Del l’11 de març a l’1 d’abril

Descompte TR3SC

20% i Regal Club www.tresc.cat

40 TR3SC EL CLUB DE CULTURA

40-41_ok.indd 40

28/2/11 11:08:31


Palau 100 CELEBRA EL SEU XX ANIVERSARI CLÀSSICA

Arrenca la temporada de primavera del cicle estrella del Palau de la Música Catalana que enguany celebra el seu XX aniversari. Com és habitual, les propostes per a cadascuna de les tres modalitats que s’ofereixen –simfònica, música de cambra i piano– són de primer nivell. D’una banda, l’Orquestra de la Suisse Romande (11 d’abril) que, sota la direcció de Marek Janowski, centrarà el concert en tres emblemàtics compositors: Mendelssohn, Chopin i Schumann. I, d’una altra, l’Arcanto Quartett (14 d’abril), format el 2002 per quatre grans instrumentistes. A més a més, en aquesta nova temporada s’estrena Palau 100 Piano, que comptarà amb músics de reconegut prestigi internacional com Grigorij Sokolov (5 d’abril), Barry Douglas (10 de maig) i Elisabeth Leonskaja (7 de juny).

© Marco Borggreve

Els virtuosos d’Arcanto Quartett, convidats de luxe al cicle Palau 100 de música de cambra.

Descompte TR3SC

25% Taquilla + INFO

PALAU DE LA MÚSICA CATALANA (BARCELONA) Palau de la Música, 4-6 Tel. 93 295 72 00

Abril

EL CLUB DE CULTURA TR3SC 41

40-41_ok.indd 41

28/2/11 11:08:39


Música

Auditori de Girona Ventall per a tots els gustos Diversos gèneres

Katie Melua, una de les veus més suggeridores del pop actual, actua a Girona.

Tres anys després del seu darrer disc, el polifacètic Luis Eduardo Aute estrena un projecte musical, Intemperies, que presentarà en concert, juntament amb alguns dels seus grans èxits, a l’Auditori de Girona (4 de març), que celebra al mes de maig el seu cinquè aniversari. L’Orquestra de Cadaqués (7 de març) i la de Girona (11 de març) oferiran concerts per a amants de la clàssica: la Novena de Beethoven, una de les obres cabdals de la història de la música, i Identitats: l’art dels compositors catalans. També visitarà la sala una de les orquestres de cambra més respectades, l’Orquestra de Munic (20 de març). Dues cantants amb estils ben diferents, María Dolores Pradera (12 de març), en un concert homenatge, Toda una vida, i Katie Melua (17 de març), que presenta el seu darrer àlbum The House, pujaran també a l’escenari. Mazoni també presenta nou disc, Fins que la mort ens separi (27 de març), i l’incombustible Sergio Dalma cantarà els seus èxits en italià (1 d’abril).

+ info Auditori de Girona (Girona) Pg. de la Devesa, 35. Tel. 972 08 07 09

Març i abril

Descompte tr3sc

15% ServiCaixa 42 TR3SC el club de cultura

42-43_ok.indd 42

24/2/11 16:06:38


De Cajón!

Apassionata

segueiX l’art FlaMenC

el Millor espeCtaCle eQÜestre

FlaMenC

FaMiliar/per a tots els pÚBliCs

El VI Festival de flamenc de Barcelona De Cajón! continua sonant pels recintes de la ciutat. Durant el mes de març teniu l’ocasió d’assistir als concerts d’autèntics artistes de la cançó espanyola com Kiko Veneno (10 de març al Palau de la Música), que està de gira de presentació del seu nou treball Dice la gente, de pop folk andalús com els gaditans Marujita (18 de març a la sala Luz de Gas), de sons més mestissos com la rumba catalana del grup Sabor de Gràcia (4 de març a L’Auditori) i del flamenc pur de la jove cantaora Estrella Morente (25 de març al Palau de la Música), successora de l’art del seu pare, Enrique Morente.

A la luz de las estrellas és el títol del nou espectacle d’Apassionata que ja ha recollit milions d’aplaudiments arreu del món. Es tracta d’un impressionant muntatge amb més de 40 cavalls, on homes i animals es conjuguen per oferir un espectacle de música, acció, aventures i fantasia, guardonat amb el premi 2010 PGR Live Entertainment Award al millor directe.

PALAu sAnt JOrDi (BArCELOnA) Passeig Olímpic, s/n. tel. 93 426 20 89

Dues sessions el 26 de març

Descompte tr3sC

+ info

20% i regal Club tel·Entrada

DiVErsOs EsPAis (BArCELOnA)

Fins al 25 de març © Bernardo Doral

+ info

La cantaora Estrella Morente presenta nou disc al Palau de la Música.

Descompte tr3sC

15 % i regal Club tel·Entrada

Un muntatge espectacular amb més de 40 cavalls.

el club de cultura tr3sC 43

42-43_ok.indd 43

24/2/11 16:06:41


Música

© Ros Ribes

Raimon estrena disc i el presenta en concert.

Descompte TR3SC La jove contrabaixista i compositora Esperanza Spalding.

30% (limitades) i Regal Club Tel·Entrada

XII Festival Mil·lenni Raimon ESCALFA LA PRIMAVERA

NOU DISC

FESTIVAL

CANÇÓ

L’excel·lent programació del festival continua durant març i abril amb concerts de Pastora (4 de març), que presenta el disc Un viaje en noria, l’Orquestra Buena Vista Social Club amb Omara Portuondo (10 de març), Lizz Wright (16 de març), Gilberto Gil (29 de març), Esperanza Spalding (10 d’abril) i Brad Mehldau (23 de març), entre d’altres.

La icona de la cançó protesta, Raimon, presentarà el seu nou treball, Rellotge d’emocions, en tres concerts exclusius al Teatre Tívoli. L’àlbum, en què han intervingut 17 músics, compta amb arranjaments i direcció de Manel Camp i Jordi Badia. El cantant de Xàtiva, que des de l’any 2000 no havia publicat cap disc d’estudi, recordarà les peces més conegudes del seu repertori. Una oportunitat única de reviure els moments més importants de la història del país a través de les lletres d’un cantautor que va marcar tota una generació.

+ INFO DIVERSOS ESPAIS DE BARCELONA www.festivalmillenni.com

Fins al 28 d’abril

Descompte TR3SC

20% i Regal Club Tel·Entrada i ServiCaixa (Liceu)

+ INFO TEATRE TÍVOLI (BARCELONA) Casp, 12. Tel. 93 412 20 63 www.concertstudio.com

18, 19 i 20 de març

44 TR3SC EL CLUB DE CULTURA

44-45_ok.indd 44

24/2/11 16:08:17


L’Auditori Moderna Barnasants PROPOSTES PER A TOTS ELS GUSTOS

CANÇÓ D’AUTOR

DIVERSOS GÈNERES

FESTIVAL

Els més roquers no poden faltar a la cita amb els val·lisoletans Celtas Cortos (20 de març) que presenten el seu nou treball Introversiones, on el grup liderat per Jesús Cifuentes ha volgut retre homenatge a cançons i artistes que han estat una referència per a ells. L’altre plat fort és el nou disc Em declaro innocent, del cantautor Joan Isaac (25 de març), veritable exponent de la Cançó. La presentació d’Interpretations: The British Rock Songbook, de Bettye LaVette (24 de març) i el concert amb regust cinematogràfic del Tarkovsky Quartet completen el cartell.

El Festival Barnasants té corda per estona. Més d’un centenar d’actuacions en diversos escenaris de la ciutat han donat a conèixer artistes novells i reivindicat els de primer ordre. Ara arriba l’ocasió d’Ugia Pedreira i Fred Martins, Espaldamaceta, Senyors Tranquil, Meritxell Gené, Luis Ramiro, Rebeca Jiménez, Estem salvats!, Miki Espuma, Claudi Martí, Albert Fibla, Sanjosex, Chivo Chivato, El fill del mestre i Telva Rojas, entre d’altres, i reputats de l’escena com Luis Eduardo Aute, La Mala Rodríguez, Juan Perro, Albert Pla i Pascal Comelade, Ismael Serrano o Nacho Vegas.

+ INFO L’AUDITORI (BARCELONA)

+ INFO

Lepant, 150. Tel. 93 247 93 00

DIVERSOS ESPAIS DE BARCELONA

Fins al 25 de març

Fins al 14 d’abril

Descompte TR3SC

La veu poètica i musical de Joan Isaac, un imprescindible.

20-25% i Regal Club Tel·Entrada

Descompte TR3SC Celtas Cortos presenten el seu nou disc Introversiones.

25% i Regal Club Tel·Entrada (consulteu web TR3SC) EL CLUB DE CULTURA TR3SC 45

44-45_ok.indd 45

24/2/11 16:08:27


Música

Les eròtiques nits de Taboo s’inspiren en el burlesque clàssic.

Roger Waters porta al Sant Jordi una versió adaptada de The Wall.

