flits4-2015-2016

Page 1

2015-2016

BS

C Unisso

nr.4 juni 2016

Hoofdsponsor

BOUWBEDRIJF STOKKERS

n

PRESENTATIEGIDS

BSC Unisson


KWEKERIJ

TER BRUGGE GESPECIALISEERD IN:

PERKGOED EN KUIPPLANTEN

Vloeiweidenweg 29 Boekelo Tel. 053-4281759

www.thuys-boekelo.nl

Wat wij doen: Tuinontwerpen Bestratingen Schuttingen Beplantingen Tuin onderhoud levering materialen

Joost Verhaak Twekkelerweg 200 7547 RN Boekelo Tel. 06 53631447

Thuys DE HANDIGE WINKEL IN HARTJE BOEKELO

Alles voor uw huisdier Bloemen en planten Huis, tuin en cadeau Doe het zelf Graf- en bruidswerk Wij bezorgen ook Beckumerstraat 11 7548 BD Boekelo Tel. 053-4282670 info@thuys-boekelo.nl

info@verhaaktuinverzorging.nl

www.thuys-boekelo.nl

www.verhaaktuinverzorging.nl

PRETTIGER OP WEG AUTOBEDRIJF

HULSCHER B O E K E L O ✔ ✔ ✔ ✔ ✔ ✔ ✔ ✔

BOVAG

NIEUWE AUTO’S GEBRUIKTE AUTO’S TOTAAL ONDERHOUD APK KEURINGEN AUTOWASCABINES VERZEKERINGEN FINANCIERINGEN AIRCO SERVICE Windmolenweg 92 7548 BN Boekelo Tel. 053 - 4281685 Fax 053 - 4282293 info@autohulscher.nl www.autohulscher.nl

Bosch car service

Sponsoren

BSC Unisson


IN DIT NUMMER Juni 2016

2 Redactioneel voorwoord

3 Voorzitter, uit de bestuurskamer

4 1e elftal

5 Feest op de Zweede 6 Galafeest 9 1e elftal

10 Interview Fokko van der Molen 13 2e elftal 14 7e elftal

17 4e elftal

19 Frank Winkelhorst 5e elftal 21 6e elftal

22 Boekelopers

COLOFON

31 F groep Charles Bekkers

Geertjan Preijde Ronald Teeuw Jan van Beek en anderen

39 De Stamtafel

Tek stbijdragen:

32 Interview Heleen Klein Poelhuis 35 Column Robert Zoetman

40 Interview Stefan Beute

Fo tobijdragen :

38 Namen en adressen

Geertjan Preijde en anderen

42 C en D teams

44 Dan nog even dit

Vormgeving en druk www.formenprint.nl

FLITS nr. 4

2015 - 2016

BSC Unisson

1


VOORWOORD REDACTIE

-

Alweer het laatste nummer, weer een seizoen voorbij. Wat voor een seizoen, sportief gezien gaat het voor de wind, het eerste gepromoveerd naar de 4e klasse, geweldig!

P RE T T IG E VA KA NT IE!

Ook wat de vrijwilligers betreft gaat het goed, de terreinploeg is flink uitgebreid en begint een gezellige club te worden, die de handjes ook nog eens flink laat wapperen. Voor ons zit het erop, maar we kunnen evengoed nog genieten van voetbal, met een oranjeloos EK , niet gehinderd door chauvinisme, kunnen we eens neutraal naar voetbal kijken. Zoals gezegd, het zit er op, maar we gaan verder op de zomerstand, een beetje trainen om fit te blijven, daarna nog een beetje bijpraten in de kantine. Ook de lopers blijven hun rondjes lopen, dus we blijven actief. De redactie wenst u allen nog een hele fijne vakantie en tot het volgende nummer in het nieuwe seizoen.

De redactie is ook toe aan een welverdiende vakantie !!

PENSIONADO

Met diepe droefheid, maar ook dankbaar voor alles wat hij voor ons heeft betekend, geven wij u kennis dat van onze redactie is heengegaan, Jan van Beek. Hij heeft veel voor de Flits betekend, was een grote inspirator en wij zullen zijn tomeloze inzet enorm missen. Jan was een begenadigd reporter en zijn interviews zijn nu al legendarisch, met als onbetwist hoogtepunt het interview met Henk Afink. Ook de voetbal gerelateerde interviews kregen een meerwaarde door Jan’s voetbal kennis. Ook verzorgde hij de layout en gaf hij de Flits een frisse eigentijdse uitstraling. Na 6 jaar vond hij het genoeg en met het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd wil hij tijd vrij maken voor wat anders. Jan is bij deze officieel, “stamtafelrijp”.

Ereleden

. . . .

BIJZONDERE LEDEN

Herman Simmelink Gerrit Timmer Jan Vos Herman Vossebeld (erevoorzitter)

2

FLITS NR. 4 2015-2016

Leden van verdienste -

Freddie Annink André Börgeling Herman ter Brugge Ferdie van Dijk Mini Homeijer Frans ter Huurne BSC Unisson

-

Gerrit Markink Joop Stavenuiter Frans Waanders Freddy Winters Gerrit Waanders


WOORD VAN DE VOORZITTER Rob Stokkers

♫..♪... JIJ…♫….KRIJGT…..♫…..DIE…♫ …...LACH -NIET-VAN-MIJN-GEZICHT♫

Wat een feest was het, maar wat een spanning ging eraan vooraf. Op zondag 29 mei was het ein-de-lijk zover: ons eerste elftal beloonde zichzelf (en ons allemaal) met promotie naar de 4e klasse!

Na een moeizame eerste wedstrijd werd het een apotheose van jewelste tijdens de return in Zwolle. Maar liefst drie volle bussen met fanatieke aanhang gaven onze jongens net dat laatste zetje. Een mooi staaltje saamhorigheid.. Mannen gefeliciteerd! Na de penalty van Egbert (Douwe) Roossink volgde een ontlading en een feest dat in Zwolle begon en (voor de meesten) pas laat op de avond in Boekelo eindigde.

Kortom een mooie afsluiting van een enerverend seizoen. Want als we terugkijken op het tweede seizoen op de Zweede kunnen we niet anders dan concluderen dat het opnieuw een prachtig seizoen is geweest voor onze club.

Wat hebben we wel niet gerealiseerd met elkaar: Een pannaveld voor de allerkleinsten, een elektronisch scorebord, succesvolle bekende (B-toernooi, Louis Timmer toernooi), maar ook nieuwe (sportgala avond) evenementen. Een military-crossloop, dat als evenement bijna de Military zelf overtreft en een algemene groei op zo ongeveer alle fronten (leden, sponsoren, kantine-omzet).

FLITS NR. 4 2015-2016

Opnieuw scoorden we hoge ogen in de Rabobank Clubkas Campagne en is het hoofdveld vrijwel dichtgemetseld met reclameborden.

Terwijl het actieve voetballen (lopers gaan altijd door) nu langzaam wat af gaat nemen, wordt al weer druk gewerkt aan de voorbereidingen voor een sportief succesvol nieuw seizoen. Daarnaast hebben we ons als bestuur ook wat doelstellingen meegegeven, die de komende tijd zullen uitkristalliseren in een paar grote speerpuntprojecten.

Denk daarbij bv aan: ❖ ❖ ❖ ❖ ❖

verdere professionalisering van de BSC Unisson organisatie (bestuurlijk, financieel) verfraaien kantine/terras

verdere verbetering structuur en invulling technische jeugdopleiding

ontwikkeling nieuwe activiteitenpoot (survival, fitness, bootcamp) uitwerken vrijwilligersbeleid

Kortom, nu het fundament staat, kunnen we samen volle kracht vooruit om onze club uit te bouwen tot een succesvolle, prettige vereniging voor allen. Zoals gezegd staat het officiële voetbalwerk nu even stil, alhoewel er net als vorig seizoen de hele zomer wordt door getraind op zowel woensdag als donderdag. Zoals gezegd gaan de lopers sowieso altijd door!

In augustus hopen we dan weer een vervolg te geven aan de succesvolle Clubvoetbaldagen, waarna het nieuwe seizoen al weer voor de deur staat.

Dus nu eerst maar even gas terug nemen, genieten van de vakantie en energie opdoen voor een nieuw spetterend seizoen.

BSC Unisson

3


TERUGKIJKEN

IS MOOI ALS DE DOELSTELLING GEHAALD IS

René Belt

Mij is gevraagd om een afsluitend stukje te schrijven over mijn ervaringen van afgelopen seizoen en de verwachting voor komend seizoen aan te geven.

Terugkijkend op het afgelopen seizoen zal ik beginnen bij de voorbereiding.

Dinsdag 28 juli 2015 zijn begonnen aan de voorbereiding. Er werd hard gewerkt om de conditie op pijl te krijgen. Vele wedstrijden gespeeld en met slechts 1 nederlaag tegen Markelo in de beker gingen wij de competitie in. De 1e selectie is eind augustus 2015 teruggebracht naar 17 spelers. De 1e wedstrijd uit tegen Losser begon met een 2-2 gelijk spel, hier werd al duidelijk dat het hier ging om twee ploegen die mee gaan draaien voor de bovenste plaats. Gedurende het seizoen werd duidelijk dat de verschillen tussen de ploegen uitkomend in de 5e klasse B groot zijn. Uitslagen bevestigden dit ook. Vier ploegen staken er met kop en schouders boven uit, Losser, Aramea, La Première en BSC Unisson.

Na de winterstop bleven er nog twee ploegen strijden om het kampioenschap Losser en BSC Unisson. BSC Unisson ging met vijf verliespunten meer de winterstop in dan Losser. Aramea en La Première bleven tot aan de winterstop goed bij maar haakten af na de winterstop. Doordat TVV uit de competitie werd gehaald werden de periodes opnieuw ingedeeld waardoor Losser de 1e periode en La Première de tweede periode kreeg toegewezen.

Wij moesten na de winterstop dus gaan voor de derde periode. Deze doelstelling werd

4

FLITS Nr. 4 2015-2016

gerealiseerd met 30 punten uit 10 wedstrijden werden wij winnaar van de derde periode. Helaas bleef Losser ook goed presteren in de strijd om het kampioenschap en verloor alleen de wedstrijd tegen ons, waardoor Losser met twee punten verschil kampioen werd. Een prestatie om trots op te zijn voor de spelers van BSC Unisson, 20 wedstrijden gespeel 51 punten 84 doelpunten voor 28 tegen. 13 wedstrijden zonder puntverlies.

Wij gingen met veel zelf vertrouwen de nacompetitie in, FC Ulu Spor was de tegenstander. Thuis wonnen we met 2-1, uit werd het in de laatste seconde 1-1, genoeg voor promotie naar de 4e klasse. 29 mei een historische dag voor de club uit Boekelo. Ondanks dat de nacompetitiewedstrijden niet de beste wedstrijden waren dit seizoen is de promotie terecht.

De spelersgroep blijft voor het volgende seizoen in tact, helaas moet Robin Tieberink een tijdje afscheid nemen, hij wordt geopereerd aan zijn knie. De 1e selectie wordt aangevuld met Huub Hassink vanuit de A1. Van buiten af komen Mike Jansen en Michael de Vries beiden Enschedese Boys, de selectie versterken. Op 28 juli 2016 staat de eerste training alweer op het programma. Het oefenprogramma en de bekerwedstrijden staan elders vermeld in de Flits.

Ik kijk terug op een mooi en geslaagd seizoen. De doelstelling om te promoveren is binnen. Volgend seizoen komen wij uit in de 4e klasse. mijn verwachting voor het nieuwe seizoen is dat wij bij de eerste vijf eindigen, dit moet mogelijk zijn met deze selectie. De selectie traint vanaf volgend seizoen op dinsdag- en donderdagavond aanvang 20.00 uur. Rest mij nog iedereen te bedanken voor de inzet en ondersteuning van alle supporters en het bestuur. Speciaal wil ik de mensen die dicht bij het 1e elftal staan bedanken die mij en de selectie het gehele seizoen fantastisch ondersteund hebben.

Ik wens iedereen een goede vakantie toe en tot volgend seizoen in de 4e klasse. BSC Unisson


Feest

De foto’s zijn van GeertJan Preyde.

OP D E Z W E E D E

Glorieuze intocht van het 1e elftal

BSC Unisson heeft zich net verzekerd van een plek in de vierde klasse middels een gelijkspel in Zwolle tegen Ulu Spor, thuis werd er een week eerder al met twee tegen één gewonnen en dat was genoeg voor een promotie naar de vierde klasse.

Dat betekende feest op De Zweede. Aan het begin van de avond kwam het selectiegezelschap aan op het sportpark en dat betekende het sein voor een uitgelaten feeststemming.

Komop jongens, het is wel feest Het is feest, en daar gaat het om

FLITS nr. 4

2015-2016

BSC Unisson

5


Gala

De foto’s zijn van Brigitte Jongejeugd.

D E R PR O MI N E NT E N

RenĂŠ kijkt eens goed of hij er wel bijop staat

Op zaterdag 21 mei was het dan zover, het eerste Sportgala van BSC Unisson. Tijdens dit galafestijn waren er huldigingen van de topscorer van 2016, de ploeg van het jaar en als klap op de vuurpijl, de bekendmaking van de Clubman/vrouw van het jaar. Dat viel Arno Wargering ten beurt, hij wist het afgelopen jaar de hoofdveld boarding, bijna vol te krijgen met reclameborden. De prijs sportploeg van het jaar kreeg het eerste elftal toebedeeld, hoewel de promotie nog een feit moest worden.

Clubman 2016, mooi pak Arno.

6

Herman hoeft vandaag weer niet te koken

FLITS nr. 4

2015-2016

Frank krijgt zijn prijs van de charmante presentatrices Nandine en Suzan maar houdt gepast afstand.

Als topscorer van 2016 werd Frank Winkelhorst in het zonnetje gezet, hij maakte 26 doelpunten. Jeffrey Nijhuis wist evenzovaak het net te vinden, echter uit meer wedstrijden.

Het werd een gezellige avond, de meesten hadden gehoor gegeven aan de oproep om in galakleding te verschijnen. Toch waren er meerdere die weliswaar de kast op de kop hadden gezet maar niets galaachtigs konden ontdekken. De sfeer was er niet minder om.

En het bleef nog lang gezellig!.

BSC Unisson


BSC UNISSON 1 EINDELIJK ZIJN WIJ GEPROMOVEERD!

