Page 1

10/12/09

11:48

WINTER 2009-2010

NL_COUV_MAG12_09.qxd

Page 1

114

Exclusief magazine voor camping cheque gold card houders

CIRCUIT: MAROKKO

Geniet al reizend door de

duinen en palmboomkwekerijen van de oriëntaalse kleuren van M a ro k k o

DESTINATION: NOORWEGEN Op naar het noorden om kennis

land van de fjorden

© wrangel / istock.com

te maken met het

CITY-BREAK: ISTANBUL Ontdek het

www.campingcheque.com

sublieme

Istanbul op de grens met Azië

Onze website in een nieuw jasje!


NL_COUV_MAG12_09.qxd

10/12/09

11:48

Page 2

Inho © narvikk / istock.com

4 6 7 20

De nieuwe website van Camping Cheque FotoWedstrijd Nieuws

22

Congres 2009 in Opio Destination Noorwegen

© Luis Pedrosa / istock.com

26 32

Circuit Marokko

City Break Istanbul

19 36 Amedi

Zoom Alpes Dauphiné

37

Art de vivre Portugal

© ONT TURQUIE

ud 40 44 48

Top Campings Complete lijst van de Top Campings 2009

Dossier Campings die het hele jaar geopend zijn

Gold Card Speciale “Leisure” aanbiedingen: Zo werkt het!


NL-12-09-48 pages.qxd

10/12/09

9:59

Page 1

Camping Cheque Europa 16 route de Louhans 71330 Simard - France Telefoon: 0825 740 730 vanuit Frankrijk, 00 333 59 59 03 59 vanuit elk ander land. Fax: +33 3 85 72 29 91 contact@campingchequepro.com

Directie Directeur: Simon Gil

Redactie Hoofdredacteur: Thomas Lambelin Redactie en vertaling: Jutta Wagner, Mattie Dijkstra, Camilla Dvinge, Stina Brandt Larsen, Camilla Boeggild, Stephan Saint Martin, Emmanuelle Poughon, Guy Boully, Charlotte Colin Layout & Design: Nina Dutronc Auberger, Christophe Roubez, Séverine Léglise, Rachel Ritter, Pierre Lettan Relaties campings: Mattie Dijkstra (Benelux - Polen), Emmanuelle Poughon (Spanje - Portugal), Thierry Auvachey (Duitsland - Oostenrijk - Turkije), Grégory Derain (Frankrijk), Jonathan Hopkins (Frankrijk - Groot-Brittannië), Guy Boully (Italië - Zwitserland Griekenland - Scandinavië - Oost-Europa).

Verspreiding en publiciteit Directeur publicatie: Karim Zaïdi Verspreiding en publiciteit: Charlotte Colin

Klantenservice Directeur klantenservice: Michel Sidoti Pôle Gold Card: Stéphane Saint Martin

Camping Cheque in Nederland: ANWB Tel. 088 2692 222 www.anwb.nl/campingcheque www.campingcheque.nl

Camping Cheque in België: PASAR Kortrijkstraat 342 9700 Oudenaarde Tel. 055 23 16 94 / Fax. 055 23 16 99 www.campingcheque.be campingcheque@pasar.be Met dank aan: Noors toeristenbureau, www.imageshop.no, Nationaal toeristenbureau Turkije Cover: Kamelencaravaan in de Marokkaanse woestijn.

Ed

R

iaL

iTO

Evolutie zonder revolutie Wanneer iets goed gaat, hoeft er niets te veranderen. Zo werkt het in het algemeen. Toen ik als schoolkind Marine Julliard naast me kreeg in de schoolbank was ik in alle staten. Meisjes vond ik toen nog irritante wezens die je hinderden bij het knikkeren en voetballen. Ik baalde er van dat ik niet meer met mijn kameraad naast me kon fantaseren over Batman en Superman, stiekem geen plaatjes van Panini meer kon ruilen om mijn album van de Wereldkampioenschappen '82 compleet te krijgen. Ik ging zo op in mijn afkeer van meisjes dat ik weken nodig had om te ontdekken dat het best wel leuk was naast dit guitige, bruinharige lachebekje. Voor het eerst ontdekte ik dat meisjes meer waren dat rustverstoorders die je in de De meest opmerkzame pauze aan de haren kon trekken. personen hebben het Na maanden bekeek ik haar met zeker gemerkt. Na 10 jaar andere ogen, en toen plotseling verdween ze omdat haar vader trouwe dienst hebben we overgeplaatst werd naar de het logo van Camping andere kant van het land. Ik heb zelfs niet meer de gelegenheid Cheque aan een facelift gehad om te zeggen dat ik haar onderworpen. best wel leuk vond. Het gezegde mag dan zijn één verloren, tien teruggevonden, maar dat ging toen nog niet op. Vervolgens nam een lang blond meisje waarvan ik me de naam al niet eens meer herinner, de plaats van Marine in. En alhoewel het niet per sé aan haar lag, heb ik haar nooit gemogen. De meest opmerkzame personen hebben het zeker gemerkt. Na 10 jaar trouwe dienst hebben we het logo van Camping Cheque aan een facelift onderworpen. Niet om revolutionair een kleine brunette te vervangen door een lange blonde, dat had u zeker afgewezen; eerder een kleine ingreep zonder de algemene uitstraling, waar u zo aan gewend bent, aan te tasten. En om u te bewijzen dat alles evolueert zonder revolutie: in de gids van 2010 treft u nieuwe landen als vakantiebestemming, waaronder Turkije, waaraan in dit magazine een aantal pagin's is gewijd.

Thomas Lambelin journalist

Het lentenummer verschijnt begin mei. Dépôt légal n°13/2000 TGI Chalon sur Saône

3 Seasons - 3


NL-12-09-48 pages.qxd

10/12/09

9:34

Page 2

D E N I E U W E W E B S I T E VA N C A M P I N G C H E Q U E

w

De nieuwe, praktische, interactieve en dynamische website van Camping Cheque!

De interactieve kaart van Europa

3 Seasons - 4 28

t t t

Meer gemak bij het uitzoeken van uw vakantiebestemming: in enkele muisklikken heeft u een overzicht van de campings waar u in de door u gewenste periode terecht kunt.


NL-12-09-48 pages.qxd

10/12/09

9:35

Page 3

ENKELE MINUTEN SURFEN VEREENVOUDIGT WEKENLANG REIZEN! w

wij zijn geinteresseerd in uw mening! Twijfelt u tussen een aantal bestemmingen, dan kunnen andere Camping Cheque gebruikers u misschien helpen. U kunt gebruik maken van het beoordelingssysteem, ingevuld door andere kampeerders, met caravan, tent of camper. En er is het forum waar u vragen kunt stellen en ideeÍn kunt uitwisselen. Deel uw ervaringen met andere reizigers. Vraag hulp, raad, verdedig uw favoriete plekjes en bestemmingen‌ hiervoor kunt u terecht op de campingfiches. Elke camping heeft een fiche waarop u uw waardering kunt uitspreken tussen 1 en 10, voor ontvangst, standplaatsen, properheid, voorzieningen, algemene indruk. Uw mening interesseert ons!

t t t

Wilt u met meerdere mensen op reis?

Dan kunt u eenvoudig een thema-rally organiseren en voorstellen aan andere belangstellenden van de Camping Cheque online community, zodat ze met u mee doen!

Op deze nieuwe site kunt u natuurlijk uw digitale cheques bestellen, de transacties controleren en de Gold Card aanbiedingen raadplegen 3 3Seasons Seasons- -27 5


NL-12-09-48 pages.qxd

10/12/09

9:35

Page 4

FOTOWEDSTRIJD 2009

DE UITSLAG In het decembernummer van 2008 kondigde 3 Seasons de fotowedstrijd aan, voor de « mooiste vakantiefoto's van Camping Cheque ». Het hele jaar door ontvingen wij veel foto's betreffende uw vakantie op een van de campings van ons netwerk. We bedanken iedereen voor de actieve deelname aan deze wedstrijd! De jury heeft begin november de tien beste foto's geselecteerd.

En de winnaars zijn…

1 prijs: 7 campi ng ch e

eques Dhr. Sven PETE RSEN (Denem arken) Camping: Adria no Camping Villa ge - Italië

prijs:

g 3 campin

cheques

itsland) 2 AESH (Du H a st ri gen h - Noorwe Mevr. C t Camping e

Camping:

Nese

3 prijs: 3 camping cheques e

Dhr. Jonas THUN (Zweden)

Camping: Mareblu - Italië

4e t/m10e prijs 1 horloge van Camping Cheque Mevr. Tamara OTT (Duitsland), Mevr. Annemie TOPS (België), Dhr. Toni STEENHART (Nederland), Dhr. Laurent BLAIRON (Frankrijk), Dhr. Jean-Claude CANITROT (Frankrijk), Dhr. Raymond LINDLEY (Groot Brittannië) en Dhr. Hans NOORDHOEK (Nederland).

(((( (((( Onze felicitaties voor de winnaars! )))) )))) U kunt alle uitgekozen foto's bewonderen op www.campingcheque.com vanaf januari 2010.

w


NL-12-09-48 pages.qxd

10/12/09

9:35

Page 5

INFOS ACTUEEL w

Nieuw logo Camping Cheque n nst heeft het logo va die e uw tro r jaa 10 Na , gemaakt voor een nieuw s at pla ue eq Ch ing mp Ca s u kennismaken met on en lat e W . ht zic ge s fri ning Cheque welke u aa nieuwe logo van Camp alle publicaties. Dit logo op en s ue eq ch de op ft tre een lang, succesvol leven gaat ongetwijfeld weer organger. tegemoet, net als zijn vo

Kawan Village Lac de la Liez - Champagne (F) Lac de Panthier Bourgogne (F)

Chefkoks aan de slag Ter gelegenheid van de beurs SITEO in Lyon, gericht op campingeigenaren (oktober 2009) werd een kookwedstrijd georganiseerd tussen chefkoks van campingrestaurants.

Kawan Village le Mas de Reilhe Languedoc Roussillon (F)

Nieuw sanitair op Mas de Reilhe Kawan Village le Mas de Reilhe (p.147, gids 2010) opent in 2010 een nieuw, verwarmd sanitairgebouw. Dit gebouw is voorzien van het nodige comfort voor een geslaagde vakantie: toegang voor minder validen, kindersanitair, wasmachine en wasdroger, etc. Dit nieuwe gebouw past geheel in de strategie van de camping tot kwaliteitsverbetering voor het comfort van de gasten. De camping ontving dit jaar de erkenning van de ANWB.

Bij deze gelegenheid vielen de Camping Cheque campings op. De eerste plaats ging naar David Plet, van Lac de Panthier (p.194, gids 2010), in de Bourgogne. Dit was nauwelijks verrassend aangezien de carrière van deze chefkok. Hij liet zijn talenten zien in talrijke gerenommeerde restaurants alvorens de scepter te komen zwaaien op de camping, op 40 km van Dijon. Het is dus zeker de moeite waard om eens kennis te maken met deze camping en met restaurant, waarvan het terras een mooi uitzicht biedt over het meer. De tweede plaats ging naar de chefkok van Kawan Village Lac de la Liez (p.179, gids 2010). De camping en het restaurant zijn ideaal gelegen op uw vakantieroute naar of vanuit het zuiden (bij het kruisen van de A5 en de A31), dus gemakkelijk voor een tussenstop. Voor meer informatie: www.lac-de-panthier.com en www.campingliez.com.

3 Seasons - 7


NL-12-09-48 pages.qxd

10/12/09

9:35

Page 6

INFOS VOORZIENINGEN

w

Marveld - Gelderland Achterhoek (NL)

“Apres-ski” in de Achterhoek Voor die sfeer hoeft u niet naar de Alpen. Geen skipistes op Marveld (p.290, gids 2010), maar wel een sfeervolle kunstijsbaan met sprookjesachtige verlichting. Daarnaast zijn er nog volop wellness- en sportmogelijkheden. Langlaufen kunt u in de omgeving. Bij Marveld Recreatie kampeert u altijd dichtbij ruime, comfortabele sanitaire voorzieningen. U kunt eveneens kiezen voor privé sanitair.

La Pointe - Bretagne (F)

Verse producten op camping la Pointe

Voor meer informatie en de diverse mogelijkheden kijkt u op www.marveld.nl

Op enkele kilometers van het middeleeuwse dorpje Locronan ontvangt camping la Pointe (p.58, gids 2010) u hartelijk in een bosrijke omgeving. Deze charmante camping laat u kennismaken met lokale producten. Fruit en groenten komen uit eigen boomgaard en moestuin, ook de eieren komen van eigen terrein.

(F) Kawan Village La Vanne de Pierre - Vogezen

Wellness in de Vogezen

81, gids 2010), Kawan Village la Vanne de Pierre (p.1 htige Vogezen, in St Dié, in het hart van de bergac lnesscentrum. wel opent dit jaar een nieuw antie door te vak Een manier om een ontspannen brengen.

Dit wellnesscentrum heeft een spa, een sauna, een fitnessruimte, een massageruimte en is alle avonden geopend van 17.00 tot 21.00 uur. Gold Card-houders profiteren van korting op de entree, ze betalen €7. Voor massage (op afspraak) kunt u contact opnemen met de camping. Komt u dus slechts korte tijd naar de camping, dan is het handig om voor vertrek uw massage te reserveren. Ontspanning in het wellnesscentrum kan aangevuld worden met een lange lijst van activiteiten in de openlucht: wandelen, fietsen in de zomer (onder begeleiding, georganiseerd door de camping), skiën in de winter (skipiste op 30 km van La Vanne de Pierre). Voor meer informatie over Kawan Village la Vanne de Pierre, het wellnesscentrum of de Vogezen, kunt u rechtstreeks contact opnemen met de camping: www.vannedepierre.com, tel.: +33 3 29 56 23 56. 3 Seasons - 8


NL-12-09-48 pages.qxd

10/12/09

9:35

Page 7

INFOS VOORZIENINGEN w

Airotel le Vieux Port - Landes (F) 3 glijbanen voor het plezier van de kinderen, en 2 spa's om te ontspannen. De allerkleinsten kunnen zich vermaken in het kinderbad (180 m 2 ) vol met Het grote zwemcomplex bestaat speeltjes. uit 7 zwembaden, waaronder een golfslagbad en een over- Dit zwemcomplex nodigt uit tot dekt, verwarmd zwembad met een verblijf op Vieux Port, maar een overdadige groene natuur. er is nog meer. De camping ligt Er zijn baden om te zwemmen of aan de Atlantische oceaan en is te ontspannen, er zijn eveneens een uitstekend uitgangspunt om

Nieuw zwemcomplex op Airotel le Vieux Port

de streek van les Landes en Baskenland (Biarritz ligt op slechts 40 km van de camping), evenals Spanje en de PyreneeĂŤn.

Op slechts 400 meter van de Atlantische oceaan, niet ver van Hossegor, kunt u op camping Airotel le Vieux Port (p.118, gids 2010) genieten van het nieuwe zwemcomplex van 1400 m2.

Voor meer informatie over Airotel le Vieux Port, kunt u rechtstreeks contact opnemen met de camping: www.levieuxport.com, mail: contact@levieuxport.com, tel.: +33 825 70 40 40.

De Luttenberg - Overijssel (NL)

Ecologisch sanitair Camping Luttenberg (p.286, gids 2010), bij de Sallandse Heuvelrug, heeft in 2009 een nieuw sanitairgebouw in gebruik genomen, met o.a. speels kindersanitair. Dit gebouw heeft een grasdak wat zorgt voor een ecologische en natuurlijke isolatie.

