Elisabeth Botterli, Askild Hagen, Jørgen Mehren og Peder Udnæs En statsministers dagbok

Page 1Forfatterne bak: Elisabeth Botterli, Askild Hagen, Jørgen Mehren og Peder Udnæs

En statsministers DAGBOK

EnStatsministersDagbok_Materie.indd 1

18.02.2016 12.05


© CAPPELEN DAMM AS 2016 ISBN 978-82-02-49888-7 1. utgave, 1. opplag 2016 Omslagsdesign: Ingeborg Ousland Omslagsfoto: Marte Christensen / NTB scanpix Sats: Ingeborg Ousland Trykk og innbinding: Livonia Print, Latvia 2016 Satt i 13,5 pkt. Kidprint og trykt på 100 g Munken Premium Cream 1,3 Materialet i denne publikasjonen er omfattet av åndsverklovens bestemmelser. Uten særskilt avtale med Cappelen Damm AS er enhver eksemplarfremstilling og tilgjengeliggjøring bare tillatt i den utstrekning det er hjemlet i lov eller tillatt gjennom avtale med Kopinor, interesseorgan for rettighetshavere til åndsverk. Utnyttelse i strid med lov eller avtale kan medføre erstatningsansvar og inndragning, og kan straffes med bøter eller fengsel. www.cappelendamm.no

EnStatsministersDagbok_Materie.indd 2

18.02.2016 12.05


Torsdag 1. januar Kjære dagbok Etter halvannet år med litt prøving og feiling (kanskje litt for mye av det siste) skal 2015 endelig bli året vi: • Slår sammen hundrevis av norske kommuner • Hever norsk økonomi til et nytt nivå (hørte jeg rekordlav arbeidsledighet?) • Reduserer skatter og avgifter (særlig formuesskatten) • Sørger for at bråk rundt asylbarn og asylsøkere ikke tar alt fokuset fra regjeringens arbeid • Stopper munnen på Per Sandberg • Holder en god tone med Venstre og KrF Jeg vet at vi kan klare det. Det handler bare om vilje. Men nå kan jeg ikke skrive mer, skal holde nyttårstale. 3

EnStatsministersDagbok_Materie.indd 3

18.02.2016 12.05


Fredag 2. januar Virker som om folk er ganske fornøyd med nyttårstalen i går!

Avisene berømmer meg for at jeg snakket mye om klimaspørsmålene i talen i år (glemte jo de miljøgreiene helt i talen i fjor J). Sa blant annet at Norge er en pådriver for en avtale som bidrar til å begrense global oppvarming! (Vi er kanskje ikke det, men noe må man jo si.)

Mandag 5. januar Kjære dagbok Mandager er ekstra tunge, men dagen i dag ble ekstra blå (hvorfor er det et trist ord, forresten? Må få gjort noe med det. Kanskje en jobb for Vidar? Noe kan jo EU-ministeren gjøre også). Per Sandberg gikk ut på Dagsrevyen og sa at vi skal sende mulla Krekar hjem. Og han mente IKKE til Tøyen. Per vet godt at vi ikke kan sende ham til Irak. Mulla Krekar altså, ikke Per Sandberg. Hm … selv om det også hadde løst problemet. 4

EnStatsministersDagbok_Materie.indd 4

18.02.2016 12.05


Onsdag 7. januar Mer Krekar. Per Sandberg sier at regjeringen jobber med «en kortsiktig løsning». Det vet ikke jeg noe om. Orker ikke ringe Anundsen for å spørre. Kanskje best å forberede noen svar i tilfelle pressen spør.

Så i avisene at Støre skal finne seg en nestleder. Har alle partier en nestleder? Har vi en nestleder? Har glemt hvem det er. Kunne vært pinlig, men det sier nok mest om den som er nestleder. Kanskje vi ikke har. Måtte google. Hæ! Har vi to? Må huske å følge bedre med på landsmøtene. 5

EnStatsministersDagbok_Materie.indd 5

18.02.2016 12.05


Også er Anundsen i trøbbel:

Det første han bør gjøre er å stryke ordet «kaos» fra manus.

Torsdag 8. januar Jeg ville lage en hommage til satiremagasinet Charlie Hebdo etter terroraksjonen i går, så jeg prøvde å tegne Muhammed. Fikk det ikke til. Det eneste jeg kan tegne er en meksikaner på sykkel. Kan jo late som det er Muhammed på sykkel med sombrero. Tror ikke jeg skal publisere den. Jeg vil ikke fornærme meksikanerne. 6

EnStatsministersDagbok_Materie.indd 6

18.02.2016 12.05


Leser i VG at Krekar er nysgjerrig på hvilken kortsiktig løsning FrP har planlagt for ham. Jeg sendte ham listen min. Ikke fått noe svar.

Lørdag 10. januar Leste i avisene at folket ikke vil ha søndagsåpne butikker. Men de kan jo ikke alltid få det de ikke vil ha. På Idrettsgallaen. Ingen pris til Brann i år heller.

