BMK | NYÁR 2015

Scroll for more

Page 1


TARTALOMJEGYZÉK A BMK SZAKMAI PROGRAMJAI Projektbemutató rendezvények Szakmai képzések, továbbképzések Szakmai klubok Európai uniós projektekhez kapcsolódó szakmai szolgáltatásaink Szakmai információszolgáltatás

4 5 9 10 11

LAKOSSÁGI PROGRAMOK Lakossági tanfolyamok Lakossági klubok, ismeretterjesztés Családi és gyermekprogramok Amatőr művészet a BMK-ban Honlapjaink Civil szervezetek a BMK-ban Visszatekintő – beszámoló sikeres programokról Rólunk/nekünk írták Terembérlet Épülettérkép

1119 Budapest, Etele út 55. (06 1) 371-2760 bmknet.hu facebook.com/bmknet facebook.com/groups/bmkbaratikore

Impresszum: BMK Programfüzet 2015/3. NYÁR Felelős szerkesztő: Pordány Sarolta Szerkesztő: Brenner Zsuzsanna Olvasószerkesztő: Nagy Anna Grafika, tördelés: Tóth Gergő Alex Borító fotó: Tóth Gergő Alex (www.togart.hu) Térkép design: Pálinkás Bence, Tóth Gergő Alex Informatika: Zelles László Kiadó: Budapesti Művelődési Központ Felelős kiadó: Pordány Sarolta igazgató A nyomdai munka: e-Print Magyarország Terjesztésért felelős: Fülöp Melinda A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk.

13 19 19 21 24 24 28 29 30 31


Kedves Olvasó! Nyaralás… Ugyan vannak szebb hangzású magyar szavak, mégis valószínűleg mindenki megjelölné az első tíz kedvence között. Mi töltjük meg szépséggel, élményekkel, és ettől válik olyan egyedivé és szívünknek kedvessé az az egy-két hét minden évben. A nyaralás varázslatos ideje azonban csak egy rövid időszaka az iskolai hosszú nyári szünetnek. Ami a diákoknak álom, az néhány szülő számára nagy gondot okozhat. Mit csináljon a gyerekkel? Hova küldheti, ahol biztos kezekben van, és még ráadásul hasznosan is tölti a szabadidejét? A megoldás egy nyári tábor lehet. Én nagyon szerettem. Barátságok, élmények, sok vidámság kötődik hozzá. Diákként élveztem, fiatal felnőttként pedig szerveztem. Jó szívvel ajánlom nyári táborainkat mindazok figyelmébe, akik a legjobb lehetőséget keresik gyermekük számára. „Zöld fürkész” és „Játszótáborunk” minden gyermek számára hasznos és élményekben gazdag tanulást, szórakozást kínál. Táborainkról a programfüzet 19. oldalán olvashatnak bővebben. A fiatalokat már más kérdések érdeklik. Itt van például az érettségi előtt kötelezően teljesítendő 50 órás iskolai közösségi szolgálat! Legutóbbi nemzetközi programunk (ComeOn!) számukra kínál jó lehetőséget. A projekt bemutatóját június 3-án tartjuk, 10.00 órától. A programról részletes leírást a 4. oldalon találnak. A nyár nemcsak a feltöltődés, hanem a felkészülés időszaka is. A programajánló készítésekor mi is gondoltunk az őszi időszakra. Kollégáinknak és felnőtt látogatóinknak is számos előzetest ajánlunk ebben a számban. A könnyebb tájékozódás és keresés érdekében szakmai és lakossági programjainkat elkülönítettük: a képzések, klubok keresésében tartalomjegyzék segíti az olvasót. Szeretettel várunk mindenkit nyári és őszi programjainkra! Kellemes, élményekben teli pihenést kívánok a nyárra! Üdvözlettel: Brenner Zsuzsanna osztályvezető


A BMK SZAKMAI PROGRAMJAI PROJEKTBEMUTATÓ RENDEZVÉNYEK ComeOn! – Társadalmi innováció generációk önkéntességével Időpont: 2015. június 3. 10.00­­­–12.00 Helyszín: Budapesti Művelődési Központ (Budapest XI., Etele út 55., II. emelet, Művész terem) Lehetséges-e fiatalok és idősek együttműködése vagy ez csak egy trendi téma? Létezik-e generációk között valódi együttműködés? Mi sül ki abból, ha a két korosztály együtt tervez kísérleti projekteket? Milyen projektek születnek? Ezekre a kérdésekre kaphat választ minden érdeklődő, aki 2015. június 3-án megtisztel minket a részvételével. A Budapesti Művelődési Központ kétéves nemzetközi projekt keretein belül tesztelt egy képzési programot, amelyben az iskolai közösségi szolgálatukat teljesítő 15–17 éves fiatalok és 55 év feletti idősek vettek részt. A program célja az, hogy együtt találjanak ki olyan kísérleti, mini projekteket, amelyek a környezetükre és a generációk együttműködésére pozitívan hatnak. A projekt honlapja: www.comeon-project.eu A projektbemutatót ajánljuk • iskoláknak, különösen az iskolai közösségi szolgálatért felelős munkatársaknak, • fiatalokkal és/vagy idősekkel foglalkozó civil szervezeteknek, szakembereknek, • művelődési házak szakembereinek, • időseknek és fiataloknak. Partnerünk, a Bethlen Gábor Gimnázium a 30 órás részvételt beszámítja az iskolai közösségi szolgálat teljesítésébe. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Információ/regisztráció: Brenner Zsuzsanna, (06-1) 371-2770, brenner.zsuzsanna@bmknet.hu.

4


Családbarát Budapest Nagyrendezvény A konferencia időpontja: 2015. június 16., kedd 10.00–13.00 óra. A „Rugalmas munkahelyek, családbarát Újbuda” című projekt keretén belül „Családbarát Budapest Nagyrendezvény” címmel konferenciát szervez a Budapest Esély Nonprofit Kft. és a Budapesti Művelődési Központ. A konferencia célja a projekt eredményeinek bemutatása a XI. kerületi lakosság, a fővárosi önkormányzat és a kerületek számára. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Információ: Nagy Anna, (06-1) 371-2876, informacio@bmknet.hu.

SZAKMAI KÉPZÉSEK, TOVÁBBKÉPZÉSEK A közművelődésben és rokon területeken dolgozók számára szakmai ismereteik bővítése céljából rövid, gyakorlatorientált képzéseket szervezünk. Tanfolyamaink a közművelődési szakemberek szervezett továbbképzési rendszerében akkreditáltak. Programjainkat a BMK-ban és kihelyezett formában is kínáljuk. Ősszel induló szakmai képzéseinkre folyamatosan fogadjuk a jelentkezéseket. A képzésekről bővebben a kepzes.bmknet.hu oldalon olvashatnak.

