CITYXPRESS nr 1 2014

Page 1

summaries in english magasinet för dig som reser klimatsmart till och från stockholm

petter entreprenören burgare, bubbel & Bok

oaxen – prisad stjärnkrog utforska rörstrandsgatan mitt stockholm: valerie Tema: Fastigheter & Fonder

#1 2014

cityweekend i london brasilien laddar för VM snabba entreprenörer stockholm: kartor & info


www.corem.se

Lediga lager- och produktionslokaler i Växjö Sidoentré Matsal

Huvudentré

Kontor och personalutrymmen: totalt 3 500 kvm Personalparkering: 200 P-platser

Entresolplan Bärighet: 6 000 kg/kvm

Spåranslutning

Takhöjd: 9 m Bärighet: 6 000 kg/kvm

Takhöjd: 6 m Takhöjd: 9 m

Spåranslutning

Takhöjd: 6 m

Frysrum: 2 000 kvm med 1 600 pallplatser

Miljöstation

Lådan 1 – Högsbyvägen 1

För dig som uppskattar hög kvalitet erbjuder vi lager- och produktionslokaler i Växjö från 2 000 kvm till 26 000 kvm. Lägg därtill bärighet om 6 000 kg/kvm, två spåranslutningar, 2 000 kvm fryslager samt 3 500 kvm kontor och personalutrymmen med matsal, gym mm. Ett flexibelt, prisvärt alternativ där kvalitet, tillgänglighet och stora, funktionella ytor möjliggör många olika lokallösningar.

För ytterligare information kontakta vår uthyrningschef Jesper Carlsöö på 073 - 357 18 87 eller jesper.carlsoo@corem.se

T E K N I S K I N F O R M AT I O N

• Takhöjd 6 till 9 meter. • 55 externa portar (alla med vädertätning och lastbrygga). • Invändig miljöstation med lastkaj. • Möjlighet till egen restaurang och matsal. • Helsprinklade lagerytor. • Kraftförsörjning: 1 300 A. • 2 spåranslutningar in i fastigheten. • Bärighet i golv 6 000 kg/kvm. • Frysrum 2 000 kvm med 1 600 pallplatser. • 25 000 kvm ranger- och parkeringsytor.

Äger, förvaltar och utvecklar fastigheter inom lager, logistik och handel.


24

innehåll

16

Cityxpress nr: 1 7

Våra favoriter

Stockholmstips 10

Restaurang

Oaxen har flyttat in till stan 16

Profil

Petter och hans burgarbröder 24

Cityweekend

Nytt i London

58

näringsliv

Gröna fastigheter

65

näringsliv

Fonder

71

Stockholmshotell

Hotel Diplomat 73

Dryck

Smakrikt i glaset

33

Visit Stockholm

74

boktips

Konst och design i fokus

I reseförpackning

36

Entreprenörer

75

Musik

Träning som affärsidé 42

Stadsdel

Nedslag på Rörstrandsgatan 50

brasilien

Laddar för avspark 55

Shopping

Mode och teknik

55

7

Från Beck till Rapp 77

Mitt stockholm

Valerie Aflalos stockholmstips 78

kartor & info Centralstationen, Arlanda, lokaltrafiken och citykärnan

36

3


Rådgivning Revision Skatt Företagsservice

MÅNGA NYA SENIORA MEDARBETARE SÖKER SIG TILL OSS. ÄR DU NÄSTA SOM VÅGAR HOPPA?

hef,

nc egio r , s liu ense .bdo.se T b ww Jako rna eller w ä g a 6 00 takt Kon 120 11 8 på 0

PÅ BDO HAR VI ÄVEN BRANScHENS NÖjDASTE KUNDER. Välkommen möjligheter. BDO är en av Sveriges ledande rådgivnings- och revisionsbyråer som erbjuder ett brett tjänsteutbud inom Rådgivning, Revision, Skatt och Företagsservice. Vi är ca 450 medarbetare och finns representerade på ett drygt 20-tal orter i landet. BDO International är världens femte största revisions- och konsultationsorganisation med ca 55 000 medarbetare fördelade på drygt 1 200 kontor i ca 150 länder. Enligt Svenskt Kvalitetsindex har BDO Sveriges nöjdaste kunder.


redaktion

ledare Ansvarig utgivare Kjell Santesson kjell@travelmedia.se

redaktörer Yvonne Gull yvonne@travelmedia.se

Christian von Essen christian@travelmedia.se

Art director Hanna Rönn hanna@travelmedia.se

Traffic Emma Eklund emma@travelmedia.se

Korrektur Josephine Askegård Försäljningschef Carl Hasselrot carlh@travelmedia.se 08-545 660 06

Medarbetare i detta nummer Erik by Erik, Anna Gidgård, Eva Juhlin-Dannfelt, Kerold Klang, Maria Roswall, Johanna Stenius, Amalia G Stöckel, Jessica Svefors, Jörgen Ulvsgärd, Elisabet Åberg Ekonomi Monica Dehlin monica@travelmedia.se

Omslag Foto: Erik by Erik

Välkommen till CityXpress! ”Varför behöver jag ännu en gratistidning?” tänker du. Vi hoppas förstås att du har svaret på den frågan efter att du läst färdigt detta premiärnummer av CityXpress – magasinet för dig som reser klimatsmart till och från Stockholm. Det är alltid svårt att veta hur en ny tidning ska bli, vilken identitet man kommer att skapa. Vi hoppas i alla fall att det märks att vi älskar Stockholm. Samtidigt blir man aldrig färdig med en storstad – det finns alltid nya kvarter att utforska, nya restauranger att prova, nyöppnade butiker och koncept samt nya tunnelbanestationer att åka fel till. CityXpress försöker ta ett helhetsgrepp kring ett Stockholm som är progressivt och spännande, sprängfyllt med kreativitet och utveckling. I det här numret kommer du att få träffa entreprenören och rapparen Petter som öppnat hamburgerkedja i sitt älskade Hornstull, Vint-skaparen Louise Eriksson på språngmarsch mot Silicon Valley och modedesignern Valerie Aflalo som bjuder på sina bästa Stockholmstips. Vi låter dig även följa med Stockholmsprofilen Kerold Klangs vandring längs trendiga Rörstrandsgatan med historieglasögonen på. Dessutom ger vi dig våra bästa tips på huvudstadens barer, hotell och konstupplevelser. Näringslivet är också något vi vill lyfta fram och därför kommer du bland annat i CityXpress alltid att möta framgångsrika och idérika entreprenörer. Dessutom gör vi djupdykningar i branscher som befinner sig i kraftig utveckling. Inte sällan är Stockholm ett viktigt nav och en kraftig motor inom dessa områden. CityXpress är det första magasinet i världshistorien som distribueras på Centralstationen, Cityterminalen och Arlanda samtidigt. Och det är fantastiskt roligt, för annars hade vi kanske inte nått just dig! Så ta med ett exemplar och luta dig tillbaka i väntan på tåget, flygbussen eller Arlanda Express. Oavsett om du just anlände med flyttlasset, är på väg till drömsemestern eller bara är i stan för en cityweekend, hoppas vi att du ska finna inspiration tillsammans med oss. Trevlig läsning!

CITYXPRESS publiceras av Travel Media Scandinavia AB och utkommer tio gånger om året. Åsikter uttryckta i denna publikation är antingen skribenternas eller de intervjuades och speglar nödvändigtvis inte den ansvarige utgivarens, redaktionens eller annonsörers åsikter. Alla rättigheter är reserverade. Material i denna publikation får inte återges i någon form utan skriftlig til�låtelse av redaktionen. Redaktionen ansvarar endast för beställt material. För beställt material köper Travel Media Scandinavia AB all förfoganderätt. Redaktionell text och bilder i CityXpress lagras elektroniskt och blir publicerade på internet i en digital version av tidningen. Förbehåll mot detta måste göras av uppdragstagaren före publicering. Tävlingsdeltagare svarar själva för eventuell vinstskatt. Tryck: Printall Upplaga: 50 000 exemplar CityXpress trycks på miljövänligt papper. www.travelmedia.se

Christian von Essen

Yvonne Gull

5


LFV presenterar flygtrafikledning 2.0. Att dirigera trafiken på flera flygplatser samtidigt, utan att behöva vara där. För oss på LFV är det inte längre science fiction, utan en realitet. Efter årsskiftet blir vi först i världen med fjärrstyrd flygledning. Från en gemensam flygledningscentral styr flygledarna trafiken via en 360-graders bildvägg och hyperkänsliga kameror. RTS – Remote Tower Services – är innovationen som inleder en ny era för flyget. Säkerheten ökar och flygplatserna kan sänka sina kostnader. Dessutom får hela Sverige draghjälp genom att RTS gör det möjligt att starta och landa på flygplatser som har så lite trafik att de annars varit stängda. SAFELY GUIDING AIR TRAFFIC INTO THE FUTURE


stockholm

Christian von Essens

stockholmsfavoriter Nobis Cocktailbar När nystartade hotell säger att de vill bli en ”smältdegel” eller ”mötesplats” är det såna som jag som nappar. Jag jobbar ofta själv eller tar möten i hotellens caféer, barer och lobbyer. Jag äter luncher, dricker cappuccinos, knaprar biscotti och sörplar drinkar i dessa plötsliga ingenmansland. Det låter kanske fånigt, men hotellen ger mig en tillflykt till en annan dimension, där globala affärer går före dagishämtningen. Nobis atriumlounge skapar med sin nästan extrema rymd en extra stark känsla av vara världsmedborgare. Personalen är uppmärksam, stämningen avspänd och drinkarna smått fantastiska. Perfekt pit stop mellan middag och klubb.

Det låter kanske fånigt, men hotellen ger mig en tillflykt till en annan dimension, där globala affärer går före dagishämtningen.

Hötorgshallen, Saluplats Husman Redan i unga år har Ola Hedén och hans kollegor blivit riktiga matveteraner i Hötorgshallen. Med Saluplats Husman och Saluplats Ost tar man svenska traditioner och skruvar på dem med egna recept. Gå dit en eftermiddag, läppja på ett glas vitt vid deras små sittplatser och be om den galna ost- och charkbrickan med kallskuret, korvar, grillad ost och mycket annat. Njut av de mest inhemska av mattraditioner mitt i den mest internationella atmosfären, och lyssna på människor som obehindrat ger dig dagens tusende föreläsning om sin nya viltpaté.

NOBIS COCKTAIL BAR I often sit working myself or have meetings in the cafés, bars, and lobbies of hotels. Nobis' atrium lounge, with its nearly extreme sense of space, creates a strong feeling of being a citizen of the world. The staff is attentive, the atmoshpere relaxed, and the drinks rather fantastic.

Eko Wera En bokstav kan göra så mycket. När den klassiska skobutiken Sko Wera på Odengatan efter många decennier gav upp sin verksamhet var det inte solklart vad efterträdarens ekologiska matvarubutik skulle heta. Eller så var det just det. För att bevara den vackra neonskylten valde den nya ägarinnan att helt sonika döpa sin butik till Eko Wera. En enda bokstav behövde bytas ut, vilket var en utdragen och komplicerad process som kostade butiken närmare 40 000 kronor. Vid det här laget har det förmodligen betalat sig i den extra pr tilltaget skapade. En trevlig butik är det i alla fall.

EKO WERA

HÖTORGSHALLEN

After one letter on the sign was exchanged for another, the classic shoe shop at Vasagatan became a retailer of ecological produce. Health foods, nuts, apple crisps, olive oil and much more is available here, to the delight of trendy food enthusiasts in this part of town.

At Saluplats Husman, the name of the game is Swedish traditions with a twist. Go there one afternoon, sip a glass of white wine sitting on one of their small stools, and ask for the crazy cheese and meat tray. Enjoy food traditions in an international atmosphere.

7


stockholm

Yvonne Gulls

stockholmsfavoriter 7 årstider, 9 regioner på Taverna Brillo På Sturegatan runt hörnet från Stureplan ligger restaurangkomplexet Taverna Brillo. Ett kul ställe där du kan vandra runt mellan bland annat barer, DJ, restaurang, pizzeria och glasseria. Här kommer nu under året ett koncept kallat 7 årstider, 9 regioner. Det handlar om mat och dryck av bästa kvalitet, ofta ekologiskt och småskaligt producerad, som dukas upp en helg i månaden. Närmast, den 9-11 maj, väntas Gotland intaga menyn.

Selma City Spa Högst upp i Clarion Hotel vid Norra Bantorget och med utsikt över bangården finner vi Selma City Spa. Ta hissen upp hit om du vill ha en kort behandling, äta sushi i Frida Ronges tappning eller plumsa ner i den magnifika takpoolen.

Ett kul ställe där du kan vandra runt mellan bland annat barer, DJ, restaurang, pizzeria och glasseria. 7 SEASONS, 9 REGIONS AT TAVERNA BRILLO The restaurant complex Taverna Brillo is situated at Sturegatan, just around the corner from Stureplan. A fun place with bars, DJ, restaurant, pizzeria, and ice creameria.

During this year, a concept called 7 seasons, 9 regions will be presented one weekend a month. Next time, between the 9th and 11th of May, the theme of the menu will be Gotland.

Gabriel Orozo på Moderna Museet Trots magnifika samlingar missar många att besöka Moderna Museet. Museet finns ju liksom alltid här, och därför kan besöket låta vänta på sig. Nu tycker jag dock du ska skynda dig hit innan den 4 maj för att hinna se Gabriel Orozos utställning Natural Motion. Hans sätt att arbeta väcker tankar och underhåller. Fungerar bilen? Hur har han hittat alla gula mopeder? Varför har han dekorerat dinosaurieskelettet? Glöm sedan inte att fika eller äta i museets restaurang som bjuder på en riktigt magnifik stockholmsutsikt.

SELMA CITY SPA GABRIEL OROZO AT THE MUSEUM OF MODERN ART Gabriel Orozo's exhibition Natural Motion will be on display until the 4th of May. Orozo's art is thought-provoking and entertaining. And

8

don't forget to have a cup of tea or coffee or a meal in the museum's restaurant, where the view of Stockholm is magnificent.

On the top floor of Clarion Hotel at Norra Bantorget, with a view of the railway yard, we find Selma City Spa. Take the lift up to the top floor should you want a short treatment, some sushi à la Frida Ronge or just a dip in the magnificent swimmingpool on the roof.


Aktivt förvaltade fonder för ditt sparande på både kort och lång sikt, och oavsett sparform och sparmål. Läs mer på www.navigera.se


prisad pärla i industrimilj Ö Utmärkelserna har regnat över krögarparet Agneta Green och Magnus Ek sedan de nystartade Oaxen på Djurgården i Stockholm. En solskenshistoria som började i Skåne för över 20 år sedan. av Anna Gidgård

R

estaurang Oaxen ligger på kajen i den ganska osannolika miljön runt Beckholmen på Djurgården. Hit kommer man genom att hoppa av spårvagnen där Skansens fornnordiska djur huserar på ena sidan och Gröna Lunds lampor blinkar på den andra. En kort promenad mellan Djurgårdsstadens fantastiska funkishus och lika sagolika sekelskifteshus, och man är framme. Den tidigare varvsmiljön är tydlig, men här har rensats upp rejält. Genom Oaxens gigantiska glasfönster lyser det inbjudande och den förföriska doften av nybakat bröd som strömmar ut varje gång dörren öppnas mjukar upp det tuffa intrycket av stål och betong. Agneta Green, ena halvan av krögarparet där kocken Magnus Ek är den andra, möter mig innanför de mattputsade läderskodda ekdörrarna. Miljön som möter är en tilltalande blandning av

10

industristil, båtinredning och gammal speceributik. – All inredning på Oaxen är daterad 1920–1970, den tid som industrin blomstrade, berättar Agneta Green, när hon ser mina blickar. Hon bara skrattar när jag frågar vilken inredningsdesigner som varit framme. Det visar sig att det är hon själv. Hon köpte de första möblerna redan 2011. Av en ren slump såg hon en vacker stol i en antikaffär på Söder. Hon kunde inte låta bli att gå in och fråga om det fanns fler. När hon hörde att det fanns ett 30-tal stolar slog hon till där och då. Stolarna i ek med lädersits kommer från Wigells möbelfabrik i Småland och är gjorda på 1950-talet. De hade visst stått på ett café på Västkusten en gång. – Det här är ju ett nybyggt hus, men det ska kännas som om det legat här länge. Känslan av att det ändå finns något


restaurang förflutet här är viktig för trivseln. Hur började egentligen allt detta? Agneta börjar berätta. Hur de träffades för ”länge, länge” sedan i Skåne när stockholmaren Magnus Ek var där för att jobba på restaurangen Rut på Skäret. Agneta som bodde i Skåne drev restaurang på en golfklubb när de träffades. Tankarna på att driva en egen restaurang tillsammans kom smygande. Men först beslöt de sig för att göra en långresa för att testa om de kunde umgås 24 timmar om dygnet. Det gick hur bra som helst och när de kom hem ett år senare började de leta lokal. De hittade Oaxen (den ursprungliga, i Stockholms södra skärgård) på en annons i en restaurangtidning. Till att börja med drev de Oaxen som en skärgårdskrog med nyryckt strömming och andra rustika men vällagade rätter och gjorde inte så mycket väsen av sig. Men efter att ha blivit omskrivna i både Gourmet och Dagens Industri började den framgångssaga som står sig än i dag. De fick blodad tand och de redan höga ambitionerna höjdes några snäpp för varje sommar. De klättrade på listorna över Sveriges bästa bord och blev utsedda till Bästa restaurang flera år i rad i White Guide. – Det hade väldigt stor betydelse. Det gav mycket gäster men också en möjlighet att anställa duktig personal som var

med och skapade Oaxen med oss. Våren 2010, efter 17 år på samma plats, kände de båda att det var dags att göra något nytt. Ganska snabbt blev det bestämt vad de skulle göra men det tar tid att bygga en restaurang av den här digniteten, så först till sommaren 2013 stod allt färdigt. – Platsen är perfekt. Vi är vana vid space och det har vi här, och ändå är det jättenära stan.

Hur visste ni vilken typ av restaurang det skulle bli? – Naturligtvis blir vi inspirerade när vi är ute och reser men vi sneglar inte på någon annan och har aldrig brytt oss om trender. Svenska, lokala, ekologiska råvaror har vi använt sedan vi började driva restaurang för nästan 20 år sedan. Nu råkar det vara en trend. Inredningen och stilen är vald utifrån platsen, tycke och smak. Det är bara nordiska material och nordisk design. Besticken i Slipen är vintagebestick från Gense exempelvis. På Oaxen finns två delar. I den ”finare” restaurangdelen är det ändå inte vita dukar på borden och det är öppet in mot köket. Man väljer mellan två avsmakningsmenyer. – Den med sex rätter är perfekt om man är ett stort sällskap som även vill hinna umgås massor. Om man är två

Naturligtvis blir vi inspirerade när vi är ute och reser men vi sneglar inte på någon annan och har aldrig brytt oss om trender. Agneta Green, ena halvan av krögarparet, är även utbildad sommelier.

Stolarna i matsalen är vintage, men borden är gjorda på beställning efter en förlaga som Agneta blev förtjust i.

11


restaurang Sex- och tiorättersmenyerna på Oaxen krog ändras regelbundet men efterrätten med sorbet på älgört är en representativ rätt.

Precis vid pressläggning blev det klart – Oaxen har fått sin första Michelin-stjärna! eller fyra personer ska man ta den med tio rätter, då får man verkligen veta vad Oaxen är för något , säger Agneta. Bakfickan heter Slipen. Eller kanske är det framfickan. Det är den man ser först, och alla, även de som ska till findelen, slussas genom Slipen. – Slipen ska vara folklig – en mötesplats med okomplicerad mat, som man vill äta ofta. Vi vill gärna ha stamgäster! Själv är jag väldigt förtjust i snacksen. De ska man ta in tillsammans med något gott att dricka medan man tar tid på sig att bestämma menyn. Råbiffen är fantastisk. Och Norrönasillen. En favorit bland varmrätterna är den hela piggvaren som man beställer in till ett litet sällskap, med brynt smör och pepparrot. Agneta funderar ett bra tag när jag ber henne sammanfatta vad Oaxens framgång vilar på. – För det första är det naturligtvis att Magnus lagar god mat. Men sedan är det nog att vi är så engagerade. Vi står på golvet fem dagar i veckan, alla dagar krogen är öppen. Men de andra två är vi oftast här ändå. Vi bor i närheten och det är svårt att inte slinka in. Men den allra viktigaste komponenten är personalen. Alla som jobbar här känner ett personligt engagemang. När vi vann Gulddraken var över 35 anställda uppe på scenen och tog emot priset med stolthet. Det är stort. Utmärkelserna som regnar över Oaxen verkar Agneta ta med ro. Hon småler bara och lyckas faktiskt låta ödmjuk när hon säger att det inte gör något om de inte får något mer pris i år. ”Man måste ju ha något att sträva efter” som hon säger. Vilka priser som åsyftas går vi inte in på men White Guide har inte kommit än när detta skrivs, och sedan finns det ju stjärnor också… Men det är inget som krögarparet verkar fokusera på. De njuter av att se sin idé fungera i praktiken.

Vad äter ni om ni får en kväll hemma? – Jag lagar i stort sett aldrig mat. Magnus brukar göra sus­hi. Men om vi bjuder hem vänner vill vi gärna använda vår Rotisseri-ugn. Så sent som i söndags gjorde vi en underbar fläskstek i den med jordärtskockor och rödvinssky. Men vi kan även njuta av personalmaten här på Oaxen. I veckan åt jag stuvade makaroner och falukorv. Det var också gott! 12

Det är kocken Magnus Ek som står bakom menyn på Oaxen.


G.A.D Oaxen 채r inredd med nordisk design och nordiska material, med n책gra f책 undantag.


restaurant

POLISHED PEARL IN AN INDUSTRIAL ENVIRONMENT The honours have rained down on restaurant keepers Agneta Green and Magnus Ek since they re-opened Oaxen on Djurgården in Stockholm. A charming story that began more than twenty years ago in Skåne. BY Anna Gidgård

R

estaurant Oaxen is situated on the quay in the rather unlikely spot of Beckholmen on Djurgården. The wharf environment is obvious, but the area has been refurbished. Welcoming light streams through Oaxen's enormous windows and the seductive smell of newly baked bread streams out every time the door is opened. Agneta Green, one half of the restaurant keeper couple in which the chef Magnus Ek is the other, welcomes us inside the oaken doors. The interior design is an attractive mix of industrial style, boat cabin, and old grocer's shop. Agneta has done the interior design herself. After having run Oaxen in the southern archipelago of Stockholm for 17 years, the couple chose to move their recipe for success to Djurgården last spring. Oaxen consists of two sections. The "posher" restaurant section is not so posh that it features white tablecloths and it opens on the kitchen, with no door in between. One chooses between two tasting menus. The annexe is called Slipen. That section is the one you see upon arrival and all guests, even those who want to eat in the posher section, are shown through Slipen. – Slipen is meant to be folksy, a meeting-place with unpretentious food that one would like to eat often. We want regular customers! Myself, I am really fond of the snacks. They should be ordered together with something good to drink, while one takes one's time choosing from the menu. The steak tartare is fantastic. And the Norröna herring. A favourite among the main courses is the whole turbot with brown butter and horseradish, a dish meant for a small dinner company. The fact that honours have rained down on Oaxen is something Agneta takes calmly. She just smiles and actually manages to sound humble when claiming that it doesn't matter if they don't get any further awards this year. "But one must have something to strive for," she says. What distinctions she means we won't mention, but White Guide has yet to be published at moment of writing and then, you know, there are stars as well... But this is not something the restaurant keeper couple seems to focus on. They just enjoy seeing their concept work in practice.

14

It is now confirmed – Oaxen has recived its first Michelin star.


