Mișcare și Culoare

Page 1

ASOCIAȚIA SECȚIA DE COREGRAFIEMișcare și Culoare este un proiect de educație în arta contemporană, conceput de Asociația Secția de Coregrafie în parteneriat cu Muzeul Național de Artă Contemporană. Mișcare și Culoare propune un model de educație culturală inovativ, care integrează dimensiunea cognitivă cu cea emoțională, kinestezică și de conștientizare a propriului corp ca instrument și ca subiect al exprimării prin artă. Cu un format modular de întâlniri, laboratoare, tururi ghidate, expoziții și vizionări de spectacole, proiectul a adunat 40 de copii din medii defavorizate, alături de copii din zone cu acces la cultură.


Mișcare și Culoare vizează patru direcții principale: a) Stimulează nevoia de mișcare și inventivitate a copiilor cu ajutorul tehnicilor de creație artistică ale artei contemporane; b) Familiarizează copiii cu mediul artistic și cu arta contemporană; c) Promovează diversitatea și toleranța încurajând colaborarea copiilor din diferite categorii sociale; d) Creează și verifică în practica un model inovativ de bună practică în educația culturală.


Ä‚


Mișcare și Culoare se pliază pe nevoia esențială a copiilor de mișcare și exprimare liberă, creativă, lucru cu atât mai important cu cât trăim într-o societate sedentară, sub hegemonia tehnologiei și a divertismentului. Mișcare și Culoare pornește de la ideea că artele, domeniile științifice și tehnologia sunt interconectate și că însăși lumea pentru care îi pregătim pe acești copii este un produs al multi și interdisciplinarității.LABORATOR

Ă Ă

Ă Ă

Pe parcursul proiectului copiii au luat contact prin fotografii și filme documentare cu forme ale artei cinetice, ale gestualismului abstract, cu action painting, dar și cu artiști contemporani care integrează corpul uman și mișcarea în opera lor. Copiii, sub îndrumarea Irinei Cangeopol, au experimentat desenul ca urmă lăsată de corpul lor în mișcare, au înțeles dinamica trupului uman și s-au exprimat liber, în tehnici diverse, pe suprafețe mari. Fiecare zi de atelier a adus o nouă tehnică, o nouă provocare, i-a condus pe copii către conștientizarea posibilităților de mișcare a propriului corp, le-a sporit încrederea în sine, le-a deblocat potențialul de exprimare plastică, i-a eliberat de prejudecățile adulte despre desen și pictură. Atelierele s-au bucurat de prezența unor specialiști cu experiență în educația non-formală – psihologi, istorici, coregrafi, actori, artiști vizuali, istorici de artă, muzicieni și curatori.


LABORATOR

Împreună am aflat cum stă treaba cu arta contemporană, vizitând și cercetând Muzeul Național de Artă Contemporană, iscodind și descoperind noi și noi materiale folosite de artiști în creațiile lor, intuind apoi modalitățile de expresie și instrumentele de lucru. Apoi ne-am întors privirea spre noi înșine, am vorbit despre emoții și despre cum acestea ne colorează percepția asupra lumii și la final am completat fiecare harta corporală a emoțiilor, prin expresie grafică. Ne-am jucat de-a matematica distractivă, desenând un cerc și împărțindu-l ca pe o pizza în douăsprezece felii diferit colorate, pictate în culorile obținute prin amestec pornind de la cele trei culori primare.

Am pictat în echipe de câte doi peisaje cosmice precum cele văzute prin telescopul Hubble, am inventat noi planete și găuri negre. Ne-am făcut reciproc portretul în pastel de ulei, după ce am cunoscut în imagini moduri de a trata portretul în arta modernă. Am încercat felurite instrumente de percuție africane și din toată lumea și apoi am pictat întro hărmălaie de nedescris, așternând cu trafaletul sau stropind direct din tub, frământând culoarea cu palmele și degetele, pe suprafețe mari, în spiritul muzicii live ce ne acompania în timp ce lucram. Ne-a plăcut asta.