Akkreditált továbbképzések Ifjúsági közösségszervezés A képzés célja fiatalokkal foglalkozó kulturális szakemberek komplex továbbképzése, mely lehetővé teszi, hogy korszerű, aktív részvételre ösztönző programokat szervezennek, ifjúsági közösségeket segítsenek. A képzésben nagy hangsúllyal vannak jelen a csoportfejlődést segítő gyakorlatok, a közösségfejlesztő elemek. Képzés óraszáma: 50 óra.

5


Projekttervezés, pályázatírás A képzési programon a résztvevő megismerheti a projekttervezés alapjait és lépéseit. Megtanulhatja a saját projektötletének pályázattá fejlesztését: projektcélok és tartalmi elemek megfogalmazását, indikátorok meghatározását, valamint a költségvetés és az ütemterv elkészítését. Megismerheti a hazai és uniós pályázati forrásokat is. Képzés óraszáma: 40 óra.

Uniós projektek sikeres megvalósítása (menedzselése) Átadjuk a projektek eredményes megvalósításához szükséges ismereteket, és egyéni készségfejlesztés során a résztvevő megismerheti a különböző munkafolyamatokban felbukkanó konfliktushelyzetek kezelésének, valamint a munkatársak motiválásának fortélyait. Bemutatjuk a helyes dokumentumkezelési technikákat, melyek elősegítik a professzionális munkavégzést. Képzés óraszáma: 30 óra.

Vezetői kompetenciák fejlesztése a hatékony szervezeti működés támogatására A kulturális, szociális és oktatási intézmények közép- és felsővezetői számára hatékonyságnövelő ismereteket kínálunk. Továbbá vezetői kompetenciáik erősítését szolgáló gyakorlatokat mutatunk be. A képzési tematikát úgy állítottuk össze, hogy segítse az intézmény bármely munkakörében dolgozó kolléga önálló munkavégzését. Képzés óraszáma: 40 óra.

Minőségfejlesztés a közművelődésben I. modul: Önértékelés a közművelődési szervezeteknél A képzésen a résztvevők minőségügyi alapismereteket sajátítanak el, megismerik a közművelődés minőségfejlesztési programját, megtanulják az önértékelést segítő eszközök alkalmazását, valamint az önértékelés kivitelezésének gyakorlati lépéseit. Képessé válnak közművelődési szervezetek minőségfejlesztési célú önértékelési tevékenységének megszervezésére, lebonyolítására és értékelés készítésére. Képzés óraszáma: 30 óra.

6


Minőségfejlesztés a közművelődésben II. modul: Közművelődési szervezetek helyszíni szemléje (auditja) Folytatva a BMK „Minőségfejlesztés a közművelődésben I. modul” ismeretrendszerét, amely az önértékelési rendszerekkel foglalkozott, a résztvevő e modulban elsajátíthatja a helyszíni ellenőrzés és az audit módszertanát. Továbbá a gyakorlatban kipróbálja a Minősített Közművelődési Szervezet Cím és a Közművelődési Minőség Díj pályázati anyagok átvizsgálásának, és azok értékelésének folyamatát, valamint megismerkedik az audit előkészítésének és lefolytatásának menetével. Képzés óraszáma: 30 óra.

A hiteles kulturális tájékoztatás készségeinek fejlesztése I. modul: Az információszolgáltatás ismeretszintjei, alapkészségeinek fejlesztése A képzés során a tájékoztató munka professzionális végzéséhez szükséges ismereteket szerezhetnek a résztvevők. A tanultak iránymutatásként szolgálnak az ügyfélbarát attitűd kialakításában, a hatékony kommunikációban, a visszajelzések folyamatos figyelemmel kísérésében. Képzés óraszáma: 30 óra.

A hiteles kulturális tájékoztatás készségeinek fejlesztése II. modul: A korszerű információszolgáltatás menedzsmentje A képzés során a résztvevő képessé válik az általa gyűjtött információk rendszerezésére és azok továbbítására, az információs folyamatok menedzselésére, a minőségbiztosítás alapköveinek betartásával. Az intézményi honlapon történő megosztáson felül megismerkedhet a közösségi portálokon történő információáramoltatással is. Képzés óraszáma: 30 óra. Kulturális szervezetek, oktatási cégek számára (vidékről is) kihelyezett képzési helyszíneket, oktatásszervezést is biztosítunk. Információ és jelentkezés: Makk Katalin, (06-1) 371-2771, makk.katalin@bmknet.hu.

7


Nem akkreditált szakmai továbbképzések Virtuális közösségépítő – villámképzés kezdőknek Marketing ingyen? Igen! Hogyan tudja eladni a rendezvényét, a programját, szolgáltatását? Hogyan építhet szakmai kapcsolatokat és személyes márkát? Tudja, mire jó a közösségi marketing? Miben különböznek az online közösségek a valóditól? A képzés végére készségszinten biztonságosan használja majd a közösségi média eszközrendszerét, megtanulja hatékonyan használni a közösségi oldalakat és csoportmarketinget. A képzést közösségekkel foglalkozó szervezetek munkatársainak ajánljuk. Ugyanakkor hasznos lehet bárkinek, akinek fontosak a szakmai kapcsolatok és szeretné magát megmutatni az online térben. Bemeneti feltétel: felhasználói szintű számítógépes ismeretek. Képzés óraszáma: 6 óra.

Virtuális közösségépítő – villámképzés haladóknak Építsen mérhető virtuális közösséget! Tippek, trükkök a látogatottság növelése érdekében. Csoportmarketing módszerek a közösségépítés és a népszerűsítés szolgálatában. Hirdetési lehetőségek áttekintése – mikor, mit, mennyiért érdemes? Megismerkedhet az online bizalomépítés eszközeivel és a virtuális moderáció alapelveivel. A képzés végére megtanulja a virtuális csatornák hatékonyan és egyszerű összehangolását is. A képzést közösségekkel foglalkozó szervezetek munkatársainak és kisvállalkozásoknak is ajánljuk. Bemeneti feltétel: a közösségi oldalak biztos használata. Képzés óraszáma: 12 óra. Információ: Egervári Krisztina, (06-1) 371-2774, egervari.krisztina@bmknet.hu.

8


SZAKMAI KLUBOK Ifjúsági szakemberek klubja Azzal a céllal indítottuk el új sorozatunkat, hogy a fiatalokkal foglalkozó szakemberek kötetlen formában oszthassák meg egymással tapasztalataikat. További célunk, hogy megismerjük egymást és a különböző intézményekben folyó szakmai munkát, tevékenységeket. A nyár a táborozások ideje, ezért a klub szünetel. 2015. szeptember 24-én, csütörtökön 10.00 órától várjuk a téma iránt érdeklődőket a BMK-ban. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Klubvezető és moderátor: Fülöp Melinda, (06-1) 371-2784, fulop.melinda@bmknet.hu.

