Fredagscocktail

Page 1


113927_fredagscocktail_.indd 2

10/02/2021 13.09


113927_fredagscocktail_.indd 3

10/02/2021 13.09


113927_fredagscocktail_.indd 4

10/02/2021 13.09


ARNT STEFFENSEN

FREDAGS -

CO C KTA I L Fra Old Fashioned til Pornstar Martini Foto: Line Dammen

113927_fredagscocktail_.indd 1

10/02/2021 13.44


X X X X X X X X X X X X XX X X X X X X

113927_fredagscocktail_.indd 2

2

10/02/2021 13.10


INNHOLD 5

ENDELIG FREDAG

7

Å LAGE COCKTAILER ER SOM Å BAKE SMÅKAKER

8

PRAKTISKE RÅD OG TIPS

12 UTSTYR 17 RUSLETUR GJENNOM COCKTAILHISTORIEN 23

DE VANLIGSTE INGREDIENSENE

39 FREDAGSCOCKTAILER    39 med gin    59 med vodka    73 uten alkohol – mocktailer    87 med rom    97 med akevitt 111 med konjakk 121 med whiskey 139 med tequila, mescal og cachaça 147 med musserende vin 161 FREDAGSCOCKTAILER FRA A–Å 162 ORDLISTE 166 LITTERATUR

113927_fredagscocktail_.indd 3

10/02/2021 13.10


X X X X X X X X X X X X XX X X X X X X

113927_fredagscocktail_.indd 4

4

10/02/2021 13.10


ENDELIG FREDAG Så er fredagskvelden endelig et faktum, og du synker ned i sofaen, motivert for å roe ned etter en lang uke. Kanskje tenker du at det hadde vært godt med noe i glasset, kanskje en cocktail. På den annen side, det er bare ti minutter til Gullrekka starter, og du orker ikke sette i gang med noe komplisert, eller noe som tar lang tid.

Slik ender du opp med en GT, denne fredagen også. Samme som for-

rige fredag, og den før der igjen. For all del, ikke et vondt ord om Gin & Tonic. Det er kjempegodt, men det blir kanskje litt kjedelig i lengden, hvis det er det eneste som står på det hjemlige barkartet.

Dette er en bok for deg som er glad i god mat og drikke, og som har

lyst til å utvide repertoaret litt. Interessen for cocktailer har økt veldig de siste årene, det har blitt in. Kanskje har du tenkt at det kunne vært morsomt å lage den cocktailen de serverte på den fine restauranten den gangen, eller den gode du drakk hver bidige kveld på den jenteturen til Barcelona. Men så slår du det fra deg, fordi du ikke vet hvordan man gjør det. Vi har jo sett disse bartenderne med laboratoriefrakker. Det ser ganske komplisert ut, det de holder på med.

Den gode nyheten er at cocktailer ikke trenger å være komplisert. Det

krever ikke mer enn at du klarer å følge en enkel oppskrift, være litt nøyaktig, og kanskje riste noen sekunder på en cocktailshaker. Du kommer langt med en håndfull ingredienser, det meste du trenger av utstyr har du sannsynligvis allerede på kjøkkenet.

Denne boka tar for seg 52 cocktailer og drinker, én for hver fredag

i året. Noen er klassikere fra 1800-tallet, som Dry Martini og Sazerac, andre er av nyere dato, som Division Bell og Gin Gin Mule, mens andre

5

113927_fredagscocktail_.indd 5

END ELIG F REDAG

10/02/2021 13.10


igjen er mocktailer, altså cocktailer uten alkohol. Det er jo ikke alle sammenhenger der det passer med alkohol, men det betyr ikke at du må ta til takke med brus.

Felles for alle disse cocktailene er at de er forfriskende og gode. De

kommer fra spennende storbyer og fjerne himmelstrøk, steder vi drømmer om å reise til. Videre er de morsomme å lage, og ikke minst ligger det interessante og underholdende historier bak hver enkelt cocktail. Disse krydrer den enkelte oppskrift.

Det viktigste er likevel at cocktailene er tilpasset det vi kan kalle fre-

dagskveldens virkelighet: De er enkle og raske å lage. De krever ikke masse utstyr. De inneholder ingredienser som er enkle å få tak i.