Ă Ș

Ș

Ă


LABORATOR

Am realizat patru afișe uriașe prin fotocolaj și desen cu marker pornind de la fotografii din timpul Marii Uniri, am aflat mai multe despre Primul Război Mondial, despre Regina Maria și Regele Carol I, ne-am distrat jucându-ne cu fotografiile acelea pe care le-am decupat în fel și chip, am realizat veritabile trucaje fotografice și ne-au ieșit niște afișe pe cinste!

Ă

Ă

ana maria, 10 ani


LABORATOR

Am învățat o tehnică veche de pliere a hârtiei numită Origami și am construit astfel lebede și cocori din foi pătrate de hârtie colorată. Am vizionat filmulețe cu sculptură cinetică și am aflat ce este instalația în arta contemporană așa că ne-am făcut propriile instalații sculpturale cinetice, adică unele care se mișcă în vânt. Ne-am atârnat lebedele și cocorii din hârtie ca să zboare când deschidem larg ușa terasei.


Ă Ț Ă Ă

Ă

Ă


LABORATOR

Apoi am avut invitați niște coregrafi care ne-au învățat să reproducem prin postură și mișcare o pictură de-a lui Pieter Bruegel cel Bătrân.

La deschiderea expoziției, după-amiaza în cafeneaua MNAC, soarele de început de septembrie nea creat o scenografie din lumini și umbre colorate.

La ultimul laborator am întins pe jos tot ce lucrasem până atunci și am început să gândim expoziția, îndrumați de un curator care ne-a spus că fiecare expoziție are o poveste, am dezbătut și am schițat pe hârtie planul expoziției noastre din cafeneaua MNAC.

Am desenat la o măsuță, am alergat prin expoziție și apoi am privit apusul de pe terasă, am mâncat turtă dulce și struguri, am băut șampanie de copii și ne-am distrat cu prietenii – căci ne-am făcut mulți prieteni în această vară.


După ce am încheiat atelierele ne-a pregătit să deprindem şi postura de spectator al unor evenimente cultural - artistice. Am mers împreună la vernisajul expoziţiei ”Atelier de front. Artiști români în Marele Război” deschisă la Muzeul Naţional de Artă al României și la vernisajul ”Bucureştii sub ocupaţie” (1916-1918) de la Muzeul Municipiului București - Palatul Suţu, unde am văzut în direct o paradă a armelor din armata română și cea germană de la 1916. Apoi am vizionat piesa de teatru ”Amintiri din epoca de școală” la centrul educațional Replika. Am participat la lansarea cărții obiect ”Memoriile unei case” la Muzeul Storck, artefact realizat în totalitate de alți copii, lucrat pe hârtie manuală prin caligrafiere cu tuș și ilustrat în acuarelă, prilej cu care am făcut o plimbare înspre Piața Romană, Piața Amzei, cu oprire pe treptele ateneului, spre casa pictorului Theodor Aman. Ne plăcut mai mult aici. Am făcut cunoștință cu holograma pictorului în oglinda din holul de la intrare și sub ghidajul excelent al doamnei Greta Șuteu am ascultat cea mai frumoasă poveste pe care am auzit-o vreodată despre un pictor. Am au pus o sumedenie de întrebări. Apoi a urmat o nouă ieșire la teatru de data aceasta la Odeon, piesa ”Carina pe drumul spre casă” despre o fetiță care se rătăcește la mall și trăiește aventura întoarcerii acasă, ghidată de către o pisică neagră, Margo, care o învață să citească semnele pentru a nu se rătăci.


Èš


ECHIPA

”Când copiii întră într-un spațiu nou, îl cuceresc prin mișcare. Dacă se întâlnesc cu alți copii, aleargă împreună. Când primesc foi nesfârșite de hârtie, le ocupă prin mișcare, cu culoare. Dacă muzica se aude într-un spațiu, copilul o urmează. A fost o bucurie a întâlnirii între copii diferiți, dar și o ocazie de a explora, cu mijloace specifice, un spațiu nou, muzeul. Parcursul expoziției este povestea întâlnirii dintre acești copii, de la privitul față în față și portretizarea reciprocă la structurile care plutesc, și vorbesc tot despre mișcare, de la zborul cocorilor la dinamismul ansamblului de origami și bețișoare colorate. Fotocolajele despre Unire au fost prilej pentru o călătorie în timp și o joacă de copii, asamblate în final ca un puzzle tridimensional, sub formă de mașinărie cinetică pe roți, numai bună de plimbat un copil prin expoziție. Vizitatorii sunt invitați să atingă și să miște lucrurile prin expoziție, ca să poată mișca lumea întreagă mai târziu.”