Nemzetközi Klub A júniusi klubnapot összekötjük a BMK nemzetközi projektbemutatójával. Szeretettel várunk mindenkit a „ComeOn! – Társadalmi innováció generációk önkéntességével” című projektbemutató rendezvényre június 3-án! A klub őszi találkozóját 2015. szeptemberben 23-án tartjuk a Kondor Béla Közösségi Házban. Téma: „Mégis hol találkozik a katalógus-szerű svéd lakótelep a brit újépítésű háztömbökkel, a spanyolországi lakóközösség a Havanna lakótelep panellakásaival, a bevándorlási helyzet a munkanélküliséggel? Olyan távol vagyunk egymástól... vagy mégsem? Pusztán a tapasztalatcsere és az utazások révén kinyílik a világ és megoldásra találnak olyan megkövesült problémák, amelyből eddig nem láttuk a kiutat. Az URBACT pályázat azt mutatja meg, hogyan lehet tíz különböző országban látott tapasztalataink alapján megoldásokat találni saját országunk tematizált helyzetére, problémáira.” Házigazda: Császár Bíró Lilla, a XVIII. kerületi Kondor Béla Közösségi Ház igazgatója A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Klubvezető és moderátor: Brenner Zsuzsanna, 371-2770, brenner.zsuzsanna@bmknet.hu. 9


EURÓPAI UNIÓS PROJEKTEKHEZ KAPCSOLÓDÓ SZAKMAI SZOLGÁLTATÁSAINK Kultúr-Tan-Ösvény A projekt célja a nevelési–oktatási intézmények tanórai, tanórán kívüli és szabadidős tevékenységeinek támogatása. A 2012/13-as tanévtől öt éven át biztosítjuk hét közoktatási partnerintézményünk számára évente egy témanap megtartását pályaorientáció témában, illetve környezettudatos életmódra felkészítő foglalkozást tartunk (3x3 órában). Ezek a foglalkozások a BMK-tól megrendelhetők. Projekthonlap: kulturtanosveny.bmknet.hu. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg.

„Zöld tömb – élhetőbb panel” A projektben iskolai és intézményi kampánynapokat szerveztünk az élhetőbb, zöldebb és közösségibb városi környezet igényének felkeltése, valamint a hulladékcsökkentési módok, az anyag- és energiatakarékosság, továbbá a tudatosabb fogyasztás és öko-háztartás kialakításának területén. Fenntarthatósági szempontú jó gyakorlatokat kidolgozandó projektek támogatása érdekében módszertani kiadványt jelentettünk meg, mely honlapunkon elérhető. Fenntarthatósági témaköröket feldolgozó videoszpotjaink ingyenesen átvehetők. Kampányhonlap: zoldtomb.hu, Zöldtömb projekt A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg.

TeÉrted Akadémia A tanórán kívüli nevelést szolgáló projekt fenntartási időszakában, 2016-ig, évente egy közoktatási intézményben tartunk pályaorientációs és demokratikus nevelést szolgáló foglalkozásokat. Útitárs című ikerkiadványunkat a diákönkormányzatok munkáját segítő pedagógusok, a DÖK-tagok és a diákvezetők számára térítésmentesen kínáljuk. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg.

Információ: Fülöp Melinda, (06-1) 371-2784, fulop.melinda@bmknet.hu. 10


SZAKMAI INFORMÁCIÓSZOLGÁLTATÁS Honlapunk: BMKnet.hu A Budapesti Művelődési Központ portálja a kulturális szakemberek számára hasznos információkat és folyamatosan bővülő szolgáltatásokat kínál, továbbá a főváros friss kulturális hírei közül is szemlézünk. Honlap: bmknet.hu. Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is: facebook.com/bmknet. Kapcsolat: Nagy Anna, (06-1) 371-2876, nagy.anna@bmknet.hu.

Tipp adatbázis – a fővárosi kulturális intézmények rendezvényei, szolgáltatásai Különleges, egyedi szolgáltatásunk a Budapesti Művelődési Házak kereső, mely a portálunk fejlécének jobb oldalán található, és a fenti adattartalmú adatbázisból folyamatosan frissülő információk alapján segíti a fővárosi kulturális életben történő tájékozódást. E szolgáltatással megkönnyítjük az információszerzést a fővárosi intézmények rendezvényeiről és az állandó kulturális programjaikról, valamint a szolgáltatásaikról. Küldje, hogy küldhessük! Küldje el programjait, hogy legyen egy „tippünk” intézményéről. Kérjük, hogy intézménye programjait a tipp@bmknet.hu címre továbbítsa (cím, időpont, helyszín, programkategória, ár/díj, elérhetőség/információ adatokkal)! Az adatok megjelenítése díjmentes. Kapcsolat: Simonné Nagy Ágnes, (06-1) 371-2760, tipp@bmknet.hu.

BMK hírlevelek a szakma szolgálatában Küldjük regisztrált látogatóinknak a BMK elektronikus hírleveleit, melyek betekintést nyújtanak a saját, továbbá a főváros 23 kerületének közösségi, kulturális intézményei szakmai tevékenységébe. • BMK eHírlevél szakmai tartalommal, • BMK eHírlevél tematikus számok: a forrásteremtésről, és az idei tavaszi évad új fővárosi közösségi, kulturális tereiről, • BMK eHírlevél – különszám, Kérjük, hogy hírleveleink tartalmának gazdagításához juttassa el hozzánk intézményének híreit, felhívásait és pályázatait, valamint állásajánlatait. Üzeneteiket folyamatosan fogadjuk és feldolgozzuk az allas@bmknet.hu és informacio@bmknet.hu címen.

11


Címlista szolgáltatás A fővárosi kulturális, közösségi művelődési intézmények, illetve az ilyen szakmai tevékenységet folytató civil szervezeteik felhívásait, pályázatait, szakmai és kiemelt rendezvényeik meghívóit szakmai célcsoportjaik számára megrendelésre – címlistáink alapján – továbbítjuk. Kapcsolat: Nagy Anna, (06-1) 371-2760, nagy.anna@bmknet.hu.

Közművelődési állásajánlatok Intézményi állásajánlatokat az allas@bmknet.hu címen várunk, amelyeket közzé teszünk a BMK honlap Közművelődési állásajánlatok rovatában. Az ajánlatokat hírlevelünkben megjelenítjük, illetve a közösségi média szakmai csoportjaiban megosztjuk. A kulturális és közművelődési területen állást keresők ingyenesen regisztrálhatnak a Közművelődési állást keresők rovatba. Az adatok megjelenítése díjmentes. Kapcsolat: Oláh Sándor, (06-1) 371-2760, olah.sandor@bmknet.hu.

