__MAIN_TEXT__

Page 1


Vakre

HEKLEPLEDD – i alle regnbuens farger


Vakre

HEKLEPLEDD – i alle regnbuens farger

Hvordan du skaper fantasifulle og fargerike tepper trinn for trinn

Amanda Perkins


© CAPPELEN DAMM AS 2017 ISBN 978-82-02-53634-3 Orginal tittel: Rainbow crocheted blankets Orginal isbn: 978-1-78221-157-0 1. opplag 2017 Foto: Roddy Paine Photographic Studio Illustrasjoner/bokdesign: Amanda Perkins 2016 Trykk og innbinding: Printed in China by 1010 Printing International Ltd Materialet i denne publikasjonen er omfattet av åndsverklovens bestemmelser. Uten særskilt avtale med Cappelen Damm AS er enhver eksemplarfremstilling og tilgjengeliggjøring bare tillatt i den utstrekning det er hjemlet i lov eller tillatt gjennom avtale med Kopinor, interesseorgan for rettighetshavere til åndsverk. Utnyttelse i strid med lov eller avtale kan medføre erstatnings­ ansvar og inndragning, og kan straffes med bøter eller fengsel. www.cappelendamm.no

www.amandascrochetblog.blogspot.co.uk

Dedikasjon Denne boken er dedikert til de tre kvinnene i mitt liv som har lært meg opp og inspirert meg. Til min bestemor og mor - som begge dessverre har gått bort - jeg er sikker på at de ville godkjenne arbeidet mitt og være stolte av sin innflytelse, og til min elskede tante Pat som fortsatt syr, skaper og inspirerer.

Takk Til Valerie - for hennes oppmuntringer og råd, og hennes endeløse støtte både som min tekniske redaktør og venn. En ekstra stor takk til min mann Phil og min datter Daisy for deres endeløse kjærlighet og oppmuntring - de overbeviste meg om at det å skrive en bok var en god idé, og deretter måtte de begge ta konsekvensene... Til Felice og Fred, som har formet meg som person og alltid levd lykkelig med en litt besatt og distrahert mamma. Og til min far og resten av min hardt prøvede familie - som ikke alltid forstår, men alltid har støttet meg fra sidelinjen. Til Joy fra The Knitting Goddess, som var vennlig og farget garn i noen av fargene fra mitt fargehjul. Og til slutt mine tre dyr - som ikke har noen anelse om hva som skjer, men som har holdt meg med selskap og ga meg noen å snakke med i løpet av de lange, ensomme timene jeg tilbrakte med å hekle disse ti teppene.


Innhold Introduksjon 6

Farger 8 Utstyr 10 Teknikker 12 Prosjekter 14 Hvordan bruke boken 16 Kornsirkel 18 Solverv 28 Arabiske netter 38 Lilian 50 Rosevindu 62 Knute hage 72 Flyvende gjess 84 Luftspeiling 94 Flower Power 106 Frihet 116

