Butlletí d'Escacs digital agost 2017

Page 1

91 Agost 2017

Butlletí D'ESCACS digital

Gerard Ayats a pió d’Espa ya su -16


BUTLLETÍ D'ESCACS DIGITAL DE LA FCE

Butlletí D'ESCACS

Índex

digital

91 Agost 2017

Núm. 91 agost 2017

COMPETICIONS ESTATALS 2 5 7 8 16

Campionat d'Espanya sub-10 Campionat d'Espanya sub-12 Campionat d'Espanya sub-12 ràpid Campionat d'Espanya sub-14 Campionat d'Espanya sub-16 CIRCUIT CATALÀ

20 23 25 29

V Festival Internacional de Platja d’Aro XXV Open Internacional de Montcada XIX Open Internacional de Torredembarra XIX Open Internacional de Sant Martí ALTRES COMPETICIONS

32 VI Open Internacional de Masdenverge Confecció: Equip de redacció del BUTLLETÍ D'ESCACS DIGITAL de la Federació Catalana d’Escacs Redacció i administració: Carrer Sant Adrià, 20 (Recinte Fabra i Coats) 08030 Barcelona Tel 93.3185926 e-mail: federacio@escacs.cat

L'opinió de la Federació Catalana d'Escacs només s'expressa en l'editorial.

www.escacs.cat

1


BUTLLETÍ D'ESCACS DIGITAL DE LA FCE

Núm. 91 agost 2017

Campionat d'Espanya sub-10 Gerard Añó aconsegueix la medalla de plata

Redacció L’aleg ia ue e s va dei a el Ca pio at d’Espa a su -8 es va perllongar amb una nova medalla aconseguida a la categoria sub10, torneig jugat del 3 al 8 de juliol. Gerard Añó, jugador del Peó Vuit, a les Terres de l’E e, es va alça a la edalla de plata d’u Ca pio at d’Espa a su -10 que va liderar pràcticament de principi a fi. La derrota a la darrera ronda tan sols el va fer descendir una posició de la classificació final,

cosa que és molt poc habitual en aquesta mena de campionats. El campió, el navarrès Javier Habans, qui ja s’havia i posat e a uesta atego ia la temporada passada, només es va veure so p s a e Ge a d: va se l’única partida que va perdre. El català, tot i perdre la da e a o da, ha d’esta olt i olt satisfet de la seva gran actuació.

2


BUTLLETÍ D'ESCACS DIGITAL DE LA FCE

Núm. 91 agost 2017

Ge a d Añ , su a pi d’Espa a su

3


BUTLLETÍ D'ESCACS DIGITAL DE LA FCE

Núm. 91 agost 2017

Amb això, cal agrair al delegat Jordi Lladó i als entrenadors Michael Rahal i Daniel Leiro el seu esforç i la seva dedicació tant per assolir una medalla molt valuosa com per fer créixer un grup de joves escaquistes que milloren dia rere dia.

CLASSIFICACIÓ FINAL JUGADORS CATALANS ESPANYA SUB-10

A banda de la medalla, doncs, expedició molt positiva, la dels sub-10: segueixen creixent i jugant a un gran nivell, i foguejar-se en un Ca pio at d’Espa a d’edats s u a o a fórmula per seguir progressant.

4


BUTLLETÍ D'ESCACS DIGITAL DE LA FCE

Núm. 91 agost 2017

Campionat d'Espanya sub-12 Quatre catalans entre els 21 primers classificats

Redacció uat e e pats seguits i va fi a , d’a uesta manera, un campionat imbatut.

Fi alitza el Ca pio at d’Espa a su -12, disputat del 10 al 15 de juliol, amb, en general, un bon gust de boca per als catalans. Dese a i o ze a posi i pe a l’A au Castillo i pe a l’Edga Ro a, espe tiva e t, e u a darrera ronda on tots dos van aconseguir la victòria. Qui no va aconseguir puntuar va ser en Jan Travesset, jugador que, amb una vi t ia, s’hagu s ol·locat amb set punts i hagués finalitzat el campionat entre els vuit primers classificats. En Nico Jiménez va imposar-se en la seva partida després de

L’Ai hoa Casa es va se u a de les jugado es de la delegació catalana que va arribar a l’últi a o da a possi ilitat d’o te i u a medalla, dins del podi femení, en aquest cas. Di s d’a uestes possi ilitats ta sols se via la victòria, i el seu rival, sòlid de mena, no va cedir i la nostra jugadora es va haver de conformar amb les taules, acabant el torneig amb cinc punts i mig, registre que no està gens malament, sobretot si tenim en compte

5


BUTLLETÍ D'ESCACS DIGITAL DE LA FCE

Núm. 91 agost 2017

ue l’Ai hoa e a la ú e o del à ui g i va finalitzar en quaranta-setena posició. Gran feina dels entrenadors, en Joan Trepat i en Michael Rahal; i dels delegats, la Imma Montoliu i el Jaume Parramon, els quals han dut a terme les preparacions i van fent el seguiment de les joves promeses catalanes. Com ja és habitual, ambient distès i més que cordial entre els membres de la categoria. Uns jugadors que, cada cop més, van fent més forta la unió que ja han format definitivament.

CLASSIFICACIÓ FINAL JUGADORS CATALANS ESPANYA SUB-12

6


BUTLLETÍ D'ESCACS DIGITAL DE LA FCE

Núm. 91 agost 2017

Campionat d'Espanya sub-12 ràpid Nicolás Jiménez, medalla de bronze

Redacció va fe dis i ui la seva a i i d’a o segui entrar al podi del torneig. Va sumar tres punts en les quatre últimes rondes, tres punts que van ser suficients per acabar en tercera posició. Gran resultat el de la darrera ronda, en què va entaular amb la tercera classificada absoluta del Campionat d’Espa a su -12 de ritme lent, la madrilenya Lulu Zhou.