Felnőttképzésinfo.hu Tematikus linkgyűjteményünk a felnőttképzéshez kapcsolódó hivatkozásokat, elérhetőségeket tartalmazza. A rendszer többféle megközelítést alkalmazva ad hasznos információt a felnőttképzésről: a jogszabályi környezettől a munkavállaláshoz kapcsolódó linkeken keresztül a képzési helyszínig. A honlap hasznos lehet mindazoknak, akik tanácsadással vagy képzésszervezéssel foglalkoznak. Információ: Egervári Krisztina, (06-1) 371-2774, egervari.krisztina@bmknet.hu.

Civil együttműködő partnereink: Kulturális Központok Országos Szövetsége (KKOSZ) Budapesti Népművelők Egyesülete (BNE) Országos Képző- és Iparművészeti Társaság Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

12


LAKOSSÁGI PROGRAMOK LAKOSSÁGI TANFOLYAMOK Elsősorban gyakorlati ismeretek átadására fókuszáló rövid képzéseinket azoknak ajánljuk, akik oktatói segítséggel szeretnének az érdeklődési körükhöz illő témákban elmélyülni. Ősszel induló lakossági képzéseinkre folyamatosan fogadjuk a jelentkezéseket. A tanfolyamok teljesítése után névre szóló látogatási igazolást állítunk ki. A képzésekről bővebben a kepzes.bmknet.hu oldalon olvashatnak.

Digitális kultúra Mindazokat várjuk, akik a virtuális világban szeretnének magabiztosan közlekedni.

Internetoktatás kezdőknek Azok jelentkezését várjuk, akik szeretnének megismerkedni a világháló nyújtotta lehetőségekkel az információszerzés és az elektronikus levelezés területén. Témakörök: • a számítógép bekapcsolása, a billentyűzet és az egér használata, • keresés az interneten, • elektronikus postafiók létrehozása, • e-mail küldése, fogadása, • közösségi média: Facebook. Képzés óraszáma: 25 óra.

Internetoktatás haladóknak A képzést azok számára ajánljuk, akik szeretnék továbbfejleszteni internetes ismereteiket. Témakörök: • az internetes böngészés és levelezés ismereteinek elmélyítése, • adattárolás a számítógépen, • multimédia, • web fotóalbum, • kommunikáció – Skype, • útvonaltervezés, • ügyintézés az interneten. Képzés óraszáma: 25 óra. 13


Virtuális közösségépítő – villámképzés kezdőknek Marketing ingyen? Igen! Hogyan tudja eladni a rendezvényét, a programját, szolgáltatását? Hogyan építhet szakmai kapcsolatokat és személyes márkát? Tudja, mire jó a közösségi marketing? Miben különböznek az online közösségek a valóditól? A képzés végére biztonságosan használja majd a közösségi média eszközrendszerét, megtanulja hatékonyan használni a közösségi oldalakat és csoportmarketinget. A képzés hasznos mindenkinek, akinek fontosak a szakmai kapcsolatok és szeretné magát megmutatni az online térben. Bemeneti feltétel: felhasználói szintű számítógépes ismeretek. Képzés óraszáma: 6 óra.

Virtuális közösségépítő – villámképzés haladóknak Építsen mérhető virtuális közösséget! Tippek, trükkök a látogatottság növelése érdekében. Csoportmarketing módszerek a közösségépítés és a népszerűsítés szolgálatában. Hirdetési lehetőségek áttekintése – mikor, mit, mennyiért érdemes? Megismerkedhet az online bizalomépítés eszközeivel és a virtuális moderáció alapelveivel. A képzés végére megtanulja a virtuális csatornák hatékonyan és egyszerű összehangolását is. A képzést közösségekkel foglalkozó szervezetek munkatársainak és kisvállalkozásoknak is ajánljuk. Bemeneti feltétel: a közösségi oldalak készségszintű használata. Képzés óraszáma: 12 óra. Információ és jelentkezés: Egervári Krisztina, (06-1) 371-2774, egervari.krisztina@bmknet.hu.

Nagyi–diák tanulókör Időskorú internetezőknek ingyenes gyakorlási lehetőséget kínálunk középiskolás mentorok bevonásával. A foglalkozásokon a kezdő internet tanfolyamon elsajátított ismeretek ismétlésére nyílik lehetőség. Információ és jelentkezés: Fülöp Melinda, (06-1) 372-2784, fulop.melinda@bmknet.hu.

14


Művészeti képzés Fotóoktatás haladóknak A tanfolyam a digitális és az analóg fotózás iránt érdeklődő, de már alapismeretekkel rendelkező amatőröknek nyújt lehetőséget tudásuk elmélyítéséhez, illetve új ismeretek szerezéséhez. Főbb témakörök: • a tanfolyamon használt eszközök bemutatása, • épület- és városfotózás, • fényképezés a természetben (táj, virágok, állatok), • személyfotózás belső térben, • számítógépes képfeldolgozás. Képzés óraszáma: 32 óra. Információ és jelentkezés: Egervári Krisztina, (06-1) 371-2774, egervari.krisztina@bmknet.hu.

Szakmai továbbképzések lakossági érdeklődőknek Projekttervezés, pályázatírás A képzési programon a résztvevő megismerheti a projekttervezés alapjait és lépéseit. Megtanulhatja a saját projektötletének pályázattá fejlesztését: projektcélok és tartalmi elemek megfogalmazását, indikátorok meghatározását, valamint a költségvetés és az ütemterv elkészítését. Megismerheti a hazai és uniós pályázati forrásokat is. Képzés óraszáma: 40 óra.

Uniós projektek sikeres megvalósítása (menedzselése) Átadjuk a projektek eredményes megvalósításához szükséges ismereteket, és egyéni készségfejlesztés során a résztvevő megismerheti a különböző munkafolyamatokban felbukkanó konfliktushelyzetek kezelésének, valamint a munkatársak motiválásának fortélyait. Bemutatjuk a helyes dokumentumkezelési technikákat, melyek elősegítik a professzionális munkavégzést. Képzés óraszáma: 30 óra.

15


Vezetői kompetenciák fejlesztése a hatékony szervezeti működés támogatására Közép- és felsővezetői, valamint vezetői szerepre készülők számára vezetői kompetenciáik erősítését szolgáló gyakorlatokat, ismereteket kínálunk. A képzés során megtanulják a résztvevők a produktív időgazdálkodás, a célmeghatározás, a kommunikáció és tárgyalástechnika, valamint a konfliktuskezelés korszerű módjait, és technikáit. Képzés óraszáma: 40 óra. Információ és jelentkezés: Makk Katalin, (06-1) 371-2771, makk.katalin@bmknet.hu.

