LasseMajas Detektivbyrå: Slottsmysteriet av Martin Widmark & Helena Willis

Page 1


Denne boken tilhorer:

................................................ ................................................


Slottsmysteriet

................................................ ................................................

Martin Widmark Helena Willis Oversatt av Tor Fretheim


Handlingen foregår i og rundt den lille byen Valleby, der de fleste kjenner hverandre, og kirken ligger midt i byen. Hovedpersonene Lasse og Maja er klassekamerater og driver et lite detektivbyrå sammen.


Karta Valleby Kart over över Valleby

HAVNEN

SKOL E GÅ R D

Valleby Blad

HAVNEGATA

KIRKEGATA

KINO

EH AL L

STORTORGET

SVO MM

KIRKEGATA

GULROT

KIOSK

K

TA MUSEUM SGA

SKOLE GATA

E


Valleby stasjon

HAVNEN FEN

GSE

L

ST

SJ

A

HAVNEGATA

O N S G A TA

KJO A PM NN

GULROT Superpris

TVERRGATA

TA S GA LG ITA

SP HO

SVO MM

EH AL L

AT A

T

KJOP MAN

NS GA TA

M KJOP

GATA S N AN

KJOP MAN

NS G

ATA


Personene:

Maja

Lasse

Politimesteren

en n Fars o v k i r E Greve

Floyd Nil sson Tjener


Ivy Roos

Barbro

Palm

Ture Modig

Rune

Ander

sson

Karl-Filip

Preste

n

Muhammed Karat

Franco Bollo


kapittel 1

En mann som har lykkes i livet

-L

itt raskere der foran! hoier Franco Bollo. – Forsiktig i bakkene, roper Barbro Palm over skulderen. – Du vil vel ikke komme svett fram til slottet. Når det skjer noe morsomt i Valleby, vil alle være med.

– Sjokoladesmaking, jubler den alltid så gretne Rune Andersson og tråkker ivrig på pedalene til den lille sykkelen. – Jeg elsker sjokolade! Lasse og Maja ser at Rune sykler på første gir, men tenker at hotellets resepsjonist snart må oppdage at han kan skifte gir.


– Slottet! ler Ivy Roos. – Tenk at jeg og Karl-Filip skal få besøke slottet. Ivy kikker full av kjærlighet på den lille puddelen sin som sitter i en sykkelkurv og snuser ut i lufta.

– Og møte en ekte greve! sier Ture Modig som jobber hos Muhammed Karat. – Det er første gang. Det er sikkert fullt av gull og juveler på slottet. Presten slår hånden ut mot en blomstrende hage:


– Hva er vel grever, gull og juveler sammenlignet med denne gaven som vi har fått av Gud og Jesus? Og alt her er helt gratis. Alle får se på blomstene. Alle! Men sjokolade er jo godt, da. Lasse ser på Maja og smiler. – Det sto i annonsen at alle gjester måtte komme på sykkel, sier Lasse. – Jeg lurer på hvorfor, svarer Maja. – Det får vi nok snart vite, sier Lasse og ler av Franco Bollo, Vallebys postbud, som plutselig forsøker å kjøre forbi Barbro Palm. Franco kommenterer seg selv som i Sporten på TV: – Verdensmesteren, Franco Bollo, forlater posisjonen i feltet og gjør et forsøk på å ta ledelsen!

20

Men byens museumsdirektør svinger raskt ut i veien slik at Franco holder på å havne i grøfta. – Hold deg på plassen din, menneske, freser Barbro over skulderen. – Vi sykler på høyre side av veien, Barbro! roper politimesteren. Dagen før hadde alle i byen lest en stor annonse i Valleby Blad:

LUSIV

EKSK

LA

SJOKO

NG

AKI M S E D PÅ

TET

SLOT

ag Lord

kl. 15

itt er d r

ndr fora

el, e sykk som r på n e e m g om Da om k ter s gjes (Bare

n ik vo r E Grev

liv?

mne) velko

en

Fars