Page 1

NO 1 - Setembre 2013

NOVETATS CONSELL ASSESSOR PARLEM DE XIFRES EXPANSI贸 DEL RES PATROCINI I COL路LABORACIONS

ENTREVISTES PARTICULARS EMPRESES


Posa al teu avast TOTES LES ESPECIALITATS MÈDIQUES DENTALS EN UN SOL CENTRE:

Dr. Serra . Col: 5440 : ODONTOLOGIA GENERAL ENDODÒNCIA PERIODÒNCIA PRÓTESIS DENTALS FIXES I REMOVIBLES ESTÈTICA DENTAL

( ZIRCONI 3M LAVA 15 ANYS DE GARANTIA)

Dra Debora Perez . Col : 4748

:

CIRURGIA IMPLANTOLOGIA

(IMPLANTS UNITARIS I/O REHABILITACIONS TOTALS)

Dr. Mendes . Col : 5515: ORTODÒNCIA (SISTEMA DAMON AUTOLLIGABLE)

*Consulta condicions a clínica. *Els DTES i promocions no són acumulables.


La suma de RES és molt! Editorial:

RES Catalunya C/ Emili Grahit, 91 Parc Científic i Tecnològic de la UdG - 17003 Girona

Redacció i continguts: Elisabet Blanch comunicacio@res.cat

Publicitat: Alba Comallonga revista@res.cat

A l’octubre farem el primer aniversari que hem obert al públic a Girona. Tot i la nostra joventut, més de 3.000 nous clients han preferit comprar als membres de la cooperativa RES que, amb un increment de facturació de prop del milió d’ Euros RES i juntament amb els préstecs, han recuperat la liquiditat i tresoreria que no tenien des que els bancs no fan RES per a les pimes. És un bon començament!

Més cash a 0% d’interès La regla és molt senzilla: ser client dels teus clients. El resultat d’aquesta regla tant simple és sorprenentment efectiu en forma de més vendes, més fidelitat, més liquiditat, i més competitivitat. Per finançar les compres entre membres RES hi ha els crèdits sense interès (sí al 0% d’interès) i el fet d’afegir consumidors encara dóna més clients i més liquiditat! El préstec RESpir de 2.000 fins a 10.000 €RES al 0% d’interès permet comprar sense Euros. Aquests Euros es poden utilitzar per a fer front d’altres despeses, sempre hi surts guanyant! Això és tradueix en més tresoreria, més cash. Us recordo que tot membre RES ha

“ El RES està sent útil i qualla a les ciutats on l’implantem! La següent fita és multiplicar per 10 el volum de compres entre membres” d’acceptar els pagaments amb €RES en un percentatge raonable i amb grans SOMRIURES ☺. Vols saber com augmentar la teva tresoreria i obtenir crèdit per les teves compres? Vés a la pàgina 19 i descobreix tot el que els ajuts RESpir poden fer per a tu!

Estigues al cas! Escaneja els codis QR que trobaràs als requadres i escolta el que et volen dir els membres de l’equip del RES.

Assessorament lingüÍstic: Núria Velàzquez nuria.velazquez@res.cat RES

Disseny i maquetació: Arnau Olesti arnau.olesti@res.cat

Director Responsable: Pep Lluís de la Rosa joseplluis.delarosa@res.cat

Els ajuts RESpir - pàg.19

Les xifres del RES - pàg.23


Pep lluís de la rosa

Director del RES Catalunya

Compra mútua, sempre

Un catàleg a les teves mans

El RES està sent útil i qualla a les ciutats on l’implantem! La següent fita és multiplicar per 10 el volum de compres entre membres perquè el RES és una cooperativa de compra mútua amb la seva pròpia moneda que és l’ €RES. La compra mútua assegura l’augment de les vendes, perquè els diners que anaven destinats a comprar a multinacionals, ara, es gasten a les PIMEs RES: l’amo de Zara o el del Corte Inglés no vindrà mai a la teva botiga, ni al teu bar o restaurant o al teu despatx; no et donaran negoci i, en canvi, sí que ho farà l’amo d’una petita empresa on hi has comprat. Així doncs, si has de fer qualsevol compra, mira si hi ha un membre RES que te la pot servir i demana-li oferta i fes-li comanda si és prou competitiva! Quants més membres RES fem això, més hi guanyem tots!

Així que ja ho sabeu, en aquesta revista teniu ofertes i promocions de membres RES que podeu aprofitar, pagar amb €RES sense Euros. És un canal de promoció entre membres, a més de les trobades de membres que regularment fem a les poblacions. Tens assessors a prop teu per tal que t’indiquin on comprar dins del directori de membres i, a la vegada, us ajudaran a fer la promoció perquè vinguin més clients. Aprofiteu-ho!

Tot i que la nostra trajectòria encara és curta, t’animem a descobrir com hem arribat a les poblacions on, les seves empreses, ja practiquen la compra mútua. Ho veuràs a la pàgina següent.

Primer aniversari del RES- pàg.29

L’Espai Entrevista és una secció destinada a tots vosaltres, volem que us doneu a conèixer i que expliqueu, de primer mà, quins productes o serveis oferiu. Per això, si hi voleu participar, poseu-vos en contacte amb nosaltres a través del correu electrònic comunicacio@res.cat

Responsabilitat amb la societat També, estem finançant l’emprenedoria i noves iniciatives vinculades a la creació d’empresa, a la creació de l’ocupació juvenil i l’ocupació de majors de 50 anys. Per tant, la vostra pertinença a la cooperativa RES permet activar aquestes polítiques actives amb la iniciativa emprenedora sense que us costi res. Després del nostre primer aniversari, ja estarem preparats per créixer arreu de Girona i Catalunya: més membres, més oferta, més clients, més negoci per a les PIMEs quan apliquen allò, tant conegut, de ser client dels teus clients. Si vols conèixer com actua la Responsabilitat Social Corporativa del RES, pots adreçar-te a la pàgina 10 on hi trobaràs les accions de patrocini i donació que hem fet fins el dia d’impressió de la revista. Volem ajudar a la població i a les bones causes. El RES som tots i així ho farem! I recorda, aquest només és el principi d’un llarg viatge! El fem plegats? n

Què en pensa en Pep Lluís?

Consell Assessor - pàg.40

@RESCatalunya / @peplluis7

llegir una factura del RES - pàg.52


6

Expansió RES

El RES arriba a les comarques gironines “El bon resultat és degut al suport dels empresaris i les associacions que ens han acollit amb els braços oberts”

A finals març del 2012 vam començar a crear la xarxa a Girona. La primera posada en escena va tenir lloc el 20 d’abril del 2012, en una roda de premsa a la capital del gironès. Un acte que va servir per donar a conèixer el RES i les seves intencions: crear una agrupació d’empreses que prioritzin les compres entre elles. Des d’aquell inici (on hi van assistir les 10 primeres empreses) fins ara, comptem amb el suport de més de 350 empreses.

El bon resultat obtingut a Girona és degut, en part, al suport dels empresaris i les associacions gironines que ens han acollit amb els braços oberts. D’aquí, que haguéssim aconseguit un bon coixí per fer el següent pas: Figueres, capital de l’Alt Empordà amb un nucli comercial format per empreses, com s’acostuma a dir, “de tota la vida”. Figueres ha estat una peça clau per a l’expansió de la moneda, ja que ens ha permès establir contactes amb empresaris de la frontera i créixer pel nord del país.

Girona va ser i és el nostre punt de partida. Una ciutat estratègicament ben situada i amb unes condicions demogràfiques i geogràfiques molts semblants a Leuven, la ciutat natal del RES a Bèlgica.

Consolidades les dues capitals, havia arribat el torn de la costa. Ningú negarà que la Costa Brava és un motor turístic i econòmic que genera un gran nombre de riquesa que nodreix la resta del país.

OPEN


Expansió RES . 7 Les poblacions destinades per començar a obrir boca varen ser Begur i Blanes. El consistori i l’associació de comerciants de Begur es van mostrar molt interessats per saber més sobre el funcionament i la implantació de la moneda i ens va facilitar l’entrada a la població. El primer tastet a la vila de Blanes va coincidir amb la festa major i, des d’aleshores, cada dia anem sumant alguna empresa que decideix jugar al joc de la compra mútua. Les següents passes per a la Costa Brava seran a Lloret de Mar, Sant Feliu de Guíxols, Palamós, Platja d’Aro i Palafrugell, entre d’altres. Actualment, la unió d’aquestes quatre poblacions ha fet que la xarxa sumi més de 350 empreses que treballen entre elles. Tot i que la major part es troben concentrades entre Girona i Figueres, totes elles són poblacions amb un gran teixit

“ Ajudem a les PIMEs catalanes per tal que puguin ampliar el seu marge de benefici gràcies a la compra mútua” empresarial, on s’hi aglutinen un gran nombre de petites i mitjanes empreses familiars de tots els sectors. El futur ens anima a seguir treballant per ampliar la oferta i el teixit empresarial de les comarques gironines i obrir mercat per fer el salt cap a Catalunya. La nostra intensió és donar suport a totes les PIMEs i autònoms catalans per tal que puguin ampliar el seu marge de benefici gràcies a la compra mútua. En definitiva, el RES és una aventura que tot just acaba de començar n

Eva Puig assessora

Sóc l’Eva Puig. La meva trajectòria professional s’ha centrat en feines comercials i enfocades a l’atenció al client i, ara, treballo com a assessora al RES. Aquesta experiència em permet aportar la meva manera de ser i de fer en aquest gran projecte, en el qual hi crec fermament, hi confio i sé que entre tot l’equip el farem tirar endavant. Al tenir una vessant de tracte directe amb el client em permet atendre de manera més particular cada cas. M’encanta la relació amb les persones i tinc molt bona relació amb les empreses. Plegats hem viscut des de plors de tristesa, a petons d’alegria. M’agrada estar en contacte amb les empreses que porto en cartera i també m’agrada estar en contacte amb els meus companys. Cadascú de nosaltres som una petita part del RES. Al cap i a la fi, tots volem el mateix, que el projecte tiri endavant; i això, mentre es treballa es nota! Què més us puc explicar? RES de RES! OPEN


Espai entrevista

9

revista d’estil C/ Major, 8 Vilamalla - 972 11 04 84 www.destil.cat

La Mar Casas i l’Ernest Alda dirigeixen la Revista D’Estil, una publicació de productes exclusius que permet conèixer indrets, productes i personatges propers que no deixa indiferent a ningú.

Quin tipus de servei oferiu? Som els creadors de la revista D’Estil, un magazín de productes exclusius que vol transmetre un estil de vida determinat que s’arrapa als petits plaers que ens envolten donant prioritat als paisatges de casa, als racons de casa i a la gent de casa que ha engegat i que està engegant projectes que paga la pena conèixer. A hores d’ara, comptem amb edició en paper, edició digital i un innovador portal web que uneix continguts i serveis paral·lels: www.destil.cat. Amb aquesta revista, oferim a les empreses la possibilitat de promocionarse a les nostres pàgines o bé que els particulars es subscriguin a la revista a canvi de RES.

“El RES es presenta com una possible solució a la crisi gràcies a la unió de tots” Perquè us vau adherir al RES?

Principalment, per donar suport al comerç local, per crear xarxa de contactes i per oferir un servei més als nostres possibles clients.

Heu tingut algun client que ha vingut a pagar amb RES? Com ha estat l’experiència?

Què t’agrada i què milloraries del RES? Ens agrada la filosofia de la qual parteix, el fet que representi una solució i no un problema i, sobretot, el fet que sigui possible gràcies a la unió de persones valentes, creatives i apassionades.

Encara no, però estem a punt de viure la nostra primera experiència RES.

Milloraríem l’aplicació per a mòbil. Ens agradaria que fos més dinàmica i interactiva.