SZÓL-E? Szűrőeljárás az óvodáskori logopédiai ellátáshoz

– a diagnosztikus eszköz elméleti háttere és alkalmazása a gyakorlatban

A tanfolyam a 2012 áprilisában megjelent SZÓL-E? logopédiai szűrőeljárást mutatja be. Az eljárás alkalmas az 5-6 éves gyermekek beszéd- és nyelvi fejlettségének, illetve az olvasás- és írászavarok kockázatának objektív szűrésére. Változatos feladatokkal tíz területen tárja fel az óvodás gyermek beszéd-, nyelvi és vizuomotoros teljesítményeit. A feladatok struktúrája nemzetközi és magyar kutatási eredményeken alapul, a szűrést végző logopédus több száz fős normatív adatbázishoz viszonyítva értékelheti a kiejtés, a nyelvi produkció és megértés, az olvasásra írásra való készültség szintjét, megalapozva a további vizsgálatokat és az ezekre épülő logopédiai terápiát. A logopédus által végezhető szűrés egyéni, kb. 20 perc alatt elvégezhető. Az egy napos, 6x45 perces tanfolyam kitér a SZÓL-E?-t megalapozó elméleti ismeretekre, az eljárás felvételének és értékelésének gyakorlati tudnivalóira, valamint a szűrést követő további vizsgálatokra. A képzési program gazdája a LogoTech+Kft., az oktatásszervezési feladatokat a Budapesti Művelődési Központ látja el. A képzés időpontja: 2015. augusztus 27. Képzés óraszáma: 6 óra. Információ és jelentkezés: Egervári Krisztina, (06-1) 371-2774, egervari.krisztina@bmknet.hu.

16


Mozgásos tanfolyamok Gyermekbalett Mit adhat gyermekének a klasszikus balett oktatás? Önfegyelmet, munkamorált, arányos izomzatot és szép tartást. Klasszikus balettművészeti képzést, kulturált szabadidő eltöltést, hasonló kultúrájú és beállítottságú gyermekekkel. A foglalkozásokat a Miskovitz Balettművészeti Magániskola tanárai tartják. A foglalkozások június 12-ig tartanak, majd azt követően az őszi szemeszterben indulnak újra. Információ és jelentkezés: a +36 30/555-35-45 telefonszámon, e-mail: iroda.balettoktatas.hu@gmail.com (a beérkezett elektronikus levelekre, minden hétköznap 8.00–10.00 óra között válaszolnak).

Etka-jóga Minden korosztálynak, nőknek, férfiaknak egyaránt ajánljuk. „Célunk, hogy mindennapjainkat természetes tartással, mozgással és légzéssel éljük, erőnket nem elhasználni, hanem összegyűjteni tudjuk, javuljon egyensúlyérzékünk, keringésünk, erősödjenek és rugalmasabbak legyenek izmaink, ízületeink és érfalaink. Foglalkozásaink során fokozatosan újratanuljuk a kisgyerekkorunkban természetesen és ösztönösen alkalmazott mozdulatokat. Gyakoroljuk testünk tudatos irányítását, hogy állandóan derűsek, hajlékonyak, magabiztosak legyünk önmagunk és környezetünk örömére.” Foglalkozások időpontja: keddenként 18.00–19.00 óráig. Részvételi díj: 1200 Ft/alkalom, 10 000 Ft/10 óra. A foglalkozások július 7-ig tartanak, majd azt követően az őszi szemeszterben indulnak újra. Információ és jelentkezés: Miskolczi Katalin, a módszer képzett oktatója, k.miskolczi@freemail.hu, mobil: +36 30/469-7909.

Gerincjóga A Gerincjóga elősegíti az egészséges test kialakítását, a helyes légzés elsajátítását és a stressz oldását. Időpontok: hétfő: 8.00–9.30, kedd: 18.00–19.30, csütörtök: 8.00–9.30, 18.30–20.00, szombat: 16.30–18.00. A foglalkozásokat vezeti: Farkas Csaba, gerincjóga oktató, sportedző. 17


Tai chi chuan A tai chi chuan varázslatos világa: könnyed mozdulatokat végző emberek égi tánca. Mozgásuk körkörös és egységet alkot, mintha megszűnne számukra a tér és az idő. Szerte a világon ismert, egészség megőrzési vagy gyógyítási céllal gyakorolják. Egyesek a harci jellege miatt választják, mások pedig a meditatív megismerést keresik. Ezek látszólag különböző célok, megvalósításuk mégis azonos. A foglalkozások időpontja: csütörtökönként 17.00–19.00 óráig. Oktató: Gellén Károly, tai chi chuan és chi kung oktató. Részvételi díj: 2500 Ft/alkalom, bérlet 8500 Ft/hó. Információ és jelentkezés: taichi-mindenkinek.hu.

Képzési tanácsadás Palló felnőttképzési tájékoztató szolgálat® Nem ismeri ki magát a képzések, tanfolyamok között? Nem tudja, mit tanuljon, hol tanuljon? Kérje kollégánk segítségét a tájékozódásban! Pályaválasztási, munkavállalási és karrierépítési információszolgáltatással és tanácsadással várja Önt személyesen, e-mailben és telefonon Makk Katalin munkavállalási tanácsadó. Nyitva tartási idő:

Kedd: 13.00–16.00 óráig; Csütörtök: 13.00–18.00 óráig.

A szolgáltatás 2015. július 13–augusztus 16-ig szünetel. Információ: Makk Katalin, (06-1) 371-2772, palloinfo@bmknet.hu.

18


LAKOSSÁGI KLUBOK, ISMERETTERJESZTÉS Mandala önismereti kör „A mandala szanszkrit eredetű szó, amely kört, középpontot jelent. Lenyűgöző a benne rejlő harmónia és belső csend. Gyere velünk egy csodálatos utazásra, játékra, az önmagunk középpontjának megismerése felé vezető úton. Foglalkozásainkon megtudhatod, hogyan vedd kezedbe az életed, miként légy tudatos, és élj úgy, hogy ne csupán a körülmények alakítsanak téged.” A foglalkozások időpontja: kéthetente csütörtökön 19.00–21.00 óráig. Foglalkozásvezető: Gellén Károly, önismereti tréner. Részvételi díj: 3000 Ft/alkalom. Információ és jelentkezés: taichi-mindenkinek.hu.

Fekete-fehér (ff) analóg fotó labortechnika kezdő és haladó szinten Avagy mennyire sötét a sötétkamra?

Rejthet-e valami többletet a fotózásban az analóg technika a mai felgyorsult digitális világban? Ha kérdése van az analóg technikáról, de soha nem merte feltenni, nálunk megteheti. Időpont: szombatonként 13.00 óra. Részvételi díj: 600 Ft/alkalom. Információ és jelentkezés: zonarendszerma@mailbox.hu.