En Nico Jiménez, sub-12 del Peona i Peó, ha assolit la medalla de bronze al Campionat d’Espanya sub-12 ràpid (ritme 10+5) i, d’a uesta a e a, a o seguei , pe p i e a vegada en la història dels campionats d’Espa a d’edats ue es dispute a it e ràpid, la primera medalla de la delegació atala a. El a pio at s’ha disputat e t e els dies 15 i 16 de juliol, un cop acabat el Ca pio at d’Espa a su -12 de ritme lent.

D’a uesta a e a, i e a a ue la te e a edalla s’hagi a o seguit al a pio at de ritme ràpid, Catalunya suma tres medalles en tres categories: dues a nivell absolut (plata i bronze) i una a nivell de ràpides (bronze).

Partint com a vintè del rànquing, en Nico es va posar amb quatre punts en quatre partides disposat a guanyar el campionat. La de ota dava t l’u del à ui g, el galle Rubén Fernández, a la cinquena ronda, no el

7


BUTLLETÍ D'ESCACS DIGITAL DE LA FCE

Núm. 91 agost 2017

Campionat d'Espanya sub-14 Joana Ros, medalla de bronze de la categoria femenina

Redacció Co e ça el Ca pio at d’Espa a su -14 a Salobreña, amb la participació de 181 jugadors, dels quals 21 són catalans. La representació catalana ve formada per 16 nois i 5 noies.

Cal destacar la victòria d'en Guerau Masagué, qui ha imposat la superioritat de la parella d’alfils e f o t d’u a to e, tot i ue o ha sigut fà il i ha estat l’últi a pa tida d’acabar. En canvi, la segona ronda no ha anat tan bé. “’ha a o seguit pu ts de possi les, sense enfrontaments entre catalans. Llàstima la partida d'en Sergi Riu, en què en un final de cavalls on tenia avantatge se li ha escapat mig punt.

La primera ronda ha estat molt bona per als catalans, aconseguint 15,5 punts de 20 possi les. E a uesta jo ada s’ha do at el primer enfrontament entre en Pau Pueyo i en Jaume Alcon, on la victòria se l'ha endut en Pau.

8


BUTLLETÍ D'ESCACS DIGITAL DE LA FCE

Núm. 91 agost 2017

En finalitzar la segona jornada, tenim 5 jugadors amb el màxim de punts possibles!

3,5 punts, també a un punt del primer grup de fèmines.

La tercera ronda del Campionat no ha estat fàcil, s'han aconseguit 12 punts de 21 possibles: s'han fet 8 taules, 8 victòries i 5 derrotes. Amb tots els punts trobem en Guerau Masague i en Víctor Alvarez, els quals demà juguen contra el MF Pedro Antonio Gines i contra Aaron Alonso respectivament.

Ronda 6: Bona jornada per als catalans: 15 victòries, 2 taules i 4 perdudes. La tarda és de descans, cosa que anirà bé per enfocar la recta final del torneig. El Llibert Céspedes i el Guerau Masagué tenen 5 punts. Estan a només un punt del primer, en Lance Henderson, contra qui s'enfrontarà el Llibert en la propera ronda. En Guerau jugarà contra la WFM Maria Eizaguerri, la primera fèmina. Pel que fa al podi femení, hi ha dues noies amb 5 punts i per darrere trobem les catalanes Joana Ros i Laura Povill, amb 4,5 punts empatades amb una altra jugadora. La propera ronda serà decisiva per saber si seguim amb opcions a podi o no. També veurem dos enfrontaments entre catalans. Per una banda, la Joana Ros contra en Pau Salvador Moya i per altra banda, Eduard Dominguez contra Eduard Cano.

Pel que fa a les noies, la Laura Povill va empatada amb les primeres amb 2,5 punts; i a mig punt de distància estan la Catriona Dartmann i la Joana Ros. A la tarda és jornada de descans, que ja anirà bé per recuperar forces per a la doble ronda del dia següent. De moment, no hi ha hagut més enfrontaments entre catalans. A i e a l’e uado del to eig! La o da ha sigut dura anímicament per a molts dels jugado s atala s, ja ue s’ha pe dut u total de 9 partides, entre ells ha perdut en Guerau Masagué, qui jugava al tauler 1 i ha tingut opcions de guanyar.

Arribada la recta final, ha sigut una jornada duríssima per als catalans. Pel matí, a la setena ronda, només s'han aconseguit 8 punts de 19 possibles: 5 victòries, 6 taules i 10 perdudes. El Llibert Céspedes ha perdut al tauler 1 contra en Lance Henderson i en Guerau Masagué només ha pogut aconseguir taules contra la primera fèmina, la WFM Maria Eizaguerri. S'han enfrontat els catalans Joana Ros contra Pau Salvador Moya, on han finalitzat en taules; i Eduard Cano contra Eduard Dominguez, partida en què s'ha imposat l'Eduard Dominguez.

Pel que fa a la cinquena ronda, ha sigut més tranquil·la ue la del atí: o s s’ha perdut 4 partides. Hi ha hagut 8 victòries i 9 taules. “’ha do at el sego duel e t e catalans: Ainhoa Casares contra Arnau Huerta, que ha finalitzat en taules. Els primers classificats catalans, que són Sergi Riu, Guerau Masagué i Llibert Céspedes, es troben a un punt de distància dels primers (que tenen 5 punts). Pel que fa a la classificació femenina després de la ronda 5, trobem a la Laura Povill i la Joana Ros amb

Pel que fa a la vuitena ronda, encara ha anat pitjor: 5.5 punts de 20 possibles! 2 victòries, 7 taules i 11 perdudes.

9


BUTLLETÍ D'ESCACS DIGITAL DE LA FCE

Núm. 91 agost 2017

En aquesta ronda també s'ha donat un duel català entre Victor Alvarez i Eduard Dominguez, on el Victor ha aconseguit el punt. En la categoria absoluta difícilment s'aconseguirà podi. Pel que fa al podi femení, la Joana Ros està a un punt de les dues primeres i a mig de la tercera, la WFM Viviana Galvan, que demà juga contra el Llibert. Aconseguir alguna medalla serà difícil en aquesta categoria.

