Page 1

cultuurcentrum hasselt

ik ga naar het theater en ik neem mee...

mijn poes felix...


Familietheater is dichtbij, lachen, huilen, verrassing, gelaagd, inspirerend, woord, wegdromen, dans, visueel, diep, confronterend, feestje, mooi, magisch en maximaal in alles. Zo schrijft Theatergroep MAX. het op hun site. Gelijk hebben ze! Familievoorstellingen verwelkomen kinderen, hun vriendjes én (groot)ouders samen. Het zijn voorstellingen die elk van hen serieus nemen en prikkelen met een gezonde portie fantasie. Cultuurcentrum Hasselt presenteert haast wekelijks een voorstelling en kijkt daarbij ook graag over grenzen. Of de makers nu uit Vlaanderen, Wallonië, Nederland of Frankrijk komen, hun fantasie, hun beelden, hun verhalen zijn grenzeloos! Dit seizoen organiseren we ook de 15de editie van het Krokusfestival (zie p. 30). Zo is het festival eigenlijk zelf volop puber geworden, soms wat eigenzinnig, maar altijd genereus en divers. De volledige programmering volgt in december, maar hier lichten we al een tip van de sluier op. En die is niet min: de wereldpremière van de nieuwe jongerenproductie van Wim Vandekeybus en veel Belgische premières van internationale producties. Op zondag 8 mei zullen de allerkleinsten onder ons het cultuurcentrum veroveren voor Babelut op stap (zie p. 41)! In samenwerking met Jeugd en Muziek en Musica nodigen we alle op baby’s en peuters (uiteraard samen met papa en mama) uit voor inspirerende ontdekkingsparcoursen, een klankwieg, korte voorstellingen en belevingsmomenten waarop peuters en ouders samen dansen. We heten alle ouders en kinderen van harte welkom op onze familievoorstellingen! Karolien Mondelaers voorzitter

René Geladé directeur

Gerhard Verfaillie stafmedewerker


—1

familievoorstellingen 2010/2011

onze (co)producties in het kader van de Interlimburgse subsidies In Cultuurcentrum Hasselt is er niet alleen veel familietheater te zien, er wordt er ook gemaakt! Vijf jaar lang al stimuleren we makers uit Vlaanderen en Nederland om zowel avontuurlijke theaterals boeiende dansproducties te maken. Daarvoor hebben we via de Interlimburgse Subsidies een samenwerking met Theater aan het Vrijthof te Maastricht opgezet. De coproducties zijn niet alleen financieel, vaak zijn artiesten hier aan het repeteren en/of aan het afmonteren. Cultuurcentrum Hasselt ondersteunt hen dan technisch, communicatief of inhoudelijk. Op die manier willen we een creatief en productief klimaat voor jeugdtheater stimuleren in onze regio. Dit seizoen presenteren we drie producties. Als opener van het familieseizoen is de verbazende

locatievoorstelling Coup’Gazon (zie p. 2) te zien. Dit dansduet voor twee dansers en twee grasmaaiers is onze tweede samenwerking met keski.e.space (na Supermarkt Shopping in ‘08). Erg bijzonder wordt Heimzee van Tmg LAP. Bijzonder omwille van de vorm, maar ook omdat we een structurele samenwerking opgezet hebben met beide makers, de Hasseltse Inge Liefsoens en de Nederlands Limburgse Lieke Benders. Afspraak begin oktober rond een speelvlak dat langzaam maar zeker onder water loopt (zie p. 4). Tijdens het Krokusfestival gaat Tape voor kleuters in première, een samenwerking met Tuning People en fABULEUS. Maak u op voor een uur knettergek spelplezier (zie p. 31).

keski.e.space - supermarkt shopping ('08)


—2

familievoorstellingen 2010/2011

keski.e.space coup' gazon (4+) zo 26 sep

_ coproductie _

Maak kennis met twee grasmaaiers die hun alledaagse job doen. Alhoewel… alledaags? Ze maken van grasmaaien een kunst, geven de groene sprietjes een eigenzinnige snit en leren elk stukje door en door kennen.

Deze speelse, grappige dansproductie speelt op locatie en is, na Supermarkt Shopping (sept. 08), onze tweede samenwerking met het dansgezelschap keski.e.space.

Maar we ontmoeten ook twee danseressen. Een avontuurlijke voorstelling over samen werken én samen leven. Over samen verschillend en verschillend samen.

credits choreografie Alexandra Meijer i.s.m. de dansers / dans Karolien Verlinden & Sandra Delgadillo / muziek Bram Bosteels / kostuums Maartje van Bourgognie / coproductie cultuurcentrum Hasselt & Theater aan het Vrijthof Maastricht in het kader van de Interlimburgse subsidies & cultuurcentrum Kortrijk / © Stefan Tavernier www.keskiespace.be

praktisch zo 26 sep / 11 & 14 u / op locatie, verzamelen infobalie cultuurcentrum hasselt / EURO 8 BASIS / 7 RED / 6 ABO


—3 september

familievoorstellingen 2010/2011


—4

familievoorstellingen 2010/2011

krokusfestival 2011 (coproductie Dans in Limburg)

Shouting Dance

Voor deze nieuwe productie in het kader van het

Krokusfestival 2011 zoeken we jonge creatieve jongens en meisjes (9-15 jaar)!

WIE

Jonathan Burrows (Engelsman) en Matteo Fargion (Italiaan) zijn vrienden, regisseurs, acteurs, dansers, eigenlijk vooral enthousiaste artiesten met een overschot aan fantasie. Zij hebben al over de hele wereld gespeeld! En spelen, dat is voor hen: praten, roepen, zingen, fluisteren, tieren, bewegen… Van zichzelf zeggen ze dat ze niet super kunnen acteren noch dansen. Maar ze doen ze zo graag, zo enthousiast en ze zijn ervan overtuigd dat als je iets met je hele ziel doet, dat dan het publiek ook enthousiast wordt.

WAT

In onze nieuwe voorstelling willen ze uitgaan van jullie ideeën. Van (inderdaad) fluisteren, zingen, roepen,… En dat zingen, geen probleem: het is zelfs prima als je het doet onder de douche of op je kamer (als er niemand bij is). En mocht je denken dat je vals zingt, dan is er nog geen probleem: vals zingen is eigenlijk cool, als je maar weet dat je vals zingt. En dat bewegen, wel, ook dat is geen probleem. Op- en neer wandelen, dat is toch ook bewegen? Zelfs fluiten is bewegen en dus dansen, toch?

GEZOCHT

Jonathan en Matteo zoeken dus creatieve durvers (9 – 15 jaar) om samen te roepen, zingen, fluisteren, bewegen. Immers: als we met velen zijn, dan maken we meer kabaal en lawaai, en dat is wat ze willen. Bovendien: meer mensen betekent meer ideeën, en dat is nog beter!

PRAKTISCH We starten met een workshop op zaterdag 30 oktober en repeteren dan vooral op zaterdag (uren af te spreken). We voorzien ook een paar dagen in de herfsten kerstvakantie. Première tijdens het Krokusfestival 2011 (maart 2011).

Meer info? Zin om mee te doen?

Mail je naam, adres, leeftijd, telefoon en mailadres aan dagvoorstellingen@ccha.be of bel naar 011 77 15 21. Dan nemen wij contact met jullie op met meer info.


Theaterateliers (7+) STARTDATUM 29 september Nog nooit theater gespeeld? In dit atelier maak je op een creatieve, speelse manier kennis met de basisregels van theater. Improvisatie en samen spelen komen in de eerste periode aan bod en na de kerstvakantie gaan we werken rond personages (wie), emoties (wat) en het gebruik van de ruimte (waar). Wel al theater gespeeld? Heb je een beetje ervaring met theater, in het cultuurcentrum, op school of op de academie? Nu leer je nog beter spelen. We gaan op zoek naar waarom, hoe en wanneer personages iets doen.

Je leert al spelend zelf tekstjes schrijven om te gebruiken op het podium. De accenten tijdens deze ateliers liggen op de individuele groei van elk kind, de inspirerende meerwaarde van de groep en de verfrissende nieuwe inzichten in al datgene wat verbeelding kan zijn. Ingrid Dullens studeerde in 1991 af aan Studio Herman Teirlinck te Antwerpen. Ze is artistiek leidster en theatermaker bij het professionele jeugdtheatergezelschap Padarijs en schrijft jeugdboeken bij uitgeverij Clavis en Manteau.

praktisch 23 woensdagen van 16 tot 17.30 u (groep 1) en van 14 tot 15.30 u (groep 2) / 29 sep, 06-13-20-27 okt, 10-17-24 nov, 01-08-15 dec, 12-19-26 jan, 02-09-16-23 feb, 02-16-23-30 mrt & 06 apr / niet tijdens vakanties / euro 160 / max. 12 deelnemers / Š Ontwerpplus www.padarijs.be

cursusnummer KJ02 (groep 1) & KJ03 (groep 2)

—5 oktober / september

familievoorstellingen 2010/2011


—6

familievoorstellingen 2010/2011

wo 29 sep 10

Schildersatelier voor kinderen (7+)

Heb jij ook wel eens zin om met verf en veel kleuren te werken? Om je helemaal uit te leven op doek? Om je eigen kunstwerken te maken? Dan is dit schildersatelier zeker iets voor jou. Samen met kunstenares Nina Haveman werk je rond verschillende thema’s waar je zelf mee aan de slag gaat.