CSALÁDI ÉS GYERMEKPROGRAMOK Zöld fürkész tábor

Június 22 – 25. 8.00–17.00 6–12 éves korig A táborban játszva ismerkedhetnek meg a gyerekek természetes és épített környezetükkel. Különböző kézműves és játékpedagógiai eszközök segítségével érzékenyítjük őket a fenntartható társadalom jellegzetességeire. A táborban sokat játszunk, beszélgetünk, városi zöld területekre kirándulunk. Részvételi díj: 25 000 Ft, ami napi 3 étkezés, a foglalkozások és a belépőjegyek árát tartalmazza.

19


Játszótábor

Augusztus 24–28. 8.00–17.00 6–12 éves korig Ezen a héten a játéké a főszerep. Játszani fogunk a teremben és a szabadban. Játszunk mai és régi játékokat. Ellátogatunk a Csodák Palotájába és a Mesemúzeumba. Részvételi díj: 20 000 Ft, ami napi 3 étkezés, a foglalkozások és a belépőjegyek árát tartalmazza. A táborok minimum 15 fő jelentkezése esetén indulnak. Információ: Fülöp Melinda, (06-1) 371-2784, fulop.melinda@bmknet.hu.

20


AMATŐR MŰVÉSZET A BMK-BAN Művészeti alkotóműhelyek Budapesti Amatőr Alkotók Stúdiója (BAAS) A festészet és grafika iránt érdeklődő amatőr alkotók Fiók László festőművész segítségével megismerik az egyes témakörök megközelítési lehetőségeit, majd a gyakorlatban is kipróbálhatják tudásukat. A foglalkozásokon lehetőség nyílik egyéni konzultációra is a művésszel. BAAS I. csoport foglalkozása: 2015. június 13. – Tájkép: képzeletbeli tájábrázolás, szimbolizmus a tájképfestészetben, színtan BAAS II. csoport foglalkozása: 2015. június 27. – Arc: Miért változik meg az ábrázolt portrén a modell naturális arcszíne? Portrék egy kicsit másképp Részvételi díj: 3500 Ft/alkalom.

Fiók Rajziskola A Fiók László Stúdió negyedik éve működik heti rendszerességgel intézményünkben. A résztvevők rajztanulmányokat folytatnak a csendélet, portré, egészalakos ábrázolás, aktrajzolás területén. Az alkotói csoport szemléletében nagy jelentőséggel bír az egyéni benyomás, látásmód, kifejezésmód és szemléletmód. Bemutatkozó kiállítást évente rendezünk az alkotók stúdióban készült munkáiból, idén 2015. május 18-tól június 6-ig. A csoport június 15-ig tartja foglalkozásait.

Budapesti Versklub A klub programjaira a versmondással komolyabban foglalkozni kívánó versmondókat várjuk. A klubot a Magyar Versmondók Egyesülete a BMK-val együttműködve szervezi. Vezeti: Wiegmann Alfréd, Radnóti-díjas rendező. Időpont: havonta egy szombat 10.00–13.00 óráig. A foglalkozások látogatása ingyenes. 21


Reflex fotóklub A klub a fotográfia iránt érdeklődőket várja. A foglalkozások fókuszában a felvételek bírálata, a hibák javítása, valamint kiállításokra történő képválogatások, technikai újdonságok ismertetése áll. Eközben a kezdők is elsajátíthatják a fotózás alapjait. A klub évente több alkalommal vesz részt különböző országos és regionális fotópályázatokon, nyári alkotótáborokban. A klub tagjai díjmentesen használhatják a klub jól felszerelt fotólaborját. Időpont: szerdánként 17.00–21.00 óráig. A klub tagsági díjas (5000 Ft/év).

Budai Fotó- és Filmklub „A fénykép hatalma abban rejlik, hogy lehetővé teszi olyan pillanatok tüzetes vizsgálatát, melyeket az idő sodra egyébként rögtön elmosna.” (Susan Sontag) A fényképezés iránt érdeklődőknek gyakorlati bemutatók megtekintésére és konzultációra is lehetőségük nyílik az előadások után. Az 60 éve működő klubhoz csatlakozhatnak a művészetkedvelők. A klub vezetője Csordás Gábor fotós. 2015. június 2-án 18.00 órától Mexikó csodálatos világa – Szalkai István fotóinak bemutatója Az előadások látogatása ingyenes. Információ: Csák Orsolya, (06-1) 371-2782, csak.orsolya@bmknet.hu.

Kiállítások a BMK Galériában Fiók L. Stúdió kiállítása 2015. május 18–június 6.

„A festés- és életkurzusnak nevezett komplex tanulási folyamat együtt töltött évei során rájövünk, hogy mentorunkat elsősorban egy emberábrázolás vagy csendélet mögöttese ragadja meg.” Az alkotókör vezetője Fiók László festőművész. Megnyitó időpontja: május 19. 18.00 óra. A kiállítást megnyitja: Pordány Sarolta, a BMK igazgatója.

22


Budai Fotó és Filmklub kiállítása 2015. június 8–július 11.

A klubot 1955-ben dr. Holló Dénes alapította, és vezette 2011-ig. Ezt követően Réber Anikó, majd 2014-től Csordás Gábor vette át a klubvezetést. A klub tagjai az elmúlt 60 év alatt számos sikeres egyéni és csoportos kiállítást tudhatnak maguk mögött. A klub immár hagyományos éves kiállítására kerül sor a BMK Galériában. Megnyitó időpontja: június 9. 17.00 óra. A kiállítást megnyitja: Szalay József művész-tanár. 18.00-tól digiráma vetítés. Információ: Csák Orsolya, (06-1) 371-2782, csak.orsolya@bmknet.hu.

XXXI. Vizuális Művészeti Hónap (VMH) A Vizuális Művészeti Hónap a fővárosban élő amatőr alkotók éves seregszemléje. A fényképezéssel, festészettel, grafikával foglalkozó művészek pályázat keretében mérettethetik meg tevékenységüket, és nyerhetik el egy csoportos kiállításon való részvétel lehetőségét. Az idei évben már 31. alkalommal rendezi meg a BMK a Vizuális Művészeti Hónap programsorozatot. A pályázatokon évente átlagosan 250 pályázó mintegy 700 alkotással indul. Kategóriánként a 3-5 beadott pályaműből szakmai zsűri dönt a díjazásról, és választja ki a csoportos kiállításon bemutatásra kerülő alkotásokat. Pályázati kategóriák: • festészet, • grafika, • fotó, • ÚJ! mobilfotó (14–18 éves korosztály részére). Pályázási időszak: 2015. október–november. Kiállítások ideje: 2015. november–2016. január. A kategóriánként kiválasztott műveket 3-3 héten keresztül tekinthetik meg az érdeklődők. A részletes pályázati felhívás megjelenésének időpontja: 2015. július 1. Elérhetősége: www.bmknet.hu Információ: Csák Orsolya, (06-1) 371-2782, csak.orsolya@bmknet.hu. 23


HONLAPJAINK BMKnet.hu A Budapesti Művelődési Központ honlapján napra készen követhetők programjaink, előadásaink, kiállításaink. E-mail postafiókjába is szívesen elküldjük aktuális programjainkat, ehhez iratkozzon fel a BMK programajánló hírlevélre a főoldal jobb oldalán található boríték ikonra kattintva címének megadásával. Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is: facebook.com/bmknet. Kövessen bennünket youtube csatornánkon. Kapcsolat: Nagy Anna, (06-1) 371-2876, nagy.anna@bmknet.hu.