CLASSIFICACIÓ FINAL JUGADORS CATALANS ESPANYA SUB-14 8 11 26 27 37 41 45 52 55 60 76 87 89 100 104 106 109 133 149 150 165

Finalitzat el Campionat d'Espanya Sub-14 a Salobreña, la Joana Ros ha aconseguit la medalla de bronze de la categoria femenina, empatada amb la segona amb 6 punts i a mig punt de distància de la primera. Ha finalitzat el torneig en la posició 26. Pel que fa a la classificació general, el millor classificat català ha sigut en Llibert Céspedes, amb 6,5 punts, que ha quedat vuitè. Amb els mateixos punts hi ha en Guerau Masagué en onzena posició.

10

CESPEDES LLAVERIAS, LLIBERT MASAGUE ARTERO, GUERAU ROS ALONSO, JOANA ALVAREZ ALBIOL, VICTOR POVILL CLAROS, LAURA MOYA NUNEZ, SALVADOR DOMINGUEZ LAGUNA, EDUARD MARTIN BARCELO, CARLES RIU LOPEZ, SERGI ALCON LLOSADA, ALEX GONZALEZ COBOS, ARNAU DARTMANN AUBANELL, CATRIONA HUERTA LLORENS, ARNAU RIBERA VEGANZONES, JOSEP M CASARES BONALS, ASIER PUEYO AMOROS, PAU CANO VILA, EDUARD PALAU BARRUFET, VINYET ALFONSO PELLISA, AARON CASARES BONALS, AINHOA ALCON LLOSADA, JAUME

6,5 6,5 6,0 6,0 5,5 5,5 5,5 5,5 5,0 5,0 5,0 4,5 4,5 4,5 4,5 4,0 4,0 3,5 3,0 3,0 2,5


BUTLLETÍ D'ESCACS DIGITAL DE LA FCE

Núm. 91 agost 2017

Joana Ros

11


BUTLLETÍ D'ESCACS DIGITAL DE LA FCE

Núm. 91 agost 2017

Llibert Céspedes, millor classificat català en 8a posició amb 6.5 punts

Matx dels catalans Víctor Alvarez contra Eduard Dominguez

12


BUTLLETÍ D'ESCACS DIGITAL DE LA FCE

Núm. 91 agost 2017

Guerau Masagué contra el FM Pedro Antonio Gines al tauler 1

Matx dels catalans Joana Ros contra Pau Salvador Moya

13


BUTLLETÍ D'ESCACS DIGITAL DE LA FCE

Núm. 91 agost 2017

Javier Cisneros contra Laura Povill

Duel entre catalans Ainhoa Casares contra Arnau Huerta. Al tauler del costat, la Vinyet Palau

14


BUTLLETÍ D'ESCACS DIGITAL DE LA FCE

Núm. 91 agost 2017

Llibert jugant al tauler 1 contra Lance Henderson

Jordi Magem, Sònia Martín i Àlvar Alonso, els entrenadors i la delegada de la Federació

15


BUTLLETÍ D'ESCACS DIGITAL DE LA FCE

Núm. 91 agost 2017

Campionat d'Espanya sub-16 Gerard Ayats, campió d'Espanya

Redacció Després del primer terç del Campionat, amb les tres primeres rondes ja disputades, tots els nostres jugadors han puntuat. Ja només queden 7 jugadors amb la totalitat dels punts, entre ells el català Albert Castillo que el dia següent jugarà al primer tauler contra el núm. 2, el MF Salvador Guerra.

En el grup perseguidor, a 1/2 punt, tenim, a més d'en Gerard, l'Hector Sama i en Jordi Lladós que sent el 53 del rànquing, ha fet taules amb el nº 16 i es manté invicte. Al dia següent li tocarà barallar-se amb el núm. 12. Ara, després de preparar les properes partides, a descansar i agafar forces. Encara queda molt campionat.

Dels favorits, alguns ja s'han deixat algun punt com el núm. 1 o el nostre Gerard Ayats, però amb totes les opcions encara.

16


BUTLLETÍ D'ESCACS DIGITAL DE LA FCE

Gera d A ats, a pi d’Espa

Núm. 91 agost 2017

a su -16

17


BUTLLETÍ D'ESCACS DIGITAL DE LA FCE

Núm. 91 agost 2017

Després de sis rondes disputades, el MF Gerard Ayats és el català més ben classificat. En aquests moments, en Gerard és tercer amb cinc punts: falten tres rondes per acabar de decidir el campionat i una bona actuació en aquesta recta final el faria assolir, automàticament, una medalla que seria d'allò més merescuda.

enllà de l'enfrontament entre catalans a la taula 1 en una darrera ronda d'infart, enfrontament que ha derivat en un campió d'Espanya i en una més que meritòria sisena posició, teníem el lleidatà Guerau Masagué jugant a la taula 3. Encara que finalment no hagi pogut puntuar, el seu campionat ha estat realment espectacular.

L'Héctor Sama i en Guerau Masagué encara tenen opcions a aconseguir resultats interessants en aquesta part final del torneig. Amb quatre punts i mig tots dos, es troben a tan sols un punt del líder i a mig punt dels principals perseguidors. Ronda decisiva la següent per a ells.

La catalana Andrea Jausàs, del Peona i Peó, arribava a l'última ronda amb opcions d'assolir una medalla en la classificació femenina. La derrota l'ha apartada de les primeres posicions, però campionat molt satisfactori el de la barcelonina. Tot a punt perquè comenci el sub-18, categoria que tancarà els Campionats d'Espanya d'edats. Assaborim l'or d'en Gerard i el resultat d'una expedició catalana que deixa un gust de boca pràcticament immillorable.

Amb quatre punts, l'Albert Castillo, en Ferran Solé, en Xavier Marzo i en Pau Toquero també voldran dir-hi la seva i apuraran al màxim les seves opcions. Cal estar a l'aguait del podi femení, i és que l'Andrea Jausàs està molt ben posicionada com per fer-se amb una medalla. En aquests moments és segona de la classificació femenina.