De nachtwacht

Rembrandt van Rijn schilderde dit boeiende werk heel lang geleden maar het spreekt ons nog altijd aan. We gaan dit schilderij eerst heel goed bekijken en dan gaan we rond dit werk onze eigen schilderijen maken. De Nachtwacht wordt onze inspiratiebron. De natuur

Wat kleuren zeggen

We leren kleuren mengen, we leren wat de kleuren zeggen en hoe je in een schilderij een wondere wereld van kleur en licht brengt.

In de lente zullen we ons laten inspireren door alles wat bloeit, groeit en leeft. Onze grootste inspiratiebron worden de wonderen van de natuur. Nina leert je ook kennismaken met kunstenaars die heel veel natuurtaferelen schilderden.

In dit schildersatelier leer je een aantal technische vaardigheden. Maar het plezier van het schilderen staat altijd centraal. Samenwerken met een professionele kunstenares, die met jou rond drie boeiende thema’s werkt, maakt dit atelier uniek! Nina Haveman is kunstenares. Zij geeft ook regelmatig workshops voor volwassenen en jongeren. Ze is al jaren actief in cultuurcentrum Hasselt en staat bekend als een docente met een erg persoonlijke aanpak.

praktisch 23 woensdagen van 13.30 tot 15.30 u / 29 sep, 06-13-20-27 okt, 10-17-24 nov, 01-08-15 dec, 12-19-26 jan, 02-09-16-23 feb, 02-16-23-30 mrt & 06 apr / niet tijdens vakanties / euro 175 (incl. verf en dragers) / kinderen brengen een schort, penselen & mengborden of bokalen mee / max. 12 deelnemers

cursusnummer KJ04

Roger R aveel


ik ga naar het theater en ik neem mee...

mijn poes felix... mijn knuffel hector...


—8

familievoorstellingen 2010/2011

Tmg LAP / Lieke Benders Heimzee (8+) za 02 okt

_ coproductie _ première _

Het land loopt onder. Het water is overal. In een kelder schuilen twee mensen. Zomaar, omdat het niet anders kan. Hoewel, mekaar leren kennen zou best wel leuk zijn. En dat willen ze ook. Maar durven ze wel? En dat water, dat blijft maar stijgen. Niet iedereen blijkt zomaar een held te kunnen worden. Maar misschien is het voldoende als ze gewoon zichzelf durven te zijn. Ook dat is best avontuurlijk!

Heimzee is een poëtisch en beeldend sprookje in een decor dat langzaam onder water loopt! Tijdens Krokus 08 ging WEG! in première. Deze coproductie van ccHa was de eerste samenwerking tussen de Hasseltse actrice Inge Liefsoens en Lieke Benders. Nu volgt Heimzee, ditmaal zelfs onder de naam van een nieuw Hasselts jeugdtheatergezelschap: Tmg LAP.

credits regie & concept Lieke Benders / spel Sjoerd Vrins & Inge Liefsoens / tekst Enne Koens / decor & techniek Marq Claessens / lichtontwerp Hugo Bergs / coproductie cultuurcentrum Hasselt, & Theater aan het Vrijthof Maastricht in het kader van de Interlimburgse subsidies, gemeente Maastricht & Dommelhof Neerpelt / © Hans Stockmans www.expreZZive.be

praktisch za 02 okt / 15 & 19 u / grote feestzaal / euro 8 basis / 7 red / 6 abo


—9 oktober

familievoorstellingen 2010/2011


— 10

familievoorstellingen 2010/2011

bronks brooddoos (5+) za 09 okt

een verhaal in zestien sneetjes

Een pestkop scheldt een meisje uit. Ze reageert niet. Op een dag roept hij

Brooddoos!

Ze wordt rood. Hij roept het harder. Tranen! Haar ouders troosten haar. Ze luistert niet. Behalve naar het kleine stemmetje in haar hoofd.

Een brooddoos is een cadeaudoos die je ’s middags openmaakt. Zo wordt die brooddoos elke dag ook beetje kruimeldoos. Zou het kunnen dat er iedere dag ook iets anders in een mens zit ? Brooddoos vertelt het verhaal van een kind dat op zoek is naar zijn binnenkant. Een muzikaal verhaal in zestien sneetjes, gesneden door Dimitri Leue en een ongelooflijke groep muzikanten (bekend van Zita Swoon, Jef Neve en Gabriel Rios).

credits tekst & regie Dimitri Leue / spel Janne Desmet / live muziek Jon Birdsong, Aarich Jespers & Kobe Proesmans / decor Jan De Brabander / kostuums Barbara De Laere / coach Pieter Embrechts www.bronks.be

praktisch za 09 okt / 15 u / kleine schouwburg / euro 8 basis / 7 red / 6 abo


_ vlaamse première _

Welkom in de fantasiewereld van Kliki. Kijk maar, zijn pick-up gaat zomaar spelen, zijn auto’s rijden vanzelf tot plots een tank opduikt… Ook even voorstellen: Rubby Rubbish, een grote maar speciale lappenpop. En nu naar de luchthaven waar een kist witte konijnen graag het land binnen wil komen, maar ééntje wordt geweigerd omdat … hij niet is als de anderen.

grote mensen, over bang zijn, over durven, over dromen, over de fantasie die uiteindelijk alles mogelijk maakt. Fragiel vertelt verhalen die ertoe doen in subtiele, zeg maar fragiele beelden. Tijdens de Rencontres de théâtre jeune public de Huy 09 ontdekten we dit fijne pareltje met poppen, objecten, weinig woorden (Nederlands) en twee actrices. Te ontdekken!

Drie verhalen, gespeeld op een draaiend plateau, over de kleine kantjes van kleine en credits concept & regie Agnès Limbo / spel Isabelle Darras & Julie Tenret / poppen & objecten Zoé Tenret, Benoît Gob, Céline Robas-zynski, Julie Tenret & Isabelle Darras / lichtontwerp Dimitri Joukovsky / decorontwerp Michel Van Brussel, Olivier Waterkeyn & Olivier Delforge / klank & geluid Vincent Cahay / m.m.v. Théâtre de la Balsamine www.garecentrale.be

praktisch zo 17 okt / 15 u / podium op podium grote schouwburg / euro 8 basis / 7 red / 6 abo

— 11

Compagnie Gare Centrale Fragiel (8+) zo 17 okt

oktober

familievoorstellingen 2010/2011


— 12

familievoorstellingen 2010/2011

deFilharmonie KIDCONCERT HET ZWANENMEER van pjotr TSJAIKOVSKI (6+) za 23 okt

Prins Siegfried is verliefd op de mooie Odette. Zij is door de kwade tovenaar Rothbart veranderd in een zwaan. Uiteindelijk overwint de kracht van hun liefde de betovering en worden Odette en Siegfried voor eeuwig herenigd.

Een muziekvoorstelling grand cru!

Dit onsterfelijke sprookje werd door Tsjajkovski voorzien van een heerlijke soundtrack in driekwartsmaat. Of acteur Dimitri Leue zich zal wagen aan een spagaatstand is niet duidelijk. Wel zeker is zijn regelmatig tegendraadse split. Ondeugd, humor en plezier zijn de kruiden van zijn vertelling, opgediend tijdens een verfijnd muzikaal menu.

credits o.l.v. Paul Biloen / acteur & verteller Dimitri Leue / Š Tom Cornille www.defilharmonie.be

praktisch za 23 okt / 19 u / concertzaal / euro 14 basis / 12,5 red / 11 abo


Een kader als rond een schilderij in een museum. Meer heeft Tof Théâtre niet nodig voor een schitterend avontuur. Of toch: poppen en objecten. Wolken. Vogels. De zee. Een savooikool ontmoet een goudvis. Een wolkje loopt achter zijn papa. Een man wordt achtervolgd door een eend. Geen wilde eend, maar een badeend.

Zij manipuleren objecten en kleine poppen in een opmerkelijk, steeds wisselend kader met humoristische en surrealistische trekjes die doen denken aan Magritte en Ensor. Premiers pas sur la dune won de grote prijs én de Coup de Coeur op het jeugdfestival van Huy. Een verrassende ontdekkingstocht voor klein en minder klein!