E N D E L IG F R E DAG

113927_fredagscocktail_.indd 6

6

10/02/2021 13.10


Å LAGE COCKTAILER ER SOM Å BAKE SMÅKAKER Alle lager mat hjemme, om ikke hver eneste dag, så i hvert fall ganske ofte. Riktignok ser ikke middagen alltid ut som på de fineste restaurantene, og det er vel ingen som mistenker at julekakene kommer fra et fransk konditori. Likevel smaker middagen som regel helt utmerket, og kakene blir både søte og gode. Man trenger med andre ord ikke å være kokk for å lage god mat, eller konditor for å lage kake. På samme måte trenger man ikke være bartender for å lage en god cocktail.

Misforstå meg rett, bartending er et fag. Bak det du får i glasset på en

god cocktailbar ligger det grunnleggende kunnskap og solid håndverk. En god bartender vet å balansere ingrediensene i en cocktail på samme måte som en god kokk balanserer smaken og råvarene på en tallerken.

En dyktig fagperson kan komponere eventyrlige cocktailer. Men vi

kan altså gjøre dette hjemme også, og få et velsmakende resultat. Det er mer arbeid å lage småkaker. Pepperkaker, for eksempel. Hele ti ingredienser, koking av sirup og sukker, hvile over natten, en endeløs dag med kjevling der den eneste garantien er at deler av baksten blir svidd i kantene. Et herk å lage! En cocktail derimot, den består som regel av bare tre eller fire ting. Følger du oppskriften er det vanskelig å mislykkes, og du vil aldri oppleve at en cocktail svir seg.

Hvis vi skreller vekk all ytre staffasje, handler cocktailer om å måle

opp en håndfull ingredienser etter en bestemt oppskrift, avkjøle dem og så helle over i et glass. Ofte avkjøles det i den mystiske cocktailshakeren som strengt tatt bare er en metallboks med lokk, dens hovedfunksjon er å se elegant ut samt å hindre at innholdet og isbitene skvetter veggimellom. Du oppnår det samme med et traust norgesglass.

De aller fleste ingrediensene i denne boka finner du på ditt nærmeste

Vinmonopol eller i matbutikken, enten du bor i en storby eller i en liten bygd utenfor allfarvei. Ikke heng deg opp i merker. I mange oppskrifter du finner i bøker og på nettet står det at du skal bruke den ginen og den vodkaen. Ta det med en klype salt. Har du en annen gin eller vodka i skapet, da bruker du den.

7

113927_fredagscocktail_.indd 7

Å LAGE COCKTAILER

10/02/2021 13.10


FORSKJELLEN PÅ DRINK OG COCKTAIL I dag brukes begrepene om hverandre, også i denne boka, men på 1800tallet var cocktail en egen, definert kategori. Formelt var dette en underkategori av hovedkategorien drinker, og bestod av brennevin, sukker og vann, samt bitter, som gjorde den store forskjellen. En cocktail er altså en drink, men en drink er ikke nødvendigvis en cocktail. I dag kan slikt oppfattes som pirk og pedanteri, men det er jo en ganske morsom ting å vite og som imponerer folk.

PRAKTISKE RÅD OG TIPS Det er enkelt å lage cocktailer. Enda enklere blir det hvis du følger et par grunnleggende prinsipper, som til syvende og sist bunner i sunn fornuft.

FØLG OPPSKRIFTEN La oss si at du er på konsert, og på scenen er det et band med vokalist, gitarist, bassist og trommis. Hvis bandet er samspilt, blir det bra lyd og god stemning. Men om for eksempel trommisen i et akutt anfall av kjedsomhet bestemmer seg for å dra på litt ekstra, da overdøver han resten av bandet og resultatet blir bare bråk.

Sånn er det med cocktailer også. De fleste cocktailer består av tre–

fire ingredienser, og det er ikke tilfeldig hvor mye som skal være av hver. Oppskriften er laget for at cocktailen skal bli mest mulig balansert, eller enklere sagt, så god som mulig. Så hva skjer hvis du vil ha den ekstra sterk og for eksempel dobler mengden gin i oppskriften, uten å gjøre det samme med resten av ingrediensene? Vel, du får absolutt en sterk cocktail, men den blir i ubalanse, og ikke slik den er ment å være. Det blir litt som de dobbeltpeprede pepperkakene i Hakkebakkeskogen.

Så budskapet er, bruk målebegeret og vær noenlunde nøyaktig. Det

er noe litt kult ved å gjøre ting ordentlig. Når dét er sagt, er det ikke et spørsmål om liv og død, og cocktailen blir virkelig ikke ødelagt om du har i en halv centiliter for mye eller for lite av noe. Det blir som en plakat jeg en gang så i ballettsalen på Den Norske Opera og Ballett: We don’t do mistakes. We do variations.

