BFZ-szezonfüzet 2022–23

Page 1

Budapesti Fesztiválzenekar 202 20 22–20 202 23Tartalomjegyzék Köszöntő Koncertek Kamarazene Közösségi Hetek Hangversenynaptár A BFZ művészei Egyéni támogatás Vállalati partnerprogram BFZ shop Bérlet- és jegyinformáció

03 05 29 37 41 49 53 67 79 85Találkozzunk újra! Ezt írtam tavaly: „Hála a Covidnak, kiderült, hogy koncert nélkül nem megy.” Azóta ez egyértelművé vált, sőt egy új szót is hallottam: sokat beszélnek különböző országokban a streamingfáradtságról. Kicsit elhúzódik ez a lábadozás, de nagy a kiéhezettség. Jöjjenek már a telt házas élő koncertek! Elmondom, miért választottam Britten A csavar fordul egyet című operáját. Mert rendkívül aktuális: a különböző realitásokról szól. Van, aki látja a szellemeket, van, aki nem. Aki látja, nem hiszi el, hogy más nem látja. Mintha különböző buborékokban keresnénk az igazságot. Tessék majd hazamenni és vitatkozni arról, ki mit tart igazságnak! Én ezt nyitva hagyom. Fantasztikusan izgalmas ez az opera! Lesz még sok szép koncert idén, Haydn, Mozart, Mahler, Beethoven és mások mellett egy nagyon fontos jubileum: Ligeti György századik születésnapja. Az egész világon ünnepelni fogják ezt az évfordulót, és mi sem maradunk ki ebből, hiszen Ligeti a huszadik század egyik óriása, akire nagyon büszkék vagyunk. Vegyenek újra bérleteket! Nagyon örülök, hogy jövőre ismét találkozhatunk, mert a BFZ törzsközönsége Magyarország és Budapest talán legboldogabb klubja. Örüljünk együtt a zenekarnak, a zenének, sőt a koncertek szüneteinek is, ahol mindig összefuthatunk régi és új barátokkal. Szeretettel: Fischer Iván

03Koncertek Kinek mit mond egy dallam? Mindenkinek mást. Sokfélék vagyunk, ezért a zenétől is mást és mást kapunk. Különböző érzéseket, emlékeket, élményeket. Fotósorozatunkkal ezt a sokszínűséget ünnepeljük, mert hisszük, hogy a komolyzene mindenkié. A fotósorozathoz a Budapesti Fesztiválzenekar csapatának, illetve közönségének tagjai álltak modellt, akiket arra kértünk, hallgassák meg a szezon egy-egy nagyzenekari művét. A zene keltette benyomásaikat, érzéseiket és fantáziáikat Mészáros László fotóművész saját alkotói képzeletén átszűrve jelenítette meg festői képein, amelyeket e szezonfüzet lapjain láthat. Önnek mit mesélnek ezek a darabok? Jöjjön el, hallgassa meg őket hangversenyeinken!

Sztán Attila A képhez zenekarunk tagja, Sztán Attila harsonaművész állt modellt, miután meghallgatta Schubert „Nagy” C-dúr szimfóniájának második tételét. „Ami először eszembe jutott, az az elegancia: megérkezés egy királyi palotába egy csodaszép hintón.”


szeptember 09–10. A BFZ, a Fischer Iván Operatársulat és a Müpa közös produkciója Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem 09. péntek 19.00 Solti 10. szombat 19.00 Doráti

Koncertek

Britten

Persson, Aikin Staples, Cook Fischer

Benjamin Britten The Turn of the Screw (A csavar fordul egyet) Miah Persson (nevelőnő), Laura Aikin (Mrs. Grose), Andrew Staples (prológus, Peter Quint), Allison Cook (Miss Jessel), N. N. (Miles), N. N. (Flora) / vezényel és rendezte: Fischer Iván Lebegés valóság és képzelgés között. Állandó bizonytalanság a színpadon és a nézőtéren. Lélektani dráma rémhistóriába bújtatva. Az operaprodukciók évek óta a Fesztiválzenekar legkiemeltebb előadásai, Fischer Iván pedig ezúttal egy igazán különleges darabot választott: Britten A csavar fordul egyet című kamaraoperáját rendezi és vezényli. A két árva gyermekről és nevelőnőjükről szóló történetet a korábbi nevelőnő és inas szellemei teszik hátborzongatóvá. Vagy még inkább az, hogy a kísértetek talán csak a nevelőnő fejében léteznek. A tragikus kimenetelű opera, amely az elbeszélő megbízhatatlanságának köszönhetően egy pillanatra sem ad kapaszkodót az igazságot kereső nézőnek, zeneileg és a rendezés szempontjából is hálás mű, a BFZ-hez visszatérő világhírű szólistákkal pedig garantáltan maradandó élmény lesz.

06


szeptember 22–23. A Müpa és a BFZ közös rendezvénye Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem 22. csütörtök 19.45 Solti 23. péntek 19.45 Doráti

Európai Hidak

Andriessen, Mozart Beethoven L. & A. Jussen Fischer

Louis Andriessen Workers Union Wolfgang Amadeus Mozart Esz-dúr versenymű két zongorára, K. 365 Ludwig van Beethoven 3. (Esz-dúr, „Eroica”) szimfónia, Op. 55 Lucas & Arthur Jussen (zongora) / vezényel: Fischer Iván Egy kortárs holland szerző darabja a programban, egy huszonéves holland testvérpár Mozart-zongoraversenyt játszik, a nyugat-európai klasszikus zene egyik vitathatatlan zsenije pedig Napóleon, majd inkább egy meg nem nevezett hős előtt tiszteleg. Ez a koncentrált, mégis szerteágazó műsor nem máshol, mint a Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar közös sorozata, az Európai Hidak BFZ-koncertjén hangzik el. A 2021 júliusában elhunyt Louis Andriessen műve nyitja a hangversenyt, amelyben a szerző sem apparátust, sem konkrét hangmagasságot nem ad meg, kizárólag a ritmust írja elő. A Lucas & Arthur Jussen zongoraduó azt a versenyművet játssza, amelyet Mozart eredetileg magának és testvérének komponált. Az est végére Beethoven korszakhatárokat átlépő, grandiózus „Eroicája” tesz ünnepélyes felkiáltójelet.

07


október 06–07–08.

Koncertek

Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem 06. csütörtök 19.45 Solti 07. péntek 19.45 Doráti 08. szombat 15.30 Reiner

Ljadov, Prokofjev Rachmaninov

Ibragimova Ticciati

Anatolij Ljadov Az elvarázsolt tó, Op. 62 Szergej Prokofjev 1. (D-dúr) hegedűverseny, Op. 19 Szergej Rachmaninov 3. (a-moll) szimfónia, Op. 44 Alina Ibragimova (hegedű) / vezényel: Robin Ticciati Orosz karakterek jelennek meg a BFZ koncertjén három olyan szerzőtől, akik számára nem volt könnyű a komponálás. Ljadovot a szorgalom hiánya hátráltatta; kevés fennmaradt műve közül tündéri természetzenéje hangzik el, amelyből száműzte az emberi keménységre utaló rézfúvósokat. Prokofjev hegedűversenyében, ami a viharos 1917-es esztendőben íródott, a szólóhegedű inkább első az egyenlők között, mintsem uralkodó virtuóz. Rachmaninov 3. szimfóniája sem egykön�nyen született. Jóllehet a művet a kritikusok és a közönség is savanyúan fogadta, az utókor ítélete a szerzőt igazolta. A szólót a „közvetlen és őszinte” (The Guardian) Alina Ibragimova játssza, a koncertet a BFZ rendszeres vendégkarmestere, a Deutsches Symphonie-Orchester Berlin és a Glyndebourne Festival Opera zeneigazgatója, Robin Ticciati vezényli.

08


október 14–15. Zeneakadémia, Nagyterem 14. péntek 19.45 Ormándy 15. szombat 15.30 Fricsay

Haydn Mozart

Gulyás, Kostyál Takács-Nagy

Joseph Haydn 39. (g-moll) szimfónia, Hob. I:39 Wolfgang Amadeus Mozart Esz-dúr sinfonia concertante hegedűre, brácsára és zenekarra, K. 364; 38. (D-dúr, „Prágai”) szimfónia, K. 504 Gulyás Emese (hegedű), Kostyál Péter (brácsa) vezényel: Takács-Nagy Gábor Ha a Fesztiválzenekar programján Haydn és Mozart műveit látja, a rutinos zenehallgató már tudja: Takács-Nagy Gábor ismét feledhetetlen koncertre készül. A bécsi klasszikus mesterek szimfonikus darabjai mindig életerőtől telve, frissen és ötletesen szólalnak meg a Prima Primissima díjas karmester keze alatt. A szerzőktől megszokott derű helyett ezúttal a sötétebb, feszültebb moll zenék világa kerül középpontba Haydn első Sturm und Drang irányzatba illő zenekari művével és Mozart meglepően súlyos és mély „Prágai” szimfóniájával. A kettő között kisüt a nap: a BFZ két kiváló hegedűse, a 2021-es Végh Sándor Versenyen díjazott duó tagjai, Gulyás Emese, valamint a kamarazenélésben ugyancsak otthonosan mozgó, brácsán is gyakran játszó Kostyál Péter szólójával üdítő zenei párbeszéd szólal meg a szünet előtt.

09


november 12–13–14.

Koncertek

Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem 12. szombat 15.30 Reiner, Iván mesél 13. vasárnap 19.45 Doráti 14. hétfő 19.45 Solti

Monteverdi Bartók Schubert

Frang Fischer

Claudio Monteverdi Válogatás a Scherzi musicali gyűjteményből Bartók Béla 2. hegedűverseny, Sz. 112, BB 117 Franz Schubert 9. („Nagy” C-dúr) szimfónia, D. 944 Vilde Frang (hegedű) / vezényel: Fischer Iván Az elbűvölő Vilde Frang újra a Fesztiválzenekar szólistája lesz! „Frangnak megvan az a képessége, hogy minden egyes hangba életet leheljen” – írta a BBC Music Magazine kritikusa a norvég hegedűművész játékáról. Ezúttal a zenetörténet egyik legjelentősebb versenyműve, Bartók 2. hegedűversenye telik meg általa élettel. A színes program elején a zene és szöveg viszonyát forradalmian újragondoló Monteverdi hangszeres együttessel kísért vokális művei közül szólal meg néhány. A barokk zenei tréfák és a 20. századi hangzások után, a koncert második felében Schubert legjelentősebb hangszeres műve, a romantika mérföldköve, a szerző utolsó befejezett szimfóniája hangzik el.

10


december 03–04. Budapest Kongresszusi Központ 03. szombat 19.45 Solti 04. vasárnap 15.30 Reiner, Fricsay

Weber, Grieg Csajkovszkij

Perianes Orozco-Estrada

Carl Maria von Weber Oberon – nyitány Edvard Grieg a-moll zongoraverseny, Op. 16 Pjotr Csajkovszkij 5. (e-moll) szimfónia, Op. 64 Javier Perianes (zongora) / vezényel: Andrés Orozco-Estrada A német romantikus opera megteremtőjének tündérnyitánya Anglia számára, a norvég nemzet ünnepelt szerzőjének egyedülálló zongoraversenye és az alkotói válsággal küzdő orosz mester sorsszimfóniája – nehéz ennél színesebb, nemzetközibb műsort összeállítani. Az elhangzó műveket és a fellépőket persze összeköti az európai klasszikus zenei hagyományok egyetemes nyelve, hiszen Weber, Grieg és Csajkovszkij is, jóllehet mindegyikük merített saját nemzete dallamkincséből, határokon átívelő zenét komponált. A zongoránál a Nemzetközi Klasszikus Zenei Díjak (ICMA) által 2019-ben az év művészének választott spanyol Javier Perianes játszik szólót; a Fesztiválzenekart a Bécsi Szimfonikusok kolumbiai zeneigazgatója, Andrés OrozcoEstrada vezényli – első alkalommal.

11


december 10–11.

Koncertek

Zeneakadémia, Nagyterem 10. szombat 19.45 Ormándy 11. vasárnap 15.30 Fricsay

Corelli, Haydn C. P. E. Bach, Suk

Iván Pilz

Arcangelo Corelli 8. (g-moll, „Karácsonyi”) concerto grosso, Op. 6, No. 8 Joseph Haydn 1. (C-dúr) hegedűverseny, Hob. VIIa:1 Carl Philipp Emanuel Bach 3. (C-dúr) vonósszimfónia, Wq 182, No. 3 Josef Suk Esz-dúr vonósszerenád, Op. 6 Iván Tímea (hegedű) / koncertmester: Pilz János Koncertecske – így fordíthatnánk le az olasz concertino kifejezést. A BFZ sorozatában olyan művek kerülnek középpontba, amelyek egykor a mai szimfonikus zenekarnál kisebb együttessel, karmester nélkül szólaltak meg. A kamarazenekart a koncertmesteri székről ezúttal is Pilz János hegedűművész irányítja. A 18. század elejétől a 19. század végéig ívelő műsor az adventi időszakhoz illő darabbal, Corelli legismertebb szerzeményével, a Karácsonyi concertóval indul. A nyitószámot a barokk mintákból sokat merítő Haydn hegedűversenye követi, amelynek szólóját a Fesztiválzenekar egyik alapító tagja, Iván Tímea játssza. Carl Philipp Emanuel Bach érzelmek széles skáláját felvonultató vonósszimfóniája után a Dvořák-tanítvány Josef Suk fiatalkori, szokatlanul derűs szerenádja zárja a koncertet.

12


december 26. Budapest Kongresszusi Központ 26. hétfő 19.45

Titokkoncert

Fischer

vezényel: Fischer Iván Egy jó koncert mindig ajándék. De vajon mit rejt a csomagolás? A Fesztiválzenekar karácsonyi hangversenye az ünnepek legnagyobb zenei meglepetése, hiszen az ötletekből kifogyhatatlan Fischer Iván évről évre az együttes sokoldalúságát – és olykor a tér adottságait is – maximálisan kihasználva állítja össze az előre meg nem hirdetett programot. Megunhatatlan, hiszen a BFZ kiváló muzsikusai hol zenekari zenészként, hol kamaraművészként, hol pedig szólistaként állnak színpadra a legváltozatosabb műfajokban és stílusokban. Barokk, klasszikus és kortárs ugyanúgy megjelenhet ezen az esten, mint a jazz és a népzene. A meglepetés ereje, a megszokott minőség öröme és az ünnepi hangulat minden év végén elhozza azt az élményt, amelyet egy kommentelő a „legszebb karácsonyi ajándéknak” nevezett.

13


január 08–09.

