Page 1

TUSSEN DE

LIJNEN

FEBRUARI 2011 160

esTAFeTTe Hoezo, zij zijn een ICo?

driemaandelijks P508723 Postafgiftekantoor 2300 turnhout 1

AlTer ego Marco’s missie: mensen helpen

eN… Het ontwerp beheersovereenkomst: wat brengt 2015?

Zo WerKT dAT omgaan met... verandering

TUSSEN DE LIJNEN VERNIEUWD (op BASIS VAN JóúW IDEEëN!)

dossier

Anders & beter: waarom een

diversiteitsbeleid loont


colofon TUSSEN DE LIJNEN – NR. 160 - FEBRUARI 2011

INHOUD Hoofdredactie Leen Campi - 015 40 88 92 marleen.campi@delijn.be

Dossier p. 6

Achter de schermen… Dinsdag 21 december. Sneeuwtapijt. Bijtend koud. IJzige wind. Maar dat kan de immer opgewekte Marco Reuman niet deren! De 43-jarige buschauffeur van stelplaats Leerbeek troont ons tussen twee diensten mee naar ‘zijn’ kazerne in Liedekerke voor de fotoshoot voor de rubriek Alter Ego (zie blz. 19). Marco vertelt honderduit over zijn vrijwilligerswerk bij de Civiele Bescherming, iets wat hij met hart en ziel doet. Hij poseert als een professioneel model en kleedt zich om in het midden van de kazerne! Een grappig zicht: bovenaan buschauffeur, onderaan civiele beschermer!

De AchTerbAnK p. 24 esTAFeTTe p. 14

Redactieraad Eveline Veulemans, Nathalie Duerinck, Jan Quintiens, Julie Monteyne, Frank Cocquyt, Katrien Souffriau Medewerker Kristel Bruynseels Fotografen Stefaan Van Hul, Jean Van Cleemput

Lid van de Belgische Vereniging voor Interne Communicatie

2

ALTer eGo p. 19

Tussen de Lijnen wordt gedrukt op milieuvriendelijk papier (FSC-label).

, een afdeling van Sanoma Magazines Belgium nv Editorial manager Chris Van Gils Editorial account & coördinator Joël De Mesmaecker Artdirector Steven Depaemelaere Creative director Liesbeth Van Cauwenbergh Eindredacteur Dimitri Bambust Vormgevers Steven Depaemelaere, Cathy Willems Verantwoordelijke uitgever Tamara De Bruecker Motstraat 20 2800 Mechelen Fotogravure Steurs nv Drukkerij Joh. Enschedé Van Muysewinkel

Zo WerKT DAT p. 20

4

eerst & Vooral

6

Dossier

11

14

Instappen & lezen maar! Weetjes over De Lijn

Anders & beter: zes collega’s over ons diversiteitsbeleid

Tussen de mensen Eén pagina meer, met de Halte Hartstocht van Claudine & Francis, de Achteruitkijkspiegel van Gilbert en het groot hart van de Collectebus-collega’s!

estafette De medewerkers Interne Communicatie

16

De andere entiteiten + wedstrijd

19

Alter ego

Marco, in weer en wind voor anderen op de bres

20

Zo werkt dat

Omgaan met... verandering

22

Toegelicht

De nieuwe tarieven en het ontwerp beheersovereenkomst

24

De Achterbank

Reizigers vol lof over onze chauffeurs...


eDiToriAAL

Beste collega Mag ik nog één keer terugblikken op het voorbij jaar? In 2010 vervoerde De Lijn 547 miljoen reizigers, dat is 16 miljoen meer dan in 2009. Een mooie groei van 3 % in een jaar waarin we toch wel voor een aantal grote uitdagingen stonden. En met een record van 215 000 feestvierders tijdens de oudejaarsnacht hebben we ook 2011 mooi ingezet! Opnieuw een knap staaltje van sterke samenwerking over afdelingen en entiteiten heen. Om welk project of initiatief het ook gaat, het belang van communicatie kan niet onderschat worden. Tussen de Lijnen speelt hierin een centrale rol. Je liet ons een aantal maanden geleden, via een enquête of deelname aan een groepsgesprek, weten wat je van dit magazine vindt. De ICO-medewerkers gingen met al die informatie aan de slag om dit blad nog boeiender te maken voor jou. Hopelijk zul je merken dat het blad er hier en daar anders uitziet: een opgefriste lay-out, meer foto’s van de werkvloer en ‘Tussen de mensen’ is voortaan drie pagina’s in plaats van twee (omdat jullie duidelijk belang hechten aan de mens achter de collega). En voortaan valt Tussen de Lijnen vijf in plaats van vier keer per jaar in de brievenbus. Een extra editie dus, zodat we ook nog eens korter op de bal kunnen spelen. Wat mij vooral opviel, was dat je in Tussen de Lijnen niet alleen positief nieuws wilt lezen. Het mag geen ‘goednieuwsshow’ worden. Verliep er iets minder vlot? Dan weet je graag hoe dat komt en hoe we dat in de toekomst willen aanpakken of voorkomen. In dit nummer besteden we bijvoorbeeld aandacht aan het omgaan met veranderingen. Ik ben me ervan bewust dat we heel veel verwachten van de medewerkers: altijd sneller, meer flexibiliteit, voortdurend verbeteren. Het doet mij dan ook plezier dat jullie met dezelfde verbetenheid, vastberadenheid en hetzelfde engagement verder blijven werken aan de toekomst van ons bedrijf. Lees de drie getuigenissen op pagina 21 en je snapt wat ik bedoel. Van beroepsfierheid gesproken! Ons Dossier over het diversiteitsbeleid toont dan weer dat we niet enkel oog hebben voor de cijfers, maar ook voor het menselijke aspect. Trouwens: als ons personeel een betere weerspiegeling is van de maatschappij, kan dat in ons voordeel spelen. Bij De Lijn is diversiteit een doelbewuste keuze én iets waar we terecht trots op mogen zijn. Op pagina 6 lees je hoe zes rechtstreeks betrokken collega’s die keuze van De Lijn voor diversiteit ervaren.

!

U WIJ ZOeKen…deJO Lijn

heb jij je partner bij een halte leren kennen? Ken je am? Ben na met een grappige de Lijne je lid van een echt gel tussen en familie of zit er een s bijje je collega’s? heb iet bus of je in zonders gevonden uitgen ee d tram? heeft je kin job of je er sproken mening ov eën ide je b over de Lijn? Of he ar na il ma e? voor een reportag en be jn. eli tussendelijnen@d n van de wie weet, sta jij in ee ers! mm volgende nu

Ook het artikel over chauffeur Marco Reuman (Alter Ego, pagina 19) is een inspirerend verhaal. Marco doet in zijn vrije tijd vrijwilligerswerk bij de Civiele Bescherming. Tijdens de recente wateroverlast in zijn streek vulde hij 24 uur lang (!) zandzakjes in een koude loods, zag ik op de website van de Civiele Bescherming. Vrijwillig, belangeloos. Zo, ik wens je alvast veel leesplezier met deze nieuwe Tussen de Lijnen.

En blijf vooral jullie opmerkingen en ideeën doorgeven via tussendelijnen@delijn.be!

Tamara De Bruecker Directeur Marketing & Communicatie

Tussen De LijnEN

I

FeBRuARI 2011

3


EERST & VOORAL

Instappen & lezen maar!

Het cijfer

Sinds 1 januari 2011 kunnen nu ook klanten van de gsm-operatoren BASE en Mobistar hun rit betalen met een sms-ticket. De werking van het systeem verandert niet, en ook de controleprocedures blijven ongewijzigd. Sinds de invoering van sms-ticketing voor Proximus-abonnees werden bijna 700 000 vervoerbewijzen via de mobiele telefoon aangekocht. Nu de drie gsm-operatoren sms-tickets aanbieden, verwachten we zo’n 2 miljoen sms-tickets per jaar te zullen verkopen. Een sms-ticket is goedkoper dan een biljet bij de chauffeur, en goed voor extra tijdwinst!

215 000

Sms-ticket kan met élke gsm

Voor het 23ste jaar op rij zette De Lijn tijdens oudejaarsnacht extra mensen en middelen in: 400 mensen en 303 voertuigen op 168 lijnen zorgden voor het speciale oudejaarsnachtaanbod. Ook het infonummer van De Lijn bleef de hele nacht open. Met succes: De Lijn vervoerde in heel Vlaanderen 215 000 feestvierders tijdens oudejaarsnacht, een nieuw record voor feestbussen en 28 000 reizigers meer dan vorig jaar. De stijging is vooral voor rekening van de provincie Antwerpen.

METEn iS WETEn!

Sinds 10 november kun je in Gent een speciale tram zien rijden: de meettram. Geen gewone tram, maar een tram die gedurende een jaar zijn verbruik zal opmeten. De meettram is een initiatief van De Lijn in het kader van Civitas, een Europees project dat steden helpt met hun plannen rond duurzame mobiliteit.

4

Waar zit de uitdaging?

Even opmeten

Wat na het meten?

Net zoals alle openbare vervoermiddelen verbruikt een tram energie. Hoe kan dat verbruik verminderen? Niet zo evident bij een tram die om de paar minuten stopt en zijn deuren opengooit.

Om dat energieverbruik te weten te komen, zal er door De Lijn een jaar lang minutieus gemeten worden. Niet alleen de grote verbruikers zoals verwarming en luchtvering worden in kaart gebracht, maar ook de energie die bij het remmen vrijkomt.