Forkortelser, garnleverandører 128


Introduksjon Jeg kommer fra en familie med lange tradisjoner innen tekstilarbeide. Min tippoldemor og min oldemor var begge sydamer, bestemoren min strikket, heklet og lagde til og med sine egne gulvtepper, mens bestefaren min var møbeltapetserer og sydde vinger til flyvebåter under 2. verdenskrig – ryktene vil ha det til at han heklet også. Både moren og tanten min sydde alle klærne sine selv, og når de ikke sydde, strikket og heklet de! Jeg studerte og fikk diplom på Art College, spesialisert innen tekstiler. Mitt eksamensprosjekt var en gigantisk, strikket poncho inspirert av Azteker design. Etter skolen jobbet jeg mange år med å lage patchwork quilts, men jeg mestret ikke quilting så bra, jeg var mer interessert i farger og former, enn å skape teksturer. Quiltingen ble til kunst og utviklet seg til kunstbrodering, noe som jeg viste frem på utstillinger og i gallerier rundt i hele verden. Til slutt bestemte jeg meg for å farge mine egne stoffer og broderigarn, jeg hadde ikke råd til å kjøpe de kjemiske fargene, så jeg brukte plantefarger fra min egen hage. Jeg farget altfor mye, så det jeg hadde for mye av, solgte jeg på nettet. En venn foreslo at jeg skulle prøve å farge garn, noe som viste seg å være veldig suksessfullt, så da solgte jeg garn på nettet også. Det ble fort en heltidsjobb og The Natural Dye Studio (NDS) ble født. Jeg har heklet så lenge jeg kan huske, men jeg tok det ikke alvorlig før jeg startet NDS, siden jeg trengte hekleoppskrifter til garnet jeg solgte. Nå ble sirkelen sluttet, etter mange år med en suksessfull forretning har jeg sluttet å farge og gått tilbake til min første forelskelse – å jobbe med garn og hekle. Inspirasjonen kommer fra så mange steder at det er vanskelig å peke på en enkel inspirasjonskilde til hvert teppe. Hvert teppe har mange forskjellige ingredienser, det meste er basert på min kjærlighet til tekstiler og familierøtter. Men de har stort sett også en peronlig betydning i tillegg, det kan være en plass jeg har besøkt, en erfaring jeg har gjort, hvor jeg bor og min egen familie. Jeg begynner vanligvis å leke med garn og eksperimentere med former. Jeg er facinert av geometri og prøve å finne ut hvordan formene passer sammen. Inspirasjonen slår for fullt til når jeg har laget noen prøvelapper og bestemt meg for hvordan lappene skal arrangeres – det påvirker og hjelper meg, til å bestemme hvordan jeg vil arrangere fargene. Jeg designer mens jeg lager teppet, det begynner med en tegning på et ruteark som jeg endrer underveis og til slutt blir det et ferdig design. Jeg ender ofte opp med å rekke opp store deler av teppet, fordi det ikke ble som jeg hadde tenkt.


Selve garnet påvirker også designet. Jeg elsker naturfibre og hvordan de føles i hånden. Hver fiber har sin egen karakter, fra luksuriøs, blank, myk silke til mer rustikke ullgarn, jeg liker å bruke alle varianter. Jeg syns mange design i dag ikke tar hensyn til selve garnet, de er mer fokusert på farge og budsjett enn karakteren på tråden. Jeg vil oppfordre deg til å prøve ut mange forskjellige garntyper, selv om du bare kan kjøpe ett nøste av et lukseriøst garn, kan det være nok til å bygge en hel fargekolleksjon rundt det. Jeg foretrekker å bruke tynt garn som passer til heklenål 3 mm, men jeg bruker også mellomtyktgarn som passer til 4 mm. Det betyr at jeg kan lage mer detaljert design enn når jeg bruker tykkere garn – jeg kan bruke flere farger i tilsvarende områder. Jeg prøver å bruke flest mulig farger siden jeg liker dybden i detaljene og interessen de skaper. Det betyr at teppene mine har mange løse tråder, som det er viktig å feste underveis. Å feste trådene er en del av prosessen – det er nesten som meditasjon, siden det ikke innebærer at jeg må ta noen beslutninger angående designet, det er repeterende og beroligende. Det tjener også et praktisk formål siden det får meg til å holde hånden i en annen stilling enn når jeg holder heklenålen, som betyr at jeg ikke legger så stor belastning på hånden jeg hekler med. Jeg har flere råd å gi for hvordan du skal lage teppene i denne boken. Det første er å betrakte dem som et eventyr. Det er nesten umulig å å lage en eksakt kopi av teppene i boken – i stedet vil du selv skape en unik versjon. Så vær trygg på fargevalget ditt. Hvis du er usikker, følg fargehjulet så nærme som mulig, men ikke vær redd for å gjøre det feil. Husk at også hvert motiv er en brikke i puslespillet – hvis det blir feil første gang, prøver du en gang til. Du trenger bare å bekymre deg for å lage en liten del på nytt, i stedet for å se arbeidet under ett. Hvis teppet ender opp med å være litt ulikt mitt, så er det bare bra, så lenge du er fornøyd med det selv. En ting til, ikke bekymre deg for tiden, det spiller ingen rolle om det tar to år å lage teppet, så lenge du til slutt kan lene deg tilbake og beundre mesterverket du har skapt. Og sist, men ikke minst, ha det gøy og kos deg!