Felnőttképzésinfo.hu Tematikus linkgyűjteményünk a felnőttképzéshez kapcsolódó hivatkozásokat, elérhetőségeket tartalmazza. A rendszer többféle megközelítést alkalmazva ad hasznos információt a felnőttképzésről: a jogszabályi környezettől a munkavállaláshoz kapcsolódó linkeken keresztül a képzési helyszínig. Információ és jelentkezés: Egervári Krisztina, (06-1) 371-2774, egervari.krisztina@bmknet.hu.

CIVIL SZERVEZETEK A BMK-BAN A Fővárosi Önkormányzat megbízása alapján a BMK-val együttműködő művészeti együttesek Fővárosi Énekkar

Karnagy: Krasznai Gáspár A próbák helyszíne: Madách Imre Gimnázium (1073 Budapest, Barcsay u. 5.) A próbák időpontja: hétfő, csütörtök 18.30–20.45 óráig. Információ: Kürtös Annamária, +36 70/365-0424, Zentai Gyula, +36 30/966-4054, Honlap: fovarosienekkar.hu.

24


Tervezett fellépések: • 2015. június 13., 11.00 óra – Doktorandusz koncert, helyszín: Zeneakadémia. • 2015. június 21., 18.30 óra – Szentmise Ugrin Gábor emlékére, halálának évfordulója alkalmából, helyszín: Szent Teréz templomban (Budapest VI., Nagymező u.–Király u. sarok), műsor: Schubert: G-dúr mise.

Budapesti Vándor Kórus

Karnagy: Németh Zsuzsanna Próbák helyszíne: Erzsébetvárosi Kéttannyelvű Általános Iskola, Szakiskola és Szakközépiskola (Budapest VII., Dob u. 85.) A próbák időpontja: hétfő, csütörtök 18.00–20.00 óra. Információ: Németh Zsuzsanna, +36 20/469-5242, info@vandorkorus.hu. Honlap: www.vandorkorus.hu. Tervezett fellépések: • 2015. június 13. – CD felvétellel egybekötött fellépés a Musica Sacra c. hangversenyen Tóka Ágoston orgonaművész közreműködésével, helyszín: Fasori Evangélikus Egyházközség temploma (1071 Budapest, Városligeti fasor 17.), műsor: Händel: Hallelujah kórus, Kodály: Pange Lingua, valamint kortárs magyar művek. • 2015. július 24–augusztus 2. – Europa Cantata XIX. nemzetközi kórusfesztivál, helyszín: Pécs.

Bárdos Lajos Vegyeskar

Karnagy: Somorai Eleonóra Próbák helyszíne: Corvinus Egyetem Budai Campusának „G” épülete (Budapest XI., Villányi út 29–33.) Időpontja: szeptembertől júniusig csütörtökönként: 18.30–20.30 óra. Információ: Somorai Eleonóra, +36 30/364-3429, Honlap: www.bardosvegyeskar.hol.es. Tervezett fellépések: • 2015. június 7., 18.30 – Úrnapja – ünnepi mise, helyszín: XXII. kerület Baross Gábor-telepi Jézus szíve templom (1224 Budapest, Dózsa György út 96.). 25


Budapest Főváros Bartók Táncegyüttes

Művészeti vezető: Szappanos Tamás. Művészeti munkatársak: Sánta Gergő és Sánta-Biró Anna. A próbák helyszíne: Budapesti Művelődési Központ. Honlap: www.bartokdance.hu. Információ: bartok@bartokdance.hu. Tervezett fellépések: • 2015. június 13. – Évadzáró műsor a Hagyományok Házában A Hagyományok Házában az együttes minden csoportja színpadra lép a Pöttöm csoporttól a nagyegyüttesig. Bővebb információ május közepétől a honlapon (www.bartokdance.hu) olvashatók. • 2015. augusztus 21–23. – Minden Magyarok Nemzetközi Néptáncfesztiválja, Gyula A fesztiválra a világ több tájáról érkeznek táncosok, zenészek, idén hazánkat a Budapest Főváros Bartók Táncegyüttes képviseli majd.

További civil szervezetek, közösségek Ezüstnet – Internetező Idősek Országos Egyesülete Elnök: Takács Márta Az egyesület programjai: Informatikai ismeretterjesztés Érdeklődő egyesületi tagjaink számára heti 3-4 alkalommal számítógépes alkalmazásokról tartunk ismeretterjesztő foglalkozásokat, majd a közösen választott témakörökben gyakorlási lehetőséget kínálunk. Angol és német nyelvű foglalkozások Kis csoportokban angol és német nyelvi gyakorlási, beszédkészség-fejlesztési alkalmakat szervezünk a tagok részére több tudás-szinten, önkéntesek segítségével. Kulturális és szabadidős programok 2015. június 23. – Látogatás a Vajdahunyad várba, ahol a Mezőgazdasági Múzeumban két újdonság tekinthető meg, a tavasszal megnyitott két toronyban. 2015. július 2. – (megfelelő időjárás esetén) a Jókai-kerti séta a Jókai Emlékszoba megtekintésével a Svábhegyen. Igény esetén a „Magyarország madárvilága” c. kiállítás megtekintése. 26


2015. július 7. – Magyar Elektrotechnikai Múzeum látogatása a technika iránt érdeklődők (iskolás unokáknak is ajánlott) részére. A múzeum a magyarországi villamosenergia-ipar történetét mutatja be kiemelkedő, világviszonylatban is jelentős gyártmányok tükrében. A kulturális eseményekre jelentkezni a honlapon is megadott e-mail címen, illetve a kerületi 60+ tagoknak telefonon is lehetséges. Egyesületünkhöz és a belső programokhoz az év bármely időszakában a honlapunkon ismertetett feltételekkel lehet csatlakozni. Információ: www.ezustnet.hu, www.ujbuda.hu aktuális havi programajánlókban, ezustnet@hotmail.com.

Délután klub a BMK-ban A Délután Alapítvány klubjaiban korosztályoktól függetlenül találkozhatnak a játszani, beszélgetni, barátkozni vágyók. A klubokat a telefonos lelki segély szolgálat tapasztalatai hívták életre, hogy legyen egy hely, ahol feloldódhat mindenki, miközben játszanak, beszélgetnek. Sakk, dominó, marokkó, scrabble, kártyajátékok és játékos kedvű barátok várják a résztvevőket. Foglalkozások időpontja: minden hónap első hétfőjén 14.00–17.00 óráig. Információ: (06-1) 217-1821.