Met de resultaten gaat De Lijn aan de slag om de Gentse tramstellen aan te passen en zo het energieverbruik te beperken tot het minimum. Natuurlijk blijft het comfort voor de reiziger behouden. Dit milieuvriendelijke transportmiddel wordt zo nog ‘groener’.


De Grote Verkeersquiz

Onze finalisten! Karel De Puysseleir, regioassistent regio stad Antwerpen, Gaëtan De Moor, chauffeur van de stelplaats Gentbrugge en Bjorn Blondeel, chauffeur van de stelplaats Asse, namen met glans deel aan de finale van De Grote Verkeersquiz.. • WAT? De Vlaamse Stichting Verkeerskunde organiseerde in november een online verkeersquiz. De vragen peilden naar de parate kennis van de wegcode, het openbaar vervoer en mobiliteit. 34 000 mensen deden mee. De 70 beste kandidaten mochten het op 11 december tegen elkaar - én tegen 10 verkeersexperts - opnemen in het Vlaams Parlement. Quizmaster van dienst was Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans. • en? Karel nam deel omdat hij op de radio hoorde dat veel mensen slechts tien op twintig of zelfs minder scoorden. ‘Daarom wilde ik wel eens weten hoe lastig die quiz echt was. In realiteit viel dat best mee. De finale bleek uiteindelijk ook niet overdreven moeilijk. De vragen gingen eerder over mobiliteit in het algemeen, wat de quiz net interessant maakte. Zelf eindigde ik met een score van 20 punten (de hoogste score was 25) op de dertigste plaats. Daarmee ben ik best tevreden, maar ik weet dat ik beter kon. Helaas heb ik een paar keer te snel afgedrukt. Maar al bij al was het een leuk dagje uit. Alleen jammer dat we op het einde de scores van de experts niet te zien kregen.’ Gaëtan sleepte met zijn 15de plaats een mooie Bongo-cadeaubon in de wacht. ‘Gelukkig wist ik het antwoord op de twee rechtstreekse vragen over De Lijn en de verkeersvragen rond het openbaar vervoer’, lacht hij. Ook Bjorn kan tevreden terugblikken. ‘Ik werk nog maar anderhalf jaar bij De Lijn. Daarom wou ik eens testen of alle verkeersregels nog fris in mijn hoofd zitten. Heel belangrijk als je elke dag mensen veilig op hun bestemming wilt brengen! Ik ben blij dat ik in de finale stond, maar weet dat ik eigenlijk nog beter kon. Hier en daar heb ik een steekje laten vallen omdat ik te snel had geantwoord.’ Dit jaar komt er zeker een nieuwe editie van De Grote Verkeersquiz, dus hou www.degroteverkeersquiz.be en www.verkeerskunde.be in de gaten!

Hieperdepiep voor MOBiB! Alle personeelsleden krijgen tijdens de eerste helft van 2011 een nieuwe vrijverkeerkaart, de MOBiB-kaart. Dat is een primeur, want jullie zijn zo de eersten die deze nieuwe elektronische kaart krijgen! • Smile! De MOBIB-kaart is een elektronische kaart mét foto (te vergelijken met je elektronische identiteitskaart). Begin 2011 krijg je van je Personeelsdienst dan ook de vraag om hen een pasfoto te bezorgen en meer uitgebreide informatie over de nieuwe mogelijkheden. • Maar toch alvast dit: de MOBIB-kaart opent alle poorten bij de MIVB. Je hebt dus geen aparte kaart meer nodig voor het openbaar vervoer in Brussel. • en de volgende stap? De MOBIB-kaart betekent voor De Lijn de start van het ReTiBo-project, waardoor je als personeelslid dus als eerste de nieuwe infrastructuur zult kunnen testen. In 2012 worden de eerste voertuigen van De Lijn uitgerust met het nieuwe ontwaardingssysteem.

Wist je dat... ... directeur-generaal Roger Kesteloot in zijn nieuwjaarsspeech op 10 januari vijf trefwoorden had voor 2011? • slim • vertrouwen • inzet • groen • fit Goed om in het achterhoofd te houden!

De allerslimste entiteit ter wereld... Vriendenkring De Lijn Kortrijk-Ieper organiseert op zaterdag 12 maart vanaf 17.30 uur voor de tweede keer de Interentiteitenquiz in de refter van het Katho Kortrijk (ingang Steenbakkersstraat). Per team van vier deelnemers dienen minstens twee mensen over een vrijkaart van De Lijn te beschikken. Zin om met je collega’s deel te nemen? Schrijf dan vóór 1 maart in via willem.platteeuw@delijn.be of tonny.dewulf@delijn.be (20 euro per team). Ook supporters zijn welkom!

Tussen DE Lijnen

I

FeBRuARI 2011

5


DOSSIER In elk nummer één centraal item onder de loep...

Anders & beter!

Waarom een

diversiteitsbeleid? Diversiteit... Logisch, toch?

Reeds jaren werkt De Lijn aan diversiteit. Wat houdt dat precies in en wat vinden deze zes rechtstreeks betrokken collega’s ervan?

Sofie Saelaert, hoofd Personeelsvoorzieningen & Diversiteit: ‘We staan als dienst­ verlenend bedrijf dagelijks in contact met onze klanten. Als ons personeelsbestand een betere weerspiegeling is van ons klantenbestand, verwachten we dat we nog beter zullen kunnen inspelen op de wensen en noden van onze klanten. Andere voordelen van een diversiteitsbeleid zijn bij­ voorbeeld een verruiming van rekruterings­ mogelijkheden, zodat we steeds mensen met de juiste competenties en nieuwe ideeën en inzichten in huis kunnen halen. Bovendien zijn we een overheidsbedrijf en hebben we dus een maatschappelijke rol en een voorbeeldfunctie te vervullen.’

Voor iedereen goed! Sofie: ‘Net zoals de Vlaamse overheid focussen we met ons diversiteitsbeleid vooral op een aantal specifieke doel­ groepen: vrouwen, mensen van allochtone afkomst, kortgeschoolden, oudere werknemers, mensen met een arbeidshandicap, langdurige zieken, holebi’s... In een aantal gevallen gaat het vooral om sensibilisering van de collega’s, in andere gevallen werden allerlei acties en projecten opgestart. Binnen het diversiteitsbeleid groeien de meeste maatregelen of projecten vanuit de nood van één doel­ groep, maar bij de uitwerking ervan willen we steeds het welzijn van álle medewer­ kers verhogen. Een klassiek voorbeeld is het verbeteren van het sanitair voor de chauffeurs op het terrein. Door het toenemend aantal vrouwelijke chauffeurs kwam hier meer aandacht voor, maar de verdere concrete uitwerking zal ook de mannelijke chauffeurs ten goede komen.’

6


Ik kreeg bij De Lijn de kans om Nederlands te leren. Blij dat ik hier werk!

nAAM: MusLIM EskIEV LeeftIjD: 26 jAAR functIe: cHAuffEuR IN EVERE In DIenSt SInDS: 1 MEI 2010 BurgerLIjke StAAt: sINgLE DIVerS? MusLIM kOMt uIt tsjEtsjENIë

Cijferwerk Sofie: ‘Om de resultaten van het diver­ siteitsbeleid tastbaar te maken en werk­ nemers te motiveren om hieraan te werken, werden in 2006 streefcijfers opgesteld voor vrouwen en personen van allochtone afkomst. Het streefcijfer van 4 % voor personen van allochtone afkomst werd eind 2010 behaald. Voor vrouwen was er een gedifferentieerd streefcijfer per categorie: daar werd alleen in de categorie middenkader het vooropgestelde cijfer van 33 % behaald. Vooral bij de technische diensten en de chauffeurs bleek het heel moeilijk om het aantal aanwezige vrouwen nog te verhogen.’

Was iedereen meteen gewonnen voor meer diversiteit? Sofie: ‘Er wordt geen positieve discriminatie toegepast. Bij het opstellen van de streef­ cijfers of “quota” voor vrouwen en alloch­ tonen waren heel wat collega’s bezorgd en vreesden ze daar wel voor. Los van de cijfers merken we in de praktijk echter dat diversiteit steeds minder een “issue” is en dat het als normaal ervaren wordt. Intussen zien steeds meer collega’s de meerwaarde van een diversiteitsbeleid in of “zien” ze de aanwezige diversiteit al niet meer: dat is uiteindelijk onze doelstelling.’

Hoe divers wordt de toekomst? Sofie: ‘Vandaag willen we vooral verder werken aan het verbeteren van sanitaire voorzieningen voor de chauffeurs. Dat is niet zo gemakkelijk te realiseren over alle entiteiten en regio’s heen en vraagt heel wat tijd. Ook de balans werk-gezin krijgt meer aandacht. In dat kader start een proefproject.’