Deze verrassende, woordloze voorstelling is een parel van Tof Théâtre. Het gezelschap werd opgericht in 1986 en is één van de boeiendste Waalse jeugdtheaters.

credits concept, regie, scenografie & poppen Alain Moreau / (poppen)spelers Julie Antoine, François Ebouele & Toztli Godinez de Dios / muziekcompositie Max Vandervorst / lichtontwerp Dimitri Joukovsky / coproductie Atelier Théâtre Jean Vilar Louvain-la-Neuve / m.m.v. Le Théâtre 71 Malakoff & Théâtre Jean Arp à Clamart / © Melisa Stein www.toftheatre.be

praktisch zo 31 okt / 14 & 16 u / podium op podium grote schouwburg / euro 8 basis / 7 red / 6 abo

— 13

TOF Théâtre Eerste pasjes in de duinen (3+) zo 31 okt

oktober

familievoorstellingen 2010/2011


— 14

familievoorstellingen 2010/2011

SLAGWERKGROEP DEN HAAG & DAVID MIDDENDORP TAFELEN (6+) za 06 nov

_ belgische première _

Ze hebben de beschikking over zo’n zeshonderd slagwerkinstrumenten, maar Slagwerkgroep Den Haag heeft dit keer niet meer nodig dan een grote afgeruimde tafel. Want aan een tafel kun je leuke spelletjes doen. Zacht geroffel, vingergetik dat overgaat in het ritme van de regen; druppels die op tafel kletteren en uiteen spatten. Dan ineens vlakke handen, armen en benen die het water met donderend geraas naar beneden doen storten. Twee dansers en twee slagwerkers gaan een prettige dialoog aan met, via, op, onder,

naast, achter, en voor een grote tafel. En die tafel, die blijft niet onberoerd onder al dat getik. Immers, plots gaat ze bewegen, shaken, veranderen, reizen, stranden. Zeg inderdaad nooit meer zomaar tafel tegen een tafel! David Middendorp versmelt in zijn voorstellingen op een verbazende manier computerbeelden met live dans. Tafelen is een beeldende voorstelling vol dans, muziek en beelden over een bijzonder onderschat meubelstuk.

credits choreografie & video David Middendorp / video David Middendorp / muziek van o.a. Phillip Glass, Steve Reich & Peter Garland / muziekuitvoering twee slagwerkers van Slagwerkgroep Den Haag www.frontaal.com www.slagwerkgroepdenhaag.nl

praktisch za 06 nov / 15 u / kleine schouwburg / euro 8 basis / 7 red / 6 abo


_ belgische première _

Op de zolder van een oude villa woont een trouwe huiskabouter. Rat en Pad, zijn vrienden uit de kelder, komen elke zaterdagavond bij hem kaarten. Tijdens een stormachtige nacht staat er ineens een fee voor zijn deur. Deze geheimzinnige dame weet de kabouter zo te betoveren dat hij helemaal van slag raakt en moet liegen tegen zijn vrienden. Niemand mag namelijk weten dat ze er is. Maar Rat en Pad vertrouwen het zaakje niet en gaan op onderzoek uit.

“Ik kan me steeds weer verwonderen over de magie die alleen een pop kan hebben,” zegt artistiek leider Elout Hol. De voorstellingen van Gnaffel zijn dan ook fantasierijk, humorvol en ontroerend. Eerder won het gezelschap de Gouden Krekel voor De Hompelaar en was De Worstelaar goed voor zilver. Nachtverhaal is een magischrealistisch sprookje vol grappige en vreemde figuren, spannende wendingen en een heerlijk slot. Gebaseerd op het gelijknamige, met de Gouden Griffel bekroonde, boek van Paul Biegel.

credits regie & tekstbewerking Rob Vriens (naar het boek van Paul Biegel) / spel & poppenspel Lonneke Dapiran & Mark Haayema / poppen & coaching Elout Hol www.gnaffel.nl

praktisch za 13 nov / 15 u / kleine schouwburg / euro 8 basis / 7 red / 6 abo

— 15

THEATER GNAFFEL NACHTVERHAAL (4+) za 13 nov

november

familievoorstellingen 2010/2011


— 16

familievoorstellingen 2010/2011

SPECTRA ENSEMBLE / PIETER EMBRECHTS frankenstein!! (6+) zo 21 nov

Heeft u gevoel voor humor? Houdt u van satire? Dan is Frankenstein!! van HK Gruber wat u zoekt. De Weense componist schreef muziek op spottende kinderrijmpjes, die bevolkt worden door monsters, kannibalen en superhelden, door Batman en Robin, Dracula, Frankenstein, Superman en John Wayne. Deze verfrissende klassieker voor ensemble en chansonnier blijft op de lachspieren werken. Het stuk, dat zowel verfijnde als ronduit ridicule klanken bevat, is een briljante en onvoorspelbare uiting van een licht gestoorde fantasie.

Het geheel wordt gezongen door Pieter Embrechts, vertolkt door de 11 musici van het Spectra Ensemble en beeldig geïllustreerd door Sebastiaan Van Doninck. Daarna gaat componist Frank Nuyts, in zijn even humoristische en spitsvondige stijl, aan de slag met songs die Pieter Embrechts zelf maakte op bekroonde poëzie geschreven door kinderen. Een voorstelling voor oor en oog, voor jong en minder jong. Kortom: een echte muziekvoorstelling voor de hele familie!

credits verteller Pieter Embrechts / muzikale leiding Filip Rathé / fluit Jan Vercruysse / klarinet & basklarinet Kris Deprey / viool Pieter Jansen & Veerle Van Gorp / altviool Bram Bossier / cello Lieven Baert / piano Luc Van Loo / percussie Frank Van Eycken / hoorn Rik Vercruysse / trompet Serge Rigaumont / contrabas Kristof Roseeuw / illustrator Sebastiaan Van Doninck www.spectraensemble.com

praktisch zo 21 nov / 15 u / kleine schouwburg / euro 8 basis / 7 red / 6 abo


de stilte niet te filmen (6+) Kijk een vliegtuig! Daar hoog in de wolken. Plots begint het te schommelen en te draaien. De piloot probeert uit alle macht te redden wat er nog te redden valt. De zweetdruppels lopen langs zijn wangen. Of zijn het tranen? Met een duizelingwekkende vaart stort het neer. Een oorverdovende knal. Zouden ze nog leven? Oef, het is maar een film! Het verhaal in de film is spannend en avontuurlijk. De held een superheld. Onoverwinnelijk. Verder ook gierende auto’s, machtige vliegtuigen, flitsende acties. Indrukwekkend.

november

zo 28 nov

— 17

familievoorstellingen 2010/2011

_ belgische première _

Niet te filmen is een sprankelende dansvoorstelling over de wereld in én achter de film. Is het leven zo spannend als in de film of maken films ons leven spannend?

credits choreografie Jack Timmermans / lichtontwerp Uri Rapaport / toneelbeeld Jan-Karel van Stekelenburg / compositie Timothy van der Holst www.destilte.nl

praktisch zo 28 nov / 15 u / kleine schouwburg / euro 8 basis / 7 red / 6 abo


— 18

familievoorstellingen 2010/2011

theatergroep max. kortjakje (5+) za 04 dec

Kortjakje ligt al dagen ziek in bed. En dan, op een dag, komt de zon niet meer op, hij is weg, vertrokken. Kortjakje gaat op zoek. Heeft die woeste Blauwbaard hier iets mee te maken en wat weet het mannetje in de maan? Heeft de krokodil de zon ingeslikt of is de zon verslonden door het grote, strenge boek? De verschrikkelijke ijskoningin weet er meer van, maar om haar aan het praten te krijgen moet je in haar ogen kijken. Durft Kortjakje dat?

De tocht begint in een donker slaapkamertje, eindigt in een stralende witte wereld en tussendoor struikel je van het ene avontuur in het andere vol magische momenten en wonderlijke wezens. Moniek Merkx is sinds 2003 artistiek leider van theatergroep MAX. Haar voorstellingen Love, Dochters van Lear, Peter Pan was hier en Soms verdwaal ik in een draak waren met heel veel succes bij ons te gast. Moniek won de VSCD Mimeprijs en haar werk is te zien op veel internationale festivals.

credits idee, regie & tekst Moniek Merkx / spel René Geerlings, Jef Van gestel, Niek van der Horst, Floor van Leeuwen & Roosmarijn Luyten / muziek Joop van Brakel / illustraties & animaties Mark van Huystee / decor Sanne Danz / kostuums Marike Kamphuis / licht Gé Wegman / © Joep Lennarts www.tgmax.nl

praktisch za 04 dec / 15 u / grote schouwburg / euro 12 basis / 10,5 red / 9 abo

Kortjakje is een indrukwekkende grote zaalproductie, een groot prentenboek met grappige tekeningen, geheimzinnige kinderrijmpjes en dromerige slaapliedjes.


december

— 19


ik ga naar het theater en ik neem mee...

poes... mijn knuffel hector...mijn broer simon


froe froe zmrmn (10+)

december

ma 13 dec

Welkom in het onderwaterland van Ariël, een fantastisch meisje dat prachtig kan zingen. Zoals elke tiener wordt zij verliefd. Hij is echter de foute kerel. Een man met benen die lucht hapt en zingt als een mossel. Toch volgt Ariël haar hart. Dat komt goed uit voor de zeeheks die van de situatie profiteert en Ariël in de tang neemt. Haar stem tegen een paar benen, dat is de deal. Froe Froe vergast ons op dit muzikale sprookje onder een spiegel van zout water en hopeloze liefde. Spetterend, schuimspattend, zeewier in het haar én met een slechte afloop! Naar het schitterende libretto van Judith Herzberg met live muziek, acteurs, poppen en video. Zet u schrap voor het onnavolgbare Froe Froeiaanse fantasiegeweld op een maandag, op een 13de… en onder water!