Quines expectatives teniu ? Què n’espereu?

Creus que una iniciativa així pot millorar l’economia local?

Esperem poder unir sinèrgies amb altres empreses i vendre més, és clar!

N’estem convençuts! Només cal creurehi i fer molta pedagogia al respecte n


10

Patrocini i Col·laboracions

El RES amb els valors socials En èpoques com les actuals, el sentiment de col·laboració i de cohesió fa que les persones s’agrupin per tirar endavant i defensar valors que, amb el ritme embogit de la societat, es perden. Les persones desfavorides, les malalties cròniques, l’esport base, l’educació, la conscienciació moral i ètica o l’empenta per afrontar una associació empresarial, són alguns dels punts que necessiten una consideració especial. Des del RES volem donar un cop de mà a aquests moviments socials i, per aquest motiu, hem encetat una línia de patrocinis i esponsoritzacions que vetllaran per tots ells. La nostra Responsabilitat Social Corporativa es centrarà en totes aquelles iniciatives que pretenen millorar la qualitat i la conscienciació de la nostra societat. Aquí teniu alguns dels casos més destacats amb els que hem tingut l’oportunitat de col·laborar: Diez Céntimos (DC) és una associació que vetlla pel compromís social i per millorar els serveis i el benestar de la població local, concretament, de la zona de l’Alt Empordà.

Es finança a través de les donacions i les contribucions en forma de publicitat que aconsegueix a través de la revista DAS MAGAZINE. L’objectiu de DC és aconseguir la integració de la població alemanya a la vida i costums d’aquí, a la vegada que treballa per ajudar a millorar les condicions de vida de la població autòctona. Les festes majors de barri són un element imprescindible de cohesió entre els veïns d’una mateixa zona. Per falta de recursos econòmics, moltes d’elles s’han vist afectades i retallades. Des del RES s’intenta revitalitzar-les i oferir-los la possibilitat d’obsequiar als participants de les seves activitats amb una targeta RES. En aquest cas, les zones que han comptat amb el nostre suport han sigut el barri de Fontajau i el barri de Santa Eugènia de Girona. Les dues barriades han organitzat un concurs de pintura i dibuix, patrocinat pel RES i on els guanyadors se’ls ha premiat amb una targeta amb 25RES.

“En èpoques de crisi el sentiment de cohesió fa que les persones s’uneixin”


Patrocini i Col·laboracions . 11 A mesura que la societat avança es van descobrint noves malalties i, per desgràcia, moltes d’elles encara no tenen cura, com és el cas del càncer. Els companys de Swimfaster van organitzar un jornada solidària per nedar pel càncer. La cita va ser el 20 de juliol a la piscina municipal de Salt, on centenars de participants es van mullar per recaptar donacions que es van destinar a la investigació i la recerca d’una cura per aquesta malaltia.

“ El RES vol recuperar la voluntat de patrocini a les bones causes que ho necessitin ” El RES va patrocinar l’activitat oferint el seu merchandising, bosses i repartint targetes amb 25 RES. “L’amor no és l’hòstia” es dóna a conèixer sota el paraigua de l’associació Brainstorming, una entitat que vetlla per fomentar les bones pràctiques i la conscienciació social entre la població. Amb la intenció de divulgar una temàtica diversa cada any, en aquesta ocasió el tema principal rau al voltant de la violència de gènere. Brainstorming és una associació formada per persones actives dins del món cultural-musical que prenen el HipHop com a eina de comunicació. Amb la música com a bandera, els integrants

de Brainstorming ofereixen informació i formació sobre les diverses tipologies de maltractament, fent especial incidència als infants que, al cap i a la fi, seran els futurs homes de la societat. Tanmateix, amb els guanys de la compra dels CD’s, el merchandising i el que es recapti als concerts, els utilitzaran per pagar cursos, escapades, material escolar o roba a les dones i als nens que han patit algun tipus de maltractament. Les agrupacions empresarials lluiten per sobreviure en una època on la cohesió entre empreses és bàsic per enfortir el teixit empresarial de la zona. Per aquest motiu, enguany hem decidit patrocinar el sopar de gala i l’entrega de premis de l’associació de joves empresaris, l’AJEG. Envoltat d’un clima de feina engrescador i esperançador, el RES es va presentar com a patrocinador oferint finançament al 0% d’interès als assistents a través dels ajuts RESpir. L’Esport base és el bressol de l’educació esportiva i ètica dels més petits. Fer activitats esportives fora de l’horari escolar va més enllà del simple fet de realitzar una activitat extraescolar. És en aquests clubs on s’hi aprenen valors de convivència, de companyerisme , de col·laboració i de treball en equip. És per això que el RES decideix esponsoritzar una part d’aquestes activitats per tal que els més menuts segueixin tenint aquesta oportunitat per desenvolupar-se amb aquests valors. Els clubs patrocinats han estat el Club Escola Bàsquet Sant Josep i el Club Bàsquet Fontajau n

Elisabet BLANCH

Responsable de comunicació Sóc l’Elisabet Blanch i m’encarrego de la direcció del departament de Comunicació i Premsa del RES. Des de ben petita he treballat i he estat en contacte amb els mitjans de comunicació de Girona i, això, m’ajuda a difondre aquest projecte. Em considero una persona molt positiva i m’agrada molt estar en contacte amb la gent. Per això, el meu dia a dia pot ser completament diferent a mesura que les hores van avançant. El RES és un projecte molt engrescador on m’hi sento molt còmoda. Si algú m’hagués preguntat, anys enrere, si creia que treballaria en una empresa com aquesta, no sé què li hagués contestat... Sóc de les que espera que passi la notícia per anar-hi, informar-me’n i explicarla. Ara, la meva tasca consisteix en ser notícia i les dinàmiques canvien. Tot i així, és igual d’apassionant! El RES és un repte constant, un repte professional, comunicador i humà que dia a dia ens ensenya alguna cosa diferent.


12 . Experiència del particular

“iniciatives com aquesta ajuden a tirar endavant” regal, farmàcies i en molts establiments de restauració que no coneixia. A Figueres he comprat en una sabateria, a botigues d’articles de la llar i, també, en establiments de restauració. Ara tinc pendent provar algun servei d’estètica i perruqueria.

Liliana Mir Liliana Mir, mare de dues filles, és una botiguera de Banyoles que es desplaça sovint a Girona i a Figueres per fer les seves compres amb RES.

Per què ets usuària del RES?

Vaig conèixer el RES per una amiga que me’n va parlar. Per Fires em van regalar una targeta RES, la vaig activar i de seguida la vaig començar a fer servir. Per a mi és molt pràctic: vaig carregant el saldo del meu compte via internet i intento aprofitar les promocions que van sortint.

Què t’aporta fer les teves compres i pagar-les amb RES?

El RES m’ha fet comprar en comerços i establiments que no coneixia. Jo sóc de Banyoles i acostumo a fer les compres a la meva ciutat, però des que tinc la targeta del RES, també em desplaço sovint a Girona i a Figueres a fer algunes compres o bé a dinar o sopar en restaurants de la xarxa RES. Per a mi pagar amb RES és fàcil. Com he dit abans, vaig carregant el saldo i, poc a poc, sense adonar-me´n tinc un raconet per fer les meves compres.

A quins llocs utilitzes el RES per pagar?

A Girona, he comprat a llibreries, carnisseries, establiments d’articles de

Quins establiments hi trobes a faltar? Potser alguna botiga d’alimentació més i alguna papereria. En general crec que hi ha una bona oferta de comerços.

Quin tracte reps per part dels establiments?

Sempre he estat molt ben atesa; la prova és que he tornat a gairebé tots els establiments en els que he pagat amb RES.

Recomanaries l’experiència?

Sí, i tant! De fet ja ho faig, sobretot a coneguts de Girona i Figueres; és una llàstima que tenint una cosa tant a l’abast no s’aprofiti més.

Com veus la situació econòmica de la teva ciutat o població?

Ho veig molt complicat, a la gent li costa molt tirar endavant i cada cop hi ha més gent sense feina.

Creus que és una bona iniciativa per millorar el comerç de la zona?

Sí, ja que el més perjudicat per la crisi és el petit comerç i el que es necessita iniciatives com aquesta per ajudar a tirar endavant.

T’agradaria explicar-nos o afegir algun altre comentari?

Sí, trobo molt útil la pàgina RES.cat. Sobretot el cercador de comerços, que m’ajuda molt a planificar les meves compres. També està molt bé rebre informació de les promocions RES via correu o facebook, així sempre estic ben informada de les novetats i promocions n

Esther Salichs assessor

Sóc l’Esther Salichs, RRPP i publicista. Sempre he treballat en mitjans de comunicació i des de l’abril del 2013 sóc assessora al RES. Treballant al RES sento que formo part d’un gran projecte, d’una empresa totalment innovadora a la zona amb un gran potencial de creixement. A més, m‘aporta nous coneixements, tant de tipus tecnològic com relacional o formatiu. La meva feina pot semblar monòtona: assessora comercial. I alguns pensareu: “ufff, quin pal!” però, nois, us equivoqueu! El contacte constant amb la gent, el conèixer noves empreses, nous projectes, això fa que la feina mai sigui igual, cada dia i cada empresa és diferent. La vida dóna moltes voltes i mai m’hauria imaginat treballar promocionant una iniciativa com el RES. I, ara que el conec bé, el recomano fervorosament! És una eina fantàstica per fer créixer el teu negoci i, a més, jo sempre dic que per obtenir resultats diferents s’han de provar coses noves. Al ser una de les últimes incorporacions he tingut la sort de veure com treballen i aprendre de tots els meus companys. A més, estic encantada amb ells, des del primer moment m’han acollit fantàsticament!


Experiència del particular

13

Sakatia fauna Av/ Lluís Pericot, 50 Girona - 972 22 50 40 www.sakatia.cat

Tal i com diuen ells, “SAKATIA FAUNA és una aventura convertida en botiga d’animals i de natura”. El resultat, és un establiment on hi podràs trobar un servei d’atenció integral per a la teva mascota.

Quins productes o serveis ofereixes als consumidors RES? SAKATIA FAUNA és una botiga d’animals on hi trobaràs tot tipus de productes nutricionals, d’higiene, joguines...

Sakatia és una botiga diferent, ja que procurem molt per les mascotes. Si ens veniu a fer una visita , podeu trobar sovint gossos o ocells passejant per la botiga. També oferim diversos serveis com són perruqueria, muntatge i assessorament d’aquariofília, ensinistrament caní, residència canina o passejadors de gossos, entre d’altres.

El coneixies abans d’adherir-t’hi?

Sí que coneixíem el RES, sabíem que existia aquest tipus de moneda a Bèlgica i que estava funcionant molt bé.

Has tingut algun client que ha pagat amb RES? Com ha estat l’experiència?

Sí, estem contents de la resposta que hem obtingut. Tenim alguns clients fixes que sempre que passen per la botiga paguen amb RES i altres que vénen esporàdicament. Sincerament, per a nosaltres l’experiència està essent força bona!

I tu, has fet alguna comanda entre empreses i has pagat amb RES? Com ha estat l’experiència?

Ara mateix ens trobem en procés d’una comanda de rètols de la botiga a una empresa RES. També hem demanat pressupostos per fer bosses de plàstic amb el logotip de la botiga.

“Vam creure que era una bona opció per la nostra botiga i per fidelitzar clients i obtenir-ne de nous” Creus que una iniciativa així pot millorar l’economia local? Espero que sí, ja que tal i com està tot, ho necessitem. És una bona manera de potenciar els comerços de la ciutat.