Muslim uit entiteit Vlaams-Brabant woont nu acht jaar in België. Van kindsbeen af droomde hij ervan chauffeur te worden, op zijn twaalfde reed hij thuis met oude auto’s rond. Muslim: ‘Ik wilde heel graag buschauffeur wor­ den. Daarom solliciteerde ik bij De Lijn en legde ik een examen af. Helaas was ik de eerste keer niet geslaagd. Maar de mensen van De Lijn hebben me heel goed opgevangen en vertel­

den me over een opleiding bij de VDAB, in samenwer­ king met De Lijn, waar ik Nederlands kon leren. Die opleiding is heel intensief, vijf weken lang elke dag les. We leren niet alleen Nederlands, maar vooral ook alle termen die te maken hebben met klanten­ contact, Prodata, enzovoort. Daarna volgde ik nog een opleiding in de Rijschool en intussen ben ik de geluk­ kigste chauffeur in het land (lacht)! Ik ben blij dat ik die

kans gekregen heb. Ik doe mijn werk heel graag, ik rij graag, hou van het contact met de klanten ­ ik nam vroeger ook altijd zelf de bus ­ en de sfeer onder collega’s is heel goed. Niemand kijkt me vreemd aan: ik ben moslim, maar daar wordt geen probleem van gemaakt. Mijn vader is heel erg trots op mij en ik hoop dat ik nog heel lang mag rijden met diezelfde bussen die ik vroeger ook nam!’

Tussen DE LIjnen

I

FeBRuARI 2011

7


DOSSIER

Ik was gemotiveerd voor deze job en op basis daarvan ben ik aangeworven. Mijn geaardheid doet er niet toe

nAAM: gEERt cAEstEckER LeeftIjD: 39 jAAR functIe: cHAuffEuR IN AssEBROEk In DIenSt SInDS: 21 MEI 2003 BurgerLIjke StAAt: sINgLE DIVerS? gEERt Is HOMOsEksuEEL

geert uit entiteit WestVlaanderen loopt niet meteen te koop met zijn geaardheid, maar steekt ze ook niet onder stoelen of banken. geert: ‘tja, ik ben nu eenmaal geboren als homoseksueel. Dat is geen keuze, het is gewoon zo. Maar eerlijk gezegd, bij De Lijn heb ik op dat vlak nooit problemen ondervonden. Ik solliciteerde, was gemoti­ veerd om te leren rijden en op basis van mijn compe­ tenties en positieve inge­ steldheid ben ik aangewor­ ven. Niemand zei wat over mijn geaardheid. Ik werk nu zeven jaar bij De Lijn en ben perfect geïntegreerd. Met mijn collega’s heb ik een goede band, iedereen is vriendelijk, er wordt veel gelachen en we helpen elkaar waar we kunnen. Misschien is niet ieder­ een op de hoogte, maar diegenen die weten dat ik homoseksueel ben, behan­ delen me niet anders dan dat ze een heteroseksuele

8

man zouden behandelen. Ik vermoed wel dat ik iets meer verhalen ken, omdat vooral vrouwen nu eenmaal graag hun hart luchten bij een homoseksuele man (lacht). Ik ben ook een heel sociaal iemand, zowel met de reizigers als met mijn collega’s sla ik graag een praatje. Nog nooit heb ik opmerkingen gehoord van reizigers of werd ik lastig­ gevallen. Overigens, hoeveel reizigers denk je dat er homoseksueel zijn? Ik vertegenwoordig een belangrijke groep klanten. Bovendien ben ik niet de enige, er lopen wel meer homoseksuele mannen en vrouwen rond bij ons op de werkvloer. Dus wie nog wat schroom heeft en zich niet durft te uiten, maak er geen probleem van en wees gewoon wie je bent! Mocht ik ooit stoppen met werken bij De Lijn, dan zou ik het heel erg missen. Het is een heel fijn bedrijf om voor te werken!’

nAAM: ERIk BRANts LeeftIjD: 56 jAAR functIe: HuLP­kOERMAN IN DE VAARtkAAI In DIenSt SInDS: 6 MEI 1985 BurgerLIjke StAAt: gEHuWD, PAPA VAN kOEN & tOM DIVerS? ERIk WERD ZIEk EN kREEg EEN ANDERE fuNctIE DOOR HERORIëNtAtIE


jos uit entiteit Limburg reed vier jaar lang met vrachtwagens en lijnbussen in Noorwegen. Omdat zijn moeder ziek werd, keerde hij in 2008 terug naar België. Hij was toen 53 jaar. jos: ‘Het was volop crisis en je hoorde verhalen over vijftigplussers die moei­ lijk aan het werk raakten. toch wilde ik me niet laten afschrikken. Ik kon vrij snel bij De Lijn aan de slag, mis­ schien ziet men in dit bedrijf ook welke troeven een oude­ re, ervaren chauffeur heeft? Persoonlijk vind ik dat wij heel wat te bieden hebben. Zo hebben we, zoals gezegd, een heleboel ervaring. Ik kan bogen op een goede gezond­ heid en bovendien ben ik heel flexibel. Ik woon dicht bij mijn werk en heb geen kleine kinderen om voor te zorgen. En hoe ouder je

nAAM: jOs HENDRIkX LeeftIjD: 55 jAAR functIe: cHAuffEuR IN HAssELt In DIenSt SInDS: 18 MEI 2009 BurgerLIjke StAAt: HEEft EEN RELAtIE DIVerS? jOs kON ALs VIjftIgPLussER NOg AAN DE sLAg

wordt, hoe groter je verant­ woordelijkheidsgevoel. Niet alleen tegenover de reizigers, wij denken ook iets meer na over wat het kost wanneer je je bus bijeen rijdt of een ongeluk hebt. Bovendien is het toch zo dat in de open­ bare sector het personeel min of meer alle groepen in de maatschappij moet weerspiegelen. En ik kan je verzekeren dat er heel wat vijftigplussers de bus nemen! Zij voelen zich vaak veiliger bij een leeftijdsgenoot. Ik heb nooit enige hinder onder­ vonden van mijn leeftijd. De collega’s gingen van in het begin mee op lijnverken­ ningen op hun vrije dagen en dat apprecieerde ik enorm. De sfeer is heel aangenaam bij ons, jong en oud komen goed overeen en zolang ik kan, wil ik dit werk heel graag blijven doen.’

Als oudere werknemer heb ik pakken ervaring, geen kleine kinderen meer om voor te zorgen én een groot verantwoordelijkheidsgevoel

In een privébedrijf zou ik nooit de kans hebben gekregen om na mijn infarct in een nieuwe baan te stappen In 2003 sloeg het noodlot toe bij erik uit entiteit Antwerpen. Hij reed zijn rit zoals gewoon­ lijk, maar voelde zich voort­ durend koud en warm worden tegelijk. Een reiziger stelde een vraag, Erik wilde antwoorden en merkte dat er enkel wartaal uit zijn mond kwam. Hij repte zich naar de spoedafdeling van het ziekenhuis en daar kwam al snel de diagnose: een herseninfarct. erik: ‘Ik heb nog geluk gehad:

enkel mijn linkerbeen, mijn spraak en mijn kortetermijn­ geheugen waren aangetast. Er volgde een revalidatie en ik bleef een jaar lang thuis. Een bus kon ik voorlopig niet meer besturen, ik wilde zelf ook niet het risico lopen dat ik een nieuw infarct zou krijgen en bijvoorbeeld iemand zou aanrijden. jammer, want ik ben altijd graag chauffeur geweest. De Lijn heeft me goed begeleid in het hele traject. Na een jaar

meldde ik me bij de sociale Dienst. Nog steeds was het te riskant om me reizigers te laten vervoeren en daarom werd me een baan aangeboden als hulp­ koerman. Deze functie kan ik wel uitoefenen: ik zorg dat de bussen juist staan, ben verant­ woordelijk voor de wasstraat,... Ik ben ontzettend blij dat De Lijn haar medewerkers deze mogelijkheden biedt. Ik denk niet dat ik in een privébedrijf nog in dienst zou zijn na een

herseninfarct en een jaartje thuis. Nu werd ik begeleid, leerde ik een nieuwe baan en kreeg ik de kans om me na dat jaar te heroriënteren. In stress­ momenten gebeurt het dat ik nog wat vergeet, daarom hangt het ook overal vol memo’s. Over enkele jaren ga ik met pensioen en zal ik kunnen terugkijken op vele mooie jaren hier. Daarom ook kies ik voor de smiley, want ik ben een PIP: een Positief Ingesteld Persoon!’

Tussen DE LIjnen

I

FeBRuARI 2011

9


DOSSIER

Destijds vroegen we diensten samen, nu de kinderen er zijn vragen we diensten die niet overlappen

nAAM: fRANk VERstRAEtEN LeeftIjD: 32 jAAR functIe: cHAuffEuR­kOERMAN IN sINt­NIkLAAs In DIenSt SInDS: 29 OktOBER 2001 BurgerLIjke StAAt: gEtROuWD MEt RIEt

nAAM: RIEt cOOLs LeeftIjD: 31 jAAR functIe: cHAuffEuR­kOERMAN IN sINt­NIkLAAs In DIenSt SInDS: 2 sEPtEMBER 2002 BurgerLIjke StAAt: gEtROuWD MEt fRANk DIVerS? RIEt EN fRANk HEBBEN VIER kINDEREN: jEssE (1), jOsHuA (3), LENkA (6) EN LûcA (7)

10

riet en haar man frank uit entiteit Oost-Vlaanderen slagen erin om flexibele werkuren te combineren met een groot gezin. riet: ‘We werkten al bij De Lijn voor we kinderen hadden. toen vroegen we om samen diensten te mogen rijden, zodat we tenminste een paar weekends samen hadden. En dat ging prima.’ frank: ‘toen er kinderen kwamen, vroegen we net het omgekeerde: of we zoveel mogelijk diensten mochten rijden die niet overlappen. En daar werd waar mogelijk rekening mee gehouden.’ riet: ‘We moeten nog wel wat organiseren natuurlijk,

maar meestal lukt het ons om de maand goed in te delen. Rijden we toch eens samen of zijn er overlap­ pingen, dan staan oma, opa en de buren klaar om de kinderen op te vangen. Onze collega’s hebben ook veel begrip, we proberen elkaar allemaal te helpen eigenlijk. Wij realiseren ons dat De Lijn een bijzonder gezinsvriende­ lijk bedrijf is. Mocht dat niet zo zijn, dan zou ik, als mama van vier, een job van negen tot vijf gaan zoeken. Dat zou jammer zijn, want ik ben dolgraag chauffeur.’ frank: ‘Het is erg positief dat De Lijn niet moeilijk doet over een groot gezin.