CLASSIFICACIÓ FINAL JUGADORS CATALANS ESPANYA SUB-16 1 6 16 24 27 42 45 48 54 55 56 58 72 83 87

El MF Gerard Ayats es proclama campió d'Espanya sub-16 el dia 29 de juliol en vèncer el també català Héctor Sama a la taula 1 del Campionat. Amb set punts i mig en nou partides, finalitzant el torneig invicte cedint tan sols tres empats, en Gerard aconsegueix la primera medalla d'or per a l'expedició catalana en els campionats d'Espanya d'edats celebrats enguany. El jugador del Llinars del Vallès ha posat la cirereta del pastís a una delegació catalana que ha quallat una actuació memorable. Més

18

AYATS LLOBERA, GERARD SAMA SALINAS, HECTOR MASAGUE ARTERO, GUERAU SOLE PIJUAN, FERRAN SAMA SALINAS, ALEJANDRO MARZO PIE, XAVIER LLADOS CLOS, JORDI TOQUERO GRACIA, PAU CASTILLO DALMAU, ALBERT JAUSAS LOPEZ, ANDREA CODINA CALVO, DANIEL MARTIN PEREZ, PAU GONZALEZ ALONSO, MARTI MARTOS AMIGUET, VALENTINA GARCIA ESCODA, MARC

7,5 6,5 6,0 5,5 5,5 5,0 5,0 5,0 4,5 4,5 4,5 4,5 4,0 4,0 3,5


BUTLLETÍ D'ESCACS DIGITAL DE LA FCE

Núm. 91 agost 2017

19


BUTLLETÍ D'ESCACS DIGITAL DE LA FCE

Núm. 91 agost 2017

V Festival Internacional de Platja d’Aro Gutenev, Ribli i Kàrpov, els pre iats a Platja d’Aro

Redacció sumat sis punts, un més que el també MI Jordi Fluvià, del Sant Josep de Badalona; i que el Mestre FIDE Àlex Vidal, del Gerunda.

El Mestre Internacional rus Alexander Gutenev ha quedat campió del V Obert Internacional de Platja d'Aro, torneig que s'inclou en el marc del Festival d'Escacs que o ga itza a uesta atei a po la i i ue s’ha disputat del 25 de juny al 2 de juliol. Ha sumat set punts en nou partides i la victòria en la darrera ronda ha estat clau per tal d'assolir el títol, ja que ha avançat el fins aleshores líder, l'u del rànquing Sergei Matsenko.

Pel que fa al Grup B, el jove Rodrigo Iglesias, del Platja d'Aro, ha guanyat el torneig sumant set punts i empatant a la primera posició amb el seu germà bessó, David Iglesias. El jugador del Santa Eugènia Arnau Clot ha completat el podi.

Torneig de les Llegendes

Els russos han estat els veritables campions del torneig: fins a cinc d'ells s'han imposat en les cinc primeres places del campionat. El primer català classificat ha estat el MI del Foment Martinenc Alfonso Jerez, qui ha

El plat fort del Festival l'aportava el torneig de les Llegendes, en què hem tingut dos campions diferents en els dos torneigs que disputaven. A les partides ràpides, el campió

20


BUTLLETÍ D'ESCACS DIGITAL DE LA FCE

Núm. 91 agost 2017

ha estat el Gran Mestre Zoltan Ribli, guanyant a les partides de desempat al també GM Jan Timman, després que tots dos sumessin tres punts i mig en sis partides.

CLASSIFICACIÓ FINAL OPEN 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31

A les partides llampec, l'excampió del món Anatoli Kàrpov s'ha imposat amb tres punts i mig en sis partides tot i perdre la darrera ronda. Ribli i Ljubomir Ljubojevic s'han quedat a mig punt del rus. Després de tots dos torneigs a ritme ràpid, s’ha dut a te e u te e e o t e de desempat entre els primers classificats dels dos campionats: per una banda, Ribli, campió del to eig a it e àpid; i pe l’alt a, Kà pov, com a campió del torneig a ritme llampec. En aquest u contra u no hi ha hagut color, i és ue l’ho ga s s’ha i posat a l’e a pi del món en tots dos enfrontaments, guanyant aquesta espècie de desempat per 2 a 0. D’a uesta a e a, es do ava pe ta ada una edició del Festival Internacional Vila de Platja d’A o ue se à e o dada o la ue va reunir quatre jugadors llegendaris durant u es de ju de . M s e llà d’a uest campionat on els jugadors històrics citats a te io e t ha o petit e t e ells, l’o e t va guanyant força mica en mica.

RIBLI ZOLTAN TIMMAN JAN H KARPOV ANATOLY LJUBOJEVIC LJUBOMIR

2526 2592 2611 2538

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

3,5 3,5 3,0 2,0

CLASSIFICACIÓ FINAL LLEGENDES BLITZ 1 2 3 4

KARPOV ANATOLY RIBLI ZOLTAN LJUBOJEVIC LJUBOMIR TIMMAN JAN H

2611 2529 2538 2592

2455 2526 2524 2514 2485 2405 2482 2474 2492 2451 2366 2317 2261 2007 2096 2024 1773 2271 2033 1907 1959 1930 2099 2190 1990 1692 1962 1979 2085 1927 2041

7,0 6,5 6,0 6,0 6,0 6,0 5,5 5,5 5,5 5,0 5,0 4,5 4,5 4,5 4,5 4,5 4,5 4,5 4,5 4,5 4,5 4,0 3,5 3,5 3,5 3,5 3,5 3,5 3,0 2,5 1,5

