The hairdresser salon

Page 1
Disseny imatge: Miquel Cardil Disseny i maquetació: Eloi Botey Producció i coordinació: La Casa Elizalde Impressió: Gràfiques Alpres Gestió tècnica: Lúdic 3 Dipòsit legal: B38051-2010 Barcelona, octubre de 2010
Un cop més, La Casa Elizalde posa de manifest el seu paper impulsor de la creació i les arts mitjançant aquesta segona edició de la Convocatòria d’Arts Visuals. L’art és una eina essencial per qüestionar-se valors, provocar el diàleg i impulsar el canvi i els centres de proximitat, un lloc ideal per afavorir la seva difusió entre la ciutadania. Aquesta vegada, el projecte finalista ens apropa als llenguatges més contemporanis, on el concepte, el joc i la performance substitueixen l’objecte artístic i el procés és tan o més important que el resultat. M’agradaria ressaltar la important contribució de La Casa Elizalde i altres centres cívics de l’Eixample en la construcció d’una ciutat dinàmica, creativa i compromesa culturalment. Jordi Hereu Alcalde de Barcelona“Moments crítics” era el punt de partida d’aquesta segona edició de la Convocatòria d’Arts Visuals, que té com a objectiu estimular la creació i l’art que dialoga amb l’entorn. Lluny de les inevitables referències a la crisi econòmica actual, o de les més evidents crisis de valors o d’identitat, les Salonnières, el col·lectiu artístic premiat, ofereixen una lectura original i positiva del lema. Així, The Hairdresser Salon és un conjunt d’accions amb la imatge, el pentinat i la perruqueria com a eixos de les actuacions. El moment crític s’interpreta aquí com a transformació de la imatge personal, i el saló de perruqueria apareix com a espai de creació i reproducció dels patrons estètics vigents. La reflexió proposada, però, va molt més enllà i es fixa en els processos de construcció de la identitat de gènere i els estereotips femenins. Aquest catàleg, que presenta una aparent frivolitat de revista de moda, recull les intervencions dutes a terme per les Salonnières aquests darrers mesos, accions que segur que ens provocaran un somriure no mancat de reflexió crítica.

Míriam Alcaraz Directora de La Casa ElizaldeCOM POTS SER IGUAL QUE EL TEU IDEAL


www.salodete.org

The Hairdresser Salon

Gener-Novembre 2010

11 Editorial La perruqueria com a espai performatiu. 12 Top 10 Convidades Salonnières. 14 Making off… Corregeix els defectes amb el maquillatge. 18 Tendències AKA es cobreix de minimalisme. 22 Inspiració Dona del mes. De xerrameca amb les Judits. 29 La per-versió dels cabells 30 Tutorials pas a pas Manierisme del pentinat. 32 Reportatge Les curiositats, els escenaris, els preparatius... així va ser ‘The Hairdresser Salon’ a Sylvi’s Estilistes. 37 Pelugràfica Fotoqueria 38 Els cabells i la lluna 43 L’Oca 44 L’horòscop del mes 46 Indagant sobre Les Salonnières

10


La perruqueria com a

espai performatiu Com construïm la nostra identitat a partir del cos? Vestir-nos, pentinar-nos i maquillar-nos són algunes de les activitats que formen part del nostre dia a dia. En l’actualitat, milers de persones anem a centres de bellesa per modelar la nostra imatge. Per què anem a la perruqueria? Com triem el nostre pentinat? Quins criteris utilitzem per definir-nos? ‘The Hairdresser Salon’ és un conjunt d’intervencions i accions dutes a terme per Les Salonnières entre maig i juliol de 2010 que giren entorn de tres eixos: la transformació i la reconstrucció identitària a través del pentinat i la imatge personal, les diferents maneres d’entendre l’ofici de perruquer/a i la resignificació de l’espai de la perruqueria. En aquest projecte, hem col·laborat amb professionals d’aquest sector per observar les dinàmiques que s’esdevenen en els seus espais i transformar-les. A partir de l’especificitat de cadascun/a, hem volgut que elles i ells, junt amb les seves clientes, fossin les protagonistes i els testimonis dels seus propis canvis. La perruqueria és un espai de tertúlia, de conversa i de xafardeig. També pot ser un espai terapèutic i d’experimentació. Ens preguntem com podem construir situacions significants on reinventar-nos, trobar i connectar les històries de què formem