Koncertek

Zeneakadémia, Nagyterem 08. vasárnap 15.30 Széll 09. hétfő 19.45 Ormándy

Händel, Caldara Vivaldi

Kim, Altstaedt T’Hooft

Georg Friedrich Händel d-moll concerto grosso, Op. 6, No. 10, HWV 328 Antonio Caldara d-moll versenymű csellóra és két hegedűre Antonio Vivaldi a-moll csellóverseny, RV 419 Georg Friedrich Händel Tra le fiamme (Lángok között) – kantáta, HWV 170 Kangmin Justin Kim (kontratenor), művészeti vezető és cselló: Nicolas Altstaedt, barokk gesztika: Sigrid T’Hooft A kontratenor Kangmin Justin Kim mintha egy k-pop együttesből lépett volna elő: extravagáns, szemtelen stílusához olyan hang társul, ami több nemzetközi szaklap toplistájára is eljuttatta már. Ő lesz a szólistája a Nicolas Altstaedt vezette együttesnek. A csellista a Hamburger Abendblatt írója szerint külön kategória szakmájában, de több újság beszámolójából is kiderül: a sarmőr külső mögött zenei szélsőségek, elképesztő technika, meleg hangszínek és közvetlen kommunikáció rejlik. Ez a tűz és vagányság találkozik a barokk korszak egyik legszebb világi vokális művével, a csellóirodalom remekeivel, Händel meséivel, Caldara eleganciájával, Vivaldi frissességével és Sigrid T’Hooft autentikus gesztikájával, hogy mindebből egy igazán emlékezetes barokk produkció szülessen historikus hangszereken.

14


január 19–20–21. Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem 19. csütörtök 19.45 Solti 20. péntek 19.45 Doráti 21. szombat 15.30 Reiner, Iván mesél

Mahler

Fischer

Gustav Mahler 9. szimfónia vezényel: Fischer Iván „Ez a zene egy másik világból, az örökkévalóságból jön.” Herbert von Karajan ezekkel a szavakkal jellemezte Mahler 9. szimfóniáját. A közel másfél órás mű valóban kivételes atmoszférát teremt. A szerző utolsó befejezett partitúrája ez, mégsem jelenthetjük ki biztosan, hogy az élettől búcsúzik benne, hiszen szinte rögtön nagy lendülettel kezdett bele 10. szimfóniájába. Az viszont vitathatatlan, hogy a mű témája a halál: annak gyászos, groteszk, szép és megváltást hozó oldala. Ártatlanul induló, ám kakofóniáig fokozódó hatalmas tétel nyitja a szimfóniát, amelyet népi ländlerből és keringőből összegyúrt tánctétel követ. Ezután Mahler legmodernebb zenéje, a rondó-burleszk következik; végül túlvilági vízió, éteri hangzás zárja a komor és megható művet.

15


február 04. A Müpa és a BFZ közös rendezvénye Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem Müpa, Fesztivál Színház 04. szombat

Fischer

Koncertek

Maraton

művészeti vezető: Fischer Iván Annyi jó zene van, ám olyan rendezvényből, ami egész Magyarország zenei életét egy teljes napon át megmozgatja, évente csak egy. A zeneszerző-óriások közül az elmúlt tizenöt évben Csajkovszkij, Dvořák, Beethoven, Schubert, Mozart, Bartók, Bach, Stravinsky, Mendelssohn és Schumann, Brahms, Bernstein, Debussy és Ravel, a duplázó Beethoven, az online megelevenedő Berlioz és Liszt, valamint Richard Strauss volt a Fesztiválzenekar és a Müpa tél végi közös maratonjainak főhőse. Az egész napos rendezvényen a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem elsősorban a szimfonikus, a Fesztivál Színház a kamaraműveknek, a többi terem és tér az ingyenes koncerteknek és vetítéseknek ad otthont. A fellépők névsora a hazai zenei élet kiemelkedő szólistáiból, kamaraformációiból és zenekaraiból áll, de szokás szerint lehetőséget kapnak fiatal tehetségek is. De vajon ki lesz a következő név?

16


február 10–11–12. Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem 10. péntek 19.45 Solti 11. szombat 19.45 Doráti 12. vasárnap 15.30 Reiner, Fricsay

Ravel Saint-Saëns

Bavouzet Langrée

Maurice Ravel Ma mère l'Oye (Lúdanyó meséi) – zenekari szvit; D-dúr zongoraverseny bal kézre Camille Saint-Saëns 3. (c-moll, „Orgona”) szimfónia, Op. 78 Jean-Efflam Bavouzet (zongora) / vezényel: Louis Langrée Francia műsorral tér vissza a BFZ karmesteri pulpitusára a francia dirigens, Louis Langrée: a 19-20. század fordulójának két kiemelkedő szerzője, Ravel és Saint-Saëns művei szólalnak meg a koncerten. A New York-i Mostly Mozart Festival és a Cincinnati Szimfonikus Zenekar zeneigazgatója zongoradarabból lett zenekari szvitet és orgonát is tartalmazó szimfóniát vezényel, a kettő között pedig a 20. század egyik legjelentősebb zongoraversenyét. Utóbbiban honfitársa, Jean-Efflam Bavouzet hallható majd, aki Bartók és Mozart versenyművét is játszotta már a Fesztiválzenekarral, és akiről ekképp írt a Financial Times: „Eléri, hogy a zenét a felfedezés örömével hallgassuk: heuréka, minden bizonnyal erre gondolt a szerző!”

17


február 25. + 27.

Koncertek

Zeneakadémia, Nagyterem 25. szombat 15.30 Széll 27. hétfő 19.45 Ormándy

Mozart Wieniawski Spohr, Haydn

Kádár Gál-Tamási, Liptai Takács-Nagy

Wolfgang Amadeus Mozart D-dúr divertimento, K. 205 Henryk Wieniawski 2. (d-moll) hegedűverseny, Op. 22 Louis Spohr C-dúr concertante hegedűre, csellóra és zenekarra, WoO 11 Joseph Haydn 70. (D-dúr) szimfónia, Hob. I:70 Kádár István (hegedű), Gál-Tamási Mária (hegedű) Liptai Gabriella (cselló) / vezényel: Takács-Nagy Gábor Ritkán játszott zeneszerzők műveivel bővül Takács-Nagy Gábor évek óta nagy sikerrel futó Haydn–Mozart-sorozata. Önmagában a darabok mindegyike kakukktojás, a koncerten azonban számos szállal köthetők egymáshoz: ilyen mindenekelőtt a programban domináló D-tonalitás és a szólisták kiemelt szerepe. A zeneszerzők közti legerősebb kapcsolat, hogy mind a négyen kiváló hangszeres művészek voltak. Több darabjukat saját maguknak írták, tökéletesen ismerték és a végletekig kihasználták hangszerük adottságait, sőt nekik köszönhetünk több technikai újítást is. A könnyed Mozart-divertimento után a lengyel hegedűvirtuóz, Wieniawski legjobban sikerült szerzeménye szólal meg; a szünet után Spohr kettősversenyszerű egytételes darabját Haydn sziporkázó szimfóniája követi. Mindezt egy Haydn–Mozart-specialista karmester irányításával és ajánlásával hallhatjuk.

18


március 09–10–11. Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem 09. csütörtök 19.45 Solti 10. péntek 19.45 Doráti 11. szombat 15.30 Széll, Iván mesél

Dohnányi Schumann R. Strauss

Buchbinder Fischer

Dohnányi Ernő Szimfonikus percek, Op. 36 Robert Schumann a-moll zongoraverseny, Op. 54 Richard Strauss Don Juan, Op. 20; Hétfátyoltánc a Salome című operából, Op. 54; Till Eulenspiegels lustige Streiche (Till Eulenspiegel vidám csínyjei), Op. 28 Rudolf Buchbinder (zongora) / vezényel: Fischer Iván Szimfonikus percek, „valami a szimfónia, a versenymű és a nagy szonáta között”, szimfonikus költemény, operarészlet és „régi csibésztörténet rondóformában”. Három fantasztikusan hangszerelő zeneszerző, kimondatlan, mégis hallható történetek és a szimfonikus zenekaron kikeverhető végtelen hangszín – ezt kínálja a BFZ és a több mint hatvan éve pályán lévő szaktekintély, a legendás Rudolf Buchbinder közös koncertje. A Beethoven-előadásairól ismert zongorista Dohnányi táncszínpadra megálmodott Szimfonikus percei után lép pódiumra Schumann egyetlen befejezett zongoraversenyével. A szünet után Richard Strauss kerül a középpontba: a jól ismert nőcsábász története után Oscar Wilde csábító, de rémisztő hősnője elevenedik meg, végül zenei tréfáival Till Eulenspiegel szerez tanulságos perceket a közönségnek.

19


március 28. Zeneakadémia, Nagyterem 28. kedd 19.45 Széll

Koncertek

Ligeti 100 Jubileumi koncert a zeneszerző születésének 100. évfordulója alkalmából

Károlyi Perényi Rácz

Ligeti György Síppal, dobbal, nádihegedűvel; Csellóverseny; Poème symphonique; Concert Românesc; San Francisco Polyphony Károlyi Katalin (mezzoszoprán), Perényi Miklós (cselló) vezényel: Rácz Zoltán Nagyszabású szerzői esttel tiszteleg a Fesztiválzenekar a 2023-ban száz éve született Ligeti György előtt. A második világháború utáni fél évszázad egyik legjelentősebb szerzője rendkívül színes életművet hagyott maga után. A zenetörténet valamennyi korszaka érdekelte, vonzotta az irodalom, valamint ifjúkora óta foglalkoztatta a matematika. Mindez beépült szerzeményeibe, amelyek épp ezért mindig tartogatnak feltárandó, gyakran zenén túli rétegeket. Ligeti 1956-ban elhagyta Magyarországot, és Kölnben megismerkedett az avantgárd művészet legnagyobbjaival, akikhez rövidesen ő is felnőtt. Válogatott műveit a Kossuth-díjas Amadinda Ütőegyüttes alapító tagja, Rácz Zoltán vezényli.

20


április 15–16. Zeneakadémia, Nagyterem 15. szombat 19.45 Ormándy 16. vasárnap 15.30 Fricsay

Telemann Fasch, Händel

True Seiler, T’Hooft

Georg Philipp Telemann g-moll („La Musette”) zenekari szvit, TWV 55:g1 Johann Friedrich Fasch G-dúr vonósszimfónia, FWV M:G5 Georg Philipp Telemann F-dúr versenymű három hegedűre, TWV 53:F1 Georg Friedrich Händel A-dúr concerto grosso, Op. 6, No. 11, HWV 329; Armida abbandonata – kantáta, HWV 105 Stefanie True (szoprán) / művészeti vezető és barokk hegedű: Midori Seiler, barokk gesztika: Sigrid T’Hooft Nem hiányozhat a Fesztiválzenekar évadából az a barokk hangverseny, amelyet a korhű hangszerek mellett Sigrid T’Hooft koreografált mozgássorai tesznek évről évre felejthetetlenné. A barokk gesztika egyik legavatottabb szakértője 2011 óta színesíti tudásával – korhű viseletekkel és autentikus mozdulatokkal – a BFZ historikus koncertjeit. A termékeny Telemann, az elfeledett Fasch és a megunhatatlan Händel műveiből álló program művészeti vezetője ezúttal is a régizenei esteket évek óta kézben tartó hegedűművész, Midori Seiler. A műsor záródarabja, Händel érzelmekben gazdag kantátája, amely több szálon is kötődik a szerző operaterméséhez, szinte kiált a színpadi mozgásért. A mű a BFZ visszatérő vendégművésze, a kanadai születésű szoprán, Stefanie True szólójával hangzik el.

21


április 22–23.

Koncertek

Budapest Kongresszusi Központ 22. szombat 19.45 Doráti, Széll 23. vasárnap 15.30 Reiner, Fricsay

Mendelssohn Bruckner

Braunstein Oren

Felix Mendelssohn-Bartholdy e-moll hegedűverseny, Op. 64 Anton Bruckner 4. (Esz-dúr, „Romantikus”) szimfónia, WAB 104 Guy Braunstein (hegedű) /vezényel: Daniel Oren Hangjeggyé varázsolt tündérek, lovagok, középkori várak és vadászok jelennek meg a Fesztiválzenekar romantikus programjában, amelyben a német zeneirodalom két nagyágyújának egy-egy nagyszabású és megunhatatlan slágerdarabja szólal meg. A Veronai Operafesztivál zenei igazgatója, az izraeli Daniel Oren vezénylete alatt Mendelssohn érett kori hegedűversenye nyitja a koncertet a kiváló Guy Braunstein szólójával. A virtuóz nyitótételből, éneklő áriából és a Szentivánéji álom hangulatát idéző fináléból álló művet Bruckner egyik legnépszerűbb darabja, a többször átdolgozott 4. szimfónia követi. A zenéhez egy lovagi história életképeinek leírásait adta a szerző, de a világosan és megfontoltan épülő tételek a program ismerete nélkül is garantálják a Brucknertől megszokott letaglózó, külvilágot kizáró élményt.

22


május 11–12. + 14. Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem 11. csütörtök 19.45 Solti 12. péntek 19.45 Doráti 14. vasárnap 15.30 Reiner, Iván mesél

Bach, Ligeti Brahms

Elbert Fischer

Johann Sebastian Bach 4. (D-dúr) zenekari szvit, BWV 1069 Ligeti György Mysteries of the Macabre Johannes Brahms 3. (F-dúr) szimfónia, Op. 90 Anna-Lena Elbert (szoprán) /vezényel: Fischer Iván A Fesztiválzenekar művészei korhű hangszereken megszólaltatnak egy Bach-szvitet, rögtön utána elhangzik Ligeti György avantgárd „antioperájának” bravúros koloratúrária-füzére a még csak húszas évei végén járó, versenygyőztes német szoprán, Anna-Lena Elbert szólójával, végül a szélsőségek bebarangolását követően, mintegy szintézisként a jóval kimértebb és konzervatívabb Brahms keserédes szimfóniája zárja a hangversenyt – lehet koncertprogram ennél színesebb? Az évszázados ugrások miatt elsőre kibékíthetetlennek tűnő ellentétek nagyon is vonzzák egymást. A barokk és a kortárs zene kifejezetten jól illik egymáshoz, Brahms áradó melódiái közben pedig jólesően megpihenhet az időutazásban és modern hangzásokban esetleg kimerült hallgató.

23


június 09–10.