Descompte TR3SC

2x1 (cicles citats) Taquilla

Sala Apolo

Roger Waters

CICLES DE MÚSICA EN DIRECTE

30 ANYS DE ‘THE WALL’

DIVERSOS GÈNERES

ELECTRÒNICA/EXPERIMENTAL

La sala barcelonina ofereix tres cicles de música per amenitzar les nits de la ciutat. Un diumenge al mes, la mítica banda Barcelona Jazz Orquestra fa tremolar la sala amb les seves màgiques sessions de swing, amb temes de Count Basie, Thad Jones o Ray Charles. També un cop al mes arriba Taboo, la primera nit dedicada al burlesque, on l’esperit atrevit i distingit d’aquest subgènere omple la sala amb números de striptease, ball, humor i màgia. Anti-karaoke és una desenfadada festa, que cada dilluns fusiona un concert de rock, un karaoke underground i un show de Broadway.

No deixeu escapar l’oportunitat de veure l’impressionant muntatge de llum, so i música en directe que Roger Waters, cofundador de Pink Floyd, porta arreu del món per celebrar el 30è aniversari de The Wall. Per a aquesta ocasió, Waters arriba amb una nova versió adaptada al segle XXI de la seva obra mestra, que interpreta en directe per primera vegada després de 20 anys.

+ INFO PALAU SANT JORDI (BARCELONA) Passeig Olímpic, s/n. Tel. 93 426 20 89

29 i 30 de març

+ INFO SALA APOLO (BARCELONA) Nou de la Rambla 113. Tel. 93 441 40 01 www.sala-apolo.com

Descompte TR3SC

20% (limitades) Ticketmaster

46 TR3SC EL CLUB DE CULTURA

46-47_okindd.indd 46

25/2/11 12:50:30


Kursaal

Refree i Camerata XXI

UN VENTALL DE CONCERTS

FINAL D’HIVERN PLE D’EMOCIONS

DIVERSOS GÈNERES

DIVERSOS GÈNERES

L’oferta musical del Kursaal és enorme i variada. Entre d’altres, hi trobareu Santi Arisa (6 de març), amb un recorregut per l’obra de Miquel Martí i Pol; Les Chansonneurs (10 de març); Somiatruites, projecte en comú d’Albert Pla i Pascal Comelade (25 de març); Odd Trio (6 d’abril); i el Rèquiem de Mozart (10 d’abril).

Tarragona acomiada l’estació hivernal amb actuacions musicals ben diferents. L’orquestra simfònica Camerata XXI, amb Ludmil Angelov al piano, interpretarà al Palau de Congressos Concert per a piano n1 de F. Chopin i Simfonia n3 Escocesa de F. Mendelhsson (19 de març). Per la seva banda, Raül Fernández, és a dir Refree, presenta el seu últim treball –Matilda– al Metropol, un disc personal amb girs rítmics, harmonies impredictibles i textures experimentals (26 de març).

+ INFO TEATRE KURSAAL (MANRESA) Passeig de Pere III, 35. Tel. 93 875 34 02

+ INFO

Març i abril

TEATRE METROPOL (TARRAGONA) Rambla Nova, 46. Tel. 977 24 47 95

Descompte TR3SC

Consulteu el web del TR3SC www.kursaal. cat

PALAU FIRAL I DE CONGRESSOS DE TARRAGONA Arquitecte Rovira, 2. Tel 977 24 55 77

Març Refree és un virtuós dels sons contemporanis i les textures experimentals.

© David Ruano

Albert Pla i Pascal Comelade i el seu concert Somiatruites.

Descompte TR3SC

20% (Refree) 9 € (Camerata XXI) ServiCaixa

EL CLUB DE CULTURA TR3SC 47

46-47_okindd.indd 47

25/2/11 12:50:34


Música

El trompetista Tom Harrell donarà el tret de sortida a la Nova Jazz Cava.

L’única ocasió de veure Morcheeba aquest any és a Girona.

30è Festival de Jazz de Terrassa Sonen les trompetes

Black Music Festival Ritmes fusionats Festival

La ciutat egarenca es torna a convertir en el punt de mira dels aficionats al jazz. La 30a edició del festival combina concerts de club a la Nova Jazz Cava i matinals a les places Vella i Catalunya. Hi actuen artistes de primera fila com Kurt Elling, Tom Harrell, Trombone Shorty, Kenny Barron, Martí Serra o Jordi Rossy, entre d’altres.

Es compleixen 10 edicions del Black Music Festival de Girona. Amb motiu d’aquest aniversari, el festival s’allarga una mica per homenatjar tots aquelles grups que han participat i donar cabuda a nous. Grups tan potents com Morcheeba i James Hunter, que ofereixen aquí l’únic concert de l’estat espanyol, Esperanza Spalding, SFDK, The Wailers, Eli Paperboy Reed o La Vella Diexiland estaran a Girona.

+ info

+ info

Diversos espais de Terrassa

Diversos espais de Girona

Del 16 de març al 3 d’abril

De l’11 de març al 15 d’abril

Festival

Descompte tr3sc

15% i Regal Club Consulteu www.tresc.cat

Descompte tr3sc

Consulteu web del TR3SC Codetickets

48 TR3SC el club de cultura

48-49_ok.indd 48

24/2/11 16:58:20


Auditori Enric Granados

19è Festival de Jazz de Figueres

un CaRtell De Cine

ReFeRÈnCia JaZZÍstiCa

ClÀssiCa

Festival

El programa de concerts ve protagonitzat per la veu de Pilar Jurado (6 de març), que interpretarà algunes bandes sonores mítiques, i l’actuació de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (La màgia del ballet, 17 de març); l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell, (Cançó d’Amor i de Guerra, 20 de març); l’Orquestra Simfònica del Vallès (La tècnica ens fa lliures, 10 d’abril); i la pianista Alba Ventura amb el Quartet Casals (Quinteto, de Granados, 29 d’abril).

La ciutat de l’Empordà acull el seu 19è Festival de Jazz, un certamen de referència al panorama jazzístic. El tret de sortida el marca el conjunt d’Ignasi Terraza Trio amb Damon Brown i Pierrick Pedron, dos solistes de reputació internacional (11 de març). Els seguiran Jazz Pretenders (18 de març), un projecte de Jordi Blanch que adapta clàssics del pop/rock a una sonoritat jazzística. Altres actuacions són les de Benny Green i Gerald Clayton, L’Habana Quartet Ensemble, Ivó Oller Quintet i Tina May.

+ inFo aUDitori enric GranaDos (LLeiDa)

+ inFo

pl. Mossèn cinto verdaguer, s/n. tel. 973 700 639

Diversos espais De FiGUeres

Març i abril

De l’11 de març al 8 d’abril Jazz Pretenders juguen amb la improvisació del directe.

La soprano madrilenya interpretarà diverses bandes sonores mítiques.

Descompte tr3sc

15% servicaixa

Descompte tr3sc

2X1 servicaixa

el club de cultura tr3sc 49

48-49_ok.indd 49

24/2/11 16:58:26


50-51_ok.indd 50

25/2/11 10:31:18


Sala Becool 3 € de descompte a les sessions de Club de nit Taquilles

Palau de la Música 25% de descompte per als Concerts Simfònics, Cicle Primer Palau, Concerts Familiars i Palau 100 piano Consulteu el web del TR3SC www.tresc.cat

L’Auditori 20% a la Programació Moderna Consulteu descomptes de la Programació Clàssica al web del TR3SC www.tresc.cat

CaixaForum 2x1 ServiCaixa Harlem Jazz Club Descomptes puntuals Consulteu el web del TR3SC www.tresc.cat Jamboree 2 € de descompte Taquilla Tarantos 2 € de descompte Taquilla Moog 2 € de descompte Taquilla Sala Apolo 2x1 Nits de Swing (últim diumenge del mes) 2x1 Cicle Taboo i Anti-Karaoke Consulteu el web de TR3SC www.tresc.cat

Associació Cultural Tren-k (Tarragona) 20% de descompte en els concerts que organitza l’associació a les sales: El Cau, Groove Bar, La Vaqueria, Sala Zero i Les Golfes Club Taquilles

Cafè del Teatre (Lleida) Preu reduït Taquilles Teatre Principal d’Olot 50% Tel·Entrada i taquilles Auditori Pau Casals (El Vendrell) 20% Taquilles La Negra Flor (Alguaire) 50% Taquilles L’Estruch (Sabadell) 20% Consulteu el web del TR3SC www.tresc.cat

Aquestes només són algunes de les propostes que trobarEU a

El Sielu (Manresa) 20% Taquilles

www.tresc.cat

Sala Zero (Tarragona) Preu reduït Taquilles TEATRE DE PONENT (GRANOLLERS) 2 € de descompte Taquilles Salamandra (L’Hospitalet de Llobregat) 2x1 en sessions club i per als 10 primers concerts del mes Consulteu el web del TR3SC www.tresc.cat

Sala Bikini 3 € de descompte de 24 a 2.30 h Taquilles

Sala Razzmatazz 20% sessions RazzClub (divendres i dissabtes). Per a concerts puntuals, consulteu el web del TR3SC www.tresc.cat

Auditori de Vilafranca del Penedès 20% Tel·Entrada

Auditori Barradas (L’Hospitalet de Llobregat) 50% Tel·Entrada

Teatre de Salt 15% ServiCaixa el club de cultura TR3SC 51

50-51_ok.indd 51

25/2/11 10:31:40


CD

Sagrat cor Aquesta és la vegada que Eduard Canimas ens parla més des de la sang. Que és com dir que ens canta a l’ànima. Sagrat cor és un viatge iniciàtic cantat a través de 16 cançons MÚSICA GLOBAL amb l’atribut de suggerir, transportar, suscitar i transmetre el que ha anat engendrant al llarg Preu TR3SC: d’un trajecte decididament viscut. 12,50 €

DISCMEDI Preu TR3SC: 13 €

BANKROBBER Preu TR3SC: 10 €

T-SUNAMI Preu TR3SC: 13 €

Coleing Porter

DISCMEDI Preu TR3SC: 11 €

El nou disc de Clara Luna & Xavi Maureta recull un tribut a Cole Porter on es poden escoltar les melodies més celebrades de l’autor, així com d’altres de menys com Night and Day, Just one of those things o So in love. Un treball que engloba l’experiència de Maureta amb la veu emergent de Lluna.