Zegt aanvoerder

Arjan Wissink Aan het begin van het seizoen wordt de doelstelling promotie gesteld. Deze doelstelling was voor ons wel bekend, want de afgelopen seizoenen werd dit op de selectiebijeenkomst in de zomer ook altijd volmondig gezegd. Aan het eind van de rit stonden we de afgelopen jaren toch weer met lege handen... Dit jaar hebben we tot twee wedstrijden voor het eind mee gedaan voor het kampioenschap en waren we al een aantal speelronden daarvoor verzekerd van nacompetitie. Toen KVV Losser kampioen werd bij La Premiere konden wij ons gaan richten op de nacompetitie. De tegenstander waar we aan gekoppeld werden was Ulu Spor FC uit Zwolle. Een tegenstander waar we niets vanaf wisten, maar ook zij waren niet op de hoogte van onze sterke en (zeldzame) zwakke punten. Op zondag 22 mei stond de thuiswedstrijd op de agenda en de "harde kern" was al een week lang bezig met alle voorbereidingen om als twaalfde man ons optimaal te ondersteunen. Op zaterdag 21 mei was het Sportgala en hier werd de druk nog gedeeltelijk opgevoerd, omdat we als eerste elftal uitgeroepen werden als "Team van het jaar". FLITS nr. 4

2015-2016

Op zondag was het druk op de Zweede. Veel mensen hadden de moeite genomen om de wedstrijd te komen bekijken en de "harde kern" pakte groot uit met een mega spandoek en vuurwerk. We begonnen erg nerveus en waren slordig in balbezit, maar ook Ulu Spor FC straalde niet veel uit. Toch wisten zij op 0-1 voor te komen! Na een kleine omzetting konden wij de wedstrijd voor rust nog ombuigen in een 2-1 voorsprong. Na de rust hadden we meerdere kansen om de marge uit te breiden, maar hier slaagden we niet in en dus stond er 29 mei nog een zware klus op ons te wachten. Zondag 29 mei moest de dag gaan worden. Marcel Hinnen was een week lang bezig geweest met het werven van supporters die met de bus mee wilden richting Zwolle. Uiteindelijk zijn we met drie volle bussen die kant op gegaan. Ook in Zwolle was het onze fanatieke aanhang die voor de sfeer zorgden met spandoeken, fakkels, gezang etc. De wedstrijd was absoluut niet om over naar huis te schrijven, maar als we dan in de laatste minuut de beslissende treffer voor promotie maken.... dan maakt het ook niet uit hoe we hebben gespeeld!

De wedstrijd was absoluut niet om over naar huis te schrijven. Met promotie was natuurlijk al rekening gehouden, dus de gehele zondagavond is er groot feest geweest en op maandag hebben we met zijn allen ontbeten bij CafĂŠ de Buren (Ike Westra bedankt)! Nu hebben we een aantal weken vrijaf en daarna gaan we ons opmaken voor de 4de klasse! Via deze weg wil ik iedereen namens BSC Unisson 1 bedanken voor de ondersteuning afgelopen seizoen en wensen wij jullie een fijne zomervakantie toe! Groeten Arjan Wissink Aanvoerder BSC Unisson 1 BSC Unisson

9


INTERVIEW

MET EEN OUDE CRACK zevende elftal, naar ik hoorde wordt dat volgend seizoen het vijfde elftal, maak ik toch nog promotie, ha ha. Daarnaast ben ik voor de activiteitencommissie als medewerker beschikbaar. Zoals bij het boerenkooltoernooi. Vertel eens iets over je voetballoopbaan.

Fokko van der Molen Met de platte wagen en veel lawaai kwamen we aan op het Unissoncomplex. Toen hoorden we pas dat de wijk Roombeek was verwoest. Fokko, van 1952, vertelt één van de bijzondere verhalen uit zijn voetballoopbaan.

Geboren in Enschede en nog steeds woonachtig in de, voormalige, Textielstad aan de A. v.d. Berglaan op het Zwerink. Al veertig jaar getrouwd met Ellen, vertelt Fokko. De kinderen zijn al een poosje de deur uit. We hebben drie zoons, acht kleinzoons en één kleindochter. Dave de tweede zoon maakt al geruime tijd furore als goalketter in het Twentse amateurvoetbal. Het afgelopen seizoen scoorde hij 28 goals voor Sportclub Enschede. De oudste Roy speelde ooit in het eerste van UDI. De jongste was als voetballer iets minder getalenteerd.

Fokko werkte meer dan 34 jaar bij bandenbouwer Vredestein, als werkvoorbereider, tot een slopende longziekte een eind maakte aan het dienstverband. -Lichamelijk kan ik niet zo veel meer, ik ben, nu bijna drie jaar geleden, afgekeurd op slechte longen, COPD.- verzucht hij. Wat zijn je taken bij BSC Unisson?

10

Het afgelopen seizoen was ik leider van het FLITS nr. 4

2015-2016

Nou, ik ben begonnen te voetballen bij VSV, dat was de afkorting van Vredestein Sport Vereniging, die club is tientallen jaren geleden al opgehouden te bestaan. Hier heb ik, in de jeugd en later in de selectie, gepeeld tot mijn 23e jaar. Bennie Verbeek heeft mij overgehaald om over te stappen naar Unisson. Dat is al meer dan 41 jaar geleden, waar blijft de tijd. Bij Unisson heb ik zo’n tien jaar in het eerste elftal gespeeld, de meeste wedstrijden als rechtsback. Wat zijn je voetbal hoogtepunten?

Dat zijn ontegenzeggelijk de twee kampioenschappen. Eerst van de vijfde klasse en een jaar later van de vierde klasse. Het toernooi om het kampioenschap van de Onderafdelingen in Appelscha is het meest memorabele dat mij bij is gebleven. Voordat wij vertrokken naar Friesland kregen wij een zogenaamd paspoort uitgereikt, we moesten immers naar het buitenland. Wat schetst onze verbazing, bij Lemmer ongeveer werden we staande gehouden door twee douaneambtenaren. Ab Seubring en Herman ter Brugge hadden zich in een heus uniform gehezen en controleerden hier op de grens met Friesland de passen. Zeer hilarisch, wat een feest was dat. Wij wonnen dat toernooi en werden uitgenodigd voor het landelijk kampioenschap der onderafdelingen. Dat vond plaats op het nationale Sportcentrum in Zeist. Hier strandden we in de finale, we werden tweede, het feest was er echter niet minder om.

De jaren in de derde klasse speelden we tegen clubs als Rigtersbleek, Stevo, Berghuizen. BSC Unisson


Vervolg interview Fokko van der Molen Later, heb ik nog een keer een kampioenschap gevierd, met het derde elftal, destijds het zogenaamde prominentenelftal. We werden kampioen bij Enschedese Boys op een zonnige zaterdagmiddag. Op de platte wagen met veel muziek en lawaai schommelden we terug richting Boekelo, eenmaal aangekomen op het complex van Unisson werd ons direct te verstaan gegeven dat we beter alle geluid konden dimmen. De vuurwerkfabriek in het Roombeek was namelijk even tevoren ontploft. Om je met terugwerkende kracht kapot te schamen, toch?

Samen met een ernstige blessure, ik brak mijn enkel een paar jaar later, waren dit wel de meest memorabele momenten uit mijn voetballeven.

Je hebt veel trainers meegemaakt, wie is je het meest bijgebleven? Bertus Prinsen en Wim Wormgoor zijn mij het meest bijgebleven, later heb ik nog gespeeld onder Theo de Vries. Enkele jaren later heeft Arie Otten nog een poging gedaan om mij bij het eerste te halen. Dat hield ik na ĂŠĂŠn wedstrijd al voor gezien, de motivatie van de toenmalige spelersgroep strookte niet met mijn instelling.

Hoe zie je de toekomst van deze club? Rooskleurig, zeker na de promotie. De club leeft, dat zie je aan alles, de activiteitencommissie doet daarin zeer goed werk.

Wat vind je van het sportpark en van het kunstgrasveld? Het sportpark is geweldig. Ik ben echter geen kunstgrasliefhebber. Maar ik moet zeggen dat de kunstgrasvelden enorm zijn verbeterd. Vroegen hadden die velden een soort hockeyveld ondergrond, knetterhard met een laag scherp zand erop. Vandaar , waarschijnlijk, mijn aversie tegen kunstgras . En daar komt bij dat ik niet de meest technische voetballer was, ik moest het hebben van inzet en hard werken. Is het sportpark nu compleet of mis je nog iets? Ik zou een tribune op het complex wel mooi vinden en een sporthal ernaast. Alle sporten geconcentreerd op De Zweede, dan hebben we alles rond. We kunnen vanaf het terras naar voetbal kijken, wat wil je nog meer.

Volg je veel voetbal op tv, of andere sporten? Bijna alles, via Eredivisielive of Fox Sports bijna alle eredivisiewedstrijden. En uiteraard op zaterdagavond vanaf zes uur de Bundesliga, voor Italiaans of

FLITS nr. 4

2015-2016

Frans voetbal heb ik minder belangstelling. Ik heb geluk dat Ellen ook sportminded is, samen kijken we ook naar wielrennen, schaatsen of tennissen.

Wat zijn je favoriete club en spelers in binnenen buitenland? In Nederland is dat natuurlijk FC Twente, ik heb een jaarkaart. Als buitenlandse club noem ik Wolfsburg met Bas Dost. Als voetballer vind ik dat Uvini of Ter Avest het wel aardig doen. Mijn type spelers zijn Zomer van Heracles of Wout Brama, vroeger was ik gecharmeerd van Jaap Stam of Jan Wouters, dat onverzettelijke van hen dat sprak mij en spreekt mij nog steeds aan. Ik heb niet zo veel met die zogenaamde topclubs.

Wat vind je van de malaise waar FC Twente in verzeild is geraakt? FC Twente is genoeg gestraft met puntenaftrek en met boetes. De mensen die het zover hebben laten komen moeten voor de gevolgen van hun wanbeleid opdraaien, is mijn mening. De licentie intrekken is pas een lachertje omdat er aan alle gevraagde voorwaarden is voldaan. Maar ook bij een eventuele degradatie behoud ik mijn jaarkaart. Je bent FC Twentefan of je bent het niet.

Welke hobbys heb je nog meer? Biljarten, ik speel bij de Biljartclub Vredestein in de bedrijfscompetitie. En fietsen, heel veel en heel vaak, 30 a 40 kilometer fiets ik zo weg. Door mijn longprobleem is dat tegenwoordig wel een electrische fiets geworden. En mijn kleinkinderen, zes ervan voetballen al, vier bij Sportclub en twee bij UDI in de F-jes en de E-tjes. Dat vergt een hele planning om ze allemaal te zien spelen. Welke muziek staat bij jou altijd aan? Piratenmuziek, vroeger via de geheime zenders tegenwoordig via Radio Continu of 100%NL. Nee naar concerten ga ik niet.

Vakantieliefhebber, en waar naartoe? Ja, naar Spanje, met de auto, 25 jaar achter elkaar naar dezelfde plek. Tot we beiden in het ziekenhuis terecht kwamen, Ellen met legionella en ik met een zware longontsteking. Waar het aan lag weten we niet, maar we hadden het even gehad met Spanje. Nu gaan we al een jaar of acht naar de Canarische Eilanden, alleen maar een strandvakantie. Klopt de Canarische Eilanden is ook Spanje.

Hoeveel boeken lees je per jaar? Als ik lees zijn dat voetbalboeken, van Van der Gijp

11

vervolg

BSC Unisson


GEZOCHT REDACTEUR voor clubblad FLITS De FLITS komt viermaal per jaar uit en wordt gevuld met interviews, achtergrondverhalen en eventueel aankondigingen van sportgebeurtenissen. De FLITS is onmiskenbaar een bindende factor binnen de club. De bedoeling is om dátgene te belichten wat speelt in de voetbalafdeling en de lopersgroep. Dat willen wij graag zo houden en, waar kan, uitbreiden. Maar nu stopt er een redactielid, dat kan de voortzetting van FLITS zomaar in gevaar brengen, daarom

ZOEKT DE REDACTIE AANVULLING/UITBREIDING VAN HAAR TEAM Lijkt het je leuk om een verhaaltje te schrijven of om een interview af te nemen en heb je ook nog een beetje verstand van paginaopmaak,

DAN GRAAG DIRECT REAGEREN en contact opnemen met Geertjan Preyde of Ronald Teeuw via mail: redactie@bscunisson.nl of: gpreyde@live.nl r-m-teeuw@online.nl Vervolg interview Fokko van der Molen

bijvoorbeeld of Frans Derks. Laatstelijk nog heb ik het levensverhaal van Ibrahimovic gelezen.

Waar heb je een uitgesproken hekel aan? Ik heb een bloedhekel aan liegen, maar ook aan mensen die afspraken niet nakomen. In de voetballerij, mensen die zomaar wegblijven zonder bericht of afzegging.

Wat wil je beslist nog eens doen in je leven? Een grote cruise maken door het Caraibisch gebied bijvoorbeeld, maar dan moet ik eerst de lotto of de staatsloterij winnen en dat zie ik nog niet direct gebeuren. Iets bescheidener dan, een wedstrijd van Barcelona bijwonen in Nou Camp, dat zie ik er nog wel een keer van komen

12

FLITS nr. 4

2015-2016

Wat heeft in je leven onuitwisbare indruk gemaakt?

In positieve zin, de geboorte van mijn kinderen en kleinkinderen. In negatieve zin, het overlijden van mijn ouders en mijn schoonouders. Wat wil je beslist nog gezegd hebben?

Ik ben er wel trots op dat ik al meer dan veertig jaar lid ben van zo’n mooie club. Ik vind het complimenten waard als ik zie hoe alles er uit ziet en hoe alles functioneert. Maar toch, zo’n mooi complex verdient het dat er een paar seniorenelftallen bijkomen. En ik vind dat de Flits in de huidige vorm moet blijven, op papier, dat het allemaal digitaal dreigt te gaan zie ik niet zo zitten. BSC Unisson


BSC UNISSON 2 KENDE EEN MATIG SEIZOEN

in de laatste minuut zelfs de winnende treffer op de schoen liggen, maar het mocht niet zo zijn

Zegt aanvoerder

André Börgeling Het tweede kende een matig seizoen. Voor de winterstop ging het nog wel, maar daarna zakte het behoorlijk weg. Halverwege het seizoen verving Andre Borgeling trainer-coach Han Dijks vanwege een zware rugoperatie. Hij nam voornamelijk de trainingen over. Ook blessures speelde het tweede parten. Zo zag Timon Ferre zijn glanzende voetbalcarrière in rook opgaan door een onwillige heup, Liep Nick ten Cate een knieblessure op waarvan hij nu nog aan het herstellen is en had Hendrik Nijenhuis veel last van zijn scheenbenen, waardoor hij niet aan wedstrijden spelen toe kwam. Ook Gjalt Weever en Jeffrey Mittendorf liepen langdurige blessures aan de hamstring op.