Kawan Village Kohnenhof - District Clervaux - Vianden (L)

Auberge Kohnenhof in een nieuw jasje Kawan Village Kohnenhof (p.264, gids 2010) beschikt over een zeer gerenommeerd restaurant. Na een lange verbouwing in 2009 heeft het restaurant een compleet nieuwe look gekregen. U kunt nu extra genieten van een aperitief in de lounge voordat u aan tafel gaat voor het diner. Laat u zich verwennen met en verrassingsmenu inclusief wijnarrangement door de eigenaren Ruud en Maurice! Indien u hen dit artikel toont ontvangt u tot 1 juli tevens een extra verrassing. 3 Seasons - 9


NL-12-09-48 pages.qxd

10/12/09

9:35

Page 8

INFOS VOORZIENINGEN

w

Absalon Camping - Kopenhagen (DK)

Absalon, aan de voet van Kopenhagen

Parc la Clusure - Ardennen (B)

Kwaliteit in alle jaargetijden

Camping Absalon (p.358, gids 2010), eigendom van de Deense Camping Unie, ligt slechts 9 km van het centrum van Kopenhagen. De camping beschikt over een rechtstreekse toegang over de oude vestingmuren naar de Deense hoofdstad, via de westelijke muur (Vestvolden), die als een boog om de stad heen ligt. In het museum op de camping kunt u kennismaken met de geschiedenis van deze vestingwerken. Geschiedsliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen, natuurliefhebbers eveneens: vogels hebben dankbaar onderdak gevonden in de stenen muren. Aan de receptie kunt u een folder krijgen met wandelsuggesties over de vestingmuren. De camping beschikt sinds kort over een nieuwe boetiek, een café en een nieuwe receptie.

Parc La Clusure (p.275, gids 2010) is de ideale uitvalsbasis om de Ardennen in alle seizoenen te verkennen. Om haar gasten zo goed mogelijk te verwennen, zorgt de camping non stop voor kwaliteitsverbetering. In 2010 wordt het derde sanitairgebouw aangepast, standplaatsen en tennisbanen worden gerenoveerd, en het park wordt nog mooier ingeplant. Een gezellig Grand Café, het Bourgondische restaurant Le Val Jolie, de gevulde supermarkt en een gastvriendelijke receptie maken uw verblijf aangenaam!

Riva Bella Nature Resort & Spa - Corsica (F)

Wellness aan de Corsicaanse kust Op Riva Bella Nature Resort & Spa (p.258, gids 2010), op een terrein van 70 ha natuur aan zee, ontvangt u voor een verjongingskuur in het prachtige thalassocomplex. Dit complex van 500 m2 ligt aan het strand dat zich over een kilometer uitstrekt. Gezondheid in lijf en geest, daar gaat het om. Er wordt gebruik gemaakt van natuurlijke producten en formules 'à la carte'. U kunt bijvoorbeeld gebruik maken van hydrografische verzorging, anti-

3 Seasons - 10

sress, traditionele oriëntaalse hammam, bio sauna, chiroratische en osteopatische behandelingen. Daarnaast zijn er nog verschillende massage-formules en estetische verzorging. Ook op sportief gebied zijn er talrijke mogelijkheden: cardiotraining, aquagym, trimparcours, etc.

Tijdens uw verblijf kunt u kennismaken met Corsica en het prachtige landschap. De camping ligt slechts enkele kilometers van het natuurpark Aléria en van de bekende wandelroute de GR20. Voor meer informatie over de camping, over thalasso, over de verschillende aangeboden formules, kunt u rechtstreeks contact opnemen met Riva Bella Nature Resort & Spa: www.rivabella-corse.com, tel.: +33 4 95 38 81 10.


NL-12-09-48 pages.qxd

10/12/09

9:35

Page 9

INFOS VOORZIENINGEN w

Kawan Village Les Peupliers - Gorges du Tarn (F)

Nog comfortabeler de Gorges du Tarn ontdekken Kawan Village Les Peupliers (p.152, gids 2010), op een paar kilometer van het viaduct van Millau, heeft een van zijn sanitairgebouwen gerenoveerd. Een manier om u nog meer comfort te bieden tijdens uw verblijf in het prachtige landschap van de Gorges du Tarn.

Kawan Village Beau Rivage - Languedoc (F)

Neem uw boot mee op vakantie! Birkelt - Mullerthal (L)

Verbeterde toegankelijkheid voor minder validen Camping Birkelt (p.263, gids 2010) heeft er de laatste jaren alles aan gedaan om de camping geschikt te maken voor minder validen. En hier gaat het in feite niet alleen om het campingterrein. Aan de receptie kunt u een wandelkaart krijgen met wandelroutes zonder drempels of trapjes vanaf de camping, tot aan bijvoorbeeld het stadje Larochette.

Kawan Village Beau Rivage (p.142, gids 2010), aan de oever van het meer van Thau, ligt in een bevoorrechte omgeving. Met een rechtstreekse toegang tot het meer is de camping zeer geschikt voor gasten die hun boot willen aanmeren om tochtjes over het meer te kunnen maken Boten kunnen aangemeerd worden, u kunt in alle vrijheid genieten op het meer. Het meer van Thau is het grootste meer in de Languedoc en het strekt zich uit van Balaruc tot aan Marseillan. Via het water kunt u eveneens naar Sète. Onderweg kunt u genieten van de grote verscheidenheid aan oevers, waar zich veel zeilscholen bevinden. Het meer is aantrekkelijk, de camping eveneens. Camping Beau Rivage beschikt o.a. over een zwembad en een duikclub. Binnen een straal van 50 km kunt u nog een uitstapje maken naar Montpellier en St Guilhem le DÊsert. Voor meer informatie en om te weten hoe u uw boot kunt meenemen, kunt u rechtstreeks contact opnemen met Kawan Village Beau Rivage: www.campingbeaurivage.fr, tel.: +33 4 67 43 81 48.

Orangerie de Lanniron - Bretagne (F)

Zwemcomplex op Orangerie de Lanniron Camping l'Orangerie de Lanniron (p.59, gids 2010) nodigt u uit, na jaren werkzaamheden, om van het prachtige zwemcomplex gebruik te maken, dat mooi integreert in de oude, historische gebouwen van de camping. De camping dichtbij Quimper was vroeger het domein van de bisschoppen van Bretagne. Het zwemcomplex biedt mogelijkheden tot plezier en ontspanning terwijl u buiten de camping kunt genieten van historische en culturele bezienswaardigheden. 3 Seasons - 11


NL-12-09-48 pages.qxd

10/12/09

9:35

Page 10

INFOS ACTIVITEITEN

w

Klein Canada - Noord Limburg (NL)

Gezellig golfen in Noord Limburg Klein Canada (p.305, gids 2010) organiseert in 2010 opnieuw een golfweek, en wel van 4 t/m 11 mei. Zowel golfers met uitsluitend een GVB, als Handicapspelers zijn van harte welkom. Er wordt 3 dagen gegolfd op golfbaan Bleijenbeek (18 holes). Op dinsdag 4 mei wordt u om 19.00 uur onthaald in het restaurant van de camping, op woensdag 5 mei geniet u daar van een 3 gangen diner. Het tarief: 6 Camping Cheques voor 7 nachten (super comfortplaats) en €140,00 p.p., incl. toegang tot de golfbaan (3 x) en het 3-gangen diner (excl. drank). Er zal een onderling golftoernooi georganiseerd worden voor de Klein Canada trofee. Voor meer informatie: www.kleincanada.nl, info@kleincanada.nl, tel.: +31 485-531223.

Kawan Village les Pêcheurs - Côte d'Azur (F)

Golftoernooi onder de zachte zon van de Côte d'Azur Het klimaat aan de Côte d'Azur is ideaal voor het beoefenen van de golfsport. Kawan Village les Pêcheurs (p.246, gids 2010) organiseert in 2010 zijn eerste golftoernooi. Dit toernooi vindt plaats van 11 t/m 14 mei op de golfbaan van Roquebrune sur Argens. Na een welkomstdrankje is er allereerste een oriëntatie op het terrein voordat het 2-daagse toernooi plaats heeft. De prijs (vakantieweek op standplaats of in accommodatie) wordt uitgereikt tijdens een maaltijd in het restaurant van de camping. Het tarief voor dit toernooi is €260 per persoon voor golfers, en €50 voor niet-golfers die deelnemen aan de maaltijden en het welkomstdrankje, en 4 Camping Cheques. Er is een speciaal programma voor de niet-golfers (busexcursie bij voldoende deelnemers, bezoek aan wijnkelder, twee ochtenden balneo, etc.). Voor inschrijving of meer informatie kunt u contact opnemen met de camping: www.camping-les-pecheurs.com, tel.: +33 4 94 45 71 25.

© fotolia.com / Sculpies

Kawan Village Kohnenhof District Vianden - Clervaux (L)

Ook dit jaar in juni weer 2 Golfarrangementen Van 30 mei tot 5 juni kunt u met camping Kawan Village Kohnenhof (p.264, gids 2010) op 3 golfbanen in de Ardennen uw Handicap testen. Elke dag gaat met Shotgun van start en wordt afgesloten met een uitgebreid diner in “Auberge Kohnenhof”. De kosten: €290,- p.p. inc. 3 greenfees en 4 diners met drank. 6 Camping Cheques voor 7 nachten. Aansluitend volgt het 3e Internat. Open Golftoernooi (4-6 juni), een 1 daagse wedstrijd, voorafgegaan door een oefendag op Golfbaan “Bitburger Land”. De kosten: €175,- p.p. incl. 2 greenfees en 2 diners incl. drank. 2 cheques voor 3 nachten. Bij deelname aan beide arrangementen verblijft u de tussenliggende nachten gratis op de camping. U kunt contact opnemen met de camping om te reserveren. Tel: 00352-929464 of kohnenhof@pt.lu

3 Seasons - 12


NL-12-09-48 pages.qxd

10/12/09

9:35

Page 11

INFOS ACTIVITEITEN w

Gorges du Chambon - Poitou-Charente (F)

De mei-maand in het teken van ontspanning en welzijn op Gorges du Chambon Camping les Gorges du Chambon (p.100, gids 2010), midden in het groen van de PoitouCharente, ontvangt u alle weekenden van mei voor massage-ontspanningsweekenden voor echtparen. Deze vier weekenden (van 30/04 t/m 02/05, van 07/05 t/m 09/05, van 14/05 t/m 16/05 en van 21/05 t/m 23/05) beginnen op vrijdagmiddag en eindigen op zondagavond. Op het programma staan een welkomstdrankje, een gastronomische maaltijd in het restaurant en massages voor echtparen. Dit geschiedt onder leding van een gediplomeerde masseur. De rest van de tijd kunt u ontspannen in het mooie park van Gorges du Chambon. Het tarief is €180 per persoon plus 2 Camping Cheques voor het verblijf. Het aantal plaatsen is beperkt, dus u dient van te voren te reserveren. Dit kan door contact op te nemen met de camping: www.gorgesduchambon.fr, tel.: +33 5 45 70 71 70.

Kawan Village Château le Verdoyer - Dordogne (F)

Golfen in de groene Perigord

Kawan Village Le Pré Lombard - Pyreneeën (F)

Het ontwaken van de natuur in het voorjaar De lente is het ideale seizoen om met de charmes van de natuur van de Pyreneeën kennis te maken. Met de ontwakende vegetatie en de terugkerende fauna zijn de bergen op zijn mooist. Kawan Village le Pré Lombard (p.128, gids 2010) verschaft u de nodige informatie voor uw wandeltochten en biedt excursies met gids om de mooiste plekjes te ontdekken. Voor meer informatie over deze tochten kunt u rechtstreeks contact opnemen met de camping: www.prelombard.com

Kawan Village Château le Verdoyer (p.101, gids 2010) nodigt u uit om kennis te maken met twee manieren van golfen. Op de camping kunt u allereerst racketgolfen, een nieuw spel dat een mix is van golf en tennis. U kunt eveneens rustiek golfen op het parcours van Champs Romain. Deze golfsport, traditioneler en meer toegankelijk voor iedereen, wordt gespeeld in de natuur op een parcours dat afwijkt van een klassiek traject, vanwaar de charme!

3 Seasons - 13


NL-12-09-48 pages.qxd

10/12/09

9:35

Page 12

INFOS ACTIVITEITEN

w

De Kienehoef - Noord Brabant (NL)

Fietsarrangementen in het mooie Brabant Het landelijke Brabant leent zich bij uitstek tot fietstochten. Vanaf camping De Kienehoef (p.301, gids 2010), heeft u de keuze uit talrijke, uitgestrekte fietsroutes waarmee u kennis kunt maken met de streek. De camping organiseert 'fietsen en eten' arrangementen, waarbij u het sportieve ontdekken van de omgeving combineert met een goede maaltijd. Zo kunt u bijvoorbeeld Fietsen en Eten in Klompenland (bij St Oedenrode), in het Groene Woud (tussen Tilburg, Den Bosch en Eindhoven), langs de Jacobshof route, in de Kempen, etc. Bij alle arrangementen hoort een 4 of 5-gangen maaltijd. De arrangementen kosten ongeveer €30 (afhankelijk van het circuit). U kunt zich voor een arrangement inschrijven tot 8 uur in de avond voorafgaande aan de tocht. Of op internet via de site www.fietseneneten.org of per telefoon: +31 06-20880003. Voor meer inlichtingen kunt u contact opnemen met de camping: www.kienehoef.nl, tel.: +31 41 347 28 77.

Klein Canada - Noord Limburg (NL)

Asperges om van te smullen Zoals in voorgaande jaren organiseert Kampeercentrum Klein Canada (p.305, gids 2010) ook dit jaar weer een week ter kennismaking met het 'goud van Limburg', van 26 mei t/m 2 juni. Dit verblijf van 7 nachten op super comfortplaatsen (privé douche, toilet, wastafel) behelst een bezoek aan het streekmuseum de Locht, een bezoek aan de Hertog Jan bierbrouwerij in Arcen, een asperge schil demonstratie, een 3 gangen diner. Bij vertrek ontvangt u 1 kg asperge voor 2 personen. De prijs voor 7 nachten is 6 Camping Cheques en €27,50 p.p.

Domaine de Soleil Plage - Dordogne (F)

Wandelen in de Périgord Domaine de Soleil Plage (p.107, gids 2010), op 6 km van Sarlat, heeft het label rando-accueil ontvangen. Dit label garandeert een combinatie van wandelcircuits dichtbij de camping en de nodige informatie die door de camping verstrekt wordt. Aan de receptie treft u wandelkaarten van trajecten, waarvan 1 vanaf de camping. Wandeltochten met gids kunnen georganiseerd worden en u kunt profiteren van kortingen op bezienswaardigheden. Zo kunt u bijvoorbeeld een ganzenfokkerij bezoeken. 3 Seasons - 14

© Martine Affre Eisenlohr - FOTOLIA


NL-12-09-48 pages.qxd

10/12/09

9:35

Page 13

INFOS ACTIVITEITEN w

Kawan Village Château le Verdoyer - Dordogne (F)

Themaweken op Château le Verdoyer Zoals elk jaar heeft Kawan Village Château le Verdoyer (p.101, gids 2010) ook in 2010 weer themaweken voor u in petto. Deze keer staat « Culinaire wandelingen in de Périgord Vert » op het programma, van 3 t/m 13 juni, met bezoekjes, proeverijen en maaltijden in het restaurant van de camping. Dit alles voor €380 en 9 Camping Cheques (Gold Card aanbieding). Daarnaast wordt het verblijf « In de sporen van Bacchus » georganiseerd, van 2 t/m 12 september, met een typische streekmaaltijd, een dagtocht naar Cognac en een inleiding in rustiek golfen. Het tarief is €380 en 9 Camping Cheques.

C'est si Bon (F)

Gratis vakantieweken voor campinggasten van « C'est si Bon »

Om te reserveren of voor een gedetailleerd programma, kunt u rechtstreeks contact opnemen met de camping: www.verdoyer.fr, tel.: +33 53 56 94 64.

« C'est si Bon », de campingketen die 7 Camping Cheque campings groepeert (Kawan Village le Moustoir, p.62, gids 2010, Kawan Village Ile d'Offard, p.81, Kawan Village Château le Verdoyer, p.101, Domaine de la Barbanne, p.99, Kawan Village les Genêts, p.155, Kawan Village les Peupliers, p.152 en Kawan Village le Pré Lombard, p.128) bood kampeerders die op 5 van de 7 campings minimaal 4 nachten doorbrachten een gratis vakantieweek in het laagseizoen in 2010 op 1 van de 7 terreinen. Goed nieuws: ook in 2010 wordt deze actie door C'est si Bon geprolongeerd. Voor informatie: www.c-sibon.fr

Gorges du Chambon - Poitou-Charente (F)

Wandelen en fotograferen op Gorges du Chambon

2010) organiseert twee Camping les Gorges du Chambon (p.100, gids er van wandelen en met themaweken om kennis te maken met het plezi de beginselen van de fotografie.