Ball de bastons

Geronimo Stilton

Tornen els millors i veritables lutiers de la música d’aquest país, Cabosanroque, un grup que té cura tant del procés musical com de l’experimentació amb objectes insòlits com ara mobles recollits del carrer. Ball de bastons recull pistes d’imatges abstractes que recreen la vida dins una fàbrica.

El musical del Regne de la Fantasia, adaptació de l’èxit literari protagonitzat per aquest ratolí periodista, ha estat tot un èxit de taquilla al Teatre Condal. Dirigit per Àngel Llàcer amb cançons originals de Manu Guix, el CD recull les balades, duets i temes moguts del musical perquè els més menuts el ballin a casa.

DISCMEDI Preu TR3SC: 14,50 €

Fins que la mort ens separi

Concert a París-En directe

El nou treball de l’empordanès Mazoni representa un pas endavant, arriscat però ferm, en la seva trajectòria musical i ho fa en el moment àlgid de popularitat. Pop d’arrels pures, melodies que prenen l’herència dels Beach Boys i de Kraftwerk, on les cançons juguen amb la voluntat d’experimentar.

Els dos artistes Albert Pla i Joan Miquel Oliver uneixen la seva imaginació i les seves cançons en un recital ple de sorpreses que compta amb la participació d’un públic entregat, que interactua de manera evident en molts moments del recital. S’hi poden escoltar Sa Novia Morta, Somiatruites, etcètera.

DISCMEDI Preu TR3SC: 13 €

Madibá

Ciencias naturales

Madibá significa aigua, l’element que ens dóna la vida. És també el títol del quart treball de Color Humano, que inclou 12 cançons de ritmes variats, bases africanes, sons llatins, rock i cors femenins vitalistes que envolten els textos de Jose Capel, emotius, esperançadors, humanistes i carregats de força.

Després de dos anys de treball intens, Cruz, un dels referents del pop espanyol, presenta el seu nou disc amb 11 temes compostos per ell mateix que ens portaran a llocs en calma, on l’única norma és deixar-se portar pels sentiments. Un disc positiu produït per Tato Latorre que no deixarà indiferent ningú.

MÚSICA GLOBAL Preu TR3SC: 12,50 €

52 TR3SC EL CLUB DE CULTURA

52-53_ok.indd 52

24/2/11 16:14:09


MÚSICA GLOBAL Preu TR3SC: 12,50 €

T-SUNAMI Preu TR3SC: 12 €

Aquí control

Rellotge d’emocions

El grup de rock sabadellenc La gran aventura torna a escena després de 15 anys d’haver-se separat i ho fa amb un disc de 12 cançons amb una sonoritat d’avui dia però amb el so característic de la banda. El seu darrer disc, Triangular, del 1995, va ser considerat el millor àlbum rock fet fins aleshores.

Hem hagut d’esperar 10 anys per poder gaudir d’un nou disc de Raimon. A Rellotge d’emocions podem trobar 10 cançons totalment noves amb música i lletres de l’artista de Xàtiva. Salvador Espriu és present en un dels temes i els arrenjaments són obra de Manel Camp i Jordi Badia.

PICAP Preu TR3SC: 15 €

El món en un cafè

Missatges de l’aigua

Amb el seu primer disc, els Quart Primera estan disposats a demostrar que seran el grup revelació del 2011. Capitanejats pel vocalista Pere Jou, les seves 13 cançons atrapen des del primer moment. Els caracteritza una instrumentalització senzilla, i cançons properes, comprensibles i honestes.

La banda barcelonina Samitier ha volgut recollir, a la seva primera proposta enregistrada de llarg format, una mescla interessant d’estils musicals, folk, rock, new wave i pop de caire britànic. Cançons en català que pugnen per donar resposta a com ens hem d’enfrontar amb nosaltres mateixos.

DISCMEDI Preu TR3SC: 10,50 €

Integral Piano Trios El Trio Arriaga, considerat per la crítica com un referent de la seva generació, ens ofereix l’oportunitat de gaudir d’una interpretació intensa i refinada a base de violins, violoncels i pianos. El productor Joaquín Turina firma els COLUMNA quatre trios amb piano del disc i que responen MÚSICA Preu TR3SC: 13,50 € a quatre tendències musicals diferents.

BRAVE COAST Preu TR3SC: 9€

Un viaje en noria

SONY Preu TR3SC: 15 €

Aquest és el títol del quart disc de Pastora, que va començar la seva carrera musical l’any 2004. És un disc variat, enèrgic i sempre intens, situat a cavall entre el dance, el pop electrònic i l’electro-acústica. Feel The Magic, el seu single de presentació de l’àlbum, és tot un èxit a les pistes de les discoteques.

Vergesdosmiladéu

El dia de la barbota

Primer LP del músic gironí Carles Ribot, que ha volgut retre homenatge a una terra, Verges, en un disc ple de malenconia cap a un poble, cap a un amor, amb 15 cançons i una carta de comiat. No aspira a ser un disc comercial, però està ple de petits hits alternatius que volen fugir de qualsevol dogma.

El grup en projecció El dia de la barbota, una aposta de pop alternatiu i creatiu de la mà de Roger Gascon, recull temes curiosos i originals però accessibles i lletres extremadament quotidianes que conjuguen els pensaments d’una àmplia majoria en el seu treball Això no porta enlloc.

MUSIC BUS Preu TR3SC: 11,50 €

EL CLUB DE CULTURA TR3SC 53

52-53_ok.indd 53

24/2/11 16:14:17


Cinema

Per a amants dels fets paranormals

El Rito

HI HA FENÒMENS QUE LA CIÈNCIA NO ARRIBA A EXPLICAR. TAMPOC LA FE. AQUESTA HISTÒRIA SOBRE L’ETERNA LLUITA ENTRE EL BÉ I EL MAL PRETÉN DONAR-NE RESPOSTA

54 TR3SC EL CLUB DE CULTURA

54-55_ok.indd 54

25/2/11 12:51:46


THRILLER L’oscaritzat Anthony Hopkins es posa a la pell del pare Lucas, un polèmic exorcista que lluita de manera poc ortodoxa contra el dimoni.

Els socis del TR3SC podran assistir, en exclusiva, a la preestrena

E

l seu títol ja evoca el que hi trobarem. El Rito és un thriller sobrenatural basat en el llibre de Matt Baglio, inspirat en una història real que va colpir el Vaticà i l’església catòlica. La pel·lícula està protagonitzada per Anthony Hopkins, que es posa a la pell del pare Lucas, un llegendari sacerdot no gaire popular dins de la clerecia per la seva forma poc ortodoxa d’actuar i que ha fet milers d’exorcismes. L’argument segueix les peripècies de Michael Kovak, un jove seminarista nord-americà amb crisi de fe interpretat per Colin O’Donoghue (qui debuta a Hollywood) que acudeix a l’escola d’exorcismes de Roma per dir la seva sobre aquesta polèmica pràctica. Amb un profund escepticisme, en Michael desafiarà el pare Lucas a buscar resposta en la psiquiatria en lloc dels dimonis a l’hora de tractar persones posseïdes. Un cas complex que depassa fins i tot l’experimentat sacerdot i posarà en dubte les creences científiques del jove, qui conclou que hi ha fenòmens que la ciència no pot explicar. S’estrena als cinemes el 18 de març. Direcció: Mikael Håfström. Intèrprets: Anthony Hopkins, Colin O’Donoghue, Alice Braga i Toby Jones.

Notes del director Håfström volia tractar el tema de l’exorcisme des d’una base sòlida. “No es tracta només d’una pel·lícula de terror –aclareix–. És un film de ficció, però dins d’un marc real. En llegir el guió, vaig sentir que havia aconseguit transmetre la idea de la possessió demoníaca des d’un angle que mai no ens havien mostrat i que et submergeix en aquest món de suspens, de forma impactant i entretinguda”. Els espais físics “havien de crear la sensació de successos extraordinaris dins d’un ambient mundà”, explica.

EL CLUB DE CULTURA TR3SC 55

54-55_ok.indd 55

25/2/11 12:51:52


Cinema

Sin identidad AMNÈSIA O SUPLANTACIÓ? DRAMA

Poc després d’aterrar a Berlín, el doctor Martin Harris pateix un greu accident de cotxe que el deixa quatre dies convalescent. En despertar, descobreix que la seva esposa no el reconeix i que algú ha assumit la seva identitat. Les autoritats i els metges el prenen per boig i només una misteriosa dona resultarà ser l’única còmplice per fugir d’uns assassins que el persegueixen sense que ell sàpiga per què. Martin haurà d’endinsar-se en aquest misteri que el fa dubtar, fins i tot, de la seva pròpia identitat per intentar trobar-ne la solució. La pel·lícula, dirigida pel català Jaume ColletSerra (La casa de cera, La huérfana), és una adaptació de la novel·la La doble vida de Martin Harris, obra de Didier Van Cauwelaert. L’atractiva parella Liam Neeson i Diane Kruger és un dels altres reclams d’aquesta cinta d’acció que s’erigeix com una de les estrenes més esperades.