7

EnStatsministersDagbok_Materie.indd 7

18.02.2016 12.05


Søndag 11. januar Har gått i minnemarkeringen for Charlie Hebdo. Fikk ikke gå foran, Jagland snappet plassen rett for nesen min. Jeg måtte gå på rad fem, sammen med en gjeng fra Belgia som jeg ikke hadde sett før. Nedtur.

Her er jeg

Tirsdag 13. januar Kl. 10 på Fløyen i BERGEN! Åpningen av Friluftsåret 2015. Meg og Truddien og en haug med friskuser uten viktigere ting å gjøre på en tirsdag formiddag tydeligvis. «Bergen er så flott atte.» Det var alt jeg rakk å si før det begynte å hagle vannrett og jeg måtte sløyfe resten av talen. Godt var det, for den hadde jeg glemt å skrive. Det er det geniale med utendørstaler i Bergen!

8

EnStatsministersDagbok_Materie.indd 8

18.02.2016 12.05


Torsdag 15. januar

I dag var det lansering av «Action 2015». 15 15-åringer fikk 15 minutter med meg til å komme med klimapolitiske ønsker. Egentlig en fin møte-huskeregel. Aldri lengre møter med folk enn alderen deres. Dette kan redde møtene mine med Torbjørn Røe Isaksen.

Mandag 19. januar Kjære dagbok Våknet opp til måling som sa at Ap er større enn Høyre i ni av ti storbyer i Norge. Særlig det er ti storbyer i Norge. A Var på Felleskonferansen til Høyre. Veldig inspirerende med sånne heldagsmøter. Fikk gjort masse.

9

EnStatsministersDagbok_Materie.indd 9

18.02.2016 12.05


Men jeg måtte tale kl. 10. Hadde en innledning om sikkerhet, hvor jeg sa at terrorens fremste oppgave er å spre frykt. Det er jo en selvfølgelighet, men det er sånt man slipper unna med når man er statsminister. Noen fordeler følger med jobben. Også ble det litt om rekruttering til terrorisme. Om hvor viktig det er å tidlig fange opp unge, hvite gutter fra Skøyen som er opptatt av tagging og dataspill. Nei da, jeg snakket bare om unge muslimske menn som vanlig.

Tirsdag 20. januar Tromsø. Meningsløst langt nord. Er på konferansen Arctic Frontiers sammen med Sveriges Norden-minister og Finlands statsminister. Kjente jeg var litt skuffet da det viste seg at Finlands statsminister klarte å holde seg edru hele tiden. Hva er vitsen med å være finsk da?

Men du ser jo at han ikke er noe fyrverkeri akkurat. 10

EnStatsministersDagbok_Materie.indd 10

18.02.2016 12.05


Tine Sundtoft har fastsatt en ny grense for iskanten som går lenger mot nord enn før og åpner for oljeboring. Det er miljøministeren sin, det. Ikke bare sånn: verne ditt og verne datt, hun ser potensialet i naturen. Men som vanlig ble det bråk med en gang. Å nei, å nei, regjeringen har flyttet iskanten. Folk er jo aldri fornøyde. Så jeg måtte gå ut og sette skapet på plass. Folk kan jo ingenting om naturen. Og så kom nyheten om at mulla Krekar skal tvangsbosettes på Kyrksæterøra. Det er bare helt genialt.

Så får vi heller leve med at vi nok taper kommunevalget i Kyrksæterøra. 11

EnStatsministersDagbok_Materie.indd 11

18.02.2016 12.05


Onsdag 21. januar Dag i Brussel. Belgia er ikke mye å skryte av, men når du kommer rett fra Tromsø, er det faktisk ikke så verst. Om ettermiddagen hadde jeg møte med kommisjonspresident Jean-Claude Juncker (fortalte ham aldri hva etternavnet hans rimer på.)

Jeg var forresten på forsiden av VG. De skrev om planen min mot oljekrisen. Det blir krise, men heldigvis har vi løsningen: skattelette. Det er jo så fantastisk. Det hjelper mot alt. Fattigdom, arbeidsledighet, sult, trafikkproblemer. Rart at ikke de andre også bruker det. Det er mye bedre med én løsning, enn mange forskjellige forslag.

12

EnStatsministersDagbok_Materie.indd 12

18.02.2016 12.05


Torsdag 22. januar Drar til World Economic Forum i Davos. Først Tromsø, så Belgia og nå ... må huske å sjekke hvor Davos faktisk ligger. Uansett. Midt i Europa er det. Har med meg 60 millioner kroner for å etablere et nytt fond sammen med Verdensbanken. Fondet skal styrke utdanningen i fattige land. Får se om vi er enige om hva som skal til for å styrke utdanning. Håper de også mener løsningen er flere nasjonale prøver.

Fredag 23. januar Våknet opp i Davos. Er ganske sikker på at jeg er i Sveits. Alternativt har jeg sovna på kontorene til Røde Kors. Eller det flagget er kanskje omvendt? Må snakke med Børge Brende om det, tror han har greie på sånne Røde korsgreier.

13

EnStatsministersDagbok_Materie.indd 13

18.02.2016 12.05


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.