REKRYTERINGSKÅT? Rullar det på just nu? Behöver ditt företag expandera med fler talanger som banar väg för ytterligare framgång på marknaden? Lugn, vi på Centric har den perfekta lösningen för dig. Hos oss kan du nämligen hyra in kompetenta konsulter inom IT, Ekonomi och Administration under de perioder som ditt företag behöver det som mest och du gör det snabbt, smidigt och kostnadseffektivt. Vill du låta oss hjälpa dig med din bemanning? Hörde vi ett “Så Klart”? Välkommen till Centric.

STOCKHOLM | GÖTEBORG | MALMÖ IT & FINANCE | PARTNER NETWORK | CARE | SOFTWARE SOLUTIONS

WWW.CENTRIC.EU


petter

& burgarbroderna 2013 var ett högintensivt år för Petter – ny skiva, författardebut, krogöppning, vinlansering. Jubileumsspelning, turné, föreläsningar och nätverkande. Han har sagt att 2014 ska bli lugnare, men det finns inte mycket som tyder på det. av christian von essen foto erik by erik

16


17


Det är ganska sällsynt att alla tre grundarna jobbar på Käk samtidigt, men ibland får alla hugga i för att hantera köande hornstullsbor.

D

et är trångt på hamburgarhaket Käk i Hornstull, trots att det är en lugn måndag. Den amerikanska snabbmats­trenden är fortsatt påtaglig i Stockholm, och sedan öppningen i oktober 2013 har Petter skapat en del medial uppmärksamhet för sin köttiga ”håll käften-burgare”. Tillsammans med Dimman och Oskar, grundare av restaurangen och vattenhålet Judit & Bertil ett par stenkast ner på gatan, har Petter lagt grunden till ett nytt koncept som i sin utformning tycks kunna appliceras i princip var som helst i världen. Faktum är att man redan nu tittar på nästa lokal, och trots att de inte kan säga något om var och när, står det mer eller mindre klart att det blir ytterligare en Käk-restaurang någonstans i Stockholm under 2014. – Vi är öppna för allting, säger Petter. Just nu 18

tittar vi på Stockholm, men jag tycker Göteborg är intressant också, liksom andra mindre städer. Men vi måste känna att vi kommer in i det här och skyndar långsamt. Vi plockar in saker vi gillar och gör det till vår grej. Vi märker att lokalen är för liten, vilket har skapat en del begränsningar. Petter har samtidigt gett sig in i vinbranschen, dels med ett eget prosecco-bubbel med och utan alkohol, dels genom en röd reserva. Snart släpps en ekologisk vit pinot grigrio, samt en ekologisk version av proseccon. – Jag brukar säga att jag är en vindrickare snarare än vinkännare, men nu har jag faktiskt börjat studera vin. Jag har alltid haft ett stort intresse. Det är en fantastisk måltidsdryck som jag vill lära mig allt om. Men ska man göra något som andra redan gjort, gäller det att ha sin egen twist på det.

Det var inför 15-årsjubileumet av debutskivan Mitt sjätte sinne, på Tyrol i augusti 2013 som han tänkte att det vore kul att ta fram en prosecco. Resultatet blev ett nära samarbete med en italiensk vinfamilj och inom kort hade P.Lex premiär på Systembolaget, tillsammans med det alkoholfria bubblet P.Lex Pure. – Det var oerhört kul och uppskattat, säger Petter. Jag testade att göra en rödvinare också, och jag ville hitta ett land som vore kul att jobba med. Valet föll på Portugal och resulterade i P.Lex Reserva, ett mastigare rödvin. Det har varit en rolig entreprenörsgrej för mig att göra.

Finns det en koppling i ditt intresse för mat och dryck? – Ja, jag tror det. Jag tycker om vin, och dricker nästan inte starksprit längre. Jag har blivit väldigt intresserad och har varit otroligt insatt i framtagningen. Jag jobbar däremot inte


profil

Petter har länge haft ett stort vinintresse och nu har han en egen serie viner. Samtidigt utbildar han sig till sommelier.

med mitt ansikte på etiketten, utan med PLX som en egen logga och varumärke. Det är ett sätt att skapa något mer långsiktigt. Just nu utbildar jag mig till sommelier också. Det har alltid varit en dröm, och drömmar ska man följa.

Just nu utbildar jag mig till sommelier också. Det har alltid varit en dröm, och drömmar ska man följa.

15-årsfirandet av Mitt sjätte sinne var en milstolpe för många av oss som följt Petters resa sedan skivan slog ner som en bomb i hiphopSverige 1998. Petter minns det inte, men sist vi satt i den här intervjusituationen var på rockklubben So What i Oslo på en av de allra första turnéerna 1999. Petter var 24 år, då liksom nu seriös och fokuserad, även om hiphop-attityden var viktigare i ungdomen. Själv hade jag tagit på mig en illasittande kavaj för att se äldre ut än mina 19 år (åldersgränsen var 20). På Tyrol samlades Petters gäng som en klassåterträff på och nedanför scenen. Den mest minnesvärda stunden under kvällen var när vapendragaren Ayo, som sedan flera år lagt micken på hyllan, i stället skickade in sin son för att göra sin vers på Verbal vendetta. Det kollektiva jublet förbyttes snabbt i en insikt om hur snabbt tiden har gått. Med detta sagt har Petter åldrats väl som artist, och senaste skivan Början på allt är ett styrkebesked. Samtidigt har han under 2013 genomfört bejublade spelningar tillsammans med symfonikerna i Berwaldhallen och i skrivande stund ska han inom kort ställa sig som första hiphop-artist på Kungliga Operans scen för ytterligare en gränsöverskridande utmaning då han framför senaste skivan i sin helhet. Denna ständiga rörelse förhindrar hans stagnation. Sedan vårt möte för snart 15 år sedan har även entreprenören Petter byggt upp sin allt mer omfattande verksamhet. I SVTdokumentären Ingen jävla semester beskriver

han den som ett träd med många grenar. Men hur beskriver han varumärket Petter? – Mitt varumärke har musiken och texterna som en grundpelare. Sedan grenar det ut sig i en massa olika saker, där Käk och vinet är delar som förmodligen kommer att bli ännu större. Samtidigt tränar jag väldigt mycket, och jag ser PLX som en livsstil. Det handlar om att hitta en bra balans – jag jobbar med alkohol och maten jag gör behöver inte vara den mest hälsosamma, men jag lever också sunt i den bemärkelsen att jag dricker måttligt, äter måttligt och försöker träna måttligt. Jag tror mycket på att hitta en normal nivå som funkar. ”Too much of anything can make you an addict.”

Har du blivit bättre på att tacka nej till saker? – Jag är väldigt mån om mitt varumärke och allt mer försiktig med vad jag beblandar mig med. De grejer jag gör måste kännas ”jag” till 150 procent och passa in i min livsstil. Jag kan inte göra en moppe bara för att det är kul att göra en moppe. Det måste vara något som jag älskar och som passar in med vad jag gör i min vardag.

Det känns inte som att du har så många gatekeepers omkring dig? – Jag fattar alla beslut själv, men jag har en agent och vissa personer som fungerar som bollplank runtom mig. Det kan vara människor jag har förtroende för och som jag tycker har bra koll på läget. En kille som är mitt bollplank är till exempel vd för en av Sveriges största reklambyråer, en annan är entreprenör och har byggt upp ett stort varumärke. Jag har flera som jag kan ringa och fråga om råd. Nätverket är ovärderligt!

Du närmar dig ungdomar också i och med din bok? – Ja, och det grundar sig mycket i att jag pluggade socialpedagogiskt ungdomsarbete under 2012. Sen släppte jag 16 Rader med mina texter och den hade fler olika poänger. Dels 19


handlar det om att befästa hiphopens uttrycksmedel på ett seriöst plan. Samtidigt var hiphop min väg in i litteraturen. Jag tror läsandet är enormt viktigt för unga för att få igång hjärnan och tänka i nya banor. Jag pluggade för att jag ville förstå mer, och jag fick verkligen se samhällsproblematiken på ett annat sätt. Jag har också pratat mycket i skolor och för lärare, men även för näringslivet.

Vad säger du till näringslivet? – Då pratar jag om hur jag jobbar med mitt eget varumärke. Jag tar upp 5–6 case som gick bra och några som gick dåligt. Även om du har en rörmokarfirma kan du ta till dig saker som jag pratar om. Det blir tråkigt att bara höra allt som gått så jävla bra hela tiden. Det är precis som med texter – människor vill ha något som är äkta, som de kan relatera till. Som när jag skrev Logiskt, en text om mina egna laster. Det kan vara skönt för folk att höra om misslyckanden också – vi kämpar alla med olika saker.

Är det därför du blivit så folklig? För att du inte går över huvudet på folk? – Ja, och jag har nog strävat efter det lite. Det är det största problemet med politiker tycker jag, att de känns så omänskliga. Det finns olika typer av människor, men politikerna är inte som du och jag. Det känns inte som att man kan gå fram och high-fiva med dem, om du fattar. Jag jobbar jättemycket på att vara så jordnära som det bara går. Fötterna på jorden är min devis.

Ett återkommande tema när det gäller dig är också hög arbetsbelastning och jakten på tiden. Har det förändrats något? – Det är en ganska komplex situation. Jag vill vara mer ledig och beklagar mig ofta över stress, men nu i början av året när det varit lite dött smäckar jag ju på med tusen saker att göra. Det är inte svårt, det är bara att trycka på gasen och köra.

Jag känner igen det som egenföretagare. Ibland tar man på sig mer jobb nästan för att testa om det går. – Jag tycker det är lite som på gymmet, ”jag ska klara 100 armhävningar” – sedan är man skitnöjd med sig själv när det går. Som att tacka ja till fyra jobb man ska klara av på en månad och så sitter man i slutet och får ihop det. Det är också det det handlar om att vara ambitiös, att ha fokus, att driva utvecklingen framåt. Har du inte den pressen på dig själv att bevisa något, då är det svårt att ta tag i sig själv.

Har du alltid varit sådan? – Nej, verkligen inte! Jag har haft tider när jag var ung, 20–23, där jag fan inte ville gå ur sängen på morgonen. Jag tror jag blev så här driven först när jag upptäckte att jag var bra på någonting. Jag väntade så himla länge på att försöka förstå vad det var. Nu vet jag att jag är 20

Jag drömmer om att vara en affärsman, men jag vill inte vara en affärsman . Jag vill inte vara en bankgubbe som går med sin portfölj ner till city. Jag vill vara en affärsman i det jag gör, att bygga smarta grejer.

duktig på att skriva texter, på att göra låtar. Jag har många bra kvaliteter. Sedan har jag andra dåliga sidor – jag är alldeles för snabb och spontan och driven på vissa sätt. Då kan jag behöva folk som Oskar eller Sleepy som är mer förnuftiga och går igenom saker mer noggrant.

Känner du att du är bra på att vara entreprenör? – Ja, jag känner att jag är bra entreprenör och ”infiltratör”. Jag är bra på att knyta kontakter och förvalta alla människor jag känner i min telefonbok för att kunna bygga något mycket större. Vi har mycket att lära av varandra och det tar oss gemensamt framåt. Man pratar ofta om vad som behövs för en bra verksamhet. Ett företag behöver en entreprenör, en producent, en administratör och en feel good-person som ser till att alla mår bra. Har man inte alla fyra


profil

pelare kanske det inte blir så bra, så det gäller att hitta en jämn balans. Jag är rätt bra på att vara producent, administratör och entreprenör. Men jag har svårt ibland att känna min egen kapacitet och när jag jobbar för mycket.

Har du några knep för effektivitet? – Ordning och reda! Pennan ska vara där, boken där. Tar du pennan härifrån ska den tillbaks dit igen.

Jaha, du är kontrollfreak? – Ja, något helt sjukt. Min fru är en extremt duktig företagare och golfentreprenör, men ibland blir jag galen på henne för att hon inte är som jag. Hon lämnar en dator öppen där, hänger upp en tröja där, går till nästa rum och lägger något på bordet. Hon kan påbörja något hon avslutar senare, vilket gör mig tokig. Med det sagt är jag nog lite överdriven, och vi är ganska roliga tillsammans på det sättet. Men det är ju någon bokstavskombinationsgrej, att jag måste ha det så här – annars går det inte. Jag måste skapa strukturer.

När förstod du att du kunde koppla på ett affärstänk till musiken? – Det gjorde jag tidigt. Jag såg hur orättvisa fördelningarna var med skivbolagen. Jag har i dag skapat ett rättvisare system men det tog 15 år också. Jag insåg att ska jag hålla på med det här måste jag bygga någonting stort på egen hand. Jag drömmer om att vara en affärsman, men jag vill inte vara en affärsman. Jag vill inte vara en bankgubbe som går med sin portfölj ner till city. Jag vill vara en affärsman i det jag gör, att bygga smarta grejer. Och jag tror att det varit mer accepterat inom min musik att vara en sådan person än om det hade varit i rocksvängen.

Ja, många rappare pratar om att fixa pengar… – Jag gör inte det.

Oskar.

Hornstullskrögarna Dimman och Oskar driver Judit & Bertil på Bergsundsstrand 38, och Käk på Hornsbruksgatan 24 tillsammans med Petter.

– både personal och leverantörer – vilket var min största ångest, men det har gått långt över förväntan. Vi har spridit ordet enormt mycket, så vi har haft mycket folk att välja mellan. Vi har kommit så här långt för att vi haft så bra folk.

Hur funkar det att driva två krogar?

– Tvärtom, säger Dimman, vi kommer nog snarare att skala ner och bara köra hamburgare. Tacos och gyros står kanske för 5 procent av försäljningen, så vi kommer att ta fram några nya hamburgare och ta bort det andra. Milkshake kan vi utveckla, men just nu är ytan begränsad. På 68 kvadrat och 25 sittplatser har vi ett rekord på 550 burgare på en dag. Det är ganska bra!

– Det är mycket jobb men överkomligt, säger Dimman. Ibland får man klyva sig, men det är inte så långt i alla fall. En av huvudanledningarna att öppna Käk i Hornstull först var att vi har prylar och personal som snabbt kan flyttas mellan ställena. I början hade vi mycket Judit-folk här uppe.

Jo, i början?

Hur ser ni på att skala upp Käk?

– Ja, lite. Men nu skiljer jag mina affärer från min musik mycket mer. Sen gör vi till exempel inte Käk för pengarna, vi gör det för att vi tycker att det är kul, för att vi vill ha flera verksamheter. Om det ger en bra avkastning? Vi tror det, men vi vet inte. Vinet är skitkul och en passion att jobba med, men det beror på att jag brinner för produkten. På samma sätt skulle jag kunna ge mig in i någonting som har med äventyr eller träning att göra, för att jag gillar det. För mig handlar det om att förvalta livsstilen och göra det man gillar. Att hitta verktygen för att få utveckla passionen.

– Vi vill absolut öppna några till, säger Oskar. Inte som franschise utan själva i så fall. En till i Stockholm under året är vår ambition. Vi har fått tag på riktigt bra folk

Har du några ekonomiska mål? – Nej. Pengar är bara en sak: trygghet. Ha mat på bordet, ta hand om sin familj och känna sig någorlunda trygg med det man gör. Jag har inga miljonärsdrömmar, jag tänker inte så. Jag konkurrerar bara med mig själv, att jag ska bräcka mig själv och det jag gjort tidigare.

Dimman.

Finns det någon mat som ni vill utveckla mer för att bredda?

Ni vill inte ha kvällsöppet och sälja fylleburgare? – Nej… Vi tänkte nog det i början, men det är inte vår grej, det blir för stökigt. Det ska vara trevligt att komma hit.

Vinn Petters bok 16 rader! Tillsammans med Brombergs förlag tävlar vi ut tre exemplar av 16 rader, Petters författardebut med många av hans låttexter tillsammans med förklaringar och anekdoter. Allt du behöver göra för att tävla är att svara på följande fråga:

Vad heter Petters DJ som han ofta turnerar med? 1. DJ Steady X. DJ Sleepy 2. DJ Sloppy Maila ditt svar till christian@travelmedia.se innan 15 april! Skriv PETTER i ämnesraden.

21


profile

restaurang

RAP STAR

PETTER

ENLARGES HIS EMPIRE Last year was a year of intense activity for Petter - new album, debut as author, and the launch of new wines, as well as an anniversary concert, lectures, and networking. He has said that this year will be a bit more relaxed, but there are no indications that he is right. BY christian von essen PHOTO erik by erik

T

he hamburger joint Käk at Hornstull on Söder in Stockholm is crowded, in spite of it being a Monday. The American fast food trend is apparent in Stockholm and since opening the place Petter has created some media attention with his meaty "shut up burger". Together with partners Dimman and Oskar, Petter has laid the foundation for a concept that might be taken anywhere in the world. And it is more or less decided that another Käk restaurant will open somewhere in Stockholm during 2014. – We are open to all possibilites, says Petter. At the moment we are looking at Stockholm, but I think that Gothenburg is also interesting, as well as some other smaller cities. But we are taking it a bit slow, in order to stand on firm ground. At the same time, Petter has also entered the wine business, launching his own, sparkling prosecco with and without alcohol, and a red reserva. Soon, he will also launch a white pinot grigrio and an ecological version of the prosecco.

Is there a connection between your interest in food and your interest in drink? – Yes, I think so. I like wine and hardly drink 22

any liquor any longer. I have become very interested and have been very much a part of the production. I do not use my face on the label, however, but the trademark PLX and my own logo. That's a way to create something for the longer term. I am also stuyding to become a sommelier now. That has always been a dream of mine, and you should follow your dreams. Petter has aged well as an artist and his latest album, Början på allt, is a show of strength. Also, during 2013 he performed to great acclaim accompanied by the symphony orchestra of the Swedish broadcasting corporation and at the moment of writing he will shortly be the first hip hop artist to perform on the stage of The Royal Swedish Opera - another crossover challenge, when he is going to perform his latest album in its entirety.

The three co-owners Dimman, Oskar and Petter will most likely open another Käk in Stockholm during 2014.


FRAMTIDSMÄSSAN MED MÖJLIGHETERNA I FOKUS

SVERIGES FÖRSTA KARRIÄRMÄSSA FÖR OCH OM OFFENTLIG SEKTOR

! T E B B JO A R K SÄ ! B B O J EX A T T I H

TRÄFFA OSS PÅ FRAMTIDSMÄSSAN:

IK! T K A R ÅP P T U KOM

Alex & Sigge

RÅN F N O I RAT ARE! INSPI0 4 TAL

SER! T A L P NEE I A R T SÖK

Hannah och Amanda

Adam Tensta

VAD: En karriärmässa med fokus på offentlig sektor och konkreta erbjudanden till dig som student eller nyexaminerad!

NÄR: Den 22 april på Münchenbryggeriet i Stockholm mellan 09.30 - 17.30

22 APRIL PÅ

MÜNCHEN BRYGGERIET

HUR: Gå in på www.framtidsverket.com för mer information och för och för att köpa biljetter. Priset är 80:-/person. För frågor eller funderingar: Per Tjernberg, per@framtidsverket.com, 073-533 82 67 Köp din biljett idag på www.framtidsverket.com!

#FRAMTIDSMASSAN2014


nytt i london Stadens silluett kombinerar gammalt och nytt. Här ses Tower Bridge som invigdes 1894, och The Shard som invigdes i fjol.

I London finns det alltid något att göra, men efter några besök är det lätt att bli hemmablind och helt enkelt nöja sig med att beta av favoritställena. Själv skulle jag exempelvis aldrig missa vare sig den lilla puben i Belgravia eller att shoppa te på Fortnum & Mason. Men det finns så galet mycket mer, kul och nytt. av yvonne gull 24

D

e olympiska spelen i fjol innebar att London besöktes av över 15,5 miljoner personer, och därmed hamnade på plats två över världens mest besökta städer. Och allt pekar på att besöksantalet kommer att hålla sig på samma nivå även i år. Här finns nu plötsligt än mer att gör än tidigare, och fortfarande råder det byggfeber. Just nu ser vi bland annat fram emot öppningen av Shangri-La-hotellet som kommer att husera i nyöppnade The Shard. – Här kommer du bland annat att finna Europas högsta pool, berättar Ana Krina Araque, som jobbar som Marketing Manager för utsiktsplatsen av The Shard då vi träffas allra högst uppe i The Shard, 307 meter ovan jord.

Det till storleken absolut största projektet är Queen Elizabeth Olympic Park, en park lika stor som Hyde Park. Parken kommer att öppna i etapper och kommer att bjuda på mängder av aktiviteter. Hur parken ska få liv kommer att bli spännande att se. Även restaurangscenen är föränderlig och kändiskockarna kokar för fulla grytor och öppnar nya restauranger titt som tätt. Även kändisarna lockas att öppna restaurang i staden och det ryktas bland annat om att Eva Longoria kommer att öppna ett Steakhouse. Däremot blir det ingen restaurang för David Beckham som planerade att bli Gordon Ramsays partner i hans senaste restaurang Union Street Café, men det verkar som han klarar sig bra på egen hand. Vilka som kommer att bli årets stjärnkrogar återstår att se.


cityweekend

Är det Hollywoodstjärnorna du vill se så rekommenderar vi att du bokar biljett till Carey Mulligans West End-debut. En annan mattrend är även här den ekologiska och närproducerade, och på flera platser har matmarknader öppnat upp. The Real Foodmarket vid Southbank Centre alldeles intill Royal Festival Hall är en av dessa. Här dukar utvalda mat- och dryckesproducenter upp borden fredag till söndag. Snabbmat deluxe! Att gå på teater är också något som många gör under ett Londonbesök. En garanterat annorlunda upplevelse erbjuds på nyöppnade Sam Wanamaker Playhouse i Globe Theatre där föreställningen spelas i sken från levande ljus. Är det Hollywoodstjärnorna du vill se så rekommenderar vi att du bokar biljett till Carey Mulligans West End-debut i David Hares Skylight som regisseras av Stephen Daldry på Wyndhams Theatre mellan den 6 juni och 23 augusti. Nedan har vi valt ut några nyöppnade favoritställen och aktiviteter. Själv ser jag fram emot ett dopp i den där takpoolen, ett glas av mousserande Chapel Down Rosé Brut, producerat i Kent och något helt oväntat och kanske även nytt.

Magnifik utsikt från lyxhotellet Shangri-La i The Shard.

Jo Malone är tillbaka på gatan där allt började.

Hotell

Shopping

Incheckning på hög höjd

Väldoftande paket

A room with a view. I maj öppnar här Shangri-La, Londons högsta hotell i den magnifika byggnaden The Shard, ritad av arkitekten Renzo Piano. I den 306 meter höga byggnaden kommer 202 rum på våning 34–52 att finnas för övernattning. Det vi dock ser fram emot allra mest är den takpool som kommer att finnas här på hotellet spa. Skulle du redan ha boendet fixat bör du ändå ta en tur upp till Londons högsta utkiksplats, eller varför inte en middag eller en cocktail i en av byggnadens restauranger.

Shangri-La 31 St Thomas Street

Jo Loves 42 Elizabeth Street

Jeansshopping

Art Deco är stilen som restauratörerna Jeremy King och Chris Corbin valt för sitt första hotellprojekt, The Beaumont i Mayfair. Här har de gett uppdraget och 40 miljoner pund till arkitektfirman Reardon Smith för att förverkliga ett hotell i elegant amerikansk 1920-talsstil. Då man öppnar framåt hösten kommer här att finnas 73 rum och sviter, privat matsal, bar, spa och gym.

De två stora varuhusen Selfrigdes och Harrods tävlar ständigt om vem som är först störst och bäst. Nyligen hade exempelvis Selfridges den största skoavdelningen, i dag har Harrods öppnat en ännu större. Men störst och bäst på jeans är i alla fall just nu Selfridges. På en yta om närmare 8 000 kvadratmeter finns 11 000 olika jeansmodeller från 60 olika märken – och nu talar vi bara jeans för tjejer! Lägg till personal som kan allt om jeans och skräddare som inom två timmar gör de ändringar som eventuellt behövs – så nog bör du kunna hitta ett par här.

The Beaumont Brown Hart Gardens, Mayfair

Selfridges & Co 400 Oxford Street

Flytta in i 1920-talet

Lyxig incheckning i Mayfair på The Beaumont är det självklara valet i höst.