Al cap i a la fi, entre les empreses, ve a ser l’intercanvi de serveis i productes que anys enrere es portaven a terme. I pel què fa al particular, els beneficia quan se’ls doni més RES que euros aportats, els anima a consumir n


14

Espai entrevista

Swimfaster C/ Migdia, 14 Girona - 639 43 43 47 www.swimfaster.es

Vols sentir-te com un peix dins l’aigua? Amb Swimfaster és possible! És una escola de natació que ofereix un servei innovador que es basa en l’aprenentatge de la natació a través de les sensacions que es tenen dins l’aigua. Pretén ensenyar la natació amb un mètode de treball únic i poc convencional a través del qual s’obtenen grans resultats. En Sergi Aznar, el director de Swimfaster, t’explica perquè formen part de la xarxa RES.

Quin tipus de negoci tens? Quins productes o serveis ofereixes als consumidors RES? A Swimfaster oferim un servei innovador d’aprenentatge de moviment dins el medi aquàtic buscant les sensacions a l’aigua. Anem des de la iniciació fins al perfeccionament i competició. També preparem oposicions, reptes aquàtics i natació per empreses. Podeu trobar més informació sobre els nostres cursos al nostre web www. swimfaster.es

“ El RES ajuda els clubs esportius, una pràctica necessària” Què et va agradar de la iniciativa per adherir-te al RES? Vaig llegir que ajudaven als clubs esportius i em va semblar una bona idea per impulsar el nostre. Hi ha molts avantatges i és una molt bona iniciativa. Em va agradar i hi vaig confiar!

Has tingut algun client que ha pagat amb RES? Com ha estat l’experiència?

Sí, n’he tingut. Al principi és estrany, però és una experiència molt positiva. Esperem que la gent s’animi i pagui amb RES les nostres classes de natació.

“ He gastat el RES que he ingressat en serveis de disseny i publicitat. l’experiència ha estat molt bona ” I tu, has fet alguna comanda entre empreses i has pagat amb RES? Com ha estat l’experiència? Molt positiva, vaig fer treballs de disseny i de publicitat. L’experiència ha estat molt bona.

Què n’esperes del RES? Espero que sigui l’ inici d’una molt bona relació i que tinguem molts beneficis amb aquesta nova experiència.

Creus que una iniciativa així pot millorar l’economia local? Penso que és una altra manera de treballar, d’encaminar el futur i crec que serà molt beneficiós per a tots. S’està notant i, poc a poc, i amb bona feina, anirem sumant cada dia més empreses i més consumidors que hi vulguin participar n


18 . Espai entrevista


RESpir

19

Toni Villanova assessor

RESpir,

el finanCament al 0% per tirar endavant

Quan l’escassetat de crèdit amenaça el present i el futur d’una societat la població es mobilitza per trobar-hi alternatives.

Els ajuts RESpir són immediats, a mida i sense interessos. A més, permeten fer front a pagaments a compte i a portar a terme possibles inversions.

Des de fa uns anys, l’economia local i global s’ha vist afectada per la poca quantitat de cash que hi ha en circulació. És per aquest motiu que agrupacions socials es mobilitzen per oferir finançament alternatiu o per incentivar i fer reviure l’esperit emprenedor de la població.

En Jordi Armengol, gerent del restaurant +Cub de Girona, ha obert un restaurant a Platja d’Aro i, per poder posar-lo en marxa, va demanar un ajut de 15.000 €RES. Se li va concedir en un termini d’una setmana i li ha servit per pagar els ignifugats, la pintura i la xemeneia de sortida de fums del nou local. Aquestes compres les ha fet a altres membres de la xarxa RES fent circular els €RES entre altres empreses que, com ell, han decidit adherir-se a la xarxa per augmentar el seu volum de facturació.

En aquest cas, el RES és una d’aquestes agrupacions socials que, amb l’objectiu de millorar la tresoreria dels membres de la seva xarxa, ofereix una línia de préstecs i ajuts sota el nom de RESpir.

“El RES obre l’aixeta del crèdit amb els ajuts RESpir” Amb els préstecs RESpir volem ajudar a les PIMEs millorant la seva tresoreria perquè puguin comprar als membres de la xarxa RES, on hi trobaran tot el que necessitin per satisfer les despeses corrents i inversions. RESpir pretén proporcionar crèdit a totes aquestes empreses que volen o necessiten invertir en el seu negoci i, en aquest sentit, els ajuts RESpir els ofereix 3 tipus línies de crèdit: - Wellcome pack: 2.000 €RES d’ajut bàsic. Aquest tipus de línia s’ofereix a totes aquelles empreses que s’adhereixen a la xarxa. - Ajut RESpir: 5.000 €RES - Ajut RESpir+: 10.000 €RES

Amb aquest precedent, es dóna el tret de sortida a una nova manera de finançament assequible per a totes les empreses i autònoms que necessitin crèdit. Si en vols més informació, pots adreçarte a la direcció de correu electrònic info@res.cat n

Sóc en Toni Villanova, assessor del RES. El que més m’agrada de la meva feina és estar fent quelcom diferent, en un temps en el que ens arriben tants missatges negatius que ens poden fer caure en el desànim. Hi ha moltes iniciatives engrescadores i moltes persones que s’esforcen cada dia per fer que les coses millorin. El RES és una d’aquestes iniciatives i els empresaris que hi confien, els usuaris que utilitzen la moneda i compren en aquests establiments, i els que hi treballem, ho fem amb aquest esperit positiu; m’agrada ser-ne part! Recomano el RES a les empreses perquè tot el que fa és per elles, només hi poden guanyar i, el més important, sense córrer cap risc. I als usuaris de la moneda, també els ho recomano, perquè amb el RES els seus diners tenen més valor i així contribueixen a que els seus barris i les seves ciutats es mantinguin vius. Pensem per un moment què seria dels nostres pobles i de les nostres ciutats sense el comerç i serveis locals. M’agradaria que tant els empresaris com els usuaris del RES en parlessin als seus familiars, amics, coneguts, col·legues i els expliquessin el que pot fer per ells. Això ens ajudaria a accelerar el procés i seria un benefici per a tots. Tot i així, n’hi ha que ja ho fan i això ens ajuda molt. Moltes gràcies a tots!


20

Espai entrevista

Dynamis PCIT UdG - C/ Emili Grahit (Ed. Narcís Monturiol), 91 Girona - 972 42 87 00 www.saviae.com

L’Oriol Costa és el gerent de Dynamis, una agrupació de productors ecològics que venen els seus productes online. Gràcies a moviments com el “ets el que menges”, les errades en l’etiquetatge alimentari i la desinformació sobre la qualitat dels productes que adquirim a les grans superfícies han promogut que molta gent hagi pujat al tren de l’estil de vida saludable.

“La investigació de nous models econòmics és una constant a Dynamis”

Tal i com s’acostuma a recordar: un estil de vida saludable és la millor garantia mèdica.

Quin tipus de negoci teniu?

DYNAMIS és una xarxa de professionals associats especialistes en el Desenvolupament i la Innovació Sostenible. Comptem amb 10 anys d’experiència en l’educació ambiental, el desenvolupament rural, la planificació estratègica, la dinamització econòmica i l’enginyeria ambiental. Recentment, s’ha centrat en la creació d’aplicacions informàtiques per l’Agricultura Sostenible 2.0. És a dir, en l’elaboració d’eines informàtiques per posar les TIC al servei del comerç local i/o ecològic i/o directe.

Actualment oferim serveis i eines per l’economia sostenible 2.0 a través d’aquests portals: - Dynamis.saviae.com plataforma de promoció dels nostres serveis. www.saviae.com 1er Mercat virtual de productes ecològics. - agriculturasocial.saviae.com Portal del programa de suport econòmic i tècnic d’Humana. - amuntebre.saviae.com Mercat virtual de les terres de l’Ebre. - dinam.saviae.com Portal i mercat per a menjadors escolars ecològics.

- www.essavia.com Mercat virtual de productes locals fets amb afecte. - valencia.essavia.com Mercat virtual de productes locals de València. - ecosi.essavia.com Portal de la Fira EcoSí que aplega 8500 persones, i mercat virtual de la sostenibilitat. - www.proparc.cat Portal de productors del Parc Natural del Montseny. Projecte Europeu Rururbal. Guia de productors i mercat virtual Montseny.proparc.cat


Espai entrevista . 21

Perquè us vau adherir al RES?

La investigació de nous models econòmics és una constant a Dynamis, i les monedes socials, són una bona eina. A Dynamis fa anys que investiguem l’economia associativa, un model per l’economia social del futur. La viabilitat econòmica sovint és la major debilitat en els projectes sostenibles, i en l’agricultura també. Superar la competència pel preu entre consumidors, productors i distribuïdors és fonamental. El sector de l’agricultura, com molts altres, encara viu en lluites internes, entre egos i pors. Per superar l’abisme de la crisi cal cooperar entre productors, consumidors i distribuïdors. I el RES hi pot contribuir. Ens encanta el RES, en som fans!

Coneixies el RES abans d’adherir-te, de què? Diria que el conec des del principi i és un luxe tenir un expert en monedes socials com és en Peplluís de la Rosa.

“la potència del RES està en la targeta, La immediatesa i la facilitat. M’encanta pagar amb RES!”

Fa un any vam col·laborar per implantar el FesEdit a la plataforma Saviae.com.

Heu tingut algun client que ha vingut a pagar amb RES? Com ha estat l’experiència?

Encara no. Però si hem fet un intercanvi amb la Forquilla Gironina que també estan al RES. Per altra banda, he tingut experiències amb altres monedes socials, és senzill i tots hi guanyem.

Quines expectatives hi teniu ? Les expectatives més substitueixi l’Euro!!!

altes:

que

Com es genera la moneda (referint-se a l’euro), quin valor li donem, és tan important i ho deixem en mans de la Troika... Per regenerar l’economia hem de recuperar l’ecologia del capital. No tot està podrit. Però cal posar-hi molta consciència per regenerar el sistema.

El repte del RES va en aquesta línia i nosaltres oferim altres eines 2.0 per afavorir aquest canvi.

Què t’agrada i què milloraries del RES? Respecte d’altres monedes socials, la potència del RES està en la targeta, la immediatesa i la facilitat que dóna. M’encanta pagar amb RES! Tots hi guanyem! Milloraria els criteris d’entrada, calen límits, hi ha iniciatives que clarament són perjudicials per l’economia local i per la sostenibilitat. Aquestes no haurien d’estar al RES n


C/ Sta. Eugènia , 108 1r - 1a 17006 GIRONA (Zona Maristes) Tel. i Fax : 972 24 58 87 - 630 889 127 e-mail:cea_@hotmail.com www.ceangles.com

ANGLÈS Nens/es a partir de 3 anys Cursos per a joves i adults Classes particulars Grups de conversa i fluïdesa oral Cursos per a empreses i col·legis Preparació d’exàmens oficials Préstec gratuït de llibres i DVD’s Atenció personalitzada Horaris flexibles Cursos a l’estranger Colònies d’estiu

REFORÇ Direcció i revisió de deures escolars Classes de repàs i estudi d’altres matèries de: Primària, secundària i batxillerat

ALTRES LLENGÜES C ATA L À E S PA N Y O L

Cursos d’anglès per Universitaris: B2.1 First Certificate...

FRANCÈS ALEMANY


Parlem de xifres

Parlem de Xifres

L’evolució del RES ha generat un moviment d’1 milió d’€ i €RES de negoci entre totes les empreses adherides. Aquest suposo el primer pas per la millora de l’econòmica local. L’èxit d’una iniciativa com el RES es mesura per les seves xifres i nosaltres en comencem a tenir d’esperançadores. Després d’un any de rodatge podem començar a fer balanç dels moviments que s’han generat amb RES del total de les compra-vendes que s’han realitzat.

vEndEs comPrEs

ABRI L MAIG

JUNY JULIO L AGO ST SETEM BR OCTU E BR NOVE E MBR DESE E MBRE GENE R FEBRE R MAR Ç ABRI L MAIG JUNY JULIO L AGO ST

40.000 35.000 30.000 25.000 20.000 15.000 10.000 5.000 0

Unes xifres que s’han aconseguit gràcies al compromís i a la confiança de les més de 350 empreses que s’han agrupat per treballar juntes utilitzant el €RES com a mitjà de pagament. Aquestes empreses, juntament amb els 2.000 particulars que ja tenen la seva targeta, han superat les 15.000 transaccions. Això vol dir que s’han fet més de 15.000 pagaments amb €RES.