Raluca Bem Neamu - specialist în istoria artei, educator muzeal, curatorECHIPA

”Proiectul Mișcare și Culoare a însemnat crearea unei experiențe social-artistice complexe și a prilejuit întâlnirea a 4 grupuri de copii, provenind de la Liceul Teoretic ”Dimitrie Bolintineanu”, Școala Gimnazială ”Sfântul Silvestru”, Școala Gimnazială Zeppelin Schule și Centrul de plasament ”The Door” din Mogoșoaia. O bună parte s-a desfășurat în spațiul generos de la Muzeul Național de Artă Contemporană, fiind un loc care a susținut dezvoltarea unor interacțiuni caracterizate prin deschidere și susținere reciprocă. Observațiile realizate în cadrul proiectului Mișcare și Culoare subliniază validitatea uneia dintre premisele de la care a și pornit acesta – anume necesitatea unei structuri stabile (la modul ideal, chiar permanentă) de educație prin corp și artă în viața școlarilor – indiferent dacă reprezintă aportul educației non-formale la procesul educațional sau face parte din curricula formală. Elevii au demonstrat că sunt mult mai receptivi la informații atunci când acestea le sunt comunicate prin mijloacele artei și cu aportul corporalității. Creativitatea cunoaște în acest context o creștere considerabilă: atunci când se folosesc mai multe limbaje pentru a da expresie unei realități interioare, demersul este mai împlinitor. Este mult mai simplu să se instaleze o stare de ”relaxare activă” – benefică în sine, și poate cu atât mai mult în contextul educațional, ea reușind să faciliteze achizițiile cognitive și socializarea. Am apreciat implicarea organizatorilor înspre a le oferi copiilor o experiență cât mai pozitivă, care să-i încurajeze să se apropie de limbajul artei și să îndrăznească abordări inedite. ”

Alexandra Cucu - psiholog, psihoterapeut, educator muzealECHIPA

“Copiii au fost foarte interesați, calzi și entuziaști. Au avut o bună înțelegere asupra activităților prin facilitatorul Irina și s-au bucurat de exprimarea sentimentelor lor prin muzică în artă. Au fost concentrați, iar amestecul social le-a deschis apetitul pentru învățare și pentru a afla mai multe unul despre celălalt. Un proiect bine făcut. Sperăm să urmeze și ale proiecte de explorare prin artă”

Mark Oostendorp – muzician, percuţionistECHIPA

Alături de atelierele organizate în cadrul programului permanent Vacanța/Weekend la MNAC în fiecare sîmbătă și duminică, de proiectul derulat în parteneriat cu Asociația DaDeCe și de seria de evenimente din cadrul Școlii de Vară organizate de Direcția pentru Prevenție a DGPMB, atelierele din cadrul proiectului Mișcare și Culoare au completat în mod fericit seria de proiecte educaționale pe care muzeul le-a oferit publicului său în această vară. Pe lângă vizitarea muzeului, experimentarea cu tehnicile tradiționale sau alternative și abordările surprinzătoare ale unor teme clasice, ca portretul, harta sau peisajul, participanții la atelierele din cadrul programului organizat în parteneriat cu Asociația Secția de Coregrafie au explorat posibilitățile apoape infinite oferite de îmbinarea dintre expresia directă, manifestată prin mișcare – dans, expresie teatrală, sunet și muzică, și transpunerea acesteia în desen, formă și culoare. Pentru muzeu a fost mai mult decât binevenită această colaborare, ea fiind coerentă atât cu actualitatea interacțiunii dintre diversele medii, tehnici și forme de expresie, cât și cu strategia educaţională a muzeului. Entuziasmul copiilor, care au lucrat excelent împreună cât și dinamismul cu totul special al acestor ateliere, datorat asocierilor de multe ori neașteptate între diversele forme de expresie artistică, și profesionalismul și căldura artiștilor invitați au făcut ca aceste întâlniri să fie printre cele mai plăcute din această vară, și în general din întreaga serie de colaborări de acest tip. Ghidajele prin expozițiile muzeului, susținute de echipa MNAC, au împrumutat și ele din acest dinamism, deschizând, la fiecare întâlnire, noi posibilități de interpretare și lectură.