©Peter Allan - Kura Images/Les Castels

©Peter Allan - Kura Images/Les Castels

rt heeft als thema 'randonnée De eerste themaweek betreffende de wandelspo programma staan wandeltochten, nature' en heeft plaats van 16 t/m 23 mei. Op het cursussen, een kennismaking tatie oriën een kennismaking met een wandel-GPS, en een maaltijd in het icks pickn met observatie materiaal, aangevuld met €109 per persoon, en week deze restaurant van de campng. De prijs van 6 Camping Cheques voor het verblijf. fotografie en vindt plaats van De tweede themaweek betreft de beginselen van maken met het fotograferen laten te 23 t/m 30 mei. De bedoeling is om u kennis het een en ander over het ook leert van de natuur met haar flora en fauna. U is €108 per persoon en week deze materiaal wat hier bij hoort. De prijs van 6 Camping Cheques voor het verblijf. men met de camp ing: Voor rese rver inge n kunt u cont act opne 70. www.gorgesduchambon.fr, tel.: +33 5 45 70 71 3 Seasons - 15


NL-12-09-48 pages.qxd

10/12/09

9:35

Page 14

INFOS AANBIEDING

w

E en 4 R C N ca m pi ng E ac ce pt ee rt C am pi ng C he qu es . Campings RCN - Frankrijk (F) ee

D at w or dt ge vi er d!

RCN, een Nederlandse organisatie met al 7 campings in Frankrijk, accepteert vanaf 2010 op 4 van haar parken Camping Cheques! De campings van RCN liggen op de mooiste plekjes verspreid over heel Frankrijk.

Na RCN Domaine de la Noguière (p.248, gids 2010) aan de Côte d'Azur, RCN Val de Cantobre (p.151) in de Aveyron, vlakbij de Gorges du Tarn en RCN Belledonne (p.213) in de Alpen aan de voet van de Alpe d'Huez, accepteert nu ook RCN le

Moulin de la Pique (p.108) in de de restaurants van bovengeDordogne de Camping Cheques. noemde campings. Geldig in heel 2010! Om dit te vieren, krijgt u, bij een verblijf met Camping Voor meer informatie kunt u Cheque en op vertoon van dit contact opnemen met de camartikel, een gratis fles huiswijn pings. bij een drie-gangen-diner in

Kawan Village Delftse Hout - Zuid-Holland (NL)

Straattheater in Delft In het weekend van 4 tot 6 juni vullen de straten van Delft zich weer met allerlei soorten optredens en concerten. Acteurs, artiesten en musici uit alle delen van Europa komen dan bijeen om hun kunsten te vertonen. Tijdens dit feestelijke weekend kunt u verblijven op Kawan Village Delftse Hout (p.296, gids 2010).

Kawan Village Domaine de Gaujac Cévennes-Languedoc Roussillon (F)

Kinderen gratis op Kawan Village Domaine de Gaujac Op Kawan Village Domaine de Gaujac (p.149, gids 2010), die dit jaar een nieuw sanitairgebouw opent en overal gratis WiFi biedt, ontvangt gedurende de hele acceptatie periode van de cheques uw kinderen of kleinkinderen tot 13 jaar gratis. Om er voor te zorgen dat ze zich zullen vermaken, wordt het zwembad tijdens de paasvakantie al verwarmd. Domaine de Gaujac is dus een ideale bestemming voor een familievakantie in het voorjaar. 3 Seasons - 16


NL-12-09-48 pages.qxd

10/12/09

9:35

Page 15

INFOS EVENEMENT w

Kawan Village Club Lac de Bouzey Vogezen (F)

Ronkende motoren aan de oever van Lac de Bouzey Birkelt - Mullerthal (L)

The Boys (and Girls) are back in town: de HOG Benelux Rally 4-6 juni 2010 In het weekend van 4-6 juni ontvangt camping Birkelt (p.263, gids 2010), op 25 km van Luxemburg, voor de tweede maal honderden legendarische Harley Davidson motoren. Op het programma: de biker-markt, optredens van bands, een deejay en gezelligheid in de eettenten op het terrein.

In het Hemelvaartweekend, van 13 t/m 16 mei, ontvangt Kawan Village Club Lac de Bouzey (p.180, gids 2010) de bijeenkomst van Goldwing motoren. Gedurende deze dagen is het een gezellige, drukke periode. Indien u plannen heeft te komen, wordt u aangeraden te telefoneren om verzekerd te zijn van een standplaats. Tel.: +33 3 29 82 49 41.

Klein Canada - Noord Limburg (NL)

Klein Canada wordt 40 jaar! Kampeercentrum Klein Canada (p.305, gids 2010), bij het natuurpark Maasduinen, viert dit jaar zijn 40e verjaardag. Dit is dè gelegenheid om een speciaal verjaarsweekend te organiseren, op 23, 24 en 25 april. Er is natuurlijk veel veranderd sinds er 40 jaar geleden een start werd gemaakt met het kampeercentrum. De camping beschikt nu over een zwembad, een restaurant, een winkel en over standplaatsen met privÊ sanitair. Op 23, 24 en 25 april wordt er een feestweekend georganiseerd, waarbij u kennis kunt maken met de camping, de diverse georganiseerde evenementen en met het mooie Noord-Limburg. Voor meer informatie en om deel te nemen aan dit speciale weekend kunt u contact opnemen met de camping: www.kleincanada.nl, info@kleincanada.nl, tel.: +31 485-53122. 3 Seasons - 17


NL-12-09-48 pages.qxd

10/12/09

9:35

Page 16

INFOS INFO

w

DE GIDS IS NAUWELIJKS VERSCHENEN OF WE MOGEN U ALWEER EEN NIEUWE CAMPING PRESENTEREN DIE ALHOEWEL TE LAAT VOOR DE GIDS, WEL OP DE WEBSITE VERSCHIJNT.

Club Eriba Sud Ouest

Een kleurrijk laagseizoen Camping Cheque heeft altijd hulp verleend aan caravanclubs die een rally willen organiseren. Eriba Sud Ouest, met vakanties op meer dan 40 campings van ons netwerk, is een van deze clubs. Een kort onderhoud met de directeur van deze club, Jean Antonini. « De Club Eriba Sud Ouest kampeert nu al tientallen jaren op meer dan 40 campings van het « Camping Cheque » netwerk, met name in Frankrijk, maar ook in Spanje, Nederland, Italië en Portugal. Wanneer de leden privé op vakantie zijn maken ze ook veelal keuze uit de gids voor hun verblijf.

Hjarbæk Fjord Camping Hjarbæk Fjord Camping Hulager 2 Hjarbæk DK-8831 Løgstrup Denemarken Tel: +45 8664 2309 www.hjarbaek.dk info@hjarbaek.dk

Wat de club betreft, dan hebben we het over een verblijf van enkele dagen tot meer dan een week, met 10 tot 50 personen. Gedenkwaardige, erg gezellige avonden aan tafel, een borrel onderling, het proeven van specialiteiten uit de omgeving - dat blijft ons bij. Bij de keuze van een camping voor enkele dagen gaat het om een terrein in een omgeving die rijk is aan toeristische bezienswaardigheden om te bezoeken. Soms organiseren we een jaarlijkse bijeenkomst. Met plezier komen we bijeen op een camping voor een avond, georganiseerd door de eigenaar en onze club. We bedanken iedereen die ons zo vriendelijk ontvangen heeft. Onze club voelt zich thuis op de campings van Camping Cheque, en we gaan ook zeker door met het zoeken van campings waar menselijk contact en aandacht nog voorop staan. We zullen weer snel gebruik maken van Camping Cheque. » 3 Seasons - 18

Camping Cheques acceptatie periodes: 27/03/10 - 20/05/10 24/05/10 - 04/07/10 01/08/10 - 23/10/10

Speciale aanbiding: 6=7 et 11=14

Deze camping in de heuvelachtige natuur beschikt over terrasvormig opgestelde, ruime standplaatsen. Hjarbæk Fjord Camping biedt een mooi uitzicht op een fjord met donkerblauw water. Er is een zwembad en veel speelvoorzieningen voor kinderen, maar de camping is vooral een ideale vakantiebestemming voor wandel- en fietsliefhebbers. Aan de receptie vindt u informatie over de mogelijkheden in de omgeving. Routebeschrijving: Vanuit het zuiden de E45, afslag n°59 richting Viborg via de RN 13. In Viborg de RN 26 richting Løgstrup. In Løgstrup rechtsaf en de borden voor de camping volgen (ong. 4 km) Vanuit het noorden: de E45, afslag 32 richting Viborg via de RN n°13, vervolgens de RN no 26 richting Løgstrup. In Løgstrup rechtsaf, vervolgens de borden voor de camping volgen (ong. 4 km). In de omgeving: Viborg & kathedraal 13 km Leisteengroeven van Daugbjerg en Mønsted 17-19 km Rozenpark van Jutland 30 km


NL-12-09-48 pages.qxd

10/12/09

9:35

Page 17

ZO

Alpes Dauphiné -

OM

R oute Napoléon - F-05000 GAP - Te l . +33 4 92 51 29 95

In de Alpenzon

info@alpesdauphine.com www.alpesdauphine.com

DICHTBIJ HET NATUURPARK VAN ÉCRINS ONTVANGT FAMILIE ROUSSEL U IN EEN BOS- EN BLOEMRIJKE OMGEVING. BEZIENSWAARDIGHEDEN IN DE OMGEVING

D

e geschiedenis van de familie Roussel en hun camping Alpes Dauphiné gaat terug naar het begin v a n d e v o r i g e e e u w. Oorspronkelijk afkomstig uit de Hautes-Alpes, vertrok de grootvader van Roland, de huidige eigenaar, naar de Verenigde Staten om zijn beroep als schapenfokker uit te oefenen. Hij kwam tijdens de eerste Wereldoorlog terug en kocht enkele hectares grond aan de zonzijde van Col Bayard om een agrarisch bedrijf te beginnen. Enkele tientallen jaren later besloot zijn zoon Lucien, tot ontzetting van de buren, het bedrijf om te zetten in een camping. Vijfendertig jaar later is diens zoon Roland eigenaar van ditzelfde familiebedrijf.

tourtons en ravioli, en op de gebouwen schitteren namen van Amerikaanse steden,als herinnering aan de reizen van grootvader Roland. Tegenwoordig biedt de camping het nodige comfort voor een verblijf bij het Nationaal Park Écrins met een uitbundige natuur, dichtbij Gap, met 300 zonuren per jaar. n

Wandelen Op 800 meter hoogte, bij het Nationaal Park van Ecrins en het Regionaal Park van Queyras is camping Alpes Dauphiné zeer geschikt voor wandelliefhebbers. De camping organiseert bergtochten vanaf de camping, onder begeleiding, op dinsdag en vrijdag (juli, augustus). Meer van Serre Ponçon Dit meer is het op een na grootste stuwmeer van Europa, met prachtige blauwe en groene tinten in een bergachtige omgeving. Notre Dame de la Salette Na Lourdes is dit het tweede pelgrimsoord, dankzij de verschijning van de Maagd. Een uitzonderlijke ligging op 1800 meter hoogte.

De camping heeft sinds het ontstaan drastische veranderingen ondergaan. Maar ondanks de 185 ruime, schaduwrijke standplaatsen, het vernieuwde sanitair, gratis Wifi aan de bar, verwarmd zwembad, blijft de camping trouw aan zijn afkomst. Het restaurant biedt lokale specialiteiten, zoals

p.234, gids 2010 Camping Cheque acceptatie periode: 15/04 - 05/07 23/08 - 31/10 Speciale aanbieding: 6=7

Extra:

n Prachtig uitzicht over de omliggende bergen

n Ideaal gelegen om te wandelen 3 Seasons - 19


NL-12-09-48 pages.qxd

10/12/09

9:35

Page 18

EVENEMENT

w

Het congres is dĂŠ gelegenheid voo r campingeigenaren om kennis te mak en en bij te praten met een groot deel van het team van Camping Cheque.

Het congres is vooral gericht op vergaderingen en bijeenkomsten waar de nieuwe ontwikkelingen gepresenteerd worden, en waar gediscussieerd wordt. Iedereen probeert ideeĂŤn aan te dragen voor het nog beter functioneren van Camping Cheque.

Na de vergaderingen is het natuurlij k prettig bijkletsen in een gezellige sfee r, bijvoorbeeld hier tijdens een casi noavond.

3 Seasons - 20


NL-12-09-48 pages.qxd

10/12/09

10:55

12

Page 19

Leveranciers van Kawan waren aanwezig met een stand om hun (nieuwe) producten te promoten.

e

CONGRES

22

TOT

26

NOVEMBER

2 0 0 9

D

E CAMPINGS VAN HET

CAMPING CHEQUE

NETWERK

KWAMEN WEDEROM BIJEEN ONDER HET ZACHTE ZONNETJE

VAN DE

CÔTE D'AZUR

VOOR HET

12

E

CONGRES OM TE PRATEN

OVER TOEKOMSTPLANNEN EN NIEUWE PRODUCTEN, MAAR OOK OM ERVARINGEN UIT TE WISSELEN EN PRETTIG SAMEN TE ZIJN.

HIER

VOLGEN ENKELE FOTO'S VAN DE

4

BRACHT WERDEN OP HET COMPLEX VAN IN HET ACHTERLAND VAN

DAGEN DIE DOORGE-

CLUB MED'

IN

OPIO,

NICE.

O P I O IN PROVENCE

Zoals elk jaar het geval is zijn ook dit jaar weer de gekozen Top Campings van 2009 op het podium gehuldigd en gefeliciteerd met hun goede beoordeling. De complete lijst van beoordelingen vindt u op pag. 40 van dit blad.

digd ld Card-houders uitgeno Ook deze keer waren Go gaven het congres. Elf gasten n aa n me ne te el de om geving en in een originele om nd ko en or ho ge n raa hie n speingeigenaren. Tijdens ee kennismaken met camp en de nd ko st erde bijeenkom ciaal voor hen georganise t het me ismaken en praten Gold Card-houders kenn Allen s. ise En er waren surpr Camping Cheque team. lage Vil vakantie op Kawan le ontvingen een week e 225), op Kawan Villag Ardèche Camping (p. ze ou 9), op Château de Poins Domaine de Gaujac (p.14 wan Ka op 6), 55 (p. e El Astral lag Vil n wa Ka op 8), 16 (p. mping orting (p.513) en 3 ca Village Roma Flash Sp cheques.

3 Seasons - 21


NL-12-09-48 pages.qxd

10/12/09

9:35

Page 20

D E S T I N AT I O N

w

© Kurt Hamann/Innovation Norway

© Nancy Bundt/Innovation Norway

En uitbundige natuur Noorwegen

N

oorwegen maakt allereerst indruk vanwege haar afmetingen. In de lengte strekt het land zich tussen het uiterste zuidelijkste puntje tot aan de Noordkaap uit over 1700 kilometer. In de breedte komt het

land niet verder dan iets meer dan 400 kilometer, waarbij er plekken zijn waar het land slechts 6 kilometer ‘breed’ is. De oppervlakte bedraagt 385 000 km2 en dat geeft de inwoners alle ruimte, aangezien de totale bevolking slechts

4,69 miljoen inwoners bedraagt. Dat komt neer op 14 inwoners per km2. Ter vergelijking: Frankrijk heeft 96 inwoners per km2 en Nederland 393. Men kan dus uit de voeten in Noorwegen. Er zijn weinig steden en deze liggen voor het

IN DIT LAND VAN BERGEN EN DUIZELINGWEKKENDE FJORDEN HEBBEN DE INWONERS GELEERD OM IN HARMONIE MET DE NATUUR TE LEVEN. HET INDRUKWEKKENDE LANDSCHAP DWINGT RESPECT AF VANWEGE HET UITGESTREKTE, BIJNA KONINKLIJKE KARAKTER. NA ELKE BOCHT WACHT EEN NIEUWE VERRASSING EN ELKE NIEUWE FJORD IS MOOIER DAN DE VORIGE. HIER ZOU U DE TIJD MOETEN NEMEN OM DIT OVERDADIGE LAND TE LEREN KENNEN, WAARBIJ DE FJORDEN SLECHTS EEN PUNTJE VAN DE IJSBERG ZIJN.

