Page 1

HOMENATGE A DOS PILOTS IRREPETIBLES JOEY I ROBERT DUNLOP

CLUB MOTO

REPORTATGE

2'50 €

w w w. c l u b m o t o . n e t

2010

E N AQ U E S T PA Í S , E L M O T O C I C L I S M E PA R L A E N C ATA L À · N Ú M . 7 8 · 2 010 ·

PRIMERA PROVA

LML STAR 125 · YAMAHA BW'S 125 · HONDA XL1000V VARADERO · SUZUKI VANVAN 125

YAMAHA BW'S 125 URBAN SPORT

78

LML STAR 125 TORNA EL MITE SUZUKI VANVAN 125 VIURE EN LLIBERTAT

HONDA XL1000V VARADERO

Majestuosa CAMPIONÍSSIMES KREIDLER 50 L'ÚLTIMA REINA DELS 50 CC

MOTOCICLETES AMB TURBOCOMPRESSOR LA POTÈNCIA DE L'AIRE

MÉS MOTOS NOVES HARLEY 2011 SYM JET4 125 PGO LIGERO EL REVOLUCIONARI 3RC D'HONDA

CLUB RETRO BSA BANTAM LA PREHISTÒRIA DEL TRIAL


Promoci贸n v谩lida desde el 1 de octubre hasta el 30 de noviembre de 2010. Inf贸rmate en tu Concesionario Oficial Aprilia de las condiciones de la promoci贸n.

shiver_165x235_clubmoto.indd 1

04/10/10 13:56


Número 78 · 2010 Tercera època E n aq u es t pa í s , el mo tociclisme pa r l a en c ata l à

YAMAHA BW'S 125 pàg. 22

.net Fulleja la nostra edició digital. I fes la teva reserva de subscripció. Tindràs regals i promocions!

Miscel·lània 10 Joey i Robert Dunlop.

La inauguració d'un monument a Robert Dunlop just al costat del que fa anys es va dedicar al seu germà Joey ens serveix de pretext per fer-los un petit homenatge.

Motos 16 LML Star 125. Gràcies a LML, les formes de les carismàtiques Vespa PX de Piaggio seguiran circulant pels nostres pobles i ciutats.

Campioníssimes 48 Kreidler 50. Guanyadora

del París-Dakar en quatre ocasions a l'inici de la dècada dels vuitanta.

Club Retro 54 BSA Bantam.

Una 2 temps lleugera i senzilla de mantenir que es pot considerar com la prehistòria del trial.

22 Yamaha BW'S 125. Perfecta per a tothom

SECCIONS 4 Warm up 6 Motomagazín 42 Shopping 52 Moto i tu 62 Moda 64 Pit line 66 Last lap

qui vulgui un model que se surti de la norma.

28 Honda XL1000V Varadero. Una de las millors opcions si voleu tenir la comoditat i capacitat de càrrega d'una rutera i us agraden els viatges amb un component essencial d'aventura. 36 Suzuki VanVan 125. Una moto que crida l'atenció perquè té unes característiques totalment diferents a les de la resta. Sabíeu que... 44 La potència de l'aire.

Un extens repàs a les avui desaparegudes motocicletes amb turbocompressor.

10 J oey i Robert Dunlop

club moto

3


warm up Un circ sense xarxa Després de la mort del pilot japonès de Moto2 Shoya Tomizawa, ELS pilots

© Motogp.com

pensem que hem de dedicar uns moments a reflexionar sobre un sabeN el risc espectacle que mou milions d’espectadors a tot el món i que els mitque correN jans de comunicació presenten com el circ del mundial de motociclisme, un circ on només disparen les audiències els primers classificats cada COP que SÓN a la pista i on pràcticament ningú no es recorda dels últims. Però si hi pensem fredament, ens adonarem que tots els pilots, de totes les categories, des del primer fins al darrer, es juguen la vida diumenge rere diumenge per fer cada cop més gran aquest esport. Mentre que Dorna vol fer que el campionat de motociclisme esdevingui el millor espectacle del món i les fàbriques busquen la màxima potència per a les seves motos, els pilots, com si fossin equilibristes, van sempre al límit, tant personalment com mecànicament. L’únic problema és que, en el circ del motociclisme, els artistes actuen sense xarxa, i en cas d’accident res pot aturar-ne la caiguda. Sovint es tracta simplement de cops; altres vegades, d’ossos trencats. Per sort, en poquíssimes ocasions hem de lamentar la mort d’un pilot. Tots els pilots mereixen el màxim de respecte, perquè el que fan a la pista és arriscar sempre al màxim per tal d’aconseguir els millors resultats. Des d’aquí volem retre un últim homenatge a Shoya Tomizawa i a tots els pilots que, com ell, van perdre la vida fent allò que més els agradava: córrer en moto.

El millor Toni Elias La categoria de Moto2, acabada d’estrenar, ja té un campió: Toni Elias, que ha tornat com en els

millors temps, quan corria a 125 cc, amb coratge i esperit de lluita. El camí d’Elias no ha estat fàcil. Després dels 125 cc no va acabar de quadrar en els 250 cc, i a MotoGP va poder deixar unes quantes pinzellades de la seva innegable qualitat, però la mecànica sovint no li permetia de fer gaire cosa més. Aquest any ha demostrat als uns i als altres que la seva qualitat com a pilot està fora de dubte: a Moto2 tothom porta el mateix motor, i, per tant, el que marca les diferències únicament és el pilot. Enhorabona Toni, de debò que t’ho mereixes. 4 club moto

© Motogp.com

EL CATALÀ S'Ha coronaT com el primer campió del Món de Moto2


fundacion 105x235.pdf

1

10/05/10

13:13

Asegurando tu presente E n a q u es t p a í s , el mo t ociclisme p a r l a en c a t a l à

aseguramos su futuro

Espronceda, 353, entl. 2a. 08027 Barcelona. Tel. 93 408 41 51 Fax 93 408 15 67. Correu electrònic: clubmoto@idemmedia.net

www.clubmoto.net Director editorial Jordi Gironès jgirones@idemmedia.net Director Joan Navarro jnavarro@idemmedia.net Director de màrqueting i relacions institucionals Jordi Cos jcos@idemmedia.net Conseller editorial Xavier Gironès xgirones@idemmedia.net Redacció Joan Torra, Jordi Garcia i Jaume Ballbè redaccio@clubmoto.net C Seccions Gerard Cadevall, A Fons; Jordi Granados, M Mototurisme; Jordi Cos, Consell expert; Gizmo, Campioníssimes; Mingo Rovira, Moda Y Departament gràfic CM Andreu Villanueva Rubèn López MY Pilots de proves CY Ignasi Codina Jordi Iborra CMY Edició lingüística Ortocat Serveis Lingüístics K Fotografia Pere Boixaderes Producció Taller de Comunicació Espronceda, 353 entl. 2a. 08027 Barcelona Distribució SADE 93 335 78 40 Subscripcions subscripcio@clubmoto.net Dipòsit legal B-10651/02 © Juliol-Agost 2010 CLUB MOTO no pot ser reproduïda per cap mitjà electrònic, òptic, electromagnètic ni per fotocòpia, sense el permís exprés de l’editor i sempre que se n’esmenti la procedència.

Nani Roma

Vencedor del Dakar

CON LA FUNDACIÓN NANI ROMA

UNA META COMÚN Por cada nueva póliza contratada destinamos 1€ a la Fundación Nani Roma, que trabaja por la integración de los jóvenes a través del deporte y por el desarrollo de los pueblos africanos.

ESPECIALISTAS EN SEGUROS DE MOTO Y QUAD

www.amv.es • 902 125 750

CLUB MOTO és membre de l’APPEC. revista patrocinada per la Federació Catalana de Motociclisme

Telèfon de subscripcions i atenció al client 902 180 669

AMV HISPANIA CORREDURÍA DE SEGUROS S.L. Inscrita en el registro Mercantil de Madrid. Tomo 17236. Libro 0. Folio 52. Sección 8ª. Hoja M-295390. Inscripción 1ª. C.I.F. B-83204586. Inscrita en el Registro de la D.G.S.F.P. con la clave J-2169 concertado seguro de Responsabilidad Civil Profesional y dispone de capacidad financiera en los términos exigidos por la Ley 26/2006 de 17 de Julio.


motomagazín

news L’HIS d’Honda rep el premi Ponle Freno ponle Freno és una iniciativa d’antena 3 i onda cero. Es tracta d’una plataforma ciutadana voluntària, sense motivacions econòmiques, creada amb la sola intenció de salvar vides. L’HIS és un centre de referència internacional únic a Europa dedicat en exclusiva a la formació de motoristes i obert a tothom.

MV Agusta torna a ser italiana claudio i giovanni castiglioni han recomprat a Harley-davidson el 100% de les accions de la societat mv agusta motor S.p.a., que inclou les marques mv agusta i cagiva. La nova societat estarà dirigida per massimo Bordi i giovanni castiglioni. claudio castiglioni en serà el president i es centrarà en el desenvolupament de nous productes.

Barcelona instal·larà les primeres estacions de recàrrega de motos elèctriques L’empresa de Barcelona mobecpoint ha ideat unes estacions que permeten recarregar d’una manera senzilla i segura fins a 35 vehicles simultàniament, ja siguin bicis o motos. això és molt important perquè es preveu que el 2016 Barcelona tingui un parc de prop de 40.000 motocicletes elèctriques. Inicialment està prevista la instal·lació de 8 estacions, xifra que s’anirà incrementant posteriorment.