Efter att ha skapat och framgångsrikt byggt upp varumärket Jo Malone, sålde Jo Malone företaget till Estée Lauder. Nu är Jo Malone tillbaka med ett nytt varumärke – Jo Loves. Precis som tidigare handlar det om dofter av olika slag, vackert paketerade. Den största skillnaden är nu att det är mer personligt. Butiken hittar du i Belgravia på gatan där Jo som 16-åring hade sitt första jobb som florist i en blombutik.

25


Äta

Peruanskt hos Coya.

Hetaste bordet

Det peruanska köket är hett, och hos Coya är även själva matlagningen en del av underhållningen. Köksmästaren Sanjay Dwivedi reste runt ett år i Sydamerika för att hämta hem inspiration till recepten på menyn. I dag finns Coya med på Zagats lista över världens hetaste restauranger. Boka bord, är ni bara två är Chevichebaren en tips – här går det dock inte att boka bord.

Coya 118 Piccadilly

Efterfest med utsikt

– När partyt är över och vi inte vill gå hem är det till Duck and Waffel vi går, berättar Alice Cunningham som jobbar på The Goring. Här på 40:e våningen ser ni solen gå upp, tar en sista drink och beställer in paradrätten: våfflor med stekt ägg och lönnsirap.

Duck & Waffle Heron Tower, 110 Bishopsgate

Duck & Waffle har öppet dygnet runt och är kanske allra bäst när natt blir dag.

26

Köksmästaren Sanjay Dwivedi reste runt ett år i Sydamerika för att hämta hem inspiration till recepten på menyn.

Köksmästaren Sanjay Dwivedi.


cityweekend

Upplevelser Legendaren jubilerar

I år är det 450 år sedan William Shakespeares födelse, vilket kommer att firas under hela året. Bland annat kommer Hamlet efter premiären i Shakespeare´s Globe Theatre att åka på en två år lång världsturné. Dels har nu en inomhusscen, ”Sam Wanamaker Playhouse” i Globe Theatre öppnat, här kan ni se föreställningar i skenet av stearinljus.

Globe Theatre 21 New Globe Walk, Bankside

Häng i megaparken

I efterspelen av OS är det nu i vår dags att inviga Queen Elizabeth Olympic Park. Parken som är lika stor som 357 fotbollsplaner. Här kommer ni att kunna äta, bada, spela handboll, cykla, titta på rugby och mycket annat. På bilden ses den röda stålkonstruktionen ”Arcelormittal Orbit” som är en kombination av skulptur och utsiktspost. Då allt är på plats, omkring 2016 räknar man med nio miljoner besökare om året. Enklast tar du dig hit med kommunala färdmedel.

Shakespear i stearinljus-belysning.

Queen Elizabeth Olympic Park London E20 2ST

Dags för te

När det kommer till te är det sällan nyheternas behag det handlar om utan kvalitet. Exempelvis så är Fortnum & Mason kanske det allra bästa stället att köpa te. Men dricka te gör vi just nu allra helst på hotellet The Goring, som ännu en gång kammat hem första platsen i London Afternoon Tea Award som delas ut av Storbritanniens Tea Guild. På sin tid kom drottningmodern ofta hit för en kopp te då hon ansåg att det te som serverades här var betydligt bättre än det på slottet.

fotbollsplaner stor blir Queen Elizabeth Olympic Park

The Goring 15 Beeston Place

När det kommer till te är det sällan nyheternas behag det handlar om utan kvalitet.

The Royal Suite på the Goring, här har jag druckit te, och Kate sovit natten innan bröllopet.

27


cityweekend

WHAT'S NEW IN LONDON? There is always something to do in London. Myself, I would never miss the small pub in Belgravia or going shopping at Fortnum & Mason, but there is so much more to do, so much that is fun and new. BY yvonne gull

28

R

ight now, for example, we are looking forwards to the opening of Hotel Shangri-La in The Shard, which is a spectacular building with a spot with a view, restaurants, offices, and soon the aforementioned hotel. – Among other things, you'll find the highest situated swimming-pool in the world, says Ana Krina Araque, who is working as Marketing Manager for the hotel's spot with a view. The restaurant scene is also in constant flux and the celebrity chefs are at it until the pots and pans boil over and they constantly open new places. A major trend at the moment is ecological, local produce, and several new food markets have been established. The Real Food Market at Southbank Centre, next to the Royal Festival

Hall, is one of those. Here, carefully selected food and beverage producers serve their customers from Friday to Sunday. Fast food deluxe! Going to the theatre is also a popular pastime when visiting London. An experience of a different kind is on offer at newly opened Sam Wanamaker Playhouse in the Globe Theatre, where the lighting consists entirely of candles. However, should you fancy seeing Hollywood stars, we recommend you buy a ticket to Carey Mulligan's West End debut in David Hare's Skylight at Wyndham's Theatre, running between the 6th of June and the 23d of August. I'm looking forwards to having a dip in that swimming-pool on the roof top next time I'm in London and then having a glass of sparkling Chapel Down RosĂŠ, produced in Kent, and...


ÅTERVINN DENNA TIDNING OCH VI GARANTERAR ATT DEN FÅR ETT NYTT LIV

Tack vare din insats återvinns varje år 350 000 ton tidningspapper. Vi ger dig ÅtervinningsGaranti och ser till att allt återvunnet papper blir till nya produkter vid något av våra svenska pappersbruk. Genom återvinning minskar vi elanvändningen vid papperstillverkning med 70 procent. Fortsätt lämna din tidning –– så gör vi resten av jobbet!

Återvinningsgaranti är ett erbjudande från Papperskretsen, där Holmen, SCA, Stora Enso, M-Real, IKEA, Metro samt medlemmarna i Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter och Grafiska Företagens Förbund ingår. Läs mer på återvinningsgaranti.se och hitta din närmaste återvinningsstation genom vår app – “Lämna papper”.


Hela 2014 Pris pr. pers.

16 995:-

DKK

Priset avser en 10 dagars lyxsafari med alla måltider, fullt safariprogram och flyg t/r

Lyxsafari i Sydafrika På Nyati Safari Lodge får du ditt livs safariupplevelse. Åk på 10 dagars safariäventyr och bli bortskämd i din egen exklusiva Bush Bungalow mitt i Great Kruger National Park, med storslagen utsikt mot Olifants River, Elefantfloden. Från din privata terrass kommer du varje dag att kunna följa det rika djurlivet längs floden. Du kan också välja att bo i våra lyxiga privata Olifant villor på 200 m 2 med egen pool och plats för hela familjen eller hyra din helt egen privata Cheetah Camp på 500 m 2 med privat chauff ör/guide, eget safariprogram och egen kock.

Se Nyatis video här

Vistelsen på Nyati Safari Lodge bjuder på ett fullspäckat safariprogram i öppna safaribilar med skandinaviska guider. Mellan aktiviteterna kommer det att finnas tid till att slappna av i Lodgens stora pool-, lounge- och barområde, eller till tilläggsaktiviteter som exempelvis jakt och golf. Maten på Nyati Safari Lodge är en höjdpunkt i sig själv. På äkta Karen Blixen-maner serveras kulinariska menyer i skenet av levande ljus vid vackert dukade bord eller i ”boman”, den traditionella afrikanska grillplatsen. Om du vill uppleva ännu mera Afrika kan du kombinera ditt safariäventyr med t.ex. Cape Town, Mauritius, Moçambique, Victoriafallen och många andra resmål.


frik a A PÅ FÖRSTA PARKETT Nu upplevt av över 25 000 skandinaver: „Det var helt perfekt – och värt varenda krona!” (Morten och Lotte)

Dagsprogr am 10 dagar:

Fredag Avresa från Köpenhamn/Stockholm*. Lördag Välkomstlunch och tid för att njuta av de äventyrliga omgivningarna. Söndag Bushwalksafari i soluppgången. ”Big 5” safari i öppna safarijeepar på eftermiddagen. Måndag Township-besök: Upplev livet i ett lokalt afrikanskt samhälle och besök den lokala schamanen.

Tisdag Utflykt till världens bästa ”Big 5” safari område: Kruger Nationalpark. Onsdag Bushwalk och frukost över öppen eld mitt i bushen. Solnedgångssafari. Torsdag Panoramarutten: Upplev världens tredje största canyon i Drakensbergen, de vackra formationerna i Bourke’s Luck Potholes och den klassiska guldgrävarbyn Pilgrim’s Rest.

Fredag Bushwalk, gamedrive eller avkoppling vid poolen. Solnedgångssafari i öppna bilar. Lördag Gå på bushwalk och slå ett par bollar på Nyatis egen driving range. Avresa från Nyati. Söndag Ankomst till Köpenhamn/Stockholm*.

* Extra flygavgift kan tillkomma på avresor från Stockholm

Kom gr atis till rese föredr ag, och hör mer om all a vår a äventyrliga resm ål i Afrik a För mer infor m ation besök w w w.nyati-safari.se eller kontakta oss på telefon 08-519 704 07

Medlem av Rejsegarantifonden reg. nr. 1803, Bohemian.dk

★★★★★


- Med lån hos Sefina Pantbank kan du lämna oron hemma. Du kan aldrig hamna i skuld. ANNA, 28, STOCKHOLM

LÅNA PENGAR UTAN ORO! Ingen skuldfälla - bara snabba och trygga pengar på minuten. MÅNADSRÄNTA FRÅN BARA 1%. LÅNA MED DINA TILLGÅNGAR SOM SÄKERHET. WWW.SEFINA.SE

NORDENS STÖRSTA PANTBANK - VERKSAMMA SEDAN 1884


stockholm visitors board

Ett kreativt

ekosystem

Konst inspirerar mode, mode påverkar i sin tur design och design är sedan kärnan i konsten. Under årets första månader är kreativiteten i fokus i Stockholm genom flera spännande mässor och evenemang som stimulerar hjärnans komplexitet, sinnets lekfullhet och tänjer kreativitetens gränser. text ANN-CHARLOTTE JÖNSSON

Whitin the Landskape by Astrid Kruse Jensen.

Det nya året började med modeveckan, följt av design- och möbelveckan och därefter Market Art Fair – alla tre viktiga delar i det kreativa ekosystemet. Bortsett från konstmässan (som för övrigt har flyttats från februari till april), finns det gott om möjligheter att utforska alla möjliga typer av konst – den trendigaste samtida konsten, det bästa inom fotokonst samt en rad spännande utställningar och auktioner. Här är mina favoriter denna månad.

Market Art Fair

Marknaden är i särklass Nordens ledande mässa för samtidskonst. Mässan lyfter fram de bästa gallerierna som visar ett brett utbud av de mest spännande internationell samtidskonst. Gallerier från Sverige, Danmark, Norge, Finland och Island deltar. Den nionde upplagan av marknaden flyttar till nya lokaler i Liljevalchs konsthall på Djurgården, bredvid starka turistattraktioner som Vasamuseet och Skansen.

När: 4–6 april Var: www.market-artfair.com

Stockholm Photography Week

Fotografiska har på några få år blivit ett centrum för fotoälskare. Förutom en imponerande lista av utställningar, erbjuder de även fotokurser och tävlingar. Stockholm Photography Week är en veckolång hyllning till fotografiet som konstform på Fotografiska. I programmet ingår portfoilo-recensioner, seminarier och workshops samt konstnärssamtal, utställningar och PhotoMarket, där ledande europeiska fotogallerier visar upp sina mest intressanta verk. Stockholm Photography Week är ett öppet evenemang för såväl professionella fotografer som amatörer, samt för den vanliga utställningsbesökaren. I vargtimma by Danilo Stankovic.

Moderna auktioner

Jag älskar auktioner. Jag älskar det faktum att jag när som helst kan få en närstudie av de allra vassaste inom design och konstverk. Och det är gratis – ja, om du inte köper något alltså. Jag tycker om att lära mig saker bakom varje bit och att hitta nya favoriter. April är månaden för modern konst, från början av 1900-talet fram till efterkrigstiden, och de ledande auktionshusen Bukowskis och Auktionsverket tävlar om vem som har det bästa urvalet i genren.

När: 28–29 april Visningar: 23–27 april Var:

www.bukowskis.com www.auktionsverket.com

Privata konstgallerier

Konst har alltid frodats i symbios med sina beskyddare. Visste du att de flesta av Stockholms konsthallar är privata initiativ från konstälskare? Magasin 3 finansieras av finansmannen Robert Weil, Bonnier Konsthall av mediefamiljen Bonnier, Färgfabriken av Beckers, Artipelag av grundaren av Baby Björn och Sven-Harrys av byggherren med samma namn. Du kan också besöka Carl Milles, Prins Eugens och Ernest Thiels privata hem för ytterligare en kombinerad konst- och historielektion.

Var:

www.magasin3.com www.bonnierskonsthall.se www.fargfabriken.se www.artipelag.se www.sven-harrys.se www.millesgarden.se www.waldemarsudde.se www.thielska-galleriet.se

När: 31 mars–6 april Var: w ww.fotografiska.eu 33


stockholm visitors board

The creative

ecosystem Art inspires fashion, fashion influences design and design is the essence of art. The first months of the year, when you are ready to start fresh, Stockholm celebrates the wonders of the brain, the playfulness of the mind, the strength of imagination and the boundaries of creativity. text ANN-CHARLOTTE JÖNSSON The new year started off with fashion week, followed by the design and furniture week and then Market Art Fair – all parts of the ecosystem of creativity. Besides the art fair (which by the way has moved from February to April), there are plenty of opportunities to explore all kinds of art – the trendiest in the contemporary segment, the best in art photography and exciting exhibitions and auctions. Here are my favorites this month.

Market Art Fair

Market is by far the Nordic region’s leading fair for contemporary art. The fair highlights the top galleries who show a wide selection of the most exciting international contemporary art. Galleries from Sweden, Denmark, Norway, Finland and Iceland are participating. The ninth edition of Market is moving into new premises, at Liljevalchs konsthall on the island of Djurgården, right next to main attractions like the Vasa Museum and Skansen.

When: 4–6 April. Where: www.market-artfair.com

Stockholm Photography Week

The Swedish Museum of Photography, Fotografiska, has in a few years become a center for photo lovers. Besides the impressive list of exhibitions, they offer photo courses and even competitions. Stockholm Photography Week is a weeklong celebration of photography as an art form, hosted by and located at Fotografiska. The program includes portfolio reviews, seminars and workshops as well as artist talks, exhibitions and PhotoMarket, where leading European photo galleries show their favorite work. Stockholm Photo Week is an open event for both professional photographers and amateurs, as well as for the regular exhibition visitor.

When: March 31-April 6. Where: www.fotografiska.eu 34

Imaginary Friend by Hrafndildur Arnardoüttir aka Shoplifter.

Contemporary auctions

I love auctions. I love the fact that I can get a close-up on the best in class of design and works of art. And it’s free of charge – well, except if you are buying. I enjoy learning things behind each piece and to find new favorites. April is the month of contemporary art, from the early 1900:s until the post-war years, and the leading auction houses Bukowskis and Auktionsverket are competing on who has the best selection in the genre.

When: 28-29 April. Viewing: 23-27 April.

www.bukowskis.com www.auktionsverket.com

Private art galleries

Art has always thrived in symbiosis with their patrons. Did you know that most of Stockholm’s art halls are private initiatives by art lovers? Magasin 3 by the financier Robert Weil, Bonnier Konsthall by the media family Bonnier, Färgfabriken by Beckers, Artipelag by the founder of the Baby Bjorn and SvenHarrys by the real estate entrepreneur carrying the same name. You can also visit the home of Carl Milles, Prince Eugene and Ernest Thiel for a combined art and history lesson.

Where: www.magasin3.com www.bonnierskonsthall.se www.fargfabriken.se www.artipelag.se www.sven-harrys.se www.millesgarden.se www.waldemarsudde.se www.thielska-galleriet.se

Selfportrait by Peter Johansson. Whitin the Landskape by Martin Asb och Astrid Kruse Jensen.


Hela världen i en butik

Kartor, g och res uider etillbeh ör

16 spännande

RESTAURANGER

på ett och samma ställe!

iva Dekorat och rtor väggka ber jordglo

ASIATISK WOK ESPRESSOBAR GREKISKT TRADITIONELLT KÖK INDISKT KÖK HÄLSOMAT ITALIENSKA SALLADER & WRAPS JAPANSK MAT & SUSHI KINESISKT KÖK LATINAMERIKANSKT & CAJUN LIBANESISKT KÖK PIZZA & KEBAB SKANDINAVISK MAT THAILÄNDSKT KÖK TEX MEX SPECIALITÉER TRÄKOLSGRILLADE HAMBURGARE

k artbutiken KUNGSGATAN 44.

HÖTORGET. KUNGSHALLEN.NU

Sveriges bredaste sortiment av kartor Besök butiken: Mäster Samuelsgatan 54, Stockholm Handla online: www.kartbutiken.se


vinjett

Entreprenör med snabba fötter

Louise Eriksson springer fort. Både som företagsledare och löpare. Nu får hon kombinera de två rollerna i det nystartade bolaget Vint. Och hon är inte nöjd förrän folk "vintar" världen över. text Elisabet Åberg

36

H

on sträcker fram handen och tackar sin amerikanska PR-kontakt för frukostmötet. Louise Erikssons fruktsallad är nästan uppäten och bredvid stolen vilar griffonhunden Snoop Dogg nöjt. I april förra året föddes idén till mobilapplikationen Vint. Louise Eriksson tyckte att det behövdes en marknadsplats för träningstjänster. Sedan gick det undan. Månaden därpå hade hon samlat ihop sitt drömteam. Tillsammans med sina tre medgrundare, från framgångsrika företag som Spotify, Wrapp och Bambuser, åkte hon på kick-off för att få inspiration och arbeta ihop gruppen.

– De trodde att vi skulle till Norrland eftersom jag hade sagt att de skulle packa myggmedel, stövlar och solhattar. Men jag hade i hemlighet ordnat passen via deras flickvänner och bokat biljetter till Singapore, säger Louise Eriksson. Sedan dröjde det inte länge förrän alla fyra hade sagt upp sig från sina dåvarande jobb. Redan till hösten kunde de lansera en betaversion av appen, där träningssugna kan komma i kontakt med personliga tränare som vill dela med sig av sina kunskaper inom olika discipliner. – Vi har jobbat väldigt snabbt med den här produkten. Min filosofi är att det inte finns någon anledning att vänta. Jag tycker att man


entreprenörer

Företagarens framgångsfaktorer

CityXpress frågade tre personer i Louise Erikssons nätverk om varför hon lyckas med sina affärsidéer. ”Louise ser alltid möjligheter, även i det som andra kanske ser som omöjligt. Hon är lyhörd och uppfinningsrik och duktig på att lyfta kunskaper hos människor i sin närhet.” – Eva Qvam, före detta vd-assistent till Louise Eriksson. ”Hon får en Duracellkanin att verka lat och förhandlar hårdare än vinnarna i Versaillesfördraget. Någon du vill ha på din sida helt enkelt.” – Leo Giertz, medgrundare till Vint. ”Louise är en helt unik person och har en drive och kreativitet som är få förunnat. Hon är i ordets verkliga betydelse ”serieentreprenör.” Ett kraftpaket med mängder av energi.” – Meg Tivéus, Louise Erikssons mentor.

For the Vint AB

Grundare: Louise Eriksson, Leo Giertz, Arvid Janson och Magnus Hult.

Så funkar Vint: I gratisappen kan kund och PT

Louise Eriksson satte ihop ett drömteam och tryckte på startknappen för Vint. Målet är USA.

Det var en utmaning att inte ha några kollegor, att inte ha en chef som ger feedback och att ingen annan sätter deadlines. ska springa på möjligheterna. Jag är bra på att sätta aggressiva budgetar och sticka iväg på idéer. Ibland lite väl fort, men jag jobbar på att hitta en bra nivå. Även om personlig träning och hälsa ligger i tiden är det ingen slump att det blev just ett företag med träningsfokus för Louise Eriksson. Privat tar hon ofta på sig löparskorna och hon har till och med själv blivit en godkänd Vint-tränare. För 30 kronor kan app-användaren, som vill komma igång med joggandet, boka en morgontimme med vd:n, som leder löpträning i centrala Stockholm. Under uppstartstiden har skaparna bakom Vint kommit fram till att träningen måste vara social. – Personlig träning i Sverige är inte det som är grejen. ”Small group training” är däremot superhett. Att jag och mina två vänner kan få en instruktör känns jättespännande och kul. Men om en instruktör bara ska titta på mig känns det skrämmande och läskigt. Det hade vi inte

förstått från början, så vi har behövt skifta fokus under den här tiden, säger hon. Att driva företag är inget nytt för henne. 27-åringens cv är redan digert och det digitala utgör en röd tråd. Efter gymnasiet kastade hon sig direkt in i företagsvärlden när hon fick ta över e-handelsbutiken Popsox, där hon drog igång en prenumerationstjänst. – Jag var helt ensam och fick styra min egen dag. Det var en utmaning att inte ha några kollegor, att inte ha en chef som ger feedback och att ingen annan sätter deadlines. Helt utan ett existerande varumärke skulle jag ”make it happen”. Det var lärorikt på många sätt, minns hon. Några stenkast från Louise Erikssons morgonmöte, på Östermalm i Stockholm, sitter kollegorna på Adprofit. Här har arbetsdagen dragit igång och i det öppna kontorslandskapet spelas Alice Coopers ”Poison” och The White Stripes ”Seven nation army”.

mötas. Både tidsbokning och betalning sker i telefonen, och Vint tar 1 procent på varje genomförd transaktion. I dag är ett 60-tal instruktörer i discipliner som cykling, crawling och yoga knutna till tjänsten. Det finns dels de som är kunniga entusiaster, dels de som är avancerat utbildade instruktörer. Alla måste godkännas av Vints ambassadörer.

Adprofit startades av Louise Eriksson och pojkvännen Carl Fritjofsson. Internetannons-bolagets affärsidé är att förenkla processen att nå en välbemedlad målgrupp. På fem år har omsättningen växt från 0 till 30 miljoner kronor. Det är fortfarande ett företag som Louise Eriksson kallar för sin ”bebis”, men hon har lämnat över vd-posten och sitter i dag som styrelseordförande och huvudägare. När tiden är inne kommer Louise att packa sina flyttlådor och flyga över till USA med både partner och hund. Vint har precis fått en investering på 1,8 miljoner dollar från riskkapitalbolaget Creandum, för att kunna rekrytera och expandera. Nästa steg blir att lansera appen i en amerikansk stad. Vilken är inte helt bestämt än, men vd:ns mål för företaget är klart och tydligt: – Visionen med Vint är att förändra sättet människor tränar på. Man ska säga att man ”vintar” eller att man är en ”vinter”, säger Louise Eriksson. 37


ENTREPRENEURs

A FAST-FOOTED ENTREPRENEUR

Vint CEO Louise Eriksson with her handpicked dream team from other successful start-ups such as Wrapp, Spotify and Bambuser.

L

ouise Eriksson runs fast. Both as a business executive and a runner. Now she combines the two in the newly established company Vint. Louise Eriksson thought there was need for a market place for personal training services. The following month she had put together her dream team, with talents from successful companies such as Spotify, Wrapp, and Bambuser. – We have worked very fast with the development of this product. My philosophy is that there is no reason to wait. I am of the opinion that one should run towards the possibilities. I'm good at setting aggressive budgets and pick up on ideas. Sometimes I'm a bit too fast, but I'm working on finding a reasonable pace. Even though fitness is a current trend, it's no coincidence that Louise Eriksson chose to

38

focus on personal training. She often dons the running shoes herself in her spare time and has even become a certified Vint trainer. For 30 SEK the app user who wants to get started jogging can book an hour in the morning with the CEO, who leads roadwork sessions in central Stockholm. When the time is ripe, Louise will pack her suitcases and fly to the USA with both partner and dog. The risk capital company Creandum has recently invested 1.8 million dollars in Vint, for recruitment and expansion. The next step will be to launch the app in an American city. Which city has yet to be decided, but the CEO's goal for the company is clear: – My vision is for Vint to change the way people train. One might say that one "vinters" or that one is a "vinter", says Louise Eriksson.