Totes aquestes transaccions han suposat que s’hagin mogut al voltant de 425.000 €RES entre totes les compres i les vendes. Aquests €RES s’han obtingut gràcies a les 800 càrregues que han fet els particulars i dels moviments de les pòlisses de crèdit de 2.000 €RES que tenen totes les empreses pel sol fet de sumar-se a la xarxa. A part, també se li ha de sumar el crèdit concedit ara que els bancs no en donen. El total del crèdit s’eleva la xifra fins als 453.000 RES, aproximadament.. Com a nota final hem assolit el volum de negoci de casi 1 milió d’€ /€RES en activitat econòmica Un bon inici i que dibuixa un futur engrescador amb el RES ens en sortirem. Les dades preliminars del primer any d’activitat de la cooperativa RES a Catalunya són:

Les Xifres S’han fet +15.000 transaccions Vendes: 210.000 €RES Compres: 215.000 €RES 425.000 €RES que s’han mogut 350 empreses 2.000 consumidors que han fet 800 càrregues. El crèdit RES supera els 450.000 €RES. 1 Milió entre € i €RES de nou negoci per als membres 3% d’increment de facturació*

Què en pensa l’Elisabet?

*Aquestes dades s’extreuen d’un càlcul estimat a partir dels moviments fets des del 29 d’octubre, tret de sortida de la xarxa, fins a l’octubre del 2013

23

Katy Gaimundi assessor

Sóc la Katy Gaimundi i m’encarrego del departament de control de qualitat del RES. Durant el meu dia a dia m’ocupo de les incidències, de la formació als nous membres (els ensenyo com cobrar amb RES), sol·licito documentació pendent i altres coses que ens faltin per tirar endavant els registres i perquè les empreses tinguin una bona promoció dins el nostre cercador. Això vol dir que estic constantment en contacte amb la gent i això m’agrada molt. Quan treballes amb persones et trobes amb situacions vario pintes. Ara recordo una situació graciosa que vaig viure en una visita: em vaig trobar amb un possible membre RES per tal d’explicar-li en què consistia el RES i, a en acabar, em va dir que l’estava esperant el Príncep d’Astúries per dinar. La situació em va fer molta gràcia: el fet que em canviés a mi pel Príncep! El RES és una feina que m’aporta molta tranquil·litat. El fet de formar part d’una empresa innovadora on el seu objectiu és ajudar a les empreses a aconseguir una mica més de volum de vendes, amb els temps que vivim, és molt positiu. És una experiència molt agradable i en un entorn laboral totalment diferent del que havia treballat fins ara. A més a més, el fet que es tracti d’una moneda alternativa és especial i l’equip que el formem també!


GESTALT EMPORDÀ Teràpia Gestalt i Educació Conscient El teu equip de salut integral i desenvolupament personal a l’Empordà Els serveis que oferim són: -Teràpia gestalt -Teràpia corporal integrativa -Psicologia -Teràpia breu estratègica -Infermeria -Naturopatia 1ª entrevista -Flors de Bach gratuïta -Reiki -Reflexoteràpia -Massatge tailandès

Palma López (col.4831) 610 999 668 Estefania Pérez (col.16165) 685 904 496 www.gestaltemporda.blogspot.com www.facebook.com/GestaltEmporda


26

Espai Entrevista

EF advocats Pl. Marquès de Camps, 1 Girona - 972 41 32 32 www.efadvocats.com

L’Eduard Tornero regenta l’empresa EF advocats, un despatx d’advocats i assessors financers que ofereixen serveis legals multidisciplinars a través del seu equip de professionals. EF Advocats i Assessors Financers forma una firma global amb una forta acció a la província de Girona, a més de formar part de la plataforma d’advocats més important d’Espanya, Hispa Juris.

Què ofereix el teu negoci?

EF Advocats i Assessors Financers oferim serveis legals multidisciplinaris a través dels nostres professionals, especialistes en les diverses àrees del dret. Amb delegacions a Barcelona i Madrid, a EF hem creat una plataforma multidisciplinar que ens permet disposar d’un grup de professionals altament qualificats per atendre totes les àrees jurídiques, financeres i fiscals relatives a l’àmbit personal i empresarial. Els serveis que oferim són: - Dret Civil - Dret Mercantil - Dret Bancari - Dret Assegurances - Dret Laboral i de Seguretat Social - Dret Penal - Dret Administratiu - Dret Tributari - Dret d’estrangeria

Perquè us veu adherir al RES?

EF Advocats i Assessors Financers confiem que les monedes socials són una manera de augmentar l’intercanvi de productes i serveis a l’àmbit local.

En aquests moments d’escassetat de crèdit és una bona forma d’incrementar l’activitat amb sinèrgies amb altres empreses que ens autogeneren negoci sense riscos d’impagaments, endarreriments... Creiem que el RES ha format una gran comunitat de la que nosaltres també en volíem formar part.

Coneixies el RES abans d’adherir-te, de què?

No, no el coneixíem. Però al veure l’estructura de la xarxa que s’està muntant i el potencial de la mateixa ens hi hem adherit ràpidament.

Heu tingut algun client que ha vingut a pagar amb RES? Com ha estat l’experiència? Amb el temps que fa que formem part d’aquesta comunitat ja hem tingut diversos clients que ens han pagat amb RES. Nosaltres també hem pagat alguns productes o serveis amb aquesta moneda. De moment l’experiència està essent molt positiva!

Quines expectatives teniu? Què n’esperes? Creiem que els negocis creuats han de ser creixents i n’esperem un benefici global per la societat en què vivim.

“ el RES ha format una gran comunitat i nosaltres també en volíem formar part”

Què t’agrada i què milloraries del RES? Bàsicament el punt fort del RES és l’eliminació de les traves bancàries i l’increment d’activitat de les petites empreses locals.

Pel que fa a la millora potser caldria explicar les garanties de la moneda per aquell que tingui inicialment entrades de pagaments amb RES.

Creus que una iniciativa així pot millorar l’economia local? Evidentment que sí. Pensem que una iniciativa així pot ser molt interessant per la població en els temps que corren. Gràcies a aquesta moneda, particulars i empreses disposen d’un intercanvi de serveis i productes que permet poder continuar consumint i, per tant, millorar l’economia local n


Experiència del particular . 27

“Crec que el RES ajuda al comerc en tots nivells” EVA TEIXIDOR L’Eva Teixidor és professora d’anglès i vicepresidenta d’Oportunitats Professionals de la JCI.

Per què ets usuària del RES?

Perquè una alumna meva un dia va decidir pagar-me amb RES i vaig acceptar, ja que em representava una avantatge.

Què t’aporta el fet de fer les teves compres i pagar-les amb RES?

Primer de tot, m’aporta un 10% més dels diners que no tindria si no tingués la targeta RES. Per tant, només amb això ja en surto beneficiada. Al mateix temps, si aprofito les ofertes per fer recàrregues amb bonificacions també em beneficio d’aquestes bonificacions, que normalment solen ser més RES, o sigui, més saldo a la meva targeta; també em serveix per poder fer més compres que no hagués pogut fer si no tingués la targeta RES. Participo activament amb l’entitat sense ànim de lucre JCI Girona (Jove Cambra Internacional de Girona), en sóc la Vicepresidenta d’Oportunitats Professionals i organitzo els programes i esdeveniments per ajudar a les empreses i als professionals. Per tant, tant la JCI com el RES tenim la mateixa voluntat: ajudem a les empreses petites aportant-los més clients i augmentant les seves vendes. Aquesta similitud amb el RES i la JCI fa que també em senti orgullosa de formar part activa de la xarxa com a consumidora RES.

A quins llocs utilitzes el RES per pagar? Fins ara l’he utilitzat només a Girona.

Per exemple, a la fleca de pa ecològic, i per cert boníssim, “Diga-li Pa” per comprar el pa per a tota la família i també

coques i pastissos sense gluten, També he utilitzat els RES per anar a la farmàcia i a la copisteria “Copy Rutlla”, per pagar els dossiers dels meus alumnes i altres fotocòpies. A més, em va molt bé perquè abans del RES jo ja anava al Copy Rutlla i al Diga-li Pa. Per tant, ja eren de la meva total confiança. I ara encara estic més contenta de seguir-hi comprant perquè formen part del RES i jo confio en el RES i en tot el que representa.

Quins establiments hi trobes a faltar? Per a mi l’alimentació ecològica és molt important i, per tant, sempre demanaré més establiments ecològics i/o dietètics. També estaria molt bé incloure el RES al Mercat del Lleó de Girona, o bona part de les parades del Lleó, ja que allà hi ha molta varietat, bons preus i qualitat.

Quin tracte reps per part dels establiments?

Sempre és un molt bon tracte. Per exemple, a les farmàcies en vaig sortir contenta perquè em van obsequiar amb algunes mostres gratuïtes de cremes i xampú.

Recomanaries l’experiència ?

Sí, per descomptat! De fet ja ho recomano a familiars, amics i també a través del meu perfil de Facebook i Twitter.

Com veus la situació econòmica de la teva ciutat o població?

Bé, la situació econòmica és la que és; cada dia la veig una mica millor en alguns aspectes i pitjor en altres. Tot i que si seguim treballant amb aquestes iniciatives tan genials, com per exemple el RES, que ajuden tant al consumidor com a l’empresari, anirem millorant dia a dia!

Creus que és una bona iniciativa per millorar el comerç de la zona? Crec fermament que és una molt bona iniciativa per impulsar i millorar el comerç de Girona i altres poblacions que hi participen. Crec que el RES dinamitza el comerç i l’ajuda a tots nivells.

T’agradaria explicar-nos o afegir algun altre comentari?

Sí, que hi hagués alguna manera més fàcil i ràpida de carregar la targeta amb RES; segurament la carregaria més sovint. Proposo que als mateixos establiments RES es pugui recarregar la targeta. Els establiments que fessin aquest servei se’ls podria pagar una comissió, per exemple, pels serveis prestats n


28


1er Aniversari

Aniversari RES, en sumem 1! Que el temps passa molt ràpid no és un secret per a ningú. No ens n’hem adonat i ja fa un any que vam donar el tret de sortida al RES a Girona. Un inici que ens ha portat a caminar fermament pel camí d’aquesta aventura que tot just acaba de començar. Fa més d’un any que anem caminant plegats. Hem sumat empreses que han confiat en nosaltres i que han vist com els seus negocis es promocionaven dins la xarxa. Hem evolucionat personal i professionalment plegats.

“Aquest octubre farem un any al teu costat i ho volem celebrar amb tu!”

intenció és seguir treballant i ajudant a les empreses que es vulguin sumar a aquesta gran aventura. Volem oferir-los els RESpir’s necessaris perquè puguin tirar endavant les seves empreses, a la vegada que repartim grapats de somriuRES per a tots. Estem convençuts que durant aquest temps, vosaltres també heu gaudit dels nombrosos avantatges que ofereix el RES i volem que això duri molts i molts anys més. Només ens queda donar-vos les gràcies per aquest primer any i dir-vos que en vindran molts més i amb molts més avantatges per a tots! n

Durant aquest temps, hem arribat i ens hem consolidat a les poblacions de Girona, Figueres, Begur, Blanes, Salt i Sarrià de Ter. Som conscients que ens queda moltíssima feina per fer, però, durant aquests temps, hem anat establint lligams amb els empresaris de la zona i, avui dia, molts d’ells s’han convertit en amics i vertaders pregoners d’aquest projecte. Aquesta tardor sumem un any amb vosaltres i volem celebrar-ho. Tot just és el primer aniversari i la nostra

Què en pensa la Núria?