6 club moto

novES HArLEY 2011

H

arley ha presentat per a la propera temporada dues interessants novetats, a més d’algunes modificacions en models ja existents. La nova Road Glide Ultra és una motocicleta touring d’alta gamma amb el carenat ancorat directament al xassís. És de producció limitada i té components exclusius, entre els quals el seient i un complet ELS dE MiLWAUKEE equip de so i navegador. També IncorporEn DoS incorpora un motor Screamin Eagle Twin Cam 11 de 1.803 cc. noUS modELS a La L’altra novetat és la Sportster gamma 2011 SuperLow, que combina una geometria modificada de la part del davant amb noves llandes i pneumàtics, i seient i manillars redissenyats per oferir un comportament equilibrat i més confort.


L’actualitat del món de les motos i els seus protagonistes

PGO Ligero

L’

atractiu escúter Ligero de PGO es vesteix de blanc per anar més a la moda. Aquest escúter de 4 temps és un dels més econòmics del mercat, tant pel que fa al consum de benzina com pel seu preu, que és molt assequible: 1.650 euros.

Nou SYM JET-4 125

M

otos Bordoy, importador exclusiu de SYM per a Espanya, ha tret al mercat estatal un nou model de la marca taiwanesa. Es tracta del JET-4 de 125 cc, amb motor de 4 temps i refrigerat per aire. El preu de llançament de la moto és un dels seus principals avantatges enfront de la competència: tan sols 1.499 euros.

UN NOUVINGUT AL competitiu segment dels ESCÚterS DE 125 cc urbans

Honda va presentar el revolucionari 3R-C

A

l saló de Ginebra, Honda va presentar el 3R-C, un model elèctric de caràcter urbà, amb 3 rodes, zero emissions i capacitat per a un sol ocupant. Està equipat amb una cúpula clara que es tanca sobre el seient del conductor quan el vehicle està aparcat. Quan està en marxa, en canvi, la cúpula es converteix en una pantalla que ofereix una excel·lent protecció al conductor.

UN NOU concepte DE vehicle elèctric de tres rodes club moto

7


fent amics

per Da Melco vid

ELS MEUS "proTAS" dEL mES

University, el centre de formació exclusiu per a tècnics i comercials de la centenària marca de Milwaukee, als Estats Units. Els responsables de Harley-Davidson a l'Estat espanyol i Portugal ja van apostar fort per Sant Cugat, ara farà tres anys, en implantar-hi la nova seu central per a la península. Ara, doncs, sembla que Harley-Davidson ha donat el pas definitiu per convertir-se en una marca «local». Enhorabona! Tenir-los a prop ens reconforta. Però, fora bromes, tant abans com ara, la realitat és la realitat: Catalunya és clau per al sector motociclista, per tradició industrial i per públic objectiu. No és un mercat «local», és un gran mercat, un lloc, com CATALUnYA potser cap altre ÉS un LLoc, d'Europa, on se sent amb passió com poTSEr la moto i on més CAp ALTrE oportunitats D'EUropA, on hi ha per fer negocis – SE SEnT amB encara!– en pASSió LA aquest sector. MoTo Celebrem el pas estratègic de Doncs bé, la cosa va anar més o l'empresa. I és que la peculiaritat menys de la següent manera: Harley- d'aquesta universitat és l'expedició Davidson té una política de publicitat de la seva pròpia titulació. El màxim molt estricta, i la qüestió és que reconeixement és el màster de mai no posen anuncis en un mitjà tecnologia, que acredita el màxim «local» –és a dir, de Catalunya– de coneixements sobre aquestes com el nostre. Bé, res a dir. O no. motocicletes. Per això ens sobta una notícia que Així doncs, els trucarem un altre ens ha arribat: a partir d'aquest cop perquè, com ells, som en un octubre, els dirigents de la mítica territori moter important. Un lloc, marca tancaran el centre formatiu Catalunya, on ens agraden les motos que des del 2005 tenien a Madrid i tots aquells que les fan possible. I per traslladar-lo a Sant Cugat. això no és patrimoni de cap territori. Es tracta de la Harley-Davidson Això és universal, nois... 8 club moto

Shoya Tomizawa El pilot japonès, de 19 anys, va morir a causa d’un greu accident en el transcurs del Gran Premi de San Marino de Moto2. Trobarem a faltar el seu somriure.

© Repsol Media

A

ra deu fer cosa de sis o set anys, quan la revista CLUB MOTO gastava bolquers i necessitàvem suports i calés per tirar endavant el projecte que teniu entre les mans, vam fer una trucada a la gent de Harley-Davidson. En una paraula: publicitat. Els vam demanar de publicar alguns anuncis a molt bon preu a la nostra revista i de fernos amics. I és que, des de sempre, hem admirat aquesta marca que tantes passions aixeca. Més que una marca, Harley-Davidson és una manera de viure, era lògic que la volguéssim a les nostres pàgines...

Laia Sanz i Toni bou Una parella que ens té mal acostumats. A la República Txeca el Toni va aconseguir el quart títol mundial. La seva companya d'equip, la Laia, hi va assolir el seu desè campionat. Enhorabona a tots dos.

© Worldsbk.com

Harley-Davidson trasllada a Sant Cugat el seu centre formatiu per a l'Estat espanyol i Portugal.

© Motogp.com

què Fa una MArCA «gLobAL» En un TErriTori «LoCAL»?

Max biaggi El pilot italià, als comandaments d'una Aprilia, es va proclamar campió del món de Superbikes davant de la seva afició en finalitzar cinquè la cursa disputada a Imola. Felicitats, campió!


instants

L’últim cap de setmana de setembre es va celebrar el Motocròs de les Nacions al circuit thunder Valley a Denver, Colorado, als Eua. Va reunir els millors pilots del panorama internacional en aquesta disciplina. El domini dels nord-americans va ser aclaparador. Per darrere de l’equip dels Estats units, van completar el podi l’equip de França i el de Bèlgica. © Garth Milan/Red Bull Photofiles

es diu que...

© Motogp.com

Suzuki està decidida a córrer amb una única moto el 2011, tot i el contracte vigent amb dorna que l’obliga a tenir dues motos a la graella de sortida de motogp. I és que la crisi econòmica està fent que moltes marques no puguin

suportar la despesa que comporta tenir dues motos oficials en carrera. després de la desaparició de Kawasaki, ara li toca el torn a Suzuki, que està negociant amb dorna per tenir tan sols una moto en cursa l’any vinent, moto que pilotaria Álvaro Bautista. Si les negociacions arriben a bon port, Suzuki reduirà dràsticament la despesa que li suposa el mundial, però si dorna no aconsegueix un acord amb Suzuki, cada cop la graella serà més pobra, i d’això se’n ressentirà notablement el mundial de motociclisme.

FrASES gEniALS

© Motogp.com

L’equip Suzuki es replanteja el futur

“Si le tengo que echar una mano a Lorenzo a final de año lo haré sin ningún problema” Valentino Rossi, il dottore, en declaracions al circuit de Motorland. Qui t’estima, s’arrima

club moto

9


miscel·lània Dos motoristes que van deixar petjada

Joey i Robert Dunlop

El passat 8 de maig, l’ajuntament de Ballymoney, petita ciutat de 9.000 habitants del comptat d’Antrim, a Irlanda del Nord, va inaugurar un monument a Robert Dunlop just al costat del que fa anys va dedicar al seu germà Joey. El monument a Joey és una escultura d’ell mateix sobre la moto (n’hi ha una còpia a dalt de la muntanya a l’illa de Man), i el de Robert és un monòlit que acompanyarà una tercera escultura que a hores d’ara s’està fent amb el finançament d’aportacions populars. Text: JORDI VIDAL Fotografies: JORDI VIDAL, CHRISTOF BERGER I ARXIU

Els dos germans Dunlop comentant la jugada abans de la sortida de la cursa de 125 de la NW200 de 1990 10 c l u b m o t o


Escultura de Joey Dunlop en el seu Memorial Garden

L’ajuntament de Ballymoney ha inaugurat, el passat 8 de maig, el Memorial Garden en honor a Robert Dunlop, just al costat del del seu germå Joey

club moto

11


Joey Dunlop a la sortida del TT de l’illa de Man de 1992

Joey Dunlop té el rècord de victòries al TT de l’illa de Man (26 triomfs), cinc títols de campió del món i 13 victòries a la North West 200, entre moltes altres fites destacades

E

ls germans Dunlop, de família humil, han arribat a ser els ambaixadors més importants d’aquesta petita ciutat, i és per això que els dediquen aquests homenatges. Joey ha sigut un dels pilots de motos més importants de la història d’aquest esport. Té el rècord de victòries al TT de l’illa de Man (26 triomfs), cinc títols de campió del món i 13 victòries a la North West 200, entre moltes altres fites destacades. Gran corredor multidisciplinar i gran persona, les seves victòries van des de la categoria petita, els 125 cc, fins a les superbikes de 1.000 cc. En una Irlanda del Nord dividida en bàndols, va ser un defen-

12 c l u b m o t o

sor de l’antisectarisme, cosa que el va fer molt respectat per tothom. Va organitzar, amb la seva fundació, campanyes d’ajuda humanitària, una ajuda que ell mateix, conduint un camió carregat de roba i d’altres elements de primera necessitat, feia arribar a la seva destinació.