3 Seasons - 22


NL-12-09-48 pages.qxd

10/12/09

9:35

Page 21

D E S T I N AT I O N w

Noorwegen kent een aantal leuke steden zoals Oslo met een mooie mix van klassieke architectuur, zoals het parlement (links), en traditionele kleurige houten winkels (hiernaast), het mooie middeleeuwse stadje Bergen. Maar het land staat vooral bekend om haar ongerepte natuur, zoals de spectaculaire Geirangerfjord (hiernaast, rechts) en de bergen van Jotunheimen (rechtsonder) die uw reis zeker de moeite waard maken.

© Terje Rakke/Nordic life/Innovation Norway

merendeel langs de kust. De Noorse hoofdstad Oslo bijvoorbeeld, ligt in het enige fjord aan de zuidelijke kust in prachtige beboste heuvels. De stad is ideaal voor de wandelaar en bestaat uit een combinatie van oude en moderne gebouwen. Het leven lijkt hier georganiseerd te zijn rondom de belangrijkste ader, de Karl Johans Gate. Deze lange straat geeft in feite toegang tot de meest belangrijke bezienswaardigheden, zoals de haven en het kasteel Akershus. Dit middeleeuwse fort werd door de Nazi's omgezet in gevangenis en herbergt tegenwoordig het verzetsmuseum.Een bezoek aan het museum van de Vikingsboten is helemaal een must. Hier wordt de inhoud van drie graftombes tentoongesteld, evenals de

© CH/Innovation Norway

drie Vikingboten die hiervoor gebruikt werden. Ze zijn in perfecte staat. Hier maakt u kennis met de cultuur van de Vikingen, die verder gaat dat het stereotype beeld van barbaren die Europa teisterden. Iets minder bekend, maar minstens even mooi is de middeleeuwse stad Bergen, vroegere hoofdstad van Noorwegen, met houten pittoreske huisjes. De belangrijkste toeristische trekpleisters blijven echter de fjorden. Deze immense inkepingen door zeewater in de kustlijn vormen een van de meest spectaculaire landschappen van Europa. De meest indrukwekkende fjorden liggen in het westelijke deel van het land, zoals het Sognefjord (het langste: 200 km) en

diepste fjord (1300 meter) en het Geirangerfjord, sinds kort uitgeroepen tot erfgoed door de Unesco. De bezoeker die zich allereerst heeft verdiept in gidsen en documentaires, denkt met open mond dit gigantische natuurwonder te aanschouwen, maar niemand is werkelijk voorbereid op de eerste magische kennismaking. De Noorse natuur heeft echter nog andere verschijningsvormen dan fjorden, zoals het Nationaal Park Jotunheimen. Het is een zeer geliefde bestemming van liefhebbers van grote oppervlakten. Valleien, ravijnen, meren, watervallen en maar liefst 60 gletsjers in de hoogste Noorse bergen worden doorkruist door honderden wandelpaden, die het mogelijk maken om kennis te maken met een magische omgeving.

© CH/Innovation Norway

3 Seasons - 23


NL-12-09-48 pages.qxd

10/12/09

14:02

Page 22

D E S T I N AT I O N

w

Interview met Even Aarethun, eigenaar van camping Lærdal Ferie- og Fritidspark Wat is het aantrekkelijke aan uw omgeving? E. Aarethun: De spectaculaire natuur bestaande uit fjorden en gletsjers in combinatie met bergen. De fjorden van Noorwegen zijn trouwens geklasseerd erfgoed van de Unesco. Men houdt er van om hier een actieve vakantie door te brengen, dus met fietsen, wandelen, vissen, kanoën, etc. Wat wordt gewaardeerd op Lærdal? E. Aarethun: Ze houden van de rust en de natuurlijke omgeving: de camping biedt uitzicht op het fjord. Ze houden ook van de centrale ligging van de camping om de fjorden te bezoeken en voor activiteiten in de fjorden. Er zijn talrijke wandel- en fietspaden vanaf de camping.

WAAR VERBLIJVEN MET Lærdal Ferie- og Fritidspark (p.326) tel. +47 57 66 66 95 - www.laerdalferiepark.com

De natuur is overal aanwezig en het kan gebeuren dat u tientallen kilometers onderweg bent zonder iemand tegen te komen. Toch heeft de mens in dit landschap sporen van zijn aanwezigheid nagelaten. Buiten Oslo en Bergen treft u aan de kust talrijke kleine pittoreske dorpjes, zoals Risør, aan de zuidelijke kust, met een haven in U-vorm met witte huisjes uit de 17e-19e eeuw. Hiervandaan kunt u met taxi-boten de Skerrie eilanden bezoeken. In het binnenland vindt u streken met goed behouden tradities, zoals de streek van Gol. Bezaaid met traditionele boerderijen en de fameuze houten kerken, kunt u hier een idee krijgen van het traditionele Noorse boerenleven.

Noorwegen is te vergelijken met een ongelooflijk heerlijk buffet. Alles doet u watertanden, het is moeilijk een keuze te maken, behalve wanneer u lange tijd zou blijven. Daarom zijn er in de lente lange dagen: zo kan de bezoeker maximaal profiteren van zijn bezoek in dit land! n

Moysand Familiecamping (p.322, gids 2010) tel. +47 370 40209 www.moysand-familiecamping.no Sørlandet Feriecenter (p.323) tel. +47 3715 4080 www.sorlandet-feriesenter.no Neset Camping (p.324) tel. +47 37 93 40 50 www.neset.no Gol Campingsenter (p.325) tel. +47 32 07 41 44 www.golcamp.no Trollveggen Camping (p.327) tel. +47 71 22 37 00 www.trollveggen.no Grimsbu Turistsenter (p.328) tel. +47 62 49 35 29 www.grimsbu.no

Traditioneel vissersdorpje met rood geverfde houten huisjes op palen aan de rotsachtige oevers van de zgn. skerries: duizenden kleine eilandjes en rotsen langs de Noorse kust, vaak alleen per boot te bezoeken.

© Frithjof Fure/Innovation Norway

3 Seasons - 24

WAAR VERBLIJVEN MET


NL-12-09-48 pages.qxd

MET DE NAAR

10/12/09

9:35

Page 23

FERRY

NOORWEGEN

T E G E N

E E N

GEREDUCEERD T A R I E F DANKZIJ CAMPING CHEQUE EN F J O R D L I N E

D

e veerbootmaatschappij Fjord Line biedt u boottochten naar Noorwegen, vanaf Hirshtals, het uiterste puntje van Denemarken. Deze ferries brengen u naar Kristiansand, Stavanger en Bergen. Aan boord van deze mooie boten, met comfortabele slaaphutten, restaurants, concerten etc. kunt u genieten vanaf het water van het prachtige Noorse landschap. Fjord Line biedt Gold Card-houders 15% op elke oversteek, ongeacht het seizoen.

Reserveren Om uw overtocht te reserveren, kunt u contact opnemen met het centrale bureau van Fjord Line in Duitsland op +49 3821 709 72 10. Bij de reservering vermeldt u uw Gold Card nummer om te kunnen profiteren van de korting. Op telefonische reservering zijn reserveringskosten van ongeveer €16 van toepassing. Bij uw reservering dient u allerlei details bij de hand te hebben, zowel over de passagiers als over de auto (afmetingen, kenteken, etc.). Bij de reservering wordt u gevraagd om een telefoonnummer, het liefst mobile, om u in geval van wijziging van tijdstip te kunnen bereiken.

Kantoren van Fjord Line DUITSLAND Fjord Line GmbH Nizzestraße 28 D - 18311 Ribnitz-Damgarten Tel. +49 3821 709 72 10 Fax: +49 3821 709 72 19, buchung@fjordline.de fjordline.de / fjordline.com

Gold Card • 15% korting voor Gold Card-houders. • Wanneer? Het hele jaar door. Het kan gebeuren dat in de zomer, in het hoogseizoen, het aanbod beperkt is tot een aantal tochen. Win dus van te voren inlichtingen in wat betreft de beschikbaarheid. • Geen beperkende verkoopvoorwaarden zoals verplicht retour.

Tarieven De tarieven voor de oversteek zijn afhankelijk van datum en tijdstip, evenals van datum van reservering. Indien u vroeg reserveert, en buiten de hoogseizoensperiode, kunt u profiteren van de meest voordelige tarieven.

Slaaphutten De veerboten van Fjordline beschikken over verschillende types slaaphutten (van lux met uitzicht op zee, tot standaard, zonder uitzicht), voor 2, 3 of 4 personen. Het aanbod van 2-persoons hutten is beperkt, dus het is verstandig om op tijd te reserveren

Bergen

Stavanger Kristiansand

Hirtshals

3 Seasons - 25


NL-12-09-48 pages.qxd

10/12/09

9:35

Page 24

CIRCUIT

w

Een tocht door duinen en

3 Seasons neemt u mee op reis door Marokko, om u kennis te laten maken met de kl

MET DE TEGEN DE FEL BLAUWE LUCHT AFSTEKENDE OKERKLEURIGE MEDINA'S EN DE GOUDEN ARABESKEN VAN DE MOSKEEテ起 IS MAROKKO EEN MAGISCH LAND VAN KLEUR EN LICHT. PALEIZEN OMGEVEN DOOR PARADIJSELIJKE TUINEN, STEDEN MET STENEN VESTINGMUREN, DE BEDWELMENDE GEUR VAN DE KRUIDEN EN HET BETOVERENDE LANDSCHAP VORMEN GEZAMENLIJK EEN EXOTISCH SCHILDERIJ.

MET DE CAMPER NEEMT 3 SEASONS U MEE NAAR DE GRENS MET DE WOESTIJN, VIA DUINEN EN PALMBOOMKWEKERIJEN, VOOR EEN REIS DOOR EEN ONVERGETELIJK DECOR, VOOR EEN ONTMOETING MET EEN WARM EN GASTVRIJ VOLK.

3 Seasons - 26


NL-12-09-48 pages.qxd

10/12/09

9:35

Page 25

CIRCUIT w

ETAPPE 1 Manzil la Tortue

(p.600, gids 2010)

Een ideale uitvalsbasis om Marrakech te verkennen. Er is een uitstekende infrastrucuur (zwembad met onderwatermuziek, bar, bakkerij, restaurant) die u comfort en ontspanning zal bieden. De camping verhuurt campers waarmee u het land kunt verkennen zonder eerst een flinke reis te moeten maken. Ook is er een boetiek voor camper accesoires en een reparatieatelier voor grote merken als Pilote, Bavaria, Truma en Dometic. De camping organiseert oud- en nieuwjaarsfestiviteiten. Manzil la Tortue MA-40002 Marrakech Amerchich Tel. 00212 (0)5 25 11 88 88 www.campingcarmaroc.com Acceptatie periodes Camping Cheques: 01/05/2010-31/10/2010

Tanger

Rabat

Fès

Casablanca

n en de oasis

Marrakech

Essaouira Ouarzazate Agadir

n met de kleuren en het licht van dit oriëntaalse land

W

ij komen vanuit Spanje bij Tanger op Marokkaans grondgebied aan en we vervolgen onze reis richting Marrakech. We leggen in een dag zonder problemen de 500 km af, het grootste deel van het traject is een goed begaanbare autoweg. Komend vanuit het noorden komen we oog in oog te staan met de spectaculaire palmboomkwekerij waarin Marrakech ligt, in de grote vlakte van Haouz, met het Atlasgebergte op de achtergrond. Marrakech is na Rabat en Casablanca de 3e stad van Marokko, maar wel met

Nauwelijks op het continent aangekomen na een korte oversteek van Europa naar Marokko in iets meer dan 2 uren, snuiven we de oriëntaalse geuren op van het kleurrijke Tanger. Het is nog even reizen naar de woestijn en de duinen. © Vincent Ruf / istock.com

3 Seasons - 27


NL-12-09-48 pages.qxd

10/12/09

9:35

Page 26

CIRCUIT

w

ETAPPE 2 Camping Atlantica Parc (p.599, gids 2010)

Deze camping, uitgestrekt over 15 hectare, ligt slechts 5 minuten van een groot zandstrand, tussen Agadir en Essaouira, Ideaal voor winterkamperen, aan zee, in een streek waar de zon 300 dagen per jaar schijnt. Atlantica Parc MA-80000 Agadir Tel. 00212 (0)28 82 08 05 www.atlanticaparc.com Acceptatie periodes Camping Cheques: 15/03/2010-15/12/2010 © françoise bro / istock.com

een landelijk karakter. Alleen al voor deze stad heeft u dagen nodig om met alle schatten kennis te maken. Zoals de oude stadswijk, de Medina, met roze muren, de beroemde minaret van Koutoubia, een waar meesterwerk van Spaans-arabische kunst, de uitbundige tuinen en niet te vergeten de souks die in alle steden een grote aantrekkingskracht vormen. En vergeet niet om kennis te maken met de bevolking in de smalle straatjes van de stad. Rondom Marrakech kunt u dwalen en verdwalen tussen de palmbomen of wandelen in de bergachtige omgeving van Oukaïmeden tijdens een dagtocht. Ook de watervallen van Ouzoud, waarbij water van meer dan 100 meter hoogte in de diepte stort, vormen een ongelooflijk spektakel.

We verlaten Marrakech en de HoogAtlas richting de kust. Na een dag reizen stoppen we aan de Atlantische oceaan, niet ver van Agadir, in Essaouira. De weg is geschikt voor grotere voertuigen. We bewaren de bergroute van Tizi-n-Test, tussen Marrakech en Taroudant voor een later uitstapje. Het is trouwens in het algemeen aan te bevelen om met een lichter, kleiner voertuig de bergen in te gaan. Het gevarieerde landschap en het blauwe water nodige uit tot dralen, om te genieten van het moment. Langs de kust liggen prachtige stranden, die met 300 dagen zon per jaar zeer geschikt zijn om te luieren, ongeacht het seizoen.

dwijnt, en de Anti-Atlas, het laatste reliëf voor de woestijn. De schoonheid van de streek ligt in het contrast tussen de grote, droge, rotsachtige vlaktes en de gorges en valleien met uitbundige vegetatie. De grote vlakte van Souss die zich uitstrekt tussen de bergen, tussen Essaouira en Goulimine, geeft al een indruk van de naderende woestijn, die bij T iznit begint. Verrassend contrasterend is echter, op een paar kilometer van Agadirn, de "vallée du paradis" waar we kennis maken met een weelderige vegetatie die perfect haar naam draagt. Deze vallei leidt tot het dorpje Imouzzer des Ida Outanane, beroemd om de watervallen die zich storten in een natuurlijk zwembad.

De stad Agadir ligt geklemd tussen het Atlasgebergt dat langzaam in zee ver-

We verlaten de kust en nemen de route van M'hamid, ten zuiden van Zagora.

De watervallen van Ouzoud op 100 meter hoogte ligt verscholen in een uitbundige natuur, op enkele tientallen kilometers van Marrakech. Het schouwspel contrasteert met de okerkleurige vestingmuren van de Marokkaanse steden die zich manifesteren in een prachtig woestijnlandschap met bergen waar we langs rijden. In Essaouira met zijn haven waar blauwe boten drijven, kun je je niet voorstellen dat de woestijn al op een paar kilometer van de stad begint.

