Page 1

La Trappe is een Nederlands biermerk en het enige Nederlandse Trappistenbier. Het bier wordt gebrouwen door de Bierbrouwerij De Koningshoeven van de abdij "Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven" in Berkel-Enschot nabij Tilburg in Noord-Brabant. In 1884 besloten de monniken door de lage inkomsten uit landbouw en veeteelt over te stappen op de productie van bier. De brouwerij maakte oorspronkelijk ondergistend bier en wist daarmee in de regio een groot marktaandeel te verwerven, onder andere door middel van een aantal eigen cafĂŠs. Het merk La Trappe werd in 1958 geĂŻntroduceerd. Dit bovengistende bier werd aanvankelijk in zeer kleine hoeveelheden gemaakt. Sinds 1980 staan de brouwerij los van de Belgische Brouwerij Artois. De Bieren van La Trappe zijn: La Trappe Blond, La Trappe Dubbel, La Trappe Tripel, La Trappe Quadrupel, La Trappe Witte Trappist, La Trappe Bockbier, La Trappe Isid'or en La Trappe Puur (biologisch - blond - 4,7% vol.)


La Trappe Dubbel La Trappe Dubbel is een authentiek, bovengistend Trappistenbier.

La Trappe Dubbel heeft een diepe, roodbruine kleur en een mooi, crème kleurig schuim. Door het gebruik van onder andere karamelmout ontstaat een zacht aromatisch, karamelachtig karakter. De smaak is moutig en een tikkeltje zoet. La Trappe Dubbel heeft een zacht-bittere afdronk. Alcoholpercentage: 7% vol.


La Trappe Tripel La Trappe Tripel is een krachtig Trappistenbier van hoge gisting. Het heeft een volle donkerblonde kleur. De geur is licht moutig en heeft een mooi hoparoma. Door het gebruik van koriander krijgt dit bier een fris en kruidig karakter. De smaak is fruitig, bitterzoet en licht alcoholisch. Ondanks de volle, rijke smaak heeft dit eigenzinnige bier een licht droge afdronk met fijne bitterheid. Alcoholpercentage: 8% vol.


De Scheldebrouwerij is een in 1994 begonnen ambachtelijke brouwerij die voortkwam uit het Bergse Bier brouwersgilde te Bergen op Zoom. Men begon de brouwerij in ’s-Gravenpolder in Zeeland. De kleine brouwerij wilde uitbreiden en moest dus verhuizen. De brouwerij bevindt zich daarom sinds einde 2007 in de Belgische grensgemeente Meer bij de stad Hoogstraten.. Niettemin is ze georiënteerd op Bergen op Zoom. De wildemannen nnen die het wapen van deze stad flankeren zijn daarom ook op het etiket terug te vinden. In 1999 waren er tegenslagen terwijl tevens nieuwe investeringen moesten worden gedaan. Daarom werd het eigendom in 2000 overgedragen aan twee neven van één éé van de oprichters, deze waren reeds financieel betrokken bij de brouwerij. De oprichter bleef in dienst van De Schelde Brouwerij als brouwmeester. De Speciaal Bieren van De Schelde Brouwerij: Scheldepils, Mug, Strandgaper, Witheer, Wildebok, Lamme Goedzak, Zeezuiper, per, Dulle Griet, Merck toch hoe sterck, Oesterstout, 't Schoenlappertje , Molse Tripel en 'n Toeback


Lamme Goedzak Dit is een bier van hoge gisting. Lamme Goedzak, uit de verhalen van Tijl Uilenspiegel; hij is een zachtmoedige man die op zijn gemak van het leven geniet. Hij is verzot op eten en drinken (wat te zien is aan zijn lichaamsomvang) en helpt Tijl graag met het uitvoeren van diens fratsen. Het is een blond bier voor de liefhebber die robuuste hopbitterheid niet uit de weg gaat. Alcoholpercentage: 7% vol.