Entre les seves fites esportives, volem destacar la victòria en el circuit de Montjuïc el juliol de 1986. Aquell any els organitzadors de les 24 hores, amb molt bon criteri, van organitzar dues curses puntuables del mundial de TT1 i TT2 (el que ara seria Superbikes i Supersport) prèvies a les nostres clàssiques 24 hores. La cursa de TT1 va estar dominada des de la sortida per Joey Dunlop, amb l’Honda Rothmans oficial,


L’Ajuntament de Ballymoney honora Joey Dunlop

Monòlit que recorda les victòries més importants de Robert Dunlop club moto

13


JOEY I ROBERT DUNLoP Joey Dunlop a la cursa de superbikes de la NW200 de 1990

Joey Dunlop al TT de l’illa de Man de 1992

i tan sols el va poder seguir un jove Joan Garriga amb una Ducati que anava molt ràpid. Garriga es va veure involucrat en una caiguda amb altres corredors. En aquella caiguda es va lesionar de gravetat Tony Rutter, corredor de l’equip Ducati. Joan es va fer mal en una cama, però això no li va impedir de participar a les 24 hores i aconseguir la victòria. Joey Dunlop va morir en una cursa totalment intranscendent a Tallin, Estònia, el 2 de juliol del 2000. Després de guanyar les curses de 750 i 600 cc, va participar a la de 125. Quan anava líder, va perdre el control de la moto per culpa del terra moll i va topar amb uns arbres. Aquest xoc li va produir la mort instantània. Tenia 48 anys i deixava dona i tres fills. Dunlop ens ha deixat una empremta esportiva i humana que l’ha convertit en un autèntic mite per als motoristes.

Robert Dunlop, anomenat the Mighty Micro, també va ser un gran corredor al

el Joey’s Bar, a uns 200 m del Memorial garden

14 c l u b m o t o

qual l’ombra del seu germà gran va relegar a un segon terme. No per això, però, va deixar de ser un dels més grans. Entre moltes altres fites, té en el seu historial 5 victòries al TT de l’illa de Man i 15 a la North West 200. Com el seu germà, Robert també va aconseguir triomfs en totes les categories. L’any 1994, al TT, en el salt


North West 200

Robert Dunlop a la sortida del TT de l’illa de Man de 1992

Robert Dunlop, entre moltes altres fites, té en el seu historial 5 victòries al TT de l’illa de Man i 15 a la North West 200 de Ballough Bridge va trinxar la roda del darrere de la seva Honda 750. Tot i que el greu accident feia pensar que no correria mai més en moto, tan sols va estar un any inactiu. Va retornar a les curses el 1996, però amb moltes seqüeles de l’accident. Amb tot, diverses intervencions quirúrgiques van millorar una mica el seu estat físic. Durant els entrenaments dels 250 cc de la North West 200 del 2008, probablement a causa d’un problema mecànic, Robert Dunlop va sortir volant per sobre de la moto quan arribava al revolt de Mathers Cross. De resultes de l’accident, va rebre un fort cop al pit que li va produir la mort hores després en el Causeway Hospital de Coleraine. Els seu dos fills, Michael i William, que també participaven en aques-

ta cursa, van prendre la sortida de la competició dos dies més tard. En William va trencar el motor de la seva moto i en Michael es va esforçar al màxim fins que va guanyar la cursa i la va dedicar al seu pare dient que “ho havia de fer per ell i ho he fet”.

Aprofitant la nostra visita a la North West 200 vam anar a retre un merescut homenatge als germans Dunlop. Després, molt a prop del memorial, hi ha el Joey’s Bar, on vam gaudir d’unes pintes de Guinness servides per la simpàtica Johanna, filla d’en Joey. El bar, com és lògic, té una fantàstica ambientació motorista. Entre moltes fotos i dedicatòries hi ha penjada del sostre una de les últimes motos de curses d’en Joey. club moto

15


Torna el mite

16 c l u b m o t o


escúter

LML Star 125 Els amants de la Vespa de tota la vida esteu d’enhorabona: aquest carismàtic escúter seguirà entre nosaltres gràcies a LML. TEXT: JOAN TORRA / FOTOGRAFIES: PERE BOIXADERES

Potència

8

Ergonomia

7

Acabats

7,5

Suspensions

6

Motor

7

Frens

5 4

GLOBAL

3 2

5

6 7 8

1

9

0

10

D

esprés que Piaggio anunciés la desaparició de la clàssica Vespa PX de 2 temps, que últimament només es feia en la versió de 125 cc, semblava que el món de la moto es quedava orfe. No veure en els nostres pobles i ciutats la silueta de la Vespa amb el seu característic so ho faria tot molt més avorrit. I és que hem de tenir en compte que la Vespa va néixer el 1946 de la mà de Corradino d’Ascanio, un enginyer aeronàutic que treballava per a Piaggio. D’Ascanio va projectar un vehicle totalment innovador, que disposava d’engranatge directe del motor a la roda (per eliminar la cadena secundària), substituïa el molest i brut canvi de marxes al peu per un de situat al manillar, duia roda de recanvi i oferia al pilot una postura de conducció molt còmode. L’èxit de la Vespa va ser increïble des del primer moment, i el seu peculiar disseny i les solucions tècniques que incorporava han seguit pràcticament invariables al llarg de més de 50 anys. Ara, després de la decisió de Piaggio de no fabricar més la Vespa PX, la marca LML ha decidit seguir amb la fabricació d’aquest escúter tan especial. Com que Piaggio tenia una planta de fabricació a l’Índia, LML fabrica també en aquest país, amb motoritzacions de 2 i 4 temps. club moto

17


LML Star 125

La LML incorpora disc al davant i tambor al darrere. Al davant frena molt bé, però s’ha d’anar amb compte de no bloquejar la roda La moto que vam utilitzar per realitzar la prova que us expliquem en aquestes pàgines és la LML Star de 125 cc i 4 temps. Externament, la LML Star és calcada a la Vespa PX, amb tota la màgia d’aquesta, lògicament, posada al dia per afinar-ne més el funcionament. La gran novetat és, evidentment, la motorització de 4 temps de 125 cc. Aquest motor dóna una potència de 8,1 CV a 6.000 rpm. Ja veieu, doncs, que el motor no és gaire potent si el comparem amb altres que arriben pràcticament a duplicar aquesta xifra.

Però la LML té la mateixa vocació que la clàssica Vespa, és a dir, ser un vehicle urbà de gran duresa, que no porti problemes i que, a més, ofereixi unes especials característiques de conducció. En comparació amb el de l’antiga PX de 2 temps, el motor de 4 temps atorga més baixos i més tracció a la roda del darrere. Té, a més, un funcionament més suau i amb menys vibracions gràcies al fet que va muntat sobre tacs silenciadors. Aquest motor assoleix una velocitat punta d’uns 90 km/h i té 18 c l u b m o t o


al seu favor la suavitat de funcionament i un baix consum de benzina. Per contra es nota, sobretot en parat, que pesa més que el de 2 temps, un motor més senzill i lleuger. Per compensar aquest augment de pes i oferir més rigidesa en el xassís monocasc estampat en xapa, se li han col·locat uns reforços tubulars.

L’STAR 125 EN DaDES 100 80

120

160 1 180 200

60 40 20

140

0

El canvi és manual, està situat al manillar i disposa de 4 marxes. Aquest és, precisament, l’aspecte menys acurat de la LML: el canvi és força sorollós. Quan estàs parat al semàfor i has de posar la primera per arrancar, el canvi fa un “cloc” fort, molt més que el de la Vespa. Per passar de primera a segona també fa soroll, encara que una mica menys. Pensem que aquest és un aspecte que cal millorar. Mecànicament no té importància, però sí que en té comercialment, perquè fa l’efecte que portes un vehicle poc cuidat. En tota la resta, la LML passa l’examen amb bona nota. Quant a colors, per exemple, la moto disposa d’una gran varietat de pintures metal·litzades club moto

19


20 c l u b m o t o


LML Star 125

El quadre d’instruments segueix sent el de sempre, el clàssic rellotge rodó de fons blanc que disposa dels indicadors habituals i entapissats de seient de diferents colors que li donen un toc molt més actual.

Respecte a la frenada, incorpora disc al davant i tambor al darrere. Cal dir, amb tot, que cal acostumar-se al tacte tan fitxa tècnica Motor: monocilíndric, 2 vàlvules Tipus: 4 temps Refrigeració: aire forçat Cilindrada: 125 cc Diàmetre per carrera: 52,4 x 57,8 mm Alimentació: carburador Frens del davant: disc de 200 mm Frens del darrere: tambor de 150 mm Altura seient: 820 mm Pes: 121 kg Preu: 2.750 €

especial dels frens. El del davant frena molt bé, i s’ha d’anar amb compte de no bloquejar la roda. Per evitar bloquejos innecessaris, és millor utilitzar sempre conjuntament els dos frens. Hem de pensar que les petites rodes de 10” de la Vespa de tota la vida sempre han patit aquest mateix problema. Abans més que ara, perquè el fre del davant era també de tambor i la veritat és que gairebé no frenava. El que s’ha millorat bastant són les suspensions, més rígides i estables i que proporcionen més seguretat en la conducció. El quadre d’instruments segueix sent el de sempre, el clàssic rellotge rodó de fons blanc que disposa de velocímetre, odòmetre i indicador de benzina, a més dels testimonis de punt mort, llums i intermitents. L’LML Star és un escúter ideal per a tots aquells moters que volen models vintage posats al dia, amb un encant que només els vehicles de mitjan segle passat poden tenir. club moto

21


Urban Sport

22 c l u b m o t o


escúter

Yamaha BW’S 125 El nou BW’S de 125 cc manté les mateixes característiques del seu germà de 50 cc i es converteix en un escúter molt divertit tant en disseny com en prestacions. TEXT: JOAN NAVARRO / FOTOGRAFIES: YAMAHA

EL BW’S 125 EN DADES 100 80

120

160 1 180 200

60 40 20

140

0

E

l BW’S és, probablement, l’escúter més original del mercat, ja que marca una tendència en què no té rival. Fa uns anys, el Typhoon de Piaggio hagués estat el seu competidor natural, ja que tots dos compartien una estètica similar i el mateix concepte, mentre que la resta de marques fabricaven l’escúter d’ús més quotidià per ciutat. Amb el BW’S, tant en la cilindrada de 50 cc com en la de 125 cc, Yamaha opta per buscar alguna cosa més que un simple escúter urbà i anar més enllà del que ofereix la resta.

