Page 1

portfolio live.breathe.explore.create. design.


TABLE OF CONTENTS pg. 7-13 SWEET SPRINGS RESORT- West VA Hospitality pg. 15-17 ELITE MODELING AGENCY- New York, NY Commercial/Fashion pg. 19-23 EASY READER RENOVATION- Hermosa Beach, CA Commercial/Office pg. 25-29 ADVERTISING AGENCY- Brooklyn, NY Commercial/Office pg. 31-35 FRANK LLOYD WRIGHT GALLERY Residential/Commercial/Hospitality pg. 37-41 5 ELEMENTS RESORT- Mauritius Hospitality pg. 43-47 MICHAEL KORS- New York, NY Commercial/Office pg. 49-51 D.P. DOUGH RENOVATION- Blacksburg, VA Hospitality


To me, design is a way of living. It is the feeling you get when you walk in a space. It is the simple snapshots of “wow”. It can make or break an experience, create memories and evoke emotions. It’s about trying new things and improving on old ones. Design is getting inspiration from a word, a photo, a line, a moment while being conscious about the environment. It is a way to make an impact in the world. Design is my life.


The Sweet Springs Resort West Virginia

Brief History When the Sweet Springs Resort first opened in 1833, it was a health resort for nearby dwellers and six presidents, including George Washington. Later it became a sanatorium, a hospital, and towards the end of its active years, a nursing home and drug treatment center. The water at the springs has been known as the best water in the world, and has won international taste contests four times. In 2005, the West Virginia Division of Culture and History designated Sweet Springs one of West Virginia’s most valuable and endangered historic resources. 5


Concept + Layout For this Sweet Springs Resort, my goal was to respect the old historical building and its elements while giving it a modern twist through colors, furniture and materials. The historical elements such as the fireplaces and brick poke through the revitalized springs. They are mixed in with the soft contemporary elements to create a luxurious, relaxing, inviting place to get away from technology and civilization, to focus on your well being. It’s an escape for guests; it takes them to a place with a taste of West Virginia and the old springs, as well as feeling like they could be at an island resort that would be too hard to get to otherwise.

Bath House Guest Room Balcony Guest Room Guest Bathroom Lobby/Reception Restaurant

UP

6

UP


Arrival at Sweet Springs Resort Mother, Laura, and daughter, Alli (21 years old), come to this resort for some peace and quiet for Alli’s birthday present. They arrive at Sweet Springs by horse and buggy from a parking lot 2 miles away to get the experience of the historical springs resort. The computers in the lobby are the only internet access “hot spot� at the resort to encourage disconnecting from technology.

7


Grabbing a Bite to Eat After checking into their rooms, Laura and Alli head to the restaurant to try local teas and wines from around the area at the Tea/Wine Bar and eat some lunch. All food is organic and specializes in meals pertaining to West Virginia.

8


Relaxation + Healing Time From the restaurant, the ladies decide to check out the bath house that has the famous wellness water of the springs. Here, you can sit by the pool, tan on lounge chairs, enjoy the shade and read a book, or hang out with friends while sitting on the couches.

9


A Restful Sleep + Comfortable Hang Out Now that Laura and Alli are both relaxed and have enjoyed their day on the grounds, it’s time to get ready for bed after a delicious organic meal from the restaurant. They had requested a Queen Suite since they are doing an extended stay, which includes a room side, with a Tempurpedic bed, as well as a living room side, both with fireplaces for a cozy experience.

10


Refresh, Relax + Cleanse This bathroom is perfect for starting your morning or ending your day. The next day, Laura and Alli are out hiking and Laura is excited to get back to light the candles and take a relaxing bath for her older muscles. Alli is happy just taking a soothing shower with a rain fall shower head and tons of space. A bonus is that there is no need to get out of the shower to get her towel.

Sit Back and Enjoy or Reflect In the morning, after a revitalizing sleep, Laura and Alli wake up to a cup of tea and beautiful scenary on their private balcony overlooking Sweet Springs while sitting in the porch swing or comfortable wicker chairs. They think about their day and what relaxing or exhilarating activities lay ahead for the rest of their stay at Sweet Springs Resort. 11


ELITE MODELING AGENCY {OFFICE SPACE + MODEL TRYOUTS} Group Project + 1 week: winner of studio competition The concept our group came up with for this project was transformation through emerging. When the models come to elite, they start off as raw talent, trying to make their way in the modeling world. Elite takes this raw talent and transforms it into a professional model who emerges from the background, into the spotlight. We created a form that we felt translated those two words well and placed it above the runway where the models will emerge from the make-up and changing room to show off their talent. The lobby space acts as two different spaces; a lobby and a place to hold events or bring clients through, as well as a dramatic runway. The plan is arranged so the models go into the back through the lobby but immediately open the door to wardrobe, dressing and make-up room as to not disturb the employees. They then circle through the space and back out onto the runway. The work space areas are clean, edgy, up to date and prestigious-- a resemblance of Elite.

13


CONFERENCE ROOMS + COLLABORATION AREAS

SCOTT WILSON & MINIMAL CHAIR

HANS WEGNER WING CHAIR

14


LOBBY + RUNWAY + CANOPY FORM

15


16


RESTAURANT RENOVATION 1 WEEK PROJECT

An interior environment can make or break a restaurants potential and business, and D.P. Dough in Blacksburg, VA has an interior that’s anything less than inviting. To change this, our studio was approached to come up with a solution with a $10,000 budget and an addition of a bagel shop for the brunch hours. Because D.P. Dough is located around college campuses, my concept was to give the restaurant a sports bar feel and comfortable atmosphere. To do this, pictures of D.P. Dough in different college locations, stripes, and rich, darker colors were added to the walls, intimate seating with recess pendant lighting and booths were added. By being located next to a college campus, it only makes sense to give the restaurant a sports bar feel which will attract both college students, as well as locals and teachers.

17


BEFORE PICTURES & FLOOR PLANS

18

CURRENT PLAN

PROPOSED PLAN


AFTER PERSPECTIVES

ITY of MARYLAND

PENN ST ATE

WEST VIRGINIA UNI VER

SITY

19


20


Advertising Agency {Sustainable, Innovative, Brooklyn}

The purpose of this project was to be very conceptual and create a new office for a young, energetic advertising agency of 110 employees, based in Brooklyn, NY. They were interested in an office that would be both physically and visually dynamic with multi-level spaces that have structurally linked connections; a “kit of parts�. The agency wanted to promote connections between human and natural communities and was seeking innovative sustainable strategies for energy consumption and the work environment. My approach to this was to base my design off a tree and how it works as a whole. The bottom roots are the most important because they provide all the nutrients to the rest of the tree. The trunk carries these nutrients to the branches, which create the beautiful leaves as the product. The first floor of my design resembles the roots with all the employees’ desks/offices- the nutrients of the agency. In the middle, a staircase is placed for the employees to travel up to the different levels where they can collaborate with coworkers, hold meetings or check out the library. These spaces are important for producing the best possible work.

21


BUILDING SECTION + MAIN LEVEL PLAN

22


RECEPTION + MOVEABLE WORKSTATIONS

TRACK SYSTEM

23


BACK ENTRANCE + WORKSTATIONS

24


VIEW FROM TOP PLATFORM

25


FRANK LLOYD WRIGHT WAREHOUSE TALIESIN SCHOOL OF ARCHITECTURE GALLERY, RESTAURANT + APARTMENTS The AD German Warehouse is housing students in the Frank Lloyd Wright Taliesin School of Architecture. The first floor was to have a museum shop, a lobby and a restaurant. The second floor was to be gallery space for the students or a featured exhibition, and the third and fourth floors were to be apartments for the students. Designing with the mind-set of Frank Lloyd Wright, means to focus on rotating grids, geometric relationships and exploring forms with Froebel Blocks. We created forms of life, knowledge and beauty. From these studies, I thought of the rule of thirds. Not only is it a grid, but it has focal points, can rotate and is a rule; all things I believe Wright would base a design off of. While designing, I put the main areas of focus at the focus points of the grid as well as trying to make spaces and forms that were proportional to a third, like the grid. I then rotated the grid to form the common shape of the common areas and the folding wood planks going throughout the space. These were meant to create movement and that big “wow” moment that Wright has in all of his designs. Since the work of the students should be the focus of the visit to this building, these wood planks are the display areas for the work themselves. The wood is reclaimed and all the materials are sustainable. Frank Lloyd Wright was very much into bringing nature into his designs, so sustainable materials and neutral colors were a must. Overall, the rule of thirds and Wright’s values, when it came to the design of the spaces, were the biggest influence on the final product.

27


FLOOR PLANS 1+2

FIRST FLOOR PLAN with furniture

28

SECOND FLOOR PLAN


FLOOR PLANS 3+4

 

LOUNGE AREA



THIRD FLOOR PLAN 











FOURTH FLOOR PLAN



  

29


GALLERY SPACE PERSPECTIVES

GALLERY SPACE

30


RESTAURANT PERSPECTIVES

RESTAURANT SEATING

31


32


THE 5 ELEMENTS RESORT

33


CONCEPT + SUSTAINABILITY What relates more to nature than the 5 elements earth, water, wood, fire and metal? Each has a completely different quality, color palette and attitude yet they work perfectly in harmony together. Every design decision is based off one of these elements; there is a purpose to every little thing. There are values that each element has which will be worked into the design and where they are seen. Wood- work & intensity Furniture and floors will be Wood (bamboo or reclaimed sustainable wood) with accents of Metal. Metal- past/future & aesthetics Accessories and accent pieces will primarily be made of some type of Metal (as much recycled metal as possible). Water- truth & spirituality Sheer white draperies/curtains (organic) represent the flow and softness of Water while tiles (recycled glass) in the bathroom relate to the color. Glass sinks, tabletops and accessories (as much recycled glass as possible). Fire- fun & variety The colors will be very neutral (no VOC paint) with pops of color being red, orange, yellow, purple and green. Illumination and lighting. Earth- helping & stability Stone and ceramic materials on the floor. Live plants and greenery are just as prevalent on the inside as the outside.

34

Ways that people (guests and staff) can play a part in sustainability at Le Saint Geran are: reusing linens, using their room key to turn on and off the lights, buy as many materials as possible made from recycled materials, use non-toxic cleaners, sanitizers, paints and pesticides, provide re-usable items, use daylight for light as much as possible, have a Certified Green restaurant, and donate used soaps and furniture to people in need. Ways that machinery or appliances can play a part in sustainability at Le Saint Geran are: using “Energy Star” appliances, use solar water heating, have an Ozone Laundry system, install solar panels on the roof, use Green Roofing and recycle grey water. Ways that objects can play a part in sustainability at Le Saint Geran are: low-flow sinks and shower heads, halogens, LED’s and/or CFL’s, window films, recycling bins in guest rooms, motion detecting lights in hallways or areas, use rainwater harvesting and use of organic fibers.


RECEPTION + LOBBY Natural durable polished marble pebbles Natural, local and durable stone

Le Saint GĂŠran Mauritius

Leaves and bamboo stalks from the local environment Natural local stone Recycled glass as floor and hanging structure Recycled grey water running through stream underneath floor Solar panels on top of hanging glass structure Local beach sand underneath glass floor

100% Sustainable upholstery No VOC paint Green roofing and rainwater harvesting Warm fluorescent lights with lots of natural light v

35


GUEST ROOM OPTION 2 Local reclaimed wood

Fancy stucco wall with accent colors Refurbished gold leafing Brown painted stucco

Bamboo flooring, millwork and furniture Local plants Mother of Earth organic tapestry 100% Sustainable materials and upholstery Recycled metal and aluminum Stucco walls Ozone laundry system Wash sheets every 2 days Card reader for lights

36


GUEST BATHROOM Recycled glass tiles

Recycled ceramic tiles

Local stone

Recycled brown marble

Low flow faucets, shower head and toilet Natural and local stone and marble, no VOC paint Bamboo cabinets and wood work Recycled glass walls and tile work Warm fluorescent and halogen lights Exterior stone wall filters collected rain water and recycled grey water for individual bathroom

37


38


CORPORATE OFFICE 39


CONCEPT STATEMENT

“Michael Kors is the leading American fashion designer for luxury accessories and sportswear,” (MK website). In their mission statement, they state that “the company’s heritage is rooted in producing polished, sleek, sophisticated American sportswear with a jet-set attitude,” which is exactly the basis of my concept. Using clean, geometric furniture with rich colors and a pop of individuality emphasizes the sleek, sophisticated look of Michael Kors. The red carpet represents the hundreds of stars Kors dresses for each Hollywood event and the colors used on the walls and furniture are commonly found in his designs. Open workstations and lounge areas are for collaboration and sharing ideas. The fashion industry would go nowhere without discussions of inspiration, critique, and predicting the next big trend. The lobby has elements that are completely interchangeable. Part of a runway sticks out from the wall with a projection of the main outfits of the season or a video clip of a recent runway show. The different sized windows are used as display cases to show off the purses, watches and shoes of the season. These are for clients to be able to walk in and get an instant feel for Michael Kors. You can’t work or design for a brand unless you live, and are surrounded by, the brand. By making these elements interchangeable, Kors’ employees are reminded everyday what the styles and colors of the season are.

40


FLOOR PLAN

N.I.C.

41


REFLECTED CEILING PLAN

8’ AFF 12’ AFF

N.I.C.

10’ AFF 8’ AFF

42

12’ AFF

10’ AFF

12’ AFF


RECEPTION + COLLABORATION AREAS

43


44


EASY READER RENOVATION {with Inscape + Healthways} PARTNER PROJECT + INSCAPE SPONSOR The goal of our project is to cleanse Easy Reader of what is now, an uninspiring, unproductive work environment and transform it into a space that reflects the beautiful community that it not only physically sits in, but publishes stories about. The design revolves around three essential aspects: the community, the stories, and the Easy Reader employees. By taking these into consideration, we will be able to implement the substance of the community, the concept of blue zones, and the results of the color assessment test into our design. Implementing these principles will help create a work space that Easy Reader employees will want to spend their time, promote well-being, and have an overall calm feeling while being active and inspiring.

45


FLOOR PLAN + CONCEPT INTEGRATION

COLLAB AREA

SALES

PRODUCTION

MANAGERS

COPY/PRINT

CONFERENCE

EDITORS

46

COLLAB AREA

KITCHEN

SERVER

RECEPTION

We abstracted the main streets of Hermosa Beach into a shape that could be implimented into the floor plan, bringing the community into the design directly.


COLOR ASSESSMENT IMPLIMENTATION

Each color starts with the same storwall workstation, but gets slightly altered depending on the personality of each color type. Adjustments include plant location, organizational tools, panel heights, and storage.

Easy sliding hook pieces fit into a track that’s in a gap in between the panel and workstation. The employee can add or remove as many as they want to help with personalization and organization. 47


RECEPTION + FRONT COLLABORATION AREA

RAISED FLOOR SYSTEM

INNOVATIVE BIKE RACK SYSTEM TO KEEP BIKES OUT OF THE WAY OF CIRCULATION

48


BACK COLLABORATION + WORKSTATIONS

INNOVATIVE TRACK + HOLDING SYSTEM

TRACK DETAIL

49


live.breathe.explore.create. design.

Portfolio  

A compilation of my work from Sophomore to Senior year in my Interior Design Studio

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you