The next step will be to launch the app in an American city.


Ny he t!

©® NOB E LSTI FTE LSE N

The Nobel Prize The Nobel Laureates Alfred Nobel

Nu på Centrålen!

Brånschens nyå resemåsså | 2014 Två måssor | vår och host | 750 000 besok

PHOTO: HANS N I LSSON

Stortorget 2, Old Town, Stockholm. Subway: Gamla stan. Buses: 2, 3, 43, 53, 55, 71 and 76. www.nobelmuseum.se

Bokå din plåts redån idåg!

FIN-S Marknad & Kommunikation Snickarbacken 2, 4/5 tr | 111 39 STOCKHOLM Tel: 08-667 25 97 | Fax: 08-667 64 29 E-post: info@fin-s.a.se

www.stockholmtravelshow.se

JAKT - FISKE - UTELIV Välkommen till oss! Professionella råd ingår i priset.

JÄGAR EXAMEN

SKJUT BIOGRAF

JÄGAREXAMEN

SKJUTBIOGRAF

3 dagars intensivkurs tillgång till skjutbiograf! Boka på vår hemsida.

Öva inomhus på Arlandas skjutbiograf med riktiga vapen och skarpa skott.

BÄST PÅ FISKE

VÅRA BUTIKER Huntyard & Berras Eurostop/Arlandastad

Huntyard & Berras Vårby

Huntyard & Berras Gnesta

Huntyard & Berras Gävle

Huntyard & Berras Eskilstuna

Huntyard & Berras Jakobsberg

SHOP ONLINE

Cederströmsslingan 1 Vårby Allé 53 Ågatan 2 Norra Kungsgatan 23 Torshällavägen Vasavägen 46 Vard 10-19 lö 10-17 sö 11-17 Vard 10-19 lö-sö 10-15 Vard 10-18 lö-sö 10-15 Vard 10-18 lö 9-14 Vard 10-18 lö 10-15 Vard 10-18 lö 10-14

08-740 20 20

08-740 20 20

0158-216 00

026-12 88 50

016-13 07 70

08-580 253 05

huntyardberras.com


entreprenörer

All träning på ett ställe Digitala träningstjänster är hett, men inget nytt. Medan Vint och många andra aktörer röner stor uppmärksamhet, har Stockholmsbaserade Shapelink under många års tid byggt upp en bas med 250 000 registrerade användare. text christian von essen

Alex Cugler är vd för Shapelink.com, och har noga följt den digitala hälsotrenden under många års tid.

Vi tycker det är viktigt att du ska kunna samla och ha med dig all din tränings- och hälsoinformation oavsett vad eller var du tränar.

T

omas Mellgren (då Vestergren) var självlärd programmerare. 2001 byggde han en programvara för att han och hans bror skulle kunna dela sin träningsdata när brodern flyttade till Lund för att plugga. Efter ett tag skapade Tomas även möjligheten för nära vänner att registrera sig och öppna ett konto. Plötsligt hade 200 personer registrerat sig och börjat lägga in sin träningsstatistik. – Tomas och jag gjorde lumpen tillsammans och började prata om att kommersialisera konceptet, säger vd Alex Cugler. Efter det var det under flera år bara en hobbygrej. Tjänsten hette först Träningsdagboken, men 2007 blev det Shapelink AB då investmentbola40

get Projects of Passion köpte in sig i verksamheten. Då fick man syskonbolag som Sportsverige, Fotbolldirekt, Everysport, Hockeysverige och Fotbollssverige. Shapelink har bara två heltidsanställda utvecklare, men kan dra nytta av stordriftsfördelar inom försäljning, marknadsföring och partnerskap. Nu jobbar man för fullt med att förfina sina nya appar. I dag har tjänsten 250 000 registrerade användare, och flera strukturella samarbeten. Bland annat med Friskis & Svettis, där medlemmarna automatiskt importerar träningspass till sitt Shapelink-konto. Liknande lösningar kommer inom kort på många andra gym. – Vi tycker det är viktigt att du ska kunna samla och ha med dig all din tränings- och

hälsoinformation oavsett vad eller var du tränar. Därför är vår målsättning att du alltid ska kunna synka mot gym och andra tjänster som Runkeeper, pulsklockor och alla de träningsaccessoarer som kommer allt mer nu. Liksom Vint vill Shapelink nå ut till coacherna. – Vi för samtal med coacher på landslagsnivå om att bli systemleverantör för deras träningsupplägg. Samtidigt erbjuder vi ett coachverktyg där coacher, lagledare och PT kommer kunna vägleda sina kunder digitalt, lägga upp träningspass och kommentera. Den sociala aspekten, att kunna peppa varandra och kommentera sina vänners träning, tror jag har varit det allra viktigaste anledningen till att vi kommit så här långt, säger Alex Cugler.


Mot förkylning

1 av 5 blir förkylda efter en flygresa

1

Nyhet!

Låt inte en förkylning förstöra resan! • ColdZyme® Munspray reducerar risken för att få en förkylning och kan förkorta sjukdomsperioden i ett tidigt stadium av förkylningsinfektionen

www.coldzyme.se Finns att köpa på apotek, hälsofackhandel och taxfree. 1) Zitter et al, JAMA, July 24/31, 2002––Vol 288, No. 4

Enzymatica AB | 046-286 31 00 www.coldzyme.se

ColdZyme® Munspray

2010819_01

• ColdZyme® Munspray fungerar genom att en barriär mot förkylningsvirus skapas, bestående av en tunn skyddande film på slemhinnan i svalget som försvårar förkylningsvirusens möjlighet att orsaka sjukdom


Mitt Stockholm

Rörstrandsgatan Genom historien kan vi lättare förstå vår samtid. I en serie artiklar låter CityXpress Stockholmskännaren Kerold Klang vandra med pennan längs Stockholms stadsdelar och gator. Först ut är Rörstrandsgatan, stadens kanske krogtätaste stråk, med en lång historia av ölkaféer och krogentreprenörer.

42

”Birkaplan” är Rörstrandsgatans folkliga centrum. Här möts närboende, långväga krogfolk, pendeltågsresenärer och kyrkbesökare.

Foto: Journalistgruppen

Foto: Christian von Essen

av Kerold Klang

Kerold Klang Journalist, Stockholmskrönikör och illustratör


stockholm

Att det sannolikt också var på Butlers krog som begreppet ”rödvinsvänstern” en gång i tiden myntades får ses som en nutidshistorisk bonus.

Foto: Kerold Klang

friskade. Kaféet ersattes av restaurang China som bespisade folkrepubliken Kinas ambassad. Det sägs att urmakaren intill kunde ställa klockorna efter de små diplomaterna i identiska grå Maouniformer som anlände i gåsmarsch varje dag samma tid. Det här var i skarven mellan Birkastans stagnation och förfall, två stadier som infinner sig när byggnader och folkkulturer i ett område närmar sig halvseklet och börjar bli slitna. Då infinner sig något nytt, en demografisk förändring. I Rörstrandsgatans fall flydde äldre invånare ut till förortens bekvämligheter och ersattes av unga familjer och kollektiv som inte hade något emot att såga kakelugnsved i ruskiga källare och värma vatten på spruckna järnspisar

Foto: Kerold Klang

R

örstrandsgatan med Birkastan är det första av Stockholms äldre stenstad som möter tågresenären norrifrån. De mäktiga bostadshusen uppe på det borglika bergskrönet har varit den här delen av innerstadens yttersta utpost i 100 år. Här gör 1800-talets kompakta kvartersstad tvärt halt, här går fortfarande stadsgränsen. Ingen annanstans tar innerstaden så oväntat och mäktigt slut som här vid gatans mjuka sväng ovanför borgstupet. Ingenting skvallrar om att det bakom lugnet på höjden döljs ett av Stockholms främsta krogstråk. När jag svänger in på Rörstrandsgatan från motsatt håll, ifrån den anonyma stadspulsen och de breda bilgatorna, möter mig något helt annat än stillheten uppe på höjden. Jag räknar till närmare 30 matställen och kaféer utefter sex raka och inte särskilt långa kvarter, eller strax om hörnen. Frågan är om Stockholm någon annanstans äger en sådan koncentrerad krogmiljö på en sådan liten yta som just här. Sommartid sjuder trottoarserveringarna i eftermiddagarnas intensiva västersol. Gatan trängs ihop, folkliv uppstår och i gatumiljön med de gamla husen i barockjugend och nyklassicism som kulisser föds den atmosfär av äldre, intim och otvungen kafékultur som svenskarna alltid beundrat och kallat sydländsk. Något som stadsplanerare numera försöker skapa från scratch i nya områden utan att lyckas. Rörstrandsgatan har fått förändras och utvecklas organiskt. Sådant tar tid. Så har också Birkastan med huvudgatan Rörstrandsgatan kallats för ”Lilla Paris” i snart ett halvsekel. Rörstrandsgatan var för 400 år sedan den slingrande landsvägen ut ur staden till Rörstrands slott på landet. På medeltiden var Rörstrand en by, kanske fanns den redan på vikingatiden. I så fall existerade embryot till Rörstrandsgatan redan för 1 000 år sedan. Dagens gator och kvarter rullades hit först vid förra sekelskiftet när porlinsfabriksområdet som vuxit upp på Rörstrands ägor började exploateras. Rörstrandsgatan var en av min barndoms gator. På 1950-talet en helt vanlig Stockholmsk halvgammal dussingata med dagligvarubutiker, hantverkare i källarverkstäder och ännu inte moderniserade lägenheter. Kroglivet inskränkte sig till det småstökiga ölkaféet Bali – med en uniformerad vakt modell äldre, som släppte in halvnyktra ölgubbar och kastade ut överför-

Även Rörstrandsgatans lilla skobutik i nummer 12 har numera blivit ett matställe, Café Emma. Bilden togs 1984.

Rörstrandsgatans mångomtalade blå porrkiosk låg i nära femtio år, till 1974, i hörnet av Norrbackagatan. Här såldes så kallad boulevardpress, små magasin med –företrädesvis franska– nakna damer.

43


Foto: Kerold Klang

Jakobsons Livs på Rörstrandsgatan 18, här på bild från 1971, är idag Paus Kök & Bar, gatans livligaste barhäng.

RING OSS 020 40 40 40 newsec.se

WORLD TRADE CENTER STOCKHOLM Att sitta i WTC är att ta nästa kliv. Med 10-talet börsbolag som grannar växer man. Närheten till Centralen med anknytningar till världens alla hörn vidgar möjligheterna än mer. Mellan resorna tar vi väl hand om dig. Restauranger, catering, konferens, hotell, gym, konst, receptioner, service. Allt finns. Ta vägen förbi nästa gång så visar vi också kontoren.

THE FULL SERVICE PROPERTY HOUSE


Foto: Christian von Essen

stockholm

Rörstrands slott, numera ingående i Filadelfiakyrkan, är gatans äldsta byggnad. Vid en utgrävning befanns delar av källaren vara från 1500-talet.

i en timme för att kunna ta ett bad i köket. Den backiga granngatan Tomtebogatan – ett Montmartre i romantiskt förfall – blev ”Bohéme chic”, ett Lilla Paris med en otvungen stämning som snabbt expanderade till Rörstrandsgatan. Birkastans potential upptäcktes av en mästerkock och en textilkonstnärinna som 1968 öppnade Svensson & Butler, Sveriges första rikskända kvarterskrog av ett nytt snitt som blandade svensk husmanskost med Medelhav och där rätterna skapades inför gästerna. Delägaren Carl Butler anses i efterhand vara den som lärde de svenska männen att laga mat. Krogen blev snabbt ett stamhak för Birkastans nyinflyttade konstnärer och unga intellektuella. Året därpå dök landets första kvarterspub Sven-Bertils upp på en tvärgata – ett hål i väggen, trevande dekorerat med utgångna köksredskap. De två etablissemangen följdes av fler och fler smårestauranger som tog över efter de gamla mjölkaffärerna, järnhandlarna och charkuteributikerna. På den påbörjade gastronomiska framgångsvågen seglar Rörstrandsgatan med omnejd fortfarande. Vinrestaurangerna, barerna, lunchhaken, de nya asiaterna, sushi- och wrapställena, bistrona, pizzeriorna, kaféerna och pubarna har en gedigen lokal utveckling att brås på. ”Slinkin-stället” av amerikansk drugstoretyp sägs ha stans bästa kaffe, den nyöppnade bengalen

Birkastan är i dag ett av Stockholms mest eftertraktade bostadsområden. Men fashionabel i sin mest luxuösa mening kommer Lilla Paris aldrig att bli. – Stockholms första – har prisats i pressen. Till och med gatuköket höjdes till skyarna av lokaltidningarna för några år sedan. Birkastan är i dag ett av Stockholms mest eftertraktade bostadsområden. Men fashionabel i sin mest luxuösa mening kommer Lilla Paris aldrig att bli. Smeknamnet och stämningen handlar mer om småskalig charm än om boulevardiska fläktar. Ändå är det inte dåligt av en så ordinär Stockholmsgata att kunna skryta med att ha varit först med den moderna svenska kvarterskrogen och haft den första kvarterspuben runt hörnet. Och dessutom vara den geografiska platsen där dagens allmänna svenska matintresse föddes. Att det sannolikt också var på Butlers krog som begreppet ”rödvinsvänstern” en gång i tiden myntades får ses som en nutidshistorisk bonus. Stadsatmosfären har helt klart något av Paris över sig, men är också ett stycke klassiskt Nordeuropa och väldigt mycket Stockholm. Men framför allt är den sig själv; made at Rörstrandsgatan. Med sin alldeles unika och troligen tusenåriga förhistoria som landsväg och mötesplats. 45stockholm

Sevärdheter längs Rörstrandsgatan Rörstrands slott Rörstrandsgatan 5

Stenhus med murar från 1500-talet. Byggdes om till slott av Mårten Rosenstierna och gavs som morgongåva 1635 åt hustrun Elsa Oxehufvud. Sedermera huvudbyggnad för Rörstrands Porslinfabrik. Hopbyggd med Filadelfiakyrkan på 1920-talet.

Filadelfiakyrkan Rörstrandsgatan 7

Europas största frikyrka från 1930. Kyrkan har både hårdrockskonserter och en nobelprisutdelning på sitt samvete. Johnny Cash sägs en gång ha lagt 2 000 kronor i kollekten efter en gudstjänst.

Porslinskontoret Rörstrandsgatan 17

Rörstrands porslinsfabriks kontorshus från 1890 byggdes om till bostäder när fabriken revs. Vid en ceremoni i husets ateljé den 26 oktober 1926 signerades den sista porslinsartikeln och målarpenslarna förstördes.

Ferlinhuset Rörstrandsgatan 40

Här hemma på mammans kökssoffa bodde Nils Ferlin (1898–1961) efter sin sjömansperiod – innan han slog igenom som diktare och Klarabohemisk poet.

Leninhuset Rörstrandsgatan 36

Här bodde den blivande ryska revolutionären Lenin (1870–1924) hos sina vänner i familjen Mehr under Stockholmsbesöken innan han tog makten i hemlandet.

Karlbergs station Norrbackagatan 1

Birkastans egen pendeltågstation i funkis från 1932 får en oviss framtid när järnvägen om några år flyttas.

Anderbergs syrener Norrbackagatan 1

De gamla syrenbuskarna i gröna remsan mellan gatan och järnvägen är resterna av en kamrer Anderbergs trädgård med sjötomt. Den ståtliga villan revs redan för 100 år sedan.

Första ölpuben Norrbackagatan 19

I inredningsagenturen Designers Guilds lokaler öppnade 1969 Sven-Bertils, Sveriges första kvarterspub där ägaren själv stod i baren, ett tidigt svenskt Cheers.

Första ungdomsgården Rörstrandsgatan 46

I huset öppnade 1912 sagoförfattarinnan Elsa Beskow Birkagården, Sveriges första dagis och ungdomsgård, för att avlasta de fattigaste Birkastadsfamiljerna.

Krogboomens epicentrum Rörstrandsgatan 11

I bufféstället Toy Kök & Bars lokaler öppnade 1968 krogen Svensson & Butler som inledde Rörstrandsgatans utveckling till restaurangdistrikt.

Falloskeruberna Norrbackagatan 22

Portalens två skulpterade keruber förbättrades med stora fallosar som ett practical joke av byggnadsarbetarna vid en renovering 1988. De omskrivna ekivoka tillskotten har fått vara kvar.

Rörstrandsstupet Rörstrandsgatan 46 Efter krogen kan man i den ljusa sommarnatten följa gatan mot höjden och uppleva utsikten över den sovande stadsgränsen med spegelblanka Karlbergssjön och Karlbergs slottspark. Utsiktsplatsen figurerar i Roy Anderssons film ”En kärlekshistoria” från 1969. Tomtebogatan Rörstrandsgatans tre backar långa parallellgata är en av Stockholms mest sammanhållna stadsmiljöer från sekelskiftet 1900. Här spelades scener i filmerna ”Strul” med Björn Skifs och ”Pip-Larsons resor” med Jakob Eklund in. Gatan figurerar också i böckerna om den fiktive detektiven Ture Sventon.

Tehran grill Rörstrandsgatan 15

Det persiska köket är gatan senaste krogetablering.

Humlehof Bistro och pub Rörstrandsgatan 19

Centraleuropas Rörstrandsrepresentation med gulasch­er, schweizerschnitzlar, Nüenbergerbratwurst och Gambrinusöl.

Bagpipers Inn Rörstrandsgatan 21

Gatans skotska pub och matsal sedan två decennier tillbaka.

Stockholms Glasshus Birkagatan 8

Kaklad glassfabrik med avhämtning och servering.

Xoko Rörstrandsgatan 15

Kafé, konditori och bageri som axlat manteln efter legendariska företrädaren Konditori Dalpojken i samma lokal.

Rött Rörstrandsgatan 19

Urval butiker

Sober vinrestaurang med europeiskt kök. En av gatans äldsta krogar i en före detta slakteributik.

Lolodi Rörstrandsgatan 30

Mellqvist Kaffe & Bar Rörstrandsgatan 4

Butik för blommor och trädgårdsföremål. Patinerade artefakter, nött zink, rostigt järn och slitet trä för den som vill inreda ett eget romantiskt orangeri i trädgården.

En av tre kaffebarer vid gatans mynning. Rörstrandsbornas fullsatta träffpunkt after work sedan 15 år tillbaka.

Tweed Country Sports Rörstrandsgatan 17

Livlig restaurang med vodkabar. Kvällstid gatans mesta mingelställe.

Engelsk tweed. Klassisa kavajer, jackor, skor, necessärer och matchande jordfärgade paraplyer från den regniga ön.

Stil Italian Menswear Rörstrandsgatan 22

Paus Bar & Kök Rörstrandsgatan 18

Angelas Cafe & Deli Rörstrandsgatan 16

Delikatessitalienare i före detta charkuteributik.

Italiensk mindre modebutik med konservativ Östermalmsk touche.

Birkagott Rörstrandsgatan 22

Konfektyr- och chokladbutik med dansk glass som specialitet. Del av vinsten skänks till barnhem.

Fifty-Fifty Rörstrandsgatan 11 och 16

Eldorado för den som gillar second handinredning och mindre möbler från 1920– 50-talet.

Urval krog/café Raw Shushi & Grill Rörstrandsgatan 9

Maki, sashimi, sushi och sakecocktails. En av gatans mest välfrekventerade krogar.

Shanti Rörstrandsgatan 23

Stockholms första bengaliska restaurang öppnades av en indisk kedja 2013.

Foto: Christian von Essen

Kuriosa

Frukost i farten utanför Mellqvist.

47


stockholm

RÖRSTRANDSGATAN

Foto: Kerold Klang

- STOCKHOLM'S OWN "LITTLE PARIS"

48

Swedes have always loved and called Mediterranean is born. This is something that city planners nowadays try to create from scratch in new areas, without success. Rörstrandsgatan has changed and developed organically. These things take time. But then again, Birkagatan with its main street Rörstrandsgatan has been called "Little Paris" for close on half a century. Today, Birkastan is one of Stockholm's most fashionable housing areas, but fashionable in the truly luxurious sense, "Little Paris" will never be. The appellation and the ambience is more about small-scale charm than boulevard pompousness. The atmoshpere in Birkastan is certainly reminiscent of Paris, but it is also very North European and very much Stockholm. But most of all, it is itself - Made at Rörstrandsgatan with a unique and probably a thousand year long history as a main road and meeting place.

Foto: Christian von Essen

B

irkastan and its Rörstrandsgatan is the first part of Stockholm's so called Stone City (an older part of town) meeting travellers coming from the north by train. The massive blocks of flats up at the stronghold-like top of the mountain has been this part of the inner city's furthest outpost for a hundred years. Here, the compact area of blocks of flats from the nineteenth century abrutply ends, this is where the city limits still run. Nowhere else does the inner city end as unexpectedly and mightily as here. And there is nothing to indicate that behind this dead calm lies one of Stockholm's foremost restaurant streets. In summer, the pavement restaurants are bustling with life in the intensive glare of the afternoon sun. The street becomes crowded and with the old houses in the styles of Art Nouveau and Neoclassiscm as backdrop, the old-fashioned, relaxed, and intimate café culture which

The combined butcher and grocery store is sadly not around anymore.

Rörstrandsgatan has a relaxed atmosphere, and most people associate the street with its many cafés and restaurants.


Harvia Cilindro EE – nya modeller med digital kontrollpanel

Allt till din bastu från Harvia Från Harvia får du allt som du behöver i din bastu. Utöver bastuugnar och -aggregat tillverkar Harvia bastur, bastuinredningar, badrumsbastur, infrakabiner, ånggeneratorer och bastuprodukter. www.harviasauna.com Representant i Sverige: Hannu Hulanmäki, tel. 070 576 11 36, hannu.hulanmaki@harvia.se Nyhet! Harvia Cilindro EE

Säljs bl.a, via K-rauta, Hornbach, Fredells, Lakkapää, på nätet via www.hemochbastu.se

Diplomerad resebranschutbildning på distans! Lär dig Internationell IATA/UFTAA som ger dig flygdatabasernas uppbyggnad samt flygbokningssystemet Amadeus, nyckeln till all reguljär flygtrafik. Studera hemma och få världen som arbetsfält. Hör av dig till Katarina Nygren på 0733 860 330 eller gå in på:

www.pronordic.eu

A 2012 Europe Top 10 Authorized Training Center (ATC)


50


resa

VM-avspark

i Curitiba Curitiba i södra Brasilien är en av värdarna för årets VM-fotboll. Det är Brasiliens mest välmående delstatshuvudstad – världsberömd för sitt miljöarbete. Här är analfabetismen låg, grundskolan bra och investeringsklimatet gott. Staden har landets femte största ekonomi. text & foto Jörgen Ulvsgärd

C

Landskapet utanför fönstret skiftar hela OUm alitasp ellanditat fugit tiden karaktär. Ju högre upp vihilit kommer, fugia sincatus nis grönska eicadesto svalare känns luften.dolore Skogens borio volorum facerumquis blir allt frodigare, tills regnskogens drypande blad välver sig över de smala spåren.

uritiba är porten till en rad spännande resmål, allt från de djurrika träskmarkerna i Pantanal till Iguazufallen på gränsen mot Argentina, badorten Florianópolis – kallad Brasiliens Florida – till den vackra hamnstaden Paranagua. 2010 fick staden priset Globe Sustainable City Award, vilket delas ut till de städer i världen som tar miljö, effektiv urbanisering och utveckling på allvar. Curitiba är en av de renaste och säkraste städerna i Brasilien, vilket ska göra den till en omtyckt destination för fotbollsfantaster världen över när VM i fotboll drar igång den 12 juni. Matcherna kommer att spelas på Stádio Joaquim Américo Guimares, eller Arena da Baixada, som den oftast kallas. Den byggdes 1914 men har rivits och byggts om för att klara 44 000 åskådare under VM 2014. Arenabygget har dock kantats av flera skandaler, bristfällig säkerhet och förseningar. I VM-förberedelserna ligger också en utbyggnad och renovering av flygplatsen Afonso Pena som kommer att få större passagerarkapacitet och förbättrade startoch landningsbanor. Jag tar mig bakvägen de tio milen in till Curitiba via hamnstaden Paranagua i sydöstra Brasilien. Det är en tågresa på smalspårig järnväg som ska ta mig från kusten, över bergen och genom regnskogen till Curitiba. Perrongen är full av folk. De silverglänsande tågvagnarna på ”Serra Verde Express” slår sina väldiga solkatter över de väntande passagerarna. Några luggslitna barn bjuder ut en knippe gula cajufrukter hängande i tunna trådar från en pinne över axlarna. Om den brasilianska flaggan hade innehållit en

frukt hade det otvivelaktigt blivit en caju. Tågresan från Paranagua, via Moretes, till Curitiba är inte vilken resa som helst. För tågentusiasten är det en järnväg som definitivt platsar bland världens mer spektakulära. Dåtidens ingenjörskonst sattes på stora prov när den smalspåriga järnvägen byggdes under 1870-talet. Den klättrar längs branta bergssluttningar över hisnande stup, passerar 37 broar och 13 tunnlar innan den når staden Curitiba, huvudstaden i Santa Catarina-provinsen i södra Brasilien. Efter byn Moretes breder kaffeodlingar ut sig längs sluttningarna ner mot Sao Joao-floden. Det var för att transportera kaffet ut i världen som Paranaguas hamn byggdes någon gång på

Capoeira är en brasiliansk dansform, ursprungligen en form av kampsport som alltid utövas med musik. Den har sina rötter i den afrikanska kulturen.