Mălina Ionescu - specialist în istoria artei, coordonator al secţiei educaţie la MNACECHIPA

“Prezența mea în cadrul atelierului Afișul. Instalație Fotografică – Tematica Marii Uniri a fost o experiență constructivă într-un cadru non-formal și prietenos. Elevii, foarte curioși și dornici să descopere mai multe povești, au participat într-un mod activ la prezentare, reușind să transpună la partea de fotocolaj informațiile acumulate. Energia și veselia pe care cei mici au reușit să le transmită celor din jur s-au simțit atât în cadrul atelierului, cât și în cadrul vernisajului expoziției create de ei. Atelierul de instalaţie fotografică a reprezentat pentru mine o explorare a educației non-formale într-un cadru prietenos și deschis atât pentru elevi, cât și pentru mine.”

Maria Gabriela Necula - istoric şi educator muzealECHIPA

”Atelierul a pornit de la exerciții simple de încălzire corporală, emoțională și mentală, exerciții prin care copiii să ia contact cu starea de agitație care îi populează în mare parte a timpului. Cu toții au fost extrem de receptivi la acest exercițiu, dar după câteva minute cu mine în rolul de “declanșator”, am invitat câte un copil, rând pe rând, să preia conducerea și să inițieze emoțiile. Deși copiii au o paletă extraordinară de expresie, toți cei care au avut rolul de declanșator au preluat întocmai sunetele, emoțiile și expresiile corporale inițiate de mine, de parcă doar alfabetul meu emoțional ar fi fost cel valid și singurul mijloc de comunicare acceptat. Lipsa de încredere în propriile mijloace de expresie a reieșit ca dominantă în toți copiii participanți. Drept urmare, i-am rugat să se așeze în cerc și să vină rând pe rând în centrul cercului pentru a declanșa emoții. Cei de pe margine erau plini de păreri și critici la adresa declanșatorului, dar apoi, aflați, la rândul lor—în centrul atenției, creativitatea le era blocată de frica de ridicol. Am subliniat acest aspect cu fiecare copil de pe marginea cercului care făcea gălăgie și o mare conștientizare a cuprins întregul grup. De aici înainte copiii au început să-l respecte pe cel care se afla în centru, să-i ofere timp de gândire și să-l încurajeze. Majoritatea s-au eliberat de frica de a fi judecați și s-au exprimat liber, creativ, aducând în atenția grupului experiențe personale care au rezonat cu mulți dintre participanți, ca de exemplu: - Nu am timp să mă joc cu tine, că am treabă, și multe altele.”

Irina Bucescu - actrițăECHIPA

Atelierul se adresează copiilor și își propune stimularea creativității și a bucuriei creative. Copiii sunt introduși în lumea colorată a Cosmosului, văzut prin telescopul Hubble. Planete, galaxii, constelații sunt surse de inspirație pentru pictura cu tema peisaj cosmic. Lucrările sunt făcute în comun pe planșe mari de hârtie. Utilizând tehnici diferite de a exploata culoarea, copiii descoperă bucuria exprimării libere, a creativității necondiționate. Culoarea este frământată, aruncată, zgâriată pe coala de hârtie ce-și așteaptă transformarea cromatică. Straturi, reveniri, fuzionări, toate recompun misterul unui fragment cosmic la scara picturală. A fost o provocare reușită să lucreze mai multi pe aceeași planșă. O uimire să stârnească materia colorată. Copiii au debordat de creativitate. Partea teoretică, cea cu vizionarea imaginilor din spațiu, s-a completat eficient cu dirijarea copiilor în exercițiul conceptual, textural si cromatic. A fost o bucurie împărtășirea unor trucuri de execuție și tehnică picturală. ”