Guzsalyas Bolt

természetes és kézműves alapanyagok boltja • Szalag- és bundagyapjú vizes és tűnemezeléshez, fonáshoz • Nemezeléshez eszközök és kellékek • Szövőkeretek különböző méretben, szalagszövők, karmantyúbabák, tarisznyaszövők, körmöcskék, leverővillák, vetélők • Gyapjúfonal, felvetőfonal • Csuhé, fűzvessző, peddignád, gyékény, szalma, szizál, rafia, zsákvászon, agyag • Kézműves kiadványok és még sok más… Kapcsolat: +36/20-416-2724, (06-1) 371-2769, kezmuves@guzsalyasbolt.hu, www.guzsalyasbolt.hu. Nyitva tartás: keddtől péntekig 11.00-18.00 óra.

27


Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Kelenföldi Könyvtár Nyári rövidített nyitvatartási idő 2015. június 15–augusztus 30-ig: hétfő, szerda, csütörtök: 13.00–19.00 óráig; kedd, péntek: 9.00–14.00 óráig; szombat, vasárnap: zárva. A könyvtár egész nyáron nyitva tart. 1119 Budapest, Etele út 55. (a BMK épületében) Telefon: 371-2788, e-mail: fszek1105@fszek.hu.

Közfoglalkoztatás A Budapesti Művelődési Központ korlátozott számban fogad közfoglalkoztatottakat. Jelentkezhetnek mindazok, akik a tervezett közfoglalkoztatás helye szerint illetékes munkaügyi központnál már regisztráltak, illetve a II. Kulturális Közfoglalkoztatási Programban kívánnak részt venni a fővárosban. Jelentkezés és információ: Pordány Sarolta igazgató, (06-1) 371-2762, pordany.sarolta@bmknet.hu.

VISSZATEKINTŐ – BESZÁMOLÓ SIKERES PROGRAMOKRÓL Sikeresen lezajlott az idei „Tedd ki a pontot!” Nemzetközi Legényesverseny Április 18-án immár 18. alkalommal rendezte meg a Főváros Bartók Néptáncegyüttes a Budapesti Művelődési Központtal karöltvea „Tedd ki a pontot!” Nemzetközi Legényesversenyt és a Martin György tiszteletének szentelt emlékműsort. Idén a verseny anyagát Losonți Ioan, bonchidai román adatközlő verbunk és sűrű legényes tánca adta. Örömünkre a megmérettetésen harmincnégy legény vett részt. A látottak alapján a zsűri az alábbi díjakat osztotta ki: • „2015. év legényes táncosa” (fődíj): Szeverényi Barnabás, Magyar Nemzeti Táncegyüttes; • „Losonți Ioan bărbunc românesc és fecioreşte des táncának hiteles előadója”: Máté Móric, Corvinus Közgáz Néptáncegyüttes; • „Losonți Ioan bărbunc românesc és fecioreşte des táncának egyéni megformálója”: Csánitz Márk, Ajka-Padrakút Táncegyesület; • „Losonți Ioan bărbunc românesc és fecioreşte des táncának újraalkotója”: Berecz István, Bem Táncegyüttes; 28


• Közönségdíj: Csiki István, ELTE Néptáncegyüttes. Különdíjak: • A Fitos Dezső Társulat felajánlásából 15.000 Ft-os pénzjutalom: Fekete Bence, Magyar Nemzeti Táncegyüttes és Gera Zoltán, Ifjú Szívek Táncszínház; • Kallós Zoltán felajánlásából válaszúti tábori részvétel: Rencz Norbert, Budapest Főváros Bartók Táncegyüttes; • Varga János ‚Boxos’ felajánlásából nyárádselyei tábori részvétel: Almási Zoltán, Matyó Néptáncegyüttes. Az estet a dr. Martin György, néprajzkutató emlékének ajánlott műsor zárta.

Szakmai klubok

2015. év elején új szakmai klubok indultak a BMK-ban. Az Ifjúsági Klubban jóízű beszélgetések során megismerhettük a Kesztyűgyár Közösségi Ház, a Zuglói Ifjúsági Centrum, a Versszínház, a II. kerületi Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft. és a BMK ifjúsági tevékenységét. Meglátogattuk az Új Nemzedék Kontakt Pont budai irodáját és az F20 Kispesti Prevenciós Ifjúsági Klubot, és foglalkoztunk az oktatási és közösségi intézmények feladataival, a fiatalokról szóló kutatásokkal, helyi felmérésekkel. A Nemzetközi Klub összejövetelei során meglátogattuk a Fővárosi Művelődési Házat és a Messzelátó Egyesületet, valamint vendégünk volt a Diósdi Szent Gellért Vegyeskar. Megismertünk néhány kitűnő nemzetközi együttműködést művészeti, felnőttképzési és fenntarthatósági témakörben. Májusban a klub csatlakozott a Tempus Közalapítvány programjához, ahol az elmúlt év kiemelkedő nemzetközi projektjeit díjazták. Ősztől újra szeretettel várunk minden érdeklődőt!

RÓLUNK/NEKÜNK ÍRTÁK „Ezúton szeretném megköszönni a lehetőséget, hogy immár sokadszor az Önök intézményében tarthattuk meg a Kenguru Matematikaversenyt, ahol diákjaink szép eredményeket értek el. Külön köszönet Fülöp Melinda képzésvezetőnek a közvetlen segítségnyújtásért.” (az Újbudai Teleki Blanka Általános Iskola igazgatója) „Az eddigi alkalmak hasznosak voltak és jó hangulatúak. Jó ötlet volt a klub!” (Benedek Ágnes, a BMK nemzetközi klubjának tagja) 29


TEREMBÉRLET A Budapesti Művelődési Központ konferenciák, képzések, workshopok, előadások, egyéni vagy csoportos tanácsadás, megbeszélések, toborzás, társasházi gyűlések, bemutatók számára – szabad kapacitás terhére – terembérleti szolgáltatást kínál. A termek egyedi berendezési igénnyel, WiFi-szolgáltatással, hangosítással is kérhetők. Oktatási cégek, szervezetek számára (akár vidékről is) kihelyezett képzési helyszínként igény esetén oktatásszervezéssel együtt is szolgáltatást biztosítunk. Információ: Mlecsenkov László, (06-1) 371-2873, mlecsi@bmknet.hu, Fülöp Melinda, (06-1) 371-2784, fulop.melinda@bmknet.hu.

30


ÉPÜLETTÉRKÉP

1119 Budapest, Etele út 55.

Bikás park