Billie Eilish

Page 1


BILLIE EILISH_interior_NO.indd 2

14.12.2020 15:42


BILLIE EILISH_interior_NO.indd 3

14.12.2020 15:42


Skrevet av Kevin Pettman Redigert av Frances Evans Omslagsdesign av Angie Allison Design av Derrian Bradder og Janene Spencer Opprinnelig utgave utgitt i Storbritannia i 2020 av Buster Books, et imprint i Michael O’Mara Books Limited, 9 Lion Yard, Tremadoc Road, London SW4 7NQ Text copyright © Buster Books 2020 Artwork adapted from www.shutterstock.com NB!: Dette er en uoffisiell bok som ikke er tilknyttet eller godkjent av Billie Eilish, hennes forlag eller lisensinnehavere.

Bildeliste

Omslagsfoto: dpa picture alliance / Alamy Stock Photo Foto bakside omslag: Bryan Steffy / Stringer / Getty Side 2–3: Axelle/Bauer-Griffin / Contributor / Getty; side 7: Gareth Cattermole / Staff / Getty; side 9: Rich Fury / Staff / Getty; side 14: Lorne Thomson / Contributor / Getty; side 17: Young Hollywood / Contributor / Getty; side 19: Kevin Mazur / Contributor / Getty; side 20–21: Steven Ferdman / Contributor / Getty; side 22: Rich Fury / Stringer / Getty; side 25: Tim Mosenfelder / Contributor / Getty; side 27: Kevin Mazur / Contributor / Getty; side 28: Kevin Winter / Staff / Getty; side 35: Neilson Barnard / Staff / Getty; side 37: S­ teve Granitz / Contributor / Getty; side 39: Tim Mosenfelder / Contributor / Getty; side 45: Katja Ogrin / Contributor / Getty; side 46: Jeff Kravitz / AMA2019 / Contributor / Getty; side 48: Jeff Kravitz / Contributor / Getty; side 51: Paul Bergen / Contributor / ­Getty; side 52: Jon Kopaloff / Stringer / Getty; side 61: Emma McIntyre / Staff / Getty; side 62–63: Michael Hickey / Contributor / Getty Norsk utgave: © CAPPELEN DAMM AS, Oslo, 2021 ISBN 978-82-02-69708-2 1. utgave, 1. opplag 2021 Originalens tittel: Billie Eilish – Rebel teen to alt-pop queen Oversatt av Hulda Westberg Sparbo Trykk og innbinding: Livonia Print, Latvia 2021 Materialet i denne publikasjonen er omfattet av åndsverklovens bestemmelser. Uten særskilt avtale med Cappelen Damm AS er enhver eksemplarfremstilling og tilgjengeliggjøring bare tillatt i den ­utstrekning det er hjemlet i lov eller tillatt gjennom avtale med Kopinor, interesseorgan for ­rettighetshavere til åndsverk. Utnyttelse i strid med lov eller avtale kan medføre erstatningsansvar og inndragning, og kan straffes med bøter eller fengsel. www.cappelendamm.no

BILLIE EILISH_interior_NO.indd 4

15.12.2020 11:20


100% UOFFISIELL

BILLIE EILISH_interior_NO.indd 5

14.12.2020 15:42


INNHOLDSFORTEGNELSE

BILLIE EILISH_interior_NO.indd 6

UTROLIGE EILISH

8

MUSIKK & MENING

11

BILLIES SYN PÅ TING

12

MER EILISH-INFO

13

BILLIE THE KID

15

SØSKENKJÆRLIGHET

18

BILLIE PÅ SOSIALE MEDIER

20

ET DYPDYKK I «OCEAN EYES»

23

DEN DEILIGE DEBUTEN

24

BAK «BAD GUY»

29

MINNEVERDIG MUSIKK

30

BILLIE KNUSER REKORDER

32

STIL MED SPRENGKRAFT

34

IKONISKE ANTREKK

36

KLÆR OG KONTROLL

38

BILLIES VELVÆRE

40

SPRØ EILISH-INFO

42

STERKE MENINGER

44

FAN-TASTISK!

48

DU VET AT DU ER BILLIE-FAN NÅR DU ...