— 21

familievoorstellingen 2010/2011

credits spel, video, poppen & zang Amaryllis Uitterlinden, Nele Goossens, Tania Zabarylo, Gert Dupont & Jan Van Looveren / live muziek & composities Bert Bernaerts & Pieter Thys www.froefroe.be

praktisch ma 13 DEC / 20 u / grote schouwburg / euro 12 basis / 10,5 red / 9 abo


— 22

familievoorstellingen 2010/2011

fabuleus & toneelgroep nunc sterrebroer (6+) za 18 dec

Noah is alleen geraakt. Hij moet zien te overleven op een plek die hij niet kent. Uit wanhoop – of uit hoop – zoekt Noah iemand die hem kan helpen, die wel dingen durft vragen, die wel recht durft staan, die niet bang is. En die iemand komt als de broer die in het echt niet bestaat maar in zijn hoofd wel. Sterrebroer is een pittig avonturenverhaal over helden, net-geen-helden en net-iets-te-veel-helden. Over een kind dat zichzelf zoekt en iemand anders vindt. Over wat mensen in hun hoofd verzinnen als de wereld hen te kort doet.

Sterrebroer. Dé broer die spreekt door hem. Dé broer die spreekt voor hem. Dé broer die durft. Dé broer die… Dé broer. Sterrebroer.

credits regie Benjamin Van Tourhout / spel Michaël Ghekiere & Pieter Bamps / dramaturgie Peter Anthonissen www.fabuleus.be www.toneelgroepnunc.be

praktisch za 18 DEC / 15 u / kleine schouwburg / euro 8 basis / 7 red / 6 abo


Rosie gaat samen met haar moeder in een groot appartementsgebouw wonen. Daar leert ze een jongen kennen. Hij heet Moussa. Hij neemt Rosie mee tot helemaal boven op het dak, hoewel dat door meneer Tak, de strenge conciërge, ten strrrrengste verboden is...

In november 2010 verschijnt het boek Rosie en Moussa, met tekeningen van Judith Vanistendael.

Michael De Cock (Vliegen tot de hemel, Het fluistertheater) schreef dit verhaal over een bijzondere vriendschap tussen twee kinderen. Het is een soort hedendaagse Jip en Janneke. Even speels, verrassend fantasievol, maar toch ook een beetje anders.

credits tekst & regie Michael De Cock / naar het gelijknamige boek met illustraties van Judith Van Istendael / spel Sophie Derijcke & Mira Bertels / scenografie Stef Depover / © Judith Van Istendael

praktisch za 22 jan / 15 u / kleine schouwburg / euro 8 basis / 7 red / 6 abo

De tekst, de beelden en de muziek van Mira vormen de basis voor deze poëtische familievoorstelling.

— 23

DROOMEDARIS REX ROSIE EN MOUSSA (6+) za 22 jan

december / januari

familievoorstellingen 2010/2011


— 24

familievoorstellingen 2010/2011

Het Laagland Het Oneindige Verhaal (7+) zo 30 jan

Bastiaan kromp ineen toen het tot hem doordrong wat hij zojuist gelezen had. Dat was hijzelf! De beschrijving klopte tot in de kleinste bijzonderheden. Het boek in zijn handen begon te trillen. Nu ging het allemaal toch beslist te ver! Het kon toch niet waar zijn dat er in een gedrukt boek iets stond dat slechts op dit moment en slechts op hemzelf kon slaan.

Bastiaan doet werkelijk niets liever dan boeken lezen. Maar wanneer hij begint te lezen in Het oneindige verhaal gebeurt er wel iets heel vreemds: langzaam wordt hij zelf een personage in het boek. Zo komt hij terecht in een verhaal vol geluksdraken, weerwolven, reuzen, sfinxen en andere magische wezens.

En: we verklappen nu al dat we tijdens de pauze de hulp van alle mensenkinderen nodig zullen hebben om Bastiaans oneindige avontuur tot een goed einde te brengen!

Zeker, jullie kennen dit fantastisch spannende en avontuurlijke verhaal van het bekroonde boek of van de filmhit The neverending story. Het Laagland maakt er een indrukwekkende en spannende grote zaalproductie van.

credits regie Inèz Derksen / theaterbewerking & vormgeving Bastiaan Zuyderland / spel Benny Ceuppens, Kevin Hassing, Désirée Snackey, Folmer Overdiep, Ronald Armbrust, Ananda Puyk e.a. / kostuums Verdieping 3 / figuren & objecten TG Winterberg (Marlyn Coetsier & Meike van den Akker)/ © Qreamteam & Studio Denk www.hetlaagland.nl

praktisch zo 30 jan / 15 u / grote schouwburg / euro 12 basis / 10,5 red / 9 abo


— 25 januari

familievoorstellingen 2010/2011


— 26

familievoorstellingen 2010/2011

Het Houten Huis BEET! (6+)

za 05 feb

Een schaatser staat op het punt een belangrijke schaatswedstrijd te verliezen. In zijn wanhoop klampt hij zich vast aan een ijsbeer die op de ijsbaan bij een wak zit te vissen. Als de ijsbeer beet heeft, trekt hij de schaatser mee het wak in. Onder het ijs begint een wonderlijke tocht waar droom en werkelijkheid door elkaar lopen. Zo ontmoet de schaatser allerlei vreemde wezens die zijn trouw en moed op de proef stellen.

_ belgische première _

Gienke Deuten ontving in 2004 nog de Prins Bernhard Cultuurprijs voor jong talent. Ondertussen ontwikkelde ze een eigen theatertaal met sterke beelden, krachtig spel, live muziek en een pittige humor die graag flirt met een gezonde portie absurditeit. Zo ontmoetten in haar voorstelling Alles is goed de laatste twee mensen op aarde een grote groep herten. Verfrissend en verrassend!

credits regie Gienke Deuten / concept & spel Elien van den Hoek / spel David van Griethuysen / muziek & spel Martin Franke / © Inez de Bruijn & Elien van den Hoek www.hethoutenhuis.org

praktisch za 05 feb / 15 u / kleine schouwburg / euro 8 basis / 7 red / 6 abo


In een nest hoog boven het podium zit een kraai. Of liever: rust een kraai uit van haar lange tocht boven de stad. Maar als we heel goed toekijken, merken we dat deze kraai eigenlijk het meisje Petrovna is. En als we goed luisteren, horen we haar verhaal. Hoe ze door een gemene streek van haar tante haar lief, Pjotr Aleksandrovitsj, verloor. Hoe hard ze daarom haar tante haat. En hoe ze op een dag besloot wraak te nemen. En hoe!

Hans van den Boom schreef een weemoedig sprookje, laat dat begeleiden door sfeervolle muziek en geeft een vrijgeleide aan het speltalent van actrice Floor van Berkestijn. Ook deze ontroerende voorstelling maakt duidelijk dat Stella Den Haag werkelijk tot de top van het Nederlandstalige jeugdtheater behoort. En daarom zijn ze een heel graag geziene gast bij ons!

credits regie, tekst & decor Hans van den Boom / muziek Tim van Berkestijn / spel Floor van Berkestijn, Eran Ben-Michaël & Victoria Osborn / © Michel Wielick www.stella.nl

praktisch vr 11 feb / 20 u / podium op podium grote schouwburg / euro 8 basis / 7 red / 6 abo

— 27

Stella Den Haag Kind noch kraai (9+) vr 11 feb

februari

familievoorstellingen 2010/2011


ik ga naar het theater en ik neem mee...

nuffel hector...mijn broer simon... mijn oma...