CLASSIFICACIÓ FINAL GRAND PRIX BLITZ

CLASSIFICACIÓ FINAL LLEGENDES RÀPID 1 2 3 4

GUTENEV ALEXANDER MATSENKO SERGEI DEMIDOV MIKHAIL MOSKALENKO ALEXANDER KRYLOV MIKHAIL JEREZ PEREZ ALFONSO VOLODIN ALEKSANDR KASPAROV SERGEY POTAPOV PAVEL FLUVIA POYATOS JORDI VIDAL ZAMORA ALEX ZOLOTUKHIN VALERY AYATS LLOBERA GERARD CASTRILLON OTERO JAVIER PEREZ CALAHORRA RICARDO GARCIA BUSQUETS JORDI PEREZ MONDEJAR ADLER LLANEZA VEGA PATRICIA FLUVIA FRIGOLA JOAN ROVIRA VILA JAUME PARAYRE SOGUERO JORDI PRUJA RAMIREZ DE CARTAGENA BOIXADER ARBO XAVIER KASPAROVA TATIANA SAURINA SUNER FRANCESC X. CARRANZA FONT JOAN DIAZ RUBI FELIPE BERARD SERGE PARALS MARCE LUIS ROS BOSCH CARLES CHAN NARUNA

3,5 3,0 3,0 2,5

KRYLOV MIKHAIL GUTENEV ALEXANDER MOSKALENKO ALEXANDER VOLODIN ALEKSANDR MATSENKO SERGEI DEMIDOV MIKHAIL POTAPOV PAVEL COLON GARCIA ENRIQUE KASPAROV SERGEY DELISAU GIL ORIOL PARRAMON ROS F. IGLESIAS SANTOS R. Fins a un total de 26 jugadors

21

2446 2469 2593 2487 2512 2505 2455 2281 2494 0 2109 0

7,0 6,5 6,5 6,0 6,0 6,0 6,0 5,5 5,0 5,0 5,0 5,0


BUTLLETÍ D'ESCACS DIGITAL DE LA FCE

Núm. 91 agost 2017

Torneig de les Llegendes: Ribli vs Kàrpov

Torneig de les Llegendes: Ljubojevic vs Timman

22


BUTLLETÍ D'ESCACS DIGITAL DE LA FCE

Núm. 91 agost 2017

XXV Open Internacional de Montcada Campió el GM indi Shyam Sundar

Arturo Vidarte El Gran Mestre Internacional indi Shyam Sundar ha estat el guanyador de la 25a edició de l’Ope I te a io al Ciutat de Mo t ada que ha organitzat la Unió Escacs Montcada e t e el de ju i el de juliol a l’Espai Cultural Kursaal.

Gran Mestre Internacional des dels 20 anys, el jugador indi ha estat tres vegades campió d’Àsia a la atego ia juve il i ha vi gut a Europa aquest estiu per participar en diferents tornejos professionals. A uest s u Ope e o ga itzat, a molt bon ambient i una sala de joc adient. Estic molt satisfet perquè ha estat una competició bastant igualada amb un nivell fo ça e ige t , va di “u da a la fi alitza i .

“u da va a i a a l’últi a jornada a la segona posició, empatat a punts amb el rus Vladimir Burmakin. Ambdós van fer taules a la darrera ronda i, empatats a 7 punts, la victòria va ser per al jugador indi gràcies al sistema de desempat.

23


BUTLLETÍ D'ESCACS DIGITAL DE LA FCE

Núm. 91 agost 2017

CLASSIFICACIÓ FINAL MONTCADA

Al grup B, el guanyador ha estat David García (CE Castellbisbal), que ha empatat, amb 7 punts, amb Pablo Castrillo (CE Cornellà).

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46

L’u aïnès Vladimir Chernikov (Peón Negro) ha estat tercer. Al grup C, el triomf ha estat per a Jorge Villa (Colón Sabadell), qui ha empatat, amb 7 punts, amb el seu company de club Francisco Maqueda. Joan Ferres (Penya Mollet) ha acabat a la tercera posició. L’Ope ha o ptat a la pa ti ipa i de 212 jugadors de vint nacionalitats diferents, destacant una nombrosa delegació índia i alguns debutants que provenien de Turquia i Singapur. En total, s'han entregat una norma de Gran Mestre Internacional, quatre normes de Mestre Internacional i una de Mestre Internacional Femenina. L’a te de lausu a de l’Ope va o pta a la p es ia de l’al aldessa, Lau a Ca pos (ICV-EuiA), el director del Consell Català de l’Espo t de la Ge e alitat, A to i Reig, i el preside t de la Fede a i Catala a d’Es a s, Pepo Viñas, així com una representació dels patrocinadors. En les seves intervencions tots van felicitar el club per haver arribat al 25è aniversari de l’Ope . Campos es va dirigir especialment a Jaume Izquierdo, preside t de l’UE Mo t ada durant 15 anys i que encara col·labora amb l’e titat.

24

SHYAM SUNDAR M. BURMAKIN VLADIMIR INIYAN P ASIS GARGATAGLI HIPOLITO VOROBIOV EVGENY E. SANTOS RUIZ MIGUEL HENRIQUEZ VILLAGRA C. OLIVA CASTANEDA KEVEL KONGUVEL PONNUSWAMY VOLKOV DMITRIY CUARTAS JAIME ALEXANDER DHULIPALLA BALA CHANDRA P. FERNANDEZ FERNANDO PERPINYA ROFES LLUIS MARIA PANELO MARCELO SUNDARARAJAN KIDAMBI HENDERSON DE LA FUENTE L. SALINAS HERRERA PABLO FLICK ANTOINE SANTOS LATASA JAIME PERALTA FERNANDO LADRON DE GUEVARA PINTO P ABHILASH REDDY M.L. DESHMUKH ANUP LORENZO DE LA RIVA LAZARO DEBARSHI MUKHERJEE SOYSAL SERKAN FENIL SHAH LOUIS THIBAULT YURTSEVEN MELIH VARDAN NAGPAL ORTEGA SERRA MARC NARCISO DUBLAN MARC GAVILAN DIAZ MARIO SALLES LOUIS SAPALE SALONI BANOS OSCAR OJAS KULKARNI CORI T. DEYSI CAMARENA GIMENEZ RUFINO SAMA SALINAS HECTOR SERAROLS MABRAS BERNAT MIRANDA LLANES YERISBEL RIOS PARRA ALEJANDRO BLASCO COLL ANDREU VERGARA JOFRE FELIPE Fins a un total de 103 jugadors