51


Lokföraren Antonio Rodrigues fäller fram det blankslitna stålreglaget och drar i signalhornets snöre. Tåget Serra Verde börjar långsamt röra sig. Det gungar, rister och skakar innan loket får upp farten. Hamnen i Paranagua försvinner långsamt ur synhåll.

För tågentusiasten är det en järnväg som definitivt platsar bland världens mer spektakulära. 1500-talet. Landskapet utanför fönstret skiftar hela tiden karaktär. Ju högre upp vi kommer desto svalare känns luften och skogens grönska blir allt frodigare tills regnskogens drypande blad välver sig över de smala spåren. När vi närmar oss Marumbibergens skarpa toppar skär Sierra Verde Express genom molnen och tågets silverfärgade vagnar blir ett med omgivningen. Efter Marumbi bär det sedan utför ner mot tvåmiljonersstaden. Curitiba är något så ovanligt i Brasilien som en ren stad, fri från trafikkaos och säker för invånarna at röra sig i. Mannen bakom ”det brasilianska undret” heter Jaime Lerner och han 52

har tre gånger varit borgmästare i stan. Curitiba var på väg att bli som Rio de Janeiro eller São Paulo när han tog över makten 1970. De fattiga ute på landsbygden strömmade in och kåkstäderna började breda ut sig. Trafikkaoset växte i takt med kriminaliteten. Hans sätt att lösa kollektivtrafiken rådde inte bara bot på trafikkaoset, utan förde också med sig minskad kriminalitet, få kåkstäder och en ren miljö som attraherat inflyttning från hela Brasilien och som dessutom lockat företag och arbetskraft till stan. Curitiba-modellen kallas hans verk och omfattar en busslinjetrafik BRT (Bus Rapid Transit) med specialgjorda jumbobussar, som tar 270 passagerare. De rör sig likt ett tunnelbanesystem, fast ovan jord, med rörliknande terminaler där passagerarna betalar innan de kliver på. Om någon saknar pengar kan man delta i den gröna bytesmarknad som kommunen startat och som innebär att insamlade sopor

Näsbjörnarna lever i matriarkaliska flockar i de brasilianska djungelområdena.


Curitiba är staden som rest sig ur slummen och blivit en vallfartsort bland alla trafikplanerare och miljöaktivister runt om i världen. Den är något så ovanligt i Brasilien som både ren, fri från trafikkaos och säker för innevånarna att röra sig i.

53


resa

att göra i Curitiba Restauranger Kandoo Culinara Japonesa Rua Dr. Alexandre Gutierrez, 732 i Batel

Helt klart en av de bästa japanska restaurangerna i Curitiba, med en trevlig atmosfär. Serverar sushi, sashimi, teppanyaki och tempura. www.kandoo.com.br

Barolo Av. Silva Jardim, 2487

En suverän italienare med bra service, god mat och bra vinlista till ett rimligt pris. www.barolotrattoria.com.br

Quaranta Avenida do Batel

En av de bästa restaurangerna i Curitiba där man äter en måltid av hög kvalitet i trevlig miljö och som passar både till lunch och middag. www.quarantabistro.com.br

Hotell Slaviero Conceptual Full Jazz Rua Silveira Peixoto, 1297

Mycket bra hotell som går i jazzens tecken och ligger i ett av de bästa distrikten för turister i Curitiba, nära flera trevliga restauranger. Baren är populär inte minst under livemusikkvällarna. www.slavierohoteis.com

Curitiba är porten till en rad fantastiska resmål, allt från de artrika träskmarkerna i Pantanal till Iguazufallen på gränsen mot Argentina, badorten Florianópolis kallad Brasiliens Florida eller den vackra hamnstaden Paranagua.

kan bytas mot bussbiljetter. Medan jag står och väntar på en av dessa bussar vid Rua das Flores ser jag en man på andra sidan gatan fritt hängande i luften i färd med att måla en höghusfasad. Det ser både farligt och fascinerande ut, och jag bestämmer mig för att på nära håll ta reda på hur det går till. När jag kommer ut på terrasstaket på 15:e våningen ser jag till min förvåning ett par färgburkar fyllda med cement och ett vanligt rep med några kärringknutar runt greparna. Det är hela säkerhetsutrustningen. Jag böjer mig ut och får svindel bara av att titta. Kollegan vid min sida som servar den svävande målaren skrattar bara åt min reaktion. – Vi brasilianare är fatalister. Bara vi inte glömmer korstecknet så ordnar sig det mesta. Det kanske är det som krävs för att ro VMfotbollen i land utan skandaler. 54

Vi brasilianare är fatalister. Bara vi inte glömmer korstecknet så ordnar sig det mesta.

Mercure Curitiba Batel Alferes Angelo Sampaio. 117

Ett bra och trevligt hotell som ligger i ett av de bästa områdena i staden, mitt i shoppingdistrikten och med bra restauranger på gångavstånd. www.mercure.com

Sevärdheter Jardim Botanico de Curitiba För den som vill koppla av ståhejet runt VM-fotbollen är denna botaniska trädgård en lämplig oas, inte minst för barnen.

Museu Oscar Niemeyer Fasadmålaren hänger fritt trettio meter upp i luften med ett par färgburkar fyllda med cement och ett vanligt rep med några kärringknutar runt greparna. Det är hela säkerhetsutrustningen.

En häftig byggnad av den välkända brasilianska arkitekten med samma namn och som ofta presenterar intressanta utställningar.

Graciosa Highway Låt dig inte luras av namnet. Detta är ingen motorväg utan en slingrande väg genom fantastisk natur, som ska upplevas i långsamt tempo. Du behöver tid och tålamod för att resa denna väg upp i bergen.


shopping

mode &teknik vårens hetaste trendprylar av Eva Juhlin-Dannfelt

Klimatsmart

Låt solen agera laddare. Power Plus Cobra, 599 kr från smartasaker.se är en solpanel kombinerad med ett batteri som laddar alla bärbara elektronikföremål. Laddaren kan enkelt monteras på exempelvis en ryggsäck.

Undervattensdröm Med denna filmkamera, 3 000 kr från Sanyo, kan du spela in HD-video ända nere på tre meters djup.

Solskydd

Träningsglamour

Guccis nya kollektion solglasögon, Techno Color Capsule, har lätta skalmar och glas i exotiska färger i sann retroanda, pris 3 075 kr paret.

Nike+ FuelBand, 1 500 kr från Nike, är pulsarmbandet som följer varje rörelse i din träning. Bluetooth 4.0-teknologin tillåter dig att vara uppkopplad till din telefon 24/7, finns endast i limiterad upplaga, 1 500 kronor.

Bling bling

Läckra hörlurar, 349 kr från Happy Pluggs som nominerades till Guldknappens accessoarpris i fjol.

Klänningen Celestyn, 2 395 kr, tröjan Agata, 2 195 kr, sjal, 895 kr samt väskan Rachel Comey, 1 495 kr från Club Monaco.

Plugg! Ny laddningssladd finns i nio olika färger, 249 kr från Happy Plugs. Fungerar för alla smartphones på marknaden.

55


shopping

Sportigt armband

Pulsarmbandet Loop, 845 kr från Polar håller koll på varje steg, hopp och skutt du gör under dagen. Polar Loop följer valen du gör under dagen och visar på vilket sätt de påverkar din hälsa.

Stilsäker och cool på samma gång i kläder från Club Monaco. Byxorna Twill, 995 kr, jackan Sateen, 2 095 kr, skjortan Edward BD 895 kr samt väska 3 995 kr.

Jättekniv Världens största armékniv Giant Knife, 14 000 kr från Wenger kommer med 85 delar men är knappast något du tar med i handbagaget.

Spionpenna Denna till synes vanliga kulspetspenna 1 160 kr från Hammacher Schlemmer har inbyggd kamera/ videokamera som aktiveras med en liten knapp. Pennan har ett minne på 4 GB och kan ta upp till 20 000 bilder eller fem timmars videoinspelning.

Lyxlirare Bowers & Wilkins har i samarbete med Maserati tagit fram de lyxiga hörlurarna P5 Maserati Edition à 2 700 kr som levereras i ett exklusivt resefodral.

56

Stort ljud

Strömma in musiken i Beolit 12, 6 200 kr från Bang & Olufsen, med hjälp av telefonen och få ut en stor ljudupplevelse.

Portabel väckning Den må se ut som en piccoloflöjt men denna eleganta tingest är faktiskt en klockradio och en fjärrkontroll i ett á 3 200 kr från B&O.

Smidigt handbagage

I väskkollektion Spectra 2.0 har Victorinox tagit designen ett steg längre och utrustat väskan med två olika öppningar för att du enkelt ska kunna komma åt innehållet även under resan. Pris 2 800 kr.


Besök

SVERIGES STÖRSTA

OUTLET FÖR MÄRKESKLÄDER

VFO.se Officiell partner till över 100 välkända varumärken


Nya nyanser av grönt Vem hade trott för tio år sedan att fastighets- och byggbranschen skulle gå i bräschen för arbetet med miljö och hållbarhet? CityXpress har tagit pulsen på två av Sveriges största och mest prestigefyllda byggprojekt genom tiderna. Genom att sätta press på sina leverantörer kan de påverka hur vi bygger i framtiden.

Illustration: White Tengbom Team

av christian von essen

58


fastigheter

F

astigheter förkroppsligar på många sätt själva idén om hållbarhet. Att välja material och byggprocesser utifrån en hållbarhetsstrategi innebär oundvikligen att byggnaden står sig längre. Ekvationen är med andra ord ekonomiskt gynnsam. Mycket har hänt på bara några år. De flesta fastighetsbolag med självaktning har integrerat hållbarhetsarbetet i verksamheten på riktigt, inte bara genom en alibi-anställning utan ansvar eller budget. När utländska investerare tittar på kommersiella fastigheter i Sverige väljer de aktivt bort så kallade ”bruna hus” som inte är miljöcertifierade.

Anna Forsberg är Green Business Officer på Skanska Sverige som aspirerar på att vara ”den ledande gröna entreprenören och fastighetsutvecklaren”. – Vi jobbar nu hårt med att utveckla plusenergi-byggnader – bland annat vårt eget kontor i Helsingborg och det kommande projektet Juvelen i Uppsala. Vi utgår från en passivhus-standard med lågenergiutrustning, och tillsammans med solceller och bergets kyla eller värme kan fastigheten producera mer energi än den konsumerar. Just solceller har inte slagit stort ännu i Sverige – mest på grund av att investeringskostnaden uppfattas som hög – men Anna Forsberg menar att det snart kommer att dyka upp många intressanta lösningar, bland annat inom solcells­ integrerade fönster, tak och fasader. I Uppsala bygger Skanska just nu även en bostadsfastighet åt Uppsalahem med Nordens största solcellsfasad. I Tyskland har man subventioner för att sälja elen som små solcellsanläggningar genererar ut på nätet, vilket vissa debattörer hävdar vore en välkommen utveckling även i Sverige. Över lag ser Anna Forsberg en stark utveckling inom materialindustrin vad gäller gröna lösningar. – Det händer mycket, och allt fler jobbar enligt en så kallad Cradle to Cradle-filosofi. Man redovisar hur materialet hanteras ur ett livscykelperspektiv och hur kemikalieinnehållet ser ut.

Så här kan Nya Karolinska Solna (NKS) se ut när man tar emot de första patienterna mot slutet av 2016. Bygget genomförs med extremt tuffa miljökrav.

Nya Karolinska Solna börjar så sakteliga ta form, och strax innan jul 2013 firade man att resan kommit halvvägs. Hålltiderna ser förstås olika ut för olika byggnader, men gemensamt är att de krav som kommit till Skanska från beställaren Stockholms Läns Landsting är bland de tuffaste som någonsin påträffats i Sverige – eller i världen för den delen. Maria Nordberg är Skanskas miljöchef för NKS-projektet.

Det händer mycket, och allt fler jobbar enligt en så kallad Cradle to Cradle-filosofi. Anna Forsberg, Green Business Officer på Skanska Sverige.

– Det är en kombination mellan en grön och ambitiös beställare och att Skanska uttalat att vi ska bli den ledande gröna samhällsbyggaren. Vi kommer att jobba mer och mer med gröna affärer, och då är det förstås en fördel att ha en så här ambitiös kund. Annars kan det vara svårt att övertyga en kund som inte har samma höga målsättningar som en själv när det gäller miljö och hållbarhet. Utan att gå in på detaljer kan vi konstatera att de höga ambitionsnivåerna resulterar i en rad olika certifieringar att förhålla sig till. Stockholms Läns Landsting vill ha certifiering enligt Sweden Green Building Councils märkning Miljöbyggnad Guld, samtidigt som materialen ska vara godkända enligt Byggvarubedömningen. Skanska själva satsar på det amerikanska Leed-systemets guldmärkning och sitt eget interna system Grön Byggarbetsplats. Materialfrågan är kanske den svåraste, då det handlar om ett toppmodernt sjukhus. Samtliga material som byggs in ska vara accepterade eller rekommenderade av Byggvarubedömningen, och de material som innebär avvikelser kräver godkännande från Landstinget. Ett exempel på en ”godkänd avvikelse” är bly, som krävs för att klara av strålning. – En stor utmaning för projektet är att vi

NKS

Nya Karolinska Solna tar emot sina första patienter i slutet av 2016, och ska bedriva avancerad sjukvård, forskning och utbildning. Sjukhuset har höga krav på energieffektivisering, miljövänliga material och hållbart byggande från beställaren, Stockholms Läns Landsting. En unik detalj med NKS är att varje patient får ett eget enkelrum med dusch och toalett, samt med plats för anhöriga att övernatta.

www.nyakarolinskasolna.se

59


Rätt jurist vid din sida

LINDSKOG MALMSTRÖM ADVOKATBYRÅ har framgångsrikt i mer än 60 år biträtt klienter med juridisk rådgivning.

Med det senaste i teknikväg arbetar våra advokater idag kontinuerligt med affärsrelaterade ärenden i såväl svensk som internationell miljö. Kostnadseffektiv rådgivning är och förblir vår ledstjärna i dessa sammanhang. Om du vill ha rätt jurist vid din sida kan du med förtroende vända dig till Lindskog Malmström. VI ARBETAR MED UPPDRAG INOM: Svensk och internationell affärsjuridik, fastighets- och miljörätt, obeståndsrätt,

private law samt svensk och internationell skatterätt. LÄS MER: www.lmlaw.se

Den svenska medlemmen i

SVERIGES LEDANDE ORGANISATION FÖR HÅLLBART BYGGANDE Sweden Green Building Council har över 200 medlemmar som arbetar för att bygga ett hållbart Sverige. Tillsammans räddar vi världen - byggnad för byggnad. Läs mer om oss och vårt arbete på www.sgbc.se


fastigheter

Illustration: White Tengbom Team

även måste se över materialet i alla installationsprodukter, säger Maria Nordberg. Det har inte gjorts tidigare i samma utsträckning, och vi måste nu ta ställning till materialval även i kablar, rör, armaturer, hissar och ventilation. De tuffa kraven och stora volymerna leder också till att NKS kan sätta press på leverantörerna att ta fram nya lösningar. – När vi byggde garaget visste vi till exempel att asfalt innehåller mycket otrevligheter. Vi kunde då byta ut en del av den mot vax i stället, ett förnybart material. Man kunde lägga den vid lägre temperaturer, vilket krävde lägre energi och bättre arbetsmiljö med färre avgaser. Ett annat exempel är att vi fått leverantören av kranar att ta fram en ny produkt som inte innehåller lika mycket bly. På så sätt kan vi påverka utvecklingen och underlätta för nästa beställare. Sjukhuset har lyfts fram som ett framtida föredöme när det gäller energieffektivisering, framförallt invändigt. Närvarostyrd LEDbelysning och ett genomtänkt ljusinsläpp skapar energibesparingar, liksom borrhåll och värmepumpar underlättar temperaturregleringen. Totalt ska man klara 40 procent lägre andel

köpt energi än vad som annars vore normalt. Andra obligatoriska krav är miljömärkt el, max 5 procent avfall till deponi, miljökrav på fordon till och från bygget samt krav på att fordon på själva byggarbetsplatsen enbart kör på Ecopar, en slags tallolja. Och så vidare. Men några solpaneler kommer vi inte att se, menar Maria Nordberg. – Vi har diskuterat solpaneler, men de skulle inte ge särskilt mycket energi i relation till vad vi behöver. Jag är väldigt mån om att alla åtgärder ska leda till något konkret. Jag ogillar starkt så kallad ”miljö-make up”. Hur bra är fastighetsbranschen på hållbarhet tycker du? – Jag har varit 17 år på Skanska, och de senaste åren har det hänt jättemycket. Samtidigt tror jag att vi har en hel del kvar att göra. När vi pratar gröna affärer fastnar man ofta på att ”hållbart är dyrt”. Men det är inte dyrare om man ser på lång sikt. När vi fått bort den mentaliteten – när miljö inte är något vid sidan om – då har vi kommit längre. Det är lika viktigt med miljö som med säkerhet.

Maria Nordberg, Skanskas miljöchef för NKS-projektet.

Sjukhuset har lyfts fram som ett framtida föredöme när det gäller energieffektivisering, framförallt invändigt.

NKS entréhall mot norr.

61


Illustration: White Tengbom Team

fastigheter

Bildtext

Vi kan bara ställa krav rent avtalsmässigt på våra leverantörer, och sedan lägger vi till en brasklapp att samma krav ska ställas längre bak i kedjan. En liknande erfarenhet kommer från Malin Åberg, som ansvarar för miljö- och hållbarhetsfrågor på byggorganisationen vid ESS i Lund. ESS står för European Spallation Source, och är en partikelaccelerator med neutronkälla, under uppbyggnad. När den tas i drift år 2019 kommer acceleratorn att omgärdas av en av Europas mest välutvecklade forskningsinfrastrukturer, med tusentals forskare från hela världen som bland annat ska utveckla alltifrån framtidens miljöanpassade material till effektivare motorer och bättre kemiska processer. Naturligtvis bör ett sådant bygge föregå med gott exempel, och hållbarhet är redan i dag ett av ESS viktigaste ledord. Malin Åberg och hennes kollegor är i dag inne i upphandlingsfasen av entreprenad. Första spadtaget ska genomföras under sommaren 2014, och byggorganisationens ansvar tar till stor del slut 2019. Under de efterföljande fem-sex åren fortsätter byggnationen av de sista mätinstrumenten. Totalt väntas hela ESS kosta 1,8 miljarder euro att bygga och som mest kommer man att vara 1 000 personer samtidigt som arbetar med byggnationen. 62

– Vi ska ha hög svansföring när det kommer till materialval, säger Malin Åberg. Vi definierar nu ett antal kriterier för vilka material som får byggas in och inte, samt hur processerna för granskning och godkännande av material kommer att se ut. Svårigheten är att vi själva inte upphandlar materialen, så vi måste vara väldigt tydliga med vilka krav vi ska ställa på våra leverantörer och dem på sina, vidare i kedjan. Som vanligt inom CSR- och hållbarhetsrelaterade affärsprocesser är ansvarsfrågan komplex. Var slutar ansvaret? Malin Åberg menar att det är en relevant frågeställning. – Vi kan bara ställa krav rent avtalsmässigt på våra leverantörer, och sedan lägger vi till en brasklapp att samma krav ska ställas längre bak i kedjan. Har vi hållbarhet som värdeord måste vi försöka leva efter det. Jag vet inte hur långt vi kan nå, men det första steget är att definiera vilka utmaningar som kan finnas i leverantörskedjan. I förlängningen kan vi till exempel aktivt välja att köpa från länder där arbetsmiljölagstiftningen fungerar. Det blir viktigt att jobba nära våra entreprenörer.

Malin Åberg, ansvarig för miljö- och hålbarhetsfrågor på byggorganisationen vid ESS i Lund.

ESS

European Spallation Source är en forskningsanläggning med grund i vad som ska bli världens kraftigaste neutronkälla. ESS byggs i Lund i ett samarbete mellan 17 europeiska länder. Finansieringen är komplex och vissa av ländernas betalningsförmåga har diskuterats. Öresundsregionen kommer att påverkas stort inom kompetens, infrastruktur och fastigheter. Samtidigt som ESS byggs nämligen MAX-laboratoriet ut i Lund med MAX IV som ska bli ”den mest briljanta röntgenkällan i världen” när den öppnar för användare sommaren 2016.

www.europeanspallationsource.se www.maxlab.lu.se


Vi tycker arbete ska löna sig. Miljöarbete också. Lösningen heter Ramirent EcoSolve . TM

Bra för miljön. Men också för din budget. Ramirent EcoSolve kan faktiskt minska din energinota med upp till 45%. Det är det vi kallar grön lönsamhet. Vi har energisnål miljöteknik för: • Bodetablering • Belysning och värme • Bränslen och oljor Välkommen in på ramirent.se och läs hur!

www.ramirent.se

Certifiera er mot

En nationell allmännytta - en långsiktig partner till tillväxtkommuner

• • • • •

EN 1090-1 ISO 3834 OHSAS 18001 ISO 14001 ISO 9001

AAA Certification AB Göteborgsv. 16H, 441 43 Alingsås 0322-64 26 00 • www.a3cert.com


Nio

Sju schyssta skäl

Vänd d försä ig till din förme kringsdl läs m are eller folksa e m.se r på

att välja Folksam fondförsäkring. För det första

Vi är oberoende. Det är bra. För dig. För det andra

Inga dolda avgifter. Eller avsikter. För det tredje

Vilse i fondträsket? Vi guidar dig. För det fjärde

Välja fond? Vi har de flesta av de bästa. För det femte

Köp och sälj. Utan väntetid. För det sjätte

Låga avgifter. Höga krav. För det sjunde

Dina pengar kan göra nytta. Om och som du vill.

För det åttonde Automatisk fondbevakning. Succén för dig som vill se resultat. För det nionde 1 miljon svenskar sparar hos oss. Välkommen du också.