49

KONSERTER, TURNEER & FESTIVALER

50

VIDEOVIBBER

52

TIDSLINJE

56

BILLIE-QUIZ

58

FREMAD MARSJ

60

BILLIE-QUIZ – FASIT

60

14.12.2020 15:42


BILLIE EILISH_interior_NO.indd 7

14.12.2020 15:43


UTROLIGE EILISH

Billie Eilish er noe for seg selv! Hun har en praktfull stemme, er et stort musikalsk talent og har en helt egen stil. Hun ble verdensberømt allerede som tenåring med sanger og videoer som tok pusten fra p­ ublikum. ­Låtene hennes er strømmet flere milliar­der ganger, hun har opptrådt for fullsatte saler over hele verden, vunnet utallige priser og har en lidenskapelig fanskare – så hun har unektelig satt spor etter seg. Kan du f­ orestille deg hvordan det er å bli et ­popkulturelt symbol før du engang har blitt 18 år? Det kan Billie. Billie er kjent som en dypsindig og seriøs artist. Hun har fortalt åpenhjertig om at hun har strevd med depresjon og psykisk helse, og det legger hun heller ikke skjul på i sine sangtekster, sceneshow, videoer eller intervjuer. Det er nettopp denne åpenhe­ten folk beundrer. Både tenåringer, unge voksne og eldre fans digger henne og ser opp til henne fordi hun er ærlig og har en direkte stil. Når du blir bedre kjent med Billie, vil du se at det bor en lidenskapelig musiker og et fornøyd menneske bak de intense sangtekstene. Billie liker best det som er ekte. Hun bor fremdeles i barndoms­ hjemmet i Los Angeles, skriver musikk på rommet sitt og henger med venner hun har kjent siden hun var liten. Hun elsker å skrive og opptre sammen med storebro­ ren sin, Finneas, og å gå med oppsiktsvekkende klær, smykker og joggesko. Hennes unike talent har allerede gitt henne en karriere som både er kunstnerisk givende og økonomisk lønnsom.

«Jeg begynte ikke å skrive musikk fordi jeg liksom tenkte jess, jeg skal skrive musikk og bli berømt. Det føltes aldri sånn.» Selv om hun ikke nødvendigvis er ute ­etter å forandre verden gjennom ­musikken, er Billie klar over at hun har muligheten til å påvirke andres liv og hjelpe folk til å få det bedre, også ­mennesker som har en helt annen

b­ akgrunn enn henne selv. Hun er ikke redd for å si det hun mener om ­viktige saker som feminisme, klimaendringer og veganisme. Det å være den mest gjenkjennelige tenåringen i verden innebærer å leve ­under et enormt press. Billie er sykt berømt, er aktiv på sosiale medier og stiller gjerne opp til intervjuer. Men det å være berømt har aldri vært drivkraften bak musikken. «Jeg begynte ikke å skrive musikk fordi jeg liksom tenkte jess, jeg skal skrive musikk og bli berømt. Det ­føltes aldri sånn,» sa hun til radiosta­ sjonen Beats 1 da hun var 16. Så bla om og tre inn i Billie Eilish’ utrolige verden. Les om hennes fantastiske reise mot berømmelse, om hennes musikk, stil og tankegang, seiere og utfordringer.

NAVN:

Billie Eilish

FØDSELSDATO: 18.. desember 2001

FØDESTED: Los Angeles

BOR I:

Los Angeles

FØRSTE HIT: «Ocean Eyes»

FØRSTE STUDIOALBUM: When We All Fall Asleep, Where Do We Go?

STRØMMINGER: 15 milliarder +

MUSIKKSTIL:

Elektropop, indiepop, EDM, rock

8

BILLIE EILISH_interior_NO.indd 8

14.12.2020 15:43


BILLIE EILISH_interior_NO.indd 9

14.12.2020 15:43


T A S E N Y «JEG S

DET ER SÅ SMÅLIG E K N E R K S N N ÅI E T T E S G O E NO » . S Å B I DET 10

BILLIE EILISH_interior_NO.indd 10

14.12.2020 15:43


MUSIKK & MENING

Billies musikk passer ikke pent inn i én sjanger, og hun misliker at musikk i det hele tatt må defineres på den måten. I en chat med bladet Teen Vogue skriver hun: «Jeg liker ikke musikksjangre. Jeg synes at det er så smålig å innskrenke noe og sette det i bås. Hvis du liker det og du ­lager det, fortsett med det.» Musikkstilen hennes er vidstrakt, hun lar seg i­nspi­rere av mye forskjellig, og ­låtene hennes ­veksler mellom elektro- og indiepop, rock, elek­tronisk dansemusikk (EDM) og ballader. Billie er ikke redd for å snakke om all den forskjellige musikken hun selv har lyttet til gjennom oppveksten. Og hun er ikke det minste flau over å innrømme at hun er stor fan av Justin Bieber! Green Day, Linkin Park, Avril Lavigne, Lana Del Rey, My Chemical Romance, Frank Sinatra og til og med The Beatles har alle vært med på å utvikle hennes egen musikksmak opp gjennom årene.

«Musikken har alltid vært en del av livet, og jeg har alltid sunget. Jeg har aldri ikke sunget!» Billie til Apple Music i 2017

Ifølge Billie er teksten det viktigste ved en sang. Hun nevner ofte The Beatles, som gjorde braksuksess på 1960-tallet, som et eksempel på et band som laget musikk med en perfekt sammenstilling av ord og melodier. Det er en mening bak hver sang hun skriver, men hun er ikke spesielt opptatt av å forklare hva låtene egentlig betyr. Det spiller ingen rolle for Billie at en sang betyr noe for en fan og noe helt annet for en annen. Hun liker at musikken hennes kan tolkes helt fritt. Billie har uvanlig musikksmak, og hun hadde også et uvanlig musikalsk gjennombrudd. Hun hadde ikke noe mektig plateselskap i ryggen som sørget for at låtene hennes ble spilt på radio – i stedet

«FOLK HYSJA ALLTID PÅ MEG FORDI JEG BARE SANG OG SANG OG SANG OG SANG.» Billie til Apple Music i 2017

ble hun oppdaget digitalt. I 2015 spilte hun inn «Ocean Eyes» sammen med broren og slapp den på delingsplattformen ­SoundCloud, så vennene hennes kunne høre på låta og danselæreren hennes kunne bruke den som bakgrunnsmusikk. Men sangen ble raskt plukket opp av lyttere over hele verden, og det tok helt av. Selv om Billies gjennombrudd ble gjennom digitale plattformer, er det mange som mener at hun ville blitt oppdaget på en eller annen måte uansett. Etter gjennombruddet som 14-åring, har det blitt flere Grammy-priser, American Music Awards og bestselgende album. ­Billie er superstjerne på Spotify og ­YouTube, og suksessen vil ingen ende ta. Og det synes Billies fans er helt i orden!

VISST E DU AT ... Billie sang Beatles-sangen «Yesterday» under Oscar-utdelingen i 2020. Broren hennes, Finneas, spilte piano.

11

BILLIE EILISH_interior_NO.indd 11

14.12.2020 15:43


BILLIES SYN PÅ TING «HELDIGVIS HADDE JEG MUSIKKEN – ELLERS HADDE ALT VÆRT SÅ FÆLT. JEG VIL BARE AT MIN MUSIKK SKAL SURRE I FOLKS HODER.»

«HVORFOR SPISE ET DYR NÅR DU KAN SPISE POTETGULL? DET GIR BARE IKKE MENING FOR MEG.»

«FANSENE ER SOM BESTEVENNER. DET ER SÅ MYE KJÆRLIGHET AT DET IKKE FÅR PLASS I EN SETNING.»

«JEG ER PÅ INSTAGRAM FOR Å SE PÅ KUNST. HVOR SKAL JEG ELLERS FINNE DEN? JO DA, DET FINS MUSEER, MEN DEN TYPEN KUNST FINNER DU IKKE PÅ MUSEUM.»

«DU MÅ IKKE VÆRE FORELSKA FOR Å SKRIVE EN SANG OM Å VÆRE FORELSKA, OG DU MÅ IKKE HATE NOEN FOR Å SKRIVE EN LÅT OM Å HATE NOEN. DET ER GØY Å SETTE SEG I EN POSISJON DU ELLERS IKKE VILLE VÆRT I.»

12

BILLIE EILISH_interior_NO.indd 12

14.12.2020 15:43