Koncertek

Zeneakadémia, Nagyterem 09. péntek 19.45 Ormándy 10. szombat 15.30 Fricsay

Haydn, Mozart Mendelssohn R. Strauss–Kostyál

Aviat Pilz

Joseph Haydn 1. (D-dúr) szimfónia, Hob. I:1 Wolfgang Amadeus Mozart 10. (G-dúr) szimfónia, K. 74; C-dúr oboaverseny, K. 314 Felix Mendelssohn-Bartholdy 1. (C-dúr) vonósszimfónia Richard Strauss – Kostyál Péter Rózsalovag-szvit vonószenekarra Victor Aviat (oboa) /koncertmester: Pilz János A huszonöt éves Haydn legelső szimfóniája, a tizennégy éves Mozart egyik szimfóniazsengéje és a tizenkét éves Mendelssohn első vonósszimfóniája is hallható a BFZ Concertino sorozatának júniusi hangversenyén, bizonyítva, hogy a klasszikus zene igenis lehet fiatalos. Megszólal Mozart fuvolán ismertebb, de eredetileg oboára és zenekarra született versenyműve is a Fesztiválzenekar első oboistája, Victor Aviat szólójával, aki karmesterként is többször dolgozott már a BFZ-vel. „Nagyon érzékeny zenész, akit érdekelnek a részletek” – mondta róla Fischer Iván. A koncertet jól ismert dallamok eddig ismeretlen sorozata zárja: Richard Strauss A rózsalovag című operájának népszerű keringőmelódiái a zenekar hegedűművésze, Kostyál Péter újragondolásában kerülnek színpadra.

24


november

január

március

12. szombat 23.30 Várkert Bazár Fischer Iván

21. szombat 23.30 Várkert Bazár Fischer Iván

11. szombat 23.30 Várkert Bazár Fischer Iván

Midnight Music

Jössz éjfélkor babzsákra huppanva, az előadóktól karnyújtásnyira klasszikus zenét hallgatni? A kérdés tíz évvel ezelőtt talán furcsán hangozhatott, de a Fesztiválzenekarnak köszönhetően a Midnight Music azóta az egyik legjobb és legnépszerűbb program lett azok körében, akik fogékonyak a kultúrára, de nem szeretik a hagyományos hangversenyek kötöttségeit. Erre a koncertre nem kell kiöltözni, nem tart órákig, cserébe barátságos és közvetlen a hangulat, amit még oldottabbá tesznek Fischer Iván szellemes kommentárjai az elhangzó művekről. Közösségi esemény, buli helyett buli, emlékezetes élmény – ki mondta, hogy a klasszikus zene unalmas és merev?

25


Koncertek

október

november

december

01. szombat 14.30 és 16.30 BFZ Próbaterem Illési Erika

06. vasárnap 14.30 és 16.30 BFZ Próbaterem Fischer Iván

17. szombat 14.30 és 16.30 BFZ Próbaterem Illési Erika

Kakaókoncertek

január

február

15. vasárnap 14.30 és 16.30 BFZ Próbaterem Fischer Iván

18. szombat 14.30 és 16.30 BFZ Próbaterem Illési Erika

A Fesztiválzenekar gyerekeknek szóló programsorozata közel negyedszázada ad minőségi klasszikus zenei élményt a legkisebbeknek. Az együttes próbaterme nemcsak a műsorra tűzött nagyzenekari művek apró részleteinek kikísérletezésére és kamaramuzsikálásra szolgál, hanem itt zajlik a klasszikus zenéért rajongó következő generációk kinevelése is. Aligha kell ezeknek az eseményeknek jobb reklám, mint hogy a BFZ törzsközönségének tagjai közül sokan itt szerették meg a zenét pöttyös bögrével a kezükben – ma pedig már saját gyerekeiket hozzák a Kakaókoncertekre. Az otthonos légkörben zajló programokon a nézők, miközben a zenekar kiváló művészeinek játékát hallgatják, játékosan és interaktívan ismerkednek meg a szimfonikus zenekar hangszereivel és a koncertre járás szabályaival. A hangverseny után kakaó várja a gyerekeket az előtérben. 2015 óta a Nemzetközi Cseperedő Alapítvány közreműködésének

köszönhetően a Kakaókoncertek autizmusbarát változata is látogatható. Hogy az autizmussal élő gyerekeknek ne kelljen váratlan dolgokkal szembesülniük, és a lehető legkényelmesebben érezzék magukat, a BFZ vizuális és hanghatásokra felkészítő segédanyagot biztosít előzetesen a családoknak.

26
Kamarazene

Szani Szolongo

„Könnyűnek éreztem magam, mint aki az érzéseit elengedheti szabadon futni.” Szani Szolongo, zenekarunk operatív menedzsere és közösségi programjaink szervezője Rachmaninov 3. szimfóniájának első tételét hallgatva a repülés élményét élte át.


Kamarazene

2022 Vasárnapi kamarazene

október 30.

december 18.

BFZ Próbaterem, 17.00

BFZ Próbaterem, 17.00

Piazzolla, Mozart, Brahms

Klughardt, Schubert

Astor Piazzolla Histoire du Tango (A tangó története) Szlávik Zsuzsanna, hegedű Tokodi Gábor, gitár

August Klughardt Fúvósötös, Op. 79 Varga Fruzsina, fuvola Berta Beáta, oboa Csalló Roland, klarinét Tallián Dániel, fagott Bereczky Dávid, kürt

Wolfgang Amadeus Mozart 2. (Esz-dúr) zongoranégyes, K. 493 Iván Tímea, hegedű Gálfi Csaba, brácsa Sovány Rita, cselló Hargitai Imre, zongora Johannes Brahms 2. (G-dúr) vonósszextett, Op. 36 Pilz János, hegedű Mózes Anikó, hegedű Illési Erika, brácsa Juhász Barna, brácsa Kertész György, cselló Mód Orsolya, cselló

30

Franz Schubert 2. (Esz-dúr) zongoratrió, D. 929 Major Tamás, hegedű Szabó Péter, cselló Fejérvári Zoltán, zongora


2023 Vasárnapi kamarazene

február 19.

május 07.

BFZ Próbaterem, 17.00

BFZ Próbaterem, 17.00

Dvořák, Stravinsky, Csajkovszkij

Sibelius, Vaughan Williams, Gershwin, Schulze

Antonín Dvořák Maličkosti (Bagatellek), Op. 47 Takácsné Nagy Gabriella, hegedű Mózes Anikó, hegedű Kertész György, cselló Nagy László Adrián, harmónium

Jean Sibelius C-dúr duó hegedűre és brácsára, JS 66 Lezsák Zsófia, hegedű Gálfi Csaba, brácsa

Igor Stravinsky Jelenetek a Petruskából (Yuval Shapiro átirata – az Israeli Chamber Project engedélyével) Jóföldi Anett, fuvola Ács Ákos, klarinét, basszusklarinét Tuska Zoltán, hegedű, brácsa Mód Orsolya, cselló Polónyi Ágnes, hárfa Báll Dávid, zongora Pjotr Csajkovszkij 1. (D-dúr) vonósnégyes, Op. 11 Bodó Antónia, hegedű Molnár Noémi, hegedű Gálfi Csaba, brácsa Liptai Gabriella, cselló

Ralph Vaughan Williams Phantasy Quintet Gál-Tamási Mária, hegedű Bodó Antónia, hegedű Polónyi István, brácsa Gálfi Csaba, brácsa Liptai Gabriella, cselló George Gershwin Lullaby for String Quartet (Altató vonósnégyesre) Illési Erika, hegedű Molnár Noémi, hegedű Juhász Barna, brácsa Liptai Gabriella, cselló Tristan Schulze Concerto csellóra és rézfúvós kvintettre Dvorák Lajos, cselló Szőke Zoltán, kürt Csikota Gergely, trombita Póti Tamás, trombita Szakszon Balázs, harsona Bazsinka József, tuba

31


2023 Vasárnapi kamarazene

június 04. BFZ Próbaterem, 17.00

Kamarazene

Carro, Horovitz, Rota Mario Carro About Escher (Escherről) Kádár István, hegedű Kurcsák István, marimba Joseph Horovitz Music Hall Suite (Zeneterem-szvit) Szőke Zoltán, kürt Csikota Gergely, trombita Póti Tamás, trombita Szakszon Balázs, harsona Bazsinka Józse, tuba Nino Rota Nonett Asztalos Bence, hegedű Juhász Barna, brácsa Szabó Péter, cselló Lévai László, nagybőgő Pivon Gabriella, fuvola Berta Beáta, oboa Ács Ákos, klarinét Tallián Dániel, fagott Bereczky Dávid, kürt

32


2022 A jövő zenéje – kortárs kamarazene

november 05. BFZ Próbaterem, szombat 17.00

Ciesla, Szabó Cs., Gagneux, Kurtág, Kuusisto, Schickele Alexis Ciesla Szonáta klarinétra és zongorára Ács Ákos, klarinét Mali Emese, zongora Szabó Csaba Ifjúsági vonósnégyes Iván Tímea, hegedű Molnár Noémi, hegedű Juhász Barna, brácsa Szabó Péter, cselló

Peter Schickele A Year in the Catskills (Egy év a Catskill-hegységben) Varga Fruzsina, fuvola Berta Beáta, oboa Csalló Roland, klarinét Tallián Dániel, fagott Bereczky Dávid, kürt

Renaud Gagneux Szonáta két tételben tubára és zongorára Bazsinka József, tuba Ivanyickaja Irina, zongora Kurtág György Jelek, játékok és üzenetek – Virág az ember, Mijakónak Jaakko Kuusisto Miniö, Op. 23 Gál-Tamási Mária, hegedű Fejérvári Zsolt, nagybőgő

33


2022 Vissza a természethez – kamarazene korhű hangszereken

október 02.

Kamarazene

BFZ Próbaterem, 17.00

Isabella Leonarda, Buxtehude, d’India, Ariosti, Nicholson, Pankiewicz, Bach, Corelli Isabella Leonarda 1. szonáta, Op. 16, No. 1 Oláh Gyöngyvér, barokk hegedű Takácsné Nagy Gabriella, barokk hegedű Kertész György, barokk cselló Polónyi Ágnes, arpa doppia Pétery Dóra, orgona Dietrich Buxtehude a-moll triószonáta, BuxWV 272 Biró Ágnes, barokk hegedű Sovány Rita, viola da gamba Dinyés Soma, csembaló Sigismondo d'India La mia Filli crudel (Kegyetlen Phyllisem) Bodrogi Éva, szoprán Oláh Gyöngyvér, barokk hegedű Gulyás Emese, barokk hegedű Kertész György, barokk cselló Sipos Csaba, barokk bőgő Polónyi Ágnes, arpa doppia

34

Attilio Ariosti La Rosa (A rózsa) – kantáta Bodrogi Éva, szoprán Oláh Gyöngyvér, barokk hegedű Gulyás Emese, barokk hegedű Kertész György, barokk cselló Sipos Csaba, barokk bőgő Polónyi Ágnes, arpa doppia Herboly László, ütőhangszerek Pétery Dóra, csembaló Anonymus This Merry Pleasant Spring (E kedves, víg tavaszon) Richard Nicholson Cuckoo (Kakukk) Anonymus 3. desperada Anonymus When Dapne from Fair Phoebus Did Fly (Midőn Daphne a szép Phoebus elől menekült) Anonymus Woodycock (Szalonka) Anonymus Born is the Babe (Megszületett a gyermek) Rétháti Borbála, ének Zsolnay Orsolya, ének


Kóródy Sára, ének Dinyés Soma, diszkant viola da gamba Czirók Györgyi, diszkant és alt viola da gamba Lesták Bedő Eszter, alt viola da gamba Sovány Rita, basszus viola da gamba Tokodi Gábor, lant

Arcangelo Corelli Versenymű négy szólóhangszerre, WoO 4 Hara Fruzsina, trombita Oláh Gyöngyvér, barokk hegedű Gulyás Emese, barokk hegedű Kertész György, barokk cselló Sipos Csaba, barokk bőgő Pétery Dóra, orgona

P. Ferdinandus Pankiewicz Versenymű négy szólóhangszerre Lesták Bedő Eszter, barokk hegedű Molnár Noémi, barokk hegedű Bodó Antónia, barokk hegedű Mahdi Kousay, barokk cselló Dinyés Soma csembaló Johann Sebastian Bach F-dúr triószonáta, BWV 529 Anneke Boeke, furulya Lesták Bedő Eszter, barokk hegedű Mahdi Kousay, barokk cselló Csizmadia Angelika, csembaló

35Közösségi Hetek

Gyapay Borbála és Asbóth János

a kép készítése idején várta első gyermekét. A matematika-tanárnő és fizikus alkotta zenerajongó házaspár közösen hallgatta meg Saint-Saëns 3. szimfóniájának negyedik tételét – élményeiket ebbe a képbe sűrítette Mészáros László. Borbálának az ünnepiesség, egy esküvői bevonulás és az energikus tavaszi képek voltak meghatározók, János vonuló hadseregről, fenyegető hangulatról és az azt feloldó tavaszias természeti képekről mesélt.


Közösségi Hetek

Közösségi Hetek

Az elmúlt lassan negyven évben a BFZ és közönsége nagy, zeneszerető családdá nőtte ki magát, amely folyamatosan bővül, és együtt éli át az évek során megszületett egység erejét. Közösségi Heteink célja ennek a családnak a gyarapítása, művészeink pedig a nagyzenekari játék mellett folyton új szerepben próbálhatják ki magukat.

Templomi koncertek

Rengeteg olyan muzsikára nyitott ember él az országban, akit csak az idő hiánya vagy a kilométerek választanak el a BFZ nyújtotta élménytől. Nekik is segítünk azzal, hogy a helyi templomokba visszük ingyenes koncertjeinket. Tizenegy évvel ezelőtt alakult meg autentikus barokk hangszereken játszó régizenei együttesünk, amelynek produkciói meghatározó részét képezik évadunknak és közösségi tevékenységünknek is. És mi teremthetne a korhű hangzással együtt különlegesebb atmoszférát, mint egy templom hangulata és akusztikája? Koncertsorozatunkat 2014 nyarán indítottuk útjára, azóta katolikus, református és evangélikus közösségeket is felkerestünk. Legelső hangversenyünket a budapesti Deák téri templomban adtuk; országjárásunk alatt sok helyen megfordultunk Pannonhalmától Soltvadkerten át Sellyéig, sőt egy kis erdélyi faluig, Kaplonyig is eljutottunk.