’n Toeback Na het drinken van een Toeback quattro gaat één van de Wildemannen met de Sint-Katharinakerk uit Hoogstraten op wandel. Een toren van 105 meter en enkele 100 tonnen zwaar torsen. 'n Toeback is een bovengistende Kempense Quattro van het vat. Het is een amberkleurig bier met een zachte, fruitige smaak waarin bitterheid bescheiden komt meespelen. De nasmaak is lichtbitter. Als ondertitel staat op het etiket ‘quattro’. Dit geeft aan dat het bier straffer is dan een Tripel. Het is echter geen quadrupel. ‘ Alcoholpercentage: 9,5% vol.


Grottenbier

In de mergelgrotten van Kanne (BelgiÍ) en Valkenburg (Nederland), diep onder de grond, bij een constante temperatuur van 11°C kan je het Grottenbier degusteren. Net als bij champagne worden de flessen hier op pupiters (houten standaard) geplaatst wat voor een bijkomende rijping zorgt. Dit is een bier van hoge gisting met nagisting op fles. Grottenbier is een fris, rijk, donker bier. Bij het brouwen van het bier worden kruiden gebruikt. Met name de nagisting op fles is bijzonder. Alcoholpercentage: 6,5 % vol.


Orval De brouwerij van Orval is gevestigd binnen de abdij Notredame D’Orval. Deze werd in 1931 gegericht en kreeg toen haar eerste meester-brouwer Pappenheimer. Het is een Trappisten bier van hoge gisting en nagisting op fles.

De kegelvormige fles werd speciaal ontworpen voor dit bier, zodat bij het uitschenken het gistbezinksel in de fles blijft. Dit gistbezinksel is rijk aan vitamine B en kan nadien worden opgedronken. Orval is een complex bier dat wel 4 gistingen ondergaat, waarvan de laatste op fles is. Het wordt gebrouwen met bronwater, gemoute lentegerst, hop en vloeibare kandijsuiker. Orval is een droog bier met een forse bitterheid. Alcoholpercentage: 6,2% vol.


Stella Artois Dit bier wordt gebrouwen in Leuven. Het bier ontstond in 1926, toen het als 'kerstbier' onder de naam Stella (Latijn voor Ster) op de markt werd gebracht. Het recept is sindsdien geregeld gewijzigd waardoor het bier met name in de laatste jaren aanzienlijk minder bitter is geworden. Herberg-brouwerij Den Hoorn, de oorspronkelijke brouwerij van Stella Artois, bestaat al sinds 1366. Dit jaartal en symbool is terug te vinden op het logo. Stella Artois is een bitter pils met een frisse afdronk. Alcoholpercentage: 5.2% vol


Duvel Moorgat Tot 1926 kwam Duvel op de markt onder de naam Victory Ale, naar de Engelse ales. De originele Duvel was een donker bier. In 1967 gooide men het roer om en werd het recept aangepast. De eerste "zware blonde" werd op de markt gebracht en kreeg meteen een nieuw tulpvormig glas. Het is een zwaar Belgisch blond speciaal bier van hoge gisting met hergisting op fles. Bij het brouwen van Duvel is naast water, gerst het belangrijkste bestanddeel. Duvel heeft een droog aroma. De smaak is licht fruitig en heeft een licht bittere nasmaak. Alcoholpercentage: 8,5% vol.


Jupiler Jupiler is een Pils dat wordt gebrouwen door brouwerij Piedboeuf in het plaatsje Jupille-sur-Meuse, een deelgemeente van Luik. De naam ‘Jupiler’ is hierdoor ontstaan (1966). Jupiler heeft een flinke schuimkraag. Het is een goudgeel, fris en licht bitter pils. Dit maakt Jupiler een makkelijk te drinken pils. De slogan van Jupiler is "Mannen weten waarom". Alcoholpercentage: 5,2% vol.


Hoegaarden Het merk werd op de markt gebracht door Brouwerij De Kluis, gevestigd te Hoegaarden. Deze brouwerij werd in 1966 opgericht en het hier gebrouwen witbier heette aanvankelijk Oud Hoegaards. Voor de bereiding van Hoegaarden gebruikt men water, ongemoute tarwe, gerstemout, hop, koriander en gedroogde sinaasappelschillen. Alle bieren zijn ongefilterd en hergisten op fles en vat. Het is een fris licht troebel witbier, een uitstekende dorstlesser. Alcoholpercentage: 4,9% vol.