De hoogte punten waren de uitwedstrijden tegen HSC H3, Buurse H2 en Markelo H3. Bij HSC werd na de prachtige gelijkmaker van Maarten Dijkslag met kunst en vliegwerk een uiterst benauwd punt gehaald. Mede dankzij het knappe keepers werk van Sevrien Ferree. Bij Buurse werd zelfs gewonnen door prachtige vrije trap van de van H1 geleende Ruben Westerink. Bij Markelo speelde we een prachtige pot tegen de op dat moment koploper in de competitie. Nick Rademaker had

FLITS nr. 3

2015-2016

Ook de thuis wedstrijd tegen de Witkampers H3 mag niet onvermeld blijven. Binnen vijf minuten stonden we met twee nul achter. Toch werd het uiteindelijk 4-4. De van H1 geleende Douwe Roossink zorgde met een hattrick er voor dat er een punt in Boekelo bleef. Voor deze wedstrijd had hij nog niet gescoord zowel in het eerste, als in het tweede. Daarna begon hij ook bij H1 het netje te vinden en schoot hij ons met twee benutte penalty’s in de duels om promotie naar de vierde klasse.

Tot slot nemen nogal wat spelers afscheid van het tweede. De gewaardeerde Mark Molendijk gaat van zijn voetbalpensioen genieten bij het vertrouwde vierde. De gebroeders Spit geven voorkeur aan wat andere activiteiten. Sietze Nuyen gaat weer studeren in Amsterdam en Jeffrey Mittendorf doet dat een jaartje in Spanje. Henri Hof stop ermee en van Dicky weten we alleen via facebook waar hij gebleven is.

Van Dicky Huve weten wij alleen via facebook waar hij gebleven is. Gelukkig komen vier jongens van de A1 ons team versterken. Te weten: Nick Spel, Jasper Tiemens, Lennart Weber en Jesse te Koppele. Ook twee jongens van Victoria A1 maken de overstap naar ons team. Rens Hoekstra en Jonathan Schipper. Dit jaar zijn we helaas virtueel gedegradeerd, maar met de nieuwe trainer Gerrit Jansen en de tijdelijk uit de roulatie zijnde Robin Tieberink als teammanager erbij, hopen we toch in het linker rijtje in de vierde klasse te belanden.

BSC Unisson

13


HET 7e ELFTAL KENDE EEN PRIMA 2e SEIZOENSHELFT

zegt Hans Amelink

Seizoen 2015-2016 begon uiterst moeizaam voor het zevende elftal. Na vijf wedstrijden stond de teller nog op 0 punten. Zo slecht waren we nog nooit begonnen. Daarna begon het wat beter te lopen mede omdat we hulp kregen van andere teams.

Veel blessures teisterden ons elftal. Een enkelbreuk van Sjors, liesbreuken van Toon en Wim en allerlei andere ongemakken. Na de winterstop verliep het allemaal zeer voorspoedig. Slechts twee nederlagen en een gelijk spel. De resterende wedstrijden werden allemaal gewonnen, waardoor we uiteindelijk nog in het linker rijtje terecht kwamen op plaats zes. Net een plaats te laag voor de UEFA play offs zullen we maar zeggen.

Al met al een sportief geslaagd seizoen en met de gezelligheid loopt het altijd wel los bij ons. Vriendelijke groet van de begeleiders van het zevende

NIEUWE TRAINER VOOR HET TWEEDE ELFTAL

Enschedeër Gerrit Jansen wordt het komend seizoen de nieuwe trainer van het tweede elftal van BSC Unisson. Gerrit Jansen, van oorsprong komt hij van Enschedese Boys, speelde bij deze club en de v.v. Haaksbergen dat destijds nog in de top van de amateurs uitkwam. Zijn trainercarrière bracht hem, na eerst de

jeugd van ‘de Boys’ te hebben getraind, naar de clubs LSV, Borne en Sparta Enschede waar hij de 2e selecties van oefenstof voorzag en de tweede elftallen coachte.

Als de opvolger van Han Dijks en André Börgeling neemt hij dus het volgend seizoen het tweede elftal van BSC Unisson onder zijn hoede.

LOUIS TIMMER TOERNOOI WEDEROM SUCCESVOL

De winnaars van het Louis Timmer Toernooi. Proost jongens...

14

FLITS nr. 4

2015-2016

Het weekend van 28 en 29 mei stond natuurlijk helemaal in het teken van de promotie van ons eerste elftal, maar op zaterdag stond ook het jaarlijkse Louis Timmer Toernooi op de agenda. Er waren 12 teams opgetrommeld om het tegen elkaar op te nemen. Er waren twee poules gemaakt van zes teams De finale ging tussen Holland Sport en het Vijfde Elftal.

Mede door de inbreng van Edwin Kolkman wist het Vijfde Elftal met 3-1 te winnen van het Holland Sport van Johan Nijhuis. BSC Unisson


4e elftal

WIJ HEBBEN DE LAATSTE DRIE WEDSTRIJDEN DIGITAAL AFGEDAAN Onze competitiestart was slecht, de eerste partij uit tegen Losser, ging met 4-1 verloren, in de 2e wedstrijd thuis tegen Neo gingen we met 4-2 onderuit, daarna boekten we de eerste winst uit tegen Bon Boys met 4-0.

Volgens Ronald van Raalte Op het moment van schrijven is het 29 mei en hebben we net het Louis Timmer toernooi achter de rug wat voor de lagere senioren elftallen wel zo’n beetje de afsluiting van het seizoen is na afloop van alle competitieverplichtingen. Voor ons als 4e is dit gek aangezien we het gevoel hadden dat we al een dikke maand eerder gereed waren met het seizoen. Dit klinkt raar maar is helaas ook in de praktijk bewaarheid geworden. Bij het einde van het vorige seizoen bleek al dat we het huidige seizoen zouden gaan starten met 13 spelers in de 5e klasse. Dan denk je al wel gaat krap worden en hopelijk niet teveel blessures oplopen.

De opzet was tevens ook om dit seizoen met een extra 3e selectie elftal te starten daar er voldoende spelers beschikbaar zouden zijn en wij spelers van andere lagere elftallen konden lenen indien noodzakelijk

Helaas is dit een iets te positieve benadering geweest en bleek op de 1e competitiedag al dat we met een geleende speler moesten starten daar ikzelf al behoorlijk geblesseerd raakte aan de knie en meer als een half seizoen eruit lag. Tsja hou je nog 12 fitte spelers over. Je kunt dan ook wel nagaan hoe ons seizoen zich zo’n beetje zou gaan vervolgen. FLITS Nr. 4 2015-2016

Voor het duel met Bon Boys was er helaas weer een tegenvaller in de vorm van een zwaar geblesseerde speler, Tom de Haas. Ook het verdere seizoen uitgeschakeld door een knie blessure. Hmm amper 3 weken onderweg en je hebt nog maar 11 fitte spelers over. Geluk bij een ongeluk gebeurde dat het 3e selectie elftal geen stand kon houden wegens spelersgebrek en opgeheven werd en kwam er gelukkig voor ons meer lucht daar we extra spelers konden lenen van de selectie. De weken hierna werden er wedstrijden verloren tegen Stevo 5-3 , De Tukkers 4-2 , Berghuizen 11-1 en een goed herstel door een gelijkspel tegen Hengelo 4-4. De wedstrijd tegen Berghuizen mag hierbij wel een van de dieptepunten van het seizoen genoemd worden.

Na deze weken openbaarde zich ook bij de selectiespelers diverse blessures waardoor het lenen van spelers moeilijker werd. Dit leidde er toe dat we tegen Neo uit amper met 11 fitte spelers konden aantreden die wedstrijd ging dan ook met 2-0 verloren.

Ineens hadden wij nog maar zeven fitte spelers De laatste wedstrijd voor de winterstop speelden we uit tegen ATC. Ineens een blessuregolf waardoor we zelf nog maar 7 fitte spelers over hadden. Patrick Barels was het volgende slachtoffer. Hij viel tijdens de training uit met een zware knie blessure die hem ook de rest van het seizoen zou kosten. BSC Unisson

17


Vervolg 4e elftal Gelukkig waren andere lagere elftallen vrij zodat we toch de wedstrijd hebben kunnen spelen die helaas met 3-1 verloren ging. Helaas ook tijdens deze wedstrijd blessure ongeluk bij dit keer Jochem Heeks die een botbreuk in de hand opliep. Weer een speler uitgeschakeld voor langere tijd.

Pfff houd het dan ook nooit op dit seizoen? God zij dank is het dan winterstop mag je wel zeggen en hopelijk herstel van een aantal kleine blessure gevallen voor aanvang 2e seizoenshelft.Pfff houd het dan ook nooit op dit seizoen? God zij dank is het dan winterstop mag je wel zeggen en hopelijk herstel van een aantal kleine blessure gevallen voor aanvang 2e seizoenshelft.

Na de winterstop hervatten we de belangrijke wedstrijd tegen Achilles 12 uit op 31 januari die samen met ons onderaan stonden.We hadden in ieder geval weer 10 spelers van ons zelf. Deze wedstrijd wonnen we met 3-2 ook mede doordat we de beschikking ook hadden over voldoende extra spelers. In ieder geval de goede herstart die we ons gewenst hadden na de winterstop.

Na een aantal weken vrij in het schema en een afgelasting werd de competitie vervolgd tegen ATC thuis. Helaas verliespartij met 3-4 die een rommelige voorbereiding kende in de vorm van het niet op komen dagen van 2 spelers die met ons mee zouden doen.

In de hierna volgende weken werden er partijen verloren tegen De Tukkers uit met 5-0 , Berghuizen uit met 5-2 en de belangrijke thuiswedstrijd tegen Achilles 12 die ook met 3-1 verloren ging waardoor een nieuw dieptepunt bereikt was in de vorm van de rode lantaarn. Na deze reeks volgden 2 wedstrijden tegen Wilhelminaschool waaronder 1 midweeks.De eerste ging uit verloren met 5-2 en thuis boekten we een knappe 6-2 overwinning. Thuis boekten we een knappe 6 - 2 overwinning op Wilhelminaschool. Deze wedstrijd bleek ook tevens onze laatste wedstrijd van het seizoen vanwege een ware blessuregolf in ons elftal en in de vereniging. Hierdoor hebben we de competitie niet eens meer kunnen uitspelen en hebben we de laatste drie wedstrijden zelfs digitaal af moeten doen.

Het grootste dieptepunt van het seizoen vind ik persoonlijk de wedstrijd tegen Stevo waarbij we zelf 5 fitte spelers hebben en er 3 elftallen vrij zijn en we als vereniging nog geen elftal op de been kunnen krijgen. Helaas eindigen we dit seizoen onderaan in de 5e klasse met 7 punten en hebben we de rode lantaarn in ons bezit.(kun je die eigenlijk winnen?)

Ik wil het stukje in ieder geval wel positief afsluiten in de vorm dat we in Ron Schukkert onze topscoorder hebben met 10 goals en dat als middenvelder en daarbij tel ik zijn andere goals buiten ons team nog niet eens mee. Op de voet gevolgd door Maarten Wolffer met 9 goals.

Ron Schukkert maakte, als middenvelder, de meeste goals. Hij scoorde 10 doelpunten.

18

FLITS nr. 4

2015-2016

Verder wil ik de spelers die met ons mee hebben gedaan dit seizoen bedanken en dat zijn er nogal wat (ca 29 spelers) die ik hierbij dan ook niet allemaal met naam ga noemen.

BSC Unisson


DE TOPSCORER VAN BSC UNISSON Hoe verliep je carrière als voetballer?

Frank Winkelhorst Frank scoorde 26 doelpunten in 22 wedstrijden. Weliswaar scoorde de andere nr 1 van de ranglijst, Jeffrey Nijhuis, hetzelfde aantal goals, maar hij deed dat in meer wedstrijden. Het gemiddelde per wedstrijd valt dus duidelijk in het voordeel van Frank uit. Een reden temeer om hem eens aan het woord te laten. Frank, van augustus 1983, is geboren aan de Windmolenweg in Boekelo, net buiten het dorp. Hij is er ook nooit weggeweest. Momenteel woont hij met vrouw Monica en dochters Lana en Nine aan de Diamantstraat. Hij werkt bij Olde Kalter in Hengelo. -Ik ben chauffeur machinist op een mobiele rupskraan-, vertelt hij. -Wij doen hijswerkzaamheden, graven bouwputten uit, maken zandbanen voor stratenmakers, kortom, wij doen veel in de infrastructuur. Momenteel ben ik al voor vier jaar gedetacheerd bij Akzo Nobel. Frank, wat doe je zoal bij de club?

Op de dinsdagavond train ik de damesgroep. Daarnaast zit ik al vanaf het begin in de beheerscommissie van De Zweede, dat zijn werkzaamheden voor BSC Unisson alsmede voor het MFA. En ik ben natuurlijk speler van het vijfde. Jaren terug, bij BSC nog, heb ik wel de jongere jeugd getraind en ook begeleid. FLITS nr. 4

2015-2016

Zoals zoveel BSC voetballers, begonnen bij Herman Vossebeld op de woensdagmiddag. De gehele jeugd bij BSC doorlopen vanuit de C groep, met Ron Schukkert, direct naar het A elftal omdat BSC destijds over te weinig B spelers beschikte. Daarna het eerste jeugdfusiejaar met Unisson. We kregen een prima A elftal, met jongens als Thomas Moeke, Johan Nijhuis en Sil Dekker werden we kampioen.

Eenmaal in de senioren, kwam ik bij de selectie. De gehele voorbereiding maakte ik mee bij de eerste selectie. Toen het erop aankwam en de competitie voor de deur stond zette de toenmalige trainer Kolkman zichzelf in de spits. Voor mij was toen het verhaal eerste elftal over en ben ik in een lager team gaan spelen. Weggaan naar een andere club was voor mij geen optie, geen moment overwogen. Ik speelde eerst regelmatig in het tweede elftal maar heb op een gegeven moment gekozen voor een vriendenteam met Roy Molendijk, Remco Kleine Wiecherink, Benno ten Asbroek en anderen. Dat werd het vijfde elftal. Wat zijn je hoogtepunten als voetballer?

De kampioenschappen met meerdere jeugdelftallen. Dat heb ik in de senioren nog niet voor elkaar kunnen krijgen. Dit jaar zijn we tweede geworden, dat is toch ook wel een zeker hoogtepunt. Volgend jaar doen we opnieuw een gooi naar de eerste plek, nog serieuzer, we hebben de koppen al bijelkaar gestoken. Heb je wel het idee alles uit je voetballoopbaan te hebben gehaald?