29

Núria VelÀzquez RESPONSABLE COMERCIAL

Sóc la Núria Velàzquez, responsable comercial del RES i estic encantada amb la meva feina! El saber que estàs ajudant a moltes empreses que en aquests moments no ho estan passant massa bé, ja que la situació actual és molt crítica per moltes d’elles, em dóna una gran satisfacció. A més, amb la majoria hi acabem establint uns vincles especials i això ho propicia l’ambient de treball del tot positiu. Entre tots ho fem tot i ens ajudem quan ho necessitem. Així és el RES. Aquesta dinàmica de treball ha fet que sempre m’hagi sentit molt acollida per part de tots els membres. Un cop entren a formar part de la xarxa esdevenen persones properes, amb els seus problemes però també amb les seves alegries. Al començament de la implantació del RES a Girona, em demanaven si el RES volia substituir l’€. Els vaig dir que no, que el que cercàvem era incrementar el volum de ventes dels negocis locals. Però, us imagineu fer vida utilitzant una moneda complementària que us asseguri que la riquesa es queda a la teva ciutat? Ja estaria bé, ja, però hi ha serveis, com la llum, el gas, la hipoteca... que no es podran pagar mai amb RES, perquè les empreses que formen part de la xarxa sempre són PIMEs i autònoms. Però, avui en dia us puc assegurar que ja pots viure pagant moltes coses emb RES. Nosaltres ho fem!


30

RES Bèlgica

L’ARGENT est une question de CONFIANCE Inutile de dire à quel point notre confiance a été ébranlée, il y a quelques années, lorsque nous, les citoyens, les commerçants, et entrepreneurs, avons été confrontés avec les faits : même les banques pouvaient faire faillite, le système financier peut tituber, ce qui remet alors tout en question – y compris nos économies ... Si nous regardons en arrière, ou si nous regardons au-delà des frontières, nous nous apercevons qu'en effet, ce qui s'est passé depuis que la crise financière a relevé la tête, n'est pas si exceptionnel : pendant les années de crise de 1930,

“Què podem fer , nosaltres, petits empresaris, comerciants i autònoms? Com podem defensar-nos i defensar les nostres institucions?” le système financier mondial a explosé, et des années plus tard, la même chose se reproduit, encore et toujours, en Amérique du Sud, en Asie, mais

maintenant aussi depuis quelques années, aux États-Unis et en Europe. La situation est encore loin d'être résolue… Aujourd'hui, j'ai lu dans le journal, qu'en Belgique, le nombre de faillites du commerce de détail a augmenté de 28% ces 5 dernières années, et que le nombre de fermetures a été de l'ordre de 59 % ! En revanche, le nombre d'entrepreneurs débutants a diminué … La montée de chaînes internationales de détaillants, et de centres commerciaux, et la mise en piétonnier des centresvilles, sont évidemment également une cause de cette évolution. Que faisons-nous alors, nous, les petits entrepreneurs, commerçants et indépendants ? Comment pouvonsnous nous défendre, et défendre nos

établissements, notre avenir face à tout cela ? En 1934, pendant la Grande Dépression des années '30, tous les flux de trésorerie ont été bloqués, - il n'y avait donc quasi plus d'argent en circulation. C'est alors que 16 entrepreneurs locaux à Zurich, en Suisse, ont eu l'idée de prendre eux-mêmes les choses en main, et c'est ainsi que le système WIR a été créé : une monnaie propre, le WIR, qui ne circulerait qu'entre les petits entrepreneurs locaux, affiliés auprès du WIR. Aujourd'hui, cette Société Coopérative WIR est devenue un exemple de réussite, qui fonctionne encore toujours très bien, entre plus de 60.000 commerçants et entrepreneurs en Suisse ! Jetez un œil sur www.wir.ch Mais quelle était, et quelle est toujours


RES Bèlgica . 31

Walther Smets

Fondateur et Administrateur Délégué

“L’objectiu del RES no és substituir tot el sistema financer, que seria impossible; però volem oferir l’assistència i el suport addicional necessari per ajudar a les empreses”

déjà fait ses preuves en Belgique, et y évolue davantage encore. Nous sommes également très heureux de savoir que vos entrepreneurs en Catalogne, où une crise majeure est actuellement en cours, ont découvert les possibilités du RES ! Vous êtes, avec plus de 300 commerçants et entrepreneurs, LES pionniers RES en Catalogne ! Entre-temps, des centaines de particuliers et consommateurs ont aussi découvert le fonctionnement du RES. Cela nous promet un bel avenir ! L'ensemble de l'équipe RES motivée, dirigée par Peplluis et assistée par l'arrière-guichet en Belgique, vous aidera et vous soutiendra au quotidien dans ce développement.

la base de cet argent WIR ? Eh bien, la réponse à cette question est simple : la CONFIANCE mutuelle, la confiance en ses collègues – commerçants et entrepreneurs affiliés. Les accords de base conclus, étaient les suivants : chaque membre s'engage à livrer ses produits ou services au prix normal du marché, mais accepte le paiement – en tout ou en partie - dans la monnaie propre, le WIR, ou dans notre organisation, la monnaie RES (où la valeur, pour des raisons pratiques, est assimilée à l'euro). D'où vient alors cette confiance ? Eh bien, ce sont justement les autres membres commerçants affiliés – et donc pas les banques – qui assurent mutuellement qu'ils fourniront la contrevaleur en d'autres produits et services !

Je n'ai qu'un mot à dire : merci pour votre confiance dans l'organisation RES, et merci de votre confiance dans la monnaie RES ! n

L'objectif n'est pas de remplacer l'ensemble du système financier, ce qui serait en outre impossible, mais d'offrir en revanche, une aide et un soutien complémentaire. Les études réalisées sur le système WIR ont démontré que ‘l'anti-cycle’ fonctionne. Autrement dit, si l'économie normale va moins bien, donc en temps de crise, les entrepreneurs – c'est dans la nature des choses - recherchent des solutions et des alternatives. Le RES offre une telle alternative. Fondé en 1996, RES a

“Estem molt contents de saber que les empreses a Catalunya descobreixen les possibilitats de RES! Elles en són les pioneres!”


32

Espai Entrevista

Espai de Qstura Av. Lluís Pericot, 33 Girona - 972 00 31 66 www.qstura.cat

La Sílvia Castelló és la creadora de l’Espai de Qstura, la primera Escola de Costura, Patronatge i Manualitats de Girona. Un centre on la creativitat floreix i on podreu aprendre a fer arranjaments i peces de nova creació amb les instal·lacions i la maquinària necessària. Si tens ganes d’aprendre a arreglar-te la roba, vols crear la teva pròpia col·lecció o si ets dels que cosir els relaxa: aquest és el teu espai.

Quin tipus de negoci tens? Què s’hi pot fer? Doncs és un negoci ben original, d’aquells que en un sopar tothom et pregunta coses de l’estil: tinc uns pantalons per arranjar, puc portarte la nena al casal, vull aprendre a fer punt de mitja... o sigui, tinc una escola de costura, patronatge i manualitats, l’ESPAI DE QSTURA. Com bé dic, som una escola on impartim cursos per a tothom, de Qstura de supervivència, de Manualitats, Patronatge... i una infinitat d’atractius Workshops els dissabtes: espardenyes, estampació, ganxet XL, etc. A més, també tenim servei d’arranjament i una merceria creativa que destaca pels seus productes diferents.

Perquè us vau adherir al RES? Sempre m’han agradat aquelles coses en les quals hi ha un quilòmetre extra, el confiar en un projecte nou en el moment just en el qual s’està desenvolupant... Em va semblar molt interessant de seguida que la Núria i l’Eva me’l van explicar!

Coneixies el RES abans d’adherirte?

No, no el coneixia, però trobo que les coses noves tenen aquell punt de fascinant pel repte que et proposen i, a part, la considero una nova eina per trobar clients.

“ Espero que una iniciativa així millori el comerç local. hi esteu apostant fort” Heu tingut algun client que ha vingut a pagar amb RES? Com ha estat l’experiència? Sí, he tingut alguns clients. Ells molt contents, ja que és com si fos una moneda de canvi extra, amb la qual no hi comptaven directament. Ens han pagat tant cursos trimestrals, Workshops, com compres de la merceria.

Quines expectatives teniu ? Què n’esperes?

Del RES? Mmm... oferir una forma de pagament a possibles clients que dubten de fer aquesta despesa en €. És un servei més que ens pot ser útil a la nostra tasca d’oferir als alumnes o clients el millor de la nostra empresa a un preu accessible a canvi de RES.

Què t’agrada i què milloraries del RES? M’agrada aquest intercanvi, aquest “trueque” que em recorda quan jo era petita: “tantes pedres, per bales” “un llaminadura per un caramel”... De fet, he de confessar que de “trueques” encara sovint en segueixo fent!

Creus que una iniciativa així pot millorar l’economia local? Ho espero, i veig que hi esteu apostant fort. Crec que hi ha molta feina al darrera i que, com més serem més lloc tindrem on gastar-los i més aniran rodant. Per tant, a conseqüència bé, podria ser que a poc a poc ens gastéssim uns RES extres en sopar a fora el dia que no ho haguéssim fet o en fer un curs a www. qstura.cat n


Espai Entrevista

34

kamaleoon C/ Pla de Salt, 20 ofic. 5 Salt - 972 24 20 21 www.kamaleeon.com

En Marc Calleja és l’ànima de Kamaleeon, un estudi on hi podràs trobar totes les solucions per construir la teva identitat corporativa.

Kamaleeon és una empresa de serveis integrals d’identitat corporativa. Això vol dir que ens encarreguem de tot el que es relaciona amb la imatge gràfica d’una empresa, des del seu logotip, publicitat, pàgina web, fotografia i donem un servei global perquè el client no hagi de contractar vàries empreses; amb Kamaleeon ho té tot.

T. 972 225 040 - www.sakatia.cat

Què t’agrada del RES?

ATI K

Com he dit abans, el millor per nosaltres és la interacció amb d’altres empreses membres. El RES ens obre una porta per poder-nos conèixer.

Gossos

Continuar interactuant amb empreses del grup i aconseguir més clients particulars. Cada vegada som més membres, per tant, més oportunitats de negoci.

Creus que una iniciativa així pot millorar l’economia local? Creiem que sí, però el que si està clar és que el moviment que genera tot això és molt important i esperem que aquesta “roda” giri cada cop més de pressa n

Gats

F

AUN Aquariofília

Rosegadors

Aus

Rèptils

ATI EL TEU PASSAPORT AL MÓN ANIMAL

K

Hi trobaràs

I també els serveis de:

Animal viu Alimentació Higiene Accessoris i Joguines

Perruqueria Guarderia Educació canina Assessorament en AQUARIOFÍLIA

Comerç adherit al

A

Av. Lluís Pericot, 50 - 17003 Girona

Perquè és una iniciativa de creixement, de moviment, de relació i interacció amb d’altres empreses locals com la nostra. En temps de crisi, ens hem de moure, inventar coses noves. El RES representa tot això i molt més.

SA

AUN

Què n’esperes del RES ?

Perquè us vau adherir al RES?

A

F

A

A

SA

KATI

Sí, l’experiència ha estat bona, tot i que al començament tothom anava una mica perdut.