Diane Kruger i Liam Neeson, còmplices en aquesta adaptació de la novel·la La doble vida de Martin Harris.

+ INFO DIRECCIÓ: Jaume Collet-Serra. INTÈRPRETS: Liam Neeson, Diane

Kruger, January Jones, Aidan Quinn, Bruno Ganz i Frank Langella.

Els socis del TR3SC podran assistir, en exclusiva, a la preestrena

56 TR3SC EL CLUB DE CULTURA

56-57_ok.indd 56

24/2/11 16:16:06


La gran dama del cinema francès, Catherine Deneuve (Suzanne), revoluciona l’statu quo a Potiche.

Potiche LA REVOLUCIÓ DE LES DONES OBJECTE COMÈDIA

A la França de 1977, Suzanne és una milionària consagrada a la seva casa i a la seva família, casada amb Robert Pujol, un despòtic director d’una fàbrica de paraigües que tracta amb menyspreu els treballadors i la seva muller, a qui considera una simple dona objecte. Les circumstàncies provoquen que Robert caigui malalt i Suzanne haurà de posar-se al capdavant de l’empresa, coincidint amb unes dures revoltes sindicals. Contràriament al que pensen tots, Suzanne es revela com una dona intel·ligent i decidida, i molt més capacitada que el seu marit per portar endavant la fàbrica. Potiche, que traduït al català significa “gerro de porcellana”, és una simpàtica adaptació de la satírica obra de teatre de Barillet i Grédy que parla sobre l’alliberament de la dona. La cinta va ser rebuda amb gran èxit al darrer Festival de Venècia.

Els socis del TR3SC podran assistir, en exclusiva, a la preestrena

+ INFO DIRECCIÓ: François Ozon. INTÈRPRETS: Catherine Deneuve,

Gérard Depardieu, Fabrice Luchini, Sergi López, Jérémie Renier, Karin Viard i Judith Godrèche.

EL CLUB DE CULTURA TR3SC 57

56-57_ok.indd 57

24/2/11 16:16:10


cinema Anton (Mikael Persbrandt) i la seva esposa Marianne (Trine Dyrholm) hauran d’ensenyar als seus fills a escollir el millor camí.

En un mundo mejor EL DILEMA ENTRE EL PERDÓ I LA VENJANÇA Drama

Susanne Bier, una de les directores daneses amb més èxit del moment, aborda alguns dels grans dilemes de la humanitat i explora les limitacions amb què ens topem les persones a l’hora d’intentar controlar la societat i les nostres vides personals. En un mundo mejor retrata la història d’un metge que divideix el seu temps entre una petita i idíl·lica ciutat danesa i un camp de refugiats a l’Àfrica. En aquests dos mons tan diferents entre sí, ell i la seva família s’enfronten a conflictes que els empenyen a escollir entre la venjança i el perdó. La cinta, tot i que no ofereix respostes, planteja de forma magistral si la nostra avançada cultura és el model a seguir per aconseguir un món millor. En un mundo mejor, que va aconseguir el premi a la darrera edició dels Globus d’Or, ha figurat entre les nominades als Oscar com a millor pel·lícula de parla no anglesa.

els socis del tr3sc podran assistir, en exclusiva,, a la preestrena

+ info Direcció: Susanne Bier. intèrprets: Mikael Persbrandt,

Trine Dyrholm, Ulrich Thomsen, Markus Rygaard, William Johnk Nielsen i Bodil Jorgensen.

58 tr3sc el club de cultura

58-59_ok.indd 58

24/2/11 16:17:23


Amor y otras cosas imposibles Quan la vida no és allò que esperaves Drama

Natalie Portman no para d’estrenar pel·lícules en un any veritablement prolífic. Ara és el torn d’Amor y otras cosas imposibles, traduïda així de l’original en anglès The other woman, una adaptació entranyable i colpidora de la novel·la d’Ayelet Waldman que parla sobre la vida, la pèrdua i la família. Portman interpreta Emilia, una llicenciada en Dret per la Universitat de Harvard (on l’actriu, en realitat, es va graduar en Psicologia) que s’acaba de casar amb Jack (Scott Cohen), un important advocat que va ser el seu cap quan ella va començar a treballar al bufet. Quan el va conèixer, ell estava casat i tenia un fill amb una altra dona. Feliços, emprenen una vida en comú que es rubrica amb el naixement de la seva filla. Tot i això, un inesperat incident fa que perdin la nena i a partir d’aquí la vida d’Emilia fa un gir de 180 graus que li fa replantejar els seus objectius.

+ info Direcció: Don Roos. Intèrprets: Natalie Portman, Lisa Kudrow, Scott Cohen,

Lauren Ambrose, Anthony Rapp, Charlie Than, Daisy Tahan, entre d’altres. Natalie Portman interpreta una dona amb un instint maternal trencat per les circumstàncies.

Els socis del TR3SC podran assistir, en exclusiva, a la preestrena el club de cultura TR3SC 59

58-59_ok.indd 59

24/2/11 16:17:37


Cinema

¿Estás ahí? UNA PARELLA ENTRE FANTASMES COMÈDIA

Una jove parella acaba de mudar-se per començar una nova vida en comú. A banda dels problemes típics de convivència, les manies personals i la gelosia, el Fran i l’Ana hauran d’afergir-li un petit detall: l’Ana és morta i en realitat és un fantasma. Però no és l’únic que viu a la casa. Es tracta d’una comèdia fantàstica que proposa un complex trencaclosques de diàlegs punyents, situacions absurdes i dramàtiques, un ritme vibrant i molt d’humor. ¿Estás ahí? és una adaptació de l’obra de teatre de Javier Daulte on el director, el català Robert Santiago, pretén qüestionar les nostres relacions de parella, d’amistat i amb els companys de feina. La pel·lícula mostra uns personatges invisibles o fantasmagòrics amb els quals no és senzill establir contacte. Una al·legoria de la nostra vida quotidiana on la comunicació presenta nivells diferents que moltes vegades no aconseguim atansar.

Fran i Ana viuran situacions còmiques, dramàtiques i poètiques en aquesta història d’amor.

+ INFO DIRECCIÓ: Roberto Santiago. INTÈRPRETS: Miren Ibarguren,

Carme Elías, Luis Callejo, Gorka Otxoa, Miguel Rellán i Joaquín Gómez.

Els socis del TR3SC podran assistir, en exclusiva, a la preestrena

60 TR3SC EL CLUB DE CULTURA

60-61_ok.indd 60

24/2/11 17:52:00


Un repartiment de luxe dóna forma a aquesta hilarant comèdia espanyola ambientada a Astúries.

¿Para qué sirve un oso? DOS GERMANS MAL AVINGUTS COMÈDIA

Sense ànims de voler canviar el rumb de la vida de la gent, ¿Para qué sirve un oso? és una pel·lícula ambientada a l’Antàrtida i a Astúries, i amb grans dosis d’humor. Dos germans apassionats de la natura es retroben després d’anys de no veure’s. En Guillermo (Javier Cámara) és un biòleg de prestigi que investiga el canvi climàtic a l’Antàrtida. L’Alejandro (Gonzalo de Castro) és un zoòleg de menor reconeixement que busca óssos en un bosc d’Astúries. Els seus camins es van separar fa temps, ja que les seves personalitats són tan antagòniques com els seus mètodes científics, com queda palès al llarg de tota la cinta amb escenes d’un humor cru. Juntament amb un jove científic californià d’hormones alterades i una nena de vuit anys que somia amb ser aventurera, hauran de trobar la manera de reequilibrar l’ecosistema perquè torni el principal rei del bosc: l’ós bru.

Els socis del TR3SC podran assistir, en exclusiva, a la preestrena

+ INFO DIRECCIÓ: Tom Fernández. INTÈRPRETS: Javier Cámara,

Gonzalo de Castro, Emma Suárez, Geraldine Chaplin, Oona Chaplin, Jesse Johnson i Sira García.

EL CLUB DE CULTURA TR3SC 61

60-61_ok.indd 61

24/2/11 17:52:05


Cinema

© Miramax Film NY. LLC.

Nanette, Julieta, Gnomeo i Benny, alguns dels personatges d’aquesta divertida versió del conte de Shakespeare.

Gnomeo y Julieta SHAKESPEARE EN VERSIÓ GNOMS DE JARDÍ ANIMACIÓ

De la mà del director de Shrek 2 i de Walt Disney arriba als cinemes en 3D aquesta divertida i particular visió de la història d’amor impossible que va escriure Shakespeare, protagonitzada en aquesta ocasió per dos gnoms de jardí de dues bandes rivals, els barrets vermells i els barrets blaus. Els enamorats hauran de cercar la manera de poder portar endavant la seva relació tot i l’oposició de les respectives famílies. Per això hauran de recórrer a tècniques d’arts marcials que recorden escenes de Matrix, superar grups de conills extrets de l’esbojarrat videojoc Rabbin Rabbits i demanar ajut a personatges d’ingeni dubtós, com la granota Nanette. I tot, sense que els humans descobreixin que són més que simples figures de fang. La música que acompanya la història, un fabulós repertori de cançons a l’alçada dels dibuixos, està escrita i interpretada per Elton John.

