Lise - helt enkelt

Page 1

Tekst

og foto: Lise Finckenhagen

Innhold

Intro

Smak på det!

Nyttig å ha i skapet

Utstyr og diverse greier

Planlegg litt

Oppskrifter:

Egg

Toast og toast-ish

Pizza

Kylling

Supper, salater og sånt

Enkelt tilbehør

Pasta og nudler

Kjøtt

Fisk

Enkle desserter

Register
s. 6 s. 8 s. 10 s. 12 s. 14 s. 18 s. 28 s. 46 s. 54 s. 72 s. 96 s. 116 s. 134 s. 158 s. 182 s. 194 s. 196
Takk

Intro

Plutselig en dag var det min tur, min tur til å se guttene mine pakke med seg klær, seng, TV, PlayStation, kjøkkenutstyr og hockeybag i flyttelasset sitt. De to små gullklumpene mine som ikke er så små lenger, er på full fart ut i verden helt på egen hånd. Stoltheten og takknemligheten herjer i mammahjertet, og klumpen i halsen er på størrelse med en vannmelon. «Hvordan føles det at veslegutten din skal flytte fra mammaen sin?» var det flere som spurte meg da Lukas satte kursen mot Sverige, og hockeygymnas i fjor sommer, bare 16 år gammel. Tro meg, de følelsene har jeg tenkt og kjent mye på. Men sannheten er: Han flytter ikke fra mammaen sin – han flytter nærmere drømmen sin! Og det heier jeg hardt på. Rett etter var det Herman sin tur til å skli ut av fingrene mine, og inn i leiligheten til kompisen sin. Superklar og moden for livet han også!

For tre år siden tvang livet oss ned i knestående da guttenes pappa døde brått i en ulykke. Men de to guttene mine har reist seg, rettet seg rolig opp, og med trygge og solide steg er de i ferd med å tråkke opp en helt ny sti. Hva kan jeg sende med dem videre som alltid vil komme til glede og nytte? Matglede, fra morshjertet! Det er den aller fineste gaven jeg kan gi dem. Kunnskap om mat, smak og råvarer. De er begge glade i god mat, og til min store glede kan det se ut til at de har snappet opp noen triks underveis. Akkurat som alt du ønsker å bli god i, enten det er ishockey eller matte, så tror jeg at det å beherske grunnprinsippene vil gi deg en mestringsfølelse du kan bygge videre på. Sånn er det også på kjøkkenet.

Denne boken er ment for deg som er forholdsvis ny på eget kjøkken eller bare vil bli litt bedre til å lage mat. Til deg som ønsker å lage noe godt og hjemmelaget til egen, og andres, glede. Boken er basert på guttas egne favoritter. Mange retter som er enkle, men også noen som kan utfordre litt, men som jeg mener de

kommer til å få til. Vi har laget alt på hjemmekjøkkenet og alle bildene er tatt med mobilen. Helt ærlig mat fri for stæsj, bøss og styling. Rett fra hverdagen vår, og krydret litt ekstra med omsorg og kjærlighet, akkurat sånn vi liker det hjemme hos oss.

Ideen om å lage en oppskriftssamling tok form da Lukas var godt installert i sin nye leilighet i Sverige, og til stadighet snakket med mammaen sin på Facetime – om mat! Vi hadde mange relativt korte samtaler av typen «hvor mye vann trenger jeg for å koke brokkoli?», «hvor lenge må pannen varmes før jeg legger i kotelettene?», «ser denne havregrøten ferdig ut?». Jeg har vært med på virtuelle handleturer, og vi har stekt kylling over nett.

Lukas elsker kjøtt i alle varianter, og han er

overhodet ikke engstelig for saltet smør eller fruktig olivenolje. I tillegg til toast med ost og skinke er nok egg og bacon den retten han har spist mest i livet. Han har laktoseintoleranse, noe vi har forsøkt å tone ned da han er livredd for å få servert et erstatningsprodukt han ville ha følt seg presset til å spise. Grønnsakene han spiser skal helst være rå, bær og frukt glir ned på høykant, og han får store bedende øyne når han ser et velhengt, tørrmodnet og godt marmorert stykke kjøtt. Han kan nok bli beskrevet som kresen, men jeg velger å kalle han selektiv og kvalitetsbevisst. Han er en fokusert type med store drømmer. Da han var liten, sa han at drømmen hans var å bli profesjonell ishockeyspiller i NHL. Og alle pengene han tjente skulle han bruke på store kattehus så han kunne redde alle hjemløse katter i hele verden. En virkelig flott tanke! Herman og jeg har dog spurt pent om han også kunne vurdert en liten familieleilighet for tobente i nærheten av en sydenstrand, han har ennå ikke svart.