Cuzina (Cristina Toma) – artist vizualECHIPA

“Artă=Om=Creativitate=Libertate – De la nedeterminatul general, ceva trebuie să ajungă la determinat… Aceasta este creativitatea!” – Joseph Beuys. A lucra cu copiii este un lucru plăcut, mai ales atunci când încerci să le dezvolţi creativitatea. În cadrul proiectului “Mişcare şi Culoare” coordonat de artista Irina Cangeopol, am ajutat copiii să realizeze mici sculpturi din sfoară şi beţişoare, dar mai ales am reuşit să îi fac să înţeleagă că ceea ce realizează ei are sens, că ceea ce dezvoltă ca formă în spaţiu este artă abstractă. Micii artişti au fost total absorbiţi de fascinanta lume a formelor şi au reuşit să confecţioneze lucrări pline de viaţă, în urma vizionării unor materiale educative depre arta abstractă, instalaţie şi sculptura cinetică. Aştept cu nerăbdare reîntâlnirea cu cei mici.”

Ionel Iştoc - sculptor, profesor


ECHIPA

Așadar, ne-am propus o abordare a educației prin artă care cuprinde diverse domenii de referință, pornind de la nevoile specifice vârstei, dar respectând înainte de toate nevoia copiilor de joc – înțeles ca element cheie în dezvoltarea societății și acumularea de cunoștințe.” Irina Cangeopol Sandra MavhimaECHIPA

Copii: Sara Aldea, Luca Matei Apostol, Mion Boltres, Sofia Boltres, Sara Ana Maria Calotă, Irina Cheng, Erica Maria Costin, Maria Teodora Crâșmăriuc, Ioana Paula Dimian, Ana Maria Guță, Maria Izabela Iștoc, Antonio Mirea, Daria Elena Mirea, Alexandra Munteanu, Alin Munteanu, Maia, Cristiana Neacșu, Ilinca Neamu, Andreea Cristina Nisipeanu, Kaya Oscar Oostendorp, Antonio Pal, Iulian Pal, Gabriel Petre, Mihai Pișcociu, Maria Alexandra Popa. Alexia Prundeanu, David Prundeanu, Adela Ioana Puricescu, Nectarie Rogoti, Ioan Gabriel Rogoti, Serafim Rogoti, Maya,Maria Stan, Meda Toma, Nicodim Toma, Sara Tudor, Adela Nicole Vasile, Adela Zamfir-Vasile, Ana Maria Zamfir, Florin Zamfir, Alin Ștefan Zamfir, Andreea Zaharia Invitați: Mălina Ionescu – specialist în arta contemporană, secția educație MNAC Alexandra Cucu – psiholog, psihoterapeut, educator muzeal Cuzina (Cristina Toma) – artist vizual Irina Bucescu – actriță Mark Oostendorp – muzician Lolo Noukpetor – muzician Gabriela Maria Necula – specialist în istorie, MNIR Ionel Iștoc – sculptor, profesor Florentin Munteanu – coregraf Raluca Bem Neamu – specialist în istoria artei, educator muzeal, curator Raluca Iacob - manager cultural Foto: Lavina Pollak Video: Alina Ușurelu Comunicare și PR: Cristiana Tăutu și Iris Opriș Mișcare și Culoare este un proiect inițiat de Irina Cangeopol - profesor de arte vizuale și Sandra Mavhima - coregraf.Finanțatori: ”Mișcare și Culoare” este un proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și finanțat în cadrul programului cultural București Oraș Participativ de către Primăria Municipiului prin Centrul Cultural al Municipiului București - ARCUB Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele pot fi folosite. Acestea sunt în intregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Parteneri: Muzeul Național de Artă Contemporană Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Municipiului București Liceul Teoretic ”Dimitrie Bolintineanu” Școala Gimnazială ”Sfântul Silvestru” Școala Germană ”Zeppelin Schule” Centru de plasament ”The Door” Asociația MetruCub, resurse pentru cultură Asociația Istoria Artei Teatrul Odeon

producător: Asociația Secția de Coregrafie website: www.choreodep.com Facebook Page: Cartierul de Dans e-mail: sectiadecoregrafie@gmail.com

Asociația Secția de Coregrafie

Școala Gimazială Sf. Silvestru


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.