/schy ssta


fonder

Fondfeber Vi svenskar älskar vårt fondsparande, och det är kanske inte så konstigt – god riskspridning med hög avkastning kan vara svårmanövrerat på egen hand. Samtidigt har vi fortfarande mycket kapital på sparkonton med obefintliga räntor. Du kan tjäna tusentals kronor genom att välja rätt fonder. av christian von essen

S

verige är ett av de fondtätaste länderna i världen. Ungefär hälften av alla svenskar sparar i fonder av något slag utanför premiepensionen, vilket också motsvarar ungefär hälften av vårt totala sparande. 1984 kom de första fonderna på marknaden, men det var inte nödvändigtvis den spännande avkastningspotentialen som initialt ledde vägen, utan skatterabatten som fonderna förde med sig. Men är det verkligen smart att hälften av svenskarnas tillgångar är exponerade mot en börsmarknad som allt oftare upplevs som högst turbulent? Claes Hemberg är sparekonom på Avanza Bank. Han håller inte med om att det är särskilt riskabelt. – Fondsparandet är främst för längre sikt, och ska man spara till en ny bil kanske annat sparande är att föredra, säger han. Men tänk tvärtom, att vi har hälften av våra pengar på sparkonton är för mycket i mina ögon eftersom det nästan inte ger någon avkastning alls. Jag tror att det långsiktiga fondsparandet skulle kunna öka ytterligare. Claes Hemberg berättar att det i dagsläget främst är aktiefonder med inriktning mot börsbolag som är de starkaste fondkategorierna för såväl privatsparare som institutionella investerare. Och USA är hetare än någonsin. – USA-fonder går faktiskt väldigt bra igen efter finanskrisen. De har många stora och breda bolag som inte är beroende av en enskild råvara eller marknad för att överleva. Våra

institutionella investerare tycker om USA-fonder, och kanske extra mycket just nu. Folk tänker kanske att USA går dåligt för att statsfinanserna är så svaga, men många av börsbolagen går väldigt bra. Tillväxtmarknadsfonderna har dock uppvisat knackiga resultat de senaste tre åren, och Rysslandsfonderna har sålts av i hög hastighet bara under det senaste året. Däremot finns det bubbelrisk inom biotech, i alla fall enligt Claes Hemberg på Avanza. – Biotech-aktier har ökat med 100 procent bara under det senaste året. Bolagen får in väldigt stora investeringar i forskning nu, men de måste också snart bevisa att de kan leverera avkastning. Personligen oroar jag mig för en bubbla i den branschen. Men IT-bolagen finns ofta med i de globala fonderna? – Ja, IT-bolagen är fortsatt viktiga för ekonomin eftersom de bidrar till infrastruktur, effektivisering och förvaltning av samhällsapparaten. Bolag som Facebook kanske är lite väl högt uppe nu, men Google kommer nog att vara starka under lång tid framöver. Många pratar om hållbara fonder. Hur ser den efterfrågan ut? – En tredjedel av svenska sparare säger att de vill ha hållbara fonder. Men bara 3 procent väljer att investera i dem i praktiken.

Folk tänker kanske att USA går dåligt för att statsfinanserna är så svaga, men många av börsbolagen går väldigt bra. Claes Hemberg, sparekonom på Avanza Bank.

65


Konsten att utveckla en förmögenhet De finansiella behoven varierar från person till person. Men för att bevara och utveckla en förmögenhet över tiden krävs det kunskap och erfarenhet. Det är därför kräsna kunder vänder sig till oss.

Ring Per Wall, Privatbanken, 08-463 83 00 www.penser.se

V

D

Vi tror på äkta aktiv förvaltning. Ingen av våra fyra fonder följer något index. Vi väljer helt och hållet de aktier vi själva tror på och väljer också bort aktier oavsett hur tungt de väger i index. Våra förvaltare Torgny och PO har inga hemliga modeller utan idéerna är till stor del grundade på en mångårig erfarenhet. Sitter man mittemot varandra och pratar aktier hela dagarna föds många av investeringsidéerna i de dagliga samtalen.

Att en fond tidigare har ökat i värde är ingen garanti för att den ska göra det i framtiden. Dina fondandelar kan öka eller minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationsbroschyr och faktablad för fonderna finns att beställa hos vår kundservice.

i är ett fristående och lite personligare fondbolag som grundades 2002. Vi har fyra fonder, lång erfarenhet av att investera i svenska bolag och det är något vi är bra på. Efter att under många år framgångsrikt förvaltat ett svenskt storbolags pensionspengar ville vi skapa en fond med samma upplägg som var rimligt prissatt och tillgänglig för allmänheten. Den 1 oktober 2012 startade vi PriorNilsson Sverige Aktiv med en förvaltningsavgift på 1,0 procent. Sverige Aktiv har sedan start till den sista februari i år gått upp 47,52 procent. OMXS GI har under samma period gått upp 36,86 procent.

u kan köpa våra fonder hos Avanza Bank, Danske Bank, Fondmarknaden.se, Handelsbanken, MFEX, Nasdaq OMX, Nordnet Bank och Swedbank. Sverige Aktiv finns också på premiepensionstorget med nummer 328 021. Självklart kan du även bli kund direkt hos oss. Hör gärna av dig, vi svarar gladeligen på alla eventuella frågor. Vi finns på telefon 08-441 77 00 eller via mail på info@pnfonder.se.


fonder

Vad beror det på? – Jag tror man är mycket i händerna på banktjänstemannens råd faktiskt. Däremot ser vi en stark trend i att svenskarna blir allt mer kostnadsmedvetna. Indexfonder – så kallade lågprisfonder – växer starkt. När du läser det här har du med största sannolikhet nyligen sett det där orangea kuvertet på hallmattan. För många är blotta färgen ångestframkallande, men det beror främst på okunskap. Pensionsmyndighetens årsgenomgång erbjuder trots allt möjligheten att ta kontroll över sin pensionssituation. På Fondbolagens förening ser man tillfället som en utmärkt möjlighet att öka svenskarnas intresse för fonder som sparform. I dag är det nämligen enklare än någonsin att byta fonder i sin premiepension utan kostnad. Premiepensionen är inte särskilt stor – i praktiken är det bara 1 procent av den utbetalade allmänna pensionen – men med pengar som kanske ska växa i flera decennier framöver kan rätt typ av placeringar trots allt innebära en kännbar extra avkastning. Genom att logga in på Premiepensionsmyndigheten med hjälp av Bank-ID kan du se exakt vilka fonder din premiepension sparas i. Utan några aktiva val förvaltas premiepensionen i Sjunde AP-fondens fond som kallas AP7 Såfa – upp till 55 års ålder är den en ren aktiefond medan tillgångarna viktas mer mot räntefond efter det. AP7 Såfa är till för dem som inte har

lust eller ork att ägna sig åt ett mer aktivt sparande. Det är enkelt att byta fonder hos Premiepensionsmyndigheten, men desto svårare att veta vad man ska välja. Som komplettering till den grundläggande informationen har Fondbolagens förening därför tagit fram den egna plattformen Fondkollen med sajt och app där samtliga fonder är listade med information, historik och avgifter. – Vi vill att folk framförallt ska känna att de har kontroll över sin situation, säger Hanna Helgesson, sparekonom på Fondbolagens förening. Många vet inte att det bara är halva avgiften inom Premiepensionens fonder, så vi ser det som en väldigt bra inkörsport till att handla med fonder. Det är låsta pengar som du ändå inte kan göra något annat med, så det är ett utmärkt – och roligt – sätt att lära sig hur fonder fungerar. Aktiefonder är generellt dyrare än indexfonder eftersom de är aktivt förvaltade. Dessa förvaltningsavgifter har fått stor medial uppmärksamhet de senaste åren, men Hanna Helgesson tycker ändå att vi i Sverige har relativt låga avgifter. – Det är förstås bra att vi har mer koll på avgifterna, säger hon. Det finns sällan någon korrelation mellan avgift och avkastning, men i mer komplexa fonder som tillväxtmarknader kan det vara lite högre avgift. Avgifterna redovisas i årsbeskedet, men det kan vara bra att komma ihåg att avgiften alltid redan är dragen när ditt resultat visas.

Vill man sprida riskerna kan man dela upp sparandet på två eller tre fonder i olika delar av världen, eller i en bred globalfond som investerar över hela världen.

Hanna Helgesson, sparekonom på Fondbolagens förening.

När vi pratar om långsiktigt sparande – vilken tidshorisont pratar vi om? – 5–7 år och uppåt räknas som långsiktigt och då är det oftast aktiefonder som gäller. Vill man sprida riskerna kan man dela upp sparandet på två eller tre fonder i olika delar av världen, eller i en bred globalfond som investerar över hela världen. Vill man vara ännu mer säker är det kanske bättre med blandfonder, som investerar i en rad olika tillgångsslag. De ger lite lägre avkastning. På kort sikt kan man välja en kort räntefond, med avkastning i nivå med ett sparkonto. För att underlätta fond- och aktieplaceringar lanserades 2012 investeringssparkonto, kallat ISK. I stället för att betala vinstskatt på varje vinstutdelning betalar man med ISK en schablonskatt på 30 procent av statslåneräntan – i dagsläget på 1,69 procent. En investering på 10 000 kronor kostar således 63 kronor i skatt. – Det finns ingen transaktionsavgift att byta mellan olika fonder eller aktier inom ISK, och du betalar ingen skatt vid försäljning. Går du med förlust måste du förstås ändå betala schablonskatten, men det här upplägget förenklar mycket och är väldigt förmånligt om man investerar i aktiefonder med lite högre avkastning, avslutar Hanna Helgesson. 67


fonder

Hallå där! Staffan Östlin och Stefan Roos på Origo Capital, vars fond Quest precis fyllt ett år.

Finns det något man bör tänka på när man investerar i en så pass ny fond?

internränta (IRR) på minst 15 procent. Vi är betydligt mer engagerade i våra portföljbolag än vad den traditionella aktiefonden är. Vi har bara 12–15 innehav i portföljen, så vi kan lägga fullt fokus på varje innehav.

– En ny fond har ju ingen historik som man kan luta investeringsbeslutet mot. Då får man i stället titta på de personer som förvaltar fonden – vad är deras historik? I vårt fall har vi som förvaltar båda 25 års erfarenhet från olika positioner inom aktiemarknaden. Stefan som förvaltare av småbolagsfonder och Staffan med erfarenhet från analys och mäkleri samt strategi. Vi har dessutom stöd av industriella rådgivare i ett nätverk som vi tycker är mycket värdefullt. Vi är oberoende och har investerat egna pengar vilket ger ett långsiktigt perspektiv och engagemang.

– Förra året var risken omkring 7 procent, vilket är ungefär halva börsens risk. På sikt ska nog fondens risknivå upp lite mer, och vårt mål är att risken ska ligga mellan aktier och obligationer. Vi är långsiktiga och väljer gärna bortglömda och lågt värderade bolag vilket också sänker den absoluta risknivån. Risk för oss är absolut risk, jämfört med fonder som mer eller mindre styrs av index, där risk handlar om att avvika från index.

På vilka sätt skiljer ni er mot en traditionell aktiefond?

Vilket index jämför ni er med?

– Vi är en specialfond, och kan använda oss av olika instrument för att skapa avkastning och balansera risken. Vår investeringshorisont är minst 3–5 år, så där skiljer vi oss åt på ett väsentligt sätt. Vi fokuserar på risk-justerad avkastning, inte relativ avkastning. På varje investering ska vi dessutom kunna räkna hem en

– Inget. Vi vill att fonden ger en rimlig absolutavkastning över 3–5 år, minst i linje med aktier långsiktigt, men med en risknivå understigande aktiemarknaden. Då risk är lika viktigt som avkastning, så är målet konkurrenskraftig riskjusterad avkastning, inte att slå något index.

Blir inte risken hög när ni investerar i småbolag samtidigt som ni har en väldigt koncentrerad portfölj?

Vi är långsiktiga och väljer gärna bortglömda och lågt värderade bolag vilket också sänker den absoluta risknivån.

Stefan Roos.

68

Staffan Östlin.


Investera i framtidens verkliga vinnare. SPP Global Topp 100 är en fond där vi har valt ut de bästa företagen i världen från varje bransch utifrån ekonomiska, miljömässiga och sociala kriterier. Resultatet är hundra företag med god lönsamhet och riktigt bra förutsättningar att ge avkastning på dina investeringar. Vi är nämligen övertygade om att de företag som är rustade för en hållbar framtid är de som kommer att bli framtidens vinnare. Du köper på spp.se, sppfonder.se, avanza.se, fondmarknaden.se nordnet.se eller pensionsmyndigheten.se. Välkommen.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som du placerar i fonder kan både öka och minska i värde, och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

ORIGO QUEST 1 Selektiv och flexibel Specialfond

• • • • •

Långsiktig investerare i nordiska småbolag Koncentrerad fond med 12–15 portföljbolag Engagerad ägare med fokus på utveckling IRR-krav på 15 procent på varje portföljinvestering Riktar sig till institutioner, stiftelser och kvalificerade privatinvesterare www.origocapital.se Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som investeras i fonden kan både öka och minska i värde, och det är inte säkert att du får tillbaka det insatta kapitalet.


Compliance Portal

– nästa generations GRC-verktyg för säkerhetsstyrning Cybercom Compliance Portal stödjer innovativa processer inom kravuppfyllnad genom interaktiv kravhantering och visar status på verksamhetens säkerhet i realtid – ett modernt verktyg för Governance, Risk and Compliance. För mer info, kontakta Mikael Sundberg, mikael.sundberg@cybercom.com, 070–575 39 05.

cybercom.com

www.complianceportal.se

”Cybercoms metod innebär stora besparingar för SL eftersom vi hela tiden strävar efter att upprätthålla en tillfredsställande säkerhetsnivå, varken mer eller mindre. Den synlighet för vår säkerhetsstatus som Compliance Portal erbjuder är ett bevis på det.” Torsten Regenholz, informations- och it-säkerhetschef, Stockholms Läns Landsting, Trafikförvaltningen.

Cybercom 251x183.indd 1

2013-12-03 16.19


hotell

Diplomat cityxpress checkar in

I varje nummer av CityXpress kommer vi att prova sängar och faciliteter på ett Stockholmshotell – vår första övernattning ägde rum på Hotel Diplomat. av yvonne gull

Om hotellet

Hotel Diplomat ligger på Strandvägen 7 i ett Art deco-hus som byggdes i början av 1900-talet. Till att börja med fanns här fina privata våningar, sedan hyrde ett antal ambassader in sig i huset innan byggnaden så småningom omvandlades till hotell. I dag finner vi här ett 4-stjärnigt hotell ägt av familjen Malmström.

Rum

Totalt finns 130 individuellt inredda rum, alla med högt i tak och vacker stuckatur. Här möter det klassiska det moderna i en harmonisk stilmix, och bakom inredningen står arkitekten Per Öberg som även överser alla ombyggnader och renoveringar här.

Faciliteter

Alla gäster som bor på hotellet kan boka in en timme i hotellets retreat för att plumsa ner i bubbelpoolen och värmas upp i bastun. Privat och avkopplande efter en lång dag. Nyrenoverat gym finns sedan ett år tillbaka nere i ett källarvalv. Möteslokaler finns både mindre och större. Även vissa sviter passar bra som mötesrum.

Service

Känslan är familjär och personalen hjälpsam även om de ibland missar lite i kommunikationen sinsemellan. Små fadäser reds snabbt ut och rättas till. En hemtrevlig känsla ligger både i miljö och bemötande.

Äta

Frukosten är grandios och vi ger ett extra plus för all färsk frukt och våfflorna. Restaurangen är sedan öppen hela dagen och kvällen och här serveras först lunch och sedan ett av Stockholms bästa Afternoon Tea. Härpå lite afterwork, middag och kvällsmat. Köksmästaren Stefan Superti uppdaterar menyn lite i taget och anpassar den efter säsong med fokus på ekologiskt och närproducerat. Vi gillar att du på menyn kan välja både små och stora rätter beroende på hur hungrig du är.

Missa inte

Cocktailbaren en trappa upp där barmästaren Karl Shuman blandar goda drinkar i en av Stockholms mest dolda barer och ett hett tips även om du inte bor på hotellet. Öppet onsdag till torsdag 17–23 samt fredag–lördag 16–23.

Om vi måste klaga

Vårt tjusiga Superior Room (pris från 2 250 kr och uppåt i just denna kategori) med utsikt över Strandvägen var inte helt bullerfritt. Här nedan rasslade spårvagnen fram. För den bullerkänslige rekommenderas ett rum in mot gården.

check in Diplomat Hotel is a family-owned and homely 4 star hotel at Strandvägen 7. The hotel has 130 rooms, all of them with their own interior design. As a guest one can book an hour in the hotel's retreat with jacuzzi and sauna. Diplomat Hotel is renowned for its classic afternoon tea. Maybe not as well-known, though, for the cocktail lounge on the first floor, open in the evenings from Wednesday to Saturday and absolutely worth a visit.

Hotel Diplomat

Strandvägen 7 www.diplomat.se

71


ALLA HAR INTE EN MAMMA!

HJÄLP CINTA

Adoptera henne på www.savetheorangutan.se

Cinta och Julie är moderlösa orangutanger på Lone Dröscher Nielsens center på Borneo. De har båda blivit räddade från fångenskap och deras mammor har blivit dödade, då en orangutangmamma aldrig annars skulle släppa sin unge. Liksom människobarn är orangutangungar beroende av nära kontakt och kärlek. Det får de nu, liksom en massa lärdomar i Save the Orangutans skogsskola, innan de som vuxna får möjlighet att åter igen leva det fria livet i regnskogen. De behöver din hjälp.

Save The Orangutan arbetar för att rädda den utrotningshotade orangutangen och deras hem, regnskogen. Vi räddar vilda orangutanger och rehabiliterar föräldralösa orangutanger som utan vår hjälp skulle dö eller bli en del av illegal handel med husdjur. Det är Save The orangutangs målsättning att släppa ut så många orangutanger som möjligt i den fria naturen, där de hör hemma. Vi stöder och samarbetar med rehabiliteringscentret Nyaru Menteng som grundats av Lone Dröscher Nielsen. Både DR, BBC OCH Animal Planet har producerat TV-program om Lones arbete för orangutangerna på Borneo. Lones arbejde for orangutangerne på Borneo. Læs mere på www.savetheorangutan.se


dryck

Boktipset

Intresset för att laga mat från scratch bara ökar, så även för att göra sina egna drycker. I boken ”Soda, lemonad och snacks” beskriver kunniga Tove Nilsson hur man gör sina egna härliga alkoholfria drycker, fria från artificiella smakämnen. Tjusiga bilder och roliga anekdoter gör boken till en riktigt njutbar pärla. Finns i handeln i mars.

”Soda, lemonad och snacks” av Tove Nilsson, Natur & Kultur

Elegant Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon är inte en druva som är känd för att vara sofistikerad, men chilenska Koyle Cabernet Sauvignon lyckas och det märks att vinmakarna kan sin sak. Vinet lanseras i ordinarie sortiment den 1 mars och är väl värd sitt pris. Doften domineras inte helt oväntat av svarta vinbär, blyerts och mörka plommon. Smaken är något eldig, med fin syrlighet och toner av mörka frukter. Tanninerna märks men är behagligt lena och eftersmaken är en raffinerad explosion av mörka frukter och bär, som dröjer sig kvar länge. Njut av vinet nu till en rejäl köttbit eller lagra i ett par år, tack vare vinets syrlighet kommer smaken att utvecklas ytterligare.

...mikrobryggerier finns det i Sverige, av dessa finns 22 i Stockholm med omnejd. Sugen på att göra ett besök eller gå på ölprovning? Kika in på www.sverigesmikrobryggerier.se för mer info.

Koyle Cabernet Sauvignon 2012, nr 6377, 110 kr/750 ml

dryck Av Amalia Gonzalez Stöckel

Om du gillar ...

rom och choklad är ”En rik historia om rom och choklad” boken att fördjupa dig i under våren. En diger bok med alla möjliga intressanta och spännande fakta , historia och tips om hur man bäst provar choklad och rom. Boken är skriven av Sveriges ende chokladbonde och främste romexpert Duane Dove och Ia Orre, en av landets främsta vinskribenter. Mycket svår att lägga ifrån sig!

”En rik historia om rom och choklad”, av Duane Dove och Ia Orre Ica Bokförlag

Humledoftande nyhet från S:t Eriks bryggeri Den 1 mars släpptes en härlig våröl, nämligen S:t Eriks Centennial. Namnet har den fått från centennial, en av de mest populära humlesorterna bland de amerikanska craftbryggerierna. Resultatet är en humledoftande ale med lång eftersmak och fantastisk beska. Drick som den är, eller till charktallrikar och kallskuret.

St Eriks Centennial, nr 1220, 18,90 kr/330 ml

Tuff primitivo på Taverna Brillo

Stockholm har under de senaste åren fått ett gäng nya, sköna krogar som inte bara håller matfanan högt utan även satsar på intressanta vinlistor. En av dem är Taverna Brillo, där du hittar denna fylliga och tuffa primitivo på glas för ca 110 kr. Vinet passar utbudet av rätter perfekt. Doften är härligt mustigt med toner av mogna röda körsbär och söta kryddor. Sötman till trots är vinet torrt och tufft, med lätta tanniner och en härlig, lätt pepprig eftersmak. Gillar du vinet hittas det i Systembolagets beställningssortiment från den 1 mars.

Smakkombon: Vin + lakrits

Är du lakrits- och vinälskare men har inte testat de två i kombination? Malaco lanserar nu tre olika sorters lakrits med sofistikerade smaker, som passar mycket bra till vin. David Wenell, sommelier på Pontus rekommenderar följande kombinationer: • Sötlakrits + ett fylligt, smakrikt rött vin som en blend av syrah, mourvèdre och grenache • Lakrits med havsalt + ett lättare rött vin som pinot noir • Chililakrits + ett fruktigt vitt vin, exempelvis riesling Jag har utgått ifrån lakritsen och försökt hittat kombinationer som förhöjer lakritsens smak men samtidigt inte "dödar" vinet, säger David Wenell. Malaco Viva Lakrits Sötlakrits, Havssalt och Chili, 18,90 kr/100g

Tator Primitivo 2011, nr 72212, 149 kr/750 ml 73


pocket

pocket

3 övriga favoriter Att vara utan att synas Agnes Hellström Månpocket

av Johanna stenius

De svenska riksinternaten har synats i sömmarna den senaste tiden. Agnes Hellströms bok, som inte kunde ha kommit bättre i i tiden när den gavs ut samma vecka som incidenterna på Lundsberg inträffade förra året, är en berättelse från internatens insida. En historia och kritisk granskning i reportageform om vad som händer när tystnaden bryts. När är kritiken befogad? Vilka är barnen som skickas till internaten? Genom egna erfarenheter, arkiv, klipp och intervjuer med nuvarande och före detta elever målas en bild av en värld fram, en värld präglad av en extremt stark vi-känsla och tystnadskultur.

Snart är våren här och med den kommer kreativitet och inspiration. Vad passar då bättre än att läsa om bland annat skaparångest och musikaliska jättar? En viktig och högst aktuell reportagebok finns också med bland månadens bästa pocketsläpp.

Ömsint om jazz och vänskap Hjärta av jazz Sara Lövestam Piratförlaget Ibland kan det vara skönt att läsa något som ger hopp och som sprider värme i själen. Sara Lövestams fjärde roman Hjärta av jazz är just sådan. Den utgår från att varje människa har en unik historia att berätta, utan att det behöver kännas krystat eller komplicerat. Det är en enkel bok – men inte svårare att älska – som handlar om det som händer när en ensam tonårsflicka och en äldre musiker på ett ålderdomshem möts. En varm och ömsint berättelse om oväntad vänskap som börjar med en vevgrammofon och slutar i vemodig och sprudlande befrielse. Romanen berättar om budcyklar på Stockholms gator, mörklagda fönster och flickor man knappt vågade titta på. Och så jazzen, som enligt vissa var värre än kriget. När en gammal mans minnen kraschar rakt in i en tonårings verklighet, förändrar det båda deras liv. Hjärta av jazz är en berättelse som lever sig kvar länge. Den är också en hyllning till jazzen och alla som älskar den, de som lyssnar och spelar, de som aldrig blir kända men som ständigt håller musiken vid liv.

