Page 1


113309_mohair_.indd 2

27/10/2020 12.24


113309_mohair_.indd 3

27/10/2020 12.25


113309_mohair_.indd 4

27/10/2020 12.25


tine solheim

STRIKK I MOHAIR 28

OPPSKRIFTER FRA 6 ÅR TIL XL

113309_mohair_.indd 1

27/10/2020 12.25


INNHOLD Forord....................................................................................................... 5 Skap selv................................................................................................. 7 Mohairgarn............................................................................................... 8 Vrangborder............................................................................................. 10 Strikkemønstre ....................................................................................... 12 Stripemønstre.......................................................................................... 17 Petronella genser – basic oppskrift........................................................ 25 Martine vest – basic oppskrift................................................................ 31 Marte vest – lang vest med lommer...................................................... 33 STRIKK I MOHAIR................................................................................... 37 Strikk i halvpatent................................................................................. 39 Molly – jakke i halvpatent....................................................................... 42 Emma – kort genser i halvpatent........................................................... 44 Petra – genser i halvpatent..................................................................... 46 Pelle – hals i halvpatent.......................................................................... 49 Strikk i glattstrikk................................................................................. 51 Adele – genser med båthals.................................................................... 52 Pia – kortermet genser............................................................................ 55 Lana – skjerf med lange frynser............................................................. 59

113309_mohair_.indd 2

27/10/2020 12.25


Ella – langermet genser........................................................................... 61 Mia – lang loop........................................................................................ 64 Mandy – V-genser.................................................................................... 67 Lucy – minigenser.................................................................................... 68 Milly – minijakke...................................................................................... 73 Tiril – jakke med lommer........................................................................ 74 Nelly – hettejakke.................................................................................... 79 Agathe – jakke med ribbeflette.............................................................. 87 Rikke – A-fasong tunika.......................................................................... 90 Lea – nettingloop..................................................................................... 92 Tess – hettegenser................................................................................... 96 Emily – topp med puffermer................................................................... 99 Fanny – volangkjole................................................................................. 103 Lotte – hettegensere i ulike farger og størrelser................................... 107 Katia – trekantet poncho........................................................................ 119 Billy – Fisherman’s rib jakke................................................................... 123 Klara – oversized jakke............................................................................ 126 Maren – firkantet jakke med mansjetter............................................... 129 Mae – stor hals........................................................................................ 130 Frida – firkantet poncho.......................................................................... 133 Takk.......................................................................................................... 134

113309_mohair_.indd 3

27/10/2020 12.25


4

113309_mohair_.indd 4

27/10/2020 12.25


FORORD Endelig er mohairgarn stor strikkemote igjen, sånn ca. 50 år siden den virkelig store bølgen på 70–80-tallet. Og at veien man går kan være både lang, snirklete og uoversiktlig, har i hvert fall jeg erfart. Mohairgarn har fulgt med på min strikkevei i mange år.

I 2012 ble 60- og 70-tallet inspirasjon for moten, men ingen garnleverandør hadde mohairgarn i sortimentet lenger. Noen år før hadde jeg begynt å levere design til Dale Garn, og jeg fikk et morsomt samarbeid med markedssjef Ingerid Wembstad. Vi utviklet en rekke nye garnsorter, alpakka, båndgarn, krøllegarn, bomullsgarn og mohairgarnet Påfugl. Da ble det et stort kapittel i MbyM med oppskrifter i mohair-garn til store og små.

Høsten 2004 ga sjefredaktør Edda Espeland meg i oppgave å lage litt motestoff til magasinet Det Gode Liv. Da fikk jeg plutselig en epiphany. Jeg elsker dette ordet på engelsk, fordi det omfatter så mye mer enn en åpenbaring. Som en livslang produsent og pasjonert utklekker av ideer, er jeg vant med plutselig opplevelser av innsikt, syner, bilder av kreasjoner, kolleksjoner og konsepter. Jeg oppsøkte Edda og proklamerte at «Nå kommer strikking tilbake, jeg vil lage strikke- og hekleoppskrifter for Det Gode Liv». Som sagt så gjort. Jeg har ikke talt hvor mange strikke- og heklekreasjoner jeg har virkeliggjort siden den gang, men det er mange!

Det litt uberegnelige når man får en slik epiphany er dette med tidsaspektet. Det ble nok strikket en del i mohair etter oppskriftene i MbyM i 2012, men den store mohairbølgen har latt vente på seg til omtrent nå. Strikkeplagg i mohair er også det hotteste i kolleksjonene til de store motehusene, blant klesprodusenter og på det private strikkemarkedet. Denne boken inneholder oppskriftene fra MbyM pluss noen nylagde jakker og gensere.