Pel que fa a l’aspecte estètic, el BW’S està directament enfocat cap a un públic juvenil que busca el concepte fun i que vol un vehicle que respongui a la seva manera de viure. Per tant, el BW’S refusa la serietat que ofereixen la resta d’escúters i aconsegueix oferir una imatge realment impactant. club moto

23


Yamaha BW’S 125 Per començar destacarem el frontal, on trobem un doble far en vertical que li dóna un aire tremendament juvenil i actual. Altres solucions diferents: el tap del dipòsit de benzina està situat a la part del davant del seient, un detall innovador que marca diferències. Per augmentar l’aspecte esportiu, part del subxassís del darrere és a la vista i està construït amb tub de secció rodona. Això, juntament amb el doble pilot del darrere, proporciona a la moto un aspecte força racing. En aquest escúter també cal destacar la versatilitat, que li permet de recórrer camins sense asfaltar. A tal fi està equipat amb uns amples pneumàtics mixtos de 120/70-12” al davant i 130/70-12” al darrere. Finalment, per ressaltar més l’aspecte off road, la suspensió del davant està recoberta amb gomes protectores. La frenada queda realment ben resolta, sobretot al davant, amb un disc de 220 mm que treballa amb contundència quan premem la maneta. Al darrere, en canvi, el tambor compleix la seva funció sense que li puguem demanar gaire més.

Potència

7,5

Ergonomia

7

Acabats

8

Suspensions

8

Motor

7,5

Frens

8 4

GLOBaL

3 2

5

6 7 8

1

9

0

10

Per ressaltar més l’aspecte off road, la suspensió del davant està recoberta amb gomes protectores. La frenada queda realment ben resolta amb un disc de 220 mm

24 c l u b m o t o


Yamaha BW’S 125

fitxa tècnica Motor: monocilíndric, 4 vàlvules Tipus: 4 temps Diàmetre per carrera: 52,4 x 57,9 mm Refrigeració: aire forçat Alimentació: injecció electrònica Frens del davant: disc de 220 mm Frens del darrere: tambor de 150 mm Pneumàtic del davant: 120/70-12” Pneumàtic del darrere: 130/70-12” Altura seient: 780 mm Longitud total: 1.910 mm Amplada total: 720 mm Altura total: 1.110 mm Preu: 2.799 €

Quant a ergonomia, el còmode i ample seient, juntament amb el manillar negre, sense cap mena de tapa que el cobreixi, proporcionen una bona posició del cos del pilot, molt ben aconseguida. En canvi, ja no trobem tan correcta la posició de les cames, que queden en un angle recte una mica forçat i, a més, no podem estirar-les cap endavant perquè queda poc espai fins a l’escut frontal.

Pel que fa al motor, és pràcticament calcat al d’un altre model de la marca, el Cygnus. Sense ser dels més ràpids, ja que està refrigerat per aire, aquest motor assoleix unes bones acceleracions i té un gran comportament en mitjos i baixos. Per tant, en conducció urbana en podem extreure un gran rendiment. L’estabilitat del BW’S treu molt bona nota, ja que la moto es comporta perfectament en tot moment gràcies als pneumàtics amples, els xassís rígid i les suspensions que, tot i ser un xic club moto

25


26 c l u b m o t o


Yamaha BW’S 125 dures per conducció urbana, el fan molt estable en els revolts i també a l’hora de fer canvis de trajectòria inesperats, cosa que, per desgràcia, passa sovint quan circulem per ciutat. Com a resum podem dir que el Yamaha BW’S és un escúter perfecte per a tothom qui vulgui un model que se surti de la norma, sigui el més polivalent possible i, per estètica, colors i un conjunt realment divertit, deixi enrere la resta d’escúters de colors seriosos i massa avorrits per a l’aventura diària.

Sense ser dels més ràpids, aquest motor assoleix unes bones acceleracions i té un gran comportament en mitjos i baixos

EL 28 DE NOVEMBRE, FES SENTIR LA TEVA VEU. Perquè la teva veu és important. Perquè totes les opinions sumen. Perquè si tots hi diem la nostra, el futur de Catalunya serà molt millor per a tothom.

Eleccions al Parlament de Catalunya. DIGUES LA TEVA.

CLUB MOTO 129x145.indd 1

13/10/10 17:28


trail

Honda XL1000V Varadero La Varadero es manté com una de les motos més polivalents del mercat, amb un accentuat caràcter de “reina de la ruta”. Text: JOAN navarro / FOTOGRAFIES: HONDA

E

n els seus inicis, les motocicletes trail eren d’ús verdaderament mixt, és a dir, capaces de circular per carretera i, alhora, d’oferir un alt percentatge d’ús off road. Les marques, però, es van adonar que els usuaris inclinaven molt més la balança cap a l’ús asfàltic en detriment de l’ús per fora de carretera. Així, van dissenyar les grans trails bicilíndriques, sobretot, perquè fossin grans motos de carretera tot deixant de banda la faceta més aventurera. L’Honda Varadero compleix perfectament aquest requisit. És un model que, tot i que conserva una estètica clarament trail, està enfocada en un 90% cap a l’asfalt, i només deixa un petit marge per a l’off road. I és que, si analitzem la Varadero no com una trail sinó com una veritable motocicleta de carretera, 28 c l u b m o t o


Majestuosa club moto

29


El motor de la Varadero és un big twin configurat en V, alimentat per injecció de benzina, que té 8 vàlvules i doble arbre de lleves en culata ens adonarem de seguida de totes les seves virtuts pel que fa a polivalència. La Varadero marca una veritable fita dins de les grans trails ruteres, i se situa en el cim d’aquesta categoria, fins i tot per damunt de la triomfant GS de BMW. Per contra, la Varadero és la menys preparada per a una conducció off road, ja que està molt enfocada cap a l’asfalt. Amb tot, podem agafar pistes senzilles i, per tant, descobrir molts indrets que amb un altre tipus de moto serien impossibles de visitar.

Haig de confessar que la Varadero m’ha enamorat pel comportament en carretera, la comoditat i el seu increïble motor. Aquest últim és, precisament, un dels punts forts d’aquesta motocicleta. Es tracta d’un big twin configurat en V, alimentat per injecció de benzina, que té 8 vàlvules i doble arbre de lleves en culata (DOHC). El sistema catalitzador amb sensor d’oxigen minimitza les emissions nocives dels 30 c l u b m o t o


Honda XV1000V Varadero

La VaRadERo eN dadeS 100 80

120

140

160 180 200

60 40 20

6

0

8

10 1

4

12 14

2 0

x1000

16

gasos de l’escapament per assegurar el perfecte compliment de la normativa Euro-3. El poderós bicilíndric que mou la Varadero és tot un prodigi de funcionament, i ofereix una magnifica resposta en tot moment, una resposta lineal, sense estridències, que ens permet explotar les seves excepcionals característiques. La bona tracció que proporciona ens permet enllaçar revolt rere revolt sense haver d’estar pendents del comptavoltes ni d’anar canviant de marxa a cada moment; simplement traiem gas, toquem una mica el fre, negociem el revolt i tornem a obrir gas. L’estabilitat està garantida per un bastidor rígid que accentua el potencial del motor.

Gràcies a tot el conjunt podem aconseguir una conducció relaxada, sabent que sempre ho tenim tot sota control. A més, la moto, com a bona trail que és, si ens equivoquem ens permet de rectificar la traçada sobre el mateix revolt, cosa que en club moto

31


El quadre d’instruments de l’Honda Varadero combina dues esferes analògiques amb una pantalla digital multifunció el cas d’altres motos resulta prou complicada. Com en totes les Honda, els comandaments de la Varadero són d’accionament suau i precís. La frenada utilitza el sistema Dual Combinat, que proporciona una sincronització molt bona i, al mateix temps, té aquell plus de qualitat que aquest sistema ofereix. Com també és habitual, Honda possibilita que l’usuari adquireixi el model amb ABS, una prestació que encara augmenta més la seguretat pel que fa a la frenada.

Quant a les suspensions, en un principi ens va semblar que la llarga forquilla del davant era un xic tova, però a mesura que anaven passant els quilòmetres aquesta sensació es va anar invertint, ja que el confort que la moto proporciona en ruta està fora de tot dubte. Si la observem en parat, la Varadero ens pot imposar amb la seva alta i llarga silueta, però un cop en marxa, aquesta primera percepció es transforma immediatament en una 32 c l u b m o t o

Potència

8

Ergonomia

9

Acabats

9

Suspensions

8,5

Motor

8,5

Frens

8 4

GLoBaL

3 2

5

6 7 8

1

9

0

10


club moto

33


Honda XL1000V Varadero

sensació de total control i seguretat. El control el proporcionen l’ample manillar i, sobretot, l’altura de conducció, que ens permet veure perfectament tot allò que passa davant nostre i, per tant, anticipar-nos a tota mena de situacions. La seguretat queda garantida per la pantalla i també pel bon encaix de les cames en les formes del dipòsit. El seient, ample i còmode, ens permet fer quilòmetres i quilòmetres sense descans. Això, juntament amb la notable autonomia de què disposem, converteix la Varadero en una infatigable viatgera.