Laat ik vooropstellen dat ik overal altijd met plezier heb gespeeld. Jaren terug baalde ik wel eens dat ik het eerste niet heb gehaald, nu heb ik er vrede mee. Ik ben een pure aanvaller, heb altijd de blik naar voren. Ik kan niet verdedigen. Hoewel het de laatste jaren wel een stuk beter is geworden. BSC Unisson

19


n

Vervolg Frank Winkelhorst Wat zijn de meest memorabele momenten in je voetballeven? Tijdens de kampioenswedstrijd van het A elftal, we hadden nog één doelpunt nodig om de beoogde punten binnen te halen voor het kampioenschap. Dat wilde maar niet lukken, alle goede bedoelingen ten spijt. Het liep al naar het einde van de wedstrijd toen de scheidsrechter van dienst ene Herman D. mij toefluisterde, duik het zestienmetergebied eens in. Dat deed ik, met de bal aan de voet, ik verspeelde de bal knullig maar stortte mij theatraal ter aarde. Nog voordat ik de grond raakte snerpte het fluitje van de scheidsrechter al, hij wees gedecideerd naar de stip. Penalty en kampioen.

Met een B jeugdtoernooi wedstrijd, wij stonden behoorlijk onder druk, ik besloot van meer dan veertig meter, dichterbij kwamen we niet, maar eens op goal te knallen. De bal zeilde over de keeper tegen de onderkant lat via de grond weer het veld in. Heel veel kijkers vertelden mij later dat de bal er duidelijk in zat alleen de scheidsrechter liet doorspelen. Dit seizoen, de laatste wedstrijd. Ik had een blessure en mocht van de fysiotherapeut absoluut niet spelen. Maar we stonden twintig minuten voor tijd nog met 2 tegen 1 achter. Ik heb m’n trainingspak uitgetrokken en ben het veld ingegaan. Ik maakte twee doelpunten, dat betekende de overwinning voor ons team maar ook de koppositie op de topscorerslijst.

Trots op de titel topscorer van BSC Unisson 2016? Ja zeker, 26 doelpunten in 22 wedstrijden is toch niet slecht. Hiervan heb ik maar één wedstrijd in een ander team gespeeld. Jeffrey de andere topscorer heeft veel maar wedstrijden gespeeld in verschillende teams, ook in het zevende heeft hij een aantal goals gescoord.

Ben je altijd een scorende spits geweest? Elk jaar maakte ik redelijk wat doelpunten, meestal wel tussen de tien en twintig. Maar ik zorgde ook voor veel assists, als buitenspeler liet ik een ander ook scoren, ik ben nogal snel, daarom speel ik het liefst aan de lijn, mannetje uitspelen en voorgeven. Hoe zie je de toekomst van de club? Positief, de club is zeer gezond. Ook voor het eerste elftal, die handhaven zich wel in de

20

FLITS nr. 4

2015-2016

vierde klasse. Het zou prachtig zijn als het eerste nog een klasse hoger kan bereiken.

Is het sportpark compleet of mis je nog iets? Het sportpark is geweldig, alleen kunstgras ligt mij niet echt, ik speel liever op natuurgras. Maar het is nog niet helemaal af, er moet nog een sporthal naast komen. Ik heb mijn twijfels bij een tribune aan de dugoutzijde van het veld. Je moet vanaf het terras natuurlijk wel op het veld kunnen kijken. Een oplossing zou kunnen zijn om die tribune op palen te zetten, een meter of twee/drie hoog, zodat iedereen er onderdoor kan kijken. Dugouts kunnen er onder en de mensen staan droog onder de tribune, ha ha.. Volg je veel voetbal of andere sporten op tv? Nee, totaal geen tijd voor en er ook niet voor over en ik heb er helemaal geen geduld voor. Alleen als het Nederlands elftal speelt op een EK of een WK, dan zetten wie met vrienden de tent op, toveren die om in oranjesferen en kijken met z’n allen naar voetbal. Dat is het wel zo ongeveer.

Wat zijn je favoriete club en spelers in binnen- en buitenland?.

FC Twente natuurlijk, dat blijft ook zo als ze in de eerste divisie terecht mochten komen. Brian Ruiz is mijn favoriete speler en Vincent Jansen. Club in het buitenland zeg je, nou eh eh, schrijf maar op Schalke ‘o4, altijd al wel een beetje geweest en niet alleen om Huntelaar.

Wat vind je van de malaise waar FC Twente in verzeild is geraakt? Door verkeerde beslissingen en praktijken van bestuursleden en slapende commissarissen worden de spelers maar vooral de supporters gestraft. Idioot toch. Volgens mij vermoedde Jan van Halst destijds al iets, die is natuurlijk niet zomaar vertrokken. Maar ik blijf Twente aanhanger, ik heb jarenlang, in dienst van het bedrijf Krinkels, het veld van FC Twente onderhouden. Zoals die kaarsrechte banen maaien, op de zaterdag meestal, dat deden we langs een uitgezette lijn.

Welke hobbys heb je nog meer? Straten aanleggen. Bij De Zweede hebben wij met een ploegje vrijwilligers voor de bestrating om het gebouw gezorgd. Darten is ook BSC Unisson


6e elftal

Alweer een ervaring rijker en een illusie armer! het verschil soms niet meer was dan ĂŠĂŠn doelpunt.

Volgens Rudi Lansink Na de zomerstop zijn we weer met frisse moed begonnen aan een nieuw seizoen. Zoals zo vaak zijn vele wedstrijden uitgelopen op een ervaring rijker en een illusie armer.

Toch was er sprake van een gezellig samenzijn zowel voor als tijdens en na de wedstrijden. Menig biertje is er na afloop erover gedronken en algauw werd de uitslag vergeten en werd er weer over de komende wedstrijd gepraat. We hebben dit seizoen een paar wedstrijden gewonnen, we hebben er een paar gelijk gespeeld en we hebben er een paar verloren, met de wetenschap dat

Als er een overwinning werd behaald werd er meteen geschreeuwd over een rondrit op de platte wagen want dit maken we niet zo vaak mee.

De meeste goals die we maakten zijn gemaakt door Jeffrey Nijhuis en door Mark Ter Mors alhoewel Erik Meyer ook zijn best deed en af en toe een goaltje meepakte. De eigengoals worden in dit verhaal niet besproken.

Aan alles komt een eind dus ook aan deze periode is een eind gekomen, alleen is dit ook echt het einde van een tijdperk want na dit seizoen wordt HET 6e elftal opgedeeld in het 3e en in het oude 7e ( het nieuwe 6e ).

Hierbij wil ik de jongens die er mee stoppen bedanken voor hun inzet en de jongens die doorgaan succes wensen voor in de toekomst. Ik neem afscheid als leider maar zal nog wel een keer tegen de bal schoppen. (ex) leider 6e elftal.

Vervolg Frank Winkelhorst

een hobby van mij. Lezen doe ik niet, films kijken af en toe, series als NCIS bijvoorbeeld, dat ligt mij wel.

Frank, aan welke dingen stoor je je vreselijk? Ik stoor mij behoorlijk aan mensen die iets zeggen en het dan niet nakomen. Daar kan ik slecht tegen. Meer kan ik zo niet bedenken.

Wat wil je beslist nog eens doen in je leven? Zou ik zo niet weten, mooi nieuw huis bouwen misschien, maar dan moet ik eerst de Postcodeloterij winnen, of zoiets, dat zal er dus wel niet van komen. Dat ik niet meer hoef te werken, dat lijkt mij wel iets. Om dan bij de club iets in het onderhoud te doen, velden bijhouden, FLITS nr. 4

2015-2016

groenstroken onderhouden, zorgen dat alles er strak bij ligt.

Meest onuitwisbare indrukken in je leven? De vuurwerkramp, maar ook het instorten van het dak van het FC Twente stadion. Maar ook al die terroristische daden van de afgelopen tijd, dat heeft veel impact op mij. En natuurlijk de geboorte van mijn kinderen, maar het lijkt mij normaal dat dat indrukwekkende momenten zijn.

Wat wil je beslist nog gezegd hebben? Mijn wens is dat wij als club gezond blijven en elkaar respecteren. Dat wij veel vrijwilligers houden en dat het eerste elftal nog een klasse hoger gaat spelen. BSC Unisson

21


HOOIKOORTS LOPEN MOGELIJK OF TOCH EEN CRIME

Door een zonnebril te dragen voorkom je tenslotte al een groot gedeelte van dit probleem!

Slecht nieuws voor mensen met hooikoorts. Door de zachtere temperaturen werd de kritische drempel van 50 grassenstuifmeelkorrels per kubieke meter lucht voor de eerste keer dit jaar overschreden. Door het voorspelde warme weer zal dat de komende dagen ook zo blijven.

Dat is vervelend nieuws voor een heleboel hardlopers, want de benauwdheid, lopende neus, jeuk en prikkende ogen kunnen je behoorlijk belemmeren tijdens het trainen. Of kun je je er voldoende tegen wapenen en hoeft die hooikoorts helemaal geen probleem te zijn? Hieronder een aantal tips!

- Plan je trainingen verstandig Mijdt zoveel mogelijk de droge, zonnige en winderige dagen. Het is verstandig om in de ochtend te trainen of na een regenbui. Je zult dan veel minder last hebben van al die vervelende hooikoortssymptomen.

- Kies een geschikte locatie Naast het plannen van een goed tijdstip, kan het ook helpen om een andere locatie te zoeken. Wist je bijvoorbeeld dat er aan zee en in de bergen veel minder stuifmeel in de lucht zit? Wanneer je de mogelijkheid hebt, zijn dit dus perfecte trainingslocaties! Daarentegen is het verstandig om bosrijke gebieden, parken en/of gras zoveel mogelijk te vermijden.

- Vaseline op je neus Door vaseline op je neusvleugels te smeren, zullen pollen eerder op je neus blijven plakken en er dus minder snel in verdwijnen. Ook dat scheelt een heleboel.

- Was je kleding Mocht je dat normaal niet doen, is het verstandig om je loopkleding nu in ieder geval wel zo snel mogelijk na een training te wassen. Die vervelende pollen hebben namelijk de neiging om zich aan bezwete kleding te hechten en dit moet je hoe dan ook voorkomen. - Was je haren (extra) Naast het wassen van je loopkleding doe je er verstandig aan om ook je haren extra goed te wassen. Pollen blijven vaak tussen de haren zitten en ook daar word je niet gelukkig van. - Hou de televisie en radio in de gaten Dankzij de media kun je zowel op de televisie als op de radio een weer- en pollenbericht volgen. Teletekstpagina 709 van NOS is bijvoorbeeld vanaf halverwege mei beschikbaar om je op de hoogte te stellen van de huidige omstandigheden.

- Hou voldoende rust Hardlopers worden er mee doodgegooid: het advies om voldoende rust te nemen. Toch kunnen we daar in het geval van hooikoorts opnieuw niet omheen. Door goed te rusten verbetert je weerstand tenslotte en dankzij die betere weerstand heb je minder last van de hooikoortsverschijnselen.

- Draag een zonnebril Heb je last van prikkende/geĂŻrriteerde ogen? Dan ligt de oplossing eigenlijk voor de hand.

22

FLITS nr. 4

2015 - 2016

BSC Unisson


MILITARYCROSSLOOP 9zookntdoabger

Noteer alvast in je agenda

De Boekelopers bieden u met deze crossloop, over het terrein van de Military waar zaterdags de paarden gaan een

unieke hardloopervaring.

Het parcours leidt u over en door de spectaculaire hindernissen van de Twentse military. Durft u het aan? Kom en ervaar deze heerlijke uitdaging aan den lijve.

Afstand:ca. 5 en 10 km

Info. www.bscunisson.nl, onder Boekelopers. Vragen? Mail naar lopers@bscunisson.nl

FLITS nr. 4 2015 - 2016

BSC Unisson

23


GEZOND HARD LOPEN 10 GOEDE GEWOONTEN bloed naar je spieren stroomt wijder en je botten sterker. Het is daarom goed om eenmaal per week een extra inspanning te doen. De lengte hiervan mag maximaal tien procent per keer groeien.

Hardlopers hebben vaak grote dromen: nieuwe, langere afstanden, snellere tijden, spectaculair afvallen. Aan de ene kant is dat prachtig en motiverend, aan de andere kant is er ook een grote kans op teleurstellingen. Toch hoeft dat niet. Het geheim? Focus je niet op het resultaat, maar op het proces. En in zo’n proces spelen goede gewoontes een cruciale rol. Wie die in zijn systeem weet op te nemen, heeft de grootste kans op succes. In de vorige Flits staan de eerste 5, hieronder vind je het vervolg van de tien goede gewoontes: 6. Kom eenmaal per week los van je GPS

Sommige hardlopers zijn geobsedeerd door hun GPS omdat ze voortdurend willen weten hoe hard en hoe lang ze hebben gelopen. Of ze vinden dat ze zonder oortjes niet kunnen hardlopen. Toch is het beter om het soms wel te omdat ze niet bij elke wedstrijd zijn toegestaan.doen, al is het maar

Tips om van deze gewoonte een succes te maken: • Doe het bij gemakkelijke dagen of wanneer je terugkomt van een blessure. Het voorkomt dat je te zeer geobsedeerd wordt door je prestatie. • Kies een vaste GPS-vrije dag. • Loop op tijd in plaats van op afstand. Ga een half uur hardlopen in plaats van 5 kilometer. • Kies op een GPS-vrije dag een ander doel, zoals ontstreden 7. Loop eenmaal per week een langere afstand

Inspanningen van meer dan een uur zorgen voor duurvermogen, maken de haarvaten, waardoor

24

FLITS nr. 4 2015 - 2016

Tips om van deze gewoonte een succes te maken: • Plan je lange afstanden in. Op korte en lange termijn. • Neem van tevoren de benodigde rust en voeding. • Kies een nieuwe omgeving. • Zoek loopbuddy’s voor deze uitdaging. 8. Slaap voldoende

Slaap laadt de batterij van lichaam en geest op en zorgt voor herstel van inspanningen. Het stelt het groeihormoon in staat tot spieropbouw en bevordert de samenhang tussen spieren en zenuwen. Te weinig slaap daarentegen kan leiden tot een verhoogd risico op blessures, moodswings, diabetes en hartklachten. Over het algemeen is zes tot negen uur slaap nodig.