Hoegaarden Grand Cru Dit is een bovengistend bier met nagisting op fles. De Grand Cru wordt in een tulpglas met een bolronde onderkant en een smallere bovenkant geschonken. Om overvloedige schuimvorming te voorkomen dient het bier rustig uitgeschonken te worden. Het bier is licht, fruitig en goed gehopt. De ingrediĂŤnten van de Grand Cru zijn mout, tarwe, hop en zoals bij elk Hoegaards bier gedroogde sinaasappelschil. Alcoholpercentage: 8,5% vol.


Hoegaarden Verboden Vrucht De bieren van Hoegaarden zijn ongefilterd en gisten na op fles. Het zijn dus levende producten met fijne, zwevende deeltjes wat zorgt voor een troebel zicht. Het is een bier van hoge gisting met nagisting op fles. Gebrouwen in brouwerij de Kluis. Hoegaarden Verboden Vrucht is een zwaar, roodbruin bier. Dit fruitige bier wordt gebrouwen met gebrande mout, water, hop, koriander, gedroogde oogde sinaasappelschillen en toegevoegde suikers wat het een zoete smaak geeft. Alcoholpercentage: 8,5% vol.


De Koninck Brouwerij De Koninck brouwt reeds sinds 1833 bier op de grens tussen Antwerpen en Berchem. Op het logo van de bieren en op de kroonkurken rken prijkt steeds een hand. Deze verwijst naar de afbeelding op de grenspaal uit die tijd. Het huidige recept van De Konink wordt sinds 1913 gebrouwen. Het is een amberkleurige Spéciale Belge.. De Koninck heeft een zeer herkenbare smaak met zijn zachte aroma.. Dit bier wordt gebrouwen uit water, gist, 100% zuivere mout en zuivere hop. De bieren van De Koninck worden allemaal gedronken uit een typisch bolvormig glas. Daarom wordt een De Koninck ook kortweg een ‘bolleke’ genoemd. Alcoholpercentage: 5,2% vol.


La Chouffe La Chouffe is een blond bier dat voor het eerst in 1982 door de zwagers Pierre Gobron en Chris Bauweraerts werd gebrouwen. Het begon als een hobby, die geleidelijk uitgroeide tot de brouwerij/stokerij en Taverne Brasserie d'Achouffe. La Chouffe is bier van hoge gisting. De smaak van La Chouffe is fruitig, gekruid met koriander en heeft een lichte hopsmaak. Door deze smaak die vaak als zoetig wordt getypeerd, proef je weinig van het hoge alcohol percentage. De kabouter is het symbool van La Chouffe en wordt ook wel het ‘kabouterbier’ genoemd. Alcoholpercentage: 8% vol.


Leffe De abdij van Leffe werd in 1152 gesticht door de Norbertijnen van Floreffe. In 1240 verwierven de monniken de brouwerij van SaintMĂŠdart en brachten haar over naar de abdij zelf. In 1466 verloor de abdij het eigendomsrecht op de brouwerij. De brouwerij werd verpacht waarbij de abt nog wel de hoofdverantwoordelijke bleef, totdat de abdij op last van de Franse Republiek opgeheven werd in 1796. In 1952 kwamen de toenmalig abt van de noodlijdende abdij Nys Albert en brouwerij Lootvoet uit Overijse tot een overeenstemming om het Leffe bier weer te gaan brouwen in de brouwerij van Lootvoet. Sindsdien brouwt men hier Leffe.

Soorten Leffe die wij schenken zijn: Leffe Blond, Leffe Bruin (dubbel), Leffe Tripel, Leffe Radieuse en 0 Leffe 9 .