El quadre d’instruments combina dues esferes analògiques amb una pantalla digital multifunció. Hem d’esmentar, però, un punt en contra: no té indicador de benzina; simplement s’encén el llum de reserva i la pantalla digital ens indica els quilòmetres que podem recórrer amb la benzina que ens queda. Per acabar només cal dir que, si voleu tenir la comoditat i capacitat de càrrega d’una rutera, gaudir en les sortides de cap de setmana i, a més, us agraden els viatges amb un component essencial d’aventura, la Varadero és una de les millors opcions que us ofereix el mercat.

fitxa tècnica Motor: V-Twin a 90º, 8 vàlvules Tipus: 4 temps Cilindrada: 996 cc Diàmetre per carrera: 98 x 66 mm Alimentació: injecció electrònica PGM-FI Suspensió del davant: forquilla telescòpica de 43 mm Suspensió del darrere: amortidor Pro-link Frens del davant: doble disc de 296 mm Frens del darrere: disc de 256 mm Pneumàtic del davant: 110/90-19” Pneumàtic del darrere: 150/70-17” Preu: 11.699 € (sense ABS), 12.699 € (amb ABS)

34 c l u b m o t o

DERBI_


club moto

DERBI_dto500_165x235_clubmoto.indd 1

35

04/10/10 14:09


scrambler

Suzuki VanVan 125 La VanVan de Suzuki reprèn un vell concepte anomenat scrambler, que mescla en un mateix vehicle aspectes d’enduro i de carretera. Text: JOAN TORRA / FOTOGRAFIES: RIEJU I PERE BOIXADERES

É

s difícil avui en dia trobar una moto que realment cridi l’atenció per unes característiques totalment diferents a les de la resta. Aquest és el cas de la protagonista del nostre reportatge. La Suzuki VanVan és una mescla de diferents conceptes motociclistes que conformen un còctel realment molt atractiu i fresc que no deixa ningú indiferent. Suzuki ha recorregut a l’estil britànic anomenat scrambler per dissenyar una motocicleta única en la cilindrada dels 125 cc. Les scrambler van ser les primeres trail de la història, ja que, partint d’una motocicleta de carretera, es modificaven les suspensions i es posaven pneumàtics de tot terreny. D’aquesta manera, la motocicleta era capaç de circular per terra, i amb la potència i velocitat suficients per poder-se desplaçar per carretera. Triumph també ha fet reviure aquest concepte amb el model anomenat precisament així, Scrambler. És molt interessant, doncs, que una marca japonesa hagi tret un model sobre aquesta base, perquè vol dir que les bones

36 c l u b m o t o

L’esperit VanVan El seu seient ample i baix i l’ ample manillar, juntament amb una llarga distància entre eixos, conformen una posició de conducció àmplia i relaxada que et convida a rodar allà on la llibertat de la teva imaginació et porti.


Viure en llibertat


Suzuki VanVan 125

Les scrambler van ser les primeres trail de la història, ja que, partint d’una motocicleta de carretera, es modificaven les suspensions i es posaven pneumàtics de tot terreny idees sempre estan presents. Suzuki ha sabut dissenyar una moto que combina les qualitats de la motocicleta d’abans: gran fiabilitat mecànica i comoditat de conducció.

Si observem detingudament la VanVan no hi trobem res prescindible, tot compleix perfectament la seva funció sense estridències. Per exemple: si us fixeu en el seient, és de generoses dimensions tant en llargada com en amplada, i, a més, seguint la moda de les motos de ja fa uns anys, és totalment pla; és a dir, que el pilot i el passatger estan en la mateixa línia. Aquest seient, conjuntament amb un manillar d’estil enduro i la bona postura que adopten les cames del pilot, fa 38 c l u b m o t o

La VANVAN En DaDES 100 80

120 20

160 1 180 200

60 40 20

140

0


Suzuki VanVan 125

que la conducció de la VanVan sigui molt relaxada. La moto és, a més, tremendament robusta, amb grans parafangs tant al davant com al darrere, per protegir-nos bé tant si circulem per carretera com per terra. També incorpora una graella portaequipatges que realment mereix aquest nom, ja que permet portar pes sense problemes.

Com a trets més destacables quant a estètica, n’hi ha dos, i tots dos estan localitzats a la part del darrere. D’una banda, el voluminós silenciador en negre mat; de l’altra, l’ample pneumàtic del darrere (ni més ni menys que un 180), que dóna a la moto un aspecte molt atractiu. Tota la resta és molt senzill: club moto

39


atractives llandes cromades de radis, un petit far rodó al davant i un petit dipòsit de benzina. Si parlem de consum, hem de dir que, gràcies a l’ús de la injecció, la VanVan és una de les 125 cc de menys consum, i, amb el dipòsit ple, tot i que no és de gran capacitat, ens permet tenir una bona autonomia. La informació la trobem en un sol rellotge analògic que fa de velocímetre i d’odòmetre. A dins hi ha els clàssics testimonis lluminosos i res més. Només té cavallet lateral, però, en canvi, disposa de warning, cosa ben difícil de trobar en motocicletes d’aquest segment. El que sí que podem constatar és que són una delícia tant la suavitat de marxa com la dels comandaments. La maneta de l’embragatge sembla de mantega, i les marxes entren perfectament una darrere l’altre sense sorolls. Per cert, la moto té 6 marxes.

El motor és un clàssic monocilíndric de la marca de 125 cc, amb alimentació per injecció i refrigerat per aire, que proporciona poca potència en comparació amb altres 125 cc de marxes. També es veu penalitzat per una relació de marxes curta, sobretot la primera, que és molt de muntanya i serveix simplement per arrencar. Amb la VanVan no serem els 40 c l u b m o t o

Potència

7

Ergonomia

8

Acabats

7,5

Suspensions

8

Motor

7

Frens

7 4

GLOBAL

3 2

5

6 7 8

1

9

0

10


Suzuki VanVan 125

El motor amb alimentació per injecció i refrigerat per aire, proporciona poca potència en comparació amb altres 125 cc de marxes primers en acceleració ni en les arrencades, però gaudirem d’una senzillesa de conducció inigualable, gracies també a una situació del seient realment baixa. Un cop en marxa hem de fer estirar les marxes i canviar ràpidament per poder extreure el màxim d’aquest motor. Gràcies a la sisena aconseguirem puntes d’aproximadament 100 km/h, encara que la velocitat de creuer d’aquesta moto és de 90 km/h.

fitxa tècnica Motor: monocilíndric Tipus: 4 temps Refrigeració: aire Diàmetre per carrera: 57 x 48,8 mm Alimentació: injecció Pneumàtic del davant: 130/80-18” Pneumàtic del darrere: 180/80-14” Capacitat dipòsit de benzina: 6,5 L Altura seient: 770 mm Preu: 3.449 €

El gran avantatge de la VanVan és la seva polivalència en tota classe de terrenys. És molt bona en la conducció urbana, per la facilitat d’ús i per l’ampli radi de gir. També permet fer petites sortides fora ciutat i, gràcies als seus pneumàtics mixtos, podem deixar l’asfalt i aventurar-nos inclús per sorra. La frenada és d’alt nivell, amb un potent disc al davant i un tambor al darrere. Les suspensions estan ben ajustades amb vista a una conducció que podríem qualificar més de touring que no d’esportiva. La VanVan té un estil únic que la fa molt admirada per la seva senzillesa i també per una manera de ser realment peculiar. Una pregunta per acabar: quan tindrem una VanVan de més cilindrada? club moto

41


SHOPPING equipament

Jaqueta Scott TP Ideal per a la conducció esportiva en qualsevol condició climàtica, és lleugera i confortable. Cal destacar-ne la impermeabilitat i la transpiració, aspectes que la fan perfecta per a tot ús. PVP

Scott

TP

199’95 €

Granota Husaberg

Granota d’una sola peça de cuir, amb reforços de pell en les zones més exposades en cas de caiguda com ara les espatlles, els colzes, el maluc, els genolls i la part del darrere. És de cuir perforat a la zona de les espatlles i té insercions Sas-Tec a les espatlles, els colzes i els genolls. PVP

Husaberg

Jaqueta Triumph La jaqueta Hawk#2, proporciona protecció i confort a parts iguals. Basada en el model original de la marca comercialitzat amb èxit en temporades passades, aquesta renovació té un disseny característic i elegant en què destaca la combinació dels colors negre i gris perla. Fabricada de cuir d’1,2 mm de la més alta qualitat, la jaqueta compta amb protectors en colzes i muscles fàcilment desmuntables i certificats per la CE. Talles: 36/46 a 52/62. Hawk#2

42 c l u b m o t o

Triumph

PVP

350 €

585 €


Posa’t al dia amb les últimes tendències per a tu i per a la teva moto

cascs

NZI Reset Sunvisor Un casc de gamma alta desenvolupat i fabricat per NZI que incorpora les millors prestacions tècniques. És ideal per circular amb motocicleta o ciclomotor per ciutat o en viatges curts, proporciona el més gran confort i una protecció única sense passar calor. Entre les seves característiques destaca especialment el protector de mentó, que no protegeix com un casc integral, però per a impactes menys severs proporciona, òbviament, més protecció que un casc obert. La carcassa està fabricada amb resina termoplàstica. El casc està disponible en dues grandàries, disposa de dues viseres (interior i exterior) i un ampli equipament de sèrie. És lleuger, segur i molt confortable, i té un disseny modern i unes originals gràfiques que li donen un aire esportiu i elegant. PVP

Reset Sunvisor

NZI

105 €

On-Way d’Acerbis Un casc perfecte per a la conducció off road. Fabricat d’ABS i amb entapissat antial·lèrgic, és transpirable i desmuntable.