+ INFO DIRECCIÓ: Kelly Asbury. VEUS: Emily Blunt i James McAvoy. COMPOSITOR: Elton John

i James Newton Howard.

Els socis del TR3SC podran assistir, en exclusiva, a la preestrena

62 TR3SC el club de cultura

62-63_ok.indd 62

25/2/11 15:36:36


CLASSE MAGISTRAL ALS VERDI Març i abril Consulteu el web del TR3SC www.tresc.cat PHENOMENA Cinema Urgell Març i abril 3 € per al soci i acompanyant ServiCaixa UPLOAD Cinemes Girona El tercer dijous de cada mes 4 € per al soci i acompanyant Taquilles XCÈNTRIC Auditori del CCCB 3 € per al soci i acompanyant Març-juny Taquilles

MOSTRA DOCUMENTALS OLOT.DOC 2011 Del 17 al 20 de març 3 € per al soci i acompanyant Taquilles

CLAM NAVARCLES 2011 Del 17 al 27 de març 20% Taquilles

MECAL. Festival internacional de curtmetratges de Barcelona Del 8 al 17 d’abril 25% Taquilles

FESTIVAL REC TARRAGONA Del 29 d’abril al 7 de maig 3 € per al soci i acompanyant Taquilles

MOSTRA CINE LLATINOAMERICÀ LLEIDA Del 8 al 15 d’abril 30% Taquilles

CCCD Preu reduït per a les estrenes de cinema d’autor del Circuit Català de Cinema Digital. Una estrena de cinema d’autor al mes Consulteu el web del TR3SC www.tresc.cat

CASABLANCA KAPLAN Preu del dia de l’espectador de dilluns a dijous Taquilles CINEMES NÀPOLS 2x1 de dilluns a divendres (excepte festius) Taquilles CINE MALDÀ 5,5 € de dilluns a diumenge Podreu veure fins a 4 pel·lícules per aquest preu Taquilles CINECLUB DIOPTRIA DE FIGUERES Preu reduït els dijous en VOS (5 €) Taquilles CINECLUB SABADELL Preu reduït els dijous (5 €) Taquilles

CINEMA ALEXANDRA Preu del dia de l’espectador tots els dies de la setmana 5 € matinals (pel·lícula + esmorzar) Taquilles

CINEMA CATALUNYA Preu del dia de l’espectador de dimecres a divendres Taquilles CINEMA L’ESBARJO VERDI 3 € per al soci i acompanyant de dijous a diumenge Taquilles el club de cultura TR3SC 63

62-63_ok.indd 63

25/2/11 15:36:50


Cinema CINEMA SALA MOZART Preu del dia de l’espectador tots els dies de la setmana, excepte festius Taquilles CINEMA TRUFFAUT Preu del dia de l’espectador de dilluns a divendres Taquilles CINEMES FILMAX Preu del dia de l’espectador

CINEMES RENOIR Preu del dia de l’espectador de dilluns a dijous Taquilles CINEMES VERDI Preu reduït de dimarts a dijous (6 €) Taquilles CINES ACEC Preu dia de l’espectador de dilluns a dijous Taquilles

de dilluns a dijous Taquilles Aquestes només són algunes de les propostes que trobarEU a www.tresc.cat

CINEMES GIRONA Preu reduït de dilluns a diumenge,

CINEMES EL PUNT (3D) 1 € de descompte per al soci i 3 acompanyants per a les pel·lícules en 3D Taquilles

incloses sessions 3D i familiars de cap de setmana per al soci i 3 acompanyants Taquilles CINEMES IMAX PORT VELL 20% per als socis i 3 acompanyants de dilluns a divendres i sessions matinals de caps de setmana. 10% tarda-nit els caps de setmana i festius Taquilles CINEMES LAUREN Preu del dia de l’espectador de dilluns a divendres no festius Taquilles CINEMES MÉLIÈS 2x1 de dilluns a divendres no festius Taquilles

CIRCUIT URGELLENC Preu del dia de l’espectador de dilluns a dissabte Taquilles EL DOCUMENTAL DEL MES Preu reduït per als socis i un acompanyant a les sales on es projecta el documental Taquilles FILMOTECA DE CATALUNYA Preu reduït per al soci i un acompanyant Taquilles YELMO CINES Preu reduït de dilluns a diumenge, incloses sessions en 3D Taquilles

64 TR3SC el club de cultura

64-65_ok.indd 64

24/2/11 16:37:39


dVd

Pa negre

preu tr3sc: 13,50 €

preu tr3sc: 13,50 €

preu tr3sc: 14 €

preu tr3sc: 13,50 €

Ambientada a la Catalunya rural de la postguerra, Andreu, un nen que pertany al bàndol dels perdedors, fa una troballa que canviarà el rumb de la seva vida: els cadàvers d’un home i del seu fill. A l’hora d’esbrinar qui és l’assassí, Andreu deixarà enrere la seva innocència, la consciència moral i les seves pròpies arrels.

Herois

preu tr3sc: 16,50 €

Pau Freixas dirigeix aquest èxit de taquilla protagonitzat per un publicista de 30 anys amb una important carrera professional que coneix una noia oposada a ell durant un viatge. Gràcies a ella, rememorarà l’últim estiu que va pasar amb la seva colla, la millor època que va viure a la seva infantesa.

La mosquitera

Amador

Una comèdia dramàtica protagonitzada per Emma Suárez i Eduard Fernández que retrata uns personatges que imposen barreres als seus sentiments per preservar la felicitat. Es tracta de la història d’una família acomodada, els membres de la qual viuen atrapats en un món de culpabilitat fet a la seva mida.

Una jove amb problemes econòmics troba una feina d’estiu a casa d’Amador, un home gran que no pot moure’s del llit a qui la seva família deixa al seu càrrec. Al cap de pocs dies, Amador es mor, deixant la noia en una situació econòmica complicada. Per solucionar-ho, s’enfrontarà a un difícil dilema moral.

preu tr3sc: 13,50 €

Planes para mañana

Copia certificada

De la directora Juana Macías, explica la història de quatre dones el dia que les seves vides canviaran radicalment. Poden començar de nou, però el vertigen de trencar amb tot allò que han construït al llarg dels anys s’apodera del seu cor. Amb Carme Elías, Ana Labordeta, Goya Toledo i Aura Garrido.

Present al darrer Festival de Cannes, narra la trobada d’un home i una dona a un petit poble del sud de la Toscana. Ell, un escriptor anglès que acaba de fer una conferència. Ella, una galerista francesa. Un drama sentimental signat pel cineasta iranià Abbas Kiarostami i protagonitzat per Juliette Binoche i William Shimell.

preu tr3sc: 13,50 €

Abel

Los seductores

Una paràbola còmica sobre la família i l’autoritat signada per Diego Luna que gira al voltant d’Abel, un nen de nou anys amb una conducta estranya que obliga la seva mare a portar-lo a una institució de salut mental. En tornar, el nen parla pels colzes i actua com si fos el cap de la família fins que arriba el pare que els va abandonar.

Alex i la seva germana tenen una professió ben particular: es dediquen a trencar parelles. Amb una efectivitat absoluta arreu del món, veuen trontollar el seu codi ètic quan són contractats per un pare que vol acabar amb la relació de la seva filla amb el seu xicot. Premi de la Crítica a la XXXI Mostra de València.

preu tr3sc: 11 €

el club de cultura tr3sc 65

64-65_ok.indd 65

24/2/11 16:37:47


Espais, Museus i Galeries

Museu del Modernisme Català AMB MOTIU DEL SEU PRIMER ANIVERSARI, EL MMCAT RENOVA LA COL·LECCIÓ PERMANENT AMB NOVES ADQUISICIONS DELS GRANS MESTRES DEL MODERNISME CATALÀ

66 TR3SC EL CLUB DE CULTURA

66-67_ok.indd 66

28/2/11 12:08:08


B

arcelona ha estat, des de sempre, una ciutat compromesa amb el Modernisme. És per reunir les principals obres d’aquest moviment artístic que ara fa un any el Museu del Modernisme Català va obrir les seves portes en un edifici projectat per Enric Sagnier. Amb motiu del seu primer aniversari, el MMCAT ha renovat parcialment la col·lecció permanent amb més de 60 obres, la meitat de les quals no s’havien mostrat abans, i presenta prop de 30 novetats: tapissos de Gaspar Homar, un dels millors ebenistes i decoradors; mobiliari i vitrines de Joan Busquets; escultures d’Enric Clarasó, autèntiques icones d’aquest moviment; o vitralls de Francesc Vidal fets amb la tècnica del cloissonné. La nova exposició vol retre homenatge tant als artistes com als seus mestres i referents, ja que les èpoques precedents van ser cabdals per la formació dels grans artistes de finals del segle XIX. És per això que també s’hi incorporen obres d’aquells que van triomfar amb el Realisme a la pintura catalana, com Martí Alsina, Baldomer Galofré, Pere Borrel i Josep Masriera.

Visites exclusives El Museu del Modernisme Català renova la col·lecció per celebrar el primer any d’exposició al públic.