A

De cares al client particular, sobretot oferim, serveis de fotografia: Books personals, reportatges de casament, etc. I també cursos relacionats amb programes informàtics de disseny i la fotografia: Photoshop, Illustrator, Cursos d’iniciació a la fotografia...

Heu tingut algun client que ha vingut a pagar amb RES? Com ha estat l’experiència?

A

Quin tipus de servei oferiu?

“ el moviment que genera és molt important i esperem que la “roda” giri cada cop més de pressa”

SA

Amb la ferma convicció que la imatge ho és tot i amb les eines necessàries per aglutinar i posar en marxa una campanya, Kamaleoon es presenta a tots els membres de la xarxa RES per oferir els seus serveis professionals.


A

C/ Camprodon, 33, Llagostera


C.Nou, 196-200 17600 FIGUERES Tels: 972 512 484 - 662 021 537 E-mail: mevautos.co@hotmail.com


Experiència del particular . 39

“a vegades amb RES pots arribar a fer MOLT” Quins establiments hi trobes a faltar?

Trobo a faltar supermercats de proximitat i mercats ecològics. La veritat és que cada cop hi ha més varietat de comerços i més propers. Ja tinc ganes de poder pagar amb RES als establiments de tot Catalunya!

Víctor Luna Estudiant de ciències ambientals de la UdG i treballa de community manager al Consell d’Estudiants de la UdG gestionant els seus perfils digitals.

Per què ets usuari del RES?

Sóc usuari del RES perquè m’agrada saber on compro i saber que darrere del comerç no hi ha una gran multinacional, sinó que els meus diners ajuden a les PIMEs, que són realment les que tiren endavant el meu país, Catalunya, fent que aquest sigui un estat més ric i pròsper. És una manera senzilla i ràpida de fomentar el mercat de proximitat i d’evitar que les nostres empreses i establiments tanquin per culpa de les grans superfícies.

Què t’aporta el fet de fer les teves compres i pagar-les amb RES?

A més d’assegurar-te que compres a PIMEs i que, per tant, que ajudes a Catalunya a tirar endavant, també aconsegueixes un estalvi. Cada cop que passes els teus Euros a RES aconseguim un 10% més. També, cada mes, tens moltes promocions que ajuden a la economia personal i familiar.

A quins llocs utilitzes el RES per pagar?

A tot arreu on es pot pagar amb RES. Allà on vaig a comprar pregunto si es pot fer en RES. Principalment a la perruqueria, la llibreria i al bar.

Quin tracte reps per part dels establiments? La veritat que molt bon tracte, tant si vas a comprar com a aprofitar alguna promoció. Tothom és molt amable i, quan vaig a comprar, rebo un tracte molt familiar i professional.

Recomanaries l’experiència?

La recomanaria i la recomano, ja tinc a diversos amics que s’han fet la targeta del RES després de explicar-los-hi la iniciativa.

Com veus la situació econòmica de la teva ciutat o població?

Estem vivint moments molt complicats, amb una crisi molt forta, tant econòmica com de valors. Crec que el RES és una gran alternativa que pot ajudar tant a les persones com a les empreses a sortir-se’n. A la vegada, penso que si els nostres pares i avis van poder passar una guerra i una postguerra, nosaltres podem sortir de la crisi, tenim la sort de tenir un plat cada dia a taula i molt bones iniciatives, com aquesta.

Creus que és una bona iniciativa per millorar el comerç de la zona? És una gran iniciativa per reactivar el comerç local i ajudar a totes les famílies a tirar endavant.

T’agradaria explicar-nos o afegir algun altre comentari?

Agrair a tot l’equip que hi ha al darrera d’aquesta nova moneda demostrant que a vegades amb RES pots arribar a fer MOLT n

Pilar Massegur assessora

Sóc la Pilar Massaguer, assessora del RES. Treballo cercant i assessorant els membres RES que tinc en cartera i els ajudo a aconseguir tot allò que necessiten. Vist així pot semblar una mica fred, però, la veritat, és que la meva feina m’encanta, és fantàstic tenir un contacte constant i personal amb els clients! Per a mi és molt important estar en contacte amb la gent i m’encanta! Aquest fet m’aporta una gran satisfacció personal ja que amb la crisi tothom està preocupat per la baixada de les vendes i jo els ofereixo el contrari, és a dir, els ofereixo millorar i augmentar les vendes actuals! Professionalment, vinc del sector del comerç de les bosses de plàstic i veure com els teus clients no poden mantenir les comandes és desesperant... Amb el RES és tot el contrari, jo els porto més volum de negoci i, entre tots, fem que augmentin les seves vendes. Per tots aquests detalls recomanaria formar part del RES: és una gran oportunitat per millorar el volum de negoci, hi tens un munt d’avantatges, l’equivalència és la mateixa i comptablement és molt senzill d’integrar! De fet, sovint quan vaig a fer una visita, penso que m’agradaria que em preguntessin: “Perquè heu tardat tant a venir a Girona?” i tenir l’oportunitat de contestar “Ara ja hi som, comencem a treballar junts!”


40

Consell Assessor

el consell assessor

La feina del dia a dia pot fer que la direcció d’una organització necessiti una visió externa i objectiva que la guiï i l’assessori a l’hora de prendre una decisió.

professional: el Consell Assessor del RES, que està format per cinc professionals de referència i d’àmbits totalment diversos que ens ajuda a obtenir altres visions.

Tal i com tenen establert els nostres companys de Bèlgica, al RES Catalunya ha constituït un òrgan assessor per tal d’obtenir aquesta visió externa i

Tots ells, treballen per assessorar i aportar el seu punt de vista i la seva experiència davant de tot allò que se’ls plantegi. Els vols conèixer? n

Agustí Bosch

Director Jurídic d’una cadena hotelera des de fa més de 25 anys. També dirigeix una línia de negoci de restauració amb un equip de més de 50 persones i una facturació que s’apropa als 3,5 milions d’euros anuals. Tanmateix, a títol personal, és multifranquiciat de diferents marques de serveis amb 5 establiments oberts actualment. Va participar en la constitució de vàries Spin-Off a Catalunya, entre elles la primera SpinOff de la Universitat de Girona, Agents Inspired Technologies SA, com a soci fundador i membre del consell. Ha participat també en societats innovadores com Scytl Secure Electronic Voting, SA i Kinamic Data Integrity, SL.

Rosa Duran

Traductora de formació, aviat va veure que, amb el seu esperit lliure, no podia guanyar-se la vida asseguda vuit hores davant l’ordinador. Per aquest motiu va introduir-se al sector del turisme des de la vessant del guiatge. Li agrada tant viatjar, que en va fer la seva feina. Fa 15 anys que va fundar una empresa de serveis turístics amb seu a la ciutat de Girona que la fa suar molt: Girona Booking. Les seves aficions, tal i com diu ella, són: “m’agrada especialment el món 2.0. M’apassiona viure! i Girona, i Dalí, i Chomsky i el voleibol, i... tot!”


Consell Assessor . 41

Mª Rosa Agustí

Nascuda a Figueres. Empordanesa d’arrel es va afincar a Girona i amb el seu esperit emprenedor va muntar la seva pròpia empresa, ara fa 20 anys, com a agent exclusiu d’assegurances de la companyia Allianz. De caràcter emprenedor i molt autònoma, assumeix el risc del que té al davant perquè és conscient que les coses han de néixer a través del propi esforç. Un esforç que l’ha portat a ser presidenta de l’AGE i a més de ser la vicepresidenta de PIMEC, també ha assumit la presidència de la FAEC. Mª Rosa Agustí es pren l’emprenedoria com un estil de vida on afirma que els autònoms generen la major part de l’esforç econòmic necessari per tirar endavant el país.

Jordi Soler

Líder proactiu amb 15 anys d’experiència en empreses de tecnologia d’avantguarda internacionals i institucions de recerca centrats en tecnologies de la informació i la comunicació (TIC). Les seves especialitats, entre d’altres, són: l’estratègia de negoci i desenvolupament, cooperació internacional, gestió de serveis, assignació de fons públics i privats per a projectes empresarials innovadors, gestió de projectes de desenvolupament i investigació i desenvolupament de productes, estratègia de propietat intel·lectual (IP). A més, és plenament qualificat per a portar a terme la creació i la gestió d’equips. Actualment és el director del Centre Spurna, afincat al Parc Científic i Tecnològic de la UdG.

Coralí Cunyat

Nascuda el 1976, viu a Girona. És llicenciada en Ciències Econòmiques per la UB, màster en Gestió de la Qualitat en l’Empresa. Des del 2011 és regidora de Comerç i Turisme a l’Ajuntament de Girona, i des del mateix any és Senadora. Va ser professora associada a la Facultat de Turisme de la Universitat de Girona i sociadirectora de QMC CONSULTORS (Consultora en àmbits de qualitat i gestió empresarial especialitzada en turisme), d’on va ser responsable de l’àrea de Qualitat, Màrqueting i Recursos Humans. Ha estat responsable/gerent de qualitat d’establiments com ara Els hotels Royal Hideaway (Mèxic), Meliá Barcelona i Hotel Arts Barcelona. Li agrada la natura, viatjar i la lectura.


42 . Consell Assessor


Experiència del particular . 45

Ma Dolors sala Per què ets usuari del RES?

Utilitzo el RES perquè és una forma per contribuïr a desenvolupar una economia paral·lela a la actual i on el benefici sigui realment pels ciutadans. Una economia que sigui transparent, de proximitat i equitativa.

Què t’aporta fer les teves compres i pagar-les amb RES? D’entrada, un 10% de descompte en totes les compres, a més, em puc beneficiar de totes les promocions i regals.

“vull contribuir en Una economia de proximitat” A quins llocs utilitzes el RES per pagar?

L’utilitzo a la perruqueria, per comprar menjar i complements per els meus animals de companyia, als restaurants, farmacia, ect.

Quins establiments hi trobes a faltar? M’agradaria que hi hagués botigues de moda actual i teràpies naturals; i també més llibreries.

Quin tracte reps per part dels establiments? Molt i molt bo.

Recomanaries l’experiència? Sí, de fet la recomano sempre que en tinc la oportunitat.

Com veus la situació econòmica de la teva ciutat o població? Difícil, però esperançadora. Sóc molt positiva.

Creus que és una bona iniciativa per millorar el comerç de la zona? I tant. Realment molt bona n


Experiència del particular . 49

“M’agrada decidir on vaig a gastar-me els meus RES” Quin tracte reps per part dels establiments?

Fantàstic. No hi ha distinció del tracte si pagues amb RES, al contrari, és ben acollit.

Gemma badia Per què ets usuària del RES?

Em va agradar la idea de tenir una targeta que pogués utilitzar per comprar a les botigues locals de Girona. A més, la idea de les promocions per obtenir RES també em va atraure força. De fet, sempre espero les ofertes per ingressarhi els diners!

Què t’aporta fer les teves compres i pagar-les amb RES? Em permet fer algunes compres que potser amb el 100% dels meus diners no ho podria fer. I, com que aprofito les ofertes per ingressar els diners, sempre tinc uns RES extres que em van molt bé.

A quins llocs utilitzes el RES per pagar?

Ho he fet servir per poder-me comprar algun jersei o bé per comprar el menjar per la setmana. També per depilar-me o poder anar a menjar fora en algun restaurant.

Quins establiments hi trobes a faltar? Carnisseries, fruiteries, dietètiques, etc. També més botigues! M’agrada poder decidir on vaig a gastar-me els meus RES.

Recomanaries l’experiència ?

En cas que la persona ho necessiti, sí! La veritat és que n’estic molt contenta i no em suposa una despesa extra pel sol fet de ser del RES, al contrari, m’estalvio alguns diners! Cosa que s’agraeix molt.

Com veus la situació econòmica de la teva ciutat o població?