On-Way

NZI

PVP

99’95 €

LS2 Esprit LS2 acaba de presentar un nou casc que proporciona una gran absorció a l’impacte i més resistència a la perforació. El disseny exterior de la calota optimitza l’aspecte aerodinàmic del casc, i crea una zona d’altes prestacions en la part posterior que accelera el flux d’aire interior. Es presenta en dos colors, negre i blanc. Esprit

LS2

PVP

114 € club moto

43


sabíeu que... ...a principis dels 80 es van fabricar motocicletes amb turbocompressor? Text: Jaume Ballbè / fotografies: ARXIU CLUB MOTO

La potència de l’aire

D

es dels inicis del motor d’explosió, sempre s’ha buscat la manera d’obtenir-ne més prestacions. Una solució lògica i senzilla era trobar la forma d’introduir més volum d’aire dins del cilindre i, per tant, aconseguir que l’explosió que té lloc a l’interior sigui més forta. I ja se sap que en una explosió més forta s’allibera més energia i, com a conseqüència, s’obté més potència amb la mateixa cilindrada. Així va néixer la turboalimentació.

DKW Turbo

44 c l u b m o t o


BMW Turbo

Els primers experiments pràctics daten de la primera dècada del segle XX, sempre dins del camp automobilístic, però els grans progressos no van arribar fins els anys 20. Posteriorment, i fins a finals de la Segona Guerra Mundial, tots els automòbils de competició estaven turboalimentats. Pel que fa al món de la moto, l’esclat del turbo va començar a la segona meitat dels anys 30. Els pioners foren les marques italianes Gilera, Bianchi, Benelli i Guzzi, i també les alemanyes BMW, NSU i DKW. Un cop acabada la Segona Guerra Mundial, la Federació Motociclista Internacional va abolir la sobrealimentació, i des de llavors i fins ara cap motocicleta de competició pot portar compressor. A finals dels 60, dins del sector automobilístic va aparèixer el turbocompressor, i actualment la majoria de motors dièsel disposen d’aquest important element, que n’augmenta la potència. En el cas de les motocicletes, l’interès pel turbocompressor va començar a principis dels 80, amb marques com la italiana Morini, amb la seva 500 Turbo. Aquest model va representar tot

Un cop acabada la Segona Guerra Mundial, la Federació Motociclista Internacional va abolir la sobrealimentació, i des de llavors i fins ara cap motocicleta de competició pot portar compressor un exercici de disseny futurista. Presentat el novembre de 1981 al saló de Milà, va ser tota una declaració d’intencions de la indústria italiana, que pretenia recuperar el domini internacional en el món de les dues rodes. La moto oferia 84 CV a 8.300 rpm. Penseu que estem parlant d’una 500 cc de fa pràcticament 30 anys...! La llàstima és que aquesta Morini va ser més un exercici de disseny que una realitat palpable. Els japonesos també es van enamorar d’aquest sistema, que proporcionava una potència extra. Així, el model fabricat en sèrie més conegut va ser la preciosa Honda CX 500 Turbo, que va sortir el 1982. Una motocicleta que donava 82 CV de potència i que ja disposava d’un sistema d’injecció de combustible. Després, Honda va elevar la club moto

45


La potència de l’aire Honda CX500 Turbo

CX de cilindrada, fins als 650 cc. El 1982, la també japonesa Suzuki va presentar en el saló de Tokyo el model XN85 amb turbo. El model va ser fabricat en sèrie a principis de 1983. L’XN85 era una moto amb carenat d’alumini, i el nom li ve precisament de la seva potència, que era de 85 CV. En aquest model es va utilitzar per

Honda CX650 Turbo

46 c l u b m o t o

Kawasaki GPZ 750 Turbo

primer cop en una moto de sèrie la roda del davant de 16”. La suspensió del darrere incorporava el clàssic Full Floater de Suzuki, i el motor, tot i que proporcionava una forta acceleració a partir de les 5.000 rpm, no era un veritable esportiu, de manera que la vida comercial d’aquest model va ser força curta.


La potència de l’aire Suzuki XN85 Turbo

Un preu i un pes elevats, i el perill de la conducció van fer que les motocicletes amb turbocompressor desapareguessin del mapa Yamaha tampoc es podia quedar enrere en la cursa del turbo, i el 1983 va presentar la XJ650 Seca Turbo, basada en el motor de 4 cilindres que tenia la moto del mateix nom. Oferia 90 CV de potència a 9.000 rpm. Yamaha va donar molta importància a l’aerodinàmica de la moto, amb un gran carenat integral que li proporcionava una imatge imponent. Avui en dia és la que es veu més desfasada, però com les seves contemporànies tan sols va durar en producció un parell d’anys.

Yamaha XJ650 Turbo

Un altre model en discòrdia va ser la Kawasaki GPZ 750 Turbo, que va sortir al mercat el 1984. El seu desenvolupament es va començar a gestar el gener de 1981 com una 650 Turbo, encara que el novembre del mateix any ja li havien incrementat la cilindrada fins als 738 cc. Quan es va fabricar en sèrie, el motor ja donava 112 CV. La GPZ 750 Turbo era una veritable superbike de l’època, i el seu disseny era molt més esportiu que el de les Honda, Suzuki i Yamaha. Segons la propaganda de Kawasaki d’aquell moment, la GPZ 750 Turbo era la moto de sèrie més ràpida fabricada fins aleshores. I és que, realment, aquesta Kawasaki va ser, de molt, la millor motocicleta amb turbocompressor mai fabricada. El greu problema a què es van haver d’enfrontar tots els fabricants de principis dels 80, era que la moto es feia bastant ingovernable a causa de l’entrega brusca de potència quan entrava en funcionament el turbocompressor. Efectivament, l’aparell només començava a funcionar a partir de certes revolucions i, per tant, quan obries gas semblava autènticament que portessis un coet al cul. Un preu i un pes elevats, i el perill de la conducció van fer que les motocicletes amb turbocompressor desapareguessin del mapa. Però va quedar la idea, i també unes màquines que avui en dia són meravelloses de contemplar. club moto

47


campioníssimes La marca alemanya Kreidler de motos i ciclomotors va ser fundada el 1903 com a Kreidlers Metall und Drahtwerke (Kreidlers fàbrica de metall i cable), per Anton Kreidler, i va començar a fabricar motocicletes de 50 cc l’any 1951. Kreidler va aconseguir que una tercera part de totes les motocicletes que circulaven per Alemanya en aquella època fossin d’aquesta marca.

Kreidler 50

L’última reina dels 50 cc Text: gizmo / FOTOS: ARXIU CLUB MOTO

48 c l u b m o t o


Un recorregut per la història de les motos campiones del món i els seus pilots

E

l model que va competir al mundial de 50 cc el 1962 era molt semblant al model de sèrie anomenat Renn Florett, excepte pel carenat i per la posada a punt del motor. Com a principal característica, destacava una caixa de canvis de 4 marxes que, combinada amb un multiplicador de velocitat governat des del puny, donava una relació final de 12 marxes. Aquell 1962, la fàbrica Kreidler va invertir el mateix temps en afinar el carenat en el túnel del vent que en dissenyar la resta de la motocicleta. El 1971, de la mà de l’enginyer Jorg Moller, va desenvolupar una moto totalment nova amb xassís multitubular i motor dotat de refrigeració líquida, que donava una potència de 17,5 CV. Aquell mateix any, amb el pilot Jan de Vries al capdavant, Kreidler va alçar-se amb el títol mundial de 50 cc enfront del mític Ángel Nieto i la seva Derbi.

En els anys 70 I COMENÇAMENTS DELS 80 Kreidler va tenir grans èxits en el campionat del món de velocitat en la categoria de 50 cc

club moto

49


Kreidler 50 Els anys 1979 i 1980, l’italià Eugenio Lazzarini va guanyar el mundial de 50 cc, també amb Kreidler, i el relleu a la marca el va prendre Stefan Dörflinger, que va triomfar el 1982 i el 1983. Cal fer esment que un dels grans avantatges de la Kreidler era la seva lleugeresa: els pilots inclús podien aixecar-les a l’aire. A partir de 1984, la FIM va canviar la categoria de 50 cc per la de 80 cc, i fins el 1989, moment en què van desaparèixer per sempre les “tassetes de cafè”. Per tant, Kreidler té l’honor de ser l’última marca d’aconseguir el triomf en 50 cc. La marca alemanya atresora un total de 8 títols mundials en aquesta categoria.

El pilot: Eugenio Lazzarini

E

ugenio Lazzarini va néixer el 26 de març de 1945 a Urbino (Itàlia). Va començar la seva carrera el 1969 amb una Benelli en la categoria dels 250 cc. El seu primer Gran Premi el va guanyar el 1973 amb Maico, i el primer campionat del món l’obtingué amb la marca MBA el 1978. Amb Kreidler i en la categoria de 50 cc, va aconseguir dos títols mundials, el 1979 i el 1980. Va estar present un total de 15 temporades en el campionat del món, des del 1969 fins al 1984.