© clotilde hulin / istock.com

3 Seasons - 28

© Chris Hepburn / istock.com


NL-12-09-48 pages.qxd

10/12/09

9:35

Page 27

CIRCUIT w

© Ugurhan Betin / istock.com

Het is een lange reis, met soms smalle wegen met scherpe bochten, maar altijd van goede kwaliteit. Grotere voertuigen moeten echter voorzichtig zijn bij tegemoetkomend verkeer. Het laatste deel van ons traject leidt ons door de vallei van de Drâa. Deze rivier was in de Oudheid de langste rivier in Marokko, voordat een deel van het water in de woestijn verdween. De rivier tekent door de woestijn nog steeds een ononderbroken oase van zo'n 200 km. Het deel tussen Zagora en Mhamid is ongetwijfeld de meest uitbundige. We besluiten trouwens ter plekke om later het dorpje Tamegroute te bezoeken vanwege de fascinerende ondergrondse weggetjes, en Ouled Driss waar de oudste kasbah een museum is geworden over het leven in de Drâa-vallei. In M'hamid bevinden wij ons in een char-

© Graeme Purdy / istock.com

mant dorpje met ambachtslui, aan de poort van de woestijn. Vooral op de dag van de souk bestaat het dorpje uit een en al bedrijvigheid, met veel lawaai, kleuren en geuren. Het is wat dat betreft de rijkste markt van Marokko. Probeer dus altijd, bij een bezoek aan de woestijn, om hier een nacht te verblijven voor een onvergetelijke ervaring. Terug in de Drâa-vallei, gaan we richting het noorden, en meer landinwaarts in de richting van Erfoud. We rijden door een mooi, maar droog en daardoor soms monotoon berglandschap, behalve op het laatste deel van het traject, waar de vegetatie weer aanwezig is. Het traject is te lang om in een dag af te leggen. We stoppen daarom halverwege in Erfoud, een klein handelstadje

tussen de uitgestrekte palmboomkwekerijen van Tafilalet en de eerste duinen van de Sahara. Deze zandduinen van Erg Chebbi vormen de enige duinenketen van de Marokkaanse Sahara en strekken zich uit over 40 km, met soms een hoogte van 170 meter. Ze zijn het mooist bij zonsopgang en bij zonsondergang, wanneer ze badend in een zacht licht en geleidelijk door kleurschakeringen lijken te verdwijnen. De uiteindelijke ontmoeting met de woestijn als een golvende zee van zand met de horizon als limiet is duizelingwekkend en onvoorstelbaar. Op de terugweg bezoeken we de nauwe schichten van Ziz in een rotsachtig landschap voordat we bij Azrou de autoweg naar Tanger nemen. Afhankelijk van het seizoen is het aan te raden de

3 Seasons - 29


NL-12-09-48 pages.qxd

10/12/09

9:36

Page 28

CIRCUIT

w

ETAPPE 3 Relais Hamada Dudraa (p.601, gids 2010)

Relais Hamada Dudraa ligt in een lieflijke artiestendorpje, gericht op de woestijn. Zeer geliefd bij liefhebbers van rust en natuur, en van gezelligheid. De camping organiseert overnachtingen in de Sahara, vanaf de camping. Het is een onvergetelijke ervaring om te slapen onder een helder sterrenhemel in de woestijn, niet gehinderd door luchtvervuiling. Relais Hamada Dudraa MA-45400 Mhamid Tel. 00212 (0)5 24 84 80 86 www.hamada-sahara.com Acceptatie periodes Camping Cheques: 01/01/2010-28/02/2010 01/04/2010-31/12/2010

toegang tot de col van Azrou van te voren te controleren. Deze kan besneeuwd zijn. Deze mooie route van Erfoud tot Marrakech is niet aan te bevelen met een caravan of een te grote camper. De weg met scherpe bochten leidt tot 2000 meter hoogte en daar moet u een ervaren automobilist voor zijn. Op de terugweg, vanaf de ferry die ons terugbrengt naar Europa, kijken we aan boord naar de steeds kleiner wordende lichtjes van Tanger en het reliëf van Rif, terwijl onze ogen nog gevuld zijn met de sterrenhemel van de Sahara. Met ons hoofd nog vol van indrukken denken we alweer aan onze volgende reis naar dit land vol oriëntaalse kleuren en geuren. n

Marokko is een land van kleur en licht. In de schaduwrijke steegjes, beschermd door de aarden vestingmuren ontdekt u bouwwerken met elegante blauwe façades en bewerkte deuren, terwijl de rotsen van de bergen vaak een rode kleur reflecteren. Naarmate onze reis vordert ontdekken we onwerkelijk mooie landschappen, met mooie palmbomen en grillige canyons.

3 Seasons - 30

Marokko Praktische informatie Hoofdstad: Rabat Bevolking: 710 850 km2 Population: 34,3 miljoen inwoners Geldeenheid: Dirham (MAD). €1 = 11,3 MAD Taal: arabisch, berbers, frans en in enkele zones van het land spaans Tijdeenheid: CET 0 Voor vertrek: voor een verblijf tot 3 maanden is een visum verplicht, met uitzon-

dering van ingezetenen van de Europese Unie, Zwitserland en Canada. Een paspoort dient nog tot 6 maanden na aankomst in het land geldig te zijn. Reizen naar Marokko: met uw caravan o.a. vanaf Barcelona, Gênes of Sète. De kortste reis is vanaf Tarifa, in het zuiden van Spanje, naar Tanger: nauwelijks een half uur. De belangrijkste veerbootondernemingen zijn FRS, Comanav, Transmediterrania of Comarit. Huisdieren: wilt u uw huisdieren meenemen, dan dienen deze over een gezondheidsverklaring te beschikken, die, getekend door de dierenarts, niet ouder dan 8 dagen mag zijn, evenals een vaccinatiebewijs tegen hondsdolheid.


NL-12-09-48 pages.qxd

10/12/09

9:36

Page 29

CIRCUIT w

ETAPPE 4 Tifina Caravansérail d'Arfoud (p.602, gids 2010)

Ideaal gelegen tussen duinen en palmen, beschikt Tifina Caravansérail in Arfoud over buitengewone standplaatsen op slechts enkele kilometers van de beroemde duinen van Erg Chebbi. De camping heeft talrijke kwaliteitsvoorzieningen, waaronder een goed restaurant met als specialiteit een heerlijke tajine met 44 kruiden, De camping leent zich voor zowel een kort als een lang verblijf en organiseert excursies in de omgeving. U kunt bijvoorbeeld met de quad, 4x4 of dromadaris de woestijn verkennen, de menhirs te voet bezichtigen, overnachten in bivaktenten, etc. Tifina Caravansérail d'Arfoud MA-52200 Erfoud - Tel. 00212 (0)6 10 23 14 15 www.tifina-maroc.com Acceptatie periodes Camping Cheques: 01/01/2010-15/03/2010, 01/06/2010-15/09/2010 15/11/2010-31/12/2010

Snelheidsbeperking: 100 km/u op de wegen, 60 km/u binnen de bebouwde kom en 40 km/u in het centrum. Belangrijke telefoonnummers: Politie: 177 Medische hulp en brandweer: 15 Landennummer: +212 Meer informatie: www.visitmorocco.org Vragen / antwoorden: Ik ben nog nooit buiten Europa op een camping geweest. Wat moet ik me daar bij voorstellen? In het algemeen zijn kwaliteit van de voorzieningen en infrastructuur van de campings niet te vergelijken met

die van campings in Spanje, Frankrijk of Nederland. Maar de ontvangst is altijd uitstekend. Wij hebben hiernaast de best campings uitgezocht op het gebied van voorzieningen en comfort, voor een kort of lang verblijf. Hoe zit het met het verkeer? De belangrijkste wegen zijn goed, vooral de autowegen. Het kan gebeuren dat secondaire wegen smal zijn met veel bochten. Met de auto is dat geen probleem, maar met een grote camper of caravan kan dat moeilijker worden. Het is in dat geval beter om op de belangrijkste wegen te blijven en om de kleine weggetjes te bewaren voor toeristische tochten, zonder camper of caravan. Het wordt u afgeraden om

's nachts te rijden. Er is zo goed als geen verlichting en in Marokko worden lichten van een auto pas ontstoken wanneer een andere auto nadert. Vooral in de winter dient u dus 'binnen' te zijn voordat het donker wordt. U dient ook voorzichtig te zijn op de wegen in de valleien (vallei van Drâa bijvoorbeeld), bij het naderen van de woestijn. Door het effect van verstuivend zand kunnen duinen ontstaan op wegen, zonder dat dit aangekondigd wordt. Daarnaast kunnen rivieren (oueds) in regenperiodes overstromen en de wegen blank zetten. U wordt eveneens aangeraden goed op de snelheidsbeperking te letten. Deze wordt niet altijd goed aangegeven,

maar wordt door de Koninklijke gendarme wel nauwlettend in het oog gehouden. Vooral auto's met buitenlandse kentekens willen hiervan nog wel eens de dupe zijn. Dat kunt u dus beter voorkomen. Een boete komt neer op 400 Dhr, ongeveer €40. En de veiligheid in Marokko? Marokkanen zijn erg gastvrij en u hoeft zich geen zorgen te maken wanneer u zich overal aan de regels houdt. Toch kunt u het beste wel de zone van Rif vermijden, in verband met het drugsverkeer in deze streek.

Goed om te weten: - Het is verstandig om met de Ramadan periode rekening te houden (deze varieert met de Gregoriaanse kalender): openingstijden en gewoontes kunnen in deze periode gewijzigd zijn. - buiten de grote steden is het vaak moeilijk te betalen met een credit card. Het is daarom verstandig om altijd cash geld op zak te hebben. © wrangel / istock.com

3 Seasons - 31


NL-12-09-48 pages.qxd

10/12/09

9:36

Page 30

CITY BREAK

w

10

9

8

7

3

6 5 4 2 1 © Arpad Benedek / istock.com

3 Seasons - 32

© Jivko Kazakov / istock.com

© ONT TURQUIE


NL-12-09-48 pages.qxd

10/12/09

9:36

Page 31

Istanbul trakteert u op de meest veelzijdige en geraffineerde architectonische bouwwerken, de een nog mooier dan de ander. Zoals bijvoorbeeld de Aya Sofia, zowel binnen als aan de buitenkant (links), de blauwe moskee verlicht met 260 glas in lood ramen (midden), of het paleis van Tokapi en zijn prachtig mozaïeken. © istock.com

ISTANBUL MYTHISCHE

STAD

TUSSEN TWEE CONTINENTEN DEZE MAGISCHE, MYSTERIEUZE STAD STREKT ZICH UIT OVER TWEE CONTINENTEN, EUROPA IN HET WESTEN EN AZIË IN HET OOSTEN. ALS VOORMALIGE HOOFDSTAD VAN DRIE OPEENVOLGENDE WERELDRIJKEN - HET ROMEINSE, HET BYZANTIJNSE EN HET OSMAANSE - IS HET HUIDIGE ISTANBUL DE ERFENIS VAN HET VERLEDEN, TERWIJL DE STAD AAN DE BOSPORUS EEN MODERNE STAD IS MET EEN PRACHTIGE CULTUUR, EEN OVERBEVOLKT LABYRINT DAT OVERKOOKT VAN LEVENDIGHEID. WE NEMEN U MEE VOOR EEN WANDELING OM MET DE SCHOONHEDEN VAN DEZE ORIËNTAALSE STAD KENNIS TE MAKEN. Istanbul heeft een rijk en verrassend erfgoed en is moeilijk in een dag te bezoeken. Daarom hebben wij ons beperkt tot een wandeling in de meest populaire wijk Sultanahmet (1), die op zich al een aantal dagen bezoek rechtvaardigt. Deze wijk stamt uit het oude Istanbul, ligt in het zuidelijke deel van de stad en is door de Unesco geklasseerd als humanitair werelderfgoed. Hier kunt u een aantal van de grootste architectonische meesterwerken bewonderen, zoals de Blauwe Moskée (2), het paleis Topkapi (3) en de Aya Sofia (de kerk van de Heilige Wijsheid) (4). Deze kerk was tot 1453 de grootste christelijke kerk, werd vervolgens getransformeerd tot moskee, daarna tot museum (1935), en is van een uitzonderlijke schoonheid. Slechts vijf jaar na de eerste

steenlegging werd de kerk op de tweede kerstdag van het jaar 537 ingewijd. Daar sprak keizer Justinianus de beroemde woorden: “Glorie zij God die mij waardig heeft bevonden om deze kerk te bouwen. Salomon, ik heb u overtroffen!" En dit is begrijpelijk, wanneer u de koepel ziet, de mozaïeken die het gebouw decoreren en de hamman, ongetwijfeld de mooiste van de 32 door Sinan (de architect van Soliman de Geweldige, groot architect van Istanbul) gebouwde baden in de stad. Dichtbij de Aya Sofia ligt de Blauwe Moskee (oorspronkelijk 'Sultan Ahmet Camii' genaamd). Deze werd gebouwd onder de heerschap van Sultan Ahmet I, in het begin van de 17e eeuw, om te wedijveren met de Aya Sofia. En het is 3 Seasons - 33


NL-12-09-48 pages.qxd

10/12/09

9:36

Page 32

CITY BREAK

w

Istanbul is goed per boot via het water van de Bosporus te bezoeken; een druk vaarwater met cruiseschepen en ferries (links), maar ook via de smalle steegjes van de Grote Bazar, een stad in een stad. Deze markt is een verzameling van 4000 boetieks waar u voor alles terecht kunt, van tapijten tot gebak (rechts).

© murat $en / istock.com

© ONT TURQUIE

Na een bezoek aan deze twee van de mooiste religieuze bouwwerken van Europa, blijven onze ogen gevuld met kleur en licht. Toch gaan we verder. We maken op de route van het paleis Topkapi een omweg via de reservoirbasiliek (5). Deze opslag getuigt van de smaak van de Byzantijnse overheersers: 65 meter breed, 143 m lang, met 36 colonnes en zo'n 80.000 m3 water. Gebouwd in de 6e eeuw tijdens het bewind van keizer Justinianus, raakte deze opslag lange tijd in de vergetelheid. Het gebouw werd in de 16e eeuw volledig gerestaureerd. Tegenwoordig is het een ietwat vreemde, maar zeer gewaardeerde plek waar toeristen verfrissing komen zoeken tijdens de warme zomermaanden. We komen bij het paleis Topkapi. wat 'Kanonnenpoort' betekent, verwijzend naar de hoofdingang langs de zeezijde

3 Seasons - 34

waar een aantal kanonnen stonden. Mehmet II gaf opdracht tot de bouw van dit paleis en het diende jarenlang tot residentieel verblijf voor de opeenvolgende sultans, tot de 19e eeuw. Zelfs een week zou niet genoeg zijn om alle geheimen van dit paleis te ontrafelen. Trek er daarom minimaal een halve dag vooruit. Afhankelijk van de tijd kunt u het paleis bezoeken of de © Hazlan Abdul Hakim / istock.com

inderdaad moeilijk te beoordelen wat het mooiste bouwwerk is. Zowel binnenals buitenkant van de moskee zijn ongelooflijk, met 260 glas in loodramen die een prachtige lichtspel veroorzaken. Het enige minpunt van deze moskee is de ongekende populariteit. De moskee is nog steeds in gebruik, waarbij er vaak te veel toeristen toegang tot het gebouw willen krijgen. Uiteindelijk is alleen de zuidelijke ingang voor toeristen toegankelijk. De hoofdingang is alleen voor trouwe volgelingen.

om de gewenste zoon Sultan te laten worden. De schat is een verzameling van kostbare objecten, waaronder de zwaard van Topkapi, ingelegd met diamanten. Het was Peter Ustinov die in de film Topkapi van Jules Dassin een poging deed deze zwaard te stelen. Tenslotte gaan we een kijkje nemen op de grote bazar (6), het commerciële

NA

EEN BEZOEK AAN DEZE TWEE VAN DE MOOISTE RELIGIEUZE BOUWWERKEN VAN EUROPA, BLIJVEN ONZE OGEN GEVULD MET KLEUR EN LICHT...

harem en de schat. Tegenwoordig wordt een harem gekoppeld aan een groep dames van plezier voor de sultan; in feite gaat het hier om de verzameling van appartementen van de koninklijke familie. Officieel had de sultan recht op 4 vrouwen, maar hij kon zoveel minnaressen nemen als hij maar wilde. De kinderen die uit deze relaties geboren werden hadden evenveel rechten om de troon te bestijgen als de kinderen uit de relaties met de officiële vrouwen. En aangezien er van troonopvolging door de oudste geen sprake was, was de harem vaak een plek waar complotten gesmeed werden tussen officiële vrouwen en minnaressen

labyrint met maar liefst 4000 winkeltjes. Deze wereld is in feite het hart van Istanbul. Het is een waar shoppingparadijs en tegelijkertijd geeft het een verpletterend beeld van het werkelijke leven van de inwoners van de stad. En om deze standswandeling af te sluiten, adviseren wij u een pauze te nemen in het restaurant van de grote bazar, Hazuzlu. Eenmaal rustig gezeten heeft u tijd om uw gids tevoorschijn te halen om uw volgende dagen in Istanbul te plannen, want wanneer u eenmaal onder de indruk bent van de charme van deze stad, wilt u er alleen maar meer van zien. n


NL-12-09-48 pages.qxd

10/12/09

9:36

Page 33

CITY BREAK w

© adrian beesley / istock.com

Een beetje geschiedenis Vanaf de 7e eeuw voor J.C. tot aan 324: Byzantium werd gesticht door de Griek Byzas aan de Europese oever van de Bosporus. Deze gemeenschap werd lange tijd tijdens de oorlogen aan met Rome geallieerd. Van 324 tot 1453, keizerrijk Byzantium: de Romeinse keizer Constantin achtervolgde zijn rivaal Licinius tot aan de oevers van de Bosporus. Hij besloot toen om van Byzantium het nieuwe Rome te maken, en zo werd het de oosterse hoofdstad van zijn nieuwe Romeinse keizerrijk. De stad werd omgedoopt tot Constantinopel. Toen dit Romeinse rijk ineenstortte, werd Byzanthium de hoofdstad van het Byzantijnse rijk. Deze glorieuze periode bracht enkele prachtige bouwwerken voort, zoals de Aya Sofia. Van 1453 tot 1923, de Ottomaanperiode: Constantinopel werd in 1453 door sultan Mehmet II ingenomen en toegevoegd tot het Ottomaanse rijk. De stad werd hiervan vervolgens 5 eeuwen lang de hoofdstad. De sultan zag zichzelf als erfgenaam van de Romeinse keizers en begon met de herbouw en de herbevolking van de stad. Pas onder het bewind van zijn opvolger Soliman werd de stad gevuld met moskeeën en andere Ottomaanse bouwwerken. Istanbul was op moment zonder twijfel een van de meest cosmopoliete en geciviliseerde steden van Europa. Van 1923 tot nu: als verliezer in 1918, viel het Ottomaanse rijk uiteen en werd het bezet door de Grieken. De bevolking schaarde zich achter Mustafa Kemal die de Turkse republiek oprichtte. Ankara werd de nieuwe hoofdstad, maar Istanbul bleef de belangrijkste stad in het land. 2010: Istanbul is gekozen tot Europese culturele hoofdstad.