Editorial

part. La perruqueria és un espai fonamental en la reproducció, la construcció i el canvi en els patrons femenins. Tant en els seus inicis com en l’actualitat, els salons de bellesa són espais on es posa èmfasi en la identitat de gènere. Judith Butler, pensadora i autora d’El género en disputa (ed. Piadós, 2001), ja va anunciar que les persones repetim significats, pràctiques corporals i accions socials. En el seu llibre, deixa clar que el sexe és una cosa natural mentre que el gènere és una construcció social. D’aquesta manera, ser femenina o masculina són categories assumides que repetim i sentim com a pròpies en les nostres accions quotidianes; tan pròpies que ni tals sols ens les qüestionem. Tocar-se els cabells, portar-los com un noi, portar-los desenfadats o com un rebel, són alguns patrons i estereotips apresos i assumits. En aquest sentit, la performativitat és la reiteració d’unes normes i uns codis culturals que ens precedeixen i que reproduïm. Les accions que s’esdevenen en una perruqueria formen part de l’articulació del nostre gènere. Tot i així, podem canviar aquests models? Serveix la perruqueria per projectar altres formes de feminitat? Les Salonnières hem volgut investigar el rol de les perruqueries i la transformació de la imatge dins d’aquesta línia. Creiem que posant èmfasi i exagerant certs aspectes que configuren la quotidianitat d’aquests espais i del nostre ‘tenir cura’, tenim la possibilitat de transformar i qüestionar l’ideal assumit i experimentar així amb altres formes de representació. Per aquest motiu, us presentem algunes de les accions col·lectives en l’espai públic i en salons de perruqueria que hem realitzat per aquest projecte.

Les Sa lo nn iè re s Laura Cardona, Es ter g. Mecías, Cèlia Prats, Meritxell Romanos i Marta Xibillé

11


Top 10

Convidades Salonnières

La perruqueria per a mi és...

Susana Muns, fotògrafa ...un racó on perdo la noció del temps, m’entrego, em relaxo i fullejo revistes que no compraria però que m’encanta mirar quan sóc allà.

Paula Ventades, educadora artística ...pura sorpresa. Per molt clar que ho tinguis sempre surts amb algun imprevist al cap o fins i tot al cor. Aquests últims són els millors.

Judit Vidiella, docent i investigadora en pedagogies culturals i, a estones lliures, performer ...ara, un espai relacional i, a estones, de frivolitat, quan miro les revistes de moda i xafardeig, mentre em posen la pastarada per fer-me el bany de color que em taparà els cabells blancs, que ja comencen a ser nombrosos. Durant molts anys, va ser un lloc normatiu on s’entestaven a allisar-me els cabells arrissats, fins que me’ls vaig tallar ben curts durant 12 anys per flirtejar amb la meva masculinitat com a rebel·lia a la feminitat esperada.

Maite Gutiérrez, maquilladora ...una forma d’expressió corporal, representa l’estil personal i individual.

Silvia Guardia, estilista ...una il·lusió i una manera de fer sentir millor els altres. És molt gratificant veure clients i clientes com vénen i com marxen amb un somriure.

Eva Ravira, estilista ...una manera de poder crear dissenys variats de cabells i expressar, a través del color, sensacions diferents, fent canvis d’imatge i satisfent la clientela.

María Guardia, assistent de perruqueria ...una manera de sentir-te bé respecte al teu físic.

12

Marta Darder, artista ...la trinxera. El mar. Un arbre. El desert. Un buit on tot és possible.


Top 10

Raquel Gutiérrez Mecías, maquilladora

Pau de de las Heras, enginyer tècnic en disseny industrial

... un lloc on trobo una estona per sentir-me bé. És un moment agradable ja que canvies el teu look o el mantens. El més important és que fa que em senti maca, els meus cabells són més brillants, fan molt bona olor... En el meu cas, la meva perruquera és també amiga i passem una bona estona parlant de com ens va tot. Diria que la perruqueria és un espai on em sento molt bé. Si pogués hi aniria cada setmana.

... marcar una tendència.

Lluc Mayol, productor cultural ...un d’aquells llocs que sempre he volgut tenir a casa. Potser per això sempre m’ha agradat que les persones que m’estimo em tallin els cabells.

Dani Montello i Susi Rodriquez, perruquers ...treballar amb cabells o, com diu David Voolum, és allò que en francès es diu coiffure i en anglès hairdresser.

Mercè de las Heras, economista i dissenyadora d’interiors ...un moment per malacostumar-me.

Stylium perruqueres Pablo Zozzaro, dissenyador gràfic i d’interiors ... un estil.

...un repte amb un clar objectiu: evolucionar com a persona i gaudir, dia rere dia, de la meva feina amb la finalitat d’oferir a la professió el prestigi i el valor que es mereix.

13


Making Off...

s e t c e f e d s l e x i e g e ! e Corr g t a l l i u q a m l e b am A partir del concepte de ‘Mascarada’, que reprenen autores de la teoria Queer i de gènere contemporànies, hem volgut representar visualment aquesta manera d’entendre la feminitat i el gènere femení.

Vídeo ‘Mascarada’ Maig 2010-05-20 14

Mascarada significa “màscara, maquillatge” i representa ficció, excés i construcció. La feminitat es (re)presenta al nostre voltant (a les pel·lícules de cinema, als cartells publicitaris, a les revistes de moda, als còmics) a partir del seu excés: dones espectaculars que despleguen tot el seu encant, bellesa i artilleria femenina. Però no es tracta tant d’una realitat natural i essencial de l’ésser femení sinó que és una construcció que portem arrossegant, a Occident sobretot, des de fa temps.