2535 2504 2392 2505 2591 2473 2532 2498 2391 2274 2492 2335 2416 2352 2379 2447 2365 2438 2332 2567 2569 2346 2133 2241 2376 2301 2370 2252 2229 2337 2129 2240 2516 2285 2210 2049 2191 2351 2413 2383 2205 2308 2255 2345 2144 2234

7,0 7,0 6,5 6,5 6,5 6,5 6,5 6,5 6,0 6,0 6,0 6,0 6,0 6,0 6,0 6,0 6,0 6,0 5,5 5,5 5,5 5,5 5,5 5,5 5,5 5,5 5,5 5,5 5,5 5,0 5,0 5,0 5,0 5,0 5,0 5,0 5,0 5,0 5,0 5,0 5,0 5,0 5,0 5,0 5,0 5,0


BUTLLETÍ D'ESCACS DIGITAL DE LA FCE

Núm. 91 agost 2017

XIX Open Internacional de Torredembarra Campió el GM Miguel Muñoz

Redacció L’Ope I te a io al de To ede a a ha viscut una de les edicions més igualades i amb un final més ajustat en la seva dinovena edi i , disputada al Pavell “a t Jo di de l’ al 9 de juliol. “’ha a i at a la da e a o da amb tres candidats al títol i,finalment, ha estat el G a Mest e d’o ige pe uà Miguel Muñoz ui s’ha i posat a la esta de ivals i ha sumat el seu tercer torneig torrenc – l’últi l’havia gua at el -. El Mestre FIDE tarragoní Francesc Xavier Farran i el Gran Mestre ucraïnès Ruslan Pogorelov han o pletat el podi d’u a edi i ue ha

comptat amb 102 jugadors, la segona millor inscripció de la història del campionat. Pogo elov ha a i at a l’últi a o da depe e t d’ell atei , ja ue ava tatjava amb mig punt Muñoz i Farran, però davant seu tenia el jugador tarragoní, a qui només li valia la victòria per intentar guanyar el seu segon títol torrenc -el p i e se’l va a ota el 2015-. Muñoz ha guanyat per la via ràpida al lleidatà David Monell en el seu tauler, mentre la pa tida del p i e s’ha alla gat gai e el doble. Finalment, Farran ha derrotat

25


BUTLLETÍ D'ESCACS DIGITAL DE LA FCE

Núm. 91 agost 2017

Pogorelov, però el desempat ha donat el títol a Muñoz. Tots dos jugadors han sumat 7,5 punts.

9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56

L’a tual a pi de Catalu a su -16, Albert Castillo, ha estat una de les grans sensacions de l’ope to e . Ha estat l’ú i jugado ue no ha perdut cap partida i ha sumat 7 punts, empatant a 7 punts amb Pogo elov, ue l’ha supe at e el dese pat. L’a tual a pi , el Mestre Internacional colombià Jorge González, ha quedat sisè per darrera del mestre internacional Joan Mellado, i per davant del vilafranquí Tomàs Sirera. Tots tres han sumat 6,5 punts. Precisament Sirera ha estat el primer classificat del tram de 1950 a 2099 punts d’ELO. E la esta de t a s, els a pio s ha estat: Marc Calonge, Tarragona, 14è amb 6 punts (1800-1949); Enric Petrus, Cambrils, 23è amb 5,5 punts (1650-1799) i Lluc Estruch, Ateneu Guissona, 22è amb 6 punts (menys de 1650). La millor dona ha estat Maria Eizagui e, de l’Es ola Es a s “alou, a a 6 punts i qui també ha estat la millor sub-14. Com a primer sub- , s’ha lassifi at A au Castillo (Club Escacs Vila Olímpica), 5è amb 3,5 punts. El millor jugador del Club Escacs Torredembarra ha estat Xavier Coca, 25è amb 5 punts.

CLASSIFICACIÓ FINAL TORREDEMBARRA 1 2 3 4 5 6 7 8

MUNOZ MIGUEL FARRAN MARTOS FRANCESC X POGORELOV RUSLAN CASTILLO DALMAU ALBERT MELLADO TRIVINO JUAN GONZALEZ RODRIGUEZ JORGE SIRERA BARGALLO TOMAS LACASTA PALACIO JOAQUIM

2497 2412 2341 2258 2395 2274 2051 2092

7,5 7,5 7,0 7,0 6,5 6,5 6,5 6,0

26

MATEOS ROZAS MIGUEL A. BUXADE ROCA GUILLERMO MONELL CAMARASA DAVID EIZAGUERRI FLORIS MARIA FERNANDEZ FUENTES FCO. J. CALONGE FABREGAT MARC ARIBAU RIVAS MIGUEL ANGEL FERNANDEZ VICENTE C. GRAELLS RICARDO GUASCH FIGUEROLA AGUSTI SANZ BASTOS FERNANDO MARINA DE LA TORRE IVAN LLUVEROL TORRENTS S. ESTRUCH ANDREU LLUC PETRUS PEREZ ENRIC VELLA RAMIREZ ALFONSO COCA MAYDEU JAVIER NORBERTO GONZALEZ ORIOL MARTI OLIVELLA GERARD BARBERANS SOLA SEBASTIA REGUE FARRAN ENRIC CANO SEVILA IVAN MASALIAS MIRA MARC MADRIA GARRIGA VIDAL URPI TORRENTS RAMON GUASCH GUASCH FERRAN LAZARO PORTA ANGEL PERA LUCAS EUGENI GIRONA ROVIRA ALBERT ESTRUCH ANDREU GUIM REPISO ALVAREZ JORGE NIEVES ALARCON JOSEP A. CAMPAS ALTISENT ADRIA ARGERICH FARRAS JOSE BELTRAN REVERTER JOSEP M. CANOVAS QUESADA JOAN J. GABARRO SERVITJA PAU FERRE BLASCO JAUME JOHN MADRIA JOSEPH GAC RIWAL CAIXAL PIQUE JORDI SALVAT DUCH CARLES ENRIC LLACUNA ROCA JOSEP FERRER TEIXIDO JORDI BATISTA PEREZ CARLOS CABALLERO GOMEZ-CASERO E COMES NOLLA GABRIEL VALLS ANTON LLUIS FELIP Fins a un total de 102 jugadors