Tips om van deze gewoonte een succes te maken: • Maak de tijd om naar bed te gaan heilig en start om een maand een half of heel uur extra te slapen. • Doe alle apparaten zoals TV, PC en smartphone uit en doe iets ontspannend zoals een boek lezen. • Vermijdt ’s avonds cafeïne. • Bespaar in afstand, niet in tijd: loop korter als het te laat wordt de avond ervoor. 9. Ontbijt elke ochtend Je spieren kunnen maar zes of zeven uur vooruit met de brandstof voor energie die voedsel biedt. Een ontbijt is dus erg bepalend voor hoe je de dag doorkomt. Mensen die regelmatig ontbijten, zo wijzen studies uit, vallen meer af en houden het beter vol. Tips om van deze gewoonte een succes te maken: • Beter iets dan niets. Een klein hapje is al voldoende. • Zorg voor een ontbijt van 300-400 calorieën. Met groente, granen en eiwitten. En na een inspanning voldoende koolhydraten. • Bereid het ontbijt voor. BSC Unisson


vervolg

VOORZITTER

GEZOND HARDLOPEN

van de afdeling Boekelopers

Gerrit Meutstege

Vanaf deze plek wil ik namens de lopers de selectie van harte feliciteren met de promotie naar de 4e klasse KNVB. Wat een geweldig resultaat en wat een feest! Dat smaakt naar meer zullen we maar zeggen, dus volgend jaar ook weer boven-in meedraaien? Ook bij de Boekelopers boeken we leuke resultaten. Een grote groep lopers deed mee aan de Halve van Hengelo. Naast de halve marathon waren er deelnemers aan de 10 km en de 15 km. Dat smaakt naar meer en een nieuwe uitdaging staat er al weer aan de komen. De Huttenkloasloop in Oldenzaal op 2 oktober. Ook hier zijn weer verschillende afstanden zodat iedereen mee kan doen. Meld het bij je trainer.

Over trainers gesproken; In april is Ronald Teeuw geslaagd voor zijn trainersexamen. Dat is geweldig voor hem en voor de club. En het komt ook heel mooi uit nu Frans Koevoets druk bezig is met de aanstaande verhuizing naar Boekelo en daarom even een stapje terug heeft gedaan. Ook zijn we blij dat Lando Lemmers inmiddels het lopen en de training weer heeft opgepakt. Samen met Kor Zwarts neemt hij om de week de training op maandag voor zijn rekening. De nieuwe clinicgroep is door Elko Levinga inmiddels weer klaargestoomd voor de eindloop in de

vervolg

GEZOND HARDLOPEN

10. Zit minder.

Teveel achter elkaar zitten vergroot het risico op blessures, hart- en vaatziektes en gewichtstoename, omdat je figuur inzakt. Daarom is het verstandig regelmatig op te staan en/of een stukje te lopen. FLITS NR. 4 2015-2016

Lutte. Onder zijn enthousiaste leiding is in 14 weken toegewerkt naar het doel, 5 km hardlopen op de Dorpsloop in De Lutte op 9 juli. We hopen natuurlijk dat het daar niet bij blijft en dat men in ieder geval blijft lopen en het liefst natuurlijk bij de Boekelopers.

De activiteitencommissie heeft er net weer een succesvolle editie van de “ Partnerloop” opzitten met deelname van 160 lopers verdeeld over 50 teams. Veel loopplezier op een mooie zondagochtend in juni. Het parcours dat grofweg tussen Boekelo, Haaksbergen en Beckum is mooi en afwisselend. Veel deelnemers hebben daar hun waardering over uitgesproken.

En nu dus eerst zomervakantie. Maar niet voor de lopers, want de trainingen gaan de hele vakantie gewoon door. De trainers vangen elkaars afwezigheid op. Op die manier kan iedereen zijn conditie op peil houden en diegenen die dat willen kunnen zich weer richten op een nieuw doel, zoals de Huttenkloasloop.

Na de vakantie willen we als vereniging aan de slag met een aantal zaken. Jullie hebben dat al kunnen lezen in het voorwoord van voorzitter Rob Stokkers. Inmiddels hebben we via de Clubkas campagne van de Rabobank al een eerste bijdrage binnen voor fitness apparatuur. Ook zijn we als vereniging bezig om de haalbaarheid van fitness/survival/bootcamp te onderzoeken.

Maar nu eerst genieten van een mooie (sport)zomer. Iedereen een hele fijne vakantie gewenst en natuurlijk allemaal wel blijven trainen!! Gerrit Meutstege

Tips om van deze gewoonte een succes te maken: • Registreer de tijd dat je zit. Bedenk dat zeven uur zitten evenveel nadeel oplevert als een uur lopen voordeel. • Gebruik die registratie om kleine doelen in aantal stappen te bereiken. • Maak gewoontes ervan tijdens je werkdag om op te staan als een collega komt of als de telefoon gaat. Zo komt het steeds een voudiger in je systeem. BSC Unisson

25


PARTNERLOOP

ZO KAN HET OOK

Om 9.00 uur de fiets geparkeerd bij Sportpark De Zweede om te assisteren bij de laatste voorbereidingen voor deze editie van de Partnerloop. Tent, van waaronder de tijdregistratie zal plaatsvinden, even opzetten. De klok moet er ook nog bij komen. Oh ja, er moet nog een fietsvak afgelijnd worden. Nog een laatste blik op de regels van huishoudelijke aard die ik dadelijk nog onder de aandacht moet brengen.

Inmiddels is de na inschrijving gesloten en roep/fluit ik alle deelnemers bij elkaar om de gang van zaken door te nemen. Na dit alles heb ik ook nog het voorrecht de atleten te starten. Na een valse start van onze jongste deelnemers en herstart is het deelnemersveld goed weg. Ook mijn looppartner voor vandaag is goed weg. Dit jaar voor het eerst met z’n tweeën aan de start, een uitdaging, we gaan het zien. Het gaat redelijk snel, de snelste teams verdwijnen uit beeld en een strijd ontpopt zich met team Zaterdaggroep.

Na een paar kilometer ontdoen wij ons van dit team en lopen lekker ons eigen tempo als the best of the rest. Vanuit het niets worden we opeens ingehaald door team SNNM; blijkt echter een inspanning die ze niet kunnen volhouden. We gaan er al snel weer voorbij en vergroten de afstand. Mijn teammaatje pakt bij de drankpost een versnapering, en we besluiten niet te stoppen. De laatste kilometers ”dat goa’j wa veuln”

26

FLITS nr. 4 2015 - 2016

zijn aangebroken, helaas worden we nog ingehaald door team Kabouters. Het tempo kunnen we niet volgen maar het gaatje wordt echter ook niet groter. Een versnelling in de laatste 400 meter op de baan zit er niet meer in. Daarna de verlossende finish! 1:39:14; een puike tijd voor ons op de klok.

Trots op mijn teammaatje en een beetje op mezelf met deze prestatie met plek 10 in het klassement. Even bijkomen met een kop koffie en een lekker stuk (home made) gebak, we hebben het verdiend. Zo hier en daar even bijpraten met bekenden en clubgenoten over het evenement, niets dan lof voor de route en organisatie deze dag. Als laatste even dou-chen en gelijk de beide kleedkamers die gebruikt zijn even schoongemaakt. Het scheelt dat het droog was tijdens de loop, dus heel veel werk is het niet. De toiletgroepen even nagekeken en schoongemaakt en dan maar terug de kantine in voor een welverdiend biertje.

De opruimwerkzaamheden zijn bijna klaar, toch nog maar even een bezem gepakt en begonnen de kantine te vegen, al doende zie nog een bezem en een stoffer en blik verschijnen. Vele handen maken dat het snel klaar is. Als laatste een afsluiting met een kort woordje van de voorzitter (ook deelnemer trouwens) en een consumptie. Gezamenlijk vertrekken we van een opgeruimd sportpark De Zweede richting huis. Heerlijk zo’n gezellig evenement met een goede opkomst (zie elders in deze Flits). Op naar de Military Crossloop!

BSC Unisson


DE HALVE

VAN HENGELO lijken. Marjolein: Oke. Welke afstand wil je gaan doen?

VERSLAG VAN JORIS SMIT

De voorbereiding

Aan het eind van 2015 worden er plannen gemaakt voor een loopproject aan het begin van het nieuwe jaar, de Halve van Hengelo. Hier kunnen verschillende afstanden gelopen worden (10, 15 en 21 km) en voor alle afstanden is er wel animo binnen de club. Sommigen gebruiken de wedstrijd in Hengelo als laatste test voor de Enschede Marathon, twee weken later.

We krijgen van aspirant-trainer Ronald trainingsschema’s voor de verschillende afstanden en deze liegen er niet om. De duurlopen worden snel langer en er moet drie keer in de week getraind worden. Geïnspireerd door de verhalen van een jaar eerder (halve marathon van Enschede) wil ik zelf voor de halve marathon gaan. De trainingen verlopen voorspoedig, op woensdagavond is het na de training gezellig in de kantine en gelukking blijven blessures me bespaard. De conditie wordt dan ook snel beter zoals na een aantal weken blijkt tijdens de coopertest, dit gaat de goede kant op! Hierna staat er nog maar één lange training op het programma en een 10 mijl op wedstrijdtempo, vervolgens is het afbouwen naar de wedstrijd.

De Wedstrijd

Op zaterdag, de dag voor de wedstrijd, is het de eerste mooie dag van het jaar en gaan we met ons gezin een terrasje pakken in Boekelo. Er fietst een Boekeloper voorbij die net terugkomt van eendagje Doetinchem, waar hij met een dozijn andere Boekelopers Ronald heeft bijgestaan tijdens zijn succesvol afgesloten trainersexamen. Zodoende komt de Halve van Hengelo ter sprake. Marjolein: Wanneer was dat eigenlijk ook al weer? Joris: Morgen. Marjolein: Zou je nog mee willen doen? Joris: Ja, dat zou me eigenlijk toch wel leuk FLITS nr. 3 2015 - 2016

Helaas is er in het laatste gedeelte van de voorbereiding een kink in de kabel gekomen, waardoor meedoen onzeker was en ik bovendien niet meer alle trainingen had kunnen doen. Wel had ik alle lange (duur-) lopen volgens schema gedaan en bijna alle intervaltrainingen, dus de 15 km was geen uitdaging meer, nee op de halve marathon moest het gaan gebeuren. Last-minute besluit ik om toch mee te doen.

De volgende morgen verzamelen we bij De Zweede en na een bakje koffie fietsen we gezamenlijk naar het Fannie Blankers-Koen stadion in Hengelo. Een paar fanatieke leden van de activiteitencomissie gaan ook nog snel even flyeren voor de Partnerloop. Na een korte warming-up gaan we richting startvak, waar de lopers van alle afstanden tegelijkertijd vertrekken. Na het startschot is het nog even wachten totdat we daadwerkelijk weg kunnen, maar dan zijn we er aan begonnen.

In de eerste paar kilometer moet iedereen nog even zijn plekje zoeken, maar dan staat het prachtige landschap van Twekkelo ons te wachten. Onderweg komen we al snel supporterende Boekelopers en familie tegen en de kilometers gaan voorspoedig voorbij. Halverwege wordt het op eens warm en begint de zon fel te schijnen. Voor af had ik me voorgenomen om wat langzamer te beginnen dan bij de 10 Engelse mijl in Haaksbergen en onder een bepaalde hartslag te blijven, zodat ik in de tweede helft wat reserve zou hebben.

Door de warmte kost het echter steeds meer moeite om tempo te houden en ik besluit niet te forceren, het hoofdoel is uitlopen. Dan doemt na zo’n 17 km in de verte de beruchte fietsbrug over het Twentekanaal op, waarvoor we weken geleden al gewaarschuwd waren. Deze blijkt ook nog eens niet heel stabiel te zijn en de benen worden stijf. De laatse 3 km gaan over een haast oneindig lang en leeg fietstpad, de F35, en de benen doen nu echt zeer. Dan is daar op eens het FBK stadion en luid aangemoedigd door de Boekelopers die al gefinisht zijn BSC Unisson

27


vervolg

5 KM CLINIC

GEZOND HARDLOPEN

Verslag van Annika Reismann

Een stok achter de deur om 5 km te kunnen hardlopen? Ja, dat hadden wij wel nodig. Daarom kwam de start van de 5 km clinic van de Boekelopers in april erg gelegen. Tijdens een gezellige informatiebijeenkomst werd onder genot van koffie en thee uitgelegd hoe de trainingen eruit zullen zien en wat we nodig hebben om te kunnen starten. Er werd uitgelegd waarop we moesten letten tijdens het kopen van een goede hardloopschoen en natuurlijk de juiste kleding. Met veel informatie in de tas werd er in de loop van de week voor de start van de clinic nog heteen en ander aan hardloop-accessoires gekocht.

vervolg

DE HALVE VAN HENGELO

leg ik de laatse meters naar de streep af, het doel is bereikt!

Uiteindelijk bereiken alle Boekelopers die gestart zijn de finish en fietsen we moe maar voldaan naar Boekelo terug.

Epiloog Op de woensdagavond na de wedstrijd is er

een hersteltraining ingepland. Na twee da-gen spierpijn en ondanks het slechte weer ga ik opgetogen naar De Zweede. In plaats van de gebruikelijke loopscholing gaan we echter buikspieroefeningen doen, dit met tegen- zin van de één (gevolg: nog eens drie dagen spierpijn), doch tot grote hilariteit van de ander. Maar terwijl we liggend op de grond in de stromende regen onze oefeningen doen, zie ik in de verte de deelnemers van de 5 km clinic hun eerste stappen zetten. Daar is het voor mij anderhalf jaar geledenook begonnen en even later gaat het met een grote glimlach op het gezicht, weer vol gas over de baan, op naar het volgende project!

28

FLITS NR. 4 2015-2016

VOORJAAR 2016

En dan was het eindelijk zo ver. 6 april stonden wij gemotiveerd te wachten bij Sportpark De Zweede totdat wij konden beginnen. Dat was me de eerste training ook wel! Want na 20 minuten op de baan begon het enorm hard te regenen. Maar dat mocht de pret niet drukken, want door grapjes als “kun je tijdens het rekken de grond niet raken, moet je je nagels laten groeien”… en motiverende woorden sleepte onze trainer ons door de eerste training.

Hierop volgden tot nu toe informatieve, gezellige en leuke trainingen zowel op de baan bij De Zweede als in het bos. Want de dames en heren van deze clinic gaan op 9 juli meedoen aan Dorpsloop in De Lutte waarvoor nog even getraind moet worden. Wat in het begin voor sommige onvoorstelbaar was, komt nu steeds dichterbij. Aan één stuk 5 km kunnen hardlopen, met zo’n voorbereiding haalt iedereen dat, ik weet ’t zeker!