Werner is alleen thuis samen met zijn hond Borisboef, een Sint Bernard met een heuse stamboom. Geheel tegen zijn zin komt zijn buurmeisje Vicky oppassen, omdat zijn vader in Moldavië blijkt te zijn en Werners moeder bij haar zus in Oostende. Op TV ziet hij in zijn geliefde serie Fairly Odd Parents hoe zijn favoriete tekenfilmfiguurtje Timmy Turner zich alles kan wensen wat hij wil. En Timmy wenst de wereld leeg. Dat kan Werner niet hebben, zijn verdriet

verandert in woede, een woede tegen zijn ‘held’ Timmy. De enige die Werner troost en weet dat alles op misverstanden berust, is zijn hond. Maar hoe en waar leer je hondentaal? Een voorstelling over helden en net-geen-helden, over verzet en verdriet, over kabaal en stilte, losjes gebaseerd op Nickelodeoncartoons als Fairly Odd Parents. Deze tekenfilms zijn niet louter grappig, maar tonen onderhuids ook de hardheid van het leven aan.

credits tekst Hans Van den Boom / regie Erna Van den Berg / spel Eva Binon, Gregory Caers, Gilles De Schryver & een vierde speler / muziek Marielle Woltring / dramaturgie Mieke Versyp / © Michel Wielick www.kopergietery.be www.stella.nl

praktisch za 12 feb / 15 u / kleine schouwburg / euro 8 basis / 7 red / 6 abo

— 29

KOPERGIETERY & STELLA DEN HAAG Werner eet zijn schoen op (6+) za 12 feb

februari

familievoorstellingen 2010/2011


do 03 t/m do 10 mrt 2011

14 editie van het de

KROKUSFESTIVAL In februari 2010 verwelkomde de 13de editie ongeveer 8.000 toeschouwers voor een bonte mix van toneel, verhalen, dans, circus, muziek, … In maart 2011 staan beweging en dans weer centraal. Maar de formule is niet veranderd: topvoorstellingen uit Vlaanderen en Europa, nieuwe producties van talentvolle jonge makers, uitdagende workshops en een spetterende randprogrammering. een voorproefje Het werk van de Vlaamse topchoreograaf Wim Vandekeybus is over de hele wereld te zien. Het Krokusfestival presenteert de wereldpremière van zijn nieuwste jongerenproductie! Na het woordenloze maar erg mooie Belle (Krokus 10), maakt Jef van Gestel een ondeugende kleuterdansproductie.

Om naar uit te kijken is ook Mr en Mrs Murphy, een hilarische bewegingsvoorstelling van Roel Swaenenberg en Wanda Eyckerman. En dan verklappen we nog niet dat we ook op locatie gaan (of doen we dat nu wel?) internationaal Noteer alvast dat het Italiaanse TPO weer van de partij is met een wondermooi sprookje uit IJsland. Aabendans brengt fascinerende dans uit Denemarken en het Franse Co. Arcosm overdondert op spectaculaire wijze met een mix van drum en streetdance. workshops en randprogramma Ook in 2011 verzorgen we een uitgebreid programma van workshops en allerlei (gratis) optredens in en buiten het gebouw.

De volledige programmering wordt in december 2010 bekend gemaakt, zie www.ccha.be of www.krokusfestival.be

Lotte © Maxine Penders

— 30

familievoorstellingen 2010/2011


TUNING PEOPLE & fABULEUS Tape voor kleuters (4+)

_ coproductie _ première _ maart

za 05 mrt

Je beide benen aan elkaar vastmaken, een arm aan je hoofd plakken, je gezicht vervormen, je vriendje aan de muur kleven, een siamese tweeling spelen, tekeningen op de vloer maken, een sok op een rug plakken. Het kan, met plakband! Plakband is (on)handig, leuk, koppig, speels, grappig, lekker stout, kortom: uitdagend. Tape voor kleuters is een hilarische montage van absurde beelden, uitvergrote situaties, spastische dansjes en speelse vondsten, ondersteund door live ‘plakbandmuziek’ van geluidsontwikkelaar Wannes Deneer. Twee beloftevolle makers en een uitdagend opzet: meer hoeft niet om ons te overtuigen Tape voor kleuters te coproduceren. En om uit te kijken naar de première tijdens het Krokusfestival 11!

— 31

familievoorstellingen 2010/2011

credits concept & spel Jef Van gestel & Karolien Verlinden / compositie Wannes Deneer / coproductie cultuurcentrum Hasselt & Theater aan het Vrijthof & Krokusfestival Hasselt in het kader van de Interlimburgse subsidies / i.s.m. Villanella www.fabuleus.be

praktisch za 05 mrt / 14 u / kleine schouwburg / euro 8 basis / 7 red / 6 abo


— 32

familievoorstellingen 2010/2011

Ultima Vez / Wim Vandekeybus Creatie 2011 (10+) za 05 & zo 06 mrt

Veel thema’s van het werk van Wim Vandekeybus sluit naadloos aan bij de interesse van jongeren: het gebruik van diverse media, de humor, de lichamelijkheid, de muziekkeuze, de culturele diversiteit.

Ze tasten de grenzen af tussen circus, muziek, theater en dans. Het tempo ligt verschroeiend hoog. Verstoppen heeft geen zin, kan zelfs niet meer. Want het publiek heeft bezit genomen van de arena en neemt plaats langs alle kanten van het speelvlak.

Met zijn nieuwe creatie in 2011 wil Wim Vandekeybus bij uitstek het jonge geweld van nu bekoren. De choreograaf en filmmaker laat daarom zeven van de strafste performers los in een arena. _ wereldpremière _ coproductie _

credits regie, choreografie & scenografie Wim Vandekeybus / dramaturgie Greet Van Poeck / stylisme Isabelle Lhoas / m.s.v. Vlaamse Regering & de Vlaamse Gemeenschapscommissie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (BE), Krokusfestival Hasselt / © Erwin Verstappen & Pieter-Jan De Pue www.ultimavez.com

praktisch za 05 mrt / 20 u / zo 06 mrt / 19 u / grote schouwburg / euro 14 basis / 12,5 red / 11 abo


Compagnia TPO Kindur (6+) zo 06 mrt

Kom mee naar het wijdse landschap van het hoge noorden, naar het wit van de gletsjers, naar het kleurenpalet van het noordenlicht. Daar, in de schoonheid van de natuur, daar duiken we in de verhalen van twee IJslandse schapen. Erna en Ella verlaten hun veilige stal en komen terecht in de mysterieuze wereld van de trollen en de bosnimfen, waar de wind hen om de poten giert en de verhalen van hun voorouders hen zachtjes toegefluisterd worden.

Altijd weer slaagt het Italiaanse gezelschap TPO erin om een verbluffende mix te maken van dans en indrukwekkende beelden. Hun hoogst technologisch gemanipuleerde beelden zijn een lust voor het oog en de fantasie, denk maar aan Barocco (Krokus 10) of Vlinders (Krokus 09). En nu voegen ze daar nog de sfeervolle hemelse muziek aan toe van Gunnlaug Thorvaldsdottir!

credits concept & regie Davide Venturini & Francesco Gandi / choreografie & dans Paola Lattanzi & Erika Faccini / sound Spartaco Cortesi / zang Gunnlaug Thorvaldsdottir / visuals Elsa Mersi / tekst Stefania Zampiga / kostuums Fiamma Ciotti Frulli / objecten Livia Cortesi / coproductie Teatro Metastasio stabile della Toscana / i.s.m. La Gaîté Lyrique Parijs www.tpo.it

praktisch zo 06 mrt / 11 & 15 u / grote feestzaal / euro 8 basis / 7 red / 6 abo

— 33

_ belgische première _

maart

familievoorstellingen 2010/2011


— 34

familievoorstellingen 2010/2011

Wanda Eyckerman & Roel Swanenberg Mr & Mrs Murphy (6+) zo 06 mrt

Mr & Mrs Murphy worden opgezadeld met elkaar in een wereld waar alles misgaat. Echt alles gaat fout. Maar ze zullen doorgaan. Met een ongeëvenaarde koppigheid. En met het optimisme van een clown. Wanda en Roel studeerden af aan de Toneelacademie Maastricht. Roel maakte Animal Farm, een schitterende vertelling in, om en rond een mobilhome. Die dook ook weer op in hun versie van Alleen op de wereld, naar het boek van Hector Malot.

Mr & Mrs Murphy is een woordenloze bewegingsvoorstelling, grappig (zoals het hoort als Murphy op bezoek komt) maar ook een heel kleine beetje triest (tja, die onvermijdelijke wet van Murphy = als er iets fout kan gaan dan gaat het ook fout).