Maquing off El maquillatge, el pentinat, la manera de vestir, la gestualitat, configuren la nostra identitat de dona, que copiem i repetim dels models d’excés que se’ns presenten contínuament. El desig de transformar-nos a la manera d’aquests models ens porta a reencarnar-los o a sentir odi per la nostra pròpia feminitat, si se n’allunya. Però atès que el reflex pren una única referència, totes acabem sent iguals i les màscares de les màscares esdevenen l’antagonisme de la bellesa, l’excés i la còpia. En una societat cada vegada més homogènia, totes acabem sent iguals: igual d’horroroses! La Mascarada és una vídeoinstal·lació de 5 gravacions iguals però diferents, on cadascuna de Les Salonnières ens transformem, a partir del maquillatge i el pentinat, en una mateixa imatge. En un primer pla, neutre i estèril, l’expressió dels nostres rostres és de passivitat extrema, subordinació i fins i tot tristor, mentre una mà ens converteix a totes en una mateixa cara. Se’ns anul·la l’expressió, se’ns difuminen les faccions i se’ns transforma en un ideal de bellesa portat a l’extrem que ens homogeneïtza i reflecteix que horrible pot arribar a ser el desig de reencarnació en un ideal femení.

15


Maquing off

16


Maquing off

17


Estimat Theo:

es cobreix de minimalisme

“RIZAR EL RIZO”

Declaració de principis A.K.A. perruquers Versió d’un text de Woody Allen, també versió i paròdia

SI ELS EXPRESSIONISTES HAGUESSIN ESTAT PERRUQUERS

Em tractarà alguna vegada bé, la vida? Estic desesperat! El cap m’està a punt d’explotar! La Sra. Tàpies em preguntarà per què la vaig pentinar tal com jo sentia i no a la mida del seu ridícul cap! Només faltaria! Jo no puc treballar per encàrrec com un simple botiguer! Vaig decidir que el seu pentinat havia de ser enorme i ondulant, amb puntes explosives que es disparessin en totes direccions com flamarades! I ella, alterada per l’exageració! És tan burgesa i estúpida, m’agradaria destrossar-la! Vaig intentar rebaixar el volum dels cabells com vaig poder, però continuava semblant el bolet atòmic! Tot i així, a mi em semblava preciós. I ella es queixava que no passava per la porta! A mi què m’importa, si passa o no per la porta! Theo, no suportaré tot això gaire temps! Li vaig proposar a Cézanne si volia compartir la perruqueria amb mi. Ser-ne soci, resumint. Però ell està vell i dèbil i és incapaç de sostenir bé les tisores, les hi hem de lligar al canell. Però en aquestes condicions li falta precisió i quan arriba als cabells fa escabetxades! Què puc fer? Finalment, vaig decidir compartir el saló amb Gauguin. És un excel·lent perruquer, especialitzat sobretot en recollits i sembla que simpatitzem prou bé. Va parlar molt bé del meu treball al Sr. Coderch, segur que te’n recordes... li vaig fer unes extensions. Però després no em van agradar, i les hi vaig voler treure de nou. Coderch es va negar en rodó, i vam acabar als tribunals. Per consell de l’advocat, vaig posar un plet exigint astutament les extensions en la seva totalitat i la sentència me les va concedir. Bé, el cas és que algú les ha vist en un racó de la perruqueria, i les vol presentar en una expo! Fins i tot parlen de dedicar-m’hi una retrospectiva!

AKA

Tendències

Crec que tenir la perruqueria amb Gauguin ha estat un error. És un pertorbat. Beu absenta sense parar. Una tarda, quan li vaig treure el tema, es va posar furiós i va arrencar de la paret el meu diploma de perruqueria. En un moment de més tranquil·litat, vaig aconseguir convence’l per pentinar a l’aire lliure i que anéssim a treballar en un prat on dominaven els verds i els grocs. Ell va fer un afro a la Sra. Prats i jo vaig fer un japonès, mig xinès, a la Sra. Moragas. Allà estàvem, treballant junts a l’aire lliure! Després va venir una mica de vent i el postís del Sr. Sostres va anar a parar a uns matolls. En sortir disparat per recuperar-lo vaig tirar per terra tot l’instrumental de Gauguin, el qual em va culpar a mi i va intentar colpejar-me. El que va passar és que va tocar per error el Sr. Sostres i el va fer caure sobre els infrarojos, al costat de la Sra. Prats. Conclusió: ens han posat una denúncia. Ara estic buscant un altre soci. Toulose-Lautrec és el personatge més trist del món i anhela més que res, ser un gran perruquer. Realment té un talent autèntic, però és massa baix per arribar al cap dels clients i massa orgullós per a enfilar-se en un tamboret. Mentrestant, el meu vell amic Monet es nega a treballar amb caps i cabells si no tenen molt i molt volum, i Seurat, que és molt puntós, ha perfeccionat un mètode per a netejar els cabells, un a un, fins aconseguir el que ell anomena “un cap complert i pur”. Hi ha una solidesa arquitectònica en això, però... és perruqueria? En fi... hi ha dies que penso que hauria d’haver fet cas al meu pare i ser artista. No és que resulti gaire emocionant, però es porta una vida metòdica.