Madonna Maria G Francke Historiska media Med ett ovanligt upplägg är den svenska journalisten Maria G Franckes bok om en av världens största musikikoner, Madonna, läsning som fängslar. Journalisten har följt Madonna genom hela hennes karriär, både som ett privat fan och som professionell skribent. I denna första svenska biografi om Madonna skriver hon initierat om stjärnans olika roller som musiker, skådespelare och modeikon, som affärskvinna, förebild och mamma. Det är också en analys av vad det kan innebära att åldras om man är en världsberömd kvinnlig popartist.

Min Kamp 6 Karl Ove Knausgård Pocketförlaget grundades Penguin Books av Sir Allen Lane. Detta revolutioniserade förlagsvärlden genom sina högkvalitativa, billiga pocketböcker.

Foto: Peter Knutson

källa: Wikipedia

74

I den avslutande delen av Karl Ove Knausgårds episka Min kamp får vi följa verkets fullbordan, bland den kontroversiella utgivningen av de tidigare delarna, pressen att orka slutföra arbetet samt inte minst en studie i litteraturen och dess förhållande till verkligheten. Min kamp har väckt frågor runt om i världen om vad som egentligen är litteratur. För många blir läsningen en oförglömlig upplevelse.


musik

Jenny Wilson i Berwaldhallen

x2

Brittisk soul, Idol-Erik och Wes Anderson Det är själ, rytm och bas i luften den här våren. Och som vi behöver det, när snön smälter bort en gång för mycket och regnet strilar innanför halsduken. Speciellt från England, det strilande regnets hemland, kommer det unga soulmän med sköra falsettröster och elektroniska beats. För ett par veckor sedan utnämnde BBC 21-åriga Sam Smith till årets främsta löfte i ”Sound of 2014”. Lyssna på hans EP Nirvana på Spotify så förstår ni varför. Någon kommer kanske liksom jag att tänka på hans landsman James Blake som i oktober tilldelades det prestigefulla brittiska musikpriset Mercury Prize för albumet Overgrown. Möjligen kommer ni också att tänka på Jamie Woon och hans briljanta skiva Mirrorwriting från 2011, och förstås på hypade The Weeknd vars första studioalbum Kiss Land kom ut i september. Om inte är det dags att kolla in dem genast. Men först ska ni lyssna på förra årets juryfavorit i svenska Idol, Erik Rapp. Inte otippat anger han James Blake och The Weeknd som inspirationskällor. Youtuba eller spotifya hans version av Bon Iver’s Skinny Love, och den egna låten Wild. Det är ljudet av 2014. Innan vi lämnar ämnet brittisk soul/R’n’B måste jag också tipsa om Raleigh Ritchie som nyligen släppte EP:n Black and Blue. Låten Bloodsport går stick i stäv med första raden ”Nothing is perfect, but your imperfections are quaint” – slick, perfekt R’n’B. Raleigh Ritchie är pseudonym för Jacob Anderson, som också råkar vara skådespelare, kanske mest känd som Grey Worm i HBO-serien Game of Thrones. Sitt artistnamn tog han efter två av karaktärerna i favoritfilmen The Royal Tenenbaums av Wes Anderson. Den senare är ju förresten känd för sin fingertoppskänsla vad gäller popmusik i sina filmer, och i vår kommer en hyllningsskiva där olika artister tokar låtar ur filmerna. Håll utkik efter albumet I Saved Latin!, och förstås även efter hans nya film Grand Budapest Hotel som har premiär i mars.

Jenny Wilson ser du aldrig i Så ska det låta-studion, men hon har med sin småskruvade popmusik skapat en trogen och växande publikskara sedan många år tillbaka. Med färska grammisar för Årets Album, Musikvideo och Producent kan hon dessutom ställa sig på Berwaldhallens scen 25 och 26 april med större självförtroende än någonsin. Räkna med både konstskolekavajer och kulturkoftor.

musik Av Jessica Svefors

Beck is back Det är fyra år sedan sist för Beck, som slog

igenom för 20 år sedan med Loser och han har uppfunnit sig själv med varje ny skiva sedan dess. Nu har han en helt ny skiva ute - 25 februari släpptes Morning Phase, som enklast kan beskrivas som en slags uppföljare till finstämda Sea Change från 2002.

Mofeta & Jerre – Lagom till löning Stockholmska hiphop-duon Mofeta & Jerre började sin karriär som gatumusikanter. Sedan dess har de släppt två hyllade skivor, fått Ted Gärdestad-stipendiet och kallats Sveriges mest lovande hiphop-akt. Nu är de aktuella med projektet Lagom till löning där de utlovar en ny låt varje månad under 2014. Vi tog en pratstund med låtskrivaren/producenten Jerre alias Jens Siverstedt för att få veta mer.

Nu kommer ni göra en låt i månaden under året. Kommer det att bli spretigare än om ni hade valt att spela in ett album på en gång i stället?

– Ja, absolut. Men det känns kul, jag tror att vi kommer ta ut svängarna mer när vi inte begränsas av att försöka göra något sammanhållet. Jag har till exempel ett dancehall-beat som jag vill testa att göra något av.

Det är två år sedan sist. Hur skulle du beskriva åt vilket håll er

musik är på väg just nu? – Tidigare har jag haft mycket referenspunkter bakåt och velat att det skulle låta 70-talssoul. Nu känner jag mer att jag är sugen på att göra något som låter som 2014. Det vi gör nu kommer nog bli mer syntar, atmosfäriskt och klubbigt. Men jag tror ändå att man kommer att känna igen oss på stilen och rappen.

Ni har kallats Sveriges mest lovande hiphop-akt sedan 2009. Vem, förutom ni själva, tycker du är mest värd det epitetet 2014? – Cleo & Kristin Amparo. Dem måste ni kolla in, de har precis släppt en ny EP som är grym ( Vem E Han släpp-

tes på Random Bastards 31 januari, reds. anm).

Mofeta & Jerres färska singlar Mamma sa och Musiken finns på Spotify. Kolla in www.mofetajerre.se för senaste ackompanjemanget till lönekuvertet.

75


ADVERTORIAL

Thinning hair?

How a new pill can boost your hair and self-confidence Hair loss can be a nightmare for both men and women. It can make you look less attractive, and also lead to disadvantages within your career and limit you in your partner choice. It can lead to depression, loss of self-confidence and even identity change. Scientists in Oxford promise that they can help keep your hair thick and healthy. Their pill TRX2 is currently one of Europe’s best-selling hair supplements and is sold in over 90 countries. TRX2 is a food supplement based on organic compounds and compared to medicinal products has no side effects whatsoever. Also it does what it says. “Your hair will look much bigger; it becomes heavier and thicker. You maintain your healthy hair,” says Oxford Biolabs CEO Dr Thomas Whitfield. Hair treatments often promise a lot without delivering, but TRX2 is backed

by cutting-edge science and has been thoroughly tested. According to a study, 87% of men and women see positive results when taking TRX2. The effects can be impressive – hair thickness may increase by 22.5 % after nine months and 38.7 % after 18 months of treatment. Start TRX2 as early as possible in order to increase the chances of fully recovering your hair. TRX2 is suitable for men and women of all ages. The crystalline white capsules come in a brown glass bottle, which is sufficient for one month of treatment and costs approximately €49. The manufacturer offers a money-back guarantee if ordered via TRX2’s official website, and ships worldwide. www.trx2.com contact@trx2.com Oxford Biolabs

EXCLUSIVE DEAL FOR CITYXPRESS READERS Order via www.trx2.com and use the coupon code ‘Stockholm’ to receive an exclusive 5% discount

“Your hair becomes much heavier and thicker. You maintain your healthy hair.” - Oxford Biolabs CEO Dr Thomas Whitfield


stockholm

Mitt stockholm När designern Valerie Aflalo får lite ledig tid i hemstaden Stockholm spenderas den med en promenad runt Djurgården, långlunch med goda vänner och fästmannen, lite shopping och asiatiskt till middag. av Maria Roswall Mina tre absoluta Stockholmsfavoriter är?

och till Djurgårdsbrunn.

– Mood-gallerians shopping och att äta i Boquerian. – Närheten till skärgården är helt oslagbar i Stockholm, och att ta sig ut i skärgården tycker jag är ett måste. Båten ut till Fjäderholmarna för en lunch sommartid. Slott och spa finns det flera fina också som är lättåtkomliga om man vill göra en utflykt. – Bondens marknad på Gärdet är superkul. Jag gillar att laga mat och köpa bra, närproducerade råvaror.

Lunchar gör jag helst här? – Vill jag verkligen lyxa blir det Cadierbaren på Grand Hôtel. Älskar också japanska Raw här i Birkastan där jag bor. Är man inne i stan så är Riche ett säkert och bra kort där barn också är välkomna.

Stockholm i ditt hjärta, varför? – Jag älskar Stockholm just för att det är så rent, bussen kommer i tid, det är inte överbefolkat och det känns genuint här. Jag litar på folk och så är det ju så vackert med allt vatten.

Om jag kommer hit för första gången, vad får jag inte missa?

– Miss Voon på Sturegatan tycker jag om, jag gillar asiatiskt. Men som småbarnsförälder blir just krogbesöken ganska så få för tillfället.

– Djurgården och skärgården skulle jag säga. Ta en båtutflykt. När våra indiska leverantörer kommer hit säger jag alltid åt dem att ta en båttur. Och ät svenska räkor!

Vad gör en bra krog tycker du?

Förutom Stockholm älskar jag att resa till?

Middag på krogen äter jag helst på?

– Färska, fina råvaror och bra service.

Stockholms vackraste promenad? – Runt Djurgården! Upp mot Rosendals trädgårdar

– Paris är jag ofta i så det får bli min cityfavorit. Älskar kulturen, kreativiteten och maten. Bara att titta på byggnaderna.

my stockholm

Valerie Aflalo Ålder: 37 år Familj: Fästmannen Johan Törnström, döttrarna Nicoletta

7, och Bianca 1 ½ år. Bor: Sekelskifteslägenhet i Vasastan i Stockholm. Gör: Designer samt bloggar på Damernas Värld. Kuriosa: Började med kläder och design för ungefär 6 år sedan, slog igenom för tre år sedan då skådisen Malin Åkerman bar en av hennes klänningar på en premiär samt vann det åtråvärda läsarnas pris på Guldknappen i fjol. Det visste du inte om mig: Är väldigt inredningsintresserad och tycker om att fynda saker på loppisar och i antikaffärer, som jag renoverar och gör om, målar och sprejar. Är fixig och trixig, en riktig ”pysseltjej” som inte alls är så glamourös till vardags som det kan se ut. På gång: Är inne i produktionen av nästa sommars kollektion. Vi är ju mer än ett helt år i förväg innan kollektionen kommer ut i butik. Ska till Paris och kolla på tyger och gå på lite visningar. – Sen ska jag gifta mig i sommar också!

Valerie Aflalo is a swedish designer. Here are some of her Stockholm favourites:

Restaurang Miss Voon.

- The Mood gallery for shopping. - The archipelago, lunch at Fjäderholmarna is a must in the summer. - The Farmers Market at Gärdet is great. - Miss Voon is my favorite restaurant. - Cardierbaren at The Grand Hôtel for a luxury lunch.

77


Ğÿ Ŀÿ ġĜÿ ġġÿ ġĸÿ ġĚÿ ġĺÿ ġĝÿ ġğÿ ġĽÿ ġĞÿ ġĿÿ ĸĜÿ ĸġÿ ĸĸÿ ĸĚÿ ĸĺÿ ĸĝÿ ĸğÿ

x}r z uv‰ v Â…}v~v ć„ xƒvv~v Â… ƒ ĂĽ v v| z|~rxr„z vÂ… €t|vÂ… y€ ƒv„„sŠƒ“ €r}vÂ…Â… z „v †ƒz„…z w€ƒ~rÂ…z€ Ăź …€t|y€}~ w€ Š s†…z|  “ x“ x v„vs†…z| t € r}uć„ ۠ xv ć vrƒŠ„ rwwÂ? zÂ…r‹‹r €ƒv‰ }zÂ…Â…vƒ €wwvvy€†„v sŠ v€ƒxv

ġĿÿ †ƒxvƒ z x

Ă–vre hallen ġÿ ĸÿ Ěÿ ĺÿ ĝÿ ğÿ Ľÿ Ğÿ Ŀÿ ġĜÿ ġġÿ ġĸÿ ġĚÿ ġĺÿ

}†vsvƒƒŠ r z z Â…vƒ r‹z€ r}v ƒ€ r „ ƒ€xyr uv} Š s†…z|  “ x“ x ƒv„„sŠƒ“ …€t|y€}~„ †ƒrwwÂ?ƒ †ƒ€ trƒ Š s†…z|  “ x“ x †„y rÂ…vr† rŠ vć„ €wwvv €}z„v Äš 1 vƒz z SpĂĽr 11-19

CENTRALSTATIONEN

EntrĂŠ Vasagatan

9

Centralhallen 8

7

4

6

18

Toalett, fÜrvaringsboxar, hjärtstartare och Bussgods, plan 2

16 5 6

21

7 Sittyta

21

Fri WiFi

23

EntrĂŠ Centralplan, Vasagatan

z z yv…vƒ

…r…z€ v „ Centralhallen ests� ll Station Gu

7

Ă–vre hallen SpĂĽr

11-12 Ă–vre hallen

ġÿ z‹‹r †… 2 ĸÿ …ƒvvÂ… €€u 26 Ěÿ €svƒ…ć„ €wwvv 1 Mot ĺÿ ‡v „|r }r„„z|vƒ 18 16 SpĂĽr 10 ĝÿ €}Š € |vŠ Bussgata EntrĂŠ ğÿ € € Centralplan Ľÿ €€yÄ‚ Vasagatan Ğÿ rx Š„ 11 10 9 Ŀÿ rt€s„ 12 ġĜÿ ƒv„„sŠƒ“ Sittyta 16 8 ġġÿ   vƒ ƒ†„… 7Ringen ġĸÿ †ƒxvƒ z x 6 ġĚÿ Š s†…z|  Â“ x“ x 5 3 vu„rxrƒv 2 Toalett, fĂśrvaringsboxar, ġĺÿ r}r yrz hjärtstartare och Bussgods, plan 2 †}}…ƒr  r ġĝÿ Ä˝Ä }v‡v

14

SymbolfĂśrklaring EntrĂŠ Klarabergsviadukten

…ƒžÄ?†…x“ x {Â?ƒƒs†„„

21

r‰z

}Šxs†„„

€r}v……

}Šx…“x

ƒr  r

Ă€ÂƒÂ‡rƒz x

……rx„r†…€~r…

z„„

� …„r}

{�ƒ…„…rƒ…rƒv

hallen och food court

5

23

{Â?ƒƒ…“x EntrĂŠ

Centralstationen

3

21

6

Nedre hallen

25 26

EntrĂŠ Centralplan Vasagatan

ġÿ ĸÿ Ěÿ ĺÿ ĝÿ ğÿ Ľÿ Ğÿ Ŀÿ

7

v}v r„ }€~~€ƒ 4 Ä tyr xv 3 €t €ƒƒz„ 2 y€ v €†„v zwv 1 }svƒ… ĂĽ rt|ć„ ƒv„„sŠƒ“ z„| €ty „|r}u{†ƒ

ġĜÿ ġġÿ ġĸÿ ġĚÿ ġĺÿ ġĝÿ ġğÿ ġĽÿ ġĞÿ ġĿÿ

ġÿ 12 }†vsvƒƒŠ 11 ĸÿ r z z Â…vƒ r‹z€ r}v Ěÿ ƒ€ r „ ƒ€xyr uv} ĺÿ Š s†…z|  Â“ x“ x ĝÿ ƒv„„sŠƒ“ ğÿ …€t|y€}~„ †ƒrwwÂ?ƒ Ľÿ †ƒ€ trƒ Norra hallen Ğÿ Š s†…z|  Â“ x“ x Food court Ŀÿ †„y ġĜÿ rÂ…vr† ġġÿ rŠ vć„ €wwvv ġĸÿ €}z„v ġĚÿ 10Äš ġĺÿ vƒz z

8

Fri WiFi

Taxiplan

z z yvÂ…vƒ Â…rÂ…z€ v „ estsâ€? Gu â€?All Station Â…Ăż €„… ru„wƒzÂ… €ty Â?ƒ yv}Â… |

1

9

SpĂĽr 17 EntrĂŠ Klarabergsviadukten

10

Norra hallen och food Entr

3

Klarabe viaduk

4

7

3

EntrĂŠ Vasagatan

13

SpĂĽr 11-12

EntrĂŠ

C

1

Hiss till SpĂĽr 11-12 Centralhallen

8

Food court

9 SpĂĽr 10

10

11 10 Norra hallen och foo

Cityterminalen Ä˝Ä }v‡v „ Âƒv„„€ €†„v ƒv„„sŠƒ“ €t|vÂ… y€ z|z x z v 12 11 €ƒv‰ z…ŠwƒzÂ„Ă€Âƒvƒ r r}}z | z}{r z vĂź ˆvs†„ß }Šxs†„„rƒ r Ŀÿ   vƒ ƒ†„… EntrĂŠ Vasagatan ġĜÿ zwÂ… ĂĽ €†‡v zƒ Norra hallen ġġÿ €sz}z‹vƒr Food court ġĸÿ zuvˆr}| ‰ Âƒv„„ ġĚÿ rwwÂ? zÂ…r‹‹r ġĺÿ z…Šs†…z|v z€„| ĂĽ rwž ġĝÿ …€t|y€}~ z…Š s}€~~€ƒ ġğÿ 10

w€ƒ~rÂ…z€ „uz„| Ă–vre plan (plan 2) Ä” €r}vÂ…Â…vƒ Ä” Ă€ÂƒÂ‡rƒz x„s€‰rƒ Ä” {Â?ƒ…„…rƒ…rƒv Ä” †„„x€u„

Hiss till SpĂĽr 11-12

8

v~ €ty }rt| r uŠ z x EntrĂŠ Stockholm Waterfront ry}„ yž ĂĽ rwwvyr uv} SpĂĽr Kongress 10 rÂ…vr† vzƒ†… rwž €t|vÂ… y€ rƒz„…r Ä v Â…vƒ 12   vƒ ƒ†„… †ƒxvƒ z x

Ă–vre hallen

ġÿ ĸÿ Ěÿ ĺÿ 13 ĝÿ ğÿ Ľÿ Taxiplan Ğÿ

Norra3hallen och Food Court

Cityterminalen

15

Cen

EntrĂŠ

â€?A Â…Ăż €„… ru„wƒzÂ… €ty Â?ƒ yv}Â… |

trĂŠ arabergsviadukten

4

(okt 2013)

ġÿ 9 Š s†…z|  Â“ x“ x 18 ĸÿ Š s†…z|  Â“ x“ x Till Ěÿ ry}„ yž ĂĽ rwwvyr uv} tunnelbanan ĺÿ †„yz r~r ĝÿ „ Âƒv„„€ €†„v ğÿ  Â“ xsvƒx„ s}€~~€ƒ 15 Ľÿ v„zx €ƒxvÂ… 16 Ğÿ x}r 14 Ŀÿ z uv‰ ġĜÿ v Â…}v~v ć„ xƒvv~v Â… (okt 2013) ġġÿ ƒ ĂĽ v 13 Mot ġĸÿ v| z|~rxr„z vÂ… SpĂĽr 10 ġĚÿ €t|vÂ… y€ 12 ġĺÿ ƒv„„sŠƒ“ ġĝÿ €r}vÂ…Â… 11 ġğÿ z „v 10 ġĽÿ †ƒz„…z w€ƒ~rÂ…z€ Ăź …€t|y€}~ w€ ġĞÿ Š s†…z|  Â“ x“ x ġĿÿ v„vs†…z| Ringen ĸĜÿ t € r}uć„ 9 ĸġÿ ۠ xv ĸĸÿ ć vrƒŠ„ Till tunnelĸĚÿ 5 rwwÂ? zÂ…r‹‹r 6 7 8 banan ĸĺÿ €ƒv‰ ĸĝÿ }zÂ…Â…vƒ 4 ĸğÿ €wwvvy€†„v sŠ v€ƒxv

25

EntrĂŠ Klaraber viadukte

PendeltĂĽg

3

PendeltĂĽg

v}v r„ }€~~€ƒ Ä tyr xv €t €ƒƒz„ y€ v €†„v zwv }svƒ… ĂĽ rt|ć„ ƒv„„sŠƒ“ z„| €ty „|r}u{†ƒ EntrĂŠ Centralplan, Vasagatan

EntrĂŠ Klarabergsviadukten

13

ġÿ ĸÿ Ěÿ ĺÿ ĝÿ ğÿ Ľÿ Ğÿ Ŀÿ

1

EntrĂŠ Stockholm Waterfront Kongress

7

z‹‹r †… …ƒvv… €€u €svƒ…ć„ €wwvv ‡v „|r }r„„z|vƒ €}Š € |vŠ

€ € €€yÄ‚ rx Š„ rt€s„ ƒv„„sŠƒ“   vƒ ƒ†„… †ƒxvƒ z x Š s†…z|  Â“ x“ x r}r yrz Ä˝Ä }v‡v

8

ġÿ ĸÿ Ěÿ ĺÿ ĝÿ ğÿ Ľÿ Ğÿ Ŀÿ ġĜÿ ġġÿ ġĸÿ ġĚÿ ġĺÿ ġĝÿ

SpĂĽr 17 13

Ä˝Ä }v‡v „ Âƒv„„€ €†„v ƒv„„sŠƒ“ 18 €t|vÂ… y€ z|z x z v €ƒv‰ z…ŠwƒzÂ„Ă€Âƒvƒ r r}}z | z}{r z vĂź ˆvs†„ß }Šxs†„„rƒ r 15 16 Ŀÿ   vƒ ƒ†„… ġĜÿ zwÂ… ĂĽ €†‡v zƒ 14 ġġÿ €sz}z‹vƒr 4 ġĸÿ zuvˆr}| ‰ Âƒv„„ ġĚÿ rwwÂ? zÂ…r‹‹r ġĺÿ z…Šs†…z|v z€„| ĂĽ rwž 5 12 ġĝÿ …€t|y€}~ z…Š s}€~~€ƒ ġğÿ w€ƒ~rÂ…z€ „uz„| 11 61 Ă–vre plan (plan 2) SpĂĽr 11-19 Ä” €r}vÂ…Â…vƒ 7 10 PendeltĂĽg 2 19 Ä” Ă€ÂƒÂ‡rƒz x„s€‰rƒ Ä” {Â?ƒ…„…rƒ…rƒv Centralhallen Ä” †„„x€u„

Nedre hallen Nedre hallen

0

Ă–vre hallen

19

ġÿ ĸÿ Ěÿ ĺÿ ĝÿ ğÿ Ľÿ Ğÿ

Norra hallen och Food Court

Bussgata

Ă–vre hallen

PendeltĂĽg

7

2 Cityterminalen

12 8

Nedre hallen

Centralhallen ġÿ ĸÿ Ěÿ ĺÿ ĝÿ ğÿ Ľÿ Ğÿ Ŀÿ ġĜÿ ġġÿ ġĸÿ ġĚÿ ġĺÿ ġĝÿ ġğÿ ġĽÿ ġĞÿ ġĿÿ ĸĜÿ ĸġÿ ĸĸÿ ĸĚÿ ĸĺÿ ĸĝÿ ĸğÿ

Š s†…z|  Â“ x“ x Š s†…z|  Â“ x“ x EntrĂŠ ry}„ yž ĂĽ rwwvyr uv} Vasagatan 13 †„yz r~r „ Âƒv„„€ €†„v  Â“ xsvƒx„ s}€~~€ƒ v„zx €ƒxvÂ… x}r z uv‰ v Â…}v~v ć„ xƒvv~v Â… ƒ ĂĽ v v| z|~rxr„z vÂ… €t|vÂ… y€ Âƒv„„sŠƒ“ €r}vÂ…Â… z „v †ƒz„…z w€ƒ~rÂ…z€ Ăź …€t|y€}~ w€ Š s†…z|  Â“ x“ x v„vs†…z| t € r}uć„ ۠ xv ć vrƒŠ„ rwwÂ? zÂ…r‹‹r €ƒv‰ }zÂ…Â…vƒ €wwvvy€†„v sŠ v€ƒxv