Lògicament són temps molt difícils, per a tots. Estem en una època que costa, però que se n’aprèn moltes coses. I una d’elles és aprendre a gestionar els teus diners.

Creus que és una bona iniciativa per millorar el comerç de la zona?

Jo no sóc de Girona i el RES m’ha permès conèixer botigues o restaurants que potser pel meu compte no m’hagués atrevit d’anar. Ara, un cop hi vas, hi tornes. Un dels condicionants del RES és que siguin precisament comerços locals, i això és fantàstic!

T’agradaria explicar-nos o afegir algun altre comentari?

M’agrada la idea del cercador de comerços, amb això puc decidir on anar quan m’interessa. Voldria també proposar, si és possible, que el distintiu RES als comerços fos una mica més gran, perquè a vegades no es veu des del carrer que és un comerç adherit al RES n

Sofia

assessora Sóc la Sofia Figueras i fa poc més d’un any que sóc assessora del RES. Faig una valoració molt positiva d’aquest temps: la xarxa ha anat creixent a bon ritme i nosaltres hem anat estrenyent la relació amb les empreses que hi formen part. Ara som com una gran família. Treballar al RES ens aporta estabilitat i projecció professional; penseu que encara queda molta feina per fer i això és una assegurança laboral! Quan explico la feina que fem, normalment, algú m’acaba preguntant si ho recomanaria, la meva resposta és ràpida i clara: “Sí!”. De fet, ara quan surto de casa ja sé a quins establiments haig d’anar. He canviat de perruqueria, de carnisseria, he comprat bicicletes a les nenes i he pagat amb RES!!! He conegut gent molt diversa, molt amable, he fent amics, sí, sí amics. Estic encantada! A part d’amics, també ens ho passem molt bé fent visites. Recordo la propietària d’una botiga que no li va acabar d’encaixar el sistema i m’anava dient que, jo, una noia tant maca, de casa bona, com podia ser que estigués dins d’una secta, que marxés... Surrealista! Ara, cada vegada que ens trobem em pregunta per la família, d’una manera o altra, també hem fet amistat! Ja ho veieu, passar el dia al carrer amb gent s’aprèn coses noves, cada dia és una aventura i una nova experiència i, evidentment, la recomano!


50

Espai Entrevista

Paul Joe Perruquers Girona pauljoeperruquers@gmail.com

www.pauljoeperruquers.es Paul Joe Perruquers és una empresa jove, dinàmica i emprenedora. Dia a dia, treballen per millorar l’estilisme dels seus clients i procuren actualitzarse seguint les últimes tendències. Els seus serveis es caracteritzen per la bona relació qualitat-preu i per l’atenció personalitzada.

Què ofereix el teu negoci?

A Paul Joe som perruquers. Estem especialitzats en preus low cost, bones ofertes, amb bon servei. Tenim personal qualificat, molt professional i amb anys d’experiència.

Què t’agrada del RES?

Creiem que el RES és una bona iniciativa, una idea innovadora, una manera fresca i dinàmica de mostrar-nos i de comerciar entre nosaltres.

Has tingut algun client que ha pagat amb RES? Sí, molts! Els nostres clients han augmentat des que cobrem amb RES!

I tu, has fet alguna comanda entre empreses i has pagat amb RES? Com ha estat l’experiència?

“ El RES és un impuls perquè el particular segueixi consumint, nosaltres hi confiem”

Sí, n’hem fet alguna, ha anat molt bé.

Quines expectatives hi tens? Estar al RES ens fa molta publicitat. Ens posiciona molt bé la nostra pàgina web i oferim un servei a tota la comunitat RES. Esperem que els nostres clients segueixin augmentant i poder atendre a molta més gent.

Creus que una iniciativa així pot millorar l’economia local? Sí, crec que és un impuls més per poder continuar consumint i, amb el RES, es pot fer amb molt bones condicions. Nosaltres n’estem molt contents i hi confiem! n


APUNTA’T A LA LÍNIA DE CRÈDIT DEL RES

MÉS INFORMACIÓ A LA PÀG.17 I AL WEB WWW.RES.CAT


52

Aclarint Dubtes

Com llegir les factures del RES? Com entendre les factures que rebo? Aprofitant que tenim aquest espai, per aclarir-vos alguns dels dubtes sobre el material administratiu que el RES us fa arribar. Hem detectat que la factura us pot arribar a generar una mica de confusió, ja que és complicada d’entendre. Aquí hi trobareu cinc cèntims sobre com llegir i interpretar aquests documents més feixucs per tal que els pugueu entendre millor. A. Emissor de la factura 1. Factura mensual 1.1. Base imposable total taxes de transaccions (veure el detall a l’extracte de moviments – document annexe a la factura) 1.2. A pagar amb euros (sense IVA) 1.3. A pagar amb RES (sense IVA) 1.4. Total IVA inclòs 2. Extracte dels pagaments pendents en euros. 2.1. Pagaments pendents a: 30, 60, 90... dies 2.2. Interessos. Si l’import a pagar a 60 dies és superior a 100 Euros, s’aplica un interès mensual de l’1%. 2.3. Total a deure 2.4. Últimes transferències o ordres de domiciliació fetes B. Número de compte nacional on es poden fer les transferències. En cas d’haver presentat ordre de domiciliació, no cal fer transferència. Sempre que vulgueu, podeu consultar els pagaments pendents, entrant al vostre compte RES online. Ja que la factura s’envia per correu postal, pot ser que la informació detallada en aquesta no estigui actualitzada (pagaments que ha fet i no es mostrin en l’apartat. Extracte compte -2-).


Aclarint Dubtes . 53

1

1.4 total factura 2 2.1

2.2 2.3 a pagar


54 . Aclarint Dubtes DIGITAL PR

ESERVATIO

C/ Damià Es tela Molinet, 1 1r 3a 17007 Girona NIF: B-5514 2020

N SOLUTIO

NS SL

FACTURA DATA: Nº DE FACT URA:

Facturar a:

He fet una venda amb RES, com he de fer la factura?

30/06/2013 10038

Assegurance s S.L. C/ Impressor s Oliva, 40 17005 Girona

La factura ha de ser per la totalitat de l’import, amb euros i IVA. Només hi ha d’haver una anotació on es digui quin % o import es paga amb RES i quin es paga amb euros. Per exemple: (veure la

CONCEPTE

Assegurança

PREU 709,00 RES SUBTOTAL 21% IVA CONDICION S DE PAGA MENT: vencim 75% RES (64 ent a 30 die 3,42 RES) a s ingressar al 25% € (214,4 compte 32-137 €) - a ing 70xxxxressar al com pte bancari xxxx xxxx xxx x xxxx

TOTAL

709,00 RES 148,89 RES

857,89 RES

imatge)

Em fan el pagament o faig jo el cobrament? n

DIGITAL PRE

SERVATION SOLUTIONS S.L. C/ Dam NIF: B-5514 ià Estela Mol 2020 Inscrita inet, 1 1r 3a en el Registre - 17007 Giro Mercantil de na Tel: 972 Girona, Volu 41 88 54 Fax m: 2878, Llib : 972 41 88 re: 0, Foli: 155 26 , Secció: 8, Full: GI-5404 5

n

El client fa el pagament

Jo faig el cobrament

Si ets una empresa de cara al particular, no hi ha dubte: tu com a venedor li cobres al client pel producte o servei. Com ho fas? A través del http://cobrar.res.cat (ja deus tenir l’accés directe creat al teu ordinador o tauleta) o bé amb un datàfon, si en disposes.

Aquest és el sistema utilitzat amb compres entre empreses i és tan senzill com fer una transferència bancària una vegada es té la factura (segons els terminis i quantitats acordats amb el client). Per fer-la, només cal entrar al Compte RES Online a través de www.res.cat, clicar a l’apartat “transfer” i posar el núm. de compte RES del proveïdor, comprovar les dades i autoritzar. Com a comprovant de pagament pots imprimir la pantalla on surt el número d’autorització (de color verd) n

Alba comallonga assessor

Sóc l’Alba Comallonga i treballo al RES des dels seus inicis. Sóc la responsable de la gestió de clients i de màrqueting, o sigui que, amb l’ajuda de la Montse ens ocupem dels temes administratius (altes, modificacions, factures, datàfons, transaccions, etc). També planifico i gestiono totes les promocions, campanyes de repartiment de targetes, les ofertes que ens envien els membres i m’encarrego d’organitzar les trobades. El que m’agrada més de la meva feina és veure com ha crescut i segueix creixent la xarxa i com la gent que utilitza el RES n’està contenta. Per tant, recomano utilitzar-lo, és la manera de fer alguna cosa per salvar el petit i mitjà comerç. Jo, sempre que puc, l’utilitzo! Al treballar al RES des dels inicis, m’he trobat amb coses molt divertides. Quan agafava el telèfon per trucar algun comerç, la gent no entenia el nom, deien: “D’on truques? Del REC, REI, RED, REP, RAC ... No, truco del RES!”


Aclarint Dubtes . 55


Recull de premsa

56

Recull de premsa IX edi

ció

15/05/2013

Apa Diari d rició a e Giron a 18/0 7/2013

Salut és felicitat. Cuida’t! ‧ Fotodepilació ‧ LPG ‧ Fotorrejuveniment ‧ Pressoteràpia ‧ Hidradermie ‧ Tei System

I altres tractaments!!! TENIM LA MILLOR FÒRMULA PER TU Informa-te’n i t’assessorem

ESTEM A: c/ Lorenzana 35 A Entresol 1ª 17002 Girona 972 22 43 24 rosalia.dermovital@gmail.com

Acceptem:

PREM IS AjE G

La IX ed ició de ls Empre saris de Premis Jove Em Girona) sitat de es va cel presari de Gir Girona. ona, pro ebrar ah moguts ir dijous Enguan per 11 al Pa y, els pr rc Cientí l’AjeG (assoc emis es iació de prioritz fic i Tec tan pa Jov en les nològic trocin co de la Un es mpres presen ats pe iveren tar

2013

Aparició a El Mundo

• Per la creativit tre si. l RES, als assis amb les at amb El RES la xarxa anomen tents la no la que patrocio de pim ats aju El guard ves tendènci la direct seva lín es i au na l’IX ts RESp es «do ó va ser ia de crè tònom edició it yourse ora ha marid ir; que Aques recollit dits i aju s que A més, at un neg del Prem ta nov lf». preten per Síl també ena edi ts, sen via Ca en afa oci de is AJEG Els mo es va ato anar a ció va se intere stelló. vorir la merce tius qu gu pa pe ard rar ria de r e ssos i compra va con onar l’em a les ma rgar una Me • Per l’ev ferènc tota la a mida siderar entre em ns de l’em ia al mó nció Esp presa Qs olució vida , el Jurat els de fac n • Per el El eci tura am pre preses editoria guardó turaci per ato seu . b el «P l català sa Bonart, edi al a la Inicia va ser rgar el rem • Per fom model de neg ó de negoci . rec tor i Jov guardó ollit pe Per alt ial, ges tiva Empresar i creaci e Empre oci inn entar la l Sr. Ric ra band van ser tora i con ial i Cu ó d’emp ovador sari de • Pel seu fomaci ard a, : ga ltural el sul nit lea Pla l’A i «P tora cul futura ó i el tre zacion rigor, com ny». nas. s Empre remi Impulso viabilitat ts. tural, pu que va • Per la ball en • Per la promís r sar dificulta nt eq . Jov de ial de uip e Empre fensa de de Gir reentre els t que im i servei de qu • Per la sari» seus tre alitat. plica rei seva tas l teixit em ona (FOEG) presar per les va recaure en balladors rament nventa ca en àre ial Gir següen r-se en . . es com ts consid mans de la Fed el sector • I per la intern oní. la eració eracio tèxtil. acionalit ns: d’OrEl guard seva aposta zació, con ó va ser noves recollit tundent envers tecnolog L’acte pe ies els l Sr. Ern va , forma est Pla joves empre Sr. Iva servir per lliu ció i ass na, el pre n Porto sar rar els essolés, el sident is de Girona. Sr. Joan «pins d’Hon de la FO or de l’A Clares EG. ssocia Belmar ció», qu i el Sr. e van an Llibert ar a pa Julià. rar a ma ns del


Recull de prensa . 57 Arnau Olesti

Dissenyador i multimèdia

NOUS

al Aparició irona G Diari d0e13

S DE N

EGOC

I

RESpir

27/07/2

El que m’agrada de la meva feina és el creixement professional, sobretot en temes de disseny gràfic, ja que hem treballat amb coses molt variades com són els cartrons dels somriuRES, maquetar una revista o dissenyar una aplicació mòbil... Treballar amb tants formats diferents enriqueix moltíssim i et dóna un bagatge que no tindria si només dissenyés flyers. Tot això m’aporta pràctica i molta experiència. El RES és un projecte molt dinàmic i actiu i això t’obliga a generar material nou constantment; en definitiva, s’acaba transformant en un CENTR E INFIN ITI GIRO NA: Ct rarepte . Nacio nal II, 18personal i professional - 17458 FO important. RNELLS DE LA SELVA - T. 972 22 1 244 www.in finiti.es La veritat és que estic molt content de l’ambient que hi ha amb els companys. Hem fet algunes activitats fora de la feina i això trenca rutines i enforteix la relació. Al principi em feia por la diferència d’edat, que no és molta, tot s’ha de dir; però sempre fa respecte ser el petit de l’equip. El temps m’ha demostrat que no tenia motius per preocupar-me. Hem acabat formant una gran família.