Tendències La tecnologia ja és aquí. Els dissenyadors ens han cobert de models impossibles i de línies estructurades. Al mirall s’hi reflecteix una imatge molt diferent; mesures exactes i rectes concises. El ritme accelerat del món contemporani ha canviat el món de les tendències i ara, creadors com AKA perruquers reclamen pentinats pràctics, còmodes i sobris. “Viure dur però amb elegància” o “Rizar el rizo” són els emblemes d’aquesta exposició.

menú Still life núm. 1 (Kleneex i sabó) també conegut com: Connecticut (Boston versió). Still life núm. 2 (La Japonessa al costat de l’aigua) també conegut com: Habitabean o Beancut-Haïku. Still life núm. 3 (Tatlin a casa seva) també conegut com: Ibis del palau rosa.

Still life núm. 1 (versió 1) (*)

Still life núm. 1 (versió 2) (*)

Still life núm. 2 (versió 1)

Still life núm. 2 (versió 2)

Still life núm. 3 (versió 1)

Still life núm. 3 (versió 2)

Still life núm. 4

Still life núm. 5 (versió 1) (*)

Still life núm. 5 (versió 2)

Still life núm. 6

Still life núm. 7

Still life núm. 8

Still ife núm. 4 (Tatlin a casa d’un altre) també conegut com: Objecte d’obstrucció. Still life núm. 5 (El raig que no s’apaga) també conegut com: L’ull Cacodylate. Still life núm. 6 (Els que s’envan) també conegut com: La casada despullada per els seus celibes. Still life núm. 7 (Apolinère enameled) també conegut com: Modulator. Still life núm. 8 (Dos nens son amenaçats per un rossinyol) també conegut per: La mirada roja.

Alguns dels tallats es poden fer versió arissada (*) La longitud de les puntes sota l’orella pot ser variable

19


Tendències

20


21


Inspiracio

22


23


24


25


26


27


28


La 06.01.2010

Mar ta Darder

per-versió dels cabells

M’he tallat els cabells. Els cabells de la closca. Al 0, al 4, al 10, llargs, mitjans, en diagonal, rectes. Amb tisores, amb maquineta, amb navalla. Sense mirar. Sense mirall. Amb mirall. Amb el tacte. A ull. Mirant. Sense obstacle. Amb penyores. Ho he fet perquè ho desitjava. Ho he fet perquè m’ha donat la gana. I… molt de gust. Noves fulles de navalles. Fer allò que el cos demana. Ometre la raó quan re-nega: ‘NO! NO! No ho facis! Quedarà malament!... Quina por!, etc.’ Deixar la raó ballar sola entre els cabells que s’emocionen en ser cada un tractat a la manera que li toca i no com a unitat indissoluble. Alliberar, descomprimir. Un cabell llarg al costat d’un de curt i d’un de mitjà, un d’arrencat, un de pintat, un de rinxolat, un d’estintolat. Cabells perduts, trobats, remenats. Embriagats. Viure altres maneres, nous coms, sensacions diferents, acomplir actes i accions desitjades. M’ha encantat tallar-me els cabells i deixar-los al seu aire. Un remolí, un torrent, una gorga. Un tall de riu. Fora de la canal. Lluny de l’habitual i de l’esperat. Un tall per-vertit, com la fúria de les rambles en les tempestes d’estiu. Un tall com ‘mal tallat’, un tall ‘mal tallat’ ... I què és “ben tallat? Quines convencions regnen? Tallar-se els cabells, tallar límits, tallar barreres, tallar ‘peròs’”. Fer-ho amb i per voluntat pròpia. Desobediència civil! Sí! Llibertat individual! Llibertat per sobre de tot! Llibertat! Llibertat!

07.01.2010

Un cop passada la tramuntana pels cabells et sents dir: ‘Sembles un noi.’. ‘Que guapa que estàs.’. ‘M’agrada com et queda.’. ‘Te’ls has tallat tu? No pot ser!’. ‘Tu no tens 20 anys! No pots tallar-te els cabells com vulguis...’. Tant significa, tallar-se els cabells? Tot depèn de com ho fas... quants ‘peròs’... ‘Vols dir?’. ‘No és adequat.’.’Com és que t’has fet això, a la teva edat?’. Immunitat d’acció! Immunitat personal! Insubmissió! Insubmissió en el dia a dia. Insubmissió amb nosaltres mateixos també, amb les coordenades apreses, amb els hàbits induïts.

