Nøgen på Nettet - Lille

Page 1

situationen ... situationen ... Søg på dig selv Tjek, om dit billede er blevet spredt, ved at søge på dit eget navn og brugernavn i en søgemaskine. Sæt dit navn i anførselstegn (”Line Jensen”) – så søger du mere præcist. Hvis du har et kaldenavn, så brug det i søgningen (”Line Jensen” + Lini). Gentag søgningen over dage eller uger, eller brug en søgefunktion, så du modtager en mail, når dit navn forekommer. Hvad, hvis nogen spørger? Det kan desværre ikke altid lade sig gøre at slette indhold, så det kan hjælpe dig at være forberedt på spørgsmål fra andre.

Steder, hvor du kan

Overdøv det

dårlige.

Jo flere positive ting, du lægger ud, jo længere ned på søgemaskinernes lister kommer det indhold, du gerne vil have bliver glemt: • Skru op for dit positive image online. • Lav en blog, og skriv nogle positive opdateringer. • Skriv kommentarer på debatter og hjemmesider. • Vær aktiv på sociale medier. • Tjek dine privatlivsindstillinger, og vær bevidst om, hvilke personer, der kan se indholdet på dit foretrukne sociale medie.

få hjælp.

Sikkerchats brevkasse Cyberhus’ onlinerådgivning Sexliniens telefonrådgivning Hvis du har brug for flere forklaringer, kan du hente hæftet ’Nøgen på nettet’ på sikkerchat.dk.

Du kan f. eks. sige: • Jeg har begået en fejl. • Jeg har lært af det. • Jeg er kommet videre. Co-funded by the European Union

sikkerchat.dk cyberhus.dk sexlinien.dk

Bearbejdet udgave af materiale fra South West Grid for Learning. Design: Marianne Eriksen/Red Barnet, illustrationer: Stine Spedsbjerg

Få Få styr styr på på

Har du været på nettet?

?

Co-funded by the European Union


Hvordan kunne

det ske?

I denne folder kan du finde hjælp, hvis dine meget private billeder er blevet delt. Som ung kan man opleve, at billeder, film eller beskeder med seksuelt indhold deles - f. eks. via sms, Facebook, Snapchat, Instagram, Twitter, Skype eller YouTube. Det sker oftest, når man bliver grebet af en stemning eller føler sig under pres. Måske bliver du revet med i øjeblikket og tænker: • at det er sejt at sende et frækt billede af dig selv • at du vil vise nogen, at du er sexet • at du er ligeglad med konsekvenserne • at du vil vise, hvor modig du er • at det bare er for sjov, så der sker ikke noget ved det.

Er det

Hvad skal jeg

ulovligt? Hvis billeder af personer under 18 år viser seksuelle handlinger, er de ulovlige, men politiet sigter ikke unge teenagere for at have sendt billeder af sig selv. Politiet går efter de personer, der udnytter børn og billeder - ikke efter ofrene. Hvis du er kommet til at sende private billeder, så tag en dyb indånding ... Det føles måske som verdens undergang, men prøv at tage det roligt. Giv dig selv tid til at tænke over, hvordan situationen kan påvirke dig, og bed om hjælp til at minimere konsekvenserne og komme videre.

Få styr på

gøre?

situationen ...

1

Find den person, der bedst kan hjælpe dig lige nu – ven, familie, lærer?

2

Fortæl det til dine forældre. Du hader måske tanken, men hvordan skal de kunne hjælpe dig, hvis de ikke ved det?

Du kan aldrig være 100 procent sikker på, at billeder slettes helt online, men du kan gøre noget for at begrænse spredningen:

3

Vær ærlig om, hvordan det er foregået. De, som kan hjælpe dig, har brug for at kende hele historien.

4

Gå i gang med det samme! Jo før du handler, jo mindre skade sker der.

5

Meld det til politiet, hvis du bliver presset eller truet til at sende nøgenbilleder. Ud over at det er ulovligt, hjælper du andre til at undgå samme situation.

1

Hvis du har delt billedet på sociale medier, så fjern det hurtigst muligt.

2

Hvis du har sendt det til andre, så bed dem om at slette det.

3

Hvis du tror, det er blevet delt med flere, så spørg dine bedste venner om hjælp til at kontakte de forskellige modtagere og bede dem om at slette billedet.

4

Hvis en anden har delt billedet på et socialt medie, så forsøg at få det fjernet. Brug sidens anmeldefunktion, og beskriv, hvorfor du mener, det bryder med sidens regler.


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.