_ belgische première _

credits concept & spel Wanda Eyckerman & Roel Swanenberg / eindregie Benjamin Leroy / compositie Michiel De Malsche / scenografie & kostuumontwerp Rachid Laachir / lichtdesgin & techniek Jean-Lou Çaglar / productie Wanda & Roel i.s.m. Theater aan het Vrijthof Maastricht www.kinderenvandevilla.be

praktisch zo 06 mrt / 14 u / kleine schouwburg / euro 8 basis / 7 red / 6 abo


_ belgische première _

maart

Compagnie Arcosm (fr) Echoa (6+) di 08 mrt

— 35

familievoorstellingen 2010/2011

Hoe danst een drummer? Hoe klinkt het lichaam van een danser? Echoa is een overweldigende voorstelling waarin we de dans zelfs met onze oren kunnen zien! Soms zacht als gefluister, dan weer gek als een carnavalsstoet, maar altijd bijzonder aanstekelijk. En vergeten we de humor niet, de choreografische slapsticks en de verrassende acts! Het Franse topgezelschap Arcosm presenteert een muziek- en dansspektakel voor het hele gezin. Echoa speelden ze al meer dan 500 keer van Brazilië, over Canada, Denemarken, tot Nieuw-Zeeland en Australië. Maar nu, tijdens het Krokusfestival, voor het eerst in België!

credits concept & scenografie Thomas Guerry & Camille Rocailleux / choreografie Thomas Guerry / muziekcompositie Camille Rocailleux / dans Thomas Guerry, Sébastien Cormier, Eléonore Guisnet-Meyer & Emanuelle Gouiard / muziek Camille Rocailleux, Clément Ducol, Samuel Favre & Minh-Tam Nguyen - Mathieu Ben Hassen / lichtontwerp Olivier Modol / klank Christian Hierro / coproductie Théâtre Villeneuve lès Maguelonne - Scène Conventionnée Jeune Public en Languedoc Roussillon Mitiki / i.s.m. La Maison de la Danse de Lyon & La Scène sur Saône Le Croiseur Lyon www.mitiki.com

praktisch di 08 mrt / 14 u / grote schouwburg / euro 12 basis / 10,5 red / 9 abo

Spetterende percussie, verbluffende beatbox, indrukwekkende dans, knotsgekke humor en een ontembare fantasie, dat is Echoa!


ik ga naar het theater en ik neem mee...

roer simon... mijn oma... mijn kleurpotloden...


Ergens in de onvoltooid verleden tijd verdwijnt een goochelaar op een bijeenkomst van De Magische Zeven. De overgebleven Zes goochelen met woorden en alibi’s en ontkennen in alle toonaarden enige betrokkenheid. Een nachtmerrie voor de lange arm der wet, want sla een boeienkoning maar eens in de boeien! Het landgoed wordt hermetisch van de buitenwereld afgesloten. En wie is toch die geheimzinnige man waarover wordt gefluisterd? Is dat soms dé man met de bakkebaarden?

Het hele verhaal speelt zich zowel voor, op als achter het filmdoek af. Filmfiguren stappen uit het doek, theaterpersonages verdwijnen in de film, samen vormen ze een filmische theaterthriller!

Wie heeft het gedaan? Magie! Spanning! Een levende Cluedo!

credits spel Maurits van den Berg & Peter Drost / regie Michael Helmerhorst / © Piet J. Puk www.beumerendrost.nl

praktisch zo 27 mrt / 15 u / kleine schouwburg / euro 8 basis / 7 red / 6 abo

— 37

Toneelschap Beumer & Drost De man met de bakkebaarden (8+) zo 27 mrt

maart

familievoorstellingen 2010/2011


— 38

familievoorstellingen 2010/2011

het laagland Oscars Hoofd (4+) za 07 mei

We gaan op bezoek. En niet zomaar, nee, we gaan op bezoek in Oscars hoofd. Kijk maar: zijn herinneringen hangen aan vele draden boven de hoofden van het publiek en via twee grote luiken kijken we door zijn ogen naar buiten. Helemaal boven in het hoofd van Oscar is een kamer. De controlekamer met knoppen, kasten, katrollen, lades, luikjes, lampen en twee meneertjes. Meneertje Links en zijn assistent meneertje Rechts wonen in deze kamer en zorgen ervoor

dat de ogen van Oscar zien, de oren horen, de neus ruikt en de mond…? De mond zit dicht, potdicht, de kaken stijf op elkaar geklemd. Oscars hoofd is een vrolijke, muzikale voorstelling over de dingen die je vanzelf doet zonder daarbij na te denken en over de dingen die je kunt doen dóór er over na te denken. En over hoe je de angst voor iets nieuws overwint, ook al is het groen.

credits concept,idee, regie & vormgeving Bas Zuyderland / kostuums Jorine van Beek / © Qreamteam www.hetlaagland.nl

praktisch za 07 mei / 15 u / kleine schouwburg / euro 8 basis / 7 red / 6 abo


— 39

familievoorstellingen 2010/2011

BABELUT op STAP kunst voor baby's en kleuters (0-3 jaar) Babelut op Stap wil baby’s en peuters laten kennismaken met muziek, beeld en theater. Hebben baby’s en peuters kunst nodig? Begrijpen ze het wel? Wat hebben ze eraan? Het zijn veel gestelde vragen maar elke ouder zal het kunnen beamen: kinderen worden geboren met wijde ogen. Het zijn kleine avonturiers zonder remmingen, hongerig naar elke nieuwe uitdaging. Het omgaan met klank, beweging en beeld is een enorme verrijking voor kinderen. Daarom slaan Jeugd & Muziek Hasselt en Musica Impulscentrum voor Muziek de handen in elkaar voor een boeiend programma voor de allerkleinsten. Op zondag 8 mei 2011 zorgen zij voor een creatieve ontmoetingsplaats met voorstellingen en workshops voor kinderen van 0 tot 3 jaar, hun ouders en/of grootouders.

mei

zo 08 mei

Let op * Voor Babelut op Stap kan u vanaf 1 september 2010 enkel telefonisch reserveren via 011 22 99 33. * Wij vragen (groot)ouders bij inschrijving de leeftijdsgrenzen strikt na te leven. Dat is in het belang van alle kindjes die deelnemen. * Er worden meestal 2 volwassenen per kind toegelaten. Dat betekent steeds dat 1 volwassene bij het kind zit, terwijl de andere toekijkt. * De combinatie van twee activiteiten is gezien de doelgroep van deze familiedag voldoende. Uit ervaring weten we dat 3 activiteiten te vermoeiend zijn voor baby’s en peuters.

Doorlopend & gratis

Ontdekkingsparcours (0-3 jaar)

Klankwieg (0 tot 8 maanden)

In dit parcours van Musica en Studio Papas kunnen zowel baby’s als peuters kennismaken met allerlei klanken en interessante voelobjecten.

Met de baby in de wieg kan een ouder de snaren langs beide kanten van de wieg zacht bespelen en de baby laten genieten van de rustgevende klanken.

credits © Kristof Vranken www.jeugdenmuziek.be www.musica.be

praktisch zo 08 mei / vanaf 9.30 u / diverse locaties (zie volgende pagina’s)


— 40

familievoorstellingen 2010/2011

BABELUT op STAP kunst voor baby’s en kleuters

Liesbet Hoorelbeke, Sarissa Rombouts & Sarah Verhulst Splash! (3m-3j)

Met water nemen we baby’s en peuters mee in een betovering van klanken, kleuren en bewegingen. Badrituelen worden verfijnde choreografieën, waterafdrukken van voeten en handen worden verrassende tekeningen en badspeeltjes worden personages. We onderzoeken waterklanken en confronteren ze met de stem, met ‘waterinstrumenten’, met allerlei interessante attributen (buizen, trechters, gieters…).

In dit spel van druppels, bubbels, bellen en kleurwater ontstaat een heus waterorgel met een te gekke klank. Na de voorstelling is er een spelmoment voor de kinderen samen met de muzikanten. Kijk en geniet! praktisch Zo 08 mei 10 / 09.30 u & 12.15 u /grote feestzaal / euro 3 / 30 min. voorstelling + 15 min. spelmoment met de ‘waterinstrumenten’ / leeftijd: 3 maanden tot 3 jaar / max. 25 kinderen, met max. 2 (groot)ouders per kind

Theater De Spiegel & Theater Kabòca Bàbszinhàz Ha Dede (1j-3j) Ha Dede is een multicultureel project voor de allerkleinsten, opgebouwd rond het universele thema van de rijkdom van het verschil: iedereen is uniek, heeft een eigen vorm, een eigen kleur, een eigen plek. Ondanks alle verschillen, vinden we een manier van samenleven waarin ieder zichzelf blijft en we elkaar aanvullen. Binnen de internationale kinderliteratuur wordt dit thema vaak verbeeld in verschillen tussen geometrische figuren en kleuren. In de muziek van deze voorstelling zit de basisidee letterlijk verweven. Twee muzikanten met een verschillende taal, nationaliteit en muzikale achtergrond gaan samen op zoek hoe ze uit een diversiteit aan herkenbare dagdagelijkse geluiden tot een expressieve eenheid kunnen komen zonder daarbij hun eigenheid te verliezen.