Leffe Blond Het Abdijbier Leffe blond is een bier van hoge gisting. Leffe blond heeft een goudgele kleur en wordt gebrouwen met bleekmout, ma誰s, water, hop en gist. De smaak is zacht, vol en fruitig met een krachtige afdronk. Een vleug van sinaasappelschil zorgt voor een pittige ondersmaak. Alcoholpercentage: 6,6% vol.


Leffe Bruin Het verhaal van Leffe begint met Leffe Bruin, een heerlijk, authentiek abdijbier. De brouwtraditie in de abdij van Leffe gaat terug tot 1240. In 1952 slaan brouwer Albert Lootvoet en de abt van Leffe de handen ineen om een oeroud abdijrecept nieuw leven in te blazen. Het Abdijbier bdijbier Leffe bruin is een bier van hoge gisting. Dit bier wordt gebrouwen met gebrand mout, ma誰s, water, hop en gist. Het geheel geeft een diep bruine kleur. Leffe Bruin heeft een volle, kruidige en iets zoete smaak. Afdronk: licht zoet. Alcoholpercentage: 6,5% Vol.


Leffe Tripel Leffe Tripel is een hoogblond Abdijbier dat nagist op de fles. Leffe Tripel wordt gebrouwen met mout, maĂŻs, hop, water en gist. Door deze ingrediĂŤnten krijgt het bier een goudbruine kleur. Het bevat drie keer zo veel mout wat voor een fijne bittere smaak zorgt. ig. De afdronk is vol en De smaak is fris, licht citroenachtig en fruitig. aromatisch. Liever wat zachter en zoeter? Schenk hem dan niet helemaal uit. Alcoholpercentage: 8,4% vol.


Leffe 9

0

Het Abdijbier Leffe 9 is van hoge gisting. Dit bier heeft een diepe koperkleur en dankt zijn intensiteit aan de d gisting, die bij een hogere temperatuur gebeurt dan gebruikelijk. Leffe 9 is kruidig, bitter en fruitig. Het heeft een lange, licht gerookte afdronk. Dit is wat dit bier speciaal maakt. Alcoholpercentage: 9% vol.


Leffe Radieuse

Het Abdijbier Leffe Radieuse is een bier van hoge gisting. De ingrediĂŤnten zijn donkere mout, maĂŻs, water en hop. hop Leffe Radieuse heeft het meeste hop van alle Leffe-bieren. bieren. Kruiden zoals koriander en gist geeft dit bier een herfstbruine kleur. Leffe Radieuse heeft een fijne, bittere hop smaak. Het is een zacht, maar pittig bier. Kenmerkend zijn de fruitige accenten en de aardse ondertoon. Alcoholpercentage: 8,2% vol.


Belle-Vue Kriek Belle-Vue Kriek is een fruitbier op basis van lambiek. Het is een dorstlessend bier van spontane gisting met toevoeging van krieken. kriek Als ingrediĂŤnten vinden we natuurlijk krieken,, maar ook mout, tarwe, water, hop en wilde gisten. Het geheel geeft een robijnrode kleur. Het is een traditioneel bier. De combinatie van krieken en lambiek geeft dit bier zijn fruitige en zoetzure afdronk. Het et zorgt eveneens voor de rode kleur. Alcoholpercentage: 5,2% vol.


Pauwel Kwak Ooit was er een herbergier met de naam Pauwel Kwak. Pauwel Kwak brouwde zijn eigen bier datt donker en zwaar was. Hij had een koetsiersafspanning op de weg van Mechelen naar Gent. Onder zijn klanten rekende hij de ruiters die stopten om hun paarden te laten bijkomen. Kwak stopte hen dan een bier in de hand in een speciaal glas dat ze in hun stijgbeugels gbeugels konden laten rusten. Pauwel kwak is een bier van hoge gisting. Pauwel Kwak iss een roestbruin gekleurd bier. Het wordt gemaakt van drie mouten en witte itte kandijsuiker wordt nog toegevoegd in de ketel. De smaak is kruidig met een vleug van zoethout. Kenmerkend is de alcoholvleug in de afdronk en de fruitige nasmaak. Alcoholpercentage: 8,4% vol.