Zsinagógakoncertek 2014 óta koncertezünk elhagyott vagy funkciójukat vesztett vidéki zsinagógákban. A termek újra megtelnek élettel: a helyi közösségek a megszólaló dallamokon, történeteken, ízeken keresztül ismerhetik meg azt a sokszínűséget és toleranciát, amely egykor Magyarországot jellemezte. Koncertjeinken zsidó vonatkozású szerzők művei, illetve klezmerdallamok hangzanak el. Fischer Iván így fogalmazott: „Sok faluban és kisvárosban, ahol már régóta nem él zsidó lakosság, áll még a zsinagóga. Néhol romos állapotban van, máshol bútoráruházat vagy sportcsarnokot alakítottak ki belőle. Ellátogatunk ezekre a helyekre, és ingyenes koncerteket adunk. Az emberek kíváncsiak, bejönnek

38


a koncertre, a zene becsalogatja őket. A zenekar játszik, utána pedig a rabbi elmeséli, mi volt itt annak idején, hogyan működött az együttélés a zsidó közösséggel. Reméljük, hogy a szép zene és az ismertetés közelebb hozza az egykori zsidó közösség emlékét azokhoz, akik ma az épület körül élnek.” A programsorozat a BFZ, az EMIH és a Mazsihisz közös rendezvénye, platina fokozatú támogatója az Art Mentor Foundation Lucerne.

Zenevár

„Ahol a zene a mesével összeér, ott kezdődik a Zenevár.” (Illési Erika hegedűművész) A zenekarnak minden társadalmi réteg és minden korosztály egyformán fontos, ezért Közösségi Heteink során az ország legtávolabbi pontjaira eső gyermekgondozási intézmények fiatal lakóit is felkeressük. Ezekre az alkalmakra a játékos és interaktív Zenevár programmal készülünk. A meglátogatott, sok esetben nehéz körülmények között élő gyerekek gyakran még hangszert sem láttak élőben, ezért mindig izgatottan, kíváncsian készülnek. A mi dolgunk, hogy maradandót adjunk nekik ajándékba, és megtanítsuk őket átélni a zenében megszülető egységet. A korábbiakban többek között olyan helyszíneken koncerteztünk, mint az SOS Gyermekfalvak, a Nemzetközi Pető Intézet, a toldi Igazgyöngy Alapítvány vagy a Baranya megyei Cserdi.

Aranykor

Az idősotthonok lakói mindig nagy szeretettel fogadják koncertjeinket. Ünnepként készülnek ezekre az alkalmakra: utánaolvasnak a daraboknak, felveszik a legcsinosabb ruhájukat, és odaadó figyelemmel hallgatják a műsort. Azért keressük fel őket otthonukban, hogy akadályok nélkül, otthonos környezetben, közvetlenül élhessék át a zene örömét. „A zenénket hallgató idős emberek tekintetében tükröződő hála nekünk is nagy örömforrás.” (Dvorák Lajos csellóművész)

39Hangversenynaptár

Simor András a Budapesti Fesztivál-

zenekar Alapítvány kuratóriumának elnökeként fontos munkát végez zenekarunkért. Beethoven 3. szimfóniájának negyedik tételét hallgatta velünk, amelyben a hangszerek „vitája” után egy békésen megoldódó konfliktus történetét, a béke és a győzelmi öröm váltakozását fedezte fel.


2022 A színes pöttyök segítik a koncerthez kapcsolódó bérletek azonosítását. Doráti Solti Reiner Ormándy Fricsay Széll Iván mesél

szeptember 09. péntek 19.00

Müpa, BBNH Britten Persson, Aikin, Staples, Cook, Fischer Solti

10. szombat 19.00 Müpa, BBNH Britten Persson, Aikin, Staples, Cook, Fischer Doráti 22. csütörtök 19.45

Müpa, BBNH Andriessen, Mozart, Beethoven L. & A. Jussen, Fischer Solti

42

23. péntek 19.45

Müpa, BBNH Andriessen, Mozart, Beethoven L. & A. Jussen, Fischer Doráti

október 01. szombat 14.30 és 16.30 BFZ Próbaterem Kakaókoncert Illési

02. vasárnap 17.00

BFZ Próbaterem Vissza a természethez – kamarazene korhű hangszereken

06. csütörtök 19.45 Müpa, BBNH Ljadov, Prokofjev, Rachmaninov Ibragimova, Ticciati Solti 07. péntek 19.45

Müpa, BBNH Ljadov, Prokofjev, Rachmaninov Ibragimova, Ticciati Doráti


08. szombat 15.30 Müpa, BBNH Ljadov, Prokofjev, Rachmaninov Ibragimova, Ticciati Reiner 14. péntek 19.45

Zeneakadémia, Nagyterem Haydn, Mozart Gulyás, Kostyál, Takács-Nagy Ormándy

15. szombat 15.30 Zeneakadémia, Nagyterem Haydn, Mozart Gulyás, Kostyál, Takács-Nagy Fricsay

12. szombat 15.30 Müpa, BBNH Monteverdi, Bartók, Schubert Frang, Fischer Reiner Iván mesél 12. szombat 23.30 Várkert Bazár Midnight Music Fischer 13. vasárnap 19.45 Müpa, BBNH Monteverdi, Bartók, Schubert Frang, Fischer Doráti

30. vasárnap 17.00 BFZ Próbaterem Vasárnapi kamarazene

14. hétfő 19.45 Müpa, BBNH Monteverdi, Bartók, Schubert Frang, Fischer Solti

november

december

05. szombat 17.00 BFZ Próbaterem A jövő zenéje – kortárs kamarazene

03. szombat 19.45 Budapest Kongresszusi Központ Weber, Grieg, Csajkovszkij Perianes, Orozco-Estrada Solti

06. vasárnap 14.30 és 16.30 BFZ Próbaterem Kakaókoncert Fischer

04. vasárnap 15.30 Budapest Kongresszusi Központ Weber, Grieg, Csajkovszkij Perianes, Orozco-Estrada Reiner Fricsay 43


2023 10. szombat 19.45 Zeneakadémia, Nagyterem Corelli, Haydn, C.P.E. Bach, Suk Iván, Pilz Ormándy 11. vasárnap 15.30

Zeneakadémia, Nagyterem Corelli, Haydn, C.P.E. Bach, Suk Iván, Pilz Fricsay

január 08. vasárnap 15.30 Zeneakadémia, Nagyterem Händel, Caldara, Vivaldi Kim, Altstaedt, T’Hooft Széll 09. hétfő 19.45 Zeneakadémia, Nagyterem Händel, Caldara, Vivaldi Kim, Altstaedt, T’Hooft Ormándy

17. szombat 14.30 és 16.30

15. vasárnap 14.30 és 16.30 BFZ Próbaterem Kakaókoncert Fischer

18. vasárnap 17.00 BFZ Próbaterem Vasárnapi kamarazene

19. csütörtök 19.45 Müpa, BBNH Mahler Fischer Solti

BFZ Próbaterem Kakaókoncert Illési

26. hétfő 19.45

Budapest Kongresszusi Központ Titokkoncert Fischer

20. péntek 19.45 Müpa, BBNH Mahler Fischer Doráti

21. szombat 15.30 Müpa, BBNH Mahler Fischer Reiner Iván mesél 21. szombat 23.30 Várkert Bazár Midnight Music Fischer 44


február 04. szombat Müpa, BBNH Müpa, Fesztivál Színház Maraton Fischer 10. péntek 19.45 Müpa, BBNH Ravel, Saint-Saëns Bavouzet, Langrée Solti 11. szombat 19.45 Müpa, BBNH Ravel, Saint-Saëns Bavouzet, Langrée Doráti

12. vasárnap 15.30 Müpa, BBNH Ravel, Saint-Saëns Bavouzet, Langrée Reiner Fricsay 18. szombat 14.30 és 16.30 BFZ Próbaterem Kakaókoncert Illési

19. vasárnap 17.00 BFZ Próbaterem Vasárnapi kamarazene 25. szombat 15.30

Zeneakadémia, Nagyterem Mozart, Wieniawski, Spohr, Haydn Kádár, Gál-Tamási, Liptai, Takács-Nagy Széll

27. hétfő 19.45 Zeneakadémia, Nagyterem Mozart, Wieniawski, Spohr, Haydn Kádár, Gál-Tamási, Liptai, Takács-Nagy Ormándy

március 09. csütörtök 19.45 Müpa, BBNH Dohnányi, Schumann, R. Strauss Buchbinder, Fischer Solti 10. péntek 19.45 Müpa, BBNH Dohnányi, Schumann, R. Strauss Buchbinder, Fischer Doráti

45


2023 11. szombat 15.30

22. szombat 19.45

11. szombat 23.30

23. vasárnap 15.30

Müpa, BBNH Dohnányi, Schumann, R. Strauss Buchbinder, Fischer Széll Iván mesél Várkert Bazár Midnight Music Fischer

Budapest Kongresszusi Központ Mendelssohn, Bruckner Braunstein, Oren Doráti Széll

Budapest Kongresszusi Központ Mendelssohn, Bruckner Braunstein, Oren 28. kedd 19.45 Reiner Fricsay Zeneakadémia, Nagyterem Ligeti 100 Károlyi, Perényi, Rácz Széll

május

07. vasárnap 17.00

április

BFZ Próbaterem Vasárnapi kamarazene

15. szombat 19.45 Zeneakadémia, Nagyterem Telemann, Fasch, Händel True, Seiler, T’Hooft Ormándy

11. csütörtök 19.45

16. vasárnap 15.30 Zeneakadémia, Nagyterem Telemann, Fasch, Händel True, Seiler, T’Hooft Fricsay

12. péntek 19.45 Müpa, BBNH Bach, Ligeti, Brahms Elbert, Fischer Doráti

Müpa, BBNH Bach, Ligeti, Brahms Elbert, Fischer Solti

14. vasárnap 15.30

Müpa, BBNH Bach, Ligeti, Brahms Elbert, Fischer Reiner Iván mesél

46


június 04. vasárnap 17.00 BFZ Próbaterem Vasárnapi kamarazene 09. péntek 19.45 Zeneakadémia, Nagyterem Haydn, Mozart, Mendelssohn, R. Strauss Aviat, Pilz Ormándy 10. szombat 15.30 Zeneakadémia, Nagyterem Haydn, Mozart, Mendelssohn, R. Strauss Aviat, Pilz Fricsay

47A BFZ művészei

Gál-Tamási Mária „A bartóki

nyelv magyar és egyben nemzetközi, valahogy mindenki érti, és ez csodálatos! – véli Gál-Tamási Mária, zenekarunk hegedűművésze. – Bartók Béla 2. hegedűversenyét hallgatva gondolatban a természetet járom, hegyen-völgyön, erdőn-mezőn keresztül. Majd feljutok egy nagy hegy csúcsára, és kitárul előttem az egész világ bámulatos szépségeivel.”


A BFZ művészei Fischer Iván karmester, zeneigazgató Takács-Nagy Gábor első vendégkarmester Hegedű Asztalos Bence Daniel Bard Biró Ágnes Bodó Antónia Bujtor Balázs Czenke Csaba Czirók Györgyi Eckhardt Violetta Gál-Tamási Mária Gátay Tibor Gulyás Emese Haják Krisztina Hrib Radu Illési Erika Iván Tímea Jász Pál Kádár István Kostyál Péter Kovács Erika Lesták Bedő Eszter Lezsák Zsófia Major Tamás Molnár Noémi Mózes Anikó Oláh Gyöngyvér Pilz János Sipos Gábor Szabó Levente Szefcsik Zsolt Szlávik Zsuzsanna Takácsné Nagy Gabriella Tuska Zoltán Sophie Williams (ösztöndíjas)

50

Brácsa Bodolai Cecília Bolyki László Csoma Ágnes Fekete Zoltán Gábor Ferenc Gálfi Csaba Juhász Barna Polónyi István Reinhardt Nikoletta Yamamoto Nao Cselló Dvorák Lajos Eckhardt Éva Kertész György Liptai Gabriella Mahdi Kousay Markó György Mód Orsolya Sovány Rita Szabó Péter Nina Kiva (ösztöndíjas) Emma Kroon (ösztöndíjas) Nagybőgő Bóni Andor Fejérvári Zsolt Kaszás Károly Lévai László Martos Attila Naomi Shaham Sipos Csaba Sasha Witteveen (ösztöndíjas)


Fuvola Jóföldi Anett Nagy Bernadett Pivon Gabriella Oboa Victor Aviat Berger Márta Berta Beáta Clara Dent-Bogányi Johannes Grosso Eva Neuszerova Marie-Noëlle Perreau Klarinét Ács Ákos Andrea Caputo Csalló Roland Daniel Roscia Szitka Rudolf Fagott Bogányi Bence Andrea Bressan Tallián Dániel Kürt Bereczky Dávid Nagy Zsombor Pablo Neva Szabó András Szőke Zoltán

Trombita Gideon Brooks Czeglédi Zsolt Csikota Gergely Póti Tamás Tóth Zoltán Harsona Szakszon Balázs Sztán Attila Wagner Csaba Tuba Bazsinka József Hárfa Polónyi Ágnes Rosanna Rolton Timpani Dénes Roland Ütőhangszerek Iris van den Bos Ulf Breuer Fábry Boglárka Herboly László Kurcsák István Maros Ádám Pusztai Gábor Billentyűs hangszerek és rendszeres zongorakísérők Báll Dávid Dinyés Soma Mali Emese Nagy László Adrián Pétery Dóra

51Egyéni támogatás

Bálint Péter Mielőtt modellt állt

a képhez, ezüst pártolónk, Bálint Péter, a Filmforgalmazók Egyesületének elnöke Brahms 3. szimfóniájának első tételében merült el. „Ez a zene számomra egy nagyvárosi romantikus kapcsolat filmje. A tétel eleje derűs, nyárias kép, míg a vége estébe forduló, komorabb magány.”


elővásárlási lehetőség szólójegyekre névre szóló digitális támogatói kártya név feltüntetése a támogatók névsorában a BFZ weboldalán meghívó zárt körű próbára (alkalom / év) a BFZ elektronikus hírlevele támogatóinknak

Támogatás

meghívás a BFZ Támogatói Klub zárt körű Facebook-csoportjába kedvezmény a BFZ partnereinél várólista telt házas koncertek esetén Black Friday (évente egyszer akciós vásárlási lehetőség szólójegyekre) 10%-os kedvezmény a BFZ Shop termékeire bérlet-elővásárlási lehetőség (általános értékesítés előtti napok száma / vásárolható bérletek száma) név feltüntetése a támogatók névsorában a BFZ szezonfüzetében találkozás, beszélgetés a BFZ muzsikusaival személyes ügyintézés, bérletfoglalás e-mailben nemzetközi turnén való részvétel a zenekarral (kedvezményes utazási csomagok) belépés a Müpa VIP-szalonjába egyes koncertjeink szünetében meghívó a mecénásoknak rendezett exkluzív zenés vacsorára ajándék BFZ-CD Fischer Iván aláírásával meghívó előadás utáni koccintásra Fischer Ivánnal

54

arany

ezüst

A kar­mester köre bronz

arany

ezüst

Mecénások

bronz

arany

Pártoló tagok ezüst

Barát

bronz

BFZ Támogatói Klub Kedvezmények és fokozatok

· · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · 1

2

3

3

3

4

4

4

4

4

· · · · · ·

· · · · · ·

· · · · · ·

· · · · · ·

· · · · · ·

· · · · · ·

· · · · · ·

· · · · · ·

· · · · · ·

· · · · · ·

9/2 13/2 14/2 15/2 15/4 15/4 16/4 16/6 16/8

· · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · ·

· · · · · · · ·

· · · · · · · ·

· · · · · · · ·

· · · · · · · ·


meghívó a BFZ évadzáró vacsorájára

· · · · · ·

· · · · · ·

1

2

arany

· · · · · · · · · · · · · ·

ezüst

bronz

arany

személyes koncertjegyfoglalás, -csere, concierge-szolgáltatás hangverseny előtti kötetlen kávézás zenészeinkkel és a menedzsmenttel (évente egyszer) meghívó a BFZ szűk körű, exkluzív helyszínen rendezett fogadására

A kar­mester köre ezüst

meghívó az éves Mecénás+ zenés fogadásra

Mecénások

bronz

kedvezmények az Aria Hotel Budapest szolgáltatásaiból

arany

ezüst

Pártoló tagok bronz

Barát

meghívó előadás utáni koccintásra a zeneigazgató társaságában (alkalom / év)

A BFZ fenntartja a jogot, hogy a klubtagsággal járó egyes kedvezményeket esetenként módosítsa vagy visszavonja. A BFZ-n kívül álló körülmények miatt előfordulhat, hogy egyes előadások esetében nem érvényesíthetőek a klubtagsággal járó előnyök.