Het visuele aspect van de voorstelling wordt opgebouwd rond het contrast tussen ronde en vierkante vormen en uitgewerkt tot een kleinschalig en uiterst mobiel concept. Credits Concept & regie: Karel Van Ransbeeck / scenografie: Karel Van Ransbeeck & Kabòca Bàbszinhàz / compositie: Reinout Vanvinckenroye & Kiss Erzsi / spel: Reinout Vanvinckenroye (accordeon/ manipulaties) & Lieselot De Wilde (zang/manipulaties) / Ha Dede is een samenwerking tussen Theater De Spiegel (België) en Theater Kabòca Bàbszinhàz (Hongarije)

Praktisch Zo 08 mei 10 / 10.30 u & 11.30 u / grote schouwburg podium op podium / euro 3 / 30 min. / leeftijd: 1 jaar tot 3 jaar / max. 80 toeschouwers (ouders inbegrepen)


— 41

familievoorstellingen 2010/2011

BABELUT op STAP kunst voor baby’s en kleuters

Elien De Schrijver Muziek met alledaagse dingen (18m-3j)

In deze workshop werken we met alledaagse objecten en brengen ze tot leven met muziek en bewegingen. De objecten maken klanken of we maken er klanken bij. Er ontstaat een muzikaal poppenspel. Praktisch Zo 08 mei 10 / 10u, 11 u & 12.15 u / lokaal 1 / euro 3 / 40 min. / leeftijd: 18 maanden tot 3 jaar / max. 10 kinderen, met max. 2 (groot)ouders per kind

mei

Baby’s en peuters kunnen urenlang met een voorwerp spelen, het draaien in alle richtingen, het grondig bestuderen, er geluiden bij maken… Die voorwerpen krijgen in handen van de allerkleinsten vaak een heel andere betekenis.

Charlotte De Windt Dansen met baby’s (6m-12m) of peuters (18m-3j) Baby’s en peuters bewegen heel graag, maar het mag ook eens iets anders zijn dan een cd opzetten en gezellig met de billen wiebelen. In deze workshop inspireren allerlei materialen om met baby’s of peuters te dansen. In een grote zak zitten voorwerpen verborgen: bellenkransen, linten, knuffels, elastieken, ballonnen, lakens, kussens. Ontdek wat er allemaal mogelijk is en dans mee met deze ‘dansdingen’. Praktisch Zo 08 mei 10 / 10.30 u (baby’s), 11 u & 12.15 u (peuters) / kleine feestzaal / euro 3 / 25 min (baby’s), 40 min.(peuters) / leeftijd baby’s: 6 tot 12 maanden, leeftijd peuters: 18 maanden tot 3 jaar / max. 10 kinderen, met max. 2 (groot)ouders per kind


— 42

familievoorstellingen 2010/2011

BABELUT op STAP kunst voor baby’s en kleuters

Henk Mesuere Bajoeschki-Bajoe (18m-3j)

Sarah Verhulst & Annelies Luyckx Muzikaal gebrabbel (0-8m)

Pentatonische muziek is gebaseerd op 5 tonen. Ze is over heel de wereld te vinden bij volkeren die nog iets van de oude natuurverbondenheid en tradities bewaard hebben. In deze workshop gaan we vooral vanuit het zelf ‘doen’ en ‘beleven’ op ontdekking in deze bijzondere wereld.

Baby’s en peuters zijn vaak druk in de weer om hun stem te ontdekken en ermee te experimenteren. Denk bijvoorbeeld aan de eerste brabbelklankjes van baby’s en aan het geroep van peuters. Tijdens deze workshop gaan de muzikanten in gesprek met de baby’s. Een muzikaal gesprek met songs en chants geïnspireerd door de Music Learning Theory van Gorden, een internationaal gerenommeerd pedagoog met specialisatie in de vroege kindertijd. Baby’s reageren op deze muzikale prikkels en antwoorden in hun eigen muzikaal gebrabbel.

Praktisch Zo 08 mei 10 / 10u en 11.30u / kleine schouwburg / euro 3 / 60 min / leeftijd: 18 maanden tot 3 jaar / max. 10 kinderen, met max. 2 (groot) ouders per kind

Praktisch Zo 08 mei 10 / 10.45 u & 11.15 u / grote feestzaal / euro 3 / 25 min / leeftijd: 0 tot 8 maanden / max. 10 kinderen, met max. 2 (groot)ouders per kind

Liesbet Hoorelbeke en Sarissa Rombouts Muzikaal Spel (9m-2.5j) Deze workshop is gebaseerd op de principes van de Gordon Music Learning Theory. De kinderen ontdekken de rijkdom van hun ‘muzikale’ omgeving door te bewegen en door hun stem te gebruiken. De kinderen zingen liedjes in verschillende toonaarden. In deze workshop wordt duidelijk dat muziek een communicatiemiddel is en dat kinderen muziek kunnen verwerven zoals ze een taal leren. Door het gebruik van stem en beweging leren ook de ouders hoe ze hun kinderen in dit muzikaal spel kunnen betrekken. Praktisch Zo 08 mei 10 / 10.45 u en 11.15 u / Salon / euro 3 / 25 min / leeftijd: 9 maanden tot 1,5 jaar (10.45 u) & 18 maanden tot 3 jaar (11.15 u) / max. 10 kinderen, met max. 2 (groot)ouders per kind


laika & bontehond watou (4+)

mei

za 14 mei

— 43

familievoorstellingen 2010/2011

Op een dag krijgen een man en een vrouw een kind. Het is een bijzonder kind dat zichzelf Watou noemt. Watou wil alles zelf beslissen en doen. Wanneer zijn ouders het niet met hem eens zijn, trakteert hij hen op een eindeloze driftbui. Het is zijn wereld waarvan hij de jonge generaal is. Laat dat duidelijk zijn, voor eens en altijd. Dat Papa en Mama de wanhoop nabij zijn, is niet zijn probleem. Watou toont de herkenbare situatie van ouders en kleuters die elkaar proberen te dresseren. Soms tegen beter weten in. credits

Een komische, fysieke voorstelling die zich afspeelt in een wereld helemaal gemaakt van papier. Over het Grote Ik van jonge kinderen en hun driftige verlangen om alles zelf te willen doen.

Een theatrale mix van stripverhaal, live-animatie, muziek en spel waarin alles stuk gaat wat stuk kan!

concept & idee Noël Fischer / regie Noël Fischer / dramaturgie Caroline Fransens / spel Gert Jochems, Jo Jochems, Feike Looyen & een musicus / vormgeving Marianne Burgers / © Ben van Duin www.bontehond.net

praktisch za 14 mei / 15 u / kleine schouwburg / euro 8 basis / 7 red / 6 abo


— 44

familievoorstellingen 2010/2011

danstheater AYA moestuin (3+) zo 22 mei

_ belgische première _

Het speelvlak ligt vol tuinaarde. Aan de rand zitten de kleine en de grote mensen, voeten en voetjes in de moestuin. Moestuin heeft best wel wat voeten in de aarde. Achteraf thuis douchen dus!

Moestuin is een visuele voorstelling voor twee danseressen. De een plant een zaadje in de aarde en geeft het een wens mee, maar krijgt ze wat ze wenst? De ander, die uit het zaadje groeit, heeft fantastische plannen. Samen gaan ze op de grote ontdekkingstocht die leven heet.

Moestuin gaat over groeien, kruipen, graaien, zitten, vallen, opstaan, zoeken, ruiken, plukken en weer vallen. Groeien is mooi, doet soms (een beetje) pijn, maar stopt nooit, dat is ook fijn! credits concept & dans Anne-Beth Schuurmans / dans & zang Gwen Langenberg www.aya.nl

praktisch zo 22 mei / 11 & 15 u / grote feestzaal / euro 8 basis / 7 red / 6 abo


bal rouge productions de rode bal (5+)

_ belgische première _ mei

zo 22 mei

— 45

familievoorstellingen 2010/2011

Kijk daar, een mooie grote rode bal. Dat is mijn vriend, mijn beste vriend. Bij hem voel ik mij altijd goed. En … ik kan hem groter en groter laten worden, als ik zelf blij ben. Of ik kan er uren lang mee spelen. Met hem trek ik ook de wereld in, op naar het avontuur! Verbluft en ontroerd kijken we naar de geometrische maar kleurrijke poppenvormen zonder gezicht en luisteren we naar de prachtige combinatie van bandoneon, violen en cello.