2153 2023 2191 2075 2140 1849 2044 2046 2087 2060 1955 2013 1931 1435 1685 2025 0 1697 1522 1875 1967 1904 1927 2060 1921 1609 1962 1876 1711 1617 1954 1764 1420 2051 1840 1877 1755 1815 1533 1576 1580 1836 1565 1927 1795 1780 1762 1570

6,0 6,0 6,0 6,0 6,0 6,0 6,0 6,0 5,5 5,5 5,5 5,5 5,5 5,5 5,5 5,5 5,0 5,0 5,0 5,0 5,0 5,0 5,0 5,0 5,0 5,0 5,0 5,0 4,5 4,5 4,5 4,5 4,5 4,5 4,5 4,5 4,5 4,5 4,5 4,5 4,5 4,5 4,5 4,0 4,0 4,0 4,0 4,0


BUTLLETÍ D'ESCACS DIGITAL DE LA FCE

Núm. 91 agost 2017

27


BUTLLETÍ D'ESCACS DIGITAL DE LA FCE

Núm. 91 agost 2017

Homenatge a Joan Marcè

El Clu d’Es a s To ede a a va ap ofita el lliurament de premis per distingir amb una placa a Joan Marcè Miracle, en e o ei e e t a la seva fidelitat a l’Ope I te a io al d’Es a s de Torredembarra i a la seva lo gevitat e la p à ti a d’a uest esport, cosa que el converteix en un exemple per a tots els escaquistes.

Marcè, descendent de Torredembarra, té 91 anys i continua jugant a escacs amb el Club d’Es a s El P at. Cada estiu ve a Torredembarra, juga el torneig internacional i, des de e fa u s ua ts, s l’es a uista de més edat que el disputa. Enguany ha realitzat una bona actuació, sumant 4 punts dels 9 possibles.

28


BUTLLETÍ D'ESCACS DIGITAL DE LA FCE

Núm. 91 agost 2017

XIX Open Internacional de Sant Martí Campió el MI peruà Fernando Fernández

Clu d’Es a s Sa t Martí Del 13 al 21 de juliol s'ha jugat al centre cívic Sant Martí de Barcelona el XIX Obert Internacional d'Escacs Sant Martí 2017. Ha estat un èxit total amb una participació rècord de totes les edicions.

El dissabte 15 de juliol, al matí, vam organitzar el XIX Open Blitz Sant Martí 2017, on es van jugar 9 partides de 3 minuts més 2 segons d'increment per jugada feta. A la competició van participar 93 jugadors. Aquest any, també ha estat vàlid per Elo FIDE blitz i per Elo ràpid català. El campió ha estat el MI Artyom Zubristskyi.

A la competició van participar 317 jugadors reals, els quals han jugat com a mínim cinc rondes, dels 322 inicials inscrits: 162 al grup A de països dife e ts i del g up B d’ països dife e ts. Es epa tie . €e premis i 16 trofeus.

L'obert d'estiu es jugava en dues sales diferents i tenia tres sales d'anàlisi. S'han retransmès en directe per Internet els 10 primers taulers de cada ronda i s'han passat multitud de partides de la competició perquè, qui ho vulgui, pugui descarregar-se-

A l’ O e t ha pa ti ipat 11 GM, 20 MI, 16 MF, 1 GMF, 7 MIF, 2 MFF, 7 CM, 1 WCM i 13 Mestres Catalans.

29


BUTLLETÍ D'ESCACS DIGITAL DE LA FCE

les de Chess- esults, ta t d’u g up o l’alt e.

Núm. 91 agost 2017

de

CLASSIFICACIÓ FINAL SANT MARTÍ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20

El campió del Grup A ha estat el jugador peruà MI Fernando Fernández, qui també ha aconseguit norma de GM. El campió del Grup B ha estat el jugador del Sant Martí David Peña Mor. L'entrega de premis la va oficialitzar Evarist Pérez, secretari de la junta del Club d'Escacs Sant Martí, acompanyat pel gerent de la Federació Catalana, el senyor Antoni López. Ha estat per nosaltres un honor i un plaer repetir un altre gran torneig on esperem que la gent s'hagi divertit i hagi gaudit d'uns grans dies d'escacs. També donem les gràcies a tot l'equip organitzador, a l’e te s pú li ue ha vingut a veure el torneig i especialment als molts jugadors que han desitjat jugar el nostre Open.

Podi grup B Sant Martí

30

FERNANDEZ FERNANDO GRIGORYAN KAREN H. CUARTAS JAIME ALEXANDER ASIS GARGATAGLI HIPOLITO ARIZMENDI MARTINEZ JULEN HIMANSHU SHARMA BURMAKIN VLADIMIR PERALTA FERNANDO NARCISO DUBLAN MARC OLIVA CASTANEDA KEVEL VANTIKA AGRAWAL TISSIR MOHAMED HENRIQUEZ VILLAGRA C. RIOS CRISTHIAN CAMILO XU ZHIHANG OBLITAS CARLOMAGNO QUIRHUAYO CHUMBE GERMAN ZUBRITSKIY ARTYOM PERPINYA ROFES LLUIS MARIA ARJUN KALYAN Fins a un total de 161 jugadors

2424 2555 2501 2505 2511 2498 2505 2564 2516 2497 2230 2354 2532 2477 2140 2395 2376 2442 2352 2347

8,0 7,5 7,0 7,0 7,0 6,5 6,5 6,5 6,5 6,5 6,5 6,0 6,0 6,0 6,0 6,0 6,0 6,0 6,0 6,0


BUTLLETÍ D'ESCACS DIGITAL DE LA FCE

Núm. 91 agost 2017

31


BUTLLETÍ D'ESCACS DIGITAL DE LA FCE

Núm. 91 agost 2017

VI Open Internacional de Masdenverge Campió Miguel Jordan

Josep Maria Alomà Durant el cap del setmana del 30 de juny i 1 i 2 de juliol, s'ha jugat al poliesportiu de Masdenverge el VI IRT d'escacs MASDENVERGE T.E.