Descompte TR3SC

30% Taquilla

Diumenge 13 de març, a les 12 h: visita guiada gratuïta per als socis (places limitades). Dijous 31 de març, a les 19 h, inauguració exclusiva de la nova col·lecció per als socis. Entrades limitades. Consulteu el web del TR3SC, www.tresc.cat.

+ INFO MUSEU DEL MODERNISME CATALÀ (BARCELONA)

Balmes, 48. Tel. 93 272 28 96 www.mmcat.cat EL CLUB DE CULTURA TR3SC 67

66-67_ok.indd 67

28/2/11 12:08:15


Museus

Els tallers descobreixen als menuts els secrets de l’antic Egipte dels faraons.

Descompte TR3SC

Museu Egipci

2x1(visites guiades

MÒMIES I SARCÒFAGS A L’EIXAMPLE

Taquilla

HISTÒRIC/FAMILIAR

El Museu Egipci de Barcelona ofereix als més menuts i joves de la casa diverses activitats amb l’objectiu de descobrir alguns dels misteris de l’Egipte dels faraons. És per això que durant tot l’any tenen lloc visites i tallers que els apropen a l’imaginari de les mòmies i les piràmides. En ells coneixeran per què es momificava, a qui i el com, aprendran a distingir els diferents tipus de sarcòfags, els materials, els colors i els missatges jeroglífics inscrits. Els socis del TR3SC disposen d’un 2x1 en tallers infantils el segon i el quart dissabte de cada mes. El museu també vol que els adults s’endinsin en aquest fantàstic món. És per això que us proposen visites guiades amb egiptòlegs perquè pugueu conèixer a fons la col·lecció egípcia. Hi ha visites comentades a l’exposició permanent de manera gratuïta amb el preu de l’entrada tots els dissabtes a les 11 h i a les 17 h.

i tallers infantils) + INFO MUSEU EGIPCI (BARCELONA) València, 284. Tel. 93 488 01 88 www.fundclos.com

Tot l’any

68 TR3SC EL CLUB DE CULTURA

68-69_ok.indd 68

28/2/11 11:29:16


29è Saló del Còmic

19.000 m2 de dibuixos

TORNEN ELS MILLORS DIBUIXANTS CÒMIC

El Saló Internacional del Còmic de Barcelona arriba a la 29a edició amb un atractiu programa d’exposicions, la presència de destacats autors i nombroses activitats culturals i lúdiques, com els tallers de dibuix organitzats per l’escola Joso, que acostaran la historieta al gran públic. Entre els convidats al certamen figuren autors internacionals del gènere de superherois com Kurt Busiek i Brent Anderson, creadors de la sèrie Astro City; Charlie Adlard, dibuixant de Los Muertos Vivientes; o el guionista Garth Ennis. Els aficionats al còmic europeu podran conèixer dibuixants de talla com Arthur de Pins, Camille Jourdy, premiada en l’edició de 2010 del Festival d’Angulema; Angelo Stano, creador gràfic de Dylan Dog; i Alfredo Castelli, creador de Martin Mystère. Entre les exposicions destaca la de Zombies. Ni morts ni enterrats, tant de moda avui. A més, per segon any consecutiu, el Saló comptarà amb un escenari per a actuacions musicals i concursos.

+ INFO FIRA DE BARCELONA Av. Reina Maria Cristina. Palau número 8 www.ficomic.com

Del 14 al 17 d’abril

Preu TR3SC Rubén Pellejero ha dibuixat el cartell de l’edició d’enguany del Saló.

4 € Taquilla

EL CLUB DE CULTURA TR3SC 69

68-69_ok.indd 69

28/2/11 11:29:26


espais Catalunya en Miniatura recrea els monuments més emblemàtics del país.

Catalunya en Miniatura Un pAÍs A VistA D’ocell inFAntil/FAmiliAr

+ info

Ja són milers les persones que han viatjat per la Catalunya més monumental des que el parc temàtic Catalunya en Miniatura va ser inaugurat l’any 1983 amb la finalitat de donar a conèixer als visitants d’aquí i d’allà els monuments, el folklore i els edificis més representatius del nostre país a partir de maquetes hiperrealistes. En la seva voluntat d’ésser el mirall de la identitat catalana, el recinte ofereix una completa exposició que permet fer un viatge de poc més d’una hora i mitja pels llocs mes emblemàtics de terres catalanes. A més, periòdicament, s’ofereixen espectacles, tallers i activitats per a grans i petits que completen la visita. Com, per exemple, el Bosc animat, un parc aeri forestal amb 4 circuïts d’aventura que inclouen 66 activitats pels arbres. D’altra banda, els organitzadors del complex han preparat una sorpresa per als socis del TR3SC, ja que el 5 de març serà el dia dels socis i podran entrar a Catalunya en Miniatura de forma gratuïta, tenint present que les places seran limitades.

cAtAlunYA en MiniAturA (bArcelonA) torrelles de llobregat. tel. 93 689 09 60 www.catalunyaenminiatura.com

Tot l’any

descompte tr3sc

Gratuït per a nens fins a 12 anys (màxim 2 nens per carnet tr3sc) taquilles

70 tr3sc el club de cultura

70-71_ok.indd 70

28/2/11 11:30:36


mNACTEC

Museu Abelló

Fomenta el coneixement

Un pintor col·leccionista

Tecnològic

Art contemporani

El Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) destaca per la varietat de les seves exposicions: històriques, científiques i tecnològiques. No et perdis novetats com INAUDITO: l’aventura de sentir-hi (fins al 10 de juliol), o El cos humà: ensuma, mira, escolta… (a partir d’abril), i les activitats gratuïtes cada diumenge.

El Museu Abelló, emplaçat en un edifici modernista de 1908, acull una part del fons de la col·lecció que el pintor Joan Abelló va donar a la ciutat de Mollet. Actualment, acull exposicions permanents i temporals, com ara Joan Brotat. La lluita per la innocència, 19461966. La Casa del pintor Abelló, situada a tocar del museu, és on va néixer aquest pintor col·leccionista i on ell mateix va anar encabint les obres d’art i els objectes que va adquirir. Un laberint on el visitant pot descobrir una complexa i interessant col·lecció personal.

+ info MnaCtec (Terrassa) Rambla d’Ègara, 270. Tel. 93 736 89 66 www.mnactec.cat

Tot l’any

Descompte tr3sc

50% Taquilla

+ info Museu Abelló - La casa del Pintor Abelló (Mollet del Vallès). Berenguer III, 122 - Lluís Duran, 90. Tel. 93 544 50 99. www.museuabello.cat

Tot l’any

© Arxiu mNACTEC. Fotografia T. Llordés

Nois i noies tocant llana a la carda.

Descompte tr3sc

50% Taquilla

Exposicions temporals i permanents d’art i de fotografia al Museu Abelló.

el club de cultura TR3SC 71

70-71_ok.indd 71

28/2/11 11:30:41


72-73_ok.indd 74

28/2/11 12:12:33


La Pedrera 20% Taquilles

Fundació Antoni Tàpies 2x1 Taquilles

Poble Espanyol 20% carnet familiar Taquilles

Museu del Modernisme Català 30% Taquilles

Museu de la xocolata 20% Taquilles

Fundació Suñol 2x1 Taquilles

Museu de Badalona 50% Taquilles

Museu Pau Casals 2x1 Taquilles

Museu d’arqueologia 30% Taquilles

Fundació Vallpalou 2x1 Taquilles

Museu de la Colònia Vidal 6€ Taquilles

palau soLterra 1€ Taquilles

CCCB 20% Taquilles

can mario 1€ Taquilles

MNAC 30% Taquilles

cultruta 20% Taquilles

Fundació Joan Miró 2x1 Taquilles

Fundació josep pla 2x1 Taquilles

Aquestes només són algunes de les propostes que trobarEU a www.tresc.cat

el club de cultura TR3SC 73

72-73_ok.indd 75

28/2/11 12:12:51


LlibresambAbacus

El Sant Jordi, mÊs TR3SC per primer cop, El TR3SC s’afegeix a les activitats de Sant Jordi organitzant trobades entre els socis i els autors que presenten novetats editorials

74 TR3SC el club de cultura

74-75_ok.indd 76

25/2/11 13:41:07


e

Noves activitats per als socis

l TR3SC ha organitzat tot un seguit d’activitats al voltant de la celebració de la diada de Sant Jordi. És la primera vegada que ho fa amb motiu d’aquesta jornada de tan marcat esperit cultural, i és per això que cada esdeveniment literari –presentació d’un llibre per part del seu autor o taula rodona– se celebra en un espai d’art, precedit d’una visita comentada pel recinte artístic. L’agenda, que abraça del 14 al 19 d’abril, inclou cites amb Màrius Serra (autor de la novel·la L’home del sac); Eduard Márquez (que presentarà L’últim dia abans de demà); Francesc Miralles (autor d’El secret de Picasso); i Ferran Ràfols, Iñaki Tofiño i David Cañadas (traductors de Thomas Pynchon, que participaran en una taula rodona sobre l’univers de l’escriptor novaiorquès). Els més menuts també podran gaudir de les activitats, ja que durant dos dies hi haurà rondallaires especials de Sant Jordi a Proa Espais.