20.04.2010

M’he tronat a tallar els cabells. M’he deixat un trau al 0! Quin gust! M’he pintat. Sioux, arrel a la terra, l’orella, el pòmul i el cartílag extern. Els envio una foto a Les Salonnières! Sí! Senyores! Visca ‘The Hairdresser Salon, UAN ATLRA MNAREA ED MRIAT-RE!’ Barcelona, gener-juny 2010 29


Tutorials pas a pas

Per a aquesta performance, Les Salonnières posem especial èmfasi en els moviments que realitzem interactuant amb els nostres cabells. La feminitat, com a concepte abstracte, es duu a terme a la pràctica a partir d’una sèrie d’actes performatius. Són accions quotidianes, que formen part del nostre dia a dia i que ens conformen, definint la nostra identitat de gènere. Per a la performance ‘Manierisme del pentinat’, Les Salonnières posem especial èmfasi en els moviments que fem interactuant amb els nostres cabells. Aquestes petites coreografies són les que nosaltres, com a dones, usem per seduir, per defendre’ns, per posar-nos guapes o per plantar cara. Però precisament la repetició d’aquests actes, que ens fan ser preses d’un ideal de feminitat, ens poden servir per transformar aquest ideal i experimentar amb altres formes de representació. D’aquesta manera, la parade que proposem, vol ser un recorregut per la construcció d’aquests actes que repetirem i coreografiarem de forma col·lectiva i mecànica. Com si el gènere no fos res més que una repetició naturalitzada i fixada d’una sèrie d’actes que podem redefinir des del nostre cos. 30


Tutorials pas a pas

Intervenció Dies de Nodes. Performance ‘Manierisme del pentinat’ Dissabte, 29 de maig, a les 19.30 h. Plaça de la Virreina, barri de Gràcia, Barcelona.

31


Les curiositats, els escenaris, els preparatius... Així va ser The Hairdresser Salon a d

Sylvi’S

Estilistes

Dimarts a la tarda, he arribat a la Sylvi’s esquivant els paraigües que inunden Barcelona. No sembla que sigui un dia en què puguin passar coses lluminoses, però només entrar a la perruqueria me la trobo en plena ebullició. Em reben unes parets fúcsies que es multipliquen en els miralls que ocupen la paret: un grup de joves està assegut a l’escala parlant entre ells, fent fotografies i prenent notes; les butaques estan ocupades i les dues perruqueres negocien els pentinats.

Reportatge

Veig una noia que m’enlluerna amb unes mitges de color rosa fluorescent que va atrafegada pujant i baixant les escales amb safates de galetes. M’hi acosto i veig que les galetes formen adjectius, que col·loca davant de les clientes que estan negociant amb les perruqueres el pentinat que volen dur.

[A les butaques d’espera, i a sobre la taula, les revistes han estat substituïdes per uns menús d’adjectius]

A les butaques d’espera, i a sobre la taula, les revistes han estat substituïdes per uns menús d’adjectius. “Li ve de gust un te?”, em diu una segona noia de cames fluorescents. “Si vol seure, ara li explico com funciona la sessió d’avui.” M’assec i de seguida tinc una tassa (de plàstic, quin error...) entre les mans. La noia, que es fa dir Salonnière, em dóna dos papers i m’explica: “Les Salonnières estem fent un projecte artístic amb perruqueries i aquesta és la nostra primera


intervenció. Volem posar èmfasi en l’aspecte relacional que s’esdevé en una perruqueria i en el procés de transformació. Del material que traguem de la sessió d’avui farem una exposició...”. Un moment, que m’he perdut!

Reportatge

Finalment, aconsegueixo entendre el procés, molt senzill per altra banda. Les Salonnières han convidat els seus coneguts, així com les clientes i clients de la Sylvi’s, a participar en un joc de transformació. Per començar, els fan triar tres adjectius d’un menú de paraules amb els quals els participants volen projectar la seva identitat i que serà la referència a l’hora de negociar com seran els pentinats que es faran. Un cop triats, una Salonnière s’encarrega de preparar les galetes que oferirà a la participant o el participant i que es pot menjar, compartir o fer-ne el que vulgui. Han cridat la meva Salonnière perquè ha de fer fotos a una noia que ha acabat el recorregut. Sense pensar-m’ho dues vegades la segueixo (les seves mitges em tenen hipnotitzada). Davant d’un paper que simula les rodes de reconeixement policial amb les alçades marcades, una noia busca expressar la seva sensualitat davant la càmera. No es tracta d’una model, però compleix a la perfecció el seu paper. En el seu cas, va vestida amb tocs orientals i molt ben maquillada i juga a seduir la càmera. Des del meu lloc li pregunto si ja ho havia fet alguna vegada. Realment, sembla una professional. Mentre la Salonnière segueix fent-li fotografies, m’acosto a la responsable d’aquests maquillatges tan especials que s’estan fent avui. La maquilladora porta un look totalment retro: vestit de flors d’escàndol, tots els cabells recollits amb un volum increïble i coronats per una flor blava, que és la cirereta. M’he d’esperar una estona abans de poder-la felicitar per la seva feina, ja que està maquillant una altra noia que encara porta la bata de la perruqueria. Observo que no es limita a maquillar-la sinó que li està donant consells per a poder maquillar-se ella mateixa a casa. Quan acaba, ja té una altra participant esperant, així que ràpidament li transmeto la meva admiració pels maquillatges que està fent durant la sessió i no em puc estar de dir-li que porta un look fabulós. En una última taula, veig una de les noies “cames-fluorescents” (o Salonnières), que està pintant les ungles al personal d’una manera força desastrosa. Això sí, no para de xerrar amb la seva víctima (per dir-ho d’alguna manera...). M’assec una estona al seu costat i em pregunta: “I per a tu, què signifiquen els teus cabells? Entens la perruqueria com un espai terapèutic? Com utilitzes la teva imatge?”. Em sembla que m’he mareja’t; “no, no, jo només miro...” Quin qüestionari! M’he espanta’t! La gent que ha passat per aquesta