Norra hallen och Food Court ġÿ ĸÿ Ěÿ ĺÿ ĝÿ

z‹‹r †… …ƒvv… €€u €svƒ…ć„ €wwvv ‡v „|r }r„„z|vƒ €}Š € |vŠ

ġĜÿ ġġÿ ġĸÿ ġĚÿ ġĺÿ ġĝÿ ġğÿ ġĽÿ ġĞÿ ġĿÿ

13

v~ €ty }rt| r uŠ z x ry}„ yž ĂĽ rwwvyr uv} 14 3 rÂ…vr† vzƒ†… rwž 1 Taxiplan €t|vÂ… y€ rƒz„…r Ä v Â…vƒ   vƒ ƒ†„… †ƒxvƒ z x Food court

Vas

Central-

hallen Ă–vre hallen

ġÿ ĸÿ Ěÿ ĺÿ ĝÿ ğÿ Ľÿ Ğÿ Ŀÿ ġĜÿ ġġÿ ġĸÿ ġĚÿ ġĺÿ

}†vsvƒƒŠ r z z …vƒ r‹z€ r}v ƒ€ r „ ƒ€xyr uv} Š s†…z|  “ x“ x 11 ƒv„„sŠƒ“ …€t|y€}~„ †ƒrww�ƒ †ƒ€ trƒ Š s†…z|  “ x“ x 13 †„y r…vr† rŠ vć„ €wwvv 14 €}z„v Ě Taxiplan vƒz z

Cityterminalen ġÿ ĸÿ Ěÿ ĺÿ ĝÿ ğÿ Ľÿ

Ä˝Ä }v‡v „ Âƒv„„€ €†„v ƒv„„sŠƒ“ €t|vÂ… y€ z|z x z v €ƒv‰ z…ŠwƒzÂ„Ă€Âƒvƒ r

10

Va


ġĽÿ Ä v Â…vƒ ġĞÿ   vƒ ƒ†„… ġĿÿ †ƒxvƒ z x

Ă–vre hallen

xƒvv~v …

ġÿ ĸÿ Ěÿ ĺÿ ĝÿ ğÿ Ľÿ Ğÿ Ŀÿ ġĜÿ ġġÿ ġĸÿ ġĚÿ ġĺÿ

r…z€ ß …€t|y€}~ w€ “ x |

r

allen sŠ v€ƒxv

Ä˝Ä }v‡v SpĂĽr „ Âƒv„„€ €†„v 17 ƒv„„sŠƒ“ €t|vÂ… y€ 1 z|z x z v EntrĂŠ Klarabergsviadukten €ƒv‰ z…ŠwƒzÂ„Ă€Âƒvƒ r r}}z | z}{r z vĂź ˆvs†„ß }Šxs†„„rƒ r Ŀÿ   vƒ ƒ†„… EntrĂŠ EntrĂŠ ġĜÿ zwÂ… ĂĽ €†‡v zƒ KlarabergsKlarabergsviadukten 15 viadukten ġġÿ €sz}z‹vƒr

SpĂĽr 17

3

Ă–vre hallenġĸÿ

EntrĂŠ Hiss till

SpĂĽr 11-12

|ć„

3

9

2

11

10

9

16

7

5

8

15

12

14

2

3

7

5

8

Food court

5

Till Buss/Cityterminalen

4

Norra hallenSpĂĽr och 3-4 food court

4

12

Food court SpĂĽr 1-2 Arlanda Express

Centralhallen

10

11

13

8 14 Taxiplan

13

7

9

EntrĂŠ Vasagatan

13

1

3 9

10

Till Klarabergsgatan

EntrĂŠ SpĂĽr 4-8

8

15

EntrĂŠ Vasagatan

CentralVasagatan hallen 14

Till Klarabergsgatan

4

}zÂ…Â…vƒ vƒ z yvÂ… z ĸĝÿ Â…rÂ…z€ v „ ĸğÿ st €wwvvy€†„v sŠ v€ƒxv sâ€? ue G on ti â€?All Sta Norra hallen Ăż och Food Court €„… ru„wƒzÂ…Â… €ty Â?ƒ yv}Â… | ġÿ z‹‹r †…

15

EntrĂŠ Vasagatan

r‰z

}Šxs†„„

€r}v……

}Šx…“x

}Šxs†„„ ƒr  r

5 Ă€ÂƒÂ‡rƒz x Till Buss/-

8

Taxiplan

SpĂĽr 3-4

SpĂĽr {Â?ƒ…„…rƒ…rƒv 1-2 Arlanda Express

9

13 14

Cityterminalen

7 10

15 Vasagatan

…ƒžÄ?†…x“ x

{�ƒƒ…“x

Till Klarabergsgatan

EntrĂŠ Vasagatan

ĸÿ …ƒvvÂ… €€u Ěÿ €svƒ…ć„ €wwvv ĺÿ ‡v „|r }r„„z|vƒ ĝÿ €}Š € |vŠ ğÿ € € Ľÿ €€yÄ‚ Ğÿ rx Š„ Ŀÿ rt€s„ ġĜÿ ƒv„„sŠƒ“ „ z z yvÂ…vƒ ġġÿ v   vƒ ƒ†„… Â…rÂ…z€ sâ€? st ue ġĸÿ ta †ƒxvƒ z x S tion G â€?AllġĚÿ Ăż Š s†…z|  Â“ x“ x €„… ru„wƒzÂ…Â… Â… | yv} r}r yrz vu„rxrƒv €ty Â?ƒġĺÿ ġĝÿ Ä˝Ä }v‡v

Fri WiFi

vu„rxrƒv

†}}…ƒr  r

Vasagatan

11

SymbolfĂśrklaring

{�ƒƒs†„„

z„„

Food court

Taxiplan

SpĂĽr 3-4 SymbolfĂśrklaring

ġÿ ĸÿ Ěÿ

ĺÿ ĝÿ ġĜÿ v~ €ty }rt| Centralhallen ġġÿ r uŠ z x ğÿ ġÿ Š s†…z|  Â“ x“ x EntrĂŠ Ľÿ ġĸÿ ry}„ yž ĂĽ rwwv ĸÿ Š s†…z|  Â“ x“ x Vasagatan ġĚÿ rÂ…vr† Ğÿ Ěÿ ry}„ yž ĂĽ rwwvyr uv} ġĺÿ vzƒ†… rwž Ŀÿ ĺÿ †„yz r~r ġĝÿ €t|vÂ… y€ ĝÿ „ Âƒv„„€ €†„v ġĜÿ ġğÿ rƒz„…r ğÿ  Â“ xsvƒx„ s}€~~€ƒ ġĽÿ Ä v Â…vƒ ġġÿ Ľÿ v„zx €ƒxvÂ… ġĞÿ   vƒ ƒ†„…ġĸÿ Ğÿ x}r ġĿÿ †ƒxvƒ z xġĚÿ Ŀÿ z uv‰ Ă–vre hallen ġĺÿ ġĜÿ v Â…}v~v ć„ xƒvv~v Â… ġġÿ ƒ ĂĽ v ġÿ }†vsvƒƒŠ ġĝÿ ġĸÿ v| z|~rxr„z vÂ… ġğÿ ĸÿ r z z Â…vƒ r‹z€ ġĚÿ €t|vÂ… y€ Ěÿ ƒ€ r „ ƒ€xyr u ġĽÿ EntrĂŠ ġĺÿ ƒv„„sŠƒ“ ĺÿ Š s†…z|  Â“ x“ x ġĞÿ Vasagatan ġĝÿ €r}vÂ…Â… ĝÿ ƒv„„sŠƒ“ ġĿÿ ġğÿ z „v ğÿ …€t|y€}~„ †ƒrw ĸĜÿ ġĽÿ †ƒz„…z w€ƒ~rÂ…z€ Ăź …€t|y€}~ w€ Ľÿ †ƒ€ trƒ ĸġÿ ġĞÿ Š s†…z|  Â“ x“ x Ğÿ Š s†…z|  Â“ x“ x ġĿÿ v„vs†…z| ĸĸÿ Ŀÿ †„y ĸĜÿ t € r}uć„ ġĜÿ rÂ…vr† ĸĚÿ ĸġÿ ۠ xv ġġÿ rŠ vć„ €wwvv ĸĺÿ ĸĸÿ ć vrƒŠ„ ġĸÿ €}z„v ĸĝÿ ĸĚÿ rwwÂ? zÂ…r‹‹r ġĚÿ Äš ĸğÿ ĸĺÿ €ƒv‰ ġĺÿ vƒz z

Fri WiFi

Toalett, fÜrvaringsboxar, hjärtstartare och Bussgods, plan 2

Till Buss/Cityterminalen

SpĂĽr 1-2 Arlanda Express …ƒžÄ?†…x“ x

7 11

6

5

8

EntrĂŠ SpĂĽr 4-8

SpĂĽr 4-8

10 Centralhallen

3

7

EntrĂŠ

1

1

9

z z yvÂ…vƒ Â…rÂ…z€ v „ estsâ€? Gu â€?All Station Â…Ăż €„… ru„wƒzÂ… €ty Â?ƒ yv}Â… |

8

SpĂĽr 10

10

Fri WiFi

Hiss till SpĂĽr 11-12

3

11 16

EntrĂŠ Klarabergsviadukten

Norra hallen och food court EntrĂŠ

EntrĂŠ Vasagatan9

EntrĂŠ Vasagatan

Toalett, fÜrvaringsboxar, hjärtstartare och Bussgods, plan 2 Bussgata

Norra hallen och food court

8

6

Toalett, fÜrvaringsboxar, hjärtstartare och Bussgods, plan 2

EntrĂŠ Centralstationen

SpĂĽr 11-12

8

6

5

7

7 10

9

7

3 Cityterminalen 2

4

u{†ƒ

10

16

Bussgata

13

PendeltĂĽg

ntrĂŠ m Waterfront ~~€ƒ gress

11

12

14

zuvˆr}| ‰ Âƒv„„ 12 14 ġĚÿ rwwÂ? zÂ…r‹‹r ġĺÿ z…Šs†…z|v z€„| ĂĽ rwž SpĂĽr EntrĂŠ 17 ġĝÿ …€t|y€}~ z…Š s}€~~€ƒ KlarabergsEntrĂŠ viadukten ġğÿ w€ƒ~rÂ…z€ „uz„| 3 Centralstationen 1 2 Ă–vre plan (plan 2) EntrĂŠ EntrĂŠ Klarabergsviadukten Ä” €r}vÂ…Â…vƒ Ä” Ă€ÂƒÂ‡rƒz x„s€‰rƒ EntrĂŠ Ä” {Â?ƒ…„…rƒ…rƒv Centralstationen Ä” †„„x€u„

4

v

15

Cityterminalen

PendeltĂĽg

llen

Bussgata

PendeltĂĽg

13

wvv „„z|vƒ

ġÿ ĸÿ Ěÿ ĺÿ ĝÿ ğÿ Ľÿ Ğÿ

Cen

Cityterminalen

Cityterminalen

och Food Court

“ x

}†vsvƒƒŠ r z z …vƒ r‹z€ r}v ƒ€ r „ ƒ€xyr uv} Š s†…z|  “ x“ x ƒv„„sŠƒ“ …€t|y€}~„ †ƒrww�ƒ †ƒ€ trƒ Š s†…z|  “ x“ x †„y r…vr† rŠ vć„ €wwvv €}z„v Ě vƒz z

CITYTERMINALEN

„z v…

†}}…ƒr  r

{�ƒƒs†„„

Nedre hallen

{�ƒƒ…“x

Â…Â…rx„r†…€~rÂ… }Šx…“x Â? …„r} Ă€ÂƒÂ‡rƒz x

SymbolfĂśrklaring

z„„

…ƒžÄ?†…x“ x {Â?ƒ…„…rƒ…rƒv {Â?ƒƒs†„„

ġÿ ĸÿ Ěÿ ĺÿ ĝÿ ğÿ Ľÿ Ğÿ Ŀÿ

v}v r„ }€~~€ƒ r‰z Ä tyr xv €r}vÂ…Â… €t €ƒƒz„ y€ v €†„v ƒr  r zwv }svƒ… ĂĽ rt|ć„ Â…Â…rx„r†…€~rÂ… ƒv„„sŠƒ“ z„| €ty „|r}u{†ƒ Â? …„r}

vu„rxrƒv †}}…ƒr  r

{�ƒƒ…“x

r‰z

}Šxs†„„

€r}v……

}Šx…“x

ƒr  r

Ă€ÂƒÂ‡rƒz x

……rx„r†…€~r…

z„„

� …„r}

{�ƒ…„…rƒ…rƒv

Norr Cityterminalen

Ä˝Ä }v‡v ġÿ „ Âƒv„„€ €†„v ĸÿ ƒv„„sŠƒ“ Ěÿ €t|vÂ… y€ ĺÿ z|z x z v ĝÿ €ƒv‰ ğÿ

z…ŠwƒzÂ„Ă€Âƒvƒ r r}}z | z}{r z vĂź Ľÿ }Šxs†„„rƒ r Ğÿ Ŀÿ   vƒ ƒ†„… Ŀÿ ġĜÿ zwÂ… ĂĽ €†‡v zƒ ġġÿ €sz}z‹vƒr ġĜÿ ġĸÿ zuvˆr}| ‰ Âƒv„„ ġġÿ ġĚÿ rwwÂ? zÂ…r‹‹r ġĸÿ ġĺÿ z…Šs†…z|v z€„| ġĚÿ ġĝÿ …€t|y€}~ z…Š s}€ ġĺÿ ġğÿ w€ƒ~rÂ…z€ „uz„| ġĝÿ Ä˝ Ă–vre plan (plan 2) Ä” €r}vÂ…Â…vƒ Ned Ä” Ă€ÂƒÂ‡rƒz x„s€‰rƒ ġÿ Ä” {Â?ƒ…„…rƒ…rƒv Ä” †„„x€u„ ĸÿ ġÿ ĸÿ Ěÿ ĺÿ ĝÿ ğÿ Ľÿ Ğÿ

Ěÿ ĺÿ ĝÿ ğÿ Ľÿ Ğÿ Ŀÿ


TERMINALS AND AIRLINES

Arlanda södra (south)

Arlanda norra (norTH)

Terminal 2 (international)

Terminal 3 (domestic)

Terminal 5 (international)

Air Berlin (AB) +46(0)770 93 07 37 Air France (AF) +46 (0)8 51 99 99 90 British Airways (BA) +46(0)770 11 00 20 CSA Czech Airlines (OK) +46 (0)8  585 367 69 Easy Jet (GVA) (EZS) +44-870 600 00 00 Finnair (AY) +46(0)771 781 100 Germanwings (4U) 0770 930 733

Avies (U3) +372 6058 887 Direktflyg (HS) +46(0)243-444 700 Flyglinjen (BM) +46(0)771-333 000 Gotlandsflyg (2N) 0900 202 22 22 Nextjet (2N) +46(0)771 900 090

Aegan Airlines (A3)

KLM Royal Dutch Airlines (KL)

+46(0)0660 292280 Kronflyg (K4) +46(0)8 514 391 11 Malmö Aviation (TF) +46 (0)771 440 010 Norwegian (DY) +46 (0) 585 544 00

+46 (0)8  587 997 57 Niki (HG) +46(0)770 93 07 37

Terminal 4 (domestic) Höga Kusten Flyg (2N)

+30 210 626 1000 Aer Lingus (EI) +353 818 365044 Aeroflot (SU) +46 (0)8 50  56 5 3 00 Air Baltic (BT) +370 (0)523  560  00 Air China (CA) +46 (0)8  21 61 46 Aer Lingus (EI) +353 818 365044 Air Serbia (JU) +381 11 311 21 23 Austrian Airlines(OS) +46(0)770 82 73 73 Belavia (B2) +46(0)8 21 56 45 Corendon Airlines (CAI) +90 242 330 34 40

Delta Airlines (DL) +46(0)8 519 92 216

+46 (0)8 690 98 00

LOT Polish Airlines (LO) +46(0)8 587 704 47 Lufthansa (LH) +46 (0)770 727 727 Malmö Aviation (TF) +46 (0)771 440 010 Nextjet (2N) +46(0)771-900 090 Norwegian (DY) +46 (0)8 585 544 00 Nouvelair Tunisie (BJ) +216 (0)73  52 0 6 00 Novair (NVR) +46 (0)8 673 86 10 Onur Air (OHY) +90 212 444 66 87

Iran Air (IR)

Orbest Airlines

+46 (0)8 545  100  00 Iran Azerman Airlines (EP) Iraqi Airways (IA)

(OBS) +908502500737

+46 (0)770 727 727 Sata International (S4) +46(0)707 22 72 82 Small Planet Airlines (S5) +370 5 252 56 60 Sun Express (XQ) Swiss (LX) +46 (0)8 587 704 45 Tailwind Airlines (TWI) TAP Portugal (TP) +46 (0)587 704 55

JetTime (JTG)

Primera Air (PF)

Thai Airways International

+45 324 673 00

+45 328 205 40

(TG) +46 (0)8 598 836 00

Emirates (EK) +46 8 5025 2111

Estonian Air (OV) +46 (0)8 545 259 49

Ethiopian Airlines (ET) +46 (0)8 440 29 00

Freebird Airlines (FHY) +90 212 663 77 77

Germania (ST) +46(0)1805 737100

Hermes Airlines (HRM) +30 211 715 20 30

Icelandair (FI)

Pegasus Airlines (PC)

Qatar Airways (QR) +46(0)8 402 00 80

Thomas Cook Airlines Scandinavia (DK)

Rossiya Russian Airlines (FV) +46 (0)8

Small Planet Airlines (S5)

612  05  30

+ 46 8 242 885

Royal Air Maroc (AT)

Thomson Cock Airways

+44 (0)20 730 758

(TOM) +46(0)8 797 74 30 Thomson (BLX) +46(0)871 231 2787

SAS Scandinavian Airlines (SK)

+46 (0)8  555  999 99

Tuifly Nordic AB (BLX) +46 (0)770 11 00 20 Turkish Airlines (TK) +46(0)8  519 998 49 United Airlines (UA) +46(0)8  585  369  54 Vueling (VY) +34 931 518 158 Zagros Jet (ZY) +964 750 418 4444

SAS – Scandinavian Airlines (SK) +46 (0)770  727  727

Stockholm C

Arlanda södra Arlanda south

Arlanda central Sky City

Arlanda norra Arlanda north


stockholm city

81


Båt/färja Boat/ferry

SL Center SL Travel Center

Flygplats Airport

Fjärrtåg Rail connection

Bålsta–Nynäshamn Märsta–Södertälje centrum Södertälje centrum–Gnesta Uppsala–Älvsjö

Sergels torg–Waldemarsudde

fr.o.m. 2014

Solna C–Solna station

Solna C–Sickla udde

Slussen–Saltsjöbaden Igelboda–Solsidan

Stockholms östra–Kårsta Stockholms östra–Österskär Stockholms östra–Näsbypark

Ropsten–Gåshaga brygga

Alvik–Nockeby

a

ln

So

Johannesfred

Norra Ulvsunda

Karlsbodavägen

Bällsta bro ss

ne

si

Bu rk

Pa

Sträckan klar under 2014

Knivsta

Uppsala C

Solna station

Arlanda C

Byte till Upptåget

S7

Sergels torg

S7

Kungsträdgården

Waldemarsudde

t ee us m d sa un a L /V o n et öna n e sr la n r ta ro G us ko man b m hs/ ga ss l an ns rds ka lc sen ård Bel a pl s å a i o r rm urg rd ljev an urg yb ty o N S Dj N Li Sk Dj

stockholms lokaltrafik / stockholms local traffic


LY X E N AT T I N V E S T E R A C r e di t S u is se E qu i t y F u n d ( Lu x ) G l o b a l P re s t ig e ad d er ar l y x ti l l d i n p or t fö lj . F ond en f inn s på Ava n za . F o n d e n ( I S I N : L U 0 25 4 3 6 0 75 2 ) in ve st er a r i s ta r k a l yx v a r u m ä r k e n s o m k a n g e g o da v in s te r o c h s am ti di gt s t å s t a digt i ek on om i s k t t u ff a t id e r. c re d i t- s ui s s e . co m D et h ä r do k u m e n te t h a r t a g i ts f r a m av C r e d i t S u i s s e AG o c h / e l l er de ss n ä r stå e n d e b ol ag ( ne dan “C S ”) med stö r sta o mso r g o ch en lig t bästa kun skap oc h öv ertyg else. CS l ämnar emellertid inga garantier avseende innehållet i dokumentet eller dess fullständighet och tar inget som helst ansvar för eventuella förluster som kan uppstå till följd av användningen a v i nfo rm a t io n en . Va r ke n d e t hä r d o ku m e n t e t e l l e r nå g on ko pi a a v d e t f år s ki ckas t il l n åg o n amer i k ans k p e r s on ( e n l ig t d e n me ni n g so m a vse s i Re g u lati o n S i US Se c uriti e s Ac t från 1933, i dess senaste lydelse) och inte heller föras in eller distribueras i USA. All investering är förknippad med risk, särskilt när det gäller svängningar i värde och avkastning. D e n i n v e s t e r i n gs f o n d s o m nä m ns i d en h ä r pu b li k at io n en h a r bi l da ts en l igt lu x e mbu r gs k r ät t s o m f ö r et ag f ö r ko ll ekt i va in v e st e r in g ar i ö v e r l åtb ar a v är d e pap per (fo n dföre ta g) e nl ig t EU -d ir e k t i v 2 0 0 9 / 6 5/ EG ( U C I TS - d i r e kt i v e t) , i d e s s n u v a r a nde l y d el se . Fo n d en ä r e t t i d e n s ve n s ka l age n o m in v es t e r in gs f on d e r ( 2004: 46) av s et t f o nd föret ag o ch ha r reg is trerat s h o s s ve n sk a F i n a n s i n sp e k t i o n e n i e n l i g h e t m e d d en s v e n s ka l a ge n om in v e st e r in gs f o n de r. R e p r e se n ta n t i S ch we iz ä r C r ed i t Su is se Fu n ds A G, Zü r ich . Bet aln ing so mb ud i Schw eiz är Credit Suisse, Zürich. Köp av andelar är endast giltiga baserade på det aktuella prospektet, faktabladet, bolagsordningen och/eller avtalsvillkoren samt den senaste årsrapporten ( e ll er h al v å r sr ap p o r t e n , o m d e n är m e r ak t u e ll ) . Pr o s p e kt , f ak t a b l a d o c h/ e ll er b asf akt a f ö r i nv es te r ar e ( K II D) , b o lag so r d ni n g o ch /e ll er av t als v ill ko r sa mt års- oc h h alvårs rapp orte r k an e rh å l l a s k o s t n a d s f ri t t f r å n C r edi t Sui s s e Se c u r i ti e s ( E u r o p e ) L t d S t o ck ho l m. Mat e r i al e t d is tr i b u e r as a v Cr e d it S u is se S ec u r it i e s ( Eu r op e) Lt d S t ock hol m fili al som ä r g odkänd oc h r e g le r a d a v d e n s v e n s ka F i na ns i ns pek ti o n e n . C o p yr i gh t 2 0 1 3 C r e d it S u iss e Gr o u p AG o c h /e l le r d e ss d o t t er b o l ag . A l la r ä t t igh e t e r f ö r behå ll na .


Skarp skrapa för kräsna Snart börjar vi bygga Stockholm New, ett kontors­ område med ca 60 000 klimatsmarta kvadratmeter. Husen länkar samman Hammarby Sjöstad med Söderstaden, som växer omkring Tele2 Arena. Vi planerar för restaurang, café, gym och skybar. Områdets kronjuvel är den 28 våningar höga skrapan Stockholm One. Ett hus lämpat för företag inom mode, reklam, IT, media, och musik. Välkommen till det nya Stockholm. Vill du veta mer, hör gärna av dig till: Anna­Maria Kääriä 010 ­ 448 16 02, anna­maria.kaaria@skanska.se

www.skanska.se/stockholmnew


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.