De moeite waard, buiten Sultanahmet Kariye Muzesi (7): dit museum was destijds de kerk van Chora en beschikt over prachtige 13e eeuwse Byzantijnse mozaïeken. Bosporus: via deze straat van Istanbul (de smalste straat van de wereld) kunt u per boot de stad verkennen. Adembenemende nachtelijke spektakels. Kruidenmarkten (8): op de traditionele markten vindt u gastronomische specialiteiten (kruiden, loukoum, gedroogd fruit, zeep van olijfolie, etc). Istiklal Caddesi (9): de modernste stad met veel boetieks. Nevizade Sokak (10): in deze pittoreske straat vol bars en restaurants kunt u kennismaken met het geannimeerde nachtleven van Istanbul.

WAAR VERBLIJVEN MET Semizkum Mocamp (p.417, gids 2010) tel. 0090 212 711 2058 www.semizkummocamp.com Istanbul Mocamp (p.418) tel. 0090 212 230 2295 www.istanbulmocamp.com


NL-12-09-48 pages.qxd

10/12/09

9:36

Page 34

ZO

AMEDI

OM

- R ákóczi út 181 - H U -3658 B orsodbóta - Te l . +36 48 438 468 / 30 559 7159 - Fax +36 48 438 468

Natuurlijk Hongarije

info@campingamedi.hu w w w. c a m p i n g a m e d i . h u

OP CAMPING AMEDI DEELT EEN NEDERLANDSE FAMILIE MET U HAAR LIEFDE VOOR HONGARIJE.

B

ij aankomst op camping Amedi wordt u hartelijk ontvangen door een Nederlandse familie. De familie Wesselink verliet Nederland om zich te installeren in een klein Hongaars dorpje Borsodbóta, bij het natuurpark Bükk. Hier zetten ze een camping op. De schoonmoeder van Gert Wesselink was Hongaarse en de familie kwam met grote regelmaat tijdens de zomervakanties naar het land. Jarenlang werd tijdens deze vakanties het land in alle richtingen met een camper doorkruist en besloten Gert en zijn vrouw Annie een camping op te zetten in hun geliefde land. Ze vonden het ideale plekje in de natuur en openden hun camping in 2005, geholpen door hun dochter Joke en haar man. Na talrijke verbeteringen, zoals nieuw sanitair en een zwembad, is het een familiecamping geworden met 40 standplaatsen in de schaduw van fruitbomen. Meer dan alles is het hier de natuur die de charme van de camping bepaalt. De familie Wesselink heeft er als het ware een prachtige tuin van gemaakt, waar u eigen, verse eieren kunt kopen evenals groente en fruit uit de moestuin. Ook beschikken ze over een eigen wijn, waarvan de druiven dichtbij de camping geplukt worden. Hiervan kunt u wekelijks met Joke genieten. Om kennis te maken met het land, organiseren Joke en haar vader wekelijks een avond waarbij u de traditionele Hongaarse goulash kunt eten. Daarnaast kunnen zij u, door hun grote kennis van het land, helpen in uw zoektocht naar de mooiste plekjes met gevarieerde flora en fauna. Binnenkort kunt u hier profiteren van een wandel en excursieservice (inclusief pendelbus) vanaf de camping. n

3 Seasons - 36

p408, gids 2010 Camping Cheque acceptatie periodes: 15/04/2010-30/06/2010 01/09/2010-15/10/2010

Extra:

n wekelijkse barbecue of goulash avond

n wijnproeverij & bezoek aan wijnkelders

BEZIENSWAARDIGHEDEN IN DE OMGEVING Natuurpark Bükk Een berglandschap met ongerepte natuur, met dikke bossen, behorende tot een van de mooiste landschappen van Hongarije. Zeer geschikt voor wandel- en fietstochten en voor het observeren van vogels. Eger Leuk stadje met barokke architectuur in een groene vallei. Bekend vanwege de stierenbloedwijn. Georganiseerde wandeltochten Begeleide tochten door de wijnvelden van de familie Wesselink.


NL-12-09-48 pages.qxd

10/12/09

9:36

Page 35

ART DE VIVRE w

3 S e ausito nvsoor

n o d ig t u o m is c h e e e n g a s tr o nli n g wande in P o r tu g a l

© Stephen French / istock.com

© Juanmonino / istock.com

Portugal, tussen

zee en wijngaarden DE PORTUGESE GASTRONOMIE

VALT NIET SAMEN

TE VATTEN TOT DE TWEE BEKENDE PRODUCTEN UIT DIT LAND: PORT EN STOKVIS. DE NATIONALE KEUKEN IS NET ZO VEELZIJDIG ALS DAT ER PROVINCIES, STEDEN EN DORPEN ZIJN.

U

KUNT HIER GENIETEN VAN

HEERLIJKE SPECIALITEITEN, BEREID MET LOKALE PRODUCTEN, WAARBIJ DE ZEE EEN BELANGRIJKE ROL SPEELT.

MET 3 SEASONS

GAAT U GENIETEN

VAN EEN CULINAIRE WANDELING DOOR PORTUGAL, WAARBIJ U HET WATER IN DE MOND LOOPT. © José Carlos Pires Pereira / istock.com

3 Seasons - 37


NL-12-09-48 pages.qxd

10/12/09

9:36

Page 36

ARTDE VIVRE

w

P P

ortugal is als land van zeelui en vissers altijd op zee gericht geweest. Het is daarom niet verwonderlijk dat vis en schelpdieren een belangrijke plaats in de gastronomie innemen. Stokvis staat hierbij centraal en er zijn wel 365 verschillende manieren om deze gedroogde kabeljauw te bereiden. Zou u hieruit een keuze moeten maken, dan zijn de stokvissticks (bolinhos de bacalhau) als snack niet te versmaden, evenals de pastéis de bacalhau. Maar er zijn natuurlijk meer vissoorten die u bijvoorbeeld gegrild kunt proeven, in de kleine vissershaventjes of op het strand. Schelpdieren worden heel smakelijk verwerkt in een arroz de mariscos (rijst met schelpdieren) of een cataplana, een gerecht van vis met groenten klaargemaakt in een stoompan. Een methode die zowel voor schelpdieren als voor vis en vlees kan worden gebruikt. Want alhoewel de Portugese keuken vooral uit zee-producten bestaat, is vlees niet afwezig. Een karakteristiek gerecht is bijvoorbeeld cozido à Portuguesa, een soort pot-au-feu, met gestoofde kip, ham, tomaten, knoflook en port, en caldo verde, een aardappelsoep met worst. Ook olijfolie speelt in grote hoeveelheden een rol in de Portugese keuken en wordt al sinds eeuwen in het hele land geproduceerd. In het Portugese landschap nemen olijfbomen een centrale plaats in, evenals druivenstruiken in het noorden van het land. Portugal brengt volle wijnen voort, waaronder de bekende Portwijn. De Porto en de Douro wijnen worden geproduceerd in de vallei van de Alto Douro. Deze wijnstreek, door de Unesco uitgeroepen tot geklasseerd erfgoed, is de oudste van de wereld. De hellingen, bedekt met wijnstruiken, doorkruist door beekjes; vormen een prachtig geheel om te zien. Meer naar het zuiden liggen de wijnvelden tussen de rivieren Dão en Mondego. Via de wijnroutes kunt u in het bin-

3 Seasons - 38

nenland het bergachtige landschap verkennen, dat met lagunes in verbinding staat met de kust. Deze wegen lopen door kleine dorpjes met een rijk erfgoed. Hier wordt de Dão geproduceerd, een stevige rode wijn, en de Bairrada wijnen met een sterke tannine smaak. Rondom Lisabon en langs de Tage vindt u de

Meer informatie over Portugal & gastronomie: Portugees toeristenbureau: www.visitportugal.com

© Krzysztof Slusarczyk / istock.com

Bucelas, Bibatejo en Oeste wijnen. Via de toeristische routes kunt u kennismaken met deze domeinen en tegelijkertijd profiteren van de vele schatten die het land rijk is. Zoals het kleine middeleeuwse stadje Obidos en het groene Serra de Sintra. Meer naar het zuiden liggen de wijnvelden van de Alentejo, een kwaliteitswijn, gekenmerkt door de warmte en de kracht van de aarde. Al deze wijnen passen heerlijk bij de Portugese schotels. Voor de perfecte combinatie van gerecht en wijn hoeft u alleen maar advies te vragen. n

Pastéis de Nata Het recept voor deze kleine puddinkjes stamt uit de 19e eeuw en behoort tot een van de specialiteiten van de Portugese keuken. Er is nog één fabriek dichtbij Lisabon (in de wijk van de toren van Belém en het klooster van Hiéronymite), die ze nog volgens origineel recept produceert. Vandaar de naam Pastéis de Belém. De banketbakkers van deze fabriek dienen voor geheimhouding van het recept de eed af te leggen. U kunt in deze Fabrica komen proeven van dit zoete product en ondertussen genieten van de prachtige panelen. Van deze pastéis worden er maar liefst 10.000 per dag verkocht.


NL-12-09-48 pages.qxd

10/12/09

9:36

Page 37

ARTDE VIVRE w

© José Marafona / istock.com

© ShyMan / istock.com

© José Carlos Pires Pereira / istock.com

Dichtbij onze campings... In het pittoreske vissersdorpje Nazaré speelt vis een centralerol in de de gastronomie, met name met in Caldeirada, een ragout van verschillende soorten vis. Camping Vale Paraiso (p.604, gids 2010) kan u 3 adressen aanbevelen om dit gerecht te proeven: Taberna D'Adélia, A Celeste en A Tasquinha. Op ongeveer 12 km van de camping, kunt u in Alcobaça het wijnmuseum in een oude kelder bezoeken. Vale Paraiso PT-2450-138 Nazaré Tel. 00351 262 561 800 www.valeparaiso.com Camping Cheque acceptatie periodes: 01/01/2010-16/07/2010 22/08/2010-18/12/2010 27/12/2010-31/12/2010

De nieuwe, ecologische camping Z'mar Ecocamping Resort (p.605), in het zuiden van Portugal, biedt in haar restaurant een uitgebreid buffet met lokale verse, biologische producten, waaronder wijn. U kunt hier eten en uw boodschappen doen. In de omgeving van de camping kunt u bij lokale producenten specialiteiten proeven. Z Mar Eco Camping Resort PT-7630 Odemira Tel. 00351 707 200 626 www.zmar.eu Camping Cheque acceptatie periodes: 01/01/2010-31/03/2010 01/10/2010-31/12/2010 Speciale aanbieding: 6=7

In Lagos, dichtbij camping Turiscampo (p.606), ligt het uitstekende restaurant Convento dos Frades, waar u allerlei typische visschotels kunt proberen: Caldeirada, Arroz de peixe, Massada de peixe, Cataplana, etc. Turiscampo organiseert in Lagos proeverijen bij Guillaume Leroux, een producent van Franse wijnen, die in Portugal woont. Hij won met deze kwaliteitswijnen ettelijke onderscheidingen. Turiscampo PT-8600-109 Lagos Tel. 00351 282 789 265 www.turiscampo.com Camping Cheque acceptatie periodes: 01/01/2010-30/06/2010 01/09/2010-31/12/2010 Speciale aanbieding: 13=14, 26=28

© Stephen French / istock.com

Gold Card Speciale aanbieding: 1/2 fles wijn reserveren gratis, zonder aanbetaling

3 Seasons - 39


NL-12-09-48 pages.qxd

10/12/09

9:36

Page 38

w

TOP CAMPING

J

aarlijks zet Camping Chèque de Top Camping in het zonnetje. Deze prijs is gebaseerd op de door u ingevulde vakantierapporten en beloont campings die minimal 4,5 op de schaal van 5 behaald hebben. Op de laatste 4 bladzijden van dit blad treft u een lijst van campings aan die door u in de loop van dit jaar beoordeeld zijn.

Le Paradis ST LÉON SUR VÉZÈRE (FR)

103

Deze oude boerderij aan de oever van de Vézère ligt centraal in een mooi paradijs van 6 ha. De oude gebouwen, typerend voor de Périgord, worden omgeven door een uitbundige tropische vegetatie.

Kawan Village Domaine du Château de l’Epervière GIGNY-SUR-SAÔNE (FR)

191

Een kasteelpark van 10 ha bestaande uit een meer, weilanden en bossen. In het kasteel bevindt zich een traditioneel restaurant, de kelders onder het kasteel hebben booggewelven.

Gert-Jan Engel en François Bérard,

Kawan Village La Route Blanche BREVILLE SUR MER (FR)

48

Op 5 km van de kustplaats Granville, op 2 min. van het bekende Golf de France, wordt u door Corinne en Philippe hartelijk welkom geheten op hun camping aan zee, in de Baai van Mont Saint-Michel. Vanaf de camping, tegenover de eilanden Chausey, Jersey en Guernesey, zijn er talrijke wandeltrajecten.

voor het eerst Top Camping Kawan Village Domaine de Champé BUSSANG (FR)

182

Deze gezellige camping beschikt over vele moderne voorzieningen: restaurant, zwemcomplex, fitnessruimte, high-tech uitrustingen... u zult zich op deze familiecamping op uw gemak voelen.

« De afgelopen jaren hadden we goede beoordelingen, maar er ontbrak steeds een of twee tiende om tot Top Camping te worden uitgeroepen. Dit jaar is het ons gelukt! Hiervoor hebben we onze werkwijze niet aangepast. De prijs geeft ons het gevoel dat we goed bezig zijn. »

Kawan Village Le Talouch ROQUELAURE (FR)

114

Rust en ontspanning middenin de Gascogne, op slechts 8 km van Auch. Hier wordt u van harte welkom geheten midden in de natuur. Het is een waar eldorado voor wanderlaars. En u kunt genieten van het overdekte zwembad en het welness- en ontspanningscentrum.

3 Seasons - 40

Le Val de Cantobre NANT (FR)

Carlyon Bay Camping Park 151

Terrassencamping RCN Val de Cantobre is opgezet rondom een oude typische boerderij, welke de voorzieningen van de camping herbergt. De standplaatsen bieden een prachtig uitzicht over de rotsachtige klippen van de Dourbie vallei. Top camping 2003, 2004 en 2005.

ST AUSTELL (UK)

318

Deze 5 sterren familiecamping ligt aan de zuidkust van Cornwall. Op slechts 3 km van het fabuleuze Eden project (grootste glazen kassen van de wereld) en 5 minuten van een uitgestrekt zandstrand. Vanaf de camping kunt u in de mooie omgeving genieten van het landschap en bezienswaardigheden.