taula i ha fet tot el recorregut proposat per les Salonnières, contesta a les preguntes alegrement, mentre observa el desastre monumental que s’està cometent a les seves ungles! Decideixo deixar-les tranquil·les i acostar-me a les perruqueres, que no han parat ni un minut des que he entrat. Pel que veig s’ho estan passant d’allò més bé i no paren de riure i petar la xerrada amb els nous participants, que es deixen guiar per elles. Talla per aquí, planxa per allà, una onda, un recollit i voilà: un pentinat estupend preparat per a la sessió de maquillatge. No sé quant de temps fa que sóc aquesta perruqueria de Gràcia, però ja veig que si m’hi quedo una mica més em quedaré atrapada per aquesta energia transformadora i acabaré en el pòster d’una exposició... Més val ser prudent i desaparèixer sense fer gaire soroll; això sí, recomano que us hi acosteu!

[M’assec una estona al costat d’una cames-fluorescent (o Salonnières) i em pregunta: “I per a tu, què signifiquen els teus cabells?] 33


Reportatge

Les tres Salonnières de mostra...

La resta de participants...

34


Reportatge

35


Reportatge Fashion, clàssica, sensual

Simpàtica, conservadora, nostàlgica

Les transformacions ...

Senzilla, segura, atrevida

Eclèctica, freda, intel·lectual

Juganera, misteriosa, tranquila

Juganera, ambiciosa, sexy

Retro, misteriosa, sensual

Infantil, madura, nostàlgica

Eclèctica, conservadora, histèrica 36

Divertida, segura, sensual

Provocativa, misteriosa, sensual Fresca, divertida, segura

Inconformista, ambiciosa, nostàlgica

Simpàtica, ambiciosa, sensual


PelugrĂ fica Fotoqueria 37


Els cabells i la lluna Escapades

24 de juliol. Lluna creixent. Mas Homs (Aiguaviva, Girona) s’ha convertit en un espai de transformació on tothom que vulgui es pot transportar a una altra època. Les Salonnières hem convertit la zona del bar-restaurant de la masia en un saló de perruqueria. Aquesta nit, sota la influència de la lluna, oferim un tall de cabells a totes les persones que creuen que les fases lunars són importants en el procés de creixement dels cabells. L’espai no podria ser millor. Quatre ambients on, públic i participants, poden deixar-se portar per les seves fantasies gràcies a les perruqueres de Stylium. Una zona ambientada en el barroc per transportar-te a una època passada o una altra d’un estil més futurista per llançar-se de cap a tendències tecnològiques. Un ambient roquer per treure la nostra faceta salvatge o bé un espai d’estil lounge per deixar-se endur per les idees més new-age. Tot plegat és una bona ocasió per sortir del tradicional espai de la perruqueria i repensar què significa per a nosaltres.


39


Escapades

40


Escapades

41


Escapades

42


43


Horoscop

e n g i s El teu gna! et desi

Àries, necessites un canvi... Aquest mes et recomanem la tendència bohèmia que ha envaït Hollywood i la indústria de la moda. Aquesta opció t’ofereix un excel·lent resultat per a allò que estàs buscant; un estil que requereix poc esforç. El pentinat boho és deixat anar i sense estructura, com els de Kate Moss i Siena Miller. Altres looks que complementen la tendència bohèmia són les trenes simples, les cues deixades anar i els twists francesos clàssics.

El pentinat que més convé a Taure és… Tot i que ets profundament barroca, procuraràs adaptar-te a la moda a través d’una sèrie de complements ben escollits. Si et tenyeixes d’un to vermellós donaràs als teus cabells un toc juvenil que t’afavorirà. Per donar més gràcia al teu estil, et recomanem que modelis amb els dits i una mica de pomada els teus cabells, per crear flocs enredats que es vegin elegants però no desordenats.

Què deus portar al cap, Gèminis? Vaja, no ets gens fàcil! Tens tantes coses importants al cap que molt sovint et despreocupes dels teus cabells. De tota manera, quan poses fil a l’agulla, ets una veritable geni barrejant estils i combinant complements. Els cabells llargs poden donar-te molt de joc aquest hivern: cues, monyos, trenes… però sempre amb un toc fresc, simpàtic i atrevit. Les que tingueu els cabells llisos podeu utilitzar rul·los metàl·lics per crear rissos a l’atzar.

Idees especials per a una Càncer… Saps treure profit de la teva creativitat i els teus pentinats no passen desapercebuts. Si hi afegeixes les teves habilitats amb les mans pots fer meravelles. El teu estil serà retro, amb un bonic recollit o els cabells llisos des de l’arrel i amb lleugeres ondulacions a les puntes. Les més tradicionals no tingueu complexos. Res d’una cabellera recta, llisa i formal. Fes que els teus cabells es rebel·lin; despunta’ls i crespa’ls!