Er zijn wel meer koppels met kinderen bij ons en wie het vraagt, zal gehoord worden om diensten op de rol te krijgen die passen bij zijn of haar situatie. sinds januari rijden we minder en werken we op de koer. De ene de vroege, de andere de late shift. Dan gaan we bussen vertrekkensklaar maken, ze ‘s avonds schoonmaken, op de juiste plek zetten,...’ riet: ‘Nu zijn we overdag een paar uur meer bij elkaar. Dan hoeven we niet meer voortdurend te communi­ ceren met briefjes op tafel (lacht). De kinderen vinden het super dat we samen aan de schoolpoort staan.’


TUSSEn DE MEnSEn

Grote & kleine verhalen bijeengesprokkeld

Op de teller lesley: ‘Op mijn teller staan toch al een paar jaartjes. Ik kwam bijna zeven jaar geleden in dienst en heb er nog geen seconde spijt van gehad. Het werk is heel afwisselend omdat ik in de voor- en in de namiddag een “andere” job doe. ’s Ochtends zorg ik voor het afhalen en hermonteren van wielbanden bij de uitgebouwde PCC-tramassen. ’s Middags sta ik aan de profileerput. Dat wil zeggen dat ik de wielen van de PCC-trams en de Hermelijnen herprofileer. Een job naar mijn hand! Mijn dagtaak begint om 7.30 uur en zit erop om 15.40 uur. Perfect!’

naam: LesLey Tuymans LeeftIjd: 27 jaar In dIenst sInds: 15 maarT 2004 functIe: draaier Trams PaL OpLeIdIng: fijnmechanische Technieken

‘Wat er zo fijn is aan mijn job? De aangename sfeer, de leuke collega’s. En niet te vergeten: de regelmatige bijscholing terwijl we werken. In welk bedrijf krijg je opleiding terwijl je werkt? Fantastisch, toch?’

Achteruitkijkspiegel in deze nieuwe rubriek blikt een collega terug op zijn carrière. Gilbert Vercoutter werkte 35 jaar bij De Lijn en bijt de spits af! Loopbaan: • 1975: klerk nmVB-antwerpen • 1978: opsteller Barastraat Brussel • 1981: onderbureauchef stelplaats kortrijk • 1988: stelplaatsoverste / bewegingschef stelplaats kortrijk • 2009: hoofd regioplanning regio kortrijk - ieper Leukste herinnering? ‘jos Pals, stelplaatschef in antwerpen, was als een vader voor zijn personeel. ik heb alleen maar positieve herinneringen aan die man.’ Minder leuk? ‘afscheid nemen van collega’s die met pensioen gaan. nu ik aan de beurt ben, voel ik dat des te beter.’ Tofste aan je job? ‘ik heb genoten van het “puzzelwerk” bij wijzigingen van de dienstroosters van onze chauffeurs en van de routes van de bussen.’ Wat is onvergetelijk? ‘de hechte band met de Vriendenkring. Zo blijven

we allemaal, ook na ons pensioen, verbonden.’ Grootste blunder? ‘die vergeet ik liever! maar als je flatert, herpak je en maak je huiswerk opnieuw zonder iemand tegen het hoofd te stoten.’ Levensles? ‘als je stress hebt, pak dan alles in kalmte en met visie aan. en vooral: kijk positief tegen de toekomst aan.’

Goede raad voor je opvolger? ‘Weet wat er leeft bij de chauffeurs! en wees een goed “middelpunt” tussen de directie en de chauffeurs.’

naam: GiLBerT VercouTTer LeeftIjd: 60 functIe: hoofd reGioPLanninG reGio korTrijk - iePer eerste werkdag: 16 juLi 1975 Laatste werkdag: 28 feBruari 2011 burgerLIjke staat: GehuWd meT mieT, PaPa Van BarT & Leen hObby’s: Tuinieren, BeZinnende arTikeLs LeZen rustpunt: ‘aPParTemenT aan Zee. ik Ben Geen “reiZende” man’

Tussen DE Lijnen

I

FeBRuARI 2011

11


TUSSEn DE MEnSEn

Grote & kleine verhalen bijeengesprokkeld

De laatste werkDaG van…

KArEn VErniErS Wanneer kwam je in dienst? ‘ik begon als interim in februari 2005 en werk sinds 1 januari 2007 in vaste dienst.’

Waarom ga je weg? ‘na mijn studie trok ik via een uitwisselingsprogramma naar Brazilië en daar heb ik de liefde van mijn leven ontmoet. de oceaan was niet groot of diep genoeg en joão flávio is mij naar België gevolgd. We kregen een tweeling en na zeven jaar in België gaan we kijken hoe het leven aan de andere kant van de oceaan verloopt.’

ambtenaren, nmBs-medewerkers en mobiliteitsbegeleiders. op sommige momenten was er veel adrenaline om alle informatie te verzamelen voor onze beleidsmakers, maar de samenwerking verliep altijd heel vlot.’

Wat ga je missen? ‘mijn familie en vrienden, de collega’s van de centrale diensten en de entiteiten... en natuurlijk de frietjes van de frituur!’

En wat ga je niet missen?

typisch Karen! • karen kwam in dienst op het moment dat we bezig waren met de eerste evaluatie van basismobiliteit. er werden fiches per gemeente gemaakt met een kaart in mapinfo. karen heeft de koe - of liever: mapinfo - bij de horens gepakt en massa’s kaartjes gemaakt. in een programma waar ze nog nooit van gehoord had! • karen was een zorgzame collega die zelf niet zo nodig in de kijker moest staan. Ze had het veel liever over de fratsen van haar twee bengels, verhalen die we zeker zullen missen...

‘het koude en slechte weer van Vlaanderen!’

Wat ga je in Brazilië doen? ‘in de eerste plaats ervoor zorgen dat de kindjes goed geïntegreerd raken in hun tweede vaderland. in Brazilië gaan de lagereschoolleerlingen enkel in de namiddag naar de klas. dus in de voormiddag komen de nederlandse boekjes zeker van pas en uiteraard is er het Braziliaanse huiswerk. en natuurlijk moeten al die mailtjes uit mechelen en omstreken nog beantwoord worden! een goede internetverbinding in het nieuwe huis staat bovenaan het lijstje.’

naam: karen Verniers LeeftIjd: 30 jaar functIe: medeWerker Beheer GereGeLd VerVoer en secreTaris Van de oPenBaar VerVoercommissie

Hoe kijk je terug op je carrière ? ‘het was een heel gevarieerde functie. ik zal met plezier terugdenken aan het contact met collega’s van de entiteiten en de externe partners zoals burgemeesters, mobiliteits-

Alle geluk voor jou, João en de kids in het zonnige Brazilië, Karen! En weet dat de deuren van De Lijn altijd blijven openstaan!

Goe beziG! Tevreden reiziger Freddy - ook bekend als ‘de Kerstman’ - bedankt de chauffeurs van stelplaats Haacht voor al die jaren trouwe dienst. ‘Vrienden, na 8 jaar dienstbetoon van jullie wens ik jullie allen te bedanken. sedert 2001 hebben jullie mij van relst tot Brucargo - en terug - gebracht. sinds december 2003 brachten jullie het offer mij tot de kruidtuin te brengen en alsof dat niet genoeg was, namen jullie mij ook nog mee terug naar relst. mijn echtgenote en ikzelf zijn jullie daar zeer erkentelijk voor. ik ben verhuisd naar neerlanden en zal daarom niet meer op jullie bus stappen. (…) met de meeste hoogachting groet ik jullie en wens ik jullie nog vele en veilige busritten toe.’ op de foto zie je koenraad naetens en eddy schuyvaerts (net met brugpensioen) van stelplaats haacht. Zij poseren met plezier met freddy. ‘de kerstman is bij ons allemaal zeer bekend. een aangename man die een zekere autoriteit uitstraalt. we zullen hem missen.’ 12

entIteIt: cenTraLe diensTen burgerLIjke staat: GehuWd meT joão en mama Van Lidiana (7) en Leandro (7)


zo is er maar één

Volgende halte: lanklaar Homo In Lanklaar zijn de woonwijken Groot Homo en Klein Homo te vinden. Maar het is niet wat je denkt: de naam ‘Homo’ is een verbastering van de familienaam van Joseph Haumont. Hij vestigde zich rond 1840 in deze buurt en was conducteur van Bruggen en Wegen. Lanklaar ligt geografisch gezien deels in de Maasvallei en deels op het Kempens Plateau. Daardoor is er een aanzienlijk hoogteverschil tussen de dorpskern ten oosten van de ZuidWillemsvaart (gelegen op een hoogte van 38 meter) en het plateau (gelegen op een hoogte van 93 meter) waarop uitgestrekte bossen en de woonwijken Groot Homo en Klein Homo te vinden zijn. Tussen de dorpskern en het plateau ligt het industriegebied van Dilsen-Lanklaar.