Farger Hvert teppe i boken er laget av et utvalg fra regnbuens farger. Mitt utvalg er basert på de fargene The Natural Dye Studio (NDS) alltid har brukt. Det er ikke de tradisjonelle fargene i regnbuen, da jeg kun bruker de fargene som kan lages av planter, så det mangler noen farger, som klar rød. De naturlige fargestoffene gir subtile, umettede nyanser.

NDS regnbue Baser din fargepalett rundt NDS regnbue.

Gul

Grønn

Asurblå

Indigo

Fiolett

Rosa

Oransje

Bruk av fargehjulet Jeg vil anbefale at du bruker et sett av naturlige farger som en start for din palett, men om du liker best lyse, sterke farger behøver du ikke legge bånd på deg, det kan hende du allerede har slike farger blant restegarnet ditt. Med dette i tankene, har jeg forlenget regnbuen til å bli et fargehjul, som til venstre, jeg har lagt til farger for å lage en myk overgang til neste farge. Jeg syns fargehjulet er til god hjelp, for å se hvordan fargene påvirker hverandre når jeg planlegger nye design og skal velge farger. Mange firma selger nå mininøster med garn, noe som kan være til god hjelp i begynnelsen. Legg nøstene i ønsket rekkefølge og se hvordan det blir og se om du mangler noen farger. Jeg bruker bare ensfargede eller svakt melert garn, da jeg ofte syns at flerfarget garn kan gi heklearbeidet et ujevnt og rotete inntrykk. Hvis du ønsker å bruke flerfarget garn, må du velge nøster som har svært nærliggende farger.


Fargetetthet Teppene i boken er laget i fargekombinasjoner med farger som har samme dybde, så de går fint i hverandre. Husk det, hvis du ønsker å bruke egne fargekombinasjoner. Jeg vil råde deg til og ikke blande mørke og bleke farger sammen i samme teppe, prøv å bruke den samme fargetettheten på hele teppet. Den beste måten å sjekke om en farge er for mørk eller for lys, er å legge alle fargene sammen og myse på dem. Når øynene dine ikke er fokusert på en bestemt farge, er det lettere å se om de er for lyse eller for mørke. Men dette er en retningslinje, hvis du har et favoritt garn eller fargekombinasjon, ikke vær redd for å prøve det ut. Hvorfor ikke hekle noen enkle motiver og hekle dem sammen, for å se hvordan fargene blir når de kommer ved siden av hverandre?

Mitt fargeutvalg Følgende oversikt er ordnet i rekkefølgen av fargene i regnbuen og fargeprøvene fargene og navnene som er laget av alle er brukt i boken. Noen av fargene, som mosegrønn, mens andre, som rosa, blir blir brukt kun i ett teppe, brukt i de fleste teppene.

Gul

Kobolt

Lilla

Lime

Indigo

Rosa

Eplegrønn

Mørk indigo

Lys rød

Grønn

Mosegrønn

Lyng

Lavendel

Scarlet

Oransje

Jadegrønn

Fiolett

Asurblå

Solbær

Muskat

9


Prosjekter


Hvordan bruke boken Selv om noen av teppene mine ser ganske kompliserte ut, er de bygget opp av mange enkle motiv og er egentlig utrolig enkle. Før ble hekling ansett som noe du gjorde med restegarn fra strikkeprosjekter, og at bestemorsruter er det eneste som finnes der ute..., men ting forandrer seg! Nå er det dukket opp mange flinke hekledesignere, noe som har resultert i at hekle-workshops popper opp i butikker over alt og flere og flere lærer grunnleggende hekling fra internett. Dette har ført til en stor gruppe med nybegynnere, mange av dem sliter med å forstå tradisjonelle hekleoppskrifter. Jeg vil oppfordre dem til å ha selvtillit nok til å utforske verdenen av hekling, så jeg har utviklet et enkelt mønster format. Jeg skriver oppskriftene litt lengre enn du kanskje er vant til. Jeg vil at de skal være logiske og enkle å forstå, slik at alle kan klare å følge dem, inkludert nybegynnere.