NL-12-09-48 pages.qxd

10/12/09

9:36

Page 39

TOP CAMPING w

Château de Poinsouze BOUSSAC BOURG (FR)

Ferme de Lann Hoëdic 168

U wordt hartelijk ontvangen op deze kalme familiecamping op een terrein van 120 ha, bestaande uit bos, parken, een groot vismeer en een bijbehorend kasteel uit de XVe eeuw. Comfort en ruimte. Animaties voor kinderen tot 12 jaar. De camping ligt in een heuvelachtige, bosrijke streek, rijk aan tradities.

SARZEAU (FR)

64

Ideaal gelegen op het schiereiland Rhuys in de Golf van Morbihan. Een waar paradijs voor liefhebbers van natuur en rust.

Pere Perera en Laura Ros,

voor de tweede maal Top Camping « Deze prijs is vooral een erkenning van het werk dat verricht wordt door het hele team van de camping ».

Kawan Village Stel Roda de Barà RODA DE BARÀ (ES)

Stel Puigcerda PUIGCERDA (ES)

581

570

Met zijn schaduwrijke plaatsen onder de palmen Deze camping biedt u vanuit het hart van de is dit één van de parels aan de Costa Dorada. Spaanse Pyreneeën een spectaculair uitzicht Prachtige exotische groenvoorzieningen. en is voorzien van nieuwe faciliteiten.

De Achterste Hoef BLADEL (NL)

Kawan Village Le Grand Large 302

Deze Brabantse camping ligt tegen de Belgische grens en is erg geschikt voor wandelingen en fietstochten. Bij de camping ligt een meer met een strandje, waarvan een deel gereserveerd is om te zwemmen.

LES PIEUX (FR)

La Ravoire 46

Deze rustige familiecamping ligt in de duinen, aan een aflopend zandstrand, in een natuurrijke omgeving, tegenover de Anglo-normandische eilanden.

DOUSSARD (FR)

207

Camping La Ravoire bevindt zich in de prachtige natuur, dichtbij het schoonste meer van Europa. Daarnaast heeft de camping uitstekende voorzieningen waardoor uw vakantie garant staat voor ontspanning aan het meer en de kennismaking met de omgeving. 3 Seasons - 41


NL-12-09-48 pages.qxd

10/12/09

9:36

Page 40

TOP CAMPING

w

De Luttenberg LUTTENBERG (NL)

Kawan Village Cros de Mouton 286

Aan de voet van de Sallandse Heuvelrug ligt dit mooi aangelegde park, waar u comfortabel kampeert op fraaie comfortplaatsen. De prachtige omgeving vraagt om vele mooie fiets- en wandeltochten.

CAVALAIRE (FR)

De Molenhof 250

De familie Corna ontvangt u op deze mooie terrassencamping, aangelegd midden in een bos. De camping ligt op nog geen 2 km van het beroemde strand, met een prachtig uitzicht over de baai van Cavalaire.

REUTUM/WEERSELO (NL)

287

In het hart van het gastvrije Twente is deze gezellige familiecamping een prima uitgangspunt voor vele fiets- en dagtochtjes. Onze ANWB Eurotopcamping heeft ruime comfortplaatsen met elektra (10A), vuilwaterafvoer, kabel tv en watertappunt op iedere plaats (geen toeslag). Super sanitair!

Gerbert en Gine Kleijsen & Stefanie en Ewald Meenderink-Kleijsen,

jaarlijks Top Camping vanaf het begin « Wij zijn constant bezig met het verbeteren van de camping en bezoeken campingterreinen van collega's om nieuwe ideeën op te doen. Wij richten ons heel sterk op het verschil dat we als campingbedrijf maken met een klassiek hotel: contact met de cliënt, goede ontvangst, goede sfeer, etc.

Kawan Village Le Val d'Authie VILLERS SUR AUTHIE (FR)

33

Op deze kleine familiecamping in Picardië, op 10 km van de zandstranden, staan Clélie en Pierre garant voor een verblijf van hoge kwaliteit. De camping, een 7 ha natuurpark, biedt ruime standplaatsen en vele mogelijkheden voor sport en ontspanning.

Kawan Village Le Cormoran

Kawan Village Haliotis PONTORSON (FR)

RAVENOVILLE-PLAGE (FR)

49

Deze prachtige camping ligt op 400 m van winkels en restaurants, aan de oever van een rivier. Vanaf de camping kunt u te voet of met de fiets naar Mont Saint-Michel (9 km). U kunt eveneens uitstapjes maken naar Saint-Malô, Cancale, Granville en Fougères, binnen een straal van 40 km. 3 Seasons - 42

Wij zijn er trots op dat we voor de 7e maal tot Top Camping gekozen zijn. Het is het resultaat van onze passie en ons plezier in het werk. En wanneer onze gasten eenmaal op de camping zijn, willen ze vaak niet meer weg. »

45

In het hart van het Regionaal Park Marais, bij de invasiestranden, dichtbij Sainte-MèreEglise en slechts 20 meter van zee, biedt deze familiecamping u talrijke wandel-, fietsen watersportmogelijkheden in de rustige Cotentin regio van Normandië. Overdekt zwembad, bubbelbad, sauna en animaties voor een vakantie met de hele familie.

Seeblick Toni KRAMSACH-REINTALER SEE (AT)

452

Prachtige 5 sterren camping aan het Reintaler meer. Zwemmen, vissen, wandelen, skiën, fietsen zijn nog maar een paar van de vele activiteiten die er in deze schitterende omgeving te doen zijn.


NL-12-09-48 pages.qxd

10/12/09

9:36

Page 41

TOP CAMPING w

Gorges du Chambon EYMOUTHIERS (FR)

Tirol Camp 100

Deze rustige camping ligt mooi aan een kronkelige rivier op een terrein van maar liefst 28 ha. Een rustige camping met ruime standplaatsen.

FIEBERBRUNN (AT)

Alpencamp 451

In het hart van het Oostenrijkse Tirol ligt deze camping vlakbij het prestigieuze skioord Kitzbühel. Het gezondheidscentrum met wellness-voorzieningen en openlucht- en overdekte zwembaden is het hele jaar door geopend. Met de kabelbaan kunt u profiteren van prachtige bergwandelingen.

KÖTSCHACH MAUTHEN (AT)

457

Het imposante uitzicht en de zuivere berglucht, naast het comfort van de camping, zoals het "Hüttendörfl" en de aangeboden diensten op maat (vooral voor 50 plussers), maken uw verblijf zowel in de zomer als in de winter onvergetelijk. Nieuw: een uitgebreide wellnessruimte met fysiotherapie en massage!

Gilles en Martine Vallon,

jaarlijks Top Camping vanaf het eerste jaar « Dat we al vanaf het begin jaarlijks Top Camping betekent niet dat wij bij de beste behoren, maar het stimuleert ons wel om ons best te doen. We willen vooral een sfeer kweken waar men zich thuis voelt, met de nodige kwaliteit, properheid, goede ontvangst en een traditioneel restaurant, gezellige animaties en een bloemrijke context, ongeacht het seizoen.

Kawan Village Le Coin Tranquille LES ABRETS (FR)

210

Wij willen graag onze cliënten bedanken die ons door deze vakantierapporten bedanken voor onze inzet. »

Martine & Gilles Vallon ontvangen u hartelijk op deze fleurige camping die zijn naam eer aandoet. Het restaurant van de Coin Tranquille staat bekend als één van de beste campingrestaurants in Frankrijk.

Domaine de Louvarel CHAMPAGNAT (FR)

Kawan Village Les Peupliers RIVIÈRE SUR TARN (FR)

152

Vanuit het zwembad van deze familiecamping, op loopafstand van de Gorges du Tarn en de Viaduct van Millau, heeft u een schitterend uitzicht over de omringende bergen en het kasteel van Peyrelade dat het dal domineert.

Turiscampo 189

In het zuiden van de Bourgogne, aan de voet van de uitlopers van de Jura, biedt deze omgeving talrijke mogelijkheden voor wandelingen en excursies. De camping ligt bij een recreatiemeer van 20 ha waar u goed kunt vissen.

LAGOS (PT)

606

Op 20 km van Cabo San Vicente, op de zuidelijke punt van Europa, in de nabijheid van prachtige stranden, profiteert u op deze camping het hele jaar door van het prettige Algarve klimaat. Kom genieten van de familie-sfeer en veel nieuwe voorzieningen waaronder een origineel tropisch zwembad en een nieuw sanitairgebouw. 3 Seasons - 43


NL-12-09-48 pages.qxd

10/12/09

9:36

Page 42

DOSSIER

w

Campings die het hele jaar geopend zijn Wanneer we aan kamperen denken komen vooral de lente en de zomer als seizoenen in gedachten. Toch zijn er in ons netwerk niet minder dan 160 campings het hele jaar ge-

opend, wat dan ook betekent dat u hier elk seizoen terecht kunt. 3 Seasons geeft u hier een kort en niet volledig overzicht van campings die iets te bieden hebben in de winter.

In de winterse zon Camping Cheque heeft voor zonaanbidders een serie campings. Deze liggen langs de Spaanse kust tot in de Algarve, in Portugal. Een prettig klimaat in de winter, uitgestrekte stranden in de nabijheid, kwaliteitsvoorzieningen gericht op een langdurig verblijf (WiFi, privé sanitair, animaties in elk seizoen, tv-ruimte met internationale kanalen, etc.).

Cabopino 596 La Masia 578 Vilanova Park 580 Frontera Park 568 Playa Tropicana 588 Altomira 589 Camping de Haro 562 Camping Gavín 564 Camping Las Cañadas 554 Camping Vall de Camprodon 571 El Molino 563 Eurocamping 590 Gran Camping Zarautz 561 Caravaning La Manga 593

3 Seasons - 44

La Puerta 592 Park de Vacances Serra de Prades 583 Parque Natural de Monfragüe 553 Ruta de la Plata 555 Santillana del Mar 560 Spa Natura Resort 587 Almafrá Resort Gran Confort 591 Complejo Turístico Los Escullos 594 Moreiras 557 Ría de Arosa 1 558 La sierrecilla 595 Club Lac de Bouzey 180 Vanne de Pierre 181 Le Lavedan 126 Le Futuriste 83 Barétous-Pyrénées 124 Camping Indigo Lyon 202 La Croix du Vieux Pont 172 Du Lac 129 Le Rouge Gorge 86 Héliomonde 608 Riva Bella Nature Resort & Spa 258 Domaine de Champé 182 Camping Monaco Parc 72 Camping Manjastre 251 Camping Caravaneige Le Giffre 205 L’Estuaire 96 Les Cerisiers du Jaur 136 Camping Le Rupé 113 Turiscampo 606 Z Mar Eco Camping Resort 605 Tifina Caravansérail d’Arfoud 602 Relais Hamada Dudraa 601

© David Pedre

Aan de zuidhelling van de Pyreneeën en in Foix (Frankrijk), heeft Camping Cheque maar liefst 7 vakantiebestemmingen voor u om te kunnen skiën in de bergen.


NL-12-09-48 pages.qxd

10/12/09

9:36

Page 43

DOSSIER w

Oudjaarsfeest Er zijn vele redenen om Duitsland en de grensgebieden in de wintermaanden te bezoeken. Vooral tegen oud en nieuw is de winterse sfeer optimaal. De traditionele kerstmarkten zijn sfeervol en vaak kunt u al langlaufen. In deze periode zijn er veel campings die speciale programma's hebben om kerst en oud- en nieuwjaar te vieren. Neem een kijkje op de respectievelijke websites of neem contact op met de campings voor meer informatie.

Ski-paradijs In de winterperiode staan de alpencampings van Camping Cheque (in Frankrijk, Italië, Oostenrijk, Zwitserland) voor u klaar voor uw wintervakantie aan de skipiste. In veel gevallen zijn de kwaliteitsvoorzieningen allemaal geopend (individueel sanitair, verwarmd binnenbad, sauna, pendelbus naar de pistes, verwarmde stalling voor skimateriaal, etc.) om u te laten genieten van de wintersport, zonder te veel te lijden onder de winterse omstandigheden.

Alpencamp 457 Camping im Thermenland 463 Hofer 453 Ferienparadies Natterer See 455 Seeblick Toni 452 Camping TCS Bern-Eymatt 475 Camping TCS Neue Ganda 468 Camping TCS Lido Solothurn 474 Camping-Freizeitzentrum Sägmühle 390 Am Hohen Hagen 385 Bavaria Kur und Sport 400 Elbsee 396 Hanseat 373 Heidesee 374 Humboldtsee 382 Hüttensee 376 Jägerbude 379 Klüthseecamp 369 Max 1 399 Oberhof Camping Lütschesee 386 Ohmbachsee 389 Prahljust 383 Schlei-Karschau 363 Seegatterl 398 Campingplatz Stover Strand International 372 Sulzbachtal 391 Wilsumerberge 377 Country Camping Tiefensee 380 Campingplatz Schwaan 370 Ferienpark Geesthof 371 Deutschbaselitz 381 Camping Paradies Franken 393 Caravanpark am Brahmsee 364 Campingplatz am Bärenbache 384 Flaminio Village Camping Bungalow Park 514 Villaggio dei Fiori 496 Toscana Village 500 Amiata 509 Camping Cevedale 486 Camping Seiser Alm 484 Camping Vidor Family & Wellness Resort 483 Centro Vacanze S. Maria di Leuca 524 Hotel Camping Città di Bologna 535 La Pineta 519 Mugello Verde 498 Nature Caravan Park Tisens 485 Valmalene 487 Villaggio Turistico Azzurro 517 Camping Parco Vacanze Il Veliero 505 Villaggio Campeggio Cala dei Ginepri 526 Vecchio Mulino 516 Klastersky Mlyn 623b Ljubljana Resort 445 Camping Village Simuni 432 Nevio 442 Camping Park Soline 434 Stobrec Split 440 Marina PTTK 403 Bad Sárvár 414

3 Seasons - 45


NL-12-09-48 pages.qxd

11/12/09

13:39

Page 44

DOSSIER

w

Op naar het Noorden In het winterseizoen heerst er een speciale sfeer in de landen van Noord-Europa. De nachten zijn korter dan in de andere landen, wat in feite hun charme is. In deze periode heeft u de meeste kans kennis te maken met het fameuze noorderlicht. Afhankelijk van de streek kunt u skiën of langlaufen en u kunt eveneens kennismaken met grote steden als Kopenhagen, Oslo en Arhus die dan feëriek gedecoreerd zijn met een winterse verlichting.

Aarhus Camping 346 Absalon Camping 358 Ajstrup Strand Camping 347 MyCamp Kerteminde 352 My Camp Trelde Næs 350 Hampen Sø Camping 348 Holbæk Fjord Camping FDM 357 Kolding City Camp 349 Marstal Camping 355 Gol Campingsenter 325 Grimsbu Turistsenter 328 Neset Camping 324 Moysand Familiecamping 322 Sørlandet Feriecenter 323 Jönköping SweCamp Villa Björkhagen 337 Lagunen Camping och Stugor 334 Mellerud SweCamp Vita Sandar 335 Orsa Camping 333 Skrea Camping Falkenberg 338 Algallika 621c Hotel Camp Salzburg 621a Pitagi 622a

Op de grens met Europa Alhoewel het binnenland van Roemenië en Bulgarije strenge winters kent, heerst er aan de kust van de Zwarte Zee een zacht klimaat. Hier kunt u dus elk seizoen terecht. U dient uw reistraject echter met zorg uit te stippelen, omdat er in deze landen op weg naar de kust niet veel wintercampings zijn. In Griekenland is de winter in de bergachtige streken kort maar koud, terwijl het in de meest koude maanden aan de kust goed toeven is. In Griekenland en Turkije kunt u in de wintermaanden genieten van de rust, omdat deze periode veel minder toeristisch is dan de lente of de zomer.

