Page 1

“Eén dag per jaar laten wij duizenden wensen van ouderen in vervulling gaan”


1e vrijdag van oktober

De Nationale Ouderendag vindt ieder jaar plaats op de eerste vrijdag van oktober. Een dag waarop individuele wensen van ouderen in vervulling gaan. Wensen waarvoor in onze huidige maatschappij niet altijd ruimte is, maar die vaak heel eenvoudig vervuld kunnen worden. Kleine wensen die bij ouderen een grote glimlach op het gezicht toveren. En we weten allemaal: blije mensen zijn gezonder en gelukkiger.


In de gemeenten waar de Nationale Ouderendag een lokaal comité heeft, worden ouderen in aanloop naar de Nationale Ouderendag uitgenodigd hun wensen kenbaar te maken. Dit kunnen ze doen door een wenskaart in te sturen of via de website hun wens in te dienen. Alle wensen worden uiteindelijk zichtbaar op de plaatselijke Nationale Ouderendag website. Mensen of organisaties die een wens willen vervullen, kunnen daar heel gericht een wens uitzoeken. De lokale comités zorgen zo jaarlijks voor vele duizenden succesvolle matches. Hieruit kunnen prachtige nieuwe contacten ontstaan.

Lokale comités


Wens: nog een keer tennissen...

Mevrouw Fisscher bijvoorbeeld, die al bijna 96 is. Zij gaf bij de Nationale Ouderendag in 2010 aan dat zij nog graag eens een keertje wilde tennissen. Het was vrijwilligster Ilonka (45) die haar wens in vervulling liet gaan. Samen met vriendin Dorien (39) nam ze mevrouw Fisscher mee naar een tennisbaan in de buurt, waar zij in het zonnetje heerlijk een balletje hebben geslagen.


Een jaar later hebben Ilonka en Dorien mevrouw Fisscher weer meegenomen tijdens de Nationale Ouderendag. Niet meer om een potje te tennissen. Helaas stond haar gezondheid dat niet meer toe. Maar haar wens om naar een tenniswedstrijd te kijken wilden de twee dames heel graag in vervulling laten gaan. Mevrouw Fisscher heeft genoten van het dagje uit en de prachtige wedstrijd.

Een jaar later...


Appeltje bij de boer mw. Riebeek

Rondvaart door Utrecht mw. Elverding

Fietstocht op duofiets dhr. Ruyssenaars

Zo eenvoudig kan een wens zijn: appeltjes plukken bij de boer. Mevrouw Couprie uit Zeist ging samen met mevrouw Riebeek naar de appelboomgaard van boer van de Grift. In het zonnetje hadden zij samen een onvergetelijke middag.

Mevrouw Elverding, een echte Utrechtse dame, ging in 2011 varen door de grachten. Het was voor haar een feest van herkenning. “Daar heb ik gewoond” “Dit moet ik opschrijven om aan mijn zoon te vertellen”. Het jaar erop ging hij ook mee, natuurlijk weer naar Utrecht. Ze genoot zichtbaar en zong spontaan:“Als ik boven op de Dom sta………….”.

De heer Ruyssenaars had als wens om lekker te gaan fietsen. Gelukkig was het schitterend weer en hebben vrijwilliger Chris en de heer Ruyssenaars een mooie fietstocht gemaakt.


En zo zijn er nog veel meer...

Naar het luchtvaartmuseum dhr. van Dalum

Nog één keer naar zee mw. Verboom

Piloot Walter nam de heer van Dalum mee naar het Aviodrome in Lelystad. Na 40 jaar zat hij in de cockpit op de stoel achter het zogenaamde BWK-paneel, zijn oude werkplek, en kon nog feilloos alle knoppen en handles van de verschillende vliegtuigsystemen vinden.

Een dagje naar zee, de grootste wens van mevrouw Verboom (96). Met de rolstoelauto naar Heemstede. Even een tussenstop in haar oude straat, een spontane ontmoeting met haar buurvrouwen van toen. Appeltaart eten in een strandtent in Zandvoort. “Waar zou de zee toch eindigen?” verzuchtte ze dankbaar.