Els pentinats que ajuden a les Lleó a triomfar... No oblidis que el teu cap, igual que la teva roba, és una expressió de les teves ganes de viure, de la teva exuberància i del teu sentit dramàtic. En aquest camí, el color tindrà un paper molt important aquest hivern, i com a bona Lleó et decantaràs pels colors vius i càlids. El ros pot ser el protagonista dels teus cabells de lleona salvatge. Pots recórrer també a un serrell adequat segons el tipus de tall i de pentinat. 44


Horoscop

Cabells en ordre si ets Verge… El tret més característic dels teus cabells és la neteja, l’ordre i el bon gust. És per això que no portaràs ni un cabell fora del lloc que li correspon. Ets moderada en el moment de decantar-te per un estil o un pentinat, ja que no t’agraden els que són massa cridaners. Et mostraràs molt exigent i quan vagis a la perruqueria inspeccionaràs al detall que el tall ha quedat com tu volies.

Un estil trencador per a una Balança! Et decantes cap allò tradicional, respectant sempre un cert equilibri i seguint els cànons de la moda, tot i que sempre ets fidel al teu propi estil. Això no és difícil perquè tens un gust normal i saps escollir encertadament els colors que millor queden als teus cabells. Per cert, ets molt generosa amb tu mateixa. No t’importarà gastar grans quantitats de diners per un pentinat perfecte!

Els pentinats que ajuden a causar furor a les dones Escorpí… Els colors que més t’afavoreixen són el bordeus i el sèpia, però sobretot l’ocre, que et dóna elegància i glamur. Enhorabona, Escorpí! Saps adaptar-te amb tota naturalitat a allò que marquen les tendències, però et sents atreta pels looks espectaculars i sexualment atractius. Desfilats, despentinats, amb els cabells curts és clar que aconseguiràs una imatge molt juganera i sensual que paralitzarà els més observadors.

Color per a una Sagitari? O una permanent?

Capricorn: quins pentinats el van millor per a aquest hivern? Atreta sempre per aconseguir l’èxit, saps quines són les teves millors armes: un bon vestit i un tall de cabells adequat. Quan decideixis tenyir-te els cabells et decantaràs per colors foscos, sobretot el negre i els que tenen un aspecte més misteriós. Pren nota: aquest hivern es porta l’estil cabaret de París, la ciutat de la llum. No dubtis a tallar-te la cabellera. L’encertaràs!

Aquari i els pentinats que més l’afavoreixen: ni un pèl de ximple! Posseeixes un estil propi que en moltes ocasions no té res a veure amb la moda dominant, però el teu toc personal pot arribar a crear noves tendències. Quan una nova moda comença a establir-se perds interès per ella i passes a alguna cosa nova i més original donant prioritat a un toc de disconformitat. Per ser més trencadora utilitzaràs el serrell com la gran estrella; llarg o per sobre de les celles, recte o desnivellat… te’l pots adaptar en cada moment. Tu tries!

Peixos i les onades d’aigua: no és broma! En el moment de pentinar-te segueixes el teu camí i el teu estil propi. Tens un sisè sentit que t’ajuda a saber el que et queda bé i a adaptar-te a les tendències del moment, segons els teus gustos. Com una bona Peixos t’encanta el look romàntic, al qual afegeixes complements delicats. Vés amb compte amb la tendència a auto abandonar-te. El serrell, t’agradi o no, s’imposa en tots els pentinats i t’afavoreix.

Sagitari, tens un problema! Passes d’utilitzar productes capil·lars de qualitat i de marca, prefereixes rentar-te els cabells amb sabó Lagarto de tota la vida, tot i que et pugui quedar una mica cardat. Abans d’anar a una perruquera experimentada prefereixes que te’ls talli una amiga encara que no tingui experiència i corris el risc de quedar com una boja. Has d’intentar corregir de mica en mica aquests defectes. 45


Les Salonnières

Indagant sobre Les Salonnières

Les Salonnières és un col·lectiu artístic format per Laura Cardona, Ester g. Mecías, Cèlia Prats, Meritxell Romanos i Marta Xibillé. Des de 2006 experimenten sobre les relacions en espais determinats per transformar-los i traslladar-los al context de l’art contemporani. Desenvolupen projectes d’intervenció dialògica utilitzant la performance per investigar sobre noves formes d’intercanvi i de producció de coneixement. La seva línia de treball sorgeix de Les Salonnières franceses del segle XVIII de qui recuperen la conversa com a pràctica política. Pretenen crear relacions i xarxes dins del circuit artístic, educatiu i social, connectant els diferents agents que en formen part. Fins ara, Les Salonnières han participat en projectes artístics i educatius, performances, taules rodones, congressos i tallers amb artistes com Alicia Framis o Rirkrit Tiravanija, en centres com el Centre d’Art Santa Mònica (Barcelona), Can Xalant (Mataró) o el MUSAC (León). En diferents ocasions han col·laborat amb institucions com la Universitat de Barcelona o el Patronat de Cultura de Mataró. Recentment, han participat en el projecte Factotría Piedra Buena, a Buenos Aires (Argentina), en col·laboració amb l’estudi d’arquitectes a77, l’arquitecte Pau Faus i el Galpón Cultural Piedrabuenarte, gràcies a una beca d’AECID i l’Institut Ramon Llull.