Uitslagen Halve van Hengelo, 3 april 2016 Halve marathon Gerrit Meutstege Erik Heimerink Jeroen Scholten Sandra van Hogen Angelique Backus Joris Smit Kerensa Broersen Ben Wargers Elles Stijnen Elise Asbroek

1:45:25 1:47:17 1:47:39 1:49:46/1:47:38* 1:51:55 1:55:16 1:55:44* 1:58:41 2:04:51 2:07:46

Kerensa Broersen

1:20:12

Sonja Klein Gunnewiek Michel van ’t Klooster Nienke Visser Ingrid Buwalda Marloes den Held Marjolein Blomesath Ilse Westendorp Annet de Vos Loes Baltink Zanja Monnink Danielle ter Huurne Marloes van Aken Ellen Hendrix *Gelopen in Enschede

54:04 55:44* 57:38 59:09 1:01:15/1:00:00* 1:02:19 1:02:31 1:02:32 1:03:09 1:03:19 1:05:16 1:08:01/1:04:36* 1:08:14

15 km 10 km

BSC Unisson


DE BEKENDE EURO VAN BSC UNISSON

Charles Bekkers Gaandeweg het einde van het seizoen mogen we ze veelal op de woensdag(en) weer verwelkomen. Jongens/meisjes aan de hand van vader, moeder komen het sportpark op met de vraag van de ouders of hun zoon/dochter een keertje mag meetrainen. Ze willen zien of het voetbal inderdaad wel wat is voor hun kind. Allerlei vragen kun je vervolgens verwachten ‘Waar kan ik het BSC Unisson tenue ophalen’ of ‘ kan ze op gymschoenen voetballen?’ etc.

Op leeftijdscategorie bekijken we dan in welk team ze een paar weken kunnen meedraaien. Vader en moeder zien hun spruit in nieuwe sportkleding voetballen en vele nieuwe dingen dienen zich aan. Wat is en wat doet de club? – ook de trainer , de leider (in een later stadium) komen aan bod. Een hele nieuwe ervaring voor ouders en kind. En bevalt het, toch ook een petje af voor de trainer, dan volgt de definitieve aanmelding. Uitzonderingen daargelaten maar de meesten

maken hun opwachting in het nieuwe seizoen,begin september met het spelen van competitiewedstrijden. En dan zien vader en moeder hun kind in het bekende rood/ blauwe tenue op het veld bezig. Geleidelijk aan zien we hoe de kinderen zich ontwikkelen in het voetbal, en natuurlijk ook naast het voetbal. Ze leren samenspelen, doorzettingsvermogen hebben/krijgen, afspraken nakomen en omgaan met winst en verlies. En hoe gedragen ze zich tegenover elkaar.

Ook zien we een heel bekend fenomeen dat veel spelertjes meemaken en ook heel begrijpelijk is. Het thuisfront ziet de eigen kroost graag met veel plezier voetballen maar ook goed presteren. En waar komt het niet voor dat ouders, opa’s en oma’s hieraan een steentje bijdragen. Op de zondagmorgen wordt de prestatie besproken en het aantal doelpunten in euro’s omgezet. Alleen wordt hiermee de prestatie van het kind beloond en niet het team. Het spelertje zal zich hier ongetwijfeld in kunnen vinden en alweer uitkijken naar de eerstvolgende wedstrijd. Alleen gaan we hier het teambelang voorbij, denk hierbij vooral aan ‘leren samenspelen’. Bent u dus een ‘financiële’ supporter die dit in alle onschuld en goede bedoelingen richting kind doet, heroverweeg dit nog eens. En of mijn zoon aan de financiën is ontkomen? Nee, het 1e jaar kreeg hij ook zijn euro per doelpunt. Totdat hij in een wedstrijd 5 keer doel trof en meer belang had voor de doelpunten dan voor de rest. Charles Bekkers

Ajax loopt kampioenschap mis.. Vraag aan een Ajaxsupporter Hoe teleurgesteld ben je op de schaal van 10 ? Wat zeg je?.. oh.. jullie hebben geen schaal!! FLITS nr. 4

2015-2016

BSC Unisson

31


INTERVIEW

MET EEN SPORTVROUW En ben je hier al een beetje ingeburgerd? We komen beide uit een dorp dus we kenden het dorpsleven al. Als je je aansluit bij een vereniging word je snel opgenomen en ook geaccepteerd, wij raakten snel betrokken bij een heleboel dingen. Alleen het carnaval hebben we overgeslagen.

Heleen Klein Poelhuis

En kom je dus bij BSC Unisson terecht! Mijn zoons voetballen graag. Toen wij in Enschede woonden voetbalden zij bij Avanti W. en hier in Boekelo hebben zij zich natuurlijk bij BSC Unisson aangemeld.

Heleen was één der genomineerden voor de titel Clubman/vrouw van het jaar, dat is ze niet geworden, maar de titel Sportvrouw van het jaar zou haar zeker en met glans ten beurt zijn gevallen.

Wat doe je zoal bij de club? Ik train en coach de jongste F-jes. Herman stopte als trainer van de kleintjes. Iemand kreeg er lucht van dat ik er wel voor voelde om te gaan trainen, dan gaat het snel en word je gevraagd. Ik heb zelf geen voetbaltechniek, het spelletje ‘zie’ ik wel.

Maar acht jaar Enschede was genoeg, terug naar de kleinschaligheid en gemoedelijkheid van een dorp. En dan kan dat bijna niet anders worden dan Boekelo. Momenteel bewonen Heleen en Marco met hun drie zonen Bram, Mats en Marijn een huis aan de Boekelose Stoomblekerij. Alle drie de jongens voetballen bij BSC Unisson maar sporten daarnaast ook alle drie nog bij atletiekvereniging TION.

Heb je zelf ook gevoetbald? Nee, op het CIOS had ik specialisatie Hockey. Ik speel nog steeds bij E.H.C. in dames 5. Dit team train ik ook. Daarnaast doe ik veel aan hardlopen, volleybal en fietsen, prestatief fietsen wel te verstaan, we hebben al heel wat tochten en colletjes op onze naam staan. Gelukkig heb ik een beroep waarbij ik veel in beweging ben, want ik kan niet stilzitten.

Heleen zag het levenslicht in 1970 in het Oost Groningse Blijham, dat ligt net onder het Winschoten van Jan Mulder en Arie Haan. Zij vertrok voor een Cios studie naar Arnhem, kreeg werk in Nijmegen en leerde haar huidige man Marco Klein Poelhuis, uit Haaksbergen kennen. Na een poos samengewoond te hebben in Arnhem werd de lokroep van het platteland toch te machtig. Uiteraard moest dat het noorden of het oosten worden. Het werd in eerste instantie Enschede. Marco kreeg werk bij de gemeente Losser als ambtenaar sport en Heleen ging solliciteren. Zij vond een baan als ortho bewegingsagoog bij het Bouwhuis, de instelling voor mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking.

32

FLITS nr. 4

2015-2016

Vorig jaar heb ik de Kabouters opgezet. Ik constateerde een achterstand bij de spelers ten opzichte van onze tegenstanders. Ik ben nogal fanatiek en vond dat wij teveel verloren met grote cijfers. Na verloop van tijd ging dat wel iets beter. Bij menig club was men op die leeftijd al enkele jaren bezig met voetbal, terwijl er bij ons teveel jongens en ook meisjes waren die nog nooit een bal hadden aangeraakt. Met de Kabouters, in leeftijd net onder de F groep, proberen wij ze eerder met voetbal kennis te laten maken. In 2015 zijn we hier mee begonnen, in de stromende regen, dat wel. Als de kinderen nu in de F groep komen dan weten ze al wat voetbal is, dat werpt z’n vruchten af.

BSC Unisson


Vervolg Heleen Klein Poelhuis Hoe is het als vrouw in een, toch wel, mannenwereld? Als leiders van de tegenpartij ons een hand komen geven dan lopen ze mij wel voorbij. Dan denken ze waarschijnlijk, dat is een moeder die aan de beurt is om te rijden. Ik heb daar geen last van. De meeste ouders weten ook van niets en de jongste jeugd accepteert je snel. In het begin noemden de spelertjes mij juf, maar dat heb ik snel veranderd.

Wel eens vervelende dingen meegemaakt? Nee, alleen wel eens gehad dat iemand mij wilde vertellen hoe ik speltactisch iets moest veranderen, hoe ik de spelers neer moest zetten. Maar misschien gebeurde dat niet eens omdat ik een vrouw ben. Ik heb er verder nooit problemen mee gehad. Ambitie om nog meer te doen bij de club of in de trainerswereld? Wij willen her en der wel een helpende hand toesteken, maar ik heb voorlopig geen ambitie om iets op bestuurlijk niveau te doen. En een hoger team trainen al helemaal niet. Ik ben eigenlijk veel te druk maar in de toekomst zou ik wel iets in jeugdzaken willen doen.

Trots op de nominatie Clubman/vrouw van het jaar? Eerlijk gezegd was ik een beetje verbaasd, ik wilde stemmen en zag ineens mijn eigen naam ertussen staan. Ik weet niet wie mij heeft genomineerd maar ik vind het wel heel leuk. Je nominatie is wel terecht? Nee, ten opzichte van anderen die al veel langer iets voor de club doen vind ik het niet terecht. Ik voelde mij wel een beetje opgelaten. Het was een gezellige avond maar ik was blij dat iemand anders de titel kreeg. Ik was blij dat iemand anders de titel kreeg. Wat vind je van BSC Unisson en hoe zie je de toekomst? Een gemoedelijke club, niet te groot, iedereen kent elkaar. Ik heb nog geen rare dingen meegemaakt. Wij zijn in alle opzichten een wel heel fatsoenlijke club, ook op prestatiegebied. Dat is alleen maar positief, dat noemen ze, geloop ik, EEN NETTE CLUB. Als het zo doorgaat zie ik het eerste nog wel een keer promoveren want door het Sportpark komt er ongetwijfeld meer aanwas. Het zou mooi zijn als er meer lagere jeugdteams FLITS nr. 4

2015-2016

bijkomen want dan kan elke speler op het voor hem geschikte niveau spelen, nu komen spelertjes nog wel eens in een groep terecht dat wat zijn kwaliteiten betreft nog niet geheel bij hem of haar past.

Mooi Sportpark niet? Het is een mooi park, mooie plek ook, alleen de weg ernaartoe is voor de jongste jeugd die zelfstandig fietst gevaarlijk, vooral in het donker. De auto’s die uit Boekelo komen vormen een gevaar, de afslag is onoverzichtelijk en er wordt te hard gereden. Liefhebber van kunstgras? Ik voetbal zef niet, maar op kunstgras kun je wel goed trainen en je kunt er altijd op spelen. Maar ik vind wel dat iedereen op gewoon gras zou moeten voetballen. Dat is een gevoelskwestie, dat weet ik. Ik vind wel dat iedereen op gewoon gras zou moeten voetballen.

Is het sportpark compleet of mis je nog iets? Ja, ik mis nog een sporthal, maar de club of het MFA is er mee bezig dat weet ik. Mijn man zit in de werkgroep realisatie sporthal. Wat ik wel graag zou zien is dat er een verbod komt op roken buiten het terras. Ik ben zeer tegen roken en roken langs het veld geeft geen goed voorbeeld aan vooral de jeugdspelers. Maar dat zal moeilijk worden omdat er nogal wat zijn die dat doen.

Volg je het voetbal of andere sporten op TV? Ik volg, heel fanatiek, de ‘Tour de France’, ook wel voetbal, alleen als het saai wordt gaat ie op zwart. Eigenlijk volgen wij alles wel, schaatsen, tennis misschien iets minder. En atletiek natuurlijk, straks de Olympische spelen weer. Wij zijn zelf naar de Spelen van 2000 geweest, weet je het nog de spelen van de twaalf gouden medailles, met de toppers van Van den Hoogenband, Inge de Bruijn en Leontien van Moorsel. Wij hebben daar de Hockeymannen Olympisch goud zien halen.

Je hebt ongetwijfeld je favoriete clubs en spelers? Natuurlijk, dat zijn FCGroningen, hoe kan het ook anders, FC Twente en Ajax, in deze volgorde, en uiteraard BSC Unisson. Wat het buitenland betreft Barcelona en Arsenal, die spelen beide mooi en goed voetbal. Arsenal heb ik live zien spelen met Glenn Helder nog in de ploeg. Van Van Basten was ik een fan, maar ook van mooie spelers als Bergkamp en tegenwoordig Arjen Robben en Ziyech, een prachtige voetballer en Dirk Kuijt om z’n goede mentaliteit.

33

vervolg

BSC Unisson


TRAINERS JEUGD

PROGRAMMA 1E SELECTIE

De trainers voor het volgend seizoen en de teams die zij onder hun hoede hebben. A1 B1 C1 D1 D2

Vacant Fred Rombeek Arjan Wissink / Egbert Roossink Andre Borgeling Mark van Dijkhuizen Harold Vaanhold E1 Jan Bijl E Harald Aarnink E Lucas Haafkes F1 Philip Grob F Brian Teeuw F/kabouters Heleen Klein Poelhuis

Voorbereiding 1e Selectie BSCUnisson Donderdag Vrijdag Zondag Dinsdag Donderdag Vrijdag

28-71e training 29-7 training 31-7 training 2-8 training 4-8 training 5-8 training

20.00 uur 19.30 uur 11.00 uur 20.00 uur 20.00 uur 19.30 uur

Zondag

7-8

Hector – BSC U.

11.00 uur

Dinsdag

9-8

training

20.00 uur

Donderdag 11-8

Toernooi UD W

19.00 uur

Vrijdag

12-8

training

19.30 uur

Zaterdag

13-8

Toernooi UD W

16.00 uur

Dinsdag

16-8

BSC U. – Sp Overd.19.30 uur

Donderdag Vrijdag

18-8 19-8

training training

Zondag

21-8

BSC Uniss. – Beker 11.00 uur

Dinsdag

23-8

BSC Uniss. – Beker 18.45 uur

Donderdag Vrijdag

25-8 26-8

training training

Zondag

28-8

Beker trainingsdag/ (lunchen, BBQ)

Dinsdag Donderdag

30-08 training 01-09 training

20.00 uur 20.00 uur

Zondag

04-09 Start competitie

BSC U. 1

20.00 uur 19.30 uur

20.00 uur 19.30 uur

Vervolg Heleen Klein Poelhuis Wat vind je van de malaise bij FC Twente? Jammer voor de club en voor de supporters. Ik denk dat ze FC Twente als voorbeeld opvoeren en dat voelt erg oneerlijk. Dit zelfde was bij de grote clubs als Ajax, PSV of Feyenoord niet op een dergelijke manier doorgevoerd. Waar heb je een uitgesproken hekel aan? Zoals eerder gezegd, aan roken. Maar ook aan asociaal gedrag in het verkeer, te hard rijden, als er ergens 30 km staat dan is dat ook 30 km. Wat wil je beslist nog eens gaan doen in je leven? De marathon lopen, ik heb wel een aantal halve

34

FLITS nr. 4

2015-2016

marathons gelopen maar nog nooit een hele. En de Route de Marmotte fietsen, de pretentieuze tocht over de vier cols de Glandon, de Télégraphe, de Calibier en de Alpe d’Huez, op één en dezelfe dag. De meest onuitwisbare indrukken in je leven? Uiteraard de geboorte van mijn kinderen. Daarvoor het EK van 1988, Nederland Europees kampioen, en daar weer voor het wereldkampioenschap van Joop Zoetemelk in 1985. Dat zijn voor mij onuitwisbare momenten. Wat wil je beslist nog gezegd hebben? Eeh, eigenlijk niks, ik heb alles wel gezegd.