Åse Myhrvold Egeland var både redaktør og medeier i Det Gode Liv, og en glødende engasjert håndarbeidsentusiast. Den kreative strikkende og heklende kjemien klaffet med en gang mellom Åse og meg, vi var i hundre over å oppdage at den store strikkebølgen bredte seg hurtig over det ganske land. Åse ble fagsjef i ukebladet/Idébøkene til Familien, og ville gjerne ha mine strikke- og hekleoppskrifter der også. Vi hadde lenge gått svangre med å lage et eget, mer eksklusivt kreativitetsmagasin, og Åse fikk ledelsen i Egmont med på notene. Magasinet MbyM (Made by Me) så dagens lys i 2011.

Plaggene er for det meste klassiske og enkle å strikke, jeg har tenkt meg at boken kan brukes som et oppslagsverk i gode basisoppskrifter. Du kan nemlig strikke alle modellene i andre garn så lenge du overholder sånn ca. samme strikkefasthet. Du finner oppskrifter på og kan velge blant mange vrangborder, strikkemønstre, fargesammensetninger og stripemønstre. Jeg strør som best jeg kan mine tips og forslag rundt omkring på disse sidene, om hvordan du kan skape selv, gjøre forandringer og strikke din helt personlige variant.

I 2012 fikk jeg nok en gang en av mine utallige epiphanies: MOHAIR! Jeg lærte å strikke og hekle av min mormor før skolealder, min businesskarriere som produsent av klær startet under pulten på Bestum skole i 1968. Da var det hot mote med strikkede mohair-minigensere i alle regnbuens farger, jeg strikket i 100 til mine motebevisste medelever.

Hilsen Tine Solheim

5

113309_mohair_.indd 5

27/10/2020 12.25


36

113309_mohair_.indd 36

27/10/2020 12.26


STRIKK I MOHAIR 28 oppskrifter – 23 plagg – 5 tilbehør

37

113309_mohair_.indd 37

27/10/2020 12.26


38

113309_mohair_.indd 38

27/10/2020 12.27


STRIKK I HALVPATENT Både helpatent- og halvpatentstrikk er igjen aktuelt i strikkemoten, og da spesielt i tynt mohairgarn som gjerne kalles Lace-garn. Det blir luftig hvis du strikker med 2 eller 3 tråder på store pinner fra nr. 4 og oppover. Strikk en prøvelapp så du får inntrykk av hvordan det blir. Helpatent er en lekker strikke-effekt og veldig aktuelt i motebildet akkurat nå, men ganske tidkrevende, og plaggene blir forholdsvis tykke. Man strikker på en måte dobbelt lag med strikk, det tar også dobbelt så lang tid. Når man strikker i helpatent, må man følge med og strikke riktig hver eneste maske, feil synes veldig godt. Jeg er mer begeistret for halvpatent, jeg liker at det går litt fort unna. Det går fortere å strikke halvpatent, plagget blir ikke fullt så tykt og ikke minst: Det er ikke så lett å strikke feil! Med Halvpatent kan man slappe av hver annen omgang, det er litt enklere å strikke den ene rette masken «dobbelt» selv om man ser på en film. Halvpatent blir også omtrent likt som glattstrikk i strikkefasthet, du kan godt ta en av oppskriftene som er i glattstrikk og strikke i halvpatent uten å justere masketallet. Uansett hva du bestemmer deg for, strikk først en prøvelapp i glattstrikk, strikk så en til med samme antall masker i halv- eller helpatent. Sjekk om prøvelappene er omtrent like store. Det letteste er å justere strikkefastheten ved å endre pinnestørrelsen. De fleste kreative prosesser blir på et eller annet stadium truet av flaskehalser, og man må utvikle teknikker for å knuse dem etter hvert som de dukker opp. Ukjent

39

113309_mohair_.indd 39

27/10/2020 12.27


Molly Hele jakken er strikket i halvpatent, men de jeansblå kantene nederst, på ermene og rundt halsen er strikket i riller. Kantene er også i et annet garn, satt sammen med Bling-tråd med paljetter. Til kantene kan du gjerne bruke en rest du har, velge andre farger, droppe effekten fra Bling-garnet eller strikke alt i Mohair- garnet.

Jakken er romslig i formen, legg merke til den skrå felling/øking mot foran i sidene, fra nederste kant opp til under ermet. Det er både en kul effekt og bidrar til at lommene i sidene er mer forover og lettere å komme til, enn når man har en lomme i sidesømmen. Ryggen er strikket i to deler og sys sammen midt bak. Sømmen gjør at ryggen faller litt tungt midt bak i dette lette garnet, gir bedre støtte og bevarer formen bedre.

40

113309_mohair_.indd 40

27/10/2020 12.27


106

113309_mohair_.indd 106

27/10/2020 12.33