Ge zijt nen engel studio Brussel zamelde in de kerstperiode weer geld in voor het goede doel. music for Life weekte overal in Vlaanderen liefdadigheidsacties los. een van die nevenacties was de collectebus. een aangeklede lijnbus reed van a tot z, bv. van antwerpen over Beveren naar een chirofuif en zo verder tot Zandvliet. elke dag reed er een bekende band mee die aan elke stopplaats een akoestische set speelde: o.a. milow, flip kowlier en absynthe minded. de collectebus was een succes dankzij de vrijwilligers patrik Van schevensteen (medewerker regioplanning Tjalkstraat), gijs serge (controleur zone stad) en chauffeurs kurt raeme (Berchem), jacky moyaert (oostende), wim Verbeurgt (oostende), thierry coupez (hasselt), jan godman (sint-niklaas) en nadia buyle (Grimbergen). Ook dank aan alle collega’s die met kleinere acties geld in het laatje brachten. jullie zijn allemaal engeltjes!

Halte Hartstocht claudine Van geel (47) en francis mertens (45) van stelplaats ukkel delen al 23 jaar lief en leed. samen hebben ze drie kinderen. ‘ondanks de drukte vinden wij toch een evenwicht tussen ons werk en ons gezin’, gaat claudine van start. ‘Wij hebben elkaar niet bij de Lijn leren kennen, maar elkaar wel “aangestoken” om hier te komen werken!’ lacht francis. ‘ik werk vier jaar bij de Lijn, claudine heeft al acht jaar op haar de Lijn-teller staan.’ ‘en we hebben nog geen moment spijt gehad van onze overstap!’ gaat claudine verder. ‘Voor hetzelfde bedrijf werken heeft voor ons geen nadelen.’ ‘in het begin was het voor mij even zoeken, omdat ik als reserve in de stelplaats van dilbeek stond. maar alles loopt intussen van een leien dakje’, zegt francis.

chauffeur maak je elke dag wel iets mee wat je wilt delen met je partner!’ vertelt francis. ‘maar we hebben wel één strikte regel: tijdens onze vakantie mag er met geen woord over het werk worden gerept! Totaal verboden!’ gieren ze allebei.

claudine beaamt: ‘We hebben zelfs allebei dezelfde rustdag en zoveel mogelijk dezelfde dienstrollen. onze chef probeert zoveel mogelijk rekening te houden met de dienstrollen van de koppels. maar als dat eens niet lukt, zijn wij uiteraard niet boos.’ ‘We hebben wel afgesproken dat er thuis zo weinig mogelijk over het werk wordt gesproken. Wat niet altijd lukt, natuurlijk, want als Tussen DE Lijnen

I

FeBRuARI 2011

13


ESTAFETTE

Elk nummer geeft een dienst of afdeling de stok door...

Nathalie Duerinck (27)

Frank Cocquyt (40)

• Entiteit Antwerpen • In dienst sinds: 2008 • Samenwonend • Hobby: lezen, petekindje en huisje kijken • Leukste aan IC: ‘Variatie en contact met alle afdelingen’

• Entiteit Oost-Vlaanderen • In dienst sinds: 2006 • Gehuwd, papa van Céline (13) • Hobby: koken, darts en af en toe een reisje • Leukste aan IC: ‘Samenwerking met alle collega’s’

Eveline Veulemans (26) • Entiteit Vlaams-Brabant • In dienst sinds: 2007 • Single • Hobby: amateurtoneel • Leukste aan IC: ‘Het directe contact en de communicatie in twee richtingen’

Julie Monteyne (25) • Entiteit West-Vlaanderen • In dienst sinds: 2007 • Single • Hobby: lopen, koken, plezier maken • Leukste aan IC: ‘Het schrijven en het aanvoelen van de werkvloer’

Jan Quintiens (38) • Entiteit Limburg • In dienst sinds: 2007 • Getrouwd • Hobby: koken, reizen, muziek • Leukste aan IC: ‘Contact met alle diensten en alle stelplaatsen’

Leen Campi (45) • Centrale Diensten • In dienst sinds: 1987 • Vriend • Hobby: salsadansen, lachen, vier petekinderen • Leukste aan IC: ‘Creativiteit, contact met iedereen van De Lijn én de gezonde stress’

14


Opnieuw gewisseld:

De medewerkers interne Communicatie interne Communicatie staat nog niet zo lang op de agenda bij De Lijn, maar sinds enkele jaren ervaart iedereen het belang van een efficiënte informatiestroom die in twee richtingen gaat. Leen: ‘Ons doel is om zo efficiënt en snel mogelijk intern te communiceren. Daarvoor hebben we verschillende kanalen: Tussen de Lijnen, Hoofd- en Zijlijnen, Graag gedaan!, Kompas, mailberichten, enzovoort. We bekijken wat we het best via welk kanaal laten weten, afhankelijk van de doelgroep en van wat we willen communiceren.’ Frank: ‘Ik had het voorrecht om van bij de start mee te werken aan de uitwerking van het strategisch project ‘Performante interne communicatie’. Samen met de Centrale Diensten deed ik terreinonderzoek om na te gaan waar er nood was aan nieuwe of verbeterde communicatiekanalen. Meer en meer mensen betrekken interne communicatie bij hun projecten en dat werpt zijn vruchten af.’ eveline: ‘Communicatie werkt per definitie in twee richtingen. Informatie van bovenaf moet alle medewerkers bereiken, mensen op de werkvloer moeten hun stem kunnen laten horen. Daarom hebben wij onze “antennes”: collega’s in alle afdelingen en verspreid over de regio’s die ons vertellen wat daar leeft, wat er gecommuniceerd moet worden, welke vragen ze hebben, enzovoort... Interne Communicatie belangt iedereen aan, niet alleen de afdeling Marketing & Communicatie.’ Jan: ‘Ik merk in mijn entiteit dat mensen zich steeds meer spontaan aanbieden om “antenne” te zijn. Collega’s willen de aandacht op iets vestigen, een nieuw project of een aangepaste manier van werken, en nemen daarvoor contact op. Fijn om mee te maken hoe communicatie een zaak van iedereen geworden is.’

aantal van hen is voortdurend op de baan. Het is een kunst op zich om hen allemaal te bereiken.’ Julie: ‘Je kunt geen medewerker Interne Communicatie zijn door aan je bureau te blijven zitten. We gaan de werkvloer op, bezoeken verschillende stelplaatsen en horen wat daar aan de orde is. We overleggen ook maandelijks met elkaar om te kijken wat er nog uitgerold dient te worden en welke informatie en tips we kunnen uitwisselen.’ nathalie: ‘Interne communicatie is vrij nieuw voor mij, maar ik kijk er echt naar uit om mijn tanden erin te zetten. Vroeger deed ik uitsluitend de werfcommunicatie, nu moet ik communiceren naar iedereen binnen het bedrijf. Uitvissen waar de noden, de gevoeligheden en de pijnpunten binnen elke dienst liggen zal tijd vragen, maar lijkt me tegelijkertijd de enige manier om een efficiënte interne communicatie op te bouwen. Praten met en vooral luisteren naar de verschillende diensten is voor mij dan ook de basis van interne communicatie. En gelukkig kan ik terugvallen op de andere - ervaren - ICO’s!’

Doorgeefluik Frank: ‘Voor de Tussen de Lijnen gingen wij intussen van start met een nieuwe redactieraad. Het zijn stuk voor stuk gemotiveerde mensen die met goede en gevarieerde onderwerpen op de proppen komen. Het leuke aan de job is dat je veel contacten hebt met mensen van allerlei diensten en entiteiten. Je krijgt als het ware een totaalbeeld van wat er zich allemaal bij De Lijn afspeelt.’ eveline: ‘Het directe contact met onze collega’s is heel leerrijk. We zijn een doorgeefluik tussen verschillende afdelingen en regio’s en dat draagt bij tot een betere werking in het hele bedrijf.’ Leen: ‘Schrijven, coördineren, beeld uitzoeken,... elke keer als er een Tussen de Lijnen af is, is er voor mij weer een kind geboren! Ik doe dit nu 23 jaar en ben nog even gemotiveerd als dag 1!’

Het rapport De deur én de mailbox van de medewerkers Interne Communicatie staat altijd open voor wie vragen, suggesties, ideeën of nieuws heeft! • Antwerpen: nathalie.duerinck@delijn.be • Vlaams-Brabant: eveline.veulemans@delijn.be • Oost-Vlaanderen: frank.cocquyt@delijn.be • West-Vlaanderen: julie.monteyne@delijn.be • Limburg: jan.quintiens@delijn.be • Centrale Diensten: marleen.campi@delijn.be

Meer dan een bureaujob Leen: ‘We bedenken concepten, werken ze uit, we verzamelen informatie, we maken een planning, we schrijven,... Bij ons werken bijna 9 000 mensen, verspreid over heel Vlaanderen. Een groot

De estafette-stok doorgeven! • In het volgende nummer kiest dit team voor de Halteploeg van Oost-Vlaanderen • Waarom? ‘Omdat wij willen weten hoe hun werkdagen er zomer en winter uitzien!’ Tussen DE LiJNen

I

FeBRuARI 2011

15


ENTITEITEN

OOsT-VLAANDEREN

Dit zijn de leukste wensen! • Nathanaël, wil je met me trouwen? - van Patricia. (Wordt vervolgd…) • Dat mijn papa de liefde van zijn leven mag vinden dit jaar! • Zalige feestdagen aan alle reizigers, vanwege een chauffeur van lijn 58. • Beste Gentse medestudenten, ik wens jullie een geslaagd 2011! Blok ze! • Een welgemeende merci aan de tramchauffeur! • Aan de Stropkes: nie pleuje in 2011! Aan mijn koeketiene: 11 totsjes.