P R A KT IS K E R Å D OG T I P S

113927_fredagscocktail_.indd 8

8

10/02/2021 13.10


FINN FRAM ALT DU TRENGER FØRST Litt av poenget med denne boka er at alle cocktailene kan lages på få minutter. Men det krever at du har funnet fram alt du trenger av flasker, ingredienser, glass og utstyr før du setter i gang. At du har isbitene klare i en skål. De smelter ikke av å stå et par minutter på benken.

Gjør du det på denne måten, slipper du å rote i skuffer og skap un-

derveis. Du slipper å stresse, det blir betydelig morsommere og det ser dessuten litt proft ut.

SHAKEN OR STIRRED? En cocktail må avkjøles før den serveres, og det er tre måter å gjøre det på: Metode 1: Ha isbiter i et glass, hell tingene oppi, og server! Dette er den enkleste måten, og kalles å bygge en cocktail. Metode 2: Ha masse isbiter i et stort glass, hell tingene oppi, rør rundt i 30 sekunder før du siler det over i glasset du skal servere cocktailen i. Dette kalles stirred, rørt. Metode 3: Ha masse isbiter i cocktailshakeren, hell tingene oppi, rist hardt i 15– 20 sekunder før du siler det over i glasset du skal bruke. Dette kalles shaken, ristet. Så, når skal du riste, og når skal du røre? Hovedregelen er denne: Hvis cocktailen inneholder sitrus, juice, fløte, melk eller egg, da skal den shakes. Hvis den bare inneholder sterkvin og brennevin, da skal den røres. Men altså, hvis du har lyst å shake, så gjør du det og omvendt.

Etter å ha shaket ferdig, opplever du kanskje at det er vrient å ta

delene i shakeren fra hverandre når den skal rengjøres. Det er fordi det oppstår et lite vakuum når du rister. For å løsne delene fra hverandre, slår du toppen av shakeren med et bestemt, men behersket slag mot kanten av oppvaskkummen.

Et vennlig tips: Ikke ha kullsyreholdige ting i shakeren. Tenk tilbake

til barndommen og hva som skjedde når du ristet en colaflaske og åpnet den. Hvis du skal lage en cocktail som inneholder musserende vin, tonic eller soda, vent med å ha i dette til etter shakingen.

9

113927_fredagscocktail_.indd 9

PRAKTISKE RÅD OG TIP S

10/02/2021 13.10


ISBITER Et par ord om isbiter. De skal ikke bare brukes til å avkjøle ingrediensene, de skal også gjøre at cocktailen holder seg kald i glasset. Generelt trenger du dobbelt så mange isbiter som du kanskje tror. 10–12 isbiter i shakeren og 7–8 isbiter i et rocksglass eller longdrinkglass, litt avhengig av størrelsen på glasset. Det har seg nemlig slik at hvis du bare putter 3–4 isbiter i glasset, da smelter de fortere og vanner ut cocktailen. Jo flere isbiter du har i glasset, desto saktere smelter de. Det gir jo heller ingen mening å være raus på brennevinet, som gjerne koster 400 kroner for en flaske, for så å være gjerrig på frossent vann.

Som fredagscocktailentusiast bør du lage en fast rutine hver fredag

morgen. Fyll et par isterningsposer og legg dem i fryseren.

SUKKERLAKE En ting du ikke kommer utenom er sukkerlake, eller simple sirup som det heter på engelsk. Dette er like deler vann og sukker som kokes opp til sukkeret har løst seg opp. Sukkerlake er langt på vei å foretrekke framfor vanlig sukker, helt enkelt fordi du da slipper knasende sukker i cocktailen.

Før sukkerlaken brukes må den avkjøles, for kokende sukkerlake er

fryktelig varmt og kan gjøre stor skade på både fingertupper, brennevin og isbiter. Det lureste er derfor å lage en stor porsjon i forveien, et par desiliter kanskje, som du har i en liten flaske i kjøleskapet.

P R A KT IS K E R Å D OG T I P S

113927_fredagscocktail_.indd 10

10

10/02/2021 13.10


11

113927_fredagscocktail_.indd 11

PRAKTISKE RÅD OG TIP S

10/02/2021 13.10


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.