Laura Cardona Formada en Belles Arts entre Barcelona i Boston. Les seves inquietuds l’han portat a ampliar els seus estudis i està fent el Màster en ‘Comunicació i Crítica d’Art’ a la UdG. Va estar becada pel CCCB en el Departament d’Exposicions Itinerants i Servei Educatiu. Recentment, ha participat en el desenvolupament del nou Museu del FC Barcelona. Ha treballat durant quatre anys com a professora d’anglès a la Institució Cultural del CIC. Aprofita el seu temps lliure per viatjar i fer dansa contemporània.

Ester g. Mecías Abans d’estudiar Belles Arts entre Barcelona i Boston, va cursar estudis de gràfica publicitària. La seva passió per treballar dins de l’àmbit de la producció artística l’ha portat a dur a terme projectes artístics internacionals com ara el Koshiki Art Project , al Japó, o el Door Yard Collective Gallery, a Portland. Ha format part també en el projecte Zoom al TPK (Hospitalet) o al Festival Loop de Videoart de Barcelona. S’interessa per tot el que sigui contemporani i emergent.

Cèlia Prats Formada en Belles Arts entre Barcelona i Sevilla, s’interessa pel treball artesanal, minuciós i preciós. Des de la seva infància ha practicat cant coral i actualment forma part del cor ‘Lieder Camara’ de Sabadell, amb el qual fa espectacles professionals com ara La Pantera Imperial de Carlos Santos. Ha treballat en tallers d’art per a nenes i nens i en escoles bressol. Especialitzada en complements, dissenya fermalls i petites relíquies, que produeix manualment.

Meritxell Romanos Formada en Belles Arts entre Barcelona i Nova York, s’ha especialitzat en art i educació i ha fet el màster en Arts visuals i educació; un enfocament construccionista a la UB. Actualment treballa a la Casa Àsia dins el programa educatiu l’Escola Bambú. Ha treballat també com a educadora en centres d’art i recentment com a professora titular de plàstica a secundària. Investiga sobre pràctiques relacionals i participatives, explora la construcció del gènere, la feminitat i, en el temps lliure, fa dansa contemporània.

Marta Xibillé Ha estudiat Belles Arts entre Barcelona i Llemotges (França). El seu interès per l’educació artística l’ha portat a treballar com a educadora en centres d’art com Ca l’Arenas i Can Palauet (Mataró) i també com a mestra de primària. Actualment, està cursant la llicenciatura de Magisteri atès el seu entusiasme per les pràctiques educatives. Reclama un temps de pausa dins del ritme trepidant de la nostra societat.


Crèdits

DIRECCIÓ I REDACCIÓ

FOTOGRAFIA

Les Salonnières [Laura Cardona, Ester g. Mecías, Cèlia Prats, Meritxell Romanos i Marta Xibillé]

Susana Muns Aina Pla Planas Jordi Roca

PERRUQUERIA

VÍDEO

Sylvi’s estilistes Travessera de Gràcia, 116 - Barcelona Tel. 935 186 054 Equip: Silvia Guardia, Eva Ravina i María Guardia

Susana Muns Aymar del Amo

AKA perruquers Baixada de les Escaletes, 6 - Mataró Tel. 937 550 108 - www.akaperruquers.es Equip: Dani Montlleó, Susi Rodríguez, Flora Domonich Marquès, Rosa Montero, Noelia Escribano Stylium Joan Maragall, 24 - Girona Tel. 972 411 938 - www.styliumgroup.com info@styliumgroup.com Equip: Vanessa Batallé, Cielo Escovar, Sonia Sánchez, Sonia López i Maura Gordillo

COL·LABORADOR Mas Homs Carretera de Santa Coloma, km 4.5 S/N - Aiguaviva, Girona Tel. 972 394 282 - www.mashoms.com Equip: Mercè de las Heras, Pablo Zozzaro i Pau de las Heras Comunicació i difusió de l’esdeveniment: Maria Noguer

MAQUILLATGE Maite Gutiérrez Raquel Gutiérrez

REDACTORES COL·LABORADORES Judit Vidiella, Marta Darder, Lluc Mayol, Paula Ventades i AKA perruquers

PARTICIPANTS Participants de Sylvis’s: Marta Canes, Marga Gonzàlez, Mireia Navalpotro, Lluc Mayol, Lara Pla, Laura Rossy, Eliana Dante, Rolf Reinhardt, Carla Padró, Carles Azcón, Elisenda Farran, Cristina Chaplin, Paula Ventades i Neus Pich. Participants d’AKA: Henry Roark, María Romero, Flora Dominich, Laura Fernández, Helena Prats i Cèlia Prats. Participants de Mas Homs: Coralí Feliu, Marta Juan, Laura Hidalgo, Carme Jutgar, Bibian Sans, Carla Escoda, Ariadna Puig, Rosa Isern, Montserrat Reyes i Albert Candela.

Hi col·labora:

AKA perruquers

47