Hekle hvert prosjekt Hvert prosjekt inneholder følgende: Mål av ferdig teppe, hvilken størrelse på heklenålen og hvilke garntype du trenger, samt en liste over anbefalt garn. Jeg har også laget en skisse over hele teppet, så du kan se hvordan hele teppet er konstruert. Hvert teppe er laget av et visst antall enkelt ruter. Til hver rute har jeg skrevet en oppskrift og jeg har laget et diagram, sammen med bilde av ruten jeg refererer til. Når du behersker ruten, må du se på oversikten over antall ruter du trenger i hver fargekombinasjon. Oversikten inneholder hvilken farge som er brukt på hver omgang av ruten, pluss antall ruter du må hekle i hver fargekombinasjon. Tallene i denne oversikten tilsvarer trinn-fortrinn instruksjonene for hvert teppe, som igjen vil hjelpe deg til å sette sammen ditt teppe et trinn om gangen. Det er mange flotte bilder av teppene i boken, for å vise deg hvordan det ferdige pleddet vil se ut. Til slutt kommer hvert prosjekt med forslag til to fargevarianter - prøv dem hvis du føler deg mer eventyrlysten .


Lese diagram Et heklediagram er bare en tegning av den heklede ruten, med symboler lagt ut som et kart. Hver maske har sitt eget symbol. Symbolet er universelt, ulikt oppskriften, så lenge du forstår hva symbolene betyr, trenger du ikke vite navnet på symbolet, bare hvordan du lager det. Se tegnforklaring til høyre. Når jeg skriver oppskriften, forklarer jeg hvordan du hekler en side, start alltid i et hjørne og hekle bort til neste hjørne. I de fleste tilfeller, gjentas mønsteret langs hver side. På en firkant må du hekle mønsteret tre ganger til, på en sekskant, fem ganger til og en trekant to ganger til, til du er fremme ved hjørnet hvor du startet.

Tegnforklaring kjedemaske (kjm)

fastmaske (fm) luftmaske (lm) stav (st) halvstav (hst) dobbeltstav (dbst)

Diagram Til høyre er diagrammet til en sekskant, og første siden på 5. omg er farget mørk grønn. Jeg har beskrevet nedenfor hvordan siste omgang hekles - både maskene som er vist i mørk grønn og resten av omgangen, dette skal hjelpe deg til å se hvordan diagrammet fungerer. Som du kan se begynner hver ny omgang med noen luftmasker. Disse maskene erstatter den første masken, for eksempel har 2 luftmasker samme høyde som 1 halv­ stav og 3 luftmasker har samme høyde som 1 stav. Her leses diagrammet slik at du starter med 2 lm (som telles som 1. hst). Luftmaskene hekles kun på begynnelsen av omgangen, på de andre sidene hekles den gjeldende masken.

PS!

eklet i ne er det h På alle rute maskene met mellom mellomrom en. i selve mask i stedet for

Start her med 2 luftmasker, som erstatter 1. halvstav, hekle mot venstre for å lage den første siden av sekskanten.

5. omg, vist i mørk grønn: Hekle 2 lm (telles som 1. hst), 1 hst i samme maske, *1 hst mellom de neste 2 maskene, 3 hst i 2-lm buen, 1 hst mellom de neste 2 maskene, (2 hst, 2 lm**, 2 hst) i 2-lm buen i hjørnet*. Resten av 5. omg: Gjenta fra * til * 5 ggr til og avslutt siste gjentagelse ved **. Avslutt omg ved å hekle 1 kjm i 2. lm på begynnelsen av omg.

17


Profile for Cappelen Damm AS

Amanda Perkins Vakre heklepledd  

Her får man enbok fylt til randen av vakre ruter som settes sammen til store pledd og sjal. Rutene er små, enkle å hekle, selv for en nybegy...

Amanda Perkins Vakre heklepledd  

Her får man enbok fylt til randen av vakre ruter som settes sammen til store pledd og sjal. Rutene er små, enkle å hekle, selv for en nybegy...