Támogatói Klub A világszínvonalú zenei élmények mellett bérletelővásárlás, próbalátogatások, zárt körű vacsorák és rendezvények, turnérészvételi lehetőség, személyes találkozás zenészeinkkel és Fischer Ivánnal, valamint VIP-szolgáltatások várják támogatóinkat. Legyen Ön is része a BFZ boldog családjának! További tájékoztatásért keresse kollégánkat, Deák Zsuzsannát a tamogatoiklub@bfz.hu e-mail-címen, vagy látogassa meg a www.bfz.hu/tamogatoiklub oldalt.

A klubtagság éves díja: Barátok: Pártoló tagok: Mecénások: A kar­mester köre:

15.000 Ft bronz 30.000 Ft bronz 180.000 Ft bronz 1.500.000 Ft

ezüst 60.000 Ft ezüst 360.000 Ft ezüst 3.000.000 Ft

arany 120.000 Ft arany 720.000 Ft arany 6.000.000 Ft

55


Támogatás

A Támogatói Klub nagykövetei Bemutatjuk Támogatói Klubunk nagyköveteit, hűséges barátainkat, akik hosszú évek óta tagjai a klubnak, és a támogatás mellett idejükkel, szakértelmükkel, tanácsaikkal is segítik a Budapesti Fesztiválzenekart. Fischer Iván szerint a BFZ Támogatói Klubja Magyarország legboldogabb családja. Nagyköveteink azon fáradoznak, hogy a Támogatói Klub egyre bővüljön, és mindig érdekesebb programokat kínáljon tagjainak. Segítenek közelebb hozni egymáshoz a klubtagokat, és világszerte mindenütt képviselik zenekarunkat. Klubunkban mindenki barátokra lel. Csatlakozzon Ön is, legyen tagja ennek a boldog családnak, és élvezze a Támogatói Klub nyújtotta előnyöket, az elővásárlástól a VIP-szalonban töltött koncertszüneteken át a turnékon és exkluzív eseményeken való részvételi lehetőségekig!

56


Az elmúlt több mint harminc évben két dolog biztosan állandó volt: a zenekar a legmagasabb színvonalon tolmácsolja a komolyzenét, és folyamatosan megújuló ötleteivel ébren tartja közönsége kíváncsiságát. Állandóság és megújulás együtt teszi gazdagabbá az életünket. Kívánom, hogy ez még sokáig így legyen – ezért támogatom a BFZ-t! Dénes Andrea

Nekem valahol a BFZ olyan, mint a Rubik-kocka, a Prezi vagy a Graphisoft: világhír és világszínvonal. Az utóbbi évtizedek egyik nagy magyar sikertörténete. Ha ők játszanak, néhány óráig még azt is elhiszem, hogy „ha a föld isten kalapja, hazánk a bokréta rajta”. Marschall Miklós

Elfogult vagyok a BFZ-vel. Szeretem, ahogy kedvvel, odaadással zenélnek, elbűvöl az alapító, Fischer Iván varázslatos személyisége, elmélyültsége és felszabadult játékossága. Tetszik a változatos repertoár, amely évről évre tele van meglepetésekkel és színes eseményekkel, és tetszik, hogy nemcsak a legkifinomultabb ízlésűekre gondolnak. Büszke vagyok, hogy a magam eszközeivel segíthetem Ivánt és zenésztársait művészetük gyakorlásában és magasztos küldetésük teljesítésében. Rényi Andrea


A Támogatói Klub tagjai A karmester köre

Mecénásaink

Arany fokozatú támogatóink

Arany mecénásaink

Yosef Salamon Sylvia Tóth Walter Katalin

Bottka Erzsébet dr. és Feldmájer Péter dr. ‫אליעזר יצחק בן אברהם‬ Csomós András Ferjentsik Miklós dr. Juhász Zoltán hangszerészmester Nicholas Kabcenell Meinczinger-Krug Zsuzsanna és Krug Armin Mosonyi Ágnes Rényi Andrea és Straub Elek Szelényi Iván Varga Júlia

Ezüst fokozatú támogatóink

Támogatás

bpv Jádi Németh Ügyvédi Iroda Alan Gemes Bernhard Hulla Illés Gábor Kiss Viktor dr. Máté-Tóth István Simor András Szecskay Ügyvédi Iroda Vámos György dr.

Bronz fokozatú támogatóink Bojár Gábor és felesége, Zanker Zsuzsanna dr. Élő Nóra Göcző József és Göczőné Magyar Andrea

58

Ezüst mecénásaink Balázs Árpád és Dénes Andrea Biró Ágnes Bognár Péter – Vaya Travel Kft. Richard Brasher Bródy Péter dr. és Ildikó Csépe Valéria dr. Csík Gabriella dr. és Hudecz Ferenc dr. Egervári Gábor dr. Eliason James és Maria John Farago Garai Ferenc és Kárpát Krisztina György Pál dr. és Simon Ágnes Istenesné Solti Andrea Kalmár György Kertész Gabriella dr., közjegyző Kohlrusz Milán és Szabó Dária Köves Ildikó és Sparing László Lányi Zoltán dr., ügyvéd Lengyel Péter Marschall Miklós Mészáros János és Mészárosné dr. Bende Hedvig Mária Nyitrai István


SBGK Ügyvédi Iroda, Szamosi Katalin dr. Sólyom Éva dr. Steiner Zsuzsa és László David és Petra Thompson Varga Ildikó dr. Varsányi Katalin és Pál Zoltán Ágnes és István Zsámboki Gabriella dr.

Bronz mecénásaink Bacher Gusztáv Bakró-Nagy Marianne Barna Judit dr. Barta Péter Berger Györgyné Boros István Burger Balogh Ingeborg és Balogh Tibor Dögei Anna Esztervári Adrienn dr. Gergely Pál dr. – Fortuna Galéria Göncz Kinga és Benedek László dr. Hanák Gábor Hancz László és Mester Éva Holéci József Horváth Jánosné dr. és Fekete István Huebner Korab Suzanne és Charles A. Huebner dr. Jalsovszky Pál dr. Kelemenné dr. Visky Katalin Király Éva Király Júlia Kobela Mihály dr. és Balogh Anikó Kökény Mihály dr. és Stiller Mária

Lantos István dr. László András – Professional Orvosi Kft. Leposa Csilla és Székely Zoltán Richard és Julia Lock Madách Zsuzsánna Mártonfi Attila Márványi Katalin Milottáné dr. Lázár Judit Molnár Gábor dr. Németvölgyi Ágnes Poremba Andrea Sáfár László dr. Simon Tibor Soltész + Soltész Kft. Somos Marianne dr. és Balogh István dr. Surányi Sándor és Sándorné Szántó Csaba Szarvas László – Dundus 2001 Kft. Szegvári Mária dr. Tárnok Gyöngyi Tóth Gábor és felesége Török Zoltán dr. Vámos Tibor Vihar Judit dr. Votin Elek Zachár Zsófia Zsidai Ilona és 2 anonim támogató

59


Támogatás

Pártoló tagjaink

60

Arany pártolóink

Ezüst pártolóink

Bach György Bakonyi Árpád Móric dr. és felesége Bánáti Mária Barta Pál Batta Mária Bittner Péterné Csillag György dr. Drexler Miklós Eisler Péter dr. Falus András dr. Felkai Tamás Füredi Gábor Gala Tours Garics Zoltánné György István Hargitai Tibor Herczeg Ferenc Hőnig Gábor Kádi Anna Kocsány János Kőszegi László Lantos Mihály és Berkes Zsuzsanna dr. Liliom Károly Mészáros Balázs Mogyorós Gábor Mosonyi Anna Mária dr. Nagy István és Sályi Katalin Paksy László dr. Pálfia Judit dr. Palotai János és Soltész Anikó dr. Reich Tamás – Cash Back Hungary Kft. Sápi Lajosné Somogyi Éva és Horváth László Spohn Ferenc Szabados Igor Székely Éva Szever Zsuzsanna dr. és Dalos Mihály Szigeti Éva dr. Tanos Zsuzsa Tátrai Ágnes Várkonyi Vera és 3 anonim támogató

Agócs Ágnes Albáné dr. Feldmájer Lívia és Alba Mesulam Alföldi István Ambrus Ágnes dr. Bálint Péter Bán Petra és Feldmájer Máté Barczikay László Barta Éva Bende Zoltán Benedek Andor Benedek János Benkő Judit dr. Bérczi Gábor Berényi Gábor és Pető Katalin dr. Bertalan Éva dr. Boda Zsuzsanna Bokor László és Simó Judit Böszörményi Katalin dr. Csanádi Judit Csernay László dr. Dús Ernő Farkas Ágnes Farkas Gábor Feldmájer Ágnes és Sándor Földényi Éva Gács Gábor Gálosi György Gálosi Juli – Géta Center Kft. Garai Anikó Gerő Katalin dr. Gordon Pál Goszták Mária Greiner Ákos Halász Anna Halász Gábor dr. Hegyes Erzsébet dr. és Szolnoki Gábor Hollós Sándor dr. Horváth Anna Horváth István dr. Horváth László Ihász Márta és Spollár József Jenei Gábor Jenes Katalin Kabódi Erzsébet Kabódi Ferenc Kabódi Mátyás


Keviczky László Kiss Attila Kiss Erzsébet Kitzinger Dávid Komáromy Péter dr. és Pollák Katalin dr. Komlósi Zsolt dr. és Komlósi Júlia Kovács Attila dr. Kökény Veronika Ladányi Viktória Lázár József Lebhardt Imre és Zsuzsa Lövenberg Gábor és Radó Julianna dr. Makai Katalin dr. és Ungár János Malatinszky István Markovich György dr. Márton János Matskási István dr. Medveczky–Szilágyi házaspár Muth János Nyárádiné dr. Szabady Judit Orosz Anna Ottó Mária Patkós Katalin Patyánik Mihály dr. Péley Bernadette dr. és K. Németh Margit Pelle Gáborné Pirityi Katalin R. Fehér Gabriella Ráduly-Kiss Sarolta Ilona Révai Péter dr. Rimanóczy Zoltán Rojkó Lívia Rónai Tiborné Schaffler György Sik Endre és az unokák Sitkei Éva dr. Sivó Róbert Solti Gábor Szabó Klári Szabó Rita dr. Székely Zsófia Szentesi Péter dr. Szent-Martoni Mária Szepesi László és Halmágyi Gyöngyvér Szűcs András Theatrum Mundi Irodalmi és Színházi Ügynökség Geoffrey Thomas Tihanyi Ferenc

Timmermann Péter Tokaji Nagy Erzsébet Tolcsvai Rózsa Torma Kálmán Török Ilona Tóth Katalin Tóth Kinga Tóth Mihály és neje Vajda János és Radnai Mónika Valis Éva Márta Váradi János Váradi Mónika dr. Varga Péter Vass Krisztina Vígh János Wilhelm Peter Zeidler Gerdné és 10 anonim támogató

Bronz pártolóink Abonyi Iván dr. Ábrahám Zoltán Alaxai Rózsa Alföldy Zoltánné Almási Józsefné dr. Almásy József Andrási Andor és Fahidi Éva Apáthy István Bálint Ferencné Balogh Edit Banai Endréné dr. Bánki Ervinné Baranyi Éva dr. Bárd Anna Barsi Gusztáv dr. Bein Klára Berecz József Biksz Péter Bitter Brunó Bodor József Bogdán Istvánné Bognár Béla dr. Bölöni Eszter Bumberák József dr. Csák Gábor Csillag Beáta Csillag István Csuhai Csinos Klára Csurgó Dénes

61


Támogatás

Csurgó Ottóné dr. Danziger György dr. Deák Ágnes Deák János Dénes Vera Doleschall György és Szabó Katalin Domokos Katalin Dósai Tamara Ehardt György Erdős Erzsébet dr. Fáberné Fejes Katalin és Fáber András Fábián András Falus Péter Faragóné Ható Katalin Fehéregyházi Zsuzsa Feldmájer Györgyi és Benedek Zsolt Félegyházi Pál Félix László Földes Iván dr. és Zsuzsa Francsicsné dr. Czinege Erzsébet Gadzsokova Kraszimira Gál Mátyásné Gál Nóra dr. Gallasz József Genti György dr. Gergely Bence Gerő Judit Gerő Zsolt dr. Gervai Judit dr. Gidáli Júlia dr. Glatt Gábor Görgényi Judit Guti Péter Gyarmati Béla Gyulai András Gyulai József dr. Halász Péterné Halbrohr Pál Halmos Judit és Magyar Mihály Hámori Ferenc Hárdi Lilla dr. Harsányiné Séllyei Ágnes Havas Ágnes Havas István dr. Havas Katalin Hegedűs Andrásné Hegyközi Ilona Heller Judit Hetényi Ágnes