Actes programats L’home del sac (Editorial Bromera), amb Màrius Serra (14 d’abril, Can Framis); L’últim dia abans de demà (Editorial Empúries), amb Eduard Márquez (15 d’abril, Galeria Senda); el món de Thomas Pynchon, taula rodona d’Amsterdam Llibres (18 d’abril, Museu del Modernisme Català); El secret de Picasso (Edicions 62), amb Francesc Miralles (19 d’abril, Espai Volart). Conta-contes a Proa Espais, amb dos llibres de La Galera: Sant Jordi i el drac (12 abril) i El petit drac Coco i les seves aventures (14 d’abril).

Propostes per Sant Jordi

Consulteu

el web del TR3SC www.tresc.cat el club de cultura TR3SC 75

74-75_ok.indd 77

25/2/11 13:41:09


LlibresambAbacus Amor, dolor i pèrdua

Un viatge a l’interior

Una malaltia terminal obliga un matrimoni a fer balanç dels seus 30 anys de vida en comú. Mentre s’acomiaden d’amics i familiars, repassen els seus moments més decisius, des que es van conèixer a la Nova York dels anys 70 fins a la crisi que gairebé els separa. Considerada millor novel·la de 2009 per Los Angeles Times. Un matrimonio feliz. Rafael Yglesias. Libros del Asteroide. 416 pàgines.

Aquest llibre és una lluita violenta contra l’escriptura i contra la impossibilitat de convertirla en alguna cosa tàctil. Un text íntim que pot ser llegit com un assaig o com una novel·la perquè són el mateix repte. L‘autora, Lolita Bosch, ha volgut retratar els seus viatges pel món, fins i tot aquells que feia a la seva Barcelona natal amb el seu pare. Ara, escric. Lolita Bosch. Editorial Empúries. 112 pàgines.

Més enllà dels acadèmics

Aventures medievals

El periodista francès Fabrice Caignault presenta un suculent catàleg de figures de la literatura al marge dels imposats per l’Acadèmia: autors de vida desastrosa, dandis, amants del periodisme gonzo, escriptores de rostre androgin, membres de sectes literàries assassines, èxits de ventes postmortem, etcètera. Per ser tot un entès. Diccionario de literatura para esnobs. Fabrice Gaignault. Impedimenta. 256 pàgines.

Ambientada a la Barcelona del segle XIII, Les bodes del diable narra la història d’amor impossible entre Gladis, fill de mercaders, i Maria, filla de forner. Una novel·la d’aventures assaonada de guerres, pirateria, comerç per la Mediterrània i el misteri indesxifrable que regeix la vida dels personatges, com el diable de mil cares. Les bodes del diable. Pau Faner. Editorial Proa. 736 pàgines.

Un suspens aclaparant

Un fenomen a Twitter

Novel·la contemporània molt ben lligada a partir de desenes de personatges i tres famílies en un constant vaivé entre el passat i el present, entre la Mèrida de la postguerra i la Barcelona dels anys 80, on la veritat i la mentida es confonen. Amb una original construcció narrativa, Víctor Del Árbol desgrana l’ànima humana en un moment històric cabdal. La tristeza del Samurái. Víctor Del Árbol. Alrevés. 416 pàgines.

Justin és un noi de 28 anys que torna a casa després de trencar amb la seva xicota. Samuel Halpern, el seu pare, és un desllenguat de 73 anys amb una filosofia de vida farcida d’humor i cinisme. Decidit a compartir les parides del seu pare a través de Twitter, grans dosis de mala llet, renecs i enginy, el fenòmen tweet arriba en forma de llibre autobiogràfic. Parides del meu pare. Justin Halpern. La Magrana. 176 pàgines.

ES PODEN COMPRAR AMB UN 5% DE DESCOMPTE A TRAVÉS DEL WEB DEL TR3SC I WWW.ABACUS.COOP 76 TR3SC EL CLUB DE CULTURA

76-77_ok.indd 76

25/2/11 14:45:24


Un viatge pertorbador

Ossos desapareguts

El viatge d’hivern dóna curs a la passió d’Amélie Nothomb pels noms propis i per les trames extravagants i esperpèntiques, i construeix un món molt a la seva mida. Zoïle escriu els motius que l’empenyen a segrestar un avió i provocar un accident aeri. No és un terrorista, només s’ha enamorat de la bella Astrolabe; però no pot estar amb ella. El viatge d’hivern. Amélie Nothomb. Empúries. 96 pàgines.

Traduïda a més de 10 llengües, la primera obra de l’escriptor romanès ve carregada de misteri i trames sense resoldre. En un poblet dels Càrpats, descobreixen una fossa a un fortí romà d’on cada nit desapareixen els ossos dels dits de la mà. Cinc antropòlegs hauran de resoldre el cas, on tot un poble hi pot estar implicat. Dedos meñiques. Filip Florian. Editorial Acantilado. 232 pàgines.

Reflexió sobre la paternitat

Paraules romàntiques

Katayama, l’autor que més llibres ha venut al Japó amb la novel·la Un grito de amor desde el centro del mundo, torna amb una reflexió sobre com canvia la vida el fet de tenir un fill. Shunichi i Saeko són un matrimoni feliç amb una rutina domèstica i laboral harmoniosa que trontolla el dia que ella decideix ajudar la seva germana a complir el seu desig: tenir un fill. L’any de Saeko. Kyoichi Katayama. Alfaguara. 248 pàgines.

Aquest volum continua la sèrie de guies literàries iniciada amb Guía literaria de Roma. Es tracta d’una exhaustiva selecció feta per Claudia Casanova de fragments de textos dedicats al sentiment més universal del tots: l’amor. Un repàs romàntic a través de les paraules d’Homer, Safo, Plató, Séneca, Dumas, Mozart, Tolstói i Txéjov, entre d’altres. Guía literaria del amor. Claudia Casanova. Ático de Libros. 240 pàgines.

No toca fer-se gran

Retaule ibèric

Quan emigrar no és una tria voluntària, sinó l’única opció per sobreviure. Sobretot, quan es tracta d’un nen nascut a l’Afganistan que ha de pagar amb la seva vida els errors del seu pare. En la seva fugida pel Pakistan, l’Iran, Turquia i Grècia fins a Itàlia, es converteix en un adult prematur però sense perdre mai el seu somriure. En el mar hi ha cocodrils. Fabio Geda. La Galera. 208 pàgines.

La nova novel·la del valencià Manuel Vicent explica, amb la seva ironia característica, la vida de Jesús Aguirre, el clergue que, per atzar, es va convertir en el 18è duc d’Alba. No és només una obra biogràfica. És també un retaule ibèric on es reflecteix més de mig segle de la història d’Espanya de la mà d’un personatge a l’alçada dels de Valle-Inclán. Aguirre, el magnífico. Manuel Vicent. Alfaguara. 256 pàgines.

ES PODEN COMPRAR AMB UN 5% DE DESCOMPTE A TRAVÉS DEL WEB DEL TR3SC I WWW.ABACUS.COOP EL CLUB DE CULTURA TR3SC 77

76-77_ok.indd 77

25/2/11 14:45:35


LlibresambAbacus Crims contemporanis

Humor amb aroma rústic

El punt de partida d’aquesta novel·la d’intriga és la desaparició d’un alumne romanès de la Universitat Autònoma de Barcelona en plena vaga anti-Bolonya. Mossos d’Esquadra, professors i estudiants coordinaran esforços per trobar un rastre fiable. Però una nova desaparició desencadena un malson on res és el que sembla. Natura quasi morta. Carme Riera. Edicions 62. 256 pàgines.

La segona entrega protagonitzada per Flora Poste, la díscola de La hija de Robert Poste, és una sàtira sobre l’establishment artístic anglès on la noia pretén ajudar els propietaris d’una granja de Cold Comfort que han vist reconvertida la seva finca en un lloc de reunió d’excèntrics personatges intel·lectuals. Descarada i amb un humor intel·ligent. Flora Poste y los artistas. Stella Gibbons. Ed. Impedimenta. 224 pàgines.

Entre Camprodon i Lisboa

Històries sorprenents

Una novel·la negra de suspens trepidant i amb ritme accelerat que ens submergeix en la Lisboa més fosca i decadent, on les màfies i les drogues són les protagonistes. Max Oliva, fotògraf i experiodista, és el principal sospitós de la mort d’un home. A partir d’aquí comença una carrera per amagar-se i defensar la seva innocència que el porta fins a Camprodon. Una paraula de més és una bala. Eloi Vila. Ara editorial. 300 pàgines.

Dirigit a nens i nenes a partir de sis anys, aquest llibre conté jocs i misteris per resoldre sobre les llegendes de Catalunya que, durant segles, s’han transmès de generació en generació i formen part del nostre imaginari popular. Aquí les trobareu explicades d’una maner breu, senzilla i molt divertida. El llibre conté jocs i misteris per resoldre. Llegendes de Catalunya. Albert Casasín i Fernanda Algorta. La Galera. 48 pàgines.

Després de l’apocalipsi

A la catalana

Tota la humanitat ha desaparegut misteriosament. Només un sol home, envaït pels fantasmes i els records del passat, lluita per sobreviure en una ciutat on la natura reclama lentament el seu espai. Una història gràfica, poètica i contemplativa que ens fa plantejar una pregunta d’allò més difícil: què ens fa seguir vius quan no queda res ni ningú? Entre las sombras. Arnaud Boutle. Glénat. 80 pàgines.