Palmarès Grans Premis disputats: 132 Titols de Campió del Món: · 1979 i 1980 Kreidler-50 cc · 1978 MBA-125 cc Grans Premis guanyats: 27 Palmarès de Kreidler en 50 cc

Podiums: 81 Pole Positions: 35

1971

Jan de Vries

Voltes ràpides: 15

1973

Jan de Vries

1974

Henk van Kessel

Primer Gran Premi: 1969 GP de França en 250 cc

1975

Ángel Nieto

1979

Eugenio Lazzarini

1980

Eugenio Lazzarini

1982

Stefan Dörflinger

1983

Stefan Dörflinger

50 c l u b m o t o

Primera victòria: 1973 GP d’Holanda en 125 cc Última victòria: 1983 GP de Bèlgica en 125 cc Últim Gran Premi disputat: 1984 GP de Sud-àfrica en 125 cc


moto & TU

Novetats, ofertes, comparatives i accessoris per a la teva moto

maqueja Escapaments Barracuda Color Shop per a la teva Harley Color Shop és la cirereta del color, la millor forma de personalitzar una HarleyDavidson perquè el disseny, la profunditat i la riquesa del joc de pintures Color Shop és el que marca el to de la resta d’accessoris, allò que fa que tot es centri en la imatge de la moto i la diferencia de la resta. Les col·leccions de pintures personalitzades Color Shop parteixen d’una xapa metàl·lica que arriba verge de fàbrica per assegurar el millor punt de partida. Posteriorment se li apliquen les millors imprimacions, pintures i revestiments per tal d’assolir els acabats més intensos, uns acabats que no perdran mai el seu fantàstic aspecte. A més, HarleyDavidson assegura tots els jocs de pintures personalitzades Color Shop amb una garantia de dos anys única en el mercat.

Kit per a la Kymco Xciting 500 ie

Aquest kit especial per a la gran Kymco Xciting 500 ie està compost d’uns rodets per al variador i d’un escapament Thunder que potencia la Xciting amb un parell motor realment sorprenent. El conjunt de rodets i escapament té un preu de 399 € més IVA.

52 c l u b m o t o

Nous models per a les Kawasaki ZX-10R. El nou acabat en negre mat es realitza amb pintura electrostàtica i tractada al forn a 400º C. D’aquesta manera s’aconsegueix un acabat de gran qualitat i amb una gran resistència. Dos models conformen la línia MotoGP, els Twin-Can (bitub) i Megacone (trompeta). Preu: des de 199,95 €, IVA inclòs.

ofertes Aprilia Shiver 750

6.999 €

Concessionaris Aprilia

Piaggio Beverly Tourer 300

3.670 €

Concessionaris Piaggio

Gilera GP 800

Nova col·lecció de recanvis Husaberg

8.404 €

Concessionaris Gilera

Piaggio X7 125 Per als amants d’Husaberg, la marca acaba de treure la nova col·lecció de recanvis i accessoris, com ara l’embragatge centrífug, que impedeix que la moto es pugui calar. Així, el pilot només s’ha de concentrar al 100% en pilotar. Per a la nova supermotard FS570, Husaberg ha dissenyat l’embragatge antirebot, que permet que derrapar sigui bufar i fer ampolles. També ofereix els nous escapaments Akrapovic, que milloren el comportament de les Husaberg a baixes voltes.

2.851 €

Concessionaris Piaggio


Rep còmodament la revista a casa teva per només

30€

*

l’any + 1 samarreta

posa’t la Club Moto!!

1 subscripció = 1 samarreta de regal!

*

Subscripció per 1 any a la revista CLUB MOTO: 10 números l’any, amb una samarreta inclosa (talles XXL, XL, L, S i M en colors vermell o negre). Promoció vàlida fins a la fi de les existències.

Nom: ...................................................................Cognoms: ........................................................................................................................................

NIF:...........................................................................................................Professió:.................................................................................................

Adreça: .......................................................................................................Codi i població:..................................................................................

Telèfon:........................................................... Adreça electrònica: ..................................................................................................................

Domiciliació bancària Pots fer també la subscripció per telèfon al 902 180 669, per correu electrònic a clubmoto@idemmedia.net o per fax al 93 408 15 67


Club retro

BSA Bantam

En la llarga història de BSA hi ha hagut un període de temps que és poc conegut, però que va representar en certa manera la creació i comercialització d’un producte popular, és a dir, senzill d’estructura, fàcil de mantenir (2 temps) i lleuger: la Bantam. Text: LLUÍS CALLÍS / fotografies: Ramon POMAROL 54 c l u b m o t o


Un espai per recordar les motos que sempre estimarem

La prehistòria del trial

club moto

55


BSA Bantam

Q

uan es parla de BSA ens ve la imatge d’una mecànica de quatre temps, en molts casos monocilíndrica, de grans dimensions i, sobretot, pesada. BSA en la seva història s’ha especialitzat a dissenyar de tot, però si parlem de motos, els motors amb vàlvules li han donat una imatge de marca a tot el món. Però per a un tipus d’usuari determinat, o millor dit, que no coneix la mecànica i que no vol estar ajustant vàlvules i fent manteniments complicats, va haver de crear una alternativa. Per exemple, Villers va enviar motors a tot el món, va concedir llicències per poder-los muntar, i molts petits fabricants que no tenien la capacitat tècnica per desenvolupar una mecànica optaven per comprar-los directament a Villers i adaptar-los als seus xassís. A l’Estat espanyol no costa gaire recordar com les Sanglas, Rovema, etc. dels anys 50-60 portaven aquells motors anglesos de dos temps, no gaire grans, amb càrters de forma ovalada i amb aquella fumera tan característica de les mecàniques “de forats”. En una paraula, el dos temps anglès també tenia una considerable acceptació en l’àmbit mundial, repeteixo, per la seva senzillesa i bon rendiment. Però a BSA el dos temps s’ha considerat com el germà petit que, de forma paral·lela al quatre temps, ha seguit un camí molt llarg i també comercialment venturós. 56 c l u b m o t o

Els símbols d’una marca llegendària En aquest fabulós model podem apreciar que a la columna de direcció hi ha el logotip original de BSA (Birmingham Small Arms), i a la imatge lateral de dalt distingim el famós logotip amb el gall.


club moto

57


58 c l u b m o t o


BSA Bantam

Aquesta peça va ser recuperada de les deixalles i posteriorment s’ha fet servir per participar en nombroses proves a Escòcia

club moto

59


BSA Bantam A dalt, un detall del comptamilles Smiths. A baix, un primer pla del seient Lycett, típic en les motos de l’època, i un detall del mànec de l’estàrter.

A BSA el dos temps es fabricava en cadenes de producció i locals separats de la resta de motos. La gestió comercial era portada per altres responsables. Els catàlegs i la imatge només eren del dos temps, etc., i fins i tot el logotip de BSA era considerablement diferent. Aquell producte tenia un nom: BSA Bantam. Les BSA Bantam van néixer l’any 1949 i l’última va sortir l’any 1968. Fins a l’any 1953 no portaven suspensió al darrere, cosa que encara les feia més lleugeres. El motor sempre ha estat el genuí de BSA, encara que en els inicis tenia una certa similitud amb els Villers. Se suposa que ambdues marques van beure de la mateixa font, però amb el temps les diferències eren cada cop més notables, ja no sols estètiques, sinó de disseny intern dels càrters, eixos de canvi, termodinàmica del cilindre, etc. Avui, i aprofitant que CLUB MOTO volia mostrar alguna cosa diferent, presentem als nostres lectors “la prehistòria del trial”, per dir-ho d’alguna manera, una unitat que va ser recuperada de les deixalles i que posteriorment s’ha fet servir per participar en nombroses proves a Escòcia. En aquesta prova, i més concretament els anys 50, era molt freqüent veure diverses unitats inscrites, i fins i tot amb resultats diríem que correctes.

Pros i contres de la BSA Bantam Pros: 1. Conjunt molt lleuger. 2. Bons frens. 3. Seient força baix, per la qual cosa és fàcil que toquin a terra els usuaris no gaire alts. 4. Molta autonomia: es poden recórrer 200 km sense fer benzina. 5. Motor indestructible. 6. Estètica molt bonica, i més aquest model preparat per al trial. 60 c l u b m o t o


El motor sempre ha estat el genuí de BSA, encara que en els inicis tenia una certa similitud amb els Villers

fitxa tècnica Tipus: 2 temps Motor: Monocilíndric Cilindrada: 175 cc Carburador: Amal, en aquest model preparat Embragatge: 3 discos Suspensió del davant: Telescòpica, sense oli Suspensió del darrere: Rígida Frens: Tambor Pes en sec: 65 kg

Contres: 1. Suspensió davantera molt justa, amb diàmetres de tub molt prims i quasi sense recorregut. 2. Seient amb molles que li poden donar una certa comoditat però que enganyen, ja que sembla que duguis rebentat el pneumàtic. 3. Motor: s’ha de portar una mica alt, ja que 180 cc no donen per a més i el pipeline és molt pipeline. En una paraula, aquest model és una joguina força especial i poc freqüent al nostre país, ja que només en l’època en què Espanya tenia el Sàhara i Riu Muni a l’Àfrica, se’n van entregar a l’exèrcit algunes unitats per al seu ús com a enllaços i com a correu entre destacaments i comandaments. Es pot dir que aquelles unitats han estat destruïdes en la seva totalitat, mai no van tenir l’oportunitat de ser lliurades a una subhasta com ha passat amb altres vehicles com ara Jepp, Harley-Davidson o Sanglas. club moto

61


moda & GADGETS 3.

4.

5.

1.

Sixpack France Jaqueta estil aviador. 250 € 5.

6.

2.

Belstaff 62 c l u b m o t o

Jersei de màniga llarga. 80 €

Criminal Damage Samarreta de cotó. 18 £ € Replay Samarreta de cotó 100%. 35 $ Bjorkvin Disseny de coll rodó. 40 € Gsus Samarreta de màniga llarga. 40 €


Roba i complements per sentir-se bé

8.