Visje eten... Naar reddingsbrigade op het strand... Zieke vriendin bezoeken... Boodschappen doen... Hulp bij computer... Bezoek aan begraafplaats... Bezoek zuster... Naar tuincentrum... Sterrenhemel zien... Schilderen... Autorit in mooie auto... Voortuin opknappen... Gedicht voordragen... Zwemmen... Dieren aaien... Bakkerij bezoeken... Kerk bezoeken... Stijldans optreden... Een ijsje eten... Een gezellig gesprek... Bonbons... Een biertje drinken... Kopje koffie ergens drinken... Concert bezoeken...


100 plaatsen 19.100 wensen

75 plaatsen 13.975 wensen

50 plaatsen 9.350 wensen

35 plaatsen 5.825 wensen

1 plaats 12 wensen

2 plaatsen 65 wensen

2009

2010

9 plaatsen 460 wensen

2011

16 plaatsen 1.600 wensen

2012

Ambitie: Op weg naar 20.000 blije gezichten

20 plaatsen 3.050 wensen

2013

De blije gezichten en de geweldige ervaringen en reacties van de afgelopen jaren smaken voor alle betrokkenen bij de Nationale Ouderendag naar meer. Van 12 vervulde wensen in oprichtingsjaar 2009 werkt de stichting aan haar droom om vanaf 2017 jaarlijks, tijdens een groots gevierde Nationale Ouderendag, 20.000 wensen van ouderen in vervulling te laten gaan.

2014

2015

2016

2017

In 100 gemeenten jong en oud verbinden en samen in beweging brengen. Dat is onze ambitie. Zo explosief groeien kunnen wij natuurlijk niet alleen. Stichting Nationale Ouderendag zoekt naar partners, vrienden en vrijwilligers die met ons jaarlijks de benodigde mensen en middelen bijeen willen brengen. Zodat we samen kunnen werken aan een (oude) dag die je iedereen toewenst. Een wens vervullen is veelal een kleine moeite, maar vaak een heel groots gebaar.


Vrijwilligers

Om de eerste vrijdag in oktober ieder jaar tot een onvergetelijke dag te maken doet Stichting Nationale Ouderendag een beroep op honderden vrijwilligers. Zij vormen ons hart. Zij zorgen ervoor dat lokaal de vele duizenden wensen worden vervuld. Onze vrijwilligers zijn vaak werknemers van bedrijven, (jonge) mensen die maatschappelijk nuttig willen zijn en familie en vrienden van ouderen die een wens insturen. Iedereen is van harte uitgenodigd een wens te vervullen.

Lokaal comité

De Nationale Ouderendag wordt in iedere gemeente georganiseerd door een lokaal comité van vrijwilligers. Voor ieder nieuw comité is een startpakket beschikbaar en verzorgt de stichting begeleiding. De lokale comités komen twee keer per jaar bijeen om van elkaar te leren. Iedereen die wil kan in een, nog niet deelnemende, gemeente een comité starten. Bel voor meer informatie 085-2736763.


Een wens doen

De Nationale Ouderendag is er voor alle ouderen. Je wens kenbaar maken kan op twee manieren: Het invullen van een speciale wenskaart, die verspreid wordt in de deelnemende gemeenten of de wens indienen via www.nationaleouderendag.nl. De wens wordt daarna zichtbaar op de website zodat vrijwilligers erop kunnen reageren.

Contact www.nationaleouderendag.nl info@nationaleouderendag.nl 085-2736763 facebook.com/ouderendag @ouderendag

Steun ons

Uw ďŹ nanciĂŤle steun wordt zeer op prijs gesteld. Stichting Nationale Ouderendag, rekeningnummer 15.18.16.867. De stichting heeft een ANBI-status.


De glimlach Het samen genieten Nieuwe verhalen Oude verhalen Vaak mooi met een lach Soms ook een traan Een boeiend gesprek Soms stilte Een wens vervullen Samen zijn Iets doen of helpen Luisteren of vertellen Herkenning en soms ook niet Het maakt ook niet uit Belangrijkste is dat jij dichtbij bent om te genieten van de warmte van dat moment Maurits Barendrecht (1971), initiatiefnemer Stichting Nationale Ouderendag.

Nationale Ouderendag  

De Nationale Ouderendag vindt ieder jaar plaats op de eerste vrijdag van oktober. Een dag waarop individuele wensen van ouderen in vervullin...

Advertisement