62

Horváth István dr. Inkei Péter Jáki János Jakob Károly Jankó Béla Jászberényi Hanna Jeney Sarolta Jurák Eszter Kálmán Istvánné dr. Kappelné Haraszty Noémi Kardos István Kárpáti András Kárpáti Margit Kelemen Antal Kelemen Zsolt Kerékgyártó Kálmán Kerényi Gyula Kertész Zsuzsanna dr. Keve Károly Kis Ádám Kiss Balázsné Kiss Lászlóné Klinga Ágnes Kneisz Ferenc Kondor András Kónya Albert Kónya Katalin dr. Korodi Mihály és Magyar Zsuzsanna Kósa Jánosné Koszorú Lajos Kovács Katalin Kovács Zsuzsanna Kovács Zsuzsanna dr. Kriston József dr. Láner Judit Lantos Gáborné dr. László Attila László Enikő Lehel Erzsébet Katalin Lendvayné Győrik Gabriella Lovas Jánosné Maár Judit dr. és Krokovay Zsolt dr. Major György dr. Máté András Mezei Katalin Mohácsi Endréné Molnár Gáborné Nagy István Nagy Károly


Németh Zsófia Pallag Tibor Pálné Kutasi Éva és Banász Andrásné Palotai Valéria Pankotai Csaba és Pankotainé Lux Margit Pável Iván dr. Pavluska Valéria dr. Pethő Anna dr. Petrucz György Petur Márta Rácz Zsuzsanna Rádai Györgyné Radnóti István dr. Rákosi Csilla Ratkó Ilona Révész Gábor Rudas Jánosné Rutkai Ágnes Sáfár Judit Sikóné dr. Horváth Ágnes Simon Erzsébet Sisák Ilona Soltész András Solti bérletesek baráti köre (Sáska Géza, Wollák Katalin és Laki Mihály) Süveges Márta dr. Szabó Márta Szabó Piroska dr. és Oláh Ruben dr. Szabóné Farkas Anikó Szalai Sándor Szegedyné Fricz Ágnes Székely Anna Székely Józsefné dr. Szekeres Sándorné Szilágyi Péter Sziráki Edit Szomor Márta és Rimanóczy Kálmán Szőke Helga és András Szőke Marianna Szőnyi Péterné dr. Sztrinkai László dr. Törökné Halász Zsuzsanna Ujvári Tibor Ungár Péter Urbanics Rudolf Vajda Julianna dr. Váradi Balázs

Varga Pál Varga Veronika Várnai Magdolna és Kajtár István dr. Végh András Végh Anna Veress Mariann Vicsi Klára Vidák Jánosné Volenszky Paula Wéber László és Arányi Zsuzsanna dr. Zelczerné Déri Erzsébet és 33 anonim támogató

63


Támogatás

Közös ügyeink Közösségi és ifjúsági programjaink ingyenesek, így azok is élvezhetik őket, akik nem jutnak el a koncerttermekbe. Missziónk folytatásához mindenképp szükség van támogatóink adományaira: nekik köszönhetően évente több ezer emberhez visszük el a zene varázslatát. Ha Önnek is fontos, hogy támogassa a magyar kultúrát és közösségi kezdeményezéseinket, kérjük, segítse adományával a BFZ tevékenységét! Adója 1%-ával is támogathatja a BFZ-t. A Budapesti Fesztiválzenekar világon egyedülálló zenei nevelési programjának missziója, hogy minden fiatal számára hozzáférhetővé tegyük a zenehallgatás és a zenélés élményét. Az idei évben beérkező 1%-os adományokat zenei nevelési programjaink megvalósítására fordítjuk. A Budapesti Fesztiválzenekar Alapítvány adószáma: 18005488 -2 - 41. Földöntúli zene: legyen örökhagyónk! A Budapesti Fesztiválzenekar a jövő zenekara. Ha végrendeletében megjelöli együttesünket, a klas�szikus zene és a BFZ fennmaradását biztosítja a következő generációk számára. Felelős és nagylelkű döntésének köszönhetően tovább fejleszthetjük zenei, oktatási és közösségi programjainkat – együtt építhetjük a jövőt. Felmerülő kérdéseivel forduljon közvetlenül Zeibig Márton kollégánkhoz a marton.zeibig@bfz.hu e-mail-címen.

A Budapesti Fesztiválzenekar bálja a hangversenyszezon egyik legünnepélyesebb mozzanata, amikor barátaink és támogatóink társaságában tölthetünk el egy zenében, táncban és felemelő élményekben gazdag estét. Az esemény házigazdája Fischer Iván, a fergeteges hangulatról a BFZ big bandje gondoskodik. Tartson velünk Ön is: nemcsak fantasztikus estében lesz része, de Magyarország kulturális gyarapodását is támogatja. Ha szívesen részt venne a bálon, látogassa meg a bfz.hu/bal oldalt, vagy keresse Deák Zsuzsannát (tamogatoiklub@bfz.hu, +36 1 882 7671). Következő bálunkra 2023. február 3-án, pénteken kerül sor.

64


„Meggyőződésünk, hogy a BFZ Közösségi Hetei olyan honfitársaink lelki gyógyulását, szellemi épségét vagy művészi fejlődését segítik, akik nélkülünk nem vagy csak jóval ritkábban kerülnének közel a komolyzenében rejlő reményhez. A Fesztiválzenekar adománygyűjtő báljának bevételét hagyományosan a Közösségi Hetek templomi koncertjeire, Zenevár ifjúsági programjainkra és idősotthonokban tartott Aranykor sorozatunkra fordítjuk. Utóbbiból 2021 őszén ünnepeltük a 200. alkalmat!”

Erdődy Orsolya, a BFZ menedzser-igazgatója „Évek óta sok mindenben kooperálunk a zenekarral, nagy örömünkre. A BFZ bálja fénypont, a jótékonysági árverés vezetése igazán inspirál. Mindig különleges tételeink vannak, és a zenében úszó, vidám társaságot igyekszem rávenni – sikerrel –, hogy kitartóan licitáljanak kedvenceikre. Csodás pillanat, amikor kiderül, mennyi bevétellel zárt az aukció; az adományok segítik elvinni a zenét a nehéz helyzetben élőkhöz is. A zenekar a csúcsok csúcsa; boldogság, hogy én is hozzátehetek szakmai munkájukhoz.”

Winkler Nóra, a BFZ jótékonysági árveréseinek partnere 65Vállalati partnerprogram

Etentuk Inemesit

a kortárs művészeti szcéna aktív szervezője és a BFZ Bál aukciójának kurátora, nem véletlen hát, hogy Ravel bal kézre írott D-dúr zongoraversenyének harmadik tétele, különösen annak „heroikus, érzelemgazdag kezdése” egy festményt, Waterhouse Boreas című képét juttatta eszébe. „A drámaiság és a rendkívül baljós hangulatok mellett megjelenik a napsütés, az újraéledés ígérete.”


Vállalati partnerprogram Legyen partnerünk cégével! Amiképpen a zenekarok, a cégek is keresik saját hiteles hangzásukat, legjobb „zenészeiket”, elkötelezett közönségüket. Nem könnyű kitűnniük a zajból és felmutatni igazi értékeiket, hogy se ügyfélben, se csapattagban ne szenvedjenek hiányt. Amennyiben az Ön cége is kiváló minőségre és folyamatos megújulásra törekszik, továbbá fontos számára a nyitottság és a társadalmi érzékenység, közösek az értékeink – így céljaink is azonosak lehetnek. Vállalati partnereink sikertörténetünk meghatározó szereplői: az elmúlt közel 40 évben számos magyar és nemzetközi márkával dolgoztunk együtt olyan kapcsolatban, amelyből a támogató cég, annak munkavállalói és ügyfelei, valamint zenekarunk és közönségünk is profitált.

Az AutoWallis Csoport a magyar tőzsde autós vállalataként az elmúlt években komoly régiós terjeszkedésbe kezdett. Immár 14 közép-kelet-európai országban képviselünk és értékesítünk népszerű autómárkákat, segítjük ügyfeleinket többek között szervizeléssel, autókölcsönzéssel. Fontosnak tartjuk a határokon átívelő, klasszikus értékek megőrzését és közvetítését, ezért büszkék vagyunk arra, hogy a Budapesti Fesztiválzenekart partnerként támogathatjuk. Ormosy Gábor vezérigazgató, AutoWallis 68


KLASSZIKUS ÉRTÉKEK HATÁROK NÉLKÜL A KÖZÉP-KELET-EURÓPAI RÉGIÓ MEGHATÁROZÓ AUTÓKERESKEDELMI ÉS MOBILITÁSI SZOLGÁLTATÓJÁT ÉPÍTJÜK


Mit ajánlunk vállalati partnereink számára? A Fesztiválzenekar erős hazai és nemzetközi jelenléte számos együttműködési és megjelenési lehetőséget kínál, amely megoldást jelenthet a vállalati partnereink előtt álló üzleti kihívásokra.

A márka ismertségének és presztízsének növeléséért partnereink megjelenhetnek kiemelt koncerthelyszíneinken, kiadványainkban, online felületeinken, így közvetlenül érhetik el a Fesztiválzenekar közönségét.

A munkavállalók elkötelezettségének erősítéséért próbalátogatást vagy felejthetetlen koncertélményt kínálunk partnereinknek, amihez backstage-bejárás vagy akár zárt körű fogadás is kapcsolódhat.

Az ügyfélkör gondozása érdekében VIP-rendezvényekkel, vacsorákkal, egyedi zenei élményekkel segítjük partnereink kapcsolatépítését.

Partnervállalataink társadalmi felelősségvállalását támogatva lehetőséget biztosítunk a Fesztiválzenekar közösségi és oktatási programjaihoz való csatlakozására, amelyek keretében országszerte több ezer emberhez juttatjuk el a zene örömét, illetve segítjük a gyermekek zenével való ismerkedését. Ha érdekli vállalati partnerprogramunk, kapcsolódási lehetőséget lát cége és a BFZ márkája között, keressen meg bennünket! Szervezetének feladatai, céljai alapján közösen gondolkodva állíthatjuk össze a Budapesti Fesztiválzenekar programjaiból, online és offline felületeiből a legjobb együttműködési tervet, akár konkrét kampányokhoz, akár hosszabb távú együttműködésekhez.

Állunk rendelkezésére

személyes vagy online konzultáció keretében. Keresse a BFZ vállalatikapcsolatokmenedzserét, Petneházy Flórát a +36 70 908 0752-es telefonszámon vagy a flora.petnehazy@bfz.hu e-mail-címen!


www.eisberg.hu


VELEM MINDEN KOCCINTÁS EGY ÚJABB EMLÉK! www.arpadpalinka.hu74


A BUDAPESTI FESZTIVÁLZENEKAR ÉS A MINŐSÉG KIEMELT TÁMOGATÓJA

WWW.GERE.HU


ÉLMÉNY!

Minden tekintetben.

mupa.hu Fotó © Réthey-Prikkel Tamás, Nagy Attila, Posztós János, Kotschy Gábor, Pályi Zsófia

Stratégiai partnerünk:

A Müpa támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma


Köszönjük a támogatást! Kiemelt támogatóink

A BFZ működésének állandóságát a Magyar Állam és Budapest Főváros támogatása biztosítja.

Emberi Erőforrások Minisztériuma

Stratégiai partnerek

Együttműködő partnerek

Rendezvényeink támogató partnerei

MédiapartnerekBFZ shop

Árpádházy-Godó Csaba

programozó, pszichológus, kerttervező – ahogy ő mondja: életművész. Csajkovszkij 5. szimfóniájának harmadik tétele egy régi szép emléket idézett fel benne, „a gondtalanság, a szárnyalás” élményét, „amikor az ember eljut egyfajta csúcsra”. A húsz éve vak zenerajongó képzeletében az őt ért benyomások kaleidoszkópszerű képekben jelennek meg.


Lázár Veró for BFO: Színes nyakék


BFZ shop A BFZ webshopjából a koncerteken kívül is körülveheti magát kedvenc zenekarának varázslatos hangjaival és életörömével. bfz.shop.hu

Brahms: 3. szimfónia, 2. szerenád

Bíró András for BFO: Kürt medál

Király Fanni: Lótuszmag nyakék

Lázár Veró for BFO: Színes fülbevaló

Fekete-fehér kendő

Hangszeres sütiformák


Bíró András for BFO: Cselló medál


Király Fanni for BFO: „Nagy pötty” nyakék különböző féldrágakövekkelBérlet- és jegyinformáció

Gärtner Elemér A tizenkét éves

Gärtner Elemér kisiskolás kora óta játszik vadászkürtön. Újabban az ütőhangszerekkel is ismerkedik, de sűrű napjaiba a focizás és a Rubik-kockázás is belefér. Richard Strauss Till Eulenspiegel című darabjáról egy játékos, jókedvű kergetőzés jutott eszébe.


Jegyárak Prémium

I.

II.

III.

IV.

V.

VI.

19.500

15.500

11.000

9.800

6.900

5.500

3.300

Müpa, BBNH

15.500

11.000

9.800

6.900

5.500

3.300

Zeneakadémia, Nagyterem

12.200

9.000

7.800

5.500

4.400

3.300

Jegyek, bérletek

Budapest Kongresszusi Központ

Maraton – Müpa

1.500

Midnight Music – 2.500 Várkert Bazár Kamarazene – 3.500 BFZ Próbaterem Kakaókoncertek – 3.000 BFZ Próbaterem

86


Bérlet- és jegyvásárlási lehetőségek A bérlet-, illetve a szólójegy-árusítás kezdő időpontjáról a www.bfz.hu oldalon vagy a rendeles@bfz.hu e-mail-címen tájékozódhat. A Támogatói Klub tagjai elővásárlási jogot élveznek.

Online vásárlás A Budapesti Fesztiválzenekar programjaira a www.bfz.hu oldalon vásárolhatók bérletek és jegyek bankkártyával vagy akár már SZÉP-kártyával is. Az online vásárlást nem terheli kezelési költség. Ha bérletét vagy jegyét online vásárolja meg, e-bérletet, illetve e-jegyet kap (PDF). Az e-bérlet teljes értékű elektronikus bérlet, amely a bérlethez tartozó minden előadás megtekintésére jogosít. Kérjük, hogy környezetünk védelme érdekében ne nyomtassa ki elektronikus bérletét, illetve jegyeit: ha az e-mailen kapott PDF-fájlt lementi telefonjára, az elektronikus beléptetést végző helyszíneken (Müpa, Várkert Bazár) elegendő azt felmutatnia a bejáratnál. Ha erre nincs mód, nyomtassa ki e-bérletét, illetve e-jegyét, és ebben a formában mutassa fel! Ha e-bérletét szeretné papíralapú bérletre váltani, megteheti személyesen a BFZ jegyirodájában 2022. augusztus 31-ig.