7.

9.

10.

Diesel Texans de camal recte i cintura baixa. 90 £ Police Texans de 5 butxaques de camal ample. 64 £ Volcom Pantalons amples de costura diagonal. 50£ €Zoo York Pantalons de cintura baixa. 70 € British Knights Sabatilles amb folre transpirable. 39 € €

11.

compra-ho aquí 1. http://tinyurl.com/001-CM78 2. http://tinyurl.com/002-CM78 3. http://tinyurl.com/003-CM78 4. http://tinyurl.com/004-CM78 5. http://tinyurl.com/005-CM78 6. http://tinyurl.com/006-CM78 7. http://tinyurl.com/007-CM78 8. http://tinyurl.com/008-CM78 9. http://tinyurl.com/009-CM78 10. http://tinyurl.com/010-CM78 11. http://tinyurl.com/011-CM78 12. http://tinyurl.com/012-CM78 13. http://tinyurl.com/013-CM78

Vintage Cinturó de metall i pell. 18 $ €

12. 13.

Mark Jacobs Ulleres de sol estil retro. 162 € € club moto

63


pit line club cinema El americano / Als cinemes

Un western renovat

J

fitxa Direcció: Anton Corbijn Guió: Rowan Joffe País: EUA Any: 2010 Gènere: Intriga Durada: 103 min Repartiment: George Clooney, Violante Placido, Thekla Reuten, Paolo Bonacelli Productors: Anne Carey, George Clooney, Ann Wingate, Jill Green i Grant Heslov Música: Herbert Grönemeyer Fotografia: Martin Ruhe Muntatge: Andrew Hulme Disseny de producció: Mark Digby Productora: Universal Pictures

ack (George Clooney) és un mercenari solitari, un autèntic mestre entre assassins, però quan un treball a Suècia no acaba tan bé com havia previst aquest nord-americà a l’estranger, Jack deixa clar al seu contacte Larry (Bruce Altman) que la seva pròxima missió serà l’última. Es trasllada llavors a Itàlia, on es refugia en un poblet i comença a gaudir de la vida lluny de la mort. Una dona belga, Mathilde (Thekla Reuter), li comunica que la seva pròxima missió té a veure amb la fabricació d’una arma. Jack es sorprèn a si mateix fent amistat amb el capellà del poble, el pare Benedetto, i tenint una relació amb la Clara (Violante Placido), una prostituta de bar de carretera. Però sortir de les ombres pot temptar el destí... Construïda sobre una base d’introspecció, de silencis, i fins i tot de contemplació, El americano és una cinta amb un ritme narratiu temperat i, de vegades, massa lent. No espereu, doncs, trobar-vos amb un altre Bourne... No passa desapercebut tampoc l’homenatge que se li ret a l’omnipresent protagonista –i també un dels productors–, la rutilant estrella Clooney. Però l’actor, capaç de mil registres, compleix amb escreix i aporta ofici i solidesa a una cinta que esdevé una autèntica raresa en el panorama cinematogràfic nord-americà. Perquè aquesta és una pel·lícula “a l’europea”, amb un tempo mesurat, on es mostra més la introspectiva inquietud de l’assassí que s’obre a la vida que no els cops de puny i els trets de pistola. Així, El americano se’n surt amb elegància, encara que, després, en comprovar que els assassins també fan vida quotidiana, és probable que necessitem una tassa de Nespresso per animar-nos una mica.

cd música ALASKA, 30 AÑOS DE REINADO

fitxa

Segell: EMI Music La figura d’Alaska és cabdal per entendre el panoGènere: Pop rama musical pop de l’Estat espanyol. Des dels 15 Publicació: 14/09/2010 anys, aquesta dona ha estat en totes les mogudes... i fins a l’actualitat. Instal·lada còmodament en el mercat amb Fangoria, ara Olvido Gara, més coneguda com a Alaska, ha editat un disc de recull d’èxits i altres perles interpretades amb els seus grups anteriors, Pegamoides i Dinarama, i, naturalment, amb la seva formació actual. El títol 30 años de reinado pot sonar grandiloqüent, però és que a l’Estat espanyol de reina del pop només n’hi ha una...

64 c l u b m o t o


Llibres, pel·lícules, Internet, música i lleure interactiu

llibres TUTTI GLI SCOOTER DEL MONDO 1946-1966. L’ERA DÒRO DELLO SCOOTER

fitxa Autor: Giorgio Sarti Edita: Giorgio Nada Editore Pàgines: 420 Text: italià Preu: 43 €

El llibre més complet dedicat a l’escúter que mai hagi estat publicat. La primera part analitza els anys 10 i 20 del segle passat, una època en què l’escúter era poc més que un monopatí amb motor que es posicionava com a alternativa a la bicicleta de motor. La segona part està dedicada als anys 30 i 40, moment en què va començar a prendre forma el concepte actual d’aquest innovador vehicle. El llibre posa un èmfasi especial en els anys 50 i 60, l’època daurada de l’escúter, i dóna una visió general de la importància que tenia en aquell moment la moto com a mitjà de transport individual. També presta especial atenció a la producció dels models més importants, que hi són tractats de forma àmplia. El llibre es tanca amb “el catàleg”, una visió general dels models més significatius amb fitxes il·lustrades i textos tècnics complets. Per als devots de l’escúter i tots els fans que tenen les rodes petites al cor.

HONDA DE LA CB750 AUX V4. 40 ANS EN ENDURANCE

fitxa Autor: Jacques Bussillet

El setembre de 1969, l’Honda CB 750 va aconseguir Edita: ETAI una sonada victòria al Bol d’Or. Aquest va ser el Pàgines: 208 punt de partida d’una nova era per a les curses Text: francès de motos de resistència, categoria on Honda ha Preu: 46 € triomfat amb màquines molt diferents, de 2 a 4 cilindres, disposats en línia o en V. El llibre explica la història de Honda en les curses de resistència, l’empremta de quaranta anys a la competició. És un homenatge a tots els pilots, tècnics i preparadors que van construir l’epopeia moderna de la resistència. Amb més de 300 fotos, moltes d’inèdites, els testimonis originals del protagonistes d’aquests 40 anys i un recull dels resultats de totes les curses.

dvd 2010 ISLE OF MAN TT

fitxa

Edita: Duke Video El TT 2010 de l’illa de Man ha estat un dels més Durada: 238 min ràpids i emocionants de tots els temps. Amb regisIdioma: anglès tres de volta ràpida en gairebé totes les carreres, Preu: 30,50 € la victòria es va decidir per tan sols 1,32 segons, després de més de 150 milles de recorregut per les carreteres de la icònica illa. El TT d’enguany ha estat totalment dominat per Ian Hutchinson. El pilot tindrà un lloc a la història del TT en assolir la victòria en les cinc curses, una gesta mai abans aconseguida. Al treball s’hi inclouen imatges inèdites, entrevistes amb els protagonistes i espectaculars imatges en càmeres instal·lades a bord de les motos. Llibres i DVD a LibroMotor. Muntaner, 400 08021 Barcelona / Tel. 93 417 52 20 / www.libromotor.com club moto

65


last LAP

Una última volta per l’actualitat més divertida i curiosa

EL gArATgE

Podria tractar-se d'un anunci de mitges, o de botes, però no. És una simple foto amb un contingut sexual evident. Però us heu adonat de la simbiosi que hi ha entre moto i noia? Corbes i sinuositats que ens indiquen que la bellesa té moltes formes i no només és humana.

© flickr.com

Victory Secret

L'ApASSionAnT o Món DE LA MoT

Fes un favor al planeta i economitza recursos. És el que han fet els amics budistes de la foto: on n’hi cap un n’hi caben quatre. I mireu el detall: només els monjos es giren per fer una repassada a la noia de la bici!

© flickr.com

On n’hi cap un n’hi caben quatre

Com si fossin executives de la city, o obreres a l’entrada de la fàbrica... Aquestes noies fan la seva aparició al pàdoc enarborant les seves eines més preuades...

66 c l u b m o t o

© Worldsbk.com

pàdoc girls


Promoci贸n v谩lida desde el 1 de octubre hasta el 30 de noviembre de 2010. Inf贸rmate en tu Concesionario Oficial Aprilia de las condiciones de la promoci贸n.

shiver_165x235_clubmoto.indd 1

04/10/10 13:56


HOMENATGE A DOS PILOTS IRREPETIBLES JOEY I ROBERT DUNLOP

CLUB MOTO

REPORTATGE

2'50 €

w w w. c l u b m o t o . n e t

2010

E N AQ U E S T PA Í S , E L M O T O C I C L I S M E PA R L A E N C ATA L À · N Ú M . 7 8 · 2 010 ·

PRIMERA PROVA

LML STAR 125 · YAMAHA BW'S 125 · HONDA XL1000V VARADERO · SUZUKI VANVAN 125

YAMAHA BW'S 125 URBAN SPORT

78

LML STAR 125 TORNA EL MITE SUZUKI VANVAN 125 VIURE EN LLIBERTAT

HONDA XL1000V VARADERO

Majestuosa CAMPIONÍSSIMES KREIDLER 50 L'ÚLTIMA REINA DELS 50 CC

MOTOCICLETES AMB TURBOCOMPRESSOR LA POTÈNCIA DE L'AIRE

MÉS MOTOS NOVES HARLEY 2011 SYM JET4 125 PGO LIGERO EL REVOLUCIONARI 3RC D'HONDA

CLUB RETRO BSA BANTAM LA PREHISTÒRIA DEL TRIAL

ClubMoto #78  
ClubMoto #78  

The first motorcycle magazine in Catalan

Advertisement