L’emp renedo ria és tat actu una ne al cessita constru i les bases t laten de int en t dins aquests aquests l futur teixit la socie empres mome arial s’e nts, és instants. És i quan Els Ajuts stan quan les en RESp s’ha de per això qu titats tot aq ir ofere han d’o e, uell qu confiar ixen tam ferir fa e decid en el pla en negoci. bé nomb • cilitats eixi em nter Potenc rosos i avan prendr ia la tre avantat tatges • e o inv ges: soreria És a immedia ertir en El RES de la te • el seu t i sens dóna va va em Dispos e inter presa. per aq a de lín essos. uest mo lor a la capa ia ne de crèd cessita citat em tiu llanç empres it fins i es re presar a una es i em ing a torna ressos ial de línia d’a prened a mesu l’import que la zona • juts i pr ors so Permet . es ra que i ta el no és La situa fer fro es rebe m de RE tecs per a nt a pa ció ec trades n onòmica Spir. gament tats fin que an an im s a co de la actual mpte inversió in als banc minora ceres hagin ha prov o a en s a r la ca . tancat als El oc co at que finança RES es bancs pacitat l’a RES lla les en r la resta a inver • mulla empren ixeta del cr nça aq Es tre tiper a èdit i, edora uest pr balla am tir. tes ne tu i an per no de les cessita oducte b ME im memb a S i au em ts. finance res de r per sa preses, el mercat tònoms amb la xarx tisfer aq RESp . el millo a RES, ir pret uesr tracte PIén prop preses Si vols i servei orcio qu qu del i, en aq e volen o ne nar crèdit a tecs RE e el teu ne goci re totes aq cessite uest se Spir po bi infor n inver línies uestes trònic ts adre mació de crèd ntit, els aju info@ tir en emçar-te sobre ts RE res.cat it: a la dir Spir t’o el seu nego els ecció ci fereixe de corre présn 3 tip • W u elecus ellcom e pack l’empre : 2.000 nedor. RES d’a Aquest tes aq jut bà uelles tipus de sic pe • Aj em pr lín r es ut RES a ia s’ofer es que pi eix a to• Aj s’adher ut RES r: 5.000 RE eixen S a la xa pir+: 10 rxa .000 RE S

Apa Empr eseria rició al l Giro na 07 /2013

22 |

Aparici ó Diari d al 04/201 e Girona 3

MODEL

Sóc l’Arnau Olesti i, actualment, estic acabant el grau d’audiovisuals i multimèdia a l’EU ERAM, a Salt. Treballo al RES com a encarregat de fer els dissenys i els vídeos. Preparo els dissenys dels banners per les promocions, tríptics, vídeos i qualsevol altre material gràfic del RES i em fa molta gràcia anar pel carrer i veure com va augmentant la presència del RES a la ciutat. Me’n sento parcialment responsable.


58

Recull de prensa

Volcano grup C/ del Carme, 85 entr. 1 Girona - 972 22 36 19 www.volcanogrup.com

En Marc Payrà és el director de Volcano Grup, una agència de publicitat i comunicació amb més de 10 anys d’experiència. Volcano està format per un grup de gent jove de diversos àmbits professionals que han vist amb bons ulls la implantació d’una eina per incentivar el consum i l’economia local de la ciutat.

Quin servei oferiu?

Volcano Grup és una agència de comunicació multidisciplinària formada per especialistes en els camps de la publicitat, el periodisme, les relacions públiques, el disseny gràfic i la producció audiovisual. Donem cobertura a totes les necessitats comunicatives que pot tenir una empresa. Els nostres serveis són: - Campanyes de comunicació 360º - Publicitat convencional - Disseny gràfic - Imatge corporativa - Relacions públiques - Planificació de mitjans - Organització d’actes - Editorial - Produccions audiovisuals - Disseny i programació de webs - Community manager

Perquè us vau adherir al RES?

Ens hi vam adherir perquè pensem que la cooperació econòmica és un valor emergent. Valorem molt les monedes socials, ja que són una eina per potenciar l’intercanvi de béns i serveis en l’àmbit local i pensem que d’aquest fet també en podem sortir beneficiats. Ens vam adherir al RES perquè volíem

formar part d’una gran comunitat i perquè gràcies a aquesta xarxa moltes empreses poden contractar els nostres serveis, cosa que no haguessin fet si nosaltres no ens hi haguéssim adherit. Opinem que és un projecte molt beneficiós pels temps que corren, perquè pot ser de molta ajuda per aquelles persones que no estiguin passant per una bona situació, però que amb el RES continuen consumint.

Coneixies el RES abans d’adherirte, de què? Sí, perquè és una iniciativa de la que es parla molt a la ciutat de Girona, ja que se n’està fent molta difusió. A més, tenim alguns clients que ens n’havien parlat abans que nosaltres ens hi adheríssim.

Heu tingut algun client que ha vingut a pagar amb RES? Com ha estat l’experiència? Tot i el poc temps que fa que ens hem adherit al RES ja hem fet els primers contactes amb persones que també en formen part i l’experiència està sent molt bona.

“ El RES pot ser de molta ajuda per totes aquelles persones que no estan passant per un bon moment” Quines expectatives teniu ? Què n’espereu?

Les nostres expectatives són molt bones. Pensem que de cada vegada tindrem més clients que ens vindran a pagar amb aquesta moneda i, d’aquesta manera, farem créixer el comerç a la ciutat.

Què us agrada del RES?

Ens agrada molt la idea de potenciar el comerç local, el comerç de proximitat.

Creus que una iniciativa així pot millorar l’economia local? En els temps que corren hi ha persones que no poden ser consumidors actius, cosa que no és beneficiós per la societat. Gràcies a la moneda RES aquestes persones poden continuar consumint i, d’aquesta manera, l’economia local millora n


per hosteleria per informĂ tica per papereria

de neteja

Si tens o coneixes alguna empresa que hi estigui interessada, posa't en contacte amb nosaltres info@res.cat


60

Espai Entrevista

Bones notes Mas Can Gondahi, B-17 Bescanó - 972 42 77 31 www.bonesnotes.cat

Bones notes és una plataforma educativa online creada per un grup de professors amb la finalitat de promoure l’educació mitjançant les noves tecnologies. La nostra web, pionera en el camp de l’educació, fomenta la col·laboració entre els estudiants, pares i professorat.

“Crec que iniciatives com el RES fan que l’economia dels petits comerços i empreses es pugui reactivar”

Quins productes o serveis ofereixes als consumidors RES?

Bones Notes és una plataforma educativa online que conté exercicis de tots els cursos de primària, secundària i batxillerat i que són autocorregibles. Oferim dos tipus de producte: l’accés a nivell particular pels alumnes que volen reforçar determinades àrees o ampliar els coneixements i l’accés a les escoles a través de tarifes planes determinades en funció del nombre d’usuaris.

Què et va agradar de la iniciativa que fes que us hi adheríssiu? Creiem que és una iniciativa molt innovadora i que ajudarà a impulsar l’economia de les petites empreses i la col·laboració entre elles.

Has tingut algun client que ha pagat amb RES? De moment no, però de ben segur que no tardaran en arribar!

economia i que, a més, ens permet crear una xarxa de col·laboració entre els diferents membres que formem el RES, només ens pot reportar positivitat.

I tu, has fet alguna comanda entre empreses i has pagat amb RES?

Creus que una iniciativa així pot millorar l’economia local?

No encara.

Quines expectatives hi tens ? Què n’esperes?

Tenim moltes expectatives amb el RES. Creiem que una xarxa que ajuda a les petites empreses a impulsar la seva

Sí, i tant. Crec que iniciatives com el RES fan que l’economia dels petits comerços i empreses es pugui reactivar, i el poder adquisitiu de tots els usuaris pugui augmentar considerablement. A part de crear una gran xarxa de col·laboració entre tots n


Calaix de sastre

És el teu aniversari?

Descarrega’t l’app del RES

Estigues alerta al teu correu electrònic i respon a la felicitació que t’enviarem per correu electrònic. A dins hi haurà un obsequi!

Vés a l’Apple Store o al Google Play del teu dispositiu i descarrega’t l’app del RES.

Pel teu aniversari, el RES també pensa en tu!

Prop de 400 persones ja la utilitzen a diari per a descobrir quins establiments RES tenen a prop seu. Descarrega-te-la i descobreix tot el que pots trobar a un sol cop de dit.

Càrregues expRES Vols repartir somriuRES entre els teus coneguts?

Si els vols sorprendre i regalar-los una targeta amb 25RES posa’t en contacte amb nosaltres i et farem arribar un grapat de somriuRES per a tots ells. Un cop els hi regalis, només hauran d’escanejar el codi QR, descarregar-se l’app del RES i demanar-la. D’aquesta manera, amb RES, costa ben poc fer feliç a la gent!

Si vols que els teus diners valguin més, aprofita una de les càrregues expRES o doble expRES!

61

Montse Riuró

SUPORT D’ADMINISTRACIÓ Sóc la Montse i treballo com a suport en la gestió de clients al RES. M’ocupo de l’atenció als clients i de feines administratives. Registro els nous comerços adherits i els clients particulars, atenc per telèfon i correu electrònic consultes dels membres relacionades amb temes administratius i de facturació, ajudo a preparar els mailings... Una mica de tot. Gràcies a l’experiència que estic adquirint aquí he pogut aprendre moltes coses i treballar temes que no havia tractat abans. Personalment, crec que el RES és una molt bona manera de recolzar el petit comerç local i, a la vegada, incrementar les vendes de la pròpia empresa. Ho recomano a totes les empreses. A més, el més divertit i el que més valoro és la bona relació que tenim amb els companys. Tenim un bon ambient de treball i, als sopars, ens ho passem genial!


C/ Impressors Oliva, 10

Local B - 17001 Girona

Tel. 972 20 08 01

xavitraver@gmail.com


MIRA EL TEU SMARTPHONE, QUÈ HI FALTA? DESCARREGA’T L’APP DEL RES!

Revista RES Catalunya - Setembre 2013  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you