3 Seasons - 46


NL-12-09-48 pages.qxd

10/12/09

9:36

Page 45

DOSSIER w

Musea & shopping Ook Nederland, België en Groot-Brittannië zijn erg geschikte vakantiebestemmingen. Wellicht is het landschap in die maanden niet op zijn best, maar de bezoeker kan zicht tegoed doen aan de culturele rijkdom van de steden (Amsterdam, Den Haag, Brussel, Brugge, Londen) en deelnemen aan traditionele feesten, zoals carnaval o.a. in Binche (België) en Duinkerken (Frankrijk), of de uitverkoop in Londen. Meerder campings uit de gids, in deze omgeving, bieden u kwaliteitsvoorzieningen (binnenbad, bowling, overdekte speeltuin voor de kinderen, etc.), om u ook in de winter een comfortabele vakantie te bezorgen.

Parc La Clusure 275 Panoramacamping Petite Suisse 274 Roosendael 271 Wilhelm Tell 273 Zilverstrand 272 Brighouse Bay 307 Cofton Country Holidays 315 Rivendale 309 The Orchards Holiday Park 312 The Quiet Site 308 Delftse Hout 296 De Schatberg 304 Recreatiecentrum Koningshof 294 De Kuilart 282 Biesbosch Marina 300 Klein Canada 305 Klein Vaarwater 281 Lauwersoog 279 Marveld 290 DroomPark Schoneveld 299 Recreatiecentrum De Noordduinen 295

© Britainonview / Juliet White

Attentie!

Camping Wilola 622c Istanbul Mocamp 418 Semizkum Mocamp 417 Camping S 624c

Tussen alle boven genoemde campings zijn er een paar geassocieerde campings, die om technische redenen geen Gold Card betalingen kunnen accepteren. Controleer dus van te voren of de camping van uw keuze een geassocieerde camping is, zodat u, indien nodig, voor vertrek papieren cheques kunt bestellen voor uw vakantie.

Chrissa Camping 625b Camping Acrogiali 625d Triton II 625c

3 Seasons - 47


NL-12-09-48 pages.qxd

10/12/09

16:15

Page 46

GOLD CARD

w

d r a C d l o G

L eisure

et de Gold Card kunt u tegenwoordig profiteren van een grote verscheidenheid aan voordelen: abonnement

SPECIALE AANBIEDINGEN

DUITSLAND - WESERBERGLAND

M

op de Camping Cheque gids en op het magazine 3 Saisons, betaalgemak, spaarpunten, speciale aanbiedingen op de campings... Om u nog meer tegemoet te komen, hebben wij hier

NIEUWE

M & M CUT

SCHUHHAUS MIELENHAUSEN

Kapsalon M&M Cut ontvangt u in een prettige omgeving en adviseert u over uw kapsel, in combinatie met uw persoonlijkheid. Zowel coupe als relook of extensions ondersteunen uw persoonlijkheid en schoonheid, is het motto. Advies is gratis, evenals het knippen van uw pony.

Dit bedrijf bestaat sinds 85 jaar en biedt in Dransfeld een grote selectie van schoenen van verschillende grote Duitse merken. Op presentatie van de Gold Card, 10% korting op elke aanschaf vanaf €50.

€2 korting op alle coupes

toeristische aanbiedingen aan toegevoegd. U kunt nu ook, op vertoon van uw Gold Card, profiteren van speciale tarieven, op toeristische attracties en b e z i e n s w a a rd i g h e d e n . U vindt ze op de volgende pagina’s en wij nodigen u uit om van deze nieuwe privilèges gebruik te maken.

Camping in de nabijheid: Am Hohen Hagen (p.385)

HERBORT « Beter leven » is het motto. Het bedrijf Herbort is ambachtelijk en biedt een uitgebreid gamma aan zonneschermen en cadeau-ideeën maar ze bieden eveneens een schoonmaakservice voor zonneschermen en tapijten. 10% op aanschaf van portefeuille of portemonne (geldig tot eind 2010).

3 Seasons - 48

UHRENHAUS HARTMANN Hier vindt u een groot aanbod in armbandhorloges, evenals sieraden, gravures, porcelein, cadeau-artikelen. Vervanging van batterij in horloge €5,50/ps.


NL-12-09-48 pages.qxd

10/12/09

11:14

Page 47

GOLD CARD w

FRANKRIJK - VAL DE LOIRE CENTRUM LES BAINS DOUCHES

HÔTEL RESTAURANT GEORGES SAND

Aan de voet van het koninklijke Loches, dichtbij de kastelen van Chenonceau en Amboise, kunt u kennismaken met Les Bains Douches… een centrum om bij te komen en energie op te doen. Lichaams- en gezichtsverzorging, balneo, fitness, coaching, hammam…

- 50% op toegang tot zwembad, sauna, cardio, en - 10% op massage en verzorging.

Le George Sand, een charmant hotel-restaurant in Loches en Touraine du Sud, valt op door sereniteit en de gezellige sfeer. Een comfortabel plekje dichtbij de Loire vallei. Het hotelrestaurant combineert charme en geschiedenis, moderniteit en comfort. Zowel in de zomer als in de winter kunt u hier genieten van het overdekte terras boven de rivier. Tussen de tuinen en de vallei van de Indre bij het middeleeuwse stadje, ontvangt deze oude postherberg u in een overweldigend landschap. - 10% op de menukaart (behalve op het dagmenu).

Camping in de nabijheid (minder dan 500 m!): Kawan Village la Citadelle (p.77)

HET KASTEEL VAN CLOS LUCE LE PRIEURÉ

© Léonard de Serres

In het park Leonardo Da Vinci, is het ‘Château du Clos Luce’ in Amboise een Renaissance pand. Het was het eerste verblijf van Léonard de Vinci. U wordt ontvangen in het park, in de prachtige « Prieuré » uit de 15e eeuw. Sieur Sausin, een van de grootste specialisten van de oude keuken, bereid hier voor u een lunch of diner uit de Renaissance. - 10% op het kennismakingsmenu Renaissance, "Escriptau des Metz".

KASTEEL CHAMBORD L’HOSTEL DU PRINCE

PLEZIER IN EEN RIJTUIGJE

© Domaine national de Chambord

Ontdek « L'Hostel du Prince », een sfeervol restaurant met theesalon in het kasteel van Chambord. Sieur Sausin, huismeester, ontvangt u hier dagelijks (behalve op woensdag) in een authentiek decor, zowel individueel als in groepsverband. Het bedienend personeel serveert u in historische kostuums en helpt u met de keuze van uw gerecht. Om toegang te hebben tot het restaurant dient u een toegangsticket te kopen voor het kasteel. - 10% op het kennismakingsmenu Renaissance, "Escriptau des Metz".

Zin in een ritje met de koets? Via de oude manoir van Belyvière (16e eeuw), voor het kasteel La Source langs of dichtbij de oude molen. Uitstapje met de koets: Formule Familie: 2 tickets voor volwassenen = 2 tickets voor kinderen gratis. Formule individueel/echtpaar: - 20% korting op een ritje van 2 uur. Paardrijden (of les): €13/uur per persoon (i.p.v. €15), €25 /2uur (i.p.v. €28). Stage: - 20% korting voor 2e persoon op alle stages.

Campings in de nabijheid: Kawan Village La Citadelle (p.77), KawanVillage La Grande Tortue (p.74), Les Cochards (p.76), Airotel La Mignardière (p.78)


NL-12-09-48 pages.qxd

10/12/09

9:36

Page 48

GOLD CARD

w

HET

COMPLETE OVERZICHT VAN DE AANBIEDINGEN , ZOALS GEPRESENTEERD IN DE LAATSTE DRIE NUMMERS VAN 3 SEASONS

Frankrijk - Val de Loire

CHATEAU DE VILLESAVIN

ZOOPARC DE BEAUVAL

Bezoek met gids €6,10 i.p.v. €7,50/ vrij bezoek buiten €4,60 i.p.v. €6.

1 poster aangeboden (waarde €3 in de boetiek van de Zoo).

CHÂTEAU DU GUE-PEAN €5 i.p.v. €6,50 voor toegang tot het kasteel.

VAL TOUR AIR 10% korting op alle diensten.

CHÂTEAU DE TROUSSAY Tarief van €4 i.p.v. €5,50 voor toegang tot het kasteel.

RESERVE DE BEAUMARCHAIS €5,50 /pers i.p.v. €6,50 (voor GC-houder en partner) + 1 kir bij de lunch in de Auberge.

DOMAINE DE LA CARTE 10% op de Green Fee (weekweek-end) / 1 emmer ballen gekocht = 1 emmer ballen gratis / Kennismakingsles: “Golf découverte” €35/pers.en ledenkorting voor alle andere cursusproducten.

CHATEAU DE VALLAGON Paardrijden €28,80 i.p.v. €32 per uur/ koetstochtje met de familie €40,50 i.p.v. €45/uur.

LES VAUCORNEILLES 5% korting bij directe betaling van flessen wijn en “fontaines à vin” (bag in box) – m.u.v. aanbiedingen.

SA PAUL BUISSE Korting van 10% op de wijntarieven. CHATEAU DE JALLANGES Een rozencocktail voor elke Gold Card-houder. LA CAVE ET CHAMPIGNIONNIERE DES ROCHES Zelfstandig bezoek: €5,50 (i.p.v. €6,50) / begeleid bezoek: €9 (i.p.v. €10,50) – een welkomst-kir bij een groepsreservering van 20 pers. En voor Gold Card-houders.

LES CAVES DUHARD 5% korting op de aanschaf van wijn of 1 rosé, wijn van het seizoen gratis, of een speciaal tarief voor de proeverij "Gastronome" kaas en Loire wijnen: €7 of €10,50/pers., na reservering.

LOISIRS LOIRE VALLEY Groepstarief voor boogschieten en quad-tochten.

LA BELANDRE Korting van 10% op de volgende rondvaarttochten: rondvaart met maaltijd (2.30 uur) en cruise met wandeling (50 min) bij Chenonceaux, cruise met wandeling (50 min) bij Amboise.

DOMAINE DE RABELAIS 1 cadeau, op presentatie van de Gold Card of 5% bij elke aankoop vanaf €25, 10% op elke aankoop vanaf €50, 15% korting op elke aankoop vanaf €100.

LA MAGNANERIE Gereduceerd tarief: €6 (volwassenen) en €3,50 (kinderen).

LES TRAÎNEURS DE LOIRE Forfait ‘rosalie’: 1 rosalie = €14 (1 rosalie avec rallonge = €18). Forfait roeiboot: 2 pers. = €10, 3 pers. = €12, 4 tot 5 pers. = €14. Forfait elektrische boot: 3 pers. = €12, 4 tot 5 pers. = €14. Picnic: €9 per persoon.

Aanbieding bij vertrek vanaf Aixles-Bains: Retour Hautecombe: €11,25 (i.p.v. €12,50) / Boottocht op het meer 1.30 uur: €2,15 (i.p.v. €3,50) / Voor lunch en diner: 1 kind gratis bij maaltijd van een volwassene, kapiteinsborrel aangeboden aan het eind van de maaltijd, verjaarstaart gratis.

Camping: Camping du Lac du Lit du Roi (p.209)

Campings: Torre del Sol (p.586) Cambris Park (p.585)

Frankrijk - Lorraine

Duitsland Weserbergland

SIMSERHOF Entree volwassenen €10 i.p.v. €12, voor kinderen €7 i.p.v. €8. Campings: Ohmbachsee (p.389) Kawan Village Freizeitzentrum Sägmühle (p.390)

Frankrijk - Bretagne THALASSOL PERROS GUIREC 10% op alle thalassotherapie behandelingen.

RESTAURANT & CAFE “GAUSSTURM” Voor alle GoldCard-houders geldt dat Florian Beister of Conny Grabner u bij een maaltijd een specialiteit aanbieden voor bij de koffie. Camping: Am Hohen Hagen (p.385)

Duitsland - Nedersaksen VOGELPARK WALSRODE Entree volwassenen €11 i.p.v. €14, voor kinderen €7 i.p.v. €9.

Campings: Le Neptune Lanloup (p.139) Camping De Trologot (p.55)

Campings: Camping Hanseat (p.373) Ferienpark Heidesee (p.374) Campingpark Hüttensee (p.376) Camping Aller-Leine-Tal (p.375)

Frankrijk (Pyreneeën)

Oostenrijk - Karenthië

THALASSOL PORT-BARCARES

AQUARENA

DOMAINE DES THÔMEAUX

10% op alle thalassotherapie behandelingen.

10% korting op esthetische verzorging (behalve “pass détente”), op de spa en op de activiteiten in het park Fantasy Forest.

Campings: Kawan Village Le Haras (p.131) Kawan Village Ma Prairie (p.132)

toegang tot het kasteel: €5 i.p.v. €7.

Frankrijk - Savoie

Italië - Toscane

CHATEAU DU MOULIN

LA COMPAGNIE DES BÂTEAUX

GROTTA DEL VENTO

du Lac du Bourget et du Haut Rhône

Gold Card-houders profiteren van het (voordeliger) groepstarief.

3 Seasons - 50

CENTRE MIRO DE MONT-ROIG DEL CAMP

5% korting op wijnen.

DOMAINE MONIN

Frankrijk - Italië

Rondleiding met gids tegen het gereduceerde tarief van €7 i.p.v. €8.

Spanje Costa Daurada

20 % korting op entreeprijs – met de Gold Card “Miro’s landscape” voor slechts €8 per persoon. Dit houdt in: een fiets voor een dag en toegang tot het Miro centrum.

Campings: Kawan Village La Grande Tortue (p.74) Les Cochards (p.76) Kawan Village La Citadelle (p.77) Airotel La Mignardière (p.78)

CHATEAU DE BEAUREGARD

Campings: Argegna (p.497), Kawan Village Toscana Village (p.500).

SNCM Minstens 35% korting op alle tarieven: passagiers, cabine, auto, caravan, camper, etc.

25% korting op het vrijetijdscentrum. Camping: Alpencamp (p.457)

Voor meer informatie over deze aanbiedingen kunt u onze website www.campingcheque.com raadplegen (ruriek “Gold Card Leisure”). En om u tegemoet te komen aan uw wensen, kunt u ons zelf ook attracties en bezienswaardigheden voordragen, door ons een mail te sturen naar leisuregoldcard@campingchequepro.com. Wij houden rekening met uw wensen!


NL_COUV_MAG12_09.qxd

10/12/09

11:48

Page 3

GOLD CARD w

HET SALDO VAN DE CHEQUES OP UW KAART

GEBRUIK VAN DE GOLD CARD

GEBRUIK VAN DE GOLD CARD

EERSTE TICKET

1 4 5

2 3

TWEEDE TICKET

6

Op de camping ontvangt u na het betalen van uw verblijf een ticket met nuttige informatie. EERSTE TICKET: DEBIT TICKET

1 Identificatie n째 Gold Card 2 Totaal voor debiteren 3 Totaal na debiteren 4 Naam 5 Voornaam TWEEDE TICKET

6 Totaal op de kaart

1. Aanschaf. Ik bestel mijn cheques bij de ANWB of bij PASAR. De cheques worden op mijn Gold Card rekening geplaatst, totdat ze op de eerste camping opgeladen worden op de kaart. 2. Opladen op de kaart. Bij aankomst op een camping van ons netwerk vraagt u bij de receptie om de bestelde cheques op te laden op uw kaart. U ontvangt daarvan een ticket, zodat u weet over hoeveel cheques u beschikt. Deze kunnen nu gebruikt worden! 3. Betaling. Bij de afrekening wordt bij de receptie uw Gold Card in een terminal gestoken. De camping debiteert hierbij het aantal cheques dat u de camping verschuldigd bent. Hiervan ontvangt u een bewijsje. U kunt zien hoeveel cheques u nog hebt. De spaarpunten worden op uw rekening bijgeschreven.

1. Spaarpunten. Alleen door betaling met de kaart, dus met digitale cheques, kunt u punten sparen. 2. Punten sparen. In tegenstelling tot 2005 hoeft u op de camping niet uw kaart te laten zien om punten te krijgen. U krijgt ze automatisch op de kaart toegevoegd bij het betalen van uw overnachtingen. 3. Bonus. Er zijn 2 bonussen die overal toegepast worden: 6 cheques op een camping besteed = 7 punten en 11 = 14 spaarpunten (6=7,11=14)

3 Seasons - 51


NL_COUV_MAG12_09.qxd

10/12/09

11:48

Page 4

3 Seasons 12-2009 NL  
3 Seasons 12-2009 NL  

Magazine 3 Seasons Winter 2009

Advertisement