Chimay Bleu Blauwe Chimay (Chimay bleue, ook Grande RÊserve genoemd) is een bruin bier. De smaak blijft zich nog een paar jaar na het brouwen ontwikkelen, waardoor het bier het beste enkele jaren kan worden bewaard voordat het wordt gedronken. Chimay is een Trappistenbier dat in de Abdij Notre-Dame Dame de Scourmont te Chimay wordt gebrouwen. Dit Trappistenbier van hoge gisting is niet gepasteuriseerd en gist na op de fles. Het bier valt op door zijn krachtige karakter en de stevige crèmekleurige schuimkraag. De smaak iss vrij droog met een vleugje karamel.

Alcoholpercentage: 9% vol.


Liefmans Fruitesse Rond 1679 vestigt een zekere Jacobus Liefmans zich als brouwer in Oudenaarde in Oost Vlaanderen. De brouwerij is dus meer dan 300 jaar oud. Het speciale brouwprocedĂŠ gebeurt volgens een 300 jaar oud recept. In deze oude brouwerij aan de Schelde kan men de oude brouwmaterialen zoals de rood koperen kookketels en koelschepen vinden. Liefmas Fruitesse is een uniek frisse blend van bier, gerijpt op echte krieken in de kelder van Liefmans. Dit gerijpte bier wordt versneden met natuurlijke vruchtensappen van aardbei, framboos, kriek, bosbes en vlierbes. Het resultaat is een zacht mousserende, aangenaam zoete, sprankelende en verfrissend fruit bier. Alcoholpercentage: 4,2% vol.


Rochefort 8 Rochefort is een trappistenbier dat in de Abdij Notre-dame de Saint Remy, Rochefort in de provincie Namen wordt gebrouwen. Rochefort 8 is een bruin trappistenbier van hoge gisting. Dit bier is gebrouwen van gerstemout, zetmeel van graan, suiker, gist en bronwater. De karakteristieke smaak is fruitig, kruidig, droog en bitter bij de afdronk. De wijze van uitschenken van dit bier dient traag te gebeuren terwijl het glas licht schuin wordt gehouden, de fles van het glas verwijderen voor een mooie schuinkraag. Het nummer 8 van ‘Rochefort 8’ verwijst niet naar het alcoholvolume, maar naar de maat van de dichtheid van de mouten. Alcoholpercentage: 9,2% vol.


Kapittel dubbel Kapittel dubbel is een bier van hoge gisting met nagisting op fles. Bij dit abdijbier wordt extra wintergerst gebruikt, zodat er een hoger alcoholpercentage behaald kan worden. De toegevoegde suiker, ook wel bekend als ´belgian candy´, zorgt voor een betere gisting. Ook zorgt dit ervoor dat de kleur meer naar donkerbruin neigt. Het aroma start met de smaak van mout, gist en donker fruit. De middensmaak bevat gerookte mout, rozijnen en kruiden. Bij de nadronk herhaalt deze gerookte smaak met een hint van specerijen en eindigt met een hoppige bitterheid. Alcoholpercentage: 7,5%


Saison Dupont De Saison dupont is een bier van hoge gisting met nagisting op fles. Saisons werden traditioneel in de winter gebrouwen in boerderijen en geschonken in het oogstseizoen om de dorst van de hoevearbeiders te lessen. Saison Dupont wordt nog steeds beschouwd als ‘de klassieker onder de Belgische seizoensbieren’. De kleur van de Saison dupont is goudgeel met een oranje gloed. Karakteristiek aan dit bier is de geur van citrus, kruiden, fruit en hop. De smaak is zoetig, kruidig en bitter. Het is een echte dorstlesser, dit gekenmerkt door de bittere, droge nasmaak. Alcoholpercentage: 6,5%


st Bernardus tripel In de brouwerij st. Bernardus brouwt men sinds 1946 de edele st. Bernardus bieren. Donkere en blonde abdijbieren van hoge gisting. Gebrouwen met mouten, hop en gist. st Bernardus tripel is een bier op hoge gisting. Het heeft een bleke amberkleur en ruikt naar de combinatie van citrus, banaan en kruiden. De banaan en de kruiden komen, in combinatie met tonen van gisting, ook duidelijk terug in de volle smaak. De afdronk van de st. Bernardus Tripel is droog. Alcoholpercentage: 8%