87


Vásárlás jegyirodákban BFZ jegyiroda 1034 Budapest, Bécsi út 126. (Kiscelli Irodaház, földszint)

Személyes vásárlás, foglalások átvétele: munkanapokon 10.00 –14.00 óráig Jegyirodánkban készpénzzel, bankkártyával, SZÉP-kártyával, OTP Cafeteria Kártyával is fizethet.

Bérletét, jegyeit az Interticket országos jegyirodai hálózatában, valamint a Budapesti Fesztiválzenekar kiemelt értékesítőinél is megvásárolhatja: Rózsavölgyi Szalon Arts & Café 1052 Budapest, Szervita tér 5., +36 1 266 8337 A Rózsavölgyi Szalon Arts & Café a BFZ kiemelt jegyértékesítő pontja.

Jegyek, bérletek

Müpa jegypénztár •1095 Budapest, Komor Marcell utca 1., +36 1 555 3300 1061 Budapest, Andrássy út 15., +36 1 555 3310, +36 1 555 3311

Zeneakadémia jegypénztár •1061 Budapest, Liszt Ferenc tér 8., +36 1 321 0690

Extra lehetőségek Szabadbérlet A szólójegy-értékesítés indulásakor „szabadbérlet” vásárlásra is lehetőséget adunk: Ön választhatja ki, melyik 5–10 előadás szerepeljen bérletében. A kedvezmény a szólójegyek árához képest 15–20 százalékos is lehet, ami abban az esetben érvényesíthető, ha egy tranzakción belül helyezi a kosárba a kiválasztott jegyeket.

88


Kerekes székes vendégek Kerekes székes látogatóink a rendelkezésre álló helyek függvényében legkésőbb az adott koncert előtt egy héttel ingyenes jegyet igényelhetnek a rendeles@bfz.hu e-mail-címen. Egy kísérő 50 százalékos kedvezményre jogosult.

Részletfizetés Bérleteinket két részletben is megvásárolhatja; ebben az esetben kezelési költséget számítunk fel, melynek összege a teljes vételár 5 százaléka. Bérletét a második részlet kiegyenlítésekor kapja kézhez. A fizetés határideje 2022. augusztus 31. A részletfizetés csak személyesen, a BFZ jegyirodájában igényelhető.

Fricsay családi bérlet Ha Fricsay bérletet vásárol, a gyerekek 50 százalékos kedvezménnyel élvezhetik koncertjeinket. A konstrukció két felnőtt és minimum egy gyerek bérletvásárlása esetén vehető igénybe. A kedvezmény a BFZ jegyirodájában érvényesíthető a gyermek(ek) személyi igazolványának felmutatásával.

Ajándékkártya Zenekarunk 5000, 10 000, 15 000 és 20 000 forintos értékben ajándékkártyát is kínál, amely minden alkalomra tökéletes meglepetés. Az ajándékkártya a rajta feltüntetett értékben a Budapesti Fesztiválzenekar bérleteire és bármely koncertjére szóló jegyekre egyaránt beváltható a megvásárlástól számított 365 napig. Ajándékutalvány vásárlásához csak bankkártyás vagy készpénzes fizetést fogadunk el, beváltásakor azonban, amennyiben a megvásárolni tervezett bérlet vagy jegyek értéke magasabb, mint a rendelkezésre álló ajándékutalvány értéke, a különbözet készpénzzel, bankkártyával, de akár SZÉP-kártyás fizetéssel is kiegészíthető.

89


Doráti 9 hangverseny + bónuszkoncert: 2022. november 05. vagy a Vasárnapi kamarazene sorozat egyik koncertje ÁRAK 25% kedvezmény a szólójegyárakhoz képest I. II. III. IV. V. VI.

kategória: 107.000 Ft kategória: 77.000 Ft kategória: 69.000 Ft kategória: 49.200 Ft kategória: 40.000 Ft kategória: 25.000 Ft

2022 szeptember 10. szombat 19.00 Müpa, BBNH Britten: The Turn of the Screw (A csavar fordul egyet) Persson, Aikin, Staples, Cook, Fischer szeptember 23. péntek 19.45 Müpa, BBNH Andriessen: Workers Union Mozart: Esz-dúr versenymű két zongorára, K. 365 Beethoven: 3. (Esz-dúr, „Eroica”) szimfónia, Op. 55 L. & A. Jussen, Fischer

Bérletek

október 07. péntek 19.45 Müpa, BBNH Ljadov: Az elvarázsolt tó, Op. 62 Prokofjev: 1. (D-dúr) hegedűverseny, Op. 19 Rachmaninov: 3. (a-moll) szimfónia, Op. 44 Ibragimova, Ticciati november 13. vasárnap 19.45 Müpa, BBNH Monteverdi: Válogatás a Scherzi musicali gyűjteményből Bartók: 2. hegedűverseny, Sz. 112, BB 117 Schubert: 9. („Nagy” C-dúr) szimfónia, D. 944 Frang, Fischer

90


2023 január 20. péntek 19.45 Müpa, BBNH Mahler: 9. szimfónia Fischer február 11. szombat 19.45 Müpa, BBNH Ravel: Ma mère l'Oye (Lúdanyó meséi) – zenekari szvit; D-dúr zongoraverseny bal kézre Saint-Saëns: 3. (c-moll, „Orgona”) szimfónia, Op. 78 Bavouzet, Langrée

március 10. péntek 19.45 Müpa, BBNH Dohnányi: Szimfonikus percek, Op. 36 Schumann: a-moll zongoraverseny, Op. 54 R. Strauss: Don Juan, Op. 20; Hétfátyoltánc a Salome című operából, Op. 54; Till Eulenspiegels lustige Streiche (Till Eulenspiegel vidám csínyjei), Op. 28 Buchbinder, Fischer április 22. szombat 19.45 Budapest Kongresszusi Központ Mendelssohn: e-moll hegedűverseny, Op. 64 Bruckner: 4. (Esz-dúr, „Romantikus”) szimfónia, WAB 104 Braunstein, Oren május 12. péntek 19.45 Müpa, BBNH Bach: 4. (D-dúr) zenekari szvit, BWV 1069 Ligeti: Mysteries of the Macabre Brahms: 3. (F-dúr) szimfónia, Op. 90 Elbert, Fischer

91


Solti 9 hangverseny + bónuszkoncert: 2022. november 05. vagy a Vasárnapi kamarazene sorozat egyik koncertje ÁRAK 25% kedvezmény a szólójegyárakhoz képest I. II. III. IV. V. VI.

kategória: 107.000 Ft kategória: 77.000 Ft kategória: 69.000 Ft kategória: 49.200 Ft kategória: 40.000 Ft kategória: 25.000 Ft

2022 szeptember 09. péntek 19.00 Müpa, BBNH Britten: The Turn of the Screw (A csavar fordul egyet) Persson, Aikin, Staples, Cook, Fischer szeptember 22. csütörtök 19.45 Müpa, BBNH Andriessen: Workers Union Mozart: Esz-dúr versenymű két zongorára, K. 365 Beethoven: 3. (Esz-dúr, „Eroica”) szimfónia, Op. 55 L. & A. Jussen, Fischer

Bérletek

október 06. csütörtök 19.45 Müpa, BBNH Ljadov: Az elvarázsolt tó, Op. 62 Prokofjev: 1. (D-dúr) hegedűverseny, Op. 19 Rachmaninov: 3. (a-moll) szimfónia, Op. 44 Ibragimova, Ticciati

92


2023 november 14. hétfő 19.45 Müpa, BBNH Monteverdi: Válogatás a Scherzi musicali gyűjteményből Bartók: 2. hegedűverseny, Sz. 112, BB 117 Schubert: 9. („Nagy” C-dúr) szimfónia, D. 944 Frang, Fischer december 03. szombat 19.45 Budapest Kongresszusi Központ Weber: Oberon – nyitány Grieg: a-moll zongoraverseny, Op. 16 Csajkovszkij: 5. (e-moll) szimfónia, Op. 64 Perianes, Orozco-Estrada

január 19. csütörtök 19.45 Müpa, BBNH Mahler: 9. szimfónia Fischer február 10. péntek 19.45 Müpa, BBNH Ravel: Ma mère l'Oye (Lúdanyó meséi) – zenekari szvit; D-dúr zongoraverseny bal kézre Saint-Saëns: 3.(c-moll, „Orgona”) szimfónia, Op. 78 Bavouzet, Langrée március 09. csütörtök 19.45 Müpa, BBNH Dohnányi: Szimfonikus percek, Op. 36 Schumann: a-moll zongoraverseny, Op. 54 R. Strauss: Don Juan, Op. 20; Hétfátyoltánc a Salome című operából, Op. 54; Till Eulenspiegels lustige Streiche (Till Eulenspiegel vidám csínyjei), Op. 28 Buchbinder, Fischer május 11. csütörtök 19.45 Müpa, BBNH Bach: 4. (D-dúr) zenekari szvit, BWV 1069 Ligeti: Mysteries of the Macabre Brahms: 3. (F-dúr) szimfónia, Op. 90 Elbert, Fischer

93


Reiner 6 hangverseny + bónuszkoncert: 2023. április 23. ÁRAK 25% kedvezmény a szólójegyárakhoz képest

Bérletek

I. II III. IV. V. VI.

kategória: kategória: kategória: kategória: kategória: kategória:

81.500 Ft 58.000 Ft 51.500 Ft 36.000 Ft 29.000 Ft 17.500 Ft

2022 október 08. szombat 15.30 Müpa, BBNH Ljadov: Az elvarázsolt tó, Op. 62 Prokofjev: 1. (D-dúr) hegedűverseny, Op. 19 Rachmaninov: 3. (a-moll) szimfónia, Op. 44 Ibragimova, Ticciati november 12. szombat 15.30 Müpa, BBNH Monteverdi: Válogatás a Scherzi musicali gyűjteményből Bartók: 2. hegedűverseny, Sz. 112, BB 117 Schubert: 9. („Nagy” C-dúr) szimfónia, D. 944 Frang, Fischer december 04. vasárnap 15.30 Budapest Kongresszusi Központ Weber: Oberon – nyitány Grieg: a-moll zongoraverseny, Op. 16 Csajkovszkij: 5. (e-moll) szimfónia, Op. 64 Perianes, Orozco-Estrada

94


2023 január 21. szombat 15.30 Müpa, BBNH Mahler: 9. szimfónia Fischer február 12. vasárnap 15.30 Müpa, BBNH Ravel: Ma mère l'Oye (Lúdanyó meséi) – zenekari szvit; D-dúr zongoraverseny bal kézre Saint-Saëns: 3. (c-moll, „Orgona”) szimfónia, Op. 78 Bavouzet, Langrée A bérlet bónuszkoncertje: április 23. vasárnap 15.30 Budapest Kongresszusi Központ Mendelssohn: e-moll hegedűverseny, Op. 64 Bruckner: 4. (Esz-dúr, „Romantikus”) szimfónia, WAB 104 Braunstein, Oren május 14. vasárnap 15.30 Müpa, BBNH Bach: 4. (D-dúr) zenekari szvit, BWV 1069 Ligeti: Mysteries of the Macabre Brahms: 3. (F-dúr) szimfónia, Op. 90 Elbert, Fischer

95


Ormándy 6 hangverseny + bónuszkoncert: 2022. október 02. ÁRAK 25% kedvezmény a szólójegyárakhoz képest I. II III. IV. V. VI.

kategória: kategória: kategória: kategória: kategória: kategória:

58.000 Ft 43.500 Ft 38.000 Ft 28.000 Ft 22.500 Ft 18.000 Ft

2022 A bérlet bónuszkoncertje: október 02. vasárnap 17.00 BFZ Próbaterem Vissza a természethez – kamarazene korhű hangszereken október 14. péntek 19.45 Zeneakadémia, Nagyterem Haydn: 39. (g-moll) szimfónia, Hob. I:39 Mozart: Esz-dúr sinfonia concertante hegedűre, brácsára és zenekarra, K. 364; 38. (D-dúr, „Prágai”) szimfónia, K. 504 Gulyás, Kostyál, Takács-Nagy

Bérletek

december 10. szombat 19.45 Zeneakadémia, Nagyterem Corelli: 8. (g-moll, „Karácsonyi”) concerto grosso, Op. 6, No. 8 Haydn: 1. (C-dúr) hegedűverseny, Hob. VIIa:1 C.P.E. Bach: 3. (C-dúr) vonósszimfónia, Wq 182, No. 3 Suk: Esz-dúr vonósszerenád, Op. 6 Iván, Pilz

96


2023 január 09. hétfő 19.45 Zeneakadémia, Nagyterem Händel: d-moll concerto grosso, Op. 6, No. 10, HWV 328 Caldara: d-moll versenymű csellóra és két hegedűre Vivaldi: a-moll csellóverseny, RV 419 Händel: Tra le fiamme (Lángok között) – kantáta, HWV 170 Kim, Altstaedt, T’Hooft február 27. hétfő 19.45 Zeneakadémia, Nagyterem Mozart: D-dúr divertimento, K. 205 Wieniawski: 2. (d-moll) hegedűverseny, Op. 22 Spohr: C-dúr concertante hegedűre, csellóra és zenekarra, WoO 11 Haydn: 70. (D-dúr) szimfónia, Hob. I:70 Kádár, Gál-Tamási, Liptai, Takács-Nagy

június 09. péntek 19.45 Zeneakadémia, Nagyterem Haydn: 1. (D-dúr) szimfónia, Hob. I:1 Mozart: 10. (G-dúr) szimfónia, K. 74; C-dúr oboaverseny, K. 314 Mendelssohn: 1. (C-dúr) vonósszimfónia R. Strauss – Kostyál: Rózsalovag-szvit vonószenekarra Aviat, Pilz

április 15. szombat 19.45 Zeneakadémia, Nagyterem Telemann: g-moll („La Musette”) zenekari szvit, TWV 55:g1 Fasch: G-dúr vonósszimfónia, FWV M:G5 Telemann: F-dúr versenymű három hegedűre, TWV 53:F1 Händel: A-dúr concerto grosso, Op. 6, No. 11, HWV 329; Armida abbandonata – kantáta, HWV 105 True, Seiler, T’Hooft

97


Fricsay 6 hangverseny + bónuszkoncert: 2023. június 10. ÁRAK 25% edvezmény a szólójegyárakhoz képest

Bérletek

I. II III. IV. V. VI.

kategória: kategória: kategória: kategória: kategória: kategória:

71.500 Ft 52.000 Ft 45.500 Ft 32.000 Ft 25.500 Ft 17.500 Ft

2022 október 15. szombat 15.30 Zeneakadémia, Nagyterem Haydn: 39. (g-moll) szimfónia, Hob. I:39 Mozart: Esz-dúr sinfonia concertante hegedűre, brácsára és zenekarra, K. 364; 38. (D-dúr, „Prágai”) szimfónia, K. 504 Gulyás, Kostyál, Takács-Nagy december 04. vasárnap 15.30 Budapest Kongresszusi Központ Weber: Oberon – nyitány Grieg: a-moll zongoraverseny, Op. 16 Csajkovszkij: 5. (e-moll) szimfónia, Op. 64 Perianes, Orozco-Estrada december 11. vasárnap 15.30 Zeneakadémia, Nagyterem Corelli: 8. (g-moll, „Karácsonyi”) concerto grosso, Op. 6, No. 8 Haydn: 1. (C-dúr) hegedűverseny, Hob. VIIa:1 C.P.E. Bach: 3. (C-dúr) vonósszimfónia, Wq 182, No. 3 Suk: Esz-dúr vonósszerenád, Op. 6 Iván, Pilz

98


2023 február 12. vasárnap 15.30 Müpa, BBNH Ravel: Ma mère l'Oye (Lúdanyó meséi) – zenekari szvit; D-dúr zongoraverseny bal kézre Saint-Saëns: 3. (c-moll, „Orgona”) szimfónia, Op. 78 Bavouzet, Langrée április 16. vasárnap 15.30 Zeneakadémia, Nagyterem Telemann: g-moll („La Musette”) zenekari szvit, TWV 55:g1 Fasch: G-dúr vonósszimfónia, FWV M:G5 Telemann: F-dúr versenymű három hegedűre, TWV 53:F1 Händel: A-dúr concerto grosso, Op. 6, No. 11, HWV 329; Armida abbandonata – kantáta, HWV 105 True, Seiler, T’Hooft

A bérlet bónuszkoncertje: 2023. június 10. szombat 15.30 Zeneakadémia, Nagyterem Haydn: 1. (D-dúr) szimfónia, Hob. I:1 Mozart: 10. (G-dúr) szimfónia, K. 74; C-dúr oboaverseny, K. 314 Mendelssohn: 1. (C-dúr) vonósszimfónia R. Strauss – Kostyál: Rózsalovag-szvit vonószenekarra Aviat, Pilz

április 23. vasárnap 15.30 Budapest Kongresszusi Központ Mendelssohn: e-moll hegedűverseny, Op. 64 Bruckner: 4. (Esz-dúr, „Romantikus”) szimfónia, WAB 104 Braunstein, Oren

99


Széll 5 hangverseny + bónuszkoncert: 2022. november 05. vagy a Vasárnapi kamarazene sorozat egyik koncertje ÁRAK 20% kedvezmény a szólójegyárakhoz képest

Bérletek

I. II III. IV. V. VI.

kategória: kategória: kategória: kategória: kategória: kategória:

57.000 Ft 42.000 Ft 37.000 Ft 27.000 Ft 22.000 Ft 16.000 Ft

2023 január 08. vasárnap 15.30 Zeneakadémia, Nagyterem Händel: d-moll concerto grosso, Op. 6, No. 10, HWV 328 Caldara: d-moll versenymű csellóra és két hegedűre Vivaldi: a-moll csellóverseny, RV 419 Händel: Tra le fiamme (Lángok között) – kantáta, HWV 170 Kim, Altstaedt, T’Hooft február 25. szombat 15.30 Zeneakadémia, Nagyterem Mozart: D-dúr divertimento, K. 205 Wieniawski: 2. (d-moll) hegedűverseny, Op. 22 Spohr: C-dúr concertante hegedűre, csellóra és zenekarra, WoO 11 Haydn: 70. (D-dúr) szimfónia, Hob. I:70 Kádár, Gál-Tamási, Liptai, Takács-Nagy március 11. szombat 15.30 Müpa, BBNH Dohnányi: Szimfonikus percek, Op.36 Schumann: a-moll zongoraverseny, Op. 54 R. Strauss: Don Juan, Op. 20; Hétfátyoltánc a Salome című operából, Op. 54; Till Eulenspiegels lustige Streiche (Till Eulenspiegel vidám csínyjei), Op. 28 Buchbinder, Fischer

100


március 28. kedd 19.45 Zeneakadémia, Nagyterem Ligeti: Síppal, dobbal, nádihegedűvel; Csellóverseny; Poème symphonique; Concert Românesc; San Francisco Polyphony Károlyi, Perényi, Rácz április 22. szombat 19.45 Budapest Kongresszusi Központ Mendelssohn: e-moll hegedűverseny, Op. 64 Bruckner: 4. (Esz-dúr, „Romantikus”) szimfónia, WAB 104 Braunstein, Oren

101


Iván mesél 4 hangverseny

2022

ÁRAK

november 12. szombat 15.30 Müpa, BBNH Monteverdi: Válogatás a Scherzi musicali gyűjteményből Bartók: 2. hegedűverseny, Sz. 112, BB 117 Schubert: 9. („Nagy” C-dúr) szimfónia, D. 944 Frang, Fischer

I. II III. IV. V. VI.

kategória: kategória: kategória: kategória: kategória: kategória:

62.000 Ft 44.000 Ft 39.200 Ft 27.600 Ft 22.000 Ft 13.200 Ft

2023

Bérletek

január 21. szombat 15.30 Müpa, BBNH Mahler: 9. szimfónia Fischer március 11. szombat 15.30 Müpa, BBNH Dohnányi: Szimfonikus percek, Op. 36 Schumann: a-moll zongoraverseny, Op. 54 R. Strauss: Don Juan, Op. 20; Hétfátyoltánc a Salome című operából, Op. 54; Till Eulenspiegels lustige Streiche (Till Eulenspiegel vidám csínyjei), Op. 28 Buchbinder, Fischer május 14. vasárnap 15.30 Müpa, BBNH Bach: 4. (D-dúr) zenekari szvit, BWV 1069 Ligeti: Mysteries of the Macabre Brahms: 3. (F-dúr) szimfónia, Op. 90 Elbert, Fischer

102


Kakaóbérlet 5 hangverseny ÁRA 15.000 Ft

2022 október 01. szombat 14.30 és 16.30 BFZ Próbaterem Illési

Kakaókoncert-kisokos Az előadáson csak érvényes ∙jeggyel lehet részt venni (kicsiknek és nagyoknak egyaránt); a későn érkezők csak a ∙zeneművek közötti szünetben csatlakozhatnak;

november 06. vasárnap 14.30 és 16.30 BFZ Próbaterem Fischer

ruhatár használata ingyenes ∙ésakötelező;

december 17. szombat 14.30 és 16.30 BFZ Próbaterem Illési

az előadás alatt ételt és italt ∙fogyasztani nem szabad;

2023 január 15. vasárnap 14.30 és 16.30 BFZ Próbaterem Fischer

nagyobb csomagoknak is ∙a aruhatárban biztosítunk helyet;

amennyiben lehetséges, ∙a kérjük, mosdót az előadás kezdete előtt vegyék igénybe, hogy ne zavarják a koncertet; az előadóteremben maradó ∙hangszerek a kincseink – kérjük, vigyázzanak rájuk!

február 18. szombat 14.30 és 16.30 BFZ Próbaterem Illési

103


merké ly BAL

I. EMEL ET pód iu

JOBB erkély pódium

Színpad

ly JOBB merké

II. EMEL ET

ET II. EMEL

Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (BBNH)

iu ET pód I. EMEL

pódium erkély BAL

I. EMELET orgonaülés

A B C 1 2 3 4 5 6

1

7 8

2

9 10

3

11 12

4

13 14

5

15 16

6

17 18

7

II. EMELET

I. EMELET oldalerkély BAL

II. EMELET

19

oldalerkély BAL

Földszint páholyok BAL

20

Földszint páholyok JOBB

I. EMELET

oldalerkély JOBB

21 22

Földszint BAL

23

Földszint JOBB

24 25

I. EMELET középerkély BAL

II. EMELET

középerkély BAL

III. EMELET középerkély BAL

1 2 3 4 5 1 2 3 4 5 6 7 1 2 3 4 5

oldalerkély JOBB

I. EMELET

középerkély JOBB

II. EMELET

középerkély JOBB

III. EMELET

középerkély JOBB


Zeneakadémia, Nagyterem Kórusülés

Színpad

I

Oldalerkély BAL

II III IV V VI VII VIII IX X XI XII XIII XIV XV XVI XVII XVIII

Oldalerkély JOBB

Földszint

I. kategória II. kategória III. kategória IV. kategória V. kategória VI. kategória Nem eladható helyek Mozgáskorlátozott helyek

Középerkély

105


Budapest Kongresszusi Központ

Színpad Földszint 1 2 3 1 4 2 5 3 4 6 5 7 6 8 7 9 8 10 9 11 10 11 12 12 13 13 14 14 15 15 16 16 17 17 18 18 19 19 20 20 21 21 22 23

Erkély 1 2 1 3 2 4 3 5 4 6 5 6 7 7 8 8 9 9

Bal oldal

I. kategória II. kategória III. kategória IV. kategória V. kategória VI. kategória Nem eladható helyek Prémium plusz Prémium I. Kategória II. Kategória

Technikai páholy Balközép

Jobbközép

Jobb oldal


A BFZ munkatársai

Budapesti Fesztiválzenekar

Pénzügy

Vezetőség

pénzügyi vezető: Szabó Attila könyvelő: Holbach Andrea, Töreky Beáta

zeneigazgató: Fischer Iván menedzser-igazgató: Erdődy Orsolya a zeneigazgató személyi asszisztense: Zeibig Márton a menedzser-igazgató személyi asszisztense: Szántó Ildikó

Produkciómenedzsment művészeti tervezés: Julia Larigo* operatív vezető: Zöld Krisztina operatív menedzser: Szani Szolongo turnészervezési vezető: Pócs Bence turnémenedzser: Wolf Ivett zenekari menedzser: Melisko Krisztina technikai vezető: Zentai Róbert technikai munkatárs: Kathi Sándor, Siba István

Szponzoráció és nemzetközi kapcsolatok nemzetközi elnök: Martin Hoffmann** vállalatikapcsolatok-menedzser: Petneházy Flóra egyéni adományozásért felelős menedzser: Deák Zsuzsanna

Kommunikáció és közönségkapcsolatok marketing- és kommunikációs vezető: Jávor Dániel marketingmenedzser: Szigeti Orsolya, Tiszolczi-Bertalan Anna junior social media menedzser: Tóth Balázs kommunikációs tanácsadó: Váradi Júlia** közönségkapcsolati menedzser: Réz Judit közönségkapcsolati munkatárs: Kedves Kinga

Titkárság

International Friends of the Budapest Festival Orchestra – Germany e.V. e-mail: germanfriends@bfointernational.com

titkársági asszisztens: Aranyosné Boros Angyalka

British Friends of the Budapest Festival Orchestra

örökös stábtag: Maglódi Györgyné

e-mail: britishfriends@bfointernational.com

* külsős tanácsadó, az Andreas Richter Cultural Consulting GmbH munkatársa ** külsős tanácsadó

Budapesti Fesztiválzenekar Alapítvány Kuratórium elnök: Simor András kurátorok: Alan Gemes, Bernhard Hulla, Illés Gábor, dr. Jádi Németh Andrea, dr. Kiss Viktor, Máthé-Tóth István, dr. Szecskay András, Sylvia Tóth, dr. Vámos György tiszteletbeli kurátor: Marschall Miklós

Felügyelőbizottság elnök: László Csaba tagok: Jalsovszky Pál, Kósa Judit, Terták Ádám

A BFZ elérhetőségei titkárság: 1034 Budapest, Bécsi út 126. (Kiscelli Irodaház) telefon: +36 1 489 4330 e-mail: info@bfz.hu bankszámlaszám: 10918001-00000089-59160000 (UniCredit Bank Zrt.) honlap, online jegyvásárlás: www.bfz.hu

Kiadja a Budapesti Fesztiválzenekar Alapítvány felelős kiadó: Erdődy Orsolya, a BFZ menedzser-igazgatója szöveg: Mona Dániel szerkesztő: Zeller Anna Eszter megjelenik 4900 példányban grafikai tervezés: büro für mitteilungen nyomdai kivitelezés: Printing Solutions A kiadvány szerkesztése 2022. február 28-án zárult le.

Budapesti Fesztiválzenekar Egyesület elnök: dr. Sziklai János

Nemzetközi baráti körök American Friends of the Budapest Festival Orchestra e-mail: info@friendsofthebudapestfestivalorchestra.org web: www.friendsofthebudapestfestivalorchestra.org

107


Koncerthelyszínek Müpa 1095 Budapest, Komor Marcell u. 1. Villamos 1 – Közvágóhíd; 2, 24 – Müpa – Nemzeti Színház Busz 23, 23E, 54, 55 – Müpa–Nemzeti Színház Hév H7 – Müpa–Nemzeti Színház

Parkolás A koncertek vendégei számára a kültéri pakolóban és a mélygarázsban ingyenes a parkolás.

Zeneakadémia 1061 Budapest, Liszt Ferenc tér 8. Villamos 4, 6 – Király utca Troli 70, 78 – Király utca Busz 105, 178 – Oktogon Metró M1 – Oktogon

Parkolás A környező utcákban a parkolás munkaszüneti napokon ingyenes.

Budapest Kongresszusi Központ 1123 Budapest, Jagelló út 1–3. Villamos 17, 61 – BAH-csomópont; 59 – Apor Vilmos tér Busz 8E, 108E, 139, 140, 212 – BAH-csomópont; 110, 110E, 112 – BAH-csomópont vagy Sirály utca; 102, 105 – Apor Vilmos tér

Parkolás A koncertek vendégei a Kongresszusi Központ és a Novotel szálloda előtti kültéri parkolót díj ellenében vehetik igénybe.

BFZ Próbaterem 1034 Budapest, Selmeci utca 14–16. Villamos 17, 19, 41 – Selmeci utca Busz 9, 109, 111 – Tímár utca

Parkolás A környező utcákban a parkolás munkaszüneti napokon ingyenes.

Várkert Bazár 1013 Budapest, Ybl Miklós tér 2–6. Villamos 19, 41 – Várkert Bazár; 56, 56A – Döbrentei tér Busz 105 – Várkert Bazár; 5; 178 – Szarvas tér; 8E; 110; 112 – Döbrentei tér; 16 – Clark Ádám tér Éjszakai busz 916, 990 – Várkert Bazár; 956 – Szarvas tér; 908 – Döbrentei tér

Parkolás A koncertek vendégei a Várkert Bazár alatti mélygarázst díj ellenében vehetik igénybe.
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.