Zeg het met… een tram! De Lijn Oost-Vlaanderen pakte eind november uit met een originele eindejaarsactie. Iedereen mocht zijn nieuwjaarswensen of voornemens posten op de vernieuwde site www.delijn.be/gent. Reizigers geven regelmatig aan dat ze een goede informatiestroom belangrijk vinden, en via deze ludieke actie wilden we klanten naar onze vernieuwde website

lokken - je vindt er onder meer info over de verschillende werken. Tussen 29 november en het afsluiten van de actie surften 5 484 unieke bezoekers naar de site. Het doel van de actie is dus zeker geslaagd. Daarnaast was de campagne ook bedoeld om de nieuwjaarswensen van onze klanten te verspreiden op een leuke en originele manier. Er kwamen maar liefst

741 inzendingen. Er zitten opvallend veel liefdesverklaringen en zelfs huwelijksaanzoeken bij, naast wensen voor familieleden en aan het personeel van De Lijn! Omgekeerd stuurden een paar chauffeurs van De Lijn wensen aan de reizigers in. Alle wensen werden op een Hermelijn aangebracht. Die rijdt sinds 3 januari met de bestickering door Gent.

ANTWERPEN De Lijn en deFilharmonie stemmen violen op elkaar af

Foto: Bert Hulselmans

Maar liefst 59 % van de bezoekers van deFilharmonie komen met tram of bus naar de concertzaal. Dat blijkt uit een studie van de Artesis Hogeschool in opdracht van deFilharmonie. Dat cijfer is niet toevallig: abonnees die dat wensen, krijgen van het Antwerpse symfonisch orkest per concertticket namelijk een gratis biljet van De Lijn. Daarmee kunnen ze vanuit heel Vlaanderen met bus of tram naar het centrum van Antwerpen reizen en terug. deFilharmonie wil met dit initiatief haar abonnees nog meer in de watten leggen. Niet alleen een onvergetelijke concertervaring, maar ook gratis en zorgeloos vervoer van en naar de concertzaal. Zonder files en parkeerstress naar hartje Antwerpen en dat allemaal dankzij de overeenkomst die De Lijn Antwerpen in 2010 met deFilharmonie heeft afgesloten. De gratis biljetten zijn zeker ook een extra troef wanneer de werken aan de Koningin Elisabethzaal, de thuisbasis van deFilharmonie, van start gaan. De concerten moeten dan uitwijken naar andere locaties in de stad, zoals deSingel en De Roma, locaties die gemakkelijk te bereiken zijn met het openbaar vervoer. Met het gratis vervoerbewijs is het voor de abonnees dan ook een kleine moeite om mee te verhuizen. Info: www.defilharmonie.be 16


LIMBURG

Met deze twee valt niet te spotten!

Sinds 1 december kun je op het grondgebied van Hasselt weer schoolspotters zoals Peter Dierckx en Rasida Amhalla spotten op onze bussen (je herkent ze

aan hun badge met logo’s). Net zoals de afgelopen jaren zijn zij aanwezig op onze schoolritten om een oogje in het zeil te houden. Maar dat is niet alles: naast hun opdracht voor De Lijn werken ze samen met de dienst Onderwijs van de stad Hasselt en bezoeken ze secundaire scholen met projecten over verkeersveiligheid. Ze ondersteunen ook de tieneren kinderwerking in wijken als Ter Hilst, Runkst en Banneux. Daarnaast worden ze door de lokale politie aan het werk gezet om eventuele spijbelaars op te sporen. Kortom: onze Hasseltse schoolspotters zijn echte duizendpoten! Ze houden de vinger aan de pols van wat er leeft bij de jongeren in Hasselt en vormen zo onze ogen en oren. En dat werpt zijn vruchten af!

WEsT-VLAANDEREN Brandweermannen beste maatjes met onze chauffeurs! De Vriendenkring Brandweer Brugge reikte een oorkonde voor hoffelijkste chauffeurs uit aan de chauffeurs van De Lijn. Onderluitenant Alain Vanloo en brandweerman Karel Verstraete: ‘Onze vereniging wil de chauffeurs van De Lijn in de bloemetjes zetten, omdat ze altijd professioneel en koelbloedig reageren en vlot aan de kant gaan voor voertuigen van de brandweer bij een interventie. Het is zelfs zo dat bussen van De Lijn in hun eigen busbaan opzij gaan om ons een goede doorgang te geven! Met deze oorkonde willen we het wederzijds respect nog eens benadrukken. Wanneer wij op interventie zijn, hebben we niet altijd de tijd om onze hand op te steken als teken van dank. Een dikke “merci!” aan alle chauffeurs van De Lijn!’

Smartphone voor mensen met verstandelijke beperking Met de Blue Assist-applicatie op een smartphone kunnen mensen met een verstandelijke beperking zonder begeleiding het openbaar vervoer nemen door met de chauffeur of met de reizigers te communiceren via de smartphone. Het hightech hulpmiddel is ontwikkeld door de vzw Ithaka uit Oostende. De regio’s Oostende en Torhout testten van augustus tot september als eerste openbare dienst ‘het Blauwe Scherm’. De Blue Assist is een positief verhaal: de gebruikers winnen aan zelfstandigheid en zelfvertrouwen door zich met een hip toestel in het openbaar leven te begeven, het netwerk rond de gebruiker krijgt een extra gevoel van veiligheid, en voor De Lijn neemt de dienstverlening en klantvriendelijkheid toe. Een knap staaltje ‘toegankelijke communicatie’! Op www.bluecallphone.be wordt gedemonstreerd hoe de Blue Assist-applicatie werkt.

Tussen DE LIjNEn

I

FeBRuARI 2011

17


ENTITEITEN

VLAAMs-BRABANT Trams in Vlaams-Brabant? In april 2009 stelde De Lijn haar Mobiliteitsvisie 2020 voor: een ideaaltekening van hoe het openbaarvervoernetwerk er in de toekomst zou moeten uitzien. Eén vraag stond centraal bij de opbouw: hoe kunnen we Vlaams-Brabant tegen 2020 bereikbaarder, welvarender en gezonder maken? De Mobiliteitsvisie omvat voor onze provincie dertien nieuwe tramlijnen én een forse opwaardering van het huidige netwerk. De visie in één keer in de praktijk brengen is niet mogelijk. Daarom hebben we een stappenplan uitgewerkt: ‘VlaamsBrabant in beweging’, kortweg VIB. In een eerste fase willen we vier tramlijnen rond Brussel en Zaventem Luchthaven: • Boom – Willebroek – Londerzeel – Brussel • Ninove/Gooik – Lennik – Dilbeek – Brussel • Heist-op-den-Berg – Haacht – Zaventem Luchthaven – Brussel • Jette – Heizel – Vilvoorde – Zaventem Luchthaven – Kraainem – Tervuren Deze verbindingen zouden een antwoord bieden op de hiaten in het huidige spoorwegnetwerk en helpen om het fileprobleem op de Ring rond Brussel aan te pakken. De tramlijnen aanleggen gebeurt natuurlijk niet van vandaag op morgen. Er gaat heel wat studiewerk aan vooraf. Nu zullen we eerst verschillende trajecten tegen elkaar afwegen op milieuvlak. We bekijken ook de ruimtelijke en technische haalbaarheid én overleggen met lokale besturen en de bevolking.

WEDsTRIjD

Win 1 van de 6 MyGazines Hiernaast zie je een macro-opname van ‘iets’ wat van dicht of nabij met De Lijn te maken heeft. Herken je het voorwerp? Stuur je antwoord dan vóór 15 maart naar tussendelijnen@delijn.be en maak kans op een van de zes MyGazines t.w.v. 25 euro. Een briefje sturen kan ook: Tussen de Lijnen, Motstraat 20, 2800 Mechelen. Belangrijk: vermeld je naam, thuisadres, personeelsnummer, stelplaats of afdeling.

Winnaars Tussen de Lijnen 159 Uit de 36 inzendingen trok een onschuldige hand deze winnaars: • Liliane Olthof van Punt aan de Lijn • Albert Ombelets van de Lijnwinkel in Sint-Truiden • Joseph Devooght van stelplaats Gentbrugge • Kathy Vermandel van stelplaats Kortrijk • Stef De Bruyn van de Controle Administratie in Leuven • Eddy Verdrengh van exploitant Hendriks in Melsbroek 18

MyGazine is een cadeauabonnement op een magazine naar keuze in een luxe geschenkdoos. Je krijgt een tijd lang je favoriete magazine cadeau. MyGazine is een product van Sanoma Magazines Belgium, uitgever van Humo, Libelle, Flair, Feeling, Story, Vitaya magazine, enz.