Herman har aldri vært en stor kjøtteter, han kunne levd helt fint uten smør og er den eneste jeg kjenner som ikke liker salt karamellsaus. De to sistnevnte har han med 100 % sikkerhet ikke etter sin mor. I stor kontrast til sin bror så elsker Herman alt fra havet (og Spagetti à la Capri, men det har jeg fullstendig fortrengt og ignorert). Fisken skal helst være rå, og sist vi var ute og spiste sushi koste han seg med hele 48 biter, så nå har vi innført sushi-pizza hjemme isteden. Større stykker og langt bedre for privatøkonomien. Herman er vår eggerøremester og klippe. Han er født med sola i hjertet. Alltid blid, rolig og fornuftig. Men han setter oss kontant på plass når lillebroren og jeg spinner i alle retninger. Herman begynte med blåskjell og hummerpasta i treårsalderen, nå er også bao buns noe av det aller beste han vet. Myke, dampede og litt søtlige brød fylt med

glasert langtidsstekt ribbe, lettsyltet agurk, kinakål og vårløk toppet med kaffirlimemajo. Vi andre har litt krispi chiliolje oppå der igjen, men da går Herman i bakken. Jeg føler det bor en spirende feinschmecker i den gutten, men jeg tror han må ha høysensitive smaksløker, for selv Jubelsalami blir altfor spicy for han.

Hjemmet vårt har vært det jeg vil kalle italienskinspirert. Du vet, når ting ikke er helt på stell, når det herjer litt kaos i svingene, når gangen er smekkfull av joggesko, praten er både livlig og høylytt, latteren og kommentarene sitter løst, når det alltid er mat på bordet og det alltid er plass til en til. Sånn elsker jeg å ha det, så levende og ekte. Det håper jeg av hele mitt hjerte at gutta mine tar med seg videre. Endeløs kjærlighet og masse god mat

–helt enkelt!

s.7

Egg

Enkel Med noen egg i kjøleskapet er du alltid trygg. Egg er et slags «survival kit» i oval form, naturens egen vitaminpille, og kanskje en av de aller mest allsidige råvarene vi har. Derfor har det også fått et helt eget kapittel.

Hjemme hos oss er Herman eggerøresjef. Han mener selv det kun er to personer som virkelig mestrer den kunsten, han selv og Gordon Ramsay. Vi diskuterer ofte om eggerøren skal ha innslag av små smørterninger, fløte eller crème fraîche. Men gressløk MÅ med. Har vi ikke gressløk, blir det ikke eggerøre – sånn er det bare. Noen liker eggerøren sin nærmest tyktflytende, andre setter pris på en bitte litt fastere konsistens. Det aller viktigste er at du har kontroll på varmen, så resultatet blir saftig, kremet og silkemykt. Jeg kan godt sette pris på litt revet parmesan sånn helt til slutt, da egg og ost ofte er en særdeles god kombinasjon. Eller hva med en superenkel omelett toppet med ost og pepper? Som en omelettens svar på pastaretten Cacio e Pepe (s. 27).

Lukas på sin side ELSKER egg og bacon i absolutt alle varianter. Jeg tror kanskje det er noe av det han har spist mest av etter at han flyttet for seg selv. Han liker eggene litt hardt stekt over ganske høy varme sånn at kantene blir sprø samtidig som plommen fortsatt er flytende. Og han bruker masse meierismør i pannen. Gutten til mamma`n sin, det.

60. min. s. 19

Hvordan koke egg?

Før koking

Egg skal i all hovedsak oppbevares i kjøleskapet, men kan fint stå en dag på kjøkkenbenken. Faktisk har romtempererte egg sine fordeler. De sprekker ikke så lett under koking, de er lettere å skrelle (hvis de er hardkokte altså), det er enklere å beregne koketiden og de har bedre bake-egenskaper enn egg rett fra kjøleskapet.

Under koking

Størrelsen på egget vil naturlig nok påvirke koketiden. Et veldig stort egg trenger lenger koketid enn et lite egg. Utgangspunktet her er romtempererte mellomstore/store (M/L) egg.