BSC Unisson


MIJN ZOON Bron: Henk Doppenberg.

Na een lange heerlijke zomer, is het vanavond weer voor de eerste keer trainen. Jan is dit seizoen trainer van de E1 en behoorlijk benieuwd hoe zijn team het zal gaan doen. Vorig seizoen ging het bij de F heel goed, maar dat is natuurlijk geen garantie dat het bij de E opnieuw lukt. Hij heeft er echter wel alle vertrouwen in en is dan ook blij dat ze vrij hoog zijn ingedeeld. Kampioen worden, vindt hij namelijk niet zo belangrijk. Het gaat hem er veel meer om, dat de kinderen wat leren en niet elke wedstrijd met grote cijfers winnen of verliezen.

Zoals altijd, is Jan ook vanavond weer ruimschoots op tijd bij de vereniging. Hij ziet gelijk dat het nog erg stil is, want er staat pas één auto. Als hij de kantine binnenloopt voor het gebruikelijke kopje koffie, wordt hem echter gelijk duidelijk van wie die is. De vader van Harrie staat namelijk met een nors gezicht bij de bar te wachten en komt meteen naar hem toe.

'Hoi Jan, heb je even tijd?' 'Niet lang, want ik moet om half zeven trainen. Is het erg belangrijk?' 'Het gaat om Harrie. Hij zit dit seizoen in de E2 en dat vindt hij maar niets. Volgens hem is hij minstens net zo goed als de meeste jongens van de E1 en daar ben ik het mee eens. Als hij een eerlijke kans had gekregen, was jullie dat ook zeker opgevallen. Het wordt dus een probleem als hij in de E2 moet blijven, want dan gaat hij naar VWV. Daar komt hij namelijk wel in de E-selectie.’

'We hebben afgelopen zomer met alle begeleiders de teams ingedeeld en meenden allemaal dat Harrie in de E2 moest. We vonden hem namelijk ten eerste wat bang en ten tweede komt hij voetballend gezien duidelijk tekort ten opzichte van de rest. In de E1 zou het daarom een verloren jaar voor hem worden, FLITS nr. 4

2015-2016

MOET IN E1 want hij kan daar absoluut geen rol van betekenis spelen. Ik zou het verder erg onverstandig van u vinden om Harrie naar VWV te doen. Hij schiet daar namelijk niets mee op, want hun E1 is van hetzelfde niveau als onze E2. Plus dat hij zich volgend seizoen misschien wel in onze E1 kan spelen. Al blijft het natuurlijk jullie eigen keuze, waar we als vereniging altijd respect voor zullen hebben.'

Hij blijft het allerliefste hier spelen, maar dan moet hij wel kansen krijgen om zich te ontwikkelen.' Die krijgt hij in de E2 voldoende.' Dat zeggen jullie. Wij denken daar anders over en daarom gaat hij echt weg als hij niet in de E1 komt. Kun je morgenavond niet even komen kijken bij de training van de E2? Dan kun je zelf zien dat dit team niets voor hem is.'

'Ik moet hier morgenavond toch zijn, dus wil ik best even kijken. Reken er echter niet op, dat ik Harrie gelijk in de E1 neem. Ten eerste wijk ik niet zomaar af van de genomen beslissingen en ten tweede moet ik zoiets eerst bespreken. Er is hier namelijk geen enkele trainer die iets op zijn eigen houtje kan beslissen.’ Maakt niet uit. Kom morgen maar kijken, dan zul je snel zien dat jullie een fout hebben gemaakt. Hij vindt trouwens zowel zijn medespelers als zijn trainer helemaal niet aardig. Over de E2 hoeven we dus sowieso niet meer te praten.’ ‘We bespreken het morgen wel verder.’ Jan is de vader van Harrie inmiddels meer dan beu en loopt snel naar buiten. Als hij daar zijn spelertjes al op hem ziet wachten, knapt zijn humeur echter gelijk weer op. Al blijft hij de hele avond wel een erg naar gevoel houden over zijn gesprek met de ontevreden man.

Harries vader deed zijn verhaal namelijk zo overtuigend, dat hij aan zichzelf is gaan twijfelen en daar baalt hij behoorlijk van. Omdat hij het maar niet uit zijn hoofd kan zetten, besluit hij om na de training de trainer BSC Unisson

35


Vervolg mijn zoon moet in E1 van de E2 op te bellen voor overleg. Die is echter heel stellig en noemt de man een verschrikkelijke zeur, die alleen maar gefrustreerd is omdat zijn zoon niet in de E1 zit.

Hij is er zelfs zo stellig van overtuigd dat ze Harrie in het juiste team hebben ingedeeld, dat Jan zijn twijfels al snel kwijt is. Ze besluiten dan ook om het jochie gewoon in de E2 te laten. In ieder geval, zolang ze er niet echt van overtuigd zijn dat ze een fout hebben gemaakt. Mocht hij daarom zijn lidmaatschap opzeggen, dan is er niets aan te doen. Ze kunnen immers niet aan deze dreigementen toegeven, want anders beginnen er nog veel meer ouders te zeuren.

Als Jan de volgende avond op het voetbalveld komt, staat Harries vader hem al op te wachten. 'Hoi. Goed dat je er bent. Man, ik heb er alles aan moeten doen om de jongen naar het trainen te krijgen. Hij wil het voor deze ene keer proberen en rekent erop, dat je vanavond nog toezegt dat hij naar de E1 kan. Zo niet, dan vrees ik dat dit zijn laatste training hier is geweest.’

Jan knikt een keer, maar zegt verder niets. Als hij even op het trainingsveld staat, wordt het hem echter meteen weer duidelijk waarom Harrie in de E2 zit. Het is namelijk een heel lieve jongen, maar helaas geen daverende namelijk

Tot Jans stomme verbazing, blijkt hij het wel prima naar zijn zin te hebben. Ondanks dat hij

nog nooit met deze jongens gespeeld heeft, straalt het plezier namelijk overduidelijk van hem af. Hierdoor beseft Jan nog weer eens goed wat er aan de hand is. Het is niet Harrie die problemen met de E2 heeft, maar zijn vader.

'Als ik het zo zie, heeft de jongen het uitstelend naar zijn zin.' 'Ik denk dat dit schijn is. Hij doet leuk, maar inwendig baalt hij als een stekker. Daar ken ik mijn zoon goed genoeg voor.' 'Laten we maar even afwachten tot de training afgelopen is, dan kunnen we het hem zelf vragen.' 'Dat hoeft echt niet, want dat zie ik zo wel.' Jan zegt niets meer, maar van binnen heeft hij de grootste lol. Over een paar minuten zal namelijk blijken dat de man alles verzonnen heeft omdat hij zijn zoon graag in de E1 wil.

Als de trainer heeft afgefloten en de kinderen van het veld komen, maakt Harrie definitief een einde aan het probleem. Hij komt namelijk stralend naar zijn vader toe en zijn woorden laten aan duidelijkheid niets te wensen over. 'Leuk team Pa. Veel leuker dan de F van vorig jaar. De trainer is ook aardig. Zaterdag spelen we om tien uur thuis. Je komt toch wel kijken hè?' Zwijgend met een blik starend in de verte, loopt de man met de arm om zijn zoon heen naar de uitgang van het complex.

DE TIEN BESTE TRAINERS ALLER TIJDEN

In zekere zin kan een trainer nooit beter 1. Rinus Michels (1928), o.a. Ajax, Barcelona , Nederland zijn dan de spelers, die hij tot zijn be2. Helenio Herrera (1916), o.a. Inter M., Barcelona, Atletico M. schikking heeft, dat toelaten. Zelfs de 3. Herbert Chapman (1878), o.a. Arsenal grootste tacticus kan immers van een der4. Ernst Happel (1925), o.a. Feyenoord, HSV, Cl. Brugge, Nederland derangs elftal geen europacup-winnaars 5. Matt Busby (1909), Manchester United maken. Dat gezegd hebbende, zijn er 6. Arrigo Sacchi (1946), o.a. AC Milan, Italië coaches die zich onderscheiden hebben 7. Johan Cruijff (1947), Ajax, Barcelona vanwege hun vermogen om goede presta8. Bela Guttmann (1900), MTK Budapest, Benfica, Sao Paulo, Brazilië ties aan hun spelers te ontlokken of hun revolutionaire tactische inzichten. Hier 9. Valeri Lobanovski (1939), Dynamo Kiev, Sovjet Unie een top 10 van beste trainers aller tijden. 10. Brian Clough (1935), Derby C. en Nottingham F.

36

FLITS nr. 4

2015-2016

BSC Unisson


DE STAMTAFEL belevenissen Occupied

Ik weet niet of het u is opgevallen, maar op gezette tijden word de stamtafel bezet door lieden die daar niet thuis horen. Lieden die weliswaar wel de leeftijd hebben, maar toch (nog) niet gekwalificeerd zijn voor een plek aan de stamtafel.

Het is toch godgeklaagd dat zij de euvele moed bezitten om zomaar de stamtafel te bezetten, terwijl toch eenieder weet dat deze uitsluitend is bestemd voor een uitgelezen groepje wijze mannen (senatoren), die daarvoor ook nog eens diep in de buidel hebben moeten tasten om dit alles te bekostigen. Het is natuurlijk wel begrijpelijk dat ze daar zitten, de plaats alleen al aan die tafel werkt toch status verhogend. Maar goed, dat de senatoren daardoor noodgedwongen aan de bar moeten zitten kan hen blijkbaar niets schelen. Voor een aantal senatoren is de gang naar de bar, een moeizame onderneming. Het stramme lijf moet dan op de kruk worden gehesen. En als men dan eenmaal zit, moet dit na enkele biertjes weer herhaald worden, als het tegenzit, soms wel 4 à 5 keer. De oorzaak hiervan, is de blaas, met het verstrijken der jaren wordt dit een zwak punt,

evenals het verstrammen der ledematen. Dus u begrijpt wel dat daardoor gemor ontstaat. Het zal deze lieden sieren dat, als ze daar zitten, ze opstaan als één of meerdere senatoren hun opwachting maken en hen de vrijgekomen plaatsen aanbieden. Maar goed, genoeg gemord, er zijn ook positieve geluiden hoorbaar. Men was uitermate tevreden met het feit dat na lange tijd, eindelijk het beloofde vat bier op tafel kwam. Een jong vaatje, dat wel, het was duidelijk nog in de groei, maar Rob zal gedacht hebben, laat ik het maar gauw doen voor het seizoen voorbij is anders krijg ik daar gelazer mee.

Ook met de promotie naar de 4e klasse was de tafel zeer content, het zal u niet verbazen dat dit uiteraard door de stamtafel al lang was voorspeld.

Wat een klein rotvaatje!!

De nieuwe groep ‘jongere’ en duidelijk fittere senatoren

FLITS nr. 4

2015-2016

BSC Unisson

39


INTERVIEW

MET EEN CLUBICOON

Stefan Beute Precies om 8 uur komt hij de kantine binnen, een man van de tijd. Goed voorbereid, gewapend met oude documenten en een flinke dosis parate kennis, opgeslagen in een brein, wat nog steeds een scherp geheugen bezit….Een club icoon, één der laatste Mohikanen. Nog voor de koffie op tafel staat steekt hij van wal. Je kunt hier een volledige Flits mee vullen, dus onderstaand interview is een beknopte weergave van het hele gesprek. Waar en wanneer geboren? „Ik ben op 16 mei 1941 in Boekelo geboren. Ben hier geboren en getogen. Zat hier op de Boekelerschool. Meester Schierbeek was een groot pleitbezorger voor de sportbeoefening en stimuleerde ons om te gaan sporten. ”

Wanneer bent u gaan voetballen? „Ik zal zo’n 12 of 13 jaar geweest zijn. Ik zat al op gymnastiek, óók Unisson. Was vroeger gewoon één, net als de muziek, dezelfde kleuren. Voor mijn gevoel was het één vereniging. De overstap naar het voetbal was daardoor snel gemaakt. Er waren toen maar een paar 11-tallen, ik kwam in het A 11-tal, meer was er geloof ik ook niet voor de junioren. Daarna het 2e en reserve bij het eerste. Ik kwam dacht ik, in 1964 vast in het 1ste. Daar heb ik zo’n 5 jaar in gespeeld, daar gaat eigenlijk nog 2 jaar vanaf omdat ik in militaire

40

FLITS nr. 4

2015-2016

eigenlijk nog 2 jaar vanaf omdat ik in militaire dienst zat. In 1966 werden we kampioen 1e klasse TVB. Daarna volgde promotie naar de 4e klasse KNVB. Toen ik in dienst zat volgde een mindere periode en degradeerde we naar de TVB. De toenmalige voorzitter H. van Gaalen heeft hemel en aarde bewogen om mij de zondagen vrij te krijgen van dienst. Hij schreef brieven naar de commandant, maar het mocht niet baten, de commandant was kennelijk geen voetbal liefhebber, ik kreeg geen vrij en moest op de kazerne blijven. We hebben prachtige wedstrijden gespeeld toen, vooral de Achterhoek was mooi, wat een sfeer en wat een volk, daar stonden duizenden mensen langs de lijn, dat kwam in onze regio niet voor. Als we dan na de wedstrijd weer terug gingen met de bus, stopten we altijd in Eibergen bij een café, daar dronken we dan een biertje en als we gewonnen hadden, kregen we van de club een bal gehakt.

Ons 11-tal toentertijd, was in veel opzichten een legendarisch team met een lichting zeer begaafde spelers. Bertie van Raalte was een fantastische voetballer, maar werd al snel ingelijfd door de Enschedese Boys. Je had Bertie Mas, een geweldige keeper, Henk Heijink, Gerrit Wevers, Dirk Wevers etc. Dirk werd de zeis genoemd, een spijkerharde verdediger die maaide alles weg, hij raakte altijd wat. Daar zou ik als aanvaller niet graag tegenover staan.