ALTeR eGO

Altijd op de bres voor anderen... Geëngageerd. Dat is het minste wat je van Marco Reuman (43), chauffeur stelplaats Leerbeek, kunt zeggen. Als hij niet achter het stuur van zijn bus zit, doet hij vrijwilligerswerk bij de Civiele Bescherming. Marco: ‘Vrijwilligerswerk zit me in het bloed. Als twaalfjarige ging ik aan de slag bij de jeugdafdeling van het Rode Kruis. Daar ben ik heel lang gebleven. Ik stond paraat bij kermiskoersen, maar maakte ook meer indrukwekkende dingen mee. Het Heizeldrama bijvoorbeeld, dat zal ik nooit vergeten. Na een omzwerving als ambulancier en brandweerman, kwam ik bij de Civiele Bescherming terecht. Dat is ondertussen bijna twaalf jaar geleden. Vrijwilligers bij de Civiele Bescherming werken zij aan zij met beroepsagenten. We bestrijden vervuiling, we delen water uit bij evenementen en assisteren de brandweer of cipiers. Bij overstromingen of een zware storm helpen we de bevolking met huizen stutten, zeilen over daken spannen, dammen leggen en zandzakjes vullen. Politie en gerecht vragen af en toe onze steun om vermiste personen op te sporen. Sommige vrijwilligers nemen zelfs deel aan acties in het buitenland. Een vriend trok onlangs met zijn reddingshond naar Haïti om te helpen na de aardbeving. Zelf ben ik nog geen lid van het B-Fastteam, maar ik zou het wel zien zitten. Als er ooit een opleiding wordt georganiseerd, sta ik op de eerste rij! Mensen kunnen helpen, dat geeft echt een goed gevoel. Daar doe ik het voor. Al is het soms wel moeilijk, we moeten altijd discreet zijn. Informatie over onze interventies is vertrouwelijk, ook thuis mogen we er niets over vertellen. Maar gelukkig krijgen we psychologische begeleiding en heerst er een echte samenhorigheid in ons team. Zonder die ploeggeest hou je het niet vol. Minstens één zaterdag per maand komen we samen in de kazerne. Als er geen interventie is, oefenen we voor wat gaat komen. We controleren kettingzagen, pompen, verlichting en ander materiaal. We nemen deel aan een rampoefening, oefenen met de kraan, de bobcat en met speedboten op de Dender. Om de vier dagen ben ik 24 uur van wacht. Komt er een oproep tijdens het werk? Dan vraag ik aan Johan, mijn stelplaatsverantwoordelijke, of ik mag gaan. Soms past het in de planning, soms kan het niet. Mijn werk bij De Lijn zal er nooit onder lijden. Ook op feestdagen ben ik vaak van wacht. Als ik dan een oproep krijg, ben ik weg. Mijn familie weet dat en ze begrijpen het ook. Als ik me ergens voor engageer, dan ga ik er helemaal voor.’

Meer weten?

OPROEP!

Heb jij een leuk e hobby? Heb je een bijzonde re passie of doe je buiten de werkuren iets speciaals? Laat het weten via tussendelijnen@ delijn.be en wie weet, ve rtel jij binnenkort hier je verh aal.

• 2011 is het Europees Jaar van de Vrijwilliger. Je leest er meer over op www.vrijwilligerswerk.be en www.eyv2011.be

Tussen De Lijnen

I

FeBRuARI 2011

19


Zo WErkt Dat

De impact van het project Nieuwe Wegen

Omgaan met ...

verandering

Elk bedrijf staat vroeg of laat voor veranderingen. Bij De Lijn vertaalt dat zich in organisatiestudies, beter bekend als de Nieuwe Wegen. Een bloeiend bedrijf vraagt om een regelmatige en grondige doorlichting van het wat, waarom en hoe, zodat het beter gewapend is voor toekomstige uitdagingen. Birgit Victor, organisatiedeskundige bij de Centrale Diensten, volgt alles op de voet en geeft tekst en uitleg.

Enorm gegroeid als bedrijf Birgit: ‘Verandering leidt altijd een beetje tot weerstand. Iemand zei ooit: “Alleen een baby met een natte luier wil echt verandering.” Maar uiteindelijk weten wij allemaal dat de economie, de technologie, de vraag van onze klanten voortdurend in evolutie zijn en dat we daar soepel mee moeten omspringen. Mocht dat niet zo zijn, dan reden we vandaag nog met een paardentram! Er komt heel wat op ons af, denk maar aan hybride bussen, besparin­ gen, enzovoort. Doen wat je altijd deed, op dezelfde manier als voorheen, brengt 20

dan geen zoden aan de dijk. Bovendien is De Lijn de jongste vijftien jaar enorm gegroeid als bedrijf, dus was het dringend nodig om de hele organisatiestructuur eens grondig onder de loep te nemen.’

Grondig voorbereidend werk Birgit: ‘Sinds 2004 voeren we organisa­ tiestudies uit voor elk van de vijf functio­ nele domeinen: Marketing & Communica­ tie, Exploitatie, Techniek, Financieel Beleid & ICT en Personeelsbeleid. We worden daarbij begeleid door externe adviseurs, maar uiteraard zijn we vertrokken van

de input die mensen uit de betrokken afdelingen ons geleverd hebben. Per domein zijn er heel gedetailleerde analyses gemaakt: wat is er nodig, via welke processen, hoe kunnen we die het meest efficiënt uittekenen, enzovoort. Een omvangrijk werk dat veel tijd in beslag neemt, omdat we het ook heel grondig willen doen. Uit die nieuwe processen kwamen nieuwe structu­ ren, nieuwe aantallen, nieuwe functies, nieuwe jobinhouden en ga zo maar door.’

Verandering in de praktijk Birgit: ‘Uiteraard zijn er verschillen per functioneel domein, omdat de klemtonen en doelen anders liggen. Bij Exploitatie bijvoorbeeld ligt de focus op het operatio­ neel uitmuntend zijn. Nog een voorbeeld: we ontdekten dat de Lijnwinkels in som­ mige entiteiten bij Exploitatie zitten, en in andere bij Marketing & Communicatie. Dat maakt het overleg moeilijk. Daarom


In het volgende nummer: omgaan met arbeids­ ongevallen

Hoe doen zij het?

Lucien Peeters, lijnverantwoordelijke­ chauffeur (entiteit Limburg) ‘Sinds 1 mei werd het project MINbus ingevoerd wat grote veranderingen inhield voor ons. In plaats van een aantal keren van punt A naar B en terug te rijden, reden we plots van punt A naar B naar C, eventueel nog D en dan terug. Onze diensten en rustpauzes werden overhoopgegooid en bovendien kenden we de nieuwe trajecten niet. In het begin was dat niet eenvoudig. Verschillende zondagen reden we met een hele bende de trajecten, tot we ze op ons duimpje kenden. Waar zijn de haltes? Wat met omleidingen? Waar zijn de drukke punten? Enzovoort. Intussen gaat het allemaal al vlot en eerlijk: deze ritten zijn ook logischer dan de vorige. Verandering is in het begin altijd een beetje onwennig, maar onmogelijk is het zeker niet.’

zorgden we ervoor dat je de Lijnwinkels overal in dezelfde afdeling terugvindt. Zo verloopt de communicatie en samenwer­ king een stuk efficiënter. Dat zijn maar enkele voorbeelden, maar het toont aan waarom dit resulteert in heel wat veran­ dering voor heel wat mensen.’

Communicatie en begeleiding Birgit: ‘Communicatie over deze veran­ deringen is heel belangrijk. We willen dat iedereen weet waarom we dit doen, wat er gaat veranderen, wat dit voor jou persoonlijk betekent. En daar houdt het niet bij op. Er wordt ook gezorgd voor begeleiding, want je functie, je afdeling, je collega’s, je jobinhoud,... alles kan door elkaar geschud zijn. Binnen Exploitatie is er heel wat bedrijfseigen kennis die overgedragen moest worden. Die werd uitgeschreven en door interne trainers tot op de werkvloer gebracht. De Nieuwe Wegen kunnen heel boeiend, leerrijk en interessant zijn voor wie er zich echt voor openstelt. Leidinggevenden zijn er altijd om samen, in dialoog, te zoeken naar oplossingen en je te begeleiden wanneer het wat stroef gaat.’ Voor meer informatie kun je terecht bij birgit.victor@delijn.be

Manu Peters, meestergast OC Bus (entiteit Oost­Vlaanderen) ‘Op dit moment staan er heel wat veranderingen op til bij Techniek en dat roept natuurlijk vragen op. Maar die vragen had ik ook bij de komst van de hybride bussen in maart 2010. België hoort bij de koplopers en het was voor iedereen een groeitraject. De hybride bussen vroegen om een andere manier van rijden, van omgaan met en oplossen van problemen. Zelf heb ik veel geleerd. Er was me gevraagd om mee te denken over het voorkomen en verhelpen van onvoorziene problemen. En hoewel dat eerst best spannend was, doe ik dat met volle overtuiging. Steeds in dialoog met de chauffeurs. Verandering is voor mij iets wat mogelijkheden opent, je krijgt de kans jezelf verder te ontwikkelen. En omdat ik iemand ben die graag bijleert, kijk ik met optimistische blik naar de Nieuwe Wegen voor Techniek!’