Basat en l’obra magna de Thomas Mann, es tracta d’una versió lliure situada a la Catalunya de principis del segle XX. Jan Castres, en visitar el seu cosí al Balneari de Montagut, queda fascinat pel complex món que hi habita, raó per la qual decideix instal·lar-s’hi una temporada. Allí coneixerà personatges claus per a la seva educació humanística. La muntanya màgica. Lluís Juste de Nin. Editorial de Ponent. 156 pàgines.

ES PODEN COMPRAR AMB UN 5% DE DESCOMPTE A TRAVÉS DEL WEB DEL TR3SC I WWW.ABACUS.COOP 78 TR3SC EL CLUB DE CULTURA

78-79_ok.indd 78

25/2/11 15:16:31


Recorregut turístic per Europa

Una odissea moderna

Amb un llenguatge àgil i ple d’humor, narra les aventures d’uns personatges ben singulars que es mouen a ritme frenètic per diferents ciutats turístiques europees en una persecució pintoresca. Tot comença quan una de les filles dels Hoover fuig amb el malabarista que entreté el passatge d’un creuer per la Mediterrània. Premi Novel·la Ciutat d’Alzira. Els embolics dels Hoover. Joaquim Biendicho. Editorial Bromera. 224 pàgines.

Reeditada per Alpha Decay, es tracta d’una novel·la monumental desapercebuda al seu dia. Un bildungsroman nord-americà que comença amb un cop de puny a la mandíbula d’una monja. Explica una odissea moderna sobre la recerca del coneixement, simbolitzat per una pedra filosofal custodiada pel govern dels Estats Units. Stone Junction. Una epopeya alquímica. Jim Dodge. Alpha Decay. 535 pàgines.

Il·lustracions en 3D

Sant Jordi per a nens

Fa molt temps, el poble de Montblanc era amenaçat per un drac ferotge que, amb el seu alè pudent, enverinava l’aire. Per calmar la seva ira, els habitants van decidir donar-li de menjar una persona cada dia. El primer llibre amb il·lustracions tridimensionals a tot color de Sant Jordi, realitzades per Lluís Cadafalch, que inclou unes ulleres 3D. La llegenda de Sant Jordi 3D. Estrella Polar. 40 pàgines.

Un llibre per apropar els més petits les tradicions catalanes, en aquest cas, la diada de Sant Jordi. És un llibre de cartró i solapes amb il·lustracions senzilles, clares i molt expressives que permeten treballar amb els més menuts tant les festes populars com les primeres emocions i sensacions. Les illustracions són de Màriam Ben-Àrab. El meu primer llibre de Sant Jordi. Estrella Polar. 12 pàgines.

Divertida i valenta superació

Una faula multicultural

L’Alícia d’aquesta història no viu al País de les Meravelles. Ha passat una experiència que, lamentablement, és real i comuna per a moltes dones: un càncer de mama. Gràcies al seu esperit lluitador i positiu ha sabut donar la volta a la situació. Un còmic entranyable i divertit amb un missatge optimista per superar la malaltia. Alícia en un món real. Isabel Franc i Susanna Martín. Editorial Norma. 144 pàgines.

Nix té sis anys, ha nascut a la Xina i és adoptada. Tot i estimar la seva família, li fa mal pensar que va ser abandonada i només la consolen les històries que li explica la seva mare. Es tracta d’una novel·la sobre el que significa ser adoptat, les ferides que provoca l’abandonament, sobre l’oblit i la memòria i sobre la força de l’amor i de la imaginació. El alfabeto de los pájaros. Nuria Barrios. Seix Barral. 256 pàgines.

ES PODEN COMPRAR AMB UN 5% DE DESCOMPTE A TRAVÉS DEL WEB DEL TR3SC I WWW.ABACUS.COOP EL CLUB DE CULTURA TR3SC 79

78-79_ok.indd 79

25/2/11 15:16:39


+ PERFIL NOM

© Marta Jordi

Entrevista

Ferran Mascarell i Canalda QUÈ FA

Conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya UN LLIBRE QUE RECOMANA

L’home sense atributs, de Robert Musil UNA PEL·LÍCULA

Before the rain, de Milcho Manchevski A LA TELEVISIÓ, NO ES PERD MAI...

Polònia, abans que ell hi aparegués MÚSICA QUE ESCOLTA AL COTXE

Lady Jane, de Rolling Stones, i el Concert de Colònia, de Keith Jarrett

“La cultura la fan els ciutadans” EL NOU CONSELLER DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA ASSUMEIX AMB IL·LUSIÓ EL REPTE QUE SE LI HA ENCOMANAT: DINAMITZAR EL SECTOR PER FER-LO COMPETITIU DE PORTES EN FORA. PER M. CARRERA 80 TR3SC EL CLUB DE CULTURA

80-81_ok.indd 80

24/2/11 16:34:43


É

s un home vinculat a la cultura. Fundador de les revistes Avenç i Saber, va dedicar anys a la gestió cultural a l’Ajuntament de Barcelona. Abans d’assumir la conselleria, ha estat productor executiu de documentals, impartit docència i escrit sobre els temes que han centrat la seva investigació: la cultura i Barcelona. El seu nomenament ha estat rebut amb optimisme...

És cert que he percebut clarament que el sector m’ha rebut, no sé si amb optimisme, però sí amb unes altes expectatives. Em fa sentir encara més responsable de la tasca que tenim per davant en els propers anys, en un context que no serà fàcil al principi. Quins reptes s’ha proposat?

Cal treballar per arribar a un gran acord de tota la societat que situï la cultura com a pilar de la vida diària dels catalans. Cal també crear un marc d’entesa entre el sector públic i el privat. Un altre aspecte bàsic és la cooperació entre els agents del sector per poder internacionalitzar-se. S’ha de treballar perquè, a llarg termini, els objectius assolits no desapareguin. Els darrers 25 anys ha estat vinculat al moviment cultural de Barcelona. Com veu l’oferta de la ciutat?

La cultura la fan els ciutadans, no les administracions. I la gent de Barcelona sempre ha tingut enginy i talent en les seves expressions culturals. El mateix succeeix a Catalunya, que ha destacat sempre pel talent artístic i cultural de la seva gent. Què en pensa del consum?

És indubtable que el consum cultural ha anat creixent els darrers anys, però hi ha molt terreny per avançar. Els ciutadans participen més en actes culturals quan senten que els vincula amb els altres i els aporta un plus.

Cal treballar per arribar a un gran acord de tota la societat que situï la cultura com a pilar de la vida diària dels catalans

La majoria de gent opina que consumir cultura és car... Hi està d'acord?

No, no ho és, i menys si ho compares amb productes d’altres àmbits, malgrat que a tothom ens agradaria que pogués ser més econòmic. La llei del cinema proposa més pel·lícules en català i en versió original. Quina és la finalitat?

Jo sempre explico que l’escenari que m’agradaria és aquell amb una major producció de pel·lícules en català amb una alta qualitat i en el qual les pel·lícules estrangeres es distribuïssin en versió original. Entre aquest escenari i el que tenim hi haurà d’haver una fase intermèdia... Quines iniciatives prendrà el departament per impulsar la llengua?

L’impuls al català ha de tenir tres eixos: incrementar el seu prestigi acadèmic i social, treballar perquè no perdi l’estatus legal aconseguit i augmentar la presència en sectors clau, com els mitjans de comunicació i les noves tecnologies. Parlant de noves tecnologies, quin paper jugaran internet i les xarxes socials?

No hi ha dubte que són, ara ja, enormes dinamitzadors socials, no només com a altaveus de la creació i promotors del consum de cultura, sinó com a part fonamental de moltes expressions artístiques. L’Anella Cultural promoguda per la Generalitat, n’és un exemple. EL CLUB DE CULTURA TR3SC 81

80-81_ok.indd 81

24/2/11 16:34:57


Ets soci del TR3SC

Vols multiplicar el teu Regal Club? Si ets soci del TR3SC i ens presentes dos socis nous, tindràs un REGAL CLUB extra* Club TR3SC * El REGAL CLUB té la mateixa vigència que el teu carnet TR3SC

Club Català de Cultura, SL Tànger, 43 08018 Barcelona

Fes club Fes cultura El teu nom i número de soci .............................................................................................................. Nom del nou soci ......................................................... Cognoms .......................................................... Població ............................................ Codi postal ........................................... Telèfon ................................ Mòbil ................................................. Correu electrònic ................................................................................... Data de naixement ............................................... NIF ......................................................................................

Dades bancàries Nom i cognoms ................................................................................ NIF ........................................................... Entitat Oficina Dígits de control Número de compte

Signatura Les teves dades seran incorporades a la base del Club Català de Cultura, SL, Televisió de Catalunya SA i Catalunya Ràdio, SRG, SA. D’acord amb els articles 15 i 16 de la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de Protecció de dades de caràcter personal, tens dret a accedir a les teves dades, a modificar-les o a cancel·lar-les en qualsevol moment.

82-83_ok.indd 1

25/2/11 13:45:40


82-83_ok.indd 2

25/2/11 13:45:44


84_ok.indd 1

28/2/11 10:28:19

TR3SC REVISTA 30. MARÇ-ABRIL 2011  

TR3SC REVISTA 30. MARÇ-ABRIL 2011