Kok opp en passende kjele med vann. Det skal være nok vann til å dekke eggene. Bruk en spiseskje og legg ett og ett egg forsiktig ned i det kokende vannet. Pass på at vannet ikke fosskoker, da vil eggene hoppe og danse – og sjansen for at de sprekker stiger betraktelig.

Litt små-bobling er fint. Ta tiden fra det øyeblikket eggene er lagt i vannet.

Bløtkokte egg kokes i 4 minutter. Smilende egg kokes i 7 minutter. Hardkokte egg kokes i 10 minutter.

Beregn cirka ½ minutt lenger koketid for egg som kommer rett fra kjøleskapet.

For å hindre skallet fra å sprekke kan du stikke et lite hull i den butte enden. Eventuelt kan du legge kalde egg i kaldt vann – for så å koke opp vannet. Beregn da koketiden fra det sekundet vannet koker.

Etter koking

Eggeskallet holder godt på varmen, så for å avslutte kokeprosessen (som fortsetter inne i eggene) bør de avkjøles i kaldt vann. Bløtkokte egg som skal spises med det samme kan bare skylles i kaldt vann.

Bløtkokt, smilende eller hardkokt? Her er det koketiden som avgjør resultatet, men både størrelsen, temperaturen og hvor ferskt egget er vil påvirke koketiden.
4-10 min s.21 Enkel

Fancy ostesmørbrød

à la Croque Monsieur

2 pers.

4 skiver brød

2 ts Dijonsennep

4 store skiver kokt eller røkt skinke

100 g ost som hvit vellagret ost og revet gruyere, eller en blanding av hvitost og parmesan smør til steking hakket persille til pynt

Ostesaus

1,5 ss smør

1 ss mel

2 dl varm melk

50 g revet ost som gruyere eller parmesan salt og kvernet pepper revet muskat

1. Varm ovnen til 210 grader.

2. Smelt smøret til sausen i en liten kasserolle. Rør inn melet, la det frese et par små minutter over middels varme under konstant omrøring. Visp inn melken mens du visper energisk. La sausen småkoke i 2–5 minutter under stadig omrøring. Trekk kasserollen vekk fra varmen og rør inn halvparten av osten. Smak sausen til med en klype salt, pepper og litt muskat.

3. Stek brødskivene sprø og gylne på den ene siden i en stekepanne med litt smør.

4. Smør den ustekte siden med et tynt lag sennep. Legg på skinke og ost på to av skivene. Topp med de to siste brødskivene (den stekte siden opp) og løft sandwichene over på et stekebrett med bakepapir.

5. Bre et jevnt og tykt lag med saus over sandwichene, og dryss over resten av osten. Gratiner herligheten i ovn i cirka 10 minutter, eller til overflaten er boblende og gyllen og osten har smeltet.

6. Topp med et persilledryss og nyt med det samme, gjerne med litt salat ved siden av.

Tips: Dijonsennep kan byttes ut med annen sterk sennep, eventuelt en som både er sterk og søt.

Avslutter du med et speilegg på toppen, har du plutselig laget en Croque Madame.

30 min s. 37 Litt stress

Ovnsbakt tomatgryte

med pølser og egg

2 pers.

200 g kokte poteter

150 g krydret pølse (gjerne rå)

1 løk

1 rød paprika

1 hvitløkfedd

0,5 rød chili

1 boks knuste tomater

sukker

salt

2–4 egg

sterk chilisaus eller chiliolje

frisk koriander eller persille

fetaost

salt og kvernet pepper

olivenolje

1. Skjær poteter, pølse, løk og paprika i terninger. Finsnitt hvitløk og chilien. Varm en stor stekepanne med en god klunk olje. Ha i potetene og stek til de får litt farge. Tilsett pølse, løk, paprika, hvitløk og chili. Fres alt over middels varme til løken blir myk og lett gyllen, cirka 8 minutter. Rør med jevne mellomrom. Tilsett tomatene, en god klype sukker og salt. La det hele putre i cirka 10 minutter til sausen er tykk som kompott, rør jevnlig.

2. Varm ovnen til 210 grader. Ha grønnsakblandingen over i en passende ildfast form eller en litt mindre panne. Lag noen fordypninger til eggene og knekk i eggene. Stek formen i cirka 8 minutter, eller til eggene har satt seg. Topp med litt ekstra chilisaus eller chiliolje og dryss over smuldret fetaost og hakkede urter.

Tips: Serveres gjerne med ristet brød eller nachochips. Avokado eller en frisk grønn salat er også supert som ekstra tilbehør.

Ca. 35 min s.89 Enkel

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.