Leen Campi, medewerker Interne Communicatie (Centrale Diensten) ‘Bij mijn sollicitatie in 1987 vroeg men of iemand geïnteresseerd was om het personeelsmagazine te maken. Dat was meteen een kolfje naar mijn hand! Achttien jaar lang werkte ik bij de afdeling Personeel. Toen de Nieuwe Wegen voor Marketing geïmplementeerd werd, verhuisde Interne Communicatie naar Marketing. Na een gesprek met de toenmalige directeur M&C koos ik ervoor om mee te verhuizen. En werkelijk alles veranderde! De manier van werken, de inhoud van wat ik deed, de collega’s, mijn werkplek,... Het was behoorlijk wennen, maar ik kreeg wel de kans om bij te leren. En omdat we samen een traject hebben afgelegd, is ons team nu ook heel hecht. Het heeft zijn vruchten afgeworpen, bij Interne Communicatie is er meer structuur, meer visie ook, en dat komt zowel Tussen de Lijnen als De Lijn als mezelf ten goede. Ik heb op die manier de kans gekregen mijn capaciteiten te ontwikkelen. Het was een grote uitdaging, maar ik ben blij dat ik de inspanning geleverd heb!’

Tussen DE LijNen

I

FeBRuARI 2011

21


ToegelichT

Een woordje uitleg bij een belangrijk nieuwsfeit

7 dingen die je moet weten over de nieuwe tarieven op 1 februari paste De lijn haar tarieven aan. Waarom, hoe... en nog vijf ándere vragen over de meest recente wijzigingen.

1

De abonnementen kregen een indexaanpassing. Die aanpassing aan de levensduurte - de stijgende prijzen, zeg maar - bedraagt gemiddeld 1,7 %. Een Buzzy Pazz (jongerenabonnement voor -25 jaar) voor een jaar kost voortaan 168 euro, een Omnipas (25-64 jaar) 219 euro en een Omnipas 60+ 190 euro.

2

De rittenkaarten in voorverkoop werden iets duurder. Voor het eerst sinds 2006 ziet De Lijn zich genoodzaakt om een prijsstijging door te voeren voor een Lijnkaart en Lijnkaart % in voorverkoop. Met een Lijnkaart kost een rit van 1 of 2 zones voortaan 0,90 euro, voor drie zones en meer betaalt de reiziger 1,60 euro. Met een Lijnkaart % kost een rit van één of twee zones 0,70 euro, een rit van drie zones en meer 1,20 euro.

3

Een Lijnkaart en een Lijnkaart % zijn voortaan niet meer te koop bij de chauffeur. Dat past in het beleid van De Lijn om de doorstroming te verbeteren door de verkoop op het voertuig zo veel mogelijk af te bouwen. Sowieso werd nog amper 3 % van de rittenkaarten bij de chauffeur gekocht, het bewijs dat ons systeem van voorverkooppunten voldoende bekend is.

4

Goed om weten: de prijs van een biljet voor een enkele rit en een smsticket wijzigt níét.

5

Wie geen vervoerbewijs in voorverkoop heeft gekocht, is met een sms-ticket ongeveer 25 % goedkoper af dan het biljet bij de chauffeur. 22

6

Het Omnio-WIGW-abonnement voor drie maanden verdwijnt. Het sociaal abonnement voor weduwen, invaliden, gepensioneerden, wezen en Omniorechthebbenden bestaat enkel nog als jaarabonnement. Met een jaarabonnement voor 30 euro is er weinig vraag naar een abonnement van 3 maanden. Deze abonnementen vertegenwoordigen vandaag amper 0,5 % van het totaal aantal Omnio-WIGW-abonnementen.

7

Graag een overzicht van alle wijzigingen? Dat vind je binnenkort terug in de algemene reisvoorwaarden 2011, de Gids voor de Reiziger 2011 en de berichten. Wie nog vragen heeft bij de tarief­ aanpassingen, kan mailen naar gaston.boutchon@delijn.be

De nieuwe tarieven (vanaf 1 februari 2011) Abonnementen 1 maand 3 maanden 1 jaar

Buzzy Pazz 6-24 jaar ¤ 21,50 ¤ 61 ¤ 168

Lijnkaart 1-2 zone(s) 3+ zones

Ritprijs Lijnkaart VVK ¤ 0,90 ¤ 1,60

Omnipas 25-59 jaar ¤ 28,50 ¤ 80 ¤ 219

Omnipas 60+ ¤ 24,50 ¤ 69 ¤ 190 Ritprijs Lijnkaart % VVK ¤ 0,70 ¤ 1,20


uiTgelezen

Wat brengt 2015?

In een volgend num mer komen we te rug op de behee rsovereenkom st

De beheersovereenkomst bijna in een definitieve plooi! en die bevat géén dure woorden of vage beloften, maar heel concrete actiepunten. lees maar... De Lijn wil samen met de Vlaamse overheid de komende jaren verder werk maken van een betrouwbaar, kwaliteitsvol en stipt openbaar vervoer, zo staat het in het ontwerp van de beheersovereenkomst die loopt van 2011 tot eind 2015. Het ontwerp ligt momenteel voor advies bij het Vlaams Parlement. Eind maart zou de kogel door de kerk moeten en na afsluitende behandeling door de Vlaamse regering, de handtekening van de minister onder het document.

Betrouwbaar... • Goede informatie en communicatie op maat van de reiziger zijn cruciaal. Nog beter informeren gaan we doen door maximaal gebruik te maken van nieuwe technologische ontwikkelingen, zowel op de website, aan de haltes als op de voertuigen: denk bijvoorbeeld aan e-mail alerts over

omleidingen, realtime informatie of applicaties voor smart phones. • Via gebiedsevaluaties, waarbij we het bestaande openbaarvervoernet en de gewenste verbindingen naast elkaar leggen, zullen we meer en meer evolueren naar een vraaggestuurd openbaar vervoer met meer snelbussen en uitgebreide tramlijnen in Vlaanderen.

Kwaliteitsvol... • Met het nieuwe systeem van chipkaarten (MOBIB, betaalkaarten voor de klant) en een boordcomputer in alle voertuigen (ReTiBo) zullen we de reizigersstromen beter in kaart kunnen brengen en zo perfect weten hoeveel reizigers waar en wanneer op onze bussen en trams stappen. • Met de aankoop van meer hybride bussen en het bouwen van of verbouwen tot milieuvriendelijke, energiezuinige

stelplaatsen wil De Lijn haar ecologische voetafdruk nog verder verkleinen.

... en stipt • Er wordt verder werk gemaakt van dynamische verkeerslichtenbeïnvloeding die én voor het openbaar vervoer én voor de andere weggebruikers voordelen oplevert. De weloverwogen aanleg van busstroken en -beddingen ondersteunt verder de doorstroming van het openbaar vervoer. • Tot slot engageert De Lijn zich om haar interne werking continu te verbeteren en efficiënter te maken. Iets wat de stiptheid, maar natuurlijk ook de kwaliteit en de betrouwbaarheid alleen maar ten goede kan komen!

Meer info: marc.nuytemans@delijn.be

Tussen De lijnEn I FeBRuARI 2011

23


DE ACHTERBANK

Reizigers vol lof over onze chauffeurs...nze chauffeurs...

We RaKen VeiLiG tHuis, Dus na ‘ De stOet Kunnen We GeRust nOG één pintje DRinKen. Of meeRDeRe... ’

Op de achterbank van een bus op lijn 92 kieken we deze bonte bende, leden van De Kazoo’s, een Kastelse carnavalsgroep. Carnavalisten Georges Van den Bossche (58, de voorzitter), Laurien De Wilde (18) en Cédric Van den Bossche (22) zijn onderweg naar de carnavalstoet in Hamme. ‘Onze 33 leden bouwen elk jaar een andere praalwagen met bijbehorende kostuums. Steeds een eigen creatie! Als kroon op ons werk komen we, fier als een gieter, buiten met onze wagen in de stoeten van Moerzeke-Kastel, Dendermonde, Temse, Mortsel, Hamme, Willebroek en in de zomer in Zele. Elk jaar opnieuw een hoogtepunt in het bestaan van De Kazoo’s!’ vertelt voorzitter Georges. ‘Nu zijn we op weg naar Hamme. We namen de bus aan de halte Vrijboomstraat in Moerzeke-Kastel. Die halte is net tegenover ons lokaal De Reiger waar we voor iedere stoet samenkomen, ons aankleden en ons schminken’, gaat Laurien verder. ‘Met soms nogal volumineuze kostuums en hoofddeksels is het geen sinecure om met z’n allen in de bus te stappen! Maar van zodra we neerzitten, is er ambiance verzekerd! Er wordt serieus wat gezeverd en gelachen.’ ‘We stappen uit aan het Tweebruggenplein, het middelpunt van het Hamse carnavalsfeest’, zegt Georges. ‘Het voordeel van het openbaar vervoer is dat we na de stoet nog één pintje - of meerdere - kunnen drinken’, lacht Cédric. ‘Want terugkeren, da’s meestal met de eerste bus op maandagmorgen! Dankzij De Lijn en haar professionele chauffeurs geraken we altijd veilig thuis! Met een pintje op is dat niet altijd even makkelijk.’ De Kazoo’s hebben ook een bepaald kleurrijke website waarop álle praalwagens sinds 1979 (!) te zien zijn, van De Ark van Tsjernobyl tot Het Europees Narrenslot, check www.kazoos.be

Tussen de lijnen Februari 2011  

Personeelsblad van De Lijn

Tussen de lijnen Februari 2011  

Personeelsblad van De Lijn

Advertisement