Herman Simmelink was toen trainer, de trainingen waren toen ook niet mis hoor, er werd behoorlijk pittig getraind. We hebben ook nog Jan Kok gehad als trainer, die kwam bij de Boys vandaan. Bij Kok mochten we ook niet roken, als hij zag dat je rookte kreeg je een schop onder de kont en deed je de eerstvolgende keer niet mee.”

Tot hoelang heeft u gevoetbald? „Ik dacht tot mijn 45ste, in het 5e, het veteranen elftal. Heel gezellig met o.a. Willem Grootehaar, Engelbert Roosink, Wim Brinkman, BSC Unisson


Vervolg Stefan Beute Willem Wargerink en Otto van Zetten. Otto lustte nog wel een borreltje, dus als hij 's morgens de kleedkamer in kwam, deden we de vuurproef, aansteker erbij en als er dan geen steekvlam volgde, mocht hij meedoen. Op gegeven moment wilde mijn enkel niet meer en moest ik noodgedwongen stoppen. ”

Wat heeft u daarna gedaan bij de club? „Ik ben nog 3 jaar voorzitter geweest van de 11-tal commissie met André Börgeling als secretaris. Met André altijd zeer prettig samengewerkt, kon je van op aan. Soms moest je wel eens spelers schorsen, maar ja als je weinig mensen hebt, wat doe je dan? Dan maar een ernstige waarschuwing. ”

We zijn nu al geruime tijd gefuseerd, was u toentertijd voor of tegen? „Eerst was ik tegen, bij ons heerste de gedachte, ze zijn bij ons weg gegaan, laten ze maar weer terug komen. Maar ik was later al snel voor. Jan Bos was toen voorzitter en voorstander van de fusie. Hij kon heel goed en overtuigend praten en heeft ons weten te overtuigen dat een fusie toch het beste was. Jan was een goede voorzitter net als Rob Stokkers trouwens, vind ik ook een goede voorzitter, hij is enorm in zijn rol gegroeid.” Wat is het grote verschil met vroeger en nu?

„We denken graag dat het vroeger allemaal beter was, maar het voetbal nu is veel sneller, maar ook technisch en tactisch beter. Vroeger keken we wel meer vooruit, naar waar de bal heen moet en zo. Maar goed, je had toen meer ruimte, ook omdat het tempo lager was.”

Gaat u nog vaak naar het 1ste kijken?

„ Ik ga nog naar alle thuis wedstrijden kijken, gezellig. Heb ik altijd gedaan, vroeger al op het befaamde heuveltje, maar er zijn er steeds minder van over. Herman Simmelink is de oudste, hij komt ook altijd, maar alleen de eerste helft en gaat dan naar huis.

Wat is uw favoriete club? „Unisson, wat dacht je dan? Betaald voetbal in Nederland, FC Twente en in het buitenland, Barcelona. Wil nog wel even zeggen, dat wat er met Twente is gebeurt, dat klopt van geen kant. Je moet de schuldigen straffen en niet de spelers, supporters en iedereen die daar zijn boterham heeft. Hier worden de verkeerden gestraft. ” (ondertussen is de degradatie weer terug gedraaid red.) Je moet de schuldigen straffen en niet de spelers, supporters of werknemers.

Heeft u verder nog hobby’s ? „Ik ga graag op vakantie en de laatste jaren ga ik weer vissen. Heerlijk even de hengel uitgooien langs de IJssel. Tuinieren deed ik ook heel graag, lekker je eigen groente telen, biologisch, geen kunstmest. Ik had een tuin van 225m², maar dat kan ik niet meer, wordt me te zwaar.” Hoe ziet u de toekomst van BSC Unisson?

„Ik zie een goede toekomst in het verschiet, we hebben een gezonde club, en een goede selectie. Spelen eindelijk 4e klasse en nu door naar de 3e klasse, dat zit er wel in. Een door Stefan ergens opgevist artikeltje uit 1939

Bij ons heerste de gedachte, ze zijn bij ons weggegaan, laat ze maar weer terugkomen Wat vind u van de nieuwe accommodatie? „Perfect, bijzonder mooi. Misschien t.z.t. nog een tribune en een sporthal, dan is het helemaal af. Kan mooi hier voor op het maïsveld, dan zijn we dat ook kwijt. Ik vind dat maïsveld maar niks, doe mij maar rogge of spelt of vlas, dat is mooi. Sporthal erop dan kunnen we nog zaalvoetballen of zo. De gymnastiek erbij, hebben we alles bij elkaar. ”

FLITS nr. 4

2015-2016

BSC Unisson

41


BSC UNISSON C1 Zegt trainer

EINDIGT SEIZOEN IN DE MIDDENMOOT

Arjan Wissink

Alweer is er een seizoen voorbij. Een seizoen waarin BSC Unisson C1 de zevende plek in de tweede klasse behaalde in een competitie met 11 teams.

Achteraf gezien hadden we minimaal een tiental punten meer moeten hebben en dan waren we bij de eerste vijf teams geëindigd. In totaal werden er 20 wedstrijden gespeeld en daarvan werden er zes gewonnen, vier gelijkgespeeld en tien verloren. We wisten 40 keer het net te vinden, maar moesten ook 53 Tegendoel- punten incasseren.

De bovenste ploegen waren letterlijk een maatje te groot voor ons, maar desondanks wisten we goed weerstand te bieden. Zo werd er tegen kampioen Rigtersbleek C2 met 1-0 en 2-0 verloren. We hadden één echte off-day en dat was met de uitwedstrijd tegen Bon Boys. Daar leden we onze grootste nederlaag (7-0). Tegen de ploegen die net boven of onder ons stonden werd er te vaak puntverlies geleden. We waren dan grote delen van de wedstrijd de bovenliggende partij,

maar toch ging het dan soms mis door als collectief vijf minuten niet bij de les te zijn.

Wij als begeleiding kijken wel terug op een goed seizoen, want naast de resultaten op het veld kijken we logischer wijs ook naar de ontwikkeling van de spelers en over het merendeel zijn wij tevreden qua vooruitgang. Op vrijdag 10 juni hebben we met de C1 het seizoen afgesloten met een wedstrijd tegen de ouders en na de tijd hebben de volgende spelers een prijs in ontvangst mogen nemen tijdens de succesvolle BBQ. - Joep Timmers en Luuk van Ham (meeste trainingen, beide 75 van de 79 trainingen) - Ewald Koetse (Topscorer in competitie) - Joep Timmers (meest ontwikkelde speler)

Volgend seizoen moeten er slechts drie spelers van de huidige C1 over naar de B-jeugd en dit houdt in dat er maar liefst 11 spelers in de C-jeugd actief zullen blijven. De jongens die over moeten zijn Ewald Koetse, Stijn Lassche en Luuk van Ham. Wij wensen hen veel plezier en succes in de B. Namens BSC Unisson C1 wens ik iedereen een fijne vakantie toe! Groeten Arjan Wissink

VOOR BSC UNISSON D1 WAS DE TWEEDE KLASSE TE HOOG GEGREPEN

volgens trainer

André Börgeling

Voor de D1 was de tweede klasse dit seizoen te hoog gegrepen. Door gebrek aan kilo’s en centimeters en interne strubbelingen kwam het nauwelijks aan aanvallen toe.

Noodgedwongen moesten ons regelmatig tot verdedigen beperken, wat we in de meeste wedstrijden behoorlijk deden. Groot pluspunt was dat we er bijna in elke wedstrijd voor bleven knokken en het vooral niet opgaven. Hoogtepunt van het seizoen was het winnen van de beker op het toernooi van SV Delden. De eerste wedstrijd zorgde Alexander Zivak

42

FLITS nr. 4

2015-2016

er voor dat we punt overhielden tegen WVV. De tweede match was tegen ON uit Almelo Met 4-1 werd de eerste overwinning van 2016 gevierd. De derde partij was tegen GFC. We rolden de tegenstander uit Goor met 9-0 op. Guus en Alexander maakten beiden een hattrick. In de laatste wedstrijd tegen de SV uit Delden moest er gewonnen worden om eerste te worden. En dat deden we in de laatste minuut. Met een bekeken schuiver verschalkte Tom Vaanhold de doelman van Delden. Puck Groenenboom moest de volgende dag met de O 12 selectie (16 meiden) van de KNVB Noord Oost een toernooi speelen in Schalkhaar. Puck gaat helaas BSC Unisson verlaten en zet haar voetbalcarrière voort bij Rigtersbleek. BSC Unisson


Advertorial

FLITS nr. 4

2015-2016

BSC Unisson

43


DAN NOG EVEN DIT... Niveau

Tegen alle berichtgeving in dat BSC Unisson nog nooit vierde klasse zou hebben gespeeld, even de volgende opmerkingen. Het klopt dat de fusieclub BSC Unisson nog nooit vierde klasse heeft gespeeld. Men speelde drie jaar van 2010 tot en met seizoen 2012/13 in de één na laagste klasse, dat was de vijfde klasse omdat daaronder nog een zesde klasse bestond. De vierde klasse is vanaf 2013 weer de één na laagste klasse. Dat is de klasse waar het eerste elftal volgend jaar in uitkomt. We hebben dus wel degelijk als BSC Unisson eerder drie jaar in de één na onderste klasse gespeeld. De naam was alleen anders

Kijken we verder terug, dan speelde Unisson eind jaren 70, begin jaren 80 diverse jaren in de derde klasse. Daar zaten nog drie klassen onder. de vierde de vijfde en de zesde klasse, overigens de vijfde en de zesde klasse heetten destijds de eerste en de tweede klasse TVB. Kijken we naar de klassen die erboven zaten, de hoofdklasse, de eerste klasse en de tweede klasse, dat zijn drie klassen, vergelijken we dat weer met nu, drie klassen erboven, Topklasse, hoofdklasse, eerste klasse, dan zou het eerste elftal van toen nu tweede klasse hebben gespeeld. En het volgend jaar zowaar eerste klasse, omdat er opnieuw een klasse bovenkomt, de Tweede Divisie.

We zijn met de promotie eigenlijk niet veel opgeschoten, we zijn hooguit op de goede weg.

De grote verliezer

Met 26-0 verliezen lijkt mij niet prettig. Het lijkt mij daarnaast bijna onmogelijk om 26 doelpunten te scoren in 80 minuten, dat betekent elke drie minuten een doelpunt om de oren krijgen. Al zijn het er maar drie, 3, goedwillende jeugdspelers krijgen geen 26 doelpunten tegen. Een elftal, 11, nietwillende spelers blijkbaar wel. Dat betekent ook dat jij je hele leven herinnerd wordt aan het team, waar jij onderdeel van uitmaakte, houder is van dit discutabele record. Om van 182 tegendoelpunten in één competitie maar te zwijgen. Waar en wanneer ging dit mis!?

44

FLITS nr. 4

2015-2016

column pagina

De Buurman

Met meer dan normale interesse heb ik in de vorige Flits het interview met Henk Afink, de buurman van De Zweede, gelezen. En eerlijkheidshalve moet ik melden dat de aantijgingen richting het, vooral gemeentelijke, bestuursgilde mij niet eens verbaasden. Ik behoefde in ieder geval geen enkele nuance. Dat bevreemde mij van mezelf. Is de gewenning aan incompetente bestuurders al zo diep geworteld?! Zo zelfs, dat we bij de grofste aantijgingen niet eens meer de wenkbrauwen fronsen en rustig doorgaan met de orde van de dag? Of zijn wij alleen immuun geraakt voor de brij aan wel- of niet steekhoudende aantijgingen tegen diezelfde bestuurders. Toch moet ik Afink met zijn beschuldiging aan het adres van ene Gjaltema ernstig op de vingers tikken. Hier zit hij goed fout. Wat ambtenaar Gjaltema, volgens Afink, doet is geen liegen. Hoe komt hij daarbij? Of het allemaal waar is wat er wordt beweerd kan ik niet beoordelen. Maar stel dat het waar is dat de in Hengelo wonende Enschedese ambtenaar beweert dat er geen houtwallen zijn geweest, terwijl fotobeelden aantonen dat dat wel het geval is.

Stel dat dat zo is. Dan is dat geen liegen. Nee, dat heet creatief manipuleren van eigen waarnemingen ten behoeve van het eigen gelijk in het belang van de zgn. algemene en democratische voortgang. Fuck de onbelangrijke zielig kwetsbare eenling. ‘Die trekt de achterbroek wel aan’. Die gedachte is inderdaad al diep geworteld. En dat is heel wat anders dan liegen. Zelfs in de meest benepen oorden, zoals Hengevelde, noemden ze dat ooit de CDA strategie. Vooraan in de kerk zittende CDA boeren kregen die vergunning toch wel. Van deze ambtelijke handelswijzen raken we toch niet meer van de kook, dat heeft zich al zo vast in ons brein genesteld. Het is bijna ‘normaal’ geworden, net als de wetenschap dat Duitsland toch weer wint aan het eind van een voetbaltoernooi.

Cruyff

Cruyff is er niet meer bij. Met alle respect, maar was hij er in 1974 maar niet bij geweest, dan had Jan van Beveren op doel gestaan in plaats van Jan Jongbloed en hadden wij het WK gewonnen. BSC UnissonIr. R.B.G. (Rob)Stokkers atwerk geopend | Ma gen per week vanhetmos.nl rkplaats | 6 da en we w.b en ww | Eig | 4 16 66 Service de | (053) 43

Maatwerk ek geopend | dagen per we etmos.nl werkplaats | 6 | www.benvanh 66 16 Service | Eigen 434 chede | (053)

sche traat 858 | En Haaksbergers

traat 858 | Ens Haaksbergers

Meer rendement uit ICT

â—? Concultancy â—? Project management â—? Interim management Weleweg 47 7548 BA Enschede 053-8508801 sta@home.n

Het Pakhuys krijgt steeds meer supporters! Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag: 9.30 uur tot 18.00 uur. Zaterdag: 9.30 uur tot 17.00 uur. langskomen op afspraak mogelijk. Elke 1e zondag van de maand koopzondag. Beckumerstraat 30A, 7548 BG Boekelo, Telefoon 053 - 428 21 12, www.hetpakhuys.nl

KUNT LOPEN

Een verzekeraar waar u nog gewoon binnen 4>>O SFKAkunt GB A>Q lopen KLD Waar vind je dat nog? 3LGT™ -MQR TTT RKFSBLLPQ KI

DOELTREFFEND DRUKWERK EN ALLE GRAFISCHE OPLOSSINGEN VAN IDEE TOT EINDPRODUCT

OOK IN GROOTFORMAAT O.A. SPANDOEKEN-VLAGGEN-BANNERS

Sponsoren

BSC Unisson

M


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.