Durant les set rondes que configuren la competició, tots els jugadors del nostre territori tenen l'oportunitat de poder jugar un torneig d'escacs de bon nivell, al bell mig de les nostres comarques i a un indret força tranquil, el pavelló poliesportiu de Masdenverge, on, els jugadors, a més de jugar als escacs, poden anar a la piscina i gaudir de les diverses instal·lacions esportives. Per als acompanyants, s'organitzen visites guiades al parc natural del Delta de l'Ebre i tot el seu entorn.

Un total de 97 jugadors, vinguts del nostre territori, d'arreu de Catalunya, d'Aragó, de País Valencià, etc. han disputat un interessant torneig d'escacs. La competició, que dura dos dies i mig, ha estat realment intensa i molt disputada fins a la darrera ronda, com en tots els anys anteriors.

32


BUTLLETÍ D'ESCACS DIGITAL DE LA FCE

Núm. 91 agost 2017

feina perquè, en futures edicions, es pugui repetir aquest nivell de joc i esportivitat.

Aquest torneig destaca per la nombrosa participació de jugadors joves, ja que més de la meitat dels jugadors federats no arribaven als 18 anys. Les joves promeses dels nostres clubs tenen l'oportunitat de poder créixer i progressar més ràpidament, sense haver de sortir a fora; tot un regal.

CLASSIFICACIÓ FINAL MASDENVERGE 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42

El guanyador del IRT MASDENVERGE TE 2017 ha estat el jove castellonenc, del club d'escacs Circulo Mercantil de Castelló, Miguel Jordan Martínez, qui ha sumat un total de 6,5 punts de 7 possibles. Com a segon classificat, ha quedat Miguel Angel Fernández, del Reus Deportiu; i en 3er lloc, David Lorca, del CE Cardona. Com a campió local tenim en Joan Buch; i la primera dona ha estat la jove de Castelló Silvia Doñate. En les categories de trams, han quedat primers de les seves categories: Ismael Molano del Montornès, German Benaiges del Peó Vuit, Jorge Garcia del Sabiñánigo i Arnau Fosch del CE Masdenverge. En les categories de menors, han estat premiats: en sub-8, Alejandro Sánchez, d'Amposta; Jana Romeu, de Torredembarra; David Doñate, de Castelló: Nicolàs Bellón, del Vila-real; Armand López, de Lleida; Adrian Fariñas, de Saragossa; i Xavi Aloy, d'Amposta. En la categoria de veterans, el guanyador ha estat Josep Sánchez del CE Amposta. Destaquem, un any més, la gran esportivitat per part de tothom, el bon nivell mostrat i l'empenta amb què pugen els joves valors. Les autoritats presents a l'acte van agrair la bona participació al VI IRT, animant el CE Masdenverge, com a organitzador d'aquest esdeveniment, a continuar amb aquesta

33

JORDAN MARTINEZ MIGUEL FERNANDEZ ALONSO MIGUEL A. LORCA CORTADA DAVID MOLANO LAFUENTE ISMAEL ACCENSI ESTRADA MIGUEL A. ASENSIO LINAN TEODORO BUCH PRADES JOAN GARCIA AMOROS PABLO GARCIA ESTRUCH JORGE FERRE FORNOS J. ENRIC SANTOS MORALES JULIO C. FOSCH FERRE ARNAU BENAIGES FONTANET GERMAN PLA ANDREU ABRAHAM SANZ AYZA JOAQUIN RAMOS LOR JOSE LOPEZ MINGUELLA ARMAND SANCHEZ MAYOR JOSE ORTONEDA MAYORAL EMILIO GUTIERREZ INSUA JORGE A. CABALLERO GOMEZ-CASERO E GARCIA VERGES SANTIAGO FARINAS ARGUDO ADRIAN DONATE MORENO SILVIA JORDAN MARTINEZ DAVID RIUS GUARCH DANIEL BIOSCA CABALLE NESTOR ONATE MESA CARLES AUBANELL BER SERGI ALTABAS FELIPO ENOC MOYA GIMENO RAUL BIOSCA CID MERCE CARRERAS VILLAGRASA P. CANETTI RAMON ISAAC RODRIGUEZ MARIN JOSE GARGALLO CATALAN OSCAR CARRETE RECASENS JORDI ALOY LOPEZ XAVIER OOMEN STEPHAN LISIEWICZ JORNET JULIA JOVE BARBERA JOSEP LLUIS TOLDA ANDREU ELOI Fins a un total de 97 jugadors

2161 2104 2056 2005 2159 2104 2077 2146 1833 1893 1879 1698 1986 1983 1764 1967 1554 1804 1866 1642 1780 1632 1779 1326 2096 1878 1952 1687 1855 1543 1705 1434 1782 1463 1618 1757 1766 1597 1833 1595 1812 1817

6,5 5,5 5,5 5,5 5,5 5,0 5,0 5,0 5,0 5,0 5,0 5,0 5,0 5,0 5,0 4,5 4,5 4,5 4,5 4,5 4,5 4,5 4,5 4,5 4,0 4,0 4,0 4,0 4,0 4,0 4,0 4,0 4,0 4,0 4,0 4,0 4,0 4,0 4,0 3,5 3,5 3,5


BUTLLETÍ D'ESCACS DIGITAL DE LA FCE

Núm. 91 agost 2017

34


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.