We zagen dit muziektheater met objecten, deze opera met figuren, in Avignon en aarzelden niet om deze ode aan de vriendschap en de fantasie exclusief bij ons uit te nodigen.

credits concept & scenario Denis Garénaux & Franck Jublot / regie Franck Jublot / scenografie & objecten Denis Garénaux / muziek Jacques Trupin / lichtontwerp Marc-Emmanuel Mouton / spel Denis Garénaux & Franck Jublot / muzikanten Jacques Trupin, Murielle Raynaud, Pauline Dhuisme, Olivier Dams, Marie-Ange Wachter www.spectaclelaballerouge.com

praktisch zo 22 mei / 14 u / grote schouwburg / euro 12 basis / 10,5 red / 9 abo


ik ga naar het theater en ik neem mee...

ma... mijn kleurpotloden... en mijn tandenborstel!


Reserveren kan met het formulier op de volgende pagina of via www.ccha.be. Bellen kan naar 011 22 99 33 tijdens de kantooruren. Voor mails: plaatsbespreking@ccha.be

KORTING: GEZINSBOND

Leden van de Gezinsbond kunnen gebruik maken van hun gezinsspaarkaart: per volwassene wordt 1 euro op de kaart geladen.

LEEFTIJDEN

Het gezelschap of de makers van familievoorstellingen bepalen een minimumleeftijd. Daarbij wordt rekening gehouden met inhoud en vorm van de productie. Voor een optimale ervaring is het aangeraden deze leeftijdsaanduidingen te respecteren.

OMKADERINGEN

Bij een aantal voorstellingen voorzien we een leuke omkadering. Sofie Herman of studenten van het project Kunstvakken KHLim zorgen daarvoor.

DRANKJE EN HAPJE

Een familievoorstelling is een leuke uitstap met de kinderen, en daar kan een drankje of een hapje bij horen. Dat kan na afloop van de voorstelling in ons Theatercafé. In de theater zelf is dat verboden, net zoals het maken van foto’s of filmopnames.

INFO OVER VOORSTELLINGEN

Achtergronden, foto’s en videomateriaal over voorstellingen kan u nakijken op www.ccha.be

ABONNEMENT Een bezoek aan het theater kan praktisch een hele onderneming zijn. Met een abonnement kan u dat alvast beter op voorhand regelen, bovendien bent u zeker van uw plaatsen én krijgt u een aanzienlijke korting. En er is meer. Als abonnee kan u tijdens het seizoen een leuke prijs winnen of zelfs uitgenodigd worden back-stage! Aarzel dus niet! U kruist min. 3 voorstellingen aan en geeft onderaan de kolom aan hoeveel abo’s van die samenstelling u wenst. Wilt u voor 1 of meerdere voorstellingen extra kaarten? Dan duidt u dat aan onder ‘extra losse kaarten’.

VLIEG

Vlieg wijst de weg naar leuke voorstellingen en activiteiten voor families: kijk even op www.uitmetvlieg.be

NOG VRAGEN?

Aarzel niet om contact op te nemen: 011 22 99 31. Mailen kan naar dagvoorstellingen@ccha.be of kunsteducatie@ccha.be

Meedoen aan Shouting Dance (zie p. 4)? Contacteer 011 77 15 21 of dagvoorstellingen@ccha.be Inschrijven voor Theater- en/of Schildersatelier (zie p. 5 & 6)? Contacteer 011 77 15 20 of kunsteducatie@ccha.be Er bij zijn op Babelut Op Stap (zie p. 39-42)? Contacteer 011 22 99 33 vanaf 1 september 2010.

informatie

HOE BESTELLEN?

— 47

informatie


terugsturen naar cultuurcentrum Hasselt • dienst plaatsbespreking • kunstlaan 5 • 3500 Hasselt tel. 011 22 99 33 • fax 011 24 32 07 • plaatsbespreking@ccha.be

per overschrijving na ontvangst rekening

handtekening,

met Visa/Mastercard : naam kaarthouder________________________________________________ betaalt

kaartnummer_ _____________________ vervaldatum_______________________________________

e-mail_________________________________________________________________________________________

tel.__________________________________________ tel. avond/gsm_ ___________________________________

postcode_ ___________________________________ gemeente_ _______________________________________

straat/nr/bus___________________________________________________________________________________

naam/voornaam_____________________________________________________ geboortedatum______________

Dhr.

Mevr.

Dhr. & Mevr.

klantnummer

BESTELFORMULIER KEUZEABONNEMENT FAMILIE & LOSSE KAARTEN DATUM

UUR

VOORSTELLING

KEUZEABO

zo 26 sep zo 26 sep za 02 okt za 02 okt za 09 okt zo 17 okt za 23 okt zo 31okt zo 31okt za 06 nov za 13 nov zo 21nov zo 28 nov za 04 dec ma 13 dec za 18 dec za 22 jan zo 30 jan za 05 feb vr 11 feb za 12 feb za 05 mrt za 05 mrt zo 06 mrt zo 06 mrt zo 06 mrt zo 06 mrt di 08 mrt zo 27 mrt za 07 mei za 14 mei zo 22 mei zo 22 mei zo 22 mei

11 14 15 19 15 15 19 14 16 15 15 15 15 15 20 15 15 15 15 20 15 14 20 11 14 15 19 14 15 15 15 11 15 14

keski.e.space Coup’ gazon keski.e.space Coup’ gazon TMG LAP / Lieke Benders Heimzee TMG LAP / Lieke Benders Heimzee Bronks Brooddoos Compagnie Gare Centrale Fragiel deFilharmonie Het zwanenmeer van Pjotr Tsjaikovski Tof Théâtre Eerste pasjes in de duinen Tof Théâtre Eerste pasjes in de duinen Slagwerk Den Haag / David Middendorp Tafelen Theater Gnaffel Nachtverhaal Spectra Ensemble / Pieter Embrechts Frankenstein!! De Stilte Niet te filmen Theatergroep MAX. Kortjakje Froe Froe ZMRMN fABULEUS & Toneelgroep NUNC Sterrebroer Droomedaris Rex Rosie & Moussa Het Laagland Het oneindige verhaal Het Houten Huis Beet! Stella Den Haag Kind noch kraai Kopergietery & Stella Den Haag Werner eet zijn schoen op Tuning People / fABULEUS Tape voor kleuters Ultima Vez/Wim Vandekeybus Creatie 2011 Compagnia TPO Kindur Wanda Eyckerman & Roel Swanenberg Mr. & Mrs. Murphy Compagnia TPO Kindur Ultima Vez/Wim Vandekeybus Creatie 2011 Compagnie Arcosm Echoa Toneelschap Beumer & Drost De man met de bakkebaarden Het Laagland Oscars hoofd Laika & BonteHond Watou Danstheater Aya Moestuin Danstheater Aya Moestuin Bal Rouge Productions De rode bal

aantal abonnementen

LOSSE kaarten basis reductie z 8x …

z7x …

z 8x …

z7x …

z 8x …

z7x …

z 8x …

z7x …

z 8x …

z7x …

z 8x …

z7x …

z14x …

z12,5x …

z 8x …

z7x …

z 8x …

z7x …

z 8x …

z7x …

z 8x …

z7x …

z 8x …

z7x …

z 8x …

z7x …

z12x …

z10,5x …

z12x …

z10,5x …

z 8x …

z7x …

z 8x …

z7x …

z12x …

z10,5x …

z 8x …

z7x …

z 8x …

z7x …

z 8x …

z7x …

z 8x …

z7x …

z14x …

z12,5x …

z 8x …

z7x …

z 8x …

z7x …

z 8x …

z7x …

z14x …

z12,5x …

z12x …

z10,5x …

z 8x …

z7x …

z 8x …

z7x …

z 8x …

z7x …

z 8x …

z7x …

z 8x …

z7x …

z12x…

z10,5x …

Voor Theaterateliers, Schildersatelier, Schouting Dance of Babelut Op Stap moet u anders inschrijven (zie p. 45)


cultuurcentrum hasselt vzw.

samenstelling, programma & redactie

Kunstlaan 5, B-3500 Hasselt T+32 11 22 99 31 F+32 11 24 32 07 ccha@ccha.be

vormgeving / illustraties

Gerhard Verfaillie (voorstelllingen) Francisca Vandekerckhove (kunsteducatie, Babelut op Stap) Monique Rutten & Ludovic Driessen druk

plaatsbespreking T+32 11 22 99 33 plaatsbespreking@ccha.be

www.ccha.be

drukkerij Pietermans oplage

12 000 ex. verantwoordelijke uitgever

RenĂŠ GeladĂŠ, p.a. Kunstlaan 5, B-3500 Hasselt disclaimer

Alle informatie met betrekking tot de voorstellingen is gebaseerd op de gegevens zoals per april 2010 verstrekt door de producenten en gezelschappen. Wijzigingen en zetfouten voorbehouden.

partner in cultuur


Nu ben je klaar voor het avontuur: familietheater!

Familiebrochure 2010-2011  
Familiebrochure 2010-2011  

Programmabrochure met familievoorstellingen van het cultuurcentrum Hasselt vzw van het seizoen 2010-2011

Advertisement