Hertog Jan pilsener De oorsprong, 1914, begint met het verhaal dat vier bevriende brouwers besluiten de handen ineen te slaan en samen Stoombierbrouwerij De Vriendenkring op te richten. In tegenstelling tot de heersende gewoonte gebrouwen zij hun bier ondergistend, het meest bekend is pilsener. De smaak van dit ondergistende bier is minder uitgesproken van smaak dan het bovengistende bier. Waardoor het gemakkelijker doordrinkbaar is. Hertog Jan pilsener is een bier van ondergisting, dit wordt ook wel lagerbier genoemd. e

Het bier is vernoemd naar de 13 eeuwse hertog Jan I van Brabant die van feesten hield waar het bier rijkelijk vloeide. De pilsener van Hertog Jan is een stevig goudblond bier gebrouwen met hop, mout en water. Het heeft een mooie dichte schuinkraag, volle smaak met een aangename bittere afdronk. Alcoholpercentage: 5,1%


Hopus Het wordt gebrouwen door de Brouwerijk Lefebvre, te Quenast. De oorsprong van de brouwerij gaat terug tot 1876. Hier begon Jules Lefebvre, jachtwachter, landbouwer, mouter en herbergier zijn nieuwe brouwerij. In de buurt van de nabijgelegen steengroeven openende hij cafés om de vele arbeiders de kans te geven hun dorst te lessen. De naam Hopus is een samenvoeging van hop (Engels) en opus (latijn voor ‘werk’). Hopus is een bier van hoge gisting. Het bier Hopus is een goudblond bier met maar liefst 5 hopsoorten. Het aroma is hoppig en de smaak evolueert van moutig naar een bitterheid. Alcoholpercentage: 8,3%


Wist u dat.. - Bierbrouwen al meer dan 5000 jaar oud is? - Bier een natuurlijk product is dat bestaat uit water en koolhydraten en daarbij eiwitten, mineralen en vitamines bevat? - Het schuim op het bier beschermt tegen zuurstof? - Bierglazen alleen voor bier gebruikt mogen worden? - Er 5 stappen zijn bij het tappen van het bier? Namelijk: spoelen, hoek bepalen, tappen, einde tappen, afschuimen en serveren.


Mc Chouffe MC Chouffe is een Scotch Ale. Deze biersoort wordt ook wel de donkere broer van het blonde kabouter bier genoemd. De term Scotch Ale verwijst naar het hogere alcoholpercentage in vergelijking met de meeste Engelse ales, en de meer donkere kleur. Mc Chouffe is een niet gefilterd bruin bier. Het hergist zowel op fles als op het vat. Mc Chouffe heeft een zoete, fruitige smaak met een bittere achtergrond. Alcoholpercentage: 8%


Liefmans Cuvee-Brut De basis van Liefmans Cuvee-Brut is Oud Bruin die gemacereerd wordt met krieken. Liefmans Cuvee-Brut is een evenwichtige zure en zoete Kriek. Het heeft een dieprode/bruine kleur met een lichtroze schuimkraag. Naast de kriek smaak is er ook hout en amandel te proeven. Dit maakt de smaak zeer fruitig met een zuurzoete smaakaanzet. Deze gaat over in een complexe volmondigheid. 6% vol.


Wisseltap Naast de bieren die vast aanwezig zijn bieden wij nog een extra bier aan middels onze wisseltap. Hierop zal om de aantal weken een ander bier aangesloten worden. Bijvoorbeeld wat aansluit bij het desbetreffende seizoen. Voor meer informatie over welk bier er op dit moment aangeboden wordt, kunt u terecht bij onze medewerkers.